Лудогорец среща Реал (Мадрид), Базел и Ливърпул

http://www.mediapool.bg/ludogorets-sreshta-real-madrid-bazel-i-livarpul-news224239.html

Българският шампион Лудогорец ще играе с настоящия носител на трофея от Шампионската лига - Реал (Мадрид), с Базел и Ливърпул в групa B на най-силния европейски клубен турнир. Това отреди жребият, теглен в четвъртък в Монако. В група А един срещу друг ще се изправят Атлетико (Мадрид), Ювентус, Олимпиакос и Малмьо В група С се паднаха Бенфика, Зенит (Санкт Петербург), Байер (Леверкузен) и Монако. Група D събра Арсенал, Борусия (Дортмунд), Галатасарай и Андерлехт. В група Е ще се борят Байерн (Мюнхен), Манчестър Сити, ЦСКА (Москва) и Рома. В група F претендентите са Барселона, Пари Сен Жермен, Аякс и АПОЕЛ. В група G попаднаха Челси, Шалке 04, Спортинг (Лисабон) и Марибор. Порто, Шахтьор (Донецк), Атлетик (Билбао) и БАТЕ Борисов са в група Н. Мачовете от груповата фаза на Шампионската лига започват на 16 и 17 септември, а последният шести кръг ще бъде изигран на 9 и 10 декември. За осминафиналите на турнира се класират първите два тима от всяка група, а третият продължава към елиминациите на Лига Европа. Последният от всяка една група приключва участието си в евротурнирите.

Джакпотите продължават да се трупат

http://www.cross.bg/toto-teglene-igrata-1427722.html

София /КРОСС/ Участниците в днешния 69-и тираж на ТОТО 2 не познаха печелившите комбинации в игрите и още по-атрактивни джакпоти ще се натрупат в неделя. В първо теглене на 6/49 късметът ще донесе джакпот от 549 000 лева на подалите фишове, а във второ теглене на същата игра - джакпотът ще достигне 748 000 лева. Джакпотът в играта 6/42 се очаква да достигне 111 000 лева.В първо теглене на 6/49 изтеглените числа бяха 2, 18, 36, 38, 41, 46, а във второ - 11, 23, 38, 42, 44, 45. За играта 6/42 комбинацията от числа днес включваше 7, 13, 18, 28, 31, 33.В първо теглене на играта 5/35 бяха изтеглени числата 2, 4, 12, 24, 30, а във второ теглене - 6, 10, 17, 21, 22. В играта Тото Джокер бяха изтеглени позициите 5, 9, 8, а печелившите цифри бяха 7, 9, 9.В най-новата игра на ТОТО 2 - Зодиак ( 5/50 + 1/12) изтеглените числа бяха 2, 14, 25, 28, 31, а късметлийската зодия - 4. Натрупалият се джакпот в играта е в размер на 77 898 лева. Във „Втори ТОТО шанс", традиционната награда за тиражите в четвъртък е сума 10 000 лева , тя бeше спечелена от участник в Ботевград. Със системата за онлайн залагания, участниците имат възможност да участват в игрите ТОТО 1 и ТОТО 2 по всяко време на денонощието. Залози се приемат на страницата на БСТ- www.toto.bg

Порошенко призова да не се изпада в паника

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/28/2370597_poroshenko_prizova_da_ne_se_izpada_v_panika/?ref=rss


На предизвиканото от последните събития в Украйна извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) в Киев президентът Петро Порошенко заяви, че колкото и да е тежка, ситуацията е контролируема.

На призивите веднага да се обяви военно положение в Донецка и Луканска области и той лично да поеме командването на армията, президентът отвърна, че така Украйна би изгубила възможността да й се помага от чужбина като на невоюваща държава.

"Ситуацията...

Ново проучване опровергава мита за биреното коремче

http://www.moreto.net/novini.php?n=262447

Съдържанието на калории в бирата е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и напитки. При умерена консумация пивото съдържа около 1/10 от обичайната дневна енергийна стойност за човека, която е между 2000 и 2500 kcal. Тези твърдения се подкрепят от специално изследване на Съюза на пивоварите в България за определяне на хранителната стойност на бирата.

Арестуваният кмет на Куклен се натискал за депутат

http://www.cross.bg/pavlov-kyklen-kmet-1427721.html

Пловдив /КРОСС/ Арестуваният кмет на Куклен Костадин Павлов се натискал да бъде включен в кандидатдепутатските листи на ДПС. Преговорите с изпълняващия длъжността били в доста напреднал стадий, когато арестът му сложил край на всякакви политически комбинации. Звездата на Павлов изгрява през 2010 г., когато местната организация на ГЕРБ го номинира за заместник на тогавашния кмет Димитър Сотиров. Самият той е влязъл в Общинския съвет с листата на Политически клуб „Тракия". Сега амбициите му били да се бетонира на поста, като този път бъде издигнат от ДПС.Предстои прокуратурата да поиска отстраняването на Павлов от поста, за да не се стигне до укриване на документи и влияние върху свидетели. В момента община Куклен се управлява от заместника на Павлов Илхан Кадир, който е представител на ДПС. По време на разследването на него също му се наложи да престои за малко в ареста. Кадир бе арестуван за 24 часа, но след като бе разпитан като свидетел, бе освободен, пише "Марица".    

Аксаково и Девня си имат свой туроператор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4267758

Общините Аксаково и Девня, които са обединени в Местна инициативна група (МИГ), ще бъдат популяризирани като туристически дестинации от туроператорска компания. 
Групата, която функционира като управляващ орган на 4,4 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони, е одобрила проект за създаване на фирма, която да промотира двете общини Общините Аксаково и Девня, които са обединени в Местна инициативна група (МИГ), ще бъдат популяризирани като туристически дестинации от туроператорска компания. Групата, която функционира като управляващ орган на 4,4 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони, е одобрила проект за създаване на фирма, която да промотира двете общини

Благоевградчани към Близнашки: Бъдете новият Петко Каравелов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268347

Служебният премиер проф. Георги Близнашки изнесе последната си засега лекция пред студенти по право в ЮЗУ “Н. Рилски” в Благоевград. Той е преподавател по конституционно право, но докато е премиер, няма да може да чете лекции и затова вчера представи заместничката си. Той обеща, че ще се върне при студентите след края на мандата му.
Близнаш Служебният премиер проф. Георги Близнашки изнесе последната си засега лекция пред студенти по право в ЮЗУ “Н. Рилски” в Благоевград. Той е преподавател по конституционно право, но докато е премиер, няма да може да чете лекции и затова вчера представи заместничката си. Той обеща, че ще се върне при студентите след края на мандата му. Близнаш

Потвърдено: Битката Бареков vs. Борисов ще е в Пловдив!

http://www.bnews.bg/article-114970

Единственото спасение от модела „Дянков“ е глас за ББЦ, заяви Николай Бареков на среща със симпатизанти. На нея той за пръв път публично оповести, че големият лидерски сблъсък ще е в Пловдив - между него и председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Йордан Бакалов: Няма как българската страна да бъде третирана като втора ръка

http://pik.bg/йордан-бакалов-няма-как-българската-страна-да-бъде-третирана-като-втора-ръка-news219068.html

Йордан Бакалов: Няма как българската страна да бъде третирана като втора ръка

 „По докладната, която накарах шефа на Гранична полиция да ми направи за средствата на старта и финала на оградата на границата, разликата е около 2 млн. лв. От 5,300 млн. лв. предпроектно сумата е стигнала до 7, 5 млн.лв. Тези 7,5 млн. лв. не са окончателната сума, защото все още тази ограда не е предадена от строителя - от Сухопътни войски на Гранична полиция”, това коментира в Казанлък министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов по отношение на строящата се ограда на границата с Турция. 

 „И тъй като по време на строителството моите хора от гранична полиция са имали доста забележки, тези забележки трябва да се отстранят и чак тогава да се пристъпи, като комисия трябва да я приеме и ще се разбере окончателната й стойност. Но при всички случаи е над 7 млн. лв. Така че, има разлика от началото до края. За ефективността на оградата, ако трябва да коментирам, това трябва да го видя на място. Но говорим за едно заградително съоръжение, което възпрепятства влизането в наша територия при зелена граница. И категорично искам да кажа, вчера съм го заявил и на генералния секретар за бежанците към ООН, че бежанец , който се е явил на КПП в България, никой не е върнат. Но тези, които минават и се опитват да минават през границата, има действия, на които нашите полицаи са обучени от ООН как да действат и реагират. Направих си труда да проуча колко такива съоръжения има в света - те са около 30 в ЕС - в Гърция и Испания. Така че няма как българската страна да бъде третирана като втора ръка. Нека аршина да е един и същ. Това беше единствената ми молба към комисаря, да ни третират като всички останали. Тук говорим за една идея, а политическото решение трябва да се вземе от следващия кабинет. Няма как политическо решение да се вземе от служебен кабинет, който не е политически украсен, за да се пристъпи към изграждането на такова съоръжение. Така че съм категоричен, политическото решение ще го вземе следващото правителство. В момента на границата с Турция се изгражда съоръжение около 60 км с видеонаблюдение, с датчици, остават още около 60 км”, каза министър Бакалов. По отношение на това увеличен ли е броят на бежанците у нас, министър Бакалов коментира, че са увеличени опитите на каналджиите да трафикират тези хора.

„Има увеличение на хората, които са пресекли зелена граница, а има големи групи от хора, които се опитват да пресекат нашата граница . Т.е увеличен е натискът, който се упражнява от тяхна страна, но те си остават на турска територия. След като ги видим в дълбочина, съобщаваме на турската страна и те си ги прибират. Да, увеличени са опитите. Има сериозно увеличение, за 10-12 дена имаме хванати около десетина човека, които се опитват и работят трафик на границата, включително и една жена. Един е турчин, останалите са наши”, каза министър Бакалов.

Областният на Враца: Да не се спекулира с невярна информация за наводнението в Мизия

http://www.cross.bg/vratza-miziya-ypravitel-1427720.html

Враца /КРОСС/ Последствията от наводненията след обилните дъждове в област Враца бяха обсъдени на заседание на Областния съвет по сигурност, свикан от областния управител инж. Венцислав Василев.Областният управител изрази възмущението си от действията на представители на общинската администрация в Мизия. „Недопустимо е длъжностни лица да говорят пред медиите и да внушават неверни неща. Трябва да се спре това нагнетяване на напрежение и да се помисли за хората, които пострадаха при бедствието", заяви инж. Венцислав Василев.Установеното от проверката, направена от прокуратурата е че общата площ на водосбора на река Скът е 1396 кв. км., което представлява малко повече от 70 % от територията на област Враца, това заяви прокурор Асен Пашански от Окръжна прокуратура - Враца.При проверка на 39 язовири в община Борован са установени частични пробиви на стената на яз. „Стубеля" и яз. „Церов дол". Общо обемът на тези 39 язовир е около 30 млн.куб.м. Водата, която се е разляла в региона е 300 млн. куб.м.Пашански подчерта, че и двата язовира са над яз. „Братковец", който няма разрушени стени и има обем 1,2 млн. куб. м. Становището, е че тази вода, която е преляла от двата язовира е останала изцяло в яз. „Братковец".Областният управител призова за пореден път да не се нагнетява напрежение в жителите на Мизия, да не се спекулира с невярна информация, а да се помисли за хората, съобщи Дарик.

48 ученици в пернишко се явиха на матура по български език и литература

http://www.zapernik.com/obshtestvo/48-uchenici-v-pernishko-se-yaviha-na-matura-po-bulgarski_33949/

48 ученици от пернишка област се явиха на днешната сесия на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. В 6 часа тази сутрин беше генериран вариантът на изпита, който съдържа 40 тестови задачи, които бяха избрани компютърно измежду 11 милиона комбинации.

30 от задачите, които трябваше да решат зрелостниците, бяха от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен. Вярното решение носи по една точка. Останалите 10 задачи бяха със...

Продължава

Новият губернатор на Плевен ще се бори за трети Дунав мост

http://www.cross.bg/pleven-baltakov-most-1427719.html

Плевен /КРОСС/ Новият губернатор на Плевен ще се бори за трети Дунав мост. Архитект Бойко Балтаков обяви приоритетите си, след като служебният премиер Георги Близнашки му повери поста. "Липсата на инвестиции и работни места е главна причина за сериозното изоставяне на Северна България в сравнение с южната част. Затова полагаме усилия да стане факт проектът за трети мост на река Дунав по линия на трансграничното сътрудничество с Румъния. Засега областта е с много големи шансове той да се строи на нейна територия", казва Балтакав. Той е категоричен, че третият мост на територията на Плевенска област ще помогне много на бизнеса да се преориентира към района.В малкото си свободно време арх. Бойко Балтаков обича да обикаля страната в търсене на кътчета с интересна архитектура. Преоткрил е много интересни стари къщи, от които смята да черпи вдъхновение. Особено професионално любопитство го тегли към малки възрожденски градчета на Балкана. "Това ми е разтоварването. Аз не съм екстремен турист, а просто любител. Обикалям страната с познавателна цел. Особено се възхищавам на съхранените стари сгради в Боженци, Арбанаси и Трявна например", казва Балтаков.Той признава, че е любопитен как се развиват тези места с времето.Досега Балтаков бе главен архитект на Плевен с впечатляваща кариера зад гърба си. Има магистърско образование по архитектура от ВИАС в София. Бил е шеф на дирекции и главен архитект на още две общини - Свищов и Долна Митрополия

Числата от тираж №69 на Българския спортен тотализатор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268388

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Светльо Витков насинен заради ...

http://www.cross.bg/glas-naroden-snimka-1427691.html

/КРОСС/ Вокалът на „Хиподил" и лидер на партия "Глас народен" наистина е бил бит, но... за предизборен клип. Припомняме, че Витков публикува на профила си във Фейсбук своя снимка, на която е насинен и окървавен с коментар: "Бих сас лошите макло ас! Боклици...". В продължение на няколко часа под снимката се трупаха коментари, а потърпевшият не пожела да даде повече подробности какво точно се е случило. Някои фенове заподозряха, че лидерът на "Глас народен" е снимал предизборен клип. А малко по-късно изпълнителят публикува снимка като Брус Уилис в "Умирай трудно", от която става ясно, че всичко е политическа агитация. Виктов ще води две кандидат-депутатски листи - в 23 МИР в София и във Варна.

Цв. Цветанов: Реформаторите са още в пубертета

http://frognews.bg/news_75369/

"Реформаторите в момента са в пубертетска възраст, поради което ГЕРБ не трябва да се засяга чак толкова много от действията им", коментира Цветанов в отговор на въпрос как приема организираните от Реформаторския блок обществени дебати, на които Блокът представи вижданията си кои лидери на ГЕРБ е добре да участват в изборите и кои не.

БЧК: Готови сме при необходимост да реагираме при нова бежанска вълна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268360

Имаме готовност при необходимост да реагираме при нова бежанска вълна, заяви za Фокус Ясен Сливенски, директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията” към Български червен кръст.
„Имаме готовност при необходимост да реагираме така, както направихме миналата година – да подпомогнем там, където е необходимо. Имаме готовност при необходимост да реагираме при нова бежанска вълна, заяви za Фокус Ясен Сливенски, директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията” към Български червен кръст. „Имаме готовност при необходимост да реагираме така, както направихме миналата година – да подпомогнем там, където е необходимо.

10 пъти е намаляло съдържанието на олово в черноморските риби

http://www.moreto.net/novini.php?n=262384

10 пъти е намаляло съдържанието на олово в черноморските риби през последните 20-тина години. Понижена е и концентрацията на други токсични метали като кадмий, арсен и живак, съобщи за Радио Варна проф. Мона Станчева – ръководител на катедра „Химия” в Медицински университет - Варна, е от екипа, работещ върху уникално по рода си няколкогодишно изследване на химическия състав на най-консумираните черноморски риби.

САЩ тестват ваксина срещу Ебола следващата седмица

http://www.vesti.bg/novini/sasht-testvat-vaksina-sreshtu-ebola-sledvashtata-sedmica-6021077

Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания в САЩ следващата седмица ще започне човешки опити на ваксината срещу болестта, причинена от вируса Ебола.

БЧК: Имаме готовност да реагираме при нова бежанска вълна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268349

Имаме готовност при необходимост да реагираме при нова бежанска вълна, заяви za Фокус Ясен Сливенски, директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията” към Български червен кръст.
„Имаме готовност при необходимост да реагираме така, както направихме миналата година – да подпомогнем там, където е необходимо. Имаме готовност при необходимост да реагираме при нова бежанска вълна, заяви za Фокус Ясен Сливенски, директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията” към Български червен кръст. „Имаме готовност при необходимост да реагираме така, както направихме миналата година – да подпомогнем там, където е необходимо.

Лудогорец излиза срещу Реал, Ливърпул и Базел

http://www.cross.bg/grypa-bazel-lydogoretz-1427718.html

/КРОСС/ Отборът на Лудогорец ще се изправи срещу Реал Мадрид, Ливърпул и Базел в следващата фаза на Шампионската лига. Жребият, теглен в Монако, отреди българският шампион да попадне в група B. Първите двубои са на 16/17 септември.   Ето и пълния жребий за групите на най-комерсиалния турнир в Европа: Група А: "Атлетико" (Мадрид), "Ювентус", "Олимпиакос", "Малмьо" Група В: "Реал" (Мадрид), "Базел", "Ливърпул", "Лудогорец" Група С: "Бенфика", "Зенит", "Байер" (Леверкузен), "Монако" Група D: "Арсенал", "Борусия", "Галатасарай", "Андерлехт" Група Е: "Байерн", "Манчестър сити", ЦСКА (Моксва), "Рома" Група F: "Барселона", ПСЖ, "Аякс", "Апоел" Група G: "Челси", "Шалке", "Спортинг" (Лисабон), "Марибор" Група Н: "Порто", "Шахтьор", "Атлетик" (Билбао), БАТЕ (Борисов)  

Лудогорец излиза срещу Реал, Ливърпул и Базел

http://www.cross.bg/grypa-lydogoretz-bazel-1427718.html

/КРОСС/ Отборът на Лудогорец ще се изправи срещу Реал Мадрид, Ливърпул и Базел в следващата фаза на Шампионската лига. Жребият, теглен в Монако, отреди българският шампион да попадне в група B.   Ето и пълния жребий за групите на най-комерсиалният турнир в Европа: Група А: "Атлетико" (Мадрид), "Ювентус", "Олимпиакос", "Малмьо" Група В: "Реал" (Мадрид), "Базел", "Ливърпул", "Лудогорец" Група С: "Бенфика", "Зенит", "Байер" (Леверкузен), "Монако" Група D: "Арсенал", "Борусия", "Галатасарай", "Андерлехт" Група Е: "Байерн", "Манчестър сити", ЦСКА (Моксва), "Рома" Група F: "Барселона", ПСЖ, "Аякс", "Апоел" Група G: "Челси", "Шалке", "Спортинг" (Лисабон), "Марибор" Група Н: "Порто", "Шахтьор", "Атлетик" (Билбао), БАТЕ (Борисов)  

БЧК: Имаме готовност за нова бежанска вълна

http://pik.bg/бчк-имаме-готовност-за-нова-бежанска-вълна-news219064.html

БЧК: Имаме готовност за нова бежанска вълна

Имаме готовност при необходимост да реагираме при нова бежанска вълна, заяви Ясен Сливенски, директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията” към Български червен кръст, в интервю за "Фокус". „Имаме готовност при необходимост да реагираме така, както направихме миналата година – да подпомогнем там, където е необходимо. Знаем за съседните държави, че в Република Турция има такъв голям брой хора, а дали ще дойдат насам, това не мога да го кажа”, каза още Сливенски. 

Според него, БЧК има опит и работи заедно с всички институции, организации – национални и международни чрез тяхната бежанско-емигрантска служба, която и до момента продължава работата както в приемните центрове, така и с индивидуалните бежанци, които са настанени вече на частни адреси. „По линия на Международния Червен кръст, нашата зона „Европа” е в Будапеща, където чрез тях се осъществява мониторинг, тоест съседните национални дружества също алармират или дават знак, ако на тяхна територия има голям брой бежанци.”

Меркел обяви, че в събота ЕС ще обсъжда нови санкции срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/08/28/2370544_merkel_obiavi_che_v_subota_es_shte_obsujda_novi/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че на извънредната среща на върха на Европейския съюз в събота ще се обсъжда възможността за въвеждане на нови санкции срещу Русия.

Макар държавните лидери на ЕС да се събират за обсъждане на това кой да заеме част от най-високите постове в администрацията на съюза, последните събития в Украйна променят дневния ред.

"Получаваме съобщения за засилено присъствие на руски войници, за ново насилие и настъпление на сепаратистите в...

Жребият на "Лудогорец: Роналдо идва в София с "Реал", останалите в групата - "Ливърпул" и "Базел"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268354

„Лудогорец“ срещу „Реал" (Мадрид), швейцарския "Базел" и "Ливърпул".
Това отреди жребият за груповата фаза на Шампионска лига, теглен в централата на УЕФА в Нион. Разградчани попаднаха в група В.
Според клубния си коефициент в турнирите „Лудогорец“ очаквано попадна в последната четвърта урна след историческата си победа с дузпи над „Стяуа“ в „Лудогорец“ срещу „Реал" (Мадрид), швейцарския "Базел" и "Ливърпул". Това отреди жребият за груповата фаза на Шампионска лига, теглен в централата на УЕФА в Нион. Разградчани попаднаха в група В. Според клубния си коефициент в турнирите „Лудогорец“ очаквано попадна в последната четвърта урна след историческата си победа с дузпи над „Стяуа“ в

"Реал" на Роналдо и "Ливърпул" за "Лудогорец" в Шампионската лига

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268339

„Лудогорец“ срещу „Реал „Лудогорец“ срещу „Реал" (Мадрид), швейцарския "Базел" и "Ливърпул". Това отреди жребият за груповата фаза на Шампионска лига, теглен в централата на УЕФА в Нион. Разградчани попаднаха в група В. Според клубния си коефициент в турнирите „Лудогорец“ очаквано попадна в последната четвърта урна след историческата си победа с дузпи над „Стяуа“ в

Гроздовата реколта на места поразена на 100%

http://www.cross.bg/duzhdove-bolesti-grozdovata-1427717.html

Плевен /КРОСС/ Гроздовата реколта на някои места в страната е почти 100 процента поразена заради обилните валежи. Това беше отчетено в открития ден по лозарството, организиран от Института по лозарство и винарство в Плевен.Там, където гроздопроизводителите са извършили навременна растителна защита, до голяма степен гроздето е запазено. Повече е пострадало десертното, което заради ранното съзряване е по-чувствително на болести, обясни доктор Николай Генов от института."Има някои болести, които се срещат не всяка година, като мана оидиум, а са характерни само за определени условия и тази година е такава, че когато в началото на развитието на лозята валят дъждове, дори да не са много обилни тези дъждове, но да има дъждове, тогава се осъществява заразяване при болести като ескориоза, като черно гниене - антракноза. Ако няма дъждове в този период, след това и да вали много, те не се разпространяват", каза Генов.Засега производителите отказват да говорят за цени, защото се тревожат, че заради ниските добиви, няма да могат да покрият разходите си. Плаши ги и друго. Високите цени на нашето грозде може да засилят вноса на сладкия плод. Институтът по лозарство и винарство в Плевен започна продажбата на десертно грозде по два лева за килограм.

"Лудогорец" ще играе с "Реал", "Ливърпул" и "Базел" в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/28/2370512_ludogorec_shte_igrae_s_real_livurpul_i_bazel_v/?ref=rss


Българският шампион "Лудогорец" се играе с рекордьора по титли и настоящ носител на трофея "Реал" (Мадрид), петкратният победител "Ливърпул" и "Базел" при дебютното си участие в груповата фаза на Шампионската лига. 


Очаквайте подробности! 


Лудогорец в ШЛ: Срещу Реал Мадрид, Базел и Ливърпул!

http://www.bnews.bg/article-114969

Ето кои са съперниците на Лудогорец в групите на Шампионската лига!

Вигенин:Плевнелиев пред Лавров говори едно, а сега друго

http://frognews.bg/news_75368/

През юли президентът Росен Плевнелиев не сподели пред външия министър Сергей Лавров, че Русия е заплаха за България. Питам държавния глава какво се е променило от юли до август, попита риторично бившият дипломат №1 Кристиан Вигени в Благоевград.

Лудогорец ще играе срещу Реал Мадрид и Ливърпул

http://offnews.bg/news/n_1/n_382147.html

Българският шампион Лудогорец ще се изправи срещу отборите на Реал Мадрид, Базел и Ливърпул в груповата фаза на Шампионската лига. Разградският тим бе разпределен в група "B". Снощи българският тим Лудогорец успя да се класира за най-престижният футболен турнир на клубно ниво след историческа победа над Стяуа в плейофите. Жребият беше изтеглен на церемония в централата на УЕФА в Монако. В него за втори път в историята имаше и български отбор. Разградският тим бе в четвърта урна заедно с отборите на Андерлехт, Рома, АПОЕЛ, БАТЕ Борисов, Марибор, Монако и Малмьо. Ето какво отреди жребият за груповата фаза: Група "А": 1. Атлетико Мадрид 2. Ювентус 3. Олимпиакос 4. Малмьо Група "B": 1. Реал Мадрид 2. Базел 3. Ливърпул 4. Лудогорец Група "C": 1. Бенфика 2. Зенит 3. Байер Леверкузен 4. Монако Група "D": 1. Арсенал 2. Борусия Дортмунд 3. Галатасарай 4. Андерлехт Група "Е": 1. Байерн Мюнхен 2. Манчестър Сити 3. ЦСКА Москва 4. Рома Група "F": 1. Барселона 2. ПСЖ 3. Аякс 4. АПОЕЛ Група "G": 1. Челси 2. Шалке 04 3. Спортинг Лисабон 4. Марибор   Група "H": 1. Порто 2. Шахтьор Донецк 3. Атлетик Билбао 4.  БАТЕ Борисов

Ердоган положи клетва като първи пряко избран президент на Турция

http://www.mediapool.bg/erdogan-polozhi-kletva-kato-parvi-pryako-izbran-prezident-na-turtsiya-news224238.html

Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като първия пряко избран президент на Турция, което му осигурява още най-малко пет години във властта. Ердоган официално встъпи в длъжност като 12-и президент на Турция на специално заседание на парламента. Новият турски държавен глава обеща да пази независимостта и целостта на Турция, да спазва конституцията и принципите на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременната светска република, предаде Ройтерс. Преди това членовете на основната опозиционна сила Народнорепубликанската партия (НРП), които обвиняват Ердоган, че не зачита конституцията на страната, напуснаха заседанието на парламента в знак на протест. След церемонията в парламента той се отправи към мавзолея на Ататюрк, за да положи венец. По-късно на специална церемония в президентския дворец "Чанкая" отиващият си президент Абдула Гюл предаде властта на 12-тия президент на страната Тайип Ердоган. На церемонията присъстваха представители на над 75 страни, между които държавни глави от 18 страни. Президентът на България Росен Плевнелиев, който малко преди церемонията пристигна в Анкара, е единственият държавен глава от ЕС. Първото решение на Ердоган като държавен глава бе да назначи досегашния външен министър Ахмет Давутоглу за и.д. Премиер. Предстои той да получи мандат за съставяне на ново правителство. На 10 август Ердоган беше избран с около 52% от гласовете на първите преки президентски избори в историята на републиката. Той не крие амбициите си да установи президентска система на управление в страната - стъпка, която според критиците му ще постави прекалено много власт в неговите ръце.

Бургас превръща "Ченгене скеле" в туристическа атракция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/28/2370549_burgas_prevrushta_chengene_skele_v_turisticheska/?ref=rss


Община Бургас провежда и процедура по промяна на предназначението на земи и гори от държавен горски фонд, за да осигури възможност за изграждане на елементите на техническата инфраструктура,уличната мрежа и нов канал с лодкостоянки на рибарското селище "Ченгене скеле".

Изготвен е и в момента е в процес на съгласуване подробен устройствен план за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище северно от селището.

В зоната на новото пристанище ще бъде реконструирано и...

140 млн. банкноти печата тайно БНБ

http://www.cross.bg/banknoti-mlrd-pari-1427716.html

София /КРОСС/ 200 милиона нови банкноти си е поръчала да отпечатат Българската народна банка само в рамките на месец. Официално обявената поръчка е само за 60 милиона банкноти, и за нея вестниците вече писаха.Тази поръчка обаче не е била единствената. Преди нея е имало и друга, в която не е посочено поръчаното количество банкноти. Банката е дала и заявката на френската печатница за ценни книжа "Обертюр Фидюсиер" за още поне 140 млн. български банкноти, научи в. "168 часа".Самата печатница е в София и в нея БНБ има дял от 30%.Двама представители на БНБ са в състава на ръководството . Така че двете обществени поръчки са по-скоро вътрешна работа на самата банка.Документацията и за двата конкурса може да се види в регистъра на Агенцията за обществените поръчки. От нея обаче не става ясно за какво количество банкноти е била първата поръчка, тъй като някои нейни параметри са засекретени.БНБ потвърди пред вестника, че поръчките са две и че първата е била още през юли. Но банката не уточни за колко броя книжни пари е тя. От съобщение на БНБ става ясно, че на 23 юни е била обявена процедура за отпечатване на банкноти за период от 4 години. От посочения коефициент при определянето на цената за печат става ясно, че поръчката включва и печатане на столевки - банкнотите с най-голям номинал у нас.В "явната" поръчка обаче изрично е посочено, че ще се печатат банкноти с номинал до 50 лева

Пламен Константинов изненада с трети разпределител на световното

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268116

Волейболните национали тръгнаха за световното в Полша с трима разпределители. 
Изненадващия си ход треньорът Пламен Константинов обясни с идеята младият Георги Сеганов да се докосне до най-големия волейбол и така да израства. Той не игра в нито една контрола на отбора преди първенството. 
От групата отпадна централният блокировач Николай Николов Волейболните национали тръгнаха за световното в Полша с трима разпределители. Изненадващия си ход треньорът Пламен Константинов обясни с идеята младият Георги Сеганов да се докосне до най-големия волейбол и така да израства. Той не игра в нито една контрола на отбора преди първенството. От групата отпадна централният блокировач Николай Николов

Лудогорец срещу Реал, Базел и Ливърпул

http://frognews.bg/news_75367/

Тази вечер бе теглен жребият за груповата фаза на най-комерсиалния футболен турнир- Шампионската лига. Лудогорец ще домакинства в София на националния стадион „Васил Левски“ на отборите от група В- Реал Мадрид, Ливърпул и Базел.

Лекари предлагат ваксините да се планират за 4 години напред

http://www.moreto.net/novini.php?n=262462

Количествата ваксини, необходими за обезпечаване на имунизационния календар у нас, да бъдат планирани за период от 4 години и да бъдат публично оповестявани от Здравното министерство. Това предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България след експертна среща с участието на Центъра по заразни и паразитни болести, национални консултанти и пациентски организации.

БНБ поръчала не 60 млн., а 200 млн. нови банкноти

http://econ.bg/Новини/БНБ-поръчала-не-60-млн-а-200-млн-нови-банкноти_l.a_i.564196_at.1.html

Банкноти, които БНБ е поръчала да бъдат отпечатани в рамките на месец, са 200 млн. Преди дни стана ясно, че централната банка е поръчала само 60 млн....

73-годишна британка похарчи 16 000 паунда, за да блесне в сайт за запознанства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268303

73-годишната британка Джейн Пеш похарчила 16 000 паунда за пластични операции с цел да намери много почитатели в специализиран сайт за запознанства, съобщи 73-годишната британка Джейн Пеш похарчила 16 000 паунда за пластични операции с цел да намери много почитатели в специализиран сайт за запознанства, съобщи "Дерби Телеграф". След като овдовяла преди три години, дамата решила да обърне повече внимание на личния си живот. Така Пеш пръснала 16 000 паунда за пластични операции,

Цяло Гълъбово чака върнатия от Иран Живко

http://www.cross.bg/zhivko-teheran-iran-1427715.html

/КРОСС/ Неочаквана щастлива развръзка - Иран върна в България осъдения на доживотен затвор наш сънародник Живко Русев.Новината, че Живко е транспортиран от затвора в Техеран на българска земя, от снощи е най-обсъжданата тема в Гълъбово. Близките на Живко нямат търпение да го видят. Това ще стане утре, за първи път след 6 години.Живко е шофьор на автобус. През 2008 г., постъпва на нова работа в транспортна фирма. Същата година на паркинг край Табриз, го арестуват иранските тайни служби.В камиона му бил открит тайник, натъпкан с над 300 кг дрога. Властите в Техеран обяснили , че според закона всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.Нашенецът е осъден доживот. Пращат го в затвора в Техеран, но съмнението, че не е знаел за товара остава и до ден днешен. Същото мислят и в Гълъбово.Откакто Живко беше задържан през 2008 г., в Иран бяха екзекутирани повече от 230 души, съобщава ТВ7.

Христосков: Минималната заплата може да стане 400 лв.

http://frognews.bg/news_75366/

Минималната работна заплата може съвсем спокойно да бъде увеличена до 400 лева. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Йодан Христосков.

Бяс срещу Йозил в "Арсенал"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268078

50 милиона евро за нищо! Все повече недоволни гласове се чуват в "Арсенал" заради Месут Йозил. Световният шампион с Германия игра много слабо при победата с 1:0 над "Бешикташ", която бе достатъчна за влизане в групите на Шампионската лига след нулевото реми в първия двубой. Първи гол вкара новата звезда Алексис Санчес, но Арсен Венгер едва парира г 50 милиона евро за нищо! Все повече недоволни гласове се чуват в "Арсенал" заради Месут Йозил. Световният шампион с Германия игра много слабо при победата с 1:0 над "Бешикташ", която бе достатъчна за влизане в групите на Шампионската лига след нулевото реми в първия двубой. Първи гол вкара новата звезда Алексис Санчес, но Арсен Венгер едва парира г

Сирийските бунтовници заловиха над 40 миротворци на ООН в Голанските възвишения

http://www.cross.bg/grypa-vuzvisheniya-dyuzharik-1427714.html

/КРОСС/ Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик съобщи, че сирийските бунтовници са заловили в Голанските възвишения група от 43-ма миротворци на ООН. Той също така добави, че въоръжени лица са блокирали още една група от 81 представители на "сините каски". Дюжарик посочи, че Организацията на обединените нации предприема "всички възможни мерки" за освобождаването на задържаните и гарантиране на пълна свобода на движение в зоната на тяхната операция.

Свежина Димитрова: Голям е интересът към обсерваторията във Варна от страна на руски и български туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=262435

Посетителите във варненската обсерватория „Н. Коперник” са основно българи и много руснаци. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Свежина Димитрова, директор на планетариума в града. Тя посочи, че руските гости влизат на посещение заедно с българските посетители и задават най-различни въпроси.

"168 часа": 140 млн. банкноти печата тайно БНБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4267918

200 милиона нови банкноти си е поръчала да отпечатат Българската народна банка само в рамките на месец. Официално обявената поръчка е само за 60 милиона банкноти, и за нея вестниците вече писаха.  Тази поръчка обаче не е била единствената. Преди нея е имало и друга, в която не е посочено поръчаното количество банкноти. 200 милиона нови банкноти си е поръчала да отпечатат Българската народна банка само в рамките на месец. Официално обявената поръчка е само за 60 милиона банкноти, и за нея вестниците вече писаха. Тази поръчка обаче не е била единствената. Преди нея е имало и друга, в която не е посочено поръчаното количество банкноти.

Плевнелиев: Турция е добър съсед и стратегически партньор

http://www.mediapool.bg/plevneliev-turtsiya-e-dobar-sased-i-strategicheski-partnyor-news224237.html

"Турция е добър съсед и стратегически партньор за България. Това е бързо развиващ се пазар, където българските стоки и услуги могат да намерят своята реализация“. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в Анкара, където в четвъртък присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган като първият президент на Турция, който заема този пост след пряко гласуване. По време на церемонията, на която присъстваха високопоставени представители от над 75 страни, българският държавен глава предаде на президента Ердоган поздрави от страна на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, съобщи пресслужбата на държавния глава. България и Турция имат обща амбиция да насърчат взаимните инвестиции и да удвоят двустранния стокообмен през следващите години, който за 2013 г. достига 4.7 млрд. долара. Турция заема второ място след Германия в износа на страната ни. "Това е изцяло в интерес на българската икономика и ще създаде работни места и икономическа перспектива“, коментира Росен Плевнелиев. По думите му Турция е изключително важен партньор в усилията на страната ни да диверсифицира доставките на природен газ. "България плаща много висока цена за това, че зависи от един доставчик и от една тръба“, отбеляза президентът и добави, че чрез бъдещия газов интерконектор с Турция ще можем да купуваме природен газ от Азербайджан, Катар и от други държави от региона, тъй като Турция разполага с необходимата инфраструктура. Президентът Плевнелиев посочи, че на 20 и 21 септември заедно с новоизбрания турски президент, президентите на Гърция, Азербайджан, Албания и на други държави ще бъде в Баку за първата копка на Трансадриатическия тръбопровод. Той припомни, че вече имаме сключен меморандум, когато е готов проектът, да можем чрез газовата връзка България - Гърция да купуваме газ. Президентът отбеляза още, че газовият интерконектор България-Турция ще доведе до много по-висока енергийна сигурност за страната ни. Като друга възможност за развитие на двустранното сътрудничество в сферата на енергетиката, държавният глава отбеляза увеличаването на износа ни на електроенергия за Турция. Росен Плевнелиев беше категоричен, че добрите отношения между двете страни следва да бъдат основа за намирането на трайно решение на транспортните въпроси по общата ни граница. "Логистиката е традиционна индустрия за България и само заедно с турските колеги можем да намерим дългосрочно решение за транспортните услуги на европейските компании, доставки и поръчки в цяла Азия“, заяви държавният глава.

Шакира официално потвърди, че е бременна

http://showbusiness.actualno.com/Shakira-oficialno-potvyrdi-che-e-bremenna--news_47325.html

Една от най-големите звезди на световната музикална сцена - горещата колумбийка Шакира, е бременна с второто си дете от испанския футболист Жерар Пике. За бремеността й се носеха слухове от известно в...

В САЩ започват да тестват ваксината срещу ебола върху хора

http://america.actualno.com/V-SASht-zapochvat-da-testvat-vaksinata-sreshtu-ebola-vyrhu-hora-news_47326.html

Американският Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания ще започне човешки опити на ваксината срещу вируса ебола. Експериментите ще започнат следващата седмица, съобщава ИТАР-ТАСС, ...

"Манчестър Юнайтед" проби в Северна Корея

http://www.mediapool.bg/manchestar-yunaited-probi-v-severna-koreya-news224236.html

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е заповядал на държавната телевизия да осигури излъчване на мачовете на "Манчестър юнайтед", твърди британският ввестник "Мирър".   Предаването на двубоите на 20-кратните шампиони на Англия е част от промяната в програмата на държавната телевизия. Тя вече ще излъчва и предавания, в които ще учи хората как да яздят коне и да играят голф, допълва изданието.   Въпреки слабия старт на играчите на Луис ван Гаал 31-годишният корейски диктатор се наслаждава на мачовете на "червените дяволи". Традиционният за комунистическите партии червен цвят се смята за главната причина Ким Чен Ун да стане част привържениците на английския тим.   В Англия обявиха, че ако държавната телевизия започне предаване на мачовете, това ще бъде нелегално. "Никой в Северна Корея няма права да излъчва срещи от Висшата лига", каза говорител на лигата пред "Дейли стар".

Губим 400 млн. лв. от ЕС до края на годината

http://frognews.bg/news_75365/

400 млн. лв. ще загуби България от ЕС до края на годината. Това показва анализ , изготвен от вицепремиера по еврофондовете Илияна Цанова.

Руският фондов пазар се срина с 3.5% заради напрежението около Украйна

http://www.mediapool.bg/ruskiyat-fondov-pazar-se-srina-s-35-zaradi-naprezhenieto-okolo-ukraina-news224235.html

Руският фондов пазар затвори в четвъртък при спад от 3.5% средно в цената на акциите заради новото напрежение около Украйна, съобщиха руските агенции.   На Московската фондова борса индексът ММВБ спадна с 1.84% до 1421.31 пункта. Индексът РТС се срина с 3.43% до 1217.47 пункта.   Според анализаторите причината за спада е напрегнатата ситуация в Източна Украйна. През деня президентът Петро Порошенко заяви, че има нахлуване на руски войски на украинска територия. Информацията бе потвърдена от американското разузнаване и от представители на НАТО.

Проверката за заканата на Орешарски към чиновници се обърна срещу подалия сигнала

http://www.mediapool.bg/proverkata-za-zakanata-na-oresharski-kam-chinovnitsi-se-obarna-sreshtu-podaliya-signala-news224234.html

Прокурорската проверка по случая със заканата на бившия премиер Пламен Орешарски да уволнява държавни служители, които се включат в антиправителствени протести, се обърна срещу правозащитника Михаил Екимджиев, който подаде сигнала, съобщава "Капитал". Обратът е станал, след като Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство, тъй като "при извършената проверка не са били установени данни за извършени деяния по посочените текстове (от Наказателния кодекс - бел. ред.), тъй като не са били установени конкретни лица, чиито политически, граждански или лични права да са били нарушени". Основният мотив за това заключение на разследващите е, че нито един чиновник не е подал жалба срещу думите на Орешарски. По време на проверката обаче бившият премиер дори не е бил поканен да даде обяснения, макар че от държавното обвинение винаги са твърдели, че това е най-нормалният ход на една преписка. Последният пример бе по случая с извиканите в СДВР двама журналисти от "Капитал". Пред Mediapool адвокат Екимджиев прогнозира, че прокуратурата само ще загуби неговото и своето време, за да го вика да дава обяснения, които вече са дадени. "За пореден път прокуратурата ще покаже, че скучае и вместо да разследва престъпления защитава политически и частни интереси. Нормалното щеше да бъде да се извика Пламен Орешарски и да бъде попитан кои са тези протестиращи, за които той има информация. После те да бъдат извикани, за да кажат дали са се почувствали заплашени от неговото изявление. Това обаче не се е случило", допълни Екимджиев. Проверката за набедяване, която вече е в ход в Софийската районна прокуратура, е по сигнал на "буден гражданин" срещу адвоката, подаден веднага, след като той внесе сигнала срещу тогавашния премиер. "Стремим се да подбираме най-добри кадри (сигурно не винаги успяваме), за да можем да освободим администрацията от политически пристрастни фигури. Досега има няколко случая, за които всички знаем, мисля, че обществото разбра, че са или преки участници в събитията тук, пред тази сграда, все още на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни, затова ще се въздържа от имена, тъй като не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично. Стремим се да се освобождаваме от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в този случай", коментира миналия ноември Орешарски, с което даде повод за сигнала на Екимджиев. По сигналите, подадени от правозащитника Михаил Екимджиев и други граждани, е била възложена проверка на ДАНС, която от своя страна е изискала информация от СДВР "относно наличие на жалби до правоохранителните органи от конкретно пострадали лица-държавни служители", допълва "Капитал". От МВР отговорили, че няма нито жалби "от служители в държавната администрация за извършени спрямо тях действия, нарушаващи лични права, възпрепятстващи упражняване на трудови или политически права, както и правото им на събрания, митинги и манифестации", нито случай на "подаден сигнала за упражнена принуда от страна на министър-председателя спрямо такива лица". Наскоро служебният вътрешен министър Йордан Бакалов обяви и, че в силовото ведомство няма информация за разработвани протестиращи в отговор на запитване от активисти на "Протестна мрежа". В момента се чака отговор и от ДАНС.

Банкова служителка замесена в кражба на 118 500 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268176

Касиерка в банка е съдействала на мъж да изтегли 118 500 лв. с фалшива лична карта, съобщиха от Окръжната прокуратура в Разград. Жената е обвинена в длъжностно присвояване. Тя е действала с помощници В. Г. (43 г.) от Габрово и Т. Ц. (41 г.) от Търговище.  Престъпният удар бе направен към 19 ч на 5 август. На следващия ден от полицията ... Касиерка в банка е съдействала на мъж да изтегли 118 500 лв. с фалшива лична карта, съобщиха от Окръжната прокуратура в Разград. Жената е обвинена в длъжностно присвояване. Тя е действала с помощници В. Г. (43 г.) от Габрово и Т. Ц. (41 г.) от Търговище. Престъпният удар бе направен към 19 ч на 5 август. На следващия ден от полицията ...

Валери Симеонов: Предупредихме Близнашки, че се готви мащабно купуване на гласове

http://pik.bg/валери-симеонов-предупредихме-близнашки-че-се-готви-мащабно-купуване-на-гласове-news219053.html

Валери Симеонов: Предупредихме Близнашки, че се готви мащабно купуване на гласове

Проведохме сериозен разговор с премиера проф. Близнашки за проблемите относно провеждането на прозрачни и честни избори, каза Валери Симеонов, съпредседател на коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", пишие "Фокус". „Ние изказахме нашите опасения и проф. Близнашки с разбиране ги прие. Коментирахме какво може да се направи за в бъдеще, за да бъдат ограничени”, каза той. По думите му те са поставили своите притеснения, че отново ще има мащабно купуване на гласове. „Поискахме МВР да предприеме спешни мерки, заедно с Министерството на правосъдието, за да бъдат превантивно ограничени възможностите за мащабното брокерство. Другият въпрос, който коментирахме беше разчистването на „мъртвите души” от избирателните списъци. Третият въпрос беше огромният брой секции, които има риск да бъдат открити в Турция, където явно от всички поредни избори се фалшифицират на килограм”, каза Валери Симеонов. 

„Премиерът каза, че вече са предприети мерки по почистването на списъците от „мъртви души”. В момента се завършва актуализацията на списъка с хората, които вече не са живи. Също така въпросът с гласовете, които са от чужбина предстои да бъдат установени. По останалите теми проф. Близнашки ни информира, че има няколко случаи на задържани прекупвачи на гласове. Премиерът се ангажира да съдейства за провеждането на съвместно следствие с министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов, чието пряко задължение е осигуряването на нормална атмосфера за провеждане на изборите. Предстои да се срещнем с Йордан Бакалов и да споделим нашите притеснения и препоръки, защото ние имаме виждане по тези въпроси”, каза той. „Не мисля, че непрекъснато трябва да пречим на министър-председателя да си върши работата. Ако е необходимо и видим, че това, което е поето като ангажимент не се изпълнява естествено, че ще поискаме срещи и решения на тези проблеми, защото те касаят България”, каза Валери Симеонов. „Доволен съм от срещата ни с проф. Близнашки, тъй като той в голяма степен познава проблемите, които предстоят да бъдат решени”, допълни още той. 

Руски войски нахлуха в Източна Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262459

Украйна и Русия са на прага на война. Напрежението между Киев и Москва ескалира за пореден път, след като руски войски нахлуха на територията на Източна Украйна, съобщава Си Ен Ен. Украинският президент Петро Порошенко обяви, че на територията на Украйна се извършва руска военна инвазия.

СЕМ нямало намерение да спира песни от българския ефир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268216

СЕМ няма никакво намерение да спира каквито и да е песни от българския ефир, коментира Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ) във връзка с песента „Видимо доволни”, заради която се извършва проверка в рамките на надзора по конкретни сигнали за конкретни предавания. Става дума за  „критериите за оценка на съдържание, СЕМ няма никакво намерение да спира каквито и да е песни от българския ефир, коментира Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ) във връзка с песента „Видимо доволни”, заради която се извършва проверка в рамките на надзора по конкретни сигнали за конкретни предавания. Става дума за  „критериите за оценка на съдържание,

Гроздовата реколта на някои места в страната е поразена почти изцяло

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/28/2370548_grozdovata_rekolta_na_niakoi_mesta_v_stranata_e/?ref=rss


Гроздовата реколта на някои места в страната е почти 100% поразена заради обилните валежи. Това беше отчетено в открития ден по лозарството, организиран от Института по лозарство и винарство в Плевен, предаде БНР.

Там, където гроздопроизводителите са извършили навременна растителна защита, до голяма степен гроздето е запазено. Повече е пострадало десертното, което заради ранното съзряване е по-чувствително на болести, обясни доктор Николай Генов от института.

Има някои...

НАТО заседава извънредно по молба на Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-nato-voiinitzi-1427713.html

/КРОСС/ Посланиците на 28-те страни-членки на НАТО и Украйна ще проведат извънредно заседание на 29 август, за да обсъдят ситуацията в югоизточната част на Украйна. Това съобщи „Ройтерс", позовавайки се на официален представител на Алианса. Срещата ще се проведе по искане на Украйна във връзка с повдигнатите от нея обвинения, че Москва е изпратила руски войници в Югоизточна Украйна, които да помагат на опълченците. По-рано представители на НАТО и на американското разузнаване съобщиха, че повече от хиляда руски войници участват във военни операции на територията на Украйна.

Мъж опитал да удуши жена крупие в Поморие с найлон

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/myzh-opital-da-udushi-zhena-krupie-v-pomorie-s-najlon-6021074

Полицията веднага е арестувала 25-годишният П.А. от село Младово, област Сливен, а той е направил пълни самопризнания

Майката на Цветан Василев към сина си: Не се връщай

http://offnews.bg/news/n_1/n_382151.html

Майката на Цветан Василев - Тота Василева, призова сина си да не се връща в България, информира bTV. „Много ревах, бял ден не съм виждала вече четири месеца. Казах му, като не вървят нещата тука, не се прибирай в България, остани в чужбина да живееш. Аз мога да го видя веднъж в годината, но да знам, че живее спокойно”, сподели майката на банкера. Тя обвини Пеевски и Бареков за случващото се с детето й, като изтъкна, че всичко е заради пари. "Ние нямаме държава", възмути се възрастната жена. "За едни пари да убиваш ти човека". „На тия, които го направиха, им давам Господ да са като мене. Да живеят на стари години с такива дертови. В последните ми дни от живота...”, каза още майката на Цветан Василев. „Какво значи банка? Или ще фалира, или ще му я вземат - то се вижда. Искам да вляза в това помещение и да видя какво значи банка. Представям си го страшно”, допълни жената.

Задържаха бургаска група, били и грабили граждани по улиците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268133

Четирима бургазлии на възраст между 17 и 27 години, всички от кв. „Победа”, са задържани в резултат на целенасочената работа на служители от Първо Районно управление „Полиция” – Бургас по отношение на извършените няколко грабежа и кражби на вещи в обсега на Централна градска част. Това са: 20 год. Т.Ч., 17 год. Н.Б., 27 год. З.Г. и 21 год. Г.Ш. Четирима бургазлии на възраст между 17 и 27 години, всички от кв. „Победа”, са задържани в резултат на целенасочената работа на служители от Първо Районно управление „Полиция” – Бургас по отношение на извършените няколко грабежа и кражби на вещи в обсега на Централна градска част. Това са: 20 год. Т.Ч., 17 год. Н.Б., 27 год. З.Г. и 21 год. Г.Ш.

Плевнелиев: Удвояваме стокообмена с Турция

http://frognews.bg/news_75364/

Стокообменът с Турция ще бъде удвоен през следващите години. Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев, който присъства на в Анкара на официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания турски президент Реджеп Тайип Ердоган.

4 загинаха при катастрофа на самолет в Ню Мексико

http://www.vesti.bg/novini/4-zaginaha-pri-katastrofa-na-samolet-v-niu-meksiko-6021075

Четирима души са загинали при катастрофа на медицински самолет в Лос Крусес, Ню Мексико, съобщи телевизионният канал Ен Би СИ.

Бареков към Борисов: Проблемът не е в личното ни минало, а в бъдещето на народа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268152

Като съвестен гражданин съм изпълнил своите задължения и съм предал всички документи, свързани с миналото на Бойко Борисов, на компетентните органи. Това заявява лидерът на Като съвестен гражданин съм изпълнил своите задължения и съм предал всички документи, свързани с миналото на Бойко Борисов, на компетентните органи. Това заявява лидерът на "България без цензура" Николай Бареков по повод на разпространените от Бойко Борисов факсимилета на прокурорско постановление за отказ да се образува наказателно производство

СЕМ нямало да спира песни от българския ефир

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268123

СЕМ няма никакво намерение да спира каквито и да е песни от българския ефир, коментира Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ) във връзка с песента „Видимо доволни”, заради която се извършва проверка в рамките на надзора по конкретни сигнали за конкретни предавания. Става дума за  „критериите за оценка на съдържание, СЕМ няма никакво намерение да спира каквито и да е песни от българския ефир, коментира Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ) във връзка с песента „Видимо доволни”, заради която се извършва проверка в рамките на надзора по конкретни сигнали за конкретни предавания. Става дума за  „критериите за оценка на съдържание,

Симеонов и Каракачанов доволни от срещата с Близнашки

http://www.cross.bg/simeonov-sreshtata-premier-1427712.html

/КРОСС/ Повече от час продължи днес срещата в Министерски съвет между служебния премиер Герги Близнашки и съпредседателите на коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.Лидерите на коалицията оповестиха още при създаването на служебното правителство какви според тях са неговите задачи и какво трябва да извърши до датата на предсрочните избори - 5 октомври 2014 г. Тогава те посочиха три основни приоритета, които могат да гарантират прозрачни и честни избори. Точно те са били предмет на разговора със служебния премиер.Видях, че премиерът е доста загрижен за честността на изборите, констатира след срещата Валери Симеонов. Той каза, че са коментирали точно трите основни изисквания, поставени от коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", а именно въпроси, свързани с прекратяване практиката на продажбата на гласове, прочистването на избирателните списъци от „мъртви души", както и големия брой избирателни секции, които се очаква да бъдат открити в Турция.Според Симеонов, служебният премиер е проявил разбиране и загриженост по проблемите.Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов добави, че срещата е преминала в конструктивен тон. Служебният премиер е приел да ангажира съответните служби - ГРАО, МВР, Министерство на правосъдието, за да преминат изборите максимално почтено.Каракачанов добави, че този разговорът с властта не е приключен и предстои среща и с министъра на вътрешните работи.

Затворниците ще помагат на бедстващи общини

http://www.cross.bg/svoboda-mestata-direktziya-1427711.html

София /КРОСС/ Вицепремиерът и министър на ппавосъдието Христо Иванов свиква в петък национално съвещание с ръководството на местата за лишаване от свобода и с началниците на затвори.Ще се обсъждат законовите възможности за включване на лишените от свобода в помощ на общините за отстраняване на щетите от стихийни бедствия, пожари и аварии, съобщиха от Министерството на правосъдието.Ще се разгледат и въпроси на сигурността в местата за лишаване от свобода и проблеми в организацията на свързаните с тях дирекции в МП - Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО).

Октай Енимехмедов вече е кандидат-депутат

http://frognews.bg/news_75363/

Октай Енимехмедов вече е регистриран в ЦИК като кандидат за народен представител. Той ще се яви на изборите като независим.

18-годишен младеж се удави на Камчия

http://www.moreto.net/novini.php?n=262455

18-годишен младеж се удави на неохраняем плаж в курорта "Камчия", съобщиха от Водноспасителната служба към БЧК-Варна. Момчето било на почивка с вуйчо си и леля си и влязло да се къпе в бурното море. Непосредствено след това силното течение го завлякло далеч от брега и младежът се удавил.

Бившият шеф на пристанище „Бургас”: Решението за уволнението ми е взето на среща с депутати от ГЕРБ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/L7EpFn_O-S8/

Заповедта от Министерството на транспорта за освобождаването от длъжност на директора на Пристанище Бургас Николай Тишев е пристигнала днес, съобщи самият той на нарочна пресконференция. По думите му в заповедта не са записани никакви мотиви за освобождаването, предаде Poligraff.

Според него нареждането за смяната му е било „спуснато” по време на разговорите между транспортния министър и бургаски депутати от ГЕРБ и е било изпълнено ден по-късно. .Вече бившият директор сподели, че между работниците има напрежение заради очакванията им, че изпълнението на проекта „зона за обществен достъп” под ръководството на новия шеф може да се реализира по такъв начин, който да доведе до закриване на работни места. Николай Тишев заяви още, че служебното правителство не се съсредоточава върху задачите, които трябва да решава във връзка с провеждането на изборите , а се фокусира върху кадруване в държавните дружества, цитира Кросс.

Николай Тишев каза на пресконференцияга още, че остава пристанището в добро финансово състояние, като се похвали, че за времето от което заема поста е повишил средната работна заплата на служителите средно с 12 процента, а за някой длъжности тя е нарастнала с над 20 на сто. Няма да остане на работа в пристанището. “Безспорно това, че защитих на сесията интересите на пристанищните работници не се е понравило на някои хора”, така Тишев отговори на въпрос има ли връзка уволнението му със случилото се на сесията през юли.

Мястото му в директорския борд ще бъде заето от Диян Димов, който управляваше пристанището по времето на ГЕРБ. За утре в 11 ч. е насрочено събрание на Съвета на директорите, което трябва да избере нов изпълнителен директор. Интересно е как ще гласуват те, след като в него влизат социалистите Аргир Бояджиев и Стойко Танков.

При така създалата се ситуация няма как да се очаква, че те ще предложат за поста Диян Димов, който е общински съветник от ГЕРБ. Единственият полезен ход на транспортното министерство е да смени и останалите двама членове на борда, което трябва да стане до 11 ч. утре. Ако това не се случи, начело на пристанището ще се окаже или Аргир Бояджиев, или Стойко Танков, а причина за това е, че решението на тричленния борд се взима с обикновено мнозинство.

 

Цветан Цветанов: ГЕРБ е готова да управлява сама, но ще търсим партньорството и на други партии в център-дясно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268118

ГЕРБ е готова да управлява сама, но, спечелвайки изборите и когато вече отиваме към секторните политики, които трябва да бъдат реализирани, ще търсим партньорството и на други партии в център-дясно. Това каза за Фокус заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.
„Затова желаем успех и се надяваме, ГЕРБ е готова да управлява сама, но, спечелвайки изборите и когато вече отиваме към секторните политики, които трябва да бъдат реализирани, ще търсим партньорството и на други партии в център-дясно. Това каза за Фокус заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. „Затова желаем успех и се надяваме,

Цветанов: ГЕРБ е готова да управлява сама, но ще търсим партньорството и на други партии в център-дясно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268114

ГЕРБ е готова да управлява сама, но, спечелвайки изборите и когато вече отиваме към секторните политики, които трябва да бъдат реализирани, ще търсим партньорството и на други партии в център-дясно. Това каза за Фокус заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.
„Затова желаем успех и се надяваме, ГЕРБ е готова да управлява сама, но, спечелвайки изборите и когато вече отиваме към секторните политики, които трябва да бъдат реализирани, ще търсим партньорството и на други партии в център-дясно. Това каза за Фокус заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. „Затова желаем успех и се надяваме,

БНБ поръчала 200 млн. нови банкноти, а не 60 млн., както твърдеше

http://business.actualno.com/BNB-porychala-200-mln-novi-banknoti-a-ne-60-mln-kakto-tvyrdeshe--news_47322.html

Макар официално обявената поръчка на БНБ за нови банкноти да е за 60 милиона, банката всъщност е поръчала отпечатването на 200 милиона. Това съобщава в. "168 часа". Тази поръчка обаче не е ...

Милиони индийци ще получат дебитни карти и застраховки

http://www.mediapool.bg/milioni-indiytsi-shte-poluchat-debitni-karti-i-zastrahovki-news224233.html

Милиони индийци ще получат от правителството дебитни карти и застраховки към тях, предвижда обявената в четвъртък от индийския президент Нарендра Моди национална програма за осигуряване на банкови сметки за всяко индийско домакинство. Акцията бе представена като мащабна правителствена инициатива за подпомагане на бедните, информираха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Според оценки през първия ден от програмата в цялата страна са били отворени близо 15 милиона сметки, като целта е до януари 2015 година да бъде осигурена поне по една банкова сметка за 75 милиона домакинства. "Създаването на 15 милиона банкови сметки за един ден е рекорд само по себе си. Също така рекорд е за един ден да бъдат застраховани 15 милиона души", каза Моди при даването на начало на програмата в Делхи. Предвижда се притежателите на сметки да получат дебитна карта и застраховка "Злополука" с покритие до 100 000 рупии (1653 долара), както и допълнителна застраховка "Живот" от 30 000 рупии. Социалните помощи ще бъдат изплащани директно по новооткритите сметки, което ще намали корупцията сред чиновниците. Четиригодишната схема е насочена към 150 милиона индийци, които са извън финансовата система и са уязвими от лихвари на черния пазар, които често искат непосилни лихви, уточнява Асошиейтед прес. Индия е третата по големина икономика в Азия, но около 42 процента от 1,2-милиардното население на страната нямат банкови сметки, допълва ДПА. Премиерът Моди представи програмата на 15 август, когато Индия празнува независимостта си. След това той призова частните и държавни банки да я подкрепят, изпращайки 725 000 имейла.

Плащат 8.5 млн. лв. на строителите на магистрала "Хемус"

http://www.mediapool.bg/plashtat-85-mln-lv-na-stroitelite-na-magistrala-hemus-news224232.html

Държавата ще плати най-после на строителите на магистрала "Хемус" и до 20 дни по сметките на строителя "Автомагистрали Черно море" ще има преведени 8.5 млн. лв. Това обеща Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).   Шуменската фирма чака парите за изработеното на участъка Шумен – Белокопитово от април.   Сега новото ръководство на АПИ обяви, че от републиканския бюджет ще бъдат осигурени фактурираните 8.5 млн. лв. Принципното решение е взето след работна среща в Министерството на финансите. В нея са участвали вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, заместник-министърът на регионалното развитие Ангел Петров и председателят на управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров.   Предстои на заседание на Министерския съвет да бъде прието постановление за предоставяне на средствата.   С тази стъпка отново даваме ясен знак, че нормализирането на взаимоотношенията на държавата с бизнеса е от първостепенно значение за възстановяване доверието в институциите, посочи след срещата вицепремиерът Екатерина Захариева.   С осигуреното финансиране ще бъдат платени изпълнените от началото на годината строително-монтажни дейности на отсечката Шумен – Белокопитово. Досега строителят е представил в АПИ три сертификата за около 8 млн. лв.   С целевото финансиране изпълнителят ще може да изплати заплатите на работниците на обекта, да покрие разходите си за суровини и да продължи работата по изграждането на инфраструктурния обект.   Очаквам до 20 дни парите да бъдат по сметките на "Автомагистрали Черно море", каза Лазар Лазаров.

Малко над 28 млн. лв. достигна оборотът на БФБ

http://econ.bg/Новини/Малко-над-28-млн-лв-достигна-оборотът-на-БФБ_l.a_i.564194_at.1.html

28 212 868 лева бе дневният оборот на Българската фондова борса (БФБ) след края на търговията за деня. Основният индекс на Българската фондова...

Малко над 28 млн. лв. достигна оборотът на БФБ

http://econ.bg/Новини/Малко-над-28-млн-лв-достигна-оборота-на-БФБ_l.a_i.564194_at.1.html

28 212 868 лева бе дневният оборот на Българската фондова борса (БФБ) след края на търговията за деня. Основният индекс на Българската фондова...

Швеция отделя още 1 млн. долара за борба с ебола

http://www.cross.bg/kroni-shvetziya-zabolyavaneto-1427710.html

/КРОСС/ Шведската агенция за международно развитие отделя допълнителни 7 млн. крони (около 1 млн. долара) на две организации, които работят над предотвратяване на разпространението на смъртоносния вирус ебола в Западна Африка, съобщи агенция ТТ. 5 млн. крони ще отидат при "Лекари без граници", а другите 2 млн. - при Международния комитет за спасение. За борба със заболяването Швеция вече е отделила 12 милиона крони. По-рано Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че броят на жертвите на вируса в Западна Африка е достигнал 1552 души, 3069 пък е броят на заразените. Най-много са жертвите в Либерия - 694 човека. В Гвинея, където епидемията започна през декември миналата година, са починали 430 души, в Сиера Леоне - 422, а в Нигерия - 6. От организацията признаха, че "епидемията продължава да набира скорост." Това се доказва от факта, че "повече от 40% от случаите са настъпили през последните 21 дни". Именно толкова време продължава инкубационният период на заболяването, за което все още няма ваксина и лекарство.

СЕМ няма да спира никакви песни от българския ефир

http://pik.bg/сем-няма-да-спира-никакви-песни-от-българския-ефир-news219050.html

СЕМ няма да спира никакви песни от българския ефир

СЕМ няма никакво намерение да спира каквито и да е песни от българския ефир. Това казва Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ) във връзка с песента „Видимо доволни”, заради която се извършва проверка в рамките на надзора по конкретни сигнали за конкретни предавания относно „критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социално развитие на децата, пише "Фокус".

„Става въпрос за едно недоразумение в публичното пространство. Работи се по-конкретни сигнали от граждани, които са ни сезирали. Двама жалбоподатели са адресирали към СЕМ възмущение от използването на въпросната песен „Видимо доволни”, в предаване на музикална телевизия”. Стоянова обясни, че водеща на музикално предаване поздравява деца, според сигнала, на възраст между 12 – 13 година, които желаят да поздравят свои съученици. Водещата избира песента „Видимо доволни”.

„Въпросът е до колко е редно и отговорно въпросните деца да бъдат поздравени с песен със спорно съдържание”, каза тя. Мария Стоянова обясни практиката в други страни като даде за пример САЩ, където изпълнителите правят по две версии на своите проекти. В Русия в това отношение правилата са по-строги, където е приет закон за това да не се използват нецензурни думи в ефир. „В България се следва по - либерално виждане за творческата креативност. В нашата страна сякаш съвсем изгубихме връзката с ценностите. Очевидно и публиката е чувствителна относно това. Нямам никакви правомощия като член на СЕМ, както и желание - смея да говоря и от името на моите колеги, да спирам каквато и да е песен от българския ефир. Оказва се, че публиката е изключително строг съдник”, добави Мария Стоянова. 

Шикорски заяви, че няма да получи външнополитическия пост в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/28/2370513_shikorski_zaiavi_che_niama_da_poluchi/?ref=rss


Полският външен министър Радослав Шикорски заяви, че "почти няма опасност" да бъде избран
за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността, предаде "Ройтерс".

Решението за това кой да ръководи външната политика на ЕС през следващите пет години и кой да наследи Херман ван Ромпой на поста председател на Европейския съвет се очаква да бъде взето на извънредна среща на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС в събота в...

Нови горски пожари бушуват в Калифорния

http://www.moreto.net/novini.php?n=262382

Пет огромни горски пожара бушуват на територията на американския щат Калифорния, съобщава Си Ен Ен. Заради разрастването на огъня властите в окръг Валехо наредиха превантивната евакуация на живеещите в най-застрашените райони. Сухото време и ветровете допълнително разпалват огнената стихия.

Холандия и Германия арестуваха вербовчици на джихадисти

http://www.vesti.bg/sviat/holandiia-i-germaniia-arestuvaha-verbovchici-na-dzhihadisti-6021073

Mъж на 32 години и жена на 24 години от Хага са били задържани в Германия. В Холандия 24-годишен мъж е бил арестуван в дома му в Хага

Сервитьор спипал крадец, общинските охранители го пуснали (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268097

Сервитьор подгонил и хванал крадец от ромски произход, ограбвал клиентите на заведението. Пристигналите на място служители на „Обществен ред и сигурност” обаче пуснали задържания, преди да дойде полицията, информира topnovini.bg.
Случката се разиграла около 14,40 часа в един от известните ресторанти на ул. Сервитьор подгонил и хванал крадец от ромски произход, ограбвал клиентите на заведението. Пристигналите на място служители на „Обществен ред и сигурност” обаче пуснали задържания, преди да дойде полицията, информира topnovini.bg. Случката се разиграла около 14,40 часа в един от известните ресторанти на ул.

Сервитьор хванал крадец в центъра на Бургас, общинските охранители го пуснали (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268046

Сервитьор подгонил и хванал крадец от ромски произход, ограбвал клиентите на заведението. Пристигналите на място служители на „Обществен ред и сигурност” обаче пуснали задържания, преди да дойде полицията, информира topnovini.bg.
Случката се разиграла около 14,40 часа в един от известните ресторанти на ул. Сервитьор подгонил и хванал крадец от ромски произход, ограбвал клиентите на заведението. Пристигналите на място служители на „Обществен ред и сигурност” обаче пуснали задържания, преди да дойде полицията, информира topnovini.bg. Случката се разиграла около 14,40 часа в един от известните ресторанти на ул.

Измамници искали помощ от масони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268031

Подкрепа от политически партии и тайни общества като масонски ложи търсила обвиняемата за измами Веселина Спасова, докато се лекувала в болница, каза в спецапелативния съд днес прокурор Борис Балев и допълни, че тя е оказвала натиск върху свидетели.
Спасова е обвинена като лидер на група за имотни измами, дейстаща от 2010 г. Подкрепа от политически партии и тайни общества като масонски ложи търсила обвиняемата за измами Веселина Спасова, докато се лекувала в болница, каза в спецапелативния съд днес прокурор Борис Балев и допълни, че тя е оказвала натиск върху свидетели. Спасова е обвинена като лидер на група за имотни измами, дейстаща от 2010 г.

Авторите на поправката "Газпром" обвиняват служебния кабинет, че е "отряд за мръсни поръчки на ГЕРБ"

http://www.mediapool.bg/avtorite-na-popravkata-gazprom-obvinyavat-sluzhebniya-kabinet-che-e-otryad-za-mrasni-porachki-na-gerb-news224231.html

След като служебното правителство започна да повдига завесата над скандални факти и компрометирани фигури по върховете на енергетиката, социалистите отвърнаха с обвинението, че кабинетът "Близнашки" бил "отрядът за мръсни поръчки на ГЕРБ". То бе оповестено в четвъртък от двамата бивши депутати от БСП и кандидати за нов мандат Явор Куюмджиев и Таско Ерменков, автори на поправката "Газпром" в българския енергиен закон, която трябваше да го промени в ущърб на европейските правила и в услуга на "Южен поток".   Куюмджиев, който оглавява изборната листа на БСП в Търговище, атакува служебния министър на енергетиката Васил Щонов за коментарите му, че за стабилизиране на енергийния сектор е нужно плавно увеличаване на цената на тока в следващите 5-10 години с 50 процента. Според Куюмджиев това е доказателство за обвързаността на служебния кабинет с ГЕРБ, тъй като лобират за интересите на едрия капитал, който да "продължи да печели несъразмерно огромни суми за сметка на всички български граждани". "Логиката за всичко това е много проста. Ако се решат двата основни проблема на българската енергетика, а именно дългосрочните договори за изкупуване на енергия от ВЕИ-та и т.нар. американски ТЕЦ-ове, цената на тока може да не се вдигне въобще", заяви Куюмджиев. Традиционно обаче именно БСП подписва най-едрите договори в енергетиката. В последните дни на правителството на Орешарски се подписа за "Южен поток" и за строеж на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". По време на управлението на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев бе подписан т.нар. голям шлем в енергетиката. България в момента се съди с Русия заради АЕЦ "Белене".   Както се очакваше, Куюмджиев продължи да повтаря, че проблемите са американските ТЕЦ-ове и възобновяемата енергия (ВЕИ). "Общо 30% от разходите в системата отиват за плащане на енергията от ВЕИ, които доставят само 5% от електричеството. Ние направихме опит да решим тези проблеми, като въведохме 20% допълнителна такса върху приходи на слънчеви и вятърни централи, но тя беше отменена преди месец от Конституционния съд по жалба на президента Росен Плевнелиев, който е също част от тази задкулисна схема за източване на българската енергетика или на българските граждани", допълни Куюмджиев. Според БСП членовете на Енергийния борд ще защитават интересите на капитала, който ги е изпратил там. Според Куюмджиев е много вероятно до петък да бъде уволнен и последният член на съвета на директорите на БЕХ и на негово място да бъде назначен Владимир Денчев. Денчев бил дясната ръка на предишния шеф на БЕХ Михаил Андонов от квотата на ГЕРБ, уточни Куюмджиев. Таско Ерменков пък обвини служебното правителство, че продължава политиката на ГЕРБ за прехвърляне на цялата тежест върху потребителя в енергетиката. Той подчерта, че най-лесният начин, по който можеш да решиш едни тежки проблеми, е да натовариш цената и да накараш обикновеният гражданин да я плаща.

БСП посочи служебния кабинет за "отряда за мръсни поръчки" на ГЕРБ

http://www.mediapool.bg/bsp-posochi-sluzhebniya-kabinet-za-otryada-za-mrasni-porachki-na-gerb-news224231.html

Служебното правителство е отрядът за мръсни поръчки на ГЕРБ, обяви кандидат-депутатът на БСП Явор Куюмджиев по повод коментарите на енергийния министър Васил Щонов за належащото поскъпване на тока. Преди ден Щонов се обяви за плавно увеличаване на цената в следващите 5-10 години с 50 процента за стабилизиране на сектора. Според Куюмджиев това е доказателство за обвързаността на служебния кабинет с ГЕРБ, тъй като лобират за интересите на едрия капитал, който да "продължи да печели несъразмерно огромни суми за сметка на всички български граждани". "Логиката за всичко това е много проста. Ако се решат двата основни проблема на българската енергетика, а именно дългосрочните договори за изкупуване на енергия от ВЕИ-та и т.нар. американски ТЕЦ-ове, цената на тока може да не се вдигне въобще", заяви Куюмджиев. Традиционно обаче именно БСП подписва най-едрите договори в енергетиката. В последните дни на правителството на Орешарски се подписа за "Южен поток" и за строеж на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". По време на управлението на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев бе подписан т.нар. голям шлем в енергетиката. България в момента се съди с Русия заради АЕЦ "Белене". Според Куюмджиев обаче проблемите са американските ТЕЦ-ове и възобновяемата енергия (ВЕИ). "Общо 30% от разходите в системата отиват за плащане на енергията от ВЕИ, които доставят само 5% от електричеството. Ние направихме опит да решим тези проблеми, като въведохме 20% допълнителна такса върху приходи на слънчеви и вятърни централи, но тя беше отменена преди месец от Конституционния съд по жалба на президента Росен Плевнелиев, който е също част от тази задкулисна схема за източване на българската енергетика или на българските граждани", допълни Куюмджиев. Според БСП членовете на Енергийния борд ще защитават интересите на капитала, който ги е изпратил там. Според Куюмджиев е много вероятно до петък да бъде уволнен и последният член на съвета на директорите на БЕХ и на негово място да бъде назначен Владимир Денчев. Денчев бил дясната ръка на предишния шеф на БЕХ Михаил Андонов от квотата на ГЕРБ, уточни Куюмджиев. Таско Ерменков пък обвини служебното правителство, че продължава политиката на ГЕРБ за прехвърляне на цялата тежест върху потребителя в енергетиката. Той подчерта, че най-лесният начин, по който можеш да решиш едни тежки проблеми, е да натовариш цената и да накараш обикновеният гражданин да я плаща.

Простреляха жена с пушка от движеща се кола

http://frognews.bg/news_75362/

47-годишна жена е била простреляна с въздушна пушка, докто е вървяла пеша в столичния квартал „Редута”. Стрелците са минали покрай нея с кола, отъдето са открили огън, уточниха от СДВР.

Шаламанов в обяснителен режим за суровия документ

http://frognews.bg/news_75361/

„Не ми се иска да говоря за премахване на една или друга оценка. По-скоро става въпрос за разработване на следваща версия на документа, която отчита в много по-голяма степен вижданията на други министерства и ведомства и което го прави един политически документ, който е крайно необходим, за да представим тази позиция на ръководителя на делегацията – президента Плевнелиев.Това заяви по БНР военния министър велизар Шаламанов в отговор на въпрос за Визия-2020 на МО.

Прокуратурата отказа да разследва Орешарски за заканите срещу държавни служители

http://www.cross.bg/slyzhiteli-oresharski-proverka-1427709.html

София /КРОСС/ Софийска градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по няколко сигнала, които граждани изпратиха в края на миналата година във връзка с изказването на бившия премиер Пламен Орешарски, че ще уволнява държавни служители, които протестират срещу правителството.Основният мотив в постановлението на прокурор Р. Стоянова (най-вероятно става дума за прокурор Радка Иванова) е, че "при извършената проверка не са били установени данни за извършени деяния по посочените текстове (от Наказателния кодекс - бел. ред.), тъй като не са били установени конкретни лица, чиито политически, граждански или лични права да са били нарушени.""Стремим се да подбираме най-добри кадри (сигурно не винаги успяваме), за да можем да освободим администрацията от политически пристрастни фигури. Досега има няколко случая, за които всички знаем, мисля, че обществото разбра, че са или преки участници в събитията тук, пред тази сграда, все още на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни, затова ще се въздържа от имена, тъй като не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично. Стремим се да се освобождаваме от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в този случай" каза Пламен Орешарски през миналия ноември

Боядисаха пейките в центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262458

Боядисаха пейките по пешеходната алея към входа на Морската градина, даже и счупените, видя репортер на Moreto.net. Най-вероятно освежаването в края на сезона е свързано с предстоящото посещение на членове на комисията, определяща победителя в конкурса за Европейска столица на културата, които се очаква да пристигнат на 31 август във Варна.

Борисов: Това са първите избори, при които изобщо не мисля за избори

http://www.cross.bg/gerb-izbori-borisov-1427708.html

Казанлък /КРОСС/ Ако ние имаме 115-120 депутати, тогава има смисъл да се разговаря. Тогава и с правителство на малцинството може да се работи. Всичко зависи от резултатите на 5 октомври. Това каза при посещението си в Казанлък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, коментирайки твърдението си отпреди дни, че ако ГЕРБ няма 121 депутати, ще върне мандата, и призова да не се спекулира с тази тема. „Това са първите избори, при които изобщо не мисля за избори, толкова е тежко това, което трябва да се прави след изборите, че единственото, което ме интересува е думата „стабилност". Ако ние не можем да осигурим стабилност, другите да я осигурят. Но България след 5 октомври не е ли стабилна, само на себе си можем да се сърдим. Някои приеха моите думи едва ли не, че изнудвам избирателите. Не, аз призовавам хората, които харесват ГЕРБ да излезнат до урните, за да има висока избирателна активност и тези които победят, да имат моралното право да застанат твърдо и да кажат ние сме длъжни да направим това или онова за избирателите. Борисов коментира подробно и финансовото състояние на държавата. По думите му, за да се справи страната със ситуацията, спешно се нуждаем от кредит от 5-6 млрд лева. Той уточни, че единствено верните реформи в тежката икономическа ситуация, в която се е озовала страната ни след 1-2 години управление на кабинета "Орешарски", са съкращаване на разходите, оптимизация на бюджета

Европейският съюз обмисля нови санкции срещу Русия, заяви Меркел

http://europe.actualno.com/Evropejskijat-syuz-obmislja-novi-sankcii-sreshtu-Rusija-zajavi-Merkel-news_47321.html

На предстоящата си среща през уикенда лидерите на страните от ЕС ще обсъдят ситуацията в Украйна и възможни нови мерки срещу Русия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде АФП. &bdq...

Любо Пенев викна вратаря Митрев и Апостол Попов за евроквалификацията в Баку

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268049

Селекционерът на "А" националния отбор Любослав Пенев обяви пълния списък с футболисти, на които ще разчита за старта на европейските квалификации с Азербайджан в Баку на 9 септември.
Вратари: Владислав Стоянов и Иван Чворович ("Лудогорец"), Божидар Митрев ("Локомотив", Сф);
Защитници: Николай Бодуров ("Фулъм", Анг), Иван Иванов ("Базел", Швейц), Селекционерът на "А" националния отбор Любослав Пенев обяви пълния списък с футболисти, на които ще разчита за старта на европейските квалификации с Азербайджан в Баку на 9 септември. Вратари: Владислав Стоянов и Иван Чворович ("Лудогорец"), Божидар Митрев ("Локомотив", Сф); Защитници: Николай Бодуров ("Фулъм", Анг), Иван Иванов ("Базел", Швейц),

Плевнелиев: Турция е изключително важна за нас

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-turciia-e-izkliuchitelno-vazhna-za-nas-6021072

Държавният глава посочи, че южната ни съседка е важна заради стратегическата цел да диверсифицираме енергийните доставки, да изнасяме ток, да обменяме стоки, а и за да видим повече турски инвестиции

Викнаха вратаря Божидар Митрев и Апостол Попов за евроквалификацията в Баку

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268061

Селекционерът на Селекционерът на "А" националния отбор Любослав Пенев обяви пълния списък с футболисти, на които ще разчита за старта на европейските квалификации с Азербайджан в Баку на 9 септември. Вратари: Владислав Стоянов и Иван Чворович ("Лудогорец"), Божидар Митрев ("Локомотив", Сф); Защитници: Николай Бодуров ("Фулъм", Анг), Иван Иванов ("Базел", Швейц),

Руски медии пишат за "инвазия в Украйна", макар че Кремъл отрича

http://www.mediapool.bg/ruski-medii-pishat-za-invaziya-v-ukraina-makar-che-kremal-otricha-news224230.html

Съобщения, че руски войски са влезли в преки боеве в югоизточна Украйна започнаха да се появяват в руските медии, въпреки че Кремъл многократно отрече, предаде Би Би Си. Вестници и уебсайтове цитират основно украински и западни медийни източници за руската инвазия, но някои започнаха да задават въпроса "води ли Русия война срещу Украйна?". Много потребители в социалните медии обаче казват, че нямат никакво съмнение, че Украйна е била "атакувана". В украинския Twitter най-популярните хаштагове са #russiainvadesukraine, #StopPutin и #UkraineUnderAttack. Русия винаги е отричала твърденията на Киев и Запада, че е изпратила бойци да се сражават на страната на сепаратистите в Украйна. Информацията за активизирането на руски военни при границата с Украйна не отговаря на действителността, заяви и този път говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Това не са нови изявления, те се правят редовно. Русия редовно опровергава тези информации", заяви Песков. Съобразявайки се с тази позиция, повечето от основните руски вестници дават приоритет на новини, които не са свързани с Украйна, като например участието на президента Владимир Путин в церемония по откриването на нов футболен стадион в Москва. Кризата се споменава предимно в коментари по повод проведените във вторник в Минск разговори между президентите на Русия и Украйна. Ръководителят на института по украинска политика Константин Бондаренко пише в "Независимая газета", че тактически Путин е спечелил от срещата. "Той дойде, демонстрирайки, че не е агресор и диктатор (агресорите и диктаторите отказват преговори)". "Всички ние очакваме медиите да започнат да използват думата "война", докато в момента политиците не въобще не бързат за направят това", възкликна руският коментатор Олег Козирев в Twitter. Думата с "в" все пак започна да се появява в руските медии, бавно. Сайтът на либералното радио "Ехото на Москва" я споменава на видно място в новина, озаглавена: "Украинските и западните медии: руските войски завзеха украинския град Новозавоск" Популярният всекидневник "Московски комсомолец" цитира украински източник и съобщава, че съветник на украинския вътрешен министър е обвинил Москва в започване на "пълномащабна военна операция". Според опозиционната телевизия "Дожд" пък, неправителственият Комитет на войнишките майки в Русия е направил списък с имената на 400 войници, ранени или убити в съседната бивша съветска република. "Военнослужещи в отпуск" Руските медии освен това цитират думите на проруския бунтовнически лидер в източна Украйна Александър Закарченко, който заяви пред руска телевизия, че "3-4 хиляди руски граждани се бият в редиците на бунтовниците". "Ние воюваме ли?", пита в. "Ведомости". Броят на увисналите във въздуха въпроси за загинали и задържани на територията на Украйна руски военнослужещи достигна критично число. Воюва ли Русия в Украйна и ако да, на какви основания? Ако не, кой е погребан в новите гробове и кой дава показания на разпитите в Съвета по сигурност на Украйна?", пита авторитетното руско издание в редакционен коментар. В югоизточна Украйна руските власти рискуват да повторят грешките на съветските, пише "Ведомости". "Това е война", съобщава авторитетният руски блогър Андрей Малгин. "Маските паднаха. Никога не е имало някакви милиции или сепаратисти (в Украйна)". Бившият олигарх Михаил Ходорковски, един от най-яростните противници на Путин, е съгласен с тази теза. "Ние наистина сме във война с Украйна. Застаряващото ръководство се нуждае от кръв. Ние пазим мълчание, докато погребваме деца и братя. Аз повече няма да мълча", написа Ходорковски в Twitter. Други участници в социалните мрежи все още имат колебания по повод новините за руско нахлуване в Украйна. "Ясно е, че Русия предоставя материална и друга подкрепа на донецките милиции, но пряка инвазия от (руската) армия все още не е потвърдена", пише в Twitter друг популярен руски блогър – Русмен Адагамов. Близки на руски военни искат да научат дали те са на мисия в Украйна Съпругите и майките на руски военни обявиха, че ще протестират, за да накарат руските власти да им дадат обяснения за съдбата на техните близки, които служат в 331-и полк на 98-а въздушно-десантна руска дивизия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. От няколко дни военнослужещите от този полк на дивизията, базирана в руския град Кострома, на около 330 километра северно от Москва, не са давали признаци на живот, разказват техните близки. Преди два дни украинските власти обявиха, че са заловили десет парашутисти, зачислени именно към тази руска дивизия. Военните били на украинска територия, на двайсетина километра от границата. Според Русия военните са се озовали погрешка от другата страна на границата. В сряда руските парашутисти бяха прехвърлени в един от киевските изолатори, припомня агенцията. Роднините на военните от 331-и полк на 98-а въздушно-десантна дивизия разказват, че командирите отказват да дискутират с тях въпроса за съдбата на техните близки. "Командирите ни казват единствено, че нашите войници не са в Русия", казва Валерия Соколова, съпруга на един от парашутистите от 331-и полк. Тя разказва, че в сряда в Кострома е пристигнал военен камион Карго-200, с който армията транспортира убити военнослужещи. Няколко независими медии преди ден съобщиха, че в Северна Русия са се състояли тайни погребения на двама руски парашутисти, които, според техните близки, са били убити в Украйна. Руските власти проверяват медийните съобщения за погребения на парашутисти, убити при сражения в Украйна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Тези информации "трябва внимателно да бъдат проверени, преди да се правят някакви изводи от тях", добави той. Киев обвини Русия в директна военна намеса в Украйна. НАТО посочи, че над 1000 украински военни се сражават в Украйна, припомня Франс прес.

Спас Делев се завърна в "Локомотив" (Пловдив)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/28/2370493_spas_delev_se_zavurna_v_lokomotiv_plovdiv/?ref=rss


Нападателят Спас Делев се завърна в "Локомотив" (Пловдив). 24-годишният футболисти подписа договор за една година. Той ще бъде картотекиран в петък и ще бъде на разположение за домакинството на ЦСКА в събота. 

Делев игра за "железничарите" през миналия сезон, но през лятото разтрогна своя договор, тъй като при предишното ръководство начело с Константин Динев не е получавал заплати повече от четири месеца, заявиха от "Локомотив" на официалния си сайт. 

"Върнах се на "Лаута"...

Избяга затворник от Самораново

http://frognews.bg/news_75360/

Затворник от Самораново е избягал тази сутрин. Това съобщиха от правосъдното министерство. 40-годишният Николай Йорданов е обявен за общодържавно издирване.

Бареков отговаря на Борисов: Проблемът не е в личното ни минало, а в бъдещето на народа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268039


Като съвестен гражданин съм изпълнил своите задължения и съм предал всички документи, свързани с миналото на Бойко Борисов, на компетентните органи. Това заявява лидерът на "България без цензура" Николай Бареков по повод на разпространените от Бойко Борисов факсимилета на прокурорско постановление за отказ да се образува наказателно производство Като съвестен гражданин съм изпълнил своите задължения и съм предал всички документи, свързани с миналото на Бойко Борисов, на компетентните органи. Това заявява лидерът на "България без цензура" Николай Бареков по повод на разпространените от Бойко Борисов факсимилета на прокурорско постановление за отказ да се образува наказателно производство

Доматите понижават риска от рак на простатата

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/domatite-ponizhavat-riska-ot-rak-na-prostatata-6021067

Мъжете, които всяка седмица консумират над 10 порции домати, включително пресни домати, доматен сок и боб в доматен сос, са с 18 процента по-малък риск от рак на простатата

Прокуратурата отказа да разследва Орешарски за заканата, че ще уволнява протестиращи държавни служители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/28/2370497_prokuraturata_otkaza_da_razsledva_oresharski_za/?ref=rss


Софийска градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по няколко сигнала, които граждани изпратиха в края на миналата година във връзка с изказването на бившия премиер Пламен Орешарски, че ще уволнява държавни служители, които протестират срещу правителството, информира "Капитал".

Изданието уточнява, че основен мотив за отказа е, че "при извършената проверка не са били установени данни за извършени деяния по посочените текстове (от Наказателния кодекс - бел....

Във Великобритания има два милиона нелегални имигранти, твърди организация

http://www.moreto.net/novini.php?n=262421

Във Великобритания има два милиона нелегални имигранти, твърди организацията "Мигрейшън уоч" в проучване, цитирано от вестник "Дейли експрес". 52-ма емигранти се опитват всеки ден да преминат на Острова, за да започнат нов живот, показват даните на "Мигрейшън уоч".

Майката на Цветан Василев: Не се връщай!

http://www.bnews.bg/article-114967

На тия, които го направиха това, им давам Господ да са като мене, изплака майката на Цветан Василев в национален ефир.

43 „сини каски“ са задържани на Голанските възвишения

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/43-sini-kaski-sa-zadyrzhani-na-golanskite-vyzvisheniia-6021071

Свободата на движение на други 81 миротворци, действащи в тази зона, е била „ограничена“, отбеляза ООН в комюнике

Плевнелиев: Турция е добър съсед и стратегически партньор

http://www.cross.bg/tyrtziya-plevneliev-prezidentut-1427707.html

/КРОСС/ Турция е добър съсед и стратегически партньор за България. Това е бързоразвиващ се пазар, където българските стоки и услуги могат да намерят своята реализация. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в Анкара, където присъства днес на церемонията по встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган като президент на Република Турция. Реджеп Тайип Ердоган е първият президент на Турция, който заема този пост след пряко гласуване.По време на церемонията българският държавен глава предаде на президента Ердоган поздрави от страна на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. На церемонията присъстваха високопоставени представители от над 75 страни. На летището в турската столица президентът Плевнелиев беше посрещнат с почетен военен строй.В Анкара Росен Плевнелиев подчерта, че с постигнатите икономически успехи Турция се е утвърдила като важен център за търговия и инвестиции в нашия регион. Реализацията на инфраструктурни проекти като магистрала „Марица", железопътният тунел под Босфора, както и изграждането на скоростна железопътна линия между Пловдив и Истанбул, дават възможност и за България да се позиционира „като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия изток и Азия като цяло", посочи президентът.България и Турция имат обща амбиция да насърчат взаимните инвестиции и да удвоят двустранния стокообмен през следващите години, който за 2013 г. достига 4.7 млрд. долара

Порошенко: Ситуацията е сложна, но контролируема

http://www.cross.bg/ykraiina-poroshenko-rysiya-1427706.html

/КРОСС/ По време на извънредна среща на Съвета за национална сигурност и отбрана президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че в закритите части на заседанието ще бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки в източната част на страната. "Ще бъда откровен: положението със сигурност е много трудно, и никой няма намерение да го опростява. Но то е контролируемо, достатъчно контролируемо, за да не се поддаваме на паника, да съхраним здравия разум и да направим разчет на по-нататъшните си действия", каза украинският президент при откриването на срещата. Той добави, че на 30 август граничните служби на Русия и Украйна ще проведат първата си консултация. Порошенко отбеляза също, че на 28 август са се провели разговори между генералните щабове на Русия и Украйна по въпроса за граничния контрол. Припомняме, че в четвъртък сутринта Порошенко обяви, че Русия е изпратила свои войски в Украйна.

Част от ръководството на ДКЕВР все пак подава оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_382130.html

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и неговият заместник Лилия Младенова се съгласиха да подадат оставките си. По-рано днес от ДКЕРВ заявиха, че не виждат причини ръководството на комисията да се оттегля, но след  разговор с енергийния министър Васил Щонов Боян Боев и Лилия Младенова решили да подадат оставка от постовете си. Другият зам.-председател на ДКЕВР Еленко Божков, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от комисията, все още не е оповестил своето решение. Правителството има съмнения за конфликт на интереси и за това смята за редно Еленко Божков да бъде отстранен като член на ДКЕВР. Оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова и Еленко Божков, които бяха назначени от предишното правителство с 5-годишен мандат, бяха поискани вчера от служебния премиер Георги Близнашки и енергийния министър Васил Щонов. Мотивите, с които бяха поискани оставките, са че комисията не работи ефективно и всички решения и предложения, които излизат от ДКЕВР, са неработещи. "Още през месец май 2013 г. една от препоръките на Европейската комисия и Световната банка в техните доклади за състоянието на енергийния сектор бе именно укрепване капацитета на ДКЕВР. Нещо повече – в свое писмо до българското правителство от 4 април 2013 г. европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва състава на ДКЕВР като пример за назначения, „които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора“, посочват от Министерството на икономиката и енергетикатат. 

Майката на Цветан Василев с апел към сина си: Не се прибирай!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268035

Майката на банкера Цветан Василев - Тота, отправи апел към сина си да не се прибира в България.   "Много ревах, бял ден не съм виждала вече четири месеца. Казах му, като не вървят нещата, не се прибирай в България. Аз мога да го видя веднъж в годината, но да знам, че живее спокойно", сподели пред bTV майката на банкера.  "Какво значи банка? Майката на банкера Цветан Василев - Тота, отправи апел към сина си да не се прибира в България. "Много ревах, бял ден не съм виждала вече четири месеца. Казах му, като не вървят нещата, не се прибирай в България. Аз мога да го видя веднъж в годината, но да знам, че живее спокойно", сподели пред bTV майката на банкера. "Какво значи банка?

Медведев е обезпокоен от изчезването на фотографа Стенин в Украйна

http://www.cross.bg/stenin-ykraiina-medvedev-1427705.html

/КРОСС/ Руският премиер Дмитрий Медведев изрази своята загриженост във връзка с изчезването фотографа на МИА "Россия сегодня" ("Русия днес") Андрей Стенин в Украйна, предаде „Гласът на Русия". "За съжаление, съдбата на тези, чиито кинопрегледи и снимки оживяват за нас отминалата епоха и това, което се случва в наши дни, е много драматична. Днес ние се притесняваме за фотографа на МИА "Россия сегодня" ("Русия днес") Андрей Стенин, който изчезна в Украйна, и се надяваме, че той ще се върне у дома си", - каза Медведев на откриването на изложбата „Погледни войната в очите" в Москва. Със Стенин, който работеше в източна Украйна, няма връзка от 5-ти август. Източници съобщиха, че той може да е бил задържан от украинските сили за сигурност, но това не беше потвърдено от Киев.    

БСП: Служебният кабинет е отрядът за мръсни поръчки на Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/28/2370491_bsp_slujebniiat_kabinet_e_otriadut_za_mrusni_poruchki/?ref=rss


Обявеното потенциално увеличение на цената на тока с 50% в следващите години е поредното доказателство, че сегашните управляващи – служебният кабинет или служебните говорители на ГЕРБ, са всъщност отрядът за мръсни поръчки на Бойко Борисов за изпълнението на политиките на ГЕРБ неправомерно, тъй като те не са влезли във властта чрез избори. Това заяви на пресконференция днес Явор Куюмджиев, водач на листата на левицата в Търговище.

Според него това е  доказателство и за факта, че...

Прострелват жена, докато върви по улицата (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4267968

47-годишна жена бе простреляна с въздушна пушка в ръката, докато вървеше по улицата в София.
Сигналът за инцидента е получен в полицията от столична болница, където жената е отишла малко след 13.00 часа с рана от сачма в ръката. Тя е обяснила пред лекарите и пред полицаите, че инцидентът е станал в столичния квартал „Редута” - докато е вървяла по 47-годишна жена бе простреляна с въздушна пушка в ръката, докато вървеше по улицата в София. Сигналът за инцидента е получен в полицията от столична болница, където жената е отишла малко след 13.00 часа с рана от сачма в ръката. Тя е обяснила пред лекарите и пред полицаите, че инцидентът е станал в столичния квартал „Редута” - докато е вървяла по

Пътищата втори и трети клас минаха на електронно отчитане на трафика

http://www.mediapool.bg/patishtata-vtori-i-treti-klas-minaha-na-elektronno-otchitane-na-trafika-news224229.html

Пътищата втори и трети клас изпревариха магистралите поне в електронно отчитане на трафика. Инвестицията от 2.8 млн. лв. е по оперативна програма "Регионално развитие". Внедряването на системата при магистралите се бави заради провала на първия търг, като в момента върви втора обществената поръчка.   По пътищата втори и трети клас са монтирани 120 автоматични устройства, които отчитат трафика 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. Досега тази информация се събираше изцяло ръчно и не беше точна.   "Новата система е мечта на пътната гилдия от десетилетия", каза председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Той посочи, че чрез измерването на трафика по пътната мрежа се доказва необходимостта за извършване на ремонти и устойчивостта на проектите във времето.   Интензивността на движението е един от най-важните индикатори за оценка и анализ на нуждите от инвестиции в пътната мрежа.   Технологията, по която работи новата система, е комбинация от камери, които разпознават преминаващите моторни превозни средства. По софтуерен път се определя направлението на движението им. Чрез индуктивни рамки, разположени в пътната настилка, се извършва класификация на видовете превозни средства в седем класа – леки коли, камиони, тирове, селскостопански машини, мотори, автобуси и други.   Ръководителят на проекта в пътната агенция Мирослав Ценов обясни, че системата може да проследява генерирането на пътния трафик чрез неговия произход, предназначение, направление и време за преминаване.   Най-натоварените пътища   Направените досега тестови преброявания показват, че най-натоварения път е околовръстното шосе на София, което въпреки че е с магистрални габарити, по документи се води втори клас пътища. Средно на денонощие през него преминават между 20 хил. и 35 хил. моторни превозни средства.   Интензивно е и движението и по второкласния път Костинброд – Монтана, където минават между 15 000 и 20 000 автомобила дневно. Това показва, че е важно най-после да бъде довършен изцяло ремонта през прохода Петрохан и доказва искането на Европейската комисия, че там е икономически обосновано да има тунел за преминаването на Стара планина. Българските власти обаче решиха съоръжението да се прави през прохода Шипка при Габрово.   Другите натоварени второкласни пътища са Ботевград – Мездра (10 000 автомобила дневно), Пловдив - Граф Игнатиево (15 000 коли дневно), Черноморец – Приморско (10 000 и 15 000 коли дневно), Разлог – Банско (5 000 и 10 000 коли дневно), Враца - Оряхово (7 000 и 10 000 коли дневно), Дупница – Самоков (10 000 коли дневно).   Натовареността на движението е в основата на всеки анализ за доказване на необходимостта от капиталови разходи, каза Доброслав Симеонов, началник на отдел в Централния институт за пътни технологии, национални и европейски норми и стандарти към АПИ.   Пряко свързани с интензивността на трафика са показателите за средна скорост на движение и оценката за спестеното време при пътуване, които са заложени като индикатори при отчитане на постигнатите резултати на обектите, финансирани от европейските фондове.   Системата за автоматизирано събиране на данните за трафика е изградена от "Телелинк". Стойността на договора е 2.399 млн. лв. без ДДС.

И пътищата втори и трети клас минаха на електронно отчитане на трафика

http://www.mediapool.bg/i-patishtata-vtori-i-treti-klas-minaha-na-elektronno-otchitane-na-trafika-news224229.html

След магистралите и пътищата втори и трети клас вече са с електронно отчитане на трафика. Инвестицията от 2.8 млн. лв. е по оперативна програма "Регионално развитие".   По пътищата са монтирани 120 автоматични устройства, които отчитат трафика 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. Досега тази информация се събираше изцяло ръчно и не беше точна.   "Новата система е мечта на пътната гилдия от десетилетия", каза председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Той посочи, че чрез измерването на трафика по пътната мрежа се доказва необходимостта за извършване на ремонти и устойчивостта на проектите във времето.   Интензивността на движението е един от най-важните индикатори за оценка и анализ на нуждите от инвестиции в пътната мрежа.   Технологията, по която работи новата система, е комбинация от камери, които разпознават преминаващите моторни превозни средства. По софтуерен път се определя направлението на движението им. Чрез индуктивни рамки, разположени в пътната настилка, се извършва класификация на видовете превозни средства в седем класа – леки коли, камиони, тирове, селскостопански машини, мотори, автобуси и други.   Ръководителят на проекта в пътната агенция Мирослав Ценов обясни, че системата може да проследява генерирането на пътния трафик чрез неговия произход, предназначение, направление и време за преминаване.   Най-натоварените пътища   Направените досега тестови преброявания показват, че най-натоварения път е околовръстното шосе на София, което въпреки че е с магистрални габарити, по документи се води втори клас пътища. Средно на денонощие през него преминават между 20 хил. и 35 хил. моторни превозни средства.   Интензивно е и движението и по второкласния път Костинброд – Монтана, където минават между 15 000 и 20 000 автомобила дневно. Това показва, че е важно най-после да бъде довършен изцяло ремонта през прохода Петрохан и доказва искането на Европейската комисия, че там е икономически обосновано да има тунел за преминаването на Стара планина. Българските власти обаче решиха съоръжението да се прави през прохода Шипка при Габрово.   Другите натоварени второкласни пътища са Ботевград – Мездра (10 000 автомобила дневно), Пловдив - Граф Игнатиево (15 000 коли дневно), Черноморец – Приморско (10 000 и 15 000 коли дневно), Разлог – Банско (5 000 и 10 000 коли дневно), Враца - Оряхово (7 000 и 10 000 коли дневно), Дупница – Самоков (10 000 коли дневно).   Натовареността на движението е в основата на всеки анализ за доказване на необходимостта от капиталови разходи, каза Доброслав Симеонов, началник на отдел в Централния институт за пътни технологии, национални и европейски норми и стандарти към АПИ.   Пряко свързани с интензивността на трафика са показателите за средна скорост на движение и оценката за спестеното време при пътуване, които са заложени като индикатори при отчитане на постигнатите резултати на обектите, финансирани от европейските фондове.   Системата за автоматизирано събиране на данните за трафика е изградена от "Телелинк". Стойността на договора е 2.399 млн. лв. без ДДС.

Меркел: ЕС ще обсъди нови санкции срещу Русия в събота

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3df1c6e5/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cmerkel0Ees0Eshte0Eobsydi0Enovi0Esankcii0Esreshtu0Erusiia0Ev0Esybota0H1790A40A0C/story01.htm

Получихме информация за ново настъпление на сепаратистите в зони, които досега бяха много спокойни, заяви германският канцлер


Реставрират купола на Богословския факултет

http://www.bnews.bg/article-114955

Конкурс за изпълнител на ремонт и реставрация на сградата на Богословския факултет в София обяви Синодът.

Първите детски домове в Русе отварят през 30-те години

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pyrvite-detski-domove-v-ruse-otvariat-prez-30-te-godini-6021070

Благотворително просветно дружество „Добрина-Йосиф I” решава през 1930 г. да работи за откриването на дневски детски домове в работническите квартали на града

Гишета в КАТ-Варна няма да работят утре следобед

http://www.moreto.net/novini.php?n=262456

Ръководството на Сектор “Пътна полиция” към ОДМВР – Варна съобщава, че в утре (29.08.), след 12:00 часа, Пункт за регистрации към сектора, няма да обслужват граждани. Изключение прави само Пост 1 – За регистриране на договори за покупко – продажба на МПС, който ще работи без ограничения, научи Moreto.

ВОЛЕЙБОЛ: Добруджа 07 загуби с 2 : 3 гейма контролата с Аркада, Галац

http://dobrudjatv.net/%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b9%d0%b1%d0%be%d0%bb-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b0-07-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b8-%d1%81-2-3-%d0%b3%d0%b5%d0%b9%d0%bc%d0%b0-%d0%ba%d0%be/

Мачът започна с 45 минути по-късно от обявеното време поради желанието на гостите от Румъния да имат малко повече време за възстановяване след тежкия 5 геймов мач срещу младежките национали на Иран, който загубиха снощи. Те са за втора година в А дивизия на румънското […]

Нови 16 винарски изби отварят врати до края на годината

http://econ.bg/Новини/Нови-16-винарски-изби-отварят-врати-до-края-на-годината_l.a_i.564192_at.1.html

Над 60 чуждестранни инвеститори има в момента в България, които се занимават с отглеждане на грозде и винопроизводство. Това заяви Красимир Коев,...

Нови 16 винарски изби отварят врати до края на годината

http://econ.bg/Новини/Нови-16-винарски-изби-отваря-врати-до-края-на-годината_l.a_i.564192_at.1.html

Над 60 чуждестранни инвеститора има в момента в България, които се занимават с отглеждане на грозде и винопроизводство. Това заяви пред агенция...

Джипитата предлагат ваксините да се планират за 4 години напред

http://www.cross.bg/vaksini-predlagat-izvurshva-1427704.html

София /КРОСС/ Количествата ваксини, необходими за обезпечаване на имунизационния календар у нас, да бъдат планирани за период от 4 години и да бъдат публично оповестявани от Здравното министерство. Това предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България след експертна среща с участието на Центъра по заразни и паразитни болести, национални консултанти и пациентски организации.Общопрактикуващите лекари са на мнение, че ако планирането на количествата ваксини се извършва по-дългосрочно, както се предлага, ще има по-голяма сигурност на доставките, повече време за реакция при извънредни ситуации, както и по-изгодни цени.Към момента планирането се извършва година по-рано, а търговете за ваксини се провеждат в началото на всяка календарна година. Така се стигало до моменти, в които държавата се нуждае от ваксини, но такива не се предлагат, поради изключително кратките срокове, в които се предоставя информация за необходимите количества. От организацията добавят, че ситуацията допълнително се усложнявала от малкия ни пазар, който не представлявал особен интерес за чуждите производители на ваксини.

Защо Европа се страхува от Балканите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4268002

Европейски политици и мениджъри редовно предупреждават за опасността от "балканизация". Но какво му е толкова кривото на балканския регион? Прeдубеден или реален е страхът на Европа от "балканизация"? Отговор на тези въпроси търси редакционен материал на "Дойче веле".
Ако перифразираме Комунистическия манифест от 1848 година, можем да кажем, Европейски политици и мениджъри редовно предупреждават за опасността от "балканизация". Но какво му е толкова кривото на балканския регион? Прeдубеден или реален е страхът на Европа от "балканизация"? Отговор на тези въпроси търси редакционен материал на "Дойче веле". Ако перифразираме Комунистическия манифест от 1848 година, можем да кажем,

Премазаните от влака жени са близначки

http://pik.bg/премазаните-от-влака-жени-са-близначки-news219037.html

Премазаните от влака жени са близначки

Блъснатите от влака София-Петрич  жени са близначки  - бивши медицински сестри. Едната почина на място, другата е тежко ранена, пише "24 часа".

Трагедията се разигра около 14,30 ч край Благоевград. 64-годишните Анета и Антоанета Пържови се хванали за ръце и се метнали под влака, на няколко метра след остър завой, където видимостта е малка.

Според пътници във влака обаче едната е легнала на линията, а другата я хванала за ръцете, като искала да я изтегли и да я спаси.

Заради това тялото на Анета буквално бе разнесено на стотина метра по железния път, а близначката й пък е със счупен череп, фрактура на ребро и крайник и опасност за живота.

"Някой извика: "Жената е жива!" и влакът спря. Слязохме веднага с още едно момче и видяхме окървавена жена да прави крачки по линията. После падна", разказва потресен Илиян Кръстев от Симитли, който е един от първите слязъл да помага.

Заедно с Александър от Перник пренесли ранената до шосето и я качили в линейката. "Докато я носехме, тя викаше: "Оставете ме, не ме спасявайте! Искам да отида при сестра си", допълни младежът.

Оживялата е бивша медицинска сестра от отделението по ортопедия на благоевградската болница, сега е пенсионерка. Колегите й изпаднали в шок, когато им я докарали. Починалата пък е била медицинска сестра в стоматологията. Двете живеели заедно и не били омъжени. Грижили се за болната си възрастна майка, която е на близо 90 г.

На мястото на инцидента пристигна следствено - оперативна група, която часове наред извършваше оглед и разпитваше машиниста и пътниците във влака. Според някои двете са скочили хванати за ръце. "Мисля, че едната е искала да спаси другата, но пък когато разбра, че е починала, поиска да я оставим, да не помагаме", допълниха други от пътниците.

В участъка има завой и машинистът не могъл да избегне фаталния удар. "Дойде ни като гръм от ясно небе. Двете сестри за нас са невероятно културни и добри хора. Никога не сме чули да имат проблеми, нито финансови, нито битови, нито лични. Грижат се за майка си Лозена. Едната бе дълго време в Либия, дойде си преди 3-4 г.", разказаха техни съседи.

Предположенията, че може да са избрали ритуално самоубийство заради някаква секта, засега са само слухове. "Не сме чували да са замесени в секта. Бяха съвсем нормални, винаги поздравяват, държат се възпитано със съседите, интелигентни са. Не може да проумеем защо са се хвърлили под влака", допълниха комшии.

По Околовръстното в София минават 35 000 коли на ден

http://society.actualno.com/Po-Okolovrystnoto-v-Sofija-minavat-35-000-koli-na-den---news_47319.html

Софийският околовръстен път е най-натовареното трасе в България - ежедневно по него минават близо 35 000 автомобила. Това разкрива новата автоматична система на Агенция „Пътната инфраструкт...

Затворниците ще помагат при бедствия и аварии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/28/2370458_zatvornicite_shte_pomagat_pri_bedstviia_i_avarii/?ref=rss


Вицепремиерът и министър на ппавосъдието Христо Иванов свиква в петък национално съвещание с ръководството на местата за лишаване от свобода и с началниците на затвори.
Ще се обсъждат  законовите възможности за включване на лишените от свобода в помощ на общините за отстраняване на щетите от стихийни бедствия, пожари и аварии, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Ще се разгледат и въпроси на сигурността в местата за лишаване от свобода и проблеми в организацията на...

Цивилна листа

http://offnews.bg/news/n_1/n_382112.html

Обявяването на списъците с кандидати за народни представители все по-често включва понятието гражданска квота или цивилна листа. Партиите се опитват да разнообразят собствената си партийна номенклатура с кандидати, които би трябвало да се ползват с обществена подкрепа заради личните си и професионални качества. Добавянето на подобни имена създава определено алиби за оцеляването на партийната номенклатура. Така българските партии се опитват да демонстрират, че се „отварят” към гражданското общество, противопоставяйки по този начин за пореден път политиците на гражданите. Гражданската квота изглежда като не толкова дълга, но доста широка споделена резервна скамейка на българските партии. Може би това е имал предвид Михаил Миков, коментирайки „късата резервна скамейка” на ГЕРБ, след обявяването на техните водачи на листи. Скамейката може и да е къса, но се оказва достатъчно широка за фигури, които чрез собственото си присъствие на избираеми места да обозначават политически анонси, какъвто е случая с Методи Андреев или генерал Стоян Тонев като водачи на листи на ГЕРБ. Преди години Татяна Дончева бе заявила, че проблемът на цивилната листа на БСП е в това, че в нея има твърде много военни. Това се отнася в същата степен и за генерал Симеон Симеонов, който се оказа представител на гражданската квота в кандидатските листи на ДПС. Фигурата на бившия финансов министър Петър Чобанов също така добре се вмества в категорията „виден представител на гражданската квота” – преди година и половина за БСП, а сега за ДПС. БСП има най-дълга история на „гражданска квота”. В различните състави на Народното събрание намираха място личности, които превърнаха гражданското си качество в сериозна инвестиция за политическа кариера. Кандидатът от т.нар. гражданска квота всъщност се оказа естествено продължение на фигурата на „безпартийния комунист” от 50-те и 60-те години. Той (или тя) е предан на идеята, но запазва критична дистанция спрямо партийните дела. В традицията на силно централизираните български партии гражданската квота продължава да бъде удобно отклонение, осигуряващо изкупителни жертви или партийно удобни кандидатури, срещу които апаратчиците не могат да възразят публично. Според Търновската конституция цивилната листа или т.нар. Интендантство управлява собствеността и разходите за персонала, обслужващ монарха. Листата е списък от хора, така както номенклатурата е списък от артикули. При създаването на НДСВ през 2001 година бяха инвестирани огромни публични усилия българските граждани да бъдат убедени в това колко добре е, че кандидатите за властта са лично подбрани от Сакскобурггтотски като гаранция за тяхната почтеност и професионализъм. Нещо като новата цивилна листа на наследника на българската монархическа традиция. По същото време в Нидерландия възникна популистката партия на Пим Фортейн, която придоби популярност като Списъка на Пим. Това бе изцяло „гражданска” партия, която нямаше партийна номенклатура. Списъкът на Сакскобургготски бързо премина в номенклатура, ползваща все повече публични ресурси за гарантирането на собствената си „надпартийност”. Подобна е и съдбата на всяка нова популистка формация у нас - от типа на ББЦ. Гражданската мимикрия много бързо преминава в партийна номенклатура, воюваща за достъп до публичните ресурси на властта. Гражданската квота се превърна в пространство за партиен обмен на кадри. Различни публични фигури странстват из това пространство, обозначавайки част от онези обвързаности и зависимости, които определят кадровия подбор на властта в България. Няма нищо нередно в това част от кандидатите за народни представители на една политическа партия да не са нейни членове. Нещо повече – сред партиите, претендиращи да са масови, не би трябвало да има съществено значение дали един кандидат е партиен член и какъв пост в партийната номенклатура заема. Но в нашите условия прекалено ярка гражданска независимост би представлявала потенциален риск за партийната дисциплина. Качеството „гражданин” изглежда несъразмерно спрямо партийния активист. Ако гражданинът е цивилен, то партийният кандидат изглежда униформен, подчинен на някаква паралелна логика, в която „партийната правда” има приоритет над отговорността пред избирателите. Затова и мнозинството от партийните кандидати на местни избори се явяват като „независими”, но подкрепени от конкретна партия. Затова и т.нар. експертни правителства, изградени уж на базата на партийно независими експерти, най-често се провалят с гръм и трясък. Професионалните политици у нас се възприемат като партийни кариеристи. Колкото по-дълго някой е пребивавал в партийния апарат, толкова по-често бива определян като професионален политик. Но това няма нищо общо с управленския опит, необходим за изпълнителната власт, или с политическата компетентност, формирана чрез нея, без която народните представители остават обикновени крепители на кворума. Кандидатите за участие в гражданските квоти имат заслуги пред ръководството на съответните партии. Най-често те се изразяват във финансова или политическа подкрепа. Експертизата и професионалната подготовка не са достатъчни аргументи за покана, както и за съгласие за включване в гражданските квоти. Така партийната благодарност се изразява в избираемо или дори водещо място в списъка на кандидатите за законодателната власт в България. Предишният управленски опит при прилагането на закона няма определящо значение. За разлика от това ключово важно за българските партии е тези „граждани” да носят допълнителна електорална подкрепа. Политическата зестра на кандидатите за властта е много по-съществен аргумент от гражданската позиция или професионалната кариера. Именно затова гражданската квота не е инструмент за обновяване и демократизиране на българските партии. Това не е пространство, в което се експериментира или се търсят нови фигури и нови политически идеи. То остава част от фасадата, от организационната мимикрия на българските партии, които включват в него лоялни на собственото си ръководство фигури, които могат да бъдат жертвани по-лесно в ролята им на „бушони” при партийна или управленска катастрофа. Освен това чрез тях изглежда по-лесно да бъдат постигани договорки и да се насърчават т.нар. „динамични мнозинства”. А по всичко изглежда, че в състава на следващото Народно събрание, значението на подобни фигури ще нарасне. Кандидатите от гражданските квоти не могат да преодолеят или променят облика на партията, от чието име се явяват на избори. Те се явяват на пропорционален принцип, като част от списък от партийно одобрени кандидати. Ако имаха подобна амбиция, много по-нормално би било да се кандидатират като независими народни представители. ЦИК е на път да регистрира вече седем подобни инициативни комитета, но почти никой не страда от илюзията, че независим кандидат би могъл да бъде избран за народен представител. През изминалите двадесет години това просто не се е случвало. Затова „независимите” предпочитат да са част от гражданска квота, каквото и да означава това у нас. Предстои ни да излъчим парламент, който може да започне с едно управляващо мнозинство и да завърши със сериозни промени в него или дори с ново мнозинство. При подобна хипотеза „независимите” народни представители, както и онези от „гражданската квота”, могат да се окажат незаменими „строители” на ситуативни мнозинства, които партиите не биха искали да подкрепят открито. А колкото повече са „гражданите” в кандидатките листи, толкова по-лесно ще бъде съставена новата цивилна листа на следващото управление.

Майката на Цветан Василев: Не се прибирай в България!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4268025

Майката на банкера Цветан Василев - Тота, отправи апел към сина си да не се прибира в България.   Майката на банкера Цветан Василев - Тота, отправи апел към сина си да не се прибира в България. "Много ревах, бял ден не съм виждала вече четири месеца. Казах му, като не вървят нещата, не се прибирай в България. Аз мога да го видя веднъж в годината, но да знам, че живее спокойно", сподели пред bTV майката на банкера. "Какво значи банка?

Майката на Цветан Василев:Бял ден не съм виждала 4 месеца

http://frognews.bg/news_75359/

Леля Тота, майката на банкера Цветан Василев , отправи към сина си молба да не се прибира в България. "Много ревах, бял ден не съм виждала вече четири месеца. Казах му, като не вървят нещата, не се прибирай в България. Аз мога да го видя веднъж в годината, но да знам, че живее спокойно", сподели пред bTV майката на банкера.

15 000 избиратели в Кърджалийско със сгрешен адрес

http://www.cross.bg/adres-postoyanen-kurdzhali-1427703.html

Кърджали /КРОСС/ 15 000 избиратели в Девети многомандатен избирателен район - Кърджали са със сгрешен адрес. Според служба ГРАО това са хора, които не са подали заявления за постоянен адрес. Най-вероятно става дума за изселници или техни деца, навършили наскоро пълнолетие, които не са направили регистрация по постоянен адрес в Кърджалийско.Най-много гласоподаватели със сгрешен адрес са регистрирани в община Кърджали - 4460, в Крумовград -3 548, в Джебел - 2503, в Ардино - 1271, в Кирково - 1399, в Момчилград - 1665 и в Черноочене - 262.Всички те могат да участват на предсрочния вот, ако до седмица преди него подадат заявления за постоянен адрес в службите на ГРАО в общините, поясни председателят на РИК Беркант Барзат.По постоянен адрес в Кърджалийска област са регистрирани 321 105 жители. В действителност половината от тях живеят целогодишно в региона. От всички тях с право на глас при избори са 258 787 души, ще бъдат разкрити 435 секции. На територията на община Момчилград поради липса на подходящи помещения урни и „тъмни" стаички ще бъдат поставени в магазини и частни къщи.

Работещите в АМ "Черно море" ще получат заплати и ще запазят работата си

http://www.moreto.net/novini.php?n=262431

Очаква се да бъде подготвено постановление на Министерски съвет, с което да бъде финансирано строителството, извършено от „Автомагистрали - Черно море" АД - Шумен, през 2014 г. От началото на годината извършените строително-монтажни дейности на обекта от АМ „Хемус" - от пътен възел „Белокопитово" до Каспичан, са в размер на над 8 млн.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване