С очите на времето

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/s-ochite-na-vremeto-6026033

Дни преди 1 ноември – Деня на народните будители, публикуваме историята на д-р Иван Динков, инициирал възстановяването на Светиниколското училище в Свищов, разказана от Елеонора Гаджева

Десетки села в три области са без ток заради снега

http://pik.bg/десетки-села-в-три-области-са-без-ток-заради-снега-news243319.html

Десетки села в три области са без ток заради снега

В областите Велико Търново, Ловеч и Габрово продължават дейностите по отстраняване на щетите, причинени от обилния снеговалеж през почивните дни, съобщи Би Ти Ви. Десетки села са все още без електричество.

Технически екипи продължават поетапно да възстановяват електрозахранването на населени места в планинските райони. Приоритетно се възстановяват електропроводи, които захранват станции на мобилни оператори, помпени станции на ВиК, болнични и социални заведения.

Критични остават районите с проблеми с електрозахранването и с опасност от падащи клони, дървета и тежки отрязъци от снежната покривка по покривите на сградите.

Бедственото положение ще бъде отменено, когато безопасността и здравето на хората са напълно гарантирани.

Предстои пореден кръг газови преговори между ЕК, Русия и Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-suyuz-1437343.html

/КРОСС/В Брюксел следобед предстои пореден кръг на тристранните газови преговори между Европейската комисия, Русия и Украйна. Очакванията са да бъде постигнато окончателно споразумение, което да гарантира доставките на природен газ през зимата към Украйна, а с това и към останалата част от Европа. Преди седмица представителите на Брюксел, Москва и Киев се договориха за цената и условията и остана да уточнят как ще бъдат платени натрупаните стари дългове на "Нафтогаз-Украйна" към "Газпром". Припомняме, че вчера българският вицепремиер Екатерина Захариева съобщи, че е намалено налягането в тръбата, по която получаваме газ от Украйна. В момента България може да изпълнява ангажиментите си по доставка и пренос на газ, но страната ни не е уведомена за причината на това намаление. Междувременно снощи Съветът на постоянните представители на страните от Европейския съюз реши, че засега няма основания да бъдат отменени санкциите срещу Русия. Европейският съюз потвърди и намерението си да продължи да следи внимателно ситуацията в Източна Украйна и прилагането на споразуменията от Минск и отново да разгледа рестриктивните мерки.  

Плевнелиев започва консултациите в петък

http://politics.actualno.com/Plevneliev-zapochva-konsultaciite-v-petyk--news_57435.html

Президентът Росен Плевнелиев започва в петък - 31 октомври, консултации с парламентарно представените партии и коалиции, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Плевнелиев ще проведе индивидуал...

60 % от учениците имат проблем с костно-мускулната система

http://healthy.actualno.com/60--ot-uchenicite-imat-problem-s-kostno-muskulnata-sistema-news_57438.html

60% от учениците у нас имат проблем с костно-мускулната система. Данните са повод Институтът за семейна политика да организира безплатни ортопедични прегледи на деца от първи до осми клас, съобщава БН...

Сидеров: 4 партии ще направят правителство

http://politics.actualno.com/Siderov-4-partii-shte-napravjat-pravitelstvo-news_57437.html

Четири коалиции ще влязат в новото правителство. Кабинетът ще бъде съставен с цената на много компромиси и безпринципни договаряния. Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров, предаде БГ...

Бедственото положение в Габрово и Бургас остава

http://society.actualno.com/Bedstvenoto-polojenie-v-Gabrovo-i-Burgas-ostava-news_57440.html

От днес в община Габрово се възстановяват учебните занятия. Остава обаче в сила бедственото положение, защото обстановката в общината все още е усложнена. Питейната вода е негодна за употреба, зара...

Преглед на варненския печат - 29 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268878

ТЕЦ “Варна” спасява положението с тока, четем в Черно море. До края на месеца електроразпределителното дружество и БЕХ трябва да решат дали ще инвестират заедно в екологизацията на централата. Работната група трябва да приключи работа до края на тази седмица с анализите и да излезе със становище относно бъдещето на ТЕЦ-а.

Драма за "Ливърпул", Бодуров не играе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393902

Драматична победа с 2:1 на "Анфийлд" прати "Ливърпул" на четвъртфинал за купата на лигата. И този път героят беше досегашният грешник Марио Балотели. Италианецът изравни за 1:1 в 86-ата минута срещу "Суонси", след като Марвин Емнес вече бе открил резултата. А в последните секунди друг недолюбван още нов в "Ливърпул" - хърватинът Даниел Ловрен донес Драматична победа с 2:1 на "Анфийлд" прати "Ливърпул" на четвъртфинал за купата на лигата. И този път героят беше досегашният грешник Марио Балотели. Италианецът изравни за 1:1 в 86-ата минута срещу "Суонси", след като Марвин Емнес вече бе открил резултата. А в последните секунди друг недолюбван още нов в "Ливърпул" - хърватинът Даниел Ловрен донес

Студ и дъжд ще ни тормозят и днес

http://pik.bg/студ-и-дъжд-ще-ни-тормозят-и-днес-news243304.html

Студ и дъжд ще ни тормозят и днес

Облачно време ни очаква и днес. На места, главно в Източна и Централна България, дори ще превалява слаб дъжд. В източните райони ще духа до умерен северен вятър, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

В сутрешните часове на места в низините и котловините ще има мъгла. Максималните температури ще са между 4° и 9°, по Черноморието и югозападните райони до 10°-12°, в София около 7°.

През следващото денонощие атмосферното налягане ще се понижи и ще се доближи до средното за месеца. Над Черноморието ще бъде облачно със слаби превалявания, по-съществени в южните райони. Ще духа до умерен северен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са от 9° до 12 °. Температурата на морската вода е 15-16 °. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.Над планините ще бъде предимно облачно и често мъгливо. Сутринта ще започне слабо да превалява в Родопите, около обяд и в Централна Стара планина, като над 1800 метра валежът ще е от сняг – незначителен. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – около 5°, на 2000 метра около 0°

Григор Димитров тръгва в Париж с надежда да стигне до Лондон

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/29/2408591_grigor_dimitrov_trugva_v_parij_s_nadejda_da_stigne_do/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров започва участието си в турнира от сериите "Мастърс" в Париж. Той стартира директно от втория кръг, като ще излезе в мач срещу уругваеца Пабло Куевас днес след 16.00 часа.

Надпреварата открива последната възможност пред хасковлията да се класира за финалите на АТП в Лондон. Единственият вариант, при който 11-ият в света ще зависи само от себе си, е свързан с това да стане шампион.

Минималното изискване пред Димитров е да достигне...

Папа Франциск: Големият взрив не противоречи на Бог

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/papa-francisk-golemiiat-vzriv-ne-protivorechi-na-bog-6026044

В миналото Римокатолическата църква е отхвърляла научните обяснения за възникването на Вселената, противоречащи на Библията

Пенсионери се развеждат за помощи

http://pik.bg/пенсионери-се-развеждат-за-помощи-news243320.html

Пенсионери се развеждат за помощи

Пенсионери се женят и развеждат за да могат да вземат наследствена пенсия, помощи или просто да съберат скромните си пари за старост приживе.

Женят се, за да може след смъртта на единия, другия да може да вземе вдовишка пенсия, пише "Телеграф".

Втората причина е да съберат малкото си пари и да могат да преживеят. 288 минават под венчилото за година, 320 се разделят.


На 29 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393289

Атанас Добрев, 
главен изпълнителен
 директор на “Виваком”
Доц. д-р Борислав Великов, депутат, председател 
на Съвета на директорите на “Аквахим”
Д-р Валери Нецов, завеждащ АГ
 отделението в УМБАЛ “Софиямед”
Димитър Томов, писател
Доц. Иван Димов, преподавател в НСА, 
бивш национален треньор по тенис
Карл Джераси, 
американскси 
биохими Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на “Виваком” Доц. д-р Борислав Великов, депутат, председател на Съвета на директорите на “Аквахим” Д-р Валери Нецов, завеждащ АГ отделението в УМБАЛ “Софиямед” Димитър Томов, писател Доц. Иван Димов, преподавател в НСА, бивш национален треньор по тенис Карл Джераси, американскси биохими

Велико Търново, Ловеч и Габрово все още отстраняват щетите от обилния сняг, десетки села без ток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393895

В областите Велико Търново, Ловеч и Габрово продължават дейностите по отстраняване на щетите, причинени от обилния снеговалеж през почивните дни, съобщи bTV. Десетки села са все още без електричество.
Технически екипи продължават поетапно да възстановяват електрозахранването на населени места в планинските райони. В областите Велико Търново, Ловеч и Габрово продължават дейностите по отстраняване на щетите, причинени от обилния снеговалеж през почивните дни, съобщи bTV. Десетки села са все още без електричество. Технически екипи продължават поетапно да възстановяват електрозахранването на населени места в планинските райони.

"Имам много дълбоки съмнения, че Реформаторският блок ще остане единен"

http://offnews.bg/news/n_1/n_409919.html

Имам много дълбоки съмнения, че Реформаторският блок ще остане единен. Това заяви проф. Михаил Константинов в студиото на Нова тв тази сутрин. "Тези хора не могат да се дишат. Те не могат да стоят в една стая. Какво стабилно мнозинство, ако половината им депутати се отцепят след няколко дена и започнат да правят нещо друго", попита математикът. Имам пълното право да ги ругая, защото съм гласувал за тях повече от 30 пъти, заяви още професорът.

Константинов: Пречи се за кабинет от страх от разкрития

http://frognews.bg/news_79130/

Ако има мнозинство, всичко е ясно, но ако е правителство на малцинството, то трябва да е на разбирателството, базирано на взаимно заложничество, трябва да изпълнява и други програми, заяви по НТВ проф. М. Константинов.

Пада такса сградна инсталация

http://pik.bg/пада-такса-сградна-инсталация-news243318.html

Пада такса сградна инсталация

Таксата за сградна инсталация за абонатите на топлофикациите, които нямат радиатори по домовете си, отпада.

Промяната е залегнала в европейската директива №83 от 2011 г. за правата на потребителите, която на 25 юли 2014 г. е включена и в българския Закон за защита на потребителите. Това съобщи адвокат Димитър Греков, който е председател на УС на Сдружението за правна помощ на потребителите, цитиран от "Монитор".

„Никой не пое ангажимента да информира потребителите за новостите, които са факт от средата на годината, и правата, които хората имат.

Тази директива е въведена в българското право и правните системи на останалите държавни членки.

С нея се дава право на потребител, когато не желае търговец да му доставя определен вид услуги - вода, газ, ток, централно отопление или цифрово съдържание, не е длъжен, ако ги потреби, да ги върне или да заплати тяхната цена”, обясни адвокат Греков.

По думите му това решава наболелия  социален проблем с топлофикациите на много българи. Хората, които са собственици на топлоснабдени жилища, независимо дали искат ТЕЦ или не, по закон са абонати на сградната инсталация и плащат цена за топлинната енергия.


Енергийни експерти коментираха неофициално, че действително тази евродиректива е въведена в българския Закон за защита на потребителите. Той обаче влиза в противоречие със Закона за енергетиката, защото последният допуска плащането на сградната инсталация.

„Тоест, единствената възможност, за да не плащат всеки месец сградна инсталация, е да си продадат жилището. С новото нормативно решение, което е под влияние на ЕС, се дава право на хората да заявят изрично дали желаят да ползват такива услуги.

И ако не желаят, се намира правно решение, което е различно от досегашните”, каза Греков. Той уточни, че нито топлофикациите, нито властите са си дали труда да информират абонатите, че вече могат и да не плащат за сградна инсталация.

Клиентите на парното могат в началото на отоплителния сезон да попълнят декларация, че не желаят да ползват парно отопление и оттук нататък няма да плащат за сградна инсталация, гарантираха юристите. Оттам уточниха, че заявлението за отказ от услугите на ТЕЦ-а ще бъде качено на интернет страницата на сдружението.


По принцип тази година хората ще плащат с до 50% по-малко за сградна инсталация заради махането от сметката на свалените радиатори в жилищата.

Това е резултат на промените в Наредбата за топлоснабдяване от това лято. Само в София са демонтирани 221 хил. радиатора.

Добрите новини обаче са само за тези, които са си демонтирали радиаторите или ги държат трайно на нула (снежинка). За останалите намаляването на процента на сградната инсталация по променената наредба означава увеличаване на сметката.

Това ще стане посредством увеличаване на цената на единица показание на уредите за дялово разпределение.

Облачна сряда, живакът леко нагоре

http://www.bnews.bg/article-120264

Днес над страната ще бъде облачно. На места, главно в Източна и Централна България, ще превалява слаб дъжд. В източните райони ще духа до умерен северен вятър.

Депутатите се събират на първо редовно заседание

http://offnews.bg/news/n_1/n_409918.html

Днес депутатите от 43-то Народно събрание се събират за първото си заседание. В началото му - 9 ч. - те ще гласуват решение за създаване на Временна комисия по правни въпроси и на Временна комисия по бюджет и финанси по предложения на Димитър Главчев. В дневния ред е предвидено и изслушване на вицепремиера Екатерина Захариева за готовността на регионалното министерство и на агенция "Пътна инфраструктура" за предстоящия зимен сезон и осигуряването на поддържането и почистването на пътищата от републиканската мрежа. То е поискано от бившия регионален министър от ГЕРБ Лиляна Павлова. В дневния ред е включено и искането на бившия здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова да бъде изслушан служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков относно проблема с осигуряване на ваксините от задължителния имунизационен календар. Бившият вицепремиер и вътрешен министър при ГЕРБ Цветан Цветанов е поискал изслушване на министъра на правосъдието и министъра на вътрешните работи във връзка с мерките във връзка със засилващия се миграционен натиск. Искането е включено като пета точка в дневния ред.

Преглед на печата - 29 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268877

"Монитор": Партиите не се разбраха за кабинет Политическите сили не постигнаха съгласие за формулата на евентуален бъдещ кабинет и след вчерашната лидерска среща в НС. Тя бе по инициатива на ГЕРБ и в нея участваха председателите на всички парламентарни групи без шефа на „Атака" Волен Сидеров, който не получи покана.

В три области все още отстраняват щетите от снега, десетки села на тъмно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393892

В областите Велико Търново, Ловеч и Габрово продължават дейностите по отстраняване на щетите, причинени от обилния снеговалеж през почивните дни, съобщи bTV. Десетки села са все още без електричество.
Технически екипи продължават поетапно да възстановяват електрозахранването на населени места в планинските райони. В областите Велико Търново, Ловеч и Габрово продължават дейностите по отстраняване на щетите, причинени от обилния снеговалеж през почивните дни, съобщи bTV. Десетки села са все още без електричество. Технически екипи продължават поетапно да възстановяват електрозахранването на населени места в планинските райони.

Присъда в Дубай заради скрит хероин в Корана

http://www.vesti.bg/novini/prisyda-v-dubaj-zaradi-skrit-heroin-v-korana-6026045

Трийсетгодишен пакистанец получи петнайсетгодишна присъда, защото опитал да вкара в Дубай 24 килограма хероин, скрит в свързани с исляма молитвени предмети, съобщи АФП.

The Wall Street Journal: България се приближава до съставяне на дясноцентристка коалиция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393888

България се приближава до съставяне на дясноцентристка коалиция, пише американското издание The Wall Street Journal.
Най-голямата партия в новия парламент на балканската държава - ГЕРБ, заяви, че е готова да работи с други дясноцентристки партии за сформиране на правителство, което ще се съсредоточи на първо място върху въпроси от национално България се приближава до съставяне на дясноцентристка коалиция, пише американското издание The Wall Street Journal. Най-голямата партия в новия парламент на балканската държава - ГЕРБ, заяви, че е готова да работи с други дясноцентристки партии за сформиране на правителство, което ще се съсредоточи на първо място върху въпроси от национално

Обновяват стола на Народното събрание - депутатските кюфтета в чисто нова кухня

http://pik.bg/обновяват-стола-на-народното-събрание---депутатските-кюфтета-в-чисто-нова-кухня-news243316.html

Обновяват стола на Народното събрание - депутатските кюфтета в чисто нова кухня

Модерно кухненско обзавеждане за двете сгради на Народното събрание ще бъде доставено до Нова година. Това става ясно от обявена обществена поръчка, чиято стойност е 92 435 лв.

Според документацията става дума за доставка и монтаж на съоръжения и доставка на инвентар за нуждите на кухненски блок и бюфетите на Хранителния комплекс на Народното събрание.

В описанието е отбелязано изискването "доставка и монтаж на 2 типа (вида) кухненски съоръжения и оборудване - общо 28 артикула; доставка на 5 типа (вида) кухненски инвентар, посуда и покривки/карета за маси - общо 37 артикула", пише "Стандарт".

В нарочен списък са упоменати и уредите, които ще са необходими за столовата на депутатите. Миксер за сметана, белтъци и тесто, микровълнова фурна, пасатор, топла витрина, хладилник. Изброени са още хладилна витрина, машина за рязане на колбаси, два тостера и две сокоизстисквачки за фрешове. Ще бъдат подменени още шкафове и мивки.

Запознати припомниха, че кухненското оборудване не е подменяно отдавна. А в края на миналия парламент от Агенцията по храните затвориха кухнята на Хранителния комплекс към парламента, тъй като се откриха нередности. За кратко депутатите се храниха на кетъринг от външна фирма. Тогава, като председател на парламента, Михаил Миков заяви, че с "едни такива действия от Агенцията по храните малко свалят мита около прословутата ценност на депутатските кюфтета". 

Пада такса сградна инсталация

http://www.bnews.bg/article-120265

Таксата за сградна инсталация за абонатите на топлофикациите, които нямат радиатори по домовете си, отпада.

Младежи от цяла Европа заеха местата на депутатите в Брюксел за седмица

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/10/29/2408580_mladeji_ot_ciala_evropa_zaeha_mestata_na_deputatite_v/?ref=rss


Докато европейските депутати обсъждаха дали да приемат новата Европейска комисия в Страсбург миналата седмица, техните места в Брюксел бяха заети от близо 100 млади делегати от цяла Европа. Мисията на първия по рода си Европейски младежки съвет беше да даде глас на младите хора в решаването на наболелите проблеми в три сфери: преходът от образование към работа, дигиталната революция и устойчивото градско развитие. 

В рамките на седемдневния форум, който се проведе по инициатива на...

The Wall Street Journal: България близо до дясноцентристка коалиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393886

България се приближава до съставяне на дясноцентристка коалиция, пише американското издание The Wall Street Journal.
Най-голямата партия в новия парламент на балканската държава - ГЕРБ, заяви, че е готова да работи с други дясноцентристки партии за сформиране на правителство, което ще се съсредоточи на първо място върху въпроси от национално България се приближава до съставяне на дясноцентристка коалиция, пише американското издание The Wall Street Journal. Най-голямата партия в новия парламент на балканската държава - ГЕРБ, заяви, че е готова да работи с други дясноцентристки партии за сформиране на правителство, което ще се съсредоточи на първо място върху въпроси от национално

Най-важното от Варна във вчерашния 28 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268841

Искат увеличение на цените на такситата във Варна с 50% Дневната тарифа на такситата във Варна да бъде увеличена на 1,20 лева за километър, а нощната – на 1,30 лева. Тази актуализация да одобри Общинският съвет в града, настояват от Независимия транспортен синдикат „Авто-94”, позовавайки се на промяна в Закона за автомобилните превози, касаеща минималната цена на таксиметровата услуга.

Излизат резултатите от проверките на бензиностанциите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393882

Днес се очаква да излязат резултатите от последните проверки на контролните органи за качеството на горивото по бензиностанциите, съобщи Нова тв.
Експертите бяха взели проби от бензин и дизел от различни обекти в страната.
През лятото такава проверка установи, че бензиностанциите масово мамят при зареждане. Днес се очаква да излязат резултатите от последните проверки на контролните органи за качеството на горивото по бензиностанциите, съобщи Нова тв. Експертите бяха взели проби от бензин и дизел от различни обекти в страната. През лятото такава проверка установи, че бензиностанциите масово мамят при зареждане.

Днес става ясно дали зареждаме качествено гориво

http://pik.bg/днес-става-ясно-дали-зареждаме-качествено-гориво-news243313.html

Днес става ясно дали зареждаме качествено гориво

Днес става ясно дали зареждаме качествено гориво по бензиностанциите. Излизат резултатите от последните проверки на контролните органи. Експерти бяха взели проби от бензин и дизел от различни обекти в страната.

През лятото при такава проверка се установи, че бензиностанциите масово мамят при зареждане, припомня Нова телевизия. Основното нарушение беше свързано с това, че количеството, което отчитат колонките, не отговаря на реалното количество, заредено в резервоара на автомобила. 


Ракета носител от програма на НАСА избухна при старта си

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/raketa-nositel-ot-programa-na-nasa-izbuhna-pri-starta-si-6026043

Ракетата „Антарес“ на компанията „Орбитал сайънсис“ носеше безпилотния кораб „Сигнус“, който трябваше да достави на Международната космическа станция храна и оборудване

Борисов сглобява кабинет сред плаващи пясъци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393512

43-тото народно събрание започна работата си в атмосфера на съгласие и на добро възпитание, необичайни за времената на посткомунизма. На този мирен фон решението на Бойко Борисов да предложи създаването на кабинет на малцинството начело със самия него с ориентация към пълен мандат, разчитащо на плаващи мнозинства, изглежда разбираем, но слаб ход.
43-тото народно събрание започна работата си в атмосфера на съгласие и на добро възпитание, необичайни за времената на посткомунизма. На този мирен фон решението на Бойко Борисов да предложи създаването на кабинет на малцинството начело със самия него с ориентация към пълен мандат, разчитащо на плаващи мнозинства, изглежда разбираем, но слаб ход.

Мая Манолова: Предстоят промени в БСП на всички нива

http://politics.actualno.com/Maja-Manolova-Predstojat-promeni-v-BSP-na-vsichki-niva-news_57425.html

Трябва да си стегнем кораба, той от всякъде тече. По този начин депутатът от БСП Мая Манолова описа състоянието на "червената" партия след изборите. Тя допълни, че това е "домашната раб...

12-ти ден издирват режисьора Захари Паунов

http://crime.actualno.com/12-ti-den-izdirvat-rejisiora-Zahari-Paunov-news_57429.html

49-годишният режисьор и продуцент Захари Паунов  е в неизвестност вече 12-ти ден. На 18-ти октомври той си тръгва от кинофестивала "Златна роза" във Варна и от тогава няма никаква и...

Няма яснота за правителство

http://cite.actualno.com/Njama-jasnota-za-pravitelstvo-news_57428.html

С тези думи Бойко Борисов описа политическата ситуация към момента - след вчерашните преговори и след снощната среща на Радан Кънев с Томислав Дончев и Румяна Бъчварова.

Македонците и култът към Александър Велики

http://balkani.actualno.com/Makedoncite-i-kultyt-kym-Aleksandyr-Veliki-news_57431.html

Скопие се сдоби с поредната си внушителна сграда - това е Археологическият музей, чието предназначение е да подсили още повече неофициалната държавна доктрина, съгласно която македонците са потомци ...

Особеностите на новите етикети на храните

http://business.actualno.com/Osobenostite-na-novite-etiketi-na-hranite-news_57434.html

От 13 декември тази година Европа въвежда единен регламент за етикетиране на храните. Цялата информация за продукта и неговите съставки ще бъде на едно зрително поле, включително срокът на годност. Ш...

Гербаджии бягат от МВР, Бакалов остава на поста

http://www.bnews.bg/article-120224

Йордан Бакалов ще остане вътрешен министър с главен секретар Светлозар Лазаров.

Днес разбираме мамят ли ни бензиностанциите при зареждане

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393879

Днес се очаква да излязат резултатите от последните проверки на контролните органи за качеството на горивото по бензиностанциите, съобщи Нова тв.
Експертите бяха взели проби от бензин и дизел от различни обекти в страната.
През лятото такава проверка установи, че бензиностанциите масово мамят при зареждане. Днес се очаква да излязат резултатите от последните проверки на контролните органи за качеството на горивото по бензиностанциите, съобщи Нова тв. Експертите бяха взели проби от бензин и дизел от различни обекти в страната. През лятото такава проверка установи, че бензиностанциите масово мамят при зареждане.

Спаначник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393147

Петя Маркова е първият участник в трети кръг на конкурса - тестени изделия. Тя предлага лесна рецепта за спаначник със сирене.
Продукти
3 яйца, 1 кг спанак, измит и нарязан на дребно, 300 г настъргано сирене, 1/2 връзка магданоз, 1/2 ч.ч. олио, 1 глава лук настъргана, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1/2 ч.л. сода, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. брашно Петя Маркова е първият участник в трети кръг на конкурса - тестени изделия. Тя предлага лесна рецепта за спаначник със сирене. Продукти 3 яйца, 1 кг спанак, измит и нарязан на дребно, 300 г настъргано сирене, 1/2 връзка магданоз, 1/2 ч.ч. олио, 1 глава лук настъргана, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1/2 ч.л. сода, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. брашно

Кабинетът ще обнови стратегията за научните изследвания

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/29/2408686_kabinetut_shte_obnovi_strategiiata_za_nauchnite/?ref=rss


Днес Министерският съвет ще разгледа актуализиран вариант на националната стратегия за развитие на научните изследвания до 2020 година, информираха от пресслужбата на кабинета. Документът, чиято цел е да бъде подпомогната науката, за да се превърне във фактор за развитието на икономиката, подлежи на одобрение от Народното събрание.

Очаква се правителството да приеме и планове за изпълнение на националните стратегии за развитие на педагогическите кадри и за намаляване на дела на...

Кабинетът ще разгледа актуализираната стратегия за развитие на научните изследвания

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/29/2408686_kabinetut_shte_razgleda_aktualiziranata_strategiia_za/?ref=rss


Днес Министерският съвет ще разгледа актуализиран вариант на националната стратегия за развитие на научните изследвания до 2020 година, информираха от пресслужбата на кабинета. Документът, чиято цел е да бъде подпомогната науката, за да се превърне във фактор за развитието на икономиката, подлежи на одобрение от Народното събрание.

Очаква се правителството да приеме и планове за изпълнение на националните стратегии за развитие на педагогическите кадри и за намаляване на дела на...

КАТ започва акция срещу превишената скорост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393874

От днес започва денонощна акция на КАТ срещу превишената скорост - "24 часа контрол на скоростта". Тя ще продължи и утре, съобщиха от МВР. 
Ще се извършва постоянен контрол на скоростта на движение на моторните превозни средства по пътищата.
Операцията е първата по рода си в България и е част от предприетите от пътна полиция мерки за подобряване От днес започва денонощна акция на КАТ срещу превишената скорост - "24 часа контрол на скоростта". Тя ще продължи и утре, съобщиха от МВР.  Ще се извършва постоянен контрол на скоростта на движение на моторните превозни средства по пътищата. Операцията е първата по рода си в България и е част от предприетите от пътна полиция мерки за подобряване

КАТ стартира денонощна акция срещу превишената скорост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393872

От днес започва денонощна акция на КАТ срещу превишената скорост - От днес започва денонощна акция на КАТ срещу превишената скорост - "24 часа контрол на скоростта". Тя ще продължи и утре, съобщиха от МВР.  Ще се извършва постоянен контрол на скоростта на движение на моторните превозни средства по пътищата. Операцията е първата по рода си в България и е част от предприетите от пътна полиция мерки за подобряване

Ужас! Непълнолетни тинейджърки си търсят богати спонсори в интернет

http://pik.bg/ужас-непълнолетни-тинейджърки-си-търсят-богати-спонсори-в-интернет-news243311.html

Ужас! Непълнолетни тинейджърки си търсят богати спонсори в интернет

Непълнолетни тинейджърки си търсят богати спонсори в интернет. Въпреки че нямат навършени 18 години, лолитките са се регистрирали в забранените за тях сайтове за запознанства, интимни и сексуални връзки.

Като цел на регистрацията си са посочили кореспонденция, приятелство и неангажираща връзка. Търсеният мъж обаче не е техен връстник, с когото заедно да ходят по дискотеки и да посрещат изгрева на слънцето,съобщава "Монитор".

Най-често соченият от лолитките обект на търсенията им е мъж на възраст над 40 години и без горна възрастова граница, материално стабилен, с доход над 1000 лв., търсещ също неангажираща връзка. Оказва се още, че физическите данни, външният вид и интелектът на мъжа, както и семейното му положение въобще не са от значение за младите дами. За тях най-важно е материалното състояние.

Някои от лолитките изобщо не крият целта на запознанството си. „Аз съм ученичка, родителите ми са разведени, баща ми не плаща издръжка, а аз имам нужда от пари. Предлагам ти спонсорство срещу компания и секс”, директно обявява офертата си едно от момичетата на новия си приятел още след първите разменени имейли.

Друга пък направо разпраща на всеки новорегистриран в сайта мъж имейл с един и същи текст: „Аз съм Ана от Монтана. Трябват ми 40 лв. да си платя квартирата. Изпрати ми ги по куриерска фирма до поискване. А като имаш идване насам, обади се да се видим и да ти ги върна.” Не е ясно дали момичето наистина разчита да хване по този начин някой супернаивник, или това е само поводът да завърже разговор с потенциалната си жертва.

Палавите тийнейджърки се регистрират и в някои не толкова безобидни сайтове с открито сексуално съдържание. Целта на потребителите в тях е секс и нищо повече. За регистрация в тези сайтове потребителят трябва да има навършени 18 години. На практика обаче администраторите на сайтовете няма как да искат личните карти на желаещите. Така че всеки непълнолетен или дори малолетен може да се регистрира без проблем, само на едното голо юнашко доверие

.В секссайтовете се уговарят срещи за неангажиращ или платен секс. За да привлекат вниманието върху себе си, някои от лолитките качват снимки, които са, меко казано, неприлични и достойни за някое списание с хард еротика. Някои закриват лицата си, но всичко останало е на показ. Има и такива, които слагат в своите профили снимки на български попфолк звезди или манекенки, на които са закрили лицата.

Парламентът с първо работно заседание

http://www.bnews.bg/article-120263

Дневният ред ще бъде определен на председателски съвет преди началото на пленарното заседание.

България отстъпва позиции в класацията Doing Business 2015

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/29/2408625_bulgariia_otstupva_pozicii_v_klasaciiata_doing/?ref=rss


В България през последните 12 месеца е станало по-трудно да се прави бизнес. По редица показатели не е настъпила промяна в сравнение с най-добрите световни показатели, а по някои има отстъпление.
Това е заключението от класацията Doing Business 2015, изработвана от Световната банка и публикувана във вторник. В нея България е на 38-о място от 189 анализирани икономики.

Този път тя е с променена методология и поради това мястото на всяка държава е много по-различно спрямо доклада...

Мародери след потопа

http://frognews.bg/news_79131/

Крадци задигнаха чанта с 1000 лв. и лични документи от колата на британско семейство, евакуирано при потопа в Бургаско на 25 октомври, съобщиха от полицията.

Отбелязваме Световния ден на хората с псориазис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393868

Днес отбелязваме Световния ден на хората с кожното заболяване псориазис и усложненията от него. Въпреки че липсва регистър на заболелите, се счита, че у нас от псориазис страдат не по-малко от 150 000 души.
За сравнение преди 30 години болните са били около 18 000, съобщават пациентски организации.
От Асоциацията на хората с псориазис у нас Днес отбелязваме Световния ден на хората с кожното заболяване псориазис и усложненията от него. Въпреки че липсва регистър на заболелите, се счита, че у нас от псориазис страдат не по-малко от 150 000 души. За сравнение преди 30 години болните са били около 18 000, съобщават пациентски организации. От Асоциацията на хората с псориазис у нас

Депутатите се събират на първо редовно заседание

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/29/2408589_deputatite_se_subirat_na_purvo_redovno_zasedanie/?ref=rss


Депутатите се събират днес на първото си редовно заседание след тържественото откриване на новия парламент на 27 октомври.

Програмата на Народното събрание за днес предвижда избор на две временни парламентарни комисии - по правни въпроси и по бюджет и финанси. Те са необходими, за да може до гласуването на нов правилник за работата на парламента, да се подготвят за приемане в пленарна зала внесените вече законопроекти. Очаква се бюджетната комисия да поеме Менда Стоянова (ГЕРБ), а е...

Депутатите се събират на първо работно заседание

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/29/2408589_deputatite_se_subirat_na_purvo_rabotno_zasedanie/?ref=rss


Депутатите се събират днес на първото си работно заседание след тържественото откриване на новия парламент на 27 октомври.

Програмата на Народното събрание за днес предвижда избор на две временни парламентарни комисии - по правни въпроси и по бюджет и финанси. Те са необходими, за да може до гласуването на нов правилник за работата на парламента, да се подготвят за приемане в пленарна зала внесените вече законопроекти. Очаква се бюджетната комисия да поеме Менда Стоянова (ГЕРБ), а е...

Пътна обстановка в страната - 29 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268872

Ограничения за товарни автомобили: С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за официалните празнични дни целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 18:00 часа до 21:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.

Днес е Световният ден на хората с псориазис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393866

Днес отбелязваме Световния ден на хората с кожното заболяване псориазис и усложненията от него. Въпреки че липсва регистър на заболелите, се счита, че у нас от псориазис страдат не по-малко от 150 000 души.
За сравнение преди 30 години болните са били около 18 000, съобщават пациентски организации, съобщава Дарик. Днес отбелязваме Световния ден на хората с кожното заболяване псориазис и усложненията от него. Въпреки че липсва регистър на заболелите, се счита, че у нас от псориазис страдат не по-малко от 150 000 души. За сравнение преди 30 години болните са били около 18 000, съобщават пациентски организации, съобщава Дарик.

Славена в паника: Без кола съм, нарязаха ми гумите

http://www.bnews.bg/article-120222

Славена не успя да се порадва пълноценно на успеха на новата си песен „Опасни играчки“, тъй като зложелатели помрачиха настроението й, нарязвайки четирите гуми на нейния автомобил, спрян пред дома й в София.

Първо редовно заседание на 43-ото Народно събрание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393861

Днес ще се проведе първото редовно събрание на новоизбрания парламент. Очаква се депутатите да изберат временна комисия по правни въпроси и по бюджет и финанси.
В дневния ред на новите 240 народни представители от 43-ото НС е и предложение на ГЕРБ за изслушване относно готовността на Министерство на регионалното развитие и на Агенция „Пътна Днес ще се проведе първото редовно събрание на новоизбрания парламент. Очаква се депутатите да изберат временна комисия по правни въпроси и по бюджет и финанси. В дневния ред на новите 240 народни представители от 43-ото НС е и предложение на ГЕРБ за изслушване относно готовността на Министерство на регионалното развитие и на Агенция „Пътна

Китайка пътува на секс-автостоп

http://curious.actualno.com/Kitajka-pytuva-na-seks-avtostop-news_57420.html

Китайската студентка Ю Пен е тръгнала на пътешествие из необятната си родина на автостоп. До тук нищо особено, ако не беше фактът, че момичето осигурява транспорта си, предлагайки секс, съобщи Daily M...

Най-желаните специалности за бъдещите медици

http://healthy.actualno.com/Naj-jelanite-specialnosti-za-bydeshtite-medici-news_57421.html

Кардиология е най-предпочитана специалност да бъдещите медици. От специализиращите в момента над 2000 млади доктори, едва 600 са държавна поръчка. Останалите плащат по 180 лева на месец. Общо 352-ма...

Държавата да събере парите за КТБ от свързаните лица, иска Муравей Радев

http://business.actualno.com/Dyrjavata-da-sybere-parite-za-KTB-ot-svyrzanite-lica-iska-Muravej-Radev-news_57422.html

Докладът е такъв, какъвто го поръчаш. Преди квесторите да влязат, КТБ беше на печалба и с капиталова адекватност над 13%. През август те казаха, че КТБ има 65 млн. лева загуба и над 10% капиталова аде...

Радан Кънев: Надявам се днес с ГЕРБ и ПФ да се договорим за правителство

http://politics.actualno.com/Radan-Kynev-Nadjavam-se-dnes-s-GERB-i-PF-da-se-dogovorim-za-pravitelstvo-news_57424.html

Томислав Дончев и Румяна Бъчварова приемат с надежда идеята да има три партии за съставяне на правителство. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на влизане в парламента. Кънев каза, че след снощната...

Първо редовно заседание на новия парламент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393857

Днес ще се проведе първото редовно събрание на новоизбрания парламент. Очаква се депутатите да изберат временна комисия по правни въпроси и по бюджет и финанси.
В дневния ред на новите 240 народни представители от 43-ото НС е и предложение на ГЕРБ за изслушване относно готовността на Министерство на регионалното развитие и на Агенция „Пътна Днес ще се проведе първото редовно събрание на новоизбрания парламент. Очаква се депутатите да изберат временна комисия по правни въпроси и по бюджет и финанси. В дневния ред на новите 240 народни представители от 43-ото НС е и предложение на ГЕРБ за изслушване относно готовността на Министерство на регионалното развитие и на Агенция „Пътна

Френският министър на културата няма време да чете книги

http://news.ibox.bg/news/id_752149536

Това каза тя в отговор на въпроса коя е любимата й книга от френския писател

Днес ще е облачно и дъждовно на места, температурите - до 9°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393847

Днес над страната ще бъде облачно. На места, главно в Източна и Централна България, ще превалява слаб дъжд. В източните райони ще духа до умерен северен вятър. В сутрешните часове на места в низините и котловините ще има мъгла. Максималните температури ще са между 4° и 9°, по Черноморието и югозападните райони до 10°-12°, в София около 7°. Днес над страната ще бъде облачно. На места, главно в Източна и Централна България, ще превалява слаб дъжд. В източните райони ще духа до умерен северен вятър. В сутрешните часове на места в низините и котловините ще има мъгла. Максималните температури ще са между 4° и 9°, по Черноморието и югозападните райони до 10°-12°, в София около 7°.

Харесва ли ви тази свобода?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/29/2404090_haresva_li_vi_tazi_svoboda/?ref=rss


Статията на Николай Николов е част от поредицата по повод 25 години от началото на демократичните промени на сайта "Баница". Сайтът се поддържа от млади хора - както те се представят - деца на прехода, деца на свободата. 

Малкият принц и Алеко Константинов

Скоро получих по пощата "Малкият принц". Изникна сякаш отникъде, пропътувала през поне един океан, за да достигне до мен – както Принцът необяснимо се озовава в пустинята. Начинът, по който тази книжка се настани на...

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=268873

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 29 октомври - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 08:30 ч. до 16:30 ч. - част от вилна зона "Горна Трака", част от ул.

Облачно и дъждовно на места, температурите - до 9°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393842

Днес над страната ще бъде облачно. На места, главно в Източна и Централна България, ще превалява слаб дъжд. В източните райони ще духа до умерен северен вятър. В сутрешните часове на места в низините и котловините ще има мъгла. Максималните температури ще са между 4° и 9°, по Черноморието и югозападните райони до 10°-12°, в София около 7°. Днес над страната ще бъде облачно. На места, главно в Източна и Централна България, ще превалява слаб дъжд. В източните райони ще духа до умерен северен вятър. В сутрешните часове на места в низините и котловините ще има мъгла. Максималните температури ще са между 4° и 9°, по Черноморието и югозападните райони до 10°-12°, в София около 7°.

Заблуда е, че домашната ракия е хубава и безопасна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393478

И тази есен селските казанджийници задимиха като някогашните комини на Манчестър. След слабата гроздова реколта би трябвало да нямат много работа, ама не - в казаните влиза и изгнило грозде, и скапани от дъждовете плодове с надеждата, че с добавената захар ферментация ще има, т.е. алкохол. За мнозина количеството е важно, не материалът дали е каче И тази есен селските казанджийници задимиха като някогашните комини на Манчестър. След слабата гроздова реколта би трябвало да нямат много работа, ама не - в казаните влиза и изгнило грозде, и скапани от дъждовете плодове с надеждата, че с добавената захар ферментация ще има, т.е. алкохол. За мнозина количеството е важно, не материалът дали е каче

Трима от служебните министри запазват местата си в новия кабинет?

http://pik.bg/трима-от-служебните-министри-запазват-местата-си-в-новия-кабинет-news243303.html

Трима от служебните министри запазват местата си в новия кабинет?

Ако се стигне до десноцентристки кабинет с премиер Бойко Борисов, част от служебните министри може да запазят постовете си, пише "Труд", като се позовава на източници, близки до преговорите и до "Дондуков" 2. Сред идеите на реформаторите била мястото си да запази правосъдният шеф Христо Иванов.

Концепцията му за реформа в системата, представена преди няколко дни, се припокрива с тази на дясната коалиция. Другият вариант бил мястото да остане за Меглена Кунева, след като Радан Кънев обяви, че остава депутат. Оферта за титулярно място е получил и външният министър Даниел Митов, макар че и за това място се спряга Кунева. МВР шефът Йордан Бакалов също е вариант за титуляр, но можело да има напрежение в някои среди в ГЕРБ и атаки срещу Бакалов, разказаха партийци. За образованието също се спрягат имена, близки до реформаторите, и по-специално до бившия министър Даниел Вълчев. Сред имената са сегашният главен секретар на министерството Красимир Вълчев и сегашният зам.-министър Ваня Кастрева.


Огнян Герджиков: Борисов подходи като държавник, на ход са Реформаторите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393517

Бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков е обнадежден от тона на разбирателство при откриването на 43-тия парламент. Той намира голяма разлика в поведението на спечелилата изборите партия ГЕРБ и на нейния лидер Бойко Борисов.




- Проф. Герджиков, какви са очакванията ви за работата на 43-тото народно събрание - щ Бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков е обнадежден от тона на разбирателство при откриването на 43-тия парламент. Той намира голяма разлика в поведението на спечелилата изборите партия ГЕРБ и на нейния лидер Бойко Борисов. - Проф. Герджиков, какви са очакванията ви за работата на 43-тото народно събрание - щ

САЩ засилват мерките за сигурност в правителствените сгради

http://www.bnews.bg/article-120260

Секретарят по националната сигурност на САЩ Джей Джонсън обяви, че САЩ ще засилят мерките за сигурност в правителствените си сгради след отправените заплахи от ислямистки групировки и двете атаки от миналата седмица в Отава.

Петролът поскъпна в очакване на данни от САЩ

http://www.vesti.bg/novini/petrolyt-poskypna-v-ochakvane-na-danni-ot-sasht-6026042

Цените на петрола се повишиха в Азия в сряда, докато участниците на пазарите очакват резултати от доклад на Федералната резервна система във Вашингтон и седмичните данни за запасите от суров петрол в САЩ.

Плевнелиев участва в дискусия за 25 г. от началото на демократичните промени у нас

http://pik.bg/плевнелиев-участва-в-дискусия-за-25-г-от-началото-на-демократичните-промени-у-нас-news243297.html

Плевнелиев участва в дискусия за 25 г. от началото на демократичните промени у нас

Президентът Росен Плевнелиев ще участва днес от 11.00 ч. в международна дискусия "25 години по-късно". Форумът ще се състои в аулата на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Дискусията е част от кампанията "25 години свободна България", която е под патронажа на държавния глава. По-късно Плевнелиев ще връчи на Българския олимпийски комитет /БОК/ Почетния знак на държавния глава по повод на 90-годишнината на БОК. Тържествената церемония ще започне в 17.00 ч. в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

29 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=268859

Събития 529 пр.н.е. — Персийският цар Кир II Велики, със завладяването на Вавилон издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир. 1859 г. — Испания обявява война на Мароко. 1886 г.

Министър Грудев отива на форум за сътрудничество с Китай

http://pik.bg/министър-грудев-отива-на-форум-за-сътрудничество-с-китай-news243295.html

Министър Грудев отива на форум за сътрудничество с Китай

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще участва днес в Деветия форум за агротърговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в Букурещ. 

На срещата ще се обсъждат важни теми от взаимен интерес в областта на земеделието и храните и ще се разгледат възможностите за бизнесконтакти.

Парламентът се събира на първо редовно заседание

http://pik.bg/парламентът-се-събира-на-първо-редовно-заседание-news243294.html

Парламентът се събира на първо редовно заседание

Народното събрание ще има днес първото си редовно заседание. То ще започне в 9.00 ч.

Дневният ред ще бъде уточнен на Председателски съвет преди началото на пленарния ден.

Ракетата носител Antares се взриви на космодрума на NASA

http://cosmos.actualno.com/Raketata-nositel-Antares-se-vzrivi-na-kosmodruma-na-NASA-news_57417.html

Ракета носител Antares с американския товарен кораб Cygnus се взриви по време на изстрелването от космодрума на NASA на остров Уолопс, край бреговете на щата Вирджиния. Изстрелването на ракетата се и...

Яне Янев: БНБ каза, че КТБ може да завлече и други банки

http://politics.actualno.com/Jane-Janev-BNB-kaza-che-KTB-moje-da-zavleche-i-drugi-banki-news_57416.html

Няма как тази политическа система да роди нещо смислено и логично, както е възможно при старите демокрации. Преговорите сега се водят, за да се запази този парламент – защото иначе половинат...

Кабинетът обсъжда научните изследвания у нас до 2020 г.

http://pik.bg/кабинетът-обсъжда-научните-изследвания-у-нас-до-2020-г-news243293.html

Кабинетът обсъжда научните изследвания у нас до 2020 г.

На редовното си заседание днес от 10.00 ч. правителството ще разгледа актуализиран вариант на Националната стратегия за развитие на научните изследвания у нас до 2020 г. Очаква се кабинетът да приеме и планове за изпълнение на националните стратегии за развитие на педагогическите кадри и за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система.

В дневния ред е включено и одобряването на проект на меморандум за разбирателство между земеделските министерства на България и на Китай, според който в страната ни ще бъде създаден Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и държавите от Централна и Източна Европа.

Балотели остави Ливърпул в турнира за Купата на Лигата (видео)

http://www.bnews.bg/article-120261

Ливърпул се класира за четвъртфиналите в турнира за Купата на Лигата в Англия след изстрадана победа над Суонзи с 2:1.

Избухне ли гневът, разумът изчезва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246318_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%82%2C+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B0

 Георги Марков е роден в Пловдив през 1946 г. Завършва история в СУ „Св. Климент Охридски“. През 1981 г. специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. През 1977 г. постъпва на работа в Института по история към БАН. От 1993 до началото на 2012 г. е негов директор. През 2008 г. става академик. Автор на много книги и учебници по история.

- Академик Марков, днес започва работа новият парламент - какво показва историческият опит, какви са вашите очаквания към новите депутати в момент, когато всички казват, че държавата е на ръба, че ни трябва съгласие и повече разум?

- Народното събрание е политическа снимка на днешния обществен живот. Тъжното е, че за пръв път по-малко от половината избиратели гласуваха, което намалява неговата представителност. От друга страна, историческият опит показва, че в Царство България винаги е имало препирни, караници още при откриването на съответната сесия на Народното събрание. Стигало се е до бой, до ругатни, до замеряне с книги, дори с фашкии, когато още не са имали коли на паркинга и са пътували с файтони. Опазил ни Бог сега да се случи същото. Но да не забравяме, че тогава е имало един монарх, който при откриването е четял тронно слово.

- В какво се е изразявало това тронно слово?

- То е една програма за управлението по време на мандата. Изготвяло се е както от съветниците на царя, така и от самите министри. След прочитането му до няколко дни те са правели отговор на тронното слово, където се съгласяват и обещават да следват националните приоритети, залагайки своя авторитет. Ето такава е била убедителната фигура на монарха в онези години.

- Да, но ние днес сме парламентарна република, така че може би е трудно да правим такова сравнение с преди.

- Разбира се, през 1991 г. великите депутати не посмяха да запишат в основния закон „президентска“ република. Тогава поради страха от „силната ръка“ казаха: „Е, стига вече царе, султани, генерални секретари. Ние сме за парламентарна република.“ Тя обаче поражда опасност от колективна безотговорност. Обществото ни днес страда на всички равнища - от Народното събрание до най-малкия колектив, от това, че освен безотговорност има и абсолютна безнаказаност, и тревожна късопаметност. Вижте колко депутати има с по няколко мандата. В България това не е професия, а мнозина мечтаят точно това - да се пенсионират като депутати.

- Прав ли е бил Симеон Радев някога, когато е написал в „Строители на съвременна България“: „Най-голямото подражение на европейската мода бе това, което вършеше събранието - създаване на парламентаризъм във вчерашна турска провинция“?

- Прав е бил, защото след Освобождението хората са нямали понятие от гласуване нито за парламент, нито пък за нова конституция. И то по модел от Белгия, каквато е била Търновската. Няма как през 1879-а по време на Учредителното събрание във Велико Търново да са били подготвени да се разделят на консерватори и на либерали. Та кой от тях е разбирал какво е да си консерватор, какво е да си либерал? Но всичко това идва от европейското влияние. Така обаче е и днес, когато пак ползваме западноевропейския опит. Няма как да си внесем депутати отвън, нашите депутати отговарят на нашата народопсихология.

- Мислите ли, че сега, в тази обстановка, депутатите ни най-после са прозрели в надписа, който е отвън на сградата на парламента, и имат воля за съгласие?

- Изразът „Съединението прави силата“ е европейски девиз - той не произхожда исторически от нашето Съединение. Взет е от белгийския герб. Ние се опитваме да го изпълним със съдържание, но преди да има съгласие, трябва да има помирение, хората да умеят да разговарят и да се изслушват. За съжаление депутатите дори от трибуната на Народното събрание понякога говорят безсмислици, не признават правото на другия да изрази собственото си мнение или ако го чуят, изобщо не го зачитат. Дори не искат да признаят, че има и по-умни от тях. Пъчат се на трибуната, защото ги дават по телевизията и така радват своите роднини. Това обаче не е от полза за народното ни дело.

- Едно време в пленарната зала е имало и образован елит, и неграмотни селяни, сега партиите уж винаги избират най-добрите си кадри, но все нещо не става. Защо?

- Вярно е, че преди е имало и образовани, и неграмотни. Но селяните тогава са били природно интелигентни и са слушали по-грамотните и по-знаещите от тях. А сега от неграмотници човек не може да вземе думата. Днес дори не е престижно да си народен представител. Някога хората са ги знаели по места, а сега дори не знаят имената им.

- Въпреки това не можем да кажем, акад. Марков, че тогава всичко е било най-прекрасно, а сега е мерзко и отблъскващо.

- Съгласен съм, тогава е имало не едно или две политически убийства, по наше време ние слава Богу се разминахме само с едно - на Андрей Луканов. Знаете ли колко лобни места на народни представители има около събранието, особено от периода 1923-1925 г.? И тогава е имало конфликти, имало е и омраза, дори убийства, но е надделял градивният дух да се направи нещо за държавата и за народа, а не само лично да се обогатяват. Атанас Буров е известен банкер, филантроп, влиза в политиката като богат човек. Неговата банка е на площад „Гарибалди“ в столицата. По ирония на съдбата в същата сграда днес е друга една банка - КТБ, символ на най-големия грабеж. Някога хората са работили по друг начин за отечеството. Имали са нещо много важно - морал.

- Защо изчезнаха ораторите, които успяваха да приковат вниманието на залата? Имаше ги в 7-ото Велико народно събрание, но после постепенно намаляваха.

- В едно Народно събрание трябва да има добри оратори. Защото не е важно само какво казваш, но и как. Стефан Стамболов е пословичен, но има един Теодор Теодоров, казвали са му „парламентарния тигър“. Да не забравяме Никола Генадиев, по-късно Никола Петков, във Великото народно събрание през 1990-1991 също имаше личности, интелектуалци, хора на изкуствата. Какви юристи имаше в годините след 1990-а. А те бяха и блестящи оратори. Вижте в последните години до какво падение стигнахме - председател на правната комисия да е Искра Фидосова! Един професор ми каза: „Това е правна немощ, как може?!“ Последният правен мохикан и оратор беше проф. Любен Корнезов. Няма го и колегата Андрей Пантев с неговото дар слово.

- Сега не замениха ли парламентарните оратори с парламентарни остриета?

- Само като ги погледна тези остриета... От БСП е Мая Манолова, а Бойко е пуснал остриета от Дулово - Десислава Атанасова, и от Кърджали - Цвета Караянчева. Ама не може остриетата да не са подготвени. Не е нужно да скачаш на „реплика“ и „дуплика“ и да се заяждаш. Трябва да има политическа култура, да изслушаш внимателно опонента си и после с аргументи спокойно да го обориш. Трябват подготвени хора, а не безлични партийни послушковци. Ядосан съм и по случая „Бат Сали“. Това е подигравка с Народното събрание. Какво ще каже той за енергетиката например?

- От какви скандали трябва да се пазят депутатите?

- Още ме побиват тръпки от скандала, свързан със 70-годишнината от разстрела на Вап­царов, когато Цецка Цачева каза, че няма да отдадат почит със ставане на крака. А стихосбирката на поета „Моторни песни“, която вместо да прочетат, някои изхвърлиха в кошчето за боклук. Това беше безобразие, срамота! Подобни неща не бива да се повтарят, защото рушат устоите и вярата на нацията ни. Та ние отрекохме всичко и всеки - кому е нужно това? Децата ни растат безпаметни и безродни заради подобни срамни сцени.

- Как да научим нашите политици да разсъждават национално, а не индивидуално?

- Националните интереси трябва да се разбират и да се защитават. Толкова е грозно, когато някой падне от власт и отива в Брюксел, където веднага започва да очерня следващото правителство. Стигнахме дотам, че от Брюксел да ни казват какво правителство да има България. Ами дори Тодор Живков не е ходил толкова често в Кремъл! Той отиваше в Москва два пъти в годината, лятото и зимата. Сега при такива мобилни комуникации няма нужда да се прескача толкова често до Брюксел. Представете си само как звучи: „Трябва да отида да чуя какво ще каже нашето политическо семейство за бъдещото ни правителство!“ Ако се оплаква в това семейство, значи топи собствената си държава и вреди на интересите й. Това за съжаление е повсеместна практика.

Твърди се, че в края на 30-те години Франклин Рузвелт е казал за диктатора от Никарагуа генерал Сомоса-баща (Сомоса е нещо като Пиночет - добър диктатор за Вашингтон): „Аз знам, че Сомоса е кучи син, но той е наш кучи син.“ И сега е същото: „Абе знам, че той е еди-какъв си, но е от нашето политическо семейство.“

- Какъв съвет бихте дали на депутатите, ако ви поискат?

- Стефан Данаилов отново ще е човекът, който ще удари парламентарния звънец. Бих ги посъветвал да чуят какво ще им каже доайенът, който е преживял немалко в политиката. Добре е народните представители да помнят винаги кой ги е изпратил в сградата на съгласието. Да не ги обзема наркотикът на властта, да не се пристрастяват. Аз не вярвам в разкази за зомбита, но на жълтите павета, където е парламентът, преди Освобождението там са били турските гробища на София. Понякога имам чувството, че са обладани от негативна енергия... Дори се пошегувах, когато искаха да се върнат вакъфските имоти, и казах на главния мюфтия: „Само не искайте Народното събрание.“ Но да не изпадаме в такива фантазии и да не влизаме в разни психотрилъри.

- За българите казват, че сме търпеливи, но докога?

- Тъпрението е добро качество, но то може да бъде и лошо. Освен това има и предел. Ние сме го доказали като народ, че избухне ли гневът, тогава разумът изчезва.
Самозапалванията, на които обществото ни беше свидетел, бяха от отчаяние. А отчаянието е не само тъжно, то е и страшно. Хората не бива да се отчайват. Затова трябва политиците да се хванат за ръце, да стиснат зъби и да работят в съгласие. Ако не го направят, ще отговарят пред съда на историята. Късата памет е много опасна. 

Прогноза за времето - 29 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268858

В сутрешните часове на места във високите полета и котловините видимостта ще е намалена от мъгла. Минималните температури сутринта ще са между 0° и 5°, максималните между 4° и 9°, по Черноморието и югозападните райони до 10°-13°, в София около 7°.

Маргарита Попова ще участва в тържествена церемония в Академията на МВР

http://pik.bg/маргарита-попова-ще-участва-в-тържествена-церемония-в-академията-на-мвр-news243296.html

Маргарита Попова ще участва в тържествена церемония в Академията на МВР

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва днес в тържествената церемония по дипломирането на Випуск 2014 на Академията на МВР.

Вицепрезидентът ще произнесе слово.

Първите кюрдски бойци пешмерга пристигнаха в Турция на път за Кобани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246317_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%8E%D1%80%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%

 Първите кюрдски бойци пешмерга, пътуващи към Кобани, пристигнаха в съседна Турция, предаде AFP. Бойците пристигат от Иракски Кюрдистан, за да се включат в бойните действия срещу джихадистите от групировката „Ислямска държава” в района на сирийския град. Кюрдските сили пешмерга са се отправили към турско-сирийската страница с автобус, придружени от четири турски бронирани коли и полицейски автомобил. 
Турските сили за сигурност са затворили пътя към границата, за да попречат на многото събрали се журналисти да последват конвоя.

Ракета на НАСА се взриви при изстрелване

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EqrVnerq1h8/

Страшна експлозия на ракетната площадка във Вирджиния, от където беше изстреляна ракетата на НАСА – Antares, която трябваше да пренесе доставки за шестимата астронавти на МКС.

Ракетата се взриви малко след изстрелването си вчера вечерта. От НАСА поясниха, че тя е била безпилотна и при инцидента няма пострадали, въпреки че са били причинени “значителни” щети, цитира Кросс. Експлозията е запалила небето над ракетната площадка във Вирджиния. Не е ясно каква е причината за случилото се.

 

 

Св. прпмчца Анастасия Римлянка

http://www.cross.bg/anastasiya-svetitzata-zapovyadal-1437342.html

/КРОСС/ В дните на император Деций и съуправника му Валериан, при военачалника Пров, недалеч от град Рим, в уединено и малкоизвестно място имало малък женски манастир. В него се подвизавали няколко добродетелни постнички, в числото на които била и престарялата по години и съвършената в добродетелите игумения София. В този манастир живеела и блажената девица Анастасия, родена в Рим, която на тригодишна възраст останала без родители. Преподобната София я възпитавала в своя манастир и я научила на всички добродетели, така че в поста, подвизите и във всички трудове тя превъзхождала останалите. Като достигнала двадесетгодишна възраст, Анастасия станала извънредно красива, така че някои от знатните римски граждани, като чули за красотата й, страстно желаели да я вземат за жена. Но светата девица, като счела всичко за суета, станала Христова невеста и като пазела за Него девството си, пребивавала в молитви денем и нощем. Дяволът не веднъж се опитвал да я отклони от нейния равноангелен живот и да я склони към живот в света, като я смущавал с нечестиви помисли, със съблазни от лукави уста и с различни други свои хитрини. Но той ни най-малко не успял в своята борба против тази, в немощното естество на която се била вселила силата Христова. Като не можал да я победи по този начин, дяволът явно възстанал срещу нея, като въздигнал жестоки мъчители

29 октомври в историята

http://www.cross.bg/voiina-vuzdyha-izvesten-1437341.html

/КРОСС/ 529 пр.н.е. - Със завладяването на Вавилон, персийският цар Кир II Велики издава първия писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир. 1859 г. - Испания обявява война на Мароко.1886 г. - Третото Велико народно събрание избира за княз принц Валдемар Датски, но под натиска на Русия баща му, крал Кристиян, отклонява избора.1912 г. - Балканската война: Османската империя иска примирие. Княз Фердинанд скрива предложението от съюзниците и продължава войната.1912 г. - Български самолет бомбардира от въздуха старата гара Караагач на Одрин, която е първият бомбардиран от въздуха обект със стратегическа цел в историята.1923 г. - Създадена е Република Турция, за президент е избран Мустафа Кемал Ататюрк.1929 г. - Крахът на Уолстрийт 1929: Настъпва пореден срив на Нюйоркската фондова борса, известен като Черният четвъртък, с което приключва бичият пазар от 1920 г. и започва Голямата депресия.1952 г. - Започва съдебно дело срещу католическия епископ Иван Романов, който е осъден на 12 години строг тъмничен затвор за шпионаж.1980 г. - Приет е Закон за прокуратурата на Народна република България.1992 г. - С решение на Националния координационен съвет на СДС президентът д-р Желю Желев е обявен за предател.2002 г. - Официално посещение в България на румънския премиер Адриан Нъстасе, който поставя въпроса за румънското малцинство и присъства на подписването на двустранното споразумение за енергийно сътрудничество.2002 г

Хиляди унгарци протестираха срещу данъка върху интернет трафика

http://europe.actualno.com/Hiljadi-ungarci-protestiraha-sreshtu-danyka-vyrhu-internet-trafika-news_57413.html

Втора вълна от масови демонстрации срещу намеренията на правителството да въведе данък върху интернет трафика се надигна в Унгария. Късно снощи близо 100 000 души излязоха по улиците на унгарските гр...

Караджов продължава с атаката: Кунева на практика ни е разцепила

http://politics.actualno.com/Karadjov-prodyljava-s-atakata-Kuneva-na-praktika-ni-e-razcepila-news_57412.html

Когато само една партия в Блока налага своето виждане чрез несъгласие с каквато и да е друга алтернатива, това го наричам изнудване. Това правят г-жа Меглена Кунева и Движение България на гражданите, ...

Слави Бинев: Изпитвам безкрайно недоверие към Бойко Борисов

http://politics.actualno.com/Slavi-Binev-Izpitvam-bezkrajno-nedoverie-kym-Bojko-Borisov-news_57414.html

Личното ми отношение е, че изпитвам безкрайно недоверие към Бойко Борисов. Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев в ефира на bTV. В допълнение той обясни, че страната ни има нужда от к...

Британците ще предсказват времето с нов суперкомпютър, който прави 16 трилиона изчисления в секунда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246316_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2

 Прогнозата на метеорологичната служба на Великобритания е, че новият й суперкомпютър на стойност 97 милиона лири, който тежи 140 тона, ще предоставя ранни предупреждения за наводнения, силни ветрове, мъгла и обилен снеговалеж, пише The Guardian. Изграждането на суперкомпютъра, който ще се намира в Exter Science Park, ще започне следващата година. Първите прогнози за времето се очакват през септември 2015, но системата ще достигне пълния си капацитет през 2017 година. 
Суперкомпютърът ще прави 16 трилиона изчисления в секунда, като с това ще бъде тринадесет пъти по-мощен от машината, която британските метеоролози използват в момента и ще се нареди сред най-мощните суперкомпютри в света. Модерните методи за предвиждане на времето разчитат на обработването на огромни обеми от информация. Данни от сателити и наземни станции захранват компютърни симулции, които предсказват какво ще се случи в следващите 24 часа, както и за по-дълги периоди от време. Колкото повече са данните, толкова повече изчислителна мощност е необходима. 
Точността на прогнозите зависи от резолюцията на компютърната симулация. Тази резолюция е като пикселите на дигиталната камера. По-малките пиксели дават по-детайлна картина, но изискват повече компютърна мощ. Пикселите на настоящата система на британската метеорологична служба съотвестват на 12 кв.км от земната повърхност. Това ограничава възможността за предвиждане на наводнения, тъй като най-силните валежи обикновено се концентрират в много по-малък мащаб. 
Наред с прогнози за времето новият суперкомпютър ще прави и прогнози за климатичните промени. Такива симулации се опитват да предвидят времето за години, десетилетия и дори столетия напред. В момента единственият начин да се правят е чрез намаляване на резолюцията на симулациите. 

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1437340.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва" Тема: На живо от парламента: Преди началото на първото пленарно заседание. Двойна или тройна коалиция ще ни управлява?Гост: Юлий Павлов, Живко Георгиев и Михаил Неделчев. Тема: Какво ни казваха политиците преди изборите? И промени ли се речта и поведението им след това?Тема: На живо: От дома на Любчо - една от децата на Българската Коледа за резултатите от благотворителността. Как върви възстановяването на детето, след операциите във Виена?Тема: Има ли поражения в Обсерваторията в Рожен, след няколкодневното прекъсване на тока там?Тема: Как една снимка от протестите в България попадна в холивудска продукция? Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Яне Янев с ново 20 - кой иска да замаже следите за скандала КТБ?Гост: Яне ЯневТема: И още: бившият финансов министър Муравей Радев - как изчезват 4 милиарда?Гост: Муравей Радев - бивш финансов министърТема: Защо Реформаторите се опъват да управляват само с ГЕРБ? Гост: Асен Агов и проф. Михаил Константинов.Тема: Кой от Реформаторския блок смята, че Меглена Кунева ги изнудва?Тема: Излъгаха ли застъпници като не им платиха за изборите?Тема: Режисьорът Захари Паунов в неизвестност от 12 дни. На живо - съпругата му.Тема: Три месеца по-късно - какво се случва със залятата с блажна боя Нона?Тема: Пици като птици - прелитат над реката и кацат в чинията на клиенти.Тема: Любо Киров след катастрофата, преди нов клип и в разгара на X Factor

Рождениците днес

http://www.cross.bg/pisatel-depytat-bivsh-1437338.html

/КРОСС/ Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на "Виваком" Доц. д-р Борислав Великов, депутат, председател на Съвета на директорите на "Аквахим" Д-р Валери Нецов, завеждащ АГ отделението в УМБАЛ "Софиямед" Димитър Томов, писател Доц. Иван Димов, преподавател в НСА, бивш национален треньор по тенис Карл Джераси, американски биохимик и писател от български произход, създател на контрацептивното хапче Касиел Ноа Ашер (Деса Красова), актриса Петър Дулев, бивш депутат Севделина Арнаудова, ръководител на пресцентъра на партия ГЕРБ Христина Ангелакова, оперна певица  

Религиозен календар за 29 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392990

Св. прмчца Анастасия Римлянка
Преподобна Анастасия Римлянка осиротяла още на 3 години и била възпитана в манастир край Рим. Там старата и благочестива София ги учела на строг пост, молитва и труд. За християнската си вяра Анастасия била измъчвана жестоко - изтръгнали ноктите , отсекли ръцете и краката , избили зъбите , откъснали езика с клещи и на Св. прмчца Анастасия Римлянка Преподобна Анастасия Римлянка осиротяла още на 3 години и била възпитана в манастир край Рим. Там старата и благочестива София ги учела на строг пост, молитва и труд. За християнската си вяра Анастасия била измъчвана жестоко - изтръгнали ноктите , отсекли ръцете и краката , избили зъбите , откъснали езика с клещи и на

Компютърен модел е спестил милиони долари на фермери в Колумбия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246315_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB+%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0

 Учени, изследващи растежа на селскостопанските култури и моделите на атмосферните условия в Колумбия са посъветвали производители на ориз да не засаждат определен вид култури, спестявайки им милиони долари, пишеGizmag. Международният център за тропическо селско стопанство (CIAT) и Федерацията на колумбийските производители на ориз са разработили компютърен модел, който изчислява кои сортове са най-подходящи за специфични атмосферни условия в даден регион. 
Селското стопанство винаги е било колкото наука, толкова и изкуство. Познанието какво трябва да се засади за много от фермерите е интуитивно. Променящите се модели на климата обаче правят това все по-трудно и насажденията често биват унищожавани от внезапни застудявания или суша. В Колумбия, където добивът на ориз намалява и споразуменията за свободна търговия заплашват местните производители, подобряването на селското стопанство чрез предвиждащите способности на анализа на огромни обеми от данни (big data) се оказва изключително полезно.
Учените от CIAT са установили, че климатичните условия са причина за между 30 и 40 процента от вариациите на селскостопанските добиви в Колумбия. Миналата година те са предупредили група фермери да не засаждат определен сорт, тъй като се очаква засушаване. Изследователите са се оказали прави и това е спестило на производителите 3.8 милиона долара. Прогнозата е направена от сложен компютърен модел, включващ данни, събирани от колумбийските ферми в продължение на десет години. Анализът и сравнението на информацията показва какви култури, при какви условия и в кои региони се развиват най-добре. Проектът е сред наградените в конкурса на ООН Big Data Climate Challenge. 

Геополитиката на новия световен ред

http://www.cross.bg/rysiya-ykraiina-kriza-1437212.html

/КРОСС/ Основната цел на конфликта с Русия в печелившия за САЩ и НАТО вариант са не само материалните фактори (контрол над териториите, ресурсите, технологиите, отсрочката от финансова катастрофа и др.), колкото отстраняването на Русия като сила, възпрепятстваща налагането на новия световен ред (НСР). Една от последиците на украинската криза за Русия – това е поляризацията на политическия живот и растящата тенденция нещата да се назовават с истинските им имена. Украйна, както много експерти предполагат, би останала спокойна, ако не бяха острата криза на системата на виртуално-финансовия капитализъм и политическата деградация на САЩ и Европа. Надявайки се да избегне поредния катастрофален банково-финансов колапс, Вашингтон стартира отдавна подготвения да избухне украински проект с цел да провокира Русия към въоръжен конфликт с Украйна и като наказание за това да нанесе на руската страна непоправими щети с глобални последствия. Ако всичко се развие по американския сценарии и Русия загуби (което е малко вероятно, но трябва да се има предвид като най-лош вариант), администрацията и финансовите кръгове, покрай получаването на контрола над териториите и ресурсите на Русия, могат да припишат за сметка на войната дълговете на Федералната Резервна Система на САЩ, да свалят поредните „балони” на пазара на ценни книжа и, както винаги, да спечелят добре, а Америка да възстанови господството си в световната политика и финанси

Преглед на печата от 29 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/29/2408693_pregled_na_pechata_ot_29_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

Пазарлъци за власт провалиха крехкото съгласие за кабинет на малцинството
В рамките само на няколко часа реформаторите приеха, а после отказаха да управляват само с ГЕРБ и поискаха към коалицията да се присъедини и Патриотичният фронт

Труд

Съвсем забатачихме 1,6 млрд. евро от ЕС
Пети неуспешен опит на агроведомството да избере одитор в продължение на повече от 1 година

Политика

Капитал Daily...

Китай включи в електрическата си мрежа най-голямата батерия в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246314_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8+%D0%B2+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0+%D0%B

 Най-голямата батерия в света беше включена в електропреносната мрежа в Шенцен, близо до Хонгконг, пише Ingenieur.de. Възможностите на новата батерия са четири пъти по-големи от тези на досегашния световен рекордьор, който се намира в германския град Шверин. 
Китайският производител на батерии BYD е изградил съоръжението на собствен терен. Основното предназначение на гигантската батерия е да съхранява излишното електричество, произвеждано нощем от китайските електроцентрали и да го разпределя в мрежата през деня. “Мащабите на тази система са впечатляващи. В една сграда е инсталиран капацитет за съхранение, който се равнява на всички подобни системи, които функционират в Германия понастоящем”, казва Франц-Йозеф Файлмайер, директор на германска компания, която си сътрудничи тясно с BYD.
Исполинската батерия се състои от 60 хиляди литиево-желязо-фосфатни клетки, всяка от които има капацитет 230 ампер часа. Възможностите на системата за складиране на енергия съответстват на около половин милион батерии за преносими компютри или 2000 електрически автомобила.
Рекордно е и времето на изграждане на съоръжението. От старта на строителството до включването на батерията в електрическата мрежа са минали девет месеца. Китайската компания не смята, че с това е постигнала целите си. В момента BYD проучва три терена за изграждане на съоръжение, което е с няколко пъти по-голям капацитет. BYD е съкращение за “Build your Dreams” (“Строим мечтите ви”). Компанията е основана през 1995 година, като първоначалната й дейност е в областта на информационните технологии. Сега фирмата се утвърждава и като производител на автомобили. Заедно с германския автопроизводител Daimler тя е разработила електрическата кола Denza.

Космическа ракета се взриви секунди след старта си (видео)

http://www.bnews.bg/article-120259

Ракетата на НАСА Antares, която беше изпратена към Международната космическа станция, се взриви малко след изстрелването си.

Поток от лава от вулкана Килауеа доближава село в Хавай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246313_%D0%9F%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%83%D0%B5%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B6%D0%B

 Поток от лава от вулкана Килауеа се стича към село на остров Хавай, доближавайки се на 60-тина метра от къщите, предаде агенция Ройтерс.

Жителите, чиито домове се намират на пътя на лавата, са инструктирани да се готвят за евакуация. Потокът напредва със средна скорост от 5 до 9 метра в час. Ако запази траекторията и скоростта си, той ще стигне до сградите за не повече от ден.

Постоянно действащият вулкан избълва известно количество лава на 27 юни, после в края на септември спря, а малко по-късно отново се активизира. От неделя досега лавата е изминала към 250 м.

Фронтът на потока, който според учените вчера е бил широк около 50 метра, заля гробище по пътя си към село Паоа с население от 800 души.

Два пътя са затворени, а американският Червен кръст разкри временно убежище, съобщиха местните власти.

Поне трима служебни министри с оферта за титуляри

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393616

Ако се стигне до десноцентристки кабинет с премиер Бойко Борисов, част от служебните министри може да запазят постовете си. Това заявиха пред “Труд” източници, близки до преговорите и до "Дондуков" 2.
Сред идеите на реформаторите била мястото си да запази правосъдният шеф Христо Иванов. Концепцията му за реформа в системата, Ако се стигне до десноцентристки кабинет с премиер Бойко Борисов, част от служебните министри може да запазят постовете си. Това заявиха пред “Труд” източници, близки до преговорите и до "Дондуков" 2. Сред идеите на реформаторите била мястото си да запази правосъдният шеф Христо Иванов. Концепцията му за реформа в системата,

България е 22-а в света по равенство между половете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246312_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+22-%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%BF

 България заема 22-о място от 142 страни в класация за 2014 г. на Световния икономически форум за равенството между мъжете и жените на работното място, цитирана от френския вестник "Фигаро".

Страната ни значително подобрява позицията си спрямо миналата година, когато заемаше 43-о място. Според авторите на изследването жените в България имат среден годишен доход от 13 130 долара, а мъжете – от 19 115 долара. Продължителността на живота на жените в България е средно 68 години, а на мъжете – 63 години. Повече жени, отколкото мъже, завършват висше образование (71% срещу 55%). Само 25% от депутатите в българския парламент са жени, докато представителките на нежния пол заемат 41% от министерските постове.

Мъжете и жените са най-равноправни в Исландия, следвана от Финландия, Норвегия, Швеция и Дания. В дъното на класацията са Йемен, Пакистан, Чад и Сирия. Според Световния икономически форум, едва през 2095 г. ще бъде постигнато равенство между мъжете и жените в професионален план. От 2006 г. насам възможностите на жените в професионалния сектор не са нараснали значително. Днес те достигат само 60% от възможностите на мъжете спрямо 56% преди девет години.

Но има и някои положителни моменти. В някои сектори като здравеопазването и образованието неравенството е намаляло. За сметка на това в други сектори, като политиката, то остава значително. Жените заемат само 21% от ръководните държавни длъжности в света, въпреки че в момента дамите в парламентите са се увеличили с 26% спрямо девет години по-рано, а жените министри са с 50%.

Ракета на НАСА се взриви при изстрелване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246311_%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B

 Ракета носител "Антарес" с американския товарен кораб "Сигнус" се взриви по време на изстрелването от космодрума на НАСА на остров Уолопс, край бреговете на щата Вирджиния.

 

Изстрелването на ракетата се излъчваше на живо на сайта на НАТО. Експлозията стана веднага след изстрелването. Ракетата успя само малко да се издигне над земята.

За пострадали и щети на космодрума, както и за причините за инцидента, не се съобщава.

"Сигнус" трябваше да достави на Международната космическа станция 2 тона полезен товар, включително храна, оборудване и материали за научни експерименти.

БТПП бори сивата икономика със семинари и информираност

http://www.bnews.bg/article-120242

Хората в различни отрасли имат от 10% до 32% по-добра информираност и по-добро спазване на правилата.

МВР с денонощна акция „Скорост”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246310_%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D1%81+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9E%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%E2%80%9D

 Служителите на КАТ излизат в първата за страната ни денонощна акция „Скорост”. В рамките на операцията, която ще се проведе на 29 и 30 октомври на територията на всичките 28 областни дирекции, на пътя ще застанат над 700 полицаи, които ще следят дали караме с превишена скорост. Катаджиите ще впрегнат всички налични радари и камери, а от МВР са категорични, че няма да има място за компромиси. Всеки нарушител ще си понесе последствията. Операцията е част от предприетите от Пътна полиция мерки за подобряване на обстановката по шосетата и

 

намаляването на жертвите при катастрофи

 

Според анализ на КАТ голяма част от тежките инциденти на пътя със загинали и ранени се дължи именно на превишената скорост. През последните четири години броят им е намалявал, но през тази бележи скок. Само до юли месец смъртта си на пътя са намерили над 400 души, като повечето са загинали заради високата скорост.

 

От МВР съобщават, че имат планове подобни акции да се превърнат в традиция. Такива операции се прилагат успешно в някои водещи европейски държави, сред които и Германия.

 

Най-наситено присъствие на полицейски екипи ще има в Пловдив и околните села. Там на пътя ще излязат 78 служители. Голям брой униформени ще бъдат впрегнати и в

 

селата и малките градове около София

 

където по традиция се регистрират голям брой нарушения на скоростта. За бясно каране там ще дебнат 43-ма полицаи. Униформени с радари ще има и по абсолютно всички главни пътища и магистрали в страната.

 

Катаджии ще има и във вътрешната част на градовете, където също често стават тежки катастрофи заради превишена скорост. Последната такава беше във Варна в края на миналата седмица, когато мощно „Порше Кайен“ се вряза в малко „Рено“. При адския сблъсък на място загинаха 40-годишен мъж и 32-годишната му приятелка. Същия ден 6-годишно дете пострада тежко, отново заради превишена скорост край Благоевград.

 

От силовото ведомство припомнят, че на електронен адрес safetyroads@mvr.bg гражданите могат да дават предложения за местата за извършване на контрол на скоростта. Събраната информация ще бъде анализирана от териториалните структури на КАТ и такива места ще бъдат включвани като точки за контрол.










Къде и как ще ни снима КАТ

 
София

 

 Пернишко шосе (вход) – Лукойл

 

 бул. „Ботевградско шосе” в района на магазин „Хонда”

 

 бул. „Цветан Лазаров” в района на бензиностанция „Еко”          

 

 ул. „История славянобългарска”

 

 бул. „Владимир Вазов” в района на магазин „Баумакс”

 

 бул. „Сливница” - мостът на „Захарна фабрика”

 

 ул. „Президент Линкълн”

 

 бул. „Царица Йоана” в района на магазин „Домко“

 

София-област

 

 с. Искрец, път III – 164-ти км

 

 с. Свидня – на площада

 

 гр. Етрополе - бул. „Руски”, бул. “М. Искър“

 

 гр. Годеч – ТК, ул. „Софийско шосе”

 

 гр. Ихтиман, бул. “Цар Освободител“

 

 гр. Златица - ул. „Св. Кирил и Методий” и ул. „Вл. Варненчик”

 

 гр. Пирдоп, в района около питейните заведения

 

село Разлив в района на центъра

 

 град Правец - „Язовирна стена“

 

 гр. Божурище, бул. ,,Европа“

 

 гр. Сливница, ул. ,,Паисий Хилендарски“  

 

 Третокласен път №638, разклона за с. Делян

 

Благоевград

 

 ул. ,,14-и полк”

 

 ул. ,,Иван Михайлов”

 

 ул. ,,Покровнишко шосе”

 

 На Е - 79:

 

 км 361+200 (бензиностанция ,,Шел”)

 

 км 364+400 (бензиностанция ,,Лукойл”)

 

 км 409 (бензиностанция ,,Ромпетрол”, с. Струмяни)

 

 км 410+500 (мотел ,,Солуники”, с. Струмяни)

 

Бургас

 

 бул. „Стефан Стамболов” до №77

 

 бул. „Тодор Александров” до надлез „Вл. Павлов”

 

 път ІІ - 79-и км 84+000, път І - 6-и км 491;

 

Варна

 

 бул. „Цар Освободител“ - срещу „Тойота”

 

 бул. „Васил Левски“ срещу бл. 67

 

 бул. „Княз Борис“ - Делфинариум

 

 бул. „Васил Левски“ – бензиностанция „Еко“

 

 бул. „Осми Приморски полк“, над бензиностанция „Петрол“

 

 бул. „Осми Приморски полк“ – кръстовище с ул. „Студентска“

 

 бул. „Сливница“ – Оцетен цех

 

 бул. „Сливница“ – Строителен техникум

 

 ул. „Девня“ срещу хотел „Адамо”

 

 Аспарухов мост

 

 АМ 2 изход/вход

 

Велико Търново

 

 гр. Г. Оряховица, ул. „Св. Княз Борис І”

 

 гр. Лясковец, ул. „Оборище” и път ІІ-53

 

 гр. Свищов, ул. „Отец Паисий”

 

 гр. Свищов, ул. „33-ти Свищовски полк”

 

 с. Царевец, ул. „Първа”

 

 гр. Стражица, ул. „Гладстоун”

 

 гр. Павликени, ул. „Хр. Ботев”

 

 с. Михалци, бул. „Петко Кунин”

 

Перник

 

 ГМ бензиностанция „Шел”

 

 ВГМ комплекс „Седмото небе”

 

 Път I-6 разклон „Кристал”

 

 Община Радомир

 

 ул. „Р. Даскалов”

 

 ул. „Дупнишка”

 

 ул. „Голобръдска”

 

Пловдив

 

 бул. „Кукленско шосе” до №28,

 

 бул. „Васил Левски” до №119,

 

 бул. „Менделеев” до №23,

 

 бул. „Пещерско шосе” до №149,

 

 бул. „Санкт Петербург” до №71

 

 бул. „Асеновградско шосе” до №1

 

Хасково

 

бул. „Съединение” до „Търговия на едро” „ТЕДА” контролират двете посоки

 

Бул. „Съединение” срещу автоборса „Лъв”

 

 Бул. „Съединение” до и с/у жп гарата

 

 бул. „Г. С. Раковски” с/у СБА, до бетонен възел „Беттран”

 

Шумен

 

бул. „Симеон Велики” до НИЖ и до КООП

 

бул. „Велики Преслав” до ТМТ „Христо Ботев”

 

 бул. „Ришки проход” до бензиностанция „Лукойл”

 

 с. Тимарево, в близост до центъра на селото

От минус 7 до 20 градуса през ноември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246309_%D0%9E%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%81+7+%D0%B4%D0%BE+20+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 Живакът ще скочи до 20 градуса през ноември. Затоплянето ще започне още в първите дни на месеца, но в сутрешните часове ще е студено. Най-ниските температури ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 15 и 20 градуса. Това показва прогнозата на синоптиците от НИМХ при БАН. След 6 ноември обаче не са изключени валежи и леко захлаждане, което ще продължи до края на първите десет дни от месеца. След това температурите ще се повишат и дъждове не се очакват. Към 17 - 18 ноември обаче ще има повече облаци и температурите ще се понижат. В края на периода валежи не се очакват. В началото на третото десетдневие живакът ще тръгне надолу. Очакват се валежи от дъжд, които в Северна България и по високите полета ще преминат в сняг. Временно спиране на преваляванията се очаква около 25 ноември. През последните дни на месеца температурите още ще се понижат, отново ще има валежи, в по-голямата част от страната вече от сняг.

Киев обвини Русия за хуманитарен конвой без разрешение

http://europe.actualno.com/Kiev-obvini-Rusija-za-humanitaren-konvoj-bez-razreshenie----news_57410.html

Киев ще разглежда изпращането на поредния конвой с руска хуманитарна помощ за източната част на Украйна като "нарушение на Устава на ООН". Това заяви украински представител на заседание на С...

Св. преподобномъченица Анастасия Римлянка

http://celebrate.actualno.com/Sv-prepodobnomychenica-Anastasija-Rimljanka-news_57411.html

В третия век някои християнки от Рим в желанието си напълно да се посветят на Бога се свързали помежду си и заедно се заселили на едно място, недалече от града. Образували девическа обител. Избрали ...

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393134

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

"Антарес" няма да се откаже от полетите след взрива

http://www.vesti.bg/novini/antares-niama-da-se-otkazhe-ot-poletite-sled-vzriva-6026041

Компанията "Орбитал сайънсиз" (Orbital Sciences), която е изградила взривилата се ракета-носител "Антарес" (Antares) с частния кораб "Сигнус" (Cygnus), ще изясни причините за случилото се и след като реши проблема, ще продължи работата си.

Джихадистите владеят Кобане

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246308_%D0%94%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%8F%D1%82+%D0%9A%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 Ислямска държава разпространи нов видеозапис с британския журналист Джон Кантли, направен на място, за което се твърди, че е обсаденият сирийски град Кобане.

 

Журналистът казва, че зад него е територията на Турция, която граничи със сирийската област, в която се намира Кобане, и че вижда в далечината веещото се турско знаме.

 

Кантли заявява, че силите на ИД са навлезли дълбоко в Кобане, където се бият с кюрдски милиции, и че контролират източния и южния сектор на града.

 

„Битката за Кобане наближава края си. Муджахидините сега просто прочистват града”, казва Кантли.

 

От друга страна кюрдски източници съобщиха само преди дни, че кюрдите са изтласкали силите на ИД от града и вече контролират околните височини, припомнят агенциите. Очаква се всеки момент в града да пристигнат подкрепления от Иракски Кюрдистан.

Папата помирява Големия взрив и Господ Бог

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246307_%D0%9F%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2+%D0%B8+%D0%93%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%9

 Папа Франциск направи решителна крачка към помиряването на смятаните поне досега от мнозина философи за самоизключващи се две основни виждания за света - научната теория за началото на вселената и църковната доктрина за нейното сътворяване. В реч пред членовете на Академията на науките на Ватикана Светият отец обяви, че те не си противоречат, а дори се допълват и обогатяват, и  призова учените  и свещенослужителите да се отворят за нов, ползотворен за хората диалог между науката и църквата. Просто защото според папата през вековете отношенията между тях понякога са били трудни, мъчителни, а това не било донесло

 

нищо добро

 

на никого

 

„Началото на света не е дело на хаоса, а произтича от един Върховен принцип, който излъчва любов” – заяви Франциск пред учените. – „Големият взрив, който днес се поставя в началото на света, не противоречи на съзидателната божествена намеса, а я налага. Еволюцията в природата пък не контрастира с понятието за Сътворението на Вселената, тъй като еволюцията предполага създаването на същества, които да еволюират сами.” Така той на практика придаде божественост и на еволюционната теория на Чарлз Дарвин, която не винаги се е ползвала с благоволението на църквата. Папата обясни още на слушателите си, че когато четем в Битието или първата книга на Библията разказа за Съзиданието, ние рискуваме да си представим Господ Бог като вълшебник с магическа пръчка, с която може да прави всичко. „Но не е така – посочи Франциск, - тъй като той е създал съществата и ги е оставил да се развиват според вътрешните закони, които Той е дал на всяко едно от тях, за да се усъвършенстват и разгърнат изцяло!”

 

В коментарите си на словото на папата пред ватиканските академици италианските медии подчертаха, че съдържанието му не е някаква абсолютна новост, а камо ли революция в доктрината на църквата. За помиряването между наука и божествено през годините са се изказвали

 

не един и двама

 

предшественици на Франциск, които дори са искали прошка за безмилостна разправа на Светата инквизиция с куп прогресивни учени. Но според вещите по ватиканските въпроси наблюдатели за пръв път глава на Римокатолическата църква бил направил толкова задълбочено и аргументирано изказване по щекотливия проблем. Като в същото време е очертал основите, върху които да бъде изградено неговото преодоляване.

Пикасо гостува в София след година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393279

Уникално гостуване на творби на гения Пабло Пикасо у нас уговори министърът на културата в служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов с Н.Пр. г-н Хосе Луис Тапиа Висенте, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България. Експонати от Музея на Пикасо в Малага предстои да бъдат експонирани в Националната художествена галерия през о Уникално гостуване на творби на гения Пабло Пикасо у нас уговори министърът на културата в служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов с Н.Пр. г-н Хосе Луис Тапиа Висенте, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България. Експонати от Музея на Пикасо в Малага предстои да бъдат експонирани в Националната художествена галерия през о

Подписахме за двата нови моста на Дунав

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246306_%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B2

 В Букурещ вчера бе подписан Меморандум за разбирателство за извършване на проучвания за изграждане на нови мостови съоръжения на река Дунав. Документът бе парафиран от нашия министър на транспорта Николина Ангелкова и заместник министър-председателя и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Ливиу Драгнеа, а на  церемонията присъства и румънският премиер Виктор Понта.

 

Предвидено е до края на следващата седмица да бъде определен съставът на смесената българо - румънска работна група, която ще започне работа по подготовка на двата проекта за изграждане на мостове при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш. „Основна задача на работната група е да определи конкретни стъпки и срокове за подготовка на проектите – от първата фаза до индикативна дата за започване на строителни дейности”, каза министър Ангелкова.

 

Подготовката, за която се договориха двете страни, включва предпроектните проучвания, ОВОС, както и анализ на потенциалните ползи от изграждането на всяко от съоръженията. Предвижда се финансирането да се осигури от програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния 2014-2020 г. След това ще бъде търсено финансиране за същинското строителство, но на този етап е най-вероятно обектите да се реализират чрез публично-частно партньорство.

Само ние не отчитаме броя на нощувките

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246305_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%89%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5

 България е единствената страна в Европейския съюз, която не е въвела единна система за туристическа информация. Тя позволява от всяка една точка за нощуване всеки един чуждестранен турист в момента, в който си плати стая, да бъде отразен в реално време и информацията да се съхранява в централния сървър. Опитите за въвеждането й засега удря на камък, констатира зам.-министър Ботев. Въвеждането ще позволи да се извади на светло цялата информация за туристите и ще позволи да се избели браншът. Освен чисто данъчните преимущества за държавата системата има и сериозна роля по отношение националната сигурност на страната. В края на септември за първи път възможностите є са демонстрирани пред представители на МВР, министерствата на транспорта и финансите. Поради липса на пари няма да продължи засега работата по въвеждането на системата. Въпреки че е имало осигурени средства, при последната оптимизация на бюджета необходимите 2,5 млн. лева са орязани.

 

И към този момент не се знае колко е реалният брой на нощувките у нас. Техният брой е значително по-малък от очакваното, като се съпоставят с количеството на продадените пакети, каза още Бранимир Ботев. За сравнение зам.-министърът даде Хърватия, която има 20% сив сектор, а отчита в пъти повече нощувки от нашата страна. Въвеждането на системата ще доведе до рязък скок на броя на нощувките, смятат специалистите.

Изборите в Украйна бележат исторически разрив с Русия и съветското минало

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246304_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+

 След преброяването на над половината гласове на парламентарните избори в страната се оформи безпрецедентен национален консенсус в подкрепа на трайно скъсване с Москва и завой към европейската интеграция.

В неделя вечерта, докато гласовете на украинските избори все още се брояха, президентът Петро Порошенко в телевизионно обръщение поздрави сънародниците си за успешното произвеждане на изборите и, позовавайки се на първоначалните резултати, да подчертае едно от настъпилите важни събития: Комунистическата партия на Украйна, политическа останка от съветското минало на страната, която винаги беше подкрепяла близките връзки с Русия, не успя да спечели нито едно място в парламента.

“Поздравявам ви за това”, каза украинският лидер на своите сънародници. “Решението на народа, което е по-висше от всяко освен Божието, произнесе смъртната присъда на Комунистическата партия на Украйна”. За първи път откакто Руската революция от 1917 г. помете Украйна и я превърна в съветски сателит, в парламента на страната няма да има комунисти.

Тяхното поражение, макар и предимно символично, беше символ на промяната на Украйна, която започна с революцията тази година и в много отношения приключи с изборите в неделя. Докато комунистите и други проруски партии имаха огромна подкрепа в Украйна преди бунта и твърд електорат в източната половина на страната, сега те са почти без значение. В пълен контраст с тях, прозападните лидери на протестите през уикенда станаха свидетели на смазваща победа на своята програма за европейска интеграция. “Над три четвърти от гласувалите избиратели показаха твърда и необратима подкрепа за курса на Украйна към Европа”, заяви Порошенко в телевизионното си обръщение.

Прогнозите след преброяването на половината бюлетини вчера гласят, че неговата политическа партия ще получи най-много гласове и над една четвърт от местата в парламента. Партията на неговия съюзник, премиера Арсений Яценюк, го следва плътно по резултати, което ги улеснява да създадат управляваща коалиция между поддръжници на проевропейския курс и украински националисти. Те вероятно няма да имат нужда от подкрепата на оределите редици на проруските партии, за да приемат закони и да извършат конституционни реформи.

В много отношения те трябва да благодарят на руския президент Владимир Путин за този успех. След като революцията свали неговите съюзници в Украйна през февруари, Путин отчужди повечето украински гласоподаватели, които по-рано подкрепяха близки връзки с Москва. Решението му да нахлуе и да анексира региона на Крим през март, когато Украйна едва излизаше от хаоса на революцията, пробуди в Украйна омраза към Русия, каквато двете страни не бяха виждали през столетията на единство и мирно съвместно съществуване. Последвалата подкрепа на Путин за украинските сепаратисти, които все още се борят да превърнат източните провинции на страната в протекторати на Москва, затвърди разделението между някога братските страни.

Никъде това не се виждаше по-ясно, отколкото в резултатите от изборите в неделя. Единствената партия, която влезе в парламента с програма да възстанови връзките с Москва, беше така наречения “Опозиционен блок”, който се очаква да остане на четвърто място с под 10 на сто от гласовете. Само преди година участващите в него водещи политици бяха част от управляващата коалиция в Украйна, съставена от Комунистическата партия и Партията на регионите, чийто лидер Виктор Янукович беше спечелил президентската надпревара през 2010 г. с програма за братски връзки с Русия.

Сега Янукович, който беше прогонен от властта през февруари, потърси убежище в Русия по покана на Путин, а неговата Партия на регионите беше толкова сигурна в поражението си на изборите този уикенд, че реши да не участва в тях. Какъвто и шанс да оставаше за Путин да задържи съюзниците си на власт в Украйна, сега изглежда загубен, а с това той губи мечтата си да създаде нов политически съюз, съставен от най-големите републики на бившия СССР.

Твърденията на Путин за крайнодесни радикали, които завземат властта в Украйна - в реч през март той нарече лидерите на революцията група “неонацисти, русофоби и антисемити” - също беше разобличена като измислица на изборите в неделя. Макар че крайните националисти играеха ключова роля в революцията, малцина от тях стигнаха до парламента.

Дясната партия “Свобода” се очаква да получи около 6 на сто от гласовете, горе-долу колкото популистите от Радикалната партия, които едва надхвърлят 5-те процента, необходими за влизане в парламента. Ултранационалистическата партия, известна като “Десен сектор”, която руските медии представяха като демоничната сила зад новото украинско правителство, не успя да премине избирателната бариера с прогнозираните 2 на сто от гласовете.

Но истинската заплаха за Русия никога не е идвала от демагозите от украинската десница. Тя идваше от политици като президента Порошенко, които са решени да насочат Украйна по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Този път няма да бъде лесен, защото западните лидери едва ли жадуват да приемат в ЕС провалящата се украинска икономика и 45-те й милиона граждани. Но националният консенсус за европейската интеграция и трайният разрив с Русия, което тази програма предполага, в момента са по-силни, отколкото в който и да било период от украинската история.

Уолстрийт джърнъл: България се приближава до съставяне на дясноцентристка коалиция

http://pik.bg/уолстрийт-джърнъл-българия-се-приближава-до-съставяне-на-дясноцентристка-коалиция-news243281.html

Уолстрийт джърнъл: България се приближава до съставяне на дясноцентристка коалиция

България се приближава до съставяне на дясноцентристка коалиция, пише американското издание The Wall Street Journal, цитирано от "Фокус".

ГЕРБ- най-голямата партия в новия парламент на балканската държава заяви, че е готова да работи с други дясноцентристки партии за сформиране на правителство, което ще се съсредоточи на първо място върху въпроси от национално значение.

Русия иска точно такава Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246303_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0

 Още в самото начало на войната с Грузия, Кремъл обяви главното си условие за нормализиране на отношенията - Москва не иска да има нищо общо с президента Саакашвили, той е неприемлива фигура и примирие може да има само ако той се оттегли. Днес врагът е Украйна. Но за разлика от случая с Грузия, досега Русия не е назовала условията си. И не е казала: Добре, ако направите това и това, сме готови да приемем Украйна такава, каквато е.

Какво иска Кремъл?

Руските официални лица не спират да говорят за необходимостта от "всеобхватен, прозрачен и отговорен диалог", каквото и да означава това. Но подобни формулировки само объркват - още повече, че формално Русия изобщо не се признава за страна в конфликта. Във всяка една война по света страните в конфликта защитават своята си истина. Не е сложно да си представим как би изглеждал мирът от гледна точка на украинците - край на "народните републики" Донецк и Луганск, завръщане на Крим в пределите на украинската държава. Как обаче изглежда желаният от Москва мир, си остава загадка. Отцепване на Донецк и Луганск от Украйна? Създаване на голяма Новорусия чак до Одеса? Сухопътен коридор към Крим и Приднестровието? Федерализиране на Украйна? Всичко би било много по-лесно, ако - както в случая с Грузия, Москва каже съвсем честно какво иска. Но Кремъл мълчи.

Скандалното изявление на Путин, че ако искал, неговите войски отдавна да са превзели Киев, прозвуча за мнозина като заплаха. Но ако прочетем думите на руския президент съвсем буквално, ще видим, че те не съдържат никаква заплаха. Той не е превзел Киев, защото не иска. И защото му е изгодно Украйна да е точно такава, каквато е - разпокъсана и отслабена от войната. До някакъв съществен пробив едва ли ще се стигне и след провелите се в неделя парламентарни избори, сепаратистките режими в Донецк и Луганск няма да изчезнат, а енергийната зависимост от Русия ще стане още по-критична с оглед на наближаващата зима. Нека с всички тези проблеми да се справя Порошенко, с когото - както виждаме, Путин е готов да се среща и разговаря. Тоест, именно такъв президент в Киев го устройва.

Олег Кашин

Участието на крайните националисти в политиката на Украйна също устройва руския призидент. През последните месеци те станаха незаменими актьори в руската пропаганда, целяща предимно да заблуди руското общество. И не бива да се изключва сценария, при който Москва негласно стимулира национализма в Украйна. От есента насам се носят слухове, че Москва финансира украинската партия "Десен сектор". А беларуският президент Лукашенко заяви наскоро, че по негови информации "Десен сектор" се финансира от Янукович.

Руските политически провокации имат над стогодишна история. Достатъчно е да припомним, че руският премиер Столипин бе убит от агенти на руските тайни служби именно в Киев. И можем да сме сигурни, че днес от двете страни на руско-украинската граница шетат много повече агенти на руските служби, отколкото изглежда на пръв поглед.

Украйна воюва с Русия, а Русия - със САЩ

Украинците са убедени, че воюват с Русия. А в Кремъл смятат, че в Украйна срещу Русия са се изправили Съединените щати. Един от близките сътрудници на Путин го заяви съвсем открито - в интервю за "Росийская газета" секретарят на Съвета за безопасност на Руската федерация Николай Патрушев каза, че в Украйна Русия се е сблъскала с поредния епизод от хитър план, разработен навремето от Збигнев Бжежински. Целта на американския план била да отслаби Русия с помощта на "уязвими места".

Човек може да се смее до припадък на наивните конспиративни представи на руските официални лица за устройството на света. Но в конфликта с Украйна силата е на страната на Кремъл. Дори ако приемем, че Москва се влияе не от геополитически конспиративни теории, а от някакви съвсем безумни суеверия, ние трябва да ги вземем насериозно. Защото именно те са в основата на решенията, които взима Кремъл.

Разглеждайки Запада като постоянна заплаха, Кремъл очевидно е готов да консервира Украйна като един вид извор на тази заплаха. Украйна е нужна на Кремъл именно такава, каквато е сега. И затова той ще се опитва да я държи в това състояние колкото е възможно по-дълго. По този начин Москва ще може да ѝ приписва всички настоящи трудности, включително вътрешнополитическите.

Какво НЕ казаха вчера в парламента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246302_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%9D%D0%95+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B2%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0

 Несигурни изказвания, клишета, обяснения, че няма полезен ход, опити за демонстрация на държавническо поведение, допълнени с етюд за национална отговорност. И нито дума по съществените проблеми. Такива бяха речите на партийните лидери в първия ден от мандата на новото Народно събрание. Въпреки очакванията, че с началото на новия парламент ще се разсее поне част от мъглата над противоречивите обяснения за формата на бъдещото управление, нищо подобно не се случи. Вместо да заемат конкретни позиции, партийните лидери наблегнаха по-скоро на сценичните ефекти, което добави още въпроси към и без това многото неясноти. А настойчиво премълчаваното питане „Кога ще бъдат следващите предсрочни избори?” прозираше от всички изказвания. Така вместо да намаляват, неизвестните около бъдещото правителство стават все повече.

ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ) и Патриотичният фронт (ПФ) си остават най-вероятното мнозинство, с което ще бъде съставено следващото правителство. Бойко Борисов си остава най-вероятният премиер. Неясна остава обаче формулата, по която партията победител на изборите и двете коалиции ще се обединят във властта. В същото време преговорите между осемте партии в Народното събрание продължават в нов формат - лидерски.

Сценарий след сценарий

Всеки ден председателят на ГЕРБ излиза с нова идея за конструиране на управление. В понеделник, например, той отстъпи от искането си, декларирано категорично само ден по-рано - всички партийни лидери на бъдещата коалиция да влязат в кабинета.

Така Борисов обяви готовност да оглави кабинет на ГЕРБ, РБ и ПФ, но към тази конфигурация добави и други партии, с които ГЕРБ имали близки позиции. Според единия сценарий, лансиран от Борисов, подобно управление може да е с ограничен мандат - до 2015 година, когато да се проведат нови предсрочни парламентарни избори, заедно с местните.

Според другия сценарий, кабинетът трябва да удържи до 2016 година, когато да се проведат избори "2 в 1" - парламентарни и президентски.

Борисов очерта и трети вариант - да се договори правителство с пълен четиригодишен мандат, като в този случай той обеща да не се кандидатира за президент в средата на мандата.

Има много тънки сметки, игрички и планове, но ГЕРБ не участва в тях, заяви Борисов. И с цел да се избегнат всякакви спекулации, той декларира: "Президентските избори не влизат в моите планове".

Така в политическата сделка за формиране на кабинет той за пръв път намеси и фактора президентски избори, без да е ясно каква е връзката между тях. Освен неговите лични планове, естествено.

И още един важен акцент в „сценичните ефекти“: Борисов, който неведнъж е показвал колко обича да се изтъква като победител, в понеделник започна да увещава останалите седем партии, че макар ГЕРБ да са първа политическа сила, мандатът за съставяне на правителство е "общ на целия този парламент". "Аз съм готов да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Затова ще поканя всички лидери на партии да вземем общо решение кой вариант да изберем", заяви Борисов. С което категорично отказа да поеме отговорността за управлението.

Вчера, 27 октомври, се проведе първото заседание на новото Народно събрание

Равнис по Борисов

Останалите политически лидери предпочетоха да не противоречат на председателя на ГЕРБ и заеха парламентарен равнис по неговата команда.

Съпредседателят на РБ Меглена Кунева заяви съвсем ясно, че Реформаторите няма да са пречка за съставяне на дясноцентристко правителство. "Ние сме част от решението за стабилността на страната, а не от проблема със стабилността. Декларираме пълната си готовност да поемаме политическа и лична отговорност“, каза тя, без да коментира нито един от вариантите, посочени от Борисов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви на свой ред, че партията му няма да подкрепя антиевропейска коалиция с Патриотичния фронт, но пък обясни, че дясноцентристко управление е възможно само с Движението като гарант.

Това накара Ивайло Калфин, лидер на парламентарната група на АБВ, да припомни как в предишното Народно събрание Местан е казал, че лявоцентристко управление не може да се постигне без подкрепата на ДПС. Калфин отправи и един призив: партиите да се обединят около национални приоритети.

БСП също обеща частична подкрепа и апелира за ясно управление. ББЦ промени името си, за да влезе и формално в ролята на балансьор - коалицията на Бареков ще се казва вече Български демократически център. А двете националистически формации - Патриотите и „Атака”, изнесоха кратък „родолюбив“ спектакъл. Първите обясниха вижданията си за здрава и силна нация, която защитава дома си с оръжие в ръце, а вторите поискаха нов Европейски съюз, стъпил на християнските ценности и вървящ ръка за ръка с Русия. И двата „сорта“ националисти не коментираха по същество управлението на държавата, нито пък възможностите за съставяне на кабинет.

В този парламентарен спектакъл така и не се стигна до кулминация. Стана ясно единствено, че партиите вкупом са приели нов модел на поведение - смирението. Само че зад недомлъвките, с които е маскирано това поведение, прозират стари навици - опит за лидерство с хоризонт час и половина напред, или в най-добрия случай до следващия ден. А поемането на отговорност, чието изговаряне е новият аксесоар в речите на партийците, не е нищо повече от маскиране на единственото решение, което политическото им въображение е родило - нови предсрочни избори. За които всички говорят със свян по кюшетата на властта - като за предизвестен летален изход от срамна болест.

Облачно с превалявания в Централна и Източна България

http://society.actualno.com/-Oblachno-s-prevaljavanija-v-Centralna-i-Iztochna-Bylgarija-news_57409.html

Над страната ще бъде облачно. Превалявания ще има на места главно в Източна и Централна България, съобщиха от НИМХ. В източните райони ще духа до умерен северен вятър. В сутрешните часове на места въ...

Замеряха Марин Льо Пен с камъни

http://europe.actualno.com/Zamerjaha-Marin-Lio-Pen-s-kamyni-news_57406.html

Лидерът на крайнодесния френски Национален фронт Марин Льо Пен бе замеряна с камъни от младежи в предградията на Париж, съобщава The Local. Група млади хора, изчакали Льо Пен край супермаркет в париж...

Пазарлъци за власт

http://politics.actualno.com/Pazarlyci-za-vlast-news_57407.html

Поредните изненадващи обрати белязаха вчерашните преговори за сформиране на правителство. След среща между лидерите на парламентарни групи вчера сутринта Бойко Борисов очерта контурите на бъдещата вла...

Все още се работи по възстановяването на електрозахранването на няколко села в Смолянско

http://society.actualno.com/Vse-oshte-se-raboti-po-vyzstanovjavaneto-na-elektrozahranvaneto-na-njakolko-sela-v-Smoljansko-news_57408.html

Все още се работи по възстановяването на електрозахранването на няколко села в област Смолян. Заради аварии, предизвикани от тежкия сняг и паднали дървета са основно села в община Чепеларе. Най-голе...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване