Ще влезе ли Великобритания във войната срещу ИДИЛ?

http://e-vestnik.bg/21372/shte-vleze-li-velikobritaniya-vav-voynata-sreshtu-idil/

Страната остава предпазлива към евентуална военна роля в кампанията

Шериатът се налага с оръжие в ръка. Кадър от филма на Вайс нюз

Докато през последните седмици се разгръщаше оглавяваната от САЩ инициатива за възпиране на надигащата се групировка “Ислямска държава в Ирак и Левант” (ИДИЛ) В целия текст е използвано старото название на “Ислямска държава” - бел.ред. , в коалицията на желаещите имаше един муден елемент: Великобритания. Реториката на британското правителство срещу ИДИЛ бе шумна, но когато се стигна до военен ангажимент, най-голямата военна сила в Западна Европа стана особено предпазлива. Седмиците на деликатна задкулисна политическа препирня трябва да стигнат до своя връх този петък, за когато членовете на парламента са свикани за специално гласуване по въпроса за военната намеса в борбата срещу ИДИЛ.

Сега политическите звезди изглеждат единни. Обединеното кралство “не може да не е част от борбата срещу ИДИЛ”, обяви в сряда премиерът Дейвид Камерън. “Не мисля, че можем да обърнем гръб”, повтори лидерът на лейбъристите Ед Милибанд.

Но все още има много неясноти. Правителствените съветници обвиняват ръководството на Лейбъристката партия, че играе семантични игри, а опозиционната партия казва, че правителството дава смътни очертания на това какви точно военни действия ще се предприемат. На фона на това протакане недоволството сред британските военни командири нарасна. Те са чувствителни към онова, което началникът на отбраната сър Никълъс Хотън назова пред декември като “пълзяща омраза към риска” и към думите на началника на генералния щаб сър Питър Уол от месец март за “нравствено разоръжаване”.

От началото на този месец, когато световните лидери се събраха в Нюпорт, Уелс, за форума на НАТО, британските въоръжени сили нетърпеливо очакват “неминуемата” заповед да действат заедно с американците. Някои военни се оплакват в частни разговори от липсата на последователност у Даунинг стрийт 10. “Имахме сигнали да бъдем готови за неминуема операция”, казва един високопоставен офицер относно събития миналия месец. “Тогава един министър каза едва ли не, че ще го направи публично, но Номер 10 реагира, като го опроверга и цялата работа бе изоставена”, добавя източника.

Великобритания разполага с добре смазана и скъпа военна машина, твърди той. И тя трябва да я използва. Подобни схващания биват игнорирани от членовете на правителството като типична проява на войнственост, но те имат международен резонанс. Съюзните държави определено симпатизират на вътрешните проблеми на Уестминстър през последните седмици, но това може бързо да се превърне в раздразнение, ако Камерън отново не съумее да изпълни обещанията се.

“Премиерът наистина страда сега от репутацията си на безразсъден човек, който не мисли много напред”, казва Майкъл Кларк, директор на влиятелния мозъчен тръст “Royal United Services Institute”. За мнозина по света британското правителство изглежда “слабо”, казва Кларк, който посочва случая с Шотландия, която за малко да бъде загубена, и четирите години на тромава външна политика: “Ако не видим успех в това [гласуването за намесата], допълнително ще навредим на нашата репутация”.

Доста лесно могат да бъдат предусетени причините за боязливостта на Уестминстър - правителството все още тръпне заради унижението от загубения вот за намесата в Сирия през август 2013 г., а да не говорим за ролята му в свалянето на режима на Муамар Кадафи и последвалото затъване на Либия в хаос. Междувременно лейбъристката опозиция е обзета от свои собствени и даже по-големи външнополитически демони - оглавяваната от САЩ и Великобритания инвазия в Ирак, започнала по нейно време.

“Не обвинявам Камерън, че е предпазлив”, казва сър Кристофър Майер, британски посланик в САЩ по време на втората иракска война през 2003 г. “Той не иска да свърши с вот на Камарата на общините срещу него . . . Те не искат да повторят мъчението, през което минахме ние ...

Air France под ударите на нискобюджетните авиокомпании

http://e-vestnik.bg/21369/air-france-pod-udarite-na-niskobyudzhetnite-aviokompanii/

Снимка: флай блог

Авиокомпанията няма избор. Защото битката за полетите на къси и средни разстояния в Европа се печели на фронта на цените.

В момент, когато ръководството на Air France е замразило до декември проекта Transavia Europe, срещу който пилотите стачкуват, без съмнение не е безполезно да насочим отново вниманието си към битката, която се разиграва пред очите ни, в европейското небе, между нискобюджетните и водещите авиокомпании. (Правителството и Air France показаха на 24 септември липса на единна позиция по плана за развитие на Transavia и все още няма яснота каква ще бъде съдбата на проекта за развитие на нискотарифния филиал на превозвача - бел. ред.). На първо място, това е, откровено казано, битка между гиганти.

Преценете сами: при нискобюджетните Ryanair има над 300 самолета, easyJet - 200, без да броим нарастващата мощ на Vueling и Norwegian, които разполагат заедно с флотилия от 160. При трафик на нискобюджетните авиокомпании от 200 милиони пътници в Европа на двата лидера се пада дял от 70%. С две думи, в този сектор концентрацията на пазара изглежда правило и, като изключим, появата и отпадането на нови играчи, утре ще има място само за няколко водещи компании с необходимия критичен размер. При тези условия, за да бъдеш равностоен на гигантите, е задължително да виждаш далеч напред в бъдещето, за да не бъдеш изтласкан в периферията. Освен това изглежда рисковано да чакаш нискобюджетните авиокомпании да станат част от установения ред - както стана в САЩ със Southwest Airlines - ако нискобюджетните авиокомпании обогатяват предлагането си, те го правят досега при стриктен контрол на своите разходи.

На второ място, нискобюджетните авиокомпании са далеч от това да превземат Европа, въпреки присъствието си от 45%: пазарът все още нараства, движен от туристическата клиентела, и прогнозата за пазарен дял от 60% през 2020 г. изглежда реалистичен сценарий. Да не забравяме, че нискобюджетните авиокомпании се появиха при нас едва преди 15 години, за разлика от САЩ, където първите бяха създадени още през 70-те години на миналия век! Налице са по-конкретно възможности за развитие в държави като Франция, където този тип въздушни превозвачи все така нямат кой знае какви позиции, с пазарен дял от порядъка на 20%, и където потенциалът за износ и внос на туристи изглежда огромен, предвид привлекателността на нашата страна.

В този нестабилен контекст, стратегията на нискобюджетните авиокомпании може да бъде оприличена по-скоро като война с бързи придвижвания на сили, чийто основен залог е кой първи ще завладее все още неразработени територии, отколкото като позиционна война, при която всеки защитава своите позиции. Бързината, било то при откриването на нови линии, избора на летища, повишаването на мощта, въвеждането на търговски иновации, следователно се превръща в ключов фактор за успеха. Иначе казано предизвикателството пред една нискобюджетна авиокомпания е да расте много бързо, без обаче да губи своята гъвкавост и способността си да извлича полза от всяка ситуация. Случаят с Ryanair е красноречив в това отношение: след като избра малките летища и сведения до минимум персонал, ирландската компания реши да направи в края на миналата година един колкото бърз, толкова е радикален завой в своята стратегия, за да отговори по-добре на нуждите на своята бизнес клиентела. Няколко месеца по-късно Ryanair вече отвори бази на летища като тези в Рим и Брюксел.

На последно място, бойното поле за нискобюджетните авиокомпании, поради самата им същност, е Европа. Първо, това е така заради критичния размер: националните територии са прекалено оскъдни, за да поемат флота на тези превозвачи. Въпросът опира и до популярността на съответната марка сред клиентите, а оттам - и до способността за генериране на равновесен трафик: когато една компания е също толкова известна в точката, ...

“Ислямската държава” пуска пипала чак до Китай

http://e-vestnik.bg/21371/islyamskata-darzhava-puska-pipala-chak-do-kitay/

в. Независимая газета

Уйгурите са тюркска етническа общност, която от векове се бори за независимост и се мъчи да отвоюва земята си от Китай. Снимка: gps.caltech.edu

Времето, когато Пекин гледаше отстрани как “терористичният интернационал” става все по-нагъл, изтече. Уйгурите от Синцзян се включват в джихадистките групировки от Близкия изток и Южна Азия. И щом се завърнат, ще формират нелегални мрежи на китайска територия. С оглед тази заплаха китайското МВнР се обяви за международни усилия срещу терора. Но сред експертите тече спор: носи ли ползи членството в една коалиция, оглавявана от САЩ?

* * *

Идеите на ислямския екстремизъм разпалиха въображението не само на някои европейци и американци, но и на част от хората в КНР, жители на Синцзян-Уйгурски автономен район. Издаваният от комунистическата партия в. “Глобал таймс” информира за радикални елементи от Синцзян, присъединили се към терористични групировки в Ирак, Сирия и някои други азиатски страни.

С публикуването на тези данни Китай повтаря досущ тезата на западните държави, доказващи, че събитията в Близкия изток застрашават сигурността им. Защото след съответната подготовка въоръжените бойци може да се върнат в страните си и да започнат там кампания от убийства.

До момента Китай не е предлагал да подпомогне някак кампанията срещу “Ислямската държава”, лансирана от американците. КНР реагира на хаоса в Ирак и Сирия само с това, че привикваше оттам своите граждани. Китайските чиновници заявяваха, че страната им не се меси в работите на други държави. Но Китай е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. И вече ще му е по-трудно да заема уклончива позиция, пише канадският в. “Глоуб енд мейл”. Засега впрочем китайското външно министерство се ограничи с неконкретен апел към международната общност да обедини усилия срещу тероризма.

Китайските експерти обаче спорят има ли смисъл страната да се включи в коалицията срещу ИД, събирана от САЩ. “Включим ли се в борбата, ще се изявим като активни участници, ще дадем принос за едно дело от световно значение. Вече няма да ни смятат за хора, бягащи от отговорност”, казва Шън Динли, заместник-декан в Института за международни отношения към университета Фудан в Шанхай. Същевременно тази позиция носи и рискове - може да бъде нападнат самият Китай.

А според Ли Вей, експерт от Китайския институт за съвременни международни отношения, Западът води двойна игра: “Да подпомагаме сирийските въстаници е все едно да храним тигри, които после ще вършат още повече злини”. Освен това Ли обвини САЩ и ЕС, че дават подслон на Световния уйгурски конгрес, подкрепящ терористите.

Първият заместник-директор на Руския институт за стратегически изследвания Константин Кокарев посочи пред “Независимая газета” следното:

“Все още няма пряка заплаха за Китай от страна на ИД. Пекин обаче признава, че с оглед глобализацията не бива да се изключва евентуално сътрудничество между ислямските екстремисти в Близкия изток и нелегалните мрежи в Синцзян. Затова се вземат мерки с профилактичен характер. Провежда се разяснителна дейност, включително с духовенството, отпускат се допълнителни средства за икономическо развитие. Там укрепват и военния сегмент, за да ограничат при нужда местни вълнения и демонстрации.”

Русия също има интерес да се нормализира обстановката в Синцзян. Федерацията поддържа с Китай режим на двустранни консултации и оценка на заплахите за Централна Азия, идещи откъм Афганистан, добави експертът.

Колко са всъщност уйгурите, минали в лагера на ислямските радикали? През юли т. г. китайски дипломат заяви, че 100 уйгури са отпътували за Близкия изток, където да получат бойна подготовка. По данни на западни разузнавания, около 400 уйгури са дошли под крилото на талибаните в племенната зона на Пакистан. Всичко това показва, че Китай не вдига шум за нищо като лъжливото овчарче. Проблемът с тероризма за него е реален, казва Грег Бъртън, професор от университета в Мелбърн. ...

Февруарците не можаха да предложат свой вариант за лечение на енергетиката

http://business.actualno.com/Fevruarcite-ne-mojaha-da-predlojat-svoj-variant-za-lechenie-na-energetikata-news_51685.html

Преди няма и седмица помолихме служебния премиер проф. Георги Близнашки да излезе и да каже кои хора са дерибействали в НЕК в продължение на седем години. Той не го направи. Това нещо просто премина п...

Дете е с опасност за живота след падане от люлка в София

http://crime.actualno.com/Dete-e-s-opasnost-za-jivota-sled-padane-ot-lulka-v-Sofija-news_51686.html

Дете е с опасност за живота след инцидент на детска площадка в София. Повреда на едно от съоръженията в „Докторската градина” е причината за произшествието, съобщава Нова телевизия...

ЦИК нямало да се занимава с имунитета на Боян Расате

http://izbori2014.actualno.com/CIK-njamalo-da-se-zanimava-s-imuniteta-na-Bojan-Rasate-news_51688.html

Имаме си много по-сериозна работа, отколкото да се занимаване с Боян Расате и да му сваляме имунитета. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов, който коментира нахлуването на привържениците на Ра...

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще открие конференция за устойчиво развитие на строителния сектор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245530_%D0%92%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%95%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%

 Вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева ще открие утре, 26 септември, международната годишна конференция „Устойчиво развитие на строителния сектор.

 

Форумът, организиран от Българския съвет за устойчиво развитие, ще се проведе от 10.00 часа в хотел „Хилтън“. Вицепремиерът Захариева ще представи пред участниците в него националните политики за устойчиво строителство. Тема на обсъжданията по време на конференцията ще бъдат също и добрите практики за устойчиво строителство, инструментите за дългосрочно гарантиране на качеството и устойчивостта на недвижимите имоти и инфраструктурата, както и строителните продукти и технологии в контекста на устойчивото строителство.

Форумът е част от Световната седмица на устойчивото строителство и се провежда за четвърти път.

Оръжията на кандидатите за президент

http://e-vestnik.bg/21370/orazhiyata-na-kandidatite-za-prezident/

в. Ромъния либера

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Виктор Понта, единственият кандидат на левицата, влиза в надпреварата за президентския дворец Котрочени, подкрепен от един огромен медийно-политически апарат. За гласовете на десния електорат обаче ще претендират петима кандидати, някои от които играят игрите на Социалдемократическата партия СДП .

Битката за Котрочени навлезе в последната права, след като състезателите регистрираха кандидатурите си в Централното избирателно бюро.

Кандидатът на съюза Социалдемократическа партия-Национален съюз за прогрес на Румъния-Консервативна партия Виктор Понта е класиран на първо място в проучванията на общественото мнение с около 40 процента. Трябва обаче да се отбележи, че на евроизборите СДП получи само 37 процента. В надпреварата за гласове премиерът узакони политическата миграция чрез извънредно постановление, засилвайки редиците на местните избранници от СДП, при все че социалдемократите и без това имаха най-много кметове. От друга страна, кандидатът Виктор Понта се възползва от позицията си на премиер, за да даде ход на серия мерки със социален ефект. Става дума за намаляването на вноските за социално осигуряване с пет процентни пункта, за законите за фискална амнистия на бюджетните служители, пенсионерите и майките или за връщането на възможността за съвместяване на пенсия и заплата в държавния сектор. Също така кандидатът на СДП играе ролята на противник на “режима на Бъсеску”. Подкрепян мощно от редица телевизии, Понта обяви, че няма да участва в сблъсъците от първия кръг, а предпочита да си вземе пуканки и да гледа останалите кандидати.

Йоханис галопира из страната

Християн-либералният съюз ХЛС влезе в надпреварата с Калус Йоханис, кандидатът, класиран на второ място в проучванията на общественото мнение с резултати между 25 и 30 процента. Кандидатът на ХЛС се концентрира върху посещаването на организациите на Национално-либералната партия НЛП и Демократично-либералната партия ДЛП в цялата страна, за да се увери в участието на партийните членове в кампанията. Йоханис е принуден да прибегне до тази стратегия, защото е новодошъл в НЛП и не е сигурен в подкрепата на тези, които предпочетоха (бившия лидер на НЛП - бел.ред.) Крин Антонеску във вътрешната надпревара в партията.

Иначе Йоханис заяви неотдавна, че отношенията му с Крин Антонеску са “малко по-дистанцирани”, отколкото преди няколко месеца. Освен това, Йоханис трябва да лобира сред членовете на ДЛП, партия, която се отказа от собствения си кандидат Каталин Предою, за да подкрепи представителя на либералите. Кандидатът на ХЛС се сблъсква и с фрагментацията на десните гласове, което може да му създаде проблеми на втория кръг на изборите. “За втория кръг няма да правя уговорки с политиците, защото избирателите не следват политика, за когото са гласували на първия кръг, ако не е стигнал до втория кръг”, е решението на Йоханис.

Конкуренция в дясната сфера

Сред тези, които влязоха в надпреварата, за да разпокъсат десния електорат, е бившият председател на НЛП Калин Попеску Таричану, който е в съюз със СДП. В последно време той се концентрира върху темата за импийчмънт на президента Траян Бъсеску, дори след като стана ясно, че СДП няма да подкрепи тази акция. Таричану удвои броя на появите си в медиите след лансирането на тази тема. Не винаги обаче медиатизирането носи гласове. Бившият премиер има малки шансове да стигне до втория тур, но ще се опита да повлияе на финала като подкрепи Виктор Понта на балотажа.

Друг силно отразяван от медиите кандидат, обявен от десницата, е Елена Удря, която се радва и на подкрепата на президента Траян Бъсеску. Макар държавният глава да има 15 процента подкрепа, изглежда трудно да се повярва, че лидерката на Партия Народно движение ще постигне този резултат. Част от поддръжниците на президента Траян Бъсеску смятат, че Елена Удря не може да продължи неговата политика, ...

Увникално! Станьо, който продаде на наркобаба брашно вместо хероин: За първи път не съм виновен

http://pik.bg/увникално-станьо-който-продаде-на-наркобаба-брашно-вместо-хероин-за-първи-път-не-съм-винов-news229959.html

Увникално! Станьо, който продаде на наркобаба брашно вместо хероин: За първи път не съм виновен

“За първи път не съм виновен!” Това заявява Станьо С., който продаде брашно вместо хероин на наркодилърката Рени от Бургас. И двамата герои отказват да говорят лично с медиите, а чрез адвокатите си, не желаят да им се пишат фамилиите, нито да бъдат снимани, пише "Труд".

“Ще обжалваме присъдата от 3 години затвор за Станьо, защото деянието му е недоказано”, съобщи служебният адвокат, който също не иска да застане с името си. Станьо е пенсионер по болест, а в последните години е все по затворите. Семейството му е от с. Радецки.

“Родителите му починаха отдавна. Нямаме връзка с него, не знаем къде е. Къщата им е запусната, не са плащани данъци от много години. Идват призовки за Станьо за много дела, но ние ги връщаме, защото го няма тук”, казаха от кметството в Радецки. Последно мъжът е локализиран в ромската махала на Нова Загора, но не живее постоянно там.
“За нас остана недоказано какво е било съдържанието на веществото, което Станьо е продал. Пакетът не беше представен като веществено доказателство, нямаше експертиза”, защитава клиента си служебният адвокат.

Наркодилърката, която се представя като Верка, е от Бургас и се казва Рени. Тя също отказва да говори и предпочита да коментира чрез адвоката си Сава Каров. Като излязла от затвора, където лежала за продажба на дрога, жената работила като таксиметров шофьор в морския град. Вчера тя заяви чрез адвоката, че е прочела статията в “Труд” и не смята, че има какво да коментира или да добави. Всичко било описано коректно освен факта, че била доста по-млада. Искрено се надявам, че тя вече не се занимава с наркотици, каза адвокат Каров.

И Станьо, и Рени ще продължат битката си в съда, предстоят още две инстанции. Заради това Рени не е получила обезщетението от 1500 лв., което Станьо трябва да плати за измамата.

Две български и две френски момичета организираха преглед на новото европейско кино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330475

Новост за българския филмов бранш е ателието Новост за българския филмов бранш е ателието "Първи опити в киното", насочено към ученици, като част от Първия фестивал "Срещи на младото европейско кино". 40 тийнейджъри от 9-а френска гимназия и от Френския лицей "Виктор Юго" вече гледат програмата със среднометражни филми и участват в дискусии с български продуценти, преподаватели и актьори.

Св. апостол и евангелист Иоан Богослов

http://celebrate.actualno.com/Sv-apostol-i-evangelist-Ioan-Bogoslov-news_51683.html

Свети апостол и евангелист Йоан Богослов бил син на Зеведей и Саломия, дъщеря на Йосиф Обручник. Той бил призован да проповядва Евангелието от рибарските мрежи. Когато нашият Господ Иисус Христос, вър...

50 души загинали в терористичен акт в Китай

http://asia.actualno.com/50-dushi-zaginali-v-teroristichen-akt-v-Kitaj-news_51684.html

Най-малко 50 души загинаха, а 54 бяха ранени при взривовете в неделя в редица малки населени места в окръг Бугур в Синцзян-Уйгурския автономен район в Китай, предава АП, позовавайки се на местни медии...

Осем щата във Венецуела останаха без ток

http://www.vesti.bg/novini/osem-shtata-vyv-venecuela-ostanaha-bez-tok-6023277

Осем щата във Венецуела, включително покрайнините на столицата Каракас, останаха в четвъртък без електричество в резултат на голяма авария, каза министърът на електроенергията Джеси Чакон.

Съветският военнослужещ Станислав Петров предотвратява потенциална ядрена война

http://chronicles.actualno.com/Syvetskijat-voennoslujesht-Stanislav-Petrov-predotvratjava-potencialna-jadrena-vojna-news_51583.html

Станислав Евграфович Петров (р. 1939) е съветски офицер в оставка, който на 26 септември 1983 година предотвратява потенциална ядрена война, след като приема, че предупреждението за ракетно нападение ...

Днес ще духа до умерен северозападен вятър и с него ще нахлуе студен въздух

http://society.actualno.com/Dnes-shte-duha-do-umeren-severozapaden-vjatyr-i-s-nego-shte-nahlue-studen-vyzduh-news_51669.html

Днес ще бъде предимно облачно и дъждовно. По-значителни сумарни количества валежи се очакват в Южна, а през нощта срещу събота в Източна България. Ще духа до умерен северозападен вятър и с него ще нах...

Вечерята

http://literature.actualno.com/Vecherjata-news_51682.html

Щяхме да вечеряме в ресторант. Няма да издавам в кой, тъй като следващия път вътре ще гъмжи от хора, дошли да проверят дали не сме и ние там. Серж беше запазил маса. Винаги той се нагърбва с резерваци...

Излиза албум на "Пинк Флойд"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330616

10 ноември е датата, на която ще излезе нов албум на легендарната банда “Пинк Флойд”.
Тавата The Endless River излиза след дългогодишна пауза от страна на бандата, която не бе обявила официално, че се разпада, но спря с активната си дейност. Това е 15-ият поред албум, който излиза 20 години след последния издаден - The Division Bell. Именно върху 10 ноември е датата, на която ще излезе нов албум на легендарната банда “Пинк Флойд”. Тавата The Endless River излиза след дългогодишна пауза от страна на бандата, която не бе обявила официално, че се разпада, но спря с активната си дейност. Това е 15-ият поред албум, който излиза 20 години след последния издаден - The Division Bell. Именно върху

Шок! Лихвите по депозитите най-ниски от 10 години

http://pik.bg/шок-лихвите-по-депозитите-най-ниски-от-10-години-news229952.html

Шок! Лихвите по депозитите най-ниски от 10 години

Средната лихва по новооткрити срочни депозити се срина под 3%, показват даннитe на БНБ за август. Това е рекордно ниско ниво за последните 10 години. Според статистиката на централната банка подобна доходност по някои депозити е имало за последно в края на 2003-та и началото на 2004 г.

За сметка на това през август кредитите са поскъпнали, макар и символично, отчита БНБ.

През август средната лихва по срочни депозити в левове е паднала на 2,72%. За сравнение през същия месец на миналата година тя е била 3,95 на сто, а през юли т.г. - 3,19%. Или само за един месец доходността се е свила с 0,47 пункта.
Лихвата по срочните депозити в евро пък се е сринала до 2,50% през август. Година по-рано тези влогове носеха доходност от 3,60 на сто.

По-високи са обаче лихвите по срочните депозити за старите клиенти на банките, отчита БНБ. За такива влогове в левове тя е била 3,53 на сто през август при 4,63% преди година. В евро доходността е паднала на 3,24% при над 4% преди година.

През миналия месец общо 10 банки са понижили лихвите по срочните депозитите, показва анализ на финансовия портал „Моите пари”. Спадът при различните трезори варира от 0,20 до 1 процентни пункта. Само две банки са повишили лихвите по някои свои продукти. Понижението на лихвите е засегнало и спестовните сметки. Банките традиционно по-рядко ги променят, но през миналия месец това са направили 5 трезора.

На този фон е странно, че лихвата по кредитите леко се вдига през август спрямо предходния месец. По потребителските заеми в левове тя е 11,35% спрямо 11,28% през юли. В евро оскъпяването е 9,18% при 9,12% през предходния месец. Поскъпват и ипотечните кредити, пише "Труд".

Токио отвори със спад в петък

http://www.vesti.bg/novini/tokio-otvori-sys-spad-v-petyk-6023276

Токийската фондова борса започна деня с рязък спад в петък заради спада на Уолстрийт и отстъплението на долара и еврото спрямо йената.

6-има музиканти на сцената с Лара Фабиан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330624

В два поредни дни Лара Фабиан ще пее пред българската публика. Звездата прави концерти на 22 и 23 октомври в зала 1 на НДК. 
Певицата ще пристигне в София директно от Букурещ, където има участие на 20 октомври. С нея пътува и бендът , състоящ се от шестима музиканти. 
Според организаторите на концерта  у нас “Арт БГ” по всяка вероятност Лара Фаби В два поредни дни Лара Фабиан ще пее пред българската публика. Звездата прави концерти на 22 и 23 октомври в зала 1 на НДК. Певицата ще пристигне в София директно от Букурещ, където има участие на 20 октомври. С нея пътува и бендът , състоящ се от шестима музиканти. Според организаторите на концерта у нас “Арт БГ” по всяка вероятност Лара Фаби

Убиха куция вълк, страшилището на Чипровци!

http://pik.bg/убиха-куция-вълк-страшилището-на-чипровци-news229948.html

Убиха куция вълк, страшилището на Чипровци!

Ловната дружинка в Чипровци отстреля опасен вълк, който кръстосваше от месеци района и разкъсваше кучета и домашни животни. Преди време звярът бил ранен от ловци и накуцвал. Въпреки това от пролетта досега успя да разкъса и изяде десет ловни и осем овчарски кучета.

Вълкът мъстеше на ловците, които го осакатиха, и на овчарите, които постоянно го дебнеха, твърдят местни хора. Вълк да яде кучета е вид канибализъм и се среща изключително рядко в природата, казаха ловци. Хищникът дебнел по цял ден в гората сами мъже с четириноги помощници. Звярът обаче не е нападал хора, а само пазачите им.

Ловците на няколко пъти устройваха засади на сивия разбойник, но той все се изплъзваше. В края на миналата седмица вълкът направил грешката да отмъкне овца от кошара и авджиите направили засада наблизо. Кучетата надушили дирята на врага и го подгонили. Звярът изскочил пред дулото на строителя Георги Георгиев, който го повалил с един точен изстрел.

Ликвидираният единак бил изложен на площада в Чипровци за успокоение на стопаните. “Вълкът се оказа млад - четири-петгодишен, с рана от куршум на левия преден крак. Беше по-черен от нормалното и може да е бил кръстоска с овчарско куче. Но беше доста озлобен и пакостлив и добре, че го спряхме”, разказа точният стрелец.

 

Източник: "Труд"

 

 

Фенове на "Юнайтед" канят Роналдо със самолет на "Олд Трафорд"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330665

Фенска организация на "Манчестър Юнайтеид" ще призове Кристиано Роналдо да се върне на "Олд Трафорд" чрез... самолет. Запалянковци са наели аероплан, който да мине с плакат над стадиона на "Виляреал" на мача с "кралете" в събота. На транспаранта ще пише: "Върни се у дома, Роналдо". По същия начин фенове на "Юнайтед" настояваха бившият треньор на ти Фенска организация на "Манчестър Юнайтеид" ще призове Кристиано Роналдо да се върне на "Олд Трафорд" чрез... самолет. Запалянковци са наели аероплан, който да мине с плакат над стадиона на "Виляреал" на мача с "кралете" в събота. На транспаранта ще пише: "Върни се у дома, Роналдо". По същия начин фенове на "Юнайтед" настояваха бившият треньор на ти

Лек инцидент със "Союз" по пътя към МКС

http://www.vesti.bg/novini/lek-incident-sys-soiuz-po-pytia-kym-mks-6023275

Космическият кораб "Союз TMA-14M" не успя да отвори един от слънчевите си панели, засега екипажът изпълнява шестчасовия вариант на пътуването до Международната космическа станция (МКС), съобщи представител на руската ракетно-космическа корпорация "Енергия", предаде ИТАР-ТАСС.

Николай Урумов и Явор Гърдев с роли в първата радиопиеса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330718

Двамата се включиха във възстановка на първата радиопиеса “Крилата помощ” по Ангел Каралийчев. Със свои колеги като Иван Юруков, познат като Андрей Лютов в “Столичани в повече”, Георги Тенев, Йосиф Шамли те влязоха в Първо студио на БНР, за да пресъздадат драматичните събития в мина “Орлово гнездо”, където избухва пожар, Двамата се включиха във възстановка на първата радиопиеса “Крилата помощ” по Ангел Каралийчев. Със свои колеги като Иван Юруков, познат като Андрей Лютов в “Столичани в повече”, Георги Тенев, Йосиф Шамли те влязоха в Първо студио на БНР, за да пресъздадат драматичните събития в мина “Орлово гнездо”, където избухва пожар,

Фокусникът Динамо с нов сезон, 10 българи се срещат с него на живо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330710

В една неделна вечер през 2011 г. илюзионистът Динамо обявява, че ще прави свое тв предаване. Докато говори пред събралите се хора, той минава по Уестминстърския мост в Лондон. За ужас на всички стъпва във водите на река Темза. И не потъва, а започва да ходи по нея. Поне докато не го спират униформени в лодка. В една неделна вечер през 2011 г. илюзионистът Динамо обявява, че ще прави свое тв предаване. Докато говори пред събралите се хора, той минава по Уестминстърския мост в Лондон. За ужас на всички стъпва във водите на река Темза. И не потъва, а започва да ходи по нея. Поне докато не го спират униформени в лодка.

Джакпотът оцеля

http://news.ibox.bg/news/id_1980784253

Почти 2 млн. лева е джакпотът за неделя във второ теглене на 6/49

Осем области в жълто заради валежи

http://news.ibox.bg/news/id_551099859

Бургас, Габрово, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Хасково

Гаскойн ще бори алкохола с въдица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4330669

Бившият английски национал Пол Гаскойн става рибар. По този начин пропадналата футболна звезда ще се опита да пребори алкохолизма. Въпреки че няколко пъти беше в клиники, Газа така и не може да се откъсне от чашката.Бившият английски национал Пол Гаскойн става рибар. По този начин пропадналата футболна звезда ще се опита да пребори алкохолизма. Въп Бившият английски национал Пол Гаскойн става рибар. По този начин пропадналата футболна звезда ще се опита да пребори алкохолизма. Въпреки че няколко пъти беше в клиники, Газа така и не може да се откъсне от чашката.Бившият английски национал Пол Гаскойн става рибар. По този начин пропадналата футболна звезда ще се опита да пребори алкохолизма. Въп

“Икономист” прогнозира труден старт за кабинета у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4330999

България смени четири правителства за последните 18 месеца, а на 5 октомври гражданите и? ще гласуват за ново. След близо две години политическа нестабилност, започнала, след като протестите срещу бедността доведоха до оставката на дясноцентристкото правителство на ГЕРБ през февруари 2013 г.,
най-бедната членка на ЕС,
изглежда, направи пълен кръг, България смени четири правителства за последните 18 месеца, а на 5 октомври гражданите и? ще гласуват за ново. След близо две години политическа нестабилност, започнала, след като протестите срещу бедността доведоха до оставката на дясноцентристкото правителство на ГЕРБ през февруари 2013 г., най-бедната членка на ЕС, изглежда, направи пълен кръг,

Драматична победа над Турция на световното по волейбол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4331144

Женският волейболен отбор на България записа първа победа на Световното първенство в Италия. Нашите момичета спечелиха с 3:2 (20:25, 25:23, 25:18, 25:27, 15:12).
В предишните две срещи от турнира в Триест загубихме от Сърбия с 2:3 (19:25, 25:23, 19:25, 25:18, 12:15) и от изключително силния тим на Бразилия с 0:3 (19:25,22:25, Женският волейболен отбор на България записа първа победа на Световното първенство в Италия. Нашите момичета спечелиха с 3:2 (20:25, 25:23, 25:18, 25:27, 15:12). В предишните две срещи от турнира в Триест загубихме от Сърбия с 2:3 (19:25, 25:23, 19:25, 25:18, 12:15) и от изключително силния тим на Бразилия с 0:3 (19:25,22:25,

Филми в Дневник След 5: Само на 17

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/09/26/2387529_samo_na_17/?ref=rss


Жанр: Романтичен
Франция / 2013 / 95 минути
Сценарист: Франсоа Озон
Режисьор: Франсоа Озон
В ролите: Жералдин Пайя, Фредерик Пиерот, Шарлот Рамплинг, Натали Ришар, Марина Вахт, Фантен Рава, Йохан Лейзен, Лорен Делбек, Лука Призор, Акела Сари
След като се разделя с девствеността си, Изабел се отдава на новооткритата си страст, превръщайки се в момиче на повиквания. Значение за нея имат само емоциите, а не парите и самите клиенти.


Филми в Дневник След 5: Пчеличката Мая: Филмът

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/09/26/2387211_pchelichkata_maia_filmut/?ref=rss

Държава: Австралия
Времетраене: 79 минути
Жанр: анимационен, семеен
Режисьор: Алексис Стадерман, Глен Фрейсър
Сценарист: Фин Едкуист
Озвучен на български език
Любимата на няколко поколения пчеличка се появява на големия екран за първи път! Новият 3D филм използва най-съвременните компютърни технологии, за да вдъхне живот на Мая и нейните приятели както никога досега.

Силното желание на Мая да опознае света не се вписва добре в правилата на кошера,...

Филми в Дневник След 5: Закрилникът

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/09/26/2378776_zakrilnikut/?ref=rss


 Жанр: Трилър, Екшън, Криминален
САЩ / 2014 / 132 минути
Сценарист: Ричард Уенк
Режисьор: Антоан Фукуа
В ролите: Бил Пулман, Клои Грейс Мориц, Робърт Уолбърг, Мелиса Лео, Хейли Бенет, Мартон Чокаш, Дензъл Уошингтън, Дебра Грет
Оператор: Мауро Фиоре
Продуцент: Стийв Тиш, Дензъл Уошингтън, Джейсън Блументал, Тод Блек, Алекс Сискин
Дензъл Уошингтън е в ролята на МакКол, човек, който вярва, че е успял да загърби мистериозното си минало и да води спокоен живот....

Литекс на осминафинал за Купата след драматичен мач с Пирин

http://news.ibox.bg/news/id_30025482

Нервен мач, който ще се запомни с няколко остри сблъсъци на играчи и спорни съдийски решения на арбитъра

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4328454

Ваня Стефанова, зам. председател на ДАНС.
Йордан Василев, политик, журналист, литературовед; основател и бивш главен редактор на в. "Демокрация", 79 г.
Калин Калпакчиев, член на Висшия съдебен съвет, 43 г.
Камен Костадинов, депутат в 42-ото НС от ПГ на ДПС, 44 г.
Методи Андреев, бивш председател на Комисията за разкриване на документи и Ваня Стефанова, зам. председател на ДАНС. Йордан Василев, политик, журналист, литературовед; основател и бивш главен редактор на в. "Демокрация", 79 г. Калин Калпакчиев, член на Висшия съдебен съвет, 43 г. Камен Костадинов, депутат в 42-ото НС от ПГ на ДПС, 44 г. Методи Андреев, бивш председател на Комисията за разкриване на документи и

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване