Революция на "Позитано" 20! Секретарката на Миков, прочула се с кражба на червени прашки, с награда за анализ на проституцията!

http://www.zapernik.com/politika/revolyuciya-na-pozitano-20-sekretarkata-na-mikov-prochula-se-s_36139/

Стоя-Александрина Витанова, която бе разобличена, че на 14 години е откраднала алени прашки, наскоро е анализирала много сериозно темата за проституцията, съобщи ПИК.

Младата красавица работеше в пресцентъра на Народното събрание по времето на тогавашния председател на парламента Михаил Миков. В момента пък се подвизава в централата на БСП на "Позитано" 20.

Стоя е защитила успешно на студентската научна конференция "Глобализацията тук и там" в УНСС темата...

Продължава

Венгер се оплака от липсата на късмет заради многото контузии

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/28/2428542_venger_se_oplaka_ot_lipsata_na_kusmet_zaradi_mnogoto/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер се оплака от липсата на късмет заради многото контузии в отбора. За поредна година "артилеристите" страдат от непрекъснатото отсъствие на основни играчи. В момента извън строя са 11 футболисти.

В събота лондончани гостуват на "Уест бромич" в първия мач от 13-ия кръг на Висшата лига. Венгер няма да може да разчита на вратарите Войчех Шчесни и Давид Оспина, десния бек Матийо Дебюши, халфовете Месут Йозил, Микел Артета, Джак Уилшър, Серж Гнабри и Абу...

Тунис се обедини, за да спаси "родното място на Дарт Вейдър"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/28/2428494_tunis_se_obedini_za_da_spasi_rodnoto_miasto_na_dart/?ref=rss


За Тунис Мос Еспа - въображаемото селище от планетата Татуин, където се ражда бъдещият слуга на тъмната страна на силата Дарт Вейдър в "Епизод I" от сагата "Междузвездни войни", е нещо като имението "Грейсланд" за Мемфис или дори Мачу Пикчу за Перу.

Откак Джордж Лукас избира тунизийската пустиня за декор на научнофантастичния си филм през 70-те, хиляди туристи годишно се стичат в Южен Тунис, за да посетят многобройните "изоставени селища" на Татуин, които стоят и до ден днешен....

Радан Кънев: В българското правосъдие има мафия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/28/2428547_radan_kunev_v_bulgarskoto_pravosudie_ima_mafiia/?ref=rss


Реформаторският блок настоява за спешни законодателни мерки, които да гарантират случайното разпределение на дела в съдебната система. От парламентарната трибуна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че прави три извода от доклада за проверката на процесите и софтуера за случайно разпределение на дела в българската съдебна система.

"В българския съд случайно разпределение на делата няма, има данни за нарочно разпределение, контролирано разпределение, имаме данни да се съмняваме, че по делото за фалита на КТБ случаят е именно такъв; Проблемът не е случаен и не е плод на грешка, а на съзнателно контролиране на процеса на създаване и съхранение на софтуерните кодове от лица, пряко зависими от хората, които имаме основание да подозираме, че съвсем неслучайно разпределят делата; Тези проблеми поставят всички български магистрати в опасна зависимост, дават възможност за упражняване на натиск върху тях и за контрол върху най-важните зач обществото съдебни производства", заяви Кънев.

"Да, имаме основание да твърдим, че в българското правосъдие има мафия. И имаме основание да кажем, че това е наша отговорност, защото правната, законодателната рамка на тъй нареченото случайно разпределение дава възможност за злоупотреби", каза още съпредседателят на РБ.

Според него причините за това са, че е допуснато вътрешен IT отдел да създава специализирания софтуер вместо компетентна и отговорна фирма на открит конкурс, както и че е допуснато този вътрешен IT отдел да създаде затворен изходен код (source code) на софтуера и да го пази в тайна дори от вътрешната проверка, от която имаме доклад. По думите му е допуснато този софтуер да не съдържа достатъчни контроли за извършваните намеси и достатъчно защита срещу манипулиране и заличаване на данни.

Радан Кънев призова депутатите да поемат своята отговорност и незабавно да предприемат
действия за поправяне на пропуските в правната рамка. Според него спешно трябва да се гарантират в законодателството: ново задание и прозрачност при избора на изпълнител; въвеждане на политика за отворени данни и автоматично публикуване в Интернет на всяко разпределено дело; въвеждане на политика за отворен код на софтуера и възможност да се прави ИТ одит на този софтуер; да се направи решение, което и ИТ администраторите, и съдиите по никакъв начин не могат да манипулират, дори и да спират електричеството, мрежата, сървъра и т.н.

Цифровият печат на всяко поле от данните ще гарантира, че членовете на ВСС могат получават автоматично и на секундата информация кой в съда и между неговите ИТ хора какво се опитва да направи, кое дело да манипулира и пр., коментира Кънев.

"Боя се, че около тези мерки трудно ще постигнем консенсус. Те са въпрос на нашата смелост, а не на изкуството на компромиса. Консенсус между невестулката и кокошките е трудно постижим  и компромисът помежду им е невъзможен, ако невестулката е допусната в курника", изрази опасенията си той.

Но само по този начин ние можем да заявим истинска воля да се преборим с мафията в съдебната система, да защитим българските магистрати от влияние и зависимост и да подкрепим усилията на българското правителство и министъра  на правосъдието за реформиране на правосъдието и налагане на върховенство на закона,заяви още съпредседателят на Реформаторския блок.

Кралев: В най-скоро време антидопинговият център ще започне да работи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450944

Спортният министър Красен Кралев откри първата Национална антидопингова конференция у нас. Очаква се форумът да помогне на българския Антидопингов център най-после да получи международен лиценз.
Центърът, чието изграждане и окомплектоване започна още след олимпиадата в Пекин през 2008 г., е в напреднала фаза на одобряване, според Кралев. Спортният министър Красен Кралев откри първата Национална антидопингова конференция у нас. Очаква се форумът да помогне на българския Антидопингов център най-после да получи международен лиценз. Центърът, чието изграждане и окомплектоване започна още след олимпиадата в Пекин през 2008 г., е в напреднала фаза на одобряване, според Кралев.

Радан Кънев: Имаме основание да твърдим, че в българското правосъдие има мафия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/28/2428547_radan_kunev_imame_osnovanie_da_tvurdim_che_v/?ref=rss


Реформаторският блок настоява за спешни законодателни мерки, които да гарантират случайното разпределение на дела в съдебната система. От парламентарната трибуна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че прави три извода от доклада за проверката на процесите и софтуера за случайно разпределение на дела в българската съдебна система.

"В българския съд случайно разпределение на делата няма, има данни за нарочно разпределение, контролирано разпределение, имаме данни...

Голяма част от Варна остава без вода до полунощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=272261

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите около стадион "Спартак" , Цветен квартал , кв."Левски" , кв."Чайка" и района над Спортна зала. Очаква се аварията да бъде отстранена до полунощ, след което водоподаването в районите да бъде възстановено, уточняват от ВиК.

Учени: Златното руно е съществувало

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-zlatnoto-runo-e-syshtestvuvalo-6028209

Според грузинските учени на практика златното руно не е било едно. Такава ставала всяка овча кожа, с помощта на която жителите на Колхида добивали от реките скъпоценния метал

От НОИ не са съгласни с проектобюджета за обществено осигуряване за 2015 г.

http://econ.bg/Новини/От-НОИ-не-са-съгласни-с-проектобюджета-за-обществено-осигуряване-за-2015-г-_l.a_i.616706_at.1.html

От Надзорния съвет на националния осигурителен институт (НОИ) не се съгласиха с предложението за бюджет на общественото осигуряване за 2015 г., който...

Надзорът на НОИ отхвърли проектобюджета за осигуряването за 2015 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_423633.html

Надзорният съвет на Националния статистически институт отхвърли проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 година. Против проектобюджета се обявиха представителите на работодателите и на синдикатите, както и тези на финансовото министерство. Предложението за приемане на проектобюджета беше прието само от трима представители на държавата в Надзора, сред които и социалният министър Ивайло Калфин. В проектобюджета за следващата година Калфин нанесе леки промени, сред които увеличаването на пенсионната възраст за трета категория труд с 2, а не с 4 месеца, както и това пенсионерите да могат да се пенсионират, дори да им трябва една година до пенсионната възраст, като в този случай пенсията им ще е с 0,4% по-ниска за всеки недостигащ месец. Във вариантите, които са подготвени от служебното правителство и по които са работили експерти на НОИ, специалисти, има вариант за увеличаване на пенсионната възраст и във всички е с 2 месеца за трета категория. Това са около 20 млн. икономия в разходите на бюджета, коментира Калфин. Той е категоричен, че минималната работна заплата трябва да се увеличи до 380 лева догодина. Председателят на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов обясни, че сред причините за отхвърлянето на проектюбюджета е това, че не е предвидено увеличение на минималната работна заплата, а предвиденото увеличение на пенсиите е минимално. "Вътре е историята с минималното увеличение на пенсиите, вътре е историята с неувеличението на минималната работна заплата, с майчински, с болнични, с каквото се сетите. От тук нататък се минава през тристранен съвет на неприетото и след това правителството решава как да постъпи - ще го внесе, ще го поправи или ще направи нещо трето", посочи Манолов.

Оцелелите от ебола мъже да се въздържат от секс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450941

Мъжете, които се възстановяват от зараза с ебола, трябва да се въздържат от секс три месеца, за да намалят риска от предаване на вируса чрез семенната течност, предаде Ройтерс, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).
Болестта ебола, отнела живота на хиляди хора, обикновено се разпространява чрез телесни течности като кръв, Мъжете, които се възстановяват от зараза с ебола, трябва да се въздържат от секс три месеца, за да намалят риска от предаване на вируса чрез семенната течност, предаде Ройтерс, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО). Болестта ебола, отнела живота на хиляди хора, обикновено се разпространява чрез телесни течности като кръв,

Лихвите по депозитите падат рязко, по кредитите - съвсем малко

http://offnews.bg/news/n_1/n_423571.html

Лихвите по влоговете намаляват стремглаво през октомври - средно до 2.5%, в сравнение със същия месец на 2013 г., става ясно статистиката на БНБ. Миналия месец средната доходност на депозитите в левове е била 2.65%, а в евро - 2.49% - при съответно 3.9 и 3.6 на сто за  октомври миналата година. Лихвите по фирмените влогове са се понижили до 1.59% за левовите, и 1.1% за тези в евро, при 2.33% и 1.87% през 2013-та. По-бавно падат лихвите по кредитите, сочат още сметките. За последната година цената на фирмените заеми до 1 млн. евро, договорени в левове, намалява с 0.64% до 6.42%, а за тези в евро - с 0.82 пункта до 5.91%. За кредитите на стойност над 1 млн. евро в левове лихвата намалява с 0.33% до 7.32%, а за тези в евро - с 1.62 пункта до 7.09%. Потребителските заеми в левове поевтиняват с 0.61 процентни пункта до 11.11%, а тези в евро - с 0.39 до 9.08%. Лихвата на ипотечните кредити е паднала с 0.21 пункта до 6.48%, ако са в левове, и с 0.1 до 6.99% - в евро.

Възрастта за пенсиониране да нараства с 2 месеца, а не с 4

http://www.mediapool.bg/vazrastta-za-pensionirane-da-narastva-s-2-mesetsa-a-ne-s-4-news227735.html

Проектобюджетът на общественото осигуряване за догодина не бе одобрен от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) м петък като против предварителните разчети бяха не само представителите на работодателите и синдикатите, но и на Министерството на финансите. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин го подкрепи, но предложи възрастта за пенсиониране за трeта категория труд от догодина да започне да се увеличава с два месеца, а не с четири, како предвижда проектобюджетът, както и минималната работна заплата да се увеличи до 380 лв., а не да остане 340 лв. Калфин обясни, че в подготвените от служебното правителство варианти за увеличаване на пенсионната възраст има три варианта за увеличаване на пенсионната възраст и при всичките първата година е с два месеца за трета категория. "Това означава 20 милиона някъде икономия в разходите на бюджета, на практика4, каза вицепремиерът. Той предлага още хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да имат право на ранна пенсия, чийто размер обаче да е с 0.4 процента по-нисък за всеки недостигащ месец. Председателят на Надзора на НОИ Димитър Манолов обясни, че е против проектобюджета заради минималното увеличение на пенсиите, неувеличението на минималната работна заплата и др. По-късно в петък проектобюджетът за 2015 г. и промените в държавното обществено осигуряване трябва да бъдат обсъдени и от Националния съвет за тристранно сътрудничество.  Членуващите в него синдикалните и бизнес организации в същото време се обявиха за запазване режима на пенсиониране на категорийните работници до намирането на трайно решение и приемане на стратегия за развитие на пенсионната система и за усъвършенстване на пенсионния модел след широк дебат. Социалните партньори представиха на правителството свои предложения, сред които са даване на повече финансова свобода на общините от 2016 г., до същата година да се внесе заявка за влизане в Единния банков надзор, а до 2018 – заявка за влизане в Еврозоната. Те настояват също правителството да се придържа в рамките на 3-процентния бюджетен дефицит и от 2016 г. да започне да се изработва постоянна предварителна и последваща оценка за ефективност и ефикасност на публичните разходи, които трябва да започнат да се намаляват. Очаквайте подробности

Помощи за имигрантите от ЕС само след 4 години престой на Острова

http://www.mediapool.bg/pomoshti-za-imigrantite-ot-es-samo-sled-4-godini-prestoi-na-ostrova-news227734.html

Великобритания ще постави като условие за оставането си в ЕС изискването имигранти от страните членки да чакат най-малко 4 г., преди да получат право да кандидатстват за социални помощи като данъчен кредит или социални жилища., обяви в петък британският премиер Дейвид Камерън в реч във фабрика в Централна Англия..   Той подчерта, че това е "абсолютно изискване", от което Лондон няма да се откаже в преговорите, с които консерваторите искат да предоговорят условията за членство на страната в Евросъюза.   Така сегашните управляващи в Лондон искат да покажат, че поемат "твърд курс" по въпросите на имиграцията, за да спрат възхода на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Предлаганите ограничения имат за цел също така да заглушат призивите, надигащи се в самата партия на Камерън, за излизане на Великобритания от ЕС.   Камерън се опита да отхвърли тези призиви, като даде силна подкрепа за преимуществата от членството, особено за принципа на свободата за граждани на ЕС да се заселват където искат в съюза. "Не искаме да унищожаваме този принцип или да го обръщаме с главата надолу", подчерта той.   Камерън са отказа от предишните си предложения за въвеждане на тавани за имигранти страна по страна или за "извънредна спирачка" за цялостния брой имигранти от ЕС, както и от заплахата за изгонване на граждани от ЕС, ако те не си намерят работа до 6 месеца след пристигането си на Острова.   Камерън, цитиран от Франс прес, призна, че планът му за ограничаване на притока на имигранти от ЕС в неговата страна ще изисква промени в договорите на ЕС. Той обаче изрази увереност, че ще успее да постигне това в преговорите с Брюксел.   Британската статистическата служба съобщи вчера за 39 процента ръст на нетната миграция между юни 2013 и юни 2014 г. , като над половината от 583 хиляди новопристигнали са от 27-те страни партньори от ЕС. Данните показват 40 процента ръст на нетната миграция от предходната година.   През последната година във Великобритания са емигрирали 32 000 граждани на Румъния и България, докато година по-рано броят им е бил 18 000. Премиерът Дейвид Камерън понесе удар в кампанията си за преизбиране, след като обеща на намали имиграцията във Великобритания, но не успя да го постигне.   ЕК ще обсъди предложенията спокойно и е против злоупотреби със социалните системи Европейската комисия заяви, че предложенията на британския премиер Дейвид Камерън за ограничаване на социалните плащания за имигранти от други страни на ЕС ще бъдат обсъдени спокойно и допълни, че е право на националните парламенти да приемат мерки срещу злоупотреби със социалните системи, предаде Ройтерс.   Говорител на комисията заяви на брифинг, че идеите на Великобритания са част от дебатите и трябва да бъдат обсъдени спокойно и внимателно, без излишно драматизиране.   Жан-Клод Юнкер следи отблизо всичко това, каза говорителят Маргаритис Скинас и добави, че председателят на ЕК е разговарял с премиера Дейвид Камерън, преди той да обяви предложенията си за имиграцията.   Говорителят отказа да коментира дали британските предложения са в съответствие с европейските регламенти.

Запознайте се: Барни Стинсън от „Как се запознах с майка ви“ и неговият „Кодекс на пича“

http://e-vestnik.bg/21781/zapoznayte-se-barni-stinsan-ot-kak-se-zapoznah-s-mayka-vi-i-negoviyat-kodeks-na-picha/

Позволете на най-великия пич на всички времена и съавтор на книгата Барни Стинсън, заедно със своето произведение Кодекс на пича (Книгомания, превод Камен Велчев), да споделят с вас мъдростта си, за да не се окаже, че по време на „дяволска” тройка (два пича, една мацка) се гледате в очите с другия пич.
Барни е героят на Нийл Патрик Харис от комедийния сериал Как се запознах с майка ви. А книгата, написана от негово име, е бестселър на New York Times, продаден в повече от 1 милион бройки по целия свят. Съдържащ в себе си около 150 правила, този морален кодекс на поведение ще помогне на всяко обикновено момче да се превърне във възможно най-готиния пич.

За идеята на книгата

Кодекс на пича е написан от създателите на сериала Как се запознах с майка ви Картър Бейс, Крег Томас и Мат Кун. Книгата съдържа 150 правила, оформени като членове на кодекс, които регламентират какво трябва и какво не трябва да правят истинските пичове. Книгата е написана от името на Барни Стинсън в съавторство с Кун. Кун също така води блога на Барни, който последният уж пише по време на шоуто. За първи път Кодексът е показан в серията Козелът. Крег Даймънд от CBC нарича книгата „майтапчийски наръчник за възбудени пичове”.

За автора

Барни Стинсън е прекрасен и свободен мъж с ренесансови разбирания, известен най-вече с изявите си в света на блоговете ( www.barneysblog.com ). Свири на 83 различни музикални инструмента, има най-хубавите прасци на света, направил е обиколка на земното кълбо с боен изтребител с вързани очи, световен шампион е по пейнтбол, изобретил е онова нещо там, дето прилича на колесница и го връзват отзад на сакатите кучета, а понастоящем е в борда на директорите на една от най-богатите компании в света, така че най-вероятно няма да ви вдигне телефона.

Барни Стинсън е страхотен пич. Работи за могъща нюйоркска банка, но въпреки всичко намира време да се спретне и помогне на по-ощетените от него, особено на нещастния и страдащ от несподелена любов свой приятел Тед Мосби. Честно, тоя наистина има сериозни проблеми. Когато Барни не организира фотосесия с мадами по бикини за календари, не прави тестдрайв на танкове или не се е посветил изцяло на някаква друга своя легендарна дейност, например да язди тигър без седло или да свири на китара, участва в сериала на CBS Как се запознах с майка ви, заедно с приятелите си Тед, Робин, Лили и Маршал.

Директно от нашумелия писател Барни Стинсън можете да се насладите на Кодекса на пича - удобен съветник за модерния и провокативен пич. С комбинацията си от нови правила, вдъхновения и мъдрост, съчетани с класически заемки от оригиналния Кодекс, наръчникът „пич във всяка ситуация” е замислен като бърз начин да се помогне на заетия пич да се справи с всичко, което животът изправи срещу него - както на плажа, така и по време на игра, та чак дори и във взаимоотношенията му с дамите.

От Барни за Барни

Ако следите моя блог и сте се запознали с някои от ръководствата ми как да сваляте мадами, шансовете да ви се отвори парашута с някоя от тях са се увеличили с 1500% (сериозно!). Освен това трябва да спазвате Кодекса на пича. Следвате ли стриктно съветите ми ще видите промяна в рамките на няколко дни.
И така, за пръв път ...

Япония отложи изстрелването на „Hayabusa-2”

http://www.cross.bg/asteroida-yaponiya-ju-1441740.html

/КРОСС/ Лоши метеорологични условия отложиха изстрелването на космическата сонда „Hayabusa-2". От аерокосмическата агенция на Япония JAXA съобщиха, че „Hayabusa - 2" ще бъде пусната след 1 декември. Задачата й е да вземе проби от астероида 1999JU3 и да ги изпрати на Земята. Полетът й до астероида ще отнеме няколко години. Предвижда се „Hayabusa-2" да достигне до повърхността на 1999JU3 не по-рано от 2018 година.

Павлова:Нямаме подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП

http://frognews.bg/news_81285/

България няма подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова п овреме на парламентарен контрол относно откриване на ГКПП "Клепало", предаде „Фокус”.

Кметът на Варна Иван Портних връчи почетен плакет на Холгер Бауман

http://web.barometar.net/65939/

Кметът на Варна Иван Портних връчи почетен плакет на Холгер Бауман, председател на борда на директорите на Inselspital Bern и Spital Netz Bern AG – Швейцария. „Сътрудничеството между двете лечебни заведения е от изключителна важност за община Варна, тъй като наш приоритет е превръщането на града в съвременен медицински център. МБАЛ „Света Марина“ е еталон [...]

Кралев: В най-скоро време антидопинговият център ще започне да работи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450926

Спортният министър Красен Кралев откри първата Национална антидопингова конференция у нас. Очаква се форумът да помогне на българския Антидопингов център най-после да получи международен лиценз.
Центърът, чието изграждане и окомплектоване започна още след олимпиадата в Пекин през 2008 г., е в напреднала фаза на одобряване, според Кралев. Спортният министър Красен Кралев откри първата Национална антидопингова конференция у нас. Очаква се форумът да помогне на българския Антидопингов център най-после да получи международен лиценз. Центърът, чието изграждане и окомплектоване започна още след олимпиадата в Пекин през 2008 г., е в напреднала фаза на одобряване, според Кралев.

Калфин: Ръстът на минималната заплата е от малкото мерки за борба с дефлацията

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kalfin-rystyt-na-minimalnata-zaplata-e-ot-malkoto-merki-za-borba-s-deflaciiata-184674/

Социалната политика трябва да направи всичко възможно да подпомогне хората, които изпадат от икономиката, каза вицепремиерът

Бившият „Медицински пансионат” в Поморие става Спортен център

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hBk70Pk-3ac/

Борбата в Поморие се възражда

Поморийци вече могат да се радват на новата зала по борба и да практикуват любимия си спорт. Тя е оборудвана изцяло със средства по Капиталовата програма на Община Поморие за 2014 г.

Залата се намира на ул. „Солна” 15 (сградата на бившия „Медицински пансионат”) и ще се стопанисва от Спортен клуб по борба „Спартак”, с треньори Георги и Антонио Вражеви. От 01.12.2014 г. всеки понеделник, сряда и петък, от 17:00 часа, ще се провеждат тренировките по борба.

За повече информация и записвания – тел. 0897 93 94 75, Георги Вражев

Сградата на бившия „Медицински пансионат” е на път да се превърне в един от спортните центрове на града. В момента текат довършителни работи по залите за бокс, тенис на маса и шах, които скоро ще посрещнат своите нови състезатели. Там се провеждат и тренировките на Клубовете по спортни танци „Поморие” и ”Блясък”.

Създаването на нови зали за различни спортове е част от стратегията на Община Поморие за развитие на спорта и популяризирането му сред подрастващите и  ще мотивира повече хора да започнат да спортуват.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Варна за младежката титла

http://www.moreto.net/novini.php?n=272259

Президентът на Република България Росен Плевнелиев официално поздрави Варна и кмета на града Иван Портних за спечелването на престижната титла Европейска младежка столица`2017. „Силната конкуренция на много достойни кандидати, както и именитите градове от цяла Европа, които до този момент са споделяли честта да бъдат Европейска младежка столица, превръщат Вашия успех в сериозно постижение и поставят Варна сред изявените и утвърдени градове на картата на континента“, пише в поздравителен адрес президентът.

Танева: Очаква се виното да е два пъти по-малко от миналата година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450927

Очаква се тазгодишната винена продукция да е два пъти по-малко от миналогодишната. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която откри фестивала „Дефилето на младото вино” в Пловдив.
„Със статистката, с която разполагаме от Агенция по лозя и вино, преработеното грозде от тазгодишната реколта е 109 хиляди Очаква се тазгодишната винена продукция да е два пъти по-малко от миналогодишната. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която откри фестивала „Дефилето на младото вино” в Пловдив. „Със статистката, с която разполагаме от Агенция по лозя и вино, преработеното грозде от тазгодишната реколта е 109 хиляди

Препоръчват оцелелите от ебола мъже да се въздържат от секс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450921

Мъжете, които се възстановяват от зараза с ебола, трябва да се въздържат от секс три месеца, за да намалят риска от предаване на вируса чрез семенната течност, предаде Ройтерс, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).
Болестта ебола, отнела живота на хиляди хора, обикновено се разпространява чрез телесни течности като кръв, Мъжете, които се възстановяват от зараза с ебола, трябва да се въздържат от секс три месеца, за да намалят риска от предаване на вируса чрез семенната течност, предаде Ройтерс, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО). Болестта ебола, отнела живота на хиляди хора, обикновено се разпространява чрез телесни течности като кръв,

Горанов: Коледните добавки са социална, а не пенсионна политика

http://offnews.bg/news/n_1/n_423591.html

„Гледайте на тази политика като на социална, а не като пенсионна. Използваме капацитета на Националния осигурителен институт като разплащателна агенция, за да стигнат тези недостатъчни средства максимално бързо до най-бедните български пенсионери”. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарен контрол относно коледните добавки за българските пенсионери. „Дали трябва да бъде дадено на всички, или не минава през отговора на въпроса това част от пенсионната политика на правителството ли е или е част от опита за разпределяне тежестите на кризата. Прагът на бедност от 286 лева ще върви от 2015 година, сега е по-нисък и е 251 лева”, заяви Горанов. Той отново подчерта, че това предложение води до това, че тази година със 184 000 български пенсионери повече ще получат добавки. Министърът посочи, че възможността за отпускане на коледни надбавки идва от спряната публична инвестиционна програма на кабинета "Орешарски". Усилията трябва да бъдат насочени към цялостна реформа на пенсионния модел, която да увеличи адекватността на пенсиите. Депутатът от Патриотичния фронт Велизар Енчев посочи, че добавки само за пенсионери, които получават до 286 лева изпраща несправедливо социално послание, защото "тези с 286 лева са зле, но тези с 5 лева повече са добре, което създава условия за дискриминация". Министърът на финансите посочи от своя страна, че неговото разбиране е, че "това е политика за социално подпомагане на най-бедните български пенсионери, а критерия за бедност, макар и несъвършен е този, който българското правителство използва”. Финансовият министър Горанов и вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин се обявиха за цялостна реформа в пенсионния модел. Консултациите по темата започват веднага. Те ще се проведат първо на експертно, а после и на политическо ниво.

Стартира Петата международна среща на туроператорите в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/Startira-Petata-mejdunarodna-sreshta-na-turoperatorite-v-Plovdiv-news_63003.html

Участници от над 90 туристически от организации от три континента ще вземат участие в Петата международна среща на туроператорите, която започна днес в гр. Пловдив в присъствието нa министърa на туриз...

Министерството на енергетиката работи за удължаване живота на ТЕЦ „Варна“

http://varna.actualno.com/Ministerstvoto-na-energetikata-raboti-za-udyljavane-jivota-na-TEC-Varna-news_63002.html

Министерството на енергетиката следи внимателно техническото и екологичното състояние на ТЕЦ Варна, която е втората по инсталирана мощност електроцентрала на Балканския полуостров. Както е известно, в...

Започва реконструкцията на кръговото кръстовище на бул. „Цар Освободител” и бул. „Липник” в град Русе

http://ruse.actualno.com/Zapochva-rekonstrukcijata-na-krygovoto-krystovishte-na-bul-Car-Osvoboditel-i-bul-Lipnik-v-grad-Ruse-news_62994.html

Днес в Русе се състоя официална първа копка, която даде старт на реконструкцията на кръговото кръстовище по бул. „Цар Освободител” и бул. „Липник”. Дейностите с...

Валежи през уикенда

http://society.actualno.com/Valeji-prez-uikenda-news_62992.html

През почивните дни времето ще бъде облачно, в Северна България и студено със слаб вятър, съобщиха за БГНЕС от НИМХ. Там ще има и слаби превалявания от дъжд и сняг, а в отделни райони ще се образуват...

СМГ и Английската гимназия в Бургас превъртат интернета с близо половин милион гласа

http://burgas.actualno.com/SMG-i-Anglijskata-gimnazija-v-Burgas-prevyrtat-interneta-s-blizo-polovin-milion-glasa-news_62995.html

Надпреварата между учениците от Софийската математическа гимназия и Английската гимназия в Бургас на loop.bg събра почти половин милион гласа само за една седмица и предизвика истинска еуфория в Интер...

"Синьо единство" напуска "Десните"

http://politics.actualno.com/Sinio-edinstvo-napuska-Desnite-news_62993.html

Създадената от Надежда Нейнски партия „Синьо единство" напуска коалиция „Десните", става ясно от съобщение на формацията. Решението е било взето от Националното представи...

Любимият чинар на жителите на с. Арчар грабна приза „Дърво с корен 2014”

http://vidin.actualno.com/Lubimijat-chinar-na-jitelite-na-s-Archar-grabna-priza-Dyrvo-s-koren-2014-news_62996.html

На церемонията по награждаване, която се проведе вчера в Полски институт в София, станаха известни победителите в петте категории на тазгодишното юбилейно издание на конкурса, търсещ историите, свързв...

12,67 млн.лв. бюджет планира Община Павликени, данъците остават без промяна

http://velikotarnovo.actualno.com/1267-mlnlv-budjet-planira-Obshtina-Pavlikeni-danycite-ostavat-bez-promjana-news_62997.html

„Бюджет на реалността и стабилността“ в размер на 12 669 220лв. планира за 2015г. Община Павликени. Няма да бъдат променяни местните данъци и таксата за битови от...

Влекач блъсна кола във Видин, падна от надлез

http://vidin.actualno.com/Vlekach-blysna-kola-vyv-Vidin-padna-ot-nadlez-news_62999.html

Тази сутрин в 06:30 часа в дежурната част на ОДМВР-Видин чрез тел.112 е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие при назлеза над Товарна гара – Видин, на път Е-79 в пос...

Ин витро център в Пловдив подарява две процедури на двойки с репродуктивни проблеми

http://plovdiv.actualno.com/In-vitro-centyr-v-Plovdiv-podarjava-dve-proceduri-na-dvojki-s-reproduktivni-problemi--news_63001.html

Медицински център „Ню Лайф“ се включва в благотворителната инициатива на пловдивското читалище „Д-р Христо Аджаров“, чиято цел е да помогне на хора с репродукти...

Бургаска юристка събра фейсбук статусите си и ги издаде в хумористична книга

http://burgas.actualno.com/Burgaska-uristka-sybra-fejsbuk-statusite-si-i-gi-izdade-v-humoristichna-kniga-news_63004.html

В края на работната седмица бургаската юристка Елка Стоянова събира четящите хора на Бургас, за да представи най-новата си книга-сборник от фейсбук статуси и да отвори широко вратите към своите &b...

Връчиха почетна награда на кмета на Земен за Земенския манастир

http://pernik.actualno.com/Vrychiha-pochetna-nagrada-na-kmeta-na-Zemen-za--Zemenskija-manastir--news_63007.html

Председателят на Съюза на архитектите арх. Георги Бакалов връчи Специалната награда за опазване на архитектурни резервати на кмета на Земен -г-н Димитър Сотиров. Призът за опазването и възстановяванет...

Нов трактор и култиватор купи ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени

http://velikotarnovo.actualno.com/Nov-traktor-i-kultivator-kupi-PGAT-Canko-Cerkovski-v-Pavlikeni-news_63011.html

Нов трактор „Ландини“ и култиватор закупи Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“. Новата техника беше показана пред учениците на офици...

Две от делата срещу Цветан Цветанов продължват през януари

http://crime.actualno.com/Dve-ot-delata-sreshtu-Cvetan-Cvetanov-prodyljvat-prez-januari-news_62990.html

Двете дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, които стигнаха до втората съдебна инстанция – Софийския апелативен съд (САС), са насрочени за януари. Срещу заместник-председателя...

Нинова: 268 язовира с неизяснена собственост са цъкащи бомби

http://frognews.bg/news_81284/

„268 язовира с неизяснена собственост има в България. 268 бомби цъкат на територията на страната”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.

Тенисът, какъвто не сте си го представяли

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/28/2428499_tenisut_kakuvto_ne_ste_si_go_predstaviali/?ref=rss


Първият по рода си демонстративен тенис турнир с неочаквано нетрадиционен формат и правила ще събере от днес в Манила част от най-големите имена в играта.

Международната висша тенис лига ще включва 29 настоящи и бивши величия, които ще бъдат разделени в четири отбора.

Серена Уилямс, Мария Шарапова, Роджър Федерер, Новак Джокович, Анди Мъри и няколко вече отказали се състезатели като Андре Агаси, Пийт Сампрас и Горан Иванишевич са сред участниците, които ще се борят за...

Премиерът на Хърватия отмени визита в Сърбия заради освобождаването на Воислав Шешел

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/28/2428540_premierut_na_hurvatiia_otmeni_vizita_v_surbiia_zaradi/?ref=rss


Хърватският премиер Зоран Миланович отмени посещение в Сърбия заради освобождаването на бившия лидер на Сръбската радикална партия Воислав Шешел от Трибунала в Хага, съобщи "Ройтерс".

Шешел е обвинен във военни престъпления в Хърватия, Босна и Херцеговина и сръбската област Войводина в периода от 1991 до 1993 г. Той се предаде доброволно през 2003 г., след което прекара близо 12 години в затвора. Шешел, който страда от рак, беше освободен заради влошено здраве, преди трибуналът да...

Танева: Очаква се виното да е два пъти по-малко от миналата година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450913

Очаква се тазгодишната винена продукция да е два пъти по-малко от миналогодишната. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която откри фестивала „Дефилето на младото вино” в Пловдив.
„Със статистката, с която разполагаме от Агенция по лозя и вино, преработеното грозде от тазгодишната реколта е 109 хиляди Очаква се тазгодишната винена продукция да е два пъти по-малко от миналогодишната. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която откри фестивала „Дефилето на младото вино” в Пловдив. „Със статистката, с която разполагаме от Агенция по лозя и вино, преработеното грозде от тазгодишната реколта е 109 хиляди

Мирослав Боршош става шеф на НДК?

http://frognews.bg/news_81283/

Мирослав Боршош ще бъде избран за шеф на управителния съвет на НДК. Попитан от "24 часа", верен ли е този слух, който броди из София, министърът на културата Вежди Рашидов.

Бареков обвини ГЕРБ, че купува гласове от ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_423549.html

Чувам, че двама депутати от ДПС са се откъснали, дано това не е сделка и сега мнозинство да се прави с тях и с Баракова. Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков по повод прогонването на двама депутати - Гюнай Хюсмен и Муса Палев, от групата на ДПС . Те стават независими депутати, а формалният повод за прогонването им от групата е, че са влезли в парламента с преференциален вот.  "Бареков и неговата партия извадиха ДПС от властта, но г-н Борисов и ГЕРБ вървят нататък да я вкарат през задния вход", каза лидерът на ББЦ, говорейки за себе си в трето лице. По думите на Бареков голям гаф е бил сътрудничеството на ГЕРБ с Патриотичния фронт и то е било заклеймено от почти всички парламентарни групи. беше заклеймено Бареков има информация, че ГЕРБ са "под обсада от Европа" заради НФСБ. "Другата седмица вторник е крайният срок, в който те трябва да бъдат извадени от управлението или да си тръгнат сами защото разговорите, които ще има Борисов в Брюксел няма да са лицеприятни", твърди още лидерът на ББЦ. Той първо даде заявка неговата партия да подкрепя правителството на Бойко Борисов, ако ПФ оттегли подкрепата си, но после обяви: „Никакво коалиционно споразумение не съм тръгнал да подписвам, защото нас никой не ни е поканил на разговори".  ГЕРБ няма нищо общо с ДПС и с напусналите депутати, коментира в отговор на това изказване зам.-председателят на групата Красимир Велчев . Той уточни, че това са вътрешно-партийни неща, които партията му няма да коментира и увери, че ГЕРБ с никого не прави уговорки. Кой коя партия напуска и кой става независим е тяхна работа, допълни Велчев. „Не може те да ни предлагат подкрепата си. Има правилник на Народното събрание, където ясно е казан какъв е статутът на независимите депутати. Как ще гласуват-това си е тяхна работа, тях ги питайте. Ние нито сме се договаряли с тях, нито сме водили някакви разговори с тях, нито ще водим разговори с тези депутати. Има правителство, който иска да по подкрепя, който не иска - да не го подкрепя, това е въпрос на морал", коментира Велчев. Относно Бареков Красимир Велчев каза, че е жалко, че той представлява България в Европа, а говори непрекъснато лъжи и глупости.

Синдикати и работодатели с 6 искания към правителството

http://frognews.bg/news_81282/

Работодатели и синдикати се обърнаха към правителството с 6 искания. Документът е подписан от АИКБ, БСК, БТПП, КНСБ и КТ „Подкрепа“ и е депозиран тази сутрин в деловодствата на НС и МС.

ВМРО – София: Назначението на Веселин Пенев е гавра със столицата

http://www.cross.bg/sofiya-vmro-suvet-1441753.html

/КРОСС/ Областният комитет на ВМРО София, общинският съветник в Столичния общински съвет и народните представители от ВМРО, избрани от София, заявяват в своя позиция, че назначението на Веселин Пенев - кадър на протурската партия НПСД, на поста областен управител на София е недопустимо и определят този акт като недвусмислена подигравка със София и столичани. Позицията на столичната структура на ВМРО идва вследствие на вчерашното решение на Министерски съвет за назначаване за областен управител на София от квотата на партията на Касим Дал и Корман Исмаилов. Определеният за областен управител на София Веселин Пенев е политическа фигура, заместник-председател на партията на Дал и Исмаилов, бивш пиар на Движението за права и свободи, са част от аргументите на ВМРО - София.Карлос Контрера, председател на Областния комитет на ВМРО в София, заяви, че назначението на партиен функционер на НПСД за губернатор на столицата е гавра. Затова и единодушно членовете на ВМРО в София са решили, че Министерският съвет дължи отговори на гражданите на София. На какво основание Веселин Пенев беше определен за областен управител? По каква логика една партия, която сигурно има не повече от 100 гласа в София, ще ръководи Областната управа? Какви управленски и административни качества има въпросният господин, освен че години наред се е занимавал с политически мениджмънт на протурска партия, пита Контрера

Кънев: Има всички шансове за запазване на мнозинството

http://www.cross.bg/kunev-front-patriotichniya-1441752.html

/КРОСС/ Има всички шансове за запазване на мнозинството, но процесът е много труден. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев. "Разговаряме за това да няма оттегляне на подкрепа на Патриотичния фронт, т.е. мнозинството да продължи да съществува в първоначалния си вид", заяви Кънев. Той посочи, че никога не са криели ценностните си различия с Патриотичният фронт и добави, че са много различни, което от своя страна е елемент на споразумението между тях.„Става дума за сериозен, труден, ценностен конфликт", коментира Кънев. Той добави, че е обсъждана и темата за областния управител на София. „Тя е актуална, остра, за колегите от Патриотичния фронт. Явно ще трябва да се водят още разговори, за да се стигне до общо решение, а желание има", посочи Кънев.Другият съпредседател на ПГ на Реформаторите Найден Зеленогорски поясни, че за тях е ключово важно това правителство да има подкрепата на Патриотичния фронт. „Още от самото начало ние ясно казахме, че ще участваме в мнозинство, при положение, че получаваме подкрепата на ПФ, което гарантира да не се случват евентуални подкрепи от такива, които са подкрепяли правителството на Орешарски. Търсим общо решение, което да ни води", каза още той. Снимка: Булфото, всички права запазени

Търсят 200 студента за работа в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=272227

През 2015 г. 200 студенти от висши учебни заведения в България ще имат възможността да се включат в лятна ваканционна заетост в Германия, научи Moreto.net. Изискванията към кандидатите са следните: - да са на възраст между 18 и 35 години; - да са студенти в редовна форма на обучение; - да не са последен курс на семестриално обучение; - да имат основни познания по немски език (най-малко 3 години занимания по немски език) - да са готови да работят най-малко два месеца в Германия.

Кристалина Георгиева: Неслучайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София

http://pik.bg/кристалина-георгиева-неслучайно-избрах-първото-ми-пътуване-в-новата-ми-позиция-да-бъде-име-news255046.html

Кристалина Георгиева: Неслучайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София

Неслучайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София, защото моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря на всички за това. Това каза зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешките ресурси Кристалина Георгиева след срещата си с премиера Бойко Борисов в сградата на Министерски съвет, предаде Фокус.

„Но още повече, защото от позицията си на човек, който отговаря за бюджета на ЕС, много добре осъзнавам колко е важно да усвояваме добре, да има резултати от европейското финансиране, за да можем да докажем на всички ,че европейската солидарност е изключително важна за просперитета в Европа”, заяви Георгиева. Тя допълни, че няма как да води преговори по бюджета за в бъдеще, ако не усвояваме парите, които вече са ни дадени.

„За България това са 4,5 млрд. евро от предишния период и имаме 16 млрд. евро за следващия период. Изключително важно е страни, като нашата, които имат огромна нужда от този ресурс да работят с ЕК, така е той да доведе до резултати за нашата икономика и хора”.

Кристалина Георгиева поздрави Бойко Борисов за това, че е успял да направи правителство в нелеки условия и така да запази страната от още по-сериозна политическа криза.” Знаем последните година и половина колко много навредиха на икономиката и на качеството на живота на хората. Има правителство и това много се цени там, откъдето идвам – в Брюксел много се цени”, каза още Георгиева. Тя допълни, че преди 2 седмици ЕК е взела решение да размрази парите по ОП „Околна среда”, а днес са взели решение да започне първата от новите програми. „Това са 1 млрд. евро, предимно за откриване на нови работни места в България и аз се надявам ,че така ще продължим и в следващите дни и месеци”, посочи тя.

Лондон готви строги ограничения на социалните помощи за имигранти

http://frognews.bg/news_81281/

Британският премиер Дейвид Камерън обеща строги ограничения на социалните помощи за имигрантите от ЕС и заплаши с напускане на ЕС, ако Лондон не успее да договори нови правила за имигрантите с Брюксел, предаде АФП.

Полицаи ще дебнат на всеки ъгъл на 4-ти декември, докато изплащат влоговете в КТБ

http://www.bnews.bg/article-123020

Вътрешният министър Веселин Вучков смята, че денят може да се окаже благоприятен за престъпни прояви.

Лиляна Павлова: Няма подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450905

България няма подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на парламентарен контрол относно откриване на ГКПП "Клепало".
„Това е причината към момента да няма извършени дейности по реализацията на инфраструктура за такъв ГКПП”, добави тя. България няма подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на парламентарен контрол относно откриване на ГКПП "Клепало". „Това е причината към момента да няма извършени дейности по реализацията на инфраструктура за такъв ГКПП”, добави тя.

Шая Лебьоф изнасилен и бит с камшик от жена по време на пърформанс

http://web.barometar.net/65937/

Звездата от филмите „Трансформърс“ Шая Лебьоф е бил изнасилен от жена докато е бил с чувал на главата и вързан за стол. Това разкри самият актьор в интервю за „Дейзд диджитал“.Драмата се разиграла на шантав артистичен пърформанс в Лос Анджелис, където Шая участвал заедно с Джеймс Франко и Марина Абрамович. Той трябвало да стои сам [...]

Лиляна Павлова: Няма подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450894

България няма подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на парламентарен контрол относно откриване на ГКПП България няма подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на парламентарен контрол относно откриване на ГКПП "Клепало". „Това е причината към момента да няма извършени дейности по реализацията на инфраструктура за такъв ГКПП”, добави тя.

Кристалина Георгиева: Усилията на премиера за съставяне на правителство са високо ценени в Брюксел

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yf5wHbffDkI/

Инвестиции ще дойдат, когато ние демонстрираме пред света, че сме стабилна държава, коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов след проведена среща със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Двамата обсъдиха представения от Комисията План за инвестиции, чиято цел е възстановяването на растежа в Европа и създаването на работни места, и възможностите на България да се възползва от него.

Борисов информира г-жа Георгиева, че е благодарил на парламентарно представените партии за това, че има парламент и правителство и по този начин европейската солидарност, която се изразява във възможността да ползваме европейските фондове и програми, се връща. По думите му, това е едната опция държавата да получи свежи ресурси, другата е чрез инвестиции. „Затова и в следващите дни с президента Юнкер, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Парламента Мартин Шулц, на срещите, които ще имаме с еврокомисари, ще се опитаме да представим именно това – че в България има парламентарно представени партии, които знаят, че стабилността е над всичко в този момент“, посочи премиерът.

Той поздрави Кристалина Георгиева с вицепрезидентското място в Еврокомисията и важния ресор, който тя заема, което определи като оценка за добрата й работа не само в България, но и в Европа.

Вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси поздрави българския министър-председател за това, че е успял да направи правителство в нелеки условия. По думите на Кристалина Георгиева така той е успял да запази страната ни от риска да влезе в още по-сериозна политическа криза от тази, която в последната година и половина е нанесла много вреди на икономиката и на качеството на живот на хората. „Това много се цени от Брюксел”, заяви тя.

Заместник-председателят на Комисията съобщи за взетото решение за одобряване на първата от новите програми на България – „Развитие на човешките ресурси”. „Това са 1 милиард евро, предимно за откриване на нови работни места в България. Надявам се така ще продължим в следващите дни и месеци“, заяви г-жа Георгиева. Тя посочи, че председателят на ЕК Жан Клод Юнкер очаква Бойко Борисов в следващите дни и изрази убеденост, че разговорът им ще бъде много продуктивен.

„Не случайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София, защото моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря на всички затова“, посочи Кристалина Георгиева. Тя допълни, че от позицията си на човек, който отговаря за бюджета на ЕС, добре съзнава колко е важно еврофондовете да се усвояват добре и да има резултати от европейското финансиране, защото това ще е доказателство, че европейската солидарност е изключително важна за просперитета в Европа. „Няма как да водя преговори по бюджета за бъдещето, ако ние не усвояваме парите, които вече са ни предоставени. За България това са 4 милиарда и половина евро от предишния период и знаем, че имаме 16 милиарда за следващия период. Изключително важно е за страни като нашата, които имат огромна нужда от този ресурс, да работят с Европейската комисия така, че той да доведе до резултати за нашата икономика и за нашите хора“, категорична бе г-жа Георгиева.

Тя информира за взетото тази седмица решение за 315 милиарден инвестиционен план за Европа. „Изключително важно е всички страни и особено държави като България, които имат огромна нужда от такъв инвестиционен ресурс, бързо да оценят възможностите за участие в този план и да се възползват от него. В понеделник ще имаме възможност да говорим с икономическия екип на правителството по тези въпроси и всички други, които са от интерес на премиера и министрите“, съобщи още еврокомисар Георгиева. Тя пожела успешна работа на министър-председателя Бойко Борисов и на неговия екип, който да направи така, че страната ни да върви напред и нагоре.

В България няма официални данни за връзката между здравето на хората и замърсения въздух

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2014/11/28/2428506_v_bulgariia_niama_oficialni_danni_za_vruzkata_mejdu/?ref=rss


В България няма официални данни за това каква е връзката между здравето на хората и замърсения въздух както и за това какви и колко заболявания предизвиква.

Това стана известно от изказване на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова по повод двата последни доклада на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), оповестени скоро, в които основните изводи са, че български градове са на първо място по наднормено замърсен въздух в Европа, както и...

Здравни застрахователи потресени от болничните тарифи

http://news.ibox.bg/news/id_1115370150

НЗОК настоява Москов да даде отговор как ще направи електронно здравеопазване и кои са стъпките за реформата в здравеопазването, как допълнителни застрахователни дружества ще бъдат включени към системата на касата.

Русия води война на нерви

http://www.mediapool.bg/rusiya-vodi-voina-na-nervi-news227733.html

Идеалните противници използват тактиката, която очакваме, като част от стратегия, която разбираме, и действат по график, който ни дава достатъчно време да реагираме.   Режимът на Владимир Путин не е глупав и не прави нито едно от тези неща. На първо място, той има различни приоритети от нас: готов е да понесе икономическа болка, да поеме рискове и да лъже изкусно и безсрамно (все неща, които Западът не е готов да направи). За нашите лидери, верни на идеята за многостранен, основан на правила свят, където решенията се вземат с диалог, а не с противопоставяне, руският начин на действие изглежда озадачаващ.   Тактиката също е объркваща. Съществен елемент от хибридната война, която бушува сега в Европа, е пропагандата. Русия се опита да очерни своите противници, представяйки ги за тайни хитлеристи, като прокара миналата седмица в ООН в Ню Йорк гласуване на резолюция за борба с "възвеличаването на нацизма".   Тези две думи имат особено значение в дезинформационния речник на Кремъл. "Възвеличаване" означава, че не осъждате нещо по начина, който би искала Русия. Говоренето за "нацизъм" (виж също "фашизъм") е начин да бъдат обвинени жертвите на съветската военновременна агресия за собственото им нещастие. Затова ако сте като Финландия и балтийските държави, притиснати между съветския чук и нацистката наковалня, само поклон до земята ще свърши работа. Трябва да сте безпрекословно благодарни на хората, премазали ви с чука, и най-вече да не се оплаквате, че са ви поставили на наковалнята. Ако скърбите за своите загуби - или не дай боже отдавате почит на собствените си войници, вие възвеличавате нацизма.   Като се има предвид ролята на Съветския съюз за вкарването на Източна Европа в месомелачката и широко разпространената измама и сантименталност в съвременна Русия по отношение на историята на онези години, Кремъл не е в най-добрата позиция да чете проповеди по този въпрос (Путин дори сега оправдава пакта Молотов-Рибентроп с аргумента, че това е бил нормалният начин на действие за онова време: пробвайте това по въпроси като робството).   Също така си заслужава да се отбележи, че някои хора, които наистина възвеличават нацизма - като "Златна зора" в Гърция, изглежда, са ревностни привърженици на Путин.   САЩ, Канада и Украйна с право гласуваха против този циничен опит да се използва за политически цели най-тъмният период в историята на Европа. Повечето останали западни страни храбро се въздържаха.   Друг нов фронт в информационната война е една загадъчна пропагандна медийна организация в Естония, Латвия и Литва, наречена "Балтнюз". Тя не дава каквато и да е информация за това кой я притежава или кой списва нейното на моменти тенденциозно съдържание. Не посочва информация за контакти и няма реклама или абонамент.   Междувременно уважавани медийни организации като "Делфи" се борят с компютърни атаки, които бомбардират техните сървъри. Истината се мъчи да излезе наяве, а лъжите не спират да се въртят.   Други аспекти на хибридната война са използването на дезинформационни кампании и лъжливи социологически изследвания, икономически и енергийни санкции, дипломатически действия на принципа "разделял и владей", изкуствена финансова паника, разпалване на етнически и регионални недоволства и корупция.   Последната тактика е особена ефективна, защото се постига двоен резултат. С купуването на политици, политически партии и обществени служители ти си купуваш влияние и подкопаваш общественото доверие в целостта на системата.   Но най-голямата война е на нерви. Западът може и да заклеймява яростно от време навреме, но няма волята за продължително противопоставяне. Изненадващо е как свалянето на малайзийския самолет отпада от международния дневен ред и как обсъжданията за допълнителни санкции срещу Кремъл заради войната му в Украйна се провалят. Държавите на фронтовата линия, особено балтийските страни, но и Полша, Грузия и Молдова, все повече усещат, че към тях също идват неприятности, макар да не знаят какви, къде или кога. Но определено знаят защо.   По БТА

ЕК ще ни наблюдава заради заради макроикономически дисбаланси

http://frognews.bg/news_81280/

България е сред 16-те страни, които Европейската комисия ще продължи да наблюдава заради наличие на макроикономически дисбаланси. Това е отбелязано в представения днес доклад по Механизма за ранно предупреждение, който е част от координацията на икономическите политики в рамките на така наречения „Европейски семестър”. Сред проблемите у нас комисията посочва безработицата и бедността, както и проблемите във финансовия сектор.

Кристалина Георгиева: Важно е България да работи с Европейската комисия за еврофондовете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450901

Неслучайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София, защото моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря на всички за това. Това каза зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешките ресурси Кристалина Георгиева след срещата си с премиера Бойко Борисов в сградата на Министерски съвет, Неслучайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София, защото моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря на всички за това. Това каза зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешките ресурси Кристалина Георгиева след срещата си с премиера Бойко Борисов в сградата на Министерски съвет,

Бареков: До вторник Патриотичният фронт трябва да бъде изваден от управлението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450897

До вторник е крайният срок, в който Патриотичният фронт трябва да бъде изваден от управлението. Това коментира в Народното събрание лидерът на "България без цензура" и член на Изпълнителното бюро на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията.
Причината за това, според него, е фактът, До вторник е крайният срок, в който Патриотичният фронт трябва да бъде изваден от управлението. Това коментира в Народното събрание лидерът на "България без цензура" и член на Изпълнителното бюро на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията. Причината за това, според него, е фактът,

Бареков: До вторник Патриотичният фронт трябва да бъде изваден от управлението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450887

До вторник е крайният срок, в който Патриотичният фронт трябва да бъде изваден от управлението. Това коментира в Народното събрание лидерът на До вторник е крайният срок, в който Патриотичният фронт трябва да бъде изваден от управлението. Това коментира в Народното събрание лидерът на "България без цензура" и член на Изпълнителното бюро на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията. Причината за това, според него, е фактът,

Роджърс вече е сред фаворитите за уволнение във Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/28/2428529_rodjurs_veche_e_sred_favoritite_za_uvolnenie_vuv/?ref=rss


Ако преди началото на сезона някой беше заложил, че Бреднън Роджърс ще бъде сред първите уволнени мениджъри във Висшата лига, залогът му щеше да изглежда прахосване на пари с оглед впечатляващото представяне на "Ливърпул" през миналия шампионат.

Ситуацията обаче коренно се промени и северноирландецът вече е сред фаворитите на букмейкърите за следващо уволнение в английския елит.

"Мърсисайдци" се намират в кошмарна форма. Те заемат 12-ото място във Висшата лига с едва...

Мирослав Боршош - шеф на управителния съвет на НДК?

http://www.cross.bg/borshosh-izbran-miroslav-1441751.html

/КРОСС/Мирослав Боршош ще бъде избран за шеф на управителния съвет на НДК, пише "24 часа". Информацията обаче не е потвърдил министъра на културата Вежди Рашидов.  Още няма избран управител на НДК, отвърна той. Мирослав Боршош е един от предложените за борда от ръководството на министерството. Млад човек, добър мениджър. НДК ще бъде културно средище - там ми трябва човек с характер, за да може до 2018 да бъдем домакини на много европейски събития, е казал пред изданието Рашидов.  Директорът на НДК ще бъде избран от борда. Мирослав Боршош е роден през 1972 г. Бил е парламентарен секретар на МВнР по времето на Надежда Михайлова, лидер на младежкото СДС, издател на медии, продуцент.  

Кристалина Георгиева: Важно е България да работи с Европейската комисия за еврофондовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450886

Неслучайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София, защото моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря на всички за това. Това каза зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешките ресурси Кристалина Георгиева след срещата си с премиера Бойко Борисов в сградата на Министерски съвет, Неслучайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София, защото моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря на всички за това. Това каза зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешките ресурси Кристалина Георгиева след срещата си с премиера Бойко Борисов в сградата на Министерски съвет,

Кънев, Москов и Зеленогорски на крака при Патриотите в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_423576.html

Здравният министър Петър Москов, съпредседателите на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски и Радан Кънев посетиха парламентарната група на Патриотичния фронт в парламента. Тримата влязоха в стаята на фронта в Народното събрание по днес по обед, докато течеше парламентарния контрол. Кънев и Зеленогорски обявиха след срещата, че за тях е от ключово значение да получават подкрепа на съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов . Разговорите са трудни, но ще продължат, казаха още Реформаторите. "Кворумът има значение за управляващите, те да си правят сметката и да си обмислят постъпката, а не да правят глупости и след това да се оправдават. Не можем да отстъпваме постоянно", коментира Валери Симеонов. Той обяви за пореден път, че във вторник ще имат разширено заседание - коалиционно съвещание, с останалите 12 партии, които ги подкрепят. "Оттук-нататък ще има решение съответно на политическия съвет на НФСБ, ВМРО и това ще бъде окончателното решение”, обеща Симеонов, който от две седмици ту подкрепя правителството, ту не го подкрепя. Патриотите първо се разсърдиха на назначението на Орхан Исмаилов от партията на Корман Исмаилов за зам.-министър на отбраната, а после и на избора на Веселин Пенев, също от партията на Исмаилов, за областен управител на София.

„Отело” за пръв път на варненска сцена след лятната си премиера

http://www.moreto.net/novini.php?n=272210

„Мотивът за съдбата, като онзи мистериозен генератор за всички събития, които предстои да се случат, често се появява в творчеството на Верди, а в „Отело” той за пръв път се превръща в характеристика на един от героите. Интродукцията на второ действие е изцяло основана върху мотива на съдбата, изведен по-късно в кредото на Яго като доминанта.

В понеделник ще се проведе извънредно заседание на Министерския съвет

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RdfkyRrtqMg/

В понеделник, 1 декември, от 10 ч. ще се проведе извънредно заседание на Министерския съвет, на което е предвидено да бъде разгледан проектът на закон за държавния бюджет на Република България за 2015 г., съобщиха от правителствената пресслужба

Почина легендарният лекар на Левски Жан Филипов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450888

Дългогодишният лекар на ФК „Левски” д-р Жан Филипов почина днес на 76-годишна възраст, съобщи официалният сайт на клуба.
Рекордьорът по титли и купи в „синия” клуб бе истински символ на левскарщината и силния дух. Той работи на Герена още от времето, когато синята фланелка е носел Георги Аспарухов. Прочутият доктор има над 40 години зад гърба си Дългогодишният лекар на ФК „Левски” д-р Жан Филипов почина днес на 76-годишна възраст, съобщи официалният сайт на клуба. Рекордьорът по титли и купи в „синия” клуб бе истински символ на левскарщината и силния дух. Той работи на Герена още от времето, когато синята фланелка е носел Георги Аспарухов. Прочутият доктор има над 40 години зад гърба си

Започна кампанията за изкупуване на тютюна

http://econ.bg/Новини/Започна-кампанията-за-изкупуване-на-тютюна_l.a_i.616690_at.1.html

Министърът на земеделието и храните обяви, че кампанията за изкупуването на тютюна вече е започнала. Десислава Танева заедно със заместника й д-р...

Американски промоции с българска следа (СНИМКИ)

http://econ.bg/Новини/Американски-промоции-с-българска-следа-СНИМКИ-_l.a_i.616692_at.1.html

Черния петък е тук и всички американци са в масова истерия, че трябва да пазаруват. Търговците обаче искат да направят максимална печалба, а...

Силен ръст на гръцките туристи за Коледа отчитат от Пампорово

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/silen-ryst-na-gryckite-turisti-za-koleda-otchitat-ot-pamporovo-184672/

От курорта очакват също повече британски и балкански туристи и висока заетост на хотелите през целия сезон

Путин и Ердоган ще обсъдят доставките на газ и ситуацията в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-obsudyat-erdogan-1441750.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят в Анкара подробно темата Сирия. Това съобщи пред репортери съветникът на руския президент Юрий Ушаков. Тема на разговор ще бъде и лагерите на турска територия, в която се подготвят бойци. "Специално внимание ще бъде отделено на актуалните международни въпроси, включително ситуацията в региона на Близкия Изток, включително в Сирия и Ирак", каза Ушаков. "Напълно логично е ситуацията в Сирия да заеме важно място в разговора", каза той."Мисля, че ще има задълбочен обмен на мнения", каза още представителят на Кремъл. По време на срещата си Путин и Ердоган ще обсъдят и енергийните въпроси. „Енергетиката е една от важните теми в контекста на сътрудничеството ни с Турция. Двамата ще обсъдят и газовите доставки за Турция", каза Ушаков.        

Енерго-Про подготви съоръженията от електроразпределителната мрежа за работа в зимни условия

http://www.cross.bg/energo-pro-vuzdyshni-suoruzheniyata-1441749.html

/КРОСС/ Още преди настоящия зимен сезон, който тази година започна със снежните бури в края на октомври, Енерго-Про предприе необходимите мерки, за да подготви съоръженията от електроразпределителната мрежа за работа през зимата, заяви управителят на Енерго-Про Варна Стефан Абаджиев на пресконференция във Варна. В процеса на подготовка, както всяка година, дружеството извърши обслужване, обходи, инспекции и огледи на всички съоръжения с обхват 26 подстанции, 98 възлови станции, 10465 трафопоста и 12635 трансформатора, 3471 км кабелни линии средно напрежение (СрН), 6911 км кабелни линии ниско напрежение (НН), 15 018 км. въздушни електропроводи СрН, 16860 км въздушни електропроводи НН на територията на Североизточна България. По време на подготовката за зимния сезон бяха почистени 248 км трасета на въздушни електропроводни линии СрН. Извършени са обходи на 10942 км и върхови ревизии на 2767 км електроразпределителни мрежи СрН. 125 км от проводниците по мрежите НН са реконструирани и подменени с усукани проводници, които осигуряват по-висока стабилност на електрозахранването при неблагоприятни атмосферни условия. Направени са просеки по 1118 км въздушни мрежи НН, които да улеснят обслужването на съоръженията и да ограничат повредите, предизвикани от докосването на прорасналите клони на намиращите се в близост до проводниците дървета. Извършена е хидроизолация на 75 и строителен ремонт на 28 трафопоста

Вежди Рашидов възмутен от публичното задържане на художник

http://frognews.bg/news_81278/

Министърът на културата Вежди Рашидов изрази възмущение от публичното задържане на художника Петко Дурмана при откриването на изложба в Музея за история на София.

Почина легендарен лекар на ФК Левски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450879

Дългогодишният лекар на ФК „Левски” д-р Жан Филипов почина днес на 76-годишна възраст, съобщи официалният сайт на клуба.
Рекордьорът по титли и купи в „синия” клуб бе истински символ на левскарщината и силния дух. Той работи на Герена още от времето, когато синята фланелка е носел Георги Аспарухов. Прочутият доктор има над 40 години зад гърба си Дългогодишният лекар на ФК „Левски” д-р Жан Филипов почина днес на 76-годишна възраст, съобщи официалният сайт на клуба. Рекордьорът по титли и купи в „синия” клуб бе истински символ на левскарщината и силния дух. Той работи на Герена още от времето, когато синята фланелка е носел Георги Аспарухов. Прочутият доктор има над 40 години зад гърба си

Извергът, размазал главата на горския, остава в ареста, отрича да е убил

http://www.bnews.bg/article-123022

Бургаският окръжен съд остави в ареста 18-годишния Венцислав Делев от карнобатското село Невестино, разследван за убийството на 74-годишен мъж от селото.

Лиляна Павлова: България няма подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП

http://pik.bg/лиляна-павлова-българия-няма-подписано-споразумение-с-македония-за-откриване-на-гкпп-news255039.html

Лиляна Павлова: България няма подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП

България няма подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на парламентарен контрол относно откриване на ГКПП "Клепало". „Това е причината към момента да няма извършени дейности по реализацията на инфраструктура за такъв ГКПП”, добави тя.

Павлова посочи като безспорен факт, че е имало такъв проект в периода 2003 – 2004 година, когато през 2005 такъв е бил предвиден по линията на програма ФАР. „През 2006 година изтича периода на меморандума, няма как да бъде избран изпълнител, който е фалирал междувременно и затова нещата спират. От тогава досега България няма сключен международен договор, за да се извършат тези действия”, подчерта Павлова.

Павлова коментира, че има такъв подготвен договори и след като бъде сключен и МС предприеме действия и план за откриване на такъв план, ако се прецени, че е съобразено да бъде разкрит, ще направят всички необходими действия за изграждането на този ГКПП.

Сделки до изпушване за Зеления петък в Колорадо

http://offnews.bg/news/n_1/n_423581.html

Магазините в щата Колорадо започнаха свой Черен петък, където вместо електроника, на промоция се продава марихуана. Тази година там се празнува Зелен петък, пише USA Today. За 50$ желаещите могат да си купят марихуана, която е на стойност 250$. Това е първият Черно-зелен петък за щата, след като употребата и продажбата на марихуана бе легализирана на 1 януари тази година. Много от продавачите останали изненадани, когато вместо по магазините за електроника и дрехи, хората се появили да търсят марихуана с намалена цена. "Очаквахме тих ден, но когато всички се появиха, не искахме да изоставаме назад", разказва Райън Прат, продавач в магазин за марихуана в Колорадо. 

Дейвид Камерън готви строги ограничения на социалните помощи за имигранти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450844

Британският премиер Дейвид Камерън обеща строги ограничения на социалните помощи за имигрантите от ЕС и заплаши с напускане на ЕС, ако Лондон не успее да договори нови правила за имигрантите с Брюксел, предаде АФП.
Камерън заяви, че пакетът от реформи ще изиска промени в договорите за ЕС, но изрази увереност, Британският премиер Дейвид Камерън обеща строги ограничения на социалните помощи за имигрантите от ЕС и заплаши с напускане на ЕС, ако Лондон не успее да договори нови правила за имигрантите с Брюксел, предаде АФП. Камерън заяви, че пакетът от реформи ще изиска промени в договорите за ЕС, но изрази увереност,

Безплатните билети за "Концерти на възглавници" отиват при...

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/11/28/2428462_bezplatnite_bileti_za_koncerti_na_vuzglavnici_otivat/?ref=rss


Don_spiridon, matera, kiba и poli123 са читателите на "Детски Дневник", които спечелиха безплатни билети за предстоящия "Концерт на възглавници", посветен на музиката на Испания. Жребият ги определи сред над 100 участници в играта тази седмица. 

Общо 39 души отговориха правилно на въпроса "Кой от танците не е испански?", като посочиха гръцкия танц "Сера". Право на участие в жребия според условията на играта за билетите имаха 29 потребители на сайта. Билетите отидоха...

Кантората „Уайт енд Кейс” защитава България в арбитражното дело срещу ЕВН

http://frognews.bg/news_81277/

Адвокатската кантора „Уайт енд Кейс” е наета да защитава интереса на България в заведеното от ЕВН арбитражно дело срещу страната във Вашингтон, обяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.

Надзорният съвет на НОИ отхвърли проектобюджета на ДОО за 2015-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=272255

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) отхвърли пректобюджета на общественото осигуряване за догодина. Против се обявиха не само представителите на работодателите и синдикатите, но и на Министерството на финансите.

Камерън обеща строги ограничения на социалните помощи за имигрантите от ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450867

Британският премиер Дейвид Камерън обеща строги ограничения на социалните помощи за имигрантите от ЕС и заплаши с напускане на ЕС, ако Лондон не успее да договори нови правила за имигрантите с Брюксел, предаде АФП.
Камерън заяви, че пакетът от реформи ще изиска промени в договорите за ЕС, но изрази увереност, Британският премиер Дейвид Камерън обеща строги ограничения на социалните помощи за имигрантите от ЕС и заплаши с напускане на ЕС, ако Лондон не успее да договори нови правила за имигрантите с Брюксел, предаде АФП. Камерън заяви, че пакетът от реформи ще изиска промени в договорите за ЕС, но изрази увереност,

Борисов не се тревожи от ултиматумите на Патриотите

http://www.mediapool.bg/borisov-ne-se-trevozhi-ot-ultimatumite-na-patriotite-news227732.html

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че няма да отстъпи пред ултиматумите на Патриотичния фронт (ПФ) за ревизиране на кадрови назначения и посъветва всички да са "малко по-тихи и по-мълчаливи". В същото време той се дистанцира от назначения от квотата на Реформаторския блок (РБ), които лично е одобрил и подписал.   Според него няма опасност да се разпадне мнозинството, което стои зад коалиционното управление на ГЕРБ и РБ с участието на АБВ и подкрепата на ПФ.   Поел съм ангажимент да работя дори в правителство на малцинството в името на държавата и хората. Всеки човек или партия има право да ревизира и да прави това, което счита за добре за себе си, коментира Борисов пред репортери в петък.   В условията на продължаващи заплахи от страна на ПФ да оттеглят подкрепата заради несъгласие с назначението на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, предложен от НПСД, и на областния управител на София Веселин Пенев, зам.-председател на НПСД, която е част от РБ, премиерът смята, че стабилността на мнозинството не е заплашена.   "По никакъв начин не е заплашена, защото ние имаме коалиция с Реформаторския блок и бих посъветвал всички да бъдат действително малко по-тихи, по-мълчаливи. Много хора таим гняв в себе си, когато с нещо не сме съгласни, но да се опитат в името на хората да запазим стабилността в държавата. Аз съм поел ангажимент да работя дори в правителство на малцинство. Всеки като партия или като коалиция има право да ревизира и да прави това, което счита за добро", заяви Бойко Борисов.   "Поздравявам всички партии тук, че благодарение на наличието на парламент първата програма е факт", повтори той тезата си и от трибуната на парламента.   Запитан дали ще си подобри отношенията с БСП или част от тях, Борисов отвърна, че търси единствено консенсус, разбирателство, спокойствие и стабилност в държавата, за да дойдат инвестиции и европейски фондове в България. "След това може и да си отиваме", каза Борисов.   На въпрос защо за областен управител на София е предпочел Веселин Пенев от НПДС вместо другата кандидатура от Реформаторския блок – Стамен Янев от партията на Меглена Кунева ДБГ, Борисов отвърна, че не знае кой на кого е човек в РБ и това не го засяга. "Когато ГЕРБ излъчва кандидати, излъчва по един човек. Когато РБ ми дава списък с имена, аз ги назначавам и не е моя работа да се съобразявам кой на кого там е човек", коментира министър-председателят.   На реплика, че според РБ той е трябвало да избира между двамата кандидати, Борисов отговори: "Защо аз да избирам? Мисля, че трябва да си ревизират отношенията. Аз не съм там да избирам кой да назнача от РБ".   Както по закон, така и според коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ, министър-председателят има крайната дума за определянето на министрите, зам.-министрите и останалите висши длъжности, които се назначават с негов подпис.   Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, който повдигна преди десетина дни въпроса за смяната на зам.-министър Исмаилов, заяви: "Кворумът има значение за управляващите, те да си правят сметката и да си обмислят постъпката, а не да правят глупости и след това да се оправдават. Не можем да отстъпваме постоянно".   Симеонов уточни, че колегите му от ПФ са проявили разбиране и са поели ангажимент да търсят решение на въпроса. "Би било много ефектно и красиво да кажем край тяхната веричка, но не е така”, коментира Симеонов.   Другата седмица има коалиционно съвещание на НФСБ, ВМРО и останалите 12 партии от коалицията ПФ и тогава ще бъде решено да оттеглят или не подкрепата от кабинета.   "Разговаряме за това да няма оттегляне на подкрепа на ПФ, т.е. мнозинството да продължи да съществува в първоначалния си вид", коментира от своя страна съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев пред журналисти в парламента на въпрос, ако бъде оттеглена подкрепата на ПФ към кабинета, ще потърсят такава от независимите.   "Става дума за сериозен, труден, ценностен конфликт”, коментира Кънев. Той уточни, че е бил обсъждан въпросът за областен управител на София. "Тя е актуална, остра, за колегите от Патриотичния фронт. Явно ще трябва да се водят още разговори, за да се стигне до общо решение, а желание има”, каза Радан Кънев.   Найден Зеленогорски, другият съпредседател на РБ, поясни, че за тях е ключово важно това правителство да има подкрепата на ПФ: "Още от самото начало ние ясно казахме, че ще участваме в мнозинство, при положение, че получаваме подкрепата на ПФ, което гарантира да не се случват евентуални подкрепи от такива, които са подкрепяли правителството на Орешарски. Търсим общо решение, което да ни води”.

Спорът за яйцето и руския език или какво е написал Джонатан Суифт за Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-ryski-ryskiya-1441748.html

/КРОСС/ Патологичната ненавист към руския език, която напоследък се фетишизира в Украйна, се превърна в гражданска война със стотици убити. Страници от Световната класика „Войната е започнала по следния повод. Знае се, че първоначално обичаят е бил, когато се ядат яйца, да се чупят откъм тъпия връх. Но веднъж дядото на сегашния император, още като момче, счупил яйце по установения древен обичай и случайно си порязал пръста. Тогава баща му, императорът, издал указ, с който заповядал под страх на строго наказание всичките му поданици да чупят яйцата откъм острия връх. Народът силно негодувал срещу тези закони — от историята научаваме че по тази причина са избухнали шест бунта, при които един император загубил живота си, а друг — престола си. Според пресмятанията общо единадесет хиляди души в различни времена са предпочели да умрат, отколкото да чупят яйцата откъм острия край. Стотици дебели томове са издадени по този спор; но книгите на тъповръхците отдавна са забранени и всички привърженици на партията са лишени със закон от правото да заемат държавна служба. По време на тези смутове императорите на Блефуску често протестирали чрез своите посланици и ни обяснявали, че сме създавали религиозен разкол, като нарушаваме основното учение на нашия велик пророк Лъстрог, което се съдържа в петдесет и четвъртата глава на Бръндрекъл (това е техният коран)

Четирима починали след поставяне на противогрипна ваксина в Италия

http://offnews.bg/news/n_1/n_423577.html

Четирима души са починали в Италия, след като им е била поставена противогрипна ваксина „Флуад“, съобщи БНР. Двама от починалите са от Сицилия, един е от област Молизе, а друг – от Тоскана. Смъртта им е настъпила 48 часа след ваксинирането. Заради случилото се две от партидите на ваксината „Флуад“ на „Новартис“ са блокирани с превантивна цел, а гражданите са информирани да не използват ваксини от тези две партиди. Властите в Лигурия и Компобасо временно преустановиха ваксинирането с медикамента. Въпреки превантивните мерки обаче от Агенцията по лекарствата са категорични, че става въпрос за съвпадение, а не за производствен дефект. Това е причината и ваксината да не бъде конфискувана. Ваксините не са били продавани в аптечната мрежа, а са били на разположение само на личните лекари. Ваксината „Флуад“ е подсилен вариант на две противогрипни ваксини. Ваксината се препоръчва на възрастни хора над 65 години. Използва се от 10 години и до момента не е имало подобни случаи.

Университетската болница в Стара Загора е пред затваряне

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/11/28/2428520_universitetskata_bolnica_v_stara_zagora_e_pred/?ref=rss


Университетската болница "Професор Стоян Киркович" в Стара Загора е пред затваряне, защото няма пари да си плати парното. Това съобщи пред БНР директорът на здравното заведение проф. Петкана Чакърова. Тя каза още, че чака среща с министъра на здравеопазването от 18 ноември, когато е изпратила доклад за финансовото състояние на болницата и е поискала среща с него, но досега не е получила отговор от министерството.

"Инспектори от Районната здравна инспекция мерят днес температурата в...

Мирослав Боршош става шеф на НДК?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450711

Мирослав Боршош ще бъде избран за шеф на управителния съвет на НДК, научи Мирослав Боршош ще бъде избран за шеф на управителния съвет на НДК, научи "24 часа". Попитахме министъра на културата Вежди Рашидов верен ли е този слух, който броди из София. Още няма избран управител на НДК, отвърна той. Мирослав Боршош е един от предложените за борда от ръководството на министерството. Млад човек, добър мениджър.

Полицията издирва Райко Димов

http://press.mvr.bg/NEWS/news141128_05.htm

27 – годишният младеж е напуснал дома си на 18 ноември и оттогава е в неизвестност

Кантората „Уайт енд Кейс” защитава България в арбитражното дело срещу ЕВН

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450858

Адвокатската кантора „Уайт енд Кейс” е наета да защитава интереса на България в заведеното от ЕВН арбитражно дело срещу страната във Вашингтон, обяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.
В момента екипът на кантората осъществява срещи с представители на ДКЕВР и подготвя първата защита, Адвокатската кантора „Уайт енд Кейс” е наета да защитава интереса на България в заведеното от ЕВН арбитражно дело срещу страната във Вашингтон, обяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол. В момента екипът на кантората осъществява срещи с представители на ДКЕВР и подготвя първата защита,

Кание Уест слиза от сцената

http://www.cross.bg/kanie-yest-myzikata-1441747.html

/КРОСС/ Кание Уест слиза от сцената. Рапърът смята да се откаже от музиката и да се отдаде на дизайнерската си кариера. Той има подписан договор с Adidas и смята в най-скоро време да започне работа върху собствена линия дрехи и обувки. „Смятам да стана първият хип-хоп дизайнер. Предишният Кание Уест - човек, който все още нямаше жена и деца, без колебание щеше да си сътрудничи с Nike, защото наистина обичам тази марка. Настоящият Кание обаче е съвсем различен. Имам отговорности и трябва да издържам семейството си. Така че аз подписах договор с Adidas", коментира изпълнителя. Според запознат източник, Уест смята да спре с музиката след проекта с Пол Маккартни.

Пребиха до смърт 83-годишен мъж от Монтанско

http://offnews.bg/news/n_1/n_423570.html

83-годишен мъж почина, след като беше пребит пребит мъж от монтанското село Мърчево, съобщава агенция "Фокус". Възрастният мъж е бил пребит вчера около 10 часа и веднага е бил приет в спешното отделение към МБАЛ „Стамен Илиев” в град Монтана. След побоя мъжът е бил със средна телесна повреда - счупена лява подбедрица. Той е починал тази сутрин. Органите на реда издирват извършителят на престъплението. По случая е образувано досъдебно производство в районното управление на МВР Монтана

Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450851

Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала. Това стана ясно от среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров с фирмите-изкупвачи на тютюн.
По мнение на изкупвачите заради неблагоприятните климатични условия реколтата е с по-ниско качество Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала. Това стана ясно от среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров с фирмите-изкупвачи на тютюн. По мнение на изкупвачите заради неблагоприятните климатични условия реколтата е с по-ниско качество

Съдебният съвет защити и.д. шефа на Апелативния съд от проклятието на Недим Генджев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/28/2428511_sudebniiat_suvet_zashtiti_id_shefa_na_apelativniia_sud/?ref=rss


Миналата седмица преди избора за председател на Софийския апелативен съд бившият главен мюфтия Недим Генджев отправи молитва - проклятие  срещу един от кандидатите и настоящ временно изпълняващ длъжността председател - съдия Стефан Гроздев. 

Това стана повод четирима членове на Висшия съдебен съвет (Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Незабравка Стоева) да поискат целият орган да излезе със становище в подкрепа на заместник-председателя на Софийския апелативен...

Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450838

Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала. Това стана ясно от среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров с фирмите-изкупвачи на тютюн.
По мнение на изкупвачите заради неблагоприятните климатични условия реколтата е с по-ниско качество Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала. Това стана ясно от среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров с фирмите-изкупвачи на тютюн. По мнение на изкупвачите заради неблагоприятните климатични условия реколтата е с по-ниско качество

ЕК ще следи България под лупа заради безработицата и бедността

http://econ.bg/Новини/ЕК-ще-следи-България-под-лупа-заради-безработицата-и-бедността_l.a_i.616680_at.1.html

Европейската комисия представи Есенния пакет за икономическо управление. Според доклада България ще е една от 16-те страни-членки на ЕС, които ще...

Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала

http://www.cross.bg/tyutyuna-hranite-kachestvo-1441746.html

/КРОСС/ Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала, стана ясно от среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров с фирмите-изкупвачи на тютюн.  По мнение на изкупвачите заради неблагоприятните климатични условия реколтата е с по-ниско качество от миналата година и част от нея не отговаря на минималните изисквания. Те посочиха, че има много случаи, в които стопаните са засадили повече тютюн, отколкото са договорили за изкупуване. Фирмите-изкупвачи поеха ангажимент да приключат кампанията в срок. Министерството на земеделието и храните съвместно с браншовите организации и изкупвачите ще подготвят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които ще създадат по-ясни правила за всички участници и ще осигурят по-високо качество на тютюна. „Целта ни е производителите да имат сигурност, че тютюнът им е с високо качество, че ще има на кого да го продадат на добра цена и най-вече да ограничим сивия сектор, който в последните години твърде много се разраства", подчерта министър Танева. Тя допълни, че законовите промени ще намалят нелоялната конкуренция и ще върнат популярността на България като страна-производител на качествен тютюн. На 4 декември в Министерството на земеделието и храните ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще се обсъдят актуалните проблеми в сектора и предложенията за законодатели промени.  

Варненският археологически музей: Изборът на музея за сцена на спектакъла "I Cure" е неподходящ

http://www.moreto.net/novini.php?n=272245

Колегията на Варненския археологически музей депозира декларация в Община Варна до кмета и директора на отдел "Култура". Повод за настоящата декларация е решението да се проведе един от театралните пърформанси – “ICure”, част от фестивала за съвременен танц и алтернативни изпълнителски изкуства „Vertigo”, във Варненския археологически музей (зала „Север”), на 29.

Влизането на Молдова в ЕС е национален проект на Румъния

http://www.mediapool.bg/vlizaneto-na-moldova-v-es-e-natsionalen-proekt-na-rumaniya-news227731.html

Румъния ще окаже всестранна подкрепа на интеграцията на Молдова в Европейския съюз, заяви новоизбраният президент на Румъния Клаус Йоханис, който е на посещение в Молдова преди парламентарните избори на 30 ноември, съобщи ТАСС.   Влизането на Молдова в ЕС е национален проект на Румъния. Искам да се надявам, че това ще стане възможно до приключването на моя мандат като президент, каза Йоханис. Той призова молдовските избиратели да гласуват на предстоящите избори за партии, подкрепящи европейския курс на развитие. Йоханис обърна вниманието на молдовските власти върху важността на провеждането на честни избори, за да се избегнат изостряне на ситуацията и стълкновения.   Последните допитвания до общественото мнение в Молдова показват, че след подписването на споразумение за асоцииране с ЕС в републиката има нарастване на евроскептицизма и спад на рейтингите на проевропейските партии. Според анкетите мнозинството от гражданите подкрепят присъединяване към подкрепяния от Русия Митнически съюз.

Кантората Уайт енд Кейс защитава България в арбитражното дело срещу ЕВН

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450839

Адвокатската кантора „Уайт енд Кейс” е наета да защитава интереса на България в заведеното от ЕВН арбитражно дело срещу страната във Вашингтон, обяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.
В момента екипът на кантората осъществява срещи с представители на ДКЕВР и подготвя първата защита, Адвокатската кантора „Уайт енд Кейс” е наета да защитава интереса на България в заведеното от ЕВН арбитражно дело срещу страната във Вашингтон, обяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол. В момента екипът на кантората осъществява срещи с представители на ДКЕВР и подготвя първата защита,

Понта си открехна врата за оставка на кабинета на Румъния

http://balkani.actualno.com/Ponta-si-otkrehna-vrata-za-ostavka-na-kabineta-na-Rumynija-news_62983.html

Румънският премиер Виктор Понта за първи път след поражението си на президентските избори намекна за възможна оставка при едно условие. Продължаването на властта на лявото мнозинство "не е свърз...

28 ноември: Висящ камион и колите на бъдещето

http://society.actualno.com/28-noemvri-Visjasht-kamion-i-kolite-na-bydeshteto-news_62980.html

Във Варна се проведе протест на служители на Енерго-про. Работниците твърдят, че работят без договори и необходимите инструменти. Дизайнерите от американската компания Ideo представиха идеите си за...

Бивш шеф на младежкото СДС оглавява НДК?

http://society.actualno.com/Bivsh-shef-na-mladejkoto-SDS-oglavjava-NDK-news_62985.html

Мирослав Боршош ще бъде избран за шеф на управителния съвет на НДК. Това става ясно от слух на в. "24 часа". От изданието са потърсили за коментар министъра на културата Вежди Рашидов. Той ...

Когато неадекватността стане норма

http://society.actualno.com/Kogato-neadekvatnostta-stane-norma-news_62989.html

Неадекватността у нас е проблем не от днес и от вчера. Неадекватни конкурси за красота, неадекватни футболни експерти, неадекватно политическо поведение, неадекватни морални претенции... Сбъркани неща...

Радан Кънев: Има всички шансове за запазване на мнозинството, но процесът е труден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450830

В момента има всички шансове за запазване на мнозинството, но процесът е много труден. Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”.
„Говорихме от самото начало за стабилно парламентарно мнозинство. То неслучайно включва АБВ, които са ни много далечни идеологически, В момента има всички шансове за запазване на мнозинството, но процесът е много труден. Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”. „Говорихме от самото начало за стабилно парламентарно мнозинство. То неслучайно включва АБВ, които са ни много далечни идеологически,

Адвокатите на "Уайт енд Кейс" ще защитават България и в арбитража с ЕВН

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/11/28/2428508_advokatite_na_uait_end_keis_shte_zashtitavat_bulgariia/?ref=rss


България е ангажирала една от най-авторитетните адвокатски кантори - "Уайт енд Кейс"  (White & Case), за защита на българския интерес в заведеното от ЕВН арбитражно дело срещу страната във Вашингтон. Това съобщи в отговор на депутатски въпрос министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Същата кантора беше ангажирана и в арбитража в Париж с руската "Атомстройкеспорт", която иска 1 млрд. евро обезщетение заради спирането на проекта за АЕЦ "Белене". 

Към...

Бориса мечтае за пари и слава, все още е с Андрей

http://www.bnews.bg/article-123012

Моделката Бориса Тютюнджиева разкри най-голямото си притеснение, с което обаче изложи гаджето си Андрей.

Кънев: Процесът по запазване на мнозинството е труден, но има шанс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450790

В момента има всички шансове за запазване на мнозинството, но процесът е много труден. Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”.
„Говорихме от самото начало за стабилно парламентарно мнозинство. То неслучайно включва АБВ, които са ни много далечни идеологически, В момента има всички шансове за запазване на мнозинството, но процесът е много труден. Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”. „Говорихме от самото начало за стабилно парламентарно мнозинство. То неслучайно включва АБВ, които са ни много далечни идеологически,

Радикали предизвикаха в Киев безредици на концерт на певица от Русия (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/28/2428507_radikali_predizvikaha_v_kiev_bezredici_na_koncert_na/?ref=rss




Двата концерта на работещата в Русия певица от украински произход Ани Лорак в Киев бяха белязани от протести на радикално настроени младежи и сблъсъци с полицията.

В четвъртък вечерта залата в центъра на столицата бе обкръжена от полиция с щитове, която след като бе проворикарана, подгони атакуващите с палки.

Стотината маскирани младежи според местните медии са от футболната агитка на киевския "Динамо" и привърженици на умерено националистическата партия...

Бареков: Борисов има ултиматум от Европа до сряда да се освободи от Фронта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/28/2428491_barekov_borisov_ima_ultimatum_ot_evropa_do_sriada_da/?ref=rss


Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е получил ултиматум от Брюксел до сряда да се освободи от Патриотичния фронт. Това обяви в кулоарите на парламента евродепутатът и лидер на "България без цензура" Николай Бареков, който дойде да поздрави Светлин Танчев за избора му за шеф на комисията за контрол на еврофондовете.

Според Бареков премиерът давал на Патриотичния фронт ясни сигнали с назначенията на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен...

Евродепутати се обърнаха към еврокомисията заради нарушени права на български имигранти

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/28/2425492_evrodeputati_se_oburnaha_kum_evrokomisiiata_zaradi/?ref=rss


Евродепутатът Илхан Кючюк и членове от групата на АЛДЕ в Европейския парламент отправиха питане до Европейската комисия (ЕК) относно ефективното прилагане на свободния достъп до пазара на труда в Европейския съюз.

Пред евродепутатите са докладвани случаи, при които български работници са възпрепятствани да открият своя банкова сметка в Германия или Холандия. Подобен отказ прави сключването на трудов договор за българските имигранти почти невъзможно.

Евродепутатите поискаха...

Шая Лабъф: Бях изнасилен тази година

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/shaia-labyf-biah-iznasilen-tazi-godina-6028208

„Една жена дойде с гаджето си, но той беше пред вратата, когато това се случи. В продължение на десет минути ме удряше по краката, след това ме съблече и ме изнасили", казва актьорът

Търновалийски с изнесена приемна в район "Западен" в понеделник

http://www.cross.bg/ponedelnik-turnovaliiiski-priemna-1441745.html

/КРОСС/ Изнесена приемна в район "Западен" ще проведе в понеделник пловдивският народен представител от БСП Георги Търновалийски. 0т 12.00 до 13.30 часа в сградата на районната администрация той ще бъде на разположение за въпроси и разговори с граждани. Депутатът предвижда изнесени приемни и в останалите райони. Плановете му са те да се организират всеки първи понеделник от месеца. Редовните му приемни се провеждат в Голямата къща (ул. "Кр. Пастухов" 18) от 10 часа, като желаещите могат да се запишат предварително на тел. 032/ 6011 887.

Фундаментализъм

http://offnews.bg/news/n_1/n_423560.html

Фундаментализмът дава прост отговор на въпроса защо живеем зле – изменили сме на първоначалния смисъл на религията. Живеем зле, защото сме пренебрегнали основните постулати на вярата. Затова трябва да се върнем назад, към правилния смисъл на религиозните текстове. Всеки фундаментализъм е враждебен към заобикалящия го свят, защото именно той е изкривил истинския смисъл на словото Божие и е подлъгал вярващите. Тази нагласа не е единствено и само религиозна. Само допреди двадесетина години живеехме в условията на идеологически фундаментализъм. Претенцията за живот съобразен единствено и само с първоосновата на вярата, в единствено правилния и истински смисъл на светите писания, зависи от това кой тълкува светите писания. Защото ние сами не можем да прозрем истината – трябват ни тълкуватели, посредници между нашето грешно живеене и религиозната истина. Ислямът не е предразположен в по-голяма степен към фундаментализма, отколкото която и да било друга религия. Дори самото понятие „фундаментализъм” не е възникнало във връзка с исляма. Не е вярно това, че ислямът сам по себе си е агресивен или насърчава непоносимост към останалите религии. Както и всяка друга монотеистична религия, ислямът е самостоятелен, но пълноценен и ценен жизнен свят. Фундаментализмът превръща този свят в плоска и враждебна среда, в която на мястото на вярата все по-често се появява стремежа към власт. Средата, в която възникна и се разви днешният войнстващ ислямски фундаментализъм бе доминирана от фалшиви идеи и нарастваща агресия. В началото на този век това бе антиглобализма, който в крайна сметка винаги е бил в самата си основа псевдо-марксистки и антиамерикански. Различни центрове на власт насърчаваха нелепиците за еднополюсния свят, в който сме щели да заживеем след като падна Берлинската стена. Бълнуванията на псевдо-марксизма описваха съвременното глобилазиращо се общество като вселенски класов конфликт – между Третия свят, който бил новия „пролетариат” и капитализма, олицетворяван от САЩ и Запада. В тази среда, ислямистката пропаганда се опита да представи своята версия за исляма като морална алтернатива на глобалното развитие. Европа се превърна в център на ислямистката пропаганда. През последните десетилетия, поне две поколения амбициозни млади хора завършваха висшето си образование в Европа, за да се опитат да управляват собствените си страни, насърчавайки омраза към европейските ценности. Съдържанието на посланията, чрез което се опитват да легитимират присъствието си терористите от Ислямска държава, се създава в Европа, от хора с добро европейско образование, ненавиждащи и презиращи нашите ценности и начин на живот. Те се опитват да наложат своята изкривена представа за ислям на милионите мюсюлмани по света като героична битка срещу деградиралия свят на Запада. Тази пропаганда продължава да бъде насърчавана и разпространявана дори от потенциални мишени на ИДИЛ като Русия. Само защото допринася към общото противопоставяне срещу европейската цивилизация. Първата мишена и жертва на ислямистката пропаганда са самите мюсюлмани. Тази изкривена до неузнаваемост представа за исляма се споделя изцяло от малки, но агресивни групи от терористи, но представена като „война за вярата”, като път към нов тип мъченичество, оказва влияние върху всеки мюсюлманин, независимо дали си дава сметка за това или не. Светът на исляма бе превърнат в бойно поле на враждуващи помежду си племена, кланове и обикновени групи на организираната престъпност. Дълбокото непознаване и пренебрежение към ислямските ценности, е в основата на новата вълна от ксенофобия, която се надига в Европа. Това е огромен морален проблем. Европа не е готова да се противопостави решително на ислямския фундаментализъм, не с оръжие, а със силата на собствената си култура. Няма съмнение, че именно европейската култура и цивилизация е основната цел на ислямистите. Именно те се опитват да представят нашата цивилазиця като варварска, като двулична, защото твърдим че отстояваме правата на всеки човек, а сме превърнали хората в стока. Това е огромно ценностно предизвикателство, на което, поне засега, Европа не успява да отговори. Европа трябва да признае и да оцени по достойнство ролята и значението на исляма в собственото си развитие. Това е единственият възможен път, по който можем да се противопоставим на ислямизма. България може да има своето водещо място в процеса на това осъзнаване, защото мюсюлманите, живеещи с нас от векове, не са поставени в ролята на декласирани имигранти, така както продължават да ги възприемат в част от европейските страни. Страната ни може да бъде компетентен и надежден партньор в дебата за отстояването на европейските ценности, при дължимото уважение и респект към ценностите на исляма. Вместо това, през последните години, българите мюсюлмани се превърнаха в тактическа цел на ислямистката пропаганда. В началото на 90-те години, всичко това започна като изграждане на десетки нови джамии. След това децата на бедни семейства от Родопите заминаха да учат ислям в страни от Арабския свят. След това се върнаха като имами в собствените си села или бяха изпратени в други райони. Но, ислямската култура с която се върнаха се различаваше съществено от начина, по който възприемат вярата си техните родители. Този генерационен сблъсък остана встрани от общественото внимание, както и онова което се случваше през изминалите години. Затова днес мнозина изглеждат изненадани и дори изплашени от мащабите на проблема, пред който се изправихме. Необходимостта от компетентно наблюдение над тези процеси не е израз на параноя или на плосък национал-популизъм. Ислямистката пропаганда е факт, както и усилията тя да се разпространи сред все по-широки групи от мюсюлмани. Противопоставянето срещу европейските ценности и съвременния начин на живот става все по-яростно. Това е реална заплаха, която не може да бъде подценявана, но и не трябва на свой ред да се превръща в основание за задълбочаване на недоверието и страха. Защото именно тогава тя ще е постигнала целите си. Групите от хора, които са готови да се поставят в услуга на ислямския фундаментализъм са малки, но проектирани върху съществуващото у нас недоверие към институциите, базисно усещане за несправедливост и страх от бъдещето, те са в състояние да предизвикат търсения ефект. Тероризмът е преди всичко насаждане на усещане за страх и несигурност сред големи групи от хора. В този смисъл сме изправени пред проблем, на който все още не успяваме да противостоим достатъчно ефективно. Истинската заплаха не може да се сведе до отделни фигури, до хора приписали си статуса на единствени тълкуватели на Корана или на единствено достоверни тълкуватели на световния ред. В своята дълбока основа, страхът от разрастването на ислямистката агресия, се основава на собственото ни колебание, на степента в която ние самите сме склонни да подложим на съмнение вярата, културата и ценностите си. Фундаментализмът разчита на недоверието в собствените ни сили, на усещането за провал и изолация, на безпомощната ни агресия срещу другите. Заплахата е в самите нас. Колкото по-трудно ни изглежда да подреждаме живота си спрямо определени ценности, правила и принципи, толкова по-лесно е да приемем, че причината за това се крие в митичния Запад, САЩ, евреите или световните тайни общества. Колкото по-дълбоко потъваме в представата за собствената ни периферност и незначителност, толкова по-силен ще бъде страха от фундаментализма и по-агресивна ще бъде реакцията ни спрямо всички, които се различават от нас. Колкото повече се опитваме да заличим чуждото различие, толкова повече затъваме в същата тази фундаменталистка нагласа, срещу която привидно се борим. Никой друг, освен нас самите, не може да застраши единството и ценността на българската национална общност.

Австрия арестува 13 души за разпространение на радикален ислям

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/28/2428503_avstriia_arestuva_13_dushi_za_razprostranenie_na/?ref=rss


Австрийската полиция е арестувала 13 души по подозрения в разпространение на радикален ислям сред младежи и рекрутиране на бойци за войната в Сирия, съобщи Би Би Си, позовавайки се на прокуратурата.

Австрийски медии съобщават, че 500 полицаи са участвали в претърсването на джамии, апартаменти и молитвени домове във Виена, Линц и Грац. Иззети са "материали, които съдържат терористична пропаганда".

Освен пропагандните материали, полицията е иззела електронни носители, пари и...

Борисов: В България няма военни бази на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=272235

Не съществуват военни бази на САЩ на територията на България, каза премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на лидера на пария "Атака" Волен Сидеров. Премиерът посочи, че между България и САЩ има споразумение за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 г.

Опасна дрога уби двама британци в Амстердам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4450788

За опасен наркотик предупредиха властите в Амстредам. От некачествена дрога починаха двама британски младежи, предаде АП.
Младите британци, на 20 и на 21 години, бяха намерени мъртви в хотелската си стая в началото на седмицата. Смята се, че са приели „бял хероин”, като са мислили, че е кокаин.
На още 14 други потребители на наркотици им прилошало За опасен наркотик предупредиха властите в Амстредам. От некачествена дрога починаха двама британски младежи, предаде АП. Младите британци, на 20 и на 21 години, бяха намерени мъртви в хотелската си стая в началото на седмицата. Смята се, че са приели „бял хероин”, като са мислили, че е кокаин. На още 14 други потребители на наркотици им прилошало

ЕК ще ни наблюдава заради бедността и КТБ

http://www.cross.bg/bulgariya-bednostta-sektor-1441744.html

/КРОСС/ България продължава да има проблеми с безработицата и бедността, както и с финансовия сектор, сочи доклад на Европейската комисия. По тази причина страната ще е една от 16 членки, които ще бъдат под наблюдението на Брюксел.Днес ЕК представи доклад по Механизма за ранно предупреждение, който е част от координацията на икономическите политики в рамките на така наречения „Европейски семестър".Комисията отбелязва, че една банка в България е била поставена под специален надзор (КТБ), а друга е получила подкрепа за ликвидността си от държавата (ПИБ), и подчертава, че проблемите във финансовия сектор могат да имат сериозни последици за макроикономическата стабилност.Безработицата остава висока, сред младежите продължава да расте, значителен е и делът на дългосрочно безработните, пише още в частта за България.Според Еврокомисията социалните предизвикателства пред страната са значителни - посочени са конкретно бедността и социалното изключване.Нетните международни инвестиционни позиции, цената на труда, и задлъжнялостта на частния сектор са сред другите индикатори, заради които България остава сред страните с макроикономически дисбаланси.Те са разделени в три групи. В първата са тези, в които дисбалансите са прекомерни, във втората попадат държави, където според комисията са нужни решителни политически действия

Нагли бандити нападнаха баба, с брадва и тесла млатиха сина й!

http://www.bnews.bg/article-123003

Полицията в Средец за часове откри и арестува двама бандити, нападнали възрастна жена в дома й, пребили и ограбили сина й.

Папа Франциск пристигна на историческо посещение в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/28/2428498_papa_francisk_pristigna_na_istorichesko_poseshtenie_v/?ref=rss


Папа Фрациск пристигна на историческо посещение в Турция, в рамките на което се очаква да насърчи религиозния диалог в страната.

Главата на римокатолическата църква беше посрещнат от президента Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, а по-късно ще се отправи към Истанбул, за да се срещне със Вселенския патриарх Вартоломей Първи. Сред 80-милионното население на Турция живеят около 120 000 християни.

Това е едва четвърта визита от папа в мюсюлмалнската държава, отбелязва Би Би Си....

Двама британци починаха от опасен наркотик в Амстердам

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450783

За опасен наркотик предупредиха властите в Амстредам. От некачествена дрога починаха двама британски младежи, предаде АП.
Младите британци, на 20 и на 21 години, бяха намерени мъртви в хотелската си стая в началото на седмицата. Смята се, че са приели „бял хероин”, като са мислили, че е кокаин.
На още 14 други потребители на наркотици им прилошало За опасен наркотик предупредиха властите в Амстредам. От некачествена дрога починаха двама британски младежи, предаде АП. Младите британци, на 20 и на 21 години, бяха намерени мъртви в хотелската си стая в началото на седмицата. Смята се, че са приели „бял хероин”, като са мислили, че е кокаин. На още 14 други потребители на наркотици им прилошало

1.5 млрд. лв. годишно отиват за инвалидни пенсии

http://www.cross.bg/koryptziyata-stanilov-kalfin-1441742.html

София /КРОСС/ Разходите за инвалидните пенсии възлизат на повече от 1,5 млрд. лева на година. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в отговор на въпрос на депутатът от ПП "Атака" проф. Станислав Станилов, който попита какви мерки ще бъдат предприети за подобряване на живота на пенсионираните инвалиди.Калфин посочи още, че през следващата седмица започват дискусиите за пенсионната реформа. "Ще разчитам на предложенията на всички парламентарни представители при изготвянето й", увери Калфин.Според проф. Станилов трябва да се създаде някакъв механизъм за борба с корупцията в системата. Той посочи, че разходите наистина са големи, заради многото заявления за подобна помощ от страна на хора, които нямат право на нея, но заради корупцията успяват да се сдобият с такава. Може би да се създаде инспекторат, посочи Станилов.Министър Калфин заяви, че има система за контрол и тя се помещава в НОИ, но очевидно тя не работи много добре. Той даде пример с балканския опит за борба с корупцията при пенсионирането по болест.

Луксозни марки бойкотират "Черния петък"

http://www.investor.bg/novini/346/a/luksozni-marki-boikotirat-cherniia-petyk-184657/

Целта им е да запазят репутацията си на фона на множеството брандове, които предлагат огромни намаления

Политолог пред Фрог: Хюсмен и Палев стават сателити на ДПС

http://frognews.bg/news_81276/

В историята ДПС ни е демонстрирала изключителна и дисциплина на парламентарните групи. В тях не попадат лица, които много лесно биха си тръгнали и без да са премислили много добре своето бъдеще, коментира пред Фрог нюз политологът Анастас Стефанов.

КЗК глоби е-търговец заради кампанията "Черен петък" преди година

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/11/28/2428496_kzk_globi_e-turgovec_zaradi_kampaniiata_cheren_petuk/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията обяви днес, че е глобила компанията "Данте Интернешънъл" за нарушения при кампанията й "Черен петък" точно преди година. Обявяването на решението съвпада с днешния "Черен петък" за продажби с големи отстъпки. 

Компанията е със седалище в Румъния, а на българския пазар оперира чрез електронния магазин eMag. 

Тя е санкционирана с 551 хил. лева, което е 4% от приходите от продажби на онлайн магазина през 2013 г. Двама потребители са се...

Оставиха в ареста 18-годишния наркоман, зверски убил горски в Невестино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4450769

Бургаският окръжен съд остави в ареста 18-годишния Венцислав Делев от карнобатското село Невестино, разследван за убийството на 74-годишен мъж от селото.

Пред магистратите Венцислав заяви, че всички обвинения срещу него са измислица.

Според криминалисти обаче, той е убил по особено жесток начин бившия горски Тодор Атанасов, нанасяйки му Бургаският окръжен съд остави в ареста 18-годишния Венцислав Делев от карнобатското село Невестино, разследван за убийството на 74-годишен мъж от селото. Пред магистратите Венцислав заяви, че всички обвинения срещу него са измислица. Според криминалисти обаче, той е убил по особено жесток начин бившия горски Тодор Атанасов, нанасяйки му

Вече се знае полът на малките лъвчета във варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=272248

Вече е известен полът на трите лъвчета, които се родиха през октомври в зоопарка във Варна, съобщи управителят Иванка Стоянова за Moreto.net. „След обстоен преглед от ветеринарния лекар стана ясно, че Зоологическата градина на Варна е горд притежател на 1 женско и 2 мъжки лъвчета.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване