Путин и Меркел обсъдиха доставките на природен газ в ЕС

http://www.cross.bg/presslyzhbata-pytin-obsudiha-1430533.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха ситуацията с доставките на природен газ в Европейския Съюз. Също така, те се разбраха да продължат консултациите в тристранен формат, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението от пресслужбата на Кремъл. Както отбелязаха от пресслужбата, лидерите на двете държави са дали положителна оценка на постигнатите на министерската среща Русия-ЕС-Украйна в Брюксел на 12 септември договорки за отлагане на ратифицирането на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС до 1 януари 2016 г.  

В Корана се казва, че, ако човек убие една душа, убива цял свят

http://www.cross.bg/hora-sredstvo-hadzhi-1430534.html

/КРОСС/Главното мюфтийство в България осъди остро действията на така наречената "Ислямска държава", защото ислямът не приема убийството и насилието като средство за решаване на проблеми, каза главният мюфтия Мустафа Хаджи.  Нещо повече, в Корана се казва, че, ако човек убие една душа, убива цял свят, и обратно, ако спаси един човек, означава, че е спасил целия свят. Убийството не може да бъде средство за налагане на каквато и да е идеология, още по-малко ислямската. Не може да се отрече, че има хора, които казват, че са мюсюлмани и в същото време изпълняват или извършват дела, които не са сходни с ислямската религия. Има хора, които търсят власт, отмъщение, хора, които се опитват да излязат на предна линия и да станат интересни. За съжаление в нашето общество има хора, които не подбират средства, чрез които да се домогнат до власт, пари, изява. Това може би е средство за всяване на страх, но делата, които се извършват, ние категорично не ги приемаме, коментира пред БНР Мустафа Хаджи. На въпрос дали у нас има нелегални ислямски пансиони, Хаджи обясни, че е разпоредена проверка. Ние имаме възможност да правим тези обучения легално и открито в джамиите. Така че нямаме необходимост да правим тези неща тайно и да събуждаме подозрения. Най-малко на този етап се нуждаем от такива действия. За нас е важно да има прозрачност в нашата дейност и всеки да бъде спокоен, че се преподава това, което сме наследили от нашите бащи и деди

МВР блокира с филтри порно сайтове

http://pik.bg/мвр-блокира-с-филтри-порно-сайтове-news225971.html

МВР блокира с филтри порно сайтове

Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов призова за законодателни промени, за да бъде забранен достъпът до сайтове за детска порнография, предаде Новини.бг.

Днес Йордан Бакалов и главният изпълнителен директор на globul Стайн Ерик Велан подписаха споразумение за сътрудничество за въвеждане на филтър за блокиране на интернет материали, съдържащи интернет порнография или сексуална злоупотреба с деца. И

нформацията кои сайтове са с такова съдържание се получава от Интерпол.

Сайтовете се забраняват или игнорират. Ако случайно интернет потребител попадне на такъв сайт той автоматично бива препращан към стоп страницата.

Призовават се и другите интернет доставчици да се възползват от този филтър. В 14 страни този филтър работи, заяви изпълнителният директор Стайн Ерик Велан. Благодарение на този филтър в Норвегия тези сайтове е ограничено до 79%.

Измамници продължават да се правят на НАП

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/09/16/2381723_izmamnici_produljavat_da_se_praviat_na_nap/?ref=rss


Националната агенция за приходите (НАП) съобщи, че опитите на измамници да получат банкова информация и данни от кредитни карти на граждани от нейно име продължават. 

Получените от клиентите на НАП нови електронни писма, в които на английски език се съобщава за възстановяване на данък от 481.22 BGN, са най-вероятно опит за измама, информират от институцията.

Гражданите, получили писмо с подобно съдържание, могат да се свържат с НАП за допълнителна информация на телефон...

Близо 57% изпълнение на данъчни приходи в община Добрич

http://dobrudjatv.net/%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%be-57-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%8a%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d0%b2/

За два часа приключи 36-тото заседание на Общински съвет Добрич. Съветниците единодушно приеха информацията за бюджетното изпълнение и данъчните постъпления.В приетият от съветниците годишен бюджет са настъпили промени. С 957 279 лева са увеличени средствата за делегираните държавни дейности. В същото време парите за местни […]

НАП не изисква данни за банкови сметки и кредитни карти по електронна поща

http://www.cross.bg/poshta-informatziya-kreditni-1430532.html

/КРОСС/ Служители на националната агенция по приходите никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъде попълвана в електронни форми или изплащана по електронна поща. Получените от клиентите на НАП нови електронни писма, в които на английски език се съобщава за възстановяване на данък от 481.22 BGN, са най-вероятно опит за измама, напомня говорителят на агенцията във връзка с нови сигнали от клиенти на приходната администрация за получени съобщения по електронната поща, в които се иска попълване на банкови данни и информация за кредитни карти.  Гражданите, получили писмо с подобно съдържание, могат да се свържат с НАП за допълнителна информация на телефон 0700 18 700. НАП е сезирала правоохранителните органи.  

Критично е състоянието на простреляната в Гоце Делчев жена

http://pik.bg/критично-е-състоянието-на-простреляната-в-гоце-делчев-жена-news225970.html

Критично е състоянието на простреляната в Гоце Делчев жена

Критично е състоянието на простреляната в Гоце Делчев вчера 27-годишна Димитрия Асенова, съобщи "Фокус".

Тя е на изкуствено дишане и остава в гоцеделчевската болницата, преместването й е рисково, обясни управителят на здравното заведение д-р Мария Радойкова.

Лекарят уточни, че все още има опасност за живота на пострадалата, въпреки че 4-часовата операцията от вчера е била успешна.

27-годишната жена от Гърмен беше простреляна на животинския пазар в Гоце Делчев вчера около 12:00 часа. Задържан за нападението е 82-годишен мъж. Оръжието по всяка вероятност е самоделно.

Трима убити и петима ранени при обстрел в Донецк

http://www.mediapool.bg/trima-ubiti-i-petima-raneni-pri-obstrel-v-donetsk-news224897.html

Трима души бяха убити, а петима - ранени, при обстрел в източния украински град Донецк, съобщи Асошиейтед прес.   Според данни на градския съвет много жилищни сгради са били поразени от снаряди, предимно в северната част на Донецк, въпреки примирието между проруските сепаратисти и правителствените сили. В центъра на Донецк през нощта можеха да се чуят експлозии.   Боевете напоследък са съсредоточени в района на летището, разположено в северната част на града.

Възстановиха череп на китаец с 3D технология

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309385

Голяма част от липсващия череп на китайски фермер беше възстановена благодарение на триизмерната технология, пише "Дейли мейл".
46-годишният Ху Вей паднал от триетажна сграда и почти размазал черепа си. Инцидентът станал в столицата на провинция Шанси в Северозападен Китай. Вей разбил главата си, която наполовина хлътнала от лявата страна. Голяма част от липсващия череп на китайски фермер беше възстановена благодарение на триизмерната технология, пише "Дейли мейл". 46-годишният Ху Вей паднал от триетажна сграда и почти размазал черепа си. Инцидентът станал в столицата на провинция Шанси в Северозападен Китай. Вей разбил главата си, която наполовина хлътнала от лявата страна.

Морето изхвърли удавен руснак

http://frognews.bg/news_76332/

Морето изхвърли удавен руснак на неохраняема зона във Варна, съобщи Дарик радио. Инцидентът станал на вчера след обед на плаж „Нирвана” на буната, заяви д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина”, който осигурява медицинското обслужване на плажовете.

Внимание! 500 са опасните сгради в центъра на Пловдив

http://pik.bg/внимание-500-са-опасните-сгради-в-центъра-на-пловдив-news225967.html

Внимание! 500 са опасните сгради в центъра на Пловдив

В район "Централен" в Пловдви близо 500 са старите и опасни сгради. Не всички са застрашени от самосрутване. Това каза кметът на район „Централен“ Георги Титюков, информира "Дарик".

При констатиране на рушаща се сграда се изготвя предписание на собственика в определен срок да отремонтира фасада на сграда, обясни кмета.

По думите му, броят на опасните сгради в района непрекъснато се променя, тъй като 40 предписания вече са изпълнени, а 22 са в процес на изпълнение.

Кметът коментира и въпроса, свързан с недостига на паркоместата в район „ Централен“

В момента се изграждат няколко паркинга, но като цяло няма големи свободни площи в района, където да се обособят по-голям брой паркоместа, обясни Титюков.

Той сподели за проект за изграждането на етажен паркинг в близост до Съдебната палата, за който предстоят преговори.

Паркирането в Центъра безспорно създава проблеми, но смятам, че „Синята зона“ успешно въведе ред и премахна постоянно паркираните по 10 часа автомобили, заключи районният кмет.

Донбас не приема предложението на Порошенко

http://www.cross.bg/spetzialen-poroshenko-ykraiina-1430530.html

/КРОСС/ Властите на Донецката народна република (ДНР) смятат за неактуален предложения от президента Петро Порошенко закон за специален статут на отделни региони на югоизточна Украйна, съобщи първият вицепремиер на ДНР Андрей Пургин, предаде RT. Според Пургин, републиката има свой парламент, който създава закони за нея. По-рано Порошенко бе внесъл във Върховната Рада проектозакон за специален ред на самоуправление в Донецка и Луганка области на Украйна. В него, по-специално, се предлага предоставянето на ДНР и ЛНР на специален ред за управление за срок от 3 години.  

Възстановиха череп на китаец с 3D принтер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309365

Голяма част от липсващия череп на китайски фермер беше възстановена благодарение на триизмерната технология, пише Голяма част от липсващия череп на китайски фермер беше възстановена благодарение на триизмерната технология, пише "Дейли мейл". 46-годишният Ху Вей паднал от триетажна сграда и почти размазал черепа си. Инцидентът станал в столицата на провинция Шанси в Северозападен Китай. Вей разбил главата си, която наполовина хлътнала от лявата страна.

Община Варна излезе на свободния пазар на електричество

http://www.moreto.net/novini.php?n=264298

Община Варна излезе на свободния пазар на електроенергия. След много спънки проведохме процедура и сключихме договор отново с Енерго-Про, но на много по-ниска цена. В резултат на това част от уличното осветление, с консумация около 2,85 млн.

Пешеходка загина, след като беше блъсната от камион

http://pik.bg/пешеходка-загина-след-като-беше-блъсната-от-камион-news225966.html

Пешеходка загина, след като беше блъсната от камион

57-годишна пешеходка загина при катастрофа снощи в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР - Пловдив.

Пътният инцидент настъпил около 20 часа пред бензиностанция на бул. “Санкт Петербург”. Докато пресичала платното за движение 57-годишна пловдивчанка била блъсната от товарен автомобил “Рено” с 30-годишен водач, също от Пловдив. При удара жената е издъхнала на място. Шофьорът е тестван за алкохол с дрегер, резултатът е отрицателен.

Служители от сектор “Пътна полиция” продължават работата по изясняване на причините и обстоятелствата около тежкото произшествие.

Русия готви кримски сценарий за Молдова, твърди главнокомандващият на НАТО

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/16/2381721_rusiia_gotvi_krimski_scenarii_za_moldova_tvurdi/?ref=rss


Върховният главнокомандуващ на НАТО Филип Брийдлъв, цитиран от "Ройтерс", заяви, че Русия прилага в Молдова същия тип "хибридна война", която позволи анексирането на Крим и разпалването на конфликта в Източна Украйна.

Брийдлъв коментира, че Москва се е намесила в Украйна в защита на руското население с помощта на "малки зелени човечета" - униформени войници без разпознавателни знаци. Едновременно с това Русия трупа военни и продоволствие край границата под претекст, че провежда...

Британските партии обещават повече правомощия на Шотландия

http://www.mediapool.bg/britanskite-partii-obeshtavat-poveche-pravomoshtiya-na-shotlandiya-news224896.html

Лидерите на трите водещи британски партии оставиха настрана различията си, за да обещаят, че ако на референдума за независимост в четвъртък Шотландия гласува с "не", ще получи по-силен парламент. Консервативният премиер Дейвид Камерън, вицепремиерът от партията на либералните демократи Ник Клег и лидерът на лейбъристите Ед Милибанд се ангажират още, че шотландският парламент ще получи съществени нови правомощия по отношение на данъчното облагане, разходите и финансирането на основни обществени услуги като например здравеопазването, съобщи шотландският вестник "Дейли рекърд".   Според посредника за постигане на споразумение за правомощията на шотландския парламент, бившия британски премиер с шотландска националност Гордън Браун, ако шотландците останат част от Великобритания, законопроектът за разширените правомощия на парламента им може да бъде внесен в британския парламент ощепрез януари догодина. В емоционална реч в Абърдийн премиерът Камерън подкрепи този график. Развълнуван почти до сълзи, британският премиер призова шотландците да не "смесват временното с постоянното".   "Ако не мехаресвате, имайте предвид, че няма да съм винаги на този пост. Ако не харесвате това правителство - то няма да е вечно. Но, ако напуснете Обединеното кралство - това ще е завинаги", заяви Камерън.   Последните проучвания на общественото мнение дават резултати в рамките на статистическата грешка, макар и с лек аванс на противниците на отделянето на Шотландия. Британците ще почувстват странно усещане в петъчната сутрин.   Съюзът ще бъде спасен - или поне така сондажите посочват - но въпреки това ще изглежда по-крехък от когато и да било, пише в. "Файненшъл таймс".   Изданието коментира, че моментът е много неподходящ за отделяне от Великобритания. Политическата стабилност е нещото, което задържа Великобритания встрани от събитията в Европа през 20 век. Всички други големи страни изпитаха на собствен гръб диктатури,поражения, граждански войни, тирания. Великобритания остана свободна, стабилна, демократична и неподатлива на фанатизъм, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. Ако Обединеното кралство се разпадне, стабилността ще бъде разклатена. Не че очаквам да избухне гражданска война, но не мисля, че развод между Шотландия и Англия може да бъде лесен или приятелски, отбелязва авторът. Ще има спорове за валутата, за дълга, за петрола. Дори в добри времена бих се притеснявал как ще се отрази разпадането на Обединеното кралство.   Но сегашната международна среда е най-суровата от десетилетия, пише авторът.   Сепаратистите, окичени с Андреевския кръст, кипят от енергия и ентусиазъм и са навсякъде. Разхождайки се през уикенда из Единбург, срещнах повече американски туристи, отколкото активисти в подкрепа на 307-годишния съюз с Англия, пише Филип Стивънс в статия за в. "Файненшъл таймс", озаглавена "Звучен национализъм побеждава срамежливия унионизъм в Шотландия".   Няма нищо неправилно в това да посочим негативните страни на отделянето по същия начин, както националистите говорят за независима Шотландия като страна, от която тече мед и масло, свободна не само от английско потисничество, но и от установения начин на управление на икономиката. Това, което липсва, е липса на оптимизъм - трябва да се обясни как партньорството със съседите им на острова ще позволи на шотландците да им се чуе гласът отвъд тесните географски граници.

Британски партии обещават повече правомощия на Шотландия

http://www.mediapool.bg/britanski-partii-obeshtavat-poveche-pravomoshtiya-na-shotlandiya-news224896.html

Лидерите на трите водещи британски партии оставиха настрана различията си, за да обещаят, че ако на референдума за независимост в четвъртък Шотландия гласува с "не", ще получи по-силен парламент. Консервативният премиер Дейвид Камерън, вицепремиерът от партията на либералните демократи Ник Клег и лидерът на лейбъристите Ед Милибанд се ангажират още, че шотландският парламент ще получи съществени нови правомощия по отношение на данъчното облагане, разходите и финансирането на основни обществени услуги като например здравеопазването, съобщи шотландският вестник "Дейли рекърд".   Според посредника за постигане на споразумение за правомощията на шотландския парламент, бившия британски премиер с шотландска националност Гордън Браун, ако шотландците останат част от Великобритания, законопроектът за разширените правомощия на парламента им може да бъде внесен в британския парламент ощепрез януари догодина. В емоционална реч в Абърдийн премиерът Камерън подкрепи този график. Развълнуван почти до сълзи, британският премиер призова шотландците да не "смесват временното с постоянното".   "Ако не мехаресвате, имайте предвид, че няма да съм винаги на този пост. Ако не харесвате това правителство - то няма да е вечно. Но, ако напуснете Обединеното кралство - това ще е завинаги", заяви Камерън.   Последните проучвания на общественото мнение дават резултати в рамките на статистическата грешка, макар и с лек аванс на противниците на отделянето на Шотландия. Британците ще почувстват странно усещане в петъчната сутрин.   Съюзът ще бъде спасен - или поне така сондажите посочват - но въпреки това ще изглежда по-крехък от когато и да било, пише в. "Файненшъл таймс".   Изданието коментира, че моментът е много неподходящ за отделяне от Великобритания. Политическата стабилност е нещото, което задържа Великобритания встрани от събитията в Европа през 20 век. Всички други големи страни изпитаха на собствен гръб диктатури,поражения, граждански войни, тирания. Великобритания остана свободна, стабилна, демократична и неподатлива на фанатизъм, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. Ако Обединеното кралство се разпадне, стабилността ще бъде разклатена. Не че очаквам да избухне гражданска война, но не мисля, че развод между Шотландия и Англия може да бъде лесен или приятелски, отбелязва авторът. Ще има спорове за валутата, за дълга, за петрола. Дори в добри времена бих се притеснявал как ще се отрази разпадането на Обединеното кралство.   Но сегашната международна среда е най-суровата от десетилетия, пише авторът.   Сепаратистите, окичени с Андреевския кръст, кипят от енергия и ентусиазъм и са навсякъде. Разхождайки се през уикенда из Единбург, срещнах повече американски туристи, отколкото активисти в подкрепа на 307-годишния съюз с Англия, пише Филип Стивънс в статия за в. "Файненшъл таймс", озаглавена "Звучен национализъм побеждава срамежливия унионизъм в Шотландия".   Няма нищо неправилно в това да посочим негативните страни на отделянето по същия начин, както националистите говорят за независима Шотландия като страна, от която тече мед и масло, свободна не само от английско потисничество, но и от установения начин на управление на икономиката. Това, което липсва, е липса на оптимизъм - трябва да се обясни как партньорството със съседите им на острова ще позволи на шотландците да им се чуе гласът отвъд тесните географски граници.

Балканите се борят с проливни дъждове и наводнения

http://www.cross.bg/duzhdove-balkanite-po-topul-1430531.html

/КРОСС/Нови проливни дъждове и опустошителни наводнения заплашват Западните Балкани. В Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Албания повишаващото се ниво на реките вследствие на пороите заплашва хиляди къщи и хора. Местните се заеха сами да укрепват бреговете около своите села и градове. Една възрастна жена загина при наводненията в района на Текия в Сърбия. От вчера там и в Кладова и Неготин е обявено бедствено положение. Най-лошите наводнения от 120 години засегнаха страните от Западните Балкани през май, вземайки над 40 жертви. 35 000 души в Босна и Херцеговина и 25 000 в Сърбия бяха евакуирани от домовете им, а много други загубиха домове и покъщнина в придошлите води. Вчера след обяд два моста бяха отнесени от придошлите реки. До късно снощи спасителните екипи евакуираха над 370 души. Министърът Велимир Илич съобщи, че се готви евакуацията на хората от Кладова. Няколкостотин къщи са наводнени в района на Милошевски по пътя за Неготин. За евакуирането на жителите от Текия се използват лодки и малки кораби, съобщи началникът на сектора за извънредни ситуации в град Бор. Според Кристофър Фийлд, специалист по глобалното затопляне, проливните дъждове на Балканите може да се увеличат. В интервю за "Труд" той коментира как ще се промени климатът на Балканския полуостров:Все още се определя какви ще бъдат климатичните промени през ХХI век

Порошенко предложи специален статут на Донбас

http://www.cross.bg/poroshenko-predlaga-statyt-1430529.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко предлага амнистия за участниците в събитията в Донецка и Луганска област - това предложение се съдържа в проектозакона за специалния статут на отделни райони на Донбас, пише изданието „Украинска правда". Документът предвижда гаранции за свободно използване на руския език. Освен това, Порошенко предлага на Върховната Рада да насрочи за 9 ноември извънредни местни избори и за 3 години да въведе особен ред за самоуправление в отделни региони на югоизточна Украйна. Съгласно данните на украинското издание, в понеделник депутатите на парламента са получили съответния проектозакон.    

Златото поскъпна за втори пореден ден

http://econ.bg/Новини/Златото-поскъпна-за-втори-пореден-ден_l.a_i.567568_at.1.html

Цената на златото продължи да се покачва от най-ниските си нива от януари. Благородният метал за незабавна доставка увеличи цената си с 0,4% до 1...

Бракът на Кичка Бодурова оцелял като след цунами

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309354

Нумероложка подсказа датата за концерта ми в НДК на 9 октомври, признава певицата
Кичка Бодурова е феноменално явление в историята на родната поп музика. Още в началото на кариерата изявите й са предимно в чужбина - Германия, Гърция, Кипър, Австралия... Но почитателите й в България винаги са я очаквали с нетърпение. Нумероложка подсказа датата за концерта ми в НДК на 9 октомври, признава певицата Кичка Бодурова е феноменално явление в историята на родната поп музика. Още в началото на кариерата изявите й са предимно в чужбина - Германия, Гърция, Кипър, Австралия... Но почитателите й в България винаги са я очаквали с нетърпение.

Чуждите инвестиции продължават спада си, емигрантите пращат повече пари

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/16/2381717_chujdite_investicii_produljavat_spada_si_emigrantite/?ref=rss


Чуждестранните инвестиции в България са спаднали и през юли като тогава те са били общо 74 млн. евро. Година по-рано в икономиката са влезли 246.6 млн. евро, сочат данните на БНБ.

Общо от началото на годината в местната икономика са привлечени средства на обща стойност 825.3 млн. евро, или 2% от БВП.

Запазва се тенденцията повечето от парите да идват от офшорни дестинации като Холандия (368.4 млн. евро) и Британските Вирджински острови (66.2 млн. евро). От Австрия са...

Цветанов: Приятели, не оставяйте съдбата да определя живота Ви без Ваше участие

http://pik.bg/цветанов-приятели-не-оставяйте-съдбата-да-определя-живота-ви-без-ваше-участие-news225963.html

Цветанов: Приятели, не оставяйте съдбата да определя живота Ви без Ваше участие

Цветан Цветанов сподели писмо до всички българи в чужбина чрез "Фейсбук".

Вижте какво гласи то:

Уважаеми приятели от българската общност във Валенсианска област в Испания,

Уважаеми приятели от всички български общности в чужбина,

ПП ГЕРБ продължава целенасочената си политика за приобщаване на българските общности в чужбина към политическите и обществените процеси в Република България. За нас е изключително важно Вие да бъдете активна част от случващото се в нашата родина. Вярвам, че динамиката на съвременния живот и все по-бързо развиващите се информационни технологии създават все по-реални възможности за всеки наш сънародник, живеещ във всяка точка на света, да участва в политическия живот в България. Именно в тази посока са насочени и нашите усилия, за да бъдем близо до всеки от Вас, както чрез присъствието ни в социалните мрежи и разработването на новия интерактивен сайт на партията, така и чрез разкриването на повече офиси на ГЕРБ в чужбина.

Модерната визия за развитие на българската държава категорично включва всички български граждани, живеещи както в страната, така и извън нейните географски граници. За да устоим на демографските и геополитическите предизвикателства, които стоят пред нас като народ, несъмнено трябва да работим всички заедно за развитието на нашата родина, независимо от произхода, вярата и разбиранията ни, и без значение къде сме избрали да живеем към настоящия момент. Като най-голямата българска дясно-центристка партия, ние разбираме много добре необходимостта да работим с всички наши сънародници за постигането на националните каузи. Това е отразено и в новата ни управленска програма, къде поемаме ясен ангажимент да защитим правата и интересите на българските граждани в чужбина на основата на нов Закон за консулската защита, електронни консулски услуги и система за реагиране в случаи на бедствия и извънредни ситуации.

Уверен съм, че българската диаспора в чужбина може да бъде в основата на преодоляването на икономическата криза в България, защото именно Вие можете най-пряко да влияете върху подобряването на репутацията на страната ни в международен план. Същевременно, добрата реализация на голяма част от Вас, постигната на основата на качествено образование и високо ефективен честен труд, е изключително ценен актив за българската държава, защото всеки успешно реализиран българин в чужбина е своеобразен посланик на България пред света.

В този план, за нас като държавници, е важно Вие да се чувствате част от дневния ред на нашата родина. По този начин и Вашите деца ще запазят емоционалната си връзка с България и ще бъдат част от просперитета на страната ни, който вярвам, че ще постигнем всички заедно след предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.
Скъпи приятели, не оставяйте съдбата да определя живота Ви без Ваше участие. Бъдете активни и отидете до избирателните урни на 5 октомври.

Знам, че за много от Вас, това ще бъде почти непосилно усилие, имайки предвид големите разстояния, които ще трябва да пропътувате за да гласувате, но именно от този Ваш избор може да започне голямата промяна, която очакваме вече десетилетия.
Бъдете здрави, развивайте знанията и уменията си, и продължавайте да обичате България!

Цветан Цветанов
Заместник-председател на ПП ГЕРБ
Председател на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ

Бракът на Кичка Бодурова оцелял като след цунами

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309363

Нумероложка подсказа датата за концерта ми в НДК на 9 октомври, признава певицата
Кичка Бодурова е феноменално явление в историята на родната поп музика. Още в началото на кариерата изявите й са предимно в чужбина - Германия, Гърция, Кипър, Австралия... Но почитателите й в България винаги са я очаквали с нетърпение. Нумероложка подсказа датата за концерта ми в НДК на 9 октомври, признава певицата Кичка Бодурова е феноменално явление в историята на родната поп музика. Още в началото на кариерата изявите й са предимно в чужбина - Германия, Гърция, Кипър, Австралия... Но почитателите й в България винаги са я очаквали с нетърпение.

Росен Петров: Не Русия, а Турция е заплаха за България

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rosen-petrov-ne-rusiia-a-turciia-e-zaplaha-za-bylgariia-6022470

"Целта ни обаче е да покажем на обществото, че повече така не може", заяви зам.-председателят на "България без цензура" за гражданската блокада на границата ни с Турция, която партията организира от 1 до 6 октомври

Извънземни общуват с бургазлия, давали му да конструира чертежи и уреди

http://pik.bg/извънземни-общуват-с-бургазлия-давали-му-да-конструира-чертежи-и-уреди-news225961.html

Извънземни общуват с бургазлия, давали му да конструира чертежи и уреди

Лечителят-билкар от Бургас Слав Хрелев твърди, че често го посещават извънземни същества, кълне се той пред Разкрития.ком. Бургазлията дори ги е щракнал на фото на собствения си телефон, в близост до неговата щерка и внучка.

Инопланетяните идвали от доста отдавна, но само трима били избраните, пред които те са разкрили в действителния си вид. Те също били хора, но с различен външен вид. Били соларни, живеели от другата страна на Слънцето, в непосредствена близост до ярката звезда. Извличали енергия почти от всичко в космоса, както и космическите им кораби затова не било трудно да пътуват през всемира и да достигат до огромни разстояния.

Някои извънземни имали ръце, други не, имали разнообразни и многобройни образи и около тях имало голяма обвивка от светлина и енергия. Били високи около 60 сантиметра се появявали с невероятно силно развихряне, сякаш преминавала мощна кола с много висока скорост.

Съществото, с което контактувал медиумът се наричало Нер, пише Флагман. Неговата цивилизация осъществила контакт с Хрелев през 1993 година в района на Странджа планина, където той отглеждал пшеница на 60 дка ниви. Имал и други бизнеси като железарски услуги, строително-монтажни дейности и пр. В този период една нощ извънземните го взели на своя кораб. Въпреки съпротивата му те го качили там и на една маса извършили нещо с него.

На другия ден той притежавал невероятни, нечовешки сили, можел от доста голямо разстояние да събори с енергията си човек. Постепенно започнал да лекува хората. Можел да „стопи” малки тумори, лекувал успешно болести по опорно-двигателния апарат, бели дробове, кисти. Извънземните му предавали и билкови рецепти по пътя на телепатията.

Планетяните му дали и чертежи на уреди, които той конструирал. С тях се хармонизирали чакрите, възстановявало се биополето. Чуждоземците слизали най-вече в районите на Родопите и Странджа, където се хранели с енергията на все още незамърсената ни планета. Според екстрасенса извънземните ще ни се явяват все по-често, като ни дават рецепти за напредничави технологии, лечение и нови знания.

САЩ ще изпратят 3000 военни в Западна Африка да помагат в борбата с ебола

http://www.mediapool.bg/sasht-shte-izpratyat-3000-voenni-v-zapadna-afrika-da-pomagat-v-borbata-s-ebola-news224895.html

САЩ ще изпратят три хиляди военнослужещи в няколко страни в Западна Африка, които не могат да се справят с болестта, предизвикана от вируса ебола. Това съобщиха представители от администрацията на Барак Обама, цитирани от световните агенции. Очаква се американският държавен глава ще обяви това официално в централата на федералната агенция Центрове за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, щата Джорджия.   Американските военни ще оказват медицинска и логистична помощ. Планира се изграждането на 17 полеви болници. Броят на жертвите на ебола, по данни на ООН, надхвърли 2400 души.

Морето изхвърли удавен руснак на неохраняема зона във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309336

Морето изхвърли удавен руснак на неохраняема зона във Варна, съобщи Дарик.
Инцидентът е станал на вчера след обед на плаж „Нирвана” на буната, посочи д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина”, който осигурява медицинското обслужване на плажовете.
Плажуващи са забелязали безжизнено тяло във водата на 150 метра зад камъните, Морето изхвърли удавен руснак на неохраняема зона във Варна, съобщи Дарик. Инцидентът е станал на вчера след обед на плаж „Нирвана” на буната, посочи д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина”, който осигурява медицинското обслужване на плажовете. Плажуващи са забелязали безжизнено тяло във водата на 150 метра зад камъните,

Отмениха бедственото положение в Мизия

http://www.moreto.net/novini.php?n=264287

От днес, 16 септември, бедственото положение в Мизия се отменя. То беше обявено след потоп, който заля града в началото на август. Щетите от наводнението бяха изчислени на 5.5 млн. лв. 120 домакинства или около 300 души в наводнения град са без дом.

Морето изхвърли труп на руснак във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309356

Морето изхвърли удавен руснак на неохраняема зона във Варна, съобщи Дарик.
Инцидентът е станал на вчера след обед на плаж „Нирвана” на буната, посочи д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина”, който осигурява медицинското обслужване на плажовете.
Плажуващи са забелязали безжизнено тяло във водата на 150 метра зад камъните, Морето изхвърли удавен руснак на неохраняема зона във Варна, съобщи Дарик. Инцидентът е станал на вчера след обед на плаж „Нирвана” на буната, посочи д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина”, който осигурява медицинското обслужване на плажовете. Плажуващи са забелязали безжизнено тяло във водата на 150 метра зад камъните,

МФ подготвя смени в ръководството на Българската банка за развитие

http://www.cross.bg/suvet-banka-bankata-1430528.html

/КРОСС/ Избраният в началото на юли надзорен съвет на държавната Българска банка за развитие (ББР) ще бъде сменен. В края на септември ще се проведе общо събрание на акционерите, което да избере нов надзорен съвет, съобщи източник на „Капитал". От Министерството на финансите, което е принципал на банката, казаха, че е изпратена покана за свикване на общо събрание на акционерите на ББР. Оттам не посочиха конкретна дата. Поканата не е публикувана в Търговския регистър, което не е нарушение на закона, ако са поканени всички акционери. Държавата чрез Министерството на финансите държи 99,99%, а останалите акции до 100% (8 на брой) са собственост на Банка ДСК. Промените в ръководството на ББР са свързани обичайно с промените в конфигурацията на управляващите, тъй като банката е държавна. За състава на новия надзор се спрягат имената на финансиста Атанас Кацарчев и на заместник-министъра на финансите в сегашното служебно правителство Кирил Ананиев. Споменава се и това на банкера Асен Ягодин. От финансовото министерство не казаха кои са новите имена, предложени за състава на надзорния съвет. Оттам отговориха, че „след приемане на решенията от компетентния орган - общото събрание на акционерите, обществеността ще бъде запозната с обсъдените и приети решения на събранието". Атанас Кацарчев вече е бил в надзора на ББР (до пролетта на 2013 г.) и е сред съветниците на Порожанов. Кацарчев и Ананиев не отговаряха на телефоните си

Двама келеши изпочупиха лампите в подлеза към Автогарата! Полицията ги спипа и образува досъдебно производство срещу тях

http://www.zapernik.com/krimi/dvama-keleshi-izpochupiha-lampite-v-podleza-kum-avtogarata-policiyata-gi_34263/

Двама младежи са задържани за унищожаване и повреждане.

Тази нощ бил подаден сигнал в полицията, че в подлеза, водещ към Автогара – Перник неизвестни чупят лампите. Пристигналият на място автопатрул задържал 24-годишният Д.А. и А.К./21 г./, двамата от гр. Перник. Причините за постъпката им са процес на установяване.

Образувано е досъдебно производство и работата продължава.

Лудост! Селфи едва не уби тийнейджърка от Стара Загора

http://pik.bg/лудост-селфи-едва-не-уби-тийнейджърка-от-стара-загора-news225958.html

Лудост! Селфи едва не уби тийнейджърка от Стара Загора

Екстремно селфи изпрати тийнейджърка в болница с 60% изгаряния, пише Bnews.bg.

12-годишната Симона отива на гарата в Нова Загора, за да се снима с приятели на най-необичайното и екстремно място в града. Баба й разказва, че е била със съученички. Жената мислела, че внучката й ходи с приятелки в градинката до гарата.

Момичетата обаче преминавали 8 коловоза, а 2 спрени товарни копозиции прескачат.

За декор избират цистерна, на който първа се покачва Симона. Образувалата се волтова дъга я поваля.

Момичето е със 60% изгаряния. Кичур от косата й, оплетен по жицата, още напомня за неуспешното и страховито селфи. Десети ден лекари в Пловдив се борят за живота на момичето. Вчера й е направена първата операция.

Симона се нуждае от много кръв, съобщава бТВ.

Инцидентът със 7-класничката налага промени в правилника на училището, в което учи Симона. Целта е да се ограничи достъпът на тийнейджърите до социалните мрежи.

Стела Стефанова, директор на училището казва, че  в него пише, че децата нямат право да ползват мобилни телефони по време на час. Учителите  допълнили правилника и със забрана да се ползват без разрешние и таблети и смартфони.  

Перничанин е задържан за кражба на бордюри от новострояща се велоалея в квартал Тева

http://www.zapernik.com/krimi/pernichanin-e-zadurjan-za-krajba-na-bordyuri-ot-novostroyashta_34262/

Перничанин е задържан за кражба на бордюри от новострояща се алея в квартал Тева .

Вчера, около 18,00 ч. е подаден сигнал на тел. 112, че в района на кв. „Тева” се извършва кражба на бордюри от новостроящата се велоалея.

Органите на реда реагирали незабавно и на място бил спрян лек автомобил Опел „Астра”, шофиран от 33-годишният В.П. от областния град. Колата била пълна с бордюри. Шофьорът е задържан за 24 ч. с полицейска заповед, а автомобилът прибран в Първо РУ –...

Продължава

ООН започва кампания в помощ на 10-те милиона души по света без гражданство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/16/2381714_oon_zapochva_kampaniia_v_pomosht_na_10-te_miliona/?ref=rss


ООН започва амбициозна кампания в рамките на десетилетие да се справи с проблема с хората без гражданство, съобщи "Ройтерс". Според организацията в света има около 10 милиона души т.нар. законови призраци, или "невидими".

"Анахронизъм е, че в 21 век има хора, които са останали извън рамките на националните държави", каза Фолкер Тюрк, председател "Международна защита" в Агенцията за бежанците на ООН. Според него има нещо много неморално и неетично в това да се увеличава човешкото...

ОССЕ: Киев е виновен за нарушенията на примирието

http://www.cross.bg/osse-kiev-e-vinoven-za-narysheniyata-na-primirieto-1430527.html

/КРОСС/ Обстреляните в неделя край Донецк наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се убедиха, че именно украинските военни нарушават сключеното с опълченците примирие, каза постоянният представител на Русия в ОССЕ Андрей Келин, предаде «Гласът на Русия». Той напомни, че с тези наблюдатели от ОССЕ се намираха и опълченци. Вчера беше съобщавано, че недалеч от автомобил на ОССЕ се взривили 19 снаряда.    

Катастрофа затвори пътя Ахелой-Поморие

http://frognews.bg/news_76331/

37-годишна жена е приета в бургаската болница тази сутрин след пътен инцидент в отсечката Ахелой-Поморие. По първоначални данни пациентката е със счупено ребро.

Над 60 къщи в Добровница са наводнени, очакват нова вълна днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309326

Село Добровница, което се намира на 5 км от Пазарджик, е наводнено от поройните дъждове, паднали в района в понеделник вечерта и нощните часове. По данни на комисар Иван Панайотов, шеф на областната противопожарна служба, над 60 къщи в селото са наводнени. По негова иформация в района са паднали над 100 л/кв.м. дъжд. Село Добровница, което се намира на 5 км от Пазарджик, е наводнено от поройните дъждове, паднали в района в понеделник вечерта и нощните часове. По данни на комисар Иван Панайотов, шеф на областната противопожарна служба, над 60 къщи в селото са наводнени. По негова иформация в района са паднали над 100 л/кв.м. дъжд.

Морето изхвърли удавен мъж на "Златни пясъци"

http://pik.bg/морето-изхвърли-удавен-мъж-на-златни-пясъци-news225954.html

Морето изхвърли удавен мъж на "Златни пясъци"

Морето изхвърли удавен руснак на неохраняема зона, съобщи д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина”, който осигурява медицинското обслужване на плажовете, пише "Петел".

Инцидентът е станал на 15.09.2014 г. – понеделник, след обяд на плаж „Нирвана” на буната. Плажуващи са забелязали безжизнено тяло във водата 150 метра зад камъните, което е неохраняема зона.

Спасителите са го извадили, а дошлите медицински екипи на ДКЦ 1 „Св. Клементина” само са установили смъртта. Пострадалият е П. С. на 76-години, турист от Русия, като само аутопсия може да установи причината за леталния изход – дали е удавяне, или сърдечен пристъп.

Руснакът е влязъл в морете при забранителен червен флаг по всички плажове.

Д-р Иван Иванов предупреждава плажуващите да бъдат особено внимателни на всички плажове, тъй като морето е доста бурно, а след Илинден и Преображене се образували опасни водни течения, които дават предпоставка за тежки инциденти.

Отстраниха тумор в мозъка на златна рибка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309347

Златна рибка в Австралия се възстановява след високорискова хирургическа операция за отстраняването на застрашаващ живота й тумор в мозъка, съобши ВВС.
Джордж, чиято собственичка живее в Мелбърн, бил поставен под пълна упойка за операцията, струваща 200 долара. Изпълнилият хирургическата намеса д-р Тристан Рич заяви през радио 3AW в Мелбърн, Златна рибка в Австралия се възстановява след високорискова хирургическа операция за отстраняването на застрашаващ живота й тумор в мозъка, съобши ВВС. Джордж, чиято собственичка живее в Мелбърн, бил поставен под пълна упойка за операцията, струваща 200 долара. Изпълнилият хирургическата намеса д-р Тристан Рич заяви през радио 3AW в Мелбърн,

Дъждът в София наводни сгради, няма прелели реки и язовири

http://offnews.bg/news/n_1/n_389072.html

Обилният дъжд в София, който се изля вчера вечерта и не спря цяла нощ, е наводнил отделни сгради, но няма прелели язовири и реки, отчетоха от Столичната община. Още вчера сутринта кметът на София  Йорданка Фандъкова поиска да има пълна готовност на екипите на Столичен инспекторат, аварийните екипи на Столична община, "Софийска вода", ВиК, почистващите фирми, екипите на районните администрации. Тя нареди санитарно източване на язовир "Иваняне" заради метеорологичната обстановка. Въпреки поройните дъждове в София реките и язовирите са обезопасени, почистват се периодично и не се очаква да прелеят,  съобщиха днес сутринта от общината за БНТ. Екипите са отводнили участъци на улици и къщи с образувало се завиряване в с. Мрамор и Нови Искър. Тази нощ екипите на Столична община и “Пожарна безопасност” са отводнили участъци на улици и къщи с образувало се завиряване. Вследствие на валежите нивата реките са завишени с 10-20 см, което според експерти е в границите на допустимото.

Оперираха златна рибка от тумор в мозъка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309329

Златна рибка в Австралия се възстановява след високо рискова хирургическа операция за отстраняването на застрашаващ живота й тумор в мозъка, съобши ВВС.
Джордж, чиято собственичка живее в Мелбърн, бил поставен под пълна упойка за операцията, струваща 200 долара. Изпълнилият хирургическата намеса д-р Тристан Рич заяви през радио 3AW в Мелбърн, Златна рибка в Австралия се възстановява след високо рискова хирургическа операция за отстраняването на застрашаващ живота й тумор в мозъка, съобши ВВС. Джордж, чиято собственичка живее в Мелбърн, бил поставен под пълна упойка за операцията, струваща 200 долара. Изпълнилият хирургическата намеса д-р Тристан Рич заяви през радио 3AW в Мелбърн,

Градският съвет на БСП-София дарява книги на Хайтов на столични училища

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309328

Заедно с първия учебен ден отбелязваме и 95 години от рождението на Николай Хайтов - един от големите съвременни български писатели и общественици. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов пред барелефа на Хайтов, цитиран от пресцентъра на партията.   „Във връзка с това Градският съвет на БСП купи избрани произведения и разкази от Заедно с първия учебен ден отбелязваме и 95 години от рождението на Николай Хайтов - един от големите съвременни български писатели и общественици. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов пред барелефа на Хайтов, цитиран от пресцентъра на партията. „Във връзка с това Градският съвет на БСП купи избрани произведения и разкази от

Коалицията на Обама зацикли. Халифатът печели по $ 3 млн. на ден от нефт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309298

САЩ спечелиха вчера в Париж широка подкрепа от международната общност за военни действия срещу “Ислямска държава” в Ирак. Но на конференцията, в която участваха топ дипломати от всичките 5 членки на Съвета за сигурност на ООН, ЕС и редица арабски държави, не бе постигнато споразумение за обща битка срещу терористите в бърлогата им - Сирия. САЩ спечелиха вчера в Париж широка подкрепа от международната общност за военни действия срещу “Ислямска държава” в Ирак. Но на конференцията, в която участваха топ дипломати от всичките 5 членки на Съвета за сигурност на ООН, ЕС и редица арабски държави, не бе постигнато споразумение за обща битка срещу терористите в бърлогата им - Сирия.

Градският съвет на БСП-София дарява книги на Хайтов на столични училища

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309338

Заедно с първия учебен ден отбелязваме и 95 години от рождението на Николай Хайтов - един от големите съвременни български писатели и общественици. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов пред барелефа на Хайтов, цитиран от пресцентъра на партията.   „Във връзка с това Градският съвет на БСП купи избрани произведения и разкази от Заедно с първия учебен ден отбелязваме и 95 години от рождението на Николай Хайтов - един от големите съвременни български писатели и общественици. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов пред барелефа на Хайтов, цитиран от пресцентъра на партията. „Във връзка с това Градският съвет на БСП купи избрани произведения и разкази от

Порно звезда се появи на корицата на учебник

http://www.cross.bg/ychenitzi-koritzata-vuzrastni-1430526.html

/КРОСС/Голям скандал избухна в Тайланд, след като ученици разпознаха известна порно-звезда върху корицата на учебник. Учебникът по математика бе пуснат в тираж от 3000 екземпляра. Корицата представлява колаж, централна фигура в който е млада учителка. По-наблюдателните ученици обаче веднага разкрили коя е тя - звездата от филми за възрастни Мана Аоки. Снимката е кадър от филма за възрастни "Палавница в бизнес костюм". След сигнал на съвестните ученици тайландското министерство на образованието нареди на издателя да смени корицата. Новата корица е без снимки върху нея.  

Морето изхвърли удавен руснак на неохраняема зона край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264294

Морето изхвърли удавен руснак на неохраняема зона, съобщи д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина”, който осигурява медицинското обслужване на плажовете. Инцидентът е станал на 15 септември 2014 г. – понеделник, след обяд на плаж „Нирвана” на буната.

Суровият петрол се търгува близо до седмичен връх

http://econ.bg/Новини/Суровият-петрол-се-търгува-близо-до-седмичен-връх_l.a_i.567561_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгува близо до седмичен връх. Европейският сорт Brent остана стабилен на борсата в...

Докога, бе хора, ще ни излагате с този битов фашизъм?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/16/2381691_dokoga_be_hora_shte_ni_izlagate_s_tozi_bitov_fashizum/?ref=rss


Коментарът на политолога Евгений Дайнов е публикуван във "Фейсбук"

Срещу възмутителните битови фашисти, неграмотните, зле умити зад ушите човекомразци, които имат наглостта да се наричат община Ковачевци, държавата да направи това, което в Америка стори през 60-те години - да ползва монополното си право на насилие и със сила да настани бежанските деца по класните стаи. Там шерифи с пушки-помпи пазиха черните деца. И ги опазиха. И промениха света. В Америка проработи. Ако тогава...

Състоянието на простреляната в Гоце Делчев жена е критично

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309310

Критично е състоянието на простреляната в Гоце Делчев вчера 27-годишна Димитрия Асенова, съобщи Фокус.
Тя е на изкуствено дишане и остава в гоцеделчевската болницата, преместването й е рисково, обясни управителят на здравното заведение д-р Мария Радойкова.
Лекарят уточни, че все още има опасност за живота на пострадалата, Критично е състоянието на простреляната в Гоце Делчев вчера 27-годишна Димитрия Асенова, съобщи Фокус. Тя е на изкуствено дишане и остава в гоцеделчевската болницата, преместването й е рисково, обясни управителят на здравното заведение д-р Мария Радойкова. Лекарят уточни, че все още има опасност за живота на пострадалата,

Момчил Неков се застъпи за достойни обезщетения за българските земеделци

http://frognews.bg/news_76330/

В изказване в Страсбург в понеделник вечер българският евродепутат от Коалиция за България Момчил Неков настоя Европейската комисия да обърне внимание на ситуацията в България, където в следствие на неблагоприятните климатични условия, част от реколтата бе унищожена, а производителите са подложени на допълнителен натиск от засиления внос на земеделска продукция от ЕС.

Критично е състоянието на простреляната в Гоце Делчев жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309295

Критично е състоянието на простреляната в Гоце Делчев вчера 27-годишна Димитрия Асенова, съобщи Фокус.
Тя е на изкуствено дишане и остава в гоцеделчевската болницата, преместването й е рисково, обясни управителят на здравното заведение д-р Мария Радойкова.
Лекарят уточни, че все още има опасност за живота на пострадалата, Критично е състоянието на простреляната в Гоце Делчев вчера 27-годишна Димитрия Асенова, съобщи Фокус. Тя е на изкуствено дишане и остава в гоцеделчевската болницата, преместването й е рисково, обясни управителят на здравното заведение д-р Мария Радойкова. Лекарят уточни, че все още има опасност за живота на пострадалата,

Украйна прие закон за амнистия на участниците от събитията в Донбас

http://europe.actualno.com/Ukrajna-prie-zakon-za-amnistija-na-uchastnicite-ot-sybitijata-v-Donbas-news_50223.html

Украинският парламент прие закон за амнистия на участниците в събитията в Донбас. За документа, внесен от президента Петро Порошенко, гласуваха 287 депутати при минимално необходими 226 гласа. Информа...

Децата на бежанците, които станаха проблем в Калище, може да учат във "Враждебна"

http://pernik.actualno.com/Decata-na-bejancite-koito-stanaha-problem-v-Kalishte-moje-da-uchat-vyv-Vrajdebna-news_50225.html

12-те деца на бежанци, които предизвикаха истински бунт в Община Ковачевци и които трябваше да учат в училището в Калище, ще бъдат преместени във Враждебна. Това съобщи кметът на Ковачевци Васил Стани...

Две нови книги на National Geographic Kids

http://books.actualno.com/Dve-novi-knigi-na-National-Geographic-Kids-news_50226.html

„Тези завладяващи и изключително увлекателни заглавия ще очароват читателите,” коментират за поредицата „Всичко за...” на National Geographic Kids от School Lib...

РИОСВ-Русе: „Монтюпе” замърсява въздуха

http://pik.bg/риосв-русе-„монтюпе”-замърсява-въздуха-news225944.html

РИОСВ-Русе: „Монтюпе” замърсява въздуха

При извънредна проверка в началото на септември, Експерти на РИОСВ-Русе установиха при извънредна проверка, че завода за производство на автомобилни детайли „Монтюпе” ЕООД е източникът на замърсяване на въздуха.

При проверката е констатирано, че на част от затворените по-рано жалузи, са монтирани 12 вентилатора по две от фасадите на производствено хале № 1.

Извънредната проверка е извършена в следствие на сигнали за неприятни миризми, подадени от граждани. При обстоен оглед в завода е установено, че на електрическите табла за управление на вентилаторите са монтирани превключватели, чрез които може да се променя посоката на въздушния поток. Това предполага изпускане на неорганизирани емисии от производствените халета в атмосферния въздух.  

На дружеството са дадени предписания за демонтаж на превключвателите. При повторна проверка на 9 септември е установено, че предписанието е изпълнено. 
На „Монтюпе” ЕООД е съставен акт за установяване на административно нарушение на Закона за опазване на околната среда за реализиране на дейност по монтиране на вентилатори, без да е уведомен компетентният орган - РИОСВ, както община Русе и засегнатото население. Дружеството не е провело регламентираната в закона процедура. 

По-рано тази година РИОСВ-Русе предприе принудителна административна мярка срещу дружеството, като на 9 май пломбира вентилационните отвори тип „жалузи”, разположени по трите фасади на производствено хале № 1 на завода.

Принудителната административна мярка е предприета в изпълнение на заповед № 118/2014 г. на директора на РИОСВ-Русе, с цел предотвратяване на отварянето им и разпространението в района на неорганизирани емисии в атмосферния въздух.

Към настоящия момент, тече съдебна процедура по казуса, тъй като „Монтюпе” ЕООД обжалва заповедта за затваряне на жалузите.

Граничният полицай, който сгази 11-месечната Краси, с 3 различни проби за алкохол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309308

В различните болници кръвната проба за алкохол се взима и изследва по различни начини. Това води и до различни резултати от пробите. Това обясни пред TV7 Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи по повод направените проби на пияния граничен полицай Костадин Стоянов, който сгази 11-месечната Краси. В различните болници кръвната проба за алкохол се взима и изследва по различни начини. Това води и до различни резултати от пробите. Това обясни пред TV7 Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи по повод направените проби на пияния граничен полицай Костадин Стоянов, който сгази 11-месечната Краси.

Новата ни анкета: За кого ще гласувате на 5 октомври?

http://offnews.bg/news/n_1/n_389061.html

В новата ни анкета ви питаме: За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври? Възможните отговори са: За кого ще гласувате на 5 октомври? 1. Движение 21 2. Българска социалдемокрация 3. Български национален съюз - НД 4. Новото време 5. Обединена България 6. Социалдемократическа партия 7. Реформаторският блок 8. Нова България 9. ГЕРБ 10. Общество за нова България 11. Атака 12. НДСВ 13. България без цензура 14. АБВ 15. Левицата и Зелена партия 16. Нова алтернатива 17. Десните 18. ДПС 19. Глас народен 20. Партия на зелените 21. Нова сила 22. БСП 23. Зелените 24. Патриотичен фронт 25. Република БГ Не съм решил/а още Няма да гласувам Може да откриете анкетата в долната дясна част на сайта. Очакваме вашите отговори!

Добивът на въглища с 15% надолу

http://www.moreto.net/novini.php?n=264285

Само за година добивът на въглища у нас е намалял с повече от 15 на сто, става ясно от данните на организацията на европейската въглищна индустрия Euracoal. Според последната статистика през миналата година у нас са добити 26,4 млн.

Майката и 5-годишният й син вероятно са починали от натравяне

http://www.cross.bg/panagyurishte-godishniyat-pochinali-1430525.html

/КРОСС/Майката и 5-годишният й син, които бяха намерени мъртви във вила край Панагюрище, вероятно са починали от натравяне или отравяне, съобщи МВР. Разследват се всички възможни версии, сред тях и принуда за поглъщане на отрова. Криминалисти от Панагюрище и колегите им от Пазарджик разследват случая.  След подадения сигнал незабавно към мястото били насочени екипи на полицейското управление, експерти, криминалисти, разследващи полицаи и съдебен лекар. Извършен е щателен оглед, но не са открити видими следи от насилие по телата. Те били откарани в отделението по съдебна медицина в МБАЛ-Пазарджик, където ще бъдат извършени аутопсии и изследвания. Цветана и Лъчезар бяха погребани вчера в Панагюрище.  

Миков: Хората, които се опитват да разбият лявото единство и БСП, няма да успеят

http://frognews.bg/news_76329/

Перник е крепост на социалистическите идеи. Перник е еталон на социализма. Този град беше индустриалното сърце на България до преди 25 години.

Кошмар! Огромен клон се стовари във Варна

http://pik.bg/кошмар-огромен-клон-се-стовари-във-варна-news225948.html

Кошмар! Огромен клон се стовари във Варна

Огромен клон се стовари в района на бар "Дежа вю" във Варна. Преминаването е невъзможно.

Има полиция и пожарна.

Все още не е ясно дали има пострадали.

Очаквайте подробности!

Момчил Неков настоява за достойни обезщетения за българските земеделци

http://www.cross.bg/nekov-komisiya-proizvoditeli-1430524.html

/КРОСС/ Европейската комисия да обърне внимание на ситуацията в България, където в следствие на неблагоприятните климатични условия, част от реколтата бе унищожена, а производителите са подложени на допълнителен натиск от засиления внос на земеделска продукция от ЕС, настоя българският евродепутат от Коалиция за България Момчил Неков в изказване в Страсбург вчера.  „Недопустимо е всички производители да бъдат поставяни под общ знаменател, в конкуренция за безкрайно недостатъчните компенсации от 125 милиона евро, които бяха изчерпани за по-малко от десет дни", заяви Неков. Стопаните в новите страни са засегнати в по-голяма степен и заради по-ниските субсидии, които получават в сравнение със старите държави от ЕС, подчерта българският евродепутат. Неков е член на земеделската комисия на Европейския парламент. Дискриминирането на самостоятелните производители, за които европейската субсидия е по-малка от тези на членуващите в браншови организации, е неприемлива, посочи той. „От тази мярка потърпевши са отново новите земеделски предприемачи в ЕС", допълни евродепутатът. Момчил Неков настоя Европейската комисия да вземе под внимание конкретните фактори при предлагането на допълнителни мерки за компенсиране на последиците от забраната за внос на европейски плодове и зеленчуци и млечни продукти в Русия

Смениха шефа на държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение“

http://econ.bg/Новини/Смениха-шефа-на-държавното-предприятие-Ръководство-на-въздушното-движение-_l.a_i.567559_at.1.html

Държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение“ има нов шеф – Георги Пеев. Това стана ясно от съобщение, публикувано на сайта на...

Малинов: Любовта на българския народ към Русия е неподвластна на политическата конюктура

http://www.cross.bg/predsedatel-rysiya-bulgariya-1430522.html

/КРОСС/ Като своеобразно ехо от ХI Национален Събор на приятелите на Русия в България в събота на 13 септември, отекнаха аплодисментите от брега на язовир "Копринка", когато председателят на националното движение "Русофили" Николай Малинов заяви, че любовта на българския народ към Русия е неподвластна на политическата конюнктура. «Национално движение „Русофили" е против санкциите срещу Русия, защото считаме, че не възможна силна Европа без Русия. Русофилите в България са против използването на български военни бази от САЩ», това се казва в прочетена в събота от председателя на Националното движение «Русофили» в България Николай Малинов специална декларация от трибуната на провеждащия се край язовир Копринка ХI Национален Събор. Проявата събра над 12 000 приятели на Русия. По традиция на събора среща си дадоха и поколения български строители в страните от бившия СССР и Коми. На ХI Събор присъстваха и много официални гости, сред тях бяха: Михаил Миков - Председател на НС на БСП, Волен Сидеров - Председател на партия „Атака", Минчо Минчев - Председател на „Нова Зора", Александър Шепел - пълномощен министър, заместник посланик на РФ в София, Кирил Ринза - съветник при Посолството на Русия, Иванка Иванова - Секретар на община Казанлък, Проф

Започват номинации за поощряване на млади учители във варненските училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=264290

Десетото издание на инициативата за поощряване на младите учители на Варна – „Общинско отличие на млад учител за мотивиран и добър старт в учителската професия”, започва, съобщиха от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” за Moreto.

Каракачанов: По 10 секции в Турция са разкривани срещу 1 заявление

http://offnews.bg/news/n_1/n_389039.html

"По закон трябва да има 40 заявления, за да бъде открита една секция и над 400, за да се открие втора. В същото време в турския град Чорло, където е подадено едно заявление, са открити 10 секции". Това обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред Нова телевизия по повод решението на ЦИК от събота вечерта в Турция да бъдат разкрити рекорден брой избирателни секции за парламентарните избори на 5 октомври - 136.  Коалиция "Патриотичен фронт" (ВМРО и НФСБ) са обжалвали пред Върховният административен съд (ВАС) решението на ЦИК за секциите в Турция и днес е крайният срок съдът да се произнесе. На обвинението на Каракачанов, че секции в Турция се разкриват само срещу едно заявление за гласуване, Камелия Нейкова от ЦИК припомни, че съгласно новия Изборен кодекс секции се разкриват автоматично в градове извън страната, в които последните пет години на различни избори са гласували поне 100 души. Каракачанов контрира с факта, че той е оспорвал през 2009 г. пред Конституционния съд резултатите от гласуването в Турция, когато се оказа, че 1200-1600 души са гласували в една секция, и съдът е касирал резултатите от 10 секции. Друг проблем според него е фактът, че в Турция изборите не се организират от посолството и консулства, а от държавната администрация на Турция.  "Ердоган, неоосманиста, който обяснява как ще възстанови Османската империя, да ни прави избори и да ни вкарва 10-15 депутати в българския парламент", коментира лидерът на ВМРО. По думите му срещата между лидера на ДПС Лютви Местан и турския президент Реджеп Ердоган не е случайна - Местан е осигурил гласове на Ердоган на президенстките избори и сега Ердоган ще се отблагодари като осигури гласове за ДПС. При 136 секции в Турция в Македония има само 3, каза още Красимир Каракачанов.

Закопчаха 22-годишен апаш свил златни накити от къща

http://pik.bg/закопчаха-22-годишен-апаш-свил-златни-накити-от-къща-news225940.html

Закопчаха 22-годишен апаш свил златни накити от къща

Апаш е задигнал златни накити и четири ел.уред от частен имот в Каварна за времето от 15 август до 15 септември.

Крадецът е влязъл в имота, след като е разбил входната врата. След подадения от собственика сигнал до полицията и последвалите оперативно издирвателни мероприятия, е установен извършителят на деянието. С полицейска мярка за срок от 24 часа е задържан Л.Г. (22 г.) от град Каварна.

Работата по случая продължава в условията на досъдебно производство.

"Сървайвър" не оцеля след старта на "ВИП Брадър"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/syrvajvyr-ne-ocelia-sled-starta-na-vip-bradyr-6022472

С дял от 38.8% от всички зрители в активна възраст (18-49 години), гледали телевизия по това време, Нова се оказва с почти два пъти по-голяма аудитория от втората телевизия в класацията – Би Ти Ви (с дял от 20.9%)

37-годишна жена в болница след катастрофа до Ахелой, пътят е временно затворен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309287

37-годишна жена е приета в бургаската болница тази сутрин след пътен инцидент в отсечката Ахелой-Поморие. По първоначални данни пациентката е със счупено ребро. В момента й се правят други изследвания. 
Инцидентът е станал след като джип, който е транспортитрал лодка, е навлязал в насрещното движение и е ударил лек автомобил. 37-годишна жена е приета в бургаската болница тази сутрин след пътен инцидент в отсечката Ахелой-Поморие. По първоначални данни пациентката е със счупено ребро. В момента й се правят други изследвания.  Инцидентът е станал след като джип, който е транспортитрал лодка, е навлязал в насрещното движение и е ударил лек автомобил.

Дебат за правата на пациента: Две правителства не намират време да приемат Националния антираков план

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4308458

ЕВГЕНИЯ АДАРСКА*

Утро. Покривът на отсрещната сграда блести от магическото слънчево докосване. Светът е такава прелест! Дори когато си в беда... Всъщност особено тогава.

Животът на болните от рак е съвършено различен от този на останалите хора, за които ракът е работа, отговорност, професия или просто тема от новините. Болестта те връхлита ЕВГЕНИЯ АДАРСКА* Утро. Покривът на отсрещната сграда блести от магическото слънчево докосване. Светът е такава прелест! Дори когато си в беда... Всъщност особено тогава. Животът на болните от рак е съвършено различен от този на останалите хора, за които ракът е работа, отговорност, професия или просто тема от новините. Болестта те връхлита

Бисер Киров прибира тялото на дъщеря си в София

http://pik.bg/бисер-киров-прибира-тялото-на-дъщеря-си-в-софия-news225939.html

Бисер Киров прибира тялото на дъщеря си в София

Бисер Киров пренася тялото на дъщеря си от Берлин в София. На 13 септември сутринта в Берлин почина дъщерята на Бисер Киров – Венциноса фон Койдел на 42 години. Това бе тежка борба с една тежка болест, която смятахме, че тя може да превъзмогне. Но тя се оказа по-силна.

Тя се бори от 3 години, но всичко бе в рамките на нормалното и мислехме, че е победила болестта. И че ще й се размине. Тя си отиде буквално за три дни”, поясни Бисер Киров, цитиран от 24 часа.

За него Венциноса фон Койдел оставя светла следа с непоправимия си оптимизъм, фантазьорство и креативност, но и с вяра, че срещата с нейното творчество в България ни предстои. Още не знаем кога и къде е погребението. При всички случаи ще бъде в България в събота или в неделя. Или в София, или в Чокмаково, още не сме го решили, добави легендарният певец.

Родителите на момичето са в родното село на Бисер Киров Чокмаково, когато в събота, 13 септември, от Берлин синът им Бисер Киров-младши съобщава ужасната вест, че Венциноса е починала. Бил е при нея вечерта, сутринта тя си отишла. Без агонии, без дълги раздели..., пояснява бащата. В България за последно Венциноса е била преди 3-4 месеца.

В четвъртък семейството й планира да пристигне с ковчега в България. Имаме едно опело тук в сряда, за да се простят с нея в църквата немските й приятели, обясни Бисер Киров. Ако родителите й решат погребението да е в София, ще има поклонение и там, ако се спрат на родното село на баща й Чокмаково - ще заминат направо за родопското село.

В момента и да искам да разкажа нещо, не мога - не съм в състояние, сподели баща й.



Михаил Миков: Опитите за разбиване на лявото единство няма да успеят

http://www.cross.bg/bulgariya-lyava-mihail-1430523.html

/КРОСС/ „Перник е крепост на социалистическите идеи. Допреди 25 години този град беше индустриалното сърце на България", каза председателят на БСП Михаил Миков на откриването на предизборния център на Коалиция „БСП лява България" в града. „Хората, които се опитват да разбият лявото единство и „БСП лява България", няма да успеят. Ние сме силни, когато сме единни. Откриването на този клуб е само повод за една силна, мощна кампания, която да доведе до победа с №22. Успех на листата, успех на лява България", пожела Михаил Миков. Въпреки проливния дъжд стотици перничани се събраха, за да посрещнат лидера на БСП, като му пожелаха изборна победа на 5 октомври и обещаха да работят за победата на парламентарните избори. На събитието присъстваха и кандидатите за народни представители от Коалиция „БСП лява България" Перник членът на ИБ на БСП Станислав Владимиров, председателят на Общинския и Областен съвет на БСП инж. Ненко Темелков, председателят на МО в БСП Вероника Делибалтова. Справедливостта е на страната на БСП, категоричен е водачът на социалистите за Перник и областта Валери Жаблянов. „Опитите да се спре едно правителство, което искаше да направи нещо за българите, бяха ежедневие", заяви той. „На 5 октомври трябва да заявим категорично, че социалните идеи в България са осъществими. Надявам се да успеем на тези избори не заради нас, а заради България", завърши Жаблянов

Вижте символите на шотландската независимост (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309256

Дни преди референдума в Шотландия, на който трябва да се реши дали регионът да остане част от Обединеното кралство или да се отдели като самостоятелна държава, представяме симввлите на шотландската независимост, събрани от Дни преди референдума в Шотландия, на който трябва да се реши дали регионът да остане част от Обединеното кралство или да се отдели като самостоятелна държава, представяме симввлите на шотландската независимост, събрани от

Граничният полицай, който сгази 11-месечната Краси с 3 различни проби за алкохол заради пропуск в здравна наредба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309286

В различните болници кръвната проба за алкохол се взима и изследва по различни начини. Това води и до различни резултати от пробите. Това обясни пред TV7 Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи по повод направените проби на пияния граничен полицай Костадин Стоянов, който сгази 11-месечната Краси. В различните болници кръвната проба за алкохол се взима и изследва по различни начини. Това води и до различни резултати от пробите. Това обясни пред TV7 Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи по повод направените проби на пияния граничен полицай Костадин Стоянов, който сгази 11-месечната Краси.

Пожар унищожи два автобуса в Стара Загора

http://www.vesti.bg/novini/pozhar-unishtozhi-dva-avtobusa-v-stara-zagora-6022473

Пожар в близост до складови помещения в Стара Загори унищожи напълно два автобуса.

Фолк дивата Луна в шок: Заплашват я по телефона заради скандала с КТБ

http://pik.bg/фолк-дивата-луна-в-шок-заплашват-я-по-телефона-заради-скандала-с-ктб-news225937.html

Фолк дивата Луна в шок: Заплашват я по телефона заради скандала с КТБ

Заплашват Луна, защото е сред най-активните участници в протестите за отваряне на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Фолк певицата, която посвети песен на служебния премиер Георги Близнашки, е получила две заплашителни анонимни обаждания – едното на мобилния, а другото на домашния телефон.

"Казаха ми, ако имам възможност да живея извън България, да отида там, откъдето съм дошла и да престана с изявите си", сподели тя в студиото на "Добро утро, България!" по TV7.

"Да не се занимават с мен. Тези, които са забъркали тази каша, да я оправят", призова Луна.

Ердоган покани в Турция лидерите на "Мюсюлмански братя"

http://asia.actualno.com/Erdogan-pokani-v-Turcija-liderite-na-Musulmanski-bratja-news_50216.html

"Турция би приела лидери на "Мюсюлманските братя" в Египет, които са подложени на натиск да напуснат Катар", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Официално в събота "Мюс...

Над 3500 минимаркета са затворили врати в Гърция след 2010 г.

http://balkani.actualno.com/Nad-3500-minimarketa-sa-zatvorili-vrati-v-Gyrcija-sled-2010-g-news_50217.html

Повече от 3500 минимаркета са били затворени в Гърция в периода между 2010 и 2013 г. Това показва изследване на Международния институт ИРИ. Кризата е засегнала най-тежко традиционните магазини като м...

Ходенето пеша до офиса премахва стреса

http://interest.actualno.com/Hodeneto-pesha-do-ofisa-premahva-stresa-news_50221.html

Отиването до работата пеша или с колело е полезно не само за физическото състояние. Тази физическа дейност подобрява самочувствието като цяло. Учените внимателно проучили данните от анкета, в която ...

Защо Борисов обещава земя от Горския фонд на хора, строили незаконно на нея?

http://burgas.actualno.com/Zashto-Borisov-obeshtava-zemja-ot-Gorskija-fond-na-hora-stroili-nezakonno-na-neja-news_50219.html

Продължават ли най-големите политически партии в България – ГЕРБ и БСП, да действат по един и същи начин по отношение на незаконното строителство особено на терени от Държавния горски фонд с...

Оценявам високо действията на пожарникарите, спасителите, полицаите и доброволците при наводнението в Мизия

http://press.mvr.bg/NEWS/news140916_03.htm

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Николай Николов награди 160 служители и доброволци

Служебният кабинет размества европроекти

http://www.moreto.net/novini.php?n=264289

Две седмици преди изборите служебният кабинет ще представи в Брюксел новата оперативна програма „Транспорт“, в която сменя приоритетите за някои пътни проекти. И от БСП, и от ГЕРБ са силно разтревожени от промените, които се готвят.

Шофьор блъсна пиян пешеходец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309272

40-годишен пешеходец пострада вчера в катастрофа на пътя с. Бабино-Бобов дол. Пешеходецът, във видимо нетрезво състояние, е блъснат от лек автомобил “Ауди”, управляван от 40 годишния Б.Б. от Бобов дол, пише struma.bg.
Пострадалият е закаран в дупнишката болница със счупен крак и съмнение за комоцио. 40-годишен пешеходец пострада вчера в катастрофа на пътя с. Бабино-Бобов дол. Пешеходецът, във видимо нетрезво състояние, е блъснат от лек автомобил “Ауди”, управляван от 40 годишния Б.Б. от Бобов дол, пише struma.bg. Пострадалият е закаран в дупнишката болница със счупен крак и съмнение за комоцио.

Министерството на финансите подготвя смени в ръководството на банката за развитие

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/09/16/2381676_ministerstvoto_na_finansite_podgotvia_smeni_v/?ref=rss


Избраният в началото на юли надзорен съвет на държавната Българска банка за развитие (ББР) ще бъде сменен в края на този месец, пише "Капитал daily" в днешния си брой.

 Министерството на финансите, което е принципал на банката, е изпратило покана за свикване на общо събрание на акционерите като по информация на вестника то ще се състоя в края на септември. 

За състава на новия надзор се спрягат имената на финансиста Атанас Кацарчев и на заместник-министъра на финансите в...

12-годишната Симона не си е правела селфи на жп цистерна, а си е играела на криеница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309278

Не е вярна информацията, че 12-годишната Симона Петрова от Нова Загора, която бе ударена от волтова дъга, си е правела селфи, докато е била върху цистерна с гориво. Това заяви пред TV7 помощник-директорът на СОУ "Христо Ботев" в Нова Загора Ваня Хазаросова.
Истината била, че Симона и нейна приятелка са играли на гоненица на Товарна гара и Не е вярна информацията, че 12-годишната Симона Петрова от Нова Загора, която бе ударена от волтова дъга, си е правела селфи, докато е била върху цистерна с гориво. Това заяви пред TV7 помощник-директорът на СОУ "Христо Ботев" в Нова Загора Ваня Хазаросова. Истината била, че Симона и нейна приятелка са играли на гоненица на Товарна гара и

Шофьор помете пиян пешеходец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309247

40-годишен пешеходец пострада вчера в катастрофа на пътя с. Бабино-Бобов дол. Пешеходецът, във видимо нетрезво състояние, е блъснат от лек автомобил “Ауди”, управляван от 40 годишния Б.Б. от Бобов дол, пише struma.bg.
Пострадалият е закаран в дупнишката болница със счупен крак и съмнение за комоцио. 40-годишен пешеходец пострада вчера в катастрофа на пътя с. Бабино-Бобов дол. Пешеходецът, във видимо нетрезво състояние, е блъснат от лек автомобил “Ауди”, управляван от 40 годишния Б.Б. от Бобов дол, пише struma.bg. Пострадалият е закаран в дупнишката болница със счупен крак и съмнение за комоцио.

ДАЗД предлага закриването на два дома за деца с увреждания

http://www.cross.bg/detza-yvrezhdaniya-nastaneni-1430520.html

/КРОСС/ Закриването на две специализирани институции за деца с увреждания - Домът за деца с умствена изостаналост в с. Кошарица, обл. Бургас и Домът за деца с физически увреждания в Луковит, предложи председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП).  Прекратяването на дейността на тези институции е в изпълнение на разработения план за действие по проект „Детство за всички", изпълняван от ДАЗД, в партньорство с АСП и Министерството на здравеопазването. Проектът е част от операция „Да не изоставяме нито едно дете", в рамките на която е заложено закриването най-малко на 15 специализирани домове за деца с увреждания. Първата институция, която преустанови работа на 1 юли 2014 г. със заповед на изпълнителния директор на АСП, бе ДДУИ „Св. Екатерина" в с. Искра, обл. Бургас. Закриването на домовете се извършва при спазване на най-добрия интерес на децата и младежите чрез съвместните усилия на ДАЗД, Дирекциите „Социално подпомагане", местната власт и неправителствени организации. Възпитаниците на закритите домове ще бъдат настанени в резидентни услуги в общността. Част от живеещите в домовете в с. Кошарица и Луковит вече са преместени в ЦНСТ и защитени жилища, а други са в процес на подготовка - посещават новите къщички, срещат се с персонала и с другите настанени там, подреждат свои кътове

Десетки загинали след самоубийствен атентат в Кабул

http://www.cross.bg/kabyl-zaginali-tehni-1430521.html

/КРОСС/Силна бомбена експлозия разтърси афганистанската столица Кабул, съобщи Би Би Си. Източници на вътрешното министерство заявиха, че бомбата е избухнала в близост до сградата на Върховния съд на пътя за летището. Говорител на талибаните пое отговорност за самоубийствения атентат, съобщи NBC News. Междувременно говорител на международните стабилизиращи сили в Афганистан ИСАФ потвърди, че експлозията е била насочена срещу техни представители. Полицейските власти, цитирани от АП, информират, че атентатор-самоубиец е атакувал чуждестранен конвой само на няколкостотин метра от американското посолство в Кабул. Полицейски началник заяви, че все още няма информация за вида на атакувания конвой или за броя на жертвите. Смята се, че при смъртоносната експлозия, която разтърси Кабул, са загинали десетки, съобщава IBTimes UK. Точният брой на жертвите при взрива все още се уточнява, но свидетели посочват, че по улиците лежали няколко тела на цивилни. ИСАФ потвърждава за трима загинали техни войници.  

Опитаха да метнат с пари баба, внукът й хвана ало-измамника

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309222

Баба от сливенското село Крушаре за малко да предаде всичките си спестявания и семейните златни накити на ало-измамник. Намесата на внука й обаче предотвратява измамата, съобщи Дарик.
В неделя на стационарния телефон на 74-годишната жена се обадил мъж, който успял да я убеди, че дъщеря й е в болница със счупен крак и има нужда от операция и Баба от сливенското село Крушаре за малко да предаде всичките си спестявания и семейните златни накити на ало-измамник. Намесата на внука й обаче предотвратява измамата, съобщи Дарик. В неделя на стационарния телефон на 74-годишната жена се обадил мъж, който успял да я убеди, че дъщеря й е в болница със счупен крак и има нужда от операция и

Катастрофа затвори пътя между Ахелой и Поморие

http://pik.bg/катастрофа-затвори-пътя-между-ахелой-и-поморие-news225933.html

Катастрофа затвори пътя между Ахелой и Поморие

Катастрофа ограничи временно е движението на моторни превозни средства между Ахелой и Поморие, съобщават от АПИ.

Водачите трябва да използват обходен маршрут през Поморие, Каменар, Каблешково и Ахелой.

Внук залови ало-измамник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309254

Баба от сливенското село Крушаре за малко да предаде всичките си спестявания и семейните златни накити на ало-измамник. Намесата на внука й обаче предотвратява измамата, съобщи Дарик.
В неделя на стационарния телефон на 74-годишната жена се обадил мъж, който успял да я убеди, че дъщеря й е в болница със счупен крак и има нужда от операция и Баба от сливенското село Крушаре за малко да предаде всичките си спестявания и семейните златни накити на ало-измамник. Намесата на внука й обаче предотвратява измамата, съобщи Дарик. В неделя на стационарния телефон на 74-годишната жена се обадил мъж, който успял да я убеди, че дъщеря й е в болница със счупен крак и има нужда от операция и

Пловдивски екипи на пожарната отводняват дворове и къщи в град Съединение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309248

Продължава отводняването на дворове и къщи в град Съединение, където през нощта се е изсипало сериозно количество дъжд. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив инспектор Георги Кунев, говорител на пловдивската пожарна. По думите му, сигнали за нужда от отводняване са подадени от 20 адреса, като до момента са отработени 5 от тях. Продължава отводняването на дворове и къщи в град Съединение, където през нощта се е изсипало сериозно количество дъжд. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив инспектор Георги Кунев, говорител на пловдивската пожарна. По думите му, сигнали за нужда от отводняване са подадени от 20 адреса, като до момента са отработени 5 от тях.

Пловдивската пожарна отводнява дворове и къщи в град Съединение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309226

Продължава отводняването на дворове и къщи в град Съединение, където през нощта се е изсипало сериозно количество дъжд. Това съобщи за Радио Продължава отводняването на дворове и къщи в град Съединение, където през нощта се е изсипало сериозно количество дъжд. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив инспектор Георги Кунев, говорител на пловдивската пожарна. По думите му, сигнали за нужда от отводняване са подадени от 20 адреса, като до момента са отработени 5 от тях.

Шок! Кръвните проби на полицая - убиец са под 0,5 промила, не може да бъде съден

http://pik.bg/шок-кръвните-проби-на-полицая---убиец-са-под-05-промила-не-може-да-бъде-съден-news225935.html

Шок! Кръвните проби на полицая - убиец са под 0,5 промила, не може да бъде съден

Кръвните проби на пияния граничен полицай Костадин Стоянов, който сгази 11-месечната Краси, дават различни стойности. Тази от дрегера показа 0.63 промила, но пробите от кръв и урина дават под 0.5 промила, което значи, че той не може да бъде съден за убийство при утежняващи вината обстоятелства.

Коя от тях ще бъде взета под внимание в съда и не са ли това явни вратички в закона, които защитават пияните шофьори, на тези въпроси отговор в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 даде Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Няма единна методика, по която се взима кръв.

В различните болници кръвната проба се взима и изследва по различни начини, което води и до различни резултати от пробите, обясни той и допълни, че наредбата на Здравното министерство, която е постановила начините за взимане на кръвна проба, какви средства да се използват и как да се съхраняват пробите, е писана през 2001 г.

Оттогава тя не е променяна, което говори, че изискванията са от гледна точка на медицината през миналия век, подчерта Тодоров. 

Има много изисквания, които са неизпълними. Кръвните проби трябва да се взимат само от лекар, не от медицинска сестра, ако са взети от сестрата, това е в нарушение.

Престъпни практики се прилагат, за да се манипулират резултатите. 

Ново бедствие! Почти всички къщи в село Добровница са под вода

http://pik.bg/ново-бедствие-почти-всички-къщи-в-село-добровница-са-под-вода-news225932.html

Ново бедствие! Почти всички къщи в село Добровница са под вода

В село Добровница има много наводнени къщи, каза за Фокус кметът на пазарджишкото село Гурко Митев.

"Изпомпваме вода сега с пожарникарите от домовете на хората. Не мога да ви кажа точен брой на наводнените къщи. Като гледам всички къщи са наводнени, само една малка част в северната част на селото не са наводнени. В кметството правим списък, идват постоянно хора, записват се. Улиците са почти пълни с вода. Обстановката е тежка, но трябва да се справим. Земеделски площи и дворове, всичко е наводнено. Опасенията на хората са, че реколтата ще загине", каза също Митев.

Според него, има къщи с над метър вода. Избите и приземните етажи са наводнени. Лично началникът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” е тук и ръководи работата на пожарникарите по изпомпването на вода от къщите и дворовете на хората, уточни Митев. Жителите на селото са над 1 300.

НАП припомня: Не изискваме данни за банкови сметки и кредитни карти по електронна поща, измама е

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309236

Във връзка с нови сигнали от клиенти на приходната администрация за получени съобщения по електронната поща, в които се иска попълване на банкови данни и информация за кредитни карти.
От НАП напомнят, че служители на агенцията никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъде попълвана в електронни форми Във връзка с нови сигнали от клиенти на приходната администрация за получени съобщения по електронната поща, в които се иска попълване на банкови данни и информация за кредитни карти. От НАП напомнят, че служители на агенцията никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъде попълвана в електронни форми

Класната на Лили Иванова: Мислех, че ще направи спортна кариера, беше изключително пластична

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309234

Лили Иванова подари пищен букет на жена от публиката преди дни на концерта си в Бургас. Човекът, заслужил специалния жест, бе Савка Ненова. Оказа се, че това е класната на Лили Иванова от гимназията в Кубрат, пише Нова тв.
„Ако има някой, на който дължа доброто си възпитание, това е моята учителка от родния ми град”, казва поп дивата. Лили Иванова подари пищен букет на жена от публиката преди дни на концерта си в Бургас. Човекът, заслужил специалния жест, бе Савка Ненова. Оказа се, че това е класната на Лили Иванова от гимназията в Кубрат, пише Нова тв. „Ако има някой, на който дължа доброто си възпитание, това е моята учителка от родния ми град”, казва поп дивата.

Класната на Лили Иванова: Беше изключително пластична, мислех, че ще направи спортна кариера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309217

Лили Иванова подари пищен букет на жена от публиката преди дни на концерта си в Бургас. Човекът, заслужил специалния жест, бе Савка Ненова. Оказа се, че това е класната на Лили Иванова от гимназията в Кубрат, пише Нова тв.
„Ако има някой, на който дължа доброто си възпитание, това е моята учителка от родния ми град”, казва поп дивата. Лили Иванова подари пищен букет на жена от публиката преди дни на концерта си в Бургас. Човекът, заслужил специалния жест, бе Савка Ненова. Оказа се, че това е класната на Лили Иванова от гимназията в Кубрат, пише Нова тв. „Ако има някой, на който дължа доброто си възпитание, това е моята учителка от родния ми град”, казва поп дивата.

От НАП предупреждават за измама по електронна поща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309219

Във връзка с нови сигнали от клиенти на приходната администрация за получени съобщения по електронната поща, в които се иска попълване на банкови данни и информация за кредитни карти.
От НАП напомнят, че служители на агенцията никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъде попълвана в електронни форми Във връзка с нови сигнали от клиенти на приходната администрация за получени съобщения по електронната поща, в които се иска попълване на банкови данни и информация за кредитни карти. От НАП напомнят, че служители на агенцията никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъде попълвана в електронни форми

Варненец направи безплатна зона за ремонт на колелета, крадат го

http://www.moreto.net/novini.php?n=264284

Безплатна зона за ремонт на велосипеди и отдих на преминаващите колоездачи направи варненецът Пламен Георгиев. Първият във Варна велокът е изграден изцяло с лични средства и е по западен образец. Намира се до градинката на ул. „Цани Гинчев“.

Бедственото положение в Мизия е отменено 44 дни след наводнението

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/16/2381674_bedstvenoto_polojenie_v_miziia_e_otmeneno_44_dni_sled/?ref=rss


Бедственото положение в Мизия е отменено 44 дни след наводнението от четвърти август, което отне живота на един човек и остави стотици без дом. Пред агенция "Фокус" заместник-кметът на града Николай Нековски казва, че водата вече е годна за пиене.

Все още работят пунктовете за раздаване на храна, а днес на всички 100 домакинства ще бъдат дадени газови котлони с газови бутилки. До края на седмицата ще се раздадат и печки на всяко семейство, така че те вече ще имат на какво да...

Изгорели газове убили майката и сина ѝ край Панагюрище

http://offnews.bg/news/n_1/n_389043.html

Изгорели газове от бензинов агрегат са причинили смъртта на Цветана Ненова и 5-годишният ѝ син Лъчезар, които бяха открити мъртви в събота във вила край Панагюрище, съобщи БГНЕС . Младата майка и детето ѝ отишли във вилата на почивка, като сигналът за трагедията е подаден от вуйчото на Цветана, който не успял да я открие по телефона. Газовете от агрегата, който захранвал с електричество постройката, преминали през неизмазаните стени, като по този начин убил младата майка и сина ѝ, които гледали телевизия. Цветана и Лъчезар бяха погребани вчера в Панагюрище.

Закопчаха 24-годишен, седнал зад волана с 2,46 промила алкохол

http://pik.bg/закопчаха-24-годишен-седнал-зад-волана-с-246-промила-алкохол-news225930.html

Закопчаха 24-годишен, седнал зад волана с 2,46 промила алкохол

24-годишен добричлия е арестуван от полицията, защото е шофирал пиян на 15 септември.

Около 22 часа по ул. „Христо Ботев” в град Добрич, автопатрул е спрял за проверка лек автомобил „Форд” с добричка регистрация. При последвалия тест за употреба на алкохол с техническо средство, цифровата индикация е отчела наличието на 2,46 промила в издишания от водача въздух. Той е задържан с полицейска мярка за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Въпроси и отговори: Ако Шотландия подкрепи независимостта

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/16/2381323_vuprosi_i_otgovori_ako_shotlandiia_podkrepi/?ref=rss


Ако на референдума в четвъртък шотландците решат да подкрепят независимостта от Англия, това са едни от основните въпроси и отговори, формулирани от британския вестник "Гардиън". "Дневник" подбра ключовите от тях:

Ще остане ли Шотландия в ЕС?

Почти сигурно да, но няма да бъде лесно. В договорите на ЕС не е предвидено как се процедира, ако териториалната цялост на държава членка се разпадне. Вероятно Шотландия ще трябва наново да кандидатства за членство и ще се нуждае от...

Около 500 мигранти са в неизвестност след корабокрушение в Средиземно море

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/16/2381668_okolo_500_migranti_sa_v_neizvestnost_sled/?ref=rss


Около 500 мигранти се смятат за изчезнали, след като плавателният съд, с който пътували, потънал миналата седмица в Средиземно море, съобщи Международната организация по миграциите (МОМ), цитирана от "Франс прес".

Двама палестинци, спасени в четвъртък близо до Малта от панамски контейнеровоз след корабокрушението, съобщили, че на борда на съда е имало около 500 души и че трафикантите умишлено са предизвикали корабокрушението.

Италианските власти започнаха разследване и ако...

Токио разлюляно от силно земетресение от 5,6

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309215

Земетресение с магнитуд 5.6 разлюля Токио, съобщи Японската метеорологическа агенция, цитирана от АФП.
Епицентърът на труса е бил на изток от Токио, в южната част на префектура Ибараки, на дълбочина около 50 км. Няма данни за пострадали и материални щети. 
Според японските сеизмолози няма риск от образуване на цунами вследствие земетресението. Земетресение с магнитуд 5.6 разлюля Токио, съобщи Японската метеорологическа агенция, цитирана от АФП. Епицентърът на труса е бил на изток от Токио, в южната част на префектура Ибараки, на дълбочина около 50 км. Няма данни за пострадали и материални щети.  Според японските сеизмолози няма риск от образуване на цунами вследствие земетресението.

Не се радвайте, че бият ЕРП-тата – там са част от пенсиите ни

http://offnews.bg/news/n_1/n_389047.html

Повечето политици винаги са създавали илюзията, че икономиката е като машина – купчина различни и отделни чаркове, които работят в синхрон, а когато някой започне да трака и стърже, просто се сменя или поправя. Истината е друга – икономиката сме самите хора и ние не сме някаква машина, която просто може да бъде поправена или подменена. Илюзията, обаче, ни пречи да разберем колко взаимосвързани сме всички и как икономическите ефекти върху един субект се отразяват върху цялата система. Поради тази причина, много хора аплодират с нескрита радост, когато политиците се нахвърлят върху някоя компания – ужким всичко е наред, когато други ядат тоягата. Но не е и това вече се вижда в българската енергетика, тъй като някои държавни политики през последните две години в енергетиката будят скрити системни рискове. Първо, тежестта от задържането на цената на тока с псевдо-социални функции (тъй като реално сегашната схема субсидира и големите битови консуматори, тоест средната класа и богатите) се стоварва почти изцяло върху гърба на НЕК (и, в известна степен, на ЕРП-тата), като своего рода „междинна станция“ в системата. ДКЕВР заръчва предоговаряне на редица договори, като тези с американските централи и ВЕИ-тата, но докато това се случи (ако изобщо се случи), НЕК ще трябва да плаща по съществуващите условия, което автоматично създава дефицити от стотици милиона левове всяка година. Всичко това ще се покрива с нов дълг на националната компания до момента, в който БЕХ вече няма да може да отпуска нови кредити на дъщерното си дружество и няма да има външни кредитори, които да се навият да отпускат на НЕК нови заеми. Или до момента, в който поредното не добре замислено решение ще се издъни и тя просто ще фалира заради някои от дълговите си плащания.  Втората част от сътворените глупости е по линия на ЕРП-тата. Регулаторът агресивно намалява признатите им разходи и технологични загуби, въз основа на твърдението, че електроразпределителните дружества са реализирали прекалено големи печалби за периода 2009-2013, но това е доста спорно твърдение. Ако погледнем финансовите отчети на ЧЕЗ, виждаме, че маржът на оперативната печалба за този период е точно 5,364%, като това е печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизации. Ако трябва да сме честни, печалбата на електроразпределителното дружество за този период е точно около най-добрите световни практики при регулирането на този вид естествен монопол, но с разликата, че в развитите икономики енергоразпределителните дружества работят в много по-спокойна и предвидима среда, докато в България се чувстват като в нещо средно между екшън и филм на ужасите. А дори тази печалба е почти изцяло реинвестирана, както управителите на компаниите посочиха на ДКЕВР.  Но това, което не знаят повечето българи е, че когато държавата натиска енергоразпределителните дружества и довежда печалбите им практически до нула, регулаторът също намалява доходността на българските пенсионноосигурителни дружества. Когато държавата пусна своя дял от 1/3 от собствеността на дружествата на борсата, те бяха закупени от редица инвеститори, като най-големите от тях бяха именно българските пенсионни фондове (например, водещи акционери в ЧЕЗ днес са "Доверие" и "ЦКБ - Сила"). И ходът беше теоретично правилен – мениджърите им решиха, че това е държавно-регулиран бизнес, който ще работи в прогнозируема среда с относително стабилна, макар и не много висока, норма на печалба. Но българските политици се поддадоха на популистките настроения в крайно лявата и крайно необразованата част от обществото и започнаха прогресивно да правят всичко възможно да задържат цената на тока, за сметка и на финансовото състояние на ЕРП-тата. Намалените печалби вече се пренасят и като негативен ефект върху нашите пенсионни фондове, на които се възлагат надежди в някой хубав ден да изплащат втора пенсия. Но тъй като този хубав ден е в следващия или по(по-по)-следващ мандат, а крайно лявата и крайно необразованата част от обществото дори не може да разбере откъде идват парите за пенсии, всички тези проблеми се игнорират напълно, както от леви, така и от псевдо-десни политици и политически сили. Някога Милтън Фридман беше казал, че е глупаво да се надяваме, че промяната ще дойде, като изберем правилните хора. Причината е, че политиците правят това, което е популярно в обществото, техните избиратели, и им носи политически дивидент. Ето защо правилният ход е да създадем обществено мнение, което ще направи политически изгодно дори грешните хора на власт да направят правилните неща. Ако приемем, че крайно левите и крайно неграмотните в България постоянно ще искат комунизъм и популизъм в енергетиката, единственият ход е по-разумните хора да издигаме повече своя глас, когато политиците тръгнат да угаждат на горните две групи. Толкова ли е трудно?

Кризата затвори хиляди минимаркети в Гърция

http://www.vesti.bg/novini/krizata-zatvori-hiliadi-minimarketi-v-gyrciia-6022471

От 2010 до 2013 г. в Гърция са затворени повече от 3500 минимаркети, показва изследване на Международния институт ИРИ.

Земетресение от 5,6 удари Токио

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309210

Земетресение с магнитуд 5.6 разлюля Токио, съобщи Японската метеорологическа агенция, цитирана от АФП.
Епицентърът на труса е бил на изток от Токио, в южната част на префектура Ибараки, на дълбочина около 50 км. Няма данни за пострадали и материални щети. 
Според японските сеизмолози няма риск от образуване на цунами вследствие земетресението. Земетресение с магнитуд 5.6 разлюля Токио, съобщи Японската метеорологическа агенция, цитирана от АФП. Епицентърът на труса е бил на изток от Токио, в южната част на префектура Ибараки, на дълбочина около 50 км. Няма данни за пострадали и материални щети.  Според японските сеизмолози няма риск от образуване на цунами вследствие земетресението.

Отводняват част от АМ "Тракия" заради прелял канал

http://pik.bg/отводняват-част-от-ам-тракия-заради-прелял-канал-news225929.html

Отводняват част от АМ "Тракия" заради прелял канал

Част от пътното платно на АМ "Тракия" е била наводнена от канала при отклонението за село Цалапица. На място са изпратени екипи на пожарната, които да отводняват.

Това съобщиха от Областно пътно управление, цитирани от БГНЕС.

Временни забрани за движение на МПС са въведени по пътя Белица-Загражден-Давидково, в участъка на Държавно ловно стопанство"Кормисош", след село Белица, до границата с област Смолян, съобщават от АПИ. Ограничения има и по пътя Пловдив-Ситово-Лилково, в началото на село Храбрино. Забранява се движението на тежкотоварни автомобили над 3.5 т в двете посоки на Храбрино. За лекотоварните автомобили движението се отбива по обходен път. Участъкът е обозначен с пътни знаци.

Ремонтни дейности се извършват и по пътя Троян-Кърнаре, поради свличане на скална маса до ръба на пътното платно се въвежда временно ограничение на скоростта 30 км/час и движение с повишено внимание. Опасност от падащи камъни има по пътя София-Карлово-Бургас, при "Козница" и "Стражата", Троян-Кърнаре, по пътя Асеновград-Смолян, Юговско ханче-Югово-Лъки-Здравец и Смолян-Кричим-Стамболийски.

Защо децата са по-грамотни по четене, отколкото по математика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4308587

МНОГО стратегии се налага да бъдат писани под влияние на външен стимул, например защото са част от процеси в Европейския съюз. Към тях обществото ни е безразлично или не ги разбира. Стратегията за насърчаване на грамотността чрез четене (публикувана преди дни от министерството на образованието), струва ми се, МНОГО стратегии се налага да бъдат писани под влияние на външен стимул, например защото са част от процеси в Европейския съюз. Към тях обществото ни е безразлично или не ги разбира. Стратегията за насърчаване на грамотността чрез четене (публикувана преди дни от министерството на образованието), струва ми се,

Образование: роб

http://www.cross.bg/ychilishte-deteto-vreme-1430519.html

КРОСС/Началото на 90-те. Лятна изпитна сесия в Софийския университет. Групата ми се явява на изпит по история на българската литература в периода от Освобождението до войните. Виснали сме пред вратата на проф. Милена Цанева от 8:30 сутринта, пием кафета в пластмасови чашки, размахваме насам-натам тетрадки и листа с разработки на въпросите и с облещени очи слушаме ужасяващи истории как принципно протичат изпитите по този предмет. Малко преди 9 се задава госпожа професорът с вече отегчена походка и във видимо недобро настроение. Едва-едва поздравява, шмугва се в кабинета и след 15 минути асистентът й отваря вратата, за да покани първата петица смелчаци, сред които по традиция съм и аз. Докато си търся място в овехтялата академична обител, се опитвам да не забелязвам трохите от току-що схрускани вафли около устата на асистента и деликатно избутвам наръфаната мазна "принцеса" върху бюрото му. Теглим въпроси, намираме си що-годе чисто ъгълче за писане и започваме да драскаме планове на това, което ще разкажем на професора. След десетина минути на празния изпитен стол пръв сяда един от най-умните ми колеги. Говори стегнато, тихо и смислено, а още след второто изречение проф. Цанева нервно го прекъсва с въпрос. Той прави пауза от няколко секунди, поема си дъх и казва "Аз мисля, че..

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване