Варна води кампания за борба с трафика на хора

http://pik.bg/варна-води-кампания-за-борба-с-трафика-на-хора-news238982.html

Варна води кампания за борба с трафика на хора

Във Варна започва кампания за борба с трафика на хора, която ще продължи до 21 октомври 2014 година. Кампанията е по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора, предаде "Фокус". Организатори на кампанията са Местната комисия за борба с трафика на хора – Варна, дирекция „Превенции”, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора. Кампанията е насочена към младите хора и цели повишаване информираността и чувствителността им по отношение трафика на хора и неговите измерения. 

Дейностите в рамките на кампанията са няколко, сред които обучителни сесии и информационни кампании в училищата. Обученията се водят по метода „връстници обучават връстници“ от доброволци от Градския превантивен клуб, функциониращ към дирекция „Превенции“, в Първа езикова гимназия, IV Езикова гимназия, V ГПЧЕ „ Йоан Екзарх“, III ПМГ „Акад. М. Попов“, Професионална техническа гимназия, МГ „Д-р П. Берон“, НГХНИ „К. Преславски“. По време на кампанията ще се проведе обучение „Рисково поведение в интернет и трафик на хора“. То ще се води от лектори от Националния център за безопасен интернет и е разделено в два модула. Първият модул е предназначен за доброволци от Градския и училищните превантивни клубове, вторият – за професионалисти, членове на Местната комисия за борба с трафика на хора и на Общинската и местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

В рамките на кампанията ще се проведе и форум „Младите хора срещу трафика на хора“.
Основен акцент ще бъде представяне на училищните политики по превенция на трафика на хора, дискусия и планиране на дейности за повишаване съпричастността и промяна на нагласите към жертвите на трафик.

Руска банка иска да купи ТБ „Виктория”?

http://www.cross.bg/banka-viktoriya-kredit-1435681.html

/КРОСС/ „Банк Российский кредит" иска да придобие 100% от капитала на Търговска банка „Виктория" (част от групата на Корпоративна търговска банка), съобщава вестник „Дума", позовавайки се на източници от финансовите среди. Вчера руската банка е внесла в Министерството на финансите, Българската народна банка и в банка „Виктория" писмо с входящ номер на МФ 17-00-271/17.10.2014г., в което се изразява готовност за стартиране на процедура и започване на преговори за придобиването на собствеността на ТБ „Виктория" ЕАД (бивша „Креди Агрикол България" ЕАД). Мениджмънтът на руската банка декларира, че е в готовност незабавно да изпълни всички указания и изисквания на БНБ за започване на преговори по покупката на „Виктория", както и да представи гаранции за намеренията си. Към писмото са приложени няколко документа, сред които за легитимация на дружеството (актуално състояние) и финансови отчети към 31 декември 2013 г. и към 30 юни 2014 г. Мениджърите на „Банк Российски кредит" заявяват и своите трайни инвестиционни намерения в областта на банковия, финансов и капиталов пазар в България. „Проявяваме последователен и траен интерес към банковия и капиталов пазар в България и много бихме се надявали за съществуването на потенциална възможност за наше участие в него

Асен Блатечки: "За сина ми не ми остава време"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374959

Не знам какъв баща съм, трябва да попитате децата ми като пораснат. Не ми остава достатъчно време за тях. Това призна в Не знам какъв баща съм, трябва да попитате децата ми като пораснат. Не ми остава достатъчно време за тях. Това призна в "Тази събота" по bTV Асен Блатечки. На въпроса на водещата дали успява да отдели време за сина си, който се роди преди месеци от "забранената му любов" с манекенката Диляна Попова,

Детската смъртност в Благоевград скочила три пъти

http://pik.bg/детската-смъртност-в-благоевград-скочила-три-пъти-news238981.html

Детската смъртност в Благоевград скочила три пъти

67,2% от починалите през 2013 г. жители на Благоевградска област са се разделили с живота заради болести на органите на кръвообращението, най-честите от които са сърдечносъдовите заболявания. Това показват данните от териториалното бюро в Благоевград на Националния статистически институт, според които от болести на кръвообращението са починали 2507 души.

Любопитното е, че този род болести са с 3 пъти по-висока смъртност при момчетата до 19-годишна възраст, отколкото при момичетата. След 65-годишна възраст обаче смъртността при жените със сърдечни заболавания става по-висока от тази при мъжете, съобщава struma.bg.

На второ място като причини за смърт сред населението на Югозапада са новообразуванията, на които се дължат 18,5% от всички умирания. Смъртността при мъжете тук е 1.8 пъти по-висока от тази при жените - 435 са починалите мъже и 257 жени. Трети по смъртност са болестите на храносмилателната система, които са взели живота на 3,3% от хората.

Сред най-притеснителните цифри са тези за 3-кратно увеличената детска смъртност. През 2013 г. в Благоевградска област са починали 7 деца до 1-годишна възраст, а детската смъртност се увеличава от 2,3 през 2012 г. на 7,6 на 1000 живородени през 2013 г.

Общо през миналата година в областта са умрели 3740 души, от които 1996 са мъжете и 1744 жените. Въпреки колапса в здравеопазването ни обаче сред жителите на Югозапада се забелязва по-ниска смъртност в сравнение с 2012 г. - при мъжете тя е намаляла с 4,3%, а при жените - с 2,4%. Това допринася и за включването на Благоевград в челната тройка на районите с най-ниска смъртност в страната след Кърджали и столицата.

Антон Кутев: Много хора погребват БСП, но тя все оцелява

http://pik.bg/антон-кутев-много-хора-погребват-бсп-но-тя-все-оцелява-news238976.html

Антон Кутев: Много хора погребват БСП, но тя все оцелява

"Много хора погребват БСП, но тя оцелява. Нашата партия е единствената посткомунистическа партия, която толкова години не умря и дори участва в управлението на страната", каза Антон Кутев в ефира на Нова телевизия.

"Много по-приятно е да не си в парламента, особено когато толкова активно работиш. Радва ме, че се забелязва отсъствието ми. Значи е имало смисъл от присъствието ми", поясни Кутев. Той не можа загуби изборите и не влезе в парламента. Той уточни, че е излязъл в предишното Народно събрание така, както е влязъл - с едни и същи заеми. Според него ще има правителство, въпреки трудните преговори.

Американски изтребители продължавагт да нанасят удари срещу "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=267740

Американски военни изтребители са нанесли шест въздушни удара по позиции на "Ислямска държава" близо до сирийския град Кобани, съобщава Би Би Си. При бомбардировките са били ударени бойни позиции на ислямистите, транспортни средства и сгради.

Във Варна започва кампания за борба с трафика на хора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374945

Във Варна започва кампания за борба с трафика на хора, която ще продължи до 21 октомври 2014 година. Кампанията е по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора, предаде "Фокус". Организатори на кампанията са Местната комисия за борба с трафика на хора – Варна, дирекция „Превенции”, Във Варна започва кампания за борба с трафика на хора, която ще продължи до 21 октомври 2014 година. Кампанията е по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора, предаде "Фокус". Организатори на кампанията са Местната комисия за борба с трафика на хора – Варна, дирекция „Превенции”,

Пожар в ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово", няма пострадали

http://offnews.bg/news/n_1/n_405514.html

Пожар избухна рано тази сутрин на площадката на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”. Инцидентът е станал в 6.57 часа, когато след електрическа повреда възниква пожар в изолаторното тяло на фаза С на Блочен трансформатор 2 в централата. Пожарът е овладян до 7.30 часа от автоматичната пожарогасителна система на съоръжението и пристигналите екипи на РСПБЗН. Самият трансформатор не е засегнат от инцидента. Няма пострадали хора и поражения по околните сгради и съоръжения. Няма изтичане на масло и опасни субстанции, съобщават от пресцентъра на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”. Втори блок е изключен и не работи след пожара, a Блок 1 продължава да работи в нормален режим. Причините за инцидента се разследват.

Светът губи битката срещу ебола, смята шефът на Световната банка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/18/2402649_svetut_gubi_bitkata_sreshtu_ebola_smiata_shefut_na/?ref=rss


Светът губи битката срещу ебола поради липса на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от ДПА.

"Продължавам да смятам, че светът не е разбрал какъв е възможният по-неприятен риск, не само за икономиката на Западна Африка, но и за глобалната икономика, и ние все още губим битката", каза той на пресконференция във Франция с президента Франсоа Оланд и ръководителите на...

Кабриолетите влизат в Червената книга

http://www.investor.bg/novini/444/a/kabrioletite-vlizat-v-chervenata-kniga-182092/

Продажбите на автомобили без покрив намаляват стремглаво, което ги превръща в изчезващ вид

Руска банка с интерес към ТБ „Виктория“

http://econ.bg/Новини/Руска-банка-с-интерес-към-ТБ-Виктория-_l.a_i.578442_at.1.html

Руска банка е заявила интерес да купи ТБ „Виктория“, която е част от групата на КТБ АД. Според източници на в. „Дума“ Банк Российский кредит вече е...

Варна води кампания за борба с трафика на хора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374931

Във Варна започва кампания за борба с трафика на хора, която ще продължи до 21 октомври 2014 година. Кампанията е по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора, предаде Във Варна започва кампания за борба с трафика на хора, която ще продължи до 21 октомври 2014 година. Кампанията е по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора, предаде "Фокус". Организатори на кампанията са Местната комисия за борба с трафика на хора – Варна, дирекция „Превенции”,

Русия и Украйна постигнаха предварително споразумение за газа след тежки преговори

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YhP2gExp8z8/

Москва и Киев постигнаха напредък в посока уреждане на спора за газовите доставки на време за зимата, но европейските лидери заявиха, че Москва трябва да направи повече в подкрепа на крехкото примирие, както и за край на боевете в Източна Украйна, предава Reuters, цитира КРОСС.

Предложеното споразумение може да доведе до възобновяване на доставките на руски газ за Украйна, които бяха спрени през юни, както и да гарантира тези за европейските потребители, преди търсенето да е нараснало през студените месеци и запасите да са намалели. До него се стигна изненадващо, след разговори в Милано, които Кремъл определи като „изпълнени с недоразумения и неразбирателства”.

След среща с президента на Украйна Петро Порошенко, която последва разговорите с европейските ръководители, руският президент Владимир Путин заяви, че е постигнато споразумение, гарантиращо „поне за зимата” газовите доставки.

Споразумението дойде след трескава поредица от разговори в кулоарите на Срещата на върха на Азиатско-европейския форум в Милано, на която европейците не показаха никакви признаци, че ще вдигнат санкциите срещу Москва, наложени във връзка с украинската криза.

Имаше известен напредък по въпроса за наблюдението на украинско-руската граница и така наречената разделителна линия между проруските милиции и украинските сили. Италия, Украйна и Русия се съгласиха да се присъединят към Франция и Германия в осигуряването на безпилотни самолети за наблюдение, които да бъдат предоставени на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, посочва Reuters.

Очевидно благоразположени към Киев, европейските лидери заявиха на Русия, че трябва да осигури пълно прилагане на споразумението за примирие, отбелязва агенцията.

Позицията на Меркел като ръководител на Германия означава, че тя задава тона в отношенията на ЕС с Русия, както и че тя е поела водещата роля в Европа при опитите да бъде убеден Путин да промени курса спрямо Украйна. На нея обаче не й е било лесно в Милано, като по думите на германски представител руският лидер не е демонстрирал „особено градивна нагласа”.

Според френския президент Франсоа Оланд въпреки трудното начало на разговорите в Милано следващите срещи са били по-продуктивни. Той посочи, че споразумението за газа вече е много близо, което по думите му е много важно за украинците и доста успокоително за руснаците.

Путин заяви също, че „Газпромбанк” може да претендира за изплащането на предоставен на украинската газова компания „Нафтогаз” кредит на стойност 1,8 млрд. долара и обвини украинските власти, че са блокирали платен газ за предприятие от украинската химическа промишленост на предприемача Дмитро Фирташ, предаде ТАСС.

Ген. Атанасов: Неприлично е при първата среща да сключим споразумение с ГЕРБ

http://pik.bg/ген-атанасов-неприлично-е-при-първата-среща-да-сключим-споразумение-с-герб-news238971.html

Ген. Атанасов: Неприлично е при първата среща да сключим споразумение с ГЕРБ

Нека г-н Борисов да не се превръща в Ахмед Доган и да ни плаши с етническо напрежение. Днес в България няма никакъв риск от такова напрежение. С тези думи ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок се обърна към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Няма зависимост, по думите на реформатора, между това дали ДПС ще бъде във властта или ще се получи етническо напрежение у нас, пише News.bg.

Като един от най-големите проблеми на родната политическа сцена ген. Атанасов посочи паяжината на ДПС, които в годините бавно и славно са се разполагали в държавната администрация и на възлови места, например в Министерство на вътрешните работи. „ДПС са навсякъде. Това трябва да се прекрати и няма риск от етническо напрежение", отсече реформаторът от ДСБ.

Той обърна внимание и на подозрения за връзки между среди на ГЕРБ и среди на ДПС. Именно заради това според него Реформаторският блок трябва да влезе в управлението на страната ни и да не допуска повтарянето на такива среди.Коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт е най-вероятният съюз за управление на България, стана ясно още от думите на ген. Атанас Атанасов.

Той използва момента и поздрави герберите за вчерашното им решение да не влизат в политически съюз с ББЦ. От РБ са на мнение, че могат да се разберат с хората на Борисов дори и по теми като съдебната реформа. „Преговорите с ГЕРБ не са провалени", категорично заяви ген. Атанасов и коментира резултата от изминалите вече разговори между двете партии с думите - „би било неприлично още при първата среща да сключим споразумение".

Патриотичният фронт поиска касиране на изборите в Турция

http://frognews.bg/news_78483/

КП "Патриотичен франт - НФСБ и ВМРО" изпрати жалба до Президента Росен Плевнелиев, Министерския съвет, Главния прокурор, Върховния касационен и Върховния административен съд, с която оспорва на законността на избора на избраните за народни представители в Четиридесет и третото Народно събрание от кандидатските листи на политическа партия ДПС.

Светлин Танчев: Отказът на ГЕРБ да преговаря с нас не беше публичен шамар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374721

„Не смятам, че отказът на ГЕРБ да преговаря с нас беше публичен шамар, защото ние не отидохме с нагласата, че ще управляваме”. Това заяви пред Нова тв.  зам.-председателят на „България без цензура” Светлин Танчев.
„Мислехме, че те имат нужда от ясна подкрепа за реформи в следващите четири години. С такава нагласа отидохме. „Не смятам, че отказът на ГЕРБ да преговаря с нас беше публичен шамар, защото ние не отидохме с нагласата, че ще управляваме”. Това заяви пред Нова тв.  зам.-председателят на „България без цензура” Светлин Танчев. „Мислехме, че те имат нужда от ясна подкрепа за реформи в следващите четири години. С такава нагласа отидохме.

Пропаднаха консултациите между ГЕРБ и "Атака" за кабинет

http://politics.actualno.com/Propadnaha-konsultaciite-mejdu-GERB-i-Ataka-za-kabinet-news_55576.html

Планираните за днес преговори между ГЕРБ и "Атака" за коалиционно управление в следващия парламент пропаднаха. Представителите на националистическата партия отказаха да се явят на консултаци...

"Гонсало" остави над 31 000 домакинства на Бермудите без ток

http://asia.actualno.com/Gonsalo-ostavi-nad-31-000-domakinstva-na-Bermudite-bez-tok-news_55577.html

Над 31 000 домакинства останаха без електричество на Бермудските острови след връхлитането на урагана "Гонсало", предаде РИА "Новости". Електрическата компания предупреди, че елект...

Две жертви и 47 ранени в катастрофа с автобус в Германия

http://europe.actualno.com/Dve-jertvi-i-47-raneni-v-katastrofa-s-avtobus-v-Germanija-news_55579.html

При тежко пътно-транспортно произшествие недалеч от Берлин загинаха двама души и 47 бяха ранени, съобщават германските медии. Автобус се е блъснал челно с друг автомобил. Водачите на двете транспортни...

Експерти от Израел и САЩ ще разследват взрива в Горни Лом

http://www.bnews.bg/article-119372

Чуждата помощ най-вече се иска заради професионалната свързаност на повечето български експерти със собственика на завод „Миджур“ Валери Митков.

Любослав Пенев: Цели се да ме провокират и вкарат в някакъв обяснителен режим

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/18/2402638_ljuboslav_penev_celi_se_da_me_provokirat_i_vkarat_v/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор Любослав Пенев заподозря атака срещу него. По думите му тя идва от няколко души, които се опитват да го вкарат "в обяснителен режим".

"Абсолютно никой от Изпълкома не е разговарял с мен след двата загубени мача. От три-четири дни само определени лица го правят чрез медиите. Явно се цели да ме провокират и вкарат в някакъв обяснителен режим. Определено се търси скандалният момент и публичният конфликт", каза Пенев пред "Труд".

Той обясни,...

„Атака” се отказа от консултациите с ГЕРБ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9_F6Gt9cJuM/

редставителите на „Атака” няма да участват в консултациите с ГЕРБ за съставяне на правителство. Контактната група на „Атака” е направила опит да се свърже с ГЕРБ с искането за пряко излъчване на консултациите, но не е получила официален отговор и затова няма да присъства на разговорите с преговорния екип на партията с най-много депутати в XLIII Народно събрание.

Решението бе оповестено от лидера на „Атака” Волен Сидеров, който посочи, че досегашните консултации на ГЕРБ с останалите политически сили в парламента са били безсмислени: „Досега тези разговори – или консултации, както ги наричат, показаха, че нямат никакъв абсолютно никакъв смисъл. Защо? Защото вчера видяхте как една от коалициите, която влиза при ГЕРБ да преговаря, беше отрязана, въпреки че въпросната коалиция (ББЦ) беше готова да предложи това, което няма. Въпреки това с тях разговори не протекоха и нямаше никакво разбирателство. Защо? Защото явно план-схемата е била такава – в бъдещото управление ще влязат ГЕРБ, коалиция ГЕРБ, коалиция Реформаторски блок, нескрита подкрепа на…т.е. скрита, задкулисна подкрепа на ДПС и коалиция „Патриотичен фронт”. Тази схема вече е ясна, за нея се изказаха дори и представители на чужди посолства. Така че срещите, които се водят тук, за нас са чист политически PR, в който ГЕРБ, коалиция ГЕРБ иска да се представи като някаква съглашателна, конструктивна партия./КРОСС/

"Съдилището" най-добър филм, Блатечки с награда за мъжка роля

http://www.moreto.net/novini.php?n=267741

Докато част от екипа на „Съдилището“ представяше филма на фестивала във Варшава, друга част се изяви на фестивала „Златна Роза“, грабвайки две от най-значимите награди – за филм и мъжка роля, съобщиха организаторите за Moreto.net. На Асен Блатечки се падна честта да получи и двете статуетки - още от сцената той се обади на режисьора и продуцент Стефан Командарев, който благодари на целия екип от друга гореща точка за киното – фестивала във Варшава, споделяйки: „Искам да посветя наградата на 100-годишнината на българското кино.

Светлин Танчев от ББЦ: Отказът на ГЕРБ да преговаря с нас не беше публичен шамар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374711

„Не смятам, че отказът на ГЕРБ да преговаря с нас беше публичен шамар, защото ние не отидохме с нагласата, че ще управляваме”. Това заяви пред Нова тв.  зам.-председателят на „България без цензура” Светлин Танчев.
„Мислехме, че те имат нужда от ясна подкрепа за реформи в следващите четири години. С такава нагласа отидохме. „Не смятам, че отказът на ГЕРБ да преговаря с нас беше публичен шамар, защото ние не отидохме с нагласата, че ще управляваме”. Това заяви пред Нова тв.  зам.-председателят на „България без цензура” Светлин Танчев. „Мислехме, че те имат нужда от ясна подкрепа за реформи в следващите четири години. С такава нагласа отидохме.

Вежди претръпна: Ще изгоря с пари! Да убием Октопода!

http://www.bnews.bg/article-119385

Вежди Рашидов призна, че е възможно да загуби част от парите си в затворената Корпоративна търговска банка. „Да, аз ще изгоря с пари. Но ние всички сме данъкоплатци", каза той.

Жаблянов: Не можем да подкрепим правителство на ГЕРБ

http://frognews.bg/news_78482/

„В момента не можем да подкрепим правителство на ГЕРБ, тъй като има сериозни различия в политиката, която се предлага от двете политически партии”. Това заяви в студиото на „Събуди се” Валери Жаблянов от БСП – Лява България.

Hiclub.bg с нова визия и тройно повече новини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374703

Любимият на поколения тийнейджъри hiclub.bg сюрпризира читателите си с нова визия, няколко пъти повече информация и новини в реално време. 
Hiclub.bg предлага на аудиторията интересни истории, новини от България и света, полезни съвети, разнообразна информация и всичко, от което имате нужда, за да освежите деня си. Любимият на поколения тийнейджъри hiclub.bg сюрпризира читателите си с нова визия, няколко пъти повече информация и новини в реално време.  Hiclub.bg предлага на аудиторията интересни истории, новини от България и света, полезни съвети, разнообразна информация и всичко, от което имате нужда, за да освежите деня си.

Общинари от Дупница с декларация против мандат на ДПС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374705

Общинските съветници в Дупница приеха декларация против даването на мандат на ДПС от кюстендилския район и избирането на Александър Методиев - Бат Сали, за депутат от 10 МИР.
Декларацията беше предложена от кмета на общината Методи Чимев и беше подкрепена от 21 съветници от всички партии след една корекция в текста, Общинските съветници в Дупница приеха декларация против даването на мандат на ДПС от кюстендилския район и избирането на Александър Методиев - Бат Сали, за депутат от 10 МИР. Декларацията беше предложена от кмета на общината Методи Чимев и беше подкрепена от 21 съветници от всички партии след една корекция в текста,

Полицаи, служители в спецслужбите и пожарникари излизат на протест

http://www.cross.bg/slyzhitelite-sigyrnost-sindikata-1435680.html

/КРОСС/ Полицаите и служителите в сектор „Сигурност" излизат на протест във връзка с орязването на социалните им права. Те са против предложените от служебния социален министър Йордан Христосков промени в начина на пенсиониране. Протестът се организира съвместно със Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Национална асоциация „Сигурност" (НАС). Сборен пункт е градинката пред Централна баня в София, началото е в 14 часа. Протестиращите ще поискат и оставката на министъра, който нарече исканията им за прозрачност комични и заяви, че не те са тези, които имат право да искат оставката му. Предвижда се шествие до Министерството на труда и социалната политика и президенството. От синдиката посочват, че всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в сектор „Сигурност", но и без те да бъдат информирани. „По този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност", се посочва още в становището на синдиката. От синдиката на полицията настояват за незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор „Сигурност". Заради протестът се въвежда временна организация на движението, съобщиха от Столична община. От 12 ч

Отново сблъсъци между полиция и демонстранти в Хонконг

http://www.vesti.bg/novini/otnovo-sblysyci-mezhdu-policiia-i-demonstranti-v-honkong-6025158

Най-малко 26 души са задържани днес в Хонконг, където станаха нови сблъсъци между полиция и демонстранти, при които има пострадали и от двете страни, предават осведомителните агенции.

Разград продава лъвчета на търг

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/razgrad-prodava-lyvcheta-na-tyrg-6025157

Местният зоопарк вече има две двойки лъвове, а 7 животни от този вид трудно се изхранват

„Патриотичен фронт” иска касиране на изборите в Турция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sm210RRvnmA/

В жалба, адресирана до президента, правителството, главния прокурор, Върховния касационен и Върховния административен съд, коалицията „Патариотичен фронт” настоява за касиране на резултатите от гласуването на предсрочните избори в Турция.

От коалицията, включваща НФСБ и ВМРО, заявяват, че изборният процес в Турция е протекъл „при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя”.

Според жалбата това е основание да се иска от Конституционния съд да обяви избора на излъчените с гласовете от Турция народни представители за незаконен. Писмото е изпратено до институциите, които имат право да сезират Конституционния съд.

В жалбата са изброени примери за нарушения, предимно в гр. Чорлу, като се посочва, че няма механизъм, който да гарантира, че избирателите са дали вота си само по веднъж, че е имало гласуващи, придружавани от лица, без необходимия за целта документ, че има секции, в които са отчетени гласували нереалистично голям брой избиратели – повече от 936.

Намираме, че вотът, подаден в секциите, открити в Република Турция, трябва да бъде касиран и резултатите от там да бъдат обявени за недействителни, което от своя страна ще доведе до промяна на крайния изборен резултат. Нещо повече, подаденият там вот формира по-голямата част от вота в чужбина, се посочва в жалбата.

Законът дава 7-дневен срок от обявяване на резултатите на кандидатите за депутати, партиите и коалициите да изпратят своя жалба срещу законността на изборите в Конституционния съд чрез президента, Министерския съвет, главния прокурор и председателите на върховните съдилища. В 15-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от ЦИК съответната институция, до която е подадена жалбата, може да сезира съда с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители или на избора на отделен депутат.

Преди два дни други три партии – „Нова алтернатива” на Николай Цонев, „Обединена България” на Илиана Раева и „Нова България” на Ивайло Симеонов, поискаха също касиране на парламентарните избори на 5 октомври./КРОСС/

Полицаи, пожарникари и охранители излизат на протест днес в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_405302.html

Днес в столицата ще се проведе протест на полицаите, пожарникарите и служителите в затворите заради предложението на служебното правителство за въвеждане на възраст за пенсиониране в системата за сигурност, с което отпада т.нар. ранно пенсиониране за военни и полицаи. Протестът е планиран за 14:00 часа на 18 октомври, като сборният му пункт е градинката пред Централна баня в София, съобщи за OFFNews председателят Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Участие в протеста са заявили Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Национална асоциация "Сигурност" (НАС). Шествието ще премине покрай сградите на Министерски съвет и Министерството на труда и социалната политика, като ще приключи пред президенството. Протестът идва след като служебният кабинет одобри предложение на финансовия министър за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), съобразени с препоръка на Европейската комисия. По време на дискусията в министерски съвет в подкрепа на служителите в МВР и срещу отпадане на ранното пенсиониране се изказа единствено вътрешният министър Йордан Бакалов. Военният министър Велизар Шаламанов взе отношение по темата две седмици след това с разпространено до медиите съобщение от Министерството на отбраната. Синдикатите се обидиха и на реакцията на социалния министър Йордан Христосков, който нарече исканията им "комични" , като заяви, че синдикатите не са тези, които имат право да искат оставката му. Заради протеста се въвежда временна организация на движението. От 12:00 часа до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение автобусите превозващи участниците в мероприятието и автомобилите обозначени със стикери, на пл. "Княз Александър І", извън местата за платено паркиране "служебен абонамент", съобщават от "Фокус".

Общинари от Дупница приеха декларация против мандат на ДПС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374697

Общинските съветници в Дупница приеха декларация против даването на мандат на ДПС от кюстендилския район и избирането на Александър Методиев - Бат Сали, за депутат от 10 МИР.
Декларацията беше предложена от кмета на общината Методи Чимев и беше подкрепена от 21 съветници от всички партии след една корекция в текста, Общинските съветници в Дупница приеха декларация против даването на мандат на ДПС от кюстендилския район и избирането на Александър Методиев - Бат Сали, за депутат от 10 МИР. Декларацията беше предложена от кмета на общината Методи Чимев и беше подкрепена от 21 съветници от всички партии след една корекция в текста,

Йордан Христосков: МВР и МО да предложат кога да се пенсионират полицаи и военни

http://www.moreto.net/novini.php?n=267721

Възрастите за пенсиониране на военни и полицаи ще бъдат различни и ще бъдат предложени от самите служители, като ще бъдат съгласувани със специалните ведомства. Това съобщи пред журналисти министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Защо коалицията не е в Семейния кодекс

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/18/2402633_zashto_koaliciiata_ne_e_v_semeiniia_kodeks/?ref=rss


Ако човек следи отразяването на преговорите за съставяне на ново правителство в медиите, ще остане с впечатление, че става дума за поредица от сгледи на сватовници.

Дотук разбираме, че между ГЕРБ и БСП има известна родова вражда (повече за пред хората, отколкото истинска). Въпреки атрактивността на зестрите и сходството в характерите, до сделка логично не се стигна. Брак с ДПС би скандализирал обществото и здравните служби, но ентусиазирано се обсъждат възможности за конкубинат или...

AliCloud - малко известният бизнес на Alibaba

http://www.investor.bg/novini/261/a/alicloud-malko-izvestniiat-biznes-na-alibaba-182109/

Гигантът в онлайн търговията притежава управляваща центрове за данни компания

Световната банка: Светът губи битката с ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374692

Светът "губи битката" с ебола поради липса на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от ДПА.
"Продължавам да смятам, че светът не е разбрал какъв е възможният по-неприятен риск, не само за икономиката на Западна Африка, Светът "губи битката" с ебола поради липса на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от ДПА. "Продължавам да смятам, че светът не е разбрал какъв е възможният по-неприятен риск, не само за икономиката на Западна Африка,

Скандал! Австрийците криели от БНБ колко пари имат

http://pik.bg/скандал-австрийците-криели-от-бнб-колко-пари-имат-news238950.html

Скандал! Австрийците криели от БНБ колко пари имат

Австрийският инвестиционен фонд ЕПИК крие от Българската народна банка колко пари има, пише "Преса", позовавайки се на източници в БНБ. През последните две седмици БНБ е изпратила няколко запитвания до фонда, за да се уточни с какъв ресурс разполага той, но отговор няма.

Източниците ни обясниха, че искането на БНБ не е свързано с одиторската оценка на Корпоративна търговска банка, а става въпрос за стандартна процедура. Тя има за цел да се види какви са възможностите на кандидат-спасителите на закъсалата банка. „Преди началото на каквито и да било преговори всеки желаещ да инвестира трябва да представи стандартна бланка за готовност“, казаха експерти.

Те допълват, че от мандатното писмо на Оманския фонд не стават ясни намеренията на инвеститора. Не се разбира дали акционерът иска да дава пари, или просто да си възвърне инвестицията.

От централната банка допълват, че обявените намерения на мажоритарния собственик Цветан Василев също са проблемни, тък като постоянно излизат информации за нови разследвания срещу него. За да му се позволи да увеличи капитала на затворената банка, той трябва да е изряден и да докаже произхода на средствата си.

Според неофициални информации одиторският доклад за състоянието на КТБ, който трябва да е готов в понеделник, ще покаже, че банката е с отрицателен капитал. Така автоматично трябва да започне процедурата за отнемането на лиценза.

От БНБ не потвърждават, но и не опровергават информацията. Днес отстранените изпълнителни директори от КТБ изпратиха писмо до медиите, в което твърдят, че към 30 септември банката е на загуба с 375,34 млн. лв. Това означава, че капиталът й не е отрицателен. Според тях обаче БНБ ще увеличи загубата чрез по-различна методика за обезценка на активите и така КТБ ще бъде ликвидирана.

Фейсбук и стрелите на Амур - фейлетон от Лола Монтескьо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374209

АКО знаеше уважаемият Марк Цукърбърг, създателят на фейсбук, колко жени направи щастливи. Поне в България. Социалната му мрежа създаде не една любов и укрепи не една връзка. Даже бих му предложила да поиска официално признание от феминистките организации. Той се оказа истинско турбо в двигателя на женския прогрес. С негова помощ и с малко любов АКО знаеше уважаемият Марк Цукърбърг, създателят на фейсбук, колко жени направи щастливи. Поне в България. Социалната му мрежа създаде не една любов и укрепи не една връзка. Даже бих му предложила да поиска официално признание от феминистките организации. Той се оказа истинско турбо в двигателя на женския прогрес. С негова помощ и с малко любов

Катастрофа край Ореш прати мъж в болницата

http://www.bnews.bg/article-119380

Мъж е пострадал при катастрофа между товарен автомобил и микробус с пътници.

Няма основания за плащане по проекта за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви Стойнев

http://business.actualno.com/Njama-osnovanija-za-plashtane-po-proekta-za-7-i-blok-na-AEC-Kozloduj-objavi-Stojnev-news_55572.html

Правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с "Уестингхаус" за 7 блок и го остави за разглеждане след изборите. АЕЦ "Козлодуй" няма никакви основа...

Платини иска въвеждане на бял картон

http://www.bnews.bg/article-119377

Според Мишел Платини, освен жълти и червени картони, трябва да се въведат бели картони, които ще изваждат футболиста от игра.

Ген. Атанасов: До десетина дни ще има правителство

http://www.cross.bg/atanasov-gerb-front-1435679.html

/КРОСС/ До десетина дни ще има десноцентристко правителство. Преговорите с ГЕРБ не са провалени, заяви ген. Атанас Атанасов в коментар на приключилия първи тур от разговорите с ГЕРБ. Според него на тях е станало ясно, че двете формации са много близо до договаряне. „Би било неприлично да сключим споразумение още при първата среща", каза Атанасов в интервю за Нова телевизия. Най-вероятният съюз е коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, посочи депутатът. „За нас контурите на коалицията приключват с Патриотичния фронт. ББЦ е политическо ГМО, трябваше да им се покаже къде им е мястото. Не да говорят едни неща преди изборите, а сега да искат да влизат във властта. ДПС трябва да бъде извадена от властта, но не заради избирателите - защото те са жертва. Това е корпорация, която смуче от България", отбеляза Атанасов. „Ние, в ДСБ, сме много чувствителни на темата „Кой". И не се фокусираме върху една личност, а върху управлението на България през последните 15 години", заяви още ген. Атанасов.  

Весела Лечева: БСП се провали заради ината да не се променя

http://www.cross.bg/lecheva-horata-inata-1435678.html

/КРОСС/ БСП загуби изборите „заради ината да не се променя, ината да поставяш кандидати, които хората не желаят или просто нямат влияние и обществена тежест, заради това, че никой не направи оценка за участието ни в изборите през 2013 г.", казва в интервю за „24 часа" Весела Лечева. „Тогава не разбрах - спечелихме или загубихме изборите с тези 85 депутати? Подавайки оставка, ГЕРБ директно ни подари властта. Никой в БСП не направи по-задълбочен анализ, втурнахме се да овладяваме властта. На евроизборите повторихме същата грешка", добави тя. „За мен е важно, че получих доверието на хората, и това ми дава сила и енергия отново да бъда активен член на БСП. Действително системата е несправедлива. Не към мен, а към всички онези хора, които са гласували за мен и сега съжаляват, че няма да ги представлявам в парламента. Успокоявам ги, че и без да съм депутат, ще отстоявам поетите към тях ангажименти. А системата "Бат' Сали" не е от тези избори. Жалкото е, че миналата година никой не обърна сериозно внимание на тези аномалии при разпределянето на мандатите", казва Лечева в коментар на резултатите от последните избори. „Миков няма вина за тези резултати, но трябва много бързо да разчисти хората, които доведоха партията до това състояние, защото търпението на нашите избиратели е вече изчерпано

Apple иска да унищожи SIM картите

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/18/2402141_apple_iska_da_unishtoji_sim_kartite/?ref=rss


SIM картите са задължителен елемент за всяко мобилно устройство. Без тях връзката към оператор е невъзможна. И макар да сме 2014-та година, те продължават да царуват, макар и постепенно да намаляват размерите си.

Сега обаче те си намериха доста сериозен противник - Apple. Макар представените в четвъртък нови таблети iPad Air 2 и iPad mini 3 да не изненадаха никого с някакви особени нововъведения, те все пак съдържат една много важна промяна. И двата таблета разполагат с вградена SIM...

Apple иска да унижщожи SIM картите

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/18/2402141_apple_iska_da_unijshtoji_sim_kartite/?ref=rss


SIM картите са задължителен елемент за всяко мобилно устройство. Без тях връзката към оператор е невъзможна. И макар да сме 2014-та година, те продължават да царуват, макар и постепенно да намаляват размерите си.

Сега обаче те си намериха доста сериозен противник - Apple. Макар представените в четвъртък нови таблети iPad Air 2 и iPad mini 3 да не изненадаха никого с някакви особени нововъведения, те все пак съдържат една много важна промяна. И двата таблета разполагат с вградена SIM...

Световната банка: Светът губи битката с ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374678

Светът Светът "губи битката" с ебола поради липса на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от ДПА. "Продължавам да смятам, че светът не е разбрал какъв е възможният по-неприятен риск, не само за икономиката на Западна Африка,

Търси се Принц и Принцеса на Мол Варна тази събота

http://www.moreto.net/novini.php?n=267729

Днес, 18 октомври, от 13 часа Мол Варна отваря врати за всички деца от 3 до 11 години, готови да покажат таланта си, скрити зад маската на любимите си герои от приказките. Просторът за изява е неограничен – малчуганите могат да се включат в конкурса с песен, танц, музикално изпълнение, театрален етюд, фокус и дори виц или гатанка.

Арганово олио се справя с белите коси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374210

Бои на основата на арганово олио са едно от последните “оръжия” в ръцете на фризьорите в битката им с белите коси.
“Олиото позволява боята да проникне в максимална дълбочина в косъма и така много по-дълго време жената се радва на желания наситен цвят”, обясни пред “Труд” Мария Томова. Тя е носителка на международни награди по фризьорство и собстве Бои на основата на арганово олио са едно от последните “оръжия” в ръцете на фризьорите в битката им с белите коси. “Олиото позволява боята да проникне в максимална дълбочина в косъма и така много по-дълго време жената се радва на желания наситен цвят”, обясни пред “Труд” Мария Томова. Тя е носителка на международни награди по фризьорство и собстве

Жаблянов от БСП: Партията има участие в разговорите, но няма активно отношение към съставянето на правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374676

„В момента не можем да подкрепим правителство на ГЕРБ, тъй като има сериозни различия в политиката, която се предлага от двете политически партии”. Това заяви пред Нова тв Валери Жаблянов от БСП – Лява България.
Според него най-вероятно форматът на бъдещото управление ще бъде изяснен в следващите няколко седмици. „В момента не можем да подкрепим правителство на ГЕРБ, тъй като има сериозни различия в политиката, която се предлага от двете политически партии”. Това заяви пред Нова тв Валери Жаблянов от БСП – Лява България. Според него най-вероятно форматът на бъдещото управление ще бъде изяснен в следващите няколко седмици.

"Атака" сяда срещу ГЕРБ за поредните консултации

http://frognews.bg/news_78481/

Спечелилата най-много гласове на предсрочните парламентарни избори миналия месец парти ГЕРБ продължава и днес консултациите за съставяне на коалиционно правителство с другите парламентарно представени партии.

Пенсионната възраст тръгва нагоре, вдигат и осигуровките за безработица

http://econ.bg/Новини/Пенсионната-възраст-тръгва-нагоре-вдигат-и-осигуровките-за-безработица_l.a_i.578414_at.1.html

От догодина пенсионната възраст ще бъде увеличена, а осигуровките за пенсия и безработица също ще бъдат повишени. Ще бъде намален и броят на хората,...

Барак Обама създаде пост в Белия дом за борбата срещу епидемията от ебола

http://pik.bg/барак-обама-създаде-пост-в-белия-дом-за-борбата-срещу-епидемията-от-ебола-news238965.html

Барак Обама създаде пост в Белия дом за борбата срещу епидемията от ебола

Президентът на САЩ Барак Обама назначи дългогодишния съветник Рон Клейн за надзорник, който ще следи действията на американската администрация в борбата срещу епидемията от ебола, съобщава Wall Street Journal.

Решението за назначаването на така наречения „цар на еболата” създава нова позиция в Белия дом, чиято цел е по-скоро координацията между агенциите и изпращането на послания до все по-обезпокоената общественост, отколкото прилагането на политики за борба с кризата, коментира вестникът.

Назначението е най-силният отговор, който Обама е дал досега на критиките за неправилните действия на държавата в управлението на кризата, откакто в САЩ почина либериец с ебола.

Страхотен обрат изстреля Гришо на 1/2-финал в Стокхолм

http://frognews.bg/news_78480/

Григор Димитров се класира за 1/2-финалите на турнира в Стокхолм от сериите АТP 250. Той надви американеца Джак Сок, 51-и в световната ранглиста, с 5;7, 6:4, 6:3.

Жаблянов от БСП: Не можем да подкрепим правителство на ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374667

„В момента не можем да подкрепим правителство на ГЕРБ, тъй като има сериозни различия в политиката, която се предлага от двете политически партии”. Това заяви пред Нова тв Валери Жаблянов от БСП – Лява България.
Според него най-вероятно форматът на бъдещото управление ще бъде изяснен в следващите няколко седмици. „В момента не можем да подкрепим правителство на ГЕРБ, тъй като има сериозни различия в политиката, която се предлага от двете политически партии”. Това заяви пред Нова тв Валери Жаблянов от БСП – Лява България. Според него най-вероятно форматът на бъдещото управление ще бъде изяснен в следващите няколко седмици.

Реформаторите във властта означава ДПС извън нея

http://frognews.bg/news_78479/

Реформаторският блок е много чувствителен на темата "Кой?", но не тя е причината да се провалят преговорите с ГЕРБ. Това заяви пред Нова тв ген. Атанас Атанасов от ДСБ.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374659

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Инфекциозна с павилион за заразени с ебола

http://frognews.bg/news_78478/

Павилион на Инфекциозна болница в София ще бъде отцепен за заразени с ебола, ако заразата се появи у нас. Лечебното заведение се състои от отделни неголеми сгради, наречени павилиони, което ще бъде много удобно, ако се появи такава необходимост. Това съобщи вчера неговата директорка проф. Татяна Червенякова, предаде "Монитор".

Борисов да не ни плаши с етническо напрежение, призова ген. Атанасов

http://news.ibox.bg/news/id_354752669

Нека г-н Борисов да не се превръща в Ахмед Доган и да ни плаши с етническо напрежение. Днес в България няма никакъв риск от такова напрежение, заяви Атанасов. Според него най-вероятният съюз на управление е коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Би било неприлично още при първата среща да сключим споразумение, коментира той.

Облаци и дъжд над Източна България

http://offnews.bg/news/n_1/n_405294.html

Днес над Западната и Централната част на страната времето ще бъде слънчево за сметка на Източната, където облачността ще е значителна, а над много места ще превали, прогнозират от НИМХ към БАН, цитирани от „Фокус”. Към края на деня ще превали и към Централна Северна България. Ще бъде ветровито с умерен северозападен, в източната половина от страната умерен до силен северен вятър, който ще отслабне към края на деня.  Максималните температури ще са между 17° и 22°, в крайните югозападни райони до 24°, в София около 17°. Над Черноморието облачността ще е по-често значителна и ще има превалявания. Максималните температури ще бъдат между 18° и 20°, а на водата - 18°. Над планините ще духа силен, по високите части бурен северозападен вятър. Над повечето райони ще бъде предимно слънчево. Максимална температура на 1200 метра 13-14°, на 2000 метра около 6°.

Барак Обама назначи надзорник, който ще следи действията за борбата срещу ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374656

Президентът на САЩ Барак Обама назначи дългогодишния съветник Рон Клейн за надзорник, който ще следи действията на американската администрация в борбата срещу епидемията от ебола, съобщава Wall Street Journal.  Решението за назначаването на така наречения „цар на еболата” създава нова позиция в Белия дом, Президентът на САЩ Барак Обама назначи дългогодишния съветник Рон Клейн за надзорник, който ще следи действията на американската администрация в борбата срещу епидемията от ебола, съобщава Wall Street Journal. Решението за назначаването на така наречения „цар на еболата” създава нова позиция в Белия дом,

Повече яснота по новата пенсионна реформа ще има следващата седмица

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/poveche-iasnota-po-novata-pensionna-reforma-shte-ima-sledvashtata-sedmica-182125/

Освен увеличаване на възрастта за пенсиониране се предвижда и ръст на осигурителните вноски за пенсия и безработица

Путин и Порошенко разговаряха 45 минути в Милано

http://www.moreto.net/novini.php?n=267735

Президентът на Русия Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенкопроведоха двустранна среща в рамките на провелия се в Милано форум Европа - Азия. Двамата разговаряха в продължение на 45 минути при закрити врата. На срещата с руския президент Владимир Путин в Милано беше потвърдено, че постигнатите в Минск договорености от септември трябва да се изпълняват.

Барак Обама създаде пост в Белия дом за борбата срещу епидемията от ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374651

Президентът на САЩ Барак Обама назначи дългогодишния съветник Рон Клейн за надзорник, който ще следи действията на американската администрация в борбата срещу епидемията от ебола, съобщава Wall Street Journal.  Решението за назначаването на така наречения „цар на еболата” създава нова позиция в Белия дом, Президентът на САЩ Барак Обама назначи дългогодишния съветник Рон Клейн за надзорник, който ще следи действията на американската администрация в борбата срещу епидемията от ебола, съобщава Wall Street Journal. Решението за назначаването на така наречения „цар на еболата” създава нова позиция в Белия дом,

Арестуваха български търговци на деца в Гърция

http://crime.actualno.com/Arestuvaha-bylgarski-tyrgovci-na-deca-v-Gyrcija-news_55570.html

Шестима българи са задържани в Гърция за трафик на деца. Полицията е успяла да предотврати осиновяването на две бебета, както и на едно по-голямо дете, съобщи TV7, позовавайки се на гръцката преса. На...

Вежди Рашидов: За първи път виждам Бойко в нова светлина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374648

"Трябва да се знае – за разлика от политиците, които ходят натокани, добре облечени, хапват си в ресторанти, българският народ е много зле. Затова трябва да се състави правителство. За първи път виждам Бойко, а аз го познавам доста отдавна, в нова светлина. Той прати три прекрасни дами – уравновесени, нормални, "Трябва да се знае – за разлика от политиците, които ходят натокани, добре облечени, хапват си в ресторанти, българският народ е много зле. Затова трябва да се състави правителство. За първи път виждам Бойко, а аз го познавам доста отдавна, в нова светлина. Той прати три прекрасни дами – уравновесени, нормални,

Цитат на деня: В крайна сметка не са роботи тези момчета

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/18/2402636_citat_na_denia_v_kraina_smetka_ne_sa_roboti_tezi/?ref=rss


"В крайна сметка не са роботи тези момчета. Психологическото напрежение е много голямо. Ние имаме девет национала и понеже отборът играе за първи път в Шампионската лига, там емоцията е много голяма. Ние играем с "Левски", а след това с "Реал" (Мадрид)."

С тези думи треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев коментира пред "Диема" отново темата за промяната на нагласата на футболистите му от мач на мач в отделните турнири.

"Колкото и да искаме, няма как да не мислим за...

Сашо Дончев: Бойко Борисов е човекът, който е подходящ за нашето време

http://pik.bg/сашо-дончев-бойко-борисов-е-човекът-който-е-подходящ-за-нашето-време-news238959.html

Сашо Дончев: Бойко Борисов е човекът, който е подходящ за нашето време

Наблюдаваме някакъв засилен интерес у младите хора да се занимават с политика. Това не може да бъде обяснено с друго, освен с изгодите на тази власт. Един млад човек, особено ако има добро образование, би трябвало да се стреми да докаже своите качества и чак след това да тръгне да се занимава с обществени дела.

Това каза пред Би Ти Ви бизнесменът Сашо Дончев.

Според него от 1991 г., когато се създава новата Конституция, до наши дни правата и отговорностите са останали в „предишната държава“.

„И това обрече нашия преход. Защото не може със старата държава да направиш ново общество. Случи се това, че чиновникът в днешната държава е въоръжен с огромно количество нормативни актове, които го отчуждават от нас и му „делегират“ криворазбрани права. Това е най-големият проблем в нашето общество. Държавата ни не може да съществува без високи степени на контрол, а на върха на тази пирамида да бъде Държавна сигурност“. 

На въпрос какво са си говорили по време на вчерашната среща с Бойко Борисов, Дончев отговори: „Ние имахме много приятен разговор с екипа на господин Борисов. И аз му казах част от тези неща. Ако ние очакваме Бойко Борисов да случи нашия живот, това няма как да се стане. Но той и екипът му отговарят в най-голяма степен на потребностите на обществото. А най-голямата потребност е необходимостта от справедливост. Ето защо смятам, че персонално Бойко Борисов е подходящият за времето си човек“. 

На въпрос дали е бил канен за участие в политически проекти, бизнесменът отговори: „Да, преди няколко години, когато се създаде ГЕРБ. Но не смятам, че мога да направя тези компромиси – да имитирам свобода, бидейки в тези структури на партии или на държавната власт. Обичам да казвам – имам цялата власт на свободния гражданин. На мен друга власт не ми трябва“.

Разград продава три лъвчета на търг за общо 1800 лв.

http://pik.bg/разград-продава-три-лъвчета-на-търг-за-общо-1800-лв-news238958.html

Разград продава три лъвчета на търг за общо 1800 лв.

Стана ясна цената, от която ще стартира търгът на кметството в Разград, за продажба на трите малки лъвчета от разградския зоопарк, пише "24 часа".

Пазарната им оценка според лицензирания оценител, ангажиран с оценка на стойността им - инж. Илия Куртев - е по 600 лв. за всяко, или общо 1800 лв.

Процедурата, по която ще бъдат продадени лъвчетата, е публичен търг с тайно наддаване - става ясно от докладна записка на заместник-кмета Ценка Таракчиева. Предложението ще се разглежда на заседания на постоянни комисии към Общинския съвет следващата седмица, а ще се гласува на сесия на 28 октомври.

Търгът се обявява, след като в община Разград постъпи една оферта за закупуване на лъвчетата, подадена от директора на цирк „Балкански" акад. Александър Балкански.

Местният зоопарк вече има две двойки лъвове, а 7 животни от този вид трудно се изхранват, освен това трите тримесечни лъвчета са мъжки, а мъжки екземпляри не могат да живеят в една клетка и изграждането на още три ще натежи на общинската хазна, аргументираха се от местната управа.

8 издание на обществения форум "Ключ" (стрийм на живо)

http://offnews.bg/news/n_1/n_405118.html

Броени минути остават до осмото издание на форум "Ключ" , което ще се проведе на 18 октомври от 11:00 часа в Модерен театър в София, като вратите на театъра ще бъдат отворени за регистрация още в 10:30 часа. Форумът ще даде поле за изява на 9 емблематични и вдъхновяващи личности, които заразяват с добрия си пример и желанието да успех на каузата, зад която застават. Сред тях са Томас Хигинс от Ятото, Албена Алексиева от фондация „Очи на четири лапи”, момчетата от 140 идеи, Ирена Даскалова от Enjoy Sofia, Ива Попова от сдружение „Ортосия” село Бачево, както и част от екипа на кино Космос в Пловдив. Ще можем да се вдъхновим и от личния пример на Даниел, който е израснал в SOS детско селище и мисли алтернативни начини за популяризиране на каузата си. Форумът ще бъде открит от Ива Дойчинова – поканена за специален вдъхновител за всички в залата. И този път във фоайето на Модерен театър посетителите ще имат възможност да се включат в различни съпътстващи инициативи, обединени в надслова на форума – сподели промяната. Събитието ще продължи до 16:00 часа , като след същинската част организаторите са помислили за социалните контакти на участниците с говорителите в една неформална среда. Регистрацията за форума е безплатна и организаторите приканват всички да посетят страницата, за да се регистрират предварително . Повече информация може да се намери на страницата на събитието През последните три години екипът на форум "Ключ" с изключителен ентусиазъм и положителен заряд дава сцена на хора и организации, които носят промяната или вече я случват – за света около себе си, за обществото като цяло или за целия свят. Това са положителни примери на хора, които вдъхновяват, мотивират и дават кураж на участниците в залите да намерят своята кауза, да се престрашат и да действат, да направят решителната крачка в посока на промяната, за която мечтаят.

Вежди Рашидов: Запомнете думата ми – ще се ликвидират банки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374641

"Трябва да се знае – за разлика от политиците, които ходят натокани, добре облечени, хапват си в ресторанти, българският народ е много зле. Затова трябва да се състави правителство. За първи път виждам Бойко, а аз го познавам доста отдавна, в нова светлина. Той прати три прекрасни дами – уравновесени, нормални,

Полицаи, служители в спецслужбите и пожарникари ще протестират

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/18/2402640_policai_slujiteli_v_specslujbite_i_pojarnikari_shte/?ref=rss


Полицаите и служителите в сектор "Сигурност" излизат на протест във връзка с орязването на социалните им права. Те са против предложените от служебния социален министър Йордан Христосков промени в начина на пенсиониране.

Протестът се организира съвместно със Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Национална асоциация "Сигурност" (НАС). Като сборен пункт е посочена градинката пред Централна баня в София, а...

Македонската гробница в Ксанти отваря врати за посетители

http://www.grreporter.info/Makedonskata_grobnica_v_Ksanti_otvarya_vrati_za_posetiteli/16263

Изявата е организирана от Археологическата служба, за да се привлече внимание към дейностите й. През останалото време най-големият паметник от този вид в Тракия може да бъде посещаван само след предварителна уговорка заради липсата на персонал

прочети повече

Тропическата буря „Труди” наближава бреговете на Мексико

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374634

Тропическата буря „Труди” се е формирала в Тихия океан край бреговете на Мексико, предаде Reuters, позовавайки се на Американския център за ураганите.  Центърът публикува изявление, в което предупреждава, че стихията може да предизвика в южните райони на Мексико големи наводнения и свлачища, които ще имат животозастрашаваща сила. Тропическата буря „Труди” се е формирала в Тихия океан край бреговете на Мексико, предаде Reuters, позовавайки се на Американския център за ураганите. Центърът публикува изявление, в което предупреждава, че стихията може да предизвика в южните райони на Мексико големи наводнения и свлачища, които ще имат животозастрашаваща сила.

Внимание! Лоши са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/внимание-лоши-са-условията-за-туризъм-в-планините-news238957.html

Внимание! Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за "Фокус" от Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Температурите са между 9 и 10 градуса.

В планините, с изключение на Пампорово, времето е облачно, навсякъде духа вятър и се очаква той да се усили. В Стара планина има мъгла, дъжд и ураганен вятър, а във високите части около връх Ботев вали сняг. Лифтовите съоръженията не работят никъде освен на Витоша, заради неблагоприятните климатични условия. От планинска служба съветват туристите да се запознаят с метеорологичните условия преди да си направят планове за туризъм. През изминалото денонощие няма регистрирани инциденти.

Топготвачи кръстосват черпаци в ново риалити

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374629

АНЕЛИЯ ГЕОРГИЕВА
Главен готвач Иван Манчев влиза в двубой с колегата си Таньо Шишков в началото на “Манчев срещу Шишков” , но всъщност стартира нещо много по-интересно. Всяка седмица LIDL ще предлага по един промоционален продукт с много добро качество на страхотно изгодна цена. С този продукт всеки от двамата майстори кулинари ще получава мисията АНЕЛИЯ ГЕОРГИЕВА Главен готвач Иван Манчев влиза в двубой с колегата си Таньо Шишков в началото на “Манчев срещу Шишков” , но всъщност стартира нещо много по-интересно. Всяка седмица LIDL ще предлага по един промоционален продукт с много добро качество на страхотно изгодна цена. С този продукт всеки от двамата майстори кулинари ще получава мисията

20 катастрофи са регистрирани във Варна и региона през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=267739

20 пътнотранспортни произшествия са регистрирани във Варна и региона през денонощието. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При всички инциденти са нанесени само материални щети и няма пострадали граждани.

Тропическа буря застрашава южните части на Мексико

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374625

Тропическата буря „Труди” се е формирала в Тихия океан край бреговете на Мексико, предаде Reuters, позовавайки се на Американския център за ураганите.  Центърът публикува изявление, в което предупреждава, че стихията може да предизвика в южните райони на Мексико големи наводнения и свлачища, които ще имат животозастрашаваща сила. Тропическата буря „Труди” се е формирала в Тихия океан край бреговете на Мексико, предаде Reuters, позовавайки се на Американския център за ураганите. Центърът публикува изявление, в което предупреждава, че стихията може да предизвика в южните райони на Мексико големи наводнения и свлачища, които ще имат животозастрашаваща сила.

Семейство в Англия получи смс от починалата си баба

http://offnews.bg/news/n_1/n_405288.html

Английско семейство изпадна в шок, след като починалата преди 3 години тяхна баба, изпрати отговор на техни смс-и, съобщи Би Би Си. Лесли Емеръсн починала от рак на 59-годишна възраст през 2011 г. и била погребана с мобилния си телефон. За да се справи с мъката, внучка й Шери Емерсън изпращала текстови съобщения до погребаната си роднина. Един ден обаче тя изпаднала в ужас, когато получила на телефона си следния отговор: „ Наблюдавам ви и всичко ще бъде по-добре. Просто продължете напред”. Шери споделя, че е била ужасена и си е помислила, че някой е разровил гроба на баба й, като е откраднал телефона. Истината обаче била различна - оказало се, че компанията-оператор е предоставила телефонния номер на Лесли на друг абонат, въпреки уверенията, че няма да предприеме подобни действия. Новият собственик на номера, получавайки текстовите съобщения на внучката, си мислел, че неговите приятели се шегуват с него и отговорил.

Трима лекари се озоваха в спешното след катастрофа

http://www.bnews.bg/article-119376

Трима лекари предизвиката катастрофа с лек автомобил край Петрич.

ББЦ не се отрича от Анна Баракова

http://www.bnews.bg/article-119378

"Ние не се отричаме от Анна Баракова, тя има своите качества”. Това каза пред Нова тв депутатът от "България без цензура" Светлин Танчев. Той бе категоричен, че не е поръчван тормоз срещу нея от ръководството на партията.

Ди Каприо продуцира филм за застрашени горили

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/di-kaprio-producira-film-za-zastrasheni-gorili-6025154

Той показва работата на охранителите в парка "Вирунга" в Демократично република Конго, които попадат под кръстосания огън на бракониери, въоръжени политически групировки и алчни бизнесмени

Служебното правителство е готово със законовите промени за отчуждаванията

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/slujebnoto-pravitelstvo-e-gotovo-sys-zakonovite-promeni-za-otchujdavaniiata-182124/

Обжалванията на процедурите няма да спират строителството на важна инфраструктура, дава се възможност и за предварително изпълнение на отчуждителния акт

Отзвукът след шоуто на Григор Димитров: Това бяха ударите на годината

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/18/2402629_otzvukut_sled_shouto_na_grigor_dimitrov_tova_biaha/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров направи в Стокхолм онова, което най-добре умее на корта - да се забавлява и да импровизира. Шоуто в мача му с Джак Сок се получи и впечатли почитателите на тениса.

Димитров направи два поредни зрелищни удара и изправи залата на крака. След това последва вълна от коментари и споделяния на видеото в социалните мрежи.

"Това беше наистина труден мач като цяло. Джак изигра един от най-силните си двубои за цялата година. Мисля, че подобри...

Банкови карти разпознават собственика си по отпечатък

http://www.vesti.bg/novini/bankovi-karti-razpoznavat-sobstvenika-si-po-otpechatyk-6025156

Компаниите MasterCard и Zwipe обявиха че пускат първите в света безконтактни карти за плащане, в които е вграден датчик за разпознаване на собственика на платежното средство по отпечатъка му, предаде Би Би Си.

„Патриотичен фронт” иска касиране на изборите в Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-rezyltatite-zhalbata-1435676.html

/КРОСС/ В жалба, адресирана до президента, правителството, главния прокурор, Върховния касационен и Върховния административен съд, коалицията „Патариотичен фронт" настоява за касиране на резултатите от гласуването на предсрочните избори в Турция.  От коалицията, включваща НФСБ и ВМРО, заявяват, че изборният процес в Турция е протекъл „при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя". Според жалбата това е основание да се иска от Конституционния съд да обяви избора на излъчените с гласовете от Турция народни представители за незаконен. Писмото е изпратено до институциите, които имат право да сезират Конституционния съд. В жалбата са изброени примери за нарушения, предимно в гр. Чорлу, като се посочва, че няма механизъм, който да гарантира, че избирателите са дали вота си само по веднъж, че е имало гласуващи, придружавани от лица, без необходимия за целта документ, че има секции, в които са отчетени гласували нереалистично голям брой избиратели - повече от 936. Намираме, че вотът, подаден в секциите, открити в Република Турция, трябва да бъде касиран и резултатите от там да бъдат обявени за недействителни, което от своя страна ще доведе до промяна на крайния изборен резултат

Вежди Рашидов: Помнете ми думата – ще се ликвидират банки

http://www.cross.bg/rashidov-vezhdi-boiiko-1435677.html

/КРОСС/ „Едва ли остана човек, който не е разбрал, че КТБ трябва да бъде оздравена. Тази банка бе атакувана. Тя трябваше да бъде нарочно фалирана. Избрано бе времето - да няма парламент. Избран е денят, формата на атаката", заяви бившият министър на културата Вежди Рашидов в интервю за BTV. „Да, аз ще изгоря с пари. Но ние всички сме данъкоплатци. А аз твърдя, че съм добър данъкоплатец. Бях един от богатите артисти в България, но станах дъвка в устата на какви ли не моралисти и медии. И въпросът не е дали аз ще загубя парите си. Проблемът е този рецидив, този тумор да не продължава", каза бившият министър на културата. „Държавата кляка много бързо. Запомнете ми думата - ще се ликвидират банки. Вместо да питаме точно и ясно - кой краде парите на българските граждани, ние си говорим общи приказки", отбеляза Вежди Рашидов. „Трябва да се знае - за разлика от политиците, които ходят добре облечени и хапват в ресторанти, българският народ е много зле. Затова трябва да се състави правителство. За първи път виждам Бойко - а аз го познавам доста отдавна, в нова светлина. Той прати три прекрасни дами - уравновесени, нормални, симпатични жени да водят диалог по нов модел. Защото има и много сбъркани хора в политиката", каза Рашидов в коментар на следизборната ситуация. „В името на българската държава водачите на партиите трябва да се съберат, да сведат глави и... да убият Октопода

Разград продава три лъвчета на търг за общо 1800 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374610

Стана ясна цената, от която ще стартира търгът на кметството в Разград, за продажба на трите малки лъвчета от разградския зоопарк.
Пазарната им оценка според лицензирания оценител, ангажиран с оценка на стойността им - инж. Илия Куртев - е по 600 лв. за всяко, или общо 1800 лв.
Процедурата, по която ще бъдат продадени лъвчетата, Стана ясна цената, от която ще стартира търгът на кметството в Разград, за продажба на трите малки лъвчета от разградския зоопарк. Пазарната им оценка според лицензирания оценител, ангажиран с оценка на стойността им - инж. Илия Куртев - е по 600 лв. за всяко, или общо 1800 лв. Процедурата, по която ще бъдат продадени лъвчетата,

Драстичен наплив на бежанци към България

http://www.cross.bg/bezhantzite-bulgariya-stranata-1435675.html

/КРОСС/ Хората, търсещи закрила у нас, са се увеличили драстично през септември месец, показва статистиката на Държавната агенция за бежанците, достъпна на сайта им. За миналия месец 6776 души са потърсили закрила, за сравнение за цялата 2013 година чужденците, поискали да получат бежански или хуманитарен статут е бил над 7100. Важно уточнение е че не всички потърсили закрила са влезли в страната през септември, но ръстът на миграционния натиск беше потвърден и от ДАБ, и от източници на "Дневник" в МВР. "Някъде от средата на август тръгна тази тенденция и с постепенно темпо, хората влизащи в страната се увеличи през септември и октомври. Причините са продължаващия конфликт в Сирия, акциите на Ислямска държава и изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан", заяви за "Дневник" Васил Данов от Агенцията за бежанците. Най-много продължават да са сирийците, но най-голямо увеличение има при афганистанците. Местата за настаняване също са преизпълнени. Прогнозите са до края на годината миграционният натиск да продължи да се увеличава. Преди време заместник-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов заяви пред БНТ, че България е готова да посрещне нова бежанска вълна от около 6 хил. души. А ако бежанската вълна е по-силна и по-продължителна, Агенцията има готовност да разкрие нови бази за още 800 души. Същевременно у нас все още няма работещ план за интеграция на хората, получили бежански статут у нас

Предстоящи събития в страната за днес, 18 октомври

http://www.cross.bg/provede-sofiyaot-stara-1435674.html

/КРОСС/ ***  София.От 13 ч. в зала „Запад" на Народно събрание преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на „Атака". *** София.От 9 ч. в Хотел „Метрополитън" - София ще се проведе втората по рода си Европейска регионална конференция на „Стюдънтс фор либърти" с организатор Българско либертарианско общество. *** София.От 11 ч. в Модерен театър в София ще се проведе осмото издание на форум КЛЮЧ - Сподели промяната. *** София.От 12 ч. на етаж 5 на Националния дворец на културата ще се състои презентация, организирана от международното изложение „Образование без граници", за руското образование, стипендиите и шансовете на живота в Русия. *** София.От 14 ч. в градинката пред Централна баня Синдикална федерация на служителите в МВР, Синдикат на служителите в затворите в България, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Национална асоциация „Сигурност" организират протест. *** София.От 17 ч. при пилоните на Национален дворец на културата ще започне „Парад на донорството" по повод „Европейски ден на донорството и трансплантациите". *** Бургас.От 11.30 ч. в Заседателната зала на Община Бургас ще се проведе пресконференция на фондация „Искам бебе". *** Видин.От 10 ч. в ПМГ „Екзарх Антим I", ОУ „Иван Вазов" и ОУ „Св

Китай вече с четвърти космодрум

http://www.vesti.bg/novini/kitaj-veche-s-chetvyrti-kosmodrum-6025155

Китай завърши площадката на четвъртата си база за извеждане на космически обекти на тропическия остров Хайнан. Ултрамодерното съоръжение ще позволи изстрелването на по-тежки ракети в рамките на високотехнологични програми, предава АФП, като се позовава на китайския печат.

Космическата флота на NASA ще наблюдава бръснещия полет на комета край Марс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246044_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+NASA+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D1%8A%

 В неделя, 19 октомври, кометата С/2013 А1 ще прелети на 139 500 километра от Марс, което е по-малко от половината разстояние между Земята и Луната и по-малко от една десета от най-късото разстояние, на което до планетата ни се е приближавала комета. Леденото космическо тяло ще достигне най-близката точка до Червената планета в 21 часа и 27 минути българско време, движейки се с около 56 километра в секунда.
Националната космическа агенция на САЩ (NASA) разполага с цяла флота от инструменти за наблюдение, като апаратите й, които се намират в орбитата и на повърхността на Марс ще наблюдават историческото събитие от първия ред. Четири изкуствени спътника на NASA обикалят около Червената планета - Mars Reconnaissance, Orbiter, Mars Odyssey и MAVEN. Агенцията е предприела стъпки както да ги предпази от въздействието на кометата, така и да осигури възможност за директно наблюдение. Периодът на най-голям риск за сателитите ще започне 90 минути, след като кометата се доближи максимално до Марс и ще продължи 20 минути. Тогава планетата ще бъде най-близо до центъра на разширяващата се опашка от прах, излизащ от ядрото на леденото тяло. 
Марсианската атмосфера, която е доста по-тънка от земната все пак ще служи като предпазващ щит за роувърите Opportunity и Curiosity, които ще проследят преминаването на кометата от повърхността на Марс. Наземните и космическите телескопи на NASA също са в готовност да наблюдават и заснемат вълнуващата среща. Легендарният космически телескоп Hubble вече е заснел изображение на С/2013 А1 с помощта на инструмента си Wide Field Camera 3. 

Тежка катастрофа е станала между микробус и камион край село Ореш, има ранен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374603

Мъж е пострадал при катастрофа между товарен автомобил и микробус с пътници. Това съобщиха от ОД на МВР – Велико Търново.  В 7,35 часа е подаден сигнал за инцидент на път ІІ-52 Свищов-Плевен в участъка между Свищов и село Ореш. Произшествието е станало между товарен автомобил и микробус. В микробуса освен водача са пътували още 8 пътници. Мъж е пострадал при катастрофа между товарен автомобил и микробус с пътници. Това съобщиха от ОД на МВР – Велико Търново. В 7,35 часа е подаден сигнал за инцидент на път ІІ-52 Свищов-Плевен в участъка между Свищов и село Ореш. Произшествието е станало между товарен автомобил и микробус. В микробуса освен водача са пътували още 8 пътници.

Българи, босненци и гърци най-отчаяни от политиците, според Google

http://politics.actualno.com/Bylgari-bosnenci-i-gyrci-naj-otchajani-ot-politicite-spored-Google-news_55568.html

Гражданите на България, Босна и Херцеговина и Гърция са най-недоволни от работата на техните правителства. Това сочи изследване на световната търсачка Google. Заключенията са направени след въпроси св...

Иван Манчев и Таньо Шишков в кулинарен двубой, организиран от “Лидл”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374599

Двамата готвачи ще показват свои рецепти с продукт от веригата всяка седмица
Две сестри с фамилия Татен държали заведение във Франция. Една вечер имали толкова клиенти, че едната забравила във фурната ябълките и те позагорели със захарта. За да спаси положението, ги покрила с малко тесто, изпекла ги и обърнала сладкиша. Двамата готвачи ще показват свои рецепти с продукт от веригата всяка седмица Две сестри с фамилия Татен държали заведение във Франция. Една вечер имали толкова клиенти, че едната забравила във фурната ябълките и те позагорели със захарта. За да спаси положението, ги покрила с малко тесто, изпекла ги и обърнала сладкиша.

Британско семейство получи текстово съобщение от Отвъдното

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246043_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%8A%

 Британско семейство бе шокирано, след получи текстово съобщение от Отвъдното, пише “Independent”.
Лесли Емеръсн починала от рак на 59-годишна възраст и била погребана с мобилния си телефон. 
Нейната внучка Шери, изпращала текстови съобщения на своята баба, като част от процеса на опечаление. Тя била силно изненадана , когато един ден получила отговор:
„ Наблюдавам ви и всичко ще бъде по-добре. Просто продължете напред”.
„Бях ужасена, мислех, че някой е разровил гроба и е взел мобилния телефон”, разказва Шери Емерсън.
Оказало се обаче, че компанията-оператор е предоставила телефонния номер на Лесли на друг абонат, въпреки уверенията, че няма да предприеме подобни действия. Новият собственик на номера , получавайки текстовите съобщения на Шери си мислел, че неговите приятели се шегуват с него и отговорил.

Вежди Рашидов: Държавата ще се оправи, ако убият Октопода! Реформаторите са като детска градина!

http://pik.bg/вежди-рашидов-държавата-ще-се-оправи-ако-убият-октопода-реформаторите-са-като-детска-гради-news238949.html

Вежди Рашидов: Държавата ще се оправи, ако убият Октопода! Реформаторите са като детска градина!

"Години наред стила на забогатяване ни докара до тук. Създадохме общество, което да мрази богатите. Тези хора, които искат да затворят банката ламтят за много пари. Закриването на банки дестабилизира българската икономика." Това коментира пред Би Ти Ви бившият министър на културата Вежди Рашидов

"Тъжно ми е за българския народ, всички ги крадат. И аз съм в данъкоплатците и си дадох парите. Да, аз бях богат, но съм си изработил парите", допълни той.

"Не е зле българските политици да изглеждат добре, но да се спрем вече с тия партии и безкрайното коментиране. Бойко прати 3 прекрасни дами на диалог. Реформаторите са като детска градина. Има прекрасни деца, но има и много сбъркани", категоричен е Рашидов

Според него ситуацията ще се промени коренно ако "октопода се убие", но отказа да назове име, което според него е главата му.

"Защо не поканите Ахмед Доган тук?! Аз не съм говорител", вбеси се Вежди.

Следващия парламент така ще закъса държавата, че ще се изпразни парламента. ДПС не е глупава работа. "Парадокс е в момента, че малцинството интегрира множеството", каза в заключение той.

Русия и Украйна се разбраха за цена на газа от $385 за 1000 куб. м

http://www.moreto.net/novini.php?n=267736

385 долара за 1000 кубични метра газ. Това е цената, която Украйна ще плаща на Русия за зимния период. За остигнатото споразумение потвърдиха и украинският, и руският държавен глава по време на пресконференции в Милано. Президентът на "Газпром" Алексей Милер каза, че до 21 октомври Украйна трябва да реши въпроса с финансовото осигуряване на бъдещите зимни доставки.

Мъж пострада при тежка катастрофа между микробус и камион

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374595

Мъж е пострадал при катастрофа между товарен автомобил и микробус с пътници. Това съобщиха от ОД на МВР – Велико Търново.  В 7,35 часа е подаден сигнал за инцидент на път ІІ-52 Свищов-Плевен в участъка между Свищов и село Ореш. Произшествието е станало между товарен автомобил и микробус. В микробуса освен водача са пътували още 8 пътници. Мъж е пострадал при катастрофа между товарен автомобил и микробус с пътници. Това съобщиха от ОД на МВР – Велико Търново. В 7,35 часа е подаден сигнал за инцидент на път ІІ-52 Свищов-Плевен в участъка между Свищов и село Ореш. Произшествието е станало между товарен автомобил и микробус. В микробуса освен водача са пътували още 8 пътници.

Лекари катастрофаха край Петрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374588

Трима лекари сами предизвикаха снощи катастрофа с лек автомобил край Петрич, приети са в Спешното оделение на местната болница, предаде БГНЕС.
Сигналът за инцидента е подаден към 18.40 часа снощи от пътя Петрич-ГКПП Кулата. Край село Дрангово в дере край пътя е попаднал лек автомобил. В него са пътували трима лекари - 40-годишен от София и двама Трима лекари сами предизвикаха снощи катастрофа с лек автомобил край Петрич, приети са в Спешното оделение на местната болница, предаде БГНЕС. Сигналът за инцидента е подаден към 18.40 часа снощи от пътя Петрич-ГКПП Кулата. Край село Дрангово в дере край пътя е попаднал лек автомобил. В него са пътували трима лекари - 40-годишен от София и двама

Космически "боен кораб" на САЩ се приземи на Земята

http://offnews.bg/news/n_1/n_405282.html

Космическият самолет Х-37В на американската армия се завърна на Земята след почти двегодишна орбитална мисия, съобщава сайтът Space, цитиран от "Фокус". Летателното тяло, чиито функции не са оповестени публично, се е приземило във военновъздушната база „Вандерберг“ в Калифорния в петък, приключвайки мисията си, която стартира през декември 2012 година. Безпилотната летателна машина обикаля Земята в продължение на рекордните 675 дни. Всички подробности около самолета, включително какво е пренасял, има ли оръжия на борда си и т.н. строго пазена тайна. Х-37В прилича на умалена версия на пенсионираните совалки на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Подобно на совалка, роботизираният самолет излита вертикално и се приземява на писта. Той е дълъг 8.8 метра и широк 2.9 метра, а размахът на крилата му е 4.6 метра. Два Х-37В биха могли да се поберат в товарното отделение на една космическа совалка, която е дълга 56 метра. Военновъздушните сили на Съединените щати притежават два самолета Х-37В, като и двата са произведени от подразделението Phantom Works на Боинг.  Тайната, обгръщаща самолетите и полетите им, предизвика спекулации, че летателните машини са космическо оръжие , създадено може би, за да изважда от строя сателитите на други държави. Военните са категорични, че това не е вярно и подчертават, че мисиите са свързани с тестването на космически технологии. Четвъртата мисия на Х-37В се очаква да започне през 2015 година, посочват официални представители на армията.

Американски военен космически самолет се приземи след рекордно дълга тайна мисия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246042_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%

 Космическият самолет Х-37В на американската армия се завърна на Земята след почти двегодишна орбитална мисия, пише Space.com. Самолетът се е приземил във военновъздушната база „Вандерберг“ в Калифорния в петък, приключвайки мисията си, която стартира през декември 2012 година. Безпилотната летателна машина обикаля Земята в продължение на рекордните 675 дни. 

Каква точно е била задачата на космическия самолет остава тайна. Всички детайли, включително за товара му са класифицирана информация. Х-37В прилича на умалена версия на пенсионираните совалки на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Подобно на совалка, роботизираният самолет излита вертикално и се приземява на писта. Той е дълъг 8.8 метра и широк 2.9 метра, а размахът на крилата му е 4.6 метра. Два Х-37В биха могли да се поберат в товарното отделение на една космическа совалка, която е дълга 56 метра. 
Военновъздушните сили на Съединените щати притежават два самолета Х-37В, като и двата са произведени от подразделението Phantom Works на Boeing. Двата захранвани със слънчева енергия летателни апарата, са изпълнили общо три мисии. Тайната, обгръщаща самолетите и полетите им предизвика спекулации, че летателните машини са космическо оръжие, създадено може би, за да изважда от строя сателитите на други държави. Военните са категорични, че това не е вярно и подчертават, че мисиите са свързани с тестването на космически технологии. Четвъртата мисия на Х-37В се очаква да започне през 2015 година, посочват официални представители на армията. 

Патриотичният фронт поиска касиране на изборите в Турция

http://frognews.bg/news_78477/

КП "Патриотичен франт - НФСБ и ВМРО" изпрати жалба до Президента Росен Плевнелиев, Министерския съвет, Главния прокурор, Върховния касационен и Върховния административен съд, с която оспорва на законността на избора на избраните за народни представители в Четиридесет и третото Народно събрание от кандидатските листи на политическа партия ДПС.

Светът губи битката срещу ебола

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ebola/svetyt-gubi-bitkata-sreshtu-ebola-6025152

Това се случва поради липса на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким

Джихадистката групировка „Ислямска държава” разполага с три военни самолета в Северна Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246041_%D0%94%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8

 Джихадистката групировка „Ислямска държава” в Северна Сирия разполага с три военни самолета, предаде Xinhua.
Предполага се, че групата е придобила самолети Миг-21 и Миг-23. Според Сирийската обсерватория за правата на човека членовете на групата, които са бивши иракски офицери, служили в армията в последните години на управлението на Саддам Хюсеин, обучават други опитни бойци на мрежата да летят със самолетите. Смята се, че летателните апарати са били отнети от бази на сирийската армия в провинциите Рака и Алепо.

Станишев: Сам ще настоявам ЕП да свали имунитета ми максимално бързо

http://frognews.bg/news_78476/

"Днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ще поиска имунитета ми като евродепутат. Заявявам, че аз самият ще подкрепя това искане и ще настоявам ЕП да свали имунитета ми максимално бързо." Това написа на страницата си във Facebook лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев.

Трима лекари предизвикаха катастрофа край Петрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374580

Трима лекари сами предизвикаха снощи катастрофа с лек автомобил край Петрич, приети са в Спешното оделение на местната болница, предаде БГНЕС.
Сигналът за инцидента е подаден към 18.40 часа снощи от пътя Петрич-ГКПП Кулата. Край село Дрангово в дере край пътя е попаднал лек автомобил. В него са пътували трима лекари - 40-годишен от София и двама Трима лекари сами предизвикаха снощи катастрофа с лек автомобил край Петрич, приети са в Спешното оделение на местната болница, предаде БГНЕС. Сигналът за инцидента е подаден към 18.40 часа снощи от пътя Петрич-ГКПП Кулата. Край село Дрангово в дере край пътя е попаднал лек автомобил. В него са пътували трима лекари - 40-годишен от София и двама

Червеното вино и шоколадът предпазват от остеопороза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246040_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE+%D0%B8+%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE

 Чаша червено вино, шепа фъстъци или парче шоколад могат да допринесат за предпазването от костното заболяване остеопороза, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от датско проучване.

Предишни проучвания са показали, че растителното съединение ресвератрол - тип естествен фенол, съдържащо се в червеното вино и гроздето, черниците, какаото и фъстъците, притежава противовъзпалителни свойства, които предпазват срещу загубата на костна тъкан при мишки и плъхове.

В настоящото изследване специалисти от университета на Орхус, Дания, са установили, че ресвератролът е допринесъл за увеличаването на костната плътност на гръбнака при мъже на средна възраст, страдащи от метаболитен синдром.

Метаболитният синдром представлява струпване на рискови фактори, сред които затлъстяване и високо кръвно налягане, които повишават риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет.

Синдромът се свързва и с възпалителни процеси, които могат да доведат до загубата на костна тъкан.

Според учените от университета на Орхус настоящото изследване е първото по рода си, което разкрива потенциала на ресвератрола като средство за борба с остеопорозата при хората.

Резултатите показват, че съединението стимулира остеобластите - клетките в тялото, отговорни за формирането на костна тъкан.

Светлин Танчев: Бареков искаше да отрежем ГЕРБ за преговори, но подходихме държавнически

http://pik.bg/светлин-танчев-бареков-искаше-да-отрежем-герб-за-преговори-но-подходихме-държавнически-news238954.html

Светлин Танчев: Бареков искаше да отрежем ГЕРБ за преговори, но подходихме държавнически

Светлин Танчев от ББЦ смята, че категоричният отказ на ГЕРБ от тяхната подкрепа за бъдещо правителство не е публичен шамар за Цензурата.

"Бареков искаше да влезем на преговорите с ГЕРБ и да им кажем, че няма за какво да говорим с тях, но ние от ръководството на партията искахме да сменим подхода и да работим за държавата. Но ГЕРБ се държат като Бай Ганьо. партиите трябва да се управляват като корпорации", твърди Танчев.

"Ние не отидохме с нагласата да управляваме с ГЕРБ. Те нямаха реална представа за нашата програма. Ние сме отговорни политици и слагаме България на първо място и затова решихме да подкрепим правителство. Държавата иска стабилност. Ние искаме реформи, а ГЕРБ искат да си действат по старо му. Нашите избиратели са разумни и осъзнават, че държавата е над всички и не са притеснени, че водихме анти ГЕРБ кампания. Но хората на Борисов не са си взели поука от старите грешки, и в техните 18 мерки видях само искане за реставрация на стари схеми – връщане на ГДБОП в МВР, нов закон за Сметната палата и т.н." , обясни пред Нова човекът на Цензурата. Според него Бареков твърдял, че нищо не се променило в позицията му за Борисов. Танчев не се притеснява и от факта, че само до преди дни от ББЦ изсипваха тонове обиди, клевети и заплахи срещу ГЕРБ и лидерите им с прокуратурата

Радан Кънев похвали ГЕРБ за прекратените преговори с ББЦ

http://frognews.bg/news_78475/

Прекратяването на преговорите с ББЦ е много голяма крачка към смислено управление на България, която аз безспорно отчитам, заяви пред БНТ лидерът на ДСБ Радан Кънев.

В древни времена на Земята са живели хора великани?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246039_%D0%92+%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%

 Учени от Кубан намериха потвърждение на хипотезата, че в древни времена на Земята са живели хора великани, предаде ТАСС.

В Краснодарския край са намерени тленните останки на хора с необичайно висок за доисторическите времена ръст.

"При разкопки на могила, която датира от третото хилядолетие преди Христа, археолози откриха четири скелета - два мъжки и два женски, които са с ръст около два метра", разказа заместник-ръководителят на Археологическото общество на Кубан Василий Матаев.

Според Матаев подобни находки не се откриват за пръв път в района.

"Общото за тези находки са едрото телосложение и високият ръст на умрелите хора, както и методът за погребване в подземни пещери, който се среща в цялата южна част на Русия", отбеляза ученият.

Четири варианта да избегнем нови избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374183

Изминалата седмица не донесе край на тревогите, които започнаха след изборите на 5 октомври. Пред политиците има толкова много варианти, че описанието им изглежда като хаотичен танц с безбройно количество малки стъпки напред-назад.
Както е известно, парламентът ще се събере на 27 октомври. Президентът може да връчи проучвателния мандат на 28 или Изминалата седмица не донесе край на тревогите, които започнаха след изборите на 5 октомври. Пред политиците има толкова много варианти, че описанието им изглежда като хаотичен танц с безбройно количество малки стъпки напред-назад. Както е известно, парламентът ще се събере на 27 октомври. Президентът може да връчи проучвателния мандат на 28 или

Пазарът на търговски имоти в Ирландия уверено върви нагоре

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/pazaryt-na-tyrgovski-imoti-v-irlandiia-uvereno-vyrvi-nagore-181972/

Първокласните търговски центрове в Дъблин са запълнени на 90-100%, а свободните площи по водещите търговски улици са под 3%

Ебола паникьоса Пентагона, 17 души под карантина

http://www.bnews.bg/article-119375

Фалшива тревога постави 17 души под карантина в болница до Министверството на отбраната на САЩ.

Джанет Йелън предупреждава за тежко неравенство в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246038_%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D0%99%D0%B5%D0%BB%D1%8A%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D1%80

 Директорката на Федералния резерв Джанет Йелън предупреди, че пропастта между богатите и бедните в САЩ се увеличава и е в близост до най-високите нива от 100 години. 

"Според някои оценки неравенство на доходите е близо до най-високите си нива в последните сто години", каза директорката на националната банка на САЩ в реч в Бостън, посветена на неравенството. 
Според нея разширяването на неравенството е възобновено с възстановяването. Ръстът на заплатите и заздравяването на пазара на труда са бавни. 
Джанет Йелн свята също, че големите социални различия ще затруднят бедните да се движат нагоре по стълбата на по-високите доходи. Тя предупреди също за тежестта на студентските кредити, които през периода 2004-2014 са се учетворили. 
"Мисля, че е уместно да се запитаме дами тази тенденция е сравнима с ценностите на нашата нацията, сред които е, че Америка е място на равните възможности", изтъкна финансистката.

Парад на знамената минава днес през центъра в подкрепа на Варна 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=267730

Шествие под надслов „Парад на знамената“ ще премине по пл. „Независимост“ (Шадраваните) в посока бул. „Княз Борис I“ днес от 13.00 часа, научи Moreto.net. Проявата се организира от представителната секция на ЕСН Интернешънъл /Erasmus Student Network international/ във Варна и се реализира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г.

Полицаи, военни и надзиратели излизат на протест

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246037_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8%2C+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0

 Синдикати на полицаите, военните и надзирателите готвят общ протест днес. Те са

против готвените промени в начина на пенсиониране,

припомня Нова ТВ.

Синдикатите настояват и за оставката на социалния министър. Повод за недоволството на синдикатите на униформените стана изказване на Йордан Христосков на заседание на правителството в края на септември.

От него се разбра, че служебният кабинет подготвя прекратяване на ранното пенсиониране в сектор "Сигурност".

По-късно беше уточнено, че Консултативният съвет за оптимизация в осигурителната система ще предложи да бъде въведен преходен период от 3 до 5 години. В този срок униформените ще имат право да се пенсионират при досегашните условия – 27 години стаж, две трети от който в системата.

Протестът е планиран за 14.00 ч. днес, а сборният пункт е градинката пред Централна баня в София.

Участие в акцията са заявили Синдикатът на служителите в затворите в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Национална асоциация "Сигурност".

Шествието ще премине покрай сградите на Министерски съвет и Министерството на труда и социалната политика и ще приключи пред президентството.

Акредитация за представителите на медиите за 43-ото Народно събрание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246036_%D0%90%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%

 Във връзка с предстоящото конституиране на 43-ото Народно събрание и до утвърждаването на нови правила за акредитация на представителите на средствата за масова комуникация (СМК),  дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността” ще издава временни акредитации на представителите на медиите.

 
За целта в срок най-късно до 17.00 часа на 10 октомври 2014 г. очакваме да посочите своите представители, които ще следят дейността на парламента. Временната акредитация ще става при спазване на досегашните правила, в това число критериите за акредитация и определените квоти за различните медии. Припомняме, че съгласно установените критерии, пропуски се издават на медии, които поддържат постоянни новинарски и обзорни коментарно-аналитични предавания и рубрики с обществено-политическа тематика и редовно предоставят новини и аналитична информация за цялостната дейност на Народното събрание. 
 
Квотите за медиите са както следва: национални електронни медии с ефирно разпространение - 6 броя пропуски; национални електронни медии с кабелно и сателитно разпространение – 2 броя; информационни агенции – 3 броя; национални всекидневници – 6 броя; национални вестници и списания със седмична периодичност – 3 броя. Както и досега, пропуските в рамките на квотата могат да бъдат поименни или ротационни. 
 
Очакваме в посочения срок да получим от медиите писма (съгласно приложените формуляри), в които се посочват вида на пропуските, които ще бъдат използвани – поименни и/или ротационни, както и имената на представителите на медията. За тези, които досега не са били акредитирани, е необходимо да бъде изпратен и формуляр за акредитация (съгласно приложен формуляр), в който са посочени личните им данни.
 
Заявление на ръководителя на медията за временна акредитация за 43-ото Народното събрание
Формуляр за акредитация за отразяване на работата на Народното събрание

Цанова: Ива Йорданова не се е явила на публичен конкурс

http://society.actualno.com/Canova-Iva-Jordanova-ne-se-e-javila-na-publichen-konkurs-news_55559.html

Има сериозни проблеми в дейността на Агенцията за българите в чужбина. Там има нарушения и сериозни съмнения за корупция, издават се удостоверения за български произход, които не доказват, че съответн...

БСП ще е конструктивна опозиция, обеща Илияна Йотова

http://politics.actualno.com/BSP-shte-e-konstruktivna-opozicija-obeshta-Ilijana-Jotova-news_55564.html

БСП ще е конструктивна опозиция. "Червените" депутати ще подкрепят всички разумни решения на мнозинството и ще ходят на работа в Парламента, за разлика от тези на ГЕРБ в миналото правителств...

Тропическа буря плаши мексиканския курорт Акапулко

http://america.actualno.com/Tropicheska-burja-plashi-meksikanskija-kurort-Akapulko-news_55565.html

Сериозна заплаха надвисна над Мексико заради тропическата буря "Труди", която се образува в Тихия океан. От Американския център за ураганите предупредиха, че южните райони на Мексико са запл...

Пожар в ТЕЦ Гълъбово, няма пострадали и замърсяване

http://society.actualno.com/Pojar-v-TEC-Gylybovo-njama-postradali-i-zamyrsjavane-news_55567.html

Пожар в американската топлоцентрала "AES Гълъбово" изправи на нокти хората в старозагорско рано тази сутрин. Няма пострадали и замърсяване на околната среда, съобщи bTV. Подпалило се е изола...

Moody's понижи рейтинга на Русия с една стъпка

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/moodys-poniji-reitinga-na-rusiia-s-edna-stypka-182123/

Колкото по-дълго продължи конфликтът в Украйна и действат международните санкции, толкова по-големи ще бъдат щетите за доверието на инвеститорите

Последният лидер на ГДР не се разкайва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246035_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%94%D0%A0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B0

 Последният лидер на комунистическа Източна Германия разказва за събитията, довели до падането на Берлинската стена. Егон Кренц остава неразкаял се защитник на старата система и смята, че капитализмът не е краят на историята. Въпреки масовите демонстрации по улиците на Източна Германия през октомври 1989 г. и увеличаващите се признаци за рухване на комунизма последният партиен лидер на страната продължавал да вярва, че реформирането на социализма е възможно.

“Поех поста, за да запазя Германската демократична република (ГДР) като суверенна държава”, казва в интервю за ДПА Егон Кренц, който сега е на 77 години. Кренц не бил сам. Западногермански лидери също не успели да предвидят падането на източногерманското правителство само няколко седмици по-късно.

“Разбира се, илюзиите, насърчавани по онова време от Михаил Горбачов, също изиграха роля в моя случай. Твърде дълго му вярвах”, каза Кренц по адрес на последния държавен глава на Съветския съюз.

“Това, че Горбачов се държеше в ретроспектива така, сякаш нарочно е оркестрирал събитията, довели до разпадането на Съветския съюз, аз просто не приемам. Той не е честен”, каза Кренц.

В интервюто, взето в Берлин, Кренц, който сега живее в Дирхаген на брега на Балтийско море, се върна към събитията, довели до процеса срещу него и четиригодишната присъда заради ролята му в убийствата на източногерманци, опитали се да избягат на Запад.

“Всяка смърт на границата беше голяма загуба. Това не е ново усещане. Говорехме за това и в ГДР”, каза той. “По повод на процеса срещу мен през 1997 г. аз се извиних на всички граждани на ГДР, които са понесли несправедливост. Но за жалост не мога да се сетя за нито една страна в целия свят, където да не е била извършвана несправедливост.”

“Да се държим така, сякаш е имало справедливост в Западна Германия, и само несправедливост в ГДР, е нелогично, тъй като противоречи на действителността”, каза Кренц. Той заяви по адрес на лидерите на ГДР, че са страдали от нещо като “загуба на гласа” по време на масовите вълнения в страната. “Политбюро не искаше да признае реалността. Някои се опитваха да се опълчат на насоката на развитие, но без успех”, допълни Кренц.

Събитията се развиват главоломно, с масови демонстрации в Лайпциг и Дрезден и повече от 1000 задържани демонстранти в Източен Берлин на 7 и 8 октомври по време на празненствата за 40-ата годишнина на ГДР. На 18 октомври 1989 г. 77-годишният Ерих Хонекер е принуден да се оттегли и да се откаже от всичките си постове с обяснението, че има здравословни проблеми, като предлага за свой приемник Кренц.

Ключови съюзници на Хонекер също се оттеглят от постовете си същия ден. Вечерта на 18 октомври в изявление по националната телевизия Кренц обявява “повратен момент” за ГДР. “Ясно е, че не успяхме да оценим социалните процеси в страната ни достатъчно реалистично и да извлечем правилни поуки”, каза Кренц.

Той разчиства най-твърдоглавите представители на старата гвардия и въвежда по-либерални условия за пътувания на източногерманските граждани, но не може да спре събитията.

На 9 ноември Берлинската стена е отворена. По-малко от месец по-късно Политбюро начело с Кренц пада от власт.

Двадесет и пет години по-късно емоциите са все още силни. Представяйки мемоарите си в Берлин по-рано този месец, Кренц беше посрещнат с викове “Лъжец”. Но той настоява, че историята на ГДР се фалшифицира и твърдо защитава старата система. “Историята продължава, капитализмът не е последната дума на историята”, убеден е той.

Има ли петролна война на САЩ срещу Русия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246034_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%3F

 Започналият неочаквано и продължаващ и до днес спад на световните цени на петрола поставя все повече въпроси. Все повече експерти са склонни да мислят, че в основата на този спад стоят не толкова пазарни тенденции, колкото нечий користен замисъл и опити за прекрояване на петролния свят.

Все по-очевидни са и участниците в този спектакъл. От една страна това са САЩ, които желаят да изтласкат Русия от пазара, така че да открият възможност за по-скорошни доставки на собствен шистов газ в Европа, а от друга страна – Саудитска Арабия, която не за първи път е в ролята на оръдие в американските ръце, чиято цел е да свалят световните цени и да изтласкат Русия от пазара.

Ако това наистина е така, а съдейки по преките и косвените признаци, се създава впечатлението, че това наистина е така, може да се констатира, че войната на Русия е обявена. За щастие, засега само петролна.

Също такава петролна война преди много години постави началото на процесите, довели до кончината на изглеждащия дотогава непобедим СССР.

„Фантазирам си или наистина се води глобална петролна война, в която САЩ и Саудитска Арабия воюват срещу Русия и Иран?“ - пише наблюдателят Томас Фридман.„Не може с точност да се каже дали американско-саудитският петролен алианс е преднамерен или е просто съвпадение на интереси – посочва експертът. - Но очевидно ние се опитваме да направим с президента Путин и аятолах Хаменей това, което американците и саудитците направиха с последните ръководители на СССР: банкрутираха ги, сваляйки цените на петрола под нивото, което е нужно на Москва и Техеран“.

Съдейки по ситуацията с курса на рублата, американско-саудитският удар, ако такъв наистина има, е постигнал целта си. Руските държавни финансови структури са принудени с ускорени темпове да разработват най-критични сценарии за развитие на икономическата ситуация. Така например „шоковият“ сценарий от Банката на Русия предвижда цената на петрола в света да падне до ниво от $60 за барел.

В не по-малко сложна ситуация рискуват да се окажат и други страни, които добиват петрол и чиято икономика се основава на износа на нефт и газ, като Венецуела, Нигерия и др.

От друга страна, започнатата от САЩ с участието на Саудитска Арабия война при днешните условия може да се окаже не толкова ефикасна, както това беше по времето на подриването на могъществото на СССР.

Обяснението е от една страна, че тези, които са разпалили войната, самите са зависими от нейните последици. Така например добиваният в САЩ шистов газ, разрешение за чийто износ днес сериозно обмислят във Вашингтон, също има доста висока себестойност и инициираният спад на цените може да подкопае и пазара на шистовия газ.

В подобна ситуация се оказва и Саудитска Арабия. За разлика от 70-те години на миналия век себестойността на експортирания петрол рязко се повиши, тъй като през това време значително нарасна и делът в нея на социалните и различни други разходи на кралството. В момента няма никаква възможност те да бъдат съкратени до минимум.

По тази причина недоволство от започната от САЩ „война“ започна да се появява в най-висшите кръгове на самата Саудитска Арабия.

Както съобщи РБК, саудитският принц Ал Уалид ибн Талал е изпратил до министъра на петрола на кралството Али ал Наими и на други министри открито писмо, в което изразява безпокойство от продължаващия спад на цените и търсенето на петрол. По думите на принца петролът е основен експортен продукт за кралството и източник на попълване на неговия бюджет.

Ал Уалид ибн Талал не вярва на Ал Наими, който според медиите е нарекъл „преувеличени“ рисковете, свързани с падането на цените на петрола под $100 за барел. „Бюджетът на страната за 2014 г. зависи на 90% от петрола и да се недооценява падането на цените е само по себе си пагубно и не може да не привлича вниманието“, смята принцът.

По данни на МВФ бездефицитният бюджет на кралството се осигурява при средна цена на петрола през 2014 г. на ниво от $86,1 за барел. Днешната цена на петрола неумолимо наближава тази стойност. Изхождайки от това, Ал Уалид предупреждава, че поради продължаващия спад на цените държавният бюджет за 2014 г. и 2015 г. ще се лиши от огромни суми.

Всичко това поставя под съмнение повторение на „съветския“ сценарий от САЩ. Избраното от тях оръжие може да се окаже с две остриета, а контролът над него може много бързо да бъде изгубен.

Отцепницата от ББЦ Ана Баракова: Страхувам се от Мартин Данона! Следят ме!

http://pik.bg/отцепницата-от-ббц-ана-баракова-страхувам-се-от-мартин-данона-следят-ме-news238951.html

Отцепницата от ББЦ Ана Баракова: Страхувам се от Мартин Данона! Следят ме!

"Страхувам се, следят ме. Най-много ме притеснява Мартин Иванов - Данона". Това заяви пред Нова телевизия Ана Баракова, която се отцепи от партията на Николай Бареков "България без цензура" и ще е независим депутат в новия парламент.

От студиото към нея се обърна Светлин Танчев, който ще е лидер на парламентарната група на ББЦ в Народното събрание. "Призовавам я да ми се обади. Това не е позиция на нашата партия - да я следим. Имам чувството, че тя не си знае правата. Тя вече е депутат, има имунитет", каза Танчев.

Баракова беше избрана за депутат в Пловдив с преференциалната листа и стана известна като феноменът 13/13, защото номерът й в преференциите съвпадна с този на ББЦ

Отцепницата от ББЦ Ана Баракова: Страхувам се от Мартин Данона!

http://pik.bg/отцепницата-от-ббц-ана-баракова-страхувам-се-от-мартин-данона-news238951.html

Отцепницата от ББЦ Ана Баракова: Страхувам се от Мартин Данона!

"Страхувам се, следят ме. Най-много ме притеснява Мартин Иванов - Данона". Това заяви пред Нова телевизия Ана Баракова, която се отцепи от партията на Николай Бареков "България без цензура" и ще е независим депутат в новия парламент.

От студиото към нея се обърна Светлин Танчев, който ще е лидер на парламентарната група на ББЦ в Народното събрание. "Призовавам я да ми се обади. Това не е позиция на нашата партия - да я следим. Имам чувството, че тя не си знае правата. Тя вече е депутат, има имунитет", каза Танчев.

Баракова беше избрана за депутат в Пловдив с преференциалната листа и стана известна като феноменът 13/13, защото номерът й в преференциите съвпадна с този на ББЦ

Мексико: Арестуван наркобарон причастен към изчезването на 43 студенти

http://www.vesti.bg/novini/meksiko-arestuvan-narkobaron-prichasten-kym-izchezvaneto-na-43-studenti-6025153

Мексиканските власти заловиха главатаря на наркокартела Герерос Унидос Сидронио Касарубиас Салгадо, за когото се предполага, че е отговорен за изчезването на 43 студенти в южно Мексико, предаде АФП.

„Южен поток“ или Южен газов коридор?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246033_%E2%80%9E%D0%AE%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%E2%80%9C+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%AE%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D1%80%3F

 Днес интересът на Европейския съюз към проекта за газопровод „Южен поток“ е много нисък, коментира в интервю председателят на комисията по енергетика в Европейския парламент Йежи Бузек. Вносът на втечнен газ от Катар е сред възможностите за диверсификация на доставките на природен газ. А украинската информационна агенция „Униан“ прогнозира, че изборът на ГЕРБ (взела най-много гласове на предсрочните парламентарни избори в България на 5 октомври) реално може да сложи край на плановете за газопровода. Работата е замразена и на власт идва партия, която, макар и да подкрепя проекта, поставя условието той да бъде в съзвучие с европейските правила, заявяват от украинското издание.

„Южен поток“ е газопроводът, който трябва да разнообрази доставките на руския природен газ до Европа, заобикаляйки Украйна - „камъче в обувката“ на газовия гигант Русия.

На този етап ЕС и Руската федерация не отстъпват от позициите си - Москва смята, че газопроводът е международен проект и не трябва да изпълнява европейските изисквания. Брюксел, обаче, очаква руската страна да подаде искане за изключение от правилата на третия либерализационен пакет, който е за отварянето на енергийните пазари. Целта е вътрешният енергиен пазар в Европа да предложи на потребителите избор между различни дружества, доставящи природен газ и електроенергия, което ще направи пазара достъпен за всички доставчици. Но кога - като време и пространство?

Азербайджан и Европа дойдоха на своето - започната е реализация на проекта „Южен газов коридор“. Този съкратен вариант на амбициозния проект Nabucco трябва да бъде завършен през 2019 година и включва система от газопроводи TANAP-TAP, започващи от азербайджанското газово находище Шах-Дениз. Газта ще преминава през териториите на Грузия и Турция, за да достигне до Гърция, Албания и на юг в Италия. Става дума, като за начало, за доставки от порядъка на 16 милиарда кубически метра природен газ на година, като от тях 6 милиарда са предназначени за Турция и 10 за Европа.

Европа и Съединените щати, лансиращи идеята за диферсификацията на природния газ, а по същество - изхвърляйки Русия от пазара за износ на газ(основно перо в икономиката й), са много доволни. „Решението по откриването на „Южен газов коридор“ е истински пробив. За сметка на неговото бъдещо разширяване коридорът ще има потенциал да покрие до 20% от потребностите на ЕС от газ в дългосрочна перспектива“, се споменава в прес съобщението, разпространено от Еврокомисията.

На пръв поглед Русия въобще не е застрашена от проекта „Южен газов коридор“, защото доставките на азербайджански газ ще започнат чак в края на 2019 г. и ще покрият само 20% от нуждите на Европа за този вид гориво. Това, обаче, е повърхностен подход при оценката на рисковете, пред които се оказва Руската федерация поради простата причина, че към доставчиците може да се присъединят като минимум Туркменистан и Иран. Последната държава по запаси на газ е на второ място в света след Русия.

Освен това, в една по-далечна перспектива, имам предвид блокирането на проекта „Южен поток“, по който се планира руският газ да се експортира към Европа, идеята на проекта Nabucco, с изход към България, Румъния, Унгария и Австрия, е напълно реална.

Перспективите за България са прекрасни - ще имаме гориво за отопление и след 2019 г.(не е ясно на какви цени) и вече няма да сме зависими 100% от руския газ. Споменавам само за отопление, защото намеците към нас са кристално ясни - страната ни може да бъде само туристическа. Нещо като вила на Евросъюза.

ГЕРБ продължава с консултациите, наред е "Атака", не е ясно дали ще има среща

http://www.moreto.net/novini.php?n=267732

Преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на „Атака“, съобщават от пресцентъра на партията. Срещата е насрочена за 13:00 часа в зала "Запад" на Народното събрание. По-рано лидерът на "Атака" поиска срещата да бъде открита за медиите, които да могат да предават пряко от нея.

Баракова, напуснала ББЦ: Следят ме, страхувам се

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374555

Страхувам се, следят ме, сподели пред Нова тв Ана Баракова, която се отцепи от партията на Николай Бареков Страхувам се, следят ме, сподели пред Нова тв Ана Баракова, която се отцепи от партията на Николай Бареков "България без цензура" и ще е независим депутат в новия парламент. На въпроса кай я притеснява, Баракова отговори, че има съмнения за Мартин Иванов-Данона. От студиото към нея се обърна Светлин Танчев,

Българка измами работодател от Чехия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374002

Нашенка успя да измами работодател от Чехия,като го накара да плати 1350 лева, без изобщо да излиза от България и да работи за него. Измаменият обаче не се оставил. Той я издирил, завел дело и сега, две години по-късно, тя трябва да върне парите. Тази седмица С.Д. е сключила споразумение с прокуратурата и районният съд в град Нови пазар наложил 11 Нашенка успя да измами работодател от Чехия,като го накара да плати 1350 лева, без изобщо да излиза от България и да работи за него. Измаменият обаче не се оставил. Той я издирил, завел дело и сега, две години по-късно, тя трябва да върне парите. Тази седмица С.Д. е сключила споразумение с прокуратурата и районният съд в град Нови пазар наложил 11

"Атака" и ГЕРБ преговарят днес за коалиция в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_405275.html

ГЕРБ ще продължи консултациите с политическите партии за съставяне на кабинет, като днес е ред за среща с представители на "Атака". Очакванията обаче са за провал на преговорите, защото Волен Сидеров обяви, че настоява за прозрачност и ще иска медиите да бъдат допуснати на разговорите. Цецка Цачева обаче отхвърли подобна възможност с довода, че преговорите стават при еднакви условия за всички партии и че ако Сидеров настоява за различни такива, то от ГЕРБ може изобщо да не се срещнат с него. В петък партията на Бойко Борисов се срещна с представители на "България без цензура", но разговорите бяха прекратени само два часа по-късно, без да е постигнат успех. В четвъртък ГЕРБ и Патриотичният фронт обявиха, че са постигнали принципно съгласие да подпишат "програма за стабилно управление". В сряда преговорите с Реформаторския блок, сочен от ГЕРБ за най-подходящ коалиционен партньор, завършиха също спровал заради неизпълнимите условия, които РБ поставял, твърдят от партията на Борисов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване