Създадоха часовник, прогнозиращ смъртта

http://www.cross.bg/fredrik-zhivot-kolting-1437699.html

/КРОСС/ Ако се питате дали водите здравословен начин на живот и дали навиците ви влияят благотворно или негативно върху организма, вече бихте могли да разчитате на точен като часовник уред, който изчислява степента на риска на всяко ваше действие. Шведският изобретател Фредрик Колтинг създал часовника "Tikker", който освен всичко останало може да предсказва как ще се влошава здравословното ви състояние и дори още колко ви остава да живее, ако продължавате да водите този начин на живот. Фредрик Колтинг категорично отрича неговото изобретение бъде наричано "Часовникът на Смъртта" и специално подчертава, че изобретението му би трябвало да се нарича "Часовникът на щастието". "Идеята ми е проста - да покажа на всеки колко време му остава на този свят, за да може да промени ежедневието си и да вземе максималното от живота" - споделя Фредрик Колтинг. Принципът на работа на часовника е елементарен: собственикът на "Часовникът на щастието" попълва анкета, като подава информация за своето общо физическо и здравословно състояние - включително прекарани заболявания, наличие на алергии, дали има в рода си хора с диабет, рак, други наследствени болести. И разбира се най-важните въпроси за начина на живот - пуши ли, колко пие, колко спортува. Последния въпрос е какво е теглото и височината на собственика на часовника

Паоло Джентилони е новият външен министър на Италия

http://www.mediapool.bg/paolo-dzhentiloni-e-noviyat-vanshen-ministar-na-italiya-news226660.html

Италианският депутат и бивш министър на комуникациите Паоло Джентилони беше назначен за външен министър на мястото на Федерика Могерини, която от утре става заместник-председател на Европейската комисия и ръководител на европейската дипломация, предадоха осведомителните агенции в петък.   Джентилони е представител на управляващата Демократическа партия. На 22 ноември той навършва 60 години. В последното правителство на премиера Романо Проди беше министър на комуникациите (2006-2008 г.).   Джентилони е роден в Рим. Завършил е политология, работил е като журналист, а после като прессекретар на бившия кмет на италианската столица и бивш министър на културата Франческо Рутели.   Според италианския печат премиерът Матео Ренци искал да назначи жена за първи дипломат, за да запази баланса от представители на двата пола в правителството, но кандидатурите, с които разполагал, не били подходящи.

През ноември започва кандидатстването за подпомагане на лозарите

http://frognews.bg/news_79301/

Кандидатстването по програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. започва от 17 ноември и ще приключи до 5 декември.

Google разработва компютри, които се самопрограмират

http://www.moreto.net/novini.php?n=269233

Компютър, който няма нужда от програмист - това е най-новото изобретение, на което залага гигантът Google. Нейната дъщерна компания за изкуствен интелект DeepMind Technologies вече напредва в тази посока. Тя е разработила компютри, съчетаващи начина на функциониране на конвенционалните машини с този на човешки мозък.

Отличиха кметовете на Казанлък и Сливен с „Човек на ХХІ век“

http://www.bnews.bg/article-120566

При получаването на приза, кметът на Казанлък заяви, че приема наградата от името на съгражданите си, които й се доверяват да вървят заедно напред и “Казанлък да стои все по-уверено на картата на България", посочи Галина Стоянова

Менда Стоянова поиска да се търси наказателна отговорност от БНБ, ДАНС и одиторите за КТБ

http://www.mediapool.bg/menda-stoyanova-poiska-da-se-tarsi-nakazatelna-otgovornost-ot-bnb-dans-i-oditorite-za-ktb-news226659.html

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова предложи служебното правителство да изготви процедура за промяна в Закона за гарантиране на влоговете, за да може 230 000 вложители с гарантирани депозити в КТБ да получат своите спестявания максимално бързо. ГЕРБ предлага всеки такъв вложител да има избор да посочи в коя банка и в коя сметка да му бъдат преведени парите, като тази процедура трябва да стане с минимално ангажиране на вложителите. Менда Стоянова заяви, че трябва промяна и в Наказателния кодекс, с която всички виновни за състоянието на КТБ да понесат своята отговорност.   Тя посочи и три линии, както ги определи, на виновни за криминалния според нея случай "КТБ".   В първата група са мажоритарният собственик, собствениците, управлението на банката, които са взимали безотговорни решения.   На второ място - държавните институции, които през годините не са си свършили работата - надзорът на БНБ, ДАНС, в частта на финансовото разузнаване, правоохранителните органи, също са част от системата на националната сигурност.   Третата линия е на частните институции - одиторите. Къде беше международната одиторска компания на КТБ - КPMG, защо отчетите на КТБ са заверявани без забележки, попита Менда Стоянова. Или са проявили престъпна небрежност, или не са го правили, защото така е трябвало, и тук е мястото на правоохранителните органи, заключи председателят на временната бюджетна комисия.

Водата в две старозагорски села се оказа негодна за пиене

http://www.cross.bg/vodata-piene-sela-1437730.html

/КРОСС/ Водата в две старозагорски села - Пъстрово и Горно Ботево не е годна за пиене, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града. При проведен на 28 и 30 октомври мониторинг на водата, подавана за питейно-битови нужди на с. Пъстрово, са констатирани отклонения по биологични показатели. По този повод инспекторите са предписали на населението да не използва питейната вода за пиене, миене и готвене, до получаване на допълнителни указания от РЗИ. Водата в с.Горно Ботево е била мътна, поради което водоподаването на селото е било спряно. Екипи на ВиК работят и в двете села за премахване на причините за влошеното качество на водата.  

Пожар в сградата на френското обществено радио в Париж

http://www.mediapool.bg/pozhar-v-sgradata-na-frenskoto-obshtestveno-radio-v-parizh-news226658.html

Пожар пламна в сградата на френското обществено радио. Спряно бе излъчването на програмите на редица радиостанции, сред които Франс Ентер и Франс Енфо, а работещите в сградата бяха евакуирани, предаде Франс прес, като цитира противопожарната служба и полицията.   Няма данни за ранени в пожара, обхванал трите най-горни етажа, където е в ход огромен ремонт. Издига се гъст черен дим.   Сградата с форма на ротонда, наричана "Кръглата къща", е на брега на река Сена, посочва АФП.   Директорът на Франс Енфо Лоран Гимие изрази надежда, че излъчването на програмите, вместо които звучи музика, ще бъде подновено възможно най-бързо. "Важното е всички хора да са в безопасност", добави той.   За гасене на пожара се използва тежка противопожарна техника. На място са изпратени полицейски подкрепления за регулиране на уличното движение.   В сградата на радиото, построена преди повече от 50 години, през 2009 г. започна "фараонски" ремонт за 350 милиона евро, който трябва да завърши през 2016 г. Той включва обновяване на помещения с площ 60 000 кв. м. и 38 радиостудиа, строеж на зала с 1460 места, премахване на азбеста и изграждане на централна алея, добавя АФП.

ЕС се оплака от високите мита за внос на стоки в Русия

http://econ.bg/Новини/ЕС-се-оплака-от-високите-мита-за-внос-на-стоки-в-Русия_l.a_i.592637_at.1.html

  Европейският съюз е внесъл заедно със Световната търговска организация е внесъл жалба срещу Русия. Причината е, че Москва е повишила...

Апелативният съд се отметна, не обяви присъдата по делото срещу Вальо Топлото

http://frognews.bg/news_79300/

Аперативният съд се отметна от обещанието си да каже днес присъдата срещу Валентин Димитров-Вальо Топлото. Магистратите обявиха, че ще произнесът в едномесечен срок по делото за безстопанственост срещу ексшефа на столичната „Топлофикация”.

Плевнелиев ще проведе консултации с БДЦ и Патриотичен фронт в понеделник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399835

На 3 ноември, понеделник, президентът Росен Плевнелиев ще продължи започналите днес консултации със срещи с представителите на парламентарната група „Български демократичен център“ от 10.30 часа, и с представителите на парламентарната група на „Патриотичен фронт“ – от 14.00 часа. това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На 3 ноември, понеделник, президентът Росен Плевнелиев ще продължи започналите днес консултации със срещи с представителите на парламентарната група „Български демократичен център“ от 10.30 часа, и с представителите на парламентарната група на „Патриотичен фронт“ – от 14.00 часа. това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Лаф на деня: Разваленият телефон между Борисов, Кънев и Кунева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399829

"Вчера се обадих на г-н Кънев, помолих го да уточним заедно какво да кажем по КТБ, за да покажем партньорство. Той ми каза "г-жа Кунева я няма, като я намеря, ще се обадя" и не ми се обади."
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяснява в парламента пред журналисти защо не е оптимист за съставяне на общо правителство с Реформаторския блок. "Вчера се обадих на г-н Кънев, помолих го да уточним заедно какво да кажем по КТБ, за да покажем партньорство. Той ми каза "г-жа Кунева я няма, като я намеря, ще се обадя" и не ми се обади." Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяснява в парламента пред журналисти защо не е оптимист за съставяне на общо правителство с Реформаторския блок.

Пенсиите ще се увеличат с 2,4% през 2015 година

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/pensiite-shte-se-uvelichat-s-24-prez-2015-godina-182946/

Социалният министър Христосков препоръчва в бюджета за догодина да бъдат заложени структурни промени в данъчната и осигурителната политика

Барозу сдаде кормилото на ЕК, слага подпис под сделката за газа с Русия

http://www.bnews.bg/article-120503

Властта в ЕС поема новоизбраният председател Жан-Клод Юнкер. Формално комисията на Барозу е на власт до днес в полунощ, а комисията на Юнкер встъпва в длъжност от утре, 1 ноември.

Пробите от морската вода във Варна показват, че температурата и солеността са в норма

http://www.moreto.net/novini.php?n=269236

Температурата, солеността, разтвореният кислород и нивото на pH във водите на Варненския залив са в норма. Това показаха резултатите от взетите проби от Басейнова дирекция за Черноморски район – Варна и Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда.

Станишев защити правата на българите в Молдова

http://www.cross.bg/moldova-stanishev-premiera-1437729.html

/КРОСС/ Днес Сергей Станишев и водената от него съвместна делегация на ПЕС и на Групата на социалистите и демократите в ЕП проведе срещи с премиера на Молдова Юрие Лянка и с президента Николае Тимофти. "Подкрепяме европейския път на Молдова. Подписването на Споразумението не е подарък за вас. То идва след процес на реформи, който трябва да продължи. ПЕС ще гласува за ратифицирането на Споразумението за асоцииране на страната ви на 13 ноември тази година. Убеден съм, че то ще бъде прието с голямо мнозинство от Европейския парламент", каза Станишев на срещата си с премиера Лянка. Станишев и Вигенин предложиха българския опит и експертна помощ за приемането и прилагането на законодателството, свързано със Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС. "На днешните срещи с премиера и президента поставихме въпроса за правата на българите в Молдова, за обучението на български език, както и за университета в Тараклия. Получихме уверения, че правата на нашите сънародници са гарантирани и няма да бъдат ревизирани при провеждане на предстоящата административна реформа. Това означава, че населеният с българи район Тараклия няма да бъде разделян или преобразуван", заяви председателят на ПЕС. Друга важна новина, която Станишев вече сподели пред нашите сънародници е, че регионалният университет в Тараклия ще запази своя статут и след реализирането на новата образователна реформа в Молдова

След срещата с Плевнелиев АБВ потвърди подкрепата си за кабинет, но при определени условия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399831

Широка обществена дискусия за конституционни промени и увеличаване на правомощията на президента включително и провеждане на референдум по темата на следващите президентски избори. Това са обсъдили представителите на АБВ с държавния глава Росен Плевнелиев, съобщи Дарик.
По думите на Ивайло Калфин президентът е приел идеята, Широка обществена дискусия за конституционни промени и увеличаване на правомощията на президента включително и провеждане на референдум по темата на следващите президентски избори. Това са обсъдили представителите на АБВ с държавния глава Росен Плевнелиев, съобщи Дарик. По думите на Ивайло Калфин президентът е приел идеята,

След срещата с Плевнелиев: АБВ готови да подкрепят кабинет на ГЕРБ след изработване на общи политики

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399828

Широка обществена дискусия за конституционни промени и увеличаване на правомощията на президента включително и провеждане на референдум по темата на следващите президентски избори. Това са обсъдили представителите на АБВ с държавния глава Росен Плевнелиев, съобщи Дарик.
По думите на Ивайло Калфин президентът е приел идеята, Широка обществена дискусия за конституционни промени и увеличаване на правомощията на президента включително и провеждане на референдум по темата на следващите президентски избори. Това са обсъдили представителите на АБВ с държавния глава Росен Плевнелиев, съобщи Дарик. По думите на Ивайло Калфин президентът е приел идеята,

Църквата развежда лесно и безплатно

http://pik.bg/църквата-развежда-лесно-и-безплатно-news244443.html

Църквата развежда лесно и безплатно

Лесно и безплатно се развеждат хората от врачанската епархия пред Бога, пише „Конкурент“. Църковните разводи, които биха звучали скандално през вековете във всички православни държави, се оказват фасулска работа в днешни дни. Докато само преди век, за да се разплете свързаното от духовниците семейство, се е налагало двойката да мине през църковен съд, днес трябва само да подаде два документа до митрополията. Единият е копие от решението на гражданския съд, а другият е молба. В цялата страна за издаването на документ за развод от църквата се изисква такса. Такава обаче във врачанска митрополия не е въведена. Епархийският съвет разглежда молбите и обикновено не прави откази.

„Сложните условия за получаването на църковен развод са били валидни преди години, защото тогава той е бил част от законите на страната. Не е имало граждански брак. Сега не се налага църквата да прави разследване, да сдобрява съпрузите и да дава присъди. Сега ние се съобразяваме с решението на гражданските институции и не изследваме причините за разпада на семейството“, обясни пред „Конкурент“ викарният епископ Киприян.

Освен, че лесно могат да се договорят отношенията пред Бога, хората в България могат да имат до 5 венчавки. Всеки може да се свърже с ритуал в църква със своя настоящ партньор, стига той да е кръстен. Църквата единствено следва държавата и няма водеща роля в семейните отношения, коментираха от врачанската митрополия.

От началото на годината до момента църковните разводи са 4 на брой, но най-вероятно разделените двойки не знаят за възможността да се разведат пред Бога.  

Развелите се имат повод да отдъхнат с облекчение, че живеят в XXI век и никой духовник не ги разпитва какво са вършили заедно и поотделно, за да не могат да се помирят.

Последно предупреждение за уволнение за шефката на училището на Ана-Мария

http://www.mediapool.bg/posledno-preduprezhdenie-za-uvolnenie-za-shefkata-na-uchilishteto-na-ana-mariya-news226657.html

Директорката на Четвърто помощно училище в София Венета Бочева Ал-Шериф бе наказана с последно предупреждение за уволнение. Заповедта е издадена от образователния министър Румяна Коларова на основание проверките в учебното заведение след скандала с 13-годишната Ана-Мария.   Проверката в училището е била извършена от специална комисия от образователното министерство. Комисията е разгледала дадените от директора писмени обяснения и се е запознала с писмо, подписано от бивши преподаватели от училището, според които учебното заведение е "обект на целенасочени нападки и натиск от външни фактори".   Резултатите от проверката са показали, че в това училище наистина не си вършат работата, както трябва. Още на 10 октомври Държавната агенция за закрила на децата излезе с доклад, който показа, че училището не е в достатъчна степен защитена среда за децата.   Инспекторите от държавната агенция са установили, че директорът и педагогическият персонал в учебното заведение в кв. "Княжево" са допуснали сериозни пропуски при работата си. Екипът на училището не е отчел правилно първоначалните индикации за насилие в случая с Ана-Мария.   Родителите на Ана-Мария са забелязали проблем в поведението на детето на 19 септември. След като Ана-Мария се върнала от занятия, майка ѝ установила, че блузката на детето е обърната наопаки. Когато я пипнала, установила, че го няма и сутиенът. Дни по-късно детето започва да разказва, че "имало чичко, който я е пипал и тя не желае да се съблече в банята". И досега детето изпада в истерия, когато нещо му напомни за училището.   Инспекторите са установили, че персоналът на училището не е знаел как да действа в случаите на подадена жалба от родителите на дете в риск. Те е трябвало да уведомят Държавната агенция за закрила на детето, отдел "Социално подпомагане" в Красно село и МВР.   Персоналът на училището не е обърнал внимание на характеристиките на Ана-Мария, на емоционалното й състояние и на реакциите й. Не е отчетен рискът от неуспешна адаптация и не е имало индивидуален план за работа с нея. Момичето е започнало занятия в "Княжево" на 15 септември тази година, а преди това е учило в друго училище в Перник.   Инспекторите са установили пропуски в организацията и контрола на работа от страна на директора на училището. За два часа на 19-и септември децата са били поверени на непедагогически персонал. Когато детето не е посещавало училището, не са били уведомени Регионалният инспекторат по образование и Отделът за закрила на детето.

Предупреждение за уволнение за шефката на училището на Ана-Мария

http://www.mediapool.bg/preduprezhdenie-za-uvolnenie-za-shefkata-na-uchilishteto-na-ana-mariya-news226657.html

Директорката на Четвърто помощно училище в София Венета Бочева Ал-Шериф бе наказана с предупреждение за уволнение. Заповедта е издадена от образователния министър Румяна Коларова на основание проверките в учебното заведение след скандала с 13-годишната Ана-Мария.   Проверката в училището е била извършена от специална комисия от образователното министерство. Комисията е разгледала дадените от директора писмени обяснения и се е запознала с писмо, подписано от бивши преподаватели от училището, според които учебното заведение е "обект на целенасочени нападки и натиск от външни фактори".   Резултатите от проверката са показали, че в това училище наистина не си вършат работата, както трябва. Още на 10 октомври Държавната агенция за закрила на децата излезе с доклад, който показа, че училището не е в достатъчна степен защитена среда за децата.   Инспекторите от държавната агенция са установили, че директорът и педагогическият персонал в учебното заведение в кв. "Княжево" са допуснали сериозни пропуски при работата си. Екипът на училището не е отчел правилно първоначалните индикации за насилие в случая с Ана-Мария.   Родителите на Ана-Мария са забелязали проблем в поведението на детето на 19 септември. След като Ана-Мария се върнала от занятия, майка ѝ установила, че блузката на детето е обърната наопаки. Когато я пипнала, установила, че го няма и сутиенът. Дни по-късно детето започва да разказва, че "имало чичко, който я е пипал и тя не желае да се съблече в банята". И досега детето изпада в истерия, когато нещо му напомни за училището.   Инспекторите са установили, че персоналът на училището не е знаел как да действа в случаите на подадена жалба от родителите на дете в риск. Те е трябвало да уведомят Държавната агенция за закрила на детето, отдел "Социално подпомагане" в Красно село и МВР.   Персоналът на училището не е обърнал внимание на характеристиките на Ана-Мария, на емоционалното й състояние и на реакциите й. Не е отчетен рискът от неуспешна адаптация и не е имало индивидуален план за работа с нея. Момичето е започнало занятия в "Княжево" на 15 септември тази година, а преди това е учило в друго училище в Перник.   Инспекторите са установили пропуски в организацията и контрола на работа от страна на директора на училището. За два часа на 19-и септември децата са били поверени на непедагогически персонал. Когато детето не е посещавало училището, не са били уведомени Регионалният инспекторат по образование и Отделът за закрила на детето.

ЕУЛЕКС отрича обвиненията в корупция (обновена в 16.20 ч)

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/31/2410493_euleks_otricha_obvineniiata_v_korupciia_obnovena_v/?ref=rss


Косовският гражданин Флорим Хасани, брат на Бесник Хасани, който бе осъден на 33 години затвор за тройно убийство, заяви публично, че чрез посредник е дал на бившия съдия от ЕУЛЕКС Франческо Флори 270 000 евро, за да освободи брат му, предаде БТА.

Флорим Хасани каза за Радио-телевизия Косово (РТК), че въпреки платения подкуп брат му не бил освободен, защото Нусрет Цена, обвиняем по същото дело, ги измамил. "Брат ми беше осъден само защото ни предаде Нусрет Цена, на когото...

Американците ще похарчат над 7 млрд. долара за Хелоуин

http://www.cross.bg/heloyin-amerikantzite-poharchat-1437728.html

/КРОСС/ Без съмнение децата са тези, които най-много се вълнуват покрай Хелоуин. Родителите обаче са тези, които плащат разходите, свързани с посрещането на празника. А те съвсем не са малко. Американците ще похарчат над 7,4 млрд. долара за приготовления за празника. Най-голямата част от сумата ще отиде за купуването, ушиването или наемането на костюми. Американците по традиция се дегизират като вещици, зомбита и вампири, популярни герои от анимационни или игрални филми или от романи. Най-често пълната промяна изисква дълга рокля, грим, протези. Тази година обаче акцентът е по-специфичен - някои са поискали защитни облекла от ебола, предава ТВ7. Хелоуин е свързан с езическото вярване, че в тази нощ душите на умрелите се връщат у дома.  

ЕЦБ настоява вложителите в КТБ да получат достъп до гарантираните си средства

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-настоява-вложителите-в-КТБ-да-получат-достъп-до-гарантираните-си-средства_l.a_i.592632_at.1.html

С оглед съхраняване на доверието във финансовата и в частност в банковата система, и минимизирането на дългосрочните отрицателни ефекти върху...

Красива българка се гмурна 175 метра до Египет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399850

Кристина Димитрова (на снимката) се гмурна на дълбочина 175 м, близо до Египет. Българката постигна личния си рекорд при тренировъчно спускане, продължило 3 часа и 42 минути. Кристина е първата и единствена българка, технически водолаз, достигнала такава дълбочина.
Виж още спортни новини Кристина Димитрова (на снимката) се гмурна на дълбочина 175 м, близо до Египет. Българката постигна личния си рекорд при тренировъчно спускане, продължило 3 часа и 42 минути. Кристина е първата и единствена българка, технически водолаз, достигнала такава дълбочина. Виж още спортни новини

АБВ може и да подкрепи правителство на ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-120571

Ако нашите приоритети влязат в такова подкрепящо споразумение, то АБВ може да покрепи правителството на ГЕРБ, каза след срещата с президента Росен Плевнелиев Ивайло Калфин.

"Лудогорец" с приятна разходка до Дупница - вкара 4 гола на "Марек" и вече е на 4 точки от ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399819

В мач без никаква интрига и напрежение шампионът "Лудогорец" победи "Марек" с 4:0 на стадион „Бончук“ в първия двубой от 14-ия кръг на А група. Четирите безответни гола на Дани Абало на два пъти, Марселиньо и Роман Безяк доближиха разградчани на 4 точки от лидера ЦСКА. "Червените" обаче са с мач по-малко, В мач без никаква интрига и напрежение шампионът "Лудогорец" победи "Марек" с 4:0 на стадион „Бончук“ в първия двубой от 14-ия кръг на А група. Четирите безответни гола на Дани Абало на два пъти, Марселиньо и Роман Безяк доближиха разградчани на 4 точки от лидера ЦСКА. "Червените" обаче са с мач по-малко,

Audi направи специален шоурум за A7 Sportback

http://cars.actualno.com/Audi-napravi-specialen-shourum-za-A7-Sportback-news_57790.html

Обновеният Audi A7 Sportback усъвършенства новата линия в автомобилния дизайн, наложена от неговия предшественик – естетична атлетичност и еднозначна елегантност. Лимитираният модел Audi A7 ...

Затворената Катрин Аштън

http://europe.actualno.com/Zatvorenata-Katrin-Ashtyn-news_57957.html

Когато на 1 декември 2009г. Катрин Аштън встъпи в длъжност като върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, тя вече имаше добро име от времето, когато беше еврокомисар по търговият...

Откриха подземна камера в Амфиполи

http://www.grreporter.info/Otkriha_podzemna_kamera_v_Amfipoli/16332

Продължават планираните разкопки и укрепителните работи на хълма Каста, като междувременно според съобщение на Службата за древни паметници – град Серес, след отстраняването на пръстта са разкрити основите на страничните стени в четвъртото помещение

прочети повече

Повече от 200 000 семейства ще получат помощ за отопление

http://www.moreto.net/novini.php?n=269247

Над 200 хиляди семейства ще получат помощ за отопление от държавата, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Днес е последният срок за подаване на молби-декларации за целевата подкрепа. По данни на Агенцията за социално подпомагане към 31 октомври подадените молби-декларации са 295 574.

БЛС иска увеличение с 1% на здравните вноски

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bls-iska-uvelichenie-s-1-na-zdravnite-vnoski-6026305

Лекарите предлагат промени в 8 клинични пътеки от специалностите акушерство и гинекология, неонатология, кардиохирургия, микросъдова хирургия и хирургично лечение на деца до 1 г. с вродени аномалии

Гръцки държавни служители прехвърлили 1,5 милиарда евро в чужбина

http://www.cross.bg/slyzhiteli-evro-reforma-1437727.html

/КРОСС/ Гръцките органи трябва да разследват 5260 гръцки държавни служители за прехвърляне на почти 1,5 милиарда евро в чуждестранни банки в периода между 2010 г. и 2014 г. Според данните, представени от Министерството за административна реформа, половината от държавните служители и техните близки ще бъдат разследвани сав сферата на образованието сектор, като по-голямата част от тях са членове на академични институции. Останалите служители, принадлежат към сферата на здравеопазването, отбраната, финансите и публично строителство, пише сайта "Български новини". Министърът на административната реформа Кириакос Мицотакис е издал заповед на инспекторите на органа за публична администрация (SEEDD), да проведе разследване. 117,0 милиона евро са прехвърлени само от 415 от общо 5260-те разследвани служители. Средният размер на парите прехвърлени в чужбина от служител е 283 000 евро. Според изявление, разпространено от Министерството, разследването ще обхване почти целия сектор на държавната администрация, с изключение на някои категории като съдии и силите за сигурност, тъй като те не попадат под неговата юрисдикция.    

С 4 гола в Дупница "Лудогорец" се доближи на 4 точки от ЦСКА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399810

В мач без никаква интрига и напрежение шампионът В мач без никаква интрига и напрежение шампионът "Лудогорец" победи "Марек" с 4:0 на стадион „Бончук“ в първия двубой от 14-ия кръг на А група. Четирите безответни гола на Дани Абало на два пъти, Марселиньо и Роман Безяк доближиха разградчани на 4 точки от лидера ЦСКА. "Червените" обаче са с мач по-малко,

Водата в село Каменар и околните местности е годна за пиене

http://pik.bg/водата-в-село-каменар-и-околните-местности-е-годна-за-пиене-news244439.html

Водата в село Каменар и околните местности е годна за пиене

Водата в село Каменар и местностите Пчелина, Франга дере, Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите, Черноморска панорама, Розмарин и част от местността Сълзица е годна за пиене и приготвяне на храна. Това съобщават от ВиК-Варна.

Във връзка с повишена мътност на питейната вода, на 29 и 30 октомври са взети водни проби за анализ от 7 пункта във Варна и Каменар. Изследвани са качествата на водата в помпена станция „Батова", Четвърта езикова гимназия, с. Каменар - детска градина и хранителен магазин, местност Пчелина - ул. „Прилеп" №78 и местност Добрева чешма - хранителен магазин. Получените резултати показват, че водата съответства на изискванията, уточняват от Регионалната здравна инспекция.

Качеството на питейната вода в посочените райони се влоши след поройните дъждове преди седмица, които доведоха до замътването на част от водоизточниците.

Гарантираните влогове в КТБ ще бъдат изплатени до началото на декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_411432.html

С икономиста от "Отворено общество" Георги Ангелов разговаряме за това какво се случва с КТБ и парите на вложителите след днешното решение на парламента да сложи край на опитите за оздравяване на банката и да я остави да фалира. - Г-н Ангелов, как ще коментирате решението на Народното събрание и какво следва оттук нататък? - Реално парламентът нищо не е решил. Той просто отказа да променя законите и те остават в сегашния си вид. - Означава ли това категорично, че банката ще бъде оставена да фалира? - Тя е фактически фалирала, тъй като има близо 5 милиарда загуби по лоши кредити. Никакви промени в закона не могат да променят този факт. Единственият начин банката да не фалира е инвеститорът да дойде и да даде 5 милиарда в брой. Обаче от неговото писмо видяхме, че той не иска да даде никакви пари, а иска пари от държавата. Oстава да се следва се сегашният закон, според който, след като една банка е фактически фалирала, това се декларира със съдебно решение. Това трябва да стане най-късно следващата седмица. Всъщност отиваме към вариант изплащане на гарантираните влогове. Банката минава в несъстоятелност и по съдебен ред започва да търси лошите кредити. Колкото по-голяма част от тях събере, толкова по-голяма част от негарантираните влогове ще бъдат върнати. Това е процедурата. - Кога вложителите с депозити до 196 000 лева могат да очакват да получат парите си? - Срокът по сегашния закон е 20 работни дни след обявяване на фалита. Те изтичат в началото на декември. Парламентът каза, че ще приеме нов закон, с който да го съкрати още повече. Така че вероятно в края на ноември или началото на декември гарантираните вложители ще имат достъп до своите пари. Вече няма възможност за отлагане. - Каква е прогнозата Ви за негарантираните влогове? Какъв процент биха били възстановени и по какъв ред се изплащат те? - Първо, част от негарантираните влоговете вече са сключили цесии и прихващания и са избягали от банката. В този смисъл, те са се спасили. Разбира се, не са получили всичките си пари. Останалите стават кредитор на банката. Когато тя събере някакви пари, ги разпределя между кредиторите. Най-големият кредитор ще бъде Фондът за гарантиране на влоговете, тъй като той ще изплати гарантираните влогове. Останалите едри вложители си остават и ще получат средствата си пропорционално. Ако, да кажем, банката събере 100 млн. лева през март 2015 г., тя ги разпределя в процентно съотношение между отделните кредитори. Да кажем - 70 милиона на фонда, 5 милиона на един вложител, 3 милиона на друг вложител. След 6 месеца, ако събере още 100 млн. лева, пак ги разпределя пропорционално. Това е основната част на процедурата по несъстоятелност - да събере максимална част от парите. - Защо КТБ не бе разделена на "лоша" и "добра" банка, каквато идея имаше първоначално? - Към днешна дата не е актуална, понеже банката почти няма добри активи. Разделянето на добра и лоша банка изисква все пак да има добра част. В противен случай новата "добра" банка ще има много малко активи, а много вложители, и няма да е стабилна. Да не говорим, че няма законодателна база за това. За целта е необходимо БНБ да има съответните законови правомощия, а за подобни законови промени няма време. - Положителна ли е според Вас развръзката с КТБ? - В сегашната ситуация, при липса на инвеститор, това е най-доброто решение. То е и най-евтиното за данъкоплатците, тъй като банката ще си фалира, но няма да се прехвърлят тежести на данъкоплатците. Фондът за гарантиране на влоговете ще понесе основната тежест, но след това ще си търси парите обратно от лошите кредити на КТБ.  Разбира се, най-добре би било отнякъде да дойде инвеститор с 5 милиарда и да ги вложи. Но такъв инвеститор при толкова проблемна банка и при толкова лоши кредити няма как да се появи. Никъде по света не се появява инвеститор за такава банка. Всички искат да купят добра банка. Идеалният вариант няма как да се случи. Така че в реалния свят фалитът е най-реалистичното нещо.

Порожанов: Ощетени от казуса с КТБ ще заведат съдебни искове срещу България

http://econ.bg/Новини/Порожанов-Ощетени-от-казуса-с-КТБ-ще-заведат-съдебни-искове-срещу-България_l.a_i.592622_at.1.html

Казусът около Корпоративна търговска банка (КТБ АД) ще има силен ефект върху икономиката и публичните финанси на страната ни. Това заяви в парламента...

Лондон погасява Наполеонов заем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399815

Голяма част от заема е трябвало да рефинансира дългове, натрупани през Първата световна война. Част от дълга обаче датира отпреди създаването на САЩ. Сред тях са облигации, издадени след срива на Търговската компания от Южно море през 1720 г. Има и вътрешен дълг, емитиран за борбата с Наполеон Бонапарт. Голяма част от заема е трябвало да рефинансира дългове, натрупани през Първата световна война. Част от дълга обаче датира отпреди създаването на САЩ. Сред тях са облигации, издадени след срива на Търговската компания от Южно море през 1720 г. Има и вътрешен дълг, емитиран за борбата с Наполеон Бонапарт.

След пет години стигаме до Румъния и по нови два моста

http://www.bnews.bg/article-120561

Очаква се проектирането на обектите да започне през 2015 г., като този процес ще продължи две години.

Русия призовава Украйна да изплати дълговете за газа

http://www.cross.bg/rysiya-dulgovete-ykraiina-1437726.html

/КРОСС/ "Москва разчита, че Киев ще изпълни постигнатите по време на газовите преговори договорености и ще си изплати дълговете за газ", каза министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от Гласът на Русия. Междувременно, Европейският съюз не предоставя на Русия никакви гаранции за случая, ако Украйна се окаже неплатежоспособна, съобщи представителката на ЕС Марлена Холцнер. Тя подчерта, че Европейският съюз не отделя допълнителни финансови помощи на Украйна за изплащане на дълговете.  

Жена се съблече, влезе в язовир и се удави

http://frognews.bg/news_79299/

Жена се удави сутринта в язовира "Кираджията" край врачанското с. Баница. Сигналът бил подаден около 10 ч. от живеещия наблизо пазач на водоема Пламен Въчовски.

Променлива облачност и слаб вятър ни очаква утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=269220

През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, през деня в много райони намаляваща до слънчево време. В сутрешните часове на места в равнините ще има мъгла. Вятърът ще е слаб, в източните райони до умерен от север-северозапад.

През ноември започва кандидатстването за подпомагане на лозарите

http://econ.bg/Новини/През-ноември-започва-кандидатстването-за-подпомагане-на-лозарите_l.a_i.592613_at.1.html

Кандидатстването по програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. започва от 17 ноември и ще приключи до 5 декември. По...

Почина Дядо Коледа - последният прототип от анимираните реклами на "Кока-кола"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/31/2410626_pochina_diado_koleda_-_posledniiat_prototip_ot/?ref=rss


В Деня на Вси светии английското градче Бърджес Хил погребва един от най-известните маскирани персонажи на света, съобщава "Индипендънт". Става дума за Джон Мур - дългогодишен Дядо Коледа и един от последните прототипи на белобрадия старец от коледните реклами на "Кока-кола" - компанията, на която се приписва налагането на този образ. 

Мур починал по-рано през седмицата в родния си град на 86-годишна възраст. Той е бил Дядо Коледа по призвание, ако се съди по многобройните...

Съдят Линдзи Лоън за 60 милиона долара

http://www.cross.bg/lindzi-aktrisata-brat-1437725.html

/КРОСС/ Уеб дизайнер е завел дело срещу скандалната актриса Линдзи Лоън и брат й Майкъл, след като открил, че звездното семейство е откраднало една от идеите му, пише Contactmusic. Линдзи и брат й се съгласили да работят с разработчика по платформата Spotted Friend, която има за цел да даде възможност на интернет потребителите да надникнат в дрешниците на знаменитостите. Впоследствие обаче актрисата решила, че ще работи с други професионалисти, взела вече разработената от дизайнера идея и създала "коренно копие" на идеята на първия уеб разработчик, но с друго име - Vigme. Според TMZ, IT специалистът получил sms съобщение, в което Майкъл твърди, че с Линдзи искали по-голям дял от проекта и заради това го направили сами. Уеб дизайнерът съди актрисата за 60 милиона щатски долара и иска втората платформа да бъде незабавно свалена от дигиталното пространство.  

Транспортна лента обезглави миньор от "Горубсо"

http://frognews.bg/news_79298/

Транспортна лента почти отряза главата на миньор и го уби, а друг след няколко часа бе затиснат от скален къс, който му чупи крака край Златоград. И двата инцидента са в рудник "Ерма река" към "Горубсо".

Виктор Орбан оттегля проекта за данък върху интернет

http://www.investor.bg/web/456/a/viktor-orban-otteglia-proekta-za-danyk-vyrhu-internet-182943/

Когато народът не само не харесва нещо, но и го смята за неразумно, то не трябва да се случва, заяви унгарският премиер

Exxon отчете 3% ръст в тримесечната печалба въпреки евтиния петрол

http://www.investor.bg/sasht/337/a/exxon-otchete-3-ryst-v-trimesechnata-pechalba-vypreki-evtiniia-petrol-182944/

Aмериканският гигант планира да изкупи свои акции на стойност 3 млрд. долара през четвъртото тримесечие

Нов турски хит тръгва от ноември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399161

От 3 ноември трябваше в родния ефир да тръгне най-новият турски хит- "Милост". Датата на премиерата беше изместена за пети ноември заради взривовете в Горни Лом. "Милост тръгва на 5 ноември и ще се излъчва от понеделник до четвъртък от 20 до 21, 30ч. по БТВ. 
В поредицата главната роля има актьорът Ибрахим Челиккол, когото познаваме от "Ифет". От 3 ноември трябваше в родния ефир да тръгне най-новият турски хит- "Милост". Датата на премиерата беше изместена за пети ноември заради взривовете в Горни Лом. "Милост тръгва на 5 ноември и ще се излъчва от понеделник до четвъртък от 20 до 21, 30ч. по БТВ.  В поредицата главната роля има актьорът Ибрахим Челиккол, когото познаваме от "Ифет".

През зимата от летище Сафия ще се лети директно до 41 града

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/31/2410643_prez_zimata_ot_letishte_safiia_shte_se_leti_direktno/?ref=rss

През зимния сезон (от 26 октомври до 28 март 2015 г.) от летище София ще се изпълняват директни полети до 41 града по света и Бургас и Варна, съобщиха от компанията, която обяви зимното си разписание.

След началото на редовните полети до Дубай, които Wizz Air откри преди една година, на 14 декември Летище "София" ще посрещне втора авиокомпания по маршрута. Превозвачът от Обединени Арабски Емирства flydubai ще лети от Терминал 2 до летище Dubai International (DXB) в дните сряда и...

Утре ни чакат слънце и по-топло време

http://offnews.bg/news/n_1/n_411449.html

Тази нощ облаците на България ще се разкъсат, като в голяма част от страната времето ще бъде слънчево, температурите ще варират от 0 до 5 градуса и от 10 до 15 градуса, съобщават от НИМХ към БАН, цитирани от "Фокус".  Над Черно море ще има променлива облачност със слаб до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 10° и 13°. Температурата на морската вода е 12°-14° с вълнение от порядъка на 2 - 3 бала. Над планините ще е предимно слънчево със слаб до умерен вятър, максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°. В края на тази и през първите дни на следващата седмица над планинските райони времето ще е слънчево и температурите ще се повишават. В равнинната част от страната ще бъде почти тихо; през деня ще има и слънце, но сутрин ще се образуват мъгли или ниска облачност. От ден в ден температурните инверсии ще се усилват и във все повече райони ще бъде мъгливо или с ниска облачност и намалена видимост, явленията ще са по-трайни и там температурите ще остават по-ниски.

През зимата от летище София ще се лети директно до 43 града

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/31/2410643_prez_zimata_ot_letishte_sofiia_shte_se_leti_direktno/?ref=rss


През зимния сезон (от 26 октомври до 28 март 2015 г.) от летище София ще се изпълняват директни полети до 41 града по света и до  Бургас и Варна, съобщиха от компанията, която обяви зимното си разписание.

След началото на редовните полети до Дубай, които Wizz Air откри преди една година, на 14 декември Летище "София" ще посрещне втора авиокомпания по маршрута. Превозвачът от Обединени Арабски Емирства flydubai ще лети от Терминал 2 до летище Dubai International (DXB) в дните сряда и...

Полицаят, който спря терориста в Отава, получава безплатна бира до края на живота си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399803

Служителят в охраната на канадския парламент, офицерът от полицията в Отава Ален Жерве, може да се окаже осигурен с безплатна бира до края на живота си. Жерве застана на пътя на куршумите на ислямския екстремист, който нападна парламента на 22 октомври.
Депутатът, предложил необичайната награда, е Глен Тибо от Нова демократическа партия. Служителят в охраната на канадския парламент, офицерът от полицията в Отава Ален Жерве, може да се окаже осигурен с безплатна бира до края на живота си. Жерве застана на пътя на куршумите на ислямския екстремист, който нападна парламента на 22 октомври. Депутатът, предложил необичайната награда, е Глен Тибо от Нова демократическа партия.

Путин разочарован от Белград, оряза газа за Сърбия

http://www.moreto.net/novini.php?n=269231

Руският президент Владимир Путин е решил да ореже газовите доставки за Сърбия с 28%, пише белградският всекидневник „Данас", предаде B92. Вестникът се позовава на източници, които са уточнили, че Путин е взел това решение, тъй като не е бил удовлетворен от визитата си в Белград по-рано този месец.

Руски актьор се гаври с войната в Украйна

http://www.vesti.bg/novini/ruski-aktior-se-gavri-s-vojnata-v-ukrajna-6026304

Руски актьор разбуни духовете в Москва, като качи в интернет видеозапис на който се намира на летището в Донецк и стреля с тежка картечница срещу украинските сили, надянал бронежилетка и каска с надпис "Presse".

Ловци на протест: Олигарси заградиха горите, станаха феодали с имения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399782

Стотици ловци от Южна България се събраха на протест в чепеларското село Хвойна срещу оградите и капаните в горите на частните ловни стопанства. Под звуците на каба гайда те затвориха за половин час едното платно на най-натоварения път за Родопите към Пловдив.
Стотици ловци от Южна България се събраха на протест в чепеларското село Хвойна срещу оградите и капаните в горите на частните ловни стопанства. Под звуците на каба гайда те затвориха за половин час едното платно на най-натоварения път за Родопите към Пловдив. "Искаме да се махнат капаните и загражденията на частните ловни стопанства,

Какво следва за КТБ? Румен Гечев отговаря пред BPost!

http://www.bnews.bg/article-120569

Депутатът от БСП Румен Гечев обяснява пред BPost.bg какво следва за КТБ оттук нататък.

"Манчестър сити" загуби Давид Силва за три седмици

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/31/2410640_manchestur_siti_zagubi_david_silva_za_tri_sedmici/?ref=rss


Давид Силва ще отсъства три седмици заради контузия в коляното, което е съществен удар по плановете на "Манчестър сити" в навечерието на 168-ото дерби на Манчестър в неделя. 

Испанският национал ще пропусне и ключовия мач с ЦСКА (Москва) в Шампионската лига, където английският шампион не се представя добре. 

Все пак мениджърът на "гражданите" Мануел Пелегрини се надява, че Яя Туре, който има проблем в слабините, ще бъде на линия за двубоя с "Манчестър юнайтед".
...

Един от шефовете на КТБ: Банката може да бъде оздравена!

http://frognews.bg/news_79297/

КТБ може да бъде оздравена. Не е късно, защото реално погледнато просрочията са само 12 %. Не знам откъде я изкопаха тази дупка от 4 милиарда. Но тази дупка стига до Китай.

Станимир от "Х фактор" - 23 бързи въпроса и отговора

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/stanimir-ot-h-faktor-23-byrzi-vyprosa-i-otgovora-6026301

Кои са най-ценните хора в живота му, какво няма да забрави никога и какво се надява да му се случи след участието в "Х фактор" - вижте в интервю със Станимир на Наталия Такова - Мазгарева от Vesti.bg:

Нов турски хит тръгва от ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399146

От 3 ноември трябваше в родния ефир да тръгне най-новият турски хит- От 3 ноември трябваше в родния ефир да тръгне най-новият турски хит- "Милост". Датата на премиерата беше изместена за пети ноември заради взривовете в Горни Лом. "Милост тръгва на 5 ноември и ще се излъчва от понеделник до четвъртък от 20 до 21, 30ч. по БТВ.  В поредицата главната роля има актьорът Ибрахим Челиккол, когото познаваме от "Ифет".

Радиодецата ще даряват усмивки в болници

http://www.cross.bg/detza-bolnitzi-malkite-1437723.html

/КРОСС/ Щастливото дете се усмихва. А когато болно дете се усмихне, значи болестта си отива. Вокална група „Радиодеца" ще направи така че по лицата на връстниците им от столични болници да грейнат усмивки чрез благотворителната кампания „Деца пеят за деца". Тя е организирана от Българското национално радио и от Столична община, която финансира инициативата. „Радиодеца"-та с диригент Илина Тодорова първо ще гостуват на Клиниката по детски болести на Университетска болница „Александровска". Концертът ще е в чест на 135 години от създаването на болницата и е част от отбелязването на 80 години БНР „Властелинът на ефира". След като изпеят няколко песни заедно с малките пациенти, децата ще рисуват, моделират, апликират - всеки ще прави каквото може. Всички материали за творбите им са осигурени от Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм" - Столичната община. Детски градини и педиатрични отделения на общинските болници в София ще получат като подарък специалния компакт диск, който „Музикална къща БНР" издаде. В „Деца пеят за деца" са любимите детски песнички - „Песничка за азбуката", „Кенгуру", „Цвете мило", „Дядо Коледа не спал" и др. Включени са и плейбеците им, както и книжка с текстовете им

Във Великобритания се появи пеперуда Мъртвешка глава

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/vyv-velikobritaniia-se-poiavi-peperuda-myrtveshka-glava-6026300

Изключително рядката поява на страховитото създание, смятано за предвестник на гибел, ужасява повечето обитатели на Острова

Поредна среща между ГЕРБ и Реформаторския блок

http://www.cross.bg/gerb-sreshta-liderite-1437724.html

/КРОСС/Поредна среща за съставяне на кабинет провеждат ГЕРБ и Реформаторския блок. В стаята на ГЕРБ в Народното събрани са лидерите на ДБГ Меглена Кунева и на СДС Божидар Лукарски, както и Мартин Димитров и Найден Зеленогорски. От страна на ГЕРБ присъстват евродепутатът Томислав Дончев, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Един от лидерите в блока Радан Кънев напусна парламента минути преди началото й, като заяви, че срещата няма да е лидерска, затова не изисква неговото присъствие. Аз ще отида на среща тогава, когато има нещо да се подпише, обясни Борисов и допълни, че в понеделник вече трябва да има разговори и за постове. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е оптимист за съставянето на кабинет заради това, което чува от представителите на Блока и че ако до сряда няма правителство, той ще върне мандата.   

Канадски полицай получава безплатна бира до края на живота си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399778

Служителят в охраната на канадския парламент, офицерът от полицията в Отава Ален Жерве, може да се окаже осигурен с безплатна бира до края на живота си. Жерве застана на пътя на куршумите на ислямския екстремист, който нападна парламента на 22 октомври.
Депутатът, предложил необичайната награда, е Глен Тибо от Нова демократическа партия. Служителят в охраната на канадския парламент, офицерът от полицията в Отава Ален Жерве, може да се окаже осигурен с безплатна бира до края на живота си. Жерве застана на пътя на куршумите на ислямския екстремист, който нападна парламента на 22 октомври. Депутатът, предложил необичайната награда, е Глен Тибо от Нова демократическа партия.

Гришо приключи годината: Да бъда резерва в Лондон? Това не е моят стил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399786

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров не смята да присъства на финалния Мастърс турнир в Лондон като резерва. Той може да бъде в тази позиция като алтернатива, ако някой от състезателите получи травма.
„Ако отида там искам да е, защото съм го заслужил, а не да се надявам някой да се контузи. Това не е в мой стил“, обясни Димитров пред „Екип“. Най-добрият ни тенисист Григор Димитров не смята да присъства на финалния Мастърс турнир в Лондон като резерва. Той може да бъде в тази позиция като алтернатива, ако някой от състезателите получи травма. „Ако отида там искам да е, защото съм го заслужил, а не да се надявам някой да се контузи. Това не е в мой стил“, обясни Димитров пред „Екип“.

Българите по света били близо 22 милиона

http://society.actualno.com/Bylgarite-po-sveta-bili-blizo-22-miliona-news_57955.html

Българите по света са близо 22 милиона. Това заяви във Варна председателят на Асоциацията на българите по света и Световния парламент на българите проф. Григор Велев, предаде „Фокус&rdqu...

До 2 седмици пускат спрените европари по "Околна среда"

http://politics.actualno.com/Do-2-sedmici-puskat-sprenite-evropari-po-Okolna-sreda-news_57956.html

Не знам дали това ще стане в мандата на служебния кабинет, всички ни се иска по-скоро да имаме редовно правителство, но най-късно до две седмици плащанията по спряната европрограма "Околна среда&...

Цената на златото падна до рекордни нива

http://www.cross.bg/padna-poslednite-dolara-1437722.html

/КРОСС/Цената на златото падна до най-ниското си ниво през последните четири години, съобщи РБК. По данни на Чикагската стокова борса, по време на днешната търговия декемврийските фючърси злато спаднаха с 2% до минимум от 1166.2 долара за унция. За последен път цената падна под 1170 долара през юли 2010 г. Експерти посочват, че спадът в цената е причинен и от спекулативното търсене заради увеличаването на геополитическия риск през последните месеци, както и повишаването на стойността на щатския долар.

СОК-Камчия стартира месец ноември с 3 фестивала

http://www.moreto.net/novini.php?n=269196

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия” е партньор, съорганизатор и домакин на три престижни събития, които ще се проведат от 1 до 12 ноември 2014 г., на територията на комплекса, научи Moreto.net. Международен фестивал за млади таланти на авторитетната Академия за популярна музика „Игор Крутой” от 1 до 9 ноември.

Хелоуин тласка децата към сатанински секти!

http://www.bnews.bg/article-120568

Хелоуин да не е част от българската душа, призовава митрополит Йоан.

"Лудогорец" се разходи до Дупница и победи "Марек" само с 4:0

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/31/2410642_ludogorec_se_razhodi_do_dupnica_i_pobedi_marek_samo_s/?ref=rss


"Лудогорец" спечели безпроблемна победа с 4:0 при гостуването на новака "Марек" в първата среща от 14-ия кръг на А група.

Шампионите записаха трети пореден успех в първенството, събраха 28 точки и се доближиха на четири от лидера ЦСКА, който в събота играе срещу "Славия".

"Марек" изигра изключително слаб мач, а отчайващото представяне в защита на дупничани можеше да доведе до поражение с двуцифрен резултат, ако не беше на моменти несериозното отношение на атакуващите...

Скъпо време и безплатно кафе предлага заведение в Любляна

http://www.cross.bg/kafene-atmosfera-rabota-1437721.html

/КРОСС/ Ако споделяте максимата, че „времето е пари", значи сте подходящ клиент за най-новото кафене, което отвори врати в словенската столица Любляна. Там кафето се плаща не на чаша, а... на минута. Кафенето е част от руска верига, но е първото подобно на Балканите. Тук клиентите получават безплатно неограничени количества кафе, чай, бисквити и интернет. Това, за което плащат, е прекараното в заведението време - 5 евроцента на минута. На влизане посетителите получават стар будилник, който на тръгване връщат на касата. Той обаче не работи - идеята е хората да се отдадат на заниманията си, без да мислят за времето. В заведението обаче има часовник, който стриктно отчита времето, прекарано от всеки клиент. Мнозина предпочитат кафенето защото създава приятна атмосфера за работа, пише btvnews. „Очарована съм от идеята за това кафене, защото то предлага съчетание от приятна обстановка и същевременно има всички удобства за работа", споделя Симона Муршеч, която е преподавател на свободна практика, често пътува и използва заведенията като офис. Дизайнът на кафенето наподобява уютна всекидневна, а старинните обекти създават неповторима ретро атмосфера. Обстановката предразполага към делови срещи и разговори, а клиентите имат свободата да организират свои собствени събития.  

Атака Перник: С избирането на новия кмет, властта в Община Перник преминава в ръцете на икономически групировки, свързани с олигархически кръгове

http://www.zapernik.com/politika/ataka-pernik-s-izbiraneto-na-noviya-kmet-vlastta-v-obshtina_35364/

"Изборът на господин Иван Иванов от ГЕРБ за кмет на Община Перник означава своеобразен реванш за ГЕРБ, заради загубеното председателско място в Общинския съвет от страна на господин Владислав Караилиев. Както знаем със свалянето на Караилиев като председател на Общинския съвет се създаде ново мнозинство, което вече не съществува. Това пролича днес при избора на кмет", каза Румен Ваташки - лидер на партия АТАКА в Перник.

"Патриотично обединение за Перник и СДС подкрепиха кандидата за...

Продължава

Гришо няма да е резерва на финалния Мастърс: Това не е мой стил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399772

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров не смята да присъства на финалния Мастърс турнир в Лондон като резерва. Той може да бъде в тази позиция като алтернатива, ако някой от състезателите получи травма.
„Ако отида там искам да е, защото съм го заслужил, а не да се надявам някой да се контузи. Това не е в мой стил“, обясни Димитров пред „Екип“. Най-добрият ни тенисист Григор Димитров не смята да присъства на финалния Мастърс турнир в Лондон като резерва. Той може да бъде в тази позиция като алтернатива, ако някой от състезателите получи травма. „Ако отида там искам да е, защото съм го заслужил, а не да се надявам някой да се контузи. Това не е в мой стил“, обясни Димитров пред „Екип“.

Българският лекарски съюз гласува по-високи здравни вноски

http://pik.bg/българският-лекарски-съюз-гласува-по-високи-здравни-вноски-news244433.html

Българският лекарски съюз гласува по-високи здравни вноски

Съборът на Българския лекарски съюз гласува днес искане за повишаване на здравните вноски с 1%, предаде БГНЕС.

В болнична помощ БЛС ще иска промени в 8 клинични пътеки и нови процедури по анестезиология и клиничната патология. Става дума за пътеки от специалностите акушерство и гинекология, неонатология, кардиохирургия, микросъдова хирургия, хирургично лечение на деца до 1 година с вродени аномалии ще бъдат предложени някои изменения.

Значителни са и промените в алгоритмите на почти всички пътеки. На ниво работни групи са представени пред НЗОК и искания за повишение на цените на някои пътеки в АГ, ортопедия, лъчелечение, гръдна хирургия и клинична токсикология, но на този етап промените в цените не са дискутирани на ниво Управителен съвет на БЛС и Надзорен съвет на касата.

Като цяло, съсловната организация настоява бюджетната рамка на НЗОК за 2015 г. да бъде минимум в размера на отчетената дейност от касата за тази година. БЛС ще настоява още за нормативни промени, чрез които методиките за остойностяване и заплащане, както и правилата за разпределение на средствата, цени и обеми да станат отново част от НРД, да се възстановят арбитражните комисии чрез промени в закона, а държавата да заплаща в пълен размер здравноосигурителните вноски за деветте категории, които осигурява.

Увеличаване на здравната вноска с 1% обсъжда Лекарският съюз

http://frognews.bg/news_79296/

В болнична помощ Български лекарски съюз (БЛС) ще иска промени в 8 клинични пътеки и нови процедури по анестезиология и клиничната патология.

Българският лекарски съюз гласува по-високи здравни вноски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399766

Съборът на Българския лекарски съюз гласува днес искане за повишаване на здравните вноски с 1%, предаде БГНЕС.
В болнична помощ БЛС ще иска промени в 8 клинични пътеки и нови процедури по анестезиология и клиничната патология. Става дума за пътеки от специалностите акушерство и гинекология, неонатология, кардиохирургия, микросъдова хирургия, Съборът на Българския лекарски съюз гласува днес искане за повишаване на здравните вноски с 1%, предаде БГНЕС. В болнична помощ БЛС ще иска промени в 8 клинични пътеки и нови процедури по анестезиология и клиничната патология. Става дума за пътеки от специалностите акушерство и гинекология, неонатология, кардиохирургия, микросъдова хирургия,

WhatsApp отчете загуби за 140 милиона долара

http://www.cross.bg/dolara-facebook-miliona-1437719.html

/КРОСС/ WhatsApp отчита 140 милиона долара загуба при приходи от едва 10 милиона долара, което е по-зле от най-лошите прогнози на инвеститорите и анализаторите, пише HiComm. Новината идва на фона на 3.2 милиарда долара приходи, отчетени от Facebook, само през последното тримесечие. Припомняме, че най-голямата в света социална мрежа Facebook купи IM платформата за 19 млрд. долара, надхвърляйки реалната й стойност с над 15 милиарда долара. Американската корпорация, създадена от Марк Зукърбърг, преди няколко дни разпространи повече информация за тази сделка, която от приключването й насам буди интереса на технологичната среда. 15-те млрд. долара могат да се отнесат към "очаквани синергии от бъдещ ръст, от потенциални възможности за монетизация, от стратегически предимства благодарение на мобилната екосистема и от разширяване на нашите предложения за обмяна на съобщения между мобилни устройства" са посочили от Facebook в документа, подаден към Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Иначе разбивката на стойността на WhatsApp излежда по следния начин: 2 млрд. долара е стойността на нейните потребители448 млн. долара струва търговската марка228 млн. долара е цената на технологията21 млн. долара са отбелязани като "други"      

Председателят на КФН Стоян Мавродиев обсъди казуса „КТБ” с вицепрезидента на ЕЦБ

http://www.cross.bg/finansovata-stabilnost-bulgariya-1437720.html

/КРОСС/ Усилията на Комисията за финансов надзор, като член на Консултативния съвет за финансова стабилност (КСФС) и Европейския съвет за системен риск, да съдейства за запазване на финансовата стабилност в България и за намиране на оптимално решение за излизане от кризата с КТБ АД бяха контекстът на срещата на председателя на КФН Стоян Мавродиев с вицепрезидента на Европейската централна банка Витор Констанцио във Франкфурт вчера, съобщава пресцентърът на комисията. С оглед съхраняване на доверието във финансовата и в частност в банковата система, и минимизирането на дългосрочните отрицателни ефекти върху икономиката, в случаи, подобни на кризата с КТБ АД е целесъобразно да се търсят бързи и ефективни решения насочени към осигуряване на достъп на вложителите до техните гарантирани средства, които са блокирани, посочи Витор Констанцио и изрази готовност, при искане от страна на България, ЕЦБ да предостави експертна помощ за подготвяне на възможни промени в банковото законодателство - след политически консенсус за необходимостта от такива. Включването на България към механизма за единен банков надзор, както и възможно най-бързото присъединяване към Еврозоната трябва да са национални приоритети със стратегическо значение. Реализирането им ще спомогне за запазването на финансовата стабилност в страната и по-добра защита на икономиката й от сътресения, заяви Стоян Мавродиев

Българският лекарски съюз гласува по-високи здравни вноски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399747

Съборът на Българския лекарски съюз гласува днес искане за повишаване на здравните вноски с 1%, предаде БГНЕС.
В болнична помощ БЛС ще иска промени в 8 клинични пътеки и нови процедури по анестезиология и клиничната патология. Става дума за пътеки от специалностите акушерство и гинекология, неонатология, кардиохирургия, микросъдова хирургия, Съборът на Българския лекарски съюз гласува днес искане за повишаване на здравните вноски с 1%, предаде БГНЕС. В болнична помощ БЛС ще иска промени в 8 клинични пътеки и нови процедури по анестезиология и клиничната патология. Става дума за пътеки от специалностите акушерство и гинекология, неонатология, кардиохирургия, микросъдова хирургия,

Над 402 000 деца ще получат пресни плодове и зеленчуци в училище

http://pik.bg/над-402-000-деца-ще-получат-пресни-плодове-и-зеленчуци-в-училище-news244431.html

Над 402 000 деца ще получат пресни плодове и зеленчуци в училище

402 571 деца ще получават пресни плодове и зеленчуци по програмата „Училищен плод" през 2014/2015 г., съобщават от Държавен фонд „Земеделие". Децата са от 2889 учебни заведения в цялата страна. За настоящата кампания по схемата са предвидени 11,9 млн. лева.

От фонд „Земеделие" посочват, че на дете ще се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27,29 лева без ДДС. Запазва се стойността на порция - 0,68 лв. без ДДС.

Броят на участниците, които имат право да доставят свежи плодове и зеленчуци в детските градини и училища в страната за Кампания 2014/2015 г., достигна 410, посочват още от фонда.

Доставките по схемата „Училищен плод" могат да започнат от понеделник, 3 ноември 2014 г., и ще продължат до 31 май 2015 година. Децата ще получават пресни ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици и моркови.

Качеството и грамажът на доставяните продукти ще се проверяват от ДФ „Земеделие" и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

През изминалата учебна 2013/2014 година „Училищен плод" обхвана 319 808 деца, а през Кампания 2012/2013 г. - 179 126.

Общински съветник: Камерите във Варна на "доизживяване"

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/obshtinski-syvetnik-kamerite-vyv-varna-na-doizzhiviavane-6026297

Ако камерите във Варна работят все още, това е защото са много издръжливи, твърди Владимир Тонев

Хората с увреждания паркират безплатно навсякъде в благоевградската "синя зона"

http://pik.bg/хората-с-увреждания-паркират-безплатно-навсякъде-в-благоевградската-синя-зона-news244419.html

Хората с увреждания паркират безплатно навсякъде в благоевградската "синя зона"

Хората с увреждания ще могат да паркират безплатно и извън обозначените за целта места, когато са в района на "синята зона". Това важи в случаите, в които паркоместата за тях са заети. Това решение гласуваха на сесия в петък общинските съветници в Благоевград.

С тази промяна хората с увреждания ще ползват местата без такса и без ограничение във времето. Предложението бе направено от съветника Илко Стоянов, след като наскоро служители на фирма "Паркинги и гаражи" отстраниха автомобил на инвалид, паркирал извън боядисаните в синьо места. Местните парламентаристи одобриха и актуализацията на бюджета на община Благоевград до края на годината. 60 000 хил. лева допълнително ще бъдат дадени на Ансамбъл "Пирин" по случай 60- годишнината му. Във връзка с юбилея предстои и грандиозен концерт на фолклорната формация, който ще е на 4-и декември в НДК. Бяха гласувани допълнителни финансови средства за общинския футболен клуб "Пирин" и за организиране на спортни мероприятия.

 

Обитателите на дом за възрастни във Варна искат параклис

http://www.moreto.net/novini.php?n=269229

Обитателите на дом за възрастни във Варна искат свой параклис. Стаята, пригодена за молитва, им е отнета след атентата на летището в Бургас преди две години. Въведените мерки за сигурност постановили там да се помещава охраната. Всяка седмица отец Василий и енориаши към Духовно-просветния център „Свети Архангел Михаил” посещават хората в дом „Гергана”.

51 държави се разбраха: Край на банковата тайна!

http://www.bnews.bg/article-120491

Представители на 51 страни подписаха в Берлин споразумение за автоматичен обмен на информация по финансови въпроси.

Очаква се от 2022 г. да тръгне влак между България и Македония

http://econ.bg/Новини/Очаква-се-от-2022-г-да-тръгне-влак-между-България-и-Македония_l.a_i.592562_at.1.html

Македонският министър на транспорта и връзките Миле Янакиески заяви, че очаква от 2022 г. да има изградена железопътна линия между Македония и...

Пожар в парижки радиа

http://www.vesti.bg/novini/pozhar-v-parizhki-radia-6026302

Пожар избухна днес в сградата, където се помещават няколко радиа в Париж, което доведе до прекъсване на програмите на някои от тях като Франс-ентер и Франс енфо и до евакуиране на персонала, съобщиха от противопожарните служби и столичната полиция.

Председателят на КФН се срещна с вицепрезидента на ЕЦБ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/predsedateliat-na-kfn-se-sreshtna-s-viceprezidenta-na-ecb-182942/

Виктор Констанцио е акцентирал върху достъпа на вложителите до техните гарантирани средства при банкови кризи

Катастрофа край Рилския манастир! Кола излетя от пътя, майка и син пострадаха

http://pik.bg/катастрофа-край-рилския-манастир-кола-излетя-от-пътя-майка-и-син-пострадаха-news244429.html

Катастрофа край Рилския манастир! Кола излетя от пътя, майка и син пострадаха

32-годишна жена и 15-годишният й син пострадаха при катастрофа по обяд днес на пътя Кочериново-Рила-Рилски манастир, съобщи БГНЕС.

Пътният инцидент стана в 12.30 ч. на около 200 метра преди входа на Кочериново откъм град Рила. На прав участък автомобилът "Тойота", управляван от 32-годишната жена, по неясни причини се отклонява надясно. Минава между тополите, спускайки се по ската премачква два къпинови храста, след което буквално прескача третия. Този скок става с предно салто, след който автомобилът пада пак върху колелата си. Спира до тополово дърво.

Участъкът между отклоненията за селата Стоб и Пороминово е прав, отстрани има тополи, на него са станали най-тежките катастрофи в района. На този 500-метров участък има 6 жертви, в това число и две деца, в последните 10-ина години. Всички те се блъскат в тополите.

За късмет на водачката и 15-годишния й син, лекият автомобил при излизането от пътя минава между две тополи. Там където Тойотата се отклонява надясно има паметна плоча на 47-годишен мъж, загинал на това място.

Майката и синът й с линейка на ФСМП-Рила са транспортирани до Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград. Жената се оплаква от болки във врата, а синът й - в гърба. В момента двамата са на изследвания в отделението по Образна диагностика.

На водачката ще бъде взета кръвна проба за алкохол, тя е и с контузия на ръката и съмнения за мозъчно сътресение. Причините за поредната катастрофа на тази участък се изясняват.

Обявиха за общодържавно издирване тъщата на дървен бос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399723

61-годишната Елена Кьосева от самоковското село Доспей е обявена за общодържавно издирване. Търсенето е започнало на 24 октомври по молба на роднина, след като от 6.50 ч. сутринта тя била в неизвестно. Седми ден кметът на селото Николай Гешев и наетите охранители по програмата „Сигурност” не излизат от горите и полята в района, съобщава „Вяра”. 61-годишната Елена Кьосева от самоковското село Доспей е обявена за общодържавно издирване. Търсенето е започнало на 24 октомври по молба на роднина, след като от 6.50 ч. сутринта тя била в неизвестно. Седми ден кметът на селото Николай Гешев и наетите охранители по програмата „Сигурност” не излизат от горите и полята в района, съобщава „Вяра”.

Тъщата на дървен бос изчезна, обявена е за общодържавно издирване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399739

61-годишната Елена Кьосева от самоковското село Доспей е обявена за общодържавно издирване. Търсенето е започнало на 24 октомври по молба на роднина, след като от 6.50 ч. сутринта тя била в неизвестност. Седми ден кметът на селото Николай Гешев и наетите охранители по програмата „Сигурност” не излизат от горите и полята в района, съобщава „Вяра”. 61-годишната Елена Кьосева от самоковското село Доспей е обявена за общодържавно издирване. Търсенето е започнало на 24 октомври по молба на роднина, след като от 6.50 ч. сутринта тя била в неизвестност. Седми ден кметът на селото Николай Гешев и наетите охранители по програмата „Сигурност” не излизат от горите и полята в района, съобщава „Вяра”.

Масивите с пшеница в Добричкo надхвърлиха 1 000 000 декара

http://pik.bg/масивите-с-пшеница-в-добричкo-надхвърлиха-1-000-000-декара-news244427.html

Масивите с пшеница в Добричкo надхвърлиха 1 000 000 декара

В Добричка област засетите масиви с пшеница надхвърлиха 1 009 500 декара, съобщиха от областната земеделска служба. Регионът е най-големият производител на хлебно зърно в страната и обичайно площите с есенната култура достигат около 1 200 000 декара.

От началото на тазгодишната кампания зърнопроизводителите са подготвили за сеитба близо 1 290 000 декара, като половината са и наторени, според предоставените данни от областната земеделска служба. След падналите валежи земеделските стопани да използват старите руски машини, държани досега "на трупчета", съветва директорът на Добруджанския земеделски институт доц. д-р Иван Киряков, цитиран от БТА. По думите му новата модерна техника е по-чувствителна за работа в неизсъхналия чернозем.

Археологически артефакти са намерени при изпълнението на водния цикъл на град Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WrKjPJSW5s8/

logo-oprr2-Small

Ценни археологически находки откриха в кварталите „Север” и „Свети Георги”, при изпълнение на строително-монтажните работи за полагане на водопроводни и канализационни тръби по проекта за рехабилитация на ВиК мрежата на гр. Поморие. Сред артефактите е саркофаг от късната антична епоха V-VI век, останки от крепостни стени, археологически структури, представляващи улична настилка от добре обработени каменни блокове, стени от сгради, мраморна подова настилка, мраморна колона и фрагменти от мраморни облицовъчни плочи.

В момента се извършват спасителни теренни проучвания, като след обработка и консервация на намерените артефакти, те ще бъдат изложени в Историческия музей на град Поморие.

Zona F-Ul.Gladston-20141030_102951

Със свои решения от 17 и 24 октомври 2014 г., Министерският съвет учреди безвъзмездно безсрочно право на строеж в полза на Община Поморие, върху части от  имоти – изключителна държавна собственост и върху имот, представляващ част от морското дъно на Черно море в границите на вътрешните морски води и териториалното море. Учреденото право на строеж е необходимо за изграждане на подводен линеен обект на техническата инфраструктура „Дълбоководно заустване от ПСОВ-Поморие”.

Дейностите са във връзка с изпълнението на проект „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие” на обща стойност 96 686 234 лв., който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Околна среда“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Той е с продължителност 32 месеца и е в съответствие с Общинския план за развитие 2007 – 2013 г., ПРИОРИТЕТ 1: „Развитие на техническата инфраструктура за създаване на условия за икономически растеж и осигуряване на висок жизнен стандарт”, Мярка 1.1. „Рехабилитация и изграждане на водоснабдителни и канализационни мрежи и нови водоеми в населените места”.

Тази публикация е създадена във връзка с Договор за безвъзмездна финансова помощ № DIR-51011116-C056/ 15.11.2012г. за инвестиционен проект № DIR-51011116-60-144 с предмет „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция  и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие”, който се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.

Хелоуин и суеверия на жилищния пазар

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/helouin-i-sueveriia-na-jilishtniia-pazar-182939/

15% от собствениците на домове във Великобритания вярват, че къщата им е обитавана от духове

Елен Колева: Животът ми е зле изфабрикуван!

http://www.bnews.bg/article-120528

В откровено интервю актрисата Елен Колева споделя много трудни моменти и изпитания,през които й се е наложило да премине в живота си.

Липсват православни свещеници

http://www.moreto.net/novini.php?n=269235

Има голяма нужда от кадри в Българската православна църква. В страната има около 1000 духовници, като се има предвид, че 84% от населението ни се определя като православни християни. Това заяви пред Дарик ректорът на Пловдивската духовна академия „Св.

Автомобил излетя от пътя, пострадаха майка и син

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399737

32-годишна жена и 15-годишният й син пострадаха при катастрофа по обяд днес на пътя Кочериново-Рила-Рилски манастир, съобщи БГНЕС.
Пътният инцидент стана в 12.30 ч. на около 200 метра преди входа на Кочериново откъм град Рила. На прав участък автомобилът "Тойота", управляван от 32-годишната жена, по неясни причини се отклонява надясно. 32-годишна жена и 15-годишният й син пострадаха при катастрофа по обяд днес на пътя Кочериново-Рила-Рилски манастир, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент стана в 12.30 ч. на около 200 метра преди входа на Кочериново откъм град Рила. На прав участък автомобилът "Тойота", управляван от 32-годишната жена, по неясни причини се отклонява надясно.

ЕС съди Русия в СТО

http://www.cross.bg/rysiya-suyuz-vuprosa-1437717.html

/КРОСС/ Европейският съюз се обърна към Световната търговска организация (СТО) с иск срещу Русия по въпроса за митата за селскостопанска и промишлена продукция, пише «Гласът на Русия». Европейският съюз обвинява Русия в превишаване на митата за няколко вида стоки, в това число хартия, картон, палмово масло, хладилници и фризери. Съгласно правилата на СТО, Русия има 60 дни, за да реши въпроса чрез преки преговори с Европейския съюз. След това ЕС може да продължи съдебния спор с привличане на СТО за разглеждане на иска. Този съдебен конфликт е пети с участието на ЕС и Русия в рамките на СТО.

Планова подмяна на електромери на територията на област Перник, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 03 - 07 ноември 2014 г.

http://www.zapernik.com/biznes/planova-podmyana-na-elektromeri-na-teritoriyata-na-oblast-pernik-obslujvana_35363/

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната.

Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:

Пернишка...

Продължава

Майка и син пострадаха, колата им излетя от пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399724

32-годишна жена и 15-годишният й син пострадаха при катастрофа по обяд днес на пътя Кочериново-Рила-Рилски манастир, съобщи БГНЕС.
Пътният инцидент стана в 12.30 ч. на около 200 метра преди входа на Кочериново откъм град Рила. На прав участък автомобилът 32-годишна жена и 15-годишният й син пострадаха при катастрофа по обяд днес на пътя Кочериново-Рила-Рилски манастир, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент стана в 12.30 ч. на около 200 метра преди входа на Кочериново откъм град Рила. На прав участък автомобилът "Тойота", управляван от 32-годишната жена, по неясни причини се отклонява надясно.

Пожар избухна в сградата на общественото радио в Париж

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/pozhar-izbuhna-v-sgradata-na-obshtestvenoto-radio-v-parizh-6026299

"Принудени сме да прекъснем програмите си и да се евакуираме", заяви журналист пред радио "Франс енфо"

Фиксинг на БНБ за петък, 31 октомври

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-за-петък-31-октомври_l.a_i.592557_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за 29 октомври, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. в понеделник са: за ...

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 03 - 07 ноември 2014 г.

http://www.zapernik.com/biznes/planirani-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_35362/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Пернишка...

Продължава

Откриха оголен скелет на жена с парчета изгнили дрехи по него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399727

Откриха скелет на възрастна жена в местността Еременски дол в монтанското село Охрид, съобщиха от полицията. В четвъртък е подаден сигнал от жител на село Охрид, община Бойчиновци.
Скелетът е открит напълно оголен в пресечена гориста местност, на около 400 метра от ниви и черен път. По скелета не са намерени видими следи от насилие. Откриха скелет на възрастна жена в местността Еременски дол в монтанското село Охрид, съобщиха от полицията. В четвъртък е подаден сигнал от жител на село Охрид, община Бойчиновци. Скелетът е открит напълно оголен в пресечена гориста местност, на около 400 метра от ниви и черен път. По скелета не са намерени видими следи от насилие.

Без Борисов започна поредната среща между ГЕРБ и Реформаторите

http://offnews.bg/news/n_1/n_411346.html

Преди минути започна поредната среща между ГЕРБ и Реформаторския блок, на която ще се обсъжда съставянето на кабинета. В стаята на ГЕРБ в Народното събрани влязоха лидерите на ДБГ  Меглена Кунева и на СДС  Божидар Лукарски , както и Мартин Димитров и Найден Зеленогорски . Един от лидерите в блока Радан Кънев напусна парламента минути преди срещата да започне, като заяви, че срещата няма да е лидерска, затова не изисква неговото присъствие. Представители на ГЕРБ на срещата ще са евродепутатът Томислав Дончев, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е оптимист за съставянето на кабинет заради това, което чува от представителите на Блока. "Ходят, консултират се и на другия ден като дойдат пак на среща не можем да вземем никакво решение, защото ще се консултираме пак", каза Борисов. Аз ще отида на среща тогава, когато има нещо да се подпише, обясни Борисов и допълни, че в понеделник вече трябва да има разговори и за постове. В четвъртък ГЕРБ и РБ обявиха, че са готови да подпишат коалиционно споразумение за кабинет, който да бъде подкрепен от поне трипартийно мнозинство, обединено около програма.

НС реши да приеме евродирективата за бързо изплащане на гарантирани влогове

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ns-reshi-da-prieme-evrodirektivata-za-byrzo-izplashtane-na-garantirani-vlogove-182941/

До края на ноември могат да бъдат изплатени гарантираните депозити в поставената под особен надзор банка, заяви Менда Стоянова

НС прие незабавното изплащане на гарантираните влогове в КТБ по законите на ЕС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ns-prie-nezabavnoto-izplashtane-na-garantiranite-vlogove-v-ktb-po-zakonite-na-es-182941/

До края на ноември могат да бъдат изплатени гарантираните депозити в поставената под особен надзор банка, заяви Менда Стоянова

Слънце и до 15° през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399719

През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, през деня в много райони намаляваща до слънчево време. В сутрешните часове на места в равнините ще има мъгла. Вятърът ще е слаб, в източните райони до умерен от север-северозапад. Минимални температури между 0° и 5°, максимални – между 10° и 15°. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, през деня в много райони намаляваща до слънчево време. В сутрешните часове на места в равнините ще има мъгла. Вятърът ще е слаб, в източните райони до умерен от север-северозапад. Минимални температури между 0° и 5°, максимални – между 10° и 15°.

До година ще бъдат санирани още 62 сгради в София и Северозападна България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/31/2410634_do_godina_shte_budat_sanirani_oshte_62_sgradi_v_sofiia/?ref=rss


Заместник-министърът на регионалното развитие Ангел Петров подписа Рамкови споразумения с няколко фирми за саниране на блокове в София и Северозападна България - Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен и Лом.

Фирмите, спечелили обществените поръчки, ще бъдат поканени да представят своите оферти за всяка одобрена сграда, за което ще се сключват индивидуални договори за всяка една от тях, съобщиха от ведомството.

Прогнозният брой сгради, които следва да бъдат обновени, според...

Слънчев уикенд с температури до 15°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399703

През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, през деня в много райони намаляваща до слънчево време. В сутрешните часове на места в равнините ще има мъгла. Вятърът ще е слаб, в източните райони до умерен от север-северозапад. Минимални температури между 0° и 5°, максимални – между 10° и 15°. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, през деня в много райони намаляваща до слънчево време. В сутрешните часове на места в равнините ще има мъгла. Вятърът ще е слаб, в източните райони до умерен от север-северозапад. Минимални температури между 0° и 5°, максимални – между 10° и 15°.

Бързак с кола уби човек и прати втори в болница

http://www.bnews.bg/article-120567

42-годишен мъж е починал, след като е бил блъснат от лек автомобил късно снощи.

Google представи работещ прототип на модулния си телефон (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/31/2410406_google_predstavi_rabotesht_prototip_na_modulniia_si/?ref=rss


Google представи първия работещ прототип на своя модулен смартфон Project Ara. Устройството трябва да реализира идеята на Google, че потребителите ще могат да сглобяват мобилните си телефони по свой вкус, а не да се съобразяват с готовите продукти на производителите.

Project Ara практически позволява на всеки да си купи каквито модули иска за своя смартфон и да ги заменя по всяко време. Например някой може да предпочете много по-добра камера за сметка на дисплея например или да...

Учени препоръчвали психопати на власт при кризи

http://www.cross.bg/krizi-dzheiin-velikobritaniya-1437715.html

/КРОСС/ Разсекретени документи на британското правителство разкриват зловещ научен експеримент, ръководен от научния консултант на Министерството на вътрешните работи Джейн Хог. Резултатът от експеримента е констатацията, че най-подходящите управленци при кризи са психопатите, защото не изпитват никакви емоции към другите, нямат морални задръжки, но иначе са много интелигентни и логични. Строго секретният експериментът е проведен през 1982 г. под кодовото название „Регенерация". Целта му била симулация на способността на Великобритания да се възроди след световен катаклизъм - ядрена или Трета световна война. Експериментът трябвало да разработи методология за действие в условията на глобална криза и да препоръча конкретни стъпки за връщане към нормален живот. Пропоръките на учените били да се сформира голяма група от оцелели политици, които да се подчиняват на 12 внимателно селектирани „специални пълномощници". В експеримента участвали държавници, офицери, полицейски шефове, пожарникари. Те били затворени в подземни бункери на различни места из Великобритания и тяхната задача била да оцелеят на всяка цена, за да могат да станат гръбнак на новото управление на страната след армагедона. Като критични пунктове за оцеляване били определени противоатомните бункери в Дарбишър, Лестършир, Линкълншир, Нотингамшир и Южен Йоркшир. Тъй като те били извън евентуалните цели на нападение на ядрени ракети, шансовете за оцеляване били доста високи

Ноември изкушава с книги

http://www.cross.bg/knigi-denya-initziativa-1437718.html

/КРОСС/ С Деня на българските будители започва ноември. Или с други думи - ноември започва с книга. Разнообразни са инициативите, свързани с този празник - литературни четения, премиери, разговори и... много книги.  Издателство "Сиела" правят прекрасната си промоция всички книги на 50%. В 15 часа Jobtiger ще обяявят резултати от чудесната инициатива "Книгата, която ме вдъхновява" в Столична библиотека, а от 17 часа в Софийския университет ще бъде сформирано ново гражданско движение за развитие на културата Читалище.то. Така разбирам аз Денят на народните будители, пише блогърът Светослав Желев във Фейсбук групата "Какво четеш".  Изненадата, която той поднася на читателите е Панаир на книгата, който стартира на 3-ти ноември, понеделник. Проектът е на интернет книжарницата www.bg-mamma.com/shop. Близо 60 000 заглавия, почти всички налични на българския книжен пазар, ще бъдат предоставени с 20% отстъпка. Панаирът на книгата ще продължи до 9-ти ноември. Освен за Деня на будителите, всяка книга може да бъде и коледен подарък. Ще можете да видите какво чете светът и да споделяте с всички вашите любими книги. Всяка седмица ще има огромен брой акции и промоции, директна връзка с литературния ни форум и възможност максимално бързо и лесно да си поръчате всяка книга, която е обсъждана или харесате. Ще се опитаме да пренесем възможностите на интеренет комуникацията в света на литературата! - посочва Желев

Журналистка с дебютна стихосбирка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399707

Журналистката Наталия Недялкова представи дебютната си стихосбирка - "В театъра на сенките". Приятели, колеги и поети се събраха на метри от морето за събитието в четвъртък вечер. В зала "Петя Дубарова" на Културен център "Морско казино" книгата бе представена от писателя Иван Бубалов.
Наталия Недялкова е работила във вестник "Труд" и е настоящ Журналистката Наталия Недялкова представи дебютната си стихосбирка - "В театъра на сенките". Приятели, колеги и поети се събраха на метри от морето за събитието в четвъртък вечер. В зала "Петя Дубарова" на Културен център "Морско казино" книгата бе представена от писателя Иван Бубалов. Наталия Недялкова е работила във вестник "Труд" и е настоящ

М.Миланова, ГЕРБ Перник: Пожелаваме на новия кмет Иван Иванов успех във възстановяването на града ни

http://www.zapernik.com/politika/m-milanova-gerb-pernik-pojelavame-na-noviya-kmet-ivan-ivanov-uspeh_35361/

“Като най-голяма група в ОбС-Перник поехме отговорността да предложим да бъде избран за кмет на Община Перник инж. Иван Иванов. Благодарим на всички колеги, които подкрепиха направеното предложение“, заяви председателят на групата общински съветници от ГЕРБ-Перник Милена Миланова.

Тя добави, че новият кметът на Община Перник Иван Иванов е човек със солиден опит в държавната и общинска администрация, успешно развива частния си бизнес в сферата транспорта и енергетиката.

„Инж....

Продължава

Дървен шеф издирва тъщата си с кучета

http://pik.bg/дървен-шеф-издирва-тъщата-си-с-кучета-news244423.html

Дървен шеф издирва тъщата си с кучета

61-годишната Елена Кьосева от самоковското село Доспей е обявена за общодържавно издирване. Търсенето е започнало на 24 октомври по молба на роднина, след като от 6.50 ч. сутринта тя била в неизвестно. Седми ден кметът на селото Николай Гешев и наетите охранители по програмата „Сигурност” не излизат от горите и полята в района, съобщава „Вяра”.

Възрастната жена, която е с психично заболяване, често напускала дома си и преди, след което се прибирала обратно. Веднага са предприети издирвателни действия от полицията в Самоков. В тях са включени местни жители, ловната дружинка и хора от съседните села.

Претърсени са землището на селото, както и множество изоставени сгради на територията на Доспей, тъй като изчезналата жена имала навика да се крие. Издирването е затруднено от падналия сняг. „Познавам Кьосева като много добра жена. Предполагам, че в последните дни не си е пила лекарствата. Преди няколко дни я виждах по селото да се разхожда”, обясни кметът Николай Гешев.

Зетят на Кьосева – Николай Ласкин, който е уважавана личност в Самоковско и собственик на голяма дърводобивна и дървопреработвателна фирма „Ласкин Лес” ЕООД, е работодател на десетки хора. Той сподели, че съпругата му обгрижвала майка си непрекъснато. 

„Изключително съм разстроен. Ангажирали сме доста хора от селото, от полицията, включиха се много хора. Искрено съм благодарен на кмета Николай Гешев – няма ден, няма нощ, той е непрекъснато по района. Оставил си е работата, семейството, не нощува, за да помага. Наел съм и издирвателни кучета, дано я намерим”, каза Ласкин. 

Той разказа още, че преди дни двама негови работници намерили изгубил се възрастен мъж с психично заболяване от село Клисура, който обаче починал по-късно в болницата. 

Жители от селото разказаха, че доскоро поведението на Елена нищо не е подсказвало, че ще напусне дома си и няма да се върне. 

Пловдивчанка пострада при взрив на газова бутилка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399714

72-годишна жена пострада при експлозия на газова бутилка в Пловдив. Взривът станал в блок на ул."Чешмир" в квартал "Христо Смирненски", пише "Марица".
Жената е откарана обгорени ръце и лице в хирургиите на Пещерско шосе. По думите на  сина й Тони майка му готвела на остъклената тераса, а той току-що бил легнал в съседната стая, 72-годишна жена пострада при експлозия на газова бутилка в Пловдив. Взривът станал в блок на ул."Чешмир" в квартал "Христо Смирненски", пише "Марица". Жената е откарана обгорени ръце и лице в хирургиите на Пещерско шосе. По думите на  сина й Тони майка му готвела на остъклената тераса, а той току-що бил легнал в съседната стая,

Две дружества участват в конкурса за BRT-коридора и велоалеите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=269230

Две дружества са допуснати до участие в конкурса за изграждане на високоскоростния път (BRT-коридора) и новите велоалеи във Варна. На този етап от процедурата едното от тях е доста по-добре оценено, показва справка на оценъчната комисия.

Жена се удави в язовир, видели я как се съблича и влиза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399693

Жена се удави сутринта в язовира Жена се удави сутринта в язовира "Кираджията" край врачанското с. Баница. Сигналът бил подаден около 10 ч. от живеещия наблизо пазач на водоема Пламен Въчовски. Той забелязал отдалеч жена покрай брега, която тръгнала към водата и започнал да вика в опит да я спре. Събляклата се гола до кръста обаче влязла и бързо изчезнала в дълбокото,

АБВ би подписало споразумение с ГЕРБ

http://politics.actualno.com/ABV-bi-podpisalo-sporazumenie-s-GERB-news_57949.html

Ако нашите приоритети влязат в споразумение и ГЕРБ видят, че има възможност да бъдат изпълнени, то това нещо може да се случи. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ПГ на АБВ Ивайло Кал...

Банско става домакин на най-големият филмов фестивал за екстремни спортове

http://blagoevgrad.actualno.com/Bansko-stava-domakin-na-naj-golemijat-filmov-festival-za-ekstremni-sportove-news_57954.html

Банскофилмфест 2014 наближава! И тази година  ще Ви покажем най-доброто от световното планинарски и екстремно кино, ще Ви срещнем с легендарни имена в алпинизма, катеренето и екстремните спор...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване