В Мизия пристигнаха първите фургони за останалите без дом

http://www.bnews.bg/article-120349

Аварийното фургонно селище за останалите без дом след наводненията в Мизия ще бъде изградено до бившата жп гара. До дни там се очаква да бъдат подредени всичките 30 временни жилища.

Григор тръгнал за Азия без пари заради гадже

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395530

Григор Димитров се описа като романтична душа в любопитно интервю от рубриката “Инсайдър” на сайта на ATP. Българската звезда разкри и други любопитни неща, преди в сряда вечер да излезе срещу уругваеца Пабло Куевас във II кръг на “Мастърса” в Париж.

Най-интересният отговор е на въпроса “Какво е най-щурото нещо, което е правил заради момиче”. Гр Григор Димитров се описа като романтична душа в любопитно интервю от рубриката “Инсайдър” на сайта на ATP. Българската звезда разкри и други любопитни неща, преди в сряда вечер да излезе срещу уругваеца Пабло Куевас във II кръг на “Мастърса” в Париж. Най-интересният отговор е на въпроса “Какво е най-щурото нещо, което е правил заради момиче”. Гр

Ферарио Спасов: Резултатът срещу "Левски" е напълно заслужен

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/29/2409067_ferario_spasov_rezultatut_sreshtu_levski_e_napulno/?ref=rss


Старши треньорът на "Монтана" Ферарио Спасов заяви, че победата с 2:0 срещу "Левски" за Купата на България е напълно заслужена с оглед представянето на двата отбора.

Лидерът в Б група взе стабилна преднина преди реванша на "Георги Аспарухов" през декември и е на път да поднесе втора изненада, след като в предишния кръг елиминира убедителния водач в А група ЦСКА.

Въпреки че част от играчите, на които залага като титуляри в мачовете от Б група, не стартираха срещу "Левски",...

Млад баща изчезна мистериозно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395510

Млад българин изчезна мистериозно в Атина. Сънародниците ни в Гърция се организират, за да го търсят, но от 31-годишния Мирослав Динов няма и следа, научи Млад българин изчезна мистериозно в Атина. Сънародниците ни в Гърция се организират, за да го търсят, но от 31-годишния Мирослав Динов няма и следа, научи "България Днес". Последно плевенчанинът се обадил на приятелката си от Атина, където търсел работа, още през май. Преди това Мирослав бил многократно в южната ни съседка и знаел езика.

Гръцките власти научили от медиите за прииждането на Марица

http://www.grreporter.info/Grckite_vlasti_nauchili_ot_mediite_za_priizhdaneto_na_Marica/16320

Областният управител на Еврос Георгиос Павлидис призова колегите си в Хасково и Одрин да възобновят функционирането на Мрежата за трансгранично сътрудничество.

прочети повече

50 сирийски бунтовници са влезли в Кобане от турска територия

http://www.mediapool.bg/50-siriyski-buntovnitsi-sa-vlezli-v-kobane-ot-turska-teritoriya-news226573.html

Малка група сирийски бунтовници влязоха в сирийския град Кобане, който е в близост до границата на Сирия с Турция и който от дълго време е атакуван от джихадистите от "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.   Около 50 въоръжени бойци от Свободната сирийска армия са навлезли в Кобане от турска страна. Идрис Насан, кюрдски официален представител в Кобане, заяви, че 50-те бойци са прекосили граничния пункт Мюршипанар на границата на Турция със Сирия. Бойците са пътували с коли.   Тази група ще подпомогне кюрдските бойци в Кобане, сражаващи се срещу ИД.   Пристигналите от Турция бойци действат отделно от групата от 150 иракски пешмерги, които също са на път за Кобане.   Свободната сирийска армия обединява бунтовници, които се опитват да свалят режима на сирийския президент Башар Асад. Ръководството на Свободната сирийска армия е базирано в Турция.

Първи две санирани сгради взеха акт 16

http://www.bnews.bg/article-120331

Блок 10 на ул. „Чарлз Дарвин“ 3 в столичния кв. „Изгрев“ и блок 17в район "Илинден" в София са първите две сгради, санирани по програмата за Енергийно обновяване на българските домове.

Сърбия планира продажбата на държавния телеком

http://www.vesti.bg/novini/syrbiia-planira-prodazhbata-na-dyrzhavniia-telekom-6026116

Сръбското правителство планира продажбата на държавния телеком. Това съобщи премиерът Александър Вучич.

Близо половината горива у нас са с отклонения в качеството

http://www.mediapool.bg/blizo-polovinata-goriva-u-nas-sa-s-otkloneniya-v-kachestvoto-news226572.html

Почти половината от продаваните на бензиностанциите горива, проверени от Държавната комисия по метрологичен и технически надзор, са показали отклонения от качеството, съобщиха от ведомството в сряда. Докато само преди година отчетените нарушения са били 8 процента сега те са стигнали 43 на сто, сочат представените данни на база на проверки в общо 120 бензиностанции. това обаче не означава, че преди това горивата са били с по-високо качество, а че в агенцията е имало корупционни практики и сега тя е затегнала контрола върху търговията с горива, коментира нейният председател Стефан Цанков. Преди е имало случаи, в които инспектори на агенцията предупреждават бензиностанциите, че ще бъдат проверени и така за по-малко от 24 часа всички колонки на набелязания обект са били изпразвани. Оказва се, че близо 20 процента от бензиностанциите у нас не са проверявани повече от десет години, защото са били извадени от сървърите на агенцията, каза още Цанков. В други случай умишлено са допускани грешки в документацията при проверки, така че обвиненията автоматично да падат в съда. От Държавната агенция по метрологичен и технически надзор са предприели мерки за отстраняване на корупционните практики, а желанието им е да се стигне да отклонения в качеството на горивата между пет и осем процента, каквато е световната тенденция.

БНБ е длъжна да отнеме лиценза при отрицателен капитал на КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=268995

БНБ действа и ще действа само в рамките на законите с оглед защита на обществения интерес. В това бе категоричен по темата КТБ управителят на БНБ Иван Искров по време на заседание на временната бюджетна комисия в Народното събрание по казуса КТБ.

Първи бял президент в Африка от 1994 г. насам

http://www.cross.bg/skot-prezidentut-izborite-1437461.html

/КРОСС/ Замбия има бял държавен глава от днес, след като стана ясно, че президентът Майкъл Сата е починал от неназована болест в Лондон. Вицепрезидентът Гай Скот ще заеме президентския пост. Той ще заема поста до изборите след 3 месеца. Това го прави първия бял афикански лидер след като президентът на Южна Африка де Клерк загуби изборите през 1994 г., което сложи край на апартейда. Самият Скот няма да се кандидатира за президент заради изискването за гражданство. Колоритният и откровен Гай Скот е популярен сред сънародниците си. Като бивш министър на земеделието той беше натоварен с тежката задача да се справи с хранителната криза, причинена от сушата в началото на 90-те.  

Барозу: България можеше да е на мястото на Украйна ако не се беше присъединила към ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2014/10/29/2409069_barozu_bulgariia_mojeshe_da_e_na_miastoto_na_ukraina/?ref=rss


Разширяването на ЕС е едно от най-големите достижения на съвременната европейска история. Ако държавите, които напоследък се присъединиха към ЕС, бяха останали извън него, днес може би нямаше да говорим само за Украйна, но вероятно и за България или за държавите от Прибалтика. Решението да се разширим бе правилното, макар и не всичко да е перфектно. Това заяви на прощалната си пресконференция в отговор на въпрос председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, предаде БТА.

Нека...

Искров подава оставка след разрешаването на казуса с КТБ

http://econ.bg/Новини/Искров-подава-оставка-след-разрешаването-на-казуса-с-КТБ-_l.a_i.589958_at.1.html

Гуверньорът на БНБ Иван Искров обеща пред депутатите от временната парламентарна комисия по бюджет и финанси да подаде оставката си веднага щом бъде...

Какъв кабинет одобрявате? (новата ни анкета)

http://offnews.bg/news/n_1/n_410305.html

В новата анкета на OFFNews Ви питаме: Какъв кабинет бихте одобрили в рамките на настоящия парламент? Броени дни преди връчването на проучвателния мандат на ГЕРБ ни е любопитно да видим кои от вероятните конфигурации подкрепяте.  Отговорите, които предлагаме, са: - ГЕРБ-РБ; - ГЕРБ-РБ-ПФ; - ГЕРБ-РБ-ПФ-БСП-АБВ; - Кабинет на малцинството на ГЕРБ; - На всички парламентарни сили; - Друга конфигурация; - Този парламент не може да излъчи кабинет. Можете да гласувате в долната дясна част на сайта.

Кремъл отхвърля слуховете за тежко заболяване на Путин

http://www.mediapool.bg/kremal-othvarlya-sluhovete-za-tezhko-zabolyavane-na-putin-news226571.html

Кремъл опроверга твърденията на западни медии, че руският президент Владимир Путин има сериозни здравословни проблеми, предадоха ТАСС и Франс прес.   Миналата седмица някои западни издания, сред които в. "Ню Йорк пост", написаха, че Путин страда от рак на панкреаса в последен стадий и се лекува при германски лекар, с който се запознал преди десетки години, когато бил агент на КГБ в Германия.   "Това обяснява защо Путин не бърза чак толкова да нахлуе в Украйна", допълни тогава в. "Ню Йорк пост".   В сряда говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че подобни негативни очаквания във връзка със здравето на Путин са напразни.   "Нека хората, които разпространяват тези слухове, замлъкнат. Всичко с президента е наред", посочи Песков.

След 4 месеца мотане за КТБ: БНБ просто не знае

http://business.actualno.com/Sled-4-meseca-motane-za-KTB-BNB-prosto-ne-znae-news_57573.html

4 месеца, много протести, много срещи и много изприказвани думи. Резултатът? БНБ просто не знае или иска повече мнение за анализи във връзка с няколко въпроса, свързани с КТБ. Включително: а) Дали лиц...

Категорично доказано: Горуня се самоубива

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393296

Според Йордан Велчев, писател и историк с фундаментални изследвания, там, където документи липсват, легендите са особено бъбриви. Легендите за Горуня се разбъбриха още на 8 април 1965 г.: при опит да бъде арестуван, Горуня се самоубил; Горуня не се е самоубил, а е убит в престрелка с органите за сигурност; убит с откос на шмайзер; направена Според Йордан Велчев, писател и историк с фундаментални изследвания, там, където документи липсват, легендите са особено бъбриви. Легендите за Горуня се разбъбриха още на 8 април 1965 г.: при опит да бъде арестуван, Горуня се самоубил; Горуня не се е самоубил, а е убит в престрелка с органите за сигурност; убит с откос на шмайзер; направена

Колко струва парното в Хърватия?

http://offnews.bg/news/n_1/n_410312.html

Българската журналистка Виолета Станичич, която живее в Хърватия, публикува в личния си профил във Фейсбук коментар за това каква е процедурата за пускане на парното в Хърватия и какви са месечните сметки за него. Препечатваме го с нескрита завист: Няколко дни си мълчах от неудобство, поради ледените драми в България. Днес и ние си пуснахме парното в енергийно независима Хърватия. Пуснахме си го, щото така решихме и щото май е под 10. Пък "ние", щото газовата инсталация и бойлер са в собствения ни килер. Врътнахме копчето, нагласихме термостата на 23 градуса. Това беше. И съседите така. И по доста от кварталите пак така. Не ни тероризира монополистът. Не му зависим от графиците и кварталния парнаджия. Колко ще струва удоволствието? Нашата сграда си е построена газифицирана, отделна инвестиция не съм правила. Колко ще плащам? Въз основа на предишна консумация внасям равно по около 35 евро месечно, и в топлите месеци досега (щото и топлата вода е на газ). Да не забравя, над 80% си е родна газ, няма нужда от внос. С италианците "имаме" концесии и я добиваме в Адриатика. Така че Путин може да върти каквито си кранчета иска.

Намалих си бюста, не исках да ме мислят за кифла

http://www.bnews.bg/article-120343

Ели Гигова, която е сред най-спокойните Съквартиранти в новия сезон на Вип Брадър направи доста любопитно и донякъде шокиращо за мнозина разкритие за себе си .

Проектозакон срещу проституцията в Русия предвижда наказания и за клиентите

http://www.mediapool.bg/proektozakon-sreshtu-prostitutsiyata-v-rusiya-predvizhda-nakazaniya-i-za-klientite-news226570.html

Глоба, арест или принудителен брак - такива са предложенията в проектозакон срещу проституцията, внесен от депутатката от руския град Санкт Петербург Олга Галкина, предаде Франс прес.   Ако законът се приеме, клиентите на проститутките ще бъдат наказвани, но ще имат избор по отношение на наказанието.   Те ще трябва да изберат или да платят глоба от 100 000 рубли /1830 евро/, или да прекарат до 15 дни в затвора, или пък да избегнат глобата и затвора, както се съгласят да се оженят за проститутката, чиито услуги за ползвали.   Според експерти обаче проектът на закона има малко шансове да бъде приет.

"Труд" обра наградите за разследваща журналистика

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395080

На тържествена церемония в Благоевград кметът Атанас Камбитов и посланикът на Ирландия Джон Бигър раздадоха традиционните годишни награди за разследваща журналистика в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците" , който е учреден в памет на разстреляната ирландска журналистка Вероника Герин.
В раздела за печатни издания бяха наградени На тържествена церемония в Благоевград кметът Атанас Камбитов и посланикът на Ирландия Джон Бигър раздадоха традиционните годишни награди за разследваща журналистика в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците" , който е учреден в памет на разстреляната ирландска журналистка Вероника Герин. В раздела за печатни издания бяха наградени

Хр. Радков пред ФРОГ: Няма депутати членове на МЕНСА

http://frognews.bg/news_79172/

Разговорите около съставяне на ново правителство се проточиха не поради липса на интелигентност, а поради нерешителност. Няма лидери. Това каза за Фрог нюз председателят на МЕНСА Христо Радков.

Порожанов с мрачна прогноза за 2015 г.

http://frognews.bg/news_79173/

Според министъра на финансите Румен Порожанов през 2015 г. се прогнозира забавяне на реалния растеж на БВП до 1, 2 на сто. За 2016 г. и 2017 г. се очаква ускоряване на икономическия растеж - достигане на нива съответно 2% и 2,5% в резултат на по-благоприятна вътрешна и външна среда.

Приключиха разкопките на Перперикон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394977

Най-мащабното средновековно градоустройство в Родопите е разкрита при приключилите археологически разкопки на Перперикон, обяви ръководителят им Николай Овчаров. Той и екипът му са се натъкнали на над 10 сгради, едната от които вероятно е обществена, ако се съди по внушителните й размери от 200 кв. метра. Постройките в Акропола на Перперикон са раз Най-мащабното средновековно градоустройство в Родопите е разкрита при приключилите археологически разкопки на Перперикон, обяви ръководителят им Николай Овчаров. Той и екипът му са се натъкнали на над 10 сгради, едната от които вероятно е обществена, ако се съди по внушителните й размери от 200 кв. метра. Постройките в Акропола на Перперикон са раз

Безработицата в Румъния през септември е била 5,11 процента

http://www.mediapool.bg/bezrabotitsata-v-rumaniya-prez-septemvri-e-bila-511-protsenta-news226569.html

Броят на безработните в Румъния е намалял през септември с 2043 души спрямо август, достигайки 461 822 души, което прави ниво от 5,11 на сто, съобщава агенция Медиафакс, като се позовава на Националната агенция по заетост.   Най-засегнатите от безработица окръзи на Румъния са Васлуй в североизточната част, Телеорман в южната, Мехединц в югозападната и Бузъу в централната част на страната.   Нивото на безработица през септември от 5,11 процента е с 0,2 процентни пункта по-ниско от това през август и с 0,38 процентни пункта по-ниско спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Националната агенция по заетост.   Най-голям брой регистрирани безработни има във възрастовите групи между 40 и 49 години и 30-39 години.

Иван Искров: Оттеглям се, след като решим казуса КТБ

http://pik.bg/иван-искров-оттеглям-се-след-като-решим-казуса-ктб-news243590.html

Иван Искров: Оттеглям се, след като решим казуса КТБ

Веднага след като намерим решение на казуса КТБ, след като имаме стабилно правителство, тогава веднага ще проведа своите консултации с парламентарните лидери – от Борисов до Сидеров – и ще се оттегля.

Това заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров на заседание на Временната бюджетна комисия в парламента, предаде БГНЕС.

Иван Искров не е чиновник, заговори управителят на БНБ за себе си в трето лице. Поканен съм да оглавя Централната банка и нямам никакво основание да се притеснявам от свършените безброй много задачи, които банката извърши през последните години. Преизбран съм и умея да нося отговорност, имам чувство за дълг и достойнство, продължи Искров.

Ще дам възможност на парламентарните лидери да изберат нов управител, ще се оттегля в момента, в който решим проблема с КТБ, повтори Искров. Нека не поставяме БНБ, която си върши стриктно задълженията в хаос и невъзможност да взима решения, призова той=



Телепортацията става факт до до 2080 година

http://www.cross.bg/teleportatziyata-budeshteto-fakt-1437460.html

/КРОСС/ Физици от Императорския колеж в Лондон и университета в Глазгоу предсказаха, че "научнофантастичните технологии" като тези в "Стар трек", "Междузвездни войни" и "Хари Потър" вероятно ще станат научен факт в живота на сегашните ученици. В изследване на водещи британски учени и младежи от 11 до 16-годишна възраст, поръчано от "Дъ Биг Бенг Феър", изследователите заявили, че телепортацията може да стане ежедневна дейност до 2080 г. Децата, участвали в изследването, заявили, че пътуването във времето може да стане факт до 63 години, но учените не са толкова оптимистично настроени. Колин Стюарт, автор на книгата "Големите въпроси в науката", счита, че до 2100 г. хората ще могат да скачат напред, за да видят бъдещето си. Това е само след 85 години. "Пътуването в бъдещето вече беше постигнато, но само в малки мащаби. Рекордът е 0,02 секунди, поставен от космонавта Сергей Крикальов. Макар че това не звучи твърде впечатляващо, то показва, че пътуването в бъдещето е възможно", казва Стюарт. "Бих казал, че гледаме към 2100-та година като много оптимистична времева рамка за пътуване със седмици в бъдещето", допълва той. Но телепортацията може да стане нещо нормално до 2080 г., счита д-р Мери Жакилин Ромеро от Училището по физика и астрономия към университета в Глазгоу. "Телепортирането на човек атом по атом ще бъде много трудно..

Д-р Павел Табаков: Още не лекуваме всеки тип парализа, само при пресечен гръбначен мозък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394565

Д-р Павел Табаков е неврохирург в университетската болница във Вроцлав, Полша. Той оглавява медицинския екип, извършил първата в света трансплантация на клетки от обонятелна луковица в гръбначния мозък при човек. В резултат на тази терапия и на продължителна специална рехабилитация пациентът Дарек Фидика проходи след пълна парализа от кръста Д-р Павел Табаков е неврохирург в университетската болница във Вроцлав, Полша. Той оглавява медицинския екип, извършил първата в света трансплантация на клетки от обонятелна луковица в гръбначния мозък при човек. В резултат на тази терапия и на продължителна специална рехабилитация пациентът Дарек Фидика проходи след пълна парализа от кръста

Кметът на Девня глобен за превишена скорост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395243

Акция "24 часа контрол на скоростта" се провежда днес и утре от органите на МВР на територията на страната. Един от първите, получил акт за превишена скорост, бе кметът на Девня Атанас Кузев, пише  БГНЕС.
Кметът Кузев бе спрян от полицейски служител и глобен, защото карал автомобилът си с 26 километра над позволеното. Акция "24 часа контрол на скоростта" се провежда днес и утре от органите на МВР на територията на страната. Един от първите, получил акт за превишена скорост, бе кметът на Девня Атанас Кузев, пише  БГНЕС. Кметът Кузев бе спрян от полицейски служител и глобен, защото карал автомобилът си с 26 километра над позволеното.

Гай Скот ще стане първият бял президент в Африка от 1994 г. насам

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/29/2409063_gai_skot_shte_stane_purviiat_bial_prezident_v_afrika/?ref=rss


Гай Скот ще стане първият бял държавен глава в Африка през последните 20 години, съобщи "Ройтерс". Той ще заеме поста на досегашния президент на Замбия Мишел Сата, който почина на 77-годишна възраст в английска болница.

Икономистът с шотландско потекло Скот беше вицепрезидент на Сата. Той ще заема президентския пост до изборите след 3 месеца. Това го прави първия бял африкански лидер, след като президентът на Южна Африка Де Клерк загуби изборите през 1994 г., което сложи край на...

Брюксел може да поиска от Франция и Италия допълнителни мерки за дефицитите

http://www.mediapool.bg/bryuksel-mozhe-da-poiska-ot-frantsiya-i-italiya-dopalnitelni-merki-za-defitsitite-news226568.html

Европейската комисия не отхвърли проектобюджетите на Франция и Италия, но това не означава, че те ще бъдат оценени като съответстващи на правилата в ЕС и Брюксел може да поиска от тях допълнителни мерки, поясни ЕК в сряда, цитирана от Франс прес.   "Ние не предрешаваме окончателния резултат", заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Юрки Катайнен на пресконференция. Окончателното решение, което Комисията трябва да вземе до края на ноември, ще определи дали са необходими допълнителни мерки или корекции, за да се гарантира пълно съответствие с Пакта за стабилност, уточни еврокомисарят.   Снощи Европейската комисия даде зелена светлина на коригираните бюджети на Франция и Италия за 2015 година, след като страните приеха да орежат допълнително дефицитите си и така бе сложен край на спор между Брюксел и двете левоцентристки правителства. ЕК обяви, че не е установила никакви сериозни отклонения в бюджетите за догодина на 18-те страни от еврозоната и няма да поиска от никоя членка да преразгледа проекта си.

Столичната полиция задържа жена, заплашила да хвърли бебето си от прозореца

http://www.mediapool.bg/stolichnata-politsiya-zadarzha-zhena-zaplashila-da-hvarli-bebeto-si-ot-prozoretsa-news226567.html

Полицията задържа 38-годишна жена, заплашила да хвърли 5-месечното си момиченце от прозореца в дома им в столичния кв. "Борово", съобщават от МВР в сряда.   Сигналът е подаден в понеделник от мъжа, с когото арестуваната живее на семейни начала. Той заявил, че под въздействието на алкохол приятелката му започнала да тормози бебето и дори го нахапала.   Жената има още четири деца. Тя е била отведена в Шесто РПУ, а момиченцето й е поставено под полицейска закрила и предадено на Център за настаняване от семеен тип.

Родители ще упълномощават децата си, за да могат да усвоят общински пари във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268977

Родители ще подписват нотариално заверено пълномощно пред нотариус, с което реално децата им, ненавършили 18 години, ще могат да усвоят общински пари по различни програми. Това приеха на заседание общинските съветници от правната комисия към местния парламент.

М. Димитров: Бюджет 2014 г. е издънен, актуализацията е задължителна

http://frognews.bg/news_79171/

Бюджетът за 2014 година е буквално издънен. Не може без актуализация. Той е планирано провален, защото в него са заложени приходи, които е било ясно, че няма да бъдат изпълнени. Това е направено с пошлата цел за изкуствено увеличаване на разходната част на бюджета.

Бюджетна комисия: БНБ няма да отнема лиценза на КТБ

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/biudzhetna-komisiia-bnb-niama-da-otnema-licenza-na-ktb-6026112

Според комисията БНБ трябва да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина

Искров: Ще се оттегля, като решим казуса КТБ

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/iskrov-shte-se-otteglia-kato-reshim-kazusa-ktb-6026112

Нека не поставяме БНБ, която си върши стриктно задълженията, в хаос и невъзможност да взима решения!, призова гуверньорът на БНБ

Глобиха кмета на Девня за превишена скорост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395231

Акция Акция "24 часа контрол на скоростта" се провежда днес и утре от органите на МВР на територията на страната. Един от първите, получил акт за превишена скорост, бе кметът на Девня Атанас Кузев, пише  БГНЕС. Кметът Кузев бе спрян от полицейски служител и глобен, защото карал автомобилът си с 26 километра над позволеното.

Искров обеща да подаде оставка при стабилно управление и ясно решение за КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/29/2409053_iskrov_obeshta_da_podade_ostavka_pri_stabilno/?ref=rss


Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров заяви, че ще подаде оставка веднага щом бъде намерено решение за поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) и има стабилност в управляващото мнозинство. На заседание на бюджетната комисия той отговори на въпрос кога ще се оттегли на депутата от ГЕРБ Ивайло Московски. 

"След като е нарушено доверието - а най-ценният актив на една централна банка е доверието, веднага щом заедно намерим решение за казуса...

Искров за пореден път: Веднага, след като намерим решение на казуса КТБ, ще се оттегля

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395211

"Веднага след като намерим решение на казуса КТБ, след като имаме стабилно правителство, тогава веднага ще проведа своите консултации с парламентарните лидери – от Борисов до Сидеров – и ще се оттегля". Това заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров на заседание на Временната бюджетна комисия в парламента, предаде БГНЕС. "Веднага след като намерим решение на казуса КТБ, след като имаме стабилно правителство, тогава веднага ще проведа своите консултации с парламентарните лидери – от Борисов до Сидеров – и ще се оттегля". Това заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров на заседание на Временната бюджетна комисия в парламента, предаде БГНЕС.

ЕК е одобрила мерките за контрол по ОПОС и пуска плащанията

http://www.mediapool.bg/ek-e-odobrila-merkite-za-kontrol-po-opos-i-puska-plashtaniyata-news226566.html

Европейската комисия приключи проверките по мерките за контрол на оперативна програма "Околна среда", одобрява ги и възстановяването на плащанията по тази оперативна програма ще стане до две седмици, съобщи в сряда Илияна Цанова, заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз в служебното правителство.   Това решение на ЕК ще е много важно за нас, защото бюджетът вече не издържа дълго да плаща разходите по тази програма. От ЕК се очаква да получим по тази оперативна програма около 700 млн. лева по ОПОС до края на годината. Тези приходи са очаквани и са отчетени в предложенията за актуализация на бюджета, посочи Цанова.

Драматичната история на Измир на театрална сцена

http://www.grreporter.info/Dramatichnata_istoriya_na_Izmir_na_teatralna_scena_/16319

В културния център „Гръцки свят“ от четвъртък 30 октомври се представя супер продукцията на Фондацията на гърците по света, която разказва за Измир и за един от най-важните периоди от историята на нова Гърция – от 1917 до 1923 година

прочети повече

Георги Иванов: Загубата от ЦСКА ни се отрази срещу "Монтана"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/29/2409059_georgi_ivanov_zagubata_ot_cska_ni_se_otrazi_sreshtu/?ref=rss


Старши треньорът и спортен директор на "Левски" Георги Иванов-Гонзо заяви, че тежкото поражение в дербито с ЦСКА (0:3) е оказалo негативно влияние върху отбора, което е проличало в разочароващия мач срещу втородивизионния "Монтана" (0:2) за Купата на България.

Сините бяха категорично надиграни от лидера в Б група и можеха да допуснат дори по-тежко поражение, с което още повече да усложнят задачата си за реванша на "Георги Аспарухов" в началото на декември.

"Днес бяхме...

Бензинът и дизелът поевтиняха

http://pik.bg/бензинът-и-дизелът-поевтиняха-news243586.html

Бензинът и дизелът поевтиняха

В някои бензиностанции бензинът и дизелът поевтиняха с още 5-6 стотинки за литър, съобщи Нова телевизия.

Така цената на най-масовия бензин А95 стана 2 лева и 36 стотинки, а дизелът - 2 лева и 41 стотинки. Само за последните три седмици цената на горивото падна с близо 9 на сто. А най-важният въпрос за шофьорите остава какво гориво зареждат. Това трябва да стане ясно днес от проверките на контролните органи. Експертите са изследвали бензин и дизел от различни обекти в страната. През лятото при акции с таен клиент проверяващите установиха, че бензиностанциите масово ни мамят. Основното нарушение беше, че количеството, отчетено от колонките, не отговаря на реално зареденото в автомобила.

Барозу: Европа ви спаси от Русия на Путин

http://www.cross.bg/barozy-bulgariya-chlenove-1437459.html

/КРОСС/ Разширяването на ЕС спаси България от Русия на Владимир Путин, заяви днес отиващият си председател на Европейската комисия Жозе Барозу на последната си пресконференция на този пост. „Разширяването на ЕС е едно от най-големите постижения на европейския континент", заявява Барозу в отговор на въпрос на Клуб Z. „За минута си представете, че тези страни не бяха се присъединили към ЕС - сега може би нямаше да обсъждаме Украйна, а България или балтийските държави". През двата петгодишни мандата на Барозу, които завършват в петък, ЕС прие 13 нови държави, между които и България, увеличавайки общия им брой на 28. Новата Комисия начело с Жан-Клод Юнкер поема правомощията си в събота. Тя обяви, че през идните пет години ЕС няма да приема нови членове. Животът опроверга страховете, че с толкова много членове, съответно комисари, ЕС ще стане неуправляем. Едно от постиженията на ЕС през последните години беше да покаже, че може да работи с 28 страни, каза председателят. „Не България и Румъния бяха тези, които провокираха проблемите, пред които трябваше да се изправим", заяви той. Изключително горд съм, че Европейският съвет реши да назначи за председател бившия министър-председател на Полша. Това показва, че разграничаването на стари и нови членове изчезва, каза Барозу

И депутатите от Реформаторския блок дариха заплатите си за малкия Слави

http://offnews.bg/news/n_1/n_410282.html

И депутатите от Реформаторския блок са дарили първата си заплата за лечението на малкия Слави Едрев. Това съобщи Бетина Терзиева, която започна кампанията за набирането на средства за лечение на болното дете. В понеделник всички депутати от парламентарната група на Патриотичния фронт обявиха, че даряват заплатата си за благородната кауза. Към нея са се присъединили още депутати от ГЕРБ и от БСП. С това броят на депутатите, които даряват първата си заплата вече е 50. По парламентарни групи разпределението е: Реформаторски блок - 23 (цялата група) Патриотичен фронт - 19 (цялата група) ГЕРБ - 6 БСП - 2 Над 9400 са подкрепили отвореното писмо на Бетина Терзиева. Малко преди рождения си ден, тя започна да пише до приятелите си във фейсбук съобщение, че не иска подарък за рождения си ден, а вместо това ги приканва да пуснат DMS за Слави. След това поведе кампания депутатите да се откажат от първата си заплата, която им се полага за времето преди парламента още да е започнал работа и да я дарят за каузата. Слави Едрев е с диагнози "Детска церебрална парализа" и "Епилепсия" по рождение. Въпреки провеждането на антиепилептично лечение и редовна рехабилитация, детето продължава да бъде с тежко изоставане в моторното и нервно-психическото си развитие. Това принуждава родителите на Слави да търсят други, алтернативни методи на лечение като трансплантация на собствени стволови клетки. През август получават потвърждение от Руския онкологичен център „Н. Блохин”, че Слави може да бъде приет за изследване и лечение с използване на клетъчни технологии. Общата продължителност на лечението е 3 години, с вливки на всеки 2-3 месеца, а необходимата сума е 105 000 евро. Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS SLAVI на номер 17 777 Дарителска банкова сметка: Титуляр: Слави Пламенов Едрев Банка: ПроКредит Банк IBAN: BG53 PRCB 9230 1046 9890 19 BIC: PRCBBGSF

Искров: Веднага, след като намерим решение на казуса КТБ, ще се оттегля

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395189

"Веднага след като намерим решение на казуса КТБ, след като имаме стабилно правителство, тогава веднага ще проведа своите консултации с парламентарните лидери – от Борисов до Сидеров – и ще се оттегля". Това заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров на заседание на Временната бюджетна комисия в парламента, предаде БГНЕС.

Какаото подобрява паметта

http://www.vesti.bg/novini/kakaoto-podobriava-pametta-6026113

Какаото съдържа биоактивна съставка, която подобрява паметта, отслабваща с годините, показва ново американско изследване.

Технически проблеми намалили руския газ към България, няма основание за притеснение

http://www.moreto.net/novini.php?n=268974

Доставките на природен газ от Русия към България са намалени поради технически проблеми и страната ни тегли между 1 и 2 милиона кубически метра газ от хранилището в Чирен, за да компенсира недостига, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Васил Шонов.

Задържаха бивш служител на Google заради връзки с "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/durzhava-politziyata-google-1437458.html

/КРОСС/ Бивш служител на Google в Хайдерабад е задържан и поставен под наблюдение от страна на индийската полиция, която подозира, че той се е опитал да се присъедини към екстремистката групировка Ислямска държава, пише NDTV. 30-годишният Мунават Салман е бил арестуван, няколко месеца, след като установил контакт с редиците на терористите. Програмистът подал оставка от клона на "Гугъл" в Индия преди шест месеца, като тогава имал вече уредена виза за Саудитска Арабия. Заподозрението е вследствие на разговори в социалните мрежи, които, според полицията, могат да бъдат категоризирани като онлайн пропаганда. "Това е първият случай, в който софтуерен инженер участва в глобалната терористична организация", съобщиха от полицията, където текат разпити на задържания.    

Искров си върна на депутатите: Събрахте ли мнозинство, та ми искате оставката?

http://www.bnews.bg/article-120339

Веднага щом решим проблема с КТБ ще си подам оставката, заяви шефът на БНБ Иван Искров на питане на Ивайло Московски кога ще си подаде оставката. Той обаче не му остана длъжен и го запита: А имаме ли вече добре структурирано парламентарно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство?, и призова да не се поставя БНБ в в хаос и невъзможност да взима решения.

Пияна майка опита да изхвърли новороденото си през прозореца

http://offnews.bg/news/n_1/n_410215.html

Пияна майка се опита да изхвърли през прозореца петмесечното си бебе. За случая съобщиха от МВР, след като 38-годишен мъж подал сигнал за инцидента. Случката се разиграла в ранните часове на 27-ми октомври. Мъжът докладвал, че жената, с която живее на семейни начала, под въздействието на алкохол е започнала да тормози физически бебето и дори опитала да го хвърли през прозореца. Пристигналият на мястото полицейски екип извел детето от дома и веднага уведомил отдел „Закрила на детето” към Дирекцията за социално подпомагане. Жената, която е майка на още четири деца, била отведена в районното управление и задържана с полицейска мярка за 24 часа. На момиченцето е предоставена полицейска закрила. Настанено е в Център за настаняване от семеен тип. Образувано е досъдебно производство, прокуратурата също е уведомена. Работата по случая продължава.

26-годишен пиян руснак вилня в самолет

http://pik.bg/26-годишен-пиян-руснак-вилня-в-самолет-news243583.html

26-годишен пиян руснак вилня в самолет

От граничния пункт на Летище Бургас подали сигнал в Пето районно управление, че 26- годишен руски гражданин създава проблеми в самолет, който се готви да излети по посока Москва. Той бил в нетрезво състояние и заради поведението си бил свален от самолета.

При излизане от терминал "Заминаващи" руснакът изведнъж станал агресивен и ударил с юмрук в лицетоединия граничен служител. Това наложило да бъде арестуван и задържан заз 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Прокуратурата отново ще се занимава със смъртта на Тодор Димов - Чакъра

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-otnovo-shte-se-zanimava-sas-smartta-na-todor-dimov---chakara-news226565.html

Военно-апелативната прокуратура ще трябва да се занимае с делото за смъртта на Тодор Димов – Чакъра, след като роднините на загиналия обжалваха неговото прекратяване. Жалбата е подадена от адвокат Михаил Екимджиев, който води делото им срещу България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. В края на юни тази година Софийската военноокръжна прокуратура прекрати скандално дело със заключение, че няма доказателства за убийството на Чакъра. Един от основните заподозрени по случая бе Бойко Борисов, който в качеството си на главен секретар на МВР през 2003 г. лично ръководи акцията по залавянето на Тодор Димов. Къщата, в която Димов се бе барикадирал, беше обстрелвана с гранатомети. Впоследствие вътре бе намерено тялото на избягалия затворник, а властите записаха, че той се е самоубил с ръчна граната. Съдът в Страсбург обаче намери България за виновна за отнемане на правото на живот на Чакъра. Европейските магистрати заключиха, че срещу него е била употребена непропорционално голяма полицейска сила, а след смъртта му е било проведено неефективно разследване. Това принуди прокуратурата да отвори отново разследването, което бе прекратено за първи път през 2006 година. Подобно на първото, то също не доведе до нищо. Експертизите не успяха да докажат каква точно е била причината за смъртта на Чакъра, макар че тялото му бе ексхумирано. Новата жалба на адвокат Михаил Екимджиев атакува именно тези неясноти. До Военно-апелативната прокуратура той пише, че новото разследване не е установило конкретната причина за смъртта, нито дори момента на настъпването й. "Поради неустановяването на конкретната причина и на момента на смъртта логически не може да се изключи версията, че той е убит в резултат от разпоредения от ген. Бойко Борисов обстрел на къщата с ръчни противотанкови гранати", се казва в жалбата. Посочено е също, че повторното разследване не е направило задълбочен анализ на операцията по залавянето на Чакъра. Няма отговор и на ключовия въпрос дали обстрелът с противотанкови гранати е бил абсолютно необходим. По делото наистина има необяснени разминавания. Последните изстрели от страна на Чакъра към полицаите са около 17 часа, точно преди смрачаване. След това не е правен опит да се установи дали е още жив. Полицаите се оправдават с оперативна информация, според която на приземния етаж на къщата са заложени взривни капани и е било опасно да се влиза. В същото време не се изяснява как е получена тази информация при положение, че в къщата е само Чакъра. След последната стрелба полицейските екипи се оттеглят на безопасно разстояние. Те приемат, че трябва да се чака до сутринта и да не се рискува. В 21.30 часа обаче пристига Бойко Борисов. Тогава следва ново решение – да се обстрелва къщата с гранатомети. Решението е приведено в действие в 2.30 часа през нощта. Според обясненията на полицията целта е била да бъдат обезвредени евентуално поставените взривни капани на първия етаж на къщата. Предполагало се е, че Чакъра се е барикадирал на втория. След обстрела е трябвало да се направи така, че да не може Чакъра да избяга отнякъде. След стрелбата обаче полицията не предприема нищо до сутринта. "Предполагаема възможност Тодоров да напусне къщата по предварително подготвени проходи е чисто хипотетично предположение, което явно не почива на обективни данни. Със същата доза основателност би могло "разумно" да се предположи, че Тодоров ще напусне къщата по въздуха или използвайки подземни реки", пише адвокат Екимджиев. Според него самият факт, че къщата на Чакъра е била обстрелвана с гранатомет, за да се обезвредят други експлозиви, означава, че е имало умисъл той да бъде убит. Адвокатът сочи, че общият ефект от експлозиите не би дал голям шанс за оцеляването на преследвания човек. "Без обективна необходимост, при условията на предумисъл или поне на евентуален умисъл, спрямо Тодор Димов е използвана явно прекомерна огнева мощ, насочена пряко към физическото му унищожаване", се казва в жалбата. Военно-апелативната прокуратура трябва да образува проверка по жалбата и може да реши да отмени отказа за образуване на досъдебно производство срещу някое от замесените в операцията лица. Другата опция е да се потвърди прекратяването на случая.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=268984

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 30 октомври - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 12:00 ч. - гр.Варна - Делфинариум, местност "Салтанат" № 42,45, ресторант "БМ", Детски център за церебрална парализа.

Барозу: ЕС спаси България от Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_410289.html

Ако България не беше влязла в Европейския съюз, днес България можеше да е в позицията на Украйна. Това заяви Жозе Мануел Барозу на последната си пресконференция като председател на Европейската комисия, цитиран от БНР. Разширяването на ЕС е едно от най-големите постижения в съвременната европейска история. Само за минута си представете, че България и Румъния не бяха се присъединили към ЕС в момента, в който го направиха. Тогава може би днес щяхме да обсъждаме не само за Украйна, а и за България или за Прибалтийските страни, посочи Барозу. Проблемите около разширяването на Съюза ни най-малко не бяха заради България и Румъния. Не те причиниха проблемите, пред които се изправихме. Един от най-големите проблеми беше да покажем, че ЕС може да работи с 28 държави и с повече занапред, коментира той. По думите му понякога решенията в ЕС се вземат трудно, но причината за това са не новите, а други страни членки. Барозу подчерта, че не иска в Европа руската система, според която решенията се вземат от един човек. От 2004 година, когато поех длъжността председател на ЕК, Съюзът почти се удвои по брой на членуващите държави. Приехме нов договор - Лисабонския, приехме и най-амбициозната в света екологична програма, предприехме дълбоки реформи в икономиката и банковия сектор. С амбициозното ни развитие, търговията и външната политика ЕС ще остане най-големият донор на помощ в света, най-важният търговски блок и най-голямата икономика в света. ЕС днес е по-силен и подготвен да се справи с предизвикателствата на бъдещето, категоричен е Барозу. Той посочи, че не планира да заема нови ръководни постове и ще се отдаде на заслужена почивка. Старият състав на Европейската комисия с председател Жозе Мануел Барозу ще приключи работа в петък. На 1 ноември новият екип с председател Жан-Клод Юнкер ще встъпи в длъжност.

Служебният кабинет с "базов сценарий" за бюджет 2015

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/sluzhebniiat-kabinet-s-bazov-scenarij-za-biudzhet-2015-6026110

Основните допускания за разработването на проектобюджета за 2015 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за 2015-2017 г. са добра основа, върху която бъдещото правителство, се казва в прессъобщение на МС

Москва: Франция доставя първия боен кораб на 14 ноември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395175

На 14 ноември Франция ще достави първия хеликоптероносач „Мистрал” на Русия. Това заяви днес руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от АФП.
„Дружеството „Рособоронекспорт” получи покана за 14 ноември в Сен Назер за предаването на първия кораб „Владивосток” и за спускането във вода на втория кораб”, заяви Рогозин. На 14 ноември Франция ще достави първия хеликоптероносач „Мистрал” на Русия. Това заяви днес руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от АФП. „Дружеството „Рособоронекспорт” получи покана за 14 ноември в Сен Назер за предаването на първия кораб „Владивосток” и за спускането във вода на втория кораб”, заяви Рогозин.

Ан Хатауей отказа да се здрависа с журналист от страх от ебола

http://showbusiness.actualno.com/An-Hatauej-otkaza-da-se-zdravisa-s-jurnalist-ot-strah-ot-ebola-news_57561.html

Американската актриса Ан Хатауей стана обект на медийни нападки след като отказа да стисне ръката на аржентински репортер по време на премиерата на най-новия й филм "Interstellar" в Лос Андж...

Ключовите магистрати са честни и почтени, твърди "етик номер едно" на ВСС

http://politics.actualno.com/Kluchovite-magistrati-sa-chestni-i-pochteni-tvyrdi-etik-nomer-edno-na-VSS-news_57568.html

Нямам такова впечатление – така членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров отговори в "Лице в лице" на въпроса дали ключови фигури в съдебната система не са зависими и не из...

От Белия дом обвиниха Нетаняху в страхливост

http://america.actualno.com/Ot-Belija-dom-obviniha-Netanjahu-v-strahlivost-news_57572.html

Високопоставен сътрудник в администрацията на американския президент нарече израелския премиер Бенямин Нетаняху "страхливец" в разговор с журналист от изданието The Atlantic. Гневът на сл...

Слаб Левски загуби и от Монтана

http://bgfootball.actualno.com/Slab-Levski-zagubi-i-ot-Montana-news_57571.html

Кризата в Левски още повече се задълбочи, след като тимът загуби с 0:2 при гостуването си на Монтана в първия мач от 1/8-финалите за купата на България. "Сините", които в този двубой играха...

Инфарктни часове: ГЕРБ пак привика Реформаторите!

http://www.bnews.bg/article-120347

ГЕРБ и реформаторите се събраха на нова среща в Народното събрание.

Заразените с ебола вече са над 13 700 души

http://www.cross.bg/zarazenite-s-ebola-veche-sa-nad--dyshi-1437457.html

/КРОСС/ "Броят на заразените с ебола в световен мащаб вече е 13 703 души, а починалите от смъртоносния вирус са повече от 5 хиляди", съобщи заместник директора на СЗО доктор Брус Ейлуорд. Смъртността от болестта все още е около 70 процента, но хората, които се лекуват в болници имат много по-високи шансове за оцеляване. Според Световната здравна организация трите най-засегнати страни остават Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Там обаче се забелязва намаление в регистрирането на нови случаи.  

Москва: Франция ще достави първия боен кораб на 14 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395170

На 14 ноември Франция ще достави първия хеликоптероносач „Мистрал” на Русия. Това заяви днес руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от АФП.
„Дружеството „Рособоронекспорт” получи покана за 14 ноември в Сен Назер за предаването на първия кораб „Владивосток” и за спускането във вода на втория кораб”, заяви Рогозин. На 14 ноември Франция ще достави първия хеликоптероносач „Мистрал” на Русия. Това заяви днес руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от АФП. „Дружеството „Рособоронекспорт” получи покана за 14 ноември в Сен Назер за предаването на първия кораб „Владивосток” и за спускането във вода на втория кораб”, заяви Рогозин.

Искров: Ще подам оставка, щом решим казуса "КТБ"

http://offnews.bg/news/n_1/n_410286.html

След като е нарушено доверието в БНБ, ще се оттегля, след като решим кзуса "КТБ". Това заяви управителят на БНБ Иван Искров пред депутатите от комисията по бюджет и финанси в парламента. Очаквайте подробности!

Плевнелиев пред студенти: Смел е по-важно от образован!

http://frognews.bg/news_79170/

Смел е по-важно от образован. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред студентите във Великотърновския университет. На въпрос какво според Плевнелиев е по-важно – да си смел или образован? Росен Плевнелиев отговори категорично и повтори: "Смел!"

Възстановяват плащанията от ЕК по ОП „Околна среда“ до средата на ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=268983

До две седмици се очаква Европейската комисия да възстанови плащанията по ОП „Околна среда“, съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова. Това стана ясно след проведен разговор с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан във вторник.

Искров ще подаде оставка при ясно решение за КТБ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iskrov-shte-podade-ostavka-pri-iasno-reshenie-za-ktb-182797/

Мит e, че БНБ не желае да бъде намерено пазарно решение и отваряне на КТБ, заяви гуверньорът на банката

Искров ще подаде пставка при ясно решение за КТБ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iskrov-shte-podade-pstavka-pri-iasno-reshenie-za-ktb-182797/

Мит e, че БНБ не желае да бъде намерено пазарно решение и отваряне на КТБ, заяви гуверньорът на банката

Качулати дежурят пред болничната стая на фена, който се самовзриви с бомбичка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395154

Момчета с качулки дежурят в болничната стая на 21-годишния Кристиян, чиято лява китка бе откъсната от самоделна бомба преди дербито "Ботев"-Локомотив (1:1).
"Изчезвай!", изсъскал един от бултрасите през едва открехнатата врата при опита на екип на „Марица” да разговаря с пострадалия младеж в клиниката по ортопедия и травматология в болница "Св. Момчета с качулки дежурят в болничната стая на 21-годишния Кристиян, чиято лява китка бе откъсната от самоделна бомба преди дербито "Ботев"-Локомотив (1:1). "Изчезвай!", изсъскал един от бултрасите през едва открехнатата врата при опита на екип на „Марица” да разговаря с пострадалия младеж в клиниката по ортопедия и травматология в болница "Св.

Цитат на деня: И аз съм гневен като Вежди Рашидов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/10/29/2409003_citat_na_denia_i_az_sum_gneven_kato_vejdi_rashidov/?ref=rss


И аз съм гневен като Вежди Рашидов.

Управителят на БНБ Иван Искров на заседание на бюджетната комисия в отговор на остър коментар на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, който има депозит в КТБ на стойност 2 млн. лв. - в по-голям размер от гарантирания в КТБ.  

Преди това Рашидов се възмути от усмивка на Искров по повод на своите думи за съсипването на КТБ от два вестника и от това, че вложителите, които са изрядни данъкоплатци, са наричани тарикати. попита и кой раздава...

Искров: БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ при отрицателен капитал

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iskrov-bnb-e-dlyjna-da-otneme-licenza-na-ktb-pri-otricatelen-kapital-182797/

До 31 октомври квесторите трябва да внесат окончателните финансови отчети, заяви управителят на централната банка

Кандидат-спасителят на КТБ иска държавата да поеме 1/2 от липсите

http://www.mediapool.bg/kandidat-spasitelyat-na-ktb-iska-darzhavata-da-poeme-12-ot-lipsite-news226564.html

Консорциум от инвеститори е готов да поеме 50 процента от сумата, необходима за капитализирането и оздравяването на КТБ, ако държавата осигури останалата половина. Това съобщи подуправителят на БНБ Калин Христов по време на заседание на временната бюджетна парламентарна комисия, която в сряда заседава повече от пет часа по проблемите на затворената "Корпоративна търговска банка". Преди него управителят на БНБ Иван Искров каза, че по-рано през деня е проведена нова среща с ключови акционери в КТБ, на която е обсъдено оздравяването на банката. Шефът на Централната банка обаче бе категоричен, че при сегашното законодателство единственият вариант пред БНБ е да отнеме лиценза на КТБ, ако на 31 октомври финансовите отчети на квесторите на банката потвърдят обявената от одиторите миналата седмица дупка от 4.2 млрд. лв. във финансите на  КТБ. Кандидат-спасителят на банката в лицето на австрийския фонд ЕПИК, Оманския фонд и компанията "Джемкорп" предлагат да осигури половината от тази сума за капитализиране на банката, останалите трябвало да осигури държавата. Христов обаче коментира пред депутатите, че в момента в нашето законодателство не е разписано как се дава държавна помощ за рекапитализиране на банка. Затова ако се премине към вариант оздравяване на банката, трябва да се изготви план от правителството за предоставяне на държавна помощ и да се поиска разрешение за това от ЕК, обясни той. Подуправителят на БНБ допълни, че инвеститорите нямали намерение да спасяват банката само с частни капитали. Другият подуправител на БНБ Димитър Костов обаче допълни, че само 4 млрд. лв. няма да са достатъчни за оздравяването на КТБ, която ще се нуждае от още 2 млрд. лв. като наличен капитал. Ако правителството не се ангажира с такъв план, то БНБ следвайки европейските директиви, трябва да вземе лиценза на КТБ и да се върви към процедура по обявяване в несъстоятелност, каза Калин Христов. Подобно решение трябва да бъде взето от БНБ до 20 ноември, когато изтича специалният надзор над КТБ, допълни Костов. При обявяване на несъстоятелност, Фондът за гарантиране на влоговете в банките трябва да се допълни с около 1,5 млрд. лв., обясни той. В отговор на въпрос на народен представител Костов каза, че при обявяване на банката в несъстоятелност по предварителни индикации отражението върху икономическия растеж на страната ще е под 0.5 процента. Председателят на временната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ поиска БНБ да даде мнение кой от двата вариант е по-добър, но управителят на БНБ Иван Искров заяви, че БНБ не може да даде такова становище. Преди това той обясни, че императивната буква на закона изисква от БНБ да отнеме лиценза на КТБ заради отрицателната й ликвидност. Той заяви също, че ще подаде оставка от поста, веднага след като се намери решение на казуса със затворената и заплашена от фалит "Корпоративна търговска банка" (КТБ), сформира се правителство и има сериозно мнозинство. При тези условия Искров щял да проведе "своите консултации с всички парламентарно представени политически сили, ще се оттегля и ще дам възможност да бъде избран друг управител на БНБ". Нека не поставяме БНБ в хаос и в невъзможност да взема решения, призова Искров, който преди това заяви, че нито един банков надзорен орган в европейска страна не е бил подлаган на такъв натиск като него дори по време на банковата криза. "Иван Искров не е чиновник", каза той за себе си отново в трето лице и обясни, че е бил депутат, носил е отговорност и е оглавил БНБ след отправена му покана. Нямам никакво основание да се притеснявам от свършените задачи през всичките тези години, каза Искров. В момента БНБ е длъжна да спази императивната норма на закона и да отнеме лиценза на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), ако окончателните финансови отчети на квесторите на затворената банка потвърдят на 31 октомври дупката от 4.2 млрд. лв., заяви Искров. Той обясни, че при отрицателен капитал на една банка "БНБ не преценява, БНБ следва по закон, императивно, това е императивна норма, да отнеме лиценза на банката". "Дали вашата воля ще бъде да се промени законът, каквито анонси бяха направени през последните дни, законови промени, които да дадат някаква възможност за отлагане на вземането на решението в рамките на по-дълъг срок, но отново подчертавам, това за изискванията, които Законът за кредитните институции поставя пред Централната банка", каза управителят й. В същото време той заяви, че и в сряда е имало среща с ключови акционери в КТБ, с които да се обсъдят възможностите за преструктурирането и оздравяването на банката, но не даде детайли за водените разговори. Искров подчерта, че е мит, че БНБ е против пазарно решение на проблема и отваряне на КТБ. Той се оплака също така, че е бил подложен на невиждан натиск. "КТБ не е изолиран случай в световната история. В нито един случай Централната банка на тези страни не е била подлагана на такъв огромен, ужасен натиск от страна на публиката", каза Искров пред депутатите. "Благодарение на последователната и ефективна работа на БНБ, в това число и на банковия надзор, по време на глобалната криза в България не фалира нито една банка", похвали се управителят на Централния трезор. По думите му от юни досега БНБ, с подкрепата на две правителства и самите банки, успя да ограничи негативните ефекти върху останалата част от банковия сектор след поставянето на КТБ и ТБ "Виктория" под специален надзор. Дотук с огромни усилия е опазена финансовата стабилност на страната и доверието в банките в България, допълни той и даде данни на БНБ според която в края на септември депозитите на населението и фирмите в банките вече са надхвърлили нивата от преди затварянето на КТБ. Авторитетът на БНБ, с или без Искров или който и да било от Управителния съвет на Централната банка, е изключително важен дълготраен нематериален актив, от който всички имаме нужда, каза още Искров и припомни, че БНБ се отчита само пред Народното събрание. Пред депутатите говори и подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който е обвиняем заради длъжностно престъпление заради неупражнен контрол върху отпускането на кредити от КТБ. По думите му, при проверка на БНБ в Корпоративна банка през 2013 г. на 213 кредитни експозиции за 3 млрд. лв. е установено, че всичко е наред. Той не можа да обясни как при проверката на прокуратурата в банката, с която започнаха проблемите й, се оказва, че липсват голяма част от документите по заемите. Представители на одитерските компании обаче посочиха, че тяхната проверка е показала, че кредитните портфейли изкуствено са държани в добро състояние. При някои заеми е констатирано, че са предоговаряни 20 пъти.   Ликвидната атака е генезисът на проблема с КТБ, а това никой не можеше да го предвиди, заяви още Гунев. Сега вече има и капиталов проблем - заради липсата на документация за обезпеченията по кредитите, добави той. Гунев посочи пред депутатите, че е начело на банковия надзор от около година, но работи от 22 години в БНБ и никога не е била пропускана надзорна процедура по отношение на КТБ или други банки.

Кандидат-спасителят на КТБ с оферта държавата да поеме 1/2 от липсите

http://www.mediapool.bg/kandidat-spasitelyat-na-ktb-s-oferta-darzhavata-da-poeme-12-ot-lipsite-news226564.html

Консорциум от инвеститори е готов да поеме 50 процента от сумата, необходима за капитализирането и оздравяването на КТБ, ако държавата осигури останалата половина. Това съобщи подуправителят на БНБ Калин Христов по време на заседание на временната бюджетна парламентарна комисия, която в сряда заседава повече от пет часа по проблемите на затворената "Корпоративна търговска банка". Преди него управителят на БНБ Иван Искров каза, че по-рано през деня е проведена нова среща с ключови акционери в КТБ, на която е обсъдено оздравяването на банката. Шефът на Централната банка обаче бе категоричен, че при сегашното законодателство единственият вариант пред БНБ е да отнеме лиценза на КТБ, ако на 31 октомври финансовите отчети на квесторите на банката потвърдят обявената от одиторите миналата седмица дупка от 4.2 млрд. лв. във финансите на  КТБ. Кандидат-спасителят на банката в лицето на австрийския фонд ЕПИК, Оманския фонд и компанията "Джемкорп" предлагат да осигури половината от тази сума за капитализиране на банката, останалите трябвало да осигури държавата. Христов обаче коментира пред депутатите, че в момента в нашето законодателство не е разписано как се дава държавна помощ за рекапитализиране на банка. Затова ако се премине към вариант оздравяване на банката, трябва да се изготви план от правителството за предоставяне на държавна помощ и да се поиска разрешение за това от ЕК, обясни той. Подуправителят на БНБ допълни, че инвеститорите нямали намерение да спасяват банката само с частни капитали. Другият подуправител на БНБ Димитър Костов обаче допълни, че само 4 млрд. лв. няма да са достатъчни за оздравяването на КТБ, която ще се нуждае от още 2 млрд. лв. като наличен капитал. Ако правителството не се ангажира с такъв план, то БНБ следвайки европейските директиви, трябва да вземе лиценза на КТБ и да се върви към процедура по обявяване в несъстоятелност, каза Калин Христов. Подобно решение трябва да бъде взето от БНБ до 20 ноември, когато изтича специалният надзор над КТБ, допълни Костов. При обявяване на несъстоятелност, Фондът за гарантиране на влоговете в банките трябва да се допълни с около 1,5 млрд. лв., обясни той. В отговор на въпрос на народен представител Костов каза, че при обявяване на банката в несъстоятелност по предварителни индикации отражението върху икономическия растеж на страната ще е под 0.5 процента. Председателят на временната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ поиска БНБ да даде мнение кой от двата вариант е по-добър, но управителят на БНБ Иван Искров заяви, че БНБ не може да даде такова становище. Преди това той обясни, че императивната буква на закона изисква от БНБ да отнеме лиценза на КТБ заради отрицателната й ликвидност. Той заяви също, че ще подаде оставка от поста, веднага след като се намери решение на казуса със затворената и заплашена от фалит "Корпоративна търговска банка" (КТБ), сформира се правителство и има сериозно мнозинство. При тези условия Искров щял да проведе "своите консултации с всички парламентарно представени политически сили, ще се оттегля и ще дам възможност да бъде избран друг управител на БНБ". Нека не поставяме БНБ в хаос и в невъзможност да взема решения, призова Искров, който преди това заяви, че нито един банков надзорен орган в европейска страна не е бил подлаган на такъв натиск като него дори по време на банковата криза. "Иван Искров не е чиновник", каза той за себе си отново в трето лице и обясни, че е бил депутат, носил е отговорност и е оглавил БНБ след отправена му покана. Нямам никакво основание да се притеснявам от свършените задачи през всичките тези години, каза Искров. В момента БНБ е длъжна да спази императивната норма на закона и да отнеме лиценза на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), ако окончателните финансови отчети на квесторите на затворената банка потвърдят на 31 октомври дупката от 4.2 млрд. лв., заяви Искров. Той обясни, че при отрицателен капитал на една банка "БНБ не преценява, БНБ следва по закон, императивно, това е императивна норма, да отнеме лиценза на банката". "Дали вашата воля ще бъде да се промени законът, каквито анонси бяха направени през последните дни, законови промени, които да дадат някаква възможност за отлагане на вземането на решението в рамките на по-дълъг срок, но отново подчертавам, това за изискванията, които Законът за кредитните институции поставя пред Централната банка", каза управителят й. В същото време той заяви, че и в сряда е имало среща с ключови акционери в КТБ, с които да се обсъдят възможностите за преструктурирането и оздравяването на банката, но не даде детайли за водените разговори. Искров подчерта, че е мит, че БНБ е против пазарно решение на проблема и отваряне на КТБ. Той се оплака също така, че е бил подложен на невиждан натиск. "КТБ не е изолиран случай в световната история. В нито един случай Централната банка на тези страни не е била подлагана на такъв огромен, ужасен натиск от страна на публиката", каза Искров пред депутатите. "Благодарение на последователната и ефективна работа на БНБ, в това число и на банковия надзор, по време на глобалната криза в България не фалира нито една банка", похвали се управителят на Централния трезор. По думите му от юни досега БНБ, с подкрепата на две правителства и самите банки, успя да ограничи негативните ефекти върху останалата част от банковия сектор след поставянето на КТБ и ТБ "Виктория" под специален надзор. Дотук с огромни усилия е опазена финансовата стабилност на страната и доверието в банките в България, допълни той и даде данни на БНБ според която в края на септември депозитите на населението и фирмите в банките вече са надхвърлили нивата от преди затварянето на КТБ. Авторитетът на БНБ, с или без Искров или който и да било от Управителния съвет на Централната банка, е изключително важен дълготраен нематериален актив, от който всички имаме нужда, каза още Искров и припомни, че БНБ се отчита само пред Народното събрание. Пред депутатите говори и подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който е обвиняем заради длъжностно престъпление заради неупражнен контрол върху отпускането на кредити от КТБ. По думите му, при проверка на БНБ в Корпоративна банка през 2013 г. на 213 кредитни експозиции за 3 млрд. лв. е установено, че всичко е наред. Той не можа да обясни как при проверката на прокуратурата в банката, с която започнаха проблемите й, се оказва, че липсват голяма част от документите по заемите. Представители на одитерските компании обаче посочиха, че тяхната проверка е показала, че кредитните портфейли изкуствено са държани в добро състояние. При някои заеми е констатирано, че са предоговаряни 20 пъти.   Ликвидната атака е генезисът на проблема с КТБ, а това никой не можеше да го предвиди, заяви още Гунев. Сега вече има и капиталов проблем - заради липсата на документация за обезпеченията по кредитите, добави той. Гунев посочи пред депутатите, че е начело на банковия надзор от около година, но работи от 22 години в БНБ и никога не е била пропускана надзорна процедура по отношение на КТБ или други банки.

Искров: Подавам оставка след решаване на казуса КТБ и сформиране на кабинета

http://www.mediapool.bg/iskrov-podavam-ostavka-sled-reshavane-na-kazusa-ktb-i-sformirane-na-kabineta-news226564.html

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров обяви пред депутатите в сряда, че ще подаде оставка от поста, веднага след като се намери решение на казуса със затворената и заплашена от фалит "Корпоративна търговска банка" (КТБ), сформира се правителство и има сериозно мнозинство. При тези условия Искров щял да проведе "своите консултации с всички парламентарно представени политически сили, ще се оттегля и ще дам възможност да бъде избран друг управител на БНБ". Това каза Искров на заседание на временната бюджетна парламентарна комисия за КТБ в отговор на въпрос на депутат от ГЕРБ Ивайло Московски. Народните представители над три часа дискутират доклада на БНБ за свършеното по казуса с КТБ, а след това заседанието трябва да продължи с разглеждането на законопроекта за КТБ, внесен от депутатите на ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, който обеща с него да се "опубличи" всичко около банката.част Нека не поставяме БНБ в хаос и в невъзможност да взема решения, призова Искров, който преди това заяви, че нито един банков надзорен орган в европейска страна не е бил подлаган на такъв натиск като него дори по време на банковата криза. "Иван Искров не е чиновник", каза той за себе си отново в трето лице и обясни, че е бил депутат, носил е отговорност и е оглавил БНБ след отправена му покана. Нямам никакво основание да се притеснявам от свършените задачи през всичките тези години, каза Искров. В момента БНБ е длъжна да спази императивната норма на закона и да отнеме лиценза на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), ако окончателните финансови отчети на квесторите на затворената банка потвърдят на 31 октомври дупката от 4.2 млрд. лв., заяви Искров. Той обясни, че при отрицателен капитал на една банка "БНБ не преценява, БНБ следва по закон, императивно, това е императивна норма, да отнеме лиценза на банката". "Дали вашата воля ще бъде да се промени законът, каквито анонси бяха направени през последните дни, законови промени, които да дадат някаква възможност за отлагане на вземането на решението в рамките на по-дълъг срок, но отново подчертавам, това за изискванията, които Законът за кредитните институции поставя пред Централната банка", каза управителят й. В същото време той заяви, че и в сряда е имало среща с ключови акционери в КТБ, с които да се обсъдят възможностите за преструктурирането и оздравяването на банката, но не даде детайли за водените разговори. Искров подчерта, че е мит, че БНБ е против пазарно решение на проблема и отваряне на КТБ. Той се оплака също така, че е бил подложен на невиждан натиск. "КТБ не е изолиран случай в световната история. В нито един случай Централната банка на тези страни не е била подлагана на такъв огромен, ужасен натиск от страна на публиката", каза Искров пред депутатите. "Благодарение на последователната и ефективна работа на БНБ, в това число и на банковия надзор, по време на глобалната криза в България не фалира нито една банка", похвали се управителят на Централния трезор. По думите му от юни досега БНБ, с подкрепата на две правителства и самите банки, успя да ограничи негативните ефекти върху останалата част от банковия сектор след поставянето на КТБ и ТБ "Виктория" под специален надзор. Дотук с огромни усилия е опазена финансовата стабилност на страната и доверието в банките в България, допълни той и даде данни на БНБ според която в края на септември депозитите на населението и фирмите в банките вече са надхвърлили нивата от преди затварянето на КТБ. Авторитетът на БНБ, с или без Искров или който и да било от Управителния съвет на Централната банка, е изключително важен дълготраен нематериален актив, от който всички имаме нужда, каза още Искров и припомни, че БНБ се отчита само пред Народното събрание. Пред депутатите говори и подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който е обвиняем заради длъжностно престъпление заради неупражнен контрол върху отпускането на кредити от КТБ. По думите му, при проверка на БНБ в Корпоративна банка през 2013 г. на 213 кредитни експозиции за 3 млрд. лв. е установено, че всичко е наред. Той не можа да обясни как при проверката на прокуратурата в банката, с която започнаха проблемите й, се оказва, че липсват голяма част от документите по заемите. Представители на одитерските компании обаче посочиха, че тяхната проверка е показала, че кредитните портфейли изкуствено са държани в добро състояние. При някои заеми е констатирано, че са предоговаряни 20 пъти.    Очаквайте подробности

Искров: БНБ е длъжна по закон да вземе лиценза на КТБ

http://www.mediapool.bg/iskrov-bnb-e-dlazhna-po-zakon-da-vzeme-litsenza-na-ktb-news226564.html

В момента БНБ е длъжна да спази императивната норма на закона и да отнеме лиценза на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), ако окончателните финансови отчети на квесторите на затворената банка потвърдят на 31 октомври дупката от 4.2 млрд. лв. Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров пред депутатите от временната бюджетна комисия в парламента, която в сряда се събра да изслуша доклад на БНБ за събитията и предприетите действия, свързани с КТБ и дъщерната й ТБ "Виктория". Двете банки са затворени от края на юни и очакванията са след изтичането на специалния им надзор съответно на 20 и 22 ноември да започне изплащането на гарантираните влогове в тях до 196 хил. лв. Искров заяви, че при отрицателен капитал на една банка "БНБ не преценява, БНБ следва по закон, императивно, това е императивна норма, да отнеме лиценза на банката". "Дали вашата воля ще бъде да се промени законът, каквито анонси бяха направени през последните дни, законови промени, които да дадат някаква възможност за отлагане на вземането на решението в рамките на по-дълъг срок, но отново подчертавам, това за изискванията, които Законът за кредитните институции поставя пред Централната банка", каза управителят й. В същото време той заяви, че и в сряда е имало среща с ключови акционери в КТБ, с които да се обсъдят възможностите за преструктурирането и оздравяването на банката, но не даде детайли за водените разговори. Искров подчерта, че е мит, че БНБ е против пазарно решение на проблема и отваряне на КТБ. Той се оплака също така, че е бил подложен на невиждан натиск. "КТБ не е изолиран случай в световната история. В нито един случай Централната банка на тези страни не е била подлагана на такъв огромен, ужасен натиск от страна на публиката", каза Искров пред депутатите. "Благодарение на последователната и ефективна работа на БНБ, в това число и на банковия надзор, по време на глобалната криза в България не фалира нито една банка", похвали се управителят на Централния трезор. По думите му от юни досега БНБ, с подкрепата на две правителства и самите банки, успя да ограничи негативните ефекти върху останалата част от банковия сектор след поставянето на КТБ и ТБ "Виктория" под специален надзор. Дотук с огромни усилия е опазена финансовата стабилност на страната и доверието в банките в България, допълни той и даде данни на БНБ според която в края на септември депозитите на населението и фирмите в банките вече са надхвърлили нивата от преди затварянето на КТБ. Авторитетът на БНБ, с или без Искров или който и да било от Управителния съвет на Централната банка, е изключително важен дълготраен нематериален актив, от който всички имаме нужда, каза още Искров и припомни, че БНБ се отчита само пред Народното събрание Очаквайте подробности

Кр. Янков: Не може министър да обвинява хората за хаоса след първия сняг

http://frognews.bg/news_79169/

Разходите за поддържането на пътищата през зимния период – от 1 ноември до 31 март 2015 г., се включват в бюджета за 2015 г. Това трябва да е ясно и този дебат, това изслушване сякаш е малко излишно, ако се съди по логиката, че искате да убедите за необходимостта от актуализация на Бюджет 2014 г. С тези думи се обърна към представителите на ГЕРБ народният представител от Коалиция „БСП лява България“ Красимир Янков по време на изслушването в парламента на вицепремиера Е. Захариева относно готовността на министерството и пътната агенция за предстоящата зима.

Вежди Рашидов погна Искров в парламента

http://frognews.bg/news_79168/

Кой позволи на КТБ да рухне? Защо тази банка рухна? Кой краде парите на българския данъкоплатец? Къде е държавата, която трябва да защитава българските граждани?

БНБ дала "Виктория" на Цветан Василев на база проверка от март 2013

http://offnews.bg/news/n_1/n_410254.html

БНБ е разрешила на КТБ да придобие Търговска банка "Виктория" на база проверка от март 2013 година и отчетите, подавани от банката на Цветан Василев. Това стана ясно от отговор на подуправителя на БНБ и министър на финансите при Жан Виденов Димитър Костов на въпрос от Лиляна Павлова (ГЕРБ) на заседанието на комисията по бюджет и финанси в парламента. Въпросната проврка е показала, че състоянието на КТБ е цветущо. БНБ разреши на КТБ да придобие 100% от "Креди Агрикол България" (преименувана на ТБ "Виктория") на 30 април 2014 г. срещу 92 млн. лева. По-малко от два месеца по-късно - на 20 юни - КТБ бе поставена под особен надзор от БНБ с мотив риск от неплатежоспособност. На 22 юни съдбата й последва и ТБ "Виктория". И двете банки остават затворени и до днес, а вложителите нямат достъп до парите си. "Ясно е, че нищо не сте проверили. За 15 минути експертите ви можеха да стигнат до банката, ако бяхте изпратили проверка. В този случай или управлението на КТБ е изиграло БНБ или БНБ си е затваряла очите", коментира ситуацията в затворената от 20 юни КТБ Румен Гечев (БСП).

Болнични шефове не са взимали заплати от септември

http://pik.bg/болнични-шефове-не-са-взимали-заплати-от-септември-news243577.html

Болнични шефове не са взимали заплати от септември

Ръководството на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович"-Университетска и началниците на отделения няма да получат заплатите си за месец септември. Причина за това е запорът наложен на някои от сметките на лечебното заведение.

Възнагражденията ще бъдат изплатени след като бъдат осигурени средства за това. Останалият персонал ще получи заплатите си в пълен размер, реши днес Клиничният съвет на здравното заведение.

От днес се възстановяват и плановите операции. Те бяха спрени вчера след като персонала поиска по-високи възнаграждения и адекватно заплащане на извънредния и спешния труд.

 

Момчета с качулки дежурят пред леглото на фена, който си откъсна китката с бомбичка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395143

Момчета с качулки дежурят в болничната стая на 21-годишния Кристиян, чиято лява китка бе откъсната от самоделна бомба преди дербито Момчета с качулки дежурят в болничната стая на 21-годишния Кристиян, чиято лява китка бе откъсната от самоделна бомба преди дербито "Ботев"-Локомотив (1:1). "Изчезвай!", изсъскал един от бултрасите през едва открехнатата врата при опита на екип на „Марица” да разговаря с пострадалия младеж в клиниката по ортопедия и травматология в болница "Св.

Цветан Гунев: Документите за обезпеченията на кредитите от КТБ са изчезнали през 2013 година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395133

По време на одита на КТБ през 2013 година са били прегледани всички кредитни документи и липси не са били установени. По-късно обаче тези книжа не са открити в трезора. Това каза подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който отговаря на въпросите на депутатите от Бюджетната комисия.
"Няма констатации за липса на документи за кредити и информация, По време на одита на КТБ през 2013 година са били прегледани всички кредитни документи и липси не са били установени. По-късно обаче тези книжа не са открити в трезора. Това каза подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който отговаря на въпросите на депутатите от Бюджетната комисия. "Няма констатации за липса на документи за кредити и информация,

Майка опита да хвърли през прозореца 5-месечното си бебе

http://www.vesti.bg/novini/majka-opita-da-hvyrli-prez-prozoreca-5-mesechnoto-si-bebe-6026111

Служители на Детска педагогическа стая от Шесто РУ, съвместно със служители от отдел "Закрила на детето" поставиха под полицейска закрила 5-месечно момиченце, съобщиха от МВР.

Плевнелиев изрази надежда още преди 10 ноември да има проевропейско правителство

http://www.cross.bg/glava-bulgariya-durzhavniyat-1437456.html

/КРОСС/ "Младите са длъжни да отворят нова страница от историята на България отвъд зависимостите от комунистическите елити", заяви президентът Росен Плевнелиев по време на дискусия, която се проведе във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" в рамките на кампанията „25 години свободна България". В отговор на въпроси от студенти в аулата на учебното заведение държавният глава изрази увереност, че младите хора няма да допуснат комунизмът да се върне обратно. „Вие ще изберете силните институции и върховенството на закона", обърна се президентът Плевнелиев към студентите. Той отбеляза, че за да отворим нова страница от историята ни след демократичния преход, е необходимо активно гражданско общество. „Вярвам, че през последните две години то вече е на сцената", добави държавният глава. „Искам да дадем път на младите и да забравим за зависимостите от комунистическия режим. Искам да видя младите хора, които желаят да създават фирми, но и да стават министри и да поемат отговорност за собствената си държава", посочи държавният глава. Президентът приветства активната гражданска позиция на младежите по време на протестите, защото така те показват, че отстояват позициите си. „Но нека младите хора да бъдат в предната линия и на бизнеса, и на държавата", призова президентът

Поставиха обезопасителен парапет до новия корпус на СОУПЧЕ "Ал.Пушкин" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268971

Входът на новия корпус на СОУПЧЕ „А.С.Пушкин“, в който учат 190 деца, вече е обезопасен с метален парапет, съобщиха от дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" към община Варна. Така малките ученици вместо директно да пресичат уличното платно, ще минават по повдигната пешеходна пътека.

Видео: Григор Димитров избра любимите си удари през сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/29/2409009_video_grigor_dimitrov_izbra_ljubimite_si_udari_prez/?ref=rss


Григор Димитров стана поредният тенисист, който се включи в рубриката на ATП - Insider Guest Editor.

Като един от най-атрактивните играчи в света, ежедневно заемащ първото място в класацията Hot Shot, българинът беше призован да избере любимите си удари през сезона.

23-годишният Димитров трябваше да се спре на пет изпълнения, въпреки че спокойно само с ударите си през 2014 г. може без проблем да запълни цяло предаване.

Първата от любимите му точки през сезона е...

Синдикати настояват държавата да поеме част от дълга на НЕК

http://econ.bg/Новини/Синдикати-настояват-държавата-да-поеме-част-от-дълга-на-НЕК_l.a_i.589927_at.1.html

Синдикати настояват държавата да поеме част от задълженията на Националната електрическа компания (НЕК). “Държавата трябва да предвиди в Бюджет ...

Президентът на Австрия идва на посещение у нас

http://pik.bg/президентът-на-австрия-идва-на-посещение-у-нас-news243572.html

Президентът на Австрия идва на посещение у нас

Президентът на Австрия Хайнц Фишер ще бъде на официално посещение в България на 30 и 31 октомври по покана на президента Росен Плевнелиев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Фишер ще бъде посрещнат с официална церемония на  пл."Св.Александър Невски". Той ще положи венец пред Паметника на Незнайния войн. Президентите Плевнелиев и Фишер ще имат среща "на четири очи" на "Дондуков" 2, ще се състоят пленарни разговори на официалните делегации, след което държавните глави ще дадат съвместна пресконференция.

Вечерта Росен Плевнелиев и Хайнц Фишер ще присъстват на концерт на Софийската филхармония. На 31 октомври президентите на България и на Австрия ще открият българо-австрийски бизнес форум. В делегацията на президента Хайнц Фишер са включени над 50 представители на австрийски компании.

В рамките на официалната си визита у нас президентът Фишер ще има срещи с министър-председателя Георги Близнашки и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Австрийският държавен глава ще разгледа експозицията на Националния исторически музей и ще посети Боянската църква и катедралния храм "Св. Александър Невски".

ЕК ни отпусна 700 млн. лв. по ОПОС

http://www.bnews.bg/article-120326

Европейската комисия е приключила проверките по оперативна програма Околна среда и след среща с Йоханес Хан е станало ясно, че еврокомисията е одобрила подобрените системи за контрол на програмата и ще бъдат възстановени плащанията по програмата до две седмици.

Близнашки: Не ми се иска да има повече протести

http://offnews.bg/news/n_1/n_410270.html

Да не се заричам, но не би ми се искало да има повече протести. Вече е време да навлезем в един нормален, устойчив начин на развитие. Мисля, че цяла Европа го очаква от нас. Дано следващото правителство с твърда крачка продължи по пътя на реформите, каза пред журналисти премиерът Георги Близнашки, който направи кратък отчет за постигнатото от служебното правителство. Един от основните изразители на общественото недоволство срещу кабинета на Пламен Орешарски и бивш член на БСП е на мнение, че протестите са нещо, „което не може да продължава до безкрай“. „Част от хората, които участвахме в този грандиозен протест, който привлече вниманието на целия свят, задачата, която си поставихме, е промяна на политическия елит на страната, а не просто смяната на една или друга партия или коалиция от партии във властта, а смяна на политическия елит“, обясни Близнашки. Той смята, че пълната промяна в страната и завършването на реформите ще отнемат 7-8 години. „Не може да протестираш през цялото време. Време е за конструктивно отношение към проблемите, тоест, те да се търсят в трайни дългосрочни решения“, посочи премиерът и обясни, че на първото заседание на новия парламент е станало ясно, че партиите търсят смирение. Според него протестът е изиграл ролята си, като е дал „началния импулс за последващи промени“ и е повишил обществената чувствителност. Той призова за политиците за „повече смирение, по-малко арогантност и обръщане към проблемите на хората“. „Мисля, че това е верният път и оттук дойде и протестът. Той не беше организиран от политическите сили, а от хората, които дойдоха да защитят своите ценности. Хората се бореха за коренна промяна в цялостната духовна атмосфера, за да могат институциите, в крайна сметка, да заработят в полза на обществото, а не в услуга на частни и корпоративни интереси“, каза още премиерът. Той призова и да се отворят досиетата „КТБ“. „Мисля, че сътресенията в политическият елит ще бъдат много сериозни, ако се предприеме този ход. Според мен началният тласък за голямата промяна е даден“, обясни Близнашки. Премиерът отчете 90% изпълнение на поставените приоритети пред правителството, въпреки ограничените правомощия и мандат. Освен равносметка на свършеното от служебния кабинет Близнашки очерта и личните си планове: „Що се отнася до мен самия, винаги съм гледал на тази си роля – служебен премиер, като на човек, участвал през последната година активно в протестните действия срещу кабинета Орешарски. Аз си давах сметка, че ние трябва да се върнем към базисните ценности на демокрацията, да успокоим обществото, да стабилизираме обществените системи, за да можем да отидем към едни спокойни и нормални избори. В този смисъл аз ще се оттегля с достойнство и ще се върна към моите обичайни занимания – а това е моята преподавателска дейност в Софийския университет“, каза още премиерът и допълни, че от началото на учебната година води лекции по конституционно право на студентите от 2 курс. Той каза още, че работи по няколко научни труда и учебници. „Имам си работа, имам си занимание и не бих искал да се правят никакви спекулации около темата къде ще отида оттук нататък. Нямам намерение да заемам място в Конституционния съд. Просто защото смятам, че ми е рано. Имам какво още друго да свърша. Не бих заминал посланик зад граница, защото това е друг тип кариера, която не ме привлича“, каза още Близнашки.

Ако ЕС не се бе разширил, днес нямаше да говорим само за Украйна, но и за България

http://www.mediapool.bg/ako-es-ne-se-be-razshiril-dnes-nyamashe-da-govorim-samo-za-ukraina-no-i-za-bulgaria-news226562.html

"Разширяването на ЕС е едно от най-големите достижения на съвременната европейска история. Ако държавите, които напоследък се присъединиха към ЕС, бяха останали извън него, днес може би нямаше да говорим само за Украйна, но вероятно и за България или за държавите от Прибалтика. Решението да се разширим бе правилното, макар и не всичко да е перфектно". Това заяви на прощалната си пресконференция в отговор на въпрос председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.   "Нека кажа съвсем честно - проблемите, които имахме около разширяването, не бяха заради България и Румъния ни най-малко. Не България и Румъния причиниха проблемите, пред които се изправихме. Проблемите бяха по-сложни и едно от най-важните неща бе да покажем, че е възможно ЕС да работи с 28 държави и с повече занапред", посочи Барозу, цитиран от БТА.   "В ръководените от мен състави на ЕК нямаше разлика между еврокомисарите, излъчени от "стари" държави в ЕС и от "нови". Тази разлика, поне в ЕК, отпадна. Щастлив и горд съм, че Европейският съвет занапред ще бъде председателстван от бившия министър-председател на Полша (Доналд Туск). Това е силен сигнал, че цялото разграничаване на "стари и нови" държави в ЕС е приключило", посочи Барозу. Така дори заседанията на еврогрупата ще бъдат председателствани от представител на страна, която не е в еврозоната, поясни той.   По неговите думи точно това е начинът за премахването на Китайската стена между държавите от еврозоната и останалите.   Това показва, че разширяването бе успех, въпреки някои сътресения. Честно казано, проблемите ни не идват от "новите" държави и се надявам да мога да обясня това по-подробно в мемоарите си. Други са държавите, които правят взимането на решения в ЕС трудно, не са новоприетите, посочи Барозу.   Той каза още, че няма амбиции за генерален секретар на ООН и още не е взел окончателно решение какво ще правя занапред извън университетските лекции, които ще водя.   "Не съм се насочил към политически постове нито на международно равнище, нито в моята страна. Имам нужда от почивка след 30 години участие в политиката,заслужавам това", заяви Барозу.   Той отбеляза, че днес е водил 444-тото заседание на ЕК в 10-годишния си мандат и 199-ото на втората комисия под негово председателство.   "От 2004 г., когато поех длъжността, ЕС почти се удвои по брой на членуващите държави. Приет бе Лисабонският договор, приехме най-амбициозната в света екологична програма, мащабни промени в областта на икономиката и външната политика, отбеляза той.   Знам добре, че действията ни не бяха перфектни и съжалявам, че заради сложната система на ЕС бяхме понякога бавни. Много съм загрижен от голямата отдалеченост и обезвереност на много европейци от ЕС, ударени от кризата, това трябва да се поправи скоро. Неравенството може да задълбочи влошаването на образа на ЕС, необходими са повече отчетност, повече участие на гражданското общество, отбеляза Барозу.   Той каза, че взимането на политически решения е станало по-трудно, включително и заради нарасналата роля на общественото мнение, но все пак съставяме по-бързо ЕК, отколкото се съставя правителство в Белгия или отколкото САЩ приемат федералния бюджет, посочи Барозу.   Не искаме в ЕС руска система на взимане на решения, когато решенията се взимат еднолично, те невинаги са последователни, допълни той в отговор на въпрос. Владимир Путин, включително и пред мен, заявяваше, че Русия няма нищо против европейското бъдеще на Украйна, а сега не само се противопоставя на членството на страната в НАТО, но и срещу споразумението за асоцииране с ЕС, поясни той.   Комисията с председател Жозе Барозу приключва работа в петък, а от събота, 1 ноември, в длъжност встъпва новият екип на председателя Жан-Клод Юнкер с мандат от пет години.

Цветан Гунев: Документите за обезпеченията на кредитите от КТБ изчезнали след май 2013 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395120

По време на одита на КТБ през 2013 година са били прегледани всички кредитни документи и липси не са били установени. По-късно обаче тези книжа не са открити в трезора. Това каза подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който отговаря на въпросите на депутатите от Бюджетната комисия.
По време на одита на КТБ през 2013 година са били прегледани всички кредитни документи и липси не са били установени. По-късно обаче тези книжа не са открити в трезора. Това каза подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който отговаря на въпросите на депутатите от Бюджетната комисия. "Няма констатации за липса на документи за кредити и информация,

Щонов: Намаленото налягане на газовите доставки се компенсира от Чирен

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/29/2409013_shtonov_namalenoto_naliagane_na_gazovite_dostavki_se/?ref=rss


Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов потвърди, че има лек спад в налягането на входа на българската газопреносна мрежа, но подчерта, че то не е притеснително и че за момента намалелите доставки от Русия се компенсират с нужните количества от хранилището в Чирен. 

За намаление на налягането в тръбата, по която България получава газ от Украйна съобщи вчера вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева. Тя уточни, че в момента налягането по тръбата е 34...

Кметът на Габрово “писа четворка” на снегопочистването

http://pik.bg/кметът-на-габрово-“писа-четворка”-на-снегопочистването-news243570.html

Кметът на Габрово “писа четворка” на снегопочистването

“Ако трябва да поставя някаква оценка, по шестобалната система на снегопочистването в Габрово от последните дни, то тя е добра, пише gabrovonews.bg.

Самокритична съм. Много повече усилия и инвестиции трябва да се насочат към превантивни мерки, техническо обезпечаване и нови високотехнологични решения, даващи адекватна информация, за да можем да реагираме на време.”

Това заяви на пресконференция, на която присъстваха всички представители на институции, ангажирани със зимното обезпечаване, кметът на Габрово Таня Христова в отговор на поставен от “Габрово Нюз” въпрос, свързан със снегопочистването и предприетите мерки.

“Едва ли някой в Габрово трябва да се изненадва, че през октомври месец вали сняг. В качеството си на кмет мога да отговоря, че не сме били изненадани, т.е. ние очаквахме сняг. Считам, че в тази усложнена обстановка, характеризираща се с интензивен снеговалеж, действахме изключително адекватно, с всички сили, запазвайки най-вече животът и здравето на хората”, каза Таня Христова.

Кметът подчерта, че след приключването на снеговалежа, още в понеделник в рамките на деня, градът е бил проходим при зимни условия и почистен. “Факт е обаче, че имаше непочистени странични улици, но никой не е останал изолиран или да бедства”, допълни тя.

Таня Христова беше категорична, че инвестиция номер едно на Габрово през 2015 г. ще бъде подобряване на механизацията и техническото обезпечаване на Общинското предприятие “Благоустрояване”.

По отношение на мерките, които Общината трябва предприеме, за да не оставят гражданите своите автомобили паркирани и пречещи на снегопочистващата техника, кметът заяви, че те трябва да бъдат цивилизовани. “Човек трябва да бъде отговорен и да спазва правилата на демокрацията. Ако искаме улиците ни да бъдат почистени, колите не трябва да пречат. Ако някой закъса – има начин да бъде изтеглен.”

Думите на кмета Христова бяха допълнени от управителя на общинското дружество “Благоустрояване” Хилда Цвъркалева, според която обстановката е била изключително тежка. Мобилизирана е била цялата налична техника, която още от ранните часове на снеговалежа е била на терен.

“В събота сутринта работещите машини по улиците на града бяха 25. В неделя следобед обаче имахме едва 7 машини на пътя. Всичко се повреждаше. Моят екип беше подготвен. Лошото е, че наистина техниката е в много трагично състояние”, заяви Цвъркалева.

Тя беше категорична, че снегорини на “Благоустрояване”, с вдигнати гребла не са се движили в Габрово и сподели, че ако има бюджетни средства догодина ще брандира всяка една снегопочистваща машина, правейки я различима от другите, тъй като има и техника, почистваща републиканската пътна мрежа, движеща се на територията на града.

В срещата с журналистите се включи и зам.-кметът на Габрово Климент Кунев, който информира, че за пръв път от много години насам е била обхваната цялата улична мрежа на града. “Достигнали сме всички отдалечени места на града, включително и горски пътища, само и само да няма откъснати хора.”

Относно почистването на тротоарите той каза още, че Община Габрово не разполага с есенно – зимни аварийни групи. “Няма средства и финансиране за такива групи. Ние трябва и ще помислим за набавяне на техника, каквато никога досега не сме имали в Габрово за почистване на тротоарите. Ще бъде заложено закупуването на ротор”, съобщи Климент Кунев.

Община Габрово ще търси съдействие от държавата, в лицето на Междуведомствената комисия, но към момента не може да бъде назована конкретната сума, стана ясно още от изявленията.

15 години затвор за лекар отцеубиец в Пловдив

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/15-godini-zatvor-za-lekar-otceubiec-v-plovdiv-6026106

В средата на 2012 г. старецът постъпил в дом за възрастни хора, но малко преди убийството синът му го прибрал у дома

Максималните температури утре по Черноморието ще са между 9° и 11°

http://www.moreto.net/novini.php?n=268949

През следващото денонощие ще бъде облачно и на места, главно в източната половина от страната, ще превалява дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от север-северозапад. Минималните температури ще са между 2° и 7°, максимални – между 7° и 12°.

Microsoft ще пусне новия Office пакет чак към края на 2015 година

http://www.cross.bg/office-paketa-versiyata-1437434.html

/КРОСС/ Американската мултимилиардна корпорация Microsoft планира да пусне на пазара новото поколение на Office пакета през втората половина на 2015 година, пише ZDNet. Обновената версия на най-използваните програми в Windows най-вероятно ще носи името Office 16, като по думите на ръководителя на отдела Office and Office 365 Джулия Уайт, през втората половина на следваща година ще се появят клиентските и сървър приложенията на пакета. Според изданието за момента не се тества сериозно версията на Office за новия т.нар. модерен интерфейс, познат сред потребителите на Windows 8 като "метро интерфейс". Същевременно се предполага, че съвсем скоро ще бъде представена и версията на Office за таблетите с операционната система Android. Предполага се, че още през следващата седмица ползвателите на такъв тип устройства ще имат достъп до Office пакета, като дотогава трябва да стане ясно и кога ще е готова версията за Mac.      

Янков: Недопустимо е министър да обвинява гражданите за хаоса по пътищата след първия сняг

http://www.cross.bg/yankov-krasimir-ministur-1437455.html

/КРОСС/ "Разходите за поддържането на пътищата през зимния период - от 1 ноември до 31 март 2015 г., се включват в бюджета за 2015 г. Това трябва да е ясно и този дебат, това изслушване сякаш е малко излишно, ако се съди по логиката, че искате да убедите за необходимостта от актуализация на Бюджет 2014 г." С тези думи се обърна към представителите на ГЕРБ народният представител от Коалиция „БСП лява България" Красимир Янков по време на изслушването в парламента на вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева относно готовността на министерството и пътната агенция за предстоящия зимен сезон. По думите му въпросите, които се задават на изслушванията на служебните министри удобно водят до отговорите, че няма пари и е нужна актуализация на бюджета. „Това е политика на ГЕРБ. Явно по този начин ще трябва да убеждаваме българските граждани колко грешен е Бюджет 2014 г.", заяви Красимир Янков от парламентарната трибуна. В същото време той попита няма ли да прозвучи стряскащо въпроса дали служебният кабинет не е изхарчил повече от 1 милиард. „И този вопъл , че няма пари, няма средства и е нужда актуализация на бюджета, малко идва в повече, според мен", отбеляза народният представител Красимир Янков

Барозу: Ако не беше влязла в ЕС, днес България можеше да като Украйна

http://politics.actualno.com/Barozu-Ako-ne-beshe-vljazla-v-ES-dnes-Bylgarija-mojeshe-da-kato-Ukrajna-news_57560.html

Ако не беше влязла в Европейския съюз (ЕС), днес България можеше да е в позицията на Украйна, смята председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Днес той за последен път ръководи заседани...

Татяна Дончева: Партиите умират от страх, защото не могат да решат проблемите

http://politics.actualno.com/Tatjana-Doncheva-Partiite-umirat-ot-strah-zashtoto-ne-mogat-da-reshat-problemite-news_57567.html

Правителство ще има. Това изрази като твърда увереност лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. Според Дончева трябва да се изпълнят няколко условия, за да има правителство. Първо...

Плевнелиев: По-важно е да си смел, отколкото образован

http://www.bnews.bg/article-120342

Плевнелиев настоял пред студенти, че е по-важно да си смел, отколкото образован.

Травестити от НАТО се събраха на среща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395098

Вашингтон бе домакин на годишна среща на офицерите травестити от 18 армии повечето натовски, които обсъдиха проблемите си, съобщи британският в. “Дейли мейл”. На форума стана ясно, че транссексуалните военни в САЩ са около 15 000 и че повечето се представят с пола си по рождение, тъй като парадирането с нетрадиционна ориентация в казармата води до Вашингтон бе домакин на годишна среща на офицерите травестити от 18 армии повечето натовски, които обсъдиха проблемите си, съобщи британският в. “Дейли мейл”. На форума стана ясно, че транссексуалните военни в САЩ са около 15 000 и че повечето се представят с пола си по рождение, тъй като парадирането с нетрадиционна ориентация в казармата води до

Държавата бездейства за решаването на проблема с дългосрочните договори за тока

http://www.mediapool.bg/darzhavata-bezdeistva-za-reshavaneto-na-problema-s-dalgosrochnite-dogovori-za-toka-news226561.html

Макар че повече от година държавата обяснява как преговарят с американските собственици на ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 за промяна на дългосрочните им договори с НЕК за изкупуване на тока по фиксирани цени, такива разговори дори не са започвали. За да има преговори, двете компании настояват Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да оттегли или да промени своето едностранно решение за определяне на цените на електроенергията от 1 юли 2014 г., с което драстично бяха орязани тарифите им. Целта на предприетите от ДКЕВР мерки, насърчени от тогавашното правителство "Орешарски", беше да се ограничат загубите за НЕК и държавните електроцентрали, тъй като 15-годишните договори на двете "американски" централи предвиждат произведената от тях електроенергия да се изкупува на преференциални цени. Питър Литгоу, изпълнителен директор на "Ей И Ес-3С Марица Изток 1", заяви пред журналисти, че са готови на преговори за намиране на общо решение в енергийния сектор, ако ДКЕВР оттегли или промени решението си. Директорът на "КонтурГлобъл Марица Изток 3" Гари Левсли също смята, че предоговаряне на споразуменията за изкупуването на тока може да има само при анализ на "общата картинка" в енергетиката – с доставките на въглища, финансовите задължения в сектора и стратегия за оздравяването му. "Две години само се приказва, без да се предприемат действия", каза Левсли по време на петата регионална енергийна конференция в София. Според него оздравяването на енергетиката минава и през затварянето на замърсяващите околната среда, неефективно работещи и продаващи скъпа електроенергия централи. В този профил се вписват напълно ТЕЦ-овете на бизнесмена Христо Ковачки, които, въпреки многократните заплахи на редица правителства за затваряне, продължават да получават отсрочки за изпълнение на екоангажиментите си и да работят при разсрочени плащания на задълженията им към бюджета. Оттеглянето или промяната на решението за цените от 1 юли 2014 г. се иска от двамата американски инвеститори, за да може да тръгнат на чиста основа и в базовите си параметри разговорите за преразглеждане на двата договора за тока, които според AES и "КонтурГлобъл" са средносрочни, а не дългосрочни. При подобно решение на ДКЕВР, от AES са готови съответно да оттеглят внесената жалба срещу орязването на тарифите им пред Върховния административен съд, който е насрочил първото изслушване на двете страни в спора за февруари 2015 г. По неофициална информация на Mediapool, от енергийния регулатор са готови да изпълнят това условие, за да може да се проведат преговори и постигнат взаимно приемливи решения. Все още обаче се чака сформирането на новото правителство, приемането на поправките в Закона за енергетиката, според които ръководството на комисията ще се избира с номинации и защита на концепцията пред парламента. Според двете компании много са начините за решаване на проблема с дългосрочните договори като топката всъщност е в полето на държавата, която обаче я тупка. В Министерството на икономиката и енергетиката от май тази година мълчат по направено от "КонтурГлобъл" и AES предложение да използват една от 400-киловолтовите далекопроводни линии, собственост на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), за износ на половината от своя ток в Турция. Става въпрос за далекопровода "Сакар", който е изграден от НЕК преди десетина години, прехвърлен е в активите на ЕСО, но така и не е използван въобще за експорт на ток към Турция. По него двете американски компании искат да изнасят микс от половината от тока си. Вече имало конкретен интерес от турски фирми към подобни сделки, тъй като цените на ТЕЦ-овете, които за вътрешния пазар, са прекалено тежки, но за външния са повече от конкурентни. Според тях няма технически пречки за осигуряване на такъв директен износ на тока от двете централи, каквито идеи между впрочем се лансират не от днес Подобен износ ще има много положителен ефект върху българския пазар по различни причини, обясняват експертите. Веднъж от цената на тока за бита ще излязат скъпи количества електроенергия, които в момента НЕК е длъжна да купува. Втори път пазарът, от който в последните две години се налагаше временно да се изключват електроцентрали заради свръхмощности, ще се облекчи. И трето – в сектора ще влязат свежи пари от турския пазар, които ще помогнат за запълване на финансовата дупка в енергетиката, без да се налага да се вдигат отново цените на тока за домакинствата, изчисляват специалистите. Двете американски централи дори са готови да изнасят цялото си производство директно за Турция, но за целта трябва реконструкция на линията "Сакар", за която те са готови да направят публично-частно партньорство с държавата и да инвестират пари. От енергийното министерство и ЕСО вече пет месеца няма отговор на предложението. Вместо разговори за решаване на проблемите с тези договори и въобще в сектора, по времето на предишното ръководство на ведомството от НЕК изпратили на "КонтурГлобъл" и AES ултимативен нов договор за извеждане на единия от блоковете на свободния пазар и намаляване на изкупната цена на енергията с 30 процента, научи Mediapool от свои източници. На енергийната конференция стана ясно още, че има и други начини за справяне с ефекта на дългосрочните договори върху цените на тока. Полският енергиен експерт Андржей Блач разказа как в неговата страна е решен въпросът с дългосрочни договори с AES. Те са били прекратени, а мощностите са излезли на свободния пазар, но държавата е поела ангажимент да доплаща на компанията разликата в цената й, ако тя е под определена тарифа.

Сара Брайтман излиза на софийската сцена с над 70 музиканти

http://offnews.bg/news/n_1/n_410252.html

Сара Брайтман пристига в България с екип от 25 души, сред които бенд и тенор. Така, заедно с Симфоничния оркестър на БНР, на сцената на 12 ноември ще има повече от 70 музиканти. Певицата е известна с разнообразния си репертоар, включващ класика, мюзикъли, поп, соул и джаз. Бендът, който пътува с нея в Greatest Hits Tour, ще отведе българските й почитатели в необятния жанров свят на певицата, а симфонистите на БНР - в най-популярните класически композиции.  Шоуто в зала Арена Армеец на 12 ноември ще премине на поне четири езика. Списъкът от най-популярни песни на британската певица включва композиции на английски, испански, френски и италиански. В София ще чуем хитове като Time to Say Goodbye, оригинално изпълнен в дует с Андреа Бочели, и Amigos para Siempre - с Антонио Бандерас, съобщават организаторите. Хитовите парчета ще чуем изпълнени в дует с тенор, чието име Сара запазва в тайна. Най-нежният концерт на годината ще включва още и популярните версии на песните Voyage, Voyage, Who Wants to Live Forever и написаните за Брайтман партии от мюзикъли на Андрю Лойд Уебър като „Котки” и „Фантомът от операта”. Билети за събитието са в продажба на касите на НДК, Арена Армеец и в мрежата на Eventim, включително Германос, Пикадили и Техномаркет, на цени от 80 до 150 лв.

Откриха салон на шоколада в Париж (СНИМКИ)

http://econ.bg/Новини/Откриха-салон-на-шоколада-в-Париж-СНИМКИ-_l.a_i.589920_at.1.html

Поредният салон на шоколада беше открит пред двореца Версай в Париж. Върху 20 кв. км изложбена площ на два етажа присъстват производители, търговци и...

Рашидов: Знае ли Искров колко от вложителите в КТБ умряха от инфаркт?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395113

"Ние вече имаме информация кои хора си имат кредитни карти от КТБ и са харчели пари, имаме информация за хора и политици, които са ползвали средства оттам, както и за хора, ползвали услуги оттам. Ние мълчим, защото не можем да го докажем, но това е работа на българската прокуратура. Крайно време е тя да се заеме сериозно. "Ние вече имаме информация кои хора си имат кредитни карти от КТБ и са харчели пари, имаме информация за хора и политици, които са ползвали средства оттам, както и за хора, ползвали услуги оттам. Ние мълчим, защото не можем да го докажем, но това е работа на българската прокуратура. Крайно време е тя да се заеме сериозно.

Рашидов: Знаем кои са ползвали средства от КТБ, но не можем да го докажем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395091

"Ние вече имаме информация кои хора си имат кредитни карти от КТБ и са харчели пари, имаме информация за хора и политици, които са ползвали средства оттам, както и за хора, ползвали услуги оттам. Ние мълчим, защото не можем да го докажем, но това е работа на българската прокуратура. Крайно време е тя да се заеме сериозно.

Мартин Димитров: Бюджетът за 2014-а е издънен

http://www.cross.bg/martin-a-dimitrov-1437454.html

/КРОСС/ "Не може без актуализация, защото бюджетът за 2014-а година е буквално издънен. Той е планирано провален, защото в него са заложени приходи, които е било ясно, че няма да бъдат изпълнени. Това е направено с пошлата цел за изкуствено увеличаване на разходната част на бюджета." Коментарът направи в предаването "12+3" Мартин Димитров от Реформаторския блок (РБ). Той каза, че отсега от РБ искат да поставят две условия за бюджета за 2015-а година - без данъчни увеличения и под 3% бюджетен дефицит. Във връзка с искането за вземане на нов дълг от 4,5 милиарда лева Мартин Димитров заяви: "Много ни притеснява тази тема, дори поискахме среща със служебния министър на финансите Румен Порожанов. Отидохме заедно група колеги от Реформаторския блок и Гражданския съвет. Поставихме този въпрос. Проблемът е, че кабинетът "Орешарски" буквално е загубил финансовата стабилност. Дали това е нарочно или е допуснато поради недоглеждане и неразбиране на сложната ситуация в България и ЕС, е трудно да се даде категоричен отговор. Взимането на голям заем се налага именно поради продънения бюджет за 2014-а." "Заради няколко обстоятелства, които трябва да бъдат преодолени, се бави и обсъждането и приемането на бюджета за следващата година", смята Мартин Димитров. "Това са издъненият бюджет за 2014-а и политическата нестабилност

Отпускат 5,6 млн. лв. за по-добро образование

http://www.moreto.net/novini.php?n=268989

Правителството прие две постановления, с които одобри над 5,6 млн. лв. допълнителни трансфери по бюджетите на общини за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на средното образование, изпълнявани от общинските училища.

Държавният дълг на Сърбия достигна 66,8% от БВП

http://www.vesti.bg/novini/dyrzhavniiat-dylg-na-syrbiia-dostigna-668-ot-bvp-6026108

Държавният дълг на Сърбия в края на третото тримесечие тази година достигна 22,11 милиарда евро или 66,8% от Брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи сръбското Министерство на финансите.

Централната банка потвърди, че КТБ е била в много добро състояние през 2013 г.

http://econ.bg/Новини/БНБ-не-знае-как-са-изчезнали-документите-в-КТБ_l.a_i.589885_at.1.html

През 2013 г. Централната банка е проверила около 70% от кредитния портфейл на Корпоративна търговска банка (КТБ АД) и тя е била в много добро...

Травеститите от НАТО се събраха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395089

Вашингтон бе домакин на годишна среща на офицерите травестити от 18 армии - повечето натовски, които обсъдиха проблемите си, съобщи британският в. “Дейли мейл”. На форума стана ясно, че транссексуалните военни в САЩ са около 15 000 и че повечето се представят с пола си по рождение, тъй като парадирането с нетрадиционна ориентация в казармата води Вашингтон бе домакин на годишна среща на офицерите травестити от 18 армии - повечето натовски, които обсъдиха проблемите си, съобщи британският в. “Дейли мейл”. На форума стана ясно, че транссексуалните военни в САЩ са около 15 000 и че повечето се представят с пола си по рождение, тъй като парадирането с нетрадиционна ориентация в казармата води

В Северна Корея екзекутират за гледане на сапунени сериали

http://www.cross.bg/stranata-koreya-gledane-1437453.html

/КРОСС/ Северна Корея е екзекутирала публично най-малко 50 души тази година, включително няколко партийни члена заради това, че са гледали сапунени сериали, пише „Индипендънт". Според Националната служба за разузнаване на Южна Корея Пхенян е екзекутирал около 10 официални представители на Корейската работническа партия за гледане на южнокорейски сапунки. Телевизията и медиите в страната са под строг държавен контрол, а интернетът е ограничен. Смята се, че някои чуждестранни филми незаконно са предавани по интернет, докато други са вкарвани в страната на дискове, видео касети и флашки и са продавани на черния пазар. КНДР забранява да се гледат чуждестранни филми, тъй като се смята, че външното влияние може да подкопае идеологията в страната.  

Монтана скалпира Левски с 2:0 за Купата на България

http://www.bnews.bg/article-120340

Монтана от "Б" група надигра тотално "грохналия" Левски на Георги Иванов - Гонзо. Успехът срещу "сините" е първи исторически за възпитаниците на Ферарио Спасов.

Цветанов вече може да бъде криминално регистриран

http://frognews.bg/news_79166/

Цветан Цветанов вече може да бъде регистриран като криминално-проявен, след като Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд София-град по делото за криминалната му регистрация.

"Левски" стана за резил, яде бой от свои юноши

http://www.zapernik.com/bulgariya/levski-stana-za-rezil-yade-boi-ot-svoi-yunoshi_35283/

Монтана е на път да елиминира "Левски" от турнира за Купата на България, след като успя да победи с 2:0 в първата среща от 1/8-финалите. Момчетата на Ферарио Спасов, които вече отстраниха ЦСКА, взеха добър аванс от "сините" преди реванша на 3 декември. Сладката победа на домакините дойде след голове на Сергей Георгиев в 43-ата минута и на Иван Минчев в 58-ата. Лидерът в "Б" група дори можеше да се поздрави с още по-солиден успех, но веднъж гредата спаси...

Продължава

И „Монтана“ унизи „Левски“, с 2:0 взе надежден аванс за купата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395085

След ЦСКА лидерът в „Б“ група „Монтана“ е на път да вземе скалпа и на другия гранд на родния футбол „Левски“. В първи осминафинал за Купата на България „сините“ загубиха срамно с 0:2 и задачата им за реванша се очертава твърде тежка.
Домакините, водени от опитния специалист Ферарио Спасов, поведоха с 1:0 в 42-ата минута, След ЦСКА лидерът в „Б“ група „Монтана“ е на път да вземе скалпа и на другия гранд на родния футбол „Левски“. В първи осминафинал за Купата на България „сините“ загубиха срамно с 0:2 и задачата им за реванша се очертава твърде тежка. Домакините, водени от опитния специалист Ферарио Спасов, поведоха с 1:0 в 42-ата минута,

Скандалът с мисията на ЕС в Косово не стихва

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/skandalyt-s-misiiata-na-es-v-kosovo-ne-stihva-6026105

Местен вестник написа, че висши служители на ЕУЛЕКС взели подкуп в замяна на прекратяване на дела срещу косовски политици и близки до тях хора

Тролеи 83 и 86 във Варна с променено обслужване

http://www.moreto.net/novini.php?n=268991

Частична промяна в обслужването на тролейбусни линии 83 и 86 гласува на заседание комисията по транспорт към Общинския съвет. Предложението бе на инж. Максим Тодоров, председател на СД на „Градски транспорт“ ЕАД, и бе направено с цел по-добро обслужване на гражданите.

Посланикът на България в Норвегия ще бъде акредитиран и в Исландия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/29/2409020_poslanikut_na_bulgariia_v_norvegiia_shte_bude/?ref=rss


Извънредният и пълномощен посланик на България в Норвегия Румяна Митрева да бъде назначена с указ на президента и за представител на страната в Исландия със седалище в Осло. Това предлага правителството на държавния глава, информираха от пресслужбата на кабинета. Традиционно българските посланици в Норвегия се акредитират и в Исландия, с която дипломатическите отношения с България са установени през 1963 година.

Румяна Митрева е дългогодишен служител на МВнР, заемала е дипломатически...

Банковият надзор е проверил КТБ за последно през 2013 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/29/2409001_bankoviiat_nadzor_e_proveril_ktb_za_posledno_prez_2013/?ref=rss


Управление "Банков надзор" в БНБ е извършило за последно през 2013 г. цялостна проверка в поставената през юни под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). Следващата е била планирана за септември 2014 г. Това съобщи пред депутатите в бюджетната комисия шефът на управлението Цветан Гунев, който излезе в отпуск веднага след като проблемите в банката излязоха наяве.  

Дистанционният надзор се изпълнява ежемесечно и покрива баланса, отчет за доходите, ликвидността, допълни...

След 56 шота, французин изпадна в алкохолна кома и почина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395076

Французинът Клермон Феран починал по време на надпревара "кой ще изпие повече", предаде агенция "Франс инфо".
57-годишният мераклия успял да погълне 56 шота с концентриран алкохол. Всеки шот бил между 50 и 100 милилитра. След рекордното количество изпит алкохол мъжът изпаднал в алкохолна кома и по-късно починал в болницата. Французинът Клермон Феран починал по време на надпревара "кой ще изпие повече", предаде агенция "Франс инфо". 57-годишният мераклия успял да погълне 56 шота с концентриран алкохол. Всеки шот бил между 50 и 100 милилитра. След рекордното количество изпит алкохол мъжът изпаднал в алкохолна кома и по-късно починал в болницата.

Общински съветник иска големи глоби и за незаконните табели във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268914

Нужно е да има големи глоби и за незаконните рекламни табели, които са превзели Варна. Това предложи по време на днешното заседание на правната комисия към местния парламент, общинският съветник от ПП „Движение “Нашият град” Андрей Василев.

С 2:0 „Монтана“ е на път да вземе скалпа и на „Левски“ за купата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395068

След ЦСКА лидерът в „Б“ група „Монтана“ е на път да вземе скалпа и на другия гранд на родния футбол „Левски“. В първи осминафинал за Купата на България „сините“ загубиха срамно с 0:2 и задачата им за реванша се очертава твърде тежка.
Домакините, водени от опитния специалист Ферарио Спасов, поведоха с 1:0 в 42-ата минута, След ЦСКА лидерът в „Б“ група „Монтана“ е на път да вземе скалпа и на другия гранд на родния футбол „Левски“. В първи осминафинал за Купата на България „сините“ загубиха срамно с 0:2 и задачата им за реванша се очертава твърде тежка. Домакините, водени от опитния специалист Ферарио Спасов, поведоха с 1:0 в 42-ата минута,

Два снаряда са изстреляни по сградата на македонското правителство

http://www.zapernik.com/bulgariya/dva-snaryada-sa-izstrelyani-po-sgradata-na-makedonskoto-pravitelstvo_35282/

Два снаряда били изстреляни по сградата на македонското правителство снощи към 23 часа, предаде телевизия Алфа. Нямало пострадали и нанесени материални щети, съобщава телевизията. Според mkd-news.com, обаче проектилите са от голямокалбрено стрелково оръжие и са се забили дълбоко в източната фасада.

МВР на Македония потвърди информацията на медиите, че са били изстреляни два снаряда към сградата на правителството в Скопие, предаде агенция Макфакс. В 22 часа местно време полицията е...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване