Кристалина Георгиева: България има проблем в усвояването на евросредства

http://econ.bg/Новини/Кристалина-Георгиева-България-има-проблем-в-усвояването-на-евросредства_l.a_i.566677_at.1.html

България няма недостиг на европейски средства, а проблем с усвояването им. Това коментира Кристалина Георгиева, която вчера официално беше назначена...

МВФ иска 10% по-ниски заплати и пенсии в Сърбия

http://www.vesti.bg/novini/mvf-iska-10-po-niski-zaplati-i-pensii-v-syrbiia-6022071

Международният валутен фонд (МВФ) поиска правителството на Сърбия да намали средствата за пенсии и заплати в държавния сектор с 10%, пише белградският в. "Блиц".

Македонците в Турция били 6 милиона

http://www.cross.bg/tyrtziya-vulna-sme-1429738.html

/КРОСС/ Скопският в. "Вечер" излезе с окончателно изясняване на броя на македонците в Турция. "Колко сме, толко сме! Во Турция 6 млн македонци сме!" Засега не е ясна официалната турска позиция по въпроса, след като държавата губи близо 10 % от населението си по този начин. "Вечер" не казва също така дали следващите стъпки няма да са териториални претенции, както и дали такива изконни македонци като Шакира няма да помагат в кампанията, пише КлубZ. Изданието посочва, че преселването на турците от Македония се е случвало на няколко пъти. Първата вълна била след Балканските войни, а след това след Втората световна война. Но най-голямата вълна е била в периода 1950-1970 г.  

Внимание! Очаква ни земетресение в Пловдив, предупредиха от пожарната

http://pik.bg/внимание-очаква-ни-земетресение-в-пловдив-предупредиха-от-пожарната-news224084.html

Внимание! Очаква ни земетресение в Пловдив, предупредиха от пожарната

Симулация на земетресение ще има днес на площад „Централен" в Пловдив, съобщи говорителят на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Георги Кунев, цитиран от Дарик.

Акцията е част от събитията, включени в програмата за отбелязването на Седмицата за пожарната безопасност. Между 10:00 и 12:00 часа пожарникари и спасители ще демонстрират пред деца и граждани как да се реагира при бедствия и аварийни ситуации.

Малчуганите ще разберат и как се реагира при пожар и обгазяване. Предвидени са игри, състезания и викторини. В занятието пред сградата на Централна поща се включват доброволци от общинското формирование в Пловдив и представители на БЧК.

Руски космонавти и американски астронавт се завърнаха благополучно след 170 дни в орбита

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296117

Двамата руски космонавти и американският им колега от НАСА се завърнаха благополучно на Земята. Капсулата на космическия кораб "Союз ТМА-12М" се приземи към 4.30 часа съгласно предварителния разчет на около 147 км югоизточно от казахстанския град Джезказган, съобщава РИА Новости. С нея на Земята се завърнаха руснаците Александър Скворцов и Олег Двамата руски космонавти и американският им колега от НАСА се завърнаха благополучно на Земята. Капсулата на космическия кораб "Союз ТМА-12М" се приземи към 4.30 часа съгласно предварителния разчет на около 147 км югоизточно от казахстанския град Джезказган, съобщава РИА Новости. С нея на Земята се завърнаха руснаците Александър Скворцов и Олег

РЗИ предупреждава: Във Варненско има опасни комари

http://pik.bg/рзи-предупреждава-във-варненско-има-опасни-комари-news224083.html

РЗИ предупреждава: Във Варненско има опасни комари

Резултатите от проверките за заселеност на биотопите с комарни ларви във Варненско не показват наличие на тигрови комари, но са открити видове, способни да пренесат редица вируси, включително на малария и Западнонилски енцефалит.

Това обявиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. До септември т.г. в комарните биотопи на Варненски регион са извършени 67 проверки за наличие на комарни ларви. В отдел „Противоепидемичен контрол" в Здравната инспекция се поддържа картотека с досиетата на 136 основни комарни биотопа, групирани по селищни системи, с повече или по-малко разливи около тях и множество прилежащи малки водни басейни.

Здравните власти предупреждават, че изложени на риск са горски работници, фермери, земеделски работници, еколози, градинари, ветеринарни работници, гледачи на животни в зоологически градини или ферми, работници грижещи се за спортни игрища, наблюдатели на диви животни и птици, орнитолози, биолози и др. Западнонилската хеморагична треска е остра вирусна инфекция. Естествен резервоар на заразата са различни видове мигриращи и синантропни птици. Основно човек се заразява при ухапване от комари носители на вируса, особено през периода юли-август-септември. Вирусът може да се предаде и по други пътища.

Заболяването протича с висока температура, отпадналост, главоболие, мускулни и ставни болки, а понякога с тежки прояви от страна на нервната система- дезориентация, ригидност на вратната мускулатура, тремор, парализа, менингити и енцефалити. При наличие на неясни фибрилни състояния, отпадналост и силно главоболие, мускулни и ставни болки, тремор, дезориентация, е необходимо гражданите да се обърнат към лекар, по възможност инфекционист. Проливните дъждове и наводненията в много области на страната са предпоставка за бързо увеличаване на комарните популации, а също така и количеството на вирусите в тях. По данни на Здравното министерство е доказано наличието на азиатски тигров комар/Aedes albopictus/ в областите Бургас и Пловдив.

Произхожда от тропичните и субтропични райони на Югоизточна Азия. През последните няколко десетилетия тигровият комар се разпространява в много други региони на света главно чрез транспортни средства и интензивна търговия. Известна е способността му за трайно установяване в новозаселени площи с последващо разширяване на засегнатите територии. Развитието му започва при средно месечни температури около 20 градуса.

Почина актьор от "Челюсти" и два от филмите за Джеймс Бонд

http://offnews.bg/news/n_1/n_387217.html

На 74 години в Калифорния почина актьорът Ричард Кил, съобщи Би Би Си. Кийл е познат с ролите си на злодея със стоманените зъби от филма на Стивън Спилбърг "Челюсти", както и с участието си в два от филмите за Джеймс Бонд . Актьорът, който играе и в "Шпионинът, който ме обичаше" от 1977 г., е починал в болница в американския град Фресно в сряда. Говорителката на медицинския център потвърди смъртта на Кийл, но не разкри причината. Внушителният с ръста си от 218 см актьор участва и в комедията "Щастливият Гилмор" от 1996 г.

Плащанията по европрограмите може да тръгнат до ноември, съобщи вицепремиерът Цанова

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/09/11/2378360_plashtaniiata_po_evroprogramite_moje_da_trugnat_do/?ref=rss


Европейската комисия е изразила готовност да действа максимално бързо за възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми в България, е станало ясно на среща в Брюксел между заместник министър-председателя по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова и европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан, предаде пресслужбата на ЕС.

Според Цанова посланието от срещата е "силно окуражително за България". "Получихме не само уверение, че Комисията ще действа...

Психолог: Командосите от акцията в Лясковец са заплашвани с уволнение при разследването

http://www.moreto.net/novini.php?n=263765

Този случай не бива да бъде забравен. Майката на командоса Емил Шарков ме потърси, за да търси истината за смъртта на сина си. Тя има основателни причини, след като е говорила с негови колеги, да смята, че с действията си главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и командира на отряда са основните виновници за този случай.

ЕК готова бързо да възстанови плащанията по спрените оперативни програми

http://www.cross.bg/sreda-programa-vitzepremierut-1429736.html

/КРОСС/ Европейската комисия изрази готовност да действа максимално бързо за възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми. Това стана ясно на среща в Брюксел между заместник министър-председателя по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова и европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан. В срещата участва министърът на околната среда и водите Светлана Жекова. „Първата ни задача е да намерим решение за спрените ни програми", заяви по време на разговора комисар Хан. Като „силно окуражително за България" определи посланието на срещата вицепремиерът Илияна Цанова. „Получихме не само уверение, че Комисията ще действа максимално бързо, но начертахме и план за действие. Ако изпълним посочените стъпки, има реална възможност плащанията да бъдат възстановени в края на октомври или началото на ноември", коментира вицепремиерът. Разговорът на политическо ниво беше предшестван от обсъждания на експертно равнище по-рано тази седмица. „Големият успех, който постигнахме днес, е изразената готовност от страна на Европейската комисия да се разделят проверките по ос 1 и ос 3 на оперативна програма „Регионално развитие". Така още в средата на месец октомври ЕК ще извърши одиторската проверка по ос 3 и по Оперативна програма „Околна среда". Ако резултатите от нея са положителни, веднага ще се премине към възстановяване на плащанията", подчерта вицепремиерът Цанова

ЕК изразила готовност за бързо възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми

http://www.cross.bg/sreda-programa-tzanova-1429736.html

/КРОСС/ Европейската комисия изрази готовност да действа максимално бързо за възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми. Това стана ясно на среща в Брюксел между заместник министър-председателя по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова и европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан. В срещата участва министърът на околната среда и водите Светлана Жекова. „Първата ни задача е да намерим решение за спрените ни програми", заяви по време на разговора комисар Хан. Като „силно окуражително за България" определи посланието на срещата вицепремиерът Илияна Цанова. „Получихме не само уверение, че Комисията ще действа максимално бързо, но начертахме и план за действие. Ако изпълним посочените стъпки, има реална възможност плащанията да бъдат възстановени в края на октомври или началото на ноември", коментира вицепремиерът. Разговорът на политическо ниво беше предшестван от обсъждания на експертно равнище по-рано тази седмица. „Големият успех, който постигнахме днес, е изразената готовност от страна на Европейската комисия да се разделят проверките по ос 1 и ос 3 на оперативна програма „Регионално развитие". Така още в средата на месец октомври ЕК ще извърши одиторската проверка по ос 3 и по Оперативна програма „Околна среда". Ако резултатите от нея са положителни, веднага ще се премине към възстановяване на плащанията", подчерта вицепремиерът Цанова

Трима космонавти се завърнаха след 170 дни в орбита, скоро потегля жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296110

Двамата руски космонавти и американският им колега от НАСА се завърнаха благополучно на Земята. Капсулата на космическия кораб Двамата руски космонавти и американският им колега от НАСА се завърнаха благополучно на Земята. Капсулата на космическия кораб "Союз ТМА-12М" се приземи към 4.30 часа съгласно предварителния разчет на около 147 км югоизточно от казахстанския град Джезказган, съобщава РИА Новости. С нея на Земята се завърнаха руснаците Александър Скворцов и Олег

Младият пернишки художник Веселин Ангелов ще представи първата си самостоятелна изложба

http://www.zapernik.com/obshtestvo/mladiyat-pernishki-hudojnik-veselin-angelov-shte-predstavi-purvata-si-samostoyatelna_34192/

Пернишкият художник Веселин Ангелов ще представи първата си самостоятелна изложба. В нея ще бъдат показани картини рисувани с пастел, предаде човек на ZaPernik.com.

"Изложбата ще включва сюрреализъм и женската красота. Това са две от нещата в изкуството, които ме влекат.", каза Веселин Ангелов пред ZaPernik.com.

Младият творец се увлича по рисуването още в детските си години. По - професионалното му развитие в изкуството започва през 2004 година,...

Продължава

БСП ще прави агенция за Северозапада

http://frognews.bg/news_76016/

Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ откри предизборната си кампания в Монтана. Залата на Младежкия дом в града трудно побра желаещите да видят кандидатите на социалистите и партньорите им за депутати.Д-р Емил райнов заяви, че ако БСП получи доверието на хората, ще бъде разкрита специална агенция за северозападния регион.

Бареков бил новият Волен Сидеров, но доста далеч от Ахмед Доган

http://www.cross.bg/barekov-boetzut-bulgariya-1429735.html

/КРОСС/ "Николай Бареков е новият Волен Сидеров. Ораторските възможности, които е натрупал като журналист, не са подплатени с действия", заяви в "Добро утро, България!" по TV7 ММА боецът Станислав Недков-Стъки. Той обаче подчерта, че лидерът на "България без цензура" е доста далеч от Ахмед Доган, с когото наскоро се сравни. Доскоро Стъки подкрепяше Бареков, но от известно време го критикува изключително сурово във Facebook. "Хората ходят при него и плачат, че изнемогват и само след един час виждам как той отива и си поръчва шампанско от 1000 лв. бутилката. Как да му повярваш, че наистина иска да е полезен на хората и да помага", добави Стъки. По повод разкритията на напусналия "България без цензура" Ангел Славчев, че е бил заплашван от Бареков, ММА боецът каза, че не е бил свидетел на подобно нещо, но е склонен да вярва, че това наистина се е случвало.  

Почна уловът на щука

http://pik.bg/почна-уловът-на-щука-news224081.html

Почна уловът на щука

Според разпоредбите в закона за рибарството и аквакултурите щуката у нас може да се лови почти целогодишно – с изключение на периода на възпроизводство през пролетта, който е маркиран с точни срокове. В рибарската практика обаче се е наложило мнението, че истинското щукарско време настъпва с първото захлаждане в края на лятото и продължава през цялата есен, та до трайното застудяване през ноември. В този смисъл септември се смята за началото на активния щукарски сезон, пише в. "Новинар".

Петнистият хищник е основна цел на обособена категория риболовци, които с гордост се наричат щукари. За някои от тях дори друга риба не съществува – тръгват към водоема само и единствено с цел улов на щука. У нас щуката се лови основно по два начина: на спининг и на тапа – с жива рибка за стръв. И двата си имат своите верни привърженици.

Но спинингистите все пак са широко скроени – те преследват всякакви хищни риби и не са строго профилирани. Така наречените щукари предпочитат да заложат на втория изпитан метод – да закачат жизнена каракудка (бабушка, костур, уклей или каквото може да се улови на място) и да ги заметнат в избрания участък. В никакъв случай не в чиста вода, щуката живее и ловува сред растителност, а ако е оскъдна – поне сред потопени клони, храсти или други дънни препятствия.

Опитни щукари твърдят, че щуката е най-активна по пълнолуние. Това не са празни приказки, доказано е, че рибите се влияят от фазите на луната, но все още не сме изучили тази зависимост в детайли.

Награда от 1 млн. долара за учени, създали лечение на слепотата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245143_%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82+1+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%2C+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%

 Португалската фондация "Шамполимо" присъди ежегодната си награда "Vision 2014" в размер от 1 млн. долара на екип от 7 учени в САЩ, които са разработили терапия за предотвратяване на ослепяване при различни заболявания на ретината.

Лечението се бори срещу възникването на различни ретинопатии, което може да доведе до слепота при заболявания като диабет или възрастови промени. Лечението може да предотврати ослепяване или да помогне за възстановяването на 30 до 40% от зрителните способности, обяснява Наполеоне Ферара, който един от учените в екипа. Хиляди хора по света вече са се възползвали от лечението, казват учените. Наградата "Vision" се присъжда от 2007 г. от лисабонската фондация, която е на името на починалия през 2004 г. португалски индустриалец милиардер Антонио Шампалимо. Тази награда се връчва за успехи в областта на лечението и превенцията на болести на очите и нарушения на зрението. /АФП

 

Лисабон / Португалия

Чудото с иконата от Пазарджик може да се окаже измамно

http://pik.bg/чудото-с-иконата-от-пазарджик-може-да-се-окаже-измамно-news224080.html

Чудото с иконата от Пазарджик може да се окаже измамно

Чудото на иконата в Пазарджик може да се окаже измамно. Припомняме ви, че течност, за която се подозира, че е миро, потече от икона в катедралния храм „Света Богородица“.

Иконата на Исус Христос Вседържител в пазарджишкия храм е на 140 години. На малка Богородица в понеделник за първи път миряни забелязват, че от ръката на божия син нещо се стича. Един от свещениците в храма обяснил, че ако отнякъде потече миро, то трябва да се разнася и благоухание от него, което не се усеща, стана ясно в репортаж на Нова телевизия.

Очаква се пловдивският митрополит Николай да излезе с официално становище по случая. По думите на свещениците прекомерното и прибързано използване на понятието „чудо” е нещо, с което се злоупотребява, защото може да предизвика у вярващите изкушение и съблазън. Определението на дадени явления като чудни без те да са подложени на щателна проверка по установения църковно-каноничен ред е в състояние вместо да укрепи – да разколебае вярата и да нанесе щети на авторитета на православната църква.

Авторитетна комисия, назначена от пловдивския митрополит в момента извършва анализ на благоуханната течност за която всички говорят, но все още никой не е видял. Според някои появата на миро върху иконата е предвестник на войни, а според други – че Бог ще пази хората от града и ще им дари изцеление. Жителите на Пазарджик са разделени на два лагера и все още не знаят на какво да вярват.

Кампания на премълчаните въпроси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295405

След година на променливо недоволство и предсрочно прекратен управленски мандат отново правят избори. Партии, щабове и лидери подреждат листи, пишат програми, отправят послания, но всичко се случва сякаш по обичай.

Основната битка вече се е състояла. Социалистите са минали в отстъпление, Борисов и ГЕРБ не просто са оцелели, но вече подреждат вла След година на променливо недоволство и предсрочно прекратен управленски мандат отново правят избори. Партии, щабове и лидери подреждат листи, пишат програми, отправят послания, но всичко се случва сякаш по обичай. Основната битка вече се е състояла. Социалистите са минали в отстъпление, Борисов и ГЕРБ не просто са оцелели, но вече подреждат вла

Роднински и семейни назначения в правителството "Близнашки"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245142_%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82

 Роднински и семейни назначения изобилстват в политическите кабинети на министрите от служебното правителство, установи проверка на БГНЕС.

В първите дни от мандата си служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов назначи за главен секретар на Министерството на правосъдието Ивелина Николова, която е заемала този пост вече два пъти - при управлението на правосъдните министри Миглена Тачева и Маргарита Попова. Последната година Ивелина Николова е главен секретар на Изпълнителна агенция "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването, като името й още присъства на сайта на институцията.

Само седмица след връщането на Николова в Министерството на правосъдието за съветник към политическия кабинет на вицепремиера Христо Иванов в Министерски съвет е назначен Георги Евгениев. От Министерство на правосъдието уточниха за БГНЕС, че Евгениев ще следи работата на държавните ведомства, за които Христо Иванов отговаря като вицепремиер. Георги Евгениев е с дългогодишен опит в държавната администрация. В мандата на ГЕРБ Евгениев работи в Топлофикация "София", а преди това и в Комисията за защита на потребителите. По времето, в което Ивелина Николова е главен секретар на Министерство на правосъдието в мандата на министър Маргарита Попова – Евгениев е главен секретар на Централния регистър на особените залози, който е към правосъдното ведомство. В мандата на Тройната коалиция Георги Евгениев е служител на Държавния инспекторат към Министерството на държавната администрация и административна реформа. В правителството на НДСВ и ДПС Евгениев е главен секретар на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", а преди това е изпълняващ длъжността директор на Протокола на Министерството на външните работи. В периода 1985-2000 е служител на Министерство на отбраната, където отговаря за "тилови и медицински имущества".

В обстойната биография на Евгениев, която от Министерството на правосъдието предоставиха на БГНЕС, не е посочено неговото семейно положение. Източници от "Дондуков" 1 обаче потвърдиха, че настоящият главен секретар на Министерство на правосъдието Ивелина Николова и настоящият съветник в кабинета на вицепремиера и министър на правосъдието Георги Евгениев от години живеят на семейни начала. В декларацията пред Сметната палата за 2013 г. Ивелина Николова декларира, че притежава автомобил, закупен за 2500 лв. през 2010 г., както и банков кредит от 20 000 лв. Според декларацията Николова не притежава никакви недвижими имоти. Въпреки, че Николова и Евгениев се намират във "фактическо съпружеско съжителство", от това трудно ще последват правни последици. Причината - "фактическото съжителство" присъства в Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, но доказването му е затруднено заради липсата на легално определение в Семейния кодекс. При обсъждането на промените в Кодекса преди пет години, народните представители "случайно" пропускат уреждането на легалното определение за "фактическо съпружеско съжителство". Вероятно е чисто съвпадение и факта, че по времето, в което текстовете се подготвят от Министерството на правосъдието, главен секретар на ведомството е именно Ивелина Николова.

Проверката на БГНЕС установи, че "роднинско" назначение е извършено и в Министерството на външните работи. За съветник в политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов е назначена Десислава Димитрова-Прошкова. Съветникът на външния министър е съпруга на столичния общински съветник Прошко Прошков, който е бивш съпартиец на служебния министър на външните работи Даниел Митов в две партии – Демократи за силна България и Движение България на гражданите. От пресслужбата на Министерство на външните работи в продължение на три дни отказаха да отговорят на въпросите на БГНЕС – колко и кои са съветниците на външния министър. Накрая все пак потвърдиха, че Десислава Димитрова-Прошкова е назначена като съветник в политическия кабинет, но не уточниха какви са задълженията й.

За ръководител на медийния екип на Министерството на здравеопазването преди месец бе назначена Руслана Петрова, която е дъщеря на предишния служебен министър на здравеопазването и началник на Военно-медицинска академия проф. Николай Петров. Странното в случая е, че служебният здравен министър Мирослав Ненков се явява подчинен на бащата на новоназначената ПР-ка на министерството. В момента д-р Ненков е в отпуск като и.д. началник на реанимацията на ВМА. Самата Петрова има скромен професионален опит. Работила е около година в столичен вестник.

Преди десет дни стана известно, че за съветник в политическия кабинет на вицепремиера по еврофондовете Илияна Цанова е назначена Ива Йорданова, бивш член на ръководството на Движение България на гражданите. Назначението на Йорданова, която преди години стана известна с танцувалните си умения в "Шоуто на Слави", доведе и до разкритието, че съветничката по въпросите на българите в чужбина на служебния вицепремиер е станала причина лидерът на СДС Божидар Лукарски да подаде молба за развод. В интервю за в-к "24 часа" Лукарски обяви, че се е запознал с новата си любима покрай кампанията на Реформаторския блок за отминалите европейски избори и след развода си, смята да предложи брак на Йорданова. /БГНЕС

София / България

Стивън Коен: Те никога няма да ви кажат истината

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-hitler-1429737.html

/КРОСС/Стивън Коен пред Newsweek Стивън Коен е известен американски историк, специалист по СССР и Русия. Роден е през 1938 г. в щата Кентъки. Известен е както в руските, така и в американските кръгове. Преди началото на перестройката в СССР го наричат „антикомунист". Основна тема на неговите трудове е развитието на Съветска Русия след Октомврийската революция от 1917 г., а също така отношенията със Съединените Щати. В своите изследвания Коен предрича перестройката. Бил е съветник на президента Дж. Буш - старши. Смята се за приятел на Михаил Горбачов. От 1998 г. преподава в университета в Ню Йорк. Член е на американския Съвет по външна политика. Какво мислите за тези, които ви считат за апологет на Путин? За тези, които ме охулват, отговорът ми е двузначен. Реалността е такава, че аз съм единственият американски патриот измежду хората, които ме нападат. Аз съм патриот на американската национална сигурност. Докато не започна всичко това, Путин беше нашият най-добър потенциален партньор в света по отношение на националната сигурност на САЩ. Ще цитирам изречение от една статия, която аз написах преди много години: "Американската национална сигурност, както и преди, преминава през Москва". Но проблемът е в това, че ако някой каже за Русия това, което мисли, трябва да е готов за обиди от страна на други хора. Обикновено в пощата си получавам писма от рода на "Колко ви плаща Кремъл?". Повярвайте ми, недостатъчно

Над 600 души са се обадили в НАП заради фалшивото писмо с искани данни за банкови карти

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/09/11/2378357_nad_600_dushi_sa_se_obadili_v_nap_zaradi_falshivoto/?ref=rss


Повече от 600 души са се обадили в Националната агенция за приходите вчера, с въпроси във връзка с получено фалшиво писмо от агенцията, с което се искат банкови данни и информация за кредитни карти, съобщи пред БНТ говорителят на агенцията Росен Бъчваров. Той допълни, че нито един от тях не се е подвел и няма данни да има ощетени българи от опита за измама.

Писмото, получено вчера е написано на английски език, като се искат данни за дебитна карта, на която да преведат 977.93 лева възстановен данък, писа вчера "Дневник". От НАП повториха, че по никакъв повод не изискват подобни данни по електронна поща.

Според Бъчваров това е класически пример за "фишинг измама". Говорителят на приходната агенция уточни, че личните данни на българите са надеждно защитени.

Учителка въведе "Фейсбук вето" в час

http://pik.bg/учителка-въведе-фейсбук-вето-в-час-news224079.html

Учителка въведе "Фейсбук вето" в час

Учителката по математика в Икономическата гимназия Виолина Чимева е първият преподавател в Благоевград, въвел „Фейсбук вето”. Тя е задължила още миналата година учениците преди започването на часа по математика да оставят GSM-те си на бюрото й.

Първоначално математичката започнала да събира телефоните само преди контролни и класни, след това обаче наложила пълно „Фейсбук вето“ в часовете си.

„Просто обясних на учениците, че не мога да ги накарам да учат насила, но имат възможност, докато са в гимназията, да ме използват пълноценно като преподавател и за да не се разсейват, за тях ще бъде по-добре, ако по време на час са без телефони. Не казвам, че всички трябва да станат математици, но има минимум от знания, които трябва да бъдат усвоени, за да могат в утрешния ден младите хора, попадайки в различни житейски ситуации, да реагират чрез адекватно мислене“, обясни иновативния си подход В. Чимева и призна, че не се е сблъскала със съпротива от страна на възпитаниците си при въвеждането на строгата мярка, съобщава struma.bg.

Самите ученици пък определят преподавателката като „голям пичага“. Госпожата по математика е много точна. Ние от начало се шегувахме с нея, че ни събира телефоните, за да може да ги разглежда и да е в крак с новостите, но всъщност тя ни накара да осъзнаем, че това е за наше добро. Догодина ни предстоят матури и трябва да сме максимално подготвени, за да изкараме добри оценки. Учителкита ни изисква от нас, но пък и се раздава на 100%.

Никога не ни е отказала помощ и винаги ни обяснява с желание нещата, които не сме разбрали, разказаха настоящи единадесетокласници. В правилника на ПГИ “Иван Илиев“ е записано, че учениците са длъжни да не ползват мобилен телефон и други технически средства по време на час и да не пречат на учителя при и по повод изпълнение на служебните му задължения, както и на съучениците си през учебно време.

Два района във Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=263769

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода ще останат следните места: - абонатите между бул."8-и Приморски полк", ул."Никола Й.Вапцаров ", бул."Цар Освободител" и бул.

Свещеници: Мирото от иконата на Исус може да е измама и да изкуши миряните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296101

Течност, за която се подозира, че е миро, потече от икона в катедралния храм „Света Богородица“. Иконата на Исус Христос Вседържител в пазарджишкия храм е на 140 години. На малка Богородица в понеделник за първи път миряни забелязват, че от ръката на божия син нещо се стича.
 Един от свещениците в храма обяснил, че ако отнякъде потече миро, Течност, за която се подозира, че е миро, потече от икона в катедралния храм „Света Богородица“. Иконата на Исус Христос Вседържител в пазарджишкия храм е на 140 години. На малка Богородица в понеделник за първи път миряни забелязват, че от ръката на божия син нещо се стича.  Един от свещениците в храма обяснил, че ако отнякъде потече миро,

Христосков: Няма драма с пенсиите и социалните

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/hristoskov-niama-drama-s-pensiite-i-socialnite-6022069

„През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде до края на годината. През август социалните бяха изплатени навреме, така ще бъде и през октомври”, заяви социалният министър

Няма опасност за пенсиите и социалните

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/niama-opasnost-za-pensiite-i-socialnite-6022069

„През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде до края на годината. През август социалните бяха изплатени навреме, така ще бъде и през октомври. Няма драма”, заяви социалният министър

Австралия е най-скъпата страна за чуждестранните студенти

http://asia.actualno.com/Avstralija-e-naj-skypata-strana-za-chujdestrannite-studenti-news_49412.html

Австралия е най-скъпата страна за чуждестранните студенти, изпреварвайки по този показател Сингапур и САЩ. Това установи проучване, цитирано от Франс прес. Според анкетата, поръчана от банката HSBC ...

Ваканцията свършва, време е за забавления, спорт и учене

http://school.actualno.com/Vakancijata-svyrshva-vreme-e-za-zabavlenija-sport-i-uchene-news_49228.html

Остават броени дни до старта на учебната година! Деца и родители обикалят магазините в търсене на учебници, тетрадки и всевъзможни учебни приспособления. Всичко необходимо за пълен бележник с щестици ...

Планират трус в центъра на Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296104

Симулация на земетресение ще има днес на площад „Централен" в Пловдив, съобщи говорителят на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Георги Кунев пред Дарик.
Това е част от събитията, включени в програмата за отбелязването на Седмицата за пожарната безопасност.
Между 10 и 12 часа пожарникари и спасители ще демонстрират Симулация на земетресение ще има днес на площад „Централен" в Пловдив, съобщи говорителят на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Георги Кунев пред Дарик. Това е част от събитията, включени в програмата за отбелязването на Седмицата за пожарната безопасност. Между 10 и 12 часа пожарникари и спасители ще демонстрират

Планират земетресение в центъра на Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296099

Симулация на земетресение ще има днес на площад „Централен Симулация на земетресение ще има днес на площад „Централен" в Пловдив, съобщи говорителят на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Георги Кунев пред Дарик. Това е част от събитията, включени в програмата за отбелязването на Седмицата за пожарната безопасност. Между 10 и 12 часа пожарникари и спасители ще демонстрират

Япония погна якудзa

http://www.cross.bg/yaponiya-yakydza-kyushy-1429734.html

/КРОСС/ Около 3800 полицаи, включително група на специалните сили, бяха мобилизирани днес в Япония за провеждането на мащабна операция за ликвидиране на гангстерски синдикат, който е официално обявен за най-опасния в страната на групировката якудза, предаде ИТАР-ТАСС. Акцията се провежда на южния остров Кюшу. Сигнал за операцията стана зрелищния арест на главатаря й - 67-годишния Сатору Ногути, задържан в луксозния си дом пред очите на свои подчинени. Както обяви полицията, на обекти на синдиката се извършват масови обиски, издирват се и други негови ръководители. Според ИТАР-ТАСС в това гангстерско обединение влизат над 900 души от якудза, които действат главно в северната част на Кюшу. Преди това полицията вече арестува четирима негови ръководители. Един от тях бе осъден на доживотен затвор, предава btvnews. Полицията оценява числеността на организираната престъпност в Япония на около 80 000 души, допълва агенцията.  

Кристалина Георгиева ще управлява всички еврокомисари

http://frognews.bg/news_76015/

Честито на държавата ни. Сигурна съм, че направих много за България. В сегашната си работа аз имам задължението да направя така, че парите на Европа да работят много по-добре за европейците и за българите разбира се. Така се похвали пред камерите на БНТ еврокомисар Кристалина Георгиева.

Приемат предложения за това кои площадки в район "Младост" да бъдат ремонтирани

http://www.moreto.net/novini.php?n=263753

Половината от 127-те детски площадки в „Младост“ ще бъдат ремонтирани и приведени в съответствие с изискванията. Това обяви във фейсбук кметът на района Христо Христов. На практика дейности ще бъдат извършени по 63 пространства за игра.

Хуан Мартин дел Потро отложи завръщането си на корта

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/11/2378356_huan_martin_del_potro_otloji_zavrushtaneto_si_na_korta/?ref=rss


Шампионът от US Open за 2009 г. Хуан Мартин дел Потро отложи завръщането си на корта и ще пропусне предстоящата серия азиатски турнири.

Аржентинецът претърпя операция на лявата китка през март и все още продължава възстановяването си.

25-годишният тенисист стартира сезона със спечелването на 18-ата си титла в турнирите на АТП в Сидни, но след това изигра само още шест мача и трябваше да се подложи на хирургическата интервенция.

Дел Потро няма да се включи в...

Хуан Мартин дел Порто отложи завръщането си на корта

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/11/2378356_huan_martin_del_porto_otloji_zavrushtaneto_si_na_korta/?ref=rss


Шампионът от US Open за 2009 г. Хуан Мартин дел Потро отложи завръщането си на корта и ще пропусне предстоящата серия азиатски турнири.

Аржентинецът претърпя операция на лявата китка през март и все още продължава възстановяването си.

25-годишният тенисист стартира сезона със спечелването на 18-ата си титла в турнирите на АТП в Сидни, но след това изигра само още шест мача и трябваше да се подложи на хирургическата интервенция.

Дел Потро няма да се включи в...

Скопско издание: В Турция имало 6 млн. македонци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296089

В Турция има 6 млн. македонци, твърди македонският вестник ”Вечер”.
Повечето от тях били населени в Бурса, Измир, Айдин, но и в Истанбул. В Айдин, община Тепеджик кметът Тулджай Олгун бил македонец, имало и много съветници в общината.
Според председателя на македонско-турското движение „Кемал Ататюрк” Шенол Мемиш там често можело да се чуе В Турция има 6 млн. македонци, твърди македонският вестник ”Вечер”. Повечето от тях били населени в Бурса, Измир, Айдин, но и в Истанбул. В Айдин, община Тепеджик кметът Тулджай Олгун бил македонец, имало и много съветници в общината. Според председателя на македонско-турското движение „Кемал Ататюрк” Шенол Мемиш там често можело да се чуе

Мирото от иконата на Исус в Пазарджик може да се окаже измама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296086

Течност, за която се подозира, че е миро, потече от икона в катедралния храм „Света Богородица“. Иконата на Исус Христос Вседържител в пазарджишкия храм е на 140 години. На малка Богородица в понеделник за първи път миряни забелязват, че от ръката на божия син нещо се стича.
 Един от свещениците в храма обяснил, че ако отнякъде потече миро, Течност, за която се подозира, че е миро, потече от икона в катедралния храм „Света Богородица“. Иконата на Исус Христос Вседържител в пазарджишкия храм е на 140 години. На малка Богородица в понеделник за първи път миряни забелязват, че от ръката на божия син нещо се стича.  Един от свещениците в храма обяснил, че ако отнякъде потече миро,

Порошенко дава частична автономия на Донбас

http://offnews.bg/news/n_1/n_387203.html

Украинският президент Петро Порошенко ще внесе следващата седмица в парламента проектозакон, който да дава повече автономност на райони от Източна Украйна, но да ги запази в състава на държавата, съобщиха световните агенции.  Районите, за които се предвижда да придобият специален статут, са в Донецка и Луганска област, които в момента са контролирани от проруските сепаратисти. Според Порошенко жителите на Донбас - регион, обединяващ северната и централната част на Донецка област и южната половина на Луганска област - трябва сами да изберат своето местно самоуправление, като това трябва да стане с бюлетини, а не с огън. Представител на самопровъзгласилата се Луганска народна република обаче е заявил, че Донбас не се интересува от статут в състава на Украйна. Говорителят е допълнил, че те искат независимост за новопоявилата се държава. Ръководителите на другата самопровъзгласила се държава - Донецка народна република, пък са информирали, че скоро обмислят въвеждането на национална валута, която най-вероятно ще бъде руската рубла. Президентът на Украйна е заявил, че протоколът, който ще бъде внесен, предвижда да се запази суверенитетът на страната, като в документа не се споменава нито федерализация, нито "такива субекти като т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република". По думите му шансовете за мирен успех се увеличават, защото Русия е преместила по-голямата част от военните си, които досега се били в Източна Украйна обратно на руска територия. От Москва обаче са отрекли информацията, като са заявили, че не са изпращали военни, които да подкрепят проруските сепаратисти, както твърдят Киев и Западът.

”Вечер”: В Турция има 6 млн. македонци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296080

В Турция има 6 млн. македонци, твърди македонският вестник ”Вечер”.
Повечето от тях били населени в Бурса, Измир, Айдин, но и в Истанбул. В Айдин, община Тепеджик кметът Тулджай Олгун бил македонец, имало и много съветници в общината.
Според председателя на македонско-турското движение „Кемал Ататюрк” Шенол Мемиш там често можело да се чуе В Турция има 6 млн. македонци, твърди македонският вестник ”Вечер”. Повечето от тях били населени в Бурса, Измир, Айдин, но и в Истанбул. В Айдин, община Тепеджик кметът Тулджай Олгун бил македонец, имало и много съветници в общината. Според председателя на македонско-турското движение „Кемал Ататюрк” Шенол Мемиш там често можело да се чуе

Скандалният кмет на Торонто има коремен тумор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296093

Кметът на Торонто, който стана известен със скандалните си прояви, влезе в болница с диагноза коремен тумор, предаде Ройтерс. 
Роб Форд, който в момента води енергична кампания за преизбирането си следващия месец, през последните три месеца страдаше от влошаващи се коремни болки, съобщават от медицинското заведение, където е настанен. Кметът на Торонто, който стана известен със скандалните си прояви, влезе в болница с диагноза коремен тумор, предаде Ройтерс.  Роб Форд, който в момента води енергична кампания за преизбирането си следващия месец, през последните три месеца страдаше от влошаващи се коремни болки, съобщават от медицинското заведение, където е настанен.

ДНР въвежда собствена валута

http://www.cross.bg/litvinov-valyta-sobstvena-1429732.html

/КРОСС/ Ръководството на Донецката народна република (ДНР) се готви за въвеждане на собствена валута, каза говорителят на Върховния съвет на ДНР Борис Литвинов, предаде "Гласът на Русия". В разговор с журналисти той съобщи, че не вижда възможности за реализиране на редица точки на споразумението в Минск от 5 септември. „Приехме този протокол, но е голям въпрос изпълнението му" - каза Литвинов.    

Самоковско село трепери от нов потоп

http://pik.bg/самоковско-село-трепери-от-нов-потоп-news224076.html

Самоковско село трепери от нов потоп

120 жители на самоковското Ново село са изплашени до смърт да не станат жертва на проливните дъждове. Те се страхуват, че бедствието, което потопи половин България, ще стигне и до тях. Опасенията им са свързани със селската рекичка, която сега е кротка, но иначе има лош нрав. Жителите имат обеца на ухото отпреди 5 г., когато при такова дъждовно време тя заля дворове и приземни етажи. На всичко отгоре сега коритото е обрасло, а в един участък е задръстено от земна маса.Затова поискаха чрез в. “Вяра“ да алармират за проблема и да привлекат вниманието на властите той да бъде решен. 

Най-големият им страх идва от това, че част от коритото на реката, която преминава през цялото село, е задръстено от земна маса, избутана от булдозери преди месец при ремонт на пътя Самоков-Ихтиман и останала непочистена. Участъкът е от 100 м и се намира в началото на селото.

Хората се плашат, че при проливен дъжд може да се получи голямо завиряване и десетки къщи да бъдат залети, както това се е случило преди 5 г. Реката излязла от коритото, отнесла панелните мостове и потопила дворовете и къщите. Жителите са сигнализирали кметицата Росица Герова, но не разчитат особено на нея, защото не вярват да свърши работа, макар да е на тази длъжност от 30 г.

Крум Митов, 77 г., работил в Пътно управление: “Преди месец Пътното направи заскаляване на стотина метра с мрежа и камъни за укрепване на пътя . Не изкараха пръста. От една страна, дигнаха нивото на водата, от друга, стесниха коритото. През 1960 г. съм участвал при изграждането на коритото, което е каменна зидария. Преди 5 г. преживяхме ужас. Придойде реката и наводни къщите. В моята водата стигна близо метър. Положението беше бедствено, мазета плуваха във вода, издавиха се животни. Не дай Боже да се случи, както в Бургас, Берковица и др. Ще измреме като пилци. Реката извира от с. Шипочане, минава през цялото село, около два километра, и се влива в язовир „Искър“. Кметицата знае всичко това, но не предприема някакви мерки. Пред кметството се направи градинка, а можеше да се оправи реката, която е по-важна за нас. 

86-годишната Стоименка Маркова разказа за наводнението: „Водата влезе в къщата. Всичко плуваше около мен. Крещях, плачех, не можех вратата да си отворя. Аз съм сама и много се уплаших. Като излязох навън, дойдоха съседи, които ми помогнаха. Едва когато водата се оттече, положението се оправи. Много къщи бяха залети. Сега спя на страх. Нито от кметството, нито от друго място ни попитаха за случилото се, никой не помогна”. 

Скандалният кмет на Торонто влезе в болница с коремен тумор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296078

Кметът на Торонто, който стана известен със скандалните си прояви, влезе в болница с диагноза коремен тумор, предаде Ройтерс. 
Роб Форд, който в момента води енергична кампания за преизбирането си следващия месец, през последните три месеца страдаше от влошаващи се коремни болки, съобщават от медицинското заведение, където е настанен. Кметът на Торонто, който стана известен със скандалните си прояви, влезе в болница с диагноза коремен тумор, предаде Ройтерс.  Роб Форд, който в момента води енергична кампания за преизбирането си следващия месец, през последните три месеца страдаше от влошаващи се коремни болки, съобщават от медицинското заведение, където е настанен.

Синодът реши парафинените свещи в църквите да се сменят с восъчни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/11/2378353_sinodut_reshi_parafinenite_sveshti_v_curkvite_da_se/?ref=rss


С решение на синода на Българската православна църква парафинените свещи в храмовете ще се заменят с восъчни, съобщи БНТ. Те ще са около два пъти по-скъпи, но са и далеч по-качествени. Малките восъчни свещи ще струват 40 стотинки, при 20 ст за парафинените, а големите ще се предлагат за един лев.

В момента свещи за нуждите на Българската православна църква се правят в свещоливницата в столичния квартал "Илиянци". Според неофициални данни от този артикул църквата получава над 14 млн....

Трима космонавти се завърнаха на Земята след половин година в космоса

http://www.mediapool.bg/trima-kosmonavti-se-zavarnaha-na-zemyata-sled-polovin-godina-v-kosmosa-news224719.html

Трима души от екипажа на Международната космическа станция се завърнаха на Земята, съобщиха от руския Център за управление на полетите. Руските космонавти Александър Скворцов и Олег Артемиев и американския им колега Стивън Суонсън прекараха повече от половин година в космоса. Нова експедиция от двама руснаци и един американец ще се отправи към Международната космическа станция на 26 септември. Сътрудничеството в космоса е една от областите, които все още не са засегнати от обтягането на руско-американските отношения по повод кризата около Украйна, отбелязва БНР.

Фалшивите имейли на НАП - класически пример за "фишинг" измама

http://www.cross.bg/danni-buchvarov-izmama-1429731.html

/КРОСС/ "ДАНС провежда разследване и има напредък, но може да се каже, че това е класически пример за "фишинг" измама", каза в "Денят започва" говорителят на НАП Росен Бъчваров в коментара си за най-новата интернет измама със съобщения за надвзети данъци. "Вчера разговаряхме с над 600 души, получили такъв имейл, но нито един от тях не се беше поддал да изпрати в отговор данни за банковите си карти", добави той. "Към момента нямаме данни някой да е бил реално измамен, разследването продължава", обобщи Бъчваров и добави: "Цялата схема изглежда съшита с бели конци, което е било разпознато от повечето клиенти." "Ако все пак някой се е подвел и е изпратил данни за кредитните си карти, трябва незабавно да се свърже с банката, издала картите, за да бъдат блокирани", посъветва говорителят на НАП. Росен Бъчваров категорично заяви, че "личните данни на българските граждани са надеждно защитени, няма пробив в информационната сигурност на НАП".  

Подвижни избирателни кутии за хората с увреждания

http://pik.bg/подвижни-избирателни-кутии-за-хората-с-увреждания-news224075.html

Подвижни избирателни кутии за хората с увреждания

Избиратели с трайни увреждания могат да бъдат включени в списък за гласуване с подвижна избирателна кутия, информират от ЦИК. Те напомнят на тези избиратели, чиито увреждания не им позволяват да упражнят избирателните си права в изборни помещения, че могат да подадат заявления за включване във въпросния списък.

Това може да бъде направено до неделя, 14 септември, включително. Заявлението се подава до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник. Образец на заявлението може да бъде намерено в Приложение 17-НС от изборните книжа. Може да се изтегли от сайта на ЦИК, раздел „Документи и бланки". Към заявлението се прилагат копия от документи от ТЕЛК/НЕЛК, посочват от избирателната комисия.

Подвижна избирателна секция в дадено населено място ще бъде разкрита при подадени поне 10 заявления. В деня на изборния ден избирателят ще бъде посетен от секционната комисия. В заявлението желаещите могат да поискат да гласуват и по настоящ адрес, но в този случай трябва предварително да са подали и заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес (Приложение № 14-НС, което също може да се изтегли от сайта на ЦИК, раздел „Документи и бланки").

В случай, че някой пропусне да подаде заявлението си до 14 септември, може да го направи и до 29 септември. От ЦИК обаче предупреждават, че в този случай съществува риск, ако подадените до 14 септември заявления не са достатъчно на брой, да не бъде разкрита подвижна избирателна секция в даденото населено място. Процедурата за гласуване с подвижна избирателна кутия е утвърдена с Решение 881-НС/08.09.2014 г. на ЦИК.

ЦИК осигурява подвижни избирателни кутии за хората с увреждания

http://www.cross.bg/zayavlenieto-izbiratelna-slychaii-1429733.html

/КРОСС/Подвижни избирателни кутии за гласоподавателите с трайни увреждания ще осигурят от Централната избирателна комисия (ЦИК) в деня на вота - 5 октомври. Те могат да подадават заявления за включване в списъка до неделя, 14 септември, включително. Подвижна избирателна секция в дадено населено място ще бъде разкрита при подадени поне 10 заявления. Заявлението се подава до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник. Образец на заявлението може да бъде намерено в Приложение 17-НС от изборните книжа. Може да се изтегли от сайта на ЦИК, раздел „Документи и бланки". Към заявлението се прилагат копия от документи от ТЕЛК/НЕЛК, посочват от избирателната комисия. В деня на изборния ден избирателят ще бъде посетен от секционната комисия. В заявлението желаещите могат да поискат да гласуват и по настоящ адрес, но в този случай трябва предварително да са подали и заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес (Приложение № 14-НС, което също може да се изтегли от сайта на ЦИК, раздел „Документи и бланки"). В случай, че някой пропусне да подаде заявлението си до 14 септември, може да го направи и до 29 септември. От ЦИК обаче предупреждават, че в този случай съществува риск, ако подадените до 14 септември заявления не са достатъчно на брой, да не бъде разкрита подвижна избирателна секция в даденото населено място. Процедурата за гласуване с подвижна избирателна кутия е утвърдена с Решение 881-НС/08.09.2014 г. на ЦИК

Няколко силни магнитни бури ни чакат през септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263741

Няколко силни магнитни бури се очакват през септември, съобщава руският институт по геофизика. Като цяло геомагнитното поле на Земята е спокойно с няколко неустойчиви периода. Учените прогнозират по-висока слънчева активност в следващите няколко дни, по специално на 13, 14, 15, 17 и 27 септември.

Две нови бомби избухнаха в чилийски град

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296075

Две взривни устройства избухнаха в чилийския град Виня дел Мар, при което леки наранявания са получили двама души, предаде РИА Новости.
Едната бомба е избухнала в тоалетна на магазина, а другата в магазина Open Plaza. Полицията разследва инцидентите и издирва извършителите на атентатите.
Медиите припомнят, Две взривни устройства избухнаха в чилийския град Виня дел Мар, при което леки наранявания са получили двама души, предаде РИА Новости. Едната бомба е избухнала в тоалетна на магазина, а другата в магазина Open Plaza. Полицията разследва инцидентите и издирва извършителите на атентатите. Медиите припомнят,

Два нови атентата в Чили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296068

Две взривни устройства избухнаха в чилийския град Виня дел Мар, при което леки наранявания са получили двама души, предаде РИА Новости.
Едната бомба е избухнала в тоалетна на магазина, а другата в магазина Open Plaza. Полицията разследва инцидентите и издирва извършителите на атентатите.
Медиите припомнят, Две взривни устройства избухнаха в чилийския град Виня дел Мар, при което леки наранявания са получили двама души, предаде РИА Новости. Едната бомба е избухнала в тоалетна на магазина, а другата в магазина Open Plaza. Полицията разследва инцидентите и издирва извършителите на атентатите. Медиите припомнят,

Партиите остават без крупните дарители

http://www.cross.bg/dariteli-izborniya-smetnata-1429729.html

/КРОСС/ Партиите и коалициите тръгнаха на предизборна битка за депутатските банки, без да разчитат на финансови инжекции от крупните си дарители. Това става ясно от публичния регистър на Сметната палата за кампанията за вота, в който от вчера формациите са длъжни да подават подробни данни за благодетелите си. Графите в него обаче масово са празни, пише "Монитор". Основната причина този път партиите да останат без материалната помощ на традиционните си едри дарители е забраната в Изборния кодекс за получаване на над 10 000 лв. от един човек в рамките на една календарна година. Това ограничение за прекомерно предизборно финансиране ще окаже влияние за пръв път от много години насам, тъй като времето между евровота през май и предстоящите парламентарни избори е само няколко месеца. Такова „струпване" на избори в рамките на по-малко от една година скоро не е имало. Ограничението няма да засегне само два от основните играчи в битката за НС - ГЕРБ и ДПС, които и сега ще продължат линията си да правят кампании без парични дарения. За разлика от тях коалицията около БСП ляга на практиката си от минали години и пак ще събира пари от предани другари. Заради ограничението в Изборния кодекс обаче постъпленията в касичката на „Позитано" 20 ще бъдат скромни. Извън тези средства БСП декларира до момента пред Сметната палата скромно безвъзмездно съдействие от симпатизанти

Чуркин: невъзможно е изключването на Русия от Съвета на сигурност на ООН

http://www.cross.bg/rysiya-chyrkin-sigyrnost-1429728.html

/КРОСС/ Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин нарече „празни приказки" обсъждането на идеята, Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на организацията, предаде «Гласът на Русия». Според него, това е невъзможно, защото „петте постоянни членки са фиксирани в Устава на ООН". „За изключване на когото и да е следва да се внесе поправка в Устава, за което трябва да гласуват 2/3 от членките - т.е. 129 страни. След това същото количество трябва да ратифицират решение, в това число и от всичките пет постоянни членки на Съвета на сигурност. Т.е. Русия би следвало да ратифицира поправката, която я изключва от постоянните членки на Съвета на сигурност на ООН" - разясни Виталий Чуркин. Също така руският дипломат заяви, че Русия е загрижена относно тайнствеността в разследването на катастрофата на Boeing 777 в източна Украйна.„Холандия, Малайзия, Австралия и Украйна водят свои разследвания за определяне на виновните в трагедията. Като че ли дори са сключили споразумение помежду си да обнародват данните само при взаимно съгласие. Точно тези недомлъвки и тайнственост ни тревожи" - каза Виталий Чуркин в интервю за журналисти.      

"Протестна мрежа" и бесовете

http://www.cross.bg/mrezha-peevski-moralni-1429730.html

/КРОСС/Коментар на Явор Дачков в "Гласове" Написах този текст, след като прочетох протестно писмо от „Протестна мрежа" до журналистката Любослава Русева от списание „Тема". Няма да преразказвам сюжета (можете да го проследите в рубриката ни "Скандалът"), защото той е просто повод да напиша тези редове. Ще кажа само, че гневът на протестна мрежа е насочен неправилно към Любослава, която е описала поредната им излагация. Гневът им трябва да бъде насочен към самите тях- стана ясно, че миналата година никой не ги е подслушвал, репресирал и т.н. Това го каза не друг, а протестърският министър на МВР Йордан Бакалов. Претенцията за героична биография от страна на така наречените протестиращи и агресията им към колеги като Любослава Русева и Петър Волгин, чието предаване по БНР бе спряно пак под техен натиск, преля чашата на търпението ми и реших да напиша нещо кратко за тях с идеята да продължа с лични портрети и детайлно разглеждане на техните дела. „Протестна мрежа" много прилича на петорките, описани от Достоевски в романа „Бесове". Малки ударни групи, които подготвят почвата на революцията. Между тях има един чифут Лямшин, който дрънкал на пианото с все сила, докато останалите заговорничели

Япония мобилизира почти 4000 полицаи за борба с клон на якудза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/11/2378347_iaponiia_mobilizira_pochti_4000_policai_za_borba_s/?ref=rss


Около 3800 полицаи, включително група на специалните сили, бяха мобилизирани днес в Япония за провеждането на южния остров Кюшу на мащабна операция за ликвидиране на гангстерски синдикат, който е официално обявен за най-опасния в страната на групировката якудза, предаде ИТАР-ТАСС.

Сигнал за операцията стана зрелищния арест на главатаря й - 67-годишния Сатору Ногути, задържан в луксозния си дом пред очите на свои подчинени.

Както обяви полицията, на обекти на синдиката се...

Цветанов ще участва в политическата асамблея на Европейската Народна партия в Брюксел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245141_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%81%D0%B0

 След посещението си в Бундестага на Федерална република Германия, заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов ще участва в политическата асамблея на Европейската Народна партия (ЕНП), която се провежда днес в Брюксел, съобщиха от ГЕРБ .

В рамките на форума Цветанов ще проведе работни срещи с председателя на ЕНП Жозеф Дол, генералния секретар на ЕНП Антонио Лопез, както и с председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.

Социалист към надраскалите ПСА: Вие сте болни хора

http://offnews.bg/news/n_1/n_387197.html

Социалистът и бивш депутат от БСП Страхил Ангелов определи като "болни хора" тези, които надраскаха Паметника на Съветската армия в София. "Хората в света имат култура и не поругават паметниците си. Вие какъв паметник искате - на Адолф Хитлер ли? Паметници на Съветската армия има и във Виена, но там хората ги уважават", заяви социалистът в интервю за bTV тази сутрин. Според него драскането на паметници било "PR акция" с цел предизборна агитация. Марта Георгиева е кандидат за депутат от Реформаторския блок в 24 МИР в София. "Аз мисля, че Марта става в 3:00 ч. посред нощ да драска по паметниците, за да я дават по телевизията ", каза Ангелов. "Това не е паметник на Сталин, а е в памет на жертвите на фашизма. Помислете, преди да го поругаете", обърна се той към Марта Георгиева , която беше задържана пред Паметника на Съветската армия, след като написа „Окупатори“ на няколко места в основата на Паметника.  Георгиева, която също беше в телевизионното студио, отговори, че паметникът трябва да бъде премахнат, защото Съветската армия е окупационна за българската държава. "Не е престъпление да напишеш международно признат правен факт за Съветската армия. Ние просто написахме "Окупатори" и това е историческата истина. МВР се държи като репресивен орган от времето на комунистическия режим", коментира Георгиева.

Янко Ваташки: Криминални герои ме изкарват тартор на наркодилърски групи, страхувам се, че ще ме изнудват

http://www.zapernik.com/obshtestvo/yanko-vatashki-kriminalni-geroi-me-izkarvat-tartor-na-narkodilurski-grupi_34191/

"Напоследък чувам, че хора с криминално минало говорят за мен - че съм имал групи, които се занимавали сериозно да всяват ред в наркобизнеса. Това са пълни глупости! Откакто излязох от затвора, седя умишлено предимно вкъщи, за да не ме забъркат в нещо". Това каза пред ПИК здравенякът Янко Ваташки.

"Аз винаги съм мразил тези, които разпространяват дрогата, защото имам деца. Страхувам се, че може да ме изнудват за пари. Така постъпиха и със...

Продължава

Христосков: Няма опасност за изплащането на пенсиите

http://www.mediapool.bg/hristoskov-nyama-opasnost-za-izplashtaneto-na-pensiite-news224718.html

”Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания”, успокои социалният министър Йордан Христосков. По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено да бъдат.  ”През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде до края на годината. През август социалните бяха изплатени навреме, така ще бъде и през октомври. Няма драма”, заяви Христосков пред Нова телевизия. По думите му няма опасност и от срив в системата до 2030 година. ”Не съм очертавал апокалиптична картина. Няма опасност пенсионната система в България да фалира и да няма пари за пенсии, дори и след 2030 година”, успокои министърът.  Той каза още, че е възможно минималната работна заплата да стане 400 лева, но  това трябва да го реши следващото правителство”. Христосков съобщи,че вече са изплатени 2229 еднократни помощи на пострадали от наводненията, а се очаква да бъдат изплатени общо на 4 000 семейства. Във Варна са приети 407 молби за отпускане на еднократна помощ. 373 са одобрени, 34 имат отказ, тъй като не отговарят на условията. Във Велико Търново еднократна помощ е изплатена на 47 души, в Добрич - на 456 семейства, във Враца - на 1309 души.  ”Това са пари от бюджета на Министерството на труда и социалната политика, който е 1 милиард и 100 милиона лева. Около 1,3 милиона  лева ще отидат за тези помощи. Очакваме общо около 4 000 семейства да бъдат подпомогнати”, заяви министърът.

Цвета Караянчева: ДПС извършва геноцид в Кърджалийско

http://frognews.bg/news_76013/

"ДПС извършва системен геноцид в кърджалийските села", алармира кандидат-депатутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева на традиционния диспут, който Антон Хекимян от Би Ти Ви прави в българските градове. Според нея, там, където хората не са турци и мюсюлмани, не им се асфалтирали дори улиците.

Дискусионен клуб „София Филм Фест за учащи” ви очаква от понеделник

http://cinema.actualno.com/Diskusionen-klub-Sofija-Film-Fest-za-uchashti-vi-ochakva-ot-ponedelnik-news_49408.html

Дори животът да ни предлага много изненади – едно е сигурно: Домът на киното е на познатия адрес Екзарх Йосиф № 37 и ОЧАКВА СВОИТЕ ЗРИТЕЛИ!  С удоволствие споделяме, че поредният с...

Бъчваров: НАП никога не иска каквато и да е информация по електронен път

http://society.actualno.com/Bychvarov-NAP-nikoga-ne-iska-kakvato-i-da-e-informacija-po-elektronen-pyt-news_49409.html

Има напредък в разследването за фалшивите електронни съобщения от името на Националната агенция по приходите, съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров, цитиран от БНР. Според него става дума за ...

В полицията в Сливен има подадени сигнали за купуване на гласове

http://izbori2014.actualno.com/V-policijata-v-Sliven-ima-podadeni-signali-za-kupuvane-na-glasove-news_49413.html

В полицията в Сливен има подадени сигнали за купуване на гласове. Tова съобщи днес пред журналисти директорът на ОД на МВР -Сливен комисар Чавдар Божурски. Той отказа да уточни за колко сигнала става ...

Община Добрич освобождава от данъци най-пострадалите от наводнението

http://society.actualno.com/Obshtina-Dobrich-osvobojdava-ot-danyci-naj-postradalite-ot-navodnenieto-news_49414.html

Община Добрич ще освободи от данъци за тази година пострадалите от наводнението, чиито къщи са разрушени или негодни за обитаване. След сигнали и жалби на граждани от днес в специална кутия в кметств...

Йордан Христосков: За пенсионната система

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245140_%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%

 „Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания”, заяви социалният министър Йордан Христосков пред Нова ТВ. 

По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено да бъдат.

„През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде до края на годината. През август социалните бяха изплатени навреме, така ще бъде и през октомври. Няма драма”, заяви министър Христосков.

По думите му няма опасност и от срив в системата до 2030 година, както беше разпространено, след доклад на социалното министерство.

„Не съм очертавал апокалиптична картина. Няма опасност пенсионната система в България да фалира и да няма пари за пенсии, дори и след 2030 година”, успокои министърът.

Що се отнася до наводненията, които заляха страната, Христосков обясни, че вече са изплатени 2229 еднократни помощи на пострадали, а се очаква да бъдат изплатени общо на 4 000 семейства.

Във Варна са приети 407 молби за отпускане на еднократна помощ. 373 са одобрени, 34 имат отказ, тъй като не отговарят на условията. Във Велико Търново еднократна помощ е изплатена на 47 души, в Добрич - на 456 семейства, във Враца - на 1309 души.

„Това са пари от бюджета на Министерството на труда и социалната политика, който е 1 милиард и 100 милиона лева. Около 1,3 милиона лева ще отидат за тези помощи. Очакваме общо около 4 000 семейства да бъдат подпомогнати”, заяви министърът.

„400 лева минимална работна заплата е възможна. Но това трябва да го реши следващото правителство”, допълни Йордан Христосков.

Кърджалийци не чуха предизборно обещание, ГЕРБ надвика всички опоненти

http://www.bnews.bg/article-116092

Битката за Кърджали между седемте политически партии, сочени, че ще прескочат летвата от 4% за следващия парламент, се превърна в караница и надвикване, в което най-силно се чуваше нечленоразделното крещене на Цвета Краянчева от ГЕРБ.

Люси Дяковска с нова татуировка - лицето на племенника Крис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295544

Люси Дяковска е любяща леля. Това личи от фейсбук профила , където певицата често пуска общи снимки с племенника си Крис. 

Сега тя стана съвсем неразделна с него. И то буквално, защото си татуира лика му.
Рисунката обхваща голяма част от предната страна на ръката между китката и лакътя. На нея 5-годишният Крис е широко усмихнат и е подпрял Люси Дяковска е любяща леля. Това личи от фейсбук профила , където певицата често пуска общи снимки с племенника си Крис. Сега тя стана съвсем неразделна с него. И то буквално, защото си татуира лика му. Рисунката обхваща голяма част от предната страна на ръката между китката и лакътя. На нея 5-годишният Крис е широко усмихнат и е подпрял

Бареков: Ще пенсионирам 60-годишния Борисов със 130 лв. пенсия

http://www.cross.bg/barekov-borisov-chovek-1429726.html

/КРОСС/ "България без цензура" ще изгони завинаги ДПС от властта и ще спре ГЕРБ. Това каза кандидатът за министър-председател Николай Бареков в Ботевград. „Ако Борисов беше тук сега, той щеше да ви каже как ще строи магистрали, как пенсионерите са изяли резерва, как младите трябва да стават овчари, а майките да връщат надбавките. Този човек ще го спра. Този човек ще гледа властта през крив макарон. Битката ни с тези хора е много емоционално, но когато виждам тяхната наглост, искам да им го кажа в очите", заяви Бареков. Той припомни задачата, която си е поставила коалицията - да създаде 1 милион работни места в частния сектор и призна, че тя е амбициозна. Втората важна задача на политиците, според него, е да се опитат да създадат такава среда, която да образова нацията. „Необразованият човек няма бъдеще. Бъдещето принадлежи на образованите българи", заяви зам.-председателят на ЕКР в Европарламента. „Лидерът на ГЕРБ наближава 60 години и след 5 октомври смятам да пенсионирам и Бойко Борисов. Ще го оставя със 130 лв. да живее в Банкя - да го видя как ще я кара. Но нали знаете - той има други спестявания, само че никой не ги знае къде са. Казва, че имал на влог 14 хиляди лева. Жив да го ожалиш. Ако го видя, ще му предложа да му събираме помощи, за да си изкара спокойно старините", коментира Бареков.    

СОС търси място за паметник на Самуил

http://www.cross.bg/sofiya-tzurkvata-pametnikut-1429727.html

/КРОСС/Столичният общински съвет днес ще обсъжда къде да се изгради паметник на цар Самуил в София. Предложението беше монументът да бъде в градинката при църквата "Св. Георги Победоносец". Има обаче и друга идея - за по-централно място, до църквата "Св. София". Паметникът трябва да е готов за Архангеловден, 8 ноември. Инициативата е за 1000-годишнината от смъртта на владетеля, която България отбелязва тази година. Паметникът ще струва около 100 000 лв. и ще бъде финансиран от фондация "Българска памет". За него вече има одобрен проект на скулптора Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови.

Два нови терористични акта в Чили

http://www.vesti.bg/novini/dva-novi-teroristichni-akta-v-chili-6022068

Две взривни устройства избухнаха в чилийския град Виня дел Мар, при което леки наранявания са получили двама души, предаде РИА Новости.

Бареков в Ботевград: Ще пенсионирам 60-годишния Борисов със 130 лв. пенсия

http://pik.bg/бареков-в-ботевград-ще-пенсионирам-60-годишния-борисов-със-130-лв-пенсия-news224068.html

Бареков в Ботевград: Ще пенсионирам 60-годишния Борисов със 130 лв. пенсия

„България без цензура“ ще изгони завинаги ДПС от властта и ще спре ГЕРБ. Това каза кандидатът за министър-председател Николай Бареков пред събралите се над 600 жителите на Ботевград в читалище „Христо Ботев” в града. Той бе посрещнат с бурни аплодисменти в препълнената зала на читалището. „Като гледам пълната зала днес, аз съм убеден, че на тези избори ще минем 11-те процента, който ни дадохте на евроизборите“, коментира лидерът на ББЦ.

„Ако Борисов беше тук сега, той щеше да ви каже как ще строи магистрали, как пенсионерите са изяли резерва, как младите трябва да стават овчари, а майките да връщат надбавките. Този човек ще го спра. Този човек ще гледа властта през крив макарон. Битката ни с тези хора е много емоционално, но когато виждам тяхната наглост, искам да им го кажа в очите“, заяви Бареков.

„Ние имаме програма, а никой от останалите партии не си направи труда да представи такава. За 25 години тези хора управляваха, взимаха властта, коалираха се, правиха конфигурации, имаше златен пръст. Те са се оплели като свински черва. Единствената нова формация, която може да даде светъл лъч на промяната, е ББЦ. Фаталният номер 13 ще се окаже фатален за нашите противници от статуквото“, смята Бареков.

Политиката на България се превърна в битпазар. Новият ви областен управител, назначен от служебното правителство, което е на ГЕРБ, е като старият – маша на ДПС, каза Бареков на жителите на Ботевград и бе категоричен, че с този цинизъм в политиката трябва да се спре.

Всички помним Костинброд – каква измама с гласовете на българските избиратели беше спряна, припомни Бареков. БСП и ДПС се провалиха напълно в управленския си мандат, те не само не доведоха до нищо добро, но искат да ни върнат Бойко Борисов, предупреди лидерът на ББЦ.

„Крайно време е да има такива, които да обединяват, които да застанат в центъра. Ние не искаме да делим хората, защото проблемите ни са едни и същи. Политиците в България имат полза да разделят народа, за да се мразим, да сме глади и прости, за да ни манипулират и да управляват вечно. ББЦ иска обратното – иска образовани и грамотни хора“, обясни Бареков.

Той припомни задачата, която си е поставила коалицията – да създаде 1 милион работни места в частния сектор и призна, че тя е амбициозна. „За да го постигнем, в политиката трябва да влязат хора, които да уважават бизнеса“, обясни лидерът на ББЦ. „2,5 милиона българи бяха прокудени от БСП, ДПС и ГЕРБ, защото не им осигуриха работа. Това е елитът на нацията“, допълни Бареков.

Втората важна задача на политиците, според него, е да се опитат да създадат такава среда, която да образова нацията. „Милион и половина от българските граждани са трайно отдалечени от обществения живот. Трето поколение необразовани, неграмотни роми расте. Затова искаме трудовата образователна повинност. Когато се образоват ромите, те ще си намерят работа. Когато кажем на майките: „Вие с висше образование ще взимате най-високи надбавки, вие – със средно – малко по-ниски, а вие – с основно – още по-ниски“, те ще са мотивирани да учат. Необразованият човек няма бъдеще. Бъдещето принадлежи на образованите българи“, заяви зам.-председателят на ЕКР в Европарламента.

Бареков разказа, че по-рано днес при посещението му в Етрополе се е срещнал с 58-годишна жена, която му е казала, че има 40 години трудов стаж съм и не може да си намери работа и да се пенсионира.
„Като вземем властта след 5 октомври, ще направим така, че вие, с този трудов стаж, да се пенсионирате достойно“, ангажира се Бареков. „На възрастните хора казваме – незабавно увеличение на пенсиите с 20% и безплатно здравеопазване за възрастните, хората в неравностойно положение, децата и майките“, допълни Бареков. „Лидерът на ГЕРБ наближава 60 години и след 5 октомври смятам да пенсионирам и Бойко Борисов. Ще го оставя със 130 лв. да живее в Банкя - да го видя как ще я кара. Но нали знаете - той има други спестявания, само че никой не ги знае къде са. Казва, че имал на влог 14 хиляди лева. Жив да го ожалиш. Ако го видя, ще му предложа да му събираме помощи, за да си изкара спокойно старините“, коментира Бареков.

На сцената се качиха още водачът на листата за 26 МИР София област Красимира Ковачка и кандидатите за депутати Цветан Манчев, Йоана Добрева, Мая Христева, Виктор Ганчев, Николай Чолаков, Борислав Филчев, Ирена Вачева, Александър Антонов, Васко Марков, Георги Василев, Марияна Палазова, Катя Трифонова, Наталия Кътовска и Стела Иванова. Бареков определи листата като прекрасна и много силна и помоли ботевградчани да я подкрепят на изборите. „Това са едни млади и надеждни хора за политиката. Те са образовани, експерти, доктори, инженери, магистри, хора на културата и на духа, оставили в професионалния си път своята следа. Те са подготвени и са готови да отстояват вашите интереси в Народното събрание. Никой от нас под никаква форма не е омаскарил своето име с лоша постъпка. Тези хора са чисти, заслужават вашето доверие и заслужават да им се даде шанс“, каза лидерът на ББЦ.

„Приемам това, че сте тук като сериозен знак за подкрепа и доверие в предизборната ни кампания и за несъмнена победа на ББЦ на 5 октомври“, каза водачът на листата за София област - Красимира Ковачка. Шансовете за реализацията на нашата програма са във ваши ръце, подчерта тя. „Ако на 5 октомври сме в парламента, ние сме решени да започнем радикална промяна в България и да я превърнем в нашата България“, ангажира се Ковачка. Тук сме се събрали отговорни хора. Ние не продаваме надежди, а искаме да вземем съдбата си в свои ръце. Тук виждате съюз на бизнеса и социалната отговорност. Разбираме от ценности – за нас това са да имаш дом, да имаш деца, които да бъдат в България и родителите ти да се радват на старините ни“, обясни водачът на листата за 26 МИР София област. „С огромната подкрепа на всички, които очакват радикалната промяна, ние ще успеем. Кардиолог съм и със сърцето си усещам, че ние сме на правилния път и нашата сила е в това, че следваме народа си. Гласувайте с номер 13 и ще започне радикалната промяна“, каза в заключение тя. След словото й залата беше огласена от скандирания „Победа“.

„Имам една основна надежда. След един месец управлението на тази страна да бъде от ГЕРБ и от мутри, да бъде от ДПС и обръчите около тях. Имам надежда да си гледаме децата тук, да се радваме на внуците си тук в нашата страна. За да се случи това, имаме нужда от вашата подкрепа и затова молим за нея“, заяви вторият в листата на ББЦ за района Петър Петров. „Бъдете здрави, щастливи. Господ пред нас и ние по него“, каза в заключение Петров.

„Ние сме една млада коалиция, която преди няколко месеца мина един сериозен изпит и реши много сериозни задача. Сега ще ви дам една задача, която не е за пожарникари – поставяме си задачата тук в 26 МИР да имаме двама депутати. Като разделим 26 на две, нека да гласуваме с бюлетина 13“, призова Цветан Манчев.

Лидерът на ББЦ допълни, че в региона ББЦ може да си постави за задача и три мандата. „Вашият глас за нас на евроизборите не е отишъл напразно. Излъчихте двама евродепутати. Аз станах зам.-председател на третата по големина група в ЕП, член съм на две от най-важните комисии – на енергетиката и на екологията. Не съм предал доверието ви“, посочи Бареков. Той припомни, че е бил първият политик, реагирал при наводненията от това лято. „Бях на първата минута в наводнените райони, дарявах от европейската си заплата на бедстващите, писах писма, но не получих подкрепа от държавниците. Сега виждам, че Борисов е станал мой имитатор – отишъл с лъскавите ботуши, с розовата тениска и си направил снимка с хората от наводнените райони. Да правиш реклама с трагедията на хората и да превърнеш дарителството в пи ар акция, говори за неговия манталитет“, посочи лидерът на ББЦ.
Преда да се качат на сцената певиците Деси Добрева и Петя Буюклиева, кандидатът за депутат Йоана Добрева призова: „Гласувайте с бюлетина номер 13, защото ББЦ трябва да победи!“. Думите й бяха последвани от възгласи „Победа“.

29 катастрофи и 4-ма пострадали за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263758

Четирима души, сред които 5-годишно дете, са пострадали в катастрофи през изминалото денонощие във Варна. То е било блъснато от лек автомобил в Каменар, съобщиха за Дарик от КАТ. Няма опасност за живота на ранените. 29 са пътните инциденти за последните 24 часа, причинени са материални щети.

След битка със САЩ руснаци зоват: “Звънете на Путин”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295312

ТАШКЕНТ - Двубой №1 на световното по свободна борба се оказа полуфиналът между олимпийския и двукратен световен шампион Джордан Бъроуз (САЩ) и Денис Царгуш (Русия) при 74-килограмовите. Тъмнокожият ас на янките е трън в очите на сборная вече 3 години и сега бе най-желаната цел за торпилиране. Целият щаб на руснаците беше превъзбуден по време на дву ТАШКЕНТ - Двубой №1 на световното по свободна борба се оказа полуфиналът между олимпийския и двукратен световен шампион Джордан Бъроуз (САЩ) и Денис Царгуш (Русия) при 74-килограмовите. Тъмнокожият ас на янките е трън в очите на сборная вече 3 години и сега бе най-желаната цел за торпилиране. Целият щаб на руснаците беше превъзбуден по време на дву

Орязаха парите за кино

http://www.cross.bg/kino-kyltyra-filmovata-1429725.html

/КРОСС/Орязаха парите за кино с над 1,238 млн. лв., алармираха вчера на съвместна пресконференция  Националният филмов център и Националният съвет за кино. Вместо предвидените от Закона за филмовата индустрия 17,6 млн. лв., средствата за нови български филми са се стопили на 11,5 млн. лв. След като предишните години бяха почти нулеви откъм финансиране, това е още един удар към родното кинопроизводство, пише „Монитор". Кинаджиите отново напомниха за плачевното състояние на Националната филмотека, която не разполага дори със свое хранилище за съхраняване на филмови ленти. Те поискаха да се изгради подходящо помещение и да спре орязването на бюджета за култура, който тази година е с 4 млн. лв. по-малко от предишната. Двете организации инициират пакт за култура, съгласно който се предвижда 1% от БВП на страната да бъде предназначен за финансирането на културни дейности. Предложението ще бъде отправено и към политическите партии, които ще се включат в дебати за култура, акцент в които ще е филмовата индустрия. Събитието ще се проведе на 16 септември в Дома на киното.  

Орязаха парите за българското кино

http://pik.bg/орязаха-парите-за-българското-кино-news224067.html

Орязаха парите за българското кино

Орязаха парите за кино с над 1,238 млн. лв., алармираха вчера Националният филмов център и Националният съвет за кино, които дадоха съвместна пресконференция. Така вместо предвидените от Закона за филмовата индустрия 17,6 млн. лв. средствата за нови български филми са се стопили на 11,5 млн. лв. След като предишните години бяха почти нулеви откъм финансиране, това е още един удар към родното кинопроизводство, съобщава „Монитор”. 

Кинаджиите отново напомниха за плачевното състояние на Националната филмотека, която не разполага дори със свое хранилище за съхраняване на филмови ленти. Те поискаха да се изгради подходящо помещение и да спре орязването на бюджета за култура, който тази година е с 4 млн. лв. по-малко от предишната. 

Двете организации инициират пакт за култура, съгласно който се предвижда 1% от БВП на страната да бъде предназначен за финансирането на културни дейности. Предложението ще бъде отправено и към политическите партии, които ще се включат в дебати за култура, акцент в които ще е филмовата индустрия. Събитието ще се проведе на 16 септември в Дома на киното.

Кампания на премълчаните въпроси

http://noresharski.com/kampaniya-na-premlchanite-vprosi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kampaniya-na-premlchanite-vprosi

Автор: Васил Гарнизов

След година на променливо недоволство и предсрочно прекратен управленски мандат отново правят избори. Партии щабове и лидери подреждат листи, пишат програми, откриват кампании, отправят послания, но всичко се случва сякаш по обичай и неукрепнала още традиция.
Кампанията е вяла. Основната битка вече се е състояла. Социалистите са минали в отстъпление, Борисов и ГЕРБ не просто са оцелели, но вече подреждат власта в мандата на служебното правителство. Важни дилеми, подходящи за дебат, на практика се решават попътно от кабинета Близнашки, което отнема енергия и прави безсмислено обсъждането им в кампанията. Например, решението на МС да финансира проектите по оперативните програми за регионално развитие и околна среда в размер на 750 млн. лева развързва един драматичен възел, създаващ проблеми на общините, бизнеса, управляващите органи и Брюксел. Не само това, случилото се затваря въпроса за разумното и честно управление по програми съ-финансирани от ЕС, което е гнойна язва за разнищване именно в национални публични политически дебати.

Кампанията е периферна. Решените от служебното правителство въпроси са малкия дерт на предизборната кампания. Големият – това са премълчаните въпроси, изтиквани извън темите на дежурните телевизионни срещи и караници наживо. Едно проучване показа, че около две трети от населението над 18 години живо се интересува конкретно какво реално се е случило в КТБ, как действа БНБ или, по-общо, от истината за банковото задкулисие. Предизборната кампания, обаче систематично заобикаля тази парлива тема, което пък стимулира било пиперливи изрази сред по невъздържаните избиратели, било усещането на по-умерените, че основните партии пак са се наговорили.

“Южният поток” също като да не е привлекателен предмет за обсъждане през този септември. Чест им прави на Радан и “Реформаторите”, че поне показаха как изглеждат наживо откраднати 200 млн. лв. в складирани тръби за проект, по който нацията е далече от постигане на консенсусно решение. Едновременно с това е трудно да разровиш “потока” без да стигнеш до КТБ, финансовите схеми и строителните фирми по проекта. Така че там дълбането ще е плитко, а ролята му за предизборните дебати – ограничено. За това допринася и поведението на служебното правителство, което от време на време публикува по нещичко по темата. Логично в този случай е вниманието на гражданите и медиите да бъде повече привлечено от съобщенията на кабинета, отколкото от думите в предизборните студиа.

Кампанията е буфонадна. Когато не мърмори вяло или не обсъжда второстепенни въпроси, кампанията се излива на площада във формат, където и най-сериозните гласове са удавени в крясък и скандалджиство. От това, което се видя по площадите на Варна и Плевен, се носи мирис на лошо домашно възпитание и рехава политическа култура. Вероятно тези площадни дискусии биха могли да са полезни, ако да се състезаваха кандидати за кметове и общински съветници, но са абсолютно безполезни за дискусия на национални докрини.

Не случайно част от сериозните политически играчи просто странят от тези унизителни говорилни, а ГЕРБ дори изполва повода с наводненията за да прекрати предизборните си обиколки и участия. Същевременно, образите, които излъчиха с лопати и анцузи в ръце не са много далече от духа на онази площадност, от която сякаш се стремят да се разграничат. Тази година България беше пометена от наводнения, но не политици, а доброволци се втурнаха да помагат в кв. Аспарухово, гр. Мизия, по Южното Черноморие и на други места. Една парламентарна предизборна кампания е най-подходящото място за дебат и предложения за това как да вземем отново контрола в своите ръце, но и това ще остане в списъка на премълчаните чувствителни теми. Защото, ако се говори за това, ще се стигне отново до дървената мафия и незаконната сеч в Странджа и Стара планина, до неуспешната реформа в борбата с бедствията, до ведомствените войни в областта на водите и отговорността на много ключови лица в сегашната предизборна надпревара.

Кампанията е за вътрешна употреба. Разполагането на кампанията между лошите крайности на вялото периферно говорене и скандалджийската площадна невъзпитаност е съпроводено със същинска и важна динамика по вътрешно-партийни или коалиционни цели. За ГЕРБ това е въпроса за коалиционният партньор след изборите – как да танцува с “Реформаторският блок” така, че да не ги наплаши преди изборите или как да партнира с ДПС така, че да не отблъсне едни 3-4% колебаещи се от неговата периферия, за които всъщност е цялата им кампания.

За реформаторите пък, редом с напрежението отвън, инцидентно и закачливо поддържано от Борисов, седи неизчистеният въпрос за лидерството след ненавременната оставка на говорителя, както и избуяващата игра на преференциалното гласуване. Не е ясно дали до 5-ти октомври ще бъде решен първия въпрос, но втория със сигурност ще разбива единството на видими лица, кампания и послания. Друга трудност пред тях е внимателното отношение към онези чувствителни избиратели, които сами се определят като “костовисти”, което ги принуждава деликатно да отбягват важни, но неудобни теми.

За БСП пък, поради предречената изборна загуба, се явява единствена възможност за изцяло насочена навътре кампания за укрепване на идентичност. Проблемът на социалистите обаче е, че именно това е тяхната чувствителна тема, та едва ли ще се чуят ясни и кохерентни твърдения за това кои са те и за какво се борят. Странно и глухо стояха празните площади на 9-ти септември без червени лидери, митинги и шествия по повод събитие което наследниците на БКП никога те са пропускали. БСП след Станишев се оказва в по-дълбока криза на идентичност от БСП след Виденов, което си е новина сама по себе си, а някакъв шанс за АБВ, които впрочем също пропуснаха да отбележат деня, който връчи власт на дедите и бащите им.

В подобни вътрешни цели е вторачен и щаба на България без цензура. Заклещени в пресните спомени за скандалния триъгълник на КТБ, Цветан Василев и Делян Пеевски, хората на Бареков са минали в нелегалност, преследвайки минимални цели. Грижата им вече е не как да разширят влияние и достигнат до нови избиратели с нова програма и послания, а как да ограничат постоянният електорален спад и да предотвратят оставането извън парламента. Засега това не изглежда много вероятно, но правенето на избори в ситуация на отлив е мъчително, деструктивно и немотивиращо.

Така докато те правят избори, заобикаляйки чувствителни теми и преследвайки вътрешни резултати, голяма част от политически ангажираната аудитория сякаш нехае. Вяла и скучна кампания, без динамика, вероятно защото единствената неизвестна не участва в изборите. Други би било, ако от редиците на протеста се бе родила и заявила за участие в изборите политическа група, която с честност и без недомлъвки да пита кой, защо, кога и как ще си понесе заслуженото. За радост на статуквото протестът не можа да надхвърли размера на улицата, та ще трябва да претърпим поредната предизборна скука с предизвестен победител.

Пълният тект на публикувания в trud.bg по-рано анализ на Васил Гарнизов.

The post Кампания на премълчаните въпроси appeared first on Noresharski.com.

Мъжете и жените харесват различно хотелите

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/09/11/2378237_mujete_i_jenite_haresvat_razlichno_hotelite/?ref=rss


Докато опитва да разбере кои са най-предпочитаните хотели от туристите, компанията Skyscanner установява, че мъжете и жените харесват различни неща в тях.

Допитване до 1000 британци, което е трябвало да определи перфектния хотел, показва, че мъжете и жените имат различни приоритети. Но общото  са басейнът и безжичният интернет, информира компанията, чиято основна функция е търсене на най-евтини самолетни билети. 

Безжичният интернет е важен за половината от клиентите -...

Социалният министър: Опасност за пенсионната система няма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296061

„Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания”, заяви социалният министър Йордан Христосков пред Нова ТВ. 
По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено да бъдат.
„През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде до края на годината. „Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания”, заяви социалният министър Йордан Христосков пред Нова ТВ.  По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено да бъдат. „През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде до края на годината.

Видео: Баскетболистите на Франция изхвърлиха Испания и от световното

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/11/2378345_video_basketbolistite_na_franciia_izhvurliha_ispaniia/?ref=rss


Европейският шампион Франция спря домакина Испания от надеждите за титла с победа с 65:52 в четвърфиналите на световното първенство.

"Петлите" се оказаха непреодолимо препятствие за фаворита на втори голям турнир, след като преди години сразиха иберийците на европейското първенство.

Двата състава бяха съперници и в груповата фаза, където Испания смаза французите с 24 точки аванс. В директните елиминации обаче всичко бе много по-различно.

Континенталните шампиони...

Моуриньо взима Кристиано Роналдо в Челси през зимата

http://www.cross.bg/kristiano-ronaldo-moyrinyo-1429724.html

/КРОСС/ Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо планира сензационен трансфер през януари, съобщиха английските медии. Според тях португалецът е заделил 60 милиона паунда, с които да се опита да вземе суперзвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо. През миналата седмица капитанът на португалския национален отбор призна, че би му харесало отново да облече фланелката на своя бивш тим Манчестър Юнайтед. В Испания пък се мълви, че „кралете" планират бартерна сделка, в която да използват Кристиано, за да доведат Радамел Фалкао. Според „Дейли Експрес" и „Метро" Челси планира да се намеси в играта и да отмъкне Роналдо под носа на „червените дяволи". Моуриньо смятал да действа през януари, като очевидно не се притеснява от последните изказвания на своя сънародник, който заяви, че по времето на Специалния всички в Реал са изпитвали доста трудности. Не е ясно дали мадридчани ще се съгласят да продадат Роналдо в разгара на сезона, но ако се стигне до такава ситуация всичко ще се реши от лоялността на Кристиано към Юнайтед или от финансовите възможности на „сините", пише Гонг.  

Баскетболистите на Франция изхвърлиха Испания и от световното

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/11/2378345_basketbolistite_na_franciia_izhvurliha_ispaniia_i_ot/?ref=rss


Европейският шампион Франция спря домакина Испания от надеждите за титла с победа с 65:52 в четвърфиналите на световното първенство.

"Петлите" се оказаха непреодолимо препятствие за фаворита на втори голям турнир, след като преди години сразиха иберийците на европейското първенство.

Двата състава бяха съперници и в груповата фаза, където Испания смаза французите с 24 точки аванс. В директните елиминации обаче всичко бе много по-различно.

Континенталните шампиони...

Трима от екипажа на МКС се завърнаха на земята след половин месец в космоса

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/11/2378342_trima_ot_ekipaja_na_mks_se_zavurnaha_na_zemiata_sled/?ref=rss


Трима членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) се завърнаха днес на Земята след повече от половин година в космоса, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руския Център за управление на полетите.

Капсулата "Союз ТМА-12М" с руските космонавти Александър Скворцов и Олег Артемиев и американския им колега Стивън Суонсън се приземи успешно в казахстанската степ по план график, 5.23 ч. българско време.

Тримата започнаха своята мисия на 26 март. Нова експедиция...

Георги Първанов стана почетен президент на волейболен клуб Миньор

http://www.zapernik.com/sport/georgi-purvanov-stana-pocheten-prezident-na-voleibolen-klub-minior_34190/

Президентът на България Георги Първанов (2002 - 2012) е избран за почетен президент на пернишкия волейболен клуб Миньор, съобщиха от клуба.

Решението е взето на Общо събрание на клуба, избрало и Ангел Коритаров за почетен деятел на пернишкия волейбол, пише novsport.com. Той ще бъде удостоен с почетен плакет на предстоящия 14-ти турнир "Борис Гюдеров". Заместник-кметът на Перник Петър Първанов е новият президент на волейболен клуб "Миньор". Той...

Продължава

СБ: Технологиите свиват драстично глобалния пазар на труда

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e5b01dc/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cdrugi0C3380Ca0Csb0Etehnologiite0Esvivat0Edrastichno0Eglobalniia0Epazar0Ena0Etruda0H1798230C/story01.htm

Трудовият пазар се превръща в отделен пазар, което не се е случвало никога, коментира главният икономист на Световната банка


Социалният министър: Няма опасност пенсионната система да фалира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296055

„Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания”, заяви социалният министър Йордан Христосков пред Нова ТВ. 
По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено да бъдат.
„През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде до края на годината. „Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания”, заяви социалният министър Йордан Христосков пред Нова ТВ.  По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено да бъдат. „През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде до края на годината.

Оспорват една от най-големите приватизационни сделки в Гърция

http://www.grreporter.info/Osporvat_edna_ot_nay-golemite_privatizacionni_sdelki_v_Grciya/16078

Според Върховния съд в процедурата по приватизацията на бившето летище в Елинико са били допуснати нарушения на принципите за прозрачност, равнопоставеност и конкуренция.

прочети повече

Кристалина Георгиева: Задачата ми е да помогна на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_387202.html

"Имам задължението да направя така, че парите на Европа да работят по-добре за българска икономиката, и за европейците. Специално проблемът за България не е бил недостиг на пари от Европа, а недоусвояване. За следващия програмен период имаме 16 млрд. евро. Моят задача е да помогна на България по най-добрия начин да ги усвои, с най-добрия резултат." Това заяви новоизбраният зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева в интевю за БНТ. Георгиева ще отговаря за бюджета на Комисията - 140 милиарда евро, и за контрола върху разходването му. На нейно подчинение ще са и около 30 000 служители в двете генерални дирекции, за които ще отговаря - "Бюджет" и "Човешки ресурси и безопасност". Георгиева ще координира и работата на всички еврокомисари. "Направих много за България, когато започнах работата си като еврокомисар. Тогава висяха парите за "Дунав мост 2". Предложих на Комисията да обединим българската и румънската част на моста и така го спасихме", сподели Геогриева. Тя коментира и обсъждането на името й сред кандидатите за върховен представител на ЕС и обясни, че от първия й разговор с номинирания от Европейския съвет за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е станало ясно, че ще поеме този ресор и ще има вицепрезидентска титла, а няма да бъде върховен представител. "Не е ставало въпрос за върховен представител", категорична бе Георгиева. Тя обаче подчерта: "Имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител. Според мен това е добре за България - да покажем, че имаме самочувствие като нация. Това помага за по-добро позициониране на страната ни, когато се разпределят ресурсите. Да пожелаем в следващата комисия председателят да е българин”, каза още Кристалина Георгиева.

КАТ с ужасяващ отчет - 144 трупа по пътищата

http://frognews.bg/news_76012/

Статистиката показва, че заради висока скорост са станали почти 40 процента от катастрофите и са загинали 144 души. За половин година катаджиите са написали общо 349 769 актове и фишове, като почти 60 000 от тях са за превишена скорост и само 7150 са за алкохол. Най-малко нарушения са били извършени на червен светофар – 1572.

Халифат, ти, роден наш

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4295841

Кой стои зад “Ислямска държава” в Ирак и Сирия? Сбърканата политика на Запада или пък вездесъщите му интереси?
Имаше един човек с брада и бял тюрбан на главата. Олицетворение на световното зло. Казваше се Осама бен Ладен. Не знам обаче дали някой все още го помни, защото той умря много отдавна. През 2011 г. Кой стои зад “Ислямска държава” в Ирак и Сирия? Сбърканата политика на Запада или пък вездесъщите му интереси? Имаше един човек с брада и бял тюрбан на главата. Олицетворение на световното зло. Казваше се Осама бен Ладен. Не знам обаче дали някой все още го помни, защото той умря много отдавна. През 2011 г.

САЩ си спомнят за жертвите на атентатите от 11 септември

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-si-spomniat-za-zhertvite-na-atentatite-ot-11-septemvri-6022063

Ню Йорк вече има свой музей в памет на жертвите на атентатите, разположен на 20 м под земята, обграден от бетонни стени и описван като един от най-мрачните музеи в света

Милков: Западът е виновен за възникването на "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/islyamska-durzhava-milkov-1429722.html

/КРОСС/ "Проблемът с "Ислямска държава" не може да бъде решен за няколко дни, както и зараждането на такова "зло" не стана за няколко дни. Въздушните удари ще са главното оръжие срещу ислямистите." Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва" журналистът Георги Милков. Той коментира вчерашната реч на Барак Обама, в която бяха набелязани мерките за справяне с "Ислямска държава". Според него САЩ няма да започнат нова война. ИДИЛ са организация от стар тип, знае се колко хора участват и къде се намират. винаги ми е било странно как беше допуснато това голямо "зло". "Трябваше да се стигне до обезглавяването на двама американци, за да се стигне до тези мерки", каза още Милков. "ИДИЛ създават проблеми, но цялата западна общност сме виновни за тяхното възникване. Тези ислямисти убиват всеки ден хора, дори и деца. Ние, имам предвид западното общество, създадохме тази групировка и я въоръжихме. Това се дължи на глупавата политика водена спрямо Близкия Изток", категоричен беше журналистът.  

Социалният министър: Пенсионната система няма да фалира

http://pik.bg/социалният-министър-пенсионната-система-няма-да-фалира-news224065.html

Социалният министър: Пенсионната система няма да фалира

„Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания”, обясни социалният министър Йордан Христосков в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено.

„През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. През август социалните плащания бяха изплатени навреме, така ще бъде и през октомври. Няма драма”, заяви министър Христосков. По думите му няма опасност и от срив в системата след 2030 година.

„Няма опасност пенсионната система в България да фалира и да няма пари за пенсии дори и след 2030”, успокои министърът, запитан дали наистина след 20 години в България няма да могат да бъдат изплащани пенсиите, тъй като работещите ще са по-малко от пенсионерите. „400 лева минимална работна заплата е възможна. Но това трябва да го реши следващото правителство”, смята министърът.

САЩ и ЕС подготвят санкции, които да спрат разработването на руски петролни находища

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/11/2378339_sasht_i_es_podgotviat_sankcii_koito_da_sprat/?ref=rss


САЩ и ЕС са на път да спрат операции за милиарди долари за разработване на петролни находища в Русия, извършвани от най-големите енергийни компании в света, в това число "Ексън мобайл" и "Бритиш петролиъм", предаде "Ройтерс", като се позова на агенция Блумбърг. Новите санкции ще попречат на САЩ и на ЕС да сътрудничат на Русия в търсенето на суров петрол в Арктика, в дълбоки води или в шистови формирования, са заявили трима американски представители, пожелали да запазят анонимност.
...

Силен земетресение разлюля Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=263762

Силен трус разлюля снощи Румъния. Земетресението е регистрирано в 22:45 часа, съобщават от сеизмологичния център. Трусът е бил с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е край областта Прахова, е разположена в централната част на страната, в сеизмичната зона Вранча, част от Карпатските планини.

Майката на убития в Лясковец командос със съмнения

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/majkata-na-ubitiia-v-liaskovec-komandos-sys-symneniia-6022067

Майката на Емил Шарков се е добрала до факти и данни, че въвличането на отряда в този случай не е било планирано

Росен Йорданов: Майката на Емил Шарков има основания да се съмнява в разследването

http://www.cross.bg/iiordanov-razsledvaneto-obektivno-1429723.html

/КРОСС/Майката на командоса Емил Шарков, убит в Лясковец, търси истината за смъртта на сина си. Тя има основателни причини, след като е говорила с негови колеги, да смята, че с действията си главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и командира на отряда са основните виновници за този случай", каза в сутрешния блок на Нова тв криминалният психолог Росен Йорданов, който също е разговарял с жената. Йорданов бе категоричен, че този случай не бива да бъде забравен. Той също смята, че са скрити много детайли и подробности по случая - допуснати са фрапантни грешки, продиктувани от дебелашко самочувствие, арогантност и от липса на професионализъм. „Майката на Емил Шарков е достигнала до подробности, които навеждат на мисълта, че разследването не е било обективно", каза още криминалният психолог. Жената се е добрала до факти и данни, че въвличането на отряда в този случай не е било планирано. „Решението е било взето импулсивно, без сериозни инструктажи и проучвания. Действията на командира на отряда също са били грешни", аргументира се Йорданов. Майката настоява за провеждана на обективно разследване. „Убеден съм, а и имам и данни, че ако се проведе обективно разследване и командосите не бъдат под натиск, те ще кажат пълната истина

Майката на убития командос в Лясковец се съмнява в разследването

http://pik.bg/майката-на-убития-командос-в-лясковец-се-съмнява-в-разследването-news224064.html

Майката на убития командос в Лясковец се съмнява в разследването

„Случаят в Лясковец не бива да бъде забравен. Майката на командоса Емил Шарков ме потърси, за да търси истината за смъртта на сина си. Тя има основателни причини, след като е говорила с негови колеги, да смята, че с действията си главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и командира на отряда са основните виновници за този случай”, каза в „Здравей, България” по Нова телевизия Росен Йорданов, криминален психолог.

По думите му са скрити много детайли и подробности по случая - допуснати са фрапантни грешки, продиктувани от дебелашко самочувствие, арогантност и от липса на професионализъм.

„Майката на Емил Шарков е достигнала до подробности, които навеждат на мисълта, че разследването не е било обективно”, каза още криминалният психолог. Той поясни, че жената се е добрала до факти и данни, че въвличането на отряда в този случай не е било планирано.

„Решението е било взето импулсивно, без сериозни инструктажи и проучвания. Действията на командира на отряда също са били грешни”, аргументира се Йорданов. Майката настоява за провеждана на обективно разследване.

„Убеден съм, а и имам и данни, че ако се проведе обективно разследване и командосите не бъдат под натиск, те ще кажат пълната истина. Данните показват, че след случая се оказва сериозен натиск върху хората, който са участвали в акцията”, заяви той и допълни, че те са заплашвани да бъдат уволнени, както и че е имало много източници на информация, които не с използвани при разследването.

Европейците смятат, че Киев трябва да получи покана за ЕС

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/evropejcite-smiatat-che-kiev-triabva-da-poluchi-pokana-za-es-6022066

Освен това 71% от европейците и 52% от американците смятат, че Западът не бива да изпраща военна помощ в Украйна

Отчужденията по Северна тангента ще минават по бързата процедура

http://econ.bg/Новини/Отчужденията-по-Северна-тангента-ще-минават-по-бързата-процедура_l.a_i.566671_at.1.html

Отчужденията на терените, през които ще минава столичната Северната тангента ще минават по бързата процедура. „Поискахме от съдебните власти делата,...

Г.Кадиев: Може да има змразяване на заплати

http://frognews.bg/news_76011/

Чака ни тежко състояние на бюджет 2015, напълно вероятно е и тежка зима. Възможни са увеличение на тока, увеличаване на пенсионната възраст и вероятно замразяване на заплати за бюджетния сектор, смята той. Това прогнозира в сутрешния блок на ТВ7 Георги Кадиев от „БСП лява България“.

Георгиева: Да пожелаем в следващата комисия председателят да е българин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296047

„Имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител – според мен, това е добре за България да покажем, че имаме самочувствие като нация и това помага за по-добро позициониране на страната ни, когато се разпределят ресурсите. Да пожелаем, в следващата комисия председателят да е българин”. „Имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител – според мен, това е добре за България да покажем, че имаме самочувствие като нация и това помага за по-добро позициониране на страната ни, когато се разпределят ресурсите. Да пожелаем, в следващата комисия председателят да е българин”.

Скандал! Фолк певица скочи на Близнашки: Кои са истериците?!? Не обиждайте българския народ!

http://pik.bg/скандал-фолк-певица-скочи-на-близнашки-кои-са-истериците-не-обиждайте-българския-народ-news224061.html

Скандал! Фолк певица скочи на Близнашки: Кои са истериците?!? Не обиждайте българския народ!

"Кои са истериците?" Това попита в сутрешния блок на ТВ7 фолк певицата Луна премиера Георги Близнашки, който вчера окачестви вложителите в КТБ именно като истерици.

Луна заедно с Вера Ахундова - мениджър на фирма със сметки в КТБ, и Даниел Божилов – организатор на протестите „КТБ alive“, които гостуваха заедно с нея в предаването, са вложители в банката на Цветан Василев.

"Г-н Близнашки, когато обиждате българския народ по време на предизборна кампания, много Ви моля, да дойдете при нас на 15 септември (поредния протест пред БНБ на вложителите в КТБ, б.р.), за да защитите своята позиция", призова Луна служебния министър-председател.

"Какъв е смисълът да управляваш истерици", пита тя. Според певицата конкурентните банки също имат апетити към КТБ. По думите й опорочаването на името на банката и определяйки вложителите на тази банка като прокажени са повод за гордост.

„Дори искам да си отворя втора сметка в КТБ, мои приятели също. По този начин ние да внесем пари", категорична бе тя.

"Искаме банката веднага да отвори, защото правата са ни нарушени", подчерта изпълнителката.

"Съкратихме 40 души, а бяхме пуснали обява за назначаване на още 50", заяви от своя страна Вера Ахундова. "Не разбирам защо така се спекулира с т. нар. държавна или ликвидна помощ", недоумява тя и допълни:

„Много нелепо се прави разделение на малки и големи вложители. Бяха извадени пенсионери, те са вложители на банката“. Ахундова разкри, че приходите от банката на година са били 64 млн. лв. от кредитна дейност.

"Значи банката е печелила", констатира тя. Няма да спираме протестите, ние нямаме друг избор, категоричен е и организаторът на „КТБ alive“. Даниел Божилов е на мнение, че реално ще бъдат погазени и правата на учениците на 15 септември, защото част от родителите им са клиенти на КТБ, притеснени са и не могат да подготвят децата си за училище. "Нашето недоволство е насочено към цялата държава", аргументира се той.

В Ангола и Южна Африка решили проблем като с КТБ за два дни

http://www.cross.bg/afrika-banka-izvestno-1429720.html

/КРОСС/ "За последния месец проблем, подобен на този с Корпоративна търговска банка (КТБ), е имало в три държави - Португалия, Ангола и Южна Африка. И в трите той беше решен за два-три дни", коментира в "Добро утро, България!" по TV7 Вера Ахундова - макроикономист. Тя каза, че се злоупотребява много с т.нар. държавна помощ, или ликвидна подкрепа, за банката, защото тя не е безвъзмездна. Напротив, възмездна е, подлежи на връщане с лихва и е същата като тази, която беше оказана на Първа инвестиционна банка. "Известно е, че прокуратурата разследва 19 кредита, те имат размер Х, известно е дали се погасяват вноски по тях или не, известно е какви са обезпеченията. Ако това са проблемните кредити, веднага може да се изчисли има ли дупка в капитала или не. Не квестор, най-обикновен счетоводител може да го направи на обикновена сметачна машина", подчерта Ахундова и добави, че няма пример като нашия в Европа и Африка.  

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/11/2378234_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето новините, които днес ще следи обществената телевизия. 

Правосъдният министър: НПО-тата трябва да са водещи в законодателството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295590

Вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов призова на международна конференция вчера за уредба, която да даде шанс на неправителствените организации да бъдат водещи в законодателството на страната.Той настоя следващият парламент да търси контакт с гражданите при вземането на всяко решение.... Вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов призова на международна конференция вчера за уредба, която да даде шанс на неправителствените организации да бъдат водещи в законодателството на страната.Той настоя следващият парламент да търси контакт с гражданите при вземането на всяко решение....

Георгиева: Имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител, показахме самочувствие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296042

„Имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител – според мен, това е добре за България да покажем, че имаме самочувствие като нация и това помага за по-добро позициониране на страната ни, когато се разпределят ресурсите. Да пожелаем, в следващата комисия председателят да е българин”. „Имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител – според мен, това е добре за България да покажем, че имаме самочувствие като нация и това помага за по-добро позициониране на страната ни, когато се разпределят ресурсите. Да пожелаем, в следващата комисия председателят да е българин”.

Активирането на ген в ключови органи забавя стареенето

http://actualno.actualno.com/Aktiviraneto-na-gen-v-kluchovi-organi-zabavja-stareeneto-news_49402.html

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са успели да удължат живота на плодова муха, активирайки ген, наречен AMPK, пише Gizmag. Изследователите смятат, че откритието може да помогне за заба...

Саудитска Арабия ще обучава сирийската опозиция

http://asia.actualno.com/Sauditska-Arabija-shte-obuchava-sirijskata-opozicija-news_49404.html

Саудитска Арабия се е съгласила да провежда обучението на сирийската опозиция на своя територия, е заявил представител на американските власти, след обращението на президента на САЩ Барак Обама, преда...

Путин изненадващо нареди проверка на войските от Източния военен окръг

http://europe.actualno.com/Putin-iznenadvashto-naredi-proverka-na-vojskite-ot-Iztochnija-voenen-okryg-news_49405.html

Руският президент и върховен главнокомандващ на страната Владимир Путин разпореди да бъде извършена внезапна проверка на бойната готовност на целия състав на войските на Източния военен окръг. Това съ...

Безплатна детската анимационна работилница ще се проведе от днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263750

След невероятния успех през последните три издания на Световния фестивал на анимационния филм Варна, Детската анимационна работилница се завръща, съобщиха организаторите за Moreto.net. Tе ще се провеждат в зала 8 на Фестивален и конгресен център, Варна от днес - 11 до 13 септември 2014г.

Министър Христосков: Няма опасност за пенсиите и сега и през 2030 г.

http://frognews.bg/news_76010/

„Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания”, обясни социалният министър Йордан Христосков в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено.

Траурна агенция кани пловдивчани в отвъдното с 5% отстъпка

http://www.cross.bg/pisma-plovdiv-imeto-1429721.html

/КРОСС/ Стотици пловдивчани останаха ужасени, след като погребална агенция им изпрати писма от името на Община Пловдив и Министерството на здравеопазването, че ги кани в отвъдния свят. За циничното отношение и за грубата манипулация с името на местните и държавни институции сигнализираха зрители в рубриката "Моята новина" на Нова телевизия. След като екипът на Нова уведоми засегнатите институции, те започнаха светкавична проверка по скандалния случай. Маскирани като важно писмо от Община Пловдив и здравното министерство - от няколко дни подобни пратки се пъхат в пощенските кутии на жилищни сгради. Едно от писмата е изпратено до Стела Желязкова. Когато обаче жената отваря плика, остава ужасена. Вътре намира рекламна брошура на траурна агенция, която любезно я кани на онзи свят. И подробно описва цените на погребалните си услуги. Според Стела това е откровена подигравка. Съседите от блока й получили същите писма. Най-странното е, че върху белите пликове няма печат на Български пощи, което означава, че писмата са пускани в пощенските кутии на ръка от специален куриер. Най-парадоксалното е, че подобни писма са получили още стотици пловдивчани в различни квартали на града. Потърсен за коментар, собственикът на въпросната агенция Иво Найденов заяви, че те нямат нищо общо с пликовете, в които са пъхнати брошурките. Зложелател от конкуренцията според него е поместил в брошурата и истинския й адрес и телефон

СУ приема документи за участие в допълнителния прием

http://www.cross.bg/priem-ychastie-stydenti-1429719.html

/КРОСС/ От днес до 17 септември се подават документи за участие в допълнителния прием на студенти в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Класирането ще бъде обявено на 23 септември, а записването на новоприетите студенти ще бъде от 24 до 26 септември. Допълнителният прием е за 550 места, субсидирани от държавата и 48 места за обучение със заплащане.  

Всички пенсии и социални плащания ще бъдат изплащани в срок

http://www.bnews.bg/article-116091

Министърът на труда и социалните грижи Йордан Христосков отговори на зрителски въпроси в сутрешния блок на Нова телевизия

Няма опасност пенсионната система да фалира дори след 2030 година, каза социалният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/11/2378336_niama_opasnost_pensionnata_sistema_da_falira_dori_sled/?ref=rss


Няма никаква опасност пенсионната система на България да фалира, тази и следващата година, и дори след 2030 година, каза днес по "Нова телевизия" социалният министър в служебното правителство Йордан Христосков. Коментирайки моментната ситуация, той добави, че в бюджета на НОИ постъпленията от осигурителни вноски са колкото са предвидени. Христосков каза още, че и социалните плащат се дават навреме, като така ще бъде и през октомври, и ноември."Няма никаква драма", обобщи социалният министър....

Трима космонавти се завърнаха на Земята след 6 месеца в МКС

http://www.cross.bg/aleksandur-soyuz-zemyata-1429718.html

/КРОСС/ Трима членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) се завърнаха на Земята в четвъртък след повече от половин година в космоса, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руския Център за управление на полетите. Капсулата "Союз ТМА-12М" с руските космонавти Александър Скворцов и Олег Артемиев и американския им колега Стивън Суонсън се приземи успешно в казахстанската степ по план график, 5.23 ч. българско време. Тримата започнаха своята мисия на 26 март. Нова експедиция ще се отправи към МКС на 26 септември. Руски космически кораб "Союз ТМА-14М" ще бъде изстрелян тогава от космодрума в Байконур, Казахстан, с трима души на борда - руснаците Александър Самокутяев и Елена Серова и американецът Бари Уилмор.  

Цвета Караянчева: ДПС извършва геноцид в кърджалийските села

http://pik.bg/цвета-караянчева-дпс-извършва-геноцид-в-кърджалийските-села-news224055.html

Цвета Караянчева: ДПС извършва геноцид в кърджалийските села

"ДПС извършва системен геноцид в кърджалийските села", алармира кандидат-депатутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева на традиционния диспут, който Антон Хекимян от Би Ти Ви прави в българските градове. Според нея, там, където хората не са турци и мюсюлмани, не им се асфалтирали дори улиците.

Жена от Кърджали се оплака пред камерите, че в града работа се намира само по етнически признак. Синът й кандидатствал за работа в голямо предприятие и първият въпрос, който му задали, е дали говори турски език. Когато отговорил с "Не", му казали, че няма нужда да разговарят повече с него. Дъщеря й пък искала да стане продавачка, но и нея не я взели, защото не знае турски език.

"Живеем в 21 век. Ако в града има китайци, продавачите ще научат китайски. Нали трябва да си продават стоката", обясни кандидатът за депутат от ДПС Ердинч Хайрула. Тези му думи предизвикаха гневни изблици сред събралите се кърджийлийци на площада в града. "Като се говори за Кърджали, трябва да е с уважение. Докато се политизира елементарно, ДПС ще управлява тук", отсече кметът на Кърждали Хасан Азис. 

Диспутатът се превърна в караница за знаенето на турския изик и дали сме в България, щом като българският език не е достатъчен за намирането на работа в Кърджали. 

Цветанов ще участва в политическата асамблея на Европейската Народна партия в Брюксел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4296031

След посещението си в Бундестага на Федерална република Германия, заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов ще участва в политическата асамблея на Европейската Народна партия (ЕНП), която се провежда днес в Брюксел, съобщиха от ГЕРБ .
В рамките на форума Цветанов ще проведе работни След посещението си в Бундестага на Федерална република Германия, заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов ще участва в политическата асамблея на Европейската Народна партия (ЕНП), която се провежда днес в Брюксел, съобщиха от ГЕРБ . В рамките на форума Цветанов ще проведе работни

Цветан Цветанов ще участва в политическата асамблея на Европейската Народна партия в Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296037

След посещението си в Бундестага на Федерална република Германия, заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов ще участва в политическата асамблея на Европейската Народна партия (ЕНП), която се провежда днес в Брюксел, съобщиха от ГЕРБ .
В рамките на форума Цветанов ще проведе работни След посещението си в Бундестага на Федерална република Германия, заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов ще участва в политическата асамблея на Европейската Народна партия (ЕНП), която се провежда днес в Брюксел, съобщиха от ГЕРБ . В рамките на форума Цветанов ще проведе работни

Криминален психолог: Командосите от акцията в Лясковец са заплашвани с уволнение при разследването

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4296032

Този случай не бива да бъде забравен. Майката на командоса Емил Шарков ме потърси, за да търси истината за смъртта на сина си. Тя има основателни причини, след като е говорила с негови колеги, да смята, че с действията си главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и командира на отряда са основните виновници за този случай. Този случай не бива да бъде забравен. Майката на командоса Емил Шарков ме потърси, за да търси истината за смъртта на сина си. Тя има основателни причини, след като е говорила с негови колеги, да смята, че с действията си главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и командира на отряда са основните виновници за този случай.

Кристалина Георгиева: Честито на държавата ни, ще координирам всички еврокомисари

http://pik.bg/кристалина-георгиева-честито-на-държавата-ни-ще-координирам-всички-еврокомисари-news224060.html

Кристалина Георгиева: Честито на държавата ни, ще координирам всички еврокомисари

"Честито на държавата ни. Сигурна съм, че направих много за България. В сегашната си работа аз имам задължението да направя така, че парите на Европа да работят много по-добре за европейците и за българите разбира се."

Това каза пред камерите на БНТ еврокомисар Кристалина Георгиева. Припомняме ви, че вчера тя беше определена за заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджета и човешки ресурси. "Аз ще координирам всички комисари, защото парите играят роля навсякъде. Бюджет имат всички еврокомисари. Ще имам две генерални дирекции: "бюджет" и "човешки ресурси". Надявам се в следващите 5 години да успея да вкарам повече жени в управлението на Европа. Това не го правя от някакъв феминизъм, а защото съм убедена, че една държава трябва да използва всичките си ресурси. Искам да благодаря на Пламен Орешарски, президента и правителството. Да се надяваме, че в следващата Европейска комисия, председателският пост ще бъде отреден за България", завърши Георгиева.

Разхлабват контрола върху обществените поръчки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4295721

По-малко обществени поръчки ще бъдат проверявани предварително. Това е записано в методическо указание на Агенцията по обществени поръчки.
Въвеждат се прагове под които процедурите чрез договаряне без обявление няма да са обект на превантивен контрол. Според данните на агенцията между 22 и 24% от всички поръчки се провеждат по този метод. Той се п По-малко обществени поръчки ще бъдат проверявани предварително. Това е записано в методическо указание на Агенцията по обществени поръчки. Въвеждат се прагове под които процедурите чрез договаряне без обявление няма да са обект на превантивен контрол. Според данните на агенцията между 22 и 24% от всички поръчки се провеждат по този метод. Той се п

Преглед на печата, четвъртък, 11 септември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-11-септември_l.a_i.566670_at.1.html

СТАРДАРТ: ОП "Околна среда" е една от седемте програми, които ще бъдат изпълнявани през 2014-2020 На 6 юни 2014 г. проектът на оперативна...

Страхил Ангелов: Поругаването на паметниците е PR акция

http://www.cross.bg/angelov-pametnitzite-aktziya-1429717.html

/КРОСС/ "Моето мнение е, че цялата акция с надраскването със спрей на Паметника на съветската армия е пиар акция от страна на Марта Георгиева, кандидат-депутат от Реформаторския блок, с цел да я дават по телевизията." Това каза в сутрешния блок на бТВ Страхил Ангелов, кандидат-депутат от БСП. "Това е много тривиален акт и рискува да влоши външнополитически отношения", добави той. "Не знам за какво станах, това са простотии. Хората в света имат култура и не поругават паметниците си. Вие какъв паметник искате - на Адолф Хитлер ли? Паметници на съветската армия има и във Виена, но там хората ги уважават. Аз мисля, че Марта става в 3:00 ч. посред нощ да драска по паметниците, за да я дават по телевизията", подчерта Ангелов. "Това е паметник в памет на жертвите на фашизма. Помислете, преди да го поругаете", призова Ангелов. "Млади хора сте, как може такова нещо, къде ви възпитават. Това е вандалска проява и аз не я одобрявам", възмути се Ангелов.  

13 години от атентата на 11 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263757

13 години след 11 септември 2001 г. самоубийствените атаки над Ню Йорк и Вашингтон продължават да са сред най-паметните моменти на новия век. Днес се навършват 13 години от атентатите на „Ал Кайда" в САЩ, причинили срутването на двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк, разрушаването на част от Пентагона и падането на пътнически самолет край Шанксвил, Пенсилвания.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване