Парма на крака за Кабаиванска

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398891

Публиката в Театро Реджо в Парма, Италия, стана на крака след финалния акорд на галаконцерта “В чест на Райна Кабаиванска”. С него започнаха честванията на 80-годишнината на легендарното българско сопрано в нейната втора родина, съобщиха от екипа на оперната прима.
Театро Реджо, наричан още Театъра на Джузепе Верди, е прочут с взискателната... Публиката в Театро Реджо в Парма, Италия, стана на крака след финалния акорд на галаконцерта “В чест на Райна Кабаиванска”. С него започнаха честванията на 80-годишнината на легендарното българско сопрано в нейната втора родина, съобщиха от екипа на оперната прима. Театро Реджо, наричан още Театъра на Джузепе Верди, е прочут с взискателната...

До обяд ще бъде разчистен и отворен пътят до Новосел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398998

До обяд пътят до Новосел ще бъде разчистен и отворен. Това каза Красимир Косев, главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението”, предаде "Фокус".
"Малък участък от пътя до комплекс „Създатели на българската държава” все още не е разчистен, но най-късно до края на работния ден ще бъде разчистен и този участък от изпочупените До обяд пътят до Новосел ще бъде разчистен и отворен. Това каза Красимир Косев, главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението”, предаде "Фокус". "Малък участък от пътя до комплекс „Създатели на българската държава” все още не е разчистен, но най-късно до края на работния ден ще бъде разчистен и този участък от изпочупените

Какво означава да си десен кмет, господин Иван Иванов?

http://www.zapernik.com/politika/kakvo-oznachava-da-si-desen-kmet-gospodin-ivan-ivanov_35351/

Новият кмет на Перник Иван Иванов взриви града, като каза в първото си изказване,след като бе избран за кмет на града, че ще бъде десен кмет. Какво означава да си десен кмет? Събрахме първите неща, които един десен кмет, би трябвало да направи в Перник:

Означава да не вдига данъците на перничани.

Означава да съкрати общинската администрация.

Означава да вземе клубовете на партиите и да ги продаде или отдаде за пазарен наем.

Означава да спре субсидирането на фалиращи и...

Продължава

Унгарците завоюваха успех срещу Орбан - оттегли интернет данъка

http://offnews.bg/news/n_1/n_411132.html

Антиправителствените протести в Унгария завоюваха успех - премиерът Виктор Обран обяви, че отлага закона за данък върху интернет трафика. "Налогът в този му вид не може да бъде въведен", коментира днес министър-председателят след серия от многохилядни протести в Будапеща и други градове в страната. При демонстрациите хората замеряха правителствени сгради с части от компютри и размахвана смартфони с включени екрани. По предложение на правителството на Орбан  Унгария трябваше да започне да таксува трафика на един гигабайт интернет със 150 унгарски форинта (0.48 евро) от 2015 г. ЕС също осъди проектозакона.

Оманският фонд очаква до 2,3 млрд. лв. кешов капитал за КТБ, внася активи и пари в брой

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246378_%D0%9E%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+2%2C3+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BA%D0%B5%D1%88%D0%BE%D0%B2+%D

 Оманският фонд официално е подал оферта за Корпоративна търговска банка /КТБ/ на 29 октомври. Агенция БГНЕС публикува ексклузивно официалния документ, с който разполага.

Оманският фонд очаква от българското правителство чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2,3 милиарда лева като кешов капитал. Едновременно с това консорциумът е готов да предостави необходимите допълнителни средства като активи и пари в брой на банката, за да запълни липсите. Това ще осигури на банката достатъчен нов капитал за повторното й отваряне.

Оманският фонд отбелязва, че не е получил достъп до доклада на одиторите за КТБ, според който дефицитът на банката възлиза на 4,3 млрд. лева. Консорциумът иска достъп до доклада на одиторите, за да започне работа с настоящото и бившето ръководство на банката с цел да се установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.

Вложители

 

Фондът отбелязва, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката.

Консорциумът ще обмисли дали е възможно да раздели негарантираните влогове в отделни групи въз основа на размера на депозитите, желанието за запазване на депозитите в банката и стратегическото значение за операциите на банката. Това може да бъде комбинирано със схема, при която собствениците на негарантирани влогове ще получат стимул да запазят депозитите си в банката по-дълго време. Те могат да получат предложение за по-малко орязване, ако запазят депозитите си в банката за по-дълго време. Това може да бъде комбинирано с плаващ механизъм за теглене, при който всеки месец се увеличава процентът на възможната сума за теглене. Всяко реализирано орязване ще гарантира, че българските данъкоплатци няма да поемат цялото бреме на рекапитализацията на банката. Според консорциумът подход, насърчаващ собствениците на негарантирани влогове, които се съгласят да запазят депозитите си в банката за по-дълго време, ще отговаря на интереса както на банката, така и на българските данъкоплатци. Предложението предвижда собствениците на негарантирани депозити, които изберат да изтеглят парите си след отварянето на банката, да поемат най-голямото орязване. Все още е твърде рано да се определи размера на подобно орязване на негарантираните депозити. Собствениците на негарантирани депозити, които изберат да запазят депозитите си в банката за 3-4 години, ще бъдат възнаградени с намаляващ процент на орязването в зависимост от периода на влога, както и участие за остатъчната сума за 5-годишното възстановяване на активите на банката. Всички допълнителни суми ще бъдат зачеркнати. Собствениците на негарантирани депозити, които изберат да изтеглят влоговете си незабавно, ще получат изплащане на влоговете си (по-малко орязване) под формата на български държавни цени книжа, които могат да бъдат превърнати незабавно в пари в брой на пазара.

Акционери и кредитори

Подобно на собствениците на негарантирани влогове, акционерите и други кредитори може да се наложи да приемат орязване. Консорциумът отново ще помисли дали е възможно да направи разграничение между акционерите и двустранните кредитори, когато изготвя схемата за възстановяване. Като начало акционерите/кредиторите, които изберат незабавно изплащане, ще понесат най-голямото орязване. Отново все още е рано да се определи размерът на орязването. Акционерите/кредиторите, които искат да останат кредитори в банката и да участват във възстановяването й, ще получат по-малко орязване на дължимата им сума въз основа на акциите/кредита и участието им в остатъчната сума при възстановяване. Всички допълнителни суми ще бъдат зачеркнати.

Акционерите/кредиторите, които изберат незабавно изплащане, ще получат парите си (по-малко орязване) в български ценни книжа, които могат да бъдат превърнати в пари в брой на пазара.

Консорциумът смята, че подход, основан само на преговори със собственици на негарантирани влогове, акционери и кредитори може да бъде заплашен със съдебни действия на потенциални кредитори, включително граждански наказателни искове срещу банката. Консорциумът е убеден, че всяко ефективно орязване на парите на собствениците на негарантирани влогове, акционерите и кредиторите трябва да бъде подкрепено от съответното законодателство, което България трябва да приеме.

Структура

Консорциумът и българското правителство ще създадат компания за придобиване (Bidco), която ще придобие всички нови акции, които бъдат издадени от банката. 50% от Bidco ще бъдат собственост на консорциума, а останалите 50% - на българското правителство. Крайният резултат трябва да бъде придобиването от Bidco на 100% от банката след рекапитализация. Ако описаните по-горе орязвания бъдат осъществени, те ще имат значително позитивно въздействие върху дефицита.

Предоставяне на активи

Консорциумът ще се стреми да ускори планираната рекапитализация на банката, като договори набирането на средства чрез акционерно дружество със специална инвестиционна цел (ДСИЦ). Бромак и свързаните с Бромак страни трябва да прехвърли всичките активи, които държи на ДСИЦ. Това прехвърляне на активи ще бъде използвано от ДСИЦ за набиране на капитал за рекапитализацията на банката чрез Bidco.

Управление

Консорциумът и българското правителство трябва да се договорят за новия ръководен екип на банката. Бившето ръководство на банката трябва да бъде заставено да участва във вътрешното разследване в рамките на възстановяването на неизплатените кредити на банката.

Капитал

За да се гарантира успешна реорганизация, капиталът, предоставен на банката от страните, може да бъде по-голям от необходимото за повторното й отваряне. 6 месеца след отварянето на банката акционерите на Bidco трябва да решат дали прехвърлените към банката средства са били повече от необходимите и ако това е така, тези излишни средства трябва да бъдат върнати от банката на Bidco. Страните ще сътрудничат за гарантирането, че подобен механизъм е структуриран в съответствие с регулациите на ЕС.

Правни изисквания

Консорциумът ще работи с българското правителство, така че всички елементи от окончателния план за реорганизация да бъдат одобрени от Европейската комисия. Консорциумът е притеснен от споразумение между банката и нейните кредитори при силно намалени лихви, които може би са били изключени откакто банката беше поставена под надзор. Тези споразумения трябва незабавно да бъдат анулирани. Поради това българското правителство трябва да съдейства за приемането на закони за постигане на следното:

1. Подпомагане на собствениците на негарантирани влогове, акционери и кредитори на банката

2. Запазване на активите и капитала на банката. Това ще изисква анулиране на всички споразумения и процедури, водещи до намаляване (или загуба на стойност) на активите на банката, които са сключени от кредитор, длъжник или организация, свързана с длъжник от датата на поставяне на банката под надзор.

3. Консорциумът е обезпокоен от споразумения, сключени между компании, които са включени в прехвърлянето на активи и кредитор, длъжник, или компания, свързана с длъжник на такива компании. Консорциумът иска да подчертае, че активите на подобни компании трябва да бъдат запазени чрез гарантиране на избягването и анулирането на подобни споразумения и процедури.

Целта на всичко това е да се гарантира, че отделни личности няма да могат да могат да претендират за преференциална позиция или участие в орязване на активи преди реорганизацията на банката.

Разходи по транзакцията

Страните са съгласни, че всички разходи, свързани с преструктурирането и повторното отваряне на банката ще бъдат поети от банката. Това включва преките разходи, поети от членовете на консорциума и свързани с повторното отваряне на банката. Тези разходи обхващат периода от 20 юни 2014 г. до датата на повторното отваряне на банката. Тук са включени разходите за консултанти, съветници, адвокати и други подобни фирми с цел да помогнат за преструктурирането на банката.

Това писмо няма цел да създава правнообвързващи задължения и не трябва да се счита за ангажимент или задължение от страна на консорциума или неговите членове да поръчителстват, уреждат или купуват ценни книжа и/или да предоставят инвестиционни инструменти и/или да участват в транзакции в рамките на потенциално преструктуриране. Всеки ангажимент ще бъде обект на договор и дю дилиджънс за банката и за засегнатите страни.

Това писмо трябва да бъде третирано по английските закони и да бъде обект на изключителната юрисдикция на Върховния съд на Англия и Уелс. /БГНЕС

София / България

В Крим бе създадена цялостна система за ПВО

http://www.cross.bg/krim-okrug-voenen-1437674.html

/КРОСС/ В Крим бе създадена цялостна система за противовъздушна отбрана, способна да отблъсне всеки опит за атака със средства за въздушно нападение. ПВО се състои от комплекси с близко действие „Панцирь” и системи с далечно действие С-300ПМУ, предаде РИА Новости, позовавайки се на източник в Южния военен окръг на Русия. По-рано стана известно, че след преминаването на Крим под юрисдикцията на Руската федерация оборудването на военните части на ПВО на Украйна е било национализирано, като голяма част от украинските ракети не са преминали техническите тестове и не могат да бъдат използвани. След началото на военните операции на украинските сили в Донбас, процесът по предаването на украинското военно оборудване е прекратен. По време на преминаването на Крим в състава на Русия противовъздушната отбрана на полуострова се състоеше от кораби от Черноморския флот и батальона за ПВО на морската пехота на флота. За създаването на цялостната система за ПВО в Крим са разположени самолети-прехващачи и мобилни комплекси „Панцирь”. „Днес ПВО на Крим е способна да отблъсне както ракетна, така и въздушна атака на полуострова. Тя се състои от мобилни комплекси, самолети-прехващачи, които в момента се базират в Крим, и интегрирани в ПВО на Южния военен окръг кораби от Черноморския флот. Редовно се провеждат учения и взаимодействие между силите

Разговори и орехи срещу деменция

http://www.vesti.bg/novini/razgovori-i-orehi-sreshtu-demenciia-6026275

Две изследвания разкриват, че разговорите и шепа орехи на ден помагат за предпазването от заболявания на мозъка.

Руски гражданин се озовал в центъра на сблъсъка в Одеса на 2 май

http://www.cross.bg/grazhdanin-doma-profsuyuzite-1437673.html

/КРОСС/ Руски гражданин се озовал в центъра на сблъсъка на 2 май в Одеса Главното управление на Следствения Комитет на Русия образува наказателно дело срещу радикално настроени лица сред въоръжените националистически групировки «Десен сектор», «Самоотбрана на Майдана», ултраси, служители на МВР на Украйна и Службата за сигурност на Украйна, участвали в трагичните събития на 2 май в Одеса. Делото е образувано по обвинение за «Покушение с цел убийство» и «Мъчения», съобщи официалният представител на СК на Русия Владимир Маркин, предаде lifenews. Напомняме, че на 2 май в Одеса (Украйна), радикално настроени представители на въоръжени националистически групировки «Десен сектор», «Самоотбрана на Майдана» и ултраси организираха масови безредици в центъра на града, придружени от насилие, погроми, палежи, унищожаване на имущество, както и убийства. Тогава ожесточената тълпа от националисти подпали сградата на Дома на профсъюзите, където са загинали десетки мирни хора. Основно сред пострадалите и жертвите от погрома са проруски настроени граждани. Сред пострадалите бе и един гражданин на Русия. В момента на сблъсъците, страхувайки се за живота си, той решава да се скрие на сигурно място - Дома на профсъюзите на площад Куликово поле. Освен него, в сградата по същите причини се озовават и други хора, за да изчакат преминаването на сблъсъците на площада

Заки и Любо пяха без да издават звук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398987

Бионсе, Гуен Стефани, Кейти Пери, Ема Стоун и известният водещ Джими Фалън – всички те са малка част от списъка със световни звезди, приели предизвикателството Lip Sync – изпълнение, при което човек изпълнява своята любима песен, без обаче да издава нито звук – само и единствено с помощта на движението на устните и колкото се може повече Бионсе, Гуен Стефани, Кейти Пери, Ема Стоун и известният водещ Джими Фалън – всички те са малка част от списъка със световни звезди, приели предизвикателството Lip Sync – изпълнение, при което човек изпълнява своята любима песен, без обаче да издава нито звук – само и единствено с помощта на движението на устните и колкото се може повече

40 са номинираните за наградата за най-добър млад футболист

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/31/2410414_40_sa_nominiranite_za_nagradata_za_nai-dobur_mlad/?ref=rss


40 футболисти бяха номинирани за наградата "Златно момче", която се връчва ежегодно на най-добрия млад футболист в Европа. 

С най-много представители са "Ливърпул", "Барселона" и "Байерн" (Мюнхен), които има по трима играчи сред номинираните. 

Една четвърт от всички номинирани са собственост на клубове от Висшата лига на Англия. Германската бундеслига е на второ място със седем представители, а испанското и италианското първенство имат по петима. 

Големият...

СК на РФ образува дело за покушение на руски гражданин в Одеса

http://www.cross.bg/doma-profsuyuzite-grazhdanin-1437673.html

/КРОСС/ Руски гражданин се озовал в центъра на сблъсъка на 2 май в Одеса Главното управление на Следствения Комитет на Русия образува наказателно дело срещу радикално настроени лица сред въоръжените националистически групировки «Десен сектор», «Самоотбрана на Майдана», ултраси, служители на МВР на Украйна и Службата за сигурност на Украйна, участвали в трагичните събития на 2 май в Одеса. Делото е образувано по обвинение за «Покушение с цел убийство» и «Мъчения», съобщи официалният представител на СК на Русия Владимир Маркин, предаде lifenews. Напомняме, че на 2 май в Одеса (Украйна), радикално настроени представители на въоръжени националистически групировки «Десен сектор», «Самоотбрана на Майдана» и ултраси организираха масови безредици в центъра на града, придружени от насилие, погроми, палежи, унищожаване на имущество, както и убийства. Тогава ожесточената тълпа от националисти подпали сградата на Дома на профсъюзите, където са загинали десетки мирни хора. Основно сред пострадалите и жертвите от погрома са проруски настроени граждани. Сред пострадалите бе и един гражданин на Русия. В момента на сблъсъците, страхувайки се за живота си, той решава да се скрие на сигурно място - Дома на профсъюзите на площад Куликово поле. Освен него, в сградата по същите причини се озовават и други хора, за да изчакат преминаването на сблъсъците на площада

Зелена светлина за “синьото гориво”

http://www.cross.bg/gorivo-evropa-hil-1437675.html

/КРОСС/Евгений Пронин, старши специалист, "Газпром Експорт", председател на комисията WOC 5 към Международния газов съюз, ексклузивно за КРОСС Транспортът е всичко. В нашия модерен свят сме свикнали да пътуваме навсякъде, където пожелаем - по работа, на почивка или просто, за да се видим с приятели или роднини. Освен това, ние се възползваме охотно от предимствата на международния транспорт, който доставя стоки по цял свят и ни позволява да ги търгуваме на глобалните пазари. Но транспортът има своята цена. Повечето от нас плащат високи цени за горивата с които зареждаме своите превозни средства. Но цената има и екологични измерения, защото повечето от тези превозни средства използват изкопаеми горива с високи емисии на въглероден диоксид, замърсяващи въздуха и сериозно влияещи върху климата. Според различни експертни оценки, световната икономика губи трилиони долари всяка година, плащайки за последствията от замърсяването. А значителна част от емисиите идват именно от транспорта. Когато решаваме каква нова кола да си купим, почти винаги взимаме предвид следните критерии: дизайн, мощност и не на последно място - икономичност. Днес, както и в предишния век, потребителите обикновено имат ограничен избор между два типа двигатели: бензинови и дизелови. В Европа зареждането на автомобилите с такива двигатели все повече и повече се превръща в значима тежест за личния или семейния бюджет

Бившите шефове на КТБ на графологична експертиза в следствието (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398985

Току-що напусна сградата на Столичното следствие един от бившите шефове на КТБ Александър Панталеев, той заедно с другите бивши шефове на КТБ Георги Христов и Илиян Зафиров бяха извикани за графологична експертиза . Зафиров все още е в Столичната следствена служба.
По непотвърдена информация се очаква да дойде  Орлин Русев. Току-що напусна сградата на Столичното следствие един от бившите шефове на КТБ Александър Панталеев, той заедно с другите бивши шефове на КТБ Георги Христов и Илиян Зафиров бяха извикани за графологична експертиза . Зафиров все още е в Столичната следствена служба. По непотвърдена информация се очаква да дойде  Орлин Русев.

БНБ не може да лекува търговски банки, отсече Искров пред депутатите

http://news.ibox.bg/news/id_1942918354

От трибуната в Народното събрание Искров напомни на народните представители, че всички решения трябва да бъдат в съответствие с европейското законодателство и правилата на Европейската централна банка. Бойко Борисов от своя страна обвини БНБ в бездействие.

Борисов: Ако БНБ беше на място, кризата в КТБ нямаше да се случи

http://frognews.bg/news_79278/

Ако БНБ и нейният надзор си беше на мястото, кризата с КТБ нямаше да се случи. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов вече е песимист за оздравяването на КТБ, ще оттегли проекта

http://offnews.bg/news/n_1/n_411118.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил до тази сутрин оптимист за спасяването на КТБ, но вече не е и ще поиска от своите депутати да оттеглят проекта за оздравяване на банката. Той обяви това от трибуната на парламента след изказването на управителя на БНБ Иван Искров. "До сутринта имах някаква надежда, че има шанс и да се оздрави банката. От това, което прочете сега г-н Искров (Искров прочете офертата на консорциум за оздравяване на КТБ), то неслучайно събуди смеха и на лявата, и на дясната част на залата... Те всъщност ни предлагат ние да си извадим от бюджета 2.5 млрд. лв., ама ние и сега ги имаме във фонда за гарантиране, можем да започнем да изплащаме, така като е по закон, да спазим сега действащия закон, виновните да си понесат отговорност и после, ако иска някой да дойде да купува активи, има куп мероприятия, които това го позволяват", обясни Борисов. Той уточни, че ГЕРБ е имал добри намерения с опита да оздрави КТБ, но той си е дал сметка, че с този опит могат да вкарат държавата в рецесия. "Ако БНБ си беше на мястото, нейният надзор, това нямаше да се случи. По време на управлението на ГЕРБ беше най-тежката криза в света, ние подпомагахме всички банки и нито една не фалира. За съжаление, проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя, ни изправя пред ситуация, която г-н Искров не пожела да каже – колко пари ще ни струва единия или другия вариант”, коментира още Борисов. По думите му управителят на БНБ Иван Искров е направил опит да вмени на партиите отговорности, които не са техни и то при ситуация на "крехък мир" между тях.

Заки и Любо пяха без да издават звук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398976

Бионсе, Гуен Стефани, Кейти Пери, Ема Стоун и известният водещ Джими Фалън – всички те са малка част от списъка със световни звезди, приели предизвикателството Lip Sync – изпълнение, при което човек изпълнява своята любима песен, без обаче да издава нито звук – само и единствено с помощта на движението на устните и колкото се може повече Бионсе, Гуен Стефани, Кейти Пери, Ема Стоун и известният водещ Джими Фалън – всички те са малка част от списъка със световни звезди, приели предизвикателството Lip Sync – изпълнение, при което човек изпълнява своята любима песен, без обаче да издава нито звук – само и единствено с помощта на движението на устните и колкото се може повече

Борисов: Нагло е писъмцето на инвеститорите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246377_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%BE+%D0%B5+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BC%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1

 Ако четем определението за вина в закона, независимо дали действаш или не действаш си виновен. Г-н Искраво, при този крехък мир в парламента вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши. В закона пише, че трябва да изготвите план, къде е този план.

Това нагло писъмце, което прочетохте от инвеститора - да дадем 2,3 млрд и после да го търсим някъде в Брюксел - ще бъдем и ние виновни.

Изправени сме пред една ситуация, която г-н Искров не ни каза - колко ще струва едното и другото. Спорната точка трета е направена с едно добро намерение - да гарантираме вложителите, да могат да си вземат парите. Но всъщност г-н Гечев е прав, ние така правим много лесен живота на банкерите, ще дадем пари от бюджета и ще гарантираме хубавия живот на банкерите. А България ще бъде в рецесия 5 години. Така че, в случая г-н Гечев е прав. Прав е и г-н Калфин. Ако не правим нищо, ще пострада икономиката. Но виновна за това е БНБ с бездействието си.

Ако беше Дянков той нямаше да допусне това. И Цветанов нямаше да допусне камионетките на жандармерията да бъдат пред банките.

"Изпържиха" още един баба с 3000 лева

http://pik.bg/изпържиха-още-един-баба-с-3000-лева-news244309.html

"Изпържиха" още един баба с 3000 лева

81-годишна жена от Търговище е станала поредната жертва на ало-измамници, съобщиха от ОД на МВР. На домашния телефон на старицата звъннал непознат и по познатата схема за пострадал близък и измъкнал 3 000 лева.

Мъжът въвел в заблуждение възрастната жена, като й казал, че внукът й е пострадал при пътно-транспортно произшествие и му се налага животоспасяваща хирургическа интервенция. Той я излъгал още, че куриер на болницата ще дойде до входа на дома й да получи сумата. Доверчивата дама така и направила. Часове по-късно обаче се усетила и уведомила органите на реда.
По случая е образувано досъдебно производство.

Във варненска област през миналия месец 1008 са постъпили на работа

http://www.moreto.net/novini.php?n=269199

На работа в област Варна през септември 2014 г. са постъпили 1008 безработни. На първичния пазар на труда реализация са намерили 995 лица, с 251 повече спрямо миналия месец и с 39 повече спрямо същия период миналата година. С посредничеството на бюрата по труда от Варненска област са постъпили на работа 797 лица.

Най-добрите храни за бегачи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398984

10 продукта, които бягащите за здраве трябва да имат предвид за да са винаги здрави и в отлична форма
 Повечето супермаркети разполагат с над 30 000 артикула, но всеки път, когато се състезаваме между щандовете в магазина за хранителни стоки, обикновено финишираме с количка пълна със същите 10 до 15 храни, които винаги купуваме. 10 продукта, които бягащите за здраве трябва да имат предвид за да са винаги здрави и в отлична форма Повечето супермаркети разполагат с над 30 000 артикула, но всеки път, когато се състезаваме между щандовете в магазина за хранителни стоки, обикновено финишираме с количка пълна със същите 10 до 15 храни, които винаги купуваме.

Дори да спечелят изборите, републиканците няма спрат политиките на Обама, пише американската преса

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/31/2410413_dori_da_specheliat_izborite_republikancite_niama_sprat/?ref=rss


Броени дни преди междинните избори в САЩ на 4 ноември, в които ще бъде обновена част от Сената, американските вестници твърдят, че републиканците имат реален шанс да отнемат мнозинството на демократите, но не и да провалят политическата програма на президента Барак Обама в оставащите му две години от мандата в Белия дом. Според "Ню Йорк таймс" това, което някои от консервативните кандидати за републикански сенатори говорят в последните дни на кампанията си, показва, че те просто ще пилеят...

Правят цялостна реконструкция на бургаската "Автогара Юг"

http://pik.bg/правят-цялостна-реконструкция-на-бургаската-автогара-юг-news244311.html

Правят цялостна реконструкция на бургаската "Автогара Юг"

В понеделник започва цялостна реконструкция на бургаската "Автогара Юг". Първата копка ще бъде направена на 3 ноември, от 13:30 ч. от кмета на Община Бургас – Димитър Николов и изпълнителния директор на „Трейс Груп Холд” АД - инж. Боян Делчев, съобщава burgasinfo.

Преустройството и реконструкцията на терминал "Автогара Юг" и прилежащата територия са основен елемент от въвеждането на Бърза автобусна линия (BRT) и цялостна оптимизация на транспортната схема на град Бургас.

Реконструкцията на "Автогара Юг" включва изграждане на нова сграда на терминала, осигуряване на подходи и спирки за пристигащи и заминаващи автобуси, благоустрояване на околното пространство и осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение.


До обяд ще бъде разчистен и отворен пътят до Новосел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398977

До обяд пътят до Новосел ще бъде разчистен и отворен. Това каза Красимир Косев, главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението”, предаде До обяд пътят до Новосел ще бъде разчистен и отворен. Това каза Красимир Косев, главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението”, предаде "Фокус". "Малък участък от пътя до комплекс „Създатели на българската държава” все още не е разчистен, но най-късно до края на работния ден ще бъде разчистен и този участък от изпочупените

286 тела на изнасилени жени са открити в Донецка област

http://europe.actualno.com/286-tela-na-iznasileni-jeni-sa-otkriti-v-Donecka-oblast--news_57894.html

Телата на 286 жени, които са били изнасилени, преди да бъдат убити, са открити в Крайноармейск, Донецка област. Това съобщи премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър За...

ГЕРБ се отказва от спорната точка 3 от проекторешението за КТБ

http://business.actualno.com/GERB-se-otkazva-ot-spornata-tochka-3-ot-proektoreshenieto-za-KTB-news_57899.html

"Групата реши да предложим трета точка от проекторешението на бюджетната комисия да отпадне". Това съобщи председателят на комисията Менда Стоянова пред журналисти след среща на парламентарн...

Бумът на фестивалите у нас: Възраждане на кулинарните традиции

http://society.actualno.com/Bumyt-na-festivalite-u-nas-Vyzrajdane-na-kulinarnite-tradicii-news_57896.html

Фестивалните традиции в България безспорно се възраждат и в момента изживяват истински възход. Не става въпрос обаче са стандартните фестивали - музикални, танцови, фолклорни. От няколко години се наб...

Цонев заплаши: Знаем, че се готви разграбване на КТБ, следим

http://business.actualno.com/Conev-zaplashi-Znaem-che-se-gotvi-razgrabvane-na-KTB-sledim-news_57900.html

Позицията ни за КТБ е много ясна и категорична. Тази позиция е продиктувана от три принципа. Това посочи депутатът от ДПС Йордан Цонев относно ситуацията в КТБ. Първият принцип е да има максимално бъ...

Сидеров посочи пет партии, които искали да си присвоят КТБ

http://business.actualno.com/Siderov-posochi-pet-partii-koito-iskali-da-si-prisvojat-KTB-news_57905.html

Оформя се коалиция, която иска да си присвои КТБ. Това са ГЕРБ, ДПС, Патриотичният фронт и АБВ, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров по въпроса с КТБ. Защо изключваме Реформатор...

В събота е Архангелова задушница

http://www.cross.bg/zadyshnitza-pravoslavnite-zadyshnitza-1437672.html

/КРОСС/Архангелова (мъжка) задушница се отбелязва в съботата преди празника на Св. Архангел Михаил - 8 ноември. Тя е една от трите големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.  В православните храмове в цялата страна ще се извършат богослужения - литургия за упокой и обща панихида, която се отбелязва като Задушница.  Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. „подавки" за душите на мъртвите - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Освен на близките, се раздава храна и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Прекъснат е през 1946 г. Преди 15 години - през 1992 г., Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните го възстановяват. Във връзка с осигуряване на нормален превоз на гражданите за възпоменанието "Задушница" в събота Столична община осигурява допълнителен транспорт до гробищните паркове.  

Калфин: Цялата истина за КТБ. Сидеров: Шефът ви Първанов има пари там

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246376_+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%A6%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91.+%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A8%D0%B5%D1

Ще подкрепим решението, обсъждано във временната бюджетна комисия, защото е необходимо не да удължаваме срока, не да търсим незнайни инвеститори от някъде, но да поискаме някой да ни даде анализ, и този някой е БНБ при различните опции за развитие на този случай какво струва това на икономиката и на бюджета. Това каза в пленарната зала председателят на ПГ на АБВ и член на временната парламентарна комисия за бюджет и финанси Ивайло Калфин. Не е наша работа да анализираме тези резултати, но е работа на БНБ да представи този доклад до броени дни или седмица-две. „Моята единствена теза е , че обществото трябва да разбере за какво става дума и затова е необходима международна фирма,която да каже къде са парите, за щото в проекта на ДПС пише кои са депозантите”, каза още Калфин и допълни, че това няма да отговори къде са парите, защото този, който е вложил пари не ги е източил. По думите му, законодателството очевидно не е перфектно и, ако е необходимо трябва да се направят промени за начина на взимане на решения в БНБ и в парламента и това би трябвало да се прави по примера на други европейски държави. Волен Сидеров направи скандална реплика. Той каза, че според някои сайтове Георги Първанов бил имал 80 млн. в КТБ и изказването на Калфин цели да спаси банката "заради парите на шефа ви". Калфин отговори, че не е употребявал думата "спасяване", а цялото му изказване е било насочено към това да се разкрие цялата истина. Това за 80-те милиона е пълна лъжа и Първанов вече го е отрекъл, обясни още Калфин.

Мъж почина, блъснат от автомобил в Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398940

44-годишен е починал в болницата в Кърджали, след като късно снощи е бил блъснат от лек автомобил „КИА” с 41-годишен водач с инициали К.К. Това съобщиха ОД на МВР – Кърджали.
Тежката катастрофа станала в 22,50 часа в кв. „Прилепци” в областния център. Шофьорът управлявал с несъобразена скорост, загубил контрол над колата, 44-годишен е починал в болницата в Кърджали, след като късно снощи е бил блъснат от лек автомобил „КИА” с 41-годишен водач с инициали К.К. Това съобщиха ОД на МВР – Кърджали. Тежката катастрофа станала в 22,50 часа в кв. „Прилепци” в областния център. Шофьорът управлявал с несъобразена скорост, загубил контрол над колата,

Шофьор блъсна двама души, единият загина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398972

44-годишен е починал в болницата в Кърджали, след като късно снощи е бил блъснат от лек автомобил „КИА” с 41-годишен водач с инициали К.К. Това съобщиха ОД на МВР – Кърджали.
Тежката катастрофа станала в 22,50 часа в кв. „Прилепци” в областния център. Шофьорът управлявал с несъобразена скорост, загубил контрол над колата, 44-годишен е починал в болницата в Кърджали, след като късно снощи е бил блъснат от лек автомобил „КИА” с 41-годишен водач с инициали К.К. Това съобщиха ОД на МВР – Кърджали. Тежката катастрофа станала в 22,50 часа в кв. „Прилепци” в областния център. Шофьорът управлявал с несъобразена скорост, загубил контрол над колата,

Президентът посъветва ново правителство да изпълни "Южен поток" по европейските правила

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/31/2410410_prezidentut_posuvetva_novo_pravitelstvo_da_izpulni/?ref=rss


Бих посъветвал следващото правителство да отстои националния интерес, като изпълни проекта "Южен поток", синхронизирано с европейските правила, каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, цитиран от "Фокус". Според него европейските правила по проекта изцяло отговарят на българския интерес.

"Третият либерализационен пакет ще даде възможност и време, ако намерим българска газ по същата тази тръба, да стигне до европейските и българските консуматори", поясни Плевнелиев.
...

Искров към депутатите: И да ни задължите, не можем да спасим КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_411121.html

"Не е лесно, да не кажа невъзможно, да бъде оздравявана банка с отрицателен капитал. Каквото и да запишете в решението си - задължава или препоръчва, ние това не можем за го изпълним" Това заяви управителят на БНБ пред депутатите в пленарната зала по време на дебата за съдбата на КТБ. С тези думи той коментира проекта на решение на НС, предложен от ГЕРБ и подкрепен от ДПС, според който до 6 ноември Народното събрание ще приеме законодателни промени, с които да се спре автоматизираната процедура по отнемане на лиценза на КТБ заради отрицателния й капитал и да задължи БНБ да предприеме стъпки по оздравяването й. Проектът трябва да бъде гласуван днес от Народното събрание. Искров отхвърли възможността предложението на потенциалния инвеститор да спаси КТБ с аргумента, че "тези предложения не се основават на пазарни принципи". Очаквайте подробности!

Р. Плевнелиев: България ще има устойчиво правителство само ако партиите се обединят около програма за общи действия

http://www.cross.bg/pravitelstvo-plevneliev-rosen-1437671.html

/КРОСС/ Няма да създадем по-високо ниво на стабилност, ако останем само с политически намерения и декларации, включително и правителство на малцинството, което е създадено на базата на чисто политически подход. Вярвам, че днес България може да има устойчиво правителство, само ако има ясно разписана програма за действия, каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос за възможните формати на бъдещото правителство.  Държавният глава подчерта, че очаква политическите партии да се обединят около програма, която е „публична, разписана по месеци и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя". „Имаме нужда от реформи, които са плод на широк консенсус", заяви Росен Плевнелиев и припомни, че парламентарно представените сили са декларирали своята подкрепа за осъществяването на административна реформа, за реформа в сектор „Сигурност" и за по-добре работещи регулатори. Държавният глава подчерта, че е нормално в един парламент да има разногласия и сблъсък на идеи по теми като данъчната политика, държавните финанси, спасяването или оставянето на една банка да фалира, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липсата на устойчив подход

Намесата на правосъдието в обществения дебат за комунизма е недопустима

http://www.mediapool.bg/namesata-na-pravosadieto-v-obshtestveniya-debat-za-komunizma-e-nedopustima-news226643.html

Боядисването на скулптурната композиция "Партизани" пред централата на БСП на столичната ул. "Позитано" 20 в лилаво и розово и изрисуването на надписа "Кой? БКП-Позор! Кой!" представлява политическо мнение, чието право на изразяване е гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) и конституцията.   Това постанови в петък Софийският районен съд (СРС) по делото срещу Асен Генов и Цветелина Сърбинска, оправдавайки ги по обвиненията им в хулиганство (вижте цялото решение в прикачения файл).   Обсъждайки характера на политическия акт, за който подсъдимите поеха отговорност, но не признаха, че са негови автори, съдия Мирослава Тодорова подчертава в решението си, че "дебатът за миналото, за съдбата на идеологическите паметници, не може да бъде предмет, на който и да било наказателен процес".   "Ролята на правосъдието не е да изземе функциите на обществената дискусия чрез въвеждане на ред и налагане на санкции или чрез изразяване на предпочитание към един политически възглед пред друг посредством държавна принуда. Противното би представлявало, само по себе си, недопустима държавна намеса в суверенното поле на гражданското общество.   Поради това намесата на органите на наказателния процес, които инкриминират изразът "Кой? БКП-Позор! Кой!" като хулиганство, обективно не може да бъде средство, което да внася ред в политическия дебат, не преодолява разделението, а го задълбочава, като допринася за поляризирането на непримиримите позиции. Ако правосъдието се намеси на страната на едната, това би означавало възвеждането й в доминираща държавна нагласа. Иначе казано, би представлявало нарушение на политическия плурализъм и съответно проява на потисничество", категоричен е Районният съд.   Защитата на политическото изразяване е условие за напредъка на обществото   Посочвайки, че "целта на извършителите на акцията е била да изразят политическа позиция", съдия Тодорова цитира и практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, според която правото на мнение може да бъде изразявано и "с художествени средства и артистичен изказ".   "Защитата на политическото изразяване е с най-висока степен поради това, че е една от най-важните основи на демократичното общество и едно от главните условия на неговия напредък. Обстоятелството, че чл. 10 ЕКПЧ защитава свободното изразяване на мнения, изисква на свой ред да бъде поставено недвусмислено ударение върху защитата на конкретните средства, чрез които се изразява мнението, защото всяко ограничение на средствата би ограничило и свободата да се получава и разпространява информация и идеи", мотивира се още СРС.   Акцията не е неуважение към обществото, а опит за привличане на вниманието му   Съдия Тодорова отхвърля напълно тезата на прокуратурата, че акцията по боядисването на скулптурите, извършена на 7 ноември м.г., представлява неуважение към обществото и затова трябва да се квалифицира като хулиганство. Според магистрата мотивите на авторите й всъщност са точно обратните – да привлекат вниманието на обществото върху дебата за комунистическия режим.   "Политическото мнение, доколко представлява участие в политическия дебат, само по себе си не може да представлява грубо неуважение, а представлява опит за привличане на общественото внимание, т.е. мотивът е тъкмо обратният – утвърждаване на определена идея, привличането на одобрението на обществото или на части от него на своя страна със стремеж към разширяване на политическото влияние", записа в решението си съдът.   Хулиганството не е доказано, дори и да не ставаше въпрос за политическо мнение   Магистратът посочва още, че дори и актът по обрисуването на скулптурите на ул. "Позитано" 20, да не беше политически, разследващите, така или иначе, не са успели да докажат, че Генов и Сърбинска са физическите му извършители.   Според показанията на задържалите ги полицаи, двамата са били заедно с още четирима души и са стояли пред паметника. Униформените обаче не са забелязали кой е рисувал със спрей по скулптурите. Откритите по дрехите на подсъдимите частици боя пък не са достатъчни, за да се заключи, че те са направили надписите.   "Доколкото не беше доказано, че подсъдимите саморъчно са оцветили паметника или са написали включените в обвинението изрази, въпросът за средствата, използвани от извършителите, може да бъде разглеждан само по принцип. Без правно значение е, че подсъдимите заявяват, че носят политическа отговорност за резултата, след като не признават отговорност за начина, по който е постигнат. Както беше посочено, предмет на обвинението е изразяването на политическа позиция по художествен начин. Художественото/артистичното изразяване на мнение има специфична защита като основно право, включително когато не е благопристойно. За да се признае такава защита, е достатъчна претенцията за творчество, а не нейното качество, оригиналност или културен принос", добавя съдия Тодорова.   Съдът все пак признава, че акцията уврежда паметника, което представлява "противоправен акт", защото е извършена без съгласието на автора, но "тази отговорност обаче не е наказателна отговорност за извършено хулиганство и е проблем извън рамките на настоящия процес, поради което съдът прие за неотносим въпроса за собствеността на паметника".   "В настоящия случай, когато се преценява, дали евентуалното ангажиране на административнонаказателната отговорност на извършителите за инкриминираната проява е необходима в едно демократично общество, следва да се преценят съществуващите обществени интереси. В тази насока съдът взе предвид социалния контекст на събитието – в период на правителствена криза и ескалиращо обществено недоволство от управлението на държавата и участието на партиите в него; обществените дискусии за осмисляне на последиците от управлението на комунистическата партия върху актуалното състояние на държавното управление и съдбата на паметниците, свързвани с комунистическата идеология или метода на социалистическия реализъм.   Всичко това според съда установява, че въздействието върху паметника на ул. "Позитано" № 20 на датата, на която се е чествала Октомврийската революция в СССР, не може да бъде квалифицирано като "безпричинно" в смисъла на изолирана или самоцелна проява, откъснато от актуалните събития и обществените вълнения. Поради това ангажирането на санкционна отговорност, каквато е административнонаказателната, не е необходимо в едно демократично общество по смисъла на чл. 10, ал. 2 ЕКПЧ", заключва съдия Мирослава Тодорова.

Съдът оправда Асен Генов за боядисването на паметника на БСП

http://www.mediapool.bg/sadat-opravda-asen-genov-za-boyadisvaneto-na-pametnika-na-bsp-news226643.html

Софийският районен съд оправда изцяло активистите Асен Генов и Цветелина Събинска по обвиненията в хулиганство заради боядисването на паметника пред централата на БСП на ул. "Позитано". Прокуратурата бе сметнала, че двамата не трябва да се водят осъждани, но поиска да им се наложи глоба. Делото се разглеждаше на първа инстанция от съдия Мирослава Тодорова – бивш председател на Съюза на съдиите в България, която в момента изтърпява двугодишно наказание в районния съд. Съдия Тодорова обяви, че тяхната постъпка не е хулиганство и обясни детайлно защо смята така. Съдът смята, че прокуратурата така и не е доказала авторството на деянието. По-важен обаче е аргументът, че дори и да го беше доказала, това нямаше да е престъпление. Съдия Тодорова цитира практиката на Европейския съд по правата на човек, според която двамата са имали право да изразят своите политически възгледи с художествени средства и артистичен изказ. "Всяко ограничение на средствата би ограничило и свободата да се получава и разпространява информация и идеи", обяви Тодорова, цитирайки съда в Страсбург. Съдът смята, че събраните по делото доказателства еднопосочно и категорично установяват, че с оцветяването на паметника и с изписването на надписите "Кой? БКП-ПОЗОР! Кой!" е изразено политическо мнение чрез изображение и слово. Това право е защитено от конституцията и международното право. Прокуратурата е оценила този акт като хулиганство, но не се е постарала да направи оценка на неговата художествена стойност, смята магистратът. "И талантливата, и бездарната артистична проява имат еднаква защита на изразяване, защото защитаваната ценност е тази на свободния дебат и обмена на мнения", допълва съдия Тодорова.

Организацията "Репортери без граници" откри интернет сайт

http://www.mediapool.bg/organizatsiyata-reporteri-bez-granitsi-otkri-internet-sait-news226642.html

Организацията "Репортери без граници" откри интернет сайт, на който всеки потребител на интернет може да се обърне лично към лидерите на страни, в които са убивани, отвличани или хвърляни в затвора журналисти, съобщи Франс прес.   Сайтът е на адрес fightimpunity.org.   Целта на инициативата е да се упражни натиск над властите да изправят пред съда отговорните за престъпленията срещу журналисти, се казва в изявление на "Репортери без граници".   Посредством сайта всеки потребител на интернет може да прати съобщение до имейла или до акаунта в Туитър на президенти или правителствени лидери на страна, в която се извършват престъпления срещу журналистите.

Най-големият град на Южна Америка страда от невиждана суша

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/31/2410170_nai-golemiiat_grad_na_jujna_amerika_strada_ot/?ref=rss


Сао Пауло - най-големият и най-богатият град на Бразилия и цяла Южна Америка, страда от невиждана суша и до средата на ноември може да остане без водни запаси, ако скоро не завали.

Мегаполисът, населен с 20 млн. души, страда от най-тежката суша за последните 80 години, след като основните водоизточници, които го снабдяват с вода, са пресъхнали след необичайно суха година. Капацитетът на най-големия язовир е спаднал до 3 процента. Според специалистите една от причините за тази...

ГАФ! Новият кмет на Перник взриви града с първото си изказване

http://www.zapernik.com/politika/gaf-noviyat-kmet-na-pernik-vzrivi-grada-s-purvoto-si_35350/

Новият кмет на Перник Иван Иванов взриви града с първото си публично изказване, след като бе избран от общинските съветници за служебен кмет, научи zaPernik.com.

"В този момент общинските съветници определихте политиката на Община Перник. Тази политика от днес нататък ще бъде дясна и дясно - центристка", каза Иван Иванов, минута след като бе избран за кмет на Перник.

Обикновено в такива моменти кмета казва как ще работи за всички...

Продължава

АБВ може да подкрепят кабинет ГЕРБ-РБ, ако се разберат

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/abv-mozhe-da-podkrepiat-kabinet-gerb-rb-ako-se-razberat-6026273

Калфин подчерта, че за тях е важно, първо, да има стабилен кабинет, и второ - да се случат промени, включени в тяхната програма

Борисов: Предлагам спорната точка 3 да отпадне. До тази сутрин имах надежда, че КТБ може да бъде оздравена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398950

Ако БНБ си беше на мястото, нейният надзор, това нямаше да се случи. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
„По време на управлението на ГЕРБ беше най-тежката криза в света, ние подпомагахме всички банки и нито една не фалира. За съжаление, проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя, Ако БНБ си беше на мястото, нейният надзор, това нямаше да се случи. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „По време на управлението на ГЕРБ беше най-тежката криза в света, ние подпомагахме всички банки и нито една не фалира. За съжаление, проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя,

Европейският политехнически университет разкрива задкулисието в висшето образование

http://pik.bg/европейският-политехнически-университет-разкрива-задкулисието-в-висшето-образование-news244287.html

Европейският политехнически университет разкрива задкулисието в висшето образование

Европейски политехнически университет ще даде пресконференция на тема „Задкулисието на българското висше образование“ на 2 ноември, неделя, от 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА. Това съобщиха от учебното заведение.

Участници в пресконференцията са представители на ръководството на Европейски политехнически университет, членове на Съвета на настоятелите и Академичния съвет: д-р Тошко Кръстев – Президент на ЕПУ; проф. дхн Иван Петков – Ректор на ЕПУ; проф. дтн Христо Христов – почетен ректор и председател на Комисията по акредитация на ЕПУ; проф. дмн Любомир Лилов – зам.-ректор на ЕПУ; доц. д-р Антоанета Христова- зам.-ректор на ЕПУ; доц. д-р Янка Тоцева – отговорник за международната акредитация на ЕПУ; проф. д-р Захари Захариев – член на Съвета на настоятелите на ЕПУ; проф. д-р Михаил Константинов – член на Академичния съвет на ЕПУ; доц. д-р Александър Йорданов - член на Академичния съвет на ЕПУ; Брент Томпсън – член на Академичния съвет на ЕПУ. 

Дядо Йоане, запита ли се защо децата обичат Хелоуин, а не Сирни Заговезни?

http://web.barometar.net/65565/

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в пространно изявление заклеймява католическия празник Хелоуин и за пореден път доказва, че родната ни църква не е в крак с времето, в което живеем и се държи назидателно. Да си припомним апелите на наши свещеници да се забрани концерт на Мадона, да не се провеждат гейпаради и прочие неадекватни [...]

Унгария се отказа от данъка върху Интернет

http://www.cross.bg/internet-internet-zakonut-1437669.html

/КРОСС/ Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че изтегля проектозакона за данък върху Интернет. „Данъкът върху Интернет не може да бъде наложен в сегашната си форма", каза той в интервю за местна радиостанция.  Според критиците законът е поредният опит на премиера да заглуши несъгласието в страната. Това накара десетки хиляди демонстранти да излязат на улицата в знак на протест два пъти тази седмица. Според Орбан законът трябва да бъде коригиран, а през януари ще се проведе национално обсъждане за интернет и данъците. Противниците на данъка върху интернет призоваха за „празнична" демонстрация във Фейсбук тази вечер.

Международен ден на Черно море

http://www.cross.bg/more-cherno-razvitie-1437670.html

/КРОСС/Днес, 31 октомври, по традиция се чества международният ден на Черно море. Тази година се отбелязва осемнайсетата годишнина от подписването на Стратегическия план за развитие на Черно море. Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, живеещи в района на черноморския басейн. Турция е сред шестте черноморски държави, включително и България, които през 1996 г. подписват Стратегическия план за Черно море, в който приемат, че замърсяването на общото море създава рискове за всички. Документът практически е основа и за съвместната дейност, а денят на Черно море е повод за привличане на вниманието към проблемите. Център на проявите тази година е черноморският град Ризе, където се провежда национална конференция, посветена на екологията на морето и обществените грижи, под егидата на турското министерство на екологията и урбанизацията, с участието наспециалисти и граждански организации, съобщи БНР. Турският град Текирдаа е домакин на международен черноморски балкански форум, озаглавен „Дни на клъстера", в който участват представители на агенции за развитие от България, Турция, черноморските и балканските страни, а също Испания, Словения, Дания, Австрия и Италия, научни работници и специалисти

Близнашки: Надявам се около 10 ноември да имаме ново правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=269200

Надяваме се около 10 ноември, тази историческа дата, свързана с демократичните промени в България, да имаме ново правителство и всички работим в тази посока. Това заяви премиерът проф. Георги Близнашки на срещата си президента на Република Австрия д-р Хайнц Фишер, който е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Директорката на 4-то помощно училище е с последно предупреждение

http://frognews.bg/news_79276/

Директорката на 4-то помощно училище е наказана с последно предупреждение за уволнение. Решението е на дисциплинарна комисия в Министерството на образованието. Наказанието идва след проверка в училището заради скандала за сексуално посегателство над 13-годишната Ана-Мария - дете с аутизъм.

Искров призна: Имаме оферти от ЕПИК, Оманския фонд и Джем Корп за КТБ

http://frognews.bg/news_79277/

Получихме оферта от ЕПИК, Оманския фонд и Джем Корп, призна гуверньорът на БНБ Иван Искров от парламентарната трибуна.

Оправдаха "художниците" на паметника на "Позитано" 20

http://pik.bg/оправдаха-художниците-на-паметника-на-позитано-20-news244302.html

Оправдаха "художниците" на паметника на "Позитано" 20

Софийският районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за изрисуваните скулптури пред централата на БСП в София и надписа "БКП - позор", предаде БНР.

Според съдия Мирослава Тодорова, няма събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са изписали думите
върху паметника, тъй като с тях имало още четирима души.

Изрисуването на паметника, според съда, не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с художествени средства.

Прокуратурата не може да се намесва в политическия плурализъм, иначе това би се тълкувало като потисничество, обоснова се съдът.

Колкото до паметника, може да се говори само за увреждане, а нанесената вреда е отстранима, посочи още съдия Тодорова.

Прокуратурата може да протестира оправдателната присъда в 15-дневен срок пред градския съд.

Асен Генов от „Протестна мрежа" и още петима - трима мъже и две жени, бяха бяха задържани на 7 ноември м.г., докато рисували със спрей паметника пред централата на БСП на "Позитано" 20. Фигурите бяха с розови глави, а в основата пише "БКП - Позор - Кой?". По-късно обаче четирима от тях бяха освободени. Асен Генов и Цветелина Сърбинска бяха обвинени в хулиганство.

 

Не могат да открият кой подпали колата на Генка Шикерова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398943

Разследващите отново попариха надеждите на журналистката Генка Шикерова да разбере кой е виновникът за опожарената й кола. На 8 октомври т.г. прокурорите от Софийската районна прокуратура са спрели досъдебното производство, по което търсеха подпалвача на втория опожарен автомобил на репортерката, научи Разследващите отново попариха надеждите на журналистката Генка Шикерова да разбере кой е виновникът за опожарената й кола. На 8 октомври т.г. прокурорите от Софийската районна прокуратура са спрели досъдебното производство, по което търсеха подпалвача на втория опожарен автомобил на репортерката, научи "България Днес".

Хипертония е причина за смъртта на Захари Паунов

http://www.cross.bg/paynov-smurtta-zahari-1437668.html

/КРОСС/Хронично сърдечно заболяване - хипертонична болест е довела до внезапно спиране на сърдечната дейност на режисьора Захари Паунов. Това показва аутопсията, извършена рано тази сутрин от съдебни медици в Бургас, съобщава "24 часа". В резултат на сърдечния инцидент 49-годишният мъж е загубил управлението върху автомобила си. Колата е напуснала пътното платно и е затънала в дере в отсечката Ахелой-Каблешково. Няма съмнения, че смъртта е настъпила почти веднага след изчезването на режисьора. Аутопсията е показала, че Захари Паунов не е получил сериозни травми от катастрофата, тъй като е бил с обезопасителен колан, задействали са се и въздушните възглавници. Според експерти смъртта е настъпила внезапно и бързо , а състоянието на намереното тяло потвърждава предположенията, че това е станало в деня, в който той е тръгнал от Варна към София. Припомняме, че тялото на Паунов беше открито вчера, след като той беше в неизвестност 13 дни. Колата му в дерето била забелязана от пътничка в автобус, минаващ по същия път.  

Момченце на 40 дни почина в шуменско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398945

40-дневно бебе е издъхнало в шуменското село Никола Козлево, съобщиха от ОД на МВР – Шумен.
Вчера около 04:00 часа в дома им в село Никола Козлево 21-годишна жена установява, че момчето й, което е на 40 дни, не диша.
Пристигналите на място лекари само констатирали смъртта на детето. При извършения първоначален оглед данни за насилствена смърт не 40-дневно бебе е издъхнало в шуменското село Никола Козлево, съобщиха от ОД на МВР – Шумен. Вчера около 04:00 часа в дома им в село Никола Козлево 21-годишна жена установява, че момчето й, което е на 40 дни, не диша. Пристигналите на място лекари само констатирали смъртта на детето. При извършения първоначален оглед данни за насилствена смърт не

Цената на петрола ще остане ниска поне още две години, твърдят експерти

http://www.cross.bg/dolara-barel-petrola-1437667.html

/КРОСС/ Потребителите могат да очакват поне още две години с ниски цени на петрола, сочи допитване на Reuters до експерти от бранша. Постоянният спад в цената ще е най-големият от началото на глобалната икономическа криза. Цената на петрола спадна с една четвърт от юни насам, като бенчмаркът Brent достигна до 87 долара за барел, най-вече поради значителното увеличение в производството и свитото търсене, което доведе до натрупвания в глобален мащаб. Бумът на производството на на висококачествен северноамерикански шистов петрол заля пазара, който вече се забавяше поради ниският икономически растеж. Според анализаторите пресищането с петрол може да продължи поне още две години. Месечното допитване на Reuters до икономисти и анализатори установи, че според експертите цената най-вероятно ще остане по 100 долара за барел през следващите две години, като средната стойност ще бъде 93.70 долара през 2015 г. и 96 долара през 2016 г. Новата прогноза е с около 9.60 долара по-ниска от предишното допитване, проведено през септември - най-голямото намаление на прогнозните цени от ноември 2008 г., в разгара на глобалната финансова криза. Goldman Sachs, които преди началото на кризата предричаше, че цената може да достигне до 200 долара за барел, намали прогнозата си с 15 долара и заяви, че през първото тримесечие на следващата година тя ще се задържи около 85 долара

Не могат да открият кой подпали колата на Генка Шикерова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398948

Разследващите отново попариха надеждите на журналистката Генка Шикерова да разбере кой е виновникът за опожарената й кола. На 8 октомври т.г. прокурорите от Софийската районна прокуратура са спрели досъдебното производство, по което търсеха подпалвача на втория опожарен автомобил на репортерката, научи "България Днес". Разследващите отново попариха надеждите на журналистката Генка Шикерова да разбере кой е виновникът за опожарената й кола. На 8 октомври т.г. прокурорите от Софийската районна прокуратура са спрели досъдебното производство, по което търсеха подпалвача на втория опожарен автомобил на репортерката, научи "България Днес".

Старец даде 6500 евро на ало измамник

http://pik.bg/старец-даде-6500-евро-на-ало-измамник-news244303.html

Старец даде 6500 евро на ало измамник

В Районно управление на МВР - Габрово са получени два сигнала за телефонни измами. Първият е подаден в 16:00 часа вчера от 76-годишна габровка, която съобщила, че около 13:00-13:30 часа, неизвестно лице позвънило на домашния и́ телефон като я въвело в заблуждение, че синът и́ е блъснат на пешеходна пътека във Варна. За лечението му били необходими 1500 лв., вследствие на което жената предала парите на непознато лице, което се явило на входната врата на жилището и́.

Другият сигнал е подаден в 17:30 часа от 76-годишен габровец. Неизвестно лице позвънило на домашния му телефон между 15:00-16:00 часа, като му съобщило, че синът му е бил блъснат на пешеходна пътека в Габрово и са необходими 8 000 лв. за лечение. Мъжът предал сумата от 6500 евро на непознато лице, явило се на входа на блока. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Бойко Борисов: Нагло е писъмцето на инвеститорите, ще преразгледаме точка 3

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398922

Ако четем определението за вина в закона, независимо дали действаш или не действаш си виновен. Г-н Искров, при този крехък мир в парламента вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши. В закона пише, че БНБ изготвя план за преструктуриране, оздравяване на изпаднала в несъстоятелност банка, къде е този план. Ако четем определението за вина в закона, независимо дали действаш или не действаш си виновен. Г-н Искров, при този крехък мир в парламента вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши. В закона пише, че БНБ изготвя план за преструктуриране, оздравяване на изпаднала в несъстоятелност банка, къде е този план.

Бебе на 40 дни почина в шуменско село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398928

40-дневно бебе е издъхнало в шуменското село Никола Козлево, съобщиха от ОД на МВР – Шумен.
Вчера около 04:00 часа в дома им в село Никола Козлево 21-годишна жена установява, че момчето й, което е на 40 дни, не диша.
Пристигналите на място лекари само констатирали смъртта на детето. При извършения първоначален оглед данни за насилствена смърт не 40-дневно бебе е издъхнало в шуменското село Никола Козлево, съобщиха от ОД на МВР – Шумен. Вчера около 04:00 часа в дома им в село Никола Козлево 21-годишна жена установява, че момчето й, което е на 40 дни, не диша. Пристигналите на място лекари само констатирали смъртта на детето. При извършения първоначален оглед данни за насилствена смърт не

42-годишен миньор е починал в рудник "Ерма река"

http://www.cross.bg/rydnik-minyor-pochinal-1437666.html

/КРОСС/42-годишен миньор е починал на работното си място в рудник „Ерма река" в община Златоград, съобщават от полицията в Смолян, цитирани от Дарик. Сигналът за инцидента е получен около 21:30 часа в сряда. Работникът е бил в транспортна клетка във вертикална шахта. Причините за смъртта му са в процес на изясняване. Тялото на починалия е транспортирано в МБАЛ - Смолян, където ще бъде извършена аутопсия. Образувано е досъдебно производство по случая. В същия рудник вчера около 11.30 ч. е пострадал друг миньор. В участък "Андроу" при товаро-разтоварителна дейност скален къс затиснал левия крак на 40-годишен работник. Пострадалият мъж е с фрактура на лявото бедро и е настанен за лечение в смолянската болница. Причините за злополуката се изясняват.  

Арестуваха Малката Рижа в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398934

Бургаски полицаи арестуваха Симеон Стоянчов-Малката Рижа, който за пореден път вилнял в заведение. Този път екшънът се разиграл в кафене в центъра на морския град посред бял ден.
Малката Рижа скочил срещу случайни клиенти, започнал да ги обижда, взел от тях 45 лв. и мобилен телефон и избягал. Само преди броени дни той бе глобен от съда с 300 лева Бургаски полицаи арестуваха Симеон Стоянчов-Малката Рижа, който за пореден път вилнял в заведение. Този път екшънът се разиграл в кафене в центъра на морския град посред бял ден. Малката Рижа скочил срещу случайни клиенти, започнал да ги обижда, взел от тях 45 лв. и мобилен телефон и избягал. Само преди броени дни той бе глобен от съда с 300 лева

7 любопитни факта и една легенда за тиквата

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/7-liubopitni-fakta-i-edna-legenda-za-tikvata-6026272

Световният рекорд за най-голям тиквен пай с тегло 916 килограма е поставен през 2005 г. Още любопитни подробности за тиквата тук:

7 любипитни факта и една легенда за тиквата

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/7-liubipitni-fakta-i-edna-legenda-za-tikvata-6026272

Световният рекорд за най-голям тиквен пай с тегло 916 килограма е поставен през 2005 г. Още любопитни подробности за тиквата тук:

Последно предупреждение за уволнение за директорката на училището на Ана-Мария

http://www.cross.bg/nakazanieto-ychilishte-direktorkata-1437665.html

/КРОСС/Последно предупреждение за уволнение - това е наказанието за директорката на 4-то помощно училище, съобщи Нова телевизия. Решението е на дисциплинарна комисия в Министерството на образованието.  А наказанието идва след проверка в училището заради скандала за сексуално посегателство над дете с аутизъм. Тогава родителите на 13-годишната Ана-Мария подадоха сигнал в медиите и полицията. Проверката на МВР още не е приключила, но наказанието се налага заради откритите нарушения в училище.

Искров: Не сме проучвали "Джем корп" и ЕПИК

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/iskrov-ne-sme-prouchvali-dzhem-korp-i-epik-6026271

Гуверньорът на БНБ изчете пред Народното събрание основните точки от предложението на консорциума за спасяване на КТБ

Паркинг за баровци или бус лента?

http://www.moreto.net/novini.php?n=269198

Поредната читателска снимка с нагло паркирал гражданин пристигна в редакционната поща на Moreto.net. Снимката е озаглавена "Паркинг за баровци или бус лента?". Този път става въпрос за паркиране не върху тротоар или зелена площ, а директно на булеварда върху лентата за движение на обществения транспорт.

40 дни на поп Кръстьо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398406

40 дни - от 18 ноември до 28 декември 1872 г., е гастролът на поп Кръстьо в историята. След това той се възнася и грейва на небосвода като най-ярката звезда на българските предатели. Съществуват многобройни свидетелства за попа като предател на Апостола, преки и косвени улики, а също и (най-важното) документи. 40 дни - от 18 ноември до 28 декември 1872 г., е гастролът на поп Кръстьо в историята. След това той се възнася и грейва на небосвода като най-ярката звезда на българските предатели. Съществуват многобройни свидетелства за попа като предател на Апостола, преки и косвени улики, а също и (най-важното) документи.

Инвеститори предлагат държавата да налее 2.3 млрд. лв. в КТБ (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/31/2410388_investitori_predlagat_durjavata_da_nalee_23_mlrd_lv_v/?ref=rss


Държавата да участва с 2.3 млрд. лв. в спасяването на КТБ, предвижда предложение, внесено в БНБ вчера от страна на фонда ЕПИК, резервният държавен фонд на Оман и дружеството "Джемкорп"(последното е основано през септември тази година, обяви в сряда подуправителят на БНБ Калин Христов - бел. ред.). Това е писмо за намерение и изрично е посочено, че не е правно ангажиращо.

Това обяви от парламентарната трибуна управителят на БНБ Иван Искров. Той оповести съдържанието на писмото с...

The Financial Times: „Демонизирането” на Путин е позорна политика

http://www.cross.bg/obama-demoniziraneto-ebola-1437664.html

/КРОСС/ Западните медии смятат, че опитите на Запада да представят руския лидер като враг от световен мащаб не заслужават уважение и адекватна реакция. Те обвиняват непосредствено Барак Обама в „демонизирането” на руския президент, напомняйки сравненията с ИДИЛ и вируса ебола, наред с които той характеризира руската държава като една от най-сериозните заплахи за света днес. Западната преса припомня на американския държавен глава за всички опити за оказване на натиск върху Русия: периода на „рестартиране”, обръщането към Азия, смутило европейците, понеже за тях обръщането към някого непременно означава отвръщане от другиго. Речта в ООН, в която Обама постави под един знаменател с ебола и ИДИЛ, определяйки ги като най-сериозните заплахи за света, според пресата, ще влезе в историята като срам и позор, наред с „оста на злото” на Джордж Буш. Колко вярно отбеляза Хенри Кисинджър  – „демонизирането” на Путин – това не е политика!

Nikkei нарасна с 5% след свежите стимули в Япония

http://www.investor.bg/aziia/336/a/nikkei-narasna-s-5-sled-svejite-stimuli-v-iaponiia-182912/

Разширяването на "лесните пари" стимулира и останалите борси на азиатския континент

Министри възроптаха срещу съмнителни прехвърляния на имоти в края на мандата

http://offnews.bg/news/n_1/n_411120.html

Служебното правителство спря няколко решения, с които държавата прехвърля свои имоти в полза на няколко общини. Причината - съмнения за "конфликтност" при някои от тях и активизиране на някои министерства по раздаването на имоти в последните няколко заседания на служебния кабинет.   От стенограмата на последното заседание на правителството става ясно, че министърът на финансите Порожанов и неговият колега от министерството на икономиката Щонов , изразяват резерви по активността на кабинета при раздаването на имоти. Само на последното заседание на правителството в сряда в дневния ред са внесени девет "имотни" точки. Дебатът сред министрите се разгаря, когато зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров опитва да защити нуждата от прехвърляне на летището в Русе от държавата към община Русе. Мотивите на Транспортното ведомство са, че няколко години наред има липса на интерес към концесия на обекта. Според Тодоров прехвърлянето на имота ще „удовлетвори интересите на местната общност, за което има проявен интерес“, тъй като „местоположението на летището е стратегическо за града с възможност за комбиниране на железопътен, сухопътен, воден и въздушен превоз на товари и възстановяване дейността на летището, както и създаване на нови работни места“. Пръв възражение прави министърът на финансите Румен Порожанов, според когото в последните няколко заседания на кабинета се наблюдава активизиране на подобни прехвърляния . „Както и на предното заседание, така и на днешното, преобладават точките от подобен характер. Не е в компетенцията на Министерство на финансите да се произнесе, но принципно – дали е редно в последните едно-две заседания да правим такова масово вземане на решения? Аз лично не съм убеден, че трябва да правим подобно нещо“, заявява той. Министърът на икономиката Васил Щонов се присъединява към колегата си, като заявява, че някои от направените предложения „не съдържат цена и са конфликтни “. И коментира конкретното предложение за прехвърляне на летището в Русе: „Примерно, тук какво се получава – от една страна казваме, че няма интерес към концесия, от друга страна – има много силен интерес, а се прехвърля на някаква ниска цена – тоест, някой ще направи пари от това нещо. Защо да не бъде държавата, а да бъде общината? Според мен, аз също не виждам достатъчно основания в последните няколко дни на правителството изведнъж толкоз рязко да скочат прехвърлянията от публична държавна в частна държавна собственост и бих предпочел да не го правим.“ След изложените съображения премиерът Георги Близнашки приканва Георги Тодоров да преосмисли предложението:  Бихте ли се съгласили да оттеглите тази точка и да бъде внесена в следващото правителство, защото малко е деликатно . Наистина ние имахме този разговор и на предишното заседание, знаете какво пишат вестниците: „раздават като за последно…“. Ако не накърняваме… Предполагам, че след като 7 години се е бавило, не е фатално, ако се забавим с още една-две седмици. Съгласихте ли се, защото разделяме министрите и вече чухте две възражения? Преди да се разгори дебатът около летището в Русе, Транспортното министерство успява да „договори“ отдаването под наем на четири апартамента , собственост на БДЖ в столичния кв. „Подуяне“, в които към настоящия момент живеят „външни на системата лица“. Според министерството това ще „акумулира средства, така жизнено необходими за оперативната дейност на дружеството“. Шест от останалите седем подобни предложения обаче са оттеглени. Финансовият министър Порожанов изразява съмненията си по предложението на Регионалното министерство за промяна на предназначението на пристанищен имот, който е в лошо състояние и се нуждае от ремонт. Той съзира „някакво намерение“, което трябва да бъде заявено веднага, като се обръща към зам.-министъра Радослав Русев : Все пак е хубаво да кажете мотивите и какво ще помогне това, че прехвърлянето от публична в частна ще бъде управляван по-добре? Тук има някакво намерение и по-добре е да се заяви още от сега, защото самото държавно предприятие, дали имотът ще е в един или в другия статут, ще го управлява по един и същи начин. Аз, отделно, не съм убеден (тук заместник-министър Тодоров да каже), според мен предприятието „Пристанищна инфраструктура“ има финансови ресурси. Пак под натиска на финансовия министър правителството отлага решението за прехвърляне на имоти на Земеделското министерство към областната управа в Русе. Порожанов пита как областният управител по-ефективно ще управлява имота, след като „Той също не разполага с никакви пари“, след което се взима решение да бъде поискано допълнително становище от областната управа как смята да използва имота. Оттеглено е и искането на Регионалното министерство за прехвърляне на негов имот на община Плевен – едноетажна къща от 218 кв. м., която е била използвана за ветеринарна лечебница.  Същата е и съдбата на предложението на Транспортното министерство за обявяване на бившата товарна гара в кв. „Захарна фабрика“ в София в частна собственост, за да бъде продадена. „В момента представлява по-скоро тресавище, мочурище. Сградният фонд е в окаяно състояние“, аргументира се зам.транспортният министър Георги Тодоров. Румен Порожанов обаче отново контрира: Безспорно е, че при НКЖИ е политика да се освобождават от имотите, които са неизползваеми, да акумулират ресурс за подпомагане на тяхната дейност. Но считам, че с две седмици нищо драматично няма да се случи с това мочурище. Така че, предлагам да се отложи от принципна гледна точка. Справка на официалната интернет страница на Министерски съвет показва, че на заседанието си на 22 октомври правителството е приело осем подобни решения по предложение на министъра на отбраната и вицепремиера Екатерина Захариева. По предложение на Захариена са приети и други пет „имотни“ решения по време на заседанието на 15 октомври.

Вежди: Ще се опитам да направя цесия на парите си в КТБ!

http://pik.bg/вежди-ще-се-опитам-да-направя-цесия-на-парите-си-в-ктб-news244299.html

Вежди: Ще се опитам да направя цесия на парите си в КТБ!

Парите ми все още са в КТБ и не съм ги спасил, заяви депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов пред Би Ти Ви.

"От един месец много хора правят цесии и аз ще се опитам. Ще се опитам да си спася парите", заяви той.

"Имам приятели, ще се обадя на някого. Няма нужда да водя преговори", допълни Рашидов. Депутатът обяви, че няма преференциална лихва, а неговата лихва е 6,7%.

Американските разузнавателни агенции са похарчили 68 милиарда долара през 2014 г

http://www.mediapool.bg/amerikanskite-razuznavatelni-agentsii-sa-poharchili-68-miliarda-dolara-prez-2014-g-news226641.html

Американските разузнавателни агенции са похарчили близо 68 милиарда долара през фискалната 2014 г., изтекла в края на септември, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.   Разходите на 17-те американски разузнавателни агенции достигнаха пик през 2011 г. със сумата от 80 милиарда долара.   След това прогресивно намаляха.   Разходите за фискалната 2014 г. почти не се различават от тези на разузнавателните агенции за предходната година. Националната разузнавателна програма на САЩ е струвала на бюджета 50,5 милиарда долара, а програмата за военно разузнаване – 17.4 милиарда долара.

Бюджетната комисия редактира предложението за спасяване на КТБ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biudjetnata-komisiia-redaktira-predlojenieto-za-spasiavane-na-ktb-182913/

Промяната предвижда БНБ да предлага, а не да предприема действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина

Премиерът Близнашки се надява около 10 ноември да има ново правителство

http://www.mediapool.bg/premierat-bliznashki-se-nadyava-okolo-10-noemvri-da-ima-novo-pravitelstvo-news226640.html

Надяваме се около 10 ноември, тази историческа дата, свързана с демократичните промени в България, да имаме ново правителство и всички работим в тази посока. Това е заявил премиерът проф. Георги Близнашки на срещата си президента на Австрия д-р Хайнц Фишер, който е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.   Министър-председателят е коментирал, че 25 години след началото на прехода страната ни има нужда да се върне към базисните демократични ценности. В момента ситуацията у нас е относително спокойна, но политическите фактори имат нужда от подкрепа, за да бъде възвърнато доверието на хората, повече от 50 на сто от които не упражниха правото си на глас на парламентарните избори на 5 октомври, посочил Близнашки.   Според него актуализацията на бюджета за тази година, подготвена от служебния кабинет, трябва да бъде първа задача на новото правителство.   Премиерът и австрийският президент са обменили мнения по двустранното сътрудничество между България и Австрия и са го определили като отлично на всички равнища. Австрия е неизменно сред водещите търговско-икономически партньори на България. Средногодишният двустранен стокообмен през последните години надхвърля 1 млрд. евро, а от 1996 година насам австрийските инвестиции у нас доближават 6 млрд. евро, посочват от МС.

All Channels Communication Group поднови договора си с Представителството на ЕК в България

http://www.cross.bg/bulgariya-channels-group-1437662.html

/КРОСС/ All Channels Communication Group ще обслужва Представителството на Европейската комисия в България в следващите четири години. Комуникационната агенция спечели възлагането на обществена поръчка за „Съдействие на Представителството на Европейската комисия в България за организиране на обществени мероприятия". All Channels Communication Group ще подпомага европейската институция при комуникационната й дейност в България чрез организиране на пресконференции, семинари, срещи, презентации, церемонии по награждаване и други обществени събирания. Агенцията ще предоставя творчески съвети, логистична и техническа помощ на ПЕК при организирането на мероприятията. Кандидатстването по откритата процедура за възлагане на обществена поръчка за оказване на съдействие на ПЕК в България за организиране на обществени мероприятия завърши в началото на ноември миналата година. All Channels Communication Group спечели поръчката, след като предложи най-изгодните условия за изпълнението на изисканите услуги. В конкурса взеха участие над 10 фирми от страната, които бяха оценявани на базата на критерии за качество по определена точкова система. Екипът на All Channels Communication Group работи съвместно с Представителството на Европейската комисия от 2006 г. след подписването на рамков договор. През 2012 и 2013 г

Дол унижи Борисов, РБ, ПФ, София и България

http://www.cross.bg/sofiya-borisov-bulgariya-1437663.html

/КРОСС/За "Унижението Жозеф" Дол пише Богомил Бонев във фейсбук профила си: Унизи Борисов, защото дойде да му свърши работата като го видя, че се офлянква.Унизи РБ, защото ги накара да си приберат вкъщи всичките претенции за морал.Унизи ПФ, защото ги изключи априори от коалиция, с което унизи повторно РБ и ББ.Унизи София, като опипа публично кметицата.Унизи България, като показа, че в Европа се съмняват дали можем да се самоуправляваме.

Бедственото положение в Бургас е отменено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398914

От днес е отменено бедственото положение в Бургас, съобщиха от пресцентъра на общината.
От там уточниха, че продължава работата по възстановяването на града след бурята от предишния уикенд.  
Вече цяла седмица в града и съставните селища се почистват наноси, канавки, дерета, паднали дървета, свлечени земни маси, възстановяват се водостоци, диги, От днес е отменено бедственото положение в Бургас, съобщиха от пресцентъра на общината. От там уточниха, че продължава работата по възстановяването на града след бурята от предишния уикенд.   Вече цяла седмица в града и съставните селища се почистват наноси, канавки, дерета, паднали дървета, свлечени земни маси, възстановяват се водостоци, диги,

“Труд” с 4,8 милиона тираж в интернет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398902


Здраве, политика, безплатни книги в интернет и малко секс. А за цвят и хороскоп - все пак да имаш едно наум какво ти готвят звездите. От това се интересуват най-вече читателите на вестник “Труд”, които избират онлайн версията на изданието, ако се съди по най-четените статии (според данните на “Гугъл аналитикс”) за периода 1 октомври 2013 - 1 Здраве, политика, безплатни книги в интернет и малко секс. А за цвят и хороскоп - все пак да имаш едно наум какво ти готвят звездите. От това се интересуват най-вече читателите на вестник “Труд”, които избират онлайн версията на изданието, ако се съди по най-четените статии (според данните на “Гугъл аналитикс”) за периода 1 октомври 2013 - 1

Близнашки иска кабинет около 10 ноември

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bliznashki-iska-kabinet-okolo-10-noemvri-182914/

България ще продължи да разчита на австрийска подкрепа за присъединяване към Шенген

Строежът на фармацевтичния факултет затруднява достъпа на линейки до АГ болницата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=269188

Заради строежа на фармацевтичния факултет на Медицинския университет линейките на „Бърза помощ“ достигат трудно входа на АГ болницата, съобщи нейният управител д-р Радослав Минков пред комисията по здравеопазване към Общинския съвет.

Орбан оттегли законопроекта за данък върху интернет

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/31/2410402_orban_ottegli_zakonoproekta_za_danuk_vurhu_internet/?ref=rss


Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви днес, че предизвикалият бурни протести проект за данък върху интернет, "не може да бъде приет в сегашната му форма", и обеща "общонационално допитване" през януари, съобщи БТА.

"Данъкът не може да бъде въведен в сегашния си вид. Никакъв закон не може да бъде утвърден при тези обстоятелства", каза Орбан в интервю за държавното радио.

След първи протест в края на миналата седмица, няколко десетки хиляди души ...

18 млрд. евро ще бъдат инвестирани в свързаността на автомобилите с интернет

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/10/31/2410398_18_mlrd_evro_shte_budat_investirani_v_svurzanostta_na/?ref=rss


Германските автомобилопроизводители обявиха мащабна инвестиция в автомобилите, свързани с уеб пространството, информира ДПА. Става въпрос за около 18 милиарда евро, които ще се използват за технологии подпомагащи шофьорите, осигуряващи данни за трафика в реално време, достъп до крайпътна инфраструктура и т.н.

При обявяването на проекта шефът на Асоциацията на германските автомобилостроители (VDA) Матиас Висман сравни обединяването на пътните превозни средства и интернета с...

15 загинали и 27 ранени при катастрофа в Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-raneni-katastrofa-1437661.html

/КРОСС/15 души загинаха, а 27 са ранени в автобусна катастрофа в Турция. Превозното средство се е преобърнало и паднало в пропаст в южната провинция Испарта днес сутринта, пише в. "Хюриет". Автобусът е превозвал група земеделски работници, основно жени, които са работели в ябълкова градина близо до област Ялвач. Много от ранените са в тежко състояние. Вероятната причина за катастрофата е проблем със спирачките на автобуса, който първо се е блъснал в подпорна стена на пътя, а след това се е преобърнал.  

КТБ няма да бъде спасявана

http://www.mediapool.bg/ktb-nyama-da-bade-spasyavana-news226639.html

Няма да има опит за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ). Лицензът й ще бъде отнет, тя ще бъде обявена в несъстоятелност, след което незабавно ще започне изплащането на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете. Това решиха депутатите след петчасов бурен дебат в петък, когато ревизираха решението си от сряда да задължат БНБ да оздравява фалирали банки и по-конкретно КТБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе завой по отношение на съвместното решение с ДПС за задължително оздравяване на КТБ с публични средства и се обяви против.   Борисов: Офертата на инвеститорите е "нагло писъмце", искат "да ни вкарат с кеш"   Мотивът бе, че офертата на инвеститорите за спасяването на КТБ била "нагло писъмце", с което искат "да ни вкарат с кеш". Идеята е била в кратки срокове да бъде изработена промяна в Закона за кредитните институции, която да транспонира текстовете от директивата, като нашето задължение е това да се случи до 31 декември.   "Идеята е те да се транспонират веднага, по-рано, за да могат да се използват евентуално за оздравяване на банката при подходяща оферта и желание на инвеститора”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява временната бюджетна комисия в парламента.   Самата тя преди ден апелираше да се даде възможност на консорциума да налее около 1 млрд. евро в КТБ, но след като управителят на БНБ даде публичност на офертата, се разбра, че тя не е правно обвързваща и предвижда инвеститорите да влязат с активите на фирма "Бромак" на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, докато изискват от държавата давнесе свеж финансов ресурс от поне 2.5 млрд. лева.   "Това, което г-н Искров прочете..., ясно показва, че намеренията на инвеститорите не са сериозни. Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчно изисквания към себе си за това оздравяване, докато имат такива към държавата”, обясни Менда Стоянова.   Така часове преди планирания граждански протест "срещу проекта за решение на ДПС и ГЕРБ за узаконяване на беззаконието и наливане на публични пари в КТБ", ГЕРБ оттеглиха предложението си за законодателни промени, които да спрат автоматичното отнемане на лиценза на КТБ заради прогнозирани загуби от от 4.222 млрд. лева и да дадат възможност на БНБ да предприеме действия по оздравяването й.   След като и ДПС промениха позицията си, отпадането на точка 3 бе прието със 151 гласа "за“, нито един "против“ и 7 "въздържал се“.   Порожанов предупреди за дела срещу държавата и негативи върху публичните финанси   Служебният финансов министър Румен Порожанов предупреди депутатите, че очаква много от засегнатите вложители в КТБ да съдят държавата. "Когато има системна банка в проблемно състояние, казусът не може да бъде без ефекти върху икономиката, макроикономическите показателите и публичните финанси. По време на дебатите се чуха много тези кой вариант за решение на КТБ колко ще струва. Във всички случаи ще струва много. Ще има доста негативи върху публичните финанси", каза Порожанов.   Той също така каза на депутатите, че би се концентрирал върху бъдещите дела, които ще бъдат заведени от засегнати лица срещу държавата в лицето на Министерство на финансите. Порожанов предложи на председателя на временната бюджетна комисия да коментира подробно всички ефекти при отделните варианти за решение на казуса КТБ, но на закрито заседание на комисията в началото на следващата седмица.   По-късно в петък се очакват окончателните финансови резултати за състоянието на КТБ, според които БНБ ще трябва да се задейства за евентуално отнемане на лиценза й. Междувременно правителството ще обсъжда внесената късно в четвъртък оферта от консорциум между австрийския фонд ЕПИК, Оманския фонд и компанията "Джемп Корп". Предложението е за предоставяне на 2.3 млрд. лева, което е около половината от нужния капитал за спасяване на банката. Останалите пари трябва да дойдат от държавата, все още обаче няма позиция на финансовото министерство дали е склонно на това.   За да влезе консорциумът в банката, трябва да бъдат предоставени гаранции за сумата, която може да осигури, за да я капитализира. Трябва да бъде разгледан и конкретен план за преструктурирането ѝ. Все още не са ясни механизмите, по които това може да стане предоставянето на държавната помощ за КТБ при спазване на изискванията на европейските правила и валутния борд.   Народните представители одобриха и редакция на една от точките на решението и тя вече предвижда Министерският съвет да изготви и да внесе в Народното събрание изменения на законите за БНБ, за кредитните институции и за гарантиране на влоговете в България в съответствие в европейските изисквания. Не е посочено обаче в какъв срок да стане това.   Приета бе и точката, според която Народното събрание се задължава да одобри законодателни промени за незабавно изплащане на гарантираните влогове според европейското право. На БНБ пък се препоръчва за по-ефективна защита на вложителите в КТБ да наеме международна фирма, специализирана в разследването на парични транзакции и търсенето на средства в банки, в подобно на КТБ състояние.   Окончателно решенията ще бъдат гласувани идната сряда – ден преди изтичането на сроковете по сегашните закони, в които БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ и да предприеме действия по обявяването й в несъстоятелност.   Борисов прозря, че наливането на държавни пари в КТБ е опасно   Смяната в позициите на ГЕРБ, а и на ДПС, които преди два дни бяха на друго мнение, дойде след дискусия, в която БСП и Реформаторският блок потвърдиха своето мнение, че КТБ не трябва да бъде оздравявана с държавни пари, а Борисов изведнъж прозря, че наливането на бюджетни средства в банката ще доведе до бъдещи проблеми.   Искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим КТБ, заяви пред журналисти в парламента Борисов и обясни смяната на мнението на ГЕРБ с доклада на управителя на Централната банка Иван Искров, който бил "категоричен, че банката е в не тежко, а на практика много тежко състояние и не може да се оздрави”.   "До тази сутрин имах надежда, че може да се оздрави банката. Нашите добри намерения може да създадат по-голяма угроза за бъдещето”, каза Борисов, който се очаква да оглави следващото правителство.   "Оттам-нататък цялото това решение на бюджетната комисия няма смисъл”, коментира Борисов и допълни, че е много рисковано наливането на 2.5 млрд. лв. държавни пари в КТБ, каквото е искането на кандидат-спасителя й. "Към момента не виждам смисъл да се прави каквото и да било”, обясни Борисов и каза, че ще предложи на парламентарната група на ГЕРБ да се редактира предложението на Народното събрание за оздравяване на банката. което и стана.   БСП: Без коалиция на гузната финансово-политическа съвест   Заместник-председателят на парламента от "БСП лява България" Янаки Стоилов препоръча на вносителите на проекта, подкрепен от временната бюджетна комисия, да го оттеглят. По думите му той бил ненужен в повечето си точки, а в най-оспорваната си точка - направо опасен. Стоилов отбеляза, че проектът предвижда парламентът да се самозадължи да приеме съответни законодателни промени. Очаквам днес да не се формира коалиция на гузната финансово-политическа съвест, която да подкрепи този проект, заяви той. Призивът му обаче бе изпълнен частично.   Румен Гечев от БСП разкритикува БНБ за неупражнен банков надзор. БСП е против удължаването на реанимационния срок за КТБ, каза Гечев: "Затова и ние се учудваме на слуховете, които вървят от дни за някакви въображаеми инвеститори, които кръжат над София, ще кацнат всеки момент с някакви милиарди и с десет милиарда ще спасяват 5 лева. Очевидно е, че това противоречи на здравата логика и е твърде хубаво, за да се случи".   Мартин Димитров от РБ настоя за международно разследване и заяви, че държавни пари не трябва да отиват в КТБ, което ще увеличи държавния дефицит. Според него най-евтиният вариант е държавата да даде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете за заем, с който да се изплатят гарантираните от закона депозити до 100 000 евро.   "Това е, ако държавата предостави гаранция за взимането на кредит от Фонда за гарантиране на депозити. Няма движение на пари, няма увеличаване на бюджетния дефицит, а Фондът има собствени приходи, с които да покрие взетия заем. Тоест рискът за държавата е по-малък в сравнение с всички други алтернативи. Ако това го сравним с другата алтернатива, която някак си ни се предлага, ама не явно – държавни пари да отидат в КТБ, ние сме против. Представете си какво ще стане, ако нови средства трябва да си отидат за увеличаване на бюджетният дефицит".   Ивайло Калфин от АБВ настоява БНБ да направи анализ при всички опции какво ще струва на икономиката и на бюджета.   ДПС също се обърна за нуждата от спасяване на банката   Позицията на ДПС е да има максимално бърз достъп на вложителите до гарантираните им спестявания, посочи Йордан Цонев..   "Ще наблюдаваме много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност. Имаме подозрения, че сегашният директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е свързан с един икономически кръг, който има представители в българския парламент", посочи Цонев. Ще видите кой е искал фалита на КТБ и кой организира протеста за това, заяви той.   Според Цонев банката не може да се оздрави, но въпреки всичко, възможности трябва да се дадат.   Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък каза на останалите партии, че ако преди изборите са казали, че ще започнат със спасяването на една банка, резултатите щяха да бъдат коренно различни.   Излъгахте избирателите, заключи Сидеров. Оказа се, че всички политически сили, които сега призовават да се спаси КТБ, са били лобисти на банковия сектор, посочи той. По думите му в момента се оформя една коалиция на спасителите от 4-5 партии, които се готвят да управляват заедно, за да разпредели това, което е останало и да го вземе.   БНБ настоява за фалит на КТБ   Управителят на БНБ Иван Искров защити пред парламента позицията си, че трябва да се действа по сегашния закон за банките, който предвижда при отрицателния капитал на КТБ, отчетен от три одиторски компании, лицензът й да бъде отнет.   "БНБ никога не е бягала от отговорност, да прехвърля проблемите от БНБ на нечия друга глава. БНБ е търсила съдействие на правителство, за да се реши въпроса там, където не е имала мандат. Централна банка не може да лекува други банки”, заяви Искров.   Огромното мнозинство в парламента обаче е на мнение, че ако БНБ си е била на мястото, това нямало да се случи.   Менда Стоянова каза, че нямат право да искат оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров, но след всичко, което е направил, той трябва да има моралната съвест сам да вземе решение дали да направи това, тъй като има пробив в банковата система.   "По време на управлението на ГЕРБ беше най-тежката криза в света, ние подпомагахме всички банки и нито една не фалира. За съжаление, проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя, ни изправя пред ситуация, която г-н Искров не пожела да каже колко пари ще ни струва единия или другия вариант”, заяви Борисов.   "Г-н Искров, при този крехък мир, който има между политическите партии, вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши”, обърна се Борисов към управителя на БНБ.     ЕПИК и "Джем Корп" не са проучвани от БНБ, не се знае кой дърпа конците   "Действително вчера получихме писмо за намерения от ЕПИК, "Джем Корп Кепитъл" и Оманския фонд. През всичките тези месеци постоянно се видоизменяше тази група, последна е групата от трите компании. Не поставяме под съмнение Оманския фонд и винаги ги отделяме встрани от това, което е правено от ръководството на КТБ, те са били пасивен инвеститор и вероятно и те не са знаели много от нещата. С тях преговаряме най-директно и спокойно, защото този инвеститор вече е минал теста за пригодност на БНБ", съобщи управителят на БНБ в парламента.   "Ако решите, че трябва да продължим разговорите с този консорциум, като удължите този срок, имайте предвид, че ЕПИК и "Джем Корп" са компании, които не сме проучвали. А никога "Банков надзор" няма да даде разрешение без да знае кой стои отзад и кой дърпа конците. Не може да се очаква, че дори теоретично ние веднага ще подпечатаме участието на този нов акционер", заяви Искров.

Борисов даде заден от оздравяването на КТБ с държавни пари

http://www.mediapool.bg/borisov-dade-zaden-ot-ozdravyavaneto-na-ktb-s-darzhavni-pari-news226639.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе завоя по отношение на съвместното решение с ДПС за задължително оздравяване на КТБ с публични средства и вече е против. Това той заяви от парламентарната трибуна в петък, часове преди планирания граждански протест "НИЕ срещу КОЙ. Гражданите срещу Мафията", "срещу проекта за решение на ДПС и ГЕРБ за узаконяване на беззаконието и наливане на публични пари в КТБ".   Решението, предвиждащо държавата да налее поне 2.5 млрд. лева в Корпоративна търговска банка при ангажимент на консорциум от инвеститори да участва в 1 млрд евро, бе гласувано от депутатите на ГЕРБ и ДПС в бюджетната комисия в сряда, а срещу него категорично се обявиха Реформаторският блок и БСП.   Борисов заяви в петък, че ГЕРБ се опасяват, че наливането на бюджетни средства ще доведе до бъдещи проблеми и затова настояват за редакция на проекта за законодателна промяна, който да задължи БНБ да оздравява фалирали банки и по-специално КТБ.   Също така се очаква да излязат окончателните финансови резултати за състоянието на КТБ, според които вече БНБ ще трябва да се задейства за евентуално отнемане на лиценза на банката, а междувременно правителството ще обсъжда внесената късно вечерта в четвъртък оферта от консорциум между австрийския фонд ЕПИК, Оманския фонд и компанията "Джемпкор". Тя предвижда наливането на 2.3 млрд. лв. в банката, която е на минус 4.222 млрд. лв., а останалите пари да даде държавата. Искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим КТБ, заяви пред журналисти в парламента Борисов и обясни смяната на мнението на ГЕРБ с доклада на управителя на Централната банка Иван Искров, който бил "категоричен, че банката е в не тежко, а на практика много тежко състояние и на практика не може да се оздрави”.   "Оттам-нататък цялото това решение на бюджетната комисия няма смисъл”, коментира Борисов и допълни, че е много рисковано наливането на 2.5 млрд. лв. държавни пари в КТБ, каквото е искането на кандидат-спасителя й. "Към момента не виждам смисъл да се прави каквото и да било”, обясни Борисов и каза, че ще предложи на парламентарната група на ГЕРБ да се редактира предложението на Народното събрание за оздравяване на банката.   Става въпрос за промяна в ключовата трета точка от решението на комисията, която касае евентуалното оздравяване на КТБ. В сряда депутатите гласуваха текст, според който "Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме изменение в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина". Сега обаче вариантът е редактиран: "Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет". "До тази сутрин имах надежда, че може да се оздрави банката. Нашите добри намерения може да създадат по-голяма угроза за бъдещето”, каза Борисов, който се очаква да оглави следващото правителство.   БНБ настоява за фалит на КТБ   В същото време управителят на БНБ Иван Искров остава на мнение, че на КТБ трябва да бъде отнет лиценза и да се върви към обявяването й в несъстоятелност и изплащане на гарантираните по закон влогове до 100 хил. евро.   Ако ние отнемем лиценза на КТБ, веднага ще започнем по-активно да се занимаваме с въпроса за дъщерната й банка "Виктория”, каза той от парламентарната трибуна. "БНБ никога не е бягала от отговорност, да прехвърля проблемите от БНБ на нечия друга глава. БНБ е търсила съдействие на правителство, за да се реши въпроса там, където не е имала мандат. Централна банка не може да лекува други банки”, заяви Искров.   Огромното мнозинство в парламента обаче е на мнение, че ако БНБ си е била на мястото, това нямало да се случи.   "По време на управлението на ГЕРБ беше най-тежката криза в света, ние подпомагахме всички банки и нито една не фалира. За съжаление, проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя, ни изправя пред ситуация, която г-н Искров не пожела да каже колко пари ще ни струва единия или другия вариант”, заяви Борисов.   "Г-н Искров, при този крехък мир, който има между политическите партии, вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши”, обърна се Борисов към управителя на БНБ.   В същото време стана ясно, че офертата на консорциума за КТБ, за която преди ден съобщи шефът на временната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, е била внесена късно в четвъртък в БНБ, Министерството на финансите и Министерския съвет. Предложението е за предоставяне на 2.3 млрд. лева, което е около половината от нужния капитал за спасяване на банката. Останалите пари трябва да дойдат от държавата, все още обаче няма позиция на финансовото министерство дали е склонно на това. Очаква се позицията на държавата по офертата да бъде обсъдена по-късно през деня, когато трябва да са готови и окончателните финансови отчети на групата около КТБ. По закон, ако те доказват отрицателен капитал, БНБ трябва да отнеме лиценза в рамките на 5 дни. Ако до този момент депутатите успеят да променят законодателството, може и да се стигне и до спасяване на банката. За да влезе консорциумът в банката, трябва да бъдат предоставени гаранции за сумата, която може да осигури, за да капитализира банката. Трябва да бъде разгледан и конкретен план за преструктурирането ѝ. Все още не са ясни механизмите, по които това може да стане предоставянето на държавната помощ за КТБ при спазване на изискванията на европейските правила и валутния борд.   ЕПИК и "Джем Корп" не са проучвани от БНБ, не се знае кой дърпа конците   "Действително вчера получихме писмо за намерения от ЕПИК, "Джем Корп Кепитъл" и Оманския фонд. През всичките тези месеци постоянно се видоизменяше тази група, последна е групата от трите компании. Не поставяме под съмнение Оманския фонд и винаги ги отделяме встрани от това, което е правено от ръководството на КТБ, те са били пасивен инвеститор и вероятно и те не са знаели много от нещата. С тях преговаряме най-директно и спокойно, защото този инвеститор вече е минал теста за пригодност на БНБ", съобщи управителят на БНБ в парламента.   "Ако решите, че трябва да продължим разговорите с този консорциум, като удължите този срок, имайте предвид, че ЕПИК и "Джем Корп" са компании, които не сме проучвали. А никога "Банков надзор" няма да даде разрешение без да знае кой стои отзад и кой дърпа конците. Не може да се очаква, че дори теоретично ние веднага ще подпечатаме участието на този нов акционер", заяви Искров.   Консорциумът инвеститори иска да участва с активите на Цветан Василев   В писмото се казва, че то не представлява правно ангажиращо предложение.   "За реорганизацията в това писмо е посочено предложение и за държавна помощ, те искат участие на правителството с 2.3 млрд. лева за увеличението на капитала чрез дружество, което да бъде създадено между тях и правителството на принципа 50 на 50. Участието на консорциума в дружеството инвеститор се предлага да е посредством активи, които консорциумът възнамерява да получи от "Бромак" (собственост на мажоритарния акционер Цветан Василев – бел.ред.), докато участието на държавата се изисква да бъде под формата на парична форма – кеш. Негарантираните вложители трябва да бъдат накарани да приемат намаление на вземанията, като не се уточнява с колко. Намалението може да е по-малко ако вложител се съгласи да изчака 3-4 години. Облигационери и всички кредитори се предлага да се третират като негарантираните вложители. Предлага се да се отменят търговските сделки на банката, осъществени след 20 юни, когато банката беше поставена под специален надзор. Недостигът на капитал трябва да се обсъжда и с мениджмънта, тоест с хората, които вероятно носят отговорност за състоянието на банката, а не с регулатора. Това е много интересно. Всички разходи по реорганизацията на банката от 20 юни досега да бъдат поети от банката, разбира се 50 на 50 от акционерите и от държавата. Посочено е, че доколкото предложенията се отклоняват от правилата за държавна помощ от ЕС, правителството ще се договори да има такива изключения", съобщи Искров.   "Те признават, че до голяма част офертата не отговаря на европейското законодателство и ще трябва за това да отговаря правителството. Няма смисъл да се търси оздравяване на банка, ако веднага се изплащат депозитите. Каква ще е тази оздравена банка, ако 90% от актива й занапред ще бъде депозит от фонда за гарантиране на влоговете. Това е първото по-конкретно писмо с ангажименти. Те искаха да държим това писмо конфиденциално на този етап. Но ние нямаме право на обвързващи документи за конфиденциалност. Ние не можем да крием тези неща, хората си търсят парите", каза в заключение Искров.   БСП и РБ остават против оздравяване на КТБ с държавни пари   БСП и от Реформаторският блок поддържат позициите си да се спазва сегашното законодателство и са против оздравяването на КТБ с обществени средства.   Мартин Димитров от РБ настоя за международно разследване и заяви, че държавни пари не трябва да ходят в КТБ, което ще увеличи държавния дефицит. Според него най-евтиният вариант е държавата да даде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете за заем, с който да се изплатят гарантираните от закона депозити до 100 000 евро.   "Това е, ако държавата предостави гаранция за взимането на кредит от Фонда за гарантиране на депозити. Няма движение на пари, няма увеличаване на бюджетния дефицит, а Фондът има собствени приходи, с които да покрие взетия заем. Тоест рискът за държавата е по-малък в сравнение с всички други алтернативи. Ако това го сравним с другата алтернатива, която някак си ни се предлага, ама не явно – държавни пари да отидат в КТБ, ние сме против. Представете си какво ще стане, ако нови средства трябва да си отидат за увеличаване на бюджетният дефицит". Румен Гечев от "БСП лява България" критикува БНБ за неупражнен банков надзор. БСП е против удължаването на реанимационния срок за КТБ, каза Гечев: "Затова и ние се учудваме на слуховете, които вървят от дни за някакви въображаеми инвеститори, които кръжат над София, ще кацнат всеки момент с някакви милиарди и с десет милиарда ще спасяват 5 лева. Очевидно е, че това противоречи на здравата логика и е твърде хубаво, за да се случи".   Ивайло Калфин от АБВ настоява БНБ да направи анализ при всички опции какво ще струва на икономиката и на бюджета.   Очаквайте подробности

ГЕРБ вече не мисли, че КТБ трябва да се спасява с държавни пари

http://www.mediapool.bg/gerb-veche-ne-misli-che-ktb-tryabva-da-se-spasyava-s-darzhavni-pari-news226639.html

От ГЕРБ вече не смятат, че има смисъл затворената "Корпоративна търговска банка" (КТБ) да бъде спасявана с държавни пари, опасяват се, че последиците от наливане на бюджетни средства ще доведат да бъдещи проблеми и затова вероятно ще поискат редакция на приетото в сряда решение на парламента, с което БНБ ще се задължи да оздравява фалирали банки и по-специално КТБ. Това стана ясно от изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна в петък, когато трябва да се разгледа окончателно въпросното решение, одобрено с гласовете на неговата партия и ДПС. Също така се очаква да излязат окончателните  финансови резултати за състоянието на КТБ, според които вече БНБ ще трябва да се задейства за евентуално отнемане на лиценза на банката, а междувременно правителството ще обсъжда внесената късно вечерта в четвъртък оферта от консорциум между австрийския фонд ЕПИК, Оманския фонд и компанията "Джемпкор". Тя предвижда наливането на 2.3 млрд. лв. в банката, която е на минус 4.222 млрд. лв., а останалите пари да даде държавата. Искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим КТБ, заяви пред журналисти в парламента Борисов и обясни смяната на мнението на ГЕРБ с доклада на управителя на Централната банка Иван Искров, който бил "категоричен, че банката е в не тежко, а на практика много тежко състояние и на практика не може да се оздрави”. "Оттам-нататък цялото това решение на бюджетната комисия няма смисъл”, коментира Борисов и допълни, че е много рисковано наливането на 2.5 млрд. лв. държавни пари в КТБ, каквото е искането на кандидат-спасителя й. "Към момента не виждам смисъл да се прави каквото и да били”, обясни Борисов и каза, че ще предложи на парламентарната група на ГЕРБ да се редактира предложението на Народното събрание за оздравяване на банката. Става въпрос за промяна в ключовата трета точка от решението на комисията, която касае евентуалното оздравяване на КТБ. В сряда депутатите гласуваха текст, според който "Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме изменение в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина". Сега обаче докладът е редактиран: "Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет". "До тази сутрин имах надежда, че може да се оздрави банката. Нашите добри намерения може да създадат по-голяма угроза за бъдещето”, каза Борисов, който се кани да е премиер. В същото време управителят на БНБ Иван Искров остава на мнение, че на КТБ трябва да бъде отнет лиценза и да се върви към обявяването й в несъстоятелност и изплащане на гарантираните по закон влогове до 100 хил. евро. Ако ние отнемем лиценза на КТБ, веднага ще започнем по-активно да се занимаваме с въпроса за Търговска банка "Виктория” (дъщерна на КТБ и също затворена – Бел. ред.), каза шефът на банковия надзор от парламентарната трибуна. "БНБ никога не е бягала от отговорност, да прехвърля проблемите от БНБ на нечия друга глава. БНБ е търсила съдействие на правителство, за да се реши въпроса там, където не е имала мандат. Централна банка не може да лекува други банки”, заяви Искров. Неговата институция обаче бе упрекната от Борисов, че ако си била на мястото, това нямало да се случи. "По време на управлението на ГЕРБ беше най-тежката криза в света, ние подпомагахме всички банки и нито една не фалира. За съжаление, проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя, ни изправя пред ситуация, която г-н Искров не пожела да каже колко пари ще ни струва единия или другия вариант”, заяви Борисов. "Г-н Искров, при този крехък мир, който има между политическите партии, вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши”, обърна се Борисов към управителя на БНБ. В същото време стана ясно, че офертата на консорциума за КТБ, която вчера бе обявена от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, че е за 1 млрд. евро, е била внесена късно в четвъртък в БНБ, Министерството на финансите и Министерския съвет. Предложението е за предоставяне на 2.3 млрд. лева, което е около половината от нужния капитал за спасяване на банката. Останалите пари трябва да дойдат от държавата, все още обаче няма позиция на финансовото министерство дали е склонно на това. Очаква се позицията на държавата по офертата да бъде обсъдена по-късно през деня, когато трябва да са готови и окончателните финансови отчети на групата около КТБ. По закон, ако те доказват отрицателен капитал, БНБ трябва да отнеме лиценза в рамките на 5 дни. Ако до този момент депутатите успеят да променят законодателството, може и да се стигне и до спасяване на банката. За да влезе консорциумът в банката, трябва да бъдат предоставени гаранции за сумата, която може да осигури, за да капитализира банката. Трябва да бъде разгледан и конкретен план за преструктурирането ѝ. Все още не са ясни механизмите, по които това може да стане предоставянето на държавната помощ за КТБ при спазване на изискванията на европейските правила и Валутния борд. БСП и от Реформаторският блок продължават да стоят на позиции, че трябва да се спазва сегашното законодателство и са против оздравяването на КТБ с обществени средства. "БСП настоява за изпълнението на Закона за кредитните институции такъв, какъвто е. Въпреки отпитите ни от лятото досега, няма как да бъде оздравена банка, която повече от 3 месеца е затворена", каза Румен Гечев от БСП. По думите му няма инвеститор, който ще се опита да възстановява банката, която е "разсипана”. Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров каза от своя страна, че е по-честно да се спази законодателството каквото е, защото утре всяка банка може да поиска да бъде спасявана. Според него най-евтиният вариант е държавата да даде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете за заем, с който да се изплатят гарантираните от закона депозити до 100 000 евро. Очаквайте подробности

БСП и Реформаторският блок срещу спасяването на КТБ с държавни пари

http://www.mediapool.bg/bsp-i-reformatorskiyat-blok-sreshtu-spasyavaneto-na-ktb-s-darzhavni-pari-news226639.html

БСП и от Реформаторският блок се обявиха за спазването на сегашното законодателство и срещу оздравяването на КТБ с обществени средства.   В петък депутатите отложиха парламентарния контрол, за да продължат дебатите по доклада на БНБ за КТБ и "Виктория" до гласуване на решение. "БСП настоява за изпълнението на Закона за кредитните институции такъв, какъвто е. Въпреки отпитите ни от лятото досега, няма как да бъде оздравена банка, която повече от 3 месеца е затворена", каза Румен Гечев от БСП.   По думите му няма инвеститор, който ще се опита да възстановява банката, която е "разсипана”.   Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров каза от своя страна, че е по-честно да се спази законодателството каквото е, защото утре всяка банка може да поиска да бъде спасявана.   Според него най-евтиният вариант е държавата да даде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете за заем, с който да се изплатят гарантираните от закона депозити до 100 000 евро.   В петък стана ясно, че ръководството на временната бюджетната комисия в лицето на Менда Стоянова е редактирало проекторешението на комисията от сряда.   Става въпрос за промяна в ключовата трета точка от решението на комисията, която касае евентуалното оздравяване на КТБ. В сряда депутатите гласуваха текст, според който " Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме изменение в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина". Сега обаче докладът е редактиран: "Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет".   Очаквайте подробности.

Премиерът се надява до 10 ноември да има нов кабинет

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/premieryt-se-nadiava-do-10-noemvri-da-ima-nov-kabinet-6026270

25 години след началото на прехода страната ни има нужда да се върне към базисните демократични ценности, смята проф. Близнашки

LG представя СВОЯ 4K Digital Cinema мониторинг с най-добрия дисплей на пазара

http://www.cross.bg/digital-cinema-electronics-1437660.html

/КРОСС/ LG Electronics (LG) показа новия си 4K монитор (модел 31MU97), който ще бъде пуснат в България през следващата седмица. Иновативният LG 31MU97 събира в едно Digital Cinema 4K (4096 x 2160) резолюция с 31-инчов IPS монитор, за да създаде монитор от висок клас с кристална картина, който отговаря на стандартите на Digital Cinema Initiative (DCI). LG 31UM97 е особено подходящ за професионалистите, които изискват възожно най-ясните изображения за работата или свободното си време. Ултра високата 4K резолюция на монитора и реалистичните цветове са идеални за фотографи, видео монтажисти и графични дизайнери, а невероятното качество на картината дава възможност за детайлно и прецизно ретуширане на изображения. Благодарение на богатите и живи цветове на монитора и впечатляващия 10-битов цвят, професионалистите в сферата на визуалните изкуства ще могат да оценят високата цветова прецизност на този модел. IPS дисплейът поддържа над 99% от цветовата палитра на Adobe RGB и предос-тавя на потребителите няколко цветови опции и режима, за да посрещне големия диапазон от изисквания на графичните артисти. Чрез опцията Dual Color Space мониторът може да показва два различни цветови режима едновременно, за да може потребителите да сравнят различни перспективи на проекта си. В допълне-ние, мониторът Digital Cinema 4K се предлага вече готов за калибриране с ексклу-зивния софтуер на LG True Color Pro

Жена с 2,41 промила зад волана се заби в паркирана кола

http://pik.bg/жена-с-241-промила-зад-волана-се-заби-в-паркирана-кола-news244296.html

Жена с 2,41 промила зад волана се заби в паркирана кола

40-годишна жена от Раднево, която е управлявала лек „Форд Орион" се е ударила в паркиран лек автомобил „Фолксваген Голф". Инцидентът е станал вчера сутринта на ул. „Минчо Стоянов" в Стара Загора.

Тестът на водачката с дрегер е отчел 2,41 промила.

От пресцентъра на полицията съобщават за още един пиян водач. В сектор „Пътна полиция" е образувано бързо полицейско производство срещу 45-годишен старозагорец за това, че е управлявал лек автомобил „Ваз" след употребата на алкохол. Тестът му с дрегер е отчел 1,31 промила.

Искров: Централната банка не може да лекува търговски банки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398908

Никога не сме се крили, просто не обичаме да обикаляме по студиото, а искаме да дебатираме по казуса с КТБ с институциите, които имат отношение към него. Това каза от парламентарната трибуна управителят на БНБ Иван Искров.
Докладът, който внесохме, описва подробно взетите от БНБ решения, както и мотивите за тях, добави той. Никога не сме се крили, просто не обичаме да обикаляме по студиото, а искаме да дебатираме по казуса с КТБ с институциите, които имат отношение към него. Това каза от парламентарната трибуна управителят на БНБ Иван Искров. Докладът, който внесохме, описва подробно взетите от БНБ решения, както и мотивите за тях, добави той.

Съдът оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска за боядисания паметник на „Позитано”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398910

Софийският районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за изписаните на скулптурната композиция пред централата на БСП в София "БКП – позор", съобщи БТВ.
Според съдия Мирослава Тодорова нямало събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още 4-ма човека. Софийският районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за изписаните на скулптурната композиция пред централата на БСП в София "БКП – позор", съобщи БТВ. Според съдия Мирослава Тодорова нямало събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още 4-ма човека.

Руският конвой с хуманитарна помощ влиза в Украйна

http://www.cross.bg/ryska-ykraiina-avtomobili-1437659.html

/КРОСС/Колоната от автомобили с руска хуманитарна помощ за източните райони на Украйна пристигна на руско-украинската граница, съобщи ТАСС. Товарните автомобили на руското Министерство на извънредните ситуации преминават един по един митническа проверка от руска страна в присъствието на украински митнически служители и наблюдатели от ОССЕ, твърди руската информационна агенция. След това конвоят ще се раздели на две части - едната ще тръгне към Донецк, а другата към Луганск.  

ГЕРБ и РБ съгласуват програма, в понеделник ще разпределят постове

http://www.mediapool.bg/gerb-i-rb-saglasuvat-programa-v-ponedelnik-shte-razpredelyat-postove-news226638.html

Представители на ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) обсъждаха в петък политическите си програми и възнамеряват да изчистят до понеделник споровете си по обща програмна декларация, на чиято база да сключат коалиционно споразумение за правителство на малцинството, което да има парламентарна подкрепа от Патриотичния фронт (ПФ).   Насипната информация, представена след срещата от Меглена Кунева и Найден Зеленогорски от РБ, последвана от отделен брифинг на Румяна Бъчварова и Томислав Дончев от ГЕРБ, не даде ясна представа за приоритетите, които ще залегнат в коалиционната програма. По думите на Бъчварова бил очертан профилът на реформите в правосъдието, здравеопазването, образованието и администрацията.   Ние сме удовлетворени, че програмата на ГЕРБ е една основна платформа да се продължи напред, заяви Бъчварова. Дончев уточни, че ГЕРБ ще представят до събота следобед текст на програмната декларация, която трябва да съдържа общото между ГЕРБ и целите на РБ.   Както стана ясно, на срещата са обсъждани спорни въпроси като искането на ГЕРБ за сливане на НАП и митниците, както и общините да имат право да увеличават данъка върху доходите с до 2 процента и допълнително събраните пари да остават в местната хазна. Реформаторите имат резерви към тези мерки. Както обясни Меглена Кунева, единно е виждането да се затворят всички пробойни и държавата да си събира приходите, но въпросът е колко бързо да стане едно обединение между данъчните и митниците и дали то няма да навреди.   "Искането ни беше колегите до неделя до обяд да предложат коментар на всичко, написано до момента. Имахме искане утре следобед да получим техните виждания и конкретни предложения за МС. Неслучайно, защото виждането за структурата на МС, разпределението на отговорностите, е съществена част от коалиционното споразумение”, каза Томислав Дончев. Реформаторите са казали, че ще им бъдат необходими още няколко дни.   "Утре в рамките на деня изпращаме проект за програмна декларация и на следваща среща – неделя от 13.00 часа да продължим обсъждането”, каза още Томислав Дончев.   Докато РР не предложи министри, няма да има коалиционно споразумение, стана ясно още от пресконференцията на ГЕРБ.   В отговор на въпрос на какъв принцип ще бъдат разпределени постовете в изпълнителната власт и обсъждани ли са министри, Кунева отговори, че към момента се обсъжда само програмата и когато има съгласие по нея, ще бъде направена следващата стъпка.   Въпросът за квоти и министри не е обсъждан, заяви по-късно Дончев.   "Нашето изискване, срещу което нямаше възражение, беше пропорционалност на представителството. Говорим за принцип, не цифри”, заяви от своя страна Бъчварова. Първата политическа сила има 84 народни представители, а РБ са четвърти с 23-ма. Не се предвижда ПФ да има свои министри в правителството, каквото е и неговото изискване.   "Нали не си представяте, че се разглеждат министерски постове?Няма формални предложения нито дадени, нито уговорени по отношение на постове”, бе отговорът на Кунева по този въпрос.   В отговор на въпрос на Mediapool дали в правителствената програма ще залегне политическото условие на РБ, поставено още на първия кръг от преговорите, за демонтиране на модела "КОЙ" и съставяне на парламентарна комисия "КОЙ", Меглена Кунева, избегна отговор.   Декларацията се изпълнява през цели и мерки, които ще видите в управленската програма, каза тя. "Гледали сме предизборните си програми. Ние търсим устойчивост и устойчивостта се постига чрез правосъдие, администрация, включително и изпит, който се предполага, когато се назначават регулаторите, така че да не се допускат случайни хора в която и да е система”, заяви Кунева.   "За съдебна система три мерки- дългосрочни със стратегия, има добри идеи. Дотук се придържаме и намираме подкрепа в програмата, която РБ има. Нашето желание е да мислим за нова Конституция”, каза още Меглена Кунева.   Предложение за въпросната комисия не е било обсъждано след случая, когато бе поставено по ултимативен начин, каза по-късно Румяна Бъчварова. И допълни, че комплексът мерки, който обсъждат, гарантира точно тези резултати.   По принцип РБ приемат идеята на ГЕРБ за сливане на НАП и Митниците, но, според тях, не трябва да се бърза, защото, вместо да се затворят пробойните с изтичането на пари, може да се постигне обратен ефект. От Блока са по принцип за финансова децентрализация на общините. Приемаме посоката, коментира Найден Зеленогорски. Но и тук още трябвало да се уточняват виждания и позиции.   Според участниците в срещата тя е преминала спокойно.   Борисов раздразнен, че РБ бавят топката – в понеделник ще говорят за постове   Преговорите бяха предшествани от пореден изблик на раздразнение на Бойко Борисов към РБ. "В понеделник би трябвало да се говори и за постовете", заяви той и декларира, че ако няма съгласие може в сряда да върне мандата. "Понеделник е! Би трябвало да имаме вече и разговори за постовете включително, за хората, които ще го изпълняват това. Вече четвърта седмица почваме. Ами, като не стигнем до споразумение, взимаме мандата, връщаме го в сряда и отиваме на избори. В тази ситуация правителство само на ГЕРБ..., ще го обмислим, пак ще ги събера лидерите", коментира Борисов пред репортери в петък. "Не съм оптимист от това, което чувам като послания от Реформаторите. Вчера се обадих на г-н Кънев, помолих го да уточним заедно какво да кажем по КТБ, за да покажем партньорство. Той ми каза: "Г-жа Кунева я няма, като я намеря, ще се обадя" и не се обади!", разказа лидерът на ГЕРБ.   Помолен да коментира казаното от Борисов, Томислав Дончев каза: "Това, че днес е постигнат напредък не означава, че утре може да бъде унищожен. Ние сме в състояние да работим с най-високото темпо. Коментирано е, че възможният реалистичен срок е понеделник. За нас няма причина да не бъде”. АБВ може да подкрепя политики, ако види приоритетите си в програмата на кабинета   Междувременно партия АБВ на бившия президент Георги Първанов остава твърдо на мнение, че няма да участва с министри в бъдещото правителство, но може да подкрепя отделни негови политики. На въпрос дали АБВ са готови да подпишат споразумение с конкретни приоритети и да са подкрепящо мнозинство в Народното събрание, лидерът на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин каза: "Ако нашите приоритети влязат в такова споразумение и те видят, че има възможност да бъдат изпълнени, то това нещо може да се случи. Ако не ги видим, ние няма как да подкрепяме една политика, която е различна от нашите. За нас са най-важни икономическите и социалните въпроси, темите, свързани с изборния кодекс, със съдебната система".   "Нови избори не са решение. Усилията трябва да бъдат насочени към създаване на стабилно правителство", е виждането на АБВ, изразено след консултациите при президента. "Това, което ще се сформира като бъдеща коалиция, до голяма степен зависи от отношението на ГЕРБ. Ние няма как да участваме в кабинет, който не отразява нашите основни теми", каза още Калфин.   "Господин президентът постави една много важна тема, която, според мен, се изпуска в консултациите между политическите сили: че в споразумението за партньорство с ЕС ние сме поели ангажимент за ЗЗ конкретни реформи, които трябва да се случат до 2016 г. От тях зависи дали ние ще можем да получим тези 15 милиарда лева", заяви Калфин. АБВ (11 депутати) бе първата формация, която се срещна с президента Росен Плевнелиев в рамките на консултациите му с политическите сили преди връчването на проучвателния мандат за правителство. Държавният глава реши да започне консултациите по обратен ред – от последната към първата политическа сила.   В петък бяха предвидени разговори с АБВ и "Атака", но лидерът на атакистите Волен Сидеров отказа.   Президентът: Кабинетът на малцинството може да е устойчив при ясна програма   Президентът Плевнелиев подкрепи формиране на кабинет на малцинството при ясно разписана програма.   "Вярвам, че устойчиво правителство днес България може да има единствено и само, ако има ясно разписана програма за действие и тя да бъде конкретна, трябва да бъде разписана по месеци, да бъде публична и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя", коментира държавният глава преди старта на консултациите.   "В един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход", добави той.   Консултациите ще приключат на 5 ноември, когато президентът ще връчи на лидера на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство.

Плевнелиев подкрепи и правителство на малцинството, но с ясна програма

http://www.mediapool.bg/plevneliev-podkrepi-i-pravitelstvo-na-maltsinstvoto-no-s-yasna-programa-news226638.html

Преди да започне консултациите с парламентарно представените партии президентът Росен Плевнелиев подкрепи създаването на правителство на малцинството, но призова то да работи по детайлно разписана програма. "Ако се поучим малко от опита на световните демокрации – не само европейските, ще видим, че ние не откриваме колелото и топлата вода по никакъв начин. Правителства на малцинствата е имало много, големи коалиции, широки коалиции. Правителство на малцинството е една неразделна част от всяка демократична държава и система”, посочи държавният глава. Преди ден ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт договориха двупартийно правителство ГЕРБ- Реформаторски блок с програмна подкрепа от хората на Валери Симеонов. Към тази формула е възможно да бъде добавен още един партньор – АБВ, като в петък Ивайло Калфин каза, че партията е склонна да подкрепи подобен кабинет. Плевнелиев призова бъдещето правителство да има ясна и точна програма. "Вярвам, че устойчиво правителство днес България може да има единствено и само, ако има ясно разписана програма за действие и тя да бъде конкретна, трябва да бъде разписана по месеци, да бъде публична и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя", каза Плевнелиев. Той каза, че очаква по някои важни въпроси да има разногласия. Такива са данъчната политика, държавните финанси, спасяване или оставяне на една банка да фалира. "В един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход. За мен решението е правителство преди всичко с ясна програма за действие, която е публично обявена и е ясно кой коя част от нея подкрепя", коментира държавният глава. В петък държавният глава започва консултациите с партиите, като първо ще се срещне с представители на АБВ и "Атака". От партията на Волен Сидеров в аванс се заканиха да не уважат разговорите в президентството. "Аз съм оптимист, давам всичко от себе си, днес започваме консултации, ще чуя всяка една от политическите партии поотделно, ще имаме дълги разговори, ще минем през всички теми в държавата", каза президентът. АБВ готови да дадат подкрепа, при съобразяване с нейната програма Преди консултациите Ивайло Калфин, каза, че АБВ са склонни да подкрепят правителство ГЕРБ-Реформаторски блок (РБ), ако се разберат по важни за формацията теми. Калфин подчерта, че за тях е важно, първо, да има стабилен кабинет, и второ - да се случат промени, включени в тяхната програма.   Не сме за дясно-центристко правителство, бихме подкрепили такова по определени теми, по които имаме общи виждания, допълни той.   Попитан, дали биха се подписали под обща програма с ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт (ПФ) Ивайло Калфин обясни, че трябва да видят каква е идеята на програмата и ако в нея влязат конкретно разписани елементи, които са важни и за тях, биха се ангажирали в името на реализацията на тези важни теми. Все още обаче такова предложение от АБВ не са получили, как се развиват преговорите по съставяне на кабинет засега се информирали от медиите .   Ако няма гаранции по основни теми, за които настояваме, АБВ няма да гласува "за" в пленарната зала за правителството на ГЕРБ и РБ, каза Калфин и отрече подкрепата да е свързана с министерски пост, за каквито до момента не е ставало и въпрос на консултациите.   Председателят на ПГ на АБВ припомни, че с ГЕРБ, поне на декларативно ниво, са намерили сходство по изборното законодателство, съдебната реформа, промени в социалната система, отпушване на еврофондовете и началото на новия програмен период. Големите различия са в данъчната система, някои елементи от социалната политика, пенсионната реформа.   Отстъпките на които са готови от АБВ, нямало да разкрият чрез медиите, преди да има разговори с останалите политически сили.   Не споделям мнението на ДПС, че без тях не може да се създаде стабилно управление, коментира Ивайло Калфин.   На фона на всекидневно променящите се варианти на лидера на първата политическа сила за вида и формата на бъдещото управление, държавният глава ще проведе консултациите с осемте парламентарните партии в обратен ред - от най-малката политическа сила до най-голямата. След приключването им, на 5 ноември президентът ще връчи на лидера на ГЕРБ мандат за съставянето на правителство.   Очаквайте подробности.

АБВ склонни да подкрепят правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок

http://www.mediapool.bg/abv-sklonni-da-podkrepyat-pravitelstvo-na-gerb-i-reformatorskiya-blok-news226638.html

АБВ са склонни да подкрепят правителство ГЕРБ-Реформаторски блок (РБ), ако се разберат по важни за формацията теми, заяви председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин в коментар на очерталия се засега вариант за двупартийно управление и по-широка парламентарна подкрепа за обща програма.   Калфин подчерта, че за тях е важно, първо, да има стабилен кабинет, и второ - да се случат промени, включени в тяхната програма.   Не сме за дясно-центристко правителство, бихме подкрепили такова по определени теми, по които имаме общи виждания, допълни той.   Попитан, дали биха се подписали под обща програма с ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт (ПФ) Ивайло Калфин обясни, че трябва да видят каква е идеята на програмата и ако в нея влязат конкретно разписани елементи, които са важни и за тях, биха се ангажирали в името на реализацията на тези важни теми. Все още обаче такова предложение от АБВ не са получили, как се развиват преговорите по съставяне на кабинет засега се информирали от медиите .   Ако няма гаранции по основни теми, за които настояваме, АБВ няма да гласува "за" в пленарната зала за правителството на ГЕРБ и РБ, каза Калфин и отрече подкрепата да е свързана с министерски пост, за каквито до момента не е ставало и въпрос на консултациите.   Председателят на ПГ на АБВ припомни, че с ГЕРБ, поне на декларативно ниво, са намерили сходство по изборното законодателство, съдебната реформа, промени в социалната система, отпушване на еврофондовете и началото на новия програмен период. Големите различия са в данъчната система, някои елементи от социалната политика, пенсионната реформа.   Отстъпките на които са готови от АБВ, нямало да разкрият чрез медиите, преди да има разговори с останалите политически сили.   Не споделям мнението на ДПС, че без тях не може да се създаде стабилно управление, коментира Ивайло Калфин.

Оправдаха обвинените за боядисания паметник на „Позитано”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398900

Софийският районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за изписаните на скулптурната композиция пред централата на БСП в София Софийският районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за изписаните на скулптурната композиция пред централата на БСП в София "БКП – позор", съобщи БТВ. Според съдия Мирослава Тодорова нямало събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още 4-ма човека.

Отменено е бедственото положение в Бургас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/31/2410390_otmeneno_e_bedstvenoto_polojenie_v_burgas/?ref=rss


Въведеното през уикенда бедствено положение в община Бургас заради наводненията след бурята е отменено, съобщиха от кметството в града. Продължава да се работи активно за възстановяването на пораженията от стихията.

Вече почти седмица в града и околните селища се почистват наноси, канавки, дерета, паднали дървета, свлечени земни маси, възстановяват се водостоци, диги, пътни знаци, мантинели, улично осветление и т.н. Във всички засегнати населени места работят екипи на общинските...

Плевнелиев: И Австрия, и България подкрепят "Южен поток", но с условия

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/plevneliev-i-avstriia-i-bylgariia-podkrepiat-iujen-potok-no-s-usloviia-182911/

Проектът трябва да отговаря на европейското законодателство и на Третия либерализационен пакет, категоричен е българският президент

Пешеходец почина след катастрофа

http://pik.bg/пешеходец-почина-след-катастрофа-news244293.html

Пешеходец почина след катастрофа

44-годишен е починал в болницата в Кърджали, след като късно снощи е бил блъснат от лек автомобил “КИА” с водач на 41 години с инициали К.К. Тежката катастрофа станала в 22,50 часа в кв.”Прилепци” в областния център.

Шофьорът управлявал автомобила с несъобразена скорост, загубил контрол над колата, излязъл извън платното и ударил двама мъже на 42 и 44 години.

Пострадалите са били транспортирани в кърджалийската болница и настанени в отделението за интензивно лечение.

По-възрастният получил черепна травма, а по-младият е със счупен крак. Няколко часа по-късно тежко раненият починал.

След удара шофьорът продължил пътя си и спрял на около 50 метра от мястото на произшествието.

Отказал тест за алкохол и кръвна проба за химически анализ. Задържан е в полицейското управление. Дежурна оперативна група е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство.


Майк Тайсън обяви, че е бил изнасилен като дете (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/31/2410385_maik_taisun_obiavi_che_e_bil_iznasilen_kato_dete_video/?ref=rss


Легендарният боксьор Майк Тайсън обяви, че е бил изнасилен като дете.

Това се е случило в Бруклин през 1973 г., когато бившият световен шампион в свръхтежка категория е бил едва седемгодишен. 

"Аз бях малко момче, а той - възрастен мъж. Хвана ме на улицата и издевателства над мен сексуално. След това избягах. Никога повече не го видях", заяви 48-годишният Тайсън в интервю за радио SiriusXM. 

Бившият боксьор никога не е разказвал за това и не е подавал жалба в...

Германия въвежда винетки за чужденци от 2016 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=269191

От 2016 година чуждестранните шофьори ще плащат винетен стикер за преминаването по магистралите в Германия. Новата такса се въвежда с цел да се осигурят средства за поддръжката на транспортната инфраструктура, съобщиха властите в Берлин.

Доц. Димитър Шишков ще преглежда пациенти всеки понеделник и петък в МБАЛ „Пловдив“

http://plovdiv.actualno.com/Doc-Dimityr-Shishkov-shte-preglejda-pacienti-vseki-ponedelnik-i-petyk-v-MBAL-Plovdiv-news_57886.html

Народният представител доц. д-р Димитър Шишков ще преглежда пациенти с урологични проблеми всеки понеделник и петък от 8 до 10 ч. Консултациите започват от 3 ноември и ще се провеждат в клиниката по у...

ЦСКА увеличил дълга си на 22 милиона лева

http://bgfootball.actualno.com/CSKA-uvelichil-dylga-si-na-22-miliona-leva-news_57891.html

ЦСКА е увеличил дълга си на 22 милиона лева спрямо предходния период на мониторинг от УЕФА, съобщи източник, запознат с документите, изпратени към евроцентралата. Това създава леко неудобство, след ка...

От ПФ питат Чобанов каква е гаранцията му като бивш финансов министър, че случаят КТБ няма да се повтори

http://politics.actualno.com/Ot-PF-pitat-Chobanov-kakva-e-garancijata-mu-kato-bivsh-finansov-ministyr-che-sluchajat-KTB-njama-da-se-povtori-news_57892.html

Каква е гаранцията ви, господин Чобанов като бивш финансов министър, че случаят КТБ няма да се повтори с други банки. Този въпрос зададе народният представител от Патриотичния фронт Димитър Байрактаро...

Фенове заплашиха шеф на Левски с обесване

http://bgfootball.actualno.com/Fenove-zaplashiha-shef-na-Levski-s-obesvane-news_57893.html

Феновете на Левски влизат все по-остро в конфликт с ръководството на клуба. Напрежението на "Герена" ескалира след шестата поредна загуба във вечното дерби с ЦСКА, след която фенове вече изр...

Отмениха бедственото положение в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398897

От днес е отменено бедственото положение в Бургас, съобщиха от пресцентъра на общината.
От там уточниха, че продължава работата по възстановяването на града след бурята от предишния уикенд.  
Вече цяла седмица в града и съставните селища се почистват наноси, канавки, дерета, паднали дървета, свлечени земни маси, възстановяват се водостоци, диги, От днес е отменено бедственото положение в Бургас, съобщиха от пресцентъра на общината. От там уточниха, че продължава работата по възстановяването на града след бурята от предишния уикенд.   Вече цяла седмица в града и съставните селища се почистват наноси, канавки, дерета, паднали дървета, свлечени земни маси, възстановяват се водостоци, диги,

Иван Искров: Централна банка не може да лекува търговски банки

http://pik.bg/иван-искров-централна-банка-не-може-да-лекува-търговски-банки-news244290.html

Иван Искров: Централна банка не може да лекува търговски банки

Никога не сме се крили, просто не обичаме да обикаляме по студиото, а искаме да дебатираме по казуса с КТБ с институциите, които имат отношение към него. Това каза от парламентарната трибуна управителят на БНБ Иван Искров.

Показва се „_ART5397.jpg“

 

Докладът, който внесохме, описва подробно взетите от БНБ решения, както и мотивите за тях, добави той. БНБ никога не е бягала от отговорност и никога не е искала да прехвърля проблемите на нечия друга глава. Никъде в света обаче не се извършва капитализация на банка без решение на парламента.

Централна банка не може да лекува търговски банки, централна банка не може да дава капитал, ликвидност дори, ако банката има отрицателен капитал. Мит е, че Централната банка е бягала от пазарно решение, посочи гуверньорът на БНБ.

Отмениха бедственото положение в община Бургас

http://pik.bg/отмениха-бедственото-положение-в-община-бургас-news244289.html

Отмениха бедственото положение в община Бургас

Бедственото положение в община Бургас, въведено след проливните дъждове в събота, е отменено от днес.

При порите загина една жена, а нанесените щети на домове и инфраструктура бяха оценени на 1,3 милиона лева, информира БНР.

Продължават възстановителните дейности в общината и в най-пострадалите местности - Черниците, Ченгене скеле и селата в региона.

Припомняме, че за по-малко от месец това е вторият потоп, който залива Бургаско. Редица пътни артерии бяха прекъснати заради приливни вълни, бяха наводнени жилища и засегнати комуникациите в района .

Две жени пострадаха при тежка катастрофа във Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398896

Две жени са ранени при тежка катастрофа във Враца, съобщиха от ОД на МВР във Враца. По данни на полицията инцидентът е станал към 18.20 часа на кръстовището между бул. „В. Кънчов“ и ул. „Екзарх Йосиф“.
Катастрофират лек автомобил „Фолксваген Пасат”, управляван от врачанина Д.К. на 31г., „Волво”, управлявано от 38-годишния Г.Ш. Две жени са ранени при тежка катастрофа във Враца, съобщиха от ОД на МВР във Враца. По данни на полицията инцидентът е станал към 18.20 часа на кръстовището между бул. „В. Кънчов“ и ул. „Екзарх Йосиф“. Катастрофират лек автомобил „Фолксваген Пасат”, управляван от врачанина Д.К. на 31г., „Волво”, управлявано от 38-годишния Г.Ш.

Русия готова да пусне газа за Украйна още идната седмица

http://www.mediapool.bg/rusiya-gotova-da-pusne-gaza-za-ukraina-oshte-idnata-sedmitsa-news226637.html

Русия може да възобнови газовите доставки за Украйна възможно най-скоро – още следващата седмица, ако бъдат изпълнени всички финансови условия по подписаното късно вечерта в четвъртък споразумение между Европейския съюз, Русия и Украйна за уреждане на газовия спор между двете държави от бившия Съветски съюз.   Постигнатата след месеци преговори сделка между Брюксел, Киев и Москва предвижда осигуряване на газовите доставки за Украйна до края на март 2015 г., след като през юни Русия спря кранчето заради натрупани дългове и спорове по цената на газа в Украйна, която в момента търси по-близки връзки със Запада, отколкото с Русия.   Това заплашваше сигурността и на газовите доставки от Русия за Европа, но постигнато споразумение потушава опасенията за нова газова война, която ще засегне силно европейските държави, част от които, включително България, са почти напълно зависими от руското синьо гориво.   Газът тръгва при превод на 2.21 млрд. долара   Президентът на "Газпром" Алексей Милер съобщи в петък, че вече пускането на газа зависи изцяло от Украйна, която трябва да плати 1.45 млрд. долара, за да покрие част от старите си дългове към руския газов гигант, и да внесе авансово 760 млн. долара за ноемврийските доставки. Според него възобновяването на газовите доставки може да стане до края на следващата седмица.   Документите по споразумението бяха подписани от министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан, в присъствието на председателя на отиващата си Европейска комисия Жозе Барозу и на заместник-председателя на новата ЕК Марош Шефчович, който ще отговаря за енергийните въпроси, посочва Франс прес. Подпис под тях постави и досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.   Йотингер съобщи, че споразумението за доставките касае периода до края на март 2015 г. и е на обща стойност 4.6 млрд. долара. Според него Украйна трябва да плати общо 3.1 млрд. долара стар дълг и 1.5 млрд. долара за доставките до април 2015 г. Цената е фиксирана на 385 долара за 1000 кубични метра газ, добави Йотингер, цитиран от Франс прес и ТАСС.   Еврокомисарят увери, че Украйна е в позиция да плати тези суми, тъй като ще получи средства от МВФ и от ЕС като се обсъжда и възможността за нова програма за помощ за Украйна през 2015 г. Той определи договореното споразумение като основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима, предаде ТАСС.   След церемонията по подписването на документите Жозе Барозу изрази увереност, че всички страни ще изпълняват изцяло споразумението за доставките на газ и няма да търсят изгоди от евентуално прекратяване на тези доставки.   Барозу подчерта, че народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа между ЕС, Украйна и Русия и определи споразумението като много важно.   Сделката може да е стъпка и за уреждане на военния конфликт в Украйна   "Тук надделяха политическата отговорност, логиката на сътрудничеството и икономическото благоразумие", каза Барозу, цитиран от Франс прес.   Той изрази увереност, че постигнатото споразумение ще увеличи доверието между Украйна и Русия и добави, че от тук нататък прилагането на минските договорености за прекратяване на огъня в проруския сепаратистки изток на Украйна трябва да са приоритет, посочва Франс прес.   Йотингер увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ. Подписаното споразумение за руския газ може да бъде първи признак за подобряване на обтегнатите руско-украински отношения, посочи Йотингер, цитиран от Ройтерс.   "Това е може би първият знак за една мъдра и добре функционираща политика между съседи и е може би първи признак за подобряване на обтегнатите отношения между тези две страни", каза Йотингер. Той коментира тристранните преговори за газа като тежки и трудни, но делови.   От "Газприм" определиха сделката като "компромисна" и допълват, че компанията е "демонстрирала значителна гъвкавост, за да стане споразумението възможно".   Русия увери, че е надежден доставчик за Европа   Руският министър на енергетиката Александър Новак пък увери, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на газ за Европа, предаде Ройтерс.   Той поясни, че правителството на Русия пък ще приеме в близките дни постановление за отстъпка от 100 долара за цената, която Украйна ще плаща за 1000 кубични метра природен газ, предаде ТАСС.   За разлика от Йотингер, който говори за цена от 385 долара за 1000 кубични метра газ, Новак каза, че цената на газ за Украйна до края на годината ще е 378 долара за 1000 кубични метра, предаде ТАСС. Цената до края на март 2015 г. ще бъде 365 долара за 1000 кубични метра, каза пък Юрий Продан, цитиран от ТАСС.   "Тази цена е близка до пазарната и ще позволи да се гарантират стабилните доставки за Украйна и за Европа", каза украинският енергиен министър. Той поясни, че на преговорите не са били обсъждани доставките на газ за Украйна през летния период, посочва ТАСС.   Русия оценява дълга на Украйна за руския газ на 5.3 милиарда долара. Киев обаче не признава 2,2 милиарда долара от тази сума, защото смята, че Газпром през пролетта е продавал газ на Нафтогаз по завишени цени. Русия настоява, че стойността на газа се определя в съответствие с договор, подписан от двете страни през 2009 г. Решението по спора относно истинския размер на украинския дълг към Русия ще вземе арбитражният съд в Стокхолм, припомня ТАСС.   До края на годината "Нафтогаз" смята за закупи от "Газпром" 4 млрд. куб. м газ.

Русия, ЕС и Украйна стигнаха до споразумение за газа

http://www.mediapool.bg/rusiya-es-i-ukraina-stignaha-do-sporazumenie-za-gaza-news226637.html

Русия, ЕС и Украйна подписаха на церемония в Брюксел всички необходими документи за възобновяване на доставките на руски природен газ за Украйна, съобщи ТАСС.   Документите бяха подписани от министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан, посочва Франс прес. Подпис под тях постави и досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.   Документите бяха подписани в присъствието на председателя на отиващата си Европейска комисия Жозе Барозу и на заместник-председателя на новата ЕК Марош Шефчович, който ще отговаря за енергийните въпроси.   Подписаните документи са споразумението за доставките на газ до края на март 2015 г. и допълнително споразумение между руската газова компания Газпром и украинската газова компания Нафтогаз Украйна. Това допълнително споразумение беше парафирано от шефовете на двете компании Алексей Милер и Андрий Коболев, допълва Франс прес, цитирана от БТА.   След церемонията по подписването на документите Жозе Барозу изрази увереност, че всички страни ще изпълняват изцяло споразумението за доставките на газ и няма да търсят изгоди от евентуално прекратяване на тези доставки, предаде ТАСС.   Барозу подчерта, че народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа между ЕС, Украйна и Русия и определи споразумението като много важно, допълва ТАСС.   "Тук надделяха политическата отговорност, логиката на сътрудничеството и икономическото благоразумие", каза Барозу, цитиран от Франс прес.   Той изрази увереност, че постигнатото споразумение ще увеличи доверието между Украйна и Русия и добави, че от тук нататък прилагането на минските договорености за прекратяване на огъня в проруския сепаратистки изток на Украйна трябва да са приоритет, посочва Франс прес.   Гюнтер Йотингер посочи, че споразумението за доставките касае периода до края на март 2015 г. и е на обща стойност 4.6 милиарда долара.   То включва плащането на газовия дълг на Украйна на Русия /3.1 милиарда долара/ и на доставките на газ до края на март /1.5 милиарда долара/. Цената е фиксирана на 385 долара за 1000 кубични метра газ, добави Йотингер, цитиран от Франс прес и ТАСС. Той увери, че Украйна е в позиция да плати тези суми, посочва Франс прес.   Йотингер добави, че Украйна ще получи средства от МВФ и от ЕС, за да плати доставките на руски газ, предаде ТАСС. Освен това ЕС и МВФ разглеждат възможността за нова програма за помощ за Украйна през 2015 г., каза еврокомисарят, чийто мандат изтича днес, предаде ТАСС. Той определи договореното споразумение като основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима, предаде ТАСС.   Йотингер увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ, предаде ТАСС. Подписаното споразумение за руския газ може да бъде първи признак за подобряване на обтегнатите руско-украински отношения, посочи Йотингер, цитиран от Ройтерс.   "Това е може би първият знак за една мъдра и добре функционираща политика между съседи и е може би първи признак за подобряване на обтегнатите отношения между тези две страни", каза Йотингер.   Той добави, че Украйна и Нафтогаз ще заплатят в близко време 1.6 милиарда долара на Русия за природния газ, предаде ТАСС. Общата стойност на средствата за погасяване на украинския газов дълг, които ще бъдат изплатени до края на годината са в размер на 3,1 милиарда долара, посочи Йотингер, цитиран от ТАСС.   Според ДПА, която също цитира Йотингер, обаче в близките дни Украйна ще плати на Русия 1,45 милиарда долара за закъснели плащания за газ и така ще бъдат подновени газовите доставки. До края на годината Украйна се е съгласила да изплати и още 1.65 милиарда долара по закъснели плащания, допълва ДПА.   Йотингер определи тристранните преговори за газа като тежки и трудни, но делови, предаде ТАСС.   Във връзка с подписаното споразумение руският министър на енергетиката Александър Новак увери, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на газ за Европа, предаде Ройтерс.   Новак съобщи, че в близките дни ще постъпи първи транш за погасяване на украинския газов дълг към Русия за ноемврийските и декемврийските доставки и този транш ще е в размер на 1.451 милиарда долара, предаде ТАСС. Новак каза, че възобновяването на доставките от Русия за Украйна ще започне веднага като се получи този първи транш, допълва ТАСС.   Той поясни, че правителството на Русия пък ще приеме в близките дни постановление за отстъпка от 100 долара за цената, която Украйна ще плаща за 1000 кубични метра природен газ, предаде ТАСС.   За разлика от Йотингер, който говори за цена от 385 долара за 1000 кубични метра газ, Новак каза, че цената на газ за Украйна до края на годината ще е 378 долара за 1000 кубични метра, предаде ТАСС. Цената до края на март 2015 г. ще бъде 365 долара за 1000 кубични метра, добави Продан, цитиран от ТАСС.   "Тази цена е близка до пазарната и ще позволи да се гарантират стабилните доставки за Украйна и за Европа", каза Продан.   Той поясни, че на преговорите не са били обсъждани доставките на газ за Украйна през летния период, посочва ТАСС.   Алексей Милер пък заяви, че цената на природния газ за Украйна в първото тримесечие на 2015 г. ще се определя от условията на пазара, предаде ТАСС.   Русия оценява дълга на Украйна за руския газ на 5.3 милиарда долара. Киев обаче не признава 2,2 милиарда долара от тази сума, защото смята, че Газпром през пролетта е продавал газ на Нафтогаз по завишени цени. Русия настоява, че стойността на газа се определя в съответствие с договор, подписан от двете страни през 2009 г. Решението по спора относно истинския размер на украинския дълг към Русия ще вземе арбитражният съд в Стокхолм, припомня ТАСС.   До края на годината Нафтогаз смята за закупи от Газпром 4 милиарда кубични метра газ.

Семейство наби училищна портиерка заради пострадало дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398887

Семейство от оряховското село Остров (Врачанско) преби училищната портиерка, защото детето им си разбило носа, а от училището не им казали и не са повикали линейка, съобщава bTV.
Цялата история на падането на детето и нападението над портиерката е заснето на охранителните камери.
Инцидентът станал в края на септември, Семейство от оряховското село Остров (Врачанско) преби училищната портиерка, защото детето им си разбило носа, а от училището не им казали и не са повикали линейка, съобщава bTV. Цялата история на падането на детето и нападението над портиерката е заснето на охранителните камери. Инцидентът станал в края на септември,

Баща преби училищна портиерка заради пострадало дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398878

Семейство от оряховското село Остров (Врачанско) преби училищната портиерка, защото детето им си разбило носа, а от училището не им казали и не са повикали линейка, съобщава bTV.
Цялата история на падането на детето и нападението над портиерката е заснето на охранителните камери.
Инцидентът станал в края на септември, Семейство от оряховското село Остров (Врачанско) преби училищната портиерка, защото детето им си разбило носа, а от училището не им казали и не са повикали линейка, съобщава bTV. Цялата история на падането на детето и нападението над портиерката е заснето на охранителните камери. Инцидентът станал в края на септември,

Искров: Предложението на Оманския фон, ЕПИК и Джем Корп не е пазарно (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398831

Никога не сме се крили, просто не обичаме да обикаляма студиата. Не сме искали промяна в закона, това не е наша идея. Докладът описва ясно що сме свършили, каза гуверньорът на БНБ Иван Искров пред парламента.
На основа на това, което беше установено от одиторите, БНБ очаква, че капиталът на банката ще бъде силно отрицателен. Никога не сме се крили, просто не обичаме да обикаляма студиата. Не сме искали промяна в закона, това не е наша идея. Докладът описва ясно що сме свършили, каза гуверньорът на БНБ Иван Искров пред парламента. На основа на това, което беше установено от одиторите, БНБ очаква, че капиталът на банката ще бъде силно отрицателен.

Две жени пострадаха при тежка катастрофа във Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398881

Две жени са ранени при тежка катастрофа във Враца, съобщиха от ОД на МВР във Враца. По данни на полицията инцидентът е станал към 18.20 часа на кръстовището между бул. „В. Кънчов“ и ул. „Екзарх Йосиф“.
Катастрофират лек автомобил „Фолксваген Пасат”, управляван от врачанина Д.К. на 31г., „Волво”, управлявано от 38-годишния Г.Ш. Две жени са ранени при тежка катастрофа във Враца, съобщиха от ОД на МВР във Враца. По данни на полицията инцидентът е станал към 18.20 часа на кръстовището между бул. „В. Кънчов“ и ул. „Екзарх Йосиф“. Катастрофират лек автомобил „Фолксваген Пасат”, управляван от врачанина Д.К. на 31г., „Волво”, управлявано от 38-годишния Г.Ш.

Яценюк готви коалиция с нацистите и „ядрената Юлия”

http://www.cross.bg/yatzenyuk-arseniii-petro-1437658.html

/КРОСС/ Победителят от изборите във Върховната рада на Украйна Арсений Яценюк съвместно с „Блока на Петро Порошенко” се зае с формирането на управляваща коалиция в парламента. Тя ще бъде съставена обаче, не само от тези, които са спечелили изборите. Ден по-рано лидерът на „Блока” Юрий Луценко и Арсений Яценюк поканиха за преговори всички партии, влезли в парламента и подкрепящи идеите на Евромайдана, като отбелязаха, че „няма да правят сделки с партийните квоти”. Украинският президент Петро Порошенко също предлага създаването на единен парламент. Интересен изглежда неговият бъдещ състав – Яценюк, смятащ, че сега всички решения в радата трябва да приема именно неговата партия, радикалните националисти с Ляшко и Юлия Тимошенко, заплашваща Русия с ядрен удар в случай на несъвпадане на възгледите на страните.

Виктор Орбан оттегля проекта за данък върху интернета

http://www.mediapool.bg/viktor-orban-otteglya-proekta-za-danak-varhu-interneta-news226636.html

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви в интервю за държавното радио, че предизвикалият бурни протести проект, въвеждащ данък върху интернета, "не може да бъде приет в сегашната му форма", и обеща "общонационално допитване" през януари, предаде Франс прес.

Президентът: Решението е правителство с ясна програма за действие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398873

 За мен решението е правителство преди всичко с ясна програма за действие, която е публично обявена и да е ясно кой коя част от нея подкрепя. Това каза пред журналисти президентът на Република България Росен Плевнелиев, съобщи Фокус.
„Ако се поучим малко от опита на световните демокрации – не само европейските, ще видим,  За мен решението е правителство преди всичко с ясна програма за действие, която е публично обявена и да е ясно кой коя част от нея подкрепя. Това каза пред журналисти президентът на Република България Росен Плевнелиев, съобщи Фокус. „Ако се поучим малко от опита на световните демокрации – не само европейските, ще видим,

Плевнелиев: Правителство на малцинството е неразделна част от всяка демократична държава

http://pik.bg/плевнелиев-правителство-на-малцинството-е-неразделна-част-от-всяка-демократична-държава-news244285.html

Плевнелиев: Правителство на малцинството е неразделна част от всяка демократична държава

За мен решението е правителство преди всичко с ясна програма за действие, която е публично обявена и да е ясно кой коя част от нея подкрепя. Това каза пред журналисти президентът на Република България Росен Плевнелиев. „Ако се поучим малко от опита на световните демокрации – не само европейските, ще видим, че ние не откриваме колелото и топлата вода по никакъв начин. Правителства на малцинствата е имало много, големи коалиции, широки коалиции. Правителство на малцинството е една неразделна част от всяка демократична държава и система”, посочи държавният глава. 

По думите му по-важното е друго – да има ясна програма за действие. „Аз съм абсолютно убеден, че няма да създадем по-високо ниво на стабилност, ако останем само с политически намерения, декларации, включително и правителство на малцинството, което е създадено на база само на чисто политически подход и декларации. Вярвам, че устойчиво правителство днес България може да има единствено и само ако има ясно разписана програма за действие и тя да бъде конкретна. За мен трябва да бъде разписана по месеци, да бъде публична и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя”, подчерта Плевнелиев. 

Според президента има нужда от реформи, които са плод на широк консенсус. „Защо да не бъдат подкрепени от повече политически партии? Всички са за административна реформа, всеки иска реформа в сектор „Сигурност”, всеки иска да имаме по-добре работещи регулатори. Защо да не се подкрепят от всички? Същевременно очевидно по някои важни въпроси ще има разногласия – данъчна политика, политика по отношение на държавните финанси, спасяване или оставяне на една банка да фалира. Нека и това да бъде така. В един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Варненска митрополия: Ден на народните будители, Задушница или "Хелоуин"?

http://www.moreto.net/novini.php?n=269182

От Варненската и Великопреславска митрополия разпространиха съобщение до медиите в което се говори за Хелоуин, Задушница и Денят на народните будители. В съобщението се казва, че Хелоуин е особенно неприемлив за Православното съзнание, защото предлага на децата и възрастните директна среща с демоните.

Парламентът удължи работното си време заради КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398853

Парламентът удължи работното си време до гласуване на Доклада на бюджетна комисия за КТБ.
Предложението за това бе направено от председателя на НС Цецка Цачева.
След приключване на дебата и гласуване на решение, ще започне и парламенартният конторл.
Волен Сидеров от „Атака” поиска прегласуване на предложението за удължаване на дебата до гласуване Парламентът удължи работното си време до гласуване на Доклада на бюджетна комисия за КТБ. Предложението за това бе направено от председателя на НС Цецка Цачева. След приключване на дебата и гласуване на решение, ще започне и парламенартният конторл. Волен Сидеров от „Атака” поиска прегласуване на предложението за удължаване на дебата до гласуване

Депутатите удължиха работното си време заради КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398869

Парламентът удължи работното си време до гласуване на Доклада на бюджетна комисия за КТБ.
Предложението за това бе направено от председателя на НС Цецка Цачева.
След приключване на дебата и гласуване на решение, ще започне и парламенартният конторл.
Волен Сидеров от „Атака” поиска прегласуване на предложението за удължаване на дебата до гласуване Парламентът удължи работното си време до гласуване на Доклада на бюджетна комисия за КТБ. Предложението за това бе направено от председателя на НС Цецка Цачева. След приключване на дебата и гласуване на решение, ще започне и парламенартният конторл. Волен Сидеров от „Атака” поиска прегласуване на предложението за удължаване на дебата до гласуване

Ревизоро от парламентарната трибуна: Не разбрах, КТБ умряла ли е или не?!

http://pik.bg/ревизоро-от-парламентарната-трибуна-не-разбрах-ктб-умряла-ли-е-или-не-news244283.html

Ревизоро от парламентарната трибуна: Не разбрах, КТБ умряла ли е или не?!

Банков надзор или надзорен чадър имаме над КТБ, не знам. В БНБ има доста солидни експерти. Не разбрах какво е състоянието на банката - една фирма казва няма проблем, друга казва, че има дупка. Казват, че фирмата добре одитира, но с КТБ не знам какво се случва. Това коментира от парламентарната трибуна по време на дискусиите за КТБ Емил Димитров-Ревизоро от ПФ.

Всяка една промяна, която би могла да прекъсне в бъдеще да се случват такива неща, би била добра, коментира той думите на Румен Гечев от БСП, който заяви, че банката не може да се оздрави и парламентът не е органът, който да решава този въпрос. 

Не разбрах, а исках много да знам, КТБ умряла ли е или не. Ние пишем цената на погребението ли или отлагаме, запита Ревизоро.

Той подчерта, че този доклад не е хроника на една предизвестена смърт, а дава възможност да проверим законодателството, да извикаме международни експерти и да дадем шанс. Никой не е поставил съмнение гарантираните депозити, търси се механизмът.  Трябва по най-бързия начин да намерим изход и да дадем на хората гарантираните депозити, посочи още Димитров.

Кънев за кабинета: Не обсъждаме министерски кресла

http://offnews.bg/news/n_1/n_411088.html

Няма лошо да се говори за министерски кресла, но не сме на този етап, изобщо не е обсъждан този въпрос. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. На въпрос дали от РБ има натиск върху ГЕРБ за брой министерски места Кънев заяви, че категорично няма такъв и допълни, че това са "злонамерени слухове", пускани от хора, които не искат да има правителство. Лидерът на ДСБ заяви, че за Реформаторския блок формулата за управление е ясна.

Плевнелиев: Решението е правителство с ясна програма за действие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398861

 За мен решението е правителство преди всичко с ясна програма за действие, която е публично обявена и да е ясно кой коя част от нея подкрепя. Това каза пред журналисти президентът на Република България Росен Плевнелиев, съобщи Фокус.
„Ако се поучим малко от опита на световните демокрации – не само европейските, ще видим,  За мен решението е правителство преди всичко с ясна програма за действие, която е публично обявена и да е ясно кой коя част от нея подкрепя. Това каза пред журналисти президентът на Република България Росен Плевнелиев, съобщи Фокус. „Ако се поучим малко от опита на световните демокрации – не само европейските, ще видим,

Калфин: Ще подкрепим решението за КТБ, обсъждано в бюджетната комисия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398836

Ще подкрепим решението, обсъждано във временната бюджетна комисия, защото е необходимо не да удължаваме срока, не да търсим незнайни инвеститори от някъде, но да поискаме някой да ни даде анализ, и този някой е БНБ при различните опции за развитие на този случай какво струва това на икономиката и на бюджета. Ще подкрепим решението, обсъждано във временната бюджетна комисия, защото е необходимо не да удължаваме срока, не да търсим незнайни инвеститори от някъде, но да поискаме някой да ни даде анализ, и този някой е БНБ при различните опции за развитие на този случай какво струва това на икономиката и на бюджета.

Депутатите искат да дадат шанс за оздравяването на КТБ

http://econ.bg/Новини/Депутатите-искат-да-дадат-шанс-за-оздравяването-на-КТБ_l.a_i.592252_at.1.html

Ние все още не знаем реакцията на БНБ по състоянието на КТБ и дали имаме нормален банков надзор. Това обясни от трибуната на парламента Емил Димитров...

Цената на петрола ще се задържи ниска поне още 2 години, твърдят експерти

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/31/2410381_cenata_na_petrola_shte_se_zadurji_niska_pone_oshte_2/?ref=rss


 Потребителите могат да очакват поне още две години с ниски цени на петрола, сочи допитване на "Ройтерс" до експерти от бранша. Постоянният спад в цената ще е най-големият от началото на глобалната икономическа криза.

Цената на петрола спадна с една четвърт от юни насам, като бенчмаркът Brent достигна до 87 долара за барел, най-вече поради значителното увеличение в производството и свитото търсене, което доведе до натрупвания в глобален мащаб.

Бумът на производството на на...

Откриха човешки скелет край Монтана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398851

Полицията в Монтана е открила скелет на човек в местността „Еременски дол”, съобщиха от полицията. Вчера е получен сигнал за намерен скелет на човек в местността „Еременски дол” в село Охрид, Община Бойчиновци.
Скелетът е открит напълно оголен в пресечена гориста местност, на около 400 метра от ниви и черен път. Полицията в Монтана е открила скелет на човек в местността „Еременски дол”, съобщиха от полицията. Вчера е получен сигнал за намерен скелет на човек в местността „Еременски дол” в село Охрид, Община Бойчиновци. Скелетът е открит напълно оголен в пресечена гориста местност, на около 400 метра от ниви и черен път.

Иззеха контрабандни цигари от жилища в Петричко и Сандански

http://pik.bg/иззеха-контрабандни-цигари-от-жилища-в-петричко-и-сандански-news244284.html

Иззеха контрабандни цигари от жилища в Петричко и Сандански

Контрабандни цигари са иззети от жилища в Петричко и Санданско по време на проведена специализирана операция.

По получен сигнал полицейските служители открили в дома на 68-годишен мъж голямо количество вносни цигари.

Стековете били в помещение в къщата на Ангел К. в село Ново Делчево, информираха от полицейския пресцентър. Конфускувани са 1542 къса цигари, които не притежавали бандеролен знак. 

Нелегални цигари са открити и в дома на 36-годишния Емил Т. в Петрич. По време на обиск в жилището му са намерени 1500 къса цигари.

И по двата случая са образувани досъдебни производства.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване