Маги Халваджиян: Тази държава трябва да се ремонтира из основи

http://www.cross.bg/durzhava-remontira-magi-1433863.html

/КРОСС/Тази държава трябва да се ремонтира из основи! Даже не трябва да се ремонтира,а да се започне от нулата! - категоричен е Маги Халваджиян.  Във Фейсбук той режисьорът и продуцент Мъгърдич Халваджиян пише:  Гледах безумието с предаването на чувалите с бюлетините. Хаос, безхаберие и липса на елементарна организация! А става въпрос за едно от най-важните неща в държавата - Изборите за парламент! Направо ме беше срам да гледам! И ние искаме от тази държава да се справи с безработицата, кризата в икономиката, пенсиите, здравеопазването, образованието, енергетиката и природните бедствия!!! Те не могат с една опашка да се справят! На тези хора явно менажирането дори на най-ниско управленско ниво им е непонятно! Тази държава трябва да се ремонтира из основи! Даже не трябва да се ремонтира,а да се започне от нулата!!! Искаме да живеем по-добре, да просперираме,а не можем да си вържем връзките на обувките!

Над 400 са жертвите в сраженията за сирийския град Кобани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354757

Над 400 души са били убити за три седмици при сраженията между ислямистите и кюрдските сили за сирийския град Кобани, съобщи АФП.
Сирийската обсерватория за човешки права съобщава, че най-малко 412 души, включително 219 екстремисти, 173 кюрдски бойци и 20 цивилни, са били убити от 16 септември насам. Над 400 души са били убити за три седмици при сраженията между ислямистите и кюрдските сили за сирийския град Кобани, съобщи АФП. Сирийската обсерватория за човешки права съобщава, че най-малко 412 души, включително 219 екстремисти, 173 кюрдски бойци и 20 цивилни, са били убити от 16 септември насам.

Пета Национална онкологична конференция ще се проведе край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266615

Петата Национална онкологична конференция МОРЕ 2014 създава стратегии за лечение, превенция и скрининг на рака на яйчниците и за втори път връчва награда за принос в българската клинична онкология. Конференцията е част от националната програма МОРЕ – абревиатура на Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти.

Спипаха 1.5 тона нелегална ракия в спиртоварна на цар Киро

http://frognews.bg/news_77761/

Тон и половина нелегална ракия разкри мобилна митническа група в с. Катуница, област Пловдив, съобщават от Агенция "Митници".

В Съдебната палата не е открита бомба

http://crime.actualno.com/V-Sydebnata-palata-ne-e-otkrita-bomba-news_53621.html

Проверката по сигнала за бомба в Съдебната палата в София е приключила. Не е установено наличието на взривно устройство. Информацията съобщиха за "Фокус" от пресцентър на СДВР.  По...

МВФ предвижда по-лоши времена за световната икономика

http://america.actualno.com/MVF-predvijda-po-loshi-vremena-za-svetovnata-ikonomika--news_53624.html

Международният валутен фонд ревизира в посока надолу прогнозата си за растежа на световната икономика. Според организацията, глобалният ръст за 2014г. ще бъде 3,3%, сравнено с прогнозата от юли за 3,...

Меглена Кунева отрече, че вече говори с Борисов за постове

http://politics.actualno.com/Meglena-Kuneva-otreche-che-veche-govori-s-Borisov-za-postove-news_53627.html

Не преговаряме с Бойко Борисов за ръководни постове. Това оповести в кратко съобщение партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", която е част от седемте партии в Реформато...

Станислав Стоянов: ДПС нарочно не „натисна газта” на тези избори

http://www.cross.bg/stoyanov-izbori-politicheska-1433861.html

/КРОСС/ ДПС умишлено не „натисна педала на газта" на тези извънредни парламентарни избори, в противен случай щяха да бъдат втора политическа сила, заявява в интервю за Дарик радио социологът от „Алфа рисърч" Станислав Стоянов. В ДПС развиват „такава велика математическа система", която може да добие голям размах, категоричен е социологът. Той отбеляза, че именно заради прецизната техника на управление на вота, отработена в ДПС, в изборния ден е изключително трудно да се прогнозират резултатите на партията. Обяснението за нежеланието на ДПС да бъде втора политическа сила е нестабилната политическа обстановка и очакването за скорошни извънредни парламентарни избори, ако ГЕРБ не успее да състави правителство. Един такъв успех на ДПС ще мобилизира страшно голяма част от избирателите, които не гласуваха сега, коментира Станислав Стоянов. На изборите през 2009 г. гласовете от Турция за ДПС достигаха 95 хиляди, на 5 октомври т.г. те са едва 60 хиляди. Успешното владеене на вота се вижда най-добре и в силните за партията региони, като Кърджали, посочи той. ДПС добива все по-стабилни позиции и сред ромското население, показват още анализите от вота тази година. Ако на следващи избори избирателната активност се повиши и в България гласуват малко повече от 4 милиона души, ДПС определено ще се мобилизира, каза още социологът

Марселиньо преподписа с Лудогорец

http://www.bnews.bg/article-118472

Бразилският плеймейкър, който отбеляза гол на Реал Мадрид, удължи контракта си за още един сезон.

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата

http://offnews.bg/news/n_1/n_400028.html

Получен е сигнал за бомба в Съдебната палата в София, съобщава БГНЕС. Анонимен мъжки глас се е обадил в 12.30 часа на тел. 112 и е казал, че в сградата има взривно устройство. Служителите и гражданите са евакуирани. Органите на ред правят оглед.

Свирепа катастрофа край Попово: Три жертви и един ранен след сблъсък между 3 микробуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354754

Трима души са загинали и един е ранен след катастрофа станала по пътя Попово - Разград, съобщиха от ОД на МВР в Търговище, предаде Дарик.
Три товарни микробуса с регистрации от София, Разград и Търговище са се блъснали рано тази сутрин.
Товарен микробус със софийска регистрация се е движел с несъобразена скорост по мокър път между селата Дриново и Трима души са загинали и един е ранен след катастрофа станала по пътя Попово - Разград, съобщиха от ОД на МВР в Търговище, предаде Дарик. Три товарни микробуса с регистрации от София, Разград и Търговище са се блъснали рано тази сутрин. Товарен микробус със софийска регистрация се е движел с несъобразена скорост по мокър път между селата Дриново и

В Украйна горят книги и документи, напомнящи за миналите връзки с Русия

http://www.cross.bg/stranata-rysiya-knigi-1433862.html

/КРОСС/ Подпалвачите са убедени, че така спасяват страната си от пагубното влияние на Изтока В библиотеките в цяла Украйна горят старинни и редки книги, ръкописи и архиви, доказващи тесните връзки на страната с Русия в миналото. Подпалвачите унищожават всичко „неукраинско” и чуждо на украинския народ, пише ukraina.ru. По замисъл на новите власти, до началото на следващата година в Украйна не трябва да остане нищо, което да напомня за миналите връзки с Русия, СССР и Руската империя. По този начин се цели да се докаже, че украинците принадлежат към по-висша раса. Под забраната влизат руските филми, песни и книги. Украинските специалисти по възпитание на младежта избират „правилната” литература. В Тернопол бе издаден учебник, предназначен за средните и висши учебни заведения в страната. Съгласно текста в учебното помагало, украинците са се появили преди 140 хил. години. Човечеството съществува едва 40 хил. години, но според версиите на някои историци, украинската държава е съществувала цели 100 хил. години преди това. Освен всичко това,съветникът на украинския премиер Алексанр Кирш заяви, че руски език изобщо  не съществува, защото той всъщност е откраднат украински.

ЦИК се извини на ПИК

http://pik.bg/цик-се-извини-на-пик-news234764.html

ЦИК се извини на ПИК

Председателката на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева публично се извини на Агенция №1 за изнесените по-рано твърдения, че ще бъде наложена санкция на медията ни.

Алексиева обясни, че група граждани са се оплаквали в ЦИК за нерегламентирана агитация в група медии.

От ЦИК споделиха, че са били подведени в първоначалното си решение да санкционират ПИК. Впоследствие се оказа, че от регулатора са приписали заглавие на ПИК, което е на друга медия.

"Лично поднасям извиненията си на Агенция ПИК", обяви г-жа Алексиева.

Трима са загинали при сблъсък между три микробуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354744

Трима души са загинали и един е ранен след катастрофа станала на пътя Попово - Разград, съобщиха от ОД на МВР в Търговище, предаде Дарик.
Три товарни микробуса с регистрации от София, Разград и Търговище са се блъснали рано тази сутрин.
Товарният микробус със софийска регистрация се е движел с несъобразена скорост по мокър път между селата Дриново Трима души са загинали и един е ранен след катастрофа станала на пътя Попово - Разград, съобщиха от ОД на МВР в Търговище, предаде Дарик. Три товарни микробуса с регистрации от София, Разград и Търговище са се блъснали рано тази сутрин. Товарният микробус със софийска регистрация се е движел с несъобразена скорост по мокър път между селата Дриново

Касияс: Моуриньо е един от двамата най-добри треньори, които съм имал

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/07/2395555_kasiias_mourinyo_e_edin_ot_dvamata_nai-dobri_trenyori/?ref=rss


Капитанът на "Реал" (Мадрид) Икер Касияс определи Жозе Моуриньо като един от двамата най-добри треньори, с които е работил в кариерата си.

33-годишният вратар изживя най-тежките си моменти под ръководството на португалеца, но въпреки това заяви, че периодът на 51-годишния специалист начело на белите е бил успешен за клуба.

Касияс даде обширно интервю за "Канал плюс", в което за първи път говори открито за трудните времена, които настъпиха за него от края на 2012 г., когато...

"Кървава Луна" ще изгрее над Земята

http://offnews.bg/news/n_1/n_400017.html

Утре - 8 октомври, хората на Земята ще имат възможност да наблюдават рядко астрономическо явление - "кървава Луна", когато пълното лунно затъмнение съвпада с изгрева или залеза на Слънцето, пише ABCnews По време на астрономическото явление Луната първо навлиза в сянката на Земята, а след това излиза от нея. По времето на това движение спътника на планетата ни може да премине през различни нюанси на червения цвят, тъй като дори в период на пълно затъмнение тя продължава да се осветява. "Кървавата Луна" ще може да види от жителите на Австралия, Югозападна Азия, както и тези в Северна Америка, които ще имат възможност да видят отнемащата дъха гледка рано сутринта Това е второто пълно лунно затъмнение тази година. Първото бе на 15 април.

България е представила пред ЕК план за ваксинация срещу „син език”

http://www.cross.bg/zhivotni-ezik-bolestta-1433860.html

/КРОСС/ България е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация срещу „син език". В плана е заложено къде и кой ще извърши ваксинацията, периодът и категорията животни, които ще бъдат ваксинирани. Това стана ясно по време на среща в МЗХ между министъра на земеделието и храните Васил Грудев и заместника му доц. Георги Костов с представители на животновъдни организации. Ваксините ще бъдат раздадени от държавата, а ваксинацията ще се извършва от официалните ветеринарни лекари. Имунизацията ще започне в началото на март догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април преди да е започнал летежът на куликоидите, които разпространяват болестта, съобщава пресцентърът на МЗХ. С ваксинацията на преживните животни срещу заболяването „син език" се цели предпазване на възприемчивите за тази болест животни през 2015 г., което ще намали загубите на собствениците на тези животни и ще позволи възстановяване на търговията с живи животни. Направени разходи за лечение на болестта син език се предвижда отпускане на de minimis от ДФЗ в началото на 2015 година. В подкрепа на животновъдите беше удължен до 15 октомври срокът за уведомяване за форсмажор за всички животновъди-кандидати по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане за кампания 2014, в чиито ферми е констатирана болестта.  

България се изкачва в класация за икономическа свобода

http://www.moreto.net/novini.php?n=266623

Заради изоставането на редица страни България се изкачи с девет места напред в класацията за икономическа свобода, изготвяна от канадския институт "Фрейзър". Страната ни се нарежда на 40-то място от 152 изследвани държави.

Земетресение с магнитуд 5,3 в Исландия

http://www.vesti.bg/novini/zemetresenie-s-magnitud-53-v-islandiia-6024209

Земетресение с магнитуд 5,3 беше регистрирано в Исландия, съобщи Геоложката служба на САЩ.

Йока си намери пристан в тим, елиминирал "Левски" в евротурнирите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354745

Изгоненият от „Левски“ Славиша Йоканович пое славният някога английски "Уотфорд", а догодина има реални шансoве да бъде мениджър във Висшата лига. Клубът е на трето място в класирането в Чемпиъншип, а амбициите му са да влезе в английския елит. "Уотфорд" елиминира "сините" в турнира за Купата на УЕФА през сезон 1983/84 г. Изгоненият от „Левски“ Славиша Йоканович пое славният някога английски "Уотфорд", а догодина има реални шансoве да бъде мениджър във Висшата лига. Клубът е на трето място в класирането в Чемпиъншип, а амбициите му са да влезе в английския елит. "Уотфорд" елиминира "сините" в турнира за Купата на УЕФА през сезон 1983/84 г.

Комисията по конкуренция глоби издателите на сп. "Грация" заради подаръци

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/07/2395564_komisiiata_po_konkurenciia_globi_izdatelite_na_sp/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на "Атика Медия България" ООД за  111 550 лв., равняваща се на 2.5% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2013 г. Компанията е издател на сп. "Грация".

Причината за глобата е, че списанието е продавано заедно с подаръци - бяла и декоративна козметика от висок клас и др.

Производството на комисията установило, че през ноември 2013 г., март и април 2014 г. дружеството е предлагало като подарък...

ДНК определя колко кафе пием

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/dnk-opredelia-kolko-kafe-piem-6024206

Ново мащабно проучване установи някои гени, които може би играят роля в любовта ни към кофеина

До месец възстановяват част от спрените евросредства

http://www.cross.bg/zaem-tzanova-evro-1433859.html

/КРОСС/Очакваме положителни новини от Европейската комисия за оперативна програма „Околна среда" и за ос три на оперативна програма „Регионално развитие" (за устойчиво развитие на туризма). Одитните доклади показаха, че системите им за управление и контрол работят и е възможно средствата по тях да бъдат възстановени в края на октомври, началото на ноември. Това заяви вицепремиерът по управление на еврофондовете Илияна Цанова, цитирана от bTV. „Това, което свършихме до момента мисля, че е доста положително. Днес изпращаме финалните одитни доклади към Европейската комисия. Новините са добри, защото те потвърдиха, че системите за управление и контрол и на оперативна програма „Околна среда", и на ос три на оперативна програма „Регионално развитие" работят", каза тя. Попитана кога очаква най-рано да бъдат възстановени средствата Цанова посочи, че има технологично време и е възможно да се случи в края на октомври, началото на ноември. „По ос едно на ОП „Регионално развитие" (за устойчиво и интегрирано градско развитие) има още малко работа и очаквам до началото на следващата година да имаме положителен ефект", каза още вицепремиерът. Тя подчерта, че нито едно евро не е гарантирано

Първите за новия сезон безплатни билети за "Концерти на възглавници" отиват при...

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/10/07/2395505_purvite_za_noviia_sezon_bezplatni_bileti_za_koncerti/?ref=rss


Simo87, Mark, iceto и mivr11 са четиримата читатели на "Детски Дневник", които ще могат да посетят безплатно тази неделя първия концерт от новия сезон на "Концерти на възглавници".  Те бяха късметлиите, които жребият определи сред правилно отговорилите на въпросите, публикувани миналата седмица на сайта. 

Общо 24 читатели отговориха правилно на въпроса "Кой италиански композитор е написал най-много опери?", като посочиха Гаетано Доницети.  Право на участие в жребия, според условията...

Изнасилват дете с аутизъм в София, властите мълчат!

http://www.bnews.bg/article-118468

Майка сигнализира полицията и още три институции по подозрение, че детето й, което е с аутизъм, е било изнасилено в специализираното училище, където учи. Няма никаква реакция от компетентните органи, а ръководството на училището буквално се подиграва със семейството.

ЕК: Перспективите на Сърбия за еврочленство ще пострадат

http://www.cross.bg/potok-yuzhen-surbiya-1433857.html

/КРОСС/ Европейската комисия ще предупреди Сърбия, че перспективите й за еврочленство ще пострадат, ако реши да изгражда „Южен поток", съобщи специализираното издание EUobserver, позовавайки се на свои източници в европейските институции. В своя годишен доклад за разширяването, който трябва да бъде публикуван в сряда, 8 октомври, Брюксел ще заяви, че „междуправителственото споразумение между Сърбия и Русия за изграждането на тръбопровода „Южен поток", не е съвместимо с правото на ЕС". „Сърбия не трябва да продължава работите по изграждането на „Южен поток" докато договорката не е приведена в съответствие с европейските закони", се казва в доклада. Еврокомисията повтаря същата позиция в т. нар. стратегически доклад, който също трябва да бъде публикуван в сряда. Това е документът, който определя хода на преговорите по присъединяването през следващите 12 месеца. Източник на EUobserver казва, че „икономическата конкурентоспособност" е определена за едно от трите условия за отбелязване на напредък в преговорите. „Ще обърнем внимание на важността на диверсификацията, прозрачността на цените и достъпа на трети страни до мрежите за пренос на енергия", отбелязва източникът. Съгласно европейското законодателство енергийните компании не могат да притежават и суровината, и средствата за нейното разпределение

България трябва да вдигне цената на тока, препоръчва доклад на Еврокомисията

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/07/2395512_bulgariia_triabva_da_vdigne_cenata_na_toka_preporuchva/?ref=rss


България е сред 11-те държави в ЕС, където има дефицит в цената на тока и се препоръчва тя да се увеличи, пише в доклад на Европейската комисия, публикуван на 3 октомври.

Отбелязва се, че в България трите ЕРП-та дължат на държавната НЕК общо 347.6 милиона лева заради изплатени субсидии за ВЕИ и когенерация от 2010 г.

В България, както и Малта, има недостиг на приходи от електрическите системи, защото цените за потребителите (особено за домакинствата) са прекалено ниски, за...

Жерар Депардийо направи шокиращи признания в новата си автобиография

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/07/2395562_jerar_depardiio_napravi_shokirashti_priznaniia_v/?ref=rss


Френският актьор Жерар Депардийо, който в последната година стана гражданин на Русия и Белгия, за да избегне данъчното законодателство на родината си и обяви, че "много обича" президентът Путин "и това е взаимно", отново влезе в заглавията на вестниците с шокиращи признания от новата си биография.

Пред автора на френската книга Ca c'est fait comme (в груб превод "Така се случи") Депардийо откровено разказва за трудната си младост, която включвала арести и детска хомосексуална...

Шумахер се подобрява

http://www.cross.bg/shymaher-bivshiya-normalen-1433858.html

/КРОСС/Състоянието на Михаел Шумахер се подобрява, съобщи президентът на Международната федерация по автомобилен спорт Жан Тод в интервю за белгийския филиал на телевизия RTL, пише motorsport.com. Тодт посетил бившия германски състезател в дома му, където той се лекува, след като бе изписан от клиниката в Швейцария в началото на септември. Според Жан Тод седемкратният световен шампион във Формула-1 може да се върне към нормален начин на живот след черепно-мозъчната травма, получена при каране на ски.„Може да се предположи, че Шумахер скоро ще бъде в състояние да води нормален живот. Трябва обаче да се каже, че той никога няма да седне зад волана на състезателен автомобил", каза Жан Тод.Президентът на федерацията е работил с бившия състезател на „Ферари" и е един от най-близките му приятели.

Кръв и ужас на релсите: Влак посече 11 овце!

http://www.bnews.bg/article-118457

Пътнически влак уби на място 11 овце. На пастира е съставен протокол за полицейско предупреждение, тъй като не е опазил стадото си.

Имотите на мафиотите ни на Ривиерата са недосегаеми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354623

Бившият шеф на комисията за отнемане на престъпното богатство Тодор Коларов бе докладчик на международен форум в Сиракуза, Италия, където държавите от ЕС обмениха опит в конфискацията на необяснимите богатства. Запитахме го къде е България по пътя към общата цел - да се обезсили финансово мафията.
- Беше време, г-н Коларов, Бившият шеф на комисията за отнемане на престъпното богатство Тодор Коларов бе докладчик на международен форум в Сиракуза, Италия, където държавите от ЕС обмениха опит в конфискацията на необяснимите богатства. Запитахме го къде е България по пътя към общата цел - да се обезсили финансово мафията. - Беше време, г-н Коларов,

Пернишкият исторически музей участва в изложбата Цар Самуил в битка за България

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernishkiyat-istoricheski-muzei-uchastva-v-izlojbata-car-samuil-v-bitka_34788/

На 7 октомври, вторник, в Националният археологически институт с музей при БАН се откри изложбата "Цар Самуил в битка за България".

Изложбата е част от Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил, организирана от Национален комитет с председатели: премиерът професор Георги Близнашки, министърът на културата д-р Мартин Иванов, председателят на БАН академик Стефан Воденичаров и академик Васил Гюзелев, която е...

Продължава

МО: Няма средства за модернизация на армията на пазарен принцип извън НАТО

http://www.mediapool.bg/mo-nyama-sredstva-za-modernizatsiya-na-armiyata-na-pazaren-printsip-izvan-nato-news225693.html

България няма средства да модернизира армията си на чисто пазарен принцип и затова всички предстоящи проекти трябва да преминат през консултация със страните членки на НАТО и ЕС за намиране на някакво достъпно решение. Това стана ясно от обясненията на военния министър Велизар Шаламанов във вторник. Екипът му вече изготви програма за развитието на сектора до 2020 години, която бе приета от служебния кабинет. Тя набелязва няколко проекта, сред които и най-скъпият от модернизацията - придобиването на нов тип боен самолет. "Със солидарността на страните членки може да бъде намерено много добро решение и то трябва да бъде намерено бързо и отговорно", обясни Шаламанов. Според плана трябва да се осигурят 9-10 бойни самолети с необходимото въоръжение, които да заменят използваните в момента руски машини МиГ - 21, МиГ - 29 и Су – 25. МО отбелязва, че така ще се намали зависимостта от Русия, каквото изискване има и НАТО към нас, ще намалеят необходимите средства за поддръжка на авиацията и други. Според изчисленията на правителството на ГЕРБ проектът трябваше да влезе в рамките на около 600 млн. лева, но според експерти на пазарни цени проектът ще излезе по-скъп. Кабинетът на Бойко Борисов готвеше закупуването на изтребители F-16 втора ръка от Португалия, но не се стигна до сделка. В програмата на Шаламанов пък са заложени "съвместни дейности" с Италия по проекта и консултации с Гърция. Италия разполага с изтребители "Юрофайтер", а Гърция може да се включи в евентуален проект за стари F-16. "Нищо не е предрешено. Ако прочетете решението на Министерския съвет, той възлага на министъра на отбраната в срок от 6 месеца да предложи мандати на основните проекти", посочи Шаламанов. Според експерти България има възможност да се насочи и към новите шведски машини "Грипен", но за по-реалистично, предвид ограничените ресурси, се смята придобиването на стари F-16, които могат да бъдат осигурени и от САЩ. На въпрос дали новите до 10 изтребители могат да заменят наличните МиГ 29, Шаламанов уточни, че през последните двайсет и няколко години никога не са летели повече от 4-5 изтребители. "Така че, ако ние можем да придобием 8-10 многоцелеви изтребителя, България ще бъде поне четири - петкратно в по-добро състояние. Освен това в 28-те страни членки на НАТО има много изтребители, въпросът е ние да имаме български изтребители, за да може съвместно да гарантираме сигурността на България", каза Шаламанов. Тъй като договорът за придобиването нов тип изтребители ще е над 100 млн. лева, по закон за сключването му ще трябва и санкция на парламента. Шаламанов коментира и евентуалното освобождаване на кадри от армията след отказа от руските машини. "Винаги ще има недеволни хора. Не смятам, че един български офицер може да е недоволен от това България за първи път в историята си да има национална програма за превъоръжаване. Всички трябва да участват в намиране на най-доброто решение в рамките на тази програма и това решение да бъде намерено бързо, тъй като от 2000-та година, когато бях заместник-министър, се говори за това, че има готов проект за изтребителите, и досега той не е внесен в МС. Така че е крайно време да има срок и този срок е 6 месеца - тече от миналата седмица", заяви Шаламанов.    

IMAX: 2015 г. ще е силна година за филмовата индустрия

http://www.investor.bg/novini/346/a/imax-2015-g-shte-e-silna-godina-za-filmovata-industriia--181408/

Очакват се множество хитови заглавия, твърди главният изпълнителен директор на компанията Грег Фостър

Изгонен от "Левски" треньор пое душманин на "сините"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354736

Изгоненият от „Левски“ Славиша Йоканович пое славният някога английски Изгоненият от „Левски“ Славиша Йоканович пое славният някога английски "Уотфорд", а догодина има реални шансoве да бъде мениджър във Висшата лига. Клубът е на трето място в класирането в Чемпиъншип, а амбициите му са да влезе в английския елит. "Уотфорд" елиминира "сините" в турнира за Купата на УЕФА през сезон 1983/84 г.

IMAX: 2015 г. ще е силна година за филмовата индустрия

http://www.investor.bg/novini/346/a/imax-2015-g-shte-e-silna-godina-za-filmovata-industriia-,181408/

Очакват се множество хитови заглавия, твърди главният изпълнителен директор на компанията Грег Фостър

Ад под небето в София! Съсипана от мъка майка: Детето ми е насилено сексуално в училище в "Княжево"! В шок е!

http://pik.bg/ад-под-небето-в-софия-съсипана-от-мъка-майка-детето-ми-е-насилено-сексуално-в-училище-в-кн-news234744.html

Ад под небето в София! Съсипана от мъка майка: Детето ми е насилено сексуално в училище в "Княжево"! В шок е!

Радосвета Симеонова алармира ,че дъщеря й е била насилвана сексуално в помощно училище в столичния квартал „Княжево“. Майката е от Перник. След като тя даде гласност на случая на личната си страница във Фейсбук, отдолу вече има повече от 650 коментара. Вижте какво написа г-жа Симеонова:

Здравейте приятели, бясна съм!

На 19-ти септември взех Ана-Мария от училище - IV-то помощно училище Проф.Димитър Кацаров във София и с ужас установих, че спортния сутиен на дъщеря ми липсва.Тя е аутист и сама това няма как да го съблече. Потърсих класната, но нея я нямаше, потърсих отговор и от директорката на училището, но такъв не получих. Вместо това г-жа Бочева започна да ми обяснява как детето ми си събувало чорапите, но след като аз реагирах с въпрос че става дума за бельото, а не за чорапите, и повторих питането- как, защо и кой е свалил бельото на детето... госпожата се изнесе и изчезна....От чистачките разбрах че сутиена е в класната стая върху гардеробчетата. Само ще вметна, че Ана-Мария е единственото момиче в класа. Свързах се с класната и тя ми каза,че няма никаква представа къде е бельото на детето и че целият след обяд дъщеря ми е била пред очите и. След като настоях за обяснение, тя ми заяви,че ще попита учителя от първата смяна и ми затвори.


На 23 септември съпругът ми отиде в училището за да получи отговор и някакво логично обяснение за сваленото бельо на детето ни.....нямаше такъв....Междувременно дъщеря ни не иска да излиза от вкъщи, влиза с писъци в банята, започна да проявява странности, които никога преди не е показвала. Не сме я пускали на училище от тогава...Страшното дойде на 27-ми септември....при влизане в банята Ана-Мария започна да крещи да не давам на чичкото да я пипа, че ще слуша. Бях в шок, бавно започнах да говоря и да питам къде я е пипал. Тя не ме слушаше и в един момент ми посочи гърдите си, започна да се тресе и да плаче.....УЖАС. На следващата вечер след дълги уговорки, пак влезнахме в банята с Ана-Мария. Този път тя ме помоли да я пазя и да не давам на " учителя" да я пипа, и посочи долу....Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите.....чичкото и казал че ще я боли.....после и казал да си обуе гащите....

Нямам думи за да опиша как се чувствам.На 29 септември отидох до училището да пусна жалба. Директорката се държа безобразно, заяви ми, че никой няма да повярва на дете аутист, че няма как да докажа каквото и да е, че дъщеря ми най-вероятно се е съблякла в тоалетната.....Попитах кой е бил с детето ми, това училище рекламира защитената среда в която са децата, обясняваха, че дори в тоалетната ходят с помощен персонал, който ги придружава до вратата и ги изчаква за да ги върне в клас.Аз за първи път оставих и поверих детето си и позволих на някакъв изверг да злоупотреби с детето ми....Пуснахме жалба в VI РПУ София, до МОН,до ДАЗПД,до Районната Прокуратура.... и нищо.

Днес разбрах,че още при подаване на сигнала в РПУ-то е трябвало да ми дадат насочваща бележка за изготвяне на съдебно -медицинска експертиза и екип, който ще направи това.Цяла седмица институцийте мълчат, днес разбрах, че системата отново отхвърля децата и хората с увреждания. Държавата отново абдикира от тези, които не могат да се защитят, и отново съдейства на онези които използват това за да се гаврят с тях....

Приятели, майки, родители, организации ПОМОГНЕТЕ, започваме война с тези, на които не им пука за деца като моето.... ако има още родители, които се съмняват .... покажете се, трябва да защитим децата, които не разбират какво се случва. 

Застанете до мен, имам нужда от Вашата подкрепа, ПОМОГНЕТЕ и на другите деца, които се използват за задоволяване на нечии болни мозъци...

Иво Бонев: Не очаквам драстично увеличение на цената на тестените изделия във Варна, заради по-скъпия ток

http://www.moreto.net/novini.php?n=266621

Не очаквам драстично увеличение на цената на тестените изделия във Варна, заради по-скъпия ток. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в града. Той посочи, че разходите за ток на производителите на хлебни и сладкарки изделия са между 4 и 9 %.

Принцеса Шарлийн е бременна с близнаци

http://www.cross.bg/sharliiin-bliznatzi-bremenna-1433855.html

/КРОСС/Принцеса Шарлийн от Монако е бременна с близнаци. Стройната блондина очаква не едно, а две бебета от своя съпруг принц Албер, които трябва да се родят в края на годината. Говорителят на двореца в Монако съобщи, че Шарлийн е бременна, през май. Малко след това се появиха слухове, че тя е заченала по метода ин витро и очаква близнаци, но едва сега новината е потвърдена официално. "Чувствам се абсолютно страхотно", каза Шарлийн в ексклузивно интервю за списание HELLO! по време на благотворително събитие в Ню Йорк, посветено на заболяването аутизъм. Това ще са първите деца на бившата олимпийски плувкиня от Южна Африка. Нейният съпруг принц Албер вече има две незаконни деца - 22-годишна дъщеря Джазмин Грейс Грималди и 10-годишен син Александър Косте, които обаче не могат да претендират за трона.  

20 тона помощи за Мизия от Радио Шумен

http://vraza.actualno.com/20-tona-pomoshti-za-Mizija-ot-Radio-Shumen-news_53618.html

20-тонен камион с помощи за Мизия пристигна днес по обед в града, който бе наводнен преди малко повече от два месеца. Помощите бяха събрани за няколко седмици в рамките на инициативата “Рад...

Президентът на Кипър е решил да спре преговорите за обединение на острова

http://europe.actualno.com/Prezidentyt-na-Kipyr-e-reshil-da-spre-pregovorite-za-obedinenie-na-ostrova-news_53619.html

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис е взел решение да замрази процеса на преговори за обединение на острова. Решението идва в отговор на плановете на Турция да проучва залежи на петрол и природен ...

7 октомври в снимки

http://society.actualno.com/7-oktomvri-v-snimki-news_53620.html

Уморен делегат на конгреса на Либерал-демократическата партия на Великобритания, който се провежда в Глазгоу. В швейцарска ферма е била отгледана най-голямата тиква в света. По данни на местни меди...

Епископ от Лвов обвинява милицията в защита на отцепниците

http://www.cross.bg/tzurkvata-tyrka-grada-1433856.html

/КРОСС/ Епископ Лвовски и Галицки Филарет излезе с изявление, в което критикува милицията и властите във връзка с превземането на православната църква в гр. Турка (Лвовска област), предаде «Интерфакс религия». На 28 септември 2014 г. в гр. Турка в Лвовска област група от 50 души с помощта на местни органи на реда превзеха православна църква в града. Свещениците са получили телесни повреди и църквата в момента е затворена... Първите заплахи към вярващите са били отправени още през пролета на 2014 г., пише агенция „Русская весна". В края на март т.г. настоятелят на храма протойерей Алексий Слобода е бил посетен от частен предприемач, който поискал от свещеника да премине към Киевския патриархат. Свещеникът отказал, след което е бил заплашен: „Ако не дойдете, тогава ще видите какво ще се случи с вас". На 29 юни по време на богослужение в храма се появила група от десетина души, привърженици на Киевския патриархат. Ръководители на тълпата били няколко бивши воинстващи комунисти. Хулиганите проникнали в храма и нападнали свещеника като го повалили на земята. По време на нападението през септември нападателите се ползвали с подкрепата и помощта на милицията, като изблъскали миряните зад оградата на църквата и повече не ги пуснали в църквата. Никакви доводи и аргументи от страна на православните не били приети от органите на реда, въпреки че притежавали всички необходими юридически документи

"Кървава Луна" ще изгрее в сряда

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kyrvava-luna-shte-izgree-v-sriada-6024201

По време на астрономическото явление земният спътник първо навлиза в сянката на Земята, а след това излиза от нея, като Луната може да "свети" с различни оттенъци на червеното

Следизборна жега в Кюстендил: Градът на Майстора няма да стане града на Бат' Сали!

http://www.bnews.bg/article-118469

Александър Методиев, по-известен като Бат' Сали е на път да взриви Кюстендил. Макар да няма окончателни резултати от ЦИК за състава на следващия парламент, в областния град вече тръгна мълчвата, е Бат' Сали отново ще е депутат. Това е града на Майстора и той няма да се превърне в града на Бат' Сали, напиша в емоционално съобщение на стената си във Фейсбук кметът на града Петър Паунов.

Прибират по 2 лева за вход на пернишката крепост, а интересът към нея намалява

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pribirat-po-2-leva-za-vhod-na-pernishkata-krepost-a_34787/

Посетителите на уникалното богатство на Перник – крепостта "Кракра Пернишки" ще трябва да си заплащат вход, за да имат възможността да я разгледат, предаде репортерът на ZaPernik.com Теодора Соколова.

Редовната цена е 2 лева, а за ученици и пенсионери се предоставя намаление от 50 процента за входа. За групите туристи се предлага екскурзоводска беседа, която струва 10 лева.

В четвъртък входът в свободен за всички. На мястото вече се продават...

Продължава

Прокуратурата иска доживотна присъда за убиеца на банкерката

http://frognews.bg/news_77759/

Прокуратурата настоява убиецът на бургаската банкерка Павлинка Йовчева - Любомир Симеонов, да получи доживотен затвор при първоначален специален режим, съобщава Burgas.utre.bg.

МО: Промени в пенсионирането на военнослужещите не могат да бъдат правени без анализ

http://www.cross.bg/voennoslyzheshtite-otbranata-stranata-1433854.html

/КРОСС/Министерството на отбраната изпрати становище до държавните институции, във връзка с предложените промени в системата за пенсиониране на военнослужещите. В писмото се казва, че изпълнението на препоръката на Съвета на Европейския съюз за постепенно ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране следва да бъде предшествано от обстоен анализ на очакваните комплексни последици от прилагането й. В него министърът на отбраната Велизар Шаламанов подчертава, че взимането на прибързани решения в тази сфера би оказало силно негативно влияние върху сектора за сигурност. „Въоръжените сили на Република България гарантират суверенитета и независимостта на страната, и защитават нейната териториална цялост. Военната служба е държавна служба с особено предназначение за подготовка и осъществяване на въоръжена защита на страната, като на военнослужещите се възлагат задачи в условия на непосредствена опасност за здравето и живота им", пише министър Шаламанов. В писмото се подчертава още, че от 2000 г. до настоящия момент численият състав на военнослужещите от въоръжените сили е намалял от 110 000 на 29 000, което е безусловно доказателство, че това е най-реформираната система в страната

Христосков: Виновник за инцидента в Горни Лом е работодателят

http://offnews.bg/news/n_1/n_399992.html

„Основната отговорност за инцидента в завода за производство и съхранение на взривни вещества и утилизация на боеприпаси в с. Горни Лом, собственост на „Видекс” АД, се носи от работодателя". Това обяви пред bTV служебният социелн министър Йордан Христосков . Преди седмица при взрив в завода в Горни Лом загинаха 15 души. По думите му работодателят се е отнасял с пренебрежение и престъпна небрежност към предписанията на служба “Контрол на общоопасните средства” (КОС) и Главна инспекция по труда (ГИТ)“. Министърът уточни, че сред вероятните причини за взрива са неспазването на технологичния процес и наложените високи норми на производство на работниците. „Независимо от налаганите административни предписания, съдът е отменял част от тях“, напомни Христосков. Последната самостоятелна проверка на ГИТ в завода в Горни Лом е на 8 август 2014 г. и е констатирала 13 нарушения. При съвместната проверка с КОС на 10 септември е установено, че те не са отстранени. Всички 21 предприятия с подобни производства са обект на контрол от страна на ГИТ. Проверките са системни. В последните 1,5 години са извършени 101 проверки в тези предприятия и са констатирани над 400 нарушения. Отстранени са 7 души. Вицепремиерът каза, че лично е съобщил на близките на починалите 15 работници, че при огледа на мястото на инцидента не са намерени следи от хора. „Ще направим всичко възможно да бъде наказан виновникът. ГИТ обаче не е органът, които може да носи пряка отговорност за инцидента. Отнемането на лиценз за осъществяване на такава дейност е в правомощията на МВР“, уточни министърът. Хрискосков обяви още, че се работи се по ускоряване на процедурата по издаването на смъртни актове. Той уточни, че в случай на загинали повече лица без останки от тях, кметът на населеното място може да състави протокол, който да се предостави на районната прокуратура, за да се издадат смъртни актове и удостоверения за наследници. Правителството ще определи по 10 000 лв. за наследниците на всеки един от загиналите. Агенцията за социално подпомагане ще подпомогне с по 325 лв. тези, които отговарят на условията за тази помощ. Националният осигурителен институт (НОИ) изплаща 540 лв. на наследниците на всеки загинал. Всички, които имат право на наследствена пенсия, ще получат такава. С помощта на социални работници формалностите с цялата документация ще бъдат оформени в домовете на близките на загиналите, обеща социалният министър.

Премиерът на Дания поиска референдум за ЕС

http://news.ibox.bg/news/id_198974543

Това би бил първият подобен вот за ЕС на страната от 2000 година.

Юнкер не обмисля вариант „Б“ за кандидати за еврокомисари

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/iunker-ne-obmislia-variant-b-za-kandidati-za-evrokomisari-6024200

ЕП реши, че не приема унгарската кандидатура Тибор Наврачич за еврокомисар по образованието, но не възразява той да бъде член на следващата ЕК с други отговорности

С 16 млн. евро ще бъдат намалени парниковите емисии

http://www.cross.bg/evro-pavlov-efektivnost-1433853.html

/КРОСС/Реализацията на програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия" ще доведе до намаляване на парниковите емисии с 35 хил. т СО2 чрез иновативни технологии за оползотворяване на енергийния потенциал на ВЕИ и въвеждане на енергоефективни решения в сградите. Това съобщи служебният зам.-министър на икономиката и енергетиката Антон Павлов на пресконференция за обявяване на покани за подаване на проектни предложения по инициативата. Зам.-министър Павлов съобщи, че общият бюджет на програмата е близо 16 млн. евро, от които 85% са безвъзмездна финансова помощ в размер на 13.3 млн. евро, и с период на действие до април 2017 г. Инициативата се подкрепя от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство въз основа на меморандум за разбирателство между България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, а Министерството на икономиката и енергетиката е програмен оператор. Партньор на МИЕ от страна на донора е Дирекцията за водни ресурси и енергия към Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия. Програмата включва четири грантови схеми, насочени към оползотворяване на хидроенергийния потенциал, насърчаване на мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяеми източници на енергия в сгради, които са държавна и общинска собственост, поясни Павлов. Днес даваме начало на две от процедурите за подбор на проектни предложения

Глобиха списание, продавано с червила и чанти

http://www.bnews.bg/article-118456

Глоба от 111 550 лева ще отнесе издателят на сп. Грация, продавано заедно с подаръци.

Изложба представя делата на Владимир Путин като подвизите на Херкулес (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/07/2395556_izlojba_predstavia_delata_na_vladimir_putin_kato/?ref=rss


В чест на рождения ден на руския президент Владимир Путин, групата "Поддръжници на Владимир Путин" организира изложба, която показва държавния глава като гръцкия герой Херкулес, който извършва знаменитите си 12 подвига.

Съвременната интерпретация на делата на сина на гръцкия бог Зевс включва различни "подвизи", извършени от Путин като президент на Русия. Повечето от тях се съсредоточават върху събитията от последните месеци и противопоставянето между Русия и Запада след началото на...

Един загинал и 11 ранени при циганското меле в Ихтиман

http://frognews.bg/news_77758/

Един убит и 11 ранени. Това е равносметката от циганското меле в Ихтиман на 6 октомври около 14 часа, съобщиха от местната полиция.

В четвъртък ЦИК обявява окончателните резултати от изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=266620

Окончателните резултати от изборите ще излязат в четвъртък, съобщи Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) пред "Фокус". „Четвъртък е четвъртият ден след изборите, законовият срок, в който ЦИК ще обяви окончателните резултати и разпределението на мандатите.

Брюксел предупреждава Сърбия, че преговорите за членство ще пострадат заради "Южен поток"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/07/2395557_brjuksel_preduprejdava_surbiia_che_pregovorite_za/?ref=rss


Европейската комисия ще предупреди Сърбия, че перспективите й за еврочленство ще пострадат, ако реши да изгражда "Южен поток", съобщи специализираното издание EUobserver, позовавайки се на свои източници в европейските институции.

В своя годишен доклад за разширяването, който трябва да бъде публикуван в сряда, 8 октомври, Брюксел ще заяви, че "междуправителственото споразумение между Сърбия и Русия за изграждането на тръбопровода "Южен поток", не е съвместимо с правото на ЕС"....

Украйна строи "Берлинска стена" по границата с Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_400005.html

Украйна започна строежа на стена по протежението на границата с Русия, съобщиха украински медии. Дължината на стената ще е около 2000 км. Тя ще представлява двуметрова желязна ограда с бодлива тел, по която ще тече ток. От украинската страна на стената ще има и ров с бетонна основа с дължина 3 метра и дълбочина 2 метра. Стената ще обхваща границата в рамките на Черниговска, Сумска, Харковска области, частично в Донецка и Луганска области, сухопътния участък на границата с Крим и по крайбрежието на Азовско море. 150 км от стената ще минава през контролирани от проруските бунтовници райони. Стената трябва да е завършена до края на 2015 година, като за построяването й ще бъдат отделени милиони, обясниха украинските власти. Ние вече знаем откъде идва военната заплаха за Украйна, защото до 1 март тази година нашата военна доктрина предвиждаше, че ще ни нападне агресивният НАТО от Запад, а се оказа, че от Изток ни нападна миролюбивата Русия, заяви съветникът на украинския президент Олег Медведев. Вътрешният министър Арсений Аваков е убеден, че построяването на стената между Украйна и Русия ще даде повече сигурност на украинците. Според председателя на Държавната погранична служба на Украйна Сергей Астахов инициативата е интересна и много перспективна, но в настоящия е момент е много трудно да се реализира. Някои участъци от границата се обстрелват с миномети и гранатомети, затова е необходимо първо да се зафиксира границата като украинска територия и едва след това да се усъвършенства нейната охрана, коментира Астахов. По думите му необходимата сума ще е много по-висока от предварително предвидената. На границата между Палестина и Израел така стена се строи вече 10 години, а строителството не е завършено и за него са отпуснати много средства. Според редица експерти осъществяването на проекта ще е трудно като се има предвид, че построяването на стената ще е възможно само в равнинните райони, а в някои от тях има и блата. Освен това според тях тази стена няма да допринесе за увеличаването на сигурността на границата, тъй като руски танкове биха могли съвсем лесно да преодолеят едно такова препятствие.

Осъдиха безработна жена, свила 8 самобръсначки

http://pik.bg/осъдиха-безработна-жена-свила-8-самобръсначки-news234751.html

Осъдиха безработна жена, свила 8 самобръсначки

Жена от Берковица, свила 8 самобръсначки, отнесе присъда от районния съд в града.

Подсъдимата, която е безработна и осъждана за други престъпления, е на 28 години. Тя бе призната за виновна в това, че през ноември м.г. е откраднала 8 самобръсначки от дома на съседка. Ножчетата били за еднократна употреба, но от по-скъпите.

Заради смешните 27 лева жената бе наказана с 5 месеца условна присъда с 3-годишен изпитателен срок. Тъй като съдът прецени, че случаят е маловажен, наказанието бе заменено с обществено порицание, информира "Конкурент".

Сърбия ще плати за газа на Русия с акции

http://www.vesti.bg/novini/syrbiia-shte-plati-za-gaza-na-rusiia-s-akcii-6024205

Сърбия може да изплати дълга си към "Газпром" чрез акции в компанията "Петрохимия", съобщи сръбският министър на външните работи Ивица Дачич.

Пускат нови онлайн услуги за марки и промишлени дизайни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354718

Специалисти от Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар (марки и дизайни) (OHIM), заедно с експертите от Патентното ведомство на Република България, ще проведат финално тестване на нови електронни услуги, които ще бъдат предоставени на клиентите до края на годината.   Електронните услуги са в областта на марките и ще улесняват потребителите Специалисти от Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар (марки и дизайни) (OHIM), заедно с експертите от Патентното ведомство на Република България, ще проведат финално тестване на нови електронни услуги, които ще бъдат предоставени на клиентите до края на годината. Електронните услуги са в областта на марките и ще улесняват потребителите

Пускат нови онлайн услуги за марки и промишлени дизайни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354419

От 7 до 9 октомври 2014 г. на посещение в Патентното ведомство на Република България са специалисти от Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар (марки и дизайни) (OHIM).
Целта на това посещение е заедно с експертите от Патентното ведомство да се проведе финално тестване на нови електронни услуги, От 7 до 9 октомври 2014 г. на посещение в Патентното ведомство на Република България са специалисти от Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар (марки и дизайни) (OHIM). Целта на това посещение е заедно с експертите от Патентното ведомство да се проведе финално тестване на нови електронни услуги,

Илияна Цанова: До месец ще възстановят част от спрените евросредства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354710

Очакваме положителни новини от Европейската комисия за оперативна програма „Околна среда” и за ос три на оперативна програма „Регионално развитие” (за устойчиво развитие на туризма). Одитните доклади показаха, че системите им за управление и контрол работят и е възможно средствата по тях да бъдат възстановени в края на октомври, Очакваме положителни новини от Европейската комисия за оперативна програма „Околна среда” и за ос три на оперативна програма „Регионално развитие” (за устойчиво развитие на туризма). Одитните доклади показаха, че системите им за управление и контрол работят и е възможно средствата по тях да бъдат възстановени в края на октомври,

Политици искат сметка за щетите за Италия от съдийството на "Ювентус" - "Рома"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/07/2395515_politici_iskat_smetka_za_shtetite_za_italiia_ot/?ref=rss


Италианският депутат Марко Миколи обяви, че ще внесе в парламента интерпелация до министъра на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан за икономическите последици от скандалното съдийство на футболния мач "Ювентус" - "Рома".

Депутатът от управляващата Демократическа партия визира трите спорни дузпи, две от които в полза на "Ювентус", вкарания при засада на победен гол за домакините от Торино. Следа загубата с 2:3 стойността на акциите на "Рома" на борсата в Милано спадна с 4...

Илияна Цанова: Възстановяването на част от спрените евросредства ще стане до месец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354691

Очакваме положителни новини от Европейската комисия за оперативна програма „Околна среда” и за ос три на оперативна програма „Регионално развитие” (за устойчиво развитие на туризма). Одитните доклади показаха, че системите им за управление и контрол работят и е възможно средствата по тях да бъдат възстановени в края на октомври, Очакваме положителни новини от Европейската комисия за оперативна програма „Околна среда” и за ос три на оперативна програма „Регионално развитие” (за устойчиво развитие на туризма). Одитните доклади показаха, че системите им за управление и контрол работят и е възможно средствата по тях да бъдат възстановени в края на октомври,

Нобелова награда за сините светодиоди

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/nobelova-nagrada-za-sinite-svetodiodi-6024202

Нобела за физика тази година получават Исаму Акасаки, Хироши Аманои Шуджи Накамура

Шаламанов: До 6 месеца трябва да имаме нови изтребители

http://frognews.bg/news_77757/

До 6 месеца трябва да си изберем изтребител. Това стана ясно от думите на служебния военен министър Велизар Шаламанов, който взе участие в международна конференция, организирана от Военната академия в София.

Тролейбусни шофьори: Готвят чистка на механиците, започнаха номерата с неизплащането на заплатите - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/troleibusni-shofiori-gotvyat-chistka-na-mehanicite-zapochnaha-nomerata-s-neizplashtaneto_34786/

Ръководството на "Тролейбусен транспорт" - Перник има идея да съкрати механиците в депото. Това каза пред ZaPernik.com шофьор от пернишките тролеи. Шофьорът Димитър Митков е един от малкото, които не се притеснява да говори за проблемите в предприятието, въпреки че това може да му коства работното място. Мъжът има семейство и всеки месец е под напрежение, тъй като не се знае кога ще бъдат изплатени заплатите и дали предприятието ще го има.

Миналата сряда...

Продължава

Утре ще е до 20°, очаква се слаб дъжд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354698

През по-голямата част от следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време. На отделни места ще превали слаб дъжд. Значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има в следобедните часове над Източна България и югозападните райони. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от изток-североизток. През по-голямата част от следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време. На отделни места ще превали слаб дъжд. Значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има в следобедните часове над Източна България и югозападните райони. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от изток-североизток.

Атанас Буров (банкер)1938г. цитат:

http://www.zapernik.com/obshtestvo/atanas-burov-banker-1938g-citat_34785/

"Българският парламент не е сбор от мъдреци, на най-големите умове на България, а сборище на най-болните амбиции, на най-злощастните и зловредни хора, влюбени само в себе си, в кесиите си, в славата си, но не и в България."

"Българският политик неминуемо свързва властта с пържолата, бута, жената, парата, златото. Парата е символът на властника в България. Иска къщи, къщи, къщи. Иска вили, вили, вили. Иска коли, коли, коли. И не за своя сметка, а за сметка на партията си, на държавата...

Продължава

Гърция въвежда експресна процедура за издаване на лични карти

http://www.grreporter.info/Grciya_vvezhda_ekspresna_procedura_za_izdavane_na_lichni_karti/16209

На практика става дума за първото електронно свързване на обществени услуги, осъществявано в сътрудничество с министерството на обществения ред, министерството на административната реформа и електронното правителство, и министерството на вътрешните работи

прочети повече

Утре ще е облачно със слаб дъжд, температурите до 20°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354686

През по-голямата част от следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време. На отделни места ще превали слаб дъжд. Значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има в следобедните часове над Източна България и югозападните райони. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от изток-североизток. През по-голямата част от следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време. На отделни места ще превали слаб дъжд. Значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има в следобедните часове над Източна България и югозападните райони. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от изток-североизток.

Избори след изборите не са решение, обяви Плевнелиев

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/07/2395522_izbori_sled_izborite_ne_sa_reshenie_obiavi_plevneliev/?ref=rss


Българският народ излезе и гласува, сега от политиците се очаква да чуят посланията на хората от изборите в неделя. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар за резултатите от предсрочния парламентарен вот на 5 октомври, информираха от прессекретариата на държавния глава.

Той призова след изборите политическите лидери да намерят необходимите механизми, да бъдат достатъчно смели и разумни, и да отговорят с работа и изпълнени обещания на очакванията на българските граждани....

Дюни край Шабла ще бъдат върнати на държавата

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/07/2395521_djuni_krai_shabla_shte_budat_vurnati_na_durjavata/?ref=rss


Дюни край Шабла ще бъдат върнати на държавата след като Добричкият окръжен съд излезе с решение по случая този вторник (7 октомври 2014 г.).

Съдът постановява дружеството "Литекс пропърти" ЕАД да върне 11 имота с площ 103 249 кв. м., придобити след замяна. Магистратите не са уважили иск за други пет имота с обща площ от 75 616 кв. м. Делото беше заведено през януари 2013 г. от тогавашния областен управител на Добрич Желязко Желязков.

То е образувано по иск на държавата...

ГЕРБ започва в понеделник преговорите за ново управление

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/07/2395520_gerb_zapochva_v_ponedelnik_pregovorite_za_novo/?ref=rss


Обявените вчера от ГЕРБ консултации с останалите парламентарни сили в новото Народно събрание започват в понеделник и ще бъдат водени от Цецка Цачева, подпомагана от Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.  Предвиден е и втори кръг консултации, начело на които ще е лидерът на партията Бойко Борисов. 

Това е решила на заседание днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ, съобщи партийният пресцентър. 

Преговорите ще текат в седем последователни дни, като формациите ще бъдат канени по...

Безплатни лекции и обучения във Варна по време на Европейската седмица на програмирането

http://www.moreto.net/novini.php?n=266616

От 11-ти до 17-ти октомври 2014 г., в рамките на европейската инициатива, във Варна ще се проведат безплатни лекции и обучения, които целят да вдъхнат живот на идеите с помощта на програмирането. „Europe Code Week” се реализира в множество страни в Европа чрез организиране на срещи с учебна цел.

Заплата от 6590 лева предлага предприятие в Русе

http://pik.bg/заплата-от-6590-лева-предлага-предприятие-в-русе-news234750.html

Заплата от 6590 лева предлага предприятие в Русе

Заплата от по 6590 лева предлага шивашко предприятие в Русе за двама шефове, които ще отговарят за по 120 души персонал. Това показва справка в регистъра на бюрата по труда към Агенцията по заетостта.

Кандидатите за длъжността трябва да имат висше образование по мода и текстил и минимален опит от поне 5 години на подобна длъжност. Трябва да знаят два езика - английски и немски, съобщи trud.bg.

Традиционно високи заплати се предлагат на специалистите, занимаващи се с компютърен хардуер и софтуер. Например в София има свободна позиция за ръководител на ИТ проекти със заплата от 5754 лева.

Регистърът на агенцията показва още, че най-ниският доход, който се предлага за хора с висше образование, е за медицински сестри в Берковица. За четиричасов работен ден от болницата предлагат 180 лева заплата.

Към момента от общо 2724 свободни места в бюрата по труда само 615 са за хора с висше образование. Още по-малко обаче са местата за хора без никакво образование - 21, а 23 са позициите за работници без опит. Най-много работа има за среднисти - 1527.

Свободните места за пенсионери са три, най-атрактивното от които е за лекар в община Ардино със заплата 800 лева и безсрочен договор. Единствените места, които се предлагат за учащи се, са за обслужващ персонал в транспорта в Пловдив.

Обявеният за замразен проект за газопровода „Южен поток" продължава да набира кадри за бургаския си офис, показва регистърът на Агенцията по заетостта. Позициите са шест.

Изграждането на газовите връзки на България със забавяне между три и пет години

http://econ.bg/Новини/Изграждането-на-газовите-връзки-на-България-със-забавяне-между-три-и-пет-години_l.a_i.574670_at.1.html

Има забавяне на проектите за интерконекторни газови връзки със съседните ни страни в рамките между три и пет години. Това потвърди зам.-министърът на...

Изграждането на газовите връзки на България със забавяне между три и пет години

http://econ.bg/Новини/Изграждането-на-интерконекторните-връзки-на-България-със-забавяне-между-три-и-пет-години_l.a_i.574670_at.1.html

Има забавяне на проектите за интерконекторни газови връзки със съседните ни страни в рамките между три и пет години. Това потвърди зам.-министърът на...

Разпитаха бизнес партньори на Любомир Симеонов, който застреля банкерка, адвокатът му поиска 7 г. затвор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354615

Двама нови свидетели бяха разпитани пред Апелативен съд Бургас в процеса срещу Любомир Симеонов, подсъдим за убийството на Павлина Йовчева, регионален директор Двама нови свидетели бяха разпитани пред Апелативен съд Бургас в процеса срещу Любомир Симеонов, подсъдим за убийството на Павлина Йовчева, регионален директор "Банкиране на дребно" към Уникредит Булбанк - Бургас. Жената бе застреляна на 23 септември м.г. Техните фирми са партнирали на Симеонов в подготовката на проект, с който е спечелил

Мъж насилвал сексуално 13-годишно момиче с аутизъм в софийско училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_399970.html

13-годишно момиче с аутизъм е било подложено на сексуален тормоз и е било насилвано от мъж в столичното IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София. За скандалния случай разказа майката Радосвета Симеонова ,   която на 29 септември е сезирала няколко институции. До момента на жалбите ѝ няма отговор и тя не е викана, за да даде обяснения пред полиция или прокурор.  Пред OFFNews майката разказа какво се е случило с малката Ана-Мария . След като прибрала дъщеря си от училище на 19 септември, установила, че спортният сутиен на детето липсва. След като не получила смислено обяснение от директорката на училището - г-жа Бочева, от чистачката разбрала, че сутиенът на детето е бил захвърлен в класната стая, върху гардеробчетата. След този случай Ана-Мария започнала да отказва да влиза в банята. "Страшното дойде на 27-ми септември....при влизане в банята Ана-Мария започна да крещи да не давам на чичкото да я пипа, че ще слуша. Бях в шок, бавно започнах да говоря и да питам къде я е пипал. Тя не ме слушаше и в един момент ми посочи гърдите си, започна да се тресе и да плаче", разказва Симеонова. На следващия ден при повторен опит да влезе с дъщеря си в банята, детето я помолило да я пази и да не дава на "учителя" да я докосва. "Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите... чичкото и казал че ще я боли... после й казал да си обуе гащите...", разказва жената.  На 29 септември Радосвета пише няколко жалби - до директорката на училището, до Районната прокуратура, до 6-то Районно управление на полицията, до Министерството на образованието и науката и до Държавната агенция за закрила на детето. До момента никой не я е потърсил за обяснение, а при повторна среща с ръководството на училището се сблъскала с агресивно поведение. Обяснението на директорката на училището било, че детето само си сваляло бельото.  "Това, което се случи, е най-големият кошмар за майка на дете с увреждания", сподели Симеонова.  "Помолих да се сведе до моето знание кои мъже от персонала са били на работа на 19 септември. Единственото, което мога да кажа към днешна дата е, че дъщеря ми упоменава човек, който е възрастен. Аз съм убедена, че тя може да го разпознае", разказа пред OFFNews Симеонова. Тя обясни, че родителите в това училище нямат достъп до класните стаи и не познават персонала. "На 16 септември нямаше на кого да си предам детето в училището. Над 15 минути съм стояла сама", разказва още Симеонова. Тя обясни, че това училище, което имало репутацията на едно от най-добрите в София, се водило като защитена среда, където режимът и обучителният процес са специални.  Отправихме допитване до прокуратурата, МВР и МОН за въпросния случай. Получихме отговор от прокуратурата и МОН. От прокуратурата обясниха, че преди седмица е била разпоредена проверка. От 6-то РУП имат 60-дневен срок, за да съберат данни по случая, след което да ги предадат в прокуратурата. Едва тогава ще бъде взето решение дали има извършено престъпление и дали да започне досъдебно производство. От просветното министерство също отговориха, че правят проверка.

Сигнал за бомба в Съдебната палата в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354676

Получен е сигнал за бомба в Съдебната палата в София, съобщи  БГНЕС.
Анонимният сигнал е получен в 12.30 часа.
Служителите на реда евакуираха сградата и правят оглед.
Очаквайте Получен е сигнал за бомба в Съдебната палата в София, съобщи  БГНЕС. Анонимният сигнал е получен в 12.30 часа. Служителите на реда евакуираха сградата и правят оглед. Очаквайте

Дете е станало жертва на педофил в помощно училище. Държавата мълчи

http://www.cross.bg/deteto-ychilishte-ana-mariya-1433852.html

/КРОСС/Скандално писмо разпространи в социалната мрежа Фейсбук Радосвета Симеонова, майка на дете аутист, което е станало жертва на педофилия в IV-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София, където като родител е очаквала да се грижат за дъщеря й Ана-Мария, а не да я подлагат на допълнителен ужас, който оставя отпечатък за цял живот.  Жената търси съдействие и помощ от родители и граждани, защото не го е получила нито от директора и персонала в училището, нито от държавните институции, в това число ДАЗД, МВР и Прокуратурата. Ето какво пише Радосвета Симеонова:  Здравейте приятели, БЯСНА СЪМ!!! На 19-ти септември взех Ана-Мария от училище - IV-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София и с ужас установих, че спортният сутиен на дъщеря ми липсва. Тя е аутист и сама това няма как да го съблече. Потърсих класната, но нея я нямаше. Потърсих отговор и от директорката на училището, но такъв не получих. Вместо това г-жа Бочева започна да ми обяснява как детето ми си събувало чорапите, но след като аз реагирах с въпрос, че става дума за бельото, а не за чорапите, и повторих питането - как, защо и кой е свалил бельото на детето... госпожата се изнесе и изчезна... От чистачките разбрах че сутиенът е в класната стая върху гардеробчетата. Само ще вметна, че Ана-Мария е единственото момиче в класа

20-годишен младеж загина при катастрофа край Севлиево

http://www.vesti.bg/novini/20-godishen-mladezh-zagina-pri-katastrofa-kraj-sevlievo-6024203

20-годишен мъж от Габрово е загинал при катастрофа край Севлиево. Спътникът му, младеж на 17 години, е с множество травми по цялото тяло, настанен е в габровската болница с опасност за живота.

Сигнал за бомба в Съдебната палата в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354671

Получен е сигнал за бомба в Съдебната палата в София, съобщи  БГНЕС.
Анонимният сигнал е получен в 12.30 часа.
Служителите на реда евакуираха сградата и правят оглед.
Очаквайте Получен е сигнал за бомба в Съдебната палата в София, съобщи  БГНЕС. Анонимният сигнал е получен в 12.30 часа. Служителите на реда евакуираха сградата и правят оглед. Очаквайте

Убиецът на бургаската банкерка бил изнудван

http://www.cross.bg/simeonov-byrgas-deloto-1433851.html

/КРОСС/Любомир Симеонов, който уби банкерката Павлинка Йовчева, е бил изнудван. Това е версията на партньорите му Михаил Загорчев и Деян Сергеев, която те разказаха днес пред Апелативния съд в Бургас. Двамата са били разпитани като нови свидетели по предложение на защитника на Симеонов. Адвокатът поиска още назначаване на нова петорна психиатрично-психологическа експертиза, в която да участва и военен психолог. Съдът обаче отхвърли това искане. Защитникът на подсъдимия пледира още да бъде намалено наложеното наказание, което е 20 години затвор, под предвидения минимум от 15 години, а именно - 7 години лишаване от свобода, като се позова на изключителни и многобройни смекчаващи вината му обстоятелства, включително причината да извърши престъплението. Адвокатът приема, че първоинстанционният съд неправилно е възприел фактическата обстановка по делото, защото не е отдал достатъчна тежест на доказателствата за отношенията между подзащитния му и банката, в която е работела пострадалата. В защитата си пред Апелативен съд - Бургас Симеонов обясни: "Много добре съзнавам какво съм направил, че съм отнел най-ценното! Твърдя, че съм го извършил в ненормално състояние."Неговите мотивите за извършване на престъплението били, че в нарушение на правилата, банката го подвеждала в продължение на 2 години, че ще го кредитира, след което отказала да финансира проекта на фирмата му. Апелативният съд обяви делото за решаване.

Намериха тон и половина нелегална ракия в спиртоварна на Цар Киро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354668

Тон и половина нелегална ракия разкри мобилна митническа група в село Катуница, съобщиха от агеция "Митници". Според информация на БНЕС спиртоварната е собственост на Цар Киро.
След проведено наблюдение и анализ митническите служители са проверили постройка на бивша спиртоварна, собственост и в момента на лицето К. Р, допълват от агенцията. Тон и половина нелегална ракия разкри мобилна митническа група в село Катуница, съобщиха от агеция "Митници". Според информация на БНЕС спиртоварната е собственост на Цар Киро. След проведено наблюдение и анализ митническите служители са проверили постройка на бивша спиртоварна, собственост и в момента на лицето К. Р, допълват от агенцията.

ГЕРБ започва разговори с всички партии от понеделник

http://www.moreto.net/novini.php?n=266619

ПП ГЕРБ ще инициира провеждането на преговори с всички партии, които влизат в 43-то Народно събрание. Това реши на свое заседание днес Изпълнителната комисия на партията, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Членовете на ръководния орган на партията решиха ГЕРБ да излъчи преговорен екип в състав Цецка Цачева (ръководител), Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

Очертава се нестабилен временен кабинет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354625

При този парад на победителите - 7 формации, и единствен губещ - БСП, обявила се за опозиция, е немислимо да не се състави правителство. Трудността на този етап е да се опише коректно как би изглеждало то, тъй като някои играчи на масата са заявили предимно с кого не биха участвали: Патриотите и Бареков - с ДПС, Реформаторите и Бареков При този парад на победителите - 7 формации, и единствен губещ - БСП, обявила се за опозиция, е немислимо да не се състави правителство. Трудността на този етап е да се опише коректно как би изглеждало то, тъй като някои играчи на масата са заявили предимно с кого не биха участвали: Патриотите и Бареков - с ДПС, Реформаторите и Бареков

Тон и половина нелегална ракия в спиртоварна на Цар Киро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354640

Тон и половина нелегална ракия разкри мобилна митническа група в село Катуница, съобщиха от агеция Тон и половина нелегална ракия разкри мобилна митническа група в село Катуница, съобщиха от агеция "Митници". Според информация на БНЕС спиртоварната е собственост на Цар Киро. След проведено наблюдение и анализ митническите служители са проверили постройка на бивша спиртоварна, собственост и в момента на лицето К. Р, допълват от агенцията.

Социолог: ДПС умишлено не „натисна газта“ на тези избори, за да не стане втора сила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354658

"ДПС умишлено не „натисна педала на газта" на тези извънредни парламентарни избори, в противен случай щяха да бъдат втора политическа сила". Това заяви в интервю за Дарик социологът от „Алфа рисърч" Станислав Стоянов.
"В ДПС развиват „такава велика математическа система", която може да добие голям размах", категоричен е социологът. "ДПС умишлено не „натисна педала на газта" на тези извънредни парламентарни избори, в противен случай щяха да бъдат втора политическа сила". Това заяви в интервю за Дарик социологът от „Алфа рисърч" Станислав Стоянов. "В ДПС развиват „такава велика математическа система", която може да добие голям размах", категоричен е социологът.

Румен Петков: ГЕРБ трябва да търси максимално широко съгласие

http://www.cross.bg/petkov-rymen-prioriteti-1433850.html

/КРОСС/Готови сме на разговори. Редно е те да бъдат инициирани от партията, спечелила изборите. Това заяви в ефира на Националното радио Румен Петков от АБВ. Ние имаме приоритети, които много ясно сме обявили, и бихме подкрепили определени политики, посочи Петков и допълни: Мисля, че всички разбират в момента, че избори са изключително вредни за страната. Заплахата да влезем в една спирала на избори може да съсипе финансовата стабилност, при всички случаи ще ликвидира инвеститорския интерес и ще създаде трайно усещане за нестабилност на държавата. Важно е да има ясни приоритети. За нас енергетиката е изключително сериозен приоритет. Но да водим този разговор на парче, да изваждаме ние условията - тук ще ни дадете министри - това нито е нашият стил, нито е манталитетът на АБВ. ГЕРБ трябва да търсят максимално широко съгласие. Разбирането на АБВ е, че в случая БСП трябва да бъде достатъчно отговорна и да се включи в разговорите с ясното обявяване на своите приоритети, но и със съзнанието, че една широка подкрепа за следващото правителство ще му даде възможност в много трудни условия да започне бавени с години реформи, коментира Румен Петков.  Според него, ако се започне с поставяне на времеви период на следващото правителство, то няма да сработи. Румен Петков подчерта, че изборите не са били честни: Самата прокуратура е съучастник в опорочаването на изборния процес. С този главен прокурор не мисля, че може да бъде по друг начин.  

Кошмар на пътя: 3-ма загинаха на място, четвърти жестоко потрошен!

http://www.bnews.bg/article-118465

Трима души загинаха, а четвърти е тежко ранен при катастрофа между три микробуса, станала на пътя Попово-Разград.

Изложба "Съвременна българска фотография" ще бъде открита във Варна

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/07/2395494_izlojba_suvremenna_bulgarska_fotografiia_shte_bude/?ref=rss


Селекция от новите попълнения от българска фотография във фонда на Софийска градска художествена галерия ще бъде открита на 10 октомври във Варна.

През миналата година галерията започна реализацията на дългосрочен проект за подкрепа на съвременната българска фотография.



В партньорство с Никола Михов и Ивайло Стоянов в музейната колекция постъпиха повече от 40 произведения на Димитри Стефанов, Елена Героска, Евгения Максимова, Бабак Салари, Георги Кожухаров,...

Умирай трудно: Наръчник за оцеляване на ГЕРБ и РБ

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/umiraj-trudno-narychnik-za-oceliavane-na-gerb-i-rb-6024198

Борисов е на път да направи най-важното решение в политическата си кариера. При 12 депутатски места по-малко в сравнение с предишните избори и невъзможност за силен кабинет той е изправен пред няколко опции, пише в коментар Константин Вълков

ГЕРБ излъчи женска група за преговори с партиите. Борисов ще участва във втория кръг

http://offnews.bg/news/n_1/n_399973.html

Преговорите с всички партии, които влизат в следващия парламент, от името на ГЕРБ ще водят три жени - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Цачева ще е председател на групата. Това е решила днес Изпълнителната комисия на партията. Комисията е решила още, че преговорите с парламентарно представените партии ще започнат от понеделник - 13 октомври. Те ще се проведат в седем последователни дни в поредност според получения резултат на изборите. Разговорите ще се провеждат в сградата на Народното събрание. По време на срещите ще се води стенографски протокол. След края на всяка среща представителите на двете партии ще дават съвместни изявления пред представителите на медиите. След тези едноседмични преговорите, ГЕРБ ще проведе втори кръг консултации вече с участието на лидера Бойко Борсов . От партията съобщиха вчера, че са решили да направят компромис и да съставят правителство на малцинството, но ще настояват Борисов да е премиер.

Жан Тод: Състоянието на Шуми се подобрява, може да се върне към нормален начин на живот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354653

Състоянието на Михаел Шумахер се подобрява. Информацията съобщи президентът на Международната федерация по автомобилен спорт Жан Тод в интервю за белгийския филиал на телевизия RTL, пише motorsport.com.
Тодт посетил бившия германски състезател в дома му, където той се лекува, след като бе изписан от клиниката в Швейцария в началото на септември. Състоянието на Михаел Шумахер се подобрява. Информацията съобщи президентът на Международната федерация по автомобилен спорт Жан Тод в интервю за белгийския филиал на телевизия RTL, пише motorsport.com. Тодт посетил бившия германски състезател в дома му, където той се лекува, след като бе изписан от клиниката в Швейцария в началото на септември.

Социолог: ДПС нарочно не „натисна газта“ на тези избори, за да не изпревари БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354644

"ДПС умишлено не „натисна педала на газта" на тези извънредни парламентарни избори, в противен случай щяха да бъдат втора политическа сила". Това заяви в интервю за Дарик социологът от „Алфа рисърч" Станислав Стоянов. "В ДПС развиват „такава велика математическа система", която може да добие голям размах", категоричен е социологът.

Жан Тодт: Шумахер може да се върне към нормалния си начин на живот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354639

Състоянието на Михаел Шумахер се подобрява. Информацията съобщи президентът на Международната федерация по автомобилен спорт Жан Тодт в интервю за белгийския филиал на телевизия RTL, пише motorsport.com.
Тодт посетил бившия германски състезател в дома му, където той се лекува, след като бе изписан от клиниката в Швейцария в началото на септември. Състоянието на Михаел Шумахер се подобрява. Информацията съобщи президентът на Международната федерация по автомобилен спорт Жан Тодт в интервю за белгийския филиал на телевизия RTL, пише motorsport.com. Тодт посетил бившия германски състезател в дома му, където той се лекува, след като бе изписан от клиниката в Швейцария в началото на септември.

В Русе търсят шефове с 6590 лева заплата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354274

Традиционно високи заплати се предлагат на специалистите, занимаващи се с компютърен хардуер и софтуер. Например в София има свободна позиция за ръководител на ИТ проекти със заплата от 5754 лева. 

Регистърът на агенцията показва още, че най-ниският доход, който се предлага за хора с висше образование, е за медицински сестри в Берковица. За чет Традиционно високи заплати се предлагат на специалистите, занимаващи се с компютърен хардуер и софтуер. Например в София има свободна позиция за ръководител на ИТ проекти със заплата от 5754 лева. Регистърът на агенцията показва още, че най-ниският доход, който се предлага за хора с висше образование, е за медицински сестри в Берковица. За чет

Нуждаете се от кафе всяка сутрин? Въпрос на гени

http://news.ibox.bg/news/id_79496186

Кафето и кофеина са свързани както с благоприятни, така и с неблагоприятни ефекти върху здравето

Всички столични общинари от ДСБ стават депутати

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/07/2395478_vsichki_stolichni_obshtinari_ot_dsb_stavat_deputati/?ref=rss


Всички общински съветници на ДСБ в София от групата на "Синята коалиция" ще бъдат депутати от Реформаторския блок в следващия парламент. Това са Петър Москов, Атанас Атанасов и Вили Лилков, който беше и зам.-председател на Столичния общински съвет. Най-вероятно редовната сесия в четвъртък ще бъде последният им работен ден.

Следващи в листата на "Синята коалиция" са Антон Койчев, Стефан Иванов и Марта Георгиева, но все още не е известно дали те ще се съгласят да станат общински...

Красимир Велчев: Ако не може да се направи компромис, ще върнем мандата

http://www.cross.bg/velchev-pravitelstvo-grypa-1433849.html

/КРОСС/Всеки, който би участвал в управлението на държавата оттук нататък, поема голям риск. Дали ще е на малцинството или някакво друго правителство - този, който ще състави правителство, поема много голяма отговорност. Това заяви пред БНР Красимир Велчев от ГЕРБ - партията, която спечели най-много гласове на предсрочните парламентарни избори, но недостатъчно за мнозинство в парламента.  Днес на заседание на Изпълнителната комисия определихме преговаряща група, която от следващия понеделник започва срещи с останалите партии за съставянето на правителство и как би могло да стане. Естествено, поставяме националните приоритети над всичко. Започваме от най-голямата парламентарна група и ще продължим нататък. Нашата идея първоначално беше първите разговори да ги проведем с Реформаторския блок, но виждате поведението на лидерите на този блок - техните послания са разнопосочни, коментира Велчев и изброи условията, поставяни от реформаторите, каза Велчев.  Вариантът, който устройва най-малко България, е да се повтори отново този с някой служебен министър-председател, на който конците ще му дърпат задкулисно определени политически лидери, каза той и добави: Въпреки това, ГЕРБ ще водят разговори и с Реформаторския блок. Първо обаче такива ще се проведат с БСП и ДПС, каза Велчев и обясни: Това, че водим разговори не значи, че сме тръгнали да правим с тях правителство. Ние търсим стабилност в държавата

Двете страни в Източна Украйна се обвиняват за нарушение на примирието

http://www.mediapool.bg/dvete-strani-v-iztochna-ukraina-se-obvinyavat-za-narushenie-na-primirieto-news225692.html

Най-малко 19 души са били убити при артилерийски обстрел на източноукраинския град Донецк от страна на киевските силови структури. Това заяви за ТАСС във вторник Едуард Басурин от министерството на отбраната на т. нар. Донецка народна република (ДНР). През изтеклото денонощие според Басурин са загинали трима сепаратистки бойци, а 36 са били ранени.   По-рано вътрешното министерство на ДНР съобщи за останки на четири жертви, открити в околностите след артилерийски обстрел. Образувано е наказателно дело за убийство, посочва агенцията.   Проруските сепаратисти продължават щурма срещу летището в Донецк, атакуват украинските сили в района на Луганск и край стратегическото пристанище Мариупол, информират чрез Фейсбук войските на Киев, цитирани от Франс прес.   Журналисти от АФП чуха тази сутрин силни експлозии откъм летището на Донецк след интензивните престрелки в района снощи. Битките в района продължават вече над седмица. Всеки от двата лагера твърди, че контролира обекта почти изцяло.   Обстреляни са и позициите на украинските сили в град Шчастя, чиято електроцентрала снабдява с ток Луганск - друг регионален център и крепост на сепаратистите.   Армията твърди, че е отблъснала атака на бунтовниците край Мариупол, град на брега на Азовско море в Югоизточна Украйна.   По принцип се очаква примирието, сключено на 5 и затвърдено на 20 септември, да осигури възможност за създаване на буферна зона край фронтовата линия. Четирима цивилни обаче бяха убити в понеделник в Донецк, а още трима - в съседния регион край Луганск, съобщиха местните власти. Това показва колко е крехък мирният процес, посочва АФП.   Според външното министерство в Киев примирието досега е било нарушено над 1200 пъти, поради което са загинали 88 души - 56 военни и 32 цивилни.   Вчера обстановката в Украйна бе в центъра на телефонен разговор между президента на страната Петро Порошенко и канцлерката на Германия Ангела Меркел.   "Важното е да се прилага изцяло споразумението от Минск", подчерта говорителят на Меркел и добави, че "Русия трябва да използва осезаемо по-ясно влиянието си върху сепаратистите, за да допринесе за стабилизация".   "Продължаващите бунтовнически обстрели застрашават мирния план", изтъкна украинската президентска канцелария.   Киев и Западът обвиняват Русия, че снабдява сепаратистите с тежки оръжия и че е разположила редовни войски в размирния украински изток, което Москва отрича. Според НАТО в Украйна все още се намират стотици руски войници.

До феодалите на "Позитано"!

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/07/2395504_do_feodalite_na_pozitano/?ref=rss


Писмото на Нидал Алгафари, който се занимава с политически пиар и е работил за кампании на БСП и на Георги Първанов за президент, е публикувано във "Фейсбук".

Не написах до "ръководството" на Българската Социалистическа Партия, защото вие се самоизбирате многомандатно и доживотно с критерии, които никъде другаде в света не са условия за това, което сте вие! За мен вие сте ръководство на феодална клика, която си създадохте и се самовъзпроизвеждате!

Не започнах и с...

Откриват нова детска площадка в Русе в петък

http://ruse.actualno.com/Otkrivat-nova-detska-ploshtadka-v-Ruse-v-petyk--news_53608.html

С откриване на нова детска площадка ще отбележи деветия си Рожден ден Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе. Събитието ще се проведе на 10 октомври 2014 г. (петък) от 15.30 ч. Новат...

Част от завода за отпадъци в София се строи

http://society.actualno.com/Chast-ot-zavoda-za-otpadyci-v-Sofija-se-stroi-news_53612.html

Част от интегрираната система за преработка на отпадъци вече се строи. Информацията съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети обектите, част от проекта "Изграждане на завод за механ...

Кольо Парамов за Actualno.com: Аферата "КТБ" е възлова за формирането на нов кабинет

http://interview.actualno.com/Kolio-Paramov-za-Actualnocom-Aferata-KTB-e-vyzlova-za-formiraneto-na-nov-kabinet-news_53583.html

Кольо Парамов е роден на 2 август 1954 г. в село Змейово. Завършил е Икономическа география и Философия в СУ "Климент Охридски" и Международни икономически отношения в УНСС. Бил е кмет на П...

Антон Кутев остава извън следващото НС?

http://izbori2014.actualno.com/Anton-Kutev-ostava-izvyn-sledvashtoto-NS--news_53613.html

Бившият депутат от 41-то и 42-то Народно събрание Антон Кутев остава извън новия парламент. Информацията съощи агенция ПИК, позовавайки се на информация на Централната избирателна комисия. БСП не усп...

Да се повиши глобата за паркиране в зелени площи и пешеходни зони във Варна, предлага Портних

http://www.moreto.net/novini.php?n=266618

Да се повиши санкцията за преминаване и паркиране на автомобили в градинки и пешеходни зони. Това предлага кметът на Варна Иван Портних с предложение до Общинския съвет. Предложението на Портних е за промяна в Наредбата за обществения ред, член 31, т.

Столтенберг отбеляза ролята на Русия за урегулирането на кризата в Украйна

http://www.cross.bg/stoltenberg-rysiya-nato-1433847.html

/КРОСС/ Новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза важната роля на Русия за регулиране на украинската криза, предаде РИА Новости. Столтенберг каза това във Варшава на съвместна пресконференция с полския министър на отбраната Томаш Семоняк и външния министър Гжегож Схетин. Вчера той бе приет от президента Бронислав Коморовски и премиерката Ева Копач. Това е първата подобна оценка за Русия, направена от генерален секретар на НАТО и изобщо на западен политик. Андерс Фог Расмусен, предшественикът на Столтенберг, нито веднъж не се изказа в подобен дух. Също така е показателно, че Столтенберг даде тази оценка в Полша, която не само е първата държава, посетена от него в качеството му на ръководител на НАТО, но и която при предишното правителство на Доналд Туск, заемаше крайно антируско отношение, което тревожеше някои полски съседи. Правителството във Варшава бе сменено, след като Доналд Туск бе избран за председател на Европейския съвет. На снимката: Йенс Столтенберг (в средата) с двамата полски министри. /pressadaily.bg/  

Изпълнителният директор на AVON Global се нарежда сред 50-те най-влиятелни жени в бизнеса

http://www.cross.bg/avon-kompaniyata-direktor-1433848.html

/КРОСС/Шери Маккой, изпълнителен директор на AVON Global, се нареди на 27-мо място в класацията на американското списание Fortune за най-влиятелните жени в бизнеса за 2014 г. Почти половината от класираните управляват големи компании и работят усилено за модернизирането им, което от медията определят като огромен успех.  Самата Шери се присъединява към AVON през 2012 г. след дългогодишна работа за Johnson & Johnson. По това време компанията изпитва големи затруднения на пазара и основната цел на Маккой е да намали разходите с $400 млн. до 2016 г. С това решение новият изпълнителен директор печели доверието на екипа си и връща надеждите на компанията за успешно излизане от кризата. За да си осигури по-голяма стабилност, компанията залага силно на онлайн търговията, като това се забелязва вече и в България. В края на месец септември AVON обнови своя сайт и стартира платформа за онлайн пазаруване. Благодарение на нея връзката между представители и клиенти е улеснена максимално с цел увеличаване на продажбите.

Искат доживотен затвор за убиеца на бургаската банкерка

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/iskat-dozhivoten-zatvor-za-ubieca-na-burgaskata-bankerka-6024194

В бележки, писани в затвора, бившият военен признава, че я е убил в състояние на умопомрачение и че до безизходицата го довели банкови служители, заради които фалирал

Убиецът на бургаската банкерка бил изнудван

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/ubiecyt-na-burgaskata-bankerka-bil-iznudvan-6024194

Това е версията на партньорите му Михаил Загорчев и Деян Сергеев, която те разказаха днес пред Апелативния съд в Бургас

Мъж в мозъчна смърт спаси три живота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354631

47-годишен мъж в мозъчна смърт спаси трима пациенти, чакащи за трансплантации. Това е втората донорска ситуация за последната седмица.
На 2 октомври пациентът изпаднал в мозъчна смърт в болница "Свети Наум" в София и близките му събрали сили да дарят неговите органи и да спасят трима тежко болни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на 47-годишен мъж в мозъчна смърт спаси трима пациенти, чакащи за трансплантации. Това е втората донорска ситуация за последната седмица. На 2 октомври пациентът изпаднал в мозъчна смърт в болница "Свети Наум" в София и близките му събрали сили да дарят неговите органи и да спасят трима тежко болни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на

Още два разрушени паметници на Ленин в Харков

http://www.mediapool.bg/oshte-dva-razrusheni-pametnitsi-na-lenin-v-harkov-news225691.html

В два квартала на източния украински град Харков са разрушени паметници на Ленин, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на съобщение, поместено на сайта на Харковския градски съвет.   В единия случай неизвестни лица са съборили с помощта на метално въже фигурата от постамента, а в другия е бил повреден паметник, който неотдавна е бил възстановен и допълнително укрепен с арматура. Районните власти са заявили, че пак ще възстановят монумента.   На 28 октомври в Харков бе съборен най-големият паметник на Ленин (висок общо 20 метра) в Украйна. На следващия ден група граждани, събрали се около постамента на разрушения монумент, поискаха от кмета да го възстанови и получиха обещание, че това ще бъде направено.   През август в Харков бяха разрушени три паметника на водача на Октомврийската революция. Три негови монумента бяха унищожени в села на Одеска област. В Мариупол бе бутната осемметрова статуя на Ленин. През ноември миналата година бе разрушен паметникът на водача на болшевиките в центъра на столицата Киев.

Мтел предлага изгодно интернет на студенти

http://www.cross.bg/karta-internet-stydentska-1433846.html

/КРОСС/Мтел се присъедини към традиционното октомврийско роудшоу на ISIC (International Student Identity Card) в университетите в страната. Телекомът изготви специално предложение за студентите - Домашен интернет* без дългосрочен договор.  Срещу месечни такси, започващи от 25 лева, те могат да получат достъп до световната мрежа, като сами изберат кога да ползват услугата, плащайки месец за месец. Освен че имат свободата да плащат и ползват, когато имат нужда от интернет връзка, студентите могат да получат до три месеца безплатен интернет в зависимост от офертата, която изберат. Пакетите са три - за скорости до 30 Mbps, до 50 Mbps или до 100 Mbps, на цени съответно 25, 30 или 60 лева. Като бонус скоростите се увеличават с 50 процента всяко денонощие в интервала от 00:00 до 18:00 часа.С роудшоуто екипът на международната студентска карта отбелязва старта на академичната година, като в началото на новия семестър пътуващ щанд посещава почти всички големи университети в България. На него студентите могат да се запознаят с най-новите преференции, които дава ISIC картата. Тя обединява лична студентска карта на университет, карта за библиотека и за контрол на достъпа до университета, карта за БДЖ намаление, документ за издаване на карта за градски транспорт, дебитна банкова карта и карта за студентски преференции в България и в чужбина. ISIC е официалната студентска карта на 26 университета в България

Мъж в мозъчна смърт спаси други трима

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354628

47-годишен мъж в мозъчна смърт спаси трима пациенти, чакащи за трансплантации. Това е втората донорска ситуация за последната седмица.
На 2 октомври пациентът изпаднал в мозъчна смърт в болница 47-годишен мъж в мозъчна смърт спаси трима пациенти, чакащи за трансплантации. Това е втората донорска ситуация за последната седмица. На 2 октомври пациентът изпаднал в мозъчна смърт в болница "Свети Наум" в София и близките му събрали сили да дарят неговите органи и да спасят трима тежко болни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на

Петър Стоянов: Българският преход е лош, защото го оформиха службите и бившите комунисти

http://www.cross.bg/petur-bulgariya-bivshite-1433845.html

/КРОСС/"Сред всички източноевропейски нации ние най-лесно попадаме в лапите на ловките манипулатори на историята, които съумяват да представят прехода като една лоша версия на всичко онова, което се случва в света днес". Това каза Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 - 2002 г., който заедно с президента Росен Плевнелиев даде начало на кампанията „25 години свободна България". „Българският преход изглежда такъв не защото демокрацията е по-лоша от комунизма, а защото в най-голяма степен в оформянето му участват бившите представители на БКП и на службите", поясни Стоянов.По неговите думи отбелязването на годишнината от началото на прехода трябва да бъде малко по-далеч от фанфарите, а трябва да бъде осмислен прочит на последните 25 години.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване