ФИРМА ДЕЗИНФЕКЦИЯ ПРОМЕНИ ТАКТИКАТА СИ, ПРИ УНИЩОЖАВАНЕ НА ДРЪВЕТАТА. ВМЕСТО ДО КОРЕНА ЧУПАТ ВРЪХЧЕТА НА ФИДАНКИТЕ.

http://www.zapernik.com/obshtestvo/firma-dezinfekciya-promeni-taktikata-si-pri-unishtojavane-na-druvetata_33995/

ЗАЩО ТЕЗИ НАХАЛНИЦИ, УНИЩОЖИТЕЛИ ОСТАВАТ НЕ НАКАЗАНИ-ЯНАКИЕВА?

Преди показах как общинска фирма, ДЕЗИНФЕКЦИЯ, унищожава системно тротоарните декоративни дървета. След този сигнал , фиданките станаха все по-високи и по-високи. В момента, 2.09.2014 г. стигнаха до около 180 сантиметра. Но иновацията на служителите от горната фирма използват новости, като...

Продължава

Борисов: Не бива и да си помисляме да се въоръжаваме и да плашим руснаците с война

http://www.cross.bg/borisov-durzhava-naii-bednata-1428380.html

/КРОСС/„Категорично няма да приема увеличаването на военния бюджет", заяви пред "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпроса дали ще изпълни ангажимента, поет от президента Плевнелиев в Брюксел, България да повиши финансирането на армията от 1,3% на 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП). "Когато няма пари за пенсии, за майчинските, за финансиране на европроекти, откъде да вземем още 200 милиона лева за армията", пита Борисов. „Каквито и ангажименти да поеме Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Уелс, те трябва да бъдат съобразени с възможностите на най-бедната държава в ЕС", допълва той. След броени дни обаче Плевнелиев ще отиде на срещата на върха на НАТО в Уелс с ангажимента разходите на България за отбрана през 2015 година да се увеличат с още 200-300 милиона лева. "Той може да обещае колкото иска, негово право е, аз не му се бъркам. Но ние сме най-бедната държава и крайно време е и руснаци, и американци, и всички да разберат, че не може от най-бедната държава и най-бедния народ само да искат", обясни мотивите си Борисов. Бившият премиер е и против в стратегията да бъде записано, че с Русия сме в някакъв вид война: "Русия е стратегически партньор за България, тя е огромен излаз на нашите стоки като пазар. Неслучайно канцлерът Меркел ми каза, че е абсурдно военно решение на кризата в Украйна

Потвърдиха регистрацията на Октай Енимехмедов за изборите на 5 октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275691

Потвърдена е регистрацията на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов за  за депутат във 2 МИР Бургас, обявиха от Районната избирателна комисия в Бургас с решение от 1 септември.
Енимехмедов е издигнат от Инициативен комитет, представляван от Руси Ангелов Атанасов и регистриран на 19 август. Комитетът е внесъл подписка на хартиен носител, Потвърдена е регистрацията на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов за  за депутат във 2 МИР Бургас, обявиха от Районната избирателна комисия в Бургас с решение от 1 септември. Енимехмедов е издигнат от Инициативен комитет, представляван от Руси Ангелов Атанасов и регистриран на 19 август. Комитетът е внесъл подписка на хартиен носител,

Спипаха 850 души, укрили 200 млн. лева доходи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275697

850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година, са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данни на Национална агенция за приходите. На всички тях са издадени ревизионни актове.
Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, 850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година, са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данни на Национална агенция за приходите. На всички тях са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително,

Фандъкова: Държавата и общините са партньори с една и съща цел

http://pik.bg/фандъкова-държавата-и-общините-са-партньори-с-една-и-съща-цел-news220499.html

Фандъкова: Държавата и общините са партньори с една и съща цел

Важно е да разделяме грешките на растежа от умишлените и нарушенията, когато говорим за санкции и когато сме изправени пред ситуация, в която има общини, които трябва да плащат финансови корекции повече, отколкото са им бюджетите. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на кръгла масата „Финансови рискове при управление на евросредствата – първите 7”, посветена на финансовите рискове при управление на европейските средства, предаде.

„Столичната община е най-големият бенефициент”, подчерта Фандъкова и обясни, че това не е случайно, тъй като тук живеят 20% от населението на България, като ежедневно пребивават ¼. „Всички тези хора плащат данъците си тук и имат правото да използват и европейските средства за подпомагане и подобряване на живота им”, посочи Фандъкова. Според нея, когато говорим за ефект, той се вижда в много общини и конкретно в Столична община – нови автобуси, трамваи, тролеи, строящият се завод за отпадъци. „Ефектите се виждат от хората и хората оценяват нуждата и възможността България да се възползва от този финансов ресурс, особено в годините на криза. Това за много от нас бяха средствата, с които успявахме да подобряваме живота на хората”, посочи Фандъкова. По думите й, държавата и общините в този процес са партньори, които имат една и съща цел – България максимално и ефективно да се възползва от този финансов ресурс. Фандъкова заяви, че на практика, когато се налагат корекции, държавата и общините се държат като врагове, а не трябва отговорността да се прехвърля. „Когато става въпрос за финансови корекции имаше период, в който не се взимаха правилните решения, а цялата отговорност се стоварваше на общините. Ние сме партньори, но всеки от нас има своите отговорности”, каза още Йорданка Фандъкова.

При откриването на кръглата маса финансовият министър Румен Порожанов заяви, че правилното управление на средствата и допуснатите грешки дават измерение във всяко измерение на бюджетите. „България е сравнително малка икономика, бюджетите не са в параметрите, които лесно могат да поемат една или друга финансова корекция”, обясни той и допълни, че извличането на поуки и набелязването на правилните стъпки е изключително важно, за да бъдат избегнати проблемите.

Цанова: 166 млн. лв. корекции по ОП за обществени поръчки

http://www.vesti.bg/pari/biznes/canova-166-mln.-lv.-korekcii-po-op-za-obshtestveni-porychki-6021361

Над три четвърти от стойността на всички финансови корекции са наложени по ОП "Околна среда"

Безплатни прегледи на болница "Света София" по ин витро програмата "40+"

http://www.vesti.bg/novini/bezplatni-pregledi-na-bolnica-sveta-sofiia-po-in-vitro-programata-40-6021365

Първа САГБАЛ "Св. София" - София започва отново кампания за безплатни прегледи и консултации в рамките на програмата за лечение и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми "40+", съобщиха от болницата.

Борисов: По-малките партии да не поставят условия, а да кажат как могат да подкрепят стабилността

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275634

По-малките партии трябва да кажат какво биха могли да направят, за да подкрепят стабилността. В България е точно обратното - всички чакат и тактиката им е как да накарат първите големи партии да се съобразят с тях. Това каза за Фокус председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му лидери на партии, По-малките партии трябва да кажат какво биха могли да направят, за да подкрепят стабилността. В България е точно обратното - всички чакат и тактиката им е как да накарат първите големи партии да се съобразят с тях. Това каза за Фокус председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му лидери на партии,

Проверка на НАП разкри 850 души, укрили данъци за 30 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/09/02/2372909_proverka_na_nap_razkri_850_dushi_ukrili_danuci_za_30/?ref=rss


Националната агенция за приходите разкри 850 души, на които в периода от януари до юни е направена ревизия. Те са  укрили данъци върху доходите за 20 млн. лв.

Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство.

Над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти,...

Григор срещу Монфис в четвъртия кръг на US Open

http://www.moreto.net/novini.php?n=262834

Най-добрият български тенисист Григор Димитров излиза срещу французина Гаел Монфис в осминафинал на последния за годината турнир от Големия шлем – Откритото първенство по тенис на Съединените щати. Срещата ще започне след 22:00 часа българско време, а поставеният под номер 7 в основната схема българин ще има честта да играе на най-големия корт в света – „Артър Аш Стейдиъм“ в Ню Йорк.

Бременна сред жертвите на нагла банда за грабежи

http://pik.bg/бременна-сред-жертвите-на-нагла-банда-за-грабежи-news220511.html

Бременна сред жертвите на нагла банда за грабежи

Няколко денононощия работа, издирване и разпитване на свидетели, проверка на десетки записи на видеокамери предшестват разкриването на изключително агресивната банда от кв."Победа", която за пет дни - от 22 до 26 август извършва 5 престъпления, пише "24 часа".

В края на миналата седмица от ОД на МВР съобщиха, че са заловени четирима. Това са 27-годишният Зафир Георгиев, 20-годишният Тодор Чакъров, 17-годишният Назми Б. и 21-годишният Георги Шишков. По-късно се оказало, че Шишков няма пряко участие в престъпленията.

През последните 2 месеца в центъра на Бургас няма нито един грабеж, но от 22-ри август започва тежка серия. Първо е ограбена двойка - 31-годишна бургазлийка и 31-годишен мъж от Монтана, които около 4.10 ч. вървят по стълбите зад Морското казино. Нападателите са трима, единият удря мъжа, другият налита на жената и издърпва чантата й. Вечерта на същия ден безцеремонно са нападнати две жени. Бягайки от местопроизшествието, бандитите попадат на младо семейство и единият от тях блъска жената, която е бременна.

Ново нападение има на следващия ден - на ул. "Цариградска".
Затруднението за полицията идва от показанията на пострадалите. Те описват по различен начин нападателите си. Двойката до Казиното е категорична, че бандитите не приличат на роми.

Почеркът беше непознат за нас, първо, става въпрос за трима извършители, второ - нападенията са внезапни, много агресивни и безкрупулни, казва началникът на централното Първо райнонно управление Красимир Кирязов.

Прегледи на камерите близо до първите местопроизшествия и по евентуалните маршрути на бандитите не водят до полезна информация.

На 25 август около 04.47 обаче на автобусната спирка до стадион "Черноморец" бандидите извършват нов удар - отмъкват кожена чанта с 30 лв., мобилен телефон и лични документи. След това побягват към паркиран наблизо микробус. Монтирана наблизо камеро улавя точно този момент. Освен това попадение , за разплитането на случая решаваща се оказва и оперативна информация, до която успява да се добере служител от участъка в кв. "Победа".

Преди да бъдат задържани, тримата разплакват и 46-годишна бургазлийка - късат ланец от врата й тъкмо когато се качва на автобус 211.
Извършени са разпознавания с всички пострадали, казва шефът на криминалистите в Първо РУ Маргарит Димитров.

Все още не е ясно дали случая ще бъсе поет от окръжна или от районна прокуратура. Според нас има данни за престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 2 - за грабеж след предварителен сговор, казва горителят на районна прокуратура Георги Чинев. Тази квалификация би донесла присъда от 5 до 15 години и конфискация на 50 процента от имуществото. Затова папката е изпратена на окръжните обвинители. Те обаче я връщат на ниво районно обвинение. Спорът се очаква да бъде разрешен днес от апелативна прокуратура.

Потвърдено: Октай Енимехмедов ще участва в изборите на 5 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275675

Потвърдена е регистрацията на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов за  за депутат във 2 МИР Бургас, обявиха от Районната избирателна комисия в Бургас с решение от 1 септември.
Енимехмедов е издигнат от Инициативен комитет, представляван от Руси Ангелов Атанасов и регистриран на 19 август. Комитетът е внесъл подписка на хартиен носител, Потвърдена е регистрацията на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов за  за депутат във 2 МИР Бургас, обявиха от Районната избирателна комисия в Бургас с решение от 1 септември. Енимехмедов е издигнат от Инициативен комитет, представляван от Руси Ангелов Атанасов и регистриран на 19 август. Комитетът е внесъл подписка на хартиен носител,

850 души укрили доход от 200 млн. лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275690

850 физически лица, ревизирани в периода от януари до юни тази година, са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данни на Национална агенция за приходите.
На всички тях са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство. 850 физически лица, ревизирани в периода от януари до юни тази година, са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данни на Национална агенция за приходите. На всички тях са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство.

Борисов: Малките партии да кажат как могат да подкрепят стабилността, а не да поставят условия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275700

По-малките партии трябва да кажат какво биха могли да направят, за да подкрепят стабилността. В България е точно обратното - всички чакат и тактиката им е как да накарат първите големи партии да се съобразят с тях. Това каза за Фокус председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му лидери на партии, По-малките партии трябва да кажат какво биха могли да направят, за да подкрепят стабилността. В България е точно обратното - всички чакат и тактиката им е как да накарат първите големи партии да се съобразят с тях. Това каза за Фокус председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му лидери на партии,

Понесли сме 166 млн. лева финансови корекции по оперативните програми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275698

До момента 166 млн. лева финансови корекции по оперативните програми е понесла държавата, които се дължат предимно от обществени поръчки. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските фондове Илияна Цанова при откриването на кръгла маса „Финансови рискове при управление на евросредствата – първите 7”, До момента 166 млн. лева финансови корекции по оперативните програми е понесла държавата, които се дължат предимно от обществени поръчки. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските фондове Илияна Цанова при откриването на кръгла маса „Финансови рискове при управление на евросредствата – първите 7”,

Фонд „Земеделие” отпуска 4,4 милиона лева за пропаднали площи

http://pik.bg/фонд-„земеделие”-отпуска-44-милиона-лева-за-пропаднали-площи-news220508.html

Фонд „Земеделие” отпуска 4,4 милиона лева за пропаднали площи

Земеделските стопани, чиито площи бяха напълно унищожени от природните бедствия през миналата година, ще бъдат компенсирани с общо 4,4 милиона лева. Това реши на последното си заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция, съобщиха от пресцентъра на фонда. Държавната помощ се дава на фермери, чиито култури са пострадали от измръзване, наводнения, от бури с проливни дъждове, градушки и суша.

Компенсации по схемата ще получават фермерите, които имат издаден протокол за напълно пропаднали площи в следствие на природно бедствие или неблагоприятно климатично условие. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащите им се субсидии. Изключение прави щетата от суша, която не е елемент на застрахователно събитие и се изплаща без редукция.

Документите за подпомагане за пропадналите площи се приемаха в областните дирекции на ДФ „Земеделие” от 10 юли до 1 август 2014 година. В този период са приети 335 заявления на земеделски производители от цялата страна.

Компенсациите вече се превеждат по банковите сметки на засегнатите. Всички субсидии по финансовата линия ще бъдат изплатени най-късно до 15 септември 2014 г.

ЕВН поиска 18% поскъпване на тока от октомври

http://www.mediapool.bg/evn-poiska-18-poskapvane-na-toka-ot-oktomvri-news224366.html

Поскъпване на тока за бита с близо 18 на сто от 1 октомври поиска доставчикът на електроенергия в Югоизточна България ЕВН. Заявлението е внесено във вторник в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) като целта е да се коригират грешките на последните ценови решения на регулатора, с които само през 2013 г. токът бе поевтинен на три пъти – със 7 на сто, с 5 на сто и 2 на сто. Другите двама доставчици засега не казват дали също са внесли разчети за цените си от 1 октомври или ще чакат ДКЕВР да им определи служебни такива. Според ЕВН, повишението на цената от 1 юли с около 2 процента не е достатъчно, а освен това в ценообразуването е запазват неправомерно намалени оперативни и инвестиционни разходи, които трябва да бъдат приведени в реалните им стойности, защото "не може да си затворим очите, ако не искаме децата ни да останат на тъмно", каза пред журналисти регионалният мениджър на компанията Йорг Золфелнер. По изчисления на дружеството от исканото от тях средно увеличение на цената за регулирания пазар със 17.9 на сто 10.7 процента остават за ЕВН, за да може да инвестира в подмяна на мрежа и вкарването й под земята за намаляване на авариите, за ремонт на подстанции и гарантиране на качество на доставките на ток и непрекъснатост на електроснабдяването. Останалите 7.2 на сто увеличение директно отиват в НЕК и така компанията ще получи близо 70 млн. лв. повече, при това при абсолютно справедливо разпределение на разходите, смятат от ЕВН. Тяхното предложение е цената на дневната енергия да стане 18.205 стотинки за киловатчас, а нощната – 11.244 ст. като тарифите са без ДДС. В момента клиентите на дружеството плащат за дневна консумация по 15.656 ст, а нощем – по 8.926 ст/кВтч без ДДС. "Ако ДКЕВР приеме нашето предложение, месечна сметка с потребление от 200 киловата дневна енергия и 70 кВтч – нощна, ще се повиши от сегашните 45.07 лв. с ДДС на 53.14 лв.", изчисли членът на управата на компанията Гочо Чемширов. По думите на Золфелнер внасянето на ценовото предложение е по тяхна инициатива, "за да се започне открита дискусия и да сме честни с регулатора". Той обясни, че ако получи по-ниско от исканото поскъпване на тока, компанията ще внесе ново ценово предложение през декември. Регионалният мениджър на ЕВН смята, че поетапното покачване на цената на тока, каквато теза лансира миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, няма да помогне за балансирането на системата, защото с периода на отлагане на въвеждането на реалните цени на тока ще се натрупват нови, макар и по-малки дефицити. В сегашното си заявление ЕВН отново оспорва определените им от ДКЕВР с предишни решения технологични загуби при преноса на енергия по мрежата от 8 процента при реални 10.7 на сто, както и непризнаването на разходи за инвестиции в цената им от август 2013 г.. Дружеството все пак е инвестирало 56 млн. лв. в мрежата, като част от вложенията са на правени със заеми, което ги оскъпява. Нужните му годишни инвестиции за ремонт и поддръжка на мрежата са 141 млн. лв., посочи Гочо Чемширов. По думите му подобни суми ще позволят на дружеството да вкара 80 на сто от мрежата си под земята. В момента кабелна е едва 26.4 на сто от мрежата на дружеството, а всъщност едва 20 процента трябва да е въздушната мрежа, която в момента често се къса при бури и при прелет на птици. Золфелнер посочи, че административните разходи на дружеството за заплати и дейност са едва 5 процента от всички техни разходи. В същото време компанията харчи по 25 млн. лв. годишно за отчитане всеки месец на електромерите, като тези разходи може значително да се оптимизират при отчитане на три месеца, сметна регионалният мениджър на ЕВН. "От 2005 година насам регулаторът не определя реалните оперативни разходи на дружеството", посочи Золфелнер и разкритикува ДКЕВР, че определя произволни суми за различните видове разходи на компанията. Според него няма никаква логика една и съща енергия, която НЕК продава на пазара, да струва 30 лв., когато електроразпределителните дружества си я купуват за покриване на технологичните разходи, и 141 лв. за мегаватчас иначе.   От ЕВН обаче уточниха, че техните разчети са правени при сега действащите цени на продаваната от НЕК електроенергията. Държавната компания обаче също може да поиска вдигане на цените й, което ще се отрази още нагоре в крайната тарифа за битовите клиенти и малките фирми, който ползват ток от регулирания пазар.

ЕВН поиска поскъпване на тока с 18% от 1 октомври

http://www.mediapool.bg/evn-poiska-poskapvane-na-toka-s-18-ot-1-oktomvri-news224366.html

Доставчикът на електроенергия в Югоизточна България ЕВН ще поиска поскъпване на тока за крайните потребители с близо 18% от 1 октомври, обявиха от компанията във вторник.   От увеличението 10.7% ще остават за компанията, останалите - за НЕК.   Според ръководството на компанията увеличението се налага, за да може да бъде осигурена по-добра услуга на клиентите. С предложенията на ЕВН за промени в цените се коригират грешки на последното ценово решение на ДКЕВР, твърдят от ЕВН.   Очаквайте подробности

Илияна Цанова: Понесохме 166 млн. лева корекции по оперативните програми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275685

До момента 166 млн. лева финансови корекции по оперативните програми е понесла държавата, които се дължат предимно от обществени поръчки. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските фондове Илияна Цанова при откриването на кръгла маса „Финансови рискове при управление на евросредствата – първите 7”, До момента 166 млн. лева финансови корекции по оперативните програми е понесла държавата, които се дължат предимно от обществени поръчки. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските фондове Илияна Цанова при откриването на кръгла маса „Финансови рискове при управление на евросредствата – първите 7”,

Гореща вана и банани за по-добър сън

http://www.vesti.bg/novini/goreshta-vana-i-banani-za-po-dobyr-syn-6021362

Малки корекции в начина на живот могат да намалят чувството на изтощение през целия ден и да ви помогнат да подобрите съня си.

Неправомерно използване на гориво с намалена ставка разкри митническа мобилна група

http://www.cross.bg/gorivo-leva-tona-1428379.html

/КРОСС/ Неправомерно използване на гориво с намалена ставка разкри митническа мобилна група. При проверка в транспортна база на фирма за превоз на товари в района на Севлиево митническите служители откриха 6 тона гориво, маркирано с червен маркер и предназначено единствено за отопление. В рамките на проверката е установено, че с такова гориво системно са зареждани агрегати на хладилни ремаркета. Разликата в акцизните ставки на „оцветеното" и „редовното" гориво е 595 лв. на тон. Открити са документи за 20 досегашни доставки за общо количество близо 50 тона, за които има данни, че маркираното гориво е използвано не по предназначение, т.е. в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове. Работата по случая продължава. Фискалният ефект от разкрития случай е 40 000 лева, от които близо 30 000 лева довнесен акциз и 10 000 лева глоби.

ГЕРБ-Сливен регистрира листата си с кандидати за народни представители

http://pik.bg/герб-сливен-регистрира-листата-си-с-кандидати-за-народни-представители-news220505.html

ГЕРБ-Сливен регистрира листата си с кандидати за народни представители

ГЕРБ-Сливен регистрира листата си с кандидати за народни представители за предстоящите на 5 октомври предсрочни парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Документите бяха внесени от общинския председател на партията Здравко Костадинов.

Водач на листата е областният координатор и народен представител в 41-то и 42-то Народно събрание Десислава Танева. Втора е Галя Захариева – педагог, бивш зам.-кмет на община Нова Загора и народен представител в 42-то Народно събрание.

На трето място е адвокат Мария Белова, четвърти е Камен Костов – магистър социални дейности, пети – доц. Петьо Келеведжиев – доктор на математическите науки и преподавател в ИПФ-Сливен.

Шестата позиция заема Ивайло Енев – зам.-кмет на община Нова Загора, а седма – Милена Чолакова – преподавател в ПМГ „Д.Чинтулов”-Сливен.

Президентът на Българската федерация по хокей Красимир Кръстев е осми в листата на ГЕРБ-Сливен, девети е зам.-кметът на община Твърдица Петко Борисов, а десета – Силвия Маринова – политолог, член на младежката организация на ГЕРБ в Сливен.

На 11-то място е Георги Стоянов – икономист, а на 12-то – Веселина Миланова – земеделски производител.

До Гърция по магистрала - най-рано през 2020 година

http://www.vesti.bg/bulgaria/do-gyrciia-po-magistrala-naj-rano-prez-2020-godina-6021360

Строежът на "Струма" е приоритет, заяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова

ООН: 1 млн. украинци са напуснали дома си

http://europe.actualno.com/OON-1-mln-ukrainci-sa-napusnali-doma-si--news_47974.html

Броят на хората, които са напуснали дома си в резултат на въоръжения конфликт в източната част на Украйна, надхвърли 1 милион души. От тях 260 000 души са вътрешно разселени лица, тоест са останали на...

Ансамбъл "Родопа" ще e домакин на първите годишни национални награди за фолклор

http://society.actualno.com/Ansambyl-Rodopa-shte-e-domakin-na-pyrvite-godishni-nacionalni-nagradi-za-folklor-news_47981.html

Ансамбъл „Родопа” ще бъде домакин на първите годишни национални награди за фолклор. Това каза директорът и главен художествен ръководител на ансамбъла Адриан Петров, предаде Фокус....

"На един черпак разстояние" - най-добрият роман за света на кулинарията

http://books.actualno.com/Na-edin-cherpak-razstojanie---naj-dobrijat-roman-za-sveta-na-kulinarijata-news_47982.html

Новата книга на издателство „Вакон” – „На един черпак разстояние” на Ричард Морей е вкусен и ароматен разказ за млад индиец, който заминава за Париж, ...

Амнести: ИД извършва етническо прочистване в Ирак

http://asia.actualno.com/Amnesti-ID-izvyrshva-etnichesko-prochistvane-v-Irak--news_47985.html

Амнести Интернешънъл съобщи, че има нови доказателства, че бойците от "Ислямска държава" (ИД) извършват "вълна от етническо прочистване" срещу малцинствата в Северен Ирак, предад...

Марина Цветаева и нейният "Живот в огъня"

http://books.actualno.com/Marina-Cvetaeva-i-nejnijat-Jivot-v-ogynja-news_47984.html

Марина Цветаева (1892-1941) e една от най-големите поетеси на XX век. Красивите й, предизвикващи възхищение стихове са добре познати, както в Русия, така и по целия свят, но за личния живот на тази не...

Тазгодишният износ на пшеница е по-слаб

http://society.actualno.com/Tazgodishnijat-iznos-na-pshenica-e-po-slab-news_47987.html

Износът на пшеница е по-слаб тази година. Това каза Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и ...

Йордан Бакалов: Няма да има проблеми със заплатите на полицаите

http://press.mvr.bg/NEWS/news140902_03.htm

Министърът оповести резултатите от извършения по негова заповед финансов одит на вътрешното ведомство

Рики Мартин иска да става татко и на момиченце

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/riki-martin-iska-da-stava-tatko-i-na-momichence-6021359

Певецът е готов да задвижи плановете, за да се появи на бял свят догодина "момиченцето на татко"

Данъчните спипаха 850 души, укрили доход от 200 млн. лв.

http://offnews.bg/news/n_1/n_383259.html

850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година са укрили 200 млн. лв. доходи, което представлява 20 млн. лв. данъци, невлезли в държавната хазна. Според данни на Национална агенция за приходите (НАП) на всички 850 души са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство. Над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които един човек притежава са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години. Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за шестте месеца на 2014 г. е 33 млн. лв. При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и др. Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

Заплата до 5993 лева чрез бюрото по труда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275679

Заплата от 5993,27 лева е най-високата, която се предлага от бюрото по труда, показват данните на Агенцията по заетостта към 1 септември. Тя е за софтуерни разработчици, които имат стаж от 2 до 5 години и владеят руски и английски. В класацията на най-високите възнаграждения влиза още работата на строителен инженер в “Южен поток” - 4000 лева, ... Заплата от 5993,27 лева е най-високата, която се предлага от бюрото по труда, показват данните на Агенцията по заетостта към 1 септември. Тя е за софтуерни разработчици, които имат стаж от 2 до 5 години и владеят руски и английски. В класацията на най-високите възнаграждения влиза още работата на строителен инженер в “Южен поток” - 4000 лева, ...

Банка ДСК и "Групама Застраховане" с онлайн платформа за автомобилни застраховки

http://econ.bg/Новини/Банка-ДСК-и-Групама-Застраховане-с-онлайн-платформа-за-автомобилни-застраховки_l.a_i.565027_at.1.html

В стремежа си да повишава качеството на услугите за своите клиенти, Банка ДСК съвместно със своя стратегически партньор в застраховането – „Групама...

Вълноломите край Свети Влас били незаконни (снимки)

http://pik.bg/вълноломите-край-свети-влас-били-незаконни-снимки-news220503.html

Вълноломите край Свети Влас били незаконни (снимки)

Вълноломите, които се строят на север от Свети Влас и южно от Елените и растат всяка година, са незаконни, алармира зрител на Нова телевизия в рубриката „Моята новина“.

Мъжът, пожелал анонимност, изпрати снимки и разкри, че ги строял собственикът на комплекса „Форт Нокс“, за да "събира" пясък, защото пред неговия комплекс няма такъв. Това се случва в морето, а на сушата се заграбват земи и се създават "платени паркоместа". Моля някой да спре това беззаконие, призова възмутеният гражданин.























Хванаха дрогиран софиянец да шофира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275672

Полицията в Кюстендил е установила 40-годишен софиянец, шофирал след употреба на упойващи вещества. Това съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил.
Бързо полицейско производство е започнато вчера в Дупница срещу 40-годишен софиянец за управление на моторно превозно средство след употреба на упойващи вещества. Проверката е извършена в района на с. Джерман. Полицията в Кюстендил е установила 40-годишен софиянец, шофирал след употреба на упойващи вещества. Това съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил. Бързо полицейско производство е започнато вчера в Дупница срещу 40-годишен софиянец за управление на моторно превозно средство след употреба на упойващи вещества. Проверката е извършена в района на с. Джерман.

Испания емитира държавни облигации с рекорден матуритет

http://econ.bg/Новини/Испания-емитира-държавни-облигации-с-рекорден-матуритет_l.a_i.565026_at.1.html

Испания емитира първите в историята за страната 50-годишни държавни ценни книжа (ДЦК). Чрез аукциона страната получи 1 милиард евро, предлагайки...

Започва приемът на документи за новите места в детските градини на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262839

На 8 септември, понеделник, започва приемът на документи за новите места в общинските детски заведения във Варна. Това съобщиха от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” на общината за Moreto.net. Класирането ще бъде обявено в електронния регистър на 12.

Бърза помощ:Идвайте само при инфаркт, инсулт, раждане, ПТП и за болни деца под годинка

http://www.zapernik.com/obshtestvo/burza-pomosht-idvaite-samo-pri-infarkt-insult-rajdane-ptp-i-za_33994/

Спешните центрове настояват да се определи кои случаи са спешни: това да бъдат хора с инфаркт и инсулт, започващо раждане, болни деца на възраст до една година и пострадали при пътно-транспортни произшествия.

Гражданите, искащи лекарска помощ за друго да се броят за неоснователни случаи. Те трябва да търсят личния си лекар, който е длъжен да е на тяхно разположение 24 часа в денонощието и да им предостави медицинско обслужване. А в случаите, когато не е на работа, да им предостави...

Продължава

Ван Гаал: Фалкао е възможност, която не се пропуска

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/02/2372904_van_gaal_falkao_e_vuzmojnost_koiato_ne_se_propuska/?ref=rss


BREAKING: #mufc is delighted to announce Radamel Falcao has joined on a 1-year loan from Monaco with an option to buy pic.twitter.com/gnhR4rdsmF— Manchester United (@ManUtd) September 2, 2014 Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Луис ван Гаал изрази огромно задоволство от привличането на Радамел Фалкао. Според него този трансфер е бил златна възможност, която не може да бъде пропусната. 

Колумбийският нападател се присъедини към "червените дяволи" под наем от "Монако". Договорът за наем...

Спипаха дрогиран софиянец да шофира

http://pik.bg/спипаха-дрогиран-софиянец-да-шофира-news220502.html

Спипаха дрогиран софиянец да шофира

Полицията в Кюстендил е установила 40-годишен софиянец, шофирал след употреба на упойващи вещества. Това съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил.

Бързо полицейско производство е започнато вчера в Районно управление Дупница срещу 40-годишен софиянец за управление на моторно превозно средство след употреба на упойващи вещества.

Проверката е извършена на ГП Е 79 в района на с. Джерман.


Напълно обновяват Младежкия дом в Казанлък

http://pik.bg/напълно-обновяват-младежкия-дом-в-казанлък-news220500.html

Напълно обновяват Младежкия дом в Казанлък

Напълно се обновява Младежкият дом в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината.

Ремонтът и пълното обновяване се финансират по Проект „Красива България“ и от бюджета на Община Казанлък в рамките на проект „Общинска сграда за младежки и спортни дейности“, намираща се на ул. „Капрони“. Общата стойност на проекта е 189 460 лв. От дълги години сградата не се използва по предназначение. Обектът има капацитет да се използва за разнообразни младежки и спортни дейности. Сградата е адаптирана за трудноподвижни лица и е изграден подходящ санитарен възел за тях. Изпълнени са мерки за енергийна ефективност, включително подмяна на дограма и топлоизолация на стените. Строително-монтажните работи сe изпълняват от „АРК-БИЛДИНГ“ ООД - Ямбол, избран за изпълнител след проведена обществена поръчка.

Тодор Тодоров: Западната дипломация се провали гръмко при преговорите с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-proekti-todorov-1428378.html

/КРОСС/ Истерията около Русия при нас взе форма на вид черна еуфория, от която страдат някои министри и хора около кабинета, каза преподавателят в Софийския университет доц. Тодор Тодоров в интервю за БНР. „Ескалацията на напрежението около Русия цели да оправдае прокарването на икономически и военни проекти, като например Трансатлантическото споразумение (TTIP), което ще промени правилата в Европа и което никога не би минало през европейските институции, освен ако не се прокара като някаква крайна мярка в ситуацията на изострени санкции с Русия, когато отварянето на американския пазар ще се окаже единственият шанс на Европа. Това, което стана ясно тази седмица - плановете на НАТО за отваряне на нови военни бази в Румъния, Полша и т.н., тези неща не би могло да станат толкова лесно, невидимо, ако не беше Путин, така че ситуацията обслужва и тези проекти, т.е. създава се ситуация тип „Студена война" под чийто щит могат да бъдат извършени много крайни проекти и мерки, които иначе не биха имали шанс", обясни той. Западната дипломация се провали много гръмко, каза още доц. Тодоров и добави: „Тя показа някаква некадърност, която е дори е съмнително дали не е умишлено задържане на тази ескалация, тъй като конфликтът можеше да бъде разрешен отдавна на дипломатическо равнище. ЕС трябваше да предложи много по-рано федеративно устройство на Украйна, което да не позволи на тези източни части от Украйна да се залепят за Русия

ОБЩЕСТВЕН ЗОВ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244816_+%D0%9E%D0%91%D0%A9%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%95%D0%9D++%D0%97%D0%9E%D0%92

 ОБЩЕСТВЕН  ЗОВ

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

за формиране на обществено политически кръг „Отечество”

 

 

          Като изразяваме тревога от насажданата с години омраза и разделение в обществото,

          Като отричаме противопоставянето между политическите партии, техните практики и лидери,

          Като отхвърляме конфронтацията между институциите,

          Като констатираме, че крайното противопоставяне, в което живеем днес, не е пътят на демокрацията, а нейната безпътица,

          Като гледаме развалините около нас – рухналата държавност, общество проядено от корупция и безотговорност;  мързеливо, самонадеяно и безогледно управление на всички нива,

          Смутени от липсата на държавен, обществен, политически и личен хоризонт за всеки един гражданин в нашата Родина,

          Ние, участниците в настоящата гражданска инициатива

 

ЗАЯВЯВАМЕ:

 

          Нашата Родина – Република България, въпреки своята хилядолетна история, е спряла своя ход.

          Днес Европа, с незначителни изключения е съществено преобразена. Държавите около нас и в света търсят радикални промени в организацията и ръководството на своите общества и икономики. А у нас трайно и устойчиво вирее само враждата, ненавистта и конфронтацията на всички нива. Вече 25 години не успяваме дори да започнем строежа на една по-консенсусна,  истинска демокрация. Ние, а сме сигурни и цялото ни общество, не желаем да бъдем постоянно и все повече бедни, безидейни и бездуховни поданици.

          Ние знаем, че на фона на огромното, смазващо ни обществено и политическо разделение – трябва да намерим формулата, с която да превъзмогнем собственият  си колапс. И за това се иска толкова малко:

 

Разум – за да спрем и не допуснем продължаване на разрухата.

 

Реализъм –за да започнем най-сетне истински реформи (без  унижение за хората, без лъжи и голи обещания).

 

Разбирателство – за да прекратим омразата и построим държавата и собствения си живот спокойно, без ненавист и  нетърпимост.

 

          България преживя и преживява достатъчно много партии, платформи, концепции. Това, обаче,  не доведе до градеж. Днес, ние сме свидетели на срамни руини, от които се опитваме да продаваме на безценица дори и останалите все още тухли. Затова ние сме категорични – трябва да се сложи край на хаоса и разрухата. И това следва да е усилие на всички нас – хората не на някакъв партийно-политически елит, а хората на майка България – дейци на бизнеса, дейци на духа, науката, културата; като всички задължително следва да сме убедени привърженици на необходимостта от толерантност. Отечеството ни е изправено пред необходимостта от тук нататък да събира усилията на различно мислещи хора и среди. Това е  главната задача на нашата инициатива, в която могат да намират място хора – българи, с различни възгледи, но водени от мисълта, че само общото усилие, общата добра воля и готовност могат да помогнат на България. Необходимо е да се служи не на партийни елити и на тяснопартийни интереси, а на идеята за възкресяването на България и нейните хора. Пътят за това е  по-консенсусната демокрация и това трябва да ни обединява. Имаме нужда от раздвижване и промяна на обществените пластове и политическите мирогледи, за да напуснем безизходните тресавища на своя днешен хаос. За отстраняването на това тежко и свързано с гибелни последствия за държава и народ състояние не могат да се възлагат повече надежди нито само на времето, нито само на бавните процеси на общественото развитие.

          Кризите ще идват една след друга – с все по-различни и безумни комбинации, ще текат с отвратителни пазарлъци и тежки недъзи и ще  бъдат винаги и само за сметка на хората.

          Дошъл е ден за основни преобразования, за нов обществен и държавен градеж. С днешните партократски партийни формации, с днешното инертно, плуващо в безметежност и корупция управление, държавата ни не ще се възроди! Копнежът за идейна ведрина, за политическа свежест, за обществена самопожертвувателност, за дълбоки преобразования е всеобщ.

          Нужен е стремеж за нови сили, за свежи енергии, за будни умове и компетентна деятелност, за жива съвест, за твърда воля, на които да се базира новото развитие на държава и народ.

          Ето защо ние заявяваме и се задължаваме всеотдайно и безкористно да дадем своите усилия, като работим за:

          - Нова философия на политическата култура в България, изградена върху съгласието и консенсуса.

          - Обединение на личности и воли, които гледат в една обща, ползотворна за Родината и обществото посока.

          - Обединение на хора с различни политически и други възгледи, но еднакво убедени привърженици на необходимостта от толерантност и стремеж за работа по общонационални цели.

          - Създаване на нов морален климат, нов манталитет, нова обществена нравственост, нов дух освободен от партийни ограничености и пресмятания.

          - Изграждане на коалиционна култура, където властващ е не партийния плюс, а плюсът за държавата, обществото, хората

          -  Модерен парламентаризъм – вместо прикрит авторитаризъм или партийна дисциплинираност и угода.

          - Изучаване и използване на неотразимата сила на солидарността – укрепена и впрегната в работа за създаването на обществено благосъстояние.

          - Издигане в култ чувството за отговорност и респект към държавността от всички и със съответните санкции за всички.

          - Създаване на истински силни и авторитетни, а не авторитарни институции в държавата, с обществен контрол.

          - Изграждане на единни национални задачи и приоритети и последователното им спазване и изпълнение от всяко едно правителство.

          - Работа на всички нива за единение и просперитет на българския народ, а не за неговото разединение и противопоставяне.

          - Възпитание в любов към Отечеството, което е наше така както са наши  и родителите ни.

 

          Ние вярваме, че съгласието не е съглашателство, че толерантността не е безсилие, а разумният компромис (в името на обществото и ползата за всички) не е предателство спрямо партийни устави и идеи,а най-висш и естествен разум.

          Безусловно вярваме, че трябва да изградим една нова България- такава, каквато всички я искаме – силна, достойна, богата и горда. Затова ни трябва много разум, реализъм, разбирателство и толерантност. Считаме за свой дълг да издигнем глас и зов към всички, за които са скъпи националното бъдеще и развитие на нашето Отечество.

          С оглед на всичко изложено дотук, а и не само, чрез настоящата декларация обявяваме формирането на обществено политически кръг „Отечество”.

          Кръг, в който всеки може да намери своето място.

           Защото заедно можем не много, заедно можем всичко! Само общото усилие, общата добра воля и готовност, общата саможертва дори – могат да помогнат на България. В тази насока са мислите ни, в тази насока са волята и намеренията ни.

          Нека покажем, че с всичките си обременености и различия – можем да бъдем ЗАЕДНО.

          И заедно всеки от нас да прошепне като интимна молитва – тихо, но ечащо като вик на спасение и упование, вечното –

 

          Да живее България!

 

 

август 2014 г.

 

 

 

Признание: По магистрала "Струма" не се работи

http://frognews.bg/news_75544/

Магистрала „Струма” е основен приоритет. През следващия програмен период 2014 – 2020 приоритет ще бъде довършването на Лот 3 – от Благоевград до Сандански. Той трябва да е готов до 2020 – 2022 г., каза по НТВ транспортният министър Николина Ангелкова.

НАП: 20 млн. лева данъци са укрили 850 българи

http://econ.bg/Новини/НАП-20-млн-лева-данъци-са-укрили-850-българи_l.a_i.565023_at.1.html

20 млн. лева данъци са укрили 850 души за половин година. Това стана ясно след направените проверки на Националната агенция за приходите за укриване...

Дебатът за имиграцията бележи кампанията преди парламентарния вот в Швеция

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/02/2372901_debatut_za_imigraciiata_beleji_kampaniiata_predi/?ref=rss


Шведската антиимигрантска партия е на път да постигне най-добрия си изборен резултат на парламентарния вот в страната този месец, прогнозира агенция "Ройтерс". Причината е, че все повече шведи се запитват за цената на държавната политика за предоставяне на убежище.

Повечето шведи все още подкрепят либералния режим, който от години приема бежанци от редица държави – Чили, страни от бивша Югославия, Сирия, Сомалия. Няма го обаче абсолютния политически консенсус за политиката към...

ЦИК спря наблюдателски организации на Бареков заради политическа обвързаност

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/02/2372859_cik_spria_nabljudatelski_organizacii_na_barekov_zaradi/?ref=rss


Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира две неправителствени организации на бившия телевизионен водещ и лидер на "България без цензура" Николай Бареков за участие с наблюдатели за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври.

На заседанието си в понеделник комисията отказа регистрацията на ръководеното от Бареков сдружение "ПЛАН БГ". В решението е записано, че наблюдателите осъществяват "независимо, обективно и безпристрастно наблюдение на изборния...

БСП обещава държавни експерти в банките и данък богатство

http://www.moreto.net/novini.php?n=262833

БСП обещава мерки за засилване на регулацията и контрола в банковия сектор, ако влезе в управлението на страната след изборите на 5 октомври. Сред тях е намерението държавни експерти да бъдат "командировани" в търговските банки, за да следят работата на техните ръководства и при необходимост да ги консултират.

Германия: Русия сложи край на партньорството си с Европа

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/germaniia-rusiia-slozhi-kraj-na-partniorstvoto-si-s-evropa-6021358

Полският премиер и бъдещ председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че историята с избухването на Втората световна война показва защо Европа трябва да сложи край на войната в Украйна сега

Google "на война" със старите версии на браузърите

http://econ.bg/Новини/Google-на-война-със-старите-версии-на-браузърите_l.a_i.565022_at.1.html

Google стартира нова политика за потребителите на неактуални версии на някои интернет браузъри. На тези юзъри от софтуерния гигант са решили да...

Украйна преминава към отбранителна война с Русия и партизанско движение

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/02/2372894_ukraina_preminava_kum_otbranitelna_voina_s_rusiia_i/?ref=rss


Украйна започва стратегичски поврат в действията си в Източна Украйна като фокусът се премества от ликвидиране на воъръжените проруски сепаратисти към отбранителна операция и създаване на партизанско движение.

Това обяви късно във вторник министърът на отбраната след като ден по-рано първите преговори с участието на представители на сепаратистите завършиха без резултати в Минск. Единствената договорка бе да има нова среща в петък.

Условията, които поставиха сепаратистите,...

Скандално! Линейки си прехвърлят пациенти насред пътя

http://pik.bg/скандално-линейки-си-прехвърлят-пациенти-насред-пътя-news220495.html

Скандално! Линейки си прехвърлят пациенти насред пътя

Линейки си предават пациенти насред пътя заради закрити болници в по-малките общини, жалваха се близки на пациентите от Великотърновско.

Една от вече нефункциониращите общински болници е тази в град Елена. Тя беше закрита в началото на януари 2013 г., като бе оставена да работи само Спешната помощ с една линейка. Нуждаещите се от незабавно хоспитализиране болни бяха пренасочени към общинската болница в Горна Оряховица и областната болница във Велико Търново.

Пациент с тежък сърдечен проблем наскоро трябвало да бъде взет от махала в Елена и откаран в областната болница във Велико Търново. Линейка от Елена взела болния от дома му и тръгнала към Търново. По пътя обаче станало ясно, че линейката някак си трябва да се клонира и да отиде и на друг спешен случай, в друго еленско село.

От търновската болница спешно бил изпратен реанимобил, който се насочил към Елена. Някъде по средата на пътя двете линейки се срещнали и спрели една до друга.

Насред пътя пациентът бил прехвърлен от едната носилка на другата и транспортиран успешно до областната болница, пише "Монитор".

Великотърновецът Веселин Стайков разказва, че преди време възрастната му майка, която живее в община Златарица, получила внезапно остра бъбречна криза. Община Златарица се обслужва от Спешната помощ в закритата еленска болница. Жената се обадила на спешния телефон 112. Оттам обаче отговорили, че не могат да й изпратят линейка от Спешна помощ – Елена, тъй като единствената такава вече била отишла на друг по-тежък случай да вземе възрастен мъж от отдалечена махала, който получил инсулт. Служителите от спешния телефон посъветвали жената, просто ако може, все пак сама да се транспортира с кола до някоя от двете големи болници. Приятел на сина й я откарал с джипа си до Велико Търново, където, след като й се наложило да чака още близо час пред спешното, накрая била приета за лечение.

Хората в двете съседни общини – Елена и Златарица, са бесни от закриването на общинската им болница. Двете общини са планински, хората в тях са предимно старци самотници, живеещи в обезлюдени махалички, пръснати из Стара планина. Според официалните данни в община Елена има около 120 населени места с общо 9400 жители, а в Златарица в 20-ината населени места живеят близо 4000 души. Или общо в двете общини живеят над 13 000 души. И за всички тях се полага една линейка от Спешната помощ в Елена.

Транспортният министър: Основни приоритети по ОП "Транспорт" са магистрали "Струма" и "Хемус"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/02/2372858_transportniiat_ministur_osnovni_prioriteti_po_op/?ref=rss


Основни приоритети по Оперативна програма "Транспорт" са магистралите "Струма" и "Хемус" в Южна и Северна България. Всички проекти, включени в програмата, трябва да бъдат завършени и въведени в експлоатация до 2022 г. Това обясни служебният министър на транспорта и информационните технологии Николина Ангелкова в сутрешния блок на "Нова телевизия".

По думите на Ангелкова сред основните приоритети е завършването на ЛОТ 3 от автомагистрала "Струма" от Благоевград до Сандански. Той ще...

Отпускат 4,4 милиона лева за напълно унищожени площи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275635

Земеделските стопани, чиито площи бяха напълно унищожени от природните бедствия през миналата година, ще бъдат компенсирани с общо 4,4 милиона лева. Това реши на последното си заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция, съобщиха от пресцентъра на фонда. Държавната помощ се дава на фермери, Земеделските стопани, чиито площи бяха напълно унищожени от природните бедствия през миналата година, ще бъдат компенсирани с общо 4,4 милиона лева. Това реши на последното си заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция, съобщиха от пресцентъра на фонда. Държавната помощ се дава на фермери,

До 30 септември продължава подаването на молби за еднократната помощ за първокласници

http://education.actualno.com/Do-30-septemvri-prodyljava-podavaneto-na-molbi-za-ednokratnata-pomosht-za-pyrvoklasnici-news_47977.html

По данни сведения на регионалните инспекторати по образование към миналия месец 63 966 деца са записани за постъпване в първи клас през новата учебна година. Те ще се обучават в 3250 паралелки. Ка...

Спортното училище в Перник започна учебната година с две нови паралелки и с едни гърди пред останалите

http://www.zapernik.com/obshtestvo/sportnoto-uchilishte-v-pernik-zapochna-uchebnata-godina-s-dve-novi_33993/

На фона на кризата за деца в училищата, Спортното училище "Олимпиец" започна новата учебна година с разкриването на две нови паралелки - в 6-ти и 7-ми клас.

По традиция Спортното открива учебната година на 1-ви септември - две седмици по-рано от останалите училища. Тази година 47 нови възпитаници положиха клетва в първия учебен ден.

В Спортно училище "Олимпиец" тази година щесе обучават 150 пернишки деца с амбиции да се реализират в сферата на спорта. Ръководството на учебното...

Продължава

25-годишна студентка припадна на първия учебен ден, паднало й кръвното

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275641

25-годишна студентка колабира в Благоевград. Инцидентът е станал вчера, в центъра на града в първия учебен ден, съобщава Struma.bg.
Момичето седнало да се почерпи с колежки в местно барче. Изведнъж й прилошало и припаднала.
На място незабавно бил извикан екип от Спешния център в Благоевград и студентката била транспортирана с линейка до болницата. 25-годишна студентка колабира в Благоевград. Инцидентът е станал вчера, в центъра на града в първия учебен ден, съобщава Struma.bg. Момичето седнало да се почерпи с колежки в местно барче. Изведнъж й прилошало и припаднала. На място незабавно бил извикан екип от Спешния център в Благоевград и студентката била транспортирана с линейка до болницата.

Бъчварова отрече, че ще е вице на Бойко

http://frognews.bg/news_75543/

Преференциалният вот предполага някаква свобода на избирателите, но в ГЕРБ ситуацията е такава, че заради това, че хората се познават добре и вече са участвали в предишни кампании, с малки изключения, желанието е да бъдат привлечени повече гласове, а не да се размести самата листа.

Фонд „Земеделие” отпуска 4,4 милиона лева за пропаднали площи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275629

Земеделските стопани, чиито площи бяха напълно унищожени от природните бедствия през миналата година, ще бъдат компенсирани с общо 4,4 милиона лева. Това реши на последното си заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция, съобщиха от пресцентъра на фонда. Държавната помощ се дава на фермери, Земеделските стопани, чиито площи бяха напълно унищожени от природните бедствия през миналата година, ще бъдат компенсирани с общо 4,4 милиона лева. Това реши на последното си заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция, съобщиха от пресцентъра на фонда. Държавната помощ се дава на фермери,

Изрисуваха блок в памет на Валери Петров

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/izrisuvaha-blok-v-pamet-na-valeri-petrov-6021357

"Идеята на цялата творба, дело на Nasimo, е да бъде посветена на "хвърчащите хора" – тези, които обичат да дават и не се интересуват дали ще вземат", обяснява един от авторите на произведението

Руското ембарго удари и производителите на праскови

http://pik.bg/руското-ембарго-удари-и-производителите-на-праскови-news220493.html

Руското ембарго удари и производителите на праскови

Руското ембарго върху селскостопански стоки от Евросъюза смъкна наполовина цената на прасковите у нас. 2014-а е най-тежката година за отрасъла от две десетилетия насам, смятат от Сдружението на производителите на праскови.

В разгара на кампанията по прибирането на прасковите цените на десертните сортове в Сливенско са с 50 до 80% по-ниски от миналогодишните.

Причината според председателя на Сдружението на производителите на праскови Коста Петров е в наводняването на българския пазар с гръцки праскови, които поради ембаргото не могат да бъдат изнесени в Русия и Полша.

Въпреки ниските цени реализацията на праскови за директна консумация у нас е с 60% по-ниска от други години. Само за компотните сортове износът се е увеличил с 20 до 30 на сто.

Руските ограничения засягат 50 големи производители и още 5 пъти повече по-дребни.


25-годишна студентка припадна на първия учебен ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275626

25-годишна студентка колабира в Благоевград. Инцидентът е станал вчера, в центъра на града в първия учебен ден, съобщава Struma.bg.
Момичето седнало да се почерпи с колежки в местно барче. Изведнъж й прилошало и припаднала.
На място незабавно бил извикан екип от Спешния център в Благоевград и студентката била транспортирана с линейка до болницата. 25-годишна студентка колабира в Благоевград. Инцидентът е станал вчера, в центъра на града в първия учебен ден, съобщава Struma.bg. Момичето седнало да се почерпи с колежки в местно барче. Изведнъж й прилошало и припаднала. На място незабавно бил извикан екип от Спешния център в Благоевград и студентката била транспортирана с линейка до болницата.

Ланс фон Триер подготвя скандален тв сериал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275627

Често забъркващият се в скандали датски режисьор на "Нимфоманка" Ларс фон Триер подготвя не по-малко взривоопасен телевизионен сериал, съобщава ДПА.  "Радостна съм да ви съобщя, че следващият проект на Ларс фон Триер ще бъде телевизионен сериал на английски език, съобщи продуцентката Луиз Вест на кинофестивала във Венеция. Често забъркващият се в скандали датски режисьор на "Нимфоманка" Ларс фон Триер подготвя не по-малко взривоопасен телевизионен сериал, съобщава ДПА. "Радостна съм да ви съобщя, че следващият проект на Ларс фон Триер ще бъде телевизионен сериал на английски език, съобщи продуцентката Луиз Вест на кинофестивала във Венеция.

В украинската армия воюват военни от САЩ и европейски страни

http://www.cross.bg/ykrainskata-oruzhie-armiya-1428376.html

/КРОСС/ "На страната на украинската армия има военни от САЩ и европейски страни", твърди Станислав ВинокуровЗа да ви покажем ужас­ното лице на вой­ната и траге­ди­ята на обик­но­ве­ните хора, се свър­за­хме със заместник-​председателя на пар­ламента на Луган­с­ката народна репуб­лика (ЛНР) СТА­НИ­СЛАВ ВИНО­КУ­РОВ. Преди вой­ната той е бил мени­джър на фирма за връзки със страни от Европа. Сега е вложил всич­ките си уси­лия в рабо­тата си в пар­ламента на ЛНР. - Какво става в Луганск? В Бълга­рия при­стига информация, че хората не са полу­ча­вали пен­сии и заплати от месеци, градът е обкръжен от военни, няма ток, вода... - Градът посто­янно е обстрел­ван от теж­ката арти­ле­рия на укра­ин­ската армия. Голяма част от хората бяха ева­ку­и­рани, но някои оста­наха. Понеже дълго време градът беше обкръжен от укра­ин­ската армия, про­дук­тите, които се нами­раха в хума­ни­тар­ните скла­дове, свършиха. Раз­ру­шиха кому­ни­каци­он­ните сред­ства, елек­тро­станци­ята

Михалков, върни Оскара на американците!

http://www.cross.bg/nagradite-makarevich-mihalkov-1428377.html

/КРОСС/Депутатите от руската Дума стартираха процедура за отнемане на държавните награди на лидера на музикалната група „Машина Времени" Андрей Макаревич. Причината за това е, че той защити Украйна в конфликта й с Русия и дори направи турне в редица украински градове. Певицата Алла Пугачова защити правото на обществена позиция на Макаревич, кинорежисьорът Никита Михалков обаче призова публично за отнемането на отличията на музиканта. „Можете ли да си представите Шулженко да дойде да пее в окупираната от германците Минск?, - заяви Михалков пред сайта Vesti.ru. - Ето такова, приблизително, е моето отношение към това. При това е много показателно, символично и бих казал тъжно. На около 200 километра от мястото, ако не греша, където той пее Андрей Maкаревич, беше Kраснодон, „Млада гвардия", там Любов Шевцова в изпълнение от Инна Макарова танцува пред германците. Но в същото време нейните другарите си, докато германците я гледаха и слушаха, взривиха тяхната комендатура. Тогава всички загинаха и бяха хвърлени в яма. И мисля, че този огледален образ на историята днес е много важен за тази част от нашата интелигенция, за която собствените измишльотини са много по-важни от интересите и историята на страната ни. Аз много се надявам, че въпреки тези концерти, г-н Maкaревич няма да постигне съдбата на краснодонци и ще завърши своя живот в собственото си легло, а не в яма"

Приемът на заявления за продажба на млечни квоти започва на 5 септември

http://www.cross.bg/mlyako-kvoti-mlechni-1428374.html

/КРОСС/ Производителите на краве мляко, които искат да продадат индивидуалната си квота, могат да подават заявления в областните дирекции на ДФ „Земеделие" по адресна регистрация на физическите лица или адрес на търговска регистрация на юридическите лица. Документите ще се приемат от 5 септември до достигане на вече заявените за купуване квоти, но не по-късно от 10 октомври 2014 година. Заявленията за купуване на индивидуални квоти се подаваха от 1 до 25 август 2014 година. След приема бяха заявени като необходими за купуване 2 531 хил. кг квота за доставка и 115 хил. кг за директни продажби. През настоящата кампания за покупко-продажба на млечни квоти, т.нар. „Квотна борса" се запази фиксираната цена за покупко-продажба от 0,01 лв. за килограм мляко за доставки и 0,01 лв. за килограм мляко за директни продажби, определена със заповед на министъра на земеделието и храните. Квотната борса е част от квотната система, въведена в страните от Европейския съюз. Тя се прилага за шеста поредна година в България, като целта й е да постигне оптимален баланс между търсенето и предлагането на мляко и млечни продукти. Квотната борса позволява на млекопроизводителите, които не могат да реализират част от квотите си, да ги продадат на други производители на краве мляко, които имат нужда от тях, за да разширят дейността си на пазара. Ролята на Фонд „Земеделие" е да бъде посредник в процеса на покупко-продажбата на млечни квоти.  

Фонд „Земеделие" отпуска 4, 4 млн. лева за пропаднали площи

http://www.cross.bg/ploshti-sybsidii-sysha-1428375.html

/КРОСС/ Земеделските стопани, чиито площи бяха напълно унищожени (на 100%) от природните бедствия през миналата година, ще бъдат компенсирани с общо 4,4 милиона лева. Това реши на последното си заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция. Държавната помощ се дава на фермери, чиито култури са пострадали от измръзване, наводнения, от бури с проливни дъждове, градушки и суша.  Компенсации по схемата ще получават фермерите, които имат издаден протокол за напълно пропаднали площи в следствие на природно бедствие или неблагоприятно климатично условие. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащите им се субсидии. Изключение прави щетата от суша, която не е елемент на застрахователно събитие и се изплаща без редукция. Документите за подпомагане за пропадналите площи се приемаха в областните дирекции на ДФ „Земеделие" от 10 юли до 1 август 2014 година. В този период са приети 335 заявления на земеделски производители от цялата страна. Компенсациите вече се превеждат по банковите сметки на засегнатите. Всички субсидии по финансовата линия ще бъдат изплатени най-късно до 15 септември 2014 година.  

25-годишна студентка колабира след старта на учебната година

http://pik.bg/25-годишна-студентка-колабира-след-старта-на-учебната-година-news220492.html

25-годишна студентка колабира след старта на учебната година

25-годишна студентка колабира в Благоевград. Инцидентът е станал вчера, в центъра на града в първия учебен ден. Момичето седнало да се почерпи с колежки в местно барче.

Изведнъж й прилошало и припаднала.

На място незабавно бил извикан екип от Спешен център – Благоевград и студентката била транспортирана с линейка до болницата, съобщава Struma.bg.

След лекарския преглед сериозен здравословен проблем не е установен, най-вероятно се касае за припадък вследствие рядко спадане на кръвното налягане. 

Тролеи свързват „Почивка“ с Владиславово и Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=262831

Възстановяването на тролейбусните трасета от кварталите „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“ до сп. „Почивка“ върви с бързи темпове, съобщиха от общинското дружество „Градски транспорт“. Новите маршрути, предложени от кмета на Варна Иван Портних, имат за цел да подобрят транспортното обслужване на хората и по-активното ползване на екологичния градски транспорт.

На 5 септември започва приемът на документи за продажба на млечни квоти

http://econ.bg/Новини/На-5-септември-започва-приемът-на-документи-за-продажба-на-млечни-квоти_l.a_i.565020_at.1.html

От 5 септември ДФ „Земеделие“ стартира приемът на заявления за продажба на индивидуални квоти. Крайният срок е до достигане на вече заявените за...

"Карибски пирати 5" се финансира от австралийското правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275555

Австралийското правителство е предложило 20 милиона долара на филмовата компания Австралийското правителство е предложило 20 милиона долара на филмовата компания "Дисни" да снима най-новия филм от поредицата "Карибски пирати" в страната, информира "Диджитал Спай".  Федералният министър на изкуството на Австралия Джордж Брандис е одобрил сделката след дълги преговори с "Дисни". Парите са били пренасочени към филма за Джак

Режисьорът на "Нимфоманка" подготвя скандален тв сериал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275584

Често забъркващият се в скандали датски режисьор на Често забъркващият се в скандали датски режисьор на "Нимфоманка" Ларс фон Триер подготвя не по-малко взривоопасен телевизионен сериал, съобщава ДПА. "Радостна съм да ви съобщя, че следващият проект на Ларс фон Триер ще бъде телевизионен сериал на английски език, съобщи продуцентката Луиз Вест на кинофестивала във Венеция.

Австралийското правителство ще финансира "Карибски пирати 5"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275613

Австралийското правителство е предложило 20 милиона долара на филмовата компания "Дисни" да снима най-новия филм от поредицата "Карибски пирати" в страната, информира "Диджитал Спай". 
Федералният министър на изкуството на Австралия Джордж Брандис е одобрил сделката след дълги преговори с "Дисни". Парите са били пренасочени към филма за Джак Австралийското правителство е предложило 20 милиона долара на филмовата компания "Дисни" да снима най-новия филм от поредицата "Карибски пирати" в страната, информира "Диджитал Спай".  Федералният министър на изкуството на Австралия Джордж Брандис е одобрил сделката след дълги преговори с "Дисни". Парите са били пренасочени към филма за Джак

Кошмарна катастрофа във Враца: "Мерцедес" премаза жена

http://pik.bg/кошмарна-катастрофа-във-враца-мерцедес-премаза-жена-news220490.html

Кошмарна катастрофа във Враца: "Мерцедес" премаза жена

Кола премаза жена във Враца преди минути. Инцидентът се е разиграл на улица "Христо Ботев", предаде Конкурент. 

 Драмата се случила, когато Павлинка, тръгнала на пазар и пресичайки пътното платно била блъсната от кола.

Зад волана на "Мерцедеса"-а е била жена, която в момента е в шок. Униформените разпитват дъщеря й, която е била с нея.

Нишикори победи Раонич в най-късно завършилия мач в историята на US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/02/2372826_nishikori_pobedi_raonich_v_nai-kusno_zavurshiliia_mach/?ref=rss


Японецът Кей Нишикори победи канадеца Милош Раонич с 4:6, 7:6 (4), 6:7 (6), 7:5, 6:4 и се класира за четвъртфиналите на US Open. 

Двамата изиграха един от най-драматичните мачове от началото на турнира, който продължи 4.19 часа и завърши в 9.26 часа българско време. Това е изравнен рекорд за най-късно завършил мач в Ню Йорк. По същото време през 1992 г. приключва двубоят между Матс Виландер и Микаел Пернфорс. 

Нишикори пък стана първият японец, достигнал до четвъртфиналите...

Насекомо ужили жена докато шофира, приета е спешно в болница

http://pik.bg/насекомо-ужили-жена-докато-шофира-приета-е-спешно-в-болница-news220489.html

Насекомо ужили жена докато шофира, приета е спешно в болница

25-годишна жена, ужилена от насекомо, докато шофира, е била приета в спешно отделение на МБАЛ - Благоевград, съобщава struma.bg.

Младата жена е получила остра алергична реакция.

Инцидентът станал около 12:00 часа вчера по време на шофиране.

Пострадалата е ужилена от насекомо подмишницата.

Веднага й е оказана лекарска помощ, предвид проявената свръхчувствителност със задушаване и оток.

 

Транспортният министър: До 2022 година магистралата за Гърция ще е готова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275607

Лот 4 на АМ „Струма” е квалифициран като високорисков и агенция „Пътна инфраструктура”, която е бенефициент по проекта, прави редовни проверки по искане на транспортното министерство. Последната от тях показа, че на участъка няма нито техника, нито работници, съобщи Нова телевизия.
„Поставено е условие за пълна мобилизация и промяна на Лот 4 на АМ „Струма” е квалифициран като високорисков и агенция „Пътна инфраструктура”, която е бенефициент по проекта, прави редовни проверки по искане на транспортното министерство. Последната от тях показа, че на участъка няма нито техника, нито работници, съобщи Нова телевизия. „Поставено е условие за пълна мобилизация и промяна на

Фон Триер подготвя скандален тв сериал

http://www.cross.bg/trier-nimfomankata-serial-1428373.html

/КРОСС/ След „Нимфоманката", датският режисьор Ларс фон Триер подготвя не по-малко взривоопасен телевизионен сериал, съобщава DPA. „Радостна съм да ви съобщя, че следващият проект на Ларс фон Триер ще бъде телевизионен сериал на английски език. Той е разработил една наистина много добра идея, но засега не мога да ви кажа нищо повече!", съобщи продуцентката Луиз Вест на кинофестивала във Венеция. По думите на продуцентката Фон Триер се спрял на голям актьорски състав и щял да предложи „нещо невиждано досега на малкия екран". Тя оповести неговите намерения по време на пресконференция във връзка с представянето на нередактираната версия на „Нимфоманката, том 2". Фон Триер е работил за телевизията и преди, като най-известен е болничният му минисериал „Кралството". Напук на обявеното от организиторите на кинофеста във Венеция, датският режисьор не се появи при представянето на 3-часовата нередактирана версия на продължението на „Нимфоманката". Премиерата на първата част на лентата се състоя на кинофестивала в Берлин през януари тази година, припомня агенцията.

Пребиха зверски мъж от Сливен

http://pik.bg/пребиха-зверски-мъж-от-сливен-news220488.html

Пребиха зверски мъж от Сливен

Мъж от Сливен е с рани по главата и тила след нанесен му побой. Инцидентът е станал вчера около обяд в кв. „Даме Груев“, съобщиха от полицията.

Извършителят, мъж на 40 – години от село Блатец, е задържан за 24 часа. Той е нанесъл побой на 36-годишен мъж от Сливен при сбиване.

Пострадалият е откаран в Спешния център. Оказана му е медицинска помощ и по-късно през деня е освободен.

По случая е образувано досъдебно производство.

Дончева: Българи-еничари обслужват ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_383244.html

"Българи-еничари за обслужването на Движението за права и свободи ще се намерят винаги", заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в ефира на Нова Телевизия. Тя не спомена кого визира с това определение. "Дълго време се считаше, че левият електорат е абонамент на БСП. Абонаментът приключи и ще има възможност хората да избират", прогнозира Дончева развоя на предстоящите парламентарни избори. Според нея "Движение 21" ще застане на старта със самочувствие, чиято кауза ще бъде промяната на олигархичния модел в българската политика. Промяната на този модел ще стане "с нови хора, но не с детска градина, а сериозни хора". Дончева заяви, че ако нейното движение влезе в парламента, е готова да работи с всички политически сили, но не и с ДПС, защото "обръчите на Доган удушиха българския политически и икономически живот".  Тя допълни, че зад всички икономически, съдебни и административни проблеми стоят олигарси, обвързани с ДПС. На въпрос дали новата лява алтернатива има реални шансове на изборите, Дончева бе категорична, че "Движение 21" не бива да се изхвърля в своя дебют, но уточни, че умишлено били определени кратки срокове, за да се справят с изискванията на закона за участие в изборите само парламентарните политически сили. Въпреки това Дончева бе категорична, че "Движение 21" ще застане на старта като отбор със самочувствие, чиято кауза е промяна на олигархичния модел на българската политика „с нови хора, но не с детска градина, а сериозни хора”. „Бихме работили и с ГЕРБ, и с Реформаторския блок, и с АБВ, и с БСП по различни неща”, допълни Дончева. „Ние ще имаме две изисквания към ГЕРБ. Цветановщината, рекета върху бизнеса със силови структури, данъчни служители и т.н. второ – никакви котараци и кръгове с котараци, прибиране, парцелиране. И трето – назначенията в правителството и върха на администрацията трябва да бъдат на прилични хора с експертен потенциал. Не на неграмотни хора, които да стават началници и да не знаят какво да правят. Смятам, че ГЕРБ нищо ново не е научил и нищо старо не е забравил“, категорична бе Дончева.

Томов: ЦИК отказа на 2 сдружения наблюдатели за изборите

http://frognews.bg/news_75542/

Има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще разгледа този върпос, каза по БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По-активна ще бъде информационната кампания за изборите в чужбина.

Новото турско правителство ще се стреми към по-бързо присъединяване към ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2014/09/02/2372841_novoto_tursko_pravitelstvo_shte_se_stremi_kum_po-burzo/?ref=rss


Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви в понеделник, че една от основните насоки на работата на новото правителство ще бъде активизирането на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз, предаде БТА.

"Предишното правителство реализира голям обем реформи в тази сфера, но сега процесът малко се забави. Нужен е нов импулс. Пълноправното членство в ЕС е една от главните цели на правителството", каза Давутоглу в парламента, където представи програмата на новия кабинет.
...

Ахмет Давутоглу обяви приоритетите на Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=262821

Турция да бъде в в топ 10 на глобалните икономики и да е част от ЕС до 2023 година. Това са част от целите, които си поставя новото правителство в страната, оглавявано от премиера Ахмет Давутоглу. През 2023 година се навътршват 100 години от създаването на модерна Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

Шофьорка блъсна жена във Враца (снимки 18+)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275583

Кола премаза жена във Враца преди минути на улица "Христо Ботев". Зплополучният инцидент станал, когато Павлинка тръгнала на пазар и, пресичайки пътното платно, била блъсната от кола, пише "Конкурент". Зад волана на "Мерцедеса"-а е била жена, която в момента е в шок. Униформените разпитват дъщеря й, която е била с нея. 
Очаквайте подробности! Кола премаза жена във Враца преди минути на улица "Христо Ботев". Зплополучният инцидент станал, когато Павлинка тръгнала на пазар и, пресичайки пътното платно, била блъсната от кола, пише "Конкурент". Зад волана на "Мерцедеса"-а е била жена, която в момента е в шок. Униформените разпитват дъщеря й, която е била с нея.  Очаквайте подробности!

Експериментират реакциите на човешкото тяло на Луната

http://www.cross.bg/lynata-izychavaneto-eksperimentite-1428372.html

/КРОСС/ Учени и медици от Русия започ­наха пър­вия в света експе­римент по изу­ча­ва­нето на физио­логи­че­с­ките ефекти при пре­би­ва­ва­нето на човека на повърх­но­стта на небесно тяло с понижена гравитация. Про­веж­да­нето на експе­римен­тите ще поз­воли да се про­учат реакци­ите на човеш­кия орга­низъм при усло­вия, в които ще се наложи на кос­мо­нав­тите да рабо­тят на Луната. В изслед­ва­ни­ята участват 12 мъже доб­ро­волци. Те са под­ложени на 3-​седмичен лежащ режим под раз­лични ъгли на разпо­ложе­ние на тялото относно хори­зон­тал­ната ос. Учени и медици от няколко руски изсле­до­ва­тел­ски инсти­тута ще кон­тро­ли­рат и оце­ня­ват функци­о­нал­ното състо­я­ние на доб­ро­волците като използ­ват най-​съвременни методи за диагно­стика и научна апаратура

Транспортният министър: Най-рано през 2020 година магистралата за Гърция ще е готова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275588

"Магистрала „Струма” е основен приоритет. През следващия програмен период 2014 – 2020 приоритет ще бъде довършването на Лот 3 – от Благоевград до Сандански. Той трябва да е готов до 2020 – 2022 г., съобщи транспортният министър Николина Ангелкова пред Нова телевизия. Така, българите ще стигат до гръцката граница по магистрала най-късно до 2022 г.

Съдът остави под домашен арест руския дисидент Николай Кобляков

http://www.mediapool.bg/sadat-ostavi-pod-domashen-arest-ruskiya-disident-nikolai-koblyakov-news224365.html

Софийският градски съд (СГС) определи късно вечерта в понеделник руският дисидент Николай Кобляков да остане под домашен арест. Магистратите отхвърлиха искането на прокуратурата той да бъде задържан, тъй като до момента има безупречно процесуално поведение. Заседанието на СГС се проведе по искане на държавното обвинение, което получи в понеделник искането на Русия за екстрадиране на Кобляков, който е разследван и в обявен за издирване през Интерпол. По думите на защитника му Биляна Коцакова става дума за неясно обвинение, че в периода 2004-2005 г. Кобляков е присвоил над 1.2 млн. евро от френска компания, като предварително се уговорил с неизвестни лица. Клиентът й има руско и френско гражданство и бе задържан при пристигането си на столичното летище на 29 юли. След изтичането на първоначалния му 72-часов арест прокуратурата поиска от съда да му наложи временен арест до 40 дни заради опасност да се укрие. Магистратите обаче му определиха най-леката мяркйа за неотклонение - "подписка". "Благодаря на всички присъстващи и на адвоката си. За това че ми дадохте възможност да изразя своите мисли. Всичко тук досега е било добро и професионално по отношение на мен. България е една европейска държава. За съжаление режимът, срещу който аз се боря и който в момента се бори срещу мен, представлява реална заплаха срещу цяла Европа. И моят принос към тази борба е полезен за всички свободни хора и за държава като България", заяви в понеделник Кобляков в съдебната зала. От държавното обвинение обявиха след произнасянето на СГС, че няма да атакуват определението за домашния арест на дисидента пред горната инстанция.

ДФ „Земеделие отпуска 4,4 млн. лева за унищожени през 2013 г. земи

http://econ.bg/Новини/ДФ-Земеделие-отпуска-4-4-млн-лева-за-унищожени-през-2013-г-земи_l.a_i.565019_at.1.html

Земеделските стопани, чиито площи бяха напълно унищожени от природни бедствия през миналата година, ще бъдат компенсирани с общо 4,4 милиона лева....

Министър Николина Ангелкова: Приоритет са ни автомагистралите "Струма" и "Хемус"

http://pik.bg/министър-николина-ангелкова-приоритет-са-ни-автомагистралите-струма-и-хемус-news220478.html

Министър Николина Ангелкова: Приоритет са ни автомагистралите "Струма" и "Хемус"

Основни приоритети по ОП „Транспорт“ са АМ „Струма” и „Хемус“ в Южна и Северна България. Всички проекти, включени в ОП „Транспорт“, трябва да бъдат завършени и въведени в експлоатация до 2022 г. Това каза Николина Ангелкова – министър на транспорта и информационните технологии в служебния кабинет „Близнашки“, в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. По думите на министър Николина Ангелкова, сред основните приоритети е завършването на ЛОТ 3 от АМ „Струма“ от Благоевград до Сандански. Той ще осигурява пряка връзка с Гърция и трябва да бъде завършен до 2020-2022 г. Тя обясни, че магистралата се намира в зона от „НАТУРА“ и поради тази причина от осемте разгледани варианта от решенията по ОВОС от 2008 г. е избран най-екологосъобразният – изграждане на тунел с дължина 15,5 км.
„Ние сме включили в ОП „Транспорт“ довършването на автомагистралата тунелен вариант, тъй като вече имаме одобрена апликационна форма за ЛОТ 1, 2 и 4 и планирането на ЛОТ 3 от Европейската комисия, която в момента се изпълнява и е на стойност около 578 милиона евро“, обясни Ангелкова.

ЛОТ 4 на АМ „Струма” от друга страна е квалифициран като „високорисков“ и Агенция „Пътна инфраструктура”, която е бенефициент по проекта, прави редовни проверки по искане на транспортното министерство, обясни служебният транспортен министър. Последната направена от АПИ проверка показа, че дейностите в участъка са замразени. 
„Поставено е условие за пълна мобилизация и промяна на строително-технологичната програма. Проектът до момента е изпълнен на 55%. Факт е, че по проекта не се работи. Нямаме реални доказателства, че ще бъде завършен в срок”, добави министър Ангелкова.

Шофьорка сгази жена във Враца (снимки 18+)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275565

Кола премаза жена във Враца преди минути на улица Кола премаза жена във Враца преди минути на улица "Христо Ботев". Зплополучният инцидент станал, когато Павлинка тръгнала на пазар и, пресичайки пътното платно, била блъсната от кола, пише "Конкурент". Зад волана на "Мерцедеса"-а е била жена, която в момента е в шок. Униформените разпитват дъщеря й, която е била с нея.  Очаквайте подробности!

Църква проповядва, че Господ обичал секса

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/cyrkva-propoviadva-che-gospod-obichal-seksa-6021354

"Ние искаме да подскажем, че Библията е обърната с лице към всекидневните проблеми на хората", казват от пенсилванската църква

Михайлов: Фогтс има да ни връща, но ще му покажем, че всеки път го бием

http://bgfootball.actualno.com/Mihajlov-Fogts-ima-da-ni-vryshta-no-shte-mu-pokajem-che-vseki-pyt-go-biem-news_47966.html

"Фогтс има да ни връща, но ние ще му покажем, че всеки път го бием", каза президентът на БФС Борислав Михайлов. Дни преди европейската квалификация с Азербайджан Михайлов коментира очаквани...

Още текат преговорите за продължаване на работата на двата блока на ТЕЦ Бобов дол

http://business.actualno.com/Oshte-tekat-pregovorite-za-prodyljavane-na-rabotata-na-dvata-bloka-na-TEC-Bobov-dol-news_47970.html

Анекс към договора между Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и ТЕЦ Бобов дол, който би гарантирал запазването на работата на двата блока на централата, все още не е подписан. Преговорите за регл...

Нойер: Готов съм за капитан на Германия

http://football.actualno.com/Nojer-Gotov-sym-za-kapitan-na-Germanija-news_47972.html

Вратарят на Германия Мануел Нойер заяви, че е готов да стане новия капитан на отбора. Стражът на Байерн (Мюнхен) обяви, че не се страхува от голямата отговорност. "Ако треньорът ми повери капита...

"Газпром": ЕК бави "Южен поток" от политически съображения

http://europe.actualno.com/Gazprom-EK-bavi-Ujen-potok-ot-politicheski-syobrajenija-news_47975.html

"Европейската комисия е опитва да забави изпълнението на проекта "Южен поток" по политически причини", това становище изразява представителят на "Газпром" Сергей Куприяно...

Йордан Бакалов: Протестиращи не са разработвани от МВР

http://crime.actualno.com/Jordan-Bakalov-Protestirashti-ne-sa-razrabotvani-ot-MVR-news_47971.html

Обобщената информация показва, че не са провеждани оперативно-издирвателни мероприятия, не са водени дела на оперативен отчет и не са прилагани СРС-та срещу граждани, участници в протестите. Това заяв...

Бойко Борисов: Всеки ден малките партии ни извиват ръцете с условия,ние до сега не сме поставяли на никой

http://www.zapernik.com/bulgariya/boiko-borisov-vseki-den-malkite-partii-ni-izvivat-rucete-s_33992/

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо се включи по телефона в сутрешния блок на bTV, за да направи уточнения по теми, засегнати от различни гости в предаването. Той беше провокиран от дебата за отношението на България към кризата в Украйна, както и от упреците към ГЕРБ, че й липсва коалиционна култура.

По отношение на Украйна, „действително там ситуацията е военна“. „Но решаването на тази ситуация ще бъде решена най-малко, ако започнем да се въоръжаваме и да изпращаме военна...

Продължава

Борисов готов да управлява и с правителство на малцинството

http://news.ibox.bg/news/id_400195273

Ако спечели 110-115 депутати в следващия парламент, Бойко Борисов ще се опита да сформира кабинет. Всеки ден малките партии му извивали ръцете, оплака се лидерът на ГЕРБ. По думите му именно те трябва да помогнат на големите да управляват, а не да поставят условия за подкрепата си.

Бременна сред жертвите на нагла банда за грабежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275575

Няколко денононощия работа, издирване и разпитване на свидетели, проверка на десетки записи на видеокамери предшестват разкриването на изключително агресивната банда от кв. Няколко денононощия работа, издирване и разпитване на свидетели, проверка на десетки записи на видеокамери предшестват разкриването на изключително агресивната банда от кв."Победа", която за пет дни - от 22 до 26 август извършва 5 престъпления. В края на миналата седмица от ОД на МВР съобщиха, че са заловени четирима.

Тъжно и смешно е да се мяташ и да се бараш

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275242


На 14 юли т.г. зрителката Албена Илиева изпрати писмо до СЕМ по повод песента на Криско и Мария Илиева “Видимо доволни”. На 31 август, след като се разгърна обществена дискусия, тя прати още едно писмо:
За целта на правилния фокус на дискусията , която така или иначе се е създала, имам да кажа следното:
Имейлът ми до СЕМ от 14.07.2014 г. На 14 юли т.г. зрителката Албена Илиева изпрати писмо до СЕМ по повод песента на Криско и Мария Илиева “Видимо доволни”. На 31 август, след като се разгърна обществена дискусия, тя прати още едно писмо: За целта на правилния фокус на дискусията , която така или иначе се е създала, имам да кажа следното: Имейлът ми до СЕМ от 14.07.2014 г.

Софийските хотели са сред най-чистите в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275569

Софийските хотели са в топ 10 на класация на Hotel.info за най-чистите хотели. В Токио са най-спретнати, а най-мръсните - в Киев, информира "Уолстрийт Джърнъл".
Класацията е формирана на базата на оценки на 6 млн. ползватели на туристическия портал. Оценявани са само хотели в столични градове. Хотелите в Токио са получили средна оценка 8, Софийските хотели са в топ 10 на класация на Hotel.info за най-чистите хотели. В Токио са най-спретнати, а най-мръсните - в Киев, информира "Уолстрийт Джърнъл". Класацията е формирана на базата на оценки на 6 млн. ползватели на туристическия портал. Оценявани са само хотели в столични градове. Хотелите в Токио са получили средна оценка 8,

В Екатерининбург отново издават български визи

http://www.cross.bg/bulgariya-ekaterinbyrg-konsylstvoto-1428371.html

/КРОСС/ Урал­ската асоци­ация за туризъм съобщи пред информаци­он­ната агенция „Ура­л­информ­бюро", че от 25 август кон­сул­ството на Репуб­лика Бълга­рия в Ека­те­рин­бург е започ­нало да издава тури­сти­че­ски визи. Офи­сът на дипло­ма­ти­че­с­ката мисия се намира на улица „Карл Либ­к­нехт" № 22. Самото кон­сул­ство ще бъде открито в най-​близко време. Засега функци­ите на шеф на дипло­ма­ти­че­ското пред­ста­ви­тел­ство в сто­лицата на Ека­те­рин­бург се изпъл­нява от съвет­ника в посол­ството на Бълга­рия в Москва Тодор Витев. Информаци­он­ната агенция съобщава още, че откри­ва­нето на кон­сул­ството на Бълга­рия в Ека­те­рин­бург е тряб­вало да стане още през юни тази година, но е отложено заради съгла­су­ване с българ­ската страна. Дипло­ма­ти­че­с­ката мисия на Бълга­рия работи в Ека­те­рин­бург от 2003до 2010 г

200 хиляди лева са необходими за ремонт на едно от училищата в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275566

Над 200 хиляди лева са необходими, за да бъде възстановено само едно от наводнените училища в Мизия. Това е над половината от авансовите суми, отпуснати за целта от служебния кабинет, съобщи БНР.
По време на наводнението близо две седмици под вода бяха сградите и дворовете на две училища и една детска градина. Над 200 хиляди лева са необходими, за да бъде възстановено само едно от наводнените училища в Мизия. Това е над половината от авансовите суми, отпуснати за целта от служебния кабинет, съобщи БНР. По време на наводнението близо две седмици под вода бяха сградите и дворовете на две училища и една детска градина.

Насекомо ужили жена, докато шофира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275561

25-годишна жена, ужилена от насекомо, докато шофира, е била приета в спешно отделение на МБАЛ - Благоевград, съобщава struma.bg.
Младата жена е получила остра алергична реакция. Инцидентът станал около 12:00 часа вчера по време на шофиране. Пострадалата е ужилена от насекомо подмишницата.
Веднага й е оказана лекарска помощ, 25-годишна жена, ужилена от насекомо, докато шофира, е била приета в спешно отделение на МБАЛ - Благоевград, съобщава struma.bg. Младата жена е получила остра алергична реакция. Инцидентът станал около 12:00 часа вчера по време на шофиране. Пострадалата е ужилена от насекомо подмишницата. Веднага й е оказана лекарска помощ,

Подгответе кожата за зимата

http://www.cross.bg/podgotvete-kozhata-za-zimata-1428370.html

/КРОСС/Септември е преходен месец, в който трябва да вземем мерки за кожата преди студените зимни месеци.  Въпреки че в първия месец, чието име съдържа буквата "р", температурите са по-ниски, ако ходим на плаж, трябва да използваме предпазни средства, включително и UV-фактор 50. След почивката е добре да се направи пилинг и хидратация, за да се изчисти тена и да не остават тъмни петна, разширени пори и възпаления. В края на лятото е добре да се направи среща с дерматолога и да се проследи промяната на образуванията. Все повече мъже у нас осъзнават нуждата да се грижат за външния си вид. Освен за ноктите и дрехите, те трябва да помислят и за кожата си, която е тяхната визитна ксартичка, допълни дерматологът.  

Софийските хотели - сред най-чистите в света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275534

Софийските хотели са в топ 10 на класация на Hotel.info за най-чистите хотели. В Токио са най-спретнати, а най-мръсните - в Киев, информира Софийските хотели са в топ 10 на класация на Hotel.info за най-чистите хотели. В Токио са най-спретнати, а най-мръсните - в Киев, информира "Уолстрийт Джърнъл". Класацията е формирана на базата на оценки на 6 млн. ползватели на туристическия портал. Оценявани са само хотели в столични градове. Хотелите в Токио са получили средна оценка 8,

Румяна Бъчварова: Вицепремиерите в следващото правителство не са били обсъждани

http://www.cross.bg/gerb-ypravlenie-buchvarova-1428369.html

/КРОСС/ Преференциалният вот предполага някаква свобода на избирателите, но заради това, че хората в ГЕРБ, с малки изключения, се познават добре и вече са участвали в предишни кампании, желанието е да бъдат привлечени повече гласове, а не да се размести самата листа. Това е разликата между листите на ГЕРБ и на останалите партии, каза Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и водач на листата в 24 МИР, в интервю за БНР. „Конструктивна" за мен означава кампания, която да покаже смисъла от това да се гласува за една или друга политическа партия, и то заради политиките, защото моделът на управление от последната година и половина, в който разликите се размиваха, не беше ясно кой какво предлага, допълни съществуващото напрежение. ГЕРБ има много ясна програма и послание към избирателите. Очакваме на тези избори да се търсят алтернативите на досегашното управление - всяка партия да каже за какъв тип данъчна политика е, как ще напълни бюджета, да каже как ще помогне на българския бизнес, защото ключът към всеки един от останалите проблеми е в осигуряването на растежа и по-доброто състояние на икономиката. Тук трябва да имаме ясно разграничение", каза още тя. „Това е нелепо. Мога да ви уверя, че не се водят разговори, ако ГЕРБ спечели, кои ще са министрите? Може би Борисов мисли за това, но ние в момента се занимаваме с програмата

19-годишен младеж бе убит след спор в социална мрежа

http://www.mediapool.bg/19-godishen-mladezh-be-ubit-sled-spor-v-sotsialna-mrezha-news224364.html

19-годишен младеж почина, след като е бил намушкан с нож от свой връстник в столичния квартал "Левски". Двамата започнали спор в социална мрежа, след което се уговорили да се разберат на живо на ул. "Бесарабия" в квартала. След кратък скандал, единият от двамата извадил нож и наръгал в корема опонента си. Нападателят е задържан в полицията. Според първоначалната информация причината за скандала е момиче.

Ул. „Цар Асен“ е затворена за движение откъм бул. „Сливница“

http://www.moreto.net/novini.php?n=262830

Улица „Цар Асен“ е затворена за движение откъм бул. „Сливница“. Причината е в ремонтни дейности по съществуващата контактна тролейбусна мрежа, видя репортер на Moreto.net. Заради извършваната работа от сутринта е отклонено движението на автобусите по линия 12.

ЕС готви нови санкции срещу Русия в края на седмицата

http://econ.bg/Новини/ЕС-готви-нови-санкции-срещу-Русия-в-края-на-седмицата_l.a_i.565018_at.1.html

Възможно е Европейският съюз да приеме нов пакет санкции срещу Русия в края на седмицата. Това заяви представителят на Украйна към ЕС Константин...

Григор Димитров срещу Монфис в 1/8 финал на US Open тази вечер

http://offnews.bg/news/n_1/n_383245.html

Днес първата българска ракета Григор Димитров ще се изправи срещу Гаел Монфис в среща от 1/8 финалите на отвореното първенство по тенис в САЩ. Двубоят ще се играе на най-големия корт в света на тениса - "Артър Аш Стейдиъм" в Ню Йорк. Мачът между Димитров и Монфис ще започне около 21:30 часа българско време.  До момента Димитров и Монфис имат 2 мача помежду си, като първият бе именно на US Open преди три години, където французинът спечели със 7-6(6), 6-3, 6-4. Втората среща пък бе в Букурещ тази година, когато Монфис се отказа в първия сет при 5-1 в полза на българина.

Джим О'Нийл: За пазарите Фед винаги ще бъде в светлината на прожекторите

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e111958/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cdjim0Eoniil0Eza0Epazarite0Efed0Evinagi0Eshte0Ebyde0Ev0Esvetlinata0Ena0Eprojektorite0H1792670C/story01.htm

По-ранното покачване на лихвите в САЩ може да предизвика неприятни последици за световните пазари и икономики, предупреждава икономистът


НСО обяви, че има заплаха за живота на Лютви Местан

http://www.mediapool.bg/nso-obyavi-che-ima-zaplaha-za-zhivota-na-lyutvi-mestan-news224363.html

Има заплаха за живота на Лютви Местан и тя е възникнала по време на 42-ото Народно събрание, съобщи бТВ, позовавайки се на информация от Националната служба за охрана (НСО). Сигналът е постъпил от службите за обществен ред и сигурност. От НСО не уточняват подробности по него.Високата степен на застрашеност е възникнала миналата година, когато Местан е бил председател на парламентарната група на ДПС и лидер на партията. Затова му е осигурена охрана. До момента няма причини охраната да бъде свалена, се казва в информацията на НСО. От службата не уточняват дали това има връзка с разпространената от Касим Дал информация, че е подслушван при предишното правителство, защото застрашавал живота на Местан и Делян Пеевски.

Първи снимки от сватбата на Анджелина Джоли и Брад Пит

http://www.cross.bg/brad-dzholi-detza-1428368.html

/КРОСС/Сп. People публикува снимка от изненадващата сватба на Анджелина Джоли и Брад Пит. Двамата живеят като семейство от осем години и имат шест деца. Дискретната церемония се състоя на 23 август и била в обкръжението на двайсетина роднини и приятели. Мястото на събитието - замъка Шато Миравал във Франция, където двойката живее и отглежда наследниците си. Джоли е предпочела класическа визия. Роклята й е изработена от дизайнера Луиджи Маси от ателието на Versace. Той се вдъхновил от рисунки на децата на Брад и Анджи. Гърбът на роклята е шарен, тъй като са включени принтове от творби на малките художници. Всяко от шестте им деца имало специална роля в церемонията. Най-големите - Мадокс и Пакс, съпроводили майка си до олтара. Дъщерите й Захара и Вивиан хвърляли цветчета, а Шайло и Нокс поднесли венчалните пръстени. Пакс собственоръчно направил сладкиш за случая.    

Цветозар Томов: ЦИК отказала на две сдружения регистрация за наблюдатели за изборите

http://pik.bg/цветозар-томов-цик-отказала-на-две-сдружения-регистрация-за-наблюдатели-за-изборите-news220479.html

Цветозар Томов: ЦИК отказала на две сдружения регистрация за наблюдатели за изборите

Има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще разгледа този въпрос. Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По-активна ще бъде информационната кампания за изборите в чужбина. Има контакти с неправителствени организации в различни страни. Подготвят се брошурите и другите разяснителни средства за кампанията. Нещата вървят в доста по-задоволително темпо, отколкото предишния път. Дали ще се справим, ще прецените вие, каза Томов.

По думите му преференцията ще бъде по-различна, отколкото на европейските избори: Хората трябва да разберат, че за разлика от изборите за европейски парламент, при тези избори не полагането на преференциален вот ще бъде интерпретиран като вот в полза на водача на листата.

Така е в Изборния кодекс. Ако хората биха желали промяна в листата, да положат преференциален вот.

По отношение на наблюдателите Томов коментира, че е отказана регистрация на сдружението "България без цензура" и на План БГ, което отново се представлява от Николай Бареков: Вчера ЦИК отказа регистрация на едно сдружение заради политическа ангажираност на представляващите го и отхвърли проект за решение за регистрация на друго сдружение по същата причина.

Така че в момента се мъчим да се поучим от резултатите с наблюдателите в предишните предизборни кампании и ЦИК поне с тези с действия показа, че се интересува по същество дали организацията, която иска да наблюдава изборите, се кани да прави това безпристрастно, свободно от политически предпочитания и подготвяйки хората да изпълняват това.

Всички знаят, че на предишните избори в много случаи не беше така. Аз лично бих призовал медиите да ни подкрепят в това отношение, защото смятам, че това ще е трудна борба, ще има обжалвания в съда. Нашата цел е да спазим духа на закона.

Партиите и коалициите, участващи в изборите, имат възможност да регистрират свои застъпници и свои представители, които имат други функции и могат да изпълняват тези функции на защита на партийния интерес.


Млада жена е ужилена от насекомо, докато шофира, получила остра алергична реакция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275547

25-годишна жена, ужилена от насекомо, докато шофира, е била приета в спешно отделение на МБАЛ - Благоевград, съобщава struma.bg.
Младата жена е получила остра алергична реакция. Инцидентът станал около 12:00 часа вчера по време на шофиране. Пострадалата е ужилена от насекомо подмишницата.
Веднага й е оказана лекарска помощ, 25-годишна жена, ужилена от насекомо, докато шофира, е била приета в спешно отделение на МБАЛ - Благоевград, съобщава struma.bg. Младата жена е получила остра алергична реакция. Инцидентът станал около 12:00 часа вчера по време на шофиране. Пострадалата е ужилена от насекомо подмишницата. Веднага й е оказана лекарска помощ,

Бивш шеф на Военното разузнаване: Авторите на "Визия 2020" сами разбраха, че някои текстове са пресилени

http://pik.bg/бивш-шеф-на-военното-разузнаване-авторите-на-визия-2020-сами-разбраха-че-някои-текстове-са-news220476.html

Бивш шеф на Военното разузнаване: Авторите на "Визия 2020" сами разбраха, че някои текстове са пресилени

Авторите на „Визия 2020”: България в НАТО и в Европейската отбрана” сами разбраха, че някои текстове са пресилени – терминът „хибридна война“ беше част от текста , който предизвика вълнение в част от обществото. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България” на радио "Фокус" бившият ръководител на Военното разузнаване и главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията – ген. Чавдар Червенков. Той посочи, че документът е добър, но е нужна различна формулировка. Според него, ако България трябва да увеличи БВП за отбрана и да извърши превъоръжаване, някой трябва да обясни откъде ще дойдат парите за това.

„Предложението за финансиране на армията с 1.5% от БВП до 2015 и 2% до 2020 година е прекрасно. Много хубаво ще бъде да се мобилизира Българската армия да се купят нови самолети, нови бойни машини на пехотата, нови противозенитни средства, нови кораби. При състоянието на икономиката ни и ръста на БВП тези 2% за отбраната ще трябва да дойдат от друг сектор”, коментира ген. Чавдар Червенков. Той посочи, че на срещата на върха на НАТО в Уелс страните членки на НАТО не биха взели драстично решение спрямо Русия.

200 хиляди лева трябват за ремонт само на едно от училищата в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275549

Над 200 хиляди лева са необходими, за да бъде възстановено само едно от наводнените училища в Мизия. Това е над половината от авансовите суми, отпуснати за целта от служебния кабинет, съобщи БНР.
По време на наводнението близо две седмици под вода бяха сградите и дворовете на две училища и една детска градина. Над 200 хиляди лева са необходими, за да бъде възстановено само едно от наводнените училища в Мизия. Това е над половината от авансовите суми, отпуснати за целта от служебния кабинет, съобщи БНР. По време на наводнението близо две седмици под вода бяха сградите и дворовете на две училища и една детска градина.

Москва критикува Франция

http://www.cross.bg/rysiya-fabiyus-moskva-1428367.html

/КРОСС/ МВнР на Русия критикува министъра на външните работи на Франция Лоран Фабиюс за антируска риторика, предаде RT. По-рано на съвещание в Париж той разказа за резултатите, които „вече са налице от санкционния натиск срещу Русия". „Повече от съмнителни изглеждат посочените от Фабиюс в контекста на икономическите санкции, исторически паралели между въздействието на режима на апартейд в ЮАР и сегашна Русия с нейния уникален опит в изграждането на равноправни отношения между населяващите нашата страна многобройни народи", заявиха от в МВнР на Русия. В министерството отбелязали, че сътрудничеството на Москва и Париж не трябва да става заложник на конюнктурни сметки.    

Антон Кънчев за втори път открива изложба в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KuOjGuPPJK8/

Изложба живопис Антон Кънчев ще бъде открита на 05.09.2014г. /петък/ от 18:30 часа в Галерия “Поморие”, ул. “Сливница” 7.

Антон Кънчев е роден през 1970 г в гр.Сливен. Завършил е Художествена академия в София през 1996 г. в класа на професор Овчаров, а живопис при професор Греди Асса. Участвал е в колективни изложби в Сливен, Варна и София и др. Автор е на картините в хотелските комплексе “Национал Палас” и хотел “Кредо” в гр.Сливен, както и “Ел Дорадо” гр.Поморие. Картините му се радват на голям интерес сред любители и колекционери на картини.

За втори път младият сливенски художник гостува в Поморие. През октомври 2013 г. експозицията му показа света на фантазното, със смайващи сюжети , които провокираха публиката към размисъл. Сега художникът се надява да провокира още повече с живописните си платна, които ще бъдат изложени на 5 септември 2014г.в Галерия “Поморие”

Anton

 

 

ООН изпраща в Ирак мисия, която да разследва предполагаеми престъпления на "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=262820

Съветът на ООН по правата на човека реши да изпрати извънредна мисия в Ирак, която да разследва дали групировката „Ислямска държава" е извършила престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Решението е взето на заседание в Женева без гласуване.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване