Марихуана за медицински цели скоро и в Сърбия

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/marihuana-za-medicinski-celi-skoro-i-v-syrbiia-6023126

"Разполагаме с различни проучвания, които показват, че канабисът има добри резултати в медицината. Със сигурност няма да бягаме от нещо, което има ефект", заяви сръбският министър на здравеопазването

Оправдаха радикалния ислямски проповедник Абу Катада

http://www.cross.bg/katada-iiordaniya-islyamski-1431713.html

/КРОСС/ Йордански съд е оправдал радикалния ислямски духовник Абу Катада по обвинения в тероризъм и е наредил освобождаването на родения в Палестина проповедник, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на съдебен източник. Абу Катада е бил признат за невинен по обвинението в заговор за нападение срещу туристи в Йордания по време на тържествата по посрещане на новото хилядолетие. Съдът е преценил, че за обвиненията няма достатъчно доказателства и е наредил "незабавното освобождаване" на Абу Катада. Очаква се той да бъде пуснат на свобода още днес, предава БНР. Миналата година радикалният духовник беше депортиран от Великобритания в Йордания след дълга съдебна битка, припомня Франс прес. През юни беше оправдан по друго дело за заговор за терористични действия отново заради липса на доказателства.  

Два пожара са регистрирани във Варненско през последното денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=265186

По линия на пожарна безопасност и спасяване през последното денонощие са регистрирани два пожара, при които са нанесени материални щети, съобщиха от полицията за Moreto.net. На 24 септември в 01:00 ч. е съобщено за пожар в паянтова постройка (барака) на ул.

Има вероятност ЕС да не премахне таксите за роуминг

http://europe.actualno.com/Ima-verojatnost-ES-da-ne-premahne-taksite-za-rouming-news_51450.html

Премахването на таксите за услугите в роуминг за мобилни телефони в страните от ЕС може да се забави и дори да не стане факт от 2016 година, съобщи EurActiv. Отпадането на плащането за услугите в роу...

Националистите на Расате окупираха сградата на ЦИК

http://politics.actualno.com/Nacionalistite-na-Rasate-okupiraha-sgradata-na-CIK-news_51452.html

Представители на националистическата формация "Български национален съюз – нова демокрация" (БНС-НД) с лидер Боян Расате окупираха заседателната зала и един от работните кабинети н...

Манолова прикани Росен Петров да прочете славната военна история на България

http://www.cross.bg/polk-chast-pehoten-1431712.html

/КРОСС/ "Със задоволство научихме, че зам.-председателят на ББЦ и водач на листа в 25 МИР в София Росен Петров е призовал гражданите на Самоков, по време на предизборна среща, на 5-и октомври да гласуват с номера на техния полк - според него 13-и Рилски пехотен полк." Това казва в своя позиция водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Кюстендил Мая Манолова. „Четейки историята, на 31 май 1904 г. 22-ри пехотен Тракийски полк пристига в Самоков, за да се превърне в част от миналото, от историята и от гордостта на града, в част от живота на самоковци и самоковския край. С това уточнение изказваме своите благодарности към господин Петров и го приканваме да препрочете славната военна история на България. Що се отнася до 13-и Рилски пехотен полк, кюстендилци се гордеем с него. Безспорно той е значима част от славната история на нашия край, и съм убедена, че жителите на Кюстендилския регион знаят за кого да гласуват на предстоящите парламентарни избори", се казва още в позицията на Мая Манолова.  

Подпалиха такси на 60-годишен пловдивчанин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327920

Лек автомобил е горял рано тази сутрин в Пловдив, съобщиха за Дарик от пожарната. Става дума за палеж на таксиметров автомобил и вероятно пожарът е предизвикан умишлено, уточняват от полицията.
Сигналът за огъня е подаден към 04:30 часа. Засегнати са електрическата инсталация, фар и гума на колата, ползвана от 60-годишен пловдивчанин. Лек автомобил е горял рано тази сутрин в Пловдив, съобщиха за Дарик от пожарната. Става дума за палеж на таксиметров автомобил и вероятно пожарът е предизвикан умишлено, уточняват от полицията. Сигналът за огъня е подаден към 04:30 часа. Засегнати са електрическата инсталация, фар и гума на колата, ползвана от 60-годишен пловдивчанин.

Модел на "Рено" стана камион на годината, "Ивеко" спечели при вановете

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/09/24/2386595_model_na_reno_stana_kamion_na_godinata_iveko_specheli/?ref=rss


Гамата на "Рено тръкс" за превози на средни и дълги разстояния спечели наградата "Международен камион на годината" на провеждащото се в Хановер изложение за търговски автомобили. Т-моделите на френския концерн, част от групата на "Волво тръкс", бяха отличени от жури от 25 журналисти от специализирани издания от цяла Европа.

Камионите на "Рено" получиха 129 точки, или с 48 повече от втория в класирането - DAF СF. Третото място е за "Мерцедес Атего".

Като ключови за успеха...

Доклад на WWF: До една четвърт от общия добив на дървесина в България е незаконна сеч

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/24/2386577_doklad_na_wwf_do_edna_chetvurt_ot_obshtiia_dobiv_na/?ref=rss


До една четвърт от общия добив на дървесина (6,9 млн. куб. м към 2012 г.) достига годишният обем на незаконната сеч в страната през последните шест години. Това показва анализ на статистически данни за периода 2006-2013 г., представен от WWF България в сряда.

Става дума за 2,4 млн. куб. м. незаконно добита дървесина, сочат изчисленията на WWF. Така сивият сектор в горското стопанство генерира приходи от над 100 млн. лв. годишно.

Тези цифри се разминават сериозно с данните...

Сърбия на крачка от легализацията на медицинската марихуана

http://offnews.bg/news/n_1/n_392706.html

Министърът на здравеопазването на Сърбия Златибор Лончар обяви, че неговото министерство в никакъв случай няма да създава проблем за употребата на марихуана за медицински цели. Вече има проучвания, които показват, че канабисът може да бъде използван ефективно в медицината. А и не трябва да бягаме от нещо, което има добър ефект. Разбира се, ние няма да приемем решение за използване на марихуаната за медицински цели за една нощ, първо е необходима дискусия с гражданите, каза Лончар пред сръбския таблоид "Блиц". Той уточни обаче, че още в петък ще бъде организирана кръгла маса с експерти и граждани, на която да бъдат обсъдени промените в закона във връзка с легализацията на медицинската марихуана. Инициативата за легализация на канабиса е на неправителствената организация "Lekalizuj", уточнява агенция "Бета".

Подпалиха такси в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327915

Лек автомобил е горял рано тази сутрин в Пловдив, съобщиха за Дарик от пожарната. Става дума за палеж на таксиметров автомобил и вероятно пожарът е предизвикан умишлено, уточняват от полицията.
Сигналът за огъня е подаден към 04:30 часа. Засегнати са електрическата инсталация, фар и гума на колата, ползвана от 60-годишен пловдивчанин. Лек автомобил е горял рано тази сутрин в Пловдив, съобщиха за Дарик от пожарната. Става дума за палеж на таксиметров автомобил и вероятно пожарът е предизвикан умишлено, уточняват от полицията. Сигналът за огъня е подаден към 04:30 часа. Засегнати са електрическата инсталация, фар и гума на колата, ползвана от 60-годишен пловдивчанин.

Цветанов: Добрите резултати се постигат с координация между местната и държавната власт

http://www.cross.bg/tzvetanov-byala-pavlova-1431711.html

/КРОСС/ Община Бяла е доказателство за добрите резултати при координация между местната и държавната власт. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов, който посети Бяла и заедно с кандидати за народни представители и водача на варненската листата на ГЕРБ Лиляна Павлова разгледа античната крепост на нос Св. Атанас. Сред официалните гости бе и областният координатор на ГЕРБ-Варна и кмет на морската столица Иван Портних. Кметът на Бяла Анастас Трендафилов подари на Цветан Цветанов и Лиляна Павлова юбилейни плакети за 30-годишнината от обявяването на Бяла за град. Това бе жест на благодарност за оказаното съдействие на правителството на Бойко Борисов при възстановяването на пристанището, което бе опустошено през февруари 2012 г. „Преди 3 години кметът търсеше съдействие от държавата, която трябваше да подпомогне общината с 1 млн. лв. след бедствието", разказа Цветан Цветанов и отбеляза усилията на Лиляна Павлова като министър на регионалното развитие и благоустройството. „След намесата на Павлова бе осъществено и прехвърлянето от държавна в общинска собственост на имот, който е част от пристанището, за да може общината да кандидатства по европейски проект за изграждането на национално рибарско пристанище", припомни Цветанов. Специално внимание бе отделено и на раннохристиянската крепост на нос Св. Атанас

Задържаха 20 нелегални бежанци в Перник

http://www.vesti.bg/novini/zadyrzhaha-20-nelegalni-bezhanci-v-pernik-6023132

Полицията задържа 20 нелегални емигранти, обитавали къща в Перник. Всичките са от Афганистан.

Иванка Иванова, "Отворено общество": Само председателят на ВКС може да ограничи неформалната власт на главния прокурор в съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/09/24/2386559_ivanka_ivanova_otvoreno_obshtestvo_samo_predsedateliat/?ref=rss


Ден преди кадровият орган на съдебната система да проведе избор за председател на ключовия Върховен касационен съд (окончателната инстанция по всички съдебни спорове), разговаряме с  директора на Правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова. Върху избора остана съмнението, че няма да е достатъчно прозрачен заради упорството на Висшия съдебен съвет да не промени спорните правила за избор и да не осигури равнопоставеност на кандидатите и тайната на вота. Миналата седмица...

Украинска АЕЦ се зарежда с гориво на "Уестингхауз"

http://www.vesti.bg/novini/ukrainska-aec-se-zarezhda-s-gorivo-na-uestinghauz-6023130

Украйна разреши ядрените централи на страната да бъдат заредени с модернизирано ядрено гориво на американската компанията "Уестингхауз".

Обновен е съставът на Обществения съвет към центъра „Фонд за лечение на деца”

http://www.moreto.net/novini.php?n=265183

Правителството направи промени в състава на Обществения съвет към центъра „Фонд за лечение на деца”. Целта е да се подобри функционирането на Съвета и да се осигурят условия за ползването на достъпна медицинска помощ за най-малките пациенти.

Президенството опроверга публикация на в. "Дума"

http://www.vesti.bg/bulgaria/prezidenstvoto-oproverga-publikaciia-na-v.-duma-6023122

Въпросът за участие на България в ударите по "Ислямска държава" към момента не се дискутира в правителството, каза по-рано днес и военният министър

Цитат на деня: И егото на Първанов, и егото на Станишев бяха по-силни от любовта им към БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/09/24/2386578_citat_na_denia_i_egoto_na_purvanov_i_egoto_na/?ref=rss


"И егото на Първанов, и егото на Станишев бяха по-силни от любовта им към партията". Това заявява водачът на листата на БСП в Габрово Кирил Добрев в интервю за в. "Преса" по повод отцепването на формацията на предишния президент Георги Първанов АБВ.

Той сравнява отношенията между АБВ и БСП като "едно разведено семейство, което продължава да се следи кой къде и кой с кого излиза".

"И Първанов, и Таня Дончева са решили да премерят своята температура като самостоятелни...

И Миков след Борисов поиска оставката на Иван Искров

http://frognews.bg/news_76808/

Председателят на БСП Михаил Миков поиска оставката на управителя на БНБ Иван Искров заради кризата в КТБ.

Адв. Хаджигенов пред Фрог: Вече не сме в Северна Корея, има и независим съд

http://frognews.bg/news_76807/

Аз съм един от малцината мохикани, които вярваме в независимия и правилния съд. Благодарение на съда ние се доближаваме до демокрацията. Иначе по нищо друго не приличаме на демокрацията – а на Северна Корея. Единствено съдът, при това не във всички случаи, ни държи над водата, коментира пред Фрог нюз адвокат Николай Хаджигенов, който доказа, че неговият клиент Георги Христов не е планирал покушение срещу Делян Пеевски.

Правителството отпусна 11 млн. лв. допълнително за психиатричната и спешната помощ

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/09/24/2386575_pravitelstvoto_otpusna_11_mln_lv_dopulnitelno_za/?ref=rss


Допълнителни 11 млн. лв. отпусна правителството по бюджета на Министерството на здравеопазването за подобряване на психиатричната помощ и на организацията и координацията при оказване на спешна медицинска помощ. Това стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет, информираха от правителствената пресслужба.

Средствата ще бъдат предоставени на държавните психиатрични болници, на центровете за спешна медицинска помощ, за трансфузионна хематология и на регионалните здравни...

Кабинетът вдига служебно минималните доходи с 4,2%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327730

Социалният министър Йордан Христосков ще повиши административно минималните осигурителни доходи в 44 отрасъла с 4,2%. Това са сектори, в които бизнесът и синдикатите не успяха да се споразумеят за размера на най-ниските суми, върху които да се начисляват осигуровки през 2015 г. Ръстът на праговете е равен на средното увеличение, договорено в остана Социалният министър Йордан Христосков ще повиши административно минималните осигурителни доходи в 44 отрасъла с 4,2%. Това са сектори, в които бизнесът и синдикатите не успяха да се споразумеят за размера на най-ниските суми, върху които да се начисляват осигуровки през 2015 г. Ръстът на праговете е равен на средното увеличение, договорено в остана

Нос Хорн-2014 - Първото българско плаване до морския „Еверест"

http://www.cross.bg/horn-bulgarski-kraiinata-1431710.html

/КРОСС/ Първото родно плаване до Нос Хорн, ще осъществи ветроходна яхта с български екипаж, в края на месец октомври тази година. Експедицията ще осъществят четирима българи, решени на приключенското и с трудност на огромно предизвикателство пътуване, като се очаква цели 6 месеца да плават до крайната им цел - морският „Еверест" както наричат мореплавателите нос Хорн. Дестинациите, точки на приключенския им маршрут са Босфора, Дарданелите, Коринт, Месина, Гибралтар, Магелановия проток, Канала на Бигъл, Проходът на Дрейк, Теснината на ЛЕ МЕР и крайната точка- Нос Хорн! Чрез он-лайн навигационна система, през интернет страницата , и профила на събитието в социалната мрежа (Нос Хорн 2014), цялата българска общественост ще може да следи плаването като достигнати локации по маршрута. Българското знаме не е поставяно досега там, и цяла България ще гледа с интерес смелото родно моряшко начинание, на капитан Кирил Киров и екипажа. Зад инициативата за първи български флаг на нос Хорн, в подкрепа на българската лодка и екипаж, като институционална подкрепа, официално застава Община Бургас.  

Новият iPhone се огъва, но не по предназначение (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_392717.html

Само няколко дни след официалната премиера на дългоочаквания нов модел iPhone потребители наводниха мрежата с оплаквания, че смартфонът се огъва, докато е в джоба или чантата им.  Явно без особен натиск новото технологично чудо на Apple се огъва, което със сигурност не е част от замислените нови функции на устройството. Популярен технологичен блогър направи тест за пластичността на устройството и успя само с ръце и без допълнителни инструменти да огъне iPhone 6 Plus. В Twitter е пълно със снимки на вече огънати смартфони. The iPhone 6 Could Bend In Your Pocket… !! haha.. love u APPLE pic.twitter.com/MJV2s5kT1a — Nelson Cardoz (@nelsoncardoz) September 23, 2014 От Apple все още не са дали обяснение за проблема на своите потребители, както и дали ще има компенсации. Видео:

Работници на Ковачки протестират срещу НЕК и поискаха оставки

http://www.mediapool.bg/rabotnitsi-na-kovachki-protestirat-sreshtu-nek-i-poiskaha-ostavki-news225185.html

Миньори и производители на топло- и електроенергия се събраха на главен път Е-79 край с. Драгичево с искания към министерството на икономиката, НЕК и ДКЕВР. Твърдят, че недоволството им е предизвикано от налаганите ограничения от страна на НЕК относно производството на електроенергия. Те настояват за незабавна оставка на изпълнителните директори на НЕК и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), тъй като действията им не позволявали на миньорите да извършват нормално работата си, което пък води до загуби от производството, предаде БНР. Протестиращите настояват и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и ресорното министерство, да предприемат спешни мерки и да преразгледат правилата за търговия с електрическа енергия. Протестиращите са срещу "избирателните действия от страна на НЕК по отношение на разплащането на енергийните дружества”, както се посочва в съобщение от "Топлофикация – Перник”. "Ние настояваме ДКЕВР И МИЕ да предприемат спешни мерки и незабавни действия за преразглеждане и промяна на правилата за търговия с електрическа енергия, както и преференциалните цени за дружествата, произвеждащи топло- и електроенергия по високо ефективен комбиниран способ”, се казва още в съобщението на пернишкото дружество. Подобни протести в сряда се провеждат още във Враца, Сливен, Русе, Плевен и Габрово. Освен главния път Е-79, бе блокиран и пътят Плевен-Русе. По неофициална информация всички тези топлофикационни дружества са свързани с председателя на партия "Лидер" Христо Ковачки, коалиционен партньор на "България без цензура” на предстоящите избори на 5 октомври. Преди седмица бе направен опит за политизиране на миньорския протест, след като председателят на ББЦ Николай Бареков отиде при протестиращите. Миналата седмица миньори от мина “Черно море”, също собственост на Ковачки, започнаха ефективна стачка заради неизплатени от 3 месеца заплати. Протестиращите настояваха, че недоволството им е насочено към НЕК, която дължи пари на "Топлофикация – Сливен“. Около 90 души останаха под земята и отказаха да излязат, докато НЕК не преведе половин милион лева на топлофикацията, за да се разплати с миньорите. В началото на септември заради заплаха от миньорска стачка преди парламентарните избори правителството реши да удължи с месец срока, в който ТЕЦ "Бобов дол" може да работи с два от блоковете си само с една сероочистваща инсталация. През август стана известно, че енергийни дружества, контролирани от Христо Ковачки, са сред фаворитите на държавната Национална електрическа компания (НЕК), която поради тежкото си финансово състояние редовно бави плащанията си към фирмите. Така например за първите 7 месеца на годината НЕК е превела на ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел" съответно 90% и 81% от дължимите суми. Конкурира ги единствено държавната "Марица-изток 2", която е получила 91%. Свързаните с Ковачки дружества "Топлофикация - Сливен" и "Топлофикация – Перник" също попадат в списъка на любимците на НЕК, докато останалите фирми, които не са приближени на властта, получават средно 58% от парите си. Едно от исканията на сегашния протест е да бъде гарантирано изплащането на заплатите, което означава преводите от НЕК да не спират. "Просрочените задължения на НЕК към пернишката "Топлофикация" са 6.7 млн. лв.", съобщи изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев. По думите му след няколко дни ще излезе още една фактура за произведена от ТЕЦ "Република" електроенергия на стойност над 2.5 млн. лв., която също ще бъде дължима. "Няма никакви преводи от НЕК, това вече се отразява на заплащането на хората", каза Георгиев. Според него на пернишката "Топлофикация" се налагат ограничения върху производството на електроенергия. "Дори често от нас се иска нощем да спираме централата", поясни той. Протестът не е свързан с изборите, а със запазване на работните места в българския въгледобив, няма за кога да чакаме, твърдят протестиращите, според които Перник, Русе и Сливен можело да останат без парно в навечерието на отоплителния сезон. Според енергетиците от "Топлофикация Русе" НЕК дължи на дружеството около 12 млн. лв. за последните четири месеца. "Сливен може да остане без парно през този отоплителен сезон", каза и зам.-изпълнителният директор Кънчо Танев по време на протест на работници от местната топлофикация. По думите му от НЕК дължат на ТЕЦ-а близо 3 600 000 лева от май. През септември са преведени 705 000 лева, но нищо от тях не е постъпвало в сметките на ТЕЦ-Сливен, а директно в Мина "Черно море". На контрагенти топлофикацията дължала около 600 000 лева. Работниците, които са над 250 души, имат забавяне на заплатите от май, като общо сумата, която трябва да им бъде платена, е около 120 000 лева. Протестиращите от ТЕЦ-Сливен бяха подкрепени и от близо 30 души от мини "Черно море", които пристигнаха от Бургас. Стотина работници от "Топлофикация"-Плевен, които не са на смяна, блокираха за около час по обед главния път за Русе - трафикът бе пренасочен от полицията по обиколен маршрут. Йордан Василев, заместник-изпълнителен директор на дружеството, заяви, че протестът ще продължи, докато НЕК не изплати задълженията си за изкупена електроенергия от ТЕЦ-Плевен, които са на стойност 27.4 млн. лева. Това е причина дружеството да има задължения към "Булгаргаз" от 26.2 млн. лв. и на практика поставя топлоцентралата под заплахата да й бъде спряно или намалено подаването на газ. Междувременно 200 привърженици на "Атака" протестираха пред Министерския съвет и ДКЕВР срещу намерението цената на тока да бъде повишена с почти 10% от 1 октомври. Едно от основанията за увеличението е, че НЕК е затънала в огромни дългове заради намаляването на цената на тока при предишното правителство.

Работници на Ковачки протестираха срещу НЕК и поискаха оставки

http://www.mediapool.bg/rabotnitsi-na-kovachki-protestiraha-sreshtu-nek-i-poiskaha-ostavki-news225185.html

За няколко минути по обед в четвъртък миньори и енергетици от най-голямото въгледобивно предприятие в Перник "Мини открит въгледобив" и местната "Топлофикация" блокираха движенето по Главен път Е-79 на кръстовището край пернишкото село Драгичево с искания към министерството на икономиката, НЕК и ДКЕВР. Недоволството им бе предизвикано от налаганите ограничения от страна на НЕК относно производството на електроенергия. Те настояват за незабавна оставка на изпълнителните директори, както на НЕК, така и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), тъй като действията им не позволявали на миньорите да извършват нормално работата си, което пък води до загуби от производството.   Просрочените задължения на НЕК към пернишката "Топлофикация" са 6,7 млн. лв. , съобщи изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев. По думите му след няколко дни ще излезе още една фактура за произведена от ТЕЦ "Република" електроенергия на стойност над 2,5 млн. лв., която също ще бъде дължима в следващ период. Няма никакви преводи от НЕК, това вече се отразява на заплащането на хората, заяви Георгиев.   Според него на пернишката "Топлофикация" се налагат ограничения върху производството на електроенергия. Дори често от нас се иска нощем да спираме централата, каза още Георгиев. По думите му това означава да бъдат лишени от топлоенергия жителите на Перник, което е в нарушение на лицензионните задължения на дружеството.   Протестиращите настояват и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и ресорното министерство, да предприемат спешни мерки и да преразгледат правилата за търговия с електрическа енергия. Протестиращите са срещу "избирателните действия от страна на НЕК по отношение на разплащането на енергийните дружества”, както се посочва в съобщение от "Топлофикация – Перник”.   Протестът не е свързан с изборите, а със запазване на работните места в българския въгледобив, няма за кога да чакаме, заявиха недоволните.   Подобни протести в сряда се проведоха още във Враца, Сливен, Русе, Плевен и Габрово. По неофициална информация всички тези топлофикационни дружества са свързани с председателя на партия "Лидер" Христо Ковачки, коалиционен партньор на "България без цензура” на предстоящите избори на 5 октомври. Преди седмица бе направен опит за политизиране на миньорския протест, след като председателят на ББЦ Николай Бареков отиде при протестиращите.   Миналата седмица миньори от мина “Черно море”, също собственост на Ковачки, започнаха ефективна стачка заради неизплатени от 3 месеца заплати. Протестиращите настояваха, че недоволството им е насочено към НЕК, която дължи пари на "Топлофикация – Сливен“.   Около 90 души останаха под земята и отказаха да излязат, докато НЕК не преведе пари на топлофикацията, за да се разплати с миньорите.   В крайна сметка НЕК преведе половин милион лева на ТЕЦ-а за заплатите на миньорите.   В началото на септември заради заплаха от стачка на миньорите преди парламентарните избори правителството реши да удължи с месец срока, в който ТЕЦ "Бобов дол" може да работи с два от блоковете си само с една сероочистваща инсталация.   В четвъртък стотина работници от "Топлофикация"-Плевен, които не са на смяна, блокираха за около част главния път за Русе - трафикът бе пренасочен от полицията по обиколен маршрут. Йордан Василев - заместник-изпълнителен директор на дружеството, заяви, цитиран от БТА, че протестът ще продължи, докато НЕК не изплати задълженията си за изкупена електроенергия от ТЕЦ-Плевен, които са на стойност 27,4 млн. лева.   Това е причина дружеството да има задължения към "Булгаргаз" 26,2 млн. лв. и на практика поставя топлоцентралата под заплахата да й бъде спряно или намалено подаването на газ.   Ако не ги чуят, са решени да се преместят в София, каза областният лидер на КНСБ Янчо Андонов. Утре акцията за блокиране на пътища в района на Плевен ще продължи.

Работници на Ковачки протестират срещу НЕК и искат оставки

http://www.mediapool.bg/rabotnitsi-na-kovachki-protestirat-sreshtu-nek-i-iskat-ostavki-news225185.html

Миньори и производители на топло- и електроенергия се събраха на главен път Е-79 край с. Драгичево с искания към министерството на икономиката, НЕК и ДКЕВР. Недоволството им е предизвикано от налаганите ограничения от страна на НЕК относно производството на електроенергия. Те настояват за незабавна оставка на изпълнителните директори, както на НЕК, така и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), тъй като действията им не позволявали на миньорите да извършват нормално работата си, което пък води до загуби от производството, предаде БНР. Протестиращите настояват и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и ресорното министерство, да предприемат спешни мерки и да преразгледат правилата за търговия с електрическа енергия. Протестиращите са срещу "избирателните действия от страна на НЕК по отношение на разплащането на енергийните дружества”, както се посочва в съобщение от "Топлофикация – Перник”. "Ние настояваме ДКЕВР И МИЕ да предприемат спешни мерки и незабавни действия за преразглеждане и промяна на правилата за търговия с електрическа енергия, както и преференциалните цени за дружествата, произвеждащи топло- и електроенергия по високо ефективен комбиниран способ”, се казва още в съобщението на пернишкото дружество. Подобни протести в сряда се провеждат още във Враца, Сливен, Русе, Плевен и Габрово. По неофициална информация всички тези топлофикационни дружества са свързани с председателя на партия "Лидер" Христо Ковачки, коалиционен партньор на "България без цензура” на предстоящите избори на 5 октомври. Преди седмица бе направен опит за политизиране на миньорския протест, след като председателят на ББЦ Николай Бареков отиде при протестиращите. Миналата седмица миньори от мина “Черно море”, също собственост на Ковачки, започнаха ефективна стачка заради неизплатени от 3 месеца заплати. Протестиращите настояваха, че недоволството им е насочено към НЕК, която дължи пари на "Топлофикация – Сливен“. Около 90 души останаха под земята и отказаха да излязат, докато НЕК не преведе пари на топлофикацията, за да се разплати с миньорите. В крайна сметка НЕК преведе половин милион лева на ТЕЦ-а за заплатите на миньорите. В началото на септември заради заплаха от стачка на миньорите преди парламентарните избори правителството реши да удължи с месец срока, в който ТЕЦ "Бобов дол" може да работи с два от блоковете си само с една сероочистваща инсталация.

Експерт: Варна може да задмине Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327733

Все още Пловдив остава вторият по големина български град, но е напълно възможно през следващите години да бъде изместен от Варна. Това прогнозира пред Дарик експертът в Териториалното статистическо бюро (ТСБ) Валентин Точев.
По последни данни разликата в населението между двата града е 5222 души. По данни от края на 2013 година в Пловдивска Все още Пловдив остава вторият по големина български град, но е напълно възможно през следващите години да бъде изместен от Варна. Това прогнозира пред Дарик експертът в Териториалното статистическо бюро (ТСБ) Валентин Точев. По последни данни разликата в населението между двата града е 5222 души. По данни от края на 2013 година в Пловдивска

Наръганият ученик на косъм от смъртта - прободен на 2мм от сънната артерия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327910

Ученикът, който бе наръган от свой познат в областта на шията тази нощ в общежитието на механотехникума във Враца, се разминал на косъм от смъртта, съобщи tribali.info.
Ножът бил забит на 0.2 сантиметра от сънната артерия, обяснили запознати. Пострадалият е 12-класникът Любо Черказки. Той ще повдигне обвинение срещу нападателя си. Ученикът, който бе наръган от свой познат в областта на шията тази нощ в общежитието на механотехникума във Враца, се разминал на косъм от смъртта, съобщи tribali.info. Ножът бил забит на 0.2 сантиметра от сънната артерия, обяснили запознати. Пострадалият е 12-класникът Любо Черказки. Той ще повдигне обвинение срещу нападателя си.

"Локомотив" (Пловдив) привлече нигерийски халф

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/24/2386570_lokomotiv_plovdiv_privleche_nigeriiski_half/?ref=rss


"Локомотив" (Пловдив) привлече нигерийския дефанзивен полузащитник Ошобе Оладеле. 20-годишният играч, който е бивш юношески национал на Нигерия, подписа договор за една година.

Оладеле беше одобрен от спортно-техническия щаб на "железничарите", след като изкара едноседмичен пробен период.  

Ръководството на клуба стартира процедура за изваждане на работна виза на нигериеца, тъй като той не притежава паспорт от Европейския съюз.
 
Оладеле е роден на 25 ноември...

Петрол АД премести централата си в Ловеч

http://econ.bg/Новини/Петрол-АД-премести-централата-си-в-Ловеч_l.a_i.569076_at.1.html

Компанията „Петрол“ АД премести седалището си от София в Ловеч. Това стана ясно от публикация на официалния сайт на фирмата. Решението за...

България отчита двукратен ръст на бежанците за последните месеци

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-otchita-dvukraten-ryst-na-bejancite-za-poslednite-meseci-,180589/

Страната е готова да посрещне над 6 000 бежанци, твърди зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов

Ремонтираха една от детските площадки в еврокарето във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265195

Така изглежда сега една от детските площадки в така нареченото „еврокаре", заключено между улиците „Драва Чех”, ,,Цар Асен”, „Генерал Колев” и „Чаталджа” в Район ,,Приморски”. Наричаме това пространство, наситено с детски и спортни площадки, кътове за отдих и озеленени и разцветени площи ,,еврокаре”, защото то беше облагородено и реконструирано със средства, осигурени по европейски проект, съобщи Петя Проданова, кмет на район "Приморски" за Moreto.

Плевнелиев се срещна с еврейски организации в Ню Йорк

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/24/2386571_plevneliev_se_sreshtna_s_evreiski_organizacii_v_nju/?ref=rss

Проявите на ксенофобия и антисемитизъм в Европа не могат да бъдат толерирани и изискват заклеймяването им от страна на институциите и гражданското общество. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като се срещна в Ню Йорк с представители на еврейски организации от САЩ, съобщи неговият прессекретариат.

Президентът подчерта, че е недопустимо използването на "език на омразата" и на крайна националистическа риторика от политически партии в държави членки на ЕС....

Варна може да изпревари Пловдив по население

http://www.cross.bg/plovdiv-grada-naselenieto-1431709.html

/КРОСС/ Все още Пловдив остава вторият по големина български град, но е напълно възможно през следващите години да бъде изместен от Варна. Това прогнозира пред Дарик експертът в Териториалното статистическо бюро(ТСБ) в Пловдив Валентин Точев. По последни данни разликата в населението между двата града е 5222 души. По данни от края на 2013 година в Пловдивска област има 678 197 души и това е 9,5 на сто от насeлението на страната, като 341 041 от тях живеят в града. Според статистическите прогнози през 2025 година наслението в областта ще намалее с 11,5 процента (78 хиляди души). Очаква се тогава населението в град Пловдив да се стопи с 2,5 процента (около 8500 души). По думите на Точев, демографската криза и застаряването на населението продължава и всичко зависи от условията за живот, инфраструктурата и икономиката. Според експерта обаче Пловдив не е сред градовете с най-добри условия за живот. Миналата година града са напуснали над 800 пловдивчани, които са избрали да живеят в Турция, Гърция, Великобритания и Германия. Населението се задържа благодарение на положителния механичен прираст на хората, които идват в Пловдив от съседните области.  

Мария Шарапова допусна шокираща загуба в Китай

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/24/2386519_mariia_sharapova_dopusna_shokirashta_zaguba_v_kitai/?ref=rss


Руската тенисистка Мария Шарапова беше изхвърлена от участие в турнира в Уха (Китай) от швейцарската квалификантка Тимеа Бачински. 

Световната номер 4  направи шест двойни грешки в първия и два пъти водеше с пробив във втория, но така и не успя да се справи с Бачински, която постигна най-голямата победа в кариерата си със 7:6, 7:5.  

До момента швейцарката беше постигнала две победи над тенисистки от първата десетка в ранглистата, последната от които през 2010 г. И двете...

Гърция разкри мрежа за продажба на български бебета

http://offnews.bg/news/n_1/n_392720.html

В Гърция е арестувано българско семейство, направило опит да продаде бебе за 8 хиляди евро. Полицията има доказателства, че това не е единичен случай, а е разбита цяла нелегална мрежа за продажба на български бебета в Гърция, съолщи БНР. В ареста са също нотариусът и адвокатът, оформили документите. Задържани са седем участници в сделката. Двама от тях са български граждани – майката и бащата на новороденото, а останалите са гърци. В цялата схема по продажба участват лекар, адвокат, нотариус, които са задържани в полицията в Трикала. Служители от отдела за борба с организираната престъпност следели българката, която е предложила бебето, повече от месец. След това пуснали двойка полицаи под прикритие, които се представили за бездетно семейство. Българката дори предложила да донесе три бебета, за да си изберат, което им хареса. Това убедило полицаите, че са попаднали на нелегална мрежа за продажба на бебета, която действала дълго време. Полицаите са арестували българите в лекарския кабинет по време на получаване на парите. Прокуратурата разпореди да се разследват всички случаи на арестувания нотариус и на адвоката, които са оформили документите по осиновяването. Шефът на полицията в област Тесалия, където се намира град Трикала, направи изявление, че Отделът за борба с организираната престъпност е засилил вниманието си в цялата страна, за да се прекрати изнудването на бездетни гръцки семейства. Схемата за продажбата на български бебета в Гърция е стара - българки, обикновено от ромски произход, износват децата си в Гърция и при раждането бащата от гръцкото семейство припознава детето. После майката го осиновява.

CECA продължава да помага на пострадалите от наводненията в Белград

http://showbusiness.actualno.com/CECA-prodyljava-da-pomaga-na-postradalite-ot-navodnenijata-v-Belgrad-news_51447.html

Примата на сръбската музика продължава да подкрепя и да дарява огромни суми на пострадалите от най-голямото бедствие в историята на западната ни съседка. Обичаната от всички изпълнителка до момента е ...

България е в дъното на почти всеки индекс за здравеопазване

http://healthy.actualno.com/Bylgarija-e-v-dynoto-na-pochti-vseki-indeks-za-zdraveopazvane-news_51448.html

Лечението на диабет в Европа напредва постоянно с 10 000 спасени живота всяка година - и въпреки това бързото подобрение е от основно значение, за да се справим с ръста на случаите на диабет. Лечениет...

Пияни шофьори отиват на съд

http://www.vesti.bg/novini/piiani-shofiori-otivat-na-syd-6023124

Двама водачи на автомобили са задържани в полицейските управления заради рекордно съдържание на алкохол в кръвта, едно незабавно и едно бързо производство са образувани срещу тях в Кърджали и Момчилград, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Какви може да са причините за косопад

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kakvi-mozhe-da-sa-prichinite-za-kosopad-6022784

За да помогнем на тези от вас, които искат да се справят с неприятния проблем, ви предлагаме информация за някои видове косопад и евентуалните причини за него

Правителството отпусна 11 млн. лева за подобряване на психиатричната помощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327903

Допълнителни 11 млн. лева за подобряване на психиатричната помощ са били отпуснати от правителството целево по бюджета на Министерството на здравеопазването, съобщиха от правителствената информационна служба.
Средствата са за изпълнение на проекти за подобряване на психиатричната помощ и на организацията и координацията при оказване на спешна Допълнителни 11 млн. лева за подобряване на психиатричната помощ са били отпуснати от правителството целево по бюджета на Министерството на здравеопазването, съобщиха от правителствената информационна служба. Средствата са за изпълнение на проекти за подобряване на психиатричната помощ и на организацията и координацията при оказване на спешна

Възобновиха строежа на стадион „Христо Ботев“

http://www.cross.bg/botev-stadion-rabota-1431707.html

/КРОСС/ Строежът на стадион „Христо Ботев" бе възобновен, съобщава Гонг. Една от фирмите подизпълнителки започна работа по изграждането на сектор „А". Целта е до края на годината тя да бъде завършена до „кота 0". Също така е започната работа по цялостното построяване на трибуните „Изток" и „Юг". Изграждането на стадион "Христо Ботев" бе прекратено през лятото, след като Корпоративна търговска банка на собственика на Ботев Цветан Василев беше затворена поради финансови проблеми. Снимка: Gong.bg, Валери Станков

Гриша Ганчев взе "Петрол" от Цветан Василев

http://offnews.bg/news/n_1/n_392712.html

Гриша Ганчев взе "Петрол" от Цветан Василев. На извънредно общо събрание, проведено на 17 септември, е сменен съставът на Надзорния съвет, като от него са отстранени хората и фирмите, свързани с мажоритарния собственик на затворената от БНБ на 20 юни Корпоративна търговска банка. От Надзора излизат Траян Кършутски, "Корект Фарм" и "Алфа Кепитъл". Новите членове са "Петрол Корект", представлявана от Николай Бориславов Гергов, създаденото през август 2014 г. дружество "Петрол Асет Мениджмънт" с представител 29-годишния Тодор Иванов Иванов, и Иван Алипиев Войновски. Рокадата се прави малко, сред като собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев влезе официално в управата на "Петрол". 36-годишният Николай Георгиев е свързан официално с Гриша Ганчев чрез Българската федерация по борба, в чиято управа са и двамата. Иван Войновски управлява едно от дъщерните дружества на "Петрол" - БПИ. Той управлява още "Ойл Енерджи Трейдинг" ЕООД и "СНОН" ООД. На общото събрание са били представени 73.5% от акциите. На него акционерите са решили още да сменят седалището и адреса на управление на "Петрол" - от столичния булевард "Черни връх" централата се мести в родния град на Гриша Ганчев Ловеч. Централните офиси ще са на ул. "Търговска" №12, където е хотел "Ловеч". 

2700 доброволци преминали обучение за борба с бедствията

http://www.moreto.net/novini.php?n=265167

Държавата се подготвя за есенно-зимния сезон за реагиране при евентуални бедствия. Ако се сбъднат прогнозите за мека зима, не се очакват проблеми. Това стана ясно от коментара на шефа на пожарната главен комисар Николай Николов пред медиите, след като взе участие в дискусия за реагиране при кризи, организирана от Софийски форум за сигурност.

България и да иска, не може да се включи в коалицията срещу "Ислямска държава", призна военният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/24/2386569_bulgariia_i_da_iska_ne_moje_da_se_vkljuchi_v/?ref=rss


България не участва в сформираната по инициатива на САЩ военна коалиция срещу "Ислямска държава", но и да иска да се включи не може, защото способностите на армията са ограничени, каза днес пред журналисти министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

"Нашите Военно въздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет, поради своето оборудване. Това, което се опитваме да помогнем е чрез хуманитарна помощ и заедно със съюзниците от ЕС и НАТО - дарения, свързани с...

НАТО няма да се върне към предишния формат на отношения с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-nato-sekretar-1431708.html

/КРОСС/ Бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг, който от 1 октомври ще стане генерален секретар на НАТО, смята, че алиансът вече не може да се върне към предишните отношения с Русия. „Ние не можем, както се надявахме по-рано, да продължим укрепването на партньорството с Русия", заяви бъдещият генерален секретар в интервю за норвежки журналисти. Политикът заявил, че главната му задача на новия пост ще стане търсенето на изход от създалата се ситуация в Украйна. Столтенберг отбеляза, че Украйна е партньор на НАТО. Нещо повече, тя граничи със страни-членки на алианса. Според бъдещия генерален секретар на алианса, по отношение на Русия трябва да проявява „сила и твърдост". „Гласът на Русия"    

Кабинетът смени членове на обществения съвет към фонда за лечение на деца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/24/2386564_kabinetut_smeni_chlenove_na_obshtestveniia_suvet_kum/?ref=rss


Правителството направи промени в състава на обществения съвет към центъра "Фонд за лечение на деца", между които и председателя на Българска педиатрична асоциация и национален консултант по педиатрия проф. Владимир Пилософ.

Целта е да се подобри функционирането на Съвета и да се осигурят условия за ползването на достъпна медицинска помощ за най-малките пациенти, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

Останалите освободени са Борислав Владимиров, Стелиана...

Предлагат създаването на Държавен системен администратор

http://econ.bg/Новини/Предлагат-създаването-на-Държавен-системен-администратор_l.a_i.569075_at.1.html

Да бъде създаден Държавен системен администратор, който да управлява и поддържа е-управлението у нас. Това е записано в подготвяните промени в закона...

АФП: След изборите в България се задава зимата на недоволството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327891

За да добиете представа за бедността и мизерията, както и за гнева срещу политиците в България преди изборите на 5 октомври, е нужно да погледнете само град Мизия. Това се казва в репортаж на АФП от пострадалия от наводнения град.
Този североизточен град с население от 3300 души, повечето от които са възрастни хора, За да добиете представа за бедността и мизерията, както и за гнева срещу политиците в България преди изборите на 5 октомври, е нужно да погледнете само град Мизия. Това се казва в репортаж на АФП от пострадалия от наводнения град. Този североизточен град с население от 3300 души, повечето от които са възрастни хора,

Предлагат създаването на Държавен системен администратор

http://econ.bg/Новини/Създават-Държавен-системен-администратор-който-да-отговаря-за-е-правителството_l.a_i.569075_at.1.html

Да бъде създаден Държавен системен администратор, който да управлява и поддържа е-управлението у нас. Това е записано в подготвяните промени в закона...

Правителството отпусна 11 млн. лева за подобряване на психиатричната помощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327883

Допълнителни 11 млн. лева за подобряване на психиатричната помощ са били отпуснати от правителството целево по бюджета на Министерството на здравеопазването, съобщиха от правителствената информационна служба.
Средствата са за изпълнение на проекти за подобряване на психиатричната помощ и на организацията и координацията при оказване на спешна Допълнителни 11 млн. лева за подобряване на психиатричната помощ са били отпуснати от правителството целево по бюджета на Министерството на здравеопазването, съобщиха от правителствената информационна служба. Средствата са за изпълнение на проекти за подобряване на психиатричната помощ и на организацията и координацията при оказване на спешна

Решено! Закриват Института за специална техника при МВР

http://frognews.bg/news_76805/

Правителството прие решение за закриване на Института за специална техника (ИСТ) при МВР, съобщиха от правителствената пресслужба. Причина за това са промените в Закона за специалните разузнавателни средства, направени с новия Закон за МВР.

Отпускат 11 млн. лева за психиатричната и спешната помощ*

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/otpuskat-11-mln-leva-za-psihiatrichnata-i-speshnata-pomosht,180587/

Няма да има увеличение на заплатите на служителите в Спешната помощ в мандата на служебното правителство

Прокуратурата с две номинации за антинаграда за достъп до информация

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-s-dve-nominatsii-za-antinagrada-za-dostap-do-informatsiya-news225184.html

Прокуратурата се очертава като фаворит за антинаградата "Катинар", след като получи две номинации за отрицателен принос в развитието на достъпа до обществена информация в България. Това става ясно от сайта на Програма "Достъп до информация" , посветен на ежегодното честване на Деня на правото да знам – 28 септември. За 12-та година авторитетната неправителствена организация ще връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Прокуратурата заслужава номинациите заради поредица от необясними откази да предостави информация. Градският прокурор на София Христо Динев отказа да предостави достъп до отчетните доклади на институцията за последните десет години с мотив, че те са служебна тайна. В същото време един от докладите е качен на страницата на прокуратурата. Христо Динев скри дори броя на делата, разгледани от Делян Пеевски, но предостави същата статистика за изпадналия в немилост прокурор Роман Василев. Градският прокурор отказа да предостави и информация за върнатите от съда дела на прокуратурата и оправдателните присъди. Прокуратурата реши да крие имената на наблюдаващите прокурори по делата и отказва да предоставя информация за разследвания, чието начало иначе е обявила шумно. С огромно закъснение бе съобщено за прекратяване на няколко дела, свързани с бившия премиер Бойко Борисов. Това става ясно от номинацията, направена от вестник "Капитал". За втора поредна година прокуратурата води необясними проверки срещу журналисти от "Капитал" и Mediapool. Прокуратурата е отказа да бъде предостави и списък на прокурорските помощници, става ясно от номинацията на вестник "Сега". На първа инстанция отказът беше отменен от Административен съд София – град. В началото на годината прокуратурата предостави на Mediapool сгрешена информация, поискана по Закона за достъп до обществена информация. Поискан беше списък на магистратите с повдигнати обвинения. За пръв път през тази година има колективна номинация за антинаградата "Катинар”. Общо 109 са институциите, включени в номинацията, които в рамките на Одита на активната прозрачност за 2014 не са отговорили на електронно заявление за достъп до информация. Сред другите номинирани за "Катинар" са общината в Хасково, Бюрото по труда в Хасково и Национална компания "Стратегически инфраструктурни обекти". За антинаградата "Вързан ключ", която се връчва за най-абсурдно решение за отказ за достъп до информация, се състезават 11 институции. Това са Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката и енергетиката, Висшият съдебен съвет, президентът на Република България, председателят на Районен съд – Пловдив, Областна администрация – Силистра, Регионална дирекция по горите – Берковица, Община Варна, полицията в Русе, общините в Плевен, Враца и Пловдив. Положителните награди са в четири категории – за граждани, организации, институции и журналисти. За активно упражняване на правата си за достъп до информация са номинирани гражданите Карен Кузуян (Силистра), Манол Златев (София), Борис Рангелов (Плевен), д-р Георги Тодоров (Русе), Георги Георгиев (София) и Калина Митева (Варна). WWF, Екологично сдружение "За Земята", Център за независим живот и Гражданско сдружение "Национален съюз единство" са номинирани за граждански организации, които последователно и ефективно използват правото на достъп до информация в обществен интерес. Номинирани в категорията "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани" са МВР при служебното правителство, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция по околна среда, Регионална инспекция по околна среда и води – Монтана, Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив и общините Алфатар, Банско, Добрич, Криводол, Хайредин и Разград. В категорията "Най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация" се състезават журналистите Светла Василева ("Дума"), Цветелина Йорданова ("Труд") Спас Спасов ("Капитал" и "Дневник") и Ралица Петрова ("Правен свят").

Застрашава ли ИДИЛ България и Европа ?

http://www.zapernik.com/politika/zastrashava-li-idil-bulgariya-i-evropa_34476/

Здравейте. В последно време си бях дал забрана да чета новини, или поне се ограничавах строго, но тези два-три дни имах повечко свободно време, и се зачетох за "Ислямската държава" или "Ислямски халифат" .. там както искат да се наричат.

Лидерът на въпросната организация в прав текст е заявил, че първите страни от Европа, които ще станат част от халифата са България и Испания, и това трябвало да стане до 2020 година. Идеята е, че местоположението на България е много удобно, а и да си...

Продължава

Генерал Петър Петров ще е новият главен инспектор на МО

http://www.mediapool.bg/general-petar-petrov-shte-e-noviyat-glaven-inspektor-na-mo-news225183.html

Правителството предложи на президента да назначи бригаден генерал Петър Петров за главен инспектор на Министерството на отбраната (МО), съобщи пресслужбата на кабинета.   Предлага се със заемането на поста той да бъде произведен в звание генерал-майор. Toй ще замени на поста Стефан Трашлиев, който бе назначен от предишния военен министър Ангел Найденов.   Бригаден генерал Петров е завършил ВНВУ "Васил Левски", ВА "Г. С. Раковски" и Командно-щабния колеж Форд Бракнел, Великобритания. На военна служба е от 1980 г. Във военно звание бригаден генерал е от 2010 г.   За командир на Националната гвардейска част и за произвеждане взвание бригаден генерал е предложен полк. Боян Ставрев, който и в момента ръководи гвардейците.

Над 100 бона брои общината за храна на животните от варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=265193

Около 100 хил. лева предвижда Община Варна да отидат за храна на животните от зоопарка през следващите три години. Става въпрос за доставка на зърнено-житни култури, сено, люцерна, слама и смески за различни пернати, както и допълващ фураж за преживни животни, сочи обявената поръчка за избор на доставчик.

Работниците от "Автомагистрали Черно море" получават заплатите си за юни и юли

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rabotnicite-ot-avtomagistrali-cherno-more-poluchavat-zaplatite-si-za-iuni-i-iuli,180584/

Днес е получен първият превод от Агенцията „Пътна инфраструктура“ за извършените от началото на годината строителни дейности по участък от магистрала Хемус

Варна изпреварва Пловдив по население

http://pik.bg/варна-изпреварва-пловдив-по-население-news229269.html

Варна изпреварва Пловдив по население

Все още Пловдив остава вторият по големина български град, но е напълно възможно през следващите години да бъде изместен от Варна. Това прогнозира пред Дарик експертът в Териториалното статистическо бюро (ТСБ) Валентин Точев.

По последни данни разликата в населението между двата града е 5222 души. По данни от края на 2013 година в Пловдивска област има 678 197 души и това е 9,5 на сто от насeлението на страната, като 341 041 от тях живеят в града.

Според статистическите прогнози през 2025 година населението в областта ще намалее с 11,5 процента (78 хиляди души). Очаква се тогава населението в град Пловдив да се стопи с 2,5 процента (около 8500 души). По думите на Точев, демографската криза и застаряването на населението продължава и всичко зависи от условията за живот, инфраструктурата и икономиката.

Според експертът обаче Пловдив не е сред градовете с най-добри условия за живот.

Миналата година града са напуснали над 800 пловдивчани, които са избрали да живеят в Турция, Гърция, Великобритания и Германия. Населението се задържа благодарение на положителния механичен прираст на хората, които идват в Пловдив от съседните области.


Продават опожарените в Катуница къщи на Цар Киро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327884

Още две къщи на ромската фамилия Рашкови в Катуница отиват на публична продан, пише "Марица".
Става дума за имотите на самия Кирил Рашков и на дъщеря му Събка на ул. "Марица” и "Ягода” в селото. Това са къщите, където точно преди три години лумнаха пламъци след масовите безредици в селото, обясни кметът на селото Красимир Юруков. Още две къщи на ромската фамилия Рашкови в Катуница отиват на публична продан, пише "Марица". Става дума за имотите на самия Кирил Рашков и на дъщеря му Събка на ул. "Марица” и "Ягода” в селото. Това са къщите, където точно преди три години лумнаха пламъци след масовите безредици в селото, обясни кметът на селото Красимир Юруков.

Продават още две къщи на Цар Киро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327876

Още две къщи на ромската фамилия Рашкови в Катуница отиват на публична продан, пише Още две къщи на ромската фамилия Рашкови в Катуница отиват на публична продан, пише "Марица". Става дума за имотите на самия Кирил Рашков и на дъщеря му Събка на ул. "Марица” и "Ягода” в селото. Това са къщите, където точно преди три години лумнаха пламъци след масовите безредици в селото, обясни кметът на селото Красимир Юруков.

Испанският премиер спря спорна реформа на закона за абортите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/24/2386520_ispanskiiat_premier_spria_sporna_reforma_na_zakona_za/?ref=rss


Испанският премиер Мариано Рахой спря предложена строга реформа в закона за абортите, съобщи агенция "Ройтерс". Ако промените бяха приети, Испания щеше да стане една от държавите в Европа, където щеше да е изключително трудно да се прекъсне нежелана бременност.

Законопроектът предвиждаше да се позволява аборт само в случай на изнасилване или ако бременността представлява сериозен риск за здравето на майката. Той доведе до разделение в редиците на дясноцентристката Народна партия и...

Строежът на стадион "Христо Ботев" в Пловдив беше подновен

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/24/2386516_stroejut_na_stadion_hristo_botev_v_plovdiv_beshe/?ref=rss


Строежът на стадион "Христо Ботев" в Пловдив беше подновен днес. Ръководството на "канарчетата" планира до края на годината да бъде приключен ремонтът на сектор "А" до кота "0" и да бъде завършен грубият строеж на сектор "Б" и сектор "В".

През юли изграждането на съоръжението беше замразено, след като Корпоративна търговска банка на собственика на "Ботев" Цветан Василев беше затворена. Клубът получи стадион "Христо Ботев" на концесия за 35 години и обяви намерения за инвестиции в...

Антон Павлов: Необходим е реален енергиен баланс

http://www.vesti.bg/novini/anton-pavlov-neobhodim-e-realen-energien-balans-6023121

Необходим е реален енергиен баланс и разчет на инвестициите в сектора, за да функционира стабилно енергетиката. Друга основна задача е приемането на енергийна стратегия, защото енергетиката не бива да бъде разглеждана на парче.

Полиция спаси от Атака ДКЕВР

http://frognews.bg/news_76804/

Протестиращи от „Атака” бяха изтласкани от охраняващите полицаи след като се опитаха да нахлуят в централата на Държавната комисията за енергийно и водно регулиране. Те настояваха да разговарят с председателя на енергийния регулатор.

Обявяват свободните работни места вече и онлайн

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327878

Работодателите вече имат възможността да заявяват свободни работни места на сайта на Агенцията по заетостта, информират от ведомството. Новата услуга спестява времето за посещаване на бюрата по труда. След като работодателят попълни заявката на електронния сайт на агенцията, тя ще се обработва от трудов посредник. Работодателите вече имат възможността да заявяват свободни работни места на сайта на Агенцията по заетостта, информират от ведомството. Новата услуга спестява времето за посещаване на бюрата по труда. След като работодателят попълни заявката на електронния сайт на агенцията, тя ще се обработва от трудов посредник.

БЧК предоставя помощ на пострадалите при пожара в Ракитово

http://www.cross.bg/rakitovo-pomosht-predostavya-1431705.html

/КРОСС/ В знак на съпричастност, днес, 24.09.2014 г., БЧК ще предостави спешна хуманитарна помощ на семействата, останали без покрив след разразилия се пожар в Ракитово преди няколко дни. Пострадалите ще бъдат подпомогнати с най-необходимото за битовото им устройване след инцидента - одеала, дрехи, възглавници, спално бельо, домакински съдове и кухненски прибори. Помощта се предоставя и по молба на кмета на Ракитово Любомир Петков, който беше сред първите, предложили на председателя на БЧК Христо Григоров, да се включи незабавно с каквото трябва в подпомагането на пострадалото население след наводнението в Аспарухово.  

Goldman Sachs оряза прогнозата си за икономическия растеж на Китай

http://econ.bg/Новини/Goldman-Sachs-оряза-прогнозата-си-за-икономическия-растеж-на-Китай_l.a_i.569073_at.1.html

Goldman Sachs намали прогнозата си за икономическия растеж в Китай през следващата година до 7,1% спрямо предишните очаквания от 7,6%, предаде...

Министерството на финансите пласира книжа за 35 млн. евро при ниска доходност

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/09/24/2386484_ministerstvoto_na_finansite_plasira_knija_za_35_mln/?ref=rss


Министерството на финансите пласира седемгодишни книжа за 35 млн. евро при по-добра доходност, отколкото преди четири месеца, съобщиха от ведомството. 

Ведомството преотвори емисията 7-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро, емитирана на 30 април 2014 г. с падеж 12 февруари 2021 година.

На проведения на 23 септември 2014  г. аукцион  е постигнатата среднопретеглена годишна доходност от 2.20%. При предходното преотваряне на емисията на 26 май 2014 г....

Опасни лекарства за полова мощ конфискуваха във Видин

http://www.cross.bg/lekarstva-slyzhiteli-vidin-1431704.html

/КРОСС/ Голямо количество таблетки за полова мощ задържаха митнически служители от Митница Видин в района на ГКПП Дунав мост Видин - Калафат. Мобилен митнически екип селектира за проверка турски камион, пътуващ от Турция за Холандия, управляван от турски гражданин. При проверка на шофьорската, митническите служители откриват скрити под леглото 1906 блистера с лекарства за стимулиране на половата мощ. Общото количество на задържаните таблетки е над 10 000. Лекарствените продукти са с наименования „Tiger", „Jaguar" и „Cobra" и вероятно са произведени в Украйна. Те са в необичайни за оригиналните препарати цветове и с екстремно високи стойности на активното вещество. Именно поради това фармацевти предупреждават, че употребата им може да бъде опасна за здравето. Тези лекарства нямат легално разпространение в България. В обяснението си пред митническите служители шофьорът на камиона е казал, че е закупил лекарствата на черно и няма документи за тях. Лекарствените продукти са задържана . За случая ще бъдат уведомени компетентните органи.  

Air Francе губи 20 млн. евро дневно заради стачката на пилотите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/air-france-gubi-20-mln-evro-dnevno-zaradi-stachkata-na-pilotite,180568/

Ръководството на авиокомпанията отрече твърденията, че спира нискотарифния си проект, заради който недоволстват служителите й

Свободните работни места вече се обявяват и онлайн

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327872

Работодателите вече имат възможността да заявяват свободни работни места на сайта на Агенцията по заетостта, информират от ведомството. Новата услуга спестява времето за посещаване на бюрата по труда. След като работодателят попълни заявката на електронния сайт на агенцията, тя ще се обработва от трудов посредник. Работодателите вече имат възможността да заявяват свободни работни места на сайта на Агенцията по заетостта, информират от ведомството. Новата услуга спестява времето за посещаване на бюрата по труда. След като работодателят попълни заявката на електронния сайт на агенцията, тя ще се обработва от трудов посредник.

Митничари спряха 10 хиляди таблетки за полова мощ

http://www.vesti.bg/novini/mitnichari-spriaha-10-hiliadi-tabletki-za-polova-mosht-6023120

Голямо количество таблетки за полова мощ задържаха митнически служители от Митница Видин в района на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, съобщиха от Агенция "Митници".

Опасните от наводняване райони влизат в карта, от пожарната искат в тях да не се строи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/24/2386525_opasnite_ot_navodniavane_raioni_vlizat_v_karta_ot/?ref=rss


Министерството на околната среда и водите прави карти, които посочват рисковите от наводнение зони, като трябва да се предвиди забрана в тях да се строи или изгражданите сгради да отговарят на специални стандарти, каза днес началникът на пожарната главен комисар Николай Николов, след откриването на конференция за сигурността в София. Картите би трябвало да са готови до края на следващата година.

"Ако един участък е определен като опасен откъм наводнения, вариантите са два. Първият е...

Кулинарно шоу съживява ресторанти и преобръща човешки съдби

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kulinarno-shou-syzhiviava-restoranti-i-preobryshta-choveshki-sydbi-6023118

Световноизвестното риалити "Кошмари в кухнята" тръгва по Нова ТВ през октомври. Шеф Манчев влиза в ресторанти, които едва оцеляват

Закрива се Институтът за специална техника при МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=265185

Правителството прие решение за закриване на Института за специална техника (ИСТ) при МВР. Причина за това са промените в Закона за специалните разузнавателни средства, направени с новия Закон за МВР. С тях дейността на Института по създаване на специфични технически средства и системи, проектиране на удостоверителни знаци, защитени документи, щемпели и печати премина към Държавната агенция „Технически операции”.

Зле сте по математика? Виновни са хормоните на мама

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/zle-ste-po-matematika-vinovni-sa-hormonite-na-mama-6023117

Тироксинът – който се предава от майката на бебето в утробата, е от изключително значение за развитието на мозъка, но много бъдещи майки имат твърде малко от него

Акции за безплатно изследване за хепатит в Бургаско

http://www.cross.bg/hepatit-geshov-bezplatno-1431703.html

/КРОСС/ Скринингови акции за безплатно изследване за хепатит Б и Ц организират от Фондация „Христо Гешов" в пет общини в Бургаско. Акциите са от мащабната кампания на хепатитно болния Христо Гешов. Бургас, Айтос, Поморие, Приморско и с. Ново Паничарево ще имат възможността да се изследват за коварния вирус напълно безплатно и да се срещнат с Лицето на кампанията за борба с хепатита, както и да научат повече за заболяването. Безплатните изследвания ще започнат на утре, на 25.09.2014 година от 15:00 часа до 17:00 часа в месността „Ченгене скеле" гр. Бургас. На 26.09.2014 година за хепатит ще могат да се изследват в Айтос - 11:00 - 13:00 часа и гр. Поморие - 16:00 - 18:00 часа. На 27.09.2014 година от 11:00 - 13 : 00 кампанията на хепатитно болния ще премине в гр. Приморско и ще завърши със с. Ново Паничарево от 15:00 - 17:00 часа. Изследванията се извършват от медицинко лице с периферна кръв (от пръста) и не се влияят от прием на храна и напидки. Всеки, който желае да се изследва може да дойде на място без записване на час - съобщават от организацията. „Това са поредните пет града в които ние ще изследваме напълно безплатно за хепатит Б и Ц, като акцията е част от кампанията, която направих под наслов „Хепатитът до мен". Всички кметове по райони откликнаха изключително бързо на молбата ни и приеха радушно нашето предложение към тях

Япония реши да наложи нови санкции срещу Москва

http://econ.bg/Новини/Япония-реши-да-наложи-нови-санкции-срещу-Москва_l.a_i.569071_at.1.html

Правителството на Япония все решение да разшири санкциите срещу Русия във връзка с кризата в Украйна. Към момента все още не е ясно какво точно ще...

Сергей Накаряков, гост - изпълнител при откриването на новия концертен сезон на Софийска филхармония

http://music.actualno.com/Sergej-Nakarjakov--gost---izpylnitel-pri-otkrivaneto-na-novija-koncerten-sezon-na-Sofijska-filharmonija--news_51444.html

"Паганини с тромпет", както наричат световно известния тромпетист Сергей Накаряков, гост - изпълнител при откриване на новия концертен сезон на Софийска филхармония - 2 октомври от 19.00 ча...

Коригират грешките в скандалния учебник по история за 3 клас

http://education.actualno.com/Korigirat-greshkite-v-skandalnija-uchebnik-po-istorija-za-3-klas-news_51446.html

Проф. Радева, която е автор на учебника "Човекът и обществото" се ангажира, че ще коригира фактологическите грешки, които има в него. Това обяви служебният министър на образованието и нау...

24 септември в снимки

http://art.actualno.com/24-septemvri-v-snimki-news_51430.html

Гражданска инициатива "Да спасим Карадере" организира флашмоб пред Министерски съвет в защита на Карадере. Девненските извори се намират в самото начало на река Девня, са най-големите кар...

Военното министерство пусна уроци за разпознаване на камикадзета

http://www.cross.bg/vreme-transport-ychenitzite-1431706.html

/КРОСС/Да не се застояват по балконите, да се качват в градския транспорт всеки ден от различни спирки, да не влизат в асансьор с непознат кавалер... Това са част от правилата, включени в уроците по задължителното военно обучение на гимназистите, публикувани на сайта на Министерството на отбраната. Важно е гражданите да бъдат с бистър ум и реакции по всяко време в градския транспорт: "Избягвайте да се унасяте в сън, докато се намирате в движение, в обществен транспорт", е една от препоръките.  Класните ръководители на учениците от 9-и и 10-и клас обаче ще изпаднат в доста неудобно положение, когато се наложи да преподават съветите за поведение в метро или влак. В един и същ урок има две взаимноизключващи се твърдения: "Избягвайте вагоните в центъра на композицията" и "Старайте се да сядате в централните вагони, ако се намирате във влак или метро". Децата ще научават и как изглежда самоубиец атентатор (Шахид). Преди да извърши атентат, той изглежда винаги съсредоточен, а устните са му свити, като по време на молитва. Това е предупреждение на израелските служби. Ако сте заложник, не трябва гледате терориста в очите, но да изпълнявате всички негови нареждания, препоръчват ескпертите. Друг съвет повелява да забравим за всякакво кавалерство: "Ако непознат човек влезе в асансьора и любезно ви задържи вратата, му откажете по същия начин, като му отвърнете, че живеете на втория етаж и нямате нужда от асансьор

Какъв мъж наистина искат жените? Ето идеалния под и над 30 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327818

Проучване установи кои са перфектните мъжки черти, според женския пол. 
Когато дамите говорят за перфектни черти, те обикновено посочват знаменитости. Компанията, провеждаща изследването, издаде любимите на дамите черти сред звездите до 30 и над 30 години и създаде интересни модели, съобщи в. Проучване установи кои са перфектните мъжки черти, според женския пол.  Когато дамите говорят за перфектни черти, те обикновено посочват знаменитости. Компанията, провеждаща изследването, издаде любимите на дамите черти сред звездите до 30 и над 30 години и създаде интересни модели, съобщи в. "Дейли мейл".

Ето как изглежда идеалният мъж под и над 30 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327861

Проучване установи кои са перфектните мъжки черти, според женския пол. 
Когато дамите говорят за перфектни черти, те обикновено посочват знаменитости. Компанията, провеждаща изследването, издаде любимите на дамите черти сред звездите до 30 и над 30 години и създаде интересни модели, съобщи в. "Дейли мейл". Проучване установи кои са перфектните мъжки черти, според женския пол.  Когато дамите говорят за перфектни черти, те обикновено посочват знаменитости. Компанията, провеждаща изследването, издаде любимите на дамите черти сред звездите до 30 и над 30 години и създаде интересни модели, съобщи в. "Дейли мейл".

Невролог от Оксфорд с благородническа титла – гост на Mtel Media Masters’2014

http://www.cross.bg/griiinfild-tehnologii-mozuka-1431702.html

/КРОСС/ Баронеса Сюзън Грийнфилд - учен, писател и популярен медиен коментатор, е специалният гост на церемонията Mtel Media Masters'2014, която ще се състои на 30 октомври. Тя идва в София за първи път по покана на Мтел и „Британски съвет България", за да говори за това как новите технологии влияят върху човешкия мозък и го променят. Сюзън Грийнфилд е невролог и старши научен сътрудник в Оксфорд. Има 30 почетни степени от британски и чуждестранни университети и оглавява мултидисциплинарна изследователска група за невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Освен че е може би най-популярната и успешна жена-учен във Великобритания, тя носи къси поли и това според вестник „Гардиън" е второто нещо, което всеки знае за нея. Обича модата, има дълга руса коса и си слага яркочервено червило, но не само външността й я отличава в строгите академични среди. Определят я като любопитна смесица от консерватизъм и визионерство. Няма Фейсбук профил и предупреждава, че интернет поставя хората в дигитално факсимиле на реалността, където техните социални умения атрофират, а мозъците им закърняват. Първоначално Сюзън Грийнфилд завършва психология и философия, но постепенно е все по-очарована от физиологията на мозъка и еволюцията на човешкия ум и започва да търси отговори на големите философски въпроси в контекста на неврологията

Манолова захапа Росен Петров, не знаел българската история

http://frognews.bg/news_76802/

Със задоволство научихме, че зам.-председателят на ББЦ и водач на листа в 25 МИР в София Росен Петров е призовал гражданите на Самоков по време на предизборна среща на 5 октомври да гласуват с номера на техния полк – според него 13-и Рилски пехотен полк.

Рекет в МВР! Уволнени ченгета събират пари от името на полицейски шеф

http://frognews.bg/news_76803/

Уволнени и върнати на работа ченгета събират пари от името на висш полицай. Рекетьорите казали, че са пратени от шефа на Главна дирекция „Криминална полиция” Константин Титянов, разкриха пред Фрог нюз потърпевши.

Софиянци протестират пред ДКЕВР, спират движението на трамваите по бул. Дондуков"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327856

Временно е прекъснато движението на трамваите по бул. „Дондуков”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.   Причината е струпване на платното при ДКЕВР на протестиращи граждани. Излизането на пътното платното не е съгласувано от Временно е прекъснато движението на трамваите по бул. „Дондуков”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Причината е струпване на платното при ДКЕВР на протестиращи граждани. Излизането на пътното платното не е съгласувано от

Адвокат, нотариус и лекар арестувани за трафик с български бебета

http://www.grreporter.info/Advokat_notarius_i_lekar_arestuvani_za_trafik_s_blgarski_bebeta/16147

По случая са задържани трима български граждани - майката на детето и двама мъже, единият от които е ръководел престъпната група.

прочети повече

За първа година в Бургас: 30 студенти учат за рехабилитатори в новия здравен факултет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327836

Първите бъдещи специалисти по медицинска рехабилитация и ерготерапия вчера прекрачиха прага на Университет Проф.д-р Асен Златаров Първите бъдещи специалисти по медицинска рехабилитация и ерготерапия вчера прекрачиха прага на Университет Проф.д-р Асен Златаров" в Бургас. Те ще се обучават в новия факултет "Обществено здраве и здравни грижи", чието откриване бе гласувано в последните дни на предходното правителство. Интересът е много голям, всички 30 места са заети

Започват ремонти на улиците в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=265188

Активна работа по възстановяване и обновяване на пътните настилки започва от днес в Аспарухово. Машините влизат за ремонти на 28 улици, сред които „Моряшка“, ул. „Лайош Кошут“, ул. „Морава“, ул. „Нишава“, Променантна алея, ул. „Ростов“, ул.

Скандал! Пияната Жени Калканджиева: Той не ме е е*ал! Аз съм е*ала Марти!

http://www.zapernik.com/hailaif/skandal-piyanata-jeni-kalkandjieva-toi-ne-me-e-e-al-az_34475/

На пияна глава Жени се вбеси на Мартин, че е споделил такива подробности, при положение че тя премълчала историята пред шоуто.

„Ама той наистина ли те е е*ал?", питаха съквартирантите.

Жени се разпали и отсече: „Той не ме е е*ал! Аз съм е*ала Марти! След което коментира: "Просто той се влюби в мен. А аз исках да имам семейство, деца. Беше един дечко.", обясни тя.

Калканджиева сви в ъгъла бившия си, защо ги е издала на продуцентите. „Защо им го каза това нещо? Ти така мен ме...

Продължава

Спират трамваите по бул. „Дондуков”, заради протестиращи пред ДКЕВР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327843

Временно е прекъснато движението на трамваите по бул. „Дондуков”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.   Причината е струпване на платното при ДКЕВР на протестиращи граждани. Излизането на пътното платното не е съгласувано от Временно е прекъснато движението на трамваите по бул. „Дондуков”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Причината е струпване на платното при ДКЕВР на протестиращи граждани. Излизането на пътното платното не е съгласувано от

В парковете на Москва ще оборудват пейки със затопляне

http://www.cross.bg/peiiki-zatoplyane-parkovete-1431701.html

/КРОСС/ В парковете на Москва за зимата ще оборудват пейки със затопляне. Идеята за такива пейки подсказали самите московчани по време на анкетата „Активен гражданин". На първо място се планира такива пейки да бъдат поставени около входовете в парковете, край детските площадки и кафенетата. Стойността на една такава пейка е около 800 долара. Такива пейки със затопляне, разработени от руски специалисти, вече били проверени в град Новосибирск, където те предпазват хората от замръзване през зимата на спирките на обществения транспорт, пише Гласът на Русия.  

Свидетел на клането между ученици: Искал е да види дали ножът му реже и го е допрял до врата му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327830

Ученик от механотехникума във Враца пострада при инцидент в средношколското общежитие в областния град, където живее, за който по-рано съобщихме. Разказите за случая са противоречиви.
Според полицията в стаята, в която се разиграла случката, е избухнал скандал между четирима непълнолетни. Според ръководството на общежитието не е имало конфликти, Ученик от механотехникума във Враца пострада при инцидент в средношколското общежитие в областния град, където живее, за който по-рано съобщихме. Разказите за случая са противоречиви. Според полицията в стаята, в която се разиграла случката, е избухнал скандал между четирима непълнолетни. Според ръководството на общежитието не е имало конфликти,

Япония наложи нови санкции върху руски банки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/24/2386512_iaponiia_naloji_novi_sankcii_vurhu_ruski_banki/?ref=rss


Япония обяви, че налага допълнителни санкции срещу Русия заради намесата на страната в конфликта в Украйна, съобщи "Ройтерс". Правителството официално съобщи, че се противопоставя на посещението на приближено на Владимир Путин официално лице на Курилските острови.

Новите мерки включват забрани за издаване на ценни книжа в Япония от руски банки и прекратяване на доставките на оръжие и обекти с потенциална двойна употреба за Русия, съобщи главният секретар на кабинета Йошихиде Суга....

Президентите на България и Египет обсъдиха общи проекти в икономиката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/24/2386513_prezidentite_na_bulgariia_i_egipet_obsudiha_obshti/?ref=rss

България и Египет ще надграждат двустранното си сътрудничество чрез осъществяването на повече съвместни проекти. България предлага експертна помощ в развитието на транспортните и енергийни системи на Египет и очаква египетски инвестиции в селското стопанство. Тези теми обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси, които разговаряха в централата на ООН, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

"Египет предприема законодателни промени, които ще...

Съдът глоби свидетели по делото "Октопод"

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sydyt-globi-svideteli-po-deloto-oktopod-6023115

Петимата свидетели са редовно призовани, но не се явиха днес без уважителна причина и бяха глобени с по 300 лв.

Одобриха проекта на ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

http://econ.bg/Новини/Одобриха-проекта-на-ОП-Развитие-на-човешките-ресурси-2014-2020-г-_l.a_i.569069_at.1.html

Служебният кабиент прие проект на ОП „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2007-2014 г. Решението е основа за провеждане на преговори с...

Колин Фарел и Винс Вон се включват в сериала "Истински детектив"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/24/2386504_kolin_farel_i_vins_von_se_vkljuchvat_v_seriala/?ref=rss


Актьорите Колин Фарел и Винс Вон ще участват във втория сезон на сериала на HBO "Истински детектив" (True Detective), обявиха от телевизионната мрежа, предаде "Холивуд рипортър".

Първите два от общо осем епизода ще бъдат режисирани от Джъстин Лин ("Бързи и яростни"). Поредицата ще проследи историята на двама полицаи и престъпник, които трябва да се справят с мрежа от конспирации, произтичащи от едно убийство. Плановете са снимките на сезона да започнат по-късно тази есен в...

Очевидец на клането между ученици: Искал е да види дали ножът му реже и го е допрял до врата му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4327789

Ученик от механотехникума във Враца пострада при инцидент в средношколското общежитие в областния град, където живее, за който по-рано съобщихме. Разказите за случая са противоречиви.
Според полицията в стаята, в която се разиграла случката, е избухнал скандал между четирима непълнолетни. Според ръководството на общежитието не е имало конфликти, Ученик от механотехникума във Враца пострада при инцидент в средношколското общежитие в областния град, където живее, за който по-рано съобщихме. Разказите за случая са противоречиви. Според полицията в стаята, в която се разиграла случката, е избухнал скандал между четирима непълнолетни. Според ръководството на общежитието не е имало конфликти,

България няма да участва в коалицията срещу "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/bulgaria-nyama-da-uchastva-v-koalitsiyata-sreshtu-islyamska-darzhava-news225182.html

България не участва в коалицията около САЩ срещу "Ислямска държава" и въпросът не се обсъжда в правителството, съобщи военният министър Велизар Шаламанов в сряда. g Той посочи, че българските способности са ограничени и нашите военновъздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване. g Българската бойна авиация разчита само на руски изтребители, като засега страната няма възможност да стартира проекта за закупуване на нов тип многоцелеви изтребители въпреки призивите на Алианса в тази посока.g "Опитваме се да помогнем чрез хуманитарна помощ и дарения, свързани с леко въоръжение, заедно с нашите съюзници от Европейския съюз и НАТО", съобщи Шаламанов.g България по-рано потвърди участието си в международната акция за предоставяне на военна и хуманитарна помощ на иракското правителство в борбата му срещу джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). g САЩ сформираха коалиция срещу джихадистите в Ирак и Сирия предприеха серия въздушния удари срещу техни цели. Президентът Барак Обама получи подкрепа от повече от 50 страни, сред които пет арабски държави, Австралия, Франция и други.g Шаламанов коментира, че "всички страни, които държат на свободата и на демокрацията са заплашени от "Ислямска държава" и се взимат мерки за гарантиране на сигурността както на национално ниво, така и в рамките на ЕС и НАТО.g Той за пореден път коментира, че трябва да намалим зависимостта от всички страни, които не са членове на НАТО и ЕС, що се отнася до "проблеми, свързани с нашата бойна способност и готовност".g "Трябва да имаме свобода на действия в технически план, която ни дава свобода на действия в политически план", каза Шаламанов.g Българската военна авиация и системите за противовъздушна отбрана са силно зависими от Русия, за което страната търпи критики от НАТО. Преодоляването на тази зависимост обаче минава през много сериозни инвестиции, които са невъзможни на фона на все по-ниския бюджет за отбрана, който отива предимно за покриване на заплатите и текущата издръжка.g Военният министър втвърди тона срещу Москва заради действията й в Украйна, но не бе подкрепен от служебния премиер Георги Близнашки. g Шаламанов представи визията си за сектора на отбраната до 2020 година, но тя бе редактирана заради оценката му, че Русия представлява заплаха за България. Първоначалният вид на документа предизвикаg напрежение между премиера Георги Близнашки от една страна и военния министър и президента Росен Плевнелиев от друга и бе смекчен от Съвета по сигурност към Министерския съвет. Така във визията отпадна текстът, който директно посочваше Руската федерация като заплаха, но остана формулировката за опасността от "хибридния модел" на водене на война. Въпреки че документът не свързва тази констатация открито с Москва, според НАТО в момента Русия води в Източна Украйна именно хибридна война.

19 млн. лв. повече доходи от наем са декларирани тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=265177

С 19 млн. лв. повече доходи от наем са декларирани пред НАП тази година в сравнение с предходната. Това показват данните в годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2013 г. Положителната тенденция на нарастване на декларираните от наем доходи се наблюдава през последните три години, като в същото време няма съществена промяна в броя на хората, посочили такъв вид доход в декларациите си.

8 отбора на възраст между 14 и 28 години си спретнаха футболен турнир в Перник!

http://www.zapernik.com/sport/8-otbora-na-vuzrast-mejdu-14-i-28-godini-si_34474/

Екипът на Младежка банка – Перник организира благотворителен футболен турнир с мотото „Младежи играят за младежи”. Футболната надпревара е част от инициативите на Младежка банка гр. Перник и цели да провокира в младите хора желание за спорт и по-здравословен начин на живот.

В турнира взеха участие 8 отбора на възраст между 14-28 години, а за първите три имаше осигурени награди. Топка, вратарски ръкавици и помпа за първо място грабнаха Георги Малинов, Мартин...

Продължава

Скандално! Хванаха змия зад хладилник в хранителен магазин

http://pik.bg/скандално-хванаха-змия-зад-хладилник-в-хранителен-магазин-news229260.html

Скандално! Хванаха змия зад хладилник в хранителен магазин

Откриха змия, скрила се зад хладилник в хранителен магазин в монтанското село Ковачица, съобщиха от полицията в областния град.

Вчера към 16 часа екип на група "Спасителни дейности" е извикан по сигнал в населеното място.

Групата успява да залови змия, влязла зад хладилник в хранителен магазин в селото.

Влечугото успяло доста да уплаши магазинерката, която подала сигнала на тел. 112.


Трима иракчани от "Ислямска държава" са арестувани в Швейцария

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4327816

Властите в Швейцария са арестувани трима членове на терористичната групировка "Ислямска държава" в Швейцария, предаде "Фокус" като се позова на данни на вестник Tages Anzeiger Zurich.
Задържаните са граждани на Ирак, които са планирали атентат на територията на страната. Те са били арестувани в края на март и оттогава се намират в затвори в Властите в Швейцария са арестувани трима членове на терористичната групировка "Ислямска държава" в Швейцария, предаде "Фокус" като се позова на данни на вестник Tages Anzeiger Zurich. Задържаните са граждани на Ирак, които са планирали атентат на територията на страната. Те са били арестувани в края на март и оттогава се намират в затвори в

Стан Крьонке е взел 3 млн. паунда от "Арсенал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/24/2386508_stan_kryonke_e_vzel_3_mln_paunda_ot_arsenal/?ref=rss


Главният акционер в "Арсенал" Стан Крьонке е присвоил 3 млн. паунда от касата на клуба, твърди "Гардиън". Те съвпадат с печалбите от 3-процентното увеличение на сезонните карти за феновете на "артилеристите", което беше наложено преди началото на сезона.  
 
Парите са преведени на една от компаниите на американеца - KSE LLC.  По време на последното годишно общо събрание на "Арсенал" Крьонке е бил попитан няколко пъти дали има намерения да извлича дивиденти от клуба, но той е избягвал...

"НАСЛУКА - Лов, риболов и спорт" стартира: Новите предложения ви очакват до 28 септември!

http://society.actualno.com/NASLUKA---Lov-ribolov-i-sport-startira-Novite-predlojenija-vi-ochakvat-do-28-septemvri-news_51440.html

Днес е първият ден на специализираната изложба „НАСЛУКА – Лов, риболов, спорт“, която ще продължи до 28 септември, включително. Зала 4 на Интер Експо Център предлага най-...

Експозиции от България, Германия и Албания влизат в изложбената програма на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014

http://society.actualno.com/Ekspozicii-ot-Bylgarija-Germanija-i-Albanija-vlizat-v-izlojbenata-programa-na-ONE-ARCHITECTURE-WEEK-2014-news_51442.html

Осем български и международни експозиции влизат в изложбената програма на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014. Тази година фестивалът включва изследователски, фотографски и плакатни изложби, които интерпретира...

Замразяват Фестивалния комплекс във Варна

http://scene.actualno.com/Zamrazjavat-Festivalnija-kompleks-vyv-Varna-news_51443.html

За първи път в историята на Варна на сцената на зала 1 във Фестивален комплекс ще бъде изградена ледена пързалка. Със специалната подкрепа на Община Варна на 23 и 24 ноември на варненска сцена гостува...

В Гърция разбиха нелегална мрежа за продажба на български бебета

http://www.cross.bg/bebeta-prodazhba-mrezha-1431698.html

/КРОСС/ В Гърция беше арестувано българско семейство, направило опит да продаде детето си за 8 хиляди евро. Полицията има доказателства, че това не е единичен случай, а е разбита цяла нелегална мрежа за продажба на български бебета в Гърция. В ареста са също нотариусът и адвокатът, оформили документите, съобщава БНР. Полицията в град Трикала разби нелегална мрежа за продажба на български бебета. Задържани са седем участници в сделката. Двама от тях са български граждани - майката и бащата на новороденото. В цялата схема по продажба участват лекар, адвокат, нотариус, които вече се намират в полицията в Трикала. Полицаите от отдела за борба с организираната престъпност следели българката повече от месец. След това пускат двойка полицаи под прикритие, които се представили за бездетно семейство. Цената на продажбата е 8 хиляди евро, като българката дори предложила да донесе три бебета, за да си изберат, което им хареса. Това убедило полицаите, че са попаднали на нелегална мрежа за продажба на бебета, която действала дълго време. Случаят е документиран от полицаите, които арестуваха българите в лекарския кабинет по време на получаване на парите. Прокуратурата разпореди да се разследва всички случаи на арестувания нотариус и на адвоката, които са оформили документите по осиновяването

На ученията "Восток-2014" кораби поразиха условен противник

http://www.cross.bg/ycheniyata-protivnik-vostok--1431700.html

/КРОСС/ Отряди от кораби и подводници на Тихоокеанския флот (ТОФ) на Русия успешно обстреляли морски и въздушни цели на условен противник в рамките на ученията "Восток-2014" в Далечния Изток, предаде РИА Новости. В ученията участва гвардейския ракетен крайцер «Варяг», който поразил условния противник с ракети. Ядрените подводници отработили поразяване на кораби и изпълнили обстрел с ракети. Същевременно бреговите войски нанесли удар на условен противник със зенитно-ракетни установки С-300 при участие на морска авиация. Напомняме, че ученията "Восток-2014" започнаха на 19 септември и ще продължат до 25-ти септември. Както съобщи по-рано министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, в ученията вече взимат участие над 155 хиляди военни, около 8 хиляди бойни единици, в това число бронетранспортьори, а също 632 самолета и хеликоптери, както и 84 кораба.    

Свидетел по делото „Октопод”: Синът ми се скри в Италия, каза ми да пазя сестра му

http://frognews.bg/news_76800/

Осем свидетели по делото „Октопод” трябваше да бъдат разпитани на днешното заседание в Софийски градски съд, предаде репортер на Фрог нюз. От тях само един обаче се яви пред Темида – Димитър Динков, баща на бившия полицай Николай Динков, който бе избягал в Италия заради заплахи от хората на Алексей Петров.

Либийската армия на щурм срещу ислямистите в Триполи

http://www.mediapool.bg/libiyskata-armiya-na-shturm-sreshtu-islyamistite-v-tripoli-news225181.html

Интензивни боеве се водят в подстъпите към столицата на Либия. Контролиращите Триполи бойци от ислямските милиции се опитват да устоят на настъплението на военизирани групи, лоялни на правителството на премиера Абдулах ат Тани, съобщават осведомителните агенции в четвъртък.   Спътниковият канал Ал Арабия съобщи, че редица райони на столицата са подложени на бомбардировки. Авиацията нанася удари по позиции на екстремистите. Началникът на генералния щаб Абдел Раззак ан Натури обяви всеобща мобилизация преди "решаващия щурм" на Триполи. От офиса на премиера Ат Тани казаха, че мобилизацията е в отговор на призивите на либийците да бъдат освободени от бойците.   "Скай нюз - Арабия" съобщи междувременно, че всички райони в Триполи са въстанали срещу екстремистите. Според очевидци в редица квартали се чуват престрелки, хората излизат по улиците. Активисти в социалните мрежи призовават жителите на Триполи да се вдигнат на бунт.   Либийски армейски командир потвърди за "Скай нюз - Арабия", че правителствените войски са получили заповед да изчистят столицата от джихадистите. В боевете участват ярки противници на ислямистите като Зинтанските бригади, подкрепящи силите на генерал Халиф Хафтар.   Към края на август ислямистите под ръководството на "Мюсюлмански братя" успяха да установят контрол над международното летище в Триполи и над ключови министерства и държавни учреждения. По тази причина новият парламент, признат от международната общност, беше принуден да се премести в Тобрук, недалеч от границата с Египет. Водачите на проислямистките сили дори формираха паралелен кабинет начело с Омар ал Хаси.

ЕС може да забави премахването на таксите за роуминг

http://www.mediapool.bg/es-mozhe-da-zabavi-premahvaneto-na-taksite-za-rouming-news225180.html

Премахването на таксите за роуминг при използване на мобилни телефони в страните от ЕС може да се забави, от което биха спечелили европейските телекомуникационни оператори за сметка на потребителите, съобщи EurActiv. Еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус, чийто мандат изтича, превърна отпадането на плащането за роуминг в основен елемент на предложението си, наречено "Свързан континент". През юли тази година таксите за уеб браузинг бяха намалени наполовина, а цената на обажданията падна с една четвърт, което доближи ЕС до пълното премахване на таксите за роуминг. През април евродепутатите приеха с голямо мнозинство, тези такси ще изчезнат напълно до 2016 г., с което бе даден стартът на законодателната процедура. Сега обаче Италия, която е ротационен председател на ЕС, предлага нов проект, в който въобще не се споменава предложената от Европейския парламент дата 15 декември 2015 г. Проектът, който най-вероятно ще бъде ревизиран, предвижда само постепенно редуциране на таксите за роуминг с цел постигане на "роуминг като у дома" ("roam like at home" - RLAH) – тоест, операторите да таксуват клиентите по основните им тарифи, независимо че в даден момент не се намират в държавата си. В документа се казва, че първоначално предложената дата за въвеждане на RLAH, която попада под действието на преходни мерки и справедливо използване на лимити, трябва да бъде определена и е важен политически въпрос. От 2007 г. досега таксите за роуминг бяха неколкократно орязани от Европейската комисия. Източници от телекомуникационния сектор казват, че отпадането на плащането на роуминг не подлежи на съмнение и е въпрос на време, но преждевременното премахване на приходоизточници би затруднило операторите да инвестират в по-бързи мрежи. Реформата, предприета от Нели Крус в телекомуникационния сектор, цели да повиши конкурентноспособността му по отношение на САЩ и Азия, както и да накара големи оператори като френския Orange и британския Vodafone да инвестират в по-бързи мрежи. Предложението, внесено от Италия, ще бъде дискутирано в четвъртък в Брюксел от национални експерти и най-вероятно ще претърпи промени, са заявили представители на ЕК. Ключов елемент в реформата бе да се разчупят бариерите между пазарите, като продажбата на ефирни честоти в Европа се унифицира. Крус беше предложила ЕК да има по-големи правомощия в координирането на графика за провеждане на търгове за честотния спектър в страните от ЕС, което да помогне на мобилните оператори да разширят дейността си през границите. Новият проект предвижда по-ограничени права на ЕК, която да може само да предлага единен график, но окончателното решение да остава в ръцете на националните регулатори. Операторите приветстваха мерките на Брюксел, които биха им помогнали да купуват честотен спектър из цяла Европа, но страните членки оказват съпротива, тъй като не искат да отстъпват контрола върху конкурсите, които са доходоносен източник на приходи от такси.

Антон Павлов: Протестите на миньорите не са политически

http://www.cross.bg/anton-pavlov-politicheski-1431699.html

/КРОСС/Протестите на миньорите не са политически, заяви заместник-икономическият министър с ресор "Енергетика" Антон Павлов, цитиран от БНР. Това е кампания, която използва в момента затруднението, но тя не е само сега. Миналата година, ако забелязвате, в същия период - преди зимата, пак имаше същия момент. Покрай избори пак се получава, но аз не го свързвам политически. Не може в рамките на два - три месеца да не получаваш заплата, и вкъщи да не носиш пари на семейството си. Бъдещето, решаването на парче, този месец ще имаме, другия няма да има, пак не е решение по отношение на управлението - там също има проблем, коментира зам.-министърът.  В случай на нова газова криза, електроенергийната система ще издържи на натоварването през зимния сезон, прогнозира Антон Павлов. По отношение на мрежа високо и средно напрежение, считам, че работата през годините на работещите там на мен ми гарантира, че ще имаме сравнително безаварийна. Никой не може да каже днеска как ще реагира, тъй като това са много километри, но хората могат, знаят как да поддържат системата. По отношение на електроразпределителните дружества, от това, което те декларират, и проверките, които са направени от ДКЕВР, ми дават основание да мисля, че не се очакват изненади, коментира Антон Павлов.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване