Промени в движението в София заради Деня на загиналите във войните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409275

Променя се организацията на движение на 9 ноември в София във връзка с Деня на загиналите във войните, съобщиха от общината.
Във връзка с провеждане на церемония по отбелязване на Деня на загиналите във войните на 9 ноември 2014 г., от 08.00 часа до приключване на възпоменателната церемония се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни Променя се организацията на движение на 9 ноември в София във връзка с Деня на загиналите във войните, съобщиха от общината. Във връзка с провеждане на церемония по отбелязване на Деня на загиналите във войните на 9 ноември 2014 г., от 08.00 часа до приключване на възпоменателната церемония се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни

Бареков: Правителство без истински политически център като БДЦ е обречено

http://www.bnews.bg/article-120984

Коалицията решава позицията си до два дни и ще гласува единно в интерес на избирателите си

Извадиха 40 кг. дрога от автомобил в Пловдив

http://frognews.bg/news_79579/

Четиридесет килограма хероин са иззети при операция на ДАНС в Пловдив, съобщиха оттам.

Путин отново е най-влиятелният човек на света според класация на Forbes

http://www.investor.bg/drugi/338/a/putin-otnovo-e-nai-vliiatelniiat-chovek-na-sveta-spored-klasaciia-na-forbes-183252/

В челната десетка за първи път има две дами - германският канцлер Ангела Меркел и председателят на ФЕД - Джанет Йелън

Променят движението в София заради Деня на загиналите във войните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409253

Променя се организацията на движение на 9 ноември в София във връзка с Деня на загиналите във войните, съобщиха от общината.
Във връзка с провеждане на церемония по отбелязване на Деня на загиналите във войните на 9 ноември 2014 г., от 08.00 часа до приключване на възпоменателната церемония се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни Променя се организацията на движение на 9 ноември в София във връзка с Деня на загиналите във войните, съобщиха от общината. Във връзка с провеждане на церемония по отбелязване на Деня на загиналите във войните на 9 ноември 2014 г., от 08.00 часа до приключване на възпоменателната церемония се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни

100 години обществени фондации в САЩ

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/100-godini-obshtestveni-fondacii-v-sasht-6026710

У нас моделът на обществената фондация беше пренесен с помощта на Американската агенция за международно развитие и от 2002 г. насам се развива успешно в 10 различни населени места

10 любопитни факта за фойерверките

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/10-liubopitni-fakta-za-fojerverkite-6026709

От 1605 година до ден днешен в някои части на Англия се празнува 5 ноември с палене на огньове и фойерверки

БАН спасява нацията от загиване

http://frognews.bg/news_79580/

Сборник с изследвания по демографските въпроси на академични и университетски светила, служители от министерства, от институти, представители на национални и международни неправителствени организации ще се връчи на новия кабинет. Той съдържа доклади от форума „Демографската ситуация и развитието на България” през февруари. Негов организатор бе Института за изследване на населението и човека към БАН.

Оправдаха бившия шеф на бургаския затвор

http://www.cross.bg/kostov-rezhim-zatvor-1438387.html

/КРОСС/ Бившият шеф на бургаския затвор Деян Костов бе оправдан днес от Окръжен съд-Бургас за престъпление по служба. Прокуратурата го подведе под наказателна отговорност заради това, че е променил режима на осъдения за отвличане и убийство Янаки Стаматов. Стаматов, който е от голям ромски рот във варненското село Дългопол е пратен от Варна в Бургас. След няколко месеца в окръжния затвор, последвало преместването му в общежитието „Житарово". Според обвинението Деян Костов е извършил длъжностно престъпление, по което го грози затвор до три години.Бургаският окръжен съд (БОС) обаче бе на друго мнение. Днес бяха разпитани трима ключови свидетели, сред тях бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов и ексръководителят на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" Петър Василев. Пред съдебния състав те подчертаха, че право на началника на затвора е да пренасочи задържан. Още повече, че за Янаки Стаматов можело да се осигури и строг режим в общежитието „Житарово". Той бил пратен там, защото имало остра липса на ковач, а пандизчиите били добри земеделци и животновъди и стопанството значително се увеличило. Лично Петър Василев избрал затворника, след като получил писмена молба от Деян Костов да му прати пандизчия с уменията на ковач.В пледоарията си прокуратурата поиска Костов да бъде признат за виновен и осъден на три години затвор

Божидар Димитров: Правителство ще има

http://pik.bg/божидар-димитров-правителство-ще-има-news246340.html

Божидар Димитров: Правителство ще има

Правителство ще има, няма начин да няма, коментира Божидар Димитров пред БТВ в предаването „Лице в лице“.

По думите му това се прави от изключително отговорни хора. Според Нидал Алгафари независимо дали премиерът ще е Борисов, правителство ще има.

"Тези, които правят правителство, обаче, винаги ще бъдат зависими едни от други", заяви той, предаде novini.bg.

Според него ДПС ще е опорната стена зад ГЕРБ. В момента Първанов изплаща една цена и връща някаква услуга, смята той.

По думите на Алгафари има някаква договорка между Борисов и Първанов. Според проф. Божидар Димитров обаче това е в сферата на конспирацията. Очевидно тук има картели и монополи, кой ще ги победи, заяви професорът.


Правосъдното министерство: Мандатът на главния прокурор трябва да бъде намален от 7 на 5 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=269767

Мандатът на главния прокурор трябва да бъде намален от 7 на 5 години, обяви в специално интервю за ТВ "Европа" заместник-министърът на правосъдието в служебното правителство Петко Петков. Правомощията на обвинител номер едно обаче не бива да се намаляват, а да се обърне внимание работата му да бъде насочена само към национално значимите случаи, допълни Петков.

Общинари от Павел баня получават заплати без да участват в сесиите на местния парламент

http://www.cross.bg/petrova-suvet-parlament-1438385.html

/КРОСС/ Действащата наредба за работа на общинския съвет в Павел баня позволява на 16-те общински съветници да получават месечните си възнаграждения и без да участват в работата на комисиите и в сесиите на местния парламент. Това съобщи за BNR кметът на общината Станимир Радевски, скандалният факт потвърди пред БНР и Христина Петрова - председател на общинския съвет от ДПС.Месечната заплата на един общински съветник е 434 лева. Петрова заяви, че има няколко души от местния парламент, които идвали само, за да подпишат протоколите от заседанията или присъствали формално в началото на сесиите. Председателката твърди, че за всяко отсъствие тя била лично информирана, както и за причините, които, оказа се, са винаги уважителни. На въпроса има ли документи, които потвърждават това, Петрова отговори отрицателно.Според кмета Радевски преценката правела лично Петрова без никаква документация. Кметът бе разпитан днес в икономическа полиция за сключения договор по спешност за автобусния превоз в общината. Той е категоричен, че договорът е напълно законосъобразен, а жалбата срещу него е от фирма със засегнати интереси. Радевски недоумява и защо Общинският съвет е намалил средствата за еднократни помощи на нуждаещи се и болни. Петрова контрира, че въпреки намалените средства, Общинският съвет не е отказал да подпомогне никой, който има нужда.

Европейският фонд "Солидарност" ще плаща и аванси

http://www.cross.bg/evropeiiskata-fond-solidarnost-1438386.html

/КРОСС/ Европейският фонд за борба с последиците от природни бедствия и промишлени аварии ще може да изплаща и авансово компенсации от догодина. Това ще бъде възможно, след като бюджетът на фонд "Солидарност" за 2015 г. бъде увеличен с 50 млн. евро, според проект за решение, които се обсъжда в Европейския парламент."Инициативата заслужава поощрение, защото пострадалите граждани и държави се нуждаят спешно от средства и за тях е трудно да изчакат цялата сложна бюрократична процедура. Парите са нужни бързо, особено в първите месеци след бедствието", коментира евродепутатът от БСП Момчил Неков.От лятото Неков е активно ангажиран с компенсациите за пострадалите от наводненията у нас региони и се опитва да помогне с допълнителна информация, както на местните власти и на правителството, така и на европейските институции. Той събра данни от над 100 общини за щетите, предаде я на служебното правителство и запозна комисар Кристалина Георгиева с информацията, подадена от кметове и областни управители.След като бъде приет проектът за решение, фонд "Солидарност" ще може да отпуска обезщетения преди Европейският парламент и страните членки да одобрят компенсациите, предложени от Европейската комисия. По сегашния регламент парите могат да бъдат преведени едва, след като трите институции дадат своето съгласие. Процедурата продължава около година. Авансовото плащане ще е до 10 на сто от общия размер на обезщетението, предложено от Европейската комисия

Патриотичният фронт се включи в преговорите на ГЕРБ, РБ и АБВ

http://pik.bg/патриотичният-фронт-се-включи-в-преговорите-на-герб-рб-и-абв-news246337.html

Патриотичният фронт се включи в преговорите на ГЕРБ, РБ и АБВ

ГЕРБ, „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“, Реформаторския блок и АБВ провеждат съвместна среща в Народното събрание, съобщи Фокус.

Очаква се да се вземе окончателно решение за съставянето на правителство и какъв ще е съставът му.

След консултациите при президента и след като взе мандата лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти, че ако не се разберат ГЕРБ, „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“, Реформаторския блок по между си, ще върне мандата.

Опасен лидер на Ал-Кайда е бил убит в Йемен

http://asia.actualno.com/Opasen-lider-na-Al-Kajda-e-bil-ubit-v-Jemen-news_58798.html

Лидерът на Ал Кайда Чауки ал Баадани - смятан за един от най-опасните ръководители на терористичната мрежа в Йемен, е би лубит от въздушен удар с безпилотен самолет. Вероятно става въпрос за американ...

Зорница Линдарева получи паник атака след “ВИП Брадър”, прегледаха я по спешност в болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409224


Много уверена и в добро настроение, Зорница Линдарева напусна къщата на “ВИП Брадър Много уверена и в добро настроение, Зорница Линдарева напусна къщата на “ВИП Брадър" в понеделник вечерта. Сега е по-сигурна в себе си, тъй като от няколко седмици се подлага на интензивен курс по психоанализа към екипа на Ани Владимирова, психолога на риалити шоуто. И ще продължи тези срещи със специалистите.

Ученици от Добрич говориха с астронавт от МКС

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/11/05/2413546_uchenici_ot_dobrich_govoriha_s_astronavt_ot_mks/?ref=rss


Дали е гледал Световното първенство по футбол и има ли време за телевизия и компютърни игри в космоса? Какво биха направили астронавтите, ако срещнат извънземно? Как поддържат връзка със семействата си? Кога хората ще кацнат на Марс?

Тези са сред първите въпроси, които ученици от Добрич зададоха в 15-минутен разговор с астронавта от Международната космическа станция Грегъри Уайсман.

Възпитаници на езикова гимназия "Гео Милев" и природоматематическата гимназия "Иван...

Изложба отбелязва 570-ата годишнина от битката при Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409166

Националният военноисторически музей заедно със своя филиал Парк-музей на бойната дружба 1444 г. отбелязват 570-ата годишнина от битката при Варна
На 10 ноември от 11 ч в Парк-музея ще бъде открита изложба, която представя чрез средновековни графични изображения и разкази на хронисти двата похода на крал Владислав III Ягело (1443 – 1444 г. Националният военноисторически музей заедно със своя филиал Парк-музей на бойната дружба 1444 г. отбелязват 570-ата годишнина от битката при Варна На 10 ноември от 11 ч в Парк-музея ще бъде открита изложба, която представя чрез средновековни графични изображения и разкази на хронисти двата похода на крал Владислав III Ягело (1443 – 1444 г.

Преговорите за властта вече в четворен формат, но без Борисов

http://www.bnews.bg/article-120983

Тройната среща за подялба на властта в парламента се превърна в четворна.

Авария на магистрален водопровод оставя без вода част от центъра на Варна утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=269791

Поради авария на магистрален водопровод на ул. Джеймс Баучер, утре - 6 ноември, без вода ще бъдат абонатите между бул."Ян Палах", ул. "Царевец", бул."8-ми Приморски полк" и бул. "Цар Освободител", съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.

Владимир Путин е най-влиятелният човек в света според класацията на Forbes

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/05/2413544_vladimir_putin_e_nai-vliiatelniiat_chovek_v_sveta/?ref=rss


За втора поредна година списание Forbes обяви Владимир Путин за най-влиятелния човек на света. Руският президент се пребори за първото място с президента на САЩ Барак Обама и генералния секретер на Китайската комунистическа партия, които заеха второто и треото място.

Списанието обяснява избора си с широкия обществен отзвук от политиката на Путин през последната година "Година по-късно Путин анексира Крим, устрои война в Украйна и подписа договор за 70-милиарден газопровод с Китай;...

Акция на ДАНС срещу измамници, източвали милиони от държавната хазна

http://offnews.bg/news/n_1/n_413678.html

Държавната агенция за национална сигурност от сутринта извършва обиски и арести на територията на Великотърновска област. По неофициална информация акцията е под ръководството на специализираната прокуратура и е насочена срещу заподозрени за измами с ДДС, които чрез кухи фирми източват милиони левове от държавната хазна, съобщава БНР. Проверяваните обекти и лица са във Велико Търново, Павликени и Полски Тръмбеш, а досега са задържани осем души. Спецакцията на ДАНС в Павликени е подпомагана от жандармерията.

Разбит бардак в Бургас - жилище на известна съдийка

http://frognews.bg/news_79578/

Един от апартаментите в Бургас, превърнати в бардак от съпрузите Христо и Катя Моневи е собственост на известна съдийка.

Дичо Атанасов е новият окръжен прокурор на Стара Загора

http://www.cross.bg/atanasov-dicho-op-stara-1438384.html

/КРОСС/ Заместник-окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов бе избран за административен ръководител на ОП-Стара Загора. Изборът се проведе след балотаж и мина "на косъм" - 13 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха за него, двама бяха "против", а четирима се въздържаха се.Кандидатите за поста бяха четирима - Дичо Атанасов, Нейка Тенева (също зам.-шеф на ОП-Стара Загора), Юлияна Станева-Нейкова и Константин Тачев - и двамата редови прокурори в ОП-Стара Загора.Всички те очертаха идентични проблеми в работата на прокуратурата, като един бе изведен като основен - големият процент на върнатите от съда дела.Въпросите и дебатите, обаче, бяха съсредоточени върху проблем, който през последните месеци се среща все по-често при изборите за административни ръководители, а именно -идентичните пасажи в концепциите на кандидатите.При този избор имаше едно към едно изречения в концепциите на Дичо Атанасов и на Константин Тачев. Тази на Атанасов е била депозирана във ВСС на 23 май, а на Тачев - на 26 май.Членове на съвета попитаха кандидатите какви данни са използвали при изготвянето на концепциите си. И двамата кандидати заявиха, че са ползвали статистиката в годишния доклад за работата на ОП-Стара Загора, и двамата признаха, че има прилики, но това се дължало на факта, че са били в един екип. До преди няколко месеца Константин Тачев бе административен ръководител на ОП-Стара Загора, а Дичо Атанасов - негов заместник

Мобилен дентален кабинет тръгва из Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=269779

Мобилен дентален кабинет на Сдружение „България си ти!“ ще посети село Боряна, село Ново Оряхово и град Варна, научи Moreto.net. Проектът е един от първите в света от такъв тип, тъй като се работи с високотехнологична специфична лазерна техника, която дава възможност за прецизна диагностика и ефективно лечение.

Сифилис върлува в Бургас

http://frognews.bg/news_79577/

Шестима в Бургас са заразени със сифилис в града само през последната седмица, сочи справка с Регионалната здравна инспекция. От началото на октомври към момента са регистрирани общо 10 случая.

Патриотичният фронт се върна за преговорите с ГЕРБ, РБ и АБВ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409200

ГЕРБ, „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“, Реформаторския блок и АБВ провеждат съвместна среща в Народното събрание, съобщи Фокус.Очаква се да се вземе окончателно решение за съставянето на правителство и какъв ще е съставът му.
След консултациите при президента и след като взе мандата лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти, ГЕРБ, „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“, Реформаторския блок и АБВ провеждат съвместна среща в Народното събрание, съобщи Фокус.Очаква се да се вземе окончателно решение за съставянето на правителство и какъв ще е съставът му. След консултациите при президента и след като взе мандата лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти,

Само в "24 часа": Разбитият бардак в Бургас бил в жилище на известна съдийка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409180

Един от апартаментите в Бургас, превърнати в бардак от съпрузите Христо и Катя Моневи е собственост на известна съдийка, научи 24 часа.
Той се намира в бл.32 в к-с Един от апартаментите в Бургас, превърнати в бардак от съпрузите Христо и Катя Моневи е собственост на известна съдийка, научи 24 часа. Той се намира в бл.32 в к-с "Бр.Миладинови", довериха осведомени. Жилището е на 3-я етаж и в него в момента е пуснатата под парична гаранция Катя Монева. "Не искам да коментирам нищо" каза 19-годишното момиче и

АБВ: Депутатите да подпишат Етичен кодекс и да отпадне имунитетът им

http://www.cross.bg/predstaviteli-komisiyata-narodnite-1438383.html

София /КРОСС/ Народните представители в 43-то Народно събрание да подпишат Етичен кодекс, който да е неразделна част от правилника на парламента и контрол върху който да се осъществява от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, както и да отпадне имунитетът на депутатите. Това са част от предложенията на ПГ АБВ за изработване на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Предложенията на АБВ се отнасят до три отделни глави в правилника - комисиите на НС, сесиите и заседанията на НС и народните представители.Сред част от проекта в главата от правилника на НС, която се отнася до парламентарните комисии, ПГ АБВ предлага Комисията по труда и социалната политика да бъде променена в Комисия по труда, социална политика и демографски въпроси; да бъдат обединени Комисията по отбрана и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред; Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения да се промени на Комисия за защита на потребителите; ограничаване на монополите и взаимодействие с гражданските организации и движения

Патриотичният фронт се включи в преговорите на ГЕРБ, РБ и АБВ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409184

ГЕРБ, „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“, Реформаторския блок и АБВ провеждат съвместна среща в Народното събрание, съобщи Фокус.Очаква се да се вземе окончателно решение за съставянето на правителство и какъв ще е съставът му.
След консултациите при президента и след като взе мандата лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти, ГЕРБ, „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“, Реформаторския блок и АБВ провеждат съвместна среща в Народното събрание, съобщи Фокус.Очаква се да се вземе окончателно решение за съставянето на правителство и какъв ще е съставът му. След консултациите при президента и след като взе мандата лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти,

Интимни подробности засекретиха мерките на митничарите от „Лесово”

http://www.cross.bg/kolev-zhivot-zadurzhani-1438382.html

София /КРОСС/ Мерките за неотклонение на задържаните митничари от ГКПП "Лесово" се гледат при закрити врата. Искането беше направено от защитата на обвиняемия Димитър Колев - началник на пункта, тъй като имало информация за интимния му живот. Според защитника Лъчезар Таков е недопустимо любовният живот на клиента му да излиза на показ. Прокурорите и съдиите се съгласиха. Така медиите няма да чуят доказателствата за събираните от митничарите подкупи, няма да чуят и мотивите, с които съдът ще ги остави в ареста или ще ги пусне с по-леки мерки.Митничарите бяха задържани и обвинени за участие в организирана престъпна група за събиране на подкупи от шофьори. Според събраните до момента доказателства групата е работела поне от април 2014 година. като ръководител на престъпната организация е посочен шефът на граничния пункт - Димитър Колев, а началниците на смени за участници.Специализираната прокуратура ще поиска постоянно задържане и на петимата митничари. Други двама задържани са пуснати под гаранция.

М. Михайлов: Играчите на тройната коалиция още управляват

http://frognews.bg/news_79576/

Правителство ще има. Около тази идея се обединиха проф. Божидар Димитров, д-р Михаил Михайлов от СДС и бившият функционер на АБВ Нидал Алгафари в „Лице в лице” по бТВ. Всички са толкова слаби и виждат, че оцеляването на малките, а дори и големите партии минава през ситуационно правителство, коментира Михайлов. Липсва задълбочен анализ и типично по балкански в последния момент започна извиването на ръце от типа „ако не ме подкрепите, няма да има правителство”. Прогнозата на Михайлов е дори, че правителството ще издържи повече от това, което всички му предричат.

Институт поиска БНБ да обяви публично заплатите на шефовете си

http://econ.bg/Новини/Институт-поиска-БНБ-да-обяви-публично-заплатите-на-шефовете-си_l.a_i.598714_at.1.html

Институтът за модерна политика изпрати искане по реда на Закона за достъп до обществена информация до БНБ. От организацията искат да получат...

Боряна Димитрова: Правителство ще има, друг е въпросът колко ще управлява

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/05/2413542_boriana_dimitrova_pravitelstvo_shte_ima_drug_e/?ref=rss


Трудно правителство с много компромиси и противоречия – така социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова определи бъдещия кабинет на ГЕРБ и "Реформаторския блок" в коментар пред БНР.

Тя не се съмнява, че кабинет ще бъде съставен, тъй като нито една от партиите няма интерес от нови бързи избори, но е съвсем друг въпросът колко ще продължи управлението му. "Във всички случаи ще изкара една година", коментира социологът. Тя не се ангажира с прогноза дали управляващите ще издържат цял...

Започна реставрацията на стария кей в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZgVfW188oWo/

Започна реставрацията на едно от емблематичните места на Поморие – Старият кей. Днес заместник-кметът Кунчо Гайдов и представители на фирмата изпълнител по проекта – ДЗЗД „Стария пристан – Поморие”, откриха строителната площадка на кея. През лятото на 2015 г. любимото място на жителите и гостите на града отново ще предлага условия за отдих и разходка.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ, която e отпусната за ремонтирането на кея по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” е 741 871, 18 лв. Проектът предвижда подмяна на носещата конструкция, дървената конструкция, парапетите и стълбищата към него. Посетителите ще могат да се наслаждават на морето със стационарен бинокъл за наблюдение. Другата емблема на Поморие – „момченцето с гроздето”, която се намира до пристана, ще бъде преместена в близост до сградата на Общината, докато текат строително-ремонтните дейности, след което ще бъде върната на мястото си.

Старият кей е построен още преди Втората световна война, той е бил използван като пристан за малки товарни, а по-късно и за риболовни и пътнически кораби. Днес мостикът е туристическа атракция за гостите на града и място със сантиментална стойност за жителите. Въпреки нуждата от постоянна поддръжка на подобен тип съоръжения, позиционирани в морето, досега кеят е бил оставен на пагубното въздействието на солта и влагата.

Проектът на Община Поморие „Саниране, рехабилитация и реновиране на мостик „Старият пристан”, гр. Поморие” е по мярка 4.1. „Развитие на рибарските области”, подмярка 4.1.А „Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на текущите разходи на рибарските групи” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г.

Учени поставиха бебе-робот сред пингвини

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409172

Френски специалисти внедриха роботизиран пингвин сред истински птици, пише вестник "Ню Йорк Дейли Нюз".
Роботите могат да помогнат на учените да наблюдават животни, без да ги плашат. Присъствието на хора често кара животните да демонстрират различно от обичайното им поведение. Ако обаче роувърът прилича на тях, животните се "отпускат". Френски специалисти внедриха роботизиран пингвин сред истински птици, пише вестник "Ню Йорк Дейли Нюз". Роботите могат да помогнат на учените да наблюдават животни, без да ги плашат. Присъствието на хора често кара животните да демонстрират различно от обичайното им поведение. Ако обаче роувърът прилича на тях, животните се "отпускат".

Учени внедриха бебе-робот сред пингвини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409098

Френски специалисти внедриха роботизиран пингвин сред истински птици, пише вестник Френски специалисти внедриха роботизиран пингвин сред истински птици, пише вестник "Ню Йорк Дейли Нюз". Роботите могат да помогнат на учените да наблюдават животни, без да ги плашат. Присъствието на хора често кара животните да демонстрират различно от обичайното им поведение. Ако обаче роувърът прилича на тях, животните се "отпускат".

Свидетели не подкрепиха версията на Борислава, оплакала се от унизителен обиск

http://www.mediapool.bg/svideteli-ne-podkrepiha-versiyata-na-borislava-oplakala-se-ot-unizitelen-obisk-news226841.html

Софийската районна прокуратура (СРП) е прекратила проверката във връзка с твърденията на 20-годишната студентка Борислава Латинова, че полицай Нели Върбанова от столичното Четвърто РПУ я е обискирал по унизителен начин на публично място, съобщиха в сряда от държавното обвинение.   Основната причина е, че очевидците, посочени от самата потърпевша, не са подкрепили в обясненията си нейната версия, посочват разследващите. Освен това твърденията на Борислава се опровергават и от видеокадрите, заснети от охранителните камери в района на Семинарията.   20-годишната студентка се оплака от действията на Върбанова в средата на октомври в интервю заедно с баща си Христо Латинов пред Нова телевизия. Тогава тя разказа, че е пътувала с трима свои приятели в кола, която била спряна за рутинна проверка. Впоследствие униформената я накарала да си вдигне блузата, оставайки гола до кръста, и й бъркала в гащите без ръкавици.   "В хода на проверката са снети обяснения на посочените от Латинова очевидци, които се различават в значителна степен от твърденията на жалбоподателката. Последните не споменават за грубо отношение и бъркане под бельото на Латинова от страна на полицейския служител Нели Върбанова", посочват от СРП.   Самата Върбанова пък вече категорично отрече твърденията на момичето, заявявайки, че наистина я е обискирала, но в рамките на обичайна рутинна проверка. Тя мина и през изследване с детектор на лъжата, което според ръководството на МВР потвърждава думите й.

Порожанов пак поема фонд "Земеделие"

http://frognews.bg/news_79575/

Служебният министър на финансите Румен Порожанов ще оглави за втори път фонд "Земеделие".

Шестима бургазлии се заразиха със сифилис само за седмица, регистриран е и случай на ХИВ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409148

Шестима бургазлии са заразени със сифилис в Бургас през последната седмица, сочи справка с Регионалната здравна инспекция, предаде faragency.bg.
 От началото на октомври към момента са регистрирани общо 10 случая. Още трима са заразени през септември.
През последната седмица е регистриран и един случай на ХИВ, Шестима бургазлии са заразени със сифилис в Бургас през последната седмица, сочи справка с Регионалната здравна инспекция, предаде faragency.bg.  От началото на октомври към момента са регистрирани общо 10 случая. Още трима са заразени през септември. През последната седмица е регистриран и един случай на ХИВ,

ГЕРБ, РБ и ПФ успяха да постигнат съгласие по програмата на бъдещото правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=269789

След 2 часа разговори ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт успяха да постигнат съгласие по програмата на бъдещото правителство. Малко по-рано хората на Валери Симеонов заплашиха, че няма да подкрепят кабинета, защото договорените с ГЕРБ точки липсват в декларацията.

Рецидивист, блудствал с малолетна, остава в ареста

http://www.cross.bg/stara-zagora-aresta-1438381.html

Стара Загора /КРОСС/ Окръжният съд в Стара Загора остави в ареста 37-годишен рецидивист, блудствал с малолетно момиче. Престъплението е извършено преди около две седмици в центъра на Стара Загора. Мъжът е от ромски произход и има зад гърба си шест други подобни деяния. Последно е бил осъден на осем години "лишаване от свобода". Освободен е от затвора през септември миналата година.Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалвана в 3-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Казийски: Клубовете се борят да оцелеят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409156

Клубовете се борят да оцелеят, волейболът в България като цяло е в лоша ситуация, заяви Матей Казийски пред специализирания сайт worldofvolley.com. 

Звездата на “Тренто” разказва отново защо не играе в националния отбор: “Имах голямо неразбирателство с нашата федерация и с техния начин на ръководене. Имаше много слухове за завръщането ми през ля Клубовете се борят да оцелеят, волейболът в България като цяло е в лоша ситуация, заяви Матей Казийски пред специализирания сайт worldofvolley.com. Звездата на “Тренто” разказва отново защо не играе в националния отбор: “Имах голямо неразбирателство с нашата федерация и с техния начин на ръководене. Имаше много слухове за завръщането ми през ля

Пенсионер отгледа 4 метра доматено дърво

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409113



Пенсионер от Шумен отгледа в центъра на Шумен истинско доматено дърво, високо 4 метра. По високите здрави стебла продължават да зреят зеленчуци въпреки ниските температури и сланата. Вълчо Йорданов (76г.) пък раздава щедро на съседите от цялата улица "Хан Сабин". Вече е набрал над 20 кг от гиганта и са се отяли на салати със съпругата си. Пенсионер от Шумен отгледа в центъра на Шумен истинско доматено дърво, високо 4 метра. По високите здрави стебла продължават да зреят зеленчуци въпреки ниските температури и сланата. Вълчо Йорданов (76г.) пък раздава щедро на съседите от цялата улица "Хан Сабин". Вече е набрал над 20 кг от гиганта и са се отяли на салати със съпругата си.

Бум на сифилис в Бургас, шестима се заразиха само за седмица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409121

Шестима бургазлии са заразени със сифилис в Бургас през последната седмица, сочи справка с Регионалната здравна инспекция, предаде faragency.bg.
 От началото на октомври към момента са регистрирани общо 10 случая. Още трима са заразени през септември.
През последната седмица е регистриран и един случай на ХИВ, Шестима бургазлии са заразени със сифилис в Бургас през последната седмица, сочи справка с Регионалната здравна инспекция, предаде faragency.bg.  От началото на октомври към момента са регистрирани общо 10 случая. Още трима са заразени през септември. През последната седмица е регистриран и един случай на ХИВ,

ЕС е готова да осигури средства за погасяването на газовия дълг на Украйна

http://europe.actualno.com/ES-e-gotova-da-osiguri-sredstva-za-pogasjavaneto-na-gazovija-dylg-na-Ukrajna-news_58797.html

Европейският съюз е готов да предостави пари за погасяването на украинския газов дълг. Това заяви представителят на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас предаде ТАСС. Той добави: "Европейският съюз предо...

Местан пише на Дол: Вие си тръгнахте от София, ГЕРБ и Реформаторите продължиха преговорите с Патриотичния фронт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409124

Лидерът на ДПС Лютви Местан е изпратил писмо на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол срещу разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт. Преди седмица Дол беше в България и след разговор с основните политически сили призова за правителство без Патриотичния фронт.
Ето пълният текст на писмото:
Уважаеми г-н Дол, Лидерът на ДПС Лютви Местан е изпратил писмо на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол срещу разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт. Преди седмица Дол беше в България и след разговор с основните политически сили призова за правителство без Патриотичния фронт. Ето пълният текст на писмото: Уважаеми г-н Дол,

1103 договора за 3,275 млрд. лв. по ОП "Регионално развитие"

http://www.cross.bg/razvitie-chobanova-obshtinite-1438379.html

/КРОСС/ Заместник-министърът д-р Йорданка Чобанова взе участие в откриването на шестата Национална среща на евроекспертите от общините. Темата, върху която говори заместник-министърът е, „Европейските средства като инструмент за балансирано регионално развитие - механизми за интегрирани проекти". Пред участниците в срещата обобщи свършеното по Оперативна програма „Регионално развитие" за изминалия програмен период и очерта приоритетите за новия, който е до 2020 г. „Искам да подчертая, че Оперативна програма „Регионално развитие" 2007 - 2013 г. измина доста дълъг път от началото на миналия програмен период до днес, с много предизвикателства и напрегната работа, както от страна на Управляващия орган, така и от страна на бенефициентите по програмата. Не можем да не отчетем напредъка и направеното до момента по Програмата във всеки регион на страната!", заяви д-р Чобанова. От думите на заместник-министъра стана ясно, че сключените договори до момента са 1 103, с обща стойност на договорените средства в размер на 3,275 млрд. лева, което представлява 104,6 % от бюджета на програмата. Общо разплатените средства по нея са 2,316 млрд. лева, или - 71 % от размера на договорените средства и 74 % от бюджета на програмата. Д-р Чобанова беше категорична, че Министерството на регионалното развитие продължава да работи отговорно и в близко сътрудничество с Националното сдружение на общините

Порожанов пак поема фонд "Земеделие"

http://www.cross.bg/fond-zemedelie-porozhanov-1438380.html

/КРОСС/ Служебният министър на финансите Румен Порожанов ще оглави за втори път фонд "Земеделие", научи "24 часа".Той вече беше шеф на фонда по времето на предишния кабинет на Бойко Борисов и бъдещият премиер силно цени неговите умения да води прегорови с Брюксел и да решава проблемите в земеделието.Преди седмици стана ясно, че от Еврокомисията са ни върнали програмата за земеделски пари с над 400 забележки. От Порожанов се очаква да реалибилитира авторитета на фонд „Земеделие", да успокои бранша и да има пари за следващия програмен период.Порожанов е бил в надзорния съвет на "Булгартабак", а също представител на българската страна по проекта "Бургас - Александруполис", както и директор на фонд за радиоактивни отпадъци.Румен Порожанов е роден на 17 август 1964. Завършва "Икономика и управление на селското стопанство" в УНСС. Има и квалификация "Икономика и управление на отбранителния процес". Владее английски и руски език.От август 2009 г. до 31 март 2011 г. е началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков.Порожанов беше третият директор на фонд "Земеделие" в първото правителство на Бойко Борисов - той пое поста на 31 март 2011 г. - след скандала с дипломата на Калина Илиева и краткото управление на нейния заместник Светослав Симеонов.Порожанов ръководи твърдо фонд „Земеделие" и издаде над 5000 акта за надплатени суми при преките субсидии на площ

След дълго търсене: Откриха Източната порта на Велики Преслав

http://www.bnews.bg/article-120979

Подобно по важност откритие в Преславската крепост няма от десетилетия. До момента е имало само догадки за съществуването на отбранителното съоръжение.

Как да се избавим от камъните в бъбреците?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409119

Интервю с д-р Рафаел Мирчов – Началник на Отделението по урология към МБАЛ „Вита”
Д-р Мирчов, кои са най-честите причини за образуването на камъни в бъбреците? Причините за образуването на камъни в бъбреците са комплексни. Най-общо казано камъните се образуват, когато нещо не достига или е в излишък в състава на урината и също така, Интервю с д-р Рафаел Мирчов – Началник на Отделението по урология към МБАЛ „Вита” Д-р Мирчов, кои са най-честите причини за образуването на камъни в бъбреците? Причините за образуването на камъни в бъбреците са комплексни. Най-общо казано камъните се образуват, когато нещо не достига или е в излишък в състава на урината и също така,

Таков ще съветва Кобрата за боя с Кличко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409117

Михаил Таков ще се присъедини към спортно-техническия щаб на Кубрат Пулев за предстоящия бой срещу Владимир Кличко в Хамбург на 15 ноември. Главният треньор на националните ни отбори за аматьори пътува за Германия в понеделник и в последните дни преди сблъсъка ще е близо до Кобрата преди най-важния сблъсък в кариерата му. Кубрат дълги години е трен Михаил Таков ще се присъедини към спортно-техническия щаб на Кубрат Пулев за предстоящия бой срещу Владимир Кличко в Хамбург на 15 ноември. Главният треньор на националните ни отбори за аматьори пътува за Германия в понеделник и в последните дни преди сблъсъка ще е близо до Кобрата преди най-важния сблъсък в кариерата му. Кубрат дълги години е трен

Две деца загинаха при артилерийски обстрел в Донецк

http://www.cross.bg/ychilishte-donetzk-obstrel-1438378.html

/КРОСС/ Две деца са били убити при обстрел на училище в Куйбишевски район на Донецк, съобщиха от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на Донецка народна република. Артилерийски снаряд е паднал в 63-о училище. По това време децата са играели футбол пред сградата.

Wall Street реагира позитивно на резултата от междинните избори*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-reagira-pozitivno-na-rezultata-ot-mejdinnite-izbori-183248/

Тласък на пазара дават и оптимистичните данни за новите работни места в американския частен сектор през октомври

Как да се избавим от камъните в бъбреците?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409105

Интервю с д-р Рафаел Мирчов – Началник на Отделението по урология към МБАЛ „Вита”
Д-р Мирчов, кои са най-честите причини за образуването на камъни в бъбреците? Причините за образуването на камъни в бъбреците са комплексни. Най-общо казано камъните се образуват, когато нещо не достига или е в излишък в състава на урината и също така, Интервю с д-р Рафаел Мирчов – Началник на Отделението по урология към МБАЛ „Вита” Д-р Мирчов, кои са най-честите причини за образуването на камъни в бъбреците? Причините за образуването на камъни в бъбреците са комплексни. Най-общо казано камъните се образуват, когато нещо не достига или е в излишък в състава на урината и също така,

Бургас пред епидемия от сифилис

http://pik.bg/бургас-пред-епидемия-от-сифилис-news246326.html

Бургас пред епидемия от сифилис

Бургас е пред епидемия от сифилис. Шестима са заразени със сифилис в града само през последната седмица, сочи справка с Регионалната здравна инспекция. От началото на октомври към момента са регистрирани общо 10 случая. Още трима са заразени през септември.

Ако не сте внимателни при избора на партньор е добре да знаете, че изследвания за сифилис се правят не само в медико-диагностичните лаборатории и Кожно-венерическия диспансер, пише „Черноморски фар”. В специализирания кабинет към РЗИ изследванията са напълно анонимни. Там освен за сифилис, можете да се проверите и за СПИН.

През последната седмица е регистриран и един случай на СПИН, който е първи за времето след летния сезон. В кабинета на здравната инспекция тест за венерическата болест са извършили 16 лица за периода 27-31 октомври, сочат данни на институцията.

Местан в писмо до Дол: ПФ неприкрито заявиха, че целта на подновените срещи е изолирането на ДПС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409109

Лидерът на ДПС Лютви Местан е изпратил писмо на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол срещу разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт. Преди седмица Дол беше в България и след разговор с основните политически сили призова за правителство без Патриотичния фронт.
Ето пълният текст на писмото:
Уважаеми г-н Дол, Лидерът на ДПС Лютви Местан е изпратил писмо на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол срещу разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт. Преди седмица Дол беше в България и след разговор с основните политически сили призова за правителство без Патриотичния фронт. Ето пълният текст на писмото: Уважаеми г-н Дол,

Разказ на варненска учителка по литература доби популярност в социалните мрежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=269785

От няколко дни в социалните мрежи набира популярност един разказ. Негов автор е варненската учителка по литература Димитринка Ненова. Текстът е спечелил конкурс за разказ на младежка тематика на община Варна. Разказът е публикуван във в.

Всеки пети тийнейджър смята, че алкохолът подобрява шофирането

http://www.mediapool.bg/vseki-peti-tiyneidzhar-smyata-che-alkoholat-podobryava-shofiraneto-news226839.html

Почти двадесет процента от младежите на възраст между 16 и 18 години смятат, че употребата на алкохол може да подобри реакциите им при шофиране и да изостри вниманието на водача. 70 процента от от шофьорите, на които им е отнемана шофьорската книжка заради употреба на алкохол, продължават да сядат зад волана пили. Едва 50% от управляващите автомобил у нас никога не са карали след употреба на алкохол, а същото време 85% от българите категорично не одобряват шофирането след употребата на алкохол. За последната година всеки четвърти българин се е качвал поне веднъж в кола, управлявана от пил водач на автомобил, сочи притеснителна статистика, представена в сряда при старта на седмото издание на кампанията "Алкохолът е лош шофьор", която сега ще е под надслова #БЕЗКОЛАТАСЪМ, когато се излиза за забавление. Кампанията се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов, с подкрепата на белгийския посланик у нас Аник Ван Калстър, Съюза на Българските Автомобилисти, Българския Червен Кръст и пивоварната "Каменица". Резултатите от изследването на агенция BluePoint сочат още, че всеки десети от шофьорите в България е склонен да кара кола, след като е употребил минимални според неговите собствени разбирания количества алкохол. "Един от най-важните изводи, които можем да направим от проведеното проучване в рамките на кампанията "Алкохолът е лош шофьор“, е, че отговорността на пилите шофьори, не трябва да бъде само тяхна", коментира криминалният психолог Росен Йорданов. Той очерта три профила на шофьорите, които карат пили - импулсивни примитивни, импулсивни нарцистични и онези, които в трезво състояние са отговорни и не одобряват подобно поведение, но след употреба на алкохол са склонни да шофират, освен ако не усетят неодобрението на близките и/или приятелите. "Избрахме посланието "Без Колата Съм“, защото вярваме, че това е най-прекият и отговорен начин да се предпазим от необмислени и безотговорни решения. Какво по-хубаво от това, когато отидеш да се забавляваш, да си оставиш колата вкъщи!“, каза Марко Ниавро, генерален директор на "Каменица" АД. Пивоварната дари в миналогодишната кампания "Алкохолът е лош шофьор" 12 чифта "алкохолни“ очила, които симулират възприятията при различни количества алкохол в кръвта. Очилата вече са задължителна част от курсовете за първа помощ, провеждани от БЧК в рамките на шофьорските курсове в София, Пловдив и Бургас. Вече над 30 хил. бъдещи шофьори са пробвали "алкохолите“ очила и са видели в трезво състояние как техните възприятия се променят при различно съдържание на алкохол в кръвта и ги правят неспособни да шофират, съобщи от Живка Димитрова от БЧК. И тази година "Каменица" ще заделя по 10 стотинки от всеки продаден кен безалкохолна бира в благотворителна сметка, а събраните средства ще инвестира в закупуването на "алкохолни“ очила, които ще бъдат предоставени на БЧК. По този начин компанията се ангажира дългосрочно, за да направи "алкохолните“ очила достъпни във всички центрове на БЧК из страната. В следващите месеци "Алкохолът е лош шофьор“ ще продължи в избрани заведения в София, Пловдив, Варна и Бургас, където специално обучени екипи на кампанията ще проведат #БЕЗКОЛАТАСЪМ партита. По време на тези партита хората ще могат да направят тест, с който да установят какъв тип шофьор на пътя са, както и да разберат повече за това как могат да променят черната статистика в България. Кампанията "Алкохолът е лош шофьор“ е част от по-голяма платформа за социална отговорност в рамките на "Каменица" и нейната компания майка Molson Coors Brewing Company, наречена Our Beer Print, или "Нашият бирен отпечатък“, заради това, че когато някой вземе бира в ръка после оставя мокра следа върху подложката. "Където и да произвеждаме и продаваме нашата бира, оставяме своя отпечатък върху обществото, околната среда и нашите хора. Ето защо, на водещо място за нас са отговорното бизнес поведение към общностите, в които развиваме своя бизнес и към нашите служители, опазването на околната среда и, не на последно място, отговорната консумация на алкохол. В нашето корпоративно ДНК е заложен стремежът, следата, която "Каменица“ АД оставя след себе си, да бъде възможно най-позитивна“, каза още Марко Ниавро.

Японско уиски е №1 в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4408515


ЛОНДОН - Шотландците са известни майстори на уиски, но сега са разочаровани, защото японска малцова напитка бе обявена за №1 в света, пишат британските медии.
Шампионът е Yamazaki Single Malt Sherry Cask, бутилирано през 2013-а. Класацията се изготвя за 11-а година от експерта Джим Мъри. Той дал на питието от избата “Ямадзаки” на компанията ЛОНДОН - Шотландците са известни майстори на уиски, но сега са разочаровани, защото японска малцова напитка бе обявена за №1 в света, пишат британските медии. Шампионът е Yamazaki Single Malt Sherry Cask, бутилирано през 2013-а. Класацията се изготвя за 11-а година от експерта Джим Мъри. Той дал на питието от избата “Ямадзаки” на компанията

Видеокамери опровергаха Борислава за срамния обиск

http://frognews.bg/news_79574/

Софийска районна прокуратура прекрати проверката срещу полицаи от Четвърто РПУ, които бяха обвинени от студентката Борислава Латинова за направен "срамен обиск". Девойката твърдеше, че на 17 октомври полицай Нели Върбанова е бъркала в бельото й. Прокурорите обаче не открили доказателства за твърденията й.

40 кг хероин иззети при операция на ДАНС в Пловдив

http://www.mediapool.bg/40-kg-heroin-izzeti-pri-operatsiya-na-dans-v-plovdiv-news226838.html

Четиридесет килограма хероин са иззети при операция на Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ в Пловдив, съобщиха от пресцентърът на агенцията.   По експертни оценки пазарната стойност на иззетото количество хероин възлиза на около 4 000 000 лева.   В лек автомобил, управляван от турски гражданин, са открити и иззети 78 пакета, съдържащи хероин с общо тегло около 40 кг.

Бившата звезда на "Интер" Адриано ще бъде съден за разпространение на наркотици

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/05/2413528_bivshata_zvezda_na_inter_adriano_shte_bude_suden_za/?ref=rss


Прокуратурата в Рио де Жанейро повдигна обвинение за трафик на наркотици срещу бившия бразилски футболен национал Адриано, съобщават от съда.

Следователите твърдят, че 32-годишният бивш нападател на "Интер", "Фламенго" и "Коринтианс" е закупил мотоциклет, който е използвал за криминални действия през 2008 г. Той и негов приятел от детството са обвинени в разпространение на наркотици в най-опасните фавели на Рио де Жанейро.

"Обвиняемият, свободен от натиск и съвсем...

Американската група “Tumbling Bones” на турне в България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2-_lwL2DdTY/

Посолството на САЩ в България има удоволствието да ви покани на концертите на Американската група TUMBLING BONES, която ще е на турне в страната от 10 до 15 ноември, т.г.

TUMBLING BONES се състои от четирима млади мъже, вдъхновени от старовремска музика. Те свирят смесица от оригинални композиции и традиционна музика, с елементи на блуграс, предвоенна народна музика, и малко съвременен рок енд рол, с който са израснали. Правят музика само с акустични инструменти, обувки за степ, и – най-вече – гласовете си.

Входът за всички концерти е свободен. Турнето включва представления в следните градове:

  • Варна, Градска художествена галерия,ул. „Любен Каравелов“ №1  – 10 ноември, понеделник, от 18 часа

 

  • Бургас, Областна администрация, ул. „Цар Петър“ №1 -  11 ноември, вторник, 18 часа

 

  • Стара Загора, бул. „Руски“ № 44, Зала на Регионална библиотека “Захарий Княжески”- 12 ноември, сряда, от 18 часа

 

  • Пловдив,  ул. „Гладстон“ №15, Дом на културата „Борис Христов“ –14 ноември, петък, от 19,30 часа

 

  • София, Концертна зала на Националното музикално училище, ул. „Оборище“ №17 – 15 ноември, събота, от 16 часа

Освен концертните представления TUMBLING BONES ще участват и във флашмоб в София пред Народния театър „Иван Вазов“, който ще се състои в събота , 15 ноември, от  12 до 13 часа.  Този флашмоб ще включва типичен американски танц в кръг и българско хоро, като се надяваме минувачите да се включат в импровизираното представление.

Любовница на митническия шеф от Лесово скри делото

http://www.bnews.bg/article-120974

Специализираният наказателен съд гледа при закрити врати делото за мерките на петимата митничари от Лесово, обвинени в корупция.

Езикът на лъжата: Как да разпознаем, че ни лъжат

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/ezikyt-na-lyzhata-kak-da-razpoznaem-che-ni-lyzhat-6026706

Ако само слушаме внимателно, прости лингвистични улики лесно ще ни помогнат да разпознаем лъжата и да я отделим от истината

Три кризисни центъра ще има в Русенско

http://www.cross.bg/rysensko-zimni-beda-1438376.html

/КРОСС/ Три центъра за подпомагане на закъсали и бедстващи в тежки зимни условия пътници ще функционират тази зима в Русенско, съобщиха от областния съвет на Българския червен кръст в дунавския град.Два от центровете - в градовете Бяла и Две могили, ще поемат грижата за изпаднали в беда пътуващи по ползващият се с лоша слава път Русе-Бяла. Вторият от тях е резерва на първия, при евентуалното му препълване с бедстващи. Третият ще бъде край село Бъзън и в него ще бъдат настанявани закъсалите пасажери по пътя Русе-Варна.Освен подслон и топли завивки, в кризисните центрове на изпадналите в беда пътници ще се предлагат чай, топла супа, хляб, бисквити, консерви. От Българския червен кръст вече започнаха зареждането им с необходимите пособия и хранителни продукти. Сумата, необходима за всеки от тях, е около 400-500 лв. Освен това, в село Бъзън има и група доброволци, които при евентуално запълване капацитета на кризисния център ще подслоняват изпаднали в беда хора в домовете си.При тежки зимни условия в Русенско има много бедстващи, припомнят от БЧК. Често шофьорите на ТИР-ове влизат през ГКПП „Дунав мост" без зимни гуми и закъсват по заледените пътища из региона. При завъртане, тежките камиони блокират за часове шосетата и в задръстване попадат редица шофьори. Заради това, кризисните центрове на БЧК в Русенско трябва да са в повишена готовност да приемат хора при нужда, припомнят червенокръстците, пише "Преса".

Търговският и имотният регистър вече обменят информация

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/11/05/2413536_turgovskiiat_i_imotniiat_registur_veche_obmeniat/?ref=rss


По-добро обслужване на гражданите и бизнеса и по-високо качество на услугите обещава подобрената информационна система на Търговския регистър към Агенцията по вписванията. Проектът за оптимизирането и надграждането й, финансиран от европрограмата "Административен капацитет", беше представен днес  пред медиите, съобщи БТА.

Очаква се все по-рядко на компаниите да им се налага да си вадят различни служебни документи като те ще се теглят по служебен път от съответните ведомства....

С "Бягане на свободата" София и Варна честват падането на Желязната завеса

http://www.mediapool.bg/s-byagane-na-svobodata-sofiya-i-varna-chestvat-padaneto-na-zhelyaznata-zavesa-news226837.html

По случай падането на Берлинската стена на 9 ноември над 80 германски посолства и генерални консулства по целия свят ще отбележат историческото събитие с "Бягане към свободата", съобщиха в сряда от германското посолство в България. Краят на Желязната завеса и разделението на Германия ще бъдат чествани със спортни събития във София и Варна. В София участниците могат да избират между бягане от 5 км и разходка от 2 км. Стартът и на двата маршрута е в 14.00 часа пред паметника на Берлинската стена до НДК, а финалът е разположен на главната алея в Южния парк. Събитието в София се организира съвместно с неправителствената организация 5kmrun.bg под патронажа на кмета на София. Всички желаещи могат да се регистрират предварително за участие на следния адрес. На финала участниците ще получат безплатни напитки и спортни тениски за спомен. Община София е организирала томбола със спортни награди. В същия ден и час "Бягане към свободата" ще се състои и в морската столица. На входа на Морската градина пред "Слънчевия часовник" организаторите от Почетното консулство на Германия във Варна и спортна платформа iRun.bg ще го открият със символично разрушаване на Берлинската стена. Федералното министерство на външните работи предлага по повод 25 години от падането на Берлинската стена безплатни тематични публикации и снимков материал.

Министър Румен Порожанов се връща начело на Държавен фонд "Земеделие"

http://pik.bg/министър-румен-порожанов-се-връща-начело-на-държавен-фонд-земеделие-news246319.html

Министър Румен Порожанов се връща начело на Държавен фонд "Земеделие"

Служебният министър на финансите Румен Порожанов ще оглави за втори път фонд "Земеделие", е научил "24 часа".

Той вече беше шеф на фонда по времето на предишния кабинет на Бойко Борисов и бъдещият премиер силно цени неговите умения да води прегорови с Брюксел и да решава проблемите в земеделието.

Преди седмици стана ясно, че от Еврокомисията са ни върнали програмата за земеделски пари с над 400 забележки. От Порожанов се очаква да реалибилитира авторитета на фонд „Земеделие”, да успокои бранша и да има пари за следващия програмен период.

Порожанов е бил в надзорния съвет на "Булгартабак", а също представител на българската страна по проекта "Бургас - Александруполис", както и директор на фонд за радиоактивни отпадъци.

Румен Порожанов е роден на 17 август 1964. Завършва "Икономика и управление на селското стопанство" в УНСС. Има и квалификация "Икономика и управление на отбранителния процес". Владее английски и руски език.

От август 2009 г. до 31 март 2011 г. е началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков.

Порожанов беше третият директор на фонд "Земеделие" в първото правителство на Бойко Борисов – той пое поста на 31 март 2011 г. - след скандала с дипломата на Калина Илиева и краткото управление на нейния заместник Светослав Симеонов.

Порожанов ръководи твърдо фонд „Земеделие” и издаде над 5000 акта за надплатени суми при преките субсидии на площ. Глобените фермери е трябвало да връщат пари.

Най-вероятно това бе и причината през декември 2011 г. шефът на фонд „Земеделие” да бъде нападнат от неизвестни и пребит жестоко пред дома му в столичния квартал "Борово".

„Порожанов пресече далаверите, затова го набиха. Много далавери бяха прекратени в Държавен фонд „Земеделие", това не може да не е разсърдило някой", заяви тогава премиерът Бойко Борисов, припомня "24 часа".

ЕС изхарчил неправомерно близо 7 млрд. евро през 2013 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=269784

Европейският съюз е похарчил неправомерно около седем милиарда евро през 2013 г., съобщи омбудсман и предупреди, че Брюксел трябва да се съсредоточи върху постигането на по-добри резултати за парите си, отбелязва АФП. Т. нар. процент на грешка за разходите е намалял до 4,7% в бюджета на ЕС за 2013 г.

Убиха и изгориха телата на семейство християни в Пакистан, обвинени в светотатство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409084

Полицията в Пакистан извърши десетки арести, след като тълпа преби до смърт двама съпрузи християни и изгори труповете им по обвинение, че са осквернили Корана, предаде Ройтерс.
Светотатството се смята за сериозно престъпление в консервативното мюсюлманско общество в Пакистан и понякога извършителите биват линчувани на място, обяснява агенцията. Полицията в Пакистан извърши десетки арести, след като тълпа преби до смърт двама съпрузи християни и изгори труповете им по обвинение, че са осквернили Корана, предаде Ройтерс. Светотатството се смята за сериозно престъпление в консервативното мюсюлманско общество в Пакистан и понякога извършителите биват линчувани на място, обяснява агенцията.

Секс афера засекрети мярката на митничарите в съда

http://frognews.bg/news_79573/

Секс афера засекрети мярката за неотклонение на арестуваните на ГКПП "Лесово" митничари. Заради личния живот на митничарите, никой няма да чуе какви доказателства са събрани по делото.

Прокуратурата спря проверката срещу полицайката от "срамния обиск"

http://offnews.bg/news/n_1/n_413666.html

Софийска районна прокуратура (СРП) прекрати проверката срещу полицай Нели Върбанова от 4-то РПУ в София, която бе обвинена, че е бъркала с пръсти, без ръкавица, "отпред и отзад" под бельото на студентката Борислава Латинова по време на "срамен обиск". Проверката е била спряна вчера, защото твърденията на младата студентка се опровергават видеозаписи, които са заснели проверката. Освен това обясненията, които дали посочените от Латинова за очевидци, се различавали много от твърденията на самата студентка. Свидетелите не споменават за грубо отношение и бъркане под бельото на момичето от страна на полицайката.  Версията на студентката Борислва беше, че на 17 октомври тази година, по време на полицейска проверка на столичен булевард, служителка на реда е вдигнала блузата й, а после я е опипала и я попитала защо не носи сутиен. Младата студентка казваше още, че полицайката се държала изключително грубо. "Бръкна ми с ръка в панталона, под гащите, не мога да ви обясня къде точно ми е бръкнала, защото е унизително", твърдеше през сълзи Латинова. Младата студентка обиколки няколко телевизионни предавания, за да разказва шокиращата си версия. Тя дори направи протест пред столичното 4-то РПУ .  В края на миналия месец полицайката дори се подложи на детектор на лъжата , за да докаже, че не е извършила сексуален тормоз срещу младата студентка и не е надвишила правомощията си по никакъв начин. "Подчертавам, че обиск не е имало. Това беше проверка за осигуряване на личната безопасност- както моята, така и нейната", каза тогава Върбанова.

Убиха и изгориха телата на двама християни в Пакистан, обвинени в светотатство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409072

Полицията в Пакистан извърши десетки арести, след като тълпа преби до смърт двама съпрузи християни и изгори труповете им по обвинение, че са осквернили Корана, предаде Ройтерс.
Светотатството се смята за сериозно престъпление в консервативното мюсюлманско общество в Пакистан и понякога извършителите биват линчувани на място, обяснява агенцията. Полицията в Пакистан извърши десетки арести, след като тълпа преби до смърт двама съпрузи християни и изгори труповете им по обвинение, че са осквернили Корана, предаде Ройтерс. Светотатството се смята за сериозно престъпление в консервативното мюсюлманско общество в Пакистан и понякога извършителите биват линчувани на място, обяснява агенцията.

АБВ продължават да мислят за подкрепата за кабинета*

http://politics.actualno.com/ABV-prodyljavat-da-misljat-za-podkrepata-za-kabineta-news_58795.html

Утре ще имаме заседание на Националния съвет на партията и ще решат дали ще подкрепят правителство. Информацията съобщи един от членовете на ръководството на ПП "Алтернатива за българско възражда...

Тежка катастрофа на гара Мурсалево, няма пострадали

http://crime.actualno.com/Tejka-katastrofa-na-gara-Mursalevo-njama-postradali-news_58796.html

Локомотив на пътнически влак – Дупница – Петрич дерайлира при удар с фадрома на гара Мурсалево. Няма пострадали, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал към 17.20 ч. тази вечер. Локомо...

Произвеждаме все повече мед, цинк и олово

http://www.bnews.bg/article-120949

България вече произвежда повече мед, цинк и олово, отколкото стомана. В момента цветната металургия у насдава 80% от продукцията в сектора

Растения на покрива спират наводненията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4406715

Покриви, покрити с растителност, и добро градско планиране са сред мерките за борба с наводненията. Според експерти тези стъпки могат да предотвратят или поне намалят ефекта от бедствия като тези, които сполетяха България в последните месеци.Въпреки че зелените покриви са разпространени в доста европейски градове, у нас те все още са табу. Покриви, покрити с растителност, и добро градско планиране са сред мерките за борба с наводненията. Според експерти тези стъпки могат да предотвратят или поне намалят ефекта от бедствия като тези, които сполетяха България в последните месеци.Въпреки че зелените покриви са разпространени в доста европейски градове, у нас те все още са табу.

Местан се оплаква на Дол от ГЕРБ и Фронта

http://frognews.bg/news_79572/

Лидерът на ДПС Лютви Местан е изпратил писмо на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол срещу разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт. Преди седмица Дол беше в България и след разговор с основните политически сили призова за правителство без Патриотичния фронт.

Първо в „24 часа”: Ексминистър Порожанов пак поема фонд "Земеделие"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409065

Служебният министър на финансите Румен Порожанов ще оглави за втори път фонд Служебният министър на финансите Румен Порожанов ще оглави за втори път фонд "Земеделие", научи "24 часа". Той вече беше шеф на фонда по времето на предишния кабинет на Бойко Борисов и бъдещият премиер силно цени неговите умения да води прегорови с Брюксел и да решава проблемите в земеделието. Преди седмици стана ясно,

Социолог: Правителство ще има

http://www.cross.bg/imena-pravitelstvo-front-1438375.html

/КРОСС/ Кабинет ще има. Много е трудна ситуацията - много неизвестни, много рискове, но още повече неизвестни, рискове и проблеми ще има, ако не бъде съставен кабинет, каза пред БНР социологът Боряна Димитрова.Правителството ще е заето с една сложна парламентарна подкрепа, с необходимост да обосновава всяко свое решение, да бъде под един много жесток парламентарен, медиен и граждански контрол. Това след годините, които наблюдавахме в голяма степен безотговорно управление, бих казала, че е добро. Не бих казала, че е по-добрият вариант на едно абсолютно безметежно управление, в което е толкова висока степента на стабилност, че никой да не се интересува от мнението на гражданите, нито симпатизантите си. Ще е много трудно, добави тя.Според Димитрова, ако има нови избори ГЕРБ ще загуби: Ако има нови избори губи ГЕРБ като основна политическа сила заради това, че не е съставила правителство, а е имала изключителна силна преднина пред останалите. Ще загуби Реформаторският блок, ще загубят в голяма степен БСП. Вероятно имат шанс крайните радикални партии - „Атака" и „Патриотичният фронт" да подобрят своя резултат. В никакъв случай няма да спадне влиянието на ДПС, защото една ниска избирателна активност, която може да се очаква при бързи следващи избори, да кажем в средата на зимата, ще доведе единствено до увеличаване на радикалните крила и на тежестта на ДПС, т.е

Рубенс Барикело е имал договор с "Кейтъръм" за връщане във F1

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/05/2413519_rubens_barikelo_e_imal_dogovor_s_keiturum_za_vrushtane/?ref=rss


Рекордьорът по брой участия във Формула 1 Рубенс Барикело е имал подписан договор за завръщането си в спорта, но фалитът на "Кейтъръм" е провалил повторния му дебют.

42-годишният бразилец е имал контракт с екипа да замени Камуи Кобаяши за последните три състезания за сезона, но от близо две седмици тимът се управлява от синдици.

"Кейтъръм" не взе участие в Гран при на САЩ през уикенда и ще пропусне заключителните два старта в Бразилия и Абу Даби. Именно организаторите на...

В район "Приморски" разясняват за задължителната паспортизация на сградите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=269780

Във връзка с наредбата за издаване на техническите паспорти на строежите и издадена заповед на кмета на Община Варна, от район „Приморски” уведомяват, че наближава изтичането на срока за съставяне на технически паспорти на съществуващи строежи /сгради/ – съобразно категорията им – от I до III категория - до 31 декември 2014 г.

Главсекът на МВР трепери за поста си, изпадна в изолация

http://frognews.bg/news_79571/

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров започна да трепери за поста си, научи Фрог нюз от служители в сградата на ул. „Шести септември” . Причината е, че има голяма вероятност бъдещият министър да настоява за неговото отстраняване, заради грандиозните гафове и скандали, в които се забърка ведомството през последната година.

Вижте кои столични квартали ще останат без вода в петък

http://pik.bg/вижте-кои-столични-квартали-ще-останат-без-вода-в-петък-news246313.html

Вижте кои столични квартали ще останат без вода в петък

На 7 ноември 2014 г. (петък) се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода”:

от 10:00  до 16:00 часа:

по ул. „Сава Михайлов” от ул. „Сехово” до ул. „Иван Карасулски”

по ул. „Иван Карасулски” от ул. „Сава Михайлов” до ул. „Попчево”

от 9:00  до 21:00 часа:

бл.401, ж.к. „Надежда”

от 9:30  до 12:30 часа:

ул. „Карамфил” от №47 до ул. „Маринковица”, ул. „Ген. Михаил Панталеев”, бул. „Александър Сергеевич Пушкин” №58

от 11:00  до 17:00 часа:

местност „Герена” жп гара Владая

от 11:00  до 18:00 часа в кв. „Кръстова вада”:

по ул. „Емилиян Станев” от ул. „Асен Йорданов” до ул. „Проф. Вера Мутафчиева”

по ул. „Асен Йорданов” от ул. „Емилиян Станев” до ул. „Гатьо Шишков”

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството.

Как да се избавим от камъните в бъбреците?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409050

Интервю с д-р Рафаел Мирчов – Началник на Отделението по урология към МБАЛ „Вита”
Д-р Мирчов, кои са най-честите причини за образуването на камъни в бъбреците? Причините за образуването на камъни в бъбреците са комплексни. Най-общо казано камъните се образуват, когато нещо не достига или е в излишък в състава на урината и също така, Интервю с д-р Рафаел Мирчов – Началник на Отделението по урология към МБАЛ „Вита” Д-р Мирчов, кои са най-честите причини за образуването на камъни в бъбреците? Причините за образуването на камъни в бъбреците са комплексни. Най-общо казано камъните се образуват, когато нещо не достига или е в излишък в състава на урината и също така,

Тайлър Суифт изтегли музиката си от стрийминг платформата Spotify

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/05/2413479_tailur_suift_iztegli_muzikata_si_ot_striiming/?ref=rss


Американската попзвезда Тайлър Суифт, чийто нов албум "1989" се очаква да реализира рекордни продажби, изтегли цялата си музика от стрийминг услугата за безплатно прослушване Spotify, съобщава "Ройтерс".

Изпълнители като Бионсе и Колдплей са забавяли пускането на албумите си в платформата преди, за да подпомогнат продажбите си в търговската мрежа, но Суифт неочаквано изтегли цялата си музика от Spotify. От "1989", излязъл на 27 октомври, единствено първият сингъл "Shake It Off" беше...

Путин отново е най-влиятелният световен лидер

http://www.cross.bg/pytin-klasatziyata-forbes-1438374.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин за втори пореден път оглави класацията на американското списание Forbes за най-влиятелните хора в света. За втора поредна година зад руския лидер остава държавният глава на САЩ Барак Обама. Челната тройка се затваря от китайския президент Си Дзинпин. Forbes отбелязва, че президентът на Русия "често показва своята сила в страната и на световната сцена. Изданието отбелязва, че лидерството на Путин в класацията още през 2013 г. е предизвикало буря от дебати. "Но в годината, в която Путин присъедини Крим към Русия, предизвика война в Украйна и подписа сделка за изграждането на газопровод с Китай на стойност повече от 70 милиарда долара , нашият избор изглежда просто пророчески", посочва Forbes. На четвърто място в класацията е Папа Франциск, а германската канцлерка Ангела Меркел е пета. Десетката допълват Джанет Йелън, Бил Гейтс, Марио Драги, Сергей Брин и Лари Пейдж.

Форбс: Путин най-влиятелен за 2014 г., Обама след него

http://frognews.bg/news_79570/

Руският президент Владимир Путин бе определен за човека с най-голямо влияние в света за 2014 г. от сп. Форбс. Редакцията на базираното в САЩ издание за втори път подред даде палмата на първенството на държавния глава на най-голямата по територия страна в света.

Иван Кръстев: Санкциите сплотиха руския елит

http://www.mediapool.bg/ivan-krastev-sanktsiite-splotiha-ruskiya-elit-news226836.html

"Всяка страна в Европа си има своя собствен "Крим", но на никого дори и през ум не му минава да започне да преразпределя територии", казва политологът Иван Кръстев в интервю за Дойче веле. Според него санкциите срещу Русия не са постигнали разединяващ ефект сред политическия елит на страната, а по-скоро го мобилизират. "Санкциите имат предимно символично значение. Ясно е, че Западът не може да воюва срещу една ядрена държава. Той наложи санкции, за да покаже на Русия, че действията ѝ са неприемливи. Санкциите са символични и поради това, че основна роля в случая няма да играят рестрикциите сами по себе си, а по-скоро цената на петрола. Но все пак, санкциите дават и резултат - те нанасят щети на Русия", посочва Кръстев.   Какви са сегашните Ви чувства към Русия? Като към страна-агресор? Това е сложен въпрос. Наистина Русия много се промени от последното ми посещение преди една година. Необходими са известни усилия, за да разбере човек защо беше цялата тази неестествено трескава активност около Украйна и защо въпросът за принадлежността на Крим се оказа толкова важен. Разбира се, руснаците привеждат много аргументи за историческите връзки между Крим и Русия. Но за украинците и останалия свят събитията са поставени в съвсем различна светлина: за първи път след края на Студената война една държава присъедини части от друга държава. Беше ли изненадана Европа от този ход на Москва? Разбира се! Всяка страна в Европа си има своя собствен "Крим", но на никого дори и през ум не му минава да започне да преразпределя територии. Ние смятахме, че икономическите връзки, установени в днешна Европа, правят невъзможно воденето на войни. Но се оказа, че не съществуват пречки за внезапна промяна в ситуацията, на което ние нямаме отговор. Какво мислите, че се случва в днешна Русия? Как бихте характеризирали сегашната политическа реалност? Ако трябва с една дума да определим руската политика, то това е изолационизъм. Но по-особен - не геополитически, а културен и психологически. Това го отличава от съветския изолационизъм. Когато навремето е било взето решението за "затваряне" на Източния блок, Съветският съюз построи Берлинската стена. А сега руснаците създадоха такава ситуация, че на съседните народи да им се прииска да издигат стени около Русия. Този нов изолационизъм показва, че оценката за събитията от 1989-1991 в Русия се е променила силно. Болшинството хора в тази страна днес са убедени, че разпадането на Съветския съюз не е било исторически неизбежно. От тяхна гледна точка е ставало дума просто за провал на тогавашните лидери. Ако по онова време начело на държавата беше стоял Путин, а не Горбачов, днес всичко щеше да е доста по-различно - например като в Китай, казват те. Днешната ситуация отчасти е свързана с протестите на руснаците срещу Путин от 2011-2012 година. За политическите елити те бяха голям шок. Това ги накара да потърсят някаква заместваща кауза, около която да се обедини руското общество - така се стигна до въпроса за Крим или за това, че трябва да се търсят външните и вътрешни врагове на Русия. Докъде, според Вас, може да стигне ескалацията на взаимните санкции между Запада и Русия? Санкциите имат предимно символично значение. Ясно е, че Западът не може да воюва срещу една ядрена държава. Той наложи санкции, за да покаже на Русия, че действията ѝ са неприемливи. Санкциите са символични и поради това, че основна роля в случая няма да играят рестрикциите сами по себе си, а по-скоро цената на петрола. Но все пак, санкциите дават и резултат - те нанасят щети на Русия. Страдат обаче и почти всички останали в Европа, доколкото е засегната онази част от руската икономика, която е най-силно интегрирана в европейската - а именно - финансовото и банково дело. По всичко личи, че санкциите на Запада допълнително сплотяват руската върхушка... Това е точно така - те не постигат никакъв разединяващ ефект сред политическия елит. В Русия също усещат това, а всеки руски държавен служител ще ви каже, че санкциите не нанасят вреди на страната. За Русия сега е важно да покаже, че не съществува никакъв разкол сред политическия елит. В резултат на това не съществува и никаква критична дискусия в средите на руското ръководство, тъй като всяко изразено несъгласие с оценката за санкциите би изглеждала като предателство. В този смисъл санкциите поне засега не разединяват, а о-скоро обратното - мобилизират руския елит. Освен това тези, които са в списъците на санкционираните, започнаха да поставят държавата под натиск да им отпусне специални компенсации под формата на субсидии. В резултат на това се орязват социални програми и облаги - или казано по друг начин, пострадавши в крайна сметка са обикновените хора, а не тези, които трябваше да бъдат санкционирани.  

Париж 2014 - VW кръстоса Ducatti с Lamborghini

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4406856

До последния момент Volkswagen пазеше в тайна тази премиера на парижкото изложение. Летящи врати, ниска каросерия с широка предница и тясна задница, сърдит поглед, ултралека конструкция – XL Sport е един от най-вълнуващите модели на VW. Студията е базирана на произведения в малък тираж двуместен автомобил XL1, До последния момент Volkswagen пазеше в тайна тази премиера на парижкото изложение. Летящи врати, ниска каросерия с широка предница и тясна задница, сърдит поглед, ултралека конструкция – XL Sport е един от най-вълнуващите модели на VW. Студията е базирана на произведения в малък тираж двуместен автомобил XL1,

МС върна имоти на МВР

http://frognews.bg/news_79569/

Правителството отне от Държавна агенция "Технически операции" правото на управление върху имоти в Созопол и части от имот на столичния бул. "Александър Малинов" 1 и го предостави на МВР. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Прекратиха проверката срещу полицай Върбанова

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/prekratiha-proverkata-sreshtu-policaj-vyrbanova-6026704

От държавното обвинение приемат, че Върбанова не е извършила унизителен обиск на студентката Борислава Латинова

Местан се оплака на Дол: Изолират ни от властта!

http://www.bnews.bg/article-120980

Лютви Местан се оплака на Жозеф Дол с писмо, че го изолират от властта.

Утре ще има слънце, температурите до 18°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4409017

През следващото денонощие времето в страната ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Утре преди обяд на много места отново ще има мъгла или ниска слоеста облачност, но след пладне видимостта ще се подобрява, а облачността ще се разкъсва и намалява.
Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология През следващото денонощие времето в страната ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Утре преди обяд на много места отново ще има мъгла или ниска слоеста облачност, но след пладне видимостта ще се подобрява, а облачността ще се разкъсва и намалява. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология

Пасивното пушене води до затлъстяване

http://www.vesti.bg/novini/pasivnoto-pushene-vodi-do-zatlystiavane-6026705

Пасивното пушене може да доведе до затлъстяване, показва ново изследване.

Още 10 530 лв. са осигурени за стипендии на децата с изявени дарби

http://www.moreto.net/novini.php?n=269782

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2014 г. в размер на 10 530 лв. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на ученици от професионалните гимназии в областта на аграрния сектор.

Утре ще е слънчево, температурите до 18°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409001

През следващото денонощие времето в страната ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Утре преди обяд на много места отново ще има мъгла или ниска слоеста облачност, но след пладне видимостта ще се подобрява, а облачността ще се разкъсва и намалява.
Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология През следващото денонощие времето в страната ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Утре преди обяд на много места отново ще има мъгла или ниска слоеста облачност, но след пладне видимостта ще се подобрява, а облачността ще се разкъсва и намалява. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология

Оправдаха бившия шеф на бургаския затвор за престъпление по служба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4409002

Бургаският окръжен съд произнесе оправдателна присъда на бившия шеф на затвора в града Деян Костов.
Председателят на съдебния състав Даниел Марков огласи решението преди минути. Костов е обвинен в престъпление по служба за това, че без да има правомощия е издал заповед за преместването на осъдения за убийство Янаки Паскалев от основния корпус на Бургаският окръжен съд произнесе оправдателна присъда на бившия шеф на затвора в града Деян Костов. Председателят на съдебния състав Даниел Марков огласи решението преди минути. Костов е обвинен в престъпление по служба за това, че без да има правомощия е издал заповед за преместването на осъдения за убийство Янаки Паскалев от основния корпус на

Има победител за доставката на шествалентната ваксина за бебета

http://offnews.bg/news/n_1/n_413661.html

Има победител за доставката на шествалентната ваксина, която трябва да се постави на бебетата, родени след 1 юни. Министерството на здравеопазването премина към пряко договаряне за закупуване на ваксината, след като фармацевтичната компания, която е избрана за изпълнител на обществената поръчка за доставка на ваксината не подаде оферта в срок. В конкурса са се явили две фармацевтични компании и е спечелила фирмата, предложила по-ниска цена. В момента се изчаква 10-дневният срок за обжалване. Ако никой не се сети да обжалва, се надявам моят наследник да подпише договора и да се реши веднъж завинаги с тази драма за шествалентната ваксина, коментира здравният министър д-р Мирослав Ненков. Ще има аванс и за началото на годината, докато още няма да е готова обществената поръчка за другата година. Надявам се да има и рамково споразумение, за да може производителите на ваксини да ни вкарат в плановете си. Става въпрос за две-три години, да се спази цикълът на производство на този вид медицински продукт, обясни д-р Ненков.  Новият имунизационен календар вече е готов и в него е заложена свободата да се решава колко валентна да е ваксината, което трябва да гарантира, че няма да се стигне до подобна ситуация, в каквато сме в момента, посочи министърът. Според експертите от Националния съвет по имунопрофилактика, петвалентната ваксинация при нашите условия, нашата заболеваемост и нашия огромен процент покрити деца, е добре. Шествалентната ваксина също е добре, още един антиген само с едно убождане, това са хубави неща, уточни той.

Местан с писмо до Жозеф Дол срещу разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/05/2413478_mestan_s_pismo_do_jozef_dol_sreshtu_razgovorite_mejdu/?ref=rss


Лидерът на ДПС Лютви Местан е изпратил писмо на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол срещу разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт. Преди седмица Дол беше в България и след разговор с основните политически сили призова за правителство без Патриотичния фронт.

"Ние приехме с дълбоко удовлетворение вашето послание към ГЕРБ и към Реформаторския блок да не допускат под каквато и да е форма обвързване с Патриотичния фронт, чиито идеи и политическа програма и вие, и...

16 дни Цветелина я няма, излязла от къщи и не се върнала

http://www.bnews.bg/article-120976

Столичното Осмо РУ издирва Цветелина Маринова Цветанова на 34 г. от София.

НАП издирват длъжници по телефона

http://econ.bg/Новини/НАП-издирват-длъжници-по-телефона_l.a_i.598644_at.1.html

Общо 1039 души, които не са платили в срок декларираните от тях задължения по Закона за корпоративното и подоходно облагане (ЗКПО), ще получат...

Путин: Гражданската война в Украйна продължава

http://www.cross.bg/pytin-ykraiina-voiina-1438373.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин заяви, че независимо от сключеното в Минск споразумение, в Украйна се води гражданска война". "На границата на Русия с Украйна гражданският конфликт не стихва, в действителност това е гражданска война. Въпреки споразумението Минск, продължава обстрелът по мирни градове, при който загиват цивилни хора", каза Путин.

Варненец е изчезнал на 1 ноември след като тръгнал за среща с приятел

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/05/2413475_varnenec_e_izcheznal_na_1_noemvri_sled_kato_trugnal_za/?ref=rss


Варненецът Мартин Стойнов на 34 години е в неизвестност от 4 дни. За това съобщи електронното издание "Варна утре".

Стойнов е излязъл от дома си в района на правителствената резиденция "Евксиноград" около 18 часа в събота 1 ноември т.г. На родителите си той е казал, че има среща с приятел, след която не се е прибрал.

До този момент Областната дирекция на МВР във Варна не е информирала за изчезването на Стойнов в бюлетините, които ежедневни разпространява. Днес говорителят...

Прокуратурата: Показанията на Борислава и тези на очевидците се разминават

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4408994

Не се споменава за грубо отношение и бъркане под бельото на Борислава Латинова от страна на полицейския служител Нели Върбанова. Това е показала проверката Софийска районна прокуратура, съобщиха от пресцентъра им.
Оттам съобщават, че в хода на проверката са снети обяснения на посочените от Латинова очевидци. Не се споменава за грубо отношение и бъркане под бельото на Борислава Латинова от страна на полицейския служител Нели Върбанова. Това е показала проверката Софийска районна прокуратура, съобщиха от пресцентъра им. Оттам съобщават, че в хода на проверката са снети обяснения на посочените от Латинова очевидци.

Бургас изправен пред епидемия от сифилис?

http://burgas.actualno.com/Burgas-izpraven-pred-epidemija-ot-sifilis--news_58794.html

Шестима бургазлии са заразени със сифилис в Бургас през последната седмица. Това сочи справка с Регионалната здравна инспекция. В периода от 6 октомври до 2 ноември са регистрирани общо 10 случая. Ощ...

Путин отново обявен за най-влиятелен лидер в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4408984

За втора поредна година руският президент Владимир Путин победи Барак Обама в класацията на списание "Форбс" на най-влиятелните лидери в света.
В годината, в която Русия анексира Крим, предизвика конфликт в Украйна и подписа газово споразумение за милиарди долари с Китай, което "Форбс" определя като най-големия строителен проект в света, За втора поредна година руският президент Владимир Путин победи Барак Обама в класацията на списание "Форбс" на най-влиятелните лидери в света. В годината, в която Русия анексира Крим, предизвика конфликт в Украйна и подписа газово споразумение за милиарди долари с Китай, което "Форбс" определя като най-големия строителен проект в света,

В ЮНЕСКО отбелязаха 100-годишнината на българския бас Борис Христов

http://www.cross.bg/yunesko-hristov-boris-1438372.html

/КРОСС/ Стогодишнината от рождението на Борис Христов бе отбелязана снощи в сградата на ЮНЕСКО в Париж с гала концерт под патронажа на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.Концертът, който се превърна в голям празник на българската кулура, бе организиран от Постоянното представителство на Р България към ЮНЕСКО с подкрепата на Министерството на културата. Годишнината от рождението на световноизвестния български оперен изпълнител е включена в календара от събития на ЮНЕСКО.В приветствието си Генералният директор Ирина Бокова подчерта огромния принос на един от най-големите изпълнители на 20-ти век за превръщането на оперното изкуство от елитарно в близко до широката публика.„Молитвата „Многая лета" на Борис Христов представлява един национален химн, който пробужда в сърцата на всички българи дълбоко чувство на идентичност и единство - един културен жалон, който споделяме в семейството и който ни дава усещането за дом дори далеч от България", заяви г-жа Бокова на фона на камбанния звън на катедралния храм „Александър Невски".Пред препълнената зала с представители на дипломатическия корпус, българската общност, членове на Сената и френски граждани хорът и оркестърът на Старозагорската опера под диригенството на Диан Чобанов изпълниха арии от опери на Моцарт, Пучини, Верди, Росини и Бизе. Програмата бе представена от реномираната френска журналистка и почетен член на Фрeнската академия Ев Ружиери

Путин отново обявен за най-влиятелен лидер в света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4408982

За втора поредна година руският президент Владимир Путин победи Барак Обама в класацията на списание За втора поредна година руският президент Владимир Путин победи Барак Обама в класацията на списание "Форбс" на най-влиятелните лидери в света. В годината, в която Русия анексира Крим, предизвика конфликт в Украйна и подписа газово споразумение за милиарди долари с Китай, което "Форбс" определя като най-големия строителен проект в света,

Беновска пред ПИК: Президентът Плевнелиев да знае, че връчването на мандата на Борисов не беше домашното му соаре, а национално събитие!

http://pik.bg/беновска-пред-пик-президентът-плевнелиев-да-знае-че-връчването-на-мандата-на-борисов-не-бе-news246296.html

Беновска пред ПИК: Президентът Плевнелиев да знае, че връчването на мандата на Борисов не беше домашното му соаре, а национално събитие!

"Обръщам се към президента Пленвелиев със сърдечна молба за хигиена към журналистите и уважение към нацията". Това заяви пред ПИК журналистката Илиана Беновска, след като държавният глава връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ.

"За пореден път днес когато връчи мандата за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Плевнелиев беше си решил да си устрои спектакъл в своя чест. Ще поясня: Отново нямаше микрофон за журналистите и отново президентът планираше да даде само свое изявление без право на въпроси към него и май нямаше намерение дори да даде думата на Борисов", заяви Беновска.

И продължи: "Чест му прави на Борисов, че уважи журналистите и отговори пространно на всички въпроси".

"Моля президента Плевнелиев да осъзнае, че връчването на мандата за съставяне на кабинет е събитие от национална важност и то няма как да мине без въпросите от медиите. Хората трябва да бъдат информирани не само за неговата - макар и президентска - гледна точка, а трябва всички медии да изпълнят дълга си и да зададат дори и неудобните въпроси", допълни тя.

"Грамадата" пред Oбщина Варна в памет на Пламен Горанов да се превърне в скулптура сърце?

http://www.moreto.net/novini.php?n=269781

Камъните от "Грамадата" пред Община Варна, превърнала се в символ на варненските протести, да бъдат съхранени и вложени в естетически проекти за пространството около сградата. Това включват някои от предложенията на участници в конкурса „Визия за Варна".

26-годишен учител създава модерен фолклор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407103

Като първи номер ще чуете песента "Аз не съм вече дете", композитор - Спаска Спасова, диригент - Спаска Спасова, солист - Спаска Спасова..." Този крилат рефрен от детския филм "Рицарят на бялата дама" с пълна сила се отнася за 26-годишния учител в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка Ганчо Гавазов. Той обира наред наградите на п Като първи номер ще чуете песента "Аз не съм вече дете", композитор - Спаска Спасова, диригент - Спаска Спасова, солист - Спаска Спасова..." Този крилат рефрен от детския филм "Рицарят на бялата дама" с пълна сила се отнася за 26-годишния учител в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка Ганчо Гавазов. Той обира наред наградите на п

Кели Роуланд роди момче

http://www.bnews.bg/article-120973

Кели Роуланд и съпругът ѝ Тим Уидърспун станаха горди родители на момче вчера (04.11.) по обяд .

Борислава е излъгала, показанията се разминават с тези на очевидците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4408935

Не се споменава за грубо отношение и бъркане под бельото на Борислава Латинова от страна на полицейския служител Нели Върбанова. Това е показала проверката Софийска районна прокуратура, съобщиха от пресцентъра им.
Оттам съобщават, че в хода на проверката са снети обяснения на посочените от Латинова очевидци. Не се споменава за грубо отношение и бъркане под бельото на Борислава Латинова от страна на полицейския служител Нели Върбанова. Това е показала проверката Софийска районна прокуратура, съобщиха от пресцентъра им. Оттам съобщават, че в хода на проверката са снети обяснения на посочените от Латинова очевидци.

Удостоиха Давид Фоенкинос с наградата "Рьонодо"

http://www.cross.bg/foenkinos-nagrada-david-1438371.html

/КРОСС/ Известният френски писател и сценарист Давид Фоенкинос е удостоен с престижната литературна награда "Рьонодо". Решението бе обявено от членовете на журито в Париж. Той бе отличен заради романа си "Шарлот" (Charlotte). Биографичната книга на Фоенкинос, публикувана от Gallimard, е посветена на трагичната съдба на немска художничка от еврейски произход Шарлота Саломон. На 26-годишна възраст тя е арестувана през 1943 г. след окупацията на Ница от германските войски и е депортирана в Аушвиц, където почти веднага е била убита. Наградата „Рьонодо" е създадена през 1926 г. от 10 журналисти и литературни критици. Сред носителите й са Марсел Еме, Луи-Фердинан Селин, Луи Арагон и носителят на нобеловата награда за литература Жан-Мари Льо Клезио.

България победи Германия по скъпотия

http://frognews.bg/news_79567/

Хранителните продукти в родните магазини и пазари превишават цените си главоломно. Хранителните продукти в родните магазини и пазари повишават цените си главоломно, докато в берлинските бакалии същите стоки поевтиняват рекордно.

Млекопроизводители се канят да блокират пътя за граничен пункт "Лесово"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/05/2413467_mlekoproizvoditeli_se_kaniat_da_blokirat_putia_za/?ref=rss


На 13 ноември млекопроизводители от Ямболска област се канят да блокират пътя за граничен пункт Лесово до село Окоп, информира БНР. Фермерите настояват за намеса на държавата за излизане от кризата в бранша и да бъде гарантирана изкупната цена на млякото.

Докато през лятото млякото се е изкупувало за 80 сотинки за литър, сега цената е паднала до 50 стотинки.  Млекопроизводителите настояват за държавна компенсация заради вноса на млечни продукти от държавите от ЕС и дъмпинговите...

TV7 и NEWS7 с нов изпълнителен директор

http://econ.bg/Новини/TV7-и-NEWS7-с-нов-изпълнителен-директор_l.a_i.598632_at.1.html

Емил Кошлуков вече не е изпълнителен директор на TV7. В новия борд на директорите влиза Александър Фогел като изпълнителен директор на групата...

Прокуратурата е прекратила проверката срещу полицайката, обвинена в унизителен обиск

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/05/2413451_prokuraturata_e_prekratila_proverkata_sreshtu/?ref=rss


Прокуратурата е прекратила проверката срещу Нели Върбанова - полицай от 4-то РПУ, за която  20 - годишната студентка Борислава Латинова, твърдеше, че я обискирала унизително. Това съобщават от държавното обвинение близо две седмици след като случаят стана известен, и на практика приемат, че няма данни Върбанова да е извършила нещо неправомерно.

"В хода на проверката са снети обяснения на посочените от Латинова очевидци, които се различават в значителна степен от твърденията на...

Мая Манолова емна Близнашки!

http://www.zapernik.com/politika/maya-manolova-emna-bliznashki_35497/

Служебният премиер Близнашки получи жълт картон по време на блиц парламентарен контрол от Мая Манолова. Депутатката от БСП директно го предупреди, че съвсем скоро на дневен ред ще е въпросът за наследството, което той оставя и за това колко е струвал служебният кабинет на държавата.

Манолова обвини служебния кабинет, че е пилял нашироко пари от бюджета. Тя цитира своя справка, според която правителството на Георги Близнашки е обявило 87 обществени поръчки за над 40 млн. лв. за рекламни...

Продължава

Близнашки отговори уклончиво за работата на ДАНС по казуса "КТБ"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/05/2413355_bliznashki_otgovori_uklonchivo_za_rabotata_na_dans_po/?ref=rss


Служебният премиер Георги Близнашки отговори уклончиво на въпрос на депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов за това дали Държавната агенция "Национална сигурност" е информирала своевременно за казуса "КТБ". 

ДАНС, както и редица институции, е следила развитието на събитията в банката, но не са предприети конкретни действия, когато е трябвало, отговори служебният премиер. В същото време посочи, че с встъпването си в длъжност е препоръчал на агенцията "да се въздържат от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване