17 катастрофи и двама пострадали за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262375

Дете на 2 години е пострадало при катастрофа във Варна. То се е разхождало с майка си, когато е било ударено от автомобил на ул. „Георги Бенковски“. Детето е получило леки контузии. След сблъсъка веднага е откарано в болница и след преглед е освободено.

Гражданска структура от Самоков иска смяната на облестния управител на Софийска област

http://www.cross.bg/ypravitel-oblasten-samokov-1427586.html

/КРОСС/Гражданска структура от Самоков с името "Алтернативен общински съвет" е изпратила искане до премиера за смяна на областния управител на Софийска област Емил Иванов с мотива, че е неприемливо компрометирани личности да остават на възлови управленски позиции. Пред БНР д-р Константин Панев от структурата уточни: Считаме че г-н Емил Иванов за периода, през който беше областен управител, не се е съобразил с разпоредбите на член 18, алинея 6 от Конституцията. Общоизвестно е, че разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие и че държавните имоти следва да бъдат стопанисвани и управлявани в интерес на обществото. Настоящият областен управител не е работил за това. Налице са много съмнителни имотни сделки, налице е един доклад на Сметната палата. Той е разпореждал извършване на продажби и замени на държавни имоти, по които липсва фактологическа и икономическа обосновка. Константин Панев обясни и защо недоволните не са се обърнали първо към съда: Според нас изборите, които предстоят, са съдбоносни и не може да чакаме намесата на съда, ако очакваме съдът да се намеси, това ще отнеме поне половин до една година. Освен това на протестите, които започнаха юли миналата година, имаше един плакат, където господин Емил Иванов и Александър Методиев - Сали бяха, на този плакат беше написано "Те не ни представляват и не искаме да ни управляват"

Актуализираният бюджет на НЗОК ще стигне само за два месеца, прогнозира здравният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/28/2369987_aktualiziraniiat_bjudjet_na_nzok_shte_stigne_samo_za/?ref=rss


Парите, които бяха гласувани за актуализация на бюджета на НЗОК, ще стигнат за следващите два месеца, но вероятно няма да са достатъчни до края на годината, каза днес по БНТ министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Мирослав Ненков. Той не скри, че системата на здравеопазването в този вид очевидно има някакъв дефект. Министърът уточни, че начинът за решаването на проблемите в здравната система е комплексен и няма как с тях да се захване служебния кабинет.

Министър Ненков...

Тасев: Цената на тока неминуемо ще скочи

http://www.cross.bg/toka-energien-tzenata-1427585.html

/КРОСС/ "По думите на служебния министър на енергетиката и икономиката, ако се вдигне цената рязко всичко ще влезе в баланс и за една година ще се изчистят някои проблеми в енергетиката. Това обаче значи скачане цената на тока с 50%. Това неминуемо ще се случи, но въпросът сега се състои в това колко плавно ще се вдига цената на услугата. Тя може да поскъпва и на всеки 3 месеца. Първоначалната стъпка трябва да бъде малко по-голяма, 5-10%", обясни в студиото на „Добро утро, България!" проф. Атанас Тасев. Той обясни, че новосформирания енергиен борд може да се нарече енергиен парламент. Към него има свръхочаквания, защото членовете му трябва да намерят равновесна точка, там, където се пресичат интересите на всички. Голямата отговорност за решенията, които ще вземе този бор падат върху вицепремиера Захариева. Явор Куюмджиев от БСП критикува решението за поскъпването на тока. Той е на мнение, че тази стъпка ще се въведе, ако сегашните управляващи не се справят с двата основни проблема в енергетиката - възобновяемите енергийни източници, за които изтичат 30% от разходите, а се доставя само 5% от тока и американските ТЕЦ-ове, чийто ток се изкупува от НЕК на 2 пъти по-висока от пазарната цена. „В момента се подготвя мащабна манипулация, наречена енергиен борд, за да се защитят пари, които трябва да бъдат насочени в определени посоки, този борд трябва да замаскира тези потоци на пари

Изумителен успех на "Лудогорец", Моци е новият герой на България (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4266734

Лудогорец се класира за груповата фаза на Шампионската лига по футбол след невиждана драма на националния стадион, съобщи БНТ.
Българският шампион трябваше да вкара в добавеното време на мача и да го изпрати в продължения, а при дузпите разградчаните дори бяха без своя вратар, но със своя нов герой - румънецът Козмин Моци. Лудогорец се класира за груповата фаза на Шампионската лига по футбол след невиждана драма на националния стадион, съобщи БНТ. Българският шампион трябваше да вкара в добавеното време на мача и да го изпрати в продължения, а при дузпите разградчаните дори бяха без своя вратар, но със своя нов герой - румънецът Козмин Моци.

Музикантът Кристиян Коев: Оставам ангажиран с ДПС, но към момента не влизам в листите на партията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4266733

„Имах предложение от ДПС. Приех с голямо удоволствие, като се надявах, че мога да оправя ангажиментите си с концертите. Но вчера помолих Лютви Местан за среща и обясних, че нямам как да поема ангажимента и да ми даде няколко месеца, за да си оправя ангажиментите. Оставам ангажиран с ДПС, но към момента не влизам в листите на партията”, „Имах предложение от ДПС. Приех с голямо удоволствие, като се надявах, че мога да оправя ангажиментите си с концертите. Но вчера помолих Лютви Местан за среща и обясних, че нямам как да поема ангажимента и да ми даде няколко месеца, за да си оправя ангажиментите. Оставам ангажиран с ДПС, но към момента не влизам в листите на партията”,

Чакат оставки в ДКЕВР

http://econ.bg/Новини/Чакат-оставки-в-ДКЕВР_l.a_i.564079_at.1.html

Очаква се да стане ясно дали ръководителят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и двамата членове Еленко Божков и...

ЕС помага на Италия с нова операция за спасяване на имигранти

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/08/28/2369984_es_pomaga_na_italiia_s_nova_operaciia_za_spasiavane_na/?ref=rss


Европейската комисия реши да започне нова операция в Средиземно море в помощ на Италия да се справи с наплива на мигранти и призова страните членки да осигурят нужните средства, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс", цитирани от БТА.

Операцията "Фронтекс плюс" ще замени италианската операция "Маре нострум", създадена от Италия през октомври 2013 г. след две смъртоносни корабокрушения и която Рим заплашва да прекрати през октомври т.г.

Решението бе обявено от европейския...

Петков: Чутовно недоразумение и вреден е докладът „Визия 2020: България в НАТО”

http://frognews.bg/news_75327/

Докладът „Визия 2020: България в НАТО” е небалансиран, вреден за нашата национална сигурност и интереси. Вътре има текстове, които са чутовно недоразумение, в него няма обективен анализ, заяви по БНТ заместник-председателят на АБВ Румен Петков. Подобен доклад не може да бъде предмет на самодейност, отсече той.

На кого не му е безразлична Украйна?

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-sanktzii-1427584.html

/КРОСС/На кого не му е безразлична Украйна? На Владимир Путин. И, хайде честно да си признаем: на Запада му е безразлична - отговаря Томас Греъм, управляващ директор на компанията Kissinger Associates и специалист по проблемите на Русия и Евразия, в анализа си за "Политико", САЩ. Днес, когато руските "хуманитарни конвои" и както се говори, бронирана техника се движат по територията на Украйна, когато украинската армия се опитва с огромни усилия да потуши ползващото се с подкрепата на Кремъл въоръжено въстание, има ли поне някаква надежда за политическо урегулиране и прекратяване на войната в Европа, която само преди година изглеждаше немислима? Във вторник украинският президент Петро Порошенко и руският президент Владимир Путин се срещнаха заедно с европейски лидери, за да се опитат да намерят отговор на този въпрос. Но при тези обстоятелства никой не очаква пробивни решения; в най-добрия случай такава среща може да положи основата за по-нататъшни преговори. Сами по себе си те биха били голяма крачка напред, ако сегашната криза, както и всяка криза, завърши с дипломатическо решение. Единственият въпрос са очертанията на това решение. Те в значителна степен ще зависят от ресурсите, които е готова да изразходва всяка от страните, и от жертвите, които е готова да понесе за постигането на своите цели

В края на август времето се захлажда

http://offnews.bg/news/n_1/n_381817.html

До края на месеца се очаква леко захлаждане със заоблачаване и валежи на места. В началото на септември захлаждането ще продължи. Хладният въздух ще нахлуе от север-северозапад. Днес следобeд, главно в планинските и източните райони, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места и ще превали. Максималните температури ще са между 24° и 29°, в крайните югозападни райони до 31°,33°.  Временни увеличения на облачността ще има и над Черноморието, където ще духа умерен северен вятър. Максималните температури там ще са 24° - 27°.  Ветровито ще бъде и над планините. 

Ще организирам протести при следващото уволнение в Кюстендилско, каза Мая Манолова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/28/2369983_shte_organiziram_protesti_pri_sledvashtoto_uvolnenie_v/?ref=rss


Ще организирам протести срещу кадровата политика на служебното правителство при следващото уволнение на експерт в Кюстендилско, каза днес по Би Ти Ви Мая Манолова от БСП. Изказването и беше по повод нейна позиция, заявена през уикенда.

Манолова каза, че не БСП, а хората "се взривяват" от действията на служебното правителство и то прави мечешка услуга на ГЕРБ. Тя повтори тезата си, че възстановявайки кадрите на една политическа сила, кабинетът поставя под въпрос честността на...

КНСБ: Саботажът на минималните осигурителни доходи не успя

http://society.actualno.com/KNSB-Sabotajyt-na-minimalnite-osiguritelni-dohodi-ne-uspja-news_47227.html

Вчера, 27 август 2014 г., работната група на социалните партньори по договарянето на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2014 г. проведе заключително заседание и обобщи резултатите. Въпреки яв...

Снимат руската суперпродукция "Дракони" в България

http://cinema.actualno.com/Snimat-ruskata-superprodukcija-Drakoni-v-Bylgarija-news_47231.html

Сним­ките на рус­ката фентъзи мело­драма „Дра­кони" по романа на фан­та­стите Сергей и Марина Дяченко, започ­наха в Бълга&shy...

ЦИК: Секциите в Турция не са 70% повече

http://politics.actualno.com/CIK-Sekciite-v-Turcija-ne-sa-70-poveche-news_47233.html

Централната избирателна комисия уведоми, че съгласно писмо, получено в ЦИК от ГД „ГРАО" на 22 август 2014 г., предварителните избирателни списъци съдържат 6 931 855 избиратели. По данни...

Две жени в реанимация с натравяния, 12-годишен отново се "напушил"

http://www.vesti.bg/novini/dve-zheni-v-reanimaciia-s-natravianiia-12-godishen-otnovo-se-napushil-6021012

33-годишна благоевградчанка e приета снощи в реанимацията на МБАЛ-Благоевград след опит за самоубийство, поглъщайки 10-ина таблетки "Ксанакс" и алкохол, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Христосков: Минималната заплата може да бъде увеличена до 400 лева

http://www.cross.bg/ministur-hristoskov-navodneniyata-1427582.html

/КРОСС/ "Аз влизах в домовете на част от хората пострадали от наводнението в Мизия и то когато ситуацията беше все още доста критична, така че знам и разбирам исканията на хората." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Йордан Христосков, служебен министър на труда и социалната политика. "Факт е обаче, че хората не могат да се върнат веднага както им се иска в домовете си, защото първо те трябва да се почистят, да се направи оценка на щетите и тези сгради, които са опасни и не могат да бъдат възстановени, да бъдат съборени. По закон това, което трябва да направи държавата освен изплатената социална помощ от 325 лева на над 1500 души, след като общината и другите институции подпомогнат разчистването на щетите от наводненията, е да се осигурят поне временни домове на пострадалите граждани. И това се отнася не само до Мизия, а до всички пострадали места от наводненията в последните месеци. Трябва време дори здрави домове да изсъхнат, да бъдат почистени, за да може хората да се върнат и да живеят в тях", каза социалният министър. "Кристалина Георгиева дойде на място и се запозна със ситуацията и разрушенията след наводненията и обеща да съдейства от фонда за солидарност на ЕК да ни бъде изплатена сумата от поне 41 милиона евро, за да може България да се справи с последиците от наводненията", обяви министър Христосков

Потьомкинска демокрация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4266144

Хората си мислят, че като отидат на избори, със своя глас ще решат кой да стане депутат. Всъщност повечето имена на новите депутати са предварително ясни, защото партийните централи си подредиха листите със сигурните победители и така по сегашната избирателна система те де факто ги назначиха в следващия парламент.

Този начин на “избиране” на деп Хората си мислят, че като отидат на избори, със своя глас ще решат кой да стане депутат. Всъщност повечето имена на новите депутати са предварително ясни, защото партийните централи си подредиха листите със сигурните победители и така по сегашната избирателна система те де факто ги назначиха в следващия парламент. Този начин на “избиране” на деп

Армията на ДНР стигна до Азовско море

http://www.cross.bg/donetzka-granitzata-novoazovsk-1427583.html

/КРОСС/ Танковете на армията на ДНР навлязоха в Новоазовск и взеха под контролзападните му предградия, предаде РИА Новости. Въоръжените сили на Донецка Народна Република контролират всичките ГКПП на границата с Русия с цяла Донецка област(ДНР) - Мариновка, Успенка и Новоазовск. От щаба на донецката армия са потвърдили информацията. „Вследствие на няколкодневно настъпление в южната част на Донецка област, в това число и към границата с Русия, ние поехме контрол над границата по цялото протежение на Донецка област", заяви представител на щаба на ДНР. По неговите думи, в момента силите на ДНР контролират и трите КПП-та на границата между Украйна и Русия в Донецка област: Мариновка, Успенка и Новоазовск.  

Румен Гечев: "Белене" може да стартира до 2 седмици, грубата работа е свършена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4266721

Българските граждани трябва да знаят, че по-голямата и груба работа по Българските граждани трябва да знаят, че по-голямата и груба работа по "Белене" е свършена. Ако има решение на българския парламент, проектът може да стартира буквално за 2 седмици. Това заяви пред БНТ Румен Гечев от БСП. "Не сме се отказали от "Белене", категоричен е Гечев. Той обясни, че грешката на БСП е,

Несъществуващ хотел събира отлични отзиви в Tripadvisor

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/08/28/2359225_nesushtestvuvasht_hotel_subira_otlichni_otzivi_v/?ref=rss


Близо 150 души - явно любители на киното, са препоръчали несъществуващия грандхотел "Будапеща" в сайта за споделяне на мнения за туристически услуги Tripadvisor.

Пищният, макар и позападащ хотел в несъществуващата държава Зубровка е място на действието в едноименния филм на Уес Андерсън, показан и в България по време на "София филм фест". 

Вдъхновеният от творчеството на Стефан Цвайг сюжет разказва за блестящ хотелски управител, който работи в прочутия "Грандхотел...

В Будапеща туристите плащат, за да ги вкарат в килия

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/08/28/2359254_v_budapeshta_turistite_plashtat_za_da_gi_vkarat_v/?ref=rss


В стара разнебитена сграда в Будапеща туристите плащат, за да бъдат заключени в килия. Целта е да успеят да се измъкнат оттам като използват загадъчни улики, да отключат хитроумни ключалки и да намерят пътя към свободата, пише "Ройтерс".  

"Заешката дупка", вдъхновена от книгата "Алиса в Страната на чудесата", е една от около стоте загадки - игри, появили се в столицата на Унгария през последните три години, които се превръщат в може би най-търсените от туристите атракции.
...

НАСА праща в Космоса нова ракета-носител в края на 2018 г.

http://www.cross.bg/nasa-start-raketa-nositel-1427581.html

/КРОСС/ Нова мощна ракета-носител на НАСА, създавана с цел да изпраща астронавти на Луната, астероиди и дори на Марс, ще е готова за пробен старт след ноември 2018 година, предаа Ройтерс. Пробният старт ще бъде осъществен с една година закъснение, въпреки, че по първоначални данни, това трябваше да се случи през декември 2017 година. Според изчисления на Агенцията, тя ще похарчи почти 12 милиарда долара за разработването на първия от трита варианта на ракетата и свързаните със земята системи.  

Ердоган встъпва днес в длъжност като президент на Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/28/2369976_erdogan_vstupva_dnes_v_dlujnost_kato_prezident_na/?ref=rss


Реджеп Тайип Ердоган, който бе избран за президент на Турция на 10 август, ще положи днес клетва и официално ще встъпи в длъжност.

На церемонията се очаква да присъстват представители на около 75 страни - 19 президенти, сред които и българският президент Росен Плевнелиев, 14 премиери, четирима председатели на парламенти, както и много министри от различни страни, включително арменският външен министър Едуард Налбандян. САЩ ще бъдат представени от делегация, а Русия от външния...

Кастинг е новият начин за купуване на гласове

http://offnews.bg/news/n_1/n_381812.html

Купуването на гласове е български модел. Нека партиите да представят политики и да си зашият джобовете. Заявявам категорично, че няма да има прошка. Министър Бакалов няма да е този, който ще реши изборите, но ще се опитам да гарантирам те да са честни. Това заяви в "Здравей, България” вътрешният министър Йордан Бакалов и допълни, че вече се работи по четири сигнала за купуване на гласове. Два от тях са от София и два – от провинцията. Подходът при тези избори обаче е малко по-различен. Официално партии обявяват кастинг, на който спечелилите получават определени пари и трябва да организират купуването и продаването на гласове. На въпрос дали и този път ще има контролиран вот в Турция, той обясни, че това е приоритет на външното министерство. Министър Бакалов призова партиите там, където имат съмнения за купуване на гласове, да изпратят свои наблюдатели, за да спестят доста проблеми, които ще се явяват в чужбина. "За мен важна тема е как се провеждат обществените поръчки и дали са обезпечени. Опитаха се да ми пробутат и една, която е свързана с камери, но повече информация по този въпрос ще дам на пресконференция във вторник”, коментира Йордан Бакалов. Относно битовата престъпност вътрешният министър обясни, че там има друго виждане, което е свързано със законодателни промени, а именно държавата да има възможността да прехвърля определен вид дейности по охрана на такива населени места.

Костов ще каже имената на виновните за КТБ

http://frognews.bg/news_75326/

Банковата ни система е много сериозна застрашена. Прогнозата ми за рисковете след кризата в КТБ следват и от изявления на БНБ. БНБ не е в състояние да овладее тази криза и чака следващото правителство, заяви по БТВ експремиерът Иван Костов, който предупреди, че ако се сбъднат рисковете, за които предупреждава, ако бъде допуснато да се изхвърли бебето с мръсната вода, ще каже имената на виновниците за съсипването на КТБ и ограбването на банката.

КТБ още може да бъде спасена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4266251

Въпреки оскъдната информация, предоставена на обществото за текущото състояние на групата КТБ, ние не виждаме безспорни доказателства за неизбежна несъстоятелност на тези банки и, в частност - на КТБ. Напротив, всички известни ни факти и обстоятелства по-скоро показват възможност банките да бъдат оздравени и да продължат обичайната си дейност. Въпреки оскъдната информация, предоставена на обществото за текущото състояние на групата КТБ, ние не виждаме безспорни доказателства за неизбежна несъстоятелност на тези банки и, в частност - на КТБ. Напротив, всички известни ни факти и обстоятелства по-скоро показват възможност банките да бъдат оздравени и да продължат обичайната си дейност.

Втори фронт в газовата война

http://www.cross.bg/mlrd-ykraiina-potok-1427580.html

/КРОСС/ България ще е най-потърпевша от ненадеждния украински транзит С реше­ни­ето на Радата да наложи санкции на тран­зита на руски стоки и ресурси през нейна тери­то­рия Украйна фак­ти­че­ски отваря още един фронт в газо­вата война. На пър­вия тя отдавна воюва срещу Русия, като нарушава всички действащи дого­вори, не плаща за доста­ве­ния й газ или открито краде от гори­вото, пред­на­зна­чено за Европа. Въве­де­ните сега санкции отва­рят пред киев­ските вла­сти вра­тите за шан­тажи­ране и на Европа. С други думи, пре­дупре­жда­ват, че когато поис­кат може да спрат кран­чето на рус­ките газови доставки за европе­йс­ките потребители. За да не разгне­вят обаче окон­ча­телно запад­ните си спон­сори, пара­лелно с обя­вя­ва­нето на санкци­ите зава­ляха про­ти­во­ре­чиви изяв­ле­ния. Докато преми­ерът Арсе­ний Яце­нюк заплашваше, че може да спре тран­зита на газ, от компа­ни­ята „Укр­транс­нафта" отхвър­лиха подобна вероятност

Преглед на печата, четвъртък, 28 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-28-август_l.a_i.564078_at.1.html

СТАНДАРТ: Онлайн проверка за парите за ниви Земеделците вече могат да проверят онлайн дали нивите, които са заявили за подпомагане с пари от...

Холандия задържа златото на скитите

http://www.cross.bg/eksponatite-ryskoto-zayaviha-1427579.html

/КРОСС/ Пре­тенци­ите на Украйна към Скит­ското златно съкро­вище не трябва да пре­чат на завръща­нето му в Крим, заявиха в рус­кото Мини­стер­ство на кул­ту­рата, цити­рани от РИА „Ново­сти". Изяв­ле­ни­ето дойде в отго­вор на реше­ни­ето на Холан­дия, където през послед­ната година е изложено исто­ри­че­ското съкро­вище, да го задържи в свой музей и да не го връща нито на Украйна, нито на Крим. Нидер­ланд­ските вла­сти обявиха, че ще чакат по про­блема да се про­из­несе компе­тен­тен съд или двете страни да постиг­нат споразумение. „Мини­стер­ството на кул­ту­рата на РФ внима­телно следи както раз­ви­ти­ето на ситу­аци­ята около излож­бата „Крим - злат­ният ост­ров в Черно море", така и пре­тенци­ите на Киев към експо­на­тите и действи­ята на холанд­ския Музей на Алард Пир­сон, където те са изложени", заявиха от ведом­ството. В Москва смя­тат, че по този начин Холан­дия иска да избяга от ролята на арбитър и да се предпази от вся­ка­кви претенции

Победа за Григор Димитров на US Open

http://www.moreto.net/novini.php?n=262371

Три пъти Григор участва в основна схема на US Open и три пъти претърпя поражение още в първия си мач, но ето, че най-накрая тази първа победа на Откритото първенство на САЩ вече е факт - 6-2 7-6(4) 6-2 в двубой срещу Райън Харисън, нанасяйки на американеца 21-а загуба от общо 21 изиграни мача срещу тенисисти от Топ 10.

Скандал! Великов платил 1 млн. лева, за да води листата на РБ в Монтана!

http://www.bnews.bg/article-114896

Титанична сума е платил Борислав Великов, за да бъде сложен начело на листата на Реформаторския блок в Монтана.

Лудогорец се класира за Шампионската лига след невероятна драма

http://www.mediapool.bg/ludogorets-se-klasira-za-shampionskata-liga-sled-neveroyatna-drama-news224197.html

Българският шампион Лудогорец стана едва вторият роден отбор след Левски, който успява да достигне груповата фаза на най-престижния клубен европейски турнир по футбол – Шампионската лига. Разградският тим успя да отстрани в плейофите румънския гранд Стяуа по изключително драматичен начин, изравнявайки общия резултат от двата мача в 90-ата минута. След това вратарят на българитя Владислав Стоянов получи директен червен картон в продълженията и заради изчерпаните смени на вратата застана румънецът Козмин Моци, който стана и героят на вечерта, спасявайки две дузпи на сънародниците си. Така след общ резултат 1:1 от двата мача и 6:5 при дузпите Лудогорец постигна целта си от третия опит. Българският треньор Георги Дерменджиев направи две промени в стартовия си състав в сравнение със срещата в Букурещ, като пусна на мястото на Юнес Хамза – Роман Безяк, а Фабио Ешпиньо смени Христо Златински. Извън групата на Лудогорец останаха защитниците Александър Александров, Браян Ангуло и Жуниор Кишада.  Колегата му Константин Гълка също направи две промени, като на мястото на наказания Алесандру Кипчиу започна Клаудиу Кешеру, а Кристиан Танасе влезе на мястото на Николае Станчиу. Втората рокада се оказа грешка, тъй като Танасене бе възстановен от контузия и се наложи да напусне терена още в 3-ата минута, заменен от Станчиу. Първото полувреме бе изострено с положения и пред двамата вратари, като нито един от двата отбора не успя да вземе преимущество за по-голям период от време. В заключителните минути на първото полувреме Мисиджан изпусна най-чистото положение за Лудогорец от началото на двубоя, пропускайки да засече топката във вратата на Арлаускис.  През втората част българският отбор упражни осезаем натиск над съперника, особено след 60-ата минута, когато разградчани успяха да натиснат тима на Стяуа изцяло в неговата половина. Така се стигна и до драматаичното изравняване на общия резултат в 90-ата минута, когато след центриране в наказателното поле на Стяуа, топката бе избита и попадна във Вандерсон, който с удар от въздуха успя да преодолее румънския вратар Арлаускис. В следващите няколко заключителни минути Вандерсон можеше да вкара и втори гол, но защитата на Стяуа се справи със ситуацията. През първото продължение Лудогорец имаше надмощие и създаде няколко опасности пред вратата на Стяуа, но до нов гол така и не се стигна. През второто продължение двата отбора предпочетоха да не рискуват. В последните минути обаче Фернандо Варела се откъсна сам срещу Владислав Стоянов и българинът реши да го фаулира, за което директно бе изгонен. На вратата застана Козмин Моци, който вкара и първата дузпа за Лудогорец. След това същото направи за Стяуа и Кешеру. Ударът на Вандерсон от бялата точка бе отразен от Арлаускис, след което Моци спаси дузпата на Първулеску. Последваха точни удари на Юнес Хамза и Лукаш Шукала. Жуниор Кайсара направи резултата 3:2 за Лудогорец, но Адриан Попа изравни – 3:3. Марселиньо и Фернандо Варела бяха точни и направи резултата 4:4. Светослав Дяков и Андрей Препелица на свой ред не сбъркаха – 5:5. Фабио Ешпиньо вкара решаващата дузпа за Лудогорец и направи резултата 6:5, след което ударът на Корнел Ръпа в долния десен ъгъл бе отразен от Моци.  Така 8 години, след като столичният Левски направи исторически пробив в най-престижния клубен турнир в Европа, това стори и разградският тим. Лудогорец е и първият роден отбор, освен Левски и ЦСКА, който три пъти поред е печелил вътрешния шампионат.

Иван Костов: Банковата система е в критична ситуация

http://www.mediapool.bg/ivan-kostov-bankovata-sistema-e-v-kritichna-situatsiya-news224196.html

„Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация“ и са необходими спешни мерки за да се избегне кризата. Това предупреди бившият премиер Иван Костов пред бТВ. „Тясната пътека“, която трябва да се извърви включва незабавни преговори с инвеститорите, които искат да оздравят затворените Корпоративна търговска банка (КТБ) и банка „Виктория“, нов управител на БНБ и актуализация на бюджета, веднага след избора на новия парламент, посочи Костов. Ако това не се случи страната ще бъде в „изключително критична ситуация“ в периода 27 ноември – 20 декември, предупреди бившият премиер. „Някои смятат, че пусната по улея шейната ще стигне до финала, няма да стигне, ще изхвърчи“, обрисува метафорично какво ни чака Костов. В посочения от Костов период изтича максималният срок от 6 месеца, в който двете банки могат да останат затворени. Освен това именно в този период ще трябва да се погаси емитираният на пожар 1.2 млрд. лв. вътрешен дълг за спасяването на ПИБ в началото на юли. Отделно в края на годината ще е ясна каква ще е дупката в бюджета. Костов заплаши, че ако не бъдат взети спешните мерки и страната бъде оставена да изхвърчи от улея, както се изрази образно, тогава той ще назове поименно виновните това да се случи.   Очаквайте подробности

Опасните лупинги на Обама

http://www.cross.bg/obama-rysiya-indiya-1427578.html

/КРОСС/ Светът не се състои само от САЩ и Европа и никой друг не иска да следва заплахите им срещу Русия Мисълта за нова сту­дена война е била веро­ятно послед­ната, която е могла да дойде на ум на пре­зи­дента на САЩ Барак Обама във вечер­ния здрач на 22 октом­ври 2012 г. Тогава се състоя про­сло­ву­тият му дебат в Уни­вер­си­тета Лин, щата Фло­рида с него­вия съпер­ник от Репуб­ли­кан­с­ката пар­тия Мит Ромни, който съвпадна с датата на т.нар. „нощ на дългите ножове". За да натрие носа на Ромни, Обама се подигра с твър­де­ни­ето му, че Русия пред­став­лява най-​голямата геопо­ли­ти­ческа заплаха за САЩ през ХХI век. Пред­ва­ри­телно добре редак­ти­ра­ната насмеш­лива фраза на Обама зву­чеше така: „Губер­на­торе, рад­вам се, че все пак при­зна­вате, че Ал Кайда пред­став­лява заплаха за нас, след като само преди няколко месеца, когато ви попи­таха за най-​голямата геопо­ли­ти­ческа заплаха, пред която е изпра­вена Аме­рика, вие отго­во­рихте, че това е Русия. Повта­рям, не - Ал Кайда, а Русия

Мтел променя имидж с "Ти водиш"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4266431

Компанията Мтел прави заявка за нов имидж с кампанията си “Ти водиш”. С нея телекомът отправя послание за нов начин на общуване, по правилата на клиента. “Чрез мотото “Ти водиш” заявяваме пред нашите клиенти, че ще продължим да сме предпочитаният от тях телеком, който им предоставя най-добрите технологии, Компанията Мтел прави заявка за нов имидж с кампанията си “Ти водиш”. С нея телекомът отправя послание за нов начин на общуване, по правилата на клиента. “Чрез мотото “Ти водиш” заявяваме пред нашите клиенти, че ще продължим да сме предпочитаният от тях телеком, който им предоставя най-добрите технологии,

Част от центъра и още няколко района без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=262370

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради аварии без вода ще са абонатите в следните райони: - кв."Възраждане" - от бл.31 до бл.43 от 9 часа до 17 часа; - местностите: Добрева чешма , Розмарин , Лозите , Перчемлията и Черноморска панорама - до 16 часа; - абонатите под градски часовник до ж.

Костов: Ако се сбъднат рисковете, казвам имената на хората, атакуващи КТБ

http://www.cross.bg/bankata-kostov-sityatziyata-1427577.html

/КРОСС/ "След предишното ми гостуване в бТВ, когато коментирах развитието на казуса около КТБ аз бях атакуван, че съм бил тежък конфликт на интереси, защото казах доста истини по въпроса." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Иван Костов, бивш председател на ДСБ. "В момента ситуацията в банковата система е критична, особения надзор, който осъществява БНБ над КТБ не се упражнява както е по закон и се налага усещането, че централната банка просто няма инструментите да се справи със ситуацията и изчаква идването на нов парламент и ново правителство. КТБ няма отрицателна капиталова адекватност и това се видя в първия одитен доклад относно състоянието й, същото ще покаже и вторият такъв, който се очаква да излезе в началото на септември. Това означава, че там няма капиталова дупка, както се настояваше. Това означава също така, че банката съвсем спокойно на 15 октомври може да отвори врати и да посрещне с капитали и средства желанието на клиентите да си изтеглят средствата", категоричен бе Костов. "Ние от „Лаборатория управление на рискове" имаме изготвен анализ и план как банката може да бъде оздравена и именно по този начин да може да отвори врати. Тези, които искат затварянето на КТБ и на банка „Виктория" и тяхното фалиране, са тези, които дърпат конците по този случай. БНБ и държавата, при желание от тяхна страна, могат с много по-малко от 3

Костов: Болшевишки е въпросът кой има пари в КТБ, имаме план как да я спасим

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/28/2369974_kostov_bolshevishki_e_vuprosut_koi_ima_pari_v_ktb/?ref=rss


Въпросът кой има пари в КТБ е болшевишки и полпотовски. Той иска да изкара виновни хората, които са вложили парите си в банката. Казва им се едва ли не, че няма държава и трябва да се оправят сами. Хората, които са вложили парите си, ще бъдат ограбени. С тях трябва да се говори състрадателно и с разбиране, каза в емоционално интервю по Би Ти Ви бившият премиер Иван Костов. 

Според него, за да се стигне до тук, вина имат БНБ, ДАНС, прокуратурата и други институции, но изрази мнение,...

Румен Гечев: Не сме се отказали от Белене, проектът може да стартира за 2 седмици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4266715

Българските граждани трябва да знаят, че по-голямата и груба работа по "Белене" е свършена. Ако има решение на българския парламент, проектът може да стартира буквално за 2 седмици. Това заяви пред БНТ Румен Гечев от БСП.
"Не сме се отказали от "Белене", категоричен е Гечев. Той обясни, че грешката на БСП е, Българските граждани трябва да знаят, че по-голямата и груба работа по "Белене" е свършена. Ако има решение на българския парламент, проектът може да стартира буквално за 2 седмици. Това заяви пред БНТ Румен Гечев от БСП. "Не сме се отказали от "Белене", категоричен е Гечев. Той обясни, че грешката на БСП е,

Подземен мегамузей правят в центъра на София

http://pik.bg/подземен-мегамузей-правят-в-центъра-на-софия-news218840.html

Подземен мегамузей правят в центъра на София

Подземен мегамузей с обща площ над 1400 кв. м ще бъде обособен в центъра на столицата, пише "Монитор". Тунел ще свързва гробницата на Хонорий и базиликата „Св. София”, която ще бъде укрепена сеизмично.
Това увери лично столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, след като заедно с президента Росен Плевнелиев откри комплекса при гробницата на Хонорий.

В комплекса ще се влиза с един билет, а гробницата е покрита със стъклен похлупак, за да може да се вижда и от минаващите по тротоара.
„Имаме много интересни находки при разкопките, започнахме с една гробница, а те станаха 5, но сме сигурни, че ще продължим в тази посока”, увери Фандъкова. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че откриването на комплекса е пример за европейско отношение към културното ни наследство.

„Немалко от това наследство е било пропиляно и унищожено през десетилетията от прибързан стремеж за модернизация, идеологическо заслепение, строителство на всяка цена, дори понякога и небрежност към миналото”, заяви Плевнелиев. Уникалното при гробницата на Хонорий са стенописите - раннохристиянски кръстове, преплетени с лозници. Гробницата датира от последната четвърт на IV или началото на V век. По стените се четат думите „Господ Бог” и името на погребания. Специалистите предполагат, че Хонорий е бил богат духовник, един от водачите на местната християнска общност през IV век. Смята се, че е участвал в Сердикийския събор.

Н. Чакърдъкова: Хващам се на хорото, защото няма синхрон

http://frognews.bg/news_75325/

Ще се хвана и аз на политическото хоро, но трябва и синхрон, и хубава музика, за да е красиво то, заяви по НТВ Николина Чакърдъкова, която е в листите на АБВ. Ако не влезем вътре, няма как да вкараме хорото в синхрон.

Преглед на варненския печат - 28 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=262369

Начинът на живот на ромския етнос е такъв, че тези хора не могат да свикнат да живеят във фургоните. Това каза пред вестник „Черно море“ психологът и експерт към Центъра за демографска политика проф. Петър Иванов. Той бе помолен да коментира новината, публикувана във вестника ни преди ден, че част от семействата, които останаха без домове след водния ад в „Аспарухово“ на 19 юни, не желаят да живеят в предоставените им фургони.

Йордан Бакалов: Нека партиите да си зашият джобовете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4266716

"Купуването на гласове е български модел. Нека партиите да представят политики и да си зашият джобовете. Заявявам категорично, че няма да има прошка. Министър Бакалов няма да е този, който ще реши изборите, но ще се опитам да гарантирам те да са честни”, каза вътрешният министър, съобщи Нова ТВ.
Йордан Бакалов допълни, "Купуването на гласове е български модел. Нека партиите да представят политики и да си зашият джобовете. Заявявам категорично, че няма да има прошка. Министър Бакалов няма да е този, който ще реши изборите, но ще се опитам да гарантирам те да са честни”, каза вътрешният министър, съобщи Нова ТВ. Йордан Бакалов допълни,

Нарушения в Центъра за настаняване от семеен тип "Св.Екатерина"

http://society.actualno.com/Narushenija-v-Centyra-za-nastanjavane-ot-semeen-tip-SvEkaterina-news_47229.html

В Центъра за настаняване от семеен тип "Света Екатерина" в столичния кв. "Княжево" са допуснати груби нарушения на пропускателния режим, с което е създаден риск за безопасността ...

ИД получавала по 3 млн. долара дневно от нелегални продажби на петрол

http://asia.actualno.com/ID-poluchavala-po-3-mln-dolara-dnevno-ot-nelegalni-prodajbi-na-petrol-news_47225.html

Групировката "Ислямска държава", която завзе обширни райони от Сирия и Ирак и според ООН извършва там масови убийства, получава 3 милиона долара дневно от нелегални продажби на петрол, изчис...

Резултатите: Можем да изгубим 193 млн. евро (обновена)

http://www.cross.bg/sredstva-evro-zagyba-1427576.html

/КРОСС/193 млн. евро може да изгуби страната ни до края на годината. Това обяви на пресконференция вицепремиерът Илияна Цанова, която представи резултатите от усвояване на евросредства. Докладът е за изпълнение на оперативните програми, съфинансирани със средства от Европейския съюз за периода 2007-2013 г. и целта му е да анализира основните рискове, които възпрепятстват изпълнението на програмите, както и мерките за намаляване на риска от загуба на средства. Рискът е за 110 млн. евро по седемте оперативни програми и за над 83 млн. - от Програмата за развитие на селските райони и оперативна програма "Рибарство", сочат резултатите.  Цанова заяви, че ще работи, за да минимизира загубите. 55% от всички европейски средства за целия програмен период са верифицирани, а 52% от всички европейски средства за периода 2007-2013 година са сертифицирани. Вицепремиерът подчерта, че Европейската комисия е изплатила всичко на България, освен спрените пари за двете оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Към средата на юли данните сочат, че по отношение на степента на усвояване на средства от ЕС към момента България е на 24 място от всички 28 страни членки. Илияна Цанова заяви:  "Идентифицирахме риск от загуби на средства по общото изпълнение на всички оперативни програми в размер на 105 милиона евро

Представят резултатите за усвояването на евросредства (обновена)

http://www.cross.bg/sredstva-programi-rezyltatite-1427576.html

/КРОСС/193 млн. евро може да изгуби страната ни до края на годината. Това обяви на пресконференция вицепремиерът Илияна Цанова, която представи резултатите от усвояване на евросредства. Докладът е за изпълнение на оперативните програми, съфинансирани със средства от Европейския съюз за периода 2007-2013 г. и целта му е да анализира основните рискове, които възпрепятстват изпълнението на програмите, както и мерките за намаляване на риска от загуба на средства. Рискът е за 110 млн. евро по седемте оперативни програми и за над 83 млн. - от Програмата за развитие на селските райони и оперативна програма "Рибарство", сочат резултатите.  Цанова заяви, че ще работи, за да минимизира загубите. 55% от всички европейски средства за целия програмен период са верифицирани, а 52% от всички европейски средства за периода 2007-2013 година са сертифицирани. Вицепремиерът подчерта, че Европейската комисия е изплатила всичко на България, освен спрените пари за двете оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Към средата на юли данните сочат, че по отношение на степента на усвояване на средства от ЕС към момента България е на 24 място от всички 28 страни членки.    

Представят резултатите за усвояването на евросредства

http://www.cross.bg/programa-dokladut-sredstva-1427576.html

/КРОСС/Резултатите от усвояване на евросредства ще представи днес вицепремиерът Илияна Цанова. Докладът е за изпълнение на оперативните програми, съфинансирани със средства от Европейския съюз за периода 2007-2013 г. Целта му е да анализира основните рискове, които възпрепятстват изпълнението на програмите, както и мерките за намаляване на риска от загуба на средства. Докладът включва и отчет за изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма „Развитие на сектор „Рибарство".  През последната година България е подобрила усвояването на средствата от Европейския съюз, стана ясно от констатациите на Европейската комисия относно националната програма за реформи и конвергентната програма на правителството за 2014 г., оповестени през юни. 

Киев твърди, че руски войски са нахлули на територията на Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262366

Руската армия е извършила пълномащабно военно нахлуване на територията на Украйна. Това заяви съветникът на украинския министър на вътрешните работи Арсен Аваков – Зоран Шкиряк, цитиран от агенция Униан. Според Шкиряк руските военнослужещи нахлуват на украинска територия едновременно по няколко направления.

Йордан Бакалов: Нека партиите да си зашият джобовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4266711

"Купуването на гласове е български модел. Нека партиите да представят политики и да си зашият джобовете. Заявявам категорично, че няма да има прошка. Министър Бакалов няма да е този, който ще реши изборите, но ще се опитам да гарантирам те да са честни”, каза вътрешният министър, съобщи Нова ТВ. Йордан Бакалов допълни,

Костов: Точно преди Коледа ще бъде най-тежко за България

http://offnews.bg/news/n_1/n_381801.html

Между 27 ноември и 20 декември ще бъде най-тежкия момент за България. Точно преди Коледа ще бъде изключително тежък момент за хората. Точно тогава ще изхвърчи шейната, която всички очакват да стигне края на склона. Това каза в ефира на bTV бившият председател на ДСБ Иван Костов. Той коментира финансовото състояние на държавата и рисковете пред банковата система. Костов не обясни каква криза очаква около Коледа. Той обаче смята, че не е ясно как ще изглежда следващият кабинет. Според него не е ясно и дали ДПС ще са отново в управлението.  Бившият лидер на ДСБ обясни, че служебният финансов министър е прав, че трябва да има актуализация на бюджета, но в същото време държавата не се нуждае от нов заем от 6 млрд. лв., каквато теза изрази лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "За Бойко Борисов е извинително да говори така, но около него има хора, които разбират", обясни Костов.  Според него правилното послание на политиците в момента, за да се мине през кризата, е да бъдат направени няколко стъпки: веднага да бъде избран нов управител на БНБ; веднага да бъде актуализиран бюджетът; БНБ, ако успее да се договори с оздравителите на банката, да го направи още дори преди да се състави новото Народно събрание. По думите му има хора, чиито интереси са КТБ да бъде разграбена. Той обеща, ако това се случи, да посочи виновниците. Той каза още, че има два плана за оздравяване на банковата група около Цветан Василев. "Ако е вярно, че са дошли инвеститори от Йемен, които са заявили готовност да оздравят банката с 1 млрд. евро, това означава, че още сега трябва да се влезе в преговори с този фонд, но без участие на правителството. Възможно е банката, при наличие на този милиард, да бъде оздравена без участие на правителството и БНБ. Ако няма такъв милиард, тогава българската държава и БНБ могат да спасят банката с много по-малко пари от 3.5 млрд. лв., които ще трябва да налеят при ликвидация", обясни Костов. По думите му това е решението за възстановяване на ликвидния баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври. "Разбира се, че ще питат мен", така бившият политик отговори на въпрос защо точно към него трябва да бъдат отправени питанията за оздравяване на КТБ, след като беше обвинен в конфликт на интереси заради вложенията му в банката на Цветан Василев. "В ръцете ми са загинали 14 банки. Знам как бяха разграбени. Успял съм да оздравя няколко банки, които в момента са гръбнакът на българската финансова система. Загрижен съм за всички банки, защото това е делото на живота ми. Оздравяването на финансите на държавата е моят венец. Моят личен интерес е защитен напълно от държавата, дори и в случай на ликвидация на банката", обясни той.  Според него в банката няма дупка и много малко хора са в състояние да прочетат анализа за оздравяване на КТБ. "Ако от прокуратурата искат да обвинят определени лица, за това че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода. Тези кръгове, които атакуват банката, казвам на тези хора: ако се сбъднат рисковете, аз ще кажа персонално имената на виновните на всички онези гневни хора, ако те допуснат тези рискове да се случат. Който заплашвам, той си знае", каза още бившият син лидер. Той посочи, че атаките срещу банката идват от хората, които искат тя да бъде затворена.  

Манолова излиза на протест

http://frognews.bg/news_75324/

Мая Манолова излиза на протест при следващото уволнение на специалист в кюстендилска област. Самите служебни министри не разбират, че правят мечешка услуга на ГЕРБ.

Очаква се днес да стане ясно ще има ли оставки в ДКЕВР

http://www.cross.bg/leva-defitzit-shtonov-1427575.html

/КРОСС/Очаква се днес да стане ясно дали председателят на ДКЕВР Боян Боев и двама от членовете на комисията - Еленко Божков и Лиляна Младенова, ще подадат оставките си. Те са поискани от служебното правителство, според което заради работата им в НЕК е натрупан дефицит, който ще доведе до увеличение на цената на тока. Според служебния министър Васил Щонов към момента НЕК има дефицит от 2,9 млрд. лева, а догодина се очаква дупката да се разтвори с още 900 млн. лева. Щонов бе категоричен, че токът няма да поскъпне драстично, въпреки че разчетите сочат, че при 50 на сто ръст на цената на тока, дефицитът в системата ще бъде изчистен.    

Манолова: Ще протестирам при уволнение на друг специалист от Кюстендил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4266704

Мая Манолова се заяви, че ще излезе на протест при следващото уволнение на специалист в кюстендилска област, съобщи  bTV.
"Самите служебни министри не разбират, че правят мечешка услуга на ГЕРБ. Не БСП, гражданите се взривяват, когато връщат скандални кадри на ГЕРБ", каза Манолова.
Манолова обвини протестиращите през последната година, Мая Манолова се заяви, че ще излезе на протест при следващото уволнение на специалист в кюстендилска област, съобщи  bTV. "Самите служебни министри не разбират, че правят мечешка услуга на ГЕРБ. Не БСП, гражданите се взривяват, когато връщат скандални кадри на ГЕРБ", каза Манолова. Манолова обвини протестиращите през последната година,

Ненков: Няма болница, която да е пред фалит

http://www.cross.bg/nenkov-stignat-bolnitzite-1427574.html

/КРОСС/ „Актуализацията на бюджета на НЗОК беше чудесен акт от страна на предишното правителство. Тези милиони ще стигнат и след мандата на служебния кабинет. НЗОК разплаща за всичко, което се отчете. Само доктор Тодорова може да отговори докъде точно ще стигнат. Най-вероятно няма да стигнат до края на годината", заяви в сутрешния блок на БНТ здравният министър Мирослав Ненков. „Системата на здравеопазването в този си вид очевидно има някакъв дефект, особено по отношение на финансирането. Има решения, но нищо не може да стане по време на служебното правителство. Контрол има, но той много „хубаво" контролира само разходите, без да се занимава с качеството", коментира още министърът. „Текат три проверки в болниците със сменени директори. Важно е болниците под държавно управление да бъдат добре управление. Няма болница, която да е застрашена да бъде затворена заради липсата на пари", каза още Ненков и добави, че малките болници изпълняват важна социална функция и от тях държавата не може да бъде лишена. Той обяви, че той и екипът му работи по отношение на специализацията на младите кадри, които имат желание да работят в Спешна помощ. Според него няма логика за една и съща позиция в столицата и в провинцията да се взимат едни и същи заплати. „Колегата в София прави 15-16 адреса, колегата в провинцията - 2", аргументира се Ненков

Преглед на печата от 28 август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/28/2369840_pregled_na_pechata_ot_28_avgust/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Правителството е поискало оставките на трима от ДКЕВР
Кабинетът притиска трима комисари от регулатора заради конфликт на интереси

Сега

Инвестиционната програма на Орешарски ще бъде свита със 150 млн. лв.
До 15 септември трябва да приключи изборът на изпълнител по започналите вече поръчки

Премиерът дръпна ушите на МО заради Русия
Визията за НАТО е преработена "след миникриза" и Москва вече не...

Евроспорт изригна за героя Моци: Холивуд!

http://www.bnews.bg/article-114895

Една от най-авторитетните световни медии мигновено забеляза изключителното геройство на Козмин Моци.

Бакалов: Партиите да си зашият джобовете

http://www.cross.bg/bakalov-glasove-informatziya-1427573.html

/КРОСС/"Купуването на гласове е български модел. Нека партиите да представят политики и да си зашият джобовете. Заявявам категорично, че няма да има прошка. Министър Бакалов няма да е този, който ще реши изборите, но ще се опитам да гарантирам те да са честни".  Това заяви в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия вътрешният министър Йордан Бакалов. Той посочи, че вече се работи по четири сигнала за купуване на гласове - два от София и два от провинцията. Новото е, че един от тях дори се организира чрез обявяването на кастинг. Министър Бакалов призова партиите там, където имат съмнения за купуване на гласове, да изпратят свои наблюдатели, за да спестят доста проблеми, които ще се явяват в чужбина. На въпрос дали и този път ще има контролиран вот в Турция, тойобясни, че това е приоритет на външното министерство.  "За мен важна тема е как се провеждат обществените поръчки и дали са обезпечени. Опитаха се да ми пробутат и една, която е свързана с камери, но повече информация по този въпрос ще дам на пресконференция във вторник", коментира Йордан Бакалов. За сигналите около Пеевски и Василев той каза, че това са приоритети на прокуратурата. На него не му е докладвано къде е Василев. Препоръката му обаче е той сам да се прибере и обеща гарантиране на сигурността му, ако тя е застрашена

Варненец: Снимаха ме с жена ми на плажа, намерих кадрите в розов сайт

http://pik.bg/варненец-снимаха-ме-с-жена-ми-на-плажа-намерих-кадрите-в-розов-сайт-news218839.html

Варненец: Снимаха ме с жена ми на плажа, намерих кадрите в розов сайт

Ужилен варненец алармира за скандално занимание на местни папараци, които са правили неразрешени фотографии на почиващи по варненския бряг почитатели на естествената голота, а след това са продавали снимките им на воайорски сайтове. Той открил в мрежата себе си и съпругата си, изтипосани дибидюс голи на плажа.За проблема първи разказа в национален информационен сайт Димитър Щерев, пише "Монитор". 

Жалбоподателят му описва и хората, които грубо погазват личната свобода и пространство на нищо неподозиращи български и чуждестранни граждани на плажа. Разказва и за няколко начина на фотографиране, като нарича хората, които щракат неподозиращите си жертви, печалбари. 

Много често въпросните печалбари наемали фотомодел и под предлог, че правят художествена актова фотография, го използвали за параван, за да заснемат нищо неподозиращите нудисти на заден план или други разголени на плажа дами с пищни форми. Често снимали и със скрити камери, а след това обработвали и качвали голите снимки в различни палави сайтове. 

Стигали дори дотам, че чрез софтуер да махат банските на заснети апетитни момичета и да продават снимките им разголени. Първият сигнал е подаден на 28 май до районна прокуратура във Варна, но за съжаление не са предприети необходимите мерки. На 25 юни, почти месец по-късно, ужиленият варненец отново се обръща към районната прокуратура, като настоява за разбиването на престъпната група. На 16 юли изпраща сигнал и до главния прокурор Сотир Цацаров.

Костов: В КТБ няма дупка, каквато всички искат да видят

http://econ.bg/Новини/Костов-В-КТБ-няма-дупка-каквато-всички-искат-да-видят_l.a_i.564077_at.1.html

Корпоративна търговска банка няма отрицателна капиталова адекватност. Във финансовата институцията няма дупка, в каквато всички се взират и искат да...

Гледат мярката за неотклонение на счетоводителките от КТБ

http://pik.bg/гледат-мярката-за-неотклонение-на-счетоводителките-от-ктб-news218831.html

Гледат мярката за неотклонение на счетоводителките от КТБ

Апелативният съд в София днес ще гледа мярката за неотклонение на главната счетоводителка на КТБ Мария Димова и на заместничката й Борислава Тренева, съобщи Нова ТВ.

Точно преди седмица двете бяха освободени с най-леката мярка подписка, а съдът бе категоричен, че липса на 206 000 000 лева от КТБ няма. Парите обаче били дадени под формата на кредит на фирма „Бромак”, която е собственост на Цветан Василев.

Последният също е обвиняем по делото и от 3 дни се издирва официално от Интерпол.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/28/2369832_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от днес:

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4266694

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Манолова: Излизам на протест при ново уволнение на специалист от Кюстендил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4266693

Мая Манолова се заяви, че ще излезе на протест при следващото уволнение на специалист в кюстендилска област, съобщи  bTV.
Мая Манолова се заяви, че ще излезе на протест при следващото уволнение на специалист в кюстендилска област, съобщи  bTV. "Самите служебни министри не разбират, че правят мечешка услуга на ГЕРБ. Не БСП, гражданите се взривяват, когато връщат скандални кадри на ГЕРБ", каза Манолова. Манолова обвини протестиращите през последната година,

Скандал за пари провалил преговорите за връщане на „Зелените" в Реформаторския блок

http://www.cross.bg/zelenite-moment-listite-1427572.html

/КРОСС/Реформаторите искали по 70 000 за второ място в листите, написа вестник "Преса" на страниците си. Изданието допълва, че "Зелените" и бившите им партньори се изпокарали. "Скандал за пари провали преговорите за връщане на „Зелените" в Реформаторския блок. Няма да плащаме 70 000 за второ място в София и 25 000 лв. за водач в страната в листите на РБ, обяви изненадващо във Фейсбук Анна Пелова, съпредседател на „Зелените" и подпали чергата на сините", пише "Преса". "Тези неща са верни, проблемът е, че го научихме в последния момент. Разбира се, че ние сме очаквали, ако имаме коалиционно споразумение, да участваме в кампанията с финансиране, но следваше това да бъде говорено, а не да бъде поставено като условие в последния момент", коментира пред Нова телевизия съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов.

Концентрацията на съвременни танци в Пловдив се засилва от днес с One Dance Week

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/28/2369780_koncentraciiata_na_suvremenni_tanci_v_plovdiv_se/?ref=rss


Седмото поредно издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance Week (предишното му име бе Sofia Dance Week) започва от днес в Пловдив със спектакъла Gateway на паолинските бойци от Dragon Kung Fu. Публиката може да го гледа от 20 ч. в Дом на културата "Борис Христов", а за онези, които го пропуснат в първата вечер на фестивала, е и втората възможност да го видят на 29 август от 21:30 ч., допълват организаторите от "Едно".

Сцени и танц

Също в петък, но от 23...

Федерика Могерини почти сигурно ще оглави дипломацията на ЕС

http://www.cross.bg/mogerini-oglavi-federika-1427571.html

/КРОСС/ Номинацията на италианския министър на външните работи Федерика Могерини за ръководител на европейската дипломация е почти сигурна, предаде АФП, позовавайки се на няколко европейски източници. „Номинацията й не поражда никакво съмнение", „Никой не вижда нейна алтернатива", „Тя води, но засега нищо не е решено", заявили са трима източници от ЕС. Кой ще оглави дипломацията на ЕС ще стане ясно на извънредната среща в събота. На предишната среща на върха на 16-и юли не бе постигнато съгласие между лидерите на ЕС. Кандидатурата на Могерини бе блокирана от няколко източноевропейски страни, които я упрекват, че е твърде благосклонно настроена към Русия в украинската криза. Другият кандидат за мястото е настоящият европейски комисар за хуманитарните въпроси, българката Кристалина Георгиева. Европейските лидери обаче са се договорили наследникът на Катрин Аштън да бъде член на социалистическа партия.    

Михаил Константинов: Методиката за изборните резултати е грешна

http://pik.bg/михаил-константинов-методиката-за-изборните-резултати-е-грешна-news218838.html

Михаил Константинов: Методиката за изборните резултати е грешна

„Методиката за преброяване на резултата при избора на народни представители е грешна, но не е основание за драма и паника. Има ситуации при които тя блокира и не дава резултат”, каза математикът проф. Михаил Константинов пред Нова ТВ.

По думите му на национално ниво няма проблем. „Няколко пъти съм предлагал изход. Въпросът е да не се случва и след това да се чудим какво правим”, допълни той.

„Трябва да се добави един ред, в който да е описано какво се прави при такава ситуация”, обясни социологът Кольо Колев.

На въпрос коя ще е основната интрига на тези избори Колев отговори, че това ще е дали ще е възможно създаването на парламентарно мнозинство и дали ще влезем в политическа нестабилност.

„ГЕРБ най-вероятно ще има по-малко депутати, отколкото в това Народно събрание. Идеята за пълно мнозинство е пропаганда”, заяви още Колев.

Според него няма голяма политическа култура, а това може да доведе до спирала на политическа нестабилност и влизане в следващи избори. Той даде пример с Холандия, където от години управлява коалиция. „Българската политическа действителност е много далече от това”, допълни той.

Той смята, че това са първите безнадеждни избори. „За първи път няма добри и това вещае доста ниска избирателна активност. И точно затова победител няма да има”, смята той.

„Първата интрига е дали ГЕРБ и Реформаторския борд ще имат мнозинство”, заяви от своя страна Константинов. По думите му има една интересна опция и това е правителството на малцинството. „Да правим втори избори през януари е безумие”, смята математикът. Той препоръча на политиците да вземат неотложните мерки за изкарване на зимата.

„Напълно е възможно да има правителство на малцинството с мълчаливата подкрепа на ДПС и реформаторите, но това ще бъде едно временно правителство”, смята Колев.

На въпрос какви са възможните комбинации Константинов каза, че това е все едно да гледаш на боб. „Нуждаем се от едно стабилно управление”, заяви той.

Колев предвижда голям успех на малките партии.

Оставих енергетиката в много по-добро състояние, отколкото я заварих

http://www.cross.bg/pravitelstvo-gerb-energien-1427570.html

/КРОСС/Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката от 42-то НС на 29 май 2013 г.  - Г-н Стойнев, служебният вицепремиер Екатерина Захариева очерта много апокалиптична картина за сектор енергетика - че има опасност още през октомври системата да колабира заради тежък дефицит, следствие от неефективни политики. В какво състояние оставихте сектора и доколко основателни са прогнозите за колапс?- Задачата на това правителство е да чертае апокалиптични картини и да си играе със страховете на хората. Обективността липсва, посланията им съвпадат с тези на ГЕРБ. Истината е, че системата колабира по времето на ГЕРБ, а нашето управление успя да сложи основите на много важни реформи за стабилизирането й. Оставих енергетиката в много по-добро състояние, от което я заварих. Спомняте си, че служебният министър Асен Василев, виждайки катастрофата от наследството на ГЕРБ, поиска помощ от Европейската комисия и Световната банка. На база това искане бяха направени 2 доклада и аз съм изпълнил 80% от препоръките на ЕК. Приказките за режим на тока са несериозни и абсурдни. Самата Екатерина Захариева вече се отметна от тази своя апокалиптична прогноза. Разбира се, необходими са конкретни действия и това бе моята задача в продължение на една година - да се стабилизира системата, без това да се отразява на крайния потребител, а и на бизнеса

Фирми правят кастинги за купуване на гласове

http://www.bnews.bg/article-114894

Политически партии се явяват на кастинги за купуване на гласове.

В Малайзия ужасени от зверствата на "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/V-Malajzija-ujaseni-ot-zverstvata-na-Isljamska-dyrjava--news_47218.html

"Мюсюлманите от цял свят са ужасени от престъпленията на терористите от групировката "Ислямска държава". Това заяви премиерът на Малайзия Наджиб Разак. Той допълни: ""Действия...

СЕМ спира "Видимо доволни" на Криско и Мария Илиева

http://showbusiness.actualno.com/SEM-spira-Vidimo-dovolni-na-Krisko-i-Marija-Ilieva-news_47221.html

Парчето „Видимо доволни" на Мария Илиева и Криско с над 8 млн. гледания в YouTube попадна и в полезрението на Съвета за електронни медии, от където възнамеряват да ограничат излъчването...

Има нова схема на купуване на гласове - чрез кастинг

http://politics.actualno.com/Ima-nova-shema-na-kupuvane-na-glasove---chrez-kasting-news_47223.html

"Купуването на гласове е български модел. Нека партиите да представят политики и да си зашият джобовете. Заявявам категорично, че няма да има прошка. Министър Бакалов няма да е този, който ще реш...

Новите магистрали поскъпват заради евроизисквания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4266429

Всички строящи се в момента у нас магистрали ще трябва да поскъпнат заради ново европейско изискване за повече на брой и по-дълги мантинели. Това съобщиха вчера от Агенция “Пътна инфраструктура”.
Според новото изискване по аутобаните трябва да се поставят специални еластични огради. Такива трябвало да има на места с насипи край пътя до 1 метър. Всички строящи се в момента у нас магистрали ще трябва да поскъпнат заради ново европейско изискване за повече на брой и по-дълги мантинели. Това съобщиха вчера от Агенция “Пътна инфраструктура”. Според новото изискване по аутобаните трябва да се поставят специални еластични огради. Такива трябвало да има на места с насипи край пътя до 1 метър.

Бразилската полиция удари най-голямата горска мафия в страната

http://america.actualno.com/Brazilskata-policija-udari-naj-goljamata-gorska-mafija-v-stranata-news_47222.html

Бразилската полиция разби най-голямата престъпна група, занимаваща се с обезлесяването на страната. Тя е смятана за най-мощната действаща в момента банда, заявиха цитирани от АФП официални лица. Банд...

Откраднаха 2 тона гориво от цистерна в Ямбол

http://yambol.actualno.com/Otkradnaha-2-tona-gorivo-ot-cisterna-v-Jambol-news_47224.html

Два тона дизел е откраднат от цистерна на бензиностанция в Ямбол, съобщиха от ОД на МВР-Ямбол. Местните полицаи разследват кражба на дизелово гориво. В Районно управление „Полиция&rdquo...

Манолова: Близнашки не разбира, че прави мечешка услуга на ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-manolova-pravitelstvo-1427569.html

/КРОСС/ "Като гледам какви са действията на служебното правителство и скандалните уволнения и назначения от тяхна страна, то нищо чудно накрая от БСП да излезем на протести." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Мая Манолова, водач на листата на БСП в Кюстендил. "Факт е, че голяма част от протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски сега влязоха по един или друг начин в служебния кабинет и започнаха да вършат нещата, срещу които преди това бяха протестирали", каза още тя. "Изобщо не познавам уволнената госпожа Пандурска, нито сме били приятелки както се тиражира в медиите. Очевидно съм настъпила интересите на кръгове около служебното правителство и най-вече на ГЕРБ", коментира също така водачката на листата на БСП в Кюстендил. "Служебното правителство очевидно трябваше да върне на власт партията на Бойко Борисов и започна с политическите уволнения и назначения. Едно служебно правителство би трябвало да е политически неутрално - например можете ли да ми кажете колко сменени областни управители или служители в държавни агенции бяха сменени при правителството на Марин Райков - нула", каза още Мая Манолова. По думите ѝ кабинетът поддържа внушенията, че финансовото състояние на държавата ще настъпи апокалипсис след изборите, ако ГЕРБ не спечели. „Близнашки не разбира, че прави мечешка услуга на ГЕРБ. Уволняват се специалисти и се назначават хора на ГЕРБ", каза още тя

Община Варна иска от държавата терени от Морската градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=262365

Община Варна е започнала работа по проект за рехабилитация на алеите в Морската градина. „Търси се взаимодействие с държавата. Искането ни е алеите в парка, които са държавна собственост, да ни бъдат предоставени за управление или направо прехвърлени.

Експерти: И мишките имат вина за асансьорите-убийци

http://pik.bg/експерти-и-мишките-имат-вина-за-асансьорите-убийци-news218836.html

Експерти: И мишките имат вина за асансьорите-убийци

При мащабната проверка на състоянието на асансьорите в Хасково се оказа, че три от всеки пет са потенциални убийци, съобщи "Стандарт". Съоръженията с проблеми са спрени от употреба от Агенцията по метрологичен и технически надзор - клон Пловдив. Фирмите, които ги поддържат са глобени с по 2 000 лева.
Инспекцията бе предизвикана от трагедията миналата седмица в София, когато една жена загина, а друга беше тежко ранена. В Хасково фирмите, които поддържат в изправност асансьрите са пет. Фирмата с най-много обслужвани съоръжения наблюдава над 200 асансьора.

При инспекцията специалистите съсредоточиха вниманието си основно на така наречената механична защита - клинове, които при авария влизат под релсите на асансьора и спират свободното му падане. Именно те не са сработили след скъсването на въжетата в София.

Дългогодишни асансьорни техници разказаха, че освен моралната остарялост на елеваторите у нас, гризачите може да са другата причина за тяхната неизправност. Мишките са сред основния антураж на родните панелки. Вклиняване на животинката между ролката и въжетата на асансьора неминуемо води до изваждането им, а тогава инцидентът е в кърпа вързан.

Друг от сериозните проблеми е, че стари подемници от типа, който масово използват в Хасково, нямат устройства за контрол на товара. Устройството действа така, че при претоварване елеваторът не тръгва.

Старите подемници обаче потегля и с наднормено тегло. Според обобщените данни и за Пловдив, при 21 проверки засечените нарушения са много - неработещо устройство за контрол над товара, 3 случая на неравно спиране на кабината спрямо етажа, 2 напукани захранващи кабела. Навсякъде е отчетен и факта, че дневниците за експлоатация не се попълват, което се изисква на всеки 10 дни.

Експерти: Мишките са виновни за асансьорите-убийци

http://pik.bg/експерти-мишките-са-виновни-за-асансьорите-убийци-news218836.html

Експерти: Мишките са виновни за асансьорите-убийци

При мащабната проверка на състоянието на асансьорите в Хасково се оказа, че три от всеки пет са потенциални убийци, съобщи "Стандарт". Съоръженията с проблеми са спрени от употреба от Агенцията по метрологичен и технически надзор - клон Пловдив. Фирмите, които ги поддържат са глобени с по 2 000 лева.
Инспекцията бе предизвикана от трагедията миналата седмица в София, когато една жена загина, а друга беше тежко ранена. В Хасково фирмите, които поддържат в изправност асансьрите са пет. Фирмата с най-много обслужвани съоръжения наблюдава над 200 асансьора.

При инспекцията специалистите съсредоточиха вниманието си основно на така наречената механична защита - клинове, които при авария влизат под релсите на асансьора и спират свободното му падане. Именно те не са сработили след скъсването на въжетата в София.

Дългогодишни асансьорни техници разказаха, че освен моралната остарялост на елеваторите у нас, гризачите може да са другата причина за тяхната неизправност. Мишките са сред основния антураж на родните панелки. Вклиняване на животинката между ролката и въжетата на асансьора неминуемо води до изваждането им, а тогава инцидентът е в кърпа вързан.

Друг от сериозните проблеми е, че стари подемници от типа, който масово използват в Хасково, нямат устройства за контрол на товара. Устройството действа така, че при претоварване елеваторът не тръгва.

Старите подемници обаче потегля и с наднормено тегло. Според обобщените данни и за Пловдив, при 21 проверки засечените нарушения са много - неработещо устройство за контрол над товара, 3 случая на неравно спиране на кабината спрямо етажа, 2 напукани захранващи кабела. Навсякъде е отчетен и факта, че дневниците за експлоатация не се попълват, което се изисква на всеки 10 дни.

Михаил Константинов: Методиката за изборните резултати е грешна, може да блокира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4266687

„Методиката за преброяване на резултата при избора на народни представители е грешна, но не е основание за драма и паника. Има ситуации при които тя блокира и не дава резултат”, каза математикът проф. Михаил Константинов пред Нова ТВ.
По думите му на национално ниво няма проблем. „Няколко пъти съм предлагал изход. „Методиката за преброяване на резултата при избора на народни представители е грешна, но не е основание за драма и паника. Има ситуации при които тя блокира и не дава резултат”, каза математикът проф. Михаил Константинов пред Нова ТВ. По думите му на национално ниво няма проблем. „Няколко пъти съм предлагал изход.

Флейтата: Не разбрах с какво Пеевски щеше да навреди на ДАНС, но е ясно с какво Танов ще навреди на Митниците

http://www.cross.bg/navredi-peevski-fleiitata-1427568.html

/КРОСС/Кристиян Коев не е включен в предизборните листи на ДПС. Предложение все пак е било отправено към него лично от лидера Лютви Местан. Музикантът остава ангажиран с партията, тъй като е либерал. Това уточни самият той в студиото на Нова телевизия, след като в медийното пространство името му се спомена като първо в предизборната листа на ДПС в Перник. Коев уточни, че е отказал предложението на този етап, макар да му се е искало да го приеме, тъй като не е успял да пренареди участията си в концертните програми в новия есенно-зимен сезон. Известният като „Златната флейта" музикант заяви, че от години наблюдава внимателно политическия живот и изводът, до който е стигнал, е, че ДПС е единствената партия, в която има разум и увереност, е ДПС. За почетния лидер на движението той каза, че рядко се ражда толкова голям политик и, за съжаление, няма много политици като него. Що се отнася до скандалния депутат Делян Пеевски той смята, че е сатанизиран. Флейтата заяви, че така и не разбрал с какво толкова е щял да навреди Пеевски на ДАНС, но е учуден как обществото сега си мълчи като знае с какво Ваньо Танов ще навреди на митниците.     

Михаил Константинов: Методиката за изборните резултати е грешна, но няма паника

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4266681

„Методиката за преброяване на резултата при избора на народни представители е грешна, но не е основание за драма и паника. Има ситуации при които тя блокира и не дава резултат”, каза математикът проф. Михаил Константинов пред Нова ТВ.
По думите му на национално ниво няма проблем. „Няколко пъти съм предлагал изход. „Методиката за преброяване на резултата при избора на народни представители е грешна, но не е основание за драма и паника. Има ситуации при които тя блокира и не дава резултат”, каза математикът проф. Михаил Константинов пред Нова ТВ. По думите му на национално ниво няма проблем. „Няколко пъти съм предлагал изход.

Мая Манолова: Близнашки не разбира, че прави мечешка услуга на ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_381798.html

Най-големият капан за изборите поставя служебното правителство на Близнашки. Това каза в ефира на bTV Мая Манолова от БСП. По думите ѝ кабинетът поддържа внушенията, че финансовото състояние на държавата ще настъпи апокалипсис след изборите, ако ГЕРБ не спечели. „Близнашки не разбира, че прави мечешка услуга на ГЕРБ. Уволняват се специалисти и се назначават хора на ГЕРБ“, обясни тя като допълни, че при следващото уволнение на специалист в Кюстендилска област ще излезе на протест. „Овластените протестиращи започнаха да правят реставрация на управлението на ГЕРБ. Когато не си спечелил изборите и си влязъл в управлението през задната врата това не е коректно пред избирателите“, обясни Манолова. Тя даде примери за назначения на кадри на ГЕРБ в настоящото правителство – зам.-кметът на Бургас, който е назначен за зам.-министър на околната среда, зам.-кметът на Пловдив е назначен за областен управител на Пловдив, бившата шефка на държавната финансова инспекция е зам.-министър, а бившият шеф на ВиК Добрич е „възнаграден“ и също е назначен за зам.-министър. Манолова припомни и връщането на стария директор на пристанище Бургас, на стария шеф на АПИ и шефа на митниците. „Колко политически уволнения извърши предишното служебно правителство на премиера Марин Райков? Колко областни управители смени? Нула. Нали уж служебният премиер е политически неутрален? На практика Близнашки е един изпълнител“, каза Манолова.

Две пияни жени върнаха полет за Куба в Торонто

http://www.vesti.bg/novini/dve-piiani-zheni-vyrnaha-polet-za-kuba-v-toronto-6021009

Действията на две пияни пътнички на самолет от Канада за Куба доведоха до това, че машината се върна обратно в Торонто, придружавана от два канадски изтребителя , предаде АФП.

„Белене“ може да стартира за 2 седмици, обяви Гечев

http://www.cross.bg/partiya-gechev-otnoshenie-1427567.html

/КРОСС/ „Виждам от политическите сили основни теми, които трябва да бъдат обсъдени. Например нашите крайни цели съвпадат с тези на АБВ по отношение на „Белене". Ние не сме се отказали от този проект, а напротив. Обектът надминава моите очаквания. Групата работа по проекта е готова. Ако има решение на българския парламент, „Белене" може да стартира до две седмици." Това заяви в сутрешния блок на БНТ Румен Гечев от БСП. „Въпросът за коалициите ще бъде обсъден след изборите, но, разбира се, за една лява партия ще е по-добре да си сътрудничи с леви партньори. Ако имаме общи цели, ще можем да се разберем и за общи инструменти, с които да ги реализираме. БСП няма остър тон по отношение на АБВ. Ние гледаме на всички като политически конкурентни и ще направим всичко възможно да убедим избирателите, че ние сме автентична лява партия. Доказали сме, че можем да взимаме решения и да решаваме проблеми, и ще го правим и занапред", коментира той предстоящия вот на 5-и октомври. Румен Гечев бе категоричен, че България няма нужда от нов заем. „Колегите от ГЕРБ всячески се мъчат да убедят българите, че те не трябва да вярват на това, което виждат със собствените си очи, а да вярват на пропагандата, че България рухва. Някой тълкува числата като дявола Евангелието. Ние сме в стабилно финансово състояние. На опашката сме на ЕС, но да се твърди, че финансите ни са зле е абсурдно", подчерта той

Учени създават универсален мозък за роботи, който ще разчита на интернет

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/28/2369501_ucheni_suzdavat_universalen_mozuk_za_roboti_koito_shte/?ref=rss


Един от основните проблеми при разработката на роботи е как да се създадат правилата, по които те да работят и някой ден - да мислят. Освен това някой ще трябва да ги обучава и на нещата, които човек приема за даденост, като например да си налее чаша вода.

Всичко, дори най-дребните детайли, трябва да бъдат указани по някакъв начин на роботите. Учени от университета Корнел разработват универсален мозък за роботи, който да реализира тази цел. Robo Brain ще разчита на интернет, за да...

3000 зрелостници на задължителната матура по БЕЛ

http://www.moreto.net/novini.php?n=262364

В 6,00 часа днес в Министерството на образованието и науката доц. Румяна Коларова изтегли името на журналистката от вестник „Аз Буки" Татяна Дикова, която натисна клавиша за генериране на изпитния вариант за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Бакалов: Модерно купуват гласове с кастинг

http://frognews.bg/news_75322/

Важно е за държавата да няма напрежение, просто всеки си казва собственото мнение, заяви по НТВ министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той посочи, че едни от най-ценните агенти били агентите за влияние, но конфликт премиер-президент нямало; имало нормална дискусия.

Асоциация на доброволците ще бъде учредена на 29 август 20014г.

http://press.mvr.bg/NEWS/news140828_01.htm

29 август /четвъртък/, 13 часа, ул. „Никола Габровски“ 30 /сградата на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“/

Колев: За пръв път идват избори на безнадеждността

http://frognews.bg/news_75321/

Основната интрига е дали ще влезем в спирала на политическа нестабилност, заяви по НТВ социологът Кольо Колев. Идеята за пълно мнозинство на ГЕРБ е пропаганда, нищо друго, въпросът е дали ще имат толкова депутати колкото в това НС, смята той. И допусна, че тези избори можело да са подстъп към следващи.

Източници в ЕС: Могерини без алтернатива за Върховен представител

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4266671

Назначението на италианския външен министър Федерика Могерини за върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС е почти сигурно, съобщи АФП, позовавайки се на няколко европейски източници.
„Номинацията й не поражда никакво съмнение”, „Никой не вижда нейна алтернатива”, „Тя води, но засега нищо не е решено”, Назначението на италианския външен министър Федерика Могерини за върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС е почти сигурно, съобщи АФП, позовавайки се на няколко европейски източници. „Номинацията й не поражда никакво съмнение”, „Никой не вижда нейна алтернатива”, „Тя води, но засега нищо не е решено”,

Могерини почти сигурна като Върховен представител на ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4266663

Назначението на италианския външен министър Федерика Могерини за върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС е почти сигурно, съобщи АФП, позовавайки се на няколко европейски източници.
„Номинацията й не поражда никакво съмнение”, „Никой не вижда нейна алтернатива”, „Тя води, но засега нищо не е решено”, Назначението на италианския външен министър Федерика Могерини за върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС е почти сигурно, съобщи АФП, позовавайки се на няколко европейски източници. „Номинацията й не поражда никакво съмнение”, „Никой не вижда нейна алтернатива”, „Тя води, но засега нищо не е решено”,

Пак мият с шампоан Паметника на Съединението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4266117

Паметникът на Съединението в Пловдив и тази година ще бъде ритуално изкъпан с шампион като част от подготовката на града за 6 септември. Всяка година миещият препарат е с различен аромат, за да не омръзва на хората. През 2013 г. бяха орхидеи, а тази година ще е изненада.
Заради Деня на Съединението, който е и празник на Пловдив, започна слагането Паметникът на Съединението в Пловдив и тази година ще бъде ритуално изкъпан с шампион като част от подготовката на града за 6 септември. Всяка година миещият препарат е с различен аромат, за да не омръзва на хората. През 2013 г. бяха орхидеи, а тази година ще е изненада. Заради Деня на Съединението, който е и празник на Пловдив, започна слагането

ПРАВО НА ОТГОВОР: Волен Сидеров: С уж обективни факти пак правите манипулация в полза на Бойко Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4266037

В материал “Защо осъдиха Сидеров да плати 180 хил. лв. на Борисов”, публикуван в “24 часа” на 27 август, написан от журналистката Ана Михова, под формата на уж обективните факти, отново се прави манипулация на общественото мнение в полза на Борисов. От “Атака” предоставяме компетентен анализ, направен от независими топ - юристи на съдебното решение В материал “Защо осъдиха Сидеров да плати 180 хил. лв. на Борисов”, публикуван в “24 часа” на 27 август, написан от журналистката Ана Михова, под формата на уж обективните факти, отново се прави манипулация на общественото мнение в полза на Борисов. От “Атака” предоставяме компетентен анализ, направен от независими топ - юристи на съдебното решение

Една година не е достатъчна за справяне с щетите от градушката

http://econ.bg/Новини/Една-година-не-е-достатъчна-за-справяне-с-щетите-от-градушката_l.a_i.564074_at.1.html

Една година не е достатъчна за справяне със щетите от градушката в столицата. Това важи най-вече за собствениците на автомобили, които пострадаха...

3000 зрелостници се явяват на матура днес, изпитът започва в 8

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4266656

В 6,00 часа днес в МОН доц. Румяна Коларова изтегли името на журналистката от вестник "Аз Буки" Татяна Дикова, която натисна клавиша за генериране на изпитния вариант за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от министерството.
Тестът, върху който ще работят зрелостниците, се генерира измежду 11 млн. В 6,00 часа днес в МОН доц. Румяна Коларова изтегли името на журналистката от вестник "Аз Буки" Татяна Дикова, която натисна клавиша за генериране на изпитния вариант за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от министерството. Тестът, върху който ще работят зрелостниците, се генерира измежду 11 млн.

Лудогорец влезе в групите на Шампионска лига след драма срещу Стяуа

http://www.moreto.net/novini.php?n=262363

Лудогорец се класира за груповата фаза на Шампионската лига. Българският шампион стори това по възможно най-драматичния начин. Лудогорец отстрани Стяуа след 1:0 в редовното време (първата среща в Букурещ завърши при същия резултат, но в полза на Стяуа) и 6:5 след изпълнение на дузпи.

Експерти предвиждат ниска избирателна активност на 5 октомври

http://www.cross.bg/kolev-mnozinstvo-partii-1427566.html

/КРОСС/Основната интрига е дали ще можем да създадем парламентарно мнозинство. Шансовете не са големи. Идеята за пълно мнозинство е пропаганда и нищо друго, заяви в студиото на Нова тв социологът Кольо Колев. ГЕРБ най-вероятно ще има по-малко депутати от тези 97 сега, смята той. Въпросът, според него, е доколко партиите ще намерят някакъв мост помежду си и да създадат управление. Колев допусна да влезем в спиралата на политическа нестабилност и на избори поради недобрата политическа култура у нас. „За първи път няма добри. И тези не ги ща, и тези не ги ща, и тези не ги ща... - това според мен вещае доста ниска избирателна активност. И с тази ниска избирателна активност пълно мнозинство няма да има", обобщи Колев. Ниската избирателна активност е алтернатива за малките партии, смята социологът. Той предвижда едно добро представяне на партии като тази на Светльо Витков и Николай Цонев. Проф. Михаил Константинов се съгласи с тезата, че пълно мнозинство няма да има. Но: „Да правим втори избори през февруари ще бъде безумно", заяви проф. Константинов и препоръча на политиците „да си седнат на задниците и да свършат работа". Опитът отново да се направи връзка БСП с ДПС и с още нещо, няма да се случи, смята той. Според него обаче „България без цензура" и Патриотичният фронт може да бъдат привлечени в някаква формация. Интригата е дали ще има седем партии в парламента, каза той

3000 зрелостници на поправката по БЕЛ, изпитът започва в 8

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4266646

В 6,00 часа днес в МОН доц. Румяна Коларова изтегли името на журналистката от вестник В 6,00 часа днес в МОН доц. Румяна Коларова изтегли името на журналистката от вестник "Аз Буки" Татяна Дикова, която натисна клавиша за генериране на изпитния вариант за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от министерството. Тестът, върху който ще работят зрелостниците, се генерира измежду 11 млн.

Румен Петков за доклада на МО: Чутовно недоразумение

http://www.cross.bg/petkov-rymen-vupros-1427565.html

/КРОСС/ „Ние от АБВ много категорични се противопоставихме на доклада „България в НАТО и Европейската отбрана", защото той е вреден за националната ни сигурност и интереси. Вътре има текстове, които са чутовно недоразумение. Чест прави на премиера, че оттегли доклада, тъй като той злепоставя България. Колкото по-бързо хора като Шаламанов и Танов отидат в историята, толкова по-добре." Това заяви в сутрешния блок на БНТ Румен Петков от АБВ. Той бе категоричен, че такъв доклад не може да бъде въпрос на самодейност. Същевременно той обяви, че АБВ ще организира дискусии за българо-руските отношения. На въпрос какво очаква на предстоящите избори, той заяви, че се надява левият избирател да бъде убеден и мотивиран да излезе на 5-и октомври и да гласува. „АБВ не е проблем в ляво. АБВ е решение на проблема в ляво", подчерта Петков. „За нас е важен политическият диалог и политическият смисъл. За нас е важно да седнем на масата и да уточним пет приоритета на България и това не трябва да се решава от една политическа партия. Всичко това, което става в енергетиката например трябва да ни задължи да търсим решение. Не трябва да обръщаме гръб и на демографската катастрофа. Проблемът е, че за тези неща се говори само преди избори и това трябва да се промени - тези неща трябва да станат приоритетни в управлението", категоричен бе Румен Петков. „Цецка Цачева е редовен човек и не виждам основания да водим битка

Подземен мегамузей ще показва древното минало на София

http://goodnews.actualno.com/Podzemen-megamuzej-shte-pokazva-drevnoto-minalo-na-Sofija-news_47217.html

Подземен мегамузей с обща площ над 1400 кв. м ще бъде обособен в центъра на столицата, пише "Монитор". Тунел ще свързва гробницата на Хонорий и базиликата „Св. София”, к...

Липсата на визия трябва да ни плаши, не наличието на такава

http://noresharski.com/lipsata-na-viziya-tryabva-da-ni-plashi-ne-nalichieto-na-takava/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=lipsata-na-viziya-tryabva-da-ni-plashi-ne-nalichieto-na-takava

Noresharski.com публикува отворено писмо на Николай Найденов до президента, министър-председателя, минисъра на отбраната и министъра на външните работа на Република България във връзка с оттеглянето на „Визия 2020. България в НАТО и Европейската отбрана“ от гласуване в Министерски съвет.

До президента на Република България
До министър-председателя на Република България
До министъра на отбраната на Република България
До министъра на външните работи на Република България

Уважаеми господа,

Обръщам се към Вас с огромно чувство на загриженост, както и със значителна доза недоумение.

Винаги съм си представял, първо като гражанин, протестирал срещу правителството на г-н Пламен Орешарски от ден първи до последните му дни, но и като човек занимаващ се с обществена дейност и политика, че служебното правителство на проф. Георги Близнашки би следвало да има три основни приоритета:

1) провеждането на честни и демократични избори;

2) стабилизирането на държавния и финансов сектор (в зависимост от лостовете, които са налични) и;

3) изпращането на недвусмислени сигнал към всички наши евроатлантически партньори, че България е пълноправен и пълноценен член на ЕС и НАТО.

Не мога да скрия задоволството си от текста, който прочетох във вторник сутрин (26/08/14г.) на страницата на „Министерство на отбранта“ (МО), както и сериозния респект, който изпитах към министър Шаламанов и негория екип изготвил „Визия 2020. България в НАТО и Европейската отбрана“. Няма да се спирам и да анализирам, но е видно, че от текста лъха компетентност, висок профеиоснализъм и модерно разбиране и осъзнаване на новия тип конвенционални и неконвенционални заплахи, които стоят пред България и по-общо пред ЕС и НАТО. Категорично бих определил този документ като „исторически“, не само заради гореизборните му достойнства, но и поради, може би, най-силаната му черта – очертава по ясен и категоричен начин, но и безпристрастно, заплахите, които стоят пред България и нейните партньори.

За изминалите 25 години преход се нагледахме на всевъзможни „засукани“, „обемни“ и най-вече безпредметни и лишени от всякаква стойност документи за националнита ни сигурност. За първи път с този документ България показва мащаб и способност да гледа на собствения си национален интерес сериозно, поставяйки „на масата“ проблеми, които реално съществуват и които по-добре да отчетем докато назряват, а не когато вече е твърде късно.

Затова намирам, че няма по-ясен и категоричен сигнал за политическа осъзнатост, лоялност и загриженост към националния и евроатлантически интерес от „Визия 2020. България в НАТО и Европейската отбрана“.

Няма и по-красноречив сигнал от това българският външен министър и министърът на отбраната – господата Даниел Митов и Велизар Шаламанов – да  представят страната ни на изключително важната среща на високо равнище на НАТО в Уелс на 4-ти и 5-ти септември. Именно този документ показва не просто най-наболелите проблеми, но и задава приоритети, които да гарантират националаната ни сигурност и в контекста на взаимната отбрана.

Винаги открито съм твърдял, че през изминалата година и половина на сериозна политическа криза и безпрецедентна конфронтация президентската инситуция е била единствената котва и гарант за стабилост на страната (в рамката на своите конституционни прерогативи). Това обаче по никакъв начин не променя факта, че г-н Росен Плевнелиев, който в публичните си изяви многократно подчертава, че заплахата идва от действията и продължаващата агресия от страна на Руската Федерация към Украйна, носи пряка отговорност за действията и бездействието на своето правителство.

Намирам за изключително тревожно решението на проф. Близнашки да оттегли внесената „Визия 2020. България в НАТО и Европейската отбрана“ от гласуването в Министерския съвет. Оценявам изявеното желание на премиера за диалог и обсъждане по темата, но това по никакъв начин не променя факта, че документ от най-висока национална значимост бива оттеглен в пълен противовес на декларираните от Вас, г-н Президент и г-н Премиер, непоколебимост и решителност за възстановяване на доверието в нашите нартньори от НАТО и ЕС. Нещо повече, дори и документът да бъде одобрен със закъснение, това отново би оставило впечатление за сериозна геополитическа и външностратегическа неориентираност.

Опасявам се дори, че подобен, на пръв поглед, „незначим инцидент“ не просто би разклатил доверието у нашите партньори, а би затвърдил вече нлагащото се през последната изминала година усещане за политическа посредственост и липса на визия. А това от своя страна би застрашило, или поне не би подсилило, аргументите в полза на кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева за поста „Върховен представител на ЕС по въпросите на външната политка и отбрана“.

Дълбоко вярвам, че една от най-големите заплахи за настоящия режим в Кремъл са бившите страни от „Социалистическия блок“, които успешно се развиват като либерални демокрации. Няма по-важно нещо за една развиваща се демокрация от ясно изразеното и последователно желание за подсилване на демократичните й устои. А най-сигурният път към постигането му е чрез отчитането на националния интерес и последователното му прилагане – било то на национално или геостратегическо равнище. Липсата на визия трябва да ни плаши, не наличието на такава.

Апелирам към Вас, г-н Президент и г-н Премиер, оставете министрите Шаламанов и Митов да си свършат работата. Убеден съм, че с Вашата политическа подкрепа, тези двама министри без проблем могат да защитят, както нациоанлния, така и евроатлантическия интерес на страната и общностите, в които членуваме.

Всякакъв друг вид реакция би означавал, страх, политическо късогледство и меко казано липса на воля за защита нациоаналния интерес!

С уважение,
Николай Найденов*

* Авторът е бакалавър по „Политически науки на английски език“ от НБУ и настоящ магистър по „Международни Отношения“ в Университета „Сейнт Андрюс“, Шотландия

The post Липсата на визия трябва да ни плаши, не наличието на такава appeared first on Noresharski.com.

Кр. Коев: Само у ДПС има разум и умереност

http://frognews.bg/news_75319/

Към този час не влизам в листа на ДПС; имах предложение, което приех с най-голямо удоволствие, но ми трябва време, за да оправя ангажиментите си. Вчера имах извънредна среща с г-н Местан, но се оказа, че няма как да оправя личния живот и ангажиментите си. Остава с ДПС, заяви по НТВ Кристиян Коев, който участваше в протестите срещу кабинета Борисов. той отрече това да е сделка или благодарност.

3092 зрелостници на матура днес, изпитът започва в 8 ч.

http://pik.bg/3092-зрелостници-на-матура-днес-изпитът-започва-в-8-ч-news218830.html

3092 зрелостници на матура днес, изпитът започва в 8 ч.

В 6,00 часа днес в МОН доц. Румяна Коларова изтегли името на журналистката от вестник "Аз Буки" Татяна Дикова, която натисна клавиша за генериране на изпитния вариант за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от министерството.

Тестът, върху който ще работят зрелостниците, се генерира измежду 11 млн. варианта. 41 въпрос, на който зрелостниците ще избират да пишат есе или интерпретативно съчинение, ще е формулиран върху произведение от възможни 15 изучавани автори.

Коларова пожела успех на зрелостниците и съобщи, че до изпита по български език и литература се допуснати 3092 младежи.

В момента комисия от експерти сглобява изпитния вариант. Вариантът ще бъде изпратен до всички училища в страната, в които се провежда изпитът. Там чрез парола вариантът ще бъде разсекретен, разпечатан и раздаден на зрелостниците.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще започне в 8,00 часа и ще продължи 4 астрономически часа, а за младежите със специални образователни потребности – 6 астрономически часа.

Банките в Европа имат нестратегически имотни активи за 770 млрд. долара

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3decaee3/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cpo0Esveta0C4530Ca0Cbankite0Ev0Eevropa0Eimat0Enestrategicheski0Eimotni0Eaktivi0Eza0E770A0Emlrd0Edolara0H1789670C/story01.htm

Въпреки че финансовите институции ускориха продажбите на нестратегическите активи, процесът по намаляване на задлъжнялостта далеч не е приключил


Преглед на печата - 28 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=262362

„24 часа": „България в НАТО 2020" бил изготвен с външно министерство и всички спецслужби Визията "България в НАТО 2020" е експертен документ, по него работиха както специалисти от МО, така и хора от всички специални служби и от МВнР.

Гледат мярката за неотклонение на счетоводителката на КТБ и заместничката й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4266638

Апелативният съд в София днес ще гледа мярката за неотклонение на главната счетоводителка на КТБ Мария Димова и на заместничката й Борислава Тренева, съобщи Нова ТВ.
Точно преди седмица двете бяха освободени с най-леката мярка подписка, а съдът бе категоричен, че липса на 206 000 000 лева от КТБ няма. Апелативният съд в София днес ще гледа мярката за неотклонение на главната счетоводителка на КТБ Мария Димова и на заместничката й Борислава Тренева, съобщи Нова ТВ. Точно преди седмица двете бяха освободени с най-леката мярка подписка, а съдът бе категоричен, че липса на 206 000 000 лева от КТБ няма.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване