В центровете за бежанци живеят нелегално хора, получили статут

http://pik.bg/в-центровете-за-бежанци-живеят-нелегално-хора-получили-статут-news230500.html

В центровете за бежанци живеят нелегално хора, получили статут

Над 50 бежанци на ден приемат в центровете у нас през последните дни. В същото време в тях живеят нелегално хора вече получили статут, които обаче не могат да си намерят работа и отново търсят помощ от държавата, съобщава Нова тв.

Капацитетът на центъра в Пъстрогор е близо 300 души. Голяма част от настанените там обаче са вече получили статут. В дадеб момент всички тези хора трябва да напуснат, за да се освободи място за новодошлите в България.

Андера и 13-годишният й син Дериар са в България от близо година. От седем месеца имат статут на бежанци и български документи. Тръгнали към страната ни, след като съпругът на Андера бил убит, носели малко пари, които обаче бързо свършили, дали ги за квартира.

Още преди месец семейството е било предупредено да напусне бежанския център, без да има идея къде може да се настани.

В подобно положение е и съседът на семейството – Исмаил. И той е в България от близо година и има български документи. Бил е на квартира, но се е върнал в центъра в Пъстрогор.

Само през последните дни над 300 души със статут са напуснали центъра в Харманли. Още 60 човека трябва да си тръгнат най-късно до 7 октомври. Това е крайният срок, определен от агенцията за бежанците.

МОСВ: Повишават се нивата на реките

http://pik.bg/мосв-повишават-се-нивата-на-реките-news230498.html

МОСВ: Повишават се нивата на реките

За очаквано повишение на нивата на реките и възможни разливи днес предупреждават от Министерство на околната среда и водите.

В районите на Габрово, Бургас, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик сумарните количества, които се очакват са между 20 и 35 литра на квадратен метър. Повишение се очаква на нивата на реките Искър, Осъм, Янтра, Марица, Струма, по долното течение на Тунджа и Арда.

На места са възможни локални, краткотрайни разливи. Експертите съветват да следим прогнозите за времето и да не поемаме излишни рискове.

Руска медия: Украинската криза може да доведе щети на българската икономика

http://pik.bg/руска-медия-украинската-криза-може-да-доведе-щети-на-българската-икономика-news230495.html

Руска медия: Украинската криза може да доведе щети на българската икономика

Украинската криза, която доведе до рекорден спад на националната валута, вероятно, ще оказва влияние на икономиката на страните от Източна Европа през следващите две десетилетия, каза бившият български премиер Бойко Борисов, съобщава руският информационен портал „Нефть России”, цитиран от "Фокус".

България, най-бедната страна-членка на Европейския съюз, вече почувства негативното влияние на конфликта в Украйна в сфери като туризма, доставките на газ и „съвкупните капиталовложения”, каза Борисов, партията на когото се очаква да бъде победител на предстоящите предсрочни парламентарни избори. 

„България ще търпи и вече търпи огромни загуби. Информационният обмен в Черноморския регион стана затруднен, заради проблемите в отношенията между Русия и евроатлантическите страни”, казва Борисов. 

EVN стартира сайт на проекта „Живот за царския орел”

http://www.cross.bg/proekta-bulgariya-orel-1432227.html

/КРОСС/ EVN България Електроразпределение стартира интернет-страница на проекта "Живот за царския орел" (Life for safe grid). Проектът е на обща стойност близо 4 млн. евро и e финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия. Неговата цел е да се намали смъртността при царския орел (Aquila heliaca), причинявана от сблъсък с електропроводи в най-важните обекти от мрежата „Натура 2000". Сайтът на проекта www.lifeforsafegrid.bg e разработен от EVN България Електроразпределение съвместно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). На него може да се види основна информация, свързана с проекта "Живот за царския орел" (Life for safe grid):• цели на проекта • данни за царския орел • изпълнени дейности от EVN България Електроразпределение по обезопасяване на стълбове от електроразпределителната мрежа• информация за програма LIFE+ на Европейската комисия и мрежата „Натура 2000"• дейности, които ще се осъществят в рамките на проекта: кабелиране (вкарване под земята) на въздушни електропроводи, изграждане на ПАС система (поставяне на изолирани кабели), монтиране на защитни изолации за птици, дейности по опазване на царския орел и др. • Допълнителна информация: фото- и видеогалерия, комуникационни дейности, семинари по проекта, документация и др. Новият сайт е достъпен и чрез банер от страницата на EVN България. Информацията на www

Борисов: След изборите може да не се направи правителство и това да ни повлече в неизлечима криза

http://pik.bg/борисов-след-изборите-може-да-не-се-направи-правителство-и-това-да-ни-повлече-в-неизлечима-news230493.html

Борисов: След изборите може да не се направи правителство и това да ни повлече в неизлечима криза

За разлика от други избори, съм изключително разтревожен, че след 5 октомври в България може да има стабилност. След 5 октомври има много реален факт, много е възможно да не се направи правителство и това да ни повлече в много тежка и след това неизлечима криза години наред. Това каза в интервю за предаването „Седмицата” на Дарик радио лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Дори и висок изборен резултат на ГЕРБ, не означава стабилност. На нас ни трябва този резултат, за да може другите политически партии да видят в какво състояние са. И ако ни е мила държавата, след това да сядаме и да търсим начин за минаване през тази изключително тежка криза, без да фалираме и да си разбием държавата. Това съм казал и това продължавам да твърдя”, допълни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Няма организация на ГЕРБ в страната, която би подкрепила съвместно управление с ДПС. Ако БСП ни победи, защото на 5 октомври е възможно да бъдем победени от БСП, аз ще ги подкрепя във взимането на решение в името на стабилността. „България без цензура” няма как, да има коалиция с тях, по простата причина, че коалицията, която я направиха, няма как да има нито „чисти” ръце, нито каквото и да било. РБ се държат така последния месец, че е явно, че не искат коалиция”, заяви още Бойко Борисов. 

Сидеров: Следващият протест на "Атака" срещу поскъпването на тока е в неделя във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265525

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров заяви от ефира на ТВ „Алфа“, че целта на протеста на Атака пред Министерски съвет и ДКЕВР е била да се заяви ясно, че токът не трябва да се увеличава, защото това е срещу народния интерес и всяко домакинство ще бъде засегнато.

Челси се пробва да купи Меси - неуспешно

http://www.bnews.bg/article-117480

Руският олигарх Роман Абрамович е приготвил 150 милиона евро за аржентинския нападател.

Експерти не очакват шокови сметки за парно заради променена наредба

http://econ.bg/Новини/Експерти-не-очакват-шокови-сметки-за-парно-заради-променена-наредба_l.a_i.570158_at.1.html

„С приемане на новата наредба за топлоснабдяването няма да се случи нищо изключително. Всички наши клиенти вече са получили фактури, на гърба на...

Голям пожар в рафинерия в Сицилия

http://www.vesti.bg/novini/goliam-pozhar-v-rafineriia-v-siciliia-6023384

Огромен пожар избухна тази нощ в рафинерията в Миладзо, северна Сицилия, но за щастие няма пострадали и положението е овладяно, предаде АФП, позовавайки се на пожарникарите.

Борисов: След 5-ти може и да не се сформира правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4334357

Няма организация на ГЕРБ в страната, която би подкрепила съвместна коалиция с ДПС. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова телевизия.
Аз не изключвам БСП, защото казах, че ако БСП ни победи на 5-ти октомври, аз ще ги подкрепя в името на стабилността. ББЦ няма как, защото коалицията, която направиха няма как да имат "чисти ръце" или Няма организация на ГЕРБ в страната, която би подкрепила съвместна коалиция с ДПС. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова телевизия. Аз не изключвам БСП, защото казах, че ако БСП ни победи на 5-ти октомври, аз ще ги подкрепя в името на стабилността. ББЦ няма как, защото коалицията, която направиха няма как да имат "чисти ръце" или

Борисов: Разтревожен съм, след 5-ти може да не се сформира правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4334351

Няма организация на ГЕРБ в страната, която би подкрепила съвместна коалиция с ДПС. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова телевизия.
Аз не изключвам БСП, защото казах, че ако БСП ни победи на 5-ти октомври, аз ще ги подкрепя в името на стабилността. ББЦ няма как, защото коалицията, която направиха няма как да имат Няма организация на ГЕРБ в страната, която би подкрепила съвместна коалиция с ДПС. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова телевизия. Аз не изключвам БСП, защото казах, че ако БСП ни победи на 5-ти октомври, аз ще ги подкрепя в името на стабилността. ББЦ няма как, защото коалицията, която направиха няма как да имат "чисти ръце" или

Референдум за независимостта на Каталуния - на 9 ноември

http://europe.actualno.com/Referendum-za-nezavisimostta-na-Katalunija---na-9-noemvri-news_51913.html

Президентът на автономната испанска област Каталуния Артур Мас подписа указ за провеждане на 9 ноември на референдум за независимост от Испания, предават осведомителните агенции, цитирани от БГНЕС. ...

Полицейска спецоперация за нелегални имигранти се провежда в Северния парк

http://pik.bg/полицейска-спецоперация-за-нелегални-имигранти-се-провежда-в-северния-парк-news230487.html

Полицейска спецоперация за нелегални имигранти се провежда в Северния парк

Специализирана полицейска операция се провежда в Северния парк, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към момента информацията е, че има задържани лица, ни колко са все още не се знае. По неофициална информация, става дума за залавянето на нелегални имигранти по сигнал.

Полицаите в момента са на място и операцията продължава. По-късно ще стане известно колко за задържаните и каква е тяхната самоличност. 

Най-щурите награди във футбола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332165

Алекс Фъргюсън едва ли може да си преброи наградите, които получи за четвърт век триумфи с “Манчестър Юнайтед”. Великият шотландски сър обаче е и в странна класация на най-щурите призове. През 2003-та британската пивоварна “Карлинг” награди Фъргюсън с безлимитна доживотна доставка на бира. Въпреки че сър Алекс е известен ценител на червеното вино Алекс Фъргюсън едва ли може да си преброи наградите, които получи за четвърт век триумфи с “Манчестър Юнайтед”. Великият шотландски сър обаче е и в странна класация на най-щурите призове. През 2003-та британската пивоварна “Карлинг” награди Фъргюсън с безлимитна доживотна доставка на бира. Въпреки че сър Алекс е известен ценител на червеното вино

Красимир Велчев си купил самолет за 10 хил. евро от Италия

http://pik.bg/красимир-велчев-си-купил-самолет-за-10-хил-евро-от-италия-news230482.html

Красимир Велчев си купил самолет за 10 хил. евро от Италия

Самолет на старо за 10 хил. евро си купил бившият заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. "Малко е самолетчето. Докарах го на части от Италия и го сглобих. Хубаво е да летиш", каза в предаването "На светло" по Нова телевизия бившият заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ от последното НС Красимир Велчев.

"ДАНС, такава важна организация в България, работеше срещу нас", така Велчев отговори на въпроса на Люба Кулезич "Очаквахте ли метежа срещу вас". " В момента цари някакво спокойствие - като затишие пред буря. Може да се очаква и някаква нова костинбродска афера", призна Красимир Велчев. 

Великобритания, Белгия и Дания се присъединиха към международната коалиция срещу ИД

http://www.moreto.net/novini.php?n=265553

Британските депутати, които проведоха извънредно заседание, приеха с голямо мнозинство законопроект на правителството, разрешаващ прибягването до въздушни удари в Ирак срещу групировката "Ислямска държава". Текстът официализира присъединяването на британците към международната военна коалиция, която се бори под ръководството на американците срещу ектремистката сунитска групировка.

Красимир Каракачанов: ЦИК унижи българския съд

http://pik.bg/красимир-каракачанов-цик-унижи-българския-съд-news230488.html

Красимир Каракачанов: ЦИК унижи българския съд

Решението, с което ЦИК отхвърли решението на Върховния административен съд за незаконно разкритите секции в Турция беше взето единодушно в 11 часа вечерта, петък, припомни председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването "Тази събота" по bTV.

"ЦИК унижи българския съд, но не бива да забравяме, че там имат представители БСП, ДПС, ГЕРБ, Атака. Ако някой беше се обявил против, резултатът нямаше да е този", каза Каракачанов.

Председателят на ВМРО допълни, че в името на България може да се разбере с представителите на всички партии, стига те наистина да са патриоти. "Не може хора, които на 2 юни пред паметника на Ботев или на 19 февруари пред паметника на Левски да се поздравяват с "Честит празник". 25 години се мереха кой е по-десен и по-ляв. Не може да кажем обаче кой е по-голям патриот. Патриотизмът не е въпрос на мерене, няма по-голям или по-малък. Ако политиците бяха прочели нещо от Левски, изобщо нямаше да стои този въпрос", каза още Каракачанов. 

Той цитира три от постулатите на Левски: "Не ви питам дали е добъл човек, питам дали е добър българин", "Всички ще живеем равно - българи, турци и евреи, но под български закони" и "Ще живеем свободно в Македония, България и Тракия". "Патриотизмът не е да мразиш или да викаш силно, а да защитаваш интересите на България", каза още Красимир Каракачанов. 

Нелегални имигранти спипаха в столицата

http://frognews.bg/news_77005/

Нелегални имигранти са били спипани тази сутрин в столицата. Ченгета са блокирали подходите към Северен парк, като не се съобщава колко чужденци са задържани.

Местан: Ако предложението за банкова ваканция е наше, ще напусна политиката

http://www.cross.bg/mestan-ezik-lidera-1432226.html

/КРОСС/ „Нека разсекретят записите на консултациите при президента Плевнелиев, както иска Михаил Миков", заяви председателят на ДПС Лютви Местан в телефонен разговор с журналистката Диана Найденова и предложи на лидера на БСП облог: „Там ще се види кой е предложил банкова ваканция. Ако сме ние, съм готов да напусна политиката. Но ако не сме, ще поискам от лидера на БСП да поеме същата отговорност". „Направихте скандален монтаж на изказването ми в Долни Лозен - там казах, че не е нормално да бъда глобен, ако кажа няколко думи на майчин език. Аномалия е затова, че съм глобен, че съм казал няколко думи на майчин език, а не че е ненормално, че всички оратори преди мен са говорили на български език", каза Местан на Найденова. „Един болен мозък отвори границата с Турция през май 1984 г., сега друг иска да я затвори", каза Местан в коментар на инициативата на лидера на „България без цензура" Николай Бареков.

Игрите с минималните осигурителни доходи продължават

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/27/2388208_igrite_s_minimalnite_osiguritelni_dohodi_produljavat/?ref=rss


Публикуваме анализа на Зорница Славова от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. 

Вече няколко пъти служебният социален министър Йордан Христосков говореше за вдигане на минималните осигурителни доходи (МОД) и призоваваше работодателите и синдикатите за постигане на споразумения за повишаване им. В крайна сметка 41 от общо 85 икономически дейности подписаха споразумения за увеличаване на МОД от началото на 2015 г., а Йордан Христосков заяви, че административно ще вдигне...

Швейцарец и италианец загинаха в Хималаите

http://www.vesti.bg/novini/shvejcarec-i-italianec-zaginaha-v-himalaite-6023383

Двама европейски алпинисти – швейцарец и италианец, опитващи се да изкачат 14-я по височина връх в света, загинаха пометени от лавина, предаде АФП, позовавайки се на непалските власти.

Местан предложи облог на Миков: Който е предложил банкова ваканция, напуска политиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4334334

Пред Диана Найденова в "Карай напред" по Нова телевизия Лютви Местан леко повдигна завесата по спорния въпрос кой е предложил да има банкова ваканция на срещата при президента Росен Плевнелиев. 
"Нека разсекретят записите на консултациите при президента Плевнелиев, както иска Михаил Миков, заяви Лютви Местан. Пред Диана Найденова в "Карай напред" по Нова телевизия Лютви Местан леко повдигна завесата по спорния въпрос кой е предложил да има банкова ваканция на срещата при президента Росен Плевнелиев.  "Нека разсекретят записите на консултациите при президента Плевнелиев, както иска Михаил Миков, заяви Лютви Местан.

Григор Димитров започва срещу Вердаско в Пекин

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/27/2388462_grigor_dimitrov_zapochva_sreshtu_verdasko_v_pekin/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров ще се изправи срещу испанеца Фернандо Вердаско в първия кръг на турнира от сериите АТП 500 в Пекин. 

23-годишният Димитров, който е поставен под номер 5 в основната схема, ще преследва първата си победа в китайската столица.

Той отпадна още на старта при предишните си две участия - от Жо-Вилфред Цонга през 2011 г. и от Роберто Баутиста Агут през 2013 г.

Българинът ще се изправи за втори път срещу 30-годишния Вердаско, който...

БМВ Серия 2 актив турър тръгна срещу течението и в България

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/09/27/2388105_bmv_seriia_2_aktiv_turur_trugna_sreshtu_techenieto_i_v/?ref=rss


Предно предаване, трицилиндров мотор, ръчна скоростна кутия - нетипичните за БМВ неща, събрани само в един модел, са твърде много, за да не им обърнем внимание. Още повече, че колата тези дни може да се види премиерно в София, като първия я тестваха автомобилни журналисти и потенциални купувачи.

С БМВ 2 актив турър баварците влизат в нов за тях сегмент. Нещо средно между хечбек, комби и миниван, колата ще се опита да спечели нови за марката клиенти, които към момента не са открили...

Бареков се разплака за децата си

http://pik.bg/бареков-се-разплака-за-децата-си-news230485.html

Бареков се разплака за децата си

Милен Цветков успя да разплаче Николай Бареков. ТВ водещият просълзи костеливия, насочвайки разговора към децата му. Бареков омекна, признавайки, че го боли, задето покрай предизборната кампания няма време за двамата си сина.

„Вечерите, когато съм сам, както беше преди ден в Силистра, са тъжни. Мъчно ми е, че не съм с децата. Бих посветил следващите година-две на тях, ако народът реши да ме остави в опозиция. Срам ме е, че в момента нямам и една свободна минута за децата си. Това ми е голяма болка“, призна той в ефира на Нова ТВ.

Очите му се насълзиха, когато призна, че не може спокойно да разхожда синовете си в парка, както е виждал да го прави самият Цветков. „Аз съм имал такива мигове като тебе, но отдавна, в момента ги нямам и донякъде това е по моя вина. Нали си представяш как си разхождам детето?“, сподели Бареков. Той разказа как преди шест месеца бил на кръщене и развеждал големия си син в „Александър Невски“. Трима-четирима пияници започнали да скандират – Капут! Боклук! Умри! Пред детето.

„Така че нямам тази възможност, приятелю, да разхождам спокойно синовете си“, разкри болката си гостът. Обикновено ме атакуват в тези студия, а ти сега ще ме разплачеш. Не съм от мъжете, които плачат и става много тъпо, хайде да свършваме това интервю, обърна се той към водещият.

Разговорът започна и свърши с въпроса от какво се срамува Бареков. В началото той призна, че се срамува от това, че като човек, живеещ в центъра на София и успешен мениджър не е забелязал как българите страшно са обеднели. Затова влязъл в политиката, защото е единствената професия, която може да промени живота на хората, към по-добро или към по-лошо. Сега в политиката се бори за бедните хора.
На въпроса дали не се срамува, че е подкрепял пламенно Борисов, а после се обърнал срещу него, лидерът на ББЦ отговори, че смята Борисов за успешен кмет, но след това се е провалил в управлението. „Подкрепях новите лица на ГЕРБ и програмата им, но тази програма не беше изпълнена. ГЕРБ обеща 2 000 лева минимална работна заплата през 2009 г., къде е тя? Няма гаранции срещу провал. Призовавам хората да гласуват за мен, но да има граждански контрол и те, както и медиите, да бъдете така непримирими към мен след като вляза във властта, както непримирими сте към мен сега. Не бива да допускаме грешката медиите да слугуват на една партия, както в момента всички медии се надпреварват да хвалят и да слугуват на г-н Борисов още преди да е дошъл на власт“, посочи Бареков.

Той каза, че няма да участва лично в евентуално съвместно управление с ГЕРБ. „Партията ББЦ си има програма, в нея са залегнали работни места, образование, здравеопазване, тежки реформи. Нямам нищо против да излъчим експерти – имаме такива хора като Светлин Танчев, като Рада Коджабашева - да влизат и да управляват, аз ще ги подкрепям отстрани. Държа обаче това правителство да е експертно с ясно разписана програма. Ние имаме няколко приоритета, от които няма да отстъпим“, обясни лидерът на ББЦ. Той е категоричен, че едно от основните условие за съвместно правителство с ГЕРБ е Бойко Борисов, Цветан Цветанов, както и Лиляна Павлова да не влязат в този кабинет. „Партията трябва да реши и народът. Питам хората, след като всички управляващи се провалиха и всички искат възмездие и „Чисти ръце“, защо пак гласуват за старите партии? Защо единствената нова партия с шансове да влезе в българския парламент е „България без цензура“. Нека всеки гласува за който му харесва, нали всички искат нови партии“, призова Бареков.

Един болен мозък отвори границата с Турция през 1984 г., сега друг ще я затваря

http://www.bnews.bg/article-117479

Лютви Местан отново нападна лидера на „България без цензура” Николай Бареков заради намерението на ББЦ да бъде затворена българо-турската граница от 1 до 6 октомври, за да се спрат поне част от изборните манипулации на ДПС.

Пиронкова влезе в основната схема в Пекин

http://offnews.bg/news/n_1/n_394276.html

Първата ракета на българския тенис Цветана Пиронкова се класира за основната схема на силния турнир в Пекин, след като победи хърватката Айла Томлянович след 6:3, 6:1 в двубой от втория кръг на квалификациите. Противничката на българката се намира на 68-ото място в световната ранглиста и очакванията бяха за доста оспорван сблъсък между двете, но те така и не се оправдаха. Пловдивчанката проби хърватката още във втория гейм, но така и не успя да си затвърди пробива и резултатът се движеше до реми до 3:3. Нашето момиче обаче проби за 5:3, след което си взе и подаването, за да спечели първата част. Вторият сет бе категоричен за пловдивчанката, след като тя постигна три пробива - в първия, петия и седмия гейм, за да стигне до успеха. С победата си българката си осигури 30 точки за световната ранглиста, а в първия кръг ще се изправи срещу някоя измежду Серина Уилямс, Ана Иванович, Андреа Петкович, Каролина Плишкова, Лорън Дейвис или друга квалификантка.

Над 50 бежанци на ден приемат в центровете у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4334328

Над 50 бежанци на ден приемат в центровете у нас през последните дни. В същото време в тях живеят нелегално хора вече получили статут, които обаче не могат да си намерят работа и отново търсят помощ от държавата, съобщава Нова тв.
Капацитетът на центъра в Пъстрогор е близо 300 души. Голяма част от настанените там обаче са вече получили статут. Над 50 бежанци на ден приемат в центровете у нас през последните дни. В същото време в тях живеят нелегално хора вече получили статут, които обаче не могат да си намерят работа и отново търсят помощ от държавата, съобщава Нова тв. Капацитетът на центъра в Пъстрогор е близо 300 души. Голяма част от настанените там обаче са вече получили статут.

В центровете за бежанци живеят нелегално хора, получили статут

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4334305

Над 50 бежанци на ден приемат в центровете у нас през последните дни. В същото време в тях живеят нелегално хора вече получили статут, които обаче не могат да си намерят работа и отново търсят помощ от държавата, съобщава Нова тв.
Капацитетът на центъра в Пъстрогор е близо 300 души. Голяма част от настанените там обаче са вече получили статут. Над 50 бежанци на ден приемат в центровете у нас през последните дни. В същото време в тях живеят нелегално хора вече получили статут, които обаче не могат да си намерят работа и отново търсят помощ от държавата, съобщава Нова тв. Капацитетът на центъра в Пъстрогор е близо 300 души. Голяма част от настанените там обаче са вече получили статут.

Местан с облог към Миков: Който е предложил банкова ваканция да напусне политиката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4334314

Пред Диана Найденова в Пред Диана Найденова в "Карай напред" по Нова телевизия Лютви Местан леко повдигна завесата по спорния въпрос кой е предложил да има банкова ваканция на срещата при президента Росен Плевнелиев.  "Нека разсекретят записите на консултациите при президента Плевнелиев, както иска Михаил Миков, заяви Лютви Местан.

Сигнал: Варненец пази паркоместа пред офис в центъра с незаконни конуси

http://www.moreto.net/novini.php?n=265518

От поставени незаконни конуси на централна улица във Варна се оплаква читател на Moreto.net, чрез писмо на редакционната ни поща. "Искам да ви изкажа цялото си възмущение от служителите, и може би по-точно собственик на един централен офис намиращ се на ул.

Проф. Стоян Тонев: При управление на ГЕРБ реваншистки уволнения няма да има

http://pik.bg/проф-стоян-тонев-при-управление-на-герб-реваншистки-уволнения-няма-да-има-news230480.html

Проф. Стоян Тонев: При управление на ГЕРБ реваншистки уволнения няма да има

Още в понеделник линейката, която от години стои в град Сърница, ще бъде регистрирана. Това обеща на среща с жителите на Сърница водачът на листата на ПП ГЕРБ в 13 МИР – Пазарджик ген. Стоян Тонев, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в Пазарджик. Той пое ангажимента при бъдещо управление на ГЕРБ в Сърница да бъде разкрит филиал на Център за спешна медицинска помощ към този във Велинград. По този начин жителите на високопланинския град, който е на 50 км разстояние от общинския център, ще получават адекватна и наистина бърза медицинска помощ, а не както е до сега.

Ген. Тонев съобщи още, че е получил уверение, че ще бъде направена рехабилитация на пътя от Велинград до разклона за с. Грашево. Това е първата стъпка от цялостния ремонт на пътя за Сърница, който реално ще се случи при бъдещото управление на ГЕРБ, категоричен бе ген. Тонев. На множеството поставени въпроси свързани с кадровата политика в горския сектор водачът на листата на ГЕРБ обяви, че промени наистина са наложителни. „Не може всички директори и целия ръководен състав в 6-те горски стопанства да бъдат от една партия и в допълнение да бъдат координатори по места на същата партия. Това не може да продължи по този начин, затова в това отношение промяна ще има. Категоричен съм обаче, че реваншистки уволнения няма да бъдат допуснати”, увери ген. Тонев.

Местан: Опитите да се изолира ДПС са опасни

http://offnews.bg/news/n_1/n_394270.html

"Опитите ДСП да бъде изолирано наистина са опасни, освен че представят дефинитивно отрицание на мултикултурната демокрация", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в интервю за Нова телевизия. Според Местан ДПС е необходим фактор в българската политика. "От тази гледна точка смятам, че ДСП и моделът, който ние носим със себе си трябва да се осмисли като стратегически ресурс, като стратегическо предимство на България", допълни той. Местан бе категоричен, че ДПС не преяжда с власт. В кабинета " Орешарски " партията имала трима министри, защото си е прочела урока от предишната тройна коалиция. "Изродихме коалиционността в пропорционализиране на властовите позиции. ДПС няма да гони пропорции. ДПС може да носи отговорност за власт", категоричен бе лидерът на ДПС. Впечатление направи, че за пореден път Лютви Местан не избега темата за Делян Пеевски. "Аз питам кой предложи закон за разкриване на банковата тайна на всички публични лица, от публичния регистър, настоящи и бивши - вложители и кредитополучатели? ДПС и никой не ни подкрепи. Кой се бои от истината за КТБ?", задаваше въпроси Лютви Местан. „Фактът, че огромен брой, на места 100%, от етническите турци подкрепят ДПС ме прави горд. Но не можете на това основание да лепнете етикет на ДПС като етническа партия, защото мегданът в моето родно село е отворен за всички политически сили”, заяви Местан. Той допълни, че очаква около 500 000 избиратели да подкрепят партията на изборите на 5 октомври.

Лондон блокира помощи за безработица за eмигранти за над 10 млн. паунда

http://www.investor.bg/evropa/334/a/london-blokira-pomoshti-za-bezrabotica-za-emigranti-za-nad-10-mln-paunda,180782/

Властите на Острова отказаха да изплатят средствата на поляци, чехи и словаци, които са се върнали в родината си

Теглим нов заем от 5 млрд. лева, за да се покрие дупката в държавния бюджет

http://econ.bg/Новини/Теглим-нов-заем-от-5-млрд-лева-за-да-се-покрие-дупката-в-държавния-бюджет_l.a_i.570153_at.1.html

Свръхдефицит от 4,2% на касова основа ще бъде записан в актуализирания вариант на бюджета. Според последната прогноза новият дефицит ще е между 4 -...

Столичната полиция задържа общо 70 нелегални имигранти

http://society.actualno.com/Stolichnata-policija-zadyrja-obshto-70-nelegalni-imigranti-news_51911.html

Столичната полиция проведе операция по залавянето на група бежанци в Северния парк. Други 40 чужденци са установени във "Враждебна". Сигналът за забелязана група от мъже, жени и деца в ра...

Иран ще атакува "Ислямска държава" при приближаване на границата

http://asia.actualno.com/Iran-shte-atakuva-Isljamska-dyrjava-pri-priblijavane-na-granicata-news_51912.html

Иран ще извърши нападения срещу джихадистите от Ислямска държава, ако доближат границата му, предава агенция Ирна, като цитира командващия иранските сухопътни сили. "Ако терористичната група И...

Плевнелиев: Българската енергетика може да стигне до фалит

http://politics.actualno.com/Plevneliev-Bylgarskata-energetika-moje-da-stigne-do-falit--news_51908.html

Българската енергетика може да стигне до фалит, ако не бъдат предприети незабавни реформи. Предупреждението отправи президентът Росен Плевнелиев пред bTV от Ню Йорк. Там държавният глава участва в 69-...

Скандал в ефира: Местан обвини Диана Найденова в монтаж. Тя: Няма такова нещо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4334317

Лютви Местан се обади по телефона в Нова телевизия и обвини Диана Найденова, че е направила монтаж на думите му за майчиния език и глобата, която отнесеза това в интервюто му за рубриката й "Карай направо". "Кълна се, няма такова нещо", отвърна журналистката. "Аз съм глобен от българската държава за това, Лютви Местан се обади по телефона в Нова телевизия и обвини Диана Найденова, че е направила монтаж на думите му за майчиния език и глобата, която отнесеза това в интервюто му за рубриката й "Карай направо". "Кълна се, няма такова нещо", отвърна журналистката. "Аз съм глобен от българската държава за това,

Местан вдигна скандал в телевизия, заради майчиния език

http://frognews.bg/news_77004/

Страхотен скандал вдигна председателят на ДПС Лютви Местан по Нова телевизия. Той се разсърди, за това, че неправилно са монтирали думите му в интервю, свързано с глобата, която е отнесъл заради това, че агитира на майчин език.

Бареков се разплака за децата си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4334312

Не мога да разхождам синовете си свободно в парка заради злобата към мен, сподели той пред Милен Цветков
Милен Цветков успя да разплаче Николай Бареков. ТВ водещият просълзи костеливия, насочвайки разговора към децата му. Бареков омекна, признавайки, че го боли, задето покрай предизборната кампания няма време за двамата си сина. Не мога да разхождам синовете си свободно в парка заради злобата към мен, сподели той пред Милен Цветков Милен Цветков успя да разплаче Николай Бареков. ТВ водещият просълзи костеливия, насочвайки разговора към децата му. Бареков омекна, признавайки, че го боли, задето покрай предизборната кампания няма време за двамата си сина.

Бареков се разплака за децата си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4334027

Не мога да разхождам синовете си свободно в парка заради злобата към мен, сподели той пред Милен Цветков
Милен Цветков успя да разплаче Николай Бареков. ТВ водещият просълзи костеливия, насочвайки разговора към децата му. Бареков омекна, признавайки, че го боли, задето покрай предизборната кампания няма време за двамата си сина. Не мога да разхождам синовете си свободно в парка заради злобата към мен, сподели той пред Милен Цветков Милен Цветков успя да разплаче Николай Бареков. ТВ водещият просълзи костеливия, насочвайки разговора към децата му. Бареков омекна, признавайки, че го боли, задето покрай предизборната кампания няма време за двамата си сина.

Либерализиране на пазара v/s дългосрочни договори и задължение за изкупуване на зелената енергия

http://www.cross.bg/dobrev-energetikata-stoiinev-1432225.html

/КРОСС/ Предвижданото увеличение на цената на тока с около 10% от 1 октомври е прекалено, заяви министърът на икономиката и енергетиката от кабинета „Орешарски” Драгомир Стойнев в интервю за Нова телевизия и допълни, че повишението трябва да бъде плавно.  Зелените централи са прекалено много и скъпи. Трябва да вървим към либерализиране на пазара, а в същото време имаме дългосрочни договори и задължение да изкупуваме тази енергия на 100%. За възобновяемите източници бяха направени промени, бяха наложени такси, но президентът Плевнелиев сезира Конституционния съд и таксата падна, посочи Стойнев. Размерът на увеличението се определя от регулатора. Намесата на политиците усложнява ситуацията", заяви Делян Добрев, министър на икономиката и енергетиката в кабинета на ГЕРБ. Стойнев и Добрев са кандидати за депутати. Социална политика не може да се прави през цената на тока, посочи Добрев. „Това, което трябва да направи следващото правителство, е да отдели средства в бюджета за енергийно бедните и да ги подпомага с механизмите на бюджета. А този, който може да си плаща, трябва да плаща толкова, колкото струва. Докато не осъществим тази философия, дефицитите в енергетиката ще продължат да се трупат", каза Добрев. Дефицитите в енергетиката са резултат от включените към системата по време на управлението на ГЕРБ 1000 мВт зелена енергия, повтори Стойнев.    

Реставрация на Голямата базилика в Пловдив ще разкрие мозайка с невиждани по тези земи мотиви

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/27/2388218_restavraciia_na_goliamata_bazilika_v_plovdiv_shte/?ref=rss


В Пловдив започва реставрацията на Голямата базилика - най-големият раннохристиянски храм, открит по българските земи и един от най-големите на Балканския полуостров. Обекти с подобни мащаби има единствено в Константинопол, днешен Истанбул, и последната столица на Римската империя – Равена.

Пловдивската базилика датира от 6-7 век и е разположена в центъра на града. Инвестицията включва също и построяване на модерна двуетажна сграда, както и озеленяване на околната площ, изграждане на...

Дунав приижда, с шест сантиметра се е повишило нивото на водата

http://pik.bg/дунав-приижда-с-шест-сантиметра-се-е-повишило-нивото-на-водата-news230479.html

Дунав приижда, с шест сантиметра се е повишило нивото на водата

С шест сантиментра се е повишило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Водният стоеж на реката е 521см., температурата на водата е 16.8 градуса. Днес над източната част от българския участък от поречието на Дунав вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще се усили.

С него ще продължи да нахлува студен въздух. Облачността ще е значителна, а в източните райони преди пладне все още ще вали дъжд. След пладне от запад облачността ще се разкъса. Максимални температури - от 12°-13°C в Силистра до 18°-20° във Видин. В неделя ще преобладава слънчево време. Над източната част от участъка, където все още ще бъде и ветровито, ще има временни увеличения на облачността. Дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса и максималните ще са между 16° и 21°, минималните сутринта ще са между 6° и 10°C.

Нов 5-милиарден дълг обмислят във финансовото министерство

http://frognews.bg/news_77003/

Свръхдефицит от 4,2% на касова основа ще бъде записан в актуализирания вариант на бюджета.

40 000 ученици изчезнали от техникумите

http://www.moreto.net/novini.php?n=265547

С над 40 000 са намалели учениците в професионалните гимназии през последните 5 години. В момента в тези школа учат 90 000 младежи, спрямо 131 000 през 2009 година, отчете вчера директорът на Националната търговско-банкова гимназия Емилия Иванова, която участва в дискусия за средното образование в БАН.

Скандал в Нова тв. Местан обвини Диана Найденова в монтаж. Тя се кълне, че е невинна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4334301

Лютви Местан се обади по телефона в Нова телевизия и обвини Диана Найденова, че е направила монтаж на думите му за майчиния език и глобата, която отнесеза това в интервюто му за рубриката й Лютви Местан се обади по телефона в Нова телевизия и обвини Диана Найденова, че е направила монтаж на думите му за майчиния език и глобата, която отнесеза това в интервюто му за рубриката й "Карай направо". "Кълна се, няма такова нещо", отвърна журналистката. "Аз съм глобен от българската държава за това,

Местан с облог към Миков, загубилият вън от политиката

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-s-oblog-kym-mikov-zagubiliiat-vyn-ot-politikata-6023382

Лидерът на ДПС се обяви за разсекретяването на стенограмите от консултациите при президента за ситуацията около КТБ

Георги Марков: ГЕРБ са десните, защото победиха БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4334297

ГЕРБ са дясната партия в България, защото победиха 8-9 пъти БСП, заяви пред ТВ7 Георги Марков. Така едно от лицата на първото СДС коментира спора кой е десен у нас. Бившият конституционен съдия даде още аргументи в полза на своята теза, атакувайки позицията на Реформаторския блок, които се обявяват за автентичното дясно. ГЕРБ са дясната партия в България, защото победиха 8-9 пъти БСП, заяви пред ТВ7 Георги Марков. Така едно от лицата на първото СДС коментира спора кой е десен у нас. Бившият конституционен съдия даде още аргументи в полза на своята теза, атакувайки позицията на Реформаторския блок, които се обявяват за автентичното дясно.

Истинска работа, а не субсидирана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4333638

Истинска заетост, а не субсидирана е нужна, за да се реши проблемът с безработицата. Защото се оказва, че когато правителството дава пари, за да бъде нает някой, това води до мързел и нежелание да се започне постоянна работа. (Виж 7-а стр.)
Най-голямата програма досега за преминаването от социални помощи към заетост бе през 2004-2006 г., когато Истинска заетост, а не субсидирана е нужна, за да се реши проблемът с безработицата. Защото се оказва, че когато правителството дава пари, за да бъде нает някой, това води до мързел и нежелание да се започне постоянна работа. (Виж 7-а стр.) Най-голямата програма досега за преминаването от социални помощи към заетост бе през 2004-2006 г., когато

Георги Марков: ГЕРБ са десните, защото победиха БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4334026

ГЕРБ са дясната партия в България, защото победиха 8-9 пъти БСП, заяви пред ТВ7 Георги Марков. Така едно от лицата на първото СДС коментира спора кой е десен у нас. Бившият конституционен съдия даде още аргументи в полза на своята теза, атакувайки позицията на Реформаторския блок, които се обявяват за автентичното дясно. ГЕРБ са дясната партия в България, защото победиха 8-9 пъти БСП, заяви пред ТВ7 Георги Марков. Така едно от лицата на първото СДС коментира спора кой е десен у нас. Бившият конституционен съдия даде още аргументи в полза на своята теза, атакувайки позицията на Реформаторския блок, които се обявяват за автентичното дясно.

Цветана Пиронкова преодоля квалификациите в Пекин

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/27/2388455_cvetana_pironkova_preodolia_kvalifikaciite_v_pekin/?ref=rss


Българската тенисистка Цветана Пиронкова се класира за основната схема на турнира в Пекин.

Тя преодоля квалификациите след безпроблемна победа с 6:3, 6:1 срещу хърватката Айла Томлянович. 

В първия си мач Пиронкова се наложи в три сета над американката Никол Гибс. Пловдивчанката записва две поредни победи в турнир на WTA за първи път от март, когато достигна третия кръг на турнира в Маями. 

Пиронкова започна отлично двубоя с Томлянович и проби още първото...

Българките пети по хубост, приличали на Кейт Бекинсейл

http://frognews.bg/news_77002/

Скандинавките и славянките са най-красивите жени в света. Те присъстват във всички престижни класации. Последната анкета е на изданието Travelers Digest от Хонконг. Тя е напарвена сред мъже, които са споделили своите наблюдения от пътуванията си през последните две години.

Бареков се разплака за децата си

http://www.bnews.bg/article-117476

Не мога да разхождам синовете си свободно в парка заради злобата към мен, призна лидерът на България без цензура" в предаването "Часът на Милен Цветков".

Повишение на тока с 10% е много, обяви Драгомир Стойнев

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/27/2388452_povishenie_na_toka_s_10_e_mnogo_obiavi_dragomir_stoinev/?ref=rss


Бившият министър на икономиката и енергетиката от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев обяви, че цената на тока трябва да се повиши, но плавно. Според него готвеното увеличение от около 10 на сто от 1 октомври е много.

Докато беше министър Стойнев защитаваше друга теза и даже от юли токът поевтиня.

"Какво ще е увеличението го определя регулатора. Политиците не трябва да се бъркат, тъй като правят ситуацията още по-тежка", заяви Делян Добрев, бивш министър на икономиката и...

Сняг вали в Пампорово

http://pik.bg/сняг-вали-в-пампорово-news230474.html

Сняг вали в Пампорово

Условията за туризъм в Родопите не са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст в Пампорово.


 В курорта прехвърча сняг, времето е облачно и студено, по високите части има мъгла и видимостта е намалена. Температурата на въздуха е 2 градуса.


От службата препоръчват туристите да не предприемат преходи в планината. Лифтовете в курорта не работят. През изминалото денонощие в службата не са постъпвали сигнали за изгубени и бедстващи туристи.

Фермерски пазар за екопродукти заработва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265539

Пазар за екологично чисти продукти ще има на пазара в кв."Чайка". Специалното фермерско тържище ще заработи днес, 27 септември, като намерението е да се продават стоките на дребни производители, основно от региона. Целта е да се насърчават директните продажби на натурална и биологична продукция, да се информират гражданите за екологичното земеделие и изгради доверие към дребните производители.

Цветана Манева: Драматургично нескопосана е атаката към КТБ

http://frognews.bg/news_77000/

Вложител съм в КТБ под гарантирания минимум, призна актрисата Цветана Манева по Нова тв. Тя се е почувствала засегната от реакцията на Европа да ни санкционира за заради това, че вложителите до 100 хил. евро не са си получили парите.

Местан скочи на Диана Найденова: Вие направихте скандален монтаж на думите ми!

http://pik.bg/местан-скочи-на-диана-найденова-вие-направихте-скандален-монтаж-на-думите-ми-news230471.html

Местан скочи на Диана Найденова: Вие направихте скандален монтаж на думите ми!

Пореден скандал се разрази в ефира на Нова телевизия.

След като Диана Найденова пусна на запис диалога й с Лютви Местан (виж в Още по темата), лидерът на ДПС се обади по телефона и поиска думата.

"Вие направихте абсолютно скандален монтаж на изказването ми в Долни Лозен - там казах, че не е нормално да бъда глобен, ако кажа няколко думи на майчин език, аномалия е за това, че съм глобен, че съм казал няколко думи на майчин език. А не че е ненормално, че всички оратори преди мен са говорилии на български език", посочи Местан.

"Успокойте се", репликира Диана Найденова.

"С вашето спокойствие съвсем преднамерено направихте тази манипулация", отвърна й Местан.

"Това не е монтаж, ще пусна пак материалът едно към едно и ще видите, че това са вашите думи. Материалът не е монтиран. Явно сте искали да кажете нещо, но не сте го казали", категорична бе журналистката.

Гроздан Караджов: Реформите са нашият спасителен пояс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4334385

От човека и държавника Иван Костов съм научил много
Гроздан Караджов е завършил право в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникациите в Япония. Учредител на фондация “Светът на Мария” и дългогодишен активен дарител. Член на Гражданския съвет на Реформаторския блок. За първи път на тези избори - кандидат от 24 МИР, От човека и държавника Иван Костов съм научил много Гроздан Караджов е завършил право в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникациите в Япония. Учредител на фондация “Светът на Мария” и дългогодишен активен дарител. Член на Гражданския съвет на Реформаторския блок. За първи път на тези избори - кандидат от 24 МИР,

Ново начало с Renaultsport R.S. 01

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332217

По-бърз от 300 км/ч, по-мощен от 500 коня, по-лек от 1100 кг – този автомобил е готов да измести от лявата лента на магистралите всяко Porsche. На първо време обаче полето за изява на Renaultsport R.S. 01 ще бъде състезателната писта. Френската „ракета” отговаря на изискванията на Международната автомобилна федерация FIA за категорията на По-бърз от 300 км/ч, по-мощен от 500 коня, по-лек от 1100 кг – този автомобил е готов да измести от лявата лента на магистралите всяко Porsche. На първо време обаче полето за изява на Renaultsport R.S. 01 ще бъде състезателната писта. Френската „ракета” отговаря на изискванията на Международната автомобилна федерация FIA за категорията на

Имат ли право САЩ да бомбардират "Ислямска държава"?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245578_%D0%98%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D

 Проблемът с международното право

Заедно със своите арабски съюзници, САЩ извършват в момента въздушни удари срещу позиции на терористичните милиции на "Ислямска държава" /ИД/. Въпреки избраното от ислямистите име, тук обаче не става дума за държава в международноправен аспект. Бойците на ИД всъщност действат на територията на различни държави - най-вече Сирия и Ирак. Следователно нападенията на САЩ срещу ИД автоматично нарушават суверенитета на тези две държави, поради което въпросните нападения са по принцип несъвместими с международното право.

Аргументите на САЩ

САЩ смятат, че въздушните удари са оправдани от гледна точка на международното право. Те се позовават на член 51 от Хартата на ООН, който дава правото на всяка страна-членка на ООН да се защитава от въоръжени нападения. САЩ твърдят, че Ирак прави именно това - отбранява се срещу въоръжената агресия на терористите от "Ислямска държава", навлезли на негова територия. Освен това иракското правителство отправи официална молба за помощ към САЩ. А след като американците откликнаха на тази молба, те изглежда могат да се възползват от "иракското" право на самоотбрана.

САЩ смятат, че нападенията срещу позиции на ИД в съседна Сирия също се покриват от правото на самозащита на Ирак. САЩ изтъкват като аргумент това, че ислямистите застрашават Ирак и от сирийска територия. Американската посланичка в ООН официално обяви пред генералния секретар на организацията Бан Ки-мун воденето на въоръжени действия в Ирак, като по този начин САЩ формално изпълниха още едно важно изискване на член 51-ви от Хартата на ООН.

Има ли правни различия между нападенията в Ирак и тези в Сирия?

 

Коалицията на САЩ срещу "Ислямска държава": Барак Обама на среща с представителите на пет арабски държави

 

Да, има, поради разлики в изходните ситуации. Нападенията на иракска територия или в иракското въздушно пространство са безспорно оправдани в международноправен аспект, тъй като Ирак е отправил към САЩ изрична молба за военна помощ. По този въпрос няма спор и в международните дискусии. Сирия обаче не е молила за военна намеса. По тази причина Русия обвиняват САЩ в нарушаване на международното право.

Как може да се създаде правна сигурност?

Най-важният правен източник за международното право е Хартата на ООН. Както САЩ, така и Сирия и Ирак са сред държавите-основателки на ООН. Затова даването на мандат от ООН би бил най-сигурният вариант, гарантиращ правна сигурност. В член 39 от Хартата например е записано: "Съветът за сигурност на ООН определя дали става дума за заплаха, за нарушаване на мира, или за нападение. Той дава препоръки или решава какви мерки да се вземат за запазването или възстановяването на международната сигурност и световния мир на базата на член 41 и член 42 от Хартата на ООН".

Тоест ако Съветът за сигурност прецени, че действията на "Ислямска държава" застрашават Сирия, той би могъл да вземе решение за съответни контрамерки, включително и военна намеса. Втората възможност би била, Сирия, подобно на Ирак, да отправи официална молба за военна помощ до САЩ. Този "зов за помощ" би дал на американците "мандат" за действия на сирийска територия.

Колко реалистични са тези възможности?

Мандатът на ООН може да бъде даден единствено от Съвета за сигурност. За целта е необходимо одобрението на всички постоянни членки на Съвета - а именно: САЩ, Франция, Великобритания, Китай и Русия. Досега обаче никой не е подел инициатива за искане на подобен мандат от ООН. Освен това би било необходимо да се постигне политически консенсус. А в миналото подобни мандати се проваляха именно поради тази причина.

Както вече стана дума, Сирия не е отправила към САЩ официално искане за военна помощ. Все пак сирийското правителство оповести, че ще подкрепи "всички международни усилия, които биха били от полза в борбата срещу "Ислямска държава". Проблемът обаче е в това, че в Сирия бушува гражданска война, а САЩ категорично отхвърлят да си сътрудничат с режима на Башар Асад. Така че дори да съществуваше официално сирийско искане на помощ, не е сигурно дали САЩ биха се позовали на него.

Нови правила за парното влизат в сила от 1 октомври

http://www.cross.bg/pavlova-smetki-horata-1432223.html

/КРОСС/ „Нищо изключително няма да се случи с приемане на новата наредба за топлоснабдяването. Всички наши клиенти вече са получили фактури, на гърба на които са обяснени новите моменти", каза говорителят на „Топлофикация" Елизабет Павлова в интервю за Нова телевизия. Новите фактури ще бъдат максимално опростени, посочи Павлова.  „Един от най-важните фактори за това колко ще плащаме за парно е потреблението, а то зависи от това дали зимата е студена, или не", каза Тодор Кузманов от Асоциацията на топлинните счетоводители. Новата наредба дава възможност и за ежемесечно отчитане. „Тогава хората заплащат реалните си суми всеки месец", каза той и добави, че много голям част от сградите се ориентират към такъв тип отчитане. „Това гарантира, че в края на годината, когато правим изравнителната сметка, няма да има такива големи разлики за доплащане и връщане", обясни той. Във фирмите за дялово разпределени не работят гадатели, каза Кузманов в отговор на въпрос за следващи шокови сметки. „Ние говорим върху факти. Ако метеоролозите кажат, че ни очаква по-студено време, това би могло да се отрази, но дали и колко ще бъде шоково, не можем да кажем. Нека да мине декември, да видим януари и тогава можем да коментираме. Не мисля че е добре да стресираме хората с очаквания", каза още той

Русия и Украйна се разбраха частично за газа, Киев може да получи отстъпка със 100 долара за 1000 куб. м

http://www.moreto.net/novini.php?n=265559

Киев и Москва съгласуваха основните точки от споразумение, което има потенциала да възстанови доставките на природен газ за Украйна и да предотврати риска от нарушаване на транзита до европейските държави през идващата зима. Съгласно рамковото споразумение, което предстои да бъде одобрено от Киев и Москва, Украйна трябва да заплати 3.

Зад ъгъла на усмихната България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245577_%D0%97%D0%B0%D0%B4+%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%85%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Наскоро се случи така, че попаднах на една предизборна среща. От тези, които ги дават по телевизията с надпис „платен репортаж“. Хората, събрали се да чуят политическата мъдрост на кандидатите за техни представители, изглеждат от синия екран винаги многобройни, с щастливи лица и жадни очи, а самите кандидати - приветливи, представителни и обаятелни.

Истината обаче е друга. Залите в селските читалища са към края на септември вече студени. Мирише на мухъл. Събралите се в тях са не повече от 50-ина, в най-добрия случай 100-тина души. Предизборните срещи по правило се организират от кмета, който пък работи с всички партии. Не отказва на никого да му организира среща с народната любов. Естествено, осигурява една и съща аудитория. Нещо като 70-годишни мажоретки. После същите хора гласуват за когото им каже кметът.

„Партийците говорят еднакви неща“, ми казва възрастна жена във великотърновското село Ресен. „И нито им разбирам - десни ли са, леви ли са, какви са. Нас тук не ни снимат, не сме така хубави, снимат клубовете в града, там е по-тържествено“, допълва дамата и продължава по пътя си, след като е присъствала на поредната среща с кандидат-депутати.

Бели гълъби и Кобзон

Само ден по-рано Канал 1 е излъчил репортаж с главен герой Николай Бареков, който във Велико Търново пуска 25 бели гълъба пред неколцина души, на които разказва, че птичките символизират всяка година от българския преход, а ББЦ е неговият символичен край. Телевизията излъчва и друго заклинание на новия политик. Кадърът е от читалище, на чиято сцена Бареков стиска връзка ключове и с ведър глас пита: „Знаете ли какво е това?“. Човек от залата отговаря: „Трите ключа“. Бареков клати одобрително глава: „Това са трите ключа от близкото минало - на апартамента, колата и вилата. Обещавам да ви ги върна“, обещава тържествено той.

В това време Цветан Цветанов открива детска градина в бивша сграда на районно полицейско управление в Бургас. Говори за децата на България, а майки радостно го аплодират. Бойко Борисов с китка здравец сади фиданки във Варна. Татяна Дончева свири на цигулка в Пловдив. Радан Кънев ходи на пазар в Добрич и се снима с пенсионери. Лютви Местан целува малки деца и обещава сигурно бъдеще. Волен Сидеров пее с Йосиф Кобзон, после мълви гръмки слова за Русия - „освободителката на България от турско робство“. Михаил Миков пие кафе с младежи, говори им за държавата, за законите, иска да останат тук, да не бягат в чужбина, а те с широки усмивки кимат пред камерите и потвърждават, че са леви родолюбци и никъде няма да ходят.

В очите на непредубедения зрител предизборна България изглежда обнадеждена и щастлива. Обещанията за по-добро бъдеще звучат съвсем истински, а то - светлото бъдеще, наднича зад петия ден от октомври.

Пети октомври - денят хикс

Десетки малки градчета получават зони със свободен достъп до интернет за младите, а пенсионерските клубове и читалищата предлагат вафли и безалкохолни напитки за възрастните. Кандидатите за народни представители ходят по „чаршията“ и се срещат с хората. Изслушват ги и им обещават да обръщат внимание на проблемите им и след изборите. Винаги намесват някъде Левски, Ботев и националните идеали. Чуват се ръкопляскания. А медиите снимат не само политиците, но и обикновения гражданин. Даже имат въпроси към него. В този един месец на предизборна агитация избирателят изглежда важен.

Там, където камерите не снимат

Зад ъгъла на кампанията, онзи ъгъл, който не влиза в кадъра на платените репортажи, нещата са съвсем различни. Гласоподавателят не се радва на обещанията за трите ключа, нито му е до белите гълъби. Не пее с Кобзон, не ползва безплатния интернет, не гори от желание да слуша цигулката на Дончева, нито пък иска да се види на пазара с Радан Кънев или да си говори с Михаил Миков. Там, където прожекторите не осветяват, хората не се усмихват широко, нито пък се вълнуват от случващото се.

Владимир е таксиметров шофьор във Велико Търново. Казва, че се грижи за болен родител. Има съпруга и 17-годишен син. Вече не гласува. През 2009 година за последен път е пуснал бюлетина. Обаче и Борисов го излъгал. Преди ГЕРБ симпатиите му печелели БСП, СДС и НДСВ. В общи линии упражнявал своя вот така, че „винаги да е на власт“. Но все не усещал промяна в живота си. Владимир е облечен в анцуг и псува всички наред - от пешеходците до кандидат-депутатите.

Стефка пък е продавачка в голям супермаркет в Пловдив. Винаги чете всички партийни диплянки. Разказва, че все не разбирала какво ѝ казват, но ѝ звучало хубаво. Гласувала за БСП, защото ѝ били най-познати.

Мария продава на пазара в Полски Тръмбеш. Изобщо не иска да говори за политика. Като види някой кандидат, веднага му разказва за инсулта си. И за това как е получила само 30% инвалидност, а един, който бил с връзки, получил цели 90%.

Общото между тримата е, че имат само средно образование и се оплакват от ниските си заплати. Другото, по което си приличат Владимир, Стефка и Мария, е, че гледат телевизия. Ако някой оттам им беше обяснил защо животът им се е стекъл така и как биха могли да го променят, може би всичко щеше да е много по-различно - и предизборната кампания, и те самите. Вместо това обаче в платените репортажи пускат бели гълъби.

Британските депутати дадоха зелена светлина за военна намеса в Ирак

http://www.investor.bg/evropa/334/a/britanskite-deputati-dadoha-zelena-svetlina-za-voenna-namesa-v-irak,180780/

Ако позволим на "Ислямска държава" да расте, нивото на заплаха за страната ще се увеличи, заяви премиерът Дейвид Камерън

В Бургаска област е обявен жълт код за дъжд и вятър

http://www.mediapool.bg/v-burgaska-oblast-e-obyaven-zhalt-kod-za-dazhd-i-vyatar-news225308.html

В Бургаска област е обявен жълт код за дъжд и вятър. Възможни са локални и краткотрайни разливи на реките, предупреди Министерството на околната среда и водите. По данни на Националния институт за метрология и хидрология към БАН ще духа силен, по морския бряг и бурен северен вятър, със скорост 14-19 м/с и пориви до 24 м/с. Дъжд ще вали в областта през цялото денонощие. Очакваните количества са до 20 л/кв.м. В Югоизточните райони от областта може да достигне и до 40-50 л/кв.м. Там валежите ще спират едва след полунощ на 28 септември. Времето може да бъде потенциално опасно. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск, съветват от екоминистерството. Вследствие на предвижданите валежи, тенденцията към повишения на водните нива ще се запази., По-значителни се очаква да бъдат южночерноморските реки Средецка, Маринка, Отманли, Ропотамо, Факийска, Дяволска, Караагач, Лисово дере, Велека, Места – Пиринските й притоци, Силистар, Резовска, Марица – по-съществени на Родопските притоци, Тунджа – в долното й течение, Бяла,  Арда – Родопските й притоци и  Струма – Осоговски, Малашевски и Рилските й притоци. В резултат на динамичната метеорологична обстановка, повишената почвена влага и действието на нарушители на естествения режим на реките, на места са възможни локални краткотрайни разливи на реките, предупреждават от МОСВ.

''Путинизирането'' на Източна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245576_%27%27%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE%27%27+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 Международната неправителствена организация Freedom House обърна внимание на последователното влошаване на демокрацията в някои нови страни-членки на ЕС. Унгария заема последното място в групата на т.нар. "утвърдени демокрации", като изостава значително от балтийските републики, Полша и Чехия. България и Румъния спадат към категорията на "полуутвърдените демокрации". В доклада на Freedom House се посочва, че "под претекст за реформи, някои правителствени ръководители систематично разграждат системата за демократично разделение на властите". Експертите на неправителствената организация още преди две години говореха за "путинизиране" на Централна и Източна Европа.

Унгария - от отличник до проблемно дете на ЕС

Голямата изненада, както навремето, така и сега, е Унгария. Дълги години страната минаваше за отличник в демократизирането и европейската интеграция. Сега обаче Унгария е пример за антидемократичен и авторитарен курс, зададен от премиера Виктор Орбан. Неговата дяснонационалистическа партия ФИДЕС има мнозинство от две трети в парламента и може сама да променя конституцията. Брюксел постоянно критикува и тясното сътрудничество на ФИДЕС с дясноектремистката и антисемитска партия "Йобик". Виктор Орбан обаче явно не се впечатлява много от тези критики.

Унгарският премиер е обявил Владимир Путин за свой пример, който му показвал как трябва да се внася "ред и законност" в една държава. По подобен маниер Орбан клейми "враговете" на Унгария, които преследвали "чужди интереси в ущърб на унгарската нация" и получавали "милионни подкупи от международните финансови кръгове". Виктор Орбан има предвид активисти на унгарското гражданско общество и на неправителствените организации, които защитават малцинствата и критикуват корупцията и политическото развитие на Унгария.

Виктор Орбан води авторитарна политика и се възхищава на Владимир Путин

Показателни за политиката на Орбан са зачестилите обиски на унгарската полиция в офиси на неправителствени организации, изземането на документи и компютри. Активисти в Будапеща все по-често говорят за "путинизиране" на Унгария и настояват за намесата на Брюксел. Симптоматични за политическия курс на Виктор Орбан са и примерите, на които той обяви, че подражава: Русия, Турция и Китай.

Националната гордост - оръжие в предизборната борба

Подобни примери за подражание има и румънският премиер Виктор Понта. Той непрекъснато повтаря, че Румъния трябва да тръгне по различен път от този на западните страни-членки на ЕС. Виктор Понта твърди, че с оглед на продължаващата рецесия в еврозоната, румънската икономика трябва да се ориентира на Изток.

Като кандидат за президент от партията на бившите комунисти, /изборите са на 2 ноември/ Виктор Понта се заигра на тънката национално-религиозна струна. Заяви в едно телевизионно интервю, че като "православен румънец" се гордее да стане кандидат за президент на страната си. Румънският премиер се появява почти всяка вечер в дискусионни предавания на централно направляваните румънски телевизии.

Румънският премиер Понта пледира за това Румъния да се преориентира на Изток

Национално-религиозният дискурс на Понта се усили, след като стана ясно, че най-големият му съперник Клаус Йоханис го застига в социологическите проучвания. Успешният кмет на Сибиу Йоханис принадлежи към германското протестантско малцинство и от една година е председател на либералната партия. Неговите противници не се свенят да използват ксенофобски и дори нацистки обиди, за да осуетят неговия възход. Виктор Понта обяви официално кандидатурата си в края на миналата садмица и използва отново националната символика. От цялата страна бяха докарани 50 000 гости, които празнуваха кандидатурата на Понта по начин, който напомня за ерата на Чаушеску преди 1989.

Копнеж по "Големия брат" от Изток

В това отношение България не изглежда по-добре. Още през 2008 - т.е. само година след влизането на страната в ЕС, социолозите регистрираха намаляващ ентусиазъм от европейското членство и растящ стремеж за сближаване с "Големия брат" в Москва. През май 2014 година германското правителство дори предупреди за директна намеса на Русия в българската политика.

В поверителен доклад на правителството в Берлин, който стана достояние на медиите, се казваше, че България е "Троянският кон" на Русия в ЕС. В документа се казваше още, че в БСП все още властват старите комунистически функционери, служителите на ДС и българските олигарси, които правят бизнес с протежетата на Путин. Тези връзки били толкова тесни, че Русия можела да оказва пряко влияние и върху българското законодателство.

Брюксел отправи и остри критики срещу планирания газопровод "Южен поток". България обеща, че ще отложи строежа, докато не получи одобрение от ЕС, но страната, която е силно зависима от руския газ, продължава да гледа на проекта като на свой национален приоритет. Интересно ще е да видим какъв компромис ще се намери на този спор след парламентарните избори на 5 октомври.

Ерозията на демократичните стандарти

Старите елити и тяхното влияние накараха чужди наблюдатели да говорят за България като за "Троянски кон" на Русия в ЕС

Независимо от всичко това понятието "путинизиране" остава оспорвано. Депутатът от Бундестага и председател на Комисията по европейската политика в германския парламент Гунтер Крихбаум е на мнение, че това понятие не може да се прилага спрямо три така различни страни като Румъния, България и Унгария, но не крие, че развитията там представляват "голямо предизвикателство" пред ЕС.

Политологът Кай-Олаф Ланг от Фондацията "Наука и политика" в Берлин смята, че ерозията на демократичните стандарти в тези три държави не се дължи основно на руското влияние. Той е на мнение, че изтласкването на либералната демокрация и на прозрачността в тези страни създава нови пространства и шансове за навлизане на външни влияния, в това число и от Русия.

Независимо дали става дума за "путинизиране" или за някаква друга форма на "оригинална демокрация", Унгария, Румъния и България си остават проблемните деца на ЕС. На фона на украинската криза, техните антидемократични "подхлъзвания" водят до нови напрежения - вътре в ЕС, както и в отношенията на общността с Русия.

Войната е мир, а поскъпването е спасение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4333629

БРЮКСЕЛ видя нарушение в действията (и бездействията) на българските власти по КТБ. Защото европейската директива изисква изплащането на гарантирани депозити да стане до 20 дни след като дадена банка видимо е изпаднала в несъстоятелност.
Европейската комисия стартира наказателна процедура и поиска незабавно да започне изплащане на гарантираните БРЮКСЕЛ видя нарушение в действията (и бездействията) на българските власти по КТБ. Защото европейската директива изисква изплащането на гарантирани депозити да стане до 20 дни след като дадена банка видимо е изпаднала в несъстоятелност. Европейската комисия стартира наказателна процедура и поиска незабавно да започне изплащане на гарантираните

Водата в Слънчевата система е по-стара от Слънцето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245575_%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%

Водата в океаните на Земята, в метеоритите и замръзналата в лунните кратери е по-древна от Слънчевата система.

Това откритие има приложение в търсенето на живот на други планети,

съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Учените отдавна разискват дали водата в Слънчевата система идва от ледове, йонизирани по време на формирането ѝ или се е появила преди възникването на Слънчевата система и произхожда от студения междузвезден облак от газове, от който се е образувало самото Слънце.

"Забележителното е, че тези ледове са "преживели" целия процес на звездно раждане", казва ръководителят на изследването Лорън Клийвс от университета на Мичиган, САЩ.

Клийвс и колегите ѝ изследвали как радиоактивността, галактическите космически лъчи и други високоенергийни феномени въздействат върху планетообразуващите дискове от материя около млади звезди.

Моментът на прозрение дошъл, когато

изследователите осъзнали, че условията в ранната Слънчева система не са били подходящи за синтеза на нови водни молекули.

"Без никакво ново образуване на вода, единственото място, от което могат да произлизат тези ледове, е богатият на химикали междузвезден облак от газове, от който се е формирала Слънчевата система", допълва Лорън Клийвс.

За да докажат тезата си, специалистите са сравнили в компютърни модели пропорциите на водород и по-тежкия му изотоп деутерий, които с течение на времето обогатяват водата в Слънчевата система.

Изводът на учените е, че за да достигне пропорциите, открити в метеоритни проби, комети и океаните на Земята, поне част от водата трябва да се е образувала преди раждането на Слънцето.

Процесът вероятно важи и за други слънчеви системи.

Това кара учените да смятат, че благоприятни условия за живот съществуват и отвъд Земята.

Местан: Ние предложихме банковата ваканция, каня Миков на облог, който загуби напуска политиката!

http://pik.bg/местан-ние-предложихме-банковата-ваканция-каня-миков-на-облог-който-загуби-напуска-политик-news230470.html

Местан: Ние предложихме банковата ваканция, каня Миков на облог, който загуби напуска политиката!

Лидерът на ДПС Лютви Местан покани Михаил Миков на сериозен облог.

"Нека разсекретят записите на консултациите при президента Плевнелиев, както иска Михаил Миков."

Това заяви Местан по Нова телевизия

"Там ще се види кой е предложил банкова ваканция. Ако сме ние, съм готов да напусна политиката. Но ако не сме, ще поискам от лидера на БСП да поеме същата отговорност", заяви Местан.

3091 са вече жертвите на ебола

http://www.vesti.bg/novini/3091-sa-veche-zhertvite-na-ebola-6023380

Броят на починалите от треската ебола вече е 3091 при 6574 регистрирани заразени пациенти, предаде Ройтерс, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Откриха изчезнал преди 2 века оригинал на соната на Моцарт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245574_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+2+%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%BD%D0%

 Смятаният за изчезнал отпреди повече от две столетия оригинален ръкопис на Соната в ла мажор - едно от най-прочутите произведения на Моцарт, беше открит в Будапеща, предаде Франс прес.

Неочакваната находка е била намерена между стари документи в хранилище на библиотека в града.

"Рядко е да се появи ръкопис на Моцарт. Особено, когато става въпрос за Соната в ла мажор, от която няма нито една пълна ръкописна версия. В случая, действително става въдпрос за голямо откритие", заявява Адам Бос, специалист по история на унгарската музика.

След надлежното удостоверяване на автентичността им, четирите пожълтели листа на партитурата ще допълнят единственият съществуващ досега оригинален лист с третата и последна част от творбата, който се пази в "Моцартеум" в Залцбург, Австрия, родния град на композитора.

Паро Никодимов: Реал ще страда, ако Лудогорец изолира Роналдо

http://bgfootball.actualno.com/Paro-Nikodimov-Real-shte-strada-ako-Ludogorec-izolira-Ronaldo-news_51906.html

Има как Лудогорец да постигне положителен резултат при домакинството си на актуалния европейски клубен шампион Реал (Мадрид), което е на 1 октомври. Това заяви в интервю за агенция "Ройтерс"...

Ако отвратените не гласуват, на власт идват отвратителните

http://cite.actualno.com/Ako-otvratenite-ne-glasuvat-na-vlast-idvat-otvratitelnite-news_51907.html

Ако отвратените не гласуват, на власт идват отвратителните. Това заяви Цветан Цветанов, заместник-председател на ГЕРБ, пред членове и симпатизанти на партията в Ген...

"Патриотичният фронт" организира нов протест пред ЦИК

http://politics.actualno.com/Patriotichnijat-front-organizira-nov-protest-pred-CIK--news_51910.html

На 28 септември, неделя, от 12 ч., коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", нейни съмишленици и симпатизанти организират митинг-протест пред сградата на Централната избирателна комис...

Жълт код за силен вятър и проливен дъжд по Черноморието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245573_%D0%96%D1%8A%D0%BB%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D1%8F%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4+%D0%BF%D0

 Жълт код е обявен за 3 области на Източна България заради силен вятър и обилни валежи, съобщиха от НИМХ.

Предупреждението е в сила за Добричка, Варненска и Бургаска област. Там ще духа силен, по морския бряг и бурен северен вятър, със скорост 14-19 и пориви до 24 м/сек.

В Бургаска област дъжд ще вали през целия ден. Количеството валежи се очаква да бъде до 20 л/кв.м, но в югоизточните райони от областта до 40-50 л/кв.м.

Очаква се дъждът да спре едва след полунощ на 28 септември – неделя.

В събота над цялата страна ще има валежи, които постепенно ще спрат, а по-късно и облачността от запад ще започне да намалява.

Минималните температури ще бъдат между 8 и 13 градуса, в София около 8 градуса. Максималните стойности на термометъра ще са между 12 и 17 градуса.

Над планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 1800-2000 м от сняг. Ще духа силен северен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 8 градуса, на 2000 метра около 2 градуса.

За очаквано повишение на нивата на реките и възможни разливи днес предупреждават от Министерство на околната среда и водите.

В районите на Габрово, Бургас, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик сумарните количества, които се очакват са между 20 и 35 л/кв.м.

Повишение се очаква на нивата на реките Искър, Осъм, Янтра, Марица, Струма, по долното течение на Тунджа и Арда. На места са възможни локални, краткотрайни разливи.

Бареков: Намаляваме цената на тока, ако влезем в управлението

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245572_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%B

 Когато "България без цензура" влезе в управлението на страната, ще направи пълна ревизия на НЕК, БЕХ, ДКЕВР и Енергийния борд и ще подмени ръководствата им. Веднага ще отмени увеличението на цената на тока и ще извади от потребителските сметки сумите за зелени източници на енергия. Задължително ще предоговори изкупните цени на тецовете "Марица" 1 и 3.

Това е заявил лидерът на партията Николай Бареков във връзка с шоковото поскъпване на електроенергията за битови нужди, съобщават от пресцентъра на коалиция "България без цензура".

Бареков е изпратил сигнал до ДКЕВР против плануваното поскъпване на електроенергията. 

В сигнала си, изпратен и до служебния премиер проф. Георги Близнашки и до служебния министър на енергетиката Васил Щонов, лидерът на ББЦ призовава за прозрачност при формирането на цената на тока и ясна аргументацията за действията на Държавната комисия, които да са съобразени с европейските законови норми, уточняват от партийния пресцентър.

В качеството си на член на комисията по енергетика в Европейския парламент и зам.-председател на Европейските консерватори и реформисти евродепутатът ще поиска изслушване в комисията, за да уведоми членовете й за методите на формиране на цената на тока - каква част от сметките отиват за свръхскъпата зелена енергия и каква е печалбата на ЕРП-тата. Бареков ще засегне и въпроса защо държавата не подкрепя и не стимулира най-евтиното българско електричество, което се произвежда от тецовете и АЕЦ, допълват от пресцентъра на коалиция "България без цензура".

"НЕК няма интерес да осъзнае факта, че 80% от приходите на една подземна мина са разходи за работни заплати, а още около 10 – 15% отиват за безопасност на труда, кислород под земята и други базови разходи за работа при нормални условия. Мините са принудени да избират дали да платят кислорода на миньорите или заплатите им, защото това, което НЕК им плаща, е подаяние от 50% от заработеното. Исканията на миньорите са основателни и трябва всички политици да ги чуят. Защо Делян Добрев и Драгомир Стойнев нямаха куража да отидат при тях и да ги изслушат? Държавата действа с престъпна безотговорност към работниците от най-чувствителната категория труд и един от най-ключовите отрасли – енергетиката", посочил още лидерът на ББЦ.

"България без цензура" е единствената партия, която иска да запази работните места на трудещите се и да създаде условия за възникване на нови. Сега назрява огромно напрежение точно преди отоплителния сезон и това няма нищо общо с предизборната кампания, защото ситуацията няма да се успокои на 5 октомври, ако не решим проблемите и не сложим някакъв ред в сектора", категоричен бе Бареков.

От коалицията заявяват още, че юристите на ББЦ ще подготвят жалба до Върховния административен съд в момента, в който ДКЕВР вземе окончателното решение за поскъпване на тока.

Стойнев и Добрев се изпокараха за цената на тока

http://offnews.bg/news/n_1/n_394265.html

Защо се очаква цената на тока да скочи и справедливо ли е това? На този въпрос в студиото на Нова ТВ се опитаха да отговорят двамата бивши енергийни министри от ГЕРБ и БСП Делян Добрев и Драгомир Стойнев. Двамата се изпокараха за цената на тока и проблемите в енергетиката. Стойнев и Добрев си размениха обвинения за милиарди и договори - кой какво е подписал, какво е направил и какво не е. Преди седмица ДКЕВР обяви, че цената на тока ще скочи средно с около 10%. Водещата Мира Иванова почти не успя да вземе думата, за сметка на това от думите на Стойнев и Добрев така и не стана ясно, как България може да излезе от кашата с ЕРП-тата, АЕЦ "Белене", дълговете на НЕК и поскъпването на тока. В един водещата дори попита: "Да изляза, ако ви преча?" Между постоянното прехвърляне на вината между двете управлявали партии все пак Стойнев успя да изрази позицията, че прогнозният 10-процентов скок на тока идва заради прекалено многото зелени централи. Крайната цена още не е ясно с колко ще бъде увеличена. Това искат дружествата, най-вече ЕВН. В момента лекуваме един болен, без да знаем от какво е болен, анализира положението социалистът. По думите му през годините са взимани решения като договорите с двете американски електроцентрали, които той счита за национални предателства. Прекалено много са зелените централи, скъпи са, тази енергия трябва да я изкупуваме на 100%, а трябва да вървим към либерализиране на пазара, докато пък по същото време имаме дългосрочни договори. За възобновяемите източници се направиха промени, наложиха се такси, но Плевнелиев сезира Конституционния съд и таксата падна, възмути се Стойнев. Според бившия министър от кабинета „Орешарски" всички политически сили трябва да се обединят към общо решение и да се върви към плавно покачване на цената на тока, но не с 10%, тъй като за Стойнев това е много. В момента плащаме веселбата през последната една година. Това пък е позицията на енергетик номер едно по време на управлението на ГЕРБ. Делян Добрев бе категоричен, че, бъркайки се, политиците правят нещата още по-тежки. Според него социална политика през цената на тока не може да се прави. Ексминистърът настоя, че следващото правителство трябва да отдели средства в бюджета за енергийно бедните. По думите на Стойнев дефицитите в енергетиката са се натрупали, защото по време на управлението на ГЕРБ са включени 1000 мегавата зелена енергия. „Южен поток” е важен стратегически проект, който е важен за България”, категоричен беше Стойнев.

С новите правила за отчитане на парното плащаме реалните суми всеки месец

http://pik.bg/с-новите-правила-за-отчитане-на-парното-плащаме-реалните-суми-всеки-месец-news230468.html

С новите правила за отчитане на парното плащаме реалните суми всеки месец

„С приемане на новата наредба за топлоснабдяването няма да се случи нищо изключително. Всички наши клиенти вече са получили фактури, на гърба на които са обяснени новите моменти”, каза пред Нова тв Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация"-София относно новата наредба за топлоснабдяването и това как тя ще се отрази на джоба ни. Тя обясни, че новите фактури ще бъдат максимално опростени.

„Един от най-важните фактори за това колко ще плащаме за парно е потреблението, а то зависи от това дали зимата е студена или не”, каза от своя страна Тодор Кузманов от Асоциацията на топлинните счетоводители.

Новата наредба дава възможност и за ежемесечно отчитане. „Тогава хората заплащат по реалните си суми всеки месец”, каза той и добави, че много голям процент от сградите се ориентират към такъв тип отчитане. „Това гарантира, че в края на годината, когато правим изравнителната сметка няма да има такива големи разлики за доплащане и довръщане”, обясни още той.

На въпрос да очакваме ли шокови сметки за Коледа Тодор Кузманов отговори, че във фирмите за дялово разпределени гадатели не работят. „Ние говорим върху факти. Ако метеоролозите кажат, че ни очаква по-студено време това би могло да се отрази, но дали ще бъде шоково и колко ще бъде не можем да кажем. Нека да мине декември, да видим януари и тогава можем да коментираме. Не мисля че е добре предварително да стресираме хората с очаквания”, каза още той.

Говорителят на "Топлофикация"-София допълни, че новата наредба дава точно тази възможност – тежестта на зимните сметки за отопление да се разпредели, така че през декември, януари и февруари, когато са най-студените месеци, хората да не бъдат стресирани от много високи сметки. „Тежестта, по начина, по който се определя плащането и консумацията, се разпределя между всички месеци, за да не се получават тези пикове, които до миналата година притесняваха клиентите”, обясни Павлова.

Адвокат Деян Петров заяви, че има няколко основни проблема. Първият е липсата на индивидуални договори. Вторият проблем са прогнозните дялове. „От топлофикациите твърдят, че прогнозните дялове отпадат, но не е така. Продължава да се начислява сума въз основа на потреблението от предходната година”, заяви той.

„Законодателството у нас не позволява да се сключват индивидуални договори”, отговори Павлова.

Доброволците реновират детската градина в Аспарухово, като част от инициативата „Моят зелен град”

http://www.moreto.net/novini.php?n=265540

Седмото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ ще обедини жителите на 23 български града с идеята да се погрижат за природата и да направят своето населено място по-чисто и приятно за живеене, както и да се включат в акции за почистване на пострадалите райони след наводнението и в превантивно почистване на канавки и шахти.

Сидеров: Единствено "Атака" защитава наемния труд и пенсионерите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245571_%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%22%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%22+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%

 Лидерът на "Атака" коментира от ефира на ТВ „Алфа“ езиково изследване на неправителствена организация за най-често употребяваните думи в предизборната кампания.

Сидеров заяви, че от института са открили, че най-споменаваното име е на Бойко Борисов и то от неговите съпартийци Десислава Атанасова и Цветан Цветанов, съобщи пресцентърът на "Атака".

„Това, ако не беше тъжно, щеше да е смешно, защото тези две комични фигури Десислава Атанасова, тази тежката артилерия на ГЕРБ и, разбира се, харизматичният лидер, най-харизматичният политик Цветан Цветанов. Това в психологията се нарича словесна патерица, когато се подпираш на някого, на някакъв фактор, споменаване на нещо, за да си помагаш, защото си неуверен в себе си“, добави Сидеров и заяви, че най-смешното всъщност е, че Борисов споменава сам себе си.

Лидерът на "Атака" заяви, че в изследването политическите сили са разделени на леви и десни. Той беше категоричен, че в България дясно означава поддържане на колониалното робство и защита на наднационалните компании, които ограбват българите. „Да си десен в България, означава да си предател на националния интерес, да защитаваш чуждия грабител и на всичкото отгоре да се гордееш и да кажеш, че това е много прогресивно, много хубаво и модерно“, допълни Сидеров.

По отношение на „левите“ лидерът на националистите заяви, че те трябва да защитават наемния труд, пенсионерите, учениците, подрастващите. Изследването определя като такива партии АБВ и БСП. Сидеров коментира, че АБВ е партия, за която дори не се знае какво предлага, и начело на която стоят двама ренегати. БСП също не прилича на „лява“ партия, защото въведе плоския данък, който обслужва единствено богатите. Сидеров припомни, че само "Атака" е била против, когато е въведен плоския данък.

Лидерът на "Атака" попита кога БСП е защитила пенсионерите и припомни, че само партията на националистите предложи в парламента минималната пенсия да се вдигне и посочва как да стане това, а БСП го отхвърля. Сидеров попита защо БСП се нарича „лява“ след като е против вдигането на доходите.

Сидеров припомни как „левите“ Ивайло Калфин и Георги Първанов разрешиха американските бази да се настанят в България.

Той коментира и как ГЕРБ и „десните“ избягват темата за санкциите срещу Русия. „Тук десните са една зловонна смесица от костовисти, отпадъци от седесари и протурската партия на Касим Дал и Корман Исмаилов, създадена от турските служби, която настоява турският език да стане официален в България. Тази същата смесица, зловонна и доста отровна, се нарича Реформаторски блок и тя се готви да управлява заедно с ГЕРБ“, допълни Сидеров.

Той подчерта, че в изследването липсва думичката „народ“. „Нито левите, нито десните употребяват думата „народ”, български народ. Дума, с която аз започвам и завършвам моето изказване. Тя присъства в изказванията на АТАКА, моите, на колегите ми. Другата дума, която липсва също в речта на леви и десни политици е думата „пенсии” и „работа”, както и „здравеопазване”. Също три теми, които аз засягам във всяко свое изказване, всяка своя среща с хората, независимо дали е едночасова среща в зала, дали е концерт, дали е някъде на открито, навсякъде аз говоря за това, че пенсиите са основен проблем. Те трябва да се вдигнат, трябва да се направи всичко възможно да ги вдигнем. Иначе си играем на политика, на държава“, допълни Сидеров.

Лидерът на "Атака" беше категоричен, че само в речника на "Атака" съществуват думите „народ“, „пенсии“, и „заплати“. „Защото "Атака" е партията на народа. Тъй като аз, уважаеми българи, не се притеснявам от думата народ. Аз смятам, че да подкрепяш народа си, да работиш за неговия интерес е най-висшата мисия на всеки човек заел се с обществена дейност, защото политиката е вид обществена дейност. Ти започваш да правиш нещо в името на другите хора. Така разбирам аз политиката - работа за българския народ“, завърши Сидеров.

Шестима кандидати за ремонта на пътя Микре – Ловеч за 9 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/shestima-kandidati-za-remonta-na-patya-mikre-lovech-za-9-mln-lv-news225307.html

Шестима кандидати подадоха оферта за ремонта на 15 километра от третокласния път Микре – Ловеч, съобщи агенция "Пътна инфраструктура". Прогнозната стойност на обекта е 8 962 065 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 60 дни. Единствено "ИСА 2000" участва самостоятелно, а останалите кандидати са обединения от фирми. В надпреварата участва консорциум "Микре 2015", в който влизат софийските фирми "Пътстрой-92"  и "Джамбо 33". Предложение подаде и регистрираното по Закона за задълженията и договорите дружество "Пътища 78", в което участват "Пътно строителство" Добрич, "Пътища и мостове" Варна и "Пътища" Велико Търново. Оферта подаде и ДЗЗД "Микре 2014", в което участват "ПСТ Холдинг", "ПСТ Плевен" и "ПСК Виастрой" Стара Загора. Предложението на "Трейс груп холд" и "Инфрастрой" Плевен е подадено от името на обединение "Трейс Ловеч". Последният участник подал оферта е консорциум "Пътища Ловеч 2014", в който влизат португалската "Лена" и "Джи Ти Ай 2008" София. Ремонтът на пътя Микре – Ловеч е включен в лот 78 на оперативна програма "Регионално развитие" и се финансира със средства от структурните фондове на ЕС за изминалия програмен период 2007 – 2013 г.

С новите правила за отчитане на парното плащаме реалните суми всеки месец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4334015

„С приемане на новата наредба за топлоснабдяването няма да се случи нищо изключително. Всички наши клиенти вече са получили фактури, на гърба на които са обяснени новите моменти”, каза пред Нова тв Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация"-София относно новата наредба за топлоснабдяването и това как тя ще се отрази на джоба ни. „С приемане на новата наредба за топлоснабдяването няма да се случи нищо изключително. Всички наши клиенти вече са получили фактури, на гърба на които са обяснени новите моменти”, каза пред Нова тв Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация"-София относно новата наредба за топлоснабдяването и това как тя ще се отрази на джоба ни.

С новите правила за отчитане на парното плащаме реалните суми всеки месец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4334010

„С приемане на новата наредба за топлоснабдяването няма да се случи нищо изключително. Всички наши клиенти вече са получили фактури, на гърба на които са обяснени новите моменти”, каза пред Нова тв Елизабет Павлова, говорител на „С приемане на новата наредба за топлоснабдяването няма да се случи нищо изключително. Всички наши клиенти вече са получили фактури, на гърба на които са обяснени новите моменти”, каза пред Нова тв Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация"-София относно новата наредба за топлоснабдяването и това как тя ще се отрази на джоба ни.

Национална изложба “В началото бе рисунката IV” – Поморие 2014

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/w2C4THPYamA/

1964784_367713846718615_1409756705415448793_   2nЧетвъртото издание на Национална изложба “В началото бе рисунката” отново ще събере художници от Поморие и страната на 07 октомври 2014г. в НЧ “Просвета 1888″, Поморие.

Изложбата с рисунки се превърна в традиционен и мащабен културен продукт за художествения живот на града и си остава една от онези специални изяви за българския художник – рисувач, “изчистена” от комерсиализма и мигновеното консумиране на продуктите на форми и съвременни течения в различните стилове и жанрове.

Тази година експозицията е особено богата. В нея ще вземат участие четиридесет и осем художника от четиринадесет града. Събитието запазва концептуалния си синтез с поезията и на откриването ще представи поетично творчество, публикувани и непубликувани мисли на художника Матей Матеев под надслов “Болезнена обич”.

Канят се всички ценители на изкуството!

Откриване: 07 октомври 2014г., 18.00ч., НЧ “Просвета 1888″ – фоайе

Изложбата ще продължи до края на месец октомври.

Дунав мост 2 вече се ремонтира

http://www.bnews.bg/article-117472

Само година след старта на Дунав мост 2 се сменя пътната настилка.

Стойнев и Добрев се изпокараха и си прехвърляха вината за цената на тока

http://news.ibox.bg/news/id_810285697

Според Стойнев проблемът са зелените централи, според Добрев - "веселбата" по времето на Орешарски

Да продадеш България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245570_%D0%94%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%88+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 В последното издание на „Темата на Нова“ със заглавие „Продай България“ репортерът на Нова Живко Константинов разказа как се рекламира България през годините, като каква дестинация е представяна пред туристите и кои са основните проблеми в това да „продадем“ страната си.

В международния ден на туризма, той отговоря на въпросите защо все още липсва стратегия за развитието на туризма и върху кои национални богатства трябва да акцентираме, за да превърнем страната ни в желана дестинация.

- Съвсем наскоро реклама на България от 65 година се превърна в истинска сензация в интернет. На какво се дължи този ефект според теб – изпитваме носталгия към миналото или тогавашните реклами просто са били по-добри и въздействащи?

- Уникален рекламен филм, заснет от „Пате” и предназначен за англичаните. Ефектът е бил поразяващ. Стотици туристи от Острова са пожелали да посетят родината ни. За времето си България е била истинска екзотика. „Земя на обикновено щастие” – това е бил слоганът за държавата ни, и то измислен не от нас, а от чужденците. Ето цитат от филма: „България е социалистическа държава, затова ние на запад се изненадваме, че е и страната на розите и меда, скъп лукс, като ягодите, които се изнасят в страни от целия континент. Научаваме различни неща за България, както тя учи различни неща за нас. Простият живот, селската работа, в която ние на запад искаме да намерим спокойствие”. Ако се замислим, днес стотици англичани зарязват всичко и пристигат у нас за постоянно. Те търсят точно това, което рекламата отпреди близо 50 години е показвала. Апропо, ако се замислим, нещата не са се променили кой знае колко. Виждаме усмихнати хора, спокойствие, виждаме колко силни сме били икономически... От разказите на моята любима баба знам, че по това време сме били едни от най-големите износители на ягоди, ябълки, домати и краставици, розово масло. Знаели са за нас по целия свят – нещо, което днес е само един добър спомен за възрастните хора. А за нас – по-младите, клипове като този ни показват какво сме имали. Носталгия е точната дума за този великолепен рекламен филм, подчертавам още веднъж, правен не от българи, а от чужденци!

- За сравнение – туристическото лого на България от миналата година предизвика точно обратната реакция – масово недоволство и подигравки. Означава ли това, че преди години са имали много по-ясна представа как да рекламират страната ни?

- Ясна концепция как да рекламираме България не е имало никога. От интервютата с рекламните специалисти, стана ясно, че всичко се прави на парче. Да се усвоят едни пари, да мине там нещо. А дали има смисъл или не – не е толкова важно. Тъжно е да сме като една малка Швейцария, а да не съумеем да спечелим от това! Относно логото, за което се изхарчиха милиони, нямам думи. Скандално е баснословната сума от близо 2 милиона лева да бъде дадена за едни „яйца на очи”, както бяха най-честите определения. Един студент в първи курс ще измисли нещо по-креативно и по-отличаващо страната ни по света. Посредствен дизайн, снимки от имидж банки. Слънце, море, планина. Липса на таргетиране към определена публика. Шумя се много! Чуха се какви ли не мнения. За сравнение ще отбележа, че за разработването на националния бранд на Украйна бяха изхарчени едва 100 хил. долара. Факт е, че към момента това лого не се използва в рекламните материали на страната ни, нито във видео клиповете. Тогава питам защо бяха изхарчени тези пари? Да не говорим, че логото беше досущ като това на Киргизстан! При представянето му от Министерството обещаха, че успешното му налагане ще доведе до 25 % ръст на чуждестранните туристи. Питам се къде ли са те сега?

- В последния брой на „Темата на Нова” – „Да продадеш България”, чийто автор си, става ясно, че липсва стратегия за това как да се рекламира България. Какъв е изводът… приоритет ни е туризмът, но не съвсем?

- Как може туризмът да бъде приоритет, при положение че думата „и туризма” липсва в Министерство на икономиката и енергетиката... И докато Гърция, Турция, Македония печелят луди пари от туризма си, ние не успяваме. България има такива природни и културни дадености, че ако ги използваме правилно, щяхме да сме задминали много от съседите си.

- Интересен беше коментарът на представителя от МИЕ – „Това е, което можем” и като че ли се оправда с това, че са доста по-малък екип от западните си колеги. Как ще го коментираш?

- Смешно е държавен чиновник, отговарящ за маркетинга и рекламата на България, да коментира с цитирам: „Все пак дирекция Маркетинг сме само 12 човека – „Тур Испания” има цяла сграда. Националният туристически борд на Испания – има огромна сграда в Мадрид, която мисля е на 8 етажа, това е което можем!”

Мисля, че не е коректно да се сравняваш с чужда страна. Едва ли сградите и етажите правят рекламата по-добра! Рекламните агенции у нас работят с много по-малки екипи, а създават далеч по-смислени, креативни и интересни рекламни капмании. И още. Ето част от рекламен клип, адаптиран за германския пазар. В него се въртят кадри на слънце. Изгрев. Залез. Отгоре. Отдолу.

„Тук слънцето е твой непрестанен спътник и приятел. То е на твоя страна от рано сутрин до късна вечер. То ще ти даде нови сили, добро настроение и ще ти разкрие всички земни красоти! Пътуването си струва по всяко време на годината. България. Много за откриване, много за разказване”.

Според този клип страната ни трябва да се гордее с това, че и над нея свети Слънце. Щом чуят цитираните по-горе думи, на бъдещите ни гости остава сами да преценят за България ли става дума или за Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Хърватия. Слъчеви са и Италия, Испания, Португалия. Слънце вероятно има и в Латинска Америка. Тогава как България се отличава от изброените страни и само едно слънце ли може да привлече туристите у нас?!? И дано туристите, доверили се на рекламата със слънцето, нямат лошия късмет вместо обещаваното слънце, тук да ги посрещне двуседмичен буреносен облак!

- Междувременно, китайска фирма, производител на българско кисело мляко, успя да намери верния подход да рекламира родното ни българско мляко – китайско риалити в Момчиловци. Т.е., оказва се, че китайците могат, а ние, българите все не успяваме да уцелим вярната формула?

- Представяте ли си? Япония и Китай рекламират България и киселото ни мляко. А всяка година десетки туристи от тези страни посещават родината ни, за да вкусят от традициите и красотата ни. На това му се казва верен подход! Формулата за перфектната реклама е измислена отдавна. И то не от кого да е, а от Дейвид Огилви. Човекът, когото през 1962 г. списание „Тайм” нарича „най-търсеният магьосник в рекламната индустрия”. А ето я и нея: „Искам да кажа нещо за телевизионната реклама, което е наистина важно! Ако имате наистина добра идея, лошото изпълнение няма да я унищожи, но ако нямате страхотна идея, доброто изпълнение няма да Ви помогне”. Идеята ни лиспва. Не сме мръднали и на милиметър по креативност – това ми каза един ТВ продуцент на реклами. И е много прав. И милиони да налееш, щом нямаш ясна концепция, а редиш едни кадри със слънца нагоре-надолу, къде си тръгнал?

- Дали наистина, ако в рекламата на България, наблегнем на истинските и автентичните ни богатства – като например, киселото мляко, розите... или дори екзотиката на препускащите с каруци роми, ефектът би бил по-силен?

-Разбира се! Трябват ни автенчтини и типично български неща. Тези, които ни отличават, а не ни правят еднакви с останалите. Стига с този голф и спа, които на Запад са в изобилие. Дай на чужденеца емоция, подари му изживяване, на което може да се наслади единствено тук. Повози го на каруца, а не на лъскава кола. Настани го в селска къща, а не в кичозна, бетонна кутийка. Дай му да прекопае лозе. Покажи му как се прави кисело мляко. Да замеси една баница. Но не – ние ще му дадем измислен лукс...

- В това ли е основният проблем – че не акцентираме върху уникалните си български дадености, а експлоатираме обичайните за всички други държави акценти –SPA туризъм, море, планини?

- Точно! Уникалността се губи покрай баналността! Кого привличаме – българите или чужденците? Защо си мислим, че това, което предоставяме, го няма никъде другаде? Море, спа, планина – има ги на много места! Въпросът е как ще накараш туристите да изберат точно тях пред тези на Гърция и Турция, например.

- Какво според теб е решението –да привлечем по-професионални и опитни рекламни специалисти, най-накрая управляващите да се обединят около единна стратегия за туризма на България или нещо съвсем друго... каква е вярната формула?

- Давам за пример рекламната стратегия на Австралия! „Най-добрата работа на света” – част от рекламната кампания на туризма им. Шест позиции обещават много емоции. Щастливецът, който бъде избран за Сидни, ще поддържа блог, в който да разказва за нощния живот на известни хора и за фестивалите в града. Търси се лайфстайл фотограф за Мелбърн, а за Западна Австралия – дегустатор на вина, който да обикаля заведения и изби. В Куинсланд ще наемат пазач на диви плажове, а в южната част на страната – човек, който да гледа кенгура. Късметлията за северната част на Австралия ще опознава и описва живота на аборигените.

Срещу вложени 1 млн. долара бе предизивикана световна реклама с ефекта на 70 милиона. Заплатата е 100 000 австралийски долара за 6 месеца, като всички разходи са поети от работодателя. От „одобрените” кандидати се изисква само да заснемат любителски видеоклип, в който да се мотивират защо са подходящи за 6-те работни места. За миналата година са кандидатствали стотици хиляди! Доказателството за успеха на кампанията е в опита от 2009 година. Тогава британецът Бен Саутол спечели “най-добрата работа” и бе назначен за пазач на остров Хамилтън в Големия бариерен риф. Впоследствие агенцията по туризма отчете, че конкурсът от 2009 и блогът с разказите за преживяванията на Бен е увеличил туристите с близо 20 процента.

- Ти как би рекламирал страната ни?

- Бих започнал така: „Легендата разказва, че някога Земята била плоска като тепсия и неприветлива като пустиня. Един ден Господ се смилил над хората. Повикал народите, разтворил съкровищницата си и започнал да раздава. Морета и реки, планини и гори. Но когато дошъл ред на българите вече всичко било раздадено. Затова Господ им дал късче от рая”!

10 интересни факта за търсачката Google

http://web.barometar.net/65249/

27 септември е рожденият ден на търкачката Google. Вижте 10 интересни факти за нея по случай празника й: Google взема под внимание над 200 фактора, преди да покаже най-добрите резултати на всяко търсене. И всичко това за частица от секундата. Компанията притежава един куп домейни, които са сгрешени наименования на Google – например Gooogle.com, Gogle.com, [...]

Местан пред Диана Найденова: Дъщеря ми няма консултантски договор, чрез който да получава тлъсти месечни хонорари от КТБ!

http://pik.bg/местан-пред-диана-найденова-дъщеря-ми-няма-консултантски-договор-чрез-който-да-получава-тл-news230462.html

Местан пред Диана Найденова: Дъщеря ми няма консултантски договор, чрез който да получава тлъсти месечни хонорари от КТБ!

"ДПС е необходим фактор за българската политика", каза в рубриката на Диана Найденова "Карай направо" Лютви Местан.

"Фактът, че огромен брой преобладаващо, на места 100 % от етническите турци, от мюсюлманите ме прави горд. Но не може да лепнете етикета на ДПС, че е етническа партия. Мегданът на моето село е отворен за другите политически сили. Нека дойдат и убедят там хората, дори моите роднини. Но това че другите партии, не са в състояние да спечелят доверието на хората не е наш проблем", категоричен е Местан.

"Един болен мозък отвори границата с Турция през май 1984 г., сега друг иска да я затвори. Така лидерът на ДПС на практика сравни Тодор Живков с Николай Бареков. "Според вас, този човек нормален ли е", попита с насмешка Местан журналистката за лидера на "България без цензура".

"Когато зад ДПС стоят над 500 000 избиратели не крия, че очаквам такава подкрепа и на 5 октомври. Опита да се изолира партията ни е невъзможен. Драго ми е да гледам с каква наслада се поставя мантрата да не сме в политиката. Ние няма да се откажем от управлението, защото на другите политически партии им се струва, че трябва да си починем", заяви лидерът на ДПС.

"Аз и г-н Пеевски сме готови за големия разговор за "Пеевски", но след изборите. Питам кой предложи законa за банковата тайна за разкриване на банковата тайна - Движението за права и свободи, и никой не ни подкрепи", посочи Местан.

"Аз обаче имам дъщеря и тя няма консултантски договор, чрез който да получава тлъсти месечни хонорари от КТБ. Казвам го на тези, които виждат връзка на КТБ с ДПС", изтъкна Местан.

 

Предпоследно: България взема нов дълг от 5 млрд. лева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245569_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3+%D0%BE%D1

 Свръхдефицит от 4,2% на касова основа ще бъде записан в актуализирания вариант на бюджета.

Новият дефицит ще е между 4 - 4,5% от БВП. За да бъде покрит във финансовото министерство обсъдили вариант спешно емитиране на нов дълг от 5 млрд. лева, пише "24 часа".

Планът бил това да стане в две емисии от по 2,5 млрд. лева през ноември и декември. Най-вероятно книжата ще се продават на вътрешния пазар, твърдят източниците ни, като единият от двата дългови пакета може да емитира Фондът за гарантиране на влоговете в банките с държавни гаранции. Вече били сондирани мнения с банки, пенсионни фондове и застрахователи, за да се тества наличието свободни пари.

Последните бюджетни разчети показали, че неизпълнението на приходите от митниците ще бъде 1,3 млрд. лева. В действащия бюджет прогнозното неизпълнение бе 400-600 млн. лева. Неяснотите около спрените европари затруднявали сметките. Източници на изданието твърдят, че сме получили неофициално обещание от Брюксел спрените плащания по една от двете временно замразени програми да тръгнат в началото на ноември. Текущи одити по други европрограми обаче предвещавали нови 200 млн.лв. загуби заради нередности по проектите, извън вече признатите от България 153 млн. лева по околна среда и регионално развитие.

"Не изключвам вероятността дефицитът да е над 3%. Предполагам, че в актуализирания бюджет ще има и средства за банковата система. Не съм видял текста. Ще го обсъдим със социалните партньори в понеделник, за да го гласуваме в сряда, и да го внесем в новия парламент", заяви вчера служебният премиер Георги Близнашки.

Също вчера обаче, от синдикати и работодатели обявиха бойкот на заседанието на тристранния съвет. БСК изпратиха официално писмо до вицепремиера Йордан Христосков. Те заявяват, че няма да участват в насроченото за 29 септември заседание и искат да получат материалите 2-3 дни преди заседанието. КНСБ също обяви, че иска пренасрочване на обсъждането за 2 октомври.

Пак се повишават нивата на реките

http://frognews.bg/news_76999/

За очаквано повишение на нивата на реките и възможни разливи днес предупреждават от Министерство на околната среда и водите.

Милен Русков: Обществото ни е пред праг, който не може да прескочи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4333535

Разговаряме с писателя Милен Русков за книгата, върху която работи, за тайните на писането и случващото се в България.




Човек разполага с огромна свобода и може да победи историята




- Г-н Русков, разкажете за четвъртата си книга, върху която работите в момента? 

- Разказва се за България през 20-те години. Сюжетът е свързан с гол Разговаряме с писателя Милен Русков за книгата, върху която работи, за тайните на писането и случващото се в България. Човек разполага с огромна свобода и може да победи историята - Г-н Русков, разкажете за четвъртата си книга, върху която работите в момента? - Разказва се за България през 20-те години. Сюжетът е свързан с гол

Проф. Петър Иванов: Българските социолози са уникални с грешните си прогнози

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245568_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0

 Предизборна кампания е, златното време за социолозите. Но когато една социологическа агенция сбърка с над 100 % в прогнозите си, означава, че няма как да е правила реално проучване. Или ако е правила, то трябва да е подготвяно и реализирано толкова некадърно, че да доведе до такива уникално-изкривени резултати.

В далечната 2001 г. една софийска агенция, може би, най-значимата по това време, направи прогноза, че БСП ще спечели 107 депутатски места, а НДСВ - 49 места в НС. Реалността се оказа съвсем друга. Вместо 49 структурата на Симеон Сакскобургготски спечели 120 места, което представлява над 100 % разлика с прогнозата. Червената партия вместо 107, получи 48 места.

Същата агенция на президентските избори предсказа успех на Петър Стоянов с 43 % срещу 22 % на агента "Гоце", а се оказа, че Първанов управлява два мандата. Тази агенция не е сбъркала с 2 %, колкото е статистическата грешка. Реално е деформирала картината с над 20%. Навсякъде в цивилизования свят, когато една социологическа агенция сбърка с повече от 5 %, я закриват и отпада от пазара. Но не и тук, в България. Нейните социолози и до днес продължават да правят анализи и смешни прогнози. И на никого това не прави впечатление.

Две от така наречените имена в социологията говориха за възможните коалиции между ГЕРБ и БСП, между ДПС и ГЕРБ, между ДПС и БСП - все неща, които не са тяхна работа да ги анализират. В същото време тези хора са едни от най-богатите в България, защото народът плаща ли плаща като данъкоплатец пари за техните словесни упражнения. Как става това? Партиите получават субсидии, после ги дават на тези социолози и те правят изследвания в тяхна полза / защото, когато предскажеш на една партия, че ще има голям успех, хората се запалват и отиват да гласуват за нея - бел.ред./. Така става, партиите печелят или губят, но социолозите винаги печелят – затова имоти по разни острови и водят охолен живот.

Изключителен рецидив са 800 000 мъртвите души в избирателните списъци. Тези фиктивни хора на хартия не "обслужват" само партиите - участници в изборите. Те също влизат като база данни за субсидирането на общините. В Софийската община, примерно, се дават субсидии от държавния бюджет в размер, който е изчислен на база на 1 милион и 430 хиляди жители на София. НСИ преброява в същото време 1 милион и 211 хиляди жители. Но разликата заради тези фантоми, на чиято основа се определя субсидията, е с милиони лева. Директно го казвам - крадат се милиони от държавния бюджет, от всички данъкоплатци чрез фантомите. Те са важен показател и в здравеопазването, и при определянето на броя на нотариусите, и при евродепутатите. Например, България не трябва да има 17 евродепутати, а 15. Защото истинските цифри на броя на българите не е този, който ни сочат. И няма как населението на България да е 6 млн. и 900 хил., а избирателите – пак толкова, почти. В крайна сметка излиза, че лъжем и ЕС. Имам огромно съмнение към начина на работа на "Информационно обслужване", което от 25 г. прави изчисленията за изборите и брои гласовете. Тази структура работи с всички държавни институции, тя е вечна в периода на прехода, но резултатите й не са от най-прецизните.

Елена Кучкова: Аз съм мечтаната жена!

http://web.barometar.net/65248/

Елена Кучкова бе категорична пред „Блясък“, че за жена като нея мечтае всеки мъж в България, тъй като тя притежавала всички необходими качества, за да бъде наречена перфектна. “Колкото и нескромно да звучи, аз мисля, че съм идеалната жена за един мъж. Аз съм мечтаната жена! Ще ме видите с парцала, ще ме видите и [...]

19 жертви на изоставена мина в Гвинея-Бисау

http://www.vesti.bg/novini/19-zhertvi-na-izostavena-mina-v-gvineia-bisau-6023379

Най-малко 19 пътници на препълнен малък автобус бяха убити при експлозия на забравена мина в северната част на Гвинея-Басау, предават осведомителните агенции.

Стойнев и Добрев се захапаха за тока

http://www.bnews.bg/article-117474

Делян Добрев и Драгомир Стойнев се изпокараха за цената на тока в ефира на Нова телевизия.

Предпоследно: България взема нов дълг от 5 млрд.лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=265552

Свръхдефицит от 4,2% на касова основа ще бъде записан в актуализирания вариант на бюджета, научи "24 часа". Както първи прогнозирахме, новият дефицит ще е между 4 - 4,5% от БВП. За да бъде покрит във финансовото министерство обсъдили вариант спешно емитиране на нов дълг от 5 млрд.

Костов излъга, твърди, че има само 170 бона в КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245567_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0%2C+%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+170+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B2

 Бившият лидер на ДСБ Иван Костов излъга най-нагло в поредното си тв интервю на тема КТБ. Командира първо свали шесторно размера на сумата, която според данните в публичното пространство държи в поставения под спецнадзор трезор, а след това се отрече и от мажоритарния собственик на банката - Цветан Василев, като заяви, че не му бил близък. Представлението се разигра в ефира на Нова ТV. Костов, който в продължение на месеци мълчеше по темата колко държи в КТБ, заяви, че имал в банката само 170 000 лв. Това обаче противоречи на информацията, която бе публикувана през лятото от в. „Капитал”, че семейството му държи няколко депозита в размер на общо 1 млн. лв. След публикацията Костов не отрече сумата. Вчера обаче обяви за „необикновено глупава” публикацията. Непосредствено след това обяви и нова лъжа - че не бил близък с Василев. „Не съм близък. Ако бях близък, щях да взема и аз от тези кредити, за които вие говорите, пък аз нямам кредити”, коментира той. Любопитното е, че преди да изстреля в ефир това, се пробва изобщо да избегне въпроса. Думите му обаче са в разрез с разкритията, че една от дъщерите на Командира - Мина, е била на хранилка към фирма, свързана именно с Василев, и в продължение на 9 месеца е вземала по 30 000 лв. на месец. Отделно има свидетели, които са готови да посочат множество срещи на Костов с Василев в сградата на банката. Твърди се също така, че Командира имал договори за наем с дружества, свързани с банкера.

Лидерът на Каталуния ще обяви провеждането на референдум за независимост

http://europe.actualno.com/Lideryt-na-Katalunija-shte-objavi-provejdaneto-na-referendum-za-nezavisimost-news_51900.html

Лидерът на автономната испанска област Каталуния Артур Мас днес официално ще обяви провеждането на референдум за независимост от Испания, предаде BBC. Парламентът на Каталуния на 19 септември прие за...

Македонският "Дневник": Ислямисти подготвят млади българи за "Ислямска държава"

http://society.actualno.com/Makedonskijat-Dnevnik-Isljamisti-podgotvjat-mladi-bylgari-za-Isljamska-dyrjava-news_51902.html

Радикални секти подготвят млади българи да заминават в лагери в Близкия Изток, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Неназован източник от ДАНС е заявил пред български медии,...

Миков: Съгласие се постига след изборите

http://politics.actualno.com/Mikov-Syglasie-se-postiga-sled-izborite-news_51904.html

Съгласие се постига след като се видят резултатите от изборите. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред Дарик радио. Запитан как ще коментира изказването на Бойко Борисов, че ако БСП победи...

Жълт код за дъжд и силен вятър по Черноморието

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zhylt-kod-za-dyzhd-i-silen-viatyr-po-chernomorieto-6023378

За очаквано повишение на нивата на реките и възможни разливи днес предупреждават от Министерство на околната среда и водите

Киев се готви за нова война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245566_%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0

 Украйна се готви за нова война, сочат данни на “Независимая газета”. Според вестника секретен указ, подписан от украинския президент Петро Порошенко, “прехвърля страната на военни релси”. “Украйна не се примири с това, че изгуби Крим и Донбас, и започна сериозно да се готви за нова война,

 

за да освободи териториите си

 

от сепаратистите”, пише изданието. Указът на Порошенко сочи недвусмислено, че стратегията на Киев цели “да превключи националната икономика в режим на специален период”.

 

“В отбранителната лексика „специален период” означава в страната да се въведе военно положение и в тази връзка да се проведат мероприятия, свързани с подготовка за война”, пояснява всекидневникът, цитиран от Би Би Си. Документът задейства решение на Съвета за национална сигурност на Украйна от 28 август т. г. Съветът мотивира тези действия с нуждата да готви страната за отблъскване на евентуална въоръжена агресия.

 

Между редовете се чете, че Киев вижда като агресор именно Русия, посочва “Независимая газета”. “Петро Порошенко май се кани да действа твърдо и нападателно коментира вестникът. ­ Тази твърдост скоро ще бъде усетена от милиони жители на Русия и на Украйна, тъй като една от точките в президентския указ включва „въпроса временно да се закрият пропускателните пунктове на държавната граница на Украйна с Руската федерация за автомобилни, морски и пешеходни връзки”. Киев склони да спре бойните действия и да предостави специален статут на регионите от т. нар. Новоросия. Но президентският указ недвусмислено разпорежда армията и силите на реда да вземат допълнителни мерки “за предотвратяване и прекратяване на терористичната дейност на територията на Донецка и Луганска област от Украйна и за превенция на разпространението є”, отбелязва изданието.

 

Изводът му гласи, че Порошенко най-вероятно

 

иска да използва примирието

 

със сепаратистите, не за да реши по цивилизован начин проблемите в Донбас и Луганска област, а за да си почине и да се подготви за нови битки.

 

Украинското ръководство наистина “се готви за решителни бойни действия”, смята руският военен експерт полковник Едуард Родюков. Но прогнозира, че “мащабни бойни сблъсъци едва ли ще започнат в най-близко време. Напролет обаче щом Порошенко модернизира армията и прехвърли икономиката на страната на военни релси, много е възможно месомелачката на югоизток да заработи пак, казва експертът.

Условията за туризъм в планините са лоши

http://pik.bg/условията-за-туризъм-в-планините-са-лоши-news230464.html

Условията за туризъм в планините са лоши

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК.

По високите части на планините вали сняг, има мъгла, вятърът е умерен. На връх Мусала е минус 2 градуса, на Черни връх – минус 5, на връх Ботев е минус 4 градуса. От ПСС съветват туристите да се разходят в ниските части на планините и да се съобразят с метеорологичните условия, тъй като има заснежаване по върховете, а пътеките са мокри и хлъзгави. През изминалото денонощие няма регистрирани инциденти с туристи.
Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Андерс Фог Расмусен си взе сбогом с НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245565_%D0%90%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%81+%D0%A4%D0%BE%D0%B3+%D0%A0%D0%B0%D1%81%D0%BC%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D0%B7%D0%B5+%D1%81%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC+%D1%81+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E

 Андерс Фог Расмусен си взе вчера сбогом с Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), на която бе генерален секретар в продължение на пет години, без да предаде лично поста на приемника си Йенс Столтенберг, съобщи Франс прес.

 

В последната си публична изява Расмусен положи венец пред паметника на загиналите войници в мисии на НАТО в двора на централата на организацията в Брюксел.

 

Бившият датски премиер, който бе придружен само от съпругата си Ан-Мет, не направи никакво изявление.

 

След това Расмусен председателства своя последен Северноатлантически съвет, в който участват посланиците на 28-те държави членки. После той се срещна с най-близките си сътрудници и членове на военния и цивилния персонал на пакта.

 

Неговият мандат, започнал на 1 август 2009 г., изтича официално на 30 септември. Приемникът му, бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг, ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

 

Последните месеци от мандата на Расмусен бяха белязани от кризата в Украйна, в която той взе твърда позиция. В началото на септември на срещата на върха на НАТО в Уелс страните членки на Северно-атлантическия алианс решиха да създадат въоръжени сили, които могат да бъдат развърнати за броени дни в отговор на кризата, и да се поддържа постоянно присъствие в Източна Европа.

Бивши министри се скараха зверски за всички енергийни проекти

http://frognews.bg/news_76998/

Бившите министри Драгомир Стойнев и Делян Добрев се скараха за всички енергийни проекти. И двамата, обаче са категорични, че заради зелените централи сега хората ще плащат толкова висока цена на тока.

Джихадисти се целят по метрото в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245564_%D0%94%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6

 Иракското разузнаване е разкрило заговор на джихадистката групировка „Ислямска държава” за нападения в близко бъдеще в метрото в Париж и САЩ, обяви премиерът Хайдер ал Абади, цитиран от АП.

 

На среща с журналисти в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Абади съобщи, че е бил уведомен за терористичния план вчера от Багдад. Заговорът бил дело на чуждестранни бойци на „Ислямска държава” в Ирак.

 

Попитан дали атаките са били предотвратени, Абади отговори лаконично „не”. Той допълни, че САЩ са били уведомени за заплахата. Разговорът е бил

 

разкрит след арести на членове

 

на ИД, извършени в Ирак, посочва Ройтерс.

 

Междувременно коалиционните сили начело със САЩ нанесоха нови удари по джихадистите в Източна Сирия, предадоха агенциите.

 

За втори пореден ден бяха бомбардирани контролирани от групировката петролни рафинерии в провинция Деир аз Зур, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ). Вчера са били ударени и бази на джихадистите край градовете Маядин и Ракка.

 

От началото на въздушните удари в Сирия във вторник бяха убити най-малко 140 джихадисти и 13 цивилни по данни на СЦНПЧ.

 

САЩ са идентифицирали маскирания мъж от видеозаписите с екзекуциите на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф,

 

обезглавени от ислямистите

 

„Идентифицирахме го”, каза директорът на ФБР Джеймс Коуми по време на пресконференция. Маскираният мъж, за когото се предполага, че е убиецът на двамата журналисти, обезглавени от ИД след месеци на пленничество, говореше с британски акцент на видеозаписите, показващи моментите, предшестващи екзекуциите на журналистите, припомня АФП. Самите екзекуции не се виждаха на записите.

 

Директорът на ФБР не спомена нито името на заподозрения, нито от каква националност е. Фоули беше обезглавен на 19 август, а Сотлоф на 3 септември, припомня АФП. Двамата бяха отвлечени в Сирия.

 

Пред журналисти директорът на ФБР добави, че около дузина американци се сражават на страната на джихадистите в Сирия към този момент. Той добави, че над 100 американци са опитали да отидат в Сирия и са били арестувани или пък са отишли и после са се върнали.

Пороите рекордно повишиха нивото на Дунав

http://pik.bg/пороите-рекордно-повишиха-нивото-на-дунав-news230463.html

Пороите рекордно повишиха нивото на Дунав

Нивото на река Дунав е необичайно високо за края на септември, съобщиха от станцията за измерването му в село Ново село. Вместо познатите за сезона 3-4 метра водният стълб е между 6 и 7 метра. От петък нивото пада, но с малко сантиметри.
С 358 см по-високо от нормалното за датата 26 септември е водният стоеж при Русе, заяви директорът на дирекция "Хидрология и хидрометеорология" Константин Ялъмов към ИАППД. Вчера нивото на Дунав при Русе достигна 553 см спрямо условната кота "нула". Реката тече пълноводна заради дъждовете, обясняват метеоролозите. По-високото ниво обаче е благоприятно за корабоплаването.

Лиляна Павлова: ГЕРБ ще инвестира във Варна, за да си върне градът блясъка на морска столица

http://web.barometar.net/65246/

- Г-жо Павлова, вие сте водач на листата на кандидат-депутатите на политическа партия ГЕРБ за Варна. Какви са вашите приоритети за развитието на града и решаването на проблемите, които стоят пред него? - Аз съм за втори път водач на излъчената листа на политическа партия ГЕРБ за Варна. Определено съм запозната с проблемите на града [...]

Украйна и Русия близо до решаване на газовия спор (Обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4334003

Украйна е близо до разрешаването на продължаващия с месеци спор с Русия за природния газ, докато задълбочаващата се икономическа криза у дома и натискът от Европа все по-силно притискат прозападното правителство в Киев да се съгласи на компромис с Москва, пише The Wall Street Journal.
Основните точки от потенциалното споразумение, Украйна е близо до разрешаването на продължаващия с месеци спор с Русия за природния газ, докато задълбочаващата се икономическа криза у дома и натискът от Европа все по-силно притискат прозападното правителство в Киев да се съгласи на компромис с Москва, пише The Wall Street Journal. Основните точки от потенциалното споразумение,

Украйна и Русия са близо до решаване на газовия спор (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4333996

Украйна е близо до разрешаването на продължаващия с месеци спор с Русия за природния газ, докато задълбочаващата се икономическа криза у дома и натискът от Европа все по-силно притискат прозападното правителство в Киев да се съгласи на компромис с Москва, пише The Wall Street Journal.
Основните точки от потенциалното споразумение, Украйна е близо до разрешаването на продължаващия с месеци спор с Русия за природния газ, докато задълбочаващата се икономическа криза у дома и натискът от Европа все по-силно притискат прозападното правителство в Киев да се съгласи на компромис с Москва, пише The Wall Street Journal. Основните точки от потенциалното споразумение,

Във Варна представят Кунг Фу, пекинска опера и китайска музика с вход свободен

http://www.moreto.net/novini.php?n=265542

Тържественият концерт „Магията на китайската култура“ се организира по повод международния ден на институтите Конфуций. Той се организира под патронажа на Институт „Конфуций“ при Великотърновския Университет, Китайският Университет по Геонауки в град Ухан и централата на Ханбан (Институт Конфуций) Пекин.

Е-тата в храните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245563_%D0%95-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Проф. Донка Байкова, специалист по здравословно хранене и диететика: Внимавайте със снаксовете и близалките за децата


Екип от наши специалисти от БАН са установили с ин витро метод, че определени Е-та влияят върху структурата на ДНК. Тези изследвания наистина са тревожни и дават повод за дискусия. За да бъдат обаче достоверни подобни данни, със сигурност те трябва да бъдат по метод, който да може да повтаря тези резултати. Той трябва да е признат, да е дискутиран. Но все пак нека обърнем внимание, че става дума само за ин витро. Човешкият организъм е много сложна биологична система, има си своите механизми за имунна защита. Ние разчитаме на нея. Имаме досег с някои токсични агенти, в случая това са оцветителите, които са изследвани - Е 123 е червено багрило. В някои страни не е разрешен за употреба, защото при по-голям прием има повишен риск за щитовидната жлеза например. Другият е Е 132. Съвсем скоро органът по безопасност на храните в Парма, Италия, който отговаря за безопасността на всички храни и хранителни добавки, в това число за Е-тата, е обсъждал именно тези оцветители и комитетът е изразил становище за тяхната здравна безопасност.
Лично аз смятам, че тези резултати заслужават да бъдат представени пред експертната комисия, която заседава периодично в Парма и обсъжда всички новопоявили се резултати от научни проучвания в контекста на всички фактори. Всеки автор на научни резултатите би трябвало да има своите интерпретации. Ако тези резултати са надеждни, те ще бъдат обсъдени много сериозно, ако се представят пред комисията в Парма. Ние непрекъснато алармираме за опасността от Е-тата - до миналата година бяха 1520, разграфени във всички групи. Не са само оцветители, Е 250 е консервант например. Те са рискови за човешкото здраве, ако са от синтетичен произход. Ние хвърляме топката към производителите на храни - нека хранителните добавки да са избирани на натурална база. Жълтите оцветители също са много токсични. Затова трябва да се храним информирано. От 13 декември влиза в сила европейската наредба, според която етикетите ще обозначават не само цифровия код на технологичните добавки, но и техните наименования. Но както казах, ние не бива само да гадаем за резултатите от тези изследвания, интерпретацията трябва да я даде колективът. Защото тревогата в хората е много голяма, а производителите търсят бързи печалби. Виждате, че има бум на алергии. А къде са тези изкуствени вещества, които се влагат - те са в снаксовете, близалките на децата, чипсовете, в бонбоните, саламите.

Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”: Не можем да забраним маргарина


Съвсем ясно е на всеки, че етикетите не показват точно какви са съставките на млечния или месен продукт. Според мен можем да се защитим от стоките менте, като плащаме данъци. Затова сме създали Агенция по храните, надзорни институции, тяхната работа е да поддържат правилата на играта. И другият виновник е конкуренцията. Защото ако аз произвеждам качествено краве масло, а конкурентът ми го примесва с маргарин, не трябва ли аз да сигнализирам за тази измама? У нас конкурентите, за разлика от западните държави, си траят в подобни ситуации. Ако човек усеща някои ментета със сетивата си, това е добре, но в повечето случаи това не става. Човешката уста не е лаборатория.
Присъствието на маргарина и на нашия пазар не е национален проблем. Хидрогенираната мазнина не може да се забрани в България. Това трябва да стане на европейско ниво. Ако България утре каже: забраняваме хидрогенираните масла, веднага ще последва дело за възпрепятстване на пазара. Това е въпрос, който или ще го реши Брюксел, или не. Но това не е толкова страшно. Защото потребителят може да избира. На етикета е написано дали има хидрогенирано масло или не, това е и във вафлите, и в шоколада. И ако аз не искам да го консумирам, имам възможност да избирам. Докато когато даден продукт е менте и на етикета пише краве масло, а на мен ми се предлага маргарин, тогава потребителят е беззащитен, защото това е измама. Тук е мястото на институциите, които трябва да преследват и наказват подобни случаи.
 

Обрекоха на смърт кученце! Изхвърлиха го болно на улица в Пловдив (снимка 18+)

http://pik.bg/обрекоха-на-смърт-кученце-изхвърлиха-го-болно-на-улица-в-пловдив-снимка-18-news230461.html

Обрекоха на смърт кученце! Изхвърлиха го болно на улица в Пловдив (снимка 18+)

Болно кученце е захвърлено пред жилищен блок №30 в пловдивския район "Тракия", а от зооветеринарния комплекс отказват да изпратят екип да го прибере, пише "Марица", позовавайки се на сигнал.


"Животинчето явно е болно, жал ни е за него, но може да е заразно, наоколо минават деца. Хората разхождат кучетата си", възмутен е студентът Тодор Златков. Момчето звъняло в общинското предприятие, а оттам му обяснили, че действат само по спешни случаи. "Какъв по-спешен случай от този?! Ще плъзне зараза из целия квартал", опасява се младият мъж.

След като репортерите на вестника са потърсили отговорност от зооветеринарния комплекс са обещали да решат проблема. "Ще си запиша, щу дойдат утре да го приберат", заяви охраната на зооветеринарния комплекс. В момента нямало кой да се занимава с тези работи.

Нов 5-милиарден дълг обсъждат във финансовото министерство

http://news.ibox.bg/news/id_485054229

Свръхдефицит от 4,2% на касова основа ще бъде записан в актуализирания вариант на бюджета. Дългът ще бъде емитиран, за да покрие дефицита

Крият доклада за корупция във ФИФА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4333999

Докладът по разследването за корупция във ФИФА е готов, но няма да бъде публикуван. Шефът на разследващата комисия Микаел Гарсия е предал документацията на шефа на централата Сеп Блатер и на комисията по етика. Гарсия е прокурор от Ню Йорк.

Разследването съдържа 350 страници и обхваща даването на домакинствата на световните първенства през 201 Докладът по разследването за корупция във ФИФА е готов, но няма да бъде публикуван. Шефът на разследващата комисия Микаел Гарсия е предал документацията на шефа на централата Сеп Блатер и на комисията по етика. Гарсия е прокурор от Ню Йорк. Разследването съдържа 350 страници и обхваща даването на домакинствата на световните първенства през 201

Променят нормативите за саниране

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245562_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 Служебното правителство работи по промяна на подзаконовите нормативи, свързани със санирането и енергийната ефективност. Това съобщи вчера вицепремиерът Екатерина Захариева по време на строителен форум в София.

 

„Надявам се малките изменения да бъдат в правилната посока и да подпомогнем хората”, каза тя. По думите й от 2018 г. всяко едно строително разрешение за обществена сграда трябва да е за постигане на потребление на енергия близо до нула. От 2020 г. това ще се отнася и за жилищните сгради. Според Захариева в момента законите ни не стимулират хората да инвестират в енергийна ефективност, защото ще плащат повече данъци.

 

Според арх. Георги Коларов, президент на Българския съвет за устойчиво развитие, учудващо е, че държавата отново работи по нови наредби за енергийна ефективност, които преди време вече са били разработени от експерти на съвета и Техническия университет в София. „Не е изпълнено изискването на директивата за енергийна ефективност да се направи национален план за санирането на сградния фонд, което трябваше да стане до април”, допълни Коларов.

 

„Представили сме сертификационната система за устойчиви сгради на държавата, но преди тя да бъде одобрена, започна смяната на правителствата. Въпреки това смятам, че е време да се въведе изискването публични средства да могат да се харчат само за „зелени поръчки”, отчитащи изискванията на устойчивото развитие. Стига сме давали пари само за лепене на стиропор. Не бива само най-евтините оферти да печелят и парите да се хвърлят на вятъра. Всичко трябва да е икономически по-обосновано”, категоричен бе експертът.

Емигрант в Ню Йорк предлага на американците кисело мляко "Тримона"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4333298

24 г. Атанас Вълев не се е разделял с китарата си в САЩ. Но не на нея се дължи сбъднатата му американска мечта, а на българското кисело мляко. “Гласувайте за Вълата!”, “Той е на крачка от големия успех, да го подкрепим!”, “Браво, Насе, с теб сме и се гордеем!” Това гласят посланията във фейсбук на сънародници, които призовават. 24 г. Атанас Вълев не се е разделял с китарата си в САЩ. Но не на нея се дължи сбъднатата му американска мечта, а на българското кисело мляко. “Гласувайте за Вълата!”, “Той е на крачка от големия успех, да го подкрепим!”, “Браво, Насе, с теб сме и се гордеем!” Това гласят посланията във фейсбук на сънародници, които призовават.

Жълт код за вятър и дъжд по Черноморието

http://www.bnews.bg/article-117473

Обилни валежи и силен вятър се очакват днес по цялото ни Черноморие. Жълт код е обявен за Добричка, Варненска и Бургаска област.

Китай купува череши и малини от Кюстендил

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245561_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8+%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%9A%D1%8E%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B

 Череши от сортовете “Данелия” и “Стефания”, които са разработени от  Института по земеделие в Кюстендил, се продават в далечен Китай. В азиатската държава се прилага и технологията за отглеждането им. Освен череши от Поднебесната империя са купили и сорта малини “Люлин”, като се водят преговори и за сорт “Самодива”, съобщи  директорът проф. д- р Димитър Домозетов. С аргумента, че сделката е търговска тайна, той не съобщи каква е цената на уникалните сортове. “Институтът по земеделие работи в трудни условия, там където другите институти не могат. Като пример мога да дам Китай, където черешите се гледат на тераси на 1200 м височина, а ние сме единственият институт, който гледа череши на тераси. Нашите постижения са впечатляващи”, каза Домозетов. Насаждения на института вече се разпространяват в съседните ни държави Македония, Сърбия.

 

С над 200 сорта ябълки Институтът по земеделие в Кюстендил посрещна 85-годишния юбилей от основаването си. Генофондът му от 185 сорта  череши с 1100 хибрида, вишна – 140, ябълка 430 сорта и 91 вида сливи.

 

Структурата е утвърдена с национално  и международно признание в сферата на овощарството. В програмата на института е заложено да  разширят и насажденията с круши, от които в региона е имало 8000 декара.

 

От Института по земеделие са категорични, че в Кюстендилски регион заради природните дадености трябва да наблегне на екологично чистата продукция.

По-евтин ток от US централите срещу удължени договори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245560_%D0%9F%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%BE%D1%82+US+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D

 На „AES Гълъбово ТЕЦ Марица изток 1” и „ConturGlobal ТЕЦ Марица изток 3”, ще бъде предложено да се удължи срокът за изплащане инвестицията в централите за сметка на по-ниска цена на изкупуваната от тях електроенергия, обяви вчера икономическият министър Васил Щонов.

 

В момента договорите предвиждат те да си върнат вложената инвестиция за 15 г., чрез задължително изкупуване от НЕК  на тока, който централите произвеждат или биха могли да произвеждат на фиксирана цена. Така дефицитът от 270 млн.лв. който се натрупва от двете американски централи ще бъде свит.

 

Да се намалят доставките от заводските централи

 

е друга възможност за намаляване на дефицита, поясни министърът. Заедно с топлофикациите те формират 200 млн.лв дефицит. Продават на НЕК за около 180 лв. на мегаватчас, в същото време си ползват евтин ток по 75-90 лв.за собствени нужди и правят големи приходи от продажба на ток, обясни той.

 

Неефективните и замърсяващи околната среда централи трябва да бъдат закрити, смята министърът. Проблемът с преференциалната цена на тока от слънчевите централи, които формират  500 млн.лв дефицит и на вятърните – виновни за 80 млн. лв. недостиг, ще бъде решен с промяна в законите за енергетиката и за възобновяемите източници.

 

В момента тече проверка и технически и финансов анализ на ВЕИ компаниите. Фирмите, които са купили оборудване втора ръка вече са изплатили инвестициите си

 

Има и ВЕИ-та, които са работили в нарушение

 

Ново поскъпване на тока от 1 януари може да ни се размине. „ Аз не мисля , че плавно увеличение на цената на електроенергията, включва увеличение на всеки три месеца“, заяви служебният министър. Преди време той прогнозира, че за да се покрие дефицитът в НЕК ще е  необходимо цената на електричеството плавно да се увеличи до 50%.

Кандидати за народни представители от ГЕРБ – Варна посетиха селата Казашко и Тополи

http://web.barometar.net/65243/

Само с връщане на доверието на европейските ни партньори има шансове за подобряване на инфраструктурата в страната. Това означава, че България ще привлича по-лесно инвеститори, което би довело до създаване на нови работни места, обяви кандидатът за народен представител на ПП ГЕРБ-Варна Николай Костадинов. Заедно с кандидатите от варненската листа Красен Кралев и Пламена Василареас [...]

САЩ с нови въздушни удари срещу "Ислямска държава"

http://offnews.bg/news/n_1/n_394259.html

САЩ са започнали нова серия въздушни удари в Сирия срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава", съобщи американски военен представител, цитиран от Франс прес. Централното командване на САЩ заяви, че четири танка на джихадистката групировка са унищожени в провинция Дейр ез-Зор. Мониторингова група в Сирия съобщи на свой ред, че петролни обекти са били очевидната цел на ударите от тази нощ в провинцията. По данни на Сирийската обсерватория за човешките права, поразен е също команден център на Ислямска държава. Същевременно, в северната част на Сирия кюрдски бойци започнаха атаки срещу цели на ислямистите близо до град Кобани, който от дни е в центъра на борбата между двете страни. Шефът на Пентагона Чък Хейгъл каза по-рано пред репортери, че самолети на коалицията са бомбардирали над 40 цели на Ислямска държава, включително петролни рафинерии под контрола на джихадистите. „В комбинация с продължаващите усилия в Ирак, тези удари ще продължат да лишават ИД от свобода на движение и ще затрудняват планирането, ръководенето и поддържането на операциите на групировката”, каза още Хейгъл.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4333981

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Билетите за „Реал” свършиха за 15 минути

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245559_%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A0%D0%B5%D0%B0%D0%BB%E2%80%9D+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+15+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8

 Истерията за билети за мача на "Лудогорец" с "Реал" (Мадрид) в Шампионската лига в сряда доведе до изкупуването им само за 15 минути. Пропуските бяха пуснати в продажба в 10 часа вчера сутринта, а опашките се извиха от ранни зори. Още в 10 и 15 останалите около 5000 билета бяха изкупени и касите затворени. „Имаше над 500 човека сутринта, аз бях около 150-ти. Най-много 100 души си взеха билет. Някои хора взимаха по 30 или по 50 билета. Отвориха в 10 часа, а в 10,15 вече нямаше никой”, заяви един от чакащите пред Нова тв. По-късно от „Лудогорец” официално съобщиха, че

 

в мрежата са останали само ВИП билети от 350 лева

 

за ложите, както и такива от 750 лева за трите домакински мача на тима в Шампионската лига.

 

В същото време от Столичната община обявиха временната организация на движение и паркиране в около стадион „Васил Левски” Забранява се влизането, престоят и паркирането на пътни превозни средства зад сектор Г от 18 часа в неделя до приключването на мача. От понеделник в 18 часа се забранява същото и зад сектор Б. В 7 часа на 1 октомври се забранява движението и престоят на автомобили в целия район около стадиона. Линиите на градския транспорт ще се движат с удължено работно време. С удължено работно време до 1 часа на 2 октомври ще се движи и метрото.

 

Европейският шампион „Реал” ще заложи на капитана си Икер Касияс в днешния мач от Примера дивисион с „Виляреал”, съобщават испанските медии. Наставникът на "белите"

 

отново гласува доверие на Касияс

 

след като го остави на пейката при победата (5:1) над „Елче”. Според испанския "Марка" Анчелоти ще заложи на ветерана и за битката с „Лудогорец” в сряда, тъй като все още го възприема като номер 1 на поста. Местните медии се обединяват около тезата, че мачът с „Елче” е бил просто проверка на новия страж Кейлор Навас, в която той е показал, че може да му се има доверие. Въпреки всичко пренебрегваният през миналия сезон

 

Касияс е далеч по-опитен от дебютанта в Примера и Шампионската лига Навас и именно той трябва да защитава вратата, коментират в Испания. "Ел Мундо Депортиво" обаче съзря странна схема на бъдещите ротации на вратарите в „Реал”. Според нея, Касияс ще пази в гостуванията, а Навас при домакинствата. С това Анчелоти няма да се лиши от нито един от двамата, но ще избегне грозните освирквания към Касияс от началото на сезона. Само преди ден в Испания твърдяха, че на „Васил Левски” най-вероятно на вратата ще бъде Кейлор Навас, тъй като Анчелоти не бил доволен от представянето на Касияс в досегашните мачове на „Реал” (Мадрид).

Замразяват спешни ремонти на големи пътища

http://www.moreto.net/novini.php?n=265554

Замразяват спешни ремонти на големи пътища и съоръжения у нас. Заради липса на пари за следващата пролет се отлага рехабилитацията на участъците в най-лошо състояние от „Тракия”, довършването на магистрала „Хемус” край Белокопитово и магистрала „Марица” преди турската граница.

Операция срещу бежанци в Северния парк, полицията изяснява как са дошли

http://society.actualno.com/Operacija-sreshtu-bejanci-v-Severnija-park-policijata-izjasnjava-kak-sa-doshli-news_51897.html

Полицията в София провежда операция по залавянето на група бежанци в Северния парк. Акцията е започнала днес сутринта, след като в МВР е получен сигнал за това, че чужди граждани се разхождат в райо...

Иван Портних: Туризмът продължава да е един от двигателите за развитието на Варна

http://web.barometar.net/65242/

По случай световният ден на туризма, кметът на Варна Иван Портних честити празника на работещите в бранша: „Световният ден на туризма е добър повод да отдадем заслуженото признание на всички професионалисти, които развиват един от имиджовите браншове у нас. Благодарение на Вашия труд, енергия и всеотдайност, туризмът продължава да бъде един от двигателите за развитието [...]

Nissan направи хибридна кола за „Льо Ман”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245558_Nissan+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%85%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9B%D1%8C%D0%BE+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%E2%80%9D

 Нося втория си сватбен пръстен. Първият си почива на дъното на Средиземно море като украса на вратата на семейство октоподи. Заради бурята, която се разрази у дома след този инцидент, до днес неговият доста тесен наследник не беше свалян от пръста ми. Ако искам да карам „льоманския” Nissan Zeod, ще трябва да сваля не само него, но и всичките си метални украшения. Мълчаливо се поздравявам, че не съм почитател на пиърсинга на интимни места. Налага се също да прочета приложението „Рискове в електрически автомобили”, тренирам как да напусна Zeod в случай, че светне червената лампичка, доказвам, че познавам знаците и системата от заграждения и изкарвам ускорен курс по електрическа енергия. Хората от екипа все още потреперват, когато си спомнят как служителите на пистата избутали колата без защитни ръкавици или как японски пилот небрежно се хванал за каросерията на излизане, вместо да я прескочи.

 

Електричеството, напомнят ми често, е пакостлива твар. Особено когато е налице толкова много от него. Nissan отказва да коментира конкретни числа, но на борда има чифт електромотори, които произвеждат около 350 к.с. и – както твърдят – те трябва да се справят с не повече от 770 кг. 150 от тези килограми се дължат на батериите, които са с размер на кучешка колибка. Тя се издига от самото дъно на колата. Смяната на батериите отнема около половин час, което е цяла вечност, измерено в единиците, с които сме свикнали да коментираме спиранията в бокса. Но на всичкото отгоре Zeod (Zero Emission On Demand – Нулеви емисии при поискване) не е изцяло електрическа кола. Разполага също с 3-цилиндров леко тунингован спрямо нормална кола мотор. Леко тунингован до 400 к.с. или там някъде. Така че говорим за общо 750 коня. Само че не. Организаторите на „Льо Ман”, вероятно загрижени от факта, че стрелата на Nissan би могла да задмине много прототипи от класовете LMP, позволиха по време на състезанието колата да се захранва или от единия тип задвижване, или от другия. Днес, стига да слушам, ще ми позволят да използвам и двата успоредно. А състезанието? Не мина по начина, по който Nissan се надяваше. Наистина екипът постигна двете си основни цели – да направи обиколка изцяло на ток и да развие 300 км/ч на правата „Мулсан”. Сега Nissan се насочва към клас LMP1, така че е съмнително дали Zeod ще се състезава отново. Ето защо от Nissan са щастливи да го докарат в Дънсфолд и да позволят на TG да го кара. Момчетата имат скрит мотив – страшно им се ще да разберат каква обиколка би могъл да даде на нашата писта. За щастие това не е моя грижа. Nissan си води Волфганг Райп – белгиец, който идва от GT академията на Nissan и беше част от пилотския състав за „Льо Ман”. Доведоха също и почти целия екип от бокса. Цял рояк се появи вчера следобед и прекара няколко часа в ролята на пчели -строители на сцена за концерт на стадион. Когато свършиха, пространството пред студиото на TopGear приличаше на напълно функционален бокс и никъде не видях кафяви M&M. Днес Zeod стои на крикове в същия бокс. Прилича на задната част на шейните от „Междузвездни войни”. Очевидно тази кола много прилича на DeltaWing. Карах го преди няколко години и основният принцип на оформената като стрела предница, както и ключовият човек – Бен Боулби – са същите. Заради разпределението на теглото, размера на гумите и аеродинамичното предимство на предницата, колата е съвършено балансирана, като изключим факта, че 80% от теглото е върху задните гуми.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване