Иран предлага газ за Европа

http://www.vesti.bg/novini/iran-predlaga-gaz-za-evropa-6023080

Иран може да бъде надежден източник на енергийни ресурси за Европа. Това бе заявено от президента на Иран Хасан Рухани по време на среща с австрийския си колега Хайнц Фишер.

Прогноза за времето - 24 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265110

Днес ще е предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има в североизточните райони. Вятърът ще е слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен от северозапад. До вечерта навсякъде ще стихне. Максимални температури между 16° и 21°, в София 16°.

Когато ние сме се занимавали с патриотизъм, в ББЦ се занимаваха с развлекателен бизнес

http://cite.actualno.com/Kogato-nie-sme-se-zanimavali-s-patriotizym-v-BBC-se-zanimavaha-s-razvlekatelen-biznes-news_51338.html

  Нямам никакво желание да си меря патриотизма с когото и да било. Това заяви заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки като отговор на предизвикателството на „България без ц...

Нова схема - продаваш си гласа срещу поемане на разходите за сватбата

http://izbori2014.actualno.com/Nova-shema---prodavash-si-glasa-sreshtu-poemane-na-razhodite-za-svatbata-news_51340.html

Една от новите схеми за купуване на гласове е обикаляне на махалите и кварталите в Южна България и питане дали има има сватби. Ако има, се предлага разходите да бъдат поети. Това заяви в ефира на bTV ...

В Солун ще се изучава ислям

http://balkani.actualno.com/V-Solun-shte-se-izuchava-isljam-news_51343.html

От университета в Солун в бъдеще ще излизат и дипломирани специалисти по ислямска религия. Съпротивата срещу тази специалност обаче е сериозна - от страна на православната църква и някои университет...

Стрелба срещу търговски център в САЩ

http://www.vesti.bg/novini/strelba-sreshtu-tyrgovski-centyr-v-sasht-6023079

При стрелба срещу търговски център в американския град Кисими, щата Флорида, бяха ранени двама души. Животът им е вън от опасност.

САЩ с нова серия въздушни удари срещу Ислямска държава

http://www.bnews.bg/article-117161

Поразените цели включвали джихадисти, тренировъчни лагери, финансов център, оръжейни складове, автомобили и щаб-квартирата на организацията в град Рака. Ударите тази нощ показват, че САЩ са решени с разширяването на обхвата на въздушни удари на нанесат сериозни щети и загуби на джихадистите.

От какво се страхува Цветан Василев?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245499_%D0%9E%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%3F

 През юни тази година банкерът Цветан Василев застана пред камерите на БиТиВи. Говореше с подчертано пресилена усмивка, на ръба на заекването и със стиснати до бяло юмруци. Миналата седмица го снимаха в Белград, където Василев се беше предал на полицията - гласът му трепереше, изреченията нямаха логичен строеж, лицето му беше не бледо, а бяло. Попитаха го дали се страхува за живота си, но той не отговори. Затова пък каза, че „няма сигурност за нищо“ и че върху него „се оказва неуправляем по своята сила политически натиск“. Малко по-късно адвокатите му заявиха, че техният клиент се страхува за живота си. Имало нови заплахи, както и „сигнал за поръчване на неговото елиминиране“.

Василев вчера и днес

Че Василев се страхува именно за живота си, е вън от съмнение. Ако се страхуваше „само“ от пладнешки грабеж, неоснователни прокурорски обвинения или политически натиск, досега да се е явил в съда като обвиняем и наред с това да е завел десетки контрадела, съпроводени от десетки неудобни истории в десетки интервюта. Така поне би постъпил човек от ранга на Василев в една автентично правова държава. Вместо това Василев мълчи, напуснал е територията на ЕС, а когато намеква, че някой пряко или косвено застрашава живота му, изброява хора, заемащи следните постове: министър-председател, шеф на Централната банка, депутат. Комбинацията от намеци и съвсем ясни твърдения звучи повече от седмица, но досега не се е намерил нито един наблюдател, който да им се присмее като на научна фантастика. Очевидно няма нищо химерично в хипотезата, че политици и банкери са готови да се избият на централния площад дори без да ползват заглушители. В реалния живот.

Видеоархивът пази спомена за един друг Василев - този Василев, който получаваше наградата „Мистър Икономика“ и изнасяше лекции по банково дело в УНСС. Това е и времето, в което изказът, тезите и поведението на Василев изглеждаха просто несъразмерни с магическата успешност на бизнеса му. Най-адекватната реч, произнесена от него и запазена в дигиталния свят, е тази, в която говори за футболния си отбор „Ботев“ (Пловдив) и за стадиона, който иска да купи: импровизирано интервю, в което обяснява решението за тази покупка и стратегията, на която се подчинява това решение. Яснота, която няма нищо общо с инцидентния му говор по други теми.

Другият Василев

"Мамо, аз давам на всички политици по малко"

Ако съдим по интервюто на майка му Тота Василева за БиТиВи, Цветан Василев би следвало да е жертва на собствената си представа за организацията на банковия и политическия живот в демократичните държави. Майка му бе попитана дали синът ѝ се е занимавал с политика, а тя отхвърли категорично това твърдение с думите: „Никога не е искал да става политик. Казваше ми: Мамо, аз давам на всички политици по малко, но не искам да заменям бизнеса с политиката“. Само Василев може да каже дали това приписвано му твърдение е вярно, но и без да го е коментирал, е ясно следното: ако си станал банкер, защото си „давал“ на политиците, нищо чудно да се почувстваш предаден от тях, когато престанеш да си банкер, защото вместо да ти вземат „по малко“, те може и да решат да ти вземат всичко.

Впрочем, майката се оплака, че „нямаме държава“. Тоест, че нямаме онова, което бихме имали, ако банкерите се занимаваха истински с финанси, а депутатите - със закони. Държавата трябва да е изчезнала някъде там, където и двете групи са се впуснали в наддаване за пратки със заглушители.

Къде е истината?

Ако не беше уплашеният му до смърт вид, Цветан Василев щеше да е сравним със злодея, посечен от злодеянието, в което е участвал. Тази метафора обаче е неуместна днес, когато страхът е не просто истински, но и изглежда съвсем основателен. Зрителите вярват на този осезаем страх много повече, отколкото на твърденията на прокуратурата, че Василев е ограбил вложителите си, като е изтеглил двеста и няколко милиона. Както изчислиха няколко икономисти, Василев би следвало да е виновен за обратното: че е облагодетелствал неоснователно редица вложители (и кредитополучатели), докато е бил скрит под чадъра на неконтролиралата го Централна банка и докато е ползвал потока от държавни пари, осигурени от щедрата ръка на трите перманентно управляващи партии: ДПС, БСП и ГЕРБ.

Георги Търновалийски: За БСП най-важна е грижата за хората

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326748

- До изборите остават 11 дни. Как ви се струват нагласите и настроенията на избирателите - успявате ли да ги убедите да ви подкрепят, г-н Търновалийски? В БСП притеснявате ли се, че има социалисти, които зоват за преференциален вот? 
- Кампанията върви така, както сме я очертали като стратегия - скромно, без лъскави плакати и билбордове, а в дир - До изборите остават 11 дни. Как ви се струват нагласите и настроенията на избирателите - успявате ли да ги убедите да ви подкрепят, г-н Търновалийски? В БСП притеснявате ли се, че има социалисти, които зоват за преференциален вот? - Кампанията върви така, както сме я очертали като стратегия - скромно, без лъскави плакати и билбордове, а в дир

Нови протести срещу добива на шистов, въглищен и тайт газ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245498_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%B2%D1%8A%D

 Нови протести се готвят в София, Пловдив и Варна срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ в България.

Протестите ще се проведат на 24 септември и ще са под надслов - "Срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ в България" с искане за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната.

Граждански активните българи в големите градове на България продължават да се борят за правото си на чиста вода, земя и атмосфера, които са сериозно застрашени от продължаващото раздаване на разрешителни за проучване и експлоатация на неконвенционални изкопаеми горива на територията на страната, без да съществуват необходимите механизми за спазване на безсрочната забрана за прилагане на фракинг при проучването и добива на подземни богатства, заявяват организаторите от Инициативен комитет "За чиста България"- гр. Варна.

С протестите те целят да информират всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директнен разрез с действащия в момента мораториум.

"С други думи, имаме забрана на хартия, а държавата е първата, която я нарушава! В допълнение, след повече от две години действие на безсрочната забрана, държавните институции не са утвърдили нито една наредба, която да указва кой, кога, колко често, по какъв метод, с каква техника извършава проверка на всички сондажи; не са взели никакви мерки за осигуряване на техниката за извършване на проверки; не са приели терминология и методология за проверки на сондажите; не са квалифицирали нито един специалист, който дори на хартия да разпознае какво е забранено и какво разрешено, нито в МОСВ, нито в МИЕТ; не прилагат задължителния във всички бели държави мониторинг на всеки сондаж.

За 2 години от гласуването на забраната в България се правят само опити за нейното пробиване и нищо в областта за мониторинг, проверки, контрол в МОСВ и МИЕТ! "Специалистите" не различават новите технологии и почти няма човек, който да е стъпвал на сонда за шистов газ, освен на "екскурзия", организирана от Американското посолство! Въпреки всичко това разрешения са издадени на Овъргаз, Парк Плейс Енерджи Корп, Русгеоком, Дайрект Петролиум, ПД Нефт и газ и други компании, които в сайтовете си, както и на фондовата борса оповестяват, че търсят и искат да добиват, чрез нековнеционални методи, а в заявленията си пред нашите институции вписват просто търсене на нефт и газ. Следствие на техните "проучвания" вече е регистрирано изчезване на водата в плевенско, точно до сондажа, за което институциите отново мълчат. Не са предприели никакви действия във връзка с трансграничния проблем с Румъния. Нужни са двустранни договорености които да гарантират опазването на общия ни водоносен хоризонт, както и предпазване от активизиране на високосеизмичните зони като Вранча. Забраната постоянно е атакувана от лобистите. Ние приемаме това като война с българския народ!", заявяват още организаторите на протестите.

Тяхната цел и борба е двете министерства МОСВ и МИЕТ да прекратят всички разрешения и договори за проучване и добив на нефт и газ, (особено на компании, които афишират пред цял свят, че ще използват фракинг), докато не се назначат специалисти, не се разполага с подходяща техника, докато не се напишат наредбите за контрол, докато не се организира мониторинг, за да има всички предпоставки за вписването на забраната в закон.

САЩ плащат 30 млн. на информатор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327011

САЩ платиха рекордни 30 млн. долара на чуждестранен информатор, който съобщил за мащабна финансова измама, пише “Уолстрийт джърнъл”. Това е най-голямата сума, изплащана от комисията по ценните книжа досега.
Информаторите получват до 30% от сумата на глобата, наложена на лицата, извършили или подготвяли злоупотреба с финансови книжа. САЩ платиха рекордни 30 млн. долара на чуждестранен информатор, който съобщил за мащабна финансова измама, пише “Уолстрийт джърнъл”. Това е най-голямата сума, изплащана от комисията по ценните книжа досега. Информаторите получват до 30% от сумата на глобата, наложена на лицата, извършили или подготвяли злоупотреба с финансови книжа.

Откриха съкровище от 1202 византийски монети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245497_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%82+1202+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D

 Съкровище от 1202 византийски бронзови монети от VI век е открито в амфора при разкопките на крепостта Славната канара край добричкото село Дебрене. Амфората е открита от Добри Добрев - главен уредник в Регионалния исторически музей в Добрич.

 

Монетите бяха преброени пред журналисти. Според историците монети от този номинал са изключително редки в България. Те са с най-малкия номинал. Най-вероятно съкровището е принадлежало на църковно лице и това е църковната лепта, която е събирана от миряните. Било е укрито при нашествието, опустошило крепостта, най-вероятно на авари и славяни, в края на шести век, обясни Боян Тотев – уредник на отдел „Археология” в музея, който е и научен ръководител на експедицията. От едната страна на монетите е изобразен император, все още не се знае кой, най-вероятно е някой от последните византийски императори. От другата страна е знакът за номинал.

 

Преди три седмици в района на Славната канара са открити и три меча римски спата, дълги кавалерийски, които са дарени на музея. Средният е изключително добре запазен за годините си, острието може да прободе дори и в момента. Другият меч е малко по-къс, не така добре запазен.

Първият сняг натрупа 3 см в прохода Петрохан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245496_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B3+%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0+3+%D1%81%D0%BC+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1

 Астрономическата есен дойде у нас със сняг, студ и мразовит вятър. Времето се застуди за броени часове, а студеният атмосферен фронт от Скандинавието свали температурите с над 15 градуса. Рязкото застудяване донесе и първите снежинки. Бяла пелена от 3 сантиметра покри асфалта на прохода Петрохан рано сутринта и се задържа няколко часа. Това

 

не е затруднило преминаването

 

по пътя, твърди началникът на полицията в Берковица главен инспектор Бисер Йончев. Специалистите обаче съветват да не тръгвате на път през прохода с летни гуми, тъй като пътят все още не се опесъчава. Първият сняг на Петрохан миналата година е паднал на 18 октомври, сочи справката на пътната служба.

 

Зимата дойде и на Черни връх, където снежната покривка бе едва 1 см, а живакът падна до минус 3 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. В много райони мразовитият вятър достигна до 25 м/сек. В съседна

 

Сърбия също падна първият сняг

 

Бяла покривка от няколко сантиметра покри планината Копаоник в източната част на страната. Термометрите пък бяха малко под нулата.

 

Днес времето отново ще бъде слънчево, а дневните температури ще са с градус-два по-високи. В четвъртък сутринта ще бъде доста хладно, а през деня ще се затопли и температурите ще бъдат между 22-27 градуса. В петък дъждът и вятърът ще се завърнат, като живакът ще показва 20-25 градуса. Слънцето все пак ще пробие плътните облаци, но това ще стане едва в събота и неделя, когато живакът на термометрите

 

може да стигне до 27 градуса

 

След преминаването на мразовития скандинавски фронт през нашата територия метеоролозите прогнозират, че времето ще се стабилизира и от 30 септември докъм 7 октомври ще остане без валежи.

Религиозен календар за 24 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326529

Св. първомъченица и равноапостолна Текла. Преп. Коприй
Текла приела Христовата вяра и станала спътница на апостол Павел. Затова църквата я нарекла равноапостолна. По време на една от проповедите им в Антиохия управителят на града Александър я харесал и пожелал да се ожени за нея. Отказът  го разгневил. Той заповядал да я хвърлят на дивите зверове, Св. първомъченица и равноапостолна Текла. Преп. Коприй Текла приела Христовата вяра и станала спътница на апостол Павел. Затова църквата я нарекла равноапостолна. По време на една от проповедите им в Антиохия управителят на града Александър я харесал и пожелал да се ожени за нея. Отказът го разгневил. Той заповядал да я хвърлят на дивите зверове,

Показаха секса отвътре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245495_%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5

 Заради любопитството и възможността да представят на публиката нещо различно учени от Великобритания са си направили труда да заснемат как изглежда половото сношение, погледнато през апарат за ядрено-магнитен резонанс. Специалистите са монтирали цяло видеоклипче на това как различни двойки правят секс. Според учените науката няма да остане с празни ръце от цялото начинание, защото при експеримента са получени ценни данни за мъжката и женската полова възбуда и по-добро разбиране за процеса като цяло от гледна точка на анатомията.

Преглед на печата от 24 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/24/2386246_pregled_na_pechata_ot_24_septemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Социалният министър увеличи минималните осигуровки
Увеличението от 4.2% е за браншовете без споразумения, където работят над 2 млн. души

Общо 78 опасни язовира създават риск от нови наводнения
Експерти от МОСВ са предложили законови промени, които да позволят по-строг контрол върху водоемите

Сега

МВР мисли за "особен надзор" по време на изборите
Идеята в част от секциите да не се допускат...

Първи US удари по джихадисти в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245494_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+US+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Самолети на САЩ и партньорски държави нанесоха първите въздушни удари по позиции на радикалната групировка „Ислямска държава” (ИД) в Сирия, съобщи Пентагонът.

 

Нанесени са близо 20 въздушни удара срещу позиции на джихадистите от ИД в сирийската провинция Ракка. В ударите на територията на Сирия заедно със САЩ участват Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар.

 

Пентагонът уточни, че САЩ и техни съюзници са предприели операция с

 

изтребители, бомбардировачи и ракети „Томахок”

 

Сирия е била информирана от САЩ за въздушните удари по територията є срещу позиции на групировката „Ислямска държава”, обяви сирийското външно министерство.

 

САЩ вече казаха, че няма да искат от Сирия специално разрешение за евентуални удари.

 

Петдесет свързани с „Ал Кайда” бунтовници са били убити в Северна Сирия при въздушните удари. Повечето от бойците, ликвидирани при атаките, са чужденци. В резултат на въздушните удари е бил убит и един от полевите командири на Фронта ан Нусра. Става дума за Абу Юсеф ат Турки. Той е бил убит заедно с негови бойци в района на Идлиб. Според някои данни, убитите ислямисти са 120, а близо 300 били ранени.

 

При въздушните удари са загинали и осем цивилни, включително три деца.

 

Боец от „Ислямска държава” в Сирия заяви пред Ройтерс, че групировката ще отвърне на ръководените от САЩ въздушни удари и обвини Саудитска Арабия, че е позволила това да се случи.

 

В операцията не е имало участие на НАТО

 

заяви официален представител на Алианса, цитиран от Ройтерс.

 

В изявление на Централното командване на въоръжените сили на САЩ се съобщава също, че са били взети мерки за осуетяване на предстоящи атаки срещу американски и други западни мишени от „опитни ветерани на „Ал Кайда”, които имали безопасно убежище в Сирия. „Тези удари бяха нанесени само от американските въоръжени сили”, се уточнява в текста.

 

Началото на въздушните удари в Сирия бележи значително увеличаване на военната роля на САЩ в Близкия изток, въпреки че Вашингтон настоява, че няма да изпраща сухопътни войски, отбелязва в. „Файненшъл таймс”.

 

Присъединяването на пет арабски страни към операцията в Сирия е сериозно

 

дипломатическо постижение

 

за САЩ, като се има предвид, че до вчера мюсюлманските държави, на които Вашингтон отделя специално внимание в усилията за изграждане на коалиция срещу „Ислямска държава”, показваха нежелание - поне публично - да се включат във военни действия срещу свой арабски съсед, коментира в. „Вашингтон пост”. Според изданието с въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия САЩ започват агресивна и рискована операция, която бележи нова фаза в конфликта.

 

С тези действия Обама замесва американската армия пряко в сирийската гражданска война - нещо, което той упорито се стремеше да избегне, откакто Сирия беше обхваната от опустошителния конфликт през 2011 г.

 

В Ирак САЩ нанасят въздушни удари срещу „Ислямска държава” от шест седмици, но засега тези действия не помагат особено за отблъскването на групировката, отбелязва в. „Ню Йорк таймс”.

На какво да се радват Лондон и ЕС?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245493_%D0%9D%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%B8+%D0%95%D0%A1%3F

 След провала на шотландските желания за независимост в Брюксел всички си отдъхнаха облекчено. Но има ли за какво? Шотландците успешно „осребриха” своето оставане във Великобритания, а това може да се хареса и на други.

 

Дори и в Брюксел, столицата на Обединена Европа, понякога се усеща някаква лека носталгия по независимостта. В нощта след шотландския референдум (18 септември) фламандски националисти изразиха своята солидарност с шотландците, окичвайки няколко улици с шотландски знамена и запалени свещи. Няколко дни по-късно тези кадри остават само като спомен за това, че за първи път в своята досегашна история ЕС се размина на косъм от възможността да остане с една страна по-малко в състава си. Колективната въздишка на облекчение обаче не е съвсем оправдана. Нека за миг се поставим на мястото на някои от сепаратистите в Европа. Те несъмнено са забелязали, че шотландците извлякоха значителни ползи от това, че ще останат част от Великобритания.

 

Според обещанията на британския премиер Дейвид Камерън

 

шотландците ще получат повече права да събират данъци, ще имат по-силно влияние над начина, по който се разпределят обществените разходи, или казано накратко: повече власт и правомощия в рамките на общността. От гледна точка на сепаратистите тези резултати никак не са лоши. Защо тогава да прекратяват усилията си тъкмо сега, когато Шотландия даде истински пример, който може да се следва както от националните правителства, които искат и занапред да държат юздите на своите региони, така и от всевъзможни борци за независимост?

 

Нека вземем за пример Каталуня. Ако Мадрид иска да задържи богатия регион, правителството ще трябва да вземе пример от тактиката на Лондон за отстъпки пред Единбург. И обратно, евентуалната шотландска независимост едва ли би довела непременно до разпадането на целия ЕС. Защото тогава би настъпил истински трудният период за отцепилите се региони, свързан с изграждането на нови институции, въвеждането на нови валути, печеленето на доверие - все неща, които биха могли да окажат възпиращо въздействие и върху други сепаратисти.

 

Една „малка Британия” обаче несъмнено би се опитала

 

да промени властовите структури в ЕС и вероятно би вкарала общността в продължителни и безплодни спорове около някои типично „шотландски” теми - като например местоположението на британския ядрен флот (който досега се намираше в Шотландия), или приемането на Шотландия в ЕС и НАТО. На всичкото отгоре това би наляло масло в пропагандната машина на Путин срещу Европа.

 

Накратко Брюксел трябва да вземе на сериозно сепаратистките стремежи в Европа - сега още повече, отколкото преди шотландския референдум. Защото изгледите за успех на каталунците, баските, фламандците и някои други остават почти непроменени.

 

Посланието на Шотландия към всички тях гласи, че стремежите за независимост могат да бъдат осребрени. Националните правителства, но и Брюксел, с огромния му бюрократичен апарат, не бива да отминават повече потребностите на отделни региони. В противен случай разпадането на Европа като нищо може да се превърне в реалност.

Volvo XC90 сложи спортен екип R-Design

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245492_Volvo+XC90+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BF+R-Design

 За клиентите, които обичат страстта и приключенията в живота, и търсят ултимативно изживяване зад волана, шведската марка Volvo ще предложи версия със спортен пакет R-Design на новото XC90. Със специалния пакет новият всъдеход е придобил още по-спортен и динамичен външен вид. Версията R-Design изумява със специални спортни детайли по предната решетка и спойлера. Интегрираните двойни ауспуси, релсите на покрива и капачките на огледалата са оцветени в сребристо матов цвят. Динамичният изглед на автомобила се допълва от стилните 20-инчови алуминиеви джанти, а като опция се предлагат и 22-инчови за желаещите наистина отличителен външен вид. Версията R-Design в новото Volvo XC90 впечатлява със специално проектирани спортни седалки от набук и перфорирана кожа. Те гарантират удобство и стабилност, като специалната им конструкция позволява на всички пътници в купето да се чувстват отпочинали дори при дълъг пробег. Интериорът приятно изненадва още със специални елементи R-Design по скоростния лост, педалите, стелките и дори по ключа на модела. Спортният пакет е оставил своя отпечатък и върху 12,3-инчовото инструментално табло, както и върху подобната на таблет централна конзола. На практика тя няма бутони и улеснява водачите при управление на автомобила си, като им дава възможност да използват широк набор от продукти и услуги, базирани на интернет. Изборът от авангардни двигатели Drive-E с мощност до 400 к.с., както и изцяло новото шаси гарантират запомнящо се изживяване зад волана. Оборудването R-Design е едно от четирите нива, с които ще се предлага новото Volvo XC90. Първите два са Kinetic и Momentum. Най-луксозният е Inscription, който предлага ненадминат лукс и излъчване.

Елизабет II измъркала от удоволствие при вестта, че Шотландия остава в кралството

http://europe.actualno.com/Elizabet-II-izmyrkala-ot-udovolstvie-pri-vestta-che-Shotlandija-ostava-v-kralstvoto-news_51329.html

Британският премиер Дейвид Камерън каза, че британската кралица Елизабет II "измъркала" от радост, когато той й съобщил за победата на противниците на независимостта на референдума в Шотланд...

Само 32-ма бежанци от няколко хиляди имат работа в България

http://society.actualno.com/Samo-32-ma-bejanci-ot-njakolko-hiljadi-imat-rabota-v-Bylgarija-news_51334.html

32-ма бежанци от няколко хиляди, които са получили такъв статут, уточни Васил Върбанов, заместник-председател на Държавната агенция по бежанците (ДАБТ). Въпросните бежанци имат работа и говорят добре...

Михнева: Ако Цветан Василев проговори сега, това ще обърне изборите

http://izbori2014.actualno.com/Mihneva-Ako-Cvetan-Vasilev-progovori-sega-tova-shte-obyrne-izborite-news_51335.html

Ако Цветан Василев проговори преди изборите, това ще обърне резултатите от вота. Той ще може да каже кои политици и  журналисти са ходили при него. Това заяви в ефира на bTV журналистът Марга...

Камелия Воче психоаналитик на брадърите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245491_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%92%D0%BE%D1%87%D0%B5+%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%

 Камелия Воче се превърна в нещатен изповедник в Къщата и нещо като психоаналитик на съквартирантите. Дори и тези, които имаха резерви към пеещата готвачка, вече я намират за изключително сърдечен човек, пред когото могат да си изплачат и най-съкровените тайни.

 

Това важи и за Евгени Минчев, който не спираше да сипе обиди по адрес на фината дама. След като паркетният лъв получи най-много номинации за изгонване, той изпадна в тежка депресия.

 

Останалите съквартиранти веднага изолираха лорд Минчев ъф Итън. Върлата му врагиня Камелия Воче беше единственият човек, който го спря да не си тръгне от шоуто. „Всички са лицемери. Никога не съм очаквал, че точно ти ще тръгнеш да ме успокояваш”, каза Минчев на певицата, малко преди да избухне в сълзи.

 

След като първоначалният му емоционален срив премина, той сподели с Камелия, че никой не разбира колко е самотен на големите празници - Коледа и Нова година. Всички празнували с близките си, само той не. Воче му предложи да го покани вкъщи тази година. „Много си мила, ама май ще откажа. Всеки път, като дойда у вас, ми готвиш едни и същи спагети“, обърна се към нея светският хроникьор.

 

И докато Минчев рони сълзи, любовницата на Тачо Зорница Линдарева надига чашки още от сутринта. Напрежението си каза думата и съперницата на Жени Калканджиева посяга още в 10 часа към виното. Това беше една от причината съквартирантите да я номинират. Сред мотивите им се споменават още неуравновесеност, двуличие, наглост, липса на достойнство и желанието й да прави конфликти. Според Тачо престоят на Зорница в Къщата изнервя повечето участници. А Иво Аръков обобщи, че каквото и да се каже за нея, все ще е малко.

Българи в прегръдките на Холивуд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245490_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%83%D0%B4

 Футболната съпруга Николета Лозанова посети Милано, където се проведе Седмицата на дамската мода. Плеймейтката побърза да се похвали във Facebook, че се е щракнала с гуруто Роберто Кавали.Николета обаче далеч не е единствената популярна БГ персона, която има снимки със световни знаменитости.

 

Жана Караиванова хвали работохолизма на Тарантино

 


 
Актрисата Жана Караиванова успя да се щракне с американския продуцент и режисьор Куентин Тарантино и колегата му Робърт Родригес. Българката веднага разпространи кадъра във Facebook. Тя се увековечила с двамата киновеликани преди седмици на парти в Ню Йорк. Под снимката се появиха и питания от приятели на Жана дали не се готви за работа по нов проект на Тарантино. Караиванова от години живее в Голямата ябълка и се познава добре и с двамата режисьори. Тя си идва у нас единствено за организацията на фестивала за независимо американско кино So Independent. „Не съм си мечтала, че може да ми се стече животът така, че да се видя на живо с най-големите звезди. Ще запомня всяка от тези срещи - с Куентин Тарантино, Робърт Родригес, Пиърс Броснан и Ринго Стар. Това са хора, които работят по 20 часа на ден”, сподели Караиванова.

 

Енджи Касабие вталява Слай с пиле и зеленчуци

 


 
Диетоложката Енджи Касабие докарала доста проблеми на Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен и колегите им, докато снимали у нас втората и третата част на екшъна „Непобедимите”. Строгата блондинка изхвърлила от менютата на звездите всички тестени и мазни храни и им обяснила, че докато са у нас, ще ги обгрижва основно с пилешко и зеленчуци. „Ти да не си си объркала призванието - я се върни на модния подиум и ни доведи някой, дето разбира от правене на хранителни режими”, изръмжал Слай, докато хубавата диетоложка го строявала. След този кратък сблъсък обаче двамата станали добри приятели. Те прекарвали толкова често време заедно, че светската клюка накрая ги нарочи за любовници. Работейки с тежката артилерия на Холивуд, Касабие все пак се съобразявала и с това, което искали или не искали да имат в дневния си порцион знаменитостите. Жан-Клод ван Дам държал да не консумира никакви мазнини. Белгиецът искал всичко да му се приготвя на пара или на скара. Рамбо пък държал особено много на закуската си, която непременно трябвало да бъде бъркани или пържени яйца. Сутрин Слай задължително обръщал и по няколко фреша. Между храненията идеологът на „Непобедимите” хапвал плодови млека с мюсли. Джейсън Стейтъм пък избягвал въглехидратите. На обяд предпочитал супи и ястия с пилешки гърди.

 

Гери Дончева любопитства за самолета на Траволта

 


 
Моделът и бизнесдама Гери Дончева успя да омае с чара си холивудската легенда Джон Траволта. В началото на август тази година „булката с чеиза” пусна във Facebook кадър, на който позира с актьора. Запознанството й със звездата от „Криминале” станало на парти, дадено от немската оръжейна фамилия Глок, в австрийския град Клагенфурт. Присъствали само отбрани гости, сред които била и Гери. Тя посетила австрийския град заради конно състезание. Изявяващата се от скоро и като рапърка хубавица разпитвала Траволта дали наистина сам пилотира самолета си, както пишат медиите. Той й обяснил, че това е най-голямата му страст и дори построил специална писта, за да каца със своя „Чалънджър 600” в имението си. Траволта изчеткал нашенката за безупречния й външен вид. Казал, че тя била жената с най-хубавите обувки на партито.

 

Венета Харизанова сготви мусака на Робърт де Ниро

 


 
Моделът Венета Харизанова беше личен гид из софийските потайности на ветерана от Холивуд Робърт де Ниро. Той беше у нас през 2012 година за снимките на филма „Опасен гост”. Заради перфектния си английски Венета била избрана от продуцентите на лентата за комуникация със 71-годишния Де Ниро. Тя не само че го развела из по-интересните културни забележителности на София, но и му обяснила кои са нещата, които си струва да опита от българската кухня. Харизанова публикува и своя снимка във Facebook с легендата от филмите „Шофьор на такси” и „Разяреният бик”. Коментарите на приятелите на Венета бяха повече от красноречиви. Едни открито й пожелаваха да работи с много от големите имена в световното кино, а не само с Де Ниро. Други шеговито подхвърляха, че на актьора не му е било особено лесно да държи в прегръдките си толкова красива жена като нея. Амбициозната моделка коментира единствено, че Де Ниро бил страхотен сладур. Една вечер тя дори му сготвила мусака, която той хапнал с удоволствие.

 

Дженифър Анистън пита Дарина как се гледат деца

 


 
Бизнесдамата Дарина Павлова вече е приятелка и с актрисата Дженифър Анистън. Двете се запознали преди около две седмици на международния кинофестивал в Торонто, Канада, където Анистън представи последния си филм Cake. В него бившата съпруга на Брад Пит си партнира със звездата от „Аватар” Сам Уортингтън. Дарина била поканена на благотворителна вечеря по време на форума като организатор на киносъбития в Италия (бел. авт. - международния филмов фестивал на италианския остров Иския), а и като човек с отношение към благородните каузи. „Тази жена е чудесна - вече е моята най-добра приятелка. Убедена съм, че Дженифър е мечтаната приятелка и за много други хора”, написа в Twitter вдовицата на Илия Павлов. Дарина пусна снимка, на която с Джен са се гушнали. Холивудската актриса разпитвала българката за всевъзможни битовизми, а също търсела съвети как се гледат деца.

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326339

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Джош Дюамел с поздрав към България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245489_%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%88+%D0%94%D1%8E%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Звездата от сериала „Лас Вегас” Джош Дюамел поздрави всички българи по случай Деня на Независимостта. Съпругът на певицата Фърги качи в страницата си във Facebook българското знаме, придружено с текста ”Честит Ден на Независимостта! И благодаря Google Translate!”. Публикацията събра над хиляди харесвания, над 400 коментара и още поне толкова споделяния. Сред коментаторите бе и спряганата за любовница на Димитър Бербатов - Даниела Арнаут, която не скри възхищението си към актьора: „България те обича” написа на стената си еротичната танцьорка. Миналата година актьорът поздрави българския народ по повод 3 март. Защо Джош за пореден път отделя специално внимание на националния ни празник остава загадка. Актьорът е сред известните личности, които са доста активни в социалните мрежи и редовно комуникират с феновете си. Джош ежедневно поства кадри с малкия си син Аксел и съпругата си Фърги.

Украинци обмислят инвестиции в Плевен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245488_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B2+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD

 Украински бизнесмени проявяват интерес към възможностите за инвестиции в Плевен и в региона. Това съобщиха от областната администрация.

 

Представителите на бизнеса на Украйна днес са били приети от областния управител арх. Бойко Балтаков. Гостите са отбелязали изключителната близост на нашите народи, включително и емоционална, както и своите интереси да инвестират у нас.

 

Дмитрий Дмитриевич - съветник на министъра на екологията на Украйна, който е бил сред гостите, е заявил, че разполагат със специалисти в областта на изграждането на електронните услуги, с които можем да си сътрудничим. Областният управител на Плевен е представил региона – основните транспортни връзки, традициите в земеделието, предимствата по отношение на учебни заведения и специалисти. Балтаков е посочил възможностите за бизнес в областта на леката промишленост, селското стопанство и туризма. Членството на България в Европейския съюз гарантира сигурност за инвеститорите, е заявил областният управител.

 

По време на срещата е договорено да се организират форуми с участието на плевенския бизнес и украински предприемачи на разменни начала за предприемане на конкретни съвместни действия.

Луксозна марка обувки пуска акции за $1,2 млрд.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245487_%D0%9B%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%241%2C2+%D0%BC%D

 Британският луксозен бранд за обувки Jimmy Choo обяви намерението си да пусне акции на Лондонската борса за 700 млн. фунта (1,2 млрд. долара), съобщи Reuters.

 

Листването на ценните книжа ще стане през октомври. Фирмата бе купена преди 3 години от JAB Luxury и за първото полугодие има печалба от 27,6 млн. британски лири. Обувките с марката Jimmy Choo станаха известни заради проявения интерес навремето към тях от британската принцеса Даяна. По-късно те бяха популяризирани и от сериала „Сексът и градът” и филма “Дяволът носи Prada”. Мениджър на листването на акциите на известната марка ще е BoA Merrill Lynch.

 

Според данни на Thomson Reuters от началото на годината има увеличение на темповете на пускането на нови акции на европейски компании и 177 фирми вече продадоха свои ценни книжа за 55,5 млрд. долара. От тях на борсата в Лондон са били пласирани 19,8 милиарда.

Merck купува американската компания Sigma-Aldrich

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245486_Merck+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+Sigma-Aldrich

 Германската фармацевтична компания Merck KGaA заяви, че ще придобие американската фирма Sigma-Aldrich за 17 млрд. долара, пише Wall Street Journal. Сделката е насочена към засилване на позициите на Merck в индустрията на науките за живота.

 

Базираната в Дармщадт компания ще придобие 100% от Sigma-Aldrich на цена от 140 долара за акция, което е с 37% повече от цената на акциите на американската фирма. Придобиването разширява глобалния обхват на Merck в областта на науките за живота, увеличава присъствието й в Северна Америка и й осигурява добра изходна точка към бързо растящите азиатски пазари, посочи компанията.

 

Германският фармацевтичен гигант вече е осигурил мостово финансиране за сделката и очаква тя да бъде приключена в средата на 2015 г., тъй като подлежи на одобрението на регулаторите. Придобиването е одобрено единодушно от борда на директорите на Sigma-Aldrich и ще бъде представено на акционерите на компанията за тяхното одобрение.

Сомелиер и кукер рекламират БГ туризма във Франция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245485_%D0%A1%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%80+%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%91%D0%93+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0+%D0%B

 Български сомелиер ще представя на френски език качествата на родните вина по време на международното туристическо изложение Top Resa 2014 в Париж, което се провежда до 26 септември. На нашия щанд, който е с 62 кв. м площ, ще има и кукер аниматор, съобщиха вчера от икономическото министерство. Top Resa Париж е сред най-големите туристически борси с насоченост към професионалисти от Западна Европа. Изложението предлага най-висока класа туристически продукти. Освен дестинации тук се представят авиокомпании, луксозни хотели, голф клубове, СПА центрове и др.

 

На рекламния щанд на България освен Министерството на икономиката и енергетиката участват още 8 туристически компании и една община. Очаква се интересът от страна на туроператорите да бъде насочен към различни видове услуги - морски, културен, приключенски, винен, гурме, city breaks, балнео-, СПА, уелнес туризъм. Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев ще участва в програмата на изложението, в което страната ни се включва с рекламен щанд за 10-и пореден път. Днес ще бъде направена презентация на тема „България – древна и автентична“. Основен акцент в нея ще бъде тракийското наследство по нашите земи и предстоящата изложба в Лувъра през април-май 2015 г.

 

Франция е ключов пазар за България в сектора. През 2013 г. броят на френските туристи е бил 138 246, а за периода януари–юли 2014 г. е 70 431, което е 5,1% повече в сравнение с първото шестмесечие на 2013 г.

€700 млн. губи Италия от руското ембарго

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245484_%E2%82%AC700+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE

 До 700 млн. евро може да достигнат загубите на селскостопанските производители в Италия от руското ембарго. Това сочат сметките на икономическия експерт от Конфедерацията на земеделците на Ботуша Лоренцо Бацана. В същото време, когато от Брюксел обявиха, че общността отделя 125 млн. евро за компенсации на щетите в целия съюз, министърът на селскостопанските политики в Рим Маурицио Мартина протестира, обявявайки, че само загубите на Италия надхвърляли 200 млн. евро. Сумата бе потвърдена и от официалната информационна агенция АНСА, а тя рядко бърка в сметките си. Преди две седмици обаче министърката на икономическото развитие Федерика Гуиди осведоми парламента, че в сравнение с 2013 г. през тази година ембаргото ще ощети земеделците с около 100 млн. евро – цифра, най-близка до сегашното състояние на нещата.

 

Големият диапазон в изчисленията на загубите от различните анализатори не бива да се смята за резултат от подозрителни намерения с цел обосновка на искания за обезщетения от ЕС. По-скоро става дума за включване в сметките на

 

различни продукти, чийто внос засега се допуска

 

в Русия, но също могат да попаднат под ударите на ембаргото. Защото, ако загубите от неосъществения износ на забранените от Москва пресни плодове и зеленчуци могат да достигнат наистина още този или следващия месец 100 млн. евро, то тези от непопаднали засега под ударите на ембаргото продукти ще бъдат далеч повече. Тук става въпрос най-вече за експорта на спагети и други тестени изделия, както и на десетките милиони бутилки различни вина, по които руснаците си падат. И ако наистина бариерата бъде спусната и пред техния внос, то тогава селските стопани между Алпите и Сицилия ще бъдат сериозно  ощетени.

 

В интерес на истината такава опасност съществува и за нея, предупреди преди няколко дни посланикът на Руската федерация в Рим Сергей Разов. В интервю за местни медии той подчерта, че през 2013 г.

 

стокообменът между неговата страна и Италия е бил 54 млрд. долара

 

и тя е четвъртият търговски партньор на Москва. Разов посочи също така, че милиони негови съотечественици вече са свикнали с качествените италиански хранителни продукти и ще бъде истински грях тепърва да търсят техни заместители. „Но ако Западът не спре дискриминационната си търговска  политика към Русия, то ние ще успеем да се справим и сами – посочи Разов, добавяйки. - Страната ни е голяма и свободни терени за земеделие има колкото щеш.”  

Рухна митът, че съм шеф на съда и прокуратурата!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245483_%D0%A0%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D1%88%D0%B5%D1%84+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82

 Софийският апелативен съд реши окончателно, че е нямало опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. Съответно задържането на тримата обвиняеми по скандалното дело е било неправомерно.

 

ПИК се свърза с Делян Пеевски и го помоли да коментира развръзката по многострадалния казус, която очевидно не е в негова полза.

 

- Г-н Пеевски, съдът прие, че е нямало опит да бъдете убиван. Как приемате това решение, знак за какво е то?

 

- Всъщност донякъде съм удовлетворен, защото рухна митът за моето небивало влияние в съдебната система и прокуратурата. Враговете ми месеци и месеци наред натрапваха внушението, че едва ли не аз съм съдебният Господ, че решавам всичко в българското правосъдие, че командвам независимата съдебна власт както и когато си поискам и на всякакви нива. Е, видя се, че това е съзнателна измама, целяща да ме сатанизира и да ме превърне в обществено опасна фигура. Виждате сами – първо прокуратурата отменя постановлението, после Градският съд пък отменя постановлението на прокуратурата, но днес (вчера – б.р.) Апелативният се произнася, че е нямало подготовка за убийството ми. Кажете ми тогава – ако бях толкова всевластен и дърпах конците на съдебните власти, нямаше ли да повлияя точно сега, когато става дума за собствения ми живот и сигурност? Митът рухна завинаги…

 

- И все пак вътрешно в себе си продължавате ли да смятате, че е имало подготовка за убийството ви?

 

- Когато бях уведомен от моята охрана, че задържаните са се свързали с тях и са им предлагали пари, за да ги информират за моето движение, веднага алармирах съответните органи. Това е нормално и цивилизовано. Очевидно е, че са искали да ме проследят с цел да ми се случи нещо, няма как да отпъдя това съмнение от себе си в чисто личен план.

 

- Днес (вчера – б.р.) Цветан Василев пусна поредното си открито писмо за КТБ и обяви, че истерията около банката е стартирала със скандалната история за опита за вашето убийство. Коментарът ви?

 

- Ясно е, че това няма никаква връзка. Не ми се иска повече да говоря, омерзително ми е.




Радан Кънев се изниза от брифинга за КТБ

БГНЕС
След като напусна Радан Кънев (вдясно), който водеше пресконференцията, мястото му бе заето от Петър Москов (вляво).
Избяга по средата на собствената си пресконференция

 

Сипе клевети по адрес на политика от ДПС, но не дава доказателства

 

МОНИТОР

 

Новоизлюпеният „реформатор” и наследник на Иван Костов - Радан Кънев, буквално дезертира от собствената си пресконференция вчера.

 

Кънев, когото Командира сложи лично начело на ДСБ, се изниза по средата на свикания от екипа му брифинг за КТБ, след като не можа да даде смислен отговор дали разполага с документи, доказващи обвиненията, които хвърля в публичното пространство за грабеж в поставената под спецнадзор банка.

 

Часове преди брифинга в интервю за в. „Преса” лидерът на ДСБ заяви, че трезорът се разграбвал чрез сложни операции за прихващане на дължими кредити от депозити, като замеси в схемата и името на кандидат-депутата от ДПС Делян Пеевски. В изказването си пред ежедневника наследникът на Командира не дава доказателства за това, но обещава да представи документи на самата пресконференция. Вместо това обаче на брифинга Кънев и хората му извадиха единствено избрани данни от медийни публикации за КТБ. В опит да си направят

 

PR кампания

 

на гърба на малките вложители представиха и няколко „мерки” за спешно изплащане на парите им, които обаче не само не бяха подплатени с никакви данни, но и предвиждаха Фондът за гарантиране на влоговете да тегли заем в размер на милиарди. Атмосферата се изнерви в момента, в който журналистите започнаха да задават въпроси разполагат ли Кънев и компания с документи и ако да - защо не представят тях, а медийни публикации. „Няма да даваме повече данни, това е разследваща работа, към момента не е уместно”, заяви наследникът на Командира и пробва да се измъкне като допълни, че щели да дадат данните, „за които все още не можели да представят документи”, на прокуратурата. На въпрос защо тогава е поел ангажимента да представи доказателства срещу Пеевски на брифинга Кънев

 

смени цвета си

 

след което първоначално заяви, че подобно нещо не бил анонсирал и посочи, че нямало да дава повече телефонни интервюта. В същото време обяви, че все пак стоял зад думите си, но към този момент щели да се позовават само на публични данни. Всички по-нататъшни опити на медиите да разберат имат ли изобщо т.нар. реформатори каквито и да било документи, или само хвърлят безпочвени обвинения и клевети във въздуха, удариха на камък, защото Кънев позорно избяга от залата, като пред празния микрофон остави да се черви заместникът му Петър Москов.

 

Така всъщност само подхрани съмненията, които отдавна битуват в общественото пространство, че „реформаторите” и по-специално ДСБ провеждат политика на лъжи по темата КТБ, и то по поръчка на Иван Костов. Самият Командир, чиято дъщеря Мина стана ясно, че е била на хранилка към мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев чрез свързана с него фирма, даде интервю за bTV в средата на миналата седмица. Именно в него той първи даде залп по кандидат-депутата от ДПС, като заяви, че „оста Доган - Пеевски“ имала интерес от ситуацията с КТБ, защото имала за цел да „разграби активите на банката” и вече била усвоила част от тях. Интервюто на Кънев пред „Преса” всъщност е продължение именно на тази теза, но нито Костов, нито хората му в ДСБ представят каквито и да било доказателства за нея. В същото време самият Пеевски през последните месеци неколкократно е обявявал в свои изявления до медиите, че нито той, нито семейството му има „необслужвани кредити в КТБ или някакви други

 

отношения или интереси

 

свързани с тази банка”. Той самият нямал нито влогове, нито кредити в трезора. Майката на кандидат-депутата Ирена Кръстева пък имала само два кредита за не много голяма сума, обслужвани редовно. Тези данни са били потвърдени и от квесторите в БНБ, обяви преди няколко месеца вече бившият шеф на бюджетната комисия на НС Йордан Цонев.

Тони Димитрова и Васил Петров пеят благотворително за Детската железница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245482_%D0%A2%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%B5%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B

 Една от най-обичаните български певици Тони Димитрова се присъединява към Седмицата на благотворителността, организирана от община Пловдив. Бургаската изпълнителка ще участва в благотворителен концерт на 23 септември, вторник, от 19:00 часа в Концертна зала. Съорганизатор на концерта е предаването „Ася в страната на талантите" и Пловдивска обществена телевизия. На сцената ще се изявят и млади таланти, познати от телевизионния ефир, които ще пеят само на български език. Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Концертна зала или в Билетния център пред Община Пловдив. Цената е 6 и 8 лева.

На другата вечер, 24 септември, сряда, от 19:30 часа на сцената на Античния театър в Пловдив  ще започне Благотворителния бал в подкрепа на Седмицата на благотворителността 2014. За първи път в Пловдив се провежда такова уникално парти – върху подиума на древния театър. „Българският Франк Синатра“ - джаз и поп певецът Васил Петров ще вземе специално участие в коктейла. Организаторите от Дирекция „Спорт и младежки дейности“ към община Пловдив и „Таксидо Ентъртеймънт“ подготвят за всички гости на бала, с водещ Стелиан Димитров, бодиарт и много други изненади. При дъждовно време Благотворителният бал ще се състои в Търговски център „Екселсиор“. Цената на куверта е 50 лева /важи за двама/. Кувертите могат да бъдат закупени от Свилена Русева - тел. 0895 616 622.

Всички средства от закупените билети и куверти ще бъдат дарени за каузата на Седмицата на Благотворителността в Пловдив 2014: Реновиране и облагородяване на спирките на Детската железница „Знаме на мира“ (Младежки хълм), изграждане на съоръжения за игра за деца с увреждания, монтиране на рампи, поставяне на осветление, видео наблюдение, информационни табели, изграждане на чешма.

Миналата година инициативата набра около 18 хил. лв. за няколко каузи, а целта тази година е средствата да достигнат 30 хил. лв., съобщи кметът на район „Централен“ Георги Титюков.

Части от София остават без вода

http://society.actualno.com/Chasti-ot-Sofija-ostavat-bez-voda-news_51327.html

На 24 септември във връзка с пресвързване на уличен водопровод на бул. "Цар Борис" III в кв. "Княжево" , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа, съобщиха от &qu...

Китай обмисля ограничаване на компютрите за ученици и студенти

http://asia.actualno.com/Kitaj-obmislja-ogranichavane-na-komputrite-za-uchenici-i-studenti-news_51328.html

Професорът от Пекинския педагогически университет Ван Цзянмин предложи да се забрани на учениците да използват компютри за писане на домашните си работи, а студентите да пишат на ръка 60 на сто от кур...

Осман Октай: Прокуратурата не работи за разкриването на политическите връзки с КТБ

http://business.actualno.com/Osman-Oktaj-Prokuraturata-ne-raboti-za-razkrivaneto-na-politicheskite-vryzki-s-KTB-news_51332.html

Не предполагах, че нещата с Корпоративна търговска банка ще стигнат чак до такава криза. Това заяви бившата дясна ръка на Ахмед Доган в ДПС Осман Октай. Когато казвах, че КТБ ще бъде сменена като бан...

13 готвачи се борят за работа при Бъди Валастро в “Следващият велик сладкар” по TLC

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326850

Работа при Краля на тортите - Бъди Валастро, и награда от 100 000 долара - за тези награди ще се състезават 13-те претенденти в четвъртия сезон на “Следващият велик сладкар”. В новите епизоди те ще готвят не само торти, а и други печива.
Поредицата започва утре от 21,00 ч по TLC в нов формат. Участниците вече ще демонстрират сладкарски умения не Работа при Краля на тортите - Бъди Валастро, и награда от 100 000 долара - за тези награди ще се състезават 13-те претенденти в четвъртия сезон на “Следващият велик сладкар”. В новите епизоди те ще готвят не само торти, а и други печива. Поредицата започва утре от 21,00 ч по TLC в нов формат. Участниците вече ще демонстрират сладкарски умения не

За 10 минути изследват безболезнено за рак на устата, иновативният метод въвежда за първи път в Югоизточна Европа пловдивска клиника

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245481_%D0%97%D0%B0+10+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0

 Само 10  минути отнема безболезнено изследване за рак на устната кухина (РУК) с иновативна технология,  спомагаща да бъдат открити изменения в тъканите на устата, преди да бъдат забелязани с просто око и преди да са довели до оплаквания от страна на пациента. Авангардният метод, получил награда за иновативност на Световната здравна организация, демонстрираха днес, 23 септември, специалистите от отделението по дентална медицина на клиника „Медикус Алфа”- проф. Ангел Бакърджиев, д.м., проф.Емил Сарачев, д.м., д-р Десислава Георджева и д-р Радослав Симов. Пловдивската клиника е първата в Югоизточна Европа въвела тази диагностика.

Проучванията показват, че ракът на устната кухина е шестият най-често срещан вид рак. Ежегодно се регистрират около 700 000 нови случаи в целия свят, около 900 в България, от които 125 в Пловдивска област, изнесе шокиращите данни пред медиите екипът на клиниката. Оралният секс, лошата устна хигиена, пиърсингът на езика, устните и носа, тату, ползването на наркотици са сред най-честите причини за появата на това заболяване при младите хора, подчерта дебело проф. Ангел Бакърджиев, който е и преподавател във Факултета по дентална медицина на Медицински университет Пловдив. 1/3 от случаите се свързват с човешкия папилома вирус, който се предава чрез сексуален контакт /обикновено се асоциира с рака на шийката на матката/, допълни д-р Георджева.

Болните от рак на устната кухина, например, са трикратно повече от тези с рак на шийката на матката /РШМ/, като смъртността от РУК е два пъти по-висока. Жените всяка година си правят изследвания за профилактика на РШМ, а на устната кухина, която е лесно наблюдаема с личен и професионален контрол не се извършват наблюдения за евентуално развитие на болестта, изтъкнаха лекарите. Заболяването започва безсимптомно и безболезнено или с незначителни оплаквания, например, мравучкане в засегнатата област, поява на неравности на лигавицата и др. Ракът на устната кухина може да засегне устните, лигавиците на бузата, на небцето, под езика, самият език, сливиците. Открит в ранен етап той е лечим. Затова лекарите препоръчват контролен преглед на 3, 6 или 12 месеца, според оценката на риска, при компетентен специалист.

Клиника „Медикус Алфа” стартира скрининг програма за ранно откриване на рака на устната кухина. Методиката на ранното откриване  се основава на изследване, което е безболезнено и се извършва с канадска апаратура излъчваща безвредна синя светлина, която стимулира естествената флуоресценция на тъканите и позволява да бъдат открити  различни  нарушения  на устата, езика и гърлото :

- рак и предракови заболявания и дисплазии,  папиломи

- вирусни, гъбични и бактериални инфекции;

- възпаление от различни причини 

 

Специалистите  документират всички съмнителни промени и провеждат наблюдение и съвременно лечение. Включвайки тази нова технология  в своя диагностичен протокол, високо квалифицираният екип на клиниката ще може да  установи в ранни етапи аномалии на устната лигавица,които могат да доведат до тежки, трудно лечими заболявания и по този начин провежда близка и далечна профилактика на рака на устната кухина. Така клиника „Медикус Алфа” заявява сериозни позиции в борбата с коварната болест.

 

Рак на устата - колко малко знаем за него!

Рисковите фактори за рак на устната кухина са тютюнопушене и употреба на тютюневи изделия; честата или прекомерна употреба на алкохол; злоупотреба с наркотични субстанции и психо-активни вещества (марихуана, кокаин, метамфетамини); пиърсинг; патогалванизъм; компрометирана имунна система; минала анамнеза за рак на други части на тялото. Тук се включва вредна производствена среда - металургия, химични производства, висока степен на запрашеност, работа на открито, работа в среда с радиоактивни източници, духачи при стъклопроизводство и др. Последните данни показват,че 25% от пациентите с новооткрит рак на устната кухина не се вписват в профила на тези с висок риск за това заболяване. Най-голямо е нарастването на тези нови пациенти под 40 годишна възраст.

Такива фактори могат да бъдат и вредните навици (невротично гризане на лигавиците на устните и бузите, задържане на чужди тела в устната кухина); нелекувани зъбни заболявания; злоупотреба с пикантни храни. Нови изследвания потвърждават,че към рисковите фактори за РУК се включва и човешки папилома вирус (HPV)16 щам, предаващ се чрез сексуални контакти.

Открит в ранен етап (още докато е локализиран), процентът на пет годишната преживяемост при пациенти с РУК е около 83%-90%. За съжаление , повечето случаи с РУК се откриват в по-късни етапи, когато вече се е разпространил в регионалните лимфни възли (тогава процентът на преживяемост е около 42%) или е метастазирал в други органи- (17%).

Разследват за убийство на жена, чийто труп изплува край Царево

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wO4amj_r_sA/

Води се разследване за убийство на изчезналата полска туристка Йоанна Станик, чийто труп изплува от морето край Царево.

Йоанна Станик изчезна на 06/07 септември тази година в курорта “Златни пясъци”. Разследването по досъдебното производство продължава. Назначени са 2 броя съдебномедицински експертизи, които към днешна дата не са изготвени, пише Gramofona.com

В Окръжна прокуратура-Бургас е заведено досъдебно производство, започнало на 17.09.2014 г., срещу неизвестен извършител за това, че на 17 септември, около 08.40 часа в северозападната част на плаж във ваканционно селище „Оазис”, землището на с. Лозенец, общ. Царево умишлено умъртвил лице от женски пол с неустановена самоличност – престъпление по чл. 115 НК. В хода на разследването е назначена и извършена ДНК-експертиза за установяване самоличността на пострадалото лице от женски пол.

България е домакин на международен конгрес по роботизирана хирургия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245480_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F++%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B

 Проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането и развитието на 

роботизираната хирургия в България и Източна Европа,
и проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен,
Ви канят на
ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ
по повод предстоящия ІІІ Международен конгрес по роботизирана хирургия на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа. 
Очакваме Ви
на 26 септември 2014 г., петък, в 11 ч.
в Radisson Blu Grand Hotel, София, пл. „Народно събрание“ № 4.

Запознайте се лично с предимствата на роботизираната хирургия и целите на предстоящия конгрес, който ще събере на едно място хирурзи, споделящи идеята за по-широкото навлизане и прилагането на роботизираната хирургия в клиничната практика. Те ще разкажат за своя опит и научни достижения в гинекологията, урологията, общата хирургия и кардиологията.

Уроците по родолюбие се завръщат в класните стаи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245479_%D0%A3%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B

 За трета поредна година екипът на “Българска история” поставя началото на инициативата “Да обиколим българските училища”. Идеята за начинанието се заражда през месец март 2013, а изпълнението се изразява в посещения на учебени часове в училища в различни краища на страната и изнасянето на уроци по родолюбие. В уроците с продължителност от 40 минути до 1 час главно чрез собствено изработени материали - видео, мултимедия, колажи и игри, се представя историята по един различен и интригуващ начин, а вниманието на учениците е привлечено от ентусиазма и обичта към историята на младите лектори, които са добър и възприемащ се пример за подрaжание.

От началото на обиколките до днес, екипът се е отзовал на поканите на над 60 учебни заведения и читалища в 50 населени места в страната. Имайки предвид бързо нарастващия интерес към инициативата, както и предстоящата премиета на филмовия проект “Швейцарецът с българско сърце”, част от който от “Българска история” предвиждат да включат в съдържанието на уроците, очакванията са броят на предложенията за гостуване и аудиторията да се увеличат през тази учебна година.

Във връзка с уроците по родолюбие, екипът е разработил мобилно приложение с игрови характер, което цели да предизвика интереса на учениците към българските история, спорт, музика, кино, литература, езикознание. От септември “Въпросник” е наличен за Android и е безплатен.

Експлозия в автобус в Индия, 11 загинали, 100 ранени

http://www.vesti.bg/novini/eksploziia-v-avtobus-v-indiia-11-zaginali-100-raneni-6023078

Газова бутилка избухна в претъпкан автобус в Северна Индия. Загинаха 11 души, други 100 бяха ранени, предаде агенция Синхуа.

ЯВОР КОСТОВ ОГЛАВИ ОТДЕЛ „ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОДАЖБИ” ВЪВ FORTON

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245478_%D0%AF%D0%92%D0%9E%D0%A0+%D0%9A%D0%9E%D0%A1%D0%A2%D0%9E%D0%92+%D0%9E%D0%93%D0%9B%D0%90%D0%92%D0%98+%D0%9E%D0%A2%D0%94%D0%95%D0%9B+%E2%80%9E%D0%98%D0%9D%D0%92%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%98%D0%A6%D0%98%D0%9E%D0%9D%D0%

 Явор Костов е новият мениджър на отдел „Инвестиционни продажби” в консултантската компания Forton. Преди това той е бил изпълнитeлен директор в микрокредитираща компания, където ръководи над 150 души в търговска мрежа от над 30 обекта.

Същият пост му е поверен и в предходната компания в биографията му - Clearcom Investholding, където в продължение на повече от 6 години изпълнява редица отговорни дейности и успява да финализира сделки с компании като Mobiltel, CMB Bulgaria EAD (Carrefour), VTB Capital, CMS Reich-RohrwigHainz, H&M, Unicredit Bulbank и други.Костов е бил още продуктов мениджър, както и мениджър продажби и маркетинг.

„Явор има богат опит в сферата на бизнес имотите и няколко успешни сделки зад гърба си. Това го прави изключително подходящ за позицията на мениджър „Инвестиционни продажби”. Вярвам, че ще бъде успешно попълнение в екипа на компанията”, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Явор Костов има магистърска степен по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Владее отлично английски език.

Отговорността в организациите

http://literature.actualno.com/Otgovornostta-v-organizaciite-news_51316.html

Повечето от нас, които си изкарваме прехраната с работа, го правим в организации от един или друг тип. Затова нека изследваме отговорността ни към себе си в тази сфера, като разгледаме какво означава ...

Кънчо Стойчев не давал на никого нищо, Антоанета Цонева го съветва за методология

http://politics.actualno.com/Kyncho-Stojchev-ne-daval-na-nikogo-nishto-Antoaneta-Coneva-go-syvetva-za-metodologija-news_51330.html

Обвиненията срещу мен като председател на Изборния борд изразяват тежките комплекси на някои участници в изборите. А разпространението дойде от една агенция, чиито заглавия започват непрекъснато със &...

Предлагат закон, с който всички влогове до 100 хил. лева в КТБ да бъдат върнати

http://business.actualno.com/Predlagat-zakon-s-kojto-vsichki-vlogove-do-100-hil-leva-v-KTB-da-bydat-vyrnati-news_51331.html

Причината за атаките срещу Реформаторския блок е нашето единство. Някои хора, начело с Делян Пеевски и Цветан Василев, се изнервиха от нашето намерение да преведем директно като закон Директива 2014/4...

Какво могат да научат една от друга Германия и Франция?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ec4745e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Ckakvo0Emogat0Eda0Enauchat0Eedna0Eot0Edruga0Egermaniia0Ei0Efranciia0H180A5380C/story01.htm

Двете най-големи икономики в еврозоната изпитват затруднения в различни области и координацията им може изправи на крака Стария континент


Най-сладкото кулинарно състезание „Следващият велик сладкар” се завръща по TLC

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245477_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%E2%80%9E%D0%A1%D0%BB%D0%

 Четвъртият премиерен сезон на „Следващият велик сладкар” започва на 24-ти септември от 21:00 ч.  по TLC в компанията на краля на тортите Бъди Валастро и на двамата постоянни съдии – шоколатиера Джак Торес и главния сладкар на пекарна „Магнолия“ – Боби Лойд. В тазгодишното издание на най-сладкото състезание в телевизионния ефир 13 претенденти ще покажат сладкарските си умения, за да спечелят голямата награда.

Новият сезон на предаването се отличава с нов формат. Претендентите ще се състезават по двойки, а не индивидуално. Ще имат шанса да започнат работа при Бъди и да спечелят голямата награда от 100 000 долара. Във всеки епизод ще има по един нов кръг, в който отборите с най-малко точки ще се състезават един срещу друг на елиминационен принцип. Сега предизвикателствата не включват само торти, а и други видове десерти и печива. През този сезон четиримата гост-съдии са собственичката на „Dylan's Candy Bar“ Дилън Лорън, Шон и Катрин Лоуи от поредицата „Ергенът“ на телевизионния канал ABC, Тереза Капуто от „Медиумът от Лонг Айлънд“ на TLC, както и актьорът Робърт Енглънд, изиграл ролята на Фреди Крюгер.

Сред отборните състезатели са сладкарите Ал и Лиа. Двамата бързо се сприятеляват при работата си в магазин за сватбени торти. Ал и Лиа мечтаят да отворят собствена пекарна с печалбата от голямата награда. Една от най-силните им страни и запазена марка е неустоимият кейк с маслен крем без фондан. Двойката съвместява две различни сладкарски техники, Лиа е класически сладкар, докато Ал е придобил стила си в пекарната. Голямата награда би помогнала на Ал да издържа семейството си и би била стъпка нагоре в кариерата на Лиа. Макар победата за претендентите да има различни измерения, и двамата са решени да се докажат като следващите велики сладкари.  

Шотландци искат повторно преброяване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327007

140 000 шотландци подписаха две петиции за повторно преброяване на гласовете от вота за независимост.
Подписката, пусната онлайн, бе инициирана от лидера на шотландската Национална партия и премиер Алекс Салмънд. В молбата, адресирана до него, се настоява при новото преброяване всяка бюлетина да се провери от 2-ма души, 140 000 шотландци подписаха две петиции за повторно преброяване на гласовете от вота за независимост. Подписката, пусната онлайн, бе инициирана от лидера на шотландската Национална партия и премиер Алекс Салмънд. В молбата, адресирана до него, се настоява при новото преброяване всяка бюлетина да се провери от 2-ма души,

Гласът на Дъсти от „Самолетите“ става глас и на „Приказки с оркестър“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245476_%D0%93%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%E2%80%9E%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%E2%80%9C+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B

 Гласът на Бен Тен и Дъсти от „Самолетите“ става глас и на музикално-образователния спектакъл "Приказки с оркестър". Заедно с Милица Гладнишка, разказвач на приказката „Тримата братя и златната ябълка“, която ще бъде представена за първи път на сцената в зала „България“ на 26 октомври, е обичаният от всички деца актьор Иван Велчев. Озвучавал редица анимационни герои, сред които Въртоглав (Как да си дресираш дракон), Бъгс Бъни в "Шантави Рисунки", странния създател на машина за храна Флинт Локууд (Облачно с кюфтета), Велчев е познат още и от представлението "Питър Пан", изпълнявайки ролята на едноименния главен герой в постановката на Столичен куклен театър.

За предизвикателството да участва в проекта „Приказки с оркестър“, актьорът споделя: „Изключително щастлив съм да участвам в тази инициатива и да си партнирам с актриса като Милица на сцената. И двамата влагаме много желание и емоции в това приключение. Идеята на спектакъла е да представи по един по-различен и интересен начин българските народни приказки, като въздейства едновременно на детските сетива и възприятия чрез картина, звук и гласове.“ Според Иван Велчев съвременните деца имат да откриват още много светове, освен тези от компютърните игри. За него нашият фолклор, нашите приказки и култура са невероятно богати: „Винаги има какво да вземеш и научиш от тях! А големият оркестър определено ще допринесе нещата да станат вълшебни…“ – допълва актьора.

Спектакълът е създаден за деца от 3 до 11-годишна възраст и е специално разработен от екип детски психолози, педагози, музиканти, театроведи, сценаристи и цели да развива индивидуалното възприятие на децата и да ги запознае с различните изкуства. Двамата разказвачи заедно, с оркестър от класически и фолклорни инструменти, диригент и художници, рисуващи картини от приказката в реално време, ще провокират въображението на децата.

 „Приказки с оркестър" не е концерт или опера, не е театър, нито анимационно филмче, а вълнуващо преживяване. Заповядайте на 26 октомври от 11:00 часа в зала „България", където най-интересна за децата ще бъде играта с въображението. Билети може да намерите в мрежата на ticketpro ТУК и в мрежата на eventim ТУК.

Работници от ТЕЦ-ове масово протестират

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NUT8hFx-e68/

И днес работниците от ТЕЦ-Сливен излизат на протест заради забавени заплати.Работещите в топлоцентралата предупредиха, че предприятието може да затвори и Сливен да остане без парно. ТЕЦ-ът чака от НЕК над 3 милиона лева.

Дочо Дочев – заместник – председател на синдикалната секция на КНСБ в ТЕЦ -Сливен, обясни, че са изпратили декларация до министъра на икономиката и до НЕК, в която настояват за диалог и решаване на проблемите. Ако това не се случи ще повторят символичния си протест от събота, когато работниците от топлоцентралата изразиха недоволството си, без ТЕЦ-а да спира работа. Ако се наложи, може да се предприемат и крайни действия, но едва ли. Предполагам, че са умни хора, ще направят всичко възможно да има диалог, да решим донякъде проблема, надява се Дочев, цитира Агенция Кросс. По думите му задоволително за работещите в ТЕЦ Сливен би било изплащането на електроенергията, която произвеждат и регулярно получаване на заплатите.

Това е поредният протест заради неизплатени пари. Вчера протестираха енергетиците от Русе, които заявиха, че ако не се направят някакви плащания към дружеството, протестите ще продължат до края на седмицата. Днес отново в 11.30 часа работници и служители ще се отправят към Дунав мост.

И работниците от плевенската “Топлофикация” ще блокират днес за един час главния път от Плевен за Русе, в района на разклона за село Згалево, с искане НЕК да изплати дължимите на дружеството 27 милиона лева за произведена енергия. Забавянето на плащанията води до невъзможност за издължаване към „Булгаргаз” и до реална опасност от блокиране на сметките на топлофикационното дружество, обясняват протестиращите.

 

 

 

„Срещи на младото европейски кино”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245475_%E2%80%9E%D0%A1%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE%E2%80%9D+

 Първият фестивал „Срещи на младото европейски кино” започва утре вечер в София. Официалното откриване е в Дома на киното с филма „Чувствам ритъма в мен” на Ян Дьо Келек. Селекцията включва общо 18 пълнометражни, среднометражни и късометражни заглавия,  дело на  съвсем млади режисьори,   представени от престижното френско списание „Кайе дьо синема” през април 2013 г. и показани на фестивала в Кан. Между тях е  спечелилият в Берлин 30 -минутен „Докато имаме оръжия”. Билетите са на цени между 4 и 6 лева, пуснати са в продажба и специални пропуски на цена 20 лв., които осигуряват достъп до всички прожекции и съпътстващи събития.

В  програмата на фестивала, който  ще тече  до 28 септември още в  НАТФИЗ и Френския инситут, е включен и  майсторски клас/ на 27 септември/ воден от действащи продуценти от пет националаности. Той ще представи  системите  на финансиране в различни европейски държави и най-вече  програмите, отворени за български кандидати и ще даде съвсем практически съвети в търсенето на копродуценти, средства и начини за заснемане на един филм. Участието е абсолютно безплатно, само срещу регистрация.

Петима  авторите на сценарни проекти пък бяха вече селектирани и  ще бъдат обучавани  да овладеят техниката „пичинг” – начин на представяне и защитаване на силните страни в един проект, това, което го прави продаваем . Пичингът е задължителен елемент в процеса на търсене на пари. На тази тема е посветен  двудневен уъркшоп„Изкуството да презентираме кинопроект”.

Съвсем нова за родната ни кинодействителност е и идеята на организаторите да направят ателие „Първи опити в киното”, насочено към ученици. 40 тийнейджъри от 9-та френска гимназия и от Френския лицей „Виктор Юго” вече   гледат  програмата със среднометражни   филми и  участват в обсъждания и дискусии за видяното, заедно с известни български продуценти, преподаватели и актьори. В собствен   блог те ще публикуват своите кинокритически бележки, отзиви и есета на български и френски език.  Най-добрите автори ще бъдат избрани в жури и ще връчат своя фестивална награда. Идеята е заимствана от практиката във Франция, където киното е основна дисциплина в училищните програми още от най-ранна възраст и се радва на огромен интерес както сред децата, така и сред тийнейджърите. Организаторите на фестивала всъщност се опитват да въведат тази практика като пилотен проект и в България и постепенно в годините да наложат киното като редовна дисциплина в училище както са музиката и изобразителното изкуство.Като продължение на ателието се предвижда част от учениците да отидат на обмяна на опит в Брив в гимназията Арсонвал с профил кино и аудиовизия, което ще им бъде съобщено лично от административния директор на фестивала в Брив г-жа Маги Систерн. Тя идва с цял пакет идеи за сътрудничество, които ще обсъди в Столична община.

Фестивалът е дело на   асоциация „Изе”, зад която стоят две българки и две французойки. Ще се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев, подкрепен е  от много културни организации, в това число Френския филмов център,  но не и от  родния ни Национален филмов център. За съжаление скандалите и парадоксите, които институцията, създадена да стимулира и подпомага подобни прояви, станаха ежедневие и вече не изненадват никого. „Проблемът е, че няма визия, няма дългосрочна политика какво точно се подкрепя и защо- казва Ралица Асенова, която е главен двигател на фестивала. – И точно това  оставя усещането за лобизъм и  непрозрачност. Известно е , че парите са малко и не стигат за всички, затова трябва да има ясни критерии какво се подкрепя. Ние кандидатствахме за символична сума и с отказа все едно се казва-  не на представянето на европейското творчество  у нас, не не младите таланти в кинематографията, не на хората, които днес се учат и утре ще правят кино, не на чуждите специалисти, не на образованите, доказани международни експерти”- завършва огорчена Ралица, която с експертизата си може да организира такъв фестивал навсякъде, където пожелае.

Въпреки отказа на НФЦ да отпусне скромна сума, от порядъка на 5-6 000 лв , след края на събитието в София,  от 26 до 28 ноември в Париж ще се състоят Дни на българското кино. „Избрали сме Павел Веснаков, Камен Калев и Андрей Паунов  и смятаме, че те ще представят в най-добра светлина младата вълна в българското кино” – съобщи в заключение г-ца Асенова.

Ученици преписват учебници, за да спестят пари

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/w-s_W-lnqpo/

Ученици за започнали масово да преписват учебниците си, за да не се охарчват за купуването им. За новата мода сред младежите разказаха търновски книжари. Вместо да дават по 200 – 250 лв. за нови или 100 – 150 лв. за вече употребявани учебници, децата използвали лятото за трескаво преписване на текстове, формули, въпроси и задачи. Предпочитани били учебниците по точните науки – математика, химия, биология, в които нямало обемни литературни и исторически текстове. Някои пък използвали принтера на работното място на родителите си, за да копират на аванта по десетина страници на ден, пише в.”Монитор”.

Продавачи на учебни помагала от Велико Търново споделят, че тази година младежите доста късно са се ориентирали към закупуването на учебници.„Цяло лято идваха по 1-2 на ден. При това в много от случаите дори не идваха те, а изпращаха родителите си със списък с необходимите им учебници. Малко след 15 септември всичките изведнъж щурмуваха книжарниците”, разказва Стоянка Павлова, собственик на търновска книжарница.

В интерес на истината не във всички случаи причината за това закъсняло търсене на учебници е в хлапетата. Има учители, които обявяват на децата издателствата, с които ще работят, чак на първия учебен ден. След това започва масова истерия в търсене по борсите за употребявани учебници.

Според Павлова през последните години все повече ученици предпочитали учебниците втора и дори трета употреба.

Разликата в цената на комплектите нови и употребявани учебници била около 100 лв. и нагоре. Единствените, които средношколците са принудени да си купуват нови, са тези по чуждите езици. Причината е, че те се издават от чужди издателства и се продават само чрез училища, които правят колективни заявки за тях. Търновските книжари споделят също, че в горния курс учениците проявяват пълна незаинтересованост към учебниците и обучението въобще.

Те си купували по 1-2 тетрадки голям формат с 80 или 100 листа и обяснявали, че щели да им бъдат по всички предмети и спокойно щели да им стигнат за цялата година.

 

 

Над 3200 души са загубили живота си във войната в Украйна

http://europe.actualno.com/Nad-3200-dushi-sa-zagubili-jivota-si-vyv-vojnata-v-Ukrajna-news_51314.html

Конфликтът в Украйна е отнел живота на 3245 души, сочат нови данни на ООН от 21 септември, които днес бяха представени в Женева пред Съвета за човешките права от заместник генералния секретар Иван ...

Св. първомъченица и равноапостолна Текла

http://celebrate.actualno.com/Sv-pyrvomychenica-i-ravnoapostolna-Tekla-news_51312.html

Светите апостоли Павел и Варнава проповядвали Евангелието в Икония, град в Мала Азия. Живеели в дома на благочестив човек на име Онисифор. Св. апостол Павел говори за него във Второто послание до Тимо...

САЩ продължиха с ударите срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия

http://asia.actualno.com/SASht-prodyljiha-s-udarite-sreshtu-Isljamska-dyrjava-v-Irak-i-Sirija-news_51326.html

САЩ продължиха с ракетните удари по позиции на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за во...

"Циганското лято" ще е в края на ноември

http://society.actualno.com/Ciganskoto-ljato-shte-e-v-kraja-na-noemvri-news_51317.html

Тази година се очаква една нормална есен, като се взема предвид тримесечния период септември – октомври – ноември. Въпреки изключително дъждовното начало на есенния сезон, дъждовет...

Терористи отвлякоха французин в Алжир

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326973

Французин е отвлечен в Алжир от групировката “Воини на Халифата”, която се свързва с “Ислямска държава”, съобщи Би Би Си.
Във видео, качено в интернет, 55-годишният Ерве Пиер Гурдел седи, обграден от двама маскирани с калашници, и призовава френските власти да спасят живота му, като спрат ударите в Ирак. Французин е отвлечен в Алжир от групировката “Воини на Халифата”, която се свързва с “Ислямска държава”, съобщи Би Би Си. Във видео, качено в интернет, 55-годишният Ерве Пиер Гурдел седи, обграден от двама маскирани с калашници, и призовава френските власти да спасят живота му, като спрат ударите в Ирак.

САЩ продължават с ударите срещу Ислямска държава

http://news.ibox.bg/news/id_669250683

Хасан Насрала заяви, че се противопоставя на американските удари в Сирия. От своя страна Белият дом е информирал Иран за кампанията срещу Ислямска държава като същевременно е дал гаранции

Избухва Владайското въстание

http://chronicles.actualno.com/Izbuhva-Vladajskoto-vystanie-news_51252.html

Владайското въстание е бунт на дезорганизирани и дезертирали части от българската армия, отстъпващи към София след поражението при Добро поле през септември 1918 г. На 14 септември Антантата започва ...

БСП-София тръгва на протест срещу поскъпването на тока

http://business.actualno.com/BSP-Sofija-trygva-na-protest-sreshtu-poskypvaneto-na-toka-news_51315.html

Увеличението на цената на тока събира на протест цели четири партии през следващата седмица. В четвъртък, 25 септември, ще има обществено обсъждане на предложеното с 9,79% поскъпване на електричество...

Израел свали самолет на Дамаск

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326977

Израел свали сирийски военен самолет, който навлязъл на 800 м в израелското въздушно пространство над Голанските възвишения вчера, съобщи Ройтерс. Самолетът е ударен от ракета “Пейтриът. Две горящи части паднали на земята, а пилотът и навигаторът катапултирали. Това е първият подобен инцидент от 30 г. Сирия го осъди като акт на агресия. Израел свали сирийски военен самолет, който навлязъл на 800 м в израелското въздушно пространство над Голанските възвишения вчера, съобщи Ройтерс. Самолетът е ударен от ракета “Пейтриът. Две горящи части паднали на земята, а пилотът и навигаторът катапултирали. Това е първият подобен инцидент от 30 г. Сирия го осъди като акт на агресия.

Честит рожден ден на Николай Грудев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326900

Честит празник и на кореспондента ни в Хасково Николай Грудев.
Желаем му здраве и Честит празник и на кореспондента ни в Хасково Николай Грудев. Желаем му здраве и

Ебола заплашва 20 000 души до ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326989

Ебола заплашва 20 000 души до ноември
20 000 души ще се заразят с ебола до ноември, ако не се положат усилия за контрол на епидемията, предупреждава доклад на СЗО. До момента вирусът е убил около 2800 души, а 5800 са заразени. Засега ебола е ограничен до Нигерия и Сенегал, но нивото на смъртност в другите засегнати държави - Либерия, Ебола заплашва 20 000 души до ноември 20 000 души ще се заразят с ебола до ноември, ако не се положат усилия за контрол на епидемията, предупреждава доклад на СЗО. До момента вирусът е убил около 2800 души, а 5800 са заразени. Засега ебола е ограничен до Нигерия и Сенегал, но нивото на смъртност в другите засегнати държави - Либерия,

Честит рожден ден на Паола Хюсеин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326892

Между тримата рожденици в началото на сезона на Везните в “24 часа” е и Паола Хюсеин, шеф на отдел Между тримата рожденици в началото на сезона на Везните в “24 часа” е и Паола Хюсеин, шеф на отдел "Оживление". Желаем и здраве, щастие и много

Китайски плодове и зеленчуци влизат мощно в Русия

http://www.vesti.bg/novini/kitajski-plodove-i-zelenchuci-vlizat-moshtno-v-rusiia-6023077

Китай е готов да осигури руския пазар изцяло с плодове, зеленчуци и зеленчукови консерви и е заинтересован да купува от Русия зърно, рапица и мед, пише в броя си от сряда вестник "Известия", като се позовава на началника на управлението на Министерството на търговията на КНР в провинция Шандун, Цзян Цинвей.

ЕС може да преразгледа санкциите срещу Москва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327003

На 30 септември ЕС може да преразгледа наложените санкции срещу Русия, заяви на пресконференция в Брюксел Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.
Тя допълни, че до края на месеца приложението на примирието в Източна Украйна ще бъде оценено. На 30 септември ЕС може да преразгледа наложените санкции срещу Русия, заяви на пресконференция в Брюксел Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Тя допълни, че до края на месеца приложението на примирието в Източна Украйна ще бъде оценено.

Честит рожден ден на Блага Букева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326887

Един от рождениците днес е зам. главният редактор Блага Букева, която отскоро подпомага и екипа на в. Един от рождениците днес е зам. главният редактор Блага Букева, която отскоро подпомага и екипа на в. "Български фермер". Желаем здраве и

"Ливърпул" оцеля след 30 дузпи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327235

"Ливърпул" се класира за четвъртия кръг в турнира за купата на лигата на Англия след уникална драма срещу втородивизионния "Мидълзбро" и изпълнение на 30 дузпи след продълженията.

Редовното време завърши 1:1, след като Джордан Роситър откри за "червените" на "Анфийлд", а Адам Рийч изравни. В продълженията "Ливърпул" отново поведе чрез Сусо, н "Ливърпул" се класира за четвъртия кръг в турнира за купата на лигата на Англия след уникална драма срещу втородивизионния "Мидълзбро" и изпълнение на 30 дузпи след продълженията. Редовното време завърши 1:1, след като Джордан Роситър откри за "червените" на "Анфийлд", а Адам Рийч изравни. В продълженията "Ливърпул" отново поведе чрез Сусо, н

Да отразиш или да не отразиш – това е въпросът. Теми табу в българските медии

http://e-vestnik.bg/21354/da-otrazish-ili-da-ne-otrazish-tova-e-vaprosat-temi-tabu-v-balgarskite-medii/

Вестници, вестници. Снимка: e-vestnik

На 12 септември 2013 г. известната българска журналистка Еми Барух, тогава работеща на свободна практика в сътрудничество с българската редакция на „Дойче веле”, сяда пред компютъра си, за да хвърли едно око на електронната си поща. Едно от съобщенията не само грабва вниманието й мигновено, но я хваща напълно неподготвена.

“Уважаема Г-жо Барух,

Съжалявам, че трябва да ви информирам, че „Дойче веле” ще преустанови работните си взаимоотношения с вас като кореспондент към българската секция. След обстоен преглед на вашите статии, ние заключихме, че те не отговарят на нашите журналистически стандарти.
Благодарим ви за сътрудничеството и ви желаем всичко най-добро за в бъдеще.
С най-добри пожелания.

Верица Спасовска
Директор „Централна и Югоизточна Европа”

Нито г-жа Спасовска, нито който и да било друг от редакторския или мениджърския екип на „Дойче веле” не казват на Барух, чиито коментарни текстове се появяват редовно в „Дойче веле” от 1989 г. до този момент, защо „работните взаимоотношения” между двете страни биват преустановени.

Еми Барух обаче въобще не е единственият журналист, подложен на такова отношение. Иван Бедров, друг популярен български журналист, който тогава също пише коментарни статии за „Дойче веле” на свободна практика, попада в абсолютно същата ситуация.

Междувременно някои български медии информираха, че в българския отдел на „Дойче веле” са получили писмо от небезизвестната Корпоративна търговска банка (КТБ). В продължение на 13 страници ръководството на банката, представено от подписалите се изпълнителни директори Орлин Русев и Ииян Зафиров, обвинява Барух и Бедров, че са публикували материали с предубедени и неподкрепени с доказателства твърдения, целящи да разрушат репутацията на КТБ като цяло и тази на председателя на Надзорния съвет на банката Цветан Василев в частност.

„Дойче веле България” веднага проведе щатна проверка на всички материали, които според Русев и Зафиров съдържали невярна информация. След проверката „Дойче веле България” определи обвиненията на банката като нечестни, но същевременно се извини, че не е дала право на другата страна в спора да сподели своята гледна точка. Така медията реши да приключи сътрудничеството си с двамата журналисти поради установяване на „някои професионални пропуски, които не са в унисон с правилата на ДВ.”

Еми Барух отговори на упреците, че е пренебрегнала другата страна в спора, с реторичен въпрос: „Представяте ли си в тоталитарните години, когато слушахме „тайно” западните радиостанции, как би звучал упрекът, че коментаторите не са спазили стандартите, понеже не са изложили и гледната точка на Тодор Живков?”

В писмо, изпратено до редакцията на „Дневник”, програмният директор на „Дойче веле” Кристиян Грамш, ръководителят на българската секция Александър Андреев и споменатата вече г-жа Верица Спасовска твърдят, че всички журналисти в медията са запознати с нейните журналистически стандарти и че решението им да спрат да работят с Барух и Бедров е взето независимо от писмото на КТБ. Малко по-късно „Дойче веле” заяви, че ще продължи да публикува материали, свързани с КТБ и председателя на Надзорния съвет Цветан Василев.

Облаците над медийния пейзаж в България бързо се сгъстяват

Казусът „Барух-Бедров-Дойче веле” е изключително показателен за състоянието на медийната среда в България. Скандалът предизвика бурна реакция от страна на журналистическата гилдия и неправителствения сектор не защото това е първият път, когато български журналисти стават жертва на външен натиск във връзка с работата им, а заради участието на една от малкото уважавани медии в страната, към която през годините хиляди българи са се обръщали с надеждата да получат достоверна информация за случващото се по време на т.н. преход.

Стремглавото падане на България в най-реномираните класации за медийна свобода отразява влошаването на медийната среда в страната през последните няколко години. Докато България заедно с две други страни заемаше 34-та позиция в Индекса за свобода на пресата на ...

Видео: "Ливърпул" оцеля в Купата на лигата след голяма драма и дузпи, "Арсенал" отпадна

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/24/2386264_video_livurpul_ocelia_v_kupata_na_ligata_sled_goliama/?ref=rss


Футболистите на "Ливърпул" изиграха поредния си разочароващ мач през сезона, но въпреки това преодоляха третия кръг в Купата на лигата, след като победиха втородивизионния "Мидълзбро" с 16:15 - 1:1 след редовното време, 2:2 след продълженията и 14:13 след изпълнението на дузпи. 

След двете поредни загуби във Висшата лига и изстрадания успех срещу "Лудогорец" в Шампионската лига "мърсисайдци" не успяха да повдигнат самочувствието си срещу петия в Чемпъншип, а напротив - отново...

"Ливърпул" оцеля в Купата на лигата след голяма драма и дузпи, "Арсенал" отпадна

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/24/2386264_livurpul_ocelia_v_kupata_na_ligata_sled_goliama_drama/?ref=rss


Футболистите на "Ливърпул" изиграха поредния си разочароващ мач през сезона, но въпреки това преодоляха третия кръг в Купата на лигата, след като победиха втородивизионния "Мидълзбро" с 16:15 - 1:1 след редовното време, 2:2 след продълженията и 14:13 след изпълнението на дузпи. 

След двете поредни загуби във Висшата лига и изстрадания успех срещу "Лудогорец" в Шампионската лига "мърсисайдци" не успяха да повдигнат самочувствието си срещу петия в Чемпъншип, а напротив - отново...

300 000 души от 29 щата искат да се цепят от САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327055

Hад 300 000 американци от 29 щата са подписали петиции за независимост от САЩ, съобщиха медиите там.
Те се позовават на Декларацията за независимостта, според която може да възникне ситуация, при която да се скъсат политически връзки, за да се осигурят сигурност и щастие.
В писменото искане до Белия дом “сепаратистите” настояват за мирно отцепване Hад 300 000 американци от 29 щата са подписали петиции за независимост от САЩ, съобщиха медиите там. Те се позовават на Декларацията за независимостта, според която може да възникне ситуация, при която да се скъсат политически връзки, за да се осигурят сигурност и щастие. В писменото искане до Белия дом “сепаратистите” настояват за мирно отцепване

"Байерн" се върна на върха след 4:0

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327202

"Байерн" се изкатери на първо място в Бундеслигата след 4:0 над сензацията "Падерборн" в  Мюнхен. Преди мача двата отбора бяха с равни точки. Два гола на Марио Гьотце и по един на Роберт Левандовски и Томас Мюлер донесоха успеха на шампиона.

Баварците вече са лидери с две точки аванс пред "Хофенхайм", който направи домакинско равенство 3:3 ср "Байерн" се изкатери на първо място в Бундеслигата след 4:0 над сензацията "Падерборн" в Мюнхен. Преди мача двата отбора бяха с равни точки. Два гола на Марио Гьотце и по един на Роберт Левандовски и Томас Мюлер донесоха успеха на шампиона. Баварците вече са лидери с две точки аванс пред "Хофенхайм", който направи домакинско равенство 3:3 ср

Дебютният гол на Торес не стигна за победа на "Милан" срещу "Емполи"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/24/2386263_debjutniiat_gol_na_tores_ne_stigna_za_pobeda_na_milan/?ref=rss


Фернандо Торес отбеляза първия си гол с екипа на "Милан", но неговият отбор не успя да спечели срещу "Емполи" в първия мач от четвъртия кръг на Серия А. "Росонерите" наваксаха два гола изоставане, но стигнаха само до 2:2 при гостуването в Тоскана. 

"Милан" записа втори пореден мач без победа, след като през уикенда загуби дербито с "Ювентус" с 0:1. Отборът на Филипо Индзаги заема третото място с актив от седем точки, докато лидерите "Ювентус" и "Рома" имат девет и мач по-малко....

Видео: Дебютният гол на Торес не стигна за победа на "Милан" срещу "Емполи"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/24/2386263_video_debjutniiat_gol_na_tores_ne_stigna_za_pobeda_na/?ref=rss


Фернандо Торес отбеляза първия си гол с екипа на "Милан", но неговият отбор не успя да спечели срещу "Емполи" в първия мач от четвъртия кръг на Серия А. "Росонерите" наваксаха два гола изоставане, но стигнаха само до 2:2 при гостуването в Тоскана. 

"Милан" записа втори пореден мач без победа, след като през уикенда загуби дербито с "Ювентус" с 0:1. Отборът на Филипо Индзаги заема третото място с актив от седем точки, докато лидерите "Ювентус" и "Рома" имат девет и мач по-малко....

Италия губи €700 млн. от ембаргото срещу Русия

http://www.vesti.bg/novini/italiia-gubi-700-mln.-ot-embargoto-sreshtu-rusiia-6023076

До 700 млн. евро може да достигнат загубите на селскостопанските производители в Италия от руското ембарго.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326776

Александра Раева, певица и телевизионна водеща.
Александрина Пендачанска, оперна певица.
Александър Динев, шеф на отдел "Логистика и безопасност" в БФС, 73 г.
Диляна Попова, модел и актриса.
Красимир Влахов, заместник-председател на Върховния касационен съд, 42 г.
Лилия Цачева, заместник-отговорен редактор в отдел "Вътрешни новини" на в. Александра Раева, певица и телевизионна водеща. Александрина Пендачанска, оперна певица. Александър Динев, шеф на отдел "Логистика и безопасност" в БФС, 73 г. Диляна Попова, модел и актриса. Красимир Влахов, заместник-председател на Върховния касационен съд, 42 г. Лилия Цачева, заместник-отговорен редактор в отдел "Вътрешни новини" на в.

На 24 септември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326838

Александрина Пендачанска, оперна певица
Александра Раева, певица и тв водещ
Красимир Влахов, зам.-председател на Върховния касационен съд и председател на Гражданска колегия
Орлин Станойчев, бивш тенисист
Пламен Грозданов, бизнесмен и дипломат, изпълнителен директор на Съюз “Произведено в България”
Радостин Радков, Александрина Пендачанска, оперна певица Александра Раева, певица и тв водещ Красимир Влахов, зам.-председател на Върховния касационен съд и председател на Гражданска колегия Орлин Станойчев, бивш тенисист Пламен Грозданов, бизнесмен и дипломат, изпълнителен директор на Съюз “Произведено в България” Радостин Радков,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване