39 загинали и 52-ма в неизвестност след свлачищата в Япония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257637

Броят на пострадалите от свлачището в японската префектура Хирошима е 67 души, четирима от които са в тежко състояние, съобщи Ройтерс.
По последни данни на противопожарната служба на префектурата, отговаряща за операциите по издирване и спасяване, се водят изчезнали 52-ма души, а 39 са загинали.
В резултат на свличането на земни маси, Броят на пострадалите от свлачището в японската префектура Хирошима е 67 души, четирима от които са в тежко състояние, съобщи Ройтерс. По последни данни на противопожарната служба на префектурата, отговаряща за операциите по издирване и спасяване, се водят изчезнали 52-ма души, а 39 са загинали. В резултат на свличането на земни маси,

Мерджанов: Борисов ясно съзнава, че ние с РБ много трудно можем да се сближим

http://www.cross.bg/gerb-razlichiya-merdzhanov-1426652.html

/КРОСС/ „Едно такова охлаждане трябва да бъде перманентна практика във всяка една политическа партия и всеки един политик. Това с благотворителността е спорно, тъй като държавата има функция да подпомага. В САЩ сигурно се събират пари, но тук едва ли", коментира инициативата с ледената кофа говорителят на БСП Атанас Мерджанов в ефира на ТВ7. „Всякакви интерпретации са възможно и те идват винаги отвън, а не от средите на БСП. За нас е важно какви са действията на БСП и нашите структури. Вярно е, че имам проблеми с благоевградската структура. Общността на нашите другари от благоевградско е много жизнена. Тези хора заявиха своите претенции и това е нормално. Това, че само БСП прави листите си толкова публично и прозрачно е проблем на цялата политическа у нас. Защо не се наднича и в другите политически формации. В ГЕРБ и Реформаторския блок вървят назначения. Да упрекваш БСП заради интензивните диалози с местните структури не е правилно. Нормално е да имаме различия и да търсим изглаждането им", коментира той скандалът с листата на социалистите в Благоевград. „Грешно е твърдението, че в Благоевград не приемат Вигенин. Това не е така - има просто различия в подкрепата към двама кандидати. Нормално е да водят разговори и диалози. Правото е на НС да утвърди листата. Сигурно водач ще остане Кристиан Вигенин", допълни той. „Страхил Ангелов и Георги Кадиев са ярки личности и те са от БСП

Велизар Шаламанов: Създали сме пълна организация за въздушната и морската сигурност на България

http://pik.bg/велизар-шаламанов-създали-сме-пълна-организация-за-въздушната-и-морската-сигурност-на-бълг-news216726.html

Велизар Шаламанов: Създали сме пълна организация за въздушната и морската сигурност на България

Насочили сме всички ресурси към осигуряване на необходимото за въздушната и морска сигурност на България. Има и резерви, които може да деблокираме, ако това е необходимо, и след това, когато се коригира бюджета, да ги възстановим. Това каза служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването „Преди всички” на БНР.

Военният министър обясни, че в момента се прави разчет на месечните плащания с оглед на вместването в бюджетните лимити. 

„Това, което може да бъде отложено, докато се случи втората актуализация на бюджета и докато имаме един стабилен бюджет за следващата година в рамките на 1,5% от БВП, ще се опитаме да отложим в периода, в който има финансово осигуряване“, заяви Шаламанов.

Що се отнася до плащането на членския внос от 15 милиона лева в НАТО, военният министър заяви, че той е осигурен до края на годината.

„Моделът в НАТО е изключително гъвкав. Там страните се поканват да внесат част от членския си внос, когато възникнат конкретни разходи, и ако някоя от страните от Алианса, които са поканени, няма възможност в този момент да внесе парите, естествено други страни внасят част от своя членски внос и нашата вноска може да бъде разсрочена, но в рамките на годината. Ние направихме необходимите разчети, така че няма да има затруднения до края на годината да изплатим членския си внос във взаимодействие с органите на НАТО“, обясни той.

Шаламанов изрази надежда, че ще бъде постигнато съгласие и с Русия по разплащането за поддръжката на самолетите ни.

Преглед на печата, петък, 22 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-петък-22-август_l.a_i.562990_at.1.html

СТАНДАРТ: Парцели за жилища изместиха нивите Интересът към земеделските земи отмина и се прехвърли върху парцелите за жилищно строителство....

България ще иска от ЕС компенсации за загубите от ембаргото

http://www.cross.bg/zagybi-grydev-zagybite-1426655.html

/КРОСС/ "Тази година положението е по-тежко и не засяга само доматите, а и пресните плодове, които в момента се прибират. Реализацията им ще бъде по-трудна", заяви в предаването „Здравей, България" земеделският министър Васил Грудев. Той коментира загубите за българските производители от руското ембарго. Именно заради него българският пазар е залят от полски домати, докато родното производство не може да бъде пласирано. „Още на втория ден, след като влезнах в министерството, дойде руското ембарго. Поисках спешна среща на министрите на земеделието на европейските страни. На 5 септември ще обсъдим мерките, които можем да вземем", заяви министър Грудев. По думите му държавата не само ще обезщети преките загуби от ембаргото, но и ще иска от ЕС компенсации за косвените загуби. „Темата за косвените загуби, която засяга не само за домата, но прасковите, черешите, сливите, е по-важна", заяви министърът. „Ще искаме толкова, колкото е необходимо. Ще настояваме за обезщетение, свързано със загубите от спада на цената". Васил Грудев допълни, че държавата има достатъчни механизми да реагира при рязък срив на цените. На борсата пък признават, че внасят домати от Полша. По думите им българската реколта не е добра тази година заради валежите.  

Бунт срещу продуцента Митовски, не плаща на актьорите от сериалите

http://e-vestnik.bg/21162/bunt-sreshtu-produtsenta-mitovski-ne-plashta-na-aktyorite-ot-serialite/

Актрисата Искра Донова: Кани се да обяви фалит, за да не ни се издължи никога

Продуцентът димитър Митовски пристига на парти за сериала “Стъклен дом”, продециран от неговата фирма “Камера”. Снимка: Булфото

Актьори от сериалите на Димитър Митовски организират бунт срещу него и филмовата му компания „Камера“. Продуцентът дължи пари на десетки от тях и те вече нямат надежда да си ги получат. В актьорските среди се носи мълвата, че собствениците на компанията „Камера“ се канят да обявят фалит, за не платят на никого.

Първата, която се осмели да разкрие публично срамната тайна на Митовски и Гочев, е Искра Донова. Ето какво написа актрисата на стената си във фейсбук в четвъртък следобяд:

„На вниманието на актьорите, участвали в „Революция Z“ и „Фамилията“ и по-скоро на тези 90 и няколко процента, на които не е платено: правя затворена група, за да се види кои сме, колко и докога не са ни плащали. Тъй като не мога да ви издирвам поединично, моля тези от вас, на които им писна мрънкането по кафенца с колеги и са готови с името си да застанат зад някакви действия, да ми пишат. На останалите, които се надяват някой друг да им гони правата, им пожелавам приятни снимки!“

Потърсихме я, за да научим подробности около опитите й да си вземе парите от сериалите на „Камера“, в които е участвала.

„В следствие на дълги месеци преговори кога ще ми бъдат изплатени хонорарите за сериала „Фамилията“, който снимах през месец декември, вече ми писна, – заяви Донова пред „Площад Славейков“. – Чух, че доста колеги също не са получили пари, и реших да поема някаква инициатива. Надявам се с колегите да направим нещо заедно, но мога и сама“.

Донова разкри, че обикновено й плащат между 2 – 3 седмици след снимките. Излъчването на „Фамилията“ приключи по Би Ти Ви през април. Но хонорарите за него все още не са платени.

Искра говорила многократно с Деян Русев-Бърт, който я е канил на кастинг за фирмата на Митовски и Гочев. Разговорите с него не довели до резултат. Актрисата подозира, че Бърт има същите проблеми като нейните. Донова твърди, че не е платено не само на актьорите, но и на десетки други от техническия екип. В отговор първо получават оправданието, че от Би Ти Ви не са превели парите. След това разбират, че медията все пак е платила на продуцентите.

„Прехвърлят си топката един на друг. Но за мен няма никакво значение кой на кого е платил или не е. Аз чакам парите, които ми се полагат, откъдето и да е. При всеки от нас сумата е много различна. При някои колеги знам, че дължимите хонорари стигат до 14 000 лв., това е за главна роля“, обяснява Донова.

Актрисата не се притеснява, че след тези разкрития от „Камера“ вече няма да я канят на снимки, нито че ще заведат дело срещу нея: „И да ме преследват, за мен няма никакво значение. Спокойно могат да ме догонят и да ме надминат, ако искат. Единственото, което искам, е да спрат да се подиграват с актьорите. Иска ми се всички в този бизнес да не премълчават, когато имат проблеми. Нека протестират публично – независимо дали се занимават с актьорско майсторство, или просто сервират кафе по време на снимки, защото и те си мълчат изплашени, че вече няма да ги викат пак на работа. Това е някакъв затворен малоумен кръг. Не го разбирам – да те викнат на работа след една година, когато може би пак ще работят безплатно?!“

Искра Донова твърди, че ако сега от „Камера“ й платят дължимите хонорари, при следваща покана за снимки вече ...

Земята в Мексико се разцепи

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/zemiata-v-meksiko-se-razcepi-6020556

5-метрова пукнатина с дължина повече от километър се отвори в Мексико, в северозападната част на страната

С ремонт на фонтана и каскадите започва обновяването на района около НДК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/22/2365993_s_remont_na_fontana_i_kaskadite_zapochva_obnoviavaneto/?ref=rss


Обновяването на парковото пространство пред НДК започва с ремонта на фонтана и каскадите, като от вчера се поставя строителна ограда на обекта, съобщи БТА, позовавайки се на Столичната община. Каскадите и фонтанът пред НДК са изградени през 1980-1981 г. като част от парковото пространство пред НДК.

Проектът за реконструкция, който ще се реализира сега, е изготвен на базата на конструктивно обследване на фонтана и каскадите. От проектантите е поискано да предвидят в проекта и...

Млякото, продавано от улични търговци, съдържа микроорганизми 60 пъти над нормата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257628

Температурата, при която трябва да се съхранява прясното мляко от производителя до вкъщи е между 2 и 6 градуса. Температурата в един автомобилен багажник, в какъвто се продава прясно мляко по пазарите, обаче съвсем не е такава.
Само за час броя на микроорганизмите в прясното мляко могат да се удвоят, ако то е изложено на високи температури. Температурата, при която трябва да се съхранява прясното мляко от производителя до вкъщи е между 2 и 6 градуса. Температурата в един автомобилен багажник, в какъвто се продава прясно мляко по пазарите, обаче съвсем не е такава. Само за час броя на микроорганизмите в прясното мляко могат да се удвоят, ако то е изложено на високи температури.

Строителен предприемач е пребит в Пловдив

http://www.mediapool.bg/stroitelen-predpriemach-e-prebit-v-plovdiv-news223991.html

Незивестни мъже са пребили жестоко пловдивския строителен предприемач Тодор Коев, съобщи районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова. Нападателите са пресрещнали 52-годишния Коев пред заведението на бул. "Васил Априлов", където той пиел кафето си.Пребит е с метални пръти. В тежко състояние с травми по черепа и тялотоКоев е настанен за лечение в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. След като е опериран, ситуацията е овладяна и животът му е вън от опасност. Предприемачът е разказал пред криминалистите, че е бил нападнат в гръб и не е разпознал биячите. Фирма "Коев" на пострадалия бизнесмен е популярна най-вече в строителството на жилищни и обществени сгради, тя има сертификат и за изграждане на пътища. През 2007 г., в края на мандата на пловдивския кмет д-р Иван Чомаков, компанията получи с конкурс общински парцел от 12 дка в жилищен район "Тракия". Инвеститорът взе терена без заплащане, а условието бе да построи голям жилищен комплекс и да предостави на общината 17 процента от застроената площ. Заради кризата, проектът бе замразен, а впоследствие договорът бе разтрогнат. През 2009 година фирма "Коев" спечели конкурса за изграждането на новия терминал на летище "Пловдив" с оферта за 11 млн. лева. Бизнесменът е участвал в конкурси за строителство на лаборатория, за казино с магазини в Свиленград и за сграда до Централна поща в Пловдив. Един от проектите му е за хотел и жилищен комплекс до стадион "Лаута".

Млякото, продавано от улични търговци, опасно за здравето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257618

Температурата, при която трябва да се съхранява прясното мляко от производителя до вкъщи е между 2 и 6 градуса. Температурата в един автомобилен багажник, в какъвто се продава прясно мляко по пазарите, обаче съвсем не е такава.
Само за час броя на микроорганизмите в прясното мляко могат да се удвоят, ако то е изложено на високи температури. Температурата, при която трябва да се съхранява прясното мляко от производителя до вкъщи е между 2 и 6 градуса. Температурата в един автомобилен багажник, в какъвто се продава прясно мляко по пазарите, обаче съвсем не е такава. Само за час броя на микроорганизмите в прясното мляко могат да се удвоят, ако то е изложено на високи температури.

60-70% е разпространението на "син език" за седмица

http://www.cross.bg/mollov-ezik-hranite-1426654.html

/КРОСС/ "Болестта "син език" не се дължи на лоша работа на специалистите ни. Няма опция за превенция при нея. "Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов. Той обясни, че заразата се разпространява чрез насекоми, подобни на комари, които идват с вятъра у нас. "Анализът ни показа 60-70% разпространение на болестта за седмица, което е два пъти повече за нормалното. Последно в такъв мащаб е била през 1999 г.", заяви Моллов. "БАБХ е в постоянен контакт с компетентните европейски служби, създаден е и кризисен щаб. Очакваме и европейско финансиране за справяне със ситуацията", посочи шефът на Агенцията по храните. Той разкри, че гръцките власти не са информирали своевременно Агенцията за храните за идващата зараза и това е затруднило работата на българските експерти. Моллов съобщи, че болестта "син език" е установена в 240 селища у нас, умрели са около 3000 животни, очаква се още толкова да умрат. Той уточни, че дори месо от заразени животни да попадне в търговската мрежа, то не е опасно за хората. Търговските вериги са поставени под засилено наблюдение, подчерта Пламен Моллов.    

Радан Кънев: Декларацията на РБ не е лично отношение към Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_379777.html

Декларацията на Реформатирския блок, в която е записано, че на постовете министър-председател, министър на вътрешните работи и финансов министър искаме да застанат нови хора, необременени от досегашно участие в управлението, не е лично отношение към Бойко Борисов. Това обяви в интервю за bTV говорителят в оставка на Реформаторския блок Радан Кънев . Тази декларация е нашето искрено желание за реформа в българското управление, уточни той. "Ние в блока се борим срещу този модел на управление на държавата и икономиката, който видяхме в последните няколко години, включително и по времето на ГЕРБ, където виждаме все по-голямо свиване на икономиката и бизнеса, намаляване на работните места. Затова хората трябва да изберат дали да продължим да се управляваме по този неправилен начин или ще изберат пътя на промяната. Ако най-голямата дясна сила след изборите е както се очаква ГЕРБ, ние сме съгласни те да излъчат кандидат за премиер, но ще сме несъгласни, както отбелязах, това да е Бойко Борисов", уточни Кънев. По думите му първи път в новата българска история една коалиция в един и същи състав се регистрира и участва в два поредни избора. Той визира Реформаторския блок и състава, в който се яви на евроизборите и ще се яви и на парламентарните избори на 5 октомври. Партиите в Реформаторския блок продължаваме да сме единни и до отстояваме едни и същи цели и тези, категоричен е говорителят в оставка. Радан Кънев потвърди, че има подкрепата на членовете на ДСБ да се кандидатира за председател на Реформаторския блок. Той има увереността, че може да се справи с тази отговорност.

Два района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261846

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии без вода ще останат следните райони: - жк "Владиславово" и Кайсиева градина от 9 до 17 часа; - абонатите около Зеленчукова борса от 10 до 12 часа;

Васил Грудев: От 200 души 100 са сменени в Агенцията по рибарство

http://frognews.bg/news_75018/

В момента, в който стъпих в Министерство на земеделието, казах, че ще направя анализ на всички агенции. От 200 души 100 са сменени на централно ниво в ИАРА. Повече от половината експертен състав е бил подменен, посочи служебният земеделски министър Васил Грудев.

Забраниха на американските дипломати да се заливат с ледена вода

http://www.cross.bg/dolara-asotziatziyata-dareniya-1426653.html

/КРОСС/ Държавният департамент на САЩ забрани на американските дипломати да се заливат с кофа с леденостудена вода - предизвикателство наречено Ice Bucket Challenge, предава Франс Прес. Говорителката на департамента Мари Харф обаче пожела успех на каузата и участниците в нея. Припомняме, че целта на предизвикателството е събиране на дарения за благотворителна организация - асоциацията ALS, която полага усилия в борбата с болестта на Шарко, известна още като болестта на Лу Ге - невродегенеративно заболяване. Към вчерашна дата асоциацията е събрала 41,8 милиона долара дарения от 29 юли насам. Миналата година за същия период даренията възлизаха едва на 2,1 милиона долара.  

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/22/2365743_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес:

Спират водоподаването в части на София днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257612

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Лазар Михайлов” в кв. „Бенковски” , се налага спиране на водоподаването от 9.30 часа до 14.30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бул. „Лазар Михайлов“ от ул. „Поп Георги Величков“ до ул. „Завой“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Лазар Михайлов” в кв. „Бенковски” , се налага спиране на водоподаването от 9.30 часа до 14.30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Лазар Михайлов“ от ул. „Поп Георги Величков“ до ул. „Завой“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа

Спират водата в части на София днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257610

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Лазар Михайлов” в кв. „Бенковски” , се налага спиране на водоподаването от 9.30 часа до 14.30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бул. „Лазар Михайлов“ от ул. „Поп Георги Величков“ до ул. „Завой“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Лазар Михайлов” в кв. „Бенковски” , се налага спиране на водоподаването от 9.30 часа до 14.30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Лазар Михайлов“ от ул. „Поп Георги Величков“ до ул. „Завой“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа

Кънев: Ако ГЕРБ са първи след изборите, Борисов не трябва да е премиер

http://www.cross.bg/kunev-blok-reformatorskiya-1426651.html

/КРОСС/ "За първи път в новата българска история една коалиция в същия състав се регистрира и участва в два поредни избора и дори само този факт говори за това дали партиите в Реформаторския блок продължаваме да сме единни и до отстояваме едни и същи цели и тези." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Радан Кънев, председател на ДСБ, говорител в оставка на Реформаторския блок. "От РБ представихме пред обществеността декларацията, с която се явяваме на предстоящите предсрочни избори, в която се съдържа нашата програма, целите, които си поставяме и какво биха получили българските избиратели срещу това да гласуват за нас. Това, че сме записали в нея, че на постовете министър-председател, министър на вътрешните работи и финансов министър искаме да застанат нови хора, необременени от досегашно участие в управлението, това не е някакво лично отношение към Бойко Борисов, а е нашето искрено желание за реформа в българското управление. В декларацията ни е записано изрично, че ние сме готови да влезем в дясно центристка коалиция след изборите, която да извади от властта БСП и ДПС - тоест абсолютно несъстоятелни са тезите, че ние можем да имаме каквото и да е общо с тези две партии", поясни той. Радан Кънев заяви, че има подкрепата на членовете на ДСБ да се кандидатира за председател на Реформаторския блок и отбеляза, че има увереността, че може да се справи с тази отговорност

Рибари на война с делфините заради рибата в Черно море

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ribari-na-vojna-s-delfinite-zaradi-ribata-v-cherno-more-6020554

Държавата трябва да се намеси сериозно и да определи квота за улов на делфини, като по този начин ще се извърши санитарно прочистване на морето

Бзинесмен е пребит в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_379775.html

Неизвестни мъже са пребили снощи пловдивския строителен предприемач Тодор Коев с метални пръти. Коев е с тежки травми по главата и тялото, но животът му е вън от опасност след операция в болница "Свети Георги" в Пловдив, съобщи БНР. Това е втори случай за тази седмица на посегателство над бизнесмен след като преди два дни бе убит Семко Семков в Благоевград. Семков също се е занимавал със строителен бизнес.

Версия: Семков бил убит заради любовен триъгълник

http://pik.bg/версия-семков-бил-убит-заради-любовен-триъгълник-news216640.html

Версия: Семков бил убит заради любовен триъгълник

Личен мотив заради любовен триъгълник е една от версиите за покушението срещу 39-годишния бизнесмен от Ботевград Семко Семков, пише “24 часа”.

Той беше разстрелян пред къщата си в града в сряда три седмици преди да навърши 40 г.

Вече са разпитани хората от близкото обкръжение на Семков.

“Проверяват се всички възможни версии”, каза пред “24 часа” прокурор Нина Панчева. Тя уточни, че в тялото на Семков е имало 5 огнестрелни рани - в гърдите и корема.

Според разследващите евентуалният поръчител на внимателно планираното покушение е бил воден от силна омраза.

Семков има интереси в дърводобива, строителството, търговията и бизнеса с ловни стопанства. Близък е на политици от всички партии, спортисти и едри бизнесмени. Шуреят му Тихомир Нинов-Барези е един от най-влиятелните в града и Софийска област. Общите им фирми печелят търгове за сеч в Своге, Ботевград, Пирдоп и други градове в областта.

Срещу дружества на Семков има сигнали в Националното управление на горите за незаконна сеч, но проверките не показват нередности.

Интереси в добива и търговията с дървесина е друга версия за убийството му, по която се работи усилено, твърдят запознати с разследването.

Освен в бизнеса и спорта Семков е бил активен и в политиката, като жители на Ботевград са категорични, че е търсен от различни партии преди избори. За него работят стотици дървосекачи и строители.

Спецполицаи нахлуха погрешка в дома на енергетик

http://www.vesti.bg/novini/specpolicai-nahluha-pogreshka-v-doma-na-energetik-6020557

За втори път през този месец полицаи нахлуха на грешен адрес. И все около реализацията на спецакция по задържането на бандата лихвари на Ангел Попов-Главестия.

Местан насърчи личния принос в ДПС

http://www.cross.bg/mestan-hamid-listite-1426650.html

/КРОСС/ Налагането на спокоен и експертен тон в политическите дебати, търсене на консенсус и толерантност ще са приоритетите на ДПС в предстоящата предизборна кампания. За това е настоял лидерът на движението Лютви Местан пред местните активисти, с които трети пореден ден текат консултациите за окончателното подреждане на листите, пише в. "Преса". В разговора с областните и общинските председатели той изтъкнал, че успехът на ДПС се крие във всеки един от тях, и ги насърчил да имат личен конкретен ангажимент в предстоящата кампания. Лидерът Лютви Местан отново застава начело на листата в Кърджали. Бившият шеф на бюджетната комисия в 42-то Народно събрани пак ще води листата на ДПС във Варна. След него там е областният председател Ерджан Ебатин. Финансистът е подсигурен с още едно гарантирано място - втори в Търговище. В три поредни парламента регионът излъчваше по двама депутати. Първи там отново ще е Тунчер Кърджалиев, който беше председател на комисията по правата на човека и зам.-шеф на парламентарната група на ДПС. Другата новина от Търговище е, че Веселин Пенев отпада от листите. Най-богатият сред депутатите, поне според имотните декларации, подадени в Сметната палата, вчера не беше открит за коментар. Две листи ще води и Делян Пеевски - в Пазарджик и в Стара Загора. Очаква се втора в Пазарджик да е бившата спортна министърка Мариана Георгиева. Тя има номинации и в София-област. На миналите избори тя беше втора в Ловеч

Корабът на „Грийнпийс” Rainbow Warrior отваря врати за посетители на пристанище Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261844

Днес корабът на “Грийнпийс” (Greenpeace) Rainbow Warrior отваря врати за свободни посещения. Той е на пристанище Варна от два дни. Визитата е част от Средиземноморското турне на ветрохода, който е посланик на визията на екологичната организация за енергийна [Р]eволюция Ветроходът ще обиколи 10 страни, като във всяка една ще подпомогне кампанията срещу използването на замърсяващите изкопаеми горива – въглища, нефт, шистов газ, научи Moreto.

"Барса" с офанзива за Марко Ройс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257606

"Барселона" ще направи последна офанзива да привлече Марко Ройс още сега. Каталунците няма да могат да купуват футболисти в следващите два трансферни прозореца заради наказание от ФИФА.

Треньорът Луис Енрике е голям фен на германския национал, който пропусна световното заради контузия на коляното. "Борусия" (Дортмунд) опитва да покаже хладина "Барселона" ще направи последна офанзива да привлече Марко Ройс още сега. Каталунците няма да могат да купуват футболисти в следващите два трансферни прозореца заради наказание от ФИФА. Треньорът Луис Енрике е голям фен на германския национал, който пропусна световното заради контузия на коляното. "Борусия" (Дортмунд) опитва да покаже хладина

Германски посланик подправял паспорти на младини

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/germanski-poslanik-podpravial-pasporti-na-mladini-6020555

Преди 40 години Рюдигер фон Фрич, сега германски посланик в Русия, помогнал на свой братовчед и негови приятели да напуснат ГДР през България, пише в. „Билд“

Започва сезонът в дома на световните шампиони от Германия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/22/2365962_zapochva_sezonut_v_doma_na_svetovnite_shampioni_ot/?ref=rss


Новият сезон в Бундеслигата започва днес само седмици, след като Германия изживя очакван от 24 години триумф на световната футболна сцена. 

Не по-малко от шестима световни шампиони с Бундестима ще бъдат на линия за рекордьора по титли у дома "Байерн" (Мюнхен), когато днес се даде първият съдийски сигнал срещу "Волфсбург". 

Както обикновено в Германия в началото на сезона въпросът е един - ще могат ли останалите отбори да се противопоставят на финансовата и игрова мощ на...

Лош ден за българите в Лига Европа, "Зимбру" няма спирачки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257592

Лош ден имаха българите в Лига Европа. АЕЛ с треньора Ивайло Петев стартира страхотно срещу "Тотнъм" и поведе с 1:0 в Лимасол, но след това англичаните обърнаха. А Станислав Манолев започна като резерва за "Динамо" (Москва), който едва стигна до 2:2 у дома с "Омония"

"Астана" с треньора Станимир Стоилов загуби на свой терен от "Виляреал" с Лош ден имаха българите в Лига Европа. АЕЛ с треньора Ивайло Петев стартира страхотно срещу "Тотнъм" и поведе с 1:0 в Лимасол, но след това англичаните обърнаха. А Станислав Манолев започна като резерва за "Динамо" (Москва), който едва стигна до 2:2 у дома с "Омония" "Астана" с треньора Станимир Стоилов загуби на свой терен от "Виляреал" с

Вярвам, че мога да поведа "Реформаторския блок", каза Радан Кънев

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/08/22/2365991_viarvam_che_moga_da_poveda_reformatorskiia_blok_kaza/?ref=rss


Готов съм да се боря за лидерския пост в Реформаторския блок, вярвам, че мога да го поведа, каза днес по Би Ти Ви бившият говорител на организацията Радан Кънев. Той уточни, че във вторник на изнесен съвет на ръководството на ДСБ в Пловдив ще стане ясно дали той има подкрепата на партията си да претендира за поста

В отговор на въпрос Кънев каза, че няма нищо рисково в това да се покаже лидерство, смелост и да се излъчи представител, който да се включи в лидерските предизборни битки. Той уточни, че е нелепица твърдението, че Иван Костов е ментор на "Реформаторския блок".

Кънев отрече и възможността за съвместно управление с БСП след изборите. В програмата ниесме казали, че сме готови да участваме само в дясно реформаорско правителство - никакво БСП, ДПС, ченгета или комунисти, уточни той.

Лидерът на ДСБ посочи, че бъдещият премиер трябва да е излъчен от най-голямата дясна партия, като много хора биха били приемлив вариант. Кънев обаче даде да се разбере, че ако първи след изборите са ГЕРБ, предложенията за премиер не трябва да е Бойко Борисов.

Той посочи, че "Реформаторският блок" е постигнал нещо, което нито една коалиция в най-новата ни история не е успяла - да се яви на последователни избори в един и същи състав. Кънев на изключи и други партии да се присъединят към нея, но това може само да донесе печалба.

Пхенян: Докато КНДР я има, САЩ няма да владеят света

http://asia.actualno.com/Phenjan-Dokato-KNDR-ja-ima-SASht-njama-da-vladejat-sveta-news_46334.html

В КНДР отдават почит на заслугите на бившия лидер на страната Ким Чен Ир, благодарение на който "страната притежава ядрено оръжие, а народната армия се е превърнала в непобедима". Това се...

Зъл началник - зли служители

http://curious.actualno.com/Zyl-nachalnik---zli-slujiteli-news_46337.html

С лошото си поведение злият началник може да "зарази" целия колектив с проклетията си, предупреждава международно изследване, цитирано от в. "Дейли мейл". Проучването било проведе...

Почти половината работодатели у нас смятат, че МОД е неадекватен

http://business.actualno.com/Pochti-polovinata-rabotodateli-u-nas-smjatat-che-MOD-e-neadekvaten--news_46335.html

44% от работодателите у нас смятат, че към настоящия момент минималния осигурителен доход (МОД) става неадекватен спрямо пазара на труда. При въвеждането му на това мнение са били 39%. Това сочи и...

Бареков наду перки, без него правителство нямало да има

http://izbori2014.actualno.com/Barekov-nadu-perki-bez-nego-pravitelstvo-njamalo-da-ima-news_46338.html

Веселбата, известна под името Николай Бареков, продължава да забавлява в леко постните откъм политически събития августовски дни. Най-новият епизод от комедийния сериал минава под мотото „Б...

Полският домат умен и красив, но евтин и корав

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257268

Сривът в цената на розовите домати е катастрофален. Това твърдят на борсата край пловдивското с. Първенец зеленчукопроизводители. По-дребните се предлагат по 0,40 лв. за килограм, средните - 0,80 лв., а най-едрите - на 1,20 лв. Въпреки това търговци подминаваха стоката и се насочваха към складовете, където са струпани огромни количества домати. Сривът в цената на розовите домати е катастрофален. Това твърдят на борсата край пловдивското с. Първенец зеленчукопроизводители. По-дребните се предлагат по 0,40 лв. за килограм, средните - 0,80 лв., а най-едрите - на 1,20 лв. Въпреки това търговци подминаваха стоката и се насочваха към складовете, където са струпани огромни количества домати.

Родители излизат на протест заради неизплатени детски

http://offnews.bg/news/n_1/n_379771.html

Майки и бащи излизат на протест в Благоевград с искане да се фиксира дата за изплащане на детските надбавки. До протеста се стига след поредно забавяне на плащанията от държавата към родителите, съобщи Нова телевизия. Родителите от Благоевград твърдят, че в цялата страна няма детски надбавки. От социалните служби им обяснили, че парите не са преведени от държавата, а и по принцип нямало забавяне, тъй като в закона нямало фиксирана дата за получаване на парите.  Инициатор на протестния митинг е председателят на обществения съвет в града Людмила Манова . Недоволните родители се организират чрез група в социалните мрежи.

Рибари искат разрешение да ловят делфини, популацията им е твърде голяма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257599

Уловът на делфини у нас е забранен от няколко години със закон. Рибарите в Царево обаче обясняват, че популацията им е толкова голяма, че нанасят вреди не само на рибарите, но унищожават и рибата в Черно море, съобщи Нова ТВ.
Трудно е да се открият делфини близо до брега. Рибарите обясняват, делфинът е там където има риба, Уловът на делфини у нас е забранен от няколко години със закон. Рибарите в Царево обаче обясняват, че популацията им е толкова голяма, че нанасят вреди не само на рибарите, но унищожават и рибата в Черно море, съобщи Нова ТВ. Трудно е да се открият делфини близо до брега. Рибарите обясняват, делфинът е там където има риба,

Рибари искат разрешение да ловят делфини, изяждат рибата и късат мрежите им

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257594

Уловът на делфини у нас е забранен от няколко години със закон. Рибарите в Царево обаче обясняват, че популацията им е толкова голяма, че нанасят вреди не само на рибарите, но унищожават и рибата в Черно море, съобщи Нова ТВ.
Трудно е да се открият делфини близо до брега. Рибарите обясняват, делфинът е там където има риба, Уловът на делфини у нас е забранен от няколко години със закон. Рибарите в Царево обаче обясняват, че популацията им е толкова голяма, че нанасят вреди не само на рибарите, но унищожават и рибата в Черно море, съобщи Нова ТВ. Трудно е да се открият делфини близо до брега. Рибарите обясняват, делфинът е там където има риба,

Предизборното мълчание на Местан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257328

Предизборното говорене навлезе във фаза “Бисмарк” - “най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов”. Само за протокола да напомня, че ловният сезон тази година се открива в изборния ден - на 5 октомври. 
Ясното предизборно говорене на Местан е неговото многозначително мълчание. Сякаш чувам онова прочуто “да се снишиме, за да премине Предизборното говорене навлезе във фаза “Бисмарк” - “най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов”. Само за протокола да напомня, че ловният сезон тази година се открива в изборния ден - на 5 октомври. Ясното предизборно говорене на Местан е неговото многозначително мълчание. Сякаш чувам онова прочуто “да се снишиме, за да премине

Рио Фърдинанд поиска да е треньор на Англия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257602

Рио Фърдинанд пожела да стане треньор на ангилйския национален отбор. Новото попълнение на "Куинс Парк Рейнджърс", до миналия сезон дългогодишен бранител на "МанЧестър Юнайтед", изкара курсовете и вече има почти всички лицензи. Остава му да получи "А" и "Про" лиценз.

"Не говоря веднага да получа работата - каза Фърдинанд. -  Юрген Клинсман и Рио Фърдинанд пожела да стане треньор на ангилйския национален отбор. Новото попълнение на "Куинс Парк Рейнджърс", до миналия сезон дългогодишен бранител на "МанЧестър Юнайтед", изкара курсовете и вече има почти всички лицензи. Остава му да получи "А" и "Про" лиценз. "Не говоря веднага да получа работата - каза Фърдинанд. - Юрген Клинсман и

Радан се засили: Мога да водя Реформаторския блок

http://www.bnews.bg/article-114428

Радан Кънев призна, че иска и има намерения да поведе Реформаторския блок.

Отказаха екстрадиция на един от бандата на Мицубишито заради множествена склероза

http://frognews.bg/news_75017/

Софийският апелативен съд отказа да екстрадира в САЩ Михаил Петров, който е сочен за участник в международната банда за източване на банкомати на шампиона по покер Георги Мартов – Мицубишито. САС потвърди решението на градския съд, с което то става окончателно. Причината е, че мъжът страда от напреднала фаза на множествена склероза и се движи с инвалидна количка.

Рекорден брой круизни кораби на пристанище Варна

http://www.cross.bg/varna-kryizni-korabi-1426649.html

/КРОСС/ Рекорден брой круизни кораби ще посрещне това лято варненското пристанище, очаква се до края на годината посещенията на Морска гара да бъдат три пъти по-високи от миналата година, пише "Монитор". Само до началото на август тази година, през Морска гара Варна са преминали 11 500 пътници от акостирали круизни кораби. Това е четири пъти повече, спрямо цялата 2013 г., а основната причина е кризата в Украйна, съобщи изпълнителният директор на пристанище Варна Божидар Чапаров. "За тази година имаме заявени 49 посещения на пасажерски кораби на Морска гара Варна, които до края на сезона може да се увеличат още. Заявките са драстично повече от 2013 г., когато обстановката беше изкривена от събитията, свързани с Арабската пролет", коментира той. "Реално, средногодишно Варна се посещава от 20-22 круизни кораба, а тази година може да са много повече и да достигнем посещения от над 25 000 туристи", коментира още Чапаров. До 2018 година на вода ще бъдат пуснати 23 нови лайнера, а броят на круизните пасажери ще достигне 24 млн. души. Завоюването дори на малка част от този огромен пазар, ще е огромен плюс за България, защото ще внесе нов елемент в имиджа ни на дестинация за олинклузив плажен туризъм. Приходите от круизния туризъм у нас също не са за пренебрегване. Само от сувенири, храна и напитки това лято круизните туристи ще оставят във Варна поне 2 милиона лева, твърдят в бранша.      

Държавата готви мерки срещу разпространението на "син език"

http://offnews.bg/news/n_1/n_379769.html

Държавата започва борба с комарите, пренасящи болестта "син език". Министерство на земеделието и Агенцията за безопасност на храните ще представят днес конкретни мерки в подкрепа на стопаните, чийто животни са засегнати от болестта. Реакцията идва ден, след като животновъди от цялата страна внесоха декларация до главния прокурор Сотир Цацаров за бездействието на институциите срещу разпространението на опасната за домашните животни зараза. Според фермерите въпреки сериозните щети от епидемията, държавните институции са подходили "престъпно". Служебният министър на земеделието Васил Грудев призна, че ситуацията в сектор "животновъдство" е драматична заради заболяването „син език”.

Димитър Димитров: Партиите ще си купят 250 000 служебни гласа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257316

Експертът по 
изборни системи
ДИМИТЪР ДИМИТРОВ 

- Г-н Димитров, защо няма наплив на партии за участие в парламентарните избори на 5 октомври въпреки облекчения режим, който им осигури Изборният кодекс - по-малък брой подписи при регистрация, по-ниски депозити и т.н.?


- Защото повечето от тези около 25 партии и коалиции, които ще бъдат рег Експертът по изборни системи ДИМИТЪР ДИМИТРОВ - Г-н Димитров, защо няма наплив на партии за участие в парламентарните избори на 5 октомври въпреки облекчения режим, който им осигури Изборният кодекс - по-малък брой подписи при регистрация, по-ниски депозити и т.н.? - Защото повечето от тези около 25 партии и коалиции, които ще бъдат рег

България е в топ 3 на най-предпочитаните дестинации от румънците

http://econ.bg/Новини/България-е-в-топ-3-на-най-предпочитаните-дестинации-от-румънците_l.a_i.562934_at.1.html

Българските курорти са пълни с жители на Румъния. Оказва се, че северните ни съседи предпочитат да почиват у нас най-много след собствената си родина...

Джип събори оградата на МВР-Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257588

Джип събори оградата на полицията пред сградата на МВР - Благоевград. Няма пострадали, съобщи БГНЕС.
Пътният инцидент стана в 23:55 часа тази нощ на ул. "Владо Черноземски" пред сградата на ОД на МВР. Джипът оътувал откъм бул. "Джеймс Баучер", след кръстовището с ул. "Тодор Александров" има ляв завой, за да се продължи по ул. "Владо Черноземски". Джип събори оградата на полицията пред сградата на МВР - Благоевград. Няма пострадали, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент стана в 23:55 часа тази нощ на ул. "Владо Черноземски" пред сградата на ОД на МВР. Джипът оътувал откъм бул. "Джеймс Баучер", след кръстовището с ул. "Тодор Александров" има ляв завой, за да се продължи по ул. "Владо Черноземски".

САЩ: Не плащаме откупи на терористи

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-ne-plashtame-otkupi-na-teroristi-6020552

От „Ислямска държава“ поискали 100 млн. долара за свободата на американския журналист Джеймс Фоули

Националната гвардия се изтегля от град Фъргюсън, Мисури

http://www.cross.bg/furgyusun-natzionalnata-grad-1426648.html

/КРОСС/ Губернаторът на американския щат Мисури нареди изтеглянето на Националната гвардия от град Фъргюсън, който е в плен на безредици, започнали преди 10 дни, след като бял полицай застреля чернокож младеж, съобщава AFP. Гвардията беше извикана в понеделник, за да овладее обстановката след убийството. Безредиците, които станаха нещо обичайно за нощта, започнаха да утихват. Последната нощ бе най-спокойна. Най-малко 163 души са били задържани от началото на протестите във Фъргюсън на 9 август.  

Джип събори оградата на полицията в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257586

Джип събори оградата на полицията пред сградата на МВР - Благоевград. Няма пострадали, съобщи БГНЕС.
Пътният инцидент стана в 23:55 часа тази нощ на ул. Джип събори оградата на полицията пред сградата на МВР - Благоевград. Няма пострадали, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент стана в 23:55 часа тази нощ на ул. "Владо Черноземски" пред сградата на ОД на МВР. Джипът оътувал откъм бул. "Джеймс Баучер", след кръстовището с ул. "Тодор Александров" има ляв завой, за да се продължи по ул. "Владо Черноземски".

Грубости, обиди и процедурни въпроси са били типични за предишния парламент

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/22/2364611_grubosti_obidi_i_procedurni_vuprosi_sa_bili_tipichni/?ref=rss


Грубостите и взаимните обвинения са преобладавали в речта на депутатите от предишния парламент. Това е изводът, който прави  д-р Елена Тарашева - преподавател по компютърна лингвистика в Новия български университет. Тя е анализирала протоколите от заседания на 42-то Народно събрание с компютърна програма, която извежда ключови думи и контекста, в който са употребени.

Дори учтивите обръщения са в рамките на обвинения и обиди, отбелязва д-р Тарашева в интервю за "Дневник".
...

САЩ са категорични - няма да плащат откупи за отвлечени американци

http://www.cross.bg/plashtat-grazhdani-dzhihadistite-1426647.html

/КРОСС/ САЩ отхвърлиха идеята да плащат откуп за отвлечени американски граждани. Според американските власти това би направило американците по-уязвими, предава ДПА. Припомняме, че вчера стана ясно, че джихадистите, пленили американския журналист Джеймс Фоули, са искали 132 милиона долара откуп за неговото освобождаване. Всеизвестен факт е, че този тип групировки печелят милиони само от откупи. Великобритания, Франция и Испания и други европейски страни плащат огромни суми за освобождаването на заложници, но САЩ все още поддържат виждането си, че подобен тип действия само може да подпомогне джихадистите. Според информация на вестник The Telegraph джихадисти от "Ислямска държава" държат още около 20 граждани на западни страни.      

Catalyst Frame превръща всеки таблет и смартфон в истински микроскоп (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/22/2365696_catalyst_frame_prevrushta_vseki_tablet_i_smartfon_v/?ref=rss


Много хора са доста любопитни и искат да разберат повече за заобикалящия ги свят. Микроскопът обикновено един от по-интересните начини да се направи това. За съжаление повечето от тях са скъпи или пък твърде слаби.

Catalyst Frame Microscope е потенциална интересна алтернатива. Компактният микроскоп може да се прикачи за всеки смартфон или таблет и да използва неговата камера и дисплей, за да показва на неговия притежател какво се случва в света на миниатюрното.

Освен това...

Откриха фабрика за мед на траките

http://frognews.bg/news_75016/

Ново сензационно откритие обещават археолозите от регионалния Исторически музей в Стара Загора. След съществуващите най-стари медни рудници в Европа в местността Мечи кладенец, близо до курорта Старозагорски минерални бани, сега се задава нова находка.

Във Венецуела ще се пазарува с пръстови отпечатъци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244426_%D0%92%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%

 Венецуела ще въведе система за пазаруване чрез взимане на пръстови отпечатъци, за да се пресече злоупотребите в магазините, предаде Ройтерс. 

Биометричната система ще бъде създадена в момент, в който страната страда от недостиг на много стоки. 

Нововъведението има за цел

да попречи на клиентите да купуват по няколко пъти и в големи количества едни и същи продукти,

за да ги изнасят после контрабандно в съседните страни. 

Новината за създаването на биометричната система съобщи лично в реч по телевизията президентът на Николас Мадуро. 

Не става ясно обаче дали системата ще бъде внедрена в магазините в цялата страна или само в щатите, които са близки до границите с други латиноамерикански държави. 

Венецуела страда от недостиг на различни продукти, като например олио или тоалетна хартия.

Ценовият контрол и големите субсидии позволяват на много венецуелци обаче сега да купуват продукти в големи количества, а после да ги изнасят контрабандно в Колумбия срещу добра печалба.

"Реал" излиза срещу костеливия "Атлетико" за четвърти трофей през 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/22/2365914_real_izliza_sreshtu_kosteliviia_atletiko_za_chetvurti/?ref=rss


Дълги години "Реал" не срещаше почти никакви трудности срещу съгражданите от "Атлетико", но именно "дюшекчиите" се превърнаха в най-трудния съперник за "кралския клуб" през последните дванадесет месеца. 

В този период двата отбора се срещнаха шест пъти, а тази вечер на стадион "Висенте Калдерон" от 23.30 часа предстои седмият им сблъсък, който ще определи новия носител на Суперкупата на Испания. 

Битката за трофея остана отворена след първия мач на "Стантиаго Бернабеу", в...

Безпочвените страхове от български и румънски имигранти на Острова

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3dbf1aab/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C850Ca0Cbezpochvenite0Estrahove0Eot0Ebylgarski0Ei0Erumynski0Eimigranti0Ena0Eostrova0H1786190C/story01.htm

Нямаше орди бедни българи и румънци, които да заграбят работните места и социалните осигуровки на британците, се казва в коментар на WSJ


Леко земетресение е регистрирано на 62 км от София

http://sofia.actualno.com/Leko-zemetresenie-e-registrirano-na-62-km-ot-Sofija-news_46324.html

Слабо земетресение с магнитуд 2.3 е регистрирано на 62 км от София, по данни на Европейския сеизмологичен център. Трусът е на дълбочина и е регистриран в 8.49 часа. Няма данни за щети.

Има проблем с плащането на членския внос на страната ни в НАТО

http://politics.actualno.com/Ima-problem-s-plashtaneto-na-chlenskija-vnos-na-stranata-ni-v-NATO-news_46327.html

Има проблем с плащането на членския внос на страната ни в НАТО в размер на 15 милиона лева. Проблемът произтича от 100 милиона лева намаление на бюджета на министерството, при положение че той е далеч...

В Перник търсят учители

http://education.actualno.com/V-Pernik-tyrsjat-uchiteli-news_46329.html

Десет свободни места за учители обяви Бюрото по труда в Перник. Търсят се предимно преподаватели по чужди езици - английски, френски, испански. Не достигат и учители по математика и физическо възпитан...

ЕК все още не знае на кои страни-членки трябва да помогне първо заради руското ембарго

http://analysis.actualno.com/EK-vse-oshte-ne-znae-na-koi-strani-chlenki-trjabva-da-pomogne-pyrvo-zaradi-ruskoto-embargo-news_46330.html

Брюксел ще плати 125 милиона евро на европейските фермери, за да ги обезщети за загубите от въведената от Москва забрана за внос на земеделска продукция от Европейския съюз в Русия. И по всичко лич...

Асансьори в София – Содом и Гомор, пълен бардак!

http://www.bnews.bg/article-114404

Липса на документи и бягащи от държавните инспектори техници съпътстват държавните инспекции.

Предимно слънчево, температурите слабо ще се понижат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244425_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B

 До обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след пладне облачността ще се увеличи и главно в планинските райони ще превали, съобщиха от НИМХ.

Вятърът ще е слаб и постепенно ще се ориентира от североизток. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са между 29° и 34°, по морския бряг - малко по-ниски, в София около 29°.

В планините до обяд ще преобладава слънчево време, около и след пладне облачността ще се увеличи и до вечерта на много места ще превали. Вятърът ще е слаб, по билата и върховете до умерен от запад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 23°, на 2000 метра около 16°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Около и след обяд облачността временно ще се увеличи и на места по северното крайбрежие е възможно слабо да превали. Вятърът до обяд ще е южен, но до вечерта ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 29°. Температурата на морската вода е 25°-27°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Пребиха бизнесмен с железни пръти в Пловдив

http://www.vesti.bg/novini/prebiha-biznesmen-s-zhelezni-pryti-v-plovdiv-6020553

Неизвестни мъже са пребили снощи пловдивския строителен предприемач Тодор Коев с метални пръти.

ООН очаква нов бум на ебола, призова за повече мерки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257582

Координаторът на ООН в борбата срещу епидемията от ебола заяви, че иска санитарните служби да се подготвят, за да могат да реагират при ново влошаване на ситуацията, съобщи АФП.
„Решен съм да се уверя, че всеки елемент от нашия механизъм е на оптималното си ниво, за да се справи с нов бум на епидемията, ако това се наложи”, Координаторът на ООН в борбата срещу епидемията от ебола заяви, че иска санитарните служби да се подготвят, за да могат да реагират при ново влошаване на ситуацията, съобщи АФП. „Решен съм да се уверя, че всеки елемент от нашия механизъм е на оптималното си ниво, за да се справи с нов бум на епидемията, ако това се наложи”,

Разширяването на НАТО: стратегическа гениалност или историческа грешка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244424_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E%3A+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D0%

 Кризата в руско-американските отношение заради Украйна доведе до възобновяването на важния дебат. Кой беше прав?

Изминаха 20 години от спора, в който се сблъскаха привържениците на разширяването на НАТО на Изток и привържениците на вземането предвид на руските интереси, и сега всяка една от тези страни може с право да заяви: "Казвахме ли ви". Да, казваха. Но днес, когато Русия и Украйна са готови да воюват една с друга, мнението на подобни специалисти няма никакво значение. Кризата в Източна Европа беше предсказуема. Тя беше предсказана, но сега в условията на ескалация, ние не можем да направим нищо.

Привържениците на разширяването имаха солидни аргументи. Студената война е приключила. В Европа се е възцарил мир. Съветската заплаха повече не съществува. Централна Европа, превърнала се в гробище на европейските империи, се нуждае от помощ при осъществяването на прехода от своето комунистическо минало към пазарна демокрация. Ако НАТО не помогне и не вземе този регион под своето крило, отново ще се проявят старите навици и Централна Европа отново ще потъне в старото междуособно съперничество, което ще заплаши постигнатия с толкова усилия мир. НАТО е задължен да вземе този регион по своето крило, организацията трябва да приеме новите членове. Иначе алиансът ще залинее и ще загине.

Но привържениците на Русия парираха тези доводи – на Русия това няма да се хареса нито сега, нито в бъдеще. Русия сега е слаба и неспособна ефективно да се противопостави на разширяването на НАТО, но когато страната укрепне, тя активно ще се противопоставя на всяко разширяване. За Европа и САЩ Русия е по-важна, отколкото Централна Европа, и по тази причина е много по-целесъобразно да се споразумеем с Русия, отколкото да ощастливяваме Централна Европа. Освен това, добавяха те, приемът на нови членове в състава на алианса, който и без това има много проблеми, прилича на изпитваща проблеми семейна двойка, която ражда дете, надявайки се да спаси брака си.

Разширяването на НАТО, отговаряха привържениците на алианса, не е насочено срещу Русия. Това е движение, чиято цел е да разшири зоната на стабилност и процъфтяване колкото е възможно по-близо до нейните граници. Русия с времето си ще разбере, че разширяването на НАТО й е изгодно и ще се съгласи с него. А ако не се съгласи – много жалко, не можеш да угодиш на всички. Във всеки случай разширяването на НАТО в момента, когато Русия е слаба, е правилен ход. Това е застраховка срещу бъдещо неоимперско възраждане на Русия.

От началото на дебатите изминаха повече 20 години и днес двете страни могат да твърдят, че са били прави. Напредъкът на Централна Европа за последните 20 години надмина всички очаквания. Регионът стана стабилен, демократичен и процъфтяващ. Той напълно се интегрира в НАТО и ЕС. Разширяването на НАТО даде своите плодове.

Но Русия не промени своето мнение относно разширяването на НАТО и смята, че такова решение е стъпка срещу нея, а не в нейна полза. Когато в средата на първото десетилетие на 21 век Русия укрепна, тя насочи своята политика към недопускане в НАТО на Грузия и Украйна. След една "гореща" война /Грузия/ и една тайна /Украйна/, след две анексии де факто /Южна Осетия и Абхазия/ и една де юре /Крим/ Москва недвусмислено показа, че не възнамерява да пусне НАТО пред своя праг.

Кой беше прав и кой сгреши? Двете страни в този спор – привържениците на НАТО и Русия – няма да го разрешат никога. Отчасти това се дължи на несъвместимостта на техните възгледи. За привържениците на разширяването това е преди всичко въпрос на морални принципи. За привържениците на руските интереси това е преди всичко въпрос на геополитика. Всяка от страните има многобройни доводи в полза на своята гледна точка. Кризата в Украйна доказа, че и двете страни са прави. Привържениците на Русия казват, че се е сбъднало тяхното пророчество, че Русия никога няма да се съгласи с разширяването на НАТО и ще препятства всячески този процес. За привържениците на НАТО това е доказателство, че Русия е непоправима. Те казват, че опитът на Централна Европа показва, каква полза може да донесе на Украйна членството в НАТО, ако тя успее да се измъкне от руската хватка.

Можеше ли НАТО да затвори своята врата пред Централна Европа в средата на 90-те години и по този начин да лиши тези държави от възможността да се съединят със Запада? Трябваше ли алиансът да си намери по-подходяща алтернатива за себе си, която повече да отговаря на епохата след края на Студената война? Реалистично ли беше да очакваме, че провъзгласилият се за най-успешен в историята алианс може да каже, че "мисията е изпълнена" и да обяви саморазпускане?

Реалистично ли беше да очакваме, че Русия, болезнено преживяла разпадането на Съветския Съюз и търсеща нова самоидентификация по средата на вътрешнополитически неуредици и спад, ще стане "нормална" страна и ще провъзгласи като фундаментални принципи демокрацията и пазара? Реалистично ли беше да очакваме, че тя ще се откаже от своя исторически багаж под формата на имперско минало и ще се съгласи с разширяването на НАТО? Отговорите на всички тези въпроси са очевидни, особено днес, когато ние можем да погледнем назад.

НАТО няма да изчезне, както няма да изчезне и неприемането на този алианс от Русия в качеството му на главна опора на сигурността и стабилността в Европа. Това противопоставяне не означава началото на нова Студена война. И НАТО, и Русия имат далеч по-сериозни и неотложни проблеми, будещи тревога – терористичните нападения, разпространението на ядреното оръжие, усилването на Китай, епидемията Ебола и т.н. Но представата за единна и свободна Европа, живееща в мир със себе си и своите съседи, което трябваше да бъде осигурено от разширяването на НАТО, днес е много по-далеч от нас, отколкото преди 20 години.

Eдна нощ в театъра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257170

Инициативата “Нощ на театрите” и фотографът Симон Варсано събраха любими наши артисти и ги превърнаха в “Нощни персонажи”. 
Майсторът на обектива Варсано направи серия от черно-бели портрети на Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Деян Донков, Леонид Йовчев, Иван Юруков, Иво Аръков, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Силвия Петкова, Радина Кърджилова... Инициативата “Нощ на театрите” и фотографът Симон Варсано събраха любими наши артисти и ги превърнаха в “Нощни персонажи”. Майсторът на обектива Варсано направи серия от черно-бели портрети на Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Деян Донков, Леонид Йовчев, Иван Юруков, Иво Аръков, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Силвия Петкова, Радина Кърджилова...

ООН призова санитарните власти да се подготвят за нов бум на ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257579

Координаторът на ООН в борбата срещу епидемията от ебола заяви, че иска санитарните служби да се подготвят, за да могат да реагират при ново влошаване на ситуацията, съобщи АФП.
„Решен съм да се уверя, че всеки елемент от нашия механизъм е на оптималното си ниво, за да се справи с нов бум на епидемията, ако това се наложи”, Координаторът на ООН в борбата срещу епидемията от ебола заяви, че иска санитарните служби да се подготвят, за да могат да реагират при ново влошаване на ситуацията, съобщи АФП. „Решен съм да се уверя, че всеки елемент от нашия механизъм е на оптималното си ниво, за да се справи с нов бум на епидемията, ако това се наложи”,

Регионалното министерство отново ще сезира прокуратурата за Корал

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/22/2365988_regionalnoto_ministerstvo_otnovo_shte_sezira/?ref=rss


Министерство на регионалното развитие в лицето на служебния министър Екатерина Захариева ще сезира прокуратурата за разрешителните за застрояване на 130 дка, обграждащи плажа Корал, в близост до Лозенец. Това съобщи Атанас Русев, председател на сдружението "Да запазим Корал" малко след срещата с вицепремиера. По информация на сдружението строителството до плажа на Корал ще започне на 1 октомври. "В наше лице може да очаквате, че докато законът е нарушен, ще действаме за спирането на тези...

Преглед на печата - 22 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=261838

„24 часа": Семков убит заради любовен триъгълник? Личен мотив заради любовен триъгълник е една от версиите за покушението срещу 39-годишния бизнесмен от Ботевград Семко Семков, научи "24 часа". Той беше разстрелян пред къщата си в града в сряда три седмици преди да навърши 40 г.

Как ЕС защитава фермерите от последствията на ембаргото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244423_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%95%D0%A1+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8

 Брюксел ще плати 125 милиона евро на европейските фермери, за да ги обезщети за загубите от въведената от Москва забрана за вноса на земеделска продукция от Европейския съюз в Русия. И по всичко личи, че това е само началото.

Въведената от Москва забрана за вноса на земеделска продукция от ЕС в Русия накара Европейската комисия да вземе първите мерки, за да урегулира ситуацията. Производителите на бързоразвалящи се плодове и зеленчуци, които не успяват да доставят своята стока на пазара, ще получават финансова помощ от Брюксел до ноември. "Тези мерки трябва да отслабят натиска върху европейските доставчици, предизвикан от внезапната загуба на експортни пазари", уточни говорителят на ЕК Роджър Уайт.

Отказът на руските власти от вноса на холандски домати, полски ябълки, испански нектарини ще доведе до свръхпредлагане в ЕС, което на свой ред ще понижи цените и ще намали доходите на фермерите. "Подобен сценарий трябва да бъде предотвратен, по тази причина нашите мерки влизат в сила незабавно", зави комисарят по земеделието Дачиан Чолош.

Да дадем на нуждаещите се, а не да унищожаваме

Сега фермерите могат, подавайки съответната молба, да унищожат 5% от своя урожай и да получат от земеделския бюджет на Евросъюза компенсация – 50% от очаквания доход от продажбата на тази продукция. Ако те не се решат да унищожат плодовете и зеленчуците, а ги дадат за благотворителни цели, например ученически столове или организации, които безплатно раздават храна на нуждаещите се, размерът на компенсацията ще достигне 100%. "Общата сума на обезщетенията ще достигне 125 милиона евро. Става дума за изземане на земеделската продукция от пазара и безплатното й раздаване", каза Роджър Уайт.

Парите за обезщетение на фермерите ще бъдат отпуснати от специален антикризисен фонд, който е на разположение на еврокомисаря по селско стопанство. Той беше създаден още преди конфликта с Русия и предназначен за урегулирането на определени извънредни ситуации на пазара. До въвеждането на руското ембарго Испания и Франция поискаха от ЕС да пресече резкия спад на цените на прасковите и нектарините, предизвикан от обилната реколта.

Пазарът на млечни продукти съща е заплашен от спад на цените

По данни на Евросъюза, през 2013 Русия е внесла от Европа плодове и зеленчуци на обща стойност 1,3 милиарда евро. Но компенсациите, предвидени от Брюксел, не включват всички видове растителна продукция. "Могат да бъдат предприети определени допълнителни мерки", признаха в кулоарите еврочиновници.

Освен плодовете и зеленчуците, в износа на ЕС за Русия преобладават млечните продукти и свинското месо. За тази категория стоки в ЕС все още не са изчислили размера на паричните компенсации. Това е много трудно да се направи, заяви председателят на Европейския млечен съюз (EMB) Ромуалд Шабер. На пазара на млечна продукция последиците от руското ембарго ще се появят не по-рано от няколко седмици. "Смятаме, че тази забрана вече се отразява на пазара на млечна продукция и следователно на цената на млякото. Но за момента не можем да кажем колко силно. Единственото, в което не се съмняваме, е, че няма да се разминем без последици", заяви Шабер.

ЕК би могла да намали обема на производството на мляко посредством съответните квоти, които ще бъдат премахнати през 2015, а всички излишъци да бъдат изкупени и складирани. Но чиновниците няма да могат да повлияят силно на този отрасъл. Председателят на EMB смята, че и без руската забрана ЕК трябва значително да подобри "ценовия мениджмънт" в земеделието. Цените на млечната продукция в Европа много често спадат и без отсъствието на санкции или търговски войни, напомня Ромуалд Шабер. "За последните 5 години, през 2009 и 2012, имахме две сериозни кризи. Ако възникне нова, под заплаха от закриване ще се окажат много предприятия, особено тези, които са инвестирали в бъдещето, увеличили са своя добитък и са планирали производство през следващите 1-2 десетилетия.

Продукция на стойност 12 милиарда евро

През 2013 г. европейските фермери са изнесли за Русия продукция за 12 милиарда евро. Тази сума, ако се наложи нейното пълно изплащане от евросредствата, ще се окаже прекалено голям товар за земеделския бюджет на Евросъюза, подчертават чиновниците в Брюксел. Та нали освен всичко друго фермерите разчитат на надбавките затова, че те не отглеждат определени видове плодове и зеленчуци, произвеждат по-малко свинско или мляко.

Земеделските министри на страните от ЕС планират да обсъдят своите по-нататъшни действия на извънредна среща на 5 септември. За момента ЕК не може да отговори на въпроса, на кои от страните-членки ще бъде оказана незабавна помощ и в какво именно ще се състои тя. "Първоначално трябва да получим молбите от фермерите, внесени чрез националните ведомства", уточни представител на Комисията. Най-големите износите за Русия са Литва, Полша и Германия.

Над 800 хил. ще даде държавата на малките партии за агитация

http://offnews.bg/news/n_1/n_379766.html

Над 800 000 лв. ще даде държавата на малките партии, за да покрият разходи за предизборна агитация в медиите преди парламентарните избори на 5 октомври, изчисли "Труд". ЦИК служебно допусна 20 партии и 7 коалиции до изборите, на две отказа регистрация - на фалшиво БКП и на "Другата България". До 23 август ГРОА трябва да провери списъците с подписки на всички кандидати за участие в изборите и тогава ще стане ясен окончателният брой на участниците във вота. Партиите и коалициите, които нямат държавна субсидия, имат право на до 40 000 лв. за предизборна кампания от държавата, съгласно новия Изборен кодекс. Задължително условие за отпускането на тези пари на национални избори е партията или коалицията да има 31 листи с кандидати за депутати. Крайният срок ца регистрацията на листите е 2 септември. След тази дата ще стане ясно колко точно политически формации имат право на до 40 000 лв. от държавата. На критерия липса на държавно финансиране отговарят 19 от тях. Очаква се ЦИК да запази практиката си от евровота, обединенията от партии, в които само някои от участниците вземат субсидии, също да получат медийни пакети. ЦИК вече има решение за формулата, по която ще бъде определяна сумата за медийните пакети, но решението е изпратено за съгласуване във финансовото министерство и ще бъде публикувано следващите дни, уточниха за OFFNews от комисията. На евровота инициативните комитети, които издигат независима кандидати по райони, имат 5000 лв. за финансиране за участия в медии. В план-сметката на правителството за финансиране на изборите се предвиждат общо 900 000 лв. за медийни пакети.

Хиляди българи пак ще бъдат принудени да доплащат данък

http://www.cross.bg/danuk-avansovo-trimesechie-1426646.html

/КРОСС/ Обявеното от редица институции намерение да се възстанови авансовото удържане на данък върху извънтрудовите доходи за последното тримесечие на годината надали ще бъде прието в срок. Така близо 160 000 данъкоплатци могат да бъдат принудени за поредна година да довнасят накуп данък, въпреки че няма никакъв проблем той да им се прихваща предварително и равномерно. Освен че затруднява ненужно хората, това на свой ред води и до проблеми със събираемостта на дължимите суми, пише в."Сега". Преди време експерти от МФ увериха, че тази промяна ще бъде част от пакета с промени в данъчните закони, независимо от смените на политическия караул. Становището се споделя неофициално и от НАП. Гласуването на подобни промени обаче ще бъде възможно едва през октомври, и то само при бързо сформиране на правителство и много експедитивни действия от страна на депутатите. Дори и в този случай обаче промяната ще е закъсняла, защото голяма част от предприятията вече ще са изплатили доходите за октомври без авансово удържан данък, показва внимателният прочит на действащия закон за данъците върху доходите на физическите лица. Удържането на данъка става именно при изплащането на сумите и счетоводителите ще нарушат закона, ако приберат авансово 10% при изрична забрана за извънтрудовите доходи това да се прави за последното тримесечие на годината. Така за да се реализира намерението, ще трябва да се търсят половинчати решения

Как ЕС защитава фермерите от последствията на ембаргото

http://www.vesti.bg/novini/kak-es-zashtitava-fermerite-ot-posledstviiata-na-embargoto-6020559

Брюксел ще плати 125 милиона евро на европейските фермери, за да ги обезщети за загубите от въведената от Москва забрана за вноса на земеделска продукция от Европейския съюз в Русия. И по всичко личи, че това е само началото.

"Зелените" ще се срещнат днес със служебния премиер Георги Близнашки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/22/2365963_zelenite_shte_se_sreshtnat_dnes_sus_slujebniia_premier/?ref=rss


Служебният премиер Георги Близнашки и представители на "Зелените" ще обсъдят на среща днес необходимите спешни мерки във връзка с банковата криза, наводненията и изсичането на горите. Това съобщиха от пресцентъра на "Зелените".

Те ще поискат ревизиране на решенията на кабинета "Орешарски" за разширяване на концесията на ски зоната в Банско, за строежа на "Южен поток" и за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". "Зелените" ще направят предложения за предотвратяване на финансовите...

Във Венецуела ще се пазарува с пръстови отпечатъци

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/vyv-venecuela-shte-se-pazaruva-s-prystovi-otpechatyci-6020549

Страната въвежда биометрична система при пазаруването като мярка срещу контрабандния износ за съседни страни

Самолет от държава с ебола каца в София до края на седмицата

http://www.cross.bg/sofiya-nigeriya-durzhava-1426645.html

/КРОСС/ София ще приеме самолет от Нигерия, въпреки че Малта и Финландия са му отказали достъп заради случаите на ебола в африканската държава, съобщава в."Сега". Машината с нигерийски екипаж се очаква да кацне за ремонт до края на седмицата и това създава напрежение сред екпите на "Луфтханза техник - София". Министерствата на транспорта и на здравеопазването са дали "зелена светлина" с аргумента, че няма риск от зараза със смъртоносния вирус, от който в Африка починаха вече 1350 души за 8 месеца. По информация на МЗ в Нигерия са регистрирани само 10 случая. От министерството на транспорта увериха, че и при излитането от африканската държава, и при кацането у нас пилотите ще минат през всички видове контрол на летищата, включително и през термокамери, които засичат хората с висока температура. "Няма абсолютно никакъв риск от самолета", заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му вирусът не може да се предаде при ремонта, а най-вече чрез кръв, слюнка и пот. Нужен е и директен контакт с болни. "Да, очакваме самолет от Нигерия", потвърди пред "Сега" Цвета Миланова, ръководител "Човешки ресурси" в "Луфтханза техник - София". Тя успокои, че здравното министерство е уведомено.    

Лазаров инспектира границата край Елхово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257574

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на „Гранична полиция” Захарин Пенов ще проверят състоянието на граничния контрол в района на Елхово, съобщи Нова ТВ.
Инспекцията ще обхване участъци от сухопътната и морската граница.
Само преди няколко дни Лазаров обяви, че иска оградата по границата ни да бъде удължена с още 100 километра. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на „Гранична полиция” Захарин Пенов ще проверят състоянието на граничния контрол в района на Елхово, съобщи Нова ТВ. Инспекцията ще обхване участъци от сухопътната и морската граница. Само преди няколко дни Лазаров обяви, че иска оградата по границата ни да бъде удължена с още 100 километра.

Светлозар Лазаров ще инспектира границата в района на Елхово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257569

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на „Гранична полиция” Захарин Пенов ще проверят състоянието на граничния контрол в района на Елхово, съобщи Нова ТВ.
Инспекцията ще обхване участъци от сухопътната и морската граница.
Само преди няколко дни Лазаров обяви, че иска оградата по границата ни да бъде удължена с още 100 километра. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на „Гранична полиция” Захарин Пенов ще проверят състоянието на граничния контрол в района на Елхово, съобщи Нова ТВ. Инспекцията ще обхване участъци от сухопътната и морската граница. Само преди няколко дни Лазаров обяви, че иска оградата по границата ни да бъде удължена с още 100 километра.

Кой срещу кого на изборите

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/08/22/2365725_koi_sreshtu_kogo_na_izborite/?ref=rss


До началото на кампанията за предсрочните парламентарни избори остават две седмици, а партийните централи трескаво редят кандидатите си за тях. Желание да участват в изборите на 5 октомври изявиха 20 партии и 7 коалиции, които включват в себе си далеч над 20 партии (само в съюза около БСП са 13 формации).

Засега интригата е в няколко лидерски двубоя

Председателите на двете най-големи формации ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Михаил Миков, са един един срещу друг в софийския...

Иракският посланик: ИДИЛ е опасност за всички

http://www.cross.bg/irak-bulgariya-idil-1426644.html

/КРОСС/ Интервю с иракския посланик у нас Асад ал Самарай на Георги Милков за 24 часа. - Г-н посланик, появиха се информации, че бойците на организацията "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) са постигнали част от военните си победи за т.нар. халифат с помощта на българско оръжие. Възможно ли е тази организация наистина да разполага с българско въоръжение? - Не мога да потвърдя подобен факт. Засега няма и никакво потвърждение от официален иракски източник, че ИДИЛ разполага с българско оръжие. Аз също видях тези информации в българските медии. Оръжието на ИДИЛ е от различни страни и идва посредством различни източници. Но аз ви уверявам, че всяка сделка с оръжие, която е била сключена между Ирак и България като официални страни, е на базата на много стриктна документация, която е проверена многократно на всички възможни нива. Едва след като контролните органи и власти са установили законността и верността на документацията, тогава е положен окончателният щемпел за всяка една сделка. - Тогава как ИДИЛ биха се сдобили с български оръжия? Чрез трета страна, неясен посредник или чрез превземането на казарми и военни складове, в които може да е имало българско оръжие, законно закупено за нуждите на иракската армия? - И едното, и другото е възможно. - А как стои въпросът с официалния оръжеен бизнес между България и Ирак. Има ли според вас добро бъдеще в това сътрудничество? - Не мога да ви дам точни справки по този въпрос по обективни причини

Одобрени са окончателните проекти на програмите за трансгранично сътрудничество на България със Сърбия, Турция и Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244422_%D0%9E%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80

 Последните версии на програмите за трансгранично сътрудничество за новия програмен период 2014-2020 г. бяха одобрени тази седмица от Съвместните работни групи на страните партньори. Това са програмите „България - Сърбия“, „България - Турция“ и „България - Македония“,  за които Министерството на регионалното развитие е Управляващ орган.

Така проектите на програмите ще бъдат внесени навреме за одобрение от Европейската комисия, крайният срок за което е 22 септември т.г. При положителна оценка от страна на Комисията, първите покани за кандидатстване могат да бъдат отворени през пролетта на следващата година.

Средствата по Програмите се отпускат от Европейския съюз чрез Инструмента за предприсъединителна помощ и са съфинансирани от националните бюджети на страните партньори. Приоритетите на трите програми допринасят за осъществяването на целите на Стратегията „Европа 2020“ за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж и Европейската стратегия за териториално сътрудничество.

Срещите на Съвместните работни групи на страните партньори бяха открити от заместник-министъра на регионалното развитие д-р Йорданка Чобанова. Тя подчерта важността на добросъседските отношения и ползата от сътрудничеството на страните за устойчиво развитие на регионите.

 

 

 

Област Враца се включва като допустим за финансиране район по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия.

 

Общият бюджет, с който Програмата ще финансира двустранни проекти от пограничните райони, ще бъде над 34 млн. евро. Над 28 млн. евро е безвъзмездната финансова помощ от Европейския съюз. Програмата финансира проекти в областта на устойчив туризъм, опазването на околната среда и инвестициите в младежта.


Пограничната зона, допустима за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия, обхваща общо 13 области от двете страни на границата или територия от близо 44 хил. км2От българска това са областите Видин, Монтана, София, Перник и Кюстендил, като в този програмен период ще може да бъде финансиран също най-бедният район в страната – област Враца. От сръбска страна в Програмата се включва Топличка област. Така общото население, което потенциално може да бъде облагодетелствано от проекти, финансирани по Програмата, се увеличава до близо 2,2 млн. души.

 

 

Близо 30 млн. евро са средствата по Програмата за трансгранично сътрудничество „България – Турция“ за новия програмен период

 

Програмата „България – Турция“ покрива територия около 29 хил. км2  от двете страни на границата и обхваща население от 1,5 млн. души. От българска страна допустимият район за финансиране на проекти включва областите Хасково, Ямбол и Бургас, които представляват около 15% от територията на цялата страна. От страна на южната ни съседка Програмата обхваща провинциите Одрин и Къркларели.

Финансовият ресурс по Програмата ще бъде разпределен по равно, за финансиране на проекти по двете приоритетни оси – околната среда и устойчив туризъм. Тематичните приоритети по първата ос включват опазване на околната среда, насърчаването на адаптацията към изменение на климата и смекчаване на последиците от него, превенция и мениджмънт на риска. Втората приоритетна ос на Програмата ще насърчава развитието на устойчивия туризъм в съседните страни, опазването и социализирането на културното наследство.

По предложение на турската страна част от финансовия ресурс на Програмата може да бъде насочен към изпълнение на целите на 4-годишното Споразумение между двете страни за опазване и социализиране на културно-историческо наследство в трансграничния регион.

 

 

„Усилване на двустранното сътрудничество между хората и институциите за съвместно справяне с общи предизвикателства и развитие на потенциала“

 

Това гласи общата цел на Програмата за регионално сътрудничество между България и Македония до 2020 година. Ресурсът на програмата от общо 19,5 млн. евро ще бъде използван за финансиране на двустранни проекти в областта на туризма, опазването на околната среда и развитието на конкурентоспособността на малкия и средния бизнес, търговията и насърчаването на инвестициите. Програмата ще насърчава младежкото участие, недискриминацията и включването на уязвимите групи.

 

Трансграничната зона, в която ще се осъществяват проекти по Програмата, обхваща население от 1 млн. души и около 18 хил. км2 погранична територия. В нея са

 включени областите Благоевград и Кюстендил от българска страна и районите Североизточен, Източен и Югоизточен в Македония.

 

Финалните проекти на програмите са достъпни на интернет страницата на Министерство на регионалните развитие и страниците на всяка от Програмите:

·         „България – Сърбия“

·         „България – Турция“

·         „България – Македония“

 

 

На 22 август предстои да бъде одобрена финалната версия на Програмата за регионално сътрудничество между България и Гърция 2014-2020, в която Министерство на регионалното развитие е Национален партниращ орган.

Най-важното от Варна във вчерашния 21 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=261814

Телефонните измами във Варна стават зловещо реалистични Нова вълна от телефонни измами залива Варна, като неин обект отново са възрастни хора, които живеят сами. Схемата е общо взето познатата – някой звъни по телефона и с притеснен глас разиграва ситуация, в която техен близък е пострадал при инцидент и за спасяването на живота му е необходимо спешно да се плати за операция.

Кметове напускат Родопите

http://frognews.bg/news_75014/

Родопски села си търсят кметове за без пари, след като заради ниски заплати управниците им напускат. Двама наместници зарязаха постовете си само за последния месец, а от началото на годината са общо петима. Кметът на Славейно Сийка Касабова стана директор на център към Софийския университет, а управникът на Левочево Ангел Хворев отиде на гурбет в Англия.

Фейсбук-коалиция стяга мегапротест срещу ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-114424

Десетки групи и страници в социалната мрежа се обединиха за общи действия срещу ГЕРБ и организираха протест пред Министерски съвет.

Защо трябва да съчувстваме на мъжа, работещ сред жени

http://curious.actualno.com/Zashto-trjabva-da-sychuvstvame-na-myja-rabotesht-sred-jeni-news_46319.html

Мнозина си мислят, че е безумно щастие да си един от малкото мъже или дори единствен сред екип, съставен предимно от жени. Но всъщност положението понякога съвсем не е така розово. Ето няколко причини...

Пълнен лук с булгур и чесън

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257012

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви 

Христина Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Христина

27 убити и 40 ранени след катастрофа на два автобуса в Египет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257566

Най-малко 27 души са загинали, а над 40 са ранени при катастрофа между два автобуса в Египет, съобщи Ройтерс.
Инцидентът се е случил в рано тази сутрин в южната част на Синайския полуостров. Сред пострадалите има руски, йеменски и саудитски граждани. Ранените са приети в две болници в района на катастрофата. Най-малко 27 души са загинали, а над 40 са ранени при катастрофа между два автобуса в Египет, съобщи Ройтерс. Инцидентът се е случил в рано тази сутрин в южната част на Синайския полуостров. Сред пострадалите има руски, йеменски и саудитски граждани. Ранените са приети в две болници в района на катастрофата.

Кмета, доктора и попа - няма ги тия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257325

Селата край Смолян остават безпризорни. Кметските наместници поголовно напускат поради жалкото заплащане на труда им, обслужващ остатъчното население в пустошта. Задава се време, в което тази "престижна" длъжност да поемат доброволци, ако изобщо се намерят такива в трудоспособна възраст. Или пък сам човек да кметува на група села. Както правят

Държавата дава над 800 хиляди лева на малките партии за агитация

http://www.cross.bg/partii-paketi-mediiini-1426643.html

/КРОСС/ Прогнозно 824 000 лв. ще даде държавата на малките партии, за да покрият разходи за предизборна агитация в медиите за вота на 5 октомври. Това показват предварителните сметки, ако за участие в изборите бъдат допуснати 20 партии и 7 коалиции и те регистрират листи във всички избирателни райони, пише в."Труд". Заради липсата на документи и подписи вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) отстрани две формации от надпреварата за парламента, а проверката на подписките в ГРАО продължава. На т.нар. медийни пакети, които "съдържат" 40 000 лв. финансиране, ще имат право партиите и коалициите, които не получават субсидия от държавата. Към момента това са 19 формации. Задължително условие обаче е те да имат 31 листи с кандидати за депутати, а срокът за тяхната регистрация е 2 септември. Ако ЦИК запази практиката си от евровота, обединенията от партии, в които само някои от участниците вземат субсидии, също ще получат медийни пакети. При познатата формула и Реформаторският блок, и коалиция "България без цензура" биха получили по 32 000 лв. На 5000 лв. за финансиране за участия в медии ще имат право и инициативните комитети, които издигнат кандидати за депутати по райони. В план-сметката на правителството за финансиране на изборите се предвиждат общо 900 000 лв. за "медийни пакети". Вчера ЦИК заличи регистрацията на "Другата България" и на "Българска комунистическа партия"

27 убити и 40 ранени при сблъсък на два автобуса в Египет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257562

Най-малко 27 души са загинали, а над 40 са ранени при катастрофа между два автобуса в Египет, съобщи Ройтерс.
Инцидентът се е случил в рано тази сутрин в южната част на Синайския полуостров. Сред пострадалите има руски, йеменски и саудитски граждани. Ранените са приети в две болници в района на катастрофата. Най-малко 27 души са загинали, а над 40 са ранени при катастрофа между два автобуса в Египет, съобщи Ройтерс. Инцидентът се е случил в рано тази сутрин в южната част на Синайския полуостров. Сред пострадалите има руски, йеменски и саудитски граждани. Ранените са приети в две болници в района на катастрофата.

Лиу Лу: Човек не е живял напразно, ако...

http://www.vesti.bg/liu-lu-chovek-ne-e-zhivial-naprazno-ako-6020523

Какво разказа Лиу Лу за комбинацията между танц и бойно изкуство, какво я е пленило в кунг-фу, повече за спектакъла Gateway и мнението ѝ за Джеки Чан - вижте в интервю с хореографа на Наталия Такова от Vesti.bg

33-ма гинат в сблъсък на два автобуса в Египет

http://www.vesti.bg/novini/33-ma-ginat-v-sblysyk-na-dva-avtobusa-v-egipet-6020548

33-ма души загинаха, а над 40 са ранени при катастрофа между два автобуса в южната част на Синайския полуостров в Египет рано сутринта в петък, съобщи агенция МЕНА.

Арх. Георги Савов: Стартираме незабавни стъпки за подобряването на инвестиционния климат в страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244421_%D0%90%D1%80%D1%85.+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D

 „Стартираме незабавни стъпки в посока осигуряването на по-прозрачен, по-предвидим и по-благоприятен инвестиционен климат в страната. Задачата ни е, макар и за краткото време на работа на това правителство, да внесем повече ред и яснота в нормативните документи от компетенциите на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране.“

Това обясни заместник – министърът на инвестиционното проектиране арх. Георги Савов по време на проведените днес срещи с представители на Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите по геодезия, Асоциацията на геодезическите фирми.

 

Арх. Савов обсъди с представителите на браншовите организации състоянието на сектора. Набелязани бяха най-неотложните стъпки за промяна в подзаконовата нормативна уредба, които трябва да се предприемат за подобряване на бизнес климата в страната.

 

„Ще работим в диалог с браншовите организации и ще разчитаме много на тяхната експертиза и предложения за повече прозрачност и предвидимост на инвестиционния процес“, беше категоричен Георги Савов.

Участниците в разговорите се обединиха около идеята с общи усилия да разработят няколко основни предложения за конкретни подзаконови промени, редакции и допълнения.

 

Ще се търси промяна и прецизиране в документите, регламентиращи обема и съдържанието на проектната документация в инвестиционния процес, необходими за издаване на разрешение за строеж и за започване на реални строителни работи на обекта. За въвеждане на единни критерии от институциите, упълномощени да съгласуват и одобряват инвестиционни проекти и издават разрешения за строеж. Ще бъдат инициирани промени и в Наредбата за категоризацията на строителните обекти. Общо е становището, че в момента тълкуванията на категориите не са прецизирани.

 

Друга идея, около която се обединиха участниците в разговорите, е да бъде продължена работата по текущите неотложни промени в ЗУТ, както и работата  по създаването на нов закон за строителството и устройственото планиране. 

 

Родители на протест заради детските надбавки

http://www.cross.bg/nadbavki-nyamalo-sotzialnite-1426642.html

/КРОСС/ Майки и бащи излизат на протест в Благоевград. Те искат да се фиксира дата за изплащане на детските надбавки. До протеста се стига след поредно забавяне на плащанията от държавата към родителите. Недоволните казват, че в цялата страна няма детски надбавки. От социалните служби им обяснили, че парите не са преведени от държавата, а и по принцип нямало забавяне, тъй като в закона нямало фиксирана дата за получаване на парите. Инициатор на протестния митинг е председателят на обществения съвет в града Людмила Манова. Заради проявата е създадена специална група в една от социалните мрежи, съобщава Нова телевизия.  

Инспектират границата ни край Елхово /обновена/

http://www.cross.bg/granitzata-lishavame-granitza-1426641.html

/КРОСС/ Близо 3,6 пъти се е увеличил миграционият натиск върху южната ни граница през тази година и непрекъснато нараства. От началото на 2014 г. над 10 800 души не са допуснати на територията на страната, а 2700 души са успели да пресекат границата, съобщи пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който днес инспектира състоянието на граничния контрол в района на Елхово. "Всички прогнози на наши и партньорски специални служби сочат, че имиграционните потоци в региона ще се увеличават. Ако се намали ефективността при опазването на границата, ще започне безконтролно движение на хора, което ще доведе до остро противопоставяне и сблъсъци в страната", посочи Лазаров. Според него изграденото досега преградно съоръжение трябва да бъде продължено по цялата ни сухоземна граница с Турция. Това хем щяло да намали полицейските сили, които са ангажирани със защита на границата, хем щяло да спести средства на държавата за тяхната издръжка. Пребиваването на граничари и полицаи на българо-турската граница струва на бюджета над 2 млн. лева месечноСмятам, че не сме толкова богата държава да си позволим от една страна българските граждани да плащат толкова пари за командироване на полицаи, а от друга страна да ги лишаваме от сигурност, да ги лишаваме от борба с контрабандата, да ги лишаваме от катаджии, които са на улицата и да предотвратяват пътно-транспортни произшествия или битовата престъпност.      

Инспектират границата ни край Елхово

http://www.cross.bg/granitzata-ogradata-lazarov-1426641.html

/КРОСС/ Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на „Гранична полиция" Захарин Пенов ще проверят състоянието на граничния контрол в района на Елхово. Инспекцията ще обхване участъци от сухопътната и морската граница. Само преди няколко дни Лазаров обяви, че иска оградата по границата ни да бъде удължена с още 100 километра. Според него, командироването на 1 200 полицаи всеки месец струва много повече отколкото изграждането на съоръжението. Освен това, оградата била много по-ефективна в превенцията срещу незаконно преминаващите границата ни, отколкото униформените.    

Триизмерният звук влиза в автомобила

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/08/22/2365674_triizmerniiat_zvuk_vliza_v_avtomobila/?ref=rss


Германската компания "Континентал", позната основно с производството си на гуми, изненада почитателите на качествената музика и с предлагане на триизмерно озвучаване. Технологията е разработена от Auro Technologie, но "Континентал" подписаха споразумение, според което ще може да лицензира технологията на други автомобилни доставчици и производители по света.

За първи път използван в дигиталното кино, Auro-3D форматът е следващото поколение в аудиотехнологиите, добавяйки "височинен...

1,45 млрд. лв. раздал БЕХ на дъщерните си компании

http://frognews.bg/news_75013/

1,45 млрд. лв. стигнаха кредитите и търговските вземания на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към дъщерните му компании, показва междинният отчет на холдинга за първото полугодие на тази година.

Започва борба с комарите, които пренасят "син език"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257558

Държавата започва борба с комарите, пренасящи болестта "син език". Министерство на земеделието и Агенцията за безопасност на храните ще представят конкретни мерки в подкрепа на стопаните, чийто животни са засегнати от болестта, съобщи Нова ТВ.
Това се случва само ден, след като животновъди от цялата страна внесоха декларация до главния прокурор Държавата започва борба с комарите, пренасящи болестта "син език". Министерство на земеделието и Агенцията за безопасност на храните ще представят конкретни мерки в подкрепа на стопаните, чийто животни са засегнати от болестта, съобщи Нова ТВ. Това се случва само ден, след като животновъди от цялата страна внесоха декларация до главния прокурор

Конкурс търси да награди най-доброто есе на пациенти с ревматични заболявания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244420_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B5%D1%81%D0%B

 Стартира конкурсът за есе „Едгар Стейн“ 2015, който се провежда всяка година от Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR). Темата на тазгодишното издание на конкурса е: „Да контролираме живота си: как да работим с лекарите и здравните специалисти за постигане на личните си цели”. Конкурсът е насочен към хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания. За да участват в него, те трябва да опишат личния си опит и ролята на лекарите и здравните специалисти за постигането на самостоятелен и независим живот.

Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), като член на Европейската лига за борба с ревматизма, е пациентската организация, която е ангажирана да проведе конкурса в страната. Всички есета трябва да се изпращат на адрес revmatologia.org@gmail.com най-късно до 31 декември 2014 г. Есето победител от конкурса в България ще бъде изпратено за участие в международния конкурс на EULAR и ще получи парична награда от 500 лв. Победителят в международния конкурс ще получи парична награда от 2000 евро и ще има възможност да посети предстоящия конгрес на EULAR в Рим, където  да прекара 4 дни в града, като всички разходи се покриват от организаторите.

У нас над 100 000 са хората с ревматични заболявания, характеризиращи се с общо възпаление, което затруднява нормалното функциониране на имунната система. Това са хронични заболявания, към които спадат ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит и др. Възпалителните процеси причиняват  трайни увреждания на органи, които могат да доведат до сериозни усложнения и смърт. Ревматичните заболявания са хронични и водещи до инвалидизация и социална изолация. Затова според Боряна Ботева – член на Управителния съвет на Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България, е много важно българското общество да е по-запознато със сериозността на проблема.

„За ревматичните заболявания за жалост не се знае много. Съществува грешното разбиране, че това са заболявания, от които страдат предимно възрастни хора, но това не е така. От ревматични заболявания страдат деца и хора в активна възраст. Затова от изключително голяма важност е ранното поставяне на диагноза, достъпът до лечение, рехабилитация, социални услуги” сподели още тя.

Повече информация, както и пълните условия за участие може да намерите в блога на ОПРЗБ: http://blog.revmatologia.org/, както и на сайта на EULAR: www.eular.org.

Пътна обстановка в страната - 22 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=261834

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: посока Бургас-София: затворена е за движение аварийната лента; движението се извършва в изпреварваща и активна/интензивна лента; въведено ограничение на скоростта: 60 км/ч; посока София-Бургас от км 83+000 до км 84+000,.

Започва борба с комарите, пренасящи "син език"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257552

Държавата започва борба с комарите, пренасящи болестта Държавата започва борба с комарите, пренасящи болестта "син език". Министерство на земеделието и Агенцията за безопасност на храните ще представят конкретни мерки в подкрепа на стопаните, чийто животни са засегнати от болестта, съобщи Нова ТВ. Това се случва само ден, след като животновъди от цялата страна внесоха декларация до главния прокурор

Махат шефа на военното разузнаване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257107

За две седмици служебният военен министър Велизар Шаламанов е на път да сътвори голям скандал в сектора “отбрана”. В момента се подготвя спешната подмяна на шефа на служба “Военна информация” Веселин Иванов.
“Нямаме информация за това”, отговориха вчера от пресцентъра на военното ведомство. Иванов в момента бил отпуск. Той бе назначен на поста от За две седмици служебният военен министър Велизар Шаламанов е на път да сътвори голям скандал в сектора “отбрана”. В момента се подготвя спешната подмяна на шефа на служба “Военна информация” Веселин Иванов. “Нямаме информация за това”, отговориха вчера от пресцентъра на военното ведомство. Иванов в момента бил отпуск. Той бе назначен на поста от

Поне още 20 души в ръцете на джихадистите от "Ислямска държава"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257550

Групата, която уби американския журналист Джеймс Фоли, държи още много заложници. Около 20 граждани на западни страни се намират в ръцете на джихадистката организация.
Както Стивън Сотлоф, който бе показан до мъжа, убил Фоли, така още редица хуманитарни работници, включително 21-годишната Ванеса Марцуло и 20-годишната Грета Рамели, Групата, която уби американския журналист Джеймс Фоли, държи още много заложници. Около 20 граждани на западни страни се намират в ръцете на джихадистката организация. Както Стивън Сотлоф, който бе показан до мъжа, убил Фоли, така още редица хуманитарни работници, включително 21-годишната Ванеса Марцуло и 20-годишната Грета Рамели,

Вашингтон: 12 хиляди чуждестранни джихадисти се бият в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-chyzhdestranni-dzhihadisti-1426640.html

/КРОСС/ Приблизително 12 хиляди чуждестранни джихадисти от 50 различни страни са влезли в Сирия от началото на конфликта, съобщиха от Държавния департамент на САЩ, като поясниха, че сред има и американци, предава АФП. Според американските власт около 100 американски граждани се намират на територията на Сирия, където се бият срещу режима на президента Башар Асад. По думите на говорителя на ведомството от Вашингтон предполагат, че тези американци все още се намират в Сирия. Същевременно според специалисти британците в редиците на джихадистите са сред най-кръвожадните и безскрупулни убийци в региона. Обезглавяването на Фоли от британски гражданин, какъвто се смята, че е убиецът, е знак, че воините от Великобритания вече са се издигнали в йерархията на „Ислямска държава". Според "Гардиън" общо около 500 британци сa се били на страната на ислямистите в Ирак и Сирия.  

Изровиха човек на 8000 години, загинал в потоп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244419_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+8000+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0

 Мумия на човек, загинал при наводнение, станало преди 8000 години, е изровена в местността Валога край врачанското село Оходен. Тогава праисторическото селище, което е било разположено на левия бряг на Скът, е било наводнено за първи път. Хилядолетия по-късно реката отново се е разляла и е удавила древните. Третият потоп застигна селището това лято, когато то се проучва за 15-и пореден сезон. Според археолога Георги Ганецовски двуметрова вълна е заляла терена на разкопките от ранния неолит само ден преди Мизия да остане под вода. Тогава екипът му видял с очите си това, което е станало на мястото преди 80 века.

 

Тезата на учените се потвърждава и от останките на древен жител, който сега е престоял една седмица под водата и е запазил белезите от праисторическите потопи. Тафологът Вивиана Митева за първи път в практиката си вижда скелет с кости, които са като гъби от водата, която са поели. Освен това човекът е престоял през хилядолетията в седнало положение.

Поне още 20 души са в плен на джихадистите от "Ислямска държава"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257548

Групата, която уби американския журналист Джеймс Фоли, държи още много заложници. Около 20 граждани на западни страни се намират в ръцете на джихадистката организация.
Както Стивън Сотлоф, който бе показан до мъжа, убил Фоли, така още редица хуманитарни работници, включително 21-годишната Ванеса Марцуло и 20-годишната Грета Рамели, Групата, която уби американския журналист Джеймс Фоли, държи още много заложници. Около 20 граждани на западни страни се намират в ръцете на джихадистката организация. Както Стивън Сотлоф, който бе показан до мъжа, убил Фоли, така още редица хуманитарни работници, включително 21-годишната Ванеса Марцуло и 20-годишната Грета Рамели,

Американският съд определи плана на Аржентина за незаконен

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3dbee678/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Camerikanskiiat0Esyd0Eopredeli0Eplana0Ena0Earjentina0Eza0Enezakonen0H1786130C/story01.htm

Предложението на властите в Аржентина е в нарушение на ефективните решения на съда и не може да бъде приложено, постанови съдия Томас Гриеса


Американският съд определи плана на Аржентина за нелегален

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3dbee678/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Camerikanskiiat0Esyd0Eopredeli0Eplana0Ena0Earjentina0Eza0Enelegalen0H1786130C/story01.htm

Предложението на властите в Аржентина е в нарушение на ефективните решения на съда и не може да бъде приложено, постанови съдия Томас Гриеса


Изтеглят Националната гвардия от град Фъргюсън

http://america.actualno.com/Iztegljat-Nacionalnata-gvardija-ot-grad-Fyrgusyn--news_46313.html

Губернаторът на Мисури Джей Никсън нареди в четвъртък оттеглянето на части на Националната гвардия от град Фъргюсън, обхванат от бунтове след убийството на чернокож тийнейджър. Информацията съобщи тел...

ЦСКА като Барселона - ФИФА блокира трансферите им

http://bgfootball.actualno.com/CSKA-kato-Barselona---FIFA-blokira-transferite-im-news_46314.html

Дълг от 500 000 евро може да остави без трансфери за година ЦСКА, пише "Меридиан Мач". Въпросната сума трябва да получат бившите играчи на "армейците" Нилсон Антонио и Бернардо Тен...

Само 3% от асансьорите в Шумен са нови

http://shumen.actualno.com/Samo-3-ot-asansiorite-v-Shumen-sa-novi-news_46317.html

"В Шумен има 1500 асансьора, но само 50 от тях са нови. Повечето от старите са монтирани през от 70-те и 80-те години на миналия век". Информацията съобщи инж. Светослав Мънков - инспектор н...

Приемни семейства спасяват по 3 деца на ден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244418_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE+3+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0

 Приемни семейства спасяват средно по 3 деца в риск всеки ден. През първото полугодие на годината при приемни родителите са били настанени 642 хлапета. Това са изоставени бебета, деца, жертва на домашно насилие или такива, които са били отглеждани в лоши условия. „Услугата приемна грижа се предприема само когато децата не могат да бъдат настанени при близки и роднини“, уточниха от социалното министерство. В края на юни

 

2178 деца живеят при непознати семейства

 

вместо при биологичните си родители. Броят на временните майки и татковци, съгласили се да приютят чуждо дете, е 2160. В момента 473 от тях чакат в дома им да бъде настанено хлапе. Делът на професионалните приемни семейства, т.е. на тези, които ще грижат за хлапе срещу заплащане, е 20 пъти по-голям от този на доброволните майки и татковци.

 

„През първите 6 месеца на годината в регистъра са вписани 260 приемните семейства, 256 от които професионални“, обясниха от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

 

Професия приемен родител съществува от 2010 г., а за да могат кандидатите да я практикуват, е нужно обучение в центрове и фондации, доставчици на услугата.

 

„Интересът към приемната грижа се засили именно когато

 

дейността се превърна в професия

 

призна управителят на един от центровете за обучение Мария Иванова. За отглеждане на едно дете професионалните приемните майки и татковци получават заплата от 435 лв. Ако се грижат за двама малчугани, сумата става 493 лв. Временните родители разполагат и с месечна помощ в зависимост от възрастта на детето, която варира от 195 лв. до 227 лв. Най-много професионални временни родителите има в Шумен, Търговище, Пазарджик.

 

„Това са регионите, в които безработицата е най-голяма. Доста пенсионери също стават приемни родителите“, обяснява Мария Иванова. На доброволен принцип сираче са приели 102 семейства, голяма част от които живеят в София, Пловдив и Габрово. Най-често това са хора, които са решени да помогнат на изоставено дете, с чиято история са се срещнали случайно, твърдят обучители на приемни семейства.

Без роуминг на Балканите

http://frognews.bg/news_75012/

Отпадане на цените за роуминг между балканските държави договарят регулаторите от Македония, Турция, България, Сърбия и Албания.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване