Излъчиха шампионите по картинг на писта “Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=270518

На картинг писта “Варна се проведе финалния кръг от Националния летен картинг шампионат, който е и част от световните серии SWS (SODI World Series). В продължение 6 месеца, 8 кръга и 16 състезания 51 пилота се бореха за място на подиума в категории junior и sprint.

Инфлация от 0,9% заради поскъпване на ток и обувки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423158

0,9% е инфлацията през октомври спрямо септември, съобщи вчера Националният статистически институт. Така след 7 месеца с понижение на цените през 2014 г. вече се наблюдава поскъпване на живота.
На годишна база все още има дефлация, но тя пада до 0,4 на сто, което е най-ниското ниво от октомври 2013 г. насам (виж графиката - бел. ред.). 0,9% е инфлацията през октомври спрямо септември, съобщи вчера Националният статистически институт. Така след 7 месеца с понижение на цените през 2014 г. вече се наблюдава поскъпване на живота. На годишна база все още има дефлация, но тя пада до 0,4 на сто, което е най-ниското ниво от октомври 2013 г. насам (виж графиката - бел. ред.).

В София се провежда конференция на високо ниво „Ранното детско развитие – право и инвестиция с дълготраен ефект“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246720_%D0%92+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B

 В София се провежда среща на високо ниво „Ранното детско развитие – право  и  инвестиция с дълготраен ефект“. Конференцията обединява усилията на три водещи организации, работещи в подкрепа на децата и семействата – УНИЦЕФ, Фондация „За Нашите Деца“ и Национална мрежа за децата. Събитието привлече вниманието на отговорните фактори в държавата – изпълнителна власт, международни експерти, представители на академичните среди, гражданския сектор.

Конференцията бе открита от г-н Константин Пенчев, Омбудсман на Република България, Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, Дани Колева, програмен директор на  Национална мрежа за децата, Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на Фондация „За Нашите Деца“.

„Както гласи прословутата африканска поговорка: „Ако искаш да вървиш бързо, движи се сам; но ако искаш да достигнем далеч – действай заедно с другите“. Ето защо благодаря на всички партньори за съдействието и добрите практики. Но тук е и моментът да изтъкна разбирането на УНИЦЕФ, че само всеобхватни секторни политики и добре обезпечените ранни интервенции могат да приобщят образованието, здравеопазването и социалната закрила в един общ механизъм, който да работи ефикасно на местно ниво – с общностите и родителите. Виждаме и необходимостта от ефективна изследователска дейност и ангажиране на академичната общонст с въпросите на ранното детско развитие“, заяви Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България.

Редица изследванията в областта на невробиологията, психологията и медицината аргументирано доказват влиянието на ранните години върху душевното и физическото здраве на детето, неговите социални умения и поведение, способността да се справя в училище, а на по-късен етап – и върху шансовете за успешно включване в социалния и икономически живот.

„Призовавам новосформираното Народно събрание да възобнови дебата по Закона за детето. Държавата е длъжна да приеме съответните законодателни актове, които да гарантират, че всяко дете ще има нормално развитие“, коментира Константин Пенчев, Обмудсман на Република България.

Децата, които растат в бедност, в нездравословна среда, без пълноценно хранене, лишени от здрава емоционална връзка със значим възрастен, както и от разнообразни  възможности за учене още от раждането, са изложени в най-голяма степен на риск от проблеми в развитието.

„Надявам се конференцията да осигури пространство за дискусия какво, защо и как можем да подобрим не само в отделните секторни политики, но и как да въведем един интегриран подход към развитието на децата, който ще гарантира техните права и ще донесе най-добрите възможни резултати за децата, техните семейства, общности и цялото ни общество.“ каза Дани Колева, програмен директор на Националната мрежа за децата.

Пропуснатите възможности за развитие в ранното детство допринасят и за много социални проблеми, които българското общество се опитва да решава – като ранно отпадане от училище, поведенчески отклонения и престъпност, злоупотреба с психотропни вещества и алкохол, по-ниска икономическа производителност поради влошено здраве или ниско образование.

 „Инвестицията в ранното детство намалява разходите на здравната, образователната и социалната система за справянето с проблемите на по-късен етап. Фондация „За Нашите Деца“ работи пряко с деца с трудности в най-ранния етап от живота им. Ние помагаме, когато е налице реален риск за изоставяне на детето и раздяла, поради увреждане на детето или бедност на родителите. Опитът ни показва, че не толкова материалната помощ решава проблемите, а създаването на доверие, ученето и подготовката на родителите да се справят сами с проблемите на децата си. Време е инвестицията в ранното детство да се направи днес, за да имаме резултати утре“, коментира изпълнителният директор на фондация „За Нашите Деца“ -  Иванка Шалапатова.

Според редица изследвания, страната ни губи близо 0,2% от брутния си вътрешен продукт от нереализиран потенциал за развитие на децата поради бедност, недохранване и неучастие в предучилищното образование. За да осигури най-добър старт в живота на всяко дете, което е право на всяко дете и  предпоставка за устойчив икономически и социален растеж, България трябва да инвестира в развитието и благосъстоянието на своите най-малки граждани.

Факти за децата в България:

·      Половината деца в България (52%) живеят в риск от бедност или социално изключване.

·      България е на едно от първите места в ЕС по смъртност на децата до 1 година.

·      През 2013 г. 8991 жени без здравно осигуряване са родили.

·      6,5% от децата до 5 години са с изоставане в растежа.

·      41% от децата на възраст 6-11 месеца са с анемия.

·      През последните 3 години ежегодно около 2000 деца в ранна възраст постъпват в домовете за деца, основно заради бедност или увреждания.

·      Средно около 5800 деца годишно през последните години напускат преждевременно училище.

·      Много деца от най-бедните семейства и с увреждане остават извън обществените детски градини.

 

Какво представлява ранното детско развитие:

Ранното детско развитие включва цялата необходима подкрепа за детето, за да може да бъде реализирано правото му на оцеляване, закрила и грижа, които да му гарантират най-доброто развитие. То обхваща области като стимулиране на бебето и малкото дете, здравеопазване и пълноценно хранене, ранно учене, подкрепа на семейството, развитие на общността и др. Първите няколко години от живота оказват огромно влияние върху развитието и успеха на детето по-късно - от доброто здраве и резултатите в училище до самоуважението и социалните му умения.

Защо е важна инвестицията в ранното детско развитие:

Политиките за ранно детско развитие гарантират правото на всяко дете на живот и възможност да реализира своя потенциал. Те са и инвестиция в бъдещето на държавата. Интегрираните програми за най-малките деца спомагат за елиминиране на неравностойното положение, което е основен начин за борба с бедността. Инвестицията в ранното детско развитие има коефициент на възвръщаемост от 10% годишно. Ранната превенция има много по-ниска цена от тази, която би се платила по-късно за преодоляване на вече съществуващи здравни и социални проблеми.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За Фондация „За Нашите Деца“:

От 22 години фондация „За Нашите Деца“ помага чрез екипите си в София и Пловдив на деца и семейства в най-ранния етап от живота на децата, когато е налице реалния риск за изоставяне и раздяла поради увреждане на детето или бедност на родителите. За този период фондацията е изградила 18 центъра за семейна подкрепа, работила е с 12 общини, които й се доверияват и е подкрепа за над 6000 деца и техните семейства. Организацията въвежда превенцията на изоставянето, реинтеграцията и приемната грижа, както и модел на първия малък групов дом в България. През годините фондация „За Нашите Деца“ е активна и в най-кризисните моменти за деца и семейства, сред които и усиленото участие в закриването на дома в с. Могилино.

За Национална мрежа за децата:

Национална мрежа за децата обединява 125 организации организации от цялата страна, които работят с деца и семейства в четири основни тематични области: здраве; образование; семейство и деца в институции и детско и младежко правосъдие. В рамките на проект „Обмен и сътрудничество за подобряване благосъстоянието на децата” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” тя събира и популяризира добри практики в областта на ранното детско развитие на национално и европейско ниво. Организацията активно участва и в изготвянето на политики за подкрепа на ранното детско обучение и грижа, така че децата до 7-годишна възраст и техните семейства да имат право на достъпни и качествена услуги, съобразни с индивидуалните им потребности.

Ники Минаж се извини за „нацисткия” си клип

http://www.cross.bg/minazh-natzizma-pevitzata-1439426.html

/КРОСС/ Американската рапърка Ники Минаж се извини за клипа към парчето си Only, в който мнозина видяха „възхвала на нацизма". „Аз не съм измисляла концепцията. Но много съжалявам и нося пълната отговорност, ако съм обидила някой. Никога не бих пропуснала нацизма в творчеството си", написа Минаж на профила си в Twitter.Клипът предизвика неодобрението на публиката, след като се появи в мрежата миналата седмица. В него певицата е представена в ролята на диктатор, а нейната "армия" е облечена в униформи с червени ленти с логото на звукозаписното студио Young Money. Именно това лого, стилизирано с нацистка символика, предизвика всеобщо неодобрение. Освен това във видеото се мяркат червени знаци, напомнящи на свастиката.След пускането на видеото потребителите веднага разкритикуваха певицата, обвинявайки я в нацизъм и "прослава на Хитлер." video:http://www.youtube.com/watch?v=BU769XX_dIQ

Изследване доказа: Всички общини са корумпирани

http://pik.bg/изследване-доказа-всички-общини-са-корумпирани-news248970.html

Изследване доказа: Всички общини са корумпирани

Влошават се средните оценки за работата на местната администрация и възприятията за корупция, пише "24 часа".

Това показват анкети и срещи с бизнеса и хората на регионално ниво, които влизат в изследване на Института за пазарна икономика.

Оценките на предприемачите за качеството на електронните услуги от общините също се влошават спямо миналата година. Обслужването на “едно гише” се развивало бавно.

Увеличава се и пропастта между Северна и Южна България, твърдят авторите на проучването.

Например средногодишният темп на нарастване на доходите за периода 2004-2013 г. в столицата е 12,79% при средно 8,50 на сто за страната. Най-бавно растат доходите в област Ловеч - с едва 2,90 процента на година.

Като слаба е оценена икономиката в Кюстендил, Шумен, Разград, Сливен, Силистра, Монтана и Видин. В сравнение с миналата година се увеличават областите, които попадат в тази най-неблагоприятна категория.

По отношение на данъците пък най-зле са столицата и Варна. Като слаба е оценена инфраструктурата в Пазарджик, Кърджали, Търговище, Ловеч и Монтана.

С най-замърсена околна среда са София, Перник, Варна и Стара Загора. Лошо е здравеопазването в Силистра, Разград и Шумен, а с най-слабо образование е Сливен.

Демографската картина е със силно влошени показатели в Ловеч, Кюстендил, Монтана и Видин, а най-зле е социалната среда във Видин и Сливен.

Държавата щеше да похарчи по-малко пари, ако бе спасила КТБ

http://econ.bg/Новини/Държавата-щеше-да-похарчи-по-малко-пари-ако-бе-спасила-КТБ-_l.a_i.605855_at.1.html

Държавата щеше да похарчи далеч по-малко средства, ако бе направила опит да оздрави Корпоративна търговска банка, вместо да остави БНБ да я фалира....

Корупцията тръгва от болничните шефове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423207

43 % от всички плащания за здраве са нерегламентирани


Корупцията в здравеопазването тръгва от болничните директори. Това става ясно от доклада на БОРКОР, който вчера бе внесен за разглеждане в правителството.
 “Налице е несъразмерно висока оперативна самостоятелност на ръководителите на лечебни заведения, което е удобна възможност за корупция 43 % от всички плащания за здраве са нерегламентирани Корупцията в здравеопазването тръгва от болничните директори. Това става ясно от доклада на БОРКОР, който вчера бе внесен за разглеждане в правителството. “Налице е несъразмерно висока оперативна самостоятелност на ръководителите на лечебни заведения, което е удобна възможност за корупция

И прокуратурата провери опасни водни обекти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423000

При 5 от общо 6 рискови водни обекта, проверени от Окръжна прокуратура в Търговище, има проблеми или са в процес на изпълнение на направените предписания. Разпоредената национална проверка включва язовири, реки и дерета, които могат да предизвикат наводнения с щети и човешки жертви. Контролът стъпва на констатациите на басейновите дирекции, При 5 от общо 6 рискови водни обекта, проверени от Окръжна прокуратура в Търговище, има проблеми или са в процес на изпълнение на направените предписания. Разпоредената национална проверка включва язовири, реки и дерета, които могат да предизвикат наводнения с щети и човешки жертви. Контролът стъпва на констатациите на басейновите дирекции,

Тялото на изчезналия брокер изплува край Варна

http://frognews.bg/news_80145/

Тялото на изчезналия на 1 ноември в местността Евксиноград край Варна брокер на акции Мартин Стойнов е открито в неделя. То било на брега на “Кабакум”. 34-годишният мъж, който казал на родителите си, че отива на среща с приятел, вероятно се е удавил.

Изследване: Всички общини са корумпирани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423162


Влошават се средните оценки за работата на местната администрация и възприятията за корупция.
Това показват анкети и срещи с бизнеса и хората на регионално ниво, които влизат в изследване на Института за пазарна икономика.
Оценките на предприемачите за качеството на електронните услуги от общините също се влошават спямо миналата година. Влошават се средните оценки за работата на местната администрация и възприятията за корупция. Това показват анкети и срещи с бизнеса и хората на регионално ниво, които влизат в изследване на Института за пазарна икономика. Оценките на предприемачите за качеството на електронните услуги от общините също се влошават спямо миналата година.

Велико Търново - градът с най-гостоприемни хотели в България

http://www.cross.bg/bulgariya-veliko-hoteli-1439425.html

/КРОСС/ Велико Търново има най-гостоприемните хотели в България. Старата столица оглави класацията в проучване на престижна интернет търсачка, базирана в Дюселдорф, Германия.Средната оценка на всички хотели, хостели и къщи за гости в района е 83 от максималните 100 точки.Заради условието да разполагат с поне 100 хотела, в проучването попадат 12 български области.„Има много приятелски настроени хора. Аз винаги се чувствам добре дошла", споделя туристката Бренда Джули. „Аз обичам България. Добра храна, добри хора, красив град", добавя Барбара Хаси от Кентъки.Оценката се изчислява на базата на алгоритъм, който анализира над 140 милиона мнения и оценки в интернет от почти 30 портала. „Отношението на персонала, на собствениците, услугите, които се оказват, помощта, допълнителната информация, която се предоставя на гостите очевидно отговаря на тяхното търсене", смята управителят на ТИЦ - Велико Търново Цветомир Бояджиев.На последно място в класацията се нарежда Добрич със 78 от 100 точки, съобщава bTV.

Американски и британски регулатори глобиха пет банки с 2 млрд. паунда

http://www.moreto.net/novini.php?n=270521

2 милиарда паунда колективна глоба бе наложена на пет международни банки. Финансовите институции бяха глобени от американски и британски регулаторни органи заради занижен контрол на операциите си на глобалните валутни пазари. Пет банки получиха колективна глоба от 2 милиарда паунда от британските и американските регулатори, защото не контролирали бизнес практиките при операциите си на международните валутни пазари.

Арестуваха подател на пратка с кокаин в плюшено мече

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423225

Арестуван е подателят на пратката с кокаин в плюшено мече, получена в колет в пощата в Коматево преди повече от две години, съобщи "Марица.  Тогава бяха задържани получателят Димитър Стоицов, синът му Илия и приятелят му Иван Генов по прякор Вандера. Сега белезници са щракнали на брата на Вандера - Павел Гарабедян. Арестуван е подателят на пратката с кокаин в плюшено мече, получена в колет в пощата в Коматево преди повече от две години, съобщи "Марица. Тогава бяха задържани получателят Димитър Стоицов, синът му Илия и приятелят му Иван Генов по прякор Вандера. Сега белезници са щракнали на брата на Вандера - Павел Гарабедян.

Международната коалиция нанесе 23 удара по ИД

http://www.cross.bg/boiitzi-siriya-irak-1439424.html

/КРОСС/ Международната коалиция, водена от САЩ, нанесе 23 въздушни удара по бойци на радикалната групировка "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, съобщи „Ройтерс". "16 въздушни удари са били извършени в Сирия, повечето от тях - в Кобани, близо до турската граница, и още седем - в Ирак", се казва в съобщението. При ударите в Кобани са ликвидирани осем бойци на групировката, унищожен е един логистичен комплекс, повредени са и три бойни позиции.

Британски министър: Терористи се възползват от "правото да бъдеш забравен"

http://www.investor.bg/web/456/a/britanski-ministyr-teroristi-se-vyzpolzvat-ot-pravoto-da-bydesh-zabraven--183684/

Решението на Съда на Европейския съюз е инструмент за цензуриране през задния вход, според британския културен министър Саджид Джавид

Британски министър: Терористи се възпозват от "правото да бъдеш забравен"

http://www.investor.bg/web/456/a/britanski-ministyr-teroristi-se-vyzpozvat-ot-pravoto-da-bydesh-zabraven--183684/

Решението на Съда на Европейския съюз е инструмент за цензуриране през задния вход, според британския културен министър Саджид Джавид

Зеленогорски става съпредседател на парламентарната група на Реформаторите на мястото на Кунева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/12/2418162_zelenogorski_stava_supredsedatel_na_parlamentarnata/?ref=rss


Заместник председателят на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Найден Зеленогорски беше избран за съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок, съобщиха от блока.

Решението е взето на днешното заседание на групата, а Зеленогорски заема мястото на председателя на ДБГ Меглена Кунева, която стана вицепремиер по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка в правителството на Бойко Борисов.

Найден Зеленогорски беше кмет на Плевен в...

Русия отрече да праща танкове в Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_416708.html

Русия отрече обвиненията на НАТО, че през последните няколко дни изпраща танкове и войници в Източна Украйна, съобщи "Ройтерс". Генерал-майор Игор Конашенков заяви, че "няма никакви доказателства", че Кремъл праща войски в Украйна. "Спряхме да обръщаме внимание на безпочвени изказвания от страна на върховния главнокомандващ на съюзните войски на НАТО в Европа, генерал Филип Брийдлов, за руски военни конвои, които той бил "наблюдавал" да нападат Украйна", коментира Конашенков. През последните два дни НАТО твърди, че е забелязала колони от руски танкове, артилерия и войски, навлизащи в Донбас.  Така Брийдлов потвърди информацията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), според която близо до Донецк са забелязани необозначени танкове и камиони с военна техника. По думите му на този етап Алиансът не е в състояние да излезе с оценка каква е числеността на тези войски или какви са техните намерения. Според Брийдлов основната им цел вероятно е да осигурят продължаването на поддържането на проруските бунтовници с оръжие и подкрепления, както и задържането на териториите, отвоювани от украинската армия. На публична лекция в София ген. Филип Брийдлов заяви, че днес няма съмнение за намесата на Русия в Украйна.

Арестуваха мъж, пратил кокаин в плюшено мече преди повече от две години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423213

Арестуван е подателят на пратката с кокаин в плюшено мече, получена в колет в пощата в Коматево преди повече от две години, съобщи Арестуван е подателят на пратката с кокаин в плюшено мече, получена в колет в пощата в Коматево преди повече от две години, съобщи "Марица. Тогава бяха задържани получателят Димитър Стоицов, синът му Илия и приятелят му Иван Генов по прякор Вандера. Сега белезници са щракнали на брата на Вандера - Павел Гарабедян.

Eдно наум: Българското изкуство завладява Антарктида

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/12/2418151_edno_naum_bulgarskoto_izkustvo_zavladiava_antarktida/?ref=rss


В рубриката "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други, които трябва да се четат с едно наум.

На специална пресконференция днес Националната художествена галерия показа десет репродукции на живописни творби, които ще образуват колекцията на Първата антарктическа художествена галерия в света. По инициативата на директорката на НХГ Бисера Йосифова и председателя на Българския Антарктически институт проф. д-р Христо Пимпирев, българската художествена...

Вещото лице за откраднатото тефтерче: Кражбата е случайна

http://offnews.bg/news/n_1/n_416743.html

Вещото лице Стефан Бенчев, от когото беше откраднато тефтерчето на Филип Златанов, е убеден, че кражбата на документите е случайна. Пенчев не взема за първи път документи в дома си, но за първи път му се случва да изчезнат. Той обяснява, че обикновено ходи до следствието с такси, но този път решил да отиде със собствения си автомобил. За първи път минава по този маршрут и дори за кратко тръгва в грешна посока. Малко след това друг шофьор му прави знак, че гумата му е спукана и той спира. Отдалечих се от колата, за да отида до храстите по малка нужда и колата остана без надзор за 3-4 минути, обясни Стефан Бенчев пред bTV. Кражбата е станала случайно, не вземам документи за първи път вкъщи, категоричен е Бенчев. След като установил, че чантата с документите липсва, Бенчев се обадил в полицията, откъдето му казали да отиде на другата сутрин в 6-о РУП, за да даде сведения за кражбата. Стефан Бенчев е връщал документите, които са били у него в рамките на 20 дни. За това време е готова вече и голяма част от графологичната експертиза. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че открадването на документите няма да повлияе негативно на делото срещу Филип Златанов, тъй като има заверени копия на тефтерчето. 

Тъжен край! Тялото на изчезналия брокер изплува край Варна

http://pik.bg/тъжен-край-тялото-на-изчезналия-брокер-изплува-край-варна-news248966.html

Тъжен край! Тялото на изчезналия брокер изплува край Варна

Тялото на изчезналия на 1 ноември в местността Евксиноград край Варна брокер на акции Мартин Стойнов е открито в неделя. То било на брега на “Кабакум”, пише "24 часа".

34-годишният мъж, който казал на родителите си, че отива на среща с приятел, вероятно се е удавил. Вечерта на 1 ноември той напуснал семейната къща в Евксиноград и повече не се върнал. Стойнов бе обявен за издирване.

“Няма улики за насилствена или естествена смърт. По-скоро става дума за личен избор”, каза вчера говорителката на полицията във Варна Ивана Милева.

“Тялото е разпознато от близките, все още не е готова съдебномедицинската експертиза, но няма следи от насилие”, заяви и говорителката на районната прокуратура във Варна Десислава Йотова.

От “Съдебна медицина” казаха, че тялото е било добре запазено. Родителите му успели да го идентифицират без проблеми според медиците. Случаят не бе разгласен официално от полицията заради изричното желание на родителите на Стойнов да се пази тайна. След тяхната намеса престанаха и коментарите в социалните мрежи на разтревожените приятели на самоубилия се мъж. 

Мястото, където е открит Мартин - на “Кабакум”, през последните седмици е окупирано от преследвачи на кефал. СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ

 

Както е известно, в нощта на изчезването Стойнов казал на майка си и баща си, че отива на среща. След като синът им не се прибрал, на следващия ден родителите звъннали на въпросния приятел.

“Не сме имали никаква уговорка и никаква среща. За първи път чувам”, казал изненадано той. После се обърнал с призив във фейсбук към всички други свои и на Мартин познати да помогнат.

В същото време родителите звъннали на полицията, но с уговорката нищо по случая да не се дава като информация на медиите, признаха разследващи. Явно е, че са се съмнявали в намеренията на сина си да сложи край на живота си. Те помолили и познатите му да престанат да пишат в социалните мрежи за изчезването.

Мартин е завършил френската гимназия във Варна и университета в Илинойс, САЩ. Дълго време е работил в известна банка, но след това си направил фирма и търгувал с акции на световните борси.

Според негови колеги Стойнов е бил много добър валутен дилър и е имал успехи на фондовите борси. Това го накарало да започне собствен бизнес. Не е ясно обаче дали провал на сделка, или лични взаимоотношения са го накарали да вземе фаталното решение.Стойнов живеел с родителите си.

Бесен собственик гръмна дърт автоджамбазин да му краде колата

http://www.bnews.bg/article-121619

66-годишен крадец е прострелян в дясната ръка край Благоевград докато се опитвал да задигне автомобил.

Тялото на изчезналия брокер изплува на “Кабакум” край Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423081

Тялото на изчезналия на 1 ноември в местността Евксиноград край Варна брокер на акции Мартин Стойнов е открито в неделя. То било на брега на “Кабакум”. 34-годишният мъж, който казал на родителите си, че отива на среща с приятел, вероятно се е удавил. Вечерта на 1 ноември той напуснал семейната къща в Евксиноград и повече не се върнал. Тялото на изчезналия на 1 ноември в местността Евксиноград край Варна брокер на акции Мартин Стойнов е открито в неделя. То било на брега на “Кабакум”. 34-годишният мъж, който казал на родителите си, че отива на среща с приятел, вероятно се е удавил. Вечерта на 1 ноември той напуснал семейната къща в Евксиноград и повече не се върнал.

ГЕРБ връща обратно старите си кадри: Смени по върховете в БДЖ, тотото, резерва и земеделието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423189

Стари кадри, които бяха по върховете на ведомства и държавни фирми при първото правителство на ГЕРБ, започнаха да се връщат на постовете си само седмица след като бе съставено новото коалиционно правителство на партията на Бойко Борисов. Вчера бяха сменени ръководствата на БДЖ, на спортния тотализатор, на агенция „Държавен резерв“, Стари кадри, които бяха по върховете на ведомства и държавни фирми при първото правителство на ГЕРБ, започнаха да се връщат на постовете си само седмица след като бе съставено новото коалиционно правителство на партията на Бойко Борисов. Вчера бяха сменени ръководствата на БДЖ, на спортния тотализатор, на агенция „Държавен резерв“,

Календарът „Стара Варна“ ще връща девиза на града - "Расте и хубавее"

http://www.moreto.net/novini.php?n=270525

Да върне девиза на Варна от 1932 г. - „Расте и хубавее“, е една от задачите на тазгодишното издание на календара „Стара Варна“. Уникален по рода си, календарът за 2014 г. напомня, че градът е морската столица на България. „Морето, което прави града, и градът, който прави морето и го превръща в прекрасен курорт още през 20-те и 30-те години на миналия век.

Съюзът на съдиите: ВСС бързо и убедително трябва да провери случайното разпределение по делото КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/12/2418144_sujuzut_na_sudiite_vss_burzo_i_ubeditelno_triabva_da/?ref=rss


Най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите се обърна към Висшия съдебен съвет с апел да извърши бърза и убедителна проверка относно съмненията при случайното разпределение в Софийския градски съд по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Искането, което беше внесено в петък, беше разпределено първо в петък на командирования съдия Калинка Илиева. Призивът на съдебни журналисти да присъстват на разпределянето заради високия обществен интерес...

Млекопроизводители протестират срещу ниските изкупни цени на млякото

http://econ.bg/Новини/Млекопроизводители-протестират-срещу-ниските-изкупни-цени-на-млякото_l.a_i.605844_at.1.html

Млекопроизводители и животновъди от страната затвориха пътя от Ямбол към Лесово в сряда. Те протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото и...

БДЖ продават още 100 вагона

http://www.cross.bg/vagona-obshtata-tovarni-1439422.html

София /КРОСС/ Българските железници вадят на тезгяха 100 пътнически вагона. Търгът с тайно наддаване, който ще се проведе утре, е разделен в 100 лота. Началната цена варира от 11 000 до 96 000 лв., а общата стойност на вагоните е 3,37 млн. лв.Това е четвъртият опит на БДЖ да продадат амортизирани активи. В началото на юли след два несполучливи търга дружеството успя да пласира едва 8 товарни вагона от общо 645-те, които бяха пуснати за продан. От сделката в пробитата каса на холдинга влязоха ­110 838 лв. Иначе общата стойност на вагоните, които не са в движение и стават само за скрап, е 8,6 млн. лв. без ДДС.В края на май кредиторите взеха решение за продажба на активи на националния превозвач, които са заложени като обезпечение по втория облигационен заем от 170 млн. лв.През август железниците пуснаха на търг и 33 товарни вагона, блокирани в Сръбска Крайна още от войната в Босна и Херцеговина през 1995 г. Заради конфликта докарването им обратно у нас не е било възможно и те са останали на територията на тогавашната Република Сръбска. На търга БДЖ обяви начална цена от 221 880 лв., но купувач така и не се намери, съобщава "Преса".

Медведев: Стокообменът между Русия и Тайланд се е увеличил с 2,5 пъти

http://www.cross.bg/yvelichil-stokoobmenut-otnosheniya-1439423.html

/КРОСС/ През последните пет години стокообменът между Русия и Тайланд се е увеличил с 2,5 пъти. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев."Ние всъщност имаме много добри отношения, стокообменът расте, за последните пет години се е увеличил почти 2,5 пъти. И голяма част от нашите граждани обичат да почиват у вас. Като цяло нашите отношения са дълбоки и датират от близо 120 години", каза министър-председателят.Медведев се срещна с тайландския си колега в рамките на Източноазиатската среща на върха, която се провежда в Мианмар.

Френски политик: САЩ оказват натиск върху Париж, за да се предотврати доставката на "Мистрал"

http://www.cross.bg/frantziya-svyat-filip-1439421.html

/КРОСС/ Вашингтон оказва пряк дипломатически натиск върху Франция, за да може страната да забави сроковете за изпълнение на задълженията си по договора с Русия за корабите „Мистрал" . Това заяви известният френски политик и бизнесмен Филип дьо Вилие."Всеки ден френския посланикът в САЩ получава телефонно обаждане от Държавния департамент, за да спре продажбата на "Мистрал ", да спре доставката им", каза той пред телевизионен канал BFM-TV.Дьо Вилие подчерта, че Франция трябва да удържи на думата си и да изпълни своите задължения към Русия, която е поръчала и платила корабите. „За това има две причини: първо, Франция е подписала договор, по който очевидно са направени плащания, предположи той. И второ, към нас гледат всички останали - Индия и Китай. Те няма да работят с нас, ако ние не удържим на думата си", Филип дьо Вилие изрази убеденост, че в настоящия момент Европа е поставена пред исторически избор. "Франция, разбира се, трябва да напусне НАТО, доколкото това е военна организация, създадена в епоха, когато все още е съществувал съветски блок, но днес руснаците вече не са наши врагове", каза политикът. До падането на Берлинската стена, имаше „свободния свят - "Америка, НАТО, Европа" и "несвободен свят" - съветският блок, а сега, бих казал, всичко е точно обратно: съществува несвободен свят, подчинен на Америка", посочи той.

Корупцията е на власт във всички общини

http://business.actualno.com/Korupcijata-e-na-vlast-vyv-vsichki-obshtini--news_60024.html

Все по-лоши са средните оценки за работата на местната администрация и възприятията за корупция. Това показват анкети и срещи с бизнеса и хората на регионално ниво, които влизат в изследване на Инстит...

Сондата "Фила" може и да не се е закрепила добре за кометата

http://cosmos.actualno.com/Sondata-Fila-moje-i-da-ne-se-e-zakrepila-dobre-za-kometata--news_60025.html

Европейската роботизирана сонда Philae ("Фила) може да не се е закрепила за кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, в резултат на повреда в харпуните за приземяване. Това предаде АФП, позовавайки се ...

Нов закон гарантира депозитите със специални лихви

http://offnews.bg/news/n_1/n_416641.html

Министерството на финансите публикува проект на нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, който гарантира изплащане и на депозитите с преференциални лихви при фалит на банка. Сегашният закон изрично ги изключва от имащите право на възстановяване. Новият закон вероятно няма да касае кризата в КТБ и ще влезе в сила след разрешаването ù. Част от основните му текстове противоречат на казаното вчера от финансовия министър Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет. Тогава той обяви, че ще бъдат внесени поправки в сегашния Закон за гарантиране на влоговете в банките, които да затворят вратичката вложители с преференциални лихви да получат гарантираната сума (до 100 000 евро или 196 000 лева). Законът и сега забранява това, но след поставянето на КТБ под особен надзор БНБ понижи всички лихви и това даде основание на част от вложителите да претендират, че депозитите им вече не са по специални условия. Поправките, свързани с КТБ, за които Горанов говори вчера, са внесени чрез преходните и заключителни разпоредби на проекта за изменение Закона за държавния бюджет, чрез който се прави актуализация на бюджета, а проектът за изцяло новия закон е бил подготвен по-рано и ще мине по цялата процедура на съгласуване и гласуване в Народното събрание. В предложения от Министерството на финансите нов проект се запазва гарантираният размер на влоговете - до 100 000 евро (196 000 лева), фиксира се 7-дневен срок от отнемането на лиценза на банката от БНБ, от обявяването на влоговете за неналични или от съдебно решение, в който трябва да започне изплащането на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Този срок може да бъде удължен, но не повече от 20 дни, когато се изплащат пари на българска банка с клон в друга държава от ЕС. Запазва се сегашното изискване на Закона това да става чрез една търговска банка. Промените в сегашния закон, които се правят заради КТБ, ще разрешат изплащането да става чрез повече от една банка. Преди седмица шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви, че това ще става чрез 10 банки. Новият закон предвижда изключение за размера на гарантирания влог при дадени условия. Ще се изплащат до 250 000 лева, ако парите са от сделки с недвижимо имущество, свързани с имоти за жилищни нужди; ако сумата е изплатена във връзка с развод, обезщетения или застраховки. Тези вложители ще имат право да предявят претенции за парите си в 3-месечен срок от придобиване на правото на вложителя да се разпорежда със сумата на влога си. Изключения Новият закон, както и сега действащият, предвижда изключения, при които влоговете не се гарантират, но новият списък е сериозно редуциран. По сегашния не се изплащат гарантираните размери на влоговете на хора с влогове с привилигеровани лихви, на акционери в съответната банка с над 5% от гласовете в общото ù събрание, на членовете на Управителния съвет и Надзорния съвет (съответно Съвета на директорите) на банката, на прокуристите и членовете на органите ù за вътрешен контрол, на съдружниците в одиторските предприятия, избрани или назначени да заверят годишния финансов отчет на банката (в случая с КТБ това е "KPMG България"), както и съпрузите и роднините им по права и по съребрена линия до втора степен включително. В проекта на нов закон се предвижда изплащане на гарантираните суми както на вложителите с преференциални лихви, така и на акционерите, членовете на УС и НС и на съдружниците в одиторските предприятия. Те изобщо не са включени сред групите вложители, чиито пари не са гарантирани. В проекта са оставени следните изключения, които фигурират и в сега действащия закон: 1. други банки, когато са направени от тяхно име и за тяхна сметка; 2. финансовите институции по чл. 3 от Закона за кредитните институции; 3. застрахователите и презастрахователите по чл.8 от Кодекса за застраховането; 4. фондовете за задължително и доброволно пенсионно осигуряване; 5. инвестиционните посредници; 6. колективните инвестиционни схеми, националните инвестиционни фондове, алтернативните инвестиционни фондове, управлявани от лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, и дружествата със специална инвестиционна цел; 7. бюджетните организации съгласно § 1, т. 5 от Закона за публичните финанси; 8. Фонда за компенсиране на инвеститорите, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Гаранционния фонд по чл. 287 от Кодекса за застраховането. Както и в сегашния закон, в проекта е записано, че не се предоставя гаранция относно влогове, възникнали или свързани със сделки и действия, представляващи "изпиране на пари" и „финансиране на тероризъм”, ако деецът е осъден с влязла в сила присъда. Проектът за нов закон задължава банките изрично да посочват в договора с всеки клиент дали влогът му е гарантиран от Фонда или не. Той предвижда още да не се изплащат сумите по влогове, по които не е имало операции по нареждане на вложителя в последните 24 месеца и сумата по тях е по-малка от 20 лева. Проектът на нов закон определя и начина на изчисляване на общия размер на задължението на банката към вложител - сумират се влоговете, включително начислените лихви към датата на отнемане на лиценза на банката. При събирането на влоговете във валута те се изчисляват с левовата им равностойност, определена по курса на БНБ към датата на отнемането на лиценза. Проектът регламентира и предоставянето на държавна помощ за банките. Тя може да е предоставяне на гаранции и заеми, както и предоставяне на друг вид ликвидна помощ. Помощта се дава след съгласуване с БНБ, пише в проектозакона. Помощ ще може да се предостави, ако са налични едновременно следните условия: 1. не са започнали действия по преструктуриране на банката; 2. фондът разполага с достатъчно информация относно финансовото състояние на подкрепяната банка и процедури за подбор на мерките по ал. 1 и за наблюдение на свързаните с това рискове; 3. управителният съвет на фонда прецени, че по този начин могат да бъдат предотвратени по-големи разходи за изплащане на суми по гарантираните влогове; 4. финансирането на мерките по ал. 1 е обвързано с изисквания на фонда към подпомаганата банка, които включват като минимум въвеждането на по-строги правила за наблюдение и контрол на риска, както и възможността на фонда да извършва проверки; 5. в резултат на използването на средствата от фонда не се застрашават функциите му по изплащане на гарантираните влогове; 6. средствата на фонда се използват за осигуряване на достъп на клиентите на банката до гарантираните влогове; 7. Българската народна банка е потвърдила възможността на банките да платят извънредни премийни вноски. Въпросните премийни вноски се правят във Фонда за гарантиране на влоговете в банките и проектозаконът предвижда нов ред за изчисляването им за всяка банка, но уточнява, че тази методика ще влезе в сила от 1 януари 2016 г. При нея вноската се определя пропорционално на степента на риска, на който всяка банка е изложена и се изчислява върху размера на гарантираните влогове за предходната година, на тримесечна база. Когато наличните средства във Фонда надхвърлят 0,8 на сто от общия размер на гарантираните влогове в банките, управителният съвет може да вземе решение годишните премийни вноски да се плащат в намален размер или да не се плащат за определен период. Ако наличните средства във Фонда не са достатъчни за изплащането на гарантираните влогове при обявяване на влоговете в банка за неналични (какъвто е случаят с КТБ) по решение на УС банките превеждат извънредни премийни вноски до 0.5% от гарантираните влогове към последното тримесечие, предхождащо датата на превеждане на вноските, предвижда законът. Фондът може да изиска и по-големи вноски при извънредни обстоятелства и с изричното съгласие на Българската народна банка, се казва в него. За покриване на остатъчния недостиг от средствата на фонда, с решение на УС, фондът може: 1. да ползва заеми, включително чрез емитиране на дългови ценни книжа при условия и по ред, определени от управителния съвет на фонда; 2. да ползва заеми от държавния бюджет след решение на Министерския съвет. Ползваните от Фонда заеми могат да бъдат обезпечавани с гаранция, издадена от Министерски съвет от името и за сметка на държавата, или с активи на фонда, включително и с бъдещите вземания на фонда. Пълния текст на законопроекта вижте ТУК .

Бандит нападна съпругата на шефа на БЧК, задигна й джипа (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422977

Маскиран бандит нападна пред дома и? съпругата на шефа на БЧК Христо Григоров - проф. д-р Елисавета Наумова, и и? открадна колата. За инцидента съобщи Григоров в отворено писмо до медииите (виж 12-а стр).
Наглият грабеж станал във вторник към 19 ч, когато Наумова се прибирала от работа. Жената спряла джипа си BMW X3 пред дома си в столичния кв. Маскиран бандит нападна пред дома и? съпругата на шефа на БЧК Христо Григоров - проф. д-р Елисавета Наумова, и и? открадна колата. За инцидента съобщи Григоров в отворено писмо до медииите (виж 12-а стр). Наглият грабеж станал във вторник към 19 ч, когато Наумова се прибирала от работа. Жената спряла джипа си BMW X3 пред дома си в столичния кв.

Хьонес извън затвора по 12 ч, почва работа в “Байерн”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423202



Излежаващият присъда за укриване на данъци бивш президент на “Байерн” Ули Хьонес е на път да се завърне на работа в клуба, твърди “Билд”.
Според баварското правосъдие от януари той може да напуска затвора JVA през деня. За целта 62-годишният Хьонес трябва да има добро поведение и да може да докаже, че работи някъде. Излежаващият присъда за укриване на данъци бивш президент на “Байерн” Ули Хьонес е на път да се завърне на работа в клуба, твърди “Билд”. Според баварското правосъдие от януари той може да напуска затвора JVA през деня. За целта 62-годишният Хьонес трябва да има добро поведение и да може да докаже, че работи някъде.

Разследващите обявиха "впечатляващи цифри" от борбата с дрогата в София

http://www.mediapool.bg/razsledvashtite-obyaviha-vpechatlyavashti-tsifri-ot-borbata-s-drogata-v-sofiya-news227138.html

Над 100 души са били задържани между 1 и 9 ноември по време на мащабна акция на СДВР, съвместно със Софийската градска прокуратура (СГП) по линия на борбата с разпространението на наркотици в райони с училища и в нощни заведения в града.   Това обявиха в сряда ръководителите на двете институции Младен Маринов и Христо Динев, отчитайки, че в резултат на операцията са образувани общо 91 дела, открити са 20 издирвани и са съставени актове на родителите на 75 "бройки малолетни и непълнолетни лица".   В този срок разследващите са проверили общо 87 столични училища и районите около тях, както и 76 заведения. Профилактирани са били 116 криминално-проявени.   "Насоката са подрастващите. В бъдеще планираме един системен подход", декларира шефът на СДВР Маринов, който бе допълнен от градския прокурор Динев с думите: "Пълна нетърпимост срещу извършването на противоправна дейност в София".   Според изнесените данни при акцията са били разбити две наркобанди, едната от които разполагала с 3 кг марихуана, 30 грама екстази и 50 грама амфетамини. Като пример за продуктивната работа на разследващите зам.-директорът на столичната полиция Христо Терзийски съобщи, че в района на 45-о СОУ са били арестувани 4 лица с наркотици, трима от които обаче били клиенти.   "Доста впечатляващи цифри поднесохме", не без чувство на задоволство обобщи градският прокурор Динев.   Помолени да изяснят колко от новообразуваните 91 дела всъщност са за разпространение на дрога, т.е. - срещу предполагаеми дилъри, бе уточнено, че всъщност 81 от въпросните производства са за притежание на наркотици. Именно по този текст от Наказателния кодекс минават всички в случаи, в които разследващите задържат обикновени потребители с по няколко грама марихуана, например.   Това именно е и най-големият порок в т.нар. война на властите с дрогата - преследват се предимно потребителите с цел отчитане на дейност, без значение на обстоятелството, че това нито води до превенция, нито удря "големите риби" на пазара.   Няколко часа по-късно от МВР и ДАНС съобщиха за нов успех в борбата с наркомафията, този път доста по-значителен. Става въпрос за 112 кг хероин, открити при акция на агенцията, гранична полиция и Окръжната прокуратура в Хасково в района на с. Щит, община Свиленград.   Съобщава се още, че разследващите са неутрализирали "престъпна група, осъществяваща трафик и разпространение на наркотици". Задържаните обаче са само двама, т.е. - с един по-малко от минималния брой, необходим, според НК, за повдигане на обвинение за сформиране и участие в организирана престъпна група (ОПГ). По експертни оценки стойността на иззетото количество хероин възлиза на около 13,5 млн. лв., завършва съобщението.

Доходите на домакинствата са нараснали с 58% за последните 10 години, отчитат икономисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=270434

За последните 25 години българинът е станал по-богат и има по-висок стандарт на живот. Това сочат данните на икономистите. Само за последните 10 години например реалният доход на домакинствата у нас е нараснал с 58% и това е най-бързото нарастване на реалния доход на домакинствата в целия ЕС.

Футболните национали се готвят "да заметат след себе си" в мача с Малта

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/12/2418145_futbolnite_nacionali_se_gotviat_da_zametat_sled_sebe/?ref=rss


Футболистите от националния отбор по футбол са готови да положат необходимите усилия, за да се върнат в правилния път в квалификациите за Евро 2016. Те се обединиха около мнението, че срещу Малта е важно да спечелят трите точки.

Нападателят Андрей Гълъбинов се включи в стилистиката на селекционера Любослав Пенев, който каза, че "има нещо, останало зад нас, което трябва да забършем". Треньорът имаше предвид двете загуби срещу Хърватия и Норвегия, донесли напрежение в отбора.
...

Опозицията иска изслушвания по скандала "изчезнали тефтери"

http://www.mediapool.bg/opozitsiyata-iska-izslushvaniya-po-skandala-izcheznali-tefteri-news227137.html

Новината за изчезналите тефтери на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов набързо върна депутатите в политическа форма и духът на миролюбие и диалогичност от дните преди формирането на кабинета отстъпи на добре познатите взаимни обвинения и свади.   БСП, която е в опозиция, твърди, че интерес от изчезването на веществените доказателства имат управляващите от ГЕРБ, тъй прословутите тефтери на Златанов съдържат инициалите на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова като лицата, поръчвали разработки на уж независимата комисия.   ГЕРБ настояват да бъдат взети всички мерки за разкриване на истината около изчезването на двата тефтера. От партията заявиха в сряда, че те са най-заинтересовани да излезе цялата истина по случая.   ПГ на ГЕРБ остро възразява срещу поредните опити за манипулация на общественото мнение във връзка с прословутото тефтерче на Филип Златанов. За нас кражбата на тефтерчето и всички спекулации по тази тема са поредното издание на слабо режисирания сценарий “Костинборд”, каза депутатът от партията Цвета Караянчева.   От БСП посочиха, че моментът, в който това е станало, не е случаен и подчертаха, че съвпада със старта на новия кабинет. И социалистите, и “Атака” очакват парламентът да изслуша вътрешния министър и главния прокурор по темата.   "Има няколко странни неща, на които трябва да се намерят отговори. Първо, как така такова веществено доказателство се намира в ръцете на вещото лице извън съда и просто се разхожда из София? Това буди съмнения и въпроси. Вторият въпрос е дали по делото има заверени копия, които да могат да се ползват за сериозно веществено доказателство, върху което да се произнесе съда. Третият е: "Как така точно сега това се случва?“, коментира Корнелия Нинова от БСП пред БНР.   Според Нинова твърдението на ГЕРБ, че това е инсценировка, целяща умишлено да насочи съмнения и подозрения към тях, е "защитна реакция“, за която липсват аргументи.   "Първо, изчезването на тефтера е амнистия за Филип Златанов. Второ, изчезването на тефтера прави невъзможно доказването на инициалите И. Ф., Б. Б. и Ц. Ц.", заяви и колегата й Кирил Добрев пред репортери. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев също коментира изчезването на двете тефтерчета на Филип Златанов като тревожен знак. По думите му, кражбата на ключови доказателства в ключови моменти е пореден пример за необходимостта от реформа в правосъдието. Според Кънев изчезването на тефтерче е диагноза за начина, по който се е упражнявала властта.

Кличко: Дано Пулев покаже самоувереност и на ринга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423085

Носителят на четири шампионски пояса в професионалния бокс Владимир Кличко даде интервю за боя с Кубрат Пулев във в. "Хамбургер моргенпост".


- Пулев ли е най-силният ви съперник от Дейвид Хей насам?
- И Хей много говореше преди мача, а на ринга не показа нищо особено. Аз се готвя за най-лошото и най-трудното. Винаги правя така.


- С какво Носителят на четири шампионски пояса в професионалния бокс Владимир Кличко даде интервю за боя с Кубрат Пулев във в. "Хамбургер моргенпост". - Пулев ли е най-силният ви съперник от Дейвид Хей насам? - И Хей много говореше преди мача, а на ринга не показа нищо особено. Аз се готвя за най-лошото и най-трудното. Винаги правя така. - С какво

Кацане на робот върху комета влезе в космическата история

http://www.mediapool.bg/katsane-na-robot-varhu-kometa-vleze-v-kosmicheskata-istoriya-news227136.html

Историческо спускане на робот върху комета бе извършено в сряда, след като машината "Филе" (Philae) кацна върху кометата 67P/Чурюмов-Герасименко след десетгодишно пътешествие със сондата "Розета", навъртяла 6.4 млрд. км преди успешната мисия, предадоха световните агенции. След като сигналът за кацането бе потвърден, избухнаха бурни ръкопляскания и последваха прегръдки в контролната зала на центъра в германския град Дармщат, където международният екип на Европейската космическа агенция (ЕКА) следи мисията и публикува онлайн информация за нея. Целта на робота е да хвърли светлина върху някои от тайните на ранната еволюция на Слънчеват система. "Филе ни говори ... ние сме на кометата", заяви Стефан Уламек, ръководител на кацането, цитиран от ББС. "Това е голяма стъпка за човешката цивилизация", каза Жан-Жак Дордейн, генерален директор на ЕКА. "Не мога да повярвам. Това е фантастично. Ние кацнахме след толкова дълго чакане", каза буквално подскачайки от радост проф. Моника Гради от Опън Юнивърсити, която е ангажирана с мисията от първите й дни. Специалистите изчислиха кога точно би трябвало да има контакт между апарата и кометата, но в продължение на около 35 минути напрегнато изчакваха да пристигне сигналът, потвърждаващ успешен край на тази фаза. "Имаме първите данни от робота след кацането, но не можем да ги гледаме. Заети сме със шампанското", пошегува се един от инженерите. Една от първите задачи на "Филе" е да направи панорамни снимки на околното пространство. Така за пръв път хората ще видят повърхност на комета от непосредствена близост. Според първоначалните наблюдения само на 500 метра от мястото за приземяване има отвор, през който при нагряване от вътрешността на 67Р/Чурюмов-Герасименко изригват гейзери от газ и водна пара. Антена на борда на робота предава данните до обикалящата в странна триъгълна орбита "Розета", а тя го препраща сигнала към Земята. Постижението е заслуга основно на специалисти от Германския институт за аерокосмически изследвания (DLR), но в консорциума влизат и представители на Австрия, Финландия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия и Великобритания. Тежащият около 100 кг робот "Филе" има три "крачета", които могат да се въртят, да повдигнат или наклонят машината, така че тя да остане стабилна, а два забити "харпуна" гарантират, че роботът няма да се отдели от кометата, заради малката й гравитация. На борда на робота има батерии, които могат да захранват апаратурата в продължение на една седмица, а ако соларните панели на корпуса не са замърсени и заработят нормално, ще има захранване за много месеци напред. Мисията е планувана още през 1993 г. През 2004 г. "Розета" беше изстреляна в Космоса. 15 европейски държави, САЩ, Канада и Австралия участват в проекта. Очаква се мисията на "Розета" да продължи до края на 2016 г., когато се очаква края на "живота" на сондата, която има налично гориво до лятото на 2016 г. С наближаването на края на "Розета" се планира тя също да бъде приведена към меко кацане на кометата и практически отново събрана с "Филе". От ЕКА заявиха амбиции подобните мисии с кацане на отдалечени малки космически тела да продължат. Следващите цели са посещение на ледените луни на Юпитер и извеждане в орбита на телескоп, който да търси гравитационни вълни в космическото време.

Гигов лично спря бойкота на играчите в “Локо” (Сф)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423195


Собственикът на “Локо” (Сф) Николай Гигов се появи лично в “Надежда” и спря бойкота на футболистите.
Във вторник те отказаха да тренират заради неполучени суми. Обявиха, че става дума за 4 заплати и 2 премии.
Гигов влезе в съблекалнята с лист, върху който бяха записани парите, които играчите са получили през последните месеци. Собственикът на “Локо” (Сф) Николай Гигов се появи лично в “Надежда” и спря бойкота на футболистите. Във вторник те отказаха да тренират заради неполучени суми. Обявиха, че става дума за 4 заплати и 2 премии. Гигов влезе в съблекалнята с лист, върху който бяха записани парите, които играчите са получили през последните месеци.

КГБ връчи стипендии на студенти с физически увреждания в СУ

http://offnews.bg/news/n_1/n_416687.html

Фондациите „КГБ - Клуб на готините баби“  и „Сила за живот”, заедно със Студентския съвет на Софийския университет, връчиха стипендии на студенти с увреждания в рамките на кампанията „Колкото повече, толкова повече”. Тази година студентите, които ще получат подкрепа са 14 души, от които 8 са от миналогодишното издание на кампанията.  От всички студенти, одобрени за подпомагане тази учебна година, седем имат зрителни, четирима- слухови и трима – двигателни увреждания. Всички са с над 50% трайно намалена работоспособност и са в крайно тежко социално положение. Студентите се нуждаят от средства за транспорт, помощно-технически средства за придвижване и за обработка и адаптиране на информацията, необходима за учебни цели. Всеки има индивидуални потребности, които са добре проучени. Студентите получиха лаптопи, силна лупа, учебници, както и парична подкрепа. От началото на учебната 2014/2015 г. Студентският съвет на Софийския университет се присъединява към „Клуб на готините баби” и „Сила за живот” и заедно обединяват усилия в осъществяването на инициативата. Председателят на Студентския съвет на СУ, благодари на двете фондации за това че са успели да реализират тази инициатива. Днешната церемонията по награждаването бе открита от Кристиян Григоров, представител на Фондация „Сила за живот“, който отбеляза, че двете фондации работят заедно от миналата година, когато заедно са помогнали на 12 студенти с увреждания. Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев също присъства на събитието. Той припомни, че преди шест години в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” е открита първата читалня в България за студенти със затруднения при ползването на литература.  Снимка: Софийски университет „През последните няколко години нямаме случай да сме отказали прием на студент в СУ, който съумее да изкара изпитите, но макар и с по-ниска оценка винаги сме ги приемали и след това сме следили пътя на тези студенти в Университета и искам да ви кажа, че те се справят абсолютно не по-зле от другите студенти”, отбеляза проф. Илчев. Ректорът пожела успех на всички присъстващи, независимо какво поприще са избрали и благодари на двете фондации, които са оказали помощ за провеждането на това събитие. Татяна Трайкова, която е член на „КГБ – Клуб на готините баби“ добави, че хората трябва да си помагат и е добре нуждите на университетите за се знаят. След това тя се обърна към студентите в неравностойно положение с думите: „Много искаме да сме ви полезни не само да завършите успешно вашето образование, но и да се реализирате успешно”. По време на церемонията на Университетската библиотека бе направено дарение в помощ на студентите със специфични потребности - специален скенер, който ще умножи запаса от достъпна дигитална литература. Устройството е закупено със средства, дарени от бизнесмена Момир Попович. Ето кои са студентите, които получиха стипендии: Александър Андреев , на 21 г., от София. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, II курс. Желае да преподава на слухово затруднени, за да бъде от полза за тяхното образователно и творческо развитие. Василен Грозев , на 21 г., от с. Бъркач, общ. Долни Дъбник. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, II курс. Желае да се реализира като преподавател на деца с увреден слух. Виктория Гетова , на 21 г., от Бургас. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Логопедия”, III курс. Мотивирана е да помага на деца с говорни проблеми, обучаващи се в средните училища в България. Георги Панталеев , на 22 год., от Нова Загора. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, модул „Педагогика на зрително затруднени”, IV курс. Смята да работи като преподавател на деца със зрителни увреждания. Илона Калчева , на 24 г, от Тутракан. Учи в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Бакалавър със специалност „Педагогика на обучението по музика”, профил „Поп и джаз пеене”. Като магистърска степен изучава „Изпълнителско изкуство”. Смята да се реализира като изпълнител на поп музика и преподавател по солфеж и вокално майсторство. Магдален Цветанов , на 20 г., от Ябланица. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, II курс. Иска да стане възпитател в специализираното училище за хора с увреден слух в София. Миглена Узунова , на 29 г., от Елена. Учи във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Библиотечно-информационни дейности”, III курс. Мотивирана е чрез различни дейности в библиотечната сфера да събуди интереса на младите хора към четенето на книги. Петко Сталинчев , на 25 г., от с. Дълбок дол, общ. Троян. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Социални дейности”, I курс. Би искал да се развива в социалната сфера и да помага на хора в неравностойно положение. Петър Ганев , на 21 г., от Сливен. Учи в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, специалност „Библиотечен и информационен мениджмънт”, I курс. Желае да се развива в сферата на информационните технологии и така да помага на други студенти с увреждания. Петя Илиева , на 24 г., от гр.Чипровци. Учи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Бакалавър със специалност „Педагогика на обучението по музика”, профил „Народно пеене”. Като магистърска степен изучава „Арт мениджмънт” и смята да се развива в конкретната област. Радостина Григорова , на 19 г., от София. Учи в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”, специалност „Масажист”, I курс. Има амбиции да работи по специалността си. Светослав Георгиев , на 26 г., от Габрово. Учи в Националната спортна академия „Треньорски факултет”, специалност „Лека атлетика”. Параолимпийски шампион по лека атлетика, желае да бъде треньор по тази спортна дисциплина. Станислав Йорданов , на 22 г., от София. Завършва професионален бакалавър в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”, специалност „Лечебен масаж”. В момента учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, I курс. Желанието му е да работи в клиника и да развива специална терапия, помагаща на хора с двигателни увреждания да подобрят физическите си способности. Стефан Цвятков , на 20 г., от Габрово. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Социални дейности”, I курс. Желанието му е да работи в някоя от организациите на и за хора с увреждания в България . Фондация „КГБ - Клуб на готините баби“, създадена от три носителки на титлата „Мисис Баба“, от две години провежда кампании за събиране на средства, с които подпомага студенти с физически увреждания. Фондацията иска да постави основите на виртуална библиотека с учебници и научна литература, която ще реши основния проблем на студентите с нарушено зрение – липсата на достатъчно литература в електронен вид. Фондация „Сила за живот“ съществува от 2005 г. Вече десет години се помага на творческото и образователното развитие на хората с увреждания, като ежегодно, във всяка последна седмица на август организира Фестивал за хора с физически увреждания.

Бирник разпродава земи на община Видин

http://www.cross.bg/vidin-dulgove-obshtinata-1439420.html

Видин /КРОСС/ Частен съдебен изпълнител обяви за продажба земеделски земи, собственост на община Видин. Причината са натрупани дългове на местната власт за над 2 150 000 лева.Продажбата на земеделските терени се налага заради борчове към две фирми - за озеленяване и улично осветление, с които общината има сключени договори, но не им е плащала за реално извършена дейност.Задълженията са от 2008 г. до сега, като към наследените дългове са се натрупали и нови. След като спечелили делата, фирмите предприели действия чрез съдебния изпълнител, за да си приберат дължимото от общината.На публична продан са обявени 61 общински имота в местностите Герена и Алимана. Купувачите, предложили най-високи цени, ще бъдат обявени на 12 декември, съобщи съдебният изпълнител.От кметството в дунавския град се оплакаха, че с разпродаването на имотите общината ще бъде лишена от възможността да реализира намерението си за развитие на зеленчукопроизводството и изграждането на борса в региона.През м.г. само за месец сметките на Видин не бяха запорирани. След местните избори през 2011 г. новото общинско ръководство наследи дългове за над 20 млн. лв. за неплатени ток, вода, образование, охрана, социални дейности.Междувременно кметът на Видин Герго Гергов беше отстранен от длъжност заради разследване за злоупотреби, пише "Труд".

Омбудсманът: Вещите лица и съдиите изнасят дела с торби

http://offnews.bg/news/n_1/n_416701.html

"Откакто съм в съдебната система, вещите лица с торби изнасят дела. Съдии са забравяли дела по трамваите, изнасят се и секретни дела". Това заяви омбудсманът Константин Пенчев пред БНТ по темата с откраднатото от колата на вещото лице тефтерче на Филип Златанов. Според него е крайно време Висшият съдебен съвет да вземе мерки, защото е несериозно "да се изнасят от всеки съвсем официално документи от съда, това прилича на разграден двор". Пенчев също така заяви, че е добре, че кабинетът е коалиционен и се подкрепя от повече политически сили, защото няма да има изкушението правителството да върви само по своята програма, а всяка сила ще настоява и за своите приоритети. По думите му трябва от първия ден на кабинета да се заработи с въвеждане на реформи. "Сега най-тежко е на министрите, които ще изпълняват тази програма и на реформаторите, които са с най-тежки ресори", каза още омбудсманът. За втория кабинет "Борисов" Пенчев коментира, че се надява също така да успее да прекрати корупционните практики от последните години. На въпрос колко смята, че ще е животът на правителството той заяви: "Колко време ще изкара правителството, е божа работа, но трябва да се работи все едно всеки ден е единствен", завърши Пенчев. Пенчев отново настоя таксата "сградна инсталация" при разходите на топлинна енергия да отпадне. "Проблемът е, че има законово двусмислие - миналото НС прие член, в който пише, че никой не може да плаща за услуга, която не е поискана изрично. Хората казаха, ето, няма да плащаме сградна инсталация. МИ и толофикационните дружества обаче казаха, че този чл. 62 се отнасял за нови сгради. Затова НС трябва да каже този член 62 кога се прилага", настоя Пенчев. "Иначе ще се окаже, че много хора няма да платят, после Топлофикация ще ги съди и ще трябва да пращат и лихви", допълни той.

Осъдиха мъж, извършил кражба в района на Товарна гара - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270533

Днес, след споразумение, 44-годишният Ж.Димитров бе осъден на 3 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок за кражба от товарната гара във Варна, съобщиха от варненския районен съд за Moreto.net. 44-годишният Ж.

Путин побеснял в разговор с Ердоган, заплашвал го

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423088


Скандален телефонен разговор за Сирия провели президентите на Турция и Русия, съобщи в. “Москоу таймс”.
Реджеп Ердоган ожесточил обичайната си риторика и заявил на Владимир Путин, че Турция повече не може да бъде равнодушна към “масовото унищожаване на хора” в обхванатата от война арабска страна. За учудване на Ердоган обаче Путин побеснял и Скандален телефонен разговор за Сирия провели президентите на Турция и Русия, съобщи в. “Москоу таймс”. Реджеп Ердоган ожесточил обичайната си риторика и заявил на Владимир Путин, че Турция повече не може да бъде равнодушна към “масовото унищожаване на хора” в обхванатата от война арабска страна. За учудване на Ердоган обаче Путин побеснял и

Ким Кардашиян лъсна по задник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423039

Черни ръкавици, перли около врата и... олио по цялото тяло. Но кой ти гледа перлите и пестеливия грим, при положение че риалити звездата Ким Кардашиян показа най-известната част от тялото си - дупето, аранжирано като поднос за чаша с шампанско. Специалната фотосесия на Ким е направена за ноемврийския брой на сп. Paper, като кадрите са заснети още Черни ръкавици, перли около врата и... олио по цялото тяло. Но кой ти гледа перлите и пестеливия грим, при положение че риалити звездата Ким Кардашиян показа най-известната част от тялото си - дупето, аранжирано като поднос за чаша с шампанско. Специалната фотосесия на Ким е направена за ноемврийския брой на сп. Paper, като кадрите са заснети още

Зеленогорски замести Кунева като съпредседател на Реформаторите в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_416705.html

На днешното заседание на парламентарната група на Реформаторския блок за съпредседател беше избран Найден Зеленогорски, зам.-председател на "Движение България на гражданите", съобщиха от Блока.  Зеленогорски зае мястото на Меглена Кунева, която беше назначена за вицепремиер в правителството на Бойко Борисов с ресор координация на европейските политики и институционалните въпроси. Найден Зеленогорски беше кмет на Плевен в продължение на три мандата. Тогава той бе част от СДС, който напусна, за да се присъедини към партията на Кунева.

Променят закона за банковите депозити

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/promeniat-zakona-za-bankovite-depoziti-6027322

Въвеждат се нов тип гарантирани влогове, като за тях сумата която е сигурна ще е 250 000 лева, но и гаранцията ще е временна

Ни Ло за Валери: Неукротима ревност, но яко бурен секс!

http://www.bnews.bg/article-121580

През годините Николета Лозанова многократно бе обвинявана, че е повлияла негативно на кариерата на съпруга си Валери Божинов.

Италианците не искат да се женят

http://europe.actualno.com/Italiancite-ne-iskat-da-se-jenjat--news_60022.html

Бракът не е на мода в Италия. Италианците по-малко от всякога са готови да се оженят, показва статистиката, според която за първи път сватбите през 2013 г. са били по-малко от 200 000. Рекордно нис...

САЩ: Санкциите срещу Русия все още не са постигнали целта си

http://www.cross.bg/rysiya-politikata-sanktziite-1439418.html

/КРОСС/ Администрацията на Барак Обама признава, че санкции срещу Русия все още не са постигнали целта си, съобщава CNN."Предстои санкциите да изпълнят своята роля в регулирането на политиката на Русия по отношение на Украйна", каза пред журналисти заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Бен Родс. "Ето защо ние ще продължим да ги въвеждаме. Ето защо ние продължаваме да обясняваме къде точно Русия трябва да подобри политиката си".Родс подчерта, че санкциите очевидно оказват отрицателно въздействие върху руската икономика, въпреки това САЩ продължава да е обезпокоена от действията на Русия.

Бивши шефове на митниците се обявиха против сливането им с НАП

http://www.cross.bg/mitnitzite-vlivane-kylishev-1439419.html

София /КРОСС/ Идеята за вливане на Агенция "Митници" в НАП е стара. Тя датира още от 2006 година и излиза от средите на ДПС. Аз съм против едно такова решение. Трябва да се направи анализ и да се проверят ползата и вредите, каза пред БНТ Пламен Минев, бивш директор на Агенция "Митници". Заедно с него гост в студиото беше и друг бивш шеф на митниците, Христо Кулишев, който също се обяви против едно такова вливане. Абсолютно безсмислено и неправилно е да се извършва едно такова сливане. Практиката в другите страни показва, че където е станало такова вливане, сега се опитват да разделят двете администрации. Това сливане ще е вредно, категоричен беше Кулишев. Не може да се говори, че НАП работи добре, а митниците не си вършат задълженията. Тези твърдения не са верни, убедени бяха двамата. Последните две години има ръст на контрабандата. Това се дължи на организационни структури в работата на митниците, допълни Кулишев.    

ЕБВР отпусна 305 млн. евро за жп линията Македония-България

http://www.moreto.net/novini.php?n=270510

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна средства в размер на 305 милиона евро за Република Македония. 145 милиона евро ще бъдат използвани за втората фаза от строежа на жп линията между Македония и България, а 160 милиона ще бъдат инвестирани по Програмата за републикански пътища.

Михнева извади документи: Колтуклиева е взела пари от КТБ!

http://www.bnews.bg/article-121636

Маргарита Михнева извади пред БНТ документи, според които Соня Колтуклиева е получавала пари от КТБ.

Омбудсманът Пенчев: Съдии са си забравяли дела в трамвая, граждани ги връщат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423176

Откакто аз съм съдия, а това са много години, вещите лица и съдиите с торби изнасят доказателства. Аз знам много случаи, в които дори съдии са си забравяли делата в трамвая и граждани им ги връщат. Даже бих казал, че има и секретни дела, които съдиите си носят. Това е разграден двор от години. Това каза пред БНТ националният омбудсман Константин Откакто аз съм съдия, а това са много години, вещите лица и съдиите с торби изнасят доказателства. Аз знам много случаи, в които дори съдии са си забравяли делата в трамвая и граждани им ги връщат. Даже бих казал, че има и секретни дела, които съдиите си носят. Това е разграден двор от години. Това каза пред БНТ националният омбудсман Константин

Константин Пенчев: Вещите лица и съдии изнасят доказателства с торби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423165

Откакто аз съм съдия, а това са много години, вещите лица и съдиите с торби изнасят доказателства. Аз знам много случаи, в които дори съдии са си забравяли делата в трамвая и граждани им ги връщат. Даже бих казал, че има и секретни дела, които съдиите си носят. Това е разграден двор от години. Това каза пред БНТ националният омбудсман Константин Откакто аз съм съдия, а това са много години, вещите лица и съдиите с торби изнасят доказателства. Аз знам много случаи, в които дори съдии са си забравяли делата в трамвая и граждани им ги връщат. Даже бих казал, че има и секретни дела, които съдиите си носят. Това е разграден двор от години. Това каза пред БНТ националният омбудсман Константин

Потрес: Корупция в 13 болници

http://frognews.bg/news_80144/

Проверка в 13 болници в страната установи нарушения в обществените поръчки. Десетки са предпоставките за корупция в здравеопазването, сочат данните от доклад на Центъра за борба с корупцията. През последната година и половина са проверени 13 болници в страната, като са установени редица нарушения при обществените поръчки.

Европейските борси затвориха на червено

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-borsi-zatvoriha-na-cherveno-183682/

Банковият сектор претърпя загуби, след като пет финансови институции бяха глобени за манипулиране на валутните пазари

Помияри наръфаха жена по главата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423060

Три помияра наръфаха главата на 60-годишна жена в добричкото с. Коритен. Песовете нападнали посред бял ден - около 14 ч, нищо неподозиращата жертва на улицата.
След сигнал от кмета на селото жената е закарана в добричката окръжна болница с разкъсна рана на главата и дясната предмишница. Пострадалата има и прободни рани от кучешки зъби на лявата.. Три помияра наръфаха главата на 60-годишна жена в добричкото с. Коритен. Песовете нападнали посред бял ден - около 14 ч, нищо неподозиращата жертва на улицата. След сигнал от кмета на селото жената е закарана в добричката окръжна болница с разкъсна рана на главата и дясната предмишница. Пострадалата има и прободни рани от кучешки зъби на лявата..

Плевлениев уточни, че приема 10 ноември като символ, а не квадратче в календара

http://www.mediapool.bg/plevleniev-utochni-che-priema-10-noemvri-kato-simvol-a-ne-kvadratche-v-kalendara-news227135.html

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че приема 10 ноември 1989 г. като символна дата за началото на демократичните промени в България и я е употребил в този смисъл в изявлението за своя личен спомен от събитията тогава. "Колко удобно е дебатът да се върти около датата 10 ноември, а не около позицията ми да направя два плаката и да отида пред Народното събрание”, коментира държавният глава Росен Плевнелиев в сряда. Позицията му бе публикувана в профила в социалната мрежа Туитър на Администрацията на президента. Тя на практика е уточнение на казаното от Плевнелиев във вторник, че на 10 ноември 1989 г. е правил плакати и е протестирал пред Народното събрание. Разказаните от него лични спомени взривиха социалната мрежа, тъй като на тази дата преди 25 години Тодор Живков пада от власт на пленум на ЦК на БКП. На самия 10 ноември 1989 г. няма митинг пред Народното събрание, в какъвто Росен Плевнелиев си спомня, че е участвал. Първият свободен митинг след 10 ноември е на 18-и ноември пред храм-паметника "Александър Невски". В сряда държавният глава уточни изказването си в поредица от съобщения в Туитър, а след това и на живо при участието си във втория ден на конференцията за прехода, организирана под неговия патронаж. "10 ноември е символ на промяната и на граждански демонстрации, в които участвах и аз. 10 ноември е възприемана като символична дата за началото на прехода, а не просто квадратче от календара", написа Плевнелиев в Туитър. "Тогава аз имах смелостта да изляза с ясна гражданска позиция...След новината за промените с моя приятел направихме плакати. И спонтанно, без да е нужно някой да ни организира, отидохме пред парламента...Отидохме, за да изразим публично реакция и позиция! С нашите плакати! И не бяхме сами!..Това е историята ми, която днес се опитват да обърнат срещу мен, както се опитват да подменят и истината за 25-те години преход... И нека тези,които сега иронизират, да кажат как са реагирали на тази новина. Колко удобно е дебатът да се върти около датата 10 ноември, а не около позицията ми да направя 2 плаката и да отида пред НС. Всички тях поздравявам с вчерашната си реч", написа още президентът. Няколко часа по-късно той отново коментира темата. "Аз съм имал своята позиция и съм я отстоявал. Имал съм и разбирането и спонтанното усещане, че това е важно, млад човек, студент... Важно е не какво казваме, а какво направихме в годините на прехода...Не разказвам историята, за да се правя на герой или дисидент, какъвто нямам претенции да бъда", каза той. Ето думите на Росен Плевнелиев от вторник, които предизвикаха редица критики, коментари и дребнаво заяждане: "Понеже питате къде бях на 10 ноември. Да ви кажа една тайна. Бях на площада и бях на митинга. Точно в този ден с мой приятел Илиян Попов ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти двамата с него нарисувахме на два тапета плакати", разказа Плевнелиев във вторник. Той допълни как на единия плакат са написали "Съд за виновниците”, а на другия - "Дворците на БКП да станат болници и училища”. "С тези два плаката ние отидохме на прословутия митинг. Това, което много ме впечатли, е, че когато отидохме там се опитахме да дадем единия плакат на други хора, но никой не го пое. Никой не смееше да вземе втория плакат. Това е моят 10 ноември”.

Кампания по програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270527

Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) във Варна ще участва в инициативата „Европейска седмица на отворените врати” на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Всеки който желае да узнае ХИВ статуса си може да посети кабинета в периода 21-28.

Как да съживим парламентарния контрол върху службите за сигурност?

http://www.mediapool.bg/kak-da-sazhivim-parlamentarniya-kontrol-varhu-sluzhbite-za-sigurnost-news227134.html

Случващото се с КТБ за пореден път демонстрира формалния и небрежен контрол, който се упражнява върху институциите. След всяка една скандална случка, в която и да било сфера, си даваме сметка, че контролът е неизменна част от успешното функциониране на институционалните структури. А болезнената липса на ефективен надзор неминуемо заличава усещането за наличието на устойчиви механизми за демократично управление. Изработването и приемането на Правилника за дейността на новосформираното 43-то Нaродно събрание е повод отново да се замислим за контрола. Този път обаче за контрола върху специалните служби. Предишният парламент, освен с непрестанните словесни схватки, липса на кворуми и функционална вътрешно-институционална криза, ще се запомни и с тоталната невъзможност и неспособност да упражнява контрол върху този сектор. Експерти наскоро определиха парламентарния контрол върху специалните служби като абсолютно обезличен, безсмислен и атрофирал. Една от причините за това вероятно е и фактът, че поради специфичния характер на дейността си, самите служби трудно се поддават на контрол. Независимо от това твърдение обаче, парламентът е призван и длъжен да осигури механизми за постоянен анализ и оценка на изпълнителната власт и в частност на принадлежащите й служби за сигурност. Парламентарният контрол е задължително да бъде ясно и еднакво разписан в бъдещи закони за регулация на сектора за сигурност. Настоящата практика на регламентирането му в Правилника за дейността и организацията на Народното събрание води до нестабилност, защото парламентът лесно може да реши, че комисия за контрол на службите изобщо не му е нужна. Така например 42-то НС с лек замах разми опита на своя предшественик и на мястото на специализираната постоянна комисия, която контролираше ДАНС, създаде една мегакомисия за контрол на службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателните средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения. Премахна и ротационното председателство и заложи на принципа, според който комисията се председателстваше от управляващото мнозинство, принцип който е в пълно противоречие с добрите чужди практики. И всичко това без да отчете предишния опит и да направи анализ на практиката на специализираната комисия за контрол на ДАНС. Няма как без оценката на въздействието на предишен опит да знаем кое функционира добре и кое е по-скоро дефицит и в зависимост от резултатите на този анализ, да се разпишат адекватните решения. Ефективността на парламентарния контрол върху специалните служби в 42-я парламент бе поставен пред изпитание. Причините за това са няколко. Първо, правилата за председателството на комисията не отговаряха на международните стандарти. Световните практики ясно заявяват, че за да се засили легитимността на надзорния орган, той или трябва да се председателства от опозицията или председателството да е на ротационен принцип между управляващите и опозицията. В това отношение обаче българското законодателство рязко се разминава с установените международни стандарти, тъй като председателското място бе в ръцете на представител от управляващото мнозинство. Второ, тематичният обхват на комисията бе твърде голям – покриваше всички специални служби, както и контрола върху специалните разузнавателни средства. Това е предмет поне за две постоянни специализирани комисии, какъвто беше опитът на 41-то НС. Трето, правомощията й не бяха широки и не й позволяваха да извършва ефективен контрол. Четвърто, липсваше достатъчна експертност, активност и интензитет в работата на постоянната комисия. На фона на практиката на специализираната Комисията за контрол на ДАНС може да се каже, че мегакомисията за всички служби не беше особено активна в изпълнението на задълженията си. Наблюдаваше се слаб месечен интензитет на работата, регулярността на заседанията бе нарушена и тя заседаваше по-скоро на спорадичен принцип. Тези недостатъци следва задължително да бъдат оценени, коригирани и взети предвид, както при изработването на новия Правилник, така и при изготвянето на вътрешните правила за работа на комисията за контрол на службите за сигурност. За съжаление на този етап в частта за парламентарния контрол той изцяло копира този на предишния, залагайки отново на формулата мегакомисия за всички служби и специалните разузнавателни средства. Ефективността обаче налага следното: Първо, да има една постоянна комисия, която да контролира само службите за сигурност. Председателството да бъде на ротационен принцип или председателят на комисията да се избира от опозицията. Така ще се избегне възможността една партия да доминира дневния ред през целия парламентарен мандат, ще се ограничи възможността за постоянно слабо лидерство и членовете ще се стимулират към повече активност и съпричастност към работата на комисията. Второ, да се избират членове с високи морални качества, които да полагат клетва с оглед защитата на информацията, до която ще имат достъп и с която ще боравят. Трето, комисията да работи според предварително заложена стратегия и програма за дейността й, приета от всички членове. В зависимост от обстановката в сферата на сигурността, тази рамка може да подлежи на актуализация всяка година. Това ще спомогне и за изработването на конкретни приоритети в работата на контролиращия орган. Четвърто, комисията да има правото да контролира изразходването на бюджета. Според досегашната практика, комисиите можеха единствено да приемат с решение становище по бюджета. Големият пропуск е липсата на функции по надзор над изпълнението на бюджета. Няма как да се прецени ефективността на една служба, ако не може да се провери дали средствата са изразходвани съобразно поставените приоритети и задачи. Пето, комисията да е подплатена с постоянен експертен състав, който да я подпомага в дейността й. Неефективно и недопустимо е контролът да разчита изцяло и само на подадена от службите информация, още повече, че според настоящата практика, разузнавателните структури демонстрират по-скоро резервираност. Шесто, комисията да действа на проактивен принцип, да предизвиква ad-hoc проверки и да не разчита единствено на последващия контрол. Седмо, да се институционализира процедура, според която комисията да произвежда редовни годишни отчетни доклади или отделни тематични доклади. Това са базисни изисквания за конструирането на ефективен механизъм за контрол, върху които законодателят трябва да надгражда. Те са алтернативата на съществуващото в момента повърхностно и формално наблюдение на този сектор. Подминаването им би било жалка имитация на реформа, на която се надяваме, че настоящият парламент няма да ни направи свидетели.

Земетресение ни отнема първия олимпийски медал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422922

Любен Бозев чупи световен рекорд, но не участва в Амстердам през 1928 г.
България със сигурност е можела да спечели първия си медал от олимпиада още в Амстердам през 1928 г.
Но земетресението в Чирпан на 14 април спира от участие първия ни световен рекордьор в историята. Това е Любен Бозев от Пловдив.
Той живее и тренира във Франция. Любен Бозев чупи световен рекорд, но не участва в Амстердам през 1928 г. България със сигурност е можела да спечели първия си медал от олимпиада още в Амстердам през 1928 г. Но земетресението в Чирпан на 14 април спира от участие първия ни световен рекордьор в историята. Това е Любен Бозев от Пловдив. Той живее и тренира във Франция.

Цацаров смъмри правосъдния министър заради негово интервю

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/12/2418120_cacarov_smumri_pravosudniia_ministur_zaradi_negovo/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров възприе лично и обидно интервюто на правосъдния министър Христо Иванов пред БНР от сряда сутринта.

В него министърът казва очевидното: "Възможно е да настъпи срив в системата за случайно разпределение в един голям съд, възможно е да бъдат откраднати тефтери и  теоретично възможно е това да се случи  в един и същи ден. Обаче да се случи по най-важните дела в държавата е нещо, за което и съдът, и ВСС, и прокуратурата трябва да положат усилия да дадат...

Патриотите санкционираха Велизар Енчев

http://www.cross.bg/front-enchev-velizar-1439417.html

София /КРОСС/ Парламентарната група на Патриотичния фронт наказа със забележка депутата Велизар Енчев заради непремерени изказвания. Говори в кулоарите на парламента, напред и назад, че срещу него е организиран другарски съд. Той е малко по-емоционален, такова нещо не е имало. Той просто трябваше да даде обяснения, заяви Валери Симеонов пред ТВ7.Той се отнесе неколегиално, нелоялно и дори бих казал - надменно. Наказанието е заради това, а не заради факта, че е гласувал срещу Бойко Борисов. При втора проява той ще бъде глобен с 200 лв., а при трета - ще бъде изключен от групата.От вчера Патриотичният фронт има Правилник. 18 от общо 19-те депутати са подписали Декларация за лоялност. Тя визира само дисциплината, но не задължава депутатите да гласуват под строй. Това изключва само вариантите, в които предварително е взето решение за гласуване в групата.

Лю: Светът не може да разчита само на икономиката на САЩ

http://www.vesti.bg/novini/liu-svetyt-ne-mozhe-da-razchita-samo-na-ikonomikata-na-sasht-6027321

САЩ предупредиха, че световната икономика не може да издържи "загубено десетилетие", критикувайки политиката в еврозоната преди срещата на върха на Г-20 тази седмица.

В. Енчев отнесе наказание; за повече издънки може и да го гонят от ПГ

http://frognews.bg/news_80143/

Велизар Енчев, бивш водещ на тв предаване "Дискусионно студио", е наказан от ръководството, обяви в ефира на news7 лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов:

Европейски робот кацна на летяща скала на 510 млн. км от Земята (обобщение)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423135


Броени часове преди историческото първо кацане на създаден от човешка ръка робот на повърхността на комета, сондата “Розета” улови “песен” от черната ледена космическа скала 67Р/Чурюмов-Герасименко, писа в. “Дейли мейл”.

Инструментът на “Розета” за анализ на магнитното поле на кометата засече странен бълбукащ звук, Броени часове преди историческото първо кацане на създаден от човешка ръка робот на повърхността на комета, сондата “Розета” улови “песен” от черната ледена космическа скала 67Р/Чурюмов-Герасименко, писа в. “Дейли мейл”. Инструментът на “Розета” за анализ на магнитното поле на кометата засече странен бълбукащ звук,

Без почивка до Коледа за щангите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423152

Няма да има разпускане на щангистите и след световното първенство в Казахстан, независимо кой от състезателите къде се е класирал, декларира националният треньор Иван Иванов още преди края на шампионата. 
“Каква почивка? Който иска да вдига на олимпиадата, няма да почива – мотивира решението си олимпийският шампион от Барселона '92. - Връщаме се о Няма да има разпускане на щангистите и след световното първенство в Казахстан, независимо кой от състезателите къде се е класирал, декларира националният треньор Иван Иванов още преди края на шампионата. “Каква почивка? Който иска да вдига на олимпиадата, няма да почива – мотивира решението си олимпийският шампион от Барселона '92. - Връщаме се о

Разкриха корупция в 13 болници

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/razkriha-korupciia-v-13-bolnici-6027320

От Центъра за борба с корупцията предлагат централизирано провеждане на електронни обществени поръчки за лекарствата

Приходи от мача с Малта - за болно дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423178

БФС ще дари 20% от приходите от билети от мача с Малта за лечението на болно 10-годишно дете. Във ВИП-зоната на двубоя в неделя ще има и кутии за събиране на средства. Президентът на БФС Борислав Михайлов се ангажира и с конкретна финансова помощ. Малката Боряна Дикова се лекува в Германия от тумор на яйчниците.
А репортери, съдийки и известни фут БФС ще дари 20% от приходите от билети от мача с Малта за лечението на болно 10-годишно дете. Във ВИП-зоната на двубоя в неделя ще има и кутии за събиране на средства. Президентът на БФС Борислав Михайлов се ангажира и с конкретна финансова помощ. Малката Боряна Дикова се лекува в Германия от тумор на яйчниците. А репортери, съдийки и известни фут

Обществените поръчки за доставка на лекарства - основен източник на корупция

http://www.moreto.net/novini.php?n=270550

Неефективността при провеждането на обществени поръчки за доставка на лекарства от страна на болниците, както и несъразмерното разпределение между разходите за лекарства и за медицински дейности, дават възможност за извършването на голям брой корупционни нарушения системата.

Велизар Енчев санкциониран от Патриотичния фронт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423117

Другарският съд, за който Велизар Енчев алармира, влезе и официално в действие. Предводителят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви преди броени минути, че вече бившият водещ на тв предаването Другарският съд, за който Велизар Енчев алармира, влезе и официално в действие. Предводителят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви преди броени минути, че вече бившият водещ на тв предаването "Дискусионно студио" е наказан от ръководството. "Той вече е санкциониран. Не за гласуването си за Бойко Борисов,

Водата в Цар Асен и Росен е годна за пиене

http://www.cross.bg/reka-vodata-pokazali-1439416.html

/КРОСС/ Водата в чешмите на пазарджишките села Цар Асен и Росен е годна за пиене, съобщиха от регионалната екоинспекция. Окончателните проби не са показали наличие на тежки метали над допустимите стойности. Източването на водоема с киселинни води на "Еко Медет", което предизвика замърсяване на река Луда Яна продължава, но проблемът вече е овладян. Проверка е установила още, че сигналът за умряла риба в река Банска Луда Яна, който бе получен в екоинспекцията, не се е потвърдил. Пробите на водите в реката не са показали отклонения.

Велизар Енчев санкциониран от другарски съд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423130

Другарският съд, за който Велизар Енчев алармира, влезе и официално в действие. Предводителят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви преди броени минути, че вече бившият водещ на тв предаването "Дискусионно студио" е наказан от ръководството.  "Той вече е санкциониран. Не за гласуването си за Бойко Борисов, Другарският съд, за който Велизар Енчев алармира, влезе и официално в действие. Предводителят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви преди броени минути, че вече бившият водещ на тв предаването "Дискусионно студио" е наказан от ръководството. "Той вече е санкциониран. Не за гласуването си за Бойко Борисов,

Какво е Агилкиа – мястото за приземяване на робота от "Розета"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/12/2418128_kakvo_e_agilkia_miastoto_za_prizemiavane_na_robota_ot/?ref=rss


Мястото, избрано за контакта между робота "Филе" и кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, доскоро си нямаше име. То се наричаше просто "Място J".

Но от Европейската космическа агенция, провеждаща уникалната мисия "Розета", обявиха международен конкурс за име и кръстник.

Между 16 и 22 октомври се събираха предложения, прегледани след това от комисия с участници от агенцията, Германия (нейната аерокосмическа служба предвожда консорциума), Франция и Италия.

Името, което...

Борсовите индекси тръгнаха надолу

http://econ.bg/Новини/Борсовите-индекси-тръгнаха-надолу_l.a_i.605756_at.1.html

Борсовите индекси паднаха в края на сесията в сряда след разпродажбите на книжата на фармацевтичната компания Софарма и на Първа инвестиционна банка....

Според Русия споразумение по ядрения въпрос с Иран е напълно възможно

http://www.mediapool.bg/spored-rusiya-sporazumenie-po-yadreniya-vapros-s-iran-e-napalno-vazmozhno-news227133.html

Постигането на споразумение в преговорите между световните сили и Техеран за иранската ядрена програма е жизненоважно и Русия дори не разглежда възможността те да завършат с провал, заяви високопоставен руски представител, цитиран от Ройтерс.   Датата 24 ноември бе зададена като краен срок за постигане на споразумение между Иран и шестте световни сили. То трябва да даде гаранции, че ядрената програма на Техеран няма да бъде използвана за производство на ядрени оръжия. В замяна Западът се ангажира да отслаби санкциите срещу Иран.   Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който участва в последните преговори по въпроса в неделя в Маскат, каза, че Москва прави всичко възможно, за да помогне на страните да постигнат споразумение.   "Не разглеждаме възможността да не се сключи споразумение до 24 ноември. Съсредоточили сме се напълно върху задачата, тъй като имаме шанс и то не малък. Не можем да го пропуснем", заяви той.   Русия има по-близки отношения с Иран, отколкото другите страни в преговорите, които включват също САЩ, Германия, Китай, Франция и Великобритания, отбелязва Ройтерс.   Рябков определи спазването на крайния срок не само като нещо възможно, но и като нещо необходимо и подчерта, че се прави доста за постигането на тази цел.

Мъж се самозапали в плевенското село Койнаре

http://offnews.bg/news/n_1/n_416692.html

Мъж се самозапали пред дома си в село Койнаре, област Плевен, съобщи "Фокус". Мъжът е получил тежки изгаряния и е с опасност за живота. Сигналът за инцидента е получен в 10:50 часа вчера.  Очаквайте подробности.

Раздори в Патриотичния фронт

http://politics.actualno.com/Razdori-v-Patriotichnija-front--news_60018.html

Спорове между членовете на Патриотичния фронт, обвинения в заплахи за саморазправа между депутати и подписани оставки в джоба. Заради една критика към Бойко Борисов групата на Патриотите се сдоби с ...

Путин се скара на Ердоган

http://europe.actualno.com/Putin-se-skara-na-Erdogan--news_60019.html

Скандал се разразил между президентите на Русия и Турция, когато провели телефонен разговор за ситуацията в Сирия. Това твърди в. Moscow Times. Турският президент Реджеп Ердоган ожесточил обичайната ...

Кражбата на тефтерите на Златанов била случайна?

http://crime.actualno.com/Krajbata-na-tefterite-na-Zlatanov-bila-sluchajna-news_60020.html

Прословутите тефтерчета на Филип Златанов (на снимката) са били откраднати случайно, а не по поръчка. Така смята експертът Стефан Бенчев, от чиято кола изчезнаха записките. Точно преди седмица Стефа...

БДЖ разпродава вагони

http://business.actualno.com/BDJ-razprodava-vagoni--news_60021.html

Българските железници продават още 100 пътнически вагона. Търгът с тайно наддаване, който ще се проведе утре, е разделен в 100 лота. Началната цена варира от 11 000 до 96 000 лв., а общата стойност ...

Пернишките мутри се вписаха в организацията на работодателите на фармацевтичния олигарх Огнян Донев - КРИБ! Вижте кои са работодателите на днешен Перник!

http://www.zapernik.com/pernik/pernishkite-mutri-se-vpisaha-v-organizaciyata-na-rabotodatelite-na-farmacevtichniya_35682/

Пернишкият бизнес се събра на учредителна конференция на работодателите и индустриалците в България -КРИБ, предаде репортер на "За Перник".

На местно ниво за председател на сдружението бе избран Георги Милев. Той каза, че работодателите са реалните хора, които работят,...

Продължава

Според испанския премиер допитването за независимост на Каталуния е провал

http://www.mediapool.bg/spored-ispanskiya-premier-dopitvaneto-za-nezavisimost-na-kataluniya-e-proval-news227132.html

Испанският премиер Мариано Рахой окачестви като провал състоялото се в неделя допитване за независимост на Каталуния, предаде Асошиейтед прес.   Той припомни, че гласуването в неделя е било не само противозаконно, а и в него са участвали едва една трета от жителите на областта въпреки месеците кампания на активистите за независимост. Рахой подчерта, че е изключено да се състои законен, тоест разрешен от правителството в Мадрид, референдум в областта.   По данни на каталунското правителство в допитването са участвали 2,3 млн. души, като 80 на сто от тях са се обявили за отделяне от Испания. Право на глас имаха около 6,3 млн. човека.   Премиерът на регионалното правителство Артуро Мас, който твърди, че вотът в неделя е успешен, призова вчера Рахой на преговори за насрочване на официален референдум за независимост на Каталуния.   "Мас прекрасно знае, че парламентът на Каталуния има пълното право да инициира съответна промяна в конституцията и това е единственият законен път" за отделянето на Каталуния от Испания, заяви Рахой. Испанският премиер допълни, че лично той е против конституционна реформа, която би нанесла вреда на суверенитета на Испания.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/12/2418122_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на вечерната емисия:

Главният прокурор поиска имунитета на Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Сергей Станишев и трима депутати от БСП и ДПС, които са обект на разследвания.

Прокуратурата се заема с разследването за изчезналите тефтери на Филип Златанов.

Енергийната комисия обяви искането на "Булгаргаз" за повишаване...

Пенчев: Правителството трябва да започне още от първия ден с реформи

http://www.cross.bg/penchev-dela-lihva-1439415.html

София /КРОСС/ Правителството трябва да започне още от първия ден с реформи. Няма време за губене, коментира пред БНТ омбудсманът Константин Пенчев. По думите му е добре, че кабинетът е коалиционен и се подкрепя от повече политически сили, защото по този начин всяка сила ще държи на своите точки в програмата и ще иска те да се изпълняват. Според Пенчев най-трудно ще е на министрите, особено на тези от Реформаторския блок, защото те са поели най-тежките сектори. Той обаче смята, че те трябва да работят така, все едно всеки ден им е единствен. Пенчев коментира и кражбата на тефтерчетата на Филип Златанов.Откакто съм съдия, вещите лица с торби изнасят дела. Най-редовна картина е адвокатът да търси дела, а те да са у вещото лице. Знам, че съдии си забравят торбите в трамвая; носят се така и секретни дела, изреди той. Надявам се сега и ВСС да вземе някакви мерки, каза още Пенчев и добави, че това се прави съвсем официално в системата.По темата КТБ омбудсманът заяви, че има объркване около преференциалната лихва и изплащането на депозитите. Щом един е получил лихва като тази на всички вложители, значи и на останалите е гарантиран, посочи той.

Продадоха дома на Максим Горки за 7 млн. рубли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423105

Домът на писателя Максим Горки, в който той е живял от 1878 до 1880 година, е бил продаден за 7 милиона рубли, се съобщават руските медии, позовавайки се на съобщение на сайта на Министерството на държавното имущество и поземлената собственост на Нижегородска област.
Домът на Горки е обект на културното наследство на региона . Домът на писателя Максим Горки, в който той е живял от 1878 до 1880 година, е бил продаден за 7 милиона рубли, се съобщават руските медии, позовавайки се на съобщение на сайта на Министерството на държавното имущество и поземлената собственост на Нижегородска област. Домът на Горки е обект на културното наследство на региона .

Двама от Варна се отровиха със син спирт за горене

http://www.moreto.net/novini.php?n=270547

Двама души са с остри интоксикации след консумация на син спирт за горене, който съдържа смъртоносния метилов алкохол. Единият е в реанимацията на УМБАЛ „Света Анна“ във Варна, научи в. „Черно море“ от изпълнителния директор проф. д-р Дико Бошнаков.

За първи път човечеството успя да изпрати космически апарат върху комета

http://econ.bg/Новини/За-първи-път-човечеството-успя-да-изпрати-космически-апарат-върху-комета_l.a_i.605795_at.1.html

За първи път в историята си човечеството успя да изпрати космически апарат на комета. След седемчасово чакане, усилията на учените се увенчаха с...

Бердих нанесе втора тежка загуба на Чилич в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/12/2418118_berdih_nanese_vtora_tejka_zaguba_na_chilich_v_london/?ref=rss


Томаш Бердих запази шансове да преодолее груповата фаза във финалите на АТП в Лондон след убедителна победа срещу шампиона от US Open Марин Чилич с 6:3, 6:1.

Чешкият тенисист постигна първи успех в турнира, след като в първия си мач спечели едва два гейма срещу Стан Вавринка.

Бившият финалист от "Уимбълдън" спази традицията от предишните си четири участия в заключителния турнир на АТП неизменно да губи първите и да печели вторите си мачове.

Чилич, който дебютира...

Върнаха и бившия шеф на пощите

http://frognews.bg/news_80142/

Бившият шеф на пощите Деян Дънешки е върнат на поста си. От днес той е директор на „Български пощи”.

Домът на Максим Горки бе продаден за 7 млн. рубли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423089

Домът на писателя Максим Горки, в който той е живял от 1878 до 1880 година, е бил продаден за 7 милиона рубли, се съобщават руските медии, позовавайки се на съобщение на сайта на Министерството на държавното имущество и поземлената собственост на Нижегородска област.
Домът на Горки е обект на културното наследство на региона . Домът на писателя Максим Горки, в който той е живял от 1878 до 1880 година, е бил продаден за 7 милиона рубли, се съобщават руските медии, позовавайки се на съобщение на сайта на Министерството на държавното имущество и поземлената собственост на Нижегородска област. Домът на Горки е обект на културното наследство на региона .

Соня Немска: Стъкло съм и режа чак до кръв (видео)

http://www.bnews.bg/article-121577

Новото видео на Соня Немска е факт. Режисьор на лентата е Людмил Иларионов - Люси.

Киев без контрол върху 400 км навътре от границата с Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423086


БРЮКСЕЛ - Украйна е изгубила контрола върху територии, които са на 400 км навътре от границата с Русия. Това съобщи в Брюксел генсекът на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер.
Той нарече примирието в Източна Украйна “виртуално” и се оплака, че проруските опълченци са свалили дронове, БРЮКСЕЛ - Украйна е изгубила контрола върху територии, които са на 400 км навътре от границата с Русия. Това съобщи в Брюксел генсекът на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер. Той нарече примирието в Източна Украйна “виртуално” и се оплака, че проруските опълченци са свалили дронове,

Украинската армия се готви за нова офанзива на сепаратистите

http://www.mediapool.bg/ukrainskata-armiya-se-gotvi-za-nova-ofanziva-na-separatistite-news227131.html

Правителствените сили се прегрупират в подготовка на евентуална нова офанзива на проруските сепаратисти в източните региони, съобщи министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак, цитиран от Ройтерс.   На заседание на кабинета в Киев той каза, че бунтовниците са получили подкрепления въпреки примирието от 5 септември, което многократно бе нарушавано. "Ние предислоцираме нашите въоръжени сили в отговор на действията на бунтовниците", заяви той.   Министърът добави, че смята за своя най-важна задача подготовката за военни действия.   Вчера украински военен говорител обяви, че сепаратистите засилват мощта си, вкл. около южния крайморски град Мариупол, чието завладяване би им открило пътя за Южна Украйна.   Правителството на Украйна каза, че в четвъртък колона от танкове и камиони с войници е навлязла от Русия в Източна Украйна. Наблюдатели от ОССЕ потвърдиха, че са видели придвижване на колона от бронирана техника без опознавателни знаци, припомня Ройтерс.   Същевременно говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков определи като голословни твърденията на командващия на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Брийдлав за навлезли в Украйна военни колони на Русия.   По думите на руския генерал Москва отдавна "е престанала да обръща внимание на голословните изявления" на американския генерал за "наблюдаваните от него руски военни колони, уж нахлуващи в Украйна". Конашенков каза, че зад подобни "разтърсвания на брюкселския въздух" за руско военно присъствие в Украйна "не е имало и няма никакви факти".   Говорителят на руското отбранително ведомство добави, че колкото по-малко европейската общественост вярва на генерал Брийдлав," толкова по-висок става градусът на неговите алармиращи изявения с антируска насоченост".

Светлана Александрова: Не исках да убия бебето, стана грешка

http://pik.bg/светлана-александрова-не-исках-да-убия-бебето-стана-грешка-news248948.html

Светлана Александрова: Не исках да убия бебето, стана грешка

31-годишната Светлана Александрова отказа да признае, че е удушила умишлено новородената си дъщеря. "Не съм й направила нищо. Не исках да я умъртвявам, стана грешка", заяви пред пловдивския окръжен съд майката. Тя е обвинена в убийство на четвъртото си дете, което родила на 4 януари т.г. в апартамента си в кв. "Тракия". Бебето живяло само два дни, пише "24 часа".

Светлана има близнаци на 5 г. и син на 6,5 г.от различни бащи. Не е омъжена. Твърди, че била в родилен шок. Чудела се как ще се справи с четири деца. Според обвинението след като родила момиченцето, Александрова взела ножица и го пробола в гърдите. После изтичала да аптеката, купила памперси и храна. На другия ден пратила бебето в Садово при свой приятел. Когато видял раните по телцето, той се изплашил и го върнал на майката. Светлана решила да го остави в родилен дом. На път за там бебето заплакало, а тя му запушила носа и устата, в резултат на което се задушило.

Съдия Веселин Ганев разясни на 31-годишната жена, че ако признае вината си, ще получи по-леко наказание. В противен случай законът предвижда от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. Майката бе категорична, че не е убийца. Служебният й защитник Николай Василев обясни, че ще пледира за убийство по непредпазливост. На следващото заседание ще бъдат разпитани вещи лица и двама свидетели, единият от които е бащата на подсъдимата.

Общественият съвет към фонда за лечение на деца одобри 49 заявления

http://www.moreto.net/novini.php?n=270522

На 11 ноември се проведе редовно заседание на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца". На заседанието бяха разгледани заявленията на общо 60 деца, като от тях бяха одобрени заявленията на 49. Седем деца бяха одобрени да заминат за първи път за лечение в чужбина.

IT секторът иска да работи в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-aytsorsing-sektora-1439403.html

/КРОСС/ Представители на IT сектора се срещнаха днес с кмета Димитър Николов. За делови разговор в Бургас пристигнаха Стефан Бумов - председател на Българска аутсорсинг асоциация и изпълнителен директор на "Софика Груп", и Пламен Жечев - мениджър в Cisco Systems.Обсъдени бяха възможностите в скоро време градът да привлече още фирми, които предоставят аутсорсинг на бизнес процеси, както и такива, предоставящи IT инженерингови услуги. Един от поводите за срещата е проявеното желание на такива компании, изцяло работещи в белия сектор, да разширяват дейността си извън София.Българска аутсорсинг асоциация е браншова организация, чиято цел е да обединява интересите на субекти, които предоставят аутсорсинг услуги, да развива конкурентността на средата и да създава допълнителни условия за привличането на чужди инвестиции в сектора. Като основен проблем гостите определиха липсата на подходящи бизнес площи за развитие на този тип услуги."Добре сте дошли! Тази година при нас заработиха подразделения на "Мусала Софт" и "Съдърланд". Можете да разчитате на пълно съдействие от Община Бургас", каза Димитър Николов.Статистиката показва, че 62 % от наетите тази година офис площи в България се ползват от IT сектора. Кметът се ангажира да бъде изготвено изчерпателно проучване за подходящите бизнес площи тук, които могат да се използват за подобна инвестиция

Демир Демирев стана десети на световното по вдигане на тежести в Алмати

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/12/2418117_demir_demirev_stana_deseti_na_svetovnoto_po_vdigane_na/?ref=rss


Българинът Демир Демирев зае десетото място в категория до 77 кг на световното първенство по вдигане на тежести в Алмати. Той записа двубой от 335 кг.

30-годишният Демирев, който е европейски шампион от 2005 и 2006 година, се справи със 150 кг в изхвърлянето и със 185 кг в изтласкването.

С това българският състезател подобри значително представянето си спрямо световното във Вроцлав преди година. Тогава той направи три неуспешни опита в изтласкването на 185 кг.
...

Разкриха нелегална бензиностанция край Варна

http://www.bnews.bg/article-121599

12 хиляди литра гориво в незаконна бензиностанция бяха разкрити от митничарите

За първи път сонда кацна на комета (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423007

Сонда кацна на повърхността на комета за първи път в историята на човечеството, съобщи Би Би Си.
Апаратът “Розета” със сондата “Филе” на борда пропътува 10 години в Космоса, за да стигне до кометата 67P/Чурюмов - Герасименко.
Европейската космическа агенция даде сигнал за спускане на сондата вчера преди обяд и “Филе” потегли към кометата в 10, Сонда кацна на повърхността на комета за първи път в историята на човечеството, съобщи Би Би Си. Апаратът “Розета” със сондата “Филе” на борда пропътува 10 години в Космоса, за да стигне до кометата 67P/Чурюмов - Герасименко. Европейската космическа агенция даде сигнал за спускане на сондата вчера преди обяд и “Филе” потегли към кометата в 10,

Philae се приземи върху кометата Чурюмов-Герасименко

http://www.cross.bg/philae-kometata-kometa-1439414.html

/КРОСС/ Спускаемият модул Philae, част от космическата сонда „Розета", извърши първото в историята приземяване върху комета. Това съобщи „Франс прес", позовавайки се на Европейската космическа агенция.Апаратът кацна върху повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.Модулът Philae беше спуснат от „Розета" на разстояние 22.5 километра от кометата. Мястото на кацането носи името „Агилкия" в чест на египетски остров в река Нил. На 12 ноември тежащият около 100 кг робот "Philae" се отдели от сондата и след 7-часово спускане се приземи върху повърхността. Трите "крачета" омекотиха контакта, а веднага след това 2 "харпуна" се забиха в терена, за да не отлети устройството обратно заради малката гравитация на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко.На борда й има батерии, които да захранват апаратурата в продължение на една седмица, но ако соларните панели на корпуса не са замърсени и заработят нормално, ще има захранване за много месеци напред.Една от първите задачи на "Philae" е да направи панорамни снимки на околното пространство. Така за пръв път хората ще видят повърхност на комета от непосредствена близост. video:http://www.youtube.com/watch?v=W8bVOGN9jSg  

Видео: В ESA ликуват за успеха на "Розета"

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/12/2418113_video_v_esa_likuvat_za_uspeha_na_rozeta/?ref=rss




С високо вдигнати ликуващи ръце и възторжени възгласи европейски космически специалисти посрещнаха новината за успешното спускане на техния робот върху комета.

Това е кулминацията на проект, започнал преди повече от 10 години. Той е без аналог в историята на човечеството.

Досега сонди са преминавали край комети, но никога апарат не е бил "паркиран" до някое от тези космически тела, за които се смята, че идват от зората на Слънчевата система.

Мисията...

Philae се приземи върху кометата Чурюмов-Герасименко

http://www.cross.bg/kometata-philae-rozeta-1439414.html

/КРОСС/ Спускаемият модул Philae, част от космическата сонда „Розета", извърши първото в историята приземяване върху комета. Това съобщи „Франс прес", позовавайки се на Европейската космическа агенция.Апаратът кацна върху повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.Модулът Philae беше спуснат от „Розета" на разстояние 22.5 километра от кометата. Мястото на кацането носи името „Агилкия" в чест на египетски остров в река Нил.

Омбудсманът: Добро утро! Всеки разнася дела където иска; забравят се по трамваи

http://frognews.bg/news_80138/

Надявам се кабинетът Борисов 2 да прекрати корупционните практики от последните години, заяви по БНТ омбудсманът Константин Пенчев. Според него отпор трябва да се дава от първия момент и да отстоява това, с което се е заел да работи.

Зверство! Малки котета стават храна на домашни питони

http://pik.bg/зверство-малки-котета-стават-храна-на-домашни-питони-news248947.html

Зверство! Малки котета стават храна на домашни питони

„Не пускайте обяви за подаряване на котенца. Стават храна за домашни питони.“

Това сигнализира читател на петел.бг, който от години се грижи за пострадали животни по варненските улици. Заради многото си контакти с природозащитни организации и магазини за животни Костадин Карабатаков узнал, че домашните питони стават все по-търсени питомци за ексцентрични стопани. Оказало се обаче, че храната за тези любимци е специфична. Поне веднъж в седмицата те трябва да хапват нещо живо, най-често – заек. Така им обяснили и терариумните служители. Зайчетата обаче струват поне 30 лева, а подаряваните котета излизат безплатно. Ето защо все по-често стопани на домашни влечуги намирали обяви от рода на „Подарявам малки котета“ и веднага се озовавали на адреса. Така осигурявали прехраната на змията си за известно време, и то безплатно.

За това природозащитниците започнали да публикуват масово предупреждения в социалните мрежи, където съветват подаряващите да слагат цена на животните или да проверяват лично дали човекът, който взема котетата, няма в дома си влечуго. Разбира се, това е трудно установим казус и повечето хора бързат да се отърват от поколението четириноги по най-бързата процедура или просто трябва да се погрижат за тях. В най-лошия случай пухените мъничета си намират дом на улицата и което оцелее, оцелее.

Костадин Карабатаков и близките му са едни от малкото хора, които спасяват животни изпод колелата на автомобилите. Както „Народно дело“ пика още през 2012-а, фамилията на мъжа, който е музикант по професия, с личните си грижи е направила по-топъл живота на много животни, спасени от улицата.

Костадин, съпругата му Веселка и дъщеря им Кристина от години са посветили дома и времето си на четириногите от квартала, известен като Гръцката махала. Десетки са животните, преминали през дома им за кратко или за по-дълго. Толкова са и историите.

Правят го непрекъснато. Постоянно на терасата им има пациенти любимци. Една от дългогодишните им питомки е била блъсната от автомобил, при което е получила силен оток на гръбнака и частично се е обездвижила. След това тя става член на семейството и е обгрижвана като човек, тъй като не може да движи задните си крачета.

Семейството на Костадин с търпение и грижи през годините е възстановявало зрението на полуслепи четириноги. Дори и мъртвите животни прибират и погребват, за да не се подмятат трупчетата им по тротоари, пътища и боклуци. Когато видят котка да влиза в двигателя на автомобил, оставят бележка на шофьора. Същото правят и с пострадали птици.

Така семейството и съмишлениците им дават пример, че докато някои убиват животните с кеф или хранят с тях домашните си любимци, други се грижат за оцеляването на безпризорните.

Питоните са неотровни змии, които подобно на боата и анакондата удушават своята плячка. В зависимост от големината на отделния вид може да убива различни животни. Ако един дребен питон се храни предимно с мишки и други гризачи, то някои видове като бирманския питон или малайския мрежест питон нападат и по-едри животни, като дива свиня, сърна, дори елени и крокодили, пише в Уикипедия.

Потегля отново сайтът на Шумахер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423061

Официалният сайт в интернет на Михаел Шумахер ще заработи отново от днес по случай 20-ата годишнина от спечелването на първата му световна титла на 13 ноември 1994 г. в Аделаида. Възобновяването на портала, което предприема неговото семейство, се приема като знак, че седемкратният шампион се възстановява от черепно-мозъчната травма от падане на ски Официалният сайт в интернет на Михаел Шумахер ще заработи отново от днес по случай 20-ата годишнина от спечелването на първата му световна титла на 13 ноември 1994 г. в Аделаида. Възобновяването на портала, което предприема неговото семейство, се приема като знак, че седемкратният шампион се възстановява от черепно-мозъчната травма от падане на ски

Светлана Александрова: Убих бебето си погрешка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422423

31-годишната Светлана Александрова отказа да признае, че е удушила умишлено новородената си дъщеря. 31-годишната Светлана Александрова отказа да признае, че е удушила умишлено новородената си дъщеря. "Не съм й направила нищо. Не исках да я умъртвявам, стана грешка", заяви пред пловдивския окръжен съд майката. Тя е обвинена в убийство на четвъртото си дете, което родила на 4 януари т.г. в апартамента си в кв. "Тракия". Бебето живяло само два дни.

Улицата на властта във Варна тъне в разруха

http://www.moreto.net/novini.php?n=270512

Улицата на властта в морската столица се превръща в пълна разруха, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна. Само на метри от Областната управа на Варна, изоставена от години сграда-паметник на културата и върната от реституцията на собствениците й, е заплашена от срутване.

Фермери затвориха пътя от Ямбол към Лесово, изляха мляко по пътя

http://pik.bg/фермери-затвориха-пътя-от-ямбол-към-лесово-изляха-мляко-по-пътя-news248944.html

Фермери затвориха пътя от Ямбол към Лесово, изляха мляко по пътя

Млекопроизводители и животновъди от страната затвориха пътя от Ямбол към Лесово, съобщи Би Ти Ви.

Те изляха мляко на пътя и протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото и условията, при които са поставени от години. От земеделското министерство обещаха преговори и решение на проблемите им.

В протеста се включиха над 100 души от цяла Южна България. Исканията им са гарантирани цени, защита на родното производство, изплащане на субсидиите и компенсации от държавата за литър мляко. Изкупната му цена сега е 50-60 стотинки на литър.

„Ниските изкупни цени и на животните, и на млякото ни доведоха до такова положение, че всеки месец трябва да продаваме по няколко животни, за да си докараме заплати”, обясни животновъдът Живко Гинчев.

След 20 години работа в стопанство с 240 животни Йордан Парушев е готов да захвърли всичко. „Като си премахна данъци, осигуровки и заплати, аз си отивам с 500 лв. месечно. Сега са 7 човека, съкратил съм трима, аз съм тракторист, аз-сменник. Моето ежедневие е пълен хаос", коментира животновъдът.

Той не помни да е почивал, всеки ден става в 4:00 часа. Според него ниската изкупна цена на млякото е само един от многото проблеми през годините. „Ако има правила, всеки да си знае правилото производител-преработвател-търговец, тогава ще сме горе-долу добре", смята Йордан Парушев.

„В момента готвим наредба за договорни отношения между изкупвачи и млекопроизводители, в който ще бъде посочено всичко, което българския фермер иска", увери директорът на Дирекция „Животновъдство" в Министерството на земеделието д-р Златка Възелова.

Експерти от ведомството обещаха на протестиращите диалог и правила, които да изправят бранша на крака.

Три жертви на пороите в Италия

http://offnews.bg/news/n_1/n_416679.html

Трима души загинаха заради пороите в Италия, съобщи БНР. Заради силните дъждове в страната на много места са се образували свлачища, преливат реки и езера. В рамките на три часа в град Кявари в област Лигурия са се излели 200 мм дъжд, вследствие на което две реки са залели града. Прекъснати са жп линии, електрозахранването е било прекъснато и вече втори ден не може да бъде напълно възстановено. Свлачище е затрупало двама възрастни в дома им край Кявари в област Лигурия. При свлачище е загинал и един мъж в област Пиемонте, а съпругата му е приета в болница в тежко състояние. Езерата Маджоре и Орта преляха, а във Фриули е обявено бедствено положение. Служители на Гражданска защита, военни и доброволци помагат на пострадалите.

БЖС пред Фрог: Владимиров ще спре кадруването в БДЖ

http://frognews.bg/news_80141/

Връщат старото ръководство на БДЖ. Някои хора се притесняват, защото не могат да кадруват при тях. Владимиров не кадрува, коментира пред Фрог нюз заместник- председателят на Управителния съвет на Браншовия железарничарски синдикат инж. Генчо Мирков.

Нов скандал между Пулев и Кличко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423033


Пореден скандал избухна между Кубрат Пулев и Владимир Кличко преди големия сблъсък в тежка категория.
Днес се проведе откритата тренировка на двамата боксьори в Хамбург и отново се стигна до конфликт между щабовете. Първи на ринга излезе Кобрата, но след загрявката отказа да удря по лапите. 33-годишният софиянец разкри, че ръкавиците, Пореден скандал избухна между Кубрат Пулев и Владимир Кличко преди големия сблъсък в тежка категория. Днес се проведе откритата тренировка на двамата боксьори в Хамбург и отново се стигна до конфликт между щабовете. Първи на ринга излезе Кобрата, но след загрявката отказа да удря по лапите. 33-годишният софиянец разкри, че ръкавиците,

Бирник разпродава земи на община Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422859

Частен съдебен изпълнител обяви за продажба земеделски земи, собственост на община Видин. Причината са натрупани дългове на местната власт за над 2 150 000 лева.
Продажбата на земеделските терени се налага заради борчове към две фирми - за озеленяване и улично осветление, с които общината има сключени договори, но не им е плащала за реално Частен съдебен изпълнител обяви за продажба земеделски земи, собственост на община Видин. Причината са натрупани дългове на местната власт за над 2 150 000 лева. Продажбата на земеделските терени се налага заради борчове към две фирми - за озеленяване и улично осветление, с които общината има сключени договори, но не им е плащала за реално

Догодина данъчните декларации ще се подават онлайн без е-подпис

http://www.mediapool.bg/dogodina-danachnite-deklaratsii-shte-se-podavat-onlain-bez-e-podpis-news227130.html

Данъчните работят върху електронна услуга, която да позволи от следващата година данъчните декларации да може да се подават онлайн без задължителния в момента електронен подпис, а само с персонален идентификационен код (ПИК). За да стане това възможно обаче трябва да бъдат приети законодателни промени, които да позволят идентифицирането на подателя на декларацията чрез въпросния код, а не само с електронен подпис, чието издаване струва пари и рядко се ползва от физически лица, става ясно от съобщение на Националната агенция по приходите (НАП) в сряда. До момента в цялата страна са издадени безплатно над 220 хил. персонални кодове, като клиентите на НАП са направили с тях над 2.5 млн. онлайн операции с тях. Най-често ПИК се използва за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения, допълват от приходната агенцията. В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез кода клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили. Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите, припомня приходната агенция.

ПЪРВО в ПИК! "Български пощи" с нов шеф - Дънешки се връща на поста

http://pik.bg/първо-в-пик-български-пощи-с-нов-шеф---дънешки-се-връща-на-поста-news248945.html

ПЪРВО в ПИК! "Български пощи" с нов шеф - Дънешки се връща на поста

Деян Дънешки от днес отново е директор на "Български пощи", научи ПИК.

Дънешки бе директор и по времето на ГЕРБ, но подаде оставка, след падането на правителството.

Тогава той бе заменен от Людмил Александров.

Фермери изливат мляко в знак на протест

http://frognews.bg/news_80140/

Млекопроизводители и животновъди от страната затвориха пътя от Ямбол към Лесово, съобщи bTV. Те изляха мляко на пътя и протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото и условията, при които са поставени от години. От земеделското министерство обещаха преговори и решение на проблемите им.

Млекопроизводители затвориха пътя от Ямбол към Лесово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4423023

Млекопроизводители и животновъди от страната затвориха пътя от Ямбол към Лесово, съобщи bTV. Те изляха мляко на пътя и протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото и условията, при които са поставени от години. От земеделското министерство обещаха преговори и решение на проблемите им.
В протеста се включиха над 100 души от цяла Южна България. Млекопроизводители и животновъди от страната затвориха пътя от Ямбол към Лесово, съобщи bTV. Те изляха мляко на пътя и протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото и условията, при които са поставени от години. От земеделското министерство обещаха преговори и решение на проблемите им. В протеста се включиха над 100 души от цяла Южна България.

Обяд в Париж, вечеря в Дамаск. Как храната сваля границите в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_416456.html

Може ли културата и кухнята на целия свят да се поберат в столицата на България? Оказва се, че в София можеш да се запознаеш с храната и бита на хората от Западна Европа, Близкия Изток, Балканите, Русия и Задкавказието, Южна Америка и дори с тази от Централна Азия и Далечнния Изток. Днешният ми обяд започна във Франция и завърши в Сирия и то без да съм изминала повече от километър в центъра на София, а мои водачи в тази невероятната разходка бяха Бистра Иванова и Звезда Ванкова от екипа на "Мулти Култи". От няколко години насам те се занимават със създаването на мултикултурна карта на София. Тяхната идея е чрез храната българите, мигрантите и бежанците да се опознаят по-добре. Така те са се нагърбили с тежката задача да се борят с ксенофобията чрез кулинария. Съвсем скоро в барове, кина и хотели из София ще може да бъде намерено второто издание на двуезичната карта, в която има 36 автентични чужденстранни и български ресторанти, пекарни, сладкарници и магазини за хранителни стоки, лично проверени от "Мулти Култи колектив". Така изглежда част от "Мулти култи" картата, на гърба й има легенда, в която всяко едно от местата е описано с няколко думи "Когато чуем за някое ново място отиваме там, поръчваме си без да казваме кои сме, ядем, плащаме си сметката и едва след това говорим с готвачите, ако ни е харесало", обяснява Бистра, като подчертава, че за да може едно заведение да се включи в картата, то трябва задължително да е собственост на човек от съответния регион на света или главният готвач да е такъв. Идеята за картата дошла на Звезда, която по това време се занимавала с интеграция на бежанци. Тя мечтаела да намери начин да обедини професионалната си страст с личната - кухнята. Смята, че ако познаваш по-добре чуждата култура, ще си по-склонен да я приемеш и разбереш, особено ако това се случва покрай храната.  Бистра се присъединила малко по-късно, като първоначално била привлечена от мисълта за толкова много различни ястия. След това бързо осъзнала, че картата би могла да донесе много повече от един обикновен обяд или вечеря.  Докато търсели подходящите места за картата, двете, заедно с останалия екип на "Мулти Култи", научили и изключително интересните лични истории на собствениците на заведенията. Така Бистра и Звезда се нагърбиха с тежката задача да ме убедят колко мултикултурна е София. Първата ни спирка е във Франция В един момент си вървиш по столичната улица "Цар Симеон", а в следващия отваряш една врата и се оказваш в Париж или Лион. Няма значение къде точно, важното е друго - че си открил една съвсем различна култура, без да напускаш собствената си държава.  Още с влизането в бистрото чувстваш типичната френска атмосфера. На една от стените е закачена голяма зелена дъска за тебешир, на която е написано менюто за днес. По стените висят снимки на Айфеловата кула, а точно срещу теб виждаш типичния френски уличен фенер.  Част от френското бистро L’Etranger Ти си във Франция и трудно нещо би могло да те убеди в противното, нищо че само преди секунди си бил също толкова сигурен, че си в старата добре позната София. Това малко късче Франция е донесено у нас от Оливие Рош и се казва L’Etranger (в превод „Чужденецът”). Оливие дошъл в България през 1999 г. Запознал се с настоящата си съпруга Митана Бонева и решили да останат да живеят тук. Зелената дъска във френското бистро Бистрото е открито през 2001 г. Една вечер със съпругата му се возили в трамвай в София и се чудели за име за бъдещото си бистро. Митана е от Варна, а Оливие е французин - затова решили, че  L’Etranger е най-подходящо за име на заведението. Всички ястия се приготвят на място от самия Оливие, който дори внася директно от Франция сирената за своето бистро. Той твърди, че адаптира ястията към българския вкус повече отколкото му се иска. Въпреки това според професионални и любители кулинари L’Etranger е едно от най-автентичните френски бистра в София. Тук Бистра и Звезда ме запознават с Оливие и ми разказват неговата история, както и на някои други собственици на заведения, докато ядем типични френски ястия и се наслаждаваме на шансоните, които звучат в бистрото.  Следващата ни дестинация е Ирак Излизаме от L’Etranger и продължаваме по "Цар Симеон" към женския пазар. След светофар време се оказваме в Близкия Изток, или по-точно в Ирак.  Застанали сме пред витрината на единствената у нас иранска пекарна с традиционната цилиндрична глинена фурна, а от отворената врата се носи аромат на подправки и хляб. Витрината на иракската пекарна "Танур" Главния пекар тук се казва Хусам Шакир Хамид и е в България от 2005 г. Той е изключително дружелюбен и признава, че много харесва българите.  Пекарната е открита през 2010 г. и се казва "Танур". Името идва от арабската дума “tanoor”. В Централна и Западна Азия така наричат типичната за там цилиндрична глинена фурна, която се загрява от дърва, поставени на дъното. Изключително интересно е как се пече самият хляб. Той не са поставя в тава, както сме свикнали да виждаме, а се залепя на стените на фурната и се запича.  Уникалната глинена пещ В "Танур" има автентични иракски печива - тънък хляб и питки с подправки, сусам, кашкавал и кайма. Асортиментът в пекарната е малък, но за сметка на това всичко, което предлагат е уникално и не може да се намери другаде в София. Ред е да посетим Сирия  Излизаме от пекарната и стигаме до Женския пазар. Съвсем в началото на една от преките на пазара се намира нашата последна спирка - кюрдската сладкарница "Лилан", която е открита през 2013 г. Стената към кухнята на сладкарницата е от стъкло и човек може да види с очите си как се приготвят десертите. Ето как изглежда слаткарница "Лилан" "Лилан" е собственост на Джоан Мустафа, който е роден в Сирия, но заради отношението към християните там през 2006 г. идва в България като политически бежанец. Тук се среща с жена си, която също е кюрдка. Докато сме в сладкарницата и разглеждаме огромния асортимент от сладки, при нас идва Джоан. Разказва ни за сладкарницата, посочва и специалитета си, който наподобява реване. След това казва, че отскоро изнася част от сладките за Гърция и бизнесът върви добре. Това е Джоан Мустафа От дума на дума се заговаряме за сегашната ситуация в Сирия. Джоан обяснява, че продължава да следи какво се случва в родината му и признава, че според него няма нито една кауза на света, заради която да си заслужава да отнемаш толкова много човешки животи. По време на днешният обяд Бистра и Звезда обясниха, че " Мулти култи колектив " планира изготвянето на подобна карта за цялата страна, защото "ксенофобските и расистки настрония не са само в столицата", а тази инициатива е един оригинален и интересн начин да се представи чуждата култура чрез храната. Така хората да са по-склонни към приемственост.

Фермери затвориха пътя от Ямбол към Лесово, изляха мляко по пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4423015

Млекопроизводители и животновъди от страната затвориха пътя от Ямбол към Лесово, съобщи bTV. Те изляха мляко на пътя и протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото и условията, при които са поставени от години. От земеделското министерство обещаха преговори и решение на проблемите им.
В протеста се включиха над 100 души от цяла Южна България. Млекопроизводители и животновъди от страната затвориха пътя от Ямбол към Лесово, съобщи bTV. Те изляха мляко на пътя и протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото и условията, при които са поставени от години. От земеделското министерство обещаха преговори и решение на проблемите им. В протеста се включиха над 100 души от цяла Южна България.

МФ публикува законопроекта за гарантиране на влоговете в банките

http://www.cross.bg/garantirane-bankite-vlogovete-1439413.html

София /КРОСС/ На интернет страницата на Министерството на финансите е публикуван проектът на нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, както и мотивите към него след предварително неформално съгласуване с ЕК, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите. Съгласно чл. 11, ал.1 от Закона за нормативните актове, поради наличието на многобройни и важни промени, се предлага действащият Закон за гарантиране на влоговете в банките /ЗГВБ/ да бъде отменен и да се приеме нов закон. Проектът на нов ЗГВБ отстранява пропуските на действащия в момента закон и транспонира приетите в средата на тази година изменения в законодателството на ЕС в същата област. Документите можете да видите в категория „Актуални публикации"/ „Проекти на нормативни актове".

Тейлър Суифт предпочита да стои без гадже

http://www.bnews.bg/article-121614

Тейлър Суифт планирала да остане необвързана още дълго време, тъй като не иска да се откаже от своята независимост.

МАЕ: Ситуацията в Близкия изток може да доведе до рязък ръст на цените на петрола

http://www.vesti.bg/novini/mae-situaciiata-v-blizkiia-iztok-mozhe-da-dovede-do-riazyk-ryst-na-cenite-na-petrola-6027319

Ситуацията в Близкия изток и намалените инвестиции в редица близкоизточни държави може да доведе до рязко покачване на цените на петрола през следващите няколко години. Това се съобщава в годишния доклад, публикуван от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

ГЕРБ внесе промени в Закона за МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=270545

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР. На брифинг в парламента Цветанов уточни, че промените са свързани и с промяна на законодателството по отношение на ДАНС и Държавна агенция за технически операции (ДАТО).

Част от "Младост", "Възраждане" и зона Метро остават без вода до полунощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=270546

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникналa авария, без вода ще останат абонатите в части от кв."Младост", кв."Възраждане" и зона Метро. В момента се работи по отстраняване на аварията и водоподаването ще бъде възстановено до полунощ, уточниха от ВиК.

Генерал от НАТО: България е силен съюзник

http://frognews.bg/news_80139/

Не само военната авиация, но и флотът и сухопътните сили на българската армия трябва да бъдат съвместими с оборудването и способностите на НАТО, заяви най-високопоставеният военен в Алианса генерал Филип Брийдлав по време на публична лекция в София, организирана от Атлантическия клуб в България.

Избраха Зеленогорски за съпредседател на ПГ на Реформаторите

http://www.cross.bg/parlamentarnata-supredsedatel-grypa-1439411.html

/КРОСС/ Парламентарната група на Реформаторския блок се сдоби с нов съпредседател. По време на заседание на Парламентарната група на Реформаторите за поста бе избран зам.-председателят на „Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски. Парламентарната група на РБ остана с един съпредседател, след като лидерът на ДБГ бе избран за вицепремиер.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване