Плащат по 700 лв. на месец за почистването на драсканиците по трамваите

http://pik.bg/плащат-по-700-лв-на-месец-за-почистването-на-драсканиците-по-трамваите-news244183.html

Плащат по 700 лв. на месец за почистването на драсканиците по трамваите

Средно по 700 лева на месец отиват за почистването на драсканиците на неизвестните автори от трамваите в столицата, показва справка на „Монитор”. Точно 5 лева на квадратен метър излизат пречупени кръстове и графити, с които вандалите „украсяват” мотрисите. Наред с цапаниците тинейджърите редовно посягат и на стъклата и вратите на тролеите и трамваите.

През миналата година щетите, които са нанесли на Столичния автотранспорт, възлизат на 16 260 лева. През тази година счупените седалки и стъкла са за около 3 бона. Най-често вандалските прояви са по трамвайните линии с номера 22, 12, 5, 11 и 8. Сред тролейбусите пък най-много са инцидентите по линия 1. Най-много са инцидентите по автобусните линии.


Пътна обстановка в страната - 31 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=269142

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: без ограничения. Няма ремонтни дейности. АМ „Хемус”: без ограничения. Област София: ОПУ София препоръчва в предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана и Видин, да ползват път ІІ-16 /(Мездра-Ботевград)-Ребърково-Елисейна-Своге-ок.

Нужни са честност и откровеност за търговското споразумение САЩ-ЕС

http://e-vestnik.bg/21577/nuzhni-sa-chestnost-i-otkrovenost-za-targovskoto-sporazumenie-sasht-es/

Американските коли имат по-големи брони от европейските. Това може да звучи като тривиална подробност, както и други подобни подробности, но всъщност те представляват големи усложнения за дипломатите, натоварени с преговорите по търговското споразумение между САЩ и ЕС.

Някога отварянето на пазарите означаваше премахване на бариерите, които защитават местните производители от чуждестранните конкуренти. Властите в Европа и САЩ създадоха впечатлението, че Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП -TTIP) е поредното търговско споразумение от такова естество. Всъщност, предложеното споразумение е различно животно.

Повечето старомодни бариери вече са изчезнали. Преговарящите по споразумението се съсредоточават върху несъответствията в разпоредбите, които са в сила на европейския и на американския пазар. Преговорите вече не са за премахване на защитните мерки, те са за хармонизиране на предпазните мерки, които предотвратяват нанасянето на вреди на потребителите.

Политикономията на този вид начинание е различна от политикономията на предишните преговори. Когато работиш, за да намалиш митата, потребителите те хвалят за понижението на цените, докато производителите пък се оплакват, че си им отнел защитата.

Нещата са различни, когато говорим да уеднаквяване на разпоредбите. Производителите се радват на перспективата за такива мерки, които могат да се отразят сериозно на лекарствата, храната, финансовите продукти, автомобилите - на всичко. Те обаче тревожат потребителите, тъй като те се страхуват, че това означава отказ от предпазните мерки, с които са защитени.

Как да измислим взаимноприемливо сближаване на американските и европейските регулации, които имат еднакви цели, но не винаги защитават потребителя в еднаква степен или по еднакъв начин? Това е сериозна политика - далеч по-трудна от борбата при споразумение за митата.

Европейците се борят с това предизвикателство още откакто се готвеха за създаването на единен европейски пазар в средата на 80-те. Неуспехът да се обясни ясно, че преговорите по ТТИП също са за регулаторно уеднаквяване, бе голяма грешка. Преговарящите трябва да бъдат прозрачни, ако искат да разсеят подозренията на обществеността.

Друга политическа пречка е планът да се позволи на инвеститорите да съдят правителствата според разпоредбите на споразумението, ако решат, че местните закони представляват заплаха за инвестициите им.

Преговарящите май са забравили за антиглобалистите. Това шумно малцинство успява да убеди потребителите, че ще трябва да ядат пилета, съдържащи хлор, и генетично модифицирани храни, и че американските закони за личните данни ще им бъдат натрапени. Въвеждането на евентуални спорове от типа инвеститор-държава е още една капка, прибавена към чувството на недоверие.

И двете страни подценяват промяната на общественото мнение в Германия. Когато бях еврокомисар по търговията, от 1999 до 2004 година, можеше да се разчита на това, че германската общественост ще подкрепи по-голяма отвореност на търговията. Най-новите проучвания на общественото мнение обаче сочат, че германците се доверяват на Америка далеч по-малко, отколкото преди - лошо предзнаменование за пакт, който изисква те да повярват в американските регулаторни органи.

Как можем да направим така, че партньорството отново да върви по график? Трябва да използваме максимално прозрачността. Трябва да обясним честно и откровено, че 80 % от тези преговори са свързани с регулаторното уеднаквяване. Трябва да признаем, че макар и да съберем някои ранни плодове, става дума за един продължителен проект. Ако ще бъдат разрешавани спорове инвеститор-държава, то тогава ще трябва този казус да бъде далеч по-добре обоснован.

Когато има разминавания в регулациите, преговарящите трябва да заявят, че или няма да пипат разпоредбите на насрещната страна или ще приемат най-строгите съществуващи предпазни мерки.

Накрая, и двете страни трябва да оставят открита възможността ТТИП да бъде разширен, като към него се присъединят други заинтересовани страни. Ако ЕС и САЩ преодолеят тези пречки и върнат споразумението отново в график, тогава те твърдо подкрепят създаването на глобални нормативни критерии, които ще помогнат за изпълнение на обещанието за свободна търговия.

БТА

*Авторът е бивш генерален директор на ...

Кметът рибар: Насила си съсипахме държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4397841

"Насила си съсипахме държавата! Много ми е мъчно за България. Изтървахме юздите. Но не само държавниците са виновни. Хората масово са скръстили ръце и чакат все някой друг да им оправи хала", разсъждава Христо Христов. Оправният кмет си поръчва наведнъж две кафета и бърза да обясни странния си навик. 
"Насила си съсипахме държавата! Много ми е мъчно за България. Изтървахме юздите. Но не само държавниците са виновни. Хората масово са скръстили ръце и чакат все някой друг да им оправи хала", разсъждава Христо Христов. Оправният кмет си поръчва наведнъж две кафета и бърза да обясни странния си навик.

Защо избухна ракетата “Антарес”? Подозират руския двигател

http://e-vestnik.bg/21579/zashto-izbuhna-raketata-antares-podozirat-ruskiya-dvigatel/

Експлозията на ракетата Антарес. Снимка: от тв екрана

Експлозията на ракетата “Антарес” на НАСА над Вирджиния може да ускори усилията на САЩ да заменят остаряващата руска технология със скъпи ракетни двигатели американско производство, предаде Ройтерс.

Още преди експлозията ракетностроителната компания “Орбитал” планираше да премине на друг двигател за следващи изстрелвания заради възрастта на двигателите, останали от съветската епоха и несигурността на доставките.

Възможно е да бъде разработен американски ракетен двигател, който да бъде използван както от ракетите “Антарес” на “Орбитал”, така и от ракетите “Атлас 5″, съвместно производство на Локхийд Мартин и Боинг. В момента ракетата “Атлас 5″ използва руския двигател РД-180, който е по-нов.

Американските конгресмени са отделили средства в проектобюджета за 2015 г. за започване на работа по нов двигател, а Пентагонът и военновъздушните сили на САЩ обмислят да прекратят зависимостта от руски двигатели и от космическия кораб “Союз”.

Води се следствие за причините на експлозията, отбелязва Ройтерс. Експлозията на ракетата “Антарес”, производство на “Орбитал сайънс”, повдигна във вторник въпроси за възможностите на НАСА да превозва товари до Международната космическа станция (МКС) и за нарастващата зависимост на агенцията от Русия и частния сектор, отбелязва Франс прес.

След като американските совалки излязоха в пенсия през юли 2011 г., НАСА възложи превоза на товари за МКС на две частни компании - “Спейс Екс” и “Орбитал сайънс”. Същевременно агенцията по неволя разчита на Русия за изпращането на астронавти в МКС с ракети “Союз” - 70 милиона долара билетчето, пише френската агенция.

Нещастният случай от вторник бе първи, откакто НАСА зависи от частни фирми в снабдяването на МКС. Мнозина обаче заявяват, че необходимостта да поверява тези важни мисии на подизпълнители прави агенцията твърде уязвима. А скоро с частни кораби ще пътуват и астронавтите.

“Някои в Конгреса и аерокосмическата индустрия със сигурност смятат, че администрацията на Обама греши, щом не търси вече опора в НАСА като водеща сила в космическите полети”, коментира Марко Касерес, аналитик от компанията “Тийл Груп”. И добавя: “За тези хора да се обърнеш към частния сектор е лоша, дори опасна идея”.

С оглед силните бюджетни ограничения Барак Обама започна още през първия си мандат да прилага този нов подход, чийто инициатор бе предшественикът му Джордж Буш-младши. През 2011 г. НАСА сключи два договора за снабдяване на МКС с провизии: с “Орбитал сайънс” за 1,9 милиарда долара и със “Спейс Екс” - за 1,6 милиарда. Двете компании са изпълнили досега общо осем полета, с шест от които са закарали храни и припаси.

През септември американската космическа агенция избра освен това “Спейс Екс” и “Боинг” за конструктори на първите два частни космически кораба за извозване на хора до МКС. Общата стойност на договора е 6,8 милиарда долара. Тези кораби обаче ще полетят най-рано през 2017 г.; дотогава САЩ остават зависими от руските тип “Союз”. Ситуацията далеч не е идеална с оглед международното положение и по-специално заради украинската криза, запушила вече от месеци връзките между двете велики сили.

Руският двигател

Завеждащият пилотираните полети в НАСА Бил Герстенмайер заяви, цитиран от Франс прес, че ударът, причинен от експлозията на “Антарес”, няма да наруши плановете на агенцията. Той каза също, че загубата на “Антарес” и на “Сигнус” - капсулата с товара, “изобщо няма да повлияе” на живота на шестимата от екипажа на МКС.

Директорът на програмата за МКС Майк Суфредини обясни, че в станцията има достатъчно запаси за около 4 до 6 месеца. Освен това в сряда там пристигна руски товарен кораб “Прогрес”, а на 9 декември ще бъде изстрелян в орбита един “Драгън” на компанията “Спейс Екс”.

Според Джон Логсдън, бивш ръководител на Института за космическа политика във Вашингтон, експлозията на “Антарес” “вероятно няма да има траен ефект” върху договорите на НАСА ...

КОЙ има право да гласува закона за КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_410796.html

Редно ли е депутатите с кредити или депозити в Корпоративна търговска банка да гласуват решения или закони, свързани с КТБ? Не биха ли били в ситуация на конфликт на интереси?  С тези въпроси репортери на OFFNews се обърнаха към специалисти преди днешното гласуване в парламента на проекта на решение за КТБ.  Националният омбудсман Константин Пенчев бе категоричен, че депутатите, които смятат, че са в конфликт на интереси по отношение на КТБ, са длъжни да обявят това предварително. В противен случай те нарушават Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. "Само когато се гласува един конкретен текст, може да се види кой и как е свързан и имал ли е конфликт на интереси, когато е гласувал „за“, „против“ или „въздържал се“. За това е необходима конкретика, не можем да кажем априори „Който има влог в КТБ, не може да гласува изобщо“, защото ако имате гарантиран влог, какво ви пречи да гласувате едно решение – вас законът ви брани по начало, не гласувате във ваша полза. Но ако имате влог над гарантирания и гласувате за оздравяването на КТБ на всяка цена, тук очевидно има конфликт на интереси. Примерно гласувате против оздравяването или гласувате по принцип да се даде възможност БНБ да провери има ли възможност за оздравяване, това все още не е конфликт на интереси. Всеки случай е конкретен и затова има нарочен орган, който проверява всеки случай с доказателства и излиза с решение и това решение се обжалва пред Върховния административен съд. Тоест имаме конкретна процедура за всяко едно евентуално нарушение", коментира Пенчев пред OFFNews. В правомощията на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси (КПУКИ) е да проследи гласуването и да установи дали то е станало в условията на конфликт на интереси. Ако депутат скрие конфликт на интереси и КПУКИ го установи, той подлежи на наказание. Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси забранява на народните представители да гласуват в частен интерес, както и да участват в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове в частен интерес. Ако нарушат тези забрани, подлежат на глоба в размер на 5000 до 7500 лева, пише в Закона. Ако депутатът има частен интерес, той е длъжен да обяви това в декларация. В противен случай, по закон, той трябва да бъде глобен със 7000 до 10 000 лева.  Според Закона депутат, декларирал частен интерес, може да бъде отстранен от гласуването с писмен акт и от органа по избора или назначаването му. В чл. 20, ал. 2 е записано категорично: (2) Когато държавен орган, орган на местното самоуправление или друг орган обсъжда и решава въпрос, по който негов член е декларирал частен интерес, последният не участва в обсъждането и гласуването. В тези случаи решенията се приемат с предвиденото мнозинство от членовете на органа, като се изключи лицето, за което е налице конфликт на интереси. Бившият депутат от БСП и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева коментира пред OFFNews, че депутатите, които имат влогове или депозити в КТБ, не са в конфликт на интереси, ако гласуват законови промени, касаещи банката. Тя обаче е на мнение, че те трябва да обявят личния си интерес от гласуването. „Никой не може да ги лиши от гласуване, но те трябва да обявят предварително, че имат такъв интерес, и си гласуват“, обясни тя, като даде пример с Вежди Рашидов от ГЕРБ , който открито оповести какви влогове има в банката. Дончева обясни също, че решението на бюджетната комисия, с което се задължава БНБ да оздрави КТБ и което трябва да бъде гласувано днес в пленарна зала, няма пряко правно действие. „Да предлага на пленарна зала да задължи БНБ също е странно, защото има институции, които си имат правомощия и не виждам как едно такова решение се вписва в разделение на властите и правомощия на институциите. Парламентът няма такива функции по отношение на Централната банка. Той може да приеме законопроект за промяна на закона за БНБ и други закони“, обясни Дончева. Финансистът Кольо Парамов  коментира, че депутатите със сметки в КТБ биха били в конфликт на интереси, ако гласуват промени в законодателството, касаещо пряко или косвено КТБ. „Решението на комисията по бюджет и финанси го разчитаме като неопознавателно от гледна точка на възможността да знаем дали има между тях такива. Второ, забелязваме, че между тях има твърде активни да се реши въпросът с фалита веднага. Това означава, че част от тях желаят фалита като неизбежна мярка и по-скоро задължителна, според тяхното мислене и разсъждение. Трето, в този случай те не мислят нито за държавата, нито за банката, а за някаква зависимост, която ги тика да настояват за този фалит. Четвърто, мащабът, с който се подготви аферата КТБ от месец април досега, говори, че има две групи хора в България – едните, които искат да възстановят, да регламентират и да осигурят спокойната работа на банката и другите, които искат абсолютно задължително фалит, за което беше взето това междучасие от 120 дни с цел да се докаже, че има уникална черна дупка от 4.2 млрд. лв. и че от тези 6.6 млрд. лв. активи тази дупка е абсолютно обезценена“, коментира финансистът. По думите му подготовката на фалита на КТБ е най-сериозното противопоставяне срещу държавата, което се подготвя умишлено. Това ще блокира финансовата система на страната и ще позволи на определена група от хора да придобие сериозни активи на безценица. Парамов коментира и как ще стане ясно кои депутати са заинтересовани от подобен развой за съдбата на КТБ: „Хората, които в този парламент трябваше да защитават социалната база и всичко останало, напълно съм шокиран, че поеха обратния план. Това решение на временната бюджетна комисия ще бъде уникален парадокс, по отношение на утрешните решения за установяване коя партия какви интереси защитава и, в крайна сметка, колко истински тя е предразположена да защити интересите на държавата. Абсурдно е 120 дена от началото на аферата до ден-днешен, тези хора, които искат фалит на банката, да не са ориентирани в уникалната фалшификация.“ Финансистът обясни, че обратният сценарий – одържавяване и оздравяване на банката, би извадило всички кредити и транзакции наяве и заинтересованата в обратното развитие на ситуацията група, ще бъде осветлена.

Михо Михов: АБВ има капацитет да управлява. Засега не сами, но набираме мощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4397970

- Ген. Михов, очаквате ли да се сформира правителство на малцинството от коалиция само ГЕРБ и Реформаторския блок? Игра ли е искането на РБ да бъде включен непременно и Патриотичният фронт?
- Да, това е оптималният политически ход и задължение на отговорните лидери от тези партии. Такова е и oчакването на българските граждани след официалното - Ген. Михов, очаквате ли да се сформира правителство на малцинството от коалиция само ГЕРБ и Реформаторския блок? Игра ли е искането на РБ да бъде включен непременно и Патриотичният фронт? - Да, това е оптималният политически ход и задължение на отговорните лидери от тези партии. Такова е и oчакването на българските граждани след официалното

Депутатите са длъжни да обявят, ако са в конфликт на интереси за КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_410911.html

Г-н Пенчев, редно ли е депутати с кредити или депозити в КТБ, особено над 100 000 евро, да гласуват решения и/или закони, свързани с КТБ? Не е ли това конфликт на интереси? Съгласно Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, всяка публична личност, която трябва да вземе някакво решение и счете, че има конфликт на интереси, е длъжна да обяви предварително, че има съответния конфликт. Въпросът е доста сложен, защото не се знае точно какво се гласува. Моето тълкувание на това, което се случи вчера (бел. ред. - Интервюто е взето на 30 октомври. Ден по-рано временната комисия по бюджет и финанси в парламента прие решение, с което задължава БНБ да предприеме мерки за оздравяването на банката) и на това, което евентуално ще се случи утре (бел. ред. днес парламентът трябва да гласува това решение в пленарна зала) е това, че парламентарната комисия е приела, че все пак си струва да се опита да бъде оздравена банката. Това решение бе взето, понеже БНБ абдикира и не пожела да вземе нито едно адекватно решение, съгласно законовите разпоредби, в периода на особения надзор, когато КТБ фактически беше затворена. Затова в парламента се подготвят законови промени, чрез които не се казва КТБ да бъде оздравена, а се дава възможност въпреки дупката в банката, БНБ да не отнема веднага лиценза й, а да се опита да я оздрави. Това не значи, че КТБ ще бъде оздравена на всяка цена. И ако това се случва, не е ясно как и с какви пари – такива решения не са взети, а това е важно да се знае. Понеже знам, че има доста голямо недоволство сред гражданите, за мен са важни две неща. Първо, да се изплатят час по-скоро гарантираните влогове и, второ, каквото и да се прави в тази банка, то да бъде споделяно, огласявано официално пред обществеността. За да се случи първото, на всяка цена трябва да бъде приета в най-бърз срок такава промяна в закона, която да позволи гарантираните влогове да бъдат изплатени, независимо дали банката е в несъстоятелност или не. Това трябва да бъде направено, за спрем да нарушаваме европейската директива и защото сега нарушаваме правата на всички вложители с гарантирани влогове. Нарушаваме правата им много сериозно вече четири месеца, а това е недопустимо. Що се отнася до бъдещето на банката – не знам дали тя ще бъде спасена или не, но за мен е много важно какъвто и оздравителен план да бъде подготвян или каквито и преговори да се водят с потенциални инвеститори на всяка цена цялата допустима информация да бъде незабавно огласявана пред гражданите. Казвам „допустима“, защото знам, че това са банкови преговори, които имат голяма степен на конфиденциалност, има и търговска тайна. Но проблемът вече е много чувствителен и хората имат право да знаят дали и как ще се оздравява тази банка – например ако за тази цел се дават държавни пари, те ще се върнат ли в бюджета? Редно ли е да падне банковата тайна за вложители, които са публични лица? Абсолютно „за“ съм да се знае цялата истина около КТБ, съмнение няма. Аз съм „за“, по какъвто и начин да го направят, да се знае кой е вземал и то не само в момента, а в годините, защото има много следи, които предполагам са заметени. Обществеността трябва да знае точно това - кои публични личности са получавали пари и са ползвали някакви преференциални кредитни карти и какво ли не. Съмнявам се, че то ще се случи, но наистина трябва да се направи, да има воля да се случи. Но то може да се случи в следващите 2, 3, 5 месеца - не е казано, че днес трябва да се приеме този закон. Докато за изплащането на гарантираните влогове и за оздравяване на банката, ако е възможно, даже сме закъснели много по вина на БНБ и смятам, че наистина трябва да се бърза. Предложението на вносителите на проектозакона е банковата тайна да падне, но не и преди датата на вземане на решение за отнемане на лиценза й или преструктурирането й. В случая с КТБ не би ли прикрил този срок доста неща, случвали се назад в годините, а и дори през последните месеци и седмици, преди затварянето й? Очевидно това не е достатъчно, ако искаме да разберем истината. Знаете как тази банка нарастваше 10 години. Не е достатъчно само да проверим кой сега има влогове и задължения. Знаете, че много хора прехвърлиха кредитите си с цесии и вече техните следи се губят. Трябва да разберем истината не само за това кой има влогове и кредити, а кой и кога в годините е позволявал на тази банка да се разрасне толкова много; кой и кога в годините е позволявал на тази банка или на свързани с нея лица да печелят всякакви приватизационни процедури; кой и кога не е контролирал банката; колко пъти тази банка е била проверявана; била ли е проверявана физически или само по документи; кои са одиторите – тези международни одиторски фирми, толкова известни, толкова прехвалени, които всяка година са заверявали отчетите, а сега казваме, че има черна дупка. Ако искаме наистина да научим истината, това е нещо много по-сложно, отколкото два члена в някакъв закон и разкриването на банковата тайна – това нищо не значи. Трябва да се направи разследване от генезиса й, от превръщането на една никому неизвестна банка в мега банка и накрая до фалирането й. Може би трябва да се създаде анкетна комисия, която да има и политически задачи, не само правни. Трябва да се разследва, да се види какво точно е станало. Как да се санкционират депутати, които са в конфликт на интереси по отношение на КТБ, но гласуват проекторешението или проектозакона за банката? В Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси има една комисия, която забравихме вече – не знам дали е в пълен състав. Тя има функцията да следи и взема решения за ситуация на конфликт на интереси. Само когато се гласува един конкретен текст, може да се види кой и как е свързан и имал ли е конфликт на интереси, когато е гласувал „за“, „против“ или „въздържал се“. За това е необходима конкретика, не можем да кажем априори „Който има влог в КТБ, не може да гласува изобщо“, защото ако имате гарантиран влог, какво ви пречи да гласувате едно решение – вас законът ви брани по начало, не гласувате във ваша полза. Но ако имате влог над гарантирания и ако гласувате за оздравяването на КТБ на всяка цена, тук очевидно има конфликт на интереси. Примерно гласувате против оздравяването или гласувате по принцип да се даде възможност БНБ да провери има ли възможност за оздравяване, това все още не е конфликт на интереси. Всеки случай е конкретен и затова има нарочен орган, който проверява всеки случай с доказателства и излиза с решение и това решение се обжалва пред Върховния административен съд. Тоест имаме конкретна процедура за всяко едно евентуално нарушение.

Китай съживява Пътя на коприната

http://e-vestnik.bg/21580/kitay-sazhivyava-patya-na-koprinata/

Камилски кервани, натоварени с редки подправки, масла и коприна. Търговският път, кръстен на скъпата тъкан, над 1000 години свързва Китай със страните от европейското Средиземноморие. Войни в Централна Азия, мрачното средновековие в Европа и периоди на политически сътресения в Китай обаче довеждат до упадъка на един от най-дългите търговски маршрути в света.

Много години по-късно, през колониалната епоха, европейците откриват морския път до Източна Азия. Сега Китай иска да възкреси Пътя на коприната при това не само по суша, но и по море.

През септември тази година китайският президент Си Цзинпин посети Шри Ланка, Индия и Малдивските острови. Същевременно той “оплита в мрежата си” централноазиатските държави Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан, Киргизстан и дори Иран, нещо, което не е правил никой от неговите предшественици.

Интензивното изграждане на отношения преследва една цел: Китай иска да постави под свой контрол търговията по този исторически маршрут.

Визията на Пекин за нов Път на коприната предвижда два маршрута. Единият се простира от Китай през централноазиатските държави до Европа и по този начин до голяма степен се припокрива с историческия Път на коприната.

Вторият така наречен Морски път на коприната, преминава през Южнокитайско море, през Индийския океан към Африка и Близкия изток, през Червено море и Суецкия канал до Средиземно море. В съвремието този маршрут и без това е сред най-често използваните търговски пътища в света. Повечето междинни точки по него обаче не са във владение на Китай. Поради тази причина правителството в Пекин иска да създаде собствени бази.

В момента Китай строи или спонсорира огромни пристанищни съоръжения по морския маршрут. В Коломбо, столицата на Шри Ланка, китайските лидери са предоставили приблизително 1,1 милиарда евро за изграждане на пристанище. Това е най-голямата пряка чуждестранна инвестиция, правена някога в островната държава.

Китай освен това подкрепя изграждането на пристанища в Колката (Западна Индия - бел. прев.), Янгон (най-населения град в Мианма - бел. прев.) и Найроби (Кения). Част от този амбициозен план е и покупката на гръцкото пристанище Пирея.

Същевременно Пекин инвестира огромни суми в построяването на трансконтинентална железопътна мрежа за товарни превози. Китайските градове Чунцин, Чжънчжоу, Сиан и Шънян вече са свързани с Истанбул, Дуисбург, Хамбург или Ротердам.
Очаква се скоро да бъдат построени и нови линии към Европа. Досега транспортът по море отнемаше четири до шест седмици, а сега жп линиите съкращават времето за доставки до 14 дни.

Става дума обаче не само за по-бързи търговски връзки с Европа. Китайските лидери са насочили вниманието си и към страните от Централна Азия. Казахстан е на десето място сред държавите с най-големи петролни залежи. Поради тази причина Китай неотдавна прокара тръбопровод с дължима 3000 километра между северозападната китайска провинция Синцзян и Каспийско море, който преминава през богатата на суровини страна.

Строят се и други съоръжения. Китайците са хвърлили око също така на залежите на Туркменистан. През 2013 година, например, Туркменистан е изнесъл за Китай над половината от газа, добит в страната. В замяна китайците внасят в централноазиатската държава електроника и потребителски стоки.

Наистина Европа и САЩ откриха икономическия и стратегически потенциал на централноазиатските страни, но най-големият конкурент на Китай не е Западът, а Русия. Официално Пекин и Москва полагат усилия да поддържат добри отношения. Зад кулисите обаче вече от няколко години се вихри борба за надмощие в тези страни.

От културна гледна точка повечето централноазиатски държави в момента се чувстват свързани по-скоро с Русия. В градовете живеят много руснаци, руският език все още е широко използван. Китайците обаче бързо наваксват - вече на 15 % от икономиката на Киргизстан са свързани с Китай. Подобно е и положението в Казахстан и Таджикистан.

Все пак пред напредъка на китайците в Централна Азия има едно препятствие. Предимно авторитарните режими в тези ...

Политически брокер: новата роля на Джо Байдън

http://e-vestnik.bg/21578/politicheski-broker-novata-rolya-na-dzho-baydan/

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Белия дом

Ако гласовете в Сената се разпределят поравно между демократи и републиканци в резултат на междинните избори във вторник, вицепрезидентът Джо Байдън може да се окаже големият победител. Като председател на Сената американският вицепрезидент има право на решаващ глас, независимо от това коя партия има контрол над Сената.

Безизходни гласувания 50 на 50 в 100-членната горна камара на американския Конгрес стават много по-вероятни, когато членството в Сената се изравни между двете партии.

Републиканците вече контролират Камарата на депутатите и им е необходимо да завоюват само още 6 места, за да установят контрол и над Сената. Предизборните анкети сочат, че тази вероятност нараства. Непопулярността на президента Барак Обама тегли неговата партия надолу, като се очакват дори още по-тежки загуби за демократите.

Техните надежди да избегнат републиканско мнозинство са свързани с щати като Аляска, Арканзас, Джорджия, Кентъки, Луизиана, Ню Хемпшир и Северна Каролина - консервативно ориентирани щати, в които демократите се борят трудно.

Но ако републиканците спечелят само 5 места, това може да повиши акциите на Байдън на прага на 2016 г., когато, както сам е казвал, той може отново да се кандидатира за президент. Това дори може да му помогне да се опита да съперничи на статута на рокзвезда, на какъвто сред демократите вече се радва Хилари Клинтън. От друга страна, това може да забърка Байдън в сложни политически битки на Капитолийския хълм с потенциална опасност попътно да отблъсне някои избиратели от него.

“Това изведнъж превръща Джо Байдън в ключова фигура във Вашингтон и показва, че той е играч с властови потенциал”, каза Дъглас Бринкли, президентски историк в университета “Райс”.

Приятели и колеги на Байдън казват, че той се блазни от шанса да играе ролята на човек, от когото зависят ключови политически решения. Самият той като продукт на Сената е прекарал почти четири десетилетия, потопен в традициите и задкулисието на горната камара, и едно такова зрелищно завръщане би му позволило да покаже на бившите си колеги, че все още е в
играта.

Един поравно разделен Сенат обаче е нещо относително рядко в американската политика. За първи път това се е случило при президента Джеймс Гарфийлд през 1881 г., когато една специална сесия, за която се очаквало да трае само 11 дни, се проточила до 11 седмици, тъй като Сенатът се оказал в патова ситуация, сочат архивите на историческия отдел на камарата.

Следващият поравно разделен Сенат е чак през 1953 г., когато лидерът на републиканското мнозинство Робърт Тафт почина и той бе заместен от демократ. Това превърна тогавашния вицепрезидент Ричард Никсън в брокер на патовата ситуация и това продължи, докато смъртта на други сенатори не даде мнозинство на демократите.

Сенатът се оказа разделен 50 на 50 и след изборите през 2000 г, което даде на демократите контрол за 17 дни от 3 януари 2001 г., тъй като демократът Ал Гор все още бе вицепрезидент. Републиканците обаче си върнаха контрола на 20 януари, когато Дик Чейни положи клетва като вице на президента Джордж Буш-младши.

В американската политическа история е имало близо 250 патови гласувания, при които гласът на вицепрезидентите се е оказвал решаващ, но това никога не се е налагало на Байдън. Най-пресният случай е от 2008 г., когато Чейни подаде 51-ия глас в подкрепа на бюджетна поправка за алтернативния минимален данък.

Дори ако Сенатът изпадне в патова ситуация, това може да не е непременно при разделение 50 на 50. Така е, защото има двама независими сенатори. Двамата формално се числят в групата на демократите и се броят за демократи, за да се реши коя партия има мнозинство. Съществува възможността обаче един от тях да обяви смяна на политическата си принадлежност, ако републиканците спечелят ...

Храните със звезди като хотелите

http://pik.bg/храните-със-звезди-като-хотелите-news244186.html

Храните със звезди като хотелите

Добрите и лошите търговци и производители на храни ще имат рейтинг в интернет. Той ще може да бъде проверен на обновения сайт на Българската агенция по безопасност на храните от понеделник, пише "Стандарт".

Освен да види какви са оценките на потребителите за дадена компания, всеки посетител на сайта може да остави и своите впечатления.

Това разказа шефът на Агенцията по храните проф. Пламен Моллов. При формирането на рейтинга на храните и на техните производители и търговци ще се взима предвид и информацията, с която разполагат инспекторите на Агенцията. Така, ако някой похвали дадена фирма и й даде максимален рейтинг, той няма да се публикува на момента в сайта, а ще се провери дали тази компания няма провинения пред БАБХ.

Ако се окаже, че има множество нарушения, фирмата няма да получава висок рейтинг, въпреки номинацията на потребител. Същото ще става и при отрицателен сигнал. Ако някой даде минусов рейтинг и отрицателен коментар за компания, той ще се проверява от инспектори на Агенцията. Ако резултатът от проверката потвърди мнението на потребителя, фирмата ще влиза в "черния списък", ако не, коментарът няма да бъде публикуван, обясни Моллов.

Освен да дават оценки на храни, производители и търговци, потребителите ще могат да подават онлайн и сигнали за нарушения, които са забелязали като стоки с изтекъл срок и мръсни чинии в ресторанта. В нещо като електронен формуляр те ще могат да оставят сигнала си, който може да бъде придружен със снимка, удостоверяваща истинността на оплакването, обясниха от компанията, разработила новата функционалност на сайта на агенцията.

При подаването на сигнала потребителят получава входящ номер, с който ще може да следи докъде е стигнала проверката по неговата жалба. Ще бъде разработено и мобилно приложение, с което подаването на сигнали да става още по-лесно.

Хампарцумян за КТБ: Банкер на годината го избираме заради някой лев

http://business.actualno.com/Hamparcumjan-za-KTB-Banker-na-godinata-go-izbirame-zaradi-njakoj-lev-news_57808.html

Мисля, че решението на Временната бюджетна комисия на парламента за КТБ е много условно. Истината е, че имаме закон и трябва да го спазваме. Законите се пишат преди да се случи нещо – иначе ...

Хасково вече не бедства, щетите за половин милион

http://www.bnews.bg/article-120488

Тежката зимна обстановка, породена от интензивния снеговалеж, постепенно се нормализира и в община Севлиево. Пътищата в района са проходими при зимни условия – междуградските автобуси вървят по разписание. Възстановени са и учебните занятия.

31 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=269140

Събития 475 г. — Ромул Августул е провъзгласен за римски император. 802 г. — Никифор I е провъзгласен за византийски император. 1470 г. — Хенри VI за втори път става крал на Англия. 1517 г. — Реформацията: Мартин Лутер заковава списъка със своите 95 тезиса на вратата на църквата във Витенберг.

Деси Тенекеджиева играе снаха на Жерар Депардийо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4397784

Деси Тенекеджиева ще бъде снаха на Жерар Депардийо в швейцарско-българска продукция. Филмът е с работно заглавие “Пътуването”, съобщиха официално от екипа на филма.
Режисьор на лентата е италианецът Франк Добрин. Именно той лично кани Деси за главната женска роля. Познава я покрай участията и? в големи европейски и американски продукции. Деси Тенекеджиева ще бъде снаха на Жерар Депардийо в швейцарско-българска продукция. Филмът е с работно заглавие “Пътуването”, съобщиха официално от екипа на филма. Режисьор на лентата е италианецът Франк Добрин. Именно той лично кани Деси за главната женска роля. Познава я покрай участията и? в големи европейски и американски продукции.

Плевнелиев се среща с АБВ, Сидеров го бойкотира

http://www.bnews.bg/article-120485

Президентът ще обсъди с политическите партии неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред, както и приоритетите на 43-ото Народно събрание.

Предстоящи събития в страната за днес, 31 октомври

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-hotel-1437602.html

/КРОСС/ ***  София.От 9 ч. ще се състои заседание на Народното събрание. От 11 ч. ще се проведе парламентарен контрол. *** София.Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарните групи на АБВ и „Атака". *** София.Президентите на България и на Австрия Росен Плевнелиев и Хайнц Фишер ще открият българо-австрийски бизнес форум в зала „Средец" на столичния „София хотел Балкан". *** София.От 8.40 ч. на „Дондуков" 1 министър-председателят проф. Георги Близнашки ще се срещне с президента на Република Австрия д-р Хайнц Фишер. ***София.От 9 ч. в аудитория „Янко Добрев", II-ри хирургичен блок на УМБАЛ „Александровска" ще бъде открита Юбилейна научна конференция „135 години от създаването на Александровска болница". *** София.От 9.30 ч. 21 състав на Софийски градски съд ще заседава срещу Мирчо Петков и др. (Престъпления по служба с цел облага - чл. 282 - 283а от НК). *** София.От 9.30 ч. в Гранд хотел София, зала София, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, министърът на транспорта и връзки на Република Македония Миле Янакиески и министърът на транспорта и инфраструктурата на Република Албания Едмонд Хаджинасто ще участват в Конференция „Балканите - инфраструктура и транспортни връзки между Черно и Адриатическо море". *** София.От 10 ч

Св. апостоли от 70-те: Стахий, Амплий и др. Св. мчк Епимах

http://www.cross.bg/sveti-stahiii-ampliii-1437603.html

/КРОСС/ Свети Стахий бил поставен от свети апостол Андрей за епископ във Византион; заедно с него свети Стахий въздигнал църква в Аргиропол*. Като събрал тук много верни, той ги поучавал на заповедите Христови. Той се трудил така цели шестнадесет години и след такива подвизи предал душата си на Господа. Апостол Андрей ръкоположил в сан епископ Амплий и Урбан, Амплий - в Диоспол**, Урбан - в Македония. Те ревностно проповядвали Христовото учение и разрушили много идолски капища; с това те настроили против себе си елините и иудеите. Тези врагове на Христовата вяра предали на мъчения светите мъченици, които се удостоили да получат неувяхващи венци. Светите Наркис, Апелий и Аристовул също проповядвали Христовото Евангелие: Наркис - в Атина, Апелий - в Ираклия, Аристовул - в Британия. Тези свети мъже след много трудове и подвизи предали душите си на Господа. * Аргиропол, днес Фундукли, предградие на Константинопол близо до Пера и Галата. ** Диоспол се намирал в Палестина, на северозапад от Йерусалим.   Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски  

Прогноза за времето - 31 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=269141

Днес до обяд все още на много места ще превалява, но след обяд валежите ще спрат. От север облачността ще започне да се разкъсва и намалява. В Дунавската равнина ще духа слаб северозападен, а в Източна България – умерен северен вятър.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-zhivo-barekov-1437600.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва" Тема: Кой иска да не функционират камерите по пътищата? Трябва ли да ни предупреждават, че ни снимат за нарушения?Гост: Антон Антонов, началник на Отдел „Пътна полиция"Тема: Какъв ще е изходът от преговорите между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт?Гост: Проф

31 октомври в историята

http://www.cross.bg/zagivat-izbyhva-indiya-1437601.html

/КРОСС/ 475 г. - Ромул Августул е провъзгласен за римски император. 802 г. - Никифор I е провъзгласен за византийски император.1470 г. - Хенри VI за втори път става крал на Англия.1517 г. - Реформацията: Мартин Лутер заковава списъка със своите 95 тезиса на вратата на църквата във Витенберг.1815 г. - Англичанинът Хъмфри Деви патентова миньорската лампа.1864 г. - Невада е призната като 36-ти щат на САЩ.1869 г. - Основан е Българският революционен централен комитет.1876 г. - Огромен циклон помита Индия, в резултат на което загиват 200 000 души.1888 г. - На шотландеца Джон Дънлоп е издаден патент за надуваема гума на велосипед, което по-късно влиза масово в производството на автомобили.1892 г. - Артър Конан Дойл публикува „Приключенията на Шерлок Холмс".1918 г. - В Европа започва най-унищожителната грипна епидемия - за по-малко от година умират около 20 милиона души.1919 г. - Създаден е АФК „Лийдс Юнайтед".1922 г. - Бенито Мусолини става министър-председател на Италия и установява коалиционно правителство съставено от фашисти, националисти и либерали.1941 г. - След 14 годни, приключва работата по мемориала в Маунт Ръшмор.1944 г. - Втората световна война: В концентрационния лагер Освиенцим е извършена последната масова екзекуция в газова камера.1954 г. - В Алжир избухва въстание за национална независимост от Франция.1956 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1437599.html

/КРОСС/ Васил Живков, режисьор, сценарист Пламен Бобоков, бизнесмен, собственик на „Приста ойл", член на УС на КРИБ Светлана Янчева, актриса Стефан Господинов, бивш депутат Стефан Китанов, филмов продуцент

Каталуния въстана срещу ФИФА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4397509

Каталуня скочи срещу ФИФА, защото Луис Суарес от "Барселона" не е сред 23-мата номинирани за "Златната топка". В. "Мундо депортиво" стигна до липсата на вкус да обяви случая като отмъщение на Флорентино Перес, че уругваецът не отиде в "Реал". Президентът на "балета" е сред 26-имата във Футболната комисия на ФИФА. Далеч по-сериозно звучи друг аргуме Каталуня скочи срещу ФИФА, защото Луис Суарес от "Барселона" не е сред 23-мата номинирани за "Златната топка". В. "Мундо депортиво" стигна до липсата на вкус да обяви случая като отмъщение на Флорентино Перес, че уругваецът не отиде в "Реал". Президентът на "балета" е сред 26-имата във Футболната комисия на ФИФА. Далеч по-сериозно звучи друг аргуме

Борисов допусна “банката на Путин” да нахлуе с гръм и трясък в България

http://www.grreporter.info/Borisov_dopusna_bankata_na_Putin_da_nahlue_s_grm_i_tryask_v_Blgariya/16326

Ако сега не й се противопостави, Борисов ще се превърне в разрушител на съвременна България, заяви в интервю за GRReporter един от най-четените български блогъри, номиниран за „Човек на годината” – Иво Инджев.

прочети повече

50 страни си дават дума да се борят срещу укриването на данъци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246375_50+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%83%D0%BA

 Близо 50 страни трябва да се срещнат на 29 октомври, в Берлин и да поемат ангажимент автоматично да започнат да си обменят данъчна информация до 2017-2018 година. Това е голям напредък в борбата срещу укриването на данъци и измамите, които им струват стотици милиарди евро.

“Структурните възможности за измами на данъчните власти изчезват. (…) Ерата на банковата тайна приключи”, с радост заявяват служители в министерството на финансите на Германия, която ще бъде домакин от 29 до 30 октомври на срещата на Световния форум по прозрачност и обмен на данъчни сведения. Форумът обединява 122 страни и територии, както и ЕС.

Залогът е мащабен: близо 5,8 трилиона евро се укриват в данъчни убежища, а това е пропусната полза на стойност 130 милиарда годишно за данъчните администрация по цял свят, според френския икономист Габриел Зюкман, специалист в борбата срещу данъчните измами.

Многостранното споразумение, което трябва да бъде подписано, се основава на критериите, определени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Нормата, наложена от ОИСР, по искане на Г-20, има амбицията да се превърне в международен стандарт. Тя предвижда най-вече край на банковата тайна. Досега именно тя често бе сочена от Швейцария или някои данъчни убежища като мотив за отказа им да предоставят сведения за състоянието на авоари, които са внесли чуждестранни граждани, на властите в тяхната родина.
Този процес на борба срещу измамите и укриването на данъци, вдъхновен от закона Fatca (от съкращения на английски на Foreign Account Tax Compliance Act), гласуван през 2010 година от САЩ, вече трета година набира скорост.

Американският закон, влязъл в сила тази година, задължава чуждестранните банки системно да информират данъчните власти в САЩ за сметки и депозити на техни клиенти американци за суми над 50 000 долара.

Пет европейски страни - Германия, Франция, Великобритания, Испания и Италия - се вдъхновиха от този текст и призоваха през 2011 година автоматичният обмен на данъчна информация да обхване всички страни.

След месеци на преговори, белязани от съпротивата на някои страни като Люксембург и Австрия, чиито банки живеят в голяма степен от банковата тайна, ЕС успя преди две седмици да постигне споразумение. Двайсет и осемте страни членки се ангажираха да участват в схемата на автоматичен обмен на данъчни сведения от 2017 година. Изключение направи Австрия, която се позова на технически причини и обяви, че ще се присъедини към останалите членки на ЕС през 2018 година.

Срещата в Брюксел (29-30 октомври) трябва да позволи да се преодолее европейската рамка с присъединяването на редица други развити страни към процеса.

Швейцария се ангажира

Увеличеният брой страни, които ще подпишат “многостранно споразумение за компетентните власти” е “първият необходим етап, за да се задейства на практика автоматичният обмен на информация”, обясняват експерти на ОИСР. Конкретно става дума да се определи във всяка една страна коя институция ще събира данъчните данни, за да ги предостави на другите държави, подписали споразумението.

Обещаният натиск от този процес вече дава плодове. През последните две години над половин милион данъкоплатци в света по своя воля са внесло в данъчните си служби близо 37 милиарда долара, неплатени налози и лихви, сочат данните на ОИСР, които бяха публикувани това лято.

Друг сигнал за новата динамика - Швейцария, която досега бе символ на банковата тайна, трябва официално да потвърди в Берлин намерението си да се ангажира в борбата срещу данъчните измами.

Швейцария “ясно ще обяви присъединяването си към изграждането на площадка за автоматичен обмен на данни”, заяви посланикът на Конфедерация Фабрис Филие пред германски медии.

Страната възнамерява да задейства тази система през 2018 година, докато направи необходимите законодателни промени, уточни той.

Радикална смяна на курса: бившият швейцарски министър на финансите Ханс Рудолф Мерц беше заявил още през 2008 година, че защитниците на банковата тайна “ще си счупят зъбите”, ако се захванат с нея.

И един парадокс. САЩ, които са инициатори на движението, се придържат към закона си Fatca без обаче да приемат нормата на ОИСР, която налага пълна реципрочност в обмена на информации между държавите.

Точният брой на страните, които на 29 октомври ще се ангажират да обменят данъчна информация, все още не е известен, но “натискът се усеща”, твърдят служители на германското министерство на финансите. И едно доказателство - “някои данъчни убежища” ще бъдат сред подписалите споразумение, а миналата седмица е имало включвания в списъка в последната минута.

БТА

Задържат парите за заплати на 4,5 млрд.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bhm11VBDhfE/

Парите за бюджетни заплати в периода 2015-2017 г. ще останат на относително постоянно ниво от около 4,5 млрд. лв. Това гласи средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години, която беше разгледана на последното заседание на Министерския съвет.

В бюджета за 2015 г. е предвиден резерв в размер на 350 млн. лв. за нови политики, както и резерв от 70 млн. лв. за преодоляване на последиците от бедствия. С предложената от Министерски съвет актуализация на бюджета за тази година очакваният дефицит за 2014 г. е до 4% от БВП (на касова основа) и 3,6% на начислена база според европейското законодателство.

Това ще надвиши тавана от 3% на бюджетния дефицит, поставен за страните от ЕС. Затова се налага предприемането на спешни мерки за ограничаване на бюджетния дефицит в границата до 3% от БВП в бюджета за 2015 г., се посочва в разгледания от МС документ, цитиран от “Стандарт”.

А целите за 2016 г. и 2017 г. са дефицитът да бъде намален съответно до 2,5% и 2%.

Забавянето на икономиката през втората половина на 2014 г. се очаква да продължи и през първата половина на 2015 г. Това ще доведе до забавяне на ръста на БВП от 1,5% за тази година до 1,2% за 2015 г. Благодарение на този ръст на БВП и мерките за повишаване на приходите, постъпленията от данъци и осигуровки в бюджета се очаква да се повишат от 28,7% от БВП за 2014 г. до 29,3-29,5% от БВП за периода 2015-2017 г.

В резултат общите приходи в бюджета за следващите три години се очаква да са в границите 36,8-36,2% от БВП. При тези условия, за да се намали бюджетният дефицит през следващите години, разходите за издръжка на администрацията са планирани консервативно.

А парите за социални плащания и на средствата за здравеопазване се планира да се запазват на нивото за 2014 г. Разбира се, предвидени са пари за вдигане на пенсиите по златното Швейцарско правило. Все пак е посочено, че в разчетите за 2015-2017 г. е необходимо да се извърши преглед на публичните разходи в секторите “Здравеопазване” и “Вътрешен ред и сигурност”, които имат основен принос за предстояща актуализация на бюджета за 2014 г. Общата сума на разходите на бюджета ще бъде ограничена в рамките от 39,9% от БВП през 2015 г. до 38,2% от БВП през 2017 г., информира Кросс.

 

 

 

Израел: Близкоизточната политика е много по-сложна от сглобяването на мебели IKEA

http://asia.actualno.com/Izrael-Blizkoiztochnata-politika-e-mnogo-po-slojna-ot-sglobjavaneto-na-mebeli-IKEA-news_57801.html

Израел отзова посланика си в Швеция в знак на протест на признаването на Палестина за държава от страна на Швеция, съобщи РИА Новости. Външният министър на Израел разкритикува решението на Швеция кат...

Никой не знае колко камери работят във Варна

http://varna.actualno.com/Nikoj-ne-znae-kolko-kameri-rabotjat-vyv-Varna-news_57800.html

Не мога да ви кажа дали точно тези камери работят (бел. ред. – камерите на Аспаруховия мост). Това заяви варненският общински съветник Владимир Тонев, който е представител на „Ефко...

"Ислямска държава" - политическа обиграност и сатанински религиозен екстремизъм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246374_%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22+-+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD

 Откакто радикалните тоталитаристи от “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) нахлуха в съзнанието на света с мълниеносното си нахлуване от Сирия в Ирак, на тях се гледаше до голяма степен със смесица от ужас и възхищение.

Свирепостта на бойците, които сменят нетрадиционни и конвенционални способи на воюване; новото явление - джихадистка групировка, която е добре въоръжена, разполага със самостоятелно финансиране и е способна да оглави масово движение на недоволни сунити; хитрият медиен и пропаганден подход наред със сатанинския и брутален религиозен екстремизъм - всички тези страни ИДИЛ бяха надлежно отбелязани.

Това, което остана недостатъчно проучено, е политическата вещина на джихадистите, даваща им все повече възможност да рушат крехкото единство на съседните страни, докато разширяват влиянието си отвъд заграбените от тях територии в Сирия и Ирак. ИДИЛ ожесточено блъска по вратите на съседите - Ливан, Турция и донякъде Йордания, а евентуално и Саудитска Арабия.

Въпреки че групировката може да бъде отблъсната с военни средства, тя може да продължи да трупа политически дивиденти, като всява страх и се възползва от разделението. Не й е необходимо да троши врати, а само да изчака от другата страна да се появят разломи.

“Те изглежда са изчели всичко”, казва западен представител със задълбочени познания за Сирия и Ирак и няма предвид Корана или Хадиса (устни предания за заветите и делата на пророка Мохамед и неговите последователи), а Мао Цзедун и Франц Фанон. Подобно на предишни версии на джихадизма, ИДИЛ може с течение на времето да падне в собствения си капан и да се саморазруши. Засега обаче групировката е сложен, смъртоносен коктейл.

Обсадата на сирийския кюрдски град Кобане, например, на границата с Турция, често бива характеризирана като стратегическа или като символична. Все още не е ясно обаче какво налага воините на халифата на ИДИЛ да пожертват живота на около 500 души от своите, за да завземат точно този участък по дългата 1300 км турска граница със Сирия и Ирак. Те превърнаха Кобане в символ, но атакувайки го, забиха клин между неоислямистките управници в Турция и турското кюрдско малцинство.

В Ливан, където раните от верската война от 1975-1990 г. още не са зараснали, разпространяването на джихадизма може да бъде още по-директно. През август джихадистите щурмуваха сирийската граница, навлизайки в ливанския сунитски град Арсал. Тежките сражения между армията и сунитските ислямистки радикали продължават в друг ливански град - Триполи.

Екзекуция от бойци на Ислямска държава. Снимка: видео

Ливанската армия, в оперативно сътрудничество с Хизбула (подкрепяно от Иран шиитско полувоенно движение, което се бие на страната на режима на Асад в Сирия и разполага с политически кръг у дома) изглежда способна да се справи. Цената обаче е отчуждаването на сунитите - нещо, което е политически изгодно за ИДИЛ.

ИДИЛ ще продължи да се опитва да се свърже с местните радикали и със симпатизантите си сред милионите сунитски бежанци в Турция, Ливан и Йордания (където известен духовен водач от Ал Кайда, Абу Мохамад ал Макдиси, един от идеолозите на джихадизма, беше арестуван в понеделник за подстрекаване срещу ръководената от САЩ “кръстоносна” коалиция против ИДИЛ, към която Йордания се присъедини).

Салафитският фундаментализъм отдавна зрее в йордански градове като Зарка и Маан и бе благодатната почва за раждането на ИДИЛ. “Не се притеснявам, че Да’еш (арабския акроним на ИДИЛ) ще проникне през границите ни. Безпокоя се от това, което вече е в страната ни”, казва водещ бизнесмен в Аман.

Възползвайки се от чувството на сирийските сунити, че са предадени, а на сунитите в Ирак, че са лишени от права, ИДИЛ експлоатира фантасмагоричната идея, че сунитите по света - милиард и триста милиона от общо милиард и шестстотин милиона мюсюлмани - са по определен начин онеправдано малцинство. За да се противодейства политически на това описание, е необходимо силно сунитско водачество.

Вместо това виждаме, че Западът отново се плъзва към зоната си на комфорт - оказването на подкрепа на сунитските авторитарни управления. Водеща сред тях е Саудитска Арабия, с която ИДИЛ споделя уахабитски доктрини като тази, че шиитите са идолопоклоннически вероотстъпници и че те са запълнили вакуума в сунитското водачество с петродолари и злостен фанатизъм.

БТА

Раздор и сред експертите: КТБ не може или може да се спаси

http://business.actualno.com/Razdor-i-sred-ekspertite-KTB-ne-moje-ili-moje-da-se-spasi-news_57802.html

Съвършено сигурно беше, че при поставянето на КТБ под специален надзор, най-скъпият вариант беше обявяване на несъстоятелност. Но след като четири месеца решението беше бавено, този най-труден и най-н...

Съмнение за ебола във Финландия

http://europe.actualno.com/Symnenie-za-ebola-vyv-Finlandija-news_57803.html

Първият болен с подозрение за ебола е хоспитализиран във Финландия. По информация на местното издание Helsingin Uutiset, пациентът, завърнал се преди три седмици от Либерия е приет в хелзинска инфекци...

Майката на Ана-Мария: В 4-то помощно има възрастен, който върши гадости

http://society.actualno.com/Majkata-na-Ana-Marija-V-4-to-pomoshtno-ima-vyzrasten-kojto-vyrshi-gadosti-news_57804.html

В 4-то помощно училище има човек, който върши "тези гадости". Това заяви в ефира на bTV майката на пострадалото в 4-то помощно училище дете с аутизъм Ана-Мария - Радосвета Симеонова. Тя доба...

Грипната епидемия идва по Коледа

http://starazagora.actualno.com/Gripnata-epidemija-idva-po-Koleda-news_57805.html

Зимният грип вече дойде и в Националната референтна лаборатория бяха доказани първите случаи на заразени. И при четиримата болни е изолиран щамът „Масачузетс“, който е от тип В, съ...

Национален протест срещу законопроекта на ДПС и ГЕРБ за оздравяване на КТБ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sg12jtaRjWc/

Национален протест срещу законопроекта на ДПС и ГЕРБ за оздравяване на КТБ, организират тази вечер от „Протестна мрежа”. Той ще се проведе под надслов „Моделът КОЙ отново се изплю в лицето на България! #нямадаплатим!”

Проектът предвижда парламентът в срок до 6-ти ноември да приеме промени в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприема действия по оздравяването на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

Това, което се случва е меко казано недопустимо. Получава се една огромна подмяна на вота на избирателите. Темата за КТБ беше много старателно избягвана в документите и програми преди изборите и в предизборната дискусия. Сега имаме негласен консенсус да се запуши по най-бързия начин обществения и европейски натиск за изплащане на парите по най-лесния начин – чрез изливане на милиарди държавни пари. Това коментира пред БНР Николай Стайков от „Протестна мрежа”.

Според него има и друг начин да се оздрави КТБ.

Прокуратурата, следствието и ДАНС да си свършат работата, да открият къде са отишли парите и да ги възстановят. Тогава вложителите ще си получат парите, смята Стайков. Ние не казваме, че не искаме да бъде оздравявана банката, нека да бъде оздравявана, но това да не включва държавни парти. Законите да бъдат веднага приложени и хората да си получат парите, допълни той.

Стайков коментира и авторството на самия Делян Пеевски в законопротекта за КТБ. Мисля си и за един друг закон, внесен от него – за офшорните зони. Знаете ли кой е собственик на „Булгартабак” в момента? Лихтенщайнска офшорка. Всеки ден минавам покрай главния офис на „Булгартабак Холдинг” и джипът на майката на Делян Пеевски, ако не всеки ден, то през ден е там. Този закон е написан идеално, за да не свърши работа и е писан от някой който много добре разбира от офшорки и от темата и как законът да бъде написан така, че да звучи страхотно, но да няма никакъв ефект. Опасявам се, че в закона за КТБ става въпрос за абсолютно същото нещо, каза протестиращият.

Николай Стайков каза, че банката е черната кутия на поне две правителства назад и затова е важно да се разбере какво е станало там./КРОСС/

 

 

 

Михаил Миков: Обществото ни е болно от несправедливост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246373_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB+%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B5%

 "Обществото ни е болно от несправедливост". Тази констатация направи по БТВ председателят на БСП Михаил Миков.

Така той обясни първата законодателна стъпка на левицата в парламента - внасянето на законопроект за прогресивно подоходно облагане, който ще внесе повече справедливост при облагането на различните социални групи и ще даде глътка въздух на хората с най-ниски доходи.

"Коалиране между лявото и дясното трябва да става при достатъчно възможности и ясни цели. Не може левицата да участва в управление, за да изпълнява дясна политика", коментира другата актуална тема Михаил Миков. По думите му при сегашните условия е невъзможна голяма коалиция, тъй като тя се прави с големи партньори, а в случая ГЕРБ имат 84 депутата, БСП - 39. Той не скри, че е имало политици, които са смятали за възможно, при определени условия, БСП да участва в управлението. "Аз не съм от тях", категоричен бе лидерът на социалистите.

За кризата с КТБ Михаил Миков заяви, че оздравяването или фалитът на банката е изцяло в правомощията й. По думите му оздравяване ще има, ако има желаещи да инвестират, ако няма и ако състоянието е такова, каквото е описано – ще има процедура по несъстоятелност. "Въпросът е всичко това да става ясно, прозрачно и без зад него да надничат едни или други интереси. КТБ, освен банка в тежко състояние, е и ключ към 12% от българската икономика", каза още лидерът на социалистите.

Отправените в медиите критики на членове на БСП към част от ръководството на партията Миков определи като опити за заемане на властови позиции и за компрометиране на определени хора. "Има млади и в ИБ, има млади на всички нива, но повечето млади хора не превръщат междупоколенческите отношения в кауза на вътрешнопартийна битка", каза още лидерът на БСП. Конкретно за изказванията на Кирил Добрев той заяви, че не честно да наричаш хора от ръководството фараони, при положение, че си народен представител четвърти мандат. "Да си част от Националния съвет, от парламентарната група и изведнъж да се правиш на паднал от луната и на големия революционер – не е честно", каза още Миков. Той допълни, че промени в БСП ще има на всички нива.


БГНЕС

Преглед на печата от 31 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/31/2410153_pregled_na_pechata_ot_31_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

Държавният дълг може да скочи с 6.2 млрд. лв. до края на годината
Заради все още неясната съдба на КТБ няма политически консенсус с колко трябва да се актуализира бюджет 2014

24 часа

Бакалов готов да остане в МВР, Радан лансира Атанасов
Основен конкурент на Бакалов за вътрешното ведомство е Димитър Георгиев, който бе заместник на Цветан Цветано

Труд

Армията спря поръчка за 20 млн. лв. заради...

На 31 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4397778

Васил Живков,  режисьор и сценарист Мариана Маринова,  Васил Живков, режисьор и сценарист Мариана Маринова, "Мисис България 2007"Пламен Бобоков, бизнесмен, съсобственик на "Приста ойл", член на УС на КРИБСветлана Янчева, актрисаСтефан Господинов, бивш депутатСтефан Китанов, филмов продуцент, създател и директор на "София филм

Без паника: Русия и Украйна се разбраха за газа

http://www.bnews.bg/article-120483

С документите се уреждат доставките на газ до края на март 2015 г. и допълнително споразумение между руската газова компания "Газпром" и украинската газова компания "Нафтогаз" Украйна.

Хор "Турецкий" предизвика фурор в НДК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246372_%D0%A5%D0%BE%D1%80+%22%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B9%22+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D1%84%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80+%D0%B2+%D0%9D%D0%94%D0%9A

 Световноизвестният руски ансамбъл "Хорът на Турецкий" предизвика истински фурор в зала 1 на НДК, предаде репортер на БГНЕС.

Ансамбълът, съставен от 10 страхотни музиканти представи уникалното си шоу за първи път у нас. Интересът към тях беше толкова голям, че се наложи на организаторите от "БГ Саунд Стейдж" и "Кийн актс" да пуснат и билети за правостоящи. Отдавна залата не е била толкова препълнена, тя буквално се пукаше по шефовете. Когато десетимата изпълнители излязоха на сцената бяха посрещнати не просто с бурни, а по-скоро с взривяващи аплодисменти.

Откриващата песен беше "Wonderful life". След края и музикантите не спестиха симпатиите си към българската публика и я поздравиха с "Добър вечер София" на български. Програмата продължи с различни оперети, сред които "Аида" на Верди. След перфектното изпълнение на Михаил Кузнецов на "Травиата" отново на Верди, обаче публиката не сдържа ръкоплясканията си до края. Не отстъпваха и руските народни песни, които сигурно единственият в света танцуващ хор изпя акапелно.

Една от магиите на "Турецкий" се състои в, това че неусетно прехвърлят слушателите си от един стил в друг, в един момент слушаш бавна и нежна руска песен, прекъсната изведнъж от "див" рок, след това пак те връщат на руска вълна. Чарът им е и в, това че танцовите умения по нищо не отстъпват на певческите им такива, а границата между двете е много тънка. Публиката стана свидетел дори и на сиртаки след, чиито край от сцената се чу-"Мисля, че София е готова да танцува вместо нас", а публиката само това и чакаше. По традиция към края на концертите си изпълнителите канят смелчаги от публиката да потанцуват с тях. И днес те не изневериха на обичая си и "дръпнаха" хора от публиката при тях. След десетимата ентусиасти последваха още 60-70 души, които се надпреварваха кой пръв да стигне до сцената и да танцува с любимците си. Ефектът накрая беше такъв, че сцената отесня за самите изпълнители. Последва чувствено изпълнение на "Lady in red" на Chris DeBurgh. След него "Турецкий" и публиката си казаха "Да" завинаги след като музикантите заявиха "София мьи любим вас".

Програмата, с която уникалните музиканти се представиха беше именувана "Мъжки поглед към любовта". Е, България усети любовта…истинската любов, но не само тази между мъжа и жената, а тази семейната, любовта към приятеля, любовта към музикалния инструмент, любовта към родината и към Бог.

Диригент на най-известното в света руско музикално супер шоу, е талантливият маестро Михаил Турецкий. Програмите на "Хор Турецкий" са във всички музикални стилове и жанрове. В ансамбъла "Хор Турецкий" пеят Михаил Кузнецов – тенор алтино, Олег Бляхорчук – лиричен тенор, Константин Кабо – баритонен тенор, Борис Горячев – лиричен баритон, Алекс Александров – драматичен баритон, Игор Зверев – бас кантанто, Вячеслав Фреш – контра тенор, Евгений Кульмис – бас профундо, Евгений Тулинов – драматичен тенор, и Михаил Турецкий – лиричен тенор. а в репертоара й са над 50 000 песни от различни жанрове – от опера и оперета до поп и рок.

Със сигурност българската публика няма да забрави в скоро време изпълненията на "Хор Турецкий", но сме сигурни, че и те няма да забравят нас.
БГНЕС

Над Черноморието ще бъде предимно облачно

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/d90ifN6Ydxk/

През по-голямата част от деня над Черноморието ще бъде предимно облачно, в сутрешните часове на места и с превалявания. По-късно през деня от север облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 11°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде около 2 – 4 бала.

Цацаров: КТБ е чисто присвояване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246371_%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%B5+%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 Дупката в Корпоративна търговска банка /КТБ/ в размер на 4,2 милиарда лева е свидетелство за безстопанственост и присвоявания, извършени пред благосклонния поглед на висши длъжностни лица, които е следвало да осъществяват банков надзор.

Това заяви в интервю за вестник "Преса" главният прокурор Сотир Цацаров.

Той не е съгласен с критиките, че прокуратурата е допринесла за "срутване" на банката. "Нужен ли е друг коментар освен например съобщението на БНБ от 22 октомври, че според одиторските фирми необходимостта от обезценки на активи на банката е в общ размер на 4 млрд. 222 млн. лева? Или че коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13%? Пак там се говори за "порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции". Преведено на езика на наказателното право, това са безстопанственост и присвоявания, извършени пред благосклонния поглед на висши длъжностни лица, които е следвало да осъществяват банков надзор", заявява Цацаров.

На въпрос дали тази дупка е реална, той отговаря: "Нима очаквате от обвиняеми лица да охарактеризират докладите като обективни? Мисля, че някой от тях ги нарече даже "фарс". Кои са реалните резултати - изнесените сега или тези в захаросаните доклади от надзорни инспекции на "Банков надзор" в БНБ?"

Според него не трябва всички проблеми да се преписват на периода, в който банката е била поставена под специален надзор и да се създава впечатление, че преди това КТБ е била просперираща. Тя е била "просперираща за един или няколко човека, защото е обслужвала перфектно целите им и схемите на финансиране, в които са участвали", заявява Цацаров.

"За разследващите не се открива нищо ново - тази картина бе известна за нас. Разликата сега е, че се потвърждава публично от три компании с международен опит и авторитет в такива одити и някак си вече не издържа тезата, че прокуратурата съзнателно изкривява истината. Най-важният проблем обаче остава - вложителите. Той не може да бъде подминат - хората и техните влогове. Дискусията на тази тема в парламента е обнадеждаваща", смята главният прокурор.


БГНЕС

Българи се сражават за Ислямска държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246370_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0

 Българи се сражават на страната на Ислямска държава. Това съобщи вчера служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов. „Постъпвала е информация от наши съюзници за българи, които се сражават на страната на Ислямска държава”, каза Шаламанов, но отказа да даде повече информация. По думите му това било притеснително, защото не разполагаме с механизми за противодействие.

 

Неотдавна служебният външен министър Даниел Митов предложи да се криминализира участието на български граждани в редиците на екстремистката групировка. Той настоя за спешни промени в законодателство, но се изчакваше новият парламент да заработи активно.

 

Международните анализатори от месеци твърдят, че в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак има хиляди чуждестранни бойци от различни страни. ООН призова всички страни да криминализират участието на свои граждани като бойци в екстремистки групи, както и вербуването и спонсорирането на други лица със същата цел. Много държави вече направиха това. „Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача „Джордж Буш” в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си, да противодейства на Ислямска държава”, каза още Шаламанов. Той припомни, че вече има коалиция предвождана от САЩ, която да противодейства на ислямистите. Тя обаче засега ограничава действията си само до въздушни удари.

 

В контекста на нарастващата заплаха Шаламанов припомни, че неведнъж е настоявал за модернизация на българската армия, тъй като въоръжението и техниката са изключително остарели и несъвместими с тези на съюзниците ни. Той уточни, че България не участва във водената от САЩ коалиция, тъй като досега няма подобно искане към страната.

 

„Така или иначе обаче, нашата армия не разполага със съвременна авиация, за да вземем адекватно участие в ударите по цели на джихадистите в Ирак”, заключи Шаламанов.



monitor.bg

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4397432

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Отпушват „Младост” от 20 ноември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246369_%D0%9E%D1%82%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B0%D1%82+%E2%80%9E%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%E2%80%9D+%D0%BE%D1%82+20+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 До 20 ноември трябва бъде пуснато движението по ремонтиращия се повече от година бул. „Александър Малинов”, който поема почти целия трафик в района. Основната пътна артерия на „Младост” беше разкопана покрай изграждането на отсечката на метрото от „Младост 1” до Бизнес парка, която ще бъде пусната през април 2015 г.

 

„Около 68% от дейностите до Бизнес парка са изпълнени“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира строежа на метростанцията при летището. Станцията трябва да бъде открита през април 2015 г. „До края на месеца и ул. „Обиколна” в жк „Дружба” трябва да бъде завършена. Така че да се облекчи движението в района“, допълни още столичният кмет.

 

„С пускането на новата линия пътниците в метрото ще се увеличат с 90 000”, обясни шефът на метрото инж. Стоян Братоев. Първото нещо, което ще виждат гостите, е статуя на най-известния певец и музикант в древността – Орфей.

 

„Първоначално той не беше включен в проекта, но строителите предложиха да го изградят за тяхна сметка”, обясни пред „Монитор” Братоев. Той обаче запази тайната как ще изглежда фигурата, но разкри, че е на много известен скулптор.

 

„Ще има 4 живи дървета и пейки за отдих

 

така че да бъде комфортно на пътниците“, заяви още Фандъкова. Общата дължина на трасето от „Цариградско шосе” до летището ще е 5 км и ще има 4 метростанции в кв. „Дружба”.

 

В проекта е заложен и строежът на малка жп гара

 

която ще излиза на кръстовището на булевардите „Кръстю Пастухов” и „Искърско шосе”. От нея живеещите в южните и източните квартали ще могат да се качват на влаковете за Пловдив, Свиленград и Бургас.

 

През април 2015 г. ще е готова и отсечката от метростанция „Цариградско шосе” към Бизнес парка в жк „Младост 4”. Тя ще се ползва от 32 000 пътници и ще има 3 метростанции.

 

Паралелно с това текат процедури и за тунела за метростанцията на „Цариградско шосе”. Обществената поръчка за него вече е обявена. Той трябва да е готов също през април догодина с пускането на метрото до летището. Така жителите на „Дружба 2” ще имат пешеходна връзка с метростанция 19, за каквато се борят от около 2 години.



КТБ е чисто присвояване, твърди Сотир Цацаров

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8tGQm3nsPU4/

Дупката в Корпоративна търговска банка в размер на 4,2 млрд. лева е свидетелство за безстопанственост и присвоявания, извършени пред благосклонния поглед на висши длъжностни лица, които е следвало да осъществяват банков надзор. Това коментира пред в. „Преса” главният прокурор Сотир Цацаров.

Той не е съгласен с критиките, че прокуратурата е допринесла за „срутване” на банката. „Нужен ли е друг коментар освен например съобщението на БНБ от 22 октомври, че според одиторските фирми необходимостта от обезценки на активи на банката е в общ размер на 4 млрд. 222 млн. лева. Или че коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13%. Пак там се говори за „порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции”. Преведено на езика на наказателното право, това са безстопанственост и присвоявания, извършени пред благосклонния поглед на висши длъжностни лица, които е следвало да осъществяват банков надзор”, заявява Цацаров.

На въпрос дали тази дупка е реална, той отговаря: „Нима очаквате от обвиняеми лица да охарактеризират докладите като обективни? Мисля, че някой от тях ги нарече даже „фарс”. Кои са реалните резултати – изнесените сега или тези в захаросаните доклади от надзорни инспекции на „Банков надзор” в БНБ?”.

Според него не трябва всички проблеми да се преписват на периода, в който банката е била поставена под специален надзор и да се създава впечатление, че преди това КТБ е била просперираща. Тя е била „просперираща за един или няколко човека, защото е обслужвала перфектно целите им и схемите на финансиране, в които са участвали”, заявява Цацаров.

„За разследващите не се открива нищо ново – тази картина бе известна за нас. Разликата сега е, че се потвърждава публично от три компании с международен опит и авторитет в такива одити и някак си вече не издържа тезата, че прокуратурата съзнателно изкривява истината. Най-важният проблем обаче остава – вложителите. Той не може да бъде подминат – хората и техните влогове. Дискусията на тази тема в парламента е обнадеждаваща”, смята главният прокурор.

 

 

„Путинска пролет” чака Унгария и Румъния

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246368_%E2%80%9E%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%E2%80%9D+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD

 Руският президент Владимир Путин иска да създаде напрежение в Унгария и Румъния с цел да дестабилизира ЕС, съобщиха румънски медии, като се позоваха на британския Център за евроазиатско стратегическо разузнаване. Планът му е подобен на революциите в арабските страни, пише в. „Адевърул”, а в. „Гъндул” допълва, че първата цел на готвената от Путин „руска пролет” е Унгария.

 

Като се възползва от разногласията между правителството в Будапеща и европейските представители, Русия ще приложи от 2015 г. т.нар. „руска пролет”, за да отслаби единството на ЕС в източната част на Европа, смятали британските анализатори.

 

Неотдавна председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер предупреди, че неговата страна би могла да преразгледа статута си на членка на ЕС, ако официални лица от Брюксел „диктуват” посоката, в която трябва да върви Будапеща.

 

Междувременно румънският президент Траян Бъсеску заяви, че след изборите в Молдова, ще направи прощална визита в съседната страна и ще подаде молба за молдовско гражданство. „Това е един символичен жест”, каза Бъсеску.

 

В началото на годината Бъсеску заяви, че Молдова е румънска земя и обединението на двете държави трябва да стане трети национален проект след влизането на Румъния в НАТО и ЕС.


monitor.bg

Руски самолети вдигнаха НАТО на крак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246367_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA

 Руски бойни самолети, летящи над Черно море, Балтийско море и Северно море, вдигнаха под тревога НАТО, съобщиха световните агенции. От организацията съобщават, че през последните дни са идентифицирани четири групи руски военни самолети.

НАТО каза, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на алианса, за разлика от миналата седмица, когато руски шпионски самолет за кратко навлезе в Естония, но отбеляза, че толкова голям брой полети за един ден са рядкост през последните години.
Най-големите маневри
са били засечени в сряда сутринта, когато четири стратегически бомбардировача Ту-95 са прелетели над Норвежко море, придружавани от четири самолета цистерни. Те са били проследени от норвежки изтребители Ф-16. После шест от самолетите са се отправили обратно към Русия, а два Ту-95 са тръгнали на юг над Северно море, където са били прехванати от британски изтребители „Тайфун”. По-късно португалски Ф-16 са ги засекли в Атлантическия океан, откъдето те са поели към родината си.
При друг случай два Ту-95, придружавани от два изтребителя, са били прехванати от турската авиация над Черно море.
Седем руски самолета са били засечени във вторник и сряда над Балтийско море. В тяхното проследяване първия ден са се включили германската и датската авиация, както и самолети от нечленуващите в НАТО Швеция и Финландия, а на следващия ден португалски Ф-16 са засекли подобна група изтребители и бомбардировачи.
От Алианса изтъкват, че предприетите от военните самолети на организацията действия са част от стандартна процедура, когато неидентифицирани изтребители навлязат във въздушното пространство на НАТО. Въпреки това обаче подобни полети са потенциален
риск за гражданската авиация
имайки предвид, че полетите са били извършени без предупреждение. Това означава, че авиационните администрации не могат да забележат тези полети и да гарантират, че пътнически самолети няма да попаднат на техния път.
Представител на Алианса е заявил пред Си Ен Ен, че най-вероятно става въпрос за руски учения и че от началото на годината е имало над 100 такива прехващания на руски самолети. Това е около три пъти повече в сравнение с 2013 г., посочва Ройтерс.



monitor.bg

Религиозен календар за 31 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4397333

Св. апли от 70-те: Стахий, Амплий и др. Св. мчк Епимах
 Днес се чества паметта на няколко апостоли, които влизат в числото на 70-те Христови ученици. Те са: св. Стахий - поставен за епископ във Византия, св. Амплий - епископ в
Лида, и др. 
Св. мчк Епимах се родил в Египет. Родителите му били християни и го възпитали в благочестие и Св. апли от 70-те: Стахий, Амплий и др. Св. мчк Епимах Днес се чества паметта на няколко апостоли, които влизат в числото на 70-те Христови ученици. Те са: св. Стахий - поставен за епископ във Византия, св. Амплий - епископ в Лида, и др. Св. мчк Епимах се родил в Египет. Родителите му били християни и го възпитали в благочестие и

Търсят спешно 58 млн. долара за руския газ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246366_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE+58+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D0%B0%D0%B7

 Днес “Булгаргаз” трябва да плати 58 млн. долара на “Газпромекспорт”, ако иска през ноември да получава синьо гориво. Въпросната сума е 60-процентов аванс за ноемврийски доставки, въпреки че по договор “Булгаргаз” трябва да предплаща на 100% природния газ. Парите обаче липсват в “Булгаргаз” и вчера в компанията спешно търсеха начини да ги осигурят, като до късния следобед това не беше станало, научи “Монитор”.

 

Затова преди няколко дни от “Булгаргаз” са започнали да си търсят начини да си съберат парите от топлофикациите. Става въпрос за

 

текущи дългове от порядъка на 120-130 млн. лв.

 

От дружеството потвърдиха, че са изпратили писмо до всички топлофикации, които са на синьо гориво, и са ги предупредили, че ще намалят с 50% доставките, ако не започнат да плащат.

 

На една от тях дори е била отправена заплаха, че ще й спрат изцяло газа, но след срещи на високо ниво в Министерството на икономиката и енергетиката и плащане от нейна страна, нещата са се разминали.

 

Въпреки че на практика всички топлофикации дължат пари на “Булгаргаз”, реално доставките на газ утре ще бъдат спрени само към Русе и Перник. Двете топлофикации са на въглища, но ползват малки количества газ за разпалване. “Булгаргаз” очаква отговор от общинския съвет кой ще поеме дълговете на “Топ­лофикация София”, както и от топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца, каза пред БНР изпълнителният директор на държавната газова компания Дафинка Янкова.

 

Кметът Йорданка Фан­дъкова обаче контрира, че “Топлофикация София” има да си взема двойно повече пари от НЕК за произведения от когенерацията ток (виж карето).

 

Неплащането на тока от когенерациите от страна на НЕК

 

е мотивът и на всички останали топлофикации да не плащат за синьото гориво. Голяма част от тях имат тристранни споразумения с НЕК и “Булгаргаз”. По тях дълговете им за газ се покриват от това, което имат да си получават от НЕК.

 

Според шефа на борда на “Булгаргаз” Ботьо Велинов това, че НЕК не се разплаща с топлофикациите, не им дава право да не плащат. Той подчерта, че договорите им за доставки на газ им дават право или на 100% да предплащат заявените количества, или да предоставят банкова гаранция. Те не изпълняват нито 


ТЕОДОРА ТОДОРОВА

Признаха ФСБ за световни майстори на музиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246365_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%A4%D0%A1%D0%91+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D1%83%D0%B

Легендарният статус на ФСБ надскача пределите на България ­ Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев получиха званието „Световни майстори на музиката” от азиатската неправителствена организация за международна култура World Masters Committee. „За мен това е признание за изключителния талант на Румен, Косьо и Иван в Южна Корея, чиято поп и рок музика в момента е на върхова позиция. Именно от ФСБ

 

младите изпълнители могат да се научат на добър вкус

 

и висок професионализъм”, коментира за „Монитор” българският посланик в Република Корея Петър Андонов. World Masters Committee е създала глобална мрежа за разширяване на световния културен обмен с различни институции, правителствени агенции и чужди посолства. Предишни носители на званието от България са композитора Стефан Драгостинов и гайдарят Костадин Атанасов.

 

„Знаехме, че сме номинирани, но не и че сме спечелили”, развълнува се от добрата вест Лечев. „Ще трябва да идем до Сеул да си приберем първо дипломите, а после да мислим за концерт там. Този жест е доказателство за това, че когато човек знае какво иска и работи усилено, рано или късно нещата му се получават.” С Константин Цеков майсторът на тънката струна ще се събере на 10 ноември за концерта на фондацията в „Арена Армеец”. Сред гостите са още Валди Тотев и Жоро Марков от „Щурците”. „В знаково тяхно парче на видеостена ще се появи и Пеци Гюзелев.

 

Ще покажем признателност към един страшно голям музикант, който вече не е сред нас, но с който съм изкарал прекрасни мигове в „Стари муцуни”, сподели китаристът.

 НАДЕЖДА ПОПОВА

Френски град забрани дегизирането като клоуни за Хелоуин

http://europe.actualno.com/Frenski-grad-zabrani-degiziraneto-kato-klouni-za-Helouin--news_57795.html

 Френски град забрани дегизирането като клоуни по повод Хелоуин, предаде Асошиейтед прес. Забраната в град Вандарг, който има 6000 жители и е в близост до Монпелие, влиза в сила тази вечер и...

Жена в мозъчна смърт ще роди бебето си

http://europe.actualno.com/Jena-v-mozychna-smyrt-shte-rodi-bebeto-si-news_57799.html

Тридесет и шест годишна италианка в мозъчна смърт след тежък кръвоизлив ще бъде поддържана жива, за да може да износи бебето си, пише в. "Кориере дела сера". Жената е настанена в клиниката С...

Екшън камера с 360-градусов обзор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246364_%D0%95%D0%BA%D1%88%D1%8A%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D1%81+360-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D0%B7%D0%BE%D1%80

 Американската агенция FCC одобри миналата седмица проекта за екшън камера 360Fly. Създателите й твърдят, че тя има 360-градусов обзор по хоризонтала и 240-градусов по вертикала. Тези показатели са по-добри от останалите конкуренти на пазара.

 

Качеството на видеозаписа се дължи на 1/2.3-инчов CMOS сензор с резолюция 1504 x 1504 пиксела. Специална леща осигурява широкоъгълния обхват на картината. Вградената памет на 360Fly е 50GB. Батерията осигурява 2 часа непрекъсната работа. Електрониката е защитена от водоустойчив корпус, който издържа налягане до 5 атмосфери (дълбочина от 50 метра). 360Fly се управлява с приложение за мобилни устройства с iOS 8 и Android 4.3 и по-нова версия.

 

Сертификацията в FCC е една от последните процедури преди пускането на даден продукт на пазара.



.monitor.bg

Samsung Galaxy Note IV с рекорд по продажби

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246363_Samsung+Galaxy+Note+IV+%D1%81+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B8

 Само за месец след старта на продажбите Samsung Galaxy Note IV пласира в световен мащаб 4,5 млн. бройки. Числото е рекордно в категорията на фаблетите, които по правило се радват на по-малка популярност от смартфоните. За сравнение революционният първи модел Galaxy Note достигна 5 млн. продажби чак след 5 месеца. Следващият Galaxy Note II пласира 5 млн. устройства за 2 месеца, а Note III постигна този показател за месец и половина. Постижението на Galaxy Note IV е още по-впечатляващо, тъй като тези 4,5 млн. бройки са само от пазарите в Китай и Южна Корея, където фаблетът първо беше пуснат. Новото устройство, което отскоро се предлага и в България, беше представено в началото на септември на изложението IFA в Берлин. Диагоналът на екрана е 5,7 инча, а резолюцията е Quad HD (2560 х 1440 пиксела). Основната камера е 16 мегапиксела, а предната е 3,7 мегапиксела, широкоъгълна, специално предназначена за селфита. Независимо от успеха на Galaxy Note IV концернът Samsung регистрира за третото тримесечие на 2014-а спад в приходите от 60 процента в сравнение със същия период миналата година. Настоящите показатели на южнокорейския технологичен гигант са 3,8 млрд. долара, а преди година бяха 9,8 млрд. долара.


monitor.bg

Android 5.0 Lollipop е най-сигурната ОС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246362_Android+5.0+Lollipop+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9E%D0%A1

 Новата операционна система за мобилни устройства Android 5.0 Lollipop е най-сигурната на пазара, твърдят от Google. Платформата ще се появи съвсем скоро, а един от първите смартфони, които ще получат актуализацията, е Samsung Galaxy S5.

 

„Веднага щом като включите устройство с Android 5.0, ще разполагате с много нови функции за защита като криптиране по подразбиране и заключен екран, който е по-удобен и по-функционален от всякога. Най-простият начин да останете в безопасност сега е още по-улеснен”, обясни Ейдриън Лудвиг, водещ инженер по сигурността в Android.

 

При мобилните устройства един от най-простите начини за предпазване на личните данни е заключването на екрана с парола. Много хора обаче пропускат тази процедура, тъй като тя бави достъпа до смартфона. Google улеснява това с функцията Smart Lock, чрез която да кажете на устройството да се отключи с помощта на Bluetooth свързване, NFC или просто определено изражение на лицето. Освен това можете определите кои приложения и съобщения да бъдат достъпни при заключен екран, за да имате бърз достъп до определена информация, без да отключвате мобилното си устройство.

 

Android 5.0 Lollipop напълно криптира смартфона още при първото му включване с помощта на уникален ключ, който никога не излиза от него. Това се осигурява чрез доказалия се вече SELinux (Security Enhanced Linux), който изпълнява модела на сигурност на Android по-навътре в ядрото на операционната система и я прави по-лесна за одит и мониторинг, а така има и по-малко пространство за атака.


monitor.bg

iPhone съживил световната икономика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246361_iPhone+%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 Голямото търсене на смартфони на Apple има благотворен ефект върху икономиката и пазара на ценни книжа, твърди „Ню Йорк Таймс”. „iPhone оказва голямо влияние. Изглежда, че всеки има тази малка, но скъпа джаджа”, каза анализаторът Майкъл Фероли от JPMorgan Chase. Според него продажбата на мобилните устройства на Apple генерира около 0,25% от световния брутен вътрешен продукт.

През третото финансово тримесечие на годината, Apple е продал 39,3 млн. броя iPhone спрямо 33,8 млн. година по-рано. Приходите на компанията от смартфони са нараснали с 21% до $23,7 млрд., при общи постъпления от $42,1 млрд., което е 12% ръст.
По повод отличните финансови резултати главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук нарече новите iPhone 6 и iPhone 6 Plus най-добрите смартфони на компанията, които са „силно обичани” от потребителите. Той прогнозира, че в последното тримесечие на 2014 година продажбите на iPhone ще бъдат „изключително силни”.
„Ню Йорк Таймс”

Точна прогноза за времето с компютър за $160 млн.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246360_%D0%A2%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%241

 Главната метеорологична служба във Великобритания обеща да прави най-точните прогнози за времето с помощта на нов суперкомпютър, който струва 97 млн. лири (около 160 млн. долара) и тежи 140 тона. Изграждането на машината High Performance Computer (HPC) ще започне през следващата година, а проектът е финансиран от правителството.

 

Компютърът своевременно ще предупреждава за наводнения, силен вятър, мъгли, силен снеговалеж. Първите прогнози се очакват през септември 2015-а, но HPC ще заработи с пълна мощност през 2017 г.

 

Суперкомпютър ще прави 16 трилиона изчисления в секунда. Това е 13 пъти повече от възможностите на сегашната апаратура в британската метеорологична служба. Освен за краткосрочни прогнози HPC ще се използва и за моделиране на бъдещите климатични промени.

monitor.bg

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4398420

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Inbox по-умният Gmail

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246359_Inbox+%D0%BF%D0%BE-%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+Gmail

 Google съвсем неочаквано представи в края на миналата седмица подобрена версия на един от най-известните си интернет продукти – добрата стара електронна поща. Новата услуга се казва Inbox и обещава значително да надмине по функционалност „титуляря” Gmail. Тя е достъпна през Android и iPhone устройства, както и през браузъра Chrome.

 

Към момента ползването на Inbox става само с покана от Gmail, както преди десетина години ставаше регистрацията в новата по онова време поща на Google. Сега принципът е сходен – поканата може да бъде получена от познат, който вече ползва Inbox, или чрез заявление, пратено на адрес inbox@google.com. Засега не се съобщава кога услугата ще стане масово достъпна.

 

Порядък в хаоса

 

Основната задача на Inbox е да избави потребителя от несекващия поток ненужни писма. С разрешаването на този проблем се натовариха не едно и две приложения, но никое – поне досега – не може да се похвали с реални успехи.

 

Макар и все още да е основно средство за комуникация, електронната поща напоследък се ползва с лоша репутация. Причината не е само в кибератаките, но и в огромното количество ненужни писма, които задръстват кутията с входящите съобщения. С помощта на няколко нови функции Google се опитва да внесе порядък в целия този хаос. Първо, услуга Inbox автоматично разпределя всички „нишки” от писма по категории. Тук използва същата технология, представена миналата година в Gmail: всички входящи съобщения се разпределят по папки като например „Основна”, „Социални” и „Рекламни”. В Inbox обаче тя е усъвършенствана. Потребителите разполагат с повече категории, като например за писма от банки и чекове от интернет магазини. Както гласи основното съобщение в блога на Google, всеки ще има свободата сам да групира съобщенията така, както намери за добре. Inbox също така сортира съществената информация от писмата: телефонни номера, подробности за онлайн резервации на самолетни билети, фотографии, документи... Google дори обещава, че потребителите ще виждат и подробности, които липсват в самото съдържание – статус на резервацията за самолетния билет, местоположение на дадена пратка в реално време и т.н.

 

Дискретни подсказки

 

Потребителят също така може да създава бележки и да оставя отметки, които да му напомнят многократно за получаването на определени писма. Тази функция не е новост и се използва в мейл клиенти като Mailbox и Tipbit, но сега е доразвита. Освен това в Inbox ще се използва механизъм на Google, наречен Assists, който ще напътства потребителя при изпълнението на определени задачи. Например, ако създадете бележка „Довечера да си резервирам маса в ресторанта”, Assists ще ви покаже телефонния номер на съответния ресторант. Този механизъм работи и със самите електронни писма.

 

За да ползвате Inbox, не е необходимо да си правите нова регистрация, а да ползвате акаунта си в Gmail. Същевременно по-консервативните потребители, които не обичат промените, не са задължени да ползват новата услуга. Inbox е напълно различен продукт от Gmail, целта на който е да промени начина на ползване на електронната поща.

 

Три в едно

 

Inbox обединява в себе разработки, свързани с няколко продукта на Google. Освен очевидния Gmail това са виртуалният помощник Google Now, който предоставя на потребителите на Android необходимата информация още преди да са я поискали, и самата търсачка Google, която не само показва необходимите резултати, но и дава отговор на конкретни въпроси. Например, ако въведете името на известен актьор, директно ще видите и филмографията му. Точно така работи и споменатият по-горе механизъм Assists.

 

От Google подчертават, че Inbox не е замислен като убиец на Gmail, а идеята е двете услуги да съществуват паралелно. „Gmail остава с вас, но сега ви предлагаме и нещо съвсем ново”, написа вицепрезидентът на Google Сундар Пичай в блога на компанията.

МИХАИЛ ЧИПИЛОВ

Вложители в КТБ скочиха на Радан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246358_%D0%92%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD

 

 
Вложители в КТБ и представители на съвета „Ние гражданите” скочиха на Радан Кънев вчера, предаде ПИК. Причината е, че поставеният от Иван Костов начело на ДСБ т.нар. реформатор се обяви в личния си профил във Фейсбук срещу решението на временната бюджетна комисия в НС да бъде приета промяна в Закона за кредитните институции, задължаваща БНБ да оздравява банки с отрицателен собствен капитал. Текстът бе предложен от ГЕРБ и приет с мнозинство от гласовете в комисията. В същото време Кънев го определи в блога си като „абсурден”, подчертавайки че депутатите от РБ не са го подкрепили.

 

„Кънев, защо искаш фалита на банката? Ти интересите на Цветан Василев и един сенчест

 

олигарх ли защитаваш, или си на страната на българите, които вече половин година нямат достъп до средствата си?!”, попитаха риторично вложители в трезора, цитирани от ПИК. Според тях Кънев обслужва „користните интереси на приближен до Иван Костов олигарх с интереси в енергетиката” и изпълнява поръчки на обвиняемия за източването на близо 206 млн. лева от КТБ Василев, докато той самият е в Белград срещу мярка за неотклонение „подписка”. Идеята била Кънев да убеди обществото в ползата от фалита на подставената под спецнадзор банка. Според вложителите в КТБ днес се подготвя протест пред НС, който по думите им е организиран с намесата именно на Цветан Василев.

 

Междувременно вчера парламентарните групи коментираха решението, взето от комисията, като Менда Стоянова от ГЕРБ специално подчерта, че преди да се предприеме каквото и да било, партията настоява в срок до 3 дни от БНБ да дадат разчети за ефекта от оздравяването на КТБ и влизането на инвеститор в нея. Срокът ще започне да тече, след като днес бъде разгледан докладът на централната банка за трезора в пленарна зала. „Когато получим писмено предложение и план за преструктуриране, ще го анализираме. Държавата не трябва да си позволява оздравяване с публични средства”, посочи Стоянова. Тя допълни, че промяната в закона се наложила, защото през последните 4-5 месеца институцията отказала да изпълни  законова

 

разпоредба а именно - да изготвя план за преструктуриране на всяка лицензирана банка, ако изпадне във финансови затруднения. „БНБ не изпълни закона. Следва да променим закона така, че да я задължим категорично да го изпълни”, обясни Стоянова. По думите й у нас има инвеститор с намерения да налее 1 млрд. евро в КТБ, но няма време. „Ние искаме да дадем време и шанс, ако намеренията му са сигурни и правилни, да спасим банката и вложителите”, посочи Стоянова. Междувременно колегата й по група - Димитър Главчев, пък коментира одобрения от временната бюджетна комисия законопроект, осветяващ източването на КТБ, чиито автори са депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. „Идеята на закона наистина е добра - всички искат да има прозрачност”, заяви той, макар да посочи, че имало текстове, които трябва да се „попроменят”. По повод проекта ексфинансист №1 и депутат от ДПС Петър Чобанов обясни, че движението иска да изложи на масата всички факти около КТБ и движението на финансовите потоци в нея. Йордан Цонев пък подчерта: „Докато не се изяснят  плановете на

 

инвеститора няма да вземаме решения за нищо”. От БСП се обявиха против спасяване на банката с публични пари. Междувременно, по повод статия в столичен вестник, от прокуратурата обявиха, че наблюдаващите обвинители по делото за КТБ разследват абсолютно всички данни за физически лица, имащи отношение към случая, „без никакви изключения”. В коментар на друго твърдение в статията - че в същото време държавното обвинение разследвало „изпадналия в немилост” Христо Бисеров именно затова, че не е декларирал пред Сметната палата свои банкови сметки в чужбина, прокуратурата също отрече това, като подчерта: „Това също не отговаря на истината. За разследването срещу Христо Бисеров е изпратена съдебна поръчка до Швейцария за разкриване на банковите му сметки и се очаква отговор”.

МОНИТОР

Русия, ЕС и Украйна се разбраха и подписаха за газа

http://europe.actualno.com/Rusija-ES-i-Ukrajna-se-razbraha-i-podpisaha-za-gaza-news_57796.html

Русия, ЕС и Украйна подписаха на церемония в Брюксел всички необходими документи за възобновяване на доставките на руски природен газ за Украйна, предаде ТАСС. Документите бяха подписани от министрит...

Днес се отбелязва Международният ден на Черно море.

http://society.actualno.com/Dnes-se-otbeljazva-Mejdunarodnijat-den-na-Cherno-more-news_57797.html

Днес се отбелязва Международният ден на Черно море. Този ден е свързан с подписването през 1996 година на Стратегическия план за действие за възстановяване и защита на Черно море от правителствата на ...

Предимно облачно, на места ще превали

http://society.actualno.com/Predimno-oblachno-na-mesta-shte-prevali-news_57798.html

До обяд на много места ще превалява, но след обяд валежите ще спрат. От север облачността ще започне да се разкъсва и намалява, съобщиха от НИМХ. В Дунавската равнина ще духа слаб северозападен, а в ...

Забавя се преработването на ядрено гориво в Япония

http://www.vesti.bg/novini/zabavia-se-prerabotvaneto-na-iadreno-gorivo-v-iaponiia-6026248

Японска атомна компания (Japan Nuclear Fuel) обяви тази седмица за 21-во поред отлагане на насрочения край на изграждането на завод за преработка на ядрени отпадъци в северната част на Япония.

Токийската борса се покачи в петък към обяд

http://www.vesti.bg/novini/tokijskata-borsa-se-pokachi-v-petyk-kym-obiad-6026247

Токийската фондова борса скочи с 1,68% в петък сутринта, след като слабата йена и надвишилите прогнозите данни за растежа в САЩ компенсират бедния набор от вътрешни икономически показатели.

Убита е Индира Ганди

http://chronicles.actualno.com/Ubita-e-Indira-Gandi-news_57794.html

На 31 октомври 1984 г. сикхски екстремисти убиват дългогодишната министър-председателка на Индия Индира Ганди. Тя е първата и единствена досега жена премиер на Индия. Дъщеря на първия индийски премие...

Теди Кацарова с концерт за 20 години на сцената

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4397708

Певицата ще представи на живо с група от музиканти новия си албум “Преродена” в края на ноември. Дискът съдържа 9 песни и 2 ремикса и е кръстен на една от баладите в него. Спектакълът на Теди Кацарова е по случай 20 г. на сцената, затова тя ще изпълни и парчета от първия си албум, с които стана популярна. Певицата ще представи на живо с група от музиканти новия си албум “Преродена” в края на ноември. Дискът съдържа 9 песни и 2 ремикса и е кръстен на една от баладите в него. Спектакълът на Теди Кацарова е по случай 20 г. на сцената, затова тя ще изпълни и парчета от първия си албум, с които стана популярна.

Порошенко и Юнкер обсъдиха Украйна

http://news.ibox.bg/news/id_1371816197

Източна Украйна, газовите доставки и финансовата подкрепа

Любим виц на Дани Милев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4397781

Любим виц на Дани Милев
- По какво се познава, че една блондинка е от Пловдив? - Когато работи с компютъра и кажеш Любим виц на Дани Милев - По какво се познава, че една блондинка е от Пловдив? - Когато работи с компютъра и кажеш "кликни",тя

10% ръст на богати туристи от Швейцария

http://pik.bg/10-ръст-на-богати-туристи-от-швейцария-news244158.html

10% ръст на богати туристи от Швейцария

С по 10% се увеличават швейцарските туристи у нас през последните 2 години. Те са възможно най-платежоспособната категория, заяви вчера посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева. Интересите им са предимно за спа, приключенски туризъм, история, култура, музика, вино и добра храна.

България за първи път участва с информационен щанд на откриващото се днес световно туристическо изложение “Травел експо” в Люцерн. Той е ангажиран на възможно най-добрата цена от Министерството на икономиката. Щандът ни е на аткрактивно място до тазгодишната страна-партньор на изложението, Индия.

Българските туроператори са поканени за участие в Люцерн още през юни с писма, подписани лично от посланик Плугчиева и търговския ни представител в Швейцария, съобщи "24 маса".През август пък от министерството на икономиката повторно са напомнили на фирмите за изложението, което продължава до 2 ноември. “По принцип регламентацията за участие се одобрява от Националния съвет по туризъм за цялата година, заедно с представянето на България на съответните борси и щандове”, казаха от министерство на икономиката.

Очакваме новото правителство да се ангажира за провеждане на цяла кампания в Швейцария за привличане на туристи в различните ниши, каза още Меглена Плугчиева. За догодина е планирано участие на България и на изложението в Цюрих. За “Травел експо Людерн” пък ще се кандидатства да станем страна партньор.

 

 

Тим Кук: Горд съм, че съм гей

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4398068

Изпълнителният директор на “Епъл” Тим Кук обяви публично, че е хомосексуалист. Това става ясно от есе, написано от него за сп. “Бизнес уик”.
“Горд съм да бъда гей и смятам, че това е сред най-великите дарове, които Господ ми е дал”, пише наследникът на Стив Джобс.
“Това да съм гей ми даде по-дълбоко разбиране на това какво означава да си Изпълнителният директор на “Епъл” Тим Кук обяви публично, че е хомосексуалист. Това става ясно от есе, написано от него за сп. “Бизнес уик”. “Горд съм да бъда гей и смятам, че това е сред най-великите дарове, които Господ ми е дал”, пише наследникът на Стив Джобс. “Това да съм гей ми даде по-дълбоко разбиране на това какво означава да си

Развръзка! Писмо разкрива истината за загадъчната смърт на братя словаци в Родопите

http://pik.bg/развръзка-писмо-разкрива-истината-за-загадъчната-смърт-на-братя-словаци-в-родопите-news244155.html

Развръзка! Писмо разкрива истината за загадъчната смърт на братя словаци в Родопите

Ръкописен текст, за който се смята, че е предсмъртно писмо, може да разкрие причината за самоубийството на двама братя словаци, съобщи "Труд". В края на септември м.г. младите мъже бяха открити обесени в бивак край родопското село Загражден.

Разследващите отказват да оповестят съдържанието на посланието, преди да се докаже с експертиза на почерка, че със сигурност то е написано от някой от братята Бранислав (26 г.) или Марсел Колесар (35 г.) от словашкия град Кошице.

След над една година престой във фризер в Смолян тленните им останки вече могат да бъдат изпратени в родината им. Досега се чакаше заключение на ДНК експертиза, която да докаже, че телата са на братята.

Присъда за сина на Ценко Чоков за "Макаров"

http://pik.bg/присъда-за-сина-на-ценко-чоков-за-макаров-news244154.html

Присъда за сина на Ценко Чоков за "Макаров"

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Бяла Слатина ще се занимава със сина на кмета на село Галиче Ценко Чоков.

Младият Мартин Чоков бе спипан да носи в себе си пистолет "Макаров" и боеприпаси за него. В понеделник Белослатинският районен съд прецени, че може да освободят Чоков-младши от наказателна отговорност и изпрати делото на комисията, която се занимава с противообществените прояви.

От съдебното решение става ясно, че комисията ще трябва да наложи възпитателна мярка на Мартин, съобщи "Стандарт".Според чл.1 3 спрямо сина на кмета трябва да се наложи някоя от общо 12 мерки. Комисията ще реши дали да накаже Мартин с предупреждение, да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението или пък да бъде поставен под надзор на възпитател. По-строгите мерки, които биха могли да бъдат наложени, са общественополезен труд и настаняване в социално-педагогически интернат.

Спад на производството на бира в Германия

http://www.vesti.bg/novini/spad-na-proizvodstvoto-na-bira-v-germaniia-6026245

През третото тримесечие на тази година немските пивоварни са продали значително по-малко бира, което отново дава основание да се говори за тенденция към намаляване на потреблението на тази традиционна за Германия напитка.

Актьорите Стоян Радев и Снежана Макавеева отличени в Пекин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4397809

С наградата на публиката беше отличен българският късометражен филм “69” на международния студентски филмов и видеофестивал на киноакадемията в Пекин. Главните роли в него се изпълняват от Стоян Радев, който играеше в “Недадените”, и Снежана Макавеева, която беше дъщеря на комисар Попов в “Под прикритие”. С наградата на публиката беше отличен българският късометражен филм “69” на международния студентски филмов и видеофестивал на киноакадемията в Пекин. Главните роли в него се изпълняват от Стоян Радев, който играеше в “Недадените”, и Снежана Макавеева, която беше дъщеря на комисар Попов в “Под прикритие”.

Екшън в Пловдив! Ученици и баща се млатиха за една цигара

http://pik.bg/екшън-в-пловдив-ученици-и-баща-се-млатиха-за-една-цигара-news244117.html

Екшън в Пловдив! Ученици и баща се млатиха за една цигара

Цигара стана повод за свирепо меле в пловдивско училище. Накрая се намесил дори бащата на един от младежите. Боят се разиграл до СОУ "Свети Софроний Врачански". Група момчета поискала цигара от връстник, но той отказал.

Последва физическа саморазправа до кръв, заради упорството на момчето да им даде цигара, пише trafficNews.bg. Свидетели на случката успели да разтърват младежите. Набитият хлапак обаче позвънил на баща си и той веднага дошъл на мястото на боя. Вбесен, мъжът успял да издири побойниците и се нахвърлил върху тях. 

„Бащата се нахвърли върху едно от момчетата, залитна и падна на земята. Тогава то успя да избяга. След като видя, че няма как да го настигне, мъжът се нахвърли върху друго момче, което се оказа случаен минувач. Хора се втурнаха да разтървават разгневения родител, който искаше да отмъсти за тормоза над сина му”, разказват свидетели на случката.

Накрая мъжът се качил на колата си и тръгнал заедно със сина и дъщеря си. Случаят ще бъде проверен от училищния инспекторат в града. Никой от потърпевшите не е подавал сигнал в полицията.

НАСА предвижда система за евакуация на австронавти при експлозия на ракета носител

http://www.vesti.bg/novini/nasa-predvizhda-sistema-za-evakuaciia-na-avstronavti-pri-eksploziia-na-raketa-nositel-6026244

НАСА предвижда оборудването на новите американски ракети-носители със система за аварийна евакуация на астронавтите, съобщава Ройтерс.

Ан Хатауей не се ръкува заради ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4397969

Американската актриса Ан Хатауей отказа да се здрависа с аржентински репортер заради страх от ебола, съобщи в. “Индипендънт”.
Случката станала в петък на премиерата на новия и? филм “Интерстелар” в Лос Анджелис. Алексис Пуиг стиснал ръцете на всички от екипа, само Хатауей отказала да подаде своята. Според него тя се страхувала да не се зарази с Американската актриса Ан Хатауей отказа да се здрависа с аржентински репортер заради страх от ебола, съобщи в. “Индипендънт”. Случката станала в петък на премиерата на новия и? филм “Интерстелар” в Лос Анджелис. Алексис Пуиг стиснал ръцете на всички от екипа, само Хатауей отказала да подаде своята. Според него тя се страхувала да не се зарази с

Украйна ще получи помощ от МВФ и ЕС, за да плати газовия си дълг къмРусия

http://www.vesti.bg/novini/ukrajna-shte-poluchi-pomosht-ot-mvf-i-es-za-da-plati-gazoviia-si-dylg-kymrusiia-6026243

Украйна ще получи финансова помощ от МВФ и ЕС, за да може да плати газовия си дълг към Русия, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, чиито пълномощия изтичат на 31 октомври.

14-годишен искал да взриви гара в Австрия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4397959

Австрийската полиция арестува 14-годишно момче по подозрение, че планира да постави бомба на гара Вестбанхоф във Виена, съобщи в. “Ню Йорк таймс”. Младежът с турски корени заявил, че иска да се бие на страната на джихадистите. Търсил в интернет инструкции как се прави бомба.
Хеликоптер на сирийската армия е пуснал две касетъчни бомби върху Австрийската полиция арестува 14-годишно момче по подозрение, че планира да постави бомба на гара Вестбанхоф във Виена, съобщи в. “Ню Йорк таймс”. Младежът с турски корени заявил, че иска да се бие на страната на джихадистите. Търсил в интернет инструкции как се прави бомба. Хеликоптер на сирийската армия е пуснал две касетъчни бомби върху

Филми в Дневник След 5: Кутийковците

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/10/31/2357285_kutiikovcite/?ref=rss


Жанр: Приключенски, Семеен, Анимация
САЩ / 2014 / 0 минути
Сценарист: Ирена Бригнъл, Адам Пава, Алан Сноу
Режисьор: Антъни Стачи, Греам Енейбъл
Дублиран на Български език
Дело на екипа, създал "Коралайн и тайната на огледалото 3D", приключенският "stop motion" филм "Съществата от кутиите" е вдъхновен от новелата на писателя Алън Сноу "Ето ги чудовищата!".

Продукцията е озвучена от Бен Кингсли, Саймън Пег, Тони Колет, Джаред Харис и Ел Фанинг, а сюжета...

Филми в Дневник След 5: Лешояда

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/10/31/2403061_leshoiada/?ref=rss

Времетраене: 119 мин.
Жанр: екшън трилър, САЩ, 2014
Режисьор и сценарист: Дан Гилрой
Оператор: Робърт Елсуит
Композитор: Джеймс Нютън Хауърд
Продуценти: Дженифър Фокс, Тони Гилрой, Джейк Джиленхол
В ролите: Джейк Джиленхол, Рене Русо, Бил Пакстън, Ан Кюсак
Докъде си готов да стигнеш, за да постигнеш американската мечта?
 
Лу Блум (Джейк Джиленхол) се опитва да пробие като репортер за вечерните новини, заснемайки тъмните страни на нощния живот в...

Филми в Дневник След 5: Свети Винсент

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/10/31/2396121_sveti_vinsent/?ref=rss


Жанр: Комедия
САЩ / 2014 / 103 минути
Сценарист: Тиадор Мелфи
Режисьор: Тиадор Мелфи
В ролите: Наоми Уотс, Мелиса Маккарти, Бил Мъри, Крис О'Дауд, Терънс Хауърд, Нейтън Кордри, Скот Адсит
Черпещ вдъхновение от заглавия като "Колкото толкова" и "Наръчник на оптимиста" филма на Тиодор Мелфи разказва историята на изморен от живота ветеран, който успява да се сприятели с младо момче, което наскоро се е преместило в отсрещния апартамент.

Бил Мъри изпълнява...

Германия тръпне от атака към Рибери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4397481

Германия иска все по-усилено нови закони след атаката срещу Франк Рибери на мача "Хамбургер" - "Байерн" (1:3) за купата. В последната минута фен на домакините проби охраната и зашлеви като с камшик Рибери в лицето, след това "забоде" два средни пръста в лицето му.
Полицията в Хамбург арестува мигновено агресора, а съдът наложи доживотна забрана за Германия иска все по-усилено нови закони след атаката срещу Франк Рибери на мача "Хамбургер" - "Байерн" (1:3) за купата. В последната минута фен на домакините проби охраната и зашлеви като с камшик Рибери в лицето, след това "забоде" два средни пръста в лицето му. Полицията в Хамбург арестува мигновено агресора, а съдът наложи доживотна забрана за

“Ислямска държава” - политическа обиграност и сатанински религиозен екстремизъм

http://e-vestnik.bg/21581/islyamska-darzhava-politicheska-obigranost-i-sataninski-religiozen-ekstremizam/

Дейвид Гарднър

Карта с мечтания в бъдеще Ислямски халифат, който искат да създадат ислямистите.

Откакто радикалните тоталитаристи от “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) нахлуха в съзнанието на света с мълниеносното си нахлуване от Сирия в Ирак, на тях се гледаше до голяма степен със смесица от ужас и възхищение.

Свирепостта на бойците, които сменят нетрадиционни и конвенционални способи на воюване; новото явление - джихадистка групировка, която е добре въоръжена, разполага със самостоятелно финансиране и е способна да оглави масово движение на недоволни сунити; хитрият медиен и пропаганден подход наред със сатанинския и брутален религиозен екстремизъм - всички тези страни ИДИЛ бяха надлежно отбелязани.

Това, което остана недостатъчно проучено, е политическата вещина на джихадистите, даваща им все повече възможност да рушат крехкото единство на съседните страни, докато разширяват влиянието си отвъд заграбените от тях територии в Сирия и Ирак. ИДИЛ ожесточено блъска по вратите на съседите - Ливан, Турция и донякъде Йордания, а евентуално и Саудитска Арабия.

Въпреки че групировката може да бъде отблъсната с военни средства, тя може да продължи да трупа политически дивиденти, като всява страх и се възползва от разделението. Не й е необходимо да троши врати, а само да изчака от другата страна да се появят разломи.

“Те изглежда са изчели всичко”, казва западен представител със задълбочени познания за Сирия и Ирак и няма предвид Корана или Хадиса (устни предания за заветите и делата на пророка Мохамед и неговите последователи), а Мао Цзедун и Франц Фанон. Подобно на предишни версии на джихадизма, ИДИЛ може с течение на времето да падне в собствения си капан и да се саморазруши. Засега обаче групировката е сложен, смъртоносен коктейл.

Обсадата на сирийския кюрдски град Кобане, например, на границата с Турция, често бива характеризирана като стратегическа или като символична. Все още не е ясно обаче какво налага воините на халифата на ИДИЛ да пожертват живота на около 500 души от своите, за да завземат точно този участък по дългата 1300 км турска граница със Сирия и Ирак. Те превърнаха Кобане в символ, но атакувайки го, забиха клин между неоислямистките управници в Турция и турското кюрдско малцинство.

В Ливан, където раните от верската война от 1975-1990 г. още не са зараснали, разпространяването на джихадизма може да бъде още по-директно. През август джихадистите щурмуваха сирийската граница, навлизайки в ливанския сунитски град Арсал. Тежките сражения между армията и сунитските ислямистки радикали продължават в друг ливански град - Триполи.

Екзекуция от бойци на Ислямска държава. Снимка: видео

Ливанската армия, в оперативно сътрудничество с Хизбула (подкрепяно от Иран шиитско полувоенно движение, което се бие на страната на режима на Асад в Сирия и разполага с политически кръг у дома) изглежда способна да се справи. Цената обаче е отчуждаването на сунитите - нещо, което е политически изгодно за ИДИЛ.

ИДИЛ ще продължи да се опитва да се свърже с местните радикали и със симпатизантите си сред милионите сунитски бежанци в Турция, Ливан и Йордания (където известен духовен водач от Ал Кайда, Абу Мохамад ал Макдиси, един от идеолозите на джихадизма, беше арестуван в понеделник за подстрекаване срещу ръководената от САЩ “кръстоносна” коалиция против ИДИЛ, към която Йордания се присъедини).

Салафитският фундаментализъм отдавна зрее в йордански градове като Зарка и Маан и бе благодатната почва за раждането на ИДИЛ. “Не се притеснявам, че Да’еш (арабския акроним на ИДИЛ) ще проникне през границите ни. Безпокоя се от това, което вече е в страната ни”, казва водещ бизнесмен в Аман.

Възползвайки се от чувството на сирийските сунити, че са предадени, а на сунитите в Ирак, че са лишени от ...

Филми в Дневник След 5: Джон Уик

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/10/31/2409933_djon_uik/?ref=rss


САЩ / 2014 / 96 минути
Сценарист: Дерек Колстад
Режисьор: Дейвид Лейтч, Чад Стахелски
В ролите: Дийн Уинтърс, Бриджит Мойнахан, Уилем Дефо, Бриджит Реган, Ейдриан Палики, Киану Рийвс, Алфи Оуен-Алън
След внезапната смърт на любимата си съпруга, Джон Уик (Киану Рийвс) получава последен дар от нея – куче на име Дейзи и бележка, съдържаща една единствена молба: да не забравя как да обича. Траурът на Джон е прекъснат, когато автомобилът му Бос Мустанг от 1969 г. попада в...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391414

Ненка Иванова, адвокат, зам.- главен редактор на сп. "Общество и право".
Пламен Бобоков, бизнесмен, съсобственик на "Приста ойл груп", 46 г.
Светлана Янчева, актриса.
Стефан Китанов, филмов продуцент, сцeнарист, 53 Ненка Иванова, адвокат, зам.- главен редактор на сп. "Общество и право". Пламен Бобоков, бизнесмен, съсобственик на "Приста ойл груп", 46 г. Светлана Янчева, актриса. Стефан Китанов, филмов продуцент, сцeнарист, 53

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване