НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии

http://pik.bg/нои-отчита-рекорден-бум-на-новоотпуснатите-пенсии-news239026.html

НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии

НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии – цели 70%. От януари до септември т. нар. „млади възрастни” в силовите структури, които за пръв път получават пенсия са почти 2200 души. За сравнение миналата година в пенсия излизат едва 890, пише Нова тв.

За отмяна на ранното пенсиониране пръв заговори социалния министър Йордан Христосков. Според експерти – вече дадени права трудно се отнемат, но управляващите трябва да намерят начин да се справят с проблема.

Синдикатите в системата на сигурността се обявиха против тона и против липсата въобще на тон, като се има предвид, че за отмяната на ранното пенсиониране прочетоха в стенограма на МС. Управляващите предпочетоха да не водят дискусии.

„Считате ли, че един полицай, който се пенсионира на 49 години е немощен. Никого не мразя и на никого няма нужда да се извинявам”, обяви социалният министър Йордан Христосков.

Атака няма да разговаря с ГЕРБ, защото няма ТВ камери

http://offnews.bg/news/n_1/n_405341.html

Представителите на ПП „Атака” няма да се появят на консултациите с ПП ГЕРБ за съставяне на правителство, съобщиха от пресцентъра на „Атака”. Контактната група на „Атака” е направила опит да се свърже с ГЕРБ с искането за пряко излъчване на консултациите, но не е получила официален отговор, затова няма да присъства на разговорите с преговорния екип на ПП ГЕРБ. Очаквайте подробности!

"Атака" отсвири ГЕРБ, няма да има консултации

http://www.bnews.bg/article-119391

"Атака" провали днешните преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство. Причината за поредния цирк на Волен Сидеров и компания стана отказът на хората на Бойко Борисов да допуснат тв камери на срещата в Народното събрание.

„Атака” отказа да преговаря с ГЕРБ, Сидеров: Имаме горчив опит с тях

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4375127

"Атака" няма да преговаря с ГЕРБ. Това съобщи Волен Сидеров на пресконференция минути преди да започнат консултациите между двете парии. 
"Задължителното ни искане бе да има камери по време на преговорите, защото "Атака" е за прозрачност. След като не удовлетвориха искането ни, няма да има "Атака" на консултациите", категоричен бе Сидеров. "Атака" няма да преговаря с ГЕРБ. Това съобщи Волен Сидеров на пресконференция минути преди да започнат консултациите между двете парии.  "Задължителното ни искане бе да има камери по време на преговорите, защото "Атака" е за прозрачност. След като не удовлетвориха искането ни, няма да има "Атака" на консултациите", категоричен бе Сидеров.

„Атака” няма да преговаря с ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4375124

"Атака" няма да преговаря с ГЕРБ. Това съобщи Волен Сидеров на пресконференция минути преди да започнат консултациите между двете партии.  "Задължителното ни искане бе да има камери по време на преговорите, защото "Атака" е за прозрачност. След като не удовлетвориха искането ни, няма да има "Атака" на консултациите", категоричен бе Сидеров.

"Атака" отказа консултациите за кабинет, ГЕРБ: Те нямат отговори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/18/2402685_ataka_otkaza_konsultaciite_za_kabinet_gerb_te_niamat/?ref=rss


Очаквано, "Атака" отказа да влезе в насрочените за днес консултации с ГЕРБ за бъдещото управление на страната. Срещата между двете партии така и не се състоя, а официалните изявления на преговорните екипи се превърнаха в размяна на обвинения пред медиите. 

Партията на Волен Сидеров беше поканена като част от поредицата срещи, които най-голямата парламентарна партия започна от началото на седмицата с другите формации, които влязоха в Народното събрание след предсрочните избори на 5 октомври.

Още в сряда, когато напусна разговорите при президента заради отказа срещата да се предава пряко, Сидеров постави условие на ГЕРБ да допусне камери на преговорите с "Атака". Преговорният екип на ГЕРБ - Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, отказаха с аргумента, че до този момент преговорите не са излъчвани пряко, но се води стенографски протокол. 

Консултациите трябваше да започнат в традиционния час - 13ч. В 13.05ч. Волен Сидеров и депутати от групата му застанаха на трибуната за изявления в кулоарите на Народното събрание. 

Представителите на "Атака" демонстративно поискаха от служителите на парламента да отстранят знамето на Европейския съюз, което стои до трибуната, заедно с българския национален флаг. 

ГЕРБ са ме лъгали в очите, така че без камери вече с тях на маса за преговори не сядам, заяви Сидеров, който водеше екипа на формацията си, и добави, че от вчера той и колегите му, пробвали да се свържат с преедставителите на ГЕРБ, но никой не отговарял на телефонните повиквания и днес се установило, че няма промяна в позицията им срещу излъчването на разговорите. 

Лидерът на "Атака" за пореден път декларира, че консултациите нямат смисъл, освен да представят ГЕРБ като конструктивна партия. "Вчера една коалиция беше отрязана, въпреки че беше готова да предложи и това, което няма. С тях не протекоха разговори, защото схемата е решена - в следващото управление ще са ГЕРБ, "Реформаторският блок", "Патриотичният фронт" и със скрита подкрепа от ДПС", заяви той.

Сидеров използва изявлението пред медиите, което се излъчва пряко по държавната телевизия, за да повтори основните си тези - че България води колониална политика, че е против актуализирането на бюджета, че настоява за повишаване на пенсиите и за търсене на инвестиции от Русия и Китай, както и за закриване на американските военни бази в страната и против икономическите санкции на Запада срещу Москва.  

ГЕРБ: Няма да отстъпим, те нямат отговори на важните въпроси

Искането на "Атака" за пряко предаване на разговорите е в нарушение на мандата за преговори, който ние имаме, така че не можем да го приемем, заяви Цецка Цачева минути по-късно, когато екипът на ГЕРБ застана на трибуната за изявление. 

Тя добави, че причината за провала на преговорите е, че "Атака" не се е явила в часа и на мястото на преговори. "Не можем да си позволим продължаване на предизборната кампания, каквото смятаме, че прави "Атака", каза Цачева. 

Румяна Бъчварова оцени отказа на представителите на "Атака" да се срещнат с ГЕРБ като "неуважение към техните избиратели и към българската демокрация". 

Тя поиска знамето на Европейския съюз да бъде върнато обратно на мястото му трибуната за изявления в парламента, като изрази надежда, че "случаят с поругаването му ще бъде оценен от българите, които разпознават добре подобни жестове". 

"Атака" нямат отговор на основните въпроси, които интересуват българските граждани, те не се интересуват от възможностите за решение на онези проблеми, които засягат всеки българин", заяви Бъчварова. 

"Искахме да попитаме защо "Атака" подкрепяше скрито, негласно, в противоречие с всички правила на публичност и прозрачност управлението "Орешарски". Искахме да питаме каква беше цената на тази подкрепа и готови ли са да носят днес последиците на това управление", допълни тя. 

Преговорният екип на ГЕРБ прекрати изявлението си още при първия въпрос, който дойде от партийната телевизия на "Атака" - "Алфа", и беше за отказа да се допуснат камерите на срещата. След това Цачева, Стоянова и Бъчварова се върнаха на трибуната, за да отговарят на въпросите на други медии. Докато говореха, депутати от "Атака", които бяха останали в кулоарите, отново поискаха разговорът да се проведе в присъствието на журналистите. След това изявленията завършиха. 

"Атака" отказа консултациите за кабинет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/18/2402685_ataka_otkaza_konsultaciite_za_kabinet/?ref=rss


Очаквано, "Атака" отказа да влезе в насрочените за днес консултации с ГЕРБ за бъдещото управление на страната. 

Партията на Волен Сидеров беше поканена като част от поредицата срещи, които най-голямата парламентарна партия започна от началото на седмицата с другите формации, които влязоха в Народното събрание след предсрочните избори на 5 октомври.

Още в сряда, когато напусна разговорите при президента заради отказа срещата да се предава пряко, Сидеров постави условие на...

2-годишният Наско е бил бит, горен и сварен от майка си

http://www.bnews.bg/article-119390

Малкият Наско, чието убийство шокира остров Крит, както и българските власти, е бил бит, дран, горен и сварен.

Малкият Наско е бил бит, дран и горен от майка си и приятеля й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4375116

Малкият Наско, чието убийство шокира жителите на остров Крит, както и българските власти, е бил бит, дран, горен и сварен. Това стана ясно по време на делото за убийството на 2,5-годишният Атанас в Съдебният съвет в Иракли, пише "Български новини".  Момченцето издъхнало в страшни мъки на 28 март 2014 г. Малкият Наско, чието убийство шокира жителите на остров Крит, както и българските власти, е бил бит, дран, горен и сварен. Това стана ясно по време на делото за убийството на 2,5-годишният Атанас в Съдебният съвет в Иракли, пише "Български новини". Момченцето издъхнало в страшни мъки на 28 март 2014 г.

„Атака” се отказа от консултациите с ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-koalitziya-ataka-1435692.html

/КРОСС/ Представителите на „Атака" няма да участват в консултациите с ГЕРБ за съставяне на правителство. Контактната група на „Атака" е направила опит да се свърже с ГЕРБ с искането за пряко излъчване на консултациите, но не е получила официален отговор и затова няма да присъства на разговорите с преговорния екип на партията с най-много депутати в XLIII Народно събрание. Решението бе оповестено от лидера на „Атака" Волен Сидеров, който посочи, че досегашните консултации на ГЕРБ с останалите политически сили в парламента са били безсмислени: „Досега тези разговори - или консултации, както ги наричат, показаха, че нямат никакъв абсолютно никакъв смисъл. Защо? Защото вчера видяхте как една от коалициите, която влиза при ГЕРБ да преговаря, беше отрязана, въпреки че въпросната коалиция (ББЦ) беше готова да предложи това, което няма. Въпреки това с тях разговори не протекоха и нямаше никакво разбирателство. Защо? Защото явно план-схемата е била такава - в бъдещото управление ще влязат ГЕРБ, коалиция ГЕРБ, коалиция Реформаторски блок, нескрита подкрепа на...т.е. скрита, задкулисна подкрепа на ДПС и коалиция „Патриотичен фронт". Тази схема вече е ясна, за нея се изказаха дори и представители на чужди посолства. Така че срещите, които се водят тук, за нас са чист политически PR, в който ГЕРБ, коалиция ГЕРБ иска да се представи като някаква съглашателна, конструктивна партия.  

Премиерът Вучич попадна в ПТП

http://www.vesti.bg/novini/premieryt-vuchich-popadna-v-ptp-6025171

Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич претърпя инцидент, предават местните медии.

Служители на МВР пратиха в ранна пенсия Христосков

http://society.actualno.com/Slujiteli-na-MVR-pratiha-v-ranna-pensija-Hristoskov-news_55598.html

Стотици служители на МВР сложиха червени клоунски носове и излязоха на протест днес, за да поискат оставката на служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, преда...

Първо в ПИК! "Атака" не дойде на консултациите с ГЕРБ (обновена)

http://pik.bg/първо-в-пик-атака-не-дойде-на-консултациите-с-герб-обновена-news239023.html

Първо в ПИК! "Атака" не дойде на консултациите с ГЕРБ (обновена)

"Атака" отказа да участва в консултациите на ГЕРБ днес. Разговорите трябваше да започнат в 13 ч. в зала "Запад" на парламента. Но вместо на тях хората на Волен Сидеров дадоха извънреден брифинг в НС.

"Ние не искаме да участваме в задкулисие. Лъгали са ме в очите. Най-важните проблеми на България са изгонването на енергийните вампири и връщането на златните концесии на наши фирми. Трябва да се обърнем към страните, които предлагат инвестиции. Това са Русия и Китай. Брюксел инвестиции не предлага. Искахме да седнем и да разговаряме с ГЕРБ по тези въпроси. Но от тяхна страна не видях желание", поясни Волен Сидеров на брифинг. 

"Искахме консултациите да се предават на живо. Но това няма да стане. Защо да участваме? Хората трябва да виждат кой какво говори и какви позиции има. Всичко останало е задкулисие", уточни Сидеров.  Според него не била изключена и война на наша територия при натовските бази в страната. 

Стратегията на ГЕРБ била "да се додрапа до 2016 г. - до президентските избори".

"Атака" отстрани знамето на Европейския съюз от мястото, където се провеждаше брифингът.

 

 

Григор Димитров към Федерер: Старче, взимай ракетата и си стягай обувките

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/18/2402678_grigor_dimitrov_kum_federer_starche_vzimai_raketata_i/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров доказа, че разполага с всички необходими качества, за да бъде част от големия тенис. Проби в топ 10, навсякъде, където играе, изправя публиката на крака, а ударите му... те са от световна величина.

Неслучайно от началото на годината хасковлията вече работи с мениджърската агенция на на Роджър Федерер Team8. Вече е ясно, че двамата с рекордьора по титли ще играят един срещу друг демонстративен мач в "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк на 10 март 2015...

2-годишният Наско е бил бит, дран и поливан с гореща вода от майка си и приятеля й (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4375105

Малкият Наско, чието убийство шокира жителите на остров Крит, както и българските власти, е бил бит, дран, горен и сварен. Това стана ясно по време на делото за убийството на 2,5-годишният Атанас в Съдебният съвет в Иракли, пише Малкият Наско, чието убийство шокира жителите на остров Крит, както и българските власти, е бил бит, дран, горен и сварен. Това стана ясно по време на делото за убийството на 2,5-годишният Атанас в Съдебният съвет в Иракли, пише "Български новини". Момченцето издъхнало в страшни мъки на 28 март 2014 г.

Пожар в ТЕЦ "Гълъбово", няма пострадали хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=267746

Пожар горя в ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, ситуацията е овладяна, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на компанията. Възникналият пожар е своевременно и напълно потушен. Няма никакви вредни въздействия върху околната среда. Инцидентът е станал в 6.

АЕЦ "Козлодуй" е плащала към "Уестингхаус" за модернизация на системи към 5-ти и 6-ти блок

http://www.vesti.bg/novini/aec-kozloduj-e-plashtala-kym-uestinghaus-za-modernizaciia-na-sistemi-kym-5-ti-i-6-ti-blok-6025169

АЕЦ "Козлодуй" е извършила плащане към "Уестингхаус Енерджи Систъм" във връзка с изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-ти и 6-ти блок на централата.

Айтозлии пропищяха! Кратери красят улиците им, потрошиха си колите (снимки)

http://pik.bg/айтозлии-пропищяха-кратери-красят-улиците-им-потрошиха-си-колите-снимки-news239022.html

Айтозлии пропищяха! Кратери красят улиците им, потрошиха си колите (снимки)

Жителите на Айтос пропищяха от лошите пътища в града, по които са принудени ежедневно да си разбиват колите. Читател изпрати снимки до ФЛАГМАН.БГ, за да ни илюстрира положението.

Според него, в най-тежко положение се оказва пътят от Кръговото в града в посока Провадия. Там асфалтовата настилка е под всякаква критика, а малко над Автогарата дупките са дълбоки над 10 см, пише Харамбо Вълчев.

Това е един от основните и най-натоварени маршрути в Айтос. По него се движат ТИР-ове, автобуси и леки автомобили. Предвижването им обаче се оказва изключително трудно и рисковано, тъй като кратерите, които зеят, са толкова дълбоки и пръснати навсякъде по настилката, че просто няма от къде да се заобикалят.

Ако колело на лек автомобил или мотор попадне вътре- излизане няма. Трошим си колите от много време, а на никой не му пука”, оплакват се айтозлии.

Впечатление прави също, че пешеходните пътеки са малко, а легнали полицаи почти липсват. Пешеходците се чувстват застрашени и се притесняват да пресичат. Болно им е и защото това е един от маршрути, за да се стигне до гробищата.










Рекорден бум на новоотпуснатите пенсии отчита НОИ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4375102

НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии – цели 70%. От януари до септември т. нар. „млади възрастни” в силовите структури, които за пръв път получават пенсия са почти 2200 души. За сравнение миналата година в пенсия излизат едва 890, пише Нова тв.
За отмяна на ранното пенсиониране пръв заговори социалния министър Йордан Христосков. НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии – цели 70%. От януари до септември т. нар. „млади възрастни” в силовите структури, които за пръв път получават пенсия са почти 2200 души. За сравнение миналата година в пенсия излизат едва 890, пише Нова тв. За отмяна на ранното пенсиониране пръв заговори социалния министър Йордан Христосков.

МИЕ: Плащане към Westinghouse е регулярно

http://www.cross.bg/kozlodyii-westinghouse-korpys-1435691.html

/КРОСС/ АЕЦ „Козлодуй" е извършила плащане към Westinghouse Energy Systems във връзка с изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към Пети и Шести блок на централата. Във връзка с удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока е необходимо да бъде приведен в съответствие и принадлежащият им специален корпус. Общата стойност на договора е 15,995 млн. щатски долара. Предвидено е той да се изпълнява поетапно в периода от 2013 до 2016 г., съобщава пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката. Акционерното споразумение за изграждане на Седми енергоблок на АЕЦ „Козлодуй" е сключено с Westinghouse Energy Systems и няма общо с договора, по който са направени плащанията за модернизация на корпуса. Служебното правителство извършва детайлен анализ на акционерното споразумение, на финансовите параметри, както и на ползите и рисковете за България от евентуалния строеж на Седми блок. Резултатът от анализа ще бъде предаден на следващото правителство като основа за продължаване на работата между АЕЦ „Козлодуй" и Уестингхаус до достигане на междинно инвестиционно решение за продължаване или спиране на проекта.  

МИЕ: Плащането към "Уестингхаус" няма общо със 7-и блок на "Козлодуй"

http://econ.bg/Новини/МИЕ-Плащането-към-Уестингхаус-няма-общо-със-7-и-блок-на-Козлодуй-_l.a_i.578537_at.1.html

Плащането, което АЕЦ „Козлодуй“ е извършил към „Уестингхаус“ е във връзка с изпълнение на договр за модернизация на системи за контрол и управление...

МИЕ: Плащането към "Уестингхаус" няма общо със 7-и блок на "Козлодуй"

http://econ.bg/Новини/МИЕ-Плащането-към-Уестингхаус-няма-общо-със-7-и-блок_l.a_i.578537_at.1.html

Плащането, което АЕЦ „Козлодуй“ е извършил към „Уестингхаус“ е във връзка с изпълнение на договр за модернизация на системи за контрол и управление...

НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4375097

НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии – цели 70%. От януари до септември т. нар. „млади възрастни” в силовите структури, които за пръв път получават пенсия са почти 2200 души. За сравнение миналата година в пенсия излизат едва 890, пише Нова тв.
За отмяна на ранното пенсиониране пръв заговори социалния министър Йордан Христосков. НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии – цели 70%. От януари до септември т. нар. „млади възрастни” в силовите структури, които за пръв път получават пенсия са почти 2200 души. За сравнение миналата година в пенсия излизат едва 890, пише Нова тв. За отмяна на ранното пенсиониране пръв заговори социалния министър Йордан Христосков.

Авария в ТЕЦ "Гълъбово", няма пострадали

http://www.bnews.bg/article-119389

Авария в американската топлоцентрала "ЕЙ И ЕС" в Гълъбово! Няма жертви и пострадали.

Русия и Украйна постигнаха предварително споразумение за газа след тежки преговори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/18/2402683_rusiia_i_ukraina_postignaha_predvaritelno_sporazumenie/?ref=rss


Москва и Киев постигнаха напредък вчера в посока уреждане на спора за газовите доставки на време за зимата, но европейските лидери заявиха, че Москва трябва да направи доста повече в подкрепа на крехкото примирие, както и за край на боевете в Източна Украйна, предаде "Ройтерс".

Предложеното споразумение може да доведе до възобновяване доставките на руски газ за Украйна, които бяха спрени през юни, както и да гарантира тези за европейските потребители, преди търсенето да е нараснало...

Гугъл: България, Босна и Гърция са най-отчаяни от политиците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246047_%D0%93%D1%83%D0%B3%D1%8A%D0%BB%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%91%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BE%D1%82%D1%

 Гражданите на България, Босна и Херцеговина и Гърция са най-недоволни от работата на техните правителства. Това сочи изследване на световната търсачка Гугъл.

Заключенията са направени след въпроси свързани с корупцията, безработицата, както и от подкрепата, която дават гражданите за политическите лидери да останат в управлението.

На първо място по неудовлетвореност са гражданите на Босна и Херцеговина, където само осем на сто от тях подкрепят правителството и участващите политици в управлението. Босна е на първо място и по отрицателна оценка за правителството. 91 на сто от босненците са убедени, че най-корумпирани са участващите във властта.

След Босна и Херцеговина в списъка на най-недоволните са България, Гърция, Чехия, Молдова, Пакистан, Перу, Румъния, Коста Рика, Ямайка, Португалия и Испания.

Според Стюарт Холидей, президент на международния център Мередиан оценката на хората зда тяхното собствено икономическо бъдеще играе голяма роля в рейтинга на одобряването. За държавите с ниски оценки общия т знаменател е разминаването между човешкия потенциял – образование и вработеност – и къде хората виждат възможността да градят своя живот. Разминаването влияе в голяма степен върху безработицата. Трите страни с най-висък процент одобрение за правителствата си – Босна и Херцеговина, Гърция и Испания – имат годишни нива на безработица около и над 26%. В три други страни – България, Ямайка и Португалия – безработицата е съответно 13%, 15,3% и 16,2%.

Според проучването в нашата страна само 13% одобряват правителството, неговите решения и действия. Само че 79% от сънародниците ни са убедени, че корупцията в правителствените среди е широко разпространена. Всичко това става при ниво на безработицата в България от 13 на сто.

От колапса на комунизма в Европа досега България се бори да осъществи преход към пазарна икономика, гласи обяснение за страната ни в проучването. И макар страната да започна промени в някаква степен – достатъчно, за да бъде приета в ЕС през 2007 г. – лошите условия на живот и политическите безредици са сред причините за неприятности в страната. През 2013 г. близо 80% от запитаните българи бяха убедени, че корупцията в правителството е широко разпространена. През миналата година протести заляха страната, след като беше разпространена информация, че поради съглашателство между правителството и собственост на чужди фирми конгломерати е предизвикало повишаване на цените на горивата. И макар бившият български премиер Бойко Борисов да си подаде оставката поради протестите, неговата партия спечели през 2014 г достатъчна част от гласовете, за да контролира парламента.

Авария в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", няма пострадали

http://www.mediapool.bg/avariya-v-tets-ei-i-es-galabovo-nyama-postradali-news226151.html

Авария е възникнала в събота сутрин в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово". Вследствие на електрическа повреда е пламнало изолаторното тяло на трансформатор. Огънят е овладян за половин час, няма пострадали Аварията е възникнала по трасето на главния трансформатор на втори енергоблок на централата. След аварията сработва автоматичната пожарна система на съоръжението. Пристигат и пожарни коли. Около 7.30 часа пламъците са потушени. От централата увериха, че няма и изтичане на масло или други вредни субстанции във въздуха, водите и почвата. След аварията втори блок на централата не работи, тече оценка на щетите, съобщи бТВ. В момента се извършва разследване на причините за инцидента и дейности по възстановяване на съоръжението в нормалното му работно състояние.

Организатор се самоуби след инцидента в Южна Корея

http://www.vesti.bg/sviat/azia/organizator-se-samoubi-sled-incidenta-v-iuzhna-koreia-6025167

При инцидента загинаха 16 души, но е възможно броят на загиналите да нарасне, защото девет от 11-те приети в болница са в критично състояние

Стоян Александров: Има шансове КТБ да бъде спасена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246046_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D

 Според индиректна информация, докладът на квесторите за КТБ, който ще излезе в понеделник, ще бъде негативен и ще се опита да докаже дупка от 3 милиарда. Но независимо от това какъв ще бъде той, все още има шансове банката да бъде спасена.

Това заяви пред TV7 бившият финансов министър Стоян Александров. Той обаче посочи, че възможните решения за оздравяване на КТБ са изисквали технологично време, което не е било използвано за обсъждането им.

Александров допълни, че дори в процеса на преговори за съставяне на правителство политиците не са потърсили мнение за финансовата и банковата стабилност от екипа експерти, търсещи решения за КТБ.

Александров обясни, че от всички варианти фалитът на КТБ не само е най-скъпият, защото ще опразни гаранционния фонд, ще глътне допълнителни средства и ще затрудни редица институции и фирми, свързани с банката, но е и сред най-опасните сценарии, защото води към банкова и финансова нестабилност. Той подозира, че нормалното иначе договаряне за цесии, което сега се превръща в "много лоша практика" заради голямото редуциране на дълговете, може да предизвика атаки и срещу други банки. Това от своя страна може да доведе до емитирането на дълг, предупреди Александров. Според него "тогава гърми всичко – и финансовата, и макроикономическата стабилност, а ако дългът е по-голям, ще представлява натиск върху валутния борд".

Финансистът предлага да се потърсят решения за излизане от кризата с КТБ, които още не са изчерпани, за да се върне доверието в институциите, политиците, парламента и правителството. "Едно доверие би било предпоставка отново да дойдат чужди инвестиции, а хората да спрат да спестяват, да започнат да харчат малко повече и така да се раздвижи вътрешният пазар", каза Стоян Александров. 

Реколтирани са близо 53% от площите с царевица във Варненска област

http://www.moreto.net/novini.php?n=267707

699 килограма от декар е средният добив на царевица във Варненска област до момента. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна. Засетите площи с пшеница общо за областта са 161 100.

Полицията в Раковски залови 22-годишен мъж да шофира след употреба на наркотици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4375090

22-годишен мъж е заловен да шофира след употреба на наркотици в град Раковски, съобщиха от ОД на МВР – Пловдив. Днес, около 2 часа, в Раковски бил засечен жител на града, който шофирал под въздействието на дрога.   При проверка на лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 22-годишния М.М., органите на реда констатирали, 22-годишен мъж е заловен да шофира след употреба на наркотици в град Раковски, съобщиха от ОД на МВР – Пловдив. Днес, около 2 часа, в Раковски бил засечен жител на града, който шофирал под въздействието на дрога. При проверка на лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 22-годишния М.М., органите на реда констатирали,

Волен Сидеров: Преговорите с ГЕРБ са театър! Пазаруването на депутати вече започна

http://pik.bg/волен-сидеров-преговорите-с-герб-са-театър-пазаруването-на-депутати-вече-започна-news239013.html

Волен Сидеров: Преговорите с ГЕРБ са театър! Пазаруването на депутати вече започна

"Бих направих правителство, но е нужна стабилна подкрепа в парламента, която сега не може да стане", каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. Той прогнозира, че преговорите на партиите с ГЕРБ са един театър на предлагането и партията на Борисов иска да създадат впечатление на една консенсусна партия.

Според него новото правителство ще бъде на част от ББЦ, като пазаруването на депутати вече е започнало, някаква част от реформаторите и Патриотичния фронт, който е коалиция от 14 партии. ГЕРБ ще напазаруват колкото депутати им трябват. Следващото правителствоще бъде пронатовско, което ще слуша Брюксел и САЩ и ще работи против Русия.

Сидеров коментира, че има горчив опит в преговорите с ГЕРБ и затова държи те да са открити за медиите. Той припомни как в 41-то НС ГЕРБ разбиват групата на "Атака", а преди това са се кълняли, че няма да го правят. Сидеров заяви, че "Атака" е конструктивно настроена, но горчивият му опит с ГЕРБ го прави резервиран.

Лидерът на националистите заяви, че важните неща за "Атака" са решаване на проблема с безработицата, увеличаване на доходите, намаляване цената на тока, връщане на ЕРП-тата в български ръце, докато за ГЕРБ най-важното е санирането и закона за средното образование.

Той подчерта, че не е ясно какви са 18-те точки, които партията на Борисов предлага. Лидерът на "Атака" обърна внимание на факта, че на тези избори е имало огромни фалшификации и реалният на "Атака" е с 3% по-нисък, заради фалшифициране на протоколите. Сидеров прогнозира, че ако не се решат най-важните проблеми, напролет се очаква ново недоволство.

Отоплението през зимата излиза най-скъпо на нафта

http://econ.bg/Новини/Отоплението-през-зимата-излиза-най-скъпо-на-нафта_l.a_i.578528_at.1.html

Най-скъпо през зимата излиза отоплението на нафта, сочат изчисления. Неслучайно тя все по-рядко е предпочитан вариант за домакинствата, но някои...

Спешна промяна на Изборния кодекс поиска Румен Петков от бъдещия кабинет

http://politics.actualno.com/Speshna-promjana-na-Izbornija-kodeks-poiska-Rumen-Petkov-ot-bydeshtija-kabinet-news_55595.html

Следващото 43-о Народно събрание трябва да извърши спешни промени в Изборния кодекс. Необходимостта от това стана особено очевидна след последния предсрочен вот. Това заяви в ефира на TV7 заместник-пр...

Челен удар в Кюстендил с 6 пострадали, сред тях 4 деца

http://crime.actualno.com/Chelen-udar-v-Kustendil-s-6-postradali-sred-tjah-4-deca-news_55596.html

Шест души пострадаха, в това число и четири деца, при тежка катастрофа в Кюстендил, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Пътният инцидент станал към 12,30 часа днес на околовръстния път в Кюстен...

Заловиха млад дрогиран шофьор

http://pik.bg/заловиха-млад-дрогиран-шофьор-news239011.html

Заловиха млад дрогиран шофьор

22-годишен мъж е заловен да шофира след употреба на наркотици в град Раковски. Това съобщиха от ОД на МВР – Пловдив.

Днес, около 2 часа, в Раковски бил засечен жител на града, който шофирал под въздействието на дрога. При проверка на лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 22-годишния М.М., органите на реда констатирали, че младежът е седнал зад волана след употреба на наркотични вещества – направеният му тест „Drug check“ дал положителен резултат.

Гугъл: България, Босна и Гърция са най-отчаяни от политиците

http://pik.bg/гугъл-българия-босна-и-гърция-са-най-отчаяни-от-политиците-news239014.html

Гугъл: България, Босна и Гърция са най-отчаяни от политиците

Гражданите на България, Босна и Херцеговина и Гърция са най-недоволни от работата на техните правителства. Това сочи изследване на световната търсачка Гугъл.

Заключенията са направени след въпроси свързани с корупцията, безработицата, както и от подкрепата, която дават гражданите за политическите лидери да останат в управлението.

На първо място по неудовлетвореност са гражданите на Босна и Херцеговина, където само осем на сто от тях подкрепят правителството и участващите политици в управлението. Босна е на първо място и по отрицателна оценка за правителството. 91 на сто от босненците са убедени, че най-корумпирани са участващите във властта.

След Босна и Херцеговина в списъка на най-недоволните са България, Гърция, Чехия, Молдова, Пакистан, Перу, Румъния, Коста Рика, Ямайка, Португалия и Испания.

Според Стюарт Холидей, президент на международния център Мередиан оценката на хората зда тяхното собствено икономическо бъдеще играе голяма роля в рейтинга на одобряването. За държавите с ниски оценки общия т знаменател е разминаването между човешкия потенциял – образование и вработеност – и къде хората виждат възможността да градят своя живот. Разминаването влияе в голяма степен върху безработицата. Трите страни с най-висък процент одобрение за правителствата си – Босна и Херцеговина, Гърция и Испания – имат годишни нива на безработица около и над 26%. В три други страни – България, Ямайка и Португалия – безработицата е съответно 13%, 15,3% и 16,2%.

Според проучването в нашата страна само 13% одобряват правителството, неговите решения и действия. Само че 79% от сънародниците ни са убедени, че корупцията в правителствените среди е широко разпространена. Всичко това става при ниво на безработицата в България от 13 на сто.

От колапса на комунизма в Европа досега България се бори да осъществи преход към пазарна икономика, гласи обяснение за страната ни в проучването. И макар страната да започна промени в някаква степен – достатъчно, за да бъде приета в ЕС през 2007 г. – лошите условия на живот и политическите безредици са сред причините за неприятности в страната. През 2013 г. близо 80% от запитаните българи бяха убедени, че корупцията в правителството е широко разпространена. През миналата година протести заляха страната, след като беше разпространена информация, че поради съглашателство между правителството и собственост на чужди фирми конгломерати е предизвикало повишаване на цените на горивата. И макар бившият български премиер Бойко Борисов да си подаде оставката поради протестите, неговата партия спечели през 2014 г достатъчна част от гласовете, за да контролира парламента.

"Триото" на неравенството: Какви ще бъдат последствията?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/trioto-na-neravenstvoto-kakvi-shte-bydat-posledstviiata-182127/

Вместо да стимулира работата и иновациите, неравенството подкопава икономическата динамика, инвестициите, заетостта и просперитета, според Мохамед Ел-Ериан

Заловиха 22-годишен мъж да шофира след употреба на наркотици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4375081

22-годишен мъж е заловен да шофира след употреба на наркотици в град Раковски, съобщиха от ОД на МВР – Пловдив. Днес, около 2 часа, в Раковски бил засечен жител на града, който шофирал под въздействието на дрога.   При проверка на лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 22-годишния М.М., органите на реда констатирали, 22-годишен мъж е заловен да шофира след употреба на наркотици в град Раковски, съобщиха от ОД на МВР – Пловдив. Днес, около 2 часа, в Раковски бил засечен жител на града, който шофирал под въздействието на дрога. При проверка на лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 22-годишния М.М., органите на реда констатирали,

Ученичка уплаши акула

http://pik.bg/ученичка-уплаши-акула-news239008.html

Ученичка уплаши акула

Еднометрова акула избяга от сърфираща 13-годишна ученичка заради силния й вик за помощ, пише БГНЕС.

Случката се разиграла в щата Нов Южен Уелс на плажа на град Сентрал Кост, разказва "Дейли мейл".

Кира-Бел Олсън отишла на плаж около 06:30 местно време с група приятели. Тя сърфирала, но в един момент слязла от сърфа във водата. Тогава почувствала, че някой я хванал за левия крак. "Тя помислила, че това е бил един от приятелите й и започнала да вика за помощ. След това акулата я пуснала", разказал бащата на момичето. Според него водният костюм, с който тя била, я предпазил от тежки травми.

Приятелите й помогнали да излезе на брега, там й била оказана първа помощ, а после Кира била откарана в болница. Лекарите установили няколко дълбоки рани. В болницата момичето поразило медиците с доброто си настроение и шегите си.

По данни на портала 9news.com.au нападналата акула е била дълга около метър. Спасителите на плаща препоръчали на почиващите да не влизат във водата.

Олсън обаче смята да се върне към тренировките на сърфинг. Тя планира да участва в шампионата на страната по сърфинг за юноши идния месец. Досега тя е побеждавала два пъти подред.

Лицата нямали значение. Да бе, да!

http://pik.bg/лицата-нямали-значение-да-бе-да-news239012.html

Лицата нямали значение. Да бе, да!

Дълги години в БСП се смяташе, а и все още е така, пък и не само в нея, че имената в политиката нямат кой знае какво значение. Че хората гласуват за партии и не се трогват особено кои точно ще бъдат в избираемите зони на листите. Че ако в отделни райони има съпротива срещу натрапения водач, тя идва от конкурентни среди вътре в партията, а не от нейните членове и симпатизанти. Че в голяма степен е така, се видя като на длан при мажоритарния елемент през 2009 г., когато личност от никоя друга формация не успя да пробие водещата позиция на ГЕРБ в повечето райони на страната и на ДПС - в смесените. Вижда се и до днес в безброй конкретни случаи.

Това разбиране, подкрепено не само на пръв поглед от практиката, деформира движението на кадрите. След като лицата нямат значение, принципите отстъпват място на послушанието и верноподаничеството. На взаимните хвалби в приятелските кръгове и подозрението към онези, които се опитват да прогресират без тях. Щедрата подкрепа отдолу нагоре е инвестиция, която в решаващите моменти се отплаща с идващо от върха застъпничество. Затрудненото пробиване чрез способности и работа изкривява представата за пътя към успеха. Отклонението от принципите заживява със самочувствието на норма. Постепенно участието в политиката започва да се разглежда като назначение, за което трябва да се търси нечие благоразположение, а не като поприще, до което се достига чрез гласа на избирателя.

Гората от многобройни примери сякаш убедително доказва как няма никакъв смисъл кои точно са лицата в политиката. Ако зад гъсталака от конкретни случаи обаче не се прозре сумарният дефект от следването на това схващане, за съответната партия настъпват трудни времена. Защото колкото повече оцеляват имената в челото, толкова повече се сриват самите листи. Смяната на водача в даден район може да не се отрази върху изборния процент, но продължаващата години липса на промени в повечето райони постепенно влошава резултата на всички листи.

Не е полезно различията между млади и стари, между нови и ветерани да прерастват в конфликт. В избори може да се катастрофира както със самоцелно подмладяване, така и с безкрайното му осуетяване. Трябва да се признае обаче, че в периода на прехода износването на политиците става много бързо. За разлика от други страни, нагласата на нашия избирател е, след като е видял какво е направила дадена партия, да види какви ще ги свърши и друга, после - трета, четвърта и т.н. Дори ГЕРБ, въпреки поредните си победи, само за няколко избора сви избирателите си почти наполовина.

Изхабяването с още по-голяма сила се отнася за БСП, която демокрацията постави в положение да отговаря не само за предишните 45 години, но и за последния четвърт век. Прекомерното задържане на едни и същи лица по постовете е сред най-важните фактори, дърпащи я надолу. Отговорното поведение изисква не да доказваш своята незаменимост, а да направиш крачка назад. Когато отстъпиха позициите си, фигури като Лилов, Георги Атанасов, Георги Йорданов и много други бяха само на 50-55 години - златна възраст за политиката. И въпреки това излязоха от нея, без да правят драми. А БСП намери начин да побеждава и без тях.

Утвърждаването на лица, към които не е наслоено негативно отношение, е необходимо и сега. Дали обаче това ще се случи? Вече като да нямам особени илюзии. Когато преди няколко години се оттеглих, наивно вярвах, че това ще бъде пример и за други политици от моето поколение. Нищо подобно не се случи. Имаше оставки, но театрални - всички си я подават и после всички вкупом се връщат. Инстинктът за самосъхранение се оказа по-силен от интереса на партията. Безкрайно смущаващ, но и също толкова показателен е фактът, че в изборите през 2009 г. никой от партийното ръководство не пожела или не се осмели да се яви като мажоритарен кандидат. Въпреки че мажоритарният елемент беше приет с решаващите гласове на БСП, и то след сериозно извиване на ръцете на парламентарната група. Подобно е отношението и към преференциалното гласуване, което бе представяно за червена гордост в Изборния кодекс, а после ерозира в неприязън към повечето от влезлите с преференция депутати.

Поредната загуба, най-тежка от всички досега, налага персонални промени, но и ги затруднява. Местата под слънцето намаляват, а това ще ожесточи борбата за тях. Подетите от служебното правителство уволнения ще ескалират, което ще втвърди партията. Ще я сплоти във все по-свит юмрук, но и все по-малък. А избори се печелят не със свиване в ядро, а с разтваряне към широки слоеве от населението. В началото на промените БСП си стъпи на краката, опирайки се на необременени от миналото имена. Може да успее и сега, четвърт век по-късно, стига да се отърси от полезната за единици, но вредна за всички останали заблуда, че лицата нямат значение.

От pogled.info

Пожар е възникнал в ТЕЦ "Гълъбово", жертви и пострадали няма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/18/2402677_pojar_e_vuzniknal_v_tec_gulubovo_jertvi_i_postradali/?ref=rss


Пожар е възникнал около 7 часа тази сутрин в топлоелектрическата централа "Гълъбово", собственост на американската компания AES, съобщава Би Ти Ви.

Огънят е бил потушен в 7.30ч. от противопожарната система и пристигналите пожарни коли, а жертви и пострадали няма.

Няма изтичане на масло и субстанции и вредни въздействия върху околната среда, съобщават от централата.

Пожарът е възникнал в изолаторно тяло на трансформатор в следствие на електрическа повреда по...

Започват спешни проверки на системите за сигурност на БДЖ

http://www.moreto.net/novini.php?n=267742

БДЖ и компанията „Железопътна инфраструктура” започват спешни проверки на системите за сигурност - диспечерските връзки и автоматичната сигнализация между локомотивите. Проверките са част от мерките за подобряване на условията на труд и повишаване на безопасността.

5-килограмов шаран уловила малката Крисия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374196

Тя е само на 10 години, но вече има над 160 000 почитатели във фейсбук. За 4 години музикален “стаж” има 7 награди от национални и международни конкурси. Пяла е химна пред 42 000 души на националния стадион преди мача за “Лига Европа” между “Лудогорец” и “Валенсия”. От няколко месеца е част от проекта “Запознай се с малките” в “Шоуто на Слави”. А н Тя е само на 10 години, но вече има над 160 000 почитатели във фейсбук. За 4 години музикален “стаж” има 7 награди от национални и международни конкурси. Пяла е химна пред 42 000 души на националния стадион преди мача за “Лига Европа” между “Лудогорец” и “Валенсия”. От няколко месеца е част от проекта “Запознай се с малките” в “Шоуто на Слави”. А н

„Съдилището” на Стефан Командарев спечели Голямата награда на фестивала „Златна роза”

http://www.cross.bg/roza-film-kusometrazhen-1435690.html

/КРОСС/ „Съдилището" на режисьора Стефан Командарев спечели Голямата награда за най-добър пълнометражен филм на кинофестивала „Златна роза", а изпълнителят на главната роля Асен Блатечки беше отличен за най-добър актьор.  Конкурсната програма на 32-рото издание на фестивала приключи снощи. За най-добър късометражен филм бе определен „Чест" на Павел Веснаков (победител и от Фестивала на късометражното кино в Клермон Феран и номиниран за Европейските филмови награди за късометражен филм), а Наградата на Варна отиде при „Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които скоро си тръгнаха с отличие и от престижния международен фестивал „Сан Себастиан". На „Златна роза" те получиха още отличието на критиката и наградата на акредитираните журналисти.

Григор Димитров ще защитава титлата си на финала в Стокхолм

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-shte-zashtitava-titlata-si-na-finala-v-stokholm-news226150.html

Първата ракета в мъжкия ни тенис Григор Димитров ще защитава миналогодишната си титла от турнира в Стокхолм, след като достигна финала, побеждавайки в събота австралиеца Бърнард Томич с 6:3, 7:5 в първи полуфинален мач. Преди това хасковлията преодоля в много оспорван мач Таймураз Габашвили и обърна американеца Джак Сок. В сблъсъка с Томич Димитров сервира първи и допусна да му бъде поведено с 0:30, но стигна до 30:30, за да спечели гейма. Във втория гейм Григор поведе с 40:15 при сервис на Томич и успя да пробие, за да поведе с 2:0. С великолепна игра и лекота Григор взе и третия гейм. Австралиецът съумя да спечели трудно следващия гейм, като премина през 30:30 и 40:40. Петият гейм беше спечелен от българския тенисист, за да се стигне до 4:1. Томич успя да си вземе подаването в следващия гейм, а в следващия Димитров поведе с 40:0, допусна да се стигне до 40:30, но спечели с великолепно разиграване за 5:2. В осмия гейм австралиецът поведе с 40:0, но Григор изравни, но в крайна сметка Томич спечели, за да намали изоставенето си на 3:5. Григор поведе с 30:0 с два аса в деветия гейм, за да го спечели в крайна сметка и да поведе със сет - 6:3.  Във втория сет Томич започна със сервис, който беше спечелен от австралиеца. Григор си взе сервиса за 1:1, но и Томич не пропусна да спечели в следващия гейм, печелейки го на 0.  В чевъртия гейм Гришо не съумя да спечели сервиса си и беше пробит, а резултатът стана 3:1 в полза на австралиеца. След този момент Томич затвърди пробива си и поведе с 4:1. Без затруднения Димитров взе подаването си в шестия гейм и намали резултата на 2:4. В следващия гейм Григор съумя да се добере до 30:30 и 40:40, за да загуби в крайна сметка, а резултатът стана 2:5. В осмия гейм Григор имаше трудности, но успя да спечели, за да намали резултата до 3:5. Българинът получи възможност да пробие във важен момент и той го стори, след като Томич направи двойна грешка, за да намали на 4:5. След това Димитров взе своето подаване без особени затруднения в десетия гейм и стигна до изравняване – 5:5. В 11-ия гейм Гришо поведе при сервис на съперника с 30:0, но Томич изравни - 30:30. Австралиецът сбърка на два пъти и Димитров поведе с 6:5. Хасковлията показа високата си класа и спечели сервирането си в 12-ия гейм, за да спечели сета със 7:5, а с това и мача. Съперник на Григор на финала ще бъде водачът в схемата Томаш Бердих или квалификанта Матиас Бахингер от Германия. С победата си над Томич 23-годишният Димитров ще си осигури чек за 49 770 евро от наградния фонд, защитавайки 150 от 250-те си точки от миналата година.

Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в Стокхолм

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-se-klasira-za-polufinalite-na-turnira-v-stokholm-news226150.html

Първата ракета в мъжкия ни тенис Григор Димитров продължи защитата на миналогодишната си титла от турнира в Стокхолм в петък вечерта, побеждавайки на четвъртфиналите американеца Джак Сок с 5:7, 6:4, 6:3. Хасковлията започна много добре първия сет, взимайки гейма си на 0, но в следващия американецът успя да изравни. Григор продължи да бъде впечатляващ на свой начален удар, печелейки и следващите си 2 сервис гейма на нула като така направи серия от 16 поредни точки от 16 сервиса. При 4:3 Димитров стигна до нови две възможности за пробив, които обаче Сок отрази с мощни сервиси, които му помогнаха да изравни за 4:4. Серията на сервис за Григор стигна до 20 от 20 при 5:4, но Сок също нямаше проблеми да изравни за 5:5. Сок обаче взе първата точка в подаването на съперника си, след което поведе с 30:15, а българинът му подари два шанса за пробив след двойна грешка. Още при първия Димитров сбърка и така много изненадващо на фона на играта до този момент, позволи на съперника си да сервира за спечелване на сета. Така Сок стигна до успеха в сета след 7:5. След краха в първия сет, и вторият не започна добре за Григор, който трябваше да спасява два брейкбола в самото начало на сета. Той все пак се справи, стигна се до нови две равенства, но пробив нямаше. В следващия гейм пък българинът стигна до нови два шанса за пробив, които обаче отново не бяха материализирани заради отлични сервиси на Сок в правилния момент. Последваха два гейма, в които интригата отново бе голяма, стигаше се до 40:40, но сервиращите все пак взеха своето за 2:2. Петият гейм пък бе белязан от две феноменални изпълнения на Григор, които спокойно могат да претендират за удар на годината. След мощен ретур на Сок, Григор направи изключителен уинър с удар зад гърба, който изправи публиката на крака. А още в следващото разиграване – нов мощен ретур на Сок и уинър с удар между краката на българина. Самият американец бе впечатлен от случващото се и специално поздрави Григор. Сок обаче отговори с безпроблемен гейм за 3:3. Григор имаше проблеми в своето подаване като Сок стигна до шанс за пробив с цената на скрит мачбол. Българинът обаче показа нерви и излезе от трудната ситуация, а при 5:4 стигна до два сетбола като още първият бе оползотворен след грешка на Сок. Така Димитров най-сетне стигна до пробив, с който спечели и сета и вкара мача в трета решителна част. Третият сет започна трудно за Григор, който трябваше да си взема подаването от 15:40, и хасковлията го стори, за да поведе с 1:0 гейма в решителния сет. Последва размяна на подавания, за да поведе българският тенисист с 2:1. Сок успя да изравни за 2:2, но Гришо с отлична игра отново поведе с 3:2. В шестия гейм Григор поведе с 30:0, но позволи изравняване до 30:30. В крайма сметка се стигна до ново равенство 3:3. В седмия гейм, който почти винаги се приема за решителен Григор отново имаше леки затруднения, но успя да се събере и да поведе с 4:3 като последната точка дойде от великолепен ас на българина. След грешки на Сок дойде и пробив в полза на Григор Димитров, който имаше две възможности да затвори гейма и успя да го стори при втората след двойна грешка на американеца. В следващата част Григор не остави шансове на Сок и спечели с 6:3, с което и мача.  Това беше първа победа на Григор над Сок, а това беше и първа среща между двамата тенисисти. След успеха Димитров си осигури 90 точки за световната ранглиста, а на полуфинал ще се изправи срещу Бърнард Томич.

Жената, наръгана с нож, е в критично състояние

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4375072

Критично остава състоянието на 52-годишната жена от село Мусомища, която бе нападната и намушкана с нож тази сутрин на автобусната спирка в селото. Това съобщи за  ‘‘Фокус’’ - Пирин д-р Мария Радойкова, директор на МБАЛ-Гоце Делчев.   Тя уточни, че първите 24 часа са критични, тъй като жената е загубила много кръв. Критично остава състоянието на 52-годишната жена от село Мусомища, която бе нападната и намушкана с нож тази сутрин на автобусната спирка в селото. Това съобщи за  ‘‘Фокус’’ - Пирин д-р Мария Радойкова, директор на МБАЛ-Гоце Делчев. Тя уточни, че първите 24 часа са критични, тъй като жената е загубила много кръв.

Учени установиха: Фитнесът ни прави по-умни

http://pik.bg/учени-установиха-фитнесът-ни-прави-по-умни-news239003.html

Учени установиха: Фитнесът ни прави по-умни

Ако искате умът ви да бъде остър като бръснач, трябва да започнете да посещавате фитнес залата. Това показват последните медицински проучвания. Как обаче може упражненията на мускулите да стимулират мозъка?, пише BNews.

В годините досега винаги се е твърдяло, че мозъкът, като изключим факта, че контролира мускулите в тялото, няма нищо общо с тях. Това предположение обаче се обръща на 180 градуса и е на път да бъде оборено.

Последните изследвания показват, че упражненията на тялото са един от най-добрите начини да се повиши интелекта и да се запази функционалността на мозъка до дълбока старост.

Помислете за това: според едно немско проучване по-възрастните хора, които извършват леки упражнения като градинарството, например, е наполовина по-вероятно да страдат от когнитивно увреждане в по-напреднала възраст.

Друг експеримент установил, че пенсионери помолени да ходят бързо по няколко пъти седмично, отбелязват по-добри резултати на тестовете за запазване на концентрацията и паметта.

Това обаче не се случва само с по-възрастните хора. Същото се наблюдава и при децата, които се движат пеша до училище. При тях също се наблюдава тенденция да се концентрират по-добре и да получават по-добри резултати на тестовете, отколкото тези, които се придвижват с кола.

Една от възможните причини е, че физическото натоварване на мускулите раздвижва кръвта и следователно нивото на кислород, с който се снабдява мозъка, което пък помага да се даде необходимата енергия на мозъка, за да мисли.

Освен това циркулиращата кръв насърчава растежа на невроните и може би насърчава освобождаването на някои невротрансмитери и растежни хормони, които са от решаващо значение за цялостното здраве на мозъка. Всичко това може да допринесе за по-добрата концентрация и памет.

Вече има изследователи, които работят по създаването на специално проектирани "exergames" (игри за упражнение),

които включват физическа активност с когнитивно обучение, за да се даде на мозъка възможно най-добрата тренировка.

Предварителните резултати показват, че общото натоварване (с физически и когнитивни упражнения) дават по-добри резултати, отколкото отделните тренировки.

Този факт може да ви даде поне още една причина да не отложите посещението на фитнеса или плувния басейн.

Стоян Александров: Има шансове КТБ да бъде спасена

http://www.vesti.bg/novini/stoian-aleksandrov-ima-shansove-ktb-da-byde-spasena-6025166

Според индиректна информация, докладът на квесторите за КТБ, който ще излезе в понеделник, ще бъде негативен и ще се опита да докаже дупка от 3 милиарда. Но независимо от това какъв ще бъде той, все още има шансове банката да бъде спасена.

Общината "къпе" днес пловдивчани безплатно

http://pik.bg/общината-къпе-днес-пловдивчани-безплатно-news239002.html

Общината "къпе" днес пловдивчани безплатно

Силен вятър духа от сутринта в Пловдив. Обрулените листа веднага се отвяват някъде встрани, а пловдивчани предпазливо преминават през площада пред общината, тъй като рискуват да бъдат изкъпани със студена вода, пише БГНЕС.

Въпреки явното неудобство, фонтанът работи и при всяко издигане на струите, поривите на вятъра ги отнасят настрани. Така всеки пешеходец рискува да бъде изкъпан без пари.

Германия е блокирана от стачка на железниците

http://europe.actualno.com/Germanija-e-blokirana-ot-stachka-na-jeleznicite-news_55591.html

Стачка на железниците блокира Германия от днес до понеделник, предават информационните агенции. Само една трета от всички влакове, с които разполага държавата ще се движат през уикенда. Останалите ще ...

Ердоган гостува на новия президент на Афганистан

http://asia.actualno.com/Erdogan-gostuva-na-novija-prezident-na-Afganistan-news_55593.html

Турският президент Реджеп Ердоган пристигна в Кабул за среща с новия афганистански президент Ашраф Гани, предаде АФП. Ердоган е един от първите държавни глави на посещение в Афганистан сред встъпванет...

Дясноцентристки кабинет - трудно, но най-вероятно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374165

Ако сме в ролята на някакъв вид рейтингова агенция, която подава индекси за това дали ще се състави правителство, или ще има нови избори, то след разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт показателите за това, че ще се състави кабинет щяха да скочат. 
Много трудно бихме могли от днешна гледна точка да изказваме категорични позиции каква ще бъде Ако сме в ролята на някакъв вид рейтингова агенция, която подава индекси за това дали ще се състави правителство, или ще има нови избори, то след разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт показателите за това, че ще се състави кабинет щяха да скочат. Много трудно бихме могли от днешна гледна точка да изказваме категорични позиции каква ще бъде

Д-р Александър Мясников: Болният от ебола не е заразен, докато не вдигне температура

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374232

Д-р Александър Мясников е известен руски потомствен медик, бивш главен лекар на болницата, в която се лекуват руските ръководители, а в миналото - и техни колеги от братски страни. Работил е в САЩ, Европа и в мисията на Червения кръст в Африка. Сега ръководи 71-а градска болница в Москва. Интервюто той даде за в. “Комсомолская правда”. Д-р Александър Мясников е известен руски потомствен медик, бивш главен лекар на болницата, в която се лекуват руските ръководители, а в миналото - и техни колеги от братски страни. Работил е в САЩ, Европа и в мисията на Червения кръст в Африка. Сега ръководи 71-а градска болница в Москва. Интервюто той даде за в. “Комсомолская правда”.

Загасен е пожар в ТЕЦ в Гълъбово

http://www.cross.bg/zagasen-e-pozhar-v-tetz-v-gulubovo-1435689.html

/КРОСС/ Пожар в ТЕЦ в Гълъбово е горял тази сутрин около 7 ч., съобщиха от централата. Вследствие електрическа повреда е пламнало изолаторното тяло на трансформатор. Огънят е овладян за половин час, няма пострадали.  Няма поражения по околните сгради и съоръжения, както и изтичане на масло и опасни субстанции. Ситуацията е овладяна, няма и замърсяване на околната среда, уточняват от теца. Причините за инцидента се разследват. Предприети са действия по възстановяване на съоръжението в нормалното му работно състояние. Блокът работи в нормален режим.

Пожар горя в ТЕЦ Гълъбово

http://www.vesti.bg/novini/pozhar-goria-v-tec-gylybovo-6025165

Пожар горя рано тази сутрин в ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово". Ситуацията е овладяна и няма пострадали.

Др. Стойнев: Няма основания АЕЦ "Козлодуй" да плаща за 7-и блок на централата

http://econ.bg/Новини/Др-Стойнев-Няма-основания-АЕЦ-Козлодуй-да-плаща-за-7-и-блок-на-централата_l.a_i.578504_at.1.html

АЕЦ "Козлодуй” няма основания за плащания по проекта за 7-и блок . Ръководството на централата обаче е било сменено от служебния министър и той...

Фалитът на КТБ ще бъде най-скъпият сценарий

http://www.bnews.bg/article-119388

Най-скъпият сценарий за държавата е обявяване във фалит на КТБ. При това положение ще бъде изчерпан гаранционният фонд за покриване на гарантираните влогове, който в момента е 2,1 млрд.лв, заяви Стоян Александров.

Общинарите в Кюстендил излязоха с декларация срещу избора на Александър Методиев за депутат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/18/2402670_obshtinarite_v_kjustendil_izliazoha_s_deklaraciia/?ref=rss

Общинските съветници в Дупница приеха декларация против даването на мандат на ДПС от кюстендилския район и избирането на Александър Методиев, известен като Бат Сали, за депутат от района, предаде БНР.

Декларацията беше предложена от кмета на общината Методи Чимев и беше подкрепена от 21 съветници от всички партии след една корекция в текста, от който отпадна "Ние не сме против ДПС", уточнява държавното радио. 

От общинското ръководство и от организационния комитет обявиха,...

Делото за корупционния скандал, разтресъл кабинета на Ердоган, е прекратено

http://www.mediapool.bg/deloto-za-koruptsionniya-skandal-raztresal-kabineta-na-erdogan-e-prekrateno-news226149.html

Разследването по корупционния мегаскандал, разтресъл турското правителството в края на миналата година, е прекратено от прокуратурата , съобщава Ройтерс в събота, позовавайки се на информация от местните медии. По случая бяха заподозрени 53-има души, сред които синовете на трима бивши министри и други членове на близкото обкръжение на бившия премиер и настоящ президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Разрастването на скандала принуди трима членове на правителството му да подадат оставка и предизвика международни критики след реакцията на тогавашния премиер, който затегна контрола върху интернет и направи масова чистка в полицията съда, и прокуратурата. В крайна сметка истанбулските прокурори постановяват, че няма доказателства за извършено престъпление и не е установено престъпно сдружение, съобщава телевизия СНН Тюрк. Сред освободените от съдебно преследване са синовете на трима министри – на министъра на вътрешните работи Муаммер Гюлер – Баръш Гюлер, на министъра на икономиката Зафер Чаглаян – Каан Чаглаян и на министъра на екологията и околната среда Ердоган Байрактар – Огуз Байрактар. И тримата са смятани за най-приближените и доверени министри на премиера Ердоган. По време на мащабна полицейска акция в средата на декември м.г. бяха задържани още строителният магнат Али Агаоглу, чието състояние "Блумбърг" изчислява на 2 милиарда долара, генералният директор на Халкбанк Сюлейман Аслан, азербайджанският бизнесмен Реза Зараб, кметът на централния истанбулски район Фатих Мустафа Демир и други висши служители от няколко министерства. Зафер беше обвинен, че е организирал незаконен трафик на злато с подложен на ембарго Иран, като давал подкупи на синовете на двамата министри, както и на самите министри. След избухването на скандала Ердоган обвини организацията на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, негов някогашен съюзник, че е изфабрикувала обвиненията, за да го дискредитира. Тогавашният премиер извърши мащабна чистка в полицията и съдилищата - институции, в които, както се твърди, организацията на Гюлен има голямо влияние.

Пожар избухна в ТЕЦ "Гълъбово"

http://pik.bg/пожар-избухна-в-тец-гълъбово-news238998.html

Пожар избухна в ТЕЦ "Гълъбово"

Пожар горя в ТЕЦ „AES Гълъбово”, ситуацията е овладяна, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на компанията. Възникналият пожар е своевременно и напълно потушен. Няма никакви вредни въздействия върху околната среда.

Инцидентът е станал в 6.57 часа, когато в следствие на електрическа повреда възниква пожар в изолаторното тяло на фаза С на Блочен трансформатор 2 в централата. Пожарът е овладян до 7.30 часа от автоматичната пожарогасителна система на съоръжението и пристигналите екипи на Районната служба по безопасност и защита на населението. Самият трансформатор не е засегнат от инцидента. Няма пострадали хора и поражения по околните сгради и съоръжения. Няма изтичане на масло и опасни субстанции.

В момента се извършва разследване на причините за инцидента и дейности по възстановяване на съоръжението в нормалното му работно състояние. Блок 1 продължава да работи в нормален режим. 

Пожар избухна в ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово"

http://pik.bg/пожар-избухна-в-тец-ей-и-ес-гълъбово-news238998.html

Пожар избухна в ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово"

Пожар горя в ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, ситуацията е овладяна, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на компанията. Възникналият пожар е своевременно и напълно потушен. Няма никакви вредни въздействия върху околната среда.

Инцидентът е станал в 6.57 часа, когато в следствие на електрическа повреда възниква пожар в изолаторното тяло на фаза С на Блочен трансформатор 2 в централата. Пожарът е овладян до 7.30 часа от автоматичната пожарогасителна система на съоръжението и пристигналите екипи на Районната служба по безопасност и защита на населението. Самият трансформатор не е засегнат от инцидента. Няма пострадали хора и поражения по околните сгради и съоръжения. Няма изтичане на масло и опасни субстанции.

В момента се извършва разследване на причините за инцидента и дейности по възстановяване на съоръжението в нормалното му работно състояние. Блок 1 продължава да работи в нормален режим. 

Пожар горя в ТЕЦ "Гълъбово", няма пострадали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4375061

Авария имаше в американската топлоцентрала "ЕЙ И ЕС" в Гълъбово тази сутрин. Жертви и пострадали няма, не се отчита и замърсяване на околната среда, предаде bTV.
Maлко преди седем часа тази сутрин е възникнал пожар в изолаторно тяло на трансформатор в централата. Пожарът е причинен от електрическа повреда. Авария имаше в американската топлоцентрала "ЕЙ И ЕС" в Гълъбово тази сутрин. Жертви и пострадали няма, не се отчита и замърсяване на околната среда, предаде bTV. Maлко преди седем часа тази сутрин е възникнал пожар в изолаторно тяло на трансформатор в централата. Пожарът е причинен от електрическа повреда.

Драгомир Стойнев: АЕЦ „Козлодуй” не може да плаща на „Уестингхаус” без договорка

http://offnews.bg/news/n_1/n_405329.html

"АЕЦ „Козлодуй” няма никакви основания за плащания по проекта за 7 блок, поне аз оставих нещата така. Но ръководството на централата беше сменено от служебния министър и какви действия са предприемани трябва да попитате именно него". Това заяви пред "Фокус" бившият енергиен министър Драгомир Стойнев по повод появилата се вчера информация, че АЕЦ „Козлодуй” е превел над 7 милиона лева на американската компания „Уестингхаус” . Стойнев изрази надежда, че "служебното правителство не действа на своя глава по големите енергийни проекти", защото "по тях трябва да има консенсус и затова правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с „Уестингхаус” за 7 блок и го остави за разглеждане след изборите". Той добави, че спекулирането с енергийните проекти на страната носи само минуси на България. Според него политиците трябва да имат разбиране по Южен поток и ядрената енергетика, а не да се играе на дребно, защото това застрашавало националната сигурност и икономическата стабилност. „В момента не съм министър на икономиката и енергетиката. Това, което мога да заявя, е, че, първо, трябва да се попита министъра на икономиката и енергетиката – защо е направен този превод. Второ, при положение, че не е потвърден договорът за изграждане на 7 блок от служебното правителство, защо е необходимо да се направи този превод, или този превод просто е във връзка с други проекти, по които АЕЦ „Козлодуй” работи с „Уестингхаус”, коментира Стойнев. Драгомир Стойнев припомни, че „АЕЦ „Козлодуй” работи с „Уестингхаус” от приблизително 20 години по различни технологични проекти, а кабинетът на ГЕРБ е възложил на компанията през 2012 г. да направи предпроектното проучване за избор на технология за 7 блок.

Авария в ТЕЦ "Гълъбово"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4375057

Авария имаше в американската топлоцентрала Авария имаше в американската топлоцентрала "ЕЙ И ЕС" в Гълъбово тази сутрин. Жертви и пострадали няма, не се отчита и замърсяване на околната среда, предаде bTV. Maлко преди седем часа тази сутрин е възникнал пожар в изолаторно тяло на трансформатор в централата. Пожарът е причинен от електрическа повреда.

Продължават протестите в Хонконг

http://www.moreto.net/novini.php?n=267745

Продемократичните протести в Хонконг продължават. През последното денонощие отново имаше сблъсъци между демонстранти и полиция в центъра на града. Най-малко 26 души са задържани, съобщава руската агенция ТАСС. Вследствие на сблъсъците има ранени и от двете страни.

Гугъл: България, Босна и Гърция са най-отчаяни от политиците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4375063

Гражданите на България, Босна и Херцеговина и Гърция са най-недоволни от работата на техните правителства. Това сочи изследване на световната търсачка Гугъл, пише БГНЕС.
Заключенията са направени след въпроси свързани с корупцията, безработицата, както и от подкрепата, която дават гражданите за политическите лидери да останат в управлението. Гражданите на България, Босна и Херцеговина и Гърция са най-недоволни от работата на техните правителства. Това сочи изследване на световната търсачка Гугъл, пише БГНЕС. Заключенията са направени след въпроси свързани с корупцията, безработицата, както и от подкрепата, която дават гражданите за политическите лидери да останат в управлението.

Хуморът преди 50 години - вестник "Софийска правда" (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_405222.html

По какво си приличат и по какво се различават днешните смешки и тези от 1965г., публикувани в столичния вестник "Софийска правда". След старателен преглед на печата от 1965г. и по-конкретно на изданието "Софийска правда", редакционният екип на OFFNews стигна до извода, че и през тези на пръв поглед далечни години определено е имало попадения в хумористичните рубрики, а изкуството карикатура тогава е било далеч по-използвано от авторите с цел осмиване и изграждане на гротесков образ.  Колко от карикатурите са актуални и до днес - преценете сами:

"Съдилището" на Стефан Командарев спечели голямата награда на фестивала "Златна роза"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/18/2402663_sudilishteto_na_stefan_komandarev_specheli_goliamata/?ref=rss


"Съдилището" на режисьора Стефан Командарев спечели голямата награда за най-добър пълнометражен филм на кинофестивала "Златна роза", а изпълнителя на главната роля Асен Блатечки беше отличен за най-добър актьор. Конкурсната програма на 32-издание на фестивала приключи снощи. 

За най-добър късометражен филм бе определен "Чест" на Павел Веснаков (победител и от фестивала на късометражното кино в Клермон Феран и номиниран за Европейските филмови награди за късометражен филм), а...

Подготвят отделение за изгаряния в бургаската болница

http://pik.bg/подготвят-отделение-за-изгаряния-в-бургаската-болница-news238993.html

Подготвят отделение за изгаряния в бургаската болница

Голяма е вероятността Бургас да се сдобие с отделение по изгаряния и пластика в МБАЛ-Бургас. Това каза народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева. Това е и един от приоритети в работата на бургаските депутати в 43-то НС, съобщи "Фокус".

"Възстановяването на отделението за пластика и изгаряния е нещо много критично за Бургас. Това, което искаме, е да се възстанови отделението за пластика и изгаряния към МБАЛ-Бургас, защото Бургас е град, където се концентрира голям поток от хора през летния сезон, където има развита промишленост и има риск от аварии, град, където се случват инциденти, имахме и терористичен акт. В Бургас няма отделение по изгаряния и пластика и затова, когато се случи подобен инцидент, трябва да бъдат транспортирани пострадалите до Варна, където е най-близкото място, където хората могат да се лекуват”, заяви Василева. По думите й това, което искат, е Бургас да осигурява такива здравни грижи. 

„Това, което имаме като уверение от местната власт, е пълна подкрепа. Необходими са специалисти в тази област. Общината и самият кмет се е ангажирал с това да бъде осигурена възможност за специалисти и от други части на страната, които желаят да се преместят в Бургас, ще им бъдат осигурени условия за това. Всъщност подобно отделение се нуждае и от специалисти, и от медицинско оборудване, за което също трябва да бъдат положени усилия", каза още Василева. 

Вицепремиерът защити назначението на приятелката на Лукарски

http://www.mediapool.bg/vitsepremierat-zashtiti-naznachenieto-na-priyatelkata-na-lukarski-news226148.html

Вицепремиерът по управление на еврофондовете Илияна Цанова защити пред Дарик радио в събота назначението на бившата й съветничка Ива Йорданова, която оглави временно Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Йорданова, която е член на "Движение България на гражданите" (ДБГ), привлече вниманието на медии заради слуховете, че има любовна афера с коалиционния партньор на ДБГ в Реформаторския блок и лидер на СДС Божидар Лукарски. По-късно самият Лукарски призна, че е влюбен в нея и ще иска да се оженят, но първо трябва да успее да се разведе с досегашната си съпруга, от която има две деца. Тя бе назначена начело на ДАБЧ със заповед на премиера Георги Близнашки, който преди това уволни досегашния временен председател на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Причина за това станаха публикуваните от Mediapool и в. "Сега" резултати от проверка на прокуратурата в агенцията, които създават тежки съмнения за корупция в институцията. "В българския политически живот критичната маса на свързани лица отдавна е постигната. Крайно неуместни са опитите да се спекуллира с личния живот на един човек. Нека да съдим по свършената работа. Търсех подходящ човек, който да работи с тази агенция", заяви Цанова в събота, запитана дали назначението на Йорданова не е някакъв реверанс към Реформаторския блок Тя припомни, че ДАБЧ са установени тежки нарушения и основната функция на Йорданова ще бъде да съдейства на държавните органи да извършат назначените проверките за краткия срок, определен от вицепремиера – до края на октомври. Цанова повтори, че бившата й съветничка се е справила отлично със задачата да направи активна кампания през социалните мрежи за изборите: "Кампанията беше много успешна, въпреки малкия си бюджет – 6 000 лв., тя се свърза с хората, които направиха интерактивната карта на изборните секции, отговаряше непрекъснато на съобщенията в страницата ни във Фейсбук".  "Това, че Йорданова има връзка с политик - има много такива хора. Никога няма да назнача човек, който не харесвам професионално", добави още вицепремиерът. При назначаването на Йорданова за съветник на Илияна Цанова, от пресслужбата на вицепремиера специално уточниха, че кандидатурата й е избрана заради "опита й на млад човек, живеещ и учещ в чужбина, както и защитените идеи как да се развива комуникацията със сънародниците ни зад граница по нов и модерен начин".  Тя е бакалавър по бизнес администрация, специалност международен бизнес, от колежа "Бъркли" в САЩ – 2009 г. Работила е в Hewlett-Packard и Pfizer като специалист по управление на бизнес процеси. В България стана известна като участничка в шоуто "Умна и красива", организирано от "Шоуто на Слави Трифонов".

"Патриотичният фронт" иска касиране на изборите в Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/18/2402659_patriotichniiat_front_iska_kasirane_na_izborite_v/?ref=rss


В жалба, адресирана до президента, правителството, главния прокурор, Върховния касационен и Върховния административен съд, коалицията "Патариотичен фронт" настоява за касиране на резултатите от гласуването на предсрочните избори в Турция. 

От коалицията, включваща НФСБ и ВМРО, заявяват, че изборният процес в Турция е протекъл "при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните...

Русия забрани вноса на говежди субпродукти от ЕС

http://europe.actualno.com/Rusija-zabrani-vnosa-na-govejdi-subprodukti-ot-ES-news_55587.html

Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол забрани вноса на говежди субпродукти от Европейския съюз от 21 октомври, предаде ТАСС, като се позова на ръководителя на службата (Росселхознадзор...

Рекорден брой "млади пенсионери" отчете НОИ

http://society.actualno.com/Rekorden-broj-mladi-pensioneri-otchete-NOI-news_55589.html

НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии – цели 70%. От януари до септември така наречените "млади възрастни” в силовите структури, които за пръв път получават пенсия...

Защо и как фитнесът ни помага да станем по-умни

http://www.bnews.bg/article-119010

Вече има изследователи, които работят по създаването на специално проектирани "exergames". "Игрите за упражнение" включват физическа активност с когнитивно обучение, за да се даде на мозъка възможно най-добрата тренировка.

България, Босна и Гърция са най-отчаяни от политиците според Гугъл

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4375051

Гражданите на България, Босна и Херцеговина и Гърция са най-недоволни от работата на техните правителства. Това сочи изследване на световната търсачка Гугъл, пише БГНЕС.
Заключенията са направени след въпроси свързани с корупцията, безработицата, както и от подкрепата, която дават гражданите за политическите лидери да останат в управлението. Гражданите на България, Босна и Херцеговина и Гърция са най-недоволни от работата на техните правителства. Това сочи изследване на световната търсачка Гугъл, пише БГНЕС. Заключенията са направени след въпроси свързани с корупцията, безработицата, както и от подкрепата, която дават гражданите за политическите лидери да останат в управлението.

Според президента Световната банка светът губи битката с ебола

http://www.moreto.net/novini.php?n=267737

Светът „губи битката” срещу ебола заради липсата на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика. Това заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от "Асошиейтед прес".

Драгомир Стойнев: АЕЦ "Козлодуй" няма основания за плащания към "Уестингхаус"

http://pik.bg/драгомир-стойнев-аец-козлодуй-няма-основания-за-плащания-към-уестингхаус-news238987.html

Драгомир Стойнев: АЕЦ "Козлодуй" няма основания за плащания към "Уестингхаус"

Дано служебното правителство не действа на своя глава по големите енергийни проекти. По тях трябва да има консенсус и затова правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с „Уестингхаус” за 7 блок и го остави за разглеждане след изборите. АЕЦ „Козлодуй” няма никакви основания за плащания по проекта за 7 блок, поне аз оставих нещата така. Но ръководството на централата беше сменено от служебния министър и какви действия са предприемани трябва да попитате именно него. Това коментира  Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски, във връзка с информацията на „Фокус”, че АЕЦ „Козлодуй” е превел над 7 милиона лева на американската компания „Уестингхаус”, съобщи "Фокус".

Спекулациите с енергийните проекти носят само минуси за България, заяви Стойнев. Картинката трябва да е чиста и знам, че всички отговорни политици го разбират, особено в ситуация като сегашната. По изграждането на газовите връзки със съседните държави, Южен поток и ядрената енергетика трябва да има консенсус между политическите сили, а не игри на дребно. От тях зависят националната сигурност и икономическата стабилност, заяви още Стойнев. 

Стойнев изрази съмнение, че е възможно да има плащания 7 блок, защото до сега няма информация проектът да е потвърден от служебното правителство. „В момента не съм министър на икономиката и енергетиката. Това, което мога да заявя, е че първо трябва да се попита министъра на икономиката и енергетиката – защо е направен този превод. Второ, при положение че не е потвърден договорът за изграждане на 7 блок от служебното правителство, защо е необходимо да се направи този превод, или този превод просто е във връзка с други проекти, по които АЕЦ „Козлодуй” работи с „Уестингхаус”. 
Драгомир Стойнев припомни, че „АЕЦ „Козлодуй” работи с „Уестингхаус” от приблизително 20 години по различни технологични проекти, а кабинетът на ГЕРБ е възложил на компанията през 2012 г. да направи предпроектното проучване за избор на технология за 7 блок.

Стойнев: Питайте служебния министър за плащането към "Уестингхаус", не оставих така нещата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4375039

Правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с „Уестингхаус” за 7 блок и го остави за разглеждане след изборите. АЕЦ „Козлодуй” няма никакви основания за плащания по проекта за 7 блок. Поне аз оставих нещата така. Но ръководството на централата беше сменено от служебния министър. Правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с „Уестингхаус” за 7 блок и го остави за разглеждане след изборите. АЕЦ „Козлодуй” няма никакви основания за плащания по проекта за 7 блок. Поне аз оставих нещата така. Но ръководството на централата беше сменено от служебния министър.

31 хиляди домакинства останаха без електричество на Бермудските острови

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4375041

Над 31 хиляди домакинства останаха без електричество на Бермудските острови след връхлитането на урагана „Гонсало”, предаде РИА Новости. Електрическата компания предупреди, че електрозахранването може да остане прекъснато няколко дни.  Ураганът е придружен от мощен вятър, проливни дъждове и силни вълни. Над 31 хиляди домакинства останаха без електричество на Бермудските острови след връхлитането на урагана „Гонсало”, предаде РИА Новости. Електрическата компания предупреди, че електрозахранването може да остане прекъснато няколко дни. Ураганът е придружен от мощен вятър, проливни дъждове и силни вълни.

Няма забавяне на работата по оперативните програми

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/niama-zabaviane-na-rabotata-po-operativnite-programi-182126/

Координация е основният проблем за забавеното усвояване на европейските средства, според вицепремиера Илияна Цанова

Весела Лечева: БСП се провали заради инат и вкопчване във властта

http://frognews.bg/news_78486/

БСП загуби изборите „заради ината да не се променя. Този инат да поставяш кандидати, които хората не желаят или просто нямат влияние и обществена тежест. Заради това, че никой не направи оценка от участието ни в изборите през 2013 г.".

Вицепремиерът Цанова защити назначението на Ива Йорданова в ДАБЧ

http://www.cross.bg/iiordanova-tzanova-chyzhbina-1435688.html

/КРОСС/ Вицепремиерът по управление на еврофондовете Илияна Цанова защити назначението на Ива Йорданова за зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина Ива Йорданова, позовавайки се на добрата й досегашна работа и неуместното позовававе на лични отношения.  Йорданова, която досега беше съветник на вицепремиера Цанова, беше назначена в агенцията със заповед на премиера Георги Близнашки в средата на седмицата и ще ръководи ведомството до назначаването на титуляр. Кадровото решение предизвика медиен шум, тъй като Йорданова живее с лидера на СДС Божидар Лукарски, за което той съобщи в интервю за вестник „24 часа" месец преди изборите. Тя е бакалавър по бизнес администрация, специалност международен бизнес, от колежа „Бъркли" в САЩ - 2009 г. Работила е в Hewlett-Packard и Pfizer като специалист по управление на бизнес процеси. В България стана известна като участничка в шоуто „Умна и красива", организирано от „Шоуто на Слави Трифонов". При назначаването й за съветник на Илияна Цанова, от пресслужбата на вицепремиера уточниха, че кандидатурата й е избрана заради „опита й на млад човек, живеещ и учещ в чужбина, както и защитените идеи как да се развива комуникацията със сънародниците ни зад граница по нов и модерен начин"

Moody`s понижи кредитния рейтинг на Русия

http://econ.bg/Новини/Moody-s-понижи-кредитния-рейтинг-на-Русия_l.a_i.578478_at.1.html

Moody`s понижи кредитния рейтинг на Русия с една степен от Baa1 на Baa2. Перспективата пред страната остава негативна, се казва в прессъобщение на...

"Гонсало" удари Бермудските острови (видео)

http://www.bnews.bg/article-119374

Ураганът "Гонсало" остави над 31 000 домакинства без електричество на Бермудските острови. Т ропическата буря „Труди” се е формирала в Тихия океан, край бреговете на Мексико, съобщи агенция Ройтерс.

26 арестувани след нови протести в Хонконг

http://www.vesti.bg/sviat/azia/26-arestuvani-sled-novi-protesti-v-honkong-6025160

След сблъсъците с продемократичните протестиращи в градския район Монкок снощи и в ранните часове на днешния ден

Организатор на злополучния концерт в Южна Корея се самоубил

http://www.vesti.bg/novini/organizator-na-zlopoluchniia-koncert-v-iuzhna-koreia-se-samoubil-6025163

В Южна Корея е намерен мъртъв организаторът на поп-концерта, по време на който загинаха 16 души, предаде агенция Ренхап.

Всичко, но не и сладичък, или как да популяризираш автомобил в социалните мрежи (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/10/18/2402108_vsichko_no_ne_i_sladichuk_ili_kak_da_populiarizirash/?ref=rss


"Трябва да съберем нашите клиенти от местата, които те посещават най-много. Аудиторията, към която се стремим за получава информация най-много от социалните медии", това казва шефът на маркетинта "Опел" Тина Мюлер. Поводът е мащабната рекламна кампания, която цели да наложи модела "Адам Рокс".



Идеята е да грабнат вниманието на потенциалните купувачи със запомнящ се слоган (Всичко, но не и сладичък) и кратки, забавни и интригуващи клипчета. За заснемането им се доверяват...

Стойнев: Няма основания за плащане на "Уестингхаус" по изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4375025

Правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с „Уестингхаус” за 7 блок и го остави за разглеждане след изборите. АЕЦ „Козлодуй” няма никакви основания за плащания по проекта за 7 блок. Поне аз оставих нещата така. Но ръководството на централата беше сменено от служебния министър. Правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с „Уестингхаус” за 7 блок и го остави за разглеждане след изборите. АЕЦ „Козлодуй” няма никакви основания за плащания по проекта за 7 блок. Поне аз оставих нещата така. Но ръководството на централата беше сменено от служебния министър.

Красен Kралев меко приземи Трайчо Трайков

http://web.barometar.net/65462/

„В ГЕРБ не съм са в качеството си на PR експерт, а на представител на гражданското общество”, каза депутатът от ПП ГЕРБ Красен Кралев в отговор на въпрос на Люба Кулезич дали той списва фейсбук страницата на Бойко Борисов „Той сам си я пише”. Кралев посочи интересните диалози между лидерите в Реформаторския блок и юридическите [...]

Понижава се нивото на река Дунав при Свищов

http://pik.bg/понижава-се-нивото-на-река-дунав-при-свищов-news238991.html

Понижава се нивото на река Дунав при Свищов

С 18 см се е понижило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция.

Водният стоеж на реката е 210 см, температурата на водата е 16.4 градуса. Днес над западната половина от участъка ще преобладава слънчево време, докато на изток облачността все още ще бъде значителна и ще има превалявания от дъжд.

Ще продължи да духа умерен до силен западен вятър. Чак привечер ще отслабне. Утре ще е предимно слънчево, а вятърът слаб. Максималните температури 16-18°, минимални 3-5°C.

Ресторант отхвърли кредитната карта на Обама

http://offnews.bg/news/n_1/n_405322.html

Кредитната карта на американския президент Барак Обама е била отхвърлена в ресторант в Ню Йорк, съобщи Ен Би Си. Новината бе разкрита от самия Обама по време на церемония по подписването на указ за мерки по засилване на сигурността при използването на кредитните карти. Президентът не спомената името на заведението, в което не могъл да си плати обяда с карта. "Опитах се да докажа на сервитьора, че моята карта е истинска. Може би бяха я блокирали, защото отдавна не съм я ползвал и банката отказала, защото е сметнала, че се извършва мошеничество. Опитах се да обясня и че наистина мисля, че си плащам данъците и не лъжа", обясни Обама пред журналисти. Сметката била платена от съпругата му Мишел, чиято карта функционирала нормално. Близо 100 милиона американци са засегнати от кражбата на самоличност през последната година. Заплатата на президента на САЩ е 400 000 долара годишно, както и добавени 50 000 долара за разноски.

Вежди Рашидов: Помнете ми думата – ще се ликвидират банки

http://frognews.bg/news_78485/

„Едва ли остана човек, който не е разбрал, че КТБ трябва да бъде оздравена. Тази банка бе атакувана. Тя трябваше да бъде нарочно фалирана. Избрано бе времето - да няма парламент. Избран е денят, формата на атаката", заяви бившият министър на културата Вежди Рашидов в интервю за BTV.

РЗИ: Нивото на заболяемост от въздушно-капкови инфекции във Варна e леко увеличено

http://www.moreto.net/novini.php?n=267702

През изминалата седмица регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници, съобщиха от здравната инспекция за Moreto.net. Заболеваемостта от чревни инфекции е леко намалена в сравнение с предходната седмица.

Ураган връхлетя Бермудските острови (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4375033

Над 31 хиляди домакинства останаха без електричество на Бермудските острови след връхлитането на урагана „Гонсало”, предаде РИА Новости. Електрическата компания предупреди, че електрозахранването може да остане прекъснато няколко дни.  Ураганът е придружен от мощен вятър, проливни дъждове и силни вълни. Над 31 хиляди домакинства останаха без електричество на Бермудските острови след връхлитането на урагана „Гонсало”, предаде РИА Новости. Електрическата компания предупреди, че електрозахранването може да остане прекъснато няколко дни. Ураганът е придружен от мощен вятър, проливни дъждове и силни вълни.

Илияна Йотова: Не се притеснявам да кажа, че се провалихме на последните избори

http://pik.bg/илияна-йотова-не-се-притеснявам-да-кажа-че-се-провалихме-на-последните-избори-news238990.html

Илияна Йотова: Не се притеснявам да кажа, че се провалихме на последните избори

Трябва да имаме стабилно правителство, което да не бъде зависимо от никого и на което да се даде възможност да работи без никакво ограничение във времето. Това заяви в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7 евродепутатът от БСП Илияна Йотова.

Тя подчерта, че няма кабинет, който да е готов да направи тежки реформи, знаейки, че само след година или две ще трябва подаде оставка.

Йотова, която е член на Изпълнителното бюро на БСП, заяви, че депутатите от нейната партия ще работят като една конструктивна опозиция. Те ще подкрепят всички разумни решения на мнозинството. Няма да се държат като ГЕРБ – ще ходят на работа и ще работят, защото трябва да се вземат бързи решения по множество проблеми, допълни Йотова.

Според нея партията има нужда от бърза трансформация. Нямаме много време за промяна – местните избори наближават, а за мен те са най-важните, подчерта гостенката. Тя залага на младите хора, които работят в структурите по места. Не се притеснявам да кажа, че се провалихме на последните избори, но и ситуацията беше тежка. Сега имаме АБВ и партията на Татяна Дончева, която успя да събере 1%. Явно оттук нататък ще се води големият разговор за лявото пространство на България, допълни Йотова. По думите й на този етап Михаил Миков е точният човек за лидер на партията и в следващите години ще е добър председател на левицата.

Разград продава на търг три лъвчета

http://www.cross.bg/luvchetata-naddavane-turg-1435687.html

/КРОСС/ Трите малки лъвчета, родени в разградския зоопарк, ще бъдат продадени чрез публичен търг с тайно наддаване при начална цена от 1800 лв., се посочва в докладната записка, внесена от зам.-кмета Ценка Таракчиева, която ще бъде разгледана на заседания на постоянните комисии през следващата седмица, съобщи „Русе 24".  Пазарната оценка на лъвчетата е изготвена от лицензиран оценител. Окончателното решение лъвчетата да бъдат предложени на купувачи за наддаване ще вземе Общинският съвет в Разград на заседание на 28 октомври. Миналата седмица кметът Денчо Бояджиев обяви, че директорът на цирк „Балкански" акад. Александър Балкански е подал молба с искане за закупуване на лъвчетата.  

Как спортът продаде душата си на диктаторите

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/18/2402654_kak_sportut_prodade_dushata_si_na_diktatorite/?ref=rss


След като Бърни Екълстоун реши, че срещите лице в лице с тирани не влияе на собствения му образ, през миналата година в Бахрейн той бе попитан дали би подкрепил провеждането на Гран при в Сирия.

"Трябва да разгледаме ситуацията и ще видим", отвърна промотърът на Формула 1. Тогава това изглеждаше само като поредната повърхностна шега на възрастния британец.

Сега, когато "Врагът на Запада" Владимир Путин връчи трофеите в Сочи и календарът на Формула 1 за 2016 г. ще включва...

Още една добруджанка премина кастингите „на тъмно” в „Гласът на България”

http://dobrudjatv.net/%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b3/

Виктория Пенева от Тервел бе поредният възпитаник на СОУ „Св. Климент Охридски“, който впечатли жури и публика в музикален формат. 16-годишното момиче, чийто вокален педагог е Милена Пеева, продължава в следващата фаза на „Гласът на България“. В снощния епизод на предаването бяха показани последните изпълнения […]

Майката на Бианки: Някои хора бягат от отговорността си

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/18/2402660_maikata_na_bianki_niakoi_hora_biagat_ot_otgovornostta/?ref=rss


Майката на пилота на "Маруся" Жул Бианки - Кристин, заяви, че след инцидента със сина ѝ в Япония е проличала липсата на отговорност.

"Не мога да кажа нищо повече, различно от критиките. Някои хора говорят неща, за да избягат от отговорност", каза Кристин Бианки пред френския RTL, цитиран от "Мирър".

"Грижат се много добре за Жул, болницата е перфектна, специалистите са отлични, добре обучени, мили и се отнасят с уважение", добави майката на състезателя.

Това...

"Атака" похити знамето на ЕС в парламента, Цачева й отряза телевизията

http://politics.actualno.com/Ataka-pohiti-znameto-na-ES-v-parlamenta-Cacheva-j-otrjaza-televizijata-news_55584.html

Представителите на "Атака", които трябваше да проведат консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство, "похитиха" знамето на Европейския съюз в Народното събрание. Флагът, който б...

22 жертви на ново клане в ДР Конго

http://www.vesti.bg/novini/22-zhertvi-na-novo-klane-v-dr-kongo-6025162

Двадесет и двама души са били убити нощес в района Бени, източната част на Демократична република Конго. Това става 48 часа след подобно масово убийство, извършено от угандийски бунтовници, предава АФП.

Емил Радев : България трябва да е готова за нова бежанска вълна

http://web.barometar.net/65460/

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев отправи писмено запитване към Европейската комисия във връзка с готовността на България да посрещне нова бежанска вълна. Според него част от десетките хиляди бежанци и мигранти, които пресякоха турско-сирийската граница през изминалите седмици в следствие на офанзивата на Ислямска държава, неминуемо ще потърсят убежище в Европа. „Такова развитие на [...]

Селекционерът на националите Любослав Пенев пред “Труд”: Долу ръцете от отбора и щаба ми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4373799

- Имате ли притеснения за поста си на селекционер на футболните национали, г-н Пенев?

- Не. Както разбирам от медиите, Изпълкомът ще решава дали работата ни ще продължи, или пътищата ни ще се разделят. Но ако някой си прави илюзии, че ще ми извива ръцете за отбора или за щаба ми, много се е объркал. Няма как да стане.

- Има ли конкретни прете - Имате ли притеснения за поста си на селекционер на футболните национали, г-н Пенев? - Не. Както разбирам от медиите, Изпълкомът ще решава дали работата ни ще продължи, или пътищата ни ще се разделят. Но ако някой си прави илюзии, че ще ми извива ръцете за отбора или за щаба ми, много се е объркал. Няма как да стане. - Има ли конкретни прете

Ст. Александров: Най-скъпо за държавата ще е КТБ да фалира

http://econ.bg/Новини/Ст-Александров-Най-скъпо-за-държавата-ще-е-КТБ-да-фалира_l.a_i.578456_at.1.html

Най-скъпият вариант за държавата ще бъде, ако се стигне до фалит на Корпоративна търговска банка. Това заяви в ефира на на TV7 финансистът Стоян...

278 от жертвите на катастрофиралия в Украйна боинг са разпознати

http://www.cross.bg/katastrofata-zhertvi-ykraiina-1435686.html

/КРОСС/ Холандски експерти са идентифицирали още шест жертви от катастрофата на малайзийския самолет, който се разби в Източна Украйна на 17 юли, предаде „Интерфакс".  Пет от разпознатите жертви са холандски граждани. Така общият брой на загиналите, чиято самоличност е установена, достигна 278 души. При катастрофата загинаха 298 души. Заключенията на предварителния доклад за причините за катастрофата показаха, че боингът е бил пробит във въздуха от голямо количество обекти, летящи с висока скорост. Това е довело до разпадането на машината на парчета по време на полета.

"Тихият крадец": 95% от българите с остеопороза не се лекуват

http://www.vesti.bg/novini/tihiiat-kradec-95-ot-bylgarite-s-osteoporoza-ne-se-lekuvat-6025161

Наричат остеопорозата "тихия крадец", защото без предупредителни сигнали "краде" калция от костите и ги прави чупливи.

Руска банка иска да купи ТБ "Виктория"

http://frognews.bg/news_78484/

Банк Российский кредит иска да придобие 100% от капитала на Търговска банка "Виктория" (част от групата на Корпоративна търговска банка), съобщава руският вестник "Дума", позовавайки се на източници от финансовите среди.

Стоян Александров: Фалит на КТБ е най-скъпият сценарий за държавата

http://pik.bg/стоян-александров-фалит-на-ктб-е-най-скъпият-сценарий-за-държавата-news238989.html

Стоян Александров: Фалит на КТБ е най-скъпият сценарий за държавата

"Най-скъпият вариант за държавата ще бъде, ако се стигне до фалит на Корпоративна търговска банка." Това заяви в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7 бившият финансов министър доц. Стоян Александров.

Разчетите показват, че при това положение ще бъде изчерпан гаранционният фонд за покриване на гарантираните влогове, който в момента е 2,1 млрд. Допълнително ще трябва да бъде изтеглен още 1 млрд., за да се плати на всички граждани с влогове до 100 хил. евро. Фалитът на КТБ ще засили апетитите на тези, които желаят да атакуват банковата система, каза финансистъти предупреди, че тяхната цел е да сринат валутния борд. Такива хора обаче не си дават сметка какво е да правиш бизнес в условията на хиперинфлация, смята доц. Стоян Александров.

Ще фалират множество фирми и общини, които имат по-големи влогове в банката. Това ще доведе до съкращения на работници, допълни експертът.

Според него независимо от това, какъв ще бъде одиторският доклад, който ще бъде изнесен в понеделник, може да се вземе решение за спасяването на КТБ.

Той посочи, че в момента институциите не знаят какво да правят, защото ги е страх да вземат решение. Другият вариант е да изпълняват поръчки на тези, които искат да разклатят банковата система.

Единственото решение е да се възстанови доверието в банковата система. Така българите ще могат да започнат да инвестират и да развиват икономиката. В противен случай има опасност от разклащане на цялата сфера и е възможно вложителите да започнат да теглят парите си от останалите банки.

Проверяват дали АЕЦ „Козлодуй” е превела 7 млн. лв. на „Уестингхаус”

http://www.moreto.net/novini.php?n=267744

Над 7 млн. лв. са били преведени късно в петък на енергийния гигант „Уестингхаус” от АЕЦ „Козлодуй”. За това съобщава агенция „Фокус”. Българската електроцентрала се обслужва от 10 банки. Вече се извършва и проверка, разпоредена от вицепремиерът Екатерина Захариева, през коя банка е извършено плащането, но според информационната агенция то фигурира в банковия обмен.

Да инсталираш медийна кукувица...

http://www.cross.bg/da-instalirash-mediiina-kykyvitza-1435685.html

/КРОСС/ Странна представа за плурализъм на мненията имат в СЕМ. Смятат да редуват „Деконструкцията" на Петър Волгин с либертарианството на Калин Манолов. И да инсталират една медийна кукувица в чуждо гнездо, с разработена аудитория и висок рейтинг! По-тъпа цензура в радиоефира не е имало от времената на ранния седесариат. Галя Горанова, журналист

Османска гробница насред Сирия може да вкара Анкара във войната (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/18/2402410_osmanska_grobnica_nasred_siriia_moje_da_vkara_ankara/?ref=rss


Докато Турция продължава да наблюдава сраженията за граничния сирийски град Кобани и да преговаря със САЩ за условията, при които би се включила с войските и авиацията си в операцията срещу "Ислямска държава", едно миниатюрно парче земя насред Сирия привлече вниманието.

Става дума за гробницата отпреди 700 години на Сюлейман Шах, дядото на основателя на Османската империя. 

Тя се издига върху терен, който фактически е турски анклав в Северна Сирия и се охранява от турска...

Вицепремиерът Цанова защити назначението на Ива Йорданова в агенцията за българите в чужбина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/18/2402652_vicepremierut_canova_zashtiti_naznachenieto_na_iva/?ref=rss


Вицепремиерът по управление на еврофондовете Илияна Цанова защити днес назначението на Ива Йорданова за зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина Ива Йорданова с аргумента, че тя е работила добре досега и че не е редно за кариерата й да се съди по лични отношения. 

Йорданова, която досега беше съветник на вицепремиера Цанова, беше назначена в агенцията със заповед на премиера Георги Близнашки в средата на седмицата и на практика ще ръководи ведомството до...

Щерката на Фатик се щракна с Кара Делевин

http://www.bnews.bg/article-119382

Александра Тюркмен – дъщерята на покойния бос Филип Найденов-Фатик, се нареди на опашка в бутик в Ню Йорк, за да се снима с любимката си Кара Делевин.

България е една от четирите държави в ЕС без антираков план

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374160

Всеки трети случай на онкологично заболяване е предотвратим при добре работеща система


Ракът отнема живота на над 17 000 българи годишно.
А разболява други 36 000 души всяка година.
В същото време 1/3 от случаите на онкологични заболявания могат да се предотвратят, стига битката да се води на всички фронтове - човек да е отговорен към здраве Всеки трети случай на онкологично заболяване е предотвратим при добре работеща система Ракът отнема живота на над 17 000 българи годишно. А разболява други 36 000 души всяка година. В същото време 1/3 от случаите на онкологични заболявания могат да се предотвратят, стига битката да се води на всички фронтове - човек да е отговорен към здраве

Полицията задържа 6 българи за трафик на бебета

http://www.grreporter.info/Policiyata_zadrzha_6_blgari_za_trafik_na_bebeta/16264

Издирват се още двама съучастници- жена от България и гръцки адвокат, който е уреждал юридическите подробности, след арестите са открити 2 бебета и 1 малолетно дете

прочети повече

ГЕРБ се държат като Бай Ганьо в Европа, нищо старо не са забравили

http://www.bnews.bg/article-119386

Видяхме от ГЕРБ по много от старото и никакво желание за промяна. Това заяви зам.-председателят на "България без цензура" след вчерашните преговори с ГЕРБ.

Пламен Кръстев: Истинският патриот умира преди да получи първа пенсия

http://www.cross.bg/suvet-ypravitelniya-slyzhiteli-1435683.html

/КРОСС/ „Очакваме в протеста да се включат не само служители на силовите министерства, но и граждански организации, които също подкрепят нашето искане за прозрачност при вземането на решения",заяви зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната организация на служителите в МВР Добромир Добрев в интервю за Нова телевизия. „Самите участници в тази експертна група не са наясно, че новият Закон за МВР премахва възможността за принудително пенсиониране на служители от директорите. В момента действа правилото, че един служител може да изпълнява професионалните си задължения до 60-годишна възраст, което означава, че не е задължително да се пенсионира на 47-48 години. Негово право е, след като е навършил тези 27 години, да излезе в заслужена почивка, а останалите колеги имат възможност да служат докато навършат 60 години", каза Добрев в коментар на предстоящия протест на полицаи, военни и надзиратели, които се обявиха против промяната в начина за ранно пенсиониране на служителите в сектор „Сигурност". „Има пълно пренебрежение към синдикалните представители", отбеляза Радослав Мартинчев, служител на затвора в Белене и член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите. По думите му синдикатите от затвора също трябва да седнат на масата за преговори по повод ранното пенсиониране

Илиян Василев: Затишието в Източна Украйна е условие за решаването на газовия проблем

http://www.cross.bg/vasilev-rysiya-ykraiina-1435682.html

/КРОСС/ „Умерен оптимист съм. Не мисля, че в Милано е станало нещо радикално. Срещата там беше в по-широк формат и присъстваха европейски лидери", каза бившият посланик на България в Москва и енергиен анализатор Илиян Василев в интервю за БНР. Разрешаването на проблема около газовите противоречия е функция на разрешаване на цялостната ситуация в Източна Украйна.Трябва да има някакво затишие, за да може да се реши проблемът с газта. Другата част е в тотално разминаващите се позиции между Украйна и Русия. Договорът, който е представила Украйна, е съвършено различен от това, което „Газпром" може да приеме. Не виждам средно положение или компромис, който двете страни могат да направят. Това, което най-вероятно може да стане, е да се закърпи някакво междинно положение, да се избута сезона, както се казва, отбеляза Василев. Наближаващата зима кара Русия да си въобразява, че има по-силни позиции в преговорите по енергийните въпроси. Това със сигурност е така, но след всеки такъв опит - през 2006, 2009 г., регистрираме спад и в цените, и в потреблението. Огромният проблем на Русия според Василев е липсата на доверие към личността на Путин. Руският президент се възползва от посещението си в Милано, за да демонстрира пред руснаците, че е приет за преговори на Запад, посочи той. България е единствената страна в ЕС, зависима изцяло от руските газови доставки и нямаме интерконекторни връзки със съседните страни или суапови сделки, допълни той.

БСП изгуби изборите заради "вкопчване във властта", смята Весела Лечева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/18/2402653_bsp_izgubi_izborite_zaradi_vkopchvane_vuv_vlastta/?ref=rss


БСП е загубила изборите заради "ината да не се променя" и "нежеланието на някои да се разделят с постовете си, вкопчването на всяка цена във властта", казва Весела Лечева в интервю за "24 часа", цитирана от darkinews.bg. 

"Този инат да поставяш кандидати, които хората не желаят или просто нямат влияние и обществена тежест. Заради това, че никой не направи оценка от участието ни в изборите през 2013 г. Тогава не разбрах - ние спечелихме или загубихме изборите с тези 85 депутати. ГЕРБ...

Асен Блатечки: "За сина ми не ми остава време"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4374998

Не знам какъв баща съм, трябва да попитате децата ми като пораснат. Не ми остава достатъчно време за тях. Това призна в "Тази събота" по bTV Асен Блатечки. На въпроса на водещата дали успява да отдели време за сина си, който се роди преди месеци от "забранената му любов" с манекенката Диляна Попова, Не знам какъв баща съм, трябва да попитате децата ми като пораснат. Не ми остава достатъчно време за тях. Това призна в "Тази събота" по bTV Асен Блатечки. На въпроса на водещата дали успява да отдели време за сина си, който се роди преди месеци от "забранената му любов" с манекенката Диляна Попова,

Светът губи битката срещу ебола, смята шефът на Световната банка

http://www.cross.bg/ebola-afrika-bitkata-1435684.html

/КРОСС/ Светът губи битката срещу ебола поради липса на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от DPA. „Продължавам да смятам, че светът не е разбрал какъв е възможният по-неприятен риск, не само за икономиката на Западна Африка, но и за глобалната икономика, и ние все още губим битката", каза той на пресконференция във Франция с президента Франсоа Оланд и ръководителите на Международния валутен фонд, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и на други международни организации. Според Джим Йон Ким въпреки огромните усилия действията във връзка с ебола са силно закъснели. Той също така се обърна с призив към западните страни да спрат да мислят само за границите си, а да ангажират още хора и ресурси за борбата с вируса в Западна Африка. По данни на Световната здравна организация броят на починалите вследствие на ебола е достигнал 4546 души от 9191 известни случаи в най-тежко засегнатите страни - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, съобщава Ройтерс. Случаи на заразяване бяха регистрирани и в Нигерия, Сенегал, Испания и САЩ, допълва агенцията. Полицията в Пентагона затвори вход на сградата и част от южния му паркинг, след като жена се почувствала зле и казала на служителите на бърза помощ, че наскоро е била в Западна Африка, предаде АP, като се позова на длъжностни лица

БСП е изгубила изборите заради "вкопчване във властта", смята Весела Лечева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/18/2402653_bsp_e_izgubila_izborite_zaradi_vkopchvane_vuv_vlastta/?ref=rss


БСП е загубила изборите заради "ината да не се променя" и "нежеланието на някои да се разделят с постовете си, вкопчването на всяка цена във властта", казва Весела Лечева в интервю за "24 часа", цитирана от darkinews.bg. 

"Този инат да поставяш кандидати, които хората не желаят или просто нямат влияние и обществена тежест. Заради това, че никой не направи оценка от участието ни в изборите през 2013 г. Тогава не разбрах - ние спечелихме или загубихме изборите с тези 85 депутати. ГЕРБ...

Над 10 000 са подадените за област Варна молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление

http://www.moreto.net/novini.php?n=267708

Над 10 000 са подадените за област Варна молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Димитричка Кънчева, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Варна. По данни към 3 октомври, желание да получат помощта под формата на твърдо гориво в пари са заявили 8 630 лица, 28 са предпочели твърдо гориво в натура, 1 564 са желаещите да ползват отопление с електроенергия, 27 – с топлоенергия и 1 се природен газ.

Вежди Рашидов вижда апокалипсис при нови избори

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/vezhdi-rashidov-vizhda-apokalipsis-pri-novi-izbori-6025159

Той посочи Реформаторския блок като партията, която ГЕРБ все още приема като най-сигурен коалиционен партньор

Боеве избухнаха на летището в Донецк

http://offnews.bg/news/n_1/n_405311.html

Огънят между украинската армия и проруските бунтовници на летището в Донецк е бил подновен, съобщава РИА Новости. Има данни за артилерийски обстрел и взривове в Киевския и Куйбишевския район на града, които се намират в близост до летището. Бунтовниците твърдят, че позициите им са обстрелвани с миномети и гаубици Д-30 и ще отвърнат на стрелбата. Вчера представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република обяви, че украинските сили в града получават значителни подкрепления. Към момента цялото донецко летище е под контрола на сепаратистите. По данни на ООН до 8 октомври убитите от конфликта в Източна Украйна мирни жители са над 3,6 хиляди, а ранените са над 8,7 хиляди. Двете враждуващи фракции се водят в примирие от 5 септември.

Трус от 5,1 по Рихтер разлюля Исландия

http://europe.actualno.com/Trus-ot-51-po-Rihter-razlulja-Islandija-news_55580.html

Трус с магнитуд 5,1 бе регистриран по обед в Исландия, съобщи ТАСС, позовавайки се на Европейско-средиземноморския сеизмичен център. Епицентърът му се е намирал на 236 км източно от столицата Рейкявик...

ГЕРБ: Отказът на "Атака" да се срещнем е неуважение към парламентаризма

http://politics.actualno.com/GERB-Otkazyt-na-Ataka-da-se-sreshtnem-e-neuvajenie-kym-parlamentarizma-news_55582.html

"Консултациите между ГЕРБ и "Атака" се провалиха заради неявяване на представителите на "Атака" в часа, определен от ГЕРБ и по реда на поканата, по който партията води прегово...

52 били жертвите на трафик в Бургаско за година

http://pik.bg/52-били-жертвите-на-трафик-в-бургаско-за-година-news238979.html

52 били жертвите на трафик в Бургаско за година

За последната година 52-ма са установените жертви на трафик на хора. Това каза Росица Янева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора, съобщи "Фокус". Тя уточни, че това са предимно жертви с цел сексуална експлоатация и трафик на бебета. „Почти всички дела са такива. От тези случаи над 45 са случаите на жени и млади момичета. По-рядко са случаите на мъже, които се трафикират в страните от Западна Европа с цел трудова експлоатация. Тези случаи наистина са по-малко”, каза Янева. 

През цялата година от местната комисия за борба с трафика на хора организират различни инициативи, които имат за цел да обяснят, какво представлява трафикът на хора и да привлекат съмишленици в борбата с този съвременен проблем. 

„Когато разговаряме с учениците в училищата, те проявяват огромен интерес към тази тема. Първо, защото ние се стараем да я поднесем по един достъпен начин и се стремим да ги направим съпричастни като разказваме истински, реални истории, от нашия опит и от хората, с които ние работим. Целта ни е те да разберат, че това не е нещо, което се случва някъде далеч и много рядко, а напротив - случва се често и около нас, и всеки един независимо дали е добре образован или интелигентен би могъл да попадне в такава ситуация”, каза още Янева. По думите й всичко това наистина впечатлява учениците и те започват да се интересуват, как те биха могли да участват в организираните от местната комисия по борба с трафика на хора дейности. 

„Например младежи нарисуваха рисунки, които влязоха в брошура тип комикс. Разказахме три истински истории в рисунки и издадохме комикс. Същите тези младежи сега направиха видеоклип. Сами си създадоха сценария, актьори са и участници в него. Очакваме тези дни да излезе и да го разпространим по медиите т.е. те искат да се включват в такива инициативи”, допълни Янева. Тя каза още, че учащите активно участват в обучения на комисията като доброволци и след това информират връстниците си за проблема - трафик на хора.

Албена Вулева и нейната майка също

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4374114

Две “късметлийски” момичета от несъществуващото вече предаване на Къци Вапцаров “Супершоу Невада” са събрани под покрива на образцовия дом на “ВИП Брадър 2014” – Ива Екимова и Албена Вулева. За разлика от Ива Албена влезе в риалитито със заявката да бъде един от най-големите дразнители в него. Това се очакваше, тъй като полурускинята е известна с п Две “късметлийски” момичета от несъществуващото вече предаване на Къци Вапцаров “Супершоу Невада” са събрани под покрива на образцовия дом на “ВИП Брадър 2014” – Ива Екимова и Албена Вулева. За разлика от Ива Албена влезе в риалитито със заявката да бъде един от най-големите дразнители в него. Това се очакваше, тъй като полурускинята е известна с п

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване