Британски круизен кораб заседна край бреговете на Норвегия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/01/2411157_britanski_kruizen_korab_zasedna_krai_bregovete_na/?ref=rss


Британският круизен кораб "Марко Поло" с 1096 души на борда засегна днес в плитчина край Норвегия, съобщи ТАСС, цитирайки норвежката информационна агенция. Опасност за живота на пътниците и екипажа няма, тъй като корпусът не е сериозно повреден, херметичността му не е нарушена и наклонът на плавателния съд е 4-5 градуса.

Представител на норвежката спасителна служба каза, че положението е под контрол, нищо не застрашава живота и здравето на пътниците. Корабът не е подал сигнал за...

В Египет разкриха терористична клетка, свързана с Ислямска държава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401422

Египетските сили за сигурност разкриха терористична клетка, свързана с групировката Ислямска държава, която разгръща дейността си предимно в Ирак и Сирия, предаде ТАСС, позовавайки се на министерството на вътрешните работи на страната.
Екстремистите са били заловени по време на спецоперация в северната част на Египет. Египетските сили за сигурност разкриха терористична клетка, свързана с групировката Ислямска държава, която разгръща дейността си предимно в Ирак и Сирия, предаде ТАСС, позовавайки се на министерството на вътрешните работи на страната. Екстремистите са били заловени по време на спецоперация в северната част на Египет.

Правят нова стена под срутилия се път за Банско

http://www.bnews.bg/article-120638

По никакъв начин изграждането на подпорната стена и укрепването на пътя няма да промени досегашната организация на движение. То ще продължи да се осъществява само в едната лента и ще се регулира от светофари.

Тома Биков пред ПИК: Има опасност ГЕРБ и Реформаторският блок да се сринат, ако съставят правителство. И тогава ще стигнем до президентска република

http://pik.bg/тома-биков-пред-пик-има-опасност-герб-и-реформаторският-блок-да-се-сринат-ако-съставят-пра-news244797.html

Тома Биков пред ПИК: Има опасност ГЕРБ и Реформаторският блок да се сринат, ако съставят правителство. И тогава ще стигнем до президентска република

Политическите страсти са нажежени до краен предел. Противоречиви информации текат от всички политически централи за бъдещото управление на страната. Партиите се страхуват от предстоящи избори. ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) правят вече почти едноседмични преговори за съставяне на правителство. Патриотичният фронт и АБВ отговарят нееднозначно дали биха подкрепили с гласовете си в парламента правителство на ГЕРБ и РБ. Потърсихме коментара на политическия анализатор Тома Биков за поредната политическа криза у нас. 

Интервю на Албена Борисова

- Ще има ли правителство, господин Биков?

- Има възможности за съставяне на кабинет, но те не са големи. Не защото едно правителство няма да получи подкрепа при гласуването. А защото може да не получи подкрепа по време на управлението си. И тогава ще започне да зависи от ДПС. Патриотичният фронт може да не покрепя правителството за 4 г., ако не го устройва програмата му. Въпросът не е в съставянето на кабинет, а в това за какъв период той ще разполага с подкрепата на 121 депутати. 

- Какво се случва с Реформаторския блок? Създават впечатление, че не могат да разделят бащината дружина. Власт ли искат?

- Реформаторският блок изпитва различни колебания. Някои се притесняват, че той може да изгори в управлението. Подобни страхове има и в ГЕРБ. И двете партии ще пострадат при евентуален неуспех и ще се сринат електорално. Реформаторският блок може да изчезне, а ГЕРБ е заплашен да го стигне съдбата на БСП. 

- Защо Реформаторите настояха Патриотичният фронт да бъде включен в управленската коалиция? Вие сте техен поддръжник, в кухнята сте...

- Аз вече не съм в кухнята, по-скоро съм в кулоарите на Реформаторския блок. Реформаторите настояха Патриотичният фронт да участва в управлението от страх. Страхът е, че Фронът може да започне да зависи от ДПС, ако не е във властта. Друг е въпросът дали той е в състояние да осигури такава застраховка за подкрепа на евентуално правителство. Спряга се и АБВ в управленското парламентарно мнозинство. Как виждате Реформаторският блок да има подкрепата на Георги Първанов и Румен Петков? Това е част от компромиса, който трябва да се направи. Друг е въпросът колко си струва той. Ако е в името на стабилността, тя ще се постигне трудно. А реформи се правят само с тежка подкрепа. Няма случай реформи да се правят с правителство на малцинството. 

- ГЕРБ обяви възможност за управление с формула 2+2 в четвъртък. Ден по-късно АБВ пък контрира, че с тях разговори не са правени в тази насока?!

- Те може да го обявят пак. Кои политики са свързани с тяхната програма? Знае ли се? Те не участват във властта и няма да поемат отговорност. Политическа отговорност се поема само чрез участие в правителството на ниво министър. Гласуването в парламента е до време. Абсурдна е ситуацията - Георги Първанов и Валери Симеонов да стоят по ъглите на парламента и да решават да дават подкрепа, когато им отърва. 

- Няма ли опасност да се повтори случаят "Орешарски", ако се състави правителство? Трудно вървят политическите преговори, съществува вариант да се състави кабинет на малцинството, а в същото време Протестна мрежа възобнови протестите си пред парламента...

- Ако се стигне до формулата 2+2 на управление, това ще е третото правителство на малцинството. Първото беше на Бойко Борисов, второто - на Пламен Орешарски. Това е тенденция, а не случайност. Ако то се роди, ще е правителство на най-малкото малцинство. След ерата "Орешарски" трябва да случи точно обратното. И не трябва да имаме експертно правителство. Защото в един момент ГЕРБ и Реформаторският блок може да се окаже, че сами са се вкарали в капан. 

- Тогава какъв е изходът?

- Има страх от избори. А аз мисля, че трябва да бъде съставено правителство, което да работи до 1 март. То трябва да е подкрепено от множество политически сили  и да приеме бюджет, както и да направи промени в Изборния кодекс. Трябва да се направи така, че в парламента да влизат 120 пропорционални и 120 мажоритарни депутати. И няма лошо изборите да бъдат през зимата на 2015 г. 

- Ами как ви се вижда поведението на БСП? Те твърдят, че избирателят им е отредил ролята на опозиция. А всъщност избирателят поиска коалиционно управление на страната, затова направи този шарен парламент...

- БСП получиха много малък резултат и това ни лиши от голяма коалиция. Иначе можеха БСП и ГЕРБ да се коалират, но тогава тяхното правителството щеше да има подкрепата само на 123 депутати, т.е. да виси на волята на 3 народни представители. А БСП е разцепена. Ръководството й е в правото си да поиска да реформира партията. А реформи се правят най-добре, когато си в опозиция. 

- Да, но държавният интерес не е ли по-важен от партийния?

- Така е. В момента в парламента има 8 партии заради отлива от БСП. Именно той помогна на политически брокери да влязат в парламента. Ако сриването на партиите продължава, ще стигнем до ситуация да не можем да направим стабилно управление?

- Тогава няма ли най-удачният вариант да е да станем президентска република?

- Ако имаме неуспешно бъдещо правителство, дебатът за президентска република ще дойде на дневен ред. Тя е по-авторитарният вариант. Но до него се прибягва, когато политическата система се разпада. 

- Анти-ДПС кампанията, която водят всички партии в момента, не застрашава ли етническия мир в страната?

- Не мисля. Етническият мир може да бъде застрашен, ако ДПС нямаше какво да губи. А тя има много да губи, ако тръгне на война. За съжаление тя си създаде крайно неприемлив имидж и то не по етнически причини. А като партия, преяждаща с власт  и извиваща ръце. ДПС е замислена като политическа сила, която представлява българските турци. Тя е монополист. И си играе успешно тази роля. Тя не е партия, която работи за подобряване на жизнения стандарт. Единственият начин ДПС да бъде накарана да се съобразява, е да бъде поставена в режим на конкуренция. ДПС губи гласовете на турците, но печели от ромите. Ето това може да се използва от другите партии - да слагат за водачи на своите листи български турци в смесените райони.

Кирил Йорданов: Близо 1 100 000 са българите, които към момента живеят в Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=269347

Близо 1 100 000 са българите в Македония. Това съобщиха Кирил Йорданов, председател на Асоциация на българите по света, по време Петата сесия на Световния парламент на българите, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. На сесията бяха представени доклади свързани с проблемите на българите по света, както и тяхната численост в различните географски райони.

Рилският манастир вече е със статут на национален обект

http://society.actualno.com/Rilskijat-manastir-veche-e-sys-statut-na-nacionalen-obekt-news_58057.html

Вицепремиерът Екатерина Захариева връчи днес на игумента на Рилската света обител - Адрианополския епископ Евлогий, решение на правителството, с което манастирът получава статут на национален обект. ...

Славия вдигна гащите и обърка шампионския план на ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Slavija-vdigna-gashtite-i-obyrka-shampionskija-plan-na-CSKA-news_58062.html

Славия препъна и втория кандидат за титлата. След като в началото на октомври измъкна 0:0 като гост на Лудогорец, днес направи същото на "Българска армия" срещу ЦСКА. "Белите" демо...

Наши ученици събраха книги за библиотеката на изгорял манастир в Македония

http://pik.bg/наши-ученици-събраха-книги-за-библиотеката-на-изгорял-манастир-в-македония-news244809.html

Наши ученици събраха книги за библиотеката на изгорял манастир в Македония

За Деня на народните будители ученици от Тервел събраха книги за библиотеката на изгорелия манастир "Свети Йоан Кръстител" в Македония, съобщи БНР.

Инициативата се родила след посещение миналата година в пострадалата света обител на Клуба за автентичен фолклор на училище "Йордан Йовков". Преди година учениците подкрепиха кампания за дигитализация на литература, съхранявана в Зографския манастир.

Ученици от Тервел събраха книги за библиотеката на изгорял манастир в Македония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401413

За Деня на народните будители ученици от Тервел събраха книги за библиотеката на изгорелия манастир "Свети Йоан Кръстител" в Македония, съобщи БНР.
Инициативата се родила след посещение миналата година в пострадалата света обител на Клуба за автентичен фолклор на училище "Йордан Йовков". Преди година учениците подкрепиха кампания за дигитализация За Деня на народните будители ученици от Тервел събраха книги за библиотеката на изгорелия манастир "Свети Йоан Кръстител" в Македония, съобщи БНР. Инициативата се родила след посещение миналата година в пострадалата света обител на Клуба за автентичен фолклор на училище "Йордан Йовков". Преди година учениците подкрепиха кампания за дигитализация

Пътят до Рилския манастир ще бъде ремонтиран, обеща министър Захариева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/01/2411152_putiat_do_rilskiia_manastir_shte_bude_remontiran/?ref=rss


Пътят до Рилския манастир ще бъде ремонтиран, като обновеният участък ще е готов до септември 2015 година, каза днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране в служебния кабинет Екатерина Захариева. Срамота е достъпът и пътищата до един от най-посещаваните обекти в България да са в това окаяно състояние, поясни тя.

Захариева днес връчи документ, с който Рилският манастир получи статут на национален обект. По думите на виципремиерът, това ще...

Ученици събраха книги за библиотеката на изгорял манастир в Македония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401406

За Деня на народните будители ученици от Тервел събраха книги за библиотеката на изгорелия манастир За Деня на народните будители ученици от Тервел събраха книги за библиотеката на изгорелия манастир "Свети Йоан Кръстител" в Македония, съобщи БНР. Инициативата се родила след посещение миналата година в пострадалата света обител на Клуба за автентичен фолклор на училище "Йордан Йовков". Преди година учениците подкрепиха кампания за дигитализация

Патриотичният фронт се цепи заради Борисов!

http://www.bnews.bg/article-120642

Партиотичният фронт е пред разцепление заради ГЕРБ. Депутатът Велизар Енчев, който е водещ в СКАТ, е свален от ефир по искане на Валери Симеонов.

Парламентарен шум и oпасни идеи за КТБ

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/11/01/2411025_parlamentaren_shum_i_opasni_idei_za_ktb/?ref=rss


След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се възмути от "наглото писъмце" (както го нарече) на инвеститора, проявил интерес да спасява КТБ, партията оттегли предложението БНБ да оздравява банка с отрицателен капитал и сега на ход е централната банка, която след като това бъде установено ще трябва да отнеме лиценза. 

Препубликуваме още едно мнение за изводите и идеите около съдбата на КТБ, които бяха официално обсъждани в бюджетна комисия в парламента тази сряда - на Петър Ганев от...

Цачева: Никаква чистка няма в Народното събрание

http://offnews.bg/news/n_1/n_411880.html

Зад твърдението, че в Народното събрание се извършват масови уволнения се крият следните факти. 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание, когато е било ясно, че мандатът му ще бъде предсрочно прекратен. С тези думи пред "Фокус" Цецка Цачева отхвърли обвиненията на лидера на БСП Миков, че са били уволнени неправомерно 30 служители на администрацията на НС в първите дни на работа на парламента. „На 7 юли 2014 г. в отдел „Студенти” на стаж от парламента са назначени 6 служители, забележете - на 2 работни места, на по един, два или четири часа работно време. Четирима други служители в последния момент са назначени в хранителния комплекс, трима шофьори са назначени в гаража на Народното събрание. Става дума за неръководни длъжности, но възниква логичният въпрос: Кое е наложило назначаването на хора за период, в който няма да има действащ парламент? Прокрадва се идеята, че е търсена възможност за самоцелно устройване на хора без институцията да има необходимост от това, заяви председателят на НС. Цачева даде и пример, който по нейните думи е потресъл цялата администрация: „В парламентарния пресцентър са били назначени две служителки, които след края на мандата на предишния парламент в продължение на два месеца не са идвали на работа, не са влизали в двете сгради на Народното събрание, а са получавали заплати. Чашата на възмущението прелива на всички сегашни служителите на администрацията, когато по инициатива на Главния секретар, малко преди конституирането на новия парламент, те се появяват само, за да вземат обезщетение от по четири работни заплати, като всяка една заплата е между 2400 – 2500 лв.” По думите й главният секретар изпълнява функциите на ръководител на администрацията във време, когато няма работещ парламент, но той може да взима такива действия по отношение на служителите само при неотложни случаи. „Питам: кой е неотложният случай да се прекрати на 20 октомври по инициатива на главния секретар правоотношенията с две служителки, които не са влизали в сградата на НС между август, септември, до 20 октомври включително, с начислени по четири заплати обезщетение затова? Тук е моментът да споделя, че Главният секретар на 42-то НС е назначен при неспазване на условията на чл. 7 от Закона за държавния служител, а това е липса на ръководен опит. На това основание Главната секретарка, считано от вчера, е освободена от този пост”, заяви Цачева. Що се отнася до студентската програма за стаж в парламента председателят на 43-то Народно събрание обясни, че тя винаги е съществувала и ще я има. В нея обаче студентите от 3 или 4 курс на юридическите факултети работят безвъзмездно, а не както в случая е станало - по време на ваканцията след семестъра от 7 юли се назначават по трудови правоотношения за един, два или четири часа. „От кого ще черпят опит тези млади юристи, които все още се обучават, след като парламента не работи, няма народни представители, няма никаква дейност в пленарна зала?”, попита Цачева и допълни, че студентската програма е работила много добре и по време на 41-то Народно събрание, но тогава студентите са се трудили безвъзмездно с научни ръководители. „Истината е, че този отдел е създаден, за да се намери място за човек, който е пенсиониран през 2009 г. Затова е създадена по този начин, като структурно звено. Бързам да заявя, че и занапред студентска програма ще има, но винаги, както се правило досега и пред моите предшественици със стартирането на учебната година през есента се набират такива желаещи да работят по тази програма”, каза председателят на НС. Цачева посочи още , че възникват и въпроси по отношение на отдел „Анализ на ефекта от законодателството”, където са разкрити 8 щатни бройки и са назначени шест човека. „По информация на служителите от този отдел за целия период от съществуването си няма разработени и заведени в парламента нито един анализ. Възниква въпросът: защо тези хора, не оспорвам тяхната компетентност, са получавали трудово възнаграждение повече от една година време, след като не са имали началник на звеното, който да организира работата им? Естествено, част от тях ще бъдат ползвани в новата структура на парламента, след като се конституират и парламентарните комисии. Към този момент това обаче са хора, които са получавали възнаграждение без дейност”, каза още Цачева.

Рекорд: 5-месечно бебе дефилира в Градския Хелоуин парад във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=269346

За поредна година Градският Хелоуин парад в Мол Варна би цял куп рекорди и отново се превърна в най-пъстрия и атрактивен маскарад в морската столица. Още от ранния следобед търговският център заприлича на „сборище на вещици“, когато малки кандидат-зомбита окупираха професионалните гримьори, за да се сдобият с перфектната визия за парада и конкурсите за най-атрактивен костюм, най-артистично представяне, най-красив тиквен фенер и др.

Рилският манастир получи статут на национален обект

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401396

Вицепремиерът Екатерина Захариева връчи на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, решение на Министерски съвет, с което Рилският манастир получава статут на национален обект.
Рилският манастир е първият манастир, който получава статут на Национален обект. Манастирът е един от най-значимите културни паметници на България. Вицепремиерът Екатерина Захариева връчи на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, решение на Министерски съвет, с което Рилският манастир получава статут на национален обект. Рилският манастир е първият манастир, който получава статут на Национален обект. Манастирът е един от най-значимите културни паметници на България.

Рилският манастир получи статут на национален обект

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401386

Вицепремиерът Екатерина Захариева връчи на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, решение на Министерски съвет, с което Рилският манастир получава статут на национален обект.
Рилският манастир е първият манастир, който получава статут на Национален обект. Манастирът е един от най-значимите културни паметници на България. Вицепремиерът Екатерина Захариева връчи на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, решение на Министерски съвет, с което Рилският манастир получава статут на национален обект. Рилският манастир е първият манастир, който получава статут на Национален обект. Манастирът е един от най-значимите културни паметници на България.

Военен разузнавач № 1: Има българи в Ислямска държава

http://frognews.bg/news_79352/

"След като министърът е казал нещо, значи е така." Това заяви доректорът на служба "Военна информация" Веселин Иванов в коментар на изказването на военния министър Велизар Шаламанов, че има българи, които се сражават на страната на Ислямска държава.

Плевнелиев: Българските учени са достойни последователи на будителите

http://www.mediapool.bg/plevneliev-balgarskite-ucheni-sa-dostoini-posledovateli-na-buditelite-news226691.html

По случай Деня на народните будители на тържествена церемония пред президентската институция бе издигнат националният трибагреник. Росен Плевнелиев поздрави представителната гвардейска рота, официалните лица - министри, учени и гражданите. "Първите будители имат достойни последователи в лицето на българските учени", заяви по-късно в Гербовата зала президентът. "Делото на народните будители е опора на отечеството ни в бурите, в бързеите на историята, в тежките моменти. То ни носи вяра и вдъховение, без които пътят ни напред със сигурност би бил много по-труден. Днешният празник е истински общобългарски празник вече близо век. Денят на народните будители е символ на това как духовността, образованието и ценностите възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи", продължи още държавният глава. Росен Плевнелиев удостои с орден "Стара планина" първа степен председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за наговите заслуги за развитието на науката. Той връчи почетния знак на държавия глава на академията, като подчерта, че за 145-годишнта си дейност тя изгражда внушителен авторитет.  "Днес, увлечени от злободневията на ежедневнието, ние чето пропускаме нещо много важно, на което са ни учили будителите - съгласието и разбиратлстото помежду ни в името на общите интереси на страната, воденето на диалог“, подчерта академик Воденичаров.

Руски бомбардировач вдигна по тревога изтребители на Великобритания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/01/2411147_ruski_bombardirovach_vdigna_po_trevoga_iztrebiteli_na/?ref=rss


Великобритания вдигна във въздуха по тревога за втори път тази седмица изтребители на Кралските военновъздушни сили, след като поне един руски бомбардировач "Туполев" Ту-95 е приближил въздушното пространство на Обединеното кралство, предаде "Асошиейтед прес".

Британското министерство на отбраната съобщи днес, че самолети "Тайфун" на Кралските военновъздушни сили, базирани в Лосимаут, Шотландия, са прехванали самолета вчера. Снимки, публикувани заедно с изявлението, показват един...

Кои са двигателите на подема на борсите в САЩ?

http://www.investor.bg/sasht/337/a/koi-sa-dvigatelite-na-podema-na-borsite-v-sasht-182982/

От 362 компании, публикували финансовите си резултати за третото тримесечие до момента, 78% отчитат печалби над средните прогнози

НАСА пусна впечатляваща нова снимка на луната Титан

http://offnews.bg/news/n_1/n_411895.html

Космическият апарат на НАСА - Касини , изпрати нова впечатляваща снимка на въглеводорното море Кракен, намиращо се на луната Титан, съобщават световните медии. Апаратът е ветеран от подобен тип мисии, след като беше изпратен през далечната 1997 г. да проучва Сатурн. Той достигна планетата чак през юли 2004 г. и се очакваше да спре да работи 4 години след пристигането си, но продължава да го прави вече над десетилетие. Последната му снимка е от 21 август тази година и представлява цветна мозайка, която показва слънцето, отразено във въглеводородните езера край северния полюс на луната Титан. Изображението е заснето в обхвата на близката инфрачервена светлина и това, което се вижда, е зеленикавата Титан със сияещи светлини в областта на езерата. На изображението се забелязват и метановите облаци около северния полюс, като от НАСА изтъкват, че облаците имат капацитета да възстановяват водния обем на езерата с валежи. Морето Кракен, отразяващо слънчевата светлина, има пръстени по краищата си. Това обозначава процес на изпарение, вследствие на който езерото става все по-малко и по-малко. Езерата и моретата на Титан се състоят предимно от течен метан и етан, а не от вода, каквато бихме си представили.

Дим в локомотива забави с близо два часа бързия влак от Бургас за София

http://econ.bg/Новини/Дим-в-локомотива-забави-с-близо-два-часа-бързия-влак-от-Бургас-за-София_l.a_i.593943_at.1.html

Бързият влак от Бургас за София е спрял аварийно на гара Чинтулово, заради дим от компресорен агрегат на локомотива. Това е довело до закъснение с...

ГЕРБ и РБ продължават преговорите за съставяне на кабинет

http://www.mediapool.bg/gerb-i-rb-prodalzhavat-pregovorite-za-sastavyane-na-kabinet-news226690.html

ГЕРБ и Реформаторският блок продължават преговорите за съставяне на общо правителство. В събота поотделно работните групи на двете политически сили ще обсъждат детайлно текста и сходствата на предложеното в проекта с предизборните им програми. От ГЕРБ обаче  са поели ангажимент текстът на политическата декларация да бъде предоставен на реформаторите до събота вечер. Очаква се след като се запознаят с него до неделя на обед от РБ да представят своите бележки по текста, а в началото на следващата седмица двете формации да говорят за структурата и персоналните назначения на МВ. ГЕРБ имали свое виждане за кабинета, но нямало да го споделят, докато не видят това на реформаторите. Румяна Бъчварова припомни, че още на първия кръг от разговорите е имало съгласие за разпределение на министерските постове на пропорционален принцип. Механизмът за взимане на решения между бъдещите коалиционни партньори щял да бъде на принципа на консенсуса с възможност за изразяване на особено мнение, разясниха от ГЕРБ. Очаква се месец след съставянето на кабинета ще бъде приета и детайлна управленска програма.

Древни кръгове в Сирия и Йордания учудиха археолозите

http://interest.actualno.com/Drevni-krygove-v-Sirija-i-Jordanija-uchudiha-arheolozite-news_58054.html

Йордански и австралийски археолози заснеха от въздуха 11 древни големи кръга в Йордания и Сирия, за да се опитат да установят за какво са били предназначени и да ги направят по-популярни, съобщaва Dis...

„Ислямска държава” търси петролни мениджъри срещу 220 хил. долара годишно

http://www.cross.bg/dzhihadistite-durzhava-petrol-1437820.html

/КРОСС/ „Ислямска държава" е пуснала тайно обяви за търсене на експерти професионалисти, които да управляват петролните рафинерии и да движат петролния бизнес на терористичната организация, съобщава лондонският The Times. Използвайки агенти на черния пазар, „Ислямска държава" предлага заплата от 220 хил. долара годишно за поста. В момента под неин контрол са 11 петролни полета в Ирак и Сирия, от които терористичната организация реализира от юни насам всеки ден продажби на стойност повече от 3 млн. долара. Но след серия от инциденти и непрофесионални решения печалбите са паднали с близо две трети. Досега джихадистите разчитаха чрез заплахи и изтезания да принудят шефовете на петролните кладенци и рафинерии да изпълняват техните заповеди, но се оказа, че така предприятията не би могло да работят ефективно. Физическата разправа с мениджърите и професионалистите, които не желаят да се подчиняват на терора на джихадистите само обезкърви предприятията и сега те работят с намален капацитет. Затова сега те са решили да намерят професионални мениджъри, които предварително са съгласни да работят според техните условия. Обявите за работа се разпространяват чрез ислямската мрежа от интернет сайтове. Робин Милс от консултантската фирма Manaar Energy от Дубай коментира, че предложението на джихадистите не е особено атрактивно за добрите мениджъри в бранша, които получават много повече в добрите петролни компании

Румен Луканов: Бих поканил Мадона и Доган в “Сделка или не”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4400383

Румен Луканов e сред най-атрактивните водещи в българския телевизионен ефир. Въпреки безспорните си артистични качества той никога не се е занимавал с актьорско майсторство.
Преди да започне предаването "Сделка или не", Румен школувал уменията си в редица популярни шоупрограми като "Сблъсък", "Супершоу Невада" и "Супер телемаркет". Румен Луканов e сред най-атрактивните водещи в българския телевизионен ефир. Въпреки безспорните си артистични качества той никога не се е занимавал с актьорско майсторство. Преди да започне предаването "Сделка или не", Румен школувал уменията си в редица популярни шоупрограми като "Сблъсък", "Супершоу Невада" и "Супер телемаркет".

Нигерийска ислямистка групировка заплаши да екзекутира германски заложник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401355

Нигерийската ислямистка групировка "Боко харам" Абубакар Шекау заплаши, че ще  да убие пленен от тях германец, съобщи Асошиейтед прес.
Шекау твърди в разпространен снощи видеозапис, че "Боко харам" все още държи германеца, чиято самоличност не се посочва.
Лидерът на екстремистите каза, че заложникът "все плаче" и бойците може "да го накълцат, Нигерийската ислямистка групировка "Боко харам" Абубакар Шекау заплаши, че ще  да убие пленен от тях германец, съобщи Асошиейтед прес. Шекау твърди в разпространен снощи видеозапис, че "Боко харам" все още държи германеца, чиято самоличност не се посочва. Лидерът на екстремистите каза, че заложникът "все плаче" и бойците може "да го накълцат,

Бензинът в САЩ стана по-евтин от млякото

http://www.moreto.net/novini.php?n=269345

За първи път от 22 декември 2010 година средната цена на дребно на бензина в САЩ падна по три долара за галон, което е около 79 цента за литър. Това съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на Американската автомобилна асоциация (ААА). Това означава, че бензинът в САЩ сега е по-евтин от млякото, средната цена на което е 3,73 долара за галон.

Решението на депутатите за КТБ е прибързано, дава се лош сигнал на банките

http://econ.bg/Новини/Решението-на-депутатите-за-КТБ-е-прибързано-дава-се-лош-сигнал-на-банките_l.a_i.593934_at.1.html

Решението на депутатите да не задължат БНБ да оздравява финансови институции с отрицателен капитал е прибързано и е лош сигнал към  банковата...

Любо Чука се съблече в преспите

http://www.bnews.bg/article-120611

Любо Чука не спира да тренира, макар че прекрати активната си състезателна кариера.

Цачева отрече за масови уволнения в НС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cacheva-otreche-za-masovi-uvolneniia-v-ns-6026366

"Зад твърдението, че в Народното събрание се извършват масови уволнения, се крият следните факти - 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание", заяви Цачева

Нигерийска групировка заплаши да убие германски заложник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401348

Нигерийската ислямистка групировка Нигерийската ислямистка групировка "Боко харам" Абубакар Шекау заплаши, че ще  да убие пленен от тях германец, съобщи Асошиейтед прес. Шекау твърди в разпространен снощи видеозапис, че "Боко харам" все още държи германеца, чиято самоличност не се посочва. Лидерът на екстремистите каза, че заложникът "все плаче" и бойците може "да го накълцат,

Военното разузнаване пак отрича да крие архиви от комисията по досиетата

http://www.mediapool.bg/voennoto-razuznavane-pak-otricha-da-krie-arhivi-ot-komisiyata-po-dosietata-news226689.html

Директорът на служба "Военна информация" Веселин Иванов категорично отхвърли обвиненията, че подчиненото му ведомство задържа в нарушение на закона част от архива си, вместо да го предаде на комисията по досиетата. "Документи, които сме длъжни по закона за досиетата да предадем – всичко е предадено. Нито един документ няма, който да е останал в службата", заяви Иванов. Преди дни председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов съобши, че военното и цивилното разузнаване продължават да отказват да предадат целите си архиви. Основният проблем е с документите на служба "Военна информация", от която Комисията очаква около 30 000 архивни единици. Служебният военен министър Велизар Шаламанов е разпоредил документите да бъдат предадени, но службата не е стигнала отново до съгласие с комисията, съобщиха за Меdiapool от министерството. "Говорихме с Шаламанов, но службата отново отказва да предостави документите с аргумента, че в тях има и имена на чужди граждани. Ние обаче не може да приемем това обяснения, тъй не отговаря на закона... Очевидно изчакват и новото правителство, за да видят какво ще стане", обясни Костадинов. "Всички документи са предадени през декември миналата година", категоричен бе директорът на военното разузнаване. "Аз предложих на комисията да дойдат да ги проверят от първия до последния, в които се съмняват", обясни той в събота. Според него законът не го задължава да предадат документите за чуждите граждани. Веселин Иванов е категоричен, че няма вариант, при който някъде да няма предадени досиета. "Разпоредил съм, проверено е няколко пъти, няма нито един български гражданин, който да се споменава съгласно изискванията на закона - български гражданин до 16 юли 1991г.", каза Веселин Иванов. По думите му проблеми създава отмяната на прословутия параграф 12 от закона за досиетата, който не позволяваше да се установява принадлежност към ДС на всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година. Параграфът отпадна от закона през 2012 г., въпреки острата съпротива на БСП и дори на кръгове от управляващата тогава ГЕРБ, след като за това настояха тогавашните депутати от "Синята коалиция" Иван Костов и Йорданов Бакалов. "Има противоречия между този закон и закона за класифицираната информация", коментира Иванов.

Глобиха 10 000 пешеходци за нарушения на пътя

http://www.bnews.bg/article-120640

Глобата за неправилно пресичане е 20 лв., докато актовете за шофьорите започват от 100 лв.

Депутатът, който държи всички за топките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4400138

“Държа ги всички за топките. Ама наистина.”
Това казва депутатът от “Движение България на гражданите” на Меглена Кунева - доц. д-р Димитър Шишков. Той е най-известният уролог в Пловдив, а към професионалните му услуги прибягват пациенти от цялата страна. Като водач на листата на реформаторите той върна синята слава на града и нареди на последния “Държа ги всички за топките. Ама наистина.” Това казва депутатът от “Движение България на гражданите” на Меглена Кунева - доц. д-р Димитър Шишков. Той е най-известният уролог в Пловдив, а към професионалните му услуги прибягват пациенти от цялата страна. Като водач на листата на реформаторите той върна синята слава на града и нареди на последния

Цената на такситата се вдига

http://econ.bg/Новини/Цената-на-такситата-се-вдига_l.a_i.593926_at.1.html

Край на евтините таксита. Част от шофьорите обаче недоволстват заради въвеждането на минимални тарифи за услугата, информира Нова телевизия....

Цачева: 21 от освободените служители в парламента са назначени в последния месец от работата на 42 НС

http://www.moreto.net/novini.php?n=269342

Зад твърдението, че в Народното събрание се извършват масови уволнения се крият следните факти. 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание.

"Разкритията" на Цачева са фантазии!

http://www.bnews.bg/article-120639

"Това са фантазии". Така бившият парламентарен шеф Михаил Миков коментира пред BPost.bg днешните твърдения на новата председателка на НС Цецка Цачева, че служители на пресцентъра на получавали заплати между 2400 и 2500 лв., без да ходят на работа.

Хамбургер прати Борусия (Дортмунд) сред изпадащите

http://football.actualno.com/Hamburger-prati-Borusija-Dortmund-sred-izpadashtite-news_58055.html

Сериозни размествания в Бундеслигата предизвика Хамбургер с победата си над Байер (Леверкузен) у дома в мач от 10-ия кръг на шампионата. Тимът на Йозеф Цинбауер се наложи с минималното 1:0 с гол на Ва...

Вероятно над 1300 души са загинали в Ирак през октомври

http://asia.actualno.com/Verojatno-nad-1300-dushi-sa-zaginali-v-Irak-prez-oktomvri-news_58053.html

Близо 1300 души са загинали в Ирак през миналия месец. В това число не влизат нито жертвите в провинция Анбар – на запад, нито убитите сред джихадистите. Това показва равносметката, публуван...

Джоли става блондинка за новия си филм

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/dzholi-stava-blondinka-za-noviia-si-film-6026365

Списание публикува снимка на актрисата с руса коса. Кадърът е заснет в Малта, където Анджелина и съпругът ѝ снимат филма "Край морето"

Путин награди посмъртно шефа на Total

http://econ.bg/Новини/Путин-награди-посмъртно-шефа-на-Total_l.a_i.593913_at.1.html

Руският президент Владмир Путин издаде указ за присъждането посмъртно  на почетен орден на шефа на френската компания Total Кристоф Марджери. ...

Близнашки поиска правителство на всяка цена

http://offnews.bg/news/n_1/n_411869.html

Правителство трябва да има на всяка цена, заяви премиерът Георги Близнашки пред журналисти в Котел. Силно се надявам, че в следващите няколко дни, особено след като бъде връчен проучвателен мандат, разговорите ще придобият по-спокоен тон и ще се стигне до съставяне на правителство, каза министър-председателят. Близнашки прогнозира тежки първи месеци за следващия кабинет, който трябва да предприеме неотложни и "не особено популярни мерки". След това обаче нещата ще тръгнат във възходяща линия и благодарение на финансовия ресурс, предвиден за страната ни по Споразумението за партньорство на ЕК с България до 2020 година, прогнозира той. Големият въпрос е да настъпи спокойствие и да бъдат създадени нормални условия, за да могат тези средства да бъдат усвоявани без злоупотреби, коментира премиерът. Едно правителство, създадено в трудни условия и при един фрагментаризиран парламент, би имало добро бъдеще, особено ако се работи открито и прозрачно и ако предварително се заявяват приоритетите и се търси съгласие по тях в Народното събрание, коментира още проф. Близнашки. Министър-председателят отново призова Народното събрание да разгледа по най-бързия начин внесения от служебното правителство проект на актуализиран бюджет за 2014 година. Премиерът е в Котел по повод Деня на будителите, който е и празник на града.

Продават имението от „Закуска в Тифани” за 8 млн. долара

http://www.cross.bg/dolara-imenieto-prodazhba-1437819.html

/КРОСС/ Къщата в Ню Йорк, която беше снимана в класическия филм „Закуска в Тифани", е обявена за продажба на цена от 8 млн. долара. Във филма от 1961 г. имението е дом на героинята на Одри Хепбърн и е фон в много от сцените с екранния й партньор Джордж Пепърд, включително прочутата им целувка под дъжда. Първоначално собственикът обявил имението за продажба през май за 10 млн. долара, но не получил добри оферти и решил да намали цената с 2 млн. долара, съобщава The New York Daily News. Имението се състои от две отделни къщи и разполага с четири етажа, зимна градина, пет камини, солариум и голям заден двор. Преди време къщата беше собственост на опозорения брокер на Merrill Lynch Питър Баканович, който беше в затвора заради скандал през 2004 година.  

Детето от катастрофата в Кърджали е в кома

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401337

Детето, което пострада в тежката катастрофа на булевард „Беломорски" в Кърджали тази сутрин е в кома, съобщиха за 24rodopi.com близки на ранените.
Трима души, сред които жена и дете, пострадаха при зверския сблъсък на оживения булевард. Инцидентът станал тази сутрин малко след 7 Детето, което пострада в тежката катастрофа на булевард „Беломорски" в Кърджали тази сутрин е в кома, съобщиха за 24rodopi.com близки на ранените. Трима души, сред които жена и дете, пострадаха при зверския сблъсък на оживения булевард. Инцидентът станал тази сутрин малко след 7

Графика на деня: Връзката между парите и щастието

http://www.investor.bg/drugi/338/a/grafika-na-denia-vryzkata-mejdu-parite-i-shtastieto-182985/

Нивото на удовлетвореност от стандарта на живот на домакинствата в развиващите се пазари е напът да се изравни с това на семействата в развитите страни

Детето от катастрофата в Кърджали е в кома

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401334

Детето, което пострада в тежката катастрофа на булевард „Беломорски Детето, което пострада в тежката катастрофа на булевард „Беломорски" в Кърджали тази сутрин е в кома, съобщиха за 24rodopi.com близки на ранените. Трима души, сред които жена и дете, пострадаха при зверския сблъсък на оживения

Трима са с опасност за живота след катастрофа в Кърджали

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/trima-sa-s-opasnost-za-zhivota-sled-katastrofa-v-kyrdzhali-6026364

Лек автомобил, който се е движил с около 100 километра в час, се забил в крайпътно дърво. Секунди по-късно върху него връхлетял бус

Цачева и Миков в задочен спор за уволнения в парламента

http://www.mediapool.bg/tsacheva-i-mikov-v-zadochen-spor-za-uvolneniya-v-parlamenta-news226688.html

Новият председател на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ) и предшественикът ѝ и лидер на БСП Михаил Миков влязоха в задочен спор през медиите за 30 служители от парламентарната  администрация, уволнени през тази седмица. Освен на стажанти предсрочно е прекратен договорът и на главния секретар Петя Гладилова. Според Миков освободените хора са млади, образовани хора, без политически пристрастия, но заради това, че са назначени при управлението на социалистите, сега са отстранени, което е политическа чистка. Наследницата му на поста пък твърди, че повечето от уволнените са получили работата си в последния месец на миналия парламент, когато е било ясно, че заседания вече няма да има и властта ще се сменя. В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" председателят на БСП Михаил Миков съобщава в петък вечер, че Цачева е инициирала уволнението на повече от 30 човека от администрацията на Народното събрание. "Единственият критерий, по който са подбирани уволнените, е фактът, че тези служители са постъпили на работна през последната година и половина", смята той и изброява, че е закрит и цял отдел - за анализ на ефекта от законодателството, който е имал за основна задача да следи за качеството и хомогенното прилагане на законите. По думите му сериозно ощетена е програмата "Студенти на стаж в парламента", която била тотално пренебрегната и при предходното управление на ГЕРБ. "Уволнени са десетината току-що завършили юристи, които назначихме в Народното събрание, за да трупат опит и да получат своя шанс за развитие в България. Голямата част от тези хора нямат нищо общо с БСП, никога не са работили в партийната ни централа. Уволнените са хора с висше образование, с квалификация и идеи, които няма да останат реализирани в 43-тото Народно събрание под председателството на г-жа Цачева", пише още Миков. Той определя случилото се като "дребнава политическа чистка" и "проява на краен, безогледен и арогантен стил". "Това не е реваншизъм, защото в 42-рото Народно събрание подобни чистки не е имало. Това е проява, която игнорира всякаква политика, насочена към развитието на млади професионалисти и поставя под въпрос решението им да търсят развитие у нас. Това е акт, който не стимулира диалога и търсенето на съгласие." Тезите му бяха оспорени ден по-късно от Цачева. Пред  "Фокус“ тя обяснява, че "29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание".  По думите ѝ тези назначения са направени във време, когато е ясно, че мандатът на 42-то Народно събрание ще бъде предсрочно прекратен. Според нея най-фрапантен е случаят с отдел "Студенти, където на 7 юли т.г. на стаж са назначени шестима служители - "забележете на 2 работни места, на по един, два или четири часа работно време." Цачева изброява и четирима други служители, които в последния момент били назначени в хранителния комплекс, трима шофьори били назначени в гаража на Народното събрание. "Става дума за неръководни длъжности, но възниква логичният въпрос: "Кое е наложило назначаването на хора за период, в който няма да има действащ парламент?". Тя посочи, че по това време няма депутати, журналисти, гости или делегати в парламента. "Прокрадва се идеята, че е търсена възможност за самоцелно устройване на хора без институцията да има необходимост от това", добави тя. Според Цачева има и "случай, потресъл цялата администрация" - в пресцентъра били назначени две служителки, които след края на предходния парламент два месеца не били влизали в сградите на Народното събрание, а са взели заплати. А "чашата на възмущението" преляла, след като двете дошли да си вземат обезщетението от четири възнаграждения като заплатите им били 2400 - 2500 лева месечно. Според нея също така главният секретар на 42-то Народно събрание Петя Гладилова била назначен при неспазване на условията на чл. 7 от Закона за държавния служител, а това е липса на ръководен опит. Затова и Петя Гладилова е уволнена. Според информация на Mediapool на мястото ѝ ще бъде назначен още идващата седмица главният секретар от времето на ГЕРБ Иван Славчов.

Най-младите варненски актьори с дебюти във „Всичко наопаки или Наопаки всичко”

http://www.moreto.net/novini.php?n=269120

В постановката „Всичко наопаки или Наопаки всичко” участват почти цялата трупа на театъра, представена от актьори както от утвърденото, така и от най-младото поколение, съобщиха от театъра за Moreto.net. Премиерата ще бъде на 4 и 6 ноември 2014 на Основна сцена на Драматичен театър -Варна от 19.

Най-добрият вариант за КТБ е да бъде продадена

http://econ.bg/Новини/Най-добрият-вариант-за-КТБ-е-да-бъде-продадена_l.a_i.593896_at.1.html

Най-добрият вариант за КТБ в момента е тя да бъде продадена на друго лице. Тази опция предвижда фалиралата банка да бъде продадена като предприятие,...

Пловдив е на 6-та позиция в най-търсените дестинации за 2015г.

http://econ.bg/Новини/Пловдив-е-на-6-та-позиция-в-най-търсените-дестинации-за-2015г-_l.a_i.593887_at.1.html

Туристическа компания публикува списък съв своите най-добри предложения за пътуване, включително и местата, които е задължително да се посетят идната...

Гуинет Полтроу обяви Крис Мартин за „баща на годината“

http://www.bnews.bg/article-120559

Гуинет Полтроу направи невероятен комплимент на своята бивша половинка – Крис Мартин, с което за пореден път доказа, че макар двамата вече да не са заедно, те продължават да бъдат доста близки .

Тука има-тука нема съкращения в парламента

http://politics.actualno.com/Tuka-ima-tuka-nema-sykrashtenija-v-parlamenta--news_58050.html

В задочен спор по медиите влязоха председателите на 42-то и 43-то Народни събрания Михаил Миков и Цецка Цачева. Темата? Съкращенията в парламента. Първо вчера председателят на БСП написа в профила си...

Проф. Валери Димитров: За КТБ няма място в банковата общност

http://business.actualno.com/Prof-Valeri-Dimitrov-Za-KTB-njama-mjasto-v-bankovata-obshtnost-news_58051.html

Най-добрият изход за казуса КТБ е фалитът. Това заяви бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в интервю за предаването “Конструкция” по "Хоризонт". ...

Проблем с влак предизвика огромно закъснение

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/problem-s-vlak-predizvika-ogromno-zakysnenie-6026363

Около 11.40 часа в района на гара Чинтулово локомотивната бригада на бързия влак 3622, който пътува по маршрута Бургас-София, е забелязала дим, излизащ от единия компресорен агрегат на локомотива

И "Нюкасъл" наказа безидейния "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/01/2411144_i_njukasul_nakaza_bezideiniia_livurpul/?ref=rss


"Нюкасъл" продължи серията си до четири поредни победи след 1:0 като домакин над "Ливърпул", който продължава с безидейното си представяне на всички фронтове.

"Свраките" стигнаха до успеха в десетия кръг на Висшата лига с попадение на Айосе Перес, който в 73-ата минута оползотвори грешка на Алберто Морено.

Четвъртата загуба на "Ливърпул" от началото на първенството остави тима на седма позиция с 14 точки преди изиграването на останалите мачове от кръга. "Нюкасъл" се изкачи...

Полиция все пак ще пази вътре на стадиона рисковия мач "Локо" (Сф) - "Левски"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401293



Определеното от БФС като мач с голям риск столично дерби между “Локо” и “Левски” все пак ще бъде охранявано от полиция вътре на стадиона, научи “24 часа”.
От централата поискаха това заради нахлуването на пистата на “сините” фенове при загубата от ЦСКА миналата събота. В БФС се притесняват, че предвид огромното напражение около “Левски” при нов Определеното от БФС като мач с голям риск столично дерби между “Локо” и “Левски” все пак ще бъде охранявано от полиция вътре на стадиона, научи “24 часа”. От централата поискаха това заради нахлуването на пистата на “сините” фенове при загубата от ЦСКА миналата събота. В БФС се притесняват, че предвид огромното напражение около “Левски” при нов

Сексът е по-добър с чорапи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401288

Ново изследване, проведено в Швейцария, показва, че жените изпитват оргазъм значително по-лесно и по-често, ако по време на секс носят... чорапи, съобщава Нова телевизия.
Свалянето на чорапите е едно от първите неща, които правите, когато нещата се разгорещят. Експертите ви съветват, колкото и непривлекателни да са те, Ново изследване, проведено в Швейцария, показва, че жените изпитват оргазъм значително по-лесно и по-често, ако по време на секс носят... чорапи, съобщава Нова телевизия. Свалянето на чорапите е едно от първите неща, които правите, когато нещата се разгорещят. Експертите ви съветват, колкото и непривлекателни да са те,

Чакаме 700 млн. лева по ОП „Околна среда” от Брюксел до края на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=269337

До края на годината очакваме 700 млн. лева по ОП „Околна среда” от Брюксел. Това са забавени плащания, спрени плащания и новообработени плащания от последните два месеца. Това каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет „Близнашки” Светлана Жекова в „Седмицата” на Дарик.

Сексът е по-добър с... чорапи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401271

Ново изследване, проведено в Швейцария, показва, че жените изпитват оргазъм значително по-лесно и по-често, ако по време на секс носят... чорапи, съобщава Нова телевизия.
Свалянето на чорапите е едно от първите неща, които правите, когато нещата се разгорещят. Експертите ви съветват, колкото и непривлекателни да са те, Ново изследване, проведено в Швейцария, показва, че жените изпитват оргазъм значително по-лесно и по-често, ако по време на секс носят... чорапи, съобщава Нова телевизия. Свалянето на чорапите е едно от първите неща, които правите, когато нещата се разгорещят. Експертите ви съветват, колкото и непривлекателни да са те,

Майката на Вулева дошла в България по любов, бъркали я с Лили Иванова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4400327


Във вените на Людмила Захажаева има синя кръв, защото тя е дъщеря на истински руски аристократи. Затова понятието ВИП или по-точно елит не е чуждо за нея.
Това разкри пред “Труд” една от най-близките и? приятелки, но отказа да разкрие подробности. Трите с дъщерята на Людмила - тв водещата Албена Вулева, Във вените на Людмила Захажаева има синя кръв, защото тя е дъщеря на истински руски аристократи. Затова понятието ВИП или по-точно елит не е чуждо за нея. Това разкри пред “Труд” една от най-близките и? приятелки, но отказа да разкрие подробности. Трите с дъщерята на Людмила - тв водещата Албена Вулева,

Анджелина Джоли е вече руса

http://www.cross.bg/dzholi-brad-andzhelina-1437818.html

/КРОСС/ Анджелина Джоли вече е с медно руса коса, пише списание People и публикува снимка на актрисата, направена в Малта, където тя и съпругът й снимат филма „Край морето". В „Край морето" Анджелина Джоли и Брад Пит играят заедно за пръв път от 2005 г., когато се запознаха на снимачната площадка на „Мистър и мисис Смит". Тя е сценарист и режисьор на филма, а Брад Пит е продуцент. Героите им са семейна двойка - бивша танцьорка и писател, които се сблъскват с проблеми, докато са на пътешествие. Филмът трябва да излезе по екраните през 2015 година.

Атанас Месечков учи на фокстрот приятелката на Ахмед Доган за “Дансинг старс 4”, но тя се оттегля

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399918

Да създадеш хаос в живота на някого и да го снимаш, когато си е загубил ума, не е непременно фалшива работа. Дори напротив. Ясно е, че продуцентите на “ВИП Брадър” трябва да помагат на шоуто да върви в правилната посока. Затова миналата седмица изкараха Атанас Месечков - професионалния танцьор, който зрителите познават от изданията на “Дансинг Да създадеш хаос в живота на някого и да го снимаш, когато си е загубил ума, не е непременно фалшива работа. Дори напротив. Ясно е, че продуцентите на “ВИП Брадър” трябва да помагат на шоуто да върви в правилната посока. Затова миналата седмица изкараха Атанас Месечков - професионалния танцьор, който зрителите познават от изданията на “Дансинг

Янаки Стоилов: Хората с ниски доходи да плащат по-малки данъци

http://www.cross.bg/stoilov-horata-niski-1437817.html

/КРОСС/ По-справедливо е хората с ниски доходи да плащат по-малки данъци, казва заместник-председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов в коментар на първото законодателно предложение на левицата - законопроект за прогресивното данъчно облагане. Тази е стъпка в посока защита на хората с най-ниски доходи, посочи Стоилов. „Прави се решителна крачка в посока замяната на плоската политика и мислене с прогресивни. Това се отнася не само до данъците, но и до разпределянето на земеделските субсидии, засяга също социалната закрила", обясни той. Левицата предлага приспадането на данък при първо и второ дете - 15% за първо и 10% за второ дете. Това е начин да се съчетае прогресивното със семейното облагане, отбеляза Стоилов. По думите му въпросните предложения са част от отговора на демографския колапс в страната. „При този модел голяма част от хората с ниски и средни додохи ще плащат по-малък данък отколкото сега", изтъкна Стоилов. Заместник-председателят на НС с тревога коментира информацията за уволнения на служители в парламента. Това са хора, назначени през последната година - добре образовани, предимно млади, такива, които не са политически ориентирани, посочи той.

Древни каменни кръгове озадачават археолозите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246411_%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%

 Йордански и австралийски археолози заснеха от въздуха 11 древни големи кръга в Йордания и Сирия, за да се опитат да установят за какво са били предназначени и да ги направят по-популярни, съобщи "Дискавъри".

Древните кръговете са 11 и всички с изключение на един са с диаметър около 400 м. Те си приличат твърде много и това надали е случайно. Построени са от камък, като височината им е около метър. Те не са имали отвори и хората е трябвало да прескачат стените, за да влязат вътре.

Археолозите не могат да кажат какво е предназначението им.

Анализ на снимките, както и на намерени около тях артефакти, показва, че са на поне 2000 години. Възможно е и да са по-стари, да са от праисторически времена, още преди появата на писмеността.

Големите кръгове са забелязани за пръв път от самолет през 20-те години на миналия век. Те почти не са изследвани.Подобен кръг е открит и в Сирия.

Археолозите се надяват да направят разкопки на обектите, за да научат повече за предназначението им.


 БТА   

Р. Петков: АБВ няма да подкрепи десен кабинет

http://frognews.bg/news_79351/

„Някои от колегите в Изпълнителния съвет на АБВ казват с чувство за хумор: „Добре, че са медиите, за да разберем в какъв формат ще участваме в едно следващо управление".Това каза по БНР Румен Петков, която заяви още, че няма как БНР да подкрепи десен кабинет.

Станимир Стоилов стана шампион на Казахстан

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/01/2411142_stanimir_stoilov_stana_shampion_na_kazahstan/?ref=rss


Бившият национален селекционер Станимир Стоилов стана шампион на Казахстан с водения от него отбор на "Астана" два кръга преди края на местното първенство.

Това е първа титла за съставa, който си осигури трофея с домакинска победа над "Кайсар" с 3:0.

"Астана" стигна до успеха с голове на Патрик Твумаси, Дмитрий Шомко и Фокси Кетевоама между 13-ата и 78-ата минута. Отборът събра актив от 42 точки и вече е с четири повече от единствения си конкурент "Кайрат", който е изиграл...

Янаки Стоилов: Хората с ниски доходи да плащат по-малки данъци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401260

По-справедливо е хората с ниски доходи да плащат по-малки данъци, заяви пред Дарик заместник- председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов по повод първото законодателно предложение на левицата.
БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе в парламента законопроект за прогресивното данъчно облагане.
Янаки Стоилов коментира, че тази стъпка е направена, По-справедливо е хората с ниски доходи да плащат по-малки данъци, заяви пред Дарик заместник- председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов по повод първото законодателно предложение на левицата. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе в парламента законопроект за прогресивното данъчно облагане. Янаки Стоилов коментира, че тази стъпка е направена,

Дим в локомотив забави влак Бургас - София

http://www.mediapool.bg/dim-v-lokomotiv-zabavi-vlak-burgas---sofiya-news226687.html

Появил се дим в локомотива на бързия влак от Бургас за София спря композицията за почти два часа на гара Чинтулово, съобщиха от пресцентъра на БДЖ в събота. Около 11.40 часа машинистите забелязали, че от единия компресорен агрегат на мотрисата излиза пушек. Те облели проблемният агрегат със съдържанието на четири пожарогасителя. На мястото на инцидента превантивно бил изпратен и екип на служба "Пожарна безопасност и защита на населението". От БДЖ уточняват, че станалото по никакъв начин не е застрашило живота и здравето на пътниците и превозния персонал. В 12.30 ч. от гара Сливен е изпратен друг локомотив, който да обслужи влака до София. Композицията е тръгнала от гара Чинтулово в 13.20 ч.

Валери Димитров: Най-добрата опция за КТБ е да бъде продадена

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/valeri-dimitrov-nai-dobrata-opciia-za-ktb-e-da-byde-prodadena-182987/

Според бившия председател на Сметната палата е реалистично изплащането на гарантираните влогове да се осъществи до края на месеца

25 хил. души се вдигнаха на протест срещу икономиите в Атина

http://balkani.actualno.com/25-hil-dushi-se-vdignaha-na-protest-sreshtu-ikonomiite-v-Atina-news_58044.html

Близо 25 000 души според полицията участваха в протестна демонстрация в Атина срещу икономиите. Те бяха призовани за участие от близкия до комунистическата партия профсъюз Фронт на трудещите се. &quo...

Още Marvel: И Гамбит получи собствени филм

http://cinema.actualno.com/Oshte-Marvel-I-Gambit-poluchi-sobstveni-film-news_58045.html

Новините за Marvel просто не спират: По-рано тази сецмица на специално събитие в Холивуд президентът на компанията Кевин Фейги разкри заглавията на филмите, които ще влязат в третата фаза от Вселената...

Наполи окончателно спука балона Рома

http://football.actualno.com/Napoli-okonchatelno-spuka-balona-Roma-news_58049.html

За втори път напоследък Рома бе свален от розовия облак, на който се намираше в очите на феновете си. Сигналната лампа за ръководството на римляните светна отново на "Сан Паоло" след загуба ...

Бързият влак Бургас – София на стъпка от пожар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246410_%D0%91%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%BA+%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81+%E2%80%93+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+

 Огнен инцидент е преодолян благодарение спешната намеса на машинистите в бързия влак, пътуващ от Бургас за София.

Около 11:40 ч. в района на гара Чинтулово локомотивната бригада на бърз влак № 3622, който пътува по маршрут от Бургас за София, забелязва дим, излизащ от единия компресорен агрегат на локомотива. Машинистите незабавно са спрели влака и са предприели мерки за предотвратяване на евентуално запалване на локомотива, като са използвали четири пожарогасителя. На мястото на инцидента превантивно е пристигнал и екип на служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Извънредното спиране на бързия влак в района на гара Чинтулово по никакъв начин не е застрашило живота и здравето на пътниците и превозния персонал, съобщават от БДЖ.

В 12:30 ч. от гара Сливен е изпратен друг локомотив, който да обслужи влака до София. Влакът е заминал от гара Чинтулово в 13:20 ч. и в момента пътува в посока София с около 100 минути закъснение.









БГНЕС

Янаки Стоилов: Хората с ниски доходи да плащат по-малки данъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401253

По-справедливо е хората с ниски доходи да плащат по-малки данъци, заяви пред Дарик заместник- председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов по повод първото законодателно предложение на левицата.
БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе в парламента законопроект за прогресивното данъчно облагане.
Янаки Стоилов коментира, че тази стъпка е направена, По-справедливо е хората с ниски доходи да плащат по-малки данъци, заяви пред Дарик заместник- председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов по повод първото законодателно предложение на левицата. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе в парламента законопроект за прогресивното данъчно облагане. Янаки Стоилов коментира, че тази стъпка е направена,

Рекордните 36 лайнера са посетили Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=269343

Варна отчита рекорд на посещенията на круизни кораби от началото на годината досега. Точно 36 луксозни лайнера са акостирали в морската ни столица, с чиито забележителности са се запознали пътуващите с тях 21 хиляди туристи. Това каза капитан Евгени Игнатов, началник на Морската гара, Варна.

Антон Дончев е носителят на наградата "Св. Паисий Хилендарски" за 2014 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246409_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%22%D0%A1%D

 Изтъкнатият български писател акад. Антон Дончев е носителят на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2014 г., предаде репортер на БГНЕС.

Той е определен от жури с председател акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН, и членове проф. Любомир Халачев – ректор на НАТФИЗ, проф. Светослав Кокалов – ректор на Националната художествена академия, проф. Боряна Христова – директор на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", проф. Красимир Петров, ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, проф. Маргарита Ваклинова от БАН и композиторът и диригент проф. Пламен Джуров.

Наградата се връчва за изключителния принос на акад. Антон Дончев за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности, както и за ярката му гражданска доблест.

Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с ПМС №149 от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Нейни носители до момента са: 2000 г. – проф. Вера Мутафчиева, 2001 г. – акад. Светлин Русев, 2002 г. – проф. Стефан Данаилов, 2003 г. – Йордан Радичков, 2004 г. – проф. Христо Христов, 2005 г. – арх. Богдан Томалевски, 2006 г. – Богомил Райнов, 2007 г. – Валери Петров, 2008 г. – Рангел Вълчанов, 2009 г. – проф. Крум Дамянов.
БГНЕС
 

”Тритон” ще спасява бежанци корабокрушенци

http://www.bnews.bg/article-120636

Това се налага, заради многобройните опити за преминаване от африканския континент в Европа, които често са рисковани и завършват с корабокрушения.

Велизар Енчев аут от ефира на СКАТ, остава депутат

http://frognews.bg/news_79350/

Велизар Енчев няма повече да води авторското си предаване „Дискусионно студио". Енчев имал желание поне в понеделник и вторник да продължи да бъде титуляр на предаването си, но собственикът на телевизията и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов не го искал.

Михаил Миков и Цецка Цачева в схватка за чистка в администрацията на парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/01/2411104_mihail_mikov_i_cecka_cacheva_v_shvatka_za_chistka_v/?ref=rss


Сегашният председател на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ) и на предходния парламента Михаил Миков (БСП) влязоха в спор през медиите за 30 служители от администрацията, които са уволнени през тази седмица, включително и главният секретар Петя Гладилова.

Според Миков освободените хора са млади, образовани хора, без политически пристрастия, но заради това, че са назначени при управлението на социалистите, сега са отстранени, което е политическа чистка. Цачева обаче твърди, че...

Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив стана на 135 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246408_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%22%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%22+%D0%B2+%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8

 Създадена през 1879 година по личната инициатива на големия български възрожденец Йоаким Груев, Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив е второто по големина хранилище на българска книжнина у нас, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Важно значение има приетия през 1881 г. Закон за свободата на печата, съгласно който библиотеката получава по един екземпляр от всички публикации, издадени на територията на Източна Румелия. С този закон тя става първата депозитна библиотека в страната, а и на Балканите. Екземпляри от книгите, издадени у нас от 1879 до Съединението през 1885, на практика се съхраняват само в Пловдив, тъй като в княжество България законът влиза в сила по-късно. Първата депозитна библиотека е пловдивската.

Първоначално библиотеката се е намирала в помещения на Дирекцията на народното просвещение на Източна Румелия и е действала и като музей. Много от ценните заглавия във фонда са плод на дарение. Първото и най-старо е от калоферският търговец Христо Пулиев, който дарява на библиотеката фрагменти от Слепченския апостол от ХІІ в. 68 са славянските ръкописи в сбирката "Ценни и редки", всички те вече са дигитализирани и са на разположение на изследователи и студенти, казва директорът на библиотеката Димитър Минев.



БГНЕС

Путин награди с орден на честта загиналия директор на "Тотал"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401245

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ „За награждаване на Кристоф дьо Маржери с орден на честта”, предаде Интерфакс, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на Кремъл.
В нощта на 21 октомври на летище "Внуково" самолетът Falcon EX50 се сблъска със снегорин на пистата. При инцидента загинаха четиримата души на борда, Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ „За награждаване на Кристоф дьо Маржери с орден на честта”, предаде Интерфакс, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на Кремъл. В нощта на 21 октомври на летище "Внуково" самолетът Falcon EX50 се сблъска със снегорин на пистата. При инцидента загинаха четиримата души на борда,

4 милиарда са страшно много пари бе, пичове

http://offnews.bg/news/n_1/n_410976.html

Като най-беден в Европа, българинът е свикнал всекидневно да вижда и да пропуска покрай ушите си огромни суми, които като че ли му се струват напълно нормални: депутатската заплата е над две хиляди лева, „служебната кола“ на някакъв селски кмет е сто и тридесет хиляди, ремонтът на Цариградско шосе беше десет милиона, кръговото на Телевизионната кула – двайсет. И тук въобще не говоря за далаверите, в които всекидневно потъват подобни знайни и незнайни суми. Представянето на цифрите с думи безспорно улеснява осмислянето на всички тези проекти. Реално депутатите взимат 2,000+ всеки месец, служебната кола струва 130,000, ремонтът и строежът - 10,000,000 и 20,000,000 съответно. Освен, че са трудни за четене, всички тези нули си остават 0 в главите на хората в метрото и автобуса. Затова ще опитам да опиша „дупката“ в КТБ с по-материални термини, които да улеснят осмислянето на огромната далавера, в която ни вкара провалът на банката. Както стана ясно, ще бъдат загубени около 4 милиарда, 4,000,000,000 лева. Сметките долу са максимално опростени, за да не добавям екстра неизвестни към общата ни мизерия: - 240 депутати, които взимат по 2,500 лева на месец, месечно изкарват 600,000 лева. За да избият дупката в КТБ, ще трябва да работят 555 години и половина. - Ако наистина се намерят един милион безработни, за които да отворим работни места, държавата би могла да субсидира всяка такава позиция с по 300 лева в продължение на една година. Ако безработните са 300 хиляди, субсидията може да продължи 3 години. - Банално, но ако всеки от 2.5-те милиона пенсионери получаваше кръглите 300 лева, с 4 милиарда биха изкарали половин година. Ако им ги дадем еднократно, всеки пенсионер ще получи коледен бонус от около 1,500 лева за подаръци. - Да публикуваш книга, в тираж от 1,000 бройки (колкото м/у другото е тиражът на потенциалните, но не още утвърдени писатели) излиза 1,600 лева. Всеки гласувал на последните избори може да издаде по една книжка срещу тези 4 милиарда. - Нова кола от среден клас излиза около 50-70 хиляди лева. КТБ ще погълне между 57 и 80 хиляди такива коли. Т.е. по един автомобил за всяко семейство във Варна. - 10-дневна почивка в Куала Лумпур и Бали, Малайзия, излиза около 900 евро на човек. Ако всеки випуск, завършващ гимназия, се състои от около 40 хиляди зрелостници, бихме могли да си позволим да се освободим от шумотевицата на абитуриентските балове между 2015-та и 2025-та година. - Тристаен апартамент в София, в нелош квартал излиза около 80-100 хиляди евро (160-200 хиляди лева). Ако в един блок има 6 етажа, с по 3 такива апартамента на всеки, КТБ ще ни струва 1,111 блока. Десетина квартала. Или Люлин и част от Младост. - А къща с двор, в село близо до София (без ремонтите) е около 50,000 лева. При хиляда жители и около 250 къщи, КТБ се равнява на грубо казано 320 големи села. Или 4 областни града. - Ако пък бяхме сложили тези пари на депозит в нормална банка, при условията предложени на физически лица, щяхме да си строим по едно Цариградско годишно само от лихвите. - Международно, с тези пари можем да наемем една четвърт от Албания, една трета от Македония или половин Молдова за една година. И нека сега се замислим сега какво толкова по-велико за правене има човек, за да скрие или открадне толкова много пари. Плод на каква фантазия и амбиция е „дупката“ в КТБ, че да бъде справедливо разпределена върху всеки от нас. Дали наистина не си струва да подкрепим тези визионери, чиито мечти очевидно се простират отвъд къща, кола, образование и пенсии. И ако наистина знаеш какво да направиш с 4 милиарда лева, не заслужаваш ли, наистина, пълно доверие и любов, с които да ги оползотвориш? 4,000,000,000 са страшно много пари бе, пичове…

Путин награди с орден на честта загиналия директор на "Тотал"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401240

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ „За награждаване на Кристоф дьо Маржери с орден на честта”, предаде Интерфакс, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на Кремъл.
В нощта на 21 октомври на летище Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ „За награждаване на Кристоф дьо Маржери с орден на честта”, предаде Интерфакс, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на Кремъл. В нощта на 21 октомври на летище "Внуково" самолетът Falcon EX50 се сблъска със снегорин на пистата. При инцидента загинаха четиримата души на борда,

Дим забави с 2 часа бързия влак Бургас-София

http://offnews.bg/news/n_1/n_411831.html

Бързият влак от Бургас за София се забави със 100 минути заради дим, който се появи в превозното средство, съобщават от БДЖ. Около 11:40 часа в района на гара Чинтулово локомотивната бригада на бърз влак 3622 забелязва дим, излизащ от единия компресорен агрегат на локомотива. Машинистите незабавно са спрели влака и са предприели мерки за предотвратяване на евентуално запалване на локомотива, като са използвали четири пожарогасителя. Извънредното спиране на превозното средство по никакъв начин не е застрашило живота и здравето на пътниците и превозния персонал, съобщават от железниците. В 12:30 часа от гара Сливен е изпратен друг локомотив, който да обслужи влака до София. Миналата седмица бързият влак Русе-Варна също закъса , като остави пътниците да мръзнат в него 20 часа, а машинистът и повечето служители на БДЖ си тръгнали по домовете.

Тежки катастрофи с автомобили, размазват се в дървета

http://www.vesti.bg/novini/tezhki-katastrofi-s-avtomobili-razmazvat-se-v-dyrveta-6026362

Само две седмици, след като петима души пострадаха в тежка катастрофа в село Брестник, съвсем близо до Пловдив, нов удар днес прати 40 годишен мъж в болница в тежко състояние, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Хора на Миков в НС взимали по над 2 бона заплата без да работят

http://www.bnews.bg/article-120637

Цецка Цачева опроверга твърденията на предшественика си Михаил Миков за масови уволнения на парламентарни служители. Тя изнесе смущаващи факти за заплатите за въпросните 30 души. Част от тях са получавали заплати между 2400 и 2 500 лв.

На България й трябва правителство на всяка цена

http://econ.bg/Новини/На-България-й-трябва-правителство-на-всяка-цена_l.a_i.593866_at.1.html

България трябва да има правителство на всяка цена, заяви служебният премиер Георги Близнашки в Котел. "Силно се надявам, че в следващите няколко дни,...

В памет на загиналите български воини

http://www.cross.bg/otbranata-pamet-sili-1437816.html

/КРОСС/ Панихида в памет на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време беше отслужена днес, на Архангелова задушница, във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На нея присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Велизар Шаламанов, заместник-председателят на XLIII Народното събрание Димитър Главчев и заместник-началникът на отбраната ген.-майор Константин Попов. Заупокойната молитва отслужи Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Загиналите български воини са останали с героизма и саможертвата си живи в народната историческа памет, каза той и отбеляза, че за тяхното величие и подвиг са приложими Христовите слова, че никой няма любов по-голяма от тая да положи душата си за своите приятели. Дълг християнски, православен, народен и патриотичен е молитвено да се почете тяхната памет. Признателност към саможертвата на българските воини изразиха и бившите министри на отбраната Аню Ангелов, Ангел Найденов и Бойко Ноев, командирът на Сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев, ръководители на административни структури и служители в Министерството на отбраната, офицери от Щаба на отбраната и видовете въоръжени сили, представители на военнопатриотичните съюзи, военни аташета, акредитирани в нашата страна

Нарушителите на пътя - два пъти повече пешеходци, отколкото шофьори

http://www.moreto.net/novini.php?n=269341

Пешеходците са по-невнимателни на пътя от шофьорите, сочи статистиката за нарушенията от началото на 2014 г. Близо 10 000 пешеходци са глобени за неправилно пресичане за първите 9 месеца на тази година, сочат данните на полицията.

Мащабът на борбата между банките и регулаторните органи

http://www.investor.bg/evropa/334/a/mashtabyt-na-borbata-mejdu-bankite-i-regulatornite-organi-182991/

Водещи американски и европейски инвестиционни банки заделиха близо 6,5 млрд. долара за евентуални съдебни глоби по най-различни обвинения

Луис Педро бе върнат в групата на "Левски" за мача с "Локомотив"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/01/2411130_luis_pedro_be_vurnat_v_grupata_na_levski_za_macha_s/?ref=rss


Холандският нападател Луис Педро беше върнат в групата на "Левски" за неделното гостуване на "Локомотив" (София) от 14-ия кръг на А група.

Футболистът остана извън избраниците на старши треньора Георги Иванов-Гонзо в мача за Купата срещу втородивизионния "Монтана" (0:2) в сряда заради незадоволителна форма.

Наставникът на сините взе 19 души в разширения състав за двубоя в столичня квартал "Надежда", който ще започне в 13.00 часа.

В отбора на "Левски" след...

Боят започна: Цецка отвърна на Миков за уволненията в НС

http://frognews.bg/news_79349/

Следните факти се крият зад твърдението, че в Народното събрание се извършват масови уволнения. 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание. Това каза председателят на 43-то Народно събрание (НС) Цецка Цачева.

Българският филм "Урок" получи още един приз - от Токийския фестивал

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/01/2411105_bulgarskiiat_film_urok_poluchi_oshte_edin_priz_-_ot/?ref=rss


Българският филм "Урок" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов получи още едно отличие от международен фестивал в категория А - Специалната награда на журито от филмовия фестивал в Токио, където се състезаваше с още 14 филма в конкурсната програма.

Откак българо-гръцката продукция направи световната си премиера в Торонто, беше откупена за дистрибуция в САЩ и Канада, получи награда в секцията "Нови режисьори" на фестивала в Сан Себастиан и награда в конкурсната програма 1-2...

Шведска гримьорка се похвали: Преспах с Аштън Къчър

http://www.bnews.bg/article-120618

Шведската гримьорка Лив Месинджър разказа пред в. "Сън" как е прекарал една нощ в леглото с холивудската звезда Аштън Къчър.

34-годишен мъж почина след сбиване в квартална кръчма

http://www.vesti.bg/novini/34-godishen-myzh-pochina-sled-sbivane-v-kvartalna-krychma-6026361

34-годишен мъж от Видин почина след сбиване в квартално заведение в града. За случилото се с полицейска мярка за срок от 24 часа е задържан 40-годишен видинчанин.

Бензинът в САЩ стана по-евтин от млякото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401230

За първи път от 22 декември 2010 година средната цена на дребно на бензина в САЩ падна по три долара за галон, което е около 79 цента за литър. Това съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на Американската автомобилна асоциация (ААА).
Това означава, че бензинът в САЩ сега е по-евтин от млякото, средната цена на което е 3,73 долара за галон. За първи път от 22 декември 2010 година средната цена на дребно на бензина в САЩ падна по три долара за галон, което е около 79 цента за литър. Това съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на Американската автомобилна асоциация (ААА). Това означава, че бензинът в САЩ сега е по-евтин от млякото, средната цена на което е 3,73 долара за галон.

Бензинът в САЩ стана по-евтин от млякото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401235

За първи път от 22 декември 2010 година средната цена на дребно на бензина в САЩ падна по три долара за галон, което е около 79 цента за литър. Това съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на Американската автомобилна асоциация (ААА).
Това означава, че бензинът в САЩ сега е по-евтин от млякото, средната цена на което е 3,73 долара за галон. За първи път от 22 декември 2010 година средната цена на дребно на бензина в САЩ падна по три долара за галон, което е около 79 цента за литър. Това съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на Американската автомобилна асоциация (ААА). Това означава, че бензинът в САЩ сега е по-евтин от млякото, средната цена на което е 3,73 долара за галон.

Пешеходците са с повече нарушения от шофьорите

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/peshehodcite-sa-s-poveche-narusheniia-ot-shofiorite-6026360

Близо 10 000 пешеходци са глобени за неправилно пресичане за първите 9 месеца на тази година, сочат данните на полицията

Не се очаква промяна във времето, по Черноморието ще има променлива облачност утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=269333

През денонощието промяна на времето не се очаква. През нощта в по-голямата част от страната ще е почти тихо. Минималните температури сутринта ще са между 1° и 6°. Преди обяд на много места в низините ще бъде със ниска слоеста облачност, но с тенденция на разкъсване и намаление около обяд.

(Не)очаквано - пешеходците са по-недисциплинирани на пътя

http://crime.actualno.com/Neochakvano---peshehodcite-sa-po-nedisciplinirani-na-pytja-news_58041.html

Пешеходците са по-невнимателни на пътя от шофьорите.  Близо 10 000 пешеходци са глобени за неправилно пресичане за деветмесечието на тази година. В същото време санкционираните шофьори за на...

Реформаторите искат да няма анонимни полицаи по време на протест

http://offnews.bg/news/n_1/n_411806.html

11 депутати от Реформатоския блок са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР, в който се настоява всеки служител на реда да носи ясно видим документ за легитимация по време на протест. „Служителите на МВР при охрана на мероприятия по Закона за събранията, митингите и манифестациите, спортни състезания и др. масови прояви, да носят на видно място на предната дясна част на връхната си дреха личен идентификационен номер, позволяващ последваща идентификация на самоличността на съответния служител", се посочва в текста на Реформаторите. В случай че униформеният наруши това правило, ще му бъде наложена глоба от 200 лв. 200 лв. ще трябва да заплати и прекият ръководител на "анонимния" служител. Мотивите за искането на РБ са, че полицаите по принцип са задължени да се легитимират, но обикновено носят идентификационните си документи по джобовете си, като при изискване следва да ги извадят и представят на проверяваното лице. "Предвид обикновено усложнената ситуация при охраната на масови мероприятия, горните действия по изваждане и представяне с оглед легитимацията на даден служител на МВР са свързани със затруднения и нерядко съответния служител на МВР отказва да го направи. Това, освен че съставлява нарушение на Закона за МВР, внася допълнителен елемент на напрежение сред хората, участници в масовата проява, тъй като те се опасяват от евентуална недобросъвестност и дори злоупотреби със сила на служителите на МВР, които така на практика остават анонимни", пише в мотивите. В допълнение ваденето на документите от джоба може да създаде риск за живота и здравето на униформения, тъй като той се ангажира с "несвойствени действия и отклонява вниманието си". "Поставянето на видно място на външната дреха на служителите на МВР на идентификационен знак ще позволи тяхната идентификация на последващ етап, в случай на необходимост, като допълнително ще дисциплинира и участиците в масови прояви, и самите охраняващи проявата служители на МВР", завършват Реформаторите. Ако бъде приет, законопроектът влиза в сила 15 дни след публикуването в Държавен вестник.

Депутатът от ДПС Янко Янков: Положително е, че всички партии смятат изборите за най-лошото

http://pik.bg/депутатът-от-дпс-янко-янков-положително-е-че-всички-партии-смятат-изборите-за-най-лошото-news244782.html

Депутатът от ДПС Янко Янков: Положително е, че всички партии смятат изборите за най-лошото

"Доброто в новия парламент e, че партиите в него представят 90% от избирателите", каза депутатът от ДПС Янко Янков, цитиран от "Фокус". Положително също е че всички партии са на мнение, че най – лошото за страната ни са избори отново. Той добави, че партиите трябва да направят компромиси я името на обща кауза и обща цел.

"Целите за следващото правителство трябва да бъдат ясни с конкретни действия и с висока степен на отговорност. Янков посочи, че позицията на ДПС е че България има нужда от стабилизиране. И те ще направят всичко за стабилността на страната, като подкрепят политики основани на ясни приоритети съобразени с националните интереси на страната", казва Янков. Той добави, че това се осъзнава от големите партии, а поведението на ДПС ще бъде национално отговорно.

Явор и Дамяна стават опасно близки в "Сървайвър", а тук го чака адреналинка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4399842

Една любовна история между състезатели в предаването “Сървайвър” донесе след себе си много сълзи, потърпевши и даде повод за десетки интерпретации. Компютърният специалист Явор Зайн и бившата плувкиня Дамяна Матева, които бяха част от племето “Нага”, станаха опасно близки по време на престоя си в Камбоджа. Една любовна история между състезатели в предаването “Сървайвър” донесе след себе си много сълзи, потърпевши и даде повод за десетки интерпретации. Компютърният специалист Явор Зайн и бившата плувкиня Дамяна Матева, които бяха част от племето “Нага”, станаха опасно близки по време на престоя си в Камбоджа.

Обичат ли американците войната?

http://www.investor.bg/sasht/337/a/obichat-li-amerikancite-voinata-181044/

Политиците, обществото и медиите са влюбени във войната, смята политическият блогър Кевин Дръм

Румен Петков: АБВ няма как да подкрепи десен кабинет

http://www.cross.bg/petkov-gerb-mislya-1437815.html

/КРОСС/ Ако в правителството, което ще излъчи XLIII НС, има хора, които формално служат на други държави, служби и институции, аз, а мисля че и повечето български граждани, ще бъда обезпокоен, каза Румен Петков от АБВ в интервю за предаването на БНР „Деконструкция". Много се надявам да няма такива хора, защото имаме достатъчно сериозни и подготвени българи, които се подписват на кирилица, не се притесняват от майчиния си език, служат на род и родина не защото искат в биографията им да пише, че са били министри за три месеца или години, а защото изповядват патриотизъм, който е европейското разбиране за национално развитие, посочи той. „Някои от колегите в Изпълнителния съвет на АБВ казват с чувство за хумор: „Добре, че са медиите, за да разберем в какъв формат ще участваме в едно следващо управление". Първо - АБВ е лявоцентристка формация и на предишния си национален съвет взехме решение да кандидатстваме за членство в Партията на европейските социалисти. Второ - ясно сме казали, че АБВ няма как да подкрепи десен кабинет. Важно е до дни да има яснота как ГЕРБ си представят управлението. Аз мисля, че на България е нужно мнозинство, което има политическа плътност. Моето усещане е, че ГЕРБ и Бойко Борисов нямат проблем с мнозинството

Изграждат подпорна стена на пропадналия път за Банско

http://pik.bg/изграждат-подпорна-стена-на-пропадналия-път-за-банско-news244784.html

Изграждат подпорна стена на пропадналия път за Банско

Днес започна изграждането на подпорна конструкция на пропадналия преди седмица път Симитли-Предел-Банско, ремонтът трябва да приключи до месец, предаде БГНЕС.

По обяд днес пилотна машина започна пробиването на 120 отвора, които след като се напълнят с бетон и арматура ще се свържат с обединителна греда. Тя ще играе ролята на подпорна стена.

Старата пропадна на 24 октомври сутринта, след като 30-метров участък от нея, висока 5 метра пропадна в река Градевска. В реката се откъсна и част от дясната лента на пътя. Свличането стана на 15-ия километър след Симитли в посока Предел. От тогава движението през участъка, засипан временно и за безопасност с пръст и камъни, се осъществява в едната лента, регулира се от светофар.

В края на миналата седмица започнаха сондажи, за да установи състоянието на пластовете под пътното платно. За три дни бе спряно и движението на товарни автомобили с обща маса над 12 тона.

В понеделник геолозите и конструкторите дадоха своето становище как трябва да бъде ремонтиран пътя. Отиде се на варианта "пилотно-анкерна конструкция".

Днес пилотната машина започна пробиването на 120 отвора през един метър. Дълбочината им е 9 метра, а ширината 40 сантиметра.

Във вертикалните пилотни отвори ще бъде излят бетон и арматура. Всички те се пробиват на мястото на мантинелата и ще бъдат свързани помежду си с обединителна греда.

Ремонтът на участъка трябва да приключи до началото на месец декември.

За хората с по-ниски доходи - по-ниски данъци, предлага Янаки Стоилов

http://www.moreto.net/novini.php?n=269336

По-справедливо е хората с ниски доходи да плащат по-малки данъци. Това обясни в „Седмицата” на Дарик зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов първото законодателно предложение на левицата, с което предлага да бъде одобрен прогресивно данъчно облагане.

Овчаров: Кабинет ще има. Борисов осъзнава, че големият губещ при нови избори ще е ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-ovcharov-boiiko-1437814.html

/КРОСС/ Ще има кабинет, защото Бойко Борисов и ГЕРБ осъзнават, че ако се тръгне към нови избори, големият губещ ще бъде ГЕРБ, заяви енергийният министър в кабинета „Станишев" Румен Овчаров в интервю за Нова телевизия. „През 2013 г. ГЕРБ не можаха да се договорят с три партии, сега не могат да се договорят със седем партии. Очевидно единственият начин, по който Бойко може и иска да управлява, е на принципа „Аз съм, други няма" - нещо, което българският избирател не му позволява за трети път", отбеляза той. „Започвам да изповядвам принципа „Колкото повече, толкова по-добре". Колкото повече партии влязат в правителството, толкова по-добре. Това е и целта на Бойко Борисов", добави Овчаров. Необходимо е да се разшири кръгът на хората, които получават енергийни помощи, посочи той и допълни: „Социалната политика се прави за хората, които нямат средства. Няма как цените на електроенергията в България да са най-ниски в ЕС и ние да искаме да имаме качество на продукта". „Някои хора, които идват на власт, трябва да се освободят от идеята, че в енергетиката стоят чували с пари и е достатъчно да седнеш на стола, за да започнеш да гребеш с пълни шепи. Продължаваме да губим професионалистите в тази сфера", коментира бившият енергиен министър

Започна ремонтът на пътя до Банско

http://econ.bg/Новини/Започна-ремонтът-на-пътя-до-Банско_l.a_i.593838_at.1.html

Започнаха подготвителни дейности за изграждането на нова подпорна стена на проблемния участък от пътя Симитли-Разлог близо до село Градево. Там преди...

Древни каменни кръгове озадачават археолозите

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/drevni-kamenni-krygove-ozadachavat-arheolozite-6026359

Учени заснеха от въздуха 11 древни големи кръга в Йордания и Сирия, за да се опитат да установят за какво са били предназначени

Оръжеен бос иска властта в ЦСКА

http://www.bnews.bg/article-120635

Бизнесменът Петър Манджуков и синът му Ивайло са готови да поемат финансирането на "армейците" и контролния пакет акции на клуба.

Цачева за уволненията: 21 от освободените служители бяха назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401201

Зад твърдението, че в Народното събрание се извършват масови уволнения се крият следните факти. 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание. Това каза пред Фокус председателят на 43-то Народно събрание (НС) Цецка Цачева относно твърдения, Зад твърдението, че в Народното събрание се извършват масови уволнения се крият следните факти. 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание. Това каза пред Фокус председателят на 43-то Народно събрание (НС) Цецка Цачева относно твърдения,

"Терминаторът" Стоичков на Хелоуин

http://frognews.bg/news_79348/

Носителят на "Златната топка" за 1994 г. Христо Стоичков се маскира в стил "Терминатор" за Хелоуин. Камата публикува своя снимка в социалната мрежа Instagram, където се пошегува на испански, че всъщност е бил ударен от кокосов орех.

България ще приеме финалната четворка от втора дивизия на Световната лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/01/2411107_bulgariia_shte_prieme_finalnata_chetvorka_ot_vtora/?ref=rss


България спечели домакинството на финалната четворка във втора дивизия на Световната лига по волейбол.

Това стана известно по време на конгреса на Международната федерация по волейбол (FIVB) в Каляри.

Така националният отбор директно получава право на участие във финалната четворка и при спечелването й пред собствена публика ще се завърне в първа дивизия.

"Лъвовете" изпаднаха във второто ниво на Световната лига след разочароващото си представяне през тази година...

Откъс от "Аз искам да бъда..." на Цвета Белчева

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/11/01/2410460_otkus_ot_az_iskam_da_buda_na_cveta_belcheva/?ref=rss


Тази седмица в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви предлагаме откъс от книгата "Аз искам да бъда…" (ИК "Балон"), предоставен ни лично от нейната авторка Цвета Белчева.

Между нейните корици са събрани седем истории за приятелството, завистта, съперничеството, какво е да си родител, за любовта и грижата за другите. Красивите илюстрации към тях са дело на Радостина Пенева.

Сред героите на книжката са деца и кучета, какво и различни други представители на фауната, но има и...

Нова загуба за жалкия Ливърпул за кеф на Лудогорец

http://football.actualno.com/Nova-zaguba-za-jalkija-Livyrpul-za-kef-na-Ludogorec-news_58042.html

Лудогорец все повече разбира колко голям късмет имаше при жребия за Шампионската лига. И колко реални са шансовете му за второто място в групата. Защото за пореден път днес се видя колко средняшки отб...

Цачева: 21 от уволнените служители бяха назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401197

Зад твърдението, че в Народното събрание се извършват масови уволнения се крият следните факти. 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание. Това каза пред Фокус председателят на 43-то Народно събрание (НС) Цецка Цачева относно твърдения, Зад твърдението, че в Народното събрание се извършват масови уволнения се крият следните факти. 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание. Това каза пред Фокус председателят на 43-то Народно събрание (НС) Цецка Цачева относно твърдения,

Международни наблюдатели ще следят изборите в Донбас

http://www.cross.bg/izborite-sledyat-donbas-1437813.html

/КРОСС/ В Донбас пристига делегация от международни инспектори, които ще следят изборната кампания и обработването на резултатите от изборите на 2 ноември в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, съобщи Gazeta.ru. Участие ще вземат представители на САЩ, България (депутатът от Атака" Магдалена Ташева), Сърбия, Унгария, Словакия и други страни. Нито САЩ, нито ЕС признават проведения вот в отцепилите се територии за легитимен. Властите в Киев заплашиха да подведат организаторите му под отговорност за насилствено завземане на държавната власт. Ръководителите на ДНР декларираха, че преговори с правителството ще има чак след провеждането на изборите. Междувременно, въпреки примирието, шестима украински войници бяха убити, а 10 - ранени в битки със сепаратистите през последните 24 часа, съобщиха от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Двойно са се увеличили чревните инфекции във Варна през изминалата седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=269266

Регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници, съобщиха от здравното заведение за Moreto.net. Заболяемостта от чревни инфекции е намалена в сравнение с предходната седмица. Регистрирани са 26 случая на заболели лица от остри чревни инфекции срещу 51 за предходната седмица.

Варна отчита рекорд! 36 лайнера с 21 хиляди пасажери ни посетиха през 2014-та

http://pik.bg/варна-отчита-рекорд-36-лайнера-с-21-хиляди-пасажери-ни-посетиха-през-2014-та-news244778.html

Варна отчита рекорд! 36 лайнера с 21 хиляди пасажери ни посетиха през 2014-та

Варна отчита рекорд на посещенията на круизни кораби от началото на годината досега. Точно 36 луксозни лайнера са акостирали в морската ни столица, с чиито забележителности са се запознали пътуващите с тях 21 хиляди туристи. Това каза капитан Евгени Игнатов, началник на Морската гара, пред в-к "Стандарт".

За сравнение през последните пет години във Варна са акостирали средно по 21,5 круизни кораба на година. По традиция посещенията на пасажерски кораби в Черно море започват от април и приключват до края на октомври, каза капитан Евгени Игнатов.

За да се задържи положителният ръст в круизните посещения и интересът на туристите към Варна, е задължително да отговорим на изискванията на круизните оператори, заяви Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Това са качествена пристанищна инфраструктура, ниски пристанищни такси, сигурност за туристите и разнообразие от атракции, посочи той. Прогнозите са за продължаващо разрастване на круизния бизнес през следващите години, обясни Стоян Маринова. Според него в дългосрочен план страните от Черноморския басейн имат огромни шансове да станат част от новите маршрути на големите круизни компании. Според Cruise Market Watch до 2018 г. броят на круизните пасажери ще надхвърли 24 милиона, информира още "Стандарт".

Привличането дори на малка част от тях ще бъде огромен плюс за България, заяви Маринов.

През тази година туристите и екипажите на круизните кораби са похарчили на брега на всички пристанища 18,9 млрд. долара - по 875 долара на човек. Това са преки разходи за местен транспорт, развлекателни услуги, храни, напитки и сувенири на брега, казва Маринов. Изчисленията сочат, че тази година круизните туристи са оставили у нас близо 2 млн. лева, обобщават от "Стандарт".

Дим в локомотив забави с почти два часа влака Бургас-София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/01/2411103_dim_v_lokomotiv_zabavi_s_pochti_dva_chasa_vlaka/?ref=rss


Появил се дим в локомотива на бързия влак от Бургас за София спря композицията за почти два часа на гара Чинтулово, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Около 11.40 часа машинистите забелязали, че от единия компресорен агрегат на мотрисата излиза пушек.

Те облели проблемният агрегат със съдържанието на четири пожарогасителя. На мястото на инцидента превантивно бил изпратен и екип на служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

От БДЖ уточняват, че станалото по никакъв...

Бързият влак София - Бургас на крачка от пожар!

http://www.bnews.bg/article-120634

Пак повреда по линията София-Бургас! Бързият влак се е разминал с пожар. Машинистите незабавно спрели композицията и предотвратили огъня.

Ракета, изстреляна от Ивицата Газа, падна в Израел

http://www.cross.bg/izrael-gaza-izstrelyana-1437812.html

/КРОСС/ Ракета, изстреляна от Ивицата Газа, падна в Южен Израел, предава AFP, като се позова на говорителка на израелската армия. Няма пострадали хора и нанесени материални щети. Това е първата ракета, изстреляна срещу Израел, от 16 септември, уточнява цитираната военна говорителка. Тя не разкрива как ще реагира израелската армия. Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас", което контролира Ивицата Газа, сключиха на 26 август с посредничеството на Египет споразумение за прекратяване на огъня, което сложи край на 50-дневния конфликт помежду им, в който бяха убити 2140 палестинци, повечето от които цивилни, и 73 израелци, почти изцяло военни.  Очаква се двете страни да възобновят в скоро време непреките преговори помежду си в Кайро с цел договаряне на постоянно примирие.

Нов грип върлува в Бургас

http://pik.bg/нов-грип-върлува-в-бургас-news244776.html

Нов грип върлува в Бургас

Само за седмица над 130 души са заболели от остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Бургас. Първата вълна на грипа не подмина и децата. Към момента в детското отделение на бургаската болница се лекуват общо 23 деца, от които 15 с усложнения в следствие на ОРЗ.

Новият вирус се характеризира със силни болки в гърлото, кашлица и упорита хрема и  поваля малки и големи в града. „Децата са с температура и кашлица. Въпреки това броят на хоспитализираните не е необичаен за сезона”, уточняват от МБАЛ-Бургас. Най-уязвими са носоглътката и устната кухина, основно вирусните заболявания се разпространяват с кихане и кашляне, допълват медиците. Здравните специалисти поясняват, че причинителите на този тип симптоми са различни респираторни вируси, предшестващи първата вълна на грипа. За тяхното развитие спомагат големите различия в температурите на въздуха през различните части на денонощието, както и ежедневният стрес и слаб имунитет, пише "Преса".

Инфекциите се предават най-бързо по училища, детски забавачки, както и в градския транспорт, където има голямо струпване на хора. Справка в седмичния бюлетин на Регионалната здравна инспекция в Бургас (РЗИ) показва, че само за седмица заболелите от ОРЗ са 132 души. Специалистите съветват освен подходящо облекло за сезона, да се храним здравословно. Препоръчително е да си набавяте витамините от натурални продукти.

Германски национал пропуска остатъка от годината

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/01/2411101_germanski_nacional_propuska_ostatuka_ot_godinata/?ref=rss


Германският национал на "Шалке 04" Юлиян Дракслер ще бъде извън игра до края на календарната 2014 г., съобщи клубът му.

21-годишният атакуващ полузащитник получи контузия на бедрото при победата над "Аугсбург" с 1:0 в петък.

"Юлиян се контузи отново. Това изглежда е нова сериозна мускулна травма. Не очаквам той да играе преди края на 2014 г.", обясни спортният директор на "Шалке 04" Хорст Хелдт.

Дракслер, който е определян за един от най-талантливите млади...

Близнашки иска незабавно правителство и актуализация на бюджета

http://frognews.bg/news_79347/

Правителство трябва да има на всяка цена, каза премиерът Георги Близнашки пред журналисти в Котел по повод възможностите за скорошно сформиране на редовен кабинет. "Силно се надявам, че в следващите няколко дни, особено след като бъде връчен проучвателен мандат, разговорите ще придобият по-спокоен тон и ще се стигне до съставяне на правителство", заяви той.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване