"Булгаргаз" иска природния газ да поскъпне с 1,6%

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/bulgargaz-iska-prirodniia-gaz-da-poskypne-s-16-6022037

Предложената цена е с 9,54 лв. на 1000 куб. метра (или с 1,59%) по-висока в сравнение прилаганата през трето тримесечие на 2014 г., съобщават от газовото дружество

Биячите на екипа на ТВ7 остават в ареста

http://www.cross.bg/bareti-zeleni-grada-1429654.html

/КРОСС/ Биячите на екипа на ТВ7 - Калин Томов-Кинтата и Захари Христов, остават в ареста. Това реши Районният съд в Перник. Припомняме, че в нощта на 6 срещу 7 септември, екипът на медиата беше в града по сигнал на движението "Зелени барети", в което членуват младежи спортисти, дали обет да изчистят улиците на града от пласьори. Представител на "Зелени барети" влиза със скрита камера в заведение, за което се знае, че е наркосборище, и излиза напазарувал амфетамини. Операторът Иван Китанов и репортерът Любомир Огнянов включват камерата и микрофона и се опитват да влязат в заведението заедно с групата младежи. Последва брутална атака върху тях, вследствие на което Китанов е с пукната кост на ръката, пукната челюст, шевове на краката и следи от удари с бухалки.    

Солена гаранция за бияча на полицаите от Слънчев бряг, пускат го, ако внесе 30 хил.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295238

Георги Иванчев, който натупа двама командировани полицаи в Слънчев бряг в малките часове на 28 август, излиза от арестта срещу солидна гаранция.
Днес Окръжен съд - Бургас определи 30 хил. лв. за свободата му вместо постоянната мярка задържане под стража. 

Дупничанинът е разследван по досъдебно производство на Районна прокуратура - Несебър за ср Георги Иванчев, който натупа двама командировани полицаи в Слънчев бряг в малките часове на 28 август, излиза от арестта срещу солидна гаранция. Днес Окръжен съд - Бургас определи 30 хил. лв. за свободата му вместо постоянната мярка задържане под стража. Дупничанинът е разследван по досъдебно производство на Районна прокуратура - Несебър за ср

Реформаторският блок иска новият парламент да е с мандат от две години

http://www.mediapool.bg/reformatorskiyat-blok-iska-noviyat-parlament-da-e-s-mandat-ot-dve-godini-news224701.html

Реформаторският блок ще настоява за кратък мандат на следващия парламент и за свикване на Велико народно събрание след две години, това заяви във ВеликоТърново Радан Кънев, говорител на политическата формация. По думите му 43-то Народно събрание трябва да има реформаторски функции, а две години са достатъчен период за провеждане на задълбочени консултации за конституционни промени,като главен приоритет трябва да бъде реформата в съдебната система. Според него подобен публичен ангажимент трябва да поемат всички партии от следващия парламент, за да бъде върнато доверието към политиците. Сред приоритетите на Реформаторския блок са прекратяване на партийните назначения в администрацията и унифициран кодекс с изискванията, необходими за всички инвеститори. Кънев посочи, че формацията няма да участва в управление с БСП и ДПС, а в управление вдясно от центъра.

Бареков предупреди: Фирми на ГЕРБ и ДПС държат язовирите, те са виновни за водния ад

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295296


Планирана е нова кражба от нещастието на хората, предупреди лидерът на ББЦ и кандидат за министър-председател Николай Бареков. Фирми, близки до ГЕРБ, се готвят да откраднат 4 млн. лв. в Аспарухово, обяви той на телевизионен дебат във Варна.
Бареков обвини ГЕРБ и ДПС за водния ад това лято. “Язовирите са дадени на фирми на тези две партии и те са Планирана е нова кражба от нещастието на хората, предупреди лидерът на ББЦ и кандидат за министър-председател Николай Бареков. Фирми, близки до ГЕРБ, се готвят да откраднат 4 млн. лв. в Аспарухово, обяви той на телевизионен дебат във Варна. Бареков обвини ГЕРБ и ДПС за водния ад това лято. “Язовирите са дадени на фирми на тези две партии и те са

Турция готова да се присъедини към коалицията срещу бунтовниците от "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/koalitziyata-tyrtziya-byntovnitzite-1429653.html

/КРОСС/ Турция възнамерява да се присъедини към коалицията срещу бунтовниците от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Това съобщи турският телевизионен канал "Хабер тюрк", позовавайки се на правителствени източници. Съответното решение е взето след среща на министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу с представители на армията и разузнаването. Коалицията срещу терористичната групировка бе сформирана на срещата на върха на НАТО, която се проведе на 4-5 септември в Уелс. Въпреки това, участието на Турция в коалицията, ще бъде ограничено. Причината за това решение е ситуацията със заложниците. От началото на юни в ръцете на „Ислямска държава" се намират 49 служители на турското генерално консулство в Мосул. В случай на активното участие на страната във военни операции или предоставяне на летища за бойни мисии, най-вероятно те ще бъдат убити от екстремистите. Според някои данни Анкара може да предостави на разузнавателни данни, да помогне на коалицията в областта на логистиката и укрепването на границата със Сирия и Ирак. В същото време, официална информация за степента на участие на страната в борбата с бунтовниците все още няма.

Шаламанов поиска присъединяването ни към Германия в Концепцията за рамкови държави

http://www.moreto.net/novini.php?n=263729

С официално писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до немския му колега г-жа Урсула фон дер Лайен беше заявено желание страната ни да се присъедини към водеща нация Германия в рамките на реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Проекти за 66.5 млн. лв. на православни храмове са финансирани с евросредства досега

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/10/2378123_proekti_za_665_mln_lv_na_pravoslavni_hramove_sa/?ref=rss


За целия програмен период 2007-2013 г. православните храмове и манастири у нас са били финансирани с общо 25.3 млн. лв. (изплатени до момента - бел. ред.), с които са били ремонтирани и реконструирани. Това съобщи изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Лозана Василева по време на информационния семинар, посветен на изпълнението на проекти на Българската православна църква.

Финансирани по европрограмата са общо 182 проекта на православните храмове и манастири в България. Те са на...

Полша: "Газпром" намали доставките на газ с 24%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295231

Руската компания "Газпром" е отрязала доставките на газ за Полша с 24% на фона на засиленото напрежение около украинската криза, съобщи полската държавна петролна и газова компания PGNiG, цитирана от АФП.
Компанията съобщи за приблизително 24% спад на обемите на уговорените доставки. "Опитваме се да определим причините за това, Руската компания "Газпром" е отрязала доставките на газ за Полша с 24% на фона на засиленото напрежение около украинската криза, съобщи полската държавна петролна и газова компания PGNiG, цитирана от АФП. Компанията съобщи за приблизително 24% спад на обемите на уговорените доставки. "Опитваме се да определим причините за това,

Ислямистите обявиха война на Twitter: Ще ви избием!

http://www.bnews.bg/article-116077

Фанатиците от Ислямска държава заплашиха да избият и служители на социалната мрежа Twitter заради цензурата, която тя им налада.

Времето утре: слънчево и топло

http://www.vesti.bg/bulgaria/vremeto-utre-slynchevo-i-toplo-6022036

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно време и утре ще бъде предимно слънчево

Полша прекрати доставките на газ за Украйна „по технически причини”

http://www.cross.bg/polsha-dostavkite-ykraiina-1429652.html

/КРОСС/ Полската компания-оператор на газопроводната мрежа Gaz-System SA потвърди информацията за временно преустановяване на реверсивните доставки на газ от Полша за Украйна, съобщава РИА „Новости". Агенцията цитира прессекретаря на компанията-оператор Малгожата Полковска. „Мога да потвърдя, че доставките на газ за Украйна от Полша бяха спрени по технически причини преди няколко часа", каза Полковска. В момента специалисти на компанията решават проблеми, свързани с пренасочване на газовите потоци на в газопроводната система. Доставките ще бъдат възобновени в рамките на няколко дни, отбеляза тя. По-рано руският холдинг „Газпром" опроверга съобщението на полската PGNiG за намаляване на доставките на руски газ за Полша с 24%.  

Сериозни финансови проблеми тормозят Манчестър Юнайтед

http://econ.bg/Новини/Сериозни-финансови-проблеми-тормозят-Манчестър-Юнайтед_l.a_i.566579_at.1.html

Финансови проблеми очакват английския футболен клуб Манчестър Юнайтед. Причината за тях може да се търси в слабото представяне на отбора в последно...

Предприемат мерки за безопасността на мотористите

http://society.actualno.com/Predpriemat-merki-za-bezopasnostta-na-motoristite-news_49344.html

Предприемат се нови мерки за безопасността на мотористите. В най-рисковите участъци ще бъдат поставени специални ограждения под мантинелите, които да пазят водачите при удар. Само през миналата година...

Биячите на екипа на ТВ7 остават зад решетките

http://pik.bg/биячите-на-екипа-на-тв7-остават-зад-решетките-news223858.html

Биячите на екипа на ТВ7 остават зад решетките

Биячите на екипа на ТВ7 - Калин Томов-Кинтата и Захари Христов, остават в ареста. Това реши Районният съд в Перник.

Припомняме, в нощта на 6 срещу 7 септември, екипът беше в града по сигнал на движението "Зелени барети", в което членуват младежи спортисти, дали обет да изчистят улиците на града от пласьори. Представител на "Зелени барети" влиза със скрита камера в заведение, за което се знае, че е наркосборище, и излиза напазарувал амфетамини.

Операторът Иван Китанов и репортерът Любомир Огнянов включват камерата и микрофона и се опитват да влязат в заведението заедно с групата младежи. Последва брутална атака върху тях, вследствие на което Китанов е с пукната кост на ръката, пукната челюст, шевове на краката и следи от удари с бухалки.

Варшава: "Газпром" намали доставките към Полша с 24%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295223

Руската компания Руската компания "Газпром" е отрязала доставките на газ за Полша с 24% на фона на засиленото напрежение около украинската криза, съобщи полската държавна петролна и газова компания PGNiG, цитирана от АФП. Компанията съобщи за приблизително 24% спад на обемите на уговорените доставки. "Опитваме се да определим причините за това,

Столичната община е събрала повече приходи спрямо 2013 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/10/2378051_stolichnata_obshtina_e_subrala_poveche_prihodi_spriamo/?ref=rss


Столичната община е събрала 347.6 млн. лева приходи до края на август 2014 година, което е с 21.6 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година, съобщи на пресконференция зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов, предаде "Фокус".

"Изпълнили сме 65.6% от годишния си план", каза още Барабалов и добави, че това е устойчива тенденция.

От данъци са събрани 167.5 млн. лева, което е с 10.3 млн. лева повече от 2013 г. Събираемостта на данъка за моторни превозни...

Гришо сред наследниците на Голямата четворка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245113_+%D0%93%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%8

 Силното представяне на Григор Димитров през този сезон не остава незабелязано от специалистите в тениса. Според авторитетния английски вестник "Гардиън", вече ясно се е очертало едно ядро от петима млади играчи, които са готови да бутнат от върха доминантите в този спорт през последните години.

Така известните като "Голямата четворка" - Роджър Федерер, Рафаел Надал, Анди Мъри и Новак Джокович - се представят все по-колебливо и се задъхват под напора на "Новите петима" - Григор Димитров, Марин Чилич, Кей Нишикори, Милош Раонич и Ернестс Гулбис, поосочва Gong.bg.

Ето и какво пише "Гардиън" в анализа си конкретно за хасковлията:

"Дълго време чакахме този младеж да заблести на небосклона, особено след титлата на Уимбълдън през 2008 г. и откакто стана известен като приятеля на Мария Шарапова. Той прибави към щаба си Роджър Рашийд, човекът зад успеха на Лейтън Хюит в продължение на четири години, и вече започна да показва класата си."

"Затова Григор вече показва и издръжливост към безспорната си класа. През февруари взе титлата в Акапулко, а през лятото триумфира и на Куинс. За да дойде срещата с Анди Мъри на четвъртфиналите на Уимбълдън и разгромяващата победа над надеждата на Великобритания."

"Да, след това последва загуба от Джокович, но безспорният талант на Димитров и страхотната му работа с Роджър Рашийд означават, че няма да е още дълго да пада от Ноле и другите от Голямата четворка. Още през следващия сезон той може да влезе в цикъла на постоянно побеждаващите", пише в анализа на "Гардиън".

Манолова: Близнашки е политически агитатор на ГЕРБ, впрегнал е за това и правителството

http://frognews.bg/news_75980/

Аферата на тези избори се казва Близнашки. Това бе и отговорът на червеното острие Мая Манолова в "Лице в лице" на твърденията на премиера Близнашки, че аферата Костинброд е била манипулация. Близнашки е политически агитатор на ГЕРБ. Той прави политическа агитация, в това е впрегнато цялото правителство, допълни тя.

Луис Суарес ще може да играе в първото "Класико" за сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/10/2378126_luis_suares_shte_moje_da_igrae_v_purvoto_klasiko_za/?ref=rss


Нападателят на "Барселона" Луис Суарес ще може да вземе участие в първото за сезона дерби с "Реал" (Мадрид).

Двата отбора ще се срещнат на "Сантяго Бернабеу" на 25 октомври в мач от деветия кръг на Примера дивисион, а наказанието на уругвайския национал ще изтече един ден по-рано.

Суарес, който беше привлечен от "Ливърпул" срещу 75 милиона паунда, е със спрени права заради ухапването на Джорджо Киелини на световното първенство в Бразилия.

27-годишният играч...

Манолова: Не познавам Димитър Йорданов

http://www.cross.bg/manolova-signal-dans-1429651.html

София /КРОСС/ Не познавам Димитър Йорданов и не съм разговаряла с него. Самата идея, че кадър в службите, назначен от Борисов, ми дава информация, е леко смехотворна. Това каза пред bTV Мая Манолова от БСП, коментирайки твърденията на журналиста Маргарита Михнева, че именно зам.-председателят на ДАНС Йорданов е изнесъл данни за аферата „Костинброд" до Мая Манолова, която на свой ред я споделя с тогавашният телевизионен водещ Николай Бареков. Фактите, които изнесе Михнева, са съвършено различни. Факт е, че подадох сигнал, но не до медиа, а до главния прокурор. Факт е, че главният прокурор извърши проверка и моят сигнал беше потвърден. Факт е, че след това на мястото се появи Бреков, каза Манолова. И добави, че е важно да се каже, че ако има изтичане на информация от ДАНС, то това се е случило месец по-късно, когато цялото дело е било изнесено от агенцията и изпратено до пощите на няколко журналисти. Самата идея, че ДАНС е работила по случая и моят сигнал до прокуратурата е възпрепятствал агенцията, е абсурдна, подчерта Манолова. Що се отнася до Бареков, тя заяви, че нито го е чувала, нито го е виждала тогава. Нямам отношения с него. Не зная той откъде е получил информацията, но действията на прокуратурата не са заради него, посочи тя. Манолова каза още, че аферата на тези избори се казва Близнашки. Това правителство прави всичко друго, но не и да организира честни избори. То провежда предизборната агитация на ГЕРБ. Близнашки е политически агитатор на ГЕРБ

Дора Янкова: Частният бизнес кредитира държавата с близо милиард по времето на Борисов

http://pik.bg/дора-янкова-частният-бизнес-кредитира-държавата-с-близо-милиард-по-времето-на-борисов-news223857.html

Дора Янкова: Частният бизнес кредитира държавата с близо милиард по времето на Борисов

960 милиона лева от ДДС бяха умишлено задържани дълго време от правителството на Борисов, когато беше на власт. Така на практика частният бизнес кредитира държавата с близо милиард. Това каза водачът на листата на „БСП – лява България“ Дора Янкова при среща с активисти и симпатизанти в Широка лъка, съобщиха от пресцентъра на БСП – Област Смолян. 

В срещата участваха и кандидат-депутатите д-р Мариана Методиева, Светослав Димитров и Георги Славов. За 4 години на власт ГЕРБ замразиха доходите, замразиха социалните средства. Това ли искате да стане отново, попита Янкова хората в залата. Близо 200 000 гласа бяха добавени на предишните избори заради програмата за временна заетост, когато хората бяха наемани от местните власти с условието да гласуват „правилно“, каза Дора Янкова.

Тя припомни, че правителството на Орешарски отдели в бюджета допълнително 75 милиона лева за временна заетост. Тя припомни и съпротивата на ГЕРБ срещу подоходното облагане, предложена от БСП. Левицата ще продължи да налага приемането на този подход, за да бъде справедливо разпределена данъчната тежест между бедните и богатите. Дора Янкова заяви, че ще положи законодателни усилия да бъдат върнати предишните условия за пенсиониране на военнослужещите, отнети по времето на ГЕРБ, както и да бъде въведено ранното пенсиониране, проблем особено важен за родопските села. 

Порожанов: 180 хил. души са с влогове до 1000 лв. в КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245112_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+180+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%81+%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+1000+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B2+

 БНБ има притеснения от юридически характер за даването на частичен достъп до парите на депозантите до 1000 лева, съобщи служебният финансов министър Румен Порожанов, цитиран отDariknews.bg.

Той направи пояснението в отговор на въпрос на Дарик дали темата е обсъдена при срещата на Порожанов с Иван Искров и главния прокурор Сотир Цацаров за ситуацията в Корпоративна търговска банка.

"Темата с получаването на частичен достъп до депозитите в рамките на ликвидността на формираната ликвидност на КТБ, която беше дебатирана и анонсирана от мен, като министър на финансите, и която беше дебатирана с делегацията на ЕК, е от компетенцията за вземане на решение на БНБ. Те имат своите притеснения от гледна точка на юридическите аргументи, с които може да се вземе това решение, но аз лично се надявам те да преценят и да го вземат по най-добри начин.

До 1000 лева депозанти и вложители, които имат средства в КТБ, са над 180 000 човека. Това са по данни на гаранционния фонд. Тези 180 000 човека, които се приема, че все пак са от слоевете на обществото, които са зависими от подобен размер на средствата, т.е. пенсионери, хора с по-малки влогове, които са направили, те биха занулили своите сметки в КТБ при едно подобно решение", обясни Порожанов.

Банките в България са стабилни, заяви служебният премиер Георги Близнашки в отговор на въпрос на Дарик какво има предвид с изказването си, че надзорът на БНБ е направил пропуски и в други сфери освен Корпоративна търговска банка.

Близнашки е категоричен, че основният проблем е в КТБ и от ограничаването му зависи и стабилизирането на цялата система. Въпреки това служебният премиер определи ситуацията като "притеснителна".

"В момента тече разследване за ролята на надзора по отношение на КТБ. В този смисъл не искам да задълбочавам темата, но действително положението е тревожно в тази сфера. На мен много ми се иска да се опитаме да стабилизираме КТБ и на тази основа да стабилизираме цялата банкова система. Това, което искам да кажа, е, че банките ни са стабилни, но ние трябва да се справим с казуса КТБ, който ако го изпуснем и излезе извън контрол, това може да има негативно отражение и върху други банки в страната", обясни Близнашки.

Евроексперти се запознаха с работата на варненските съдилища

http://www.moreto.net/novini.php?n=263731

Експертна комисия на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка дискутира с магистрати от Варна теми от съдебната реформа. За първи път извънстоличен съд е посетен от евроекспети и членове на европейската комисия във връзка с механизма за партньорство и напредък.

Васил Гарнизов: Протестът е естествен начин на съществуване, несъгласието е ценност

http://offnews.bg/news/n_1/n_386870.html

С антрополога, фотограф и преподавател в НБУ доц. д-р Васил Гарнизов разговаряме за фестивала „Фотофабрика“, снимките, протестите по света от последните години, #ДАНСwithne и, разбира се, за самия протестиращ човек.  Фестивалът "Фотофабрика" се организира за пръв път и ще се проведе от 10 септември и 30 ноември в София. Той ще представи две изложби - "Протестиращият човек" и "Човекът и неговите състояния". В центъра на двете изложби застава съвременният човек и неговите лични и социални емоции и реакции. "Протестиращият човек" можете да видите от днес пред Народния театър “Иван Вазов”. Какво представлява фестивалът „Фотофабрика“? Идеята на фестивала е да покаже в снимки българските процеси в контекста на глобалния свят. Това, което се случва у нас, е специфично по някакъв начин, но се свързва със случващото се в САЩ, Украйна, Китай, Чили и много други места. „Фотофабрика“ е една първа културна проява замислена от Еми Барух, осъществена с подкрепата на НБУ, Столична община и други партньори. Всъщност фотографията е избрана като основно средство, което да говори едновременно за нашата универсалност и за нашата специфичност. Разбира се в центъра на фестивала е изложбата „Протестиращия човек“, за която три огромни агенции – Ройтерс, ДПА и АФП, предоставиха своите снимки на световните протести. Фотографи, които са снимали #ДАНСwithme също дадоха своите снимки, за да се получи това, което хората ще могат да видят в „Протестиращия човек“. Разбира се фестивалът няма да е само това. Има и много други събития до края на ноември, когато програмата приключва с нещо като кръгла маса, където вече ще се премине от снимките и думите към разсъждения за тези процеси и в частност за протестите. Какво можем да очакваме за следващите години от „Фотофабрика“? Искам да ви кажа, че нашите намерения за „Фотофабрика“ са много дълготрайни, ние с тези агенции сме се договорили всяка една година да правим различни изложби по различни теми. Например догодина темата няма да бъде толкова революционна, тя ще бъде по съсредоточена върху състоянието на обществата в света и по-специално ще се съсредоточи върху изключените хора. Тези, които обществото отхвърля и не участват във взимането на решения, не участват в икономиката, в сферите на здравеопазването, образованието, в изкуството. Казвам го само за да се знае, че това няма да е един маратон от изложби за протести години наред. Ние ще се опитваме да видим глобалното състояние на обществото и покрай това да разберем и българското такова. И все пак защо точно сега се представя изложба като „Протестиращия човек“, колко общо има идеята с протестите в България от миналото лято? Изложбата се подготвя и планира от близо година. Разговорите с големите световни агенции са започнали именно тогава, когато хората бяха на улицата. Всъщност идеята не изразява просто само случващото се в България, а духа на времето по света. Тогава бяха демонстрациите в Истанбул на площад „Таксим“, в Украйна на Майдана, българските протести. Имаше и много протести в САЩ, в Чили, в Китай. Като че целият свят беше заразен от „вируса“ на протестите. В този смисъл „Протестиращият човек“ е нещо като рекапитулация на това, което се случи в глобален мащаб през последните 2-3 години. Така че изложбата е опит за припомняне какво се случи, какви бяха лицата, какви бяха емоциите, какви бяха битките. Това от една страна, а от друга - сега, след припомнянето идва и някакво осмисляне, какво означаваше всичко онова, какво реално се случи, какво се случи с нас, какво се случи с българското общество, тъй като изложбата я представяме тук и сега - в България. Казвате, че изложбата трябва да е колективен портрет на протестиращия човек по света. Какъв е този портрет? Развълнуван, разбунтуван, съпротивляващ се. Това е един портрет на мирната съпротива чрез ненасилие. От друга страна сякаш на различните места се бунтуват за различни работи. В България беше не толкова за права, колкото за правила. В Китай обаче хората се бунтуват за трудовите си права и защитата, в САЩ за цените на студентските заеми, в Чили беше срещу платеното висше образование. Пък в Турция започнаха с протест за един парк, и прерасна в борба за свобода. Сякаш мотивите на отделните протести са различни и лицата са различни, а общото, което ги свързва, е съпротивата срещу съществуващия ред и желанието на демонстрантите да участват в промяната. Има го и желанието на всичките тези лица, които ще видите в изложбата, да бъдат видени и да бъдат чути. Това са лица, които имат свой глас и изглежда не желаят да са част от мълчаливото мнозинство. Те са приповдигнати, романтични, себеотдадени. Искат да отидат отвъд всекидневието, отвъд приетите норми, съществуващи йерархии, правителствените несправедливости, както и битовите нередности. Ама твърде много думи, а без думи го казват снимките. Какви послания искате да оставите у хората, които ще видят тези снимки? Мисля, че основното послание на изложбата е, че протестът е естествен начин на съществуване, че несъгласието е ценност. И най-вече, че бунтът, когато е мирен, целенасочен, и себеотдаден, е красив.  Какви въпроси поставят всички тези протести, представени в "Протестиращият човек", в настоящето? Протестите в глобален мащаб си поставят първо въпроса: "Успяхме ли?". Отговорите не са прости. В Чили не успяха особено, в САЩ - също, там студентската задлъжнялост е на най-високите си равнища. В Турция не успяха да постигнат смята на режима на Ердоган. В Украйна успяха, но частично. А протестите в България постигнаха ли целите си? От всичките протести, струва ми се, че българските най-много успяха, защото искаха в началото прости неща и ги постигнаха. Искаха Делян Пеевски да се откаже от поста си в ДАНС и искаха правителството на Орешарски да подаде оставка.  Да твърдим, че само протестиращите са постигнали тези цели, ще е наивно. Те обаче създадоха у българското общество един дух на нетърпимост и на недоверие. След изборите за евродепутати и лошите резултати на управляващите партии, на практика улицата и кризата в политическата система доведоха до тази оставка. В този смисъл протестиращите в България могат основателно да смятат, че съществено са постигнали целите си. Тук обаче идва въпросът: А след протеста какво следва? Това е голям въпрос както в глобален мащаб, така и тук в България. След протестите, разбира се уличната енергия трябва да се превръща в по-организирани форми, които да преследват същите високи цели по същия ненасилствен начин, но съобразно политическата система. Те трябва да оказват всекидневен натиск на различни точни на политическата система. Това обаче не може да става просто и само през улицата. Тук случва ли се тази метаморфоза, за която говорите - от улицата към другите форми? Значи тукашните протестиращи отказаха да се превърнат в политически субект, те имат право на този избор, но това оставя политическата ни система затворена в полето на старите играчи. Предполагам, че в обозримо бъдеще тази мрежа, наречена "Протестна мрежа", която основно движеше протестите, ще узрее и ще се превърне в някаква форма на политически фактор. Ако това не се случи, има ли опасност у нас да се влезе в един непрестанен цикъл на протестиране? Има опасност от това да се случи лошата безкрайност на протеста, това би означавало поддържане на нестабилна политическа система, но няма да допринася съществено за общия ни напредък. Разумното е протестиращата улица да влезе като играч в самата политика.  Искат да чуем гласът им, да го казват от парламентарната трибуна. Тогава те ще бъдат онзи нов елемент, който може да внесе енергия и оздравяване в цялата политическа система.  Обещавайки си да останат до край на улицата-  "ние ще останем до край и ще бдим срещу всякакви неправди" , ги обрича на външно и периферно съществуване.

Спомени от непознатия дом: София

http://news.ibox.bg/news/id_782365294

Изложба от снимки, правени от бежанци и търсещи закрила лица в България

Опит да спасят неолитно село при Мурсалево от АМ "Струма"

http://www.vesti.bg/bulgaria/opit-da-spasiat-neolitno-selo-pri-mursalevo-ot-am-struma-6022035

"Ако е техническо възможно и финансово изпълнимо, магистралата трябва по някакъв начин "да прескочи" селището и да мине над него", каза министърът на културата Мартин Иванов

Заявления за участия в конкурса за съдия в Страсбург - до 29 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/10/2378118_zaiavleniia_za_uchastiia_v_konkursa_za_sudiia_v/?ref=rss


Заявления за участия в конкурса за български съдия  в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) ще могат да се подават от днес до 17 часа на 29 септември в деловодството на Министерството на правосъдието. Изпитите ще бъдат на 7-ми и 8-ми октомври, като първия ден ще се проведе езиков тест с кандидатите, които нямат валиден сертификат за съответния език, а втория ден ще бъде събеседването.

Служебният правосъден министър Христо Иванов е издал заповед, която беше публикувана днес. Към...

Новият шеф на БФС - Перник: Ще помагам, както на Миньор, така и на Металург

http://www.zapernik.com/sport/noviyat-shef-na-bfs-pernik-shte-pomagam-kakto-na_34185/

Изпълнителният директо на пернишкия футболен отбор "Миньор" Валентин Лазаров зае председателския пост на БФС - Перник, предаде човек на ZaPernik.com.

Преди да стане изпълнителен директор, Валентин Лазаров беше спортно - технически директор на футболния отбор. От 1 септември Лазаров е на мястото на Александър Шатровски, който пък продължава да работи за БФС, но в София.

"Ще има промяна, но аз малко съм в заварено положение. На този етап съм...

Продължава

Борисов за Кристалина Георгиева: Който държи парите, той определя политиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245111_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9A%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0

 Вицепрезидентският пост на Кристалина Георгиева е успех и оценка за България, коментира лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов избора на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК в рибарското селище Ченгене скеле, съобщи Фокус.

Той честити на Георгиева назначението в личен план, както и на България. „Нека в днешния ден се опитаме вече да говорим от името на страната си всички, а не кой какви заслуги бил имал. Имахме ясната и точна формулировка от страна на ЕК, че това е един от най-добрите специалисти, нищо, че не е била премиер, защото премиерите се толерират, които кандидатстват за комисари. Вицепрезидентски пост и то с портфейл“, каза още Борисов.

„От моята работа като премиер знам, че най-важното е бюджетът. Който държи парите, той определя политиката. 140 млрд. евро ще разпределя г-жа Георгиева. Това й е портфолиото и за разлика от другите вицепрезиденти, тя има и портфейл. Това е успех за България, оценка за България. Всички българи трябва да се гордеем, всички политически партии, било, каквото било в миналото, не бих ги критикувал, защото сега имаме вицепрезидент на ЕК, като се знае приятелството ни с Жан-Клод Юнкер, може да е полза за България“, допълни Борисов. Той обясни, че много проекти могат да станат с европейски средства, а не с парите на данъкоплатците.

България загуби от Бразилия с 0:3 на световното по волейбол (хронология)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/10/2378120_bulgariia_zagubi_ot_braziliia_s_03_na_svetovnoto_po/?ref=rss


Националният отбор по волейбол се изправя срещу шампиона Бразилия в първия си двубой от втората фаза на световното първенство в Полша. Южноамериканците оглавяват временното класиране в група F, което отчита точките и от първата фаза срещу опонентите, които продължават напред. Възпитаниците на Бернардо Резенде са начело с 9 точки, следвани от Русия с 8 и Германия с 6. България и Канада имат по 5, като засега предимството е за "кленовите листа" заради повечето постигнати победи. В групата са още...

НА ЖИВО: България губи от Бразилия с 0:2 на световното по волейбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/10/2378120_na_jivo_bulgariia_gubi_ot_braziliia_s_02_na_svetovnoto/?ref=rss


Националният отбор по волейбол се изправя срещу шампиона Бразилия в първия си двубой от втората фаза на световното първенство в Полша. Южноамериканците оглавяват временното класиране в група F, което отчита точките и от първата фаза срещу опонентите, които продължават напред. Възпитаниците на Бернардо Резенде са начело с 9 точки, следвани от Русия с 8 и Германия с 6. България и Канада имат по 5, като засега предимството е за "кленовите листа" заради повечето постигнати победи. В групата са още...

НА ЖИВО: България губи от Бразилия с 0:1 на световното по волейбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/10/2378120_na_jivo_bulgariia_gubi_ot_braziliia_s_01_na_svetovnoto/?ref=rss


Националният отбор по волейбол се изправя срещу шампиона Бразилия в първия си двубой от втората фаза на световното първенство в Полша. Южноамериканците оглавяват временното класиране в група F, което отчита точките и от първата фаза срещу опонентите, които продължават напред. Възпитаниците на Бернардо Резенде са начело с 9 точки, следвани от Русия с 8 и Германия с 6. България и Канада имат по 5, като засега предимството е за "кленовите листа" заради повечето постигнати победи. В групата са още...

НА ЖИВО: България излиза срещу шампиона Бразилия на световното

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/10/2378120_na_jivo_bulgariia_izliza_sreshtu_shampiona_braziliia/?ref=rss


Националният отбор по волейбол се изправя срещу шампиона Бразилия в първия си двубой от втората фаза на световното първенство в Полша. Южноамериканците оглавяват временното класиране в група F, което отчита точките и от първата фаза срещу опонентите, които продължават напред. Възпитаниците на Бернардо Резенде са начело с 9 точки, следвани от Русия с 8 и Германия с 6. България и Канада имат по 5, като засега предимството е за "кленовите листа" заради повечето постигнати победи. В групата са още...

"Булгаргаз" иска с 1.59% по-висока цена от октомври

http://www.mediapool.bg/bulgargaz-iska-s-159-po-visoka-tsena-ot-oktomvri-news224700.html

Общественият доставчик на природен газ "Булгаргаз" е внесъл в енергийния регулатор предложение за повишаване на цената на суровината с 1.59 на сто от 1 октомври 2-14 г., съобщиха от дружеството в сряда. То е заявило цена на синьото гориво през следващото тримесечие от 611.23 лв. за 1000 куб. м, което е с 9.54 лв. повече спрямо сегашната тарифа. Процентът увеличение е малко по-нисък от прогнозираното преди месец вдигане на цената с 1.71 на сто. Последната промяна на цената на природния газ беше през април тази година, когато бе намалена с 2.73 на сто, след като преди това цяла година тарифата остана една и съща.  

Чудо сбира християни в пазарджишка църква

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295205

Чудо събира вярващи в Пазарджик. Течност, за която се подозира, че е миро, потече от икона в катедралния храм „Света Богородица“ и то на специален ден, информира Нова тв.
Иконата на Исус Христос Вседържител в пазарджишкия храм „Света Богородица“ е на 140 години. На малка Богородица в понеделник за първи път миряни забелязват, Чудо събира вярващи в Пазарджик. Течност, за която се подозира, че е миро, потече от икона в катедралния храм „Света Богородица“ и то на специален ден, информира Нова тв. Иконата на Исус Христос Вседържител в пазарджишкия храм „Света Богородица“ е на 140 години. На малка Богородица в понеделник за първи път миряни забелязват,

Вижте как трабант удари челно ТИР (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295201

Трабант блъсна челно тир при инцидент в хасковското село Клокотница днес следобед.
По неизвестни причини 74-годишният водач на двутактовия автомобил навлязъл в насрещното платно, а камионджията не успял да избегне Трабант блъсна челно тир при инцидент в хасковското село Клокотница днес следобед. По неизвестни причини 74-годишният водач на двутактовия автомобил навлязъл в насрещното платно, а камионджията не успял да избегне

НАП ти връща 1000 лева данък? Не, това е лъжа!

http://www.bnews.bg/article-116071

Клиенти на агенцията са получавали писма, в които на английски език се съобщава за възстановяване на данък от 977 лв.

Над 400 000 лв. изплатени като еднократни помощи на пострадали от наводненията във Врачанско

http://www.cross.bg/vratza-petrova-sotzialno-1429649.html

/КРОСС/ Близо 411 000 лева са изплатени като еднократни помощи на пострадали от наводненията в област Враца. Подадените молби в различни населени места в областта към момента са 1602, изплатени са близо 1300. Това стана ясно след среща на заместник-министъра на труда и социалната политика Спаска Петрова с териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта в област Враца. Съгласно правилника за социално подпомагане пострадалите могат да поискат и, ако отговарят на условията, да получат еднократна помощ в размер на 325 лева.Продължава изплащането на еднократната помощ от 250 лв. за първокласници, каза заместник-министър Петрова. За учебната 2014/2015 г. в областта към 5 септември са подадени 1115 молби-декларации. Заместник-министър Петрова увери, че няма да има забавяне в изплащането на месечните социални помощи за септември.Заместник-министърът се информира за политиките за заетост, които се осъществяват в областта. От началото на 2014 г. в бюрата по труда са заявени общо 6860 свободни работни места предимно в преработващата промишленост, търговията, аграрния сектор и строителството. На първичния пазар на труда работа са започнали 3187 човека, а в субсидирани програми за заетост са включени общо 4095 безработни.Преди срещата заедно с кмета на Враца инж

Изтеглиха жребия за 1/16-финалите за Купата на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=263690

Носителят на Купата на България "Лудогорец" ще започне защитата на трофея с гостуване на втородивизионния "Ботев" (Враца). Това отреди тегленият жребий за 1/16-финалите на турнира. Треньор на врачани е Викторио Павлов, който доскоро бе част треньорския щаб на "Левски".

Дора Янкова: Банковата ваканция бе опит за преврат

http://www.cross.bg/yankova-vlastta-polititzi-1429648.html

/КРОСС/ Силово и с протекцията на президента, Борисов и ДПС поискаха да вземат властта, като се обяви банкова ваканция. Предотвратихме го без много шум, заяви Дора Янкова пред избиратели в село Солища. „Това стана на среща на най-отговорните политици, организирана от президента. Ваканцията означаваше всеки да може да изтегли минимална сума от влоговете си еднократно, банките да бъдат затворени за неопределено време, бизнесът и икономиката да спрат и да се появи спасителят, в лицето на Борисов. Много важна тогава се оказа позицията на левите политици и на Асоциацията на търговските банки, която беше против ваканцията", посочи Янкова. „Като наш партньор, ДПС преиграха с властта. Казахме им го честно и тогава настъпи политическият развод", отбеляза тя. Левите идеи и политики, цялото ляво пространство е демонизирано. Не разбирам бедните хора - а бедни, според статистиката, са 71% от българските граждани, да дават гласа си и властта на десни политици, които да ги направят още по-бедни, заяви Янкова през избиратели в село Стикъл. Победата ни е необходима, за да имаме достатъчно депутати в парламента и да бъдем сериозен фактор, който да защитава социалните политики, обясни водачката на листата на лявата коалиция в Смолян. ГЕБР се опитват да сплашат народа с апокалиптични картини, но това е балон, защото задлъжнялостта на Гърция е 320%, а на България - едва 17%

Лайза Минели си счупи гръбнака

http://www.bnews.bg/article-116053

Заради инцидента актрисата е пропуснала погребението на приятелката си Джоан Ривърс. Заедно с това и самото й възстановяване ще бъде по-трудно заради предишна травма в същата област.

Честит рожден ден на Петьо Блъсков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294420

Днес рожден ден празнува главният редактор на в. “Труд” Петьо Блъсков.Желаем му здраве, късмет и Днес рожден ден празнува главният редактор на в. “Труд” Петьо Блъсков.Желаем му здраве, късмет и

„Булгаргаз“ поиска поскъпване на природния газ с 1,59% от октомври

http://econ.bg/Новини/-Булгаргаз-поиска-поскъпване-на-природния-газ-с-1-59-от-октомври_l.a_i.566577_at.1.html

Държавната „Булгаргаз“ поиска увеличение на цената на природния газ от 1 октомври с 1,59%, съобщиха днес от дружеството. Според тях поисканото...

Даниел Митов поздрави Кристалина Георгиева за новия ресор

http://pik.bg/даниел-митов-поздрави-кристалина-георгиева-за-новия-ресор-news223848.html

Даниел Митов поздрави Кристалина Георгиева за новия ресор

Служебният външен министър Даниел Митов поздрави Кристалина Георгиева с новите й отговорности в следващата Европейска комисия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. В телефонен разговор, Митов заяви, че постът заместник-председател на Комисията, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, е резултат най-вече от професионализма на Георгиева, както и на действията на българското служебно правителство.

Отреденото Ви място е доказателство, че обединението на българските институции зад силни кандидати е гарант за успех и възможност за постигането на значими позиции. Изключителната репутация, с която се ползвате сред своите европейски колеги и партньори от цял свят, е изградена с високи професионални умения и упорита работа през годините, каза още министър Митов. Той подчерта, че новият ресор на комисар Георгиева изисква балансиран подход и ангажираност по финансирането на политиките на ЕС, възлизащо на над 140 милиарда евро годишно.

По отношение на бюджета на ЕС Вие ще координирате дейността на всички останали комисари и вярвам, че ще имате ключов принос за реализирането на стратегическите приоритети на ЕС. Чувствам се горд като българин и сигурен като европеец, че именно комисар Кристалина Георгиева поема тази огромна за Съюза отговорност, посочи външният министър.

Даниел Митов използва случая да изкаже своята благодарност и признание към българските институции и дипломатическата служба за навременните усилия и отдадеността, с които допринесоха за изпълнението на един от основните приоритети на служебното правителство. Той пожела успех на следващата Комисия начело с Жан-Клод Юнкер в мисията й да работи за по-силен, по-единен и по-значим Европейски съюз.

През септември ще има няколко силни магнитни бури

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245110_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B

 Няколко силни магнитни бури се очакват през септември, съобщава руският институт по геофизика, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Като цяло геомагнитното поле на Земята е спокойно с няколко неустойчиви периода. Учените прогнозират по-висока слънчева активност в следващите няколко дни, по специално на 13, 14, 15, 17 и 27 септември.

По-висок е рискът при хора, страдащи от сърдечно-съдови проблеми, които могат да се обострят в следващите дни при стрес, злоупотреба с алкохол или напрежение.

Хората с пейсмейкъри трябва да бъдат особено внимателни. Страдащите от повишена чувствителност към промените в магнитното поле могат да усетят силно главоболие или проблеми със ставите и костната система.

България поиска съвместна военна подготовка с Германия

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bylgariia-poiska-syvmestna-voenna-podgotovka-s-germaniia-6022034

С писмо на министъра на отбраната страната ни е заявила желани да се присъедини към водещата нация Германия в рамките на Концепцията за рамкови страни на НАТО

Държавен архив - Перник и пернишката пожарна със съвместна изложба в областната администрация

http://www.zapernik.com/obshtestvo/durjaven-arhiv-pernik-i-pernishkata-pojarna-sus-suvmestna-izlojba_34184/

В Областна администрация - Перник е експонирана изложба по повод традиционната седмица на пожарната безопасност, предшестваща професионалния празник на българските пожарникари, съобщиха за ZaPernik.com от Държавен архив - Перник.

Реализирането на съвместната инициатива на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Перник и Държавен архив - Перник е част от събитията, организирани в периода 8-14 септ. 2014 година. Таблата...

Продължава

Бременността на Кейт може да повлияе на референдума в Шотландия

http://europe.actualno.com/Bremennostta-na-Kejt-moje-da-povlijae-na-referenduma-v-Shotlandija--news_49340.html

Херцогинята на Кеймбридж Катрин отмени няколко събития заради силно гадене. Припомняме ви, че преди 2 дни стана ясно, че херцогът и херцогинята на Кеймбридж очакват второто си дете. Информацията съобщ...

Оманският фонд поиска конфиденциална информация за КТБ

http://business.actualno.com/Omanskijat-fond-poiska-konfidencialna-informacija-za-KTB-news_49342.html

Днес в Българската народна банка (БНБ) е постъпило писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГД...

Фондацията на Бил Гейтс отпусна 50 млн. долара за борба с ебола

http://africa.actualno.com/Fondacijata-na-Bil-Gejts-otpusna-50-mln-dolara-za-borba-s-ebola-news_49343.html

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отпусна 50 милиона долара за борба срещу епидемията, предизвикана от вируса ебола, който върлува в Западна Африка. Информацията съобщава БТА, позовавайки се на Франс ...

Художничката Даря Евтимова получи почетния знак на Перник

http://www.zapernik.com/hailaif/hudojnichkata-darya-evtimova-poluchi-pochetniya-znak-na-pernik_34183/

Изложбата „Послания“ на Даря Евтимова бе официално открита. Пъстроцветните цветя на авторката изпълниха галерия „Кракра“ и приятелите и почитателите на художничката останаха възхитени. Сред гостите бяха ВрИД кмет на община Перник Илинка Никифорова, Симеон Мильов, Снежана Велинова, Сашо Евтимов и много други приятели, художници и почитатели на изобразителното изкуство.

ВрИД кметът на Община Перник г-жа Никифорова поздрави Даря Евтимова за...

Продължава

Защо е важен ресорът на Кристалина Георгиева в новата Еврокомисия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/10/2378117_zashto_e_vajen_resorut_na_kristalina_georgieva_v/?ref=rss


Постът заместник-председател по бюджета и човешките ресурси, който Кристалина Георгиева получи в състава на новата Еврокомисия, е важен, защото тя ще отговаря за целия бюджет на Европейския съюз - около 140 милиарда евро на година, огромната част от които се връщат обратно в страните членки под формата на структурни и инвестиционни фондове, помощи за земеделието, подкрепа на студентите, малките и средните предприятия и всички останали финансови инструменти на съюза.

Освен това за...

Омандският фонд поиска достъп до непублична информация за КТБ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e55ec7f/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbiudjet0Ei0Efinansi0C3330Ca0Comandskiiat0Efond0Epoiska0Edostyp0Edo0Enepublichna0Einformaciia0Eza0Ektb0H1797980C/story01.htm

Консорциум между фонда, непосочени акционери и потенциални инвеститори искат преговори с правителството и БНБ за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ


През септември ще има няколко силни магнитни бури

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295193

Няколко силни магнитни бури се очакват през септември, съобщава руският институт по геофизика, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Като цяло геомагнитното поле на Земята е спокойно с няколко неустойчиви периода. Учените прогнозират по-висока слънчева активност в следващите няколко дни, по специално на 13, 14, 15, 17 и 27 септември. Няколко силни магнитни бури се очакват през септември, съобщава руският институт по геофизика, цитиран от ИТАР-ТАСС. Като цяло геомагнитното поле на Земята е спокойно с няколко неустойчиви периода. Учените прогнозират по-висока слънчева активност в следващите няколко дни, по специално на 13, 14, 15, 17 и 27 септември.

Очакват ни силни магнитни бури през септември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295190

Няколко силни магнитни бури се очакват през септември, съобщава руският институт по геофизика, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Като цяло геомагнитното поле на Земята е спокойно с няколко неустойчиви периода. Учените прогнозират по-висока слънчева активност в следващите няколко дни, по специално на 13, 14, 15, 17 и 27 септември. Няколко силни магнитни бури се очакват през септември, съобщава руският институт по геофизика, цитиран от ИТАР-ТАСС. Като цяло геомагнитното поле на Земята е спокойно с няколко неустойчиви периода. Учените прогнозират по-висока слънчева активност в следващите няколко дни, по специално на 13, 14, 15, 17 и 27 септември.

Питам, имали в община Перник отдел опазване на природата? Ако има какви заплати получават и защо?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pitam-imali-v-obshtina-pernik-otdel-opazvane-na-prirodata-ako_34182/

Отрязано заболяло дърво прокарало от корена

Питам, имали в община Перник отдел опазване на природата? Ако има какви заплати получават и защо? Направиха ли проверка на фирма "Дезинфекция" и тя общинска ли е?

Предлагам да отидат на ул."Красно село" и да погледнат на източната страна на блока след бл. "НОВ БЕЗИСТЕН" ! Там има отрязано старо дърво, а от корените са излезли две нови млади, с грижите на хората от блок. Освен това е облагородено дърво непосредствено пред прозорците и двете дървета,...

Продължава

Двама загинаха в тежка катастрофа край Казанлък

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dvama-zaginaha-v-tezhka-katastrofa-kraj-kazanlyk-6022033

Причина за нещастната злополука е сблъсъкът на тежкотоварен камион "Мерцедес", превозващ трактор и лек автомобил "Жигули"

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=263727

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 11 септември - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - ул. "Д-р Басанович" бл.

Порожанов: За месец Танов оправи плана на митниците

http://frognews.bg/news_75979/

Физическият контрол на границата и мобилните групи по отношение на контрабандата на акцизните стоки е вече в действие. В резултат от Агенция „Митници" са заловени 1000 тона контрабандни горива, близо четвърт милион цигарените късове и 300 кг наркотиците, от които 293 кг хероин, каза по време на пресконференция финансовият министър Румен Порожанов.

Бойко Борисов за Кристалина Георгиева: Който държи парите, той определя политиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295188

Вицепрезидентският пост на Кристалина Георгиева е успех и оценка за България, коментира лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов избора на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК в рибарското селище Ченгене скеле, съобщи Фокус.
Той честити на Георгиева назначението в личен план, както и на България. „Нека в днешния ден се опитаме вече да говорим от Вицепрезидентският пост на Кристалина Георгиева е успех и оценка за България, коментира лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов избора на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК в рибарското селище Ченгене скеле, съобщи Фокус. Той честити на Георгиева назначението в личен план, както и на България. „Нека в днешния ден се опитаме вече да говорим от

Доброволци стават ментори на деца от домове

http://www.cross.bg/detza-doma-kyrsove-1429647.html

/КРОСС/ Около 200 младежи годишно напускат социалните домове, след като навършат 18 години. Основният проблем, с който се сблъскват, е намирането на работа.Един възможен изход за тях са професионалните курсове, организирани от доброволци на фондация „Подарете книга". Те обучават още 34 деца от различни домове.Хава е прекарала 4 години от живота си в дома за изоставени деца в Якоруда. Преди 2 месеца навършва 18 години - това означава, че трябва да напусне дома и да се справя сама. Ориентирала се е към професията на козметик.„Вече сме пълнолетни, трябва да вземем живота си в свои ръце, да се ориентираме към нещо...", казва тя.Освен курсове по козметика, децата посещават и часове по информационни технологии, както и готварски курсове.В момента около 1400 деца са в домовете за деца, лишени от родителски грижи. Тенденцията е както броят на настанените деца, така и на самите институции да намалява.През 2013 г. 119 пълнолетни младежи са напуснали домовете - всички те с основен проблем: как да си намерят работа, когато често нямат образование и им липсва подготовка.„Реално излизането дома е като един студен душ. Притесняват се дали ще има какво да ядат. Много базови са притесненията им в началото, като излязат, малко са тези, които знаят с какво искат да се занимават - това е нашата цел, да ги подготвим, когато дойде този момент", смята Теодора Терзиева, ментор и доброволец към фондация „Подарете книга"

Искат 30 бона за свободата на мускулягата, пребил ченгета на морето

http://www.bnews.bg/article-116074

Варненските съдии поискаха 30 хиляди лева парична гаранция за свободата на Георги Иванчев, който който в началото на септември преби двама полицаи, командировани на морето.

ЦСКА среща стари муцуни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295183

Стари познати муцуни ще срещне ЦСКА в първия си мач за купата на България. “Червените” гостуват на “Монтана”, където е треньорският екип Ферарио Спасов-Михаил Мадански, водил ЦСКА през 2004 година. Освен това звездата на лидера в “Б” група е ветеранът Здравко Лазаров, друг бивш “червен” кадър.

“ЦСКА винаги се бори за трофеите, но въпреки че сме Стари познати муцуни ще срещне ЦСКА в първия си мач за купата на България. “Червените” гостуват на “Монтана”, където е треньорският екип Ферарио Спасов-Михаил Мадански, водил ЦСКА през 2004 година. Освен това звездата на лидера в “Б” група е ветеранът Здравко Лазаров, друг бивш “червен” кадър. “ЦСКА винаги се бори за трофеите, но въпреки че сме

Задържаха 17-годишен за трафик на хора

http://www.cross.bg/selo-zadurzhani-matochina-1429646.html

/КРОСС/ Двама мъже и 17-годишен младеж са задържани за трафик на хора. Вчера при съвместна операция на икономическите полицаи от ОДМВР-Хасково, служители на РУ-Свиленград и колегите им от ГПУ е установен незаконен трафик на нелегално преведени през държавната граница осем сирийски граждани. Четирима от чужденците са открити в необитаем дом в свиленградското село Маточина. Другите били задържани в района на село Сладун. Те пътували в лек автомобил „Воксхол Вектра", шофиран от 59-годишен хасковлия. Полицаите ги задържали при опит да бъдат въведени във вътрешността на страната. При разследването станало ясно, че групата сирийци е преведена нелегално от Турция в България преди 3 дни от 17-годишния жител на старозагорското село Горно Съхране, живеещ в село Маточина. В ареста е и още един техен помагач - 29-годишен мъж от село Маточина. Тримата са задържани в РУП-Свиленград за извършено престъпление по чл.294, ал.1, вр.чл.20, ал.2 от НК. Сирийските граждани по заявени от тях данни са на възраст между 17 и 41 години, задържани са в РУП-Свиленград до 24 часа.

България поиска да се присъедини към Германия в концепцията за рамкови страни на НАТО

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/10/2378111_bulgariia_poiska_da_se_prisuedini_kum_germaniia_v/?ref=rss


С официално писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до германския му колега Урсула фон дер Лайен България заявява желание да се присъедини към водеща нация Германия в рамките на Концепцията за рамкови страни на НАТО. Това съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната.

Концепцията за рамкови страни предлага доброволно групиране на съюзни държави от НАТО, които заедно да създадат обща платформа за поддържане и подобряване на военните способности. Според нея водещите...

Борисов за Кристалина Георгиева: Който държи парите, той определя политиката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295157

Вицепрезидентският пост на Кристалина Георгиева е успех и оценка за България, коментира лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов избора на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК в рибарското селище Ченгене скеле, съобщи Фокус.
Той честити на Георгиева назначението в личен план, както и на България. „Нека в днешния ден се опитаме вече да говорим от Вицепрезидентският пост на Кристалина Георгиева е успех и оценка за България, коментира лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов избора на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК в рибарското селище Ченгене скеле, съобщи Фокус. Той честити на Георгиева назначението в личен план, както и на България. „Нека в днешния ден се опитаме вече да говорим от

Куц вълк мъсти на ловци, яде им кучетата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4293196

Окуцял вълк обяви война на ловната дружинка в Чипровци и започна изтребване на кучетата им. От пролетта до сега горският хищник е разкъсал 9 гончета и 3 овчарски кучета.
Всички опити на авджиите да ликвидират звяра се провалят. Вълкът издебвал ловците при излетите им, промъквал се в шубраците и задигал някое гонче. Окуцял вълк обяви война на ловната дружинка в Чипровци и започна изтребване на кучетата им. От пролетта до сега горският хищник е разкъсал 9 гончета и 3 овчарски кучета. Всички опити на авджиите да ликвидират звяра се провалят. Вълкът издебвал ловците при излетите им, промъквал се в шубраците и задигал някое гонче.

Награждават още трима мъже, спасявали хора в Бургас

http://pik.bg/награждават-още-трима-мъже-спасявали-хора-в-бургас-news223842.html

Награждават още трима мъже, спасявали хора в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов ще награди още трима мъже, спасявали бедстващи хора по време на наводнението в региона. Това са Момчил Атанасов от Самоков, Юри Ибо Кая Шеве от Германия и Райлеймон Обри Жосиемар Томас Жанга от Кюрасао, автономни Холандски Антилски острови.

Тримата са членове на джаз групата Open Source Trio. Кметът на Бургас Димитър Николов е осъществил контакт по телефона с Момчил Атанасов. Той е разказал на градоначалника, че попаднали в бедстващата зона в местността "Отманли" връщайки се с автомобил от Созопол, където са присъствали на концерт на Аполония. Вечерта на 6 септември в района на местността загинаха две жени, а десетки автомобили бяха повлечени от придошлата вода.

Ден след наводнението, бяха установени първите трима мъже, оказвали помощ на бедстващите по пътя Бургас - Созопол. Тогава кметът обяви, че ще награди Николай Градев, Николай Кирилов и Марин Гърков. Те обаче споделиха, че през нощта е имало други трима мъже, които са помагали за спасяването на даващите се. Шестимата мъже ще получат почетни отличия на празника на града Никулден, заяви Николов.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/10/2378093_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на емисията в 17 часа:

- Кристалина Георгиева е заместник-председател на Европейската комисия и комисар за бюджет и човешки ресурси.

- Европейският съюз трябва да пристъпи към обявяването на новите икономически санкции срещу Русия, призова Ангела Меркел.

- Все още не е отменено бедственото положение в община...

"Булгаргаз" поиска от ДКЕВР поскъпване на газа

http://www.bnews.bg/article-116073

Булгаргаз иска поскъпване на цената на синьото гориво през четвъртото тримесечие на годината. Как българинът ще оцелее тази есен и зима, след като отсега Близнашки и хората му подготвят и драстично поскъпване на цената на тока.

Георги Близнашки призова Цветан Василев да се върне в България и да съдейства на правосъдието

http://www.moreto.net/novini.php?n=263716

Служебният премиер призова бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев да се върне в България и да съдейства на правосъдието. Георги Близнашки коментира казуса след редовното заседание на правителството. Според него трябва да бъде намерен начин за оздравяване на банката.

Порожанов: Митниците намалиха неизпълнението на плана си

http://www.cross.bg/ministur-porozhanov-gorivata-1429645.html

София /КРОСС/ Физическият контрол на границата и мобилните групи по отношение на контрабандата на акцизните стоки е вече в действие. В резултат от Агенция „Митници" са заловени 1000 тона контрабандни горива, близо четвърт милион цигарените късове и 300 кг наркотиците, от които 293 кг хероин, каза по време на пресконференция финансовият министър Румен Порожанов. През последния месец АМ успя да намали неизпълнението на плана си, което беше от 120-140 млн. лв., на 70 млн. лв.", уточни финансовият министър и добави, че по отношение на акцизите очакваме нарастване на това изпълнение още през месец септември. В момента ръководството на Агенция „Митници" се среща с всички големи вносители на акцизи, за да се коментира нормалното взаимоотношение партньор-данъкоплатец. Порожанов уточни, че за проблемите при събираемостта на ДДС от внос влияят и намалените цени на горивата на международните пазари през последните седмици. Финансовият министър заяви, че вече е възстановена електронната комуникация между НАП и АМ. Всички сделки за горивата ще се проследяват, като информацията за излизането им от акцизните складове ще бъде предоставяна на НАП, за да може да се проследят сделките с горивата до крайното им потребление

Случват се страшни неща в Перник! Оставиха в ареста Кинтата, за това, че Зелените барети на Федята го пребиха и трошаха заведението му - Инсигния в петък вечер!

http://www.zapernik.com/krimi/sluchvat-se-strashni-neshta-v-pernik-ostaviha-v-aresta-kintata_34181/

Задържаха за още една седмица в ареста собственика на бар "Инсигния" в Перник Кирил Томов - Кинтата и бодигарда му Захари Христов, предаде репортер на "За Перник". Това постанови пернишкия съд.

Самото заседание на което се гледа мярката за Кинтата беше много скалъпено, стори се на човек на "За Перник". Съдията си беше прочел предварително документите по делото, като така остави обществото на тъмно какво точно се е случило в дискотека "Инсигния"...

Продължава

„Газпром“ оряза доставките на газ за Полша с 24%

http://econ.bg/Новини/-Газпром-оряза-доставките-на-газ-за-Полша-с-24-_l.a_i.566572_at.1.html

„Газпром“ е намалил обема природен газ, който доставя на Полша. От европейската държава са обявили, че в началото на седмицата количеството от...

Гери Турийска роди дъщеричка

http://www.bnews.bg/article-116050

Талантливата текстописка и нейният любим Ясен Козев, които само преди месец си казаха "Да!" на интимна плажна сватба, са горди родители на момиченце, което ще носи името Аника.

Порожанов: 180 хил. души са с влогове до 1000 лв. в КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/porozhanov-180-hil.-dushi-sa-s-vlogove-do-1000-lv.-v-ktb-6022031

От БНБ зависо дали вложителите в КТБ ще получат частичен достъп до парите си, заяви финансовият министър

Поискахме официално присъединяването ни към Германия в Концепцията за рамкови държави

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295150

С официално писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до немския му колега Урсула фон дер Лайен беше заявено желание страната ни да се присъедини към водеща нация Германия в рамките на реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. С официално писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до немския му колега Урсула фон дер Лайен беше заявено желание страната ни да се присъедини към водеща нация Германия в рамките на реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Куприянов: „Газпром” не е съкращавал доставките на газ за Полша

http://www.cross.bg/polsha-kypriyanov-predishnite-1429644.html

/КРОССС/ „Газпром" не е съкращавал доставките на газ за Полша, обемът им е на нивото от предишните дни - до 23 млн. куб. метра дневно, заяви официалният говорител на компанията Сергей Куприянов.  „Съобщенията на информационните агенции за намаление на доставяните полската държавна компания PGNiG са некоректни. Количество газ, доставяно в момента в Полша, е като това в предишните дни - 23 млн. куб. м на ден", - цитира РИА „Новости" думите на представител на „Газпром".

Секирата в БНР - стартира пълзяща ремутризация в медиите

http://www.bnews.bg/article-116072

Свалянето на предаването „Деконструкция“ от БНР е политическа поръчка, смятат медийни представители след среща с шефа на БНР. Коментарите им са публикувани във Фейсбук от самия водещ на сваленото предаване„Деконструкция" Петър Волгин. Ето пълния му текст по темата!

Измамници искат банкова информация от името на НАП

http://crime.actualno.com/Izmamnici-iskat-bankova-informacija-ot-imeto-na-NAP-news_49339.html

Служители на НАП никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъде попълвана в електронни форми или изплащана по електронна поща. Получените от клиентите на п...

Късмет! Дядо с трабант оцеля при челен удар с ТИР

http://pik.bg/късмет-дядо-с-трабант-оцеля-при-челен-удар-с-тир-news223839.html

Късмет! Дядо с трабант оцеля при челен удар с ТИР

74-годишният Златко Димитров връхлетя с трабанта си върху тир, на метри от табелата за село Клокотница около 12.30 часа днес. От челния удар предницата на нарицателното соцвозило бе почти изцяло смачкана, а воланът в купето се бе изметнало до тавана.

Водачът е потрошен почти като возилото си - главата, крака гърдите, а медиците от линейката незабавно му поставиха обездвижваща шина на врата заради опасения за фрактура на прешлените, съобщава haskovo.net.

Дядото обаче бе контактен, дори и в болницата, като поне засега няма пряка опасност за живота му. Предстоят изследвания, за да се определи степента на пораженията.

Катастрофата пък представя абсурдна гледка за влизащите в Клокотница откъм Хасково – миниатюрното немско возило от картон, размазано в бронята на огромния тир като муха в стъкло. Единствената причина да не се броят трупове след инцидента е в шофьора на товарния камион Тихомир Георгиев, който успял почти да спре, преди трабантът да го вземе на таран. 

„Видях го отдалече как внезапно смени посоката и влезе в моята лента“, разказа видимо разстроен 47-годишният мъж. Той намалил, после като видял, че трабантът продължава, тръгнал да бяга към крайпътните храсталаци. Отстрани обаче има сравнително дълбока канавка, която гарантирано е щяла да обърне камиона. 

Затова Тихомир скочил с всички сили на спирачките. Заковал се секунда преди трабантът да се забие в него. Трошката също не се движела с висока скорост, което предотвратило може би фаталния край.

Вероятните причини за катастрофата са заспиване зад волана или внезапно прилошаване от страна на възрастния шофьор. Съдържанието на трабантчето показваше, че може би той е отивал на лозето или вилата си, защото бе пълно със земеделски инвентар, огромни чанти за зарзават, стари автомобилни гуми и вехтории.

По сведения на местни мъжът бил от селото, но не бяха много сигурни, понеже го видели едва като го качвали в линейката. 

Дядото бил измъкнат от смачкания трабант от случайни шофьори, спрели незабавно, като видели белята. Бързата им реакция спестила на пристигналата пожарна рязането на ламарините и може би е дала повече шансове на потърпевшия да оцелее от зловещия инцидент.

Задържаха варненец, уличен в извършването на два грабежа

http://www.moreto.net/novini.php?n=263686

Служители на Второ РУ задържаха 30-годишен варненец, уличен в извършването на два грабежа чрез издърпване, съобщиха от полицията за Moreto.net. На 2 септември е извършен грабеж от 67-годишна варненка чрез издърпване на златна обеца.

Баба Елисавета навърши 100 години с труд, по-малко ядене и кафе всяка сутрин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295093

"С труд и по-малко ядене и угаждане се живее до 100 години". Това е рецептата на дълголетието на баба Елисавета Грънчарова, която днес празнува 100-годишен юбилей. В добро здраве през целия ден тя посреща гости в дома си в Разлог.
Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев лично уважи столетницата и я зарадва с цветя и подаръци. "С труд и по-малко ядене и угаждане се живее до 100 години". Това е рецептата на дълголетието на баба Елисавета Грънчарова, която днес празнува 100-годишен юбилей. В добро здраве през целия ден тя посреща гости в дома си в Разлог. Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев лично уважи столетницата и я зарадва с цветя и подаръци.

Борисов покани критиците в пострадалите райони

http://www.cross.bg/borisov-gerb-postradalite-1429643.html

Димитровград /КРОСС/ Тези, които казват, че правим популизъм, да заповядат - има къщи за чистене, реки и корита. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в димитровградското с. Странско. Той отиде там, за да види как кандидат-депутатите на партията помагат на пострадалите от наводненията местни хора. Припомняме, че в понеделник от ГЕРБ обявиха, че всички участници в изборните листи ще се включат в разчистването. Това предизвика множество коментари и сред част от потърпевшите, и в социалните мрежи, че Борисов си прави пиар преди вота на 5 октомври. Днес Борисов отвърна на нападките, след като видя как около 130 кандидат-депутати на ГЕРБ чистят в село Странско. "Тези, които казват, че това е популизъм, да се обуят и да помагат. Хората да им говорят, както на нас и ще се сприятелим партиите - така е най-добре. На терен ще направим дружби, които никъде другаде не мога да намеря. Добре дошли са всички. Това не е парцелирано за нас, тук има къщи да чистят колкото искат", каза бившият премиер. По думите му, вместо всеки ден да имат снимки, предавания и билбордове по цялата магистрала, по-добре парите за тях да си ги разпределят пострадалите хора. Междувременно бившият премиер обяви във Фейсбук, че ГЕРБ ще засади нови 80 дка гори във водосборите, които причиниха наводненията във Варненско, Бургаско, Хасковско и Монтанско. Предвижда се използването на 40 000 фиданки от дъб и бук, както и направата на 8 км. ръчно копани тераси

Кой кой е в бъдещата Европейската комисия

http://www.mediapool.bg/koi-koi-e-v-badeshtata-evropeiskata-komisiya-news224699.html

АВСТРИЯ: Йоханес Хан (56 години) - Комисар за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС. Досегашен европейски комисар за регионалната политика. Десноцентрист. Бивш изпълнителен директор на производител на екипировки за видеоигри. БЕЛГИЯ: Мариане Тисен (58 години) - Комисар за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност. Десноцентристки евродепутат и бивш лидер на Фламандската християндемократическа партия. БЪЛГАРИЯ: Кристалина Георгиева (61 години) - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси. Досегашен европейски комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Десноцентрист. Бивш вицепрезидент на Световната банка. ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: Джонатан Хил (54 години) - Комисар за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари. Бивш десноцентристки лидер на Камарата на лордовете (горна камара на британския парламент). Консултант по връзки с обществеността и бивш началник на кабинета на консервативния премиер Джон Мейджър през 90-те години. ГЕРМАНИЯ: Гюнтер Йотингер - Комисар за дигиталната икономика и информационното общество. Досегашен европейски комисар за енергетиката от десноцентристката партия ХДС на германската канцлерка Ангела Меркел. ГЪРЦИЯ: Димитрис Аврамопулос (61 години) - Комисар за миграцията и вътрешните работи. Досегашен министър на отбраната. Член на десноцентристкия блок и бивш кмет на Атина. ДАНИЯ: Маргрете Вестагер (46 години) - Комисар за конкуренцията. Политик от кариерата и лидер на социаллибералите от 2007 г. ЕСТОНИЯ: Андрус Ансип (58 години) - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за единния дигитален пазар. Бивш десноцентристки премиер, присъединил Естония към еврозоната през 2011 г. ИРЛАНДИЯ: Фил Хоган (54 години) - Комисар за земеделието и развитието на селските райони. Бивш министър на околната среда от десноцентристкия блок. ИСПАНИЯ: Мигел Ариас Канете - Комисар по въпросите на климата и енергетиката. Бивш министър на земеделието. ИТАЛИЯ: Федерика Могерини (41 години) - Върховен представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността и заместник-председател на Европейската комисия. Досегашен външен министър. Един от най-младите политици в управляващата левоцентристка партия на премиера Матео Ренци. Прекарала е по-голямата част от кариерата си като депутат, занимаващ се с въпросите на външната политика. КИПЪР: Христос Стилианидис (56 години) - Комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи. Бивш говорител на правителството. Десноцентрист. ЛАТВИЯ: Валдис Домбровскис (43 години) - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог. Бивш премиер десноцентрист. ЛИТВА: Витенис Повилас Андриукайтис (63 години) - Комисар за здравеопазването и безопасността на храните. Член на Социалистическия блок. ЛЮКСЕМБУРГ: Жан-Клод Юнкер (59 години) - Председател на Европейската комисия. Бивш премиер, утвърден за председател на Европейската комисия. Член на десноцентристкия блок в парламента, бивш председател на Еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната). МАЛТА: Кармену Вела (64 години) - Комисар за околната среда, морските въпроси и риболова. Бивш министър на туризма. Левоцентрист. ПОЛША: Елжбета Бенковска (50 години) - Комисар за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия. Досегашен вицепремиер. ПОРТУГАЛИЯ: Карлуш Моедаш (44 години) - Комисар за изследванията, науката и иновациите. Досегашен държавен секретар от десноцентристката Социалдемократическа партия. Основал е своя инвестиционна компания през 2008 г. и е бил банкер в "Голдман Сакс". РУМЪНИЯ: Корина Крецу - Комисар за регионалната политика. Досегашен левоцентристки евродепутат. СЛОВАКИЯ: Марош Шефчович - Комисар за транспорта и космическите програми. Досегашен заместник-председател на Европейската комисия и комисар за междуинституционалните въпроси и администрацията. Дипломат от кариерата. СЛОВЕНИЯ: Аленка Братушек - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз. Бивш премиер. УНГАРИЯ: Тибор Наврачич (48 години) - Комисар за образованието, културата, младежта и гражданството. Досегашен външен министър от управляващата десноцентристка партия ФИДЕС. Бивш министър на правосъдието и вицепремиер. ФИНЛАНДИЯ: Юрки Катайнен (42 години) – Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Досегашен заместник-председател и европейски комисар за икономическите и валутните въпроси и бивш премиер на Финландия. Десноцентрист. ФРАНЦИЯ: Пиер Московиси (56 години) - Комисар за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз. Бивш министър на финансите. Принадлежи към умереното реформаторско крило на социалистите. ХОЛАНДИЯ: Франс Тимерманс (53 години) - Първи заместник-председател на Европейската комисия и комисар за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права. Досегашен външен министър. Дипломат от кариерата от левоцентристката Партия на труда. ХЪРВАТИЯ: Невен Мимица (60 години) - Комисар за международното сътрудничество и развитието. Досегашен комисар за защита на потребителите. Левоцентрист. Политик и дипломат от кариерата. Водил е преговорите на Хърватия за членство в Световната търговска организация през 90-те години и началото на преговорите за членство на Загреб в ЕС през 2000-2001 година. ЧЕХИЯ: Вера Юрова (50 години) - Комисар за правосъдието, потребителите и равенството на половете. Досегашен министър на развитието. Левоцентрист. ШВЕЦИЯ: Сесилия Малмстрьом - Комисар за търговията. Досегашен комисар за вътрешните работи.

Най-малко 13 убити при атентати в Багдад при визитата на Кери

http://www.mediapool.bg/nai-malko-13-ubiti-pri-atentati-v-bagdad-pri-vizitata-na-keri-news224698.html

Най-малко 13 души бяха убити при два атентата с коли бомби в Багдад на фона на срещата в иракската столица между новия премиер Хайдер ал Абади и държавния секретар на САЩ Джон Кери, съобщиха информационните агенции. 28 човека бяха ранени при нападенията, извършени в шиитски квартал в източната част на града. Кери и Абади обсъдиха съвместната борба срещу сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава", която превзе части от Северен и Западен Ирак, предаде Ройтерс. Впечатлен съм от плановете на новия иракски премиер да възстанови националната армия и да прокара широки политически реформи с цел взимане предвид на интересите на всички общности, каза държавният секретар на САЩ. Кери подчерта готовността на Абади да действа бързо за сключване на петролните споразумения, необходими на кюрдите, и за включване на сунитите в управлението. Абади призова международната общност да помогне на Ирак в борбата с "Ислямска държава". "Необходими са незабавни действия,за да бъде спряно разпространението на този рак", каза той.

Вероника Рот и Джон Грийн се наредиха сред най-богатите писатели според "Форбс"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/10/2377954_veronika_rot_i_djon_griin_se_narediha_sred/?ref=rss


Авторката на известната трилогия "Дистопия" Вероника Рот може да се похвали, че на 26 години вече е сред най-богатите автори в класацията на "Форбс" за изминалата година. За периода, който изданието отчита - от юни 2013 до юни 2014 г., тя е спечелила 17 млн. долара и заема шестото място.

На върха на класацията обаче продължава да стои твърдо на мястото си авторът на трилъри Джеймс Патерсън. В списъка все пак попадат и три напълно нови имена, които досега не са били в...

Вероника Рот и Джон Грийн влязоха в списък с най-богатите писатели според "Форбс"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/10/2377954_veronika_rot_i_djon_griin_vliazoha_v_spisuk_s/?ref=rss


Авторката на известната трилогия "Дистопия" Вероника Рот може да се похвали, че на 26 години вече е сред най-богатите автори в класацията на "Форбс" за изминалата година. За периода, който изданието отчита - от юни 2013 до юни 2014 г., тя е спечелила 17 млн. долара и заема шестото място.

На върха на класацията обаче продължава да стои твърдо на мястото си авторът на трилъри Джеймс Патерсън. В списъка все пак попадат и три напълно нови имена, които досега не са били в...

"Газпром" намали с 20% доставките на газ за Полша, за да изолира Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/10/2378100_gazprom_namali_s_20_dostavkite_na_gaz_za_polsha_za_da/?ref=rss


Полша обяви, че през последната седмица е получила поне 20% по-малко газ от "Газпром", съобщи агенция "Ройтерс". 

Някои европейски държави смятат, че Москва може да използва прекъсването на газовите доставки като инструмент за натиск в конфронтацията си със Запада. Руска новинарска агенция цитира представител на украинския тръбопроводен оператор, според който "Газпром" е намалил обема на подавания за Полша газ, което цели предотвратяване на реверсивни доставки за Украйна.
...

Шаламанов поиска присъединяването ни към Германия в Концепцията за рамкови държави

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295147

С официално писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до немския му колега Урсула фон дер Лайен беше заявено желание страната ни да се присъедини към водеща нация Германия в рамките на реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. С официално писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до немския му колега Урсула фон дер Лайен беше заявено желание страната ни да се присъедини към водеща нация Германия в рамките на реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Министър Шаламанов поиска присъединяване на България към Германия в Концепцията за рамкови държави

http://www.cross.bg/nato-bulgariya-germaniya-1429642.html

/КРОСС/ С официално писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до немския му колега Урсула фон дер Лайен е заявено желание за присъединяването на България към водеща нация Германия в рамките на реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО, съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната. Концепцията за рамкови страни предлага доброволно групиране на съюзни държави от НАТО, които заедно да създадат обща платформа за поддържане и подобряване на военните способности. Според нея водещите нации, които имат по-широк спектър от военни възможности, предоставят рамка за други съюзници, които са развили по-добре отделни специфични елементи. Целта на концепцията е да подпомогне съюзниците в предоставянето на приоритетни способности, които да са на разположение на НАТО. В писмото си министър Шаламанов предлага България да се включи в групата, ръководена от Германия, предлагайки свой принос в области като съвместна подготовка и военни учения, участие в командни и щабни структури за планиране и провеждане на операции на НАТО, медицински екипи и сухопътни формирования. Присъединяването на Република България към инициативата е продиктувано от стремежа за търсене и реализиране на взаимно приемливи подходи и решения за съвместно развитие на способности по Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020"

"Булгаргаз" иска минимално повишение на цената на природния газ от 1 октомври

http://pik.bg/булгаргаз-иска-минимално-повишение-на-цената-на-природния-газ-от-1-октомври-news223836.html

"Булгаргаз" иска минимално повишение на цената на природния газ от 1 октомври

Общественият доставчик "Булгаргаз" е внесъл заявление в ДКЕВР за утвърждаване от регулатора на цена на природния газ за  четвъртото тримесечие на 2014 г. в размер на 611,23 лв. на 1000 куб. метра без акциз и ДДС, съобщиха от "Булгаргаз".

Предложената цена за 1000 куб. метра е с 9,54 лв. /или с 1,59 процента/ по-висока в сравнение с прилаганата през третото тримесечие на 2014 г. , съобщават от газовото дружество.

"Булгаргаз" внася в ДКЕВР предложение за цената на синьото гориво за четвъртото тримесечие на годината в съответствие с  изискванията и условията на наредбата за регулиране цените на природния газ.


"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 1.59% от октомври

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/10/2378098_bulgargaz_iska_poskupvane_na_gaza_s_159_ot_oktomvri/?ref=rss


Общественият доставчик "Булгаргаз" е внесъл заявление в ДКЕВР за повишаване цената на газа от 1 октомври с 1.59 на сто до 611.23 лв. на 1000 куб. метра без акциз и ДДС, съобщиха от компанията.

Това повишение е малко по-ниско от прогнозираното от компанията през август - 1.71 на сто.

От началото на следващия месец се очаква и цената на тока да бъде повишена като засега е известно предложението за това само на един доставчик - ЕВН, което е за ръст от 17.9 на сто.

Командироват близо 1000 чиновници за изборите зад граница

http://www.cross.bg/sektzii-mogli-ikonomii-1429641.html

София /КРОСС/ Близо 1000 души от държавната администрация ще бъдат командировани в чужбина за изборите. Това стана ясно от думите на служебния премиер. Официалната информация към момента сочи, че са подадени заявления за разкриване на 414 секции зад граница, като се очаква този брой да достигне 500. Секциите са предимно в Западна Европа и Турция. За южната ни съседка ще бъдат командировани юридически подготвени служители на Външно министерство и на Министерството на правосъдието. Правителството смята да командирова по двама души на секция. Това означава, че броят на командированите ще достигне 1000 души. Към момента заради огромния брой секции има недостиг от около 600 хил. лв., призна финансовият министър Румен Порожанов. По отношение на разходите, свързани с изборните секции в чужбина, той обясни, че парите ще се търсят други пера по план-сметката, откъдето биха могли да се реализират икономии. „Ще видим как могат да бъдат компенсирани от други пера по план-сметката, където биха могли да се реализират икономии и в рамките на разликата, която се установява, тези пари ще бъдат осигурени", уточни пред журналисти финансовият министър Румен Порожанов.

Дончева: "Движение 21" не е заразено с политически клиентелизъм и корупция

http://www.mediapool.bg/doncheva-dvizhenie-21-ne-e-zarazeno-s-politicheski-klientelizam-i-koruptsiya-news224697.html

Отборът на "Движение 21" е различен, защото не сме заразени с пороците на политическия клиентелизъм и корупция. В това начинание сме заложили своята лична репутация и не се крием зад партийни табели. Това каза лидерът на формацията Татяна Дончева в сряда при откриването на първата предизборна кампания на "Движение 21" . По думите й новата партия е отбор за дълго бягане и не е ничия реплика. За да подкрепят "Движение 21”, на събитието присъстваха актьорът Христо Гърбов, президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, както и кандидат- депутати от движението. С обяснението, че политиците са длъжни да познават основния закон на държавата и с призива да се уповават на него, Дончева подари на всички кандидати по един екземпляр от Конституцията. След което ги призова да внимават в малкия текст, какъвто е и слоганът на кампанията й, защото "дяволът е в детайлите". "Ние сме хора, които са разбрали, че политическият партизанлък няма да доведе България доникъде. "Движение 21” предлага практични и приложими решения на най-наболелите проблеми на страната. Ние няма да робуваме на традиционната доктрина за ляво и дясно, защото, както е казал един мъдър китаец, не е важно дали котката е черна или е бяла, а е важно дали лови мишки”, каза Татяна Дончева. По думите й "Движение 21” има амбиции да влезе в парламента и да участва и в местните, и в президентски избори. "Ние сме хора, които носят дух на победители, затова и жребият ни отреди да сме с номер 1 в бюлетината", каза още лидерът на партията. Финансистът доц. Стоян Александров обяви, че застава твърдо зад идеите на Дончева и затова ще води листите на партията в Бургас и Търговище. Според него страната има нужда от повече държавност, отколкото политиканстване. Александров изтъкна, че все по-трудно могат да се убедят младите българи, че трябва да останат в България. Той обяви, че е готов като депутат да подкрепя всяка разумна идея, независимо дали идва от ляво или от дясно. Ден преди формацията на Дончева да стартира кампанията си, социологическо проучване на "Алфа Рисърч” показа, че юристката е на трето място в класацията на най-харесваните политици в България и има личен рейтинг от 17%. Формацията й "Движение 21", която сега дебютира на избори, стартира кампанията с подкрепа от 1.5%.

Образование и съдебна реформа са приоритетите на Кунева (снимки и видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_386935.html

Лидерът на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) и водач на листата на Реформаторския блок в 25 МИР Меглена Кунева откри днес кампанията на реформаторите в своя район.  „Нашите сънародници няма как да се чувстват наистина уютно и сигурно без съдебна реформа, заяви пред журналисти Кунева. Според нея без съдебна реформа България няма как да се сравнява с останалите европейски държави. "Второто, на което държим е образованието. Икономиката вече е абсолютно различна. Тази икономика няма как да се развива и няма как да участваме в нея, ако образованието не се промени. Качествено образование за всички е вторият ни пункт“, добави лидерът на ДБГ. „Четвъртото е новият кодекс на труда за повече работни места. Има много големи резерви и по отношение на почасовото заплащане на труда и възможността да работиш повече от една работа, и възможността майките да работят, докато още отглеждат децата си. Ето така можем да създадем повече работни места, а не да обещаваме, че ще открием ей така от нищото 1 милион работни места“, поясни Кунева. Като пета цел тя посочи сигурността и предвидимостта. Според Кунева това е много важен критерий за всички ни и за това как се чувстваме в страната. Тя поясни, че той е свързан с това да има сигурност на спестяванията ни, през това да знаеш, че имаш сигурност като потребител в здравеопазването. „Сигурност и предвидимост е нещо, което иска всеки в живота си. Шестата ни цел е гражданско участие във взимането на решенията, за да можем да сме сигурни, че сме овластени да участваме в живота на нашата държава“, добави Кунева. Тя посочи още, че на седмо място поставя подобряването образа на България в Европа и света. „То е последното, но не разбира се по важност, върху което ние ще се концентрираме в чест на нашата бюлетина номер 7. По думите й, бизнесът има нужда от помощ, която е свързана с ред и добра регулация. Тя подчерта, че е необходима сигурност на целия обществен живот.  25 МИР е най-емблематичният район, защото в него се състезават лидерите на основните политически сили. Там Кунева ще се изправи лице в лице срещу председателя на БСП Михаил Михов , лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов , както и срещу лидера на ВМРО, част от Патриотичен фронт, Красимир Каракачанов.

Георгиева: Важно е да знаем, че сме на равна нога с всички

http://www.vesti.bg/bulgaria/georgieva-vazhno-e-da-znaem-che-sme-na-ravna-noga-s-vsichki-6022029

В новото си качество на зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджета тя ще отговаря за 30 хил. служители в Комисията и за годишен бюджет от 140 млрд. евро

Ръст на приходите на хотелиерите през юли тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=263655

През юли 2014 г. в страната са функционирали 2 923 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, според данните на НСИ. Броят на стаите в тях е 129.4 хил., а на леглата - 289.

„Газпром” намали с 24% доставките на газ за Полша

http://www.cross.bg/kompaniya-polsha-dostavki-1429640.html

/КРОСС/ На фона на засиленото напрежение около украинската криза, руската компания „Газпром" е отрязала доставките на газ за Полша с 24%, съобщи полската държавна петролна и газова компания PGNiG. Компанията съобщи за приблизително 24% спад на обемите на уговорените доставки. „Опитваме се да определим причините за това, по-специално дали те са технически или от търговски характер", заявиха от PGNiG. Според полската компания първото намаление на газовите доставки с около 20% е било забелязано в понеделник. Полша, която е до голяма степен зависима от руския газ, подкрепя по-строгите санкции срещу Москва и застана категорично на страната на западните власти относно Киев. Полша консумира около 16 млрд. куб. м газ годишно, две трети от които са внесени главно от Русия. Все още няма коментар за намалените доставки от руската компания.  

Двама загинаха в огнен ад на пътя край село Копринка (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294944

Двама души - мъж и жена от Карлово, загинаха при тежка катастрофа на пътя между Казанлък и Павел баня днес следобяд. От полицията в Стара Загора казаха, че сигналът за нея е подаден в 14,47 часа. Малък камион Двама души - мъж и жена от Карлово, загинаха при тежка катастрофа на пътя между Казанлък и Павел баня днес следобяд. От полицията в Стара Загора казаха, че сигналът за нея е подаден в 14,47 часа. Малък камион "Мерцедес", който пътувал към Павел баня пукнал в движение предната си лява гума и станал неуправляем.

Французите искат Лондон да напусне ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295119

Жителите на повечето страни от Европейския съюз искат Великобритания да остане в блока, с изключение на Франция, показва ново проучване, цитирано от АФП.
Фондацията "Джърман Маршал Фонд" е провела изследването в най-големите страни в ЕС за това дали Великобритания трябва да напусне съюза.
Общо 57 процента от британците са заявили, Жителите на повечето страни от Европейския съюз искат Великобритания да остане в блока, с изключение на Франция, показва ново проучване, цитирано от АФП. Фондацията "Джърман Маршал Фонд" е провела изследването в най-големите страни в ЕС за това дали Великобритания трябва да напусне съюза. Общо 57 процента от британците са заявили,

Утре ще е предимно слънчево, нови валежи в края на седмицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295103

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно време. Утре ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места в низините и котловините видимостта ще бъде намалена. След обяд по-значителни временни увеличения на облачността ще има над Западна България и на отделни места, главно в планинските райони, слабо ще превали. През нощта облачността ще намалее до предимно ясно време. Утре ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места в низините и котловините видимостта ще бъде намалена. След обяд по-значителни временни увеличения на облачността ще има над Западна България и на отделни места, главно в планинските райони, слабо ще превали.

Само французите искат Великобритания вън от ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295089

Жителите на повечето страни от Европейския съюз искат Великобритания да остане в блока, с изключение на Франция, показва ново проучване, цитирано от АФП.
Фондацията Жителите на повечето страни от Европейския съюз искат Великобритания да остане в блока, с изключение на Франция, показва ново проучване, цитирано от АФП. Фондацията "Джърман Маршал Фонд" е провела изследването в най-големите страни в ЕС за това дали Великобритания трябва да напусне съюза. Общо 57 процента от британците са заявили,

Ужас на пътя: Камион се заби в кола, двама изгоряха живи

http://www.bnews.bg/article-116067

Камион Мерцедес спукал гума, в резултат на което навлязъл в лентата за насрещно движение. Последвал удар с лек автомобил „ВАЗ" с пловдивска регистрация. При удара газовата бутилка на лекия автомобил се е възпламенила.

И утре остава топло, в края на седмицата пак валежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295090

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно време. Утре ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места в низините и котловините видимостта ще бъде намалена. След обяд по-значителни временни увеличения на облачността ще има над Западна България и на отделни места, главно в планинските райони, слабо ще превали. През нощта облачността ще намалее до предимно ясно време. Утре ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места в низините и котловините видимостта ще бъде намалена. След обяд по-значителни временни увеличения на облачността ще има над Западна България и на отделни места, главно в планинските райони, слабо ще превали.

Какво е различното в новата Еврокомисия

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/09/10/2378014_kakvo_e_razlichnoto_v_novata_evrokomisiia/?ref=rss


След като бяха обявени официалните постове за предложените за комисари на новата Европейска комисия (ЕК), в прессъобщение комисията разясни какво ще бъде различното в екипа на Жан-Клод Юнкер и какво означава създаването на новите ресори.

Първият зам.-председател (Франс Тимерманс, Холандия) ще бъде дясната ръка на председателя на Европейската комисия. За първи път има комисар, който ще е специализиран в програмата за по-добра регулация, гарантирайки, че всяко предложение на комисията...

Продължава лятната АНТИСПИН кампания

http://www.vesti.bg/novini/prodylzhava-liatnata-antispin-kampaniia-6022030

Продължава лятната АНТИСПИН кампания на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", съобщават от МЗ.

Кристиан Вигенин: Прогресивно облагане и ядрена енергетика, не на шистовия газ и на ГМО

http://www.cross.bg/vigenin-bulgariya-simpatizanti-1429639.html

/КРОСС/ „Искаме силна държава в помощ на гражданите, институции в услуга на хората и развита социална политика, която осигурява повече от високи доходи, пенсии и обезщетения. Необходима е активна социална политика, която създава заетост, стимулира младите хора да се образоват и да са предприемчиви", заяви водачът на листата на „БСП Лява България" Кристиан Вигенин на среща с членове и симпатизанти на БСП в Гоце Делчев. По думите му БСП е била в много сложна коалиция, в която се е наложило да прави компромиси, но въпреки това социалистите са показали, че изпълняват своите обещания. „Сега е времето да получим доверието на повече хора, за да направим следващата крачка за една силна лява България. Готови сме да работим с други партии, които приемат 12-те основни теми, по които не можем да правим компромиси", каза още Вигенин. Като основни въпроси той посочи преминаването към прогресивно облагане на доходите, държавна подкрепа за училищата, по-добро здравеопазване, реиндустриализация на страната, развитие на ядрената енергетика, недопускане на добив на шистов газ и недопускане на облекчени правила за разпространяване на генномодифицирани продукти. В срещата участваха кандидатите за депутати от коалицията Спас Панчев, Богдан Боцев, Магдалена Пиринска, Димитър Балтаджиев, Младен Пачeджиев, Ангел Камбуров и Юсуф Чаушев. Спестените от откриването на кампанията средства ще бъдат дарени на пострадалите от наводненията

Искров поставил КТБ под специален надзор, без да знае какъв е проблемът й

http://econ.bg/Новини/Искров-поставил-КТБ-под-специален-надзор-без-да-знае-какъв-е-проблемът-й_l.a_i.566570_at.1.html

Проблемът на Корпоративна търговска банка (КТБ) не е капиталов, той е ликвиден. Това заяви проф. Емилия Миланова, бивш подуправител на БНБ с ресор...

Русия успешно изпробва нова междуконтинентална ядрена ракета

http://www.mediapool.bg/rusiya-uspeshno-izprobva-nova-mezhdukontinentalna-yadrena-raketa-news224696.html

Русия извърши успешно изпитание на новата си междуконтинентална ядрена ракета "Булава", която бе изстреляна от ядрена подводница в Баренцово море. Тя ще извърши още две такива изпитания, съобщи главнокомандващият военноморските сили на Русия адмирал Виктор Чирков, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.   Другите две изстрелвания на "Булава" ще се извършат от ракетни крайцери през октомври и ноември.   12-метровата ядрена ракета "Булава" (Боздуган) е преминала през множество изпитания, някои от тях неуспешни, което забави проекта, планиран като крайъгълния камък на руския ядрен арсенал за следващото десетилетие, отбелязва Ройтерс.

Сърбия не разполага с данни, че Цветан Василев е на нейна територия

http://crime.actualno.com/Syrbija-ne-razpolaga-s-danni-che-Cvetan-Vasilev-e-na-nejna-teritorija-news_49337.html

Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви,че не разполага с данни, които говорят, че Цветан Василев се намира във Сърбия. "Никой до този момент не ми е поставил този въпро...

Печалбата на "Манчестър юнайтед" е намаляла с цели 84%

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/10/2378081_pechalbata_na_manchestur_junaited_e_namaliala_s_celi_84/?ref=rss


Чистата печалба на "Манчестър юнайтед" през изминалата финансова година е била с 84% по-малка в сравнение с предходната.

Докато между 30 юни 2012 г. и 30 юни 2013 г. тя е била 146 милиона паунда през следващите дванадесет месеца е намляла до едва 23.8 милиона.

Ръководството на "червените дяволи" обяви редовния си годишен финансов отчет, от който става ясно, че приходите на клуба са се увеличили и оборотът е 433 млн. паунда. 

Това е нов рекорд за клуба и е с 19%...

Учители от ОДК-Варна с награди от международен форум

http://www.moreto.net/novini.php?n=263697

С две награди се върнаха представителите на Общински детски комплекс – Варна, участници в международния семинар „Извънкласните и извънучебните дейности – за устойчиво качествено обучение и възпитание на учениците“, организиран от Синдиката на българските учители, Фондация „Устойчиво развитие на България“ и СОК „Камчия“ в периода 1-5 септември т.

ДПС предлага "коалиционност" и "ефективна отчетност на властта"

http://www.mediapool.bg/dps-predlaga-koalitsionnost-i-efektivna-otchetnost-na-vlastta-news224695.html

Коалиционното управление като най-подходящо за българските условия, приемственост в политиката на финансова стабилност, умерен протекционизъм на българските стоки, енергийна ефективност, удължаване на живота на V и VI блок на "Козлодуй" и изграждане на VII-ми, демонополизация на Здравната каса, изравняване на възрастта за пенсиониране. Това е заложено в предизборната платформа на Движението за права и свободи (ДПС), която бе публикувана в сряда. Платформата на ДПС стъпва на либерални основи, не навлиза в детайли, не обещава радикализъм или реваншизъм в нито една сфера. Документът не звучи като предназначен за традиционния електорат на движението и вероятно целта му е да покаже навън, че ДПС е европейска либерална партия и заслужено и в бъдеще трябва да бъде центристки партньор на всяко българско правителство. В политическата сфера ДПС обещава да работи за "ефективна отчетност на властта". Партията, която присъства във властта близо две десетилетия и е известна с пълната непрозрачност при вземането на решения в секторите и регионите, където нейни хора управляват и чийто депутат Делян Пеевски стана символ на задкулисието след злополучния му избор за шеф на ДАНС, предлага "да се създаде нова форма на своевременен, по-ефективен и пълноценен парламентарен контрол върху изпълнителната власт". Новото е, че този контрол ще става "без предварителна подготовка представителите на изпълнителната власт", които "веднъж месечно отговарят на актуални въпроси, отправени от народни представители". "Ние смятаме, че тази нова форма на парламентарен контрол трябва да се превърне в практика в работата и на следващото Народно събрание". ДПС неотклонно стои на позицията, че "по-полезна за страната е коалиционността като управленски концепт". Очакванията са ДПС да получи сериозна подкрепа на парламентарните избори и да запази позицията си на трета политическа сила, но въпреки това да не бъде включена в следващо коалиционно правителство. Соченият за победител в изборите лидер на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че няма да се коалира с ДПС. Със сигурност и БСП, ако се наложи да съставя кабинет, няма да прибегна до ДПС, след пагубните последици за социалистите след две съвместни правителства – това на Станишев и последното на Орешарски, което просъществува едва 14 месеца. В областта на икономиката програмните намерения на ДПС са доста общи, например, "първа задача на следващия управленски мандат е тя (икономиката) да излезе от депресията и да покаже ясни знаци за по-чувствително икономическо оживление". След това ДПС обещава финансова приемственост, въвеждане на програмно бюджетиране (за което се говори поне от десет години и което уж поетапно се въвежда всяка година). Следват добри пожелания като "повишаване на ефективността на публичните разходи; поддържане на нисък бюджетен дефицит и на ниски равнища на държавния дълг и ДПС е за поемане на нов дълг, но след оценка на влиянието му върху растежа". Във финансовата сфера движението гарантира запазването на валутния борд до влизането на България в еврозоната. То настоява за засилване на надзора на Централната банка над банковата сфера. Подобни намерения за залегнали в платформите и на другите партии, което изглежда нормална реакция след казуса с КТБ. Важната подробност в случая е, че според мнозина наблюдатели видният представител на ДПС Делян Пеевски впрегна целия държавен механизъм, за да срине четвъртата по големина банка в България, след като влезе в конфликт с мажоритарния й собственик, и успя с активната подкрепа на БНБ. В реалния сектор ДПС е за "равноправни възможности на малкия и средния бизнес за участие в инвестиционния процес", за редуциране на разрешителните режими и подобряване на бизнес средата, "за ограничаване на административния рекет върху бизнеса и корупцията в държавната администрация", за "подобряване на контрола и регулацията на участието на офшорни фирми в усвояването на публични разходи". Намерението за контрол над офшорките и ограничаването им в икономическия живот на страната бе шумно прокламирано и дори облечено в закон, внесен от Пеевски и Цонев, но така и остана неработещо. Нещо повече, смята се, че след раздялата си със собственика на КТБ, Пеевски е прехвърлил активи към офшорни фирми. ДПС вкарва в програмата си и протекционистични мерки, като "стимулиране потреблението на български стоки и подпомагане на фирмите износителки на българска продукция", но не влиза в подробности как ще осъществи това стимулиране, без да влезе в колизия с отворения европейски пазар. В енергетиката, където ДПС има определени интереси, то залага "три неотложни цели": "повишаване на енергийната ефективност, намаляване на енергийната интензивност на българската икономика и извеждане на надеждни и сигурни аналитични оценки за потребностите на България от електроенергия за достатъчно дълъг период от време". В краткосрочен план движението предвижда да осигури достъп на всички граждани до електроенергия, включително и чрез системата за енергийно подпомагане. ДПС е за удължаване на срока за експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй“ и за изграждане на VII блок, каквото акционерно споразумение бе подписано в края на кабинета "Орешарски" с американската компания "Уестингхаус". В платформата няма и дума за АЕЦ "Белене", което е в съответствие с поведението му през годините на сдържаност към проекта. За "Южен поток" лаконично е записано, че изграждането му "е възможно само при тотално съответствие със законодателството на ЕС". В социалната област движението залага принципите, нееднократно обявявани от министъра на труда в кабинета "Орешарски" Хасан Адемов, а именно плавно вдигане на възрастта за пенсиониране, осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило, изравняване на пенсионните години за мъжете и жените. В частта за здравеопазването ДПС е предвидило да се създадат алтернативни здравни каси и да се въведе събиране на здравни вноски и от служителите, за които досега те се плащат от държавата, непопулярна мярка, която никое правителство от това на НДСВ насам не смее да въведе, въпреки тежестта й върху държавния бюджет. Интересно обещание дава ДПС - да участва във финализирането на процедурата по избор на главен инспектор в Инспектората към ВСС, след като два пъти досега активно допринася за провалянето на този избор в последната година и половина. То се обявява за приемане на нов Наказателен кодекс, чийто проект замръзна преди една година на вратите на Министерския съвет, където си и остана. В областта на националната сигурност, в чиито органи движението винаги е имало активно присъствие, то се обявява за приемане на рамков закон за националната сигурност, който "да регламентира взаимодействието между цивилното и военното разузнаване, службите за сигурност, армията и местната власт". Проект на такъв рамков закон бе изготвен от МВР в предишното правителство, но така си остана само проект, силно оспорен от опозицията тогава в лицето на ГЕРБ.

Близнашки: Добрата вест от Брюксел надхвърли очакванията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/10/2378080_bliznashki_dobrata_vest_ot_brjuksel_nadhvurli/?ref=rss


От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли всички наши очаквания - с тези думи служебният премиер Георги Близнашки коментира номинацията на Кристалина Георгиева за вицепрезидент и комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси в новата Европейска комисия, съобщи правителствената пресслужба.

 Кристалина Георгиева ще бъде следващият финансов министър на Европа, заяви Близнашки и добави:
"Ако бяхме на футболен мач сигурно щях да кажа, че Господ е българин, защото изборът...

Путин: НАТО използва конфликта в Украйна, за да се съживи

http://www.mediapool.bg/putin-nato-izpolzva-konflikta-v-ukraina-za-da-se-sazhivi-news224694.html

НАТО използва конфликта в Украйна, за да се съживи, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс в сряда.   Русия многократно е предупреждавала, че трябва да дава отговор на такива действия, подчерта Путин.   Руският президент оглави лично държавната комисия, отговаряща за националната отбранителна промишленост.   Това стана в момент, когато Русия се опитва да намали своята зависимост от западно оборудване, на фона на западните санкции срещу нея заради украинския конфликт.

До 16 ч. не е постъпил оздравителен план за КТБ

http://www.bnews.bg/article-116059

Адвокатът на Цветан Василев увери, че оздравителният план за КТБ, който ще се внесе в БНБ, е в процес на подготовка. Днес изминаха предварително посочените от него 2 дни за внасянето му. "Оздравителният план може да не е от името на Василев, а на няколко инвестиционни фонда, които не са били акционери в банката, а в момента предлагат помощта си", заяви адвокатът пред Bnews.

Путин: Кризата в Украйна се използва за съживяване на НАТО

http://www.cross.bg/izpolzva-ykraiina-pytin-1429638.html

/КРОСС/ Предизвиканата от Запада криза в източната част на Украйна се използва за реанимация на НАТО. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща за разработване на проекта за федералния бюджет. "Кризата в Украйна, която беше провокирана и създадена от някои от нашите западни партньори, сега се използва за съживяване на Алианса. Всичко това ... ще бъде взето под внимание при вземането на решения за сигурността на нашата страна. Длъжни сме да направим всичко, за да бъде гарантирана безопасността ни", посочи Путин.

Любо от "ТЕ" с отрицателна проба за алкохол след катастрофата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294967

Музикантът и певец Любо Киров, известен повече като Любо от Музикантът и певец Любо Киров, известен повече като Любо от "ТЕ", е с отрицателна проба за алкохол, след като катастрофира самостоятелно във вторник след обяд на магистрала "Тракия" в района на Стара Загора, съобщиха от старозагорската полиция. Любо пътувал сам в джипа си "BMW X5" към София, белята станала на 205-ия километър,

Татяна Дончева подари Конституцията на кандидат-депутати от „Движение 21”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295085

„Движение 21” е отбор за дълго бягане, ние сме автентични, не сме ничия реплика. Нашият отбор е различен, защото не сме заразени с пороците на политическия клиентелизъм и корупция. В това начинание сме заложили своята лична репутация. Не се крием зад партийни табели. Това заяви в София при откриването на предизборната си кампания лидерът на „Движение 21” е отбор за дълго бягане, ние сме автентични, не сме ничия реплика. Нашият отбор е различен, защото не сме заразени с пороците на политическия клиентелизъм и корупция. В това начинание сме заложили своята лична репутация. Не се крием зад партийни табели. Това заяви в София при откриването на предизборната си кампания лидерът на

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа от 1 октомври

http://www.cross.bg/lv-gaza-bylgargaz-1429637.html

София /КРОСС/ "Булгаргаз" предлага на ДКЕВР цена на газа от 611,23 лв./1000 куб. м. без акциз и ДДС за четвърто тримесечие на 2014 г., съобщиха от дружестовото. Общественият доставчик иска синьото гориво да поскъпне с 1.59 на сто или 9.54 лв./1000 куб. м.Преди месец от дружеството прогнозираха, че цената на газа в последните три месеца на година трябва да бъде 612 лв./1000 куб. м без акциз и ДДС или увеличение с 10,31 лв./1000 куб. м (1,71 %) в сравнение с прилаганата през лятото на този година цена.

Татяна Дончева подари Конституцията на кандидат-депутати от „Движение 21”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295073

„Движение 21” е отбор за дълго бягане, ние сме автентични, не сме ничия реплика. Нашият отбор е различен, защото не сме заразени с пороците на политическия клиентелизъм и корупция. В това начинание сме заложили своята лична репутация. Не се крием зад партийни табели. Това заяви в София при откриването на предизборната си кампания лидерът на „Движение 21” е отбор за дълго бягане, ние сме автентични, не сме ничия реплика. Нашият отбор е различен, защото не сме заразени с пороците на политическия клиентелизъм и корупция. В това начинание сме заложили своята лична репутация. Не се крием зад партийни табели. Това заяви в София при откриването на предизборната си кампания лидерът на

Панайот Панайотов пее световни балади със Софийската филхармония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294423

Певецът ще изпълни 80-минутен концерт със световни любовни балади заедно със Софийската филхармония. Спектакълът вероятно ще бъде в НДК или в зала “България”. На сцената ще има и ритъм секция от пиано, китара и барабани. Целият репертоар с песни на Том Джоунс, Енгелберт Хъмпърдинк, Хосе Фелисиано и други, ще бъде изпят на английски. Панайотов минав Певецът ще изпълни 80-минутен концерт със световни любовни балади заедно със Софийската филхармония. Спектакълът вероятно ще бъде в НДК или в зала “България”. На сцената ще има и ритъм секция от пиано, китара и барабани. Целият репертоар с песни на Том Джоунс, Енгелберт Хъмпърдинк, Хосе Фелисиано и други, ще бъде изпят на английски. Панайотов минав

Стотици хора в Берковица живеят седми ден без вода

http://www.cross.bg/berkovitza-voda-vodoprovod-1429636.html

/КРОСС/ Седми ден след наводненията, стотици семейства в Берковица нямат вода. В квартал „Стара планина" в Берковица, както и в още два, вода няма вече седмица. Причината е скъсан водопровод в планината. Водата спряла още в сряда, миналата седмица. Засегнати са над 500 жители, които живеят във високите квартали на Берковица.На хората се раздава минерална вода, която според тях е крайно недостатъчна.Служителите на ВиК Берковица в момента правят всичко възможно да възстановят повредения водопровод. А в останалите квартали на Берковица - там, където има вода, здравните власти препоръчват тя да не се пие. Хората се надяват водата всеки момент да потече от чешмите им и да се спасят от този безводен ад, съобщи Нова телевизия. 

Мъж и жена станаха на пепел след взрив на "Жигули"

http://frognews.bg/news_75976/

Двама души загинаха при тежък пътен инцидент по подбалканския път София - Бургас, в района на казанлъшкото село Копринка.Жертвите са мъж и жена. Причина за нещастната злополука е сблъсъкът на тежкотоварен камион "Мерцедес", превозващ трактор и лек автомобил "Жигули". От удара лекият автомобил се е възпламенил и на място са загинали двамата души, пътуващи в колата, а шофьорът на камиона е невредим.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване