Рекорден брой круизи на морето ни

http://pik.bg/рекорден-брой-круизи-на-морето-ни-news224019.html

Рекорден брой круизи на морето ни

За първи път от 2009 г. пристанищата във Варна и Бургас отчитат рекорден брой круизни кораби. До края на сезона през октомври само от порта в морската ни столица се очаква да отчетат 40 лайнера. Тогава броят на круизните туристи, избрали да посетят Варна и нейните забележителности, ще стигне близо 25 000, пише в. "Стандарт".

За сравнение през изминалата 2013 година на пристанище Варна акостираха 13 кораба с по-малко от 3000 туристи, според справката на шефа на порта доц. Божидар Чапаров. На пристанище Бургас пък пристигналите пътнически кораби това лято са 13 с 18 058 пасажери на борда. На порта в Несебър пък са акостирали 26 лайнери с 6928 пътници.

Средно всеки един от туристите харчи по 100 евро, но на брега слизат половина от пасажерите, твърдят от бранша. Круизният туризъм става все по-масов заради силната конкуренция на пазара между мегакомпаниите, които предлагат тази услуга. Круизните туристи обикновено са по-платежоспособни от класичските ол-инклузивни летовници, дошли на плаж или на алкохолен и секстуризъм.

Средната възраст на пасажерите на борда на лайнерите е 50 години, като те търсят да открият нови светове и преживявания и въпреки че повечето са обиколили света, България остава малко известна за тях и им е интересна, отчитат от бранша.

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=263728

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 11 септември - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - ул. "Д-р Басанович" бл.

Трябва ти само един лъч светлина, за да прогониш сенките

http://www.cross.bg/senkite-progonish-svetlina-1429704.html

"Трябва ти само един лъч светлина, за да прогониш сенките" - Цитат от книгата "Човек на име Уве" на Фредрик Бакман, известен шведски блогър и писател.

Д-р Желю Желев: Не си даваме сметка за демографския проблем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295214

Cлед месец България трябва да има ново управление. Какво да се прави?
Как България да стане страна на благоденствие, а не страна на глупаците?
Как да излезем от постоянната криза, как да се преодоляват бедността, ниските доходи и пенсии, безработицата, но и разделението в обществото, дефицитът на справедливост и на доверие на хората към политици Cлед месец България трябва да има ново управление. Какво да се прави? Как България да стане страна на благоденствие, а не страна на глупаците? Как да излезем от постоянната криза, как да се преодоляват бедността, ниските доходи и пенсии, безработицата, но и разделението в обществото, дефицитът на справедливост и на доверие на хората към политици

40 дни след водния ад в Мизия: Надеждата изчезва, травмите остават

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295466


Река Скът или Scitus, както е била известна в древността, извира в невероятно красива местност по склоновете на възвишенията Веслец. „Под Камика”, както казват местните. Там, където Христо Ботев и неговата чета са изживели последния си ден в мир, преди гоямата драма под връх Вола във Врачанския Балкан.

Голямата драма, която сполетя хората Река Скът или Scitus, както е била известна в древността, извира в невероятно красива местност по склоновете на възвишенията Веслец. „Под Камика”, както казват местните. Там, където Христо Ботев и неговата чета са изживели последния си ден в мир, преди гоямата драма под връх Вола във Врачанския Балкан. Голямата драма, която сполетя хората

Охлюви мерят рейтинги на политици

http://www.bnews.bg/article-116028

Агенция „ОхлюФ“ пуска в действие варненския зевзек Росен Марков

Внимание! Жестоките температурни аномалии удрят кръвното ни! Вижте рисковете и как може да се предпазим!

http://pik.bg/внимание-жестоките-температурни-аномалии-удрят-кръвното-ни-вижте-рисковете-и-как-може-да-с-news223941.html

Внимание! Жестоките температурни аномалии удрят кръвното ни! Вижте рисковете и как може да се предпазим!

Температурните аномалии това лято нямаха край и по всички личи, че ще продължат и през есента. Времето обаче има пряко отражение върху кръвното ни. Какво е то и как ни влияят температурните амплитуди, разказва доц. Добрин Василев, шеф на клиниката по кардиология в "Александровска болница"-София, пише Стандарт".

Всяка по-рязка промяна във времето - като температура, влажност, атмосферно налягане, оказва голямо влияние върху здравето на човек, казва доц. Добрин Василев. Причината е, че артериалното налягане или т.нар. кръвно е функция на атмосферното. На практика то показва разликата между налягането, което е в нашите артерии, и това в атмосферата, обяснява специалистът. Стойностите 120/80 означават, че с толкова налягането в съдовете е по-високо от атмосферното. Когато се променя времето обаче, се променя и нашето кръвно. Големият проблем това лято е, че то е изключително нестабилно - редуват се периоди на висока влажност и умерени температури с големи горещини и това влияе директно върху цялата сърдечно-съдовата система, казва доц. Василев. А всяка молекула от тялото ни е свързана със съдовата система и по този начин промените в атмосферата влияят върху целия ни организъм.

Най-остро на промените реагират пациентите със сърдечно-съдови заболявания, тъй като компенсаторните възможности при тях са силно изчерпани, обяснява той. На практика тези хора са пряко зависими от факторите на околната среда. Затова кръвното на хипертониците, които живеят на средна надморска височина от 500 м, както е в София, когато отидат на море, се сваля, а в планината се качва. Същото е при сегашните температурни и атмосферни промени. При по-големите горещини традиционно съдовете се разширяват и кръвното пада. Но при някои се активира системата за стрес и след първоначалния спад кръвното може да се качи, обяснява доц. Василев. При други пациенти стойностите трайно падат и се налага намаляване на дозите или дори спиране на медикаменти. Хората с ниско кръвно пък трябва да пият повече течности, защото хапчета за покачване на кръвното почти няма, казва специалистът. Той обаче предупреждава, че кафето и колата са само за спешни случаи, защото след час имат диуретичен ефект, а това сваля още кръвното.

Стойностите му зависят дори от часовете. През нощта то спада, а сутрин се вдига заради цикъла на хормоните и подготовката на човек да е активен или в покой, обяснява доц. Василев. Той предупреждава, че границите за "нормално кръвно" са доста разтегливи. Хората живеят с всякакви видове кръвно, защото организмът се приспособява. На теория всяка стойност над 140/90 е висока. Дали човек е хипертоник обаче е въпрос на доказване. Трябва поне два пъти лекар да измери такива стойности, за да се приеме, че има високо кръвно. Но след определен период от време пациентите с високи стойности винаги стават хипертоници, казва доц. Василев. Причините за това заболяване не са ясни. У нас обаче около 40% от всички хора са с високо кръвно.

Хубавото е, че човешкият организъм се адаптира. Но тогава драстични корекции на налягането не се препоръчват. Ако един човек е свикнал да живее с високо кръвно и го направите 130/80, той ще се чувства зле, категоричен е доц. Василев. За един хипотоник с 90/50 пък 130/80 ще е убийствено, този човек може дори да започне да повръща от болка.

Друга особеност е, че хапчетата не действат веднага. На центъра за адаптация в организма, който контролира кръвното, са нужни поне 2 седмици, за да се пренастрои. За да сте сигурни, че кръвното ви е наред, не пропускайте да отидете на лекар, особено ако главата ви не спира да се мотае или да ви боли. Защото високото кръвно може да бъде много опасно. С годините то уврежда всички тъкани и органи. Освен това внимавайте какво ядете, спортувайте, не пийте много и не пушете, категоричен е специалистът.

 

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-bulgariya-stydioto-1429703.html

/КРОСС/ БНТ, "Денят започва" Новата Еврокомисия. Ресор „Бюджет" за България. Ексклузивно интервю с Кристалина Георгиева за „Денят започва". Пряко от Брюксел - кореспондентът Владислав Велев за това какво да очакваме от комисията „Юнкер" и какъв знак е избирането на Кристалина Георгиева за ключов ресор? Дискусия и в студиото в София между Весела Чернева и Светослав Терзиев. Трябва ли да бъдат забранени смартфоните в училище? За отношенията между родители-учители и ученици, броени дни преди първия учебен ден. За нова схема на измами предупреждават от Националната агенция по приходите. Как да се предпазим? Говорителят на агенцията Росен Бъчваров. Кой ни продава фалшиви лекарства за отслабване? Как да ги разпознаем? Съветите за дълголетие на проф. Христо Мермерски. Директно от свещоливницата на Църквата. Ще ви покажем как се произвеждат новите свещи и защо те са по-скъпи. На живо от Вашингтон: 13 години след 11 септември- терорът продължава. Как президентът Обама възнамерява да се справи с Ислямска държава? Коментар и на журналиста Георги Милков, в минутите преди 8. Пряко: Деца на бежанци започват интензивни уроци по български език. ТВ7, "Добро утро, България" Кой ще спасява КТБ и ще има ли разстрели, кръв и трупове - както казва Вежди Рашидов? Истерици ли са вложителите в банката? В студиото - фолкпевицата Луна, главният организатор на протестите и мениджърът на „Рила стил"

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-preskonferentziya-1429702.html

/КРОСС/ София.От 10.00 часа ще се състои заседание на Столичния общински съвет. София.От 10.00 часа в сградата на Главна дирекция „Охранителна полиция" (бул. „Александър Малинов" № 1) ще се проведе пресконференция за мерките, предприети от „Охранителна полиция" преди началото на новата учебна година. София.От 10.00 часа в Пресклуба на БТА, бул. „Цариградско шосе" 49, ще се състои информационна среща в рамките на проект „Подобряване на професионалните умения на служителите и развитие на административния капацитет на общинската администрация на СО - район „Надежда". София.От 10.30-12.30 часа в Хотел „Рила", Зала „Адакта", ул. „Калоян" №6, ще се проведе дисеминационно събитие по проект: „Млади лидери": Развиване и повишаване на лидерски умения за млади мениджъри по време на криза: иновативен пакет за обучение за европейските млади специалисти". София.От 11.00 часа в сградата на Областната дирекция на МВР-София (ул. „Гео Милев" 71) ръководството на ОДМВР-София ще представи резултатите от дейността и динамиката на процесите по противодействие на престъпността и разкриваемост на престъпления. София.От 11.00 часа на гара Буново коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" ще проведе митинг в памет на жертвите на протурския тероризъм у нас. София.От 11

САЩ пращат още войници в Ирак да борят ислямистите

http://www.bnews.bg/article-116086

САЩ ще изпратят още 475 военни в Ирак, в добавка към хилядата военнослужещи, които вече са там, заяви Барак Обама в реч посветена на борбата с терористическата групировка „Ислямска държава”.

Представят наръчник за родители на първокласници

http://pik.bg/представят-наръчник-за-родители-на-първокласници-news224006.html

Представят наръчник за родители на първокласници

Какво трябва да правят родителите на първокласниците, как да се държат в училище и как да обучават децата си ще стане ясно днес. Това ще се случи на среща-дискусия на Асоциация "Родители" с представители на директорите на столичните училища. Началото е в 11.00 часа в клуб "Плюс това".

На срещата ще бъде представен и новият "Наръчник за родители на първокласници", подготвен от Асоциация "Родители".

 

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/georgieva-evrokomisar-novinar-1429701.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите странициКабинетът харчи ударно - в. Труд - стр. 1, 12Нелегална ракова болница до Смолян - в. 24 часа - стр. 1Кристалина Георгиева е новият финансов министър на ЕС - в. Капитал Дейли - стр. 1България получи един от най-силните постове в ЕК - в. Сега - стр. 1, 7Кабинетът отчете рутинна дейност като главозамайващ успех - в. Сега - стр. 1, 3"Синият език" уби чевермето - в. Новинар - стр. 1, 2КАТ изпусна 200 000 джигити - в. Монитор - стр. 1, 2, 3Кристалина Георгиева ще е еврокомисар по бюджета - в. Дума - стр. 1, 9Помощ вместо цветя на 15 септември - в. Стандарт - стр. 1Софийски потайности Най-опасни за живеене са „Младост 1А" и „Люлин" 8 и 10 - в. Преса - стр. 1, 9КЪСАТ УШИ В 4 КВАРТАЛА - в. Телеграф - стр. 1, 4 Водещи заглавия на вътрешните странициСедесар поема София-област Близнашки смени още 7 областни управители - в. Труд - стр. 2Близнашки: Василев да се върне, у нас няма смъртно наказание - в. Труд - стр. 3Юнкер: Кристалина игра без грешка в предната комисия - в. 24 часа - стр. 2, 3Студент баничар от СДС - областен на София - в. 24 часа - стр. 4Държавата плаща още 750 млн. лв. по спрените еврофондове - в. Капитал Дейли - стр. 3За пръв път България ще рекламира туризма си във Франция - в. Капитал Дейли - стр. 6Партиите тръгват на избори със скромни дарения - в. Сега - стр. 2Държавата ще отпусне до 750 млн. лв. за спрените оперативни програми - в. Сега - стр

Полицията в София отчита работата си за предстоящите избори

http://pik.bg/полицията-в-софия-отчита-работата-си-за-предстоящите-избори-news224007.html

Полицията в София отчита работата си за предстоящите избори

Ръководството на ОДМВР-София ще направи отчет на дирекцията от 11.00 часа. Ще бъдат оповестени и мерките, предприети от дирекцията за опазване на обществения ред при 
предстоящите избори за Народно събрание, съобщава БТА. 

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1429700.html

/КРОСС/ АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ, философ, говорител на Зелената партия ВАЛЕНТИНА РАДИНСКА, поетеса и журналистка. ВЕЛИ ЧАУШЕВ, актьор КЕВОРК КЕВОРКЯН, журналист, създател на "Всяка неделя" ДОЦ. ЛЕАНДЪР ЛИТОВ, физик, ръководител на българския екип в Европейския институт за ядрени изследвания - ЦЕРН МАША ИЛИЕВА, балерина. ПЛАМЕН МАРКОВ, треньор по футбол Д-Р ТОДОР ЧОБАНОВ, зам.-кмет на София, бивш зам.-министър на културата  

Култовото Subaru WRX STi застана на старт в София

http://cars.actualno.com/Kultovoto-Subaru-WRX-STi-zastana-na-start-v-Sofija-news_49373.html

Снощи, в шоурума на „Субару Моторс Трейдинг“, своята премиера за България отпразнува един култов модел – WRX STi. С този модел компанията се връща към усхешната формула, ...

11 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=263737

Събития 1565 г. — Приключва Великата обсада на Малта от османските турци, започнала на 18 май, в която рицарите хоспиталиери удържат геройски острова. 1697 г. — Голямата турска война: Състои се Битката при Зента. 1709 г.

11 септември в историята

http://www.cross.bg/voiina-sustoi-pinochet-1429699.html

/КРОСС/ 1565 г. - Приключва Великата обсада на Малта от османските турци, започнала на 18 май, в която рицарите хоспиталиери удържат геройски острова.1697 г. - Голямата турска война: Състои се Битката при Зента.1709 г. - В една от най-кръвопролитните битки от Войната за испанското наследство - Битката при Малплаке - обединените сили на Великобритания, Нидерландия и Австрия побеждават Франция.1792 г. - Откраднат е диамантът Хоуп от къщата, в която се съхранява.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Руснаците щурмуват Плевен.1915 г. - Участие на България в Първата световна война: В Царство България започва мобилизация на българската армия за Първата световна война.1941 г. - Започват изкопните работи по построяването на Пентагона.1961 г. - Формиран е Световният фонд за дивата природа.1972 г. - Състои се официалната церемония по закриване на Двадесетите летни олимпийски игри в Мюнхен, Германия.1973 г. - Извършен е военен преврат в Чили от генерал Аугусто Пиночет, който демонстративно сваля демократично избрания президент Салвадор Алиенде. Пиночет запазва властта си 17 години.1978 г. - Умира българският писател и дисидент Георги Марков, който е отровен в Лондон 4 дни по-рано от агент на Държавна сигурност.1989 г. - Във вестник Работническо дело са публикувани имената на около 500 деятели на БКП, репресирани в СССР при управлението на Сталин. С публикацията те са реабилитирани.1994 г. - Официално отваря врати Музеят на византийската култура в град Солун, Гърция.1997 г

74 минути чакат линейка в Годеч за инфаркт, Областният център им я взема

http://www.bnews.bg/article-116058

Годеч е на път да остане без линейка, а местните са против това решение на Областният център за спешна медицинска помощ. Оказва се, че това решение не е подписано и от здравното министерство, което към момента е със служебен министър.

Св. преподобна Теодора Александрийска

http://www.cross.bg/teodora-igymena-manastir-1429698.html

/КРОСС/ Преподобна Теодора живяла в петия век. Родила се в град Александрия. Омъжила се за добър човек. Животът на младите съпрузи протичал в мир и благополучие. Но дяволът завидял на тяхното щастие. Въвлякъл Теодора в прелюбодеяние. Веднага след това тя се опомнила. На другия ден след греха, съзнала гнусотата на своето падение, Теодора изпаднала в такова душевно сътресение, че започнала да се бие по лицето и да си скубе косите. Мъчена от съвестта си, тя отишла при позната игумения в близък девически манастир. Разказала й за греха си. Изразила отчаяние, че Бог няма да се смили над нея. Но с мъдро майчино слово игуменията успяла да я убеди в Божието милосърдие. Спомнила тя на Теодора примера с евангелската грешница, която умила със сълзи нозете на Спасителя и получила от Него прошка за греховете си. Развълнувана дълбоко и изпълнена с надежда за неизчерпаемата Божия благост, Теодора възкликнала: - Вярвам в моя Бог, майко игуменио! Вече няма да върша тоя грях, а сторения, според силите си, ще се постарая да загладя! Тъй Теодора намислила да отиде в манастир и то в мъжки манастир, където трябвало твърдо да се бори с изкушенията на плътта и да устои в борбата като победителка. В такъв манастир тя решила да измоли прощение за своя тежък грях. Но възможно било съпругът й да не се съгласи и да поиска да й попречи. Когато той отишъл по работа, тя остригала косите си, облякла мъжки дрехи и напуснала бързо града

Цветан Василев с баснословна гаранция, за да се върне в България

http://www.bnews.bg/article-116068

Баснословна парична гаранция се очаква да върне в пределите на държавата банкера Цветан Василев.

Прогноза за времето - 11 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263736

Днес ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места в низините и котловините видимостта ще бъде намалена. След обяд по-значителни временни увеличения на облачността ще има над Западна България и на отделни места, главно в планинските райони, слабо ще превали.

Още не даваме Кобляков на властите в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295569

Софийският градски съд отложи екстрадицията на руския дисидент Николай Кобляков. Магистратите изискаха информация от руските власти дали според техния Наказателен кодекс мошеничеството е било престъпление през 2004-2005 г. - периодът, в който опозиционерът е обвинен, че го е извършил.
Кобляков бе задържан в София в края на юли при кацането си... Софийският градски съд отложи екстрадицията на руския дисидент Николай Кобляков. Магистратите изискаха информация от руските власти дали според техния Наказателен кодекс мошеничеството е било престъпление през 2004-2005 г. - периодът, в който опозиционерът е обвинен, че го е извършил. Кобляков бе задържан в София в края на юли при кацането си...

Арестуваха главатар на японската "Якудза"

http://www.vesti.bg/novini/arestuvaha-glavatar-na-iaponskata-iakudza-6022060

Японската полиция съобщи за ареста на лидера на престъпната групировка "Кудокай" - най-опасната от всички подразделения на легендарната мафия "Якудза".

Религиозен календар за 11 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294973

Преп. Теодора Александрийска. Преп. Силуан Атонски
Преп. Теодора била щастливо омъжена, но дяволът я въвлякъл в прелюбодеяние. В покаянието си, преоблечена и подстригана, тя била приета в мъжка обител под името Теодор. Веднъж изпратили мнимия монах до друг манастир, където съгрешила жена обвинила Теодор за греха си. Заедно с чуждото дете преподобн Преп. Теодора Александрийска. Преп. Силуан Атонски Преп. Теодора била щастливо омъжена, но дяволът я въвлякъл в прелюбодеяние. В покаянието си, преоблечена и подстригана, тя била приета в мъжка обител под името Теодор. Веднъж изпратили мнимия монах до друг манастир, където съгрешила жена обвинила Теодор за греха си. Заедно с чуждото дете преподобн

Социалният министър: 400 лева минимална работна заплата е възможна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uYQ88xOkAuc/

400 лева минимална работна заплата е възможна, убеден е министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Тук проблемът е с организацията на труда, допълни той, цитиран от Кросс. Министърът не се ангажира с категоричен отговор дали това ще стане или не, но бе оптимистичен по отношение на работещите в неговото ведомство.

Ще заложим в бюджета за следващата година по-достойно заплащане на социалните работници, каза той в студиото на Нова телевизия. Около 8 000 души работят в Министерството на труда и социалната политика. Като се прибавят и 3 700 човека в НОИ, общата бройка става над 10 000 души, посочи министърът.

Няма опасност – нито сега, нито след година, пенсионната система на България да фалира и да няма пари за пенсии. Никаква опасност няма и това го заявявам съвсем отговорно, каза служебният министър в отговор на опасенията, че пенсионната система е пред срив.

Той увери възрастните хора, че ще получават парите си навреме. Дори и този месец, септември, изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде и през следващите месеци, допълни той.

Христосков отговори на зрителски въпроси относно пенсионната реформа и им обеща отговори на конкретните казусите, които те поставят, ако му бъдат изпратени, за да се запознае подробно с тях.

Осигурителната система е основна за определяне на пенсията. Ние сме шампиони по ранно пенсиониращи се хора. Средната възраст у нас е под 60 години – 59 години, каза министърът. Възрастта за пенсиониране ще нараства, допълни той. По думите му това са обективни процеси, свързани с еволюцията, с правилата на пенсионната система и осигуряването. И тъй като сме болна нация, има пенсия за инвалидност, посочи Йордан Христосков. Според него обаче недостатъчно активно се търсят възможности за заетост на хората с увреждания. Точкова система има само за една много малка част от хората, уточни служебният министър.

Служебният министър не се ангажира с точна дата за изплащане на социалните плащания, но обеща, че те няма да закъснеят, а ще се изплатят в законовите срокове.

Нашето желание е да има точен график и дори такъв е предложен на МФ, но се очертава дефицит от около 1 млрд. лева и се очертава и касовият проблем – парите ги няма в една каса, те са свързани с постъпленията в държавния бюджет, коментира социалният министър. С тези думи Христосков не отговори на въпроса на родителите дали ще могат този месец да получат детските си преди 15 септември.

Министърът е категоричен, че промени са необходими и по отношение на държавната помощ на майките-студентки, голяма част от които спекулират с получаването й.

При промяна на цената на електроенергията ще се повиши и месечната енергийна помощ, посочи още министърът. Това, по думите му, ще е възможно с актуализацията на бюджета.

Министърът каза, че голяма част от държавната помощ за пострадалите от наводненията в страната са изплатени. Общо са изплатени 2229 еднократни помощи, обобщи той. Това са пари от бюджета на Министерството на труда и социалната политика – около 1,3 млн. лева са парите отделени за еднократни помощи.

 

 

 

Софийският университет приема документи за допълнителен прием

http://education.actualno.com/Sofijskijat-universitet-priema-dokumenti-za-dopylnitelen-priem-news_49369.html

От днес до 17 септември се подават документи за участие в допълнителния прием на студенти в Софийския университет "Свети Климент Охридски".Класирането ще бъде обявено на 23 септември, а запи...

Христосков: Няма опасност изплащането на пенсии да спре

http://society.actualno.com/Hristoskov-Njama-opasnost-izplashtaneto-na-pensii-da-spre-news_49370.html

Няма опасност нито сега, нито в следващи години пенсионната система на България да фалира и да няма пенсии.  Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков пр...

Страхът на Изтока от ''руската мечка''

http://asia.actualno.com/Strahyt-na-Iztoka-ot-ruskata-mechka-news_49372.html

Източноевропейците са разтревожени от политиката на Запада спрямо Русия. Те смятат, че Западът действа твърде нерешително. В Полша, България и Румъния отново се събуждат старите страхове от "ру...

Барак Обама: САЩ няма да се поколебаят да атакуват ИД

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/barak-obama-sasht-niama-da-se-pokolebaiat-da-atakuvat-id-6022059

Американският президент обяви стратегията си за борба с джигадистката групировка в пряко излъчвано телевизионно обръщение към нацията, направено в навечерието на 13-годишнината от атентатите от 11 септември

Барак Обама: САЩ няма да се поколебаят да атакуват ИД

http://www.vesti.bg/barak-obama-sasht-niama-da-se-pokolebaiat-da-atakuvat-id-6022059

Американският президент обяви стратегията си за борба с джигадистката групировка в пряко излъчвано телевизионно обръщение към нацията, направено в навечерието на 13-годишнината от атентатите от 11 септември

Лесно е да се снимаш пред наводнена къща

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245139_%D0%9B%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%88+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0

 „ГЕРБ изпраща всичките си над 470 кандидат-депутати в засегнатите от наводнението региони като доброволци“, обяви в своя Фейсбук профил лидерът на партията Бойко Борисов. На следващата сутрин телевизиите се включиха на живо, за да покажат всички популярни лица на партията в анцузи и гумени ботуши. През целия ден информационни сайтове и профили на кандидати в социалните мрежи бълваха снимки на бивши министри от ГЕРБ, които носят пейки, ринат кал, галят по рамото пострадали хора и дават интервюта. Форумите се наводниха с коментари и колажи, а реакциите бяха главно в две посоки - или пълна подкрепа за „достойното“ поведение на кандидатите от ГЕРБ, или подигравки за „евтиния пиар“.

Още при откриването на кампанията си партията на бившия премиер Борисов обяви, че дарява сериозна сума от субсидията си за справяне с щетите в пострадалите райони. Същото направи малко по-рано и БСП. Макар и не толкова масово, червени кандидати също се включиха в разчистването на наводнени къщи, а снимките им попаднаха в медиите. На целия този фон дойдоха и циничните размени на реплики в стил „моята помощ е много по-добра от твоята“. Вероятно вече няма партия, която да не се е включила по някакъв начин в кампанията за подпомагане на пострадалите райони.

Нищо не започва от днес

Всичко това се случва в контекста на предстоящите парламентарни избори. И на фона на вечните въпроси: Къде бяхте при предишните наводнения? Щяхте ли да помагате така, ако нямаше избори? Защо натрапвате помощта си на обществото? От друга страна оказаната помощ все пак е помощ, а в момента има неотложна нужда от нея. И всеки доброволец заслужава уважение.

И двете гледни точки са оправдани. По-важното обаче е, че в случая става дума за трайна тенденция в поведението на редица български политици. Използването на партийните субсидии за благотворителност повдига твърде много морални въпроси. И то не от вчера.

Въпреки че сега най-шумни са двете най-големи партии, а най-изобретателен безспорно е т.нар. нов политик Николай Бареков, моделът бе наложен от Волен Сидеров и неговите колеги от „Атака“. В последните години всяка предизборна кампания на тази партия включваше поредица от внимателно заснети и тясно фокусирани дарителски акции. Партията дарява 100 лева на възрастна жена за патерици. Следва репортаж по партийната телевизия и в платената хроника по националните канали. Партията дарява 1000 лева за църква в еди кое си село. Следват репортажи. Партията дарява 5000 лева за училището в еди кой си град. И пак репортажи. Всичко това се плаща с многомилионната субсидия за парламентарните партии и се гарантира с липсващите правила за изразходване на тези средства.

На парче

Най-малкият проблем на този модел, който наблюдаваме да се практикува и днес, са етичните въпроси. Дори и да си правят реклама, тези политици все пак оказват конкретна помощ на конкретни хора. Тоест, вършат нещо добро. Проблемът идва с по-сетнешния въпрос: А какво правим при следващото наводнение? Какво правим със следващите ощетени от съдбата? Превръщаме се в бригада за бързо реагиране или запушваме всяка финансова дупка на всички хора, докато... Тази игра няма край. Кандидатите за следващото Народно събрание с охота се включват в нея, но нито един от тях не се опитва да отговори на въпроса какво да направим, за да не се превръща проливният дъжд в огромно бедствие? Какво да направим, за да бъде централизиран контролът върху водите и да се знае във всеки един момент къде и какво става? Какво да направим, за да е гарантирано, че при опасност от приливна вълна полицията ще отцепва съответния пътен участък и хората няма да продължават да пътуват към неизвестното? Какво да направим, за да се спазват законовите забрани за сеч на горите и за безразборно строителство? Какво да направим за здравната и социалната системи, така че хората да не са принудени да просят милостиня от поредния кандидат, който да им плати операцията? И още много други въпроси, на които никой не отговаря по време на тази кампания.

А защо правят другото ли? Лидерът на ГЕРБ даде своя отговор във Фейсбук - първо, помагат на хората; второ, привличат още доброволци; трето, запознават се с реалността, преди да поемат властта. Мога да добавя и още една причина. Лесно е да се снимаш пред наводнена къща. Много по-трудно е да си направиш снимка пред реформирана система.

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295145

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Преглед на печата от 11 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/11/2378240_pregled_na_pechata_ot_11_septemvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

Царят се обиди на държавата заради имотите си
С безпрецедентно остър тон Симеон Сакскобургготски определи като "малки политически вендети" скандалите около имотите си, които се разразиха след като резиденция "Царска Бистрица" и хижа "Сарагьол" бяха признати за държавна собственост

Държавата ще отпусне до 750 млн. лв. за спрените оперативни програми
Целта е да не се бавят плащанията и реализацията на проектите

НАП...

Петролните полета на ''Ислямска държава''

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245138_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%27%27%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%

 Може само да се гадае какви са точните приходи на "Ислямска държава" от сделките й с петрол. До момента те експлоатират шест от общо десетте превзети от тях петролни полета в Сирия, както и седем петролни полета и една рафинерия в Ирак.

Огромни печалби от петрол

Институтът Брукингс в столицата на Катар Доха изчислява, че при нормални условия "Ислямска държава" би била в състояние да добива само от иракските петролни полета по 80 000 барела петрол на ден. Това е точно половината от количествата, които се добиват на ден в приказно богатия султанат Бруней. В действителност обаче "Ислямска държава" има възможност да преработи и продаде само известна част от наличния петрол и то на много по-ниски от пазарните цени, които в момента възлизат на около 100 долара за барел.

Институтът Брукингс изчислява, че за всеки продаден на черния пазар барел петрол, "Ислямска държава" печели между 25 и 60 долара. "Многобройни картели от сивата икономика подкрепят ислямистите. Става дума за добре изградена мрежа, която обхваща поне три държави", заяви Луай ал Хатиб от института Брукингс в Доха за телевизия CNN. Тези три държави са Сирия, Ирак и Турция. И тъй като сделките се извършват в брой, е трудно да се преценят истинските приходи на ислямистите.

Доходи от рекет и "данъци"

За разлика от други терористични организации, "Ислямска държава" контролира огромни области: по около една трета от териториите на Сирия и на Ирак - с многомилионно население, което е принудено да плаща на ислямистите "данъци", т.е. рекет. Само на територията на втория по големина град в Ирак Мосул, така наречените данъци възлизат на около 8 милиона долара месечно, писа ливанската журналистка Мона Алами в студия на фондацията "Карнеги".

Бойците на "Ислямска държава" владеят обширни територии в Сирия и Ирак

От отвличанията на хора и продажбите на археологически ценности се добавят още няколко десетки милиона долара. Мона Алами изчислява годишните приходи на "Ислямска държава" на 1,4 до 1,5 милиарда долара. Сред тях от първостепенна важност са приходите от продажбата на петрол, които вероятно възлизат на около 1 милиард долара.

Огромни разходи за близо 50 000 бойци

Терористичната организация има и сериозни разходи - не само за издръжката на своите бойци /около 50 000 на брой/, но и за управлението на окупираните територии. В източносирийският град Рака, нещо като неофициална столица на "Ислямска държава", преди войната живееха над един милион души. В града имаше училища, болници и инфраструктура, които сега са или изцяло разрушени, или нефункциониращи.

Само за издръжката на сирийските области, които сега са окупирани от "Ислямска държава", правителството на Асад беше предвидило за 2014 година над 8 милиона долара - главно за заплати на служителите, субсидии на хранителните стоки и горивата. Горе-долу същите разходи прави "Ислямска държава" и в завладените иракски територии.

Терористичната организация може да бъде поставена на колене, само ако превзетите от нея петролни кладенци й бъдат отнети, смятат експертите. На 28 август 2014 г. иракската армия и кюрдските бойци успяха да си възвърнат две петролни полета в северната част на Ирак. Загубите на "Ислямска държава" от този факт възлизат на около 15 до 20 000 барела петрол дневно, което прави около една пета от общите им приходи от петрол.

Части от Слатина и Младост I остават без вода

http://society.actualno.com/Chasti-ot-Slatina-i-Mladost-I-ostavat-bez-voda-news_49366.html

Във връзка с ремонтни дейности на ул. „Райко Даскалов”, кв. „Вердикал” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „С...

С. Ангелов: Паметник на Хитлер ли искате в София?

http://society.actualno.com/S-Angelov-Pametnik-na-Hitler-li-iskate-v-Sofija--news_49367.html

Кандидатите за депутати от листите на "БСП-Лява Коалиция" и Реформаторския блок Страхил Ангелов и Марта Георгиева влязоха в спор в ефира на bTV за паметниците и какво символизират те. Припо...

Македония: Коя съм и къде отивам?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245137_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9A%D0%BE%D1%8F+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BC%3F

 След 23 години независимост, в днешна Македония 30 процента от хората са официално бедни, а общият дълг на страната възлиза на близо 50% от БВП. Но властите имат и друг, още по-голям дълг - да изпълнят обещанието си, че страната ще се интегрира в ЕС и в НАТО. Вместо това обаче в НАТО и дума не става за приемане на Македония, а предстоящият доклад на Европейската комисия за напредъка навярно ще отбележи, че в Македония отсъства вътрешен диалог и че опозицията бойкотира парламента. Професор Денко Малески припомня, че очакванията преди две десетилетия бяха съвсем други:

Двата воденични камъка

"Независимостта е голяма победа на Македония, тя влезе в картата на света и получи заслужено уважение. Но стратегическата цел от това време, а именно - евроатлантическата интеграция, и до днес си остава непостигната. Напредъкът на Македония в момента зависи от решаването на два проблема: вътрешния проблем с демокрацията и външния - отношенията със съседите. Това са двата воденични камъка, които ни теглят надолу", казва Малески.

Денко Малески

Македония е претърпяла достатъчно провали, сега ѝ трябват успехи, казват много интелектуалци, които още не са заразени с вируса на мълчанието и конформизма. Според Малески, бедата е в това, че Македония няма традиция в изграждането на морални елити:

"Македония се нуждае от мислещ и нравствен авангард - хора, които поставят морала над личните интереси. Защото тъкмо такива хора създават духа на една държава. Ние имаме тяло, но този дух не ни достига. Така, както разбираме демокрацията, ние всъщност се движим в обратната посока", смята професорът. Многобройни македонски учени и хора на изкуството с международна значимост също призовават да се насърчават талантите и успехите. За съжаление тъкмо хора като тях зле виреят на местна почва. Същото важи и за стотиците млади хора с висока професионална компетентност, които не успяват да спечелят битката с всемогъщите притежатели на партийни книжки.

"Едва когато идеите престанат да идват само отгоре, когато обществото заработи хоризонтално и без страх от свободния обмен на идеи, когато се освободи индивидуалният дух, едва тогава можем да очакваме да се случи нещо положително", казва на свой ред режисьорът Слободан Унковски. Според него Македония няма отговор на един прост, но ключов въпрос: Коя съм аз?

Слободан Унковски

"Македонският мироглед е объркан"

"И тъй като не знае този отговор, тя не може да отговори и на други важни въпроси: Към какво се стремя, накъде вървя, каква искам да бъда? Македонският мироглед е объркан, всички решения са някакъв кърпеж, а представите за нацията, държавата, свободата и вярата са налудничави. В такива условия няма как да се създадат граждани, а изгладнялата тълпа, изтощена от всекидневната борба за оцеляване, няма нито време, нито капацитет да осъзнае какво се случва", казва Унковски с огорчение и търси отговор на вечните македонски въпроси:

"Каква е тази болест, тази грешка в нашия ген, която ни прави анемични, слаби, нерешителни, страхливи, непоемащи рискове, но затова пък непрекъснато търсещи сигурността, независимо от цената ѝ? И кой е същинският приоритет, който ние като държава и нация ще издигнем на знамето си? НАТО и ЕС са просто някакви метафори, фантасмагории. Пита се как ще впишем нашата страна на световната карта? Като туристическа дестинация от някаква особена порода, като родина на сиренето, като страна с 1000 езера, като балкански център на дизайна, като античен Дисниленд? Защото ние не произвеждаме нито един продукт, който да не може да се натовари на обикновено ремарке. Дори за най-голямото, което можем да направим, няма нужда да се затварят пътища, за да мине", обобщава Унковски.

Звучи абсурдно, но отговаря на истината: за съжаление най-сериозната „марка”, по която днес светът разпознава Македония, е спорът за името. При това този спор не е единственият препъни-камък по пътя на македонското развитие. Дългогодишният политик Петър Гошев е на мнение, че независимостта не е довела до някакви съществени промени, които да отличават днешната система от предишната:

Петър Гошев

Днешните зависимости на Македония

"Към края на 90-те години смятахме, че самостоятелността автоматично ще ни настани под някакво плодородно дръвче и ние просто ще похапваме от вкусните му плодове. Освободихме се от зависимостта от Белград, за да станем зависими от собствения си ум, от собствената си (без)културност, от собственото си полузнание. Отървахме се от комунистическата, партийно зависима съдебна система, за да попаднем в обятията на шуробаджанашката съдебна система. Отървахме се от писмата на Тито и от партийните директиви, за да се окажем зависими от тайните договорености между двамата етнически атамани и техните конструкции, зависими от държавни служби, където вместо партията сега властва приватизацията. Искахме пълен суверенитет - политически и икономически, а получихме програма за евтина разпродажба на публичните ресурси на страната. Поне засега нашето мислене се оказва неподготвено за идеята за независимост, която всъщност и не разбираме както трябва", посочва Гошев.

От обявяването на независимостта си до днес Македония е установила дипломатически отношения със 170 държави, а под конституционното си име е призната от 135, сред които и три постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия и Китай.

Страхът на Изтока от ''руската мечка''

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245136_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%27%27%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0%27%27

 Колкото се може повече натовски подразделения, възможно най-близо до източната граница и най-добре още днес! Горе-долу така може да се резюмира изненадващо единодушното мнение на поляците, свързано с очакванията им към НАТО в украинския конфликт. Всички останали разногласия между полските политици в момента са оставени на заден план и всички в един глас уверяват, че агресията на Путин в Украйна представлява опасност за сигурността на Полша.

В съзнанието на хората се събуждат спомените за съветската окупация в началото на Втората световна война и за репресиите след войната, когато Полша е част от Източния блок. Поляците имат впечатление, че се завръщат старите времена на конфронтацията и с носталгия си спомнят за годините след първите свободни избори през юни 1989 година. "Това бяха най-хубавите 25 години за Полша от векове насам. Сега всичко това вече е минало", писа главният редактор ва вестник "Газета виборча"- Адам Михник.

Страх от Русия и разочарование от Германия

И левите, и десните политици в Полша гледат критично на предпазливата политика на Германия спрямо Москва. "В случай на заплаха, Германия няма да защити Полша от Русия", писа публицистът Бартош Виелински на страниците на "Газета виборча". А Павел Залевски от управляващата "Гражданска платформа" наскоро дори написа, че имало "германска бомба, заложена под европейския фундамент". Той твърди, че Германия ще постави икономическите си интереси над сигурността на Източна Европа.

Адам Михник предупреждава за нова конфронтация

Срещата на върха на НАТО в Уелс /04.- 05.09/ не успя да разсее тези критични нагласи. Полша смята за грешка, че Германия държи на Основополагащия акт НАТО-Русия. Повечето коментатори смятат, че съдбата на Украйна вече е подпечатана, защото Западът, спъван главно от Герамния, не е готов открито да застане на страната на Украйна във военно и икономическо отношение. "Най-черният сценарий вещае разпадане на Украйна, безпомощност на Запада и продължаване на досегашния курс на Путин. След Украйна идва ред на Молдова. Скоро след това ще ни разказват на какви жестоки преследвания били подложени руснаците в Естония и Латвия и как непременно трябва да им се помогне", предупреждава Адам Михник.

Ядрено оръжие по източната граница на НАТО?

Румъния също следи с огромна загриженост действията на Русия в бившите съветски републики Молдова, Грузия, а сега и в Украйна. "Рационално погледнато, не съществува пряка заплаха за нашата страна, но би трябвало да се подготвим и за ирационални реакции от страна на Русия", заяви наскоро румънският президент Траян Бъсеску. Той призова ЕС и НАТО да доставят оръжия за украинските въоръжени сили. Времето на голословните декларации, според него, е отминало. "Крайно време е да поведем политика на силата, за да спрем Русия", призова Бъсеску. След Украйна можело да дойде ред и на други държави.

Бившият български външен министър Соломон Паси има съвсем конкретни представи за необходимото противодействие. В интервю за Дойче Веле той потвърди настояването си за разполагане на ядреното оръжие на НАТО по източните граници на Алианса. "С възспиращото си действие ядрените оръжия предотвратиха Третата световна война през 20-ия век. Това би било едно политически балансирано решение, което ще допринесе за стабилизиране на ситуацията. Такава стъпка е необходима с оглед на Путиновата инвазия в Украйна, която представлява голям проблем за сигурността на ЕС и НАТО", заяви Соломон Паси. Според него икономическите санкции не са продуктивно средство и не впечатляват особоно руския президент. В последно време обаче гласът на България не звучи особено отчетливо нито в ЕС, нито в НАТО. Това се дължи и на факта, че част от българската общественост е предимно проруски настроена. Чрез прякото финансиране на политически партии и неправителствени организации, чрез важни руски инвестиции в икономиката и чрез мащабна пропаганда в медиите и интернет, в страната се генерират проруски настроения.

Надеждите са свързани с НАТО

 

Повечето източноевропейски държави гледат на НАТО като на единствено надежден защитник

 

За разлика от бившия български външен министър, сегашният румънски президент Бъсеску залага повече на конвенционалните оръжия. На срещата на върха на Алианса в Уелс той настоя за създаването на натовска военна база в Румъния. Същите искания имат Полша и балтийските страни-членки на НАТО. "Румъния иска и може да участва и в защитата от кибер-атаки", заяви Траян Бъсеску. В навечерието на срещата на върха, Върховният съвет за отбрана в Букурещ гласува за разполагането на натовски бойни самолети на територията на Румъния.

Самолетите трябва да бъдат включени в интегрираната отбранителна система на Алианса. Румъния се стреми към засилено сътрудничество и с ВМС на НАТО поради засиленото присъствие на руски бойни кораби в Черно море. Румъния се опасява, че подобно на "замразения" конфликт в Приднестровието, украинската криза може да се прехвърли в съседна Молдова. Последните изявления на руския външен министър Сергей Лавров предизвикаха сериозна загриженост в Букурещ.Той заяви, че не бива да се изпускат от очи и други региони в Украйна, където съществуват проблеми, подобни на тези в Източна Украйна. Лавров визира конкретно етническите румънски, полски и унгарски малцинства в Западна Украйна.

Порошенко дава частична автономия на Донбас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245135_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%BE

 Украинският президент Петро Порошенко ще внесе във Върховната рада законопроект, гарантиращ повече автономност на части от Източна Украйна.

На заседание на правителството Порошенко заяви, че пътната карта за мир между Украйна и проруските сепаратисти, подписана в Минск на 5 септември, съхранява понятието за суверенна единна държава в настоящите и граници

Според украинския президент населението на Донецкия басейн (Донбас) трябва само да избере своето самоуправление. "Няма да бъдем във възторг от местни депутати в Донецк и Луганск, но по-добре бюлетини, отколкото картечен огън", заяви Порошенко.

Идеята на Порошенко обоче далеч не се посреща с възторг от отцепилите се региони в Донбас. "Не сме видели законопроекта и не се интересуваме от оставане в състава на Украйна", коментира председателят на парламента на самопровъзгласилата се Луганска народна република.

Председателят на парламента на другата самопровъзгласила се република в Донбас - Донецката народна република, пък заяви, че ръководството на ДНР вече обмисля въпроса с въвеждането на национална валута. По всяка вероятност това ще бъде руската рубла. 

САЩ почитат жертвите на 11 септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245134_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+11+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 Днес се навършват 13 години от атентатите на 11 септември 2001 г., които записаха една от най-големите трагедии в история на САЩ и разтърсиха целия свят.

За 13-ти път в САЩ отдават почит на жертвите на трагедията от 11 септември 2001 г., когато в рамките на няколко минути атентатори самоубийци забиха последователно два самолета в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, а малко след това друг се разби и в Пентагона.

Възпоменателните събития с участието на семействата на жертвите, спасителите и героите от тези трагични събития ще се проведат в националния мемориал, който бе открит за 10-ата годишнина от най-голямата терористична атака в историята на света.

Рано сутринта на 11 септември 2001 г. 19 терористи установяват контрол над четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като техните резервоари са напълно заредени с гориво. Два от тях се разбиват в Кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк. Събитието се излъчва на живо по цял свят, след като телевизионните станции пристигат, за да отразят първото сблъскване.

Третият самолет се блъска в Пентагона. При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души, които са в сградите. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след съпротива от пътниците.

Трагедията, която отне живота на близо 3000 души, е повратна точка във вътрешната и външната политика на САЩ. След тези безпрецедентни атаки бе подет поход срещу тероризма. Последва нахлуване в Афганистан, за да бъдат свалени от власт талибаните, които дават убежище на Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. След продължилото десет години преследване през май 2011 при американска операция беше убит терорист №1 - ръководителят на Ал Кайда Осама бен Ладен.

Терористични атаки с мащабите на тези от 11 септември 2001 г. не бяха извършвани в последвалите години, но гаранции, че нещо подобно няма да се случи и в бъдеще, няма. Тероризмът се оказа неизкореним. Осуетени опити за възпроизвеждане на ужаса от 11 септември под една или друга форма доказва тази теза. 

Кр. Георгиева: Парите на Европа трябва да работят по-добре за хората

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e5a04f4/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbiudjet0Ei0Efinansi0C3330Ca0Ckr0Egeorgieva0Eparite0Ena0Eevropa0Etriabva0Eda0Erabotiat0Epo0Edobre0Eza0Ehorata0H17980A50C/story01.htm

Ще координирам работата на всички комисари, защото всички имат отношение към бюджета и човешките ресурси, обясни българският еврокомисар


Проф. Кръстьо Петков: На Европа й трябват особен вид технократи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245133_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8C%D0%BE+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B9+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D1%82+

 Има еврокомисари, които са успели да бъдат и европейски политически фигури, и едновременно с това представители на своите държави.

Преди да отговорим на въпроса доколко сполучливо е конструирана комисията и какви са шансовете да бъде одобрена без особени проблеми, трябва да се запитаме как се стигна до нея. Този път първоначалните преговори и разиграването на различни варианти отне твърде много време. В продължение на месеци не можеше да се стигне до компромис, да не говорим за съгласие, в това число и за мястото на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който бе утвърден едва накрая. Това вече обяснява защо се получават някои несъответствия и защо има преплитания. Вече има опасение, че ще се получи дублиране и смесване на функции.

Необходимо е време, новината е още гореща и почти няма коментар от институции и експерти, които познават личностите, предложени от Юнкер като кариера, произход и възможност за подкрепа.

Главното предизвикателство пред ЕС, което е свързано с икономическата, финансова и дългова криза, е атакувано по един начин, който не ме убеждава, че ще се намерят бързи и сполучливи решения за изход. От една страна при първо четене преброих почти дузина комисари и зам.-председатели, които ще се занимават с проблемите на данъците, бюджета, финансирането и т. н., но има фрапиращи повторения. Трима души имат отношение към финансовата стабилност, данъчната и бюджетната политика.

Не съм и наясно с решението да има 7 заместници, половината от които ще се дублират и ще надзирават по йерархията работата на комисари в икономическата и финансовата сфера. Трябва да се има и предвид, че ще е необходимо време за напасване на отношенията. Да се надяваме, че този проблем ще бъде преодолян!

Предизвикателството пред ЕС

Общността има водещо, тежко и непреодоляно предизвикателство, свързано с финансова и дългова криза, но ЕС вече е в много сериозна геополитическа конфронтация и кризата е много близо до границите на общността. Имам предвид това, което се случи в Украйна и в Близкия Изток. Заедно с това има и нещо, което бих нарекъл институционална криза, защото във въздуха виси със страшна сила проблемът затова дали ще се запази европейският модел и неговата интеграция, за да се стигне в бъдеще към Европейски съединени щати, или ще надделее евроскептицизмът. Трябва да видим не само първите коментари, но и отговорите при изслушването на комисарите в ЕП, след това и решението на Съвета на Европа, за да се ориентираме в тяхната програма по ресори, формулирани приоритети. Тогава ще можем да кажем дали тази комисия е добра и дали ще се различава от комисията на Жозе Мануел Барозу, която не остави най-добрите спомени и впечатления в България.

Еврокомисари – технократи или политици

Най-добре е еврокомисарите да са комбинация и от едното, и от другото. Като водещо трябва да бъде професионалното начало и да са технократи, но заедно с това да имат и сериозен политически опит – да са показали в своите държави, че могат да се справят професионално с предизвикателствата, които предстоят пред тях. От тази гледна точка, виждам, че има опитни политици – трима бивши премиери, министри в тежки и отговорни ресори, но за Европа трябват особен вид технократи. Това са специалисти, които могат да съчетават интересите на отделните държави и региони, а това предизвикателство се преодолява най-трудно. От тази гледна точка би трябвало да изчакаме, за да видим как ще се представят няколко от комисарите, между тях и Кристалина Георгиева, и още в началото на следващата година ще стане ясно дали Юнкер и дългия му управленски опит е успял да улучи най-добрата комбинация между политически опит и технократска подготовка.

Добър пример за комбинация от политически опит и професионализъм е белгийският еврокомисар Мариане Тисен, която ще отговаря за заетостта, социалните въпроси, квалификациите и трудовата мобилност. Тя има значителен опит като законодател и е популярна не само във Фламандия, но и в цяла Белгия. Тисен е човек, която освен политик е и икономист, който е на "ти" с проблемите и няма тепърва да се учи. Очаквам тя успешно да ръководи поверения й ресор. Такива са и още петима-шестима предложени за еврокомисари от трите формации – ЕНП, ПЕС и АЛДЕ.

Вече се появи информация и за проблемните личности, които най-вероятно ще бъдат атакувани доста сериозно по време на изслушванията, както това се случи с Румяна Желева. Една от тях е бившата министър-председателка на Словения Аленка Братушек, защото е подозирана в крайно леви убеждения, както и испанският кандидат Мигел Ариас Каниете заради неговите изказвания за ролята на жените в политиката, за които беше обвинен в сексизъм.

Кристалина Георгиева – големият длъжник

Като българи трябва да сме доволни, че Кристалина Георгиева заема пост като заместник-председател на Европейската комисия, където ще отговаря за бюджет и човешки ресурси. Някои ще отбележат, че има своеобразен парадокс България е доста зле от гледна точка на състоянието на човешките ресурси и едва ли може да бъде пример в това отношение, а пък ще учи Европа. Трябва да знаем, че Кристалина Георгиева само формално е наш пратеник. Тя е изграден професионалист с космополитен профил. Където и да бъде сложена, тя представлява там не България, във всеки случай не на първо място България, а своята професионална гилдия и институциите, в които е работила, като се започне от Световната банка, мине се през предишния й пост и се стигне досега.

Проблемът е, че тя не можа да помогне на България в това, което в момента предизвика една от най-острите социални и граждански ситуации у нас – проблемът с природните бедствия като започнем от село Бисер преди няколко години до трагедията в Аспарухово, Добрич, Мизия, Берковица, Бургаско и още редица други общини, които бяха сполетени от невиждани наводнения. Кристалина Георгиева е длъжник на България. Би трябвало по някакъв начин това без да се стига до някакви крайности да се знае. Кристалина Георгиева, използвайки новата си позиция, трябва да удвои своя принос. Има комисари, които са успели да бъдат и едното и другото – и европейски политически фигури, и заедно с това представители на своите държави.

България и еврофондовете

Малко съм притеснен от съобщенията, че губим огромни суми и правителството трябва да задели средства от бюджета и да ги инжектира, да бъдат спасени проекти с вече инвестирани пари. Въпреки това, все още не е приключила финансовата процедура и това ще се случи едва следващата година. Тогава ще стане ясно какво отказва да финансира ЕК и къде ще направи компромис. Бих призовал да се постигне съгласие при една максимална прозрачност и без повече да се провокира общественото мнение с новини, които напомпват напрежение във финансовата сфера на България.

Проблемът с репутацията и загубата на средства е натрупан по време на няколко управления и се отнася до 3 неща, които Европейската комисия не за пръв път констатира. Едно от тях е Мониторинговият механизъм за сътрудничество и проверка. Не можеш да ползваш еврофондовете и да казваш, че ще ги раздадеш по някакви други правила. Най-често това е нерегламентираният партиен и вътрешен корпоративен лобизъм.

На второ място е корупцията, която при европейските средства рязко се увеличи. Това се случи и заради финансовата криза, и заради това, че ние изживяваме една безпрецедентна кредита и инвестиционна суша.

На трето място идва проблемът с компетентността. Преди време се казваше, че нямаме изграден административен капацитет. Да, но с течение на годините, постепенно той беше изграден, а тези които идваха на власт, започнаха да го рушат. От 7 годишни насам няма правителство, което да не е правило промени още първите дни на своето идване. ЕК забелязва това и неведнъж заявява открито да не се подменят екипите, които водят преговори с Брюксел. Не бива да се оплакваме, че има изградено негативно отношение към България. Българските политици и управляващата върхушка ни докараха дотам.

Предимно слънчево

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245132_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE

 Над страната ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места в низините и котловините видимостта ще бъде намалена, съобщиха от НИМХ.

След обяд по-значителни временни увеличения на облачността ще има над Западна България и на отделни места, главно в планинските райони, слабо ще превали. Температурите ще останат без съществена промяна и максималните ще са между 25° и 30°, в София около 25°.

Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд над масивите от Западна България ще има по-значителни увеличения на облачността и на отделни места ще превали. Ще духа до умерен вятър от юг-югозапад.

По Черноморието ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността по южното крайбрежие, но без валежи. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са 25°-26°, температурата на морската вода е 23°-24°. Вълнението на морето ще бъде 1 – 2 бала.

Петър Клисаров представи "Огледало на протестите"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245131_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%22%D0%9E%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1

 Февруарските протести бяха предизвикани от нещо абсолютно неясно - от сметките за ток, но, непостигайки нищо, което реално да подобри обстановката, бяха много бързо яхнати от определени кръгове, освен неправителствените организации /НПО/, малките неуспели политически сили, включително и управляващите, които ги използваха за техни дивиденти.

Това заяви пред БГНЕС социологът и писател Петър Клисаров. Той днес официално представи своята най-нова книга "Огледало на протестите" в книжарница Хеликон.

Видяхме една еволюция юни и началото на септември. Най-уродливата част бяха студентските протести, с кулминация за призоваване, за радикализиране на протестите, когато не информираните студенти бяха изкарани декември да се разхождат на улицата като на парад, категоричен бе Клисаров.

Той обясни, че февруарските и юнските протести и общото и различното между тях е една от основните теми на книгата. Затова е сложил и подзаглавието "Демаскирането". Според него медиите са поставили маска над това, което излезе като основното представяне на протестите като един протест. Той не беше един, а три, а в някои отношения и повече, добавя авторът.

Социологът е убеден, че имаме гражданско общество, но то се заражда в момента и тепърва започва да прохожда като малко дете, така че всичко, което се случва е абсолютно положително. Той вижда проблема в това, че много голяма част от хората не са наясно какво трябва да се промени, за да живеем по-добре, а излизат на улицата само, за да си излеят яда, да се навикат, в някои случаи да се сбият.

Излизането на улиците е в следствие на страдание и несправедливост, а опитът да се постигнат определени цели донякъде не успяха, но важното е, че породиха публичен дебат и вече се говори навсякъде за тези неща, каза Клисаров. Той е категоричен, че виждаме в езика и на сегашния премиер, и на бившия думата пряка демокрация. Тя се обяснява с по-голямото участие на хората в управлението.

Според него българинът не е изостанал, в последните 5 години виждаме около 50 революции в целия свят. Абсолютно сме си на място и в някои отношения може би сме водещи, а именно в осъзнаването на модела на пряката демокрация, каза той и добави, че това е нов политически модел на управление, който може да се справи с предизвикателствата на постиндустриалното общество, с което представителната демокрация не може да се справи, защото е изчерпана отдавна. Клисаров заяви, че много грешки са били направени по време на протестите, но те са в правилна посока, затова е сложил в преговора си мисълта на един мъдрец - "Какво е злото? Злото е неосъзнало се добро".

Цялата идея на книгата "Огледалото на протестите е, че колкото и да е лоша ситуацията, може би ни окачва едно добро бъдеще и това бъдеще може да постигнем само с усмивка, обясни по време на представянето на "Огледало на протестите" Клисаров.

Социологът коментира, че книгата му представлява точно тези, които не бяха представени на протестите, а са били там. Според него, медиите са създали дадени образи по протестите.

Книгата е предназначена за широк диапазон от хора. Той я определи като документ за това какво е ставало. Петър Клисаров е категоричен, че тези, които ще командват ще боравят с технологиите по най-добър начин и добави, че вече няма ляво или дясно общество, обществото се е променило.

За да направи книгата по-интересна авторът е добавил комикси, както и речник на края на книгата. Накрая има страница и половина за медиите, които според него са огромен проблем. Това, което ние видяхме на улицата, те не показаха. Медиите са реална власт и те я употребяват, но няма как да бъдат контролирани, коментира той.

Тази книга е истинско предизвикателство, каза издателят на Клисаров от издателство "Изток Запад". Надявам се повече българи да се събудим от дълбокия мъртвешки сън, в който сме заспали всички. Носим отговорност пред нацията и тя е отразена в това да пишем такива книга, добави той.

Трима космонавти потеглиха от МКС към Земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245130_%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%9C%D0%9A%D0%A1+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%97%D0%B

 Пилотируемият космически кораб "Союз ТМА-12М" се разкачи от Международната космическа станция и отпътува към Земята.

С кораба на Земята се завръщат руските космонавти Александър Скворцов и Олег Артемиев, както и американският астронавт Стивън Суонсън. Очаква се "Союз" да се приземи в около 4,30 часа българско време на 147 км от казахстанския град Жезказган.

На МКС продължават работата си руснакът Максим Сураев, който пое командирския пост от Суонсън, американецът Рийд Уайзман и германецът Александър Герст, представляващ ЕСА (Европейската космическа агенция).

Как алтернативната медицина ни баламосва

http://literature.actualno.com/Kak-alternativnata-medicina-ni-balamosva-news_49363.html

Манипулации на ваш гръб „Болките в гърба“ са бичът на нашата епоха. Те струват на Великобритания 6 милиарда лири годишно заради помощи, лечения и пропуснати ползи – почт...

Кристалина Георгиева: Ще помогна на България да усвои всичките 16 млрд. евро за 2014-2020

http://politics.actualno.com/Kristalina-Georgieva-Shte-pomogna-na-Bylgarija-da-usvoi-vsichkite-16-mlrd-evro-za-2014-2020-news_49364.html

Моето портфолио означава, че ще отговарям за 140 млрд. евро годишен бюджет на ЕС – как се използват тези пари и колко добре. Това заяви българският еврокомисар в новата Европейска комисия Кр...

Едно зло си отиде, но трябваше да дойде друго - американците имат нужда от лоши

http://cite.actualno.com/Edno-zlo-si-otide-no-trjabvashe-da-dojde-drugo---amerikancite-imat-nujda-ot-loshi-news_49365.html

С тези думи журналистът Георги Милков, който е един от най-известните експерти по въпросите на Близкия изток, коментира решението на САЩ отново да засили присъствието си в Ирак заради възхода на Ислям...

Разкриха християнска базилика край Добрич

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245129_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%94%D0%BE%D0%B1%

 Месец и половина след началото на археологическите разкопки на античната крепост Залдапа край Крушари беше установена една от най-големите ранно-християнски базилики в Добруджа и Североизточна България, съобщи вчера проф. Георги Атанасов от музея в Силистра, който заедно с доц. Валери Йотов от варненския музей и Йото Валериев от музея в Добрич са основният екип, който работи на Залдапа, както и д-р Мария Христова - археолог от София.

 

Параметрите на храма са впечатляващи - основната й част е 37 м, широка е 21 м, категоричен е проф. Атанасов.

 

„Тази базилика има рядко по красота и финес изпълнение на олтарна преграда и олтарна маса. Има и друго забележително откритие - колона от червен мрамор с бели ивици, много красив, който се е използвал за големи катедрали. Сред изключително интересните находки са четири мраморни гълъба, вероятно това е украсата на амвона - мястото, където епископът е проповядвал. Намерени са и над 400 монети, кръстове, култови предмети, много мраморни елементи”, обясни проф. Атанасов.

 

Залдапа се намира на главния римски път, свързващ Марцианопол с Доросторум. Това е по площ най-големият римски град във вътрешността на Добруджа и Североизточна България - 25 ха укрепена площ и две селища с площ около 15 - 20 ха, това е агломерация от над 40 ха. Това е един от големите римски градове, които са атакувани най-безжалостно от иманяри, добави проф. Атанасов.

ЗЛАТНАТА КАРЕТА НА МАРИЯ АНТОАНЕТА С ТУР ЗА ПРАЗНИКА НА СОФИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245128_%D0%97%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9A%D0%90%D0%A0%D0%95%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%9C%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF+%D0%90%D0%9D%D0%A2%D0%9E%D0%90%D0%9D%D0%95%D0%A2%D0%90+%D0%A1+%D0%A2%D0%A3%D0%A

 Царска разходка с една от   9-те уникални каляски, шейни и файтони, на които преди повече от век са се возили членовете на управляващата фамилия, ще е новата атракция в София. Уникална колекция от старинни возила бе представена вчера в конюшнята на двореца „Врана” от зам.-кмета по култура д-р Тодор Чобанов и Симеон Сакскобургготски.

 

След като бъдат реставрирани, някои от возилата ще пътуват по улиците на столицата и по алеите на парка „Врана”. „Специално за Деня на София - 17 септември, една от каляските ще направи тур из центъра на града

 

с актьори, облечени като кочияши

 

похвали се д-р Чобанов. Най-вероятно това ще е златната каляска на френската кралица Мария Антоанета. Самата карета пристига в София като подарък за сватбата на Цар Фердинанд с княгиня Мария Луиза от майката на монарха княгиня Клементина.

 

Години наред царските возила прашасваха в гаражите на Националната служба за охрана (НСО), без да се поддържат. Повече от 10 години общината и държавата водят преговори за изкарването им от гаража и предоставянето им на Музея за история на София.

 

„Каляските ще бъдат разглобени на части, за да се почистят

 

основно. Беше ни трудно да намерим кожари и занаятчии, но вече сме готови с плана и ще започнем реставрацията”, обясни д-р Чобанов. Той благодари за сътрудничеството с фондация „Цар Борис Трети и Царица Йоанна” и лично на шефа на НСО ген. Ангел Антов.

 

„Много се радвам , че те ще достигнат до публиката”, каза от своя страна Симеон Сакскобургготски.

 

Сред най-интересните експонати е каляската „Солунската Виктория”, подарена на Цар Борис Трети при влизането му в Солун в знак на уважение и признателност от българите от града през Балканските войни. В колекцията от возила има още детски каляски като файтона на първия княз на Третата българска държава Александър I, шейната му. Там ще е и малката резедава малка шейничка, подарена на княгина Мария Луиза от столичната пожарна, на която се е возил и самият Симеон Сакскобургготски.

БНБ да даде гласност на плана „Василев”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245127_%D0%91%D0%9D%D0%91+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%E2%80%9

 Планът за оздравяване на КТБ, който се очаква да бъде внесен в БНБ и МФ от мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, да бъде оповестен публично. Всички стъпки по неговото изпълнение пък да бъдат напълно прозрачни и да стават пред погледа на обществото. За това настояха вчера в поредно писмо до ръководството на Централната банка членовете на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България.

 

Той бе учреден на 19 август от клиенти на КТБ. Самото писмо идва, след като през последните дни адвокатите на издирвания по цял свят по обвинение за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. Василев твърдяха, че клиентът им подготвя план за оздравяване и документът ще бъде внесен всеки момент. Очакваше се това да стане в рамките на вчерашния ден, но до вечерта не беше факт.

 

Авторите на писмото поставят и поредица от въпроси

 

„Ако е вярно, че банката е раздала близо 3,5 млрд. лв. кредити на фирми, свързани с г-н Цветан Василев, ние - десетките клиенти на КТБ - искаме да знаем как г-н Цветан Василев ще покрие липсата на тези пари? Как точно ще стане погасяването на тези кредити”, гласи първият от тях. Клиентите на трезора настояват също така и БНБ да отговори какво налага одиторският доклад за състоянието на КТБ да бъде оповестен чак на 20 октомври, при положение че към момента срокът на спецнадзора над банката изтича на 21 септември. „Какво правят назначените от вас квестори, които по неофициална информация получават възнаграждение от общо 1,6 млн. лв.? Не трябва ли на 21 септември тези толкова скъпоплатени, направо позлатени ваши подчинени да са свършили работата си и да са готови с доклад? Настояваме да го оповестите незабавно”, призовават също така авторите на писмото. Според тях БНБ трябва да спре с „подозрителното си мълчание” и да изпълни законовите си задължения към поставената под спецнадзор КТБ, защото - по думите им - бездействието на централната банка през последните три месеца граничи с престъпление и е предпоставка за ескалиране на голямо напрежение в обществото. „Всеки загубен ден намалява шансовете за оздравяване и отваряне на КТБ, затова няма да ви чакаме до 20 октомври да ни залъгвате, че чакате доклад от одиторите”, заключават клиентите на трезора и посочват, че пращат копие от писмото и в Главна прокуратура, за да може да бъде осигурена пълна прозрачност над „плана на г-н Цветан Василев”.

 

Вчера вечерта от БНБ съобщиха, че е постъпило писмо от EPIC, като финансов консултант на консорциум между Оманския фонд, който е вторият по големина акционер в КТБ, непосочени акционери и потенциални инвеститори. В писмото от EPIC настоявали да сключат договор с БНБ и правителството, с който да получат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с кабинета и централната банка за изготвяне на план за преструктуриране на трезора, „който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в ЕС”. Освен искането за държавна помощ обаче консултантът не е посочил никакви конкретни параметри за финансови и правни ангажименти, но от централната банка посочиха, че все пак ще го разгледат внимателно. От Централния трезор съобщиха още, че „не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банкова група КТБ Цветан Василев”.

 

Междувременно от държавното обвинение разпространиха прессъобщение, в което посочиха, че екстрадицията на Цветан Василев е от компетентността на сръбските правоохранителни органи. От прокуратурата направиха уточнението заради поредица от медийни запитвания, свързани с твърденията на адвокатите на банкера, че той бил в Сърбия, откъдето пишел и плана за оздравяване. „По повод информацията, че лицето се намира на територията на Сърбия, изрично напомняме, че тя е ратифицирала Европейската конвенция за екстрадиция.

 

Сръбският съд е единственият компетентен да се произнесе

 

по искането за екстрадиция на лицето. Това производство има за предмет установяването на наличие или липса на предпоставки за предаване на лицето, поискано от друга държава – в случая на Република България, за съдене”, посочват от прокуратурата и припомнят: „Издирването на Цветан Василев на територията на Република Сърбия е изцяло в правомощията на сръбските правоохранителни органи и българските власти нямат в този случай никакви екстериториални правомощия”.

Бойци на украински олигарх са свалили боинга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245126_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%85+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%B

 Един от най-шокиращите моменти в отразяването на катастрофата на малайзийския боинг от страна на западните медии е липсата на сериозно и внимателно журналистическо разследване. А те впрочем би трябвало да започнат отразяването на трагедията с няколко важни въпроса, останали без отговор, пише известният американският анализатор Фредерик Енгдал.

 

Главният въпрос е защото киевската служба за управление на полетите е заповядала на полета МН17 да се отклони от зададения маршрут, който заобикаля зоната на бойните действия в Източна Украйна.

 

Скрийншотове от сайта FlightAware.com показват, че десет полета преди това са минавали

 

на безопасно разстояние

 

южно от Донецка област, пресичайки зоната над Азовско море. И само на 17 юли трагичният полет МН17 е минавал непосредствено над Донецка област.

 

Повечето аргументи, представени от администрацията на Барак Обама относно това кой носи отговорност за катастрофата, се основаваха на цитати от представители на киевското правителство. Само няколко часа след свалянето на самолета службата на украинското разузнаване публикува нареченото от нея “доказателство”, че самолетът е свален от сепаратистите по заповед от Русия. Това бе видео, качено в YouTube. Всички приказки за “неопровержимите доказателства” изчезнаха от медиите, след като настойчиви специалисти установиха времето и дата на качването на записа в интернет - 16 юли 2014 г. в 19:10 часа местно време - т. е. ден преди свалянето на самолета.

 

Има и друга много интересно съвпадение. Дни преди и непосредствено след катастрофата, според данните, разкрити от бившия служител на Агенцията за национална сигурност Уейн Медсън, Украйна и НАТО са провеждали 10-дневни военни учения “Морски бриз” с използването на радиотехнически и електронни средства за борба, самолети за радиоелектронно разузнаване. В ученията участвал и ракетният крайцер USS Vella Gulf, оборудван със система за насочване на ракетите “Ейджис” (AE­­GIS). Корабът е можел да проследява полет МН17 над Черно море, както и

 

всяка една ракета

 

която може да се изстреля по самолета.

 

Въпросът е защо правителството на САЩ не предостави точни данни от проследяването на полета на МН17 с уточнението кога точно е летял над Украйна и откъде точно е бил свален?

 

Американските служби имат не само спътниковите данни за полет МН17, но и снимки на вероятната зенитна установка, от която е била изстреляна ракетата, свалила самолета. По данни на именития бивш журналист от “Нюзуик” Робърт Пери един от източниците му, който и друг път му е предоставял точна информация, му разкрил, че “американските спецслужби наистина разполагат с подробни спътникови изображения на вероятната зенитна установка, пуснала ракетата, но тази установка се е намирала под контрола на украинските правителствени войски, облечени в украинска униформа”.

 

На 22 юли високопоставен представител на американското разузнаване заяви: “САЩ нямат преки доказателства, че установката, от която бил свален пътническият самолет, е била доставена от Русия”.

 

Всичко това поражда логичния въпрос кой е свалил МН17?

 

Районът, откъдето е изстреляна ракетата, се контролира не от проруските сепаратисти, той се намира под контрола на

 

частната наемна армия

 

организирана и въоръжена от украинския милиардер и олигарх Игор Коломойски, по някои оценки втория най-богат човек в Украйна. Той е човек на разузнавателните служби на САЩ и Израел.

 

През последните месеци Коломойски създаде своя собствена наемна армия, която има на въоръжение зенитните комплекси “Бук”, с които се твърди, че е бил свален малайзийският самолет. Силите на Коломойски притежават съвременно оръжие, получено от украински военни арсенали или купено на черния пазар. Всички те са организирани в четири батальона: “Азов”, “Айдар”, “Донбас” и “Дне­пър-1”.

 

Според съществуващите данни грузинските наемници в армията на Коломойски са обучени да управляват зенитни ракети “Бук”. Предишното украинско правителство на президента Виктор Янукович ги е продала на тогавашния грузински президент Михаил Саакаш­вили, верен човек на САЩ.

 

Ако бандитите на Ко­­ло­мойски наистина са замесени в катастрофата на МН17, това обяснява защо неоконсервативното лоби в САЩ и по света, особено в медиите, толкова яростно сочи руския президент Владимир Путин, отклонявайки вниманието от Игор Коломойски.

 

Необходимо е да започне сериозно разследване срещу Коломойски и създадената от него международна мрежа.

Буря помете гощавка за „Гинес”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245125_%D0%91%D1%83%D1%80%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%93%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81%E2%80%9D

 Развихрилата се завчера в Парма буря провали замислената за рекорд на „Гинес” пищна вечеря. В града, който е седалище на Европейската агенция по храните, 100 майстори готвачи бяха сготвили вкусни ястия за 1000 души. Целта на гощавката, наречена „100 готвачи за 1 вечер”, бе благотворителна и събраните средства трябваше да бъдат изпратени в помощ на пострадалите от наводнения в страната през миналата седмица. Масата, където хилядата ценители на добрата кухня трябваше да похапнат срещу куверт от 85 евро, пък бе дълга общо 300 метра. Тя бе опъната из уличките на историческия център на Парма, където преди 150 години обичал да се разхожда и весели роденият наблизо Джузепе Верди.

 

Но точно в 19 и 30 часа, когато сервитьорите започват да разнасят първото ястие от подготвените общо десетина блюда, над Парма се изсипва градушка. За нула време тя изпочупва подредените по изисканите маси в бяло чаши, разпилява прибори, преобръща столове и напоява с леден небесен бульон покривките. Лакомниците се изпокриват в близките магазини и кафенета, сервитьорите покриват на бърза ръка масите с найлони, а организаторите на вечерята започват трескаво да търсят незабавен изход от тежката метеорологична ситуация. Още повече че събраните пари не могат да бъдат върнати, тъй като те са били дадени от клиентите с посочената по-горе благотворителна цел. Предлага се похапването да бъде продължено под формата на бюфет на самообслужване, спретнат в покритите тротоари на центъра на града и идеята се харесва. Но късчета прояснено небе след градушката дават надежда, че Всевишният ще прояви милост към пищната проява и в 8 и 30 гостите заемат отново места, за всеки случай с чадъри в ръце.

 

Само двайсетина минути по-късно обаче небето отново притъмнява, започват да го разсичат мълнии и над Парма се изсипва потоп. Тогава Масимо Спигароли - майсторът на черпака, който е инициатор на замислената за рекорд на „Гинес” по участие на видни готвачи вечеря, взема мокра покривка и я развява над главата си като бяло знаме.

Камерън развя шотландския флаг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245124_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D1%8F+%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%84%D0%BB%D0%B0%D0%B3

 Британският премиер Дейвид Камерън (на снимката) нареди да бъде развято знамето на Шотландия пред седалището му на “Даунинг стрийт” 10 и призова шотландците да гласуват против независимостта на Шотландия на референдума на 18 септември.

 

В статия във в. “Дейли мейл” Камерън предупреждава, че бъдещето на Вели­кобритания е под въпрос. Той напомня общото минало на Шотландия и другите части на Обединеното кралство, изтъква социалните завоевания на страната, преди всичко здравната и пенсионната система, благодарение на които целият свят гледа на Вели­кобритания със завист.

 

В реч, която произнесе в столицата на северната област - Единбург, Камерън предупреди, че ако Шотландия излезе от Великобритания, това ще означава автоматично и отказ от британската лира.

 

Това не е гласуване само за даване на израз на недоволството от сегашното консервативно правителство, предупреди премиерът. “Това е нещо напълно различно от едни парламентарни избори: това е решение не за следващите пет години, а решение за следващия един век”, подчерта Камерън.

Утопия вкара млада писателка сред най-богатите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245123_%D0%A3%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D0%B

 Американското сп. „Форбс” състави традиционната си класация за най-добре печелещите писатели по света. Даниел Стийл и Стивън Кинг могат да се приготвят да бъдат изместени от челните позиции на най-добре печелещите писатели, защото младите идват, пише изданието.

 

В рейтинга директно на шесто място

 

дебютира 26-годишната американска авторка на постапокалиптични утопии Вероника Рот. Романите от популярната през последните години поредица на Рот, която излиза на български под заглавието „Дивергенти”, са й донесли през изминалата година 17 милиона долара, като общият брой на продадените книги надхвърля 7 милиона екземпляра. Писателката стана най-младата членка на клуба на писателите печалбари.

 

Освен нея в новия „златен” списък дебютираха родената през 1971 авторка на бестселъра „Не казвай сбогом” Джилиан Флин (9 милиона долара) и Джон Грин – автор на романа „Вината в нашите звезди”. Иначе първото място в рейтинга отново заема писателят на трилъри и криминалета Джеймс Патерсън.

 

През последните 12 месеца американецът е спечелил 90 милиона долара. Той е автор на серията за инспектор Алекс Крос и детектив Майкъл Бенет, както и поредицата от над десет романа - „Женски клуб „Убийства”. На второ място в класирането е Дан Браун, чиято сметка е набъбнала с 28 милиона долара за година. Последният му роман „Инферно” се

 

продава добре

 

– повече от 1,4 млн. екземпляра само в САЩ.

 

На третото място е мисис Нора Робъртс, чийто доход е 23 милиона долара. Четвърта е Даниел Стийл с милион по-малко. Петото място е отредено на Джанет Иванович ($20 млн.

 

В челната десетка на най-добре платени писатели е и авторът на поредицата „Дневникът на един дръндьо” Джеф Кини (17 млн.), кралят на ужасите Стивън Кинг (17 млн.) и авторката на „Игрите на глада” Сюзан Колинс (16 млн.) и, разбира се, създателката на Хари Потър Джоан К. Роулинг (14 млн.).

Книга почернява при четене

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245122_%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5

 Британската художничка Камий Лепрус създаде книга, чиито страници почерняват при четене, пише в. „Гардиън“. Творбата ще бъде представена на годишния Лондонски артпанаир на книгата в края на септември. Артистката е използвала специална термохартия, която се преобразува при нагряване. По този начин читателят има около четири часа да приключи с четенето, преди текстът да изчезне напълно. В книгата е публикувано стихотворението на Алиса Валес „Анастилоза” и вариант на поемата на Т. С. Елиът „Любовната песен на Джей Алфред Пръфрок”.

 

Художничката отбелязва, че посредством своето артпроизведение разсъждава за ценността на книгата като обект независимо от нейното съдържание.

 

„Интересно е как самият процес на четене преобразува тази вещ – нашето взаимодействие с нея я превръща от предмет на масово производство в нещо уникално и лично”, твърди тя.

Каталунците гледат с надежда към Шотландия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e5954b8/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Ckataluncite0Egledat0Es0Enadejda0Ekym0Eshotlandiia0H17980A0A0C/story01.htm

Реакцията на ЕС на резултатите от допитването за независимост на Шотландия ще подскаже как ще бъде приет аналогичният референдум в Каталуния


Обама готви тежки дни за джихадистите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245121_%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Президентът на САЩ Барак Обама започва подготовка за нов военен конфликт в Близкия изток, съобщават световните агенции. В обръщение от Белия дом по случай годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г., предвидено за 21 ч местно време снощи, Обама трябваше да очертае стратегията си „за отслабване и в крайна сметка унищожаване” на

 

терористичната организация „Ислямска държава”

 

действаща в Ирак и Сирия, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Обама е убеден, че противопоставянето на ислямистките бойци е въпрос от първостепенна важност за националната сигурност на САЩ, каза Ърнест.

 

Мащабното усилие за разгром на джихадистката групировка ще излезе извън рамките на сегашната ограничена мисия, чиято цел е чрез въздушни удари да се защитят американските интереси в Ирак, съобщи АП. Очакваше се и президентът да повтори призива си към Конгреса на САЩ да одобри план на стойност 500 млн. долара за въоръжаване и обучение на сирийски бунтовници и да призове и съюзниците на САЩ да поемат подобни ангажименти.

 

Часове преди обръщението Обама се срещна с лидерите на двете партии в Конгреса, за да ги прикани да подкрепят военните му усилия срещу ислямистите, съобщи Ърнест. Обама заяви на законодателите, че разполага с необходимите правомощия, за да предприеме действия за унищожаване на „Ислямска държава”, давайки по този начин още веднъж знак, че няма намерение да иска от Конгреса да подкрепи с гласуване плана му, предаде Ройтерс.

 

САЩ вече започнаха да нанасят въздушни удари по цели на джихадистката организация в Ирак без официално одобрение от Конгреса. Предполага се обаче, че новата операция, която Обама ще обяви, ще бъде по-скъпа и може да обхване и Сирия, отбелязва АП.

 

Барак Обама иска да изгради коалиция от държави, които да се присъединят към САЩ в борбата с „Ислямска държава”. Въпросът за това кой може да участва често е труден, коментира АП. В случая нещата се усложняват от факта, че САЩ и техните съюзници имат общ интерес с някои други правителства, с които иначе са противници, от разгромяването на екстремистите.

 

„Врагът на врага ти не е твой приятел”, каза в понеделник говорителката на Държавния департамент Джен Саки. „Ние продължаваме да смятаме, че (сирийският президент Башар) Асад е загубил легитимността си”, заяви тя.

 

Същото се отнася и за Иран, който наред със САЩ предоставя военна подкрепа на иракското правителство в борбата с „Ислямска държава”, коментират от агенцията. Освен това Иран подкрепя Асад, когото САЩ искат да видят отстранен. Американски служители казват, че

 

Иран не е добре дошъл

 

и настояват, че не съгласуват с Техеран каквито и да било действия срещу „Ислямска държава”.

 

Междувременно най-малко 13 души бяха убити при два атентата с коли бомби в Багдад на фона на срещата в иракската столица между новия премиер Хайдер ал Абади и държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде АП, като се позова на полицейски източници. 28 души бяха ранени при нападенията, извършени в шиитски квартал в източната част на града.

 

Кери и Абади обсъдиха съвместната борба срещу „Ислямска държава”.

Любим виц на Румънеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295490

Любим виц на Румънеца

Мъж в зоомагазин:
- Имате ли нещо... К'вото и да е, само да е говорещо?
- Да. Говореща стоножка.
Купил я, завел я вкъщи, нахранил я и я попитал:
- Да се разходим?
Мълчание.
- Кажи, бе! Да или не?
Мълчание.
- Малко само... До пред блока.
Тишина.
- Гадовеее! Прецакахте ме! Това, ако е говорещо, аз съм, аз съм...
Любим виц на Румънеца Мъж в зоомагазин: - Имате ли нещо... К'вото и да е, само да е говорещо? - Да. Говореща стоножка. Купил я, завел я вкъщи, нахранил я и я попитал: - Да се разходим? Мълчание. - Кажи, бе! Да или не? Мълчание. - Малко само... До пред блока. Тишина. - Гадовеее! Прецакахте ме! Това, ако е говорещо, аз съм, аз съм...

Кристалина става вице на Юнкер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245120_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80

 Кристалина Геор­гиева ще бъде зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия. Това съобщи вчера новоизбраният председател на Евро­пейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

Той определи Крис­талина Георгиева и останалите свои заместници жени като отговорни и силни. Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти, отбеляза Юн­­кер.

 

На новия си пост българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията.

 

Пред български журналисти в Брюксел след оповестяването на новия й пост Кристалина Геор­гиева уточни, че с екипа й са гледали пресконференцията на новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер и

 

от радост са изпели  българския химн

 

Тя благодари вчера на президента Росен Плевнелиев, както и на премиерите Пламен Оре­шарски и Георги Близнашки за своята номинация за втори мандат.

 

По нейните думи новият й пост показва сериозна заявка на България за разпределението на отговорностите. “Ще продължа да работя със сърце. Това е голяма радост, резултат от петгодишната ни работата”, добави еврокомисарят. По нейните думи тя ще работи така, че да се види, че Европа може да разчита на нея. Много е важно за самочувствието на българите да знаем, че можем да стоим на равна нога с всички в Европа, коментира Георгиева.

 

Тя отбеляза, че

 

първата й задача тази година

 

ще бъде осигуряването на допълнително финансиране за разплащането на получените в ЕК сметки и приемането на бюджета за догодина.

 

Георгиева поясни, че в новото си качество ще отговаря за 30 000 служители в ЕК и за годишен бюджет от 140 милиарда евро. Отнасям се много сериозно към това, което предстои, не подценявам нуждата да имам силен екип, заяви Георгиева.

 

В отговор на въпрос как постът й ще бъде полезен на нашата страна тя изрази убеждение, че ще може да съдейства на България да се справи с най-важния проблем - не как да получи повече пари, а как по-добре да ги използва.

 

Новият състав на Еврокомисията има се­­дем заместник-председатели. За свой първи за­­местник самият Юнкер е предпочел холандеца Франс Тимерманс, който ще отговаря и за регулациите и връзките между институциите.

 

Следващият зам.-председател е италианката Федерика Могерини, която е и върховен представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността.

 

Останалите зам.-председатели са естонецът Андрус Ансип (за цифровия единен пазар), словенката Аленка Братушек (енергийния съюз), латвиецът Валдис Домб­ровскис (въпросите на еврото и социалния диалог) и финландецът Юрки Катайнен (заетостта и растежа).

 

Новият състав на ЕК ще работи в периода 2014 - 2019 г. Екипът на Жан-Клод Юнкер трябва да бъде одобрен от Евро­пей­ския парламент.











Българка сред основните говорители на ЕК

Мина Адреева
Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Това съобщи на пресконференция Юнкер при представянето на своя екип.

 

Досега Андреева беше говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг.

 

Андреева беше първата и единствена българка сред говорителите на ЕК при председателството на Жозе Мануел Барозу.

Атентатите в Ню Йорк и Вашингтон

http://chronicles.actualno.com/Atentatite-v-Nu-Jork-i-Vashington-news_49311.html

Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон. Сутринта на този ден 19 терористи от ислямскат...

Проф. Мермерски: Една ябълка на ден и рискът от инсулт пада наполовина

http://health.actualno.com/Prof-Mermerski-Edna-jabylka-na-den-i-riskyt-ot-insult-pada-napolovina-news_49356.html

Ако изяждате по една ябълка на ден, намалявате риска от инсулт или инфаркт с 50%. Представете си с колко го намаляват три ябълки. Това каза професор Христо Мермерски. Просто е - когато консумираш пов...

Тримата космонавти се завърнаха от МКС на Земята

http://cosmos.actualno.com/Trimata-kosmonavti-se-zavyrnaha-ot-MKS-na-Zemjata-news_49357.html

Двамата руски космонавти и американският им колега от НАСА се завърнаха благополучно на Земята.Капсулата на космическия кораб "Союз ТМА-12М" се приземи съгласно предварителния разчет на окол...

Обама иска половин милиард за обучение на сирийци за борба срещу ИД

http://asia.actualno.com/Obama-iska-polovin-miliard-za-obuchenie-na-sirijci-za-borba-sreshtu-ID-news_49358.html

Най-вероятно основният начин да се противодейства на Ислямската държава ще бъдат въздушните удари. Това заяви журналистът Георги Милков в коментар на новите мерки на САЩ срещу Ислямска държава в Ирак....

Хороскоп на малкия ученик

http://school.actualno.com/Horoskop-na-malkija-uchenik-news_49359.html

В навечерието на първия учебен ден много от родителите изпитват притеснения как детето им ще се справи с предизвикателството на училищният процес. Всяко дете си има своите особености, които родителите...

Вечерен час за родителите, а не за учениците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245119_%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D1%87%D0%B0%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%

 - Г-н Игов, нека да поговорим за стреса, който предизвиква първият учебен ден, и как да го преодоляват учениците. Особено първокласниците, защото там страхът от провал е може би най-голям.

 

- Проблемът е, че децата тръгват на училище със страх, а не с радост. Преди три години с колеги правихме едно изследване сред деца от подготвителните групи до 7-и клас за това харесват ли програмите, харесват ли учебниците и дали наистина това ги подготвя след това по-лесно да се адаптират към училище. За съжаление се оказа, че програмите, по които те се подготвят, до голяма степен не отговарят на тяхната възраст. Колегите, които са ги правили, просто са взели неща от програмата за 1-ви и 2-ри клас и са написали едни наистина шарени, но неразбираеми за децата учебници. На въпроса какво харесвате най-много те казваха: да си играем. А на въпроса какво не харесвате най-много, те казваха: да работим с тетрадките. Учебните програми, по които се подготвят децата в предучилищна възраст, определено ги затрудняват в някои неща. Това доведе дотам, че според нас някъде около една трета от децата тръгват на училище със сериозни притеснения дали ще се справят. Програмите надхвърлят капацитета на децата и затова те ще продължават да не се справят. Тук вече е ролята на родителите да ги успокоят и да се опитат да им помагат донякъде. Нашето училище не е приятелски настроено към децата.

 

- А какво да кажем за деца с обучителни затруднения?

 

- Там проблемите са още по-големи. Най-често се среща например огледалното писане. Тези обучителни затруднения са си съвсем нормални. Но за голямо съжаление не е голям броят на учителите, които познават тези обучителни затруднения и могат да работят с тях. В големите градове наистина има специалисти, могат да се справят. Но в малките градове и села много често част от учителите наистина не умеят да го правят. Ние открихме деца на възраст втори клас да ходят на училище с нежелание, нещо, което не би трябвало да е така. И когато нагласата на самото дете е такава, не напразно в последните години съществува такова движение за училище вкъщи. Аз не подкрепям подобно движение, защото това нарушава социализацията на децата. Но пък донякъде разбирам тези родители, защото ако детето има проблеми и в училище няма кой да го насочи, това може да го отблъсне от учението. Аз продължавам да смятам, че нашето училище не е приятелски настроено към децата. И е логично децата да реагират така.

 

- Една от причините не е ли поколенческата пропаст, която дели учениците от учителите?

 

- Ами 55 години е средната възраст на учителите. Какво да кажем! Няма да забравя думите на едно момиченце в трети клас, което като го питам как се чувства в училище и то ми казва: А вие как ще се чувствате, ако ви преподава баба ви? Това е така, защото няма стимули. Млади учители няма, тези, които са на възраст 25 години, са 3%. Това е просто кошмар. Има толкова добри практики, като във Финландия например, където без да се дават особено много пари за престижа на учителската професия, има много млади хора, които влизат в училище и поемат децата. Това наистина е един от шоковете. Другият голям шок е в 5-и клас, където от една фамилна система на преподаване директно се минава на система на отделни преподаватели. В СОУ-тата много често преподаватели, които работят в горен курс, за да си допълват часовете, влизат и в 5-и клас. Те нито имат подхода, нито имат нагласата да са с такива деца. И разбира се, притесненията от факта, че големите училища са претрупани, има много ученици и първокласниците, дори когато са отделени в някой коридор, се сблъскват с всичките онези неща, които се случват с по-големите.

 

- Много се дискутира дали да се въведе вечерен час за учениците?

 

- Моят принцип е, че когато едно общество не се справя, то прибягва към репресивни мерки. А репресиите никога не са довели до нищо добро. Според мен трябва да има не вечерен час за децата, а за родителите. Казано с други думи, би трябвало да бъдат санкционирани родителите, чиито деца в тъмната част на денонощието са оставени сами. Защото децата могат да бъдат жертва на насилие не само когато са на улицата, а и когато са пред компютъра и бъркат в интернет. Формално да въвеждаме забрана децата да бъдат на определено място не означава, че ще ги съхраним. Би трябвало да знаем повече за тях, за начина, по който те живеят, опасностите, които те изпитват не само в реалния, но и във виртуалния свят.

 

- Другият пак актуален проблем - със или без джиесем в клас и каква марка да е телефонът на ученика?

 

- Проблемът при нас е, че съществува една тенденция децата да опознават компютърните технологии много рано. На четвъртата годишнина на моя внук му подарихме таблет, защото това е любимата играчка на децата. Логично е, че когато идват в училище, те вече са на ти и смартфонът е едва ли не задължителна част от него. Това не може да стане във всяка къща. Затова трябва да има обществена кампания и държавна политика, че децата трябва да отиват на училище с определен тип телефони, с които могат да се свържат с родителите си, а не да играят игри или да ровят в интернет. Това обаче пак не става със забрани и нареждания, а с кампания, която ние за съжаление не правим. Едната кампания, с която да подскажем на родителите, е, че те не помагат така на образованието на децата си и че не тази „престижност” ги прави по-успели. Но това е дълъг процес. Нищо на този свят не става със забрани, а с приемане на определени норми.

 

- Но нали в някои западни държави учебниците са качени в интернет и учениците от там учат?

 

- Не е съвсем така. Има го. Но при всички случаи образованието е процес на комуникация, процес на влияния. Това не може да стане през никоя технология. Тук е нужен добрият учител, любимият учител. И ние си спомняме с умиление за учителите, които са ни оказали влияние. А не за учебниците и тетрадките, по които сме учили. Просто таблетът и компютърът са една съвременна по-активна тетрадка или учебник. Но без човешкото присъствие не можеш да се научиш кое е добро и кое зло, не могат да те научат на морал и етика. И пак се връщаме на въпроса защо е толкова важно възрастовата разлика между децата и учителя да е възможно най-малка.

 

- Както се казва, опасности дебнат отвсякъде учениците, така ли?

 

- Говорим за това, което наричаме тормоз през интернет. Това наистина е сериозен проблем. За съжаление много от родителите забравят, че трябва да проследяват децата си дори когато са вкъщи, защото това, че са в стаята си с компютъра, съвсем не означава, че е безопасно. Добре е родителите да влязат в страницата на Дружеството на психолозите и да прочетат статията ми за тормоза в интернет. Да не забравят и да си го припомнят. Нека си изтеглят тези материали.

 

- Вече 13 години обществото живее със синдрома на 11 септември. Българинът усеща ли непрестанно заплахата от тероризма?

 

- Струва ми се, че тероризмът за българина е нещо абстрактно и имагинерно. Защото не ни се е случвало, освен атентата в Бургас. Тъй като много неща в живота ни не са наред, българинът първо се страхува за себе си и за близките си, за оцеляването си.

 

- Потопите не създадоха ли нови страхове?

 

- Те събудиха страхове, но събудиха и нещо друго, което в последните години сякаш забравихме. Има много доброволци там. Потопите показаха, че можем да си помагаме. И в компанията, в която аз работя, събираме пари за определени хора. Виждаме колко е масова подкрепата за бедстващите.

“Булгаргаз” намали исканото увеличение на цената

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245118_%E2%80%9C%D0%91%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%B7%E2%80%9D+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D

 “Булгаргаз” намали леко исканото увеличение на цената от 1 октомври. Вчера държавната газова компания внесе заявлението си в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според него “Булгаргаз” иска цена за четвъртото тримесечие на годината от 611,23 лв. на 1000 куб. метра без акциз и ДДС. Това прави с 9,54 лева или 1,59% над сегашната тарифа.

 

Месец по-рано, когато “Булгаргаз” е длъжна да оповести прогнозата си, от компанията бяха заложили поскъпване с 1,71% до 612 лв. на 1000 куб. метра, отново без ДДС и акциз.

 

Основно влияние върху цената на природния газ играят котировките на петрола, които в последните месеци вървят надолу. Другият фактор е валутният курс на лева спрямо долара.

 

Такова поскъпване на природния газ не предполага промяна на цената на топлофикациите, които го ползват за гориво.

Санираха първите две сгради с евросубсидия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245117_%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%81+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B1%D1%81%D0%B8

 Приключи обновяването на първите две сгради по проект “Енергийно обновяване на българските домове”, съобщиха от регионалното министерство.

 

Те са в София, а санирането им е започнало през април. Едната кооперация се намира на ул. “Чарлз Дарвин” в престижния столичен кв. “Изток”. Другата сграда е бл. 17 в жк “Захарна фабрика”. Извършено е топлинно изолиране на външните стени на сградите,  пребоядисване на фасадите, монтирана е нова дограма с рамка от поливинилхлорид и стъклопакет с високо термично съпротивление. Положена е топлинна изолация на покрива, първата плоча на конструкцията и на тръбната мрежа за горещо водоснабдяване също е изцяло подменена. Обновени са и общите части на жилищните блокове. Общата стойност на двата проекта е е 250 192,48 лв. с ДДС.

 

Проектът се финансира с общо 50 109 134,20 лв. чрез ОП “Регионално развитие 2007-2013”. По предварителни изчисления тези средства могат да стигнат за обновяването на около 200 сгради. За да не загубим евросредства, това трябва да стане до края на 2015 г.

Харчим 100 млн. лева за почивки покрай Деня на Независимостта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245116_%D0%A5%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BC+100+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D0%B

 Около 100 милиона лева ще похарчат за почивки и екскурзии българите около Деня на Независимостта. По предварителни прогнози 330 000 човека ще изберат да прекарат дългия уикенд извън дома, от тях 260 000 ще останат у нас, а 70 000 заминават за странство, като по-голямата част ще прескочат до Гърция. През тази година последният официален празник за годината се пада в понеделник и затова туристическият бранш отдавна предлага тридневни пакети на промоционални цени. Средно по

 

245 лева ще похарчи у нас един човек

 

за нощувки, храна и развлечения извън дома, докато за чужбина сумата е почти двойно по-висока – 470 лева. Това съобщи Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Началото на сезона не беше особено добро, затова браншът ще разчита на хубавото време до втората седмица на октомври, когато си тръгват и последните чужденци.

 

Имахме един изключително труден летен сезон, но туристическият бранш въпреки много тежката външнополитическа криза в Украйна, както и сложната вътрешнополитическа, икономическа и финансова криза работеше на максимални обороти и успя да обслужи не по-малко туристи, отколкото през миналата година, коментира експертът. При приходите обаче ще има намаление, защото ситуацията принуди част от хотелиерите да направят намаления за главния сезон.

 

За първи път в последните 25 години

 

наблюдаваме намаление на цените в главния сезон в края на юли и в началото на август, каза още Драганов.

 

Справка  в офертите на туристическите агенции показа, че тридневните оферти за отдих у нас и в съседна Гърция са на едни и същи цени. Комшиите дори имат доста по-изгодни на пръв поглед предложения, но когато се добавят разходите за път и другите харчове извън пакета, сумата набъбва доста. За любителите на обслужването тип ол инклузив има предложения между 213 и 280 лева на човек в различни части на северното гръцко крайбрежие. Офертите обаче са от тризвездни хотели, където е далеч по-изгодно да се вземе пакет, включващ закуска и вечеря. Тогава цената директно пада до 160 лева, а в двузвезден хотел пакетът е 126 лева. На остров Тасос нощувка и закуска за три дни е 145 лева. За любителите на луксозната обстановка са добре дошли офертите на няколко петзвездни хотела на Халкидики, които предлагат удобствата си за 232 лева, като в пакета са включени нощувка, закуска и вечеря. Ако искате да разгледате набързо някоя европейска столица, има тридневни и четиридневни самолетни екскурзии, като за Лондон трябва да се приготвят 549 евро, а за Рим - 349 евро.

 

Българските СПА центрове са с най-разнообразни оферти

 

за трите почивни дни. Най-високи са цените на местата с топли минерални извори. Цените са най-често около 400 лева за двама, като хотелиерите са приготвили на места и празнични вечери. Цени за завършване на лятото предлагат и по морските курорти. При повече късмет и хубаво време хората, отишли на нашето крайбрежие, може да се наслаждават на изгодни почивки. Цените там са намалени с 30 - 35 на сто и ултра ол инклузив престой може да се намери под 50 лева на ден.

Щори по технология на НАСА на есенния панаир

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245115_%D0%A9%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0%D0%

 Енергоспестяващи що­­ри, изработени по технология на НАСА, са един от най-интересните експонати на предстоящия Между­на­роден технически панаир в Пловдив. Той ще се прове­де от 29 септември до 4 октомври. Топло­изо­лационният материал стъпва за първи път на българския пазар и на изложението ще се конкурира с над 40 други иновативни продукта. Щорите се монтират по различен на­­чин през зимата и лятото, тъй като едната повърхност отразява топлина, а другата я концентрира и излъчва. Така предпазват от студ и жега, съкращават почти два пъти разходите за отопление и за охлаждане, а

 

икономиите  достигат 40–60%

 

в зависимост от годишното време и площта на помещението, твърдят от официалния дистрибутор на фирмата - производител от САЩ.

 

За първи път на есенния панаир ще бъде представена и течна топлоизолация за вътрешни стени и тавани.

 

Тя се нанася като латекс

 

но предпазва от конденз и мухъл, а разработката е на българска компания.

 

Няколко варианта за домашна електроцентрала предлага друга фирма, която ще изложи ветрогенератори за монтаж на покрива или в двора, съоръжения за добиване на енергия от слънцето, компактен комплект от соларен колектор и бойлер, инфрачервени уре­ди за отопление на открито. Сис­темата за захранване на двигатели от слънцето е хитов продукт на родно дружество. Системата създава мощност от 0,75 до 19 киловата, стартира се автоматично в  зависимост от слън­­­­­чевата радиация.

 

Намаля­ването на енергийните разходи е залегнало и при конструирането на новите електрически платформи на пловдивско дружество. Екотенденциите, застъпени в експозициите на много компании, се доразвиват в Дните на зелената енергия, които се провеждат традиционно в рамките на есенния панаир по инициатива на Енергийна агенция - Плов­див.

 

Изло­жители от 37 държави са подали заявки за участие в 70-ия международен технически панаир в Плов­див.

Двама българи арестувани за убийство

http://www.grreporter.info/Dvama_blgari_arestuvani_za_ubiystvo/16077

В сътрудничество с двама гърци те влезли в дома на възрастна двойка, умъртвили 84-годишен мъж и упоили и пребили 94-годишна жена, след което откраднали от апартамента им 350 евро.

прочети повече

Извънредно положение в Япония заради порои

http://www.vesti.bg/novini/izvynredno-polozhenie-v-iaponiia-zaradi-poroi-6022058

В три района на един от главните японски острова - Хокайдо, бе обявено извънредно положение заради проливни дъждове.

Св. преподобна Теодора Александрийска

http://celebrate.actualno.com/Sv-prepodobna-Teodora-Aleksandrijska-news_49353.html

Преподобна Теодора живяла в петия век. Родила се в град Александрия. Омъжила се за добър човек. Животът на младите съпрузи протичал в мир и благополучие. Но дяволът завидял на тяхното щастие. Въвля...

Ислямска държава заплаши Twitter

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-zaplashi-Twitter-news_49354.html

Групировката Ислямска държава, обявила халифат на обширни територии в Ирак и Сирия, заплаши със саморазправа Twitter. Недоволството на джихадистите избухна вследствие на това, че социалната мрежа на...

Събират незаконно пари от родители в училищата

http://education.actualno.com/Sybirat-nezakonno-pari-ot-roditeli-v-uchilishtata-news_49355.html

Сигнали за незаконно събиране на пари от родители преди първия звънец са постъпил в Регионалния просветен инспекторат в Пловдив. Инспекторите припомнят, че съгласно Закона за народната просвета образо...

Киев заменя газа с биогориво

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295633

Украинците ще платят за газ в пъти по-малко през 2015 г., като се замени руският газ с биогориво от дървесина. Това коментира министърът на аграрната политика на Украйна Игор Швайк, предаде РИА Новости. Биогоривата са един от алтернативните източници на енергия, като се произвеждат от биосуровини.
В същото време украинският президент Петро Украинците ще платят за газ в пъти по-малко през 2015 г., като се замени руският газ с биогориво от дървесина. Това коментира министърът на аграрната политика на Украйна Игор Швайк, предаде РИА Новости. Биогоривата са един от алтернативните източници на енергия, като се произвеждат от биосуровини. В същото време украинският президент Петро

Анетатите в Ню Йорк и Вашингтон

http://chronicles.actualno.com/Anetatite-v-Nu-Jork-i-Vashington-news_49311.html

Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон. Сутринта на този ден 19 терористи от ислямскат...

Днес ще бъде предимно слънчево

http://society.actualno.com/Dnes-shte-byde-predimno-slynchevo-news_49351.html

Над страната ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места в низините и котловините видимостта ще бъде намалена, съобщиха от НИМХ. След обяд по-значителни временни увеличения на облачността ще има над...

Земетресение от 5,2 по Рихтер бе регистрирано в Румъния

http://europe.actualno.com/Zemetresenie-ot-52-po-Rihter-be-registrirano-v-Rumynija-news_49352.html

Земетресение с магнитуд 5.2 е било регистрирано в Румъния, съобщи румънският Националния институт по геофизика. Трусът е бил регистриран в 22,45 часа (румънско и българско време). Епицентърът му е б...

Разходка с царска каляска за Деня на София

http://news.ibox.bg/news/id_1056649874

"В бъдеще подобни гледки ще са често срещани", казва зам.-кметът на София

Барак Обама готов на удари и в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295575

Барак Обама е готов да използва американски въздушни удари в Сирия в рамките на разширената си кампания срещу организацията “Ислямска държава”, пише в. “Вашингтон пост”. Изданието се позовава на източници, участвали в среща на американския президент с външнополитически експерти.
Снощи се очакваше Обама да направи обръщение към нацията от Белия дом, Барак Обама е готов да използва американски въздушни удари в Сирия в рамките на разширената си кампания срещу организацията “Ислямска държава”, пише в. “Вашингтон пост”. Изданието се позовава на източници, участвали в среща на американския президент с външнополитически експерти. Снощи се очакваше Обама да направи обръщение към нацията от Белия дом,

Самолет кацна аварийно в Тексас заради разхерметизация

http://www.vesti.bg/novini/samolet-kacna-avarijno-v-teksas-zaradi-razhermetizaciia-6022057

Самолет на американската авиокомпания Delta кацна аварийно в щата Тексас заради разхерметизация на пилотската кабина.

Петро Порошенко дава частична автономия на Донбас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295602

Украинският президент Петро Порошенко ще внесе в парламента закон, който дава повече автономност на части от Източна Украйна, но ги запазва в състава на държавата, предадеАФП.
На заседание на правителството Порошенко заяви, че пътната карта за мир между Украйна и проруските сепаратисти, подписана в Минск, Украинският президент Петро Порошенко ще внесе в парламента закон, който дава повече автономност на части от Източна Украйна, но ги запазва в състава на държавата, предадеАФП. На заседание на правителството Порошенко заяви, че пътната карта за мир между Украйна и проруските сепаратисти, подписана в Минск,

Как Борисов става телохранител и доверен човек на Живкови

http://e-vestnik.bg/21290/kak-borisov-stava-telohranitel-i-doveren-chovek-na-zhivkovi/

Кой пази парите на фамилията?

Продължение. Виж “Борисов – таен проект на живковистите – от конспирациите до действителното

Бойко Борисов и Жени Живкова, по времето, когато той е бодигард на семейството. Снимка: в. Уикенд

Наистина, не може случаен човек да стане телохранител на сваления Живков. Нито на бившия цар Симеон. И в двата случая някой е препоръчал бодигарда Борисов и неговата фирма „Ипон”. Кой?
Няма как Жени Живкова и съпругът й да го наемат случайно или да е избран като някакъв по-евтин вариант пред други. Жълти вестници, още преди Борисов да се издигне в политиката, пускат клюка, че телохранителят на Живков Борисов е имал интимни отношения с внучката Жени. Те имат навика да пишат статии по снимка - попада им някаква интересна снимка и съчиняват клюка по нея. И тази е илюстрирана с една много показателна снимка. Възможно е да е имало нещо между Борисов и Живкова, но не е толкова важно. Допреди да стане телохранител на Живков, двамата не се познават.
Жени Живкова в някои интервюта казва, че наели Бойко Борисов като охрана едва ли не случайно. Избрали го измежду други. Но в едно интервю пред вестник „Ретро” през септември 2010 г. казва повече. Когато я питат как Борисов е станал охрана на Живков, тя отговаря: „През 1994 г., когато свалиха държавната охрана на дядо ми, близки хора на Бойко Борисов ни предложиха неговата фирма да поеме тази дейност. И така стана.”
Кои са тези близки хора на Бойко Борисов, които са предложили на семейство Живкови да ги охранява Борисов? Като се съди по близките хора на Борисов от онова време, това може да са само Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата - най-авторитетните хора в СИК тогава. Има версия, че е Валентин Златев. Той е от фамилията Златеви, която управлява родното място на Тодор Живков Правец още от комунистическо време, и досега, когато вече почти го притежава. Борисов, вече като премиер, казва, че двамата със Златев се познават от 20 години, а Златев за него - че са приятели от 30 години. Тоест - отпреди той да стане охрана на Живков. Към онзи момент през 1994 г. бодигардът и неговата „Ипон” още не охраняват „Лукойл”. И Златев още не е прочут, освен с подвизите на фамилия Златеви в Правец.
Със сигурност хора от БСП и семейството, свързани със СИК, са се консултирали кой да пази Живков. Да го пазят хора от СИК не върви. По-скоро хора от периферията на СИК – каквито са Борисов и неговите фирми „Ипон”.

Венци Стефанов и Пашата предлагат Борисов на Живков

По този въпрос съвсем конкретен отговор дава Иван Славков в едно от последните си интервюта от януари 2010 г. пред вестник „Шоу” (и сайта „Блиц”). По неговите думи, когато била свалена държавната охрана пред дома на Живкови, на място дошли лично двама от босовете на СИК да предложат услугите си да осигурят охрана. „Аз бях там, когато дойдоха Венци Стефанов и Румен Пашата. Венци каза: “Другарю Живков, ние при вас сме яли доста, и от вас сме видели много добрини. Сега нямате охрана, дайте ни една стаичка и ще имате 24 часа денонощна охрана на дома”, разказва Славков. И така на „Секвоя” се появил Бойко Борисов – момчето на сикаджиите. Няма никакви причини Славков да съчинява, а и никой не го е опровергал за това твърдение.
Охраната на „Ипон” е денонощна, лично Борисов се редува, макар и не всеки ден. Но той идва винаги, когато Живков пътува из страната или до София.
„Не сме искали охрана, защото си имахме частна - разказва от ...

Любим виц на Георги Мамалев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294409

Двама приятели се срещат: - Много съм притеснен. Сега се върнах от морето, прибирам се вкъщи, отварям гардероба и какво да видя - гол мъж - казва единият. - Ай стига, бе! Какво чак толкова? - Аз не съм Двама приятели се срещат: - Много съм притеснен. Сега се върнах от морето, прибирам се вкъщи, отварям гардероба и какво да видя - гол мъж - казва единият. - Ай стига, бе! Какво чак толкова? - Аз не съм

Награда от 1 млн. долара за учени, създали лечение на слепотата

http://www.vesti.bg/novini/nagrada-ot-1-mln.-dolara-za-ucheni-syzdali-lechenie-na-slepotata-6022056

Португалската фондация "Шамполимо" присъди ежегодната си награда "Vision 2014" в размер от 1 млн. долара на екип от 7 учени в САЩ, които са разработили терапия за предотвратяване на ослепяване при различни заболявания на ретината.

13 години от атентата на 11 септември

http://news.ibox.bg/news/id_212690216

Жертвите са 2 974 души. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

Младост, Люлин и Банишора в Топ 3 на апашите

http://frognews.bg/news_76000/

Домовите крадци и джебчиите най-често вилнеят в крайните квартали на София и в районите около моловете. Това сочи статистика на столичната полиция.Общо 17 713 престъпления са извършени в София от началото на годината до края на август. От тях са разкрити 5838, което е 33 процента.

Брюксел ни дава европарите по спрените програми през октомври?

http://frognews.bg/news_75999/

Вицепремиерът по управлението на средствата от ЕС Илияна Цанова и министърът на околната среда и водите Светлана Жекова се срещнаха снощи в Брюксел с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан. Вицепремиерът Цанова съобщи пред български журналисти, че комисарят е бил запознат със свършеното от служебното правителство по повод спрените европрограми в нашата страна.

Земетресение в Румъния, 5.2 по Рихтер

http://www.vesti.bg/novini/zemetresenie-v-rumyniia-5.2-po-rihter-6022055

Земетресение с магнитуд 5.2 е било регистрирано в Румъния, съобщи румънският Националния институт по геофизика.

Шефът на пожарната в Бургас: Пожарникарите не са бездействали по време на наводнението

http://pik.bg/шефът-на-пожарната-в-бургас-пожарникарите-не-са-бездействали-по-време-на-наводнението-news223951.html

Шефът на пожарната в Бургас: Пожарникарите не са бездействали по време на наводнението

"В никакъв случай пожарникарите не са бездействали по време на наводненията в Бургас", каза шефът на местната пажарна Васил Василев в предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия. Когато отишли на място, огнеборците видели един единствен автомобил и иямали информация, че по-нататък има още четири коли. 

"Моите колеги не са могли да достигнат повече от 15 минути до този автомобил, за да му помогнат. Все пак е било 2 ч. през нощта", поясни Васил Василев. 

В пажарната кола имало трима пожарникари. Вторият екип пристигнал 15 минути по-късно. 

Защитник на Кот д'Ивоар е в болница след удар в главата (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/11/2378289_zashtitnik_na_kot_divoar_e_v_bolnica_sled_udar_v/?ref=rss


Защитникът на Кот д'Ивоар Серж Орие бе откаран в болница след сблъсък с капитана на Камерун Стефан Мбия в квалификацията за Купата на африканските нации.

През второто полувреме футболистът на "Пари Сен Жермен" беше ударен силно в главата при единоборство с Мбия, след което падна на тревата и се сгърчи в конвулсии.

Играта веднага беше спряна и 21-годишният котдивоарец получи медицинска помощ, след което бе изнесен на носилка и откаран в болница.

Камерун спечели...

На 11 септември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295472

Доц. д-р Мария Илиева (Маша), примабалерина

Пламен Марков, бивш треньор на националния отбор по футбол

Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община

Андриана Сукова-Тошева, директор на ГД Доц. д-р Мария Илиева (Маша), примабалерина Пламен Марков, бивш треньор на националния отбор по футбол Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община Андриана Сукова-Тошева, директор на ГД "Заетост, социални въпроси и приобщаване" в ЕК Вели Чаушев, актьор Валентина Радинска, поетеса Ваню Хърков, лекар, бивш депутат Кеворк

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4292909

Александър Каракачанов, философ, говорител на Зелената партия, 54 г.
Валентина Радинска, поетеса и журналистка.
Вели Чаушев, актьор, 80 г.
Кеворк Кеворкян, журналист, създател на "Всяка неделя", 70 г.
Доц. Леандър Литов, физик, ръководител на българския екип в Европейския институт за ядрени изследвания - ЦЕРН, 59 г.
Маша Илиева, балерина. Александър Каракачанов, философ, говорител на Зелената партия, 54 г. Валентина Радинска, поетеса и журналистка. Вели Чаушев, актьор, 80 г. Кеворк Кеворкян, журналист, създател на "Всяка неделя", 70 г. Доц. Леандър Литов, физик, ръководител на българския екип в Европейския институт за ядрени изследвания - ЦЕРН, 59 г. Маша Илиева, балерина.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване