Япония разработи 30-минутен метод за откриване на ебола

http://asia.actualno.com/Japonija-razraboti-30-minuten-metod-za-otkrivane-na-ebola-news_47941.html

Японски изследователи разработили 30-минутна технология за диагностика на смъртоносния вирус ебола, предаде БГНЕС. Професор Джиро Ясуда и неговият екип от университета в Нагасаки твърдят, че техният ...

Председателят на ОССЕ не изключва ситуацията в Украйна да се развие по "мрачен сценарий"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/09/02/2372809_predsedateliat_na_osse_ne_izkljuchva_situaciiata_v/?ref=rss


Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер не изключва ситуацията в Украйна да се развие по "много мрачен сценарий", предаде БТА, позовавайки се на световни агенции.

В интервю за швейцарска телевизия той заяви, че "в момента се намираме в много опасна военна ситуация, със засилване на боевете на юг и всъщност можем да си представим много мрачни сценарии".

Сегашната ситуация в Украйна, където на...

Правителството ще съгласува визията за НАТО до последно

http://www.cross.bg/nato-viziyata-variant-1428342.html

/КРОСС/ Визията, с която българската делегация ще отиде на срещата на НАТО в Уелс в четвъртък, ще бъде редактирана до последния момент, преди да бъде приета на заседанието на Министерския съвет в сряда. Официално вчера Съветът по сигурността към правителство прие документа, но той няма да бъде публикуван официално, преди да бъде гласуван. Дотогава ще бъдат изчистени и последните редакции. Заседанието на кабинета е ден преди срещата на НАТО, където ще участват президентът Росен Плевнелиев и военният министър Велизар Шаламанов. С документа се бърза именно заради най-висшия форум на алианса. Целта е да се препотвърди пред Брюксел, че армията ще продължи да се модернизира и че ще бъдат увеличени парите за отбрана. Това вече неведнъж беше поискано от НАТО. Първият вариант на визията обаче предизвика спор в кабинета, тъй като не беше съгласуван. Премиерът Георги Близнашки дори го сравни с „миникриза". Повод станаха текстовете, че Русия е в явна информационна война с България. Това наложи приемането на визията да бъде отложено, за да се редактира. В последния вариант на визията вече правителството се придържа изцяло към позициите на НАТО и ЕС за кризата в Украйна. Вече не се говори за информационна война. Редактираният документ е с доста по-балансирана позиция относно Русия. Така авторите му са се съобразили изцяло с позицията на премиера

ФБР погва хакера, пуснал голите снимки на холивудски звезди в мрежата

http://offnews.bg/news/n_1/n_383215.html

Федералното бюро за разследване на САЩ се зае с разследването на изтичането в интернет на голи снимки на знаменитости, предаде NBC, позовавайки се на изявление на ФБР. Във връзка с подозренията, че фотографиите са изтекли от програмата за облачни услуги iCloud, и Apple е започнала свое разследване. „Отнасяме се много сериозно към конфиденциалността на потребителите”, каза говорител на компанията. Вчера хакер публикува стотици голи снимки на холивудски знаменитости, сред които Селена Гомез, Джнифър Лорънс, Кейт Ъптън и други актриси и модели.

Почти 15 000 руски военни са били в Украйна, твърдят войнишки майки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/02/2372808_pochti_15_000_ruski_voenni_sa_bili_v_ukraina_tvurdiat/?ref=rss


Близо 15 хиляди руски военни са били изпратени в Украйна през последните два месеца и поне 200 от тях са загинали в боеве там, твърди организация на войнишките майки, цитирана от Агенция "Франс прес".

Москва категорично отхвърля всякакви твърдения, че помага с техника, оръжие или хора на сепаратистите в Източна Украйна. Но през последните седмици се появиха множество свидетелства, че руски военни наистина влизат през границата и действат на чужда територия.

Валентина...

ОДК-Варна открива нова школа "Творилницата"

http://www.moreto.net/novini.php?n=262803

Школата по етнография и народни занаяти "Творилницата" при ОДК-Варна приема заявления до 7 септември, научи Moreto.net. Все още има свободни места в новооткритата школа по етнография и народни занаяти "Творилницата".

Земетресение от 2,9 по Рихтер в Перник, чуваше се бучене

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275407

Слаб трус разлюля Софийското поле тази сутрин. Земетресението е регистрирано в 7:56 часа. Магнитудът му е 2,9 по Рихтер според Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. Епицентърът му е близо до Перник, а дълбочината - 15,5 км. Минути преди да се усети трусът се чуваше бучене. Слаб трус разлюля Софийското поле тази сутрин. Земетресението е регистрирано в 7:56 часа. Магнитудът му е 2,9 по Рихтер според Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. Епицентърът му е близо до Перник, а дълбочината - 15,5 км. Минути преди да се усети трусът се чуваше бучене.

Дончева: Абонаментът на БСП приключи

http://frognews.bg/news_75532/

Дълго време се считаше, че левият електорат е абонамент на БСП, заяви по НТВ Татяна Дончева от Движение 21. Има хора, които гласуват за БСП, защото родово и фамилно са свързани с тази партия, други имат бизнес ангажименти.

Дончева за ДПС: Някои българи го използват за трамплин, а то ги използва за табели

http://www.cross.bg/doncheva-izpolzva-tatyana-1428341.html

/КРОСС/Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева изключи всякакви възможности за партньорство с ДПС.  С ДПС не бихме работили, защото обръчите на Доган буквално удушиха българското общество, категорична бе Дончева в сутрешния блок на Нова телевизия. ДПС показа, че не му пука от нищо. Онова, което наричаме благопристойност, приличие, много отдавна е загубило смисъл, допълни тя.   Според Татяна Дончева ДПС погрешно разбра запазването на етническия мир. Някои българи го използват за трамплин, а то ги използва за табели.

Методи Андреев: Държавата дължи на хората справедливост

http://www.cross.bg/gerb-andreev-ministur-1428340.html

/КРОСС/ За отпадане на необходимостта политиците да прехвърлят фирмите си на роднини, за да няма конфликт на интереси, ще се бори Методи Андреев, ако стане депутат, заяви той в интервю ВTV.  Друга тема, с която кандидатът на ГЕРБ смята да се занимава в парламента, са субсидиите на земеделските производители. Андреев категорично отрече твърденията, че ще става министър на вътрешните работи в евентуален бъдещ кабинет на ГЕРБ. „В предишния си мандат ГЕРБ направиха редица грешки. Сериозната грешка беше отношението към дребния и средния бизнес", посочи Андреев. „Аз съм твърдо убеден, че ГЕРБ няма да направи коалиция с ДПС", допълни той. Андреев обясни и защо е избрал партията на Бойко Борисов. Според него там се спазват принципите на прозрачността, а не на задкулисието, и всеки бъдещ политически съюз ще се сключва явно, а не тайно. „Според мен подходът на ГЕРБ в момента е абсолютно правилен. ГЕРБ има много добро отношение, аз също имам добро отношение към моите приятели от Реформаторския блок", коментира той. Андреев смята, че въпреки пререканията с реформаторите, все пак след изборите ще се намери добра основа за сътрудничество в едно евентуално правителство на ГЕРБ. На въпрос дали вътрешният министър на ГЕРБ ще бъде той, Андреев отговори с категорично отрицание. Той обясни, че Цветан Цветанов го е посочил като профил на човек, който би могъл да бъде вътрешен министър

Теглят жребия за изборната бюлетина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275396

Днес се теглят номерата в бюлетината, с които политическите партии ще играят на парламентарните избори. Изборното тото ще се проведе в Централната избирателна комисия. 
Очаква се представители на всички политически сили ще се съберат в ЦИК за тегленето на жребия и по традиция да потърсят символика в изтеглените числа. Днес се теглят номерата в бюлетината, с които политическите партии ще играят на парламентарните избори. Изборното тото ще се проведе в Централната избирателна комисия.  Очаква се представители на всички политически сили ще се съберат в ЦИК за тегленето на жребия и по традиция да потърсят символика в изтеглените числа.

Киев: Украйна вече води война с Русия, а не с терористите на изток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275392

Украинският президент Петро Порошенко обвини Москва в „директна и неприкрита агресия" срещу страната, пише „Файненшъл Таймс”.Неговото предупреждение дойде, след като армията се изтегли от летището в Луганск, което по думите на Киев се защитавала от руски танков батальон.Министърът на отбраната на Украйна също обяви края на операцията „за Украинският президент Петро Порошенко обвини Москва в „директна и неприкрита агресия" срещу страната, пише „Файненшъл Таймс”.Неговото предупреждение дойде, след като армията се изтегли от летището в Луганск, което по думите на Киев се защитавала от руски танков батальон.Министърът на отбраната на Украйна също обяви края на операцията „за

54 души са загинали от горещините в Япония

http://news.ibox.bg/news/id_1781858083

Близо 40 хиляди души са Били хоспитализирани с топлинен удар от началото

Ретроспекция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/240252_%D0%A0%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F

Ретроспекция

 

Родихме се през миналия век.
Животът ни премина във лъжа:
човекът – брат за другия човек,
и класов враг на всички по света?

Мечтаехме за демокрация, свободно слово,
и младостта ни мина по площадите.
Получихме – Държавна сигурност отново
и младежи, пламнали на кладите.

 

Децата си прокудихме зад граница –
да чистят на богатите палатите.
Слуги да бъдат за мизерна надница,
обидени да страдат за страната си.

 

А  някога, след още сто години,
дали ще има българи в земите ни?
Ще се говори ли все още български?

А  стиховете ми да се четат? – ... Едва ли.


Ангел Симеонов

 


 

 

 

 

 






Старата ми къща

 
 
Аз сам прекрачих дървения праг
 
на опустялата ми, стара къща –
 
един забравен вече свят,

във който тъжен се завръщам.

 
А някога аз тук живях –
 
излизах сутрин, вечер се прибирах...
 
И весел бях, и песни пях –

бе моят дом, бе мойта къща...

 
Реката пееше отпред –
 
сега разплакана се лее.
 
И птици пееха отвред –

сега тъга навред витае.

 
А построих я с двете си ръце
 
далеч назад в годините.
 
В основите вградих сърцето си,

а моите мечти – в комините...

 
Защо напуснах я? – Не знам.
 
Така се случи просто някога.
 
И връщам се във нея сам.
 
Не знам кога... – Понякога...



 Ангел Симеонов 
 



ДВЕТЕ МИ ДЪЩЕРИ


Виновен съм, че те не се познават.


Едната е на двадесет и две, а другата на две.

Но те в сърцето ми завинаги остават –

само две, като двете ми ръце.

Те топлят ме във мислите самотни

със пламъка на детската любов.

Във дните ми студени и сиротни –

очакване за ден по-светъл, нов.

Съдба злочеста, тежък кръст –

не бях светец, ще си изкупя греховете.

Но тез, които днес ме сочат с пръст,

дали са по-добри, си помислете...


Ангел Симеонов












 След мен

 

Аз ще запомня утрото бяло –

с цъфнали вишни и морна роса,

когато в детство неизживяно,

тръгнах да търся път към света.

 

По прашните друми дълго се скитах.

Разбрах много истини, и лъжи преживях.

В болка и в радост любов аз изпитах.

Предателства тежки и мъка видях.

 

Аз ще запомня и залеза тъжен –

със вятър студен, с пожълтели листа,

със облаци мрачни в навъсена есен,

със слънце изстинало, с пожълтяла трева...

 

Сега съм готов да си тръгна със вятъра –

без сълзи, без да страда никой за мен.

И само скръбен спомен в децата ми

ще запази моя дух окрилен!



Ангел Симеонов  



    



  На 29 Април 2014 год. в Арт хотел Анел ,  в София бе представена книгата " 20 дни от Февруари" на поета Ангел Симеонов, известен като меценат и колекционер на съвременно българско изкуство. 
 
     Стихосбирката бе представена от проф. Валери Стефанов и Вежди Рашидов.   
 
    "Приятелски" прочит на стиховете е направен от проф. Андрей Пантев, проф. Валери Стефанов, Гиньо Ганев и акад. Стефан Воденичаров. Портрета на автора в книгата е от Светлин Русев, илюстрациите са от Вежди Рашидов, дизайна на корицата на Николай Янакиев. Книгата е издадена от ТАНГРА  ТанНакРа  ИК.
 
     Гости на тържеството бяха н.в. Симеон Втори, Антон Дончев, Емил Стойчев проф. Валентин Старчев, Митко Димитров, Александър Томов, Румен Овчаров, Кристина Иванова,  Кристина Патрашкова, Иво Димитров и др.



                                                           20 дни от Февруари



УЛИЦАТА

УЛИЦА
Прашната улица бавно заспива
под хиляди стъпки вече отминали.
А колко съдби с тях си отиват –
някои се срещнали, други разминали?

И в скучната вечер те се прибират
след хиляди празни думи изречени,
които много от тях не разбират...
Прибират се тъжни, самотни, обречени.

Такъв е животът на градската улица –
тук няма романтика, тук няма поезия.
И срещат се само прашните делници,
тайно откраднали нечие щастие.

ПРЕХОДЪТ
Поколение на кръстопът

Във чашата с вино поглед се дави
и мислите в мрачни простори летят.
Спомени, болки и чувства забравил,
след четвърт век отново съм на кръстопът.

Виновен ли бях, че толкова дълго им вярвах,
че не въстанах, когато бях по-силен и млад,
че в лъжата голяма до днес аз останах
и в „пътя“ им наивно тъй дълго вървях?

Виновен ли бях, че вече дори не ги мразя,
че от безсмислени спорове останах без глас,
че свойто достойнство и чест не опазих,
че децата след нас пак без път ще вървят?

Виновен ли бях...?

 

k_4 

ТЪЛПАТА

Спомен за февруари 2013 г.

Под стъпките на хилядна тълпа
площадът пее тъжна песен.
Ние, лудите, сме тук сега,
а политиците къде са?

И с леден мрак се спуска вечерта,
и крачим във премръзнали редици,
а тез, които ни превърнаха в тълпа,
се крият в богаташките чифлици.

 

 

МЕЧТАТА НА СКИТНИКА

Премръзнал в студената вечер стои
и протяга ръка към забързани хора.
А вятър в оголени клони свисти
и къса лист подир лист без умора.

Той няма любима, семейство и дом,
а носи душа на мечтател –
мечтае за малко храна и подслон
и за чаша със някой приятел.

Мечтае да свърши дългата нощ
и вятърът леден да стихне.
Не иска служби, пари и разкош,
а само жив да осъмне.

 

k_7

 

МЕЧТАТА НА ДЕПУТАТА

Със скъп часовник и с пура в устата –
това е депутатът, днешният герой.
И само сделки се въртят в главата
и в милиони мисли той.

Мечтае си за още няколко мандата;
да е министър с привилегии безброй;
а после – посланик, някъде извън страната,
с пари в офшорки и във брой.

И в черква ходи, свещи пали,
и пред олтара се кълне,
но в Бог да вярва той – едва ли,
ние, вярващите, сме овце...

Нашият герой е депутат все пак,
а ние – ... прост електорат.

 

 

СЪДБАТА НА АРТИСТА

Какъв живот съдбата му избра –
да гледа на света с очи различни,
и с цвят, и с музика, и с образи пластични
да сътвори неземни чудеса!

Божествен дар или участ зла –
с таланта, с младостта – в нерадост...
И примирен да чака жалка старост
с угнетена и потисната душа...

А щом приключи пътят му земен –
слова и речи, почести безкрайни...
Къде бяхте вие – знайни и незнайни,
докато живя самотен, беден!?

 

k_2

БЕЗСЪННА НОЩ

В безсънната нощ прозорците бавно заспиват
и тихо, на пръсти сънят се промъква страхливо.
Но в мисли безкрайни пристан при нас не намира
и в тягостни спомени той без следа си отива.

Минава нощта, звездите изстинали гаснат.
Последни секунди отмерват часовете лениво.
И в мрака на утрото две светлини ще се срещнат,
и от съседни прозорци ще си намигнат свенливо.

 

 

РАЗДЯЛА

В сълзите на разплакано момиче
една любов обречена потъва.
Мечтите се завръщат отдалече,
сърцата в скръб дълбока плуват!

И спомени, и чувства раздвоени –
за миналите месеци, години,
за делниците най-обикновени,
за срещите, изречените думи...

И тръгват двамата във две посоки –
по неизвестни пътища, по прашни друми.
И всеки пак ще търси дълго другия
и любовта във сълзите потънала.

 

 

k_1 

 

ЖИВОТ

Животът бавно и полека отминава
като отдалечаваща се лодка от брега.
И само спомени назад остават,
напред води дълбоки предстоят.

А край брега са бистри, плитки и лазурни,
навътре – тъмни, мрачни стават те.
И няма бряг, водите стават бурни,
накрая – само въздух и небе.

И в лодката се качват разни хора,
и слизат, други са наред.
А ти се взираш в бъдещето без умора,
накрая – продължаваш сам напред...

 

 

БРЕГЪТ

ИЗГРЕВ

Усмихната утрин над залив вълшебен
повдига завеса от тънка мъгла.
И изгревът ален, зад облак надвесен,
изпраща към морската шир светлина.

Събудени птици без път, без посока,
политат над златни вълни надалеч.
Като ангели бели кръжат в небосвода
и се завръщат самотни по здрач.

 

k_4

 

БРЯГ ЗА ДВАМА

Когато с бавни стъпки над морето
нощта се спусне тихо с лунен мрак;
когато птица, закъсняла отдалеко,
потърси с крясък път към роден бряг;

когато морски бриз от изток тръгне
и стигне до брега в среднощен час;
когато падаща звезда в небето пламне
и изгори самотна някъде над нас,

ще разбереш, че на брега сме само двама –
останали сме ти и аз!

САМОТНАТА СКАЛА

Една скала – самотна сред морето,
събудена във утринна мъгла,
стои далече от брега прокудена,
изправила гранитена снага нагоре към небето.

Тя чака слънчев лъч от синевата
да я помилва с нежна топлина
и уморени от полет крила
да я прегърнат в тишината.

Тя чака влюбен взор да я открие
и две протегнати с копнеж ръце,
едно сърце по-бързо да забие
с мечтите на пораснало дете.

 

k_5

 МЕЧТИ КРАЙ МОРЕТО

Когато в звездна вечер край морето
от безпътица на кръстопът се спреш,
тръгни по лунната пътека надалеко
и себе си в света ще разбереш.

Мечтите на този бряг са безкрайни.
Те нямат граници, ни път, ни хоризонт.
Започват с поглед или срещи случайни,
минават през времето и се ражда любов.

 

 

ЕСЕННА ТЪГА

Помниш ли, помниш ли морския бряг –
с небето от яростни бури разкъсано?
Помниш ли вятъра – луд северняк,
подгонил вълните в морето навъсено?

А белокрилите тъжни ята,
над скали и бездни безумно политнали?
Помниш ли колко печал и тъга –
с тях отлетяха мечтите несбъднати!

 

k_6

 

 ЗАЛЕЗ

Над Странджа бавно залез крие
последни слънчеви лъчи
и лодките събират мрежи
да тръгнат към созополски води.

А в мрака рибните пасажи
сребреят в лунна светлина
и губят се зад Агалина
по дългия си път в нощта.

И много залези ще минат –
години, зими и лета...
А аз ще си остана все така –
безумно влюбен в онзи залез!

 

 

„КРИТИЧЕН“ ПРИЯТЕЛСКИ ПРОЧИТ

Проф. Андрей Пантев
Нашите конвенционални представи за състоятелен бизнесмен включват черти на малко агресия, леко снизхождение към околните, демонстративно покровителство и скривано безразличие към дейност, която наричаме духовност. Ако някой от тях посегне към перото или четката, ние сме склонни да обясним това като суетна тръпка на капризен мегаломан. Но отворили стихосбирката на Ангел Симеонов, ние разбираме, че не с всички е така. Едва тогава се досещаме, че той не е само колекционер и меценат, а тънък познавач на изобразителното изкуство, уверили се в това необичайно за професията му качество от не едно слово, изнесено от него на изложби и премиери.
Ние държим в ръцете си едно творение, което носи всички белези на един поривист дебют, дори и на начална неопитност, ако щете, но дарбата, топлотата, съмнението, тъгата и размислите ни впечатляват много повече от това. Малко ли е това за начинаещ поет? Защото наред с прозаичните, понякога жестоки условия, противоречивата среда, монотонните стопански ангажименти и инициативи не са успели да отклонят една емоционална възвишеност, която се е изляла в тази малка книга. Когато носиш дарба, рано или късно преодоляваш природна стеснителност. Затова четем автора като изповед и осмисляне на нашия собствен живот.
Естествено авторът е така завладян от библейското търсене на смисъла на човешкия живот, че е преодолял разбираема стеснителност, за да поднесе като детски хвърчила интимни преживявания, за които знаят малцина. В тези стихове усещаме вътрешен мир, който рязко контрастира с делничната проза на един живот, реализиран с толкова друг тип усилия и способности. Не само литературните критици имат право на оценка и осмисляне на една поезия, особено ако тя не излиза от професионален литератор. Защото има поети и поетични хора. Първите пишат за вторите, а вторите са много повече. Без читатели поезия е малко смислена. Затова ви препоръчвам тази малка стихосбирка – от нея ще почувствате импресия и спомени, които ще ги възприемете като ваши.

Проф. Валери Стефанов
„Думи и скици от една маса“ е нарекъл Ангел Симеонов своите стихотворни опити. Това скромно название до голяма степен уточнява не само обстоятелствата на създаването, но и параметрите на общуването.
Скиците са не само графичните изображения на Вежди Рашидов, те са и словесните изображения, създадени от Ангел Симеонов.
Думите изразяват емоции, носят експресия. Но сами по себе си те не стигат, за да създадат цялостно внушение за преживяното. Скиците са точно това – опит да се подредят думите, да се композират емоциите. Те са творческо усилие да се създаде образ на едно или друго преживяване, отношение, подстъп към света...
Масата, освен място от битовия свят, е хилядолете

БМВ излетя и се преобърна в канавка край Гоце Делчев

http://www.vesti.bg/novini/bmv-izletia-i-se-preobyrna-v-kanavka-kraj-goce-delchev-6021345

Лек автомобил БМВ излетя от пътя тази нощ и се преобърна в канавка край Гоце Делчев, за щастие няма пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Само 75 000 лв. влезли в хазната на Варна от сделки с общински имоти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274776

Само 75 000 лв. са постъпили в бюджета на Варна от сделки с общинско имущество през тази година. Това сочи отчетът за изпълнение на бюджета на общината за първите 6 месеца на т.г. За цялата 2014 г. е предвидено да влязат 5,6 млн. лв. от разпореждане с имущество. Освен че постъпилата сума е нищожна на фона на годишната прогноза, тя е и с 92% по-малк Само 75 000 лв. са постъпили в бюджета на Варна от сделки с общинско имущество през тази година. Това сочи отчетът за изпълнение на бюджета на общината за първите 6 месеца на т.г. За цялата 2014 г. е предвидено да влязат 5,6 млн. лв. от разпореждане с имущество. Освен че постъпилата сума е нищожна на фона на годишната прогноза, тя е и с 92% по-малк

Гърция няма да обсъжда нови мерки за икономии на срещата с кредиторите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/02/2372807_gurciia_niama_da_obsujda_novi_merki_za_ikonomii_na/?ref=rss


Гръцкото правителство няма да гласува още мерки за икономии преди началото на новата серия разговори с международните кредитори по-късно тази седмица, предаде агенция "Асошиейтед прес".

По време на тридневните разговори, които трябва да започнат във вторник в Париж, няма да бъдат обсъждани орязване на плащанията или повишаване на данъците, каза говорителят на гръцкото правителство София Вултепси.

На срещата, която за първи път ще бъде извън Гърция, гръцката страна ще бъде...

Университетът без нито една книга

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/02/2372478_universitetut_bez_nito_edna_kniga/?ref=rss


За всеки студент дългите часове в университетската библиотека сред десетки стари и неразпадащи се по чудо книги е незабравим спомен. За едни той е хубав, за други не толкова.

Поддръжката на книги обаче е доста скъпа и трудна задача. Най-малкото осигуряването на достатъчно пространство е предизвикателство за всеки университет. Отделно е подмяната на повредените и "забравени" да бъдат върнати книги и организирането им.

Политехническият университет на Флорида изглежда смята,...

Методи Андреев: Новото правителство ще бъде между ГЕРБ и Реформаторския блок

http://pik.bg/методи-андреев-новото-правителство-ще-бъде-между-герб-и-реформаторския-блок-news220443.html

Методи Андреев: Новото правителство ще бъде между ГЕРБ и Реформаторския блок

"ДПС в последните 20 г. се оформи като една партия на корупционното начало в политиката. За съжаление всички български политически сили са били част от задкулисието. ГЕРБ направи грешки по време на управлението си. На евроизборите ДПС купуваше много гласове. Аз съм от Перущица, никога досега там партията на Местан  не е имала толкова много гласове", каза в ефира на Би Ти Ви кандидат-депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. 

ГЕРБ нямало да направи сделка с ДПС, защото имала горчив опит. "Там където ДПС е стъпила, има проблеми. В следващият парламент със сигурен, че ще се намери една стабилна основа за добри контакти с Реформаторския блок за създаване на ново правителство", поясни Андреев.  

Андреев отрече информацията,  че ще става вътрешен министър в следващото правителство. 

Досиетата в КТБ трябвало да се отворят. Крайно време било в България да се създаде платинен списък на фирми, които са чисти с прозрачен бизнес. Имало много милионери, които станали такива, след като източили банките. 

Колтуклиева: Целувката от "Орлов мост" си работи

http://frognews.bg/news_75534/

Питала съм Борисов чия кандидатура е бил Сотир Цацаров, каза по БТВ журналистката Соня Колтуклиева. Той казал, че Цацаров давал най-тежките присъди в Пловдив, когато Борисов бил главен секретар. тогава Цацаров давал дори по-високи присъди. Това за Колтуклиева било сигнал за жестокост. Едно е да се подлъжеш, че някой е добър магистрат, друго е някой с много пари да го купи, заключи тя.

Климатът диктува великите световни събития

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274815

Климатът е помогнал на Рим да стане велик, подготвил е и Френската революция. Цивилизациите на Земята винаги са зависели от развитието на атмосферните процеси. За това пише в анализа на италианския вестник "Кориера дела сера", озаглавен "Климатът определя хода на историята".
Възходът на Римската империя бил съпроводен от много благоприятни Климатът е помогнал на Рим да стане велик, подготвил е и Френската революция. Цивилизациите на Земята винаги са зависели от развитието на атмосферните процеси. За това пише в анализа на италианския вестник "Кориера дела сера", озаглавен "Климатът определя хода на историята". Възходът на Римската империя бил съпроводен от много благоприятни

Украйна вече не води война с терористите на изток, а с Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275386

Украинският президент Петро Порошенко обвини Москва в „директна и неприкрита агресия Украинският президент Петро Порошенко обвини Москва в „директна и неприкрита агресия" срещу страната, пише „Файненшъл Таймс”. Неговото предупреждение дойде, след като армията се изтегли от летището в Луганск, което по думите на Киев, се защитавала от руски танков батальон. Министърът на отбраната на Украйна също обяви края на операцията „за

Нов трус разклати земята под Перник!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/nov-trus-razklati-zemyata-pod-pernik_33989/

Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер събуди земните недра под Перник и района в 7:54 часа, предаде човек на ZaPernik.com.

Трусът, който е регистриран на дълбочина 15 километра продължи 2 - 3 секунди.

Огнището на земетресението е между град Перник и село Дивотино, според Сеизмологичния институт към БАН. Част от населението не е усетило труса, въпреки силата му. Хората, които са усетили труса вече са свикнали и дори не им прави силно...

Продължава

Ветеран от Афганистан избра да учи в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274999

Ветеран от армията става студент в Американския университет в Благоевград. Мераклията за сериозно образование е 29-годишен усмихнат младеж. Стивън Лондон е от малкия окръг Мейсън в щата Мичиган. “Фамилията ми е като на Джек Лондон, но нямаме родови корени”, посреща ни Стивън няколко дни след като е пристигнал в Благоевград. Ветеран от армията става студент в Американския университет в Благоевград. Мераклията за сериозно образование е 29-годишен усмихнат младеж. Стивън Лондон е от малкия окръг Мейсън в щата Мичиган. “Фамилията ми е като на Джек Лондон, но нямаме родови корени”, посреща ни Стивън няколко дни след като е пристигнал в Благоевград.

Държавният дълг е нараснал с около 2,5 млрд. лева за година

http://www.moreto.net/novini.php?n=262804

Към края на юли 2014 г. държавният дълг на България възлиза на 9.4 млрд. евро, като вътрешните задължения са в размер на 3.9 млрд. евро, а външните - 5.5 млрд. евро, оповести Министерството на финансите. Спрямо края на юли 2013 г.

Днес теглят номерата на партиите в изборната бюлетина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275378

Днес се теглят номерата в бюлетината, с които политическите партии ще играят на парламентарните избори. Изборното тото ще се проведе в Централната избирателна комисия. 
Очаква се представители на всички политически сили ще се съберат в ЦИК за тегленето на жребия и по традиция да потърсят символика в изтеглените числа. Днес се теглят номерата в бюлетината, с които политическите партии ще играят на парламентарните избори. Изборното тото ще се проведе в Централната избирателна комисия.  Очаква се представители на всички политически сили ще се съберат в ЦИК за тегленето на жребия и по традиция да потърсят символика в изтеглените числа.

Без смартфони в училище

http://www.cross.bg/ychilishte-zavedeniya-ychenitzite-1428339.html

/КРОСС/Броени дни остават до първия звънец на 15 септември. Ремонтите в училищата вървят към финал, а много школски директори готвят нови правила. Едно от тях е забрана на смартфоните в клас. В някои училища пък ще има фреш машини до школските бюфети. Скъпите апарати създават комплекси, твърдят директори Пускат в клас само с GSM-и до 50 лв., събират телефоните преди час Тотална забрана на смартфоните в клас обмислят директори. 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София ще запише в правилника си, че на учениците се разрешават телефони до около 50 лева, предупреди шефът на школото Асен Александров. Причината са не само кражбите на скъпите джиесеми. "Всеки учител губи поне по пет минути от часа да се разправя с ученици, които играят в нета или стоят във Фейсбук", каза директорът. Освен това децата със скъпи апарати създавали комплекси на учениците, чиито родители са им купили по-обикновени телефони. "Не може с униформите да създаваме равенство, а социалните разлики да си личат по мобилния", смята директорът. По-строги правила за мобилните телефони въвежда и 119 СОУ. Учениците вече ще оставят джиесемите си на катедрата при учителя преди началото на часа, каквато е практиката по време на изпити. При това мобилните трябва да бъдат изключени. Нарушенията ще се санкционират със система от наказания - от съобщаване на родителя през забележка до общественополезен труд в сградата и двора на училището

Отпускат още 8 млн. лв. за втората линия на метрото

http://econ.bg/Новини/Отпускат-още-8-млн-лв-за-втората-линия-на-метрото_l.a_i.564993_at.1.html

Министерски съвет ще подпомогне строежа на метрото и ще отпусне още 8 млн. лева за завършване на последната станция от втората линия на подземната...

Радан Кънев: Скандалът е, защото видяха, че сме опасни

http://www.cross.bg/kunev-blok-radan-1428338.html

/КРОСС/Реформаторският блок е обект на силна медийна атака. Скандалът е, защото видяха, че сме опасни. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Радан Кънев от Реформаторския блок (РБ). По думите му медиите показват само негативи, а не това, което е направил блокът. Блокът показа, че не е проект на жълтите павета. Реформаторският блок е стъпил във всяка община в България, блокът е изградил това, което на десницата й липсваше повече от десетилетие, обясни Радан Кънев.  Според Кънев случващото се в момента в блока е последица от първата фаза на атаката срещу него - опитът да бъде разцепен. „Да се наредят листите на седемпартийна коалиция, с гражданска квота, с местни съюзници, е математически невъзможно. Това е огромен труд и невероятен успех, че успяхме да стигнем дотук", отбеляза лидерът на ДСБ. Според него атаката включва още Монтана, Бургас, Смолян, позиции в София, насочена е и директно към лидерите на блока. „Видяха, че отиваме на битка и тук е въпросът, откъде идва атаката - от Движението за права и свободи, от Ахмед Доган. В Хасково ДПС няма да си получат мандата, който очакват, в Смолян ще им отнемем мандат, в Монтана ще отнемем мандат на БСП и те го виждат това. Свикнали са извън София да сме слаби, само че това няма да се случи и са много стреснати", коментира Радан Кънев. По думите му в България е скандален всеки, който отнема власт на ДПС.  

Радан Кънев: Скандалът е, защото видяха, че сме опасни

http://www.cross.bg/blok-kunev-radan-1428338.html

/КРОСС/Реформаторският блок е обект на силна медийна атака. Скандалът е, защото видяха, че сме опасни. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Радан Кънев от Реформаторския блок (РБ). По думите му медиите показват само негативи, а не това, което е направил блокът. Блокът показа, че не е проект на жълтите павета. Реформаторският блок е стъпил във всяка община в България, блокът е изградил това, което на десницата й липсваше повече от десетилетие, обясни Радан Кънев.  Според Кънев случващото се в момента в блока е последица от първата фаза на атаката срещу него - опитът да бъде разцепен. „Да се наредят листите на седемпартийна коалиция, с гражданска квота, с местни съюзници, е математически невъзможно. Това е огромен труд и невероятен успех, че успяхме да стигнем дотук", отбеляза лидерът на ДСБ. Според него атаката включва още Монтана, Бургас, Смолян, позиции в София, насочена е и директно към лидерите на блока.    

Радан Кънев: Скандалът е, защото видяха, че сме опасни

http://www.cross.bg/blok-radan-kunev-1428338.html

/КРОСС/Реформаторският блок е обект на силна медийна атака. Скандалът е, защото видяха, че сме опасни. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Радан Кънев от Реформаторския блок (РБ). По думите му медиите показват само негативи, а не това, което е направил блокът. Блокът показа, че не е проект на жълтите павета. Реформаторският блок е стъпил във всяка община в България, блокът е изградил това, което на десницата й липсваше повече от десетилетие, обясни Радан Кънев.     

Григор Димитров излиза срещу Монфис на "Артър Аш"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/02/2372780_grigor_dimitrov_izliza_sreshtu_monfis_na_artur_ash/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров ще играе срещу Гаел Монфис след 21.00 часа българско време тази вечер. Двамата се изпратвят в осминафинален мач от US Open.

Срещата е предвидена за централния корт "Артър Аш", като ще е третата в програмата за деня.

Димитров има два мача с Гаел Монфис, който е бивш състезател на неговия настоящ треньор Роджър Рашийд. Хасковлията отстъпи пред французина в три сета при първото си участие на US Open през 2011 г. Този сезон българинът го...

Р. Кънев: Скандалът е, защото сме опасни

http://frognews.bg/news_75533/

Реформаторският Блок не е проект на жълтите павета; той не е брошка на Борисов. Блокът е стъпил във всяка община в България, изградил е здрави връзки с местната власт.

Детските и социалните заведения в Тетевен остават затворени за неопределено време

http://society.actualno.com/Detskite-i-socialnite-zavedenija-v-Teteven-ostavat-zatvoreni-za-neopredeleno-vreme-news_47927.html

Всички детски градини, ясли и социални заведения в община Тетевен остават затворени за неопределено време заради липса на фирма-доставчик на хранителни продукти. Информацията съобщи за БТА изпълняващи...

Рики Мартин отново ще става баща

http://showbusiness.actualno.com/Riki-Martin-otnovo-shte-stava-bashta-news_47930.html

Латино звездата Рики Мартин се готви да стане баща отново догодина, когато семейството му ще се сдобие с дъщеричка, съобщи Контактмюзик. Изпълнителят на хита "Livin' La Vida Loca", който им...

Има вариант паркирането в София да стане платено навсякъде

http://society.actualno.com/Ima-variant-parkiraneto-v-Sofija-da-stane-plateno-navsjakyde-news_47932.html

След двугодишни атаки на наредбата за паркиране на София, общинските съветници пуснаха за обсъждане нов вариант на документа, който да поправи атакуваните текстове. С него обаче се въвеждат още по-спо...

Радан Кънев: Ахмед Доган и ДПС атакуват Блока

http://offnews.bg/news/n_1/n_383209.html

"ДПС и Доган знаят, че ще им отнемем от мандатите в Хасково, Смолян и други градове и това ги притеснява. Скандалите около нашите листи са нарочно създадени от ДПС и Ахмед Доган като атаки срещу Реформаторския блок." Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод скандалите около листите на Блока в Хасково и други части на страната. По думите на Кънев всичко това е била една добре подготвена атака, след като всички видяха, че РБ няма да се разпадне. "Да направиш 7-партийна коалиция е трудно, да наредиш листите така, че всички са доволни, е математически невъзможно, но ние успяхме. Успяхме да се консолидираме. Веднага след това започна тази атака и тя включва много места - Монтана, Бургас, София, тя включва дори и мен", каза Кънев. Според лидера на ДСБ това, че техен водач на листа от В. Търново е близък до Красьо Черния е само слух. "Слуховете и клюките не могат да бъдат политически аргумент", заяви Кънев. "По същество мога да ви кажа защо има атака - доказа се, че ние не сме проект на жълтите павета. Блокът е стъпил във всяка община в България, РБ има връзки навсякъде. Защо не се говори за професорите в нашата лиса", попита лидерът на ДСБ. Атаките и скандалите около Блока ги има, защото другите видяха, че РБ са опасни, смята Кънев. "Не сме тръгнали към художествената академия и случайно влезнали в парламента" По думите на лидера на ДСБ всички са свикнали Блока да бъде безобиден извън София и да бъде "играчка". Радан Кънев коментира и водача на листата в Хасково Станислав Иванов, син на Георги Иванов, който четири мандата е вече кмет на Хасково, като всеки път е подкрепян от различна партия. "Скандален е всеки в България, който не работи за ДПС", коментира Кънев. Относно Станислав Димитров, който трябва да бъде избран като втори в листата на РБ в Хасково, Кънев коментира, че ДИмитров е успял да изгради силна коалиция в Района и работи за доброто на Блока. "Местният биткаджия авторитет не може да бъде заменен от всеки. Политиката е битка за промяна, политика е отговорност", каза лидерът на ДСБ. "Моя е личната отговорност е, че всеки свързан с РБ ще гласува за промяна", завърши Кънев.

85 леки ПТП-та в София само за едно денонощие

http://www.vesti.bg/novini/85-leki-ptp-ta-v-sofiia-samo-za-edno-denonoshtie-6021344

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 22 тежки катастрофи, а 26 са ранени, от които двама са с опасност за живота, съобщиха от МВР.

200 хиляди лева са нужни са възстановяване само на едно от училищата в Мизия

http://www.cross.bg/ychilishte-miziya-leva-1428337.html

/КРОСС/Над 200 хиляди лева са необходими, за да бъде възстановено само едно от наводнените училища в Мизия. Това е над половината от авансовите суми, отпуснати за целта от служебния кабинет. По време на наводнението близо две седмици под вода бяха сградите и дворовете на две училища и една детска градина. Освен нашето училище, много пострада и професионалната гимназия. Съществени ремонтни дейности там трябва да се извършват, но като площ нашетио училище е доста по-големо, и като засегнати помещения. Може, за съжаление, да държим това тъжно първенство за най-пострадалото училище. Грубата първа сметка е за около 200 хиляди лева. Това е сметка на база на това, което знаем, че сме вложили в училището като ресурси, като материали. При всички случаи ще излезе повече, в никакъв случай няма да излезе по-малко, защто тази сума не включва повредената външна изолация на училището. Очаквам още един куп неща, които ще се появят като проблеми, които трябва да решаваме в движение, защото нямаме неограничен ресурс от време, каза Галина Вълчанова, директор на средищното основно училище "Цанко Церковски", цитирана от БНР.  За почистването на средищното училище от седмици омоагат и лишени от свобода от Врачанския затвор. 30 на сто от отпуснатите в аванс от слуебното правителство 1 милион лева за възстановяването на Мизия са за ремонт на ремонт на засегнатите учебни заведения в бедстващия град

Подкрепата за независима Шотландия рязко се увеличи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/02/2372805_podkrepata_za_nezavisima_shotlandiia_riazko_se_uvelichi/?ref=rss


Подкрепата за това Шотландия да се отдели от Великобритания като независима държава рязко се е увеличила през август, показва социологическо проучване, разпространено в понеделник. Кампанията на привържениците на отделянето изостава само с 6 пункта зад защитниците на статуквото. До референдума остават 16 дни.

Допитването е първото, показващо значително разместване в нагласите на избирателите след двата телевизионни дебата по темата. Защитникът на независимостта Алек Салмънд доминира...

Преглед на варненския печат - 2 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=262816

“В “Слънчев ден” искат да строят къщи за богаташи”, четем от първа страница на вестник “Черно море”. Това е станало ясно по време на заседанието на Постоянната комисия по архитектура към Варненския общински съвет, която е дала съгласие за изработване на проект за Подробен устройствен план на комплекса.

Енергийният борд се събира на първо заседание

http://econ.bg/Новини/Енергийният-борд-се-събира-на-първо-заседание_l.a_i.564992_at.1.html

Енергийният борд, създаден преди седмица с решение на служебното правителство, се събира на първо заседание, съобщиха от правителствената...

Над 400 деца бежанци не ходят на училище у нас заради административни пречки

http://www.cross.bg/ychilishte-bezhantzite-bezhantzi-1428336.html

/КРОСС/От над 520 деца бежанци, които живеят в България, само 96 са се записали да ходят на училище през новата учебна година, съобщи за "Сега" източник от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). 424 няма да могат да учат от 15 септември, въпреки че всички отговорни административни фактори уверяваха преди година, че този проблем ще бъде решен бързо. В момента у нас има сирийчета, които не са ходили на училище от три години. Според различни данни около 2000 деца с бежански или хуманитарен статут са пропуснали поне една учебна година. По сведения на БЧК миналата година само около 50 деца със статут са ходили на училище. Причината не е в ниския интерес от страна на бежанците, както доскоро твърдяха от ДАБ, а в бюрократичните пречки, които държавата създава. Проблемът е, че агенцията спазва наредба от 2000 г. за приемане на бежанци в училищата, която не би трябвало да е валидна, тъй като се основава на вече несъществуващи членове в Закона за убежището и бежанците. Тя предвижда всички, желаещи да ходят на училище, да са завършили курс по български език към агенцията за бежанците и след това да минат през специална комисия, която да ги изпита. Такива курсове обаче започнаха да се организират едва пред последните няколко месеца и досега само доброволци преподаваха на децата в бежанските центрове

Златистия изчезна безследно. Версиите: Избягал в ЮАР или убит?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275371

Злати Златев изчезна безследно, след като напусна килията на затворническото общежитие в Самораново, за да лекува болния си крак във варненска болница. Златев заминал за морската столица с разрешение на административния ръководител на окръжната прокуратура в Кюстендил Камелия Стефанова. Във Варна в момента живее синът му Йордан, Злати Златев изчезна безследно, след като напусна килията на затворническото общежитие в Самораново, за да лекува болния си крак във варненска болница. Златев заминал за морската столица с разрешение на административния ръководител на окръжната прокуратура в Кюстендил Камелия Стефанова. Във Варна в момента живее синът му Йордан,

Теглят жребия за номерата на партиите в бюлетината

http://www.cross.bg/komisiya-tzentralnata-partii-1428334.html

/КРОСС/В Централната избирателна комисия днес ще бъде изтеглен жребият за номерата, с които политическите партии ще играят на парламентарните избори.  Очаква се представители на всички политически сили ще се съберат в ЦИК. За вота на 5-и октомври се регистрираха общо 22 партии и 7 коалиции. Днес и премиерът Георги Близнашки и екипът му по изборните въпроси ще се срещнат с ръководствата на Централната избирателна комисия и на Съвета за електронни медии.

Кръгла маса за рисковете при управление на евросредства организира правителството

http://pik.bg/кръгла-маса-за-рисковете-при-управление-на-евросредства-организира-правителството-news220438.html

Кръгла маса за рисковете при управление на евросредства организира правителството

По инициатива на вицепремиера Илияна Цанова от 09.30 часа в Гранитна зала на Министерски съвет ще се проведе кръгла маса, посветена на финансовите рискове при управление на европейските средства, съобщиха от правителствената информационна служба. Събитието за първи път ще събере на едно място представители на всички заинтересовани страни, като целта е да се възстанови диалогът между тях при изпълнението на проекти, финансирани от европейските фондове.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени състоянието на системите за управление и контрол, основните констатации от изготвен анализ на консултантската компания KPMG относно финансовите корекции и мерките за намаляването им през следващия период, както и механизмите за оптимизиране на контрола и предотвратяване на сериозни грешки в бъдеще.

Поканени за участие са представители на управляващите органи на оперативните програми и на структурите с контролни функции при управлението на публични средства и прилагането Закона за обществените поръчки – Държавен фонд „Земеделие”, дирекция „Национален фонд”, ИА „Одит на средствата от ЕС”, АДФИ, Сметната палата, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за обществени поръчки, Висшият административен съд, Прокуратурата, АФКОС, Икономическа полиция, ДАНС. В дискусиите ще се включат и бенефициентите на европейски средства – представителите на общини, ръководството на НСОРБ, работодателските и стопански организации, както и структури на централната администрация.

Форумът ще бъде открит от заместник министър-председателя по управлението на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова.

Андреев: До каквото и да се докосне ДПС, идва Армагедон

http://frognews.bg/news_75531/

Ще има битка на идеи, заяви по БТВ Методи Андреев. Попитали го дали би се съгласил направо от изборния щаб, от Цветан Цветанов и Андреев казал, че ще бъде такъв, какъвто хората го познават. Бил съм в голямата политика в едно по-романтично време; сега е по-сложно, но в политиката човек трябва да запази лицето си. Тя не е за цял живот, обясни той.

Злати Златев изчезна безследно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275368

Злати Златев изчезна безследно, след като напусна килията на затворническото общежитие в Самораново, за да лекува болния си крак във варненска болница. Златев заминал за морската столица с разрешение на административния ръководител на окръжната прокуратура в Кюстендил Камелия Стефанова. Във Варна в момента живее синът му Йордан, Злати Златев изчезна безследно, след като напусна килията на затворническото общежитие в Самораново, за да лекува болния си крак във варненска болница. Златев заминал за морската столица с разрешение на административния ръководител на окръжната прокуратура в Кюстендил Камелия Стефанова. Във Варна в момента живее синът му Йордан,

Волейболните национали почнаха с победа Световното в Полша

http://www.moreto.net/novini.php?n=262812

Националният волейболен отбор на България започна с победа участието си на Световното първенство в Полша. Националите надиграха убедително с 3-0 отбора на Мексико и гледат спокойно напред в групата, в която са още Русия, Канада и Египет.

Преглед на печата - 2 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=262815

Споровете около „Визия 2020", състоянието на армията и отношенията ни с НАТО са сред актуалните теми на вестниците във вторник. „Съветът по сигурността прие редактираната "Визия 2020" Съветът по сигурността към Министерския съвет одобрил с консенсус работния документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", съобщиха от Министерския съвет.

Истина или лъжа: Михаела Стоичкова живеела в село до Маями

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274697

Михаела, голямата дъщеря на Христо Стоичков, лъже, че семейството живее в Маями, писаха жълтите сайтове миналата седмица. Според тях футболистът обитава покрайнините на града - квартал, който приличал на село. В него живеели чернокожи, пласьори на упойващи вещества и емигранти, предимно от Южна Америка.

Ето каква е истината.

Лъжа е, Михаела, голямата дъщеря на Христо Стоичков, лъже, че семейството живее в Маями, писаха жълтите сайтове миналата седмица. Според тях футболистът обитава покрайнините на града - квартал, който приличал на село. В него живеели чернокожи, пласьори на упойващи вещества и емигранти, предимно от Южна Америка. Ето каква е истината. Лъжа е,

Русия скочи срещу западни дипломати

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/rusiia-skochi-sreshtu-zapadni-diplomati-6021343

Руското министерство на външните работи се оплака от представителя на САЩ в ОССЕ Даниъл Байър, френския външен министър Лоран Фабиюс и украинския министър на отбраната Валерий Хелетей

Църква рекламира чрез билборд, че Господ обичал секса

http://curious.actualno.com/Cyrkva-reklamira-chrez-bilbord-che-Gospod-obichal-seksa-news_47910.html

Църква в Пенсилвания рекламира чрез билборд проповедите, в които се твърди, че Господ обичал секса, съобщава в. "Хъфингтън пост". На магистрала Route 309 последователи на вероизповеданието ...

Peugeot 508 дебютира у нас

http://cars.actualno.com/Peugeot-508-debutira-u-nas-news_47652.html

В неделя, 31 август, на голф игрището „Света София“, официално бе представен новият PEUGEOT 508. Още по-интересното е, че българските медии и клиенти са сред едни от първите в свет...

Магистрала "Струма" трябва да е готова до 2022 г.

http://society.actualno.com/Magistrala-Struma-trjabva-da-e-gotova-do-2022-g-news_47912.html

Основни приоритети по ОП „Транспорт“ са АМ „Струма” и „Хемус“ в Южна и Северна България. Всички проекти, включени в ОП „Транспорт&...

Русия ще промени военната си доктрина

http://asia.actualno.com/Rusija-shte-promeni-voennata-si-doktrina-news_47915.html

Русия ще промени военната си доктрина, като основната причина за това са външнополитически фактори като разширяването на НАТО, западната система за противоракетна отбрана и ситуацията в Украйна. Това ...

Няма данни за нанесени щети от днешното земетресение в Перник

http://pernik.actualno.com/Njama-danni-za-naneseni-shteti-ot-dneshnoto-zemetresenie-v-Pernik-news_47916.html

Земетресение в района на Перник с магнитуд от 2,8 по скалата на Рихтер беше усетено тази сутрин на високите етажи в жилищните блокове в града. Люлеенето беше много кратко, може би две-три секунди. Въ...

Поредно спорно назначение в екипа на Близнашки

http://politics.actualno.com/Poredno-sporno-naznachenie-v-ekipa-na-Bliznashki--news_47917.html

Поредно назначение в екипа на служебния премиер Георги Близнашки предизвика вдигане на вежди. Кабинетът ще бъде съветван от Малина Крумова - зам.-екоминистър в миналия служебен кабинет и бивш ръководи...

Яне: Над 1 млн. гласа ще бъдат купени на изборите

http://politics.actualno.com/Jane-Nad-1-mln-glasa-shte-bydat-kupeni-na-izborite-news_47921.html

В централата на РЗС през последните 10 дни постъпиха много документи за рекордно купуване на гласове в цялата страна. От данните се вижда, че още сега е започнало т.нар. заграждане на гласоподаватели ...

Кой къде ще е в бюлетината - разбираме днес!

http://www.bnews.bg/article-115269

Днес ще се тегли жребият за поредността на политическите формации в бюлетината за парламентарните избори.

Българка и австралиец се ожениха в народни носии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274874

Българка и автралиец се ожениха в български народни носии в Смолян. Женя и Дейв Кнел изпълниха всички нашенски сватбарски обичаи. Булката е от Хасково, но живее със съпруга си в град Пърт, Западна Австралия.
Женя е минен инженер. Работела в компания в София, когато се запознала с Дейв, който е директор във фирмата. Двамата избрали Смолян, защото о Българка и автралиец се ожениха в български народни носии в Смолян. Женя и Дейв Кнел изпълниха всички нашенски сватбарски обичаи. Булката е от Хасково, но живее със съпруга си в град Пърт, Западна Австралия. Женя е минен инженер. Работела в компания в София, когато се запознала с Дейв, който е директор във фирмата. Двамата избрали Смолян, защото о

Най-важното от Варна във вчерашния 1 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=262806

Излезе от печат новият брой на Виж! Варна Най-новият културен гайд за Варна и региона вече има своя трети брой. След изключителния интерес, който предизвика пилотното издание през Юли, и последвалия втори Августовски брой, вече можем да намерим и книжката за Септември.

ЦИК тегли днес номерата на партиите за изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_383203.html

Днес в 17:30 часа в централата на ЦИК ще бъдат изтеглени номерата на партиите и коалиците, с които те ще се явят на изборите през октомври. Номерата на партиите ще бъдат определени чрез жребий на случаен принцип.  Жребият ще се проведе от 17.30 часа в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І” №1, откъм Ларгото, фоайето на зала „Света София”. OFFNews ще предава на живо тегленето на жребия.   

Кипър осъди изказване на турския президент Ердоган

http://offnews.bg/news/n_1/n_383202.html

Правителството на Кипър определи като незаконна визитата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Северен Кипър и осъди неговото изказване за необходимостта от решаване на кипърския проблем на основата на създаването на две равноправни държави. Това се казва в публикувано в понеделник изявление на официалния представител на правителството на страната Хикос Хростодулидис, цитирано от ИТАР-ТАСС, пише "Фокус". „Осъждаме всяко изявление или действие относно разрешението на кипърския конфликт, които се намират извън рамките на съответстващите резолюции на Съвета за сигурност на ООН, споразуменията на високо ниво от 1977 и 1979 година, както и съвместното изявление (на лидерите на двете общности на Острова от 11 февруари т.г. )”, подчерта Хростодулидис, коментирайки изказването на турския лидер в северната част на Кипър. В документа говорителят на кипърското правителство посочва, че Кипър смята за неприемливи постоянните призиви за въвличането на Гърция в диалога, които се правят с цел да приравни отговорността (на страните-гаранти на независимостта и териториалната цялостност на острова, каквито се явяват Турция и Гърция). По думите му, правителството на Кипър очаква президентът на Турция, която се стреми към присъединяване към ЕС, на пръв ред да призове за въвличането на европейския блок, член в който е и Кипър. „Искаме отново да заявим нашата решимост твърдо да настояваме за прекратяване на окупацията на острова и за достигане на справедливо и жизнеспособно решение на кипърския конфликт”, се казва още в текста на изявлението.

Енергийният борд към правителството се събира на първо заседание

http://pik.bg/енергийният-борд-към-правителството-се-събира-на-първо-заседание-news220436.html

Енергийният борд към правителството се събира на първо заседание

Енергийният борд към правителството ще проведе първото си заседание от 15 часа в Гранитната зала на МС, под председателството на вицепремиера Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Енергийният борд беше създаден като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на обществено значими въпроси в областта на енергетиката. Бордът беше създаден в изпълнение на приоритетите на служебния кабинет за продължаване на работата по реформите в енергийния сектор. 

Възможност за протоколни кадри е предвидена в началото на заседанието. Информация ще бъде разпространена след приключването му. 

Влизането в сградата на МС ще става между 14.25 ч. и 14.55 ч. при представяне на журналистически и на лични карти.

Ще вали яко, не излизайте без чадър

http://www.bnews.bg/article-115268

Над централните и източните райони от страната облачността ще намалее до слънчево време

След два месеца почивка на морето Владо Пенев се връща в театъра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274686

През лятото популярният актьор обиколи Черноморието. През лятото популярният актьор обиколи Черноморието. "Бях на места от Дуранкулак до Резово, на които изобщо не бях ходил. Два месеца си починах добре", каза той. И от няколко дни е в изцяло работен график, защото започна репетициите за новата си постановка "Жана". Тя е на известния режисьор Явор Гърдев. В нея Пенев играе богатия бизнесмен Витали.

Проф. Михаил Константинов: Реформаторският блок може да поеме ролята на ДПС

http://pik.bg/проф-михаил-константинов-реформаторският-блок-може-да-поеме-ролята-на-дпс-news220429.html

Проф. Михаил Константинов: Реформаторският блок може да поеме ролята на ДПС

"Може ГЕРБ и реформаторите да не съберат 121 мандата и тогава изходите са два. Или ГЕРБ ще направят правителство на малцинството, или ще поискат подкрепата на партии от типа на "България без цензура", или някоя от националистическите формации, ако влезе - "Патриотичният фронт" например, защото няма ясно обозначена лява или дясна физиономия", това казва проф. Михаил Константинов, цитиран от "24 часа". 

Другият изход би ГЕРБ да не достигне пълно мнозинство сам. "Тогава връща мандата. Той се дава на БСП, която също го връща, защото няма какво да го прави. 
Ще бъде смешно БСП да се опитва да управлява - трябва да забрави за това известно време. Тогава мандатът се дава на трета политическа сила. Тя би могла да е Реформаторският блок, защото третата политическа сила я избира президентът, а не е третата по размер формация. Той дава мандат на реформаторите, те канят ГЕРБ и правят управление", поясни проф. Констонтинов.

"ДПС няколко пъти държа мандата на правителства, които управляваха дълго. Например т.нар. Тройна коалиция между 2005 и 2009 г. беше с мандата на ДПС. Подобна роля - на мандатоносител, могат да изиграят и реформаторите. Това ще ги направи по-отговорни в политическото си поведение", категоричен е проф. Константинов.

- БСП трябва да се превърне, ако може, в нормална политическа сила. В момента тя е едно образувание в насипно състояние. Скъсани са връзки между електорат и ръководство. Самото ръководство е разбито, някакви кланове се бият помежду си. Това не е политическа партия. Така че като поседи 4-5 години в опозиция, БСП ще има прекрасната възможност да стане нормална партия, като поиска. Ако не стане, ще си ходи.

Разреждат спасителите на плажа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274779

С 30% е намален от вчера съставът на спасителите, които дежурят на варненските плажове. “От 41 поста съкращаваме 13 там, където няма голяма посещаемост. Останалите ще работят до края на септември. Ако времето е хубаво и в началото на октомври, ще осигурим мобилни обходни двойки, които да се грижат за сигурността на плажуващите”, обясни Андрей Васил С 30% е намален от вчера съставът на спасителите, които дежурят на варненските плажове. “От 41 поста съкращаваме 13 там, където няма голяма посещаемост. Останалите ще работят до края на септември. Ако времето е хубаво и в началото на октомври, ще осигурим мобилни обходни двойки, които да се грижат за сигурността на плажуващите”, обясни Андрей Васил

Пътна обстановка в страната - 2 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=262810

Ограничения за товарни автомобили: Временната организация в движението на МПС над 12 т, включително ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, за дните петък /от 18.

Облачно време днес, на места ще превали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275306

Днес над страната ще има разкъсана облачност, предимно значителна над Западна България и в следобедните часове в Югозападна ще превали. Над централните и източните райони от страната през деня облачността ще намалее до слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 24° и 29°, в София - около 24°. Днес над страната ще има разкъсана облачност, предимно значителна над Западна България и в следобедните часове в Югозападна ще превали. Над централните и източните райони от страната през деня облачността ще намалее до слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 24° и 29°, в София - около 24°.

Билетът за влак няма да поскъпва, уверява транспортният министър

http://business.actualno.com/Biletyt-za-vlak-njama-da-poskypva-uverjava-transportnijat-ministyr-news_47903.html

Цената на билетите за влак няма да се увеличават. В момента се работи по новия график за движение влаковете, който ще е в сила до края на тази и през следващата година. Това заяви в ефира на Нова теле...

ЦИК отказа на две сдружения на Бареков регистрация за наблюдатели за изборите

http://politics.actualno.com/CIK-otkaza-na-dve-sdrujenija-na-Barekov-registracija-za-nabludateli-za-izborite-news_47906.html

Има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще разгледа този въпрос, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов в инте...

Минимална заплата - максимална безотговорност

http://viewpoint.actualno.com/Minimalna-zaplata---maksimalna-bezotgovornost-news_47908.html

Удивително е колко инатливи може да бъдат политиците и с какво упорство пробутват рецепти за хапчета, които доказано не лекуват. След като кабинетът "Борисов" извади подоходната политика ...

Обновеното "Пежо" 508 дебютира в България на голф турнир

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/09/02/2372021_obnovenoto_pejo_508_debjutira_v_bulgariia_na_golf/?ref=rss


Обновеното "Пежо" 508 направи българският си дебют на спонсориран от марката голф турнир в клуб Св. София през уикенда. Отпред промените в колата включват нова радиаторна решетка и променена форма на фаровете. Изцяло светодиодните светлини, предлагани като опция, променят коренно излъчването на колата. Предният капак е станал по-хоризонтален, с което подобрява баланса между предната и задната част..

Отзад е променен дизайн на бронята, което подсилва защитната й функция. Задните...

Облачно време днес, на места ще превали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275304

Днес над страната ще има разкъсана облачност, предимно значителна над Западна България и в следобедните часове в Югозападна ще превали. Над централните и източните райони от страната през деня облачността ще намалее до слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 24° и 29°, в София - около 24°. Днес над страната ще има разкъсана облачност, предимно значителна над Западна България и в следобедните часове в Югозападна ще превали. Над централните и източните райони от страната през деня облачността ще намалее до слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 24° и 29°, в София - около 24°.

В Патра стартира първата програма за лечение с метадон

http://www.grreporter.info/V_Patra_startira_prvata_programa_za_lechenie_s_metadon/16035

Когато бъде напълно развита, програмата ще може да предоставя лечение на 150 затворници, като едновременно ще осигурява и психологическа и социална помощ на участниците в нея

прочети повече

Срокът за регистрация на кандидат-депутатите изтича днес

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/02/2372689_srokut_za_registraciia_na_kandidat-deputatite_izticha/?ref=rss


Днес е последният срок, в който районните избирателни комисии (РИК) регистрират кандидатските листи за участие в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. До днес трябва и партиите, коалициите и инициативните комитети, които искат регистрацията им за вота да бъде заличена, да поискат това от Централната избирателна комисия (ЦИК).

В изборната надпревара останаха 18 партии и 7 коалиции, след като на 22 август ЦИК заличи регистрацията на БКП заради недостатъчен брой валидни...

Рухна втора жилищна сграда във Франция

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ruhna-vtora-zhilishtna-sgrada-vyv-franciia-6021342

Сградата се намира в беден район в източната част на Лил. Загиналите майка и дете са били единствените ѝ обитатели

Съд забрани ползването на Uber в Германия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e0fb6d8/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csoftuer0C4580Ca0Csyd0Ezabrani0Epolzvaneto0Ena0Euber0Ev0Egermaniia0H1792450C/story01.htm

Използването на приложението нарушава Закона за транспорт на пътниците, отсъди районен съд във Франкфурт


Валенки върху кръст

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/02/2372040_valenki_vurhu_krust/?ref=rss


Тези дни попаднах на документален филм на Spiegel TV за нацисткия военнопрестъпник Юлиус Щрайхер. Един от по-слабо известните обвиняеми в Нюрнбергския процес, той се нарежда сред 24-те функционери на Райха, получили смъртни присъди през есента на 1946 г.

Щрайхер (роден през 1885 г.) произхожда от семейството на учители и самият преподава до началото на 20-те. Известен най-вече като основател, собственик и издател на националсоциалистическия вестник "Дер Щюрмер" (Der Stürmer) -...

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=262789

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 2 септември - вторник, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч - кв."Чайка" бл.27, 27A, 28, 29, 40, 41, 42.

Лидерски битки в 9 района избират половин парламент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275044

Едва 9 от общо 31 избирателни района за парламентарния вот избират близо половината от 240 депутати.
Точно 109 души представляват гражданите в София (с три избирателни района), Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград и емблематичния Кърджали. Това са и листите, в които партиите обикновено впрягат най-полулярните си лица за водачи, защо Едва 9 от общо 31 избирателни района за парламентарния вот избират близо половината от 240 депутати. Точно 109 души представляват гражданите в София (с три избирателни района), Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград и емблематичния Кърджали. Това са и листите, в които партиите обикновено впрягат най-полулярните си лица за водачи, защо

Проф. Михаил Константинов: Лошо, ако след 5 октомври се окажем без ново правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275007

- След дни стартира предизборната кампания. Колко ще повлияе на изхода от вота на 5 октомври?
- Предизборната кампания може да повлияе на класирането на две от по-малките партии, за които не е ясно отсега влизат ли в парламента, или не. Но на първите пет партии тя няма да повлияе особено. В тази връзка си мисля, че е крайно време да престанем да с - След дни стартира предизборната кампания. Колко ще повлияе на изхода от вота на 5 октомври? - Предизборната кампания може да повлияе на класирането на две от по-малките партии, за които не е ясно отсега влизат ли в парламента, или не. Но на първите пет партии тя няма да повлияе особено. В тази връзка си мисля, че е крайно време да престанем да с

Пет образователни приложения за деца

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/02/2370178_pet_obrazovatelni_prilojeniia_za_deca/?ref=rss


Както всичко хубаво, и лятната ваканция си има край. Неумолимо наближава времето, когато и децата, и родителите ще трябва да превключат на "училищен режим". 

Ученето обаче може да се окаже вълнуващо, любимо и неустоимо занимание, ако съумеем да го съчетаем със забавлението. В тазгодишната поредица "На училище" "Детски дневник" ще се постарае да представи ученето по-скоро като награда и отмора, а не като бреме. 

Научаването на нови неща обикновено става много по-лесно,...

2 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=262808

Събития 31 г. пр.н.е. — Война между Октавиан и Антоний: В Битката при Акциум Октавиан разгромява флотилията на Марк Антоний и Клеопатра. 1666 г. — Избухва Големият пожар в Лондон, който гори три дни и унищожава 10 000 сгради, включително катедралата Свети Павел.

От 50 до 100 лв. за Лудогорец - Реал (М)

http://bgfootball.actualno.com/Ot-50-do-100-lv-za-Ludogorec---Real-M-news_47890.html

От 50 до 100 лева ще струват масовите билети за мача Лудогорец - Реал, твърди "Стандарт". Най-ниската цена ще е зад вратите, а най-високата в сектор "А". Билетът за "В" щ...

Борисов: Малките партии ни извиват ръцете с поставяне на условия

http://izbori2014.actualno.com/Borisov-Malkite-partii-ni-izvivat-rycete-s-postavjane-na-uslovija-news_47894.html

Малко повече от месец, след като се закани, че ГЕРБ ще управлява само и единствено, ако разполага със 121 депутати, лидерът на партията Бойко Борисов промени позицията си. В кратко интервю по телефона...

Сърбия няма да подпише международния мирен договор с Косово

http://balkani.actualno.com/Syrbija-njama-da-podpishe-mejdunarodnija-miren-dogovor-s-Kosovo-news_47896.html

Сърбия няма да подпише международния мирен договор с Косово. Това каза сръбският министър на външните работи Ивица Дачич пред вестник "Данас", предаде БГНЕС. Миналата седмица косовският п...

Гърция бясна на Ердоган в Северен Кипър

http://balkani.actualno.com/Gyrcija-bjasna-na-Erdogan-v-Severen-Kipyr-news_47898.html

Изявленията на турския президент Реджеп Ердоган по време на визитата му в окупираната част на Кипър потвърждават агресивната политика на Анкара по отношение на острова, смята гръцкото външно минист...

Българи еничари ще се намерят винаги

http://cite.actualno.com/Bylgari-enichari-shte-se-namerjat-vinagi-news_47900.html

Българи еничари ще се намерят винаги. Върнете назад лентата и вижте кои и какви хора са влизали в ДПС. Първо търсете какво са заслужили за движението. Христо Бисеров какво да го анализираме. Той е в о...

Лудогорец с 8 млн. лв. от билети и тв права

http://bgfootball.actualno.com/Ludogorec-s-8-mln-lv-ot-bileti-i-tv-prava-news_47899.html

Лудогорец ще спечели около 8 млн. лева от продажба на билети за трите си домакински мача в Шампионската лига, както и от телевизионното им излъчване по целия свят. Отделно тимът вече си гарантира от У...

София е в топ 10 на най-чистите хотели в света

http://society.actualno.com/Sofija-e-v-top-10-na-naj-chistite-hoteli-v-sveta-news_47901.html

В десетката на най-чистите стаи в хотелите по света са Братислава, София, Лисабон, Хелзинки, Банкок и Берн. Най-добрите са условията за отсядане в Токио. Хотелите в японската столица са получили 8,93 ...

Московиси може да поеме икономиката в Еврокомисията, но под надзор

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/09/02/2372722_moskovisi_moje_da_poeme_ikonomikata_v_evrokomisiiata/?ref=rss


Бившият министър на финансите на Франция Пиер Московиси се очертава като фаворит за поста на еврокомисар по въпросите на икономическата и монетарната политика. Това твърдят пред "Ройтерс" френски дипломатически източници в момент, когато съставът е разпределението на постовете в новата Европейска комисия започват да придобиват очертания.

Тази позиция в Брюксел е много важна и влиятелна, тъй като освен всичко друго отговаря и за надзор над националните бюджети. Париж прокарва...

Министър спря излишен ремонт, но той си тече

http://www.bnews.bg/article-115267

Ремонтират приемната на директора на Националния център по обществено здраве и анализи... въпреки че новият здравен министър забрани и пренасочи парите към детската клиника на „Пирогов“.

2 септември в историята

http://www.cross.bg/pravitelstvo-voiina-kalendar-1428332.html

/КРОСС/ 31 г. пр.н.е. - Война между Октавиан и Антоний: В Битката при Акциум Октавиан разгромява флотилията на Марк Антоний и Клеопатра. 1666 г. - Избухва Големият пожар в Лондон, който гори три дни и унищожава 10 000 сгради, включително катедралата Свети Павел.1752 г. - Великобритания и нейните колонии в Америка изоставят Юлианския календар и започва използването на Грегорианския календар, при което датата 2 септември става 14 септември.1789 г. - Основано е Министерството на финансите на САЩ.1870 г. - Френско-пруската война: В Битката при Седан прусаци вземат в плен Наполеон III заедно с цялата му армия от 100 000 войници.1944 г. - Назначено е правителство на Константин Муравиев.1945 г. - Втората световна война завършва: Япония подписва акт за безусловна капитулация на борда на американския кораб Missouri в Токийския залив.1945 г. - Виетнам провъзгласява своята независимост от Франция и се преименува във Виетнамска Демократична Република (Северен Виетнам).1947 г. - Основан е Димитровград.1967 г. - Създадена е микродържавата Сийланд.1987 г. - В Москва започва процес срещу 19-годишния германски пилот Матиас Руст, който необезпокояван каца със своя самолет Чесна на Червения площад през май 1987.1991 г. - САЩ признава независимостта на балтийските страни - Латвия, Литва и Естония.1991 г. - БЗНС "Никола Петков" напуска СДС и заявява, че ще участва в изборите самостоятелно.1994 г

Св. мчк Мамант. Преп. Йоан постник, патриарх Константинополски. Св. 3628 мчци в Никомидия

http://www.cross.bg/mamant-sveti-svetetza-1428333.html

/КРОСС/ Светият мъченик Мамант се родил в Пафлагония. Родителите му, Теодот и Руфина, били знатни хора: и двамата произхождали от рода на патрициите, били почитани, богати и сияели с благочестие. Те не могли да скриват дълго своята вяра в Христа и горещата си любов към Него, и открито пред всички изповядали своето благочестие и мнозина обърнали към Христа. Затова за тях донесли на Александър, наместник на град Гангър. На този наместник била дадена заповед от царя - по всякакъв начин да разпространява и утвърждава почитането на езическите богове, а християните и всички, които не се подчиняват на тази царска заповед, да измъчва и убива. Като повикал Теодот на съд, Александър започнал да го принуждава да принесе жертва на идолите. Но Теодот даже не искал да слуша това, което му говорел наместникът. Александър, макар и да бил готов веднага да предаде на мъчение непокорния, се въздържал поради знатния произход на Теодот: защото нямал право да безчести и измъчва потомците на патрициите без изричното разрешение на царя. Затова Александър изпратил Теодот в Кесария Кападокийска при управителя Фавст. Този управител колкото бил усърден в своето безбожно нечестие, толкова бил жесток по отношение на християните. Като видял Теодот, Фавст веднага го затворил в тъмница. Последвала мъжа си и жената на Теодот, блажената Руфина, макар и по това време да била бременна: тя отишла в тъмницата заедно с него и тук търпяла страдания за Христа

Предстоящи събития в страната за днес, 2 септември

http://www.cross.bg/provede-zala-preskonferentziya-1428331.html

/КРОСС/ ***  София.От 9.30 ч. по инициатива на вицепремиера Илияна Цанова в Гранитна зала на Министерския съвет ще се проведе кръгла маса, посветена на финансовите рискове при управление на европейските средства, съобщиха от правителствената информационна служба. *** София.От 10 ч. в Министерски съвет премиерът проф. Георги Близнашки и екипът му по изборните въпроси ще се срещнат с ръководствата на Централната избирателна комисия и на Съвета за електронни медии. *** София.От 15 ч. в Гранитната зала на Министерски съвет под председателството на вицепремиера Екатерина Захариева ще се проведе първото заседание на Енергийния борд. *** София.В 11 ч. в Заседателната зала на МВР министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов ще даде пресконференция на тема: „Състояние на МВР към края на август 2014 година". *** София.От 12:00 часа заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов ще даде брифинг по актуални теми, свързани с горския сектор, заболяването „син език" и търговското дружество „Напоителни системи" ЕАД. *** Мизия.В 9.30 ч. министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова ще посети засегнатите от наводненията райони на град Мизия, за да се запознае на място с работата по възстановяването на пострадали учебни заведения. Тя ще бъде придружавана от заместник-министър Ваня Кастрева и директора на дирекция „Организация, контрол и инспектиране" в МОН Лазар Додев

САЩ предприеха операция срещу ислямистите в Сомалия

http://news.ibox.bg/news/id_2057868562

Представителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че резултатите се анализират

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1428328.html

/КРОСС/ Елица Тодорова, певица и музикантка Мая Георгиева, зам.-председател на надзорния съвет на Първа инвестиционна банка АД Велислава Кръстева, бивш зам.-министър на културата в правителството на Пламен Орешарски Найден Зеленогорски, икономист, политик, бивш кмет на Плевен Петър Вучков, телевизионен водещ Радослав Величков, състезател по борба, световен шампион и брознов олимпийски медалист  

Преглед на печата

http://www.cross.bg/spisutzi-izbiratelnite-novinar-1428329.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите страници „Фантомите" - законно в изборите - в. Труд - стр. 1Лимоните станаха 8,50 лева - в. 24 часа - стр. 1Над 400 деца бежанци не ходят на училище заради абсурдни пречки - в. Сега - стр. 1, 2Държавният дълг се увеличи с 2.5 милиарда евро за година - в. Сега - стр. 1, 3Морът в зоопарка продължава - в. Новинар - стр. 1, 2Селфи и среден пръст в документите за работа - в. Монитор - стр. 1, 6, 7 Набъбват „фантомите" в избирателните списъци - в. Дума - стр. 1, 2Без смартфони в училище - в. Стандарт - стр. 1, 2, 3Държавният дълг е на най-високото си ниво от седем години - в. Капитал Дейли - стр. 1, 3 Водещи заглавия на вътрешните странициОмекване към Русия - в. Труд - стр. 2БСП праща държавни експерти в банките - в. Труд - стр. 4Оправят щетите от градушката 5 пъти по-бързо - в. 24 часа - стр. 2, 3Миков: Много хора искат силна ръка, аз съм против - в. 24 часа - стр. 4Държавата отказва да признае 1 милион "фантоми" в избирателните списъци - в. Сега - стр. 2Работодателите са против ръст на осигуровките без реформи - в. Сега - стр. 3Правосъдният министър не отстъпи пред протеста на надзирателите - в. Сега - стр. 4Паркирането в цяла София може да стане платено - в. Сега - стр. 5Фал с компенсациите за засегнати от руското ембарго - в. Новинар - стр. 2Приеха редактирания вариант на "Визия 2020" - в. Новинар - стр. 2Женският пазар още чака търговци и клиенти - в. Новинар - стр

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/zhivo-listite-bulgariyatema-1428330.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва" Тема: Среща с първите таксиметрови шофьори, които ще ни оказват спешна помощ.Тема: На живо. Ще останат ли без спасители плажуващите през септември?Тема: Трябва ли да има глоби за неплатени здравни вноски? Злоупотребяват ли болниците с парите на здравната каса?Тема: Как ДПС влиза в предизборната битка? Какво правителство ще подкрепи партията на Местан?Гост: Камен КостадиновТема: Какво ново ще ни предложи обновеният женски пазар в София?Тема: На живо - да скочиш с парашут на 88 години! Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Наистина ли ще бъде завършена магистрала „Хемус", ще има ли строеж на огромни тунели в Кресненското дефиле и под Шипка, кога ще стане това и колко ще струва?Гост: Николина Ангелкова, транспортен министърТема: Кои са скритите козове на Татяна Дончева за изборите?Тема: Скандални ли са листите за вота на Реформаторския блок?Гост: Радан Кънев, лидер на РБТема: Отново нощен тормоз от ромски сватби - този път в Пазарджик.Тема: На живо - видински села на бунт. Блокират „Дунав мост" 2 - протестират срещу завод за гуми

Теглят жребия за номерата на бюлетините днес

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/tegliat-zhrebiia-za-nomerata-na-biuletinite-dnes-6021341

Ще стане ясен и редът за представяне на партиите и коалициите в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР

324 животни умрели от "син език" в Пиринско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4274888

324 животни в Благоевградска област са починали от болестта "син език". Най-много са болните и загиналите животни в Гоцеделчевски регион, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.
Близо 100 от умрелите са от община Сатовча, като доказано след кръвни изследвания е наличието на болестта в селата Сатовча, Долен и Осина. Една част от 324 животни в Благоевградска област са починали от болестта "син език". Най-много са болните и загиналите животни в Гоцеделчевски регион, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните. Близо 100 от умрелите са от община Сатовча, като доказано след кръвни изследвания е наличието на болестта в селата Сатовча, Долен и Осина. Една част от

На 2 септември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274716

Велислава Кръстева, зам.-министър на културата в правителството на Пл. Орешарски

Георги Терзийски, бивш депутат

Елица Тодорова, певица и музикантка

Иван Тенев, светски хроникьор

Йордан Николов, зам. кмет на Стара Загора

Коста Базитов, бивш областен управител на Варна

Мая Георгиева, банкер, зам.-председател на Надзорния съвет на Велислава Кръстева, зам.-министър на културата в правителството на Пл. Орешарски Георги Терзийски, бивш депутат Елица Тодорова, певица и музикантка Иван Тенев, светски хроникьор Йордан Николов, зам. кмет на Стара Загора Коста Базитов, бивш областен управител на Варна Мая Георгиева, банкер, зам.-председател на Надзорния съвет на

Прогноза за времето - 2 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=262807

Днес над страната ще има разкъсана облачност, предимно значителна над Западна България и в следобедните часове в Югозападна ще превали. Над централните и източните райони от страната през деня облачността ще намалее до слънчево. Ще духа слаб източен вятър.

И ФБР тръгна да рови голите снимки на Лорънс

http://www.bnews.bg/article-115266

ФБР започна разследване на изтеклите в мрежата голи снимки на Дженифър Лорънс.

Татяна Дончева: Казусът "КТБ" ще бъде тест за предизборната кампания

http://izbori2014.actualno.com/Tatjana-Doncheva-Kazusyt-KTB-shte-byde-test-za-predizbornata-kampanija-news_47883.html

Казусът "КТБ" ще бъде тест за предизборната кампания. Това заяви лидерът на партия "Движение 21" Татяна Дончева в ефира на Нова телевизия. Тя допълни, че казусът може да разклати ...

Без смартфони в клас

http://education.actualno.com/Bez-smartfoni-v-klas-news_47889.html

Тотална забрана на смартфоните в клас обмислят директори. 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София ще запише в правилника си, че на учениците се разрешават телефони до около 50 лева, предупреди ше...

Защо е добре да има държава Кюрдистан?

http://asia.actualno.com/Zashto-e-dobre-da-ima-dyrjava-Kurdistan-news_47891.html

Германия официално потвърди, че ще подкрепи с оръжие иракските кюрди в борбата им срещу ислямистите. Ако те успеят да създадат независима кюрдска държава, от това би спечелил целият регион. Коментар...

Отново спират водата в някои части на София

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/otnovo-spirat-vodata-v-niakoi-chasti-na-sofiia-6021339

"Софийска вода" временно ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството

Подкрепата за независимост на Шотландия расте

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e0f48bd/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cpodkrepata0Eza0Enezavisimost0Ena0Eshotlandiia0Eraste0H1792430C/story01.htm

Дни преди референдума кампанията за независимост вече изостава само с 6 пункта от тази за оставане в Обединеното кралство


Миш-маш на Горския

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4274587

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Цанова свиква дискусия за проблемите при усвояването на евросредства

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/02/2372456_canova_svikva_diskusiia_za_problemite_pri_usvoiavaneto/?ref=rss


По инициатива на вицепремиера Илияна Цанова в Министерски съвет ще се проведе кръгла маса, посветена на финансовите рискове при управление на европейските средства. Събитието за първи път ще събере на едно място представители на всички заинтересовани страни, като целта е да се възстанови диалогът между тях при изпълнението на проекти, финансирани от европейските фондове.

Цанова съобщи, че ще организира такава дискусия след като беше установено, че през тази година България може да...

Катастрофа в Далас, 6 жертви

http://www.vesti.bg/novini/katastrofa-v-dalas-6-zhertvi-6021340

В резултат на автомобилна катастрофа в Далас, щат Тексас, загинаха 6-има души.

Как за поколение изчезна цял животински вид?

http://www.bnews.bg/article-115217

Преди точно 100 години умира последният в света странстващ гълъб – Марта.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване