ЦИК измисли превенция срещу гафа 15:15

http://politics.actualno.com/CIK-izmisli-prevencija-sreshtu-gafa-1515-news_48004.html

ЦИК е готов на екстравагантни мерки, за да бъде избегната нелепата ситуация от евроизборите, в която 15-ят в листата на Коалиция за България замина за Брюксел погрешка. Тогава хиляди привърженици на л...

Умрял ли е женски бизон днес в Столичния зоопарк?

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/umrial-li-e-zhenski-bizon-dnes-v-stolichniia-zoopark-6021374

Йорданка Фандъкова заяви, че днес е умрял женски бизон в зоопарка. Директорът на зоологическата градина обаче отрече информацията да е вярна

Д-р Иванов: Женският бизон не е умрял, жив е

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/d-r-ivanov-zhenskiiat-bizon-ne-e-umrial-zhiv-e-6021374

Директорът на Столичния зоопарк опроверга информацията на столичния кмет, че женски бизон е умрял по-рано днес

„Еврофутбол” е ексклузивен партньор на БФС и националния отбор по футбол

http://www.cross.bg/otbor-natzionalniya-partnyor-1428401.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" е ексклузивен партньор на Българския футболен съюз и мъжкия национален отбор по футбол - това стана ясно на пресконференция днес, на която присъстваха тримата управители на букмейкърската къща и Борислав Михайлов - президент на футболния съюз.  Събитието се състоя в зала „Родина" на Националния стадион „Васил Левски" в столицата. Двугодишният договор - до 30 август 2016 г., е подписан от Екатерина Михайлова, Боян Найденов и Николаос Арсенопулос, представляващи родния букмейкър, и Николай Михайлов, от името на БФС. „За нас е много важно събитие да спонсорираме БФС и националния отбор в дългия им път до Франция 2016. Ние сме горди, че подкрепяме Футболния съюз и пожелаваме късмет и „На добър път!" на националния ни отбор!", каза Арсенопулос. „Изключително съм доволен, че „Еврофутбол" отново е наш партньор, още повече в условията на тежка икономическа криза. Надяваме се с тяхната подкрепа и техния късмет да се класираме!", отбеляза Борислав Михайлов. В договора са залегнали основни точки за партньорство между двата страни, които дават право на българския букмейкър да се нарича „Ексклузивен партньор на българския национален отбор по футбол", както и да постави своето лого на тренировъчната екипировка на отбора, като това се извършва спрямо регулациите на УЕФА

Откриха хан с таверна в древния Филипопол

http://www.vesti.bg/bulgaria/otkriha-han-s-taverna-v-drevniia-filipopol-6021372

Сградата е изпълнявала функции на хан с таверна, на втория етаж е имало стаи за почивка или временно пребиваване

Сидеров води листата на „Атака” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262855

Волен Сидеров ще води кандидат-депутатската листа на „Атака” във Варна. Именно от този избирателен район лидерът на партията влезе в предишното Народно събрание. Това ще бъдат четвъртите поредни парламентарни избори, на които Сидеров се явява като водач във Варна.

Балкански симпозиум по археометрия в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/t-QgllPTdzU/

От 27 до 30 септември 2014 г. в град Несебър ще се проведе Четвъртия Балкански симпозиум по археометрия (BSA-2014) стана ясно по време на пресконференция проведена в Областна администрация Бургас. Организатори на форума са Институтът по физика на твърдото тяло (ИФТТ) и Националният археологически институт с музей (НАИМ) при Българска академия на науките, а съорганизатори са Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Музей “Старинен Несебър” и Регионалният академичен център на БАН в Бургас. Това важно за българската научна и културна общност събитие е посветено на 145 годишнината на Българската академия на науките и се провежда под егидата на областния управител на Област Бургас г-н Павел Маринов.

Изборът на Бургаска област за домакин на този престижен форум не е случайно – тук хилядолетната човешка култура е оставила безценни архитектурни паметници: разкопки на антични градове, тракийски светилища и гробници, долмени, уникални паметници на културата – църкви и манастири. Градът-домакин Несебър, чийто паметници на културата са част от световното културно наследство, е един от най-старите градове в Европа. Голямото разнообразие от архитектурни, археологически, художествени артефакти в Стария Несебър, представляват огромен интерес за работещите в областта на археометрията. Организаторите се надяват, че с провеждането на Балканския симпозиум по археометрия в Несебър, ще допринесат за популяризирането на област Бургас като туристическа дестинация.

Балканският симпозиум по археометрия е традиционна среща на специалисти от Балканските страни работещи в областта на изучаване и опазване на паметниците на културното наследство. Първият Балкански симпозиум по археометрия се е състоял в Охрид, Македония през 2008 г. През 2010 г. в Истанбул, Турция, се провежда Вторият, а през 2012 г. в Букурещ, Румъния, Третият Балкански симпозиум по археометрия. По решение на Постоянния организиционен  комитет на симпозиума домакин на Четвъртия Балкански симпозиум по археометрия е България.

Цел на симпозиума е да се популяризират добрите практики от интердисциплинарните изследвания на различни паметници на културното наследство на Балканите, да се насърчи развитието и използването на съвременни научни методи за извличане на археологическа и историческа информация. На симпозиума ще се обсъждат резултатите от последните археометрични изследвания на разнообразни обекти, предмети и материали, свързани с човешката дейност, както и широк кръг от теми, свързани с опазване на културното наследство. Ще се осъществи обмен на информация, знания и опит между различни учени от всички природни науки, консерватори-реставратори, археолози, историци и музейни специалисти от балканските страни, работещи в областта на археометрията.

 

В симпозиума ще участват повече от 100 специалисти от над 20 страни, предимно от Балканите, както и от останалите страни на Европа и света. Сред тях са учени от водещи лаборатории във Великобритания, Германия, Италия, Гърция, Франция, Испания, Австрия, Русия, Китай.

Сред поканените лектори на симпозиума са признати специалисти в областта на археометрията, като:

  • проф. Салваторе Сиано от Института по приложна физика във Флоренция, към Националния научно-изследователски съвет, Италия – един от първите, които прилагат лазерите като инструмент за изучаване, консервация и реставрация на паметници на културното наследство;
  • проф. Катлин Максуини от Университета в Единбург, Великобритания – специалист в областта на остеоархеологията (изследване на човешки скелетни останки в рамките на съответния археологически контекст), участник в няколко археологически експедиции в България;
  • проф. Елена Маринова-Волф от Католическия университет в Льовен, Белгия – специалист по палеонтология, археоботаника и археоекология;
  • проф. Роксана Радван от Националния изследователски институт по оптоелектроника, ръководител на групата за Оптоелектронни методи и технологии за консервация и реставрация на паметници на културата.
  • проф. Севим Акюз от Института за култура в Истанбул, Турция, специалист по физика, молекулна спектроскопия и археометрия;

На Четвъртия форум по археометрия ще бъдат представени най-новите методи и техники за диагностика и анализ, чрез които се получава информация за елементния и структурния състав на артефактите, за технологията на изготвянето им, суровинната база и произхода на предметите. Ще се обсъдят модерните техники за датиране, консервация и реставрация на паметниците на културното наследство. В програмата се предвижда провеждането на семинар за практически демонстрации и изследвания на реални обекти с портативна апаратура за in situ анализи на паметниците на културното наследство.

Симпозиумът няма собствен бюджет и организацията му се финансира главно от спонсори. По традиция рекламните материали на спонсорите ще бъдат публикувани на уеб-страницата на симпозиума и ще бъдат експонирани по време на самото събитие. Имената на спонсорите и техни реклами ще бъдат включени в специален лист в сборника с програмата и резюметата на докладите, който получават участниците.

Шефът на зоопарка опровергава Фандъкова: Женският бизон е жив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275880

Женският бизон в Столичния зоопарк е в тежко състояние, но е жив, каза директорът д-р Иван Иванов за Женският бизон в Столичния зоопарк е в тежко състояние, но е жив, каза директорът д-р Иван Иванов за "Фокус" във връзка с казаното от кмета на София Йорданка Фандъкова, че днес е починал нов бизон. Той обясни, че животното може да продължи да бъде в това състояние дори 20-30 дни. Все още не се знае какви са причините за състоянието на животното.

"Визия 2020" - защо е добра и това смущава

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/02/2372964_viziia_2020_-_zashto_e_dobra_i_tova_smushtava/?ref=rss


Докато четях Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана (оригиналната версия), в главата ми изникна слогана от рекламата на немските шоколади Ritter Sport, който гласи: Quadratisch, Praktisch, Gut (квадратен, практичен, добър). Така ми звучи и визията. Предварително искам да направя уговорка, че не съм се занимавала никога с отбрана и военно дело, четох документа без някаква предварителна подготовка, без предварителни предубеждения и честно казано с не особени очаквания. Първото,...

Кметът Николов поздрави новата бургаска столетница баба Дойка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/V5r2Fp2DoaY/

Единствената бургаска столетница за тази година – баба Дойка Ялъмова – отпразнува своя рожден ден в добро здраве, бистър ум, заобиколена от близките си хора. Внуците й я хвалят, че през целия си живот петъчните дни минават в пост и молитва.

„Да си жива и здрава, спокойна и с бодър дух още дълги години, да се радваш на деца, внуци и правнуци“. Това пожела на баба Дойка кметът Димитър Николов, който лично поздрави юбилярката в дома й в кв. „Победа“. Той поднесе красив букет и специално изработена икона на свети Николай Чудотворец, закрилник на град Бургас.

Възрастната  жена посрещна градоначалника с думите „Сто години жив кмет не съм виждала“. Тя го ориса да стигне нейните години, а когато го ядосват душманите да си пее.

Родената на 31 август 1914 година жена каза, че през целия си живот не е спирала да работи. Тя остава вдовица на 33-годишна възраст и сама отглежда 5-те си деца – трима сина и две дъщери. Сега голямата й радост са 7 внука и 10 правнучета, с които се гордее. Може би това е и тайната на нейното дълголетие.

Кметът Николов пое ангажимент до дни да бъде изградена чисто нова ограда в дома на семейство Ялъмови.

 

Може ли или не Путин да превземе Киев за 2 седмици?

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/mozhe-li-ili-ne-putin-da-prevzeme-kiev-za-2-sedmici-6021373

Изказването на руския президент е извадено от контекста и има друг смисъл, каза президентски помощник

ЦИК и СЕМ: Костинбродски сценарий е невъзможен

http://www.cross.bg/mysorlieva-denya-razmisul-1428400.html

/КРОСС/Костинбродски сценарий е невъзможен, тъй като ЦИК и СЕМ ще следят зорко в деня за размисъл. Преди дни ЦИК и СЕМ се споразумяха за специализиран мониторинг по време на предизборната кампания, а днес се срещнаха със служебния министър-председател проф. Георги Близнашки. „Повтаряне или припомняне на този сценарий е невъзможно, защото Изборният кодекс заложи всичко важно да бъде печатано в БНБ, а се знае степента на сигурност на тази печатници", каза заместник-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева. Тя обясни, че ще бъдат предприети съществени мерки за нарушаването на мълчанието в деня за размисъл, което е било обсъдено и с премиера. Мусорлиева подчерта, че основната мярка ще бъде превенция или да не бъдат стимулирани медии, които преди са отразявали по някакъв начин със скрити социологически проучвания в деня за размисъл и да бъдат наказвани. „ЦИК констатира нарушенията на медиите, а областната управа санкционира", обясни Мусорлиева като добави, че санкциите идват от областните управители, тъй като може да се касае до регионална медия и те предприемат съответните мерки. Мусорлиева обясни, че при срещата между проф. Георги Близнашки, ЦИК и СЕМ са обсъдили детайлни мерки за санкциониране на тези, които нарушават изборните правила. Мусорлиева уточни, че това включва и интернет, както и за много от телевизиите

Още един бизон умря в софийския зоопарк

http://offnews.bg/news/n_1/n_383302.html

След като вчера в Софийската зоологическа градина почина мъжки бизон , днес е умрял и женски, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус". „Има още един, който също е в тежко състояние”, допълни Фандъкова, като обясни, че и малко бизонче не е добре. Фандъкова подчерта, че от последните изследвания е станало ясно, че причината, довела до влошаване състоянието на животните в зоопарка, е, че в храните е имало силно токсични вещества. Кметицата каза, че ветеринарите не са обнадеждени за здравето на животните, тъй като веществата били силно токсични. От началото на смъртните случаи досега в зоопарка в София са починали бебе козирог, камила, три бизона, гаур и няколко крави.

EVN иска 17,9% увеличение на цената на тока

http://pik.bg/evn-иска-179-увеличение-на-цената-на-тока-news220545.html

EVN иска 17,9% увеличение на цената на тока

Електроразпределителното дружеството EVN внесе в ДКЕВР заявления за нови цени на електроенергията за своите клиенти от 1-ви октомври 2014-а година, съобщи БНР.

Изчисленията на дружеството показват, че необходимото средно увеличение на цената на електроенергията в Югоизточна България трябва да е със 17,9 на сто, казаха мениджърите на компанията на пресконференция. От това увеличение 7,2 на сто ще отидат директно в Националната електрическа компания, а за дружествата на EVN ще останат 10,7 на сто.

Според ръководството на компанията увеличението се налага, за да може да бъде осигурена по-добра услуга на клиентите. С предложенията на EVN за промени в цените се коригират грешки на последното ценово решение на ДКЕВР, заявиха от компанията. 

Нарушения при обществените поръчки товарят бюджета със 166 милиона лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_383313.html

Държавният бюджет е натоварен допълнително със 166 милиона лева заради нарушения по обществените поръчки при усвояването на европейските фондове. Това сочи анализ на международната консултантска компания Кей Пи Ем Джи, по поръчка на правителството. Т.нар. "финансови корекции" изискват при несъответствие с европейските правила държавата или общината възложител на европроект да възстанови дадена сума със свои средства, без да плаща Брюксел. За последните 7 години при различни нарушения данъкоплатецът е натоварен с непредвидени 166 милиона лева заради грешки. Причините според мениджъра на Кей Пи Ем Джи Александър Хинов: "Три четвърти от финансовите корекции са свързани с нарушения при възлагането на обществени поръчки. Ако добавим и поръчките, възложени от частни субекти, виждаме, че 80% от наложените корекции са свързани с нарушения при възлагането", съобщава БНР. Шампиони по нарушения в търговете са ОП "Околна среда" и "Регионално развитие". Служебният вицепремиер Илияна Цанова призова за поредна реформа на процедурите. Основните причини, които най-често срещаме при прегледа на тези процеси, са налагане на ограничителни критерии и равностойно третиране на участниците. Това трябва да се промени. Това е и основно условие по Споразумението за партньорство. Т. е. ако ние не постигнем заложеното в плана за оптимизиране на този процес, през 2016-а година, декември месец, ние имаме основния риск да загубим пари по оперативните програми. В Гранитната зала на Министерския съвет се проведе кръгла маса, посветена на финансовите рискове при управление на европейските средства. Срещата, на която присъстват кметове, представители на съда, прокуратурата и ДАНС, продължи при закрити врата с обяснението, че била от работен характер.

От E.ON не очакват спиране на доставките на газ за Германия и Европа

http://www.vesti.bg/novini/ot-e.on-ne-ochakvat-spirane-na-dostavkite-na-gaz-za-germaniia-i-evropa-6021376

Русия няма да спре доставките на газ за Германия и Европа заради украинския конфликт, заяви ръководителят на германската енергийна група E.ON Йоханес Тайсен в Дюселдорф.

Премиер,ЦИК и СЕМ обсъдиха мерки за прозрачност и публичност на подготовката на изборния процес

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/p30yOJmOQks/

Мерки за повече прозрачност и публичност на подготовката на изборния процес обсъдиха на среща в Министерския съвет министър-председателят проф. Георги Близнашки и представители на Централната избирателна комисия и на Съвета за електронни медии. На първата по рода си среща премиерът беше запознат с работата на двете институции при подготовката на разяснителната кампания за изборите на 5 октомври, както и с превантивната работа за качествен медиен мониторинг и превенцията на нарушения на изборния процес.

Централната избирателна комисия е готова от първия ден на кампанията да започне излъчването на разяснителните клипове за избирателите. По същество обаче, ЦИК отдавна е започнала разяснителната кампания, посочи заместник-председателят на Комисията Мария Мусорлиева. Общо беше мнението за необходимостта от масовост на кампанията при стриктен контрол от страна на Съвета за електронни медии.

Като проблемни за ЦИК бяха откроени т.нар. скрити социологически проучвания в деня на вота, като Комисията ще бъде активна в противодействието на тази медийна практика. От ЦИК подчертаха и отговорността на всички медии, не само на обществените, да бъдат ангажирани в разяснителната кампания за изборите. Комисията осъществява също така контрол по отношение на публикуването в законовите срокове на тарифите за предоставяните от медийните доставчици услуги.

Пред журналисти Мария Стоянова, член на СЕМ, коментира, че за първи път преди началото на предизборната кампания се провежда разговор в този формат и на такова равнище. „Сигналът от министър-председателя проф. Близнашки беше ясен – активност и особено внимание към младите избиратели в предстоящата кампания, като основната цел е масовост и информираност“, заяви Стоянова след срещата. „Ще се стремим и ще направим всичко възможно да има ред по време на предизборната кампания“, категорична беше Мария Стоянова. СЕМ ще засили мониторинга по време на кампанията, а в деня за размисъл институцията ще бъде особено бдителна, за да не бъдат нарушени правата на избирателите. По думите на члена на СЕМ, поуките от „Костинброд“ са направени и аналогичен случай няма да се повтори.

Заместник-председателят на Централната избирателна комисия Мария Мусорлиева на свой ред беше категорична, че повторение на „Костинбродския сценарий“ е невъзможно, а ЦИК предприема сериозни превантивни мерки срещу нарушения в дена за размисъл.

На срещата премиерът проф. Близнашки беше запознат със споразумението, което ЦИК и СЕМ традиционно сключват и което се отнася до взаимодействието между институциите по мониторинг върху доставчиците на медийни услуги. Обсъдени бяха аспекти на извършвания от СЕМ мониторинг, оценките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и механизмът за санкциониране на нарушенията на изборните правила.

Представител на Съвета за електронни медии ще се включи в работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, стана ясно още след срещата.

Нигерия потвърди нов случай на ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275851

Нов случай на заразяване със смъртоносния вирус ебола беше потвърден в Нигерия, с което броят на заболелите в страната достигна 17 души. Това съобщи министърът на здравеопазването на африканската страна Ониебучи Чукву, предаде Ройтерс.
231 души са под наблюдение. Това е третият случай в град Порт Харкурт. Нов случай на заразяване със смъртоносния вирус ебола беше потвърден в Нигерия, с което броят на заболелите в страната достигна 17 души. Това съобщи министърът на здравеопазването на африканската страна Ониебучи Чукву, предаде Ройтерс. 231 души са под наблюдение. Това е третият случай в град Порт Харкурт.

Над 200 000 лв. са нужни за едно от училищата в Мизия

http://pik.bg/над-200-000-лв-са-нужни-за-едно-от-училищата-в-мизия-news220542.html

Над 200 000 лв. са нужни за едно от училищата в Мизия

Над 200 хиляди лева са необходими, за да бъде възстановено само едно от наводнените училища в Мизия. Това е над половината от авансовите суми, отпуснати за целта от служебния кабинет. По време на наводнението близо две седмици под вода бяха сградите и дворовете на две училища и една детска градина.


Освен училището, много пострада и професионалната гимназия. Съществени ремонтни дейности там трябва да се извършват, но като площ училището е доста по-голямо, и като засегнати помещения. Може, за съжаление, да държим това тъжно първенство за най-пострадалото училище.

Грубата първа сметка е за около 200 хиляди лева. Това е сметка на база на това, което знаем, че сме вложили в училището като ресурси, като материали. При всички случаи ще излезе повече, в никакъв случай няма да излезе по-малко, защто тази сума не включва повредената външна изолация на училището. Очаквам още един куп неща, които ще се появят като проблеми, които трябва да решаваме в движение, защото нямаме неограничен ресурс от време, каза Галина Вълчанова, директор на средищното основно училище "Цанко Церковски", цитирана от БНР.


За почистването на средищното училище от седмици помагат и лишени от свобода от Врачанския затвор. 30 на сто от отпуснатите в аванс от слуебното правителство 1 милион лева за възстановяването на Мизия са за ремонт на засегнатите учебни заведения в бедстващия град.
Министърът на образованието Румяна Коларова увери преди дни, че учебната година ще започне без забавяне във всички райони пострадали от бедствия. Днес тя ще посети Мизия, за да проследи подготовката за 15 септември.

80 години Паметник на свободата на връх Шипка

http://www.cross.bg/svobodata-pametnika-ministerstvoto-1428398.html

/КРОСС/Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа" и Националният военноисторически музей представят съвместна изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка". Тя ще бъде открита от министъра на културата доц. д-р Мартин Иванов довечера от 17.30 ч. в Галерия „Средец" в Министерство на културата. Изложбата е посветена на годишнината на монумента и представя уникални експонати, автентични фотографии и документи, пресъздаващи историята на Паметника на свободата и значимостта на събитието в българската история. Посетителите ще могат да се пренесат в деня на неговото откриване и освещаване - 26 август 1934 г., с помощта на артефакти, напомнящи за този момент: ключа, с който Цар Борис III отключва паметника и ножицата, с която прерязва лентата. За пръв път ще бъдат показани оригинални чертежи на проектантите на паметника арх. Атанас Донков, арх. Иван Данчов и скулптора Александър Андреев. Атмосферата и емоциите около паметното събитие, обединило широки слоеве на обществото, ще бъдат допълнени от записите в Златната книга за впечатления на Паметника на свободата, която започва със собственоръчно написано послание от Царя и подписите на членовете на Комитета за въздигане на Паметник на възраждането и освобождението на българския народ. Паметни знаци, изработени специално по случай освещаването на Паметника, допълват усещането за значимостта на този ден, събрал на тогавашния връх Св. Никола над стохиляден народ

В столичния зоопарк почина и женски бизон

http://pik.bg/в-столичния-зоопарк-почина-и-женски-бизон-news220543.html

В столичния зоопарк почина и женски бизон

Днес женски бизон е починал в Столичния зоопарк, заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Има още един, който също е в тежко състояние”, допълни Фандъкова. Тя обясни, че има още едно малко бизонче, което е в добро състояние.

И подчерта, че от последните изследвания е станало ясно, че причината, довела до влошаване състоянието на животните в зоопарка е, че в храните е имало силно токсични вещества.

По отношение на лечението на животните Фандъкова обясни, че ветеринарните лекари, с които е разговаряла, не са хранели големи надежди, защото веществата са били силно токсични

Камерън: Санкциите срещу Москва ще нанесат непоправима вреда на руската икономика

http://www.moreto.net/novini.php?n=262824

Санкциите срещу Москва ще нанесат непоправима вреда на руската икономика. Това мнение изказа британският премиер Дейвид Камерън. "Не съм съгласен с мненията, че санкциите нямали ефект. Руските банки изпитват недостиг на капитал, инвеститорите се изтеглят от страната, рублата се обезценява.

Русия актуализира военната доктрина заради НАТО, ПРО и Украйна

http://www.cross.bg/rysiya-ykraiina-popov-1428399.html

/КРОСС/ Актуализирането на военната доктрина на Русия е продиктувана основно от външнополитическите фактори: разширяването на присъствието на НАТО, въпросите на противоракетната отбрана (ПРО), ситуацията в Украйна и около нея. Това заяви в интервю за РИА Новости зам.-секретарят на Съвета за Сигурност на Русия Михаил Попов. Действащата военна доктрина е приета преди четири години. В актуализираната военна доктрина на Русия се отбеляза необходимостта от заместване на вноса в областта на въоръжението, уточни Попов. По думите му, ефективното функциониране на отбраната е възможно в условията на технологическа независимост на Русия в областта на производството на стратегически и други видове оръжие, военна и специална техника. „Не се съмнявам в това, че приближаването на военната инфраструктура на страните-членки на НАТО към границите на Русия, в това число, чрез разширяването на блока, ще запази мястото си в качеството на една от външните опасности за Руската Федерация", подчерта Попов. Освен това, според него, най-явен е стремежът на САЩ и страните-членки на НАТО да увеличат своя стратегически настъпателен потенциал. А ситуацията в Украйна е поредния етап за политиката на „цветните революции"

ЕК спира "Южен поток" по политически причини, смята "Газпром"

http://econ.bg/Новини/ЕК-спира-Южен-поток-по-политически-причини-смята-Газпром-_l.a_i.565054_at.1.html

Европейската комисия се опитва да задържи реализирането на проекта  "Южен поток" по изключително политически причини. Това е заявил официалният...

ЕВН иска 17,9% поскъпване на тока от 1 октомври

http://www.vesti.bg/pari/biznes/evn-iska-179-poskypvane-na-toka-ot-1-oktomvri-6021371

От това увеличение 72% ще отидат директно в НЕК, а за дружествата на ЕВН ще останат 10,7%, заявяват от компанията

Изрисуваха блок в памет на Валери Петров

http://www.cross.bg/valeri-petrov-pochina-1428397.html

/КРОСС/Върху блок 11 в столичния кв. "Сухата река" изгря едно истинско творение на изкуството - дело на графити-майстори, предаде Нова.  Произведението е посветено на "хвърчащите хора" и големия поет, сценарист, драматург и преводач Валери Петров, който почина миналата седмица. "Идеята на цялата творба, дело на Nasimo, е да бъде посветена на "хвърчащите хора" - тези, които обичат да дават и не се интересуват дали ще вземат, или няма да вземат. Не мислехме да го посветим на Валери Петров, но след като той почина и прочетохме стихотворението, решихме, че то е създадено, за да бъде тук", обясни Ясен Гешев, който се свързва с Urban Creatures и някои уникални графити в софийската градска среда.Гешев обясни, че са им трябвали 8 дни, за да завършат произведението върху блока.Той допълни, че проектът е осъществен със съдействието на общината и не са имали проблем с разрешението за осъществяването му. Nasimo са разкрасили и други блокове в кв. "Хаджи Димитър". Един от тях е с лика на дядо Добри.

Умря и женски бизон в софийския зоопарк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275854

Днес женски бизон е починал в Столичния зоопарк, заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. „Има още един, който също е в тежко състояние”, допълни Фандъкова. Тя обясни, че има още едно малко бизонче, което е в добро състояние. И подчерта, че от последните изследвания е станало ясно, че причината, Днес женски бизон е починал в Столичния зоопарк, заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. „Има още един, който също е в тежко състояние”, допълни Фандъкова. Тя обясни, че има още едно малко бизонче, което е в добро състояние. И подчерта, че от последните изследвания е станало ясно, че причината,

Реформаторски блок – Бургас регистрира листата си с кандидати за народни представители

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nisNTNHDGMM/

Малко след 10:30 часа днес Коалиция Реформаторски блок – Бургас регистрира в Районната избирателна комисия листата си с кандидати за народни представители от Втори многомандатен избирателен район – Бургас. Документите бяха подаде в РИК от водача в листата и зам.-председател на СДС на национално ниво Костадин Марков, общинския  председател на Движение „България на гражданите”  – Бургас и втори в листата Живко Табаков, зам.-председателя на  ДСБ-Бургас Таня Ляпчева, общинския  председател на СДС – Бургас Константин Райков и областния  секретар на партията Тошко Иванов. Имената в листата с  кандидат-депутати на реформаторите са общо  22.

„Ще дадем всичко от себе си, за да имаме достойно представителство в парламента. Винаги съм казвал, че наши основни противници на изборите са БСП и ДПС. Надявам се  Реформаторският блок да се пребори за такъв резултат, който да е съизмерим, а защо не и по-добър от този на споменатите партии. Надявам се на парламентарните избори важна роля да изиграе и преференциалният  вот, така че  гласовете да са много повече, защото всеки има право да отбележи този, който харесва в листата,  а това неминуемо води до по-високи резултати”,  каза водачът в листата Костадин Марков.

Той заяви, че в бъдещия парламент реформаторите трябва да се стремят към дясноцентристка коалиция, но  при никакви условия няма да влязат   в коалиция или съглашение с участието на ДПС. Както винаги реформаторите са  единодушни, че ще водят позитивна и открита кампания, която ще е базирана на срещи и директен контакт с гражданите.

„Ще спечелим доверието на избирателите с позитивна кампания. Целият Реформаторски блок стои зад водача в листата Костадин Марков и сме убедени, че  неговото  влизане  в парламента ще допринесе много за развитието на Бургас”, каза вторият в листата Живко Табаков.

Сред приоритети в предизборната платформа на Реформаторския блок е запазване на стабилността на банковата система и размразяване на еврофондовете.

„Основните акценти в програмата са да спасим България. При такава  криза не трябва да се пишат  академични програми, а има  нужда от спешни  политически  решения,  свързани с размразяване на еврофондовете, разрешаване на кризата  в банковата система и стабилизиране на бюджета”, добави Марков.

Ето и пълната листа:

 

  1. Костадин Иванов Марков

2. Живко Иванов Табаков

3. Георги Митев Митев

4. Неджиб Мехмед Акиф

5. Константин Димитров Райков

6. Ирина Юлий Абаджиева – Репуц

7. Стоян Пенчев Колев

8. Дойчо Павлов Дойчев

9. Валентин Георгиев Люцканов

10. Татяна Димитрова Михова

11. Вълчо Иванов Чолаков

12.  Мехмед Хасан Катърджъолу

13. Кирил Димитров Крушков

14. Тошко Гетов Йотов

15. Халил Рашид Халил

16. Бориска Николова Стоева

17. Илия Йовков Петков

18. Ивайло Денчев Ляхович

19. Стамен Димитров Стамов

20. Камелия Симеонова Борисова

21. Светомира Димитрова Димитрова

22. Стоян Демирев Грозев

ЦИК отказа да регистрира хора на Бареков за наблюдатели

http://offnews.bg/news/n_1/n_383272.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира две сдружения на лидера на "България без цензура" Николай Бареков за участие с наблюдатели за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври. "Отказът на ЦИК за регистрация на едно сдружение е заради " политическа ангажираност на представляващите го". По същата причина е отхвърлен и проект за решение за регистрация на друго сдружение", това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той коментира, че е отказана регистрация на сдружението на "План БГ" , което се представлява от Николай Бареков. В решението е записано, че наблюдателите осъществяват "независимо, обективно и безпристрастно наблюдение на изборния процес", а в случая със сдружението, чийто председател е лидерът на партия "България без цензура", е несъмнено "наличието на зависимост и обвързаност на посочените от сдружението наблюдатели с политически субект, регистриран като участник в изборите". "Така че в момента се мъчим да се поучим от резултатите с наблюдателите в предишните предизборни кампании и ЦИК поне с тези си действия показа, че се интересува по същество дали организацията, която иска да наблюдава изборите, се кани да прави това безпристрастно, свободно от политически предпочитания и подготвяйки хората да изпълняват това", обясни пред БНР Цветозар Томов. Има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще разгледа този въпрос, съобщи още говорителят на ЦИК.

Безшофьорният автомобил на Google не може да се справи в дъжд и сняг

http://econ.bg/Новини/Безшофьорният-автомобил-на-Google-не-може-да-се-справи-в-дъжд-и-сняг_l.a_i.565051_at.1.html

Автомобилът на Google, който не се нуждае от шофьор, за да се движи по пътищата, е изправен пред по-големи проблеми, отколкото експертите очакваха,...

Реформаторският блок се вижда като обект на тежка атака от Ахмед Доган

http://www.mediapool.bg/reformatorskiyat-blok-se-vizhda-kato-obekt-na-tezhka-ataka-ot-ahmed-dogan-news224368.html

Реформаторският блок е обект на забележителна и тежка медийна атака от ДПС и Ахмед Доган, обясни във вторник пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кънев. Така той коментира критичните медийни публикации около листите на коалицията, които бяха представени в събота. Като водачи на листите са представени двама бивши депутати от ДПС (Ариф Агуш и Касим Дал), както и приближеният до ГЕРБ заместник-кмет на Бургас Костадин Марков. В Хасково листата се води от Станислав Иванов, син на кмета четвърти мандат Георги Иванов, ползващ се с широка политическа подкрепа.   Брожението около листите бе подгрято от "Зелените". Те обявиха, че реформаторите са им искали 150 000 лева, за да влязат в коалицията. Срещу това те са щели да получат едно второ място в софийската листа на блока. След това се оказа, че партии с още по-малка електорална тежест като Българска нова демокрация и Християн-демократическата партия на България получават водачи в листите на РБ.   "Скандалът е, защото видяха, че няма да се разпаднем и сме опасни. Атаката започна първо с опита блокът да се разцепи. Хората, които я направиха, бяха убедени, че това ще се случи. Положихме много усилия да направим баланса и да успеем да направим листите, съобразявайки се с всички интереси", каза Радан Кънев.   Според него е започнала медийната атака срещу листите, а медиите показват само негативите й, но не и това, което е направил блокът в градивен план. "Да се наредят листите на седемпартийна коалиция с гражданска квота с местни съюзници, е математически невъзможно. Това е огромен труд и невероятно постижение, че успяхме да стигнем дотук", отбеляза лидерът на ДСБ.   Според него атаката включва редица градове, насочена е и директно към лидерите на блока. Кънев смята, че атаката идва от ДПС и по-конкретно от Ахмед Доган. "В Хасково ДПС няма да си получат мандата, който очакват, в Смолян ще им отнемем мандат, в Монтана ще отнемем мандат на БСП и те го виждат това. Свикнали са извън София да сме слаби, само че това няма да се случи и са много стреснати", коментира Кънев.   По думите му в България е скандален всеки, който отнема власт на ДПС.   "Скандалът е, защото видяха, че сме опасни. Скандалът е, защото видяха, че не сме интелектуалци, които случайно са объркали пътя към парламента. Видяха, че отиваме на битка и то на битка срещу ДПС", обясни лидерът на ДСБ.   Той допълни, че с листите си блокът е показал, че не е проект на жълтите павета, а е стъпил във всяка община в България, изградил е здрави връзки с местната власт там, където е независима.   Радан Кънев коментира и водача на листата в Хасково Станислав Иванов. Лидерът на ДСБ обясни, че Иванов е успял да изгради силна коалиция в района и работи за доброто на РБ.   "Местният биткаджия и авторитет не може да бъде заменен от всеки. Политиката е битка за промяна, политика е отговорност", каза лидерът на ДСБ.   Имаше недоволството и в структурата на "Движения България на гражданите" (ДБГ) в Свищов за попадането на кмета на Свищов Станислав Благов в листите. Те припомниха, че Благов е фигурирал в тефтерчето на Красьо Черния с ланците и е имал връзки с него. Кънев обясни, че това са слухове.   Лидерът на ДСБ гарантира, че депутатите на РБ ще са "под жесток контрол от собствените си хора". "Всеки, който представлява на всяко ниво на властта Реформаторския блок, ще гласува против корумпираните обществени поръчки, против партийните назначения, за промяната в правосъдието. Ще е лично моя отговорност това да е така", каза Радан Кънев.   Председателят на ДСБ ще се кандидатира за лидер на Реформаторския блок в средата на септември. Срещу него ще се изправи колегата му от СДС Божидар Лукарски.

В столичния зоопарк почина и женски бизон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275839

Днес женски бизон е починал в Столичния зоопарк, заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. „Има още един, който също е в тежко състояние”, допълни Фандъкова. Тя обясни, че има още едно малко бизонче, което е в добро състояние. И подчерта, че от последните изследвания е станало ясно, че причината, Днес женски бизон е починал в Столичния зоопарк, заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. „Има още един, който също е в тежко състояние”, допълни Фандъкова. Тя обясни, че има още едно малко бизонче, което е в добро състояние. И подчерта, че от последните изследвания е станало ясно, че причината,

EVN поиска 17,9% увеличение на цената на електроенергията от 1 октомври

http://www.cross.bg/bulgariya-dkevr-tzeni-1428395.html

/КРОСС/ Дружествата на EVN България внесоха в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявления за нови цени на електроенергията от 01.10.2014 г. за своите клиенти в Югоизточна България. Те се базират на същите принципи, следвани от компанията при всяко едно от своите ценови заявления досега: разходно-ориентирани цени, избягване на скрити дефицити в системата, покриване на реалните оперативни, технологични и балансиращи разходи. Основен стремеж на компанията е възобновяването на нормалния темп на инвестиране в мрежата и клиентско обслужване. Този темп беше преустановен от ДКЕВР в последните години не само за EVN България, но и за всички компании, формиращи крайни цени за клиентите в България. Имайки предвид тези основни принципи, изчисленията на EVN България показват, че необходимото средно увеличение на цената на електроенергията в Югоизточна България е 17,9%. От това увеличение 7,2% ще отидат директно в Националната електрическа компания (НЕК), а за дружествата на EVN ще останат реално 10,7%. Това е така, защото внесените от EVN заявления коригират една от грешките на последното ценово решение на ДКЕВР. С него Регулаторът определи изкуствено ниска цена от 30 лв./МВтч. на енергията, която EVN купува от НЕК за покриване на технологичния разход по своята мрежа. Така крайните цени (без ДДС) за битовите клиенти в Югоизточна България биха били:• Дневна тарифа: 0,18205 лв/квтч• Нощна тарифа: 0,11244 лв/квтч

Епидемията от ебола ще доведе до недостиг на храна

http://africa.actualno.com/Epidemijata-ot-ebola-shte-dovede-do-nedostig-na-hrana--news_47996.html

Разпространението на вируса ебола поставя в тежко икономическо положение някои от и без това най-бедните африкански държави. Възможно е епидемията да доведе до недостиг на храна, казаха представители ...

Кариера в България – мисията възможна!

http://business.actualno.com/Kariera-v-Bylgarija--misijata-vyzmojna-news_48000.html

Седмото поредно издание на форума „Кариера в България. Защо не?“ цели да покаже, че и в България има добри възможностите за лична и  професионална реализация. То ще се про...

СОС: "Жълтата" зона няма да бъде платена

http://society.actualno.com/SOS-Jyltata-zona-njama-da-byde-platena-news_48002.html

Категорично няма и не се предвижда в проекта на наредба „жълтата” зона да бъде платена. Това каза общинският съветник от ПП ГЕРБ Зафир Зарков, предаде Фокус. „Още в нача...

Училищата в Мизия не застрашават здравето на децата и ще отворят на 15 септември

http://www.cross.bg/kolarova-ministur-detzata-1428396.html

/КРОСС/Учебната година в бедстващия град Мизия ще започне нормално на 15 септември, увери просветният министър Румяна Коларова след посещението си в града днес. Сградите на двете училища нямат конструктивни дефекти вследствие от наводнението и не застрашават здравето на децата. Тъй като приземните етажи са пострадали от стихията, занятията ще се водят на вторите и трети етажи. Класните стаи, които са били под вода, сега се почистват и дезинфекцират, стана ясно от проверката.  От общината вече са направили оценка на щетите и казаха, че пари за ремонти ще бъдат осигурени. Ако дейностите започнат веднага, може да приключат до месец, но ще се водят едновременно с учебния процес. Училищата имат по два входа и така няма да се пречи на занятията. По-сериозно е пострадала сградата на професионалната гимназия, където има слягане на основите, но няма опасност от рухване. От министерството ще се погрижат за 12 деца, които са останали без дом, стимули ще има и за учителите, но министър Коларова не уточни какви ще са. Министерството отпуска ваучер на стойност 400 лева, което ще бъде възможност децата да получат това, което им е необходимо. Няма да се раздават при на ръка, а срещу това, което им е необходимо, посочи министър Румяна Коларова. 

Бакалов: МВР пазило протестите с парапети на частна фирма

http://pik.bg/бакалов-мвр-пазило-протестите-с-парапети-на-частна-фирма-news220537.html

Бакалов: МВР пазило протестите с парапети на частна фирма

Спрени са две обществени поръчки в МВР, започнати при управлението на кабинета "Орешарски" заради нарушения. Това обяви на пресконференция министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Той разкри още, че по време на протестите срещу кабинета частна фирма е предоставила на МВР 69 предпазни парапета, за които няма документи, че са платени, а по закон не могат да бъдат и дарени. Бакалов коментира, че засега не е ясно какви ангажименти към фирмата е поело вътрешното министерство в замяна на предоставените съоръжения.

Вече е създадено оперативното съвместно звено между МВР, ДАНС и прокуратурата, което ще се бори с търговията с гласове. За първи път звеното ще действа освен на централно ниво, и по области, със съдействието на полицейските управления и прокурорите по места, съобщи още министърът. В отговор на въпрос Бакалов увери, че няма да има проблем със заплатите на полицаите.

По думите му проблемът с охраната на българо-турската граница трябва да бъде решен съвместно с Европейската комисия. Вътрешният министър заяви, че не е целесъобразно на границата да има ротация на над 700 служители на реда, тъй като по този начин се "оголва" вътрешността на страната.

Попитан дали споделя тезата, че Русия е заплаха за България, Бакалов отговори, че няма да сподели мнението си по въпроса. Все пак той каза, че за всеки е ясно, че който има надмощие в информационните технологии, има надмощие в една война.


Кабинетът се очаква в сряда да назначи ново ръководство в ДКЕВР

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/02/2372947_kabinetut_se_ochakva_v_sriada_da_naznachi_novo/?ref=rss


На заседанието си в сряда се очаква правителството да назначи нов председател и заместник-председател на ДКЕВР след като през миналата седмица Боян Боев и заместничката му Лилия Миланова се съгласиха да подадат оставките си, поискани от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Назначението все пак ще стане, ако двамата подадат оставки междувременно.

По информация на "24 часа" начело на регулатора ще застане Светла Тодорова. Тя бе член на регулатора по време на...

Бургас ще изгражда модерен тенис комплекс в центъра + зали за скуош

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qy0XfJQVmdg/

Община Бургас ще изгради модерен тенис комплекс на мястото на вехтите кортове до хотел “Приморец”. Старото име на обекта е спортна площадка “Васил Левски” и в знак на почит към Апостола ще продължи да носи неговото име.

В момента инфраструктурата там е полуразрушена. Основна част от площта заемат два корта, които още при построяването на обекта преди половин век са ориентирани в посока изток – запад, а това не е най-доброто разположение от гледна точка на светлината. Намерението е да се изградят един нов централен корт и един тренировъчен /червена настилка, тип “Ролан Гарос”/, максимално обърнати към по-доброто позициониране север – юг. Ще има нови трибуни, нова обслужваща сграда със съблекални и санитарни възли, нови огради, осветление и система за поливане.

Община Бургас има намерение да изгради допълнително 3 зали за модерния спорт скуош, който работещите хора в цял свят практикуват като антистрес терапия.

Част от необходимите средства за проектиране и инженеринг ще бъдат заложени още тази година, а същинското строителство ще се изпълни през следващата.

Очаква се интересът към новия спортен комплекс да бъде голям, тъй като разположението му е в непосредствена близост до портала, откъдето ще се влиза в зоната за обществен достъп до Пристанище Бургас.

“Именно поради тази причина старите кортове не трябва да остават в сегашния си отвратителен вид, тъй като през следващите години това ще е един от най-посещаваните райони на Бургас”, каза кметът Димитър Николов.

Нов смъртен случай от ебола в Нигерия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275831

Нов случай на заразяване със смъртоносния вирус ебола беше потвърден в Нигерия, с което броят на заболелите в страната достигна 17 души. Това съобщи министърът на здравеопазването на африканската страна Ониебучи Чукву, предаде Ройтерс.
231 души са под наблюдение. Това е третият случай в град Порт Харкурт. Нов случай на заразяване със смъртоносния вирус ебола беше потвърден в Нигерия, с което броят на заболелите в страната достигна 17 души. Това съобщи министърът на здравеопазването на африканската страна Ониебучи Чукву, предаде Ройтерс. 231 души са под наблюдение. Това е третият случай в град Порт Харкурт.

Напълняваме с гледането на холивудски филми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275829

Гледането на екшъни води до напълняване, сочат резултатите от ново проучване  на университета в 'Корнел", цитирано от Ройтерс.
Докато гледат екшъни, хората се разсейват, не внимават за калориите и консумират двойно повече храна, отколкото, ако гледат например ток шоута, твърдят авторите на изследването. Гледането на екшъни води до напълняване, сочат резултатите от ново проучване  на университета в 'Корнел", цитирано от Ройтерс. Докато гледат екшъни, хората се разсейват, не внимават за калориите и консумират двойно повече храна, отколкото, ако гледат например ток шоута, твърдят авторите на изследването.

Сватбената рокля на Анджелина Джоли е покрита с рисунките на децата й

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/02/2372931_svatbenata_roklia_na_andjelina_djoli_e_pokrita_s/?ref=rss


Сватбената рокля на актрисата Анджелина Джоли, която след дълги години най-сетне се венча за колегата си Брад Пит на камерна церемония в Южна Франция на 23 август, краси едновременно на кориците на списанията "Пийпъл" и "Хелоу" тази сутрин. Вярна на класиката, но не съвсем, Джоли носи сатенена рокля в цвят слонова кост от "Версаче" - но с гръб и воал, избродирани с десетки разноцветни драскулки по дизайн на нейните шест деца, разказват списанията.

Най-известната и социално ангажирана...

Легендарният "Ориент експрес" пристига днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262836

Влакът, който никога не бърза "Ориент Експрес" е легендарен. Тази луксозна пътническа композиция, който свързва Париж и Истанбул, става и символична връзка между Европа и Азия. Първото пътуване на влака започва на 4-ти октомври 1883 година и в онези времена се е считало за едно от най-незабравимите авантюри, които може да предприеме човек.

EVN иска 17,9% увеличение на цената на тока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275817

Електроразпределителното дружеството EVN внесе в ДКЕВР заявления за нови цени на електроенергията за своите клиенти от 1-ви октомври 2014-а година, съобщи БНР.
Изчисленията на дружеството показват, че необходимото средно увеличение на цената на електроенергията в Югоизточна България трябва да е със 17,9 на сто, Електроразпределителното дружеството EVN внесе в ДКЕВР заявления за нови цени на електроенергията за своите клиенти от 1-ви октомври 2014-а година, съобщи БНР. Изчисленията на дружеството показват, че необходимото средно увеличение на цената на електроенергията в Югоизточна България трябва да е със 17,9 на сто,

Вицепремиерът Илияна Цанова: 2014 г. ще е нулева за европарите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275796

- Г-жо Цанова, наскоро казахте, че има риск от загуба на 380 млн. лв. от ЕС в края на годината. Когато през миналата година отново бяхте на поста вицепремиер, отговарящ за евросредствата, рискът беше още по-голям - 500 млн. лв., а в края на годината реалната загуба беше 80 млн. лв. Сега ситуацията по-тежка ли е или обратното? - Г-жо Цанова, наскоро казахте, че има риск от загуба на 380 млн. лв. от ЕС в края на годината. Когато през миналата година отново бяхте на поста вицепремиер, отговарящ за евросредствата, рискът беше още по-голям - 500 млн. лв., а в края на годината реалната загуба беше 80 млн. лв. Сега ситуацията по-тежка ли е или обратното?

Октай Енимехмедов ще участва в изборите на 5 октомври

http://www.cross.bg/enimehmedov-izbirateli-byrgas-1428394.html

/КРОСС/С решение от 1 септември Районната избирателна комисия в Бургас потвърди регистрацията на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов за депутат във 2 МИР Бургас. Енимехмедов е издигнат от Инициативен комитет, представляван от Руси Ангелов Атанасов и регистриран на 19 август. Комитетът е внесъл подписка на хартиен носител, съдържаща 318 страници, на които са положени подписите на 1835 избиратели и на технически носител, структурирана в електронен вид. По закон независимите кандидати трябва да са подкрепени от 1000 избиратели. Подписите ще бъдат предадени на ГРАО за проверка. От специализираната служба трябва да приключат и излязат със становище за автентичност на подписката до 7 септември включително.  

Google се подготвя за представянето на нови продукти

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/02/2372903_google_se_podgotvia_za_predstavianeto_na_novi_produkti/?ref=rss


Google се подготвя за представянето на нови продукти, като това ще стане на 15 септември. Компанията вече обяви официално датата на събитието, което ще се проведе в Индия, но засега не разкрива какво точно ще покаже тогава.

Според онлайн изданието NDTV обаче най-вероятно става дума за платформата Android One. Тя беше представена по време на конференцията Google I/O през юни т.г., като цели да внедри Android в евтини мобилни телефони, които да се предлагат на развиващите се пазари....

EVN България внесе в ДКЕВР заявления за нови цени на електроенергията от 01.10.2014 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6IZ77lQayV4/

Дружествата на EVN България внесоха в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявления за нови цени на електроенергиятаот 01.10.2014 г. за своите клиенти в Югоизточна България. Те се базират на същите принципи, следвани от компанията при всяко едно от своите ценови заявления досега: разходно-ориентирани цени, избягване на  скрити дефицити в системата, покриване на реалните оперативни, технологични и балансиращи разходи. Основен стремеж на компанията е възобновяването на нормалния темп на инвестиране в мрежата и клиентско обслужване. Този темп беше преустановен от ДКЕВР в последните години не само за EVN България, но и за всички компании, формиращи крайни цени за клиентите в България.

 

Имайки предвид тези основни принципи, изчисленията на EVN България показват, че необходимото средно увеличение на цената на електроенергията в Югоизточна България е 17,9%.  От това увеличение 7,2% ще отидат директно в Националната електрическа компания (НЕК),  а за дружествата на EVN ще останат реално 10,7%. Това е така, защото внесените от EVN заявления коригират една от грешките на последното ценово решение на ДКЕВР. С него Регулаторът определи изкуствено ниска цена от 30 лв./МВтч. на енергията, която EVN купува от НЕК за покриване на технологичния разход по своята мрежа.

 

Така крайните цени (без ДДС) за битовите клиенти в Югоизточна България биха били:

  • Дневна тарифа: 0,18205 лв/квтч
  • Нощна тарифа:  0,11244лв/квтч.

 

Опитът от последните 25 години в България показва, че спирането на инвестиции неизбежно води до по-големи разходи в бъдеще. Известно е, че за периода 1989-2005 г. инвестициите в електроразпределителната мрежа в Югоизточна България бяха на санитарния минимум. С приватизацията през 2005 г. EVN пое ангажимент да навакса дългогодишното изоставане в технологичното и морално обновление на мрежата в рамките на издадената лицензия за следващите 35 години. Като резултат до момента компанията е инвестирала всички средства, получени през цените обратно в сигурност на мрежата и в подобряване на клиентското обслужване. Единственото изключение е 2010 г., когато с изричното настояване на тогавашния съакционер Република България беше изплатен дивидент.

 

До 2014 г. общите инвестиции на EVN в енергийна инфраструктура и услуги са над 1,2 млрд. лв. Това позволи ударно да се подменят и ремонтират 17 000 км от общо 60 000 км мрежа и да се построят над 2000 нови трафопоста и възлови станции и да се подменят 1,5 млн. електромери. От приватизацията досега компанията успя да намали технологичния си разход отблизо 20% до 10,8%, което доведе до 665 GWh спестена енергия годишно.

 

Към 2013 г. броят на авариите беше намален с 40%, благодарение и на увеличения до 26,4% дял на подземните кабели спрямо по-уязвимите от атмосферни условия въздушни линии. Допълнително платените от EVN данъци и социални осигуровки към държавния бюджет възлизат на 492 млн. лв.

През цялото това време EVN България на няколко пъти оптимизира и реорганизира своята дейност в търсене на баланса между намаляване на разходите, повишаване на качеството и в изпълнение на предписанията на ДКЕВР. Това се потвърждава и от данните, според които делът на EVN в крайните цени беше намален от ДКЕВР  от 32,2% през  2006 г. до 13,6% през 2014 г.

 

Тази недалновидна политика на ДКЕВР за непрекъснато и икономически необосновано потискане средствата, необходими за развитие на мрежата, принуди EVN на два пъти за последните 10 години да използва привлечен капитал. Целта беше да се продължат инвестициите, въпреки намалените от ДКЕВР средства. Практиката обаче показва, че ползването на кредити може да бъде само временно решение, до което не може да се прибягва при всяко ценово решение на ДКЕВР.

С оглед на всичко това EVN България счита, че промяна в начина на ценообразуване от страна на ДКЕВР е неизбежна и следва да се случи още от 01.10.2014 г.

 

EVN иска 17,9% увеличение на цената на тока

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275809

Електроразпределителното дружеството EVN внесе в ДКЕВР заявления за нови цени на електроенергията за своите клиенти от 1-ви октомври 2014-а година, съобщи БНР.
Изчисленията на дружеството показват, че необходимото средно увеличение на цената на електроенергията в Югоизточна България трябва да е със 17,9 на сто, Електроразпределителното дружеството EVN внесе в ДКЕВР заявления за нови цени на електроенергията за своите клиенти от 1-ви октомври 2014-а година, съобщи БНР. Изчисленията на дружеството показват, че необходимото средно увеличение на цената на електроенергията в Югоизточна България трябва да е със 17,9 на сто,

Борят се за живота на жената, блъсната във Враца (снимка +18)

http://pik.bg/борят-се-за-живота-на-жената-блъсната-във-враца-снимка-18-news220535.html

Борят се за живота на жената, блъсната във Враца (снимка +18)

Блъснатата тази сутрин Павлинка е жива и лекарите се борят за живота й. Жената е на 84 години, научи "Конкурент".

Тя бе откарана с кола на спешния център минути след инцидента в безсъзнание. 

Движението на мястото на катастрофата се регулира от полицията. В 9.30 ч. възрастна жена бе пометена от "Мерцедес" с врачанска регистрация на ул. "Христо Ботев".

Дебатът за имиграцията – фокус на предизборната кампания в Швеция

http://www.cross.bg/shvetziya-shvedski-demokrati-1428393.html

/КРОСС/ Шведската антиимигрантска партия е на път да постигне най-добрия си изборен резултат на парламентарния вот в страната този месец, прогнозира агенция Reuters. Причината е, че все повече шведи се запитват за цената на държавната политика за предоставяне на убежище. Повечето шведи все още подкрепят либералния режим, който от години приема бежанци от редица държави - Чили, страни от бивша Югославия, Сирия, Сомалия. Няма го обаче абсолютния политически консенсус за политиката към бежанците и имигрантите, тъй като социалната система вече е затруднена да изплаща помощи. Reuters отбелязва, че 16% от населението на Швеция са родени другаде. Преди 10 години да поставиш под съмнение системата, която гарантира убежище на бягащите от войни и репресии, е представлявало табу, макар че значителен дял шведи са смята ли, че тя е прекалено щедра. Днес високата безработица, намаляващите помощи и влошените стандарти в училищата поставиха този дебат в центъра на предизборната кампания. През август дясноцентристкият премиер Фредрик Райнфелд наруши неписаното правило сред традиционните партии за безусловна подкрепа на съществуващата политика. "Разходите за приемане на бежанци ще оставят малко възможности за маневри що се отнася до средствата за стимулиране на трудовия пазар и реформи в образованието", каза Райнфелд. "Премиерът потвърди - този вот е избор между масова имиграция и социална държава

Криско с поздрав за СЕМ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275783

Рапърът Криско пренаписа текста на едно от парчетата си - "Идеал Петрофф", и с него отправи поздрав към Съвета за електронни медии (СЕМ). Миналата седмица гръмна скандал с парчето на Криско и Мария Илиева "Видимо доволни", след като шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов обяви, че то вреди на моралното здраве на децата.


Криско, който е роден през Рапърът Криско пренаписа текста на едно от парчетата си - "Идеал Петрофф", и с него отправи поздрав към Съвета за електронни медии (СЕМ). Миналата седмица гръмна скандал с парчето на Криско и Мария Илиева "Видимо доволни", след като шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов обяви, че то вреди на моралното здраве на децата. Криско, който е роден през

Спряха поръчката за "златния" Зимен дворец

http://offnews.bg/news/n_1/n_383281.html

Спряна е скандалната обществена поръчка за ремонта на Зимния дворец на спорта, т ова стана ясно след решение на новото ръководство на възложителя "Академика 2011". "Не са направени необходимите предварителни проучвания, не са взети налични статистически данни, не са идентифицирани пазарни аналози, които да бъдат сравнени и да се формира обоснована прогнозна стойност", се казва в решението на дружеството. Новото ръководство на държавната фирма се мотивира с необоснованата висока прогнозна стойност на обществената поръчка и липсващите средства в дружеството за изпълнение на ремонта. Ръководството на дружеството, което застъпи преди 10 дни след намесата на спортния министър Евгения Раданова, обяви, че няма необходимите средства за изпълнението на реконструкцията. Според решението за прекратяване 20% от предвидените от правителството 35 милиона лева за ремонта не са преведени и не се налични в дружеството.

166 млн. лева сме загубили от еврофондовете към края на 2013 г.

http://econ.bg/Новини/166-млн-лева-сме-загубили-от-еврофондовете-към-края-на-2013-г-_l.a_i.565046_at.1.html

166 млн. лв. финансови корекции по оперативните програми е понесла държавата до момента. Те се дължат предимно на проблемите с обществените поръчки....

166 млн. лева сме загубили от еврофондовете към края на 2013 г.

http://econ.bg/Новини/166-млн-лева-сме-загубили-от-еврофондовете-към-края-на-2013_l.a_i.565046_at.1.html

166 млн. лв. финансови корекции по оперативните програми е понесла държавата до момента. Те се дължат предимно на проблемите с обществените поръчки....

Майки на деца с увреждания протестираха заради неизплатени добавки за рехабилитация и балнеолечение

http://www.cross.bg/balneolechenie-detzata-rehabilitatziya-1428392.html

/КРОСС/Майки на деца с аутизъм и Синдрома на Даун се събраха пред сградата на Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив, за да изразят недоволството си от отказа да им бъдат изплатени добавки за социална интеграция, балнеолечение и рехабилитационни услуги. Те внесоха и индивидуални жалби, адресирани и до социалното министрество, съобщи БНР.  Повечето от децата, чиито майки протестираха, са били заедно на летен лагер в Лозенец. Оказва се, че разходите им не могат да бъдат осребрени, тъй като добавката от 190 лева за дете и 90 лева за придружител се изплащала само за рехабилитация и балнеолечение, които са извършени в специализирани обекти, регистрирани по Закона за лечебните заведения. За нас не е правилно това, защото на нас не ни трябва здравно заведение. На нас ни трябва социална интеграция. Тази социална интеграция за децата-аутисти, за децата с Даун е по-специфична и затова ние ги водим на различни места всяка година. Контактът с водата е много важен. Не знам защо едно море се изхвърля извън тази рехабилитация, макар че хотелът е бил с басейн, казва една от майките . Ами просто ми се струва, че не е редно. Беше много полезно за децата, допълва друга. От дирекция "Социално подпомагане" обясниха, че след извършената от тях проверка са установени нередности в документите, предоставени от родителите. Те не доказват балнеолечение, няма приложени и фискални бонове към фактурите, подчерта Галина Качалова

Най-рано през 2020 г. стигаме до Гърция по магистрала

http://www.moreto.net/novini.php?n=262835

Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова заяви в ефира на Нова телевизия, че строежът на магистрала "Струма" е приоритет. От думите й обаче стана ясно, че до Гърция по магистрала ще се стига най-рано през 2020 година.

Видео: Полша и Германия призоваха Украйна и Русия да се учат от историята

http://www.dnevnik.bg/video/sviat/2014/09/02/2372942_video_polsha_i_germaniia_prizovaha_ukraina_i_rusiia_da/?ref=rss




При отбелязването на 75 години от избухването на Втората световна война президентите на Полша и Германия заявиха, че Украйна и Русия трябва да се учат от историята, съобщи "Ройтерс".

На 1 септември 1939 г., без да обяви война, Германия започва да обстрелва полски гарнизон. Това бележи началото инвазията на нацистка Германия в Полша и избухването на Втората световна война.

75 години по-късно президентите на Полша и Германия стоят рамо до рамо. В контекста на...

Украйна преминава в отбранителна позиция спрямо Русия, НАТО я подкрепя

http://offnews.bg/news/n_1/n_383283.html

Киев променя стратегията си по отношение на военните действия в Източна Украйна. Фокусът ще бъде преместен към отбранителна операция и създаване на партизанско движение. Това заяви говорителят на информационно-аналитичния център на Съвета за национална безопасност и охрана на Украйна Андрей Лисенко, цитиран от УНИАН. По предварителни оценки в момента в Украйна има около 15 000 руски войски, в това число и бунтовнически организации. Точна цифра не може да се даде, тъй като тази цифра непрекъснато се увеличава, обясни Лисенко. По думите му руските войски и бунтовниците в Луганск създават коридори, по които в Украйна навлизат руска техника, боеприпаси и жива сила. В плановете на Генералния щаб е създаването на партизанско движение, като вече са определени и командирите на партизанските отряди въпреки трудностите, които се създават от това, че няма много гори, в които партизаните да се крият, допълни Лисенко. Информацията за преминаването в отбранителна позиция спрямо Русия беше потвърдена и от украинския министър на отбраната Валерий Гелетей. Операцията за освобождаването на Източна Украйна от терористи приключи. Трябва спешно да изградим отбраната си срещу Русия, която се опитва не само да подсили окупираните досега от терористите райони, но и да атакува други украински територии, написа Гелетей във Facebook. Решението на Киев идва часове след като украинската армия претърпя неуспех с превземането на ключови обекти в Източна Украйна, в това число контрола над Луганск, Донецк и пътищата в района. Над 200 войници са били пленени в боеве край Иловайск в Донецка област. В същото време генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че алиансът възнамерява да създаде ударна сила от около 4000 души, които да са в максимална степен на бойна готовност да се разположат в Източна Европа. Очаква се планът да бъде одобрен на срещата на лидерите на страните членки на НАТО във Великобритания тази седмица, а първите структури трябва да са готови до Коледа. Това ще са редовни войски и спецчасти, които ще се придвижват бързо и ще удрят здраво, а при необходимост те ще са подкрепени от военновъздушни и военноморски части, обясни Расмусен. Частите няма да са базирани постоянно в Източна Европа, а ще са на ротационен принцип, за да не се наруши споразумението между НАТО и Русия от 1997 г. Целта е да се даде гаранция на балтийските републики и да покажем, че сме готови да действаме, ако се случи нещо лошо, заяви високопоставен източник на НАТО, цитиран от редица западни издания.

"Мачът на мира" на папа Франциск с куп легенди

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/machyt-na-mira-na-papa-francisk-s-kup-legendi-6021369

"Никой не бива да играе само за себе си", поиска папата от играчите преди началото на мача във видеообръщение от Ватикана

ЦИК: Костинбродски сценарий е невъзможен на предстоящите избори.

http://pik.bg/цик-костинбродски-сценарий-е-невъзможен-на-предстоящите-избори-news220532.html

ЦИК: Костинбродски сценарий е невъзможен на предстоящите избори.

Костинбродски сценарий е невъзможен на предстоящите избори. Това заяви след срещата със служебния министър-председател проф. Георги Близнашки между ЦИК и СЕМ Мария Мусорлиева, заместник-председател на ЦИК.

„Повтаряне или припомняне на този сценарий е невъзможно, защото Изборният кодекс заложи всичко важно да бъде печатано в БНБ, а се знае степента на сигурност на тази печатници”, допълни Мусорлиева. Тя обясни, че ще бъдат предприети съществени мерки за нарушаването на мълчанието в деня за размисъл, което е било обсъдено и с премиера. Мусорлиева подчерта, че основната мярка ще бъде превенция или да не бъдат стимулирани медии, които преди са отразявали по някакъв начин със скрити социологически проучвания в деня за размисъл и да бъдат наказвани. „ЦИК констатира нарушенията на медиите, а областната управа санкционира”, обясни Мусорлиева като добави, че санкциите идват от областните управители, тъй като може да се касае до регионална медия и те предприемат съответните мерки.

Мусорлиева обясни, че при срещата между проф. Георги Близнашки, ЦИК и СЕМ са обсъдили детайлни мерки за санкциониране на тези, които нарушават изборните правила. Мусорлиева уточни, че това включва и интернет, както и за много от телевизиите. „За всички медии се работи да се изглади процедурата, в случай че има нарушители, тя да бъде доведена до край”, подчерта Мусорлиева. 

С гледането на холивудски екшъни напълняваме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275785

Гледането на екшъни води до напълняване, сочат резултатите от ново проучване  на университета в 'Корнел Гледането на екшъни води до напълняване, сочат резултатите от ново проучване  на университета в 'Корнел", цитирано от Ройтерс. Докато гледат екшъни, хората се разсейват, не внимават за калориите и консумират двойно повече храна, отколкото, ако гледат например ток шоута, твърдят авторите на изследването.

Генерал на НАТО: Киев е загубил войната в Източна Украйна

http://www.cross.bg/nato-kiev-ykraiina-1428390.html

/КРОСС/ Киевските власти претърпяха военно поражение в източна Украйна, съобщава немското издание Spiegel, позовавайки се на мнението на високопоставен генерал на НАТО. „Във военно отношение Киев загуби войната", заяви анонимният високопоставен военнослужещ на Североатлантическия алианс. По данни на немското издание, ръководството на НАТО е принудено да оповести нова оценка за ситуацията в източна Украйна. На Порошенко „остава единствено да преговаря за освобождаване на хората си от плена на руснаците", отбелязват други представители на алианса. Киев изгуби контрол над източната си територия, категорични са авторите на материала. Spiegel отбелязва, че в момента НАТО отдава голямо значение на военните действия в района на голям промишлен център и пристанищния град Мариупол на Азовско море, до който стигна армията на ДНР.  

Майки се бунтуват срещу наредбата за децата "биологичен отпадък"

http://www.cross.bg/dete-zhivo-zhivi-1428391.html

/КРОСС/Майки се вдигат на протест заради промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, която задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "биологичен отпадък". Според новото правило децата, които се раждат под 800 г и преди 26-ата гестационна седмица, ще се считат за абортирани, дори и да са живи и да имат шанс за оцеляване. Живородените бебета, които не преживеят три дни сега ще бъдат със статут "биологичен отпадък". Майки, преминали през ужаса да родят недоносени бебета, искат преразглеждане на критериите и да отпадне клаузата за тридневното преживяване, защото тя няма никакво логично обяснение, съобщава TV7. "Родителите на децата, които преди можеха да вземат своето дете и да се сбогуват с него, както намерят за добре, сега вече няма да могат. Става дума за бебетата между 600-800 г и 22-26 гестационна седмица, те ще се водят абортен плод. Те ще са били живи при раждането си. На него му се полага каквото на всички живи. Не може да обясниш на родители, чието дете е родено живо, че то не е съществувало. При него се оказва, че то дори няма да е мъртвородено, според наредбата то ще се води "аборт", заяви д-р Бояна Петкова от фондация "Макове за Мери". Тя смята, че не може да се прави стандарт, развенчан от всичко човешко. "С това ти изпращаш послание, че човешкият живот в тази държава няма никаква стойност

Атаката срещу Реформаторския блок идва от Ахмед Доган, обяви Радан Кънев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275770

Реформаторският блок е обект на силна медийна атака, обяви Радан Кънев пред Нова телевизия. „Видяха, че отиваме на битка и тук е въпросът, откъде идва атаката - от Движението за права и свободи, от Ахмед Доган. В Хасково ДПС няма да си получат мандата, който очакват, в Смолян ще им отнемем мандат, в Монтана ще отнемем мандат на БСП и те го виждат Реформаторският блок е обект на силна медийна атака, обяви Радан Кънев пред Нова телевизия. „Видяха, че отиваме на битка и тук е въпросът, откъде идва атаката - от Движението за права и свободи, от Ахмед Доган. В Хасково ДПС няма да си получат мандата, който очакват, в Смолян ще им отнемем мандат, в Монтана ще отнемем мандат на БСП и те го виждат

Данъчните хванаха 20 млн. лв. неплатени данъци, укрити от 850 граждани

http://www.mediapool.bg/danachnite-hvanaha-20-mln-lv-neplateni-danatsi-ukriti-ot-850-grazhdani-news224367.html

Проверка на 850 физически лица, извършена от служители на Националната агенция на приходите (НАП) в периода от януари до юни тази година, е установила, че са укрити 20 млн. лв. доходен данък, съобщиха от агенцията във вторник.   На проверените граждани са съставени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, обясниха от НАП.   От приходното ведомство обясняват, че над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които дадено лице притежава, струват много повече, отколкото официално обявените му доходи позволяват да ги придобие. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години.   Общият размер на установените задължения на проверените лица за данък върху доходите за шестте месеца на 2014 г. е 33 млн. лв.   При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и др.   От агенцията напомнят, че всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са в пъти по-големи от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

Заловиха шофьор, дрогиран с упойващи вещества

http://pik.bg/заловиха-шофьор-дрогиран-с-упойващи-вещества-news220522.html

Заловиха шофьор, дрогиран с упойващи вещества

Полицията в Бургас установи мъж, шофирал след употреба на упойващи вещества, съобщиха от ОД на МВР-Бургас. Тази сутрин в Пето Районно управление ''Полиция'' - Бургас е образувано бързо полицейско производство срещу 26-годишния Б.В. от Бургас, за това че около 03.00 ч. на същата дата в района на Морската градина край комплекс ''Лазур'' е спрян за проверка, като е установено, че управлява лек автомобил ''БМВ 320'', с бургаска регистрация, след употреба на упойващи вещества - тетрахидроканабинол. 

Швайни наследи Лам като капитан на Германия

http://football.actualno.com/Shvajni-nasledi-Lam-kato-kapitan-na-Germanija-news_47991.html

Бастиан Швайнщайгер ще бъде новият капитан на германския национален отбор по футбол, съобщава "Билд“. Изборът на нов капитан се наложи след оттеглянето на Филип Лам, а шансове за лента...

Кабинетът отпуска 1,8 млн. лв. за борбата със "син език"

http://society.actualno.com/Kabinetyt-otpuska-18-mln-lv-za-borbata-sys-sin-ezik-news_47995.html

Предстои на Министерски съвет да се гласуват 1,8 млн. лева за дейности, свързани с борбата със заболяването „син език”. Това каза пред журналисти зам.-министърът на земеделието и х...

Какво е качеството на демокрацията в България?

http://books.actualno.com/Kakvo-e-kachestvoto-na-demokracijata-v-Bylgarija-news_47989.html

Най-важното от случващото се в обществено-политически план в годините на прехода е задълбочено изследвано в колективната монография „Качество на демокрацията в България“ (ИК &b...

Лекари се борят за живота на жената, блъсната във Враца (снимка +18)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275766

Блъснатата тази сутрин Павлинка е жива и лекарите се борят за живота й. Жената е на 84 години, научи "Конкурент". Тя бе откарана с кола на спешния център минути след инцидента в безсъзнание. 
Движението на мястото на катастрофата се регулира от полицията. В 9.30 ч. възрастна жена бе пометена от "Мерцедес" с врачанска регистрация на ул. Блъснатата тази сутрин Павлинка е жива и лекарите се борят за живота й. Жената е на 84 години, научи "Конкурент". Тя бе откарана с кола на спешния център минути след инцидента в безсъзнание.  Движението на мястото на катастрофата се регулира от полицията. В 9.30 ч. възрастна жена бе пометена от "Мерцедес" с врачанска регистрация на ул.

Арестуваха мъжа от Дупница, който наби двама полицаи в Слънчев бряг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275760

27-годишният Георги Иванчев от Дупница, който наби двама командировани полицаи в Слънчев бряг е задържан, научи "24 часа".
Срещу него вече е повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда, казаха осведомени.
Продължават разпитите на други две лица, за които се предполага, че са замесени в инцидента от нощта на 28 август. 27-годишният Георги Иванчев от Дупница, който наби двама командировани полицаи в Слънчев бряг е задържан, научи "24 часа". Срещу него вече е повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда, казаха осведомени. Продължават разпитите на други две лица, за които се предполага, че са замесени в инцидента от нощта на 28 август.

Освежават пешеходни пътеки в "Аспарухово" за новата учебна година

http://www.moreto.net/novini.php?n=262841

От днес стартира втората част от кампанията на "Трафик холдинг" ЕООД и неговите дъщерни фирми - "Зебра" ООД и "Трафик билд" ЕООД в подкрепа на най-пострадалия от наводнението през месец юни район на Варна - Аспарухово.

Борят се за живота на жената, блъсната във Враца (снимка +18)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275759

Блъснатата тази сутрин Павлинка е жива и лекарите се борят за живота й. Жената е на 84 години, научи Блъснатата тази сутрин Павлинка е жива и лекарите се борят за живота й. Жената е на 84 години, научи "Конкурент". Тя бе откарана с кола на спешния център минути след инцидента в безсъзнание.  Движението на мястото на катастрофата се регулира от полицията. В 9.30 ч. възрастна жена бе пометена от "Мерцедес" с врачанска регистрация на ул.

Къща за дървета връща зеленината в гъсто населените виетнамски градове

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/09/02/2371781_kushta_za_durveta_vrushta_zeleninata_v_gusto/?ref=rss


Във виетнамския град Хошимин зеленината покрива едва 0.25% от територията му. И въпреки че общественият транспорт не е добре развит, а хората използват за предвижването си предимно велосипеди и мотопеди, задръстванията са огромни, а нуждата от растителност, която да пречиства и освежава въздуха, е осезаема.

По този повод виетнамската архитектурна фирма VTN (Vo Trong Nghia Architects) представи проекта "Къща за дървета", която не просто предлага подслон на обитателите си, но е...

Прокуратурата търси виновника за смъртта на ягуара Алонсо

http://pik.bg/прокуратурата-търси-виновника-за-смъртта-на-ягуара-алонсо-news220527.html

Прокуратурата търси виновника за смъртта на ягуара Алонсо

Районната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство по случая с избягалия от клетката си ягуар в зоологическата градина на 3 август, съобщиха за БТА от прокуратурата.

Вече е приключила проверката, която трябваше да установи дали са били законосъобразни действията на хората, ангажирани с издирването и залавянето на животното. Тъй като са налице данни за престъпление, е започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител, уточниха от прокуратурата.

От МОСВ и РИОСВ - Плевен, също бе направена цялостна проверка на зоопарка, която приключи с предписания.  Част от тях вече са изпълнени. Ягуарът Алонсо избяга от клетката си, след като работник бе оставил вратата отворена.

Близо седем часа продължи издирването на животното, след което то бе застреляно от ловджия.


Най-щастливи сме, когато станем на 70

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/naj-shtastlivi-sme-kogato-stanem-na-70-6021368

Достигайки пенсионна възраст, хората преоткриват ежедневните радости от живота

До 50% по-евтини почивки се предлагат по Южното Черноморие

http://www.cross.bg/pochivka-predlagat-chernomorie-1428389.html

/КРОСС/До 50% по-евтина почивка предлагат хотелиери по Южното Черноморие. По традиция през септември цените по морските ни курорти рязко падат. Септември е предпочитан за ваканция най-вече от българите и пенсионерите от западноевропейските страни. Слънчев бряг ще е пълен с туристи поне до средата на месеца заради по-атрактивните цени в края на месеца, каза пред БНР Георги Николчев от Съюза на собствениците в курортния комплекс: "Намаленията са между 30 и 50% в зависимост от хотела - на какво разстояние е от морето, колко звезди е. Отстъпките винаги са доста атрактивни и много българи, които искат спокойна почивка, се записват септември месец." Курортите на юг от Бургас също излизат с атрактивни оферти за почивка на море през септември. Хотелиерът Диана Колчева обобщава: "Много голяма част от колегите са направили пакетни цени. Примерно 3, 5, 7, 10 нощувки от 10 до 50% е отстъпка. Въпросът е българските туристи да се възползват от това." Офертите са примамливи, но повечето намаления са след 7-и септември, показа репортерска проверка. В тризвезден хотел на брега на морето между Черноморец и Созопол двойната стая с включени закуска и вечеря излиза 45 лева. Намаленията обаче не важат за сянката на плажа - за шезлонг и чадър, дори и в слабия сезон, искат до 10-15 лева.  

Радан Кънев: Атаката срещу Реформаторския блок идва от Ахмед Доган

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275750

Реформаторският блок е обект на силна медийна атака, обяви Радан Кънев пред Нова телевизия. „Видяха, че отиваме на битка и тук е въпросът, откъде идва атаката - от Движението за права и свободи, от Ахмед Доган. В Хасково ДПС няма да си получат мандата, който очакват, в Смолян ще им отнемем мандат, в Монтана ще отнемем мандат на БСП и те го виждат Реформаторският блок е обект на силна медийна атака, обяви Радан Кънев пред Нова телевизия. „Видяха, че отиваме на битка и тук е въпросът, откъде идва атаката - от Движението за права и свободи, от Ахмед Доган. В Хасково ДПС няма да си получат мандата, който очакват, в Смолян ще им отнемем мандат, в Монтана ще отнемем мандат на БСП и те го виждат

Фонд "Земеделие" вече плаща компенсации за пропаднали преди 1 г. площи

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/02/2372935_fond_zemedelie_veche_plashta_kompensacii_za_propadnali/?ref=rss


Държавен фонд "Земеделие" вече е започнал да изплаща компенсации на стопаните, които имат пропаднали площи през миналата година заради наводнение, измръзване, градушки и суша. Срокът за подаване на заявления за това приключи на 1 август.

Приети са били 335 заявления на земеделски производители от цялата страна. Всички субсидии по финансовата линия ще бъдат изплатени най-късно до 15 септември, допълват от фонда.

Процедурата е такава, че на практика изплащането става с...

Опаа! 850 души укрили доход от 200 млн. лв.

http://frognews.bg/news_75546/

850 физически лица, ревизирани в периода от януари до юни тази година, са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите. Данните са на Национална агенция за приходите. На всички са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително.

Майки: Наредбата за децата "биологичен отпадък" е античовешка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275748

Майки се вдигат на протест заради промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, която задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "биологичен отпадък".
Според новото правило децата, които се раждат под 800 г и преди 26-ата гестационна Майки се вдигат на протест заради промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, която задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "биологичен отпадък". Според новото правило децата, които се раждат под 800 г и преди 26-ата гестационна

200 метра телефонен кабел откраднати в Радомир

http://www.zapernik.com/krimi/200-metra-telefonen-kabel-otkradnati-v-radomir_33997/

Кражба на телефонен кабел е извършена от землището на гр. Радомир.

Сигналът в районното управление е подаден вчера през нощта, около 01,00 ч. Съобщено е, че от района на индустриалната зона е откраднат телефонен кабел. Пристигналите на място полицаи установили, че е срязан кабел с дължина около 600 м., но само 200 м. липсват. Предприети са действия за установяване на извършителите.

Започнато е досъдебно производство.

И за "жълта" зона за паркиране ще плащат софиянци

http://news.ibox.bg/news/id_1076795041

Може да обхване всички улици, булеварди, площади и тротоари в града

Поръчката за ремонта на Зимния дворец е прекратена

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/02/2372910_poruchkata_za_remonta_na_zimniia_dvorec_e_prekratena/?ref=rss


Процедурата за избор на изпълнител на реконструкцията на Зимния дворец в София за 41 милиона лева без ДДС е прекратена от възложителя "Академика 2011". 

Новото ръководство на държавната фирма се мотивира с необоснованата висока прогнозна стойност на обществената поръчка и липсващите средства в дружеството за изпълнение на ремонта.

"Не са направени необходимите предварителни проучвания, не са взети налични статистически данни, не са идентифицирани пазарни аналози, които да...

850 души укрили доход от 200 млн. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=262842

850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данни на Национална агенция за приходите. На всички тях са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство.

Билетите за "Лудогорец" - "Реал" от 50 до 100 лева

http://www.cross.bg/leva-real-lydogoretz-1428388.html

/КРОСС/От 50 до 100 лева ще струват масовите билети за мача "Лудогорец" - "Реал". Най-ниската цена ще е зад вратите, а най-високата в сектор "А". Билетът за "В" ще е 80 лева. Цените не важат за ложите, където ще минават 1000 лева, плюс безплатен кетъринг и други екстри. Ще има и пакетните билети за трите срещи на "Лудогорец" в групата - срещу "Реал, "Базел" и "Ливърпул". Билетите ще се продават във вериги бензиностанции, магазини за мобилна техника и на други общодостъпни места.     

От блоговете: Проблемът с проблемите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/02/2372915_ot_blogovete_problemut_s_problemite/?ref=rss


Препубликуваме текста на Магдалина Генова от "Блогът Нервната акула" . Акцентите са на "Дневник".

Този текст може спокойно да се казва "Проблемът с КТБ", "Проблемът с банките", "Проблемът със здравеопазването", "Проблемът с бедствията", "Проблемът с националната сигурност", "Проблемът с управлението" и всякакъв друг проблем, но истината е, че всички тези проблеми са част от общата картина, в която проблемите раждат нови проблеми, а те от своя страна задълбочават кризата и няма кой...

НАП: 850 души укрили общо 20 млн. лв. данъци по доходите си

http://pik.bg/нап-850-души-укрили-общо-20-млн-лв-данъци-по-доходите-си-news220523.html

НАП: 850 души укрили общо 20 млн. лв. данъци по доходите си

850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данни на Национална агенция за приходите, съобщиха от НАП.

На всички тях са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство.

Над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи

Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), което един човек притежава, е на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи.

В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години. Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за шестте месеца на 2014 г. е 33 млн. лв.

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и др., обясняват от НАП.

Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

Първо в "24 часа": Арестуваха дупничанина, набил двамата полицаи в Слънчев бряг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275740

27-годишният Георги Иванчев от Дупница, който наби двама командировани полицаи в Слънчев бряг е задържан, научи 27-годишният Георги Иванчев от Дупница, който наби двама командировани полицаи в Слънчев бряг е задържан, научи "24 часа". Срещу него вече е повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда, казаха осведомени. Продължават разпитите на други две лица, за които се предполага, че са замесени в инцидента от нощта на 28 август.

"Фотобабрика" събира образа на протестиращия човек и на неговите състояния

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/02/2372912_fotobabrika_subira_obraza_na_protestirashtiia_chovek_i/?ref=rss


Първото издание на международния фестивал "Фотофабрика" за съвременна репортажна и арт фотография ще се проведе между 10 септември и 30 ноември тази година в София. В програмата му влизат две основни изложби: "Протестиращият човек" и "Човекът и неговите състояния", съобщиха организаторите от фондация "Фотофабрика".

Първата включва фоторепортажи от световните протести през последните години. Изображенията в нея са предоставени от агенциите "Франс Прес", ДПА и "Ройтерс". Българските...

"Фотофабрика" събира образа на протестиращия човек и на неговите състояния

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/02/2372912_fotofabrika_subira_obraza_na_protestirashtiia_chovek_i/?ref=rss


Първото издание на международния фестивал "Фотофабрика" за съвременна репортажна и арт фотография ще се проведе между 10 септември и 30 ноември тази година в София. В програмата му влизат две основни изложби: "Протестиращият човек" и "Човекът и неговите състояния", съобщиха организаторите от фондация "Фотофабрика".

Първата включва фоторепортажи от световните протести през последните години. Изображенията в нея са предоставени от агенциите "Франс Прес", ДПА и "Ройтерс". Българските...

ДНР и ЛНР остават в Украйна само, ако получат специален статут

http://www.cross.bg/ykraiina-spetzialen-predstavitelite-1428387.html

/КРОСС/ В столицата на Беларус се проведе пореден рунд от консултации на контактната група по въпросите за урегулиране на кризата в Украйна. Срещата премина в правителствената резиденция в центъра на Минск, предаде ИТАР-ТАСС. Контактната група бе представлявана от бившия президент на Украйна Леонид Кучма, посланика на Русия в Украйна Михаил Зурабов и официалния представител на ОССЕ по въпросите за урегулиране на ситуацията в Украйна Хайди Талявини. На срещата присъства и зам.-премиерът на Донецка народна република Андрей Пургин. Преди началото на преговорите представителите на Луганска и Донецка републики оповестиха своята позиция: „само равноправни преговори са единственият приемлив вариант за разрешаване на конфликта и възстановяването на мира". Представителите на ЛНР и ДНР заявиха, че в позицията си изхождат от принципите на женевската среща на представителите на Русия, САЩ, ЕС и Украйна на 17 април 2014 година. ДНР и ЛНР настояват за признаване на специален статут на тяхната територия, прекратяването на военната операция на правителствените войски, с цел да бъдат проведени свободни избори и признаване на статута на руски език. Също така, те настояват са специален статут на техните въоръжени сили, както и правото за назначаване на прокурори и съдии. Същевременно, според тях, е необходимо да бъде проведена безусловна амнистия на представителите на опълчението и всички политически затворници

56 деца и младежи с увреждания ще бъдат настанени в нови центрове от семеен тип

http://dobrudjatv.net/56-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%b8-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d1%81-%d1%83%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%bd/

Община Добрич приключи проект „Изграждане на четири броя Центрове за настаняване от семеен тип в град Добрич“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“. Общата му стойност е 2 866 713 лв., като съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 2 436 […]

Руснаците постепенно оттеглят подкрепата си за външната политика на Путин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/02/2372924_rusnacite_postepenno_ottegliat_podkrepata_si_za/?ref=rss


От пролетта насам руските граждани са оттеглили част от подкрепата си за външната политика на администрацията на Владимир Путин и в частност за анексирането на полуостров Крим, сочат нови данни, публикувани от "Левада центр". Намалял е и броят на онези, които са готови да приемат намаление на собствените си доходи за финансиране на новоприсъединенния към страната регион.

Според проведеното през август социологическо проучване за четири месеца руснаците, които се радват от...

Грижа за качеството на живота и удивление на едно място: Иновации при мониторите Philips на IFA 2014

http://www.cross.bg/philips-tehnologiya-svetlina-1428386.html

/КРОСС/ MMD, водещата технологична компания и лицензен партньор на марката Philips за монитори, разкрива различни иновации на IFA 2014, които са насочени към подобряване на начина, по който хората работят и живеят. Това включва желание за подобряване на здравето и качеството на живот, желание да бъдем очаровани и да се забавляваме, за стил и елегантност в дома и офиса. IFA се провежда от 5 до 10 септември в Берлин. Изместване на синята светлина в по-здравословна част на спектъра Тъй като хората прекарват все повече време, взаимодействайки с дигитални устройства, те се излагат продължително време на синя светлина, която носи потенциален риск от дългосрочно увреждане на зрението. Дебютирайки на IFA 2014, чисто новият дисплей Philips SoftBlue намалява умората на очите чрез елиминиране на излъчването на синя светлина с вредни дължини на вълната, което помага да се намали негативният ефект върху очите и да се постигне по-добра кондиция. За разлика от базираните на софтуер решения, SoftBlue дисплеят работи с нова технология, която променя излъчването на синя светлина от светодиодите. Това се случва, без да се компроментира чистотата на цвета или яркостта, така че потребителите могат да се насладят на обичайното качество на изображението, без продължителния вреден ефект от излагането на синя светлина

Безплатни прегледи за жени над 40 години в Първа САГБАЛ „Св. София" в рамките на ин витро програма

http://www.cross.bg/pregledi-vitro-sofiya-1428385.html

/КРОСС/ Поради изключително големия интерес, Първа САГБАЛ „Св. София" - София започва отново кампания за безплатни прегледи и консултации в рамките на програмата за лечение и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми „40+". Тя е насочена основно към пациентки на възраст над 40 години, но от нея ще могат да се възползват и по-млади жени с преждевременно намален яйчников резерв. Безплатните прегледи и консултации ще се проведат в периода 16 септември - 16 октомври 2014 г. Те ще се осъществяват само след предварително записан час на тел.: 024470263 или на GSM: 0878205253. Програмата се осъществява като реверанс към тази група пациентки, които, поради приетите критерии на Център „Фонд за асистирана репродукция", нямат възможност да се възползват от националната програма за финансиране на лечение чрез ин витро оплождане. Целта е да се предложат преференциални и достъпни цени на ин витро процедури за тези пациентки.

Детска ясла 6 очаква около 60 деца

http://dobrudjatv.net/%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%8f%d1%81%d0%bb%d0%b0-6-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be-60-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0/

Около 60 деца в яслена възраст ще постъпят през новата учебна година в пострадалата от наводнението детска ясла „’1-ви юни“ в Добрич. Групите се пълнят последователно, в зависимост от навършването на възраст на малчуганите. Няма родители, които да са изместили децата си в други забавачки, […]

Правозащитници дадоха НФСБ и ВМРО на прокурор

http://www.cross.bg/nfsb-romite-bulgariya-1428384.html

/КРОСС/Българският хелзингски комитет (БХК) сезира прокуратурата за насаждане на насилие и омраза към малцинствата, което било заложено в предизборните програми на Националния фронт за спасение на България и ВМРО-БНД. Според правозащитната организация "предизборната програма на партия НФСБ обещава етническо прочистване на българските населени места от ромите и затварянето им в концентрационни лагери, които да бъдат превърнати в „туристическа атракция". Раздел в програмата на ВМРО-БНД пък е бил озаглавен „Как да започнем да решаваме циганския въпрос", като една от основните предлагани мерки за решаването е трудова повинност за роми. Предвиждало се още и сформиране на „доброволни отряди за защита на българското население" от ромите, което в същността си са незаконни паравоенни формирования с цел саморазправа и линч - безспорно противозаконни структури, които противопоставят етнически групи в обществото, се казва в съобщение на БХК. Организацията посочва, че цялата глава VІІ от предизборната програма на „НФСБ" е озаглавена „Отношение към етносите", където е разгърната тезата, че наличието на различни етноси в България застрашава българската национална идентичност. Прокуратурата обаче е отказала да се заеме с партиите

ЦИК: Без промени в преференциите по време на изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275735

Няма да има промени в преференциите по време на изборите, обяви Александър Андреев, говорител на Централна избирателна комисия, пред „Фокус“. Той обясни, че бюлетината е част от изборните книжа, които Цeнтрална избирателна комисия е приела и са обнародвани в „Държавен вестник“. Според Изборния кодекс партиите коалициите и независимите кандидати, Няма да има промени в преференциите по време на изборите, обяви Александър Андреев, говорител на Централна избирателна комисия, пред „Фокус“. Той обясни, че бюлетината е част от изборните книжа, които Цeнтрална избирателна комисия е приела и са обнародвани в „Държавен вестник“. Според Изборния кодекс партиите коалициите и независимите кандидати,

Майки се бунтуват срещу наредбата за децата "биологичен отпадък"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275729

Майки се вдигат на протест заради промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, която задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут Майки се вдигат на протест заради промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, която задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "биологичен отпадък". Според новото правило децата, които се раждат под 800 г и преди 26-ата гестационна

НАП: 850 души укрили общо 200 млн. лв. доходи

http://www.vesti.bg/pari/biznes/nap-850-dushi-ukrili-obshto-200-mln.-lv.-dohodi-6021366

Най-често срещани са случаите, в които имуществото, което един човек притежава, е на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи

Ефектът от корекциите върху парите от ЕС е 166 млн. лв., изчисли KPMG

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/02/2372917_efektut_ot_korekciite_vurhu_parite_ot_es_e_166_mln_lv/?ref=rss


Финансовият ефект от корекциите, наложени по оперативните програми по Структурните и Кохезионния фондове на ЕС към 31 декември 2013 г. е 166 млн. лева. Те представляват 1.9 на сто от изплатената безвъзмездна финансова помощ. Това сочи доклад на KPMG, представен от Александър Хинов на кръгла маса "Финансови рискове при управление на евросредствата - първите 7", съобщи БТА.

Над три четвърти от стойността на всички финансови корекции са наложени по оперативните програми "Околна среда" и...

ФБР разследва случая с голите снимки на звезди в интернет

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/fbr-razsledva-sluchaia-s-golite-snimki-na-zvezdi-v-internet-6021364

"ФБР е осведомено за съобщенията, касаещи се до компютърната атака и до незаконната публикация на материалите, принадлежащи на знаменитости и се занимава с дадения въпрос", изтъкнаха представители на ведомството

Днес пада кепенецът за регистрация на кандидатски листи и независими кандидати

http://frognews.bg/news_75545/

Днес е крайният срок за регистрация на кандидатските листи и за независимите кандидати, който изтича в 17:00 часа в районните избирателни комисии. Всеки, който желае да се регистрира трябва да го направи днес до края на работния ден, каза Александър Андреев, говорител на Централна избирателна комисия, предаде Фокус.

Етапно затварят отделни участъци по бул. "Цар Освободител" утре, заради санитарна сеч

http://www.moreto.net/novini.php?n=262840

Във връзка с извършването на санитарна резитба на сухи клони, на 03.09.2014 г. /сряда/ от 8.30 до 17.00 часа, ще бъде затруднено движението по бул. "Цар Освободител" в частта от пресечката с ул. "Пирин" до пресечката с бул.

Няма да има промени в преференциите по време на изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275719

Няма да има промени в преференциите по време на изборите, обяви Александър Андреев, говорител на Централна избирателна комисия, пред „Фокус“. Той обясни, че бюлетината е част от изборните книжа, които Цeнтрална избирателна комисия е приела и са обнародвани в „Държавен вестник“. Според Изборния кодекс партиите коалициите и независимите кандидати, Няма да има промени в преференциите по време на изборите, обяви Александър Андреев, говорител на Централна избирателна комисия, пред „Фокус“. Той обясни, че бюлетината е част от изборните книжа, които Цeнтрална избирателна комисия е приела и са обнародвани в „Държавен вестник“. Според Изборния кодекс партиите коалициите и независимите кандидати,

Изрисуваха блок в памет на Валери Петров (снимка)

http://pik.bg/изрисуваха-блок-в-памет-на-валери-петров-снимка-news220517.html

Изрисуваха блок в памет на Валери Петров (снимка)

Върху блок 11 в столичния кв. "Сухата река" изгря едно истинско творение на изкуството - дело на графити-майстори, предаде NovaNews.bg.

Произведението е посветено на "хвърчащите хора" и големия поет, сценарист, драматург и преводач Валери Петров, който почина миналата седмица.

"Идеята на цялата творба, дело на Nasimo, е да бъде посветена на "хвърчащите хора" – тези, които обичат да дават и не се интересуват дали ще вземат, или няма да вземат. Не мислехме да го посветим на Валери Петров, но след като той почина и прочетохме стихотворението, решихме, че то е създадено, за да бъде тук", обясни Ясен Гешев, който се свързва с Urban Creatures и някои уникални графити в софийската градска среда.

Гешев обясни, че са им трябвали 8 дни, за да завършат произведението върху блока.

Той допълни, че проектът е осъществен със съдействието на общината и не са имали проблем с разрешението за осъществяването му.

Nasimo са разкрасили и други блокове в кв. "Хаджи Димитър". Един от тях е с лика на дядо Добри.

 

Държавата е понесла 166 млн.лв. финансови корекции по ОП

http://www.cross.bg/tzanova-evropeiiskite-poruchki-1428383.html

/КРОСС/166 млн. лева финансови корекции по оперативните програми е понесла държавата, които се дължат предимно от обществени поръчки. Това обяви вицепремиерът по управление на европейските фондове Илияна Цанова заяви при откриването на кръгла маса „Финансови рискове при управление на евросредствата - първите 7". Целта на форума е да се обсъдят системите за управление и контрол над изпълнението на проектите, както и да се обърне поглед към нанесените вече финансови корекции от страна на Европейската комисия. Държавата понася сериозно последиците от грешките при управлението и контрола на европейските оперативни програми от предния програмен период, констатира Цанова. Вицепремиерът Цанова призна още, че страната ни е допуснала няколко грешки по отношение на предишния програмен период. Сред тях са именно честите промени на уредбата, която контролира еврофондовете, както и на нормативната уредба и най-вече на Закона за обществените поръчки (ЗОП). „Пораженията от тези промени са били сериозни, тъй като обществените поръчки са ключова част от изпълнението на европейските проекти. Около 74% от всички наложени финансови корекции са наложени заради слабости при провеждането на обществените поръчки", посочи Цанова. Като друга слабост при предишното контролиране на парите от Европа, по думите на вицепремиера, е и липсата на добра координация между отделните звена в процесите

Държава е понесла 166 млн.лв. финансови корекции по ОП

http://www.cross.bg/tzanova-poruchki-evropeiiskite-1428383.html

/КРОСС/166 млн. лева финансови корекции по оперативните програми е понесла държавата, които се дължат предимно от обществени поръчки. Това обяви вицепремиерът по управление на европейските фондове Илияна Цанова заяви при откриването на кръгла маса „Финансови рискове при управление на евросредствата - първите 7". Целта на форума е да се обсъдят системите за управление и контрол над изпълнението на проектите, както и да се обърне поглед към нанесените вече финансови корекции от страна на Европейската комисия. Държавата понася сериозно последиците от грешките при управлението и контрола на европейските оперативни програми от предния програмен период, констатира Цанова. Вицепремиерът Цанова призна още, че страната ни е допуснала няколко грешки по отношение на предишния програмен период. Сред тях са именно честите промени на уредбата, която контролира еврофондовете, както и на нормативната уредба и най-вече на Закона за обществените поръчки (ЗОП). „Пораженията от тези промени са били сериозни, тъй като обществените поръчки са ключова част от изпълнението на европейските проекти. Около 74% от всички наложени финансови корекции са наложени заради слабости при провеждането на обществените поръчки", посочи Цанова. Като друга слабост при предишното контролиране на парите от Европа, по думите на вицепремиера, е и липсата на добра координация между отделните звена в процесите

Перник спокоен след труса, няма данни за разрушения и паника

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernik-spokoen-sled-trusa-nyama-danni-za-razrusheniya-i-panika_33996/

Въпреки неприятното усещане и спомените от 22 май 2012 година нямаше паника сред населението сред труса тази сутрин. По първоначална информация няма данни и за нанесени щети, съобщиха от общината.

Хора при епицентъра на труса - в село Дивотино, твърдят, че освен люлеенето на земята са чули и бучене, подобно на това от голямото земетресение. Други решили, че сградите вибрират от тежките камиони по улиците. След май 2012 година целият блок се тресе дори само при хлопването на вратата...

Продължава

6 тона неправомерно използвано гориво разкриха от митниците

http://www.vesti.bg/novini/6-tona-nepravomerno-izpolzvano-gorivo-razkriha-ot-mitnicite-6021367

Неправомерно използване на гориво с намалена ставка разкри митническа мобилна група, съобщиха от Агенция "Митници".

Потвърдено: Октай Енимехмедов ще участва в изборите на 5 октомври

http://pik.bg/потвърдено-октай-енимехмедов-ще-участва-в-изборите-на-5-октомври-news220514.html

Потвърдено: Октай Енимехмедов ще участва в изборите на 5 октомври

Потвърдена е регистрацията на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов за  за депутат във 2 МИР Бургас, обявиха от Районната избирателна комисия в Бургас с решение от 1 септември, пише "24 часа".

Енимехмедов е издигнат от Инициативен комитет, представляван от Руси Ангелов Атанасов и регистриран на 19 август.

Комитетът е внесъл подписка на хартиен носител, съдържаща 318 страници, на които са положени подписите на 1835 избиратели и на технически носител, структурирана в електронен вид.

По закон независимите кандидати трябва да са подкрепени от 1000 избиратели.

Подписите ще бъдат предадени на ГРАО за проверка. От специализираната служба трябва да приключат и излязат със становище за автентичност на подписката до 7 септември включително.

Хванаха софиянец да шофира под влиянието на упойващи вещества

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275714

Полицията в Кюстендил е установила 40-годишен софиянец, шофирал след употреба на упойващи вещества. Това съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил.
Бързо полицейско производство е започнато вчера в Дупница срещу 40-годишен софиянец за управление на моторно превозно средство след употреба на упойващи вещества. Проверката е извършена в района на с. Джерман. Полицията в Кюстендил е установила 40-годишен софиянец, шофирал след употреба на упойващи вещества. Това съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил. Бързо полицейско производство е започнато вчера в Дупница срещу 40-годишен софиянец за управление на моторно превозно средство след употреба на упойващи вещества. Проверката е извършена в района на с. Джерман.

„Газпром“: ЕК задържа „Южен поток“ по политически съображения

http://www.cross.bg/kypriyanov-strani-proekta-1428381.html

/КРОСС/ „Газпром" обвини Европейската комисия, че задържа осъществяването на проекта „Южен поток" от политически съображения, съобщи ИТАР-ТАСС. Изглежда, че Евросъюзът е готов сам да се простреля в крака, като блокира проект, който ще му позволи да увеличи енергийната си сигурност и да удовлетвори растящата нужда от внос на енергоресурси, казва представителят на компанията Сергей Куприянов в писмо до редакцията на вестник The Financial Times. За разлика от северните страни от Евросъюза, които ще спечелят от по-безопасните доставки чрез „Северен поток", страните от Югоизточна Европа, както и преди, нямат алтернативен маршрут за газови доставки. По думите на Куприянов, транзитът през Украйна ще остане рисков, поради факта, че модернизацията на украинската газопреносна система се оценява на 19,5 млрд. долара. Маршрутът по дъното на Черно море се ползва с „комерсиална подкрепа" от водещи европейски компании и участващите в проекта страни, отбелязва Куприянов.  

850 души укрили доход от 20 млн. лв.

http://www.cross.bg/danuk-litza-stoiinost-1428382.html

/КРОСС/850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година, са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данни на Национална агенция за приходите. На всички тях са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство. Над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които един човек притежава, са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години. Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за шестте месеца на 2014 г. е 33 млн. лв. При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и др. Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН

Кучета нахапа жестоко 91-годишна жена

http://offnews.bg/news/n_1/n_383263.html

Кучета нахапаха възрастна жена в село Бадино. 91-годишната Вена Стоева е приета в болница след значителна загуба на кръв. Възрастната жена се прибирала към дома си, когато я нападнали овчарски кучета. Съборили я на земята и започнали да я хапят по краката. „На улицата си бях. Не ги видях и не ги чух да лаят. И ме повалиха там. После ме изядоха, аз седях и не можех да стана, а те ме изядоха", сподели жената пред бТВ. Отхапана е голяма част от лявата подбедрица на възрастната жена. Като спасител се явява собственикът на кучетата. Той чува техния лай, пристига на място и успява да измъкне жената от лапите им, след което я води в болница. „Около два часа и половина е шита в операционната зала. Сега се подобрява", посочи медицинската сестра Галя Николова.

Фирма Дезинфекция промени тактиката си, при унищожаване на дърветата - вместо до корена чупят връхчетата на фиданките

http://www.zapernik.com/obshtestvo/firma-dezinfekciya-promeni-taktikata-si-pri-unishtojavane-na-durvetata_33995/

Фирма Дезинфекция промени тактиката си, при унищожаване на дърветата - вместо до корена чупят връхчетата на фиданките

Преди показах как общинска фирма, ДЕЗИНФЕКЦИЯ, унищожава системно тротоарните декоративни дървета. След този сигнал , фиданките станаха все по-високи и по-високи. В момента, 2.09.2014 г. стигнаха до около 180 сантиметра. Но иновацията на служителите от горната фирма използват новости, като започнаха да чупят връхчетата. Вижте снимка 1 това е в момента и снимка 2 от този пролет и снимка 3 кмет - МИНИСТЪР!

ЕТО ЗАЩО ПИТАМ КМЕТА, ОЩЕ ЛИ Е КМЕТ НА ПЕРНИК ИЛИ ИЗЦЯЛО РАБОТИ ЗА АБВ И ВИСОК...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване