България била на първо място по риск от бедност в Европа през 2013 година

http://pik.bg/българия-била-на-първо-място-по-риск-от-бедност-в-европа-през-2013-година-news246019.html

България била на първо място по риск от бедност в Европа през 2013 година

През 2013 година рискът от бедност или социално изключване сред страните от ЕС е бил най-висок в България, а най-нисък – в Чехия, сочат данните на Евростат, пише "Фокус".

През миналата година над една трета от населението на пет страни е било застрашено от бедност или социално изключване. Това са България (48,0%), Румъния (40,4%), Гърция (35,7%), Латвия (35,1%) и Унгария (33,5%). Най-слаб е бил делът на застрашеното население в Чехия (14,6%), Холандия (15,9%), Финландия (16,0%) и Швеция (16,4%).

16,7% от населението на ЕС е било застрашено от парична бедност, което означава, че тези хора са разполагали с доходи, които са били под определения на национално ниво праг на бедността. През 2013 година от парична бедност е било застрашено над 20% от населението на Гърция (23,1%), Румъния (22,4%), България (21,0%), Литва (20,6%) и Испания (20,4%). Най-слабо засегнати са били жителите на Чехия (8,6%), както и Холандия (10,4%).

Освен това миналата година от материални лишения са били застрашени 9,6% от европейците. Трудности в покриване на сметките, отопляване на жилището или осигуряване на 1-седмична почивка са изпитвали в най-голяма степен българите (43,0%), румънците (28,5%) и унгарците (26,8%). Най-слабо са били засегнати в Швеция (1,4%), Люксембург (1,8%), Холандия и Финландия (по 2,5%), Дания (3,8%) и Австрия (4,2%).

През миналата година в домакинства със слаба трудова интензивност, в които възрастните хора са използвали под 20% от трудовия си потенциал, са живеели 10,7% от гражданите на страните от ЕС. Най-силно са били засегнати в Гърция (18,2%), Хърватия (15,9%), Испания (15,7%), Белгия (14,0%) и Великобритания (13,2%). Най-слабо – в Румъния (6,4%), Люксембург (6,6%), Чехия (6,9%), Швеция (7,1%) и Полша (7,2%). За България този показател е 13%.

Вижте първи новото видео на DA CLIQUE: Crazy in love от Beyonce!

http://www.zapernik.com/hailaif/vijte-purvi-novoto-video-na-da-clique-crazy-in-love_35475/

КАКТО ВЕЧЕ ВИ ИНФОРМИРАХМЕ, преди няколко дни младежите от хип-хоп формация DA Clique споделиха датата, на която ще пуснат следващото си видео, насрочвайки го за пети ноември. Така точно в 00:00, премиерата на клипа "Crazy in love by Beyonce" не...

Продължава

ВИЖТЕ ПЪРВИ НОВОТО ВИДЕО НА DA CLIQUE! Crazy in love от Beyonce!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vijte-purvi-novoto-video-na-da-clique-crazy-in-love_35475/

КАКТО ВЕЧЕ ВИ ИНФОРМИРАХМЕ, преди няколко дни младежите от хип-хоп формация DA Clique споделиха датата, на която ще пуснат следващото си видео, насрочвайки го за пети ноември. Така точно в 00:00, премиерата на клипа "Crazy in love by Beyonce" не закъсня....

Продължава

94% от “Дир. бг.” бяха купени за 6,2 млн.лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4407076

Бизнесменът Владимир Жеглов е приел офертата да продаде мажоритарния дял в компанията, която основа преди 16 години - “Дир.бг”, става ясно от съобщение на интернет фирмата до инвеститорите на БФБ. Купувач е “Лого къмпани”, която след приключването на търговото предложение ще поеме контрола върху 94 на сто от интернет дружеството.
В началото на таз Бизнесменът Владимир Жеглов е приел офертата да продаде мажоритарния дял в компанията, която основа преди 16 години - “Дир.бг”, става ясно от съобщение на интернет фирмата до инвеститорите на БФБ. Купувач е “Лого къмпани”, която след приключването на търговото предложение ще поеме контрола върху 94 на сто от интернет дружеството. В началото на таз

Правителство отново с Борисов - мазохизъм с всички изгледи за катастрофа

http://e-vestnik.bg/21613/pravitelstvo-otnovo-s-borisov-mazohizam-s-vsichki-izgledi-za-katastrofa/

Мнозина смятат, че договореното правителство между ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ е тежък компромис и подмяна на вота на избирателите.
Действително, мнозина са гласували за РБ или АБВ, за да не гласуват за Борисов. Лидерите на РБ декларираха няколко пъти, че няма да правят коалиция с ГЕРБ, не приемат Борисов за премиер. Сега много техни избиратели са разочаровани. Но на какво са се надявали?

Правителство трябва да има и е възможно само с коалиция. ГЕРБ вече си направи една негласна коалиция с ДПС, наричана още коалицията “Пеевски”. Тя беше ясна още миналата година, откогато медиите на Пеевски започнаха да правят политика на Борисов. После синхронните действия на ГЕРБ, Плевнелиев, Цацаров, Искров и Пеевски по случая КТБ показа недвусмислено обхвата на тази неофициална коалиция.
Сега новата коалиция в парламента ще се превърне в неин параван.

Сегашната комбинация от партии за съставяне на правителство беше предизвестена. Независимо от противоречивите декларации на РБ, те се очертаха като патерица на ГЕРБ още миналата година при учредяването си. Партията АБВ на Първанов си беше тайна патерица на Борисов, по замисъл. Първанов и Румен Петков са комбина с Борисов от край време.
Затова сeга всичко си идва на мястото.

И нищо чудно тази коалиция да изкара пълен мандат, въпреки предвижданията за скорошни избори. Защото много от сегашните малки партии няма да попаднат в следващ парламент и ще предпочетат да се комбинират в коалиции сега, отколкото да рискуват с нови избори.

Проблемът на това правителство е, че е сбор от преобладаващо некомпетентни и случайни политически фигури. Нито премиерът Борисов, нито адвокатът Лукарски, готвен за министър на икономиката, нито финансовият Горанов, Добрев на енергетика и др. са хората, които могат да спасяват България в кризата. А тя вече не е само икономическа, има ситуация на нова Студена война, има заплахи от терористичната ислямска държава недалеч от границите ни, има заплахи от бежански поток, който държавата не може да поеме. А тук партийни котерии си раздават министерства.

Преди време в e-vestnik единствени написахме, че най-подходящият компромис за премиер е Кристалина Георгиева - еднакво добре приета и от САЩ и от ЕС, в тези смутни времена. И гарант, че Борисов няма да може както си знае да си разиграва коня в нейно правителство.

Не е изключено след като България неизбежно затъне още, и наближат президентските избори, Борисов да се дръпне и тогава да се сетят за нея.

Правителството - параван на “Кой”, задкулисието става предкулисие - диагнози от Фейсбук

http://e-vestnik.bg/21612/pravitelstvoto-paravan-na-koy-zadkulisieto-stava-predkulisie-diagnozi-ot-feysbuk/

Вестникът на Делян Пеевски с новината за правителството се появи във Фесбук с подигравателен коментар: “Честито на младоженците от кума”

Договореното правителство като обект за шеги и подигравки. Ето подбрани коментари от Фейсбук и форумите:

Асен Генов
Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател е Boyko Borissov и той ще бъде подкрепен от Реформаторски блок. Нямам какво да добавя, освен да припомня Отровната целувка на ГЕРБ със Синята коалиция, извадила ДСБ и СДС извън парламента. Обратното броене за РБ започна днес. Усилията, нужни да извадят лидерите на РБ от схизмата с десните избиратели са сравними само с усилията, нужни на Барон Мюнхаузен да се извади сам от блатото.

Venci Micoff
Гледам какво се случва по траекторията ГЕРБ - РБ и се чудя дали всички, които протестирахме срещу ‪#‎КОЙ‬ сега не усещаме едно надигащо се “#КОЙ ми ака в гащите?”…
Прочее - честито на печелившите от справедливите протести на хората.
Да се готви следващата партида…
…И нека обвиненията в комунизъм да започнат…СЕГА!!! Аз ше си сипа!

Stephan Yankov
Да е честито на всички честни и неплатени от никого протестъри второто (и последно) герберско правителство с премиер Борисов, подкрепено от идола им Радан Мутропоклонник, който си мени мнението по 3 пъти на ден и през останалото време обяснява, че не е искал да каже това, което е казал. Постигнахте го. Ама като ви разправях, че точно това ще ни докарате на главата, ме обвинявахте, че не вярвам достатъчно в светлото бъдеще. Е, светлото бъдеще го видяхме вчера. За съжаление не светеше с електрическа, а с бензинова светлина…

Tatiana Vaksberg
Всъщност, това е съвършеното правителство. В него са представени всички статистически значими социално-икономически групи: ‪#‎КОЙ‬, ТИМ, широкопрофилни гангстери, ченгета, посткомунисти, националисти, глупаци и Христо Иванов. На мен лично нищо не ми липсва тук, а на вас?

Petia Vladimirova
Владислав Горанов финансов министър? Поздравления на Меглена Кунева и Радан Кънев - направиха от задкулисието предкулисие - всичко е ясно - моделът “Кой” е вече моделът ТОЙ. Бравос! Да живей!

Реформаторския блок оттече в канала!
Радан Кънев и Меглена Кунева изтрещели ли са!
Не виждат ли че стават параван на Кой!
Госдподи, що се докарахме дотук!

Христо Николов
Лукарски не издържал и попитал кое министерство ще му дадат. Тогава всички в хор му отговорили: Икономиката, глупако!

Yavor Dachkov
Това правителство дори не е писано на салфетка! Както би казал един приятел - това правителство е заченато в безпринципна еуфория след преяждане с пълнени чушки.

Кабинетът - не компромис, а траурна агенция (от форумите)

Как`Сийка, в. “Сега”
04 Ноември 2014 20:23
Делян Добрев??? (Къде е повръщащият емотикон?)
Това момченце този път вече ще загроби енергетиката завинаги…
Лека ѝ пръст…

Дежурния, в. “Сега”
04 Ноември 2014 21:19

Реформаторите да вземат за Коледа да купят един портфейл на Меглена Кунева. Това “без портфейл” звучи някак срамно и като някакъв неприличен намек.

фортинбрас, в. “Сега”
04 Ноември 2014 23:31
ГЕРБ и реформаторите сглобиха кабинет на отчайващия компромис

Кабинетът в посочения формат е не просто „компромис” а Траурна агенция с правителство „На сватбите и погребенията”. На партийните сватби и националните погребения – като доказателство, че винаги може да има и по-пагубно правителство от …„Борисов-1”, „Орешарски” и „Близнашки”, в изпълнение на “управленската” политика на КТБ (Криминална Терминация на България), наложена след 10-ти ноември 1989 г..

————

attitude, в. “Дневник”
Колко да е тежко решението , ГЕРБ ще контролира ресурсните сектори, европарите и ЦвЦв пак е в МВР чрез Вучков.Не искам да съм лош пророк, но РБ се прецакаха заради ДБГ и СДС. Ресорите здравеопазване и образование са тежки и безпарични. Пък и Лукарски министър на икономиката ????Ще пожелая успех на правителството, защото неговия провал ще провали нови години от живота ...

ЗАДКУЛИСИЕ! АБВ си се разбрало с ГЕРБ за участие във властта

http://www.zapernik.com/politika/zadkulisie-abv-si-se-razbralo-s-gerb-za-uchastie-vuv_35474/

Имаше уговорка с ГЕРБ, ако се ангажираме с подкрепа на програма, като опция да участваме в изпълнителната власт. Това отговори на журналистически въпрос председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин, след заседание на групата тази вечер в Народното събрание.

Поводът е анонсът по-рано днес от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) към АБВ за участие в правителството, като "спряганият" ресор е социалното министерство, а името на Калфин се "завъртя" за министър на труда.

Той отрече с него...

Продължава

Безследно изчезна 34 годишен финансов брокер

http://www.zapernik.com/krimi/bezsledno-izchezna-34-godishen-finansov-broker_35473/

Приятели и близки издирват 34-годишен мъж, който е в неизвестност от 3 дни. Мартин Стойнов излязъл от дома си в местността "Евксиноград" до Варна около 18 часа в събота. Казал на родителите си, че има среща с приятел, и повече не се върнал.

Младият мъж не е взел със себе си нито портфейла си, нито документи. Телефоните му са изключени. Приятелят, с когото уж трябвало да се срещне, отрича двамата да са имали уговорка и твърди, че не са се виждали.

Мартин е завършил Френската...

Продължава

Зорница Линдарева изгубила съзнание след участието си при Гала

http://www.zapernik.com/hailaif/zornica-lindareva-izgubila-suznanie-sled-uchastieto-si-pri-gala_35472/

Моделката Зорница Линдарева е откарана с линейка в болница. Малко след участието си при Гала в "На кафе" екслюбовницата на Тачо почувствала, че й е прилошало и дори за секунди изгубила съзнание.

За щастие, до нея в този момент са били от екипа на "ВИП Брадър", които са се погрижили тя да получи първа помощ и са извикали линейка.

"Почувствала се е внезапно зле днес сутринта, едвам е изкарала интервюто при Гала. Наложило се да я пръскат с вода, за да е на себе си. Просто тя не се е...

Продължава

Бандити строшиха от бой старци, плашили ги с резачка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4407052

Трима бандити потрошили от бой и заплашвали с моторна резачка дядо и баба от любимецкото село Малко Градище, преди да ги ограбят в понеделник, съобщиха от хасковската полиция.
“В шок сме. Стана след 20 часа вечерта, но точно кога, не разбрахме”, разказали на полицаите Боню Дончев, на 82 г., и 77-годишната му съпруга Мавруда. Трима бандити потрошили от бой и заплашвали с моторна резачка дядо и баба от любимецкото село Малко Градище, преди да ги ограбят в понеделник, съобщиха от хасковската полиция. “В шок сме. Стана след 20 часа вечерта, но точно кога, не разбрахме”, разказали на полицаите Боню Дончев, на 82 г., и 77-годишната му съпруга Мавруда.

Приятелка на майката на самозапалилата се Лидия: Тя беше свръхинтелигентна, по нищо не личеше да има намерение за самоубийство

http://pik.bg/приятелка-на-майката-на-самозапалилата-се-лидия-тя-беше-свръхинтелигентна-по-нищо-не-личеш-news246005.html

Приятелка на майката на самозапалилата се Лидия: Тя беше свръхинтелигентна, по нищо не личеше да има намерение за самоубийство

"Лидия беше едно лъчезарно същество. Беше свръхинтелигентна. С нея можеше да се говори за художници, за литература, за изкуство. Малко са младите хора с такава широка култура. Тя безкрайно обичаше професията си. Тя е грижовна майка. Не мога да си обясня кой я е подтикнал и защо да извърши това нещо." Това каза в "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия Божидара Петкова, приятелка на майката на Лидия Петрова. Фотографката до края била лъчезарна и спокойна, нищо не показвало, че има страдание и би могла да посегне на живота си.

"Много е шокиращо за цялата олегия. Сутринта преди да се самозапали, Лидия е написала във Фейсбук "Добро утро", каза фоторепортерът от "Труд" Цветан Томчев. Лидия Петрова е била сътрудник във вестника преди време.

Highway To Hell

http://e-vestnik.bg/21611/highway-to-hell/

Явор Дачков

Бойко Борисов убива българската рационалност, парализира ума и волята срещу деградацията, която носи в голяма степен не по своя вина, защото е събирателен образ на масов български манталитет. Затова и реакцията срещу него е ирационална – самозапалванията на хора в края на предишния му мандат и подновяването им в навечерието на настоящия е изумителен знак. Не срещу конкретния човек и конкретната партия – това би било плоско обяснение. Не е и геройство като онова на Ян Палах – съвсем различна историческа среда и политическа конюнктура. Това според мен е несъзнателен акт на изпреварващ ход срещу неизбежния разпад. Ирационален акт. Инстинктивна реакция в мига, в който виждаш затворената улица, в която си попаднал, бягайки от преследвачи. Усещането, че няма напред, нито утре.

Борисов е събирателен образ на българския провал, който ни се поднася за успех.

Тоталното разминаване между официалната версия за него и мрачната истина за всичко, което олицетворява, нанася огромни поражения на всички ни, въвлечени в тази перверзия. Не говоря само за хората, които проявяват професионален интерес, а за всички български граждани, чийто живот зависи пряко от политиката. Това е живот, обърнат с ценностите на обратно, както в прочутия Шекспиров сонет:

Зова смъртта. На този свят съм сит:

достойнства – родено лицемерие,

нищожества, придаващи си вид,

и гаврата с човешкото доверие

и с чест удостоени подлеци,

и с девственост търгуваща нечестност,

и силата в ръцете на скопци,

и съвършенство в мрак и неизвестност,

и с вид на вещ, на сведущ глупостта,

и в глупост обвинена прямотата,

и творчеството с вързана уста,

и истината в служба на лъжата.*

Не съм си мислил, че нещо толкова познато до баналност може да звучи така адекватно и истинско за сегашното време.

Нарочно пропускам последното двустишие, защото мнозина са онези, които напускат тази кал още сега. Истината е, че с Бойко Борисов и всичко, което той олицетворява няма никакво бъдеще, но медиите, заинтересованите политици и обществени говорители поддържат илюзията, че без него не може в настоящето, което е абсолютна лъжа. Нещо като вманиаченото тиранично присъствие в разкапана двойка, която може да изкара с години в садомазохистични отношения. „Пребива ме всеки ден, бие детето и се напива, но аз го обичам”.

Цялата драма на днешната ни политика е как да угодим на този нарцис, така че хем да управлява, хем да не му се налага да го прави лично, защото го мързи, играе му се белот, рита му се топка, ходи му се по курви и журналистки и трябва друг да върши черната работа, хем имиджът му да не пострада, защото иска и президент да стане, защото тогава ще може да прави официално всички изброени по-горе неща, без да го играе ангаже от сутрин до вечер. Хем да е в джаза, но пък и чалгата да е на макс, хем да върви далаверата с Пеевски и ДПС, но това да си остане срамната тайна, ако и всички да я говорят на ухо, и т.н., и т.н.

Нека пак повторя, че не можем да хвърлим цялата вина върху Борисов – той очевидно е симптом на дълбок общ проблем.

Делян Пеевски е клонинг на същото заболяване. Уродите започват да се възпроизвеждат като във филм на ужасите, но без участието на Сигорни Уивър. Всичко отдавна е извън контрол, но никой не ни бие шамари, за да се събудим от кошмара.

Ще се отклоня, но не мога да проумея как е възможно Делян Пеевски – детето олигофрен, което би трябвало да крият в гардероба, когато идват гости – да ни го представят за детето чудо и то да командва съдебната власт, управителния съвет на БНБ, Вътрешното министерство, строителния и няколко други бизнеси, ДПС, а покрай него и политическия живот в страната. И разбира се, самият ...

Среднощен екшън на паркинг на Кауфланд с автомобили на МВР и ДАНС

http://www.zapernik.com/krimi/srednoshten-ekshun-na-parking-na-kaufland-s-avtomobili-na-mvr_35471/

Агенти на ДАНС и десетки полицаи вдигнаха на балон супермаркет Кауфланд на Цариградско шосе в Пловдив тази вечер, пише "Под тепето". Служителите на реда организираха зрелищна акция на паркинга пред магазина, пред погледите на десетките негови клиенти.

Възрастни жени се кръстеха, младежи се насъбраха на метри от екшъна, за да се почувстват като част от холивудски блокбъстър. На място имаше дузина патрулки на МВР и автомобили на Държавната агенция за национална сигурност, много цивилни...

Продължава

Силни пориви на вятъра върнаха A380 в Париж

http://www.vesti.bg/novini/silni-porivi-na-viatyra-vyrnaha-a380-v-parizh-6026628

Трима души от френски екипаж бяха леко ранени, когато пътнически самолет попадна в турбуленция, съобщи АФП.

Компромиси до последно подреждат кабинет 2+1+1

http://www.mediapool.bg/kompromisi-do-posledno-podrezhdat-kabinet-211-news226799.html

Парламентът ще гласува в петък новото правителство на Бойко Борисов, очертаващо се във формат 2+1+1 – коалиция на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) с участие в кабинета на АБВ и парламентарна подкрепа от "Патриотичния фронт". Лидерът на най-голямата политическа сила получи в сряда от президента мандат за съставяне на правителство и веднага заяви, че още на следващия ден ще каже дали го връща или изпълнява.   Борисов даде да се разбере, че няма да се възползва от едноседмичния срок, с който разполага, а ще притисне по-малките партии, с които преговаря, да дадат отговор. На първо място става дума за Реформаторския блок (РБ), които се съгласиха на коалиция с ГЕРБ, но искат тя да си осигури мнозинство в парламента с Патриотичния фронт (ПФ), за да не зависи от ДПС. Предната вечер обаче Патриотите оттеглиха обещаната подкрепа, защото в програмната декларация на ГЕРБ и РБ не виждали своите приоритети.   Другата партия, на чието участие в кабинета държи Борисов, е АБВ на Георги Първанов. След като във вторник името на нейния парламентарен лидер Ивайло Калфин се появи като кандидат за социален министър, Борисов поясни, че разчитал на него да му е мост към евролевицата.   За привличането на ПФ и АБВ, с чиято подкрепа бъдещият кабинет ще има мнозинство от 137 гласа, настъпи невероятна шетня – преговори в разнообразни формати, първо между ГЕРБ, РБ и ПФ, после между ГЕРБ и АБВ, а накрая между четирите формации заедно.   Във вторник вечерта, след като ГЕРБ и РБ договориха структурата и състава на коалиционното правителство, Борисов написа във Фейсбук: “Днес взех най-тежкото решение в живота си. Съзнавам, че всички направихме огромни компромиси със себе си, но с ясното съзнание, че сме длъжни да направим необходимото, за да излезе България от кризата”.   Той не каза какви точно компромиси е направил, а междувременно последваха допълнителни компромиси покрай вкарването на приоритети на ПФ и АБВ в програмната декларация, съгласувана между ГЕРБ и РБ.   Друг силен драматургичен момент се разигра в Гербовата зала на президентството, където Борисов, с връчения му в папка правителствен мандат, призова публично ДПС да не гласува за кабинета, за да не поражда "огромни спекулации" и да даде възможност на противниците му "да си измислят всякакви сценарии". В същото време той увери, че "всичко, което би взривило етническата толерантност и би довело и до етнически конфликт, ГЕРБ няма да го допусне".   След което добави, че другите, които няма да ги подкрепят, са БСП, "Атака" и депутатите на Бареков от БДЦ, с които обаче му давали нишани чрез Брюксел да влязат в преговори. "Ако не се разберем днес с Реформаторския блок и Патриотите и те не подкрепят правителството, какъв кабинет тогава да правим?”, запита Борисов. Радан Кънев: Правителство ще има, когато има мнозинство в НС   "Правителство ще има, когато има мнозинство в парламента. Това е причината разговорите да продължат", коментира в сряда сутринта Радан Кънев от РБ.   Впоследствие от думите на Борисов се разбра, че Реформаторите са настояли имената на министрите им да не бъдат обявявани, докато не се осигури подкрепата на Патриотите, като в същото време се отклони такава от страна на ДПС и депутатите на Бареков, подвизаващи се в парламента под името "Български демократичен център" (БДЦ).   Ходатайство от Джефри ван Орден за подкрепа от БДЦ   "Всички декларират публично, че искат правителство, но в същото време поставят такива препъникамъни, че няма как да се получи математически", възропта Бойко Борисов.   След което някак си включи в сметките и партията на Бареков, като съобщи, че шефът на европейските консерватори Джефри ван Орден, в чиято група е бившият телевизионен водещ, му се е обадил лично с оферта БДЦ да подкрепи кабинета му. "Даже още не съм казал на колегите, защото искам на срещата с Реформаторите и Патриотите и след това с АБВ, да се изчерпят тези консултации и в зависимост от тях ще вземем някакво решение", каза Борисов, уточнявайки в отговор на въпрос, че не е говорил с политическия партньор на Бареков - бизнесмена Христо Ковачки. Точките на ПФ и АБВ влязоха в програмата Според предварителна информация на преговорите с Патриотите е била постигната договореност в програмната декларация на кабинета да залегнат няколко техни предложения: ревизия в енергетиката и замразяване на цените на тока; изграждане на ограда по цялата граница с Турция; провеждане на референдум за задължително гласуване и промени в Изборния кодекс, които да обособят два района "чужбина" – единият в ЕС и другият извън ЕС, чрез които да се неутрализират гласовете от Турция за ДПС; въвеждане на образователен ценз за гласуване. "Непреодолими проблеми оттук нататък няма. Имаме нужда от още малко време техническа работа", съобщи Радан Кънев в една от паузите на разговорите с ПФ. По думите на Румен Петков от АБВ, преговорите им с ГЕРБ вървят "много конструктивно" и много от предложенията им са били чути и приети. Според предварителна информация в програмата ще залегне искането на АБВ за минимално почасово заплащане, както и предложението, споделяно от ПФ, за забрана на износа на необработена дървесина като мярка срещу незаконната сеч. Националното ръководство на АБВ ще решава в четвъртък дали ще участват със свои представители в управлението, но дори това да е така, те няма да подпише коалиционното споразумение на ГЕРБ и РБ, а само програмата на кабинета и отделно коалиционно споразумение с партията на Борисов, твърдят от преговарящите екипи. Няма връзка Владислав Горанов – Делян Пеевски Бъдещият премиер защити избора на смятания за близък до Делян Пеевски Владислав Горанов за финансов министър с обяснението, че "ако има какво да крие", нямало да се среща публично със сина на Ирена Кръстева и да дава възможност да бъде сниман. "Ако е имал нещо да крие, въпросната снимка, която цитирате, той и Пеевски няма да стоят на кафе или там на каквото е, да ги гледат 20-30 души, а ще отидат да се скрият някъде и ще се видят. Отделно той е участвал през цялото време във всички наши работни групи през цялото време, когато е излязъл от парламента и всички ние нито за момент не се съмняваме в неговата експертиза и подготовка. Всеки от нас може да бъде сниман, когато се разминава в парламента, или се здрависва с някой депутат или отвън в кафето и да се правят такива спекулации", заяви Бойко Борисов. Както е известно, Горанов, който след като напусна парламента миналата година стана изпълнителен директор на Общинска банка, участва в кризисните консултации за КТБ в края на юни т.г. и заедно с Йордан Цонев от ДПС и ръководството на БНБ е предложил банкова ваканция, която, ако бе приета, най-вероятно щеше да срине до дни доверието в целия банков сектор. Влади Горанов и Делян Пеевски бяха заснети в софийско заведение през 2010 година. Ивайло Калфин – мост към европейските социалисти Борисов се застъпи и за номинацията на Ивайло Калфин за социален министър. "Г-н Калфин се е справял прекрасно в изготвянето на бюджета и на ЕП, и на ЕК и е всепризнат сред нашите партньори и вляво и вдясно...Той би бил един добър мост към еврокомисарите, излъчени от ПЕС, а и е безспорен авторитет", заяви лидерът на ГЕРБ.   Аз мисля, че заради много други назначения ще изгубим избиратели, но затова аз благодарих и на компромиса и на другите и на компромисите, които ние правим, допълни той.   Борисов приел всички министри на Реформаторите Борисов подкрепи и номинацията на Христо Иванов за правосъден министър от квотата на Реформаторския блок. "Христо Иванов беше предложен и от колегите от Реформаторския блок. От моя преговарящ екип считат, че той е един добър министър и стратегията, която предлага в съдебната реформа се ползва с подкрепата на Брюксел, така че и в този случай сме направили необходимия компромис, считайки, че по този начин се върви напред", каза Борисов. Той уточни, че е приел всички предложения на Реформаторския блок за министри и благодари за направените компромиси. "В център- дясно всички сме наясно, че между ГЕРБ и РБ може да има компромис. ГЕРБ не харесват напълно РБ, и реформаторите не харесват ГЕРБ, но положението предполага компромис", каза Борисов. В заключение посочи, че трябва да се покаже "някаква сила" и да се изчерпат всички възможности за съставянето на управление. "Не е честно спрямо президента отново да го натоварим с три месеца служебно правителство. Честно ли е? Понеже всички сме големи умници и хитреци, да избягаме от отговорност и пак президента да ни е виновен и да го питат отново защо еди кой си е министър. Той е държавен глава, има други функции, неговата работа не е да прави на три месеца правителство”, заяви Бойко Борисов. Президентът Росен Плевнелиев коментира от своя страна, че "коалиция не е мръсна дума", а част от всяка демократична процедура. По думите му в следващите "десетки години няма да има абсолютно мнозинство", което означава коалиции и съгласие на принципна основа.   "Българският народ не иска нови избори. България има нужда от по-високо ниво на стабилност, надявам се гласът на разума да надделее", каза Плевнелиев.

Бойко Борисов връща мандата утре, ако не се стигне до мнозинство без ДПС

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-vrashta-mandata-utre-ako-ne-se-stigne-do-mnozinstvo-bez-dps-news226799.html

В утрешния ден или ще върнем мандата или ще има кабинет, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сряда, веднага след като президентът му връчи мандата за съставяне на правителство. Борисов даде да се разбере, че няма да се възползва от едноседмичния срок, с който разполага, а ще притисне по-малките партии, с които преговаря, да дадат отговор до края на днешния ден. На първо място става дума за Реформаторския блок (РБ), които се съгласиха на коалиция с ГЕРБ, но искат тя да си осигури мнозинство в парламента с Патриотичния фронт (ПФ), за да не зависи от ДПС. Снощи обаче Патриотите оттеглиха обещаната подкрепа, защото в програмната декларация на ГЕРБ и РБ не виждали договорените с тях свои приоритети. Другата партия, допълваща планирания формат 2+2, е АБВ на Георги Първанов. След като във вторник името на нейния парламентарен лидер Ивайло Калфин се появи като кандидат за социален министър, Борисов поясни, че разчитал на него да му е мост към евлолевицата. Лидерът на ГЕРБ отправи публична молба към ДПС да не гласува за кабинета, за да не поражда "огромни спекулации" и да даде възможност на противниците му "да си измислят всякакви сценарии". В същото време той увери, че "всичко, което би взривило етническата толерантност и би довело и до етнически конфликт, ГЕРБ няма да го допусне". След което добави, че другите, които няма да ги подкрепят, са БСП, "Атака" и депутатите на Бареков от БДЦ, с които обаче му давали нишани чрез Брюксел да влязат в преговори. "Ако не се разберем днес с Реформаторския блок и Патриотите и те не подкрепят правителството, какъв кабинет тогава да правим?”, запита Борисов. В 14 ч. започнаха преговорите на ГЕРБ и Реформаторския блок с Патриотичния фронт, след което ще има консултации с АБВ. Обещаната, но оттеглената снощи от хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов подкрепа е решаваща, тъй като би гарантирала парламентарно мнозинство от 126 гласа. Ако ПФ се дръпнат, новият кабинет "Борисов" не би събрал необходимото мнозинство от 121 гласа дори с подкрепата на АБВ, тъй като тогава ще има общо 118 гласа. Борисов някак си включи в сметките и партията на Бареков, като съобщи, че шефът на европейските консерватори Джефри ван Орден, в чиято група е бившият телевизионен водещ, му се е обадил лично с оферта БДЦ да подкрепи кабинета му. "Даже още не съм казал на колегите, защото искам на срещата с Реформаторите и Патриотите и след това с АБВ, да се изчерпят тези консултации и в зависимост от тях ще вземем някакво решение", каза Борисов, уточнявайки в отговор на въпрос, че не е говорил с политическия партньор на Бареков - бизнесмена Христо Ковачки. "Както всички декларират публично, че са за стабилност и за съставяне на правителство, така всички на преговорите поставят условия, които на практика, ако не се изпълнят няма шанс да се продължи напред", обобщи ситуацията Борисов. Няма връзка Владислав Горанов – Делян Пеевски Борисов защити избора на смятания за близък до Делян Пеевски Владислав Горанов за финансов министър с обяснението, че "ако има какво да крие", нямало да се среща публично със сина на Ирена Кръстева и да дава възможност да бъде сниман. "Ако е имал нещо да крие, въпросната снимка, която цитирате, той и Пеевски няма да стоят на кафе или там на каквото е, да ги гледат 20-30 души, а ще отидат да се скрият някъде и ще се видят. Отделно той е участвал през цялото време във всички наши работни групи през цялото време, когато е излязъл от парламента и всички ние нито за момент не се съмняваме в неговата експертиза и подготовка. Всеки от нас може да бъде сниман, когато се разминава в парламента, или се здрависва с някой депутат или отвън в кафето и да се правят такива спекулации", заяви Бойко Борисов. Както е известно, Горанов, който след като напусна парламента миналата година стана изпълнителен директор на Общинска банка, участва в кризисните консултации за КТБ в края на юни т.г. и заедно с Йордан Цонев от ДПС и ръководството на БНБ е предложил банкова ваканция, която, ако бе приета, най-вероятно щеше да срине до дни доверието в целия банков сектор. Влади Горанов и Делян Пеевски бяха заснети в софийско заведение през 2010 година. Ивайло Калфин – мост към европейските социалисти Борисов се застъпи и за номинацията на Ивайло Калфин за социален министър. "Г-н Калфин се е справял прекрасно в изготвянето на бюджета и на ЕП, и на ЕК и е всепризнат сред нашите партньори и вляво и вдясно...Той би бил един добър мост към еврокомисарите, излъчени от ПЕС, а и е безспорен авторитет", заяви лидерът на ГЕРБ. Аз мисля, че заради много други назначения ще изгубим избиратели, но затова аз благодарих и на компромиса и на другите и на компромисите, които ние правим, допълни той. Борисов приел всички министри на Реформаторите Борисов подкрепи и номинацията на Христо Иванов за правосъден министър от квотата на Реформаторския блок. "Христо Иванов беше предложен и от колегите от Реформаторския блок. От моя преговарящ екип считат, че той е един добър министър и стратегията, която предлага в съдебната реформа се ползва с подкрепата на Брюксел, така че и в този случай сме направили необходимия компромис, считайки, че по този начин се върви напред", каза Борисов. Той уточни, че е приел всички предложения на Реформаторския блок за министри и благодари за направените компромиси. "В център- дясно всички сме наясно, че между ГЕРБ и РБ може да има компромис. ГЕРБ не харесват напълно РБ, и реформаторите не харесват ГЕРБ, но положението предполага компромис", каза Борисов. В заключение посочи, че трябва да се покаже "някаква сила" и да се изчерпат всички възможности за съставянето на управление. "Не е честно спрямо президента отново да го натоварим с три месеца служебно правителство. Честно ли е? Понеже всички сме големи умници и хитреци, да избягаме от отговорност и пак президента да ни е виновен и да го питат отново защо еди кой си е министър. Той е държавен глава, има други функции, неговата работа не е да прави на три месеца правителство”, заяви Бойко Борисов. Президентът Росен Плевнелиев коментира от своя страна, че "коалиция не е мръсна дума", а част от всяка демократична процедура. По думите му в следващите "десетки години няма да има абсолютно мнозинство", което означава коалиции и съгласие на принципна основа. "Българският народ не иска нови избори. България има нужда от по-високо ниво на стабилност, надявам се гласът на разума да надделее", каза Плевнелиев.

Борисов: Утре или ще има кабинет, или връщам мандата

http://www.mediapool.bg/borisov-utre-ili-shte-ima-kabinet-ili-vrashtam-mandata-news226799.html

В утрешния ден или ще върнем мандата или ще има кабинет. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сряда, след като президентът му връчи мандата за съставяне на правителство. Борисов даде да се разбере, че няма да се възползва от едноседмичния срок, с който разполага, а ще притисне по-малките партии, от които зависи мнозинството, да дадат отговор до края на днешния ден. Чрез медиите той отправи молба към ДПС да не гласуват за кабинета. След което добави, че другите, които няма да ги подкрепят, са БСП, "Атака" и депутатите на Бареков от БДЦ. "Ако не се разберем днес с Реформаторския блок и Патриотите и те не подкрепят правителството, какъв кабинет тогава да правим?”, запита Борисов. В 14 ч. започват преговорите на ГЕРБ и Реформаторския блок с Патриотичния фронт (ПФ), след което ще има консултации с АБВ. Обещаната, но оттеглена снощи от Патриотите подкрепа е решаваща, тъй като би гарантирала парламентарно мнозинство за договорения вече кабинет на малцинството между ГЕРБ и РБ. Това е и настояване на Реформаторите, за да се избегне зависимост от гласовете на Движението за права и свободи, което пожела да подкрепи кабинета "Борисов", ако той е независим от ПФ. Очаквайте подробности.

Нови преговори с ПФ и АБВ за спасяване на формулата 2+2

http://www.mediapool.bg/novi-pregovori-s-pf-i-abv-za-spasyavane-na-formulata-22-news226799.html

За 14 ч. в сряда са насрочени нови преговори на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) с Патриотичния фронт (ПФ), който късно снощи реши, че няма да подкрепи втория кабинет на Бойко Борисов, защото в програмната декларация на ГЕРБ и РБ не присъстват основни искания на формацията. Решението на Фронта, взето късно във вторник, значително усложни сметките за кабинет, какъвто първата политическа сила възнамерява да вкара за гласуване в парламента в други ден. ГЕРБ и РБ разполагат едва със 107 гласа и привличането на ПФ бе важно условие от страна на Реформаторите за осигуряване на парламентарно мнозинство от 126 депутати, което не е пряко зависимо от ДПС. Дори в правителството да влязат представители на АБВ и цялата група на партията да гласува "за", мнозинството на трите партии е 118 гласа при необходимост от поне 121. Представители на АБВ коментираха преди ден с изненада, че постът на социален министър е определен за Ивайло Калфин. "Нищо не е решено, не е сигурно, че ще участваме в правителството", коментира и самият Калфин. Така Бойко Борисов ще трябва да разчита на ДПС или ББЦ, за да прокара кабинета си. БСП и "Атака" обявиха категорично, че ще гласуват "против". Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви сутринта пред репортери, че правителство ще има, когато има мнозинство в парламента. Това е причината разговорите да продължат днес и утре, добави той. Поканихме Патриотичния фронт на среща в Народното събрание в 14.00 часа, съобщи по-късно Менда Стоянова от ГЕРБ и уточни: "Първо срещата ще е двойна, после тройна". Същия ден ще се проведат консултации с АБВ. Новините за колебанията на ПФ и АБВ идват в момент, когато лидерът на ГЕРБ ще получи от президента проучвателен мандат за правителство и има една седмица, за да го предложи. Плановете на ГЕРБ и РБ са гласуването на кабинета да стане още в петък, както стана ясно от изявлението на парламентарния председател Цецка Цачева (ГЕРБ) при откриването на заседанието в сряда. Валери Симеонов: Ще подкрепим отделни точки в програмата, но не и кабинета "Няма ангажимент за промяна в Изборния кодекс, например за ограничаване на вота от страни извън ЕС, няма пълна ревизия в енергетиката, мерки за ограничаване на незаконните емигранти, отстраняване на хората в държавната администрация, назначени на етнически принцип, т.е. от ДПС", заяви Валери Симеонов пред БНТ на влизане в парламента. "Това са неща, които се бяхме разбрали на три кръга преговори и по тях нямаше възражения, а не присъстват в програмата", допълни той. Симеонов каза, че ПФ ще подкрепи отделни точки от изпратената им програма, но не и кабинета. Според него кабинетът може да бъде одобрен в парламента и без подкрепата на ПФ, а и без ДПС. "Предложената програмна декларация за работата на бъдещото правителство сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите на ГЕРБ и организацията", се казва в съобщението на ПФ до медиите, разпространено след 22 часа във вторник. Затова националистическата коалиция смята, че не може да подкрепи документа в този му вид. "Постигането на съгласие и подкрепа за стабилно правителство може да бъде резултат само от преговори за съгласуване на програма за управление", завършва текстът. Както обясни съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов пред Mediapool, след двата тура разговори с ГЕРБ те установили във вторник следобед, когато получили програмната декларация, че тя няма нищо общо с договореното предишните дни. Странната номинация на Лукарски за министър на икономиката "Ние казахме, че не искаме постове, но искаме да видим ясна програма. Видяхме документ, в който нищо не е залегнал по предварително договорения начин“, каза още Каракачанов. На въпрос има ли предложение за министър, което го е изненадало, колегата му Валери Симеонов отбеляза, че му е странно икономиката да отива в ръцете на човек, който никога не се е занимавал с бизнес (лидерът на СДС Божидар Лукарски). "Аз лично имам леки колебания и по отношение на фигурата на премиера, който през последните седмици няколко пъти си сменяше позицията към нашата коалиция", допълни той, припомняйки, че Бойко Борисов първо горещо прие, а след посещението на председателя на ЕНП Жозеф Дол - се разграничи категорично от ПФ. Радан Кънев не вижда нищо проблемно в мерките на ПФ "Очевидно има нужда от нови разговори. Вчера мисля, че бях много ясен, че най-трудната задача за всеки парламент - сформирането на мнозинство, предстои", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Вчера имаше много шумни думи и ентусиазъм, силни реакции, които не бяха навременни. Аз мисля, че с госпожа Бъчварова се опитахме да успокоим тези страсти. Правителство ще има, когато има мнозинство в парламента, така, че днес и утре имаме много работа. Аз видях някои от бележките на Патриотичния фронт. Не виждам нищо проблемно в тях. Няма това, от което мнозина се притесняват, някакъв краен национализъм, националшовинизъм. Нищо такова не виждам, а конкретни мерки, които могат да се обсъждат", каза Радан Кънев. Той отказа да коментира предложените министерски постове, но подчерта, че с ведомствата, които поемат, от Реформаторския блок ще покажат, че имат експертизата да направят необходимите промени: "Не коментирам имена, нито вчера, нито днес, защото естествено, че срещу всяко име ще има реакция. И да не забравяме, че Конституцията дава право на премиера да посочи министри, а на нас, като депутати, да гласуваме или да не гласуваме". На въпрос не е ли нож с две остриета това, че Реформаторският блок получава ли министерства, които са нереформирани, като здравното и правосъдното министерство, Радан Кънев отговори: "Ние никога не сме се крили от работата и от реформите. Ние сме искали нереформирани сектори, за да можем да покажем, че волята ни е сериозна". ”Ако ГЕРБ и Реформаторският блок приемат нашите предложения, ще потърсим варианти за участие в правителството”, каза пред журналисти Ивайло Калфин от АБВ. По думите му, в документа, изпратен от ГЕРБ и РБ, липсват някои от основните искания на АБВ, свързани с пенсионната реформа, нов Изборен кодекс и промени в данъчната система. АБВ настоява за въвеждане на подоходно облагане, което изглежда като неизпълнимо условие пред ГЕРБ и РБ. "Първият избор е да потърсим съгласие и днес ще подготвим допълнения към програмата, ако те бъдат приети, тогава ще потърсим варианти за участие в правителството. Вторият избор – ако те решат, че няма основа за съгласие с нас, тогава, доколкото разбирам, ДПС е готово да подкрепи правителството, но за нас е важно да има правителство", обясни следващите стъпки Калфин. Българският демократичен център (бивши ”България без цензура”) заявиха, че също не биха подписали ”празен чек” на бъдещото правителство и ще го подкрепят, ако с тях се проведат нормални преговори. *Очаквайте подробности

Правителството е под въпрос заради оттеглената подкрепа на ПФ и колебанията на АБВ

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-e-pod-vapros-zaradi-otteglenata-podkrepa-na-pf-i-kolebaniyata-na-abv-news226799.html

Патриотичният фронт (ПФ) няма да подкрепи втория кабинет на Бойко Борисов, защото в програмната декларация на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) не присъстват основни искания на формацията. Решението на Фронта, взето късно във вторник, бе потвърдено в сряда от съпредседателя му Валери Симеонов.   Решението на ПФ значително усложнява сметките за кабинет. ГЕРБ и РБ разполагат едва със 107 гласа и привличането на ПФ бе важно условие от страна на Реформаторите за осигуряване на парламентарно мнозинство от 126 депутати, което не е пряко зависимо от ДПС.   Дори в правителството да влязат представители на АБВ и цялата група на партията да гласува "за", мнозинството на трите партии е 118 гласа при необходимост от поне 121.   Представители на АБВ коментираха преди ден с изненада, че постът на социален министър е определен за Ивайло Калфин. "Нищо не е решено, не е сигурно, че ще участваме в правителството", коментира и самият Калфин.   Така Бойко Борисов ще трябва да разчита на ДПС или ББЦ, за да прокара кабинета си. БСП и "Атака" обявиха категорично, че ще гласуват "против".   Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви сутринта пред репортери, че правителство ще има, когато има мнозинство в парламента. Това е причината разговорите да продължат днес и утре, добави той.   Новините идват в момент, когато лидерът на ГЕРБ ще получи от президента проучвателен мандат за правителство и има една седмица, за да го предложи. Плановете на ГЕРБ и РБ са гласуването на кабинета да стане още в петък, както стана ясно от изявлението на парламентарния председател Цецка Цачева (ГЕРБ) при откриването на заседанието в сряда.   "Няма ангажимент за промяна в Изборния кодекс, например за ограничаване на вота от страни извън ЕС, няма пълна ревизия в енергетиката, мерки за ограничаване на незаконните емигранти, отстраняване на хората в държавната администрация, назначени на етнически принцип, т.е. от ДПС", заяви Валери Симеонов пред БНТ на влизане в парламента. "Това са неща, които се бяхме разбрали на три кръга преговори и по тях нямаше възражения, а не присъстват в програмата", допълни той.   Симеонов каза, че ПФ ще подкрепи отделни точки от изпратената им програма, но не и кабинета. Според него кабинетът може да бъде одобрен в парламента и без подкрепата на ПФ, а и без ДПС.   "Предложената програмна декларация за работата на бъдещото правителство сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите на ГЕРБ и организацията", се казва в съобщението на ПФ до медиите, разпространено след 22 часа във вторник. Затова националистическата коалиция смята, че не може да подкрепи документа в този му вид. "Постигането на съгласие и подкрепа за стабилно правителство може да бъде резултат само от преговори за съгласуване на програма за управление", завършва текстът. Както обясни съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов пред Mediapool, след двата тура разговори с ГЕРБ те установили във вторник следобед, когато получили програмната декларация, че тя няма нищо общо с договореното предишните дни. "Ние казахме, че не искаме постове, но искаме да видим ясна програма. Видяхме документ, в който нищо не е залегнал по предварително договорения начин“, каза още Каракачанов.   На въпрос има ли предложение за министър, което го е изненадало, колегата му Валери Симеонов отбеляза, че му е странно икономиката да отива в ръцете на човек, който никога не се е занимавал с бизнес (лидерът на СДС Божидар Лукарски).   "Аз лично имам леки колебания и по отношение на фигурата на премиера, който през последните седмици няколко пъти си сменяше позицията към нашата коалиция", допълни той, припомняйки, че Бойко Борисов първо горещо прие, а след посещението на председателя на ЕНП Жозеф Дол - се разграничи категорично от ПФ.   "Очевидно има нужда от нови разговори. Вчера мисля, че бях много ясен, че най-трудната задача за всеки парламент - сформирането на мнозинство, предстои", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Вчера имаше много шумни думи и ентусиазъм, силни реакции, които не бяха навременни. Аз мисля, че с госпожа Бъчварова се опитахме да успокоим тези страсти. Правителство ще има, когато има мнозинство в парламента, така, че днес и утре имаме много работа. Аз видях някои от бележките на Патриотичния фронт. Не виждам нищо проблемно в тях. Няма това, от което мнозина се притесняват, някакъв краен национализъм, националшовинизъм. Нищо такова не виждам, а конкретни мерки, които могат да се обсъждат", каза Радан Кънев.   Той отказа да коментира предложените министерски постове, но подчерта, че с ведомствата, които поемат, от Реформаторския блок ще покажат, че имат експертизата да направят необходимите промени: "Не коментирам имена, нито вчера, нито днес, защото естествено, че срещу всяко име ще има реакция. И да не забравяме, че Конституцията дава право на премиера да посочи министри, а на нас, като депутати, да гласуваме или да не гласуваме".   На въпрос не е ли нож с две остриета това, че Реформаторският блок получава ли министерства, които са нереформирани, като здравното и правосъдното министерство, Радан Кънев отговори: "Ние никога не сме се крили от работата и от реформите. Ние сме искали нереформирани сектори, за да можем да покажем, че волята ни е сериозна".   ”Ако ГЕРБ и Реформаторският блок приемат нашите предложения, ще потърсим варианти за участие в правителството”, каза пред журналисти Ивайло Калфин от АБВ.   По думите му, в документа, изпратен от ГЕРБ и РБ, липсват някои от основните искания на АБВ, свързани с пенсионната реформа, нов Изборен кодекс и промени в данъчната система. АБВ настоява за въвеждане на подоходно облагане, което изглежда като неизпълнимо условие пред ГЕРБ и РБ.   "Първият избор е да потърсим съгласие и днес ще подготвим допълнения към програмата, ако те бъдат приети, тогава ще потърсим варианти за участие в правителството. Вторият избор – ако те решат, че няма основа за съгласие с нас, тогава, доколкото разбирам, ДПС е готово да подкрепи правителството, но за нас е важно да има правителство", обясни следващите стъпки Калфин.   Българският демократичен център (бивши ”България без цензура”) заявиха, че също не биха подписали ”празен чек” на бъдещото правителство и ще го подкрепят, ако с тях се проведат нормални преговори. *Очаквайте подробности  

АБВ и ПФ няма да дадат подкрепа, без да видят своите идеи в програмата на кабинета

http://www.mediapool.bg/abv-i-pf-nyama-da-dadat-podkrepa-bez-da-vidyat-svoite-idei-v-programata-na-kabineta-news226799.html

АБВ и Патриотичният фронт засега странят от предложената управленска формула на ГЕРБ и Реформаторския блок, защото не виждат своите идеи в управленската програма на правителството. Във вторник късно вечерта първо Патриотичният фронт обяви, че няма да подкрепя евентуалното правителство на Бойко Борисов, ако програмата на кабинета остане в сегашния си вид. Предложената програмна декларация за работата на бъдещото правителство сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите на ГЕРБ и организацията, се казва в съобщение до медиите, разпространено след 22 часа. Затова националистическата коалиция смята, че не може да подкрепи документа в този му вид. "Постигането на съгласие и подкрепа за стабилно правителство може да бъде резултат само от преговори за съгласуване на програма за управление", завършва текста. По този начин анонсираната форума за коалиция на малцинството с по-широка парламентарна подкрепа още преди да се създаде остана без единия партньор в Народното събрание. Новината потвърди пред Mediapool и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му след двата тура разговори с ГЕРБ патриотите установили днес след 16 часа, когато получили програмата, че тя няма нищо общо с договореното предишните дни. "Ние казахме, че не искаме постове, но искаме да видим ясна програма. Видяхме документ, в който нищо не е залегнал по предварително договорения начин“, каза още Каракачанов. По неофициална информация от фронта пък те настояват в програмата изрично да бъдат споменати няколко точки от тяхната предизборна платформа – ревизия на енергетиката, ограничаване на монополите и цялостна образователна стратегия. В сряда Радан Кънев от Реформаторския блок коментира, че предложените от Патриотичния фронт идеи не са твърде крайни и могат да бъдат приети след обсъждане. АБВ: Искаме и нашите идеи В сряда сутринта АБВ също постави подкрепата си под голяма въпросителна. ”Ако ГЕРБ и Реформаторският блок приемат нашите предложения, ще потърсим варианти за участие в правителството”, каза пред журналисти председателят на парламентарната група на АБВ и посочен като кандидат за социален министър в него Ивайло Калфин. По думите на Калфин, в документа, изпратен от ГЕРБ и Реформаторския блок, липсват някои от основните искания на АБВ, свързани с пенсионната реформа, нов Изборен кодекс и промени в данъчната система. АБВ настоява за въвеждане на подоходно облагане, което изглежда като неизпълнимо условие пред ГЕРБ и РБ. "Първият избор е да потърсим съгласие и днес ще подготвим допълнения към програмата, ако те бъдат приети, тогава ще потърсим варианти за участие в правителството. Вторият избор – ако те решат, че няма основа за съгласие с нас, тогава, доколкото разбирам, ДПС е готово да подкрепи правителството, но за нас е важно да има правителство", обясни следващите стъпки Калфин. В сряда Българският демократичен център (бивши ”България без цензура”) заявиха, че също не биха подписали ”празен чек” на бъдещото правителство и ще го подкрепят, ако с тях се проведат нормални преговори. ГЕРБ и "Реформаторите" заедно имат 107 депутати при нужни 121 гласа за съставяне на правителство. Отпадането от управляващата коалиция на "Патриотичния фронт" и АБВ отваря врата за влизане на ДПС, които имат достатъчните 38 народни представители. И "Реформаторите" и Борисов обаче на няколко пъти се обявиха против тяхната подкрепа. От своя страна партията на Лютви Местан заяви, че може да подкрепя коалицията само ако тя не съществува благодарение на националистическата формация Патриотичен фронт.

Патриотичният фронт реши, че няма да подкрепи предложената програма за кабинет на ГЕРБ и РБ

http://www.mediapool.bg/patriotichniyat-front-reshi-che-nyama-da-podkrepi-predlozhenata-programa-za-kabinet-na-gerb-i-rb-news226799.html

Патриотичният фронт няма да подкрепя евентуалното правителство на Бойко Борисов ако програмата на кабинета остане в сегашния си вид. Това обявиха от формацията късно вечерта във вторник. Предложената програмна декларация за работата на бъдещото правителство сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите на ГЕРБ и организацията, се казва в съобщение до медиите, разпространено след 22 часа. Затова националистическата коалиция смята, че не може да подкрепи документа в този му вид. "Постигането на съгласие и подкрепа за стабилно правителство може да бъде резултат само от преговори за съгласуване на програма за управление", завършва текста. По този начин анонсираната форума за коалиция на малцинството с по-широка парламентарна подкрепа още преди да се създаде остана без единия партньор в Народното събрание. Новината потвърди пред Mediapool и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му след двата тура разговори с ГЕРБ патриотите установили днес след 16 часа, когато получили програмата, че тя няма нищо общо с договореното предишните дни. "Ние казахме, че не искаме постове, но искаме да видим ясна програма. Видяхме документ, в който нищо не е залегнал по предварително договорения начин“, каза още Каракачанов. По неофициална информация от фронта пък те настояват в програмата изрично да бъдат споменати няколко точки от тяхната предизборна платформа – ревизия на енергетиката, ограничаване на монополите и цялостна образователна стратегия. Ако ПФ се откаже окончателно да подкрепя правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок, тогава коалицията ще трябва да търси гласове от други партии, за да може да събере нужните 121 гласа за гласуване на кабинет.  ГЕРБ и "Реформаторите" заедно имат 107 депутати. Дори в правителството да бъдат включени представители на АБВ и цялата група на партията да гласува "за", подкрепящите проекта на ГЕРБ, РБ и АБВ  са 118. Отпадането от управляващата коалиция на "Патроитичния фронт" обаче отваря врата за влизане на ДПС, които имат достатъчните 38 народни представители. И "Реформаторите" и Борисов обаче на няколко пъти се обявиха против тяхната подкрепа. От своя страна партията на Лютви Местан заяви, че може да подкрепя коалицията само ако тя не съществува благодарение на националистическата формация Патриотичен фронт.

“Реал” на 1/8-финал с лекота, Роналдо прекъсна голова серия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4407425


Фаворитът за първото място в групата на “Лудогорец” “Реал” без напъване си осигури предсрочно класиране за 1/8-финалите на Шампионската лига след победа с 1:0 над “Ливърпул” в Мадрид.
С нея испанският гранд натрупа 12 точки и е недостижим за “мърсисайдци” и разградчани.
Намиращият се в страхотна форма френски нападател на “Реал” Карим Бензема бе Фаворитът за първото място в групата на “Лудогорец” “Реал” без напъване си осигури предсрочно класиране за 1/8-финалите на Шампионската лига след победа с 1:0 над “Ливърпул” в Мадрид. С нея испанският гранд натрупа 12 точки и е недостижим за “мърсисайдци” и разградчани. Намиращият се в страхотна форма френски нападател на “Реал” Карим Бензема бе

Михаил Александров: Сами сме си виновни, защото започнахме сковано

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/05/2413086_mihail_aleksandrov_sami_sme_si_vinovni_zashtoto/?ref=rss


Полузащитникът на "Лудогорец" Михаил Александров призна пълното преимущество на "Базел". Той отчете дисбаланса в играта като основен проблем за поражението с 0:4.

"Мисля, че станахме свидетели на тотална доминация на "Базел". Може би в голяма степен сами сме си виновни, че ни вкараха четири гола", заяви Александров.

Той отчита, че контузията на централния защитник Козмин Моци може да се е отразила на представянето на отбора, но не трябва да бъде търсена причината в...

Камбуров грейна из Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4406699

Голмайсторът и капитан на "Локомотив" (Пд) Мартин Камбуров грейна на огромни билбордове на възлови кръстовища на пъпа на Пловдив.
Четирикратният стрелец №1 на "А" група е рекламно лице на известно онлайн казино, което подписа спонсорски договори с пловдивските "Локо" и "Ботев". Спомоществувателят брандира и логото си върху клубните автобуси на два Голмайсторът и капитан на "Локомотив" (Пд) Мартин Камбуров грейна на огромни билбордове на възлови кръстовища на пъпа на Пловдив. Четирикратният стрелец №1 на "А" група е рекламно лице на известно онлайн казино, което подписа спонсорски договори с пловдивските "Локо" и "Ботев". Спомоществувателят брандира и логото си върху клубните автобуси на два

Моци рухна, “Лудогорец” отнесе 4 в Базел и вече е 4-и

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4407420


“Базел” попари “Лудогорец” с 4:0 и прати българите от 2-о на 4-о място в група В на Шампионската лига. 2 седмици след историческата първа победа на наш отбор в лигата на богатите - 1:0 именно над швейцарците, разградчани бяха тотално надиграни. И на 26 ноември в софия ще водят битка с “Ливърпул” за 3-ото място. “Базел” попари “Лудогорец” с 4:0 и прати българите от 2-о на 4-о място в група В на Шампионската лига. 2 седмици след историческата първа победа на наш отбор в лигата на богатите - 1:0 именно над швейцарците, разградчани бяха тотално надиграни. И на 26 ноември в софия ще водят битка с “Ливърпул” за 3-ото място.

Патриотите няма да подкрепят програмата на ГЕРБ и на реформаторите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407415

„Патриотичният фронт" няма да подкрепят предложената програмна декларация на ГЕРБ и Реформаторите. Това става ясно от съобщението им до медиите, изпратено от пресцентъра на НФСБ.
Ето пълния текст на съобщението:
"Патриотичен фронт” счита, че предложената програмна декларация сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки „Патриотичният фронт" няма да подкрепят предложената програмна декларация на ГЕРБ и Реформаторите. Това става ясно от съобщението им до медиите, изпратено от пресцентъра на НФСБ. Ето пълния текст на съобщението: "Патриотичен фронт” счита, че предложената програмна декларация сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки

Владислав Стоянов: Не се забавлявахме и загубихме

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/05/2413089_vladislav_stoianov_ne_se_zabavliavahme_i_zagubihme/?ref=rss


Вратарят на "Лудогорец" Владислав Стоянов заяви, че голямата разлика в представянето на отбора от предишните мачове и загубата с 0:4 от "Базел" е липсата на забавление. На негово място се настанило напрежението.

"Мисля, че играхме доста сковано, доста напрегнато, което не се наблюдаваше в предните мачове. Може би наистина се създаде илюзията, че "Базел" е слаб отбор, че на всяка цена трябва да бием. Може би ни изигра лоша шега. Днес не се получи да се забавляваме и загубихме", каза...

Филми в Дневник След 5: Интерстелар

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/11/05/2410192_interstelar/?ref=rss


Жанр: Фантастика
САЩ, Великобритания / 2014 / 168 минути
Сценарист: Джонатан Нолан, Кристофър Нолан
Режисьор: Кристофър Нолан
В ролите: Уес Бентли, Дейвид Оуелоу, Джон Литгоу, Елън Бърстин, Бил Ъруин, Макензи Фой, Топър Грейс, Ан Хатауей, Матю Макконъхи, Мат Деймън, Джесика Частейн, Кейси Афлек, Майкъл Кейн
Оператор: Хойте Ван Хойтема
Продуцент: Ема Томас, Кристофър Нолан, Линда Обст
Докато времето ни на Земята изтича, екип от изследователи се заема с...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4397487

Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, 75 г.
Златко Живков, кмет на Монтана, 55 г.
Кубрат Сакскобургготски, специалист по коремна хирургия, 49 г.
Проф. д-р Мирослава Кортенска, театроведка, Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, 75 г. Златко Живков, кмет на Монтана, 55 г. Кубрат Сакскобургготски, специалист по коремна хирургия, 49 г. Проф. д-р Мирослава Кортенска, театроведка,

Басейнова дирекция Западнобеломорски район

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4406335

Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград съобщава, че на основание чл. 168б, ал. 1, т. 2 от Закона за водите, чл. 14, т. 1б от Рамковата Директива за водите (2000/60/ЕС) е разработен Междинен преглед на значимите проблеми в управлението на водите в Западнобеломорски район за басейново управление. Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград съобщава, че на основание чл. 168б, ал. 1, т. 2 от Закона за водите, чл. 14, т. 1б от Рамковата Директива за водите (2000/60/ЕС) е разработен Междинен преглед на значимите проблеми в управлението на водите в Западнобеломорски район за басейново управление.

Басейнова дирекция Западнобеломорски район

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4406349

Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград съобщава, че на основание чл. 168б, ал. 1, т. 2 от Закона за водите, чл. 14, т. 1б от Рамковата Директива за водите (2000/60/ЕС) е разработен Междинен преглед на значимите проблеми в управлението на водите в Западнобеломорски район за басейново управление. Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград съобщава, че на основание чл. 168б, ал. 1, т. 2 от Закона за водите, чл. 14, т. 1б от Рамковата Директива за водите (2000/60/ЕС) е разработен Междинен преглед на значимите проблеми в управлението на водите в Западнобеломорски район за басейново управление.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване