Пред рискован икономически гамбит ли е Шотландия?

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/pred-riskovan-ikonomicheski-gambit-li-e-shotlandiia-6022497

Лагерите на защитниците на независимостта и противниците на излизането от съюза с Англия са с почти изравнени позиции дни преди гласуването

Рекордни 4 млн. предварителни поръчки за закупуване на новия iPhone 6

http://econ.bg/Новини/Рекордни-4-млн-предварителни-поръчки-за-закупуване-на-новия-iPhone-6_l.a_i.567633_at.1.html

Предварителните заявки за закупуването на новия iPhone 6 достигнаха рекордните 4 млн. още на първия ден от приемането им. Цифрата е двойно по-голяма...

Хотелиери ще блокират пътя Варна-Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=264313

Протестен митинг ще се проведе в района на бензиностанция след гр. Ахелой, съобщиха от пресцентъра на „Съюзът на собствениците-Слънчев бряг”. Протестът ще е на 17 септември 2014 г. /сряда/ и ще започне от 11.00 часа. Целта на протестния митинг е да се ангажира вниманието на държавната и местната власт за решаване на проточилите се повече от десетилетие нерешени проблеми в туристическия сектор.

BMW показа Серия 2 Carbio M Sport

http://www.cross.bg/bmw-pokaza-seriya-carbio-m-sport-1430560.html

/КРОСС/Германската компания BMW разпространи нови снимки на кабриолета Серия 2 с пакет M Sport. Външният аеро кит е с нови брони, странични престилки и дифузьор отзад. Също така има промени по решетката, а окачването е спортно и снижено с 10 мм. Ауспусите са хромирани, а джантите 17-инчови. В салона има нови спортни седалки, ниво Aluminum Hexagon и акценти Estoril Blue. Воланът е обвит в кожа, измервателните уреди ревизирани, а степенката за левия крак с лого М, както и лайстните под вратите, пише autobild.bg.  

Миков иска от президента стенограмите от консултациите за КТБ и държавните финанси

http://www.cross.bg/konsyltatziite-parlamentarnite-partii-1430558.html

/КРОСС/ Председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков поиска от президента достъп до стенограмите от консултациите за Корпоративна търговска банка и финансовото състояние на държавата, съобщава пресцентърът на партията. В заявление за достъп до информация, адресирано до Росен Плевнелиев, лидерът на „БСП лява България" иска да му бъдат предоставени официални извлечения от стенограмите. Става въпрос за консултациите при държавния глава за КТБ, проведени с парламентарните партии на 29 юни, както и консултациите с парламентарните сили и изпълнителната власт за финансовото състояние на страната на 14 юли 2014 година. „Консултациите бяха свикани спешно след кризата с КТБ и опитите за дестабилизиране на банковия сектор. На тях присъстваха: премиерът, представители на парламентарните партии, управителят и подуправителят на БНБ. Разговорите завършиха с общо становище, че банковата система е стабилна, а влоговете на гражданите и фирмите са гарантирани", отбелязва Миков в заявлението. Лидерът на левицата припомня, че заради разнопосочни информации за позициите, застъпени от присъстващите представители на партии, БСП многократно е настоявала за разсекретяване на стенограмата от това заседание. Това обуславя и обществения интерес от внасяне на яснота по въпроса за тези важни обществени теми.  

Карък! Загиналият в тежката катастрофа на Е-79 се качил на автостоп

http://pik.bg/карък-загиналият-в-тежката-катастрофа-на-е-79-се-качил-на-автостоп-news226048.html

Карък! Загиналият в тежката катастрофа на Е-79 се качил на автостоп

52-годишният шофьор Ю.Ч. от село Катунци, който претърпя тежка катастрофа между ТИР и лека кола на главен път Е-79 край Сандански, е настанен в реанимация на МБАЛ „Свети Врач” с множество травми и спукан череп.

Състоянието му е тежко, но при приемането му в болницата, той е бил адекватен, пише struma.bg.

Пред лекарите пострадалият е обяснил, че не познава спътника си, който загина в зверския челен сблъсък, а го е качил на автостоп. Все още не е ясна идентичността на починалия, но се предполага, че той също е от санданското село Катунци и е около 20-22-годишен.

Малко преди 12 часа днес лек автомобил „Ситроен” се размаза челно в ТИР при опит да изпревари в района на магазин „Пежо” в курортния град.

Шофьорът е транспортиран незабавно в болницата, а возещият се до него пътник загина на място.

Рублата продължава да пада спрямо долара

http://www.mediapool.bg/rublata-prodalzhava-da-pada-spryamo-dolara-news224913.html

Курсът на рублата спадна във вторник до нов рекорден минимум спрямо долара на фона на притесненията на инвеститорите от последиците от икономическите санкции срещу Москва, предаде Асошиейтед прес.   Руската валута поевтиня с над 1 процент до близо 38.80 рубли за долар към обяд. Рублата изгуби над 2.7 процента само за два дни спрямо долара. Котировките на руската валута спрямо еврото преминаха 50 рубли за едно евро и удариха 50.1008. В първия случай поскъпването на долара бе с 72 копейки, а еврото - с 86 копейки.   САЩ и ЕС въведоха допълнителни санкции срещу Русия за ролята й в украинската криза, като сред санкциите е и лишаване от достъп до международните финансови пазари на някои ключови руски компании и ограничаването на вноса на някои технологии.   Американската инвестиционна банка Морган Стенли (Morgan Stanley) очаква курсът на рублата спрямо долара да достигне 40 рубли за долар, отбелязва ИТАР-ТАСС.   Според експертите на банката курсът на рублата е повлиян от разширението на санкциите срещу Русия, рисковете от ускоряване на инфлацията и понижаването на цената на петрола.   Руският финансист Алексей Кудрин, който бе финансов министър 11 години при президента Владимир Путин до 2011 година, посочи, че санкциите могат да доведат руската икономика до рецесия за година или две. Русия не може да се върне към висок растеж, освен ако не прилага така необходимите реформи, предупреди Кудрин, цитиран от АП.

Борис Цветков учи децата на правилата за движение

http://frognews.bg/news_76339/

Кандидат-депутатът от БСП Борис Цветков организира образователна кампания за малките за движението по пътищата. Той учи децата кога и къде могат да пресичат. Стартът на инициативата се постави в столичните квартали "Дружба" 1 и 2.

За Деня на София входът в общинските музеи и галерии ще е свободен

http://www.mediapool.bg/za-denya-na-sofiya-vhodat-v-obshtinskite-muzei-i-galerii-shte-e-svoboden-news224912.html

За деня на София – 17 септември общинските музеи, Градската художествена галерия и зоопарка ще бъдат със свободен вход за всички столичани и гости на столицата. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери реставрацията на мозайките в подземния археологически музей под базиликата "Света София".   За година и половина музеят е посетен от над 32 000 души, съобщи Фандъкова.   По време на реставрацията са открити около 40 кв. м оригинални мозайки, които са на възраст повече от 17 века.   Плановете са първият етап от реставрацията да приключи около Коледа и мозайките да бъдат експонирани на мястото, където са намерени.   Инвестициите в културното наследство на столицата продължават и са важен акцент в работа на общината, каза Фандъкова.

Опасност от наводнения спря движението по моста на гара Искър

http://pik.bg/опасност-от-наводнения-спря-движението-по-моста-на-гара-искър-news226044.html

Опасност от наводнения спря движението по моста на гара Искър

Движението по моста на гара Искър е преустановено. Причината е опасност от наводняване вследствие на обилните дъждове в столицата. Това съобщиха от СДВР, информира "Фокус".

До момента това е единственият сигнал, получен в СДВР заради валежите в София.

Миков поиска от президента стенограмите от консултациите за КТБ и държавните финанси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309735

Председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков поиска от президента достъп до стенограмите от консултациите за Корпоративна търговска банка и финансовото състояние на държавата, съобщиха от пресцентъра на партията.
В заявление за достъп до информация, адресирано до Росен Плевнелиев, лидерът на „БСП лява България” иска да му бъдат Председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков поиска от президента достъп до стенограмите от консултациите за Корпоративна търговска банка и финансовото състояние на държавата, съобщиха от пресцентъра на партията. В заявление за достъп до информация, адресирано до Росен Плевнелиев, лидерът на „БСП лява България” иска да му бъдат

Започна почистване на подземните речни корита в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309732

За първи път от много години започна почистване на подземните речни корита – това са реките, които не се виждат от гражданите и някои от тях минават по центъра на града. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на работата по реставрацията на мозайките от подземния музей под базиликата „Света София”. За първи път от много години започна почистване на подземните речни корита – това са реките, които не се виждат от гражданите и някои от тях минават по центъра на града. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на работата по реставрацията на мозайките от подземния музей под базиликата „Света София”.

Нова изборна измама - пазаруване на преференции

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/16/2381836_nova_izborna_izmama_-_pazaruvane_na_preferencii/?ref=rss

Ако не е чак измама, във всички случаи е манипулация новото изобретение да се осигуряват със специфични средства от някои кандидат-депуати по-голям брой преференции при гласуването на парламентарните избори. В прокуратурата вече имало близо 10 сигнала за такава дейност и по тях се работи, информира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.
Той взе участие в конференцията на тема "Практически проблеми при разследването, разкриването и преследването на престъпленията против изборните права",...

Фандъкова: Започна почистване на подземните речни корита в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309718

За първи път от много години започна почистване на подземните речни корита – това са реките, които не се виждат от гражданите и някои от тях минават по центъра на града. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на работата по реставрацията на мозайките от подземния музей под базиликата „Света София”. За първи път от много години започна почистване на подземните речни корита – това са реките, които не се виждат от гражданите и някои от тях минават по центъра на града. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на работата по реставрацията на мозайките от подземния музей под базиликата „Света София”.

Проф. Самуил Рефетов: Щастлив съм, че колегите ми ме намират достоен за Нобелова награда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309715

"За мен не е важно дали ще получа Нобеловата награда за медицина или не. Щастлив съм, че моите колеги от Академията за наука и изкуства ме намират достоен за това отличие. Напуснал съм 13-годишен родния си град Русе и сега признанието да стана почетен гражданин ме кара да се вълнувам"
Това заяви при пристигането си в Русе проф. "За мен не е важно дали ще получа Нобеловата награда за медицина или не. Щастлив съм, че моите колеги от Академията за наука и изкуства ме намират достоен за това отличие. Напуснал съм 13-годишен родния си град Русе и сега признанието да стана почетен гражданин ме кара да се вълнувам" Това заяви при пристигането си в Русе проф.

Национална мрежа за децата призова в писмо: Нека институциите да поемат отговорност за децата-бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309725

Настояваме  да се поеме административна отговорност по повод казуса с децата-бежанци и техните семейства в село Калище, община Ковачевци и тяхното недопускане до училище. Това призоваха в писмо от Национална мрежа за децата.
"Почти от една година ние алармираме и настояваме да се предприемат конкретни мерки за децата-бежанци, Настояваме  да се поеме административна отговорност по повод казуса с децата-бежанци и техните семейства в село Калище, община Ковачевци и тяхното недопускане до училище. Това призоваха в писмо от Национална мрежа за децата. "Почти от една година ние алармираме и настояваме да се предприемат конкретни мерки за децата-бежанци,

"Лудогорец" почва срещу "Ливърпул" в Шампионската лига, интересът е огромен

http://www.moreto.net/novini.php?n=264292

"Лудогорец" гостува на "Ливърпул" в първи мач от груповата фаза на Шампионската лига, група В. Срещата е от 21.45 часа българско време на легендарния стадион на червените "Анфийлд". Заради "Ливърпул" интересът към мача е огромен и той ще бъде предаван от десетки телевизии.

Силни валежи и градушка причиниха локални наводнения

http://www.mediapool.bg/silni-valezhi-i-gradushka-prichiniha-lokalni-navodneniya-news224911.html

Локални наводнения в някои части на страната предизвикаха обилните валежи през последното денонощие. В Софийско имаше и силна градушка.   Най-сериозно е положението в хисарските села Кръстевич и Красново, където заради преливащия язовир Гереджика бяха наводнени подземните етажи на няколко жилищни сгради. И в двете населени места е обявено бедствено положение.   Заради придошлата вода бе затворен пътят Цалапица – Съединение. Около 15 основни улици и 70 жилищни сгради се отводняват в Съединение. Единични случаи на наводнени обекти има и в Асеновград, Бенковски и Пловдив. Отводнява се и подлез в Кадиево.   Ситуацията в област Монтана е нормална, язовир Огоста се изпуска контролирано. Извършва се 24-часово наблюдение на нивото на река Малокутловска и мостовете над нея.   Интензивните валежи са причината за срутването на три подпорни стени на жилищни сгради в стария център на Смолян. Уведомена е местната власт и са предприети необходимите мерки. Нивото на р. Дунав при град Лом е 624 см., при критични 900 см. На територията на област Враца се отводнява котелното помещение на гимназия "Алеко Константинов".   Седем сигнала за наводнени улици и къщи за получили през тази нощ столичните екипи на звеното за аварийни дейности на Столична община, съобщиха от пресцентъра на общината. По думите на кмета Йорданка Фандъкова за първи път от много години е започнало почистване на подземните речни корита.   "От вчера сутринта всички екипи са мобилизирани и заедно с екипите на районните кметове следят нивата на реките и язовирите и реагират на сигнали", допълни тя, уточнявайки, че след силния дъжд в "Люлин", "Надежда", Нови Искър и Мрамор не е имало щети.   По думите на столичния кмет няма данни за сериозни проблеми. Нивата на реките, на територията на общината, са покачени между 10-50 см и е в рамките на нормалното. Противопожарен екип и доброволци са изпратени в Мрамор и Нови Искър, които бяха ударени от силна градушка.   Над 50 сигнала са получени само в рамките на няколко часа в понеделник вечерта и през изминалата нощ на телефон 112 за наводнени мазета, избени помещения и приземни етажи на жилища и обществени сгради в Пазарджик и най-близките населени места, съобщиха от полицията.   Най-тежко е положението в село Добровница, където дъждовете са били с най-голям интензитет. През изминалата нощ екипи от пожарникари и спасители са отводнили общо 15 къщи, като днес продължават дейностите в тази връзка съвместно с кмета на селото.   Мобилизирани са всички свободни екипи и техника за дейности в помощ на гражданите. Всички структури на пожарната и полицията осъществяват постоянен мониторинг на големите язовири и реки в областта.

Сметната палата установи лошо управление на националните паркове по времето на ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/16/2381831_smetnata_palata_ustanovi_losho_upravlenie_na/?ref=rss


Управлението на националните паркове не е било ефективно в периода от 01 януари 2010 г. до 31 декември 2012 г. и е създавало риск за гарантиране съхранението на биологичното разнообразие в тях. Това е основното заключение на одита на Сметната палата, излязъл на 23 юни 2014 г. и публикуван на сайта на палатата във вторник (16 септември 2014 г.)

В същото време целта на създаването на тези паркове е именно опазване на биологичното разнообразие в екосистемите и естествените процеси,...

Протестна мрежа очаква истината за Цветан Василев и КТБ

http://noresharski.com/protestna-mrezha-ochakva-istinata-za-tsvetan-vasilev-ktb/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=protestna-mrezha-ochakva-istinata-za-tsvetan-vasilev-ktb

Във връзка с информациите за предаването на издирвания банкер Цветан Василев на властите в Република Сърбия Протестна мрежа заявя:

Приветстваме това решение на Цветан Василев, ако то е продиктувано от желание за разкриване на истината, а не от постигнати задкулисни сделки с правосъдието или други засегнати страни.

Призоваваме прокуратурата и лично Главния прокурор да направят всички необходими законови действия с цел разкриване пред българските данъкоплатци и вложителите в КТБ на цялата истина от основаването й до поставянето под специален надзор през юни 2014г.

Протестна мрежа е предала още на 25 февруари цялата публична информация, пораждаща съмнения за злоупотреби както в Корпоративна търговска банка, така и в нейния регулатор – Българска народна банка. Напомняме, че в този сигнал имаше данни и факти за още две лица – Делян Пеевски и Николай Бареков, за които все още очакваме информация за резултатите от действията на прокуратурата.

На 9 септември тази година сме предали на Интерпол и информацията за това, че Цветан Василев се намира в Република Сърбия, както и локациите, от които да бъде събрана информация за неговото местонахождение. Данните бяха предадени чрез информационната система на организацията и според нейните правила те са предоставени на сръбските власти.

Ние ще продължаваме да питаме и да искаме цялата истина за банката, която е черната кутия на няколко български правителства. Искаме да знаем цялата истина за финансирането на партии, политици, медии и свързани бизнеси, както и да знаем ясните позиции на всички политически партии по предложенията за спасяването на КТБ с публичен ресурс.

Протестна мрежа

The post Протестна мрежа очаква истината за Цветан Василев и КТБ appeared first on Noresharski.com.

Вяло търсене, голямо предлагане и силният долар свалят цените на суровините

http://www.mediapool.bg/vyalo-tarsene-golyamo-predlagane-i-silniyat-dolar-svalyat-tsenite-na-surovinite-news224910.html

Котировките на петрола са на най-ниското си равнище от две години, златото и среброто отчитат на минимални стойност от началото на 2014 година, захарта бележи невиждани ценови равнища от 2009 година: котировките на суровините рязко спадат, повлечени надолу от силния долар, слабото търсене - най-вече в Китай - и увеличеното предлагане. Това се казва в анализ на Франс прес, публикуван във вторник.   "Миналата седмица бе много неблагоприятна за суровините - златото и среброто достигнаха най-ниските си ценови равнища от юни 2013 година, а петролът силно поевтиня. Според Фарад Разакада, анализатор от Forex.com, една от причините е поскъпването на долара.   Стимулиран от перспективата за затягане на паричната политика на САЩ, доларът силно укрепна спрямо другите големи валути, достигайки максимални стойности от 14 месеца спрямо еврото и шест години - спрямо йената.   Силата на долара обаче вреди на котировките на суровините, които почти изцяло се търгуват в щатски пари, правейки ги по-скъпи за инвеститорите, разполагащи с други валути.   Този ефект на долара засяга особено силно скъпоценните метали, чиито котировки биха могли "да спаднат още малко, ако доларът продължи да укрепва" и ако паричната политика на САЩ стане по-твърда, посочва Ник Браун, главен експерт по изследванията на суровините в Natixis.   Освен това "суровините бяха засегнати и от слабото търсене", допълва Разакзада на фона на преразгледаните в понеделник към спад оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за растежа на големите световни икономики.   "И докато икономиката на САЩ продължава да се подобрява, то Европа е на ръба на рецесията най-вече заради отрицателните последици от санкциите (срещу Русия - бел. ред.).   В същото време Китай, основният локомотив на пазара на суровините от началото на хилядолетието, също проявява признаци на забавяне", посочва Оле Хансен, икономист от Saxo Bank.   Еврозоната, която е голям потребител на суровини, поражда особено силни тревоги сред инвеститорите, защото растежът й изглежда "е осъден да остане слаб в краткосрочна перспектива", според оценката на ОИСР.   Най-новите данни за Китай създават впечатлението, че втората по големина икономика в света "рязко е забавила темпа през август", подчертава Браун, след като промишленото производство на тази страна отчете през миналия месец най-слабото си увеличение от над пет години.   "Като производител и потребител на над 40% от основните метали и важен източник на нарастването на търсенето на петрол и други енергийни носители, Китай е определящ фактор за развитието на цените на енергията и индустриалните метали", обяснява Браун.   "Между другото стана така, че увеличението на предлагането на основните суровини - от енергията, минавайки през зърнените култури, желязната руда (чиито котировки спаднаха до петгодишен минимум - бел. ред.), за да стигнем до захарта, удари пазара, в момент когато търсенето не нараства със същата скорост", допълва Хансен.   Например, "на петролния пазар освен слабото търсене в Китай и Европа стана и нещо друго - световното предлагане се увеличи по-бързо от очакваното, подсилено от завръщането на либийското черно злато", подчертава Браун.   В Либия производството нарасна от под 200 000 барела дневно до над 800 000 барела дневно само за няколко седмици и в скоро време би могло да превиши 1 милиона барела дневно въпреки анархията, която цари в тази страна.   А силното увеличение на американското производство на суров петрол, предвидено да достигне 9.5 милиона барела дневно през 2015 година, което би било максимум от 1970 година, намалява потребностите от внос, предизвиквайки пренасочване на петрола от Западна Африка към европейския пазар, например.   Положителна страна - сривът на цените на петрола тип брент, (които спаднаха до нов двугодишен максимум в понеделник) "би могъл да подкрепи икономическото съживяване", обяснява Каролин Бейн, анализатор в компанията Capital Economics.   Според Кристофър Дембик, главен икономист на Saxo Bank, "евентуално трайно обезценяване от порядъка на 15 до 20% (на котировките на суровия петрол) би било истинска глътка свеж въздух за икономиките на редица страни".

Вяло търсене, голямо предлагане и силния долар свалят цените на суровините

http://www.mediapool.bg/vyalo-tarsene-golyamo-predlagane-i-silniya-dolar-svalyat-tsenite-na-surovinite-news224910.html

Котировките на петрола са на най-ниското си равнище от две години, златото и среброто отчитат на минимални стойност от началото на 2014 година, захарта бележи невиждани ценови равнища от 2009 година: котировките на суровините рязко спадат, повлечени надолу от силния долар, слабото търсене - най-вече в Китай - и увеличеното предлагане. Това се казва в анализ на Франс прес, публикуван във вторник.   "Миналата седмица бе много неблагоприятна за суровините - златото и среброто достигнаха най-ниските си ценови равнища от юни 2013 година, а петролът силно поевтиня. Според Фарад Разакада, анализатор от Forex.com, една от причините е поскъпването на долара.   Стимулиран от перспективата за затягане на паричната политика на САЩ, доларът силно укрепна спрямо другите големи валути, достигайки максимални стойности от 14 месеца спрямо еврото и шест години - спрямо йената.   Силата на долара обаче вреди на котировките на суровините, които почти изцяло се търгуват в щатски пари, правейки ги по-скъпи за инвеститорите, разполагащи с други валути.   Този ефект на долара засяга особено силно скъпоценните метали, чиито котировки биха могли "да спаднат още малко, ако доларът продължи да укрепва" и ако паричната политика на САЩ стане по-твърда, посочва Ник Браун, главен експерт по изследванията на суровините в Natixis.   Освен това "суровините бяха засегнати и от слабото търсене", допълва Разакзада на фона на преразгледаните в понеделник към спад оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за растежа на големите световни икономики.   "И докато икономиката на САЩ продължава да се подобрява, то Европа е на ръба на рецесията най-вече заради отрицателните последици от санкциите (срещу Русия - бел. ред.).   В същото време Китай, основният локомотив на пазара на суровините от началото на хилядолетието, също проявява признаци на забавяне", посочва Оле Хансен, икономист от Saxo Bank.   Еврозоната, която е голям потребител на суровини, поражда особено силни тревоги сред инвеститорите, защото растежът й изглежда "е осъден да остане слаб в краткосрочна перспектива", според оценката на ОИСР.   Най-новите данни за Китай създават впечатлението, че втората по големина икономика в света "рязко е забавила темпа през август", подчертава Браун, след като промишленото производство на тази страна отчете през миналия месец най-слабото си увеличение от над пет години.   "Като производител и потребител на над 40% от основните метали и важен източник на нарастването на търсенето на петрол и други енергийни носители, Китай е определящ фактор за развитието на цените на енергията и индустриалните метали", обяснява Браун.   "Между другото стана така, че увеличението на предлагането на основните суровини - от енергията, минавайки през зърнените култури, желязната руда (чиито котировки спаднаха до петгодишен минимум - бел. ред.), за да стигнем до захарта, удари пазара, в момент когато търсенето не нараства със същата скорост", допълва Хансен.   Например, "на петролния пазар освен слабото търсене в Китай и Европа стана и нещо друго - световното предлагане се увеличи по-бързо от очакваното, подсилено от завръщането на либийското черно злато", подчертава Браун.   В Либия производството нарасна от под 200 000 барела дневно до над 800 000 барела дневно само за няколко седмици и в скоро време би могло да превиши 1 милиона барела дневно въпреки анархията, която цари в тази страна.   А силното увеличение на американското производство на суров петрол, предвидено да достигне 9.5 милиона барела дневно през 2015 година, което би било максимум от 1970 година, намалява потребностите от внос, предизвиквайки пренасочване на петрола от Западна Африка към европейския пазар, например.   Положителна страна - сривът на цените на петрола тип брент, (които спаднаха до нов двугодишен максимум в понеделник) "би могъл да подкрепи икономическото съживяване", обяснява Каролин Бейн, анализатор в компанията Capital Economics.   Според Кристофър Дембик, главен икономист на Saxo Bank, "евентуално трайно обезценяване от порядъка на 15 до 20% (на котировките на суровия петрол) би било истинска глътка свеж въздух за икономиките на редица страни".

Център за анализи и маркетинг: На изборите ГЕРБ биха спечелили 36%, БСП-22%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309712

При избори сега ГЕРБ биха спечелили 36% от гласовете на българските гражданите, При избори сега ГЕРБ биха спечелили 36% от гласовете на българските гражданите, "БСП - лява България" - 22%, а ДПС - 15%. Това сочат данните от национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ) на Юлий Павлов, предаде репортер на БГНЕС. Място в 43-тото Народното събрание ще намерят още Реформаторския блок с 6%,

Dell представи мощни нови решения на VMworld

http://www.cross.bg/dell-vmware-rail-1430557.html

/КРОСС/ Dell представи мощни нови решения на VMworld, разработени така, че да оптимизират виртуалната инфраструктура, приложенията и управлението • Dell Engineered Solutions for VMware EVO: RAIL улесняват работата на центровете за данни чрез хиперконвергирани инфраструктурни устройства; VMware избра Dell за глобален ПОО (производител на оригинално оборудване) партньор за VMware EVO: RAIL• Dell анонсира Storage for VMware vCenter Operations Manager и Virtual Volumes • Нови предложения от Dell Cloud Client-Computing усъвършенстват потребителските ИТ среди и виртуалната десктоп инфраструктура чрез подобрена производителност, гъвкавост, сигурност и управляемост • Dell Software's Foglight for Virtualization улеснява видимостта, контрола и планирането на виртуални среди чрез новите възможности за анализ на промените, планиране на капацитета и vSwitch поддръжка По време на VMworld 2014 Dell представи широка гама иновативни решения от бизнес портфолиото си, които оптимизират и улесняват управлението и продуктивността в потребителските виртуализирани VMware среди. Новите предложения са резултат от дългогодишното и стабилно партньорство между Dell и VMware в изграждането на уникален, водещ продукт и решения за услуги, които позволяват на потребителите да получат повече от инвестициите си в ИТ

Булгартабак започва подготовка за изкупната кампания

http://www.vesti.bg/novini/bulgartabak-zapochva-podgotovka-za-izkupnata-kampaniia-6022499

Булгартабак започва подготовка за изкупната кампания на тютюни от реколта 2014, съобщиха от холдинга.

9-ма загинаха при катастрофа на туристически автобус в Египет

http://africa.actualno.com/9-ma-zaginaha-pri-katastrofa-na-turisticheski-avtobus-v-Egipet-news_50260.html

Най-малко 9 египтяни са загинали при катастрофа на туристически автобус в Египет. Други 30 души са ранени. В това число се включават един американец и рускиня, информира АФП. Автобусът се е сблъскал ...

Антония Парапанова: Търсачите на съкровището в Ловния парк бяха три пъти повече от очакваното

http://interview.actualno.com/Antonija-Parapanova-Tyrsachite-na-sykrovishteto-v-Lovnija-park-bjaha-tri-pyti-poveche-ot-ochakvanoto-news_50263.html

След лудото търсене на съкровището, скрито в Ловния парк, разговаряме с г-жа Антония Парапанова - изпълнителен директор на фирма "Амейз" ЕООД, която организира събитието и постави основата н...

Reuters: Цветан Василев е бил заловен. Прокуратурата: Нямаме официална информация

http://crime.actualno.com/Reuters-Cvetan-Vasilev-e-bil-zaloven-Prokuraturata-Njamame-oficialna-informacija-news_50264.html

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев се е предал на полицията в Сърбия. Издадена е международна заповед за неговото арестуване по обвинение за незаконно присво...

Робот тича и скача като гепард (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/16/2381833_robot_ticha_i_skacha_kato_gepard_video/?ref=rss




Създателите му казват, че скоро ще може да тича по-бързо от Юсеин Болт. Което може да го превърне и във въплъщение на някой от най-големите ви кошмари. Защото става дума за робот, обучен да се движи като гепард.

Тази седмица специалисти от Масачузетския технологичен институт (MIT) ще представят на конференция в Чикаго своя прототип, който може и да прескача препятствия с височина до 30 см.

Създателите му от Лабораторията за роботи, имитиращи живи създания,...

Задържаха 8000 литра гориво, излъгали за предназначението му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309704

8 000 л. маркирано гориво, използвано не по предназначение, разкриха и задържаха служителите на Митница Столична, съобщиха от агенцията.
След извършен анализ на получена оперативна информация за осъществяване на нарушения при доставките на маркирани горива за отопление, както и за съхранение на горива, за които не е заплатен дължимия акциз, 8 000 л. маркирано гориво, използвано не по предназначение, разкриха и задържаха служителите на Митница Столична, съобщиха от агенцията. След извършен анализ на получена оперативна информация за осъществяване на нарушения при доставките на маркирани горива за отопление, както и за съхранение на горива, за които не е заплатен дължимия акциз,

Загиналият на Е-79 край Сандански се качил на автостоп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309707

52-годишният шофьор Ю.Ч. от село Катунци, който претърпя тежка катастрофа между ТИР и лека кола на главен път Е-79 край Сандански, е настанен в реанимация на МБАЛ „Свети Врач” с множество травми и спукан череп. Състоянието му е тежко, но при приемането му в болницата, той е бил адекватен, пише struma.bg. 52-годишният шофьор Ю.Ч. от село Катунци, който претърпя тежка катастрофа между ТИР и лека кола на главен път Е-79 край Сандански, е настанен в реанимация на МБАЛ „Свети Врач” с множество травми и спукан череп. Състоянието му е тежко, но при приемането му в болницата, той е бил адекватен, пише struma.bg.

ОИЦ-Варна: Стартира подаването на заявки от работодатели по схемата „Младежка заетост”

http://www.moreto.net/novini.php?n=264323

Работодателите, желаещи да се включат в схемата „Младежка заетост”, вече могат да подават своите заявки в бюрата по труда в цялата страна до 29 септември 2014 г. (включително), съобщиха от ОИЦ-Варна за Moreto.net. Схемата е по новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 -2020 г.

Митничари задържаха 8 000 литра гориво

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309680

8 000 л. маркирано гориво, използвано не по предназначение, разкриха и задържаха служителите на Митница Столична, съобщиха от агенцията.
След извършен анализ на получена оперативна информация за осъществяване на нарушения при доставките на маркирани горива за отопление, както и за съхранение на горива, за които не е заплатен дължимия акциз, 8 000 л. маркирано гориво, използвано не по предназначение, разкриха и задържаха служителите на Митница Столична, съобщиха от агенцията. След извършен анализ на получена оперативна информация за осъществяване на нарушения при доставките на маркирани горива за отопление, както и за съхранение на горива, за които не е заплатен дължимия акциз,

Национална мрежа за децата призова: Институциите да поемат отговорност за децата-бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309703

Настояваме  да се поеме административна отговорност по повод казуса с децата-бежанци и техните семейства в село Калище, община Ковачевци и тяхното недопускане до училище. Това призоваха в писмо от Национална мрежа за децата.
Настояваме  да се поеме административна отговорност по повод казуса с децата-бежанци и техните семейства в село Калище, община Ковачевци и тяхното недопускане до училище. Това призоваха в писмо от Национална мрежа за децата. "Почти от една година ние алармираме и настояваме да се предприемат конкретни мерки за децата-бежанци,

Загиналият в тежката катастрофа на Е-79 се качил на автостоп

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309687

52-годишният шофьор Ю.Ч. от село Катунци, който претърпя тежка катастрофа между ТИР и лека кола на главен път Е-79 край Сандански, е настанен в реанимация на МБАЛ „Свети Врач” с множество травми и спукан череп. Състоянието му е тежко, но при приемането му в болницата, той е бил адекватен, пише struma.bg. 52-годишният шофьор Ю.Ч. от село Катунци, който претърпя тежка катастрофа между ТИР и лека кола на главен път Е-79 край Сандански, е настанен в реанимация на МБАЛ „Свети Врач” с множество травми и спукан череп. Състоянието му е тежко, но при приемането му в болницата, той е бил адекватен, пише struma.bg.

Център за анализи и маркетинг: При избори днес ГЕРБ получава 36%, БСП - 22%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309688

При избори сега ГЕРБ биха спечелили 36% от гласовете на българските гражданите, "БСП - лява България" - 22%, а ДПС - 15%. Това сочат данните от национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ) на Юлий Павлов, предаде БГНЕС.
Място в 43-тото Народното събрание ще намерят още Реформаторския блок с 6%, При избори сега ГЕРБ биха спечелили 36% от гласовете на българските гражданите, "БСП - лява България" - 22%, а ДПС - 15%. Това сочат данните от национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ) на Юлий Павлов, предаде БГНЕС. Място в 43-тото Народното събрание ще намерят още Реформаторския блок с 6%,

Момичето, което стана част от историята на автомобила

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/momicheto-koeto-stana-chast-ot-istoriiata-na-avtomobila-6022492

По ирония на съдбата Мерцедес Адриен Рамона Мануела Йелинек никога не е притежавала автомобил

Националните паркове застрашени заради неефективно управление

http://www.mediapool.bg/natsionalnite-parkove-zastrasheni-zaradi-neefektivno-upravlenie-news224909.html

Биоразнообразието в трите национални парка "Пирин", "Рила" и "Централен Балкан" е застрашено заради неефективното им управление от съответните техни дирекции, лоша охрана на защитените територии, слаб контрол от страна на Министерството на околната среда и и водите и законодателство, което от 1999 година насам свива границите на парковете. Поради тази причина част от застрашените видове в трите парка дори са намалели, сочи одитен доклад на Сметната палата за управлението на националните паркове в периода от януари 2010 г. до края на 2012 г.   Реално в този период министър на околната среда и водите е Нона Караджова от кабинета на ГЕРБ, но анализът, изготвен с участието и на одитни експерти от Полша, Литва, Дания, Норвегия, Украйна и Хърватия, отчита, че проблемите с управлението на националните паркове датира от преди това.   Трите парка са с обща площ 193 047.9 ха, като одитът показва, че от 1999 г. са извършвани редица промени в териториите, но само в посока намаляването на защитените зони. От парк "Рила" например е "отрязана" близо една четвърт от терена спрямо определената при обявяването на парка.   Одиторите отбелязват, че липсата на актуални планове за управление на парковете "Рила" и "Централен Балкан" с ясни цели и задачи, които да имат финансова обосновка, създава предпоставки за неефективно стопанисване на защитените зони..   В доклада се посочва, че през проверяваните три години дирекциите на националните паркове са изразходвали 13.842 млн. лв. като средните разходи за управление на хектар площ варира от 47 лв. за "Рила“, до 115 лв. – за "Пирин“.   Най-много пари за парковете е имало в бюджета за 2010 г., следващите две години средствата са намалени с 18 на сто, явно очаквайки разликата да се компенсира от европейските фондове, финансиращи схеми за опазване на биологичното разнообразие, но това не е било достатъчно.   Като проблем се сочи това, че границите на парковете не са ясно обозначени и охраната на парковете пази покрива една пета по-големи от нормативно определените 1500 ха и така опазването не е ефективно.   Не е ефективно и проследяването и съпоставянето на състоянието на различните биологични видове в националните паркове   От Сметната палата препоръчват на екоминистерството да внасе за разглеждане в Министерския съвет на проект за изменение и допълнение на Закона за защитените територии, което да синхронизиране правомощията на парковата охрана с тези на горските. Трябва да се ускори и изработването на нови планове за управление на парковете, за които при това от еврофондовете се отпускат средства, но обжалване на изборите на изпълнители на тези планове забави изработката им.   Одитната институция смята, че трябва да се засили охраната в парковете и да се повиши капацитетът на специалистите, отговарящи за следенето на биоразнообразието.

Майсторът: Кашкавалът е жив, в найлон умира!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309658

На пръстите на едната ръка са останали стари майстори в Родопите, които могат да направят прочутото сирене в мях, както едно време. 78-годишният бай Вальо от чепеларското село Забърдо е последният от старите майстори сиренари в региона, който все още е на крак и прави сирене. “Останали сме двама от някогашните майстори - аз и Атанас Сотиров от На пръстите на едната ръка са останали стари майстори в Родопите, които могат да направят прочутото сирене в мях, както едно време. 78-годишният бай Вальо от чепеларското село Забърдо е последният от старите майстори сиренари в региона, който все още е на крак и прави сирене. “Останали сме двама от някогашните майстори - аз и Атанас Сотиров от

НАЙ-УСПЕШНАТА РУСКА ГРУПА „ХОРЪТ НА ТУРЕЦКИЙ“ ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245308_%D0%9D%D0%90%D0%99-%D0%A3%D0%A1%D0%9F%D0%95%D0%A8%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%A0%D0%A3%D0%A1%D0%9A%D0%90+%D0%93%D0%A0%D0%A3%D0%9F%D0%90+%E2%80%9E%D0%A5%D0%9E%D0%A0%D0%AA%D0%A2+%D0%9D%D0%90++%D0%A2%D0%A3%D0%A0%

 Най-известното в света руско музикално супер шоу, чийто диригент е талантливият маестро Михаил Турецкий, ще гостува у нас на 30 октомври,  в зала 1 на НДК.

В изключителния  ансамбъл носещ името „Хорът на Турецкий“ са събрани десет солиста с различни мъжки гласове, които представят истински музикален театър със собствена оригинална режисура, певческо, актьорско и хореографско майсторство. Прословутата руска група ще пее и танцува в зала 1 на НДК, благодарение на продуцентска агенция „БГ Саунд Стейдж“.

„Хор Турецкий“ се събира през 1990 г. и само две години по-късно получава международна известност. Уникалният формат, който създава маестро Турецкий, и изпълнителското майсторство на неговите солисти са в основата на успеха на шоуто. Вече над 20 години Хорът представя своите програми надлъж и нашир по света, оставяйки възхитена от марката „Турецкий“ публика.

Програмите на „Хор Турецкий“ са във всички музикални стилове и жанрове. Благодарение на широкия спектър мъжки гласове, те представят с еднакъв успех и на най-различни езици, най-известните в света песни – от Бах, през Куин до Рамщайн. Творчеството на Хора е огромно. В неговия репертоар са шедьоври на класиката – мюзикъли, опера и оперета, градски романси, шлагери от съветската епоха, еврейска естрада, световни рок и джаз хитове, съвременна поп музика. Изпълненията им са наситени с емоции и просълзяват зрителите независимо дали пеят за любов и отечество или ни припомнят за силата на славянския дух.

В ансамбъла „Хор Турецкий“ пеят Михаил Кузнецов – тенор алтино, Олег Бляхорчук – лиричен тенор,Константин Кабо – баритонен тенор, Борис Горячев – лиричен баритон, Алекс Александров – драматичен баритон, Игор Зверев – бас кантанто, Вячеслав Фреш – контра тенор, Евгений Кульмис – бас профундо, Евгений Тулинов – драматичен тенор, и Михаил Турецкий – лиричен тенор. Уникалната колекция от мъжки гласове има общ диапазон от четири и половина октави – от най-ниския – бас профундо, до най-високите – тенор алтино и контра тенор, които успешно заменят женски гласове. Многогласието, вокалните диалози, необичайната сценография и танците на певците са визитната картичка на ансамбъла.

Ансамбълът е гостувал на най-известните в света сцени: Кремълския Дворец, зала „Октябрский“ (Санкт Петербург), Роял Алберт Хол (Англия), Карнеги Хол (Ню Йорк), Долби Тиътър (Лос Анжелис), Джордан Хол (Бостън) и още над 100 зали в други страни. Феноменалната творческа интуиция на Михаил Турецкий и неограничените музикални възможност на колектива им позволяват винаги да улучват настроението на публиката и да отговарят на нейните интереси и очаквания. Няма значение кога и къде ще чуете за първи път този необикновен хор, винаги ще останате очаровани от неговите изпълнения. Билети се продават в системата на Ивентим и на касата на НДК.

Ваня Щерева бясна - взели й името "Образцов дом"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309676

Ваня Щерева избухна във Фейсбук срещу "ВИП брадър" и екипа, който е провел кастинга на участниците.   "В отговор на многобройните запитвания защо не съм в Къщата на "ВИП брадър, след като сезонът се казва „Образцов дом“: Защото съм щастливо обичана и обичаща. Първият въпрос, който ми беше зададен на срещата беше „Още ли си с Алекс?“. Ваня Щерева избухна във Фейсбук срещу "ВИП брадър" и екипа, който е провел кастинга на участниците. "В отговор на многобройните запитвания защо не съм в Къщата на "ВИП брадър, след като сезонът се казва „Образцов дом“: Защото съм щастливо обичана и обичаща. Първият въпрос, който ми беше зададен на срещата беше „Още ли си с Алекс?“.

Константинов: Бездушието в последните мачове ме разколеба за поста

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/16/2381829_konstantinov_bezdushieto_v_poslednite_machove_me/?ref=rss


Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов заяви, че не знае дали ще остане на поста.

Неговият договор изтече с края на световното първенство в Полша, на което националите изравниха най-слабото си класиране в историята. Те заеха 13-ото място, като записаха три победи и шест загуби, включително четири поражения в последните четири мача.

Константинов заяви, че все още не е получил предложение от волейболната федерация, но дори това да се...

Най-успешната руска група – „Хорът на Турецки“, за пръв път у нас

http://www.cross.bg/tenor-tyretzkiii-sveta-1430556.html

/КРОСС/ Най-известното в света руско музикално супер шоу, чийто диригент е талантливият маестро Михаил Турецки, ще гостува у нас на 30 октомври, в зала 1 на НДК. В изключителния ансамбъл носещ името „Хорът на Турецки" са събрани десет солиста с различни мъжки гласове, които представят истински музикален театър със собствена оригинална режисура, певческо, актьорско и хореографско майсторство. Прословутата руска група ще пее и танцува в зала 1 на НДК, благодарение на продуцентска агенция „БГ Саунд Стейдж". „Хор Турецкий" се събира през 1990 г. и само две години по-късно получава международна известност. Уникалният формат, който създава маестро Турецкий, и изпълнителското майсторство на неговите солисти са в основата на успеха на шоуто. Вече над 20 години Хорът представя своите програми надлъж и нашир по света, оставяйки възхитена от марката „Турецкий" публика. Програмите на „Хор Турецкий" са във всички музикални стилове и жанрове. Благодарение на широкия спектър мъжки гласове, те представят с еднакъв успех и на най-различни езици, най-известните в света песни - от Бах, през Куин до Рамщайн. Творчеството на Хора е огромно. В неговия репертоар са шедьоври на класиката - мюзикъли, опера и оперета, градски романси, шлагери от съветската епоха, еврейска естрада, световни рок и джаз хитове, съвременна поп музика

Леопард убил за 2 г. 12 пияни индийски селяни

http://www.vesti.bg/novini/leopard-ubil-za-2-g.-12-piiani-indijski-seliani-6022495

Леопард изяде дванайстата си жертва сред жителите на индийски села в един регион, пише в. "Индипендънт". Според местните жители жестоката котка атакува пияни селяни, защото те са по-лесна плячка за него.

Ваня Щерева бясна - взели й името "Образцов дом"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309674

Ваня Щерева избухна във Фейсбук срещу Ваня Щерева избухна във Фейсбук срещу "ВИП брадър" и екипа, който е провел кастинга на участниците. "В отговор на многобройните запитвания защо не съм в Къщата на "ВИП брадър, след като сезонът се казва „Образцов дом“: Защото съм щастливо обичана и обичаща. Първият въпрос, който ми беше зададен на срещата беше „Още ли си с Алекс?“.

Защо спечели Пловдив

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/16/2381809_zashto_specheli_plovdiv/?ref=rss


Финалът на съревнованието за избор на европейска столица на културата 2019 от България очаквано предизвика различни реакции - от искрена радост за избора на Пловдив и ползите неща да се случват и извън столицата до недоволство, включително и на други от кандидатите, подозрения, обвинения и отговори от еврокомисията за процеса на избор. Паралелно се правят оценки защо другите градове не са спечелили, доколко ефективно са използвали подготовката и ресурсите за нея...Темата за избора ще има...

Изложба на Матис събра рекорден брой посетители в Tate Modern

http://www.cross.bg/posetiteli-tate-matis-1430555.html

/КРОСС/ Изложба с хартиени апликации на известния френски художник и скулптор Анри Матис привлече повече от половин милион посетители в лондонската галерия Tate Modern, с което се превърна в най-посещаваната експозиция, поставяна някога в музея, обявиха от Tate в понеделник, предава Reuters. Апликациите са творби, създадени от Матис в края на кариерата му. Те са направени от хартия, която той изрязва и поставя върху платна, дърво или друга основа. „Това е доказателство за силата и достъпността на творбите на Матис, тъй като изложбата привлече въображението на посетители от всякакви възрасти", обяви директорът на галерията Никълъс Серота. От 12 октомври до 8 февруари експозицията ще бъде представена и в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.През сезона 2013-2014 четирите локации на Tate Modern са привлекли повече от 7 милиона посетители. Tate е запазила позицията си като най-посещаваната галерия за модерно и съвременно изкуство в света с 4,8 милиона посетители.  

Още 4 дни за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

http://www.moreto.net/novini.php?n=264320

Българските граждани, които желаят да гласуват по настоящ адрес, имат на разположение още четири дни, в които да подадат заявление в общината. Срокът, в който може да поискате да ви включат в избирателните списъци, изтича на 20 септември (събота).

Фандъкова: Започнахме почистването на всички речни корита

http://pik.bg/фандъкова-започнахме-почистването-на-всички-речни-корита-news226030.html

Фандъкова: Започнахме почистването на всички речни корита

За първи път от много години, започна почистване на подземните речни корита – това са реките, които не се виждат от гражданите и някои от тях минават по центъра на града. Това каза пред журналисти Йорданка Фандъкова – кмет на София, след проверка на работата по реставрацията на мозайките от подземния музей под базиликата „Света София”. Фандъкова обясни, че почистването на речните корита е планово и в момента се работи усилено около този проект. „От вчера сутринта всички екипи са мобилизирани и заедно с екипите на районните кметове следят нивата на реките и язовирите и реагират на сигнали”, допълни още кметът на София. 

По думите й, след силния дъжд в „Люлин”, „Надежда” Нови Искър и Мрамор не е имало щети. „За съжаление, липсата на канализация в някои от районите е причина за наводнените мазета ”, обясни Фандъкова. Тя подчерта, че изграждането на канализация е основен приоритет. Относно язовирите на територията на Столична община Йорданка Фандъкова, подчерта, че „всички общински язовири се изпускат контролирано и това се прави от няколко дни”.

„В момента няма данни за сериозни проблеми. Нивата на реките, на териториятра на общината, са покачени между 10-50 см и е в рамките на нормалното”, обясни Йорданка Фандъкова във връзка с валежите в София. 

Украинската православна църква обвинява Киев в унищожаване на собствения народ

http://www.cross.bg/anisimov-zhiveyat-shotlandiya-1430554.html

/КРОСС/ Главата на пресслужбата на Украинската православна църква (УПЦ) Василий Анисимов обвини украинските власти в разпалването на войната в югоизточната част на страната. «Те не обичат украинците и не ги жалят. Ако ги жалиха, то нямаше да ги изпращат на сигурна смърт, включително и на Майдана! Върви трета мобилизация в тази братоубийствена война. Ако ги обичаха, нямаше да ги пращат да воюват в Донбас, както и да ги подлагат на студ, глад и мизерно съществуване, в което (според икономистите) още тази зима ще се озове цялата държава», заяви Анисимов в интервю за радиостанции «Радонеж». Той призна, че когато слуша изявленията на премиера Арсений Яценюк, винаги със страх очаква политикът «да измисли някоя нова беда или глупост за Украйна». Според представителя на УПЦ, най-голямата беда за украинската «революционна майданна власт е ВОЖДИЗМЪТ». «Моисей през Моисей! Те са готови всичките 40 години да водят изтормозения народ из пустинята, да го прекара през множество бедствия, които сами създават, а оцелелите да изведат на европейска обетована земя. Повтарят лозунга: нашите деца и внуци ще живеят в Европа! Но те отново лъжат. Та нали познаваме всичките тези вождове. Всички те живеят в луксозни вили, разполагат с милиони, карат лимузини, учат децата си зад граница, живеят в разкош и ръководят губерните по скайпа», заяви Анисимов

Лудогорец излиза на "Анфийлд" в първия си мач от Шампионската лига

http://www.mediapool.bg/ludogorets-izliza-na-anfiyld-v-parviya-si-mach-ot-shampionskata-liga-news224908.html

Българският шампион Лудогорец излиза във вторник вечерта на легендарния английски стадион "Анфийлд" в първия си мач в Шампионската лига – срещу британския вицешампион Ливърпул.   Срещата ще започне в стандартния за най-престижния клубен турнир по футбол час – 21.45 часа българско време и ще бъде предавана пряко по бТВ Екшън.   Мачът е първи и за двата тима от борбата в група B о тазгодишното издание на турнира, като за "мърсисайдци" ще се завърнат на най-високата клубна сцена след 5-годишно отсъствие. Разградчани пък стават едва вторият български отбор, стигнал до тази фаза, след Левски.   Последният мач на Ливърпул в Шампионската лига бе на 9 декември 2009 г., когато "червените" загубиха у дома от италианския Фиорентина. Освен това мачът е и с историческо значение за домакините, тъй като ще търсят своята победа номер 100 в най-силната надпревара на Стария континент.   Другият двубой от групата на Лудогорец е между носителят на трофея от миналия сезон Реал Мадрид и швейцарския Базел.

56-годишен загина на Е-79 край Сандански

http://www.vesti.bg/novini/56-godishen-zagina-na-e-79-kraj-sandanski-6022493

Един човек загина, а друг е с черепно-мозъчна травма в болница след тежка катастрофа на главен път Е-79 днес край град Сандански, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

В следващия НС ще има между 4 и 6 партии, прогнозира Центърът за анализи и маркетинг

http://izbori2014.actualno.com/V-sledvashtija-NS-shte-ima-mejdu-4-i-6-partii-prognozira-Centyryt-za-analizi-i-marketing-news_50257.html

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ биха спечелили 36% от гласовете. "БСП - лява България" ще спечели 22 на сто от вота, а ДПС - 15%.Това сочат данните от национално представително изследване на Це...

В Ловния парк откриха заровено съкровище

http://sofia.actualno.com/V-Lovnija-park-otkriha-zaroveno-sykrovishte-news_50258.html

Десетки екипи от ентусиасти се включиха в първото голямо търсене на заровено съкровище през изминалия уикенд, в интерактивната игра TRACE – The Treasure Race Adventure. Симулацията постави у...

Четирима войници от ИСАФ загинаха при атентат в Кабул

http://www.vesti.bg/sviat/chetirima-vojnici-ot-isaf-zaginaha-pri-atentat-v-kabul-6022489

Най-малко петима войници бяха ранени при нападението, отговорност за което поеха талибаните

Няма тв доказателства за расистки думи на Сашо Тонев, обвинението пада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309651

Разследването за расизъм срещу Александър Тонев може да бъде прекратено поради липсата на телевизионни доказателства, съобщава ексклузивно вестник „Дейли Експрес“.
Според ръководството на "Абърдийн" българинът е обидил на расистка основа футболиста на тима Шей Лоугън по време на двубоя срещу "Селтик" през уикенда. Разследването за расизъм срещу Александър Тонев може да бъде прекратено поради липсата на телевизионни доказателства, съобщава ексклузивно вестник „Дейли Експрес“. Според ръководството на "Абърдийн" българинът е обидил на расистка основа футболиста на тима Шей Лоугън по време на двубоя срещу "Селтик" през уикенда.

Знаменитият Д-р Емо от OFFRoad-Bulgaria се включи в Survivor

http://offnews.bg/news/n_1/n_389153.html

Неврохирургът д-р Емануил Найденов, познат на OFFRoad-Bulgaria като emanuilis, се включи в Survivor. Д-р Найденов обеща ако спечели реалити състезанието, да дари сумата от 100 000 лева за изграждащия се в България център за лечение на мозъчен тумор по метода на т.нар. ваксина срещу рак на мозъка. В момента, в който получат диагнозата рак на мозъка , животът на пациентите се превръща в истински Survivor. Преживяемостта на тези пациенти в България след поставянето на диагнозата е 8 месеца. Лечението по метода на ваксината за рак на мозъка животът на пациента може да се увеличи с години и то с десетки години, убеден е неврохирургът. В момента този метод се прилага в Белгия, но цената за лечението там е близо 20 пъти по-скъпо, отколкото ако то се извърши в България. През последните няколко години д-р Найденов се бори за откриването на център, в който да се прилага метода на ваксината за рак на мозъка .  В края на 2012 г. беше подписано споразумение с Министерството на здравеопазването за 800 000 лева, които да бъдат отпуснати за закупуване на апаратура за Центъра. До момента обаче са изплатени едва 300 000 лева. С тях е закупена част от необходимата апаратура, която обаче в момента не се използва, тъй като се чака останалата сума за закупуването на останалите необходими апарати. Надявам се да мога да даря тези средства за създаването на Центъра, макар че няма да са достатъчни за изграждането му. В участието в Survivor видях възможност да помогна на каузата, посочи д-р Найденов пред OFFNews . За това си струва да се бори човек, за тези хора. Мога да променя съдбата на всички тези хора, казва д-р Найденов.  В личен план причината за участието във формата е желанието да предизвика себе си. Животът ми е много рационален, а решението за участие беше много ирационално. В Survivor подлагаш както себе си, така и семейството си на риск, защото не се знае какво може да се случи. При снимки на формата на други държави на този остров има смъртни случаи, коментира неврохирургът. Не бях подготвен какво да очаквам и останах изненадан от това, което се случи при участието ми в реалити шоуто. Но най-много бях изненадан от себе си, от промяната, която усетих в себе си, разказва д-р Емануил Найденов . Неврохирургът е категоричен, че преживяването е оказало много голямо въздействие върху живота и работата му, помогнало му е да разбере много неща за себе си, да погледне на живота по различен начин.

Цветанов: Основната цел е ГЕРБ да постигне девета изборна победа

http://pik.bg/цветанов-основната-цел-е-герб-да-постигне-девета-изборна-победа-news226018.html

Цветанов: Основната цел е ГЕРБ да постигне девета изборна победа

Основна цел на ПП ГЕРБ е да бъде първа политическа сила и да постигне девета изборна победа. България се нуждае от стабилност, а това може да стане от партия, която може да носи политическа отговорност. Tова е ПП ГЕРБ. Това заяви пред над 200 човека в залата на Общинския съвет в Карлово, заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Цветанов проведе срещи с граждани, членове и симпатизанти на партията в област Пловдив. Придружаваха го областният координатор на ГЕРБ Пловдив област Здравко Димитров, водачът на листата Методи Андреев и кандидати за народни представители от листата на ГЕРБ Пловдив област.

„За ГЕРБ не е самоцел управлението, но само то може да реализира нашите политически и управленски идеи. Искаме да има прозрачност, да има отговорност и ГЕРБ е доказала, че ги има“, посочи Цветанов. По думите му кандидатите за народни представители от листите на ПП ГЕРБ се срещат с хората по общините по време на тази кампания, за да обяснят, че само високата избирателна активност е единственото противодействие на купения вот, за това е важно да се гласува на тези избори.

Генерал от НАТО: Молдова може да последва Украйна

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/general-ot-nato-moldova-mozhe-da-posledva-ukrajna-6022491

Върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав се съмнява в руските намерения към Молдова

1700 шофьори във Варна получиха стикера "СПРИ, давам път на пешеходец"

http://www.moreto.net/novini.php?n=264317

В първия учебен ден във Варна близо 1700 варненски шофьори получиха стикери "СПРИ, давам път на пешеходец". Стикерите бяха раздавани на чакащите на червен светофар шофьори на кръстовището на Червения площад, видя репортер на Moreto.

Бърнард Мадоф получи 150 години затвор в САЩ! Българският фараон Цветан Василев е на свобода

http://pik.bg/бърнард-мадоф-получи-150-години-затвор-в-сащ-българският-фараон-цветан-василев-е-на-свобод-news226029.html

Бърнард Мадоф получи 150 години затвор в САЩ! Българският фараон Цветан Василев е на свобода

Бърнард Мадоф е кръстник и главно действащо лице в една от най-големите финансови афери в последните десетилетия. Роденият през 1938 г. американец излежава във федерален затвор в САЩ присъда от 150 години лишаване от свобода. Името на бившия световноизвестен финансист възкръсна у нас чрез пирамидата КТБ и нейния фараон Цветан Василев, който обаче е на свобода и се издирва от Интерпол.

През 1950 г. младият тогава Бърнард Мадоф влага 5000 долара в първото си бизнес начинание — инвестиционна компания. За десетилетие печели множество клиенти и голямо доверие. Впуска се в инвестиционното банкиране и в началото на 90-те години на 20 век e вече председател на фондовата борса NASDAQ. Преди избухването на скандала той е един от най-уважаваните бизнесмени на Уолстрийт. Аферата наречена на негово име се развива като в екшън в разгара на световната финансова криза през 2008/2009 г., която удря най-вече финансите на САЩ. На 11 декември 2008 г. Бърнард Мадоф е арестуван в Ню Йорк по обвинение, че е организирал голяма измамна схема чрез фирмата си за финансови услуги Bernard L. Madoff Investment Securities, създадена през 1960 г. На следващия ден Федерален съд в Манхатан замразява активите на компанията на Мадоф, като ѝ назначава синдик с цел да предпази доколкото е възможно инвеститорите в измамната схема. Истината излиза наяве, когато високопоставени служители в компанията съобщават пред прокуратурата за неговото самопризнание, че „всичко е било една голяма лъжа“ и че, „новата гигантска схема на Понци“ е реализирала „загуби“ в размер на 50 млрд. долара.

При „схемата Понци“ (както американците наричат пирамидалните финансови схеми) „инвестиционният мениджър“, т.е. „инвестиционната компания“ на Мадоф акумулира средства, като обещава много висок дивидент, без да инвестира в каквито и да било активи. На първите „инвеститори“ се изплаща „дивидент“ с постъпленията от новите участници в схемата и се разчита на непрекъснат приток на инвеститори. Схемата в САЩ е наречена на името на Чарлз(Карло) Понци – бащата на пирамидите, който е „пионера“ в разработването ѝ след емигрирането си от Италия в САЩ в началото на XX век.

След рухването на финансовата пирамида на Мадоф, инвеститори от цял свят се впускат да пресмятат загубите си. Сред „ужилените“ се оказват големи европейски и азиатски банки, както и известни частни лица. Сред жертвите на Мадоф са най-голямата италианска банка Уникредит (101 млн. долара) и японската Номура (303 млн.), френският финансов гигант БНП Париба с 464 млн. долара и т.н. Белгийската банка Дексия съобщава, че нейни частни клиенти са инвестирали във фирмите на Мадоф 107 млн. долара. Сред пострадалите се оказват и много благотворителни фондации, еврейски организации, както и знаменитости като режисьора Стивън Спилбърг и издателя милиардер Морт Цукерман.

Мадоф прави значителни дарения за предизборните кампании на водещи американските политици, предимно членове на Демократическата партия на САЩ. Всичко това приключва на 29 юни 2009 г.,когато Бърнард Мейдоф получава от федералния съдия Дени Чин присъда от 150 г. лишаване от свобода за финансова измама.

В България КТБ се явява нова съвременна пирамида и много наши финансисти и икономисти смятат, че е действала като инвестиционен фонд, а не като банка.

Пирамидата!

Времето от 2009–2012 г. е било златно за Корпоративна търговска банка (КТБ), чиято мощ силно расте в този период, съобщава БГНЕС. Разследване на в. „Капитал“, публикувано през март 2013 г., определя КТБ като най-бързо растящата банка. Само за 2012 г. активите на КТБ са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата система, се посочва в публикацията, подготвена на базата на информации от публични източници. По време на тройната коалиция в трезора бяха прехвърлени парите на държавната енергетика, които останаха там и по време на управлението на ГЕРБ. За този 4-годишен период банката почти се е утроила и вече е шеста по големина с 5.6 млрд. активи. Свързани с Цветан Василев компании изникват в почти всяка по-голяма корпоративна или приватизационна сделка, а финансирането им под една или друга форма идва от същата банка.

Към края на 2011 г. над 1 млрд. от кредитите, отпуснати от КТБ, са към свързани със собствениците лица. Това е една четвърт от активите и над една трета от кредитите на банката към онзи момент. Сумата не включва някои големи сделки като приватизацията на „Булгартабак холдинг“ (където формално инвеститор се води лондонското поделение на руската Внешторгбанк – VTB Capital), както и по-нови придобивки – „Техномаркет“, БТК и др. Освен това тук се виждат само декларираните по отчети на свързани компании задължения, но не и банкови гаранции, което е възможно да направи експозицията много по-голяма.

От разгледаните 107 свързани компании са установени задължения към КТБ на 51 (директно декларирани в отчетите задължения към КТБ на база залози в Търговския и имотния регистър, както и в Централния регистър на особените залози), а при още 17 има „задължения към финансови институции“, за които имаме неофициална информация, че са към банката. По-лошо – от отчетите на финансираните фирми се вижда, че немалка част от тях нямат друга собственост или дейност извън отпуснатите от банката кредити и придобитите с тях активи. Много от тях са хронично на загуба или дори с отрицателен капитал, което поставя въпроса как могат да изплатят заемите си.

Подобна концентрация на „вътрешни“ кредити надхвърля не само законовите ограничения, но и всяка здрава логика. Финансирането преимуществено на една група, дори тя да не е свързана със собствениците на банката, е рисковано, защото проблеми в отделни дружества могат да повлекат цялата група и да доведат до големи загуби за банката.

Въпреки че по закон кредитите към свързани лица не бива да надхвърлят 1/4 от собствения капитал на банката при КТБ, която към края на 2011 г. е с капитал от около 360 млн. лв., ограничението е надхвърлено над 10 пъти. Няма публични данни как се е развило това съотношение през 2012 г., но въпреки нарасналия капитал на КТБ до 450 млн. лева, картината едва ли е променена значително.

 

Към края на юни по данни на самата банка тя е силно зависима от големите си клиенти – половината кредити се държат от 30-те най-големи кредитополучатели, а 20-те най-големи вложители имат да вземат над 1 млрд. лева, или една трета от депозитите.

КТБ отчита подозрително здраво качеството на кредитите си. Докато средно в банковата система в резултат на кризата лошите и преструктурирани кредити са около една четвърт от всички, а само лошите – близо 17%, КТБ декларира едва 4%. Също направените от КТБ обезценки за несъбираеми заеми са под 1% от целия й кредитен портфейл при 7% средно за банковата система и до почти 20% за някои по консервативно оценяващи ситуацията институции. Ако се допусне, че риск мениджмънтът на банката е нито по-добър, нито по-лош от средния за системата, това означава, че тя би трябвало да отдели допълнително около 200 млн. лева за провизии, да излезе на сериозна загуба и да се наложи рекапитализиране. Вместо това КТБ трупа счетоводни печалби. Те влизат в собствения й капитал, а това й позволява да увеличава кредитирането.

Все пак при мащабния ръст на активите на КТБ й се налага и да вдига капитала, за да отговаря на изискванията за адекватност. През миналите две години на два пъти мажоритарният собственик „Бромак“ направи това с подчинен срочен дълг – първо 20 млн. евро, а после още 9 млн. евро. През 2013 г. се планира и реално увеличение чрез емисия акции за 94 млн. лв. За целта мажоритарният собственик трябва да разполага със собствени средства с доказан произход. И тук обаче има няколко трика за превръщане на кредити в капитал.

Например през последните години делът на „Бромак“ в капитала на КТБ падна от 60% на малко над 50%. Тези близо 10% от акциите, които според борсовите котировки на банката се оценяват на 40-60 млн. лв., бяха прехвърлени в кредитирани от банката свързани компании като „Юлита 2002″, „Си ди мениджмънт“, „Корект фарм“, „Ареском“, „Дивал 59″, „Булит 2007″, „Принт инвест 1″, „Транстрейдинг“ и др. Така реално кредитите на КТБ се озовават в „Бромак“ като приход от продажба на акции и той може да я ползва за увеличение на капитала.

По аналогичен начин и с борсови сделки с други близки компании „Бромак“ също успява да извлече печалба. Например в края на октомври 2012 г. компанията на Цветан Василев придоби пакет от 8.24%, или 607 хил. акции на „Булгартабак холдинг“ (от финансирани от самата банка компании като „Никкомерс 01″ и „Принт инвест 1″) при цена 61 лв., които само два дена по-късно продава по 75 лв. за акция, от което реализира печалба от 8.5 млн. лева. В такава сделка трудно може да се открие друга икономическа логика освен прехвърлянето на средства в „Бромак“, които при това са с доказан произход – печалба от борсови операции.

През последните години това позволи на КТБ да „превключи на втори двигател“ и да финансира драматичната си експанзия с депозити на дребни вложители. Така за 2011 г. привлечените средства на КТБ нарастват с почти 50%, през 2012 г. – с още 46%, за да достигнат 5.2 млрд. лв. Този ефект идва основно от депозитите на дребно, при които ръстът е 65% и 78% съответно, а общата им сума вече е 2.6 млрд. лв. Всичко това се случва на пазар, където общо ръстът на привлечените средства е около 4%, а при тези от граждани и домакинства – около 12-13%.

 

И когато през 2013 г. едногодишен депозит в левове банките с чужди собственици, предлагат нива между 4.5% ефективна годишна лихва при лидерите на пазара и 5% при по малките и при тези с гръцка собственост. Същевременно най-добрата оферта на КТБ е за 6.34% при депозити над 1500 лв., а за по-големи суми лихвата достига и нива над 8%.

В публикацията на „Капитал“ се предупреждава, че взривообразният ръст на скъпо привлечените дребни вложители в КТБ през последните две години е повишило цената на финансирането на банката с повече от един процентен пункт над средното за сектора, което дългосрочно ще постави на риск финансовите й показатели.

Обвинението срещу Тонев за расизъм пада, няма тв доказателства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309643

Разследването за расизъм срещу Александър Тонев може да бъде прекратено поради липсата на телевизионни доказателства, съобщава ексклузивно вестник „Дейли Експрес“.
Според ръководството на Разследването за расизъм срещу Александър Тонев може да бъде прекратено поради липсата на телевизионни доказателства, съобщава ексклузивно вестник „Дейли Експрес“. Според ръководството на "Абърдийн" българинът е обидил на расистка основа футболиста на тима Шей Лоугън по време на двубоя срещу "Селтик" през уикенда.

Фирми получават 35 млн. лв. да наемат 8000 безработни до 29 години

http://www.mediapool.bg/firmi-poluchavat-35-mln-lv-da-naemat-8000-bezrabotni-do-29-godini-news224907.html

"Младежка заетост" е първата схема, с която тръгва усвояването на европейските средства от новия програмен период 2014-2020. Тя е част от новата европейска инциатива "Младежка гаранция", по която страната ни получава 55 млн. евро от Европейската комисия за 2015 и 2016 г. Работодателите, желаещи да се включат в схемата "Младежка заетост", могат да подават своите заявки в бюрата по труда в цялата страна до 29 септември 2014 г., съобщиха от Агенцията по заетостта. Схемата е по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и ще се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Тя ще осигури стаж и обучение на работното място на 8000 младежи на възраст до 29 години включително, като бюджетът й е 35 млн. лв. за 2015 и 2016 г. Това означава, че средно месечният разход за стаж или обучение по време на работа ще е около 700 – 730 лв. Той се поема от схемата "Младежка заетост" и така се дава възможност на работодателите да наемат младежи в двете основни направления. Възможностите за работа При стажуването работодателят или определен от него служител изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа. При обучение по време на работа се провежда обучение на служителя по определена професия или специалност. И по двете направления на схемата, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа или обучението. Преференциите за бизнеса На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за заплата в размер на минималния осигурителен доход  за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място. Поемат се още здравните и социалните осигуровки на младежите за половин година. Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още половин година. Разходите за заплата на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя. На работодателите, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната, както и разходите за здравни и социални осигуровки за срок от 6 месеца. Ще се плаща и половин минимална работна заплата за определения от работодателя наставник.

Лентите на всички български филми може да се разпаднат до 10 години

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/16/2381811_lentite_na_vsichki_bulgarski_filmi_moje_da_se/?ref=rss


Без правилни условия на съхранение, всички български филми ще бъдат унищожени безвъзвратно до 10 години, заяви директорът на Българската национална филмотека Антония Ковачева по време на инспекцията на министъра на културата Мартин Иванов в хранилищата в столичния кв. "Бояна".

В момента лентите на около 9500 български и още толкова чужди филми - документални и игрални, се съхраняват в сградата на ул. "Кумата" 68 в условия, далеч от необходимите. Ковачева цитира изследване на Института по дълготрайност на изображението в САЩ, в което се посочва, че са необходими вентилирани помещения с постоянна температура максимум до 12 градуса и постоянна влажност на въздуха до 30%.

"А ако се свали температурата до 3 градуса, чисто нов негатив на един филм би издържал повече от 1000 години по прогнозите на същия институт", добави директорът на филмотеката.

В момента условията в хранилищата у нас са далеч от посочените - няма вентилация, температурата не е достатъчно ниска, а влажността е над 50%. Подобни са условията и в другите складове в Белоградчик и Стара Загора.

Според прогнозите, ако нищо не се предприеме още отсега, до 10 години лентите ще бъдат изгубени, като до няколко години процесът на разпад ще стане още по-бърз и процесът на старост ще се засили.

Ковачева посочи, че са необходими спешни мерки на държавата. По думите й трябва да започне поетапно отпускане на средства - около 250-300 хиляди на година, за да може да започне цифровизация и да се създадат подходящи условия за съхранение. "Колкото повече време минава, толкова по-скъпо ще стане и опазването на филмите." Тя каза още, че трябва да се пресметне, че поне 3 години са нужни за превъртане на лентите, за да се съхраняват в нов склад. Филмотеката е кандидатствала с проект по норвежки фонд за средства.

Министър Мартин Иванов заяви, че проблемът е от десетилетие и е крайно време да започне разрешаването му. "Ние сме единствената страна в Европейския съюз, която не се отнася добре към филмовото си наследство", каза още той и добави, че задкулисието и в културата е също толкова неприятно, колкото и в останалите сектори. Иванов показа колко е лошо състоянието на лентите, като избра да отвори кутията на филма "Мъжки времена" (1977).

Ковачева заяви още, че дигитализацията не решава проблема, а задължително трябва да запазим оригиналите, лентите на филмите, защото те са най-добрият носител. Според нея DVD дисковете са по-нетрайни и няма да са оригинал. Догодина българското кино навършва 100 години.

Труп на жена изплава край Карлово (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309600

Труп на 57-годишна жена е изплавал в езерото на водопад Сучурум край Карлово. Това съобщиха пред „Фокус” от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден около 09.50 часа тази сутрин. Самоличността на жената е установена. Тя е от Карлово. Не се открити следи от насилие по трупа. Най-вероятно е самоубийство. Труп на 57-годишна жена е изплавал в езерото на водопад Сучурум край Карлово. Това съобщиха пред „Фокус” от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден около 09.50 часа тази сутрин. Самоличността на жената е установена. Тя е от Карлово. Не се открити следи от насилие по трупа. Най-вероятно е самоубийство.

Лентите на всички български филми могат да бъдат унищожени до 10 години

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/16/2381811_lentite_na_vsichki_bulgarski_filmi_mogat_da_budat/?ref=rss


Без правилни условия на съхранение, всички български филми ще бъдат унищожени безвъзвратно до 10 години, заяви директорът на Българската национална филмотека Антония Ковачева по време на инспекцията на министъра на културата Мартин Иванов в хранилищата в столичния кв. "Бояна".

В момента лентите на около 9500 български и още толкова чужди филми - документални и игрални, се съхраняват в сградата на ул. "Кумата" 68 в условия, далеч от необходимите. Ковачева цитира изследване на...

Курсът на рублата се срива заради санкциите

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/kursyt-na-rublata-se-sriva-zaradi-sankciite-6022487

Руският финансист Алексей Кудрин, който бе финансов министър 11 години при президента Владимир Путин до 2011 г., посочи, че санкциите могат да доведат руската икономика до рецесия за година или две

Как Жан Пол Готие се бори с търговския натиск

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kak-zhan-pol-gotie-se-bori-s-tyrgovskiia-natisk-6022485

Причината за решението на модния диктатор е, че търговският натиск и френетичният ритъм на колекциите не оставя никаква свобода, нито необходимото време за иновации и намиране на нови идеи

Процентът на свободните работни места в България е под средния за ЕС

http://econ.bg/Новини/Процентът-на-свободните-работни-места-в-България-е-под-средния-за-ЕС_l.a_i.567620_at.1.html

Процентът на свободните работни места в България е далеч под средния за Европейския съюз (ЕС), показват данните на европейската статистическа...

Изложба на Анри Матис събра рекорден брой посетители в "Тейт модърн"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/16/2381810_izlojba_na_anri_matis_subra_rekorden_broi_posetiteli_v/?ref=rss


Изложба с хартиени апликации на известния френски художник и скулптор Анри Матис привлече над 560 хил. посетители в лондонската галерия "Тейт модърн", с което се превърна в най-посещаването експозиция, поставяна някога в музея, обявиха от "Тейт" в понеделник, предаде "Ройтерс".

Апликациите са творби, които Матис създава в края на кариерата си. Те са направени от хартия, която той изрязва във форми и поставя върху платна, дърво или някаква друга основа.

"Това е...

Няма нищо по-естествено ДПС да е в диалог с президента на Турция

http://www.mediapool.bg/nyama-nishto-po-estestveno-dps-da-e-v-dialog-s-prezidenta-na-turtsiya-news224906.html

Четири дни след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че е очаквал тя "да бъде приветствана, а не посрещана "на нож" и я определи като "класически пример за партийна дипломация в полза на България". В първия си коментар по темата той заяви, че "няма нищо по-естествено председателят на ДПС да бъде в диалог с президента на Турция, след като там живеят стотици хиляди български граждани, които са там не по свое желание". "Политическата сила, която представлява тези избиратели, трябва да бъде в ефективен диалог с президента на Република Турция", каза Местан на пресконференция във Велико Търново. Местан съобщи, че поканата за визитата е отправена от турската страна, затова първите информации за посещението на българската делегация са публикувани в турските медии. Той посочи, че съобщение от пресцентъра на ДПС до медиите не е било изпратено, за да не се изтълкува посещението като част от предизборната кампания. Той обясни, че е обсъдил с Ердоган и възможността за увеличаване на турските инвестиции в България. "Третата причина за тази среща се разполага в геополитиката", каза Местан. Според него светът е изправен пред тежки етнорелигиозни предизвикателства, които могат да бъдат решени с подхода на българския етнически модел. "Българският етнически модел съвместява принципите на националната държава с правата и свободите на етнорелигиозните различия, които населяват всяка една държава. Този модел включва уважение към принципа на териториалната цялост и суверенитета на националната държава, като гарантира равноправието на мултикултурните общности.", посочи Местан, цитиран от БТА. Той добави още, че Турция и България, като страни-членки на НАТО, имат огромна роля в разширяването на "зоната на цивилизационната сигурнаст на района и на света". Срещата на Местан с Ердоган в петък миналата седмица предизвика различни коментари в България. ДПС е помогнало с гласове на Ердоган Според социолога Андрей Райчев ДПС е помогнало на Реджеп Ердоган на президентските избори в Турция, като е накарало 400 000 български изселници да гласуват за него. Именно тези гласове му трябваха на Ердоган да спечели, каза социологът Андрей Райчев пред бТВ във вторник. Според него това е била причината и за срещата между лидера на движението Лютви Местан и новия президент на южната ни съседка миналия петък. "Турция клекна на ДПС. Успяха да накарат 400 000 български турци да гласуват за Ердоган. Точно тези гласове му трябваха. И така спечелиха", каза Райчев. "Партията на Ердоган положи гигантски усилия да събори ДПС. Чрез Касим Дал и чрез работата на нейния консул у нас. Но не успя. Трябва да мислим дали може да има ислямизация на ДПС и дали движението може да стане проводник на исляма в България. Това в никакъв случай не може да стане, защото ДПС е партия на бизнеса, на новозабогателите турци", каза още Райчев. Политологът Огнян Минчев също коментира в социалната мрежа Фейсбук срещата. "Фактът, че партията ДПС бе създадена от екипа на Луканов по поръчение на Москва винаги е пораждал известна хладина в отношенията между Сокола и Анкара. Доставянето на "оня списък" в турското посолство, както и безусловната реализация на всички приоритети на Анкара на българска територия през последния четвърт век от стремително набъбващата с власт и пари етническа партия гарантираха търпимостта на турската държава към българо-съветската агентура начело на ДПС. На няколко пъти от Анкара се опитваха да сменят върха на партията и да я подчинят изцяло, но всеки път тези опити многозначително се проваляха", казва Минчев. Ердоган е "принуден" да приеме щедрия подарък на Доган "Москва даваше ясно да се разбере, че такива промени не е редно да се правят. ДПС трябва да остане руско-турски консорциум, в който Анкара разполага с миноритарен дял. Ердоган дълго време не искаше да се примири с това и демонстративно отказваше да се срещне с преуспелия агент Сава. Формалното назначаване на Местан за председател явно дава възможност на Ердоган да припознае партията, която осъществи всеобхватна монополизация на живота - стопански, обществен, личен и политически - на българските турци и се превърна в октопод, който е на път окончателно да редуцира българската държава до администрация на бандитска мрежа начело с ДПС", твърди още той. Според политолога "успехът е най-добрата препоръка". Подобно на тезата на Райчев, и Минчев смята, че "какъвто и да е Доган, Ердоган е принуден да приеме неговия щедър подарък - всеобхватния контрол върху българските турци и мюсюлмани, нарастващото влияние върху циганските общности и механизмите за тотално корумпиране на българската държава". "Е, трябва да дели всичко това с Москва - но на този етап друга възможност няма. Ако и доколкото все още съществува българска държава - основен инструмент за оцеляването й е внимателната оценка за динамиката на руско-турските отношения по проблемите на България и използването на всяко разминаване в интересите на Москва и Анкара за еманципиране на България от задушаващата хватка на двете империи. ДПС процъфтява на основата на общите интереси на Русия и Турция по отношение на България. Няма по-голямо предизвикателство пред съществуването на България от общността на руско-турския интерес и неговата материализация в лицето на ДПС", казва още Минчев. Според него Русия притежава и редица други инструменти - БСП, Атака и т.н. "На този етап обаче няма по-важна задача пред доведената до санитарен минимум българска държавност от отстраняването на ДПС от властта на национално ниво... И доколкото е възможно - поне до известна степен - на регионално ниво", завършва той.

ДПС подарява на Ердоган българските турци

http://www.mediapool.bg/dps-podaryava-na-erdogan-balgarskite-turtsi-news224906.html

ДПС е помогнало на Реджеп Ердоган на президентските избори в Турция, като е накарало 400 000 български изселници да гласуват за него. Именно тези гласове му трябваха на Ердоган да спечели, съобщи социологът Андрей Райчев пред бТВ във вторник. Според него това е била причината и за срещата между лидера на движението Лютви Местан и новия президент на южната ни съседка миналия петък. "Турция клекна на ДПС. Успяха да накарат 400 000 български турци да гласуват за Ердоган. Точно тези гласове му трябваха. И така спечелиха", каза Райчев. "Партията на Ердоган положи гигантски усилия да събори ДПС. Чрез Касим Дал и чрез работата на нейния консул у нас. Но не успя. Трябва да мислим дали може да има ислямизация на ДПС и дали движението може да стане проводник на исляма в България. Това в никакъв случай не може да стане, защото ДПС е партия на бизнеса, на новозабогателите турци", каза още Райчев. Часове по-рано пък политологът Огнян Минчев коментира в социалната мрежа Фейсбук срещата между Местан и Ердоган. "Фактът, че партията ДПС бе създадена от екипа на Луканов по поръчение на Москва винаги е пораждал известна хладина в отношенията между Сокола и Анкара. Доставянето на "оня списък" в турското посолство, както и безусловната реализация на всички приоритети на Анкара на българска територия през последния четвърт век от стремително набъбващата с власт и пари етническа партия гарантираха търпимостта на турската държава към българо-съветската агентура начело на ДПС. На няколко пъти от Анкара се опитваха да сменят върха на партията и да я подчинят изцяло, но всеки път тези опити многозначително се проваляха", казва Минчев. "Москва даваше ясно да се разбере, че такива промени не е редно да се правят. ДПС трябва да остане руско-турски консорциум, в който Анкара разполага с миноритарен дял. Ердоган дълго време не искаше да се примири с това и демонстративно отказваше да се срещне с преуспелия агент Сава. Формалното назначаване на Местан за председател явно дава възможност на Ердоган да припознае партията, която осъществи всеобхватна монополизация на живота - стопански, обществен, личен и политически - на българските турци и се превърна в октопод, който е на път окончателно да редуцира българската държава до администрация на бандитска мрежа начело с ДПС", твърди още той. Според политолога "успехът е най-добрата препоръка". Подобно на тезата на Райчев, и Минчев смята, че "какъвто и да е Доган, Ердоган е принуден да приеме неговия щедър подарък - всеобхватния контрол върху българските турци и мюсюлмани, нарастващото влияние върху циганските общности и механизмите за тотално корумпиране на българската държава". "Е, трябва да дели всичко това с Москва - но на този етап друга възможност няма. Ако и доколкото все още съществува българска държава - основен инструмент за оцеляването й е внимателната оценка за динамиката на руско-турските отношения по проблемите на България и използването на всяко разминаване в интересите на Москва и Анкара за еманципиране на България от задушаващата хватка на двете империи. ДПС процъфтява на основата на общите интереси на Русия и Турция по отношение на България. Няма по-голямо предизвикателство пред съществуването на България от общността на руско-турския интерес и неговата материализация в лицето на ДПС", казва още Минчев. Според него  Русия притежава и редица други инструменти - БСП, Атака и т.н. "На този етап обаче няма по-важна задача пред доведената до санитарен минимум българска държавност от отстраняването на ДПС от властта на национално ниво... И доколкото е възможно - поне до известна степен - на регионално ниво", завършва той.

CER организира Европейски железопътен фотографски конкурс

http://www.cross.bg/kompanii-konkyrsa-snimki-1430553.html

/КРОСС/ Клиентите на „Холдинг БДЖ" ЕАД и любителите на железопътния транспорт ще могат да участват в Европейски железопътен фотографски конкурс, организиран от CER (Общност на европейските железници). Темата на конкурса е: „Железниците и съвременната мобилност".  В състезанието за най-оригинална фотография ще имат възможност да се включат всички клиенти на националния железопътен превозвач, както и любители на железопътния транспорт, които проявяват интерес по темата. Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своите фотографии на официалната електронна поща на „Холдинг БДЖ" ЕАД (bdz@bdz.bg), придружени със следните данни: лични данни на участника (три имена, години, местожителство), телефонен номер и адрес на електронна поща за контакт или директно на официалната интернет страница на CER на следния електронен адрес: http://www.cer.be/forms/2nd-european-railway-photography-contest/. За всяка от снимките е необходимо да бъдат посочени дата и място на заснемане.Крайният срок за изпращане на снимките е 15 октомври 2014 г. Фотографиите на печелившите участници ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на CER (http://www.cer.be/), като отличените в съревнованието ще получат и парични награди. Наградени ще бъдат дванадесет снимки, които ще се публикуват и в календара на Общността на eвропейските железопътни и инфраструктурни компании за 2015 г. с посочени имена на фотографите и техните държави

Защо най-голямото IPO в САЩ ще е китайско

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/16/2381760_zashto_nai-goliamoto_ipo_v_sasht_shte_e_kitaisko/?ref=rss


Китайската верига за онлайн търговия Alibaba планира да събере до 25.03 млрд. долара от предстоящото си първично публично предлагане, като това би било най-големият борсов дебют, информира Асошиейтед прес.

Компанията уточни, че планира да продаде 368.1 милиона акции, но при цена между 66 и 68 долара за акция, според регулаторни документи. Предишният ценови диапазон бе 60-66 долара за акция.

Компанията се оформя като привлекателна и изключително търсена инвестиция заради...

МВР ще блокира сайтовете с детска порнография

http://www.moreto.net/novini.php?n=264316

С въвеждането на филтър за блокиране на сайтове, съдържащи сексуална злоупотреба с деца, компанията помага много на МВР в борбата с тези уродливи явления. Привърженик съм на идеята за законодателно уреждане на този въпрос, както е в много държави, но дотогава призовавам и другите телекомуникационни оператори да се включат в използването на филтъра.

Измамена баба даде над 10 000 лева за златни пирони

http://pik.bg/измамена-баба-даде-над-10-000-лева-за-златни-пирони-news226023.html

Измамена баба даде над 10 000 лева за златни пирони

76-годишна жена е поредната жертва на телефонните измамници. Вчера, около 15.30 ч. на домашния й телефон се е обадило лице, което се е представила за полковник Нейков от КАТ.

Съобщил й, че синът й е бил блъснат от автомобил, състоянието му е тежко и се налага да бъдат закупени златни и платинени пластини и пирони.

Малко по-късно, до чешмичката на Дом “Младост”, жената е предала на неизвестен мъж, сумата от 10 250 лв.

Крадци разбиха гараж, свиха картофи и гуми

http://pik.bg/крадци-разбиха-гараж-свиха-картофи-и-гуми-news226020.html

Крадци разбиха гараж, свиха картофи и гуми

Крадци разбили гараж и задигнали от него две автомобилни гуми с джанти са задигнати и 40 килограма картофи.Кражбата е станала в ж.к. "Лудогорие" в Разград – съобщават от ОДМВР-Разград.

48-годишната собственичка установила липсата около 11 часа на 14 септември. Заедно с гумите крадците отнесли и 40 кг картофи, складирани в гаража. Нанесена е щета за 200 лева.

 По случая се води проверка.

Започва събирането на заявки по схемата „Младежка заетост”

http://offnews.bg/news/n_1/n_389130.html

Работодателите, желаещи да се включат в схемата „Младежка заетост”, могат да подават заявки в бюрата по труда в цялата страна до 29 септември 2014 г., съобщиха от Агенцията по заетостта. Схемата е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и ще осигури стаж и обучение на работното място на 8000 младежи на възраст до 29 години включително. Схемата „Младежка заетост” дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления: Стажуване : Работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа; Обучение по време на работа : По време на работния процес тече и обучение на служителя по определена професия или специалност, като за целта се предвижда работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на включения в обучение по време на работа младеж. И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа/обучението. На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна професия, здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца.  Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя. На работодателите, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната, разходите за здравни и социални осигуровки за срок от 6 месеца. На наставника по програмата ще се изплаща по половин работна заплата на месец - 170 лв. Подробна информация за работодателите има страница на Агенцията по заетостта и на информационните табла в бюрата по труда.

Ново 20! Бежанците първолаци отиват във Враждебна

http://pik.bg/ново-20-бежанците-първолаци-отиват-във-враждебна-news226022.html

Ново 20! Бежанците първолаци отиват във Враждебна

Бежанците първолаци ще бъдат преместени във Враждебна.

Това съобщи кметът на Ковачевци Васил Станимиров, позовавайки се на информация от Агенцията по бежанците, пише mirogled.com.

„Опитаха се да интегрират със сила деца, които не знаят български език. Не бяха спазени никакви закони. Агенцията по бежанците непрекъснато лъже”, заяви Станимиров.

Рано сутринта пък министърът на образованието Румяна Коларова заяви в ефира на БТВ, че децата ще учат в Земен. Това предизвика недоволството и на земенчани. Притеснението им обаче бе за кратко.

Проблемът възникна няколко дни преди 15 септември, следа како без да бъде уведомена местната управа в Ковачевци бе решено 7 първокласници да учат в училището в Калище заедно с две българчета.  Още 5 деца чужденци трябваше да бъдат интегрирани в по-горните класове.

„На какъв език щяха да се учат деца в първи клас? Две българчета и 7 афганистанчета и сомалийчета. По-скоро нашите деца, щяха да научат арабски, отколкото те български”, категорични са хората от Калище.

Отложиха делото срещу Илко, който закла съквартиранта си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309628

Софийският градски съд отложи делото срещу Илко Радев за 15 ноември, съобщи „Фокус”. Той е обвинен за убийството на Марио Данев на 29 февруари 2012 г. в Студентски град.
При пиянски скандал 19-годишното момче от Перник беше намушкано смъртоносно с нож. При скандала бяха замесени още неговият близнак Мартин и общият им съквартирант Илко Радев от Софийският градски съд отложи делото срещу Илко Радев за 15 ноември, съобщи „Фокус”. Той е обвинен за убийството на Марио Данев на 29 февруари 2012 г. в Студентски град. При пиянски скандал 19-годишното момче от Перник беше намушкано смъртоносно с нож. При скандала бяха замесени още неговият близнак Мартин и общият им съквартирант Илко Радев от

Queeen пускат уникална водка с етикет Killer Queen

http://www.cross.bg/queen-killer-vodkata-1430552.html

/КРОСС/Quee ще станат поредните рокаджии, които ще напиват феновете, след като обявиха планове да пуснат на пазара нова водка. Водката Killer Queen ще отбележи 40-та годишнина от хита на бандата от 1974 г. със същото име. Китаристът Брайън Мей посети неотдавна завода за производство на водката "Столи" в Рига, Латвия, където е създадена новата напитка. Мей разказва, че водката е почит към покойния фронтмен на бандата Фреди Меркюри. "Фреди обичаше водката и носеше хладилна чанта, пълна с водка на турнетата. Killer Queen Vodka е идеалният начин да го почетем", сподели китаристът. Killer Queen, както се нарича и последният парфюм на Кейти Пери, се произвежда с вода от древен артезиански кладенец, извиращ от дълбочина 300 метра и точна на нея напитката дължи своя неповторим мек вкус, който "гарантирано ще ви отвее акъла, по всяка време" - както се казва в в хита от 1974.  

Отложиха делото за заклан студент

http://pik.bg/отложиха-делото-за-заклан-студент-news226021.html

Отложиха делото за заклан студент

Софийският градски съд отложи делото срещу Илко Радев за 15 ноември, съобщи „Фокус”.

Той е обвинен за убийството на Марио Данев на 29 февруари 2012 г. в Студентски град.

При пиянски скандал 19-годишното момче от Перник беше намушкано смъртоносно с нож. При скандала бяха замесени още неговият близнак Мартин и общият им съквартирант Илко Радев от Добрич. В стаята бил и приятелят на перничаните Владимир Борисов.

Семейството на загиналия е категорично, че именно Илко е убиецът, защото месеци наред е бил в конфликт с двамата братя и постоянно са се карали за битовизми - разпределение на леглата, готвенето в стаята и други.

СГС разпита вещото лице Гергана Стефанова, която потвърди, че единствено по веществено доказателство номер 3 има открита човешка кръв. Съдът постанови МВР да направи експертиза на записите от охранителните камери на студентското общежитие.

Експертизата трябва да докаже автентичността на записите, както и да опише в точна последователност действията на заснетите лица. Трябва да докаже още, че записите не са манипулирани по никакъв начин.

Националните паркове у нас не се управляват ефективно

http://www.vesti.bg/bulgaria/nacionalnite-parkove-u-nas-ne-se-upravliavat-efektivno-6022484

Това създава риск за съхранението на биологичното разнообразие в тях, показва одит на Сметната палата

Димитър Бойчев: Един министър на туризма ще отстоява по-убедително интересите на бранша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309640

Г-н Бойчев, ГЕРБ обяви намерението си да създаде Министерство на туризма, но това не е ли в противоречие на тенденцията за по-малко държава в този бранш?

Създаването на такова министерство не означала връщане на държавата в туризма. Да, хотелската база е частна, но държавата има място в този отрасъл, който формира 16 процента от БВП на страната Г-н Бойчев, ГЕРБ обяви намерението си да създаде Министерство на туризма, но това не е ли в противоречие на тенденцията за по-малко държава в този бранш? Създаването на такова министерство не означала връщане на държавата в туризма. Да, хотелската база е частна, но държавата има място в този отрасъл, който формира 16 процента от БВП на страната

"Изплети топлина” отново ще стопли хората без дом

http://goodnews.actualno.com/Izpleti-toplina-otnovo-shte-stopli-horata-bez-dom-news_50245.html

Благотворителна кампания "Изплети топлина” в помощ на хората без дом стартира за трета поредна година на 17.09.2014г. Благотворителна кампания "Изплети топлина” е една р...

Захариева обеща да е безкомпромисна с качеството на магистралите

http://politics.actualno.com/Zaharieva-obeshta-da-e-bezkompromisna-s-kachestvoto-na-magistralite-news_50246.html

"Няма да правим компромис с качеството на строителство на автомагистралите", заяви служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Заха...

Инсталираха първата соларна станция за зареждане на електромобили в Бургас

http://sciencelogy.actualno.com/Instaliraha-pyrvata-solarna-stancija-za-zarejdane-na-elektromobili-v-Burgas-news_50251.html

От днес в Бургас работи първата соларна станция за електромобили. Станцията се намира пред паметника "Пантеон" в Морската градина. Изграждането на соларната станция е акцент в тазгодишната ...

Porsche 911 GT3 RS е завъртял „Ринга“ за 7:20 мин.?

http://cars.actualno.com/Porsche-911-GT3-RS-e-zavyrtjal-Ringa-za-720-min-news_50254.html

Дългоочакваният Porsche 911 GT3 RS върти обиколки на „Нордшлайфе“ от доста време, но последните слухове са, че моделът е успял да завърти един тур на „Зеления ад&ldqu...

Бежанският проблем - пример от Швейцария

http://europe.actualno.com/Bejanskijat-problem---primer-ot-Shvejcarija-news_50255.html

Проблемът с бежанците отново ескалира в България след случая с училището в Калище, Община Ковачевци. Масово родители там не искат в училището да идват деца на бежанци – седем първолачета и п...

1 убит при стрелба в съд в Копенхаген

http://www.vesti.bg/novini/1-ubit-pri-strelba-v-syd-v-kopenhagen-6022490

Един човек беше застрелян, а друг ранен, в съдебна сграда в Копенхаген, Дания, съобщи полицията.

4 британски университета в Топ 5 в света, американският MIT остава лидер (класация)

http://offnews.bg/news/n_1/n_389109.html

Четири британски университета се нареждат в Топ 5 на най-авторитетните университети в света. Световният лидер обаче остава американският MIT (Massachusetts Institute of Technology), показва публикуваната днес класация на университетите за 2014 г. , съобщи британският в. "Guardian". За поредна година MIT е №1 с максималния брой точки - 100. На второ място с равен брой точки (99.4) са британските University of Cambridge и Imperial College London. И двете институции отбелязват подобрение спрямо миналата година. През 2013 г. университетът в Кеймбридж е №3 в света, а Кралският колеж - №4. Тази година те изместват миналогодишния подгласник на MIT - Harvard University (САЩ), който тази година е на 4-о място в общата класация, която включва общо 200 университета. Петото място тази година заемат британските University of Oxford и UCL (University College London) с равен брой точки - 99.2 Останалите университети в тазгодишния Топ 10 са американски - Stanford University запазва седмата си позиция, следван от California Institute of Technology (Caltech), който миналата година заемаше 10-ата позиция заедно с Princeton University, който пък тази година е 9-и. На 10-о място е Yale University, който през 2013-а беше №8. Най-много - 51 - от университетите в Топ 200 са от САЩ, на второ място е Великобритания с 29, на трето - Германия с 13. Градът с най-много университети в Топ 100 е Лондон - 5.

Отменено е бедственото положение в Мизия

http://www.mediapool.bg/otmeneno-e-bedstvenoto-polozhenie-v-miziya-news224905.html

Отменено е бедственото положение в Мизия 44 дни, след като градчето бе наводнено в началото на август. При бедствието загина един човек, а стотици домове бяха разрушени.   Зам.-кметът на града Николай Нековски коментира, че водата вече е годна за пиене, предаде "Фокус".   По думите му все още работят пунктовете за раздаване на храна, а във вторник на всички 100 домакинства ще бъдат дадени газови котлони с газови бутилки. До края на седмицата ще се раздадат и печки на всяко семейство. "Детските градини в общината са открити, училищата работят. Отворили сме класните стаи при съвсем нормални обстоятелства с много хора, гости и медии", увери зам.-кметът на Мизия.   Според обобщените данни наводнението е оставило без дом над 1200 души. Повечето от залетите близо 700 къщи се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки са срутени или трябва да бъдат съборени. До момента от организираната от БЧК кампания с есемеси е събрала 268 000 лева, които се раздават от т.нар. обществен съвет. По сметката на общината са събрани около 55 000 лева, от които все още нищо не е харчено, каза още Нековски. По данъчна оценка разрушението имоти са за 4.5 млн. лева, но ако става дума за пазарни цени, те биха стрували 50 млн. лева, добави той.   По тази причина и главният прокурор Сотир Цацаров, посетил Мизия преди десетина дни, анонсира, че ще предложи на всички водещи партии законодателна промяна, според която обезщетенията за пострадалите от бедствия да се правят по пазарни цени, а не по данъчна оценка.

На "ВИП брадър" му тръгна по вода - буквално и преносно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309613

Големият брат разкри строго пазената тайна – две къщи, две класи, два стандарта на живот.
VIP Brother изненада зрителите и участниците с лукс и разкош в Резиденцията и глад, мизерия и строга дисциплина в Трудово-възпитателното общежитие. Йорданка Христова и Евгени Минчев получиха абсолютната власт да разпределят съквартирантите в двете къщи и да Големият брат разкри строго пазената тайна – две къщи, две класи, два стандарта на живот. VIP Brother изненада зрителите и участниците с лукс и разкош в Резиденцията и глад, мизерия и строга дисциплина в Трудово-възпитателното общежитие. Йорданка Христова и Евгени Минчев получиха абсолютната власт да разпределят съквартирантите в двете къщи и да

Труп на възрастна жена изплава край Карлово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309611

Труп на 57-годишна жена е изплавал в езерото на водопад Сучурум край Карлово. Това съобщиха пред „Фокус” от пресцентъра на МВР.
Сигналът е подаден около 09.50 часа тази сутрин. Самоличността на жената е установена. Тя е от Карлово.
Не се открити следи от насилие по трупа. Най-вероятно е самоубийство. Труп на 57-годишна жена е изплавал в езерото на водопад Сучурум край Карлово. Това съобщиха пред „Фокус” от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден около 09.50 часа тази сутрин. Самоличността на жената е установена. Тя е от Карлово. Не се открити следи от насилие по трупа. Най-вероятно е самоубийство.

Ердоган покани в Турция ислямисти, изгонени от Катар

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/16/2381814_erdogan_pokani_v_turciia_isliamisti_izgoneni_ot_katar/?ref=rss


Турция ще приеме висши членове на забранената в Египет ислямистка организация "Мюсюлманско братство", след като те бяха помолени да напуснат Катар под натиска на съседни държави от Персийския залив. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турски медии, съобщи агенция "Ройтерс".

Високопоставен представител на "Мюсюлманско братство" в Лондон съобщи в събота, че Катар е помолил седем души от ръководството на организацията да напуснат държавата, тъй като съседни...

Отложиха делото за заклан студент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309606

Софийският градски съд отложи делото срещу Илко Радев за 15 ноември, съобщи „Фокус”. Той е обвинен за убийството на Марио Данев на 29 февруари 2012 г. в Студентски град.
При пиянски скандал 19-годишното момче от Перник беше намушкано смъртоносно с нож. При скандала бяха замесени още неговият близнак Мартин и общият им съквартирант Илко Радев от Софийският градски съд отложи делото срещу Илко Радев за 15 ноември, съобщи „Фокус”. Той е обвинен за убийството на Марио Данев на 29 февруари 2012 г. в Студентски град. При пиянски скандал 19-годишното момче от Перник беше намушкано смъртоносно с нож. При скандала бяха замесени още неговият близнак Мартин и общият им съквартирант Илко Радев от

Турнирът „Сбогом лято” събра над 270 плувци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264310

Над 270 плувци от 16 клуба от Варна и страната взеха участие в VII-мия турнир по плуване „Сбогом лято”, организиран от КПС Черно море и община Варна. В състезанието взеха участие отборите на: Орка (2), Изида (Добрич) (2), Смолян (5), Астери (19), Царевец (14), Бриз (20), Делфин (Варна) (9), Черно море (69), Комодор (1), Добруджа (7), Аква Спорт (23), Галата (28), Албатрос (33), Юлиян Русев (25), ПСК Черно Море (37) и КПС Черно Море (30 състезатели).

Наводни се подлезът на президентството (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_389121.html

В подлеза на президентството в София днес шурна вода буквално от стената . Към 10:00 часа тази сутрин, когато в столицата все още валеше силен дъжд, струйките от стената изливаха обилно количество вода, създавайки обширна локва в по-голямата част от коридора. Малко след 12:00 часа дъждът отдавна беше спрял, но от стената все още се изливаха 2 струйки вода - една с размера на докрай пуснато кранче за мивка, а другата с по-скромни размери. "Живеем в приказна страна", коментира пред OFFNews един от съдържателите на магазинче за сувенири, непосредствено до локвата с вода. Той каза, че всеки път, когато вали по-силен дъжд, стълбите се превръщат във водопад и се пошегува, че "американците никога няма да ни стигнат". Минувачите не прикриваха своето възмущение от това, че се налага да преджапват в няколко пъти ремонтирания вече подлез в центъра на столицата.

На "ВИП Брадър" му тръгна по вода - буквално и преносно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309580

Големият брат разкри строго пазената тайна – две къщи, две класи, два стандарта на живот.
VIP Brother изненада зрителите и участниците с лукс и разкош в Резиденцията и глад, мизерия и строга дисциплина в Трудово-възпитателното общежитие. Йорданка Христова и Евгени Минчев получиха абсолютната власт да разпределят съквартирантите в двете къщи и да Големият брат разкри строго пазената тайна – две къщи, две класи, два стандарта на живот. VIP Brother изненада зрителите и участниците с лукс и разкош в Резиденцията и глад, мизерия и строга дисциплина в Трудово-възпитателното общежитие. Йорданка Христова и Евгени Минчев получиха абсолютната власт да разпределят съквартирантите в двете къщи и да

Медитацията влияе на някои гени

http://www.vesti.bg/novini/meditaciiata-vliiae-na-niakoi-geni-6022488

Медитацията може да подтикне към промени някои гени, откриха учени от САЩ, Испания и Франция.

Сексът във "ВИП брадър" пак ще е мираж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309522

Сексът в Къщата на "Биг брадър" може да се окаже пак мираж, защото по-голямата част от съквартирантите, които прекрачиха прага късно снощи, твърдят в анкетните си карти, че не си падат по интимни ласки за една нощ. От дамите най-смела е била фолк певицата Кали, която честно си е признавала, че няма нищо против секс за една нощ, "стига да е добър" Сексът в Къщата на "Биг брадър" може да се окаже пак мираж, защото по-голямата част от съквартирантите, които прекрачиха прага късно снощи, твърдят в анкетните си карти, че не си падат по интимни ласки за една нощ. От дамите най-смела е била фолк певицата Кали, която честно си е признавала, че няма нищо против секс за една нощ, "стига да е добър"

Опасно наклонен стълб на улица Търговище №2

http://www.zapernik.com/obshtestvo/opasno-naklonen-stulb-na-ulica-turgovishte-N2_34266/

Опасно наклонен стълб на улица Търговище №2.

Горният край е наклонен с почти два метра спрямо основата и се държи само на оголени жици !

Стълбът е дървен и вече е много изгнил ! Наблюдавам го от 2 дни - все повече се накланя ! Пожолението вече е много опасно !

Читател

ПАДАЩ СТЪЛБ !

http://www.zapernik.com/obshtestvo/padasht-stulb_34266/

"Опасно наклонен стълб на улица Търговище №2. Горният край е наклонен с почти два метра спрямо основата и се държи само на оголени жици ! Стълбът е дървен и вече е много изгнил ! Наблюдавам го от 2 дни - все повече се накланя ! Пожолението вече е много опасно !"

Кафка на Черно море

http://www.mediapool.bg/kafka-na-cherno-more-news224904.html

За никого не е изненада, че първите избори в Крим, след като Русия анексира полуострова през пролетта, бяха спечелени от "Единна Русия", партията на Владимир Путин.   Официалните резултати показват стабилна избирателна активност от 60 процента, макар че тя скочи учудващо бързо от 45 процента два часа преди затварянето на изборните секции (на вота нямаше чуждестранни наблюдатели).   В дните преди изборите полуостровът бе доминиран от посткомунистическа носталгия, облепен с агитационни плакати на Комунистическата партия за социална справедливост, със снимки на Леонид Брежнев, покойния съветски лидер,обявяващ подкрепата си за "народно щастие".   Кой да предполага, че като младеж Брежнев, известен с гъстите си и рошави вежди, е копирал стила на обличане на Марчело Мастрояни във филма "Ла долче вита"?   Ежедневният живот в Крим обаче е далеч от идеята за "долче вита" (сладък живот). Регионът още зависи от Украйна за доставките на основни продукти и услуги, които бяха прекъснати заради боевете в Източна Украйна.   Каналът, който преди донасяше вода от р. Днепър, пресъхна. 80 на сто от електричеството в Крим идва от Украйна, която ограничи електроснабдяването, защото се бори със собствени енергийни несгоди, в частност спирането на руския газ.   Повечето хранителни и почти всички бакалски стоки също са от Украйна, цените се повишиха, откакто местната валута премина от гривня към рубла на 1 юни. Цената на водката скочи тройно. Пенсиите, заплатите на лекарите и чиновниците се повишиха, но на други покупателната способност спадна.   Може би най-тревожното в този черноморски курорт е, че летният сезон бе катастрофален. Западните санкции спряха круизните кораби, които по принцип посещават Ялта.   "Официалната статистика няма да го покаже, но вместо шест милиона посетители, колкото бяха миналата година, тази година ще бъдат едва един милион", смята служител в туроператорска фирма. За някои от административните проблеми на Крим може да бъде винено бързото завземане, което осъществи Кремъл. На местните жители бе даден само месец да се откажат от руско гражданство, но с препълнените бюра едва 3500 успяха. Поради липса на достатъчно напечатани празни паспорти, Русия издаде много нови документи за самоличност, кодирани с номера от други части на Руската федерация, вместо с новия код "82", даден на Крим.   Притежателите на документи с грешния код сега биват връщани, когато се опитат да вземат банков заем. Не че има много банки, към които да се обърнат.   Чуждестранните банки и дори големите руски банки се изтеглиха от Крим, за да не попаднат под западни санкции. Украинските банки напуснаха, позволявайки на гражданите да изтеглят само част от спестяванията си и "временно" спирайки кредитните им карти и онлайн услуги.   Шофьорите трябва да сменят регистрационните номера на автомобилите си от украински на руски. В противен случай колите им ще бъдат нелегално в Крим. Ако шофират към Украйна обаче, колите им ще бъдат конфискувани, понеже номерата на шаситата и регистрационните номера вече не съвпадат. Адвокатите бързат да изучат руското законодателство, но нито един лицензиран нотариус от Крим не е признат от Украйна. Тъй като обаче кадастърът остава в Украйна, имотните сделки са замразени.   В най-добрия случай те се извършват условно или "на думи", както казват местните: украинският продавач взима парите и оставя на (обикновено руския) купувач да се разправя с документите. Дори пращането на документи по пощата е трудно: Украйна не приема поща от новата кримска пощенска служба. На някои клиенти са казали, че могат да пращат поща само до държавите, които признават, че Крим е руски, тоест Северна Корея, Куба, Зимбабве, Венецуела, Беларус и няколко други. В крайна сметка поща, пратена до западни страни, изглежда пристига, но обикаля известно време.   Куриерска служба между Украйна и Крим бе закрита през август заради хаотични митнически проблеми. Всъщност най-добрият начин да изпратиш поща до Украйна е да отидеш на гарата, да дадеш плика на машиниста, да се обадиш на получателя в Украйна и да му кажеш, че влакът скоро ще пристигне.   Това, разбира се, предполага изправна и функционираща мобилна мрежа. Няколко все още функционират и симкартите от Украйна могат да бъдат ползвани в Крим без да се плаща роуминг.   Закупуването на кредит обаче отново напомня хибридния статут на Крим: вкарайте банкнота от 100 рубли в електронна машина за закупуване на кредит за телефони и ще получите кратко съобщение, че сте заплатили 24 гривни. Някои казват, че ако се вгледате достатъчно продължително в екрана на "банкомата", ще започнете да виждате лицето на Франц Кафка зад стъклото. А може би и друго лице - плешиво със стоманено сини очи.   По БТА

Председателят на БТПП проведе срещи с международни организации

http://www.cross.bg/btpp-simeonov-ramkite-1430550.html

/КРОСС/ В рамките на срещата на работодателските организации от Европа и Централна Азия на 11 и 12 септември във Варшава, на която българските работодатели бяха представлявани от председателя на БТПП Цветан Симеонов, особено внимание бе обърнато на необходимостта от по-нататъшно фокусиране на Международната организация на работодателите /МОР/ към най-важните въпроси на икономическата среда, на по-активна работа и включването на организациите - членки на МОР в изпълнението на функцията на организацията. В рамките на посещението си във Варшава председателят на БТПП проведе серия от срещи с представители на международни организации и партньори.Цветан Симеонов разговаря с новоназначения регионален директор за Европа и Централна Азия на Международната организация на труда /МОТ/ Хайнц Колер и представи последното развитие на индустриалните отношения в България. Отличното сътрудничество на БТПП с Посолството на Полша в София и важната роля на досегашния посланик Н.Пр. Лешек Хенсел бе тема на разговор със зам.-министърът на външните работи на Полша Катаржина Кацперчук. Обсъдени бяха и двустранните търговско-икономически отношения. На среща между представителите от Конфедерацията на норвежките работодатели - Хенрик Мунте и Торил Ридерволд, и Цветан Симеонов бяха коментирани виждания по успешно приключващия съвместен проект TRUST, изпълняван от БТПП

Мобилен оператор ще блокира достъпа до сайтове с детско порно

http://www.mediapool.bg/mobilen-operator-shte-blokira-dostapa-do-saitove-s-detsko-porno-news224903.html

Един от трите мобилни оператори автоматично ще блокира достъпа до сайтове, съдържащи порнографски материали с участието на деца.   Това предвижда споразумение за сътрудничество, подписано във вторник между МВР и "Глобъл", съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов.   По думите му при всеки опит от страна на потребител да отвори такъв порнографски сайт, той ще бъде препращан към стоп страница, на която ще бъде описано защо е блокирана страницата.   Министърът посочи още, че е привърженик на законодателното уреждане за блокирането на сайтове с детска порнография. Към момента системата работи успешно в 14 държави.

Адвокат поиска 15 000 лв. обезщетение за бебе от майка, която за малко да го убие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309563

Бургаският съд допусна гражданския иск в размер на 15 хил. лв., направен от адвокат Ангел Ангелов, който е особен представител на малката Ресмие, оцеляла въпреки опита на собствената й майка да я задуши.

Инцидентът, който по чудо не завърши трагично, е от декември м.г. Тогава 16-годишната Еленка и двумесечната й дъщеричка са приети в детското Бургаският съд допусна гражданския иск в размер на 15 хил. лв., направен от адвокат Ангел Ангелов, който е особен представител на малката Ресмие, оцеляла въпреки опита на собствената й майка да я задуши. Инцидентът, който по чудо не завърши трагично, е от декември м.г. Тогава 16-годишната Еленка и двумесечната й дъщеричка са приети в детското

НАП не изисква данни за банкови сметки и кредитни карти по електронна поща

http://www.mediapool.bg/nap-ne-iziskva-danni-za-bankovi-smetki-i-kreditni-karti-po-elektronna-poshta-news224902.html

Във връзка с нови сигнали от клиенти на приходната администрация за получени съобщения по електронната поща, в които се иска попълване на банкови данни и информация за кредитни карти от Националната агенция по приходите (НАП) съобщиха, че техните служители никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъде попълвана в електронни форми или изплащана по електронна поща.   Получените от клиентите на НАП нови електронни писма, в които на английски език се съобщава за възстановяване на данък от 481.22 BGN, са най-вероятно опит за измама.   Гражданите, получили писмо с подобно съдържание могат да се свържат с НАП за допълнителна информация на телефон 0700 18 700.   НАП е сезирала правоохранителните органи.

Опитите за измама с данни по електронен път продължават, предупредиха от НАП

http://www.moreto.net/novini.php?n=264312

Във връзка с нови сигнали от клиенти на приходната администрация за получени съобщения по електронната поща, в които се иска попълване на банкови данни и информация за кредитни карти, напомняме, че служители на агенцията никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъде попълвана в електронни форми или изплащана по електронна поща.

Lidl изненада децата за първия учебен ден с нова кампания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309581

Колекция атрактивни гумени фигурки Stikeez беше пусната в магазините на „Лидл” на 15 септември, като още в първия ден от представянето си пожъна огромен успех.
Серията от детски играчки се състои от 24 атрактивни фигурки в четири серии - океан, чудовища, джунгла и ферма. Те ще бъдат получавани за всеки 15 лв. Колекция атрактивни гумени фигурки Stikeez беше пусната в магазините на „Лидл” на 15 септември, като още в първия ден от представянето си пожъна огромен успех. Серията от детски играчки се състои от 24 атрактивни фигурки в четири серии - океан, чудовища, джунгла и ферма. Те ще бъдат получавани за всеки 15 лв.

Кои са изчезналите български сирена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4309556


Трудно ми беше да обясня на моите български ученици, че сиренето не е само бяло, а кашкавалът също е сирене. Това разказа преподавателката по английски език Каролин Ейми. Като чуем думата сирене, първата асоциация, която изниква у българина, е бялото саламурено сирене. Наследеният от социализма асортимент на традиционни български сирена на пазара Трудно ми беше да обясня на моите български ученици, че сиренето не е само бяло, а кашкавалът също е сирене. Това разказа преподавателката по английски език Каролин Ейми. Като чуем думата сирене, първата асоциация, която изниква у българина, е бялото саламурено сирене. Наследеният от социализма асортимент на традиционни български сирена на пазара

Наришкин: САЩ подтикват света към нова студена война

http://www.cross.bg/ykraiina-oruzhiya-kiev-1430551.html

/КРОСС/ Безотговорната политика на САЩ и онези страни, които се водят от техните приумици, всъщност поставят света на ръба на нова студена война, смята председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин, съобщи «Россия 24». На откриването на есенната сесия на Държавната Дума, политикът подчерта, че депутатите започват работа в условията на сериозно изостряне на международната ситуация. «Дългоочакваният режим за прекратяване на огъня в Донецка и Луганска републики временно спря мащабното кръвопролитие, но кризата и противопоставянето в Украйна продължават», отбеляза Наришкин. Той напомни, че войнственният плам на онези, които са провокирали хаоса изобщо не е намалял, а неотдавнашната среща на НАТО само влоши ситуацията. «От различни източници чуваме, че на Киев е обещано доставяне на оръжия и военна техника от различни държави от този блок. Това заплашва да се превърне в откровена намеса във вътрешните работи на Украйна и да го кажем направо - съучастничество и подпомагане на военните престъпления там», подчерта руският политик. По-рано министърът на отбраната на Украйна Валерий Гелетей заяви, че между Украйна и страните на НАТО започна етап за доставяне на оръжия. Какви точно оръжия и от кои страни се доставят те, министърът реши да не уточнява

Свиха телефон за 1 300 лева от площадка в училище

http://pik.bg/свиха-телефон-за-1-300-лева-от-площадка-в-училище-news226017.html

Свиха телефон за 1 300 лева от площадка в училище

От спортна площадка в ОУ „Васил Левски” в Разград е откраднат 1 300 лева,  съобщиха от ОДМВР-Разград.

GSM-ът „Самсунг Галакси С5”, собственост на 17-годишния Т.П., бил задигнат между 18 и 19 часа на 11 септември. Потърпевшият е съобщил за случая на 15 септември.

По случая е образувано досъдебно производство.

Прелял канал наводни част от магистрала "Тракия"

http://www.mediapool.bg/prelyal-kanal-navodni-chast-ot-magistrala-trakiya-news224901.html

Отсечка от магистрала "Тракия" в района на Пловдив е била залята от прелял канал, съобщиха във вторник от местната полиция.   Става въпрос за платното в посока Бургас София между 112-ия км и 106-ия км, уточняват от вътрешното министерство. На мястото е изпратен дежурен полицейски патрул.   От полицията призовават шофьорите, преминаващи през въпросния участък, да карат внимателно и да намалят скоростта.

Lidl изненада децата за първия учебен ден с нова кампания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309566

Колекция атрактивни гумени фигурки Stikeez беше пусната в магазините на „Лидл” на 15 септември, като още в първия ден от представянето си пожъна огромен успех.
Серията от детски играчки се състои от 24 атрактивни фигурки в четири серии - океан, чудовища, джунгла и ферма. Те ще бъдат получавани за всеки 15 лв. Колекция атрактивни гумени фигурки Stikeez беше пусната в магазините на „Лидл” на 15 септември, като още в първия ден от представянето си пожъна огромен успех. Серията от детски играчки се състои от 24 атрактивни фигурки в четири серии - океан, чудовища, джунгла и ферма. Те ще бъдат получавани за всеки 15 лв.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване