Адв. Симеонов пред Фрог: Цв. Василев не се крие, утре съдът ще се произнесе

http://frognews.bg/news_76027/

На Цветан Василев задочно е определена мярка за процесуална принуда задържане за 72 часа. Колега, който се е занимавал с Василев, е обжалвал това постановление на прокуратурата. Това обясни за Фрог нюз адвокатът на банкера Константин Симеонов по повод утрешното заседание за ареста на мажоритарния собственик на КТБ.

Изложбата на Огюст Роден в крайна сметка ще е отворена до 14 септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245149_%D0%98%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%B3%D1%8E%D1%81%D1%82+%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B2+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B

 След като преди ден от Националния музей на българското изобразително изкуство обявиха, че експозицията"Метаморфози" на френския скулптор Огюст Роден ще бъде удължена до 28 септември, днес от техния отдел за връзки с обществеността съобщиха, че в крайна сметка изложбата ще бъде отворена за посещение до 14 септември.

Оттам допълват, че променливата информация се дължи на това, че "много от детайлите по организирането на подобно мащабно събитие не зависят от нас". 

Експозицията, която се организира със сътрудничеството на френското посолство в София и на Министерството на културата, както, разбира се, и на музея "Роден" в Париж, бе открита в Националната художествена галерия в края на май.

Тимошенко подготвя “нов Майдан”

http://www.cross.bg/timoshenko-batkivshtina-partiya-1429785.html

/КРОСС/ Лидерът на Народния фронт на Новорусия Александър Зинченко твърди, че партия „Баткивщина” планира да организира „нов Майдан” в близките месеци. Зинченко съобщи, че партията „Баткивщина” води преговори с киевските органи на реда и СБУ за сформирането на „силов блок” за безпрепятственото организиране на мащабна акция на протест. „Новият Майдан” може да обхване няколко региона наведнъж и да помогне на Тимошенко да спечели милиони привърженици, разочаровани от провала на миналата революция, смята лидерът на „Антимайдан”. Подобен развой на събитията прогнозират и експерти. Като доказателство за това е масовото напускане на „Баткивщина” от целия политически елит с изключение на лидера. Това потвърди и депутатът от Върховната рада Елена Бондаренко. Според политолога Станислава Ищенко, във връзка с мащабната криза във всички сфери обществото продължава да се радикализира, а политическата програма на Тимошенко е написана именно за такива избиратели. “Тимошенко винаги е била за войната. Именно поради тази причина тя първа се обяви за отмяната на извънблоковия статус на Украйна и оправдава всяка политическа жертва с изграждането на съюзническа линия с НАТО. Радикалните лозунги помагат на Тимошенко да спечели симпатиите на въоръжените избиратели”, смята Ищенко

"Happy" - най-сваляната песен на всички времена

http://www.cross.bg/farel-vremena-pesen-1429783.html

/КРОСС/ Хитът „Happy" на американския изпълнител и продуцент Фарел Уилямс стана най-сваляната от интернет песен на всички времена във Великобритания. Песента, която е и саундтрак на втората част на анимацията „Аз, проклетникът" е свалена от онлайн потребителите 1,62 милиона пъти. Тази година „Happy" получи и номинация за Оскар за най-добра оригинална песен към филм. През ноември 2013-та Фарел Уилямс пусна към парчето уникално интерактивно видео, чиято продължителност е цели 24 часа. Американецът попада и с още два свои сингъла в челната десетка на най-сваляните песни на всички времена. Фарел направи специално обръщение към феновете си, в което им благодари за подкрепата и признанието да бъде част от подобна престижна класация, пише novanews.  

Столичната библиотека разширява електронните си услуги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245148_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D

 От няколко дни Столичната библиотека има нов информационен център в интернет, който може да се ползва и през мобилни устройства. Благодарение на него читателите не само могат да търсят книги в каталога й, но да ги резервират и да поръчат в кой клон на библиотеката да ги получат, разказа пред "Дневник" управителят на фирмата, създала центъра Никола Бажлеков. Търсенето е възможно и без регистрация в библиотеката, но засега още не можеш да си поръчаш читателска карта онлайн.

Новият уебсайт на адрес http://ilib.libsofia.bg/ търси както в каталога на Столична библиотека, така и чрез търсачката за световни библиотечни бази данни EPSCO и в интернет. Според Никола Бажлеков работата с него дава точни резултати по-бързо, отколкото обикновено търсене в "Гугъл", защото обединява различни библиографски критерии. Планът е да бъдат направени достъпни онлайн и грамофонни плочи и картини от фонда на библиотеката, за които авторските права позволяват.

Продължават и усилията на самата библиотека по дигитализиране на ценните й архиви. Онлайн могат да бъдат четени без регистрация редица книги и периодика от 1878 до 1944 г. в съществуващите онлайн ресурси на библиотеката. Засега обаче те не могат да бъдат отворени директно през ilib, а от частта "Обединени електронни ресурси" на библиотеката.

15 000 лева е стойността на информационния център, каза кметът Йорданка Фандъкова на посещение в библиотеката на 9 септември, цитирана от агенция "Фокус".

Скопие твърди, че в Турция живеят 6 милиона македонци

http://offnews.bg/news/n_1/n_387245.html

В Турция има 6 милиона македонци - с това чело излиза днес проправителственият вестник "Вечер". В статията се твърди, че в Турция живеят от 5 до 6 милиона души с македонско потекло - и въпреки че повечето от тях са родени в Турция, а техните предци са напуснали родината преди повече от век, те не забравят потеклото си. Най-много македонци има в градовете Бурса, Измир, Айдън, но и в самия Истанбул. В Айдън, в община Тепеджик, кметът Тулджай Олгун е македонец, както и много общински съветници там. В Тепеджик много често може да чуете македонска реч, твърди Шенол Мемиш, председател на македонско-турското сдружение Ататюрк. В Истанбул има около 100 000 жители с македонско потекло, казва от своя страна председателят на Съюза на македонците с ислямска религия Исмаил Бойда. Най-значителната миграция на македонци към Турция е в периода 1950 - 1970 г. Цели села от Западна, Централна и Източна Македония се установиха в Турция. Всички преселници са мюсюлмани, които потеглиха към обещаната държава на исляма, защото по това време из македонските простори се спекулираше, че ще се създават православни държави. Тези хора се отказаха от македонското си гражданство и от имотите си и в дипломатическата мисия на Турция в Скопие вземаха турско гражданство. После бяха задържани в лагери в Одрин и им смениха техните фамилни имена, казва Бойда. През последните години една от малкото балкански държави, с които официално Скопие стопли отношенията си, е Турция. Това се дължи на няколко фактора - спора с Гърция заради името, турските инвестиции, изключителното културно влияние, което Турция днес има в Македония. За приятелските отношения допринесе и евро-атлантическата изолация, в която днес се намира Македония. Турското влияние се приема изключително позитивно както от мюсюлманската общност в Македония, така и от македонските политически кръгове в Скопие.  

„Малка Англия” е гръцкият кандидат за чуждоезичен Оскар

http://www.grreporter.info/Malka_Angliya_e_grckiyat_kandidat_za_chuzhdoezichen_Oskar/16080

Филмът представя живота на остров Андрос през 30-те и 40-те години на миналия век. Разказва житейските истории на жените на моряците, които вдигат сами тежестта на всекидневието.

прочети повече

Куриоз! 77-годишен дядо два пъти пробва да открадне шапка от бургаски мол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296446

77-годишен дядо от Бургас шашна полиция и търговци от мол 77-годишен дядо от Бургас шашна полиция и търговци от мол "Бургас Плаза", след като на два пъти опита да открадне една и съща маркова шапка от магазин за спортни дрехи. За деянията си той най-вероятно ще бъде глобен, тъй като материалите по случая са изпратени от Пето районно управление на полицията в Бургаската районна прокуратура с мнение за

Капсулата на "Союз" се приземи успешно с трима астронавти на борда

http://www.moreto.net/novini.php?n=263776

Капсулата на космическия кораб "Союз" се приземи успешно на около 147 км югоизточно от казахстанския град Джезказган, съобщава РИА "Новости". С нея на Земята се завърнаха руснаците Александър Скворцов и Олег Артемиев и американецът Стивън Суонсън.

Лавров: НАТО изгуби смисъла на съществуване и трескаво го търси

http://www.cross.bg/rysiya-lavrov-krizata-1429782.html

/КРОСС/ Блокът на НАТО е изгубил смисъл на съществуване и трескаво го търси, заяви руският външен министър Сергей Лавров. При това нахлуването на Русия в Европа е изключено, подчерта той. По думите му Украйна стана разменна монета на геополитиката „въпреки желанието на Русия". Той припомни, че някои западни партньори се стараят да използват кризата на украинската държавност с цел, както те твърдят, да сдържат Русия, да се опитат да я изолират, като укрепват изплъзващото се доминиране в международната система. Отговорността за кризата в Украйна Лавров възложи на САЩ и ЕС, като подчерта, че те са принудили Киев да избира - със Запада ли е или с Русия, предава Гласът на Русия.  

България има генерален директор на ЮНЕСКО, президент на ПЕС, а сега вече и заместник-председател на ЕК

http://www.cross.bg/zamestnik-predsedatel-yunesko-bulgariya-1429784.html

/КРОСС/Кандидат на БСП за народен представител в 43-то Народно събрание Жельо Бойчев поздрави Кристалина Георгиева по повод номинирането й за заместник-председател на Европейската комисия от Жан-Клод Ю̀нкер. Убеден съм, че няма да срещне проблеми и с изслушванията в Европейския парламент, пише той във Фейсбук. Заемането на ключови постове в международни организации трябва да ни дава самочувствие и вяра в себе си. Добре ще бъде, като българи, да оценяваме и уважаваме успеха и реализацията на наши сънародници, казва още Бойчев и напомня: България има Генерален директор на ЮНЕСКО, Президент на Партията на европейските социалисти, а сега вече и заместник-председател на ЕК.

Сръбският вътрешен министър не знае Цветан Василев да се укрива там

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245147_%D0%A1%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5+%D0%A6%D0%B2%D0%B5

 Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович няма информации мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев да се укрива в Сърбия. Същевременно сръбски медии съобщават, че той е бил видян в Парачин, където е и стъкларският му завод, предава радио b92, цитирано от агенция "Фокус".

Информацията, че Василев, за когото има издадена европейска заповед за арест, е в Сърбия, се появи от адвоката му Константин Симеонов в понеделник. Пред ТВ 7 той обяви, че банкерът работи за оздравяването на КТБ от съседната държава, където европейскатата заповед за арест не важи, и че иска да се върне в България.

Сръбският вътрешен министър заявява още, че "никой не ми е поставил подобно питане, нито ми е дал такава информация. Но ако има международна заповед за издирване, МВР има задължение да сътрудничи", казва още Стефанович. 

Прокуратурата вече на няколко пъти разяснява чрез прессъобщения, че не може да издирва Василев и че ако сръбските власти го задържат, връщането му в България ще зависи от съда в Сърбия. За да се стигне до този момент, съседната държава трябва да информира българските власти, че са локализирали или арестували Василев. Тогава оттук ще бъдат изпратени необходимите документи и процедурата ще започне.

В петък Софийският градски съд ще гледа жалбата на банкера срещу постановлението на прокуратурата за задържането му. По думите на адвоката му той иска да е с по-лека мярка, за да може, ако се върне у нас, да работи спокойно за оздравяването на банката. Съдът няма практика по такива казуси, още повече не е ясно как ще бъде проведено заседанието в отсъствието на Василев.

Отказали работа на младеж, не знаел турски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296484

25-годишен кърджалиец не бил приет на работа в „Теклас България", защото не знае турски език. Това обяви пред bTV майката на младежа.
Големият й син подал документи за работа във фабриката, но му било отговорено, че няма шанс, защото не владее турски език. Участничката в телевизионната анкета сподели, че същият проблем срещнала и дъщеря й, 25-годишен кърджалиец не бил приет на работа в „Теклас България", защото не знае турски език. Това обяви пред bTV майката на младежа. Големият й син подал документи за работа във фабриката, но му било отговорено, че няма шанс, защото не владее турски език. Участничката в телевизионната анкета сподели, че същият проблем срещнала и дъщеря й,

Служители в МВР масово без тапия за полицай

http://offnews.bg/news/n_1/n_387302.html

Немалка част от служителите в МВР, които са пред пенсия, нямат задължителна първоначална полицейска подготовка, установи проверка на OFFNews . Причината е изискване от 2006 година след промени в Закона за МВР, според което, за да отговарят на критериите за служба, полицаите трябва да са минали задължителна специална подготовка . Това е и причината в последната година полицаи пред пенсия и със стаж над 25 години да им се налага да минават школа за първоначална подготовка. Към момента броят на тази категория служители не е ясен, защото става въпрос за заварено положение, което касае назначени още в началото на '90-те години полицаи . В тази бройка обаче влизат и полицаи на високи ръководни длъжности като например директори и зам.-директори на областни дирекции на МВР, началници на сектори. Без подобна подготовка е бил дори и наскоро арестуваният за злоупотреби директор на спецзвеното „Сигма“ Ивайло Василев.  Арестът му беше направен, докато той бил на подобен курс. Парадоксът е, че тази група служители не отговарят на изискванията за заемане на определената длъжност и биха имали и проблеми при пенсионирането си. Получава се така, че дори и пожарникари с натрупан сериозен стаж, за да отговарят на заеманата от тях длъжност и за да се пенсионират, трябва да минат обучение за пожарникари. Повечето от тези служители, освен сериозния натрупан стаж, имат и по няколко допълнителни курсове за квалификация и са доказани професионалисти. Въпреки това те ще трябва да изучават основите на полицейската професия. „Става въпрос за заварено положение след въвеждането на задължителната полицейска подготовка, включително и за пожарникарите. Нормалното е през тази подготовка да започнат да минават новите служители и тези, които са с повечето стаж, изчакват, защото центровете са пълни и така година след година се натрупват“, обясни за OFFNews Валентин Попов от Синдикалата федерация на служителите в МВР. Курсът трае между шест и девет месеца, като в някои случаи стига и до година. В същото време има възможност за съкратени курсове, защото тази група служители няма какво много ново да научат. Обученията се провеждат в Академията на МВР, в центровете за подготовка в Пазарджик, във Варна и Монтана.

СБ назначи Тони Томпсън за постоянен представител за България

http://econ.bg/Новини/СБ-назначи-Тони-Томпсън-за-постоянен-представител-за-България_l.a_i.566717_at.1.html

  Световната банка е избрала нов постоянен представител за България, съобщиха от институцията. Антъни (Тони) Томпсън е с двойно ирландско и...

Говорителят на НАП: Има напредък за фалшивите имейли, това е откровен опит за кражба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296442

Има напредък в разследването за фалшивите електронни съобщения от името на Националната агенция по приходите, съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров, според когото става дума за "откровен опит за кражба".
„Когато води електронна кореспонденция, НАП винаги използва електронен подпис, за да гарантира, Има напредък в разследването за фалшивите електронни съобщения от името на Националната агенция по приходите, съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров, според когото става дума за "откровен опит за кражба". „Когато води електронна кореспонденция, НАП винаги използва електронен подпис, за да гарантира,

Отказаха работа на младеж, не знаел турски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296431

25-годишен кърджалиец не бил приет на работа в „Теклас България 25-годишен кърджалиец не бил приет на работа в „Теклас България", защото не знае турски език. Това обяви пред bTV майката на младежа. Големият й син подал документи за работа във фабриката, но му било отговорено, че няма шанс, защото не владее турски език. Участничката в телевизионната анкета сподели, че същият проблем срещнала и дъщеря й,

Спрените еврофондове могат да бъдат възстановени скоро

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/sprenite-evrofondove-mogat-da-bydat-vyzstanoveni-skoro-6022093

Вицепремиерът по управлението на средствата от ЕС Илияна Цанова смята, че възстановяването на плащанията може да стане до края на октомври

СБ назначи Тони Томпсън за постоянен представител за България

http://econ.bg/Новини/Световната-банка-назначи-Тони-Томпсън-за-постоянен-представител-за-България_l.a_i.566717_at.1.html

  Световната банка е избрала нов постоянен представител за България, съобщиха от институцията. Антъни (Тони) Томпсън е с двойно ирландско и...

Георги Кадиев: Ако можех, бих направил още хиляди компании

http://www.cross.bg/banki-bulgariya-fondove-1429781.html

/КРОСС/Работодател съм на около 40 души, 3/4 от които базирани в България, останалите в Полша, Турция, Гърция, Мексико, Египет. Хората са млади, изключително образовани. Мисля, че е важно да пазим високотехнологични работни места, които изнасят услуги. Затова съм горд, че съм участвал в изграждането на компания, която е 100% българска и равностоен партньор на многомилиардни фондове и банки. Това пише Георги Кадиев на страницата си във Фейсбук в отговор  критиките на "един фейсбук-почитател", че е "работодател", а пък е ляв. Социалистът обяснява: Да, работодател съм на около 40 души, 3/4 от които базирани в България, останалите в Полша, Турция, Гърция, Мексико, Египет. Произвеждаме макроикономически анализи, които продаваме на банки и фондове в Лондон, Ню Йорк, Франкфурт и Хонгконг. Покриваме над 60 държави. Всички световни банки, рейтингови агенции, МВФ, ЕБРД, ЕЦБ са ни клиенти. Участваме във формирането на тяхното мнение за тези 60 държави. Нямаме нито един клиент в България. Не участваме в обществени поръчки. Не усвояваме еврофондове. Не работим с държавата.Хората са млади, изключително образовани. Когато те четат супер-макроикономисти в МВФ, Европейската централна банка или Голдман Сакс примерно, не можеш да продаваш боклук. Вече 3-4 отидоха да работят в Брюксел. Ако затворим компанията, всички ще отидат. Затова мисля, че е важно да пазим високотехнологични работни места, които изнасят услуги

УНИЦЕФ: Подкрепа за уязвимите семейства, за да се намали зависимостта от институционална грижа

http://www.cross.bg/detza-grizha-detzata-1429780.html

/КРОСС/ Най-малко 1,4 милиона деца в 26 страни в Централна и Източна Европа и Централна Азия растат разделени от биологичните си родители, често в институционална среда, което може да повлияе на тяхното развитие. Подпомагането на семейства в риск от раздяла може да намали необходимостта от институционална грижа и да затвърди правото на всички деца да бъдат отглеждани в грижовна семейна среда. „Грижата от семеен тип е най-добрият вариант за децата, а институционалната грижа най-малко желателната алтернатива", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, по време на дискусия организирана съвместно с България, едновременно със септемврийската среща на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ. Хърватия, Сърбия, Турция и Казахстан бяха също представени по време на събитието. „Защото, когато поставяме децата в любяща и подкрепяща среда, ние не само им осигуряваме безопасен дом, но им даваме и път за достигане на пълния им потенциал и превръщането им в пълноценни членове на техните общества." допълни Лейк. Институционалната грижа може да подкопае физическото, интелектуалното и емоционалното развитие на децата, а изследванията показват, че семейните и базирани в общността услуги, са по-ефективни разходи в дългосрочен план

Сръбско радио: Цветан Василев се укрива в Парачин

http://www.vesti.bg/bulgaria/srybsko-radio-cvetan-vasilev-se-ukriva-v-parachin-6022092

Министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович е заявил, че няма информации Василев да се укрива в Сърбия

Пиян граничар е убиецът на бебето, прегазил го с бясна скорост, без дори да спре

http://pik.bg/пиян-граничар-е-убиецът-на-бебето-прегазил-го-с-бясна-скорост-без-дори-да-спре-news224151.html

Пиян граничар е убиецът на бебето, прегазил го с бясна скорост, без дори да спре

Граничен полицай е шофьорът, който прегази бебе на годинка в количка в центъра на село Крушевец. Той е пътувал от Малко Търново към Бургас и е бил е много пиян, пише „Флагман“.

Качил се е на тротоара от отсрещното движение, където малката Красимира Красимирова е била в количката с майка си.

Колегите му от Гранична полиция в Бургас веднага са отишли на мястото на инцидента и в момента го пазят. От сутринта му дават кисело мляко, за да намали концентрацията на алкохол в кръвта му.

Предстои да даде кръвна проба за алкохол.

На мястото на катастрофата, в близост до магазина в селото, няма никакъв спирачен път, пише още местното издание. Все още не е изяснено и с каква скорост се е движил пияният служител на реда. Предположенията обаче са, че тя е била несъобразена.

Ужасният инцидент станал малко след 9,00 часа близо до центъра на селото на пътя, през който минава трафика от Бургас към Малко Търново. Лек автомобил се е качил върху тротоара, на който жена от селото разхождала 1-годишното момиченце в количка.

От МВР обясниха, че полицаят не е бил на работа по време на инцидента. Очакват се резултатите от огледа и изясвянане причините за инцидента, за да се прецени дали полицаят да бъде наказан служебно, пише Bnews.bg.

„Няколко пъти исках в тази отсечка да се поставят легнали полицаи, но от общината ми отговаряха, че това е невъзможно, т.к. пътят е международен", разказа кметът на селото Иван Иванов.

От снимки от мястото се вижда потресаваща картина - колата на убиеца буквално е премазала количката и от нея и от детето не е останало почти нищо.

„След като е връхлетял на тротоара, където майката е карала количката, той буквално я смазва в отсрещния зид. Бебенцето е размазано.

Гледката е ужасяваща“, разказват колегите от „Флагман“, които са на мястото.

Индонезия: Министрите ще минат и без нови мерцедеси

http://www.vesti.bg/sviat/indoneziia-ministrite-shte-minat-i-bez-novi-mercedesi-6022091

Скъпоструваща доставка на луксозни нови автомобили за висшите държавни служители беше отменена след обществено недоволство

Чиновници, които не разбират от охрана, трябвало да подберат охранители на язовири

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/11/2378543_chinovnici_koito_ne_razbirat_ot_ohrana_triabvalo_da/?ref=rss


Министерството на земеделието е възложило на чиновници, които нямат нужната квалификация, да изберат фирми за охрана на 21 големи язовира в България. Това се разбира от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отмени заповедта за класирането на участниците. 

Проучването на КЗК установи, че нито едно от лицата, включени в състава на оценителната комисия, не притежава необходимата професионална квалификация и практически опит в съответствие с предмета на...

УНИКАЛНИЯТ ГЛАС СТЕФАН ИЛЧЕВ - В ДЕБЮТЕН АЛБУМ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245146_%D0%A3%D0%9D%D0%98%D0%9A%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%98%D0%AF%D0%A2+%D0%93%D0%9B%D0%90%D0%A1+%D0%A1%D0%A2%D0%95%D0%A4%D0%90%D0%9D+%D0%98%D0%9B%D0%A7%D0%95%D0%92+-+%D0%92+%D0%94%D0%95%D0%91%D0%AE%D0%A2%D0%95%D0%9D+%D0

 Новата поп-сензация, която главоломно превзема музикалните класации, ще изненада почитателите си с хит колекция от авторски песни. Албумът е с със символичното и много красноречиво работно заглавие „Продължавам”. В него са включени песните на Стеф, които в последните години покориха международните фестивални сцени, но и неизпълнявани пред публика сингли. Смелото решение да изненада почитателите си с две нови ритмични парчета и две балади Стефан Илчев обясни с доверието си към екипа от композитори и автори на текстове. „Отворен съм към всичко ново и този път те по уникален начин напипаха моята музика, моя стил и го вплетоха в пулса на времето”, казва с усмивка лъчезарният дипломиран оперен изпълнител. Но не се наема да обясни защо в дебютния си албум, който ще излезе до 2 месеца,  „изневерява” на Павароти и Карерас. Не изключва обаче записи на дуети с оперни прими, за успокоение на професорите му от Музикалната академия. Нашумелият с перфектното изпълнение на кавърите на Лили Иванова, Марая Кери, Бон Джоуви и много други известни изпълнители, междувременно е събрал в репертоара си десетки авторски песни. Сред категоричните му фаворити за албума са  Мога с теб, Няма как, Продължавам, Get Up, Щом си с мен... 

„И продължавам...”, каза Стефан, а за разлика от скромните му изказвания, нескромните му певчески възможности вече са провокирали продуцентите му и към организирането на голям концерт през април. „Талантът Илчев най-после излиза от сянката на големите, за да стъпи на своята сцена”, коментират колегите му.  

 

 

 

Бакалов отменя част от реформите на Цветлин Йовчев

http://frognews.bg/news_76026/

Новият вътрешен министър Йордан Бакалов отменя част от структурните реформи на бившия шеф на МВР Цветлин Йовчев. С доклад до служебното правителство Бакалов е поискал да бъде незабавно закрита новосформираната дирекция „Дежурен център на МВР” и да се върне старото пложение, при което въпросното звено винаги е било сектор в рамките на дирекция „Координация и информационно-аналитична дейност”.

Имало напредък за фалшивите имейли, разпращани от името на НАП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296435

Има напредък в разследването за фалшивите електронни съобщения от името на Националната агенция по приходите, съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров, според когото става дума за Има напредък в разследването за фалшивите електронни съобщения от името на Националната агенция по приходите, съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров, според когото става дума за "откровен опит за кражба". „Когато води електронна кореспонденция, НАП винаги използва електронен подпис, за да гарантира,

Проф. Крис Фийлд гостува в България с лекция за климата и бедствията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/11/2378542_prof_kris_fiild_gostuva_v_bulgariia_s_lekciia_za/?ref=rss


Кристофър Фийлд – един от най-известните в света специалисти по климатични промени и един от най-популярните говорители на тази тема, ще има публична лекция в София в понеделник.

На 15 септември от 18:30 часа в зала "Средец" на хотел "Шератон" той ще говори на тема "Бедствията и климатичните промени - какво да очакваме". Проф. Фийлд гостува по покана на Българското училище за политика "Димитър Паница" с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България".

Лекцията е...

До три пъти повече минути за разговори и интернет предлага Мтел с тарифите Мтел Трансфер

http://www.cross.bg/mtel-internet-transfer-1429779.html

/КРОСС/ През септември и октомври тарифните планове Мтел Трансфер ще се предлагат с нови условия, които ще донесат на клиентите до три пъти повече национални минути за разговори и мобилен интернет. Месечните такси остават непроменени и предложенията са в сила при сключване на договор за две години както за нови, така и за съществуващи клиенти на оператора. Преференциалните условия варират в зависимост от съответния Мтел трансфер план. При Мтел трансфер XS телекомът предлага допълнителни 50 национални минути за разговори и 100 МB интернет, които ще бъдат добавени към вече съществуващите условия. При Мтел трансфер S националните минути за разговори се покачват с 50% и стават 300, а обемът данни 225 MB. Повишението в обема на предлаганите минути и интернет при Мтел трансфер М е двойно. Минутите в пакета стават 600, а количеството мегабайти 1500. Най-сериозният бонус от минути и интернет предлага Мтел трансфер L. Пакетът предоставя три пъти повече минути за разговори и мобилен интернет. Броят на минутите е 1800, а мегабайтите интернет 4500. С този тарифен план потребителите могат да закупят смартфона Samsung Galaxy Trend Plus само за 49,90 лева. Мтел трансфер позволява прехвърлянето на неизговорени, включени в пакета, национални минути за следващия месец. Абонамент за тези тарифни планове може да бъде направен и чрез онлайн магазина на компанията.

Хакер публикува 5 млн. откраднати пароли за Gmail

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/11/2378408_haker_publikuva_5_mln_otkradnati_paroli_za_gmail/?ref=rss


Руски хакер публикува архив с около 5 млн. откраднати пароли на потребители а Gmail. Според онлайн изданието Engadget около 60% от паролите са били активни към началото на деня.

Пред онлайн изданието Cnews Google обяви, че паролите са взети след дълготрайна онлайн кампания чрез опити за подлъгване на потребителите сами да въведат данните си във фалшиви сайтове. Интернет гигантът твърди, че сървърите не са били атакувани.

Освен това компанията допълва, че по-голямата част...

Проф. Крис Фийлд гостува в България в лекция за климата и бедствията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/11/2378542_prof_kris_fiild_gostuva_v_bulgariia_v_lekciia_za/?ref=rss


Кристофър Фийлд – един от най-известните в света специалисти по климатични промени и един от най-популярните говорители на тази тема, ще има публична лекция в София в понеделник.

На 15 септември от 18:30 часа в зала "Средец" на хотел "Шератон" той ще говори на тема "Бедствията и климатичните промени - какво да очакваме?". Проф. Фийлд готува по покана на Българското училище за политика "Димитър Паница" с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България".

Той е...

Пиян граничен полицай е прегазил бебето в количката

http://frognews.bg/news_76025/

Граничен полицай е шофьорът, който прегази бебето в количка в центъра на село Крушевец днес около 9 часа, съобщава "Флагман". Той е пътувал от Малко Търново към Бургас. Бил е много пиян.

Симеон Сакскобургготски дава царския дворец "Врана" за концерти на Софийската филхармония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295271

С три концерта в царския дворец С три концерта в царския дворец "Врана" започва програмата, с която Софийската филхармония ще отбележи 86-ия си сезон. Официално тя ще заработи през октомври, а генералният директор Явор Димитров за първи път е уговорил музикантите си да свирят три седмици преди премиерния концерт, и то на абсолютно нова сцена. Самият Симеон

Германски политици критикуват ресорите на еврокомисарите от Франция и Великобритания

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/11/2378535_germanski_politici_kritikuvat_resorite_na/?ref=rss


Ресорите в новата Европейска комисия, която получиха френският и британският евркомисар, предизвикаха критика от страна на политици в Берлин, съобщи специализираното издание EurActiv. Британецът Джонатан Хил стана еврокомисар по финансова стабилност, финансови услуги, капиталови пазарни съюзи, а бившият френски финансов министър Пиер Московиси получи портфолиото "Икономика и финансови въпроси, данъци и митници".

EurActiv подчертава, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е трябвало да...

Утре изтича срокът за подаване на документи в детски градини във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263773

Утре изтича срокът за прием на документи за новите места в общинските детски заведения във Варна, припомня Moreto.net. Документите се подават в забавачките до края на работния ден на детското заведение. Класирането ще бъде обявено в електронния регистър утре - 12 септември в 19:00 часа, а записването на приетите деца ще започне на 15 септември Документите се подават в детските градини.

Граничен полицай ударил бебешката количка, тя е смачкана между колата и ограда на къща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296391

Служител на Гранична полиция е причинил тежката катастрофа в бургаското село Крушевец. Колата му е излязла от пътното платно, качила се е на тротоара и е помела бебешката количка с 11-месечната Красимира.
Бебето е издъхнало веднага, то е било заклещено между колата и оградата на една от къщите. В момента полицаи извършват оглед на Служител на Гранична полиция е причинил тежката катастрофа в бургаското село Крушевец. Колата му е излязла от пътното платно, качила се е на тротоара и е помела бебешката количка с 11-месечната Красимира. Бебето е издъхнало веднага, то е било заклещено между колата и оградата на една от къщите. В момента полицаи извършват оглед на

Граничен полицай е шофьорът, прегазил едногодишното момиченце в количка

http://www.cross.bg/kolichka-seloto-momichentze-1429778.html

/КРОСС/Граничен полицай е шофьорът, който прегази едногодишно момиченце в количка в центъра на село Крушевец днес около 9 часа, съобщава Флагман. Той е пътувал от Малко Търново към Бургас. Според информацията е бил много пиян. Вече започна оглед на мястото. Полицаят е връхлетял на острещния тротоар. Няма спирачен път на мястото на катастрофата в близост до магазина в селото. В момента той пътува към Бургас, където ще му бъде направена кръвна проба за алкохол. "Няколко пъти исках в тази отсечка да се поставят легнали полицаи, но от общината ми отговаряха, че това е невъзможно, тъй като пътят е международен", каза кметът на селото Иван Иванов.  

Драматична загуба остави Станка Златева извън борбата за световната титла

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/11/2378549_dramatichna_zaguba_ostavi_stanka_zlateva_izvun_borbata/?ref=rss


Станка Златева за трети пореден път претърпя ранна загуба и остана извън битката за титлата в категория до 75 кг на световното първенство по борба в Ташкент.

Петкратната шампионка претърпя драматична загуба от монголката Бурмаа Очирбат с 3:6.

Минута преди края Златева водеше с 3:0, но допусна да бъде сразена едва три секунди преди края с успешно хвърляне за 4 точки.

Малко по-рано българката, която лекуваше вирусно заболяване с антибиотици преди старта на...

Росен Марков представи социологическа си агенция „ОхлюФ”

http://pik.bg/росен-марков-представи-социологическа-си-агенция-„охлюф”-news224149.html

Росен Марков представи социологическа си агенция „ОхлюФ”

Росен Марков представи днес във Варна социологическата агенция "ОхлюФ", съобщи Булфото. Всяка политическа сила има състезател охлюв и според резултатите му в състезание се съди за представянето на предстоящите избори.

Марков определи предстоящите избори като „състезание между охлюви” и така обясни идеята си за название на своята „социологическа” агенция. 

Добрич освобождава от данъци пострадали от потопа

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dobrich-osvobozhdava-ot-danyci-postradali-ot-potopa-6022090

За освобождаване от данък сгради, такса смет за годината са имотите, които са изцяло разрушени, и онези, които са негодни за обитаване

Иракските християни имат нужда от международна закрила

http://www.cross.bg/irak-pomosht-evropeiiskiya-1429777.html

/КРОСС/ Архиепископът на Багдад патриарх Луис Рафел Сако призова за международна закрила за иракските християни от терористичната организация Ислямска държава в Ирак и Леванта. По-конкретно, той поиска от Европейския съюз и международната общност да окажат подкрепа за новото иракско правителство и кюрдската автономна област, като не изключи възможността за военни действия. По време на първото заседание на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Ирак, чийто член е евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, архиепископът описа тежката ситуация за християните в Ирак - хиляди са напуснали домовете си, жени и деца са продавани като роби, иракското правителство и кюрдите не могат да защитят цивилното население. Той обърна внимание на факта, че Ислямска държава получава финансова и военна помощ от външни сили и цитира статистика, според която от 125 000 членове на терористичната организация около 10 000 души са т.нар. чуждестранни бойци от Европа, САЩ, Йемен, Египет и др. Архиепископът изказа своята благодарност на Европейския съюз и по-точно на българския комисар, отговарящ досега за хуманитарните кризи - Кристалина Георгиева, за оказаната подкрепа и финансова помощ. В заключение, членовете на делегацията за връзки с Ирак, сред които и българският евродепутат, увериха архиепископа, че ще продължат усилията си за разрешаване на конфликта в Ирак и ще гарантират предоставянето на европейска хуманитарна помощ към мирното население.  

Световната банка: Ще подкрепим реформи в енергетиката ви

http://business.actualno.com/Svetovnata-banka-Shte-podkrepim-reformi-v-energetikata-vi--news_49449.html

Световната банка е готова да подкрепи реформи в българската енергетика. Банката ще подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната ...

Тодор Батков: Скоро ще има заплати в Левски

http://bgfootball.actualno.com/Todor-Batkov-Skoro-shte-ima-zaplati-v-Levski-news_49450.html

Президентът на Левски Тодор Батков обеща в близките дни да изплати дължимите заплати на футболистите. "Знам за проблема, но Георги Иванов е наясно със ситуацията. Навсякъде има затруднения. Ще с...

Кюстендилските училища - с антипаник брави

http://kustendil.actualno.com/Kustendilskite-uchilishta---s-antipanik-bravi-news_49453.html

Евакуационните изходи в кюстендилските училища са снабдени с антипаник брави. Това съобщи пред журналисти Слави Славев, инспектор към група „Държавен противопожарен контрол и превантивна дей...

Хърватският език изоставя сръбския и се ориентира към словенския

http://balkani.actualno.com/Hyrvatskijat-ezik-izostavja-srybskija-i-se-orientira-kym-slovenskija-news_49456.html

Вместо да взима думи от сръбския език, хърватският все повече взема от словенския, пише словенският вестник Delo. Според експерти това явление е интересно, но не е съвсем точно. „Не бих каз...

Печалбата на „Газпром“ е намаляла с 41%

http://econ.bg/Новини/Печалбата-на-Газпром-е-намаляла-с-41-_l.a_i.566713_at.1.html

Чистата печалба на руския енергиен гигант „Газпром“ е спаднала с 41% за първото тримесечие на 2014 г. в сравнение със същия период на миналата 2013...

Влак блъсна мъж, докато брал къпини близо до линията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296403

Влак блъсна 80-годишен мъж от Бобов дол, докато брал къпини близо до жп линията, съобщи Дарик.
Човекът е бил блъснат от електрически влак, движещ се по линията Дупница -Бобов дол.
Пострадалият е настанен в столично здравно заведение за лечение, със счупено ребро и пробит бял дроб. На машиниста и началника на влака са направени тестове за употреба Влак блъсна 80-годишен мъж от Бобов дол, докато брал къпини близо до жп линията, съобщи Дарик. Човекът е бил блъснат от електрически влак, движещ се по линията Дупница -Бобов дол. Пострадалият е настанен в столично здравно заведение за лечение, със счупено ребро и пробит бял дроб. На машиниста и началника на влака са направени тестове за употреба

Влак блъсна мъж, брал къпини до линията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296418

Влак блъсна 80-годишен мъж от Бобов дол, докато брал къпини близо до жп линията, съобщи Дарик.
Човекът е бил блъснат от електрически влак, движещ се по линията Дупница -Бобов дол.
Пострадалият е настанен в столично здравно заведение за лечение, със счупено ребро и пробит бял дроб. На машиниста и началника на влака са направени тестове за употреба Влак блъсна 80-годишен мъж от Бобов дол, докато брал къпини близо до жп линията, съобщи Дарик. Човекът е бил блъснат от електрически влак, движещ се по линията Дупница -Бобов дол. Пострадалият е настанен в столично здравно заведение за лечение, със счупено ребро и пробит бял дроб. На машиниста и началника на влака са направени тестове за употреба

МЗХ опитало да назначи непрофесионалисти за охрана на язовири

http://www.cross.bg/opredelyane-hranite-poruchka-1429776.html

/КРОСС/Комисията за защита на конкуренцията отмени заповед на министъра на земеделието и храните за обявяване на класирането на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка, съобщават от Комисията. Поръчката е с предмет „Осигуряване на физическа денонощна въоръжена охрана на 21 броя комплексни и значими язовири - публична държавна собственост, съгл. приложение 1 към чл. 13 от Закона за водите, предоставени за управление на Министерство на земеделието и храните", включваща 4 обособени позиции. Проучването установи, че нито едно от лицата, включени в състава на оценителната комисия, не притежава необходимата професионална квалификация и практически опит в съответствие с предмета на поръчката, в резултат на което не е изпълнено едно от императивните изисквания на ЗОП, гласят мотивите на КЗК Констатираното нарушение е съществено, тъй като се отразява върху възможността на помощния орган компетентно да изпълни задачата, за която е назначен, а именно законосъобразно провеждане на процедурата. Последицата от това нарушение е незаконосъобразност на всички извършени действия на комисията по разглеждане, оценка и класиране на офертите, включително и на решението за определяне на изпълнител на обществената поръчка. КЗК връща процедурата от етап назначаване на състав на оценителната комисия в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението.  

Сидеров: Бургас се управлява от феодалите Николов и Симеонов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296392

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров заяви от студиото на ТВ „Алфа“ в Бургас, че продължават срещите със симпатизанти и членове на партията в областта. Той подчерта, че Бургас е един феодален град, който се управлява от кмета на ГЕРБ Димитър Николов в симбиоза с НФСБ.
Димитър Николов е в бизнес симбиоза с Валери Симеонов. Лидерът на АТАКА Волен Сидеров заяви от студиото на ТВ „Алфа“ в Бургас, че продължават срещите със симпатизанти и членове на партията в областта. Той подчерта, че Бургас е един феодален град, който се управлява от кмета на ГЕРБ Димитър Николов в симбиоза с НФСБ. Димитър Николов е в бизнес симбиоза с Валери Симеонов.

Сидеров: Бургас се управлява от феодалите Николов и Симеонов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296409

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров заяви от студиото на ТВ „Алфа“ в Бургас, че продължават срещите със симпатизанти и членове на партията в областта. Той подчерта, че Бургас е един феодален град, който се управлява от кмета на ГЕРБ Димитър Николов в симбиоза с НФСБ.
Димитър Николов е в бизнес симбиоза с Валери Симеонов. Лидерът на АТАКА Волен Сидеров заяви от студиото на ТВ „Алфа“ в Бургас, че продължават срещите със симпатизанти и членове на партията в областта. Той подчерта, че Бургас е един феодален град, който се управлява от кмета на ГЕРБ Димитър Николов в симбиоза с НФСБ. Димитър Николов е в бизнес симбиоза с Валери Симеонов.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/11/2378502_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Украинският президент Петро Порошенко ще внесе във Върховната Рада законопроект, гарантиращ повече автономност на части от Източна Украйна. 

САЩ ще оглавят "широка коалиция" срещу джихадистката организация "Ислямска държава", това съобщи президентът Барак Обама в свое обръщение. 

В три района на...

"Десните" се споразумяха с представители на „КТБalive“

http://www.cross.bg/bankata-deiistviya-ozdravyavane-1429775.html

/КРОСС/ Днес представители на Коалиция "Десните" подписаха меморандум с представители на фейсбук инициативата „КТБalive", в който се споразумяха коалицията да участва във всички възможни консултации във връзка с предприемане на адекватни действия за справяне с проблемите в КТБ като поддържа необходимостта от оздравяване на банката, съобщават от пресцентъра на коалицията. "Десните" и представителите фейсбук инициативата „КТБalive" постигнаха съгласие по следните позиции: 1. Действията на Българска народна банка и другите институции с отговорности по упражняване на надзор над Банката и поддържане на финансовата стабилност в страната са неадекватни, като в резултат на тях проблемът с финансовите затруднения на КТБ е задълбочен. 2. Поставянето на банката под специален надзор за толкова продължителен период и първоначалният отказ на БНБ да води разговори с акционерите за намиране на пазарно решение на възникналите проблеми с ликвидността на банката са в противоречие с добрите европейски практики, като по същество лишават вложителите от гарантираните им права от Европейското право за достъп до депозитите им и непрекъснатост на банковата дейност. Тези действия на БНБ реално могат да доведат до множество съдебни действия срещу Централната банка и срещу държавата от засегнатите страни, а вероятно и до наказателна процедура срещу България за неспазване на европейското законодателство. 3

Озоновият слой е започнал да се възстановява

http://www.moreto.net/novini.php?n=263780

Озоновият слой, който предпазва земята от причиняващите рак ултравиолетови лъчи, показва ранни признаци на възстановяване след години на изтъняване, се казва в проучване на ООН, цитирано от Би Би Си. Озоновата дупка, която се появява всяка година над Антарктида, също е спряла да нараства всяка година.

20 деца са загинали в катастрофи от началото на годината, 3 от тях са били зад волана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296345

От началото на годината има 20 загинали деца, като 3 от тях са били зад волана. Това заяви Антон Антонов, заместник-директор на Дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение” към Дирекция „Охранителна полиция”, на пресконференция по повод пътната безопасност по време на първия учебен ден, предаде Фокус. От началото на годината има 20 загинали деца, като 3 от тях са били зад волана. Това заяви Антон Антонов, заместник-директор на Дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение” към Дирекция „Охранителна полиция”, на пресконференция по повод пътната безопасност по време на първия учебен ден, предаде Фокус.

От началото на годината има 20 загинали деца в катастрофи, 3 от тях са били зад волана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296396

От началото на годината има 20 загинали деца, като 3 от тях са били зад волана. Това заяви Антон Антонов, заместник-директор на Дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение” към Дирекция „Охранителна полиция”, на пресконференция по повод пътната безопасност по време на първия учебен ден, предаде Фокус. От началото на годината има 20 загинали деца, като 3 от тях са били зад волана. Това заяви Антон Антонов, заместник-директор на Дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение” към Дирекция „Охранителна полиция”, на пресконференция по повод пътната безопасност по време на първия учебен ден, предаде Фокус.

Световната банка с нов постоянен представител у нас

http://www.mediapool.bg/svetovnata-banka-s-nov-postoyanen-predstavitel-u-nas-news224722.html

Световната банка има нов постоянен представител за България. По този повод в съобщение до медиите от представителството на институцията в София отбелязват, че "банката продължава партньорството си с България, подкрепяйки страната да се възползва максимално от членството си в ЕС".   Като постоянен представител за България, Чехия и Словакия е назначен Антъни (Тони) Томпсън, с двойно ирландско и британско гражданство.   Преди това Тони Томсън е работил четири години като като мениджър "Стратегии и операции“ в сектор "Човешко развитие“ в централата на Световната банка във Вашингтон.   Той беше официално представен на българското правителство в четвъртък от г-жа Мамта Мурти, директор за Централна Европа и Балтийските държави в Световната банка.   “Партньорството между България и Световната банка датира от повече от 20 години. Нашето сътрудничество продължава да бъде много добро и силно, а сега се обръща към утвърждаване на споделения просперитет и икономическо развитие, което работи за всички“, заяви г-жа Мурти след срещите си с Екатерина Захариева, вицепремиер по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране, и Румен Порожанов, министър на финансите.   “Много вдъхновяващо е да се видят постиженията на България през последните 20 години – как страната само за две десетилетия се превърна от прохождаща пазарна икономика в страна с над средните доходи и член на ЕС. Радваме се, че Световната банка беше сред партньорите на България в тази трансформация и за мен е привилегия да имам възможността лично да работя в подкрепа на икономическите реформи в България“, заяви новият постоянен представител на институцията Тони Томпсън.

Връщането на казармата е голяма тъпотия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295661

ПОПАДНА ми тия дни въргалящо се из нета мнение как трябва да се върне задължителната военна служба, с други думи - казармата. Подписано е: “на 21 съм. Жена съм. И съм руса”, а заглавието - “За казармата от една блондинка”.
Разбира се, само на едзна блондинка - образно казано, би и? минало през главата да оправдава собствените си любовни неудачи с ПОПАДНА ми тия дни въргалящо се из нета мнение как трябва да се върне задължителната военна служба, с други думи - казармата. Подписано е: “на 21 съм. Жена съм. И съм руса”, а заглавието - “За казармата от една блондинка”. Разбира се, само на едзна блондинка - образно казано, би и? минало през главата да оправдава собствените си любовни неудачи с

Путин нареди внезапна проверка на армията

http://www.cross.bg/proverka-okrug-voenen-1429774.html

/КРОСС/ В Киев майки и съпруги на украински военни проведоха протестна акция. Те блокирали една от централните улици на украинската столица с искане близките им да бъдат върнати Президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви внезапна проверка на бойната готовност на армията от Източния военен окръг, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението на министъра на отбраната Сергей Шойгу. Издадена е заповед войниците да бъдат изведени от полигоните. По план ще бъдат проведена подготовка за изпълнения на задачи по контролни занятия и тактически учения. Особено внимание ще бъде отделено на готовността за прегрупиране след дълги пътувания и логистичното и медицинско обезпечение на мисии с голям обсег. В учението ще вземе участие и част от авиацията на Централния военен окръг. Министерство на отбраната на Русия ще проведе и проверки на гражданските институции относно готовността им да изпълняват функциите си във военни условия. Те ще трябва заедно с военните да създадат специални формирования, които да обезпечават безопасността и техническата поддръжка на железопътната мрежа и пътищата. Това не е първата внезапна проверка на бойната готовност. В края на юни беше проведена проверка на Централния военен окръг, в която взеха участие 65 хиляди войници, а през февруари през подобна проверка премина и Западният окръг.    

ИЗБОРИ 2014: ГЕРБ превзе Бузлуджа

http://dobrudjatv.net/%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8-2014-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b7%d0%b5-%d0%b1%d1%83%d0%b7%d0%bb%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b0/

Една от мечтите на всички симпатизанти на ГЕРБ се сбъдна днес в Добрич – Бузлуджа бе превзета. Но не паметникът, където БСП организира своите събори и митинги, а улица „Бузлуджа“ в Добрич. Една от най-пострадалите улици от наводнението в Добрич бе изпълнена от кандидати за […]

Сутрешната закуска е не само здравословна, но помага и за добра фигура

http://www.grreporter.info/Sutreshnata_zakuska_e_ne_samo_zdravoslovna_no_pomaga_i_za_dobra_figura/16079

Въпреки това 4 от всеки 10 българки не закусват, защото сутрин не изпитват глад. Според диетолозите това е сигурен признак, че вечерта са прекалили с кулинарните изкушения

прочети повече

Община Добрич освобождава от данъци пострадалите от наводнението

http://pik.bg/община-добрич-освобождава-от-данъци-пострадалите-от-наводнението-news224143.html

Община Добрич освобождава от данъци пострадалите от наводнението

Община Добрич ще освободи от данъци за тази година пострадалите от наводнението, чиито къщи са разрушени или негодни за обитаване, съобщава БНР.

След сигнали и жалби на граждани от днес в специална кутия в кметството се събират нови молби за финансови помощи, предоставени от фондация "Помощ за благотворителност", тъй като стана ясно, че пострадалите не познават критериите на Фондацията. На среща с пострадали от наводненията кметът Детелина Николова обясни, че Общината не може да се меси в работата на Фондацията и да влияе на волята на дарителя.

Фондацията сама формулира критериите си за помощи и одобрява или не одобрява подадените молби. Кметът обеща, че на предстоящата сесия на Общинския съвет ще внесе докладна записка.

За освобождаване от данък сгради, такса смет за годината са имотите, които са изцяло разрушени, и онези, които са негодни за обитаване.


ДАНС разби престъпна група за производство на наркотици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296371

ДАНС осъществи специализирана операция по пресичане на незаконно производство и разпространение на наркотици, съобщиха от агенцията.
Акцията е извършена на 5 септември на територията на к.к. Слънчев бряг и под ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас.
Иззети са 30 гр кокаин, 800 гр изсушен канабис, 500 гр зелена листна маса канабис, ДАНС осъществи специализирана операция по пресичане на незаконно производство и разпространение на наркотици, съобщиха от агенцията. Акцията е извършена на 5 септември на територията на к.к. Слънчев бряг и под ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас. Иззети са 30 гр кокаин, 800 гр изсушен канабис, 500 гр зелена листна маса канабис,

Samsung се подиграва на Apple в нова серия реклами

http://www.cross.bg/apple-samsung-novite-1429773.html

/КРОСС/ Samsung със сигурност са следили с внимание събитието на Apple, на което компанията представи новите модели iPhone 6 и първия си умен часовник, тъй като вече са готови с няколко реклами, атакуващи директно американците. Samsung изчака само ден след премиерата на новите модели iPhone, за да пусне цяла поредица клипове с шеги на гърба на Apple. Видеата са под шапката на "It doesn't take a Genius" и са ясна препратка към хората със сини фланелки в магазините на Apple, които осигуряват техническа помощ за клиентите и са наричани Гении (Geniuses). В една от рекламите от южнокорейската компания заявяват, че големите смартфони не са екстравагантност, а нещо, което потребителите наистина желаят. Един от клиповете обръща внимание на проблемите с живото предаване, а друг е насочен към часовника на Apple. Любопитното е, че само преди седмица корейците излъчваха своето Unpacked събитие онлайн, на което представиха умен часовник и смартфон с по-голям екран. Видео можете да видите тук.

ДАНС разби престъпна група за производство и разпространение на наркотици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296328

ДАНС осъществи специализирана операция по пресичане на незаконно производство и разпространение на наркотици, съобщиха от агенцията.
Акцията е извършена на 5 септември на територията на к.к. Слънчев бряг и под ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас.
Иззети са 30 гр кокаин, 800 гр изсушен канабис, 500 гр зелена листна маса канабис, ДАНС осъществи специализирана операция по пресичане на незаконно производство и разпространение на наркотици, съобщиха от агенцията. Акцията е извършена на 5 септември на територията на к.к. Слънчев бряг и под ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас. Иззети са 30 гр кокаин, 800 гр изсушен канабис, 500 гр зелена листна маса канабис,

Путин нареди внезапна проверка на източните войски

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-naredi-vnezapna-proverka-na-iztochnite-vojski-6022089

Президентът е поръчал и проверка на редица министерства и ведомства и техните подведомствени структури

В Ботаническата градина в Балчик расте жив "хотел" за мравки

http://pik.bg/в-ботаническата-градина-в-балчик-расте-жив-хотел-за-мравки-news224142.html

В Ботаническата градина в Балчик расте жив "хотел" за мравки

В Университетската ботаническа градина в Балчик расте жив "хотел" за мравки, съобщиха от парка за атракцията. Растението Myrmecodia, познато като Мравуняк, приютява дребните насекоми в родината си - тропическите гори на Югоизточна Азия. В  тропическата оранжерия на парка в Балчик обаче мравки не се намират и растението се отглежда в обичайна среда на много влага, върху дървесен субстрат и на сянка, поясни Десислав Димитров, куратор на растителна колекция и хербариум в Ботаническата градина, предаде БТА.

Мравунякът има удебелено в основата си стъбло, като образува т. нар. каудекс с многобройни галерии - обиталище на колониите насекоми. В гората живият "хотел" е един от примерите за симбиоза - брани мравките от хищници с бодливото си стъбло, а насекомите доставят на растението хранителни вещества като оставят своите отпадъци в тунелите на каудекса, поясняват ботаниците. В тропическата оранжерия в Балчик очакват Мравунякът да цъфне с малки бели цветчета.

Единственият екземпляр е израснал в парка от семена, получени чрез научен обмен с други ботанически градини, каза Десислав Димитров. Любителите градинари също могат да прихванат екзотичното растение само от семена, които в природата "доставят" птици и мравки.

Сръбският вътрешен министър не знае Цветан Василев да се укрива там

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/11/2378466_srubskiiat_vutreshen_ministur_ne_znae_cvetan_vasilev/?ref=rss


Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович няма информации мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев да се укрива в Сърбия. Същевременно сръбски медии съобщават, че той е бил видян в Парачин, където е и стъкларският му завод, предава радио b92, цитирано от агенция "Фокус".

Информацията, че Василев, за когото има издадена европейска заповед за арест, е в Сърбия, се появи от адвоката му Константин Симеонов в понеделник. Пред ТВ 7 той обяви, че...

Ето в коя държава висшето образование е най-скъпо

http://econ.bg/Новини/Ето-в-коя-държава-висшето-образование-е-най-скъпо_l.a_i.566711_at.1.html

Австралия е най-скъпата страна за чуждестранните студенти, изпреварвайки по този показател Сингапур и САЩ, установи проучване, цитирано от AFP....

Безобразие! Отказаха работа на 25-годишен мъж от Кърджали, не знаел турски

http://pik.bg/безобразие-отказаха-работа-на-25-годишен-мъж-от-кърджали-не-знаел-турски-news224137.html

Безобразие! Отказаха работа на 25-годишен мъж от Кърджали, не знаел турски

25-годишен кърджалиец не бил приет на работа в „Теклас България", защото не знае турски език. Това обяви пред Би Ти Ви майката на младежа.Големият й син подал документи за работа във фабриката, но му било отговорено, че няма шанс, защото не владее турски език. Участничката в телевизионната анкета сподели, че същият проблем срещнала и дъщеря й, която искала да започне работа като продавачка.

Темата бе пренесена в телевизионния дебат, в който участваха 7 от 137-те кандидати за депутати. Друга кърджалийка пък сподели пред камерите, че почукала на врата в Общинска администрация, а отвътре глас я поканил с думата „Буюрун". След като служителят се поокопитил, казал „Заповядайте". „Не искам в Общината да говорят на „ефенди" и „буюрун", категорична бе възрастната дама. Кърджалиец реагира, че това не е вярно и че в Администрацията работят 50 % турци и 50 % България.

Кандидатът на АБВ предложи както има изпит за владеене на български език при прием на 7-класници, същият тест да бъде въведен и при назначаване на работа.

В дебата се включи и кметът на Кърджали Хасан Азис, който предупреди, че партията, която тръгва от тази плоскост към изборите, само ще загуби и ще помогне за ДПС. Той нарече „елементарен" въпроса дали в Кърджали трябва да се владее турски език, за да се постъпи на работа. Според него задаващият такъв въпрос демонстрирал неуважение към жителите на Кърджали. „Няма критерий за задължително владеене на турски език", заяви още кметът.

Регионалното министерство си направи е-регистър за по-добра връзка с хората

http://econ.bg/Новини/Регионалното-министерство-си-направи-е-регистър-за-по-добра-връзка-с-хората_l.a_i.566710_at.1.html

Министерството на регионалното развитие представи разработения електронен регистър на заинтересованите групи и инструменти за промотиране на...

Императори са идвали у нас на СПА, а сега минералната вода изтича

http://offnews.bg/news/n_1/n_387070.html

В търсенето на ресурс за културно-исторически туризъм вече посочих огромните възможности на древните крепости, езически и християнски църкви и манастири. Повикът „всяко селище да възстанови и използува своята древна крепост, църква и манастир” тече неумолимо и примерите са повече от добри. Посочих, че на свой ред държавата - чрез проектираното от ГЕРБ министерство на туризма, трябва да насочи оскъдния си ресурс върху столиците на древна България, които имат далеч по-мащабни останки от паметници, отколкото малките селски крепости. Но има още една възможност в това направление, която съчетава два вида туризъм – СПА и исторически. Малко е известно, че в България има 200 места, в които бликат минерални извори. Малко е известно, че те са били открити още от древните траки и чрез тях - усвоени от римляните, византийците, средновековните българи и накрая - от османлиите. Малко известно е, че край изворите възникват големи селища, а доходите от древния СПА-туризъм са позволявали да бъдат издигани далеч по-монументални строежи, отколкото в аналогични по размери древни селища. Макар сега в руини с малко реставрационни усилия те могат да привличт много туристи, които при това ще лекуват и болежките си тач - водите продължават да си текат и даже тук-там се използуват. Къде са тези места? Навсякъде по българската земя: Варна, Бургас (Акве Калиде), Хисар (Диоклецианопол), София (Сердика), Кюстендил (Пауталия), гр. Сандански, Петрич, Никополис ад Нестум (с. Огняново), Велинград (Цепина) и т.н. и т.н. Списъкът, както казах, съдържа над 200 места. Развалините на древните градове и градчета край тях са импозантни. В Хисар е най-добре запазената римска крепост в България. Във Варна - най-добре запазената римска баня в Европа. Височината на руините й е 22 метра. Няма друга антична сграда, запазена на такава височина. Единствената напълно запазена средновековна българска крепост – Лютица, е край квартал ”Лъджа” /Баня/ в Ивайловград. И трите обекта са напълно зарязани днес и се рушат. А биха могли да бъдат печатници за пари. И то 12 месеца в годината. Съчетанието СПА + културен туризъм има редкия шанс да бъде рекламирано чрез писанията на добре познати по цял свят антични и средновековни хронисти, императори. Знае се, че император Диоклециан при едно посещение в Пловдив почти умирал от страшни ревматични болки. Занесли го в баните в Хисар и след седмица лечение императорът бил като нов. За благодарност изградил крепостни стени на града. Абсолютно същото съобщава древният хронист Прокопий за император Юстиниан Велики, който пък изградил крепостни стени около баните в Бургас. Сюлейман Великолепни пък построил там луксозна баня. А през 586 г. аварският хаган, оттегляйки се зад Дунав, разрушил всички превзети крепости в региона. Но без крепостта и сградите на Бургаските бани. Жените от харема му, които се плацикали три години там, се хвърлили да го молят да не разрушава мястото, където са излекували всичките си женски болежки. Понякога баните в българските земи свършвали зле за враговете на България. Император Константин Погонат, при похода срещу кан Аспарух през 680 г., напуснал войската в делтата на Дунав и тръгнал да лекува подагра на Бургаските бани. Войската му се паникьосала и българите я разгромили. В резултат – появила се Българската държава. Кралят на Солун - Бонифаций Монфератски, през 1206 г. се лекувал на минералната баня край Златоград. Като се излекувал, гърците го помолили да накаже българския граничен отряд в Златоград – тормозели ги били. Бонифаций тръгнал към града, но попаднал в засада и бил убит от граничарите ни. Осолената му глава била изпратена на цар Калоян в Търново. Но най-интересният случай е от баните на Скаптопара (днес Благоевград). Огромен надпис, открит отдавна, съдържа не помпозни декларации за строителство или надгробни дитирамби за починалия, както обикновено, а... оплакване на местните жители до император Гордиан. Те се жалвали, че дават квартири под наем на лекуващите се в минералните бани, идващи от цялата империя, но в последно време някои държавни чиновници „забравяли“ да си плащат, че и отгоре на всичко се хранили безплатно на трапезата на хазяите. Любопитно е, че скаптопаренци използвали „връзки”, за да стигне жалбата им до императора. Един от младите им съграждани (или съселяни – не е ясен статутът на Скаптопара) отбивал военната си служба в императорската гвардия. Гордиан издал указ държавните чиновници да си плащат всичко иначе щели да се запознаят с гладни лъвове, тигри и мечки на най-близкия амфитеатър. Всичко това било изчукано на каменна плоча, монтирана на входа на градчето. И така ресурсът е налице – лечебна минерална вода и забележителни културно-исторически паметници. Легенди и предания за реклама – в изобилие. На ход е бъдещото министерство на туризма.

Доц. Пламен Попиванов: При добър контрол на диабета може да живеете повече от "здравите"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295479

Доц. Пламен Попиванов е ендокринолог с над 30-годишен опит в лечението на захарния диабет.


- Доц. Попиванов, почти няма човек, чийто познат или роднина да не е застигнат от диабета. Кои са причините за нарастването на броя на пациентите?
- Нарастване на броя на диабетиците се наблюдава в целия свят, не само в България. То се дължи на няколко Доц. Пламен Попиванов е ендокринолог с над 30-годишен опит в лечението на захарния диабет. - Доц. Попиванов, почти няма човек, чийто познат или роднина да не е застигнат от диабета. Кои са причините за нарастването на броя на пациентите? - Нарастване на броя на диабетиците се наблюдава в целия свят, не само в България. То се дължи на няколко

Жители на "Аспарухово" канят кмета Иван Портних на утрешния протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=263781

Жителите на Аспарухово канят кмета Иван Портних на утрешния протест от 18 ч. пред сградата на районното кметство. Те очакват да поеме ангажимент пред гражданите, че такъв комплекс от социален тип няма да бъде строен на територията на техния район.

Германия се включва в битката с "Ислямска държава"

http://europe.actualno.com/Germanija-se-vkluchva-v-bitkata-s-Isljamska-dyrjava-news_49441.html

Германия ще участва в изработването на международна стратегия срещу групировката "Ислямска държава", предаде БГНЕС. Това обяви в Бундестага външният министър Франк-Валтер Щайнмайер в Бунд...

С 1/3 се е увеличило обезлесяването на Амазония

http://climate.actualno.com/S-13-se-e-uvelichilo-obezlesjavaneto-na-Amazonija-news_49443.html

Обезлесяването на Амазонския басейн се е увеличило с 29процента в периода 2012-2013 година, установи официално проучване, основано на спътникови снимки, съобщава Франс прес. По данни на Националния и...

Поне десет нелегално пристигнали бежанци се издирват в Каварненско

http://society.actualno.com/Pone-deset-nelegalno-pristignali-bejanci-se-izdirvat-v-Kavarnensko--news_49442.html

След като близо до Каварна бяха открити и задържани 19 бежанци, стана ясно, че още поне десет се издирват. 'Открихме още двама до село Свети Никола, издирват се десетина", заяви кметът на Каварна...

Омбудсманът: БНБ шикалкави за КТБ

http://politics.actualno.com/Ombudsmanyt-BNB-shikalkavi-za-KTB-news_49444.html

Твърде дълго продължи сагата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това мнение изрази националният омбудсман Константин Пенчев пред БНР. Най-сетне трябва да се намери институция, която да сложи кра...

Ани Ленъкс приключва музикалната си кариера

http://showbusiness.actualno.com/Ani-Lenyks-prikluchva-muzikalnata-si-kariera-news_49447.html

Ани Ленъкс, известна в цял свят като основател и член на "Юритмикс", е решила да сложи край на творческата си кариера. Това шотландката твърди пред в. "Дейли мирър". По думите на ...

Местан поздрави Кристалина

http://politics.actualno.com/Mestan-pozdravi-Kristalina-news_49448.html

Поздравявам ви за гласуваното високо доверие да управлявате бюджета на Европейската комисия, като едновременно с това сте и неин заместник-председател. ДПС цени във вашата позиция признание за Б...

Над 88 000 литра моторно масло без документи разкриха във Варна

http://www.cross.bg/maslo-varna-slyzhiteli-1429771.html

/КРОСС/ Над 88 000 литра моторно масло без документи задържаха служители на Митница Варна. Склад на софийска фирма на територията на Митница Варна е селектиран за проверка по метода „анализ на риска" от служители на отдел „Митническо разузнаване и разследване". Веднага е сформирана мобилна група за контрол и наблюдение, включваща служители на отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Варна, мобилна митническа група към Централното митническо управление и „Гранична полиция". Извършени са контролни действия, при които се установява наличието на над 88 000 литра моторно масло без документи, удостоверяващи заплащането на акциз. Незаплатеният акциз е в размер над 57 000 лв. Моторното масло е задържано. От него са взети проби за анализ в Централната митническа лаборатория. След получаването на резултатите от анализа ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение.  

ЕС въвежда нови санкции срещу руски банки, оръжейни и енергийни компании

http://www.mediapool.bg/es-vavezhda-novi-sanktsii-sreshtu-ruski-banki-orazheini-i-energiyni-kompanii-news224721.html

Новите санкции срещу Русия ще влязат в действие в петък, след като европейските лидери стигнаха до споразумение, потвърди председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Тoй уточни, че ЕС ще може да отмени санкциите след оценка на напредъка по прилагането на мирния план в Украйна, като оценката ще бъде направена до края на септември.   Малко по-рано говорител на британския премиер Дейвид Камерън съобщи, че съгласието е било постигнато в конферентен телефонен разговор с няколко европейски лидери - председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци   Санкциите влизат в сила, когато се публикуват в Официалния вестник на Европейската комисия.   ЕС наложи няколко пакета санкции на Русия заради действията й в Украйна. Властите в Киев и проруските сепаратисти в източната част на страната сключиха в петък споразумение за прекратяване на огъня, което като цяло се спазва.   Новите икономически санкции на ЕС срещу Русия забраняват финансирането на дълга на три големи руски компании от сектора на отбраната и на три други компании от енергийния отрасъл, посочи Европейският съвет, цитиран от Франс прес.   Според европейски източник забраната може би ще визира петролните компании "Роснефт" и "Транснефт", както и петролния клон на газовия гигант "Газпром".   Санкции се въвеждат и срещу пет държавни банки. Европейски граждани и компании няма да могат повече да предоставят заеми на тези пет големи руски банки, държавна собственост, уточни Европейският съвет.   Европейският съвет съобщава и за въведени санкции срещу 24 физически лица. На тях се налага забрана за пътуване в ЕС и замразяване на авоарите. Тези хора са замесени в действия срещу териториалната цялост на Украйна. Сред тях са и нови ръководни фигури на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, членове на ръководството на Крим, както и руски олигарси и политици, посочва Европейският съвет.   Санкциите ще засегнат и проекти в областта на петролодобива. Според санкциите няма да бъдат предоставяни услугите, необходими за проучването на петролни находища в Арктика, за дълбоководното проучване на петролни находища и за проекти в областта на шистовия петрол.   На този фон Москва обяви, че вторият пакет ответни мерки на Русия срещу западните санкции е готов, но "все пак се надява, че здравият разум ще победи и тези мерки няма да бъдат необходими".   Андрей Белоусов, помощник на президента Путин, съобщи, че вторият пакет може да ограничи вноса на автомобили и някои стоки на леката промишленост.   "Има цяла редица неселскостопански стоки, където нашите (най-вече европейски) партньори зависят повече от Русия, отколкото Русия от тях. Това се отнася, например, за вноса на автомобили, най-вече употребявани автомобили, някои видове стоки на леката промишленост, които можем да произвеждаме и сами. Не всички, някои видове облекло", посочи помощникът на Путин.

Новите европейски санкции срещу Русия влизат в сила в петък

http://www.mediapool.bg/novite-evropeiski-sanktsii-sreshtu-rusiya-vlizat-v-sila-v-petak-news224721.html

Новите санкции срещу Русия ще влязат в действие в петък, след като европейските лидери стигнаха до споразумение, потвърди председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Тoй уточни, че ЕС ще може да отмени санкциите след оценка на напредъка по прилагането на мирния план в Украйна, като оценката ще бъде направена до края на септември.   Малко по-рано говорител на британския премиер Дейвид Камерън съобщи, че съгласието е било постигнато в конферентен телефонен разговор с няколко европейски лидери - председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци   Санкциите влизат в сила, когато се публикуват в Официалния вестник на Европейската комисия.   ЕС наложи няколко пакета санкции на Русия заради действията й в Украйна. Властите в Киев и проруските сепаратисти в източната част на страната сключиха в петък споразумение за прекратяване на огъня, което като цяло се спазва.   Новите икономически санкции на ЕС срещу Русия забраняват финансирането на дълга на три големи руски компании от сектора на отбраната и на три други компании от енергийния отрасъл, посочи Европейският съвет, цитиран от Франс прес.   Според европейски източник забраната може би ще визира петролните компании "Роснефт" и "Транснефт", както и петролния клон на газовия гигант "Газпром".   Санкции се въвеждат и срещу пет държавни банки. Европейски граждани и компании няма да могат повече да предоставят заеми на тези пет големи руски банки, държавна собственост, уточни Европейският съвет.   Европейският съвет съобщава и за въведени санкции срещу 24 физически лица. На тях се налага забрана за пътуване в ЕС и замразяване на авоарите. Тези хора са замесени в действия срещу териториалната цялост на Украйна. Сред тях са и нови ръководни фигури на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, членове на ръководството на Крим, както и руски олигарси и политици, посочва Европейският съвет.   Санкциите ще засегнат и проекти в областта на петролодобива. Според санкциите няма да бъдат предоставяни услугите, необходими за проучването на петролни находища в Арктика, за дълбоководното проучване на петролни находища и за проекти в областта на шистовия петрол.   На този фон Москва обяви, че вторият пакет ответни мерки на Русия срещу западните санкции е готов, но "все пак се надява, че здравият разум ще победи и тези мерки няма да бъдат необходими".   Андрей Белоусов, помощник на президента Путин, съобщи, че вторият пакет може да ограничи вноса на автомобили и някои стоки на леката промишленост.   "Има цяла редица неселскостопански стоки, където нашите (най-вече европейски) партньори зависят повече от Русия, отколкото Русия от тях. Това се отнася, например, за вноса на автомобили, най-вече употребявани автомобили, някои видове стоки на леката промишленост, които можем да произвеждаме и сами. Не всички, някои видове облекло", посочи помощникът на Путин.

Новите европейски санкции срещу Русия ще влязат в сила в петък

http://www.mediapool.bg/novite-evropeiski-sanktsii-sreshtu-rusiya-shte-vlyazat-v-sila-v-petak-news224721.html

Новите санкции срещу Русия ще влязат в действие в петък, след като европейските лидери стигнаха до споразумение, потвърди председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Тoй уточни, че ЕС ще може да отмени санкциите след оценка на напредъка по прилагането на мирния план в Украйна, като оценката ще бъде направена до края на септември.   Малко по-рано говорител на британския премиер Дейвид Камерън съобщи, че съгласието е било постигнато в конферентен телефонен разговор с няколко европейски лидери - председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци   Санкциите влизат в сила, когато се публикуват в Официалния вестник на Европейската комисия.   ЕС наложи няколко пакета санкции на Русия заради действията й в Украйна. Властите в Киев и проруските сепаратисти в източната част на страната сключиха в петък споразумение за прекратяване на огъня, което като цяло се спазва.   Новите икономически санкции на ЕС срещу Русия забраняват финансирането на дълга на три големи руски компании от сектора на отбраната и на три други компании от енергийния отрасъл, посочи Европейският съвет, цитиран от Франс прес.   Според европейски източник забраната може би ще визира петролните компании "Роснефт" и "Транснефт", както и петролния клон на газовия гигант "Газпром".   Санкции се въвеждат и срещу пет държавни банки. Европейски граждани и компании няма да могат повече да предоставят заеми на тези пет големи руски банки, държавна собственост, уточни Европейският съвет.   Европейският съвет съобщава и за въведени санкции срещу 24 физически лица. На тях се налага забрана за пътуване в ЕС и замразяване на авоарите. Тези хора са замесени в действия срещу териториалната цялост на Украйна. Сред тях са и нови ръководни фигури на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, членове на ръководството на Крим, както и руски олигарси и политици, посочва Европейският съвет.   Санкциите ще засегнат и проекти в областта на петролодобива. Според санкциите няма да бъдат предоставяни услугите, необходими за проучването на петролни находища в Арктика, за дълбоководното проучване на петролни находища и за проекти в областта на шистовия петрол.   На този фон Москва обяви, че вторият пакет ответни мерки на Русия срещу западните санкции е готов, но "все пак се надява, че здравият разум ще победи и тези мерки няма да бъдат необходими".   Андрей Белоусов, помощник на президента Путин, съобщи, че вторият пакет може да ограничи вноса на автомобили и някои стоки на леката промишленост.   "Има цяла редица неселскостопански стоки, където нашите (най-вече европейски) партньори зависят повече от Русия, отколкото Русия от тях. Това се отнася, например, за вноса на автомобили, най-вече употребявани автомобили, някои видове стоки на леката промишленост, които можем да произвеждаме и сами. Не всички, някои видове облекло", посочи помощникът на Путин.

Новите европейски санкции срещу Русия ще влязат в петък

http://www.mediapool.bg/novite-evropeiski-sanktsii-sreshtu-rusiya-shte-vlyazat-v-petak-news224721.html

Новите санкции срещу Русия ще влязат в действие в петък, след като европейските лидери стигнаха до споразумение, потвърди председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Малко по-рано говорител на британския премиер Дейвид Камерън съобщи за постигнатото съгласие. "Тази сутрин премиерът участва в конферентен телефонен разговор с няколко европейски лидери - председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци. Те обсъдиха санкциите срещу Русия и се съгласиха да продължат напред с прилагането на пакета, който одобриха по-рано тази седмица", заяви говорителят на Камерън, чието име не се съобщава. Санкциите влизат в сила, когато се публикуват в Официалния вестник на Европейската комисия. "Лидерите се съгласиха санкциите да бъдат публикувани до края на седмицата", добави говорителят. По-рано европейски дипломати казаха, че санкциите могат да бъдат публикувани още в петък. ЕС наложи няколко пакета санкции на Русия заради действията й в Украйна. Властите в Киев и проруските сепаратисти в източната част на страната сключиха в петък споразумение за прекратяване на огъня, което като цяло се спазва. Подробности за приетите нови европейски санкции ще станат известни чак след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Смята се, че ограниченията ще са насочени срещу руски държавни петролни компании и банки, стоките с двойна употреба и срещу нови 23 лица в Русия, Украйна и Крим, на които няма да бъде позволено да влизат на територията на ЕС и да ползват авоарите си там. На този фон Москва обяви, че вторият пакет ответни мерки на Русия срещу западните санкции е готов, но "все пак се надява, че здравият разум ще победи и тези мерки няма да бъдат необходими".   Андрей Белоусов, помощник на президента Путин, съобщи, че вторият пакет може да ограничи вноса на автомобили и някои стоки на леката промишленост.   "Има цяла редица неселскостопански стоки, където нашите (най-вече европейски) партньори зависят повече от Русия, отколкото Русия от тях. Това се отнася, например, за вноса на автомобили, най-вече употребявани автомобили, някои видове стоки на леката промишленост, които можем да произвеждаме и сами. Не всички, някои видове облекло", посочи помощникът на Путин.

Новите европейски санкции срещу Русия ще влязат в сила до края на седмицата

http://www.mediapool.bg/novite-evropeiski-sanktsii-sreshtu-rusiya-shte-vlyazat-v-sila-do-kraya-na-sedmitsata-news224721.html

Европейските лидери са се споразумели да продължат с прилагането на пакета от санкции срещу Русия, като въведат мерките до края на седмицата, съобщи Ройтерс, като цитира говорител на британския премиер Дейвид Камерън. "Тази сутрин премиерът участва в конферентен телефонен разговор с няколко европейски лидери - председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци. Те обсъдиха санкциите срещу Русия и се съгласиха да продължат напред с прилагането на пакета, който одобриха по-рано тази седмица", заяви говорителят на Камерън, чието име не се съобщава. Санкциите влизат в сила, когато се публикуват в Официалния вестник на Европейската комисия. "Лидерите се съгласиха санкциите да бъдат публикувани до края на седмицата", добави говорителят. По-рано европейски дипломати казаха, че санкциите могат да бъдат публикувани още в петък. ЕС наложи няколко пакета санкции на Русия заради действията й в Украйна. Властите в Киев и проруските сепаратисти в източната част на страната сключиха в петък споразумение за прекратяване на огъня, което като цяло се спазва. Подробности за приетите нови европейски санкции ще станат известни чак след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Смята се, че ограниченията ще са насочени срещу руски държавни петролни компании и банки, стоките с двойна употреба и срещу нови 23 лица в Русия, Украйна и Крим, на които няма да бъде позволено да влизат на територията на ЕС и да ползват авоарите си там.

Продължават преговорите в ЕС за новите санкции срещу Русия

http://www.mediapool.bg/prodalzhavat-pregovorite-v-es-za-novite-sanktsii-sreshtu-rusiya-news224721.html

Съветът на ЕС ще въведе в действие новия пакет със санкции срещу Русия в петък. Наказателните мерки обаче може да бъдат отменени поетапно в зависимост от развитието на ситуацията в Източна Украйна. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на европейски дипломатически източник. ЕС наложи няколко пакета санкции на Русия заради действията й в Украйна. Властите в Киев и проруските сепаратисти в източната част на страната сключиха в петък споразумение за прекратяване на огъня, което като цяло се спазва. След като на две заседания през последните три дни посланиците на страните членки на Европейския съюз в Брюксел не успяха да постигнат съгласие за прилагането на санкциите срещу Русия заради действията й в Украйна, в сряда те продължат дискусията си, отбелязва Франс прес. Подробности за приетите нови европейски санкции ще станат известни чак след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Смята се, че ограниченията ще са насочени срещу руски държавни петролни компании и банки, стоките с двойна употреба и срещу нови 23 лица в Русия, Украйна и Крим, на които няма да бъде позволено да влизат на територията на ЕС и да ползват авоарите си там.

Сръбски медии твърдят, че Цветан Василев е в страната им. Институциите отричат

http://www.cross.bg/vasilev-parachin-tzvetan-1429772.html

/КРОСС/Цветан Василев най-вероятно се укрива в Парачин, предаде сръбското радио b92. Медии твърдели, че Василев бил забелязан в Парачин, където притежава стъкларски завод. Вчера министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович заяви, че няма информация българският банкер да се укрива в Сърбия, както твърди пък адвокатът му. Вчера белградският вестник "Блиц" цитира работници от фабриката, според които преди десет дни Василев е бил в Парачин. „Никой до този момент не ми е поставил този въпрос, нито ме е информирал за това", категоричен беше обаче сръбският вътрешен министър. Той добави, че ако някое лице се намира на списъка на Интерпол за издирване, сръбското министерство ще си сътрудничи с институциите. „Ние ще изпълним задълженията, които имаме във връзка със споразумението, което Сърбия е подписала и ратифицирала". Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е в списъка на Интерпол за издирване. Вчера Тити Папазов обеща, че ще помогне за връщането на Цветан Василев в България катопосочи, че това може да се случи до 24 часа.      

Джаз музиканти вадели хора от водния ад край Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296341

Музикатите от джаз групапа OPEN SOURCE TRIO Момчил Атанасов от Самоков, Юри Ибо Кая Шеве от Германия и Райлеймон Обри Жосиемар Томас Жанга от Кюрасао, автономни Холандски Антилски острови, са другите трима, спсявали хора от водния ад край Бургас в нощта на 6 септември.
Смелите момчета, за които споменаха другите трима спасители, Музикатите от джаз групапа OPEN SOURCE TRIO Момчил Атанасов от Самоков, Юри Ибо Кая Шеве от Германия и Райлеймон Обри Жосиемар Томас Жанга от Кюрасао, автономни Холандски Антилски острови, са другите трима, спсявали хора от водния ад край Бургас в нощта на 6 септември. Смелите момчета, за които споменаха другите трима спасители,

Столичната библиотека разширява електронните си услуги

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/11/2378438_stolichnata_biblioteka_razshiriava_elektronnite_si/?ref=rss


От няколко дни Столичната библиотека има нов информационен център в интернет, който може да се ползва и през мобилни устройства. Благодарение на него читателите не само могат да търсят книги в каталога й, но да ги резервират и да поръчат в кой клон на библиотеката да ги получат, разказа пред "Дневник" управителят на фирмата, създала центъра Никола Бажлеков. Търсенето е възможно и без регистрация в библиотеката, но засега още не можеш да си поръчаш читателска карта онлайн.

Новият...

Столична библиотека разширява електронните си услуги

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/11/2378438_stolichna_biblioteka_razshiriava_elektronnite_si_uslugi/?ref=rss


От няколко дни Столична библиотека има нов информационен център в интернет, който може да се ползва и през мобилни устройства. Благодарение на него читателите не само могат да търсят книги в каталога й, но да ги резервират и да поръчат в кой клон на библиотеката да ги получат, разказа пред "Дневник" управителят на фирмата, създала центъра Никола Блажев. Търсенето е възможно и без регистрация в библиотеката, но засега още не можеш да си поръчаш читателска карта онлайн.

Новият уебсайт...

Кание Уест припадна след концерт

http://www.cross.bg/yest-kanie-kontzert-1429769.html

/КРОСС/ Американският рапър Кание Уест е бил настанен в австралийска болница, след като припаднал по време на баскетболен мач, който играел с приятели, пише TMZ. Вчера той имал концерт в града и след изпълнението си е започнал да се оплаква от главоболие. Лекарите прегледали Уест и го изписали. Няма обаче официален коментар за здравословното му състояние.    

Новият областен управител на Разград д-р Илиян Драмалиев встъпи в длъжност

http://pik.bg/новият-областен-управител-на-разград-д-р-илиян-драмалиев-встъпи-в-длъжност-news224136.html

Новият областен управител на Разград д-р Илиян Драмалиев встъпи в длъжност

Новият областен управител на Разград д-р Илиян Драмалиев встъпи в длъжност. Това стана в присъствието на зам.-областните управители Иван Борисов и Севгин Шукри. Досегашният управител Стоян Ненчев предаде символично поста и му връчи печата на областната администрация, и ключовете от кабинета. Д-р Драмалиев обеща да се старае с дейността си да допринесе за по-доброто развитие на област Разград, както и за решаването на наболели въпроси.

Той подчерта, че основната му цел сега ще бъде провеждането на спокойни, честни и почтени избори. Той сподели, че след 1991 година не е членувал в нито една партия, не дели хората по партийна принадлежност и има приятели във всички политически сили. Смятам, че екипът, с който ще работя ще е същият, към момента не са наложителни промени, допълни той. От своя страна Стоян Ненчев пожела успех на своя наследник и отбеляза, че с опита си като административен ръководител д-р Драмалиев бързо ще навлезе във всички аспекти на работата си.

Наред с това да бъдат осигурени нормални и законоосъобразни избори новият областен управител има и цял комплекс от други задачи и проблеми, с които той ще трябва да се справи, подпомаган от експертите, коментира Ненчев. Д-р Илиян Драмалиев бе назначен на поста с решение на Министерския съвет от 10 септември. Той е ветеринарен лекар по професия, завършил Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Досега бе началник отдел "Контрол на храните" при Областна дирекция по безопасност на храните.

Ръководството на ОДМВР- София отчете резултатите от дейността на дирекцията за осемте месеца на 2014 година

http://press.mvr.bg/NEWS/news140911_04.htm

Директорът на областната дирекция представи и предприетите мерки във връзка с гарантирането на сигурността и опазването на обществения ред при подготовката и провеждането на парламентарните избори

Завод за отпадъци в Дания се превърна в градска забележителност

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/09/11/2378294_zavod_za_otpaduci_v_daniia_se_prevurna_v_gradska/?ref=rss


Нов завод за отпадъци, който ще произвежда електричество и топлоенергия при изгарянето на сметта, се превърна в истинска забележителност за датския град Роскилде и околностите му. 

Заводът, който е по проект на датския архитект Ерик ван Егераат, беше открит на 2 септември 2014 г. от датския престолонаследник принц Фредерик. В него ще се преработват отпадъците от девет от най-близките до града общини, както и избрани материали от други държави. Сградата е забележителна не само с...

Божинов съди "Спортинг" за 6.5 млн. евро, а "лъвовете" търсят от него 5.5 милиона

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/11/2378437_bojinov_sudi_sporting_za_65_mln_evro_a_luvovete/?ref=rss


Съдебните дела между Валери Божинов и бившия му клуб "Спортинг" продължават с пълна сила, съобщава португалският "Бола".

Според информацията футболистът е завел дело във ФИФА срещу "лисабонските лъвове". Искът на Божинов е за 6.5 млн. евро.

Португалците от своя страна съдят нападателя за 5.5 млн. евро.

"Спортинг" уволни дисциплинарно Божинов преди година. Тогава започнаха и проблемите между двете страни. През зимата нападателят премина в "Левски", а малко след...

"Челси" се включва в битката за Роналдо с 60 млн. паунда

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/11/2378464_chelsi_se_vkljuchva_v_bitkata_za_ronaldo_s_60_mln/?ref=rss


Лидерът във Висшата лига "Челси" е на път да се включи в битката за подписа на Кристиано Роналдо, пише "Експрес".

В последните дни звездата на "Реал" (Мадрид) се свърза все повече със завръщане в "Манчестър юнайтед".

Наскоро португалският национал заяви колко обича "червените дяволи" и как иска някой ден да се върне на "Олд Трафорд".

Според слуховете "Юнайтед" е готов да отдели до 60 млн. паунда през следващото лято в опит да си върне Роналдо. Клубът обмислял да...

Станка Златева губи четвъртфинал на световното, остава надеждата за бронз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296323

Голямата надежда на България за златно отличие Станка Златева загуби на четвъртфиналите в категория до 75 килограма на световното първенство по борба в Ташкент (Узбекистан). Петкратната световна и шесткратна европейска шампионка Златева загуби драматично с 3:6 точки от Бурмаа Очирбат (Монголия). Българката имаше аванс от 3:0 точки минута преди Голямата надежда на България за златно отличие Станка Златева загуби на четвъртфиналите в категория до 75 килограма на световното първенство по борба в Ташкент (Узбекистан). Петкратната световна и шесткратна европейска шампионка Златева загуби драматично с 3:6 точки от Бурмаа Очирбат (Монголия). Българката имаше аванс от 3:0 точки минута преди

Младежкият червен кръст с кампания в подкрепа на приемната грижа

http://pik.bg/младежкият-червен-кръст-с-кампания-в-подкрепа-на-приемната-грижа-news224132.html

Младежкият червен кръст с кампания в подкрепа на приемната грижа

Българският младежки Червен кръст (БМЧК) ще открие утре четвъртата национална информационна кампания в подкрепа на приемната грижа "Всички имаме грижата", съобщиха от организацията, цитирани от БТА.

През тази година инициативата ще обхване 76 общини в 25 области в страната и в нея ще участват повече от 680 доброволци.

Червенокръстката организация ще подкрепи усилията на професионалистите в областта на грижата за деца в риск да бъдат намерени подходящи семейства за децата, които поради различни причини не могат да живеят със собствените си родители. Началото на кампанията ще бъде обявено от 10.30 ч. в столичната галерия "Сохо" на ул. "Искър"4.

EVN Топлофикация започва подготовка за новия отоплителен сезон

http://www.cross.bg/telefon-dryzhestvoto-sezon-1429767.html

/КРОСС/ EVN България Топлофикация уведомява, че дружеството започва подготовка за новия отоплителен сезон 2014/2015 г. В тази връзка е необходимо плановите ремонти, които се извършват от живущите по вътрешните отоплителни инсталации (ВОИ) в сградите да бъдат приключени до 1 октомври 2014 г. След тази дата дружеството ще започне преминаване към поетапно запълване на вътрешните отоплителни инсталации (ВОИ), като за целта радиаторните вентили следва да бъдат отворени напълно. Това ще позволи ефективно обезвъздушаване на отоплителните тела и по-качествено отопление след старта на отоплителния сезон. В случай на продължаващи ремонтни дейности, умоляваме клиентите да ни информират с поставяне на съобщение на вратата на абонатната станция в сградата или чрез обаждане на денонощен телефон 0700 1 7777. Готовността за запълване на ВОИ след приключването на ремонта се декларира в EVN Офис чрез подаване на заявление, подписано от упълномощеното лице. Допълнителна информация клиентите могат да получат в денонощния телефонен център на дружеството. ЕVN БългарияТелефонен център 24 часа в денонощието0700 1 0007 - телефон при липса на захранване 0700 1 7777 - телефон за обща информация и справки0700 1 0207 - телефон за автоматична проверка на сметкаеmail: info@evn.bgwww.evn.bg  

Община Добрич освобождава от данъци най-пострадалите от наводнението

http://www.cross.bg/fondatziyata-molbi-danutzi-1429770.html

/КРОСС/Община Добрич ще освободи от данъци за тази година пострадалите от наводнението, чиито къщи са разрушени или негодни за обитаване. След сигнали и жалби на граждани от днес в специална кутия в кметството се събират нови молби за финансови помощи, предоставени от фондация "Помощ за благотворителност", тъй като стана ясно, че пострадалите не познават критериите на Фондацията. На среща с пострадали от наводненията кметът Детелина Николова обясни, че Общината не може да се меси в работата на Фондацията и да влияе на волята на дарителя. Фондацията сама формулира критериите си за помощи и одобрява и неодобрява подадените молби. Кметът обеща, че на предстоящата сесия на Общинския съвет ще внесе докладна записка. За освобождаване от данък сгради, такса смет за годината са имотите, които са изцяло разрушени, и онези, които са негодни за обитаване.      

Майката на Шарков: Подозирам, че Светлозар Лазаров е виновен за убийството на сина ми, отстранете го

http://frognews.bg/news_76021/

Майката на убития командос Емил Шарков- Ваня Петкова подозира, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и командирът на СОБТ Георги Гайков носят пряка вина за смъртта на сина й при злополучната акция в Лясковец. Както Фрог съобщи вчера почернената жена е пуснала молба-жалба до всички възможни инстанции с искане отново да се разследват причините за трагичния инцидент.

Сидеров: Бургас се управлява от феодалите Николов и Симеонов

http://pik.bg/сидеров-бургас-се-управлява-от-феодалите-николов-и-симеонов-news224127.html

Сидеров: Бургас се управлява от феодалите Николов и Симеонов

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров заяви от студиото на ТВ „Алфа“ в Бургас, че продължават срещите със симпатизанти  и членове на партията в областта. Той подчерта, че Бургас е един феодален град, който се управлява от кмета на ГЕРБ Димитър Николов в симбиоза с НФСБ. Димитър Николов е в бизнес симбиоза с Валери Симеонов.

„Тези двама местни феодали играят комбина“, добави Сидеров. Той цитира местната преса, в която се поместени хвалби към кмета Николов, затова, че иска да изтегли 21 млн.лв заем от държавата, защото парите на общината са запорирани в КТБ. „Сега става ли ви ясно чия беше КТБ? Тя беше на ГЕРБ, защото една от най-големите общини в България, ръководена от Димитър Николов кмет на ГЕРБ и то вече втори мандат, си държала парите в КТБ.

Тази банка просперира, стана много мощна и  натрупа големи капитали и си увеличи рязко активите по време на управлението на ГЕРБ. Ето сега става ясно с чии пари. С парите на общините, които са в герберски ръце. Те от кого се командваха? От Бойко Борисов. Значи КТБ и Бойко Борисов са просто част от  една и съща верига“, добави Сидеров. Лидерът на АТАКА посъветва главния прокурор да насочи своето внимание към Бойко Борисов и подопечните му кметове, защото може би оттам ще излезе следа какво е ставало в КТБ и какви пари са влизали  и излизали.

Сидеров изрази възмущение от решението на общинския съвет в Бургас, с което  са отпуснати по 6000 лв на семействата на загиналите при наводнението в града. Лидерът на АТАКА  припомни, че те са загинали заради нехайството на Димитър Николов. „Е, скъса ви се от сърцето бе, Димитър Николов и твоето обкръжение. Скъсаха ви се от сърцето тези 6000 лв. Смятате ли, че могат 6000лв. да помогнат на семейството на загинал човек с роднини  и близки? Те само за погребението не знам дали ще стигнат. Това е една подигравка от страна на кмета на Бургас Николов и общинските съветници, които са гласували това решение“, добави Сидеров.

Лидерът на националистите обърна внимание, че при гласуване на решението за взимане на заем, нито един от общинските съветници не е бил против. Той припомни, че бургаската община има над 60 млн.лв задължения, а сега ще натрупа още 20 млн, които хората на Бургас ще плащат. „А кметът Димитър Николов ще става все по-богат, неговият съратник  Валери Симеонов – Балевски ще става все по-богат.  И двамата ще се подкрепят и за напред в управлението, което подготвят ГЕРБ плюс реформатори, плюс ВМРО, плюс НФСБ. Това управление се подготвя за страната, в Бургас то се прилага на дело в момента.

От тези съветници, които присъстват в общинския съвет, нито един не  е бил против да се вземе заем, т.е. всички са били за това да бъдат натоварени бургазлии с още тегоби, с още плащания. Нито един от съветниците на ГЕРБ, на НФСБ не е казал, че е против, т.е. те одобряват вие бургазлии да бъдете натоварени с още данъци. АТАКА няма съветници в бургаския общински съвет и поради тази причина няма как  да се противопостави на това недобро решение, което  е взето под давлението на кмета Николов“, добави Сидеров. Той заяви, че в Бургас АТАКА няма съветници, защото структурите на партията са разбити от лицето Симеонов – Балевски в периода, който той  е бил председател на общинския съвет в Бургас.

Лидерът на АТАКА припомни, че тогава първото нещо, което Симеонов е направил е било да си купи парцел в съдружие с Димитър Николов, който му  е помогнал да направи тази сделка.  След това е прокарал няколко незаконни трасета за доставка на кабелна телевизия. „И всичко това беше основната му дейност. Дейността му беше да притиска кметове по места, за да си прокарва незаконните трасета, да си прави далаверата и тотално разбиваше структурите на АТАКА там, където имахме хора. А ние имахме сериозни, много убедени хора. Той буквално ги разгони и все още нашите представители плачат за този погром, тъй като Симеонов-Балевски е действал абсолютно безскрупулно, дървеняшки, просташки и  фелдфебелски“, добави Сидеров и подчерта, че има много за възстановяване, но нещата вървят добре.

Сидеров заяви, че в съдружие с ГЕРБ Симеонов – Балевски се е опитал да доразбие структурите на АТАКА. „Той мразеше тези хора, с които аз правех структури, ненавиждаше ги, презираше ги и не можеше да издържи и 10 минути с тях. Бягаше, псуваше ги и после ме обвиняваше, че аз съм им отдавал прекалено много време. Те били някакви абсолютни нещастници и не трябвало да им се обръща внимание. Та това е отношението на този хиперпатриот, който сега е тръгнал да превзема патриотичната ниша. Той на практика презира вас уважаеми българи, уважаеми бургазлии и сънародници, водейки се патриот. Него го интересува само далаверата“, добави Сидеров и подчерта, че далаверата в Бургас е голяма.

Лидерът на АТАКА коментира и помощта, която кандидат-депутати на ГЕРБ оказват на пострадалите и я определи като пиар акция и цинизъм. „Забележете огромния цинизъм на политическия партньор на НФСБ ГЕРБ. Кандидат-депутати отиват с лопати и ръкавици да помагат. Какво ще помогнат? Разбира се това са глупости, нищо не могат да помогнат. Но забележете целия цинизъм, Бойко Борисов им наредил да отидат там и да направят пиар акция. Вместо да предложи  за оставка Димитър Николов, защото основната вина за пороя, за тези щети и в рибарското селище и в другите квартали  и части на Бургас, където пострадаха материално много хора, както и двете жертви, са пряка вина на кмета Димитър Николов. И сега вместо да се занимават прокуратурата и следствието с Димитър Николов, вестниците на Бургас, срещу заплащане разбира се, тръбят на цели страници как кандидат -депутати отишли да помагат. Какво правят всъщност тези кандидат-депутати? Отиват да замазват това, което е направил Димитър Николов“, добави Сидеров.

Той подчерта, че нищо не може да се замаже защото мъртвите няма как да бъдат върнати, щетите няма как да бъдат възстановени, а накрая се подиграват с хората като дават 6000лв за пострадалите. Сидеров подчерта, че Бургас не е най-добрият град за живеене, а най-затъналият и задлъжнелият град. А сега служебното правителство, което е на ГЕРБ ще им отпусне заем за сметка на всички нас, а те после ще тръбят, че в Бургас добре се живее. Сидеров определи това като абсолютна лъжа. 

„Лъжа, измама и феодализъм. И един кмет, който е за съд. И тъй като няколко пъти от трибуната на телевизия „Алфа“ аз сезирам главния прокурор, аз знам, че той има много бързи реакции, да направи нужното – прокурорска проверка и разследване и да подведе под отговорност Димитър Николов, така както трябваше да го направи до момента  и с Иван Портних – другият кмет на ГЕРБ във Варна, който с неговото нехайство причини много повече жертви, отколкото в Бургас. Отне човешки животи. Това се казва непредумишлено убийство, но убийство и се наказва и има текст в закона. По същият начин Димитър Николов трябва да застане на съд и да отговаря за тези две жени, които загинаха на 6 септември.

Това е моето категорично мнение и нищо не може да го опровергае – нито писъка на чайките, нито предизборните дандании, някакви митинги, хора и ръченици, и музика се носи по центъра на Бургас, защото другарят Първанов решил тука да си открие предизборната кампания. За него няма жертви, няма потоп, няма щети. Той е един от основните виновници България да бъде под колониално робство  и да затвори АЕЦ „Козлодуй“ и още много много удари по нашата държава, тъй като беше два мандата президент на България. И сега търси пробив заедно със своето мекотело Ивайло Калфин, този който даде базите на Кондолиза Райс, сега излизат да се правят на някакви загрижени за България или за санкциите срещу Русия. Лъжа и измама. Ето с това се сблъскваме в Бургас сега“, заключи Сидеров.

Обама се зарече "да унищожи напълно" "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=263763

Американският президент Барак Обама обяви, че САЩ ще "унищожат напълно" "Ислямска държава". В реч, посветена на стратегията за борба с ислямистката групировка, която в момента контролира обширни територии в Ирак и Сирия, държавният глава на Америка заяви, че САЩ ще оглавят широка коалиция срещу "Ислямска държава".

Активирането на ген в ключови органи забавя стареенето

http://www.cross.bg/stareeneto-tyalo-aktivirane-1429766.html

/КРОСС/ Учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са успели да удължат живота на плодова муха, активирайки ген, наречен AMPK, пише Gizmag. Изследователите смятат, че откритието може да помогне за забавяне на стареенето и свързаните с него болести и при хората. АМРК (аденозин монофосфат-активирана протеин киназа) е ензим, свързан с метаболизма, който се активира в отговор на ниски нива на клетъчна енергия. Въпреки че ензимът може да се открие в човешкото тяло, обикновено той не се активира в големи количества. Учените са открили, че увеличаването на АМРК в червата на плодова муха увеличава продължителността на живота й с 30 процента - от типичните шест седмици до осем седмици. Най-важното е, че мухата е останала по-дълго време и в добро здраве, като ефектът не е бил ограничен само в органа на активиране. "Доказахме, че когато активираме гена в червата или в нервната система, ефектът на забавяне на стареенето се разпространява извън органа, където е активиран", казва Дейвид Уокър, който е страши автор на изследването. По думите му това означава, че е възможно да се забави стареенето в цялото тяло, включително мозъка, при активиране на гена в органи, които са по-лесно достъпни за манипулции, пише Actualno.  

Майки на украински военни протестираха в Киев

http://www.cross.bg/kiev-voenni-ykrainski-1429768.html

/КРОСС/ В Киев майки и съпруги на украински военни проведоха протестна акция. Те блокирали една от централните улици на украинската столица с искане близките им да бъдат върнати обратно у дома, предаде RT. Протестиращите обясниха, че синовете и съпрузите им са били привикани да служат в батальон, който е бил с предназначение за охраняване на Киев, но цялото подразделение тайно било изпратено в югоизточна Украйна. По някои данни, батальонът през последните три месеца се намира в Луганска област. Както се очаква, представителите на Новорусия и Киев отново ще се опитат да проведат размяна на пленени във формата «36 на 36». Това е трябвало да стане във вторник - сряда, но процесът бе провален по вина на украинската страна. Въпреки всичко за изминалия ден силите на самоотбраната на Донбас са върнали на Киев още 26 военни, от които 20 души са били пленени до Донецк, другите 6 в района на Горловка. Информацията за освобождаването на украинските войници потвърди и президентът на Украйна Петро Порошенко. Общо през тази седмица опълченците, като жест на добра воля, са освободили около 300 украински военни.    

Чествания, паради и манифестации

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/11/2378405_chestvaniia_paradi_i_manifestacii/?ref=rss


"Винаги ми се е струвало, че обожествяването на друго човешко същество е унизяващо предизвикателство спрямо собствената ми личност. Това е някакъв вид смърт." Есето е прочетено по "Дойче веле" през 70-те години на ХХ век. Порталът "Култура" го публикува за първи път с разрешението на © г-н Любен Марков.

Пред мен са купища български вестници, списания и различни публикации от началото на лятото тази година. Върху всяка тяхна страница, корица, притурка, във всяка статия, очерк,...

Путин нареди внезапна проверка на Източния военен окръг

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/11/2378433_putin_naredi_vnezapna_proverka_na_iztochniia_voenen/?ref=rss


Президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви внезапна проверка на бойната готовност на армията от Източния военен окръг, съобщи РБК, позовавайки се на министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Издадена е заповед войниците да бъдат изведени от полигоните. По план ще бъдат проведена подготовка за изпълнения на задачи по контролни занятия и тактически учения. Особено внимание ще бъде отдадено на готовността за прегрупиране след дълги пътувания и логистичното и медицинско обезпечение...

Болната Станка Златева загуби на четвъртфинал, надява се на репешаж за бронза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296311

Голямата надежда на България за златно отличие Станка Златева загуби на четвъртфиналите в категория до 75 килограма на световното първенство по борба в Ташкент (Узбекистан). Петкратната световна и шесткратна европейска шампионка Златева загуби драматично с 3:6 точки от Бурмаа Очирбат (Монголия). Българката имаше аванс от 3:0 точки минута преди Голямата надежда на България за златно отличие Станка Златева загуби на четвъртфиналите в категория до 75 килограма на световното първенство по борба в Ташкент (Узбекистан). Петкратната световна и шесткратна европейска шампионка Златева загуби драматично с 3:6 точки от Бурмаа Очирбат (Монголия). Българката имаше аванс от 3:0 точки минута преди

Автомобил удари детска количка на тротоар, уби момиченце на годинка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296291

Момиченце на 1 г. загина при пътен инцидент тази сутрин в бургаското село Крушевец.
Малко след 9 ч лек автомобил се качил на тротоара в центъра на селото. Точно в този момент от там минавала жена с бебешка количка. Автомобилът помел количката.
"Няколко пъти исках в тази отсечка да се поставят легнали полицаи, но от общината ми отговаряха, Момиченце на 1 г. загина при пътен инцидент тази сутрин в бургаското село Крушевец. Малко след 9 ч лек автомобил се качил на тротоара в центъра на селото. Точно в този момент от там минавала жена с бебешка количка. Автомобилът помел количката. "Няколко пъти исках в тази отсечка да се поставят легнали полицаи, но от общината ми отговаряха,

Цветан Василев е в Парачин?

http://news.ibox.bg/news/id_1996990354

Никой не е искал информация от сръбското МВР за него

Вълната фалити повлече пореден руски туроператор

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/09/11/2378432_vulnata_faliti_povleche_poreden_ruski_turoperator/?ref=rss


Фалитът на редица големи туроператорски компании в Русия и силно намалялото търсене принудиха поредно дружество на този пазар да спре работа. Компанията "Южний крест" обяви на сайта си, че не е в състояние да изпълнява договорите с туристите и партньорите си.

ИТАР ТАСС информира, че в чужбина в момента се намират до 10 хил. клиенти на "Южний крест", а продадените екскурзии за следващите дни са 28 хил. Затворилото дружество праща туристи основно в Гърция, Италия и Китай. 
...

Путин почете паметта на загиналите при защитата на Новорусия

http://www.cross.bg/hram-poseti-pytin-1429765.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин  посети православния храм Света Троица в Москва, където запали свещ „в памет на онези, които са загинали, защитавайки населението в Новорусия”. На въпрос на журналисти, защо и за кого е решил да посети този храм, руският държавен глава отвърна: „Запалих свещ за тези, които пострадаха, защитавайки хората в Новорусия”. Не за първи път Путин посещава този храм. През 2011 г. той присъства там на панихида за загиналите при терористичния акт в Домодедово. През 2004 г. в същия храм президентът почете лично паметта на загиналите в терористичния акт в Беслан. През 2000 г. държавният глава го посети по случай Рождество. Храмът е възстановен през 1812 г. на мястото на опожарена през 1811 г. църква. На това място преди Бородинското сражение са се помолили Михаил Кутузов и Пьотр Багратион. Днешният настоятел на храма протойерей Андрей Смирнов пристигна неотдавна от Одеса, спасявайки се от преследвания. Храмът работи активно за организирането и разпределението на хуманитарната помощ сред жителите на Новорусия. video: https://www.youtube.com/watch?v=MhvwfhZcrQI

При операция на ДАНС е иззето голямо количество цигари без бандерол

http://www.vesti.bg/novini/pri-operaciia-na-dans-e-izzeto-goliamo-kolichestvo-cigari-bez-banderol-6022087

В района на жп гарата в Шумен е задържан холандски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България, в багажа на когото са открити и иззети 44800 къса цигари от различни търговски марки без български акцизен бандерол, съобщиха от ДАНС.

Община Бургас: Приливната вълна в Бургаско не е предизвикана от язовир Маринка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296293

Приливната вълна, причинила трагедията на пътя Созопол-Бургас, не е от микроязовир Маринка, се казва в съобщение на община Бургас, съобщи Дарик.
Микроязовирът е отдалечен на километри от мястото на трагедията. Освен всичко друго между фаталната отсечка на пътя Созопол-Бургас и микроязовир Маринка има хълмове, Приливната вълна, причинила трагедията на пътя Созопол-Бургас, не е от микроязовир Маринка, се казва в съобщение на община Бургас, съобщи Дарик. Микроязовирът е отдалечен на километри от мястото на трагедията. Освен всичко друго между фаталната отсечка на пътя Созопол-Бургас и микроязовир Маринка има хълмове,

Община Бургас: Приливната вълна не е от язовир Маринка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296277

Приливната вълна, причинила трагедията на пътя Созопол-Бургас, не е от микроязовир Маринка, се казва в съобщение на община Бургас, съобщи Дарик.
Микроязовирът е отдалечен на километри от мястото на трагедията. Освен всичко друго между фаталната отсечка на пътя Созопол-Бургас и микроязовир Маринка има хълмове, Приливната вълна, причинила трагедията на пътя Созопол-Бургас, не е от микроязовир Маринка, се казва в съобщение на община Бургас, съобщи Дарик. Микроязовирът е отдалечен на километри от мястото на трагедията. Освен всичко друго между фаталната отсечка на пътя Созопол-Бургас и микроязовир Маринка има хълмове,

Бебе на годинка загина, полицай смаза количката му

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/bebe-na-godinka-zagina-policaj-smaza-kolichkata-mu-6022086

Катастрофата е станала малко след 9.00 ч. близо до центъра на село Крушевец на пътя, през който минава трафикът от Бургас към Малко Търново

Станка Златева загуби на четвъртфиналите на Световното в Ташкент

http://www.cross.bg/zlateva-tochki-zagybi-1429764.html

/КРОСС/Станка Златева загуби на четвъртфиналите в категория до 75 килограма на Световното първенство по борба в Ташкент (Узбекистан). Петкратната световна и шесткратна европейска шампионка Златева загуби драматично с 3:6 точки от Бурмаа Очирбат (Монголия). Българката имаше аванс от 3:0 точки минута преди края, но допусна късен обрат, след като Очибат успя да направи успешно хвърляне за 4 точки само 3 секунди преди финалната сирена. Преди това Златева, която лекуваше вирусно заболяване с антибиотици в навечерието на шампионата, започна с туш срещу индийката Аншу Томар. Така европейска шампионка от Вантаа 2014 трябва да се надява Очирбат да се класира за финала, за да я изтегли до репешажите за бронза.  

Бебе на годинка загина, кола блъсна количката на тротоар

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/bebe-na-godinka-zagina-kola-blysna-kolichkata-na-trotoar-6022086

Катастрофата е станала малко след 9.00 ч. близо до центъра на село Крушевец на пътя, през който минава трафика от Бургас към Малко Търново

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване