Въздушните нападения над София - из дневника на ген. Михов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246708_%D0%92%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+-+%D0%B8%D0%B7+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%

 25 март 1944 г. - събота 


Днес се закри сесията на Нар[одното] събрание. Главното бе, че се прие нов „Закон за военните сили на Царство България". 
Вчера е имало пр[еди] и сл[ед] пл[адне], събрание на болшинството. 
Всички нар[одни] представители са бързали да се свърши и си отидат, като днес опозиционерите се отказали от законното заседаване до 28.III. 
Снощи - нападение на двореца „Врана". Позор. Това е безобразие, за което ще съжаляват англичаните. А начинът на бомбардирането - хвърляне на много запалителни бомби, а след това на 11 - разрушителни, е неокачествимо гангстерство. Искат с това да убият духа ни, но не ще успеят. Малкият ни Цар да нападат!!! Скандал! И във войната има морал, понеже се бият хора, а не животни. 
С г. филов отидохме днес да видим опожарения дворец. Много мъчно гледах цялата картина. Особено ме натъжиха, като видях много хубави играчки, картини и портрети на Цар Симеон и Княгиня Мария-Луиза, пръснати, изцапани в сажди и окаляни. Спрях се пред едно платно с цветя, рисувани от малката княгиня - натъжен отвърнах поглед. 
Господ ще им върне това безобразие на нападателите! 
Към 11,30 ч. стигнахме в Регентството. Заварихме Княза. Горкият - не спал тая нощ, изживял ужаса на нападението. Държал се е много храбро и достойно, но той не бива така да се излага. Сега той има задължения, които му отреждат задължения и да се пази, защото никой не се съмнява в храбростта му. Дано Бог го пази! 
Едновременно е имало нападения с по няколко бомби, разпръснати из страната. 
29 март 1944 г. - сряда 
В 10 ч. приехме г. м[инистъ]р-председателя Д. Божилов, м[инистъ]ра [на] вътр[ешните] работи Д. Христов и м[инистъ]ра на войната ген[ерал] Р. Русев във връзка с вътр[ешното] положение и жандармерията. Повикахме и нач[алник] щаба на жандармерията полк[овник] Златев - от конницата. Установи се какво да се даде още от войската на жандармерията. Дадоха се указания за бързо уреждане на важните въпроси. По-голямо желание и динамизъм трябва. Стига писма и протакане на работите. 
Изтъкнах, че не бива борбата с противодържавните елементи да се води само с полицейски мерки. Действително така да противодействаме. Между младите има много идеалисти, на които трябва да се въздействува. Българският народ изпати толкова много, стига му вече. Нека други правят опити. Хубавото ще възприемат. 
Вечерта нападение на София с 30-40 апарати. Действие с тежки разрушителни и запалителни бомби. Доста пожари и разрушения в центъра. 
30 март 1944 г. - четвъртък 
На Регентството - пак счупени прозорците. 3 бомби близко до него. 
Майор Славомиров ми се обади от София и каза, че ще е добре да отида в София. Князът питал дали ще отида в София, понеже картината била лоша. 
В 9,30 ч. тръгнахме. На изхода на Чамкория разбрахме, че е дадена тревога. Продължихме. На 53 км от София до Самоков спряхме, за да видим забелязаните от нас непр[иятелски] аероплани. Преброихме около 90 бомбардировачи и 120-130 изстребители. Всъщност имало е и други групи, а нападението е от около 350 апарати. По радио „Лондон": „няколкостотин аероплани направили най-голямото нападение, което е приготвяно до сега в Ю[жна] Италия." 
Интересна картина, но по-добре да не я вижда човек. Продължихме до Панчарево, където ни спряха, поради наново подадената тревога. София гори. Много пожари. Дим се носи по Соф[ийското] поле. 
Обядвахме при полк[овник] Маринов - к[оманди]р [на] 1 инж[енерен] полк, където ни намери и Князът. Сл[ед] пл[адне] дойде м[инистъ]рът [на] външните работи г. Шишманов - разстроен, парализиран от вълнение. Тия времена не са за него, а и той не е за м[инистъ]р на външните работи в такива времена -тежки и решителни за държавата ни. 
Тримата регенти в София. Печална картина: пожари, изпепелени жилища, по улиците не може да се мине от буци пръст, тухли, дървета и пр. 
Военното м[инистерст]во - тежко пострадало. Тук говорихме с ген[ерал] Русев. Лукаш иска да иде в Говедарци - не бива, защото там е много далеч. Р[усев] имал сведение, че Бърко и комунисти от България готвели нападение на София тая нощ. Взети били мерки.
Обиколихме Регентството - жалко за това хубаво здание -не е разрушено, но е много повредено. 
Толкова много е пострадала нашата хубава София, че не ми дава сърце да отбележа какво съм видял. Центърът е разсипан. Жалко за хубавата ни София. София не е България. Ще понесем ударите, но тр[ябва] да запазим България. 
Текстът е взет от дневника на генерал Михов. 
 Никола Михов е роден на 11 декември (29 ноември стар стил) 1891 г. в Търново. Завършва Военното училище в София през 1911 г. По време на Балканските войни командва батарея, която взима участие в обсадата на Одрин. През Първата световна война участва в превземането на Тутракан, а от 1917 командва конноартилерийско отделение.  След войната Михов заема различни длъжности в артилерията, а от 1938 е началник на Военното училище. През април-август 1941 командва 5-та армия в Македония, а през 1941-1942 - 1-ва армия в София. Той е военен министър във второто правителство на Богдан Филов (1942-1943). На 9 септември 1943 е включен в Регентския съвет, заедно с Богдан Филов и княз Кирил Преславски.  След Деветосептемврийския преврат от 1944 Никола Михов е отстранен от този пост и е осъден на смърт от т.нар. „Народен съд“. Присъдата е отменена с Решение №172 на Върховния съд от 1996 г.
 
Съдържанието на блога може да се разпространява напълно свободно, стига някакви ограничения да не са специфично указани. Авторът на блога не се ангажира с мненията изразени в публикуваните статии. Те би следвало да се възприемат като някаква пропаганда, а единствено като илюстрация на историческото време.Български публикации.

Вотът може да стане задължителен от 2015 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=270436

ГЕРБ смята да предприеме сериозни промени в изборното законодателство, с които да въведе задължително гласуване от догодина и да се "тества" още на местния вот. Това се разбра от думите на зам.-председателя на формацията Цветан Цветанов.

Насилие и сблъсъци с националисти на „Марша на независимостта” в Полша

http://www.cross.bg/hilyadi-politziyata-nezavisimostta-1439269.html

/КРОСС/ Масови безредици избухнаха в полската столица Варшава. Организираният от националистически движения „Марш на независимостта" прерасна в сблъсъци, в които пострадаха 23 полицаи и 24 демонстранти, съобщава ИТАР-ТАСС.  По време на марша голяма група агресивно настроени младежи очаквала колоната на шествието пред националния стадион, където трябвало да приключи акцията за Деня на независимостта на Полша. Провокаторите, с маски на лицата, започнали да замерят полицията с бомбички, димки, камъни и бутилки запалителна течност. Органите на реда използвали водомети, сълзотворен газ и гумени куршуми да разпръснат демонстрантите. Участие в марша са взели няколко десетки хиляди души. По данни на полицията - 30 хиляди, а по данни на организаторите - 100 хиляди. По време на сблъсъците са задържани 267 правонарушители. По думите на прессекретаря на полицията Мариуш Соколовский повечето от тях са представители на футболни агитки. Демонстрантите са чупели по пътя на шествието пътни знаци и улични заграждения, повредени са спирки на градския транспорт и улични настилки.

Галя Дуршмулийска представи в Добрич новия си албум „Различни”

http://dobrudjatv.net/%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%8f-%d0%b4%d1%83%d1%80%d1%88%d0%bc%d1%83%d0%bb%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%87/

Концерт под наслов „Различни – жива българска традиция“, с участието на певицата Галина Дурмушлийска и Ангел Чакъров – акордеон, се проведе снощи в огледалната зала „Нели Божкова“. Пред почитателите на хубавата българска народна музика бяха представени песни и инструментални пиеси от новия албум на Галина […]

“Българска история” обявява конкурс за есе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246707_%E2%80%9C%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81+%D0%B7%

 След няколко успешно проведени конкурса за фотография, екипът на сайта „Българска история” отправя поредното си предизвикателство, този път към родолюбците с талант да пишат.

 

Изискванията към кандидатите са да се вписват във възрастовата група 16-23 години и да се представят индивидуално, чрез текст с обем не по-голям от 2 000  думи.  

 

Темата цели да провокира нестандартното и задълбочено мислене на пишещите и е вдъхновена от знаменитият труд на Симеон Радев „Строителите на съвременна България“.

 

Идеята на организаторите е победителят да бъде избран въз основа не само на оценката от жури, а и с подкрепата на читателите на сайта на Българска история” –  www.bulgarianhistory.org. Във връзка с това конкурсът ще протече на три етапа:

 

Етап 1: От 12 до 30 ноември редакционният екип ще очаква да получи кандидатурите и следните данни на участниците: име, населено място и телефон за контакт; на електронния адрес ese@bulgarianhistory.org

 

Етап 2: От 1 до 10 декември 5-членно жури ще прочете и избере от получените есета 10, които отговарят на темата и езиковите правила и имат ясно формулирана, интересна тема и структурираност. Ще бъде оповестена не само комплексната, а и личната оценка, която всеки член на журито е дал за всяко от есетата, независимо дали е сред първите 10.

 

Етап 3: На 10 декември избраните творби ще бъдат публикувани в сайта на „Българска история”, където до 24  декември, 00:00 часа, ще подлежат на публично гласуване.

 

На 25 декември ще бъде обявен текстът, получил най- голям зрителски вот, и авторът му ще получи парично възнаграждение от 200 лв. Класираният на второ ще получи оригинално DVD издание на филма „Швейцарецът с българско сърце”, а за третият организаторите са предвидили книгата „Българската история в 100 личности”. 

 

Екипът на „Българска история” с нетърпение очаква твоите размисли. 

Температурите днес ще достигнат до 15 градуса

http://pik.bg/температурите-днес-ще-достигнат-до-15-градуса-news248707.html

Температурите днес ще достигнат до 15 градуса

Атмосферното налягане ще се понижава. И днес в равнинната част на страната ще е облачно, на места с мъгла. В отделни райони е възможно да преръми. Временно подобрение на видимостта ще има в следобедните часове. Над планинските райони ще преобладава слънчево време. В Източна България ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 10° и 15°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Над Черноморието ще има значителна облачност. Сутринта на места ще е мъгливо. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са 13°-15°. Температурата на морската вода е около 14°-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, по високите и открити части до умерен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 7°.

Онлайн бизнесът увеличи броя на сайтовете с 35 на сто

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246706_%D0%9E%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5

 Към момента в България има над 100 000 регистрирани домейна, а броят на регистрациите през последните три години се е увеличил с над 35%, съобщиха вчера на пресконференция от СуперХостинг.бг. Данните са от международно признатия сайт Hostelstats.com. „Това е един бързо развиващ се технологичен сегмент, който е запазил възходящите си темпове на развитие дори и в периода на кризата”, коментира управителят на СуперХостинг.бг Методи Дреновски. По думите му това позволява на голям брой малки фирми и стартиращи предприемачи да започнат да развиват бизнеса си наравно с големите компании.

 

„Фирмите, които сега стартират своето онлайн присъствие, получават сериозно конкурентно предимство пред тези, които все още не са направили тази стъпка. На практика един добре развит уебсайт може да направи една малка фирма в много отношения равностойна на една голяма корпорация, посочи още той.

 

В момента най-продаваните нови домейн имена в България са домейните clothing с 9,98% от регистрациите. След тях се нареждат guru и kitchen с 5,73%

 

До тръгването на домейна “.БГ” на кирилица, който наскоро беше одобрен от международната организация ICANN, има още шест месеца, през които да се предприемат всички стъпки, така че той да заработи.

Първо в ПИК! Местан проговори за КТБ, Борисов, Цветанов, Пеевски и Доган! (обновена)

http://pik.bg/първо-в-пик-местан-проговори-за-ктб-борисов-цветанов-пеевски-и-доган-обновена-news248702.html

Първо в ПИК! Местан проговори за КТБ, Борисов, Цветанов, Пеевски и Доган! (обновена)

"Нека споделя надеждите си, че тефтерчето не е откраднато от ДПС", каза през усмивка лидерът на ДПС Лютви Местан в ефира на Нова телевизия във връзка с изчезналия тефтер на Филип Златанов.

„Голямата тема е за политическите обвързаности с КТБ, ако има такива”, коментира  Местан. 

"КТБ е банката на властта, но как тя се свързва с ДПС", попита Местан. Той припомни, че идеята за международна фирма за финансово разследване е дошла от Реформатоския блок, но ДПС е направила предложението в парламента.

„Ние сме готови да приемем всички предложения между първо и второ четене, за да се стигне до истината”, заяви Местан.

Той настоя, че Движението иска да се стигне до истината за КТБ, за да се премахне митът, че това е банката на ДПС.

„Неслучайно Делян Пеевски е съвносител на закон за КТБ, приемаме всякакви предложения да го направим още по-работещ, но да стигнем до дъното. Ако се появят фигури от ДПС, те ще си понесат отговорността”, допълни Местан.

Той съобщи, че очаква да се докаже, че сметката на Ахмед Доган в банката е разплащателна и не е ползвал неограничен кредит. „Ако се окаже, че дъщеря ми има консултантски договор с КТБ за 30 000 евро месечно, нека понеса своята отговорност, не искам да казвам имена, попаднали в подобна ситуация”, уточни лидерът на ДПС. 

Според него, ако Делян Пеевски, Цветан Цветанов и Бойко Борисов се крият зад инициалите в тефтерчето на Филип Златанов, то те трябва да дадат обяснение за това. „Не искам да говоря за мита Пеевски, дали той е имал влияние при първото управление на ГЕРБ е въпрос към Бойко Борисов”, каза още Лютви Местан.

Първо в ПИК! Местан: КТБ е банката на властта, но как тя се свързва с ДПС?

http://pik.bg/първо-в-пик-местан-ктб-е-банката-на-властта-но-как-тя-се-свързва-с-дпс-news248702.html

Първо в ПИК! Местан: КТБ е банката на властта, но как тя се свързва с ДПС?

"Нека споделя надеждите си, че тефтерчето не е откраднато от ДПС", каза през усмивка лидерът на ДПС Лютви Местан в ефира на Нова телевизия във връзка с изчезналия тефтер на Филип Златанов.

"Ние сме толкова силни, че сме и основание за образуване на невъзможни коалиции. Не съм компетентен за тефтерчето на Златанов. Като начало искам да знам кой стои зад всички тези инициали категорично. Както тези инициали са в компания, така и ако има задкулисие, то е в компания също. ДПС се превръща в параван, зад който се крият доста опасни процеси, заяви Местан.

"КТБ е банката на властта, но как тя се свързва с ДПС, как да стигнем до дъното за истината за нея. За първи път идеята за международна фирма за национално разследване дойде от Реформаторите. Искат да бламират идеята на ДПС за разкриване на истината", допълни още той.

Очаквайте подробности!!!

Руслан Мъйнов репетира за концерта в зала 1 на рождения си ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420806

Руслан Мъйнов никога не празнува рождения си ден. Не иска и подаръци. За първи път от много време го отбелязал миналата година, и то, защото майка му била на гости. Руслан Мъйнов никога не празнува рождения си ден. Не иска и подаръци. За първи път от много време го отбелязал миналата година, и то, защото майка му била на гости. "Само заради нея. Проблемът е, че този вид задължителни празници много ме притесняват и аз имам съпротива към тях. Искаш, не искаш - празнуваш. Тая година извадих късмет с този

Лютви Местан: Образът на ДПС е обрасъл с митологеми

http://frognews.bg/news_80059/

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира актуалните проблеми от последните дни, съставянето на правителство и отношенията между партиите, в търсене на изход от кризата в предаването „Здравей,България” по Нова телевизия.Той започна с шега, че прословутото тефтерче не е откраднато от ДПС, тъй като напоследък „ние сме универсалният виновник за всичко в българския преход”.

„Булгаргаз” прогнозира поскъпване на синьото гориво

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246705_%E2%80%9E%D0%91%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%B7%E2%80%9D+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%

 „Булгаргаз” прогнозира поскъпване на синьото гориво от първите три месеца на следващата година. Според очакванията на закъсалото финансово държавно газово дружество скокът в цената ще е с малко над 2%. Това е увеличение с 12,48 лв. до 615,92 лв. на 1000 куб. метра. Прогнозната цена отчита тенденциите в съотношението лев/долар, цените на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и изискванията на нормативните актове за регулиране на цените, уточняват от дружеството. Окончателното предложение на “Булгаргаз” ЕАД ще бъде оповестено при внасяне на предложението в ДКЕВР на 11 декември.

 

Прогнозата идва на фона на поредния спад, който вчера беше отчетен за петрола. Заедно със спада от понеделник декемврийските фючърси на американския лек суров петрол поевтиняха

 

с близо 2 долара до 77.06 долара

 

за барел

 

“Брент” падна до най-ниското си равнище от октомври 2010-а година насам. Причина за новото поевтиняване са разногласията в ОПЕК, които отдалечават перспективата за намаляване на добива в подкрепа на цените, предаде Франс прес. Кувейтският министър на петрола Али ал Омаир посочи в понеделник, че не се очаква ОПЕК да обяви спад на предлагането на предстоящото заседание на картела на 27 ноември във Виена, коментирайки, че едно “такова решение ще бъде много трудно”, припомня АФП.

 

Експерти обясняват, че освен международните котировки на алтернативните на природния газ горива, върху цената на синьото гориво съществено влияние оказва и курсът на лева спрямо долара. След края на програмата за количествени улеснения на Федералния резерв

 

доларът поскъпна чувствително

 

От 1.276 долара за евро на 29 октомври до 1.242 долара за евро вчера. Наред с това трябва да се има предвид, че големият спад в цената на петрола е факт най-вече през последния месец-два, докато при формирането на цената на руския газ се вземат предвид котировките на алтернативните горива за девет месеца назад.

 

Засега не е ясно дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще одобри такова искане на „Булгаргаз”, както и дали това ще наложи промяна на парното. Поскъпването на газа обаче със сигурност ще предизвика недоволството на топлофикациите, които не спират да се оплакват от понижените им цени на тока от когенерациите. По принцип практиката на ДКЕВР е при под 5% поскъпване на синьото гориво да не отразява това в цените на парното.


С курбан искат да спрат катастрофите в Крушевец

http://pik.bg/с-курбан-искат-да-спрат-катастрофите-в-крушевец-news248706.html

С курбан искат да спрат катастрофите в Крушевец

Два месеца след смъртта на детенцето ми болката не утихва. Ако можеше тази дата да изчезне от календара… Това проплака пред „Черноморски фар” почернената Нонка Кънева, която загуби 11-месечното си бебе при нелепа катастрофа в Крушевец, пише "Монитор".

Малката Красимира бе прегазена от пиян граничен полицай на 11 септември тази година. Два месеца по-късно жителите на созополското село направиха курбан, за да спрат нещастията на пътя. В специални касички, поставени от кмета Иван Иванов в магазини и заведения, хората от селото събраха над 500 лева и  заклаха две агнета. Курбанът бе осветен от отец Николай от църквата „Иван Рилски” и беше раздаден в центъра на селото.

Датата съвпадна с друга трагедия, отнела два човешки живота. Точно преди три години в Крушевец при зверска катастрофа на пътя загинаха 25-годишният Сунай и сестра му 22-годишната Джейлян Илязови. Двамата тръгнали късно вечерта на дискотека в съседното село Равна гора. Пътували в претъпкан джип заедно с още 8 младежи, когато возилото излетяло от пътя и се преобърнало в канавката. В касапницата братът и сестрата загинали на място.

Предстои първият опит за спускане на апарат върху комета

http://www.cross.bg/file-kometata-povurhnostta-1439268.html

/КРОСС/ Мисията „Розета" на Европейската космическа агенция (ESA) достига днес нов исторически момент с първия опит в историята на човечеството апарат да бъде спуснат на повърхността на комета. Около 21 ч. във вторник започнаха най-драматичните 24 часа, които - ако всичко протече според плановете, ще приключат тази вечер, с изпращането на първите снимки от повърхността на 67P/Чурюмов-Герасименко. На три поредни сесии се обсъжда ходът на мисията, състоянието на апаратурата и готовността на робота „Филе" да бъде изпратен към кометата. Третата сесия е насрочена за тази сутрин около 8.30 ч., а след командата за спускане, очаквана в 11 ч. българско време, процедурата ще отнеме около 7 часа.Операцията, ръководена от центъра за управление на мисията в германския град Дармщат, е много деликатна, защото „Розета" трябва да е практически неподвижна спрямо кометата в момента, когато пуска „Филе" на около 22 км от повърхността й. Релефът на 67P/Чурюмов-Герасименко е обсипан с ями и скални късове, а малкият робот няма система за маневриране в последния момент. Понеже гравитацията на кометата е твърде слаба, „Филе" ще използва два „харпуна", които да се забият в нея и да го придържат. Потвърждение за успеха или провала ще има някъде към 18-18.40 ч. българско време. Ако роботът се е закрепил, това ще е седмото космическо тяло, на което хората са изпращали апарат

Проблем в iOS позволява замяна на приложения с техни клонинги

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/12/2417233_problem_v_ios_pozvoliava_zamiana_na_prilojeniia_s/?ref=rss


Специалистите на компанията FireEye са открили нов проблем в мобилната платформа iOS. Чрез него хакери могат да се сдобиват с личните данни на потребителите и да имат достъп до техните устройства, съобщава онлайн изданието TheNextWeb.

Уязвимостта е кръстена Masque. Тя позволява на хакерите да заменят вече инсталираните приложения в iPhone с техни клонинги. На пръв поглед те са идентични и всичко е наред. В действителност, компрометираните приложения извличат информацията, която...

Допинг за големите британци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246704_%D0%94%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8

 ританската марка Land Rover обяви редица подобрения за моделите си Range Rover и Range Rover Sport, които допълнително усъвършенстват най-добрите луксозни, премиум спортни високопроходими автомобили в света. Промените включват иновативната система All-Terrain Progress Control - технология, въведена за първи път в света, която допълва и подобрява и досега водещата в класа проходимост извън пътя на Range Rover. Значителният напредък в динамиката и ефективността се постигат чрез усъвършенстваните 6-цилиндрови бензинови и дизелови двигатели. За допълнително удобство специалният Head-Up дисплей извежда важна информация за шофирането на малка част от предното стъкло, а два нови привличащи погледа цвята обновяват палитрата на екстериора. „Range Rover и Range Rover Sport предлагат ненадмината комбинация от динамика, ефективност, дизайн и проходимост извън пътя”, казва Фил Пофам, маркетинг директор на групата Jaguar Land Rover.

 

Същината на всеки Land Rover е водеща в класа проходимост извън пътя. Сега компанията въвежда системата All-Terrain Progress Control (ATPC), за да подобри още повече задвижването на четирите колела на Range Rover и Range Rover Sport. Системата ATPC позволява на водача да въведе желана скорост в състояние на покой или при съществуваща скорост без никакви ходове на педалите веднага след освобождаване на спирачката. Системата непрекъснато следи и регулира настройките на автомобила, за да оптимизира сцеплението и да поддържа движението независимо от условията. Технологията ATPC намалява натоварването за водача и подобрява световно признатата проходимост на Range Rover извън пътя, като поддържа контрол при стръмни склонове, неравни терени и повърхности с лошо сцепление. Тя е особено ценна при трудни условия извън пътя, където е желателно да се поддържа много ниска постоянна скорост. Системата за задвижване ATPC работи с предна и задна предавка и може да

 

се задава в диапазона от 1,8 км/ч до 30 км/ч

 

Системата е налична с версиите на двигатели TDV6, SCV6 и V8 Super-charged, когато включват трансмисия с бързи и бавни предавки и Terrain Response 2, а Range Rover и Range Rover Sport са първите модели, които включват тази нова технология.

 

Впечатляващата динамика и икономия на гориво на 3,0-литровите 6-цилиндрови двигатели на Land Rover са допълнително подобрени. Оборудвани преди с компресорна технология с две турбини, версиите на двигателя TDV6 сега включват единичен турбокомпресор със сачмени лагери. Чрез системата за рециркулация на изгорелите газове при ниско налягане, двустепенна маслена помпа, която намалява паразитните загуби на двигателя, и нов дизайн на дюзата на инжектора за впръскване на гориво, агрегатът TDV6 продължава да произвежда 258 к.с. и 600 Нм. Икономията на гориво обаче е значително подобрена с внушителните 8,5%, а при Range Rover Sport TDV6 - с 5,7%. Версиите на Range Rover Sport SDV6 запазват паралелно-секвенциална технология на турбокомпресора, но промени в калибрирането на детайлите

 

увеличават динамиката

 

на 306 к.с. и 700 Нм

 

което е увеличение с 14 к.с. и 100 Нм съответно. Ниското налягане и рециркулация на изгорелите газове, двустепенната маслена помпа и новият дизайн на дюзите на инжекторите за впръскване на гориво също подобряват икономията на гориво. Резултатът е значително подобрение от 7% при разход от 7,0 л/100 км и 185 г/км вредни емисии СО2. Версиите на Range Rover и Range Rover Sport SCV6, оборудвани с 3,0-литров V6 Supercharged бензинов двигател, продължават да доставят 340 к.с. и 450 Нм, докато икономията на гориво е подобрена с 1,9%. Нов термостат позволява на изцяло алуминиевия двигател да достигне идеалната работна температура доста по-бързо, а изработените с лазер инжектори осигуряват оптимизираното впръскване на гориво да влиза директно в горивните камери.

 

При Range Rover и Range Rover Sport прави своя дебют Head-Up дисплей, при който важна информация се извежда на предното стъкло. Това позволява на водача да види съответната информация по-бързо, без да снема поглед от пътя. Данните от Head-Up дисплея включват скорост на движение, номер и индикатор за предавка, информация за круйз-контрола, инструкции за сателитна навигация и разпознаване на пътните знаци. За максимално удобство водачът може да избере коя информация да се извежда.

 

И двете версии на Range Rover сега се предлагат с обновена палитра цветове, включително впечатляващия Yulong White, а Range Rover Sport се предлага също с привличащия цвят Kaikoura Stone. Фиксирани панорамни покриви с електроуправляеми щори в салоните на Range Rover и Range Rover Sport създават допълнително усещане за простор и светлина в луксозните интериори и на двата автомобила.

 

Range Rover Sport 3.0 SDV6

 

3,0-литров 6-цилиндров турбодизел

 

306 к.с. макс. мощност при 4000 об./мин

 

700 Нм въртящ момент при 1500-1750 об./мин

 

7,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

 

210 км/ч максимална скорост

 

7,0 л/100 км среден разход на дизел

 

185 г/км емисии на СО2

 

139 800 лева базова цена на модела

Гласуването на избори може да стане задължително от 2015 г.

http://pik.bg/гласуването-на-избори-може-да-стане-задължително-от-2015-г-news248704.html

Гласуването на избори може да стане задължително от 2015 г.

ГЕРБ смята да предприеме сериозни промени в изборното законодателство, с които да въведе задължително гласуване от догодина и да се "тества" още на местния вот. Това се разбра от думите на зам.-председателя на формацията Цветан Цветанов. Идеята за принудителен вот се обсъжда отдавна в партиите от сегашното мнозинство. ГЕРБ внесе подобно предложение за промяна в Изборния кодекс миналата зима, но то бе отхвърлено от БСП. Тогава един от авторите на кодекса - Мая Манолова, обяви, че задължението противоречи на конституцията. Готвеше се и запитване до Конституционния съд, което така и не бе внесено. Сега обаче ГЕРБ има солидна подкрепа за предложението си, пише „Сега".

"За" са СДС и "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок. Но най-запалените привърженици на задължителното гласуване са в Патриотичния фронт, които неведнъж са изтъквали, че това е начинът да намалеят купените гласове и влиянието на ДПС. Преди няколко дни патриотите поискаха местните избори догодина да се съчетаят с референдум по няколко теми, като един от въпросите да е задължителното гласуване. Такова допитване се подкрепя и от АБВ. Цветанов обеща да се търси консенсус по темата, като за разговори ще бъдат поканени всичките осем парламентарно представени партии. Дискусиите ще започнат веднага след гласуването на правилник на новия парламент и структуриране на комисиите в НС и най-вече на правната, където ще се обсъждат поправките в Изборния кодекс. Неочаквано ГЕРБ може да се сдобие и със съмишленици в БСП.

Членът на временната правна комисия от соцпартията Филип Попов заяви пред "Сега", че лично подкрепя идеята, но обсъждането й в ПГ на червените тепърва предстои. Според него подобна промяна трябва да обхване всички видове избори. В тази връзка Попов настоя в кодекса да се предвиди и санкция за неявяване пред урните. Но той напомни, че остава висящ въпросът дали задължителният вот не влиза в противоречие с конституцията, тъй като не е ясно дали гласуването трябва да се разглежда не само като право, но и като задължение. Колегата му в правната комисия от Реформаторския блок Петър Славов коментира, че разбира желанието на ГЕРБ да се преодолеят купеният и корпоративният вот, но има резерви дали идеята би проработила на практика. Според десния депутат по-добрият вариант е въвеждането на задължителна преференция. Както и търсенето на алтернативни методи да се стимулират избирателите да ходят до урните, вместо да бъдат отблъсквани със санкции. И в ПГ на реформаторите дискусията по темата тепърва предстои. Сходно мнение изказа и депутатът от Патриотичния фронт Христиан Митов, който принципно подкрепи идеята, но изтъкна, че "освен пръчка трябва да се предвиди и морков" за гласоподавателите. По думите му националистите са готови да обсъдят предложението на ГЕРБ, а въпросът за съобразността му с основния закон трябва да се постави пред КС.


Мишел Фуйе: Новите регулации вече дават отражение върху финансовия пазар

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mishel-fuie-novite-regulacii-veche-davat-otrajenie-vyrhu-finansoviia-pazar-183010/

Предлагаме услугите си на хора, които малко или много отговарят на изискванията на банките, казва директорът на БПП Париба Лични Финанси пред Investor.bg

Правителството заседава за втори път, променя структурата на министерствата

http://econ.bg/Новини/Правителството-заседава-за-втори-път-променя-структурата-на-министерствата_l.a_i.605232_at.1.html

Новото правителство ще заседава за втори път тази седмица. Очаква се да бъдат одобрени и промени в устройствения правилник на Министерският съвет и...

2,992 млрд. лв. дефицит в бюджет 2014

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246703_2%2C992+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82+%D0%B2+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82+2014

 Дефицитът в бюджет 2014 ще бъде 3,7 на сто от брутния вътрешен продукт. Неговият размер ще достигне 2,992 млрд. лева, стана ясно вчера, след като правителството одобри актуализацията на Закона за държавния бюджет тази година и реши да оттегли от парламента внесения от служебния кабинет вариант. Прогнозите на финансовите експерти предвиждат

 

дупката в хазната да достигне

 

1,063 млрд. лева

 

очаква се недостигът от ДДС да бъде 670 млн. лв., от акцизи  - 318 милиона, а от корпоративни данъци постъпленията ще бъдат със 79 млн. лева по-малко, съобщи финансовия министър Владислав Горанов.

 

Сумата на необходимите допълнителните ресурси е намалена с 58 млн. лева спрямо разчетите на служебното правителство. Допълнителна икономия се прави и като се спират част от проектите по Програмата за растеж на регионите.

 

Най-големият допълнителен разход в размер на 125, 7 млн. лева отива по бюджета на Министерството на вътрешните работи. Средствата са необходими, за да се покрият привилегиите на служителите на вътрешно министерство. Очертава се недостиг и по сметките на Министерството на труда и социалната политика, за там са предвидени допълнителни 50 млн. лева. За най-неотложни нужди на Министерството на здравеопазването се дават още 24,2 млн. лева, които с отблокиране на 5% от резерва на ведомството, може да достигнат 46 млн. лева.

 

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството допълнително постъпват 16,4 млн. лева, от които

 

13 млн. лева за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа

 

Още 16,4 млн. лева ще бъдат дадени на Министерството на земеделието и храните за покриване на неговия недостиг. Включени са само разходи, които не трябва да остават, защото ще натежат като просрочени задължения в следващата година. ДФ "Земеделие" ще получи 70 млн. лева за национални доплащания за животни и за помощи на стопани с животни, болни от син език.

 

На Висшия съдебен съвет ще бъдат отпуснати още 10 млн. лева, а по бюджета на Министерството на правосъдието се отпускат 5 млн. лева. За външно министерство са предвидени допълнително 3 млн. лева, дължими за командировки на служителите в чужбина.


Днес представят кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017 в Брюксел

http://www.moreto.net/novini.php?n=270426

Форум на тема „Активната младеж през социалните иновации“ ще се проведе днес - 12-ти ноември в Брюксел. Проявата е организирана от екипа на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017 и представители на младежки неправителствени организации.

Проектозаконите за ДАНС и МВР влизат в Народното събрание

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/12/2417578_proektozakonite_za_dans_i_mvr_vlizat_v_narodnoto/?ref=rss


Проектозаконите за МВР и ДАНС ще бъдат внесени в Народното събрание днес. Промените в сектор "Сигурност" предвиждат изваждането на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) от ДАНС и връщането й в МВР.

Сред промените е и връщането на правомощията на президента да назначава главния секретар на МВР и председателя на Държавната агенция "Национална сигурност". Сега шефът на ДАНС се избира от парламента, а главният секретар на МВР – от правителството.
...

Гледат делото срещу Цветан Цветанов

http://www.cross.bg/deloto-bivshiya-tzvetan-1439267.html

/КРОСС/За днес в Апелативния съд е насрочено делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за неизпълнение на служебни задължения.  Той е обвинен, че е написал шест пъти „Не" върху искане за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров и по този начин е осуетил разследване срещу него. През май Софийски градски съд го осъди на 4 години затвор по това обвинение. Най-вероятно обаче делото ще бъде прекратено днес заради депутатския му имунитет.

Проектозаконите за ДАНС и МВР влизат в парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/12/2417578_proektozakonite_za_dans_i_mvr_vlizat_v_parlamenta/?ref=rss


Проектозаконите за МВР и ДАНС ще бъдат внесени в Народното събрание днес. Промените в сектор "Сигурност" предвиждат изваждането на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) от ДАНС и връщането й в МВР.

Сред промените е и връщането на правомощията на президента да назначава главния секретар на МВР и председателя на Държавната агенция "Национална сигурност". Сега шефът на ДАНС се избира от парламента, а главният секретар на МВР – от правителството.
...

Пропастта между Северна и Южна България се задълбочава

http://pik.bg/пропастта-между-северна-и-южна-българия-се-задълбочава-news248703.html

Пропастта между Северна и Южна България се задълбочава

Повечето области в страната се възстановяват от кризата бавно, но все пак осезателно - това личи особено на пазара на труда в последните месеци. Пропастта между Северна и Южна България обаче се задълбочава, пише "Сега".

Регионалната политика и еврофондовете не намаляват различията, а политическата нестабилност и пасивността на местните власти за привличане на инвестиции спъват крехкото икономическо развитие. Инвестиционната активност във всички 28 области остава далеч от предкризисните си нива и това важи в най-голяма степен за столицата.

Това са някои от изводите на Института за пазарна икономика в изследването "Регионални профили: показатели за развитие" за 2013 г. Областите в южната част на страната вече се отлепват от дъното, докато тези в северната част затъват още повече. Областите в най-лошо икономическо състояние се увеличават от две (Разград и Силистра) през 2012 г. до пет през тази година. В групата вече влизат Търговище, Ловеч и Монтана. "В петте области няма нещо, което да е много положително.

Регионалната политика у нас не работи и ако смятаме и през този програмен период да работим така, регионите няма да се сближат. Нужни са различни, таргетиращи политики за отделните области, които да отчитат различията в развитието", коментират изследователите. По отношение на нарастването на доходите през последните 10 г. пропастта между столицата и най-бедните области става драматична. За периода 2004-2013 г. доходите в София растат с близо 13% средно на година, а за страната - с 8.5%.

Тук Ловеч изостава най-много - с едва 3% ръст на доходите годишно. След столицата най-развитите икономически области остават Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград. Нито една област не може да стигне предкризисните нива на чужди инвестиции от 2008 г., като най-много губи столицата. Въпреки това разликите отново са драстични - София привлича 80 пъти повече инвестиции от най-зле представящата се област Силистра.

На софиянец се падат по 9009 евро чужди инвестиции, а на човек в Силистра - едва по 111 евро. Област София, която е на второ място, е със значително по-малко чужди инвестиции на човек - 5413 евро. Бургас е голямата изненада в тазгодишното изследване. В кризата областта е успяла да утрои чуждите инвестиции - за периода 2008-2012 г. те са стигнали 5 млрд. лв. Според данните притокът на инвестиции е в области с по-високо благосъстояние на населението.

"Тази връзка не е еднопосочна.Не само преките инвестиции са важен фактор за развитие, но и инвестициите се насочват към вече високо развити области, защото те предлагат повече възможности - по-голям пазар, по-висока покупателна способност, повече контакти с развили се фирми и т.н.", обясни Десислава Николова от ИПИ. Притокът на преките чужди инвестиции между 2007-2009 г. са били насочени в областите със строителен бум - София, Перник, Варна и Бургас. След това обаче привлекателни стават и индустриални центрове като Габрово, Стара Загора и Пловдив.

Като цяло в страната се отчита подобряване на пазара на труда, но заетостта все още не може да стигне нивата отпреди кризата. Общото възстановяване обаче идва от областите на юг от Стара планина. През миналата година заетостта остава под критичния праг от 40% в седем области - Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра и Търговище. Обратно - в Южна България са разкрити повечето работни места, а най-много са те в София. Шумен е с най-високата безработица - 26%.

За трета поредна година номер едно по усвояване на еврофондове е Габрово. Бургас също се отличава и заема второ място. Сериозни дисбаланси се отчитат и тук - претеглени към броя на населението през 2013 г., общо усвоените средства към края на януари тази година варират от 0 лв. (като пернишката община Ковачевци) до над 4 хил. лв. на човек в отделните общини. В над 50 общини усвоените средства са под 100 лв. на човек, като тук е и Пловдив, който е най-слабо представящата се област, както и Кюстендил.

Изненадващо Разград се нарежда на шесто място по усвояване на европейски пари с 5581 лв. на човек. Изненада, но с негативен знак, носи и Стара Загора. Областта изпада от групата на вторите най-развити икономически области - Пловдив, Бургас, Варна и Благоевград. Въпреки че пазарът на труда е бил стабилен през кризата, в последната година безработицата расте. Това може да се дължи на завършването на магистрала "Тракия".

За сближаването на регионите няма да помогне и фактът, че ключовите инфраструктурни проекти, започнали през 2012 -2013 г., са в южната част. "През последните години в образованието и здравеопазването протичат по-скоро негативни тенденции, които в голяма степен са следствие от липсата на ясно изразен курс към реформи от страна на централната власт", коментират изследователите.

Здравноосигурените лица намаляват от 87.3% на 86.1%, а коефициентът на записване на населението в V-VIII клас спада от 81% на 79.7%. Във Варна например броят на здравноосигурените пада от 2009 г. с над 7 процентни пункта до 82% м.г. В Смолян пък здравноосигурените са над 90%, а само в Габрово, Кюстендил и Кърджали са повече.

Прокуратурата за тефтерчетата на Златанов: Търсим крадеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421352

Търсим извършителя на кражбата, образувано е досъдебно производство. Тече разследване за злоупотреба с влияние, не мога да коментирам. Полагат се усилия за откриване на извършителите на престъплението. Прокуратурата разследва всяко действие, за което има данни. Това заяви пред Нова телевизия говорителят на Софийска градска прокуратура Павел Панов. Търсим извършителя на кражбата, образувано е досъдебно производство. Тече разследване за злоупотреба с влияние, не мога да коментирам. Полагат се усилия за откриване на извършителите на престъплението. Прокуратурата разследва всяко действие, за което има данни. Това заяви пред Нова телевизия говорителят на Софийска градска прокуратура Павел Панов.

Прокуратурата за тефтерчетата на Златанов: Търсим крадеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421347

Търсим извършителя на кражбата, образувано е досъдебно производство. Тече разследване за злоупотреба с влияние, не мога да коментирам. Полагат се усилия за откриване на извършителите на престъплението. Прокуратурата разследва всяко действие, за което има данни. Това заяви пред Нова телевизия говорителят на Софийска градска прокуратура Павел Панов. Търсим извършителя на кражбата, образувано е досъдебно производство. Тече разследване за злоупотреба с влияние, не мога да коментирам. Полагат се усилия за откриване на извършителите на престъплението. Прокуратурата разследва всяко действие, за което има данни. Това заяви пред Нова телевизия говорителят на Софийска градска прокуратура Павел Панов.

Издирват изчезналите тефтери на Филип Златанов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246702_%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF+%D0%97

 Тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, които бяха задигнати от колата на експерт, се издирват от разследващите. Прокуратурата е образувала дело за кражбата на веществените доказателства от возилото на графолога Стефан Бенчев, съобщиха вчера от държавното обвинение.

 

От съобщението става ясно, че уликите са били предадени на специалиста за графическа експертиза на 30 септември тази година. Задачата на Бенчев е била поставена от следовател, тъй като прокуратурата е отделила част от материалите по делото срещу Златанов и

 

работи по тях

 

в отделно разследване

 

Двата тефтера обаче се водят основна улика по процеса срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси, което в момента тече на втора инстанция. Магистратите от Софийски градски съд наложиха на Златанов наказание от 3,5 години затвор заради длъжностни престъпления. Осъденият чиновник обаче обжалва присъдата пред апелативните съдии.

 

Преди месец на едно от последните заседания в САС съдът настоя прокуратурата да предаде двата тефтера на експерт, назначен от апелативните магистрати, за да се извърши нова експертиза. Валентин Костадинов е трябвало да получи доказателствата, след като колегата му Стефан Бенчев ги върне в прокуратурата.

 

“На 29.10.2014 г. следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийски апелативен съд. На 05. 11. 2014 г. Стефан Бенчев подава сигнал в 06 РУП - СДВР, като уведомява органите на реда, че от автомобила му са

 

изчезнали документи и лични вещи

 

Между документите са били и двата тефтера”, съобщиха вчера от Софийска градска прокуратура. Държавното обвинение обяви, че районни прокурори от столицата вече са образували дело за кражбата на тефтерите.

 

Междувременно МВР шефът Веселин Вучков се възмути от това, че подобни важни улики се оставят без надзор.

 

“Трудно ми е да си обясня толкова важно веществено доказателство да бъде оставено без сериозен надзор, включително от този, у когото се намира - в случая вещо лице”, коментира Вучков пред Нова тв. Вътрешният министър обясни още, че макар и законно, изнасянето на подобни материали от разследващите и експерти по дела трябва да става много внимателно, а уликите да се пазят сериозно. Вучков допълни още, че полицията ще работи по всички версии, като засега ще се разследва основно варианта да става въпрос за битова кражба. Въпреки това не се изключва възможността да става въпрос за нещо по сериозно, тъй като без уликите делото срещу Златанов може да бъде обречено на провал. Все пак министърът обясни, че се надява по делото да са събрани и други годни доказателства.


Мая Манолова: Да се заседава без кворум е арогантно

http://frognews.bg/news_80060/

Според Мая Манолова ГЕРБ с редица свои предложения ГЕРБ се опитва да затвори устата на опозицията в парламента. За първи път се купува чадър на министрите, каза още Манолова.

ГЕРБ си пазят министрите, явно са крехки души

http://www.bnews.bg/article-121548

Министрите на ГЕРБ явно са крехки души щом от началото на мандата им се опъва чадър, смята Мая Манолова.

Европарламентът ще гласува асоциирането на ЕС с Молдова

http://www.cross.bg/moldova-rysiya-glasyva-1439266.html

/КРОСС/ Европейският парламент ще гласува днес Споразумението за асоцииране с Молдова. Договорът, обхващащ политическo сдружаване и икономическа интеграция, ще бъде първият одобрен от сключването на споразумението между ЕС и Украйна насам. На 27 юни бяха подписани договори с Украйна, Молдова и Грузия. В свое становище руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че Русия ще признае независимостта на Приднестровието, ако Молдова каже „Не" на неутралитета и се присъедини към който и да е западен политически или военен съюз. Вчера беше подписано газово споразумение между Молдова и Русия, според което Кишинев ще плаща 331,8 долара за 1000 куб. м синьо гориво през 2015 г. в рамките на продължен договор с „Газпром".

Народният кворум

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/11/12/2416957_narodniiat_kvorum/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"

Толкова много политическо говорене, почти цялото телевизионно време, което не е заето от шоу програми, е заето от политика. Толкова много хора се изказват. Умни хора. Човек би си казал, че след толкова политическа мъдрост, всичко у нас трябва да се развива възходящо. Хората би трябвало да са просветени, доволни и благодарни. Напротив, година след година всичко върви надолу. И хората не гласуват.

Затова си мисля, че това,...

Велизар Енчев очаква Патриотите да го изгонят, защото говорил срещу Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_416180.html

Депутатът от парламентарната група на Патриотичния фронт Велизар Енчев очаква да бъде изгонен от съпартийците си, защото си позволил да говори срещу Бойко Борисов и да гласува против правителството му.  Това стана ясно от интервю на депутата пред bTV. В деня на гласуването на правителството той обяви , че Борисов не може да е премиер и трябва да бъде преследван от закона. "Бях помолен да не го направя", каза той. По думите му след изказването му той е в пълна изолация сред съпартийците си. "Дори бях изложен на другарски съд. Всички, с изключение на Слави Бинев, който мълчи, заявиха че това мое поведение руши дисциплината и това пречи на нормалната парламентарна работа", каза Енчев и обясни, че остава лоялен член на парламентарната група.  По думите му в момента се подготвя правилникът за работа на групата с поправка "Енчев", от която ще стане ясно дали той остава в парламента или не.  По отношение на подписването на споразумение с ГЕРБ той каза, че е опитал да разубеди съпартийците си. "Аз ги призовах да не го правят. Аз ги молех да не изневеряват на нашите избиратели. Ние сме партия на бедните, нямаме право да се събираме с партията на мутрите. Всеки допир с тази партия е смъртоносна", каза той и припомни мотивите, с които е гласувал против правителството на Борисов: "При управлението на Борисов, бяха продадени държавните дялове в трите ЕРП. Финансовият министър Дянков взе 1.3 млрд. от Здравната каса и както отсече Конституционният съд – това е противоконституционно. До днес не знаем тези пари къде са". Енчев обясни, че групата няма да се разпадне заради него, но "един човек може да взриви въпроса за морала и етиката в политиката". "В нито един момент от нашата програма няма коалиция с Бойко Борисов или подкрепа на политиката на Бойко Борисов. Ако по време на кампанията някой го беше казал, нямаше да получим 240 хил. гласа, а 24 хил.", каза още той.   "Нима забравихме разговорите на Бойко Борисов с Ваньо Танов по аферата "Мишо Бирата". Във всяка цивилизована държава длъжностно лице става клиент на съда", каза още той. По думите му само той и Слави Бинев били против подписването на подобно споразумение с ГЕРБ, тъй като в програмата на НФСБ няма подобна клауза или намек за споразумение с партията на Борисов. Според него програмата на ГЕРБ не е лоша, но смята че тя няма да бъде изпълнена. "На мен Бойко Борисов не ми е враг номер едно, защото не го познавам", каза още той и обясни, че ГЕРБ е двуглава ламя. Според него откраднатите тефтерчета на Филип Златанов показват, че това може да се случи само в мафиотска държава. 

НФСБ подготвя поправка „Енчев”

http://www.cross.bg/borisov-enchev-koalirame-1439264.html

/КРОСС/ „Никъде в програмата ни не пише, че подкрепяме Бойко Борисов. Ако бяхме казали това в кампанията си, нямаше да получим никакви гласове. Навсякъде по време на кампанията ни питаха дали ще се коалираме с Борисов и аз навсякъде съм казвал: „Никога!" Не мога да плюя в лицето си и в лицето на всички избиратели, затова гласувах против избора на Бойко Борисов за премиер", заяви депутатът от „Патриотичен фронт" Велизар Енчев в интервю за ВTV.  „Бях помолен да не го правя, но аз го направих. Другарски съд в партията ме порица и усещам, че дори искат да ме изключат от парламентарната група, за която цел се подготвя поправка „Енчев", каза той.  Депутатът твърди, че е бил подложен на атаки и обвинен, че руши дисциплината.  „Само аз и Слави Бинев бяхме с резерви към подписването на споразумението с ГЕРБ. Никъде в програмата на Националния фронт за спасение на България не е записано, че ще се коалираме с партията на Борисов. Ние изневеряваме на избирателите си", посочи още Велизар Енчев. „ГЕРБ е двуглава ламя - Цветанов и Борисов", посочи Енчев. По думите му, българската съдебна система е мафиотизирана. „Страшното е, че живеем в мафиотска държава и тефтерчето на Филип Златанов бе откраднато на петия ден от управлението

НФСБ подготвя поправка „Енчев”

http://www.cross.bg/borisov-enchev-litzeto-1439264.html

/КРОСС/ „Никъде в програмата ни не пише, че подкрепяме Бойко Борисов. Ако бяхме казали това в кампанията си, нямаше да получим никакви гласове. Навсякъде по време на кампанията ни питаха дали ще се коалираме с Борисов и аз навсякъде съм казвал: „Никога!" Не мога да плюя в лицето си и в лицето на всички избиратели, затова гласувах против избора на Бойко Борисов за премиер", заяви депутатът от „Патриотичен фронт" Велизар Енчев в интервю за ВTV.  „Бях помолен да не го правя, но аз го направих. Другарски съд в партията ме порица и усещам, че дори искат да ме изключат от парламентарната група, за която цел се подготвя поправка „Енчев", каза той.  Депутатът твърди, че е бил подложен на атаки и обвинен, че руши дисциплината.  „Само аз и Слави Бинев бяхме с резерви към подписването на споразумението с ГЕРБ. Никъде в програмата на Националния фронт за спасение на България не е записано, че ще се коалираме с партията на Борисов. Ние изневеряваме на избирателите си", посочи още Велизар Енчев. „ГЕРБ е двуглава ламя - Цветанов и Борисов", посочи Енчев. По думите му, българската съдебна система е мафиотизирана. „Страшното е, че живеем в мафиотска държава и тефтерчето на Филип Златанов бе откраднато на петия ден от управлението

Традиционната открита тренировка между Кобрата и Кличко е под въпрос

http://www.cross.bg/klichko-kobrata-trenirovka-1439265.html

/КРОСС/Традиционната открита тренировка за мача между Кубрат Пулев и Кличко пред медиите трябва да се проведе днес. Тя обаче е под въпрос, съобщи Нова тв.  В понеделник пресконференцията между Пулев и Кличко се провали, защото организаторите на събитието не допуснаха българина да се яви на медийната изява с целия си екип. И Кобрата отказа да седне на масата до Кличко. Със сигурност обаче двамата трябва да застанат един до друг в петък, когато е официалното мерене на кантар преди мача. Организаторите се похвалиха, че всички билети за шоуто, са продадени. Капацитетът на съоръжението за боксови срещи е около 15 000 зрители. Очаква се цените на черно да хвръкнат до небето тези дни. Официалната стойност на най-евтините пропуски беше 56 евро. Мачът на Кобрата срещу Кличко е тази събота и Нова телевизия ще бъде единствената българска медия, която ще го излъчва.    

Сара Брайтман ще изпълни най-популярните си песни пред българска публика днес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/12/2417383_sara_braitman_shte_izpulni_nai-populiarnite_si_pesni/?ref=rss


Известното британско сопрано Сара Брайтман ще изнесе първия си концерт пред българска публика в софийската зала "Арена Армеец" тази вечер, съобщават организаторите от "Карма Евентс" заедно с "Болкан ентъртеймънт къмпани".

Гостуването й e от световното турне Sarah – Greatest Hits Tour, а билетите за концерта в София все още могат да бъдат закупени в мрежата на "Ивентим" на цени от 90 до 200 лв. Най-популярната изпълнителка на класическа музика обещава да представи най-доброто от 11-те...

Гонят Велизар Енчев от Фронта заради Борисов

http://frognews.bg/news_80070/

В студиото на bTV Велизар Енчев призна, че очаква да бъде изгонен от парламентарната група. Преди да обяви решението си да гласува против Бойко Борисов в парламента, той е бил помолен да не го прави и да спазва партийното решение.

Мая Манолова: Да се заседава без кворум е арогантно

http://www.cross.bg/manolova-horata-kvorym-1439263.html

/КРОСС/Според Мая Манолова ГЕРБ с редица свои предложения ГЕРБ се опитва да затвори устата на опозицията в парламента. За първи път се ограничава времето за изказвания на депутати от 5 минути на 3 минути, посочи в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от левицата и допълни: За първи път се пипа парламентарният контрол. Забранява се на парламентарните партии да правят изявления и декларации в НС. Това се случва в парламентарния контрол, когато има пряко предаване. А то затова се предава - за да чуят хората какво мислят политиците. За първи път се купува чадър на министрите, каза още Манолова. Предложението на Патриотичния фронт депутатите да минават на наркотест и психологически тест Манолова определи като екзотично. Мисля, че хората имат нужда от нещо друго. Има проблем с финансите, с бедността, с неработещата икономика и е време да се съсредоточим върху това, за което са ни избрали, каза депутатът от „БСП лява България" Да се заседава без кворум е арогантно спрямо българските граждани, каза Мая Манолова и направи паралел между заплатата на депутатите, които те получават и да не влизат редовно в парламента, и ниските трудови възнаграждения на хората, които ежедневно ходят на работа.     

Томислав Дончев: Очакваната загуба на европари е ужасяваща

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420886

Прогнозата ми е, че до края на годината ще имаме само една одобрена програма - „Развитие на човешките ресурси". А програмите, които не бъдат одобрени до 17 ноември, подлежат на одобрение чак юни догодина. Качеството на представените програми обаче е такова, че се съмнявам освен „Развитие на човешките ресурси" останалите да бъдат одобрени Прогнозата ми е, че до края на годината ще имаме само една одобрена програма - „Развитие на човешките ресурси". А програмите, които не бъдат одобрени до 17 ноември, подлежат на одобрение чак юни догодина. Качеството на представените програми обаче е такова, че се съмнявам освен „Развитие на човешките ресурси" останалите да бъдат одобрени

Милка Итова от ВСС: Хванахме кандидат за съдия да преписва с GSM

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420577

- Г-жо Итова, защо се забави повторният избор на председател ва Върховния касационен съд. Обвиняват ви в предварителни договорки, има ли такива? 
- За първи път в проведената процедура за избор на председател на ВКС имаше две безспорно много силни кандидатури, и то съдии от кариерата от самия ВКС, имаше и голяма публичност. След неуспешния избор в - Г-жо Итова, защо се забави повторният избор на председател ва Върховния касационен съд. Обвиняват ви в предварителни договорки, има ли такива? - За първи път в проведената процедура за избор на председател на ВКС имаше две безспорно много силни кандидатури, и то съдии от кариерата от самия ВКС, имаше и голяма публичност. След неуспешния избор в

Велизар Енчев: Не гласувах за Борисов по две причини – професионални и етични

http://pik.bg/велизар-енчев-не-гласувах-за-борисов-по-две-причини-–-професионални-и-етични-news248700.html

Велизар Енчев: Не гласувах за Борисов по две причини – професионални и етични

"Не гласувах за Бойко Борисов по две причини – професионални и етични". Това коментира Велизар Енчев – депутат от патриотичния фронт, в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Един човек за или против може да взриви проблема за морала в политиката. Ако някой от нас по време на кампанията си беше позволил да каже че ще направим това, което правим сега, никой нямаше да гласува за нас, заяви той.

Ръководството на партията беше уведомено, че ще гласувам против Борисов, и бях помолен да не го правя, заяви Енчев.

След изказването ми от парламентарната трибуна бях поставен в пълна изолация в парламентарната група, както и бях подложен на другарски съд, посочи депутатът. Той заяви, че усеща, че може да последва изключване от партията.


Пловдивските планински спасители оредяват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420312

Интересът към доброволните формирования на Планинската спасителна служба е спаднал рязко в цялата страна. В малките населени места положението е критично, в пловдивския отряд са едва 20 души, докато преди години бяха двойно повече, съобщи шефът на ПСС към БЧК Георги Стамов. Той увери, че отрядът под тепетата, който вчера отбеляза 65 г. Интересът към доброволните формирования на Планинската спасителна служба е спаднал рязко в цялата страна. В малките населени места положението е критично, в пловдивския отряд са едва 20 души, докато преди години бяха двойно повече, съобщи шефът на ПСС към БЧК Георги Стамов. Той увери, че отрядът под тепетата, който вчера отбеляза 65 г.

9 паметника вдигнати за почит на граничар и кучето му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420949

“Всяка година, наближи ли юли, у дома ставаше тягостно. Всички мълчахме - знаехме, че на 1 юли предстои да отидем на панихида в памет на вуйчо”, казва Румяна Димитрова, директор на горското стопанство в Елин Пелин, племенница на един от най-известните граничари у нас Вергил Ваклинов. Той е ранен по време на акция за залавяне на диверсанти на 1 юли. “Всяка година, наближи ли юли, у дома ставаше тягостно. Всички мълчахме - знаехме, че на 1 юли предстои да отидем на панихида в памет на вуйчо”, казва Румяна Димитрова, директор на горското стопанство в Елин Пелин, племенница на един от най-известните граничари у нас Вергил Ваклинов. Той е ранен по време на акция за залавяне на диверсанти на 1 юли.

Шоу! Обущар от Горна Оряховица кара 25 години без шофьорска книжка

http://pik.bg/шоу-обущар-от-горна-оряховица-кара-25-години-без-шофьорска-книжка-news248698.html

Шоу! Обущар от Горна Оряховица кара 25 години без шофьорска книжка

Обущар от Горна Оряховица повече от 25 години кара мотоциклет без шофьорска книжка, пише "Телеграф". Още през социализма милиционери взели книжката на Андрейчо Кирчев, защото карал моторчето си след употреба на алкохол.

В знак на протест той пък се зарекъл, че няма да ходи и да се моли на униформените да му я връщат и най-демонстративно продължил да си кара. След като още няколко пъти му съставяли актове, милиционерите вдигнали безпомощно ръце и го оставили на мира. Днес милиционери няма, но Андрейчо продължава да си джитка из града с моторетката без книжка.По-голямата част от живота на 70-годишният обущар е преминала в битка срещу тоталитарната държава и система. Кирчев е софиянец, но още като младеж, заедно с родителите си, е изселен в Горна Оряховица.

Признава, че през целия си живот от всичко най-много мразел някой да му казва какво да прави. Затова често си пател от органите на реда. Обичал да гуляе, а това не се харесвало на органите на реда и го интернирали в Горна Оряховица. Там продължил да "подрива" устоите на соцобществото с панталони тип чарлстон, засукана прическа и поведение. Офицерите се опитвали да се заяждат с него, но той ги пребивал. 



Накрая влязъл и в затвора. Като излязъл оттам работел като барман, сервитьор и управител на първите заведения в Горна Оряховица. Веднъж катастрофиралб с моторчето си и вместо да лекувмат засегнатите бели дробове, му извадили гласните струни. След 18 години редовни прегледи срещу 200 лева и свински бут, докторът му признал, че напразно е извадил гласните му струни. Направо онемях, казва Андрейчо. Вече четвърт век той поправя обувки. В ателието му има снимки на най-големите диктатори. Сред тях са Тодор Живков и Цола Драгойчева. 

Радан Кънев: Натискът за назначение е огромен

http://politics.actualno.com/Radan-Kynev-Natiskyt-za-naznachenie-e-ogromen--news_59843.html

Никой не бива да бъде спокоен. Нито в парламента, нито в министерствата. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в ефира на БНТ. По думите му парламентът и кабинетът нямат нито 300, нито 100 дни на разп...

Св. преподобни Нил Постник от Синай, ученик на св. Йоан Златоуст

http://celebrate.actualno.com/Sv-prepodobni-Nil-Postnik-ot-Sinaj-uchenik-na-sv-Joan-Zlatoust-news_59853.html

Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом от Константинопол, ученик на св. Йоан Златоуст. Получил прекрасно образование, още като млад Нил бил назначен на важен пост - префект на столицата ...

ЕС отряза социалния туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=270432

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма нужда от фундаментални промени в европейските имиграционни правила, след като Съдът на ЕС постанови, че страните-членки имат правомощията да спрат безработните имигранти да кандидатстват за социални придобивки повече от 5 години, пише „Guardian”.

Плевнелиев: Южен поток е важен за България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421317

Проектът „Южен поток Проектът „Южен поток" е важен за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Унгария Янош Адер. Държавният глава Росен Плевнелиев подчерта двете условия за построяването на проекта „Южен поток” - да бъде синхронизиран с европейското законодателство и да е изгоден за България, предаде bTV.

Плевнелиев: Южен поток е важен за България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421344

Проектът „Южен поток" е важен за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Унгария Янош Адер. Държавният глава Росен Плевнелиев подчерта двете условия за построяването на проекта „Южен поток” - да бъде синхронизиран с европейското законодателство и да е изгоден за България, предаде bTV. Проектът „Южен поток" е важен за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Унгария Янош Адер. Държавният глава Росен Плевнелиев подчерта двете условия за построяването на проекта „Южен поток” - да бъде синхронизиран с европейското законодателство и да е изгоден за България, предаде bTV.

“Файненшъл таймс”: Кой е по-опасен - Русия или “Ислямска държава”?

http://e-vestnik.bg/21659/faynenshal-tayms-koy-e-po-opasen-rusiya-ili-islyamska-darzhava/

Разполагаща с ядрено оръжие Москва, решена да предизвиква САЩ, крие рискове, които едва започваме да осъзнаваме, пише в коментарна статия британският в. “Файненшъл таймс”.

Този уикенд Америка обяви, че изпраща още войници в Ирак. Русия, както се твърди, е изпратила още войски в Украйна, а американският президент Барак Обама замина за Пекин.

Като цяло във Вашингтон като че ли има единодушие, че от двете непосредствени кризи тази в Близкия изток е по-спешна е от украинската. Представител на американската национална сигурност, който отговаря едновременно за Русия и за Близкия изток, каза, че без съмнение Близкият изток е по-важен, отбелязва авторът Гидиън Рахман.

Аргументите за приоритета на Близкия изток са три. Там се води война, като САЩ участват в ежедневни въздушни удари. Освен това американците виждат много по-непосредствена заплаха за националната сигурност и за цивилното население в лицето на джихадисткия тероризъм, отколкото от страна на Русия. И накрая, американците смятат, че целият регионален ред в Близкия изток се преобръща с главата надолу, а установяването на нов може да отнеме десетилетия, докато редът в Европа запада само в периферията й.

Някои дори се безпокоят, че загрижеността на Америка спрямо Русия отклонява вниманието й от Ирак и Сирия в жизненоважен момент.

Явлението политически лидери да гледат в погрешната посока със сигурност не е непознато за историята. Месеца преди избухването на Първата световна война преди 100 години британското правителството посветило много повече време да обсъжда изгледите за граждански конфликт в Ирландия, отколкото опасността от война в Европа. За онези, което се тревожат най-много от Русия на Владимир Путин, обаче именно Близкият изток представлява опасно отклоняване на вниманието.

Застъпниците на тезата, че Русия трябва да е приоритет са повече във Варшава и Берлин, отколкото във Вашингтон. Те се безпокоят, че САЩ отново са въвлечени във “войната срещу тероризма” и конфликтите в Близкия изток, докато опасностите в Европа се увеличават.

САЩ все още не признават радикалността на предизвикателството, отправено от Русия. Има опасения, че анексирането на Крим и набезите в Източна Украйна са само началото. В определен момент Русия може да застраши и други части на Украйна, а дори и Балтийските страни, допуска Рахман.

Самият факт, че Америка отхвърли възможността за военни действия във връзка с Украйна (което създава впечатление, че тази криза изглежда по-малко спешна за Вашингтон) непреднамерено повишиха опасността. Както каза висш европейски дипломат, Путин знае, че винаги може да стигне до места, където ние няма да отидем, посочва анализаторът.

Най-мрачният, обсъждан при закрити врата сценарий, предполага Русия да стигне дотам да използва тактическо ядрено оръжие. Ако това стане, то би било най-голямата международна криза със сигурността от десетилетия - много по-сериозна и опасна от поредния цикъл от 25-годишното воюване в Ирак.

Повечето експерти все още изключват ядрените сценарии като пресилени. По-често се тревожим, че г-н Путин може да предприеме пълномащабна конвенционална война в Украйна - или да насърчи бунтове на рускоезичното население в Балтийските държави, членуващи в НАТО. Ако Русия се намеси в Балтийските страни, а НАТО не отвърне, Кремъл ще е показал, че западният военен съюз е безопасен, подчертава Рахман.

Някои се надяват, че засилващият се натиск върху руската икономика и рублата може да разубедят Кремъл да ескалира напрежението. Но една икономическа криза може да направи поведението на Русия по-непредсказуемо и дръзко, предупреждава той.

При всичките тези тревоги президентът Обама отпътува за среща на върха в Китай. За хората, които вярват в преориентацията на Америка към Азия, най-голямото предизвикателство за могъществото на САЩ остава набиращ мощ Китай, а не толкова Русия или раздробяващия се Близък изток. Те смятат, че колкото повече САЩ биват засмуквани от моментните кризи, толкова по-лесно Китай ще получи надмощие в Източна Азия - район, който все повече се ...

Нетаняху губи благоразположението на Европа, дори на Германия

http://e-vestnik.bg/21662/netanyahu-gubi-blagorazpolozhenieto-na-evropa-dori-na-germaniya/

Израел твърде бавно проумява настъпилата промяна в настроенията към Палестина, която може да подложи на изпитание легитимността му

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Новото шведско правителство миналия месец призна държавата Палестина, а британската Камара на общините и Сенатът на Ирландия призоваха правителствата им да последват този пример. Сега управляващите във Франция социалисти планират да внесат подобна резолюция в парламента, докато новият шеф на ЕС по външната политика Федерика Могерини наскоро обяви, че би искала да види създаването на палестинска държава в течение на мандата си.

Дали европейското раздразнение от израелската безкомпромисност към палестинците е на път да достигне точка на разрив? Дали недоволството на ЕС от предприетото от израелския премиер Бенямин Нетаняху разширяване на еврейските селища в окупираните арабски територии, отхвърлено от международното право, не кара европейците да форсират въпроса за палестинска държава?

Европа винаги е имала по-сложни отношения с Израел, отколкото САЩ - крайно необходимия и неизменно безусловен покровител на еврейската държава. Европа призна правото на палестинците на собствена родина още преди почти 40 години, а Израел бе склонен да гледа едва ли не снизходително на Европейския съюз като на незначителна от политическа гледна точка икономическа сила, членове на която (при това не само Германия с нацисткото й минало и еврейския Холокост) имат да изкупват антисемитски грехове от историята си.

До неотдавна няколко поредни израелски правителства някак успяваха да убедят европейците, че всеки политически натиск би довел до изключването им от мирните преговори, които отдавна не са обикновен процес. Израел обаче доста бавно осъзнава, че е настъпила промяна в настроенията в Европа, не внезапна, а стабилна, която може в крайна сметка да оспори легитимността му.

Тази промяна следва рязкото засилване на враждебността към Израел в Западна Европа - според анкети на Би Би Си, осъществени от “Галъп”, между две трети и три четвърти от хората във Великобритания, Испания, Германия, Франция и Италия се отнасят негативно към политиката на Израел.

Швеция не е първата страна от ЕС, признала Палестина. Осем други страни са го направили, макар и преди да се присъединят към Евросъюза. По-важното от практическа гледна точка обаче е, че през декември 2012 г. половината от ЕС - 14 държави, в това число Франция - гласуваха Палестина да получи статут на наблюдател в ООН. Правителството на Нетаняху осъди този вот като несъстоятелен, използва всички възможни дипломатически средства да повлияе върху него и се засегна, когато Германия се въздържа при гласуването.

Това не би трябвало да е изненада. През февруари 2011 г. Германия, която гласува с “въздържал се” на няколко пъти при втората интифада десетилетие по-рано, подкрепи в Съвета за сигурност на ООН осъждането на израелските селища във вот от 14 на 1 един гласа, при който САЩ наложиха вето.

Канцлерът Ангела Меркел отдава изгуби доверие в Нетаняху. Германски дипломати обаче казват, че Берлин е стигнал до заключението, че нито настоящата, нито друга евентуална израелска коалиция не желае или не е в състояние да сведе окупираните територии до граници, които биха направили създаването на палестинска държава осъществимо.
В Берлин смятат също, че след като всички израелски правителства са планирали главните еврейски селища да се запазят неизменни, възобновените от Нетаняху планове за разширяване на селищата на изток и на юг от Ерусалим правят създаването на жизнеспособна палестинска държава в съседство непостижимо.

Без подкрепата на Германия ЕС вероятно нямаше да може миналата година да приеме правила, забраняващи отпускането на финансови средства за израелски организации, опериращи в незаконни селища.

Независимо от това Израел остава в програмата на ЕС за научно-изследователска и развойна дейност “Хоризонти 2020″. Той е единствената държава нечлен на съюза в това начинание на стойност 80 милиарда евро, ...

Правозащитници: Разследване на незаконното изпращане на войски в Украйна

http://e-vestnik.bg/21660/pravozashtitnitsi-razsledvane-na-nezakonnoto-izprashtane-na-voyski-v-ukrayna/

Един от пленените руски десантници в Украйна. Снимка: от тв екрана

Руските правоохранителни органи трябва да разследват въпроса с незаконните заповеди за изпращане на войски в Украйна, твърдят правозащитници от Русия, цитирани във “Ведомости”. Сезирана от депутата Лев Шлосберг, Главната военна прокуратура потвърди, че 12 десантчици от град Псков са загинали “извън местата на постоянна дислокация”. Прокуратурата обаче не уточни къде и се мотивира с военната тайна, пише вестникът.  Според Шлосберг прокуратурата съзнателно не посочва, че военните са загинали на учения - ако е било така, отговорът би бил по-съдържателен.

“Властта няма да отговаря честно на подобни запитвания, а ще прави всичко, за да скрие информацията”, смята друг руски депутат - Дмитрий Гудков, отправял подобно запитване преди. “Ако предположим, че военнослужещите са загинали в Украйна, а в писмото се казва, че всички придвижвания се правят по заповед, значи е имало незаконна заповед за придвижване на територията на Украйна”, смята Сергей Кривенко от Съвета по човешките права към президента на Русия.

Най-важното в отговора е, че военните са се придвижили по заповеди, неподлежащи на разгласяване, смята адвокатът Руслан Коблев. Той предполага, че военните, озовали се на украинска земя, най-вероятно са прекратили предварително своите договори или са поискали отпуск, което ще бъде потвърдено с документи. Дори да има “престъпна заповед, данните за нея ще бъдат засекретени, както и материалите от разследването”, убеден е юристът.

Отговорът от Главната военна прокуратура отразява стратегията на руската бюрокрация, изтъква “Ведомости” в друг материал на тази тема. “Интересите на държавата и на чиновниците стоят по-високо от човешкия живот и правото на обществото да знае как са загинали сънародниците ни”, пояснява изданието.

В Русия има различни методи за пазене на военната тайна, се казва в редакционен коментар от “Ведомости”. Депутатът Шлосберг пръв публикува репортаж за странните погребения на десантчици от Псков и бе пребит. Щом правозащитници задават неудобни въпроси, обвиняват ги във враждебна пропаганда и образуват срещу тях наказателни дела. Реакция, която отразява стремежа на руския управляващ елит да скрие зад завеса от секретност възможно повече данни, добавя всекидневникът.

Властите на сепаратистката “Донецка народна република” в Източна Украйна “заявиха, че спират размяната на пленници с Киев - до следващия кръг от преговори в Минск”, където заседава контактната група за Украйна, пише “Комерсант”. Това девалвира минските споразумения от 5 и 19 септември - размяната на пленници бе едва ли не единствената им точка, която се изпълняваше, забелязва изданието.

По-рано донецките власти изразиха желание за нови преговори в Минск още този месец. Избрани на 2 ноември за лидери на “Донецката и на Луганската народни републики”, Александър Захарченко и Игор Плотницки обаче отправиха сигнал, че с този нов статут няма да преговарят с Киев и ще делегират съответните пълномощия на своите министър-председатели. Украинската страна пък отказва да преговаря с “премиерите на непризнатите републики”. Всичко това може да отложи за дълго време новата среща в Минск, предрича вестникът.

Според украинския експерт Михайло Погребински обаче и двете страни имат интерес да преговарят. Нерешените проблеми с размяната на пленници са достатъчно основание, без да споменаваме проваления режим за спиране на огъня, подчертава той, цитиран в “Комерсант”.

“Брюксел се озова в ролята на дойна крава”, пише на първата си страница “Независимая газета” и цитира критични изявления на еврочиновници пред Ройтерс във връзка с помощта за Украйна. “Украинците манипулират Евросъюза”, смята високопоставен европейски служител, преговарящ с Украйна. ЕС вече се пробужда и си припомня, че трябва по-добре да брани собствените си интереси, допълва той. “Може би сме се хванали на въдицата за “малката бедна Украйна”, казва европейският дипломат.

“Украинските олигарси обират каймака навсякъде”, коментира той факта, че украинският износ и в ЕС, и в Русия не се облага с мита. Затова европейските ...

Млекопроизводители блокират пътя за граничния пункт "Лесово"

http://www.cross.bg/mlyako-georgiev-okop-1439262.html

/КРОСС/Млекопроизводители от Ямболско ще блокират пътя за Граничния пункт "Лесово". Фермерите ще затворят трасето към в 11 часа до село Окоп. Причина за протестните действия е ниската изкупна цена на млякото и липсата на адекватна държавна политика в животновъдния сектор. Според председателя на Регионалната асоциация на млекопроизводителите д-р Георги Георгиев браншът е пред фалит. Ние сме на ръба на оцеляването и ако изчакаме още две-три седмици много от животновъдите, които ще дойдат на протеста, може вече да са фалирали, да са продали или изклали животните си, каза Георгиев, цитиран от БНР.  Изкупната цена на литър сурово мляко само за два месеца е паднала от 80 на 50 стотинки. Вносът на мляко и млечни продукти на дъмпингови цени от други страни членки на Европейския съюз изтиква българските производители все повече от пазара. Къде остава българското, родно производство? Смея да твърдя, че Ямболският регион е един от най-силните по единица изкупено мляко на глава от населението. За това протестът ще тръгне от тук, от Ямбол и се надяваме да се разрасне и да направим по.-мащабен протест, заяви д-р Георгиев. Към протеста до село Окоп се очаква да се присъединят и млекопроизводители от Хасково, Стара Загора и Сливен. Поканен е и земеделският министър Десислава Танева.  

ФРГИ инвестира в следващото поколение активни граждани

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/frgi-investira-v-sledvashtoto-pokolenie-aktivni-grazhdani-6027187

Всяка година ФРГИ предоставя между 700 000 и 1 000 000 лева под формата на финансиране за граждански организации, разказва Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондацията

САЩ и Китай обещаха да замърсяват по-малко

http://www.vesti.bg/sviat/sasht-i-kitaj-obeshtaha-da-zamyrsiavat-po-malko-6027231

Лидерите на двете страни – Барак Обама и Си Дзинпин, се ангажираха с нови цели за намаляване на парниковите газове докъм 2030 г.

Мая Манолова: Ще има случаи, в които ще провалим заседание, но ще го направим с кауза

http://pik.bg/мая-манолова-ще-има-случаи-в-които-ще-провалим-заседание-но-ще-го-направим-с-кауза-news248697.html

Мая Манолова: Ще има случаи, в които ще провалим заседание, но ще го направим с кауза

"За първи път партия си позволява да възложи празна зала да заседава в парламента", заяви Мая Манолова в ефира на Нова телевизия.

"ГЕРБ и Атака са шампионите по неходене на работа в  и не разбирам какво ги провокира да направят тези промени", каза тя.

За всичките тези години БСП не си е позовлило да се държи толкова безотговорно", категорична е Манолова.

"Възможно е да има случаи, в които ще провалим заседание, но ние ще го направим с кауза, не просто така. Ние заявихме, че ще работим усърдно в това Народно събрание още в началото", допълни Манолова.

Очаквайте подробности!

 

Намериха заразено с трихинелоза месо в три села

http://pik.bg/намериха-заразено-с-трихинелоза-месо-в-три-села-news248692.html

Намериха заразено с трихинелоза месо в три села

Заразено с трихинелоза месо от диви прасета е открито в три ловешки села - Микре, Лесидрен и Соколово, съобщи д-р Ивайло Йотов, директор на Областната Дирекция по безопасност на храните в Ловеч, цитиран от БНР.

От отстреляните общо пет диви свине в Лесидрен и Соколово са иззети над 150 кг месо, което е унищожено в екарисаж. В момента се събира месото от три диви свине, които са отстреляни край село Микре през последните дни. Д-р Йотов предупреди ловците задължително да изследват месото от отстреляните животни за наличието на трихинелоза. По думите му абсолютно необходимо е да бъде изследвано, за да не се получават неприятни инциденти с хора. Йотов допълни, че поне засега няма регистрирани случаи на заразени ловджии или техни близки.


Депутатите прекратяват пълномощията на депутата Ципов и мандата на Николай Попов

http://www.cross.bg/tzipov-komisiya-pulnomoshtiyata-1439261.html

/КРОСС/Народното събрание ще прекрати пълномощията на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, който беше назначен за заместник-министър на вътрешните работи. Той беше член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в 41-то и 42-то Народно събрание и член на правната комисия в предходния парламент. В началото на работата на новия парламент Ципов беше назначен за председател на Временната комисия за изработване на проект на правилник за организацията и дейността на НС. Той участваше и в работата на Временната комисия по правни въпроси. С прекратяването на пълномощията на Красимир Ципов депутатите ще гласуват и промени в двете временни комисии, с които да се запълнят овакантените позиции. В дневния ред на парламента е и прекратяване на мандата на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Николай Попов, който ръководеше ключовия пост "Управление и надзор на инвестиционната дейност". Вчера той подаде оставка, като посочва лични причини за решението си. Депутатите ще се запознаят и с два доклада за прилагането на Закона за административните съдилища за 2013-та година. В тях е направена обобщена информация за дейността им, като включват данни за натовареността на регионалните съдилища, кадровата им обезпеченост, срочност на решаване на делата, качество на съдебните актове, данни за направените запитвания до Съда на Европейския съюз и предложения за законодателни промени.  

Как се прави ябълков оцет у дома

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421336

Измийте добре ябълките. Нарежете ги на дребни парченца. Не е необходимо да изхвърляте сърцевината им. Изсипете нарязаните плодове в голям съд. После ги залейте с гореща вода - изсипете толкова вода, колкото да покрие плодовете и да останат няколко пръста отгоре.
На 1 кг ябълки изсипете 300 г захар и добре разбъркайте, за да се разтвори. Измийте добре ябълките. Нарежете ги на дребни парченца. Не е необходимо да изхвърляте сърцевината им. Изсипете нарязаните плодове в голям съд. После ги залейте с гореща вода - изсипете толкова вода, колкото да покрие плодовете и да останат няколко пръста отгоре. На 1 кг ябълки изсипете 300 г захар и добре разбъркайте, за да се разтвори.

Първо редовно заседание на кабинета "Борисов"

http://www.cross.bg/proekt-kabineta-zasedanie-1439260.html

/КРОСС/Министрите от кабинета "Борисов" ще се съберат на първото си редовно заседание в Министерски съвет. Дневният ред на новоназначените министри включва само 8 точки. Само една от тях - последната, е внесена от министър-председателя. Тя е за проект на постановление за изменение и допълнение на устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Сред точките се откроява тази за проект на решение за одобряване проект на Оперативна програма по фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. Министърът на външните работи Даниел Митов пък ще внесе проект на решение за изплащане на еднократни обезщетения за нарушени права по уважени жалби от договорните органи на организацията на обединените нации по универсалните международноправни инструменти в областта на правата на човека. Редовното първо заседание на кабинета ще се проведе от 10:00 ч.  

Канада унищожи артилерийски позиции на ислямистите

http://offnews.bg/news/n_1/n_416176.html

Канадските военновъздушни сили, които се присъединиха към международните операции срещу “Ислямска държава”, са унищожи нейни артилерийски позиции в Ирак. Въздушните удари са били нанесени в района на град Байджи, на 200 км северно от Багдад, съобщава БНТ. Канадският контингент е базиран във военновъздушна база в Кувейт. Правителството на премиера Стивън Харпър е изпратило общо шест изтребителя, два разузнавателни самолети и самолет цистерна. Освен това в Близкия Изток пристигнаха 600 войници “за поддръжка на въздушната мисия”. По-рано Централното командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че самолети на съюзниците са нанесли 18 удара по позиции на джихадистката групировка, главно край градовете Фалуджа, Бейджи, Мосул и Ар Рутба.

Преглед на печата - 12 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270420

Първите действия на новата власт отново са водеща тема за всекидневниците в сряда. „Финансовите проблеми на държавата се дължат на грешно планиране на очакваните постъпления, лошото управление на еврофондовете и спирането на много от тях, каза днес министърът на финансите Владислав Горанов, след заседанието на МС, на което се гласува актуализацията на бюджета за годината.

Наши автоапаши обслужват джихадисти

http://frognews.bg/news_80069/

Джипове с отечествена регистрация са засичани все по-често сред членове на организацията "Ислямска държава", сочат данните на родните спецслужби. Между 4 и 8 луксозни возила изчезват всекидневно от страната. Голяма част от тях отпътуват безпроблемно през Турция за Близкия изток.

Парламентът ще прекрати мандата на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор

http://pik.bg/парламентът-ще-прекрати-мандата-на-заместник-председателя-на-комисията-за-финансов-надзор-news248687.html

Парламентът ще прекрати мандата на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор

Парламентът ще разгледа законопроекта за ратифициране на Конвенцията за основаване на Европейски университетски институт, подписана във Флоренция на 19 април 1972 г., изменена с Конвенцията за ревизия от 18 юни 1992 г.

Депутатите ще разгледат и законопроекта за ратифициране на Споразумението за изменение и допълнение на Рамковото споразумение между правителството на Република България и Европейския инвестиционен фонд относно изпълнението на Инициативата JEREMIE в Република България и на Споразумението за изменение и допълнение на Финансовото споразумение между правителството на Република България и Европейския инвестиционен фонд относно изпълнението на Инициативата JEREMIE в Република България. Ще бъде обсъден и законпроектът за ратифициране на Споразумението за изменение и допълнение на Рамковото споразумение между правителството на Република България и Европейския инвестиционен фонд относно изпълнението на Инициативата JEREMIE в Република България и на Споразумението за изменение и допълнение на Финансовото споразумение между правителството на Република България и Европейския инвестиционен фонд относно изпълнението на Инициативата JEREMIE в Република България. Ще бъдат прекратени и пълномощията на Красимир Ципов като народен представител, както и ще бъде прекратен на мандата на заметник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност” – Николай Попов.

10-годишна присъда за войник, намушкал партийни портрети

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421319

Миг на необуздана ярост донася на наш войник 10-годишна присъда през 1957 г. Прегрешението, заради което е жестоко наказан, от днешна гледна точка изглежда смехотворно, но за порядките на соца е истинско светотатство. Тогава 18-годишният младеж пробожда с щик портретите на българското и съветското Политбюро. Миг на необуздана ярост донася на наш войник 10-годишна присъда през 1957 г. Прегрешението, заради което е жестоко наказан, от днешна гледна точка изглежда смехотворно, но за порядките на соца е истинско светотатство. Тогава 18-годишният младеж пробожда с щик портретите на българското и съветското Политбюро.

Внасят в парламента проектозаконите за МВР и ДАНС

http://pik.bg/внасят-в-парламента-проектозаконите-за-мвр-и-данс-news248691.html

Внасят в парламента проектозаконите за МВР и ДАНС

В Народното събрание ще бъдат внесени проектозаконите за МВР и ДАНС. Промените предвиждат връщането на ГДБОП в МВР и сливането на криминална и oхранителна полиция в обща структура – Главна дирекция “Национална полиция”.

Предвижда се още назначаването на главния секретар на МВР и на председателя на ДАНС да става с указ на президента по предложение на МС. В момента председателят на Агенцията по национална сигурност се избира от парламента, а главният секретар на МВР се назначава с решение на правителството.

В Народното събрание ще бъде внесен и закон за Държавна агенция “Разузнаване”, който предвижда сливането на Националната разузнавателна служба и на Военното разузнаване в обща структура.

Новият областен управител на Бургас - реформаторът Вълчо Чолаков или от ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420630

Интрига кой ще е новият областен управител се задава в Бургас между коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторския блок. 
Сините много искали да имат свой представител начело на държавната администрация в Бургас, въпреки че негласно на национално ниво реформаторите се разбрали с ГЕРБ там, където са вкарали депутат, да нямат претенции за поста.
Интрига кой ще е новият областен управител се задава в Бургас между коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторския блок. Сините много искали да имат свой представител начело на държавната администрация в Бургас, въпреки че негласно на национално ниво реформаторите се разбрали с ГЕРБ там, където са вкарали депутат, да нямат претенции за поста.

Над 270 арестувани и 75 ранени при сблъсъци в Полша

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/nad-270-arestuvani-i-75-raneni-pri-sblysyci-v-polsha-6027229

Демонстранти в Италия пък нападнаха център за временно настаняване на имигранти в покрайнините на италианската столица

Над 200 арестувани и 4 ранени при сблъсъци във Варшава

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/nad-200-arestuvani-i-4-raneni-pri-sblysyci-vyv-varshava-6027229

Демонстранти в Италия пък нападнаха център за временно настаняване на имигранти в покрайнините на италианската столица

25 г. след ноември 1989 г. - преди и след в графики

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420747

Този месец се навършват 25 години от началото на сериозните промени в българското общество след 45 години власт на БКП и 35 - лично на Тодор Живков.
25 години е доста кръгло - четвърт век, приблизително точно едно поколение, сравненията и оценките са неизбежни. Съответно е добър повод за поглед върху случвалото се и случващото се. 
Разбира се, Този месец се навършват 25 години от началото на сериозните промени в българското общество след 45 години власт на БКП и 35 - лично на Тодор Живков. 25 години е доста кръгло - четвърт век, приблизително точно едно поколение, сравненията и оценките са неизбежни. Съответно е добър повод за поглед върху случвалото се и случващото се. Разбира се,

Другарски съд в ПФ порицал Велизар Енчев заради ГЕРБ

http://politics.actualno.com/Drugarski-syd-v-PF-porical-Velizar-Enchev-zaradi-GERB-news_59839.html

"Никъде в програмата ни не пише, че подкрепяме Бойко Борисов. Ако го бяхме казали това в кампанията си, нямаше да получим не 240 хил. гласа, а 24  хил. Това обяви депутатът от Патриотичн...

2014-та е годината, в която община Сливен изпълнява големи общински проекти

http://business.actualno.com/2014-ta-e-godinata-v-kojato-obshtina-Sliven-izpylnjava-golemi-obshtinski-proekti--news_59844.html

2014-та е годината, в която община Сливен реализира големи общински проекти. Това заяви на пресконференция кметът на Сливен Кольо Милев в отчет за свършеното през трите години от мандата му. Сред тези...

VW представи 2,0-литров дизел с 272 к.с.

http://cars.actualno.com/VW-predstavi-20-litrov-dizel-s-272-ks-news_59845.html

По време на техническа презентация, проведена във Волфсбург, Volkswagen представи 4-цилиндров 2,0-литров турбодизелов двигател, чиято мощност достига 272 к.с. При дебюта на новия Passat бе представен...

Загадката на боговете

http://books.actualno.com/Zagadkata-na-bogovete-news_59847.html

Тази книга е последната от трилогията на Бернар Вербер „Цикълът на боговете“. И тук преоткриваме ерудицията, чувството за хумор и майсторски изградения сюжет на бележития автор на ...

Специалистите са убедени: За победа срещу Кличко трябва нокаут

http://moresport.actualno.com/Specialistite-sa-ubedeni-Za-pobeda-sreshtu-Klichko-trjabva-nokaut-news_59846.html

Интересува ме само световната титла – Кличко се криеше от мен. В това е убеден нашият боксьор Кубрат Пулев. Треньорът му Михаил Таков и брат му Тервел Пулев са убедени, че Кубрат е готов. И...

Невидимият пазител

http://books.actualno.com/Nevidimijat-pazitel-news_59848.html

На 17 ноември излиза от печат световният бестселър „Невидимият пазител“, подписан от баската писателка Долорес Редондо. „Невидимият пазител“ (превод: Десислава...

Новите приятели на Кипър

http://europe.actualno.com/Novite-prijateli-na-Kipyr-news_59851.html

Гърция, Кипър и Египет стават стратегически партньори в енергийния сектор. В основата на тази договорка стоят залежите на природен газ край кипърските брегове. Както и старата вражда на Кипър с Турц...

Безценната надежда и доброта събрани в една коса

http://goodnews.actualno.com/Bezcennata-nadejda-i-dobrota-sybrani-v-edna-kosa-news_59849.html

Невероятен жест, за който липсват думи да бъде описан, прави малката Ния за своята учителка по музика в детската градина – г-жа Ангелина Черешова. Учителката е болна от рак на гърдата и вече...

Промени в законите за МВР и ДАНС влизат в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_416163.html

В Народното събрание ще бъдат внесени проектозаконите за МВР и ДАНС. Промените предвиждат връщането на ГДБОП в МВР и сливането на криминална и охранителна полиция в обща структура – Главна дирекция “Национална полиция”. Предвижда се още назначаването на главния секретар на МВР и на председателя на ДАНС да става с указ на президента по предложение на МС. В момента председателят на Агенцията по национална сигурност се избира от парламента, а главният секретар на МВР се назначава с решение на правителството. В Народното събрание ще бъде внесен и закон за Държавна агенция “Разузнаване”, който предвижда сливането на Националната разузнавателна служба и на Военното разузнаване в обща структура.

Днес ще е първото в историята кацане върху комета (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_416033.html

Днес спускаемият модул Philae на сондата Розета (Rosetta) трябва да кацне в участък J от кометата 67P / Чурюмов-Герасименко. Европейската космическа агенция ESA започна обратното броене до началото на кацането: тази операция ще започне в 10:35 ч. сутринта EST (северноамериканско източно време) и ще продължи около седем часа. Ако всичко върви по план с този сложен инженерен подвиг, това ще бъде първото по рода си меко кацане на космически апарат на комета. В тази анимация, изготвена от специалисти на ESA, се показва как точно ще стане уникалната операция.

Японец се самозапали в Токио

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421309

Гражданин на Япония се е самозапалил в знак на протест срещу премахванeтo на ограниченията на дейността на японските въоръжени сили, съобщава ТАСС.
Трагедията се разиграла във вторник късно вечерта в центъра на Токио. Mъжът се самозапалил в парка Хибия, който е разположен близо до квартала с правителствените сгради. Гражданин на Япония се е самозапалил в знак на протест срещу премахванeтo на ограниченията на дейността на японските въоръжени сили, съобщава ТАСС. Трагедията се разиграла във вторник късно вечерта в центъра на Токио. Mъжът се самозапалил в парка Хибия, който е разположен близо до квартала с правителствените сгради.

Японец се самозапали в Токио

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421313

Гражданин на Япония се е самозапалил в знак на протест срещу премахванeтo на ограниченията на дейността на японските въоръжени сили, съобщава ТАСС.
Трагедията се разиграла във вторник късно вечерта в центъра на Токио. Mъжът се самозапалил в парка Хибия, който е разположен близо до квартала с правителствените сгради. Гражданин на Япония се е самозапалил в знак на протест срещу премахванeтo на ограниченията на дейността на японските въоръжени сили, съобщава ТАСС. Трагедията се разиграла във вторник късно вечерта в центъра на Токио. Mъжът се самозапалил в парка Хибия, който е разположен близо до квартала с правителствените сгради.

Говорителят на градската прокуратура: Търсим усилено откраднатите тефтери на Златанов

http://pik.bg/говорителят-на-градската-прокуратура-търсим-усилено-откраднатите-тефтери-на-златанов-news248689.html

Говорителят на градската прокуратура: Търсим усилено откраднатите тефтери на Златанов

"Във връзка със злоупотребите тече усилено разскедване за откраднатите тефтери на Златанов. От Софийска районна прокуратура е заведено досъдебно производство срещу неизвестен извършител", заяви Павел Панов в ефира на Нова телевизия.

"Към момента не мога да дам повече информация, тъй като тече разследване. Търсим вещите, когато има развитие ще говорим", посочи още той.

"Как ще бъде решено едно наказателно производство зависи от прокурора, анализа на доказателства и други точки. Нищо не е свършено", категоричен е говорителят на градската прокуратура.

 

Борисов отказва да се премести в Бояна, в Банкя му било по-удобно

http://pik.bg/борисов-отказва-да-се-премести-в-бояна-в-банкя-му-било-по-удобно-news248681.html

Борисов отказва да се премести в Бояна, в Банкя му било по-удобно

Няма да се местя в резиденция "Бояна". Забранил съм да се правят всякакви ремонти на вилата на улица "Секвоя", за да не се харчат излишни пари. Това заяви пред "Преса" премиерът Бойко Борисов по повод информацията от Националната служба за охрана, че ще организират обновяването и освежаването на къщата, която в службата водят като Обект 100. Засега категоричното становище на Борисов е, че ще остане да живее в личния си дом в Банкя, където му е "по-удобно".

Практика в НСО обаче е президентът, премиерът и шефът на парламента, когато заемат тези постове, да обитават добре охранявани държавни жилища заради изискванията за сигурност. Вероятно засега Борисов е убедил НСО, че ще остане да живее в къщата си в Банкя.

Всеки трети българин има проблеми с "вдигане на самолета"

http://frognews.bg/news_80068/

Около 30-40% от българските мъже имат проблеми с ерекцията, пише Всеки ден. Това заяви проф. д-р Здравко Каменов , който е началник по клиниката за ендокринология в МУ-София.

Турската армия забрани „Игра на тронове”

http://www.cross.bg/tronove-tyrskite-armiya-1439259.html

/КРОСС/ Турската армия забрани излъчването на хитовия сериал „Игра на тронове" във военните училища и академии в страната, съобщава The Washington Post. Решението за спиране на телевизионното шоу дойде с въвеждането на часове по ислям за първи път в историята на турските военни. Въоръжените сили на Турция са обновили правилата за гимназиалното военно образование, като добавили член „Защита на учениците". Според новите правила се забранява излъчването на филми или предавания, които съдържат сексуална експлоатация, порнография, ексхибиционизъм, злоупотреба, тормоз и всякакво негативно поведение. Това не е първият случай, в който сериалът предизвиква вълнения в турските академии. През 2012 г. четирима офицери от военното училище в крайбрежния град Измир бяха уволнени, след като позволили на учениците да гледат шоуто. „Игра на тронове" показва по твърде суров начин завоеванията и битките на орди, пристигащи от Средна Азия. Турците свързват своята идентичност с номадските тюркски племена, които се заселват в Анадола. Те смятат, че измислената във филма раса може да подкопае тяхната турска гордост, смятат експерти. Заради преобладаващите сцени на насилие и секс шоуто е било частично цензурирано и в Китай.  

Гледат делото срещу Цветанов

http://pik.bg/гледат-делото-срещу-цветанов-news248683.html

Гледат делото срещу Цветанов

За днес в Апелативния съд е насрочено делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за неизпълнение на служебни задължения, съобщава Нова телевизия.

Той е обвинен, че е написал шест пъти „Не” върху искане за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров и по този начин е осуетил разследване срещу него.

През май Софийски градски съд го осъди на 4 години затвор по това обвинение. Най-вероятно обаче делото ще бъде прекратено днес заради депутатския му имунитет.

Най-важното от Варна във вчерашния 11 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270375

Отпуснаха близо 19 бона за жилищен наем на лекари от варненска болница Да бъдат отпуснати близо 19 хил. лева за наем на жилища на трима лекари, които не са от Варна и работят в УМБАЛ „Св. Марина“. Това решение бе прието на днешното заседание на местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Правителството одобрява проект за храни за най-бедните

http://offnews.bg/news/n_1/n_416159.html

Новото правителство ще заседава за втори път тази седмица. Министрите трябва да одобрят проекта на Оперативна програма "Европейско финансиране за най-нуждаещите се". Тя предвижда осигуряването на хранителни пакети за най-бедните българи. Част от парите ще се насочат за целогодишното функциониране на социалните трапезарии. Право на пакетите имат хората, попаднали през миналия отоплителен сезон в програмата за енергийно подпомагане. Правителството ще приеме решение за позицията на България в заседанието на Европейския съвет по икономическите и финансови въпроси. То ще се проведе на 14 ноември в Брюксел, а страната ни ще вземе участие в него на 19 ноември по темата за кохезионната политика на общността. Министрите ще разгледат и проекта за изменение на Устройствения правилник на МС и на неговата администрация, внесен от премиера Бойко Борисов. Очаква се да бъдат одобрени и промени в устройствения правилник на Министерският съвет и на неговата администрация, които ще отразят новата структура на правителството.

Кошмар: Майка опита да убие детето си, прибраха я в лудница!

http://www.bnews.bg/article-121543

Майката тръгнала да вземе детето от училище, за да изпълни злокобния план - смърт за момченцето и прерязване на собственото й гърло.

Каракачанов: Ще оттеглим подкрепата за "Борисов 2" ако не се изпълнява програмата

http://frognews.bg/news_80067/

Гарантирана е, докато се спазват условията, заложени в програмата. Ако видим, че нещата, които са записани в програмата, не се изпъляват, ние ще се оттеглим. Това е единственият ни критерий.Това казва лидерът на ВМРО и Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Варна се фука с нова кухня за диви животни

http://www.bnews.bg/article-121491

Нова кухня, в която се приготвя вкусна и питателна храна, бе открита във Варненския зоопарк

Световен рекорд по интернет продажби

http://www.vesti.bg/novini/svetoven-rekord-po-internet-prodazhbi-6027230

Рекордни продажби направи през изминалото денонощие китайският интеренет магазин "Алибаба". Компанията отнесе конкурентите си за званието.

Самокритика! Георги Гергов: БСП направи грешка, че не влезе в правителството на Борисов

http://pik.bg/самокритика-георги-гергов-бсп-направи-грешка-че-не-влезе-в-правителството-на-борисов-news248677.html

Самокритика! Георги Гергов: БСП направи грешка, че не влезе в правителството на Борисов

Всичко, което става в момента в БСП, е по сценарий на Станишев. Ние сме тотално разбити като идеи, структури и морал. Това казва в интервю за "Преса" областният лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов.

Критиките на Гергов са насочени към мимикриите в партията и по думите му "неправилно взетите решения, за които никой не носи отговорност". Той смята, че БСП е направила грешка, отказвайки да влезе в правителството на Борисов, и това ще има тежки последици както за партията, така и за страната.


Днес гледат делото срещу Цветан Цветанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421301

За днес в Апелативния съд е насрочено делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за неизпълнение на служебни задължения, съобщава Нова телевизия.
Той е обвинен, че е написал шест пъти „Не” върху искане за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров и по този начин е осуетил разследване срещу него. За днес в Апелативния съд е насрочено делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за неизпълнение на служебни задължения, съобщава Нова телевизия. Той е обвинен, че е написал шест пъти „Не” върху искане за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров и по този начин е осуетил разследване срещу него.

Днес гледат делото срещу Цветан Цветанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421299

За днес в Апелативния съд е насрочено делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за неизпълнение на служебни задължения, съобщава Нова телевизия.
Той е обвинен, че е написал шест пъти „Не” върху искане за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров и по този начин е осуетил разследване срещу него. За днес в Апелативния съд е насрочено делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за неизпълнение на служебни задължения, съобщава Нова телевизия. Той е обвинен, че е написал шест пъти „Не” върху искане за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров и по този начин е осуетил разследване срещу него.

370 електромобила са регистрирани през 2014 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420642

Близо 370 нови електромобила са регистрирани у нас от началото на годината. Това е ръст от 61% спрямо данните за 2013 г. 

Въпреки това разпространението на колите на ток у нас е все още незначително. Те се купуват основно от фирми за служебни цели. Тенденцията все пак е положителна, отчитат от Индустриалния клъстър „Електромобили“ Близо 370 нови електромобила са регистрирани у нас от началото на годината. Това е ръст от 61% спрямо данните за 2013 г. Въпреки това разпространението на колите на ток у нас е все още незначително. Те се купуват основно от фирми за служебни цели. Тенденцията все пак е положителна, отчитат от Индустриалния клъстър „Електромобили“

Съдът на ЕС спря социалния туризъм

http://frognews.bg/news_80066/

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма нужда от фундаментални промени в европейските имиграционни правила, след като Съдът на ЕС постанови, че страните-членки имат правомощията да спрат безработните имигранти да кандидатстват за социални придобивки повече от 5 години, пише "Guardian".

Облачно време днес, температурите достигат 15 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421291

И днес в равнинната част на страната ще е облачно, на места с мъгла. В отделни райони е възможно да преръми. Временно подобрение на видимостта ще има в следобедните часове. Максимални температури между 10° и 15°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус. И днес в равнинната част на страната ще е облачно, на места с мъгла. В отделни райони е възможно да преръми. Временно подобрение на видимостта ще има в следобедните часове. Максимални температури между 10° и 15°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус.

Всеки трети българин има проблеми с ерекцията

http://pik.bg/всеки-трети-българин-има-проблеми-с-ерекцията-news248673.html

Всеки трети българин има проблеми с ерекцията

Около 30-40% от българските мъже имат проблеми с ерекцията, пише Всеки ден. Това заяви проф. д-р Здравко Каменов , който е началник по клиниката за ендокринология в МУ-София.

Широкото разпространение на проблема се свързва не само с възрастта, но и с наличието на сериозни заболявания като сърдечносъдови проблеми, диабет, депресия, неврологични разстройства и психически проблеми.


Облачно време днес, температурите достигат 15 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421287

И днес в равнинната част на страната ще е облачно, на места с мъгла. В отделни райони е възможно да преръми. Временно подобрение на видимостта ще има в следобедните часове. Максимални температури между 10° и 15°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус. И днес в равнинната част на страната ще е облачно, на места с мъгла. В отделни райони е възможно да преръми. Временно подобрение на видимостта ще има в следобедните часове. Максимални температури между 10° и 15°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус.

Сонда каца на комета днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420953

Днес се очаква за първи път в човешката история сонда да кацне на повърхността на комета. Проектът е на Европейската космическа агенция.
Очаква се космическият апарат “Розета” да спусне сондата Philae на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. При успех сондата ще се закрепи за повърхността на леденото небесно тяло със специален харпун. Днес се очаква за първи път в човешката история сонда да кацне на повърхността на комета. Проектът е на Европейската космическа агенция. Очаква се космическият апарат “Розета” да спусне сондата Philae на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. При успех сондата ще се закрепи за повърхността на леденото небесно тяло със специален харпун.

Пътна обстановка в страната - 12 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270412

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: без ограничения. АМ „Хемус”: област София: ОПУ София препоръчва в предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана и Видин, да ползват път ІІ-16 /(Мездра-Ботевград)-Ребърково-Елисейна-Своге-ок.

Георги Гергов: БСП е разбита като идеи, структура и морал

http://frognews.bg/news_80065/

Всичко, което става в момента в БСП, е по сценарий на Станишев. Ние сме тотално разбити като идеи, структури и морал.“ Това казва в емоционално и силно критично интервю пред „Преса“ областният лидер на БСП в Пловдив.

Тефтерите "Златанов" били изнесени законно навън

http://pik.bg/тефтерите-златанов-били-изнесени-законно-навън-news248674.html

Тефтерите "Златанов" били изнесени законно навън

Експертът Стефан Бенчев не е извършил нарушение, пренасяйки в личния си автомобил тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, които са основно доказателство по делото срещу него. Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Павел Панов, пише "Труд".

Вчера СГП образува проверка, след като се сезира от публикацията на "Труд" за кражбата на тефтерите от колата на Бенчев. Прокурор Панов обясни, че веществените доказателства не са били със специален режим и че било практика експертите да ги съхраняват у дома си. Ударът на апашите е бил миналата сряда на бул. "Монтевидео" в столичния кв. "Овча купел". Според МВР обирът бил извършен по т.нар. метод "Спукана гума".

Докато Бенчев пътувал към следствието, за да върне тефтерите, гумата му спаднала. Той спрял и излязъл от колата, за да я види. Докато се суетял около автомобила, крадците отмъкнали незабелязано чантата с тефтерчетата. Жалбата за кражбата е подадена в Шесто РУП на следващия ден. Според полицейски източници Бенчев не е съобщил, че става въпрос за тефтерите на Златанов. Затова и разследването за липсващите бележници било образувано едва вчера.

Следовател е изискал от Бенчев да върне тефтерите на 29 октомври, а до деня на кражбата - 5 ноември, той така и не го е сторил. Тефтерите са били у Бенчев като вещо лице по второ разследване срещу Златанов за престъпление по служба. Следователят му ги поискал, тъй като трябвало да бъдат предадени на експерта Валери Костадинов, за да им направи графологична експертиза по делото, по което Златанов е осъден на 3 г. и половина затвор на първа инстанция. Бенчев е бивш служител на МВР.

До 2007 г. работел в Националния институт по криминалистика и криминология. Тогава се пенсионирал. После бил вписан като вещо лице в списъка на Софийския градски съд. Вчера той не бе открит за коментар.

Китай и САЩ намаляват парниковите газове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421282

Китай и САЩ се съгласиха на амбициозни цели за редуциране на емисиите на парникови газове. Пекин си е поставил за цел китайските емисии да намалеят силно „около 2030” година, съобщава AFP като се позовава на съобщение от Белия дом.
За пръв път Китай- най-големият замърсител на въздуха в света- определя дата, макар и приблизителна, Китай и САЩ се съгласиха на амбициозни цели за редуциране на емисиите на парникови газове. Пекин си е поставил за цел китайските емисии да намалеят силно „около 2030” година, съобщава AFP като се позовава на съобщение от Белия дом. За пръв път Китай- най-големият замърсител на въздуха в света- определя дата, макар и приблизителна,

Китай и САЩ намаляват парниковите газове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421285

Китай и САЩ се съгласиха на амбициозни цели за редуциране на емисиите на парникови газове. Пекин си е поставил за цел китайските емисии да намалеят силно „около 2030” година, съобщава AFP като се позовава на съобщение от Белия дом.
За пръв път Китай- най-големият замърсител на въздуха в света- определя дата, макар и приблизителна, Китай и САЩ се съгласиха на амбициозни цели за редуциране на емисиите на парникови газове. Пекин си е поставил за цел китайските емисии да намалеят силно „около 2030” година, съобщава AFP като се позовава на съобщение от Белия дом. За пръв път Китай- най-големият замърсител на въздуха в света- определя дата, макар и приблизителна,

Бразилската полиция убива средно по 6 ден на ден

http://america.actualno.com/Brazilskata-policija-ubiva-sredno-po-6-den-na-den--news_59838.html

Бразилската полиция е убила повече от 11 000 души между 2009 и 2013 г., или средно шест души на ден, съобщи неправителствена организация, цитирана от АП. Докладът на базирания в Сао Пауло Бразилски ф...

Нека споделя надеждите си, че тефтерчето на Златанов не е откраднато от ДПС

http://cite.actualno.com/Neka-spodelja-nadejdite-si-che-teftercheto-na-Zlatanov-ne-e-otkradnato-ot-DPS-news_59841.html

С тези думи лидерът на ДПС Лютви Местан започна паметното си интервю в Нова телевизия. Местан заяви, че заради "митологемите в обществото" ДПС се е превърнало в универсалния виновник. И обяс...

Командващият силите на НАТО в Европа ген. Брийдлав ще изнесе лекция във Военния клуб

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/12/2417514_komandvashtiiat_silite_na_nato_v_evropa_gen_briidlav/?ref=rss


Върховният главнокомандващ на Обединените военни сили на  НАТО в Европа гененерал Филип Брийдлав ще изнесе днес публична лекция във Военния клуб в 11:00 ч.,  съобщи Атлантическият клуб в България. Темата на лекцията му ще бъде "НАТО след срещата на върха в Уелс".

Ген. Брийдлав ще бъде в България два дни.

@PassySolomon Атлантическият клуб Ви кани на публична лекция на ген. Брийдлав - главнокомандващ на силите на НАТО. pic.twitter.com/RcMqUPLl4j

— Atlantic Club...

Илиянци отново пропищя от крадци

http://pik.bg/илиянци-отново-пропищя-от-крадци-news248670.html

Илиянци отново пропищя от крадци

Жителите на столичния квартал Илиянци отново пропищяха от кражби. Само за десетина дни са регистрирани 7-8 домови нахлувания, съобщи Bnews.bg.

Взимат всичко, твърдят ужилени граждани. Апашите влизат предимно вечер, като си избират много точно жертвите - предимно възрастни хора.

Сред засегнатите от последните обири е и един автосервиз, от който дори отмъкнали регистрационните номера на автомобилите. Крадат и определен тип инструменти, поясниха още хората от Илиянци.

Единственото, за което те настояват е да имат постоянен квартален.

За проблемите им с крадците BNews нееднократно писа. След сигнала ни през май месец бяха изпратени няколко патрулки, които обхождаха квартала.

Полицейското присъствие дойде само няколко дни след като местните апелираха, че групи цигани буквално ошушкват мазетата и дворовете им.

По-рано жителите на крайния столичен квартал проплакаха, чекрадците изобщо не подбират и взимат каквото видят - олио, захар, ракия, вино, суджуци и други стоки.

Основното негодувание на хората е свързано с липсата на полицейско присъствие там. По думите им, една единствена полицейска кола обслужвала Илиянци и Требич.

 

 

Нетаняху: Абас разпалва насилие в Близкия Изток

http://news.ibox.bg/news/id_1273631161

По думите на израелския премиер, Абас призовава народа си към терор, а не към мир

Райони без ток днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270411

От Енерго-про съобщиха за Moreto.net, че поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия днес - 12 ноември - сряда без електрозахранване ще са абонатите в част от местност "Свети Никола", част от бул.

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421278

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Московски цирков артист продава дрога зад Полярния кръг

http://www.vesti.bg/novini/moskovski-cirkov-artist-prodava-droga-zad-poliarniia-kryg-6027228

Артист от "Големия държавен московски цирк" е получил присъда от 4 години заради опита си да продаде пет килограма синтетична дрога в град Норилск. Градът се намира в крайния руски север.

Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт: Ако управленската програма не се изпълнява, ще се оттеглим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420982

Роден на 29 март 1965 г. в Русе. Завършва история в СУ "Св. Климент Охридски". На учредителното събрание на възродената ВМРО на 15 декември 1990 г. е избран за секретар на партията. Съпредседател на ВМРО от 1995 до 1997 г. Лидер на ВМРО от 1997 г. Народен представител в 38-ото, 40-ото и 43-тото народно събрание. Съпредседател на Патриотичния фронт. Роден на 29 март 1965 г. в Русе. Завършва история в СУ "Св. Климент Охридски". На учредителното събрание на възродената ВМРО на 15 декември 1990 г. е избран за секретар на партията. Съпредседател на ВМРО от 1995 до 1997 г. Лидер на ВМРО от 1997 г. Народен представител в 38-ото, 40-ото и 43-тото народно събрание. Съпредседател на Патриотичния фронт.

Сграда убиец на “Алабин” купена с кредит от КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420830


Фирма “Хрисома” ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, установи проверка на “24 часа” в Търговския регистър.
Дружеството е теглило 2 кредита от банката на обща стойност 1,67 млн. евро. Това се случва през 2004 г. малко след като Цветан Василев придобива пълен контрол над банката чрез увеличаване на Фирма “Хрисома” ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, установи проверка на “24 часа” в Търговския регистър. Дружеството е теглило 2 кредита от банката на обща стойност 1,67 млн. евро. Това се случва през 2004 г. малко след като Цветан Василев придобива пълен контрол над банката чрез увеличаване на

Купете си вестник Труд- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421280

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.  При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Европарламентът гласува днес за асоцииране на ЕС с Молдова

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/11/12/2417405_evroparlamentut_glasuva_dnes_za_asociirane_na_es_s/?ref=rss


Европейският парламент ще гласува днес Споразумението за асоцииране с Молдова. Договорът, обхващащ политическo сдружаване и икономическа интеграция, ще бъде първият одобрен от сключването на споразумението между ЕС и Украйна насам.

На 27 юни бяха подписани договори с Украйна, Молдова и Грузия. Тази стъпка разгневи Москва и провокира Русия да предприеме по-агресивна политика и търговски заплахи по отношение на трите страни.

Скоро Конституционният съд на Молдова забрани...

Анистън мечтаела с Джъстин да избягат и да се оженят

http://www.bnews.bg/article-121545

Звездната двойка е сгодена от август 2012 и въпреки многобройните слухове, че ще вдига сватба все още не са си разменили халките.

Плевнелиев води президента на Унгария на конференция по проблема как да се справим с миналото

http://pik.bg/плевнелиев-води-президента-на-унгария-на-конференция-по-проблема-как-да-се-справим-с-минал-news248659.html

Плевнелиев води президента на Унгария на конференция по проблема как да се справим с миналото

Президентът Росен Плевнелиев и президентът на Унгария Янош Адер, който е на официално посещение у нас, ще участват в Международната конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", посветена на 25-годишнината от началото на  демократичните промени.

Унгарският държавен глава ще има среща с председателя на парламента Цецка Цачева.

12 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=270410

Събития 680 г. — започва 6-ят вселенски събор в Константинопол. 1914 г. — Първа световна война: Османската империя обявява война на държавите от Антантата. 1918 г. — Австрия е обявена за република. 1927 г. — съветският марксист Лев Троцки е изключен от Комунистическата партия на Съветския съюз, което осигурява на Йосиф Сталин неограничен контрол над СССР.

Михаела Филева пуска първото си авторско парче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420820

"И аз съм тук" се казва песента на младата изпълнителка, която излиза другата седмица. И текстът, и музиката са на Михаела Филева, а аранжиментът - на Румен Бояджиев-син и Мирослав Иванов. Музиката се изпълнява от оркестър, а оркестрацията също е дело на Бояджиев-син, по-известен като диджей

Главнокомандващият въоръжените сили на НАТО се среща с военния ни министър днес

http://pik.bg/главнокомандващият-въоръжените-сили-на-нато-се-среща-с-военния-ни-министър-днес-news248658.html

Главнокомандващият въоръжените сили на НАТО се среща с военния ни министър днес

Върховният главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, който е на посещение в България, ще се срещне с министъра на  отбраната Николай Ненчев и с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Генерал Брийдлав ще изнесе лекция пред Атлантическия клуб в България. Той ще бъде посрещнат с церемония пред Паметника на Незнайния воин, където ще бъде положен венец.

Парламентът ще гласува оставката на зам.-председател на Комисията за финансов надзор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/12/2417419_parlamentut_shte_glasuva_ostavkata_na_zam-predsedatel/?ref=rss


На днешното си редовно заседание парламентът ще гласува оставката на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Николай Попов, която той е подал във вторник.

Той беше избран на поста 22 май 2012 г. и мандатът му трябваше да продължи до 15 юли 2015 г., пише на сайта на Комисията. Попов отговаряше за надзора на инвестиционната дейност.

Народното събрание също така ще гласува прекратяването на мандата на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, който стана зам.-министър на...

Правителството обсъжда програмата за фонда за европодпомагане

http://pik.bg/правителството-обсъжда-програмата-за-фонда-за-европодпомагане-news248657.html

Правителството обсъжда програмата за фонда за европодпомагане

Проект на оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица за периода 2014 - 2020 г. ще разгледа кабинетът на първото си редовно заседание днес.

Министрите ще обсъдят също промени в правилника на Министерския съвет и ще одобрят позицията на страната за участие в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, което ще се проведе на 14 ноември в Брюксел.

Антиимигрантски протести прераснаха в сблъсъци край Рим

http://europe.actualno.com/Antiimigrantski-protesti-prerasnaha-v-sblysyci-kraj-Rim-news_59831.html

Демонстранти нападнаха център за временно настаняване на имигранти в покрайнините на италианската столица. Във вторник вечерта антиимигранстки протести придобиха насилствен характер. Протестиращите за...

Републиканци атакуват всяко изказване на Обама

http://america.actualno.com/Republikanci-atakuvat-vsjako-izkazvane-na-Obama-news_59832.html

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл отхвърли новите критерии за емисиите на парникови газове, които си поставиха САЩ в Пекин, заявявайки, че това е "нереалистичен п...

С намеци и недомлъвки Местан посочи Иван Костов като "КОЙ"

http://politics.actualno.com/S-nameci-i-nedomlyvki-Mestan-posochi-Ivan-Kostov-kato-KOJ-news_59836.html

Ние сме универсалният виновник за всичко в България. Сега се надявам да не сме виновни и за кражбата на тефтерчетата на Филип Златанов. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан. Като ще си говори...

Първият опит за приземяване върху комета ще бъде направен днес

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/12/2417481_purviiat_opit_za_prizemiavane_vurhu_kometa_shte_bude/?ref=rss





Мисията "Розета" на Европейската космическа агенция (ESA) достига днес нов исторически момент с първия опит в историята на човечеството апарат да бъде спуснат на повърхността на комета.

Във вторник вечерта около 21 часа започнаха най-драматичните 24 часа, които - ако всичко протече според плановете - ще приключат тази вечер с изпращането на първите снимки от повърхността на 67P/Чурюмов-Герасименко.

На три поредни сесии се обсъжда ходът на мисията,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване