Борисов отново събира депутатите от ГЕРБ, обсъждат възможната коалиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4390008

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира на второ разширено заседание депутати от партията, местните лидери от цялата страна, евродепутатите, както и кметовете от партията.
На срещата ще бъдат обсъдени вариантите пред ГЕРБ за съставяне на правителство, вариантите за коалиция и партньорите в нея.
Срещата с партийния актив ще започне в 11 ч. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира на второ разширено заседание депутати от партията, местните лидери от цялата страна, евродепутатите, както и кметовете от партията. На срещата ще бъдат обсъдени вариантите пред ГЕРБ за съставяне на правителство, вариантите за коалиция и партньорите в нея. Срещата с партийния актив ще започне в 11 ч.

Путин - "моралният стожер"

http://actualno.actualno.com/Putin---moralnijat-stojer-news_56984.html

Защо за Косово може, а за Крим – не? Този много сериозен въпрос постави на дневен ред президентът на Русия Владимир Путин по време на заседанието в клуб „Валдай” в края н...

Миряни питат митрополит Галактион: Защо не пускаш ремонта на църквите ни?

http://starazagora.actualno.com/Mirjani-pitat-mitropolit-Galaktion-Zashto-ne-puskash-remonta-na-cyrkvite-ni-news_57007.html

Защо митрополит Галактион не иска да подпише анекс, който да позволи използване на средства по Програмата за развитие на селските райони? Този въпрос задават протестиращи от селата Обручище и Мъдрец о...

Осман Октай: Партиите не са на ниво, за да решат задачата "правителство"

http://politics.actualno.com/Osman-Oktaj-Partiite-ne-sa-na-nivo-za-da-reshat-zadachata-pravitelstvo-news_57006.html

Политическите формации, които влязоха в този парламент, имат много сложна задача и мисля, че не бяха на нивото на избирателите, за да я решат. Това каза бившата дясна ръка на Ахмед Доган – О...

Вижте кои части на столицата ще останат без вода днес

http://pik.bg/вижте-кои-части-на-столицата-ще-останат-без-вода-днес-news242438.html

Вижте кои части на столицата ще останат без вода днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 27 октомври 2014 г. (понеделник), съобщиха от пресцентъра на дружеството. Мярката се налага във връзка с подмяна на спирателни кранове на бул. „Ген. М. Скобелев” кв. „Красно село” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бул. „Витоша”, бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Христо Ботев”, бул. „Македония”, бул. „Ген. М. Скобелев”, ул. „Добруджански край”, ул. „Йоаким Кърчовски”, бул. „Пенчо Славейков” и ул. „Баба Неделя”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: бул. „Прага” ъгъла с ул. „Доспат”; бул. „Витоша” ъгъла с ул. „Верила”; на паркинга пред МВР болница.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 27 октомври 2014 г. (понеделник), във връзка с подмяна на подземен пожарен хидрант на ул. „Кирил и Методий” гр. Банкя , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на :
по ул. „Кирил и Методий” от ул. „Петко Д. Петков” до ул. „Александър Стамболийски”, ул. „Стефан Славчев”, ул. „Шейново”
по ул. „Г.С.Раковски” от ул. „Кирил и Методий” до ул. „Стефан Славчев” и ул. „20-ти април”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Георги Сава Раковски” ъгъла с ул. „Стефан Славчев”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 27 октомври 2014 г. (понеделник), във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Юрушки мостове” кв. „Владая” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на :
ул. „Витошки гранит” , ул. „Юрушки мостове”, ул. „Жълта вода”, ул. „Проф. Иван Шишманов”, ул. „Марин чукар”, ул. „Кайлъка”, ул. „Буков дол”, ул. „Здравец”, ул. „Ново село”
по ул. „Войнишко въстание” от ул. „Елешница” до ул. „Кайлъка”, ул. „Хеброс”, ул. „Момина сълза”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Момина сълза” ъгъла с ул. „Проф. Иван Шишманов”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 27 октомври 2014 г. (понеделник), във връзка с направа на уличен водопровод на ул. „Цар Симеон” гр. Банкя , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на :
ул. „Сакар”
по ул. „Цар Симеон” от ул. „Славейче” до ул. „Търнов рид”, ул. „Осъм”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Търнов рид” ъгъла с ул. „Цар Симеон”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 27 октомври 2014 г. (понеделник), във връзка с монтаж на спирателен кран в кв. „Красна поляна” ІІ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бивши виетнамски общежития
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бл. 7 и бл. 11.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 27 октомври 2014 г. (понеделник), във връзка с ремонт на уличен водопровод в жк. „Света Троица” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Галичник” от ул. „Цар Иван Александър” до ул. „Цар Симеон” 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Галичник” ъгъла с ул. „Цар Иван Александър”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 27 октомври 2014 г. (понеделник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Съединение” с. Лозен , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Пролетна”, ул. „Борова гора”, ул. „Васил Левски”, ул. „Прогно”, ул. „Изгрев”, ул. „Свети Спас”, ул. „Могила”, ул. „Теменуга”, ул. „Съединение”, ул. „Сергин Сердарски”, ул. „Дивано”, ул. „Крушите”, ул. „Светлина” и ул. „Преслав”
ул. „Съединение” от №99 до №127
ул. „Ракита” №14, 16, 18
ул. „Хаджи Димитър” №15, №17, №19, №20, №22, №24
ул. „Обретеница” №17 – 27 №24-32
ул. „Светлина” №10-22
С понижено налягане на водата ще бъде:
с. Горни Лозен в района между ул. „Съединение”, ул. „Акация”, ул. „Къси дол”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред кметството с. Лозен.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 27 октомври 2014 г. (понеделник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на канализационни клонове на ул. „Жетварка” жк.”Изгрев” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Самоков” от ул. „Незабравка” до бул. „Драган Цанков”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Незабравка” ъгъла с ул. „Самоков”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
След реализацията на тези инвестиционни проекти клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.
На 27 октомври 2014 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Банско” кв. „Факултета” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Банско” от ул. „Павел Шатев” до бул. „Възкресение”
по ул. „Павел Шатев” от резервоар „Коньовица” до ул. „Банско” 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Банско” ъгъла с ул. „Павел Шатев”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 27 октомври 2014 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Крушите” с. Долни Лозен , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Крушите” №15А, №15Б, №15В, №17Б
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Крушите” №15.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 27 октомври 2014 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Проф. Васил Стоилов” с. Герман , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Проф. Васил Стоилов”, ул. „Липа”, ул. „Явор”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Проф. Васил Стоилов” ъгъла с ул. „Липа”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

Снегът в Габровско спря, дъждът в Бургас - също, но бедствието остава

http://www.bnews.bg/article-120056

Обилният снеговалеж в Габровско най-сетне спря тази сутрин, но бедственото положение остава в сила.

Остава бедственото положение в Бургаско и в Севлиево

http://www.cross.bg/mesta-gabrovo-bulgariya-1436984.html

/КРОСС/Обстановката в страната след снежния хаос, който взе две жертви, започва да се нормализира.  Повече от 16 хиляди домакинства обаче остават на тъмно и студено заради снега. Отава бедственото положение в Бургаско и община Севлиево. Пристанищата са затворени. Десетки хора са евакуирани. За щастие бедстващи хора към момента няма. В Габрово, Севлиево и Дряново днес е неучебен ден. Обстановката в община Габрово остава изключително тежка. На територията на общината повече от 35 часа продължи интензивният снеговалеж, придружен със силен вятър във високите части. На места дебелината на снега достигна 90 сантиметра. Кметът на община Габрово Таня Христова заяви, че екипите на „Енерго Про" работят по отстраняване на повредите на останалите без електричество над 90 населени места. Кризисният щаб в община Габрово взе решение да се потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение. Аварийните екипи на ЧЕЗ възстановиха електрозахранването в общините Мездра, Роман, Тетевен, София и Ботевград. Без ток все още са 5300 домакинства в Община Ловеч, 10 600 - в Община Троян и 390 - в Община Самоков. Постепенно се нормализира ситуацията с електрозахранването в засегнатите селища в Югоизточна България, соъбщиха от EVN. Над 50 аварийни екипа от дружеството работят по нормализиране на захранването Към 17:30 ч. общо 61 малки селища и махали в планинските части остават - частично или цялостно - с нарушено електрозахранване

Отава бедственото положение в Бургаско и в Севлиево

http://www.cross.bg/mesta-obshtina-bulgariya-1436984.html

/КРОСС/Обстановката в страната след снежния хаос, който взе две жертви, започва да се нормализира.  Повече от 16 хиляди домакинства обаче остават на тъмно и студено заради снега. Отава бедственото положение в Бургаско и община Севлиево. Пристанищата са затворени. Десетки хора са евакуирани. За щастие бедстващи хора към момента няма. В Габрово, Севлиево и Дряново днес е неучебен ден. Обстановката в община Габрово остава изключително тежка. На територията на общината повече от 35 часа продължи интензивният снеговалеж, придружен със силен вятър във високите части. На места дебелината на снега достигна 90 сантиметра. Кметът на община Габрово Таня Христова заяви, че екипите на „Енерго Про" работят по отстраняване на повредите на останалите без електричество над 90 населени места. Кризисният щаб в община Габрово взе решение да се потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение. Аварийните екипи на ЧЕЗ възстановиха електрозахранването в общините Мездра, Роман, Тетевен, София и Ботевград. Без ток все още са 5300 домакинства в Община Ловеч, 10 600 - в Община Троян и 390 - в Община Самоков. Постепенно се нормализира ситуацията с електрозахранването в засегнатите селища в Югоизточна България, соъбщиха от EVN. Над 50 аварийни екипа от дружеството работят по нормализиране на захранването Към 17:30 ч. общо 61 малки селища и махали в планинските части остават - частично или цялостно - с нарушено електрозахранване

Отава бедственото положение в Бургаско и в Севлиево

http://www.cross.bg/obshtina-duzhd-gabrovo-1436984.html

/КРОСС/Обстановката в страната след снежния хаос, който взе две жертви, започва да се нормализира.  Повече от 16 хиляди домакинства обаче остават на тъмно и студено заради снега. Отава бедственото положение в Бургаско и община Севлиево. Пристанищата са затворени. Десетки хора са евакуирани. За щастие бедстващи хора към момента няма. В Габрово, Севлиево и Дряново днес е неучебен ден. Обстановката в община Габрово остава изключително тежка. На територията на общината повече от 35 часа продължи интензивният снеговалеж, придружен със силен вятър във високите части. На места дебелината на снега достигна 90 сантиметра. Кметът на община Габрово Таня Христова заяви, че екипите на „Енерго Про" работят по отстраняване на повредите на останалите без електричество над 90 населени места. Кризисният щаб в община Габрово взе решение да се потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение. Аварийните екипи на ЧЕЗ възстановиха електрозахранването в общините Мездра, Роман, Тетевен, София и Ботевград. Без ток все още са 5300 домакинства в Община Ловеч, 10 600 - в Община Троян и 390 - в Община Самоков. Нормализира се обстановката в Хасково. Комисии от общината днес започват оглед на наводнените къщи, които останаха под вода в събота, след като реките там преляха заради обилния дъжд. Социални работници ще започнат да приемат молби от пострадалите за отпускане на еднократна помощ от 325 лева. По предварителна информация пострадалите постройки са около 60

Евакуират жители на Болярино заради опасност от преливане на язовир

http://pik.bg/евакуират-жители-на-болярино-заради-опасност-от-преливане-на-язовир-news242436.html

Евакуират жители на Болярино заради опасност от преливане на язовир

50 души от село Болярино, община Раковски, са евакуирани от домовете си заради опасност от преливане на местния микроязовир, съобщи областният управител Розалин Петков, цитиран от Дарик.

Пожарна и полиция извозват хората от квартала, който се намира в близост. Първи са напуснали домовете си жителите на ромския квартал. Евакуацията е по искане на кмета на селото Стефка Милиева, според която има опасност от преливане и наводняване на къщите им. Затова превантивно хората са евакуирани в северната част на селото при близки и роднини, обясни областният управител. Вече са взети необходимите мерки за укрепване на язовирната стена, докарана е и земекопна техника

. Излишното количество вода от микроязовира се оттича в преливния канал. Хубавото е, че дъждът в района е спрял, допълни Розалин Петков. 13 от закъсалите коли на прохода Беклемето вече са изтеглени, в снежните преспи остават още две. Един от автомобилите трябва да бъде поставен на специална платформа, затова неговото изваждане ще се забави, уточни областният управител.

Кипърец изгони бременната си българска приятелка в Лондон, спасиха я сънародници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4390005

Българи, живеещи в Лондон, спасиха за по-малко от 2 часа изпаднала в сериозна беда бременна в 9-ия месец млада благоевградчанка, изгонена на улицата от съпруга си. Спасителната акция be организирана във фейсбук, пише struma.bg.
Действие се развива преди 4 дни - на 21 октомври между 18.00 и 20.00 часа, съобщава struma.bg. Българи, живеещи в Лондон, спасиха за по-малко от 2 часа изпаднала в сериозна беда бременна в 9-ия месец млада благоевградчанка, изгонена на улицата от съпруга си. Спасителната акция be организирана във фейсбук, пише struma.bg. Действие се развива преди 4 дни - на 21 октомври между 18.00 и 20.00 часа, съобщава struma.bg.

Млади художници с инсталация в Церово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389659

Млади художници от Националната художествена академия под ръководството на проф. Ангел Станев създаде инсталацията Млади художници от Националната художествена академия под ръководството на проф. Ангел Станев създаде инсталацията "Вода и въздух" в деня на отворените врати в МВЕЦ Церово. Стотици жители на Своге и околностите посетиха празника, който се провежда за втора поредна година. "Пред очите ни мечтата , осъществена с община Своге, се превърна не

Пак сиромашко лято сменя снега

http://frognews.bg/news_79000/

След като зимата дойде за кратко през уикенда, през следващите дни живакът ще тръгне нагоре, а валежите от сняг ще спрат. Първите дни на ноември ще дойдат със слънце, след което не е изключено да се радваме и на циганско лято, прогнозират синоптиците.

Кипърец изгони бременната си българска приятелка на улицата в Лондон, спасиха я сънародници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4390000

Българи, живеещи в Лондон, спасиха за по-малко от 2 часа изпаднала в сериозна беда бременна в 9-ия месец млада благоевградчанка, изгонена на улицата от съпруга си. Спасителната акция be организирана във фейсбук, пише struma.bg.
Действие се развива преди 4 дни - на 21 октомври между 18.00 и 20.00 часа, съобщава struma.bg. Българи, живеещи в Лондон, спасиха за по-малко от 2 часа изпаднала в сериозна беда бременна в 9-ия месец млада благоевградчанка, изгонена на улицата от съпруга си. Спасителната акция be организирана във фейсбук, пише struma.bg. Действие се развива преди 4 дни - на 21 октомври между 18.00 и 20.00 часа, съобщава struma.bg.

Новите депутати започват работа

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/novite-deputati-zapochvat-rabota-6025848

Първото заседание на новото Народно събрание, което започва в 14 ч., ще се излъчва на живо по БНТ и БНР

Добри новини! Температурите започват да се покачват от днес, валежите спират

http://pik.bg/добри-новини-температурите-започват-да-се-покачват-от-днес-валежите-спират-news242414.html

Добри новини! Температурите започват да се покачват от днес, валежите спират

След като зимата дойде за кратко през уикенда, през следващите дни живакът ще тръгне нагоре, а валежите от сняг ще спрат. Първите дни на ноември ще дойдат със слънце, след което не е изключено да се радваме и на циганско лято, прогнозират синоптиците.

През следващите дни обаче в сутрешните часове ще остане студено, като температурите ще са под нулата. Максималните температури от днес до сряда в по-голямата част от страната ще са между 5-10 градуса. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН, съобщава "Монитор". Валежи от дъжд са възможни само в източната част на страната. В четвъртък и петък живакът ще скочи с още градус-два и максималните температури ще са около 12-13 градуса.

В Южна България обаче ще има увеличение на облачността и слаби превалявания не са изключени. Следващият уикенд ще ни радва с топло и сухо време с повече слънце.


Прокуратура внесе обвинителен акт срещу двама за убийството на Мастара, съдът го върна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389876

Бургаската окръжна прокуратура е приключила възобновеното разследване за убийството на Димитър Стаматов – Мастара от преди 12 г. и е внесла обвинителен акт срещу  Пламен Дишков-Кела и Тодор Неделчев-Недьо.
По процедура трябваше съдът да насрочи дата за процес, но вместо това съдията по делото Събчо Събев е върнал папката на бюрото на  наблюдава Бургаската окръжна прокуратура е приключила възобновеното разследване за убийството на Димитър Стаматов – Мастара от преди 12 г. и е внесла обвинителен акт срещу Пламен Дишков-Кела и Тодор Неделчев-Недьо. По процедура трябваше съдът да насрочи дата за процес, но вместо това съдията по делото Събчо Събев е върнал папката на бюрото на наблюдава

Треска за трюфели в Лудогорието

http://frognews.bg/news_78999/

Три кокершпаньола, откраднати в Разград в края на септември, вдигнаха накрак полицията в региона. Издирването на четириногите, оценени по 5000 евро всяко, извади на светло факти за един малко познат у нас, но много доходоносен бизнес - добива на трюфели.

Народното събрание с първо заседание днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_408841.html

Днес от 14:00 часа новоизраното 43-то Народно събрание ще проведе първото си заседание. Съгласно Конституцията заседанието ще бъде открито от най-възрастния народен представил, който в случая е Стефан Данаилов от БСП. Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. На заседанието ще бъде избран председател на 43-ото Народно събрание. Депутатите ще гласуват проекторешение по процедурата на избора. Изборът ще бъде произведен съгласно приетата процедура, след което ще бъдат обявени и резултатите. Първият работен ден на депутатите ще бъде съпътстван и от два протеста, пише Нова телевизия. Поддръжници на Николай Бареков ще се опитат да препречат пътя на учителката Ана Баракова към пленарната зала. Тя беше избрана с преференция от „България без цензура”, но не склони да се откаже от депутатското си място, въпреки че от партията признаха избора й за грешка и я призоваха за това. Нова вълна на недоволство и срещу Александър Методиев - Бат Сали. Днес протестиращи ще се съберат пред централата на ДПС, след което ще се отправят на шествие към Народното събрание.

НС започва работа без правителство

http://www.cross.bg/parlamenta-subranie-borisov-1436983.html

/КРОСС/Днес е първият работен ден на 43-тото Народно събрание. В парламента ще се съберат депутатите, които избрахме на 5-ти октомври.  Официалната церемония започва в 14:00 часа, когато най-възрастният народен представител - Сефан Данаилов - ще удари първия звънец и ще произнесе слово. Новите 240 ще се закълнат, след това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение. Изявления ще направят и представители осемте партии и коалиции в новия парламент. После се пристъпва към избора на председател. Очакванията са това да бъде Цецка Цачева, която заемаше поста и по време на 41-вото Народно събрание. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че е предложил поста председател на Народното събрание на БСП, но лидерът на левицата Михаил Миков е отказал. Избраният за председател на 43-ото Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това ще бъдат избрани заместник-председатели и ще се приеме решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Янаки Стоилов и Красимир Каракачанов са кандидатите на БСП и ПФ за зам.-председатели на парламента. Номинацията на ББЦ е Явор Хайтов. РБ и АБВ ще излъчат имена след заседания на партиите предиобед. Военнослужещи от Националната гвардейска част също ще вземат участие в официална церемония по случай откриването на първото пленарно заседание на 43-то Народно събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента

НС започва работа без правителство

http://www.cross.bg/subranie-parlamenta-borisov-1436983.html

/КРОСС/Днес е първият работен ден на 43-тото Народно събрание. В парламента ще се съберат депутатите, които избрахме на 5-ти октомври.  Официалната церемония започва в 14:00 часа, когато най-възрастният народен представител - Сефан Данаилов - ще удари първия звънец и ще произнесе слово. Новите 240 ще се закълнат, след това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение. Изявления ще направят и представители осемте партии и коалиции в новия парламент. После се пристъпва към избора на председател. Очакванията са това да бъде Цецка Цачева, която заемаше поста и по време на 41-вото Народно събрание. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че е предложил поста председател на Народното събрание на БСП, но лидерът на левицата Михаил Миков е отказал. Избраният за председател на 43-ото Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това ще бъдат избрани заместник-председатели и ще се приеме решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Военнослужещи от Националната гвардейска част също ще вземат участие в официална церемония по случай откриването на първото пленарно заседание на 43-то Народно събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента. Първият ден на новите депутати ще бъде съпътстван и с два протеста. Причината са двама от избраните 240 народни представители

Най-важното от Варна във вчерашния 26 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268630

Варненец спечели джакпота Варненец и столичанин ще си поделят джакпота от 3,3млн.лв. от второ теглене на спортния тотализатор, съобщиха от тотото за Moreto.net. Всъщност днешният 86-ти тираж на късмет за трима щастливци, познали шестици от игрите на ТОТО 2.

Застой в цените на имотите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4389701

Според данните от Националния статистически институт (НСИ) през третото тримесечие в България има съвсем лек, едва забележим спад на цените на жилищата, който е в рамките на статистическата грешка - средно 0,1% за страната. Изключение правят столицата и големите градове, в които има съвсем леко поскъпване на тримесечна база, Според данните от Националния статистически институт (НСИ) през третото тримесечие в България има съвсем лек, едва забележим спад на цените на жилищата, който е в рамките на статистическата грешка - средно 0,1% за страната. Изключение правят столицата и големите градове, в които има съвсем леко поскъпване на тримесечна база,

Европейски грандове хвърлиха око на наши юноши

http://www.bnews.bg/article-120055

Опитни професионалисти от Манчестър Юнайтед, Арсенал, Борусия (Дортмунд), ПСВ Айндховен и Твенте са наблюдавали мачовете.

Протестно шествие организират днес кюстендилци в София срещу Бат Сали

http://pik.bg/протестно-шествие-организират-днес-кюстендилци-в-софия-срещу-бат-сали-news242430.html

Протестно шествие организират днес кюстендилци в София срещу Бат Сали

Протестно шествие от площад "Македония" в София за блокиране на централата на Движение за права и свободи се организира в 11.30 часа. Целта е да не се допусне полагането на клетва на Александър Методиев - Бат Сали като депутат от 10-ти МИР, съобщиха от пресцентъра на община Кюстендил.

Шествието ще продължи към Народно събрание за внасяне на искане за промяна на избирателната система с нова, изключваща налагането на хора като Бат Сали за депутат с незначителен брой гласове в определен избирателен район. От общинската администрация в Кюстендил организират транспорт за желаещите да се включат в протестното шествие. До 17.00 часа гражданите могат да се запишат при диспечерите на автогарата в Кюстендил или на кооперативния пазар при дежурните инспектори. Автобусите ще потеглят в понеделник сутринта от паркинга на Драматичния театър.

Дилма Русеф спечели втори мандат като президент на Бразилия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/27/2407218_dilma_rusef_specheli_vtori_mandat_kato_prezident_na/?ref=rss


Президентът на Бразилия Дилма Русеф, която бе преизбрана за втори мандат, призова сънародниците си към диалог и единство в името на интересите на родината и народа, предадоха световните агенции.
Русеф също така обеща да проведе политическа реформа, за да засили ефективността на основните клонове на властта.

"Не вярвам, че резултатите от изборите разделят бразилците. Уверена съм, че победата с малка преднина може да доведе до по-бързи и по-дълбоки промени отколкото изборния...

Преглед на печата от 27 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/27/2407135_pregled_na_pechata_ot_27_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Фонд "Земеделие" обяви втора схема за подпомагане заради руското ембарго
Предвиждат се компенсации за производители на плодове и зеленчуци, които ги даряват на благотворителни организации, училища, детски градини, болници и др.

Нереалистична концепция за сливане на митниците и НАП
Според документ в публичното пространство първият етап от обединението трябва да завърши до 1 януари 2015 г.

Нестабилната среда в...

Пиле тика масала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389607

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви 

Велина Вълков Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Велина Вълков

Първо заседание на новите депутати

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4389998

Днес е първият работен ден на 43-тото Народно събрание. В парламента ще се съберат депутатите, които избрахме на 5-ти октомври.
Официалната церемония започва в 14:00 часа, когато най-възрастният народен представител - Сефан Данаилов ще удари първият звънец. Новите 240 ще се закълнат, след това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение. Днес е първият работен ден на 43-тото Народно събрание. В парламента ще се съберат депутатите, които избрахме на 5-ти октомври. Официалната церемония започва в 14:00 часа, когато най-възрастният народен представител - Сефан Данаилов ще удари първият звънец. Новите 240 ще се закълнат, след това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение.

Над 100 хиляди протестираха в Унгария срещу интернет данък

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/27/2407216_nad_100_hiliadi_protestiraha_v_ungariia_sreshtu/?ref=rss


Над 10 000 души излязоха по улиците на Будапеща снощи, протестирайки срещу проектозакон за облагане на интернет трафика с налог от 150 форинта (61 цента) на гигабайт предадени данни, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Това бе най-голямата демонстрация срещу дясноцентристкото правителство на Виктор Орбан от над две години.

Представители на демонстрантите поискаха проектозаконът да бъде оттеглен и дадоха на Орбан срок от 48 часа, обещавайки нови протести във вторник, ако това не бъде...

Над 100 000 протестираха в Унгария срещу интернет данък

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/27/2407216_nad_100_000_protestiraha_v_ungariia_sreshtu_internet/?ref=rss


Над 10 000 души излязоха по улиците на Будапеща снощи, протестирайки срещу проектозакон за облагане на интернет трафика с налог от 150 форинта (61 цента) на гигабайт предадени данни, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Това бе най-голямата демонстрация срещу дясноцентристкото правителство на Виктор Орбан от над две години.

Представители на демонстрантите поискаха проектозаконът да бъде оттеглен и дадоха на Орбан срок от 48 часа, обещавайки нови протести във вторник, ако това не бъде...

Първи работен ден за новите депутати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389993

Днес е първият работен ден на 43-тото Народно събрание. В парламента ще се съберат депутатите, които избрахме на 5-ти октомври.
Официалната церемония започва в 14:00 часа, когато най-възрастният народен представител - Сефан Данаилов ще удари първият звънец. Новите 240 ще се закълнат, след това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение. Днес е първият работен ден на 43-тото Народно събрание. В парламента ще се съберат депутатите, които избрахме на 5-ти октомври. Официалната церемония започва в 14:00 часа, когато най-възрастният народен представител - Сефан Данаилов ще удари първият звънец. Новите 240 ще се закълнат, след това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение.

Инж. Пламен Дилков: Бизнесът се нуждае от предвидимост

http://www.vesti.bg/novini/inzh.-plamen-dilkov-biznesyt-se-nuzhdae-ot-predvidimost-6025849

Очакванията на бизнеса са винаги за една по-стабилна политическа среда, каквато за съжаление не наблюдаваме в момента в България.

Моята 1989 година

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/27/2403314_moiata_1989_godina/?ref=rss


Специалната поредица на "Дневник" - "25 години след Стената" продължава с текст на Владимир Левчев. Четете всички материали тук.

Дори и най-добрите икономисти не успяват да предвидят големите световни кризи. Дори и най-добрите сеизмолози са безсилни да предскажат катастрофалните земетресения. Марксистката теория за предвидимост и "неизбежност" на историческия процес доказа своята несъстоятелност. Идеолозите на комунизма бяха уверени, че едно "ново и справедливo" общество ще победи...

Седма Рилска дивизия достига до Солун

http://chronicles.actualno.com/Sedma-Rilska-divizija-dostiga-do-Solun-news_57004.html

По време на Балканската война Седма пехотна рилска дивизия се командва от генерал-майор Георги Тодоров. В първия етап на войната Седма дивизия е включена в състава на Втора съюзна армия, която е коман...

Вигенин: Въпрос на време да си върнем загубеното доверие

http://politics.actualno.com/Vigenin-Vypros-na-vreme-da-si-vyrnem-zagubenoto-doverie-news_57002.html

Работата на Народното събрание може да се окаже не чак толкова сложна. Ще бъде много по-различно – очаквам да бъде сложен край на конфронтацията депутатите да ходят на работа, а не да играят...

Зимата идва - пътищата на принципа "Пари нема, действайте"

http://business.actualno.com/Zimata-idva---pytishtata-na-principa-Pari-nema-dejstvajte-news_57001.html

Пари за зимна поддръжка няма. Това призна вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. Тя обясни, че пари за зимно по...

Захариева: Решението дали Иван Искров да подаде оставка е лично

http://business.actualno.com/Zaharieva-Reshenieto-dali-Ivan-Iskrov-da-podade-ostavka-e-lichno-news_57003.html

Лично решение на Иван Искров е дали ще подаде оставка. Това (БНБ-бел.ред.) е един от най-независимите органи, поне по закон. Коментарът направи вицепремиерът по икономическата политика и министър на р...

Сърбия остана без пари

http://balkani.actualno.com/Syrbija-ostana-bez-pari-news_57005.html

От месеци насам се говори, че Сърбия е застрашена от фалит. Сега и премиерът Александър Вучич призна, че сръбската хазна е почти празна - парите в нея ще стигнат най-много до април. Тъмни облаци на...

Михаела Филева пътува 6 ч от Варна до Търново, не може да се прибере след участие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389662




Михаела Филева имаше участие в петък във Варна, а на следващия ден се прибра доста трудно в София. Заради лошото време тя пътува от морската столица до Велико Търново цели 6 часа. В колата с нея беше съвсем малко куче. Към снимката с него във фейсбук Филева написа: “Вече сме гладни... Хайде да отварят този път вече. Михаела Филева имаше участие в петък във Варна, а на следващия ден се прибра доста трудно в София. Заради лошото време тя пътува от морската столица до Велико Търново цели 6 часа. В колата с нея беше съвсем малко куче. Към снимката с него във фейсбук Филева написа: “Вече сме гладни... Хайде да отварят този път вече.

С 1700 души увеличават щата на МВР

http://pik.bg/с-1700-души-увеличават-щата-на-мвр-news242421.html

С 1700 души увеличават щата на МВР

Щатът на МВР да бъде увеличен от 49 500 души на 51 200. Това предлага вътрешният министър Йордан Бакалов на служебното правителство, пише "Труд". Заради новите 1700 бройки трябва да бъде променен устройственият правилник на министерството. В доклад до служебния премиер Георги Близнашки Бакалов пише, че през последните 4 години щатът на МВР е намален с 11 670 бройки. "Тези съкращения доведоха до това МВР да изпълнява основните си дейности на ръба на възможностите си от гледна точка на човешки ресурс. Достигна се до невъзможност за осигуряване на полицейско присъствие в малките населени места, където се наблюдава увеличена битова престъпност", твърди Бакалов. От доклада му става ясно, че полицаите са все по-натоварени и демотивирани.

Заместникът на Бакалов Филип Гунев обясни пред "Труд", че в момента броят на реално работещите в МВР и фиксирания щат е много близък и ведомството не разполага с никакъв луфт. "Сега с командировките за охрана на границата оголваме малки населени места", каза той. Районни инспектори отиват за две седмици на границата и през това време никой не пази хората от участъка им от бандитите. В пожарната също имало нужда от още хора, защото има минимални изисквания за екипите в новите коли. По думите на Гунев дали на допълнителния щат ще бъдат назначени хора, ще решат новите управляващи и това няма как да стане до края на годината. С това той обясни факта, че в доклада за увеличаването на щата се твърди, че то няма да повлияе на бюджета.


Вижте кои столични квартали ще останат без вода във вторник

http://pik.bg/вижте-кои-столични-квартали-ще-останат-без-вода-във-вторник-news242424.html

Вижте кои столични квартали ще останат без вода във вторник

На 28 октомври 2014 г. (вторник), във връзка с прекъсване на старо сградно водопроводно отклонение на ул. „Хан Пресиян” жк. „Хиподрума” , се налага спиране на водоподаването от 9:30  до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на :

бул. „България”, БУЛ. „Акад. Иван Евстатиев Гешов”, ул. „Отечество”, ул. „Григор Начевич”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Юнак” ъгъла с ул. „Хан Пресиян”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

На 28 октомври 2014 г. (вторник), във връзка с направа на връзка на новоизграден уличен водопровод към съществуващ по ул. „София” гр.  Банкя , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „София” от ул. „Иванянско шосе” до конна база „Хиподрума”, ул. „Перуника”, ул. „Чавдарица”, ул. „Васил Петлешков”, ул. „Петко Каравелов”, ул. „Ангел Кънчев”, ул. „Кочо Честименски”, ул. „Хан Аспарух”

по ул. „Горски път” от ул. „София” до ул. „Перуника”, ул. „Райна Княгиня”

по ул. „Авлига” от ул. „София” до ул. „Перуника”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Перуника” ъгъла с ул. „Авлига”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

На 28 октомври 2014 г. (вторник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонения на ул. 32  кв. „Враждебна” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. 5, ул. 8, ул. 30, ул. 50

по бул. „Ботевградско шосе” от ул. 8 до ул. 50

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 8 ъгъла с ул. 32.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

На 28 октомври 2014 г. (вторник), във връзка с ремонт на уличен водопровод на  ул. „Сава Михайлов” жк. „Гевгелийски” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :

по ул. „Мачуково” от ул. „Сава Михайлов” до ул. „Попчево”

 При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Сава Михайлов” ъгъла с ул. „Попчево”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

На 28 октомври 2014 г. (вторник), във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на  ул. „Крива река” с. Житен , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. „Крива река”, ул. „Златен клас”, ул. „Костинбродски път”, ул. „Минзухар”

 При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Крива река” ъгъла с ул. „Калоян”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

На 28 октомври 2014 г. (вторник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Къпина” гр. Нови Искър  кв. „Гниляне” , се налага спиране на водоподаването от 9:00  до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. „Къпина”, ул. „Околчица”, ул. „Милин камък”, ул. „Черешите”, ул. „Муртеница”, ул. „Когичин кладенец”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Къпина” ъгъла с ул. „Околчица”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

На 28 октомври 2014 г. (вторник), във връзка с подмяна и монтаж на спирателни кранове на ул. „Йордан Йорданов”  и ул. „Тракия” гр. Банкя , се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода”:

от 9:00 до 13:00 часа

кв. „Михайлово” – ул. „Даме Груев”, ул. „Йордан Йовков”

по ул. „Гоце Делчев” от ул. „Иглика” до ул. „Никола Вапцаров”

от 10:00 до 14:00 часа

ул. „Тракия”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Йордан Йовков” ъгъла с ул. „Гоце Делчев”; ул. „Тракия” ъгъла с ул. „Иларион Макариополски”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

На 28 октомври 2014 г. (вторник), във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Шумако”  кв. „Симеоново” , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 11:30 часана клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Китка” от ул. „Каменица” до ул. „Шумако”

ул. „Шумако” от №2 до №8

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Шумако” ъгъла с ул. „Каменица”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

На 28 октомври 2014 г. (вторник), във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Траян Танев”  кв. „Суходол” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Траян Танев” от ул. „Момина сълза” до ул. „Кирил Христов”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Траян Танев” №7.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

От 23:00 часа на 28 октомври 2014г. (вторник)  до 5:00 часа на 29 октомври 2014 г. (сряда)  във връзка с провеждане на тест за нулево налягане в жк „Красна поляна”, се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

жк.”Красна поляна” І

жк. „Красна поляна” ІІ

жк. „Западен парк” – района между ул. „Житница”, бул. „Никола Мушанов”, бул. „Вардар”, бул. „Александър Стамболийски”, ул. „Западна”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: при ОДЗ „Жар птица”.

На 28 октомври 2014 г. (вторник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Васил Левски”  кв. „Ботунец” , се налага спиране на водоподаването от10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. „Васил Левски”, ул. „Тракийска могила”, ул. „Здраве”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Васил Левски” №26.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

Първа точка от дневния ред на НС - сваляне на Искров

http://frognews.bg/news_78998/

Смяната на гуверньора на БНБ Иван Искров заради кризата с КТБ е точка първа от дневния ред на 43-ото народно събрание. Консенсус за това бе постигнат и вчера между лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков. "По темата КТБ сме категорични, че още утре трябва да се смени или целият Управителен съвет, както казва господин Миков, или най-малко управител и подуправител в банковия надзор", отсече Борисов. "Ще подкрепим тази позиция. С г-н Борисов коментирахме. Имаме обща воля да се върви към това решение", каза в отговор и Миков, припомня "Стандарт" единната п

Дилма Русеф стана президент на Бразилия за втори път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4389990

Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия на втория тур на президентските избори в неделя,съобщи АФП. 
След преброяване на 98% от бюлетините Върховния избирателен трибунал посочи Русеф за победител на изборите. Тя е получила 51.45% от вота, с което удържа неубедителна победа срещу своя съперник Аесио Невеш. Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия на втория тур на президентските избори в неделя,съобщи АФП.  След преброяване на 98% от бюлетините Върховния избирателен трибунал посочи Русеф за победител на изборите. Тя е получила 51.45% от вота, с което удържа неубедителна победа срещу своя съперник Аесио Невеш.

Преизбраха Дилма Русеф за президент на Бразилия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389988

Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия на втория тур на президентските избори в неделя,съобщи АФП. 
След преброяване на 98% от бюлетините Върховния избирателен трибунал посочи Русеф за победител на изборите. Тя е получила 51.45% от вота, с което удържа неубедителна победа срещу своя съперник Аесио Невеш. Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия на втория тур на президентските избори в неделя,съобщи АФП.  След преброяване на 98% от бюлетините Върховния избирателен трибунал посочи Русеф за победител на изборите. Тя е получила 51.45% от вота, с което удържа неубедителна победа срещу своя съперник Аесио Невеш.

Днес температурите до 7°, валежите ще спрат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4389986

Днес в сутрешните часове все още слабо ще превалява в Родопите и югоизточните райони, но и там валежите ще спрат, а над Западна България облачността ще се разкъса, съобщиха от НИМХ към БАН.
Над Източна България времето ще остане облачно, след обяд отново ще завали дъжд, в Лудогорието - дъжд и сняг. В Централния Предбалкан е възможно да превали Днес в сутрешните часове все още слабо ще превалява в Родопите и югоизточните райони, но и там валежите ще спрат, а над Западна България облачността ще се разкъса, съобщиха от НИМХ към БАН. Над Източна България времето ще остане облачно, след обяд отново ще завали дъжд, в Лудогорието - дъжд и сняг. В Централния Предбалкан е възможно да превали

Всяка година 1800 души умират от пневмонии след грип

http://pik.bg/всяка-година-1800-души-умират-от-пневмонии-след-грип-news242423.html

Всяка година 1800 души умират от пневмонии след грип

Над 1800 души умират от пневмонии вследствие на грипа всяка година у нас. Шокиращите данни оповести проф. Мира Кожухарова – национален консултант по епидемиология, съобщава "Монитор".

Проф. Кожухарова мотивира необходимостта от национална програма и от безплатни ваксини за някои от хората с хронични заболявания с високата смъртност. По думите й точният брой на починалите не се знае, тъй като в смъртните актове изключително рядко пише „грип”.

Обикновено хората умират от сърдечна слабост или белодробен оток, поясни тя. България има нужда от национална програма за грипа, но тя трябва да бъде реалистична, за да може да бъде реализирана, посочи още националният консултант и припомни, че такава програма вече е написана, няколко пъти е осъвременявана, но продължава да отлежава трета година в Министерството на здравеопазването. Като пример за нереалистични неща специалистът посочи исканията за задължителното имунизиране на всички лекари срещу грип.

Тя отбеляза, че това звучи доста бомбастично и напомни, че навсякъде по света ваксинацията е препоръчителна. Според нея трудно може да се говори и за имунизация на всички рискови групи, а НЗОК да плати за това. Д-р Кожухарова каза, че в програмата е било записано подобно нещо, защото обикновено като рискова група се приемат хората над 65-годишна възраст, но техният брой е доста голям. По думите й това обаче може доста да затрудни бюджета на здравната каса. Ето защо в програмата трябва да бъде заложено лека-полека да бъдат имунизирани хората с хронични заболявания на тази възраст.

Днес валежите спират, температурите до 7°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389978

Днес в сутрешните часове все още слабо ще превалява в Родопите и югоизточните райони, но и там валежите ще спрат, а над Западна България облачността ще се разкъса, съобщиха от НИМХ към БАН.
Над Източна България времето ще остане облачно, след обяд отново ще завали дъжд, в Лудогорието - дъжд и сняг. В Централния Предбалкан е възможно да превали Днес в сутрешните часове все още слабо ще превалява в Родопите и югоизточните райони, но и там валежите ще спрат, а над Западна България облачността ще се разкъса, съобщиха от НИМХ към БАН. Над Източна България времето ще остане облачно, след обяд отново ще завали дъжд, в Лудогорието - дъжд и сняг. В Централния Предбалкан е възможно да превали

Пътна обстановка в страната - 27 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268631

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия”: без ограничения. АМ „Хемус”: без ограничения. АМ „Люлин”: без ограничения. АМ „Марица”: без ограничения. АМ„Черно море”: без ограничения. АМ„Струма”: без ограничения. ВЪВЕДЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ НАПРАВЛЕНИЯ: Проходи: - „Шипка” - отворен за движение.

Парламентът вдига завесата днес

http://frognews.bg/news_78997/

От 14.00 часа днес новоизбраното 43-то Народно събрание ще проведе първото си заседание. Новият Парламент се събира днес, без да има яснота ще има ли правителство. ПП ГЕРБ е изправена пред три сценария.

Легалните онлайн услуги убиват торентите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389605

“За пръв път от повече от десетилетие 2014 г. може и да не е годината на пирата”, казва д-р Дейвид Прайс, ръководител на отдел за анализ на интернет пиратството в компанията NetNames пред онлайн изданието Pc pro.
През ноември 2013 г. той и колегите му отчитат спад от 20% на трафика на торенти в САЩ спрямо предходните шест месеца. “За пръв път от повече от десетилетие 2014 г. може и да не е годината на пирата”, казва д-р Дейвид Прайс, ръководител на отдел за анализ на интернет пиратството в компанията NetNames пред онлайн изданието Pc pro. През ноември 2013 г. той и колегите му отчитат спад от 20% на трафика на торенти в САЩ спрямо предходните шест месеца.

Осигуровките може да скочат с 2%

http://pik.bg/осигуровките-може-да-скочат-с-2-news242417.html

Осигуровките може да скочат с 2%

Разходите за осигуровки ще нараснат от 2015 г., ако управляващите приемат предложението на експертите да се вдигнат осигуровките за пенсия и безработица с по един процентен пункт.

Така през 2015 г. вноската за пенсия за работещите при най-масовата трета категория труд и родени преди 1960 г. ще нарасне от 17,8% на 18,8%. А за родените след 1960 г. ще стане 13,8% при сегашни 12,8%, но те имат и допълнителна вноска от 5% в универсален пенсионен фонд. В същото време вноската за фонд "Безработица" се предлага да се вдигне от 1% на 2%. Тази вноска също е задължителна за хората, които работят на заплата. Консултативният съвет засега не предвижда промяна в съотношението между личната осигурителна вноска, която се взима от заплатата на всеки работник, и вноската, която плаща работодателят. За догодина това съотношение остава 60 на 40, като 60% от осигуровките се поемат от работодателя, а останалите 40% - от работника. Така общата осигурителна тежест през 2015 г. ще нарасне от 30,3% на 32,3%, които ще бъдат разпределени между работодател и работник в съотношение 18,6% към 13,7%.

За заплати от 400 лв. това означава разходите на работодателя за осигуряване на един работник да нараснат с 4,80 лв. на месец - от 69,60 лв. на 74,40 лв. Работникът пък ще трябва да се бръкне с 54,80 лв. при сегашни 51,60 лева, пише "Стандарт".

За 1000 лв. заплата сметките показват, че работодателят трябва да плаща 186 лв. месечно за осигуровки, което е с 12 лв. повече от сега. При същата заплата личната вноска на работника ще бъде 137 лв. при сегашни 129 лв.

Най-големи обаче ще са разходите за хората, които получават максималния осигурителен доход. Тази година той е 2400 лв., но според тригодишната бюджетна прогноза на МФ, за 2015 г. ще се вдигне на 2600 лв. Така личната осигурителна вноска при новия осигурителен таван и при по-високите осигуровки за пенсия и безработица ще скочи от 309,60 лв. на 356,20 лв. За работодателя разходите ще се повишат от сегашните 417,60 лв. на 483,60 лв.

Увеличението на осигурителните вноски е наложително, за да се балансира покриването на дефицита във фондовете на Държавното обществено осигуряване (ДОО), смятат експертите от Консултативния съвет. Според тях само увеличение на пенсионната възраст няма да реши проблема с големите дефицити. Всички фондове на ДОО с изключение на фонд "Трудова злополука и професионална болест" са на червено. В момента 53% от разходите за пенсии и обезщетения са за сметка на субсидия и трансфер от държавния бюджет. Ако не се направят промени, скоро ще стигнат 60% и това съвсем ще дискредитира ДОО, което трябва да се пълни с осигурителни вноски. Покриването на разходите за пенсии и обезщетения все повече с приходи от данъци създава конфликт с други сфери, за които не остават средства - здравеопазване, образование и инфраструктура. Увеличението на осигурителните вноски за фонд "Пенсии" през 2015 г. ще доведе до 225 млн. лв. допълнителни приходи в НОИ. За фонд "Безработица" очакваните допълнителни приходи са 204 млн. лв. Така субсидията за покриване на недостига от средства в двата фонда догодина ще падне на 1,669 млрд. лв. Ако не се направи промяна, необходимата субсидия би била 2,098 млрд. лв.

Увеличават и парите за частните фондове

Предложението на Консултативния съвет е през 2017 г. да има увеличение с 1 процентен пункт на вноската за частните универсални пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват всички работници, родени след 1960 г. Това ще доведе до нарастване на средствата в индивидуалните партиди на хората с почти 200 млн. лв. годишно и съответно ще даде възможност да се изплащат по-големи пенсии. Предлага се и още един вариант - увеличението на осигуровката за пенсии и безработица с по 1 п. п. да стане една година по-късно - от 2016 г., но през 2019 г. да има ново нарастване на вноската за пенсия с 1 п.п. И при този вариант се предвижда от 2017 г. да се вдигне вноската за универсалните пенсионни фондове от 5% на 6%.

Копирано от standartnews.com

Парламентът на роенето и тематичните коалиции

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/27/2406185_parlamentut_na_roeneto_i_tematichnite_koalicii/?ref=rss


Започващото работа днес 43-ото Народно събрание обещава всичко друго, но не и светли дни пред управлението. По няколко причини - крайно разнородно е, вътрешно нестабилно и зависи от прекалено много фактори. А при нуждата от вземане на тежки решения и прилагане на непопулярни мерки и реформи липсата на стабилно мнозинство е сериозен проблем.

Все още няма яснота за мнозинството, което ще застане зад правителство с мандата на ГЕРБ. Засега партията на Бойко Борисов може да разчита на...

Проф. Андрей Пантев: Няма сблъсък на идеи, има сблъсък на имущество

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4389761

- Проф. Пантев, каква е оценката ви на историк за последния четвърт век, който наричаме български преход?
- Никога не съм дръзвал да си помисля, че мога да бъда съдник на моето съвремие, защото аз съм част от него. При мъчителното осъществяване на големите надежди, които се пръкнаха на 10 ноември, ние взехме от останалия свят много повече - Проф. Пантев, каква е оценката ви на историк за последния четвърт век, който наричаме български преход? - Никога не съм дръзвал да си помисля, че мога да бъда съдник на моето съвремие, защото аз съм част от него. При мъчителното осъществяване на големите надежди, които се пръкнаха на 10 ноември, ние взехме от останалия свят много повече

Излъгани клиенти довършват сами втора сграда в ж.к.„Меден рудник”, прокуратурата разследва строителя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389884

Смятаният доскоро за безнадежден обект „Кота нула” в ж.к. „Меден рудник”, който от 6 години строи на ниво гаражи, вече е активен строителен обект. Както „Твоят ден” писа,   преди месеци излъганите кандидат-новодомци създадоха  сдружение „Нова надежда”, за да завършат със свои сили проекта.Това е вторият случай, след като през 2013 г. по същия Смятаният доскоро за безнадежден обект „Кота нула” в ж.к. „Меден рудник”, който от 6 години строи на ниво гаражи, вече е активен строителен обект. Както „Твоят ден” писа, преди месеци излъганите кандидат-новодомци създадоха сдружение „Нова надежда”, за да завършат със свои сили проекта.Това е вторият случай, след като през 2013 г. по същия

Разпориха лицето на аматьор в Англия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389845


Футболист пострада сериозно по време на мач в една от аматьорските лиги на Англия.
30-годишният Гари Фоусет от “Гарстанг” бе нацелен в лицето при сблъсък с противник по време на гостуване в Болтън. Един от шиповете на бутонката на съперника буквално направи 6-сантиметров разрез, почващ от бузата и стигащ до брадата на пострадалия. Футболист пострада сериозно по време на мач в една от аматьорските лиги на Англия. 30-годишният Гари Фоусет от “Гарстанг” бе нацелен в лицето при сблъсък с противник по време на гостуване в Болтън. Един от шиповете на бутонката на съперника буквално направи 6-сантиметров разрез, почващ от бузата и стигащ до брадата на пострадалия.

Стефан Данаилов открива днес първото заседание на новия парламент

http://pik.bg/стефан-данаилов-открива-днес-първото-заседание-на-новия-парламент-news242400.html

Стефан Данаилов открива днес първото заседание на новия парламент

Първото си заседание ще проведе днес новоизбраното 43-то Народно събрание. Точно в 14 ч. най-старият депутат Стефан Данаилов ще удари звънеца и с това ще сложи началото на работата на новия парламент. Ламбо откри и първото заседание на 42-то НС.

Парламентът се свиква с указ на президента от 21 октомври. Самият държавен глава Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и депутатите. Народните избраници ще положат клетва и ще подпишат клетвени листове. 

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Така деутатите ще се закълнат да работят за това, за което народът ги е пратил в парламента.

След като ръководителите на групите на осемте парламентарно представени партии произнесат приветствени слова, ще бъде избран председател на НС. Той ще произнесе слово. След това ще бъдат избрани и неговите заместници. По традиция ще трябва да бъде прието и решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието депутатите ще си направят обща снимка на официалния вход на парламента.

 

Футболни фенове срещу ислямистите

http://frognews.bg/news_78996/

Германските футболни хулигани излязоха на протест срещу ислямистите в страната. Демонстрацията се проведе вчера в Кьолн и в нея участваха хулигани от враждуващи помежду си агитки. “Това е ново явление, досега те не се събираха на едно място заедно, защото срещите им винаги преминаваха в побой”, заявиха от полицията в Кьолн.

Предстоящи събития в страната за днес, 27 октомври

http://www.cross.bg/zala-provede-preskonferentziya-1436982.html

/КРОСС/ София От 14 ч. новоизбраното XLIII Народно събрание ще проведе първото си заседание. ***СофияОт 8.30 до 10.30 ч. Специализирана болница по онкология - София организира Седмица посветена на Комплексните грижи след активно лечение при пациенти с рак на гърдата. Комплексните грижи включват - изследване на туморен маркер на млечна жлеза СА 15-3, среща с психолог и лекар по Физикална и Рехабилитационна медицина. Изследвания на туморен маркер на млечна жлеза СА15-3 ще се правят в Отделението по нуклеарно - медицинска диагностика „Ин витро", без предварително записване.***СофияОт 9 ч. в Центърът за изследване на демокрацията ще се проведе международна конференция относно Рисковете пред енергийната сигурност и завладяването на държавата в Европа, с подкрепата на Департамента за публична дипломация на НАТО и Генерална дирекция „Разширяване" на Европейската комисия (ЕК).***СофияОт 09 ч. 32 състав на Софийски апелативен съд ще разгледа мярката на Напомням ви, че мярката на братовчедите Продан Маринов и Николай Маринов, обвинени в опит за измама на спортния тотализатор. ***СофияОт 10 ч. в сградата на КНСБ, ет. 11, конферентна зала, ще се проведе пресконференция на тема "Съвместяването на трудовия и семеен живот в градския транспорт на Столицата". ***СофияОт 11 до 19 ч. в театралната зала на НАТФИЗ на ул. „Г.С

Виктория Бекъм стана предприемач на годината във Великобритания

http://showbusiness.actualno.com/Viktorija-Bekym-stana-predpriemach-na-godinata-vyv-Velikobritanija-news_56999.html

Успехът на Виктория Бекъм в една от най-популярните момичешки групи в света "Спайс гърлс" почти беше засенчен от представянето й като бизнес дама главно благодарение на работата й в модната ...

Преди първото заседание на НС - никой не иска да вземе властта

http://politics.actualno.com/Predi-pyrvoto-zasedanie-na-NS---nikoj-ne-iska-da-vzeme-vlastta-news_57000.html

В четвъртък (23 октомври), след като говорихме с ГЕРБ, уж имаше разбирателство. Разговорите по медииите не ги приемаме – една сутрин се събуждаме и от телевизиите разбираме, че ГЕРБ сменя св...

Откриват международна конференция за рисковете пред енергийната сигурност

http://pik.bg/откриват-международна-конференция-за-рисковете-пред-енергийната-сигурност-news242411.html

Откриват международна конференция за рисковете пред енергийната сигурност

Центърът за изследване на демокрацията организира от 9.00 часа в зала "Средец" на хотел "Шератон" международна конференция за рисковете пред енергийната сигурност, съобщава БТА.

Форумът се осъществява с подкрепата на Департамента за публична дипломация на НАТО и Генералната дирекция "Разширяване" на Европейската комисия.

Филм за падането на берлинската стена излъчва днес БНТ

http://pik.bg/филм-за-падането-на-берлинската-стена-излъчва-днес-бнт-news242415.html

Филм за падането на берлинската стена излъчва днес БНТ

"Берлин. Стената. Българите" - с този документален филм БНТ 1 ще отбележи 25-те години от падането на Берлинската стена. Телевизията ще излъчи днес отново лентата, снимана през 2009 г. от Мария Стоянова - тогава кореспондент на БНТ в Германия. Сега авторката е член на Съвета за електронни медии.

Берлинската стена пада заради неволна грешка на Гюнтер Шабовски - член на германското политбюро. Той дава пресконференция, на която един от журналистите пита кога гражданите на Източна Германия ще могат да минават свободно в другата част на страната. Шабовски разполага с много материали, подготвени му предварително, но нещо се обърква, почва да гледа в листовете пред себе си и казва: "Ами веднага". Заради тази негова фраза хората се втурват да пресичат изкуствената граница, разказва Стоянова.

Във филма има кадри от пресконференцията, както и нейно интервю с журналиста, задал важния въпрос. Но още по-интересното е, че авторката разказва за Берлин и Стената през погледа на българи, живели и в източната, и в западната част на града. Тя представя музиканта Георги Готев, бил навремето звезда в ГДР. Разговаря и с най-добрия сладкар на Германия, който също се оказва българин.

Филмът се излъчва днес от 22 ч по БНТ1.

Новият парламент започва работа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/27/2406128_noviiat_parlament_zapochva_rabota/?ref=rss


Новоизбраното 43-ото Народно събрание се събира в 14 часа днес на първо заседание, свикано с указ на президента Росен Плевнелиев.

Според конституцията то ще бъде открито от най-възрастния народен представител - 71-годишния депутат от БСП, актьор и бивш министър на културата Стефан Данаилов. Той удари първия звънец и на 42-ото Народно събрание през май 2013 г. с думите: "Историята на всяко възраждане в обществото е едно мъчителство. Трудното раждане на този парламент показва, че сме...

"Билд": Халифатът е въоръжен с гранатохвъргачки от България

http://frognews.bg/news_78995/

Джихадистите от “Ислямска държава” (ИД) може да се сражават с гранатомети, произведени в България, твърди в. “Билд”. Таблоидът се позовава на анонимни източници от германското разузнаване БНД. То споделило пред германски депутати информация от чужди служби, според която обявилата халифат ИД вече има ръчни гранатомети (РПГ). С тях може да сваля пътнически самолети.

27 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=268629

97 г. — Римският император Марк Кокцей Нерва осиновява Траян, обявявайки го за свой приемник, с което започва периодът на осиновените императори на Рим. 1275 г. — Основан е холандския град Амстердам. 1787 г. — Наполеон е назначен за командващ на армия, създадена за нападения във Великобритания.

27 октомври в историята

http://www.cross.bg/napoleon-armiya-parizh-1436980.html

97 г. - Римският император Марк Кокцей Нерва осиновява Траян, обявявайки го за свой приемник, с което започва периодът на осиновените императори на Рим.1275 г. - Основан е холандският град Амстердам.1787 г. - Наполеон е назначен за командващ на армия, създадена за нападения във Великобритания.1806 г. - След разгрома на пруската армия Наполеон Бонапарт влиза триумфално в Берлин. 1904 г. - Открита е първата секция на нюйоркското метро, която свързва Общината на Ню Йорк и Харлем.1912 г. - Балканска война: Седма рилска дивизия достига до Солун.1920 г. - Патентовани са водните ски.1920 г. - Седалището на Лигата на нациите се премества от Лондон в Женева, където през 1929 г. започва да се строи Палатът на нациите.1924 г. - Основана е Узбекска ССР в рамките на СССР.1961 г. - НАСА изстрелва ракетата Сатурн I, която е първият космически апарат на САЩ, предназначен за извеждане на товари в околоземна орбита.1971 г. - Демократична република Конго се преименува на Заир.1979 г. - Държавата Сейнт Винсент и Гренадини получава независимост от Великобритания.1991 г. - Туркменистан обявява национална независимост.1991 г. - В Полша са проведени първите свободни демократични избори за Парламент (Сейм) след 1936 г.2005 г. - След смъртта на двама младежи от арабски произход, преследвани от полицията, в Париж избухват бунтове на емигранти.2009 г. - В Париж са обявени присъдите на първа инстанция по аферата Анголагейт

Св. мчк Нестор. Преп. Димитрий Басарбовски

http://www.cross.bg/nestor-dimitriii-sveti-1436981.html

/КРОСС/ Нечестивият цар Максимиан, наречен Херкул, приятел на Диоклетиан, като дошъл в град Солун, хвърлил в тъмницата свети Димитрий за изповядване на Христа, а самият той се предал на зрелища и присъствал на игри. При това той се хвалел с един свой борец, на име Лий, който произхождал от племето на вандалите, казвайки, че никой не може да го надвие. Този Лий бил втори Голиат: с ръста си превъзхождал всички, по външен вид и по характер бил подобен на звяр, а гласът му приличал на рева на лъв. От самия му поглед и от гласа му треперели всички, които го гледали; здравината на тялото му била удивителна, а силата му - непобедима, защото в него обитавали нечисти духове и вследствие на това никой не можел да устои пред него. Той вече бил убил безброй много храбри и силни хора и бил твърде любим на царя за тази своя сила. Тъй като самият цар никак не можел да се насити на човешка кръв, затова и обичал този, който обръщал цялата си телесна сила към проливане на човешка кръв. За този нечестив Лий царят устроил насред града висок и обширен подиум върху стълбове, където Лий да може да се състезава по сила пред погледите на всички. Под този подиум били забити в земя множество копия и други оръжия с остриетата нагоре, така че, когато Лий хвърля победените от него върху тези остри оръжия, те, прободени от тях при падането си, да умират. И действително, Лий, като влизал в борба с хората, ги хвърлял от подиума върху копията и ги предавал на смърт

Прекратяват договора с гърците за изграждането на автомагистрала "Струма"

http://pik.bg/прекратяват-договора-с-гърците-за-изграждането-на-автомагистрала-струма-news242409.html

Прекратяват договора с гърците за изграждането на автомагистрала "Струма"

Гръцката фирма “Актор” не е предала в пътната агенция анекса към договора за строителството на лот 4 на магистрала “Струма” до края на работния ден в петък. Отиваме към прекратяване на договора, като държавата ще си търси и неустойки по него, каза вчера за “24 часа” министърът на транспорта Николина Ангелкова.Анексът предвиждаше до края на годината да бъде завършено едното платно от Сандански до Кулата, за да може да бъде изведен трафикът на тежките камиони от населените места. А до края на март да бъде построена и другата лента. Първо ще бъде издаден акт за спиране на строителството, а до 10 дни ще прекратим договора, уточни вчера шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. “Още от миналата седмица започнахме да заснемаме построеното, ще правим и оценка на качеството, защото няма да платим за некачествена работа,” заяви той. След прекратяване на договора пътната агенция ще обяви обществена поръчка и към април Лазаров очаква да има нов строител, а до юли този лот да бъде завършен.

“Не можем да ги чакаме повече. Дори да получим до понеделник или вторник по пощата подписан анекс, то ние не сме го подписали.”
Лазаров казва, че магистралата от Сандански до Кулата е готова 50%, по-тежката работа е свършена, остава насипването на камъни, основния пласт и асфалтирането. Целият участък струва 55 млн. лв., а строежът му е започнал малко преди лот 1 на “Струма”, който вече е завършен.

Има някакъв шанс “Актор” да останат строители, но то е “ако видим 200 работници и 100 машини, които да работят,” казва Лазаров. Държавата ще си удържи парите от аванса за неизпълненото строителство, ще прибере и сумите, които са за гаранция за добро изпълнение.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1436979.html

/КРОСС/ Проф. Атанас Атанасов, композитор и педагог Генчо Симеонов, карикатурист Доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ отделението по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед" Евтим Евтимов, поет Емилиян Абаджиев, изпълнителен директор на „Индустриален холдинг България" АД Ивайло Кутов, политолог Иван Несторов-Амебата, музикант, съсобственик на „София Мюзик Ентърпрайсиз" Катя Попова, избрана за депутат (ГЕРБ) Нико Тупарев, продуцент, собственик на „Олд скул" Петър Анастасов, поет и драматург Страхил Иванов, генерален мениджър на агенция за недвижими имоти „Явлена"  

Парламентът започва със смяна на Искров

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mnPNkkIoF6I/

Смяната на гуверньора на БНБ Иван Искров заради кризата с КТБ е точка първа от дневния ред на 43-ото народно събрание. Консенсус за това бе постигнат и вчера между лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков. “По темата КТБ сме категорични, че още утре трябва да се смени или целият Управителен съвет, както казва господин Миков, или най-малко управител и подуправител в банковия надзор”, отсече Борисов. “Ще подкрепим тази позиция. С г-н Борисов коментирахме. Имаме обща воля да се върви към това решение”, каза в отговор и Миков.

“Всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено, вече три месеца, бездействат. Не мога да си представя, че 4,2 милиарда така ще се изпарят и всичко това в рамките на месец”, посочи Генерала и припомни, че седмици по-рано БНБ е дала на банка “Виктория” лиценз, което означава, че според централния депозитар тогава КТБ е била в добро състояние. “Значи нещо има, което се надявам да разберем”, посочи лидерът на ГЕРБ. “Ние с господин Борисов сме участвали в обсъжданията при президента по темата КТБ и тогава и той, и аз поставихме стриктно въпроса да се действа по закон”, допълни лидерът на БСП. “Изгуби се ценно време. Защо – е въпрос, на който други трябва да дават отговора. Не може постоянно политиците да са отговорни за всичко”, заяви Миков. Борисов пък отбеляза, че се съмнява в достоверността на доклада за Корпоративна банка. “Защото това не е възможно и тук Орешарски и Чобанов не трябва да бягат от отговорност. Те допуснаха това да се случи и да се нанесе този удар на банката. Не помните ли, че “Виктория” беше купена и тогава всички вие писахте, че я купува КТБ, които са в отлично състояние? Я върнете. Това ще е един месец разлика. Тези хора трябва да понесат съдебна отговорност. Управител, подуправител. Как така?”, ядоса се още веднъж Генерала. И обеща след сформирането на кабинет да каже дали ще се осигурява държавна гаранция за КТБ.

Според него всички, които са виновни, трябва да си понесат последствията. Борисов отново обясни по времето на управлението на ГЕРБ в най-тежката финансово-икономическа криза те не са позволили нито една банка да се разклати. “Сега, когато кризата мина, да вадим милиарди да подкрепяме банка, това не е в програмите нито на ГЕРБ, нито на БСП, а и товари бюджета”, обясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов бе категоричен, че партията му няма кандидат за поста гуверньор и ще се търси безпартиен човек с възможно най-добрата репутация.

Такава позиция още в края на 42-ото народно събрание заеха и ДПС. Депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски подготвиха специален закон, който предвижда международен одит на трезора, изваждане на светло на всички кредитополучатели, заемали високи държавни постове, и на реалните собственици на офшорките, получавали заеми.

Реформаторският блок също свалиха доверието си от настоящия гуверньор Иван Искров и поискаха неговата смяна. В края на миналия парламент Искров с писмо до председателя на Народното събрание изяви готовност да подаде своята оставка, ако парламентът бързо избере негов заместник. По закон гуверньорът на БНБ може да бъде сменен именно ако подаде оставка или при изтичане на мандата на управителния съвет – което ще се случи в средата на следващата година, обобщава “Стандарт”.

 

 

Куката: Искам семейство, но опитите ми с жените завършват накриво

http://www.bnews.bg/article-120022

Мариан Вълев призна, че се чувства самотен във философския смисъл на понятието.

Пускат парното в цяла София до утре

http://pik.bg/пускат-парното-в-цяла-софия-до-утре-news242413.html

Пускат парното в цяла София до утре

Част от софиянци получиха парно за Димитровден. Други пък гадаеха в мразовития ден кога топлото ще стигне до тях. В нощта срещу празника термометрите в града отчетоха -3 градуса, а през деня живакът се вдигна до едва 2 единици над нулата, пише "Стандарт". Пускането на парното към всички жилищни сгради в столицата започна на Димитровден. Преди това топлото бе пуснато първо на ясли, детски градини, училища и болници.

"Пускаме парното във всички сгради подред. Към неделя следобед вече то е пуснато в около 30% от сградите в София от общо към 17 000 абонатни станции. Пускането става за всички квартали едновременно, няма избирателност", заяви Елизабет Павлова от "Топлофикация" - София. Тя бе категорична, че в понеделник и вторник общото пускане във всички жилищни сгради ще продължи. Това означава, че във вторник би трябвало всички апартаменти в София, които са вързани към Топлофикация, вече да са топли. Блоковете и кооперациите са с предимство за отопление, а административните сгради ще останат последни.

"Когато техниците влизат в абонатната станция и отварят крановете, молбата ни е вътрешните инсталации да бъдат запълнени, защото когато не са, означава, че там все още има някакъв ремонт, който продължава и техниците няма как да пуснат парното, за да не се наводни апартаментът. Също молим всички клиенти да си отворят вентилите", призова Павлова. Готовност да пуснат по-рано парното обявиха и от топлофикациите в страната.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-gost-zhivo-1436978.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва" Тема: Как преминаха предсрочните парламентарни избори в Украйна - коментар от Киев Тема: Остава ли тревожна обстановката в страната - на живо от Бургас и Габрово Тема: Какви ще бъдат приоритетите на новите партии в парламента? Коментар на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура и АБВ Тема:За позицията на БСП в новото Народно събрание Гост: Кристиан Вигенин Тема: Как ще се подреди политическият пъзел? Гост: Петко Георгиев, Нидал Алгафари, Валерия Велева и Тони Николов   bTV, "Тази сутрин" Тема: Първи сняг и първото бедствие за тази зима. На живо - Остава ли кризисна ситуацията в Бургас? Тема: Как изчезват 4 милиарда лева? Кой плаща сметката? Ще останат ли пари за магистрали? Гост: Вицепремиерът Екатерина Захариева Тема: Ново правителство или нови избори? Поставиха ли избирателите в шах политиците? Гост: Евгений Дайнов и Виза Недялкова Тема: Първи работен ден на новия парламент. На живо - кои са новобранците? Какво очакват от професия «депутат»? Тема: Алена за ретроградния Меркурий и звездната карта на новия парламент. Гост: Алена   Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Ще приемат ли Михаил Миков, Радан Кънев и Валери Симеонов министерски постове? Тема: Включване на живо от Бургаско след поредния потоп

Зърнопроизводството ще бъде по-конкурентно без субсидии

http://www.cross.bg/vykodinov-leva-sybsidiite-1436977.html

/КРОСС/ Българските производители на зърнени култури са едни от най-големите получатели на европейски субсидии - на година сумата е 1.2 млрд. лв., голяма част от които са съсредоточени в най-големите производители. Субсидиите в икономиката обаче често са критикувани, че като изкуствена мярка изкривяват пазара, свиват конкуренцията, ограничават иновациите и карат производителите да увеличават производството си само за да получават повече средства. "Българското зърнопроизводство ще бъде по-конкурентно от европейското, ако ЕС спре субсидиите за отрасъла", коментира Ангел Вукодинов - заместник председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в разговор с "Капитал Daily". Да чуеш това от човека, който представя отрасъл, наистина е изненадващо. Вукодинов обаче има своите аргументи и застава на 100% зад думите си. "Знам добре, че чисто икономически субсидиите са вредни за бизнеса. Споделям това на 100%", казва той и допълва, че страната ни има конкурентните предимства, необходими за просперитет на отрасъла - произвеждаме повече на по-ниски цени в сравнение с много европейски държави. Част от факторите са обективни и са свързани с по-подходящите природни условия. "Зърнопроизводителите вече обработват земята с техниката, с която и европейците я обработват, използваме торовете и семената, които те ползват, но в същото време българският работник получава по-малко

Бедственото положение в област Бургас остава

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4FQ3PpeyT2Y/

Овладяна е обстановката в област Бургас, но в сила остава обявеното бедствено положение. Всички участъци, които бяха затворени, вече са отворени и са проходими. Започва почистване.

Постепенно се нормализира ситуацията с електрозахранването в засегнатите селища в Югоизточна България. Над 50 аварийни екипа от  EVN работят по нормализиране на захранването

Над Черноморието времето ще остане облачно и ветровито със силен северен вятър. Ще продължи да вали дъжд. Максималните температури на въздуха между 6° и 8°. Температурата на морската вода е 16°. Вълнението на морето ще бъде 3-5 бала.

Калфин: Ще бъде изключително безотговорно, ако има нови избори

http://politics.actualno.com/Kalfin-Shte-byde-izkluchitelno-bezotgovorno-ako-ima-novi-izbori-news_56995.html

ГЕРБ има възможност за съставяне на правителство. Ако се стигне до нови избори, ще бъде изключително безотговорно. Това заяви членът на ръководството на ПП "Алтернатива за българско възраждане&qu...

Психо трикове, които ще направят живота ви по-лесен

http://curious.actualno.com/Psiho-trikove-koito-shte-napravjat-jivota-vi-po-lesen-news_56997.html

В поредния понеделник, който на всичкото отгоре е и студен, ви предлагаме някои малки и лесни трикове, които биха ви дали предимство в общуването и понякога могат да улеснят живота ви. Когато група х...

В 8:00 часа Народното събрание е заключено

http://cite.actualno.com/V-800-chasa-Narodnoto-sybranie-e-zaklucheno-news_56998.html

Това велико умозаключение направи водещата на Нова телевизия Анна Цолова, която беше пратена да дежури от рано сутринта пред парламента. Днешното заседание на Народното събрание започва в 14:00 часа. ...

Пътят на Григор Димитров за Лондон минава през минимум полуфинал в Париж

http://tennis.actualno.com/Pytjat-na-Grigor-Dimitrov-za-London-minava-prez-minimum-polufinal-v-Parij-news_56986.html

От днес започва последният за сезона турнир под егидата на ATP извън Финалния Мастърс в Лондон - Мастърса в Париж. За Лондон остават четири свободни места, след като Новак Джокович, Роджър Федерер, Ст...

БНТ пуска документален филм за Берлинската стена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389565

"Берлин. Стената. Българите" - с този документален филм БНТ 1 ще отбележи 25-те години от падането на Берлинската стена. Телевизията ще излъчи днес отново лентата, снимана през 2009 г. от Мария Стоянова - тогава кореспондент на БНТ в Германия. Сега авторката е член на Съвета за електронни медии. Берлинската стена пада заради неволна грешка н

Депутатите полагат клетва, Ламбо бие първия звънец!

http://www.bnews.bg/article-119989

Поне три часа ще продължи церемонията по откриването на 43-тото Народно събрание. Освен да положат клетва, новите депутати ще трябва и да поработят малко - поне да изберат председател и негови замове.

Прогноза за времето - 27 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268628

В сутрешните часове все още ще вали в Родопите и югоизточните райони, но и там валежите ще спрат, а облачността над Западна България ще се разкъса, на места и намалее. Над Източна България времето ще остане облачно, а след обяд отново ще завали дъжд, в Лудогорието - дъжд и сняг.

Преизбраха Дилма Русеф за президент на Бразилия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/drPtx7r3HO8/

Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия на втория тур на президентските избори в неделя.

След преброяване на 98% от бюлетините Върховния избирателен трибунал посочи Русеф за победител на изборите. Тя е получила 51.45% от вота, с което удържа неубедителна победа срещу своя съперник Аесио Невеш, съобщи Кросс.

 

 

Петролът в Азия без особена промяна в понеделник сутринта

http://www.vesti.bg/novini/petrolyt-v-aziia-bez-osobena-promiana-v-ponedelnik-sutrinta-6025847

Цените на петрола не показаха ясна посока в понеделник сутринта в Азия. Пазарите остават доминирани от опасенията за свръхпредлагане на "черното злато".

Кои са новите 240 и колко са нови?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0vNdPOBMMTI/

Днес новите депутати прекрачват прага на Народното събрание. Едва около 1/3 от депутатите се оказва, че са дебютантите в този парламент. Най-многобройни ще са хората на ГЕРБ – 84 депутати, следвани от БСП и ДПС – с един депутат разлика. Най-малобройни ще са групите на „Атака” и АБВ, пише Кросс.

В 43-тото Народно събрание ще има силно мъжко присъствие – 194 ще са мъжете, срещу 46 дами. Най-много представителки на нежния пол има в партията на Бойко Борисов – там съотношението е близо 1 към 3 в полза на силния пол. Жените в БСП са едва 5, в ДПС – 4, а само по една дама има в „Атака” и АБВ, съобщава Нова тв.

Жена е и най-младият депутат в 43-тото Народно събрание. Това е 24-годишната Калина Балабанова от „Атака”. Най-възрастният народен представител и в този парламент е актьорът Стефан Данилов. Именно той ще има честа да открие Народното събрание и ще бъде временен председател до избора на титуляр.

Стефан Данилов обаче е най-възрастният, но не и най-опитният парламентарист. Трима са доайените в този парламент – Янаки Стоилов, Ангел Найденов и Георги Божинов. С мандат по-малко са лидерите на ДПС Лютви Местан и на БСП Михаил Миков, както и червеният депутат Димитър Дъбов.

В този парламент, освен доста опитни парламентаристи, има и някои доста нашумели имена в публичното пространство. Отново депутат от ДПС в 43-тото Народно събрание ще бъде Делян Пеевски, чийто избор в предишния парламент за шеф на ДАНС буквално взриви държавата и изкара хиляди на протест с въпросът „Кой”.

Друг народен представител провокира протести още преди да е влязъл в парламента, а именно Александър Методиев, по-известен като Бат` Сали, който беше избран с малко над 800 гласа подкрепа в Кюстендилско. Протестите по темата продължават и до днес с искане ДПС да оттегли своят депутат. Това така или иначе не стана.

Така ще изглежда парламентът, който обаче изглежда обречен, предвид вчерашната реплика на Бойко Борисов за нови избори на 1 юли.

 

 

 

Десетки села в Габровско остават без ток трети ден

http://gabrovo.actualno.com/Desetki-sela-v-Gabrovsko-ostavat-bez-tok-treti-den-news_56992.html

Снегът в Габрово спря, но все още тепърва властите се борят с последствията от две денонощия снеговалеж. Обстановката все още е сложна, призна кметът на Габрово Таня Христова. Над 50 населени места в...

Приморско е на колене пред наводненията

http://burgas.actualno.com/Primorsko-e-na-kolene-pred-navodnenijata-news_56993.html

В Бургаска област селата Синеморец и Резово все още са откъснати от света заради валежите през събота и неделя (25 и 26 октомври). Скъсан е мост, който не позволява нормален достъп. Най-силно пострад...

Протест на кюстендилци в София срещу Бат Сали

http://politics.actualno.com/Protest-na-kustendilci-v-Sofija-sreshtu-Bat-Sali-news_56994.html

Днес, 27 октомври, кюстендилци, начело с кмета на града Петър Паунов, ще блокират централата на ДПС, а след това ще се отправят на протестно-шествие до парламента, за да не допуснат Александър Методие...

Тормозен от Василев и държавата банкер: Без държавата КТБ нямаше как да си разиграва коня

http://business.actualno.com/Tormozen-ot-Vasilev-i-dyrjavata-banker-Bez-dyrjavata-KTB-njamashe-kak-da-si-razigrava-konja-news_56996.html

През 2010 година предложих КТБ да бъде одържавена. Това скандално разкритие направи бившият директор на банката Любомир Весов. Самият Весов е бил директор в периода 2004 – 2008 година, като ...

Първият шеф на КТБ махнат за лоши заеми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246253_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%88%D0%B5%D1%84+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B8

 В Корпоративна търговска банка е имало проблеми с отпускането на кредити още през 1994-1995 г., далеч преди епохата „Цветан Василев“. Това са първите години от дейността на КТБ като наследник на българо-съветската „Болгарсовинвест“.

Архивите сочат, че първият главен изпълнителен директор на банката Валентин Станчев се е задържал няколко месеца на поста. Той е оглавил КТБ от старта й през май 1994 г., но през март следващата година е отстранен. Причината - допуснал „негативни явления в кредитната дейност“.

Присъдата му е произнесена от банкера Чавдар Кънчев, който по това време е оглавявал държавната Булбанк - основен акционер в КТБ, заедно с Внешекономбанк. Проблемите в кредитирането са установени при проверка на отдел „Вътрешен контрол“ на Булбанк. „Г-н Станчев не оправда гласуваното му доверие“, казал Кънчев.
По същото време е напуснал и главният счетоводител на КТБ. Сменена била и охраната на банката. На същото събрание акционерите са възложили на съвета на директорите да назначи експерти, които да установят евентуалните щети, нанесени на КТБ.
Резултатите от доклада не са известни. Но няколко месеца по-късно КТБ сключва договор за вътрешен контрол с експерти от Булбанк.

„Преса“ намери данни за два проблемни кредита, отпуснати от КТБ през 1994-1995 г. В единия случай парите са дадени на ЕТ „Мирон юг“ срещу обезпечение картини. Обслужването по заема е спряло, банката е преминала към продажба на произведенията, но няма яснота какъв процент от кредита е събран.
По същото време КТБ е предприела съдебни действия за събиране на вземане от СЗК - „Софийска заложна къща“. 

 

Станчев бил във фирма с Джамов и Любо Пенев

Бившият главен изпълнителен директор на КТБ Валентин Станчев от 2002 г. е ръководел фирма „Зора холдинг“ заедно с Димитър Джамов - бизнесмен, бивш национал по борба и бивш шофьор на покойния основател на „Мултигруп“ Илия Павлов.

Най-голям акционер в „Зора холдинг“ е бил Джамов, дялове са притежавали треньорът на националния отбор по футбол Любослав Пенев и екзекуторът на Германия Йордан Лечков. Дейността на фирмата е прекратена преди няколко години. Към днешна дата Валентин Станчев е собственик на две фирми - „Соф­фтек 2011“ и „Р сис“.

 

Ханке: Ликвидирайте банката веднага

КТБ трябва да се ликвидира възможно най-бързо. Всичко, което се събере при процедурата, трябва да се използва за изплащане на гарантираните депозити. Това е мнението на професора по икономика Стив Ханке.

Дългоочакваният одит на банката беше публикуван от БНБ и от резултатите е ясно, че всякакъв дебат за евентуална рекапитализация на КТБ е излишен, твърди той.

В становище, качено на интернет сайта на института „Кейто“, Ханке споделя, че КТБ никога не е оперирала като истинска банка. Ако действаше на принципите на търговското банкиране, щеше да е невъзможно да причини толкова големи щети, описани от одиторите. По думите на Стив Ханке ръководителите на КТБ „не само че са били некомпетентни, но изглежда, са и престъпници“.

 

Искат спиране на лиценза на трезора

Неправителствената организация „Ние, гражданите“ настоява за законодателни промени, с които да се даде възможност на потенциални инвеститори да участват в оздравяването на КТБ. Първото изменение е свързано с въвеждането на понятието „спиране на действието на лиценза“ за определен период (3 месеца например).
Ако се намерят инвеститори, които желаят да оздравят трезора, лицензът на КТБ може да се възстанови от момента, в който банката покрие законовите изисквания. Сега в законодателството не съществува такава възможност. То обаче е категорично - отнеме ли се лицензът, ликвидацията е задължителна.

Спирането на дейността за известен период не трябва да пречи на изплащането на гарантираните депозити до 100 000 евро, предлагат още от „Ние, гражданите“.

Пускат кръговото на Лъвов мост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246252_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D1%8A%D0%B2%D0%BE%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82

 От сряда шофьорите ще могат вече да се движат по новото кръгово кръстовище на Лъвов мост в София. „Съоръжението на бул. „Мария Луиза“ на горното ниво на естакадата е готово. Остава ни през следващите два дни да монтираме само светофарните уредби и да сложим предпазните парапети“, съобщи за „Преса“ зам.-кметът Любомир Христов. Колите по бул. „Сливница“ вече се движат по двата тунела, които минават под булeварда. До края на седмицата северният тунел откъм гарата ще бъде затворен за два дни. Ще изберем време, когато няма да вали и градусите ще са положителни, за да се положи там последният износващ слой асфалт, уточни Христов.

Изцяло е готов и емблематичният исторически мост. Той бе реконструиран паралелно с изграждането на естакадата. Четирите лъва и фенерите вече са върнати по местата им. В момента се отливат декоративни обезопасителни стълбчета. Те ще бъдат сложени от двете страни на трамвайното трасе като средство за сигурност на пешеходците и велосипедистите. На метри от моста на специални фундаменти са изложени два големи отломъка от античния римски мост, които бяха открити по време на строежа.

Снимка: Георги КОЛЕВ


Христов съобщи още, че през януари общината ще започне строежа на следващата естакада - на кръстовището на булевардите „България“ и „Иван Гешов“. До Коледа се очаква ВАС да даде становището си по възражението на група граждани, които обжалват решението на главния архитект за подробния устройствен план на района. Намеренията са естакадата да е готова до ноември 2015 г. 

Сътресенията в Русия вредят и на България?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246251_%D0%A1%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B

През 2014 година руската икономика бележи нулев растеж, световните цени на горивата падат, рублата бързо се обезценява, инфлацията бележи рекорди, а войната в Източна Украйна и международните санкции след анексията на Крим отблъскват инвеститорите. Така изглежда в момента ситуацията в Русия, от която България внася ежегодно суровини за близо 7 милиарда долара, а изнася продукция за малко повече от 600 милиона долара.

Как ще се отрази кризата в Русия на българската икономика? Реална ли е опасността от преустановяване на вноса на руски газ, зависимостта от който нарежда България сред петте най-уязвими икономики в ЕС? Доколко сътресенията в Русия засягат българския туристически бранш и ще има ли сериозен срив в износа на традиционни български стоки, което би довело до още по-краен дисбаланс в българо-руския търговски обмен? За отговор на тези въпроси потърсихме финансиста Илиян Василев, председателя на Съюза на българските градинари Слави Трифонов и шефа на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов.

Плюсове и минуси

Илиян Василев е категоричен, че девалвацията на рублата няма да засегне сериозно рехавия български износ за Русия. Потърпевши в случая са най-вече големите експортьори, казва експертът и посочва, че назряващата паника в Русия може дори да окуражи руски фирми и граждани да търсят сделки в България, за да спасят парите си. Така те биха могли да съживят замиращия приток на капитали към българската икономика и най-вече към пазара на имоти.

По-нататък Василев посочва, че сривът на рублата може да доведе до ограничаването на агресивните инвестиционни проекти на свързани с Кремъл износители на нефт и газ. Тези проекти са почти изцяло политически и икономическата им обосновка е само параван, казва Василев и припомня, че преди две седмици „Газпром” обяви ново поскъпване на „Южен поток“, при което стойността на българската част от трасето нараства от 1,7 на 3,1 милиарда евро. „Завишението може да се обясни не само с огромната корупционна компонента в стойността на начинанието, но и с необходимостта от изграждане в България на така наречената „лупинг система“, която да компенсира липсата на големи газохранилища за подсигуряване на равномерен газов поток. Дори някога да се стигне до строежа на „Южен поток“, фирми от България могат да получат не повече от 30 на сто от парите за построяването на българския участък. То ще ангажира до 2 500 български работници и инженери, като този максимален брой може да бъда достигнат за период между шест месеца и една година“, отбелязва Василев. Според него опасността от спиране на доставките на руски газ през зимата е реална, като това се дължи не само на политическата ситуация, възникнала покрай украинската криза, но и на занемарената поддръжка на тръбопроводната мрежа на „Газпром“.

Лоши новини за селските стопани

Слави Трифонов, председател на Съюза на българските градинари, твърди на свой ред, че има засилване на проверките по изпълнението на наложеното от Кремъл ембарго върху вноса на земеделски продукти от страните, приели санкции срещу Русия. Производители, членуващи в ръководеното от Трифонов сдружение, вече са загубили 10 милиона евро заради спрените договори за доставки на пресни плодове и зеленчуци за голямата руска дистрибуторска мрежа „Магнит“.

„Най-големият проблем пред българския земеделски износ за Русия е дали след падането на ембаргото ще успеем да се върнем на руския пазар. Защото малката „българска“ ниша вече е заета от турски вносители“, казва Трифонов и посочва, че съвсем малко български производители могат да разчитат на европейски компенсации заради руското ембарго. „Не бива обаче да следваме „примера“ на полските фермери, които са се опитали да фалшифицират размерите на загубите си в Русия и заради това сега европейската програма за компенсирането им е спряна“, предупреждава Трифонов.

Големият губещ: туризмът

 

Тази година руските туристи по Черноморието са били със 100 000 по-малко от очакваното

 

Българският туризъм е може най-големият губещ от кризата в Русия. Защото в трудни времена хората пестят най-напред от парите за отдих, споделя Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма. Резултатите от рецесията в Русия са вече налице - тази година руските летовници по българското Черноморие са били поне със 100 000 по-малко от очакваното. А онези руснаци, които все пак са посетили България, са похарчили много по-малко пари от обичайното.

„Проблем за българската туристическа индустрия са и серийните фалити на поне 10 големи руски туроператори, част от които се оказаха нагласени. На държавните служители в Русия вече им е забранено да пътуват в страни, които са въвели санкции срещу Москва заради конфликта ѝ с Украйна. Сред тези страни е и България. През 2015 година очакваме приходите от руските туристи да спаднат с още 10 процента“, прогнозира Драганов и разказва, че на много от руснаците, които притежават имоти в България, сега им се налага да пишат обяснения защо пътуват в страна, която е одобрила санкции срещу Кремъл.

Но има рецепта за противодействие на отлива на руски туристи: българските туроператори и собственици на хотели трябва просто да се ориентират към най-естествения си пазар - българския. „Тези предприемачи трябва да си зададат въпроса защо тази година потокът на летуващите в Гърция българи е набъбнал с цели 36 процента. Адекватната им реакция би трябвало да включва както подобряване на услугите и рекламата сред българите, така и активизиране на усилията по привличането на повече туристи от съседните балкански държави“, посочва Румен Драганов.

Спортът по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4389506

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Зад шума за КТБ - кой губи и кой лапа?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246250_%D0%97%D0%B0%D0%B4+%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91+-+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0%3F

 Зад шума около КТБ се губи нещо важно. То не са страданията на Вежди Рашидов за висящите му милиони. То не е съдбата на Иван Искров, нито на Цветан Василев. Нито дали Пеевски ще лапне нещо от активите на безценица.

Гражданинът Йовчо К. е платил

капаро да си купи апартамент

И банката рухва преди той да успее да плати цялата сума. Губи си капарото от 5000 евро, губи и апартамента.
Фирмата К. е платила авансово половината цена за доставка на техника. И не може да си получи техниката, защото не може да доплати. Проваля й се бизнеса.
Земеделецът К. не може да си изтегли парите от здравата иначе банка “Креди Агрикол”, с ново име “Виктория”, за да си плати оранта, пестицидите, заплати и сметки.
Гражданинът К. сложил в банката цялата сума от продажба на имот, с надежда, че с лихвите ще плаща за обучението на сина си в Лондон, остава без пари и синът му се прибрал скоропостижно.
Тези хора за хиляди. Всички те са прецакани. Съсипани. Съсипателите им са няколко. Най-напред Пеевски и Цацаров, които създадоха паниката, за да рухне банката. После Искров, който не се намеси, за да спре паниката (като съучастник на първите), а после затвори и блокира за дълго КТБ и здравата банка “Виктория”.
Тези хора ги съсипа цялата държава, която не се намеси адекватно. МВР хукна да гони някакви, дето раздухвали паника във Фейсбук за Първа инвестиционна, а мълча за войната на цели вестници срещу КТБ. Цацаров, вместо да си посипе главата с пепел и да се арестува сам за създаването на банковата криза, тръгна да организира срещи да решава проблема с КТБ.

Вчера проф. Стив Ханке заяви, че КТБ никога не е била банка и трябва да се затвори. Има някакви основания. Но не е прав. Беше банка и още как. Беше “държавната банка”. В нея бяха парите на държавата. Хиляди вложители сложиха там парите си, защото това беше държавната банка. Тя беше пълна с пари.
Сега се опитват да пробутат на публиката едно менте -

КТБ била пирамида, създадена от Цветан Василев

Той някак излъгал всички. Е, кой ще повярва? Сега мнозина, които преди вдигаха врява срещу тази лоша банка, защото е свързана с Пеевски и “Кой”, се оказаха в един отбор с Пеевски, който също я нарича лоша банка.

А защо държавата си слагаше парите в пирамида? Защо БНБ след множество проверки не забеляза, че е пирамида? А сега изведнъж откри? Последно КТБ е проверявана от БНБ преди да купи банката “Креди Агрикол” и нищо нередно не е забелязано.
КТБ е одитирана неотдавна съвсем официално от KPMG - достатъчно авторитетен международно признат одитор, който също нищо нередно не е забелязал. Това е много важен детайл и читателят е добре да го запомни. Защото това е официален одит. Сегашният одит, който предлага БНБ, е по-скоро е менте с пропагандни цели, за да го раздухват медиите на Пеевски. Той по договор не е офицален одит, а консултантски доклад. Т. нар. одитори не са посмели да поемат пълната отговорност.
Всеки юрист може да поясни какво значи това. Когато вложители, пострадали, хилядите прецакани, също и акционерите на банката, започнат да съдят БНБ и държавата, за всеки български и международен съд по-голяма тежест ще има одитът на KPMG, а не въпросният доклад. И се получава едно много незавидно положение за БНБ, Иван Искров и неколцина около него. Допреди затварянето на банката има одит, който не намира никакви дупки в нея. След като я затварят, един доклад намира голяяяма дупка. Отговорността за периода след затварянето я носи БНБ. Случката може да свърши за Искров и други управители в банката и с наказателна отговорност.

Как стана така, че КТБ изведнъж се оказа пирамида? Сега из Фейсбук пишат небивалици, че банката давала 10% лихва. Не, такава лихва банката в последните години не е рекламирала и предлагала. Който се е интересувал, може да е забелязал, че КТБ даваше 6% лихва, когато другите банки даваха най-много 4,5%. И, да, наистина е имало ВИП клиенти с лихва 9%. Сигурно е имало и някой с 10%. Но това са специални договори с т. нар. преференциална лихва - за хора като Вежди Рашидов, избраници от елита, политиката и тям подобни. Сигурно това е порочна и извратена банкова практика -

да изхранваш с висока лихва ВИП персони,

за сметка на държавни пари, които седят в КТБ срещу 1,5% лихва (толкова е била лихвата за държавните компании, по официално признание на банкера Василев в интервю пред австрийски вестник). Но това още не е пирамида. (Дребна подробност - на такива ВИП вложители Законът за защита на влоговете не може да им помогне - те имат специални договори и не ги защитава).

Защо онези, които са лапали от тази банка - било високи лихви, било кредити, сега искат да я изкарат пирамида с дупка 4,2 милиарда?
Докладът на т. нар. одитори твърди, че имало обезценка 4,2 мрд. лева на задълженията към банката. Тоест, това са невъзвръщаеми кредити за 4,2 млрд. Страхотна дупка, наистина. Как я измериха?
Читателят може и да не разбира от банки и финанси, но случаят е сравнително ясен. Една банка е събрала 6 млрд. активи. Това са вложени пари срещу лихва, това са придобити фирми, това са депозити и разплащателни сметки за милиони - примерно на “Булгаргаз” и един куп големи държавни и общински фирми (например като Топлофикация София - кой знае защо гербаджийската община е преместила парите за парното от общинската банка в КТБ) и др.

Значи, от една страна има събрани 6 млрд. лева, от друга има раздадени 5 млрд. кредити. Кредитите трябва да носят приход, с който да се плащат лихви на вложителите и дивиденти на акционерите. И в един момент банката е ударена с тежък предмет, както се изрази банкерът Хърсев. Най-напред тихомълком големи

клиенти са предупредени да си махнат парите от КТБ

По признание на шефовете на КТБ на една пресконференция още преди банката да рухне, фирми, свързани с Пеевски, са престанали да си изплащат кредитите към нея. Започва медийна атака - КТБ била зле, имало кражби чрез кредити, намесва се прокуратурата, канят медиите да гледат качулати полицаи как обискират офиси на етажа над банката, арестуват някакви нещастници, че искали да убиват Пеевски, обвиняват някакъв шеф в БНБ, че помагал на КТБ…

И вложителите хукват да теглят пари. КТБ олеква с милиард и половина за нула време. БНБ не се намесва да предотврати паниката. Асоциацията на банките също не се намесва. И КТБ сама моли БНБ да я постави под надзор. БНБ, вместо да поеме ръководството, просто я затваря, заедно със здравата дъщерна банка “Виктория”. И така от лятото до сега. За да прецака хиляди. Защо например квесторите не позволяват на длъжниците на КТБ да си плащат кредитите? Сигурно тепърва ще се търси отговор на този въпрос.

И така, след бърз “одит”, БНБ първо обяви, че са изнесени над 200 млн. в чували, с което Искров стана за смях. После, след дълго умуване, БНБ предприе “бавен одит”. Който не се оказа точно одит, а доклад. И този доклад измерил дупка 4,2 млрд. лева. Как? Пишещият тези редове се поинтересува как и се добра до информация отвътре. Одиторите са писали обезценка 100% за кредити, които са гарантирани с ипотека на имоти, ипотекирани за кредити и към други банки. Практика е части от един имот да се ипотекират за 2-3 кредита към различни банки. Ако имаш примерно мол, той може да се ипотекира за няколко кредита към различни банки. Но одиторите са писали 100% обезценка на кредити с такива ипотеки, независимо от конкретния случай, дори да са изплащани кредитите редовно. Писали са също 100% обезценка на някои кредити, чиито досиета липсват, защото са в прокуратурата. Така наистина може да се получи голяма дупка (пази Боже, ако със същия аршин почнат да мерят и други банки, какви дупки ще зейнат пък в тях). И този т. нар. одит на КТБ е раздухан с помощта на БНБ по вестниците.

В тая история няма добри и лоши

Опитват се обаче да ни изпързалят, че само Цветан Василев е лошият, а добрите са тия, които тъпчеха в банката държвавните пари, печелеха от нея, лапаха изгодни кредити, взимаха със специални договори преференциални лихви.
“Изгнаникът” в Белград Цветан Василев вече съобщи в сайта си как едни от най-апетитните активи на КТБ като холдинка “Петрол” могат да се продадат на 1/3 от цената си. Същото се отнася за хотели, за заводи и  т. н. Всички, които имат да плащат кредити към банката, потриват ръце - ако я обяват във фалит, кредитите ще бъдат изкупени под реалната си стойност.

Ето още един детайл, от който на читателят ще му светне лампичка. От тази седмица най-новата и модерна печатница в България спира. Наричат я печатницата на Пеевски. В нея се печатаха неговите вестници. Сега те се местят да се печатат в старата вече печатница на “24 часа”и “Труд”. Читателят може сам да предположи с какви кредити е купена тази нова и модерна печатница (за поне 60 млн. евро). И защо тя трябва да спре работа - тоест да се обезцени? В тази врътка участват всички вестници, които по принцип трябва да са борци срещу далаверите. Комедия. Или трагедия. Зависи от гледната точка.
Това е само второ действие от драмата с КТБ. Колко още епизоди ще има това риалити шоу, предстои да видим. Но сценаристите, ако си мислят, че ще изкарат само един виновен и ще излязат чисти от тая каша, се лъжат.

Пускат движението по кръговото кръстовище на Лъвов мост

http://pik.bg/пускат-движението-по-кръговото-кръстовище-на-лъвов-мост-news242397.html

Пускат движението по кръговото кръстовище на Лъвов мост

От сряда шофьорите ще могат вече да се движат по новото кръгово кръстовище на Лъвов мост в София, пише "Преса". „Съоръжението на бул. „Мария Луиза“ на горното ниво на естакадата е готово. Остава ни през следващите два дни да монтираме само светофарните уредби и да сложим предпазните парапети“, съобщи зам.-кметът Любомир Христов.Колите по бул. „Сливница“ вече се движат по двата тунела, които минават под булeварда. До края на седмицата северният тунел откъм гарата ще бъде затворен за два дни. Ще изберем време, когато няма да вали и градусите ще са положителни, за да се положи там последният износващ слой асфалт, уточни Христов.

Изцяло е готов и емблематичният исторически мост. Той бе реконструиран паралелно с изграждането на естакадата. Четирите лъва и фенерите вече са върнати по местата им. В момента се отливат декоративни обезопасителни стълбчета. Те ще бъдат сложени от двете страни на трамвайното трасе като средство за сигурност на пешеходците и велосипедистите. На метри от моста на специални фундаменти са изложени два големи отломъка от античния римски мост, които бяха открити по време на строежа.

Христов съобщи още, че през януари общината ще започне строежа на следващата естакада - на кръстовището на булевардите „България“ и „Иван Гешов“. До Коледа се очаква ВАС да даде становището си по възражението на група граждани, които обжалват решението на главния архитект за подробния устройствен план на района. Намеренията са естакадата да е готова до ноември 2015 г.

Новоизбраното 43-то Народно събрание ще проведе първото си заседание на 27 октомври 2014 г. от 14.00 часа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246249_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+43-%D1%82%D0%BE+%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1

 Новоизбраното 43-то Народно събрание ще проведе първото си заседание на 27 октомври 2014 г. от 14.00 часа. Събранието се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 21 октомври 2014 г., на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

 
Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който ще произнесе слово. В 43-ото Народно събрание това е Стефан Данаилов.
 
На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените листове.
 
В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.
 
Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. На заседанието ще бъде избран председател на 43-ото Народно събрание. Депутатите ще гласуват проекторешение по процедурата на избора. Изборът ще бъде произведен съгласно приетата процедура, след което ще бъдат обявени и резултатите.
 
Избраният за председател на 43-ото Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. 
 
Следва избор на заместник-председатели на Народното събрание и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
 
Гласувани ще бъдат решения за избиране на временни секретари на парламента и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.

Десетки населени места са недостъпни, близо 60 селища са без ток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246248_%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%B1%D0

 Десетки населени места в Балкана са недостъпни, заради обилния снеговалеж, счупени клони и високи преспи, съобщава Нова ТВ.

Втори ден град Шипка е без ток и вода. Пътят към града вече е проходим. Голямата авария по електропреносната мрежа е отстранена и още тази вечер ще започне включването на електричество в градa.

Един квартал е без вода, там хората топи сняг. За късмет никой от жителите на селото не е пострадал при невижданата зимна буря.

Над осемдесет балкански села все още са недостъпни заради паднали клони и дървета и половин метрови преспи.

Снегопочистващата техника непрекъснато аварира и властите в Габрово ще поискат помощ от държавата за справяне с бедствието. Проходът на републиката е временно затворен заради аварирали ТИР-ове.

Очаква се тази вечер валежите да намалеят или да спрат.

Източник: БГНЕС

Вследствие на обилните валежи продължава да бъде прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната.

Поради липса на напрежение в контактната мрежа не се движат влакове в следните жп участъци: 1. Соколово – Горна Оряховица; 2. Самуил – Висока поляна – Хитрино; 3. Русе – Ястребово; 4. Царева ливада – Габрово.

Аварийни екипи и специализирана техника на Национална компания "Железопътна инфраструктура" продължават да работят по разчистване на трасетата, осигуряване на габарит и подаване на напрежение в контактната мрежа.

Без влаково движение остава и жп участъкът Хасково - Димитровград, където е наводнен железният път.

Близо 60 малки селища и махали в планинските части на Югоизточна България остават частично или цялостно с нарушено електрозахранване поради тежките метеорологични условия в някои райони, съобщиха от електроразпределителното дружество.

В засегнатите места има паднали стълбове и проводници от електроразпределителната мрежа. Продължава работата по отстраняването на повредите.

Всички по-големи населени места имат нормално електрозахранване. По-голямата част от засегнатите малки селища и махали са на територията на област Смолян.

В родопската част на област Пазарджик остава аварията по 110-киловолтов електропровод - собственост на Електроенергийния системен оператор.

Над 50 аварийни екипа на дружеството работят по нормализирането на електрозахранването. В дружеството продължава да действа Кризисен щаб с цел координиране на действията. Ситуацията в засегнатите селища постепенно се нормализира.

МВФ приветства проверките на банковото здраве

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246247_%D0%9C%D0%92%D0%A4+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+

 Международният валутен фонд (МВФ) приветства в неделя като успешни тестовете за стабилност на банките в еврозоната през тази година и призовава за ежегодното им провеждане, съобщи АФП.

 
"МВФ приветства успешното провеждане на тестовете за устойчивост (стрес тестовете) на банките в еврозоната. Тренировката използва обща рамка за оценка на капиталовите нужди на банките и демонстрира значителен напредък към банков съюз", заяви говорителят на МВФ Джери Райс.
"Високото ниво на прозрачност и сравнимостта на резултатите, ще даде възможност на участниците във финансовите пазари да направят своя собствена оценка на банковото здраве. Това би трябвало да позволи да се повиши доверието", добави той. 
"Ние сме съгласни с Еропейската централна банка (ЕЦБ) за да се определи това като важна първа стъпка и подкрепяме нейната решимост да повтаря упражнението ежегодно и непрекъснато да подобрява процеса", подчерта говорителят на МВФ.
БГНЕС припомня, че проведената в последните 12 месеца проверка от ЕЦБ и Европейското банково управление (ЕБУ) проверка установи, че двадесет и пет банки от страни от Европейския съюз не са успели да преминат теста за устойчивост и способност за справяне с глобална финансова криза. На проверката са били подложени 123 от най-големите банки в еврозоната и Евросъюза.
Тринадесет банки в ЕС трябва да намерят в близко време 10 милиарда евро, за да попълнят основния си капитал. Те са сред 25-те банки, които не са издържали проведената проверка за устойчивост.
В съобщението за резултатите се посочва, че целта е била контролиращите органи да се уверят в способността на финансовите институции да посрещнат нова глобална криза.

Св. мъченик Нестор

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenik-Nestor-news_56978.html

Св. мъченик Нестор е момъкът християнин, за когото се говори в житието на св. Димитрий Мироточиви. Преди да излезе на борба с великана Лий, императорът пожалил неговата младост и го запитал: - Как с...

Хартиеният принц

http://literature.actualno.com/Hartienijat-princ-news_56985.html

Обикновено познавам къде сме по това колко ми е напрегнато на краката. Например, ако петите ме сърбят отвътре, значи сме наближили градчето, където живее баба. Когато отиваме при нея. Или вече сме бли...

Дилма Русеф спечели втори мандат

http://america.actualno.com/Dilma-Rusef-specheli-vtori-mandat--news_56990.html

Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия на втория тур на президентските избори в неделя, предаде AFP. След преброяване на 98% от бюлетините Върховния избирателен трибунал посочи Русеф за п...

Дилма Русеф спечели битката за Бразилия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246246_%D0%94%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5%D1%84+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F

 Дилма Русеф бе преизбрана на поста президент на Бразилия в неделя с малка преднина пред дясноцентристкия си съперник Аесио Невеш, според официалните резултати.

Дилма Русеф остава начело на огромната страна с 51,45% от гласовете срещу 48,55% за Невеш, според окончателните резултати на почти 98% от гласовете.

"Бразилия: Благодаря много!", веднага написа първата жена президент на Бразилия в Туитър (Twitter).

142,8 милиона бразилци отидоха до урните в неделя и победата на кандидатката на "приемствеността" се получи с разлика от три милиона гласа в огромната страна с 200 милиона жители.

Победата укрепва лявата Работническа партия, която е на власт в продължение на вече 12 години в Бразилия.

Бразилците бяха разделени на привърженици на продължаването на социалните завоевания, които измъкнаха 40 милиона души от бедността и тези на промяната, която би трябвало да съживи бавно вървящата икономиката на страната.

Шейсет и шест годишната Русеф загуби в щата Сао Пауло, най-големия избирателен район в страната (35,70% срещу 64,30% за Невеш), но компенсира като спечели Минас Жерайс - втори район в Бразилия и политическа крепост на Невеш, който е губернатор там (52,40% срещу 47,60%). Тя спечели и в третия по големина избирателен район - щата Рио де Жанейро - с повече от 54% от гласовете.

Тя получи масовата подкрепа на бедния североизток на страната, който представлява 26% от избирателите в Бразилия, или повече от щата Сао Пауло, където тя има по-добър резултат, отколкото през 2010 г., според анализаторите.

Окончателната победа беше решена от средната класа, разпределена в най-гъсто населените щати на икономически по-развития югоизток - Сао Пауло, Рио, Минас Жерайс. Те бяха епицентъра на историческите социални вълнения през юни 2013 срещу високите разходи за финалите на футболния Мондиал и лошото състояние на обществените услуги и корупцията.

Аесио Невеш, който бе фаворит в тези региони след първия тур, бе застигнат и изпреварен от Дилма Русеф, пише АФП. Когато Бразилия отпадна безславно от футболното съревнование, съперници на Русеф провидяха знак и за нейната загуба, но тя устоя на далеч по-сложния общонационален терен.

Участничка в някогашната нелегална въоръжена съпротива срещу военната диктатура, затворената от властта и измъчваната бразилка с български корен Дилма Вана Русеф, бе преизбрана в неделя за втори четиригодишен мандат. Последната "война" за президентския мандат бе изпитание, което тя издържа и укрепи не само позицията на лявата й партия, но и репутацията и на "желязна дама".

Новите 240 влизат в пленарна зала

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246245_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+240+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0

 Първият звънец на 43-ото Народно събрание ще удари на 27 октомври в 14:00 часа. Първото заседание на новия парламент ще бъде водено от най-възрастния новоизбран за народен представител - Стефан Данаилов.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!", ще бъдат първите думи на новите 240 народни представители, избрани от листите на рекорден брой политически сили - осем. В резултат на проведените на 5 октомври предсрочни парламентарни избори място в 43-ото Народно събрание намериха ГЕРБ, "БСП - лява България", ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, "България без цензура", "Атака" и АБВ.

С най-голяма парламентарна група в новия парламент ще разполага ГЕРБ – 84 народни представители. "БСП - лява България" ще има 39 депутати, а третата по големина група е тази на ДПС с 38 народни представители. Реформаторският блок ще бъде съставен от 23-ма депутати, Патриотичният фронт от 19, а "България без цензура" от 15. С по 11 депутати са "Атака" и АБВ.

Тържественото първо заседание на 43-ото Народно събрание ще бъде излъчвано на живо по Българската национална телевизия и Българското национално радио, а слово ще държи държавният глава Росен Плевнелиев. По традиция обръщение към обществото на първото заседание ще направят и лидерите на парламентарните групи на всички политически формации, намерили място в Народното събрание.

Още по време на първото заседание на новия парламент ще бъде проведен избор за председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. По всяка вероятност кандидатът на най-голямата парламентарна група ще бъде Цецка Цачева, която бе председател на 41-то Народно събрание. Ще бъдат гласувани и заместник-председатели на парламента, както и решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

До предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 година се стигна след оставката на министър-председателя Пламен Орешарски, гласувана от 42-ото Народно събрание на 24 юли тази година. На 6 август държавният глава разпусна парламента и назначи служебно правителство с министър-председател Георги Близнашки. Служебното правителство ще изпълнява своите функции до гласуването в парламента на ново редовно правителство и министър-председател.

Повече от три седмици след провеждането на предсрочни избори няма яснота дали новото Народно събрание ще успее да излъчи правителство на България. В резултат на проведените консултации между политическите формации в новия парламент и от публичните изявления на техните лидери е ясно, че единствено ГЕРБ ще се опита да реализира мандат. По Конституция президентът връчва мандата първо на най-голямата парламента група, следвана от втората по големина и трета произволна група. Ако и трите политически сили не успят да съставят кабинет, който да бъде подкрепен от Народното събрание, се насрочват нови избори.

След проведения първи кръг от консултации между ГЕРБ в лицето на преговорен екип, съставен от Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова и представителите на останалите 7 партии стана ясно, че категорично невъзможно е съставянето на правителство с ДПС, "Атака" и "България без цензура". С всички останали партии бяха проведени втори кръг от консултации, от които стана ясно, че единственият възможен вариант изглежда кабинет подкрепен от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

След среща между председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и този на БСП Михаил Миков в Народното събрание на 26 октомври стана ясно, че БСП със сигурност остава в опозиция. Борисов от своя страна коментира, че е "скептик за създаването на стабилно правителство". От думите му стана ясно, че по-скоро форматът на новия кабинет ще бъде правителство на малцинството, излъчено от ГЕРБ и Реформаторския блок, а Патриотичният фронт няма да участва с министри, но ще подпише споразумение за подкрепа. Заявка да подкрепят определени политики дадоха и от АБВ и ДПС. Представителите на Движението за права и свободи обаче обявиха след консултациите с ГЕРБ, че биха подкрепили единствено правителство на малцинството, излъчено само от най-голямата парламентарна група, а не от коалиционно малцинство. Категорично срещу кабинет на ГЕРБ се обявиха от "Атака", а от "България без цензура" заявиха, че са готови да дадат пълна подкрепа на най-голямата политическа сила в новия парламент, но от ГЕРБ отказаха подкрепата заради голямото противоречие с предизборните обещания и заявки на Николай Бареков и хората му

МАЩАБНА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ В ЦЯЛАТА СТРАНА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246244_%D0%9C%D0%90%D0%A9%D0%90%D0%91%D0%9D%D0%90+%D0%9F%D0%9E%D0%9B%D0%98%D0%A6%D0%95%D0%99%D0%A1%D0%9A%D0%90+%D0%9E%D0%9F%D0%95%D0%A0%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%AF+%D0%92+%D0%A6%D0%AF%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%A1%D0%A2

 Крадени коли за над 220 хил. лева са били заловени при мащабна полицейска операция на МВР в цялата страна. Полицаите организирали пропускателни пунктове на всички ключови места по пътищата и само за два дни успели да проверят близо 10 хил. автомобила, над 1400 камиона, 126 мотора и 245 строителни машини.

 

17 от колите и един мотор

 

се оказали крадени. Те били обявени за издирване в националната и в шенгенската информационна система. Возилата били предимно от по-масови марки. Сред тях обаче имало и няколко скъпи лимузини. Всичките собственици отричали да знаят, че возилата им са крадени или че са с пренабити номера. Разследващите не изключват възможността новите собственици наистина да не са знаели, че колата, която си купуват, наистина е крадена.

 

Акцията е била проведена по линия на международната полицейска операция ITACAR. Целта й е била да бъдат предотвратени престъпления, свързани с незаконен трафик на луксозни

 

автомобили и строителна техника

 

Полицаите имали разпореждане да следят и за застрахователни, лизингови и рент-а-кар измами, при които автомобилите се изнасят в чужбина. С висок приоритет е бил контролът на официалния внос и износ на употребявани коли, особено изнасяни за страни от Близкия изток – Сирия, Ирак и Иран, както и бившите републики от Общността на независимите държави.

 

По време на масовите проверки в цялата страна са били заловени и трима души с наркотици, както и един с незаконно притежавано оръжие.

 

Униформените разкрили и седем случая на фалшифициране на документи. Измамите лъснали, когато полицаите направили справки на спрените за проверка шофьори. 67 от проверените водачи пък се оказали обявени за издирване. Те са задържани.

Българският медиен съюз с Етична комисия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246243_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7+%D1%81+%D0%95%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8

 Състав на Етичната комисия избра Българският медиен съюз. Това стана на  на годишното общо събрание, проведено на 24 октомври, петък.

 

Етичната комисия трябва да спазва и да защитава принципите и нормите на висшия за организацията саморегулационен механизъм – професионално-етичния кодекс на Българския медиен съюз, приет в края на 2013 г.

 

С избора на Етичната комисия БМС поема своя ангажимент да отстоява както авторитета и високото призвание на българските медии, така и да защитава обществените интереси за обективна и честна информация, да помага за повишаване на професионалните стандарти на българската журналистика, да подпомага обучението на млади и действащи журналисти в печатните и електронните медии.

 

За членове на Етичната комисия бяха избрани:

 

Кристи Стоянова, отговорен редактор на в. „Политика”; Иван Матанов, първи зам. главен редактор на в. "Стандарт”; Лилия Христовска, завеждащ правен отдел на в. „Преса”; проф. Михаил Константинов, математик, преподавател в СУ „Климент Охридски”; проф. Асен Йосифов, социолог,  преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”; проф. Валери Стефанов, литератор, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”; Мария Ангелова, зам. главен редактор в изданията на „Санома Блясък България”;  Стоян Сираков, главен редактор на в. „Новинар”;  Силвия Петрова, редактор във в. "Телеграф"; Теофан Германов, главен редактор на в. „Земя”.

Стив Ханке: Шефовете на КТБ са престъпници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246242_%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%A5%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%3A+%D0%A8%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D

 Ръководителите на КТБ, изглежда, са били не само некомпетентни, но и престъпници.

 

Това пишат американските икономисти Стив Ханке, познат у нас като бащата на валутния борд, и Мат Сикерки в статия на сайта на неправителствената организация „Кейто”. Авторите обясняват, че огромна част от кредитите са раздавани без адекватно обезпечение, като посочват, че в КТБ за безвъзвратно изгубени се смятат 76% от заемите към нефинансови получатели. В същото време по данни на ”Стандарт енд Пуърс” в периода 2003 - 2012 г. в Европа от ”лоши” кредити са били възстановени средно 78% и дори при онези, които не са били обезпечени адекватно, банките са си върнали средно 48%. При КТБ този показател са ”жалките 24%, от което се вижда, че КТБ не е работила като реална банка”, посочват още икономистите. Стив Ханке и Мат Сикерки добавят, че докладът на независимите одитори разказва историята за това как КТБ брутално е пренебрегвала фундаментални принципи на търговското банкиране. „Ако ръководството на КТБ беше просто дълбоко некомпетентно, щяхме да разберем. Но, изглежда, те са били също и престъпници, които са лъгали и подвеждали банковия надзор в БНБ и са участвали в транзакции без видима търговска цел”, подчертават авторите. Междувременно в открито писмо до обвинител №1 Сотир Цацаров от Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, учреден на 19 август от клиенти на БНБ, настояха главният прокурор да разкрие незабавно истината за грабежа в КТБ. Настояваме виновните за грабежа на КТБ да бъдат посочени, разследвани и наказани!”, посочиха вложителите.

Дилма Русеф чака победа на балотаж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389755

142,8 милиона бразилци гласуваха вчера на втори тур на президентските избори, в които участват досегашната президентка от левицата Дилма Русеф и десноцентристкият кандидат Аесио Невис, както и за губернатори на 14 щата.
Бразилските федерални войски засилиха присъствието си в 224 града. Задължителното гласуване за хората на възраст между 18 и 70 г. 142,8 милиона бразилци гласуваха вчера на втори тур на президентските избори, в които участват досегашната президентка от левицата Дилма Русеф и десноцентристкият кандидат Аесио Невис, както и за губернатори на 14 щата. Бразилските федерални войски засилиха присъствието си в 224 града. Задължителното гласуване за хората на възраст между 18 и 70 г.

Новите 240 влизат в парламента

http://politics.actualno.com/Novite-240-vlizat-v-parlamenta-news_56989.html

Първият звънец на 43-ото Народно събрание ще удари на 27 октомври в 14:00 часа. Първото заседание на новия парламент ще бъде водено от най-възрастния новоизбран за народен представител - Стефан Данаил...

Днес в сутрешните часове все още ще вали в Родопите и югоизточните райони

http://society.actualno.com/Dnes-v-sutreshnite-chasove-vse-oshte-shte-vali-v-Rodopite-i-ugoiztochnite-rajoni-news_56982.html

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за октомври. През деня ще остане почти без промяна. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към...

Осмата Върховна рада е избрана

http://europe.actualno.com/Osmata-Vyrhovna-rada-e-izbrana--news_56991.html

В Украйна обявяват частичните резултати от проведените в неделя предсрочни избори за депутати във Върховната рада на Украйна. Според данните на водещите партии, които се обновяват почти на всеки полов...

US човекът в ООН лично бори ебола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246241_US+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%9E%D0%9E%D0%9D+%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B0

 Посланичката на САЩ в ООН Саманта Пауър пристигна вчера в столицата на Гвинея Конакри с намерението да разбере защо светът не успява да овладее разпространението на смъртоносния вирус ебола в Западна Африка, предаде Ройтерс.

 

Пауър, която ще посети също Сиера Леоне и Либерия, заяви, че се надява да научи от първа ръка какви ресурси не достигат, за да може да се окаже натиск върху други страни за повече помощ. Трите западноафрикански държави носят бремето на най-сериозната епидемия от причиняваната от ебола хеморагична треска, регистрирана досега, която по данни на Световната здравна организация е отнела живота на близо 5000 души. Ограничен брой случаи са установени в Мали, Нигерия, Сенегал, Испания и САЩ.

Намаляват наказанието на Берлускони за добро поведение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246240_%D0%9D%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+

 Силвио Берлускони се похвали на всеослушание, че на следващия 15 февруари той ще стане отново свободен гражданин. Тоест наложеното му за данъчни измами наказание да гледа веднъж в седмицата болни от синдрома на Алцхаймер старци ще бъде намалено с

 

цели три месеца

 

Експремиерът подчерта в тв интервю, че основната причина за орязването с три месеца на присъдата е неговото добро поведение при изтърпяването є.  Заради напредналата си възраст вместо да търка една година затворнически нар, Берлускони бе предаден на социалните служби в Милано, за да упражнява обществено полезен труд. Така на миналия 9 май 78-годишният експремиер бе въведен в старческия дом „Сакра фамилия” на предградието Чезано Босконе със задължението всеки петък да обгрижва закъсали със здравето набори.

 

Лидерът на италианската десница каза още на интервюиращия го по телефона журналист Маурицио Белпиетро, че е в много добра кондиция и че непременно ще се кандидатира на следващия парламентарен вот. Спирайки се на положението в страната, Берлускони разкритикува икономическата политика на сегашното лявоцентристко правителство, обвинявайки го, че „с едната ръка дава, а с другата взема” двойно повече от хората. В същото време той обяви, че ще подкрепи замисляната от екипа на премиера Матео Ренци изборна реформа, която давала повече шансове на мечтаната от него биполяризация на властта и премахвала спиращия законопроизводството двукамерен парламент. Четирикратният министър-председател обяви още, че партията му „Форца Италия” щяла да одобри официализирането на съжителството под един покрив на еднополовите двойки. Проектозакон в този дух вече бил подготвен от кабинета на Ренци и народните избраници на Берлускони щели да го подкрепят в Парламента. Според експремиера въпросното съжителство трябвало да бъде признато от властите, но по т.нар. германски модел – тоест не бивало да се нарича „граждански брак”, а „граждански съюз” или „гражданска връзка”. Освен това на живеещите под един покрив гей двойки

 

няма да се позволява

 

да осиновяват чужди деца, а само такива на единия или на двамата партньори. В края на миналата седмица се разбра още, че сегашният президент и собственик на футболния гранд „Милан” на 16 г. се бил явил на проба за влизане в младежкия състав на отбора, ама бил шкартиран. На среща с мениджъри и треньори на клуба Берлускони дори им подари своя снимка с „червено-черна” фланелка, на която е много млад, симпатичен и подобаващо зализан.  

Италианският бизнес с рекордни данъци в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246239_%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%81+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%86%D0%B8+%D0%B2

 Италианските фирми вече плащат на година 248,8 млрд. евро за данъци, осигурителни вноски и бюрократични разходи, поставяйки истински европейски рекорд по отчисления към държавната хазна – до този извод стигна в края на миналата седмица Научно-изследователският център на мощната Асоциация на средните и малките предприятия (CGIA).

 

Според изчисленията на анализаторите само по перото „централни данъци” компаниите в страната през миналата година са платили над 110 млрд. евро. От тях

 

33 млрд. били дошли от данък печалба

 

на предприятията, 26,9 млрд. платили свободните професионалисти, 23,6 млрд. внесли едноличните търговци и т.н. „Страховитата” за специалистите от центъра сума от общо над 110 млрд. евро е била изчислена чрез методиката на европейската статистическа агенция Eurostat, която обаче не включва типичните за Италия местни такси.

 

Сред тях са например налогът върху индустриалните сгради и други „малки локални плащания”, за които обикновено фирмите издължават годишно около 12,5 млрд. евро. Що се отнася до осигурителните вноски, които предприятията плащат за всеки свой работник и служител, те пък са около 95 млрд. евро. Така италианските компании само през миналата година са се изръсили общо за всевъзможни данъци и осигурителни вноски 217,8 млрд. евро. Към тях обаче трябва да се прибавят още поне 31 млрд. евро, които според правителството са годишните административни разходи за самото съществуване и работа на фирмите. Тоест това е цената на всевъзможните печати, формуляри, таксови марки, сертификати и т.н., или иначе казано – бюрократичните разходи.„В нито една друга европейска страна производствените предприятия

 

не са подложени на толкова жесток фискален натиск

 

коментира пред в. „Република” данните на Научния център на CGIA секретарят на асоциацията Джузепе Бортолуси. Той каза още, че италианските компании са честни платци и винаги се издължават на хазната, но държавата продължава да бъде най-лошият длъжник на Стария континент, тъй като плащала дълговете си към предприятията с голямо закъснение. Освен това според Бортолуси тя не правела нищо за отпускането на повече кредити от банките и за озаптяване на достигналата „непоносими нива” бюрокрация.

Избират одитора за европарите в земеделието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246238_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB

 Земеделското министерство се очаква да избере одитора за европарите в земеделието днес, след като в петък изтече крайният срок за подаване на оферти. До края на седмицата пък ще бъде сключен договора с него, съобщи служебният министър на земеделието Васил Грудев пред БНР.

 

Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев разпореди стартиране на процедура по избиране на Сертифициращ орган на Държавен фонд “Земеделие” по процедурата „пряко договаряне”, без предварително обявление за обществена поръчка. Изборът на Сертифициращ орган по тази процедура на Закона за обществените поръчки се налага заради опасността България да загуби 1,65 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони.

 

Покани за участие в новата процедура избор на Сертифициращ орган са изпратени до четири одиторски компании: “Делойт България”, “КПМГ България”, “Прайсуотър-хаускупърс одит” и “Ърст и Янг одит”. Избраният одитор ще има за задача да извърши сертификационен одит.

25 банки в еврозоната не издържаха стрес теста

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246237_25+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81+%D1%82%D

 25 от 130 банки от еврозоната, подложени на стрес тест, са се провалили на изпита, предадоха световните агенции.  Безпрецедентният изпит се извършваше в продължение на 12 месеца от Европейската централна банка и Европейския банков орган (ЕБО), припомня БТА. Целта на проверката беше да се установи как банките възнамеряват да привлекат капитали, ако се окажат в затруднено положение.

 

На изпита на ЕЦБ са се провалили девет италиански банки и една германска финансова институция, посочват ДПА и Ройтерс. Не са издържали теста и три гръцки, три кипърски, две словенски, две белгийски и по една от Ирландия, Австрия, Португалия, Франция и Испания.

 

Тестовете за устойчивост показаха, че 25-те банки, които не са изкарали изпита, имат нужда от капитал за реагиране на кризи, който се оценява на около 25 милиарда евро. 12 от тези банки обаче вече са направили необходимото, за да запълнят установения по време на проверката недостиг на средства. Остават 13 банки, които трябва да увеличат капитала си за рискови ситуации с 10 милиарда евро. До две седмици те трябва да уведомят ЕЦБ как смятат да го направят, до 9 месеца това трябва да е факт.

Ноември идва със слънце, чакаме циганско лято

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246236_%D0%9D%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5%2C+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0

 След като зимата дойде за кратко през уикенда, през следващите дни живакът ще тръгне нагоре, а валежите от сняг ще спрат. Първите дни на ноември ще дойдат със слънце, след което не е изключено да се радваме и на циганско лято, прогнозират синоптиците. През следващите дни обаче в сутрешните часове ще остане студено, като температурите ще са под нулата.

 

Максималните температури от днес до сряда в по-голямата част от страната ще са между 5-10 градуса. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН.

 

Валежи от дъжд са възможни само в източната част на страната. В четвъртък  и петък живакът ще скочи с още градус-два и максималните температури ще са около 12-13 градуса.

 

В Южна България обаче ще има увеличение на облачността и слаби превалявания не са изключени.

 

Следващият уикенд ще ни радва с топло и сухо време с повече слънце.

ЦИК на Украйна: Изборите съответстват на всички международни стандарти

http://europe.actualno.com/CIK-na-Ukrajna-Izborite-syotvetstvat-na-vsichki-mejdunarodni-standarti-news_56976.html

Провежданите в Украйна парламентарни избори съответстват на всички международни стандарти, заяви председателят на украинската ЦИК Жана Усенко-Черная, предаде РИА Новости. Изборите се провеждат на фон...

Футболни агитки срещу ислямисти в Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389768

Германските футболни хулигани излязоха на протест срещу ислямистите в страната. Демонстрацията се проведе вчера в Кьолн и в нея участваха хулигани от враждуващи помежду си агитки. “Това е ново явление, досега те не се събираха на едно място заедно, защото срещите им винаги преминаваха в побой”, заявиха от полицията в Кьолн. Германските футболни хулигани излязоха на протест срещу ислямистите в страната. Демонстрацията се проведе вчера в Кьолн и в нея участваха хулигани от враждуващи помежду си агитки. “Това е ново явление, досега те не се събираха на едно място заедно, защото срещите им винаги преминаваха в побой”, заявиха от полицията в Кьолн.

Меркел отряза Камерън за мигрантските квоти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389764

Германия няма да позволи да се разклаща един от основните принципи в ЕС – този на свободата на движението, заяви канцлерът Ангела Меркел в интервю за в. “Сънди таймс”. Така тя задочно отговори на британския премиер Дейвид Камерън, който иска въвеждане на квоти за мигрантите в отделните държави от ЕС. Германия няма да позволи да се разклаща един от основните принципи в ЕС – този на свободата на движението, заяви канцлерът Ангела Меркел в интервю за в. “Сънди таймс”. Така тя задочно отговори на британския премиер Дейвид Камерън, който иска въвеждане на квоти за мигрантите в отделните държави от ЕС.

Мощна гръмотевична буря парализира Мелбърн

http://www.vesti.bg/novini/moshtna-grymotevichna-buria-paralizira-melbyrn-6025846

Мелбърн осъмна брулен от мощна буря, която причини хаос сутринта в големия австалийски град. Значителни закъснения имаше железопътният транспорт, летището спря полетите, а по наводнените улици движението бе почти блокирано.

Папата: Корупцията е като лошия дъх

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389744

“Корупцията е като лошия дъх, трудно е за този, който го има, да го осъзнае и затова други трябва да му го кажат”, заяви папа Франциск, цитиран от в. “Дейли мейл”.
В разговор с делегацията на Международната асоциация на наказателното право във Ватикана папата разкри, че корупцията е по-голямо зло и от греха. “Корупцията е като лошия дъх, трудно е за този, който го има, да го осъзнае и затова други трябва да му го кажат”, заяви папа Франциск, цитиран от в. “Дейли мейл”. В разговор с делегацията на Международната асоциация на наказателното право във Ватикана папата разкри, че корупцията е по-голямо зло и от греха.

Украйна се насочва към прозападен парламент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4389748

Вчера в Украйна се проведоха предсрочни парламентарни избори. Уморените от войната украинци се очакваше да подкрепят прозападен парламент и по този начин да засилят мандата на президента Петро Порошенко, отбеляза Ройтерс.
Половината от общо 423-мата депутати се избират с пропорционална избирателна система от партийни листи, Вчера в Украйна се проведоха предсрочни парламентарни избори. Уморените от войната украинци се очакваше да подкрепят прозападен парламент и по този начин да засилят мандата на президента Петро Порошенко, отбеляза Ройтерс. Половината от общо 423-мата депутати се избират с пропорционална избирателна система от партийни листи,

МВФ приветства проверките на банковото здраве

http://www.vesti.bg/novini/mvf-privetstva-proverkite-na-bankovoto-zdrave-6025845

Международният валутен фонд (МВФ) приветства в неделя като успешни тестовете за стабилност на банките в еврозоната през тази година и призовава за ежегодното им провеждане, съобщи АФП.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване