Станишев пише на Шулц във връзка с поискания му имунитет

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-parlament-stanishev-1439361.html

/КРОСС/ „В близко време до Вас ще бъде адресирано искането на главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров за свалянето на имунитета ми като член на Европейския парламент. Повече от четири години срещу мен се води разследване за „изгубени" документи, започнато по чисто политически причини. Престои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си", пише евродепутатът Сергей Станишев в писмо до президента на Европейския парламент Мартин Шулц. Запознат съм с Правилника за дейността на Европейския парламент и за съжаление, той не предвижда процедура, по която депутат да поиска имунитетът му да бъде свален. Правилникът на българското Народно събрание дава тази възможност и аз в два поредни мандата се възползвах от нея, посочва Станишев и моли за съдействието на Шулц за бързо стартиране на предвидената в чл. 9 на Правилника за дейността на Европейския парламент процедура. „Аз самият ще съдействам с всичко необходимо както на службите на Европейския парламент, така и на българските институции", отбелязва Станишев.    

Двама напускат VIP Brother дни преди финала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422369

В тазвечерното шоу на VIP Brother двама ще напуснат най-известната Къща само няколко дни преди финала. Тримата с най-висок зрителски вот ще бъдат обявени за финалисти още в началото на live предаването и ще могат спокойно да се насладят на шоуто отстрани.
Тази вечер всеки полуфиналист ще пристъпи прага на Изповедалнята, В тазвечерното шоу на VIP Brother двама ще напуснат най-известната Къща само няколко дни преди финала. Тримата с най-висок зрителски вот ще бъдат обявени за финалисти още в началото на live предаването и ще могат спокойно да се насладят на шоуто отстрани. Тази вечер всеки полуфиналист ще пристъпи прага на Изповедалнята,

20 000 нелегални долара хванаха на ГП "Лесово"

http://frognews.bg/news_80105/

20 000 недекларирани долара задържаха при проверка на напускащ страната през граничен пункт „Лесово” лек автомобил. В колата с румънска регистрация пътували румънски и турски граждани, съобщиха от ГП "Лесово".

Индустриалното производство в еврозоната се разшири

http://www.investor.bg/novini/130/a/industrialnoto-proizvodstvo-v-evrozonata-se-razshiri-183653/

През септември компаниите в сектора са произвели с 0,6% повече продукция, но ръстът не е достатъчен, за да компенсира резкия спад от август

Две звезди напускат VIP Brother няколко дни преди финала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422341

В тазвечерното шоу на VIP Brother двама ще напуснат най-известната Къща само няколко дни преди финала. Тримата с най-висок зрителски вот ще бъдат обявени за финалисти още в началото на live предаването и ще могат спокойно да се насладят на шоуто отстрани.
Тази вечер всеки полуфиналист ще пристъпи прага на Изповедалнята, В тазвечерното шоу на VIP Brother двама ще напуснат най-известната Къща само няколко дни преди финала. Тримата с най-висок зрителски вот ще бъдат обявени за финалисти още в началото на live предаването и ще могат спокойно да се насладят на шоуто отстрани. Тази вечер всеки полуфиналист ще пристъпи прага на Изповедалнята,

Глобиха 500 лв. животновъд в Благоевград за нерегистриран газов пистолет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421852

500 лв. глоба отнесе животновъд от Благоевград заради нерегистриран газов пистолет. 9-милиметровото оръжие било открито от служители на служба 500 лв. глоба отнесе животновъд от Благоевград заради нерегистриран газов пистолет. 9-милиметровото оръжие било открито от служители на служба "КОС" в къщата му в края на града, където имал и ферма за отглеждане на животни. Васил Митев си купил пистолета още през 2005 г., за да брани стоката си от набези на крадци.

Телефонни измамници излъгаха баба от Разград два пъти за половин години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422359

Възрастна разградчанка за втори път става жертва на телефонните измамници – съобщават от Областната дирекция на МВР-Разград.  Около 12 часа на 8 ноември 88-годишната С.Т. получила обаждане, в което се твърдяло, че племенникът й е болен от ебола и за лечението са нужни средства. Тя предала сумата от 700 лева на непозната жена. Възрастна разградчанка за втори път става жертва на телефонните измамници – съобщават от Областната дирекция на МВР-Разград. Около 12 часа на 8 ноември 88-годишната С.Т. получила обаждане, в което се твърдяло, че племенникът й е болен от ебола и за лечението са нужни средства. Тя предала сумата от 700 лева на непозната жена.

Ким Кардашиян разголи задник (снимки 18+)

http://www.bnews.bg/article-121608

Ако някой си е помислил, че е възможно Ким Кардашиян да спре с голите фотосесии, много се лъже.

Общественият съвет към фонда за лечение на деца одобри 49 заявления

http://www.cross.bg/detza-lechenieto-lechenie-1439358.html

/КРОСС/ На 11 ноември се проведе редовно заседание на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца". На заседанието бяха разгледани заявленията на общо 60 деца, като от тях бяха одобрени заявленията на 49. Седем деца бяха одобрени да заминат за първи път за лечение в чужбина. Шестнадесет деца бяха одобрени за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. Лечението на 24 деца в България ще бъде подпомогнато от Фонда. Две деца ще бъдат подпомогнати за доплащане на лечението им. Вземането на решение по пет заявления беше отложено поради необходимост от получаване на допълнителни становища. Шест заявления не получиха одобрение за подпомагане на лечението от Фонда, поради отрицателни медицински становища за необходимост от провеждане на лечението в чужбина и възможност за неговото осъществяване в България. Общата гласувана сума е в размер на 782 507.22 лв., в това число за лечение в чужбина - 302 853,40 лв., за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина - 258 195,53 лв.; за лечение в България - 214 873,00 лв.; за доплащане на лечението - 6 585,29 лева. Следващото редовно заседание на Обществения съвет ще се проведе на 25 ноември, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Русия ще се обърне към ООН заради отнетите от семействата им деца зад граница

http://www.cross.bg/detza-norvegiya-astahov-1439359.html

/КРОСС/ Упълномощеният при президента на РФ по правата на детето Павел Астахов заяви, че Русия ще постави пред ООН въпроса за отнемането на руски деца от семействата им, като това се случва най-вече в Норвегия. По-рано Астахов обяви, че руската дипломация е запозната с 19 случая на отнемане на руски деца от родителите им в Норвегия, като поясни, че става дума не само за постоянно живеещи в страната руски граждани, но и за временно пребиваващи такива. „Ние смятаме да внесем този въпрос за разглеждане в Комитета по правата на детето в ООН, да го поставим пред специалния представител на Генералния секретар на ООН, за да бъде разгледана порочната практика за отнемане на деца, на първо място в Норвегия… Това е нужно, за да покажем на Норвегия необходимостта от съблюдаване на международните норми”, заяви Астахов пред журналисти в Минск. Той съобщи също, че в най-скоро време в руското външно министерство ще бъде проведено заседание, където ще бъде прието решение относно това „какви предложения ще представим на норвежката страна”. „Ние също така ще настояваме за двустранни консултации, за да ни бъде обяснено защо не се съблюдават международните споразумения, в това число и конвенцията за правата на детето”, каза Астахов. „Петгодишно момче не може да види консула 34 дни, не получава преводач, и семейството му трябва лично да си наеме адвокат

Децата на Робин Уилямс наследяват 50 млн. долара

http://www.cross.bg/smurtta-dolara-yilyams-1439360.html

/КРОСС/50 милиона щатски долара е наследството, което Робин Уилямс оставя на децата си след смъртта си през август тази година. Актьорът е оставил основната част от състоянието си на синовете си Зак и Коди и на дъщеря си Зелда. Според завещанието третата съпруга на Уилямс - Сюзан, ще получи предвиденото в предбрачния им договор от 2011 г. Близки до покойния актьор източници са казали през уебсайта TMZ, че ключов фактор за смъртта му е бил синдром, който се появява при болестта на Паркинсон - деменция с дифузни телца на Леви, при който се появяват халюцинации.    

Главният треньор на Кличко: Давам на Пулев максимум пет рунда

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/12/2417854_glavniiat_trenyor_na_klichko_davam_na_pulev_maksimum/?ref=rss


Кубрат Пулев едва ли ще издържи повече от пет рунда срещу Владимир Кличко, смята главният треньор на световния шампион Джонатън Бенкс.

Според американския специалист при точно изпълнени указания украинецът няма да има проблем да защити поясите си.

Пулев и Кличко ще се изправят на ринга в събота вечерта в Хамбург.

38-годишният украинец, който вече десет години няма загуба, ще заложи четирите си световни титли - на WBA, IBF, WBO и IBO.

"Очаквам тежък...

Баща и син замесени в трафик на 112 кг хероин

http://frognews.bg/news_80104/

60-годишен бивш затворник и 32-годишния му син бяха арестувани за организиране на наркодепо със 112 кг хероин на 15 метра от границата ни с Турция до Свиленградското село Щит. Дрогата на стойност 13,5 млн. лева е трябвало да бъде транзитирана до Западна Европа.

Не достигат пари за ремонта на Зимния дворец

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/ne-dostigat-pari-za-remonta-na-zimniia-dvorec-183652/

Обществената поръчка не е проведена по надлежния ред и остават доста съмнения около нея, коментира спортният министър Красен Кралев

Инфлация от 0,9% през октомври

http://econ.bg/Новини/Инфлация-от-0-9-през-октомври_l.a_i.605463_at.1.html

За октомври месец прямо предходния септември е отчетена инфлация в размер на 0,9%. В същото време на годишна база в сравнение с октомври 2013 г. е...

Инвалид с 300 лв. глоба за пушене в заведение, моли Плевнелиев да му я опрости

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422346

Инвалид от Асеновград моли президента Росен Плевнелиев да му опрости глоба от 300 лв. Санкцията е наложена на Веселин Славков, защото пушил в заведение. По куриозния случай има цяла преписка, оформена със завидна прецизност. Тя ще е част от дневния ред на сесията на Общинския съвет в Асеновград, съобщи marica. Инвалид от Асеновград моли президента Росен Плевнелиев да му опрости глоба от 300 лв. Санкцията е наложена на Веселин Славков, защото пушил в заведение. По куриозния случай има цяла преписка, оформена със завидна прецизност. Тя ще е част от дневния ред на сесията на Общинския съвет в Асеновград, съобщи marica.

Баба, жертва на измамници, даде пари за лечение на ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422340

Възрастна разградчанка за втори път става жертва на телефонните измамници – съобщават от Областната дирекция на МВР-Разград.  Около 12 часа на 8 ноември 88-годишната С.Т. получила обаждане, в което се твърдяло, че племенникът й е болен от ебола и за лечението са нужни средства. Тя предала сумата от 700 лева на непозната жена. Възрастна разградчанка за втори път става жертва на телефонните измамници – съобщават от Областната дирекция на МВР-Разград. Около 12 часа на 8 ноември 88-годишната С.Т. получила обаждане, в което се твърдяло, че племенникът й е болен от ебола и за лечението са нужни средства. Тя предала сумата от 700 лева на непозната жена.

МВР: С 2,6 пъти скочи миграционният натиск

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422337

Миграционният натиск от Турция е скочил с 2,6 пъти от началото на годината до края на октомври в сравнение със същия период миналата година. 30 047 нелегални са атакували браздата от югоизнотана ни съдедка за десетте месеца, обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в Хасково вчера.
По-голямата част от наплива - 20 430 души обаче се върнали Миграционният натиск от Турция е скочил с 2,6 пъти от началото на годината до края на октомври в сравнение със същия период миналата година. 30 047 нелегални са атакували браздата от югоизнотана ни съдедка за десетте месеца, обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в Хасково вчера. По-голямата част от наплива - 20 430 души обаче се върнали

Боядисаха оградата на "Стената на възрожденците" във Варна в цветовете на българското знаме

http://www.moreto.net/novini.php?n=270483

Група ентусиазирани варненци от Еко организация „Зелена точка“ и НПО Обединени варненци за Варна боядисаха част от оградата на "Стената на възрожденците" на Аспарухов мост в цветовете на българското знаме, научи Moreto.net.

Инвалид с 300 лв. глоба за пушене, моли Плевнелиев да му я опрости

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422327

Инвалид от Асеновград моли президента Росен Плевнелиев да му опрости глоба от 300 лв. Санкцията е наложена на Веселин Славков, защото пушил в заведение. По куриозния случай има цяла преписка, оформена със завидна прецизност. Тя ще е част от дневния ред на сесията на Общинския съвет в Асеновград, съобщи marica. Инвалид от Асеновград моли президента Росен Плевнелиев да му опрости глоба от 300 лв. Санкцията е наложена на Веселин Славков, защото пушил в заведение. По куриозния случай има цяла преписка, оформена със завидна прецизност. Тя ще е част от дневния ред на сесията на Общинския съвет в Асеновград, съобщи marica.

Прокуратурата пое изчезването на тефтерчето на Филип Златанов

http://frognews.bg/news_80103/

Софийска градска прокуратура се самосезира по отношение изчезването на тефтерчето на Филип Златанов. В момента се извършва проверка около осветляването на случая.

Наръгаха мъж в корема посред бял ден в столицата!

http://www.bnews.bg/article-121607

35-годишен мъж е получил прорезна рана в корема след спор с други двама мъже в столицата.

САС спря делото на Цветанов за отказани СРС

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sas-spria-deloto-na-cvetanov-za-otkazani-srs-6027286

Делото не успя да тръгне на втора инстанция, защото бившият вътрешен министър е с имунитет на депутат

Джордж Лукас пише сценарий за мюзикъл на Disney

http://www.cross.bg/lykas-dzhordzh-disney-1439357.html

/КРОСС/ Disney пуска анимационен филм по сюжет на Джордж Лукас. С приказният мюзикъл Strange Magic, вдъхновен от шекспировата комедия „Сън в лятна нощ", се занимава компанията на самия Лукас Lucasfilm. Със сценария се е заел Гари Райдсторм, който е спец по звуковите ефекти. Филмчъто разказва историята на обитателите на вълшебен свят (таласъми, елфи, демони, феи), които се сражават за магическа отвара. В саундтрака към филма ще влязат парчета от последните шест години. Лентата трябва да излезе по големите екрани на 23 януари следващата година.

Новите красиви лица на БГ театъра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422210

Отмина времето, когато българските режисьори се гордееха, че предпочитат ексцентричната актриса пред красивата. Днес НАТФИЗ сякаш съзнателно пълни класовете с красиви момичета, които после се учат как да показват таланта си. Сигурно е, че тв сериалите влияят в тази посока. Там режисьорите и продуцентите нямат скрупулите на театралните си колеги и Отмина времето, когато българските режисьори се гордееха, че предпочитат ексцентричната актриса пред красивата. Днес НАТФИЗ сякаш съзнателно пълни класовете с красиви момичета, които после се учат как да показват таланта си. Сигурно е, че тв сериалите влияят в тази посока. Там режисьорите и продуцентите нямат скрупулите на театралните си колеги и

СГП: Кражбата на тефтерите на Златанов не би следвало да затрудни делото срещу него

http://www.cross.bg/zlatanov-deloto-zatrydni-1439355.html

/КРОСС/ По повод широкия обществен интерес и многобройните медийни публикации от последните два дни, свързани с кражбата на тефтерите на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Софийска градска прокуратура заявява, че към материалите по делото, което е в съдебна фаза, в Софийския апелативен съд са приложени заверени ксерокопия на бележниците. Именно на база на тези доказателства има постановена осъдителна присъда на Златанов от Софийски градски съд. Изчезването на оригиналните тефтери не би следвало да затрудни приключването на въззивното производство пред САС.  

Спряха трето дело срещу Цветанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422316

Софийски апелативен съд (САС) спря делото на Цветан Цветанов, стигнало до втора съдебна инстанция. Става дума за делото за неизпълнение на служебни задължения, предаде БГНЕС.
Така делото за отказаните СРС-та от Цветанов, които са били разрешени от съдия не успя да тръгне на втора инстанция. Това ще е така докато той има имунитет. Софийски апелативен съд (САС) спря делото на Цветан Цветанов, стигнало до втора съдебна инстанция. Става дума за делото за неизпълнение на служебни задължения, предаде БГНЕС. Така делото за отказаните СРС-та от Цветанов, които са били разрешени от съдия не успя да тръгне на втора инстанция. Това ще е така докато той има имунитет.

Въоръжен обир на 4,2 кг злато в Монтана, в дъното - бивш полицай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422150

Разкрит е грабеж на 4 кг златни бижута в центъра на Монтана през лятото на 2013 г. Бандитите, извършили удара, вече са зад решетките, а единият от тях е бивш полицай, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
На 22 юни 2013 г. преди обяд двама маскирани с пистолети в ръце нахлуха в търговския комплекс "Аско Деница" в Монтана. Разкрит е грабеж на 4 кг златни бижута в центъра на Монтана през лятото на 2013 г. Бандитите, извършили удара, вече са зад решетките, а единият от тях е бивш полицай, съобщиха от Областната дирекция на МВР. На 22 юни 2013 г. преди обяд двама маскирани с пистолети в ръце нахлуха в търговския комплекс "Аско Деница" в Монтана.

Европейската левица иска вот на недоверие срещу Юнкер

http://www.cross.bg/yunker-danutzi-lyuksembyrg-1439356.html

/КРОСС/Групата на левицата в ЕП започна събирането на подписи от депутатите за вот на недоверие срещу Комисията, водена от Жан-Клод Юнкер, заради участието му в широкоразпространеното укриване на данъци, докато е бил министър на финансите на Люксембург. Групата на Левицата (European United Left - Nordic Green Left) заяви, че търси подкрепа от европейските партии, за да събере необходимите 76 депутатски подписа за иницииране на вота. Левицата добави, че няма да приема подкрепа от крайнодесните депутати в европарламента. Председателят на парламентарната група Габи Цимер определи скандала като "ясно доказателство, че европейските правителства се примиряват с "легалното" укриване на данъци и измамите". Скандалът избухна на 5 ноември, когато консорциум от разследващи журналисти публикува статия, базирана на преглед на 28 000 страници поверителни доументи. Според тях 300 мултинационални компании са спестили милиарди евро данъци чрез щедри схеми за облагане в Люксембург. "Няма време да изчакваме, трябва да действаме. Ако не предприемем нещо, това означава, че разрешаваме на Юнкер и всички компании, които използват Люксембург като данъчен рай, да продължат практиката на укриване на данъци", заяви Малин Бьорк, зам.-председател на Европейската Левица. В понеделник говорителят на Юнкер обяви, че Комисията ще предостави цялата необходима информация и обяснения на парламента според легитимната процедура

Наръгаха мъж при спор пред „Пирогов”

http://frognews.bg/news_80101/

В района „Пирогов” 35-годишен мъж е получил прорезна рана след спор с други двама мъже. Това съобщиха от пресцентъра на СДВР.

Исторически пробив в борбата с климатичните промени

http://www.moreto.net/novini.php?n=270486

Двете държави – най-големи замърсители, постигнаха изненадвощо споразумение за намаляване на парниковите газове в атмосферата. Лидерите на Съединените щати и Китай се договориха в Пекин, където се проведе срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Бербатов бележи на тренировка, скоро ще играе

http://www.bnews.bg/article-121606

Димитър Бербатов се очаква да се завърне в игра в двубоя срещу Каен на 22 ноември.

Прокуратурата: Кражбата на тефтерите няма да затрудни делото срещу Златанов

http://offnews.bg/news/n_1/n_416412.html

Кражбата на тефтерите на Филип Златанов е чисто криминално деяние и в случая няма нищо конспиративно, смята главният прокурор Сотир Цацаров. Той смята, че това няма да повлияе на хода на делото в съда, тъй като има заверени копия.  Днес от прокуратурата съобщиха, че към материалите по делото, което е в съдебна фаза, са приложени в Софийския апелативен съд (САС) заверени ксерокопия на бележниците. "Именно на база на тези доказателства има постановена осъдителна присъда на Златанов от Софийски градски съд. Изчезването на оригиналните тефтери не би следвало да затрудни приключването на въззивното производство пред Софийския апелативен съд (САС)", се казва в прессъобщение на Софийска градска прокуратура.

Правителството смени шефа на държавния резерв

http://econ.bg/Новини/Правителството-смени-шефа-на-държавния-резерв_l.a_i.605560_at.1.html

Правителството освободи Емил Колев като председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и определи за длъжността Станимир...

112 кг хероин хванати на 15 метра от границата ни с Турция

http://news.ibox.bg/news/id_1069357450

По случая са арестувани 60-годишният Сребрю Сребрев и 32-годишният му син

Българинът, обезглавил жена - неправилно пуснат от клиника

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/bylgarinyt-obezglavil-zhena-nepravilno-pusnat-ot-klinika-6027277

Бездомникът Деян Деянов нападна 60-годишната британска пенсионерка Дженифър Милс-Уестли, живееща в град Лос Кристияно, на остров Тенерифе, през май 2011 г.

Осигурителният доход се повишава през септември с 11.83 лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/11/12/2417850_osiguritelniiat_dohod_se_povishava_prez_septemvri_s/?ref=rss


Средният осигурителен доход се повишава през септември спрямо август с 11.83 лв. (1.76%) до 683.34 лв.,  съобщи Националният осигурителен институт (НОИ).

Средномесечният осигурителен доход за периода от 1 октомври 2013 г. до 30 септември 2014 г. е 673.65 лв.  при 670.58 лв. месец по-рано. 

Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за  последните 12 месеца служи при изчисляването на размерите на пенсиите, отпуснати през септември. 

Българинът, обезглавил жена - неправилно пуснат от клиника

http://www.vesti.bg/bylgarinyt-obezglavil-zhena-nepravilno-pusnat-ot-klinika-6027277

Бездомникът Деян Деянов нападна 60-годишната британска пенсионерка Дженифър Милс-Уестли, живееща в град Лос Кристияно, на остров Тенерифе, през май 2011 г.

Емануела: Спирам с участията, няма да вея шкембе

http://www.bnews.bg/article-121584

Емануела сподели, че всичко е наред с бременността й. Певицата разкрива, че в началото се е чувствала зле, но засега „всичко е окей”.

Москва разследва десет предприятия за замърсяване със сероводород

http://europe.actualno.com/Moskva-razsledva-deset-predprijatija-za-zamyrsjavane-sys-serovodorod-news_59975.html

Около десет московски предприятия са заподозрени за изтичането на сероводород, предаде Интерфакс, позовавайки се на началника на московския отдел за опазване на околната среда Антон Кулбачевский. Той...

Тестове за риска от диабет тип 2 в Световния ден на диабета

http://www.cross.bg/diabet-diabeta-svetovniya-1439354.html

/КРОСС/ Всяка година, от 1991 г. насам, Световната диабетна федерация отбелязва Световния ден на диабета - 14 ноември. Тази година кампанията, преминаваща под надслов „Здравословното хранене започва със закуската", насочва общественото внимание към важността на храненето и поддържането на здравословно тегло за превенция и контрол на захарен диабет.  Доказано е, че дори умерена редукция на теглото (2-5%) води до подобряване контрола на диабета, свързано с редукция на кръвната захар. Известно е също, че над 70% от случаите на диабет тип 2 биха могли да бъдат предотвратени или отложени посредством здравословен начин на живот. На събитие, организирано от АстраЗенека по случай Световния ден на диабета, доц. Даниела Попова, водещ специалист в областта на ендокринологията и диететиката, представи някои от основните принципи на балансираното хранене за намаляване риска от диабет тип 2 и избягване на усложненията при диабетно болните. По повод Деня на диабета, 14 ноември, АстраЗенека организира и информационна кампания в 30 ДКЦ-та в цялата страна, в рамките на която хората могат да си направят тест за риска от развитие на ЗД2 и да получат примерно седмично меню, съобразено със съвременните изисквания за балансирано хранене. По данни на Международната диабетна федерация с диагноза „захарен диабет" в момента са над 382 млн. души, като почти половината от тях не знаят за това. В България пък диабетно болните са над 577 000

НАП предлага да се подават данъчни декларации с ПИК

http://econ.bg/Новини/НАП-предлага-да-се-подават-данъчни-декларации-с-ПИК_l.a_i.605558_at.1.html

През 2015 г. НАП ще осигури възможност на своите клиенти да подават данъчните си декларации и с персонален идентификационен код  (ПИК). От...

Ексзатворник и сина му в трафик на 112 кг хероин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422291

60-годишен бивш затворник и 32-годишния му син бяха арестувани за организиране на наркодепо със 112 кг хероин на 15 метра от границата ни с Турция до Свиленградското село Щит. Дрогата на стойност 13,5 млн. лева е трябвало да бъде транзитирана до Западна Европа, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на нарочен брифинг в Хасково вчера. 60-годишен бивш затворник и 32-годишния му син бяха арестувани за организиране на наркодепо със 112 кг хероин на 15 метра от границата ни с Турция до Свиленградското село Щит. Дрогата на стойност 13,5 млн. лева е трябвало да бъде транзитирана до Западна Европа, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на нарочен брифинг в Хасково вчера.

102-ма задържани в София заради дрога

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422300

Извършена е мащабна операция на територията на столицата, в която са задържани 102 лица с обвинения за притежание и разпространение на наркотици. Това заяви софийският градски прокурор Христо Динев на брифинг на Прокуратура и СДВР в Съдебната палата.
“Специализираната операция, съвместно на Софийска градска прокуратура и СДВР е проведена в периода Извършена е мащабна операция на територията на столицата, в която са задържани 102 лица с обвинения за притежание и разпространение на наркотици. Това заяви софийският градски прокурор Христо Динев на брифинг на Прокуратура и СДВР в Съдебната палата. “Специализираната операция, съвместно на Софийска градска прокуратура и СДВР е проведена в периода

Наръгаха мъж при свада в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422296

В района на УМБАЛСМ „Пирогов” 35-годишен мъж е получил прорезна рана след спор с други двама мъже. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на СДВР.
Сигналът за инцидентът е подаден около 13:00 часа.
Пострадалият е ранен в областта на корема, като е транспортиран до лечебно заведение без опасност за живота. Причините за инцидента се изясняват. В района на УМБАЛСМ „Пирогов” 35-годишен мъж е получил прорезна рана след спор с други двама мъже. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на СДВР. Сигналът за инцидентът е подаден около 13:00 часа. Пострадалият е ранен в областта на корема, като е транспортиран до лечебно заведение без опасност за живота. Причините за инцидента се изясняват.

Цветанов мисли като Местан за новините на турски език

http://frognews.bg/news_80100/

Когато искаш да излъчиш едни новини, които са на националната телевизия е хубаво те да могат да стигнат до всички български граждани, независимо от техния етнически произход. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде "Фокус".

Спасяват градинката на ул. „Студентска“ като я правят общинска

http://www.moreto.net/novini.php?n=270489

Градинката с детска площадка пред блок 14 на ул. „Студентска“, срещу застрояването, на която протестират граждани, да бъде обявена за публична общинска собственост и отредена за озеленяване. Това ще трябва да предложи на Експертния съвет по устройство на територията, който заседава днес, главният архитект Виктор Бузев.

САЩ и Китай постигнаха историческо споразумение за намаляване на вредните емисии

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/11/12/2417849_sasht_i_kitai_postignaha_istorichesko_sporazumenie_za/?ref=rss


Американският президент Барак Обама и китайският му колега Си Цзинпин заявиха днес, че двете им страни сериозно ще намалят емисиите си на парникови газове в атмосферата в следващите две десетилетия, съобщи ТАСС. Обама каза, че до 2025 г. САЩ ще намалят емисиите си с "историческите" 26-28% спрямо нивата от 2005 г.

Китайският президент не се ангажира с конкретни цифри, но все пак посочи, че след 2030 г. страната му ще спре да увеличава емисиите си и ще произвежда една пета от...

Мъж е наръган с нож при свада в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422288

В района на УМБАЛСМ „Пирогов” 35-годишен мъж е получил прорезна рана след спор с други двама мъже. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на СДВР.
Сигналът за инцидентът е подаден около 13:00 часа.
Пострадалият е ранен в областта на корема, като е транспортиран до лечебно заведение без опасност за живота. Причините за инцидента се изясняват. В района на УМБАЛСМ „Пирогов” 35-годишен мъж е получил прорезна рана след спор с други двама мъже. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на СДВР. Сигналът за инцидентът е подаден около 13:00 часа. Пострадалият е ранен в областта на корема, като е транспортиран до лечебно заведение без опасност за живота. Причините за инцидента се изясняват.

Живко Вангелов оглави директорския борд на Спортния тотализатор

http://www.cross.bg/totalizator-damyan-damyanov-1439353.html

/КРОСС/Състезателят по борба Живко Вангелов става председател на директорския борд на Спортния тотализатор, а назначеният в първия мандат на ГЕРБ изпълнителен директор Дамян Дамянов се връща отново на този пост, съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев. „Имам изключително добри впечатления от работата на Дамян Дамянов", аргументира Кралев смяната на ръководството след днешното заседание на кабинета. „Второ, знаете, че Спортният тотализатор е основният източник на доходи за българския спорт и вярвам, че той ще допринесе максимално много за увеличаване на неговите приходи. Това е едно нормално търговско дружество, което всячески ще бъде подкрепяно от нас, за да е успешно на пазара в условията на остра конкуренция на частните оператори, за да може да генерираме повече средства за българския спорт", допълни министърът.  

Йорданка Фандъкова: София е единствената столица в Европа с разкрити археологически структури на 8 000 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422286

Няма столица в Европа, в която да има разкрити археологически структури на 8 000 години. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община по време на огледа на Раннонеолитното селище в кв. Слатина. Археологическите разкопки са разположени в кв. „Слатина” на ул. „Акад. Г. Бончев” и бул. „Шипченски проход”, а ръководител е проф. Няма столица в Европа, в която да има разкрити археологически структури на 8 000 години. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община по време на огледа на Раннонеолитното селище в кв. Слатина. Археологическите разкопки са разположени в кв. „Слатина” на ул. „Акад. Г. Бончев” и бул. „Шипченски проход”, а ръководител е проф.

Съдът спря и третото дело срещу Цветанов

http://frognews.bg/news_80099/

И третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе спряно заради депутатския му имунитет. Решението взе преди малко Софийският апелативен съд.

Фандъкова: София е единствената столица в Европа с разкрити археологически структури на 8 000 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422270

Няма столица в Европа, в която да има разкрити археологически структури на 8 000 години. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община по време на огледа на Раннонеолитното селище в кв. Слатина. Археологическите разкопки са разположени в кв. „Слатина” на ул. „Акад. Г. Бончев” и бул. „Шипченски проход”, а ръководител е проф. Няма столица в Европа, в която да има разкрити археологически структури на 8 000 години. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община по време на огледа на Раннонеолитното селище в кв. Слатина. Археологическите разкопки са разположени в кв. „Слатина” на ул. „Акад. Г. Бончев” и бул. „Шипченски проход”, а ръководител е проф.

Цветанов: Хубаво е новините да могат да стигнат до всички български граждани, независимо от техния етнически произход

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422282

Когато искаш да излъчиш едни новини, които са на националната телевизия е хубаво те да могат да стигнат до всички български граждани, независимо от техния етнически произход. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде "Фокус".   Относно изказването на Лютви Местан, Когато искаш да излъчиш едни новини, които са на националната телевизия е хубаво те да могат да стигнат до всички български граждани, независимо от техния етнически произход. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде "Фокус". Относно изказването на Лютви Местан,

Кой спечели безплатните билети за "Концерти на възглавници"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/11/12/2417840_koi_specheli_bezplatnite_bileti_za_koncerti_na/?ref=rss


Четирима читатели на "Детски Дневник" ще имат възможност да посетят безплатно предстоящия "Концерт на възглавници", посветен на музиката на Испания. Те са natalinela,  radostina_mileva,  mititu и teodorahr.

Жребият ги определи сред над 100 участници в играта тази седмица. 

Общо 41 души отговориха правилно на въпроса "Картините на кой испански художник вдъхновяват Енрике Гранадос да напише най-известната си композиция, цикъл от шест пиеси за пиано?", като посочиха отговора...

БДЖ продава на търг сто пътнически вагона

http://www.mediapool.bg/bdzh-prodava-na-targ-sto-patnicheski-vagona-news227116.html

Сто пътнически вагона с начални цени между 12 500 и 96 700 лв. пускат "Българските държавни железници" (БДЖ) на търг с явно наддаване, която ще се проведе на 14 ноември,  става ясно от обява на държавния превозвач. Кандидатите да играят за вагоните, които очевидно се продават за скрап, трябва да внесат в БДЖ депозит в размер на половината цена от вагоните, които искат да придобият. Тръжната документация за всеки вагон струва 100 лв., а оглед може да се прави да сряда следобед. Ако в първия търг не се разпродадат всички активи, втора процедура ще има на 28 ноември при същите условия, които не допускат в наддаването да участват длъжници на компанията.

Бира, чипс и бавен метаболизъм причиняват бирено коремче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422273

Когато се консумира бира, черният дроб работи на по-бързи обороти, за да обработи алкохола, да направи детоксикация и да изхвърли всички отрови от организма. Ако към бирата се прибави чипс, фъстъци или нещо друго за хапване, налице са още калории. Toва предаде БГНЕС.
Пивото само по себе си е калорична бомба, неслучайно го наричат "течен хляб". Когато се консумира бира, черният дроб работи на по-бързи обороти, за да обработи алкохола, да направи детоксикация и да изхвърли всички отрови от организма. Ако към бирата се прибави чипс, фъстъци или нещо друго за хапване, налице са още калории. Toва предаде БГНЕС. Пивото само по себе си е калорична бомба, неслучайно го наричат "течен хляб".

Цветанов: Хубаво е новините да могат да стигат и до гражданите с етнически произход

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422262

Когато искаш да излъчиш едни новини, които са на националната телевизия е хубаво те да могат да стигнат до всички български граждани, независимо от техния етнически произход. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде Когато искаш да излъчиш едни новини, които са на националната телевизия е хубаво те да могат да стигнат до всички български граждани, независимо от техния етнически произход. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде "Фокус" Относно изказването на Лютви Местан,

Рашидов обеща пари за артистите

http://frognews.bg/news_80098/

Министърът на културата Вежди Рашидов увери, че пари за хората на изкуството ще има. Няма нито един български артист да си отиде без заплата, отсече Рашидов след първото заседание на новия кабинет в Министерски съвет. Той обясни, че са необходими 5 млн. лева за театрите, тъй като има голяма дупка в бюджета на министерството.

Животновъдите получават 60 млн. лв. при актуализация на бюджета

http://econ.bg/Новини/Животновъдите-получават-60-млн-лв-при-актуализация-на-бюджета_l.a_i.605547_at.1.html

Животновъдите ще получат 60 млн. лв. при актуализация на бюджета. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след първото редовно заседание на...

Шведският модел вдъхновявал Сергей Станишев и Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422275

Скандинавският модел на устойчиви икономики и социални общества е вдъхновение за Европа. Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев на срещата си с премиера на Швеция Стефан Лофвен.
Лидерът на ПЕС е на двудневно посещение в Осло, където участва в заседанието на Конгреса на социалдемократическите партии от Скандинавските страни. Скандинавският модел на устойчиви икономики и социални общества е вдъхновение за Европа. Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев на срещата си с премиера на Швеция Стефан Лофвен. Лидерът на ПЕС е на двудневно посещение в Осло, където участва в заседанието на Конгреса на социалдемократическите партии от Скандинавските страни.

Командващият силите на НАТО в Европа ген. Брийдлав: България е силен и верен съюзник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/12/2417812_komandvashtiiat_silite_na_nato_v_evropa_gen_briidlav/?ref=rss


България е силен и верен съюзник в НАТО и ще продължи да бъде такъв през предстоящия период на адаптация и промяна на стратегическите и оперативни методи на северноатлантическия алианс. Това заяви главнокомандващият на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав на публична лекция в София пред военни, дипломати, журналисти и студенти.

Брийдлав обяви, че НАТО няма да претърпи изменения на основните си ценности и принципи, заложени във Вашингтонския договор от 1949 г., с който се...

Съдът спря и третото дело срещу Цветанов

http://www.cross.bg/tzvetanov-imyniteta-ministur-1439352.html

София /КРОСС/ Софийски апелативен съд спря и третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Процесът се спира заради депутатския му имунитет. Делото срещу зам.-председателя на ГЕРБ е по обвинение, че бившият вътрешен министър е написал шест пъти „Не" върху искане за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров и по този начин е осуетил разследване срещу него. През май Софийски градски съд осъди Цветанов на 4 години затвор по това обвинение.Прокуратурата и адвокатът на Цветанов Менко Менков също настояха да бъде прекратено делото заради депутатския му имунитет.По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Цветанов и на още 5 други депутати.Самият Цветанов неколкократно заяви, че сам би се отказал от имунитета си.

Велизар Енчев твърди, че патриотите заплашват да го набият

http://offnews.bg/news/n_1/n_416363.html

Снощи на заседание на Парламентарната група на Патриотичния фронт към мен бяха отправени много остри, на моменти обидни, а в отделни моменти вулгарни обиди заради моето гласуване в Народното събрание против кандидатурата на Бойко Борисов за премиер, обяви пред журналисти Велизар Енчев. Такова поведение в Парламентарната група - да се обижда, напада, дори да се заплашва с физическа саморазправа депутат не само е недопустимо, но незаконно, каза Енчев. Той твърди, че заплахите са дошли от Валентин Касабов, но не пожела да уточни дали Касабов го е заплашил физически. За моя изненада критиките бяха само срещу мен, въпреки че Слави Бинев също гласува различно, против Борисов, допълни депутатът. Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов не изключи в негово отсъствие колегите му да са си изпуснали нервите и тонът да е станал по-остър. Попитан дали депутатите от ПФ са били задължени да подпишат декларация за лоялност, Велизар Енчев разясни, че преди три седмици, в края на няколкочасово заседание на ПГ, когато са били уморени, Валери Симеонов е предложил всеки народен представител да подпише молба до председателя на НС, в която моли да бъде освободен от заеманата длъжност по лични причини и да отстъпи мястото си на втория от листата. Смятам, че това е незаконно, неморално и трябва да бъде осъдено от останалите парламентарни сили и българските граждани, заяви депутатът и уточни, че той не е сложил подписа си. Симеонов потвърди, че има молби до председателя на парламента, под които са се подписали само тези, които желаят. Той изрично наблегна, че в тях няма финансови ангажименти. И отбеляза, че са копирали добрите практики от другите групи. Велизар Енчев съобщи, че на 5 октомври е помолил ръководството на партията да подаде молба до ЦИК да бъде освободен като депутат и да отстъпи мястото си на следващия в листата - Павлин Цветков от Правец, защото предпочитал да развива академичната си кариера.

Съдът спря и третото дело срещу Цветанов

http://pik.bg/съдът-спря-и-третото-дело-срещу-цветанов-news248851.html

Съдът спря и третото дело срещу Цветанов

И третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе спряно заради депутатския му имунитет. Решението взе преди малко Софийският апелативен съд. 

Процесът е по обвинение, че бившият вътрешен министър е написал шест пъти „Не” върху искане за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров и по този начин е осуетил разследване срещу него. 

През май Софийски градски съд осъди Цветанов на 4 години затвор по това обвинение.

Прокуратурата и адвокатът на Цветанов Менко Менков също настояха да бъде прекратено делото заради депутатския му имунитет.

Новият министър на образованието иска нови учебници до 2015-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=270491

Догодина да има нови учебници след като до месец-два се направят нови учебни програми, така оптимистично се изказа днес новият министър на образованието и науката проф.Тодор Танев. Нови учебници се чакат поне от 8 години насам, откогато е и идеята за нов Закон за училищното образование.

Рашидов: Пари за хората на изкуството ще има

http://www.cross.bg/rashidov-pari-kontzeptziya-1439351.html

София /КРОСС/ Министърът на културата Вежди Рашидов увери, че пари за хората на изкуството ще има."Няма нито един български артист да си отиде без заплата", отсече Рашидов след първото заседание на новия кабинет в Министерски съвет. Той обясни, че са необходими 5 млн. лева за театрите, тъй като има голяма дупка в бюджета на министерството. „Днес и вчера се каза, прие се, ще има пари за театрите. Разбира се, че всички пари се търсят от централния бюджет, но така трябва да разпределим, че да издържим до края на годината никой да не страда без средства", посочи Рашидов. Министърът обяви, че е получил уверението на Министерския съвет, че ще има финансиране. Културният министър коментира и въпроса с отваряното на българския Лувър. „За това кога ще се отваря трябваше да питате защо никой преди мен не е издал заповед за концепция за Лувъра. Аз направих концепция, посмениха комисията, сега трябва да направим нова комисия. Надявам се след три месеца да ви го отворя", заключи Рашидов.

Какво казаха депутатите с увиснали имунитети? Вижте!

http://www.bnews.bg/article-121602

Цветан Цветанов и Илия Илиев бяха единствените депутати, чиито имунитети главният прокурор поиска и се осмелиха да застанат пред камерите в кулоарите на парламента.

Стив Ханке: КТБ никога не е била истинска банка, отнемането на лиценза няма да се отрази на икономиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422235

Държавата в никакъв случай не трябва да поема нов дълг заради кризата с Корпоративна търговска банка. Това заяви пред БНР американският финансист проф. Стив Ханке, който е смятан за баща на валутния борд у нас.
"Трябваше да отнемат лиценза отдавна. Моето заключение е, че КТБ всъщност никога не е била истинска банка, не е функционирала като такава, Държавата в никакъв случай не трябва да поема нов дълг заради кризата с Корпоративна търговска банка. Това заяви пред БНР американският финансист проф. Стив Ханке, който е смятан за баща на валутния борд у нас. "Трябваше да отнемат лиценза отдавна. Моето заключение е, че КТБ всъщност никога не е била истинска банка, не е функционирала като такава,

Станишев: Скандинавският модел на устойчиви икономики и социални общества е вдъхновение за Европа

http://www.cross.bg/stanishev-model-vduhnovenie-1439350.html

/КРОСС/ Скандинавският модел на устойчиви икономики и социални общества е вдъхновение за ЕвропаТова заяви председателят на ПЕС на срещата си с премиера на Швеция Стефан Лофвен. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е на двудневно посещение в Осло, където участва в заседанието на Конгреса на социалдемократическите партии от Скандинавските страни. Ключова роля на Конгреса имат лидерите на партиите и синдикатите от северните държави. "Скандинавският модел на демокрация, устойчиви икономики и социални общества е вдъхновение за цяла Европа. Той успява да съчетае икономическата ефективност и социалната справедливост и като резултат да постигне по-малко неравенство", заяви президентът на ПЕС в словото си пред делегатите. "Пред нас сега има рискове - глобализацията, икономическата криза, натискът на пазарите могат да отслабят и дори да демонтират европейския социален модел. Десните политики от последните години донесоха разочарование от Европа, увеличиха неравенството и безработицата, доведоха до стагнация и нисък икономически растеж. Мисия на ПЕС през 2015 г. ще бъде разработването на нов План за устойчиво икономическо развитие, който да даде перспектива за инвестиции, работни места и по-добър стандарт на живот." На срещата си с премиера на Швеция Стефан Лофвен Станишев обсъди Европейския инвестиционен план на Юнкер

Ханке: Отнемането на лиценза на КТБ няма да повлияе на икономиката и на банковата система

http://www.cross.bg/banka-sistema-litzenza-1439349.html

/КРОСС/ Държавата в никакъв случай не трябва да поема нов дълг заради кризата с Корпоративна търговска банка. Това заяви в интервю за БНР американският финансист проф. Стив Ханке, който е смятан за баща на валутния борд у нас.Трябваше да отнемат лиценза отдавна. Моето заключение е, че КТБ всъщност никога не е била истинска банка, не е функционирала като такава, така че напълно приветствам отнемането на лиценза ѝ. Това, което трябва да бъде направено сега, е да бъдат установени хората, които са теглили заеми от банката и не са ги върнали. Те със сигурност трябва да бъдат преследвани от закона. Колкото се може от тези пари трябва да бъдат върнати и да бъдат дадени на Фонда за гарантиране на влоговете. Второто нещо, което веднага трябва да бъде направено, разбира се, е да бъдат върнати парите на хората с гарантирани депозити.Затварянето на банката и отнемането на лиценза ѝ няма да повлияят по никакъв начин на икономиката и на банковата система, след като хората с гарантирани вложения получат парите си. Причината е, че КТБ никога не е оперирала като нормална банка и няма важни икономически връзки. Всъщност, КТБ никога не е била банка, а огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката. 76% необезпечени заеми, те просто са унищожили тези пари. 76% загуба - това е фантастично!Според Ханке БНБ носи вина за случилото се с КТБ.Ако говорим за понасяне на наказателна отговорност, не мога да кажа, защото не познавам в детайли българското банково законодателство

Мигрантите са не заплаха, а по-скоро спасение за ''стара'' Европа

http://www.mediapool.bg/migrantite-sa-ne-zaplaha-a-po-skoro-spasenie-za-stara-evropa-news227115.html

Нетният фискален ефект от присъствието в Германия, Великобритания, Австрия и Холандия на мигранти от други страни в ЕС е положителен. С други думи, тези хора плащат повече данъци и осигуровки, отколкото получават от социалните системи. Това е основният извод, до който стига изследване на Европейската служба за граждански действия ECAS (European Citizen Action Service) за фискалното отражение на миграцията от ЕС в тези четири страни, представено в сряда в Брюксел и цитирано от Дойче веле.   ECAS е базирана в Брюксел международна неправителствена организация с членове в целия ЕС и 22-годишен опит. Тя предоставя услуги на мрежа от около 150 европейски граждански организации, свързани с прилагането на европейските граждански права и гражданското участие в процеса на взимане на решения в ЕС.   Изследването е осъществено от икономически екип с ръководител Лъчезар Богданов , член на настоятелството на Институт Отворено общество – София и управляващ съдружник в изследователската и консултантска компания Индъстри Уоч. Рецензент е Ян Ван Хов, професор по европейска и международна икономика в Европейския университетски колеж Брюксел (EHSAL), който пък е член на Асоциацията на Льовенския католически университет - един от най-старите и реномирани университети в Европа.   В защита на свободата на движение на хора   Изследването е резултат от инициатива на ECAS в защита на свободното движение на хора в ЕС, която е не просто една от четирите фундаментални свободи, върху които се гради целият европейски проект, но и една от основните характеристики на общия пазар, важен фактор за неговото ефективно функциониране. Организацията осъществява кампания , включваща седем стратегии, чиято цел е да накара европейските институции да предприемат седем конкретни стъпки, които да гарантират, че свободата на движение се зачита и прилага напълно в целия ЕС.   От четирите страни, които са обект на изследването, всъщност, напоследък се чуват най-активните и настойчиви призиви за ограничаване на тази свобода, подкрепени с твърдения за някакви нейни негативни ефекти върху социалните системи.   Тези искания и твърдения, както и въобще голяма част от дебата по темата, обаче не са базирани на факти, казва за Дойче веле Лъчезар Богданов. Една от причините за това, обясни той, е че съответните публични институции в страните членки, всъщност, не събират информация по начин, по който да може да се разбере дали мигрантите пътуват, за да се възползват от социалната система, дали получават много помощи или не, дали са добри данъкоплатци или не. Затова се налагат сложни съпоставки, засичания и изчисления.   Така на база на официални данни от Евростат и от националните институции и статистики изследването на ECAS се опитва да установи, от една страна, какви данъци и осигуровки плащат имигрантите и, от друга, доколко те ползват различните социални програми на съответните правителства.   В търсене на работа, а не на социални помощи   Данните за демографския профил на тези хора доказват категорично, че като цяло тяхната миграция е свързана с икономическа активност, а не с търсене на социални облаги, че те отиват, за да работят, да дават, а не да станат бенефициенти и да търсят вратички за ползване на социалните системи, обяснява Лъчезар Богданов.   Първо, мигрират основно хора в трудоспособна възраст. Най-активната възрастова група - между 20 и 44 години - представлява половината или повече от половината от всички мигранти от ЕС в Германия, Холандия, Австрия и Обединеното кралство. Такива са 49% от мигрантите в Германия, например. В Холандия в тази възрастова група е не повече от една трета от местното население, докато делът й сред мигрантите е 58%.   Както е известно коефициентът на заетост сред мигрантите в целия ЕС е по-висок от средния за цялото население на съюза – 68 срещу 64%. Изследването на ECAS показва, че нивата на заетост на мигрантите от другите страни на ЕС са съвсем малко по-ниски в сравнение с местното население в Холандия и Германия. В Австрия и особено във Великобритания обаче е обратно. 76,6% от мигрантите в трудоспособна възраст в Обединеното кралство са заети при 70.8% от общото население.   Като цяло мигрантите са с по-добро образование от средното за населението на приемащите ги страни. 28,7% от тях, например, имат висше образование при 24,2% за тези страни. Разликите са особено силно изразени в Австрия и Великобритания. В Австрия 17% от населението е с висше образование, докато при мигрантите този процент е 30.   Като цяло делът на децата (под 18-годишна възраст) сред мигрантите е по-нисък в сравнение с всяка от четирите страни на ЕС: в Германия съотношението е 10% към 17%, в Холандия - 13% към 22%.   Особено видно е, че заради тази възрастова и демографска структура мигрантите много по-малко тежат на пенсионната система, на програмите за хора с увреждания, на здравната система за разлика от средното в съответните страни. С други думи – те са по-млади, по-здрави, повече работят и, в крайна сметка, по-малко получават, казва Лъчезар Богданов.   Плащат повече, получават по-малко   Като цяло нетният фискален ефект от присъствието на мигрантите е положителен, тоест, те допринасят повече отколкото ползват. Изследването на ECAS показва, че през 2013 г. в Австрия общата сума на платените от имигрантите данъци и осигуровки превишава полученото от тях от социалните системи с 2,59 милиарда евро. Разликата в Германия е още по-голяма - мигрантите от ЕС са внесли 40,1 милиарда евро, а са получили 14,8 милиарда. В Холандия положителният принос на мигрантите е 1.5 милиарда, а във Великобритания - 7.7 милиарда евро.   При това тези данни не отчитат влиянието на косвените данъци. Защото освен данъците върху доходите си, тоест социални осигуровки и подоходен данък, живеейки и потребявайки стоки и услуги в дадена икономика, всеки плаща и ДДС, ацизи и други данъци върху потреблението, обяснява Лъчезар Богданов.   Можем да кажем, добавя той, цитиран от Дойче веле, че, всъщност, местното население е това, което на практика ползва повече, отколкото внася. Както в цяла Европа, така и в тези четири страни, социалните системи са на минус и се налага бюджетът да ги дофинансира от общите данъци. Специално мигрантите обаче дават нетен позитивен принос. Така те, всъщност, са един от спасителните механизми за социалните системи, които в много от страните в „стара” Европа така или иначе се задъхват от хронични дефицити, заключава експертът.

Катар поиска да приеме Купата на африканските нации

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/12/2417847_katar_poiska_da_prieme_kupata_na_afrikanskite_nacii/?ref=rss


Катар изненадващо е подал заявка да организира турнира за Купата на африканските нации, твърди френският вестник "Екип".

Изданието се позовава на собствени източници, според които азиатската страна е готова да спаси надпреварата след отказа на Мароко да го домакинства само два месеца преди неговото начало.

Северноафриканската държава се притеснява от риска за разпространение на ебола и бе наказана с дисквалификация на националния й отбор. Африканската футболна конфедерация...

Откриха скелет в гробницата в Амфиполи

http://www.grreporter.info/Otkriha_skelet_v_grobnicata_v_Amfipoli/16387

В същото време в некропола в Егес (старата столица на Македонското царство, в съседство с днешния град Вергина) е бил открит гроб, който по всяка вероятност не е бил отварян от иманяри.

прочети повече

Нападнаха съпругата на председателя на БЧК

http://www.cross.bg/napadnaha-suprygata-na-predsedatelya-na-bchk-1439348.html

София /КРОСС/ Съпругата на председателя на Българския Червен кръст (БЧК) д-р Христо Григоров е била нападната и насилствено извадена от собствената ѝ кола снощи пред дома им, съобщи самият Григоров. Автомобилът ѝ е откраднат.Нападението над проф. д-р Елисавета Наумова е било извършено около 19:00 часа, в момента, когато, връщайки се от работа, тя се е опитала да прибере колата в гаража, съобщи БНР.

Цените в селскостопанското производство продължават да падат

http://www.mediapool.bg/tsenite-v-selskostopanskoto-proizvodstvo-prodalzhavat-da-padat-news227114.html

Цените на произвежданата от фермерите продукция падат през третото тримесечие на 2014  г. както спрямо предходния период, така и спрямо година по-рано, сочат данни на Националния статистически институт, обявени в сряда. Спрямо предходната година цените на селскостопанската продукция отбелязват намаление със 7.3%, като в растениевъдството те са по-ниски с 8.7%, а в животновъдството - с 1.6%. Спрямо същото тримесечие на 2013 г. по-ниски са цените на меката пшеница - с 3.2%, на царевицата - с 8.9%, на ечемика - със 17.4%, на слънчогледа - с 3.8%, на картофите - с 25.3%, на черешите - с 12.1%, и на ягодите - с 9.3%. В животновъдството по-ниски са цените на домашните птици - с 16.6%, и на яйцата - с 2.3%. Индексът на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за третото тримесечие на 2014 г. е с 1.3% под равнището на същото тримесечие на предходната година и с 3.1% спрямо 2013 г., сочат още данните на НСИ. Спрямо съответното тримесечие на 2013 г. индексът на цените на препаратите за растителна защита през третото тримесечие на 2014 г. се понижава с 3.3%, на ветеринарномедицинските продукти - с 0.7%, и на фуражите - с 3.2%.

Станишев похвали скандинавския модел при посещението си в Осло

http://pik.bg/станишев-похвали-скандинавския-модел-при-посещението-си-в-осло-news248847.html

Станишев похвали скандинавския модел при посещението си в Осло

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е на двудневно посещение в Осло, където участва в заседанието на Конгреса на социалдемократическите партии от скандинавските страни. Ключова роля на Конгреса имат лидерите на партиите и синдикатите от северните държави.

"Скандинавският модел на демокрация, устойчиви икономики и социални общества е вдъхновение за цяла Европа. Той успява да съчетае икономическата ефективност и социалната справедливост и като резултат да постигне по-малко неравенство", заяви президентът на ПЕС в словото си пред делегатите. 

"Пред нас сега има рискове – глобализацията, икономическата криза, натискът на пазарите могат да отслабят и дори да демонтират европейския социален модел. Десните политики от последните години донесоха разочарование от Европа, увеличиха неравенството и безработицата, доведоха до стагнация и нисък икономически растеж. Мисия на ПЕС през 2015 г. ще бъде разработването на нов План за устойчиво икономическо развитие, който да даде перспектива за инвестиции, работни места и по-добър стандарт на живот."

На срещата си с премиера на Швеция Стефан Лофвен Станишев обсъди Европейския инвестиционен план на Юнкер. "За социалистите е важно откъде ще дойдат и къде ще отидат тези пари, за да привнесат истинска добавена стойност в икономиката и да гарантират нови работни места", посочи председателят на ПЕС.

Двамата лидери коментираха и подготовката на социалдемократите за предстоящата Конференция за промяната на климата в Париж през 2015. "Можем да се поучим от опита на северните държави в областта на възобновяемите източници, както и за намирането на баланс между опазването на околната страна и работещата икономика", заяви Станишев след срещата.

Друга тема за дискусия бяха и търговските преговори със САЩ. "Всички тук сме на мнение, че при тях трябва да бъдат защитавани интересите на европейските граждани и не бива да допускаме подкопаване на социалните политики на ЕС. Тези преговори касаят сигурността на храните, защитата на потребителите, развитието на малките и средните предприятия."

Относно бежанците Станишев посочи, че е необходима Обща европейска координационна политика, за да бъдат подпомогнати както граничните държави, приемащи първоначално бежанците, така и крайните дестинации.

Тези теми президетът на ПЕС обсъди и с Анти Рине – министър на финансите и лидер на Социалдемократическата партия на Финландия, както и с председателя на Партията на труда на Норвегия – Йонас Щор.

Турски архитекти призоваха папата да откаже поканата за посещение в новия дворец на Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/12/2417836_turski_arhitekti_prizovaha_papata_da_otkaje_pokanata/?ref=rss


Турски архитекти призоваха папа Франциск да не стъпва в новия дворец на президента Реджеп Тайип Ердоган при посещението му в Анкара този месец, предаде "Ройтерс". Според тях скандалният дворец със 1000 стаи е незаконен. Архитектите твърдят, че пищната сграда струва над половин милиард долара, освен това е построена на земя, завещана на държавата като горски насаждения от Мустафа Кемал Ататюрк.

Критиците на Ердоган определиха екстравагантния дворец като символ на автократичното...

Съдът спря и третото дело срещу Цветанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422217

И третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе спряно заради депутатския му имунитет. Решението взе преди малко Софийският апелативен съд. 
Просът е по обвинение към Цветанов, че е написал шест пъти „Не” върху искане за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров и по този начин е осуетил И третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе спряно заради депутатския му имунитет. Решението взе преди малко Софийският апелативен съд.  Просът е по обвинение към Цветанов, че е написал шест пъти „Не” върху искане за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров и по този начин е осуетил

Siemens достави последно поколение технологии за ТУ-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270485

С официално събитие днес в ТУ-Варна беше представена модернизираната лаборатория по Проектиране на системи за автоматизация към катедра по Автоматизация на производството. Акцент в събитието беше представянето на новото оборудване в лабораторията, дарено за целите на образованието от Siemens България.

Месут Йозил и баща му разрешиха съдебния си спор със споразумение

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/12/2417835_mesut_iozil_i_bashta_mu_razreshiha_sudebniia_si_spor/?ref=rss


Германският футболист Месут Йозил и неговият баща са разрешили съдебния спор помежду си със споразумение.

Мустафа Йозил заведе дело срещу сина си, след като в края на миналата година е бил уволнен от поста на управляващ директор в компанията "Йозил маркетинг".

Бащата на атакуващия полузащитник на "Арсенал", който изигра ключова роля при трансфера от "Реал" (Мадрид) през миналото лято, е подал иск за пропуснати ползи в размер на 630 000 евро.

От своя страна...

Борисов с версия за тефтерчетата в "трейлър" от стенограмата на МС

http://offnews.bg/news/n_1/n_416257.html

Лошото състояние на държавните финанси, драматичното състояние на МВР, откраднатите тефтерчета на Филип Златанов и съдебната реформа са част от темите, върху които премиерът Бойко Борисов прави коментари по време на първото и извънредно заседание на правителството във вторник. Правителствената пресслужба оповести част от стенограмата с обещание цялата да бъде публикувана утре. Публикуваната част е анонсирана като продължение на въведената практика от 2009 година да се публикуват пълните текстове от протоколите на правителствените заседания, което ще позволи "да имате достъп до всички мнения и становища, изразени при обсъждането на темите от дневния ред на правителството." В началото на заседанието премиерът дава разпореждане: "Всичко се записва, води се и след това се качва на сайта!" Следват разяснения на финансовия министър Владислав Горанов по актуализацията на бюджета за 2014 година. Той обяснява, че новият закон за МВР, който беше приет при правителството на Пламен Орешарски, не е обезпечен финансово. В него са планирани увеличения на заплатите за полицаите и пожарникарите, обаче пари за това не били осигурени. В резултат МВР формира дефицит от повече от 200 млн. лв. Борисов се интересува как бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов може да понесе наказателна отговорност, на което получава отговора на финансовия министър, че: "Няма такъв състав в Наказателния кодекс, но фалитът на държавата трябва да води най-малкото към доста сериозна политическа отговорност." На което Борисов казва: Питам: след като тогавашният министър Чобанов, знаейки, че няма пари в държавата, умишлено внася Закона за МВР и той бива гласуван, носи ли наказателна отговорност и защо не носи? Как е възможно да няма такъв текст в закона, се питам? Горанов обяснява, че поведението на Народното събрание и Министерски съвет е безотговорно, защото не може да бъде приет необезпечен финансово закон. Борисов го подкрепя и се обръща към министрите: Сега разбирате, колеги, защо сте в тая зала, а кабинетът Орешарски сдаде властта и тихичко се измъкна. Защото на днешната дата трябваше да актуализират бюджета по този начин и всичко това, което говорим, те трябваше някак си да го обяснят в парламента и пред обществото. Трябваше да кажат защо безотговорно, за мен – абсолютно престъпно, са внесли закон, който не е финансово обезпечен и сега от всички министерства ще ви вземем парите, за да платим популизма на Чобанов, Орешарски и тогава Станишев най-яростно ги защитаваха. Знаете колко против бяхме. Ето сега да знаете, че това, което трябва да актуализираме и или да платим, или трябва да се отмени законът, защото и за следващия бюджет трябва да се планират още близо 200 милиона – това е решението по тази точка. Преди да освободи от заседанието вътрешния министър Веселин Вучков, който бърза за откриването на паметника на писателя Георги Марков в София, Борисов пита: И за да тръгнете, какви са тези откраднати тефтерчета? Вътрешният министър разказва как и при какви обстоятелства е станала кражбата от автомобила на вещото лице, което трябвало да направи експертиза за почерка в тефтерчетата. Вучков обяснява, че в едно от полицейските управления в София се появил заявител, който казал: Вчера, пътувайки по улица „Монтевидео“ в „Овча купел”, ми се развали задна дясна гума“ – перифразирам, но общо взето това е, сутринта го поисках като информация от СДВР. „Слязох да си оправям задната гума, без да забележа нещо конкретно. След това отивайки към колата… "Има си хас да забележи!", прекъсва разказът Борисов. От думите на МВР шефа Веселин Вучков става ясно още, че вещото лице Бенчев е на свободна практика. „Някога е работил в МВР, но поради навършване на 60 години още през 2007 година, ако не се лъжа, е напуснал“, разяснява Вучков. А премиерът коментира: Аз не мога да допусна, а предполагам, като виждам как гледат колегите – и другите не могат да допуснат, че по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери. След като вътрешният министър приключва с разказа, Борисов се обръща към правосъдния министър за становище и констатира: Аз моля и правосъдният министър, ако това е вярно, по тези тефтерчета, за които ние много пъти питахме истински ли са тогава и да ни се дадат в парламента да ги видим – тефтерчетата да видим, а не снимки на две-три странички. Ние още тогава питахме. И фактът, че бяха при Кирил Добрев достигнали, винаги това значи за мен много съмнителна работа. И ако това, което казва Вучков, аз не мога да допусна, а предполагам, като виждам как гледат колегите – и другите не могат да допуснат, че по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери! Това ако е истина, ако съдът или прокурорът – и затова те моля да го провериш най-колегиално – са дали по този начин веществените доказателства, не знам дали това трябва да е така. С пояснението, че дава "само хипотеза", в която определя изчезналите тефтерчета като "Костинброд", той казва на правосъдния министър Христо Иванов: И съответно говорим за съдебна реформа – може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже. След като министърът казва, че ще опита да направи справка в прокуратурата, без това да изглежда като намеса, Борисов го прекъсва и заявява: Не, стига намеса! Публиката, хората, народът питат как може?! Този въпрос, който си го задаваме всеки един от нас, ще си го зададе всеки един днес в България. И ще кажат: „Тези там горе…“ Кои са тези там, не се знае. Как е възможно? Ние искаме това в реформата, която ще правим, и това да не може да се случи. След тези указания се намесва финансовият министър Горанов, който припомня, че тече подготовката и за бюджета догодина. Той обяснява, че с оптимизиране на разходите в МВР нужните средства няма как да се осигурят и обяснява, че ако трябва да се намаляват разходи за персонала, това може да стане или през ревизия на закона, или чрез промяна на броя на хората, които ги получават.

Нападнаха жената на шефа на БЧК

http://frognews.bg/news_80097/

Съпругата на председателя на Българския Червен кръст (БЧК) д-р Христо Григоров е била нападната и насилствено извадена от личната й кола снощи пред дома им, съобщи самият Григоров пред БНР.

Юнкер отрече да има вина за Люксембург - скандала

http://europe.actualno.com/Unker-otreche-da-ima-vina-za-Luksemburg---skandala-news_59966.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отрече лична вина или конфликт на интереси във връзка с продължаващия скандал "Люксембург лийкс". Той тръгна след разкрития, че по времет...

Станишев поиска ускорена процедура за имунитета му

http://politics.actualno.com/Stanishev-poiska-uskorena-procedura-za-imuniteta-mu--news_59968.html

В близко време до Вас ще бъде адресирано искането на главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров за свалянето на имунитета ми като член на Европейския парламент. Това заявява предсе...

Списък на защитените депозити в КТБ

http://business.actualno.com/Spisyk-na-zashtitenite-depoziti-v-KTB-news_59970.html

Във връзка с многобройни запитвания от граждани Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) публикува списък на продуктите на останалата без лиценз Корпоративна търговска банка, които са гаран...

10 фрази, които не бива да казваме на децата си

http://curious.actualno.com/10-frazi-koito-ne-biva-da-kazvame-na-decata-si-news_59972.html

Децата попиват всичко, което големите им казват и след това рефлектира върху тях. Трябва да внимаваме как се отнасяме към тях и какво казваме. Ето и кои фрази трябва да избягваме в общуването си с тях...

Призив към Плевнелиев: Не лъжи, че на 10-ти ноември си свалял БКП

http://politics.actualno.com/Priziv-kym-Plevneliev-Ne-lyji-che-na-10-ti-noemvri-si-svaljal-BKP-news_59973.html

Официално писмо до президента Росен Плевнелиев с искане да не лъже по отношение на дисидентското си минало изпрати д-р Аднан Лидиянов. Писмото беше препратено и на редакционната поща на Actualno.com. ...

Microsoft залага на Opera Mini в бюджетните смартфони

http://www.cross.bg/opera-mini-brayzur-1439347.html

/КРОСС/ Opera Mini става стандартен браузър в бюджетните телефони на Microsoft, вкл. придобитите модели Asha от Nokia, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.Microsoft е сключила споразумение с норвежкия разработчик Opera Software за използване на едноименния браузър в своите смартфони. Сделката ще осигури на Opera от порядъка на 100 милиона нови потребители.Споразумението ще обхване всички бюджетни модели, които Microsoft пуска на пазара. Opera Mini ще се инсталира на тях като браузър по подразбиране за достъп до интернет вместо Nokia Xpress.Подобен ход е напълно оправдан за Microsoft, тъй като повечето евтини телефони се продават в развиващите се страни, където достъпът до интернет е проблемен, а скоростта - ниска. Opera Mini е подходящ за подобни условия, той като е олекотен и компресира трафика в сървъри на Opera - в резултат на това достъпът до интернет става по-бърз и по-евтин.Към момента Opera Mini се ползва от около 350 милиона потребители в света, повечето от които живеят в развиващите се страни. Така например, всеки седми потребител на Opera се намира в Индия.Microsoft и Opera все още не са обявили официално споразумението си, така че не е известно кога ще излязат първите смартфони с норвежкия браузър по подразбиране. Разбира се, Opera Mini е достъпен за сваляне и ръчно от сайта на норвежкия разработчик, пише technews.bg.

Отнетият лиценз на КТБ няма да навреди на банките и икономиката, смята Стив Ханке

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/12/2417808_otnetiiat_licenz_na_ktb_niama_da_navredi_na_bankite_i/?ref=rss


Затварянето на КТБ и отнемането на лиценза ѝ няма да повлияят по никакъв начин на икономиката и на банковата система, след като хората с гарантирани вложения получат парите си. Причината е, че КТБ никога не е оперирала като нормална банка и няма важни икономически връзки. Всъщност, КТБ никога не е била банка, а огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката.

Това коментира пред БНР икономистът Стив Ханк, известен като "бащата на валутния борд" у нас.
...

Сменено е ръководството на тотото

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/12/2417787_smeneno_e_rukovodstvoto_na_tototo/?ref=rss


Ръководството на Българския спортен тотализатор беше сменено само дни, след като новото правителство застъпи на власт. 

Като генерален директор се връща бившият треньор по кану-каяк Дамян Дамянов, който заемаше позицията и при правителството на ГЕРБ.

Той заменя бившия генерален секретар на БОК Белчо Иванов, който беше назначен от правителството на Пламен Орешарски. Иванов остава член на управителния съвет като "знак за приемственост".

За председател на...

Две коли се сблъскаха челно и блокираха главен път Е-79

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422222

Катастрофа затвори главен път Е-79 между Дупница и Благоевград, информира БГНЕС.
Към 13.15 часа на около 2 километра след Мурсалево в посока Бобошево се удрят челно два леки автомобила. За сега информацията е за един пострадал. Към мястото пътуват пожарна и линейка.
Движението в посока Благоевград е спряно. Катастрофа затвори главен път Е-79 между Дупница и Благоевград, информира БГНЕС. Към 13.15 часа на около 2 километра след Мурсалево в посока Бобошево се удрят челно два леки автомобила. За сега информацията е за един пострадал. Към мястото пътуват пожарна и линейка. Движението в посока Благоевград е спряно.

Кадри от първия кабинет на Борисов се завръщат по върховете на властта

http://www.mediapool.bg/kadri-ot-parviya-kabinet-na-borisov-se-zavrashtat-po-varhovete-na-vlastta-news227113.html

Смените по върховете на властта вървят по план и голяма част от кадрите в предишния кабинет на Бойко Борисов се връщат обратно на постовете си. "Реставрацията" вече е факт в ръководствата на Държавния резерв, на Българския спортен тотализатор и на БДЖ. Решенията бяха съобщени след първото редовно заседание на правителството в сряда. Председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Емил Колев бе освободен, а мястото му заема Станимир Пеев, който беше на този пост от август 2009 г. до май 2013 г. Преди това е бил кмет на Район "Панчарево" в Столична община. Пеев си тръгна преди година и половина още на първото заседание на правителството на Пламен Орешарски, което сложи на мястото му тогавашния главен секретар на агенцията Емил Колев. Назначението бе коментирано като потвърждение на традицията тази агенция да бъде "под управлението" на близки до ДПС фигури. През ноември 2011-та тогавашният финансов министър Симеон Дянков обяви, че внася проектозакон за закриване на Държавния резерв, превърнал се в символ на корупция и нечисти сделки. Закриването на структурата, която в момента е пряко подчинена на премиера Бойко Борисов, ще спести на бюджета 80 – 90 млн. лв., мотивира се тогава Дянков, според когото структурата, в която работят около 600 чиновници, е доказано неефективна. В резерва се съхраняват задължителните запаси на държавата от горива, изисквани от Европейския съюз, химикали, основни храни, цветни метали, резервни части, дървен материал и хартия, лекарства и друго медицинско оборудване и апаратури. Агенцията разполага с 37 складови и зърнени бази. Идеята на Дянков бе управлението на тези съоръжения и техните запаси да бъде поверено на ресорните министерства. Тя обаче срещна силна съпротива и скоро беше забравена. Завърналият се на поста Станимир Пеев е син на Димитър Пеев, който пък дълги години е преподавател в Академията на МВР в Симеоново. Дамян Дамянов отново е директор на тотото Сред първите решения на кабинета "Борисов 2" е и възстановяване на ръководството на Българския спортен тотализатор от времето на първия кабинет на ГЕРБ. Изпълнителен директор отново ще е дългогодишният треньор по кану-каяк Дамян Дамянов, съобщи спортният министър Красен Кралев. Дамянов е бил в Управителния съвет на спортния тотализатор още по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, когато начело на тото бе Ирена Кръстева, а синът й Делян Пеевски едва започваше кариерата си на "успял млад човек" като учредител на младежкото НДСВ и парламентарен секретар на Министерството на транспорта и съобщенията. Новият председател на борда на директорите на спортния тотализатор е Живко Вангелов - едно от най-големите имена в българската борба. Вангелов бе в управата на тотото при правителството на ГЕРБ. Спортният тотализатор е основен източник на средства за българския спорт и вярвам, че новото ръководство ще допринесе максимално за увеличаване на приходите, коментира министър Кралев. Според него този екип ще бъде успешен и това решение е добро за българския спорт. Няма още яснота по въпроса за заместник-министрите, каза Красен Кралев, но допълни, че до края на седмицата ще даде предложение. Ще има още един заместник и той ще бъде със спортна биография, уточни Кралев. Директорите Велик Занчев и Владимир Владимиров отново са начело на БДЖ Членове на управата на "Холдинг Български държавни железници" от времето на първия кабинет на Бойко Борисов са върнати начело на проблемното дружество. Изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД става Владимир Владимиров, който от октомври 2009 до април 2013 г. бе председател на управата на железниците, но реално бе двигателят на всичко случващо се в компанията. Той заменя назначения от правителството на Пламен Орешарски Християн Кръстев, заел мястото на машиниста Чавдар Трендафилов, който остана член на ръководството. Председател на борда на "Холдинг БДЖ" ще е Велик Занчев, който също е познато лице за железничарите. Той бе финансов директор на дружеството от юли 2011 г. и също бе за кратко изпълнителен директор на БДЖ. Това стана след напускането през август 2012 г. на тогавашния шеф Йордан Недев, който подаде оставка заради спряната на БДЖ държавна субсидия. Занчев остана на този пост до април 2013 г., когато бе освободен заедно с Владимиров. От досегашните шефове остава само Филип Алексиев, който стана член на борда през септември 2014 г., но и той вече е бил в управата на БДЖ. От транспортното министерство мотивират смяната с това, че Владимиров и Занчев познават добре системата на железницата и под тяхно ръководство са били извършени едни от най-тежките реформи, довели до намаляване на дълговете на дружеството с 100 млн. лв. Ведомството допълва, че основните задачи пред новото ръководство на БДЖ са задълбочаване на преговорния процес с кредиторите и интензивния диалог със социалните партньори, за да бъде завършена реформата в сектора. Служебният транспортен министър Николина Ангелкова, която сега е редовен министър на туризма, в последните седмици от предишната си работа се беше заела с изготвяне на мерки за подобряване състоянието на железниците. Преди около месец тя получи от ръководството на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" предложения за незабавни, средносрочни и дългосрочни мерки, свързани с ремонта и поддръжката на подвижния състав и жп инфраструктурата, подобряване на квалификацията на машинистите и план за повишаване на безопасността в железниците. Те трябваше да бъдат обсъдени със синдикатите и след тяхното одобрение да започне прилагането им.

МС върна и ръководството на тотото от първото правителство на Борисов

http://www.mediapool.bg/ms-varna-i-rakovodstvoto-na-tototo-ot-parvoto-pravitelstvo-na-borisov-news227113.html

На първото си редовно заседание Министерският съвет върна ръководството на Българския спортен тотализатор от времето на първия кабинет с премиер Бойко Борисов, съобщи спортният министър Красен Кралев.   Изпълнителен директор отново ще е дългогодишният треньор по кану-каяк Дамян Дамянов. Той е бил в Управителния съвет на спортния тотализатор още по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, когато ръководител бе сегашният крупен медиен собственик Ирена Кръстева. Новият председател на борда на директорите пък е Живко Вангелов - едно от най-големите имена в българската борба. Вангелов бе член на Управителния съвет на тотото при правителството на ГЕРБ.   Спортният тотализатор е основен източник на средства за българския спорт и вярвам, че новото ръководство ще допринесе максимално за увеличаване на приходите, коментира министърът. Според него този екип ще бъде успешен и това решение е добро за българския спорт.   Няма още яснота по въпроса за заместник-министрите, каза министър Кралев, но допълни, че до края на седмицата ще даде предложение. Ще има още един заместник и той ще бъде със спортна биография, заяви Кралев.   Той каза, че в момента се разработва нова система за финансиране на федерациите и на клубовете, като приоритет ще имат тези федерации, които работят успешно. Има много клубове и федерации, които извършват символична дейност и те ще получат символично финансиране. Не сме толкова богати, че да бъдем разточителни, коментира министър Кралев.

Тежка катастрофа блокира главен път Е-79

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422208

Катастрофа затвори главен път Е-79 между Дупница и Благоевград, информира БГНЕС.
Към 13.15 часа на около 2 километра след Мурсалево в посока Бобошево се удрят челно два леки автомобила. За сега информацията е за един пострадал. Към мястото пътуват пожарна и линейка.
Движението в посока Благоевград е спряно. Катастрофа затвори главен път Е-79 между Дупница и Благоевград, информира БГНЕС. Към 13.15 часа на около 2 километра след Мурсалево в посока Бобошево се удрят челно два леки автомобила. За сега информацията е за един пострадал. Към мястото пътуват пожарна и линейка. Движението в посока Благоевград е спряно.

Вакрилова пита Тотев за визията му относно Младежкия форум за партньорство с местната власт

http://www.cross.bg/vakrilova-mladezhki-organizatzii-1439346.html

/КРОСС/ Каква е визията на пловдивския градоначалник за бъдещето на Младежкия форум за партньорство с местната власт? - този въпрос ще постави на утрешната сесия общинската съветничка от БСП Димитринка Вакрилова. Тя повдига темата за трети път в настоящия мандат, защото от 2012 година Форумът не заседава. В него участваха много младежки организации и до преди две години работеха по различни проекти, припомня Вакрилова. Според нея кметът непрекъснато се опитва да представя Пловдив като модерна и развиваща се община, обърната с лице към хората, но на практика изолира младите граждани от решенията, които се вземат за тяхното бъдеще. В питането си съветничката от БСП припомня същността на обединението на младежки и неправителствени организации и институции - да работят по проблемите на младежта в Пловдив. Колко компетентни и отговорни човека работят в отдел „Спорт, младежки дейности и социална политика" към Общината, за да вземат решения за младежката политика в града, игнорирайки мнението на реално зависимите от тези решения - младите пловдивчани?- пита в заключение Димитринка Вакрилова.    

Животновъдството преживява най-тежките си години

http://www.bnews.bg/article-121561

Животновъдството преживява най-тежките си години. Причините за това са много, сред тях и външни фактори. Това каза министрът на земеделието Десислава Танева, която откри тази сутрин в "Бояна" международен форум на земеделските министри от Югоизточна Европа.

Шведският модел вдъхновявал Сергей Станишев и Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422219

Скандинавският модел на устойчиви икономики и социални общества е вдъхновение за Европа. Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев на срещата си с премиера на Швеция Стефан Лофвен.
Лидерът на ПЕС е на двудневно посещение в Осло, където участва в заседанието на Конгреса на социалдемократическите партии от Скандинавските страни. Скандинавският модел на устойчиви икономики и социални общества е вдъхновение за Европа. Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев на срещата си с премиера на Швеция Стефан Лофвен. Лидерът на ПЕС е на двудневно посещение в Осло, където участва в заседанието на Конгреса на социалдемократическите партии от Скандинавските страни.

От 2015 г. данъчни декларации ще се подават онлайн и без е-подпис

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/11/12/2417815_ot_2015_g_danuchni_deklaracii_shte_se_podavat_onlain_i/?ref=rss


През 2015 г. Националната агенция за приходите (НАП) ще даде възможност данъчните декларации да се подават и без електронен подпис, съобщи пресслужбата на НАП.

Приходното ведомство вече работи по новата електронната услуга, но преди пускането й трябва да бъдат приети законодателни промени, които да позволят идентифицирането на подателя на декларацията чрез персоналния идентификационен код (ПИК), а не само с електронен подпис.

Досега са издадени над 220 000 персонални...

Ясни са финалистите в конкурса "Кола на годината" в България

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/11/12/2417813_iasni_sa_finalistite_v_konkursa_kola_na_godinata_v/?ref=rss


Ясни са финалистите в конкурса "Кола на годината 2015" в България, съобщиха организаторите на мероприятието от Прес Авто Клуб България. Тази година претендентите са осемнадесет, разделени в три категории - "Лек автомобил", "Ван" и "4x4". Има и три допълнителни категории - "Екологичен автомобил", "Градски автомобил" и "Премиум автомобил".

Кандидатите се оценяват по няколко групи от критерии, всеки от които има различна тежест във формирането на крайната оценка - дизайн (външен и...

Нападнаха жената на шефа на БЧК, взеха ѝ колата!

http://www.bnews.bg/article-121601

Съпругата на председателя на БЧК д-р Христо Григоров е била нападната и насилствено извадена от собствената й кола снощи пред дома им.

Цацаров поиска имунитета на Цветанов, Сидеров и Станишев

http://www.moreto.net/novini.php?n=270487

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитетите на петима народни представители. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. И уточниха, че става въпрос за Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Георги Свиленски, Илия Илиев, Димитър Димитров, както и на представителя на Европейския парламент Сергей Станишев.

Инджова и Муса Палев на опашка за помощи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422214

Не само част от бившите депутати разчитат на държавна издръжка от бюрото по труда след края на мандата си. Бивши областни управители, заместник-министри и дори шефове на регулатори са се записали в бюрата по труда из цялата страна, установи проверка на "България Днес" в Агенцията по заетостта.
Бившият служебен премиер и ексшеф на националната Не само част от бившите депутати разчитат на държавна издръжка от бюрото по труда след края на мандата си. Бивши областни управители, заместник-министри и дори шефове на регулатори са се записали в бюрата по труда из цялата страна, установи проверка на "България Днес" в Агенцията по заетостта. Бившият служебен премиер и ексшеф на националната

LF-C2 като слънчево затъмнение или черна луна

http://www.cross.bg/lf-c-kato-slunchevo-zatumnenie-ili-cherna-lyna-1439345.html

/КРОСС/ Колкото повече наближава салонът в Лос Анджелис, толкова повече производителите започват да публикуват снимки на новостите си. Lexus не прави изключение и пусна впечатляваща снимка на концептуален кабриолет. Засега е обявено само името му - Lexus LF-C2, за всичко останало само можем да гадаем. Ако си спомняте, преди две години на шоуто в Детройт дебютира хибриден прототип, който се казваше по подобен начин - LF-LC. Това ни навежда на мисълта, че може и да има някаква приемственост между двата модела. Още повече че тази година видяхме и концепция със силова система с мощност 500 к.с. с бензинов двигател с вътрешно горене, електромотор и акумулатори, пише autobild.bg. Самото официално представяне на новото кабрио е насрочено за 19 ноември. То ще бъде придружено от едновременна 72-часова глобална онлайн кампания, така че всички ще можем да следим случващото се на http://lexus-int.com/motorshow/72-hour-eclipse-reveal.html.

Белезите на времето върху портрети представя Емилия Димитрова

http://www.zapernik.com/pernik/belezite-na-vremeto-vurhu-portreti-predstavya-emiliya-dimitrova_35658/

Пернишката художничка Емилия Димитрова ще представи самостоятелна изложба на 18 ноември в Галерия "Артсалон". Върху портретите й личат белезите, които времето оставя върху човешкото лице.

Художничката е подготвила портрети и пейзажи. Картините й показват, както идеи, който са й хрумнали в момента, така и неща, който отдавна е искала да покаже върху платното. Въпреки, че последната година е била тежка за нея, Емилия иска да зарадва почитателите на изкуството с тази изложба.

По...

Продължава

Обмисля се нов закон да връзва висшето образование и с бизнеса, и с науката

http://www.mediapool.bg/obmislya-se-nov-zakon-da-vrazva-vissheto-obrazovanie-i-s-biznesa-i-s-naukata-news227112.html

Трябва да има нов Закон за висшето образование, но ще видим, каза в сряда пред журналисти министърът на образованието и науката Тодор Танев, попитан дали ще има промени в сегашния закон или се предвижда нов закон. "Висшето образование има нужда повече да бъде вързано с науката и не само с бизнеса", каза Танев, според когото университетите произвеждат не само кадри за бизнеса, но и ръководители, географи, историци и други специалисти. Няма как да не се върви към нов закон, защото сега ученето е през целия живот, допълни той. Според него не бива да се продължава със съперничеството между частни и държавни университети за финансирането и те трябва да спорят за качеството на предлагането от тях обучение, а не да има напрежение заради пари. Тотално съм убеден, че образованието е производство, а не е бизнес, каза още просветният министър. Той отбеляза, че образованието не може повече да бъде третирано с тезата "вузовете да са на пазара на образователните услуги". Кой може да каже с ръка на сърцето, че образованието не е производство на бъдещето на една страна, на идентичност и на какво ли не друго, което е велико, и това да бъде сравнено с услуга, каза Танев. "Твърде долнопробно е, не мога да го понасям и по тази причина от храма трябва да бъдат изгонени любителите на паричните знаци", допълни той.

Георги Свиленски пред Фрог: Давам си имунитета на драго сърце

http://frognews.bg/news_80096/

Народният представител от БСП Георги Свиленски, чийто имунитет главният прокурор поиска, на драго сърце го дава. Така делото срещу него в качеството му на член на Съвета на директорите на общинското дружество Софийски имоти ще приключи и ще докаже неговата невинност, коментира Свиленски пред Фрог нюз.

Инджова и Муса Палев на опашка за помощи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422211

Надя Панкова
Не само част от бившите депутати разчитат на държавна издръжка от бюрото по труда след края на мандата си. Бивши областни управители, заместник-министри и дори шефове на регулатори са се записали в бюрата по труда из цялата страна, установи проверка на Надя Панкова Не само част от бившите депутати разчитат на държавна издръжка от бюрото по труда след края на мандата си. Бивши областни управители, заместник-министри и дори шефове на регулатори са се записали в бюрата по труда из цялата страна, установи проверка на "България Днес" в Агенцията по заетостта.

Бира, чипс и бавен метаболизъм = бирено коремче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422175

Когато се консумира бира, черният дроб работи на по-бързи обороти, за да обработи алкохола, да направи детоксикация и да изхвърли всички отрови от организма. Ако към бирата се прибави чипс, фъстъци или нещо друго за хапване, налице са още калории. Toва предаде БГНЕС.
Пивото само по себе си е калорична бомба, неслучайно го наричат Когато се консумира бира, черният дроб работи на по-бързи обороти, за да обработи алкохола, да направи детоксикация и да изхвърли всички отрови от организма. Ако към бирата се прибави чипс, фъстъци или нещо друго за хапване, налице са още калории. Toва предаде БГНЕС. Пивото само по себе си е калорична бомба, неслучайно го наричат "течен хляб".

Катастрофа затвори Е 79

http://www.vesti.bg/novini/katastrofa-zatvori-e-79-6027285

Катастрофа затвори главен път Е 79 между Дупница и Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Случайният имотен магнат

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/sluchainiiat-imoten-magnat-183646/

Как съоснователят на Microsoft Пол Алън преобразява квартал в Сиатъл, застроявайки го с офиси и апартаменти

Само Джокович и Григор с титла на три различни настилки през 2014-а

http://news.ibox.bg/news/id_599157305

Българинът триумфира на твърди кортове в Акапулко, на клей в Букурещ и на трева в Лондон (Куинс Клъб)

Юношите на Добруджа загубиха от ДИТ София с 1:8

http://dobrudjatv.net/%d1%8e%d0%bd%d0%be%d1%88%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d0%b8%d1%82-%d1%81%d0%be/

Юношите младша възраст на Добруджа, родени през 1999 година, загубиха четвъртфиналния двубой от частната футболна академия ДИТ София с 1:8. Момчетата, водени от Митко Василев, стигнаха първи до гол, но впоследствие допуснаха цели 8. На полувремето резултатът бе 1:3, като втората част започна с голово […]

Казали на Енчев: Ти размаза Борисов, не трябваше!

http://www.bnews.bg/article-121600

Аз не възразявам срещу твоето изказване, но ти просто го размаза, не биваше да правиш това. Това е казал лидерът на НФСБ Валери Симеонов на Велизар Енчев след декларацията, която прочете от трибуната в НС срещу Бойко Борисов и кандидатурата му за премиер.

Местан: Опасно е да чертаем етно-религиозно страната с телевизията

http://frognews.bg/news_80095/

ДСП поиска да се преосмисли предложението за сваляне на новините на турски език от националната програма на БНТ. Лидерът на партията Лютви Местан се обяви твърдо против подобни действия. „Българският национален интерес не предполага чрез телевизионен сигнал да чертаем етно-религиозни територии, опасно е!", каза от парламентарната тринбуна Лютви Местан.

Облаци и дъжд до петък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422199

През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, максимални – между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, максимални – между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и

Крисия, Хасан и Ибрахим катерят върха към Евровизия 2014. Подкрепете ги!

http://www.zapernik.com/hailaif/krisiya-hasan-i-ibrahim-kateryat-vurha-kum-evroviziya-2014-podkrepete_35657/

Малката Крисия и братята Хасан и Ибрахим от България са в топ 5 на класацията на детската евровизия 2014. Конкурсът е на 15 ноември от 20:00 часа и ще бъде излъчен на живо по БНТ.

Дотогава можете да гласувате за българската песен.

В момента "Планетата на децата" е на четърто място по вот. 84 709 души са гласували за Крисия. Украйна води в класацията, следвана от Сърбия.

Можете да дадете своя глас за българската песен на адрес: Продължава

Крисия, Хасан и Ибрахим катерят върха към Евровизия 2014. Подкрепете ги!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/krisiya-hasan-i-ibrahim-kateryat-vurha-kum-evroviziya-2014-podkrepete_35657/

Малката Крисия и братята Хасан и Ибрахим от България са в топ 5 на класацията на детската евровизия 2014. Конкурсът е на 15 ноември от 20:00 часа и ще бъде излъчен на живо по БНТ.

Дотогава можете да гласувате за българската песен.

В момента "Планетата на децата" е на четърто място по вот. 84 709 души са гласували за Крисия. Украйна води в класацията, следвана от Сърбия.

Можете да дадете своя глас за българската песен на адрес: Продължава

Десислава Танева: Изплащаме 60 млн. лева на животновъдите след актуализацията на бюджета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422193

В предложената от Министерски съвет актуализация на бюджета за тази година има предвидени пари за животновъдите. Това увери новият земеделски министър Десислава Танева след края на първото редовно заседание на новите министри в кабинета "Борисов".
В момента, в който тази актуализация се приеме и се обнародва, В предложената от Министерски съвет актуализация на бюджета за тази година има предвидени пари за животновъдите. Това увери новият земеделски министър Десислава Танева след края на първото редовно заседание на новите министри в кабинета "Борисов". В момента, в който тази актуализация се приеме и се обнародва,

ЕБВР отпусна 305 млн. евро за жп линията Македония-България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4422191

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна средства в размер на 305 милиона евро за Република Македония, информира БГНЕС.
145 милиона евро ще бъдат използвани за втората фаза от строежа на жп линията между Македония и България, а 160 милиона ще бъдат инвестирани по Програмата за републикански пътища. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна средства в размер на 305 милиона евро за Република Македония, информира БГНЕС. 145 милиона евро ще бъдат използвани за втората фаза от строежа на жп линията между Македония и България, а 160 милиона ще бъдат инвестирани по Програмата за републикански пътища.

Облаци и дъжд от утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422180

През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, максимални – между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време. Ще започнат слаби превалявания, на повече места в Южна България. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, максимални – между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и

Кандидат-работодатели във Варна могат да участват по програма за заетост в областта на културно наследство

http://www.moreto.net/novini.php?n=270484

Кандидат-работодатели могат да участват в Програмата за обучение и заетост „Клио“, включена в Националния план за действие по заетостта 2014г. Програмата е инструмент на активната политика на пазара на труда, чрез който се подпомагат общините при решаване на проблеми на местния пазар на труда, като едновременно с това допринася и за повишаване на атрактивността на общините чрез реставрация и популяризиране на културно-историческите ценности, находящи се на техните територии.

ЕБВР отпусна 305 млн. евро за жп линията Македония-България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422167

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна средства в размер на 305 милиона евро за Република Македония, информира БГНЕС.
145 милиона евро ще бъдат използвани за втората фаза от строежа на жп линията между Македония и България, а 160 милиона ще бъдат инвестирани по Програмата за републикански пътища. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна средства в размер на 305 милиона евро за Република Македония, информира БГНЕС. 145 милиона евро ще бъдат използвани за втората фаза от строежа на жп линията между Македония и България, а 160 милиона ще бъдат инвестирани по Програмата за републикански пътища.

Танева: Изплащаме 60 млн. лева на животновъдите след актуализацията на бюджета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4422163

В предложената от Министерски съвет актуализация на бюджета за тази година има предвидени пари за животновъдите. Това увери новият земеделски министър Десислава Танева след края на първото редовно заседание на новите министри в кабинета В предложената от Министерски съвет актуализация на бюджета за тази година има предвидени пари за животновъдите. Това увери новият земеделски министър Десислава Танева след края на първото редовно заседание на новите министри в кабинета "Борисов". В момента, в който тази актуализация се приеме и се обнародва,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване