Руски военни самолети засечени близо до въздушното пространство на САЩ и Канада

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ea6d3fb/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cdrugi0C3380Ca0Cruski0Evoenni0Esamoleti0Ezasecheni0Eblizo0Edo0Evyzdushnoto0Eprostranstvo0Ena0Esasht0Ei0Ekanada0H180A40A80C/story01.htm

Два руски военни самолета са нарушили въздушното пространство на Швеция, заради което властите в страната са привикали на разговор руския посланик


Договорихме с Баку доставка на газ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245375_%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%81+%D0%91%D0%B0%D0%BA%D1%83+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D0%B7

 България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ. Това заяви вчера президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Плевнелиев е на двудневно работно посещение в Баку по повод официалната церемония за старта на строителството на Южния газов коридор. Изграждането на Южния газов коридор повишава сигурността на доставките за България, за страните от Югоизточна Европа и ЕС и е реален принос в усилията за диверсификация, беше подчертано по време на срещата. Интерконекторите на България с Турция и с Гърция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор.

Alibaba с амбиции да събере $25 млрд. на борсата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245374_Alibaba+%D1%81+%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5+%2425+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Китайската верига за онлайн търговия Alibaba направи вчера дългоочаквания борсов дебют с амбицията да събере 25 милиарда долара. Компанията определи цената на акция за първичното си публично (ППП) предлагане да бъде 68 долара, което е в горния край на обявения по-рано ценови диапазон. Ценните книжа ще се търгуват с борсовия символ BABA на Нюйоркската борса. Оценката на Alibaba е  $167,67 млрд. Това е повече от сегашната пазарна стойност на Amazon, Cisco и eBay.

 

Компанията стана още по-популярна в САЩ

 

през последните две седмици, след като инвеститорите се срещаха с ръководителите на онлайн търговеца, включително с колоритния й основател Джак Ма.

 

Като част от представянето бъдещите инвеститори бяха запознати с големия растеж на приходите на Alibaba и видимо неограничените възможности за разрастване. Търсенето бе толкова голямо, че компанията повиши ценовия си диапазон от 60-66 долара на 66-68 долара за акция в понеделник, подготвяйки евентуално най-голямото в света първично предлагане.

 

Alibaba посочи, че предлага 320,1 милиона акции за общо 21,77 милиарда долара. Гарантите по пласирането на книжата имат опция от 30 дни, за да купят до около 48 милиона акции допълнително. Това означава, че събраната сума може да достигне 25 милиарда долара.

 

Тя надхвърля най-голямото технологично предлагане, направено от Facebook през 2012 година, когато социалната мрежа събра 16 милиарда долара. Очакваната сума е по-висока и от най-голямата постигната досега - 22,1 милиарда долара, събрани от Селскостопанската банка на Китай.

 

Инвеститорите са привлечени от съществуващата вече 15 години Alibaba и по-специално от предлагания от нея инвестиционен механизъм, който

 

дава достъп до процъфтяващата средна класа на Китай

 

Мрежата от сайтове на компанията включва Taobao, Tmall, AliExpress, както и едноименният Alibaba.

 

Над 279 милиона активни потребители на Alibaba влизат в сайтовете поне веднъж месечно през смартфон или друго мобилно устройство, което прави компанията привлекателна за инвеститорите, тъй като използването на технологиите вече преминава от лаптопите и настолните компютри към преносимите устройства, уточнява БТА.

 

Приходите на компанията за последното тримесечие скочиха с 46 процента на годишна основа до 2,54 милиарда долара, а печалбата й се повиши с 60 процента до близо 1,2 милиарда. За последната си финансова година, която приключи на 31 март, Alibaba е спечелила 3,7 милиарда долара, като така компанията е била по-печеливша от ebay и Аmazon взети заедно.

Прототип на атомна батерия дава обещание за повече енергия

http://actualno.actualno.com/Prototip-na-atomna-baterija-dava-obeshtanie-za-poveche-energija-news_50824.html

Нов прототип, който може да окаже сериозно влияние върху енергетиката, беше създаден от Университета на Мисури в САЩ. Става въпрос за прототип на атомна батерия, който е базиран на вода, съощава Gizma...

Български шофьор е бил пребит в Курска област, Русия

http://crime.actualno.com/Bylgarski-shofior-e-bil-prebit-v-Kurska-oblast-Rusija-news_50830.html

Български шофьор на камион е бил пребит и ограбен в руската Курска област, предаде местното радио „Курс”. Инцидентът е станал в четвъртък. По данни на потърпевшия, камионът му е б...

Геополитика на унижението

http://e-vestnik.bg/21342/geopolitika-na-unizhenieto/

Жак Атали. Снимка: от тв екрана

В отношенията между хората, както и между народите, унижението може да доведе до неразумни действия или до нестихващи войни.

Затова е важно другите да не бъдат унижавани, а да бъдат уважавани. Ако унижението вече е факт, ако контактите са прекъснати, те трябва да бъдат подновени докато унизената страна все още е достъпна за диалог и не се е превърнала в непримирим враг, на когото само със сила може да се попречи да нанесе вреди.

Унижението на Германия през 1919 г. чрез глупавия Версайски договор доведе до победата на нацизма, с който впоследствие се наложи да воюваме. По същия начин през 1995 г. унижението на Турция, когато й беше отказано членство в Европейския съюз, днес я тласка в прегръдката на един все още умерен ислямизъм, но може някой ден да я превърне във враг.

След втората война в Персийския залив разформирането на армията на Саддам Хюсейн подтикна хиляди войници и офицери от една напълно светска и съвършено организирана армия да положат след няколко месеца основите на така наречения “Ислямски халифат”, който днес претендира да обедини всички унижени мюсюлмани по света в битка на живот и смърт срещу Запада. По същия начин използването на брутална и унизителна сила между Израел и Палестина поддържа у едните илюзията, че ще спечелят войната, а у другите подхранва желанието за унищожаване на еврейската държава.

Сегашното унижение на Русия, което се стреми да я изолира от останалия свят заради това, че тя не се съгласява рускоезичното население в Украйна да бъде третирано като втора категория граждани, може да я подтикне се превърне във враг, с когото някой ден да се наложи да воюваме. От страна на поляците е особено глупаво да настояват за изолиране на Русия, точно както беше глупаво от страна на Франция да направи всичко възможно за изолиране на Германия през 20-те години на 20-и век.

Една Трета световна война би била естествена последица от прилагането на тази политика на унижението. Във Вашингтон и в Москва вече се чуват позициите на националисти, конспирационисти и войнолюбци, които няма да доведат до нищо добро заради простия капан на глупостта и злонамереността.

Много от хората тук и там биха погледнали с добро око, ако международното напрежение се засили дотолкова, че да помогне да се преодолее ужасният застой на финансовата криза, да осигури работа на отбранителните индустрии и мимоходом да унищожи спестяванията на хората чрез данъци или разсрочване на публичния дълг в името на т. нар. необходимост за отбрана на намиращата се в опасност родина.

В частност САЩ, които са географски отдалечени от бъдещите бойни полета и които вече почти нямат нужда от енергийните източници от Близкия изток или от Централна Азия, се заиграват опасно с една подобна стратегия, която би могла да им помогне да преодолеят тяхната финансова криза. Тази стратегия обаче би била самоубийствена за европейците, които глупаво се оставят да бъдат въвлечени в нея.

За да не се стигне до катастрофа, е спешно необходимо Западът да възприеме спрямо арабите, турците и руснаците подход, подобен на този с Германия през 1945: да ги зачита, да не прекъсва контактите с тях, да ги държи в кръговете за вземане на решения, да им предложи общи проекти. В частност по отношение на руснаците трябва да се сложи край на бойкота, който не вреди на никой друг, освен на Европа; те трябва да бъдат привлечени към усилията за борба с радикалния ислям, с който всекидневно се сблъскват в Кавказ.

Франция би могла и би трябвало да се осмели да предложи такова преосмисляне на доктрината. Тя ще се нуждае от кураж да скъса с егоизма на останалите европейци, както го е правила ...

Украинската криза докара Газпром до най-ниския добив в историята

http://e-vestnik.bg/21339/ukrainskata-kriza-dokara-gazprom-do-nay-niskiya-dobiv-v-istoriyata/

Ройтерс

Руският производител на газ Газпром тази година вероятно ще отчете най-ниския добив от създаването си преди четвърт век, след като спря доставките за Украйна и загуби пазарен дял в полза на вътрешни конкуренти.

Тази седмица Газпром намали прогнозата си за производството през 2014 година, като анализаторите определят дори тази цифра като твърде оптимистична заради “битката” на Москва с Киев за цените на газа и ролята в конфликта в Източна Украйна.

Спадащият добив би могъл да окаже допълнителен натиск върху икономиката, която разчита силно на продажбите на петрол и газ и вече едва се движи, отчасти защото западните санкции започват да оказват въздействие.

Шефът на Газпром Алексей Милер заяви пред президента Владимир Путин в сряда, че очаква производството тази година да бъде 463 милиарда кубични метра, с 6,7% по-малко спрямо 496,4 милиарда кубични метра, обявени от Газпром при представяне през май, и понижение спрямо 487,4 милиарда кубични метра, произведени миналата година.

Путин изглеждаше оптимист, но анализатори заявиха, че кризата в Украйна и решението на компанията, контролирана от Кремъл, да спре през юни газовите доставки за втория си по-големина пазар след Германия, дават своето отражение. Прогнозата на Милер е малко над рекордния минимум, достигнат през 2009 година при световната финансова криза, но анализаторите очакват действителното производство за 2014 година да бъде значително по-ниско от това.

Газовият спор е част от по-широката криза в Украйна, която избухна по-рано тази година и продължава, макар спирането на огъня в източната част да осигури известен отдих от боевете между проруските бунтовници и правителствените сили.

Руският износ на газ не е включен в санкциите на САЩ и Европейския съюз. Само че възможността на Газпром да увеличи производството през останалата част от годината е ограничена, тъй като европейските потребители вече до голяма степен запълниха газовите си хранилища от страх, че руските доставки, минаващи през Украйна, могат да бъдат нарушени от кризата.

Според данни на Sberbank CIS хранилищата в Европа са запълнени на 91%, увеличение спрямо 73% година по-рано.

ВЪТРЕШНИ ПРОБЛЕМИ

Делът на Газпром на доходоносния вътрешен пазар също се свива, тъй като производители като Новатек, Роснефт и Лукойл са по-гъвкави в определянето на цени и други договорни условия за клиентите.

Данни на Sberbank CIB сочат, че конкурентите на Газпром почти са удвоили дела си на руския газов пазар до 35% тази година спрямо 18% през 2009 година, когато производството на Газпром рязко намаля до минимума от 461,5 милиарда кубични метра.

Създаден от съветското газово министерство през 1989 година, Газпром реагира по-бавно от конкурентите си на променящия се пазар.

Шефът на Роснефт Игор Сечин, дългогодишен приближен на Путин, отдавна призовава Газпром да подобри начина си на игра. Миналата година Роснефт заедно с Новатек, чийто съсобственик е бизнесменът Генадий Тимченко, разби монопола на Газпром в износа на втечнен природен газ, нанасяйки нов удар по статута на компанията.

Анализаторите в Sberbank CIB прогнозират производство на Газпром под 450 милиарда кубични метра тази година, исторически минимум, след като за периода януари-август добивът възлезе на 282,5 милиарда кубични метра.

“Освен Украйна, вътрешното потребление се увеличава много бавно, независимите играчи са по-агресивни, а паят намалява”, коментира анализаторът Константин Черепанов от UBS в Москва.

“По-лесно е за потребителите да работят с Новатек, договорните й условия са по-меки, а и клаузата “вземай или плащай” не е толкова строга”, отбелязва той, като допълва, че UBS очаква Газпром да произведе 454 милиарда кубични метра тази година.

Това е нещо съвсем различно от близо 1 трилион кубични метра. Такава цел Газпром си бе поставил до 2010 година още при създаването си, две години преди разпадането на СССР.

Убийци в студиото - телевизионен хит в Турция

http://e-vestnik.bg/21343/ubiytsi-v-studioto-televizionen-hit-v-turtsiya/

Ройтерс

Двойният убиец Сефер Чалънак. Снимка: от тв екрана

Сефер Чалънак убил първата си съпруга, когато бил на 17 години, а няколко десетилетия по-късно съсякъл приятелката си с брадва. Сега 62-годишният мъж обикаля студиата на телевизионни предавания като част от борбата им за рейтинг, пораждан от жаждата за насилие.

От сутрешните програми, излъчващи кадри на обири и пътни инциденти от камерите за видеонаблюдение, до раздаването на юмручни удари в парламента във вечерните новини, турската телевизия е наситена с образи на жестокост - симптом, а вероятно и причина, както казват психиатрите и правозащитниците, за една култура, все по-безчувствена към насилието.

“Защо един мъж би убил?”, пита Седа Саян, водещата на токшоу в праймтайма, Чалънак, който е изтърпял две отделни присъди затвор за убийствата, преди да бъде освободен въз основа на програма за амнистия.

“Дяволът я блъсна в гроба, който сама си изкопа”, отговори той, когато гостува в шоуто този месец, след като през май участва в хитовото предаване за срещи на двойки “Каквото ти е писано” в търсене на нова жена.

Якуп Кара, който очаква съдебен процес по обвинения, че е намушкал 43 пъти с отвертка жена си, беше гост на конкурентно токшоу с водеща Сонгюл Карлъ няколко дни по-рано.

Карлъ описа Кара като “джентълмен”, което предизвика аплодисментите на мъжете в публиката, един от които обвини жената, оцеляла при нападението, че е имала активен социален живот.

Обвиненията в предумишлено убийство са се увеличили повече от двойно през десетилетието след 2003 г., показват данни на министерството на правосъдието, докато доклад на ООН от 2011 г. сочи, че нивата на домашното насилие са почти двойно по-високи от тези в САЩ и десет пъти по-високи отколкото в някои европейски държави.

Нападенията над лекари и медицински сестри в претъпканите държавни болници също се увеличават, като около 30 здравни работници средно на ден са били обект на насилие миналата година, според Истанбулската камара на лекарите.

Предавания, в които участват мъже като Чалънак и Кара, нормализират престъпното поведение, казва Шебнем Корур Финджанджъ, ръководителка на базираната в Анкара Фондация за човешки права. Те окуражават хората да взимат закона в своите ръце, особено на фона на тромавите съдебни дела и снизходителните присъди за престъпленията на насилие, казва тя.

Явяването на Чалънак на 2 септември в “Шоуто на Седа Саян”, което е насочено към женската аудитория, доведе до близо 3000 жалби във Висшия съвет за радио и телевизия (РТЮК).

Критиците питат защо държавният регулатор изисква образите на цигари и алкохол - две неща, демонизирани от проислямското правителство, да бъдат замъглявани, а същевременно, както изглежда, не прави много, за да цензурира сцените на насилие, особено спрямо жените.

Али Йозтунч, член на РТЮК, каза пред Ройтерс, че медийният регулатор възприема сериозно насилието по телевизията и посочи, че е била извършена проверка на предаванията на Саян и на Карлъ за възможно нарушаване на разпоредбите, забраняващи “възхваляването на криминални действия или престъпници”. Шоуто на Карлъ е било глобено, докато в случая на Саян съветът е отложил решението.

Инджи Шен, детски психиатър от Истанбул, казва, че бързата икономическа и социална промяна на Турция при десетилетие на растеж и урбанизация, задълбочаваща разделението между богатите и бедните, е допринесла за налагането на култура на все повече насилие.

“Убийството се представя за нещо нормално. Сякаш е направил нещо правилно. Това се възнаграждава и убиецът се легитимизира”, каза тя по повод на телевизионното участие на Чалънак.

Чалънак, който е бил женен пет пъти, е получил присъда от четири и половина години затвор за убийството на първата си жена. Отново е бил пратен зад решетките, за да изтърпи шестгодишна присъда, след като убил приятелката си, но е бил освободен през 2000 г. въз основа на амнистия, целяща да облекчи ...

Безобиден инцидент затвори и отвори Белия дом

http://www.vesti.bg/novini/bezobiden-incident-zatvori-i-otvori-beliia-dom-6022839

Инцидентът на територията на Белия дом - резиденцията на президента на САЩ във Вашингтон - който причини частичната и краткотрайна евакуация на служители, е изчерпан, редът е напълно възстановен, съобщи АФП като цитира свой източник.

Беларус открива вкусотиите на Европа, благодарение на руските контрасанкции

http://e-vestnik.bg/21341/belarus-otkriva-vkusotiite-na-evropa-blagodarenie-na-ruskite-kontrasanktsii/

Франс прес

Скариди от Беларус вече се предлагат в руските магазини. Снимка: от екрана

Френски сирена, белгийски и швейцарски шоколад, германска кандирана захар и истинска италианска паста: Беларус, често определяна за “последната диктатура на Европа” открива вкусотиите, произведени в Европейския съюз, благодарение на руското ембарго върху редица хранителни стоки.

Ударена от тежки западни санкции, Русия, която Съединените щати и ЕС обвиняват, че е замесена в конфликта в Украйна, забрани в началото на август вноса на хранителни продукти от страните, които я санкционират.

Заради това безпрецедентно ембарго доставчиците масово се обърнаха към съседна Беларус, където камамберът и испанският хамон - продавани единствено във висок клас супермаркети на двойни и тройни цени в сравнение с Европа - досега бяха непостижима мечта.

“Благодаря на Владимир Путин!”, каза инженерът Владимир Нестерович, който купува кутия италиански сладки за сина си на цена 1,70 евро в супермаркет в Минск.

В момент, когато цените на някои хранителни продукти в Русия скочиха след налагането на ембаргото, обикновените беларуси могат да се почерпят с бри или пармезан, без да харчат кой знае колко.

Европейските износители, чийто достъп до големия руския пазар бе спрян, загрижени да си продадат стоката на всяка цена, намаляват стойността й за Беларус.

“Никога не съм ял сирена, произведени в чужбина”, признава Александър Василев, университетски преподавател в Минск.

“Сега си купувам маскарпоне и си го мажа на филия всяка сутрин. Оказва се, че е вкусно и не огладнявам чак до обяд”, сподели той за АФП.

Различни видове маскарпоне жънат успех сред клиентите, потвърждава отговорник по продажбите на този супермаркет в беларуската столица, както прасковите и чушките, предлагани за едно евро килограма.

През този сезон купувам вносни плодове и зеленчуци колкото си искам”, радва се пенсионерът Андрей Фокин.

Бумът на продажбите на вносни храни е факт въпреки постоянните напомняния по беларуската държавна телевизия, че местните продукти са по-качествени.

Управлявана с желязна ръка от авторитарния президент Александър Лукашенко от 1994 г., Беларус бе неколкократно обект на санкции на ЕС, който обвинява Минск в репресии срещу опозицията.

Съгласно националната програма за сигурност на храните между 80 и 85 процента от консумираните продукти в 9,5-милионната страна трябва да бъдат произведени в Беларус.

Гражданите на тази страна, които харчат средно над 40 процента от приходите си за храна, днес се оплакват само от цените на алкохолните напитки, произведени в Европа.

“Жалко, че Путин не наложи ембарго и на алкохола!”, възкликна Нестерович. Златен момент за (беларуските) износители

Сега, когато хората в Беларус се радват на вкуса на деликатеси с марка “произведено в Европа”, местните производители опитват също да спечелят от конфронтацията между Москва и европейските страни, увеличавайки износа за Русия.

Така износът на беларуски хранителни продукти е нараснал със 7 на сто през август по данни на министерството на земеделието в Минск.

“Настъпва златен момент за беларуските износители”, смята Фьодор Привалов, директор на Центъра по селско стопанство към Националната академия на науките на Беларус.

“Такива възможности се появяват веднъж на 20-30 години”, подчерта той и уточни, че беларуските хранителни продукти се изнасят чак до Урал.

Разглезени от изобилието на вносни стоки от ЕС, някои беларуски потребители все пак се чувстват засегнати от решението на местните производители да преориентират доставките си към Русия.

Пенсионерът Леонид Дейко се оплаква, че вече не може да открие в магазините любимото си беларуско мляко. “Нямам нужда от вносни продукти, дори не поглеждам към тях”, допълни той.

БТА

Прогноза за времето - 20 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=264729

Днес почти през целия ден над Източна България ще бъде слънчево. Преди обяд и над Западна ще е слънчево, но облачността, отначало висока, от запад ще започне да се увеличава и до вечерта ще обхване цялата страна. Чак към края на деня на места в Западна България ще превали, а през нощта срещу неделя слабо ще превали и на изток.

Като познавате г-н Василев, защо не отидете при него, г-н Бареков?

http://cite.actualno.com/Kato-poznavate-g-n-Vasilev-zashto-ne-otidete-pri-nego-g-n-Barekov-news_50828.html

С тези думи водещият на "Панорама" Бойко Василев се обърна към лидера на "България без цензура" Николай Бареков, който в типичен хвалебствен стил обясняваше как щял да прати делега...

10 млн. долара дават САЩ за информация за убийците на журналисти в Сирия

http://america.actualno.com/10-mln-dolara-davat-SASht-za-informacija-za-ubijcite-na-jurnalisti-v-Sirija-news_50829.html

Американският Сенат одобри законопроект, предвиждащ възнаграждение от 10 милиона долара за информация за хората, участвали в отвличането и убийството на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън ...

Религиозен календар за 20 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319824

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му
Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и Теопист. Император Адриан обаче го лишил от военен сан и заповядал да го хвърлят заедно със семейството му на зверовете в цирка. Те обаче не се докоснали д Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и Теопист. Император Адриан обаче го лишил от военен сан и заповядал да го хвърлят заедно със семейството му на зверовете в цирка. Те обаче не се докоснали д

Fitch потвърди първокласния кредитен рейтинг на САЩ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ea66110/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cfitch0Epotvyrdi0Epyrvoklasniia0Ekrediten0Ereiting0Ena0Esasht0H180A40A50C/story01.htm

Икономиката е една от най-продуктивните, динамични и технологично напреднали в света, подкрепена от силни институции и благоприятен бизнес климат


Сутринта ще бъде слънчево, но следобед ще превали

http://society.actualno.com/Sutrinta-shte-byde-slynchevo-no-sledobed-shte-prevali-news_50827.html

В сутрешните часове на отделни места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Почти през целия ден над Източна България ще бъде слънчево, съобщиха от НИМХ. Преди обяд и над Западна ще е с...

Миньорите прекратиха протеста си, но остават в стачна готовност

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2Ar8Y7md0YA/

60-те миньори, които останаха близо две денонощия под земята излязоха снощи от забоя. Рудничарите прекратиха протеста си, но остават в стачна готовност. От Националната електрическа компания са превели достатъчно пари, за да се плати на миньорите. Част от администрацията в “Черно море” обаче стои без заплати. “Те просто се съгласиха парите да бъдат преведени на миньорите, защото са солидарни с момчета, но това е частично решение на проблема. Мината все още дължи пари на ЕВН, има неразплатени сметки и с други доставчици, така че това е ние продължаваме да сме в стачна готовност”, коментира пред Gramofona.com Ростислав Радуков от КТ “Подкрепа”.

Божинов с лека травма, ще дебютира във вторник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4320558


Валери Божинов е получил леко разтежение, което ще му попречи да дебютира за “Тернана” днес при гостуването на “Бреша”, научи “24 часа”. След като премина от “Левски” в клуба от италианската Серия “Б”, българският нападател изгледа от резервната скамейка успеха с 1:0 при визитата на бившия му тим “Виченца” в неделя. Валери Божинов е получил леко разтежение, което ще му попречи да дебютира за “Тернана” днес при гостуването на “Бреша”, научи “24 часа”. След като премина от “Левски” в клуба от италианската Серия “Б”, българският нападател изгледа от резервната скамейка успеха с 1:0 при визитата на бившия му тим “Виченца” в неделя.

Спортът по телевизията през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318645

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Трети руски конвой влезе без разрешение на украинска територия

http://news.ibox.bg/news/id_764645428

Според информация на руските власти, около 30 камиона вече са пресекли украинската граница... Не е направена независима проверка на това какво превозва конвоят...

Над Черноморието ще е слънчево

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CcFVLDhlDhQ/

Слънчево ще бъде времето днес. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са между 22° и 24°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението ще бъде 2-3 бала.

Още въпроси пред пенсионната реформа

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ea66eeb/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Coshte0Evyprosi0Epred0Epensionnata0Ereforma0H180A3910C/story01.htm

Трябва да се стимулира по-дългото оставане на пазара на труда и по-тясното обвързване на получаваните пенсии със заплащаните осигуровки, според ИПИ


Токът скача с 9.79% от 1 октомври

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dOi1FnFxZRg/

ДКЕВР предлага средното увеличение на общата цена на електроенергията за битови клиенти да е в размер на 9,79%. Заради установените дефицити в енергийната система регулаторът предлага: цената, по която общественият доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители да се измени от 114.10 лв./МВтч на 125.32 лв./МВтч, което представлява изменение с 9.83%.

Средната цена за достъп и разпределение е изменена с 8.9%, за да може ЕРП-тата да обезпечат нормалното функциониране на мрежата през зимния сезон и да акумулират приходи за инвестиционните им програми, гарантиращи надеждност и сигурност на снабдяване с електрическа енергия. В резултат на предложените цени средното увеличение на общата цена за битови клиенти е в размер на 9.79% като структурата на общата цена остава непроменена. Увеличаването на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на СрН е в размер на 2.2%. Увеличаването на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на ВН, е в размер на 1.6%. По този начин се създават предпоставки за либерализиране на пазара на електрическа енергия, заявяват от ДКЕВР.

Агенция Кросс припомня, че преди дни новият шеф на ДКЕВР Светла Тодорова, обяви, че поскъпването ще бъде с до 10%. То обаче няма да бъде последното. Целта на увеличението е парите от нашите сметки да отидат за стабилизиране на Националната електрическа компания.

Според прогнозите на енергийния министър Васил Щонов, за да се стабилизира системата, е необходимо токът да поскъпне плавно, но с близо 50 на сто през следващите 5 до 10 години.

 

 

Издигната е кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература

http://chronicles.actualno.com/Izdignata-e-kandidaturata-na-Ivan-Vazov-za-Nobelova-nagrada-za-literatura-news_50398.html

На този ден през 1916 г. професор Иван Шишманов издига кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература за 1917 година. Наградата обаче не е връчена на Иван Вазов, а на Вернер фон Хайден...

Кери: Иран може да участва в борбата с „Ислямска даржава”

http://news.ibox.bg/news/id_188787946

„Международната коалиция срещу „Ислямска държава” се създава не само за военни действия, участието в нея може да бъде в различни области и Иран може да бъде част от тази коалиция..."

В Дания дисциплинират пациенти експериментално

http://www.vesti.bg/novini/v-daniia-disciplinirat-pacienti-eksperimentalno-6022838

От 2015 година две поликлиники в датския регион Централна Ютландия започват да глобяват пациентите, които пропуснат планирани посещения при лекар без предупреждение, пише вестник "Берлингске" (Berlingske).

Каталуня: Гласуваме, не могат да ни спрат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4320596

“Ако хората искат да гласуват за бъдещето си, това не може да бъде спирано.” Така президентът на Каталуня Артуро Мас обяви твърдото намерение на испанската автономна област да проведе референдум за независимост въпреки изхода на допитването в Шотландия. Испанското правителство трябва да приеме, че на 9 ноември ще гласуваме за независимост, “Ако хората искат да гласуват за бъдещето си, това не може да бъде спирано.” Така президентът на Каталуня Артуро Мас обяви твърдото намерение на испанската автономна област да проведе референдум за независимост въпреки изхода на допитването в Шотландия. Испанското правителство трябва да приеме, че на 9 ноември ще гласуваме за независимост,

Има и мрачен сценарий за епидеимята от ебола

http://www.vesti.bg/novini/ima-i-mrachen-scenarij-za-epideimiata-ot-ebola-6022837

Броят на хората, заразени с вируса ебола до края на месец януари 2015 г. в най-лошия случай може да се увеличи до 550 хиляди души, според подготвян за публикуване доклад в САЩ.

Елизабет II будувала и следяла референдума в Шотландия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4320589


Кралица Елизабет Втора следяла до късна нощ новините около референдума завчера. Тя е отседнала в шотландския си замък “Балморал”, за да е по-близо до събитията.
“Кралицата внимателно изслуша информациите, които пристигат от центровете за преброяване на гласовете”, казаха нейни съветници. Те се събраха в 1 ч след вота през нощта, Кралица Елизабет Втора следяла до късна нощ новините около референдума завчера. Тя е отседнала в шотландския си замък “Балморал”, за да е по-близо до събитията. “Кралицата внимателно изслуша информациите, които пристигат от центровете за преброяване на гласовете”, казаха нейни съветници. Те се събраха в 1 ч след вота през нощта,

Прескочил оградата евакуира Белия дом

http://www.vesti.bg/novini/preskochil-ogradata-evakuira-beliia-dom-6022835

Евакуираха хората от Белия дом, съобщи ИТАР-ТАСС. В момента Обама се намира в извънградската резиденция в Кемп Дейвид.

Мексикански наркотрафикант предпочете смъртта пред ареста

http://www.vesti.bg/novini/meksikanski-narkotrafikant-predpochete-smyrtta-pred-aresta-6022836

Мексикански наркотрафикант предпочете смъртта пред ареста Седем тела бяха открити в петък на две места в мексиканския щат Мичоакан. Сред тях е и братът на Сервандо Гомес, известен като "Ла Тута" и начело на местния картел "Рицари тамплиери". Той се е самоубил при приближаването на полицията, съобщи неин говорител, цитиран от АФП.

Веселин Топалов носи победа на азербайджански отбор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4320189

Веселин Топалов осигури важна победа за азербайджанския "Сокар" над италианския "Обиетиво Рисакрименто" с 3,5:2,5 точки в дербито от петия кръг на европейското клубно първенство по шахмат в Билбао. 
Драмата се завърза, след като на първа дъска Шахрияр Мамедяров падна от Фабиано Каруана, а на шеста играещият за италианците Кирил Георгиев също загуб Веселин Топалов осигури важна победа за азербайджанския "Сокар" над италианския "Обиетиво Рисакрименто" с 3,5:2,5 точки в дербито от петия кръг на европейското клубно първенство по шахмат в Билбао. Драмата се завърза, след като на първа дъска Шахрияр Мамедяров падна от Фабиано Каруана, а на шеста играещият за италианците Кирил Георгиев също загуб

Франция удари по ислямисти в Ирак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4320582

Франция бомбардира щаб на “Ислямска държава” в Северен Ирак вчера, съобщи Би Би Си. Ден след като президентът Франсоа Оланд каза, че ще изпрати въздушна помощ на Багдад, военни самолети атакували размирните райони.
Унищожената сграда била пълна с оръжия и гориво. Въздушните удари ще продължат, заяви Оланд. Франция бомбардира щаб на “Ислямска държава” в Северен Ирак вчера, съобщи Би Би Си. Ден след като президентът Франсоа Оланд каза, че ще изпрати въздушна помощ на Багдад, военни самолети атакували размирните райони. Унищожената сграда била пълна с оръжия и гориво. Въздушните удари ще продължат, заяви Оланд.

Григор и Мария тренирали заедно в Ню Йорк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4320167

Григор Димитров и Мария Шарапова са тренирали заедно в Ню Йорк - доказва го видео с двамата на корта в TennisKafe. Според сайта източници от екипа на българина заявили, че "раздялата", за която пишат американски и руски медии, няма нищо общо с действителността. Вълната бе подета от щатски журналисти след откритото първенство на САЩ в Ню Йорк, като Григор Димитров и Мария Шарапова са тренирали заедно в Ню Йорк - доказва го видео с двамата на корта в TennisKafe. Според сайта източници от екипа на българина заявили, че "раздялата", за която пишат американски и руски медии, няма нищо общо с действителността. Вълната бе подета от щатски журналисти след откритото първенство на САЩ в Ню Йорк, като

Конфискуваха паркоместа от колумбийски наркобарон

http://www.vesti.bg/novini/konfiskuvaha-parkomesta-ot-kolumbijski-narkobaron-6022834

Колумбийските власти иззеха през седмицата имущество на стойност 39 милиона щатски долара, принадлежащо на известния колумбийски наркобарон Даниел Барера, съобщи говорител на полицията, цитиран от АФП. Барера в момента е в затвор в САЩ.

Мъж уби дъщеря си и 6-те си внучета, после се гръмна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4320590

Американец уби дъщеря си и 6-те си внучета в дома си във Флорида, съобщи Би Би Си. След това 51-годишният Дон Спирит се застрелял. Децата били на възраст между 3 месеца и 10 години. Убитата е 28-годишната Сара, дъщеря на стрелеца и майка на 6-те деца. През 2001 г. Спирит случайно убил 8-годишния си син Кайл по време на лов. Осъден бил на 3 г.

Япония възобновява лова на китове

http://news.ibox.bg/news/id_527344862

Въпреки решението на международната комисия по проблемите на китоловството

"Дракон"-ът отново излиза на орбита

http://www.vesti.bg/novini/drakon-yt-otnovo-izliza-na-orbita-6022833

Американската компания "Спейс екс" (Space Exploration Technologies – SpaceX) изпраща в събота към Международната космическа станция (МКС) товарния кораб "Дракон" (Dragon).

Август бил най-топъл от 1880 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4320603

Тазгодишният месец август е бил най-горещият от 1880 г. Оттогава се води статистика на температурите, съобщи АФП. Температурата през август е била с 1,35 градуса над средната за XX в., сочи Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания на Тазгодишният месец август е бил най-горещият от 1880 г. Оттогава се води статистика на температурите, съобщи АФП. Температурата през август е била с 1,35 градуса над средната за XX в., сочи Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания на

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318120

Боян Бойчев, журналист в спортния отдел на в. "Труд", 38 г.
Емил Делибашев, търговски мениджър на “Бритиш еъруейз” за Балканите, 47 г.
Пламен Димитров, президент на КНСБ, 51 г.
Снежана Ботушарова, юрист, бивш съдия в Европейския съд по правата на Боян Бойчев, журналист в спортния отдел на в. "Труд", 38 г. Емил Делибашев, търговски мениджър на “Бритиш еъруейз” за Балканите, 47 г. Пламен Димитров, президент на КНСБ, 51 г. Снежана Ботушарова, юрист, бивш съдия в Европейския съд по правата на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване