РЕФЕРЕНДУМЪТ В РАДОМИР СЕ ПРОВАЛИ:Едва 41,4% гласуваха, предимно срещу преработката на подземни богатства в района

http://www.zapernik.com/obshtestvo/referendumut-v-radomir-se-provali-edva-41-4-glasuvaha-predimno-sreshtu-prerabotkata_34777/

Референдумът, провел се паралелно с парламентарния вот в община Радомир е невалиден, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

До урните са отишли 41,4 процента от избирателите. На въпроса "Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?" с "да" са отговорили 6 770 души, отрицателен отговор са дали 704 души, съобщи БТА.

Не успяхме да прескочим прага от 10 137 души, заявиха от Инициативния комитет за...

Продължава

Позата на спане може да предизвика бръчки

http://www.vesti.bg/novini/pozata-na-spane-mozhe-da-predizvika-brychki-6024164

За младоликия външен вид и тен е изключително важен качественият сън, но позата, в която спите може да предизвика бръчки, предупредиха експерти.

ЕП приключва изслушванията на номинираните за комисари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353934

Европейският парламент трябва днес да приключи изслушването на номинираните за членове на новата Европейска комисия начело с Жан-Клод Юнкер, съобщи Ройтерс.
Процесът обаче е изправен пред бурна развръзка, след като се прочупи консенсусът между съюзниците на Юнкер от център-дясно и левоцентристите.
За днес е насрочено изслушването в съответните Европейският парламент трябва днес да приключи изслушването на номинираните за членове на новата Европейска комисия начело с Жан-Клод Юнкер, съобщи Ройтерс. Процесът обаче е изправен пред бурна развръзка, след като се прочупи консенсусът между съюзниците на Юнкер от център-дясно и левоцентристите. За днес е насрочено изслушването в съответните

Михаил Константинов: ГЕРБ ще има 84 мандата, БСП – 39, ДПС – 38, РБ – 23

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353928

ГЕРБ влиза в парламента с 84 мандата, БСП – с 39 мандата, ДПС – с 38 мандата, РБ – с 23 мандата, ПФ – с 19 мандата, ББЦ – с 15 мандата, „Атака” и АБВ – с по 11 мандата. Това каза Михаил Константинов, математик и изборен експерт, пред ТВ7.
„Остава да видим колко депутати влизат във всеки избирателен район”, добави Константинов. ГЕРБ влиза в парламента с 84 мандата, БСП – с 39 мандата, ДПС – с 38 мандата, РБ – с 23 мандата, ПФ – с 19 мандата, ББЦ – с 15 мандата, „Атака” и АБВ – с по 11 мандата. Това каза Михаил Константинов, математик и изборен експерт, пред ТВ7. „Остава да видим колко депутати влизат във всеки избирателен район”, добави Константинов.

Неграмотни роми гласували, защото някой им казал, че Сидеров ще ги прави на сапун

http://pik.bg/неграмотни-роми-гласували-защото-някой-им-казал-че-сидеров-ще-ги-прави-на-сапун-news234618.html

Неграмотни роми гласували, защото някой им казал, че Сидеров ще ги прави на сапун

"Ако Волен Сидеров печели, щял да ни направи на сапун и затова искам Бойко да ни управлява, пък ако ще и на прах да ни прави". Това каза пред камерата на БНТ един от анкетираните от ромския квартал на Пловдив “Столипиново”.

Страхът от политика обаче не е истинската причина неграмотните роми да гласуват масово. Те не могат да си представят да не гласуват, защото това е начин да спечелят някой лев. Този път местните се прочуха не толкова с купуването и продаването на гласове, колкото с неграмотните председатели и членове на секционни комисии.

Отстранен беше един председател, но според хората от комисиите, не бил само той. По време на избори в района на училище „Найден Геров“ в „Столипиново“ кипеше истинско оживление. Ден след вота обаче е пълна пустош. Гласуването там се оказва най-нормалното нещо.

На въпроса как е прочела за кого да гласува, като е неграмотна, една от анкетираните ромки отговаря, че всеки себе си знаел. Оказва се, че не е никакъв проблем неграмотността.

„Аз му показвам за кой квадрат да „хвърля“ и той там пише. Не си струва законно, ама те искат да помагам“, признава друг ром и за да покаже, колко е беден, пуска от мобилния си телефон отвратителна чалга. „Няма бизнес, няма пари“, повтарят хората от „Столипиново“ след Тони Стораро.

Европарламентът приключва изслушванията на номинираните за комисари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353912

Европейският парламент трябва днес да приключи изслушването на номинираните за членове на новата Европейска комисия начело с Жан-Клод Юнкер, съобщи Ройтерс.
Процесът обаче е изправен пред бурна развръзка, след като се прочупи консенсусът между съюзниците на Юнкер от център-дясно и левоцентристите.
За днес е насрочено изслушването в съответните Европейският парламент трябва днес да приключи изслушването на номинираните за членове на новата Европейска комисия начело с Жан-Клод Юнкер, съобщи Ройтерс. Процесът обаче е изправен пред бурна развръзка, след като се прочупи консенсусът между съюзниците на Юнкер от център-дясно и левоцентристите. За днес е насрочено изслушването в съответните

Цачева: Правителство на малцинството е възможно, но ще бъде много трудно

http://www.cross.bg/tzacheva-tzetzka-gerb-1433770.html

/КРОСС/Политическа партия ГЕРБ е победител и е редно с нейния мандат да бъде създаден кабинет, каза в ефира на Нова телевизия Цецка Цачева. ГЕРБ ще проведе консултации с всички парламентарно представени политически сили по реда на тяхната численост, допълни тя и уточни, че разговорите са в този ред, а не започват с най-близката им коалиция - Реформаторския блок, защото ГЕРБ желае да говори за политики, а не за персони, а реформаторите се държат арогантно. Не са личностите важни в този момент, повтори Цецка Цачева. За първата среща, с БСП, дата не е конкретизирана, но ще е след като ЦИК обяви окончателните резултати, посочи тя. За евентуална коалиция ГЕРБ - БСП Цачева посочи, че не е възможно само две политически сили да направят стабилно управление. Ако направим правителство на малцинството с широка силна подкрепа, ще бъде голям успех, каза още Цецка Цачева. Според нея това е възможно, ако се намери съгласие по конкретни политики - образование, здравеопазване, енергетика и пр., но ще бъде много трудно.   Трябва да се направи стабилен кабинет, но не на всяка цена и не през линии, които за нас са важни, уточни Цецка Цачева от ГЕРБ. Въпрос на преговори е и изборът на председател на 43-ото НС, смята Цачева. Тя не коментира хипотезата тя отново да седне на председателския стол в парламента

Волен Сидеров видя в изборните резултати повод за нов вот

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245784_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%8F+%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82

 Резултатите от предсрочния парламентарен вот показват, че трябва да има нови избори, "докато българите не осъзнаят, че е време да се освободят от колониалното робство". Това коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров, по време на първата официална пресконференция след вчерашните избори. По думите му правителство на всяка цена, което да доведе до вдигане на цената на тока и замразяване на доходите, не е решение. Според националиста част от политическите формации, които ще влязат в следващия парламент, говорят само за коалиране и отказ от такова, без ясно да очертаят основните въпроси, които ще доведат до стабилизиране на държавата.

Лидерът на Атака Волен Сидеров още веднъж поясни, че партията е трета политическа сила според реалните резултати от предсрочния парламентарен вот, като той прави изчисленията си на базата на това, че останалите политически формации с изключение на ДПС са коалиции от няколко партии.

"Реално като партия сме трета сила и това е чиста математика. Всички останали партии са с резултати под 2 на сто и надолу", твърди той.

Националистът сравни политическия пейзаж с улица в Амстердам, "където стоят жени и се предлагат. "Заповядай при мен", "Ние сме готови", "Ние сме консенсусни", "Ние сме предвидими". Те и тези жени във витрините са предвидими и консенсусни, няма проблем", коментира Сидеров.

Според Волен Сидеров коалирането между част от партиите, които влизат в следващия парламент ще доведе страната до още по-голяма мизерия.

"Може да се види, че токът ще поскъпне не с 10 на сто, а с 50 процента; може да се предвиди, че животът ще стане по-лош. И това, което ГЕРБ казва, има подкрепата на Патриотичния фронт, Реформатори, ДПС и който още се появи на витрината", каза Сидеров.

По думите му правителство на всяка цена не са изход от политическата криза в страната, а напротив. "Ще се ходи пак на избори. Нали това е демокрацията - избори, избори пак, докато народът се осъзнае", каза той.

Сред основните приоритети на националистите, Сидеров отново изтъкна премахването на монополните дружества от страната и добри отношения с Русия.

Цветанов: ГЕРБ, БСП и ДПС е невъзможна коалиция

http://www.cross.bg/gerb-tzvetanov-ypravlenie-1433769.html

/КРОСС/ „Ако погледнем цифрите ще видим, че за първи път имаме най-ниската избирателна активност, но от всички 31 избирателни района, ГЕРБ печели в 26. ГЕРБ запазва влиянието си във всички области и разширява това влияние. От 27 областни центъра, 25 са за ГЕРБ и 2 са за ДПС. БСП прави пълно отстъпление", коментира Цветан Цветанов от ГЕРБ в предаването „Тази сутрин". „За пореден път се установи, че контролните органи не са в състояние да противодействат на купения вот. Първо трябва да признаем успеха на ГЕРБ. В сегашния парламент трябва да има национално отговорно поведение на всяка една партия. Взехме решение да направим тази пресконференция, на която Борисов не присъстваше, защото така сме преценили. България в момента е в изключително лошо финансово състояние и се лишава от възможността да използва евросредства от оперативните програми. Това е следствие от управлението на правителството на Орешарски", отбеляза Цветанов. „Ще направим широко парламентарно общество, за да няма извиване на ръце и поставяне на условия. Ако Радан Кънев продължава да има подобно поведение, ще разговаряме с лидера на Реформаторите. Смятам, че имаме много важни цели и личното трябва да бъде на заден план. Трябва да има стабилно управление. Ако ние не седнем и не си говорим в българския парламент, това ще бъде много негативно за партиите, но най-вече за българския народ", добави Цветанов. „ГЕРБ, БСП и ДПС е невъзможна коалиция

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/07/2395040_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес:

Лилков: Реформаторите трябва да участват в управлението

http://www.cross.bg/lilkov-reformatorite-pozitziya-1433768.html

/КРОСС/ „Лично аз още през май прогнозирах, че 83 000 гласа за Реформаторския блок са постижима цел. Ние работихме в тази посока. Тези 14 000 гласа са бонус към преференциите. Успяхме да съберем всички сини гласове от последните 5 години, което е много сериозно и говори за възходящия тренд на РБ." Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 Вили Лилков от ДСБ и Реформаторите. „Смятам, че ще стигнем до единна позиция - искаме да чуем какво ще предложат ГЕРБ като политическа платформа, около която да се базира бъдещото управление. От тази платформа ще зависят коалициите. Борисов обаче не е в позиция да предопределя всичко, което ще се случва", каза още той, визирайки депутатските места на ГЕРБ. Той бе категоричен, че Реформаторите няма да изменят на своята програма и че трябва да се обмисли плана за две години управление с ясни приоритети, след които да се свика Велико народно събрание. „Имаме много сериозни резерви що се отнася до управлението на ГЕРБ. Нашата опозиция остава непроменена", подчерта Лилков. Той добави, че Реформаторите ще имат единна позиция що се отнася до бъдещото управление. „Ние трябва да участваме в управлението - всяка партия се явява на изборите, за да управлява. Ако ние намерим сечение с другите политически партии, ние трябва да участваме", категоричен бе Лилков и добави, че всички партии трябва да поемат отговорност, тъй като България е в тежка криза и за това трябва да се поеме отговорност

Възстановяването на световната икономика се забавя

http://www.investor.bg/drugi/338/a/vyzstanoviavaneto-na-svetovnata-ikonomika-se-zabavia,181329/

Глобалната икономика е движена от главно от растежа в САЩ, което не благоприятства поддържането на стабилно възстановяване, посочва икономист

Цачева: Разговаряме с всички, но без условия за Борисов!

http://frognews.bg/news_77741/

Не усетих подкрепа от ББЦ, а заявена принципна позиция, че ГЕРБ е победителят и трябва да състави правителство, заяви по НТВ Цецка Цачева от ГЕРБ. След решението на ИК ГЕРБ ще проведе консултации с всички парламентарно представители политически сили по реда на големината им.

Цветанов: Ще разговаряме с всички партии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353915

Все още не сме се чували с абсолютно никого. В момента правим цялостен анализ и обсъждаме възможните хипотези с всички партии. Взехме решение да проведем разговори с всички партии, за да кажем какви са нашите цели и платформа за управление. И всеки, който има национално отговорно поведение, ще може да подкрепи секторно поведение в един силен Все още не сме се чували с абсолютно никого. В момента правим цялостен анализ и обсъждаме възможните хипотези с всички партии. Взехме решение да проведем разговори с всички партии, за да кажем какви са нашите цели и платформа за управление. И всеки, който има национално отговорно поведение, ще може да подкрепи секторно поведение в един силен

CNN реже здраво и освобождава близо 1500 души

http://america.actualno.com/CNN-reje-zdravo-i-osvobojdava-blizo-1500-dushi-news_53523.html

Компанията "Търнър Броудкастинг", обяви, че съкращава броя на служителите си с 10%, което ще засегне и подразделението й Си Ен Ен. Американската телевизия ще се раздели с около 300 души о...

Политическата нестабилност влияе негативно на икономиката

http://society.actualno.com/Politicheskata-nestabilnost-vlijae-negativno-na-ikonomikata-news_53528.html

Политическата нестабилност в страната влияние негативно на икономиката. Това коментира старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев. Според него за да се запази финансовата стабилн...

Бареков: Реформаторите купиха 1/3 от гласовете си

http://politics.actualno.com/Barekov-Reformatorite-kupiha-13-ot-glasovete-si-news_53533.html

"Единствената формация, която няма моралното право да говори за участие в управленска коалиция и да извива ръцете на когото и да било, е Реформаторският блок. Тази коалиция беше единствената зало...

Детските градини в Ловеч няма да затварят кухните си

http://lovech.actualno.com/Detskite-gradini-v-Lovech-njama-da-zatvarjat-kuhnite-si-news_53532.html

Детските градини в Ловеч няма да затварят собствените си кухни и да наемат фирми, които се занимават с кетъринг. До това решение се стигна, след като в общината беше внесена подписка от родители срещу...

Художници от 6 държави и два континента се събраха на пленер в Рударци

http://www.zapernik.com/obshtestvo/hudojnici-ot-6-durjavi-i-dva-kontinenta-se-subraha-na_34776/

Художници от 6 държави и от два континента се събраха за пленера "Арт Студио Рударци". Официален старт на събитието дадоха кметът на Перник Росица Янакиева, директорът на Галерия Перник Елена Темелкова и председателят на СБХ в града Валентин Топалов.

Тазгодишният пленер по живопис ще протече под мотото "Духът на Перник". Кметът на Перник г-жа Росица Янакиева даде старта и лично приветства...

Продължава

Цветанов: Ще разговаряме с всички партии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353913

Все още не сме се чували с абсолютно никого. В момента правим цялостен анализ и обсъждаме възможните хипотези с всички партии. Взехме решение да проведем разговори с всички партии, за да кажем какви са нашите цели и платформа за управление. И всеки, който има национално отговорно поведение, ще може да подкрепи секторно поведение в един силен Все още не сме се чували с абсолютно никого. В момента правим цялостен анализ и обсъждаме възможните хипотези с всички партии. Взехме решение да проведем разговори с всички партии, за да кажем какви са нашите цели и платформа за управление. И всеки, който има национално отговорно поведение, ще може да подкрепи секторно поведение в един силен

ГЕРБ с кабинет на малцинството: Вижте трите варианта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353886


Три варианта за формиране на бъдещ кабинет се родиха вчера, след като политиците преспаха с резултатите от парламентарния вот. Очаква се веднага след официалното обявяване на резултатите от ЦИК да тръгнат преговори.
ГЕРБ, макар и без лидера си, който не застана пред медиите, зададоха първи тон - старт на разговори за подкрепа на кабинет на Три варианта за формиране на бъдещ кабинет се родиха вчера, след като политиците преспаха с резултатите от парламентарния вот. Очаква се веднага след официалното обявяване на резултатите от ЦИК да тръгнат преговори. ГЕРБ, макар и без лидера си, който не застана пред медиите, зададоха първи тон - старт на разговори за подкрепа на кабинет на

Study in Italy: Италия е само на една крачка!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4346511

"Дни на Италианското образование" ще се проведе на 11-12 октомври, от 11-17ч. в сградата на „Интерпред", София. Изложението е част от инициативата „Седмица на италианския език и култура" и се организира от агенция „Скай Лайнс" под патронажа на "Италиански Културен Институт" и "Италианска търговска камара". "Дни на Италианското образование" ще се проведе на 11-12 октомври, от 11-17ч. в сградата на „Интерпред", София. Изложението е част от инициативата „Седмица на италианския език и култура" и се организира от агенция „Скай Лайнс" под патронажа на "Италиански Културен Институт" и "Италианска търговска камара".

Култовият сериал "Туин Пийкс" се завръща на екран

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/kultoviiat-serial-tuin-pijks-se-zavryshta-na-ekran-6024159

Новият сезон на драмата, която през 1990 и 1991 г., плени милиони зрители по света с историята за странния град, в който е убита млада кралица на красотата, вече има и кратък трейлър

Какво (не) казаха партиите в изборната нощ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245783_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%28%D0%BD%D0%B5%29+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B

 По предварителни данни в 43-я парламент най-вероятно ще влязат осем партии: една силно отслабена ГЕРБ; разгромена БСП; ДПС, което показа, че стига да пожелае може бъде и втора политическа сила; успешен, но полуразцепен Реформаторски блок; две националистически партии и една формация с неясен все още уж ляв профил, но създаваща очаквания за проруско поведение и даваща рамо на Борисов с категорични искания за „широка коалиция“.

Дали и какво правителство ще произлезе от сложното емоционално състояние на гласувалите българи ще стане ясно в следващите седмици. Това, в крайна сметка, е тема на съвсем различен разговор. И очевидно ще бъде обсъждана след мача на Реал Мадрид, който в изборната нощ се оказа приоритетен (по Бойко Борисов). Какво обаче казаха партийните лидери в изборната нощ? И по-важно - какво маскираха под многото изговорени думи?

Въпреки, че се похвали за пореден път като победител и отдаде по-малкото си депутати на трагедията в Горни Лом, която прекъснала предизборната кампания, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече изглежда слаб. Наред със загрижеността за държавата и мъглявите обяснения за национално съгласие, думите на бившия премиер съобщиха, че той не знае как да постъпи в създалата се ситуация.

От “искам да управлявам“ до “няма с кого“

Победителят каза, че няма да инициира преговори с която и да е друга партия, защото му поставяли условия, щели да искат от него компромиси и "никой не е заявил желание в този момент да преговаряме". В същото време декларира: "Искам да управлявам лично аз, не се страхувам". После добави, че е готов да си "сложи главата" и с другите да извадят България от кризата, но от малките партии "са длъжни да направят така, че да има стабилност". Протегна ръка към БСП, похвали ДПС, но се оправда с това, че партията, в която нееднократно е обяснявал как той взема решенията, нямало да му позволи да управлява с тях.

ГЕРБ отново спечели най-много гласове, но ще управлява ли? И с кого? Борисов не каза.

Видимо недоволен и силно объркан от резултата на изборите, Борисов, който обикновено заема категорични позиции (въпреки, че часове по-късно ги мени), не спомена никаква инициатива, която ще произлезе от него.

И още нещо - въпреки че говори повече от 40 минути пред журналисти и предрече “най-мрачния сценарий – още едни избори“, лидерът на ГЕРБ не каза най-важното – ще управлява ли държавата, за да я спаси от катаклизмите, които сам обрисува, или отново ще я направи заложник на собственото си его.

Разгром и концепт

На този фон БСП призна тежка изборна загуба и обяви, че тя ѝ отрежда мястото на опозиция, която обаче конструктивно ще подкрепя всички националноотговорни и необходими решения в новия парламент. "Днес много често се задава въпросът дали БСП ще участва в коалиция. До скоро се задаваше въпросът защо БСП участва във властта. Избирателите ни отредиха място на опозиция в този парламент. Това повелява ние да бъдем една конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя българските граждани с решения в законодателството", каза председателят на социалистите Михаил Миков. И за първи път ръководството на левицата поздрави ГЕРБ за спечелен вот.

Междувременно новият лидер на партията отказа да отговори на въпрос за приноса на предшественика си Сергей Станишев към разгрома, който БСП претърпя. После пък заклейми задкулисните договорки като най-големия проблем на политиката в България, но не каза дали участието на формацията му в подобни сделки е на път да я изтика като трета политическа сила. Не на последно място – Миков отказа да внесе яснота какво ще подкрепя като опозиция и ако зависи от него ще позволи ли да се стигне до нови избори.

Далеч по-пищен в изказванията си бе председателят на ДПС Лютви Местан. Провъзгласявайки, че е движението е първо по доверие сред ромите, той парира всички въпроси за евентуален купен вот в махалите и със същия сарказъм зад либерална маска поясни, че "отстоява концепта за ясен евроатлантически профил на управлението". По този начин Местан от политически ляв придатък сръчно се преквалифицира в десен такъв и представи формацията си като гарант за „ценностното мнозинство в НС“. “Могат да се съставят други аритметически мнозинства без ДПС, но говорим за ясен евроатлантически профил“, предупреди той.

Между предателството и трикове

Волен Сидеров предложи на социолозите да си скъсат дипломите

Подредени в класацията веднага след него партиите от Реформаторския блок не дадоха вид, че ще поемат „протегнатата ръка“. Напротив, те препотвърдиха ангажимента си, че колаборация с ДПС няма да има и изтъкнаха, че „няма как да предадат избирателите си“, неизпълнявайки обещания, които са поели. Това, оказа се, важи за половината ангажименти, или поне за половината от многоликата коалиция. След като отговориха уклончиво на въпроси дали ще си изберат единен лидер, но пък увериха категорично, че няма да се разпаднат в парламента, десните по стар обичай демонстрираха бързо различията си. Така например според лидера на СДС Божидар Лукарски ангажиментът, че РБ няма да подкрепи Борисов за премиер, се оказа „трик за вдигане на електората“, който часове след влизането в парламента се превърна в разказ за „национално отговорна партия, която не може да поставя такива условия“. Според Радан Кънев (ДСБ), подобно изказване е невъзможно да е излязло от устата на коалиционния му сподвижник.

В крайна сметка десните така и не уточниха дали смятат, наред с отстъплението от обещанията си, да приемат за трети партньор в евентуално управление с ГЕРБ и представения в НС „Патриотичен фрон“, съставен от националистически партии и съмнителни фигури с архонтски титли.

Пресконференциите в изборната нощ продължиха повече от четири часа. Междувременно анализ на фрагментирания и даден с неособено желание вот на българите направиха всевъзможни анализатори. Изговориха се безчетни думи. Най-рядко споменаваната беше „стабилност“. Въпреки, че върху нея бе изградена цялата предизборна кампания…

САЩ затяга мерките за сигурност по летищата заради Ебола

http://www.moreto.net/novini.php?n=266575

САЩ ще затегнат мерките за сигурност по летищата във всички свои градове с цел предотвратяване на проникване на вируса Ебола на територията на страната. Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че пътниците на полетите до САЩ ще преминават допълнителна проверка, съобщава Си Ен Ен.

С 94 лекари по-малко работи Спешна помощ в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353906

Центърът за спешна медицинска помощ в София работи с 94-ма лекари по-малко, отколкото трябва да бъдат. Към 1-ви октомври 2014 г. незаетите щатове в структурата на центъра са общо 142, от тях свободите за лекари са 94. Търсят се 7 медицински сестри и 41 шофьори, съобщи Нова тв.
„Аз съм в службата около 10 години. Центърът за спешна медицинска помощ в София работи с 94-ма лекари по-малко, отколкото трябва да бъдат. Към 1-ви октомври 2014 г. незаетите щатове в структурата на центъра са общо 142, от тях свободите за лекари са 94. Търсят се 7 медицински сестри и 41 шофьори, съобщи Нова тв. „Аз съм в службата около 10 години.

ГЕРБ да си направят програма, после ще видим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245782_+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D0%B8

 Първо важна е програмата, която ще се предложи от ГЕРБ. Второ – коя партия ще поеме мандата - смятам че това трябва да е ГЕРБ. После трябва да се види кои партии ще подкрепят ГЕРБ.

Това заяви лидерът на България без цензура Николай Бареков пред Нова телевизия.

"Трябва да се реши кой ще оглави НС, кои ще бъдат министри и кой ще е премиер. Смятам че хора като Борисов не получиха достатъчна подкрепа и не бива да бъде премиер" каза лидерът на ББЦ. Той съобщи, че тази вечер той ще пътува в Брюксел, за да консултира политическото си бъдеще.

На въпрос за негово изказване, че "Борисов има пряко участие в убийства" и че бил извършил 10 убийства, Бареков посочи, че "не бива да се лепят етикети". "Ако иска, да си ложи на дръвника главата, да си вземе гласове от реформаторите, виждам че те се разцепиха, да си вземе от патриотите и да става премиер", каза Бареков. "Аз за разлика от повечето, дето им лепят етикети, съм отишъл и съм подал сигнали", отговори той на въпрос защо е огласявал откровени лъжи. Сега е време да седнем на масата на преговорите и да видим по кои приоритети трябва да работим, добави Бареков.

Нека ГЕРБ да си излъчат група, да си направят програма, с която да управляват и тогава има 7 формации, които ще решат дали да го подкрепят, посочи лидерът на ББЦ позицията си.

Райчев: Борисов беше отмъстител, после строител, а сега ще е обединител

http://www.cross.bg/borisov-vlastta-raiichev-1433767.html

/КРОСС/ „Основната политика на г-н Борисов беше да каже, че няма да вземе властта. Може ли той да си го позволи сега? Отговорът е не. Този път има огромна разлика между миналата година и сега. Дефакто той може да си го позволи, но това ще му струва много. Той много ще разтегли времето на решението си", коментира политологът Андрей Райчев в предаването „Тази сутрин". „Шансовете Реформаторите да влязат във властта ми се виждат минимални. Има голямо недоволство от народа към Борисов. Но той няма нито една загуба до момента. 2009 година той излезе в ролята на отмъстител и народа страшно го харесваше. Той бавно премина към ролята строител. Сега ролята ще е обединител. Въпросът е до кога? Отговорът е до президентските избори. Борисов е амбициозен и това е неговата цел - да стане президент", отбеляза Райчев. „Михаил Миков използва една самоирония, която го прави толкова симпатичен. Борисов има да решава много тежко уравнение с 8 неизвестни. Но Миков има да решава два въпроса. Първо как ще подходи към една оферта от ГЕРБ и второ - какво ще стане с Левицата. Двете уравнения трябва да се обединят, за да имат шансове БСП. Петър Чобанов избра ДПС пред БСП заради добра политическа кариера. ДПС е балансьор по природа и по принцип се стреми да участва във властта. В момента тази партия не се стреми да участва във властта. Те имат нужда от почивка и по този начин Борисов във всеки момент има мълчаливата им подкрепа

Бум на недействителните бюлетини! 188 414 души "объркаха" вота си

http://www.zapernik.com/obshtestvo/bum-na-nedeistvitelnite-byuletini-188-414-dushi-oburkaha-vota-si_34775/

188 414 са недействителните бюлетини след вота вчера, който отчете една от най-ниските избирателни активности в последните 25 години и вкара най-много политически формации в новото 43-ото Народно събрание, според справка на БГНЕС.

Данните са на база публикуваните отчети на протоколи в Централната избирателна комисия от първото преброяване на вота. Към 18 часа на 6 октомври липсва информация и за 100% обработени протоколи от Перник, 24 МИР-София и София-област.

Ето къде колко са...

Продължава

Спешна помощ в София - с 94 лекари по-малко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353888

Центърът за спешна медицинска помощ в София работи с 94-ма лекари по-малко, отколкото трябва да бъдат. Към 1-ви октомври 2014 г. незаетите щатове в структурата на центъра са общо 142, от тях свободите за лекари са 94. Търсят се 7 медицински сестри и 41 шофьори, съобщи Нова тв.
„Аз съм в службата около 10 години. Центърът за спешна медицинска помощ в София работи с 94-ма лекари по-малко, отколкото трябва да бъдат. Към 1-ви октомври 2014 г. незаетите щатове в структурата на центъра са общо 142, от тях свободите за лекари са 94. Търсят се 7 медицински сестри и 41 шофьори, съобщи Нова тв. „Аз съм в службата около 10 години.

Цветанов: Разговаряме с всички партии, но коалиция с БСП или ДПС е невъзможна

http://offnews.bg/news/n_1/n_399829.html

ГЕРБ ще седне на масата на разговорите с всички парламентарно представени партии, но коалиция ГЕРБ-БСП или ГЕРБ-ДПС е невъзможна.  Това обясни в студиото на bTV зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той каза още, че към момента отношенията на ГЕРБ с АБВ и в частност на Бойко Борисов с Георги Първанов са "никакви". По думите му най-национално отговорно се държат от Патриотичния фронт, които също са заявили намерението си да се срещнат с всички партии, влизащи в парламента.  За отношенията с Реформаторския блок Цветанов каза, че ръцете на ГЕРБ не може да бъдат извивани. "Няма да зависим от Реформаторския блок, за да няма извиване на ръце и поставяне на условия, които са нелогични. Ако той продължава да има подобно поведение (Радан Кънев, бел. ред.), ние ще разговаряме с лидера на РБ, но няма да правим компромис", обясни Цветанов. Той обясни, че национално отговорно поведение е това, което подкрепи правителство с премиер Бойко Борисов и каза, че говоренето на Радан Кънев, който "представлява една малка част от тези 280 хиляди гласа", няма да попречи на ГЕРБ да излъчи Бойко Борисов за кандидат за премиер.  Цветанов намекна, че Реформаторите са купували гласове в Хасково, а всеки, който е купувал гласове не може да бъде партньор на ГЕРБ. По думите му МВР е провело операция в Хасково за купуване на гласове, но не било оповестено публично коя била партията, за която били предназначени гласовете. Цветанов обаче научил от областното ръководство на ГЕРБ, че става въпрос за Реформаторския блок, който не заложил на идеи, а "на сина на кмета Георги Иванов".  Това дали ще има правителство на малцинството ще стане ясно след проведените разговори с всички партии. "Това ще го дадем като отговор, когато бъдат проведени всички разговори и дали ще има коалиционно споразумение или подкрепа в отделни секторни политики", обясни зам.-председателят на ГЕРБ. Той каза още, че партията няма "да участва в това управление като самоцел", а само при условие, че има възможност да реализира управленски идеи.  "Това е съвсем логично. За мен по-нелогично е, когато преди изборите има едно привидно затишие. След като са спечелени изборите, се активират хора, на които знаем тяхната съпричастност към ДС, за да създават деконструктивно поведение в публичното пространство", обясни Цветанов. Той обясни, че тежкото наследство от правителството на Пламен Орешарски е поставило страната в положение, в което 2014 и 2015 година ще са нулеви за усвояването на евросредства. "Не бих казал, че ще си простим, но имаме по-важни цели. Кризата може да продължи с месеци, с години, и ако не си говорим, това ще бъде негативно за всички партии", обясни Цветанов. 

Бареков: ГЕРБ трябва да направи правителство, Борисов като е премиер, та какво?

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/07/2395331_barekov_gerb_triabva_da_napravi_pravitelstvo_borisov/?ref=rss


Борисов като е премиер, та какво? Това ли е най-важният въпрос в държавата? Това заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" лидерът на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков. "Борисов няма да стане премиер с моя глас", обяви Бареков. 

"Не Бойко Борисов, Дядо Мраз по Коледа да го направим премиер, чудеса няма да станат. Трябва да се работи здраво", заяви лидерът на ББЦ, който избегна въпроса защо е обичал шумно експремиера Борисов, а после също толкова шумно го е разлюбил. ...

Бареков: Борисов като е премиер, та какво?

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/07/2395331_barekov_borisov_kato_e_premier_ta_kakvo/?ref=rss


Борисов като е премиер, та какво? Това ли е най-важният въпрос в държавата? Това заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. "Бойко Борисов няма да стане премиер с моя глас", обяви Бареков. "Не Бойко Борисов, Дядо Мраз по Коледа да го направим премиер, чудеса няма да станат. Трябва да се работи здраво", заяви лидерът на ББЦ, който избегна въпроса защо е обичал шумно експремиера Борисов, а после също толкова шумно го е разлюбил. 

Той...

Убиецът на хубавата Стефка от Пловдив опитал да протака делото с възпаления на коляното си

http://pik.bg/убиецът-на-хубавата-стефка-от-пловдив-опитал-да-протака-делото-с-възпаления-на-коляното-си-news234614.html

Убиецът на хубавата Стефка от Пловдив опитал да протака делото с възпаления на коляното си

Подсъдимият за убийството на красивата абитуриентка от Пловдив Стефка Маджарова – Владимир Костадинов, е правил опити да протака делото с възпаления на коляното си. Най-вероятно младежът е вкарвал слюнка от други пандизчии в колянната си капачка. Така я е възпалил, което довело до две поредни операции още в началото на съдебния процес, съобщава „Телеграф”.

Именно заради невъзможността на подсъдимия да участва пълноценно в делото, то бе отлагано няколко поредни пъти. Това е втората версия за причините за здравословния проблем на Костадинов.

Според първата, той си инжектирал нафта в коляното. 

Стигна се до там съдия Елена Захова да постанови вещото лице д-р Светлозар Спасов да преглежда преди всяко заседание Костадинов. 

Процесът срещу Владимир стартира в началото на тази година. Още на първото заседание за жестокото убийство, извършено заради болезнена ревност, трябваше да бъдат разпитани 8 свидетели и 11 вещи лица. До разпити тогава не се стигна, защото Владимир Костадинов се оказа с гноясало коляно и две операции, а съдебният състав се принуди да отложи следващото заседание за края на април.

По време на процеса Владимир дори бе предупреден от медици да престане да наранява коляното си, тъй като има голяма вероятност, ако продължи, кракът му да се парализира или дори да получи гангрена.

Само преди дни процесът срещу Владимир Костадинов бе отложен отново. Този път не заради болното му коляно, а заради болест на основния му адвокат Асен Самуилов и неявяване в съдебната зала поради ангажираност в районна избирателна комисия на втория му адвокат. 

Над 206 хиляди са недействителни бюлетини

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245781_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+206+%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Над 206 хиляди са недействителни бюлетини в урните след предсрочните парламентарни избори при сто процента обработени протоколи на СИК в РИК.

Справка на БГНЕС показва, че 206 854 са недействителните бюлетини след вота вчера, който отчете една от най-ниските избирателни активности в последните 25 години и вкара най-много политически формации в новото 43-ото Народно събрание.

Данните са на база на публикуваните отчети на протоколи в Централната избирателна комисия от всички РИК.

От данните може да се направи извода, че в шарения 43-ти парламент се намества и девета формация – тази на недействителните бюлетини. Със завидния си брой от над 206 хиляди спокойно може да бъде сформирана парламентарна група, заемаща 10, че и повече, депутатски банки.

Справката на БГНЕС показва:

Според данните от протокола от изборен район 24-София става ясно, че в съдържанието на избирателните кутии има 8 642 недействителни бюлетини.

От 23 МИР-София - 10 579 са недействителните бюлетини.

От 25 МИР-София - 10 815 са недействителните бюлетини.

В изборен район 26-Софийски, София-област, броят на недействителните бюлетини е 7 430.

В Пернишки район недействителните бюлетини от урните са 2 368.

В Бургас 15 468 са недействителните бюлетини. Действителните бюлетини са 175 483. Броят на гласувалите избиратели е 190 951 от 370 252.

Велико Търново - 6 280 са недействителните бюлетини. Броят на действителните е 108 519. От 224 797 избиратели, гласа си са дали 114 799.

Видин - 2 121 са недействителните бюлетини.

Добрич – 4 592 са недействителните бюлетини.

Пловдив област - 12 727 са недействителните бюлетини.

Кърджали – 4 539 са недействителните бюлетини.

Ловеч – 3 465 са недействителните бюлетини.

Пазарджик недействителните бюлетини са 10 241.

В Хасковско 50,55 е процентът е избирателна активност в областта. Общият брой на гласувалите е 123 531, недействителни гласове са 8 117.

В област Русе броят на гласувалите е 101 452 от 220 034 избиратели. Действителните бюлетини са 96 041, а недействителните – 5 411.

В Пловдив-град 154 257 са гласували, избирателната активност в града е 50.02%, а недействителните бюлетини са 9 811 - най-честата грешка е при отбелязване на преференциалния вот.

Във Варненска област недействителните са 16 073.

В община Сливен са гласували 51 426 души. Действителните бюлетини са 47 692, а недействителните – 3 734. Избирателната активност в общината е 45,01%.

В Благоевград 11 621 са недействителните бюлетини. Общо гласували 150 578 души.

В Габровска област недействителните бюлетини са 1 984.

В Разград недействителните бюлетини са 3 129.

Силистра - 2 900 са недействителните бюлетини.

Смолян - 2 620 са недействителните бюлетини.

В Стара Загора 12 461 са недействителните бюлетини.

В Шумен – 4 435 са недействителните бюлетини.

В Ямбол – 2 779 са недействителните бюлетини.

В Кюстендил недействителните бюлетини, открити в изборните урни са 2 741.

В област Търговище правото си на глас на изборите за парламент са упражнили 63 237 избиратели или 50,98 процента. Броят на действителните бюлетини е 60 779, недействителните са 2 458.

Недействителните бюлетини в урните от Плевен са 8 424.

Недействителните бюлетини във Враца са 4 950.

Недействителните бюлетини в Монтана са 3 939.

Минути преди 19 часа Централната избирателна комисия обяви и резултатите от извънредните парламентарни избори за страната при обработени 100% протоколи на СИК в РИК.

След първото преброяване на 100% от изборните книжа, ГЕРБ получава 32.66% от гласовете на избирателите. БСП печели 15.41% от вота. ДПС взема 14.83% от гласовете. Реформаторският вот получава 8.88% от вота. Коалиция "Патриотичен фронт – НФСБ – ВМРО" печели 7.28%, "България без цензура" - 5.70%, партия "Атака" печели 4.52%, а АБВ минава бариерата с 4.15% от гласовете.

Разпределението на мандатите в новия парламент би следвало да бъде: ГЕРБ с 84 депутати, БСП с 39, ДПС вкарва 38 народни представители, Реформаторският блок 23 депутати, Патриотичният фронт – 19, "България без цензура" ще заеме 15 банки в парламента, а "Атака" и АБВ ще си поделят по 11.

В справката не се съдържа информация за гласуването на българите в чужбина. БГНЕС припомня, че над 120 хиляди бяха недействителните бюлетини на Европейските избори по-рано тази година.

Пациенти на Психодиспансера показават знания и умения в състезания

http://dobrudjatv.net/%d0%bf%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%b2/

По случай 10 октомври – Световен ден на психичното здраве, традиционно в центъра за психично здраве „Д-р П.Станчев“ организират поредица от състезания. За спортното и кулинарно състезание са сформирани по два отбора – единият от представители на дневния стационар към центъра, а другият – от […]

Борисов: Бих дал министерства на БСП и Кунева

http://www.cross.bg/borisov-stranata-gerb-1433766.html

/КРОСС/Правителство на малцинството със споделена отговорност. Такава формула за управление на страната обмисля да предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това означава кабинет с мандата на първата политическа сила, но с широка парламентарна подкрепа. Това е игра вабанк, много смел ход, но с оглед на критичната ситуация в страната може да проработи, обясниха наблюдатели. Твърди се, че формулата му е подсказана от Брюксел по логиката - в безизходица всички карти се вадят на масата. „Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, при положение че те споделят с нас отговорността за дадени политики - обяви Борисов авангардната си идея пред „Преса". - Например ако в БСП имат разумни виждания в областта на отбраната, защо да не им дам възможност да предложат свой министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор", разви вижданията си Борисов. Според него възможността за широка коалиция от типа на германската е угаснала в нощта на изборите заради катастрофалния резултат на БСП. Борисов е готов на разумни компромиси, за да осигури парламентарна подкрепа за кабинета си, но не би приел априори да му се поставят условия за постове. Изхожда от фак­та, че на тези избори ГЕРБ е препотвърдил влиянието си в страната и е получил подкрепата на 1,1 милиона избиратели

Правят нов кадастър на Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=266577

Новите кадастрални карти и регистри на всички общини по Черноморието трябва да бъдат готови преди началото на 2016 г., съобщиха за „Монитор” от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). В момента се изработват и се очаква да бъдат одобрени до края на 2014 г.

Спада интензивността на протестите в Хонконг

http://www.vesti.bg/novini/spada-intenzivnostta-na-protestite-v-honkong-6024160

В Хонконг затихват масовите демонстрации на студенти, настояващи за демократизиране на изборите, и като цяло днес обстановката в бившата британска колония е спокойна.

Теодосий Спасов представя авторска музика в Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/teodosii-spasov-predstavya-avtorska-muzika-v-pernik_34774/

В концерта "Феноменът" на КО "Орфей" и Теодосий Спасов пернишката публика ще чуе основно пиеси на Теодосий Спасов и композитора Бенцион Елиезер.

Концертът "Феноменът" ще се състои на 14 октомври от 18.00 часа в Малкия салон на Двореца на културата. КО "Орфей" и Теодосий Спасов с диригент Райчо Христов са подготвили атрактивна програма, включваща предимно пиеси на Теодосий Спасов и големия композитор Бенцион Елиезер.

Теодосий Спасов е роден в Исперих през 1961 г. Той е завършил...

Продължава

Франция: Не е истина, че наш офицер е отишъл в „Ал Кайда“

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/franciia-ne-e-istina-che-nash-oficer-e-otishyl-v-al-kajda-6024158

Париж отрече разпространената от американски сайт информация, че френски офицер е дезертирал

Правителство на малцинството е патологичен стремеж към властта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245780_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%

 "Всяка българска работа започва зле организирано и завършва със скандал", казва социологът Иван Хаджийски и пак със скандал, който ще доведе до нови избори в обозримо бъдеще, ще приключат преговорите за съставяне на правителство в рамките на 43-тото Народно събрание.

По начина, по който изглежда в момента то, не бихме могли да очакваме правителство с дълъг мандат.

Не знам точно каква е идеята на това правителство на малцинството, предложено от ГЕРБ, но ако Бойко Борисов смята, че с 88 или 90 души може да състави кабинет, аз не виждам как ще стане това. Идеята за подобно управление, подкрепено заради дадени приоритети, изглежда като политическо самоубийство. Проблемът на Борисов е, че не осъзнава това. Той смята, че може да има по-малък брой депутати, както беше в предишното Народно събрание, но какво значи приоритети без участието на други формации в управлението?

Да искаш да съставиш правителство на малцинството, в чисто психологически аспект изглежда като патологичен стремеж към властта. Бойко Борисов се преживява като значима личност единствено през властта и по-скоро тук става дума за задоволяване на чисто лични психични проблеми, отколкото за реален поглед над ситуацията в страната.

Да призоваваш останалите да мислят за ясни приоритети, но не и за лица, които да застанат зад тях и в същото време категорично да заявяваш, че не може да има кабинет на ГЕРБ без Бойко Борисов да е премиер, е проява на политическа шизофрения. Председателят на ГЕРБ е в това състояние от доста години насам, не само от днес.

Борисов е объркан, защото очакванията му бяха много по-големи, а причината затова е магическото число 97. Председателят на ГЕРБ не е очаквал в най-мрачните си прогнози обстоятелството, че ГЕРБ ще има поне десетина мандата по-малко, отколкото при предишните парламентарни избори.

Ако депутатите на Борисов бяха на 97 или към 100, настроението му щеше да бъде съвсем различно. Тогава той щеше да обяснява, че народът отново го обича. Но това число депутати очевидно е съкрушително за него.

Ако все пак има правителство на малцинството, формирано от ГЕРБ, очаквам то да се задържи до края на зимата. При такава ситуация, обаче, февруарските протести от 2013 г. ще ни се сторят като разходка в детската градина, в сравнение с това, което предстои, защото народът е на границата на търпението. 

Бареков: ГЕРБ трябва да състави правителство

http://offnews.bg/news/n_1/n_399827.html

ГЕРБ трябва да състави правителство, партията на Борисов има цялото морално право да го направи, след като народът го е решил. Това заяви Николай Бареков в ефира на Нова телевизия тази сутрин. Според лидера на "България без цензура" ГЕРБ трябва да направят една работна група и да разговарят с всички партии минали 4-те процента, да разпишат програма по важните за държавата проблеми и решения и да ГЕРБ да съставят правителство. "Хората ни дадоха едно уравнение с 8 неизвестни. Сега трябва да го решим", каза Бареков. При евентуални разговори с ГЕРБ от ББЦ ще поискат да се засили процедурата по създаване на работещо електронно правителство, осигуряването на 1 млн. работни места и пенсионна реформа за миньорите, полицаите и военните. Бареков заяви, че не би подкрепил Бойко Борисов за премиер, като счете, че това би било политическо харакири за лидера на ГЕРБ. "Ако Борисов сега си сложи главата и стане министър-председател, ще го последва съдбата на Станишев и партията му ще се разпадне", каза Бареков. Лидерът на ББЦ разказа още, че в изборната нощ единственият политик, който го е поздравил за резултатите на ББЦ, е бил Краси Каракачанов чрез СМС.

Астролог: Коалиция между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт е най-доброто решение за България

http://pik.bg/астролог-коалиция-между-герб-реформаторите-и-патриотичния-фронт-е-най-доброто-решение-за-б-news234613.html

Астролог: Коалиция между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт е най-доброто решение за България

Можем ли да виним звездите за шарения парламент, който подредихме с вота си на 5 октомври? Ще помогнат ли планетите на политиците да намерят и съгласие? И кой е денят Х, който ще предначертае бъдещето на България? Ден след изборите "Стандарт" потърси отговорите на сложния политически пъзел при астролога Оксана Хорват-Станчева.

Резултатите от вота са "размити" заради датата, която бе избрана за провеждане на вота. В това е категорична астроложката Оксана Хорват-Станчева, за която 5 октомври е един от най-неподходящите дни за избори. Защото тогава е имало струпване на изключително неблагоприятни фактори, които са оказали своето влияние върху представянето на партиите и настроенията на гласоподавателите.

На първо място стои ретроградният Меркурий, който точно на 5 октомври се обръща и внася хаос и напрежение. Тази планета отговаря за координацията, общуването, комуникацията и разбирателството. Когато Меркурий е ретрограден обаче, създава напрежение и прави постигането на договорки изключително трудно и сложно. "За жалост, този неблагоприятен период ще продължи до 25 октомври, а точно сега партиите трябва да се договарят и да постигнат разбирателство", посочва Оксана.

По думите й сега ситуацията за политическите сили допълнително ще се усложни, защото те така или иначе имат свои собствени цели, които да преследват, а Меркурий прави разбирателството изключително трудно постижимо. "Дори от тази гледна точка може да очакваме хаосът да продължи до 25 октомври", смята Оксана.

В сегашния период най-много ще се объркат плановете на представителите на зодиите Близнаци и Дева, защото именно те се управляват от Меркурий. Интересното е, че лидерите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Михаил Миков, в чиито ръце мнозина анализатори и гласоподаватели виждат ключа за създаване на широка коалиция "а ла Меркел", са именно Близнаци.

В деня на вота освен ретроградния Меркурий, негативно влияние е оказвала и Луната, обяснява Оксана. "Тя управлява емоциите ни и нашите емоционални избори, а по време на изборите бе в знак Риби и продължава да е там, което създава допълнителен хаос, емоционални излияния и решения. Това води до нелогични избори, защото и разумът не работи заради Меркурий", посочва Оксана.

Ето защо емоциите са надделели над разума на избирателите, когато са гласували. Така обаче ще е и сега с политиците, пред които предстоят важни решения. Те не трябва да дават превес на емоциите си, въпреки че всичко, което са казали досега, според Оксана е плод именно на емоционалното им състояние. Периодът, в който се намираме в момента и който ще продължи до средата на октомври, се нарича "тао квадратура" и внася огромно напрежение.

Става дума за аспект между Слънцето, което символизира видимата власт, планетата Уран, която олицетворява опозицията, и планетата Плутон - третата сила, която стои зад кадър и дърпа конците.

"Покрай тази конфигурация се проявиха скандалите с купуването на гласове по време на вота. Но понеже този аспект продължава, борбата с трети задкулисни сили тече и все още има тайни договорки и игри. Това ще попречи на политиците да се договорят за добри решения - те не могат да бъдат договорени нито на открито, нито на скрито ниво", категорична е Оксана.

Тя посочва, че въпреки всички тези неблагоприятни за политическата обстановка у нас фактори, все пак в момента се наблюдава и една добра конфигурация от три планети. Това са Юпитер, Марс и Уран, които са включени в аспекта Голям тригон. Именно в тази конфигурация се крие надеждата за стабилно и по-добро бъдеще на страната ни през следващия мандат.

"Този аспект е много силен и положителен. Ако се заложи на него и решенията се търсят чрез тази конфигурация, тогава въпреки трудностите, хаоса и объркванията, както и неблагоприятните ефекти, може да се намери добър изход от ситуацията", категорична е Оксана. Тя посочва, че ако партиите сформират правителство преди 25 октомври, то няма да е стабилно и догодина пак ще има избори, защото Меркурий отново ще окаже своето неблагоприятно влияние. Ако обаче новият кабинет бъде сформиран след 25 октомври, той ще е с доста по-добри шансове да изкара пълен мандат, защото конфигурацията на Големия тригон ще даде по-голяма стабилност на новото управление. Според Оксана, за да е успешно новото управление, то трябва да се състои от три политически партии, защото и три са планетите, които участват в Големия тригон. Освен това от астрологична гледна точка стабилното управление изисква коалиция.

 "Защото Слънцето в деня на изборите бе в знак Везни - знакът на партньорствата, хем съвпада с Венера, която предполага партньорства, а и е наличен Северният възел, който показва посоката, в която трябва да вървим и да се развиваме", обяснява Оксана. Ето защо, за да има стабилност, е нужно новото управление на страната да е коалиционно.

"Двойната коалиция няма да доведе до стабилност, защото ще има трети страни, които да я подкопават", допълва астрологът. Ако ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт успеят да се договорят, съвместното им управление ще е най-добрият вариант според Оксана. Защото именно тези три партии символизират трите планети от Големия тригон.

Марс е агресивна планета, която представлява силови структури като полиция и армия, които налагат строги правила, ред и дисциплина. Сред партиите, според астроложката, Марсовата сила представлява Патриотичният фронт. Уран е планетата, която отговаря за десните сили и има отношение към чистата политика - идеята за благото и доброто на хората хем са независими и преследват собствените си цели, хем имат и обща цел. "На Уранова формация най-много прилича Реформаторският блок, защото в него има няколко партии и лидери със свои цели, които обаче са намерили и обща кауза, около която да се обединят", посочва Оксана.

По думите й, Уран винаги крие риск от неочаквани обрати и разпад на екипа, но в момента планетата се намира в добра конфигурация и носи само печалби. Третата планета от Големия тригон - Юпитер, символизира върховната власт и бог Зевс, който раздава справедливост. А в тази роля според Оксана най-често влиза ГЕРБ. Когато Юпитер е в знака Лъв, тя дава късмет на тези, които наистина могат да поемат отговорност, но имат и благородни цели, а не искат да управляват само заради самото управление. Ето защо тройната коалиция, в която ГЕРБ символизира Юпитер, Патриотичният фронт - Марс, а Реформаторският блок - Уран, е най-добрата за бъдещото управление на България.

Според Оксана лошото представяне на БСП на вота в неделя се дължи на неблагоприятното разположение на Нептун, която символизира левите партии. "Въпреки че сега тази планета е в своя знак Риби, тя не е в добър аспект и не е подкрепена от други планети. Ето защо БСП не се представиха добре на вота.

Нептун потъва и се скрива зад своя воал, което води до хаос, разводняване и влошено положение", посочва Оксана. По думите й настоящият период е добър само за тези, при които Меркурий е ретрограден по рождение. А сред политиците това са Радан Кънев и Красимир Каракачанов.

"Само за тях периодът е добър и те могат да договарят добри условия. Другите политици обаче не трябва да разчитат само на собственото си мнение, а да се допитват до експерти", съветва Оксана. Според нея, ако политическите сили не успеят да се договорят и се стигне до нови избори, датата за тях не трябва да се насрочва преди средата на септември. 

Много недоразумения трябва да изчистим, преди да заживеем като европейци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245779_+%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC

 За предизборната кампания на „Нова алтернатива“, както и за необходимостта от промяна пред Агенция „Фокус“ Николай Цонев, лидер на партията.

Фокус: Господин Цонев, как оценявате предизборната кампания, която проведохте?
Николай Цонев: Нашата кампания, на партия „Нова алтернатива” започна веднага след миналите парламентарни избори. И тогава бяха извънредни, а ние се явявахме за първи път. Макар и не добре подготвени, получихме доверието на 53% от избирателите, които гласуваха за нови партии. Това ни накара да продължим. От юни миналата година до началото на кампанията изграждахме регионални структури, те са вече 123, основно в градовете – областни и по-малки. Намерихме хората, които ни помогнаха през изминалите четири седмици да осъществим над 320 срещи с избиратели в 180 населени места. Благодаря на всички и съм убеден, че усилията ни ще дадат резултат. Всъщност, вече имаме една обективна оценка – в хода на кампанията разпознаваемостта на партия „Нова алтернатива се е увеличила от 24% на 39%. Това с е постижение за политическа сила, която прави кампания основно лице в лице, а не по телевизиите. За това, че имаме работещи структури в страната, говори и друг факт. Както знаете, партия „Нова алтернатива” организира подписка за отмяна на решението на служебното правителство, с което се отнемат социални и пенсионни права на военнослужещите и полицаите. Само за три дни са събрани над 4200 подписа.
Фокус: Как виждате бъдещата роля на партия „Нова алтернатива”?
Николай Цонев: Като принципна опозиция в парламента, защото не си поставяме за цел да бъдем коалиционен партньор на нито на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС. Смятам, че през последните пет години те имаха възможност да изпълнят обещанията, които даваха пред избирателите. Ще работим за изпълнение на конкретни искания за промени в законодателството, залегнали в нашата програма. На първо място – 7 годишен мораториум върху данъците за стартиращи микро малки и средни фирми при ангажимент да се откриват работни места, защото малките фирми гарантират трайна заетост за хората и икономически просперитет за държавата. Искаме да се приеме закон за единната държавна служба, който да гарантира правата и задълженията на една професионална и деполитизирана администрация в услуга на хората. Не на последно място – възстановяване на социалните права на военнослужещите, защото не може сигурността на страната ни да се крепи на професионалисти, които са несигурни за бъдещето си. Сред кандидатите за народни представители на партия „Нова алтернатива” има хора с опит в бизнеса, в администрацията, в местната власт. Има и такива, които са пострадали от произвола на властващите. В нашите листи сме дали място на лица от февруарските протести през 2013 г. Подкрепят ни членовете на федерацията по металдетектинг, за които антиките са и хоби, и професия, и начин на живот, а недомислиците в Закона за културното наследство ги нареждат до престъпниците. Има много недоразумения в нашите закони, които трябва да се изчистят, за да започнем да се чувстваме и да живеем като европейци.
Фокус: Неотдавна българската държава призна пред Европейският съд по правата на човека, че е нарушила правата ви при зрелищния арест през 2010 г. и ви предлага обезщетение от 15 000 евро. Как ще постъпите?
Николай Цонев: Да, искът ми беше уважен, защото по безспорен начин се доказа, че са нарушени три текста от Конвенцията за защита правата на човека, по която България е страна: забрана за нехуманно и унизително отношение; нарушаване на презумпцията за невиновност и нарушаване на правото за зачитане на личния живот. Според действащото законодателство трябва да съдя държавата, защото това е единственият начин да защитя нарушените си права. Говоря за легитимно противодействие на явна несправедливост, а не за финансовото измерение на отговорността на държавата. Ако има истинска справедливост и отговорност, тези пари трябва да ми ги изплатят Роман Василев и онези, които разпоредиха да се нарушават международни и български закони при ареста ми. Моят случай нито е единственият, нито е най-тежкият. Срещу страната ни се водят стотици дела за нарушаване на човешките права и мен като патриот това ме оскърбява. Затова в програмата на партия Нова алтернатива искаме устойчива и неполитизирана съдебна система. Настояваме да се носи персонална отговорност от служителите на прокуратурата и на органите на съдебната власт за незаконосъобразни действия или актове. Защото всеки прокурор или съдия, ако знае, че ще носи лична отговорност и ще плаща от собствения си джоб, едва ли ще издава разпореждания под диктовка на властимащите и в нарушение на закона. Мисля, че това е един бърз и ефективен начин съдебната система и правоохранителните органи да заработят в интерес на закона и на гражданите, а не в услуга на властимащите.

Левски и Ботев „гледат” от тераса на блок в Ловеч

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353880

Васил Левски и Христо Ботев „гледат” от санирана тераса на жилищен блок в Ловеч, съобщава Нова тв.
Това е сбъднатата мечта на един 29-годишен почетен гвардеец. Мъжът отдавна искал да изрисува образите на националните герои върху фасадата на апартамента си, но досега не му стигали Васил Левски и Христо Ботев „гледат” от санирана тераса на жилищен блок в Ловеч, съобщава Нова тв. Това е сбъднатата мечта на един 29-годишен почетен гвардеец. Мъжът отдавна искал да изрисува образите на националните герои върху фасадата на апартамента си, но досега не му стигали

Бареков: Борисов да си сложи главата и да вземе гласове от 2-3 партии

http://pik.bg/бареков-борисов-да-си-сложи-главата-и-да-вземе-гласове-от-2-3-партии-news234609.html

Бареков: Борисов да си сложи главата и да вземе гласове от 2-3 партии

"Бойко Борисов няма да стане премиер с моя глас", обяви категорично пред Нова тв лидерът на "България без цензура" - Николай Бареков.

"Борисов като е премиер – та какво? Това ли е най-важният въпрос в държавата? Нито аз, нито г-н Борисов получихме достатъчна подкрепа. "Не Бойко Борисов, Дядо Коледа да го направим премиер, чудеса няма да станат. Трябва да се работи здраво", заяви Николай Бареков. Той очерта какво според него трябва да се случи оттук насетне:

"Трябва да се подреди пирамидата – какви приоритети ще има това НС, коя партия ще си оползотвори мандата. Ние сме категорични, че това трябва да е ГЕРБ. ГЕРБ трябва да си направят програмата, да се реши кой ще оглави НС, кои ще бъдат министри и кой ще е премиер и след това да се реши кои партии ще подкрепят това правителство."

На въпрос от водещите за изказване на лидера на ББЦ, че "Борисов има пряко участие в убийства" и че бил извършил 10 такива, Бареков посочи, че с Борисов са си причинили "страшно много злини един на друг".

"Не обичам този човек, нямам чувства към него, не сме приятели. Като е решил да си слага главата на дръвника, да си я слага. Това ще е най-бързият му край като политик. Да си сложи главата, да вземе гласове от 2-3 партии. Гледам, че половината реформатори са се разцепили и ще го подкрепят, патриотите и те се въртят и да става премиер", каза Бареков, но така и не даде ясен отговор дали е казал истината относно извършените убийства. Посочи единствено, че е внесъл документите, където е било нужно.

"Сега е време да седнем на масата на преговорите и да видим по кои приоритети трябва да работим", призова Бареков.

"Въпреки всичко ние уплашихме всички с нашия висок резултат, всички искаха да ни изхвърлят, но не се получи", каза още той.

"Ние не искаме постове, обещанията, които сме дали, трябва да бъдат заложени категорично". 

Гост в студиото е и Цецка Цачева, която заяви, че виждането на "България без цензура" и нещата, които обещават, звучат красиво, но дотам.

"Политиката в България стана плаха. Аз постигнах това, което исках, станах евродепутат. Това, че ГЕРБ не ме искат в управлението си, не означава, че ще се откажа от политиката", допълни още Бареков.

Той завърши с един, както го нарече - "пожарникарски пример, защото Бойко Борисов е пожарникар": Народът вкара 8 политици в една горяща къща. В момента политиците се карат, вместо да хванат маркуча и да започнат да гасят.

Буруджиева: Политиците разбраха, че хората не искат избори - правителство ще има

http://www.cross.bg/horata-pravitelstvo-byrydzhieva-1433764.html

/КРОСС/ „Няма победители на тези избори. Нямаше дори прибързана радост - единствено от страна на една от по-малките партии имаше такова изразяване. Поздравявам абсолютно всички за това, че успяха. Истината обаче е, че много тежък момент следва."Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 Татяна Буруджиева. „Няма за какво да се карат различните сили. Държавата се нуждае от стабилност. Трябва да победи националната отговорност на политиците и на нас избирателите, защото ние не сме безотговорни хора", каза от своя страна журналистът Илиана Беновска. „Всички искаме да сме отговорни и нещата да вървят добре, но истината е, че нещата не се случват така - хората не отиват да гласуват", вметна Буруджиева. „Трудно мога да приема, че ДПС е победител, поради простата причина, че тази партия е подкрепяна по друг начин от своите избиратели и въпросът е тук е как са мотивирани тези избиратели - при другите партии има приливи и отливи, докато при ДПС това движение отсъства", каза още тя. „Проблемът не е в приоритетите. Въпросът е в начините, по които се решават тези приоритети. Кажете ми една сфера, в която да има единомислие. За мен най-логично е партиите, които са в близки полета и имат сравнително близки разбирания да предлагат как да се решат тези приоритети", на мнение е политологът. По нейни думи гражданският контрол също е много важен и политиците трябва да се вслушват в гласа на хората

Бареков: Борисов да открие картите и да се коалира с 1-2 партии

http://pik.bg/бареков-борисов-да-открие-картите-и-да-се-коалира-с-1-2-партии-news234609.html

Бареков: Борисов да открие картите и да се коалира с 1-2 партии

"Нито "България без цензура", нито ГЕРБ спечелиха на тези избори", заяви Николай Бареков в ефира на Нова телевизия, отговаряйки на въпрос дали се чувства победител на парламентарните избори.

"Борисов трябва да открие картите и да се коалира с една- две партии", добави още той.

"Въпреки всичко ние уплашихме всички с нашия висок резултат, всички искаха да ни изхвърлят, но не се получи", каза още той.

"Ние не искаме постове, обещанията, които сме дали, трябва да бъдат заложени категорично". 

Гост в студиото е и Цецка Цачева, която заяви, че виждането на "България без цензура" и нещата, които обещават, звучат красиво, но дотам.

"Политиката в България стана плаха. Аз постигнах това, което исках, станах евродепутат. Това, че ГЕРБ не ме искат в управлението си, не означава, че ще се откажа от политиката", допълни още Бареков.

Той завърши с един, както го нарече - "пожарникарски пример, защото Бойко Борисов е пожарникар": Народът вкара 8 политици в една горяща къща. В момента политиците се карат, вместо да хванат маркуча и да започнат да гасят.

Правят нов кадастър на Черноморието

http://econ.bg/Новини/Правят-нов-кадастър-на-Черноморието_l.a_i.574569_at.1.html

Новите кадастрални карти и регистри на всички общини по Черноморието трябва да бъдат готови преди началото на 2016 г. Това заявиха от Агенцията по...

Васил Левски и Христо Ботев „гледат” от тераса на блок

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353875

Васил Левски и Христо Ботев „гледат” от санирана тераса на жилищен блок в Ловеч, съобщава Нова тв.
Това е сбъднатата мечта на един 29-годишен почетен гвардеец. Мъжът отдавна искал да изрисува образите на националните герои върху фасадата на апартамента си, но досега не му стигали Васил Левски и Христо Ботев „гледат” от санирана тераса на жилищен блок в Ловеч, съобщава Нова тв. Това е сбъднатата мечта на един 29-годишен почетен гвардеец. Мъжът отдавна искал да изрисува образите на националните герои върху фасадата на апартамента си, но досега не му стигали

Хората без профили в социалните мрежи могат да се проследяват от тях

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/07/2395017_horata_bez_profili_v_socialnite_mreji_mogat_da_se/?ref=rss


Доста е изписано за рисковете на социалните мрежи и какво се случва с личните данни на техните потребители. Това кара немалък брой хора да се отказват от използването на подобни онлайн услуги с идеята, че ще предпазят личните си данни.

Оказва се обаче, че всъщност това не е сигурна защита. Учени от швейцарския университет ETH Цюрих са открили, че има начин за социални мрежи да създават профили за хора, които не са техни потребители, съобщава сп. Wired.

Те са взели...

К. Колев: Потенциалните партньори ще се огънат и ще клекнат

http://frognews.bg/news_77742/

Тези резултати показват едно важно нещо, желанието на хората за промяна. Те вече недолюбват ГЕРБ, БСП. Някои намериха промяната в ББЦ, Патриотичния фронт. По-голямата част обаче не видяха промяна и не излязоха да гласуват, каза по БНТ социологът Кольо Колев.

Бареков: Не обичам Борисов, но какво като стане премиер

http://www.cross.bg/barekov-premier-borisov-1433765.html

/КРОСС/ГЕРБ трябва да направи правителство. След това трябва да се види кои партии ще го подкрепят. Така Николай Бареков подреди стъпките, които трябва да направят политиците след предсрочните парламентарни избори. На въпрос за постовете в евентуалното правителство на малцинството лидерът на „България без цензура" заяви, че той е хората му не искат постове, а обещанията, които са дали за работни места, подкрепа на бизнеса, да бъдат заложени в правителствената програма. Що се отнася до горещия въпрос кой трябва да бъде министър-председател Николай Бареков каза: Та като е премиер Борисов, какво? Какво като стане Борисов премиер?! Това ли е най-важно в държавата - попита Бареков, но призна, че неговото мнение по въпроса за най-важния пост е отрицателно, защото лидерът на ГЕРБ не е получил доверието на българите. На въпрос защо не подкрепя Борисов за премиер - защото е „масов убиец", както твърдеше самият той ли, Бареков избегна коментара и само каза: Да не си лепим етикети. Не обичам този човек, нямам чувства към него, не сме приятели, каза Николай Бареков по отношение на Бойко Борисов и допълни: Няма да стане премиер с моя глас. Да става премиер, да си слага главата на дръвника. И ще стане като Станишев. И Бареков няма да бъде премиер на България. Народът не ми даде тази власт. И по-добре, каза още Николай Бареков и допълни: По-добре, защото политиката в България стана едно мръсно блато

Ебола прониква на Острова и във Франция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245778_%D0%95%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F

 Учени са изчислили, че вероятността до 24 октомври т.г. вирусът ебола да проникне във Франция възлиза на 75 на сто, а във Великобритания - 50 на сто, предаде Ройтерс.

 

Констатацията е на експерти от британския Ланкастърски университет, които са изследвали досегашното разпространение на вируса на

 

смърто-носната хеморагична треска

 

и данни от самолетния трафик до и от най-засегнатите от заболяването африкански държави. В случай че този самолетен трафик бъде намален с 80 процента, каквито намерения имат някои авиокомпании, рисковете за Франция и Обединеното кралство спадат съответно до 25 и 15 на сто, твърдят учените.

 

За Белгия шансът да “се сдобие” с ебола е 40 на сто, докато за Испания и Швейцария рисковете са значително по-малки - 14 процента, сочи изследването.

 

То е публикувано в списанието “Пъблик лайбръри ъв сайънс” и редовно актуализирано с постъпването на нови данни.

 

“Това е истинска лотария”, заяви вирусологът Дерек Гадърър от Ланкастърския университет, който следи развитието на епидемията от ебола, отнела от март досега живота на над 3400 човека в Западна Африка.

Цветанов обяви, че ГЕРБ няма да разчита на Реформаторите

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/07/2395353_cvetanov_obiavi_che_gerb_niama_da_razchita_na/?ref=rss


В Хасково Реформаторският блок заложи не на идеи и идеологии, а на сина на кмета Георги Иванов. Имам сведения, че те са купували гласове в Хасковския регион. Това заяви пред Би Ти Ви Цветан Цветанов от ГЕРБ.

"Ще направим широко парламентарно мнозинство, няма да разчитаме на Реформаторския блок" подчерта Цветанов. Той отново повтори позицията, изразена от ГЕРБ вчера, че коалиция между партията му, БСП и ДПС е невъзможна. "Разговори обаче ще се водят с всички парламентарно представени...

"Тойота" представи първия си сериен автомобил на водород

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/10/07/2395324_toiota_predstavi_purviia_si_serien_avtomobil_na_vodorod/?ref=rss


След 20 години проучвателни дейности, на автосалона в Париж "Тойота" представи първият си сериен модел, задвижван от водород.  Той носи името "Фюел сел седан" (Fuel Cell Sedan), като в Япония продажбите му започват през април, а в САЩ ще се лансира по-късно през следващата година.

От компанията твърдят, че автомобилът има комфорта и простора на стандартен модел в класа, като и запаса му от ход е сходен. С цел увеличаване на пространството в салона и на багажника, двата резервоара за...

"Тойота" представи първият си сериен автомобил на водород

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/10/07/2395324_toiota_predstavi_purviiat_si_serien_avtomobil_na/?ref=rss


След 20 години проучвателни дейности, на автосалона в Париж "Тойота" представи първият си сериен модел, задвижван от водород.  Той носи името "Фюел сел седан" (Fuel Cell Sedan), като в Япония продажбите му започват през април, а в САЩ ще се лансира по-късно през следващата година.

От компанията твърдят, че автомобилът има комфорта и простора на стандартен модел в класа, като и запаса му от ход е сходен. С цел увеличаване на пространството в салона и на багажника, двата резервоара за...

Откриват изложба „12 подвига на Путин”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245777_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%E2%80%9E12+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%E2%80%9D

 Почитателите на Владимир Путин са подготвили изложба за рождения ден на руския лидер, който днес (7октомври) навършва 62 години. Организатори на експозицията, която се нарича „12 подвига на Путин”, са негови фенове във Фейсбук.

 

„По удивителен начин може да се направи аналогия между преданията за митичния Херакъл, в които триглавият пес Цербер напомня САЩ, изтребването на Стимфалийските птици - спирането на бомбардировките в Сирия, а почистването а Авгиевите обори - борбата с корупцията”, обясняват инициаторите на изложбата, цитирани от НТВ. Мероприятието ще се проведе на експерименталната площадка „Мел Спейс” на територията на завода „Красный Октябрь”.

 

Неотдавна сайтът lookmore.to изготви списък с 16 „подвига” на Путин, сред които олимпиадата в Сочи и присъединяването на Крим към Русия.  

 

Преди дни пък стана ясно, че на рождения ден на Путин 7 октомври вероятно ще се отбелязва новият руски празник Ден на учтивите хора. Новата паметна дата ще бъде посветена на хората с военно снаряжение и без опознавателни знаци, поддържали реда по време на референдума в Крим на 16 март за присъединяване към Русия, пише в. „Известия”.

НАСА обмисля екипажът на мисията до Марс да прекара полета в дълбок сън

http://cosmos.actualno.com/NASA-obmislja-ekipajyt-na-misijata-do-Mars-da-prekara-poleta-v-dylbok-syn--news_53521.html

Финансирано от Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) проучване разглежда нов начин да се намалят значително разходите за експедиция до Марс. Той предвижда екипажът да прекара полета до Червена...

Четат лекции под повърхността на морето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245776_%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Двама американски преподаватели ще прекарат 73 дни в подводна лаборатория край Флорида Кийс, където ще дават уроци по интернет и ще опитат да подобрят рекорда за най-дълъг престой под водата. Брус Кантрел и Джесика Фейн от колежа "Роан стейт къмюнити" в югоизточния американски щат Тенеси, които се гмурнаха преди дни, целят да останат на осем метра под повърхността в лагуната Кий ларго до 15 декември.

 

Докато са там, 63-годишният Кантрел и 25-годишната Фейн ще дават уроци на учениците си за изследването и опазването на океана чрез видеозаписи в YouTube. Те също така ще публикуват интервюта с изследователи и експерти, които ще ги посещават под водата, включително с бившия астронавт Бъз Алдрин, втория човек на Луната.

 

Експериментът “ще предложи най-уникалното образователно преживяване в историята на колежа и ще повиши познанията по проблемите на океаните”, съобщи колежът. Двамата преподаватели ще опитат също така да влязат в Книгата на рекордите „Гинес“ за най-дълъг престой под водата. Сегашният рекордьор Ричард Пресли прекара 69 дни под водата от май до юли 1992 г. също в района на Кий ларго.

Очаква се повторно преброяване на изборните резултати

http://www.moreto.net/novini.php?n=266574

Днес трябва да станат ясни какви са процентите за партиите след повторното преброяване на изборните резултати. Трябва да започнат и изчисленията за мандатите и това кои от кандидат-депутатите, наредени назад в партийните листи, ще се превърнат в първи.

Суперматериал прави хората амфибии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245775_%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D1%84%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D0%B8

 Датски учени синтезираха кристален суперматериал на базата на кобалт, който поглъща и съхранява огромно количество кислород и го освобождава под въздействието на топлина, съобщи в. “Дейли мейл”.

Една кофа от този кристал е достатъчна да извлече кислорода от цяла стая. Концентрацията, в която го улавя, е 160 пъти
по-голяма от въздуха
който дишаме. "Материалът е едновременно сензор и съд за кислород. Можем да го използваме за свързване, съхраняване и пренос на кислород - като твърд изкуствен хемоглобин - каза проф. Кристин Маккензи от университета на Южна Дания - Интересното е, че той може да се свърже с кислорода и да го освободи
много пъти
без да загуби това си свойство."
Учените очакват един ден материалът да помага на болни с дихателни проблеми и да се използва от водолази. "Няколко зрънца натрупват достатъчно кислород за едно вдишване и тъй като материалът може да поглъща кислород от околната вода, те ще са достатъчни на водолаза" - каза проф. Маккензи.

Кольо Колев: Правителство на малцинството е добро временно решение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353869

Тези резултати показват едно важно нещо - желанието на хората за промяна. Те вече недолюбват ГЕРБ, БСП. Някои намериха промяната в ББЦ, Патриотичния фронт. По-голямата част обаче не видяха промяна и не излязоха да гласуват. Това заяви социологът Кольо Колев пред БНТ.
Ако се беше появил субект като НДСВ през 2001 година или ГЕРБ през 2009 година, Тези резултати показват едно важно нещо - желанието на хората за промяна. Те вече недолюбват ГЕРБ, БСП. Някои намериха промяната в ББЦ, Патриотичния фронт. По-голямата част обаче не видяха промяна и не излязоха да гласуват. Това заяви социологът Кольо Колев пред БНТ. Ако се беше появил субект като НДСВ през 2001 година или ГЕРБ през 2009 година,

Дейвид Линч снима продължение на „Туин пийкс”

http://news.ibox.bg/news/id_2079035326

В профила си в социалната мрежа Тwitter режисьорът публикува видеоанонс

Нобел за вътрешен GPS в мозъка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245774_%D0%9D%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD+GPS+%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA%D0%B0

 Джон О'Кийф, Мей-Брит и Едвард Мозер са тазгодишните носители на Нобелова награда за физиология и медицина. Отличието им се присъжда за откритията им на клетки, съставляващи позиционираща система в мозъка, съобщи сайтът Nobelprize.org.

 

Наградата се поделя от О'Кийф, от една страна, и Мей-Брит и Едвард Мозер, от друга.

 

Как знаем къде се намираме? Как откриваме пътя от едно място до друго? И как съхраняваме тази информация по такъв начин, че следващия път, когато ни е необходима, да я приложим незабавно? Отговорът е - благодарение на тазгодишните Нобелови лауреати,

 

които са открили

 

система за позициониране

 

вътрешен GPS в мозъка, която прави възможно ориентирането в пространството, демонстрирайки клетъчната основа за по-висши познавателни функции. Изследванията на тримата учени показват колко сложен интелектуален процес извършват нервните клетки на главния мозък, пояснява Нобеловият комитет.

 

През 1971 г. Джон О'Кийф открива първия компонент от тази позиционираща система. Ученият установява, че тип нервни клетки в мозъчна зона, известна като хипокампус, винаги се активират, когато плъх се намира на определено място в стая. Други нервни клетки се активират, когато гризачът се намира на други места. О'Кийф стига до заключението, че тези клетки за място (неврони за място) формират карта на стаята.

 

Над три десетилетия по-късно, през 2005 г., Мей-Брит и Едвард Мозер откриват друг ключов компонент в мозъчната система за позициониране в

 

изследвания с плъхове

 

Те идентифицират друг тип нервни клетки, които наричат грид-неврони (клетки-решетки, координатни неврони, решетъчни неврони). Въпросните клетки генерират координатна система и позволяват точното определяне на местоположението и откриването на път.

 

Откритията на тримата Нобелови лауреати разрешават проблем, занимавал философи и учени столетия наред - как мозъкът създава карта на заобикалящата ни среда и как си намираме път през сложна среда.

 

Скорошни проучвания с усъвършенствани техники за мозъчно изобразяване предлагат доказателство, че невроните за място и решетъчните неврони съществуват и при хората. При пациенти с болестта на Алцхаймер например хипокампусът и енториналната кора, където се активират решетъчните неврони, често са засегнати в ранния стадий и индивидите губят пътя си и

 

ориентацията в заобикалящата ги среда

 

Знанието за позициониращата система в мозъка следователно може да помогне за по-доброто разбиране на механизма, който стои зад опустошителната загуба на пространствена памет при болните от Алцхаймер.

 

Откриването на вътрешния GPS в мозъка променя представата за това как ансамбли от специализирани клетки работят заедно, за да изпълняват по-висши познавателни функции. Постижението на тримата Нобелови лауреати проправя нови пътища към по-доброто разбиране на други познавателни процеси, като запаметяване, мислене и планиране.

 

С обявяването на нобелистите за физиология и медицина вчера в Стокхолм започна т.нар. Нобелова седмица. Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат обявени днес - на 7 октомври, за химия - на 8 октомври, за литература – на 9, за мир - на 10 октомври, а за икономика - на 13 октомври.

Люк Бесон ще снима у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245773_%D0%9B%D1%8E%D0%BA+%D0%91%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 Кинорежисьорът Люк Бесон отново ще снима в България, съобщи електронното издание „Площад Славейков”. Французинът, чийто нов филм „Люси” разби бокс-офиса, пристига у нас до края на този месец. В момента Бесон е готов със сценариите на две продължения на касови заглавия –  „Твърде лично 3” и „Транспортер 5 и 6”. Кой от двата екшъна ще  започне да се работи у нас тепърва ще стане ясно. Заради визитата на Бесон в киноцентъра Бояна вече кипи трескава подготовка. Правят се нови декори, а съществуващите реквизити за американски улици се пребоядисват или преправят.

Константинов: Борисов няма ресурс да бъде две години премиер, а след това да стане президент

http://www.cross.bg/gerb-dymi-resyrs-1433762.html

/КРОСС/ „Национален рекорд са осемте партии, които влизат в новото Народно събрание. Досега рекордът беше 7. Другият рекорд беше ниската избирателна активност. Българите наистина гласуваха малко, но средно по европейски." Това каза в сутрешния блок на ТВ7 проф. Михаил Константинов. „ГЕРБ също се срина. Дивотиите по ДКЕВР и разговорите за тока пък вдигнаха Атака, които откраднаха избиратели от БСП и ГЕРБ", каза още той и представи точно броя на депутатските мандати, тъй като, по негови думи, много се бъркали изчисленията: Ето така ще изглежда парламента според изчисленията на проф. Константинов: ГЕРБ ще има 84 места,БСП - 39; ДПС - 38; РБ - 23; ПФ - 19; ББЦ - 15; Атака - 11; АБВ - 11. По негови думи управление без ГЕРБ няма да има, тъй като би било безобразие най-голямата партия да не управлява. Математическата възможна коалиция е между ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторите, но според него такава коалиция политически не е възможна, въпреки че простите математически изчисления позволяват на една такава коалиция да управлява. „ДПС знаят колко е трудно да се управлява и на всяко управление трябва да му се дадат 300 дни, за да може да се оцени. Когато една държава е във война, няма опозиция. Нека втората и третата сила да не се правят на такава", каза още той. По негови думи, ако се вдигнат бунтове в големите градове, новото правителство ще падне до два дни

Коалиция БСП-ГЕРБ е възможна

http://www.cross.bg/borisov-indzhev-algafari-1433763.html

/КРОСС/Абсолютно реалистично е да се говори за коалиция БСП-ГЕРБ, смята Иво Инджев. Коалиция БСП - ГЕРБ я искат феодалите в БСП. Дано обаче БСП удържи да бъде опозиция, както каза Михаил Миков, каза Нидал Алгафари. Двамата коментираха хипотезата „правителство БСП-ГЕРБ" в ефира на Нова телевизия. Според Инджев сигналите са многобройни - поздравите между Борисов и Миков, срещата на лидера на ГЕРБ с ЕНП и тази с Меркел и т.н.  Борисов е съветван да направи това от своите европейски партньори, заяви Инджев.   Ама вие смятате ли, че на някой му се прави правителство? - попита риторично Нидал Алгафари. Според него всички в момента лъжат, защото на никой не му се иска да вземе да извади горещите кестени от огъня - някой трябва да увеличи тока след Нова година, да плати дълговете, да изплати депозитите на хората от КТБ. Това, което прави Борисов в момента, по думите му, е да унижава още повече БСП. От своя страна Инджев го попита какво им пречи на БСП да полегнат на Борисов в тази ситуация. Алгафари призна, че на „Позитано" вече се говори за някакво правителство на националното съгласие, като уточни, че говори за „феодалите" в левицата, които винаги остават - и след Жан Виденов, и след Първанов. Според Алгафари за общо правителство се е мислило още при срещата на Станишев и Борисов в Брюксел. Тогава обаче са били поставени лични условия и не се е стигнало до съставянето му

Бареков едновременно: Какво като стане Борисов премиер? и Без моя глас!

http://frognews.bg/news_77740/

Аз направих само един коментар и казах, че всички трябва да седнем и да преговаряме и да се решат няколко много важни проблема. Народът вкара всички вътрев НС, каза по НТВ лидерът на ББЦ Николай Бареков.

S&P: Гърция фалира до 15 месеца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245772_S%26P%3A+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+15+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0

 До 15 месеца Гърция ще изпадне в неплатежоспособност, след като страната вече няма да може да покрива финансовите си нужди, предупреждава агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor’s (S&P). За следващите 15 месеца те ще възлязат на 43 млрд. евро, предаде Bloomberg, цитирайки Real News.

 

Това е проблем, тъй като дори Гърция да продаде държавни облигации тази и следващата година, приходите няма да бъдат достатъчни за покриване на финансови нужди на страната.

 

S&P изчислява, че Гърция ще набере 5 млрд. долара от международни продажби на облигации, 20 млрд. долара от вътрешния пазар и 12 млрд. долара от кредитори като Международния валутен фонд (МВФ) през следващите 15 месеца. Агенцията също така прогнозира, че Гърция ще трябва да плати 3 млрд. евро на облигационери, които не са се съгласили с отписването на дълга през 2012 г.

Кольо Колев: Правителство на малцинството е временно решение

http://pik.bg/кольо-колев-правителство-на-малцинството-е-временно-решение-news234607.html

Кольо Колев: Правителство на малцинството е временно решение

"Тези резултати показват едно важно нещо - желанието на хората за промяна. Те вече недолюбват ГЕРБ, БСП. Някои намериха промяната в ББЦ, Патриотичния фронт. По-голямата част обаче не видяха промяна и не излязоха да гласуват. Ако се беше появил субект като НДСВ през 2001 година или ГЕРБ през 2009 година, щеше да помете и БСП, и Бойко Борисов", заяви Кольо Колев в ефира на БНТ.

Правителство на малцинството е временно решение. Максимум за две години. Такова правителство ще бъде заредено с много противоречия. В началото всички партии ще внимават да не го бутнат. Да се изкара зимата поне. Това едно добро временно решение, каза още Колев.

Заедно с него гост в студиото беше и Димитър Димитров. Комбинацията между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт е най-вероятна. Колко ще е устойчива тя, това е друг въпрос. Техническият и експертният разговор ще бъде труден заради проблема-кой да бъде министър-председател. Широка коалиция, като в Германия, е малко вероятна, убеден беше той.

Фигурата на Бойко Борисов е препъни камък за преговорите за съставяне на коалиция. ГЕРБ е лидерска партия. Евентуалните партньори им казват-изберете някой друг и те не могат. Идеята, че ГЕРБ могат да излъчат някой друг за премиер, им изглежда кощунствена.

Бойко Борисов е равно на ГЕРБ. Накрая потенциалните партньори ще се огънат и ще клекнат, с идеята да няма нови избори, заяви още Колев.


"Икономист": Изборите подчертаха голямото разочарование на българите от политическия елит

http://offnews.bg/news/n_1/n_399823.html

След 18 месеца на политически сътресения, при които паднаха четири правителства, последното, от което имаше нужда България, бяха още едни избори без категоричен победител. И все пак предсрочните парламентарни избори доведоха до един разпокъсан парламент, който няма да направи кой знае какво за решаване на множеството проблеми, пише авторитетното британско списание "Икономист". Изборите подчертаха голямото разочарование на българите от политическия елит. Избирателната активност беше най-ниската за последните 25 години, откакто България престана да бъде част от съветския блок и прие демокрацията, отбелязва "Икономист". Вотът беше произведен след продължила почти две години политическа нестабилност, която започна с антиправителствените протести, довели до падането на управлението на ГЕРБ през февруари 2013 г. Правителството на БСП и ДПС, което дойде на власт в началото на миналата година, оцеля едва около година, а управлението му беше съпроводено от още по-големи протести срещу водените от него политики, се посочва в статията. Според "Икономист" партията на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ, която спечели първото място на изборите с близо 33 процента от гласовете, ще срещне трудности при съставянето на коалиция. Предпочитаният от нея партньор - "Реформаторският блок" - събра около 9 процента, което означава, че за стабилна коалиция ще е нужна още една партия. Това може да бъде националистическият "Патриотичен фронт", който получи около 7 процента, или популистката партия "България без цензура", получила 6 процента. Неотложните проблеми, пред които е изправена България, където една пета от населението живее под прага на бедността, правят съставянето на стабилно правителство изключително спешна задача. Но Николай Стайков от движението "Протестна мрежа" казва, че "единствената възможност е трипартийна коалиция, на която ще ѝ е трудно да прокарва непопулярни решения и която ще бъде доста нестабилна". По думите му изборите не са довели до промяната, за която е протестирал той през последните две години, а напротив - по негово мнение те само са задълбочили политическия смут и "ще направят идващата зима много, много трудна", посочва "Икономист".

Кольо Колев: Правителство на малцинството е временно решение, максимум за две години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353867

Тези резултати показват едно важно нещо - желанието на хората за промяна. Те вече недолюбват ГЕРБ, БСП. Някои намериха промяната в ББЦ, Патриотичния фронт. По-голямата част обаче не видяха промяна и не излязоха да гласуват. Това заяви социологът Кольо Колев пред БНТ.
Ако се беше появил субект като НДСВ през 2001 година или ГЕРБ през 2009 година, Тези резултати показват едно важно нещо - желанието на хората за промяна. Те вече недолюбват ГЕРБ, БСП. Някои намериха промяната в ББЦ, Патриотичния фронт. По-голямата част обаче не видяха промяна и не излязоха да гласуват. Това заяви социологът Кольо Колев пред БНТ. Ако се беше появил субект като НДСВ през 2001 година или ГЕРБ през 2009 година,

Панета: Войната срещу ИД може да продължи 30 години

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/paneta-vojnata-sreshtu-id-mozhe-da-prodylzhi-30-godini-6024156

Бившият военен министър на САЩ, който е бил и шеф на ЦРУ, разкритикува решенията на Барак Обама в последните три години

Бой и стрелба в ромската махала в Петрич, двама ранени

http://www.vesti.bg/novini/boj-i-strelba-v-romskata-mahala-v-petrich-dvama-raneni-6024157

Стрелба в ромската махала в Петрич, двама са приети в Спешно отделение на местната болница с разбити глави, в резултат на сбиване снощи, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

ЕС се готви да отхвърли бюджета на Франция за 2015 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245771_%D0%95%D0%A1+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%

 Европейският съюз (EC) се готви да отхвърли бюджета на Франция за 2015 г., съобщи Financial Times, като се позовава на информация от служители от Брюксел. Ходът ще бъде най-големият тест на готовността на Евросъюза да предотврати повторение на дълговата криза в еврозоната.

 

През миналия месец френският министър на финансите Мишел Сапен заяви, че страната му ще заложи в плановете си бюджетен дефицит от 4,3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) за следващата година – равнище, надхвърлящо значително лимита от 3 на сто на ЕС. Въпреки многократните обещания планираните съкращения на разходите на правителството ще възлизат на едва 0,2% от БВП. По-рано Париж постигна споразумение с Брюксел за съкращения в размер на 0,8 на сто, припомня investor.bg.

 

Това би могло

 

да постави бюджета на Франция в “сериозно несъответствие”

 

със затегнатите правила на Европейската комисия (ЕК), като се очаква изпълнителната власт на ЕС да го върне обратно в Париж за ревизия, казват европейски представители. Досега френското правителство заяви, че няма да предприеме каквито и да е допълнителни мерки за затягане на коланите отвъд това, което предложи през пролетта. Това показва, че властите във Франция са готови да рискуват публичен сблъсък с Брюксел.

 

Към конфликта с Франция може да се присъедини и обсъждащата все още бюджета си Италия, която по-рано съобщи, че няма да успее да постигне бюджетните си цели. Властите в Рим обаче имат повече свобода за действие, тъй като в последните си бюджети залагаха далеч по-ниски дефицити, отколкото Франция.

 

Надеждността на новите правомощия на Брюксел

 

заплашва да бъде сериозно засегната, ако на големите страни като Франция и Италия бъде предоставена възможността да пренебрегнат обновените правила на ЕК. Това ще бъде знак, че режимът на бюджетни икономии може да бъде приложен единствено върху по-малките икономики в еврозоната като Гърция и Португалия.

 

Според Париж и Рим намаляването на бюджетния дефицит е неоправдано с оглед на влошените икономически перспективи.

 

ЕК планира също така да разгледа дефицита на Франция за тази година. Плановете за бюджета, обявени миналата седмица от френското правителство, показаха, че за 2014 г. структурният дефицит ще намалее с едва 0,1% в сравнение с целта на ЕС за намаляване с 0,8%.

Райчев: РБ ще се разцепи от магнитното поле на Борисов

http://frognews.bg/news_77739/

Бойко Борисов справедливо обвини Реформаторския блок, че се държи все едно не е с 300 хиляди гласа, а има подкрепата на 1,5 милиона души, каза по БТВ социологът Андрей Райчев. И добави: Борисов справедливо ги попита: "Какви сте вие, че да поставяте условия с 8-те си процента."

Архитектурна седмица тръгва от 10 октомври в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245770_%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+10+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%

 Международният фестивал за архитектура One architecture week ще се проведе от 10 до 19 октомври в Пловдив с богата селекция от лекции, изложби, филми, детски работилници, намеси и акции в градска среда, съобщиха организаторите, които вчера представиха акцентите в програмата на събитието.

 

Според тях и тази година на фестивала ще се продължи със създаването на нови културни емблеми на Пловдив. Те припомниха, че редица промени в градската среда в пловдивския кв. „Капана” ще започнат именно в рамките на One architecture week 2014. Една от тях е „Ядрото” - сърцето на тазгодишния фестивал, което ще бъде създадено от норвежкото архитектурно бюро „Гaртнерфуглен” съвместно със стажантите на фестивала.

 

Проектът “Повърхност” на Нура ал Сайех ще препавира една от улиците в “Капана”. За този проект авторката е вдъхновена от социалните, религиозните и политическите контрасти в Пловдив.

 

Архитектурната инсталация “Безкраен град” на британеца Макс Дюдни, реализирана с подкрепата на университета в Грийнуич, ще покаже макет на град, който изследва връзката между реалното и въображаемо пространство и обръща внимание на въпроса как общественото място се адаптира към консуматорското настояще.

 

Архитект Антоанета Топалова и „Постстудио” работят заедно над идеен проект, озаглавен “Фасада”, за реставрация и промяна на облика на сграда. Посредством графични подходи и материали фасадата ще бъде изменена в духа на „Капана” като квартал на творческите индустрии. Австриецът Алдо Джианоти ще представи “Тунелът”, като започне с откриването на строителен обект в града, където изкопава началото на тунел. Под формата на проучване той ще накара хората да решат къде да бъде неговият край. “Ключ” е една от градските намеси, която е дело на Иван Мудов, създадена специално за One architecture week.

Руската валута се срина до историческите 40 рубли за долар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245769_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82

 Курсът на долара спрямо рублата на Московската борса днес сутринта нарасна с 5 копейки в сравнение със закриването през предходната сесия и достигна 40,01 рубли, преодолявайки прага от 40 рубли за първи път в историята, предаде ТАСС. Курсът на еврото спрямо рублата нарасна с 19 копейки до 50,12 рубли.

 

Анализатори отбелязват, че курсът на рублата сега зависи изключително от цените на петрола, които са на едни от най-ниските си равнища. Евентуалните нови санкции, които ЕС може да наложи на Москва, ако няма подобрение на ситуацията в Украйна, не оказват влияние на валутния пазар, твърдят експертите.

Изборен щаб "24 часа" - Александър Андреев: ГЕРБ да сглоби максимално широка коалиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353594

Има толкова неотложни и важни задачи за решаване в България, че трябва да има някакъв тип правителство на националната отговорност и колкото е по-широка парламентарната подкрепа за него, толкова по-силен мандат ще има да свърши всички важни неща.
Да не ги изброяваме пак - съдебна реформа, административна, важни решения в енергетиката, здравеопазва Има толкова неотложни и важни задачи за решаване в България, че трябва да има някакъв тип правителство на националната отговорност и колкото е по-широка парламентарната подкрепа за него, толкова по-силен мандат ще има да свърши всички важни неща. Да не ги изброяваме пак - съдебна реформа, административна, важни решения в енергетиката, здравеопазва

Клиентите на КТБ трябва да имат достъп до парите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245768_%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF+%D0%B4%D0%

 Депозантите на КТБ трябва да имат достъп до парите си. Това пише Европейската комисия в специално писмо до Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България.

 

Позицията на ЕК идва в отговор на писмото на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност до Брюксел, изпратено преди малко повече от месец. Комитетът бе учреден от вложители в КТБ през август с цел бързо разрешаване на проблема с банката.

 

В писмото си до Брюксел клиентите на КТБ алармираха Европа за нарушените си права, бездействието на БНБ след поставянето на банката под спецнадзор и нежеланието є

 

да предприеме необходимите спешни мерки за оздравяването й

 

„Както вие, така и голям брой други депозанти са привлекли вниманието на Европейската комисия към ситуацията с КТБ. Разбираме вашите притеснения за спирането на достъпа до вашите депозити в КТБ, наложени от националните власти и липсата на ясна перспектива за достъп до вашите средства в близко бъдеще”, пише в писмото от Брюксел. В него се обяснява, че европейската директива  предоставя на всеки вложител правото да бъде компенсиран, ако неговите депозити станат недостъпни. Всички депозити на стойност до 100 000 евро (или еквивалентът в други валути) на даден човек в определена банка, независимо от броя на откритите сметки, са гарантирани в рамките на ЕС, се посочва в писмото. Там се цитират и конкретни текстове от евродирективата за сроковете, в които да става това -

 

в рамките на 20 работни дни след заключението на компетентния орган

 

че кредитната институция няма възможност за момента, поради причини, пряко свързани с финансовото є състояние, да върне депозитите или пък изобщо да има такава възможност някога.

 

В писмото се припомня и за откритата от Брюксел на 25 септември наказателна процедура срещу България.

 

„Независимо от по-нататъшните действия, които комисията може да предприеме в ролята си на наблюдател за спазването на европейското законодателство, ние бихме искали да припомним, че Европейското право има предимство пред националното. Съответните разпоредби на директивата, които са безусловни, достатъчно ясни и точни, могат при определени условия да предоставят права и задължения на властите, гражданите и бизнеса във всяка държава членка“, се подчертава в писмото. В него се обяснява още, че тези права могат да бъдат наложени на съответните органи пред националния съд с цел получаване на плащания по отношение на неналични депозити.

 

Междувременно от Комитета на вложителите изпратиха и сигнал до прокуратурата, в който твърдят, че мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е започнал разпродажба на активи на трезора. Той

 

възнамерява да продаде стъкларския си завод в сръбския град

 

Парачин, пише още в сигнала, адресиран до главния прокурор Сотир Цацаров, до премиера Георги Близнашки и до омбудсмана Константин Пенчев.

 

От комитета посочват още, че засега информацията за разпродажбата на активите на банковата група КТБ е неофициална информация. Освен това в сигнала до прокуратурата се посочва, че незаконното прехвърляне активи се извършва чрез адвоката на Цветан Василев Лазар Карадалиев, бизнесмена Веселин Бушев и Валери Димитров. Вложителите обвиняват още Цветан Василев, че престоят му в Сърбия е бил с цел да се замаскират незаконни действия, целящи да се продадат на нови собственици активи, които са придобити с кредити от поставената под особен надзор КТБ.

Издигат мемориал в памет на жертвите от Горни Лом

http://pik.bg/издигат-мемориал-в-памет-на-жертвите-от-горни-лом-news234604.html

Издигат мемориал в памет на жертвите от Горни Лом

Мемориал на загиналите в завода "Миджур" край Горни Лом ще бъде издигнат в местността Бяла вода по пътя към барутната фабрика, съобщиха от общинския съвет в Чупрене.

Тъкмо от тази местност започват цеховете на предприятието, където на 1 октомври загинаха 13 мъже и 2 жени. В подножието има скала, на която може да се прикачи мемориалната плоча.

От общината са внесли искане до Белоградчишкия районен съд за издаване на съдебно постановление за смъртта на 15-те. Въз основа на него ще бъдат издадени смъртни актове за загиналите, които в момента се смятат за безследно изчезнали.

Това ще отприщи процедурата за получаване на парични помощи и за издаване на удостоверенията на наследниците.

Могерини: "Южен поток" не е приоритет на ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_399816.html

Газопроводът “Южен поток” не е приоритет в енергийната стратегия на Европейския съюз. Това заяви номинираната за върховен представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини по време на изслушването си пред Европейския парламент. Пред евродепутатите Могерини заяви, че “Южният газов коридор”, а не “Южен поток” е приоритет за гарантиране на доставките на газ в съюза. Според нея преговорите между Брюксел и Москва за “Южен поток” може да бъдат възобновени едва след създаването на политически условия за това. Днес е последният ден от изслушванията на бъдещите еврокомисари в Европейския парламент. Пред евродепутатите ще се явят номинираните за заместник-председатели Юрки Катайнен и Франс Тимерманс . Финландецът Катайнен се предвижда да отговаря за растежа и заетостта, а холандецът Тимерманс ще е първи заместник на Жан-Клод Юнкер , ще има последната дума за всички политически инициативи на комисията и ще координира мониторинга върху България и Румъния. Британецът Джонатан Хил обаче днес трябва да се яви на повторно изслушване, а след като снощи евродепутатите отложиха решението си за Аленка Братушек от Словения, е все по-вероятно да се наложат промени в новата Европейска комисия и встъпването й в длъжност да се забави. Аленка Братушек, срещу която вече имаше предубеждения заради това, че сама се номинира за комисарския пост, беше крайно неубедителна пред евродепутатите, и късно снощи те решиха, че не могат да ѝ дадат одобрението си за заместник-председател на Еврокомисията с ключов ресор като енергийния съюз. Сега от Жан-Клод Юнкер и новото правителство в Словения зависи дали тя ще бъде оттеглена, или ще получи други, не толкова сериозни отговорности. И в двата случая това ще доведе до нови изслушвания и удължаване на цялата процудура по одобряване на следващата комисия. Шансовете тя да бъде гласувана на 22-и октомври и да встъпи в длъжност от 1-и ноември намаляват и заради други проблемни кандидати. Не е ясно какво ще последва от днешното повторно изслушване на британският консерватор Джонатан Хил. Унгарецът Тибор Наврашчич може да бъде комисар, но не и да отговаря за гражданството, след като идва от правителство, нарушаващо гражданските права, решиха евродепутатите. Правната им комисия не откри недопустим конфликт на интереси в енергетиката при испанеца Мигел Ариас Каньете , това обаче не му гарантира зелена светлина от ресорната комисия. Неясно засега остава и дали евродепутатите ще преглътнат резервите си към френския социалист Пиер Московиси и чехкинята Вера Юрова, която е от либерална партия. Решенията предстои да бъдат официално обявени в края на на седмицата от лидерите на основните политически групи в Европарламента. Те ще покажат дали така наречената „голяма коалиция“ още е жива, както и ще предопределят дали новата Еврокомисия ще поеме мандата си навреме или отлагането й ще вкара Европейския съюз в поредната вътрешна криза.

Днес стават ясни резултатите от вторичното преброяване на бюлетините

http://pik.bg/днес-стават-ясни-резултатите-от-вторичното-преброяване-на-бюлетините-news234603.html

Днес стават ясни резултатите от вторичното преброяване на бюлетините

Днес, 7-ми октомври, трябва да станат ясни резултатите от повторното преброяване на изборните резултати.

Трябва да започнат и изчисленията за мандатите и това кои от кандидат-депутатите, наредени назад в партийните листи, ще се превърнат в първи.

Ще има ли изместени лидери и кои ще са те предстои да се разбере в следващите дни. Междувременно, любимец 18 за привържениците на ДПС във Варна се казва Алеко Атанасов.

Въпреки че името му е почти в края на листата на движението – успява да получи личната подкрепа на 1454 гласоподаватели, съобщава Нова телевизия..


Андрей Райчев: Коалиция ГЕРБ-Реформатори няма да има

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353860

Бойко Борисов справедливо обвини Реформаторския блок, че се държи все едно не е с 300 хиляди гласа, а има подкрепата на 1,5 милиона души. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев.
"Борисов справедливо ги попита: "Какви сте вие, че да поставяте условия с 8-те си процента", посочи Райчев.
Според него Реформаторският блок ще се разцепи под Бойко Борисов справедливо обвини Реформаторския блок, че се държи все едно не е с 300 хиляди гласа, а има подкрепата на 1,5 милиона души. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев. "Борисов справедливо ги попита: "Какви сте вие, че да поставяте условия с 8-те си процента", посочи Райчев. Според него Реформаторският блок ще се разцепи под

"Преустройството" - толкова интригуващ трилър, че го четеш на един дъх

http://books.actualno.com/Preustrojstvoto----tolkova-intriguvasht-trilyr-che-go-chetesh-na-edin-dyh-news_53515.html

Матилде е успешен пластичен хирург и отваря частна клиника. По всичко личи, че е на прага на бляскава кариера. Като жена може да се каже е ПРЕУСПЯЛА: умна, комбинира бизнес нюх с високи морални станда...

"В търсене на Константинопол": научен пътеводител за историята на великия град

http://books.actualno.com/V-tyrsene-na-Konstantinopol-nauchen-pytevoditel-za-istorijata-na-velikija-grad-news_53517.html

Проф. дин Сергей Иванов описва достойно зашеметяващата столица на Византийската империя, запознавайки ни в детайли с нея в мащабния си труд „В търсене на Константинопол“ (ИК &b...

Преглед на печата - 7 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266573

Резултатите от парламентарния вот и последиците от тях са водеща тема за вестниците във вторник. „Избирателите масово използваха преференция на вота и пренаредиха листите, показа проверка на "Труд". БСП най-вероятно ще има двама депутати, избрани с лично предпочитание, а други двама са под въпрос.

Октоберфест завърши със 720 ареста и 6.5 млн. литра изпита бира

http://offnews.bg/news/n_1/n_399815.html

Тазгодишното издание на бирения фестивал Октоберфест приключи, но за разлика от минали години фестът отбеляза ниска посещаемост, пише "Дейли Мейл".  През 2013 година изпитото количество бира възлизаше на 7.7 млн. литра, докато тази година бирените фенове се "изложиха" и изпиха 6.5 млн. литра. Посещаемостта също бе занижена в сравнение с миналата година, което бе отдадено на лошото време в Мюнхен. Тази година 6.3 млн. души посетиха Октоберфест, а през 2013 - 6.4 млн. души. През 16-те дни на бирения фестивал бяха направени 720 ареста, което е с 39 по-малко от миналата година. Октоберфест бе посетен и от множество знаменитости. Отборът на Байерн Мюнхен и Юсеин Болт бяха едни от тях. Тазгодишният Октоберфест все пак успя да постави вид рекорд - посетителите са се опитали да откраднат 112 000 халби, докато миналата година кражбите са били около 81 000. 8 хиляди души са били лекувани от алкохолно отравяне. Първият пациент е попаднал в ръцете на медиците само 2 часа и 5 минути след ритуалното отваряне на първото буре.

Алгафари: "Митковчетата" в БСП искат да управляват и с Борисов

http://frognews.bg/news_77738/

В България трябва да има силно ляво, а няма ли го БСП, няма да има силно ляво, затова БСП трбява да се занимае със себе си, заяви по НТВ Нидал Алгафари.

Райчев: Ще има покер-ситуация, големите ще бавят топката около коалирането

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353857

Бойко Борисов справедливо обвини Реформаторския блок, че се държи все едно не е с 300 хиляди гласа, а има подкрепата на 1,5 милиона души. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев.
Бойко Борисов справедливо обвини Реформаторския блок, че се държи все едно не е с 300 хиляди гласа, а има подкрепата на 1,5 милиона души. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев. "Борисов справедливо ги попита: "Какви сте вие, че да поставяте условия с 8-те си процента", посочи Райчев. Според него Реформаторският блок ще се разцепи под

Преглед на печата от 7 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/07/2395240_pregled_na_pechata_ot_7_oktomvri/?ref=rss

Държавно управление

Сега

ЕК: Вдигайте цените на тока и помощите за бедни
В България и още 10 държави от ЕС цените на еленергията не покриват разходите

И прокуратурата е срещу милионите, раздадени на общини на БСП и ДПС
Кабинетът "Орешарски" е "разглеждал" по 18 проекта на час

Труд

Над 300 военни летци и инженери остават без работа
До шест месеца военните трябва да изберат какъв нов изтребител искат, а правителството да го...

ЦИК продължава повторната обработка на протоколите

http://offnews.bg/news/n_1/n_399811.html

В ЦИК продължава повторната обработка на протоколите от районните избирателни комисии. Междинните данни показват, че ГЕРБ получава 32,7% от гласовете. На второ място е БСП Лява България с 15,4%, следвана плътно от ДПС с 14,8%. Реформаторския блок са подкрепили 8,9% от избирателите. 7,3% от гласовете за са Патриотичния фронт. България без цензура получава 5,7% подкрепа. Бариерата от 4% за вход в парламента преминават “Атака” и АБВ. След повторното въвеждане на всички протоколи се очаква да бъдат обявени окончателните резултати от изборите. Тогава ще стане ясно и финалното пренареждане на листите заради преференциалния вот.

През 2015 г. българите ще работят 4 месеца повече за пенсия

http://pik.bg/през-2015-г-българите-ще-работят-4-месеца-повече-за-пенсия-news234599.html

През 2015 г. българите ще работят 4 месеца повече за пенсия

Всички българи ще трябва да работим с 4 месеца повече, за да се пенсионираме. За мъжете ще са нужни 38 години трудов стаж, а за жените - 35. Това ще се случи, ако Кодексът за социално осигуряване не бъде променен в оставащите по-малко от 60 работни дни до края на годината. Така от 1 януари 2015 г. мъжете ще се пенсионират на 64 години, а жените - на 61 години, пише "Стандарт".

Преди два месеца социалният министър Йордан Христосков обеща, че в края на мандата на служебния кабинет ще бъдат предложени варианти как да продължи пенсионната реформа. В момента експерти обсъждат на закрити заседания различни схеми за пенсиониране, които ще станат известни тези дни. Няма гаранции обаче, че следващото управляващо мнозинство ще се съобрази с тях.

Идеята е пенсионната възраст да започне да се повишава с по няколко месеца всяка година. Не е ясно дали стъпката ще е 4 месеца, както е сега в закона. От служебния кабинет са поели ангажимент пред Европейската комисия пенсионната възраст за мъже и жени да се изравни на 65 години след 2021 г.

Друго обещание е да се въведе пенсионна възраст за военни и полицаи - 52 и 55 години в зависимост от чина. Сега те трябва да имат само 27 години стаж, за да излязат в пенсия. От бизнеса са твърди в позицията си, че за хората под пагон трябва задължително да има пенсионна възраст, за да се ограничи ранното пенсиониране.

Друг проблемен аспект е пенсионирането на работещите I и II категория труд. По закон от догодина ранните им пенсии трябва да се плащат от професионалните фондове.


Швейцария ще гласува на референдум дали да ограничи имигрантите до 0.2% от населението годишно

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/07/2395181_shveicariia_shte_glasuva_na_referendum_dali_da/?ref=rss


Драстичното намаляване на имиграцията в Швейцария ще изолира страната и ще навреди на връзките й с Европейския съюз, заявиха леви формации в понеделник, призовавайки населението да отхвърли предложението.

На 30 ноември швейцарците ще гласуват на референдум дали страната да ограничи имиграцията до 0.2% от населението или 16 000 души годишно.

През 2013 г. нетната миграция е пет пъти по-висока – 82 800 души, сочи националната статистика.

Инициативата "Спрете...

Изборен щаб на "24 часа" - Божидар Димитров: Не осем, а 50 партии влязоха в парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353580

Защо се стигна до извънредната ситуация, че влязоха 8 партии в парламента?
 Но те не са осем, а 50 партии. Не си ли давате сметка, че в Реформаторския блок са 7 партии, ББЦ са десетина, дори в Патриотичния фронт не са 2, а са още 7-8. Десетина са и в “БСП - лява България”. 50 партии влязоха в парламента.


Това е признак за изчерпване на полити Защо се стигна до извънредната ситуация, че влязоха 8 партии в парламента? Но те не са осем, а 50 партии. Не си ли давате сметка, че в Реформаторския блок са 7 партии, ББЦ са десетина, дори в Патриотичния фронт не са 2, а са още 7-8. Десетина са и в “БСП - лява България”. 50 партии влязоха в парламента. Това е признак за изчерпване на полити

Истина или лъжа: Мартина Вачкова на диета с магданоз, свалила 9 кг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353373

ЖЪЛТИНИТЕ

Мартина Вачкова отново била на диета, пише жълт вестник. Актрисата стопила 9 кг само за 2 седмици с отвара от магданоз. Сместа се приема между храненията и се прави от половин китка магданоз, която се вари 15 мин.



Лъжа е. При това много сладка, засмя се Вачкова.
Тя обясни, че заради написаното от няколко жълти медии са и? звъняли ЖЪЛТИНИТЕ Мартина Вачкова отново била на диета, пише жълт вестник. Актрисата стопила 9 кг само за 2 седмици с отвара от магданоз. Сместа се приема между храненията и се прави от половин китка магданоз, която се вари 15 мин. Лъжа е. При това много сладка, засмя се Вачкова. Тя обясни, че заради написаното от няколко жълти медии са и? звъняли

Бюлетина с кондом за политиците, феновете на ЦСКА протестират заради базите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353620

Бюлетина със залепен на нея презерватив стана хит в социалните мрежи. Тя носи и послание към политиците - “Не се размножавайте повече”.
Снимка на бюлетината бе публикувана в сайта sandanski1.com и според публикацията тя е пусната в секция №7 в гимназията в града.
Бюлетината с кондом е само един от куриозите с недействителен вот в неделя. Бюлетина със залепен на нея презерватив стана хит в социалните мрежи. Тя носи и послание към политиците - “Не се размножавайте повече”. Снимка на бюлетината бе публикувана в сайта sandanski1.com и според публикацията тя е пусната в секция №7 в гимназията в града. Бюлетината с кондом е само един от куриозите с недействителен вот в неделя.

ЦИК повторно обработва изборните резултати

http://www.cross.bg/tzik-povtorno-obrabotva-izbornite-rezyltati-1433761.html

/КРОСС/ Окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори у нас ще станат известни след повторната обработка, която се извършва в момента, съобщиха от Централната избирателна комисия. Едва след повторната проверка ще са ясни разпределението на мандатите и имената на избраните народни представители, уточняват от комисията. Според резултатите до сега в 43-то Народно събрание ще влязат осем партии.  

В Испания: Първи случай на зараза с ебола в Европа

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/v-ispaniia-pyrvi-sluchaj-na-zaraza-s-ebola-v-evropa-6024137

Тя е била част от екипа, лекувал двама свещеници, заразили се с вируса в Африка и докарани в Испания

Михаил Миков: Готов съм да подам оставка

http://pik.bg/михаил-миков-готов-съм-да-подам-оставка-news234596.html

Михаил Миков: Готов съм да подам оставка

"Готов съм да подам оставка". Това заявил на своите в нощта след изборите лидерът на БСП Михаил Миков, пише "Стандарт".

Висши социалисти и водачи на листи обаче били категорични, че не новият председател е виновен за лошите резултати на предсрочния парламентарен вот.

"Може и да се налага смяна на лидера, но не е сега моментът, на хоризонта може да се появят нови избори", коментираха червени. Дори най-отявлени критици на апарата на "Позитано" 20 заявили в прав текст, че Миков няма и 100 дни като председател на БСП, за да му се търси пряка отговорност за вота. И вместо оставка поискали от Миков спешни анализи и радикални реформи в червените редици.

Още по време на кампанията Миков обявил курс към младите. Но на много места в страната младежките структури били оставени на втори план за сметка на дългогодишни членове на БСП. "Без значение дали съм председател или не - партията ни има нужда от енергия и от усилена работа точно с младежите", казал вчера Миков.

Днес лидерът на БСП свиква заседание на Изпълнителното бюро на БСП за анализ на резултатите от изборите. Такъв ще бъде направен и на пленум на червените до 10 дни. Освен гласовете секция по секция обаче социалистите изготвят и стратегия за парламентарното си поведение в 43-ото Народно събрание. Неофициално се коментира и съставът на групата, която ще води евентуални преговори за широка коалиция с ГЕРБ.

Очаква се Миков да подложи на гласуване пред Изпълнителното бюро на БСП съюз с ГЕРБ. Но и вътрешнопартиен вот в Националния съвет на партията. 

Днес е Световен ден за достоен труд

http://www.cross.bg/tryd-podkrepa-dostoen-1433760.html

/КРОСС/ 7 октомври е Световен ден за достоен труд. За седма поредна година синдикатите по цял свят мобилизират силите си в подкрепа честването на деня. КТ "Подкрепа" се присъединява към кампанията за достоен труд на световното синдикално движение, като на 7 октомври от 12 до 13.00 ч. представители от Синдикалните регионални съюзи на КТ "Подкрепа" - във Варна, Пловдив, Русе, Благоевград, Бургас и Враца и експерти от централата на конфедерацията и нейните браншови поделения ще раздават ваучери за безплатна консултация за основните права на работното място. По време на кампанията експерти от КТ "Подкрепа" ще разясняват правата на хората на наемния труд в сферата на трудовоправните въпроси, пазара на труда, обучението и квалификацията, младежките дейности и безопасността при работа.  

Най-важното от Варна във вчерашния 6 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266558

Резултати във Варненска област при 100% обработени протоколи Последни резултати от гласуването във Варненска област на база 100% от обработените протоколите за парламентарните избори на 5 октомври. За Движение 21 са гласували 2,37% или 4478 избирателя от Варненска област, 28 недействителни гласове.

Днес излизат резултатите от вторичното преброяване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353852

Днес трябва да станат ясни резултатите от повторното преброяване на изборните резултати.
Трябва да започнат и изчисленията за мандатите и това кои от кандидат-депутатите, наредени назад в партийните листи, ще се превърнат в първи след преференциалния вот. 
Засега е ясно, че любимец 18 за привържениците на ДПС във Варна се казва Алеко Атанасов, Днес трябва да станат ясни резултатите от повторното преброяване на изборните резултати. Трябва да започнат и изчисленията за мандатите и това кои от кандидат-депутатите, наредени назад в партийните листи, ще се превърнат в първи след преференциалния вот.  Засега е ясно, че любимец 18 за привържениците на ДПС във Варна се казва Алеко Атанасов,

ЕК: България трябва да увеличи цените на тока

http://www.cross.bg/bulgariya-tzenata-toka-1433759.html

/КРОСС/ България е сред 11-те страни в ЕС, които имат "дефицит" в цената на тока и трябва да вземат мерки, гласи доклад на Европейската комисия. "Дефицит" в случая означава, че цената не покрива реалните разходи на енергийните компании. Брюксел препоръчва на 11-те държави да се справят с този проблем, вкл. чрез налагане и вдигане на тарифи и такси, съчетано с увеличение на енергийните помощи за най-бедните. Освен нашата страна в групата са Германия, Унгария, Румъния, Гърция, Испания, Франция, Италия, Португалия, Малта и Латвия, пише в."Сега". "През последните пет години има тенденция към нарастване на разходите за производство на енергия заради експанзията на възобновяемите източници, подкрепена от субсидиите за соларни централи и когенерации", се посочва в документа. ЕК отчита още, че у нас през последните години в слънчеви и вятърни централи са инвестирани около 4 млрд. евро. До 2012 г. делът на възобновяемите източници в енергийния микс в България е бил под средното за ЕС ниво - под 5 на сто. В България през 2008 - 2012 г. номинално цената на електричеството е най-ниската в целия ЕС, но и е нараснала най-рязко в този период. Въпреки това в енергетиката се трупат сериозни дисбаланси. Сериозни дефицити са регистрирани в чуждестранните електроразпределителни дружества и държавната НЕК, която към края на 2013 г. има задължения от 2.3 млрд

Очакваме резултатите от вторичното преброяване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353850

Днес трябва да станат ясни резултатите от повторното преброяване на изборните резултати.
Трябва да започнат и изчисленията за мандатите и това кои от кандидат-депутатите, наредени назад в партийните листи, ще се превърнат в първи след преференциалния вот. 
Засега е ясно, че любимец 18 за привържениците на ДПС във Варна се казва Алеко Атанасов, Днес трябва да станат ясни резултатите от повторното преброяване на изборните резултати. Трябва да започнат и изчисленията за мандатите и това кои от кандидат-депутатите, наредени назад в партийните листи, ще се превърнат в първи след преференциалния вот.  Засега е ясно, че любимец 18 за привържениците на ДПС във Варна се казва Алеко Атанасов,

Операция вади от игра капитанът на ЦСКА до Нова година

http://www.bnews.bg/article-118417

Хирургична интервенция ще извади опитния бранител Валентин Илиев от всички мачове на 31-кратните шампиони до края на календарната година.

Сърбия е постигнала най-голям напредък за ЕС на Балканите

http://balkani.actualno.com/Syrbija-e-postignala-naj-goljam-napredyk-za-ES-na-Balkanite-news_53504.html

От всички балкански страни в процес на европейска интеграция Сърбия е постигнала най-голям напредък. Сърбия ще получи най-позитивния доклад от ЕК за напредъка за присъединяването към съюза, съобщ...

Колко жени са склонни да се откажат от секс заради сладко?

http://curious.actualno.com/Kolko-jeni-sa-sklonni-da-se-otkajat-ot-seks-zaradi-sladko-news_53510.html

1/5 от жените биха предпочели да похапнат изкусителна торта, вместо да се отдадат на интимни ласки с партньорите си,пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от проучване, направен...

Борисов+

http://viewpoint.actualno.com/Borisov-news_53513.html

"Малките" партии - да не им се надяваш, като ги гледаш. Такива лъжци в досегашните кампании не е имало. Този път удариха тавана. Лъгаха "малките" като за последно. И наистина, за н...

Войната по пътищата взе две жертви за денонощие

http://pik.bg/войната-по-пътищата-взе-две-жертви-за-денонощие-news234591.html

Войната по пътищата взе две жертви за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 20 тежки катастрофи, съобщиха от МВР.

При тях са загинали двама, а 27 души са ранени. Двама от пострадалите са с опасност за живота.

За района на София са станали 169 леки и 4 тежки катастрофи с шестима ранени, от които един е с опасност за живота.


8 години от убийството на журналистката Анна Политковска

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353846

Днес се навършват осем години от убийството на руската журналистка Анна Политковска.
На 7 октомври 2006 г. тя бе застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее в Москва. Убийството й предизвиква силни реакции в цял свят и съмнения, че е по поръчка на руските власти.
През юни тази година Московски съд постанови доживотен затвор за Днес се навършват осем години от убийството на руската журналистка Анна Политковска. На 7 октомври 2006 г. тя бе застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее в Москва. Убийството й предизвиква силни реакции в цял свят и съмнения, че е по поръчка на руските власти. През юни тази година Московски съд постанови доживотен затвор за

Икер Касияс искрено и лично за Реал и Моуриньо

http://www.cross.bg/real-moyrinyo-kasiyas-1433758.html

/КРОСС/ Легендата на Реал Мадрид Икер Касияс даде откровено интервю за Canal+, в което коментира взаимоотношенията си с бившия треньор на тима Жозе Моуриньо и как е приел освиркванията на феновете по свой адрес след някои слаби мачове. Стражът на Реал призна, че в даден етап от кариерата си е обмислял да напусне клуба, но днес голямото му желание е да приключи кариерата си на "Сантиаго Бернабеу", пише Sportal. "През лятото на 2012 година с Моуриньо бяхме в много добри отношения, постоянно разговаряхме. Всичко се промени около Коледа. Отборът не играеше добре и започнаха да се появяват разногласия помежду ни. Въпреки това, не загубихме уважение един към друг. После Сара (Карбонеро, телевизионна журналистка и гадже на Касияс - б.р.) съобщи за проблемите в съблекалнята и малко след това започнаха нападките по мой адрес. А тя всъщност каза нещо, което всички знаеха. С Моуриньо не сме коментирали темата, но беше лесно да се види, че отношението му към мен се промени. Започнаха да ме наричат предател и къртица. Не беше честно. Мисля, че нито Моуриньо, нито Флорентино Перес вярваха в това. Може би трябваше да изляза и да обясня какво се случва, но предпочетох да запазя мълчание. Понесох много критики заради мълчанието си, но според мен, когато говориш за тези неща публично, ситуацията става още по-неприятна", заяви Касияс. "Да чуя освирквания от феновете на Реал, наистина боли. В клуба съм от 9-годишен и му дължа много

8 години от убийството на журналистката Анна Политковска

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353844

Днес се навършват осем години от убийството на руската журналистка Анна Политковска.
На 7 октомври 2006 г. тя бе застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее в Москва. Убийството й предизвиква силни реакции в цял свят и съмнения, че е по поръчка на руските власти.
През юни тази година Московски съд постанови доживотен затвор за Днес се навършват осем години от убийството на руската журналистка Анна Политковска. На 7 октомври 2006 г. тя бе застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее в Москва. Убийството й предизвиква силни реакции в цял свят и съмнения, че е по поръчка на руските власти. През юни тази година Московски съд постанови доживотен затвор за

Бивш шеф на Пентагона: Войната с джихадистите може да продължи 30 години

http://offnews.bg/news/n_1/n_399804.html

Войната с джихадистите от Ислямска държава може да продължи 30 години. Това каза бившият военен министър на САЩ Леон Панета . От началото на военните операции в Сирия и Ирак, Вашингтон е похарчил малко над 1 милиард долара. Джихадистите установиха тази нощ контрол индустриалната част в сирийския град Кобане до границата с Турция. Настъплението им в района накара десетки хиляди кюрди да напуснат домовете си и да потърсят убежище в Турция . Заради продължаващото насилие на джихадистите стотици кюрди окупираха холандския парламент с настояване за по-активни действия в битката срещу групировката в Ирак и Сирия. След кратки преговори със силите на реда протестиращите кюрди напуснаха сградата. Междувременно Съединените щати съобщиха, че за първи път са използвали хеликоптери “Апачи” срещу позиции на Ислямска държава, близо до Фалуджа .  Самолети на страните от международната коалиция срещу радикалната групировка в Сирия и Ирак са нанесли 10% от близо 2000 въздушни удара в рамките на въздушната операция срещу джихадистите, съобщава AFP, позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната на САЩ. По данни на източници от Пентагона, от началото на въздушната операция на коалицията под ръководството на САЩ самолети на американските ВВС са нанесли 1768 въздушни удара, докато самолети на други страни, влизащи в коалицията, са нанесли 195 удара. Тези цифри, които за пръв път хвърлят светлина върху участието на арабските коалиционни партньори, отразяват доминантната роля на американската армия във военната кампания.

Джони Драма в София. Вика за “Лудогорец”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353377

Актьорът Кевин Дилън, известен с ролята си на Джони Драма в сериала “Антураж”, изгледа на живо мача “Лудогорец” - “Реал” (Мадрид) миналата седмица. Забелязва го българинът Здравко Марков, който е студент в Лондон, но се върнал, за да подкрепи разградския отбор. В полувремето отива при него, снимат се и разговарят. Актьорът Кевин Дилън, известен с ролята си на Джони Драма в сериала “Антураж”, изгледа на живо мача “Лудогорец” - “Реал” (Мадрид) миналата седмица. Забелязва го българинът Здравко Марков, който е студент в Лондон, но се върнал, за да подкрепи разградския отбор. В полувремето отива при него, снимат се и разговарят.

Мистър България Мартин Мартинов напусна къщата на ВИП Brother

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353838

Мистър България Мартин Мартинов бе първият изгонен от Къщата на ВИП Brother.
Той събра едва 17% подкрепа от феновете на шоуто. Красавецът бе изпратен с аплодисменти от останалите съквартиранти, с изключение на Йорданка Христова. Той стана първият, който напусна къщата по волята на зрителите, след като от шоуто излезе съпругът на Жени Калканджиева Мистър България Мартин Мартинов бе първият изгонен от Къщата на ВИП Brother. Той събра едва 17% подкрепа от феновете на шоуто. Красавецът бе изпратен с аплодисменти от останалите съквартиранти, с изключение на Йорданка Христова. Той стана първият, който напусна къщата по волята на зрителите, след като от шоуто излезе съпругът на Жени Калканджиева

Първи случай на заразяване с ебола в Испания

http://www.cross.bg/ebola-slychaii-ispaniya-1433757.html

/КРОСС/ В Испания е регистриран първият случай на заразяване с ебола извън Африка, предава BBC. Испанска медицинска сестра, лекувала мисионер от Сиера Леоне, болен от ебола, е заразена с вируса на опасната болест. Сестрата е била част от екипа, лекувал свещеника Мануел Гарсия Виехо, който почина миналия месец в мадридската болница "Карлос Трети", след като бе докаран от Африка. Жената се е явила днес в болница в едно от предградията на испанската столица с висока температура и е била поставена в изолация. Първите изследвания са показали наличие на опасния вирус. Окачват се резултатите от втори тест. Ако и те са положителни, това ще е първият известен случай на заразил се с ебола в Испания. Медицинската сестра засега е в стабилно състояние. Тя се почувствала неразположение миналата седмица, когато е била на почивка.      

Гръм покоси 11 души в Колумбия

http://www.bnews.bg/article-118415

11 души са загинали по време на религиозна церемония в Колумбия. Освен тях има още 15 души, които са били хоспитаизирани в най-близката болница.

Пътна обстановка в страната - 7 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266567

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока Бургас-София: затворена е за движение аварийната лента; движението се извършва в изпреварваща и активна/интензивна лента; въведено ограничение на скоростта до 60 км/ч; - посока София-Бургас: отворена за движение.

Мартин Мартинов напусна къщата на ВИП Brother

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353836

Мистър България Мартин Мартинов бе първият изгонен от Къщата на ВИП Brother.
Той събра едва 17% подкрепа от феновете на шоуто. Красавецът бе изпратен с аплодисменти от останалите съквартиранти, с изключение на Йорданка Христова. Той стана първият, който напусна къщата по волята на зрителите, след като от шоуто излезе съпругът на Жени Калканджиева Мистър България Мартин Мартинов бе първият изгонен от Къщата на ВИП Brother. Той събра едва 17% подкрепа от феновете на шоуто. Красавецът бе изпратен с аплодисменти от останалите съквартиранти, с изключение на Йорданка Христова. Той стана първият, който напусна къщата по волята на зрителите, след като от шоуто излезе съпругът на Жени Калканджиева

Няма кого да осъдят за взрива в Горни Лом

http://www.cross.bg/gorni-polk-petrov-1433756.html

/КРОСС/ Институциите работят усилено за изясняване на причините, довели до трагедията в Горни Лом. Най-вероятно обаче няма да има кого да изпратят на съд. Това установи проучване на „Преса". Разследването е образувано за причиняване на смърт по непредпазливост, каза пред изданието шефът на националното следствие Евгени Диков. Става дума за случаи, в които хора загиват заради незнание или немарливо изпълнение на опасна дейност. Законът не щади виновните - наказанията са от 3 до 10 години затвор, а в особено тежки случаи - от 5 до 15 години. Изземват се всички доказателства, увери шефът на НСлС. Диков е обнадежден, че смъртта на 15-те жертви скоро ще бъде удостоверена официално, тъй като в участъка около експлозията разследващите са открили човешки останки. Магистратите обаче са скептични, че някой ще бъде съден за трагедията. Ако е имало виновен, той е сред загиналите. Обичайно в такива ситуации отговорност се търси от ръководителите. Но те - изпълнителният директор Емил Митков и шефът на завода Валери Цокин, са в списъка на жертвите. Камери са заснели зловещата експлозия в производствените цехове на завод „Миджур" в с. Горни Лом, съобщи за „Преса" полк. д-р инж. Красимир Петров, началник на отдел в дирекция „Логистика" към щаба на отбраната. В петък той е участвал в огледа на мястото на трагедията

Цветанов: Няма да позволим някой да поставя условия

http://frognews.bg/news_77734/

Оценката за резултата на ГЕРБ беше изразена публично на пресконференциите. Други разговори не е имало. Решихме след окончателните резултати да каним парламентарно представените партии по реда на мандатите, за да ги запознаем с акцентите от нашата управленска програма.

Президентът Росен Плевнелиев ще даде начало на кампанията „25 години свободна България“

http://pik.bg/президентът-росен-плевнелиев-ще-даде-начало-на-кампанията-„25-години-свободна-българия“-news234584.html

Президентът Росен Плевнелиев ще даде начало на кампанията „25 години свободна България“

Президентът Росен Плевнелиев ще даде начало на кампанията „25 години свободна България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентите Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Жельо Желев ще обявят началото на кампанията „ 25 години свободна България“.

На събитието ще присъстват и членовете на Инициативния комитет за отбелязването на годишнината. Негов председател е д-р Жельо Желев.Инициативата „25 години свободна България“ е под патронажа на президентската институция. Близо 120 са събитията, които ще се проведат в рамките на кампанията, която ще приключи в края на ноември т.г. Предвидени са конференции, открити уроци, семинари, изложби и други събития.

160 000 евро за главата на Хърватия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353350

Националите на България ще играят за 160 000 евро отборна премия в евроквалификацията срещу Хърватия в петък. Мачът е от от 21,45 часа на стадион "Васил Левски". При победа футболистите, треньорите и различните специалисти от техническия щаб ще получат половината от сумата. Останалата част ще се депозира и евентуално раздаде при изричното условие - Националите на България ще играят за 160 000 евро отборна премия в евроквалификацията срещу Хърватия в петък. Мачът е от от 21,45 часа на стадион "Васил Левски". При победа футболистите, треньорите и различните специалисти от техническия щаб ще получат половината от сумата. Останалата част ще се депозира и евентуално раздаде при изричното условие -

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване