Русия създава втора военноморска база в Черно море

http://www.cross.bg/baza-cherno-voennomorska-1431648.html

/КРОСС/ Русия планира да разшири Черноморския флот до 2020 година и да попълни флота с 80 нови бойни кораба, като ще създаде втора военноморска база за флота си до град Новоросийск до 2016 година. Това съобщи командирът на флота вицеадмирал Александър Витко, цитиран от Интерфакс. По време на посещението на руския президент Владимир Путин в пристанищния град, Витко подчерта, че втората база в Черно море е необходима като допълнение на основната база в Крим. „80 бойни кораба и други плавателни съда се очаква да пристигнат в Новоросийск преди 2020 година. Черноморският флот ще има 206 кораба до 2020 година", обърна се Витко към Путин. Кораби на НАТО имат постоянно присъствие в Черно море и организацията планира да създаде военноморска база в акваторията, добави шефът на Черноморския флот. Алиансът често провежда военноморски учения в района. Източник на НАТО заяви, че не е запознат с никакви планове за нова военноморска база в региона, но добави, че съюзникът България има база в Черно море, която може да бъде използвана от кораби на Алианса. Румъния и Турция също могат да предоставят пристанищата си за натовски кораби. До 2020 г. Путин планира да изхарчи 545 милиарда долара за обновяване на руската армия.  

Дейвид Камерън: Кралицата замърка от радост след шотландското ”Не”

http://www.mediapool.bg/deivid-kameran-kralitsata-zamarka-ot-radost-sled-shotlandskoto-ne-news225171.html

Британският премиер Дейвид Камерън е споделил пред бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, че кралица Елизабет Втора е ”замъркала” от радост, когато е научила, че шотландците са гласували с ”Не” на референдума за независимост. Коментарът на Камерън е направен, докато той не подозира, че е записван от телевизионни камери, пише британският вестник ”Гардиън”. Записът на разговора между премиера и Блумбърг е бил направен в Ню Йорк, по време на посещението на британския лидер в офиса на медийната компания ”Блумбърг”. Думите на Камерън са били случайно уловени случайно от камера на ”Скай Нюз”. Изказването на премиера, че Елизабет II е била доволна от шотландския вот, са рядко нарушение на приетата практика, че министър-председателят никога не коментира разговорите си с кралицата. Това също така може да накърни традиционния неутралитет, които тя поддържаше по време на кампанията за референдума. 

Само в ПИК! Първанов пи кафе в центъра на Габрово с Кирил Добрев

http://pik.bg/само-в-пик-първанов-пи-кафе-в-центъра-на-габрово-с-кирил-добрев-news229202.html

Само в ПИК! Първанов пи кафе в центъра на Габрово с Кирил Добрев

Идеологът на АБВ Георги Първанов пи кафе с водача на червената листа Кирил Добрев в Габрово, видя ПИК. И предложилфеърплей между щабовете на АБВ и БСП в региона, защото с появата си в Габрово Добрев буквално помел крехката подкрепа за президентската партия. Заедно с Добрев била и сестра му Мариана, която дълги години бе дясната ръка на Първанов по време на президентските му мандати.

 Сега обаче Мариана работела активно по кампанията на Добрев и БСП в региона. Срещата между бившите съпартийци се случила преди дни в тузарско кафене в центъра на Габрово. Първанов изобщо не се е крил, че разговаря с Добрев, тъй като малко преди това напуснал огорчен сбирка на АБВ в близкия хотел. На нея трябвало да присъстват над 60 души по предварителен план. Но партийното събитие на АБВ било уважено от десетина габровци. Клиенти от съседните маси останали сащисани от факта, че бившият президент изкарал близо час в компанията на социалист №1 в Габрово. 

Но пък коментарите били, че водачът на АБВ в града е известен само като съученик на Румен Петков. Добрев платил сметката в кафенето, защото "Първанов бил на негов терен"."На избори второ място няма", отсякъл социалистът. И далда се разбере,че се бори за всеки глас. "Верно си като акула в аквариум", казал с типичната си усмивкана Добрев бившият президент. Цветистия прякор „акулата” бе лепнат на Добрев още в първите дни на кампанията в Габрово.

От останалите щабове в града алармирали централите си, че им трябва помощ от София заради тандема „Мариана-Киро”. Кафето Добрев-Първанов подпалило „Позитано” 20 почти толкова,колкото прословутото кафе Местан-Борисов в Кърджали. Самият Михаил Миков обаче дал да се разбере,че не е време за вътрешно-партийни интриги. Червените в Габрово и в Севлиево пък поздравили Добрев за това, че не е подминал Първанов, а е седнал с него на една маса. 

Тийнейджъри се клаха в средношколско общежитие

http://www.zapernik.com/krimi/tiineidjuri-se-klaha-v-srednoshkolsko-obshtejitie_34458/

Около половин час след полунощ в средношколското общежитие на професионалната техническа гимназия във Враца е възникнал скандал между четирима тийнейджъри, съобщи tribali.info.

В разгара на свадата едно от момчетата извадило нож и намушкало в шията свой опонент. Хлапакът е откаран в центъра за спешна медицинска помощ, където е обслужен и освободен без опасност за живота.

Нападателят е задържан за 24 часа в ареста. Уведомен е отделът по закрила на детето. В полицейското...

Продължава

Васил Петров пее благотворително за Детската железница в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326830


На открито в Античния театър в Пловдив Васил Петров ще изнесе благотворителен концерт тази вечер. С него ще започне балът в подкрепа на Седмицата на благотворителността 2014, която общината организира. Ако вали дъжд, проявата ще е в търговски център на главната улица. Цената на куверта е 50 лв. и важи за двама. На открито в Античния театър в Пловдив Васил Петров ще изнесе благотворителен концерт тази вечер. С него ще започне балът в подкрепа на Седмицата на благотворителността 2014, която общината организира. Ако вали дъжд, проявата ще е в търговски център на главната улица. Цената на куверта е 50 лв. и важи за двама.

Стоилов: Обидно е у нас да шестват сезонни политически образувания, корпоративен и купен вот

http://www.cross.bg/stoilov-yanaki-golyama-1431646.html

/КРОСС/ "В българския парламент трябва да бъдат хора, които са последователни в отстояване на ангажиментите на тези, които ги избират." Това каза на среща с жители на град Септември Янаки Стоилов. Водачът на листата на Коалиция БСП Лява България - Пазарджик бе категоричен, че това е политиката, която хората очакват. „Обидно е в държавата ни да шестват сезонни политически образувания, корпоративен и купен вот", отбеляза Стоилов. Той допълни, че изборите за мнозина са се превърнали не в съревнование на идеи, не в поемане на ангажименти, не в изразяване на интересите на различни социални групи, а в проста търговия с гласове. „Днес българският народ е разединен и до голяма степен разколебан и е необходимо да изведем онези национални задачи, които да ни обединяват", посочи Янаки Стоилов. Според него, за да се защити възможността наистина хората да определят до голяма степен държавните решения, трябва да се укрепи държавността. По-късно Янаки Стоилов и останалите кандидати за народни представители от Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ поднесоха венци и цветя на паметниците на участниците в Септемврийското въстание в Септември и Пазарджик.  

България излиза на протест срещу фракинга

http://www.cross.bg/bulgariya-protest-sofiya-1431647.html

/КРОСС/Граждански активните българи отново излизат на протест срещу технологиите, отравящи водата и земата на България. Хората от големите градове на България продължават да се борят за правото на чиста вода, земя и атмосфера, които са сериозно застрашени от продължаващото раздаване на разрешителни за проучване и експлоатация на неконвенционални изкопаеми горива на територията на страната. Това става без да съществуват необходимите механизми за спазване на безсрочната забрана за прилагане на фракинг при проучването и добива на подземни богатства. Днес, 24 септември, в София, Пловдив и Варна ще се проведат паралелни протести под наслов "СРещу проучванията и добива на шистов, въглещен и тайт газ в България"с искане за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна Забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната. „С протестите целим да информираме всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директен разрез с действащия в момента мораториум. С други думи, имаме Забрана на хартия, а държавата е първата, която я нарушава!" , заявиха организаторите на акцията от Гражданската Инициатива и комитета „За чиста България"

Юлиян Вергов крещи на продавачка

http://web.barometar.net/65211/

Наш информатор се натъкна на интересна случка преди дни. Акторът Юлиан Вергов, който претендира да е добре възпитан и да може да озаптява внезапните си пориви на звездомания, се беше дегизирам с тъмни очила и бродеше на столичния пазар „Красно село“. Кофичка пресни малини предизвика неприкрития интерес на Вергов и той понечи да си я [...]

Пристанище Варна е затворено заради силен вятър

http://www.moreto.net/novini.php?n=265155

На пристанище Варна отново е въведено ограничение на трафика, съобщиха от Пристанищна инфраструктура за Moreto.net. Забраната е наложена за маневриране на кораби, която важи за всички портове и канали. Причината е силен вятър. Поривите на вятъра достигат скорост до 13 м/с.

Над 130 души искат да живеят в социалния блок в „Аспарухово“

http://www.moreto.net/novini.php?n=265141

Само за 2 дни преди празниците молби за настаняване в бъдещия социален блок в „Аспарухово“ са подали над 45 семейства със 130 членoве. Всички те са потърпевши от наводнението, поразило района на 19 юни т.г. Сред тях има хора с увреждания, на инвалидни колички, лежащо болни, приемни майки.

EVN с обръщение към клиентите със сезонни ваканционни имоти

http://www.cross.bg/plashtane-klienti-bulgariya-1431644.html

/КРОСС/ EVN България съветва своите клиенти да обърнат внимание на сроковете за плащане на консумираната електроенергия във ваканционните си обекти. Сроковете за плащане са упоменати в предишна фактура. В редица курорти и селища както по Южното Черноморие, така и в планински населени места през летния период се ползват временно различен тип жилища - апартаменти, вили, летни къщи и др. В тях за кратък период от време през годината се ползва електроенергия. Анализът на дружеството показва, че в редица случаи консумацията от последния месец на летния период поради различни причини остава незаплатена.Това своя страна води до изключване на електрозахранването им след изтичане на определените за плащане срокове и създава неудобства за потребителите на тези обекти при повторното им ползване. За да не се стига до изключване на електрозахранването поради просрочване на плащането, EVN България съветва своите клиенти да се възползват от удобството на онлайн услугите на дружеството. Те дават възможност за най-бърз, лесен и удобен начин за информация, проверка и плащане на фактури за консумирана електроенергия. • Системата за онлайн проверка и плащане на консумирана енергия „EVN Онлайн плюс" на https://www.evn.bg/Online-Services/Login.aspx • Безплатните услуги за SMS или имейл известяване могат да се заявят - заедно или отделно с една обща декларация във всеки удобен EVN Офис

Пеевски: Рухна митът, че съм съдебният Господ

http://www.mediapool.bg/peevski-ruhna-mitat-che-sam-sadebniyat-gospod-news225170.html

Рухна митът за моето небивало влияние в съдебната система и прокуратурата, обяви във вторник вечерта в поредното си интервю за ”Пик” Делян Пеевски. Той обяснява, че не е ”съдебния Господ” по повод решението на Софийския апелативен съд, че никой не се е опитвал да го убива. ”Враговете ми месеци и месеци наред натрапваха внушението, че едва ли не аз съм съдебният Господ, че решавам всичко в българското правосъдие, че командвам независимата съдебна власт както и когато си поискам и на всякакви нива. Е, видя се, че това е съзнателна измама, целяща да ме сатанизира и да ме превърне в обществено опасна фигура”, каза Пеевски. В отговор на коментара на Цветан Василев, че истерията около КТБ е започнала със скандалната история за опита за убийство, Пеевски каза лаконично: ”Ясно е, че това няма никаква връзка”. Без да уточни на кого точно е ясно, че няма никаква връзка, той приключи интервюто с думите, че му е ”омерзително” и не иска повече да говори.

Разкриха как изглежда идеалният мъж до и над 30 години

http://actualno.actualno.com/Razkriha-kak-izglejda-idealnijat-myj-do-i-nad-30-godini-news_51396.html

Когато жените описват любимите си мъжки черти, обикновено посочват знаменитости. Компания проучи кои са любимите черти на дамите сред звездите до 30 и над 30 години и създаде интересни модели, съобщи ...

Шефът на НАТО изключи партньорство в Русия

http://asia.actualno.com/Shefyt-na-NATO-izkluchi-partniorstvo-v-Rusija-news_51398.html

В момента НАТО не може да се върне към предишния формат на отношенията с Русия, заяви Йенс Столтенберг, който от 1 октомври официално поема ръководството на пакта. Бившият норвежки премиер заяви то...

100 млн. лева годишно си докарват бракониерите от незаконна сеч

http://society.actualno.com/100-mln-leva-godishno-si-dokarvat-brakonierite-ot-nezakonna-sech-news_51399.html

Чрез незаконния добив на дървесина, сивият сектор в горското стопанство генерира приходи от над 100 млн. лв. годишно. Това сочи експертен анализ на WWF за незаконния дърводобив в страната през 2006-20...

62 отбора ще се пуснат със своите „сапунерки“

http://curious.actualno.com/62-otbora-shte-se-pusnat-sys-svoite-sapunerki-news_51400.html

В състезанието остават най-смелите и най-сръчните герои на първото Red Bull Soapbox състезание в България. Финалният брой на отборите, които ще се борят за първото място, стигна до 62 коли. Напомняме...

Как изглежда сексът отвътре (18+)

http://interest.actualno.com/Kak-izglejda-seksyt-otvytre-18-news_51401.html

Видеото към статията съдържа моменти, които не са подходящи за лица под 18 г. и биха могли да разстроят хора с по-слаби нерви. Британски учени направиха снимки на секс между мъж и жена, а след това г...

Свидетели по делото "Октопод" отнесоха глоби от съда

http://crime.actualno.com/Svideteli-po-deloto-Oktopod-otnesoha-globi-ot-syda-news_51402.html

Принудително довеждане и глоби наложи съдът на свидетели по делото "Октопод". Петимата свидетели са редовно призовани, но не се явиха днес без уважителна причина и бяха глобени с по 300 лв....

Родителите на Райко Кръвта застават пред съда!

http://www.zapernik.com/krimi/roditelite-na-raiko-kruvta-zastavat-pred-suda_34457/

Утре в специализирания съд в София започва мега делото срещу бащата на Райко Кръвта - Васил Станков и още 10 перничани.

Те са обвинени в участие в организирана престъпна група. Мария Василева, която е майка на Райко Кръвта също е сред обвинените. Тя обаче ще отговаря за газовия пистолет, който ченгетата намериха в семейната къща в трънското село Лялинци.

Припомняме Ви, че масовите арести станаха преди година, след като серийния убиец Станислав Ангелов - Сиси и убиеца на Хайо...

Продължава

Кризите са повече от всякога, предупреди Кристалина Георгиева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/24/2386351_krizite_sa_poveche_ot_vsiakoga_predupredi_kristalina/?ref=rss


Светът е изправен пред безпрецедентно ниво на кризи след Втората световна война и хуманитарната общност скоро няма да бъде в състояние да реагира, предупреди европейският комисар по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, предадоха Франс прес и БТА.

"Днес имаме ниво на кризи в света по-значително от всякога след Втората световна война и основната причина за тази ситуация е, че реагираме, след като вече е твърде късно", каза Георгиева на пресконференция в кулоарите на Общото...

"Росатом" и Тайланд подписаха за мирно използване на ядрената енергия

http://www.vesti.bg/novini/rosatom-i-tajland-podpisaha-za-mirno-izpolzvane-na-iadrenata-energiia-6023093

Руската държавна корпорация "Росатом" и Институтът по ядрени технологии на Тайланд подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели, съобщиха от "Росатом".

Ученици се клаха в общежитие във Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327520

Около половин час след полунощ в средношколското общежитие на професионалната техническа гимназия във Враца е възникнал скандал между четирима тийнейджъри, съобщи tribali.info.
В разгара на свадата едно от момчетата извадило нож и намушкало в шията свой опонент. Хлапакът е откаран в центъра за спешна медицинска помощ, Около половин час след полунощ в средношколското общежитие на професионалната техническа гимназия във Враца е възникнал скандал между четирима тийнейджъри, съобщи tribali.info. В разгара на свадата едно от момчетата извадило нож и намушкало в шията свой опонент. Хлапакът е откаран в центъра за спешна медицинска помощ,

Ученици се клаха в общежитие във Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327516

Около половин час след полунощ в средношколското общежитие на професионалната техническа гимназия във Враца е възникнал скандал между четирима тийнейджъри, съобщи tribali.info.
В разгара на свадата едно от момчетата извадило нож и намушкало в шията свой опонент. Хлапакът е откаран в центъра за спешна медицинска помощ, Около половин час след полунощ в средношколското общежитие на професионалната техническа гимназия във Враца е възникнал скандал между четирима тийнейджъри, съобщи tribali.info. В разгара на свадата едно от момчетата извадило нож и намушкало в шията свой опонент. Хлапакът е откаран в центъра за спешна медицинска помощ,

Кой е по-голям патриот?

http://www.cross.bg/dzhambazki-patriotichniya-angel-1431645.html

/КРОСС/Ангел Джамбазки и Любен Дилов влязоха в спор в студиото на Нова телевизия кой е по-голям патриот. След вчерашното гостуване на Мария Календерска от ББЦ, в което тя обвини Патриотичния фронт в „преписване" на тяхната програма и че не са ги подкрепили за затварянето на турската граница, право на отговор поиска Ангел Джамбазки от Патриотичния фронт. Той заяви, че е обидно да си мери патриотизма с когото и да било. По повод затварянето на границата, Джамбазки заяви, че тя е затваряна от ВМРО още 2007, 2009 и 2013 година срещу нахлуването на автобуси и ББЦ не са открили топлата вода. "Това не доведе до нищо, но поне обърнахме внимание на този феномен", поясни той. Относно "преписването", Джамбазки даде за пример няколко точки от програмата на ББЦ, които те са предлагали преди години. "Когато ние се занимавахме с тези неща, много от колегите в ББЦ са се занимавали с развлекателен бизнес", коментира Ангел Джамбазки. "Самият акт на затваряне на границата е символичен и не е толкова важен, колкото това да се преброят точно колко хора влизат в страната ни и да се сравнят с тези, които фигурират в избирателните списъци", коментира от своя страна Любен Дилов-син от "Гергьовден", която е част от коалицията „България без цензура". "Бяхме добронамерени в преговорите и положихме максимални усилия да бъдем заедно с Патриотичния фронт на тези избори

Бира ще тече по нова канализация в Белгия

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/bira-shte-teche-po-nova-kanalizaciia-v-belgiia-6023091

Строежът на подобна канализация ще е премиера в Белгия и трябва започне следващата година.

Audi TT свали покрива

http://www.cross.bg/roadster-kmch-tfsi-1431642.html

/КРОСС/ Салонът в Париж наближава, а към атракциите се включи и Audi, който сваля покрива от 2015 TT & TT S Roadster. След Coupe, сега и Roadster разкрива своята спортна и агресивна визия, към която добавя и елегантността на сгъващия се мек покрив. Той се отваря или затваря за страхотните 10 секунди, като тази операция може да се извършва при скорост до 50 км/ч. В конструкцията на покрива са използвани алуминий и магнезий, за да се спестят около 3 кг спрямо предшественика. Икономията на килограми продължава и под кожата. Roadster ляга на MQB платформата и разчита на алуминиеви и ултра закалени стоманени компоненти. В резултат на това TT 2.0 TFSI тежи само 1320 кг. При лансирането си TT Roadster ще се предлага с два турбо 4-цилиндрови двигателя. Бензиновият 2.0 TFSI генерира 230 к.с. и 370 Нм, докато 2.0 TDI предлага 184 к.с. и 380 Нм. Ако това не е достатъчно мощно, TT S се задвижва от 2.0 TFSI с 310 к.с. и 380 Нм. Те ускоряват автомобила до 100 км/ч за 4,9 сек, преди да бъдат достигнати електронно ограничените 250 км/ч., пише Actualno.  

Шифърът на вота

http://www.cross.bg/kampaniya-gerb-brayn-1431643.html

/КРОСС/Дан Браун заплени сърцата на много читатели по света и натрупа милиони като изтръска прахта от една банална конспирация навремето, направи й бърз постмодерен лифтинг, натреска едно хипнотично детайлно описание на маловажните неща и ето ти - чудо! - "Шифърът на Леонардо" го изстреля като най-титулувания автор на бестселъри в света и сега този образ дори да напише книга със заглавие "74 начина да си подрязваме ефикасно ноктите", все ще я забие начело в някоя класация. Аз нямам намерение да тръгвам по неговия път, но просто е време да разтърсим глави и да посочим очевидния отговор на една от най-големите мистерии на кампанията за тези избори. Защо е вяла, скучна и направо отсъстваща кампанията за този вот? Та нали тя идва след една протестна година, изпълнена с шум на вувузели, крясъци на протестъри и дори скандирания от страна на Йоло Денев. Всички очакваха кампанията за предсрочните избори да прилича на яростен сблъсък между украинската армия и опълченците от Новорусия, а тя прилича по-скоро на срамежлива свалка на бал за деца. Защо се стигна дотук? Къде кривна истеричната България, че заслужи кампания, която прилича на сериал на Найо Тицин - тоест ефективно средство за бързо приспиване. Отговорът е банален като зъбобол. Никой не може да предложи нищо радикално ново. Това е кампания на безнадеждността. Кампания на статуквото

Започват ремонти на улиците в квартал Аспарухово

http://web.barometar.net/65208/

Активна работа по възстановяване и обновяване на пътните настилки започва от днес в Аспарухово. Машините влизат за ремонти на 28 улици, сред които „Моряшка“, ул. „Лайош Кошут“, ул. „Морава“, ул. „Нишава“, Променантна алея, ул. „Ростов“, ул. „Белгород“, ул. „Народни будители“, ул. „Борис Киряков“, ул. „Маркови кули“, ул. „Детелин войвода“, ул. „Балкапан“, ул. „Дряновски манастир“, ул. [...]

БАН доказа, че оцветители в храните причиняват рак. Вижте кои са

http://offnews.bg/news/n_1/n_392611.html

Шест оцветители и консерванти в храните увреждат ДНК-то и са потенциални причинители на рак, доказаха категорично учени от БАН.  Опасните "Е-та", както се обозначават по етикетите, се съдържат в консерви, меса, колбаси, оцветени сладкиши и дори в кафето. Експериментите са проведени в Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН под ръководството на доц. Георги Милошев, съобщава в. "24 часа".  Учените са стигнали до резултати за 14 Е-та. Шест от тях са най-добре проучени и заключенията вече са отразени в публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от Националния фонд "Научни изследвания" към МОН.  Ето кои са 6-те опасни съставки и къде се срещат най-често: Е250 (натриев нитрит) - консервант в месни продукти;  Кофеин (като добавка) - има го в чая, кафето, млечния шоколад; Е132 (индиго кармин) - оцветител със син цвят за пюрета, конфитюри, дъвки; Е127 (еритрозин) - оцветител в дъвки, бонбони, конфитюри, сосове; Е143 (Фаст грийн) - оцветител в плодови сокове, десерти, конфитюри; 4-ААР (4-аминоантипирин) - ползва се във фармацията, а аналгетично, антипиретично и противовъзпалитено действие. Изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите, са установили още учените.

Според германското разузнаване Турция се опитва да създаде своя атомна бомба

http://www.moreto.net/novini.php?n=265142

Възможно е Турция да се опитва да се сдобие с атомно оръжие по примера на Иран, смята германското разузнаване. Die Welt цитира източници от германските служби, според които има косвени доказателства, че избраният наскоро за президент на Турция Реджеп Таийп Ердоган има планове за създаване на ядрено оръжие.

Работниците от ТЕЦ-Плевен и ТЕЦ-Сливен излизат на протести

http://econ.bg/Новини/Работниците-от-ТЕЦ-Плевен-и-ТЕЦ-Сливен-излизат-на-протести_l.a_i.569009_at.1.html

Работниците от плевенската „Топлофикация“ ще блокират за един час главния път Плевен-Русе в района на разклона за село Згалево. Те настояват...

Атанаска сама убила 8-годишната Алекс от Поморие

http://offnews.bg/news/n_1/n_392601.html

Атанаска Георгиева сама е убила 8-годишната Александра Тодорова от Поморие през април тази година. Това е окончателното решение на съда, след като разследването на убийството приключи. Според него Атанаска е действала без намесата на второ лице.  В началото на април 8-годишната Алекс не се връща от училище и родителите й започват да я издирват. Трупът на момичето беше намерен под леглото на наемателка на апартамент от същия вход - Атанаска Георгиева. Атанаска подмамила Александра, след което я удушила, а по-късно направила пълни самопризнания. Въпреки решението, че Атанаска е действала без съучастник, преди време самата тя е поискала нов разпит, като се заканила да каже името му. След това обаче тя сменила адвоката си и отказала да дава обяснения. Според юристи линията на защитата била смененa, като по този начин се сменила и версията за замесено второ лице. Мотивът за жестокото убийство не става напълно ясен, след като по време на разследването Атанаска променяше показанията си няколко пъти. Една от версиите беше, че е искала да вземе откуп от родителите на Алекс. Според самопризнанията на Георгиева тя е посегнала на Алекс, защото била обидила децата на сестра й.

Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/syhoputni-bulgariya-ydari-1431641.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев и военният министър Велизар Шаламанов са дали принципно положителен отговор на сондирането на мнение за присъединяване на България към евентуална "Коалиция на желаещите" за сухопътни удари срещу "Ислямска държава". Това щяло да стане, ако се вземе решение по надлежния ред. Информацията е от два независими един от друг източника, цитирани от вестник ДУМА. Подкрепата за бъдещи сухопътни удари е дадена на срещата на върха на НАТО в Уелс. Държавният глава се е съгласил България да участва с "бригада сухопътни войски", съобщават още източниците. Освен това е поет ангажимент да бъде изпратена група военни медици. И президентът, и военният министър обаче са предупредили, че окончателното решение може да се вземе само след одобрението от следващия парламент.  

Втори месец продължава връщането на изтеглените от КТБ депозити

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/09/24/2386332_vtori_mesec_produljava_vrushtaneto_na_izteglenite_ot/?ref=rss


Втори пореден месец продължава завръщането на изтеглените през юни от банковия сектор депозити. След като тогава бяха изтеглени малко над 1 млрд. лв. от домакинства, фирми и финансови предприятия (посредници, застрахователни дружества, пенсионни фондове и др.), през август отново, както и през юли, е имало връщане на средства по влогове, показват данните на БНБ от паричната статистика за август 2014 г., пише "Капитал Daily" в днешния си брой. 

Нарастването на депозитите на фирми,...

БСП поиска оставката на Иван Искров

http://www.mediapool.bg/bsp-poiska-ostavkata-na-ivan-iskrov-news225169.html

В интервю за ”Ройтерс” лидерът на БСП Михаил Миков поиска оставката на управителя на Бъларската народна банка Иван Искров заради кризата с КТБ. Миков казва, че не трябва да се харчат пари на данъкоплатците за спасяването на КТБ, преди да е напълно ясно колко големи са финансовите й проблеми. Това се очаква да в края на октомври, когато е крайният срок за приключване на одита на банката. "Засега нищо не може да се направи за инвеститорите или кредиторите на КТБ. Нямаме право да натоварваме данъкоплатците преди да сме наясно пред какво сме изправени. Би трябвало досега да е ясно какви са задълженията на банката, какви плащания й предстоят, колко голямо е обезпечението, с което разполага... След всичко случило се, очевидно е, че доверието към банковата система не може да бъде възстановено с този управител на БНБ", казва Миков. В края на 42-то Народно събрание единствено ГЕРБ настояваше за оставката на Иван Искров. БСП също изглеждаха недоволник от ръководството на БНБ, но позицията им бе, че въпросът трябва да се реши от следващия парламент. В интервюто пред световната информационна агенция Миков каза, че българите се нуждаят от политическо спокойствие и повече справедливост. Според него има нужда България да се управлява от по-голямо парламентарно мнозинство, което да е сформирано на базата на ясни принципи.

32 катастрофи са регистрирани във Варна и региона през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=265139

32 пътнотранспортни произшествия са регистрирани във Варна и региона през денонощието. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. В две от произшествията има и двама пострадали, които са с контузии, без опасност за живота.

Над 60% от работещите пенсионери у нас го правят заради недостиг на доходи

http://www.mediapool.bg/nad-60-ot-raboteshtite-pensioneri-u-nas-go-pravyat-zaradi-nedostig-na-dohodi-news225168.html

Около 10% от пенсионерите у нас продължават да работят. От тях над 60% го правят заради недостиг на средства. Това сочат данни от анализ на Евростат за състоянието на населението в пенсионна възраст в 28-те страни членки на ЕС през 2012 г.  Около 15% от работещите български пенсионери се трудят допълнително, за да получат право на по-голяма пенсия и да увеличат доходите си, а едва около 10% правят това заради удовлетворението от работата, сочат още данните на Евростат. Броят на пенсионерите у нас варира около 2.2 – 2.3 млн. души, а средният годишен размер на изплатена пенсия на един пенсионер у нас за всички видове пенсии достига около 2500 лв. годишно, сочат данни на националната статистика.  Най-голям е делът на работещите пенсионери в Норвегия  и Исландия – над 35%, а най-малък в Испания и Гърция - под 5%. Най-значителен дял от пенсионери, които въпреки възрастта си продължават да се трудят заради удоволствието от работата, е отчетен в Норвегия и Дания. Над 80% от възрастните хора в двете страни  го правят не заради пари, а за удоволствие от работата.  Около 70% от пенсионерите в Люксембург, Белгия, Холандия и Швеция също остават на трудовия пазар заради удовлетворението от работата, а не поради належащи финансови причини, отчита Евростат.  На другия полюс са пенсионерите в Румъния и Гърция, където близо 90% от работещите възрастни хора правят това поради финансови причини.  В Дания и Люксембург работещите пенсионери се трудят по 22 часа седмично, а в Норвегия – по 28 часа. Най-много допълнителни часове работят пенсионерите в Румъния и Гърция – по 40 часа седмично. Следват пенсионерите в България – по 38 часа седмично, в Словакия и Италия –  по 36 часа, в Литва и Кипър – по 34 часа.  Според анализа на Евростат пенсионерите, които работят допълнително поради финансови причини, обикновено се трудят много повече часове от онези, които работят заради удовлетворението от работата.  Увеличаване на личните средства, осигуряване по-голям семеен доход, както и придобиване на по-високи пенсионни праваса основните причини за допълнителен труд на възрастните хора, посочва европейската статистика.  Като цяло в ЕС около 63% от работещите пенсионери правят това поради финансови причини, а 37% – заради удоволствието от работата.  В първата група (на работещите по финансови причини) около 80% го правят заради осигуряването на по-високи лични и семейни доходи, 14% – заради увеличение на бъдещи пенсионни права и около 6% – комбинация от двете.  Средно в ЕС-28 около 16% от хората в пенсионна възраст продължават да работят по едни или други причини, въпреки че получават пенсия за старост, отчита анализът на Евростат.

Адванс Терафонд формира около 70% от оборота на БФБ до обяд*

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ec69ad8/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Cadvans0Eterafond0Eformira0Eokolo0E70A0Eot0Eoborota0Ena0Ebfb0Edo0Eobiad0H180A5760C/story01.htm

Книжата на Топливо АД поскъпват с 3% в очакване на решението на общото събрание на акционерите за обратно изкупуване на собствени акции


Шофьор с опасност за живота, седалката му изхвърчала на 30 метра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327497

Тежка катастрофа е станала на бул. "България" в Русе. Мъж, управлявал кола с френска регистрация се е блъснал в тролейбусен стълб, съобщи ТV7. Шофьорът и негов спътник са пострадали тежко. Единият е с черепно-мозъчна травма, с опасност за живота, а другият – с фрактура на двата крака.
Колата се е разцепила на две в следствие на удара. Тежка катастрофа е станала на бул. "България" в Русе. Мъж, управлявал кола с френска регистрация се е блъснал в тролейбусен стълб, съобщи ТV7. Шофьорът и негов спътник са пострадали тежко. Единият е с черепно-мозъчна травма, с опасност за живота, а другият – с фрактура на двата крака. Колата се е разцепила на две в следствие на удара.

Шофьор с опасност за живота, седалката му изхвърчала на 30 метра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327495

Тежка катастрофа е станала на бул. Тежка катастрофа е станала на бул. "България" в Русе. Мъж, управлявал кола с френска регистрация се е блъснал в тролейбусен стълб, съобщи ТV7. Шофьорът и негов спътник са пострадали тежко. Единият е с черепно-мозъчна травма, с опасност за живота, а другият – с фрактура на двата крака. Колата се е разцепила на две в следствие на удара.

След 3 години може да бъде изградена част от магистралата до Сърбия

http://econ.bg/Новини/След-3-години-може-да-бъде-изградена-част-от-магистралата-до-Сърбия_l.a_i.569008_at.1.html

За 3 години може да бъде изградена автомагистралата от Калотина до пътен възел Храбърско. Участъкът е дълъг 32 километра като покрива почти напълно...

Алексей Петров пред ПИК: На фона на бедстващите от наводненията, делото срещу мен излиза няколкостотин милиона лева

http://pik.bg/алексей-петров-пред-пик-на-фона-на-бедстващите-от-наводненията-делото-срещу-мен-излиза-няк-news229195.html

Алексей Петров пред ПИК: На фона на бедстващите от наводненията, делото срещу мен излиза няколкостотин милиона лева

"Делото срещу мен излиза на държавата няколкостотин милиона лева. В това число влизат действията по операциите за задържане, загубите на няколко фирми и самият процес. Това се случва на фона на бедствията, след които трябва да посрещнат тежката зима във фургони", заяви пред ПИК Алексей Петров минути преди делото срещу него в Софийския градски съд.

Основният подсъдим по "Октопод" отказа да коментира дали прокурорите по делото са призовали твърде много свидетели, което според мнозина е причина за забавянето на процеса във времето.

"Попитайте друг за това", лаконичен бе Петров.

ПИК научи, че бившият съветник на ДАНС е внесъл в съда искане да не бъде сниман.

Очаква се днес съдът да разпита няколко свидетели, които според прокуратурата са пострадали от действията на Петров.

Очаквайте подробности!

Понятието "криза" не е добре регламентирано у нас

http://society.actualno.com/Ponjatieto-kriza-ne-e-dobre-reglamentirano-u-nas-news_51391.html

Говорим за кризи, обаче в България понятието „криза” в закон е известно само във военно-политическа криза. Говорим за бедствие в страната, т.е има правна дупка. Понятието не е добр...

Мая Манолова в сблъсък с Росен Петров за военната история

http://politics.actualno.com/Maja-Manolova-v-sblysyk-s-Rosen-Petrov-za-voennata-istorija-news_51394.html

Мая Манолова от БСП влезе в спор с Росен Петров за българската военна история и за символиката в предизборната надпревара. В писмо до медиите Манолова твърди, че Петров се е объркал в призива си към ...

Бареков с жалейка към Борисов: Защо ни тормозите, така ли ще управлявате?

http://politics.actualno.com/Barekov-s-jalejka-kym-Borisov-Zashto-ni-tormozite-taka-li-shte-upravljavate-news_51395.html

Председателят на „България без цензура” (ББЦ) Николай Бареков изпрати отворено писмо тип жалейка до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов относно уволнението на заместник-кмета на Мъглиж Де...

Експерт: Въздушните удари няма да решат проблема с "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/durzhava-siriya-velkov-1431640.html

/КРОСС/ "Ударите срещу „Ислямска държава" ще продължат и ще се засилват." Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва" журналистът Мохамед Халаф. "Ускоряването на ударите в Сирия се дължи на факта, че американското разузнаване е получило информация за извършването на евентуални атентати в САЩ", каза още той. Гост в студиото беше и Славчо Велков, експерт по сигурността. „Ислямска държава" е организация от нов тип. Тя разполага с голям ресурс от хора и оръжие. На територията на Сирия воюват около 100 000 хиляди джихадисти. Те имат опитни командири и нямат проблеми с финансирането. Въпросът с ИДИЛ не може да бъде решен само с въздушни удари. Трябва да се проведат специални операции, които обаче могат да доведат до жертви сред цивилното население, а Барак Обама го е страх точно от това. Проблемът с тази организация може да продължи повече от 10 години. Проблемът е изключително сериозен", категоричен беше Велков. "В момента в Аман текат преговори между ЦРУ, Пентагона и йорданските власти. Там се обсъждат въпросите за логистиката на операцията срещу ИДИЛ. САЩ и Европа няма да изпратят сухопътни войски в Сирия. В Йордания се обучават над 4000 войници, които да участват в една сухопътна операция срещу „Ислямска държава", разкри Халаф. "Много трудно би могъл да се различи един човек, който се готви да извърши самоубийствен атентат

Разходите за живот скачат със 140 лв. на месец заради поскъпването на тока

http://econ.bg/Новини/Разходите-за-живот-скачат-със-140-лв-на-месец-заради-поскъпването-на-тока_l.a_i.569006_at.1.html

Разходите за живот на четиричленно семейство ще поскъпнат със средно 140 лв. на месец заради готвеното поскъпване на цената на тока с около 10% от...

Студентските съвети подкрепят кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица

http://web.barometar.net/65207/

Националното представителство на студентските съвети в България подкрепя кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г. Това стана ясно от декларация, публикувана в сайта на сдружението. „В областта на политиката за младежта Варна е национално призната като младежка столица на България и причините за това са многобройни. Варна е „най-младият град“ в страната, [...]

Коритаров: Реформаторите ще се разпаднат, след като влязат в парламента

http://www.cross.bg/otnoshenieto-koritarov-gerb-1431639.html

/КРОСС/ Реформаторският блок ще се разпадне, след като влезе в 43-ото Народно събрание, прогнозира в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 журналистът Георги Коритаров. "Има видими политически линии, особено по оста отношението към ГЕРБ и Бойко Борисов, където не могат да оформят обща позиция. Поради това не можаха да изберат и председател преди изборите", каза той и добави, че ако влязат в парламента, въпросът за отношението към ГЕРБ ще стои и е възможно това да разцепи Реформаторите.  

Внимавайте! Свирките са опасни, причиняват рак на устата!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vnimavaite-svirkite-sa-opasni-prichinyavat-rak-na-ustata_34456/

Погрешно е да се смята, че оралният секс е безопасен. Той е сред най-честите причинители на рака на устната кухина, съобщи проф. Ангел Бакърджиев от Стоматологичния факултет в Пловдив. По думите му чрез фелациото се предава човешкият папилома вирус, който е придобил вече епидимични размери. Пиърсингите по езика и носа, тютюнопушенето, алкохолът, лошата хигиена на зъбите и наркоманията също са рискови фактори за развитие на злокачествено образувание в устата.

Ранните му форми вече могат...

Продължава

Нови протести срещу добива на шистов газ

http://econ.bg/Новини/Нови-протести-срещу-добива-на-шистов-газ_l.a_i.569007_at.1.html

Екологични и граждански организации отново ще протестират срещу проучванията на шистов, въглищен и тайт газ. Демонстрациите ще се проведат паралелно...

Най-успешният ни ММА боец Благой Иванов - Багата е в пълна неизвестност!

http://www.zapernik.com/sport/nai-uspeshniyat-ni-mma-boec-blagoi-ivanov-bagata-e-v_34455/

Благой Иванов е в пълна неизвестност и почитателите му не спират да се питат къде изчезна спортистът? Според информация на "Всеки ден" ММА боецът се подвизава в Америка заедно с приятелката си Любина.

За последно той беше в България в началото на лятото, когато според информация се е подготвял за сватбата си, която се е състояла през август.

Благой и Любина се врекли във вечна вярност на церемония в тесен кръг на морето и веднага след това са отпрашили за страната на...

Продължава

Във Варна задържаха пиромани и буйстващи роми

http://web.barometar.net/65206/

От пресцентъра на ОДМВР-Варна информират, че на 23.09.14 г., по време на футболна среща между ПФК «Спартак” – Варна и ПФК “Левски” – София, за нерегламентирана употреба на пиротехнически изделия, на основание ЗООРПСМ , са задържани 2 лица – Ж. И., на 30 г. и Б. Б.1 на 18 г. и двамата от Варна. Материалите [...]

Излизат списъците с хората, които нямат право да гласуват

http://www.moreto.net/novini.php?n=265134

На 24 септември изтича срокът, в който общините трябва да публикуват в интернет имената на хората, които са заличени от избирателните списъци. Тези лица няма да могат да упражнят вота си на 5 октомври. Всеки човек, който попадне в забранителните списъци, има право да се запознае с основанието за заличаване и в срок от три дни, до 27 септември, да подаде заявление, с което да помоли за изключване от този списък.

Министър Бакалов: Нe сме пращали кола на границата за Цветан Василев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327485

МВР не е пращало кола за Цветан Василев на границата със Сърбия, заяви пред bTV вътрешният министър Йордан Бакалов.
От министерството никой не е осигурявал автомобил и няма данни от Гранична полиция за подобно нещо, категоричен бе Бакалов.
Тази работа, ако я има, трябва да я свършат от прокуратурата. МВР не е пращало кола за Цветан Василев на границата със Сърбия, заяви пред bTV вътрешният министър Йордан Бакалов. От министерството никой не е осигурявал автомобил и няма данни от Гранична полиция за подобно нещо, категоричен бе Бакалов. Тази работа, ако я има, трябва да я свършат от прокуратурата.

ООН оповести числото на жертвите в Украйна

http://www.cross.bg/konflikta-ykraiina-pyrgin-1431638.html

/КРОСС/ Съгласно данни до 21 септември, жертви на конфликта в Украйна са станали минимум 3245 души. Това съобщи помощник-генералният секретар на ООН Иван Шимонович, предаде «Гласът на Русия». По-рано първият вицепремиер на Донецката народна република Андрей Пургин съобщи, че само в Донецкия регион в резултат от конфликта са загинали около 4000 души. „Точната цифра ще стане известна значително по-късно. По време на интензивните боеве бяха давани нареждания за погребение на тела без идентифициране" - поясни Пургин.    

Партии плащат цели сватби, ако гласувате за тях

http://www.zapernik.com/politika/partii-plashtat-celi-svatbi-ako-glasuvate-za-tyah_34454/

Нова схема "Иху-аху" за купуване на гласове е засякло МВР. Емисари ходели из Южна България и разпитвали по кварталите къде има сватба. Срещу осигуряване на вот за определена политическа сила те обещавали да платят целия масраф на младоженците и гостите.

Засечени са подобни оферти на две-три места, разкри служебният вътрешен министър Йордан Бакалов по бТВ. Вътрешното министерство е осигурило средства за агентура и придобиване на агентурна информация в предизборния процес, подчерта...

Продължава

Бакалов: Нe сме пращали на границата кола за Цветан Василев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327477

МВР не е пращало кола за Цветан Василев на границата със Сърбия, заяви пред bTV вътрешният министър Йордан Бакалов.
От министерството никой не е осигурявал автомобил и няма данни от Гранична полиция за подобно нещо, категоричен бе Бакалов.
Тази работа, ако я има, трябва да я свършат от прокуратурата. МВР не е пращало кола за Цветан Василев на границата със Сърбия, заяви пред bTV вътрешният министър Йордан Бакалов. От министерството никой не е осигурявал автомобил и няма данни от Гранична полиция за подобно нещо, категоричен бе Бакалов. Тази работа, ако я има, трябва да я свършат от прокуратурата.

Бъркаме се със 187 лв. повече на месец заради тока

http://frognews.bg/news_76788/

Със 187 лева повече разходи ще има едно 4-членно семейство на месец след поскъпването на тока с почти 10% от 1 октомври. Това показват данните в таблица за потребителската кошница, изготвена от Мика Зайкова.

Кристалина Георгиева: Светът е изправена пред безпрецедентно ниво на кризи

http://www.cross.bg/krizi-georgieva-obshtnost-1431637.html

/КРОСС/Светът е изправена пред безпрецедентно ниво на кризи след Втората световна война и хуманитарната общност скоро няма да бъде в състояние да реагира, предупреди европейският комисар по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, предаде АФП. „Днес имаме ниво на кризи в света по-значително от всякога след Втората световна война и основната причина за тази ситуация е, че реагираме, след като вече е твърде късно", каза Георгиева на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.Повече внимание трябва да обърнем върху превенцията и разрешаването на конфликти, да действаме, преди войните са в разгара си, допълни тя. В противен случай няма да бъдем в състояние да се справим с последствията от хуманитарните кризи, генерирани от конфликти, предупреди тя.Международната общност харчи все повече пари за хуманитарна помощ -17 млрд. долара до края на 2014 г. срещу 2 млрд. долара през 2000 г., каза еврокомисар Георгиева. Тя съобщи, че 450 хуманитарни работници са били убити, ранени или отвлечени през 2013 г. „Ние не смогваме да реагираме, не защото няма пари, не защото няма хора, които да рискуват живота си, а защото нуждите растат по-бързо от нашата способност за отговор", подчерта тя.Еврокомисарят даде за пример хуманитарните кризи в Ирак и Сирия, които се влошиха драстично през последните месеци. Видяхме в Ирак вътрешно разселване в мащаб, който надхвърля капацитета за реагиране на хуманитарната общност

Кънчо Стоев от Галъп и активистката от Протестна мрежа Антоанета Цонева се хванаха за гушите

http://www.zapernik.com/politika/kuncho-stoev-ot-galup-i-aktivistkata-ot-protestna-mreja-antoaneta_34453/

Социологът от "Галъп" Кънчо Стойчев и активистката от Протестна мрежа Антоанета Цонева се "хванаха за гушите" в ефира на bTV. Цонева обвини Стойчев в опит за манипулация на избирателите, след като на миналите избори в прогнозите си агенцията разменила местата и посочила победените за победители, както и четвъртите за трети.

"Галъп" не бяха близо до резултатите на миналите избори. Твърдяхте, че има преднина на БСП и сочехте ББЦ преди ДПС. Това е търсене...

Продължава

МВР разкри ”сватбарска” схема за купуване на гласове

http://www.mediapool.bg/mvr-razkri-svatbarska-shema-za-kupuvane-na-glasove-news225167.html

Плащане на сметката по сватбата срещу гласовете на сватбарите, това е новата схема за купуване на гласове, която е засечена от МВР през последните дни. Това съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов в сряда пред бТВ. Емисари ходели из Южна България и разпитвали по кварталите къде има сватба. Срещу осигуряване на гласове за определена политическа сила те обещавали да платят цялата сметка по сватбата на младоженците и гостите. Бакалов обясни, че са засечените подобни оферти на 2-3 места. Вътрешният министър обясни, че не се е интересува кой е назначил кадрите в министерството, стига те да си вършат работата. "Казал съм на шефовете на РПУ-тата, че моята оценка за тях ще бъде дадена като минат изборите. Ще ги оценявам по работата им", каза той. Министърът отрече да е имал противоречия с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той допълни, че откакто е поел поста няма смяна на ниво шеф на РПУ. "Не съм кадрувал", посочи още министърът, но отбеляза едно изключение – смяната на шефа на полиция в Шумен, който е бил от БСП. Бакалов допълни, че наблюдава всички шефове на областни дирекции на полицията. "МВР трябва да е най-неполитизираната структура, а е най-политизираната и има хора на този и онзи министър", коментира министърът.

МВР разкри ”сватбарска” схема за купува на гласове

http://www.mediapool.bg/mvr-razkri-svatbarska-shema-za-kupuva-na-glasove-news225167.html

Плащане на сметката по сватбата срещу гласовете на сватбарите, това е новата схема за купуване на гласове, която е засечена от МВР през последните дни. Това съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов в сряда пред бТВ. Емисари ходели из Южна България и разпитвали по кварталите къде има сватба. Срещу осигуряване на гласове за определена политическа сила те обещавали да платят цялата сметка по сватбата на младоженците и гостите. Бакалов обясни, че са засечените подобни оферти на 2-3 места. Вътрешният министър обясни, че не се е интересува кой е назначил кадрите в министерството, стига те да си вършат работата. "Казал съм на шефовете на РПУ-тата, че моята оценка за тях ще бъде дадена като минат изборите. Ще ги оценявам по работата им", каза той. Министърът отрече да е имал противоречия с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той допълни, че откакто е поел поста няма смяна на ниво шеф на РПУ. "Не съм кадрувал", посочи още министърът, но отбеляза едно изключение – смяната на шефа на полиция в Шумен, който е бил от БСП. Бакалов допълни, че наблюдава всички шефове на областни дирекции на полицията. "МВР трябва да е най-неполитизираната структура, а е най-политизираната и има хора на този и онзи министър", коментира министърът.

Германски войници са блокирани в България

http://www.cross.bg/irak-voiinitzi-tryabvalo-1431636.html

/КРОСС/ Шестима войници от парашутно-десантните войски на Бундесвера се оказаха блокирани в България, съобщи Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от 24 часа. Миналата седмица военните, които са част от помощта на Германия към кюрдите в Северен Ирак, са излетели за обучение към Ербил, но не са получили разрешение за влизане за Ирак. Представител на командването на операциите в Потсдам поясни, че летателният апарат, с който е трябвало да бъдат превозени военнослужещите първоначално, е получил повреда. Затова те е трябвало да се преместят в друга машина, която обаче не е била разпозната от иракските власти. Войниците имат поставена задача да обяснят на кюрдските инструктори начина на функциониране на германските оръжия и оборудване, които ще бъдат използвани във войната срещу групировката Ислямска държава.  

Възстановяват трамвайното движение по Лъвов мост

http://econ.bg/Новини/Възстановяват-трамвайното-движение-по-Лъвов-мост_l.a_i.569005_at.1.html

От днес движението на трамвайни линии 12 и 8 по Лъвов мост се възстановява, съобщават от пресцентъра на Столична община. Работите по...

Над 130 души искат да живеят в социалния блок в „Аспарухово“

http://web.barometar.net/65204/

Само за 2 дни преди празниците молби за настаняване в бъдещия социален блок в „Аспарухово“ са подали над 45 семейства със 130 членoве. Всички те са потърпевши от наводнението, поразило района на 19 юни т.г. Сред тях има хора с увреждания, на инвалидни колички, лежащо болни, приемни майки. Очаква се броят на входираните в кметството [...]

Бежанските центрове у нас са като хотели, хвалят се от ДАБ

http://news.ibox.bg/news/id_2083396459

Към момента България има готовност да приеме общо 6000 бежанци. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) има готовност, ако бежанската вълна продължи, да открие още 800 места за бежанци

Николай Цонев ще се срещне със симпатизанти на „Нова алтернатива” в Смолян, Пазарджик и Септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245500_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9+%D0%A6%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B

 Лидерът на партия „Нова алтернатива" Николай Цонев ще се срещне с членове и симпатизанти на партията в Смолян. Срещата ще се състои на 24 септември, сряда, от 11 ч. в читалище „Христо Ботев".

Срещата на Цонев със симпатизанти от Пазарджик ще започне в 16 ч. в зала „Устрем".

Обиколката ще завърши със среща в залата на Общинския съвет в Септември (18.30 ч.)

На срещите ще бъдат представени проф. д-р полк. о.з. Стойко Стойков и Илко Дишков - кандидати за народни представители от „Нова алтернатива" в 22 и 13 МИР.




20 години след знаменития разгром със 7-1 над Вечния съперник ЦСКА, Левски си го върна!

http://www.zapernik.com/sport/20-godini-sled-znamenitiya-razgrom-sus-7-1-nad-vechniya-supernik_34452/

Точно 20 години след знаменития разгром със 7-1 над Вечния съперник ЦСКА, Левски отново сгази опонент със същия резултат. Този път обаче жертва на "сините" стана слабакът Спартак Варна, срещу когото отборът на Георги Иванов-Гонзо напомпа мускули и самочувствие преди сблъсъка с Лудогорец Разград в събота. Така Левски се класира за 1/8-финалите за Купата на България.

С хеттрик за крупния успех се отличи младокът Божидар Краев, който се разписа в 40-ата, 53-тата и 89-ата минута. По едно...

Продължава

Подли доносници се натискат за парламента

http://pik.bg/подли-доносници-се-натискат-за-парламента-news229191.html

Подли доносници се натискат за парламента

Близо сто души от приблизително три хиляди проверени кандидати за народни представители се оказаха със зависимости от ДС и РУМНО. Срамота! Сагата с досиетата започва своя пореден, може би последен епизод. По всичко изглежда, че този път духът от бутилката е изпуснат и няма връщане назад. Въпреки всички спънки, въпреки отвратителната кална кампания срещу Комисията по досиетата и няколкото души, които неотстъпно през годините сме влизали в директен сблъсък с представители както на куките, така и на кадровите служители на репресивните тоталитарни служби на комунистическа България.

Ще го кажа пак – тези национални предатели имат две възможности: или да бъдат победени, или да загубят. Няма трети път пред тях и това води до истеризираните им опити да се представят за „репресирани“ /представяте ли си нацистки главорези, които пищят, че са репресирани, когато ги разследваш за извършените от тях престапления. Кой ще им повярва?/. Категоричен съм, че в близката една година трябва да се приключи с тези нахалници, които четвърт век окупират цялата публична власт, едрия и средния бизнес, влиятелните властови позиции, които им дават възможност да дирижират живота на няколко поколения българи. И все в неблагоприятна за тези българи посока. На първо място, никой не може вече да твърди и да бъде приеман в същото време сериозно, когато  казва че бившите ДС и РУМНО са били  служби, грижили се за българския национален интерес. Лъжа! От най-безпросветните и противни лъжи. Прочел съм десетки хиляди документи от архивите на тези служби – до есента на 1990 г. никога, по никакъв повод, нито веднъж не видях да се употребява понятието „български национален интерес“. Нито веднъж! И няма как да е иначе, след като Държавна сигурност беше най-престъпната част от една престъпна държава, която обслужваше интересите на една престъпна партия. И това в рамките на пълната подчиненост на Съветите и съветските тоталитарни служби. Да се говори за национален интерес тук е нелепо. А иначе тезата беше и е силно заразителна /за част от гламавите българи/. Мисля, че ще приключим с тази фантасмагория.

Давам само два примера, много убедителни и силни. В края на 1969 г. на посещение в България е председателят на  КГБ Юрий Андропов.  В „Информация № 724, относно състоялите се разговори с пребивавалата у нас делегация на КГБ начело с др. Ю. Андропов“, която е с най-високия гриф на секретност „Лично строго секретно“ и е запазена в архива на Комисията по досиетата  е написано буквално следното:

„По покана на ръководството на Министерството на вътрешните работи на Народна република България от 27 до 29 ноември т.г. у нас пребивава делегация на Комитета за държавна сигурност на Съветския съюз, ръководена от кандидат-члена на Политбюро на ЦК на КПСС и председател на КГБ Юрий Андропов. В състава на делегацията бяха включени началници на управления и други отговорни служители на КГБ...Членовете на съветската делегация бяха приети и от първия секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет др. Т. Живков, който ги запозна с някои проблеми, които стоят за решаване пред нашата страна с активната помощ на Държавна сигурност...ДР. ЖИВКОВ УВЕРИ ДР. АНДРОПОВ, ЧЕ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НА НРБ Е ФИЛИАЛ НА КГБ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ.“ Това е положението! Типовете, работили в тази небългарска структура /както виждаме от изявлението на масовия килър Т. Живков/ трябва да бъдат съдени за национално предателство, а не да ми се блещят по студиата и да продължават да са на позиции, от които зависят големи групи българи. Българите, от своя страна, за да докажат, че не са най-глупавото племе на тази грешна земя, трябва най-накрая да прекратят да се връзват на глупотевините, с които горните национални предатели ги заливат и да селектират такива национални политици, които да разчистят Авгиевите обори, оставени от въпросните две организации – ДС и РУМНО. Казвате, че не сме най-глупавото племе? Не мисля, че сте прави. Прав е Чърчил, който веднъж в пристъп на справедлив гняв беше казал: „Българският народ не е в състояние да предложи на световната история нищо друго, освен посредствени политици, които през всяка нова генерация го водят към нови и нови провали“.  Кой не би се съгласил с това? Само човек, за когото истината е далечна, ефимерна материя.
На второ място, няма добри и лоши служители на ДС и РУМНО. Назидателният тон, с който повечето от тези служители и сътрудници се опитваха през последния четвърт век да ни  поучават като в една викторина на срама само засилва убеждението, че този път трябва да се действа – смело, неотклонно, решително и до край /щях да напиша без да искам „до крак“, което нямаше да е грешка/. Страната ни неслучайно е в положението, което я отличава от останалите бивши комунистически държави, като тази разлика отново не е в нейна полза. Във всички държави от бившия съветски блок бяха приети радикални закони за отваряне на архивите на тайните служби, както и лустрационни закони. Румъния бе последна през 2010 г. Днес България е единствената от бившия Съветски блок, в която няма закон за лустрацията. Писал съм го, ще го напиша отново – не ставаме за нищо друго, освен за лош пример.  Единствено българският закон от 2006 г. не съдържаше подобни лустрационни текстове. Няма да скрия, че и сега ще има много сериозна съпротива срещу приемането и прилагането на лустрационен закон в България, защото вижте какво се получава – „антикомунистическият“, „десният“ президент, който неспирно се изживява като ирландска пастирка, не спира и да взема решения като такава. В Конституциония съд като негово предложение се мъдри Борис Велчев. Хайде сега да се запитаме, ако утре КС трябва да излезе с решение за евентуалено приет от парламента закон за лустрацията, наследникът на убийствено червената комунистическа фамилия Велчев как ще гласува. Не сме преглътнали още него, а ето, че се задава новият фаворит на пастирката – Георги Близнашки се казва. Готвят го за следващо предложение на Плевнелиев за член на КС. Втори въпрос – как ще гласува там чугуненият комунист Близнашки, когато бъде внесен примерно един закон за лустрация на националните предатели от ДС и РУМНО. Въпросът, разбира се, е реторичен. Докато ние тук се туткаме, в Литва например приетият закон обяви КГБ за престъпна организация, забрани на бивши служители на тайните служби в продължение на десет години да работят като чиновници или служители в държавния апарат, да заемат постове в министерствата на отбраната и вътрешните работи, както и в митниците, да работят като адвокати, нотариуси, преподаватели в училищата и университетите. Беше им забранено също да работят в стратегически предприятия и в банковите институции. В България се оказахме неспособни да понесем много по-малко истина и да направим поне толкова сериозни стъпки за неутрализирането на отровното влияние, което имаха и имат бившите служби и московските им господари върху политическия и икономическия живот на страната. Тук е точно обратното. Според изследване на стопанския историк Димитър Луджев над 80 % от българския едър и среден бизнес е в ръцете на бивши служители на ДС и РУМНО. Вижте кредитните милионери и управителите на фалиралите банки през 90-те години. Присъствието на куки и ОР /оперативни работници/ там е умопомрачително. Но глупаците в България не спират да се връзват на повтаряната като латерна приказка, че това били „конспиративни теории“. Няма никакви конспиративни теории, има действащи и действени конспиративни практики, а България и българите са техен Пророк. На трето място, трябва да е ясно, че всеки, който е работил за ДС и РУМНО, без значение в кое управление и колко се смята за велик от това, е отговорен за престъпленията на тези служби, които бяха обикновени филиали на КГБ и ГРУ в България. Правешкият неграмотен диктатор го казва, не аз.  Сътрудничеството с ДС е било съзнателен избор, договор с който си поел задължения, като си очаквал в замяна немалки права и облаги, различни и непознати на масата в тоталитарната държава.
Консенсусно се подиграхме с всички, които се бяха борили срещу комунистическия режим, и гарантирахме статукво на непромяна, на „мирно съвместно съществуване” с агентите и доносниците, отровили живота на цяла една нация. Днес един от тези доносници, който в края на 90-те години ампутира като конституционен съдия тогавашния закон за досиетата, днес се мъдри на първите редици на събранията на ГЕРБ, лично канен там от лидера на ГЕРБ. Да, познахте. Говоря за подлия доносник Георги Марков, агент „Николай“. И точно това двуличие и двоен аршин правят възможна сегашната ситуация, която обрича на риск бъдещето ни, както и това което идва след него. Въпрос на твърдост и отиване докрай е да изберем дали да живеем в държава на правото и свободата или в държава на милиционерите и подлите доносници.

 

Япония не е отегляла поканата на Путин в Токио

http://www.cross.bg/pytin-yaponiya-vladimir-1431635.html

/КРОСС/ Властите на Япония не са пренесли визитата на руския президент Владимир Путин в Токио, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на представителя на японското посолство в Москва Котаро Оцуки. По-рано някои японски медии съобщиха, че премиерът на Япония Шиндзо Абе се отказал от подготовката на посещението на Владимир Путин в Токио и че планирал да пренесе срещата за пролетта на 2015 година. Причината за оттеглянето на поканата била, че уж властите на САЩ били помолили за пренасяне на визитата заради кризата в Украйна и антируските санкции. Визитата на Владимир Путин в Япония е планирана за есента, но датата още се определя. По-рано, руският президент Владимир Путин и министър-председателят на Япония Шинзо Абе обсъдиха по телефона ключовите въпроси по руско-японските отношения и обмениха мнения по актуални въпроси от международния дневен ред, включително ситуацията в Украйна, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Путин сърдечно поздрави министър-председателя на Япония по повод 60-годишния му юбилей. Политиците са се договорили да продължат двустранните контакти на различни нива.      

Полиция застреля 18 годишен младеж, отправил заплахи към премиера на Австралия

http://www.zapernik.com/bulgariya/policiya-zastrelya-18-godishen-mladej-otpravil-zaplahi-kum-premiera-na_34451/

18-годишен младеж, отправил заплахи към министър-председателя на Австралия, е бил застрелян от полицията в Мелбърн, след като наръгал с нож двама униформени. Акцията срещу него е проведена от съвместен антитерористичен екип, съобщава Ей Би Си Австралия.

Полицията в Австралия е разследвала по подозрение за тероризъм младежа, който е с изтекъл паспорт. Той попаднал в полезрението на разследващите, след като бил забелязан да носи флаг на „Ислямска държава“.

В 7.40 ч. вечерта местно...

Продължава

Джамбазки: Клоунади по границата няма да правим

http://frognews.bg/news_76787/

„Клоунади по границата няма да правим”, каза Ангел Джамбазки от Патриотичния фронт по Нова теллевизия, визирайки намеренията на "България без цензура" „Спете спокойно, ние можем да смятаме и владеем математиката, ще видите”, бе отговорът на Любен Дилов.

Каролин Вознячки забравила чек за 1.5 млн. долара

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/24/2386315_karolin_vozniachki_zabravila_chek_za_15_mln_dolara/?ref=rss


Ако спечелите 1.45 милиона долара едва ли има голям шанс да забравите да си вземете чета. Но точно това се случило с датската тенисистка Каролин Вознячки, която загуби финала на US Open от Серена Уилямс. 

Вознячки взела купата и екипировката и си тръгнала от комплекса "Флашинг медоус" след добре свършената работа на последния за годината турнир от Големия шлем. Тя се насочила към Манхатън, където смятала да си даде почивка от тениса и да се разтовари със седмицата на модата в Ню...

Преглед на варненския печат - 24 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265138

Само за 2 дни преди празниците молби за настаняване в бъдещия социален блок в „Аспарухово“ са подали над 45 семейства със 130 членoве. Това четем на първите страници в днешния брой на в. ”Черно море” . Всички те са потърпевши от наводнението, поразило района на 19 юни т.

Край на дъждовете и студа! Днес ще е предимно слънчево

http://www.zapernik.com/obshtestvo/krai-na-dujdovete-i-studa-dnes-shte-e-predimno-slunchevo_34450/

Край на дъждовете и студа, прогнозират синоптиците. Днес ще е предимно слънчево, като временни увеличения на облачността ще има в североизточните райони. Вятърът ще е слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен от северозапад.

До вечерта навсякъде ще стихне. Максимални температури между 16° и 21°, в София 16°, прогнозира Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи дежурният синоптик Орлин Лазаров.

Без нови лекарства през 2015 г.

http://www.cross.bg/medikamenti-terapii-glasyva-1431634.html

/КРОСС/ Надзорният съвет на НЗОК, чийто председател е Кирил Ананиев, ще гласува да наложи мораториум на включването на нови медикаменти в платения списък. Няма да се подкрепят и никакви промени, които биха увеличили разходите за медикаменти. Това пише в документите на надзора, с които „Труд" разполага, съобщава изданието. Практиката показва, че в платената листа годишно влизат около 10-20 нови лекарства. А някои от тях са без алтернатива за болните, особено ако те са резистентни към всички останали терапии. В същото време в проекта на решението на надзорниците пише, че разширяването на листата с новите терапии срещу рак - т.нар. таргетни, увеличават броя на живите пациенти. Т.е. хем няма да се плащат нови медикаменти, хем се признава, че те удължават живота. Документите показват още, че ако се гласува втора актуализация на бюджета на НЗОК със 117 млн. лв., ще се покрие очакваният дефицит по всички пера.  

Митинг на "Атака" пред МС срещу повишаването на цената на тока

http://politics.actualno.com/Miting-na-Ataka-pred-MS-sreshtu-povishavaneto-na-cenata-na-toka-news_51388.html

Представители на "Атака" излязоха на протест срещу новото повишение на цената на тока от 1 октомври. Митингът на националистите се провежда пред Министерския съвет, където се провежда и зас...

Провалите и успехите на марсианските мисии

http://cosmos.actualno.com/Provalite-i-uspehite-na-marsianskite-misii-news_51390.html

Индийската сонда Mangalyaan  застана на орбита около Марс, след като измина повече от 600 милиона километра. Опити да стигнат до Марс са правили и други космически агенции. Някои от апаратите...

Прекратиха разследването срещу Саркози

http://europe.actualno.com/Prekratiha-razsledvaneto-sreshtu-Sarkozi-news_51389.html

Разследването за корупция и търговия с влияние срещу бившия френски президент Никола Саркози е прекратено няколко дни след като той обяви завръщането си в политиката. Апелативният съд в Париж вз...

ЕС отпуска още 215 млн. евро за хуманитарна помощ на бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=265132

Продължава напливът на стотици бежанци от Сирия. Европейският съюз ще отпусне 215 млн. евро за хуманитарна помощ на бежанците, за да предотврати хуманитарна катастрофа. Това съобщи Европейската комисия. 50 млн. евро ще бъдат дадени за хуманитарна помощ, а 165 млн.

Япония разшири санкциите срещу Русия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ec64c7a/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Ciaponiia0Erazshiri0Esankciite0Esreshtu0Erusiia0H180A5690C/story01.htm

Сред новите мерки е забрана за определени руски банки да емитират ценни книжа в страната и мерки за предотвратяване на износа на оръжия за Русия


Октай: Виновниците за КТБ да бъдат подменени незабавно

http://frognews.bg/news_76786/

„Много бързо трябва да бъдат подменени тези, които станаха съучастници в случая с КТБ, защото те не са тези, които могат да решат оздравяването на банката. Не визирам само Иван Искров, а цялото ръководство на БНБ, както и службите за сигурност, които извършиха нападение, навлизане в офисите на банката”, заяви пред Нова телевизия бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Кабинетът дава допълнително 1 млн. лв. на разузнаването

http://www.mediapool.bg/kabinetat-dava-dopalnitelno-1-mln-lv-na-razuznavaneto-news225166.html

Служебният кабинет ще отпусне допълнително 1 млн. лв. за Националната разузнавателна служба (НРС) на заседанието в сряда, съобщи правителствената информационна служба.  Средствата са за неотложни текущи разходи за дейности, пряко свързани с изпълнението на основните й функции и задачи до края на 2014 г.  Парите ще дойдат от икономии в държавния бюджет. Бюджетът на НРС  е над 17.47 млн. лв. за тази година. След актуализацията на парите за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през август средствата на службата, както и на всички останали министерства и държавни ведомства бяха намалени с 10%.  В бюджета на Министерството на отбраната също ще бъдат направени размествания.  Предвижда се 1.73 млн. лв. от средствата за политика на отрабнителните способности да  бъдат насочени за Военната академия "Георги Сава Раковски" (близо 600 000 лв.), за Националния военен университет (почти 850 000 лв.) и за Националното военноморско училище "Никола Вапцаров" (300 000 лв.). Решение за присъединяване на България към Конвенцията за основаване на Европейския университетски институт се очаква да одобри още правителството. Институтът предлага едногодишна магистърска програма в областта на правните науки, докторски програми и научни изследвания по история и цивилизация, икономически, юридически, политически и правни науки. Страни по Конвенцията са 21 държави-членки на Европейския съюз. Те са поели задължение да признават дипломите, издадени от Европейския университетски институт. Ратифицирането на Конвенцията от Народното събрание ще даде възможност на младите хора от България да се обучават и да провеждат научноизследователска работа в един от най-престижните институти в Европа в областта на обществените и хуманитарните науки. За България са определени до 12 стипендии годишно. Министрите ще обновят и състава на Обществения съвет към центъра на Фонда за лечение на деца. Целта е да се подобри функционирането на съвета и да се осигурят условия за ползването на достъпна медицинска помощ за най-малките пациенти. Очаквайте подробности

Парамов: Иван Искров да не се държи като наблюдател

http://www.cross.bg/paramov-stzenariii-rolya-1431633.html

/КРОСС/ "Управителят на БНБ Иван Искров се държи все едно, че е наблюдател по онова, което се случва в КТБ. Той сякаш забравя, че е главен гуверньор и носи отговорност за всичко, което става в банковата система." Това заяви в предаването "Добро утро, България!" финансистът Кольо Парамов. Той поиска службите да отговорят на въпроса кой каква роля има в затварянето на КТБ в края на юни, като се даде точна информация по часове. "Това е зле скалъпен сценарий, в който главна роля имат държавните органи", заяви специалистът. Според него първоначалната идея е била всичко да приключи набързо и конкретни хора да се облагодетелстват. "С оставането си в Събрия Цветан Василев става все по-силен срещу онези, които се опитаха да реализират този сценарий", допълни Парамов. Той призова отговорните институции да не се заиграват със ситуацията, а да намерят начин да удовлетворят всички засегнати, тъй като има реална опасност да бъде разклатена цялата банкова система.  

Михаил Миков поиска оставката на Иван Искров

http://offnews.bg/news/n_1/n_392606.html

Председателят на БСП Михаил Миков поиска оставката на управителя на БНБ Иван Искров заради кризата с КТБ. Миков направи изявлението си пред агенция Reuters. Лидерът на социалистите е категоричен, че държавата не трябва да използва пари на данъкоплатците, за да спасява банката на Цветан Василев. Корпоративна търговска банка бе затворена и поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни заради риск от неплатежоспособност. Седмица по-рано четвъртата по големина банка в България бе подложена на безпрецедентна атака, започнала в петък, 13 юни, с акция на прокуратурата, която разпореди нахлуване в сградата на бул. "Цар Борис III" в София, където са основните офиси на Цветан Василев. Атаката продължи чрез всекидневни медийни публикации до края на следващата седмица, в които се говореше за източване на КТБ от мажоритарния акционер Цветан Василев. Последва масово теглене на спестявания. В края на същата седмица банката бе затворена.

Shanghai Composite изкачи 1,5-годишен връх

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ec635f9/l/0L0Sinvestor0Bbg0Caziia0C3360Ca0Cshanghai0Ecomposite0Eizkachi0E150Egodishen0Evryh0H180A5670C/story01.htm

Инвеститорите започват да вярват на централната банка и на правителството в Китай, посочи експерт


Фотогалерия: Колелетата на Копенхаген

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/09/24/2369012_fotogaleriia_koleletata_na_kopenhagen/?ref=rss


Първото впечатление на пристигащия в Копенхаген е, че тук май колелетата са повече не само от колите, но и от хората. Справка в официалния сайт на страната потвърждава, че поне в централната част на датската столица това е така. Градът разполага с 390 км велоалеи а през миналата година стана най-добрият за живеене на велосипедистите. Датчаните се гордеят, че любовта им към колелетата датира от избора на това средство за придвижване преди повече от век. Жителите на Копенхаген ходят на работа с...

"Има лудост и бяс от това, че Реформаторският блок е стабилен"

http://offnews.bg/news/n_1/n_392600.html

Причината медийните бухалки отново да заработят е, че има лудост и бяс от това, че Реформаторският блок е стабилен. Всички казват, че промяната е именно в нашето присъствие". Това обяви Петър Москов от Блока пред Нова телевизия в отговор на въпрос защо има заглавия в медиите, че Радан Кънев се е измъкнал по средата на пресконференция за КТБ, когато е трябвало да представи доказателства, че в момента се извършва грабеж в банката.  "На пресконференцията говорихме за решение на казуса „КТБ”. Първият законопроект, който ще внесем, е за директно привеждане на директивата на ЕС, която гласи, че хората с влогове до 100 000 евро могат да изтеглят парите си моментално, без да е нужна процедура на фалит на банката”, обясни Москов. Според реформаторите външна разследваща фирма трябва да извади на светло досиетата "КТБ" през директното прилагане на европейската директива, която е с по-силен статут от българското законодателство. Парите на вложителите ще бъдат взети от фонда за гарантиране на кредитите, а не от джоба на данъкоплатците, поясни Москов. "Над 5 млрд. лв. е кредитният портфейл на КТБ към частни фирми. Тези пари са раздадени на 150 кредитни досиета, тоест на 150 фирми, които представляват 97% от кредитния портфейл. 59 от тях са без нито един назначен служител, тоест кухи. Те дължат общо над 2 млрд. лв. Други 59 фирми са с до 10 служители. Те пък имат кредити за близо 1,7 млрд. На загуба през последните две години са 64% от всички 150 фирми, а с отрицателен капитал са 40%. Изводът от тази статистика е, че са финансирани фирми на свързани лица и това не е мое твърдение, а на прокурорите и следователите от одитната група”, обясни Петър Москов. По думите му нищо от това не е възможно без прякото участие на държавата. КТБ е била "имунизирана под похлупак” от всякакъв вид контрол и регулация, а ДАНС са си затваряли очите.

Българските пенсионери работят главно за пари, под 10% - за удоволствие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/24/2386318_bulgarskite_pensioneri_rabotiat_glavno_za_pari_pod_10/?ref=rss


Малко над 45 процента от пенсионерите в България, които продължават допълнително да се трудят, правят това поради финансови причини, сочат данни от анализ на "Евростат" за състоянието на населението на пенсионна възраст в ЕС-28 през 2012 година. 

Около 15 на сто от работещите български пенсионери се трудят допълнително, за да увеличат бъдещите си пенсионни доходи и едва под 10 на сто правят това заради удовлетворението от работата, отчита "Евростат". 

Броят на пенсионерите...

Рап трио изуми журито на X Factor и отказа да продължи - чуйте хита на момчетата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327417

Журито на музикалното шоу X Factor остана изумено снощи при представянето на кандидата Методи Андонов. Момчето разказа, че пее от малък. Години наред бил и църковен певец. И след това покани на сцената двама приятели от групата, в която участва - "ПотреЗ". Тримата изпълниха песен, чийто припев мигом бе запомнен от журито: "Искам да съм рапер,

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327348

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Четири партии на протест срещу поскъпването на тока

http://www.cross.bg/protest-toka-ataka-1431632.html

/КРОСС/Увеличението на цената на тока събира на протест четири партии - БСП, НФСБ, ВМРО и "Атака".  В четвъртък, 25 септември, ще има обществено обсъждане на предложеното с 9,79% поскъпване на електричеството от 1 октомври. А окончателното решение ще бъде съобщено на 29-ти или 30-ти септември (понеделник или вторник). Точно на някоя от тези дати БСП-София ще организира протест. Освен червените, на предна линия ще е още "Патриотичният фронт" (НФСБ+ВМРО) и "Атака". Митингът на БСП ще е пред сградата на ДКЕВР и Министерския съвет. "Атака" пък ще прави митинг пред МС още днес. "Ще излезем на протест не само с нашите структури, но и със симпатизантите ни. За нас е неприемливо това увеличение. Енергийната система е в колапс и очакваме да има масови протести и на граждани, и на различни сдружения на потребителите", коментира лидерът на БСП-София Калоян Паргов пред в. "Сега". Паргов подчерта, че минтингът не се прави с предизборна цел и припомни, че Бойко Борисов е паднал от власт точно заради протестите срещу високата цена на тока. БСП има съмнения, че мотивите, с които ще бъде повишена цената на електричеството, ще дадат коз на ЕВН в предстоящото съдебно дело. Електроразпределителното дружество съди България за 1 млрд. лв. Преди година ЕВН заведе иск срещу България заради спорове с ДКЕВР, свързани с ценообразуването и с изкупуването на зелен ток. Проблемът бе в променената методика на плащане

Четири партии на протест срещу поскъпването на тока

http://www.cross.bg/toka-protest-pravi-1431632.html

/КРОСС/Увеличението на цената на тока събира на протест четири партии. В четвъртък, 25 септември, ще има обществено обсъждане на предложеното с 9,79% поскъпване на електричеството от 1 октомври. А окончателното решение ще бъде съобщено на 29-ти или 30-ти септември (понеделник или вторник). Точно на някоя от тези дати БСП-София ще организира протест. Освен червените, на предна линия ще е още "Патриотичният фронт" (НФСБ+ ВМРО) и "Атака". Митингът на БСП ще е пред сградата на ДКЕВР и Министерския съвет. "Атака" пък ще прави митинг пред МС още днес. "Ще излезем на протест не само с нашите структури, но и със симпатизантите ни. За нас е неприемливо това увеличение. Енергийната система е в колапс и очакваме да има масови протести и на граждани, и на различни сдружения на потребителите", коментира лидерът на БСП-София Калоян Паргов пред в. "Сега". Паргов подчерта, че минтингът не се прави с предизборна цел и припомни, че Бойко Борисов е паднал от власт точно заради протестите срещу високата цена на тока. БСП има съмнения, че мотивите, с които ще бъде повишена цената на електричеството, ще дадат коз на ЕВН в предстоящото съдебно дело. Електроразпределителното дружество съди България за 1 млрд. лв. Преди година ЕВН заведе иск срещу България заради спорове с ДКЕВР, свързани с ценообразуването и с изкупуването на зелен ток. Проблемът бе в променената методика на плащане. До лятото на 2012 г

Над 45% от българските пенсионери продължават да работят

http://www.cross.bg/pensioneri-prichini-raboteshtite-1431631.html

/КРОСС/ Малко над 45% от пенсионерите у нас, които продължават допълнително да се трудят, правят това поради финансови причини сочат данни от анализ на Евростат за състоянието на населението на пенсионна възраст в ЕС-28 през 2012 г. Около 15 на сто от работещите български пенсионери се трудят допълнително, за да увеличат бъдещите си пенсионни доходи и едва под 10 на сто правят това заради удовлетворението от работата, отчита Евростат. Най-значителен дял от пенсионери, които въпреки възрастта си продължават да се трудят, но заради удоволствието от работата, е отчетен в Норвегия и Дания - над 80 на сто от възрастните хора там работят не заради пари, а за удоволствие. На другия полюс са пенсионерите в Румъния и Гърция, където близо 80 на сто от работещите възрастни хора правят това поради финансови причини, предава Дарик. В Дания и Люксембург работещите пенсионери се трудят по 22 часа седмично, а в Норвегия - по 28 часа. Най-много допълнителни часове работят пенсионерите в Румъния и Гърция - по 40 часа седмично. Следват пенсионерите в България - по 38 часа седмично, в Словакия и Италия - по 36 часа, в Литва и Кипър - по 34 часа. Като цяло в ЕС около 63% от работещите пенсионери правят това поради финансови причини, а 37% - заради удоволствието от работата. Средно в ЕС-28 около 16 на сто от хората в пенсионна възраст продължават да работят по едни или други причини, въпреки че получават пенсия за старост, отчита анализът на Евростат.  

Кольо Парамов: Искров продължава да се държи като наблюдател по казуса КТБ

http://econ.bg/Новини/Кольо-Парамов-Искров-продължава-да-се-държи-като-наблюдател-по-казуса-КТБ_l.a_i.569002_at.1.html

Иван Искров продължава да се държи все едно е наблюдател в БНБ по казуса Корпоративна. Той забравя, че е главен гуверньори и носи пълната отговорност...

Още един район във Варна остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=265133

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода ще останат абонатите намиращи се в следните райони: - абонатите между бул."Цар Освободител" , ул."Кирил Шиваров" , ул."Тракия" и ул.

Днес във Варна ще се проведе протест против добива на шистов газ

http://www.moreto.net/novini.php?n=265122

Днес от 18:00 часа във Варна ще се проведе протест срещу добива на шистов газ. Сборния пункт пред "Козирката" срещу Катедралата, научи Moreto.net. Протестът е организиран от инициативен комитет "За Чиста България"- гр.

Климатичните промени се считат за проблем предимно в развития свят

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ec635fa/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cdrugi0C3380Ca0Cklimatichnite0Epromeni0Ese0Eschitat0Eza0Eproblem0Epredimno0Ev0Erazvitiia0Esviat0H180A5610C/story01.htm

Проучване на ООН показва, че действията против промените в климата се нареждат на последно място сред приоритетите на хората от изостаналите страни


Камерън: Кралицата „измърка“ от радост

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/kameryn-kralicata-izmyrka-ot-radost-6023087

Дейвид Камерън: Кралицата „измърка“ от радост за шотландския референдум

Силен вятър в Северна Гърция

http://www.grreporter.info/Silen_vyatr_v_Severna_Grciya/16145

Бурният вятър за малко да отнеме живота на двама туристи в открито море. Те бях спасени в акция с участието на хеликоптер "Супер пума".

прочети повече

Рууни видя светло бъдеще пред "Манчестър юнайтед"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/24/2386306_ruuni_vidia_svetlo_budeshte_pred_manchestur_junaited/?ref=rss


Уейн Рууни смята, че бъдещето пред "Манчестър юнайтед" е светло въпреки непостоянната форма под ръководството на Луис ван Гаал.

Нападателят, който беше избран за капитан от холандския мениджър това лято, не успя да предотврати обрата срещу "Лестър" в неделя и загубата с 3:5.

"Изглежда има много хора, които са ни отписали заради резултата в неделя, но не смятам така", написа Рууни в страницата си във "Фейсбук".

"Когато се огледате в съблекалнята и видите...

Не се очаква значително поскъпване на хляба от 1 октомври във Варна

http://varna.actualno.com/Ne-se-ochakva-znachitelno-poskypvane-na-hljaba-ot-1-oktomvri-vyv-Varna-news_51379.html

Няма да има драстично повишаване на цената на хляба от 1 октомври след ръстът на цената на тока. Това прогнозира председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Иво Бонев, инфор...

България не участва в коалицията срещу "Ислямска държава"

http://society.actualno.com/Bylgarija-ne-uchastva-v-koalicijata-sreshtu-Isljamska-dyrjava-news_51384.html

България не участва в сформираната по инициатива на Съединените американски щати коалиция срещу "Ислямска държава". Въпросът за участие на български военни към момента не се дискутира прави...

Нова схема - плащат разходите за сватби срещу гласове на изборите

http://www.cross.bg/ministur-glasove-opiti-1431630.html

/КРОСС/ "Въпросът не е кой точно е искал и е организирал купуване на гласове от политически партии, а защо се получава така, че определени организирани престъпни групи си измислят различни схеми и подготовка за купуване на гласове и след това предлагат тези си схеми на определени политически партии." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи. "Една от новите схеми е обикаляне по различните квартали, питане дали ще се провеждат сватби и различни тържества и съответните организатори на купуване на гласове плащат всички разходи по тези мероприятия с бъдещото намерение да си осигурят определен брой гласове за изборите", обяви министърът. "Едно от пагубните последствия за МВР е, че то постоянно се политизира и хората работещи в него се делят на хора на този или онзи бивш или настоящ министър, тази или онази партия, което не е правилно. Тъй като аз самият съм член на определена партия съм забранил в моето министерство да се говори именно на подобни политически теми, а да се говори само за професионалната работа и задължения", каза още той. "Средният състав на МВР трябва доста да поработи над своята работа, за да може да си върши задълженията по по-добър начин отколкото в момента. За мен е много важно да дам на този състав перспектива и възможност за професионално израстване в йерархията, за да имат те стимул да си вършат още по-добре работата

Състезание с тежки сандъци за пържени картофи и бира в “Сървайвър”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4326847

Пържени картофи и леденостудена бира са наградите за племето - победител в състезанието тази вечер. В играта сили ще премерят по двама играчи от двата лагера.
Тя ще протече на няколко етапа - първо четирима души от всяко племе ще трябва да синхронизират движенията си, за да размотаят навити ленти и да достигнат до скрит ключ. Пържени картофи и леденостудена бира са наградите за племето - победител в състезанието тази вечер. В играта сили ще премерят по двама играчи от двата лагера. Тя ще протече на няколко етапа - първо четирима души от всяко племе ще трябва да синхронизират движенията си, за да размотаят навити ленти и да достигнат до скрит ключ.

Йордан Бакалов: МВР е най-политизираното ведомство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/24/2386300_iordan_bakalov_mvr_e_nai-politiziranoto_vedomstvo/?ref=rss


Министерството на вътрешните работи се оказа най-политизираното и вътре има деление на хората, които се водят приближени на този или онзи министър. Това каза пред Би Ти Ви служебният вътрешен министър Йордан Бакалов. 

Той подчерта, че не се интересува от политическите симпатии на ръководителите от високо и средно ниво, а ще оценява работата им по това как ще протекат изборите на 5 октомври. "Взел съм мерки, предупредил съм ги да не участват в изборния процес и те знаят, че ако го...

Украинската криза може да доведе до рецесия в Европа, смята главният икономист на "Алианц"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/24/2386118_ukrainskata_kriza_moje_da_dovede_do_recesiia_v_evropa/?ref=rss


Главният икономист на "Алианц" Мохамед ел-Ериан предупреди, че пазарите не оценяват правилно риска от украинската криза, а тя има потенциала до доведе цяла Европа до рецесия, съобщава "Ройтерс".

Ел–Ериан посочва, че има няколко сценария за деескалиране на събитията в Украйна. Според него, само още "един или два" кръга санкции от Запада и контрасанцки от Русия ще доведат до рецесия в Европа. Това е особено вероятно в случай, че Русия прекъсне снабдяването с енергоносители след...

Социолог: Интрига на изборите ще има около малките партии

http://www.vesti.bg/izbori2014/prouchvania/sociolog-intriga-na-izborite-shte-ima-okolo-malkite-partii-6023086

"Хората виждат коректив именно в по-малките формации. Очевидно търсят някаква гаранция, че няма да се повторят предишния тип коалиции, които ни управляваха досега", заяви Лидия Йорданова - директор на "Екзакта Рисърч"

Агенцията за бежанци: Можем да открием още 800 места

http://frognews.bg/news_76785/

Към момента имаме готовност да приемем общо 6000 бежанци. Това обяви в сутрешния блок на БНТ Васил Върбанов, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците. Агенцията не връща бежанци.

Държавната агенция по бежанците: България е готова да посрещне нова вълна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327413

България е готова да посрещне нова бежанска вълна. Към момента имаме готовност да приемем общо 6000 бежанци. Това обяви в сутрешния блок на БНТ Васил Върбанов, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците.   Агенцията не връща бежанци. Въпросът дали се връщат и бият бежанци на границата, трябва да го отправите към МВР и по-скоро към България е готова да посрещне нова бежанска вълна. Към момента имаме готовност да приемем общо 6000 бежанци. Това обяви в сутрешния блок на БНТ Васил Върбанов, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците. Агенцията не връща бежанци. Въпросът дали се връщат и бият бежанци на границата, трябва да го отправите към МВР и по-скоро към

Държавната агенция по бежанците: България е готова да посрещне нова вълна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327404

България е готова да посрещне нова бежанска вълна. Към момента имаме готовност да приемем общо 6000 бежанци. Това обяви в сутрешния блок на БНТ Васил Върбанов, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците.   Агенцията не връща бежанци. Въпросът дали се връщат и бият бежанци на границата, трябва да го отправите към МВР и по-скоро към България е готова да посрещне нова бежанска вълна. Към момента имаме готовност да приемем общо 6000 бежанци. Това обяви в сутрешния блок на БНТ Васил Върбанов, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците. Агенцията не връща бежанци. Въпросът дали се връщат и бият бежанци на границата, трябва да го отправите към МВР и по-скоро към

Милан готви нов стадион по подобие на „Алианц Арена“

http://www.cross.bg/milan-berlyskoni-stadion-1431628.html

/КРОСС/ Директорът в Милан Барбара Берлускони продължава да работи по проекта за изграждане на нов стадион. Дъщерята на Силвио Берлускони води разговори с представителите на общинската власт в Милано, за да бъде уточнено къде ще бъде най-добре да бъде изградено новото съоръжение. Семейство Берлускони засега удря на камък в опитите да вземе земята, върху която в момента е разположен експо зоната в града. По-верояно е новият стадион на Милан да се намира на 6 км. Западно от „Сан Сиро" в региона Баджо, съобщава „Тутоспорт". Според информацията семейство Берлускони е постигнало принципно споразумение с местната власт, съоръжението да бъде издигнато в тази част на града. Милан иска да разполага със свой собствен, отделен стадион, но през последните седмици Барбара Берлускони имаше затруднения в преговорите относно цената на земята, която поискаха от местната власт в града. Новият стадион на Милан ще бъде в стил „Алианц Арена" и „Емирейтс". Все още не се съобщават финансови параметри по неговото изграждане, пише Гонг.  

Осман Октай: Пеевски беше касиерът, посредникът на КТБ, който „връзва" поставените лица

http://www.cross.bg/oktaii-osman-banka-1431629.html

/КРОСС/Не предполагах, че нещата с Корпоративна търговска банка ще стигнат чак до такава криза. Когато казвах, че КТБ ще бъде сменена като банка на властта, очаквах да има преразпределение на активи към друга банка, без да има такива драми. А станахме свидетели как държавни институции нападнаха Корпоративна търговска банка. Това каза в студиото на Нова телевизия Осман Октай и добави: Не е работа на главния прокурор да се занимава със състоянието на банката. Най-тревожното, според него, е, че отлагането на решението на КТБ за следващия парламент подготви почвата активи на КТБ да бъдат прехвърлени към други корпорации и друг бизнес - на Цветан Василев. Много бързо трябва да бъдат подменени тези, които станаха съучастници в погрома над КТБ - не визирам само Иван Искров, но и цялото ръководство на БНБ, както и службите, които под ръководството на прокуратурата атакуваха КТБ, посочи Октай. Осман Октай не приема тезата, че става дума за пирамида. Около една здрава банка, когато се наливат толкова много пари на държавни институции, на политическия елит, на бивши служители на службите, то имаме координатор, обвързващ определени важни хора, каза Октай. Делян Пеевски беше касиерът, посредникът на КТБ - той е този, който „връзва" поставените лица, каза още Осман Октай. Той скмята, че скандалът става, когато тръгва процесът на преразпределяне на големите активи

Политиката да стане най-непрестижната професия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4326984

Поне при музикалните и актьорските таланти е така: прави се кастинг, в който се явяват всички мераклии за слава, а авторитетно жури, определя кой става и кой не. Като критерият е наличието на талант. Това се прави, за де се изберат най-подходящите актьори за дадена роля. Или - за да не бъдат допускани до сцената хора, които със своето „пеене” биха Поне при музикалните и актьорските таланти е така: прави се кастинг, в който се явяват всички мераклии за слава, а авторитетно жури, определя кой става и кой не. Като критерият е наличието на талант. Това се прави, за де се изберат най-подходящите актьори за дадена роля. Или - за да не бъдат допускани до сцената хора, които със своето „пеене” биха

Един от всеки седем българи продава гласа си

http://www.moreto.net/novini.php?n=265125

Гласът на един от всеки седем българи се продава. В МВР вече са постъпили общо 53 сигнала за купуване на гласове. Под лупа са сложени най-критичните според полицията области - Враца, Монтана, Видин. Експертен съвет от политолози, журналисти и социолози излезе с анализ, според който 6-7% от гласоподавателите почти със сигурност ще продадат гласа си, а още толкова са склонни да участват в това престъпление.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване