С.У. върти депо за синтетична дрога в Бургас

http://www.bnews.bg/article-120121

Криминални и спецполицаи в Бургас разбиха депо за синтетична дрога в местния к-с "Меден рудник".

Приеха "ан блок" 8 зам.- шефове на парламента

http://frognews.bg/news_79057/

От името на ГЕРБ Бойко Борисов предложи Димитър Главчев за зам. шеф на парламента, за същия пост лидерът на Михаил Миков – Янаки Стоилов, от ДПС обявиха кандидатурата на Илиосман Имамов.

Гласуваха "ан блок" 8 зам.-шефове на парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391207

От името на ГЕРБ Бойко Борисов предложи Димитър Главчев за зам. шеф на парламента, за същия пост лидерът на Михаил Миков – Янаки Стоилов, от ДПС обявиха кандидатурата на Илиосман Имамов.
Реформаторите чрез Меглена Кунева предложиха Иван Иванов, а от името на Патриотичния фронт бе издигнат Красимир Каракачанов. От името на ГЕРБ Бойко Борисов предложи Димитър Главчев за зам. шеф на парламента, за същия пост лидерът на Михаил Миков – Янаки Стоилов, от ДПС обявиха кандидатурата на Илиосман Имамов. Реформаторите чрез Меглена Кунева предложиха Иван Иванов, а от името на Патриотичния фронт бе издигнат Красимир Каракачанов.

Цачева: Оградата не трябва да се появява никога вече

http://www.cross.bg/tzacheva-yrok-predstaviteli-1437112.html

/КРОСС/ "От опит знам, че да си пръв сред равни не е лека задача. Първият сред равни трябва да сближава позиции, колкото и да е трудно това." Това заяви новоизбраният председател на 43-ото Народното събрание Цецка Цачева в обръщението си към народните представители. "Вотът на българския народ обяви в 43-отото Народно събрание да бъдат представени осем политически сили. Хубаво е, че от българските граждани са парламентарно представени, лошото е, че поне половината от българите отказаха да гласуват. С това българите ни дадоха няколко урока", заяви Цачева. "Първият урок - за смирението. Да осъзнаем, че ние сме представители на суверена. Никой от нас на какъвто и пост да се намира, не може да бъде по-голям от народа. Вторият урок - за помирението. Политическата битка е част от демокрацията но политическите войни в последните години преминаха границата. Стигнахме до там, че поставихме физическа стена срещу суверена. Оградата не трябва да се появява никога вече. Третият урок - за единението. Това не е само дума, то не изключва различията. То е съгласието по пътя, по който вървим - всички етноси, млади и стари, всички българи. Съединението прави силата е символът на тази сграда. Четвъртият урок - е отговорността. Днес трябва да поемем отговорността за днешния и утрешен ден на народа си. Да намираме най-добрите законодателни решения за народа, който ни е изпратил тук", каза още тя

БНБ внесе доклада за КТБ в Народното събрание

http://www.cross.bg/banka-informatziya-narodnite-1437111.html

/КРОСС/ Днес, 27 октомври 2014 г., в 15.50 ч., в Народното събрание бе внесен доклад „Събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка" АД и Търговска банка „Виктория" ЕАД" от името на УС на БНБ, съобщават от Централната банка. Докладът на Българската народна банка съдържа детайлна информация за народните представители от 43-тото Народно събрание на Република България за събитията и всички предприети действия и взети решения от БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (датата на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент. Част от приложената информация за първи път се представя пред народните представители и широката общественост и предоставя в подреден вид подробности за първоначалното финансово състояние на КТБ и ТБ „Виктория", изводи от новата надзорна проверка в КТБ, комуникацията с основните акционери, както и кореспонденцията на БНБ с Европейската комисия, Европейския банков орган и Международния валутен фонд. В доклада се съдържа финансова информация за „Корпоративна търговска банка" АД към 31.03.2014 г. и резултатите от последната надзорна инспекция, извършена в банката в периода 20.05.2013 г. - 08.07.2013 г., както и финансова информация за Търговска банка „Виктория" ЕАД към 31.03.2014 г. на база предоставената от самата банка финансова отчетност и резултатите от последната надзорна инспекция към 31.03.2013 г

Избраха "ан блок" 8 зам.-шефове на парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4391202

От името на ГЕРБ Бойко Борисов предложи Димитър Главчев за зам. шеф на парламента, за същия пост лидерът на Михаил Миков – Янаки Стоилов, от ДПС обявиха кандидатурата на Илиосман Имамов.
Реформаторите чрез Меглена Кунева предложиха Иван Иванов, а от името на Патриотичния фронт бе издигнат Красимир Каракачанов. От името на ГЕРБ Бойко Борисов предложи Димитър Главчев за зам. шеф на парламента, за същия пост лидерът на Михаил Миков – Янаки Стоилов, от ДПС обявиха кандидатурата на Илиосман Имамов. Реформаторите чрез Меглена Кунева предложиха Иван Иванов, а от името на Патриотичния фронт бе издигнат Красимир Каракачанов.

Калфин: Който чертае разделителни линии, да понесе отговроност

http://offnews.bg/news/n_1/n_409288.html

„Мисля, че тези, които чертаят разделителни линии, трябва да понесат отговорността. Националното съгласие не означава подкрепа на която и да е партийна програма. Можем ли на един бял лист хартия да се запишат приоритетите, около които да се обединим?” Това обяви Ивайло Калфин от трибуната на парламента, който държа реч на първото заседание на Народното събрание от името на АБВ. Калфин ще бъде председател на парламентарната група на АБВ. "Националното съгласие трябва да е около няколко въпроси, които не са партийни – справедливост и ефективно правосъдие, промени в съдебната система, нов Изборен кодекс, демографска политика, балансирано регионално развитие. Ето теми, които са важни и не са партийни", уточни Калфин. По думите му, ако има добро желание, този парламент може да произведе добър резултат. „Всеки има партийни интереси. Всеки един от нас чува различни препоръки какво да се случи в България. Мисля, че има някои безспорни неща. Питам се какво днес може да обедини българската нация, на практика кои са тези теми, които могат да ни поставят в една редица”, посочи още Калфин.

Създават музей на българския XX век

http://pik.bg/създават-музей-на-българския-xx-век-news242701.html

Създават музей на българския XX век

Кабинетът даде съгласието си министърът на културата да участва в създаването на културна организация - музей "Българският XX век". Освен държавата, в нея ще участват Институтът за изследване на близкото минало и Столична община.

Предвижда се културната организация по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата да бъде с наименование „Българският XX век" и да бъде регистрирана по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза.

Предмет на нейната дейност ще бъде създаването на културен център-музей със смесено участие, в който ще се представи близкото минало на страната ни през 20-и век.

Идеята е в центъра на експозицията да бъдат хората и дискусията за миналото. По този начин ще се създават обществени и интелектуални инструменти за разбиране и оценка както на миналото, така и на настоящето.

Предвижда се музеят да бъде разположен в част от бившата Софийска минерална баня - една от емблематичните сгради на столицата.


„Атака” ще бъде във функция на коректив, обеща Волен Сидеров

http://www.moreto.net/novini.php?n=268710

Ще бъдем в своята позиция на коректив и ще приземяваме всички политически хвърчила, които са реят в облаците на така наречените „евроатлантически ценности”. Ще вършим своята народополезна дейност и в този парламент и ще гледаме как в канализацията на историята потичат всякакви партии и коалиции, а „Атака” ще стои като скала над мътната река.

Кънев: Няма да се примирим с превземането на държавната власт от организирани частни интереси (пълен текст на речта)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/27/2407779_kunev_niama_da_se_primirim_s_prevzemaneto_na/?ref=rss


"Дневник" публикува пълния текст на словото на съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев при откриването на 43-ото Народно събрание.

Ние сме тук по волята на българските граждани. На тези, които гласуваха, но и на тези, които не го направиха. Едва за втори път толкова голям процент от гласувалите са представени в Народното събрание, но и за първи път резултатът толкова зависи от факта, че повечето българи не се довериха и не участваха в изборите....

Бандит бяга от полицаи, те стрелят по колата му със стоп патрони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4391194

24-годишен криминално проявен от Бургас предизвика истински екшън през нощта на 26 октомври, като се опита да избяга от полицейска патрулка.
Около 23,50 ч. униформени служители на МВР опитали да спрат Фолксваген Голф с варненска регистрация в района на КПП-то на входа на Бургас от София. Вместо да спре, шофьорът Щилиян Й. 24-годишен криминално проявен от Бургас предизвика истински екшън през нощта на 26 октомври, като се опита да избяга от полицейска патрулка. Около 23,50 ч. униформени служители на МВР опитали да спрат Фолксваген Голф с варненска регистрация в района на КПП-то на входа на Бургас от София. Вместо да спре, шофьорът Щилиян Й.

Решават за минималните тарифи на таксита в София скоро

http://business.actualno.com/Reshavat-za-minimalnite-tarifi-na-taksita-v-Sofija-skoro-news_57174.html

До края на седмицата трябва да станат ясни минималните тарифи на такситата в София. В момента въпросът се обсъжда с представители на таксиметровите компании, обясни зам.-кметът по транспорт Любомир Хр...

Борисов e председател на ПГ на ГЕРБ

http://politics.actualno.com/Borisov-e-predsedatel-na-PG-na-GERB--news_57178.html

Председател на парламентарната група на ГЕРБ ще бъде Бойко Борисов, а Цветан Цветанов и Красимир Велчев са нейни заместник-председатели. Това се казва в решение на общо събрание на депутатите от ГЕ...

Пеевски: Не аз съм в основата на проблема с КТБ

http://www.cross.bg/osnovata-peevski-pulna-1437110.html

/КРОСС/ "Аз не съм в основата на проблема с Корпоративна търговрка банка и това ще стане ясно. Ще излязат всички данни и ще видите кой е в основата и кой не е в основата", заяви пред журналисти депутатът от ДПС Делян Пеевски. "Не разрешавам случая КТБ, искам пълна публичност, за да е ясно, че нямам нищо общо със случая КТБ", подчерта той. По думите му законопроектът на КТБ е за пълна публичност на всичко, което се е случило там. Текстът на законопроекта щял да бъде качен онлайн до края на деня. Той беше категоричен, че законопроектът, който са изготвили с Йордан Цонев, не се отнася само за една банка и се обяви за пазарно решение на казуса с КТБ. Пеевски категорично отрече да има каквито и да било отношения с Цветан Василев. Твърденията на банкера за заплахи за живота му нарече "смешни неща" и "глупости". Снимка: Булфото, всички права запазени

Пеевски: Искам пълна публичност за КТБ, за да е ясно, че нямам нищо общо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391166

Не разрешавам случая КТБ, искам пълна публичност, за да е ясно, че нямам нищо общо със случая КТБ , заяви пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски.
„Аз не съм в основата на проблема и това ще стане ясно, както стана ясно от всичко, което излезе. Ще видите и закона, ще видим кой е в основата и кой не е в основата на проблема”, Не разрешавам случая КТБ, искам пълна публичност, за да е ясно, че нямам нищо общо със случая КТБ , заяви пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски. „Аз не съм в основата на проблема и това ще стане ясно, както стана ясно от всичко, което излезе. Ще видите и закона, ще видим кой е в основата и кой не е в основата на проблема”,

Военни почистиха над 1000 дка в района на „Миджур“

http://www.bnews.bg/article-120115

Общо 1145 дка. в района на завод "Миджур" са прочистени от военните. Остават още 1035 дка, съобщават от министерството на отбраната.

Избраха Цецка Цачева за председател на парламента

http://econ.bg/Новини/Избраха-Цецка-Цачева-за-председател-на-парламента_l.a_i.587536_at.1.html

По време на първото заседание на 43-ото Народно събрание беше Цецка Цачева беше избрана за председател на парламента. Единствената...

Акциите на банките, които не издържаха теста на ЕЦБ, силно поевтиняха

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/27/2407761_akciite_na_bankite_koito_ne_izdurjaha_testa_na_ecb/?ref=rss


Италианската фондова борса отчете спад от 2-41 процента, а индексите на атинската борса се понижиха с близо 2 процента в днешната обедна търговия, информира ДПА.

Тези пазари са сред най-засегнатите от резултатите от тестовете за устойчивост, проведени от Европейската централна банка и оповестени вчера. Тестовете са за проверка на финансовата стабилност на 130 банки в еврозоната.

Двадесет и пет банки са се провалили на изпита, измерващ съотношението на капитал към...

Не съм в основата на проблема с КТБ, заяви Пеевски

http://econ.bg/Новини/Не-съм-в-основата-на-проблема-с-КТБ-заяви-Пеевски_l.a_i.587537_at.1.html

Не съм в основата на проблема и това ще стане ясно. С тези думи депутатът от ДПС Делян Пеевски отговори в на критиките, че е предизвикал проблема с...

Екзекутираната преди дни иранка дарила органите си

http://offnews.bg/news/n_1/n_409220.html

Иранката, екзекутирана преди дни заради убийството на изнасилвач, е оставила предсмъртно съобщение до майка си, в което моли органите й да бъдат дарени за трансплантация на нуждаещи се хора, пише английското издание "Дейли Телеграф". 26-годишната Рейхане Джабари е записала гласово съобщение до майка си преди да бъде обесена в събота, след като прекара 7 години в затвора. Тя беше осъдена на смърт за убийството на служител на Вътрешното министерство на Иран, когото според думите й е намушкала при самозащита, когато той я е нападнал и се е опитал да я изнасили. Малко след смъртта й ирански активисти разпространиха превод на съобщение, което според тях жената е оставила до майка си. По думите им съобщението е записано на 1 април 2014 г. В съобщението, което е определено като последната й воля, иранката моли майка си да се увери, че след смъртта й органите й ще бъдат дарени на нуждаещи се от трансплантация хора.  В посланието си тя казва: "Не искам да гния в земята. Не искам очите ми или младото ми сърце да се превърнат в прах". "Измоли веднага след като ме обесят сърцето, бъбреците, очите, костите ми и всичко останало, което може да бъде трансплантирано, да бъде дадено като подарък на някой, който се нуждае от тях", моли Рейхане. Тя говори още за процеса и за събитието довело до смъртното й наказание: "През онази зловеща нощ аз трябваше да бъда тази, която да бъде убита". "Тялото ми щеше да бъде изхвърлено в някой ъгъл на града, а след няколко дни полицията щете да те заведе в моргата, където да го разпознаеш и да научиш, че съм била и изнасилена", продължава младата жена. Съдбата обаче решава друго "с онзи проклет удар. "Вместо тялото ми да бъде захвърлено настрани, се намерих в затвора Евин с неговите самотни килии, а после в гробоподобния затвор Shahr-e Ray. Но остави се на съдбата и не се оплаквай! Ти по-добре знаеш, че смъртта не е краят на живота", казва още Рейхане. "Скъпа, добросърдечна Шолех, в отвъдния свят двете с теб ще осъждаме, а други ще са обвиняемите. Нека видим какво иска Бог. Искам да те прегръщам до сетния си дъх. Обичам те", завършва съобщението си Рейхане  Джабари.

Цачева: Никога повече ограда около парламента

http://frognews.bg/news_79056/

Повече от половината избиратели отказаха да гласуват. Дадоха ни няколко урока, нека ги научим. Това каза Цецка Цачева, след като беше избрана за председател на 43-ия парламент.

Кънев: Ние не сме най-доброто от българската нация, но носим отговорност

http://www.cross.bg/kunev-konsensys-natziya-1437109.html

/КРОСС/ "Нека проявим лично смирение. Ние не сме най-доброто от българската нация, но на нас тя е възложила отговорността да се справим с тежките непосредствени и стратегически проблеми. Трябва да търсим компромис и дори консенсус, но консенсус за правила, а не за привилегии." Това написа в своя Фейсбук профил лидерът на ДСБ, част от Реформаторския блок, Радан Кънев малко след речта му от трибуната на новот 43-о Народно събрание.

Разкриха убиеца на Красимир Гочев-Шмид

http://offnews.bg/news/n_1/n_409290.html

38-годишният софиянец Михаил Туцов е обвинен за убийството на бизнесмена Красимир Гочев-Шмид . Шмид беше екзекутиран на 20 май в Своге . Тялото му беше намерено на кръстовището на улиците "Христо Смирненски" и "Раковски" в центъра на града. В тялото му бяха открити шест куршума.  Туцов е бил задържан в края на септември и с определение на два съдебни състава е с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". За хода на разследването специална пресконференция днес дадоха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и окръжният прокурор на София Наталия Николова . Разследващите са стигнали до килъра на Гочев, тръгвайки по пътя на оръжието - автомат "Калашников", който е минал през няколко криминално проявени, включително и Туцов. Според разследващите, той е следил Гочев седмица, преди убийството. Избягал е от местопрестъплението с автомобил, шофиран от неустановено лице. Макар с обвинение да е само Туцов, главният секретар на МВР и окръжният прокурор на София обясниха, че 38-годишният мъж е бил просто извършител срещу заплащане. Зад гърба му е стояла мощна организирана престъпна групировка.  "Поръчителството е от една криминална структура. Гарантирането на изпълнението на поръчката и организирането на самата поръчка е от друга криминална структура", каза Лазаров. За мотива за поръчката главният секретар обясни, че ставало дума за съвместни търговски отношения от миналото, от криминалния сектор.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=268704

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 28 октомври - вторник, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - карето: бул. ”Владислав Варненчик”, бул.

Времето остава облачно и хладно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391162

Хладно и облачно ще остане времето през следващите 24 часа. Облачността над Западна България ще е разкъсана. Над останалата част от страната ще е предимно облачно и на места в Източна България ще превали дъжд, в Лудогорието – слаб сняг. По Черноморието все още ще духа умерен вятър от север, северозапад. Хладно и облачно ще остане времето през следващите 24 часа. Облачността над Западна България ще е разкъсана. Над останалата част от страната ще е предимно облачно и на места в Източна България ще превали дъжд, в Лудогорието – слаб сняг. По Черноморието все още ще духа умерен вятър от север, северозапад.

Протестиращи вложители в КТБ се опитаха да влязат в парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391156

Двама от протестиращите вложители в КТБ се опитаха да влязат в сградата на Народното събрание. Протестът се провежда пред сградата на НС, където се провежда първото заседание на 43-тото Народно събрание. В района на НС има засилено полицейско присъствие.
Полицията не допусна протестиращите да влязат и те се насочиха към задния вход на парламента, Двама от протестиращите вложители в КТБ се опитаха да влязат в сградата на Народното събрание. Протестът се провежда пред сградата на НС, където се провежда първото заседание на 43-тото Народно събрание. В района на НС има засилено полицейско присъствие. Полицията не допусна протестиращите да влязат и те се насочиха към задния вход на парламента,

И утре облачно и хладно време

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4391140

Хладно и облачно ще остане времето през следващите 24 часа. Облачността над Западна България ще е разкъсана. Над останалата част от страната ще е предимно облачно и на места в Източна България ще превали дъжд, в Лудогорието – слаб сняг. По Черноморието все още ще духа умерен вятър от север, северозапад. Хладно и облачно ще остане времето през следващите 24 часа. Облачността над Западна България ще е разкъсана. Над останалата част от страната ще е предимно облачно и на места в Източна България ще превали дъжд, в Лудогорието – слаб сняг. По Черноморието все още ще духа умерен вятър от север, северозапад.

Наши печатари цензурират еротични пасажи на Маркес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4391070

Цензура над еротични моменти от Цензура над еротични моменти от "100 години самота" наложили в Издателството на Отечествения фронт през далечната 1971 г., когато книгата излязла за пръв път у нас. Това разказа преводачът й Румен Стоянов. Днес той е професор в СУ "Св. Климент Охридски" в катедрата по испанистика и португалистика. При първата си среща с колумбийския писател в

Калфин: Трябва да променим мнението на хората за политиците

http://www.cross.bg/kalfin-polititzite-horata-1437108.html

/КРОСС/ "Националното съгласие трябва да е около няколко въпроси, които не са партийни - справедливост и ефективно правосъдие, промени в съдебната система, нов Изборен кодекс, демографска политика, балансирано регионално развитие. Ето теми, които са важни и не са партийни." Това заяви Ивайло Калфин от АБВ при откриването на 43-тото Народно събрание. "Излизаме от тежки избори. Виждаме, че хората негодуват заради слаба държава и институции, липса на перспектива. Тези негласували 50% показват, че българите са изгубили доверието си към политиците въобще. Това трябва да бъде най-големия урок за нас, нашата цел - да променим мнението, че политиците защитават само собствените си интереси", добави Калфин. Той заяви, че е обнадежден от някои изказвания, които е чул преди своето и се надява всички да търсят националния интерес. „Мисля, че тези, които чертаят разделителни линии, трябва да понесат отговорността. Националното съгласие не означава подкрепа на която и да е партийна програма. Можем ли на един бял лист хартия да се запишат приоритетите, около които да се обединим?", запита Ивайло Калфин. Той поздрави ГЕРБ за проведените диалози, но подчерта, че от всички зависи те да продължат по най-добрия начин.    

Първата депортация на евреи става в контролираните от България територии

http://www.grreporter.info/Prvata_deportaciya_na_evrei_stava_v_kontroliranite_ot_Blgariya_teritorii/16308

Броят на оцелелите евреи от цяла Гърция е бил около 10 – 12 000 души (при 70 – 75 000 преди войната). Много от тях са емигрирали в Израел и САЩ и в Гърция са останали около 6 000 души, разказва историчката Мария Кавала в интервю за GRReporter.

прочети повече

Петнадесетгодишен застреля учителката си в Естония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/27/2407766_petnadesetgodishen_zastrelia_uchitelkata_si_v_estoniia/?ref=rss


Естонска учителка е била застреляна от свой ученик по време на час по немски език в Южна Естония, съобщи "Ройтерс".

Полицията съобщава, че стрелецът е задържан, а при инцидента във Вилянди, на 160 км на юг от столицата Талин, няма други засегнати.

"Стрелецът е 15-годишно момче", заяви говорителят на естонката полиция Туули Харсон. "Били са в класната стая заедно по време на час. Имало е още четирима или петима ученици", добави той.

Говорител на прокуратурата...

Пиронкова започва срещу Цибулкова на турнира в София

http://www.bnews.bg/article-120132

Българката ще срещне водачката в група "Средец" в първия си мач от надпреварата, като двете ще излязат на корта в зала "Арена Армеец" в 18:00 часа.

Протестиращи вложители в КТБ се опитаха да влязат в парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4391148

Двама от протестиращите вложители в КТБ се опитаха да влязат в сградата на Народното събрание. Протестът се провежда пред сградата на НС, където се провежда първото заседание на 43-тото Народно събрание. В района на НС има засилено полицейско присъствие.
Полицията не допусна протестиращите да влязат и те се насочиха към задния вход на парламента, Двама от протестиращите вложители в КТБ се опитаха да влязат в сградата на Народното събрание. Протестът се провежда пред сградата на НС, където се провежда първото заседание на 43-тото Народно събрание. В района на НС има засилено полицейско присъствие. Полицията не допусна протестиращите да влязат и те се насочиха към задния вход на парламента,

Цачева: Парламентът е длъжен да излъчи управление и изпълнителна власт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4391130

С 219 гласа С 219 гласа "за" Цецка Цачева от ГЕРБ бе избрана за шеф на 43-ото НС. 11-те депутати от "Атака" и един от Патриотичния фронт гласуваха "против", а един от Реформаторите се въздържа. Изборът на Цачева бе подкрепен от БСП и ДПС. Червените я определиха като подходяща за сложната и деликатна политическа ситуация в парламента.

Експерт: Съпругата на Бах е автор на много негови творби

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/ekspert-syprugata-na-bah-e-avtor-na-mnogo-negovi-tvorbi-6025915

Изследователят твърди, че Ана написала арията от Голдберг вариациите и първата прелюдия към "Добре темперирано пиано: Опус I"

Плевнелиев: Политическите сметки на дребно създават хранителна среда за всякакъв вид популизъм (пълен текст на обръщението)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/27/2407760_plevneliev_politicheskite_smetki_na_drebno_suzdavat/?ref=rss


"Дневник" публикува пълния текст на обръщението на президента Росен Плевнелиев към народа и народните представители при откриването на 43-ото Народно събрание.

На първо място искам да пожелая успех на всички избрани народни представители в 43-тото Народно събрание. Сигурен съм, че вече усещате отговорността, с която е натоварено народното доверие. Високите очаквания към вас от обществото, изискват честност и неуморна работа. Българските граждани искат да живеят достойно.
...

Цецка Цачева беше избрана за председател на Народното събрание

http://www.moreto.net/novini.php?n=268713

Цецка Цачева беше избрана за председател на 43-ото Народно събрание. Тя беше предложена от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и беше единствена кандидатура. Цачева беше председател на 41-ото Народно събрание и заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ в предишния парламент.

Кметът на Брезово: Не съм вземал пари, не съм кокошкар

http://pik.bg/кметът-на-брезово-не-съм-вземал-пари-не-съм-кокошкар-news242694.html

Кметът на Брезово: Не съм вземал пари, не съм кокошкар

Не съм вземал пари, готов съм да ме подложат на детектор на лъжата. Това е третият опит да ме манипулират с фалшиви подписи. Не съм кокошкар. Това каза в Съдебната палата кметът на Брезово Радньо Манолов минути преди да влезе в залата.

Преди 4 дни Манолов бе задържан в рамките на специализираната акция на ДАНС в Брезово. Прокуратурата ще настоява той да бъде отстранен от длъжност. Същото искане е отправено и за заместника му Димитър Томов и секретаря на общината Стойна Малешкова.

Адвокат Стефан Левашки, който представлява Манолов и Малешкова поиска да се запознавее с материалите по делото.

Съдия Велина Антонова даде 45 минути време. Делото продължава в 15:15 часа.


Пулев дал три пъти проби за допинг през последния месец

http://www.cross.bg/doping-klichko-ysloviya-1437107.html

/КРОСС/ Кубрат Пулев отново изрази несъгласие с неравните условия спрямо Владимир Кличко по отношение на допинг пробите в навечерието на боксовия им мач за световните титли в свръхтежка категория в четири версии. Българският претендент заяви, че за последния месец е бил проверяван три пъти за допинг, а от началото на годината шест пъти. Неговият съперник Кличко обаче не дава проби, защото в договора му е записано, че това може да стане само след края на мач. "Като боец на "Зауерланд ивент" аз подписах договор с антидопинговата агенция NADA. За пет години. Това беше изискване на телевизионния канал ARD", коментира Пулев в интервю за украинския вестник "Сегодня". "Аз постоянно съобщавам на агенцията за своите премествания - в кой град съм, в кой хотел. Ако те не ме намерят там, това ще бъде приравнено към положителна допинг-проба. Когато им написах, че пътувам от България при брат си в Германия, те ме чакаха още на летището", каза той. "Само през последния месец аз три пъти сам давал допинг проби. През тази година общо шест пъти. Това е много, но аз не виждам в това голям проблем. Аз искам всички да знаят: аз съм чист", добави той. "А Кличко има съвършено други условия в договора с антидопингова агенция - той дава допинг проба само след мач. Аз му предложих: Владимир, дай да бъдем в равни условия, дай допинг проба преди мача. Но той отказа, позовавайки се на своя договор. Да, формално Кличко нищо не нарушава

По няколко участъка в община Аксаково се извършва почистване на пътни банкети

http://www.moreto.net/novini.php?n=268665

По няколко участъка в община Аксаково се извършва почистване на пътни банкети и повдигане на короните на дърветата, където е необходимо. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Стоимен Крумков, директор на Дирекция „Пожарна безопасност, защита на населението, транспорт, обществен ред и контрол и ЗЗКИ” в община Аксаково.

Наблюдават дете в Ню Йорк за възможни симптоми на ебола

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/nabliudavat-dete-v-niu-iork-za-vyzmozhni-simptomi-na-ebola-6025912

По данни на телевизия Ей Би Си детето е пристигнало в САЩ от Гвинея в събота и било с температура 39 градуса

Калфин: Най-важен е националният интерес

http://www.bnews.bg/article-120129

Според него колко успешен ще е 43-то Народно събрание, зависи от способността за национално съгласие по няколко теми

ББЦ се обяви за стопанско и духовно спасение на нацията

http://offnews.bg/news/n_1/n_409241.html

Ще подкрепим един прозрачен парламент, който взима реални решения, каза от трибуната на Народното събрание Светлин Танчев от "България без цензура". Той обаче допълни, че депутатите им ще направят всичко възможно да "разтурят парламента, ако има лобистки интереси". Танчев е на мнение, че 43-тото Народно събрание е може би най-представеният парламент в историята на България и заяви, че ще подкрепят предложението на мнозинството за председател на парламента.  "Приоритетите ни са стопанското и духовно спасение на нацията. Основен акцент в предизборната ни програма е създаването на условия за разкриването на нови работни места”, заяви Светлин Танчев. "Това Народно събрание трябва да твори по-дългосрочни закони. Сядайки с вас, ще понесем част от греховете ви. Затова ви призоваваме към по-малко партийни страсти и повече мисъл за хората”, призова той. По-рано днес става ясно, че коалицията около България без цензура се преименува и общата им парламентарна група ще носи името Български демократичен център .

БНБ изумява: Нямало "значими изменения", подсказващи за риска в КТБ

http://business.actualno.com/BNB-izumjava-Njamalo-znachimi-izmenenija-podskazvashti-za-riska-v-KTB-news_57168.html

Точно както беше обещано, Българска народна банка внесе подробен доклад в Народното събрание относно състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ). Според оценката , публикувана от БНБ, КТБ е има...

Цецка Цачева е новият председател на Народното събрание

http://www.cross.bg/tzacheva-predsedatel-tzetzka-1437106.html

/КРОСС/ „Вчера направих предложение към г-н Михов той да бъде председател на парламента. Той вежливо отказа, тъй като това е политика на парламентарната им група. Аз благодаря за това, че той дойде и ние се разбрахме. Поради неговия отказа, от името на ПГ на ГЕРБ предлагам Цецка Цачева." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на процедурата за избиране на председател на НС. Други предложения за председател на новото 43-о Народно събрание нямаше. „ПГ на БСП-Лява България ще подкрепи предложението на ГЕРБ. Ще го подкрепим не само заради резултатите от изборите, които заслужават уважение. Тези избори дават основание те да излъчат такава кандидатура. Ще подкрепим кандидатурата на Цачева не само заради нейни качества и умения, но и като разбиране за необходимостта от знак за нови взаимоотношения в новия парламент, за необходимостта от ново политическо и парламентарно поведение. Поведение, което не изключва различията, но не включва и професионалната агресия." Това заяви от своя страна Ангел Найденов от БСП. Той бе категоричен, че от Цецка Цачева зависи дали ще бъде оправдано доверието, вложено в нея от страна на левицата. Единствената кандидатура на Цецка Цачева за председател на 43-то НС бе подкрепена и одобрена от 219 депутатите. Против бяха 12, а един единствен се въздържа.

Кубрат Пулев: Три пъти дадох проби за допинг в последния месец

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/27/2407736_kubrat_pulev_tri_puti_dadoh_probi_za_doping_v/?ref=rss


Кубрат Пулев отново изрази несъгласие с неравните условия спрямо Владимир Кличко по отношение на допинг пробите в навечерието на боксовия им мач за световните титли в свръхтежка категория в четири версии. 

Българският претендент заяви, че за последния месец е бил проверяван три пъти за допинг, а от началото на годината шест пъти. 

Неговият съперник Кличко обаче не дава проби, защото в договора му е записано, че това може да стане само след края на мач.

"Като...

Бат'Сали е най-малкото зло

http://offnews.bg/news/n_1/n_409057.html

Протестите срещу избора на Бат'Сали за депутат от Кюстендил имат 2 пласта. Първият е обидата как в най-българския район ДПС печели мандат и то с циганин начело. Вторият пласт е, че протестът се използва като легитимация за смяна на изборната система. Като стане въпрос за турци и цигани, уж толерантният българин отказва да мисли трезво. И понеже във всенародното опиянение се творят най-големи глупости, се чувстваме длъжни да кажем "некои съображения", които в протестната еуфория подминаваме. Първо Бат'Сали не беше избран с гласовете на циганите. В Кюстендил има голяма циганска махала, но както самата Мая Манолова обясни на тези избори всички партии се разбраха да не купуват гласове в кв. "Изток" и да не позволят на никоя партия да купува. ДПС доби тези над 800 гласа от етнически българи. Скандалът, който стана, е изключително полезен. Вместо да се търсят бъгове в избирателната система, много по-добре е да се потърси защо тези етнически българи са гласували за ДПС - те под феодално робство на работодатели  и местни мутри ли са? Или са кариеристи, които искат чрез ДПС да се издигнат в службата? Отново припомням един факт, който учебниците ни по история грижливо подминават. През 14 век при идването си в бившите предели на Византия огузите (тюркските предшественици на днешните турци) са една шепа народ. Не повече от 1 млн. срещу 12 млн. жители на тогавашна Византия и още толкова жители на балканските страни. Османската държавица (в областта Витиния, недалеч от Константинопол) е най-малката от всички турски държавици. Покорява тях, византийските провинции и балканските царства, не благодарение на несметни азиатските орди, а благодарение на съдействието на православните феодали. Нашият национален герой Крали Марко (национален герой и на сърбите) се бие на страната на турците в битката при Косово поле. 600 г. по-късно шефът на армията ген. Симеон Симеонов е водач на листа на ДПС, редом до него е главният ковчежник на хазната Петър Чобанов. Дълго време висшите и средните административни постове в османската империя са забранени за мюсюлмани. Запазени са за християнската олигархия, която е сътрудничила на нашествениците. Кюстендил е най-близката точка до феодалните владения на Крали Марко. И в тях, както и в сегашен Кюстендил не е имало турци. Аналогиите са много. Но единственото, което е доказала историята е, че човек никога не се учи от историята. Случаят с Бат'Сали обаче е толкова брутално влизане с бутонките напред, че може пък и някой да се замисли. Това е големият контекст около Бат'Сали. Драмата дали изборният кодекс е справедлив или не, е прехвърляне от болната глава на здравата. Какво значение има дали ДПС е вкарало депутат от Кюстендил както сега, или от Видин и трите софийски района, както на предишните избори? Всяка изборна система си има своите несъвършенства. Смяната на Хеър-Ниймайер няма да оправи проблемите в обществото ни, само ще замени несъвършенствата на една изборна система с друга. Д'Онт Спомням си, че преди години четох статия "Този лош човек Виктор Д'Онт". Тогава всички бяхме пропищели от неговата система. Да си припомним защо. Методът Д'Онт стигна върха на своя парадокс през 2005 г. Тогава в 23 МИР в София БСП спечели 62 206 гласа и взе само един мандат. С почти двойно по-малко гласове - 36 536 ДСБ взе 5 мандата. В Силистра ДПС печели 36% от гласовете, а БСП 30,5%. Обаче от четирите мандата 3 отиват в ДПС, а само един в БСП. Ако тръгнем по линията българи-турци, би следвало да кажем, че за турската партия са гласували само 36%, а за българските 64%. Но 75% от мандатите са отишли за турската партия, а за 64-те процента български гласове са останали само 25% от мандатите. По отношение на ДПС разликата между Д'Онт и Хеър-Ниймайер е дали ДПС получава бонус в райони, в които има гласове или в най-малките райони. Да, от една страна е странно ДПС да има мандат в Кюстендил. Но не е ли по-лошо ДПС да има 5 от 5 в Кърджали, въпреки че 30% гласуват за друг или 3 от 4 в Силистра? Голямата разлика между Д'Онт и Хеър-Ниймаер е друга и тя засяга партийните ръководства. При Д'Онт могат да си наредят листите с по-голяма степен на сигурност и поне 80% да са уверени, че ще влязат тези кандидати, които централата иска. При Хеър е пълна лотария. И най-много я изпита на гърба си Атака, която вкарва депутат в Търговище само с 2,49%, което е осми резултат в района и почти два пъти по-малко от средния резултат на партията за страната. С 19,64% ГЕРБ също има един депутат, а с 12,43% БСП не взима нито един мандат. В същото време във Враца Атака печели 6,16% - много повече от средното за страната, но не вкарва депутат. Недоносчето от 2009 г. От всички  изборни системи, пробвани у нас, най-глупавата е тази, по която гласувахме през 2009 г. Тогава тройната коалиция изчисли, че ще има солидно мнозинство, ако промени закона така, че 31 депутати (колкото са МИР-овете) да се избират мажоритарни. Сметките излязоха без кръчмар и ГЕРБ спечели 26 от тях, 5 отидоха при ДПС и нито един за БСП. Тази глупост от една страна е доказателство, че каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи. Ако тази система беше приложена на изборите сега, резултатите щяха да се повторят. ГЕРБ отново щеше да спечели 26 МИР-а, а ДПС - 5. Победителят взима всичко Недоносчето от 2009 г. всъщност е смесена избирателна система, в която 209 депутати се избират пропорционално, а останалите 31 по системата FPP (First-past-the-post voting), при която мажоритарният мандат отива при кандидата набрал най-много гласове на първия тур. Тази система е вероятно най-несправедливата, но една от най-разпространените - особено в англосаксонския свят - и е подходяща за двупартийна система. При нея няма втори тур. Победителят взема всичко в определения избирателен район. На изборите през 2009 само в 4 района (в 2 ГЕРБ и в 2 ДПС) печели над 50%. В Кюстендил ГЕРБ печели с малко над 30%. А в Шумен разликата между ДПС и ГЕРБ е само 0,6%, но мястото отива за ДПС. Невъзможно е да се направи точна калкулация как биха се разпределили по мажоритарната система FPP депутатите в зависимост от резултатите на последните избори. Но с всичките тези уговорки, можем да направим едно приблизително изчисление. Колегите от "Капитал" са направили карта на гласуването по общини . Ако приемем, че всяка община е един депутат (което е прекалено условно) излиза, че ГЕРБ щеше да спечели около 180 места, ДПС около 50, БСП 5, ПФ 2, ББЦ 1 и РБ 1. Мажоритарна система Тази система също е мажоритарна, но обикновено под този термин ние си представяме избори с 2 тура. Нещата малко биха се променили. Да, вероятно ще възникнат коалиции по места, резултатът няма да е толкова драстичен, но ще е приблизително същият. Нали си представяте какъв вой ще настане тогава, като 60% от гласувалите останат непредставени? Смесена система Това вече сме го играли. Веднъж в недоносения му вариант от 2009 г., но и веднъж в пълната му прелест. Първите демократични избори у нас са по смесена система. През 1990 г. за Велико народно събрание 200 депутати се избират пропорционално и 200 мажоритарно. Пропорционално БСП печели 47,2% и вкарва 97 депутата. СДС печели 36,2% и вкарва 75 депутата. Но мажоритарните избори обръщат всичко и правят огромна диспропорция. БСП печели 114 места, СДС 69. Така БСП си осигурява стабилно мнозинство от 211 депутати. Минимална необходима промяна В книгата си "Краят на вечността" Айзък Азимов въвежда термина "минимална необходима промяна". Съвсем мъничка промяна в реалността, която ще остане почти незабелязана, но мъничко ще промени реалността към по-добро. Има поне няколко дребни промени, които могат да подобрят сегашната избирателна система. Най-обсъжданата е въвеждане на нарочен район "чужбина". Така гласовете от чужбина няма да изкривяват чак толкова разпределението. Възниква обаче въпросът колко депутати да има в този район. На едни избори могат да гласуват 25 000, на други 300 000. Може гласовете от чужбина да се пришият към други МИР. Например гласовете от Турция да се прибавят към Габрово, от Гърция към Перник, а от Германия - към Кюстендил. Това вече е правено, но едва ли някой се е почувствал по-щастлив от това. Друг вариант е да се уедрят малките райони. Например Перник и Кюстендил, Видин и Монтана, Ловеч и Габрово да се обединят, а в София, Варна и Пловдив например да се създадат още райони. Вероятно това ще създаде административни трудности, ще доведе до объркване, но не е невъзможно. Да се върнем към Бат'Сали Бат'Сали е избран благодарение на едно несъвършенство на сегашната избирателна система. Но нека обърнем призмата. Знаем ли дали с друга избирателна система няма да бъдат избрани по-големи недоразумения? Знаем ли дали няма да се оспорва изборът не на един-двама, а на 100-200 депутати?Помните ли как се радвахте, че Царят (НДСВ) е разбил двуполюсния модел? Или колко тъжни бяхте през 2013 г., когато 25% от избирателите останаха непредставени, защото много партии останаха с малко под бариерата. Не се ли сещате как на всички местни избори говорим за местни бизнес партии и местни феодали? Бат'Сали е най-малкото зло. И всяко зло за добро. Станалото в Кюстендил е отправна точка за поне 2 дискусии - за купения и контролиран вот, чрез който ДПС все повече и повече се разраства. И друга още по-важна - защо за един българин е изгодно да гласува за ДПС. Задавайки втория въпрос ще стигнем до още една историческа истина, която старателно крием от себе си. Кръвният данък (девширме) по време на Османската империя не винаги е бил насилствен. В значителна част от случаите християните сами  са предлагали децата си за еничари, защото това е било синоним на израстване в кариерата и най-лесният начин да ги спасят от мизерията. Във фолклора ни песни за доброволно кандидатиране за еничари не са останали. Но и Симеон Симеонов, Петър Чобанов, Христо Бисеров, Йордан Цонев, едва ли някога ще влязат във фолклора, освен с мръсни вицове. В исторически план 600 г. са много кратък срок. И технологията как едно малцинство от около 10% превзема цялата власт с любезното съдействие на винаги невинното мнозинство, не се е променила особено.

Избраха пак Цачева за шеф на парламента. Ламбо: Какви дебати, бе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391111

Какви дебати бе, братче, заяви от председателското място на парламента Стефан Данаилов, след като стана ясно, че за шеф на Народното събрание има само една кандидатура – на бившата председателка на праламента Цецка Цачева. След него Ангел Найденов от БСП обяви, че социалистите ще подкрепят кандидатурата на Цачева. Какви дебати бе, братче, заяви от председателското място на парламента Стефан Данаилов, след като стана ясно, че за шеф на Народното събрание има само една кандидатура – на бившата председателка на праламента Цецка Цачева. След него Ангел Найденов от БСП обяви, че социалистите ще подкрепят кандидатурата на Цачева.

Цецка Цачева пак ще върти парламента, има и 8 заместници

http://www.bnews.bg/article-120070

Цецка Цачева ще е председател на 43-тото Народно събрание. Заради много партии в парламента, ще има и цели 8 души, които ще я заместват. Трима от тях ще са постоянни, а останалите - на ротационен принцип.

Избраха Цецка Цачева за председател на парламента

http://frognews.bg/news_79054/

Цецка Цачева е председател на парламента. Тя беше избрана след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я предложи.

Над Черноморието времето утре ще остане облачно, с превалявания от дъжд

http://www.moreto.net/novini.php?n=268700

През следващото денонощие над Западна България облачността ще е разкъсана. Над останалата част от страната ще е предимно облачно и на места в Източна България ще превали дъжд, в Лудогорието – слаб сняг. По Черноморието все още ще духа умерен вятър от север, северозапад.

Избраха Цецка Цачева за председател на парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_409266.html

Цецка Цачева бе избрана за председател на 43-ото Народно събрание. Цачева оглавяваше парламента в рамките на мандата на 42 Народно събрание. Тя бе избрана с 219 гласа „за”, 12 „против” и 1 „въздържал се”. Цачева беше единственият кандидат за председател на 43-тото Народно събрание, излъчена от ГЕРБ. Очаквайте подробности!

Безпомощен пред стратегическата игра "ГЕРБ и Останалите"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/27/2407707_bezpomoshten_pred_strategicheskata_igra_gerb_i/?ref=rss


Коментарът е от "Фейсбук". Заглавието е на редакцията

Има по-интересни и полезни неща от следенето на т.нар. слова на лидерите в Народното събрание. Най-малкото сетивата се щадят от досега до политици, които са ситни, дребни като камилчета, а мислите не се замърсяват с хрумващи ти думи тежки...

Но понякога надзъртам в медията 4.0 - Фейсбук.

Научавам подробности, детайли, но те не променят предположенията и изводите ми.

ББ е силен в простите игри -...

Цачева отново шеф на парламента. Ламбо: Какви дебати, бе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4391106

Какви дебати бе, братче, заяви от председателското място на парламента Стефан Данаилов, след като стана ясно, че за шеф на Народното събрание има само една кандидатура – на бившата председателка на праламента Цецка Цачева. След него Ангел Найденов от БСП обяви, че социалистите ще подкрепят кандидатурата на Цачева. Какви дебати бе, братче, заяви от председателското място на парламента Стефан Данаилов, след като стана ясно, че за шеф на Народното събрание има само една кандидатура – на бившата председателка на праламента Цецка Цачева. След него Ангел Найденов от БСП обяви, че социалистите ще подкрепят кандидатурата на Цачева.

БФС отложи решението за инцидентите от дербито

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/27/2407742_bfs_otloji_reshenieto_za_incidentite_ot_derbito/?ref=rss


Дисциплинарната комисия към БФС отложи решението за инцидентите по време на дербито между "Левски" и ЦСКА (0:3).

Срещата на "Васил Левски" беше съпътствана с грозни сцени, предизвикани от феновете на сините. В средата на първото полувреме запалянковци от сектор А улучиха треньора на червените Стойчо Младенов със снежна топка по главата.

В края на мача голяма част от привържениците в сектор Б нахлуха на пистата, но бяха спрени от полицията. Двама полицаи са пострадали,...

Ивайло Калфин: Да докажем, че политиците не са хрантутници

http://frognews.bg/news_79053/

Нужно ни е национално съгласие по няколко основни теми- спиране на пратийни назначения, ефективно правосъдие, промени в съдебната система, добър избирателен кодекс, демографска политика, балансирано регионално развитие.

Български демократичен център – името на ББЦ в НС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bylgarski-demokratichen-centyr-imeto-na-bbc-v-ns-6025910

Правилото, от което ще се ръководи коалицията в 43-тия парламент, е, че и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война, посочи Светлин Танчев

61- годишна жена е задържана за длъжностно престъпление във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268708

В резултат на проведени продължителни оперативно - издирвателни действия във връзка с информация за длъжностно присвояване от болнична аптека в специализирано болнично заведение, е задържана П.К./61г./ от Варна - управител на обекта.

Волен Сидеров: Българският народ доказа, че е мъдър и умен

http://www.cross.bg/siderov-narod-volen-1437105.html

/КРОСС/Преди да започне речта си, лидерът на „Атака" Волен Сидеров поиска да бъдат отстранени нелегитимните символи от пленарна зала. Сидеров визираше знамето на Европейския съюз, като каза, че по Конституция легитимни символи са българското знаме и българският герб. „Благодаря на всички българи, които разбиха сценария на тези избори. Българският народ доказа, че е мъдър и умен." Това заяви председателят на „Атака" Волен Сидеров при откриването на 43-тото Народно събрание. "Преобладаващото мнозинство не са нито банкерите. Огромната част от българския народ живее зле. Вече действаме и затова сме готови, внесли сме в деловодството 43 законопроекта. Те се отнасят до най-важните въпроси на българския народ", обяви още той. Той бе категоричен, че партия „Атака" е последователна и неотклонна. „Питам - защо когато бяха на власт не подобриха живота на българите, а го влошиха? Този въпрос ще се стоварва от тази трибуна редовно. Ние ще го задаваме редовно. Ще бъдем във функция на коректив", попита националистът. По думите му повечето лица в парламента заслужават да бъдат разследвани, а не да са в Народното събрание. „Ще приземяваме всички политически хвърчила, които сега се реят в облаците на евроатлантическите ценности", добави Сидеров. "На гробокопачите на "Атака" предавам здрав неодялан поздрав от избирателите ни", каза още той

ББЦ се прекръсти на БДЦ

http://frognews.bg/news_79052/

Не „България без цензура”, а "Български демократичен център". Така ще се казва от тук нататък общата група на коалицията.

БНР обявява конкурси по проект "Европа за мен"

http://www.dnevnik.bg/evropa/konkursi/2014/10/27/2407708_bnr_obiaviava_konkursi_po_proekt_evropa_za_men/?ref=rss


Българското национално радио обявява  три състезания - за създаването на дизайн на пощенска картичка - под мотото "Моят избор за Моя ЕП", за дизайн на пощенска марка на европейския проект "Европа за мен" и за кратко креативно Коледно пожелание към ЕП, съобщи БНР.

Избраните проекти са за визуализация на проекта, който е финансиран от ЕП и в последната си сесия се реализира под мотото "ЕП - машина на времето". Конкурсите търсят креативни идеи, които ще пътуват като...

Раздават окастрената дървесина на социални домове във Варна

http://pik.bg/раздават-окастрената-дървесина-на-социални-домове-във-варна-news242680.html

Раздават окастрената дървесина на социални домове във Варна

Над 1000 м3 суха дървесина – опасна или окастрена при санитарна сеч от служители на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, предстои да бъде раздадена на общински структури, пенсионерски клубове и социални домове, отопляващи се на твърдо гориво. Доставката става след внесено искане до дирекция „Социални дейности“, пише Днес+.

Дървесината се извозва и съхранява до стопанския двор в близост до спирка „Почивка“, обясни Стоян Аргиров – управител на общинското предприятие. Той допълни, че тя ще бъде ползвана и за отопление на палмите.

Сервитьорка отказа среща на клиент, той ѝ разби главата в бара

http://www.bnews.bg/article-120125

20-годишен бандит е арестуван за побой на сервитьорка, която му отказала среща.

"Атака" ще стои като скала над мътната река"

http://offnews.bg/news/n_1/n_409249.html

"Атака" ще стои пак като скала над мътната река. Като последната крепост на българския народ". Това обяви в речта си лидера на "Атака" Волен Сидеров на първото заседание на новия парламент. По думите му "Атака" няма да падне, защото тогава ще падне България и Бог няма да позволи това. В началото на изказването си Сидеров отново призова от Народното събрание да бъде премахнато знамето на Европейския съюз. Той благодари на българските избиратели, които не са позволили "ГЕРБ да има пълен комфорт, подпрян от послушни парламентарни групи". На гробокопачите на "Атака" предавам здрав и неодялан привет от нашите избиратели и им припомням българската народна поговорка: "Който копае гроб другиму сам пада в него", предупреди Волен Сидеров.

ПФ иска час по родолюбие и оръжие за защита на дома

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pf-iska-chas-po-rodoliubie-i-oryzhie-za-zashtita-na-doma-6025909

Пред новоизбраните народни представители Валери Симеонов подробно разказа основните точки от предизборната програма на Патриотичния фронт

"Лед Цепелин" представиха нов клип и версия на Rock And Roll

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/27/2407703_led_cepelin_predstaviha_nov_klip_i_versiia_na_rock_and/?ref=rss


Британската рок група "Лед Цепелин" (Led Zeppelin) сподели ново видео към песента си Rock And Roll, което съвпада с новото издание на албума им Led Zeppelin IV, писа NME.com.

Песента е алтернативен вариант на оригиналния й запис от албума, издаден през 1971 г., който излиза в нова ремастерираната от Джими Пейдж версия на пазара днес, 27 октомври. 

"Като песен, всъщност беше нещо като пънкарски предпънк", коментира басистът Джон Пол Джоунс в официално изявление,...

Мартин Заимов: КТБ е добра илюстрация какво се случва при злоупотреба с властта

http://www.mediapool.bg/martin-zaimov-ktb-e-dobra-ilyustratsiya-kakvo-se-sluchva-pri-zloupotreba-s-vlastta-news226476.html

Аз съм убеден, че докладът за състоянието на КТБ отразява реалността, която някои от нас виждаха много отдавна - още преди години, каза Мартин Заимов, бивш подуправител на БНБ и ръководител на Валутния борд пред БНР в понеделник. "Политиците би трябвало да разберат, че в икономиката съществува нещо, което аз наричам морален императив. Да разберат, че не е невидимо и е некоректно да се злоупотребява с политическа власт. КТБ е една много добра и полезна за обществото илюстрация за това какво се случва, когато масирано се злоупотребява с властта. Ако има някакъв урок за Народното събрание, той е да не се занимава със сюжети, които не са от неговата компетентност и с които вреди на обществото", коментира Заимов. Аз не вярвам, че е възможна промяна в ръководството на БНБ и на който и да е било регулатор, която да бъде полезна, ако водещите политици, най-влиятелните политици, не си вземат урок и не разберат, че регулаторът трябва да бъде независим, каза още бившият подуправител на Централната банка.

Пеевски: Предлагаме пазарно решение за КТБ

http://www.bnews.bg/article-120127

Относно закона за КТБ, който ДПС ще внесе всеки момент в Народното събрание, Пеевски заяви, че проектозаконът не е само за една банка.

Кабинетът ще внесе актуализацията на бюджета днес или утре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/27/2407701_kabinetut_shte_vnese_aktualizaciiata_na_bjudjeta_dnes/?ref=rss


Служебният премиер Георги Близнашки съобщи в Народното събрание, че още днес или утре правителството ще внесе проектопромените в Закона за държавния бюджет за тази година, информира правителствената пресслужба.

Според премиера първата точка от работата на новия парламент трябва да бъде именно актуализацията на бюджета, тъй като само на тази основа могат да се търсят решения на редица проблеми в страната. Проф. Близнашки напомни за постигнатото принципно съгласие в Националния съвет...

По червения килим на властта: Откриването на новия парламент (Част I)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4390968

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Калфин: Да променим мнението, че депутатите са хрантутници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4391018

„Нека да разсеем съмненията, че българският народ не е в състояние да изберем 240 компетентни и честни депутати“, каза от парламентарната трибуна Ивайло Калфин от АБВ. „Ние първи приехме собствен етичен кодекс, който ще го предложим на вкички парламентарни групи. Виждаме, че хората негодуват заради слаба държава, от липса на перспектива. „Нека да разсеем съмненията, че българският народ не е в състояние да изберем 240 компетентни и честни депутати“, каза от парламентарната трибуна Ивайло Калфин от АБВ. „Ние първи приехме собствен етичен кодекс, който ще го предложим на вкички парламентарни групи. Виждаме, че хората негодуват заради слаба държава, от липса на перспектива.

133 млрд. лв. е струвала съветската окупация на България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4391006

Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ.  Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България

Дилма Русеф - преизбрана от благодарната работническа класа

http://e-vestnik.bg/21559/dilma-rusef-preizbrana-ot-blagodarnata-rabotnicheska-klasa/

Ройтерс

Дилма Русеф. Снимка ДПА/БТА

Въпреки опозицията от почти половината бразилски гласоподаватели, президентката Дилма Русеф бе преизбрана в неделя и ще има още 4 години, за да се опита да съживи изпадналата в стагнация бразилска икономика, която до преди време бележеше бурен ръст.

66-годишната Русеф, която на младини е била въоръжен партизанин марксист, успя да надмогне растящото недоволство от състоянието на икономиката, от лошите социални услуги и от корупцията и, макар и с трудно, да се добере до втори мандат за себе си и четвърти поред за своята Партия на трудещите се.

След една тежка и непредсказуема кампания, която противопостави по-бедните бразилци, благодарни за правителствените програми за борба с нищетата, срещу тези, които са ядосани от зациклилата икономика, Русеф сега трябва да намери начини да продължи ключовите си социални програми, като в същото време се опитва да води и икономическа политика за възстановяване на растежа.

Говорейки пред група облекчени свои привърженици снощи в столицата Бразилия, тя призна, че победата е минимална и че много избиратели са гласували за промяна. “Съзнавам, че съм преизбрана, за да направя големи промени, които бразилското общество изисква”, каза Русеф, след като спечели балотажа с 51,6 на сто.

Малката разлика от 3 процента, която й даде преднина пред центристкия кандидат Аесио Невис, са дължи главно на успехите в борбата срещу неравенството и бедността, постигнати след като Партията на трудещите се дойде на власт през 2003 г. Възползвайки се от плодовете на икономическия бум, свързан с растящия добив на суровини през последното десетилетие, бразилското правителство разшири социалните си програми, което помогна над 40 милиона души да бъдат изведени от бедността въпреки сегашните икономически трудности.

“Бразилският модел” бе възприет от други левоцентристки партии из цяла Латинска Америка и победата на Русеф, колкото и да е минимална, е удар за консерваторите от региона. Тя означава още, че няма да има драматично подобряване на отношенията със САЩ, пострадали през последните години от търговски спорове и от шпионските програми на американското правителство, разгневили Русеф.

Около 40 на сто от 200-милионното население на Бразилия живее в домакинства, които печелят по-малко от 700 долара на месец, и именно огромната подкрепа сред тях осигури победата на Русеф в неделя.

Сега тя обещава да укрепи социалните придобивки, докато в същото време се опитва да съживи икономиката, изпаднала в рецесия през първата половина на тази година. Президентката вече обяви, че ще смени финансовия си министър - част от ангажимента й да преосмисли икономическата политика, която всички знаеха, че тя определя почти изцяло сама. “Победа с толкова минимална разлика намалява възможностите й да следва по-радикална политика. Почти половината страна е против това, което (Русеф) прави”, отбеляза Алберто Бернал, икономически експерт от базираната в Маями, САЩ, компания “Бултик кепитъл маркетс”.

Инвеститорите са толкова недоволни от нея, че бразилската фондова борса и валута отбелязваха през последните седмици спад след всяка предизборна анкета, която показваше, че тя укрепва позициите си в надпреварата. Нов спад се очаква и днес.

Въпреки това Русеф и нейният екип неизменно отхвърлят песимизма на пазарите, квалифицирайки го като нищо повече от внезапни изблици на спекулантите. Докато лагерът й празнуваше победата късно снощи, дългогодишният външнополитически съветник Марко Аурелио Гарсия каза пред репортери, че инвеститорите трябва да се укротят и “да вземат успокоителни”.

Победата на Русеф идва само година след мощните улични протести, обхванали Бразилия заради това, че напредъкът, постигнат през последното десетилетие в много области, забуксува. Забавящата се икономика, растящите цени и гневът от липса на инвестиции в обществените услуги накараха мнозина да се запитат дали Партията на трудещите се не е изчерпала способността си да подобрява живота на хората в една страна, в която все още не може да се преодолее огромната ...

Дилма Русеф - презбрана от благодарната работническа класа

http://e-vestnik.bg/21559/dilma-rusef-prezbrana-ot-blagodarnata-rabotnicheska-klasa/

Ройтерс

Дилма Русеф. Снимка ДПА/БТА

Въпреки опозицията от почти половината бразилски гласоподаватели, президентката Дилма Русеф бе преизбрана в неделя и ще има още 4 години, за да се опита да съживи изпадналата в стагнация бразилска икономика, която до преди време бележеше бурен ръст.

66-годишната Русеф, която на младини е била въоръжен партизанин марксист, успя да надмогне растящото недоволство от състоянието на икономиката, от лошите социални услуги и от корупцията и, макар и с трудно, да се добере до втори мандат за себе си и четвърти поред за своята Партия на трудещите се.

След една тежка и непредсказуема кампания, която противопостави по-бедните бразилци, благодарни за правителствените програми за борба с нищетата, срещу тези, които са ядосани от зациклилата икономика, Русеф сега трябва да намери начини да продължи ключовите си социални програми, като в същото време се опитва да води и икономическа политика за възстановяване на растежа.

Говорейки пред група облекчени свои привърженици снощи в столицата Бразилия, тя призна, че победата е минимална и че много избиратели са гласували за промяна. “Съзнавам, че съм преизбрана, за да направя големи промени, които бразилското общество изисква”, каза Русеф, след като спечели балотажа с 51,6 на сто.

Малката разлика от 3 процента, която й даде преднина пред центристкия кандидат Аесио Невис, са дължи главно на успехите в борбата срещу неравенството и бедността, постигнати след като Партията на трудещите се дойде на власт през 2003 г. Възползвайки се от плодовете на икономическия бум, свързан с растящия добив на суровини през последното десетилетие, бразилското правителство разшири социалните си програми, което помогна над 40 милиона души да бъдат изведени от бедността въпреки сегашните икономически трудности.

“Бразилският модел” бе възприет от други левоцентристки партии из цяла Латинска Америка и победата на Русеф, колкото и да е минимална, е удар за консерваторите от региона. Тя означава още, че няма да има драматично подобряване на отношенията със САЩ, пострадали през последните години от търговски спорове и от шпионските програми на американското правителство, разгневили Русеф.

Около 40 на сто от 200-милионното население на Бразилия живее в домакинства, които печелят по-малко от 700 долара на месец, и именно огромната подкрепа сред тях осигури победата на Русеф в неделя.

Сега тя обещава да укрепи социалните придобивки, докато в същото време се опитва да съживи икономиката, изпаднала в рецесия през първата половина на тази година. Президентката вече обяви, че ще смени финансовия си министър - част от ангажимента й да преосмисли икономическата политика, която всички знаеха, че тя определя почти изцяло сама. “Победа с толкова минимална разлика намалява възможностите й да следва по-радикална политика. Почти половината страна е против това, което (Русеф) прави”, отбеляза Алберто Бернал, икономически експерт от базираната в Маями, САЩ, компания “Бултик кепитъл маркетс”.

Инвеститорите са толкова недоволни от нея, че бразилската фондова борса и валута отбелязваха през последните седмици спад след всяка предизборна анкета, която показваше, че тя укрепва позициите си в надпреварата. Нов спад се очаква и днес.

Въпреки това Русеф и нейният екип неизменно отхвърлят песимизма на пазарите, квалифицирайки го като нищо повече от внезапни изблици на спекулантите. Докато лагерът й празнуваше победата късно снощи, дългогодишният външнополитически съветник Марко Аурелио Гарсия каза пред репортери, че инвеститорите трябва да се укротят и “да вземат успокоителни”.

Победата на Русеф идва само година след мощните улични протести, обхванали Бразилия заради това, че напредъкът, постигнат през последното десетилетие в много области, забуксува. Забавящата се икономика, растящите цени и гневът от липса на инвестиции в обществените услуги накараха мнозина да се запитат дали Партията на трудещите се не е изчерпала способността си да подобрява живота на хората в една страна, в която все още не може да се преодолее огромната ...

Патриотите са за часове по патрио и ракетите земя-земя

http://offnews.bg/news/n_1/n_409225.html

"Патриотичният фронт - НФСБ и ВМРО поставят за своя най-висша цел безкористната и всеотдайна защита на интересите на нашето отечество - майка България, както и на многострадалния, но велик български народ". С тези думи започна речта си съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов на първото заседание на парламента. Той обяви още, че Патриотите ще се борят още за връщане на възрожденския дух и национално самосъзнание. Симеонов напомни още за искането на ПФ в училище да се вкара час по патриотизъм и физическо възпитание всеки ден. Те предлагат също и изпит за 6-годишните деца по български език и ако не знаят български, да преминават обучение, платено от родителите им. ПФ ще настоява и за връщане на ракетите земя-земя в Южна България. Относно данъчната политика те предлагат да се запази плоският данък за бизнеса и да се въведе семейно подоходно облагане за физическите лица.  Настояват за премахване монопола на НЗОК, която предлагала мудно и некачествено здравеопазване, както и цените на лекарствата да бъдат намалени чрез производство и вкарване на повече генерични лекарства на пазара за сметка на по-скъпите оригинални продукти.

Цитат на деня: Не аз решавам случая КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/27/2407709_citat_na_denia_ne_az_reshavam_sluchaia_ktb/?ref=rss


"Не аз решавам случая КТБ, искам да бъде напълно ясно, че нямам нищо общо със случая."

Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в кулоарите на парламента, след като положи клетва.

Аз не съм в основата на поблема. Законът ще излезе и ще видите кой стои в основата и кой не, заяви още Пеевски. По думите му ДПС иска пълна прозначност на това, което се е случвало в ДПС

За законопроекта, който е подготвил заедно с Йордан Зонев и ще бъде внесен в...

Калфин: Да променим мнението, че депутатите са хрантутници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391025

„Нека да разсеем съмненията, че българският народ не е в състояние да изберем 240 компетентни и честни депутати“, каза от парламентарната трибуна Ивайло Калфин от АБВ.
„Ние първи приехме собствен етичен кодекс, който ще го предложим на вкички парламентарни групи. Виждаме, че хората негодуват заради слаба държава, от липса на перспектива. „Нека да разсеем съмненията, че българският народ не е в състояние да изберем 240 компетентни и честни депутати“, каза от парламентарната трибуна Ивайло Калфин от АБВ. „Ние първи приехме собствен етичен кодекс, който ще го предложим на вкички парламентарни групи. Виждаме, че хората негодуват заради слаба държава, от липса на перспектива.

Задава се по-драстична промяна в дизайна на BMW

http://cars.actualno.com/Zadava-se-po-drastichna-promjana-v-dizajna-na-BMW-news_57109.html

Няма да е лъжа, ако се каже, че някои модели на BMW е трудно да бъдат различени, гледани отвън. Това е още по-трудно, ако те бъдат гледани отвътре. Но се очаква това да се промени в скоро време. Спор...

Протестът на Божидар Томалевски за КТБ пристигна пред НС

http://society.actualno.com/Protestyt-na-Bojidar-Tomalevski-za-KTB-pristigna-pred-NS-news_57170.html

Първите, които поискаха да се срещнат с новия-стар председател на Народното събрание Цецка Цачева, бяха протестиращите вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ). Те бяха обсадили парламента в пър...

В Чехия действат "изключително голям брой" руски агенти, твърдят тайните служби

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/27/2407700_v_chehiia_deistvat_izkljuchitelno_goliam_broi_ruski/?ref=rss


Русия е изпратила "изключително голям" брой разузнавачи в посолството си в Чехия през 2013 г., съобщават в нов доклад тайните служби на страната, цитирани от агенция "Ройтерс".

Чехия отдавна изразява притесненията си по отношение на дейността на руските специални служби на територията на страната, особено с оглед на популярността на страната за почивки и покупки на имоти от руснаци.

Специалните служби съобщават, че руските и китайските агенти действат най-вече чрез...

Близнашки: Актуализацията на бюджета трябва да е първа точка от работата на парламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=268701

Още днес или утре ще внесем Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, обяви министър-председателят проф. Георги Близнашки пред журналисти в парламента преди първото заседание на 43-то Народно събрание. Според премиера първата точка от работата на новия парламент трябва да бъде именно актуализацията на бюджета, тъй като само на тази основа могат да се търсят решения на редица проблеми в страната.

Радан Кънев: Избирателите искат трудно дясно правителство срещу трудна лява опозиция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/27/2407678_radan_kunev_izbiratelite_iskat_trudno_diasno/?ref=rss


Възстановяване на доверието в българския парламентаризъм, започване на реформа в правосъдието, администрацията и нанасяне на удар върху корупцията, включително при европейските фондове. Това са сред основните цели, които набеляза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в слово при откриването на първото заседание на 43-ото Народно събрание.

"Ние сме тук по волята на българските граждани. На тези, които гласуваха, но и на тези, които не го...

Волен внесъл 43 законопроекта още в първия ден

http://www.bnews.bg/article-120126

43 законопроекта и решения са внесени в деловодството на Народното събрание от Атака, каза в словото си от парламентарната трибуна Волен Сидеров.

Ще работим за възможно най-дълъг парламент!

http://www.bnews.bg/article-120124

Ние ще представляваме интересите не само на гражданите, които ни подкрепиха, но и на тези, които не гласуваха, защото нито един от нас не е участвам в управлението.Това заяви Светлин Танчев след тържественото заклеване на депутатите от 43-тото Народно събрание.

Нужно е преподреждане на системата на спорта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391015

Състоянието, както и бъдещето на българския спорт, е болната тема на една от най-големите неформални социални групи у нас. В началните години на демократичния ни преход с лека ръка се даде старт на непоследователната политика на отрицанието в тази сфера. Разбиването на спорта без анализ какво трябва да остане или да се премахне доведе до тотално ди Състоянието, както и бъдещето на българския спорт, е болната тема на една от най-големите неформални социални групи у нас. В началните години на демократичния ни преход с лека ръка се даде старт на непоследователната политика на отрицанието в тази сфера. Разбиването на спорта без анализ какво трябва да остане или да се премахне доведе до тотално ди

Прекратяваме договора с АКТОР за строежа на Лот 4 на „Струма”

http://frognews.bg/news_79051/

Агенция „Пътна инфраструктура" предприе необходимите действия за прекратяване на договора за изграждане на лот 4 Сандански - Кулата от км 423+800 до км 438+500 от АМ „Струма" с изпълнителя „АКТОР" АСД, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура".

Парламентарната група на ББЦ се прекръсти в парламента

http://www.cross.bg/tanchev-napravim-imeto-1437103.html

/КРОСС/ От парламентарната трибуна от името на ББЦ Светлин Танчев обяви, че общата група на коалицията ще се нарича "Български демократичен център". "Ще направим живота ви ад, ако усетим, че се опитвате да работите в името на икономическо-политическата олигархия, както ставаше в последните години", зарече Танчев. Той допълни, че групата му настоява за парламентарна анкетна комисия за КТБ, както и за постоянна комисия с участието на граждански организации, която да преценява необходимостта от законодателните актове на новия парламент. „И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война, това е нашият принцип. Ще направим всичко възможно парламентът да има колкото е възможно по-дълъг живот", декларира той. Дългото слово на Танчев завършва с думите "И Бог ще е с нас, защото вижда, че са чисти помислите ни!".  

Пеевски иска чужда фирма да разследва КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4390971

Да бъде избрана чуждестранна разследваща фирма, която да бъде наета и да провери състоянието на КТБ. Това е записано в законопроекта за банката, който Делян Пеевски и Йордан Цонев внесоха по-рано днес. Депутатът от БСП обяви пред журналисти, че до края на деня текстът ще бъде качен на сайта на НС.
Целта на закона е с наемането на чужда фирма да Да бъде избрана чуждестранна разследваща фирма, която да бъде наета и да провери състоянието на КТБ. Това е записано в законопроекта за банката, който Делян Пеевски и Йордан Цонев внесоха по-рано днес. Депутатът от БСП обяви пред журналисти, че до края на деня текстът ще бъде качен на сайта на НС. Целта на закона е с наемането на чужда фирма да

Стрес тестовете на ЕЦБ приближават мечтата за банков съюз

http://www.investor.bg/analizi/91/a/stres-testovete-na-ecb-priblijavat-mechtata-za-bankov-syiuz-182625/

Създаването на единен регулаторен орган ще разруши част от порочната връзка между държавите и банките, пише WSJ

„Северен поток“ няма да стигне до Великобритания

http://econ.bg/Новини/-Северен-поток-няма-да-стигне-до-Великобритания_l.a_i.587498_at.1.html

Руската компания „Газпром“ няма да може да осъществи до край проекта си „Северен поток“. Проектът „Северен поток“ (Nord Stream) е спрян на фона на...

Вижте кои столични квартали ще останат без вода в сряда

http://pik.bg/вижте-кои-столични-квартали-ще-останат-без-вода-в-сряда-news242674.html

Вижте кои столични квартали ще останат без вода в сряда

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 29 октомври (сряда), съобщиха от дружеството. Мярката се налага във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение в с. Панчарево. Водата ще бъде спряна от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. „Юрий Гагарин”, ул. „Сини вир”, ул. „Урвич”.
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Урвич” ъгъла с ул. „Юрий Гагарин”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 29 октомври 2014 г. (сряда), във връзка с изграждане на водопроводни връзки по бул. „Цариградско шосе” жк. „Младост” 1А , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. „Магнаурска школа” №3, №5, №7
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Магнаурска школа” №5.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 29 октомври 2014 г. (сряда), във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Преки път” кв. „Княжево” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Преки път” от ул. „Еровете” до бул. „Никола Петков” 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Преки път” ъгъла с ул. „Еровете”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 29 октомври 2014 г. (сряда), във връзка с изместване и повдигане на спирателен кран на ул. „Епископ Протоген” жк. „Лозенец” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района:

ул. „Епископ Протоген”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Джеймс Баучер” ъгъла с ул. „Епископ Протоген”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 29 октомври 2014 г. (сряда), във връзка с изграждане на байпас и монтаж на уред за измерване на налягането във водопроводната мрежа на ул. „Слатин дол” с. Кокаляне , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

вилна зона „Китката”, местност „Терасите”, ул. „Урвич” от №35 до №41
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Слатин дол” ъгъла с ул. „Портин дол”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 29 октомври 2014 г. (сряда), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Павел Шатев” кв. „Факултета” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Метохия” от ул. 305 до ул. 302
ул. 300, ул. 302, ул. 305, ул. 306
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 301 ъгъла с ул. 303.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

На 29 октомври 2014 г. (сряда), във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на ул. „Богова стъпка” кв. „Бояна” , се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. „Църковна”, ул. „Богова стъпка”
по ул. „Илия Кутев” от ул. „Учителят” до ул. „Църковна” , ул. „Георги Рилски”, ул. „Баевица”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Георги Рилски” пред парк хотел „Берлин”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 29 октомври 2014 г. (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Малина” с. Волуяк , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 13:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. „Лале”, ул. „Божур”, ул.”Малина”, ул. „Гергьовден” 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Малина” ъгъла с ул. „Зорница”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 29 октомври 2014 г. (сряда), във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на ул. „Пионерска” жк. „Горубляне” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Пионерска” от ул. „Самоковско шосе” до ул. „Трети май” 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Пионерска” ъгъла с ул. „Трети май”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 29 октомври 2014 г. (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Св. Георги Победоносец” кв. „Кремиковци” , се налага спиране на водоподаването от 10:30 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. „Св. Георги Победоносец”, ул. „Св. Петка”, ул. „Св. Св. Кирил и Методий”, ул. „Белите брези”, ул. „Радивоя”, ул. „Стефан Караджа”, ул. „Илинден”, ул. „Възраждане”, ул. „Кремиковска”, ул. „Река Елешница” 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: с. Кремиковци пред здравната служба.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

Патриотите ще търсят съдействие за ограничаването на влиянието на етническите партии

http://www.cross.bg/simeonov-partii-bulgariya-1437102.html

/КРОСС/ "Патриотичения фронт ще търси съгласие и единодействие с всички български сили в 43-тото НС за отстраняване от властта на етническите партии." Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов при откриването на 43-тото Народно събрание. В своето слово той разкри основните точки, за които ще работи коалицията в новото 43-то Народно събрание: "За свои цели поставяме на първо място икономиката. Трябва да се възроди българската промишленост и селско стопанство. Трябва да започнем ефективно да усвояваме евросредствата. В енергетиката незабавно трябва да се проведе одит и да се разкрият крадците от последните години. Трябва да разберем, че не всички големи енергийни проекти са полезни за България", обяви Симеонов. За екологията той обяви, че ще предприемат драконовски мерки срещу нарушителите, както и незабавно налагане на мораториум, изготвяне на национална стратегия за опазване на българската гора. "Във финансите ще настояваме за запазване на плоския данък за бизнеса и въвеждане на прогресивно-подоходен данък за най-бедните слоеве. Демографската криза също ще бъде сред нашите приоритети. Реформи в здравеопазването, образованието и съдебната система, както и достойни старини за нашите родители, ще бъдат сред приоритетите ни. Трябва незабавна промяна на Изборния закон и въвеждането на задължителното гласуване. В България трябва да могат да гласуват само хора, които владеят добре, писмено и говоримо, българският език

Сидеров: Българите разбиха сценария – ГЕРБ с пълен контрол, „Атака“ вън от парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4390962

Благодаря на всички българи, които разбиха сценария при тези избори – ГЕРБ да има пълен контрол и „Атака“ да ги няма в парламента, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров от трибуната на Народното събрание.
Той припосни и брадат виц - „Кои са повече от китайците? Само мераклиите!“ „Явиха се и много мераклии за власт“, добави той. Благодаря на всички българи, които разбиха сценария при тези избори – ГЕРБ да има пълен контрол и „Атака“ да ги няма в парламента, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров от трибуната на Народното събрание. Той припосни и брадат виц - „Кои са повече от китайците? Само мераклиите!“ „Явиха се и много мераклии за власт“, добави той.

Протестиращи вложители в КТБ се опитаха да нахлуят в парламента!

http://pik.bg/протестиращи-вложители-в-ктб-се-опитаха-да-нахлуят-в-парламента-news242671.html

Протестиращи вложители в КТБ се опитаха да нахлуят в парламента!

Двама от протестиращите вложители в КТБ се опитаха да влязат в сградата на Народното събрание. Протестът се провежда пред сградата на НС, където се провежда първото заседание на 43-тото Народно събрание. В района на НС има засилено полицейско присъствие.

Полицията не допусна протестиращите да влязат и те се насочиха към задния вход на парламента, където разговаряха с охраната, за да попитат дали ще бъдат допуснати вътре, където да поискат обяснение във връзка с казуса с КТБ.

Охранителят заяви, че протестиращите не могат да бъдат допуснати в Народното събрание и че за да имат такива искания, трябва да изчакат да бъде избран нов министър-председател. Някои от лозунгите на протестиращите са: „Върнете доверието в банките”, „БНБ срещу България” и „Стоп на кражбата”, като скандират „Мафия”. 

Бивш централен банкер на Кипър е осъден на затвор

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/27/2407692_bivsh_centralen_banker_na_kipur_e_osuden_na_zatvor/?ref=rss


Бившият управител на Централната банка на Кипър бе осъден на 5 месеца лишаване от свобода по обвинение, че не е платил данъци върху доходи, които е укривал от властите.

Христодулос Христодулу, който ръководи банката в продължение на 5 години до 2007г., призна вината си, че не е декларирал приходи от консултанска компания, която е притежавал заедно с дъщеря си.

Това е станало след като напусна поста, а обвинението го обвини, че не е отчел 1 милион евро, получени от гръцки...

Сидеров: Българите разбиха сценария – ГЕРБ с пълен контрол, „Атака“ вън от парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4390960

Благодаря на всички българи, които разбиха сценария при тези избори – ГЕРБ да има пълен контрол и „Атака“ да ги няма в парламента, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров от трибуната на Народното събрание.
Той припосни и брадат виц - „Кои са повече от китайците? Само мераклиите!“ „Явиха се и много мераклии за власт“, добави той. Благодаря на всички българи, които разбиха сценария при тези избори – ГЕРБ да има пълен контрол и „Атака“ да ги няма в парламента, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров от трибуната на Народното събрание. Той припосни и брадат виц - „Кои са повече от китайците? Само мераклиите!“ „Явиха се и много мераклии за власт“, добави той.

Сидеров: 43-то НС, 43 законопроекта

http://frognews.bg/news_79050/

Тук имаме символи, които не са легитимни, започна речта си от трибуната лидерът на "Атака" Волен Сидеров, като за пореден път повтори твърдението си, че е противоконституционно европейският флаг да стои окачен в пленарната зала.

Валери Симеонов: Искаме само грамотните българи да гласуват

http://frognews.bg/news_79049/

Само грамотните българи да имат право на глас. Това поиска от трибуната на парламента лидерът на НФСБ и съпредеседател на Патриотичния фронт Валери Сименонов.

Раздават окастрената дървесина на социални домове във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268698

Над 1000 м3 суха дървесина – опасна или окастрена при санитарна сеч от служители на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, предстои да бъде раздадена на общински структури, пенсионерски клубове и социални домове, отопляващи се на твърдо гориво.

Валери Симеонов: Ние сме за образователна реформа и възраждане на възрожденския дух

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4390956

Патриотичния фронт ще търси съгласие и единодействие с всички български сили в 43-тото НС за отстраняване от властта на етническите партии. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов при откриването на 43-тото Народно събрание.
Симеонов наблегна на проблемите пред малките и средните предприятия, Патриотичния фронт ще търси съгласие и единодействие с всички български сили в 43-тото НС за отстраняване от властта на етническите партии. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов при откриването на 43-тото Народно събрание. Симеонов наблегна на проблемите пред малките и средните предприятия,

Робин Уилямс беше почетен с емоционална церемония на бейзболните финали в САЩ (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/27/2407663_robin_uiliams_beshe_pocheten_s_emocionalna_ceremoniia/?ref=rss


Усмихнатото лице на Робин Уилямс и кадри с любимите на публиката образи с негово превъплъщение огряха на екраните на стадион "Ей Ти енд Ти" в Сан Франциско преди началото на петия мач от бейзболните финали в Мейджър лиг. 

"Сан Франциско джайънтс" почете един от най-известните си фенове, преди да се наложи с 5:0 над "Канзас Сити роялс" и да поведе с 3-2 победи във финалната серия. 

Трите деца на самоубилия се наскоро комедиен актьор Зак, Зелда и Коди участваха в церемонията...

Валери Симеонов: Ние сме за образователна реформа и възраждане на възрожденския дух

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4390952

Патриотичния фронт ще търси съгласие и единодействие с всички български сили в 43-тото НС за отстраняване от властта на етническите партии. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов при откриването на 43-тото Народно събрание.
Симеонов наблегна на проблемите пред малките и средните предприятия, Патриотичния фронт ще търси съгласие и единодействие с всички български сили в 43-тото НС за отстраняване от властта на етническите партии. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов при откриването на 43-тото Народно събрание. Симеонов наблегна на проблемите пред малките и средните предприятия,

Пенсионните фондове ще обсъждат незаконното прехвърляне на партиди

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/10/27/2407634_pensionnite_fondove_shte_obsujdat_nezakonnoto/?ref=rss


Нелегалното прехвърляне на партиди от една пенсионна компания в друга не е масова практика, макар че явно не липсват такива случаи. Това коментира пред "Дневник" Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на частните пенсионни фондове, след като напоследък публичност придобиха няколко случая, при които собствениците на тези партиди не са допускали, че осигуровките им са прехвърлени от един фонд в друг.

Единият случай беше в пловдивското село Брезово, при който при операция на ДАНС...

Пенсионните фондове ще обсъждат незаконното прехвърляне на партиди

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/27/2407634_pensionnite_fondove_shte_obsujdat_nezakonnoto/?ref=rss


Нелегалното прехвърляне на партиди от една пенсионна компания в друга не е масова практика, макар че явно не липсват такива случаи. Това коментира пред "Дневник" Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на частните пенсионни фондове, след като напоследък публичност придобиха няколко случая, при които собствениците на тези партиди не са допускали, че осигуровките им са прехвърлени от един фонд в друг.

Единият случай беше в пловдивското село Брезово, при който при операция на ДАНС...

Патриотите се заканиха на етническите партии. Честито!

http://www.bnews.bg/article-120122

Патриотичният фронт ще търси съгласие и единодействие с всички български сили в 43-тото НС за отстраняване от властта на етническите партии. Честито! Това заяви от парламентарната трибуна Валери Симеонов от Патриотичния фронт след тържествената клетва на 43-то Народно събрание.

Център за контрол на отбраната на РФ застъпва на бойно дежурство от 1 декември

http://www.cross.bg/rysiya-otbranata-vreme-1437101.html

/КРОСС/ Националния център за контрол на отбраната на Русия, освен изпълняването на основните задачи, ще застъпи на бойно дежурство от 1 декември 2014 г. Това заяви в интервю за «Российская газета» началникът на Главното управление към Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Андрей Картаполов. Центърът за контрол на руската отбрана ще се заеме с обучаване на служители, заемащи ръководни функции в предприятията от военно-промишлената област. Първите смени на Националния център стартираха още на 28 март. Центърът има функцията да се превърне в главния център на армията. В перспектива техническото развитие и подобрение на Центъра, ще позволи в режим на реално време да получава необходими данни от цялата територия на на Русия, а също да се анализира своевременно развитието на обстановката и да се отработват предложения за експедитивни и стратегически решения от ръководството на държавата в мирно и военно време. «Също така, Центърът ще води преподготовка на ръководните кадри на федералните органи от изпълнителната власт и директории на военно-промишлени предприятия. Има вероятност учебната програма и периода за усвояване да се увеличат», уточнява Картаполов. По думите му, планира се в режим на реално време в Центъра да се проследяват и координират всички етапи на изработката и ремонта на техниката, плътно до доставката на готовата продукция в конкретната военна част

Кунева: Даваме кураж на ГЕРБ за съставяне на правителство

http://www.cross.bg/pravitelstvo-sustavyane-kyneva-1437100.html

/КРОСС/ "Обръщам се към народните представители за доблестно изпълнение на повелята на българските граждани. РБ осъзнава, че България е в тежка икономическа и политическа криза, затова призоваваме политическите сили към консенсус. Още едно правителство на малцинството не би могло да изкара мандата си. Даваме кураж на ГЕРБ за съставяне на правителство. РБ няма да бъде пречка за съставяне на дясноцентристко правителство. РБ призовава търсенето на съгласие от наша страна да не ви подвежда. " Това каза другият съпредседател на РБ Меглена Кунева от трибуната на 43-то НС. "От името на Реформарторския блок искам да декларирам, че ще работи за укрепване на реформаторско мнозинство", каза още тя и категорично подчерта, че Реформаторите ще работят за нова Конституция. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Кунева се отчете от трибуната с декларация на РБ

http://frognews.bg/news_79048/

Разделяйки си времето от трибуната с Радан Кънев, Меглена Кунева държеше и тя да се обърне от парламентарната банка. Кунева прочете декларация от името на Реформаторския блок.

Искат смърт за капитана на ферибота-убиец

http://www.bnews.bg/article-120094

В Южна Корея държавното обвинение поиска смъртно наказание за капитана на ферибота „Севол”, при потъването на който на 16 април загинаха 304 души, много от които деца, предаде агенция Yonhap.

ЕК ще глоби Великобритания, ако не плати вноска от 2,1 млрд. евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4390902

 Великобритания трябва да внесе 2.1 млрд. евро в бюджета на ЕС или ще бъде глобена. Toва обяви Европейската комисия, след като британският премиер Дейвид Камерън ясно заяви, че Лондон няма да плати, предаде AFP.
„Идва момент, когато Европейската комисия ще започне да налага глоби в съответния им размер”,  Великобритания трябва да внесе 2.1 млрд. евро в бюджета на ЕС или ще бъде глобена. Toва обяви Европейската комисия, след като британският премиер Дейвид Камерън ясно заяви, че Лондон няма да плати, предаде AFP. „Идва момент, когато Европейската комисия ще започне да налага глоби в съответния им размер”,

Великобритания ще бъде глобена, ако не внесе 2,1 млрд. евро в бюджета на ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4390943

 Великобритания трябва да внесе 2.1 млрд. евро в бюджета на ЕС или ще бъде глобена. Toва обяви Европейската комисия, след като британският премиер Дейвид Камерън ясно заяви, че Лондон няма да плати, предаде AFP.
„Идва момент, когато Европейската комисия ще започне да налага глоби в съответния им размер”,  Великобритания трябва да внесе 2.1 млрд. евро в бюджета на ЕС или ще бъде глобена. Toва обяви Европейската комисия, след като британският премиер Дейвид Камерън ясно заяви, че Лондон няма да плати, предаде AFP. „Идва момент, когато Европейската комисия ще започне да налага глоби в съответния им размер”,

Светлин Танчев от ББЦ: Нашата група ще се нарича Български демократичен център

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4390935

"Решихме нашата парламентарна група да се нарича Български демократичен център", обяви Светлин Танчев от България без цензура от парламентарната трибуна на Народното събрание.
„И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война, това е нашият принцип. Ще направим всичко възможно парламентът да има колкото е възможно по-дълъг живот“, декларира той. "Решихме нашата парламентарна група да се нарича Български демократичен център", обяви Светлин Танчев от България без цензура от парламентарната трибуна на Народното събрание. „И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война, това е нашият принцип. Ще направим всичко възможно парламентът да има колкото е възможно по-дълъг живот“, декларира той.

Започна почистването на Франга и Кокарджа дере, правят огледи в Максуда

http://www.moreto.net/novini.php?n=268699

Започна почистването на Франга и Кокарджа дере, съобщиха от общинското предприятие „Инвестиционна политика”. Днес екипите на фирмата-изпълнител работят във Франга дере по трасетата от бул. „Хр. Смирненски” към вилната зона, в посока село Каменар.

Светлин Танчев от ББЦ: Нашата група ще се нарича Български демократичен център

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4390929

"Решихме нашата парламентарна група да се нарича Български демократичен център", обяви Светлин Танчев от България без цензура от парламентарната трибуна на Народното събрание. „И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война, това е нашият принцип. Ще направим всичко възможно парламентът да има колкото е възможно по-дълъг живот“, декларира той.

РБ "дава кураж" на ГЕРБ за дясноцентристки кабинет

http://offnews.bg/news/n_1/n_409193.html

Реформаторският блок дава кураж на ГЕРБ за съставяне на дясноцентристки кабинет, обяви от трибуната на парламента съпредседателят на Блока Меглена Кунева. От думите на двамата съпредседатели - Радан Кънев и Кунева - стана ясно, че Реформаторите не подкрепят идеята за правителство на малцинството, тъй като според тях то ще бъде третото поред, което няма да изкара мандата си.  Радан Кънев очерта три основни задачи пред Реформаторите . Първо, възстановяване на доверието в парламента и парламентаризма; второ, започване на важни реформи, в т.ч. на съдебната система. Трето, съставяне на "отговорно и смело правителство" с ясна законодателна рамка и правила. "Едва за втори път толкова голям процент от гласувалите са представени в Народното събрание. Както и за първи път над 50% не са упражнили вота си", посочи още Кънев. Той заяви готовност за участие в съставяне на правителство "според волята на българския народ, но не и правителство на всички. Ще направим всеки компромис освен с нашия възглед за начало на съдебна реформа и борба с корупцията и недопускане на нарушаване на човешките права. Няма да допуснем зад Хартата за човешките права да се опъва чадър над корупцията в правосъдието", добави десният лидер. Реформаторите призовават и за постигане на съгласие за нова Конституция, стана ясно от думите на Меглена Кунева.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване