Магистралите са отворени за всички превозни средства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388849

Всички магистрали са отворени за всички превозни средства. Това заяви за „Фокус” инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). „Нашите екипи са по места. Ако има изненади по отношение на времето, са готови да реагират веднага”, увери инж. Лазаров.
Инж. Лазаров уточни, че обстановката в страната се облекчава, Всички магистрали са отворени за всички превозни средства. Това заяви за „Фокус” инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). „Нашите екипи са по места. Ако има изненади по отношение на времето, са готови да реагират веднага”, увери инж. Лазаров. Инж. Лазаров уточни, че обстановката в страната се облекчава,

26 октомври в историята

http://www.cross.bg/sofiya-vreme-teroristi-1436880.html

/КРОСС/ На днешната дата през 1185 г. избухва въстанието на Асен и Петър. През 1795 г. по време на Френската революция е прекратена дейността на Конвента. През 1905 г. Норвегия става независима от Швеция. През 1954 г. Държавната музикална академия в София е превърната в самостоятелно висше учебно заведение и е преименувана в Българска държавна консерватория. През 1957 г. в София е открит Полски културен и информационен център. През 1989 г. милицията разгонва със сила активистите на Независимо сдружение „Екогласност", които в градинката пред ресторант "Кристал" в центъра на София събират подписи срещу проекта на водностопанския комплекс Рила-Места. През 1999 г. тържествено е открито строителството на най-големия съвместен българо-турски строителен проект - каскадата Горна Арда. През 2003 г. руски специални части атакуват окупирания от чеченски терористи театър в Москва. По време на операцията загиват 50 терористи и 150 невинни заложници.

БСП и ГЕРБ не се разбраха за широка коалиция

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-i-gerb-ne-se-razbraha-za-shiroka-koaliciia-6025812

Социалистите няма да участват в едно бъдещо коалиционно правителство. Това стана ясно днес след провеждането на консултациите между първата и втората политическа сила в новия 43-ти парламент

БСП и ГЕРБ не се разбраха за съставяне на широка коалиция

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-i-gerb-ne-se-razbraha-za-systaviane-na-shiroka-koaliciia-6025812

Социалистите няма да участват в едно бъдещо коалиционно правителство. Това стана ясно днес след провеждането на консултациите между първата и втората политическа сила в новия 43-ти парламент

Русия и Западът живеят в паралелни светове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246218_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%8F%D1%82+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B

 Когато директорът на компанията “Тотал” Кристоф дьо Маржори загина тази седмица, след като частният му самолет се удари в снегорин при излитане от московско летище, изглеждаше като злополука.

На телевизионните зрители в Русия бе представена различна версия. Водещ руски телевизионен канал обяви, че не може да се изключи заговор на ЦРУ. Дьо Маржори все пак бе виден противник на санкциите на САЩ и на Европейския съюз срещу Москва и Вашингтон искал той да замлъкне. Тази история не беше съобщена от някой националистически настроен коментатор, а от говорител на новините.

Това съобщение илюстрира тенденция, която става все по-очевидна - руснаците и представителите на Запада се разминават в това, което говорят. Те не само имат различни мнения за едно и също събитие - те вярват в различни факти.

Те са като “двама души в тъмна стая”, каза американски участник на дискусионния форум “Валдай” в Сочи, на който се събраха руски политици и учени заедно със западни експерти.

Най-отчетливо това се вижда по отношение на събитията в Украйна. За огромното мнозинство от руснаците отстраняването от власт на бившия президент Виктор Янукович през февруари е било преврат с пряката подкрепа на европейски политици и подстрекателството на западни разузнавателни служби. За хората на Запад Янукович избяга под натиска на народно движение, искащо по-тесни отношения със Запада.

Историите, които руснаците слушат от медиите, попадащи под все по-голям държавен контрол, подхранват популярността на президента Владимир Путин, който днес също се изказа на дискусионния форум. Подкрепата за него е над 80 процента дори и в Москва, която преди беше скептична към него.

Култът към личността на Путин изглежда се засилва. Първият заместник-ръководител на президентската администрация Вячеслав Володин каза в сряда на форума, че западните “атаки срещу Путин са атаки срещу Русия”.

Руският народ трябва да разбере, “че ако няма Путин, няма Русия”, предупреди той.

Володин направи тези изказвания неофициално, но думите му изтекоха в руските медии, както изглежда с помощта на доволни съветници.

Казаното от заместник-ръководителя на президентската администрация подтикна политическия наблюдател и критик на Путин Станислав Белковски да направи следния коментар по радио “Ехото на Москва”: “Започналото след разпадането на СССР търсене на нова национална кауза на Русия най-накрая приключи. Вече е очевидно, че националната кауза на Русия е Владимир Владимирович Путин като отделна личност”.

Трудно е да си представим как в САЩ или Западна Европа може да се отъждествят държава и управник в частен разговор или публично. Това е още един нагледен пример за различното мислене на руските управници и западните им колеги.

* * *

“Ако няма доверие, има подозрение, а когато има подозрение, тогава всичко, което другата страна прави, е против твоите интереси”, Игор Иванов, бивш министър на външните работи на Русия.

* * *

Руската теория на конспирациите не е нищо ново. Николай Патрушев, високопоставено длъжностно лице от сферата на сигурността в Русия, повтори няколко исторически теории в неотдавнашно интервю пред държавни медии - че САЩ са подмамили СССР в катастрофалното за него нашествие в Афганистан и че Вашингтон е манипулирал срива в цените на петрола през 80-те години, за да унищожи Съветския съюз. По същия начин новите санкции срещу Русия се смятат за американски опит да бъде сменен режимът в Москва.

Някои от историите, които руснаците си разказват, произтичат от уникалната им култура. Един от участниците например каза, че за нееднократно проявявалата се в историята способност на Русия да се издига от състояние на катастрофа до състояние на величие, какъвто впрочем според него е и случаят в момента, може да има само “ирационални” и “мистични” обяснения.

Ръководителят на българския мозъчен тръст Център за либерални стратегии Иван Кръстев каза, че това да се разчита на конспиративни теории не задава рамка за движение напред. “Марксизмът бе идеология”, каза той. “Конспиративните теории не са идеология”.

Биографът на Кейнс и преподавател в университета в Уоруик Робърт Скиделски, също участник във форума, постави въпроса докъде ще доведе Русия това насърчаване на паралелна действителност.

Според него зад начина, по който руснаците говорят, се крият три възможни обяснения - или руските длъжностни лица вярват, че казват истината, или лъжат, или се самозаблуждават.

Ако действията им се основават на грешни презумпции, то тогава те рискуват, каза той. Ако лъжат или се самозаблуждават, то те сериозно подкопават доверието към Русия в международен план - какъвто според западни правителства е случаят с твърденията им, че “малките зелени човечета” в Украйна не са били пратени там от руската армия.

Бившият руски министър на външните работи Игор Иванов казва, че до позицията на Москва се е стигнало поради изчезването на доверието между Запада и Русия.

“Загубихме доверие”, каза той в интервю в кулоарите на конференцията. “Ако няма доверие, има подозрение, а когато има подозрение, тогава всичко, което другата страна прави, е против твоите интереси”.

Бившият дипломат номер едно на Москва предложи създаването на “контактна група” за Украйна с участието на представители на Киев, Русия, САЩ, Полша, Германия, Франция и Обединеното кралство. Необходими са и други редовни контакти между Русия и Запада за справянето с голям брой общи проблеми, включително възхода на “Ислямска държава”, посочи Иванов.

Но той не е оптимист. “Нещата прекалено се персонифицираха”, смята Иванов. Преодоляването на пропастта между Запада и Русия изисква политическа воля. “А аз не виждам политическа воля у нито една от страните”.

Шок и ужас в КТБ? Не, операция #Съборибанката се изпълнява по план и в срок

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246217_%D0%A8%D0%BE%D0%BA+%D0%B8+%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81+%D0%B2+%D0%9A%D0%A2%D0%91%3F+%D0%9D%D0%B5%2C+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%23%D0%A1%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%

 Шок и ужас след документа за състоянието на КТБ. Това е масовият прочит на „резултатите“ от одита в банката. „Резултатите“, защото БНБ представи документ, който по никакъв начин не може да наречен заключение от одит. Но да приемем, че той пресъздава коректно това, което одиторите са установили безспорно.

Не разбирам обаче защо има шок и ужас. КТБ беше убита някъде между 25 юни и 10 юли. Тогава опциите банката да се върне на пазара като работеща институция бяха затворени. След това имаше само извиване на ръце на мажоритарния собственик и взаимни закани, обиди, квалификации и какво ли не по оста Искров и Пеевски срещу Василев.

Всъщност операция #Съборибанката се изпълнява в план и срок. Днес беше предпоследният кадър от нея. Остават още един, максимум два (вторият е бонус от режисьорите за признателност към вярната публика). След това ще започнат да текат надписите, които никой не гледа. А именно от тези надписи, уважаеми дами и господа, ще разберете, че тези кухи, непотребни, мършави, гноясали, злокачествени активи на банката сменят собственика си. И заминават по посока на режисьорите и сценаристите на този сериал КТБ.
Част от тях използваха вече възможността да обиколят триумфално телевизионните студиа. Справка - Прокопиев вече разходи костюма до Би Ти Ви, където обясни какво точно трябва да направи БНБ веднага.

Но понеже вие не гледате надписите, ще пропуснете да видите най-съществената част от операцията.
И така, специално за вас – малко изводи от днес:

1.    Няма доклад на одитори. Има оценка на одиторски компании за състоянието на кредитния портфейл на КТБ.

2.    Няма яснота от предложениете за обезценка кредити колко са наистина лоши, по методологията на БНБ.

3.    Какви са останалите. Свързани лица? Цветан Василев има активи за 4 млрд. лв? Ама вие сериозно ли?

4.    За да се стигне до такава обезценка, одиторите трябва да са сигурни, че тези кредити са дълбоко прогнили.  В тях трябва да няма нищо. Извинете, но това се установява за 15 минути. Какво точно работиха одиторите три месеца тогава?

5.    Тези 4.2 млрд. лв. кредити и те ли са отпуснати в последната една година, когато подуправител на БНБ е Цветан Гунев? Свикнах той да е виновен за положението.

6.    Е, след като не са раздадени в последната година, КОЙ е проспал надзора над тях?

7.    БНБ статистици ли са, които събират данни от банките, или имат надзорни функции?

8.    Кога да чакаме надзор в обхвата и по критериите в КТБ и в другите банки в България? Или те по скалата на Искров са много стабилни?

За останалото гледайте внимателно надписите в края на филма. Там ще разберете повече, отколкото от трите цифри в “доклада” на одиторите.

 

Ситуацията в Хасково се нормализира

http://www.cross.bg/haskovo-sityatziyata-normalizira-1436879.html

Хасково /КРОСС/ Ситуацията в Хасково се нормализира, след като вчера сутринта градската река излезе от коритото си и наводни центъра на града. Водата се оттече следобед. Над 50 души бяха евакуирани превантивно, половината от тях са деца от дома за сираци в Хасково, където водата заля мазетата. Снимка: Булфото, всички права запазени

Бащата на обискираната Борислава: Не вярвам на полицията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388844

Не вярвам на полицията, каза бащата на Борислава Латинова – Христо Латинов по Нова ТВ. Той изрази съмнение в обявените вчера резултати от разпита на полицайката Нели Върбанова, която бе обвинена, че е опипвала дъщерята на Латинов.
След разпита пред детектора на лъжата бе съобщено, че служителката на МВР е невинна. Не вярвам на полицията, каза бащата на Борислава Латинова – Христо Латинов по Нова ТВ. Той изрази съмнение в обявените вчера резултати от разпита на полицайката Нели Върбанова, която бе обвинена, че е опипвала дъщерята на Латинов. След разпита пред детектора на лъжата бе съобщено, че служителката на МВР е невинна.

Държава втора употреба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246216_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0

 Магазини за дрехи втора употреба. Коли втора ръка, перални и телевизори също. Трайно и полека България се превърна в държава втора употреба. И ако за дрехите това не е проблем след едно пране, стига да са здрави, то за останалите нещата стоят много по-различно и трагично.

След като изкупи бричките на Западна Европа, българинът тръгна с тях на състезание по родните пътища. Състезание най-често с фатален край. Една от причините за скока на катастрофите и жертвите от тях у нас е амортизираният автомобилен парк, който използваме.

След взрива в складовете на завод „Миджур“ в Горни Лом на 1 октомври тази година, при който буквално се изпариха 15 човешки живота, стана ясно, че България е превърната и в бунище за всякакви опасни боеприпаси втора употреба.

Почти месец след взрива вече е ясно едно - заради лесна печалба и нечия далавера с американски и немски мини отпреди 40 години с живота се простиха 15 души, повечето от които работили в завода за жълти стотинки и при мизерни условия. Хора втора употреба, които много добре са знаели, че излагат на риск живота си, но са били без избор от немотия.

Както при всяка трагедия в България, властта и най-вече прокуратурата се заема, след дъжд качулка, да търси кой е виновен за нея. Е как кой? Еми същата държава. Две високопоставени комисии, едната към правителството, другата към Министерството на икономиката, са дали благословия в България да бъдат внесени за унищожение 1,6 тона мини от Гърция, които южната ни съседка не желае да „утилизира“, защото са вредни и много опасни. Няма проблем, в България ще се намери кой.

Не се ли случи същото и в складовете на Петолъчката и Челопечене? Как е възможно от държава с мощен военнопромишлен комплекс за някакви си 20 години да се превърнем в сметище на опасни боклуци, които разчистваме със собствените си ръце?

Отговори на тези въпроси няма да има. Сигурен съм. Както няма да има виновни за взривовете на Петолъчката, Челопечене и Горни Лом. За първите две делата в съда едва са започнали и ще се влачат с години. Така ще е до следващата трагедия.

Помните ли експлозията в складовете край Големо село на 4 септември 1999 г.? Тогава в погребите на частна фирма загинаха шестима пожарникари и полицаи. След 12 години (!?) мотаене делото срещу наемателя на погребите проф. Славчо Лазаров приключи с оправдателна присъда. Виновни излязоха жертвите, че не били инструктирани.

Така е в държавата втора употреба. 

Бащата на обискираната Борислава: Не вярвам на начина, по който се търси истината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388841

Не вярвам на полицията, каза бащата на Борислава Латинова – Христо Латинов по Нова ТВ. Той изрази съмнение в обявените вчера резултати от разпита на полицайката Нели Върбанова, която бе обвинена, че е опипвала дъщерята на Латинов.
След разпита пред детектора на лъжата бе съобщено, че служителката на МВР е невинна. Не вярвам на полицията, каза бащата на Борислава Латинова – Христо Латинов по Нова ТВ. Той изрази съмнение в обявените вчера резултати от разпита на полицайката Нели Върбанова, която бе обвинена, че е опипвала дъщерята на Латинов. След разпита пред детектора на лъжата бе съобщено, че служителката на МВР е невинна.

Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец

http://www.cross.bg/dimitriii-solyn-sveti-1436878.html

Кратко животоописание Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал. Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година. [На същия ден] Възпоминание на голям и страшен земетръс. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор. Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър бил почитан като покровител на гр. Солун. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век

Последно – Цветанов няма да е министър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246215_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%E2%80%93+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80

 Цветан Цветанов най-сетне призна, че няма да участва в изпълнителната власт, а остава в парламента. Той най-вероятно ще оглави групата на ГЕРБ.

„Всичко, което ще правим, е да върнем доверието в сектор сигурност, каза днес той пред Нова телевизия. За вероятен министър на вътрешните работи се спряга името на неговия бивш заместник Димитър Георгиев. Той бил много добре приет от партньорските служби. Цецка Цачева е бъдещият председател на парламента. Ще бъде прецедент повтарянето на мандат на този пост от един и същи човек през последните 24 години.

Всяка от групите в НС ще има зам.-председател, макар че реформаторите настояли заместници на Цачева да излъчат само партиите, които ще подкрепят кабинета. От ГЕРБ категорично се противопоставили на тази идея. 

Познавам хора от кримналния контингент, да не съм престъпник?

http://www.bnews.bg/article-120002

"Полицаите са направили полиграф на полицайката и аз трябва да им вярвам?", попита отново в ефир бащата на 20-годишната Борислава Латинова- Христо.

Димитровден е!

http://www.cross.bg/dimitur-sveti-dimitrovden-1436877.html

София /КРОСС/ Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец на 26 октомври. Свети Димитър е православен светец. В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Тази година обаче снегът изпревари Димитровден и засипа страната ден по-рано. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. Свети Димитър е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашния градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия, и Македония. В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. „Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято" - гласи българска поговорка

Анна Баракова: Следят ме, докато не дам клетва се притеснявам за себе си

http://pik.bg/анна-баракова-следят-ме-докато-не-дам-клетва-се-притеснявам-за-себе-си-news242080.html

Анна Баракова: Следят ме, докато не дам клетва се притеснявам за себе си

"Силата ми е в общуването и в зачитането на чужди мнения.", това заяви скандалната бъдеща депутатка Анна Баракова пред Дияна Найденова в ефира на Нова телевизия.

"Нека внимаваме, може някой да ме следи! 2 дни след края на изборите ми казаха, че Мартин Иванов знае къде се намирам. Докато не дам клетва на 27-ми се притеснявам.", каза Баракова.

"Хората от квартала ме уважават, ценят ме като учител." уверено заяви Баракова.

Бъдещата депутатка разказа, че си е правила експерименти да си остави чантата пред съседи и то на видни места и никой не е пипал нещата й. "Вярвам им и знам, че те не са нахлули в дома ми".

Тя призна пред Найденова, че преди да стане учител е работила в таверна.

Ските за чужденци с по-тънък наем

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246214_%D0%A1%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D1%81+%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D1%8A%D0%BD%D1%8A%D0%BA+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC

 Ски екипировките на Пампорово се предлагат на по-тънки цени за чужденците, отколкото за нашенци. За това се оплакал пред държавната Комисия за защита от дискриминация (КЗД) варненец, който искал да ползва пакетна услуга за ски оборудване под наем и лифт карти в зимния ни курорт. По телефона обаче му обяснили, че тези цени били само за чужденци, а не за български граждани. Когато сравнил тарифите на предлаганите услуги с тези на официалния сайт на Пампорово, цените, предлагани на чужденците, били значително по-ниски от тези за българи. Комисията ще разгледа жалбата на варненеца в четвъртък.

 

Софиянка пък се оплаква от дискриминация от страна на шефовете й

 

заради това, че забременяла

 

След като научили, че жената, която работила като продавач-консултант ще става майка, началниците й коренно си променили отношението към нея.

 

На по-късен етап жената излиза в болнични поради липса на необходимите условия на работното й място, подходящи за напредналата и бременност – като стая за почивка и др. Софиянката се оплаква още, че за да бъде изплатена полагаща й се изработена сума, е принуждавана дори да подаде молба за напускане.

 

Комисията ще разгледа жалбата в понеделник.

 

Домакинка в детска градина от село Гложене пък се жалва от тормоз от страна на бившата си шефка. Ди­­ректорката на детското заведение започнала да се държи изключително грубо с подчинената си. При­чината била, че детето на домакинката се разболяло и на нея й се наложило често да отсъства. Тя се оплаква, че директорката

 

започнала да я нарича лъжкиня,

 

безотговорен човек, из­­нуд­вачка.

 

От ответната страна пък обясняват, че работата на жалбоподателката била много важна и при отсъствията й се налагало да бъде замествана дори от директорката. В своя защита шефката на детската градина   твърди още, че домакинката била казала, че за нея детето й било по-важно от децата в детската градина. Така тя сама написала заявлението си за напускане.

Бащата на срамно обискираното момиче: В полицията са малоумници

http://offnews.bg/news/n_1/n_408668.html

Бащата на 20 годишната "срамно обискирана" Борисалва Латинова - Христо Латинов, обяви, че в полицията са малоумници, след като смятат за криминален контингент момиче, откраднало бутилка уиски. Той съобщи това в интервю на Нова телевизия в отговор на изявлението от вчера на обвинената за бруталния обиск полицайка от IV РПУ в София Нели Върбанова . "Обиск не е имало. Това беше проверка за осигуряване на личната безопасност- както моята, така и нейната", категорична е Върбанова. Борислава не се появи в ефира на Нова телевизия, макар че е била поканена. Майка й, психиатърът й отказват вече да я пускат, защото тя всеки път изживява наново проблема, обясни бащата. По думите му 20-годишното момиче е на медикаменти, защото е в депресия. С психическото състояние на Борислава Латинова обясни и отказа й да се подложи на детектор на лъжата. "Полицаите направили полиглаф на полицайката. Категорично не вярвам на полицията", заяви бащата. Дори адвокат Вени Марковски го посъветвал да не пуска момичето на полиграфа, защото това бил "капан на полицията". Вярвам на детето си, тя е невинна, категоричен е Христо Латинов . Преди седмица той обяви, че въпросният обиск е първият сблъсък на детето му с полицията. От МВР обаче обявиха, че тя има регистрация в полицията. По този повод бащата разви следната теория: "Защо полицията не каже каква е криминалната регистрация. Случаят е следният - един руснак във Варна, който учи тук, с нейния брат, за 2 дни отидоха там, защото трябваше да празнуват нещо, момчето краде една бутилка уиски, защото отиват на купон, а нямат пари, полицията ги хваща. Полицаят даже казал, дъщеря ми тогава е на 13 години и половина, че ще го екстрадират и тогава тя казала - щом ще го екстрадират, аз съм откраднала бутилката. Момчето е готово да се яви в ефир. Аз го знаех този случай, познавам и момчето. това ли е критерият на полицията - две дечица взели една бутилка и те пишат, че тя е криминална, не, криминална е цялата полиция в случая. (...) Господа, много сте смешни, криминалният контингент една бутилка уиски ли е. Те са малоумници тия абсолютни, включително и ръководството". Според него, ако Борислава се е притеснявала от него, нямало да измисли такава "тъпа версия", а щяла да си мълчи.

Предсрочни парламентарни избори в Украйна

http://www.cross.bg/izbori-partiya-izborite-1436876.html

/КРОСС/ В Украйна днес се проведат предсрочни парламентарни избори. Според социологическите проучвания безспорен лидер на изборите ще бъде президентската партия „Блок на Петро Порошенко". Шансове да изпратят свои депутати във Върховната Рада имат още пет партии - „Радикалната партия", „Баткивщина", „Народният фронт", „Силна Украйна" и „Опозиционният блок".Очаква се в парламента да не влязат представители на Комунистическата партия, националистическата „Свобода" и радикалното движение „Десен сектор".По време на неделните избори ще бъдат избрани 424 депутати. 199 от тях ще бъдат излъчени от едномандатни мажоритарни райони, а 225 ще бъдат избрани от партийните списъци.Гласуването ще продължи до 20 часа вечерта. В страната са открити над 32 хиляди секции, а още 112 са открити за украинските граждани в 72 държави. В Русия броят на участъците е 6, в Германия- 5, а в Италия, Полша и САЩ- по 4.Властите в Киев признаха, че в редица райони в Донецката и Луганската област, които не са под контрола на украинските сили, изборите няма да се състоят.Около 3 милиона души в Донецката и Луганската област няма да гласуват, тъй като опълченците смятат да проведат собствени избори през ноември. Около 1,8 милиона жители на Крим, който през март беше анексиран към Русия, също няма да вземат участие в изборите.

Смяната на часовото време ще повиши комфорта ни

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/smianata-na-chasovoto-vreme-shte-povishi-komforta-ni-6025811

Тази нощ преминахме към зимното часово време. Връщането към астрономическото часово време стана в 4.00 ч. местно време на 26 октомври, неделя. Върнахме стрелките на часовниците си с час назад

БСП „за” закон, който осветлява истината за КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246213_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%E2%80%9E%D0%B7%D0%B0%E2%80%9D+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1

 БСП подкрепя приемането на закон, който да извади наяве истината за източването на КТБ. Това стана ясно от интервю на соцлидера Михаил Миков пред БНР.

 

Очаква се още утре, в първия ден от старта на новото НС, депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски да внесат проекта си за закон за поставения под спецнадзор трезор, една от мерките в който предвижда да бъде наета международна разследваща фирма, за да инспектира всички активи на банката, купени с пари на вложителите. На въпрос дали БСП ще подкрепи проекта, Миков уточни, че не го е виждал, но допълни, че ако идеята е да се осветли „персоналният елемент на случая КТБ”, е „за”.

 

В същото време соцлидерът посочи, че не счита, че трябва да се правят промени по отношение процедурите за ликвидация, както и че в Управление „Банково” имало над 4 млрд. лева.

 

Според него те можели да се използват за изплащането на гарантираните депозити в КТБ, без да се натоварва бюджетът на държавата.

 

В същото време Цецка Цачева от ГЕРБ заяви в петък вечерта в интервю за „Панорама”, че според формацията държавата няма финансова възможност да участва в евентуалното оздравяване на КТБ. „Ако състоянието действително е такова, ние сме за незабавно изплащане на гарантираните влогове.

 

Ако има чуждестранен инвеститор, това е приемливо за нас, но държавата няма как и откъде с този финансов ресурс да стори това”, посочи тя.

8 000 аборта са извършени от началото на 2014-а

http://www.cross.bg/aborta-sa-izvursheni-ot-nachaloto-na-a-1436875.html

/КРОСС/ Близо 8000 аборта са извършени от началото на тази година в България, пише в. Телеграф. По данни на Националния център по обществено здраве жените, решили да не родят деца, са във възрастовата категория между 20 и 29 години. Рекордьори на прекъснатите бременности са областите София-град и Пловдив. Най-малко аборти са извършени в Монтанско и Разградско, допълва изданието.

14 души, сред които и дете, хванати в снежен капан над Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388837

14 души и едно дете с няколко кемпера и каравана са закъсали в местността „Карандила” над Сливен. Това съобщиха самите те пред „Фокус”.
Закъсалите не могат да минат по непочистения път от Карандила към Сливен. Те уточниха, че вчера пътя е бил заледен, а днес над леда има около 30 сантиметра сняг.
Закъсалите искат съдействие от институциите, 14 души и едно дете с няколко кемпера и каравана са закъсали в местността „Карандила” над Сливен. Това съобщиха самите те пред „Фокус”. Закъсалите не могат да минат по непочистения път от Карандила към Сливен. Те уточниха, че вчера пътя е бил заледен, а днес над леда има около 30 сантиметра сняг. Закъсалите искат съдействие от институциите,

Обновеният музей „Пикасо” открит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246212_%D0%9E%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9+%E2%80%9E%D0%9F%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BE%E2%80%9D+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82

 Френският президент Франсоа Оланд откри вчера музея  „Пикасо” в Париж, който отвори врати след пет години реконструкция и обновление.

 

Представена е най-пълната колекция от творби на големия испански майстор – общо 4755 произведения.

 

Вчерашната дата не бе избрана случайно: Пабло Пикасо е роден на 25 октомври 1881 г., припомня АФП. Музеят „Пикасо” е най-красивият и най-вълнуващият в света, защото пресъздава огромния упорит и плодотворен труд на твореца. Художник на свободата, Пикасо обичаше Франция, той избра Франция и макар да нямаше френски паспорт, той - републиканецът и комунистът - бе гордостта на Франция, заяви Франсоа Оланд.

БСП каза "не" на ГЕРБ в рекордно кратки консултации

http://politics.actualno.com/BSP-kaza-ne-na-GERB-v-rekordno-kratki-konsultacii-news_56877.html

Лидерската среща между ГЕРБ и БСП, която се проведе в Народното събрание, приключи около час след началото й. Разговорът между Бойко Борисов и Михаил Миков бе последната среща от втория кръг консулт...

Казусът КТБ бие камбаната

http://viewpoint.actualno.com/Kazusyt-KTB-bie-kambanata--news_56895.html

Казусът "Корпоративна търговска банка" поражда много повече въпроси, отколкото отговори могат да се дадат и затова темата ще остане в общественото пространство дълго време. И след публикуван...

Путин ще има свои медии в Сърбия

http://balkani.actualno.com/Putin-shte-ima-svoi-medii-v-Syrbija--news_56897.html

Руската държавна международна агенция "Раша тудей" от 28 октомври ще има собствена радиостанция и новинарски сайт в Сърбия, предаде БГНЕС. Същия ден в Москва ще има специална пресконференци...

Борисов: Още утре трябва да се смени целия Управителен съвет на БНБ

http://politics.actualno.com/Borisov-Oshte-utre-trjabva-da-se-smeni-celija-Upravitelen-syvet-na-BNB-news_56899.html

По темата КТБ, БНБ сме категорични, че още утре трябва да се смени или целия УС, но най-малко управител и подуправител в банковия надзор. Това каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов сле...

Европа трябва да се сплоти

http://europe.actualno.com/Evropa-trjabva-da-se-sploti-news_56900.html

Еврото може да издържи само в случай, че страните-членки на ЕС сближат икономическите и социалните си политики, коментира социалдемократът Майкъл Рот. Съюзът на единната валута трябва да осъществи с...

Шеф в „Гугъл” счупи рекорда на Баумгертнер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246211_%D0%A8%D0%B5%D1%84+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%93%D1%83%D0%B3%D1%8A%D0%BB%E2%80%9D+%D1%81%D1%87%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D1%83%D0%BC%D0%B3%D0%B5%D1%80%D1%8

 

engadged
Алън Юстас е вицепрезидент по разработките в „Гугъл”.
Юстас след успешното приземяване
Вицепрезидентът по разработките в „Гугъл” Алън Юстас счупи световния рекорд, скачайки с парашут от 41 км височина, съобщава „Бизнес инсайдър”.

 

Предишният световен рекорд бе на австриеца Феликс Баумгартнър, скочил с парашут от 39 км височина.

 

Сега 57-годишният Юстас го подобри с 2 км.

 

Вицепрезидентът на „Гугъл” се готвил за скока в продължение на 3 години, без обаче да споделя това с никого. В деня на скока той прекарва 4 часа в кислородна камера, след което облича специален костюм,

 

наподобяващ космически скафандър

 

Юстас е вдигнат във въздуха от въздушен балон, пълен с хелий, който скоро набира скорост 300 м/сек.

 

За разлика от Баумгартнър Юстас се намира в специална капсула.

 

На височина 41 км, до която се издига за около 2 часа, Юстас се откача от модула и скача обратно към Земята. Скоростта му при скока достига невероятните 1287 км/ч. На височина 5500 км Юстас отваря парашута си и след 15 минути се приземява. По неговите думи целта му не е била рекорд, а експеримент, чрез който да бъде установено как резкият преход от стратосфера към атмосфера влияе на човешкия организъм.

Военни помагаха при евакуацията на бедстващи в прохода Троян-Кърнаре

http://www.cross.bg/troyan-kurnare-mashini-prohoda-1436874.html

/КРОСС/ Петнадесет военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада с две верижни машини (МТЛБ) оказаха помощ вчера, 25 октомври, при евакуацията на бедстващи хора в прохода Троян-Кърнаре. Близо четири часа - от 19.06 ч. до 23.00 ч., те разчистваха пътя с помощта на верижните машини, за да спасят хората, блокирани в колите си от снежните преспи и падналите дървета.

Дете и още 14 души бедстват в снежен капан над Сливен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388833

14 души и едно дете с няколко кемпера и каравана са закъсали в местността „Карандила” над Сливен. Това съобщиха самите те пред „Фокус”.
Закъсалите не могат да минат по непочистения път от Карандила към Сливен. Те уточниха, че вчера пътя е бил заледен, а днес над леда има около 30 сантиметра сняг.
Закъсалите искат съдействие от институциите, 14 души и едно дете с няколко кемпера и каравана са закъсали в местността „Карандила” над Сливен. Това съобщиха самите те пред „Фокус”. Закъсалите не могат да минат по непочистения път от Карандила към Сливен. Те уточниха, че вчера пътя е бил заледен, а днес над леда има около 30 сантиметра сняг. Закъсалите искат съдействие от институциите,

Томов: Победата е плод на много любов и на тактиката на Стойчо Младенов

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/26/2406924_tomov_pobedata_e_plod_na_mnogo_ljubov_i_na_taktikata/?ref=rss


Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов заяви, че победата с 3:0 срещу "Левски" е победа на любовта. Той изтъкна, че в клуба не се обсъжда спечелването на титлата.

"Много труд хвърлихме и победата ни е заслужена. Тя е плод на много любов. Вече се вижда, че всички сме едно цяло - футболисти, треньори, фенове. Прекрасен мач за ЦСКА", заяви Томов пред "Канал 3" и добави, че не е бил на срещата, защото е болен.

Той потвърди, че червените са искали дербито да...

Започна срещата между ГЕРБ и БСП

http://www.cross.bg/gerb-subranie-sreshtata-1436873.html

София /КРОСС/ В сградата на Народното събрание започна срещата между лидерите на ГЕРБ и БСП лява България - Бойко Борисов и Михаил Миков. Срещата се провежда без присъствието на преговорните екипи на двете партии, на четири очи.Това е последната среща от вторият кръг на консултации, инициирани от страна на ГЕРБ за съставяне на кабинет в 43-то Народно събрание. По-рано тази седмица ГЕРБ се срещнаха представители на Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

4-месечно бебе загина при катастрофа

http://www.cross.bg/aiitos-byrgas-mesechno-1436872.html

/КРОСС/ 4-месечно бебе е загинало при катастрофа на пътя Карнобат - Айтос. Инцидентът е станал около 13.30 часа вчера близо до Айтос. Лек автомобил „БМВ 520", с бургаска регистрация, управляван от 26 годишния Л.Г. от с. Манолич, движещ се в посока Айтос, предприема маневра „изпреварване", като при връщане в пътната лента, водачът губи управление над автомобила и същия завъртайки се на пътното платно излиза извън него и със задната част на купето се блъска в крайпътно дърво, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Бургас. От ПТП на място загива 4 месечното дете на водача, който заедно с 25 годишната си съпруга и двамата с фрактури по тялото, са настанени за лечение в МБАЛ - Бургас, с опасност за живота.

Борисов 8 часа заклещен на пътя

http://www.cross.bg/gymi-borisov-sofiya-1436871.html

/КРОСС/ За пореден път първият сняг изненада държавата. Падналите 20 см затвориха магистралите „Хемус" и „Тракия", блокираха движението по много проходи и пътища в цялата страна. Основната причина беше в това, че шофьори на камиони и автомобили масово бяха тръгнали на път неподготвени за зимни условия. Прекършени от силния вятър клони и мокрият сняг прекъснаха електрозахранването в десетки населени места. В зимния капан на пътя днес попадна и Бойко Борисов, който остана заклещен 8 часа на магистрала „Хемус". В 7,30 сутринта той тръгнал от София за Ловеч за откриването на приземния храм на новостроящата се катедрала в града. За нея от ГЕРБ дарили средства, а той обещал на Ловчанския владика Гавриил да присъства на светата литургия. Малко преди Севлиево обаче автомобилът на Борисов попаднал в задръстване, породено от завъртели се на пътя автомобили. „Бързах да стигна навреме, но не успях. Както всички хора, и аз затънах. Спрях 5 снегорина, но какво от това? Те седят с мене, не могат да минат. Ходих на две бензиностанции, та си купувахме кафета, какво да правим. Четири часа чакахме на едно място, изпуснах службата в Ловеч. Обърнахме колата за София, върнахме се чак следобед. С очите си видях, че шофьорите са излезли неподготвени за зимен път, заяви гневно пред „Преса" Борисов

Първа жертва на пороите в Бургаско, откриха мъртва жена

http://www.moreto.net/novini.php?n=268573

Тялото на 45-годишната жена е намерено в Бургаско, съобщава bTV. Жената е паднала вчера в река в района на село Росенец, след като се подхлъзнала. Това съобщи в ефира на Нова телевизия Георги Гатев от ГДПБЗН. По думите на Гатев в неизвестност е и още един мъж.

Миков отказал на ГЕРБ да стане пак шеф на НС

http://www.cross.bg/gerb-borisov-mikov-1436870.html

София /КРОСС/ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направил изненадваща оферта на водача на социа­листите Михаил Миков - предложил му да стане отново шеф на парламента като част от формулата за „споделената отговорност" на управлението. Това споделиха пред „Преса" източници от преговорните екипи. Миков отклонил предложението с мотива, че апаратът на „Позитано" 20 няма да позволи това. В централата на ГЕРБ твърдят, че първоначалната идея на Борисов била „споделената отговорност" за властта да е между ГЕРБ и БСП и той бил готов да даде на социалис­тите поне 4 министерства. Тя обаче среща отпора на червените, които продължават да твърдят, че трябва да останат в опозиция. В ГЕРБ приемат това като бягство от решаването на проблемите на нацията в този критичен за страната момент. Днес в 9 ч. лидерите на двете партии ще се срещнат на четири очи в парламента. Поканата е на Борисов. Това е първата им официална среща, след като Миков оглави столетницата. Най-вероятно Борисов ще предложи сближаване на позициите по ключови въпроси, на първо място - КТБ и актуализацията на бюджета. Другият спорен момент е мораториумът върху строителството на АЕЦ „Белене". Тук от ГЕРБ са склонни да отстъпят с уговорката, че централата може да се изгради, но не с държавна помощ. Ще се търси подкрепа от левицата за промените в съдебната система и в сектора сигурност. Борисов вече обяви, че в 11 ч

Мощно изригване на Слънцето ни заплашва с магнитна буря

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/moshtno-izrigvane-na-slynceto-ni-zaplashva-s-magnitna-buria-6025809

Изригванията на Слънцето са се случили близо до петно, чиито размери изненадали учените. Слънчеви петна с подобни размери не били наблюдавани от 2008 г.

Футбол: Поморие – Несебър 2:0

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IhBrHlLw_B4/

Отборът на Поморие се наложи над Несебър с резултат 2:0 в мач от 12-ия кръг на Югоизточната “В’ група. Двубоят се игра при изключително лоши метерологични условия.Головете реализираха голове Любомир Божинов от дузпа във 61-та минута и Георги Бинев във 69-та минута.
Със спечелените 3 точки отборът на поморийци остава на 2-ро място в класирането на югоизточната “В” група.
Двата отбора ще имат нова среща отново на стадион Поморие на 29 октомври, сряда от 14:30 часа в Областен финал за Купата на аматьорската футболна лига.

Ричард Брансън: Винаги предпочитам лидер, който не иска да върши всичко сам

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/10/26/2406442_richard_bransun_vinagi_predpochitam_lider_koito_ne/?ref=rss


Британският милиардер Ричард Брансън е световно известен не само с бизнеса, който започва и ръководи през своята група "Върджин", но и като автор на книги. Автобиографията му Losing My Virginity е бестселър, на комерсиален успех се радват и други произведения на дългокосия бизнесмен.

В най-новата си книга The Virgin Way 64-годишният британец говори за разбиранията си относно лидерството. Пред агенция "Ройтерс" той раказва за наемането на служители, започването на нов икомпании и...

Спасяват 14 души закъсали в Карандила, сред тях и дете!

http://www.bnews.bg/article-120001

Група туристи с кемпери и каравана за закъсали пред хижа в местността Карандила. Сред тях има и дете.

Свързаните устройства и проблемът със сигурността

http://www.investor.bg/softuer/458/a/svyrzanite-ustroistva-i-problemyt-sys-sigurnostta-181635/

Как хакерите ще могат да откраднат пари от банковата ни сметка, използвайки готварската печка вкъщи

Гювеч за табиетлии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388283

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви

Вкусната Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Вкусната

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/26/2406727_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Предстоящи събития в страната за днес, 26 октомври

http://www.cross.bg/kross-sofiya-bulgariya-1436869.html

***София /КРОСС/ От 14.00 часа в централата на БСП ще се проведе заседание на Националния съвет на партията. ***София /КРОСС/ От 17.00 часа в сградата на Съюз на архитектите в България (ул. Кракра 11), италианският клавиесинист Сауро Аргалия ще изнесе концерт. ***София /КРОСС/ От 19.00 часа в зала „Роял" на „София Хотел Балкан" ще бъдат връчени годишните отличия за най-добрите компании в строителния сектор. Това ще стане на традиционния бал по повод Деня на строителя, чиито домакини са служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева и председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов. ***Белослав /КРОСС/ От 08.30 часа негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще възглави Божествената света Литургия и ще извърши пострижение на певци и четци на Православната ни църква в енорията в града.  

Борисов пак вика своите заради бъдещ кабинет

http://www.cross.bg/borisov-kabinet-gerb-1436868.html

София /КРОСС/ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов свиква отново партийния елит часове преди първото пленарно заседание в понеделник, научи "Труд". Идеята е за втори път да препита съпартийците си дали и как партията трябва да поеме управленски мандат след втория кръг от преговори, този път с участието на лидера. Борисов ще обсъди старта на парламентарния сезон първо с депутатите си, а веднага след това - и с разширения партиен формат.В събота уж постигнатата договорка с Патриотичния фронт за подкрепа на програма за управление, но без формацията да излъчва политически лица в правителството, претърпя промяна. Водачът на преговорния екип на ГЕРБ Цецка Цачева обяви пред БНТ, че партията се връща на първоначалното условие - ще иска от партньорите си участие във властта. "Дълбоко сме благодарни за подкрепата на Патриотичния фронт, но формулата за управление, която е успешна, според нас е политически кабинет със споделена отговорност. Затова желаем Патриотите да участват в правителството", каза Цачева."Няма официално писмо или становище от ГЕРБ, не са се обаждали. Не виждам причина, ако такова не дойде, да обсъждаме изобщо кой какво говори в медиите", каза пред "Труд" един от лидерите на ПФ Валери Симеонов. И припомни, че в присъствието на Борисов е постигнато съгласие за подкрепа без Патриотите да излъчват министри.В ГЕРБ преди седмица надделяваше мнение за съставяне на кабинет

Пускат парното в София

http://www.cross.bg/klientite-otoplenieto-obshtoto-1436867.html

София /КРОСС/ „Топлофикация София" започва общото пускане на отоплението в столицата. Дежурни екипи ще обслужват клиентите през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на "Топлофикация София". Поетапно ще бъдат пуснати детските градини, училищата и болниците, след това клиентите в жилищните сгради във всички райони и накрая ще бъдат включени администртивните сгради и стопанските потребители. Процесът на общото пускане на отоплението в столицата ще приключи в рамките на 5 до 7 дни.В събота и неделя от 09.00 до 15.00 часа в топлорайоните ще има дежурни служители и техническите екипи. През уикенда от 08.30 до 17.00 часа в Колцентъра на компанията на телефон 0 700 11 111 ще има дежурни информатори, които ще предоставят необходимата информация на клиентите и ще приемат сигнали.Напомняме, че всички жилищни сгради, които искат отопление веднага, могат да подадат индивидуални заявления с решения на Общото събрание на етажната собственост в обслужващия ги топлорайон. Пускането ще бъде извършено в рамките на 24 часа. Заявлението е в свободен текст, а протоколът от общото събрание трябва да е със съответните подписи. В събота, 25 октомври, дежурните екипи ще включват отоплението в сградите, подали заявление за предсрочно пускане. В неделя, 26 октомври, ще започне общото включване на отоплението в столицата

Димитър Иванов: Няма война в БСП, по-скоро индивидуални закачки

http://pik.bg/димитър-иванов-няма-война-в-бсп-по-скоро-индивидуални-закачки-news242075.html

Димитър Иванов: Няма война в БСП, по-скоро индивидуални закачки

Няма война в БСП, по-скоро индивидуални закачки. Защото т.нар. младо поколение са продукт на старото поколение. В БСП има организационно и политическо разложение и тя трябва да се стегне. Това е и задачата на новия председател и на ръководството, което той днес ще обяви, надявам се, по някакъв начин. Това заяви пред Нова телевизия Димитър Иванов.

„Въпросът е кога той и съратниците му ще съберат кураж за това нещо. Но пак повтарям – няма драматизъм в противоречията в партията, това е по-скоро журналистическо тълкувание“, допълни той.

Според Димитър Иванов зам.-председателят на БСП „трябва да се подчини на диалектиката на развитието на партията“. „След като си отиде Станишев, трябва да си отидат и хората, които работеха с него и това е естествен морален жест. Митко Дъбов е депутат, той си има своите ангажименти“, посочи Иванов.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/vestnitzite-pishat-1436866.html

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. "24 часа"ЧЕЗ: 40 000 домакинства останаха без ток„Към 15,30 ч без ток в Западна България бяха 40 хил. домакинства, 10 000 от тях в района на София. Там екипите постоянно възстановяваха захранването. Най-тежка бе обстановката в общините Троян и Ловеч", съобщиха от ЧЕЗ.От „ЧЕЗ разпределение" пренасочваха аварийни екипи от Плевен и Ботевград, за да помогнат за отстраняване на повредите. в. "Труд"БОРИСОВ СВИКВА ПАРТИЕН СЪВЕТ ЗА БЪДЕЩ КАБИНЕТЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов свиква отново партийния елит часове преди първото пленарно заседание в понеделник, научи „Труд". Идеята е за втори път да препита съпартийците си дали и как партията трябва да поеме управленски мандат.  

Ден на отворените врати в МВЕЦ "Церово"

http://www.vesti.bg/novini/den-na-otvorenite-vrati-v-mvec-cerovo-6025810

Ден на отворените врати ще се проведе днес на територията на МВЕЦ "Церово" в Своге, предаде репортер на БГНЕС.

Бащата на Борислава: Няма да се подлага на детектор, защото е зле

http://frognews.bg/news_78956/

Дъщеря ми е на хапчета заради случилото с нея. Психолози я посъветваха да не се подлага на полиграф и да избягва изявите, тъй като психически не е добре, заяви бащата на „опипаната” Борислава – Христо Латинов.

Откриха тялото на изчезналата жена в Бургаско

http://www.cross.bg/otkriha-tyaloto-na-izcheznalata-zhena-v-byrgasko-1436865.html

/КРОСС/ Тялото на 38-годишната жена, която изчезна вчера в Бургаско е открито. Жената е паднала в река в района на село Росенец. Тя и съпругът ѝ закъсали с колата вчера, след което слезли, за да продължат пеша. Приливна вълна обаче отнесла жената. Възрастният мъж, който също закъса с буса си и от снощи беше в неизвестност, е открит жив, съобщава Нова телевизия. Снимка: Булфото, всички права запазени

Десетки населени места в Габровско все още без ток

http://www.cross.bg/silniya-desetki-blokirani-1436864.html

Габрово /КРОСС/ Десетки населени места в Габровско остават без ток след падналите обилни снеговалежи. В областта е обявено бедствено положение от събота.Проходът Шипка е почистен от северната страна, но остава затворен за движение. Видимостта там е силно ограничена заради силния снеговалеж и силния вятър.Преустановено е движението на влакове на територията на общината. Много автомобили с летни гуми се оказаха блокирани по пътищата.В Габрово вече са почистени 75% от главните пътни артерии. Почистени са и по-голямата част от главните пътища към селата, но все още има затрупани и блокирани от преспи участъци от общинската пътна мрежа, по които е невъзможно да се минава.Проходими при зимни условия са пътищата към Севлиево, Велико Търново и Трявна. Продължава почистването на пътя към курортен комплекс „Узана".

БСП се разпада, защото вкара лобисти в партийните коловози

http://www.bnews.bg/article-119999

За съжаление БСП тръгна по стъпките на разпада. Така се случи и преди 15 години със СДС. Това пише в свой коментар във Фейсбук Нора Стоичкова.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1436863.html

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Емил Кошлуков, политик, тв водещ Ивелин Попов, футболист Асен Аврамов, композитор Д-р Борислав Ацев, кардиолог Снежана Гроздилова, бивш депутат Проф. Атанас Тасев, анализатор на Красен Станчев, икономист и политик Любо Киров, певец  

БСП обсъжда на пленум да подкрепи ли кабинет на ГЕРБ

http://www.cross.bg/podkrepi-opozitziya-tvurdo-1436899.html

София /КРОСС/ На закрито заседание на Националния съвет на БСП, социалистите ще обсъдят дали партията да остане твърдо в опозиция, или да подкрепи правителство на ГЕРБ. В обявения дневен ред на закритото заседание на пленума е предвидено да се подкрепи председателството на парламентарната група на БСП в 43-ия парламент от лидера Михаил Миков. В партията не са единодушни, че БСП трябва да остане твърдо в опозиция. На пленума ще бъде поставен и въпросът, предизвикал вътрешнопартиен конфликт между стари и млади в БСП, провокиран от изказванията на Кирил Добрев срещу дългогодишни членове на ръководството.

Започна втората среща между ГЕРБ и БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388821

Започна срещата между лидерите на ГЕРБ и БСП лява България – Бойко Борисов и Михаил Миков в Народното събрание, съобщи „Фокус”.
Това е втората среща между представителите на двете политически сили. При предната среща в преговорният екип на ГЕРБ участваха Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Менда Стоянова, а от БСП лява България - Атанас Мерджанов, Започна срещата между лидерите на ГЕРБ и БСП лява България – Бойко Борисов и Михаил Миков в Народното събрание, съобщи „Фокус”. Това е втората среща между представителите на двете политически сили. При предната среща в преговорният екип на ГЕРБ участваха Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Менда Стоянова, а от БСП лява България - Атанас Мерджанов,

Започна срещата между ГЕРБ и БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388824

Започна срещата между лидерите на ГЕРБ и БСП лява България – Бойко Борисов и Михаил Миков в Народното събрание, съобщи „Фокус”.
Това е втората среща между представителите на двете политически сили. При предната среща в преговорният екип на ГЕРБ участваха Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Менда Стоянова, а от БСП лява България - Атанас Мерджанов, Започна срещата между лидерите на ГЕРБ и БСП лява България – Бойко Борисов и Михаил Миков в Народното събрание, съобщи „Фокус”. Това е втората среща между представителите на двете политически сили. При предната среща в преговорният екип на ГЕРБ участваха Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Менда Стоянова, а от БСП лява България - Атанас Мерджанов,

Всички магистрали са отворени

http://society.actualno.com/Vsichki-magistrali-sa-otvoreni-news_56886.html

Всички магистрали са отворени за всички превозни средства. Това заяви инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). „Нашите екипи са по ...

Бавно се нормализира обстановката в Смолян, Ловеч и Габрово

http://society.actualno.com/Bavno-se-normalizira-obstanovkata-v-Smoljan-Lovech-i-Gabrovo-news_56889.html

Вследствие на падналите валежи от дъжд и сняг са получени множество сигнали за паднали дървета, наводнени сгради, нарушена инфраструктура и закъсали автомобили по пътищата от републиканската пътна ...

Сверихте ли часовника?

http://www.moreto.net/novini.php?n=268568

През изминалата нощ точно в 4 часа преминахме към зимното или астрономическото часово време. Това означава, че е необходимо да върнем часовниците си с един час назад. Всъщност е необходимо да направят само притежателите на класически ръчни или стенни часовници.

Откриха издирвания след бедствията мъж, премръзнал, но жив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388814

Мъжът, който бе издирван след бедствията в бургаско е намерен жив. „Спасен е, оказана му е първа помощ. Намерен е премръзнал, но жив. Успял е да се скрие на сухо", съобщи представител на пожарната в Бургас пред Нова тв.
Тази сутрин е намерен трупът и на издирваната жената. Тялото е било завлечено на километър от мястото, където е изчезнала. Мъжът, който бе издирван след бедствията в бургаско е намерен жив. „Спасен е, оказана му е първа помощ. Намерен е премръзнал, но жив. Успял е да се скрие на сухо", съобщи представител на пожарната в Бургас пред Нова тв. Тази сутрин е намерен трупът и на издирваната жената. Тялото е било завлечено на километър от мястото, където е изчезнала.

За 6-и пореден път ЦСКА би „Левски”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246210_%D0%97%D0%B0+6-%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%A6%D0%A1%D0%9A%D0%90+%D0%B1%D0%B8+%E2%80%9E%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%E2%80%9D

 ЦСКА победи „Левски” с класическото 3:0 в мач от 13-ия кръг на „А” група. Това бе шести пореден успех за „червените” срещу вечния съперник в шампионата. Серията започна на 19 октомври 2013 година с 3:0 и продължава до днес със същия резултат. Головата разлика в шестте поредни дербита за „А” група е 13:1 в полза на „армейците”. След успеха ЦСКА продължава да е на върха с 32 точки на десет от втория „Лудогорец”, който късно вчера трябваше да приеме „Черно море”. „Левски” остава на шесто място с 21 точки. Головете реализираха Тони Силва (23), Серджиу Буш (45+2) и Борис Галчев (85). Двубоят можеше и да не се състои заради падналия сняг, но все пак бе преценено, че може да се проведе.

 

Още в началото пламнаха искри, когато треньорът на „червените” Стойчо Младенов бе уцелен с ледена топка в главата, което доведе до неговото припадане в преспа на терена пред скамейките. Двата щаба скочиха и се хванаха за гушите, но бързо бяха разтървани. Снежните топки идваха от „А” сектор поради слаба организация и липсва на полиция и охрана. Младенов бе изведен от терена в съблекалнята, където, след като се съвзе, се върна обратно на терена. В края на мача треньорът имаше сили да ликува и да вее флаг, даден му от червената агитка.

 

Треньорът на „Левски” Георги Иванов-Гонзо заяви след срещата:

 

„Смятам, че първото полувреме контролирахме ситуациите. И точно когато играехме най-добре, допуснахме два гола. За съжаление, като не вкараш гол и допускаш такива грешки в защита, е нормално да губиш”, заяви Гонзо веднага след последния съдийски сигнал.

 

„Второто полувреме ЦСКА се прибраха в тяхната половина, разчитаха на контри. Накрая рискувахме, останахме с двама защитници и така ни вкараха. Не може да се допускат такива елементарни грешки. Ситуациите, които имаш, трябва да ги реализираш. А ние си изпуснахме всички създадени ситуации. При първия и втория гол, грешките бяха на крайната защита. Трябваше да дръпнат назад, да са близко до пенала и да не позволяват тази топка да не минава”, анализира Гонзо.

 

„Загубихме, и то тежко. Нямаме оправдание!"

 

Вече шест поредни загуби от ЦСКА. Не заслужавахме това да е резултатът на полувремето. В тези дербита е важен резултатът, как сме играли няма значение. Съжаляваме, животът продължава. Ще се опитаме да се вдигнем и да вземем колкото се може повече точки. Това, което гледах днес, „Левски” показа по-бърз и динамичен футбол, но ЦСКА показа по-голяма ефективност”, коментира Георги Иванов.

 

Той се опита да да успокои привържениците на „Левски”, които в последните минути на срещата опитаха да нахлуят на терена и да прекратят двубоя. Бесните привърженици излязоха пред съблекалните на тима да чакат своите футболисти и да им искат обяснения за слабата игра.

Намериха издирвания след бедствията мъж, премръзнал, но жив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388811

Мъжът, който бе издирван след бедствията в бургаско е намерен жив. „Спасен е, оказана му е първа помощ. Намерен е премръзнал, но жив. Успял е да се скрие на сухо Мъжът, който бе издирван след бедствията в бургаско е намерен жив. „Спасен е, оказана му е първа помощ. Намерен е премръзнал, но жив. Успял е да се скрие на сухо", съобщи представител на пожарната в Бургас пред Нова тв. Както „24 писа“, тази сутрин е намерен трупът на издирваната жената. Тялото е било завлечено на километър от мястото,

Какво направи Дилма за Бразилия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246209_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%94%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F

 През октомври 2012 г. бях в Ресифе и се срещнах с Едуарду Кампуш. След като говорихме за неговата равносметка като губернатор на Пернамбуко, го попитах за президентските избори в Бразилия. Предпочете да говори конфиденциално. "Фернандо Енрике спечели втори мандат, защото се справи с инфлацията. Лула спечели втори мандат, защото извади милиони хора от бедността", каза той.

 

"А какво постигна Дилма?". "Отвори много теми, но не затвори нито една". Дилма Русеф, която бразилците наричат просто Дилма, е фаворитка за изборите. Острият политически инстинкт на Кампуш съумя да види в слабостта на Русеф благоприятна възможност за самия себе си, но самолетна катастрофа през август сложи трагичен край на живота му. И все пак въпросът "Какво постигна Дилма?" се задаваше през цялото време на предизборната кампания. Президентката успя да даде само половинчат отговор. И поради това ми се струва, че на 26 октомври вероятно ще загуби от Аесио Невеш на втория тур на изборите.

Това все още не е най-разпространеното мнение. Анализаторите се убедиха сами в неуязвимостта на Дилма. Твърди се, че действащите президенти в Латинска Америка не губят (това се е случвало само на двама от 1990 г.). Управляващата Партия на трудещите има най-много пари и най-добрите пропагандатори. В лицето на Луис Инасио Лула да Силва, нейния ментор и политически съюзник, Дилма има най-ефективния активист в Бразилия, единствения политик, способен да говори на езика на бедните маси и на не толкова бедните, на жителите на североизтока и на периферията на големите градове. Те са благодарни на Лула и на Партията на трудещите се за десетилетието на бърз икономически растеж и амбициозни социални програми, до които сега имат достъп около 12 милиона бедни семейства.

Отговорът на Дилма е, че тя ги е запазила, като е прибавила популярна програма за жилища на ниска цена, положила е повече усилия за изкореняване на крайната бедност и е предприела инициативи, например за селските водохранилища. Въпреки икономическите затруднения Бразилия все още се радва на почти пълна заетост и реалните заплати продължават да се увеличават, макар и бавно.

Но за много бразилци това все още не е достатъчно. Недоволството им намери израз в спонтанната вълна от протести през юни 2013 г., която в кулминационната си точка изведе един милион души на улицата. Основното искане беше подобряване на обществените услуги – здравеопазване, образование, обществен транспорт и полиция, и по-малко политическа корупция. С други думи различен вид държава. Дилма и Партията на трудещите се разбраха, че е трудно да отговорят на тези искания.

От финансовата криза през 2008 г. Партията на трудещите се и Дилма започнаха да възраждат старата корпоративна държава, тази на Жетулиу Варгаш, лидер на националното изграждане на Бразилия в средата на 20-и век и на военната диктатура от 1964 до 1985 г. Убедена, че англо-саксонският капитализъм за пълната икономическа свобода се провали, Дилма се намесваше безспирно в икономиката. Призова Централната банка да намали лихвените проценти, позволи на министерството на икономиката да използва счетоводни трикове, за да изпълни фискалните цели, увеличи субсидираните банкови заеми за щатите, за да улесни компаниите и постоянно въвеждаше освобождавания от всякакви данъци. Резултатът беше разрушаване на доверието на инвеститорите и предприемачите в икономическата й политика. Инвестициите намаляха, въпреки официалните стимули на търсенето. Посредственият икономически растеж, средно 1,6% на година по времето на Дилма, доведе тази година до лека рецесия. Инвестициите съставляват едва около 17% от БВП спрямо средно 22% в Латинска Америка и причината е, че Дилма не направи много, за да се противопостави на разточителната данъчна система, лоша инфраструктура, трудов пазар копие на този на Мусолини и множеството ненужни регулации. Освен това Дилма няма политическия талант на Лула и способността му да се адаптира към събитията. Като синдикален лидер той се научи на прагматизъм и умение за водене на преговори. Родена в семейство от средната класа, Дилма изучава марксизма и оттук произтича упоритият догматизъм, който трудно се приспособява към гъвкавата среда в Бразилия.

Заради по-ниския растеж правителството нямаше нужните пари за обществени услуги. То постига 36% от БВП чрез данъци, подобно на средното равнище в ОИСР. Протестиращите са прави, че държавата харчи неправилно, има твърде много пари, които ще стигнат до привилегировани сектори (служители от държавния сектор, предприемачи, политици). И сега бразилците започват да забелязват икономическото забавяне – промишленият сектор съкращава служители, доверието на потребителите се срина и инфлацията нарасна до 6,7%.

Заради всичко това социологически изследвания миналата година показваха, че 60-70% от бразилците искат следващият президент да бъде някой различен от Дилма. Но за да загуби Дилма, опозицията трябва да спечели изборите. А това е трудно. В последните 12 години Лула успя да поляризира политиката – Партията на трудещите се и лулизмът са с хората, а либералната Бразилска социалдемократическа партия на Кардозу и Невеш е партията на банкерите, на приватизацията и на строгите икономии. Това прилича на карикатура – Лула успя да харчи повече благодарение на трудната и често непопулярна задача на Кардозу да стабилизира икономиката и приходите на банките никога не са били толкова високи, колкото при управлението на Партията на трудещите се. Но това е политически ефективно.

Смъртта на Кампуш дезорганизира изборите, както отбелязва политологът Клаудио Коуту от Фондация "Жетулиу Варгаш". Тя спря твърдото изкачване на Невеш в социологическите изследвания и катапултира Марина Силва, съюзничка на Кампуш в предизборната надпревара. Противно на очакванията това помогна на Дилма. Силва с нейното безпокойство за околната среда и искането й за "нова политика" символ на промяната. Но на фона на ожесточената атака на Партията на трудещите се тя не успя да убеди избирателите, че може да управлява 200 милиона бразилци.

Аесио Невеш имаше различен проблем. Член на системата в двата си мандата на губернатор на Минаш Жераиш (втория по големина щат в Бразилия), той промени държавните финанси чрез шокова терапия, като в същото време запази най-добрите образователни системи в страната. Но има въпросителна относно желанието на гражданите да дадат най-отговорния пост в държавата на човек, чието хоби е да ходи на купони, придружаван от манекенки. В кампанията си за втория тур Невеш показа нова решителност. Той разчита на внушителен екип от технократи. Обещава бързо връщане към солидната икономическа политика, данъчни и политически реформи.

Ако Партията на трудещите се не разкрие скандал в личния живот на Невеш, това което може да наклони везните в негова полза е публичният скандал с "Петробрас" – разкритията, че под контрола на Партията на трудещите се перлата в короната от държавни компании се е превърнала в машина за канализиране на подкупи към партията. Това вреди много на Дилма. Никой не твърди, че тя лично е корумпирана, но когато беше министърка на енергетиката, тя председателстваше Управителния съвет на "Петробрас". Безскрупулната злоупотреба с тези средства в полза на партийни интереси синтезира лошите практики в Бразилия.

След 12 години управление на Партията на трудещите се Бразилия е узряла за промяната. Нуждае се от по-добри политики, за да се върне към икономическия растеж и трайния напредък. Ако Дилма се противопостави, правителството й ще бъде слабо и нищо не показва, че ще бъде готова за сериозна промяна на курса. Ако спечели Невеш, победата му ще има последици в цяла Латинска Америка. Тя ще покаже, че президентската власт дължи много на икономическото възнаграждение от възхода на суровините. Трудните икономически времена ще създадат нова политика, в която хегемонията на левицата ще свърши. 

Изчезналият мъж в Бургас е жив и здрав, скрил се на сухо

http://pik.bg/изчезналият-мъж-в-бургас-е-жив-и-здрав-скрил-се-на-сухо-news242072.html

Изчезналият мъж в Бургас е жив и здрав, скрил се на сухо

Открит е 60-годишният мъж, когото спасителните екипи на пожарната издирваха през нощта след потопите в Бургас.

Той е е успял да се скрие на сухо в района на Черниците и да изчака идването на пожарникарите. Мъжът е в добро здравословно състояние, съобщи комисар Красимир Костов, предаде Нова тв.

За съжаление мъртва бе открита 38-годишната жена край вилно селище Росенец.

По непотвърдена информация, загиналата е съпруга на полицай от жандармерията.

Наводненията в морския град взеха и първата си жертва - 4-месечно бебе, което загина в зверска катарстофа.

инцидентът е станал около 13.30 часа, когато бургаско БМВ започнало да изпреварва, като при връщане в пътната лента, шофьорът изгубил управление над автомобила и същия завъртайки се на пътното платно, излиза извън него и със задната част на купето се блъска в крайпътно дърво.

Зад волана седял 26-годишният баща на 4-месечното бебе. 25-годишнатаму съпруга е с фрактури по цялото тяло. Родителите се намират в реанимацията на местната болница, с опасност за живота.

 

 

Празнуваме Димитровден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246208_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD

 Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец на 26 октомври.

Свети Димитър е православен светец. В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Тази година обаче снегът изпревари Димитровден и засипа страната ден по-рано. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

Свети Димитър е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашния градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия, и Македония.

В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. "Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято" - гласи българска поговорка. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев.

Този ден е известен също и като Митровден или Разпус. С него завършва периодът, за който се наемат сезонните работници като говедари, овчари, ратаи, и става разплащането с тях. Понякога като заплата се дава, освен определената сума, още дрехи и по чифт цървули за всеки от зимните месеци. Започва и спазаряването на работници за следващата година. Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. "миши празници" на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна. Пълнолуние ли е в нощта срещу Димитровден, ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат пълни с мед. Тази нощ е важна и за хората, които търсят заровени съкровища. Те вярват, че тогава небето "се отваря" и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил - покровителят на отвъдния свят, на умрелите предци. В съботата преди празника е една от най-големите задушници - Димитровската, на която се раздава варено жито и питки за помен. По това време на годината започват годежи и сватби.

На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци. И не забравяйте да поздравите своите близки, които носят имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко и които на 26-ти октомври празнуват своя имен ден.

Коментар на Иван Бедров: Истината за КТБ

http://noresharski.com/komentar-na-ivan-bedrov-istinata-za-ktb/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=komentar-na-ivan-bedrov-istinata-za-ktb

В заключенията на одиторите за КТБ няма изненади, а новината е, че всъщност няма новина. Защото всичко това отдавна се знае. Въпреки това определени хора и институции се правят на изненадани. Защо?

Коментар на Иван Бедров:

Съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ) формално все още не е решена, макар че за всички вече е ясно какво предстои. До края на месеца квесторите трябва да представят в БНБ отчетите, въз основа на които централната банка ще вземе предвиденото в закона решение, а именно – да отнеме лиценза на КТБ. Одиторите вече представиха своите анализи, а БНБ публикува основните изводи в тях. Новината е, че няма новина. Всичко, което се говореше за тази банка през последните няколко години, вече е написано черно на бяло на сайта на БНБ.

Заключението на одиторите е, че има необходимост от обезценка на активи на банката на стойност 4 милиарда и 222 милиона лева. Медиите веднага нарекоха тази сума „дупка“. Проблемът е, че нито един от обявените от БНБ изводи не може да бъде възприеман като нещо ново, тъй като отдавна е известен на достатъчно широк кръг хора. Затова сега въпросът е към контролните институции – как така толкова много хора са били наясно с тези лоши практики, а те не са знаели нищо.

Отдавна се говори и пише, че КТБ не е банка като банка. Читателите отдавна знаят, че покрай тази група се финансираха медии, партии, изкупуваха се активи. Цялата т.нар. медийна империя около Василев и Пеевски очевидно струваше много пари – това се виждаше. Служителите на тези медии получаваха заплатите си именно в КТБ – и това се знаеше. Повечето от тези медийни предприятия не бяха печеливши – това го пишеше дори в отчетите, качени в Търговския регистър. Всички знаеха, че едни пари се прехвърлят от фирма на фирма, докато стигнат до медиите, само и само Цветан Василев да може да твърди, че не финансира медии. Пряко. Всички знаеха. Само БНБ, КФН и прокуратурата не знаеха.

Нередностите около КТБ никога не се превърнаха в тема за голяма част от медиите – едни зависеха пряко, други избягваха конфронтация с най-силния на деня. Малкото изключения получаваха скъпи съдебни искове или изненадващи „проверки“ от близки до империята институции. Всяко публично споменаване на банката в едно изречение с медиите, с Бареков или с Пеевски водеше до заплашителни писма и категорично отхвърляне на каквато и да било връзка.

Въпреки това темата я имаше. И Бойко Борисов беше питан публично защо повечето пари на държавните фирми са в тази банка, и Пламен Орешарски беше питан публично дали изпълнява наредбата на служебния кабинет на Марин Райков срещу концентрацията на средства на едно място. А неформалната организация „Протестна мрежа“ дори успя да събере достатъчно данни от публични източници, въз основа на които преди половин година подаде сигнал в прокуратурата срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. Официалната версия е, че именно това е поставило началото на работата на институциите по случая КТБ. Група граждани могат да съберат информация за нередности, а три от най-силните институции не могат. Днес БНБ твърди, че е получавала „недостоверни и подвеждащи“ отчети. Само че при толкова много публични данни подведен може да бъде само този, който иска да бъде подведен. Всички останали виждахме реалността.

Целия коментар прочетете на dw.de

The post Коментар на Иван Бедров: Истината за КТБ appeared first on Noresharski.com.

Пенсионна реформа или кърпене на дупки?

http://www.investor.bg/analizi/85/a/pensionna-reforma-ili-kyrpene-na-dupki-182557/

Никое от предложенията не решава фундаменталния проблем с фалиралата разходопокривна система, смята Десислава Николова от ИПИ

Изчезналият мъж в Бургас е жив и здрав, скрил се на сухо!

http://www.bnews.bg/article-120000

Открит е 60-годишният мъж, когото спасителните екипи на пожарната издирваха през нощта след потопите в Бургас.

Спасиха 20 души в Беклемето

http://www.vesti.bg/novini/spasiha-20-dushi-v-beklemeto-6025806

20 души бяха настанени късно снощи на топло в сградата на община Карлово. Те бяха престояли около 12 часа в снежния ад на Беклемето, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Димитър Иванов: Миков и Борисов са като близнаци

http://frognews.bg/news_78955/

БСП ще подкрепи създаване на правителство начело с Борисов, но ще запази правото си да бъде коректив. Няма война в БСП. Всичко е заради тежките удари от няколкото поредни загуби. Там ще има обновление, дори още днес ще започнат, коментира Димитър Иванов.

Бедствието в Бургас взе жертва, издирват двама души

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/bedstvieto-v-burgas-vze-zhertva-izdirvat-dvama-dushi-6025808

Жертвата е жена, вероятно е паднала в река в района на село Росенец. Двама души са в неизвестност в Бургаско, съобщи Георги Гатев от ГДПБЗН

В Украйна започнаха предсрочните парламентарни избори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388808

В Украйна започнаха предсрочните избори за депутати във Върховната Рада, предаде УНН. Избирателните участъци отвориха в 8 часа сутринта (украинско и българско време). Гласуването ще продължи до 20 часа вечерта.
В страната бяха открити над 32 хиляди секции, а още 112 бяха открити за украинските граждани в 72 държави. В Украйна започнаха предсрочните избори за депутати във Върховната Рада, предаде УНН. Избирателните участъци отвориха в 8 часа сутринта (украинско и българско време). Гласуването ще продължи до 20 часа вечерта. В страната бяха открити над 32 хиляди секции, а още 112 бяха открити за украинските граждани в 72 държави.

Бащата на "съблечената" Борислава се оля! Латинов се оплете в обясненията си, защо от Нова го правят звезда?

http://pik.bg/бащата-на-съблечената-борислава-се-оля-латинов-се-оплете-в-обясненията-си-защо-от-нова-го--news242070.html

Бащата на "съблечената" Борислава се оля! Латинов се оплете в обясненията си, защо от Нова го правят звезда?

"Не може в такова психическо състояние на медикаменти Борислава да се яви на полиграф". Това заяви бащата на "съблечената" 20-годишна студентка в предаването "Събуди се по Нова телевизия.

"Полицаите направили полиграф на полицайката, не вярвам. Не вярвам на начина, по който се търси истината в случая. Ако всички полицаи се явят на детектор на лъжата ще останат по малко от 50% от служителите.", заяви той. Може би Латинов сам иска да подложи полицайката обискирала дъщеря му на детектора на лъжата?

"Съветникът на министъра се беше изказал преди да е свършило разследването. Казват, че ще я защитават с цената на всичко, как може такова нещо", оплака се бащата.

"Абсурдна е криминалната регистрация на дъщеря ми. Няма нищо такова. Не е плащала глоба и няма наложено административно наказание", обясни Латинов.

Като дори си позволи нахалството да обяви, че е наредил на щерка си да извърши нарушение, за да могат след това полицаите да я проверят, за да се докажело, че тя няма регистрация в полицията. Излиза, че учи дъщеря си - да провокира полицията, а след това ходи да се пъчи по телевизията.

Неговата дъщеря, обаче има регистрация в полицията за кражба от супермаркет. И това е доказано по безспорен начин, въпреки неговите объркани твърдения.

През последната седмица Латинов на три пъти бе канен за гост от Нова телевизия. Защо телевизията толкова упорито лансира бръщолевенето му?, питат се десетки зрители на популярната медия!

Излиза също, че полицията не трябва да разпитва хора с криминални регистрации и техните спътници, които имат дебели досиета в полицията, когато се намират в близост до място, където има убийство?

Или може би полицаите трябва да почерпят с кафе и фреш криминално регистрираните лица, вместо да ги провери. Особено, когато се навъртат в район, където е извършено брутално престъпление.

 

В Украйна започнаха предсрочните парламентарни избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388805

В Украйна започнаха предсрочните избори за депутати във Върховната Рада, предаде УНН. Избирателните участъци отвориха в 8 часа сутринта (украинско и българско време). Гласуването ще продължи до 20 часа вечерта.
В страната бяха открити над 32 хиляди секции, а още 112 бяха открити за украинските граждани в 72 държави. В Украйна започнаха предсрочните избори за депутати във Върховната Рада, предаде УНН. Избирателните участъци отвориха в 8 часа сутринта (украинско и българско време). Гласуването ще продължи до 20 часа вечерта. В страната бяха открити над 32 хиляди секции, а още 112 бяха открити за украинските граждани в 72 държави.

Борисов подрани с 40 мин. за лидерската среща с Миков

http://www.bnews.bg/article-119998

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дойде 40 минути преди обявения час -9,00 ч. за срещата с лидера на БСП Михаил Миков. Той пък влезе в 8,45 часа за вторите разговори между двете партии.

Днес празнуваме Димитровден

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-praznuvame-dimitrovden-6025807

Не забравяйте да поздравите своите близки, които носят имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко и които на 26 октомври празнуват своя имен ден

Няма въведени ограничения за движение по автомагистралите в страната

http://press.mvr.bg/NEWS/news141026_02.htm

Временно затворени за всички моторни превозни средства са проходите „Златишки“, „Върбишки“, „Троянски“, „Дюлински“ и „Шипка“

Поне 20 храма във Варненско имат празник на Димитровден

http://www.moreto.net/novini.php?n=268567

10 храма във Варненско и поне още толкова на територията на епархията носят името на Св. вмчк. Димитър Солунски и празнуват на днешния Димитровден, каза протойерей Дончо от Варненската и Великопреславската митрополия. Празнично богослужение започна в църквата "Св.

Футболните терени в Македония: Къде е топката?

http://curious.actualno.com/Futbolnite-tereni-v-Makedonija-Kyde-e-topkata-news_56880.html

Снимки от футболна среща в Македония предизвикаха вълна от недоумение сред интернет потребителите в страната.Кадрите са от мача между отборите на Рудар и Дебарца от Общинската лига Охрид, предаде маке...

Николов: Овладяно е положението в община Бургас

http://society.actualno.com/Nikolov-Ovladjano-e-polojenieto-v-obshtina-Burgas-news_56884.html

Овладяно е положението на територията на община Бургас . Това каза Димитър Николов, кмет на община Бургас. „Всички участъци, които бяха затворени, вече са отворени и са проходими. Започвам...

Върнахме часовниците с час назад

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388789

В 4.00 часа на 26 октомври преминахме към зимното часово време и върнахме стрелките на часовниците с час назад.
Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. В 4.00 часа на 26 октомври преминахме към зимното часово време и върнахме стрелките на часовниците с час назад. Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

Стив Ханке: Веднага ликвидирайте КТБ, това никога не е било банка

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/26/2406914_stiv_hanke_vednaga_likvidiraite_ktb_tova_nikoga_ne_e/?ref=rss


Американските икономисти Стив Ханке и Мат Сикерки призоваха властите в България веднага да ликвидират Корпоративна търговска банка, защото - освен всичко друго - "изглежда ръководителите й не само са били некомпетентни, но и престъпници".

В статия на сайта на неправителстваната организация "Кейто" (Cato Institute) те казват, че резултатът от одита на КТБ е такъв, че обезсмисля всички спорове за това как по-добре да се оздрави банката.

"КТБ трябва да бъде ликвидирана...

Върнахме часовниците с час назад

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388787

В 4.00 часа на 26 октомври преминахме към зимното часово време и върнахме стрелките на часовниците с час назад.
Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал В 4.00 часа на 26 октомври преминахме към зимното часово време и върнахме стрелките на часовниците с час назад. Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

От първите неформали до СДС - хронология от Петко Симеонов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/26/2400865_ot_purvite_neformali_do_sds_-_hronologiia_ot_petko/?ref=rss


В поредицата "25 годинибез Стената" "Дневник" публикува със съкращения част от хронологията на събитията през 1989 г. и преди това, направена от Петко Симеонов - един от учредителите на Клуба за гласност и преустройство и на СДС, поместена на сайта "Омда". 

3 ноември 1988 г. - Клубът за подкрепа на гласността и преустройството в България е учреден. Програмната (учредителната) декларация на клуба е изпратена да ЦК на БКП, творческите съюзи и средствата за масова информация. От...

Президентски избори в Бразилия

http://www.moreto.net/novini.php?n=268566

В Бразилия ще се проведе вторият тур от президентските избори. 142.8 милиона бразилци ще избират държавен глава след като на 5 октомври до балотаж стигнаха Дилма Русев и Аесиу Невеш. Според социологически проучвания, чиито резултати бяха обявени в събота, президентът и кандидат на левицата Дилма Русеф е изгубила част от преднината, но продължава да води пред съперника си социалдемократ Аесио Невеш.

Най-четеното в "Дневник" през седмицата: Какви са правата ми, ако полицията ме спре за проверка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/26/2406818_nai-chetenoto_v_dnevnik_prez_sedmicata_kakvi_sa/?ref=rss


Какви са правата ми, ако полицията ме спре за проверка. С 42 460-те си прочитания тази полезна информация е безспорният фаворит в класацията на "Дневник" на десетте най-четени статии за изминалата седмица. При какви обстоятелства полицаите може да ви спрат на улицата, да проверят документите ви или да ви обискират, според закона.

Второто място, с 30 546 прочитания, заема текстът на Юлиан Попов "25 неща, които загубихме за 25 години", с който "Дневник" започна специалната си поредица...

Родната Мата Хари изоставя семейство и любим, за да шпионира 23 г. за родината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388778

Какво може да накара едно 18-годишно българско момиче да стане нелегал - разузнавач, живеещ под чужда самоличност, с чужда биография, в чужда страна? При това в най-тежките години на студената война. Младата жена трябва да живее под чуждо име, с реална и издържаща на всякакви проверки биография, но на съвсем друг човек. Какво може да накара едно 18-годишно българско момиче да стане нелегал - разузнавач, живеещ под чужда самоличност, с чужда биография, в чужда страна? При това в най-тежките години на студената война. Младата жена трябва да живее под чуждо име, с реална и издържаща на всякакви проверки биография, но на съвсем друг човек.

Шокиращ кадър от ледения воден ад в Сарафово! (снимка)

http://pik.bg/шокиращ-кадър-от-ледения-воден-ад-в-сарафово-снимка-news242054.html

Шокиращ кадър от ледения воден ад в Сарафово! (снимка)

Извънредно тежко е положението на много места в България. Читателка на сайта "Петел" изпрати шокиращ кадър от ледената стихия, завладяла квартал Сарафово в Бургас вчера.

Както вече ви съобщихме тази сутрин бе намерено тялото на 45-годиишната жена, която изчезна снощи край село Росен, Цяла нощ спасителни екипи я издирваха, съобщи Нова тв.

Продължава търсенето на мъжа, който е пътувал с бус в района на местността Черниците. Той е спукал гума и се предполага, че е продължил да върви пеша.

Все още е в неизвестност.

Иво Недялков: Съчувствам на Цветан Василев, минал съм по този път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388775

Цветан Василев е направил всичко с най-добри намерения. Това, че не го е направил по най-добрия начин, не означава, че не е бил почтен. Аз му съчувствам. Защото съм минал по тоя път. Това заявява пред "Дикoff" бившият финансист Иво Недялков.
„Каквито и грешки да е направил, не заслужава такова отношение. Цветан Василев е направил всичко с най-добри намерения. Това, че не го е направил по най-добрия начин, не означава, че не е бил почтен. Аз му съчувствам. Защото съм минал по тоя път. Това заявява пред "Дикoff" бившият финансист Иво Недялков. „Каквито и грешки да е направил, не заслужава такова отношение.

Иво Недялков: Съчувствам на Цветан Василев, минал съм по този път

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388770

Цветан Василев е направил всичко с най-добри намерения. Това, че не го е направил по най-добрия начин, не означава, че не е бил почтен. Аз му съчувствам. Защото съм минал по тоя път. Това заявява пред Цветан Василев е направил всичко с най-добри намерения. Това, че не го е направил по най-добрия начин, не означава, че не е бил почтен. Аз му съчувствам. Защото съм минал по тоя път. Това заявява пред "Дикoff" бившият финансист Иво Недялков. „Каквито и грешки да е направил, не заслужава такова отношение.

ГЕРБ и БСП на втори кръг от консултации за кабинет

http://offnews.bg/news/n_1/n_408659.html

В 9 часа днес в Народното събрание ще се състои дългоочакваната среща между лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Михаил Миков. Това ще е вторият кръг от консултации между двете партии за съставяне на коалиционен кабинет. След първата среща между преговорните екипи на двете партии на 13 октомври, стана ясно, че двете политически формации се разминават по повечето от приоритетите си. Въпреки това Борисов обяви в началото на тази седмица, че ще продължи да преговаря за съставяне на кабинет с 4 формации, сред които и БСП. С другите 3 - Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, разговорите вече се проведоха в централата на ГЕРБ. На брифинг през седмицата председателя та БСП Михаил Миков обяви, че партията е готова на преговори с ГЕРБ, ако има покана, но няма да отстъпи от основни предизборни обещания.  На въпроса дали БСП категорично остава в опозиция, Миков отговори: "Предстоят консултации".

Излекуваната от ебола медсестра стана донор на плазма

http://www.bnews.bg/article-119997

Излекувала се от ебола американска медицинска сестра стана донор на плазма за заразения лекар от Ню Йорк.

Нели Куцкова предрича: Лавина от дела ще има срещу БНБ

http://frognews.bg/news_78954/

Хората могат да заведат дела срещу БНБ, ако се докаже, че нейните служители не са си свършили работата за КТБ. Тези дела ще бъдат тежки. Възможно е да има лавина от дела, заяви съдия Нели Куцкова.

Пристанище Варна продължава да е затворено заради силен вятър

http://www.moreto.net/novini.php?n=268565

Пристанищата Варна Изток и Варна Запад, както и прилежащите канали продължават да са затворени за маневриране на плавателни съдове, съобщават от Пристанищна инфраструктура. Причината е силен северен вятър със скорост 8 метра в секунда и пориви достигащи до 13-14 метра в секунда.

Кметът на Бургас:Овладяно е положението на територията на община Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FuOonMeJFpI/

Овладяно е положението на територията на община Бургас . Това каза за Агенция „Фокус” Димитър Николов, кмет на община Бургас. „Всички участъци, които бяха затворени, вече са отворени и са проходими. Започваме и почистване”, каза той. Димитър Николов посочи, че започва и подробно описване на всички щети на територията на общината. Всички, които са имали нужда от подслон, са настанени в социалните домове на града, обясни той и добави, че издирванията на хора са прекратени. „Започваме възстановяване на инфраструктурата, както и възстановяване на електрозахранването, където е спряно на няколко населени места. Има достатъчно техника и започва постепенното възстановяване”, допълни Димитър Николов.

Отчаях се, всички тръгнали в снега с летни гуми

http://cite.actualno.com/Otchajah-se-vsichki-trygnali-v-snega-s-letni-gumi-news_56875.html

"Не можем да твърдим сега, че снегът отново ни изненада, защото този път всички институции предупреждаваха, че идва ураган. От сутрин до вечер медиите призоваваха хората да си сменят летните гуми...

Бразилия избира между Русеф и Невеш

http://america.actualno.com/Brazilija-izbira-mejdu-Rusef-i-Nevesh-news_56876.html

Милиони бразилци гласуват за нов президент в едно от най-оспорваните съревнования в страната в последните 20 години. Най-новите социологически прочувания за днешния втори тур на президентските избор...

БСП каза "не" на ГЕРБ в редордно кратки консултации

http://politics.actualno.com/BSP-kaza-ne-na-GERB-v-redordno-kratki-konsultacii-news_56877.html

Лидерската среща между ГЕРБ и БСП, която се проведе в Народното събрание, приключи около час след началото й. Разговорът между Бойко Борисов и Михаил Миков бе последната среща от втория кръг консулт...

Намериха мъртва млада жена в землището на бургаското село Росен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388765

Млада жена е намерена мъртва в землището на бургаското село Росен, съобщи за „Фокус” кметът на община Бургас Димитър Николов. В момента се издирва изчезнал мъж в зоната на вилно селище „Черниците”.
Близо 30 души пожарникари идоброволци се включиха в издирването на изчезналата жена. По първоначални данни тя е била отнесена от приливна вълна. Млада жена е намерена мъртва в землището на бургаското село Росен, съобщи за „Фокус” кметът на община Бургас Димитър Николов. В момента се издирва изчезнал мъж в зоната на вилно селище „Черниците”. Близо 30 души пожарникари идоброволци се включиха в издирването на изчезналата жена. По първоначални данни тя е била отнесена от приливна вълна.

Млада жена е намерена мъртва в землището на бургаското село Росен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388759

Млада жена е намерена мъртва в землището на бургаското село Росен, съобщи за „Фокус” кметът на община Бургас Димитър Николов. В момента се издирва изчезнал мъж в зоната на вилно селище „Черниците”.
Очаквайте Млада жена е намерена мъртва в землището на бургаското село Росен, съобщи за „Фокус” кметът на община Бургас Димитър Николов. В момента се издирва изчезнал мъж в зоната на вилно селище „Черниците”. Очаквайте

Пускат топлото в София

http://pik.bg/пускат-топлото-в-софия-news242041.html

Пускат топлото в София

На Димитровден "Топлофикация София” започва общото пускане на отоплението в столицата.

Дежурни екипи ще обслужват клиентите през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на дружеството. 

Поетапно ще бъдат пуснати детските градини, училищата и болниците, след това клиентите в жилищните сгради във всички райони и накрая ще бъдат включени администртивните сгради и стопанските потребители.

Процесът на общото пускане на отоплението в столицата ще приключи в рамките на 5 до 7 дни.

В събота и неделя от 09.00 до 15.00 часа в топлорайоните ще има дежурни служители и техническите екипи. През уикенда от 08.30 до 17.00 часа в Колцентъра на компанията на телефон 0 700 11 111 ще има дежурни информатори, които ще предоставят необходимата информация на клиентите и ще приемат сигнали.

От дружеството напомнят, че всички жилищни сгради, които искат отопление веднага, могат да подадат индивидуални заявления с решения на Общото събрание на етажната собственост в обслужващия ги топлорайон.

Пускането ще бъде извършено в рамките на 24 часа.

Заявлението е в свободен текст, а протоколът от общото събрание трябва да е със съответните подписи.

В събота, 25 октомври, дежурните екипи включват отоплението в сградите, подали заявление за предсрочно пускане. В неделя, 26 октомври, ще започне общото включване на отоплението в столицата.

„Топлофикация София” ЕАД дава възможност на клиентите, които поради някакви причини желаят включване на отоплението на по-късен етап, да подадат в обслужващия ги топлорайон заявление и подписано за целта решение от общото събрание на етажната собственост.

Важно е преди пускането на отоплението клиентите да приключат всички ремонти по вътрешната отоплителна инсталация и да запълнят източените инсталации. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил.

Клиентите трябва да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението, както и да проверят електронните си уреди за дялово разпределение. В случай, че дисплеят им е угаснал, клиентите трябва незабавно да потърсят съдействие от обслужващата ги фирма – топлинен счетоводител.

Победителят в Бразилия ще трябва коренно да промени икономиката

http://www.vesti.bg/novini/pobediteliat-v-braziliia-shte-triabva-korenno-da-promeni-ikonomikata-6025805

Без значение дали настоящият президент Дилма Русеф или нейният съперник Аесио Невеш ще спечели на втория тур от президентските избори в Бразилия, тази страна се нуждае от основна икономическа промяна, смятат анализатори.

Облачно с валежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388755

Днес ще бъде облачно и все още на много места в страната ще има валежи - в по-голямата част от Северна България и високите полета ще вали сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – дъжд. Най-значителни ще са снеговалежите в Централния Предбалкан.
През деня валежите в Западна България ще спрат, Днес ще бъде облачно и все още на много места в страната ще има валежи - в по-голямата част от Северна България и високите полета ще вали сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – дъжд. Най-значителни ще са снеговалежите в Централния Предбалкан. През деня валежите в Западна България ще спрат,

Откриха тялото на изчезналата жена в Бургаско

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tHlYjEzqYjM/

Тялото на 38-годишната жена, която изчезна вчера в Бургаско е открито. Жената е паднала в река в района на село Росенец. Тя и съпругът ѝ закъсали с колата вчера, след което слезли, за да продължат пеша. Приливна вълна обаче отнесла жената.
Възрастният мъж, който също закъса с буса си и от снощи беше в неизвестност, е открит жив, съобщава Нова телевизия.

Облачно с валежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388750

Днес ще бъде облачно и все още на много места в страната ще има валежи - в по-голямата част от Северна България и високите полета ще вали сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – дъжд. Най-значителни ще са снеговалежите в Централния Предбалкан.
През деня валежите в Западна България ще спрат, Днес ще бъде облачно и все още на много места в страната ще има валежи - в по-голямата част от Северна България и високите полета ще вали сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – дъжд. Най-значителни ще са снеговалежите в Централния Предбалкан. През деня валежите в Западна България ще спрат,

Димитровден е!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DeGPcv0a6l8/

sv_DimitarНа 26 октомври църквата почита свети великомъченик Димитрий Миротворец. Син на солунския управител, той е сред най-ревностните защитници на христовата вяра. Заради своята дързост и непокорство, бил посечен от император Галерий. Но споменът за добродетелния му живот и чудесата, които сторил, стига чак до Тракия и Македония. По-късно култът към св. Димитър става част от  традицията на българите. Светецът е обявен за патрон на Втората българска държава. На този ден през 1185 година братя Асен и Петър обявяват народно въстание срещу византийското робство.

В  народния календар 26 октомври е популярен като Димитровден, а св.великомъченик Димитър Миротворец е един от любимите български светци. Познат като войн с необикновена сила, в него предците ни припознават свой закрилник, чиято святост и юначество били достойни за преклонение.

 

В народните представи св. Димитър е и брат близнак на св. Георги. Така както си поделили света на две половини, така си разделили и годината. От Гергьовден до Димитровден било лято, а от Димитровден до Гергьовден – зима. Свети Димитър станал покровител на зимата, яздел на червен кон и носел дълга бяла брада, от която идвал снегът.

 

Българският Димитровден е сред най-жизнерадостните есенни празници. В този ден овчарите се прибират със спечеленото по домовете. По този повод се организира голям събор , коли се курбан за здраве. Нарежда се пищна трапеза, за която жените приготвят курбан от овнешко месо или гювеч с овнешко, яхния от пиле, пита с ябълки, печени ябълки или тиква, рячел, пестил от сини сливи, варена царевица. Веселбата продължава до полунощ, когато врачки и баячки гадаят по луната, кога ще се завърне пролетта, дали ще е щастлива и берекетлия

 

Празнуват: Димитър, Димитрина, Митко, Митьо, Димo, Димчо, Димка, Димaнa

Доматите достигнаха до 1,82 лв. за кило

http://pik.bg/доматите-достигнаха-до-182-лв-за-кило-news242031.html

Доматите достигнаха до 1,82 лв. за кило

Цената на доматите се покачи с 1,1 на сто до 1,82 лева за килограм, съобщиха от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Краставиците поскъпнаха с 8,1 процента до 1,46 лева.

Зелето се продава на едро по 0,50 лева за килограм. Цената на картофите е средно 0,53 лева за килограм. Морковите поевтиняват с една стотинка до 0,70 лв./кг. Червените чушки поевтиняват с 0,7 на сто до 1,51 лева за килограм, а цената на зелените чушки пада с 2,7 на сто до 1,10 лева за килограм. Ябълките се продават по 1, 00 лева за килограм.

Цената на лимоните се понижава със 7,5 процента средно до 2,09 лева за килограм. Гроздето от внос поевтинява с 1,8 на сто до 1,60 лв./кг. Кравето сирене се продава средно по 5,57 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 0,7 процента средно по 10,77 лв./кг.

Олиото се търгува по 1,92 лева за литър. Каймата поскъпва с 0,6 на сто до 4,65 лева за килограм. Захарта се продава по 1,20 лева за килограм. Брашното тип "500" поскъпва с 3, 7 на сто до 0,85 лева за килограм.

Зрелият фасул се продава по 4,26 лв./кг. Яйцата се търгуват средно по 0,18 лева за брой на едро.


Част от Аспарухово без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=268562

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария днес без вода ще са абонатите в малка част от кв. Аспарухово. Засегнати от повредата са абонатите около бул. "1-ви Май". Аварията се очаква да бъде отстранена в ранния следобяд, а водоподаването възстановено до 15 часа, уточниха от ВиК-Варна.

Откриха мъртва изчезналата жена

http://frognews.bg/news_78953/

45-годишната жена, която се издирва от вчера, е намерена. Тя бе паднала в река в село Росенец и за съжаление е открита мъртва.

Миков отказал на ГЕРБ да поеме парламента

http://pik.bg/миков-отказал-на-герб-да-поеме-парламента-news242030.html

Миков отказал на ГЕРБ да поеме парламента

Лидерът на БСП Михаил Миков е отказал на поеме ръководството на новия парламент, пише в. Преса.

Председателят на предишното Народно събрание е получили предложението на водача на ГЕРБ Бойко Борисов да стане лидер на депутатите и в този парламент. Миков е отклонил поканата с мотива, че в централата на левицата на Позитано 20 няма да позволят.

По данни на изданието ГЕРБ са били готови да дадат на БСП и четири министерски кресла. Очаква се днес лидерите на двете партии да проведат среща за съставяне на нов кабинет, допълва в. Стандарт.

В неделя се събира ръководството на БСП, за да реши дали да участва във властта


Милион италианци настояха за защита на трудовите им права

http://www.bnews.bg/article-119976

Близо милион италианци изпълниха центъра на Рим, за да участват в протестна демонстрация срещу предвижданите реформи в трудовоте законодателство.

Рецептата: Исландски фалит

http://www.moreto.net/novini.php?n=268499

Банковите фалити не са рядкост. Преди години фалира „Барклис“, в по-близко време фалира „Лемън Брадърс“, фалирали са стотици банки, даже хиляди, само за последните няколко години в САЩ – може би над хиляда. Нищо страшно не произлезе от това, освен че данъкоплатците в Америка и Европа бяха натоварени да плащат за алчността и неразумните решения.

Намерено е тялото на изчезналата в с. Росен жена, издирва се мъж

http://offnews.bg/news/n_1/n_408652.html

Намерено е тялото на изчезналата в бургаското село Росен жена, която се е станала жертва на потопите вчера. Тя се е у давила, след като е паднала в местната река, съобщи Нова телевизия. Все още се издирва мъж, който е спукал гума в местността "Черниците" край Бургас. Спасителна операция беше проведена късно снощи в прохода „Беклемето” , при която бяха спасени около 20 души, блокирани в колите си . Хората са били засипани от снежи преспи с дълбочина близо 5 метра и паднали дървета. Достъпът до тях е бил изключително труден за спасителите. Хората са намерени премръзнали и гладни, но всички са живи. Ситуацията в Хасково се нормализира , след като вчера сутринта градската река излезе от коритото си и наводни центъра на града. Много къщи са наводнени. Над 50 души бяха евакуирани превантивно, половината от тях са деца от дома за сираци в Хасково, където водата заля мазетата. В неделя също са обявени опасни кодове - в четири области за днес е обявен жълт код за сняг, в други четири – за дъжд и вятър. Сериозен снеговалеж се очаква Ловеч, Габрово, Велико Търново и Смолян. През денонощието на 26-ти октомври снеговалежите ще продължат и ще се образува нова снежна покривка – до 15 см. В четири области е обявен жълт код за вятър – Силистра, Шумен, Добрич и Варна. Ще духа силен северен вятър с пулсации до 22 - 24 м/с. В четири области днес е обявен жълт код за дъжд и вятър – Бургас, Сливен, Ямбол и Хасково. Валежите от дъжд ще продължат. Очакват се нови 15 - 25 л/кв.м. Ще духа силен северен вятър с пулсации до 22 - 24 м/с. До средата на седмицата ще остане студено, въпреки че дневните температури ще започнат да се повишават. 

14 сигнала подадени вчера в „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Варна, заради пороите

http://www.moreto.net/novini.php?n=268561

14 сигнала са подадени през вчерашния ден в „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Варна”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна комисар Тихомир Тотев, началник на дирекцията. Той добави, че има сигнал за паднало дърво върху два автомобила в кв.

Празнуваме Димитровден

http://pik.bg/празнуваме-димитровден-news242028.html

Празнуваме Димитровден

Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец на 26 октомври. Свети Димитър е православен светец. В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата.

Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Тази година обаче снегът изпревари Димитровден и засипа страната ден по-рано. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. Свети Димитър е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашния градоначалник.

След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия, и Македония. В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. „Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято” - гласи българска поговорка. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев. Този ден е известен също и като Митровден или Разпус. С него завършва периодът, за който се наемат сезонните работници - говедари, овчари, ратаи, и става разплащането с тях.

Понякога като заплата се дава, освен определената сума, още като дрехи и по чифт цървули за всеки от зимните месеци. Започва и спазаряването на работници за следващата година. Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. „миши празници” на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна.

Пълнолуние ли е в нощта срещу Димитровден, ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат пълни с мед. Тази нощ е важна и за хората, които търсят заровени съкровища. Те вярват, че тогава небето „се отваря” и заровените жълтици проблясват със синкав пламък. Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил - покровителят на отвъдния свят, на умрелите предци. В съботата преди празника е една от най-големите задушници - Димитровската, на която се раздава варено жито и питки за помен.

По това време на годината започват годежи и сватби. На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци. Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Димо или Митко.

Откъс от "Наш ред е!" на Ивайло Динев

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/26/2406175_otkus_ot_nash_red_e_na_ivailo_dinev/?ref=rss


Днес в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви представяме откъс от книгата на Ивайло Динев "Наш ред е!", на издателство "Изток - Запад" посветена на Окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Книгата беше представена в четвъртък - 23 октомври точно година след като група студенти влязоха в най-голямата аудитория на университета - 272 и обявиха, че тя е окупирана. Окупацията се разрастваше постепенно и продължи до януари 2014 година. Впоследствие имаше втори опит на друга...

Продължават действията на екипите на ГДПБЗН в населените места, засегнати от обилни валежи

http://press.mvr.bg/NEWS/news141026_01.htm

Постепенно се нормализира обстановката в областите Смолян, Бургас, Ловеч и Габрово. През изминалото денонощие пожарникарите и спасителите са извършили 520 спасителни дейности

Информация на оперативния щаб към 9.00 часа

Украйна днес гласува за парламент

http://europe.actualno.com/Ukrajna-dnes-glasuva-za-parlament-news_56872.html

В Украйна се проведат предсрочни парламентарни избори днес. Вотът се провежда на фона на енергийната криза, която настъпи, след като през юни Русия спря газовите доставки за Украйна. В същото време ...

Европейските банки се провалиха на стрес тестовете

http://europe.actualno.com/Evropejskite-banki-se-provaliha-na-stres-testovete-news_56873.html

25 от 130-те големи банки от еврозоната биха се провалили на тестовете за устойчивост, прилагани от Европейската централна банка (ЕЦБ), показват резултатите от проучване, което ще бъде огласено в неде...

"Топлофикация София” започва общото пускане на парното

http://society.actualno.com/Toplofikacija-Sofija-zapochva-obshtoto-puskane-na-parnoto-news_56874.html

„Топлофикация София” започва в неделя общото пускане на отоплението в столицата. Дежурни екипи ще обслужват клиентите през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на "Топлофика...

Д-р Славчев: Връщането към астрономическо време подобрява нещата

http://www.vesti.bg/novini/d-r-slavchev-vryshtaneto-kym-astronomichesko-vreme-podobriava-neshtata-6025804

Смяната на часовото време не би трябвало да предизвика стрес, напротив, по-скоро това ще ви повиши комфорта, защото имате възможността да се поизлежавате в леглото. Това ви е подарък за откраднатия час сън през лятото.

Иде Хелоуин. Къде е купонът?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388442

И зомбитата, вампирите и вещиците си имат своите нужди. Веднъж в годината и те искат да се повеселят качествено. И тъй като времето им за купон наближава, събрахме някои предложения за тематични партита в нощта на Вси светии. В случай че и вие искате да се включите в редиците им.
На 31 октомври, когато падне нощ и луната заблести, пред клуб “Ялта” И зомбитата, вампирите и вещиците си имат своите нужди. Веднъж в годината и те искат да се повеселят качествено. И тъй като времето им за купон наближава, събрахме някои предложения за тематични партита в нощта на Вси светии. В случай че и вие искате да се включите в редиците им. На 31 октомври, когато падне нощ и луната заблести, пред клуб “Ялта”

Виц на деня: 26 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_408649.html

Отишли Георги Кадиев, Кирил Добрев и Страхил Ангелов при Михаил Миков да се оплачат от старите в БСП. Др. Миков, рекли, вижте Дъбов, Янаки, Катя, от колко години са в партийното ръководство, не пускат кокала, няма за нас гювеч, семействата си не можем да нахраним. Миков погледнал, погледнал, па рекъл: - Чуйте сега младежи какво ми разказа веднъж г-н Местан. Отишли млади бейчета при султана да се оплачат от старите паши. Ония ей такива гуши били направили, а младите бейчета гладни ходели. Погледнал ги султанът, погледнал, па рекъл: Добре, аз ви разбирам. А вие можете ли да се справите по-добре от пашите? Можем! В един глас гракнали бейчетата. Ха бакълъм! - отговорил султанът. Поканил младите бейчета и старите паши на баклава. Но вместо вилици раздал по едни голеееми лъжици с дъъълги дръжки. Обърнал се първо към младите бейове: Ха бакълъм, яжте сега да видим колко можете! Втурнали се младежите, оттука лъжицата, оттам лъжицата, с големи парчета, всеки бързал да си я набута в устата, ама ръцете ли били къси, бързането ли било голямо, останали гладни. Я сега вас да видим, казал на старите паши султанът. Бавно, яваш-яваш както се казва, старците взели лъжиците и започнали. Тоя който взел най-голямото парче подал лъжицата на пашата срещу себе си. Той пък своята лъжица подал на тоя срещу него. Така задружно пашите изяли цялата тава. Мигали Кадиев, Добрев и Ангелов, мигали, а Миков отново се обадил: - Разбрахте ли ме сега, младежи. Пък и друго, да ви кажа, сега не се знае кой е султанът, баклава почти не остана, а Сергей прибра и лъжиците в Брюксел.

Миков отказал на Борисов да бъде пак шеф на НС

http://frognews.bg/news_78952/

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направил изненадващо предложение на водача на социалистите Михаил Миков, а именно да стане отново шеф на парламента като част от формулата за „споделената отговорност“ на управлението.

Честит рожден ден на Пламен Тодоров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388298

Днес рожден ден празнува колегата ни Пламен Тодоров - един от най-талантливите фоторепортери на в. “24 часа”.
Пожелаваме му да е много здрав и Днес рожден ден празнува колегата ни Пламен Тодоров - един от най-талантливите фоторепортери на в. “24 часа”. Пожелаваме му да е много здрав и

Борисов среща Миков в парламента за втори преговори

http://www.bnews.bg/article-119995

Бойко Борисов и Михаил Миков ще се срещнат в сградата на Народното събрание на втори преговори за бъдещото правителство.

Тиквени мъфини

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/10/26/2406411_tikveni_mufini/?ref=rss


Тиквата отдавна е разширила репертоара си от участия в кулинарията, като не се ограничава до "печена на фурна", ами се изявява и като главно действащо лице в супи, сладкиши, кремове или пък пълнена с разнообразни сушени плодове, ядки и локум. Тук-там успява да се промъкне дори и върху пици или като гарнитура към месо.

Най-лесно се влага в различни сладкиши, като им придава фина текстура, нежен цвят и приятен, сладостен аромат. Като тези мъфини, например, които бухват в прелестно...

Движението на автобусите по линия 70 е възстановено

http://pik.bg/движението-на-автобусите-по-линия-70-е-възстановено-news242017.html

Движението на автобусите по линия 70 е възстановено

Възстановено е движението на автобусите по линия 70 до с. Плана. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община, предаде агенция "Фокус".

Движението беше затруднено поради паднало дърво на "Самоковско шосе" преди последната спирка на градския транспорт за населеното място.

Предсрочни парламентарни избори в Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268557

Днес (26 октомври) в Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори, помрачени от продължаващия конфликт в източната част на страната. Около 3 милиона души в Донецката и Луганската област няма да гласуват, тъй като сепаратистите там ще проведат собствени избори през ноември.

Нови печки и чинии в парламента срещу 111 000 лева

http://pik.bg/нови-печки-и-чинии-в-парламента-срещу-111-000-лева-news242016.html

Нови печки и чинии в парламента срещу 111 000 лева

Търг за ново готварско оборудване на стойност 111 000 лева с ДДС е обявило Народното събрание, пише „Телеграф”.

Фирмата, която ще спечели обществената поръчка, ще трябва да достави ново кухненско оборудване за столовата на българския парламент.

В заявката са включени готварски печки, чинии и покривки за депутатите. Парламентът по-рано обяви друга обществена поръчка.

НС търси минимум трима преводачи от и на английски френски и немски.

Двама изчезнаха след апокалипсиса

http://frognews.bg/news_78951/

Двама души са в неизвестност след снежния ад и потопите от дъжд, които удариха вчера страната. Около 45-годишна жена е паднала в река в село Росенец и до момента не е открита. Другият изчезнал е мъж, който след спукана гума на бус е видян край колата си, а след това следите му се губят. За това съобщи Георги Гатев, началник отдел Оперативни дейности НСПАБ.

8000 аборта са извършени от началото на 2014 г.

http://pik.bg/8000-аборта-са-извършени-от-началото-на-2014-г-news242015.html

8000 аборта са извършени от началото на 2014 г.

Близо 8000 аборта са извършени от началото на тази година в България, пише в. Телеграф.

По данни на Националния център по обществено здраве жените, решили да не родят деца, са във възрастовата категория между 20 и 29 години.

Рекордьори на прекъснатите бременности са областите София-град и Пловдив. Най-малко аборти са извършени в Монтанско и Разградско, допълва изданието.


Двама изчезнаха в бедствието, издирват ги

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388737

Двама души са в неизвестност след снежния ад и потопите от дъжд, които удариха вчера страната. За това съобщи Георги Гатев, началник отдел Оперативни дейности НСПАБ.
Около 45-годишна жена е паднала в река в село Росенец и до момента не е открита. Мъж, който след спукана гума на бус е видян край колата си, а след това следите му се губят. Двама души са в неизвестност след снежния ад и потопите от дъжд, които удариха вчера страната. За това съобщи Георги Гатев, началник отдел Оперативни дейности НСПАБ. Около 45-годишна жена е паднала в река в село Росенец и до момента не е открита. Мъж, който след спукана гума на бус е видян край колата си, а след това следите му се губят.

Тайната диета на Радио Ереван

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4388547


В бижутерски магазин:
- Колко струва тази огърлица?
- Сто хиляди.
- Ау... кошмар. А онази гривна?
- Два кошмара.

***
Майката беснее из стаята. Синът и? трепери в ъгъла. На рамото му е кацнал смъртно уплашен папагал.
- Омръзнахте ми и двамата - крещи майката. - Всеки ден някой ми се оплаква от вашите цинизми! В бижутерски магазин: - Колко струва тази огърлица? - Сто хиляди. - Ау... кошмар. А онази гривна? - Два кошмара. *** Майката беснее из стаята. Синът и? трепери в ъгъла. На рамото му е кацнал смъртно уплашен папагал. - Омръзнахте ми и двамата - крещи майката. - Всеки ден някой ми се оплаква от вашите цинизми!

Преглед на печата - 26 октовмри

http://www.moreto.net/novini.php?n=268558

Бедствия. "Монитор": Първият сняг блокира България Първият сняг, който в различните части на страната едва надхвърляше 20 сантиметра, блокира половин България. Само за едно денонощие Хасково се оказа под вода, всички високопланински проходи бяха затворени, редица катастрофи станаха в София, в Бургас беше обявено бедствено положение.

Пускат топлото в София

http://www.bnews.bg/article-119993

Топлофикация София” започва в неделя общото пускане на отоплението в столицата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване