Конвой от 112 немски камиони пресякоха границата на Украйна без проверка

http://www.cross.bg/proverka-kamioni-prevozva-1433829.html

/КРОСС/ От Германия на територията на Украйна без проверка са преминали 112 камиона, съобщи ТАСС. Предполага се, че в камионите се превозва хуманитарна помощ на стойност 10 милиона евро: отоплителни уреди, одеяла, строителни материали, сгъваеми легла, генератори и топли дрехи. Въпреки предположенията, все още никой не знае какво точно се превозва в немските камиони, тъй като конвоят не е минавал проверка. Много експерти се опасяват, че в затворените камиони може да се намира съвременно въоръжение за украинската армия. От Киев заявяват, че част от товара ще бъде доставен на 14 октомври в Харков. Къде ще бъде доставена втората част не се съобщава.  

Конвой от 112 немски камиони пресякоха границата на Украйна без Проверка

http://www.cross.bg/kamioni-chast-proverka-1433829.html

/КРОСС/ От Германия на територията на Украйна без проверка са преминали 112 камиона, съобщи ТАСС. Предполага се, че в камионите се превозва хуманитарна помощ на стойност 10 милиона евро: отоплителни уреди, одеяла, строителни материали, сгъваеми легла, генератори и топли дрехи. Въпреки предположенията, все още никой не знае какво точно се превозва в немските камиони, тъй като конвоят не е минавал проверка. Много експерти се опасяват, че в затворените камиони може да се намира съвременно въоръжение за украинската армия. От Киев заявяват, че част от товара ще бъде доставен на 14 октомври в Харков. Къде ще бъде доставена втората част не се съобщава.  

Кърваво меле край Габрово! 20-годишен загина в зверска катастрофа, 17-годишен бере душа

http://pik.bg/кърваво-меле-край-габрово-20-годишен--загина-в-зверска-катастрофа-17-годишен-бере-душа-news234719.html

Кърваво меле край Габрово! 20-годишен  загина в зверска катастрофа, 17-годишен бере душа

20-годишен младеж загина в зверска катастрофа тази сутрин. С три години по-младият му приятел бере душа в габровската болница.

Трагедията се е разиграла около 04.30 часа на пътя Севлиево – село Добромирка, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. На място били изпратени екипи на полицията и Спешна помощ.

На около 500 метра след табелата за начало на селото, шофьорът на лек автомобил БМВ – 20-годишен неправоспособен габровец, при движение с несъобразена с пътните условия скорост, мокра настилка, на десен завой, изгубил контрол над автомобила, превозното средство навлязло в насрещната лента и се ударило в пътуващия в посока Севлиево товарен автомобил „Мерцедес Спринтер”.

При инцидента е загинал водачът на лекия автомобил. Спътникът му – 17-годишен младеж от Габрово, е с множество травми по цялото тяло, с опасност за живота, който е настанен за лечение в областната болница.

Водачът на товарния автомобил – 48-годишен мъж от Павликени, е изпробван за алкохол с техническо средство, което е отчело нулев резултат.

На местопроизшествието е извършен оглед. По случая е започнато досъдебно производство.

Стрес-тестове показват: Европа би издържала месец без доставки на руски газ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354483

Заместник министърът на енергетиката на Италия Клаудио де Винченти оповести във вторник някои от изводите, направени на база проведените стрес-тестове на енергийните системи на европейските държави, предаде руското електронно издание Еnergybase.
Той отбелязва, че европейските държави ще прекарат леко първия месец, Заместник министърът на енергетиката на Италия Клаудио де Винченти оповести във вторник някои от изводите, направени на база проведените стрес-тестове на енергийните системи на европейските държави, предаде руското електронно издание Еnergybase. Той отбелязва, че европейските държави ще прекарат леко първия месец,

Ново сбиване в ромската махала в Петрич, 12 души са ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354478

Ново сбиване е станало в ромската махала в Петрич около 11.30 часа днес, предаде БГНЕС.
По неофициална информация има простреляни с ловна пушка. От регионалната полиция съобщиха за 12 ранени. Директорът на ОД на МВР Благоевград Васил Митов пътува към мястото на инцидента.
Както "Труд" вече писа, в понеделник към 20. Ново сбиване е станало в ромската махала в Петрич около 11.30 часа днес, предаде БГНЕС. По неофициална информация има простреляни с ловна пушка. От регионалната полиция съобщиха за 12 ранени. Директорът на ОД на МВР Благоевград Васил Митов пътува към мястото на инцидента. Както "Труд" вече писа, в понеделник към 20.

Драгомир Стойнев: Има задкулисие в предложението на ГЕРБ за правителство на малцинството

http://www.cross.bg/stoiinev-partiyata-stara-1433828.html

/КРОСС/БСП трябва да се отзове на покана за разговори, ако ГЕРБ ни покани, но прозрачно и с мандат от Националния съвет, смята зам.-председателя на НС на БСП Драгомир Стойнев. "Всичко е в ръцете на първата политическа сила сега. Ако получи покана за коалиционни преговори, БСП трябва да се отзове за разговори и да се обсъдят националните приоритети. По никакъв начин обаче това не трябва да става тайно, а прозрачно. Решенията трябва да се вземат от колективните органи на партията - не само от лидера, не само Изпълнителното бюро, Националният съвет трябва да даде мандат и ясно да каже виждането си за управление на страната", заяви зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев на пресконференция в Стара Загора, където водеше листата на Коалиция "БСП - лява България". Според Стойнев няма промяна в демаркационните линии, които социалистите са поставили в предизборната си програма и той ще е против, ако решенията за промяната им се вземат еднозначно и от определени хора. „Заявленията на ГЕРБ, че ще правят правителство на малцинството е притеснително и подсказва задкулисие. Не трябва да бъде повтаряна грешката да не се знае кой какви ангажименти е поел, каква отговорност носи и за какво, която започна още с управлението на ГЕРБ", заяви Стойнев. Като причини за слабото представяне на изборите той изтъкна политическата криза, предизвикана след евроизборите и поредица неправилни решения на политическите сили, включително и на БСП

Антон Павлов: Няма намаление на доставките на газ от Русия

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/anton-pavlov-niama-namalenie-na-dostavkite-na-gaz-ot-rusiia,181405/

По всички проекти за газови връзки със съседни страни има забавяне между 3 и 5 години, посочи зам.-министърът на икономиката

Вижте къде ще спират водата утре

http://pik.bg/вижте-къде-ще-спират-водата-утре-news234718.html

Вижте къде ще спират водата утре

На 8 октомври 2014 г. (сряда) във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Панчовица”, с. Доброславци, се налага спиране на водоподаването от 10,00 до 14,00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Уршак”, ул. „Първанова чешма”, ул. „Доброславско шосе”.В район „Оборище” се налага спиране на водоподаването от 9,00 до 21,00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района: по ул. „Петра”, от ул. „Искър” до ул. „Стара планина”, по ул. „Стара планина”, от ул. „Панайот Волов” до ул. „Петра”.

На 8 октомври 2014 г. (сряда) заради преработка на тръбна разводка на хидрофорна инсталация до бл. 114А, жк „Хиподрума”, без вода от 10,00 до 16,00 часа ще са клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бл. 114А (висока зона), вх. А, вх. Б, вх. В, вх. Г, на адрес: ул. „Найден Геров” ъгъла с ул. „Сотир Андонов”.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. 

Кюрдски активисти окупираха парламента в Хага

http://offnews.bg/news/n_1/n_399926.html

Няколкостотин кюрдски активисти окупираха сградата на холандския парламент в Хага, съобщиха световните медии. Кюрдите поискаха повече действие от холандските власти в борбата срещу „Ислямска държава“. Те успяха да пробият охраната и нахлуха в сградата на парламента, като останаха там в продължение на около четири часа. След разговор с председателя на Втората палата Анушка ван Милтенбург, кюрдите напуснали сградата на парламента. Според полицията протестът е бил мирен и не се е стигнало до сблъсъци. Районът около сградата на парламента в Хага обаче остава със засилено полицейско присъствие. Холандия се обяви против „Ислямска държава“, но отказа да се включи във военни действия. Властите предоставиха шест изтребители за нанасяне на въздушни удари над Ирак, а на по-късен етап 130 военни ще се включат в обучаването на местни войници и офицери. 

Изгоненият Мартин: Навън вече съм спокоен, в Къщата имаше напрежение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354473

„Навън вече съм по-спокоен. Вътре в Къщата имаше напрежение, което даде своето отражение. Затова излязох първи”, коментира в предаването „На кафе” по Нова тв Мартин Мартинов, броени часове след като зрителският вот определи той да напусне Образцовия дом на VIP Brother.
Той призна, че е разочарован.
„Разочарован съм, защото не бях себе си вътре. „Навън вече съм по-спокоен. Вътре в Къщата имаше напрежение, което даде своето отражение. Затова излязох първи”, коментира в предаването „На кафе” по Нова тв Мартин Мартинов, броени часове след като зрителският вот определи той да напусне Образцовия дом на VIP Brother. Той призна, че е разочарован. „Разочарован съм, защото не бях себе си вътре.

Плевнелиев: Избори след изборите не са решение

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-izbori-sled-izborite-ne-sa-reshenie-6024186

Не народът е на поправителен, политиците са на поправителен, дано те да се справят и да се отнесат отговорно към това, което народът казва, смята президентът

Изгоненият мистър България: Не бях себе си в Образцовия дом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354459

„Навън вече съм по-спокоен. Вътре в Къщата имаше напрежение, което даде своето отражение. Затова излязох първи”, коментира в предаването „На кафе” по Нова тв Мартин Мартинов, броени часове след като зрителският вот определи той да напусне Образцовия дом на VIP Brother.
Той призна, че е разочарован.
„Разочарован съм, защото не бях себе си вътре. „Навън вече съм по-спокоен. Вътре в Къщата имаше напрежение, което даде своето отражение. Затова излязох първи”, коментира в предаването „На кафе” по Нова тв Мартин Мартинов, броени часове след като зрителският вот определи той да напусне Образцовия дом на VIP Brother. Той призна, че е разочарован. „Разочарован съм, защото не бях себе си вътре.

12 ранени при ново сбиване в ромската махала в Петрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354439

Ново сбиване е станало в ромската махала в Петрич около 11.30 часа днес, предаде БГНЕС.
По неофициална информация има простреляни с ловна пушка. От регионалната полиция съобщиха за 12 ранени. Директорът на ОД на МВР Благоевград Васил Митов пътува към мястото на инцидента.
Както Ново сбиване е станало в ромската махала в Петрич около 11.30 часа днес, предаде БГНЕС. По неофициална информация има простреляни с ловна пушка. От регионалната полиция съобщиха за 12 ранени. Директорът на ОД на МВР Благоевград Васил Митов пътува към мястото на инцидента. Както "24 часа" вече писа, в понеделник към 20.

Броят на активните мобилни устройства вече е по-голям от населението на Земята

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/07/2395420_broiat_na_aktivnite_mobilni_ustroistva_veche_e/?ref=rss


За пръв път в историята броят на активните мобилни устройства надвиши общия брой хора на Земята, съобщава онлайн изданието CNET. Освен това количеството на мобилни устройства се увеличава значително по-бързо.

Според данните на САЩ, в момента има 7.19 млрд. души на планетата. Анализ на GSMA Inteliigence пък посочва, че броят на активните мобилни връзки вече е 7.22 млрд.

Статистиката показва още, ще всяка секунда се раждат по двама души. За същото време обаче броят на нови...

Ето къде "Софийска вода" спира кранчето утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354466

На 8 октомври 2014 г. (сряда) във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Панчовица”, с. Доброславци, се налага спиране на водоподаването от 10,00 до 14,00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Уршак”, ул. „Първанова чешма”, ул. „Доброславско шосе”.
В район „Оборище” се налага спиране на водоподаването от 9, На 8 октомври 2014 г. (сряда) във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Панчовица”, с. Доброславци, се налага спиране на водоподаването от 10,00 до 14,00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Уршак”, ул. „Първанова чешма”, ул. „Доброславско шосе”. В район „Оборище” се налага спиране на водоподаването от 9,

Провеждат безплатен семинар за младежи в подкрепа на #Варна2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=266608

С безплатен семинар на тема „Възможности за европейско финансиране за младите хора“ Областният информационен център във Варна заявява подкрепата си към кандидатурата на града за Европейска младежка столица през 2017 година. Форумът цели да популяризира възможностите за финансиране на проекти през новия програмен период 2014-2020 г.

Вижте къде спират водата в София утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354450

На 8 октомври 2014 г. (сряда) във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Панчовица”, с. Доброславци, се налага спиране на водоподаването от 10,00 до 14,00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Уршак”, ул. „Първанова чешма”, ул. „Доброславско шосе”.
В район „Оборище” се налага спиране на водоподаването от 9, На 8 октомври 2014 г. (сряда) във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Панчовица”, с. Доброславци, се налага спиране на водоподаването от 10,00 до 14,00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Уршак”, ул. „Първанова чешма”, ул. „Доброславско шосе”. В район „Оборище” се налага спиране на водоподаването от 9,

Над милион фалшиви стоки и 130 млн. цигари задържаха при операция на ОЛАФ

http://www.cross.bg/stoki-tzigari-olaf-1433827.html

/КРОСС/Над 1.2 млн. фалшиви стоки и 130 млн. цигари бяха задържани по време на обща международна митническа операция, координирана от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Операцията с кодово име РЕПЛИКА беше насочена срещу вноса по море на фалщифицирани стоки. Под координацията на ОЛАФ, митническите органи поеха физическия или рентгенов контрол върху няколкостотин контейнера. Тези проверки разкриха внушителен брой фалшифицирани стоки, сред които цигари, парфюми, резервни части за автомобили и колела, играчки, модни аксесоари и електронни устройства. Само задържаните цигари са предотвратили загуба от 25 млн. евро от мита и митнически такси. В действителност общият размер на задържаните цигари е равен на толкова, колкото 17 000 човека, пушещи по една кутия цигари на ден, биха изпушили за една година. По отношение на общите задържания, вземайки предвид всички задържания в тази операция, стойността на еквивалентните оригинални продукти се оценява на над 65 млн. евро. „Операция РЕПЛИКА показва какво може да бъде постигнато, когато митническите органи, международните партньори и индустрията работят заедно, за да се борят с имитациите. Фалшивите стоки мамят потребителите, вредят на легитимния бизнес и причиняват огромни загуби на националните приходи.Фалшивите цигари подкопават и публичните политики в здравеопазването. Когато стоките-менте заливат нашите пазари, единствените облагодетелствани са измамници и престъпници

Недекларирани 200 000 евро хванаха на Калотина

http://www.cross.bg/evro-proverka-slivnitza-1433826.html

/КРОСС/Укрити и недекларирани 200 000 евро разкриха митническите служители на МП Калотина. По метода „анализ на риска" митническите служители селектират за проверка влизащ в страната лек автомобил „Лексус", пътуващ от Словения за България с двама словенски граждани. Митническата проверка установява, че всеки от тях пренася укрити в дрехите си по 100 хиляди недекларирани евро.  По случая е образувано незабавно производство за престъпление по чл. 251 ал.1 от НК, като разследването е извършено от разследващ митнически инспектор на Столична митница. Само за четири дни Районна прокуратура Сливница внася обвинителен акт в Районния съд на Сливница. Лицата са осъдени по бързата процедура и сумата от 200 000 евро е преведена ефективно в републиканския бюджет.

Четирима загинаха при обстрел на украинските военни в Донецк

http://www.cross.bg/donetzk-protzes-zaginaha-1433825.html

/КРОСС/ Четирима жители на Донецк загинаха при обстрела на града от страна на украинските военни  в понеделник, съобщават на сайта на градския съвет. „Вчера, на 6 октомври, в резултат от военните действия в Донецк загинаха четирима мирни жители, а повече от 10 души бяха ранени от разпръсналите са осколки от снарядите”, се казва в съобщението. Украинските военни продължават обстрела на летището в Донецк, намиращо се под контрола на опълченците. Тук в последните боеве украинската армия понесе загуби от около 200 убити военнослужещи. Цялата техника, разположена на територията на летището е била унищожена. Военните от украинския батальон „Черкаси” си пробиха път и преминаха на страната на опълченците, като при това убили множество украински военнослужещи и самите те понесли тежки загуби. Вице-говорителят на Държавната дума Сергей Желязняк заяви в парламента, че киевският режим осъществява провокации с цел да прекъсне мирния процес в източната част на Украйна. „Киевският режим осъществява всевъзможни провокации с цел да прекъсне този мирен процес. С нови престъпления те се опитват да прикрият отговорността си за страшните престъпления, които вече бяха извършени”, заяви Железняк по време на пленарно заседание на Държавната дума във вторник

Харуки Мураками и Нгуги уа Тионго са фаворити за Нобел за литература според букмейкърите

http://www.cross.bg/tiongo-akademiya-shvedskata-1433824.html

/КРОСС/Японският автор на бестселъри Харуки Мураками и кенийският писател Нгуги уа Тионго са фаворити за спечелването на тазгодишната Нобелова награда за литература според британската букмейкърска къща „Ladbrokes", съобщи „Гардиън". Шведската академия ще обяви победителя в четвъртък, 9 октомври, в 14 ч българско време. Той ще получи близо 900 000 евро. Мурками вече няколко години е смятан за фаворит, но призът все му убягва. Неговите шансове и тези на Тионго са определени като 4:1. Трета позиция заема Светлана Алексиевич със 7:1. Следват сирийският поет Адонис и френският романист Патрик Модиано с 10:1. По-нататък са американският класик Филип Рот, норвежкият драматург Джон Фосе и австрийският писател Петер Хандке. Техните шансове са оценени на 12:1. През февруари перманентният секретар на Шведската академия, Петер Енглунд, заяви, че са получени 271 номинации тази година. От тях били отсяти 210 имена, 36 от които били включени от журито за първи път. Миналата година Нобелова награда за литуратура получи канадската писателка Алис Мънро.  

Пробваха да запалят автомобил в Пловдив

http://pik.bg/пробваха-да-запалят-автомобил-в-пловдив-news234715.html

Пробваха да запалят автомобил в Пловдив

Неизвестни опитаха да запалят автомобил в Пловдив, съобщават от полицията.

Вчера около 5 часа 41-годишна жена съобщила, че е обгоряла дясната гума на колата й с марка „Форд“,  паркирана на бул. „Освобождение“ в район „Тракия“. При направения оглед криминалисти открили в близост следи от запалителна течност.

В НС има хора способни да псуват и плюят, но непригодни за законодателна дейност

http://www.mediapool.bg/v-ns-ima-hora-sposobni-da-psuvat-i-plyuyat-no-neprigodni-za-zakonodatelna-deinost-news225682.html

"Парламентът е разкъсан, има много голямо присъствие на партии, които са по-скоро митингови, отколкото за работа. Щом хората искат такъв концерт – нека да го видят". Така коментира партиите, влезли в състава на 43-то Народно събрание лидерът на "Движение" 21 Татяна Дончева във вторник.   Пред Нова телевизия тя заяви, че ефектът, който ще се получи в парламента, е по-ужасяващ от предишния. "В НС има гласовити хора, които могат да псуват, да плюят, но в никакъв случай не са пригодни за законодателна дейност", смята тя. "Искаме този парламент и неговите участници да имат достатъчно дълъг живот, за да стане ясна тяхната несъстоятелност", заяви Дончева. По думите ѝ първият проблем, който ще се види, ще в правителството, защото там няма опитни политици, а предстоящият спектакъл няма да е приятен. "Предсрочните парламентарни избори са очевадни, въпросът е колко ще са предсрочни", допълни Татяна Дончева.   Отношенията на ГЕРБ с ДПС – скрита подкрепа срещу власт Дончева обясни отношенията между ГЕРБ и ДПС като "скрита подкрепа срещу власт". Според нея проблемът на Бойко Борисов е, че той е свикнал да играе сам. "ДПС ще може да дава скрита подкрепа и затова смятам, че бяха анонсите на Местан, че могат да дадат 300, не 100 дни толеранс. Борисов ще трябва да реши дали да приеме това скрито партньорство. Смятам, че към тази работа могат да присъединят и АБВ, например", посочи Татяна Дончева. Според нея обаче едно партньорство с ДПС ще бъде голямо изпитание за нервите. "Освен това, ако Борисов приеме такава формула, ще трябва да си осигури допълнителни спасителни поясчета, в случай че ДПС започне да го тресе", заяви Дончева и посочи още, че за разлика от ДПС БСП не може да му предложи скрито партньорство.   "Ако аз съм на мястото на Бойко, по-скоро ще играя със скрита подкрепа на ДПС и на АБВ, които ще ми дадат експерти и ще ми дадат подкрепа за едната година", каза Дончева. "Но, както се казва - човек предполага, Господ разполага", допълни тя.   Мостовете към АБВ и патриотите – подялба на бизнес Лидерът на "Движение 21" коментира още, че в предизборната си кампания Бойко Борисов си е изградил мостове и към "Патриотичния фронт", и към АБВ. По думите й всичко това е срещу определени подялба на бизнес територии. Тя обаче отказа да назове конкретно какво има предвид. Относно постигнатите резултати от "Движение 21" - над 1%, Дончева коментира, че процентите биха могли да бъдат и над 4. "В 13 от областните центрове ние сме над процент, като в част от тях съм минала за по едно кафе. Ние можем да се явим след няколко месеца на избори с много по-висок резултат", каза Дончева.

Тон и половина нелегална ракия откриха в с. Катуница

http://www.cross.bg/rakiya-alkohol-polovina-1433823.html

/КРОСС/Тон и половина нелегална ракия разкри мобилна митническа група в с. Катуница, община Садово, област Пловдив. След проведено наблюдение и анализ митническите служители са проверили постройка на бивша спиртоварна, собственост и в момента на лицето К. Р.  В помещението митническите служители са открили 24 бурета и бидона, пълни с общо 1,5 тона алкохол. Взети са проби, които доказват, че откритият нелегален алкохол е ракия с алкохолен градус 63 % vol.

Кюрди нахлуха в ЕП, евродепутати им обещаха помощ срещу ИД

http://europe.actualno.com/Kurdi-nahluha-v-EP-evrodeputati-im-obeshtaha-pomosht-sreshtu-ID-news_53590.html

С цел да привлекат вниманието към проникването на джихадистите от "Ислямска държава" в граничния сирийски град Кобане десетки кюрди нахлуха в сградата на Европейския парламент. Развяващи кюр...

Експертен съвет ще се занимава с ранното пенсионира на военните

http://society.actualno.com/Eksperten-syvet-shte-se-zanimava-s-rannoto-pensionira-na-voennite-news_53592.html

Министерството на отбраната е изпратило становище до държавните институции във връзка с предложените промени в системата за пенсиониране на военнослужещите. В писмото се казва, че изпълнението на пре...

125 години Moulin rouge

http://showbusiness.actualno.com/125-godini-Moulin-rouge-news_53598.html

Прочутото парижко кабаре Moulin rouge става на 125 години, съобщи Франс прес. "Дворецът на танцът и на жената" отваря врати за първи път на 6 октомври 1889 г. То се радва на 600 000 зрит...

В Катуница откриха 1,5 тона нелегална ракия на цар Киро

http://crime.actualno.com/V-Katunica-otkriha-15-tona-nelegalna-rakija-na-car-Kiro--news_53594.html

Значително количество - 1,5 тона - нелегална ракия бяха открити в спиртоварна в Катуница. Спиртоварната е собственост на Кирил Рашков, известен сред ромите като цар Киро. Към момента Рашков е задържан...

Студентски протест блокира центъра на Белград

http://balkani.actualno.com/Studentski-protest-blokira-centyra-na-Belgrad-news_53593.html

Поне 2 хиляди студенти протестират пред сръбското министерство на образованието и науката в Белград. Движението в центъра на Белград е напълно блокирано. Множеството скандира "Законът няма да ...

Росен Плевнелиев: Избори след изборите не са решение, не можем да кажем на народа да ходи на поправителен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354336

„Абсолютно съм убеден, че избори след изборите не са решение. Ние не можем да кажем на българския народ: „Вие не гласувахте правилно, хайде сега на поправителен”. Не народът е на поправителен – политиците са на поправителен. Дано да се справим. Дано те да се справят и да се отнесат отговорно към това, което народът каза. „Абсолютно съм убеден, че избори след изборите не са решение. Ние не можем да кажем на българския народ: „Вие не гласувахте правилно, хайде сега на поправителен”. Не народът е на поправителен – политиците са на поправителен. Дано да се справим. Дано те да се справят и да се отнесат отговорно към това, което народът каза.

14-годишен нападна жена с дете, отмъкна дамската й чанта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354429

14-годишен нападна 52-годишна жена в Павликени и отмъкна дамската й чанта, съобщиха от полицията.
Вчера по обяд в управлението е получен сигнал от 27-годишна жена от Павликени. Тя съобщила, че същия ден в парк в града момче нападнало и свило дамска чанта от 52-годишна жена от същия град.
Изпратен на мястото полицейски екип установил, 14-годишен нападна 52-годишна жена в Павликени и отмъкна дамската й чанта, съобщиха от полицията. Вчера по обяд в управлението е получен сигнал от 27-годишна жена от Павликени. Тя съобщила, че същия ден в парк в града момче нападнало и свило дамска чанта от 52-годишна жена от същия град. Изпратен на мястото полицейски екип установил,

Непълнолетен нападна жена с дете, блъсна я на земята и задигна дамската й чанта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354421

14-годишен нападна 52-годишна жена в Павликени и отмъкна дамската й чанта, съобщиха от полицията.
Вчера по обяд в управлението е получен сигнал от 27-годишна жена от Павликени. Тя съобщила, че същия ден в парк в града момче нападнало и свило дамска чанта от 52-годишна жена от същия град.
Изпратен на мястото полицейски екип установил, 14-годишен нападна 52-годишна жена в Павликени и отмъкна дамската й чанта, съобщиха от полицията. Вчера по обяд в управлението е получен сигнал от 27-годишна жена от Павликени. Тя съобщила, че същия ден в парк в града момче нападнало и свило дамска чанта от 52-годишна жена от същия град. Изпратен на мястото полицейски екип установил,

Росица Янакиева: Бихме партнирали на ГЕРБ!

http://www.zapernik.com/politika/rosica-yanakieva-bihme-partnirali-na-gerb_34782/

Ще участваме в разговори и ако са удовлетворителни за нас по отношение на нашите виждания бихме подкрепили правителство на ГЕРБ и бихме партнирали.

Това обяви пред Нова телевизия кметът на Перник Росица Янакиева, водач на листата на коалиция АБВ в миньорския град..

„Ако нямаме големи различия ние можем да подкрепим. Става дума за партньорство и за подкрепа за реализацията на най-важните приоритети", уточни тя.

"Ние ще подкрепяме само и единствено политики, без да се...

Продължава

Уволниха шефа на порт Бургас с факс от МТИТС

http://pik.bg/уволниха-шефа-на-порт-бургас-с-факс-от-мтитс-news234712.html

Уволниха шефа на порт Бургас с факс от МТИТС

Директорът на пристанище - Бургас Аргир Бояджиев е освободен от длъжност, съобщи самият той пред Радио „Фокус” – Бургас. Бояджиев е бил освободен от длъжност вчера в 17.30 часа, като е бил уведомен от изпратен от Министерството на транспорта факс.

Той не знае кой ще заеме мястото му. Според него това трябва да стане с решение на Съвета на директорите. Бояджиев не знае също и кога ще бъде заседанието на Съвета на директорите. "Трябва да дойде този, който ще ме замести като член на борда. Тогава ще се събере Съветът на директорите и ще реши кой да е директор. Оттук нататък започваме да съживяваме частния бизнес, доколкото можем", коментира Бояджиев.

Аргир Бояджиев бе назначен като изпълнителен директор на Пристанище - Бургас в края на август тази година. В рамките на една седмица в края на август пристанището смени трима директори. Николай Тишев бе освободен от длъжност, а Диян Димов беше отново назначен за около три дни за директор на Пристанище – Бургас.

Плевнелиев: Избори след изборите не са решение (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354331

„Абсолютно съм убеден, че избори след изборите не са решение. Ние не можем да кажем на българския народ: „Вие не гласувахте правилно, хайде сега на поправителен”. Не народът е на поправителен – политиците са на поправителен. Дано да се справим. Дано те да се справят и да се отнесат отговорно към това, което народът каза. „Абсолютно съм убеден, че избори след изборите не са решение. Ние не можем да кажем на българския народ: „Вие не гласувахте правилно, хайде сега на поправителен”. Не народът е на поправителен – политиците са на поправителен. Дано да се справим. Дано те да се справят и да се отнесат отговорно към това, което народът каза.

Заради събитията в Украйна ще бъдат внесени изменения в отбраната на Русия

http://www.cross.bg/rysiya-doktrina-naselenieto-1433822.html

/КРОСС/ Министерството на извънредните ситуации на Русия в най-скоро време ще представи на правителството нова доктрина за гражданска отбрана на Руската Федерация за случаите на реални военни външни заплахи. Това съобщи руския вестник «Известия». Новата доктрина на Гражданска Отбрана на Русия предлага защита на населението от техногенни катастрофи и от военни действия. «За разлика от действащата доктрина, в новата е предвидена така наречената обща евакуация, когато населението се извозва извън градовете в случай на военни действия от страна на външен противник. Също така се планира да бъдат въведени нови защитни съоръжения и укрития, които ще се изграждат в жилищни райони», поясни ръководителят управлението на гражданската отбрана и защита на населението на Министерството на извънредните ситуации на Русия Сергей Акатиев. По думите на експерта, изменението на доктрината е въз основа на последните събития в Украйна - в Донецк и Луганск.    

Сърбия е постигнала най-голям напредък за ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=266598

От всички балкански страни в процес на европейска интеграция Сърбия е постигнала най-голям напредък. Сърбия ще получи най-позитивния доклад от ЕК за напредъка за присъединяването към съюза, съобщи "Танюг", позовавайки се на анонимен източник от Брюксел.

Харуки Мураками води залозите за тазгодишната Нобелова награда за литература

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/07/2395451_haruki_murakami_vodi_zalozite_za_tazgodishnata/?ref=rss


Само три дни преди обявяването на новия носител на Нобелова награда за литература за 2014 г. прогнозите на букмейкърите вече оформят списъка с най-големите фаворити за отличието. В тях за пореден път влиза и писателят Харуки Мураками. Равни шансове с него обаче има и кенийският автор Нгуги уа Тионго, пише "Гардиън".

Шведската академията обяви вчера, че носителят на наградата, чието парично отражение е осем милиона шведски крони, ще бъде обявен по обяд в четвъртъй, 9 октомври.

Хванаха 17 годишен наркоман с една цигара и станиолово топче марихуана!

http://www.zapernik.com/krimi/hvanaha-17-godishen-narkoman-s-edna-cigara-i-staniolovo-topche_34781/

Пернишки криминалисти задържаха 17-годишен за притежаване на наркотични вещества.

Вчера, служители на Второ РУ МВР – Перник проверили 17-годишно момче на ул. „Йордан Благоев”. При направения личен обиск на непълнолетния, у него са намерени и иззети една цигара и станиолово топче, съдържащи суха зелена листна маса, навярно марихуана.

Младежът е криминално проявен, познат с кражби.

Образувано е досъдебно производство и работата продължава.

Прави ли трикове Божидар Лукарски

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pravi-li-trikove-bozhidar-lukarski-6024183

В нощта на изборите лидерът на СДС заяви, че условието на РБ за подкрепа на ГЕРБ - Борисов да не е премиер, е било трик за привличане на избиратели

Хлапак нападна майка с дете, задигна чанта с 22 лева вътре

http://pik.bg/хлапак-нападна-майка-с-дете-задигна-чанта-с-22-лева-вътре-news234709.html

Хлапак нападна майка с дете, задигна чанта с 22 лева вътре

Павликенски криминалисти задържаха извършител на грабеж. Вчера по обяд в управлението е получен сигнал от 27-годишна жена от Павликени. Тя съобщила, че същия ден в парк в града мургаво момче нападнало и свило дамска чанта от 52-годишна жена от същия град.

Изпратен на мястото полицейски екип установил, че минути преди това потърпевшата се разхождала в парка с детска количка и дете в нея. Момчето се появило иззад гърба й, първо й поискало портмонето, след това я блъснало, в резултат на което жената паднала на земята заедно с количката и детето, а нападателят издърпал дамската й чанта и побягнал. Извършителят е открит и задържан.

Младежът предал портмонето с намиращи се в него 22 лв. и обяснил къде е изхвърлил дамската чанта, която е намерена и върната на собственичката. 14-годишното момче е задържано с полицейска мярка за 24 часа. По случая е започнато бързо производство.

Ново сбиване и стрелба в ромската махала в Петрич

http://www.vesti.bg/novini/novo-sbivane-i-strelba-v-romskata-mahala-v-petrich-6024185

Ново сбиване е станало в ромската махала в Петрич около 11.30 часа днес, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Държавата ще тегли 500 млн. евро заем за строеж на магистрали и жп линии

http://econ.bg/Новини/Държавата-ще-тегли-500-млн-евро-заем-за-строеж-на-магистрали-и-жп-линии_l.a_i.574630_at.1.html

Служебното правителството ускорява подготовката за подписване на заем за 500 млн. евро между България и Европейската инвестиционна банка. Заемът се...

Държавата ще тегли 500 млн. евро заем за строеж на магистрали и жп линии

http://econ.bg/Новини/Държавата-ще-изтегли-500-млн-евро-заем-за-строеж-на-магистрали-и-жп-линии_l.a_i.574630_at.1.html

Служебното правителството ускорява подготовката за подписване на заем за 500 млн. евро между България и Европейската инвестиционна банка. Заемът се...

Ходорковски: В Русия няма да има спокойно предаване на властта

http://www.mediapool.bg/hodorkovski-v-rusiya-nyama-da-ima-spokoino-predavane-na-vlastta-news225681.html

Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски, опонент на президента Владимир Путин, заяви в понеделник в Ню Йорк, че няма вероятност в Русия да последва спокойно предаване на властта, съобщи Франс прес. След 10 години, прекарани в затвора за финансови измами, Ходорковски живее в изгнание в Швейцария. Миналия месец той изненадващо заяви, че е готов да поеме кормилото на страната при нужда и при известни условия. "За него ще е твърде трудно да се оттегли мирно и кротко" от властта, каза Ходорковски, говорейки за президента Путин. Опозиционерът изрази това мнение пред американския мозъчен тръст Съвет по международни отношения, отговаряйки на въпрос дали е възможно спокойно предаване на властта в Русия. "Трудно е да си представим силен приемник, за когото да не е необходимо да се отърве от Путин, защото не го ли стори, цялото общество ще помисли, че е само временно на власт. И съм убеден, че Путин го разбира, което не прави по-лесно за него евентуалното решение да се оттегли спокойно", добави Ходорковски. Има три сценария как да приключи управлението на Путин, заяви Ходорковски миналата седмица пред журналиста от САЩ Чарли Роуз: естествена смърт, заговор в обкръжението му или повторение на революцията от 1917 година.

Вицепремиерът Илияна Цанова: Нито едно евро не ни е гарантирано

http://pik.bg/вицепремиерът-илияна-цанова-нито-едно-евро-не-ни-е-гарантирано-news234708.html

Вицепремиерът Илияна Цанова: Нито едно евро не ни е гарантирано

Нито едно евро не ни е гарантирано. Трябва да развиваме капацитета си, за да се възползваме максимално от европейските средства. Това заяви вицепремиерът по управление на еврофондовете Илияна Цанова при откриването на форум Градът.

„Чака ни много работа. Трябва да направим необходимите реформи, за да постигнем максимален ефект”, посочи Цанова. 

Цанова обясни, че Споразумението за партньорство, одобрено от Европейската комисия на 7 август е стратегически план за развитие и реформи, който обединява усилията на всички партии, бизнес, общини за растеж. Цанова коментира, че средствата се отпускат срещу реформи в основни сфери, сред които реформи в здравеопазване, образование, наука и иновации, управление на риска. Тя подчерта, че е необходима координация при отделните програми, а министерствата и институциите трябва да работят заедно. 

„20% повече ресурс ще получи страната ни от Европейския социален фонд. Имаме нужда от тях за борба с безработицата”, заяви вицепремиерът и допълни, че акцентът се поставя върху постигане на резултати, т.е. как използваме средствата от ЕС и какъв ефект имат върху икономиката.

Плевнелиев: Избори след изборите не са решение

http://www.cross.bg/plevneliev-godishninata-kampaniyata-1433821.html

/КРОСС/Избори след изборите не са решение на политическата нестабилност в страната, тъй като това би означавало, че гражданите трябва да отидат на поправителен, защото не са гласували правилно. Политическият елит трябва да отиде на поправка и да се вслуша във волята на народа". Това коментира президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на кампанията "25 години свободна България", която се провежда под патронажа на президентската институция. По повод инициативата за отбелязване на годишнина от падането на Берлинската стена, Плевнелиев заяви, че младите хора, особено тези, които са родени след 1989 година трябва да познават истината за комунизма, фашизма , българия 20-и век и преход. Инициативата, посветена на годишнината от 10 ноември 1989, преминава под патронажа на президентската институция, а в рамките на кампанията до края на ноември са предвидени конференции, открити уроци, семинари, изложби и други събития. Председател на инициативния комитет за отбелязването на годишнината е д-р Жельо Желев. Покана за събитието е отправена и към президента Петър Стоянов.     

Донор дава шанс за живот на трима души

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/10/07/2395449_donor_dava_shans_za_jivot_na_trima_dushi/?ref=rss


Чернодробната трансплантация е извършена във Военномедицинска академия, а двете бъбречни трансплантации - в болница "Лозенец". Пациентите са в добро постоперативно състояние, информитат от Министерството на здравеопазването.

Донорът е изпаднал в мозъчна смърт на 2 октомври 47-годишен мъж, чиито близки взимат благородното решение да бъде спасен животът на тежко болни пациенти. 

Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изказват своите...

Освободен е директорът на пристанището в Бургас

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/07/2395447_osvoboden_e_direktorut_na_pristanishteto_v_burgas/?ref=rss


Досегашният изпълнителен директор на пристанището в Бургас Аргир Бояджиев е освободен като член на съвета на директорите на държавното дружество. На негово място е назначен Иван Капитанов, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта. 

Предстои бордът да определи нов изпълнителен директор, се посочва в прессъобщението. 

За Иван Капитанов се съобщава, че е завършил "Икономика и управление на индустрията" в Университета за национално и световно стопанство. От 2002 г....

Освободен е директорът на пристинището в Бургас

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/07/2395447_osvoboden_e_direktorut_na_pristinishteto_v_burgas/?ref=rss


Досегашният изпълнителен директор на пристанището в Бургас Аргир Бояджиев е освободен като член на съвета на директорите на държавното дружество. На негово място е назначен Иван Капитанов, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта. 

Предстои бордът да определи нов изпълнителен директор, се посочва в прессъобщението. 

За Иван Капитанов се съобщава, че е завършил "Икономика и управление на индустрията" в Университета за национално и световно стопанство. От 2002 г....

"Фиат" удари мъж, пресичал на червено

http://pik.bg/фиат-удари-мъж-пресичал-на-червено-news234705.html

"Фиат" удари мъж, пресичал на червено

41-годишен добричлия е пострадал, докато пресичал кръстовището на бул.„Добруджа" и бул.„25 септември", съобщават от полицията. Той бил застигнат и бутнат от лек автомобил "Фиат" вчера по обяд. Установено е обаче, че мъжът е преминал на червен светофар.

Той е пострадал - има охлузни рани, но след обстоен преглед в Центъра за спешна медицинска помощ е освободен за домашно лечение. Заедно с водачът на автомобила са изпробвани за алкохол, като пробата е отрицателна. На пешеходеца е съставен акт за административно нарушение.

ОКОНЧАТЕЛНО! Ето ги пернишките депутати!

http://www.zapernik.com/politika/okonchatelno-eto-gi-pernishkite-deputati_34780/

Читателите на zaPernik.com първи ще научат кои са новите четирима пернишки депутати.

След ожесточени два дни, в които мандатите в Перник се премятаха като Евгени Минчев на Вип-ове най-накрая може да обявим на 99.9% сигурност кои ще са пернишките депутати.

ГЕРБ вкарват само един депутат, въпреки размазващия резултат на партията на Бойко Борисов в Перник.

БСП също вкарват един депутат от Перник, но левицата се представи повече от срамно. Депутатът на БСП се казва...

Продължава

Взрив отне живота на трима войници във Волос

http://www.grreporter.info/Vzriv_otne_zhivota_na_trima_voynici_vv_Volos/16208

Двама от убитите са професионални военни, а третият е отбивал редовната си военна служба.
От взрива е бил ранен тежко и един лейтенант на гръцката армия.

прочети повече

Европейски държави ни дават 16 млн. евро за енергийна ефективност

http://www.cross.bg/evro-efektivnost-energiya-1433820.html

/КРОСС/Норвегия, Исландия и Лихтенщайн отпускат близо 16 млн. евро на България за подпомагане на проекти за енергийна ефективност и възобновяема енергия. Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство /2009-2014/ има за цел да насърчава сътрудничеството между български организации и организации от страните-донори. Реализацията на програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" ще доведе до намаляване на парниковите емисии 35 хил. т. СО2. Това ще се случи чрез въвеждане на енергийноефективни решения в сгради, обяви служебният зам.-министър на икономиката и енергетиката Антон Павлов, цитиран от "Преса".  Програмата включва 4 схеми за подкрепа проектни предложения като сред тях са използването на хидроенергийния потенциал, мерките за повишаване на енергийна ефективност и използването на енергия от ВЕИ в публични сгради, както и производство на горива от биомаса. Мерките за повишаване на енергийната ефективност в публични сгради включват два компонента. Минималната финансова помощ за одобрен проект възлиза на 170 хил. евро, а максималната - на 500 хил. евро. За средствата могат да кандидатстват държавни институции и общини, като едно проектно предложение може да включва една или повече сгради. Мярката за енергийна ефективност позволява смяна и ремонт на котли и абонати станции, а мярката за използване на възобновяема енергия предвижда изграждането и монтажа на инсталации за използване на биомаса и слънчева енергия

Очертава се сериозна посещаемост за мача с Хърватия

http://news.ibox.bg/news/id_805902901

Мачът е насрочен за петък в 21:45 часа на националния стадион "Васил Левски"

Партиите в новия парламент ще получат над 145 млн. лева при пълен мандат

http://econ.bg/Новини/Партиите-в-новия-парламент-ще-получат-над-145-млн-лева-при-пълен-мандат_l.a_i.574624_at.1.html

Над 145 млн. лв. ще струват на данъкоплатеца 8-те партии в новия парламент и двете с резултати над 1% при пълен 4-годишен мандат на 43-ото народно...

Откриха масов гроб край проблемния град Игуала в Мексико

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/otkriha-masov-grob-kraj-problemniia-grad-iguala-v-meksiko-6024181

Мексиканските власти изпратиха федерални агенти, които да поемат контрола по сигурността в проблемния град Игуала, в югозападния щат Гереро

Започна вторият етап от ремонта на центъра във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266605

Започна вторият етап от реконструкцията на центъра на Варна. Строителните дейности стартират с подмяна на подземната инфраструктура, което включва подмяна на ВиК-инсталация, кабели и др. Ремонтираният участък е от бившата "Валентина" до Катедралата.

Разбеснял се бик намушка работник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354408

Разбеснял се бик намушка 54-годишен работник в село Малък Чардак, община Съединение, съобщават от полицията.
Сигналът за инцидента е получен вчера около 20 часа. Пострадалият се опитал да примами с хляб животното, за да го приберат в обора заедно със стопанина му. Бикът обаче се уплашил и налетял на мъжа. Разбеснял се бик намушка 54-годишен работник в село Малък Чардак, община Съединение, съобщават от полицията. Сигналът за инцидента е получен вчера около 20 часа. Пострадалият се опитал да примами с хляб животното, за да го приберат в обора заедно със стопанина му. Бикът обаче се уплашил и налетял на мъжа.

Гришо проговори на китайски в Шанхай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354414

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира вчера за втория кръг на Мастърса в Шанхай. Българинът преодоля Денис Истомин с 6:3, 6:3, а след това даде забавно интервю за официалния сайт на турнира. В него хасковлията проговори на китайски и разкри любимите си местни ястия.     "Бих казал, че знам само две думи на китайски - "Shi Shi"

New Europe: България се опитва да преодолее политическата криза

http://pik.bg/new-europe-българия-се-опитва-да-преодолее-политическата-криза-news234704.html

New Europe: България се опитва да преодолее политическата криза

Мирното провеждане на предсрочните избори в България в неделя показва, че всички партии и избиратели в страната се опитват да преодолеят политическата криза, започнала през 2013 година, съобщава New Europe. 

След обработени 94% от гласовете, ЦИК обяви, че партия ГЕРБ печели 32.6% от вота, следвана от БСП с 15.29% и ДПС с 14.91%. Останалите гласови са разпределени между пет други партии. Макар ГЕРБ, вече управлявала през 2009-2013 г., да печели предсрочните избори с поне 85 места в парламента, избирателите не я подкрепиха достатъчно за самостоятелно правителство. Коментирайки резултатите лидерът й Бойко Борисов каза, че иска да управлява , но не вижда подходящ коалиционен партньор за стабилно правителство. Той не отхвърли вероятността за нови предсрочни избори. 

Обаче Миглена Кунева, лидер на движението „България на гражданите” – част от Реформаторския блок, каза на пресконференция: „Ако ГЕРБ отново не успее да сформира правителство, въпреки, че е първа политическа сила, то нещо не е наред”. 

Очаквайте само на сайта на "Труд": Уникално интервю с Бойко Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354407

Екип на "Труд" съпроводи снощи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на негова разходка около Клисурския манастир.
"Всяка вечер минавам около 10 км, но сменям маршрута от съображения за сигурност", заяви Борисов.
Какво сподели лидерът на ГЕРБ пред екипа на "Труд" - гледайте малко по-късно на Екип на "Труд" съпроводи снощи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на негова разходка около Клисурския манастир. "Всяка вечер минавам около 10 км, но сменям маршрута от съображения за сигурност", заяви Борисов. Какво сподели лидерът на ГЕРБ пред екипа на "Труд" - гледайте малко по-късно на

България напредва в класацията по икономическа свобода, но заради изоставането на други държави

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/07/2395440_bulgariia_napredva_v_klasaciiata_po_ikonomicheska/?ref=rss


България се нарежда на 40-о място от 152 страни, включени в "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2014", изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Докладът представя картината през 2012 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

България се нарежда на 40-о място от 152 изследвани държави. Тазгодишният резултат на страната е 7.29 точки от максималните 10, което представлява леко...

Защо няма броячи за оставащо време на светофарите на територията на Община Перник?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/zashto-nyama-broyachi-za-ostavashto-vreme-na-svetofarite-na-teritoriyata_34779/

Здравейте,

Чрез Вашият сайт искам да отправя запитване към компетентните органи защо няма броячи за оставащо време на светофарите на територията на Община Перник? От известно време наблюдавам натоварените кръстовища при Шел Драгичево, кв. Мошино , кв.Тева, кв. Иван Пашов, светофара при ОМВ и още други кръстовища в центъра на града и се изумявам защо няма секундарници за улеснение на шофьорите и пешеходците, а седят патрулки и дебнат шофьорите минаващи на жълта светлина и им съставят...

Продължава

Разбеснял се бик намушка работник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354410

Разбеснял се бик намушка 54-годишен работник в село Малък Чардак, община Съединение, съобщават от полицията.
Сигналът за инцидента е получен вчера около 20 часа. Пострадалият се опитал да примами с хляб животното, за да го приберат в обора заедно със стопанина му. Бикът обаче се уплашил и налетял на мъжа. Разбеснял се бик намушка 54-годишен работник в село Малък Чардак, община Съединение, съобщават от полицията. Сигналът за инцидента е получен вчера около 20 часа. Пострадалият се опитал да примами с хляб животното, за да го приберат в обора заедно със стопанина му. Бикът обаче се уплашил и налетял на мъжа.

Джонатан Хил се явява на второ изслушване днес в ЕП

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/07/2395432_djonatan_hil_se_iaviava_na_vtoro_izslushvane_dnes_v_ep/?ref=rss


В 13.00 ч. (14.00 ч. българско време) в Европарламента за втори път ще се яви британският кандидат за еврокомисар Джонатан Хил, отговорен за "Финансова стабилност, финансови услуги, капиталови пазарни съюзи".

Представянето му на първото изслушване на 1 октовмри, се оказа не достатъчно убедително и евродепутатите, назначиха второ явяване, за да се потвърди компетентността му за поста.

Един от проблемите при първото изслушване на бившия дясноцентристки лидер на Камарата на...

Коалиции и правителства на малцинствата - четири варианта и половина

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/07/2395435_koalicii_i_pravitelstva_na_malcinstvata_-_chetiri/?ref=rss


Правителство трябва да има. Нови избори само ще отложат проблемите с три месеца и повече, които може да се окажат ако не фатални, то много тежки. Резултатът им със сигурност ще е по-лош за страната и по-добър за национал-популистките партии.

Правителствените формати могат да бъдат от два типа. Първо – дясно центристки, с ядро от ГЕРБ и РБ и подкрепа от ПФ и други, може би АБВ. Това е формат, който обществото би приело, макар и без особен ентусиазъм. Той, обаче, изглежда не е приемлив...

«Десен сектор» обяви война на евреите в Одеса

http://www.cross.bg/desen-sektor-odesa-1433819.html

/КРОСС/ По данни на полицията в Одеса, за изминалия месец в одеска област са регистрирани 36 случая на грабежи и нападения спрямо представители на еврейската общност, предаде «Известия». Еврейския народ в Одеса е разтревожен от нарастващото число на нападения на евреи от страна на членовете на радикалната организация «Десен сектор». Според един от лидерите на еврейската диаспора Михаил Майман, само за изминалия месец екстремистите от «Десен сектор» са пребили зверски 20 души от еврейски произход. Също така, Майман се позовава и на данните на местната полиция, която съобщава за 36 подобни случая в цяла одеска област. Още на 9 април 2014 година, в Одеса неизвестни оскверниха еврейски гробове на Таировското гробище. Вандали изрисували свастики на надгробните плочи. Освен това в нощта на 8 април е осквернен паметника на жертвите на Холокоста, който е бил издигнат на мястото, където на 19 октомври 1941 година фашистките окупанти са разстреляли десетки хиляди одесити. Според анонимни източници от одеската милиция, пронацистката организация «Десен сектор» буквално е обявила война на местните евреи. «Агресивен и реален нацизъм. Това е крайно опасно явление», заяви източник от местно милицейско управление. По-рано представител на еврейската диаспора излезе с призив за прогонване на организацията «Десен сектор» от територията на Одеса и одеска област

Антоанета Цонева за Actualno.com: Как да очакваме активност, когато политиците се крият?

http://interview.actualno.com/Antoaneta-Coneva-za-Actualnocom-Kak-da-ochakvame-aktivnost-kogato-politicite-se-krijat-news_53572.html

Антоанета Цонева е родена в Разград. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Българска филология". Председател е на Управителния съвет на Институт за развитие на публич...

8 години от убийството на Анна Политковская

http://europe.actualno.com/8-godini-ot-ubijstvoto-na-Anna-Politkovskaja-news_53584.html

На този ден, преди 8 години, бе убита руската журналистка Анна Политковская. В материалите си за в. "Новая газета" тя разкриваше зверствата на руската армия в Чечения, пишеше за цялостната р...

"Лесна" - първото заглавие от романтичната поредица "Контурите на сърцето"

http://books.actualno.com/Lesna---pyrvoto-zaglavie-ot-romantichnata-poredica-Konturite-na-syrceto-news_53582.html

На 10 октомври излиза „Лесна“ – първото заглавие от романтичната поредица „Контурите на сърцето“. Романът е в изключително популярния в момента &b...

Сърбия предлага акции в държавна компания вместо пари за руския газ

http://balkani.actualno.com/Syrbija-predlaga-akcii-v-dyrjavna-kompanija-vmesto-pari-za-ruskija-gaz-news_53587.html

Сърбия може да изплати дълга си към "Газпром" чрез акции в компанията "Петрохимия", съобщи сръбският министър на външните работи Ивица Дачич. "Говорихме днес и се споразумя...

Наоми Уотс блесна с прелестна рокля, а Бил Мъри – елегантен в собствен стил на премиерата на СВЕТИ ВИНСЕНТ в Ню Йорк

http://cinema.actualno.com/Naomi-Uots-blesna-s-prelestna-roklja-a-Bil-Myri--eleganten-v-sobstven-stil-na-premierata-na-SVETI-VINSENT-v-Nu-Jork--news_53589.html

На премиерата на най-новия филм с участието на Наоми Уотс – СВЕТИ ВИНСЕНТ в Ню Йорк, актрисата пристигна под ръка с дългогодишния си приятел Лив Шрайбер. Въпреки че са заедно от почти десети...

6-годишната Ани се нуждае от помощ, за да може да вижда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354393

Родителите на 6-годишната Ани, която спешно се нуждае от помощ, за да продължи да вижда, благодариха на всички, които са пратили смс-и.
Получените СМС-и за м. септември са 864 на брой! Благодарим Ви, скъпи приятели! За всяко дарено левче! За всяко натискане на Родителите на 6-годишната Ани, която спешно се нуждае от помощ, за да продължи да вижда, благодариха на всички, които са пратили смс-и. Получените СМС-и за м. септември са 864 на брой! Благодарим Ви, скъпи приятели! За всяко дарено левче! За всяко натискане на "Сподели"! За всяка добра дума! За всяка добра мисъл! За цялата подкрепа - Благодарим!

Газова бутилка причини пожар, при който пострада жена

http://pik.bg/газова-бутилка-причини-пожар-при-който-пострада-жена-news234700.html

Газова бутилка причини пожар, при който пострада жена

Жена пострада при пожар, причинен от неизправна газова бутилка, съобщават от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал в частен дом в Балчик.

Съобщение за него е получено вчера в 15.32 часа, каза за Дарик шефът на областната дирекция на Пожарната Дарин Димитров. Причината за пожара е изтичане на газ от бутилката, която се възпламенила. Собственичката - 70-годишна жена, опитала да се справи сама с огъня и пострадала - обгорели са ръцето и лицето й. Изгарянията са слаби и тя не е приета в болница, а е освободена за домашно лечение, уточни Димитров.

В пожара са унищожени два електроуреда - черна и бяла техника, и са опушени 50 кв.метра стени.

През изтеклото денонощие в Добричко са регистрирани още 7 пожара без материални загуби.

Общински и държавни сгради ще се отопляват с ВЕИ

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/obshtinski-i-dyrjavni-sgradi-shte-se-otopliavat-s-vei,181397/

Средствата по програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" са малко над 15,6 млн. евро

Гаруда наруши правилата на Survivor, избяга от лагера с лодка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354389

Утре вечер в Survivor Гаруда ще нарушат правилата на играта. Въпреки че имат определена територия, която не могат да напускат, трима от ветераните ще навлязат в джунглите на Камбоджа през нощта. Докато участниците се притесняват за това какво може да им се случи, а екипът на продукцията провежда мисия по издирването им, Утре вечер в Survivor Гаруда ще нарушат правилата на играта. Въпреки че имат определена територия, която не могат да напускат, трима от ветераните ще навлязат в джунглите на Камбоджа през нощта. Докато участниците се притесняват за това какво може да им се случи, а екипът на продукцията провежда мисия по издирването им,

Ослепените воини на Самуил отпаднаха от учебник по история

http://www.cross.bg/samyil-ychebnik-ychebnika-1433818.html

/КРОСС/Навръх 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил стана ясно, че третокласниците вече няма да учат за ослепената българска армия. Проверка в учебника по „Човекът и обществото" на издателство „Просвета" показва, че на учениците от трети клас е обяснено, че Самуил се е борил за независимостта на страната ни, но „през 1014 г. „сърцето на царя воин спряло да тупти" без да е посочена нито причината смъртта му, нито изгубената битка от Византия и ослепяването на войската, съобщава "Дарик". Това е същият учебник, в който думата „заптие" бе обяснена като „полицай", а в първоначалния му вариант битките на цар Симеон срещу Византия бяха маркирани с уточнението, че „не са оставили трайна следа в миналото ни". Пред "Дарик" един от авторите на учебника проф. Мария Радева обясни, че първоначално е имало „неточности", които били отстранени, но в последствие отказа да коментира повече темата и препрати към издателството за допълнителни въпроси. „За Самуил, аз съм много горда с нашите учебници, защото от край време имаме позиция, която е абсолютно адекватна, която сега във връзка с годишнината, много е приятно. Защото Самуил е истински защитник на българската независимост", коментира тя. На въпроса защо в текста не е включено дори изречение за ослепените самуилови войници проф

Гаруда наруши правилата, племето избяга от лагера на Survivor

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354370

Утре вечер в Survivor Гаруда ще нарушат правилата на играта. Въпреки че имат определена територия, която не могат да напускат, трима от ветераните ще навлязат в джунглите на Камбоджа през нощта. Докато участниците се притесняват за това какво може да им се случи, а екипът на продукцията провежда мисия по издирването им, Утре вечер в Survivor Гаруда ще нарушат правилата на играта. Въпреки че имат определена територия, която не могат да напускат, трима от ветераните ще навлязат в джунглите на Камбоджа през нощта. Докато участниците се притесняват за това какво може да им се случи, а екипът на продукцията провежда мисия по издирването им,

Един загинал при катастрофа в Пловдив, друг е в тежко състояние

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354381

Мъж загина, а друг е в тежко състояние след пътен инцидент на бул. „Христо Ботев” в Пловдив. Това съобщиха от  пресцентъра на полицията.
Сигналът е подаден вчера около 18.20 часа. По първоначални данни в района на Коматевски транспортен възел лек автомобил  се е блъснал в метален стълб, при което на място издъхнал 60-годишен пътник. Мъж загина, а друг е в тежко състояние след пътен инцидент на бул. „Христо Ботев” в Пловдив. Това съобщиха от  пресцентъра на полицията. Сигналът е подаден вчера около 18.20 часа. По първоначални данни в района на Коматевски транспортен възел лек автомобил  се е блъснал в метален стълб, при което на място издъхнал 60-годишен пътник.

Властите в Хонконг се съгласиха да започнат преговори с протестиращите студенти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/07/2395438_vlastite_v_honkong_se_suglasiha_da_zapochnat_pregovori/?ref=rss


Хонконгското правителство се съгласи да преговаря с настояващите за демократични реформи протестиращи студенти и съобщи, че преговорите може да започнат до дни, предаде БТА. 

"Правителството увери студентите, че срещите ще бъдат публични и достъпни за всички", каза секретарят по конституционните въпроси Лау Кунва. Надяваме се да водим взаимно приемлив диалог, каза Лау, отбелязвайки, че на подготвителните среща е постигнат напредък.

"Споразумяхме се по три принципа: да има...

Цветанов: Ако кабинетът на ГЕРБ получи подкрепа само от ДПС, оставка на следващия ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=266597

Няма да зависим от Реформаторския блок, а ще направим широко парламентарно мнозинство, за да няма поставяне на условия, които са нелогични и невъзможни. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в телевизионно интервю.

Ужас! Бик намушка мъж в Пловдивско

http://pik.bg/ужас-бик-намушка-мъж-в-пловдивско-news234699.html

Ужас! Бик намушка мъж в Пловдивско

54-годишен мъж бе намушкан от бик в село Малък Чардак, съобщиха от МВР-Пловдив.

Сигналът за инцидента е получен вчера към 20 часа.

Пострадалият е приет в хирургия в Пловдив с контузни рани по тялото и главата. Според лекарите няма опасност за живота му.

По случая е образувано досъдебно производство срещу 60-годишния стопанин за недостатъчен контрол над агресивното животно.

Виж как Гришо проговори на китайски (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354375

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира вчера за втория кръг на Мастърса в Шанхай. Българинът преодоля Денис Истомин с 6:3, 6:3, а след това даде забавно интервю за официалния сайт на турнира. В него хасковлията проговори на китайски и разкри любимите си местни ястия.     "Бих казал, че знам само две думи на китайски - "Shi Shi"

Мъж загина след катастрофа в Пловдив, друг е в тежко състояние

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354353

Мъж загина, а друг е в тежко състояние след пътен инцидент на бул. „Христо Ботев” в Пловдив. Това съобщиха от  пресцентъра на полицията.
Сигналът е подаден вчера около 18.20 часа. По първоначални данни в района на Коматевски транспортен възел лек автомобил  се е блъснал в метален стълб, при което на място издъхнал 60-годишен пътник. Мъж загина, а друг е в тежко състояние след пътен инцидент на бул. „Христо Ботев” в Пловдив. Това съобщиха от  пресцентъра на полицията. Сигналът е подаден вчера около 18.20 часа. По първоначални данни в района на Коматевски транспортен възел лек автомобил  се е блъснал в метален стълб, при което на място издъхнал 60-годишен пътник.

Еврофутбол": Швеция с предимство пред Русия

http://www.cross.bg/live -evrofytbol-rysiya-1433817.html

/КРОСС/Швеция е с предимство пред Русия в мач от Група G от втория кръг на Евроквалификациите - това сочат коефициентите на „Еврофутбол". Двубоят ще се играе на 9-ти октомври от 21:45 ч. българско време, като скандинавците са „оценени" с 2.20 срещу 2.55 за „Сборная" и 2.80 за равенство. От общо 78-те вида залози, които букмейкърската къща предлага за сблъсъка, най-интригуващи са:  - Сбор голове (0-1,2-3,4-5,6+): вероятността за 2-3 гола е най-голяма с 1.50;- Точен резултат ПП/КИ: най-възможен е ПП 0-0 / КИ 0-0 със 7.00;- Първи гол/Краен изход: шансът за 1ви гол-домакин/КИ-1 е най-голям с 1.95 и други. Цвети Пиронкова е абсолютен фаворит срещу Лиза Мария Мозер в днешната среща от тенис турнира в Линц, Австрия. Представителката на домакините е с коефициент 4.20, като прогнозата за Точен резултат (в сетове) също е категорична - 0:2 за българката със ставка 1.28. Ето още от акцентите в програмата на „Еврофутбол":Плимут Аргайл - Суиндън Таун Сингъл „1"- 2.95 „Х"- 2.95 „2"- 1.93Португеза СП - Васко Да Гама РЖ Сингъл „1"- 3.05 „Х"- 2.95 „2"- 1.88Ботафого РЖ - Палмейрас СП Сингъл „1"- 2.18 „Х"- 2.85 „2"- 2.55Витория Баиа - Гояс Сингъл „1"- 1.90 „Х"- 2.85 „2"- 3

Владимир Путин си подари един ден почивка за рождения ден

http://www.mediapool.bg/vladimir-putin-si-podari-edin-den-pochivka-za-rozhdeniya-den-news225680.html

Руският президент Владимир Путин празнува 62-ия си рожден ден в Сибир, докато привържениците му из цяла Русия организират различни прояви в негова чест, съобщиха световните агенции във вторник. Според говорителя на Путин Дмитрий Песков това е първият път, когато държавният глава си дава почивка на рождения си ден. Той се намира в сибирската тайга, "на около 300-400 км от най-близкото населено място". В чеченската столица Грозни десетки хиляди души, 100 000 според местните власти, се събраха на улицата, за да държат 600-метрово руско знаме. Носеха се и портрети на руския президент и се скандираха лозунги в прослава на Русия и Чечения, а по-късно днес ще има и концерт. Руски новинарски сайтове публикуваха снимки от еднодневна изложба на картини в Москва под надслов "12-те подвига на Путин", по аналогия с 12-те подвига на римския полубог Херкулес (Херакъл в гръцката митология). Картините показват как Путин удушава терорист или се бие с меч и щит срещу Лернейската хидра, чиито глави - Европейският съюз, Канада и Япония - бълват санкции, а пък анексирането на Крим е представено чрез критския бик, който Путин укротява и връща в руското лоно. Последният и най-тежък подвиг на Путин-Херакъл е слизането в Ада и срещата с триглавото куче Цербер, алегория на САЩ. Продават се тениски с лика на държавния глава или с хумористични надписи в отговор на западните санкции. Поздравителни послания бяха отправени от редица лидери на бивши съветски републики като президентите на Беларус Александър Лукашенко и на Азербайджан Илхам Алиев, както и от предстоятеля на Руската православна църква патриарх Кирил. Ръководителите на детски певчески хор от родния град на Путин Санкт Петербург пуснаха в интернет дълъг клип във възхвала на "доброто сърце на единствения и неповторим президент на Русия".

Владимир Путин си подари един ден за рождения ден

http://www.mediapool.bg/vladimir-putin-si-podari-edin-den-za-rozhdeniya-den-news225680.html

Руският президент Владимир Путин навършва във вторник 62 години и за първи път от 16 години, откакто заема висши държавни постове, си позволи да вземе един ден отпуска, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА. Неговият прессекретар Дмитрий Песков съобщи, че президентът ще си отпочине в сибирската тайга. "Държавният глава ще бъде на около 300-400 км от най-близката къща, поради което условията на почивката му няма да бъдат "стационарни", заяви говорителят. "Празничният маршрут" е избран по логистични съображения – в сряда в работния график на президента е планирано съвещание в Сибирския федерален окръг, допълни Песков. Той отказа да съобщи дали Путин ще бъде на лов или риболов и дори кой ще го придружава.

Стрейзънд развежда Чарлз и Камила?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354351


“Вярно ли е, че си имал афера с Барбра Стрейзънд?” - попитала Камила съпруга си принц Чарлз.
Той не само че потвърдил, но дори се изсмял коравосърдечно. Според последния брой на сп. “Глоуб” принц Чарлз и втората му съпруга се развеждат, а кралица Елизабет II лично урежда формалностите.
Любовната афера на Чарлз със Стрейзънд през 1994 г. “Вярно ли е, че си имал афера с Барбра Стрейзънд?” - попитала Камила съпруга си принц Чарлз. Той не само че потвърдил, но дори се изсмял коравосърдечно. Според последния брой на сп. “Глоуб” принц Чарлз и втората му съпруга се развеждат, а кралица Елизабет II лично урежда формалностите. Любовната афера на Чарлз със Стрейзънд през 1994 г.

Плевнелиев: Младите трябва знаят истината за комунизма и фашизма

http://pik.bg/плевнелиев-младите-трябва-знаят-истината-за-комунизма-и-фашизма-news234697.html

Плевнелиев: Младите трябва знаят истината за комунизма и фашизма

Ще допуснем стратегическа грешка, ако младите не познават истината за комунизма, за фашизма и за българския 20-ти век, за българския преход такъв, какъвто е. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който даде начало на кампанията „25 години свободна България”. „Дори в учебниците още не пише какво, как и защо. 25 години се борим с едни досиета, които можеха за един месец да отидат там, където им е мястото”, посочи държавният глава.

„Основната цел на инициативата е абсолютно ясна – да застанем на страната на истината – къде сме, откъде тръгваме, къде искаме да отидем, да застанем на страната на истинските ценности, които да ни карат да обичаме родината, а това няма как да стане, ако не познаваме историята”, добави президентът Плевнелиев.

На откриването на кампанията присъства Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Поради здравословни причини сред гостите на събитието не е Жельо Желев, първият демократично избран президент на България, който е и председател на Инициативния комитет за отбелязването на годишнината. 

Съкращения в СиЕнЕн

http://news.ibox.bg/news/id_623414927

Като цяло ще бъдат освободени около 1475 работни позиции

Обществен център в Хошимин беше обявен за Сграда на годината 2014

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/07/2395248_obshtestven_centur_v_hoshimin_beshe_obiaven_za_sgrada/?ref=rss


Обществен център в Хошимин беше обявен за Сграда на годината за 2014 г. на Световния фестивал на архитектурата в Сингапур.

Постройката е бивш "рециклиран" параклис и е по проект на фирма a21studio. Тя е предназначена за обществени прояви и младежки център. 


Стоманената конструкция и металните плоскости, от които е изградена сградата, са остатъци от предишни проекти на архитектите, което е ограничило максимално вложените в нея средства. В сградата има кафе, обзаведено...

ЕП отхвърли унгарския кандидат за еврокомисар

http://www.mediapool.bg/ep-othvarli-ungarskiya-kandidat-za-evrokomisar-news225679.html

Комисията по културата на Европейския парламент отхвърли номинацията на Тибор Наврачич (Унгария) за комисар за образованието, културата и гражданството, но прие, че той би могъл да бъде член на ЕК в друга роля. В 27-членната комисия за културата 14 депутати са гласували против Наврачич, 12 са го подкрепили, а един се е въздържал. Това решение ще обърка разпределението на портфейлите сред бъдещите еврокомисари. Председателят на новата ЕК Жан-Клод Юнкер обаче вече допусна размествания в екипа си. Наврачич бе критикуван миналата седмица от европейските законодатели заради унгарските закони за малцинствата, медиите и съдебната власт, които според европейските институции противоречат на договорите за защита на правата на човека. В отговорите си на допълнително зададени му въпроси Наврачич се разграничи от правителството на Виктор Орбан, в което влизаше първо като министър на правосъдието, а после и като министър на външните работи. "Той може да бъде част от Европейската комисия, но не в тази си роля", цитира Ройтерс изказването на източник от ЕП. В комисията по културата бе преценено, че Наврачич все пак може да е част от новата Европейска комисия. Тази оценка бе подкрепена от 15 депутати, 10 бяха против, а двама се въздържаха. Възможно е Юнкер да махне частта с "гражданството" от портфейла на Наврачич, за да заобиколи подводния камък с отрицателното становище на комисията по културата, казаха европейски източници, цитирани от Ройтерс. В понеделник вечерта ЕП изслуша и бъдещия върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя заяви, че Русия в момента не е партньор на ЕС, но остава стратегическа страна и отбеляза, че бъдещето на отношенията с Москва зависи от поведението на "руската мечка", предаде Франс прес. "Русия може да не е партньор в настоящия момент, но остава стратегическа страна и съсед", заяви при изслушването си в Европейския парламент Могерини, която бе утвърдена на поста в края на август от лидерите на ЕС. На въпрос каква тактика да се възприеме към "руската мечка",бившата италианска външна министърка отвърна шеговито, че "няма много опит с мечките". "Имаме нужда от смесица от твърдост и дипломация, като балансът им зависи и от реакцията на мечката", посочи тя. В началото на септември Могерини, която е обвинявана от редица източноевропейски страни, че е проруски настроена, увери,че Русия вече не е стратегически партньор заради ролята си в украинската криза, но остава "стратегически играч в регионалните и световни предизвикателства". По въпроса за риска Москва да се опита да създаде сухопътен коридор между Русия и Крим през Южна Украйна Могерини заяви, че е необходимо "да се мисли как да се избегне това, вместо да се реагира" впоследствие. На 22 октомври ЕП би трябвало да гласува предложените за еврокомисари, които дотогава би трябвало да са минали през изслушвания в ресорните си комисии и да са получили одобрението им. За втори път на изслушване обаче трябва да се яви британският представител Джонатан Хил, предложен за ресора финанси, чиято кандидатура не бе одобрена на първо изслушване. Французинът Пиер Московиси и чехкинята Вера Юрова, срещу които също имаше сериозни възражения на първите им изслушвания пък трябва да предадат писмените си отговори на допълнителните въпроси, зададени им от евродепутатите. Заради възникналите проблеми с изслушванията на някои от кандидатите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер може да му се наложи да направи промени, за да може ЕК да встъпи в длъжност.

„Цар Самуиловият век в творбите на българските художници"

http://www.cross.bg/myzeii-hydozhnitzi-tvorbite-1433816.html

/КРОСС/Националната изложба „Цар Самуиловият век в творбите на българските художници" се открива в Националния музей на българското изобразително изкуство на 8 октомври 2014 г. от 19.00 ч. Инициативата е част от програмата за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил.  С повече от 30 художествени произведения в нея участват шест институции като сред тях вниманието привличат представените от Националния военноисторически музей пет творби на майсторите на четката - Б. Денев, Ж.Сербезов, И. Христов, П. Морозов, репродукция на П. Панайотов, бронзов балереф на войник от Първа българска държава на М. Михайлов, както и картина на неизвестен автор по творба на чешкия художник Е. Холарек. Повечето експонати на НВИМ, включени в изложбата се показват за първи път и впечатляват със своята художествена и историческа стойност. Изложбата интерпретира историята на Самуиловия век отвъд трагичността на епохата и края на Първото българско царство като показва произведения, представящи освен воини от периода, но и пейзажи от местности, свързани със събитията от преди 1000 години. Националната изложба „Цар Самуиловият век в творбите на български художници" е реализирана с участието на: Национален музей на българското изобразително изкуство, Национален военноисторически музей, Регионален исторически музей - Благоевград, Художествена галерия - Ловеч, Градска художествена галерия - Пловдив и Министерство на външните работи

Григор Димитров ще играе с Бенето във втория кръг в Шанхай

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/07/2395428_grigor_dimitrov_shte_igrae_s_beneto_vuv_vtoriia_krug_v/?ref=rss


Десетият в световната ранглиста Григор Димитров ще се изправи срещу Жюлиен Бенето във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай.

Днес французинът се наложи много трудно над участващия с "уайлд" представител на домакините Джан Дзъ след 5:7, 6:3, 6:3, а вчера българският тенисист победи с лекота Денис Истомин от Узбекистан с 6:3, 6:3.

23-годишният Димитров и 32-годишният Бенето са се срещали три пъти до момента, а четвъртият сблъсък помежду им ще бъде в сряда....

БМВ излетя от Е-79 край Благоевград и "паркира" в храстите

http://www.vesti.bg/novini/bmv-izletia-ot-e-79-kraj-blagoevgrad-i-parkira-v-hrastite-6024182

Лек автомобил БМВ излетя от ГП Е-79 край Благоевград, за щастие няма пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Софиянци гледат спектакли на "Метрополитън опера" на живо от Ню Йорк (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354333

Представленията на един от най-известните оперни театри в света - Представленията на един от най-известните оперни театри в света - "Метрополитън опера" в Ню Йорк, ще се прожектират на живо в киносалон в София с HD качество от тази събота, 11 октовмри. Организатори на инициативата са фондация "Америка за България", Международен театрален фестивал Варненско лято". Проектът има подкрепата на Столичната община и

Дончева: В парламента няма законодатели

http://www.vesti.bg/izbori2014/novini/doncheva-v-parlamenta-niama-zakonodateli-6024180

Искаме този парламент и неговите участници да имат достатъчно дълъг живот, за да стане ясна тяхната несъстоятелност, заяви лидерът на "Движение 21"

При несъстоятелност на КТБ небанковият финансов сектор ще загуби поне 103 млн. лв., изчисли КФН

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/07/2395406_pri_nesustoiatelnost_na_ktb_nebankoviiat_finansov/?ref=rss


Ако КТБ и дъщерната й Търговска банка "Виктория" бъдат обявени в несъстоятелност, загубите за небанковия финансов сектор се изчисляват на минимум 103 млн. лв., показва анализ на Комисията за финансов надзор.

При развитие на неблагоприятен сценарий като обявяването в несъстоятелност на банковата група КТБ, директните загуби от блокирани средства в тях под формата на депозити и разплащателни сметки, се оценят на 42.9 млн.лв. за капиталовия пазар и 41.1 млн.лв за застрахователния...

КТ „Подкрепа” раздава ваучери за безплатна трудова консултация днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266593

За седми пореден път, датата 7 октомври се отбелязва от синдикалните организации по цял свят като Световен ден за достоен труд. Достойният труд е работа, която осигурява достойно съществуване на наетия работник и неговото семейство.

Освободиха от длъжност шефа на порт Бургас, Аргир Бояджиев научава от съобщение по факса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354340

Директорът на пристанище - Бургас Аргир Бояджиев е освободен от длъжност, съобщи самият той пред Радио „Фокус” –Бургас. Бояджиев е бил освободен от длъжност вчера в 17.30 часа, като е бил уведомен от изпратен от Министерството на транспорта факс.
Той не знае кой ще заеме мястото му. По думите му, това трябва да стане с решение на Съвета на Директорът на пристанище - Бургас Аргир Бояджиев е освободен от длъжност, съобщи самият той пред Радио „Фокус” –Бургас. Бояджиев е бил освободен от длъжност вчера в 17.30 часа, като е бил уведомен от изпратен от Министерството на транспорта факс. Той не знае кой ще заеме мястото му. По думите му, това трябва да стане с решение на Съвета на

Борисов бил готов да предложи министерски постове на БСП и на партията на Кунева

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/07/2395422_borisov_bil_gotov_da_predloji_ministerski_postove_na/?ref=rss


След като от ГЕРБ в понеделник обявиха, че започват преговори за съставяне на правителство, въпреки че нямат мнозинство в парламента, лидерът на партията Бойко Борисов изрази готовност да предложи министерски постове на останалите парламентарни формации в замяна на подкрепа за кабинета.

"Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии при положение, че споделят с нас отговорността за дадени политики", каза в понеделник Борисов, цитиран в днешния брой на вестник...

Международната организация на труда предложи четиридневна работна седмица

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/07/2395424_mejdunarodnata_organizaciia_na_truda_predloji/?ref=rss


Международната организация на труда (МОТ) е предложила работната седмица да се съкрати на четири дни, съобщи "Комерсант". Експертите на организацията са на мнение, че това ще увеличи заетостта, ще се отрази благоприятно на околната среда, тъй като драстично ще намали употребата на превозни средства.

Освен това съкращаването на работната седмица ще намали стреса и заболяванията, свързани с преработването и ще увеличи производителността. МОТ посочва, че онези, които прекарват дълго...

Сигнал за бомба в Съдебна палата

http://crime.actualno.com/Signal-za-bomba-v-Sydebna-palata-news_53573.html

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата в София, потвърди източник на Actualno.com. Анонимният сигнал е получен в 12.30 часа. Служителите на реда евакуираха сградата и правят оглед. На 6 октомври, ...

"Светове" - изумителен любовен роман

http://books.actualno.com/Svetove---izumitelen-luboven-roman-news_53579.html

На 10 октомври излиза четвъртото издание на книгата "Светове" от Владимир Зарев. Владимир Зарев е роден на 05.10.1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент ...

Още един човек може би се е заразил с ебола в Испания

http://europe.actualno.com/Oshte-edin-chovek-moje-bi-se-e-zarazil-s-ebola-v-Ispanija--news_53576.html

Възможно е да има втори случай на заразен с ебола в Испания. Това съобщава в. El Mundo, цитиран от БНР. Вчера стана ясно, че медицинска сестра, участвала в лечението на двама починали от ебола мъже -...

Могерини: Не "Южен поток", а "Южният газов коридор" е приоритет за Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/mogerini-ne-iujen-potok-a-iujniiat-gazov-koridor-e-prioritet-za-evropa,181395/

На този етап няма политически условия за продължаването на проекта, смята кандидатът за върховен представител на ЕС

Освободиха по факса шефа на порт Бургас Аргир Бояджиев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354332

Директорът на пристанище - Бургас Аргир Бояджиев е освободен от длъжност, съобщи самият той пред Радио „Фокус” –Бургас. Бояджиев е бил освободен от длъжност вчера в 17.30 часа, като е бил уведомен от изпратен от Министерството на транспорта факс.
Той не знае кой ще заеме мястото му. По думите му, това трябва да стане с решение на Съвета на Директорът на пристанище - Бургас Аргир Бояджиев е освободен от длъжност, съобщи самият той пред Радио „Фокус” –Бургас. Бояджиев е бил освободен от длъжност вчера в 17.30 часа, като е бил уведомен от изпратен от Министерството на транспорта факс. Той не знае кой ще заеме мястото му. По думите му, това трябва да стане с решение на Съвета на

Бившият шеф на "Булгаргаз" оглави "Южен поток - България"

http://www.moreto.net/novini.php?n=266602

Бившият шеф на "Булгаргаз" Димитър Гогов е новият изпълнителен директор на "Южен поток - България". Това е решено два дни преди изборите - на 3 октомври на извънредно заседание на акционерите. За смяната е съобщено късно снощи от енергийното министерство.

Започна вторият етап от ремонта на центъра на Варна

http://web.barometar.net/65376/

Започна вторият етап от реконструкцията на центъра на Варна. Строителните дейности стартират с подмяна на подземната инфраструктура, което включва подмяна на ВиК-инсталация, кабели и др. Ремонтираният участък е от бившата „Валентина“ до Катедралата. Предстои пълна реконструкция на шадраваните на площад „Независимост“ и подмяна на пътната настилка. Сух фонтан ще бъде изграден до градинката зад сградата [...]

Кой откъде взе гласовете и кой на кого стана донор?

http://www.cross.bg/protzenta-partii-sotziologut-1433815.html

/КРОСС/Според социолога от агенция "Екзакта Рисърч Груп" Лидия Йорданова в парламента ще се води труден диалог. Ще има какафония, защото всеки ще се опита да утвърди правото си да съществува. Кой откъде взе гласовете и кой на кого стана донор, това е много важен въпрос, смята Йорданова. Отговор социологът дава пред БНР: ГЕРБ успяха да запазят 81 процента от избирателите си от предходните парламентарни избори. 5 процента от бившите избиратели са гласували за Реформаторския блок , а по 3 процента за ББЦ и Патриотичния фронт. Ето откъде черпят сили и РБ, ББЦ и ПФ. Близо две трети от избирателите на БСП от миналата година са гласували и сега за БСП. 12 процента са пуснали бюлетина за АБВ. Около 3 процента са подкрепили ББЦ и Движение 21 на Татяна Дончева. Най-висока мобилизация има ДПС - 91 процента от тях са повторили вота си. Реформаторският блок мобилизира десните избиратели, но привлича и бивши избиратели на по-малки партии, които са просто на изчезване -например от НДСВ, РЗС и т.н. Многообразието от националистически формации, което бе сведено до две големи - "Атака" и Патриотичния фронт, дадоха възможност на хората, които се припознават, да подкрепят тези формации. "Атака" е разчитала на 5-и октомври на 60 процента от избирателите си от 2013-а. Като цяло не е успяла да запази твърдостта на своето ядро от миналите избори, комеентира социологът

Пореден опит за начало на делото за побоя в трамвай 20

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/07/2395401_poreden_opit_za_nachalo_na_deloto_za_poboia_v_tramvai/?ref=rss


Софийският районен съд трябва да проведе заседание по делото за побоя в трамвай номер 20 отпреди четири години. Случаят стигна до съда през юни, но процесът не започна, тъй като един от обвиняемите не беше получил препис от обвинителния акт.

На 6 юни 2010 година на път за протест пред дома за настаняване на чужденци в Бусманци група маскирани пребиват четирима души в трамвай, движещ се по маршрута на линия номер 20. Инцидентът става на предпоследната спирка преди Гара Искър. 

Десетки преференции изчезнаха

http://pik.bg/десетки-преференции-изчезнаха-news234684.html

Десетки преференции изчезнаха

Десетки граждани се оплакаха, че дадените от тях преференциални гласове не са зачетени в протоколите от изборните секции. Проверката на броя на преференциите стана възможна, след като сканирани копия от протоколите бяха публикувани на сайта на ЦИК, съобщи "Труд".

При извършено разследване, репортер също видя, че неговият избор не е отбелязан в протокола на 14-а секция в кв. “Лозенец” в София, която се намира в 23-ти МИР. Още по-странно е, че няма отбелязана нито една преференция за последните 7 кандидати в същата партийна листа, при положение че в същата секция формацията е първа политическа сила.

В същото време десетки са сигналите във фейсбук, че предпочелите кандидата за депутат от Реформаторския блок Иво Божков в София и Благоевград не е спечелил и преференциите им не са отчетени.

“Гледам протокола от СИК-а ми, за РБ сме гласували 6 души и се познаваме. Преференциите са вписани грешно в протокола. Какво правим?”, написа потребителят @_ilf_ в туитър. Говорителят на ЦИК Александър Андреев посъветва хората, забелязали липса на преференцията им, да пуснат жалба до Районата избирателна комисия (РИК).

Тя трябва да се произнесе дали е допусната грешка при преброяването или не.


Цигарите и кафето най-евтини в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354284

Свободното време струва най-много във Финландия. Билет за кино излиза на финландците по 11,26 евро. В Хърватия посещение на кино е под 3,50 евро, което е с около 0,50 евро по-малко отколкото у нас - 4 евро.
Според анализаторите на Евростат основни виновници за разликите в цените между отделните страни са размерът на ДДС, валутните курсове. Свободното време струва най-много във Финландия. Билет за кино излиза на финландците по 11,26 евро. В Хърватия посещение на кино е под 3,50 евро, което е с около 0,50 евро по-малко отколкото у нас - 4 евро. Според анализаторите на Евростат основни виновници за разликите в цените между отделните страни са размерът на ДДС, валутните курсове.

EDM звездата Deniz Koyu идва тази събота в София

http://www.cross.bg/deniz-yalta-koyu-1433814.html

/КРОСС/ Германският диджей и продуцент, DENIZ KOYU гостува на YALTA CLUB тази събота, 11 октомври. След дебютното си участие на българска сцена в началото на 2013, DENIZ се завръща отново в YALTA, за да свери електронните ни часовници с най-новото от прогресив и електро хаус музика. Разпознаваемото и отличително звучене на KOYU получава признанието на имена от бранша като Avicii, Swedish House Mafia, Tiesto, Dada Life и Fedde le Grand. Пред 2012-та година е посочен от MTV като един от артистите на електронната сцена, с който задължително трябва да се запознае всеки меломан. За своята седем-годишна кариера, Deniz Koyu успява да създаде четири продуцентски къщи, повече от двадесет хитови сингъла, а песента му „Tung!" е световно призната и го нарежда до топ диджеи и продуценти в класациите по целия свят. Честият гост на фестивали, като Tomorrowland и Ultra Music Festival, обещава неповторим сет и специално шоу за българските си фенове. Преди него на пулта ще застане един от резидентите на YALTA CLUB, амбициозниятSTEFAN POPOV. Промо билетите се изчерпиха часове след пускането им. Билетите на редовна продажба са с цена 25 лв. в мрежата на EVENTIM.BG. Програма:Октомври11.10 DENIZ KOYU 18.11 ROGER SANCHEZ25.10 BLOND:ISH31.10 HALLOWEEN: DRACULA`S NIGHTНоември07.11 FERRY CORSTEN14.11 TAKEOVER with TIGA  

Гадаят на боб: Борисов президент, а ДПС влиза във властта през февруари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354318

Бойко Борисов президент, ДПС влиза във властта догодина и яснота за КТБ през ноември, прогнозираха в студиото на TV7 гадателката Гюкчен и нумерологът Ели Маринова, чиито прогнози отпреди месец и половина за 43-ия парламент се оказаха съвсем точни. И двете казаха, че правителство ще се състави.
Бойко Борисов президент, ДПС влиза във властта догодина и яснота за КТБ през ноември, прогнозираха в студиото на TV7 гадателката Гюкчен и нумерологът Ели Маринова, чиито прогнози отпреди месец и половина за 43-ия парламент се оказаха съвсем точни. И двете казаха, че правителство ще се състави. "Коалицията ще бъде по-кротка, няма да бъде орел,

ЕС заподозря Amazon в укриване на данъци

http://econ.bg/Новини/ЕС-заподозря-Amazon-в-укриване-на-данъци_l.a_i.574611_at.1.html

Европейската комисия вероятно ще стартира официално разследване срещу Amazon във връзка с евентуално избягване на корпоративни данъци. Става въпрос...

Гадателка и нумероложка: Борисов президент, ДПС влиза във властта през февруари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354296

Бойко Борисов президент, ДПС влиза във властта догодина и яснота за КТБ през ноември - това прогнозираха в студиото на TV7 гадателката Гюкчен и нумерологът Ели Маринова, чиито прогнози отпреди месец и половина за 43-ия парламент се оказаха съвсем точни. И двете казаха, че правителство ще се състави. Бойко Борисов президент, ДПС влиза във властта догодина и яснота за КТБ през ноември - това прогнозираха в студиото на TV7 гадателката Гюкчен и нумерологът Ели Маринова, чиито прогнози отпреди месец и половина за 43-ия парламент се оказаха съвсем точни. И двете казаха, че правителство ще се състави.

Продава се марката „Балканкар“

http://econ.bg/Новини/Продава-се-марката-Балканкар-_l.a_i.574609_at.1.html

Търговската марка „Балканкар“ ще бъде обявна за публична продан. Марката досега е била собственост на един от приватизаторите на компанията, а търгът...

Животът продължава и малко след смъртта

http://www.vesti.bg/novini/zhivotyt-prodylzhava-i-malko-sled-smyrtta-6024179

Смъртта е депресиращо неизбежно следствие от живота, но учени смятат, че са открили известна светлина в края на тунела, съобщава в. "Дейли телеграф".

An Nahar: Западът вече два пъти подведе Русия. Иска да го направи отново

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-izdanie-1433813.html

/КРОСС/ Либия, Украйна, а сега и Сирия и ИДИЛ: Западът вече за трети път през последните няколко години се опитва да излъже Русия, пише арабското издание An Nahar. Според статията, внесената в Съвета за сигурност на ООН резолюция за Сирия и „Ислямска държава” е същата уловка, каквато бе и „либийската” революция, използвана като предлог за намеса в страната. Първата лъжа, според авторите на статията, е резолюция №1973 . Тогава Русия не се е възползвала от своето право на „вето” и е позволила въвеждането над Либия на „безполетна зона”, превърнала се в бомбардировки и стигнала до свалянето на Муамар Кадафи. Втората лъжа, според An Nahar, е Украйна. Тук отново Русия е повярвала, че споразумението на Виктор Янукович с „опозицията” има реална тежест, което даде възможност за осъществяването на държавния преврат. Западът не просто следеше какво се случва, но и приемаше активно участие в събитията в Украйна. Днес в Русия се опитват отново да приложат този фокус, смятат от арабското издание. Като повод за това ще послужи резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за създаване на „съюзна коалиция” за борба с ИДИЛ. В момента обаче, ВВС на САЩ и другите страни от НАТО бомбардират Сирия, прикривайки това с необходимостта от борба с „Ислямска държава”

Румънски ексминистри заподозрени в корупция

http://www.vesti.bg/novini/rumynski-eksministri-zapodozreni-v-korupciia-6024178

Румънското министерство на правосъдието поиска да се отнеме депутатският имунитет на петима бивши министри, които са заподозрени вполучаване на подкупи при изпълнението на проекта за информатизация на страната, съобщиха днес пред журналисти в Националното антикорупционно управление.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354309

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Улични сражения между кюрди и джихадисти в битката за Кобани

http://news.ibox.bg/news/id_255292605

Улични сблъсъци се водят в източната, западна и южната част на града, който е до границата с Турция

Григор Димитров бушониран на път за тренировка в Шанхай

http://offnews.bg/news/n_1/n_399882.html

Инцидент претърпя българския топ тенисист Григор Димитров в Шанхай, където участва в турнира от сериите "Мастърс 1000". "Бях ударен на път за корта! Обичам феновете си, но, моля, не ме насинявайте следващия път :)", написа тенисистът в профила си в Twitter. Съобщението му е придружено и със снимка, от която се вижда как Димитров е наложил лед на лицето си, под окото, а зад него угрижено гледа треньорът му Роджър Рашийд. Григор Димитров започна вчера участието си в турнира с убедителна победа в първия кръг над състезаващия се за Узбекистан руснак Денис Истомин. Съперник на Григор Димитров във втория кръг ще бъде победителят от срещата между Жулиан Бенето и Дзе Джън.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване