Драгомир Стойнев за "Южен поток": Важно е да се защити националният интерес

http://pik.bg/драгомир-стойнев-за-южен-поток-важно-е-да-се-защити-националният-интерес-news258857.html

Драгомир Стойнев за "Южен поток": Важно е да се защити националният интерес

Драгомир Стойнев обясни защо не е подписан газотранспортният договор за "Южен поток". От парламентарната трибуна бившият министър на икономиката и енергетиката заяви, че независимо каква би била печалбата за България, газотранспортният договор не може да се подпише, защото не се знае все още какъв ще е статутът на "Южен поток".

Той заяви, че ако се подпише подобен договор, той би нарушил  българското законодателство. "Когато статутът не е изяснен, ние по никакъв начин не може да подпишем и затова газотранспортният договор не е подписан", каза Стойнев.

"Важно е да се защити националният интерес", добави той.

Нов хит в "Инстаграм": Снимки срещу гравитацията

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/nov-hit-v-instagram-snimki-sreshtu-gravitaciiata-6028636

Зад кулисите на шоуто на "Викторияс сикрет" беше създадена специална антигравитационна стая, вдъхновена именно от тенденцията в "Инстаграм"

Мирослава Тодорова: Важните дела се концентрират в 3-ма от 22-ма съдии

http://offnews.bg/news/n_1/n_428190.html

"Важни обществени дела се концентрират в 3-ма от 22-ма съдии. Това как звучи!? Информацията бе изнесена от журналисти и имаше материали по темата. Още през 2009 година алармирахме, че системата за разпределение на делата не е ефективна." Това обяви съдия Мирослава Тодорова пред bTV. Тя каза още, че по служебно задължение има забрана да коментира съдия Ченалова, която нашумя в последните дни, след като бе обвинена в корупция от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Той алармира, че има опит за кражба на клона на френската фирма "Белведере дистрибуция" чрез назначен от съдия Румяна Ченалова синдик. "Не може да бъдем като щраус и да си затворим очите. Просто сега се повдига темата, за да си кажем, че има множество съвпадения и изключения. Недоверието към системата от години е силно изразено. Проблемът не е частен или вътрешноведомствен. Системата за случайно разпределение не е надеждна. През последните седмици много IT специалисти говориха за темата. Те казаха, че софтуерът позволява да има намеси без да оставят следи”, коментира още Тодорова. "Делото ми срещу Цветан Цветанов продължава. Искът е за клевета. Не искам пари", допълни тя.

Международна конференция „2014 – 2020 – Приоритети и сътрудничество” се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273282

ІХ Международна конференция „2014 – 2020 – Приоритети и сътрудничество” се проведе в края на миналата седмица във Варна. Събитието се състоя в сградата на Варненска Търговско - Индустриална Камара, научи Moreto.net. По време на конференцията бяха изнесени доклади и проведени дискусии по следните приоритетни теми: възможности за финансиране през периода 2014-2020 г.

Остава бедственото положение в Белоградчик и Димово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467545

Остава в сила бедственото положение в Белоградчик и Димово. Това съобщиха от пресцентъра на Областна адмнистрация Видин.
Отменено е бедственото положение в община Грамада със заповед от днес на кмета Николай Гергов. Там електрическото захранване е възстановено във всички населени места. Това съобщи областният управител на Видин Момчил Станков на Остава в сила бедственото положение в Белоградчик и Димово. Това съобщиха от пресцентъра на Областна адмнистрация Видин. Отменено е бедственото положение в община Грамада със заповед от днес на кмета Николай Гергов. Там електрическото захранване е възстановено във всички населени места. Това съобщи областният управител на Видин Момчил Станков на

Бедственото положение в Белоградчик и Димово остава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467535

Остава в сила бедственото положение в Белоградчик и Димово. Това съобщиха от пресцентъра на Областна адмнистрация Видин.
Отменено е бедственото положение в община Грамада със заповед от днес на кмета Николай Гергов. Там електрическото захранване е възстановено във всички населени места. Това съобщи областният управител на Видин Момчил Станков на Остава в сила бедственото положение в Белоградчик и Димово. Това съобщиха от пресцентъра на Областна адмнистрация Видин. Отменено е бедственото положение в община Грамада със заповед от днес на кмета Николай Гергов. Там електрическото захранване е възстановено във всички населени места. Това съобщи областният управител на Видин Момчил Станков на

Не е ясно кой печели и кой губи от задължително гласуване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4466954

Не е ясно кой печели и кой губи от задължително гласуване
Избирателната активност не нараства при дълбоко недоверие към партиите

Властта все още не е овладяла кормилото на управлението, но вече се захваща с промяна на изборните правила. Този път, по настояване на Патриотичния фронт, намерението й е да въведе задължително гласуване, което обаче Не е ясно кой печели и кой губи от задължително гласуване Избирателната активност не нараства при дълбоко недоверие към партиите Властта все още не е овладяла кормилото на управлението, но вече се захваща с промяна на изборните правила. Този път, по настояване на Патриотичния фронт, намерението й е да въведе задължително гласуване, което обаче

"Индипендънт": Рискът от ядрена война нараства

http://www.cross.bg/voiina-pismoto-indipendunt-1443088.html

/КРОСС/Необходими са спешни мерки за намаляване до минимум възможността за избухване на ядрена война, предупредиха над 120 висши военни, политици и дипломати от света, съобщи в. "Индипендънт". Преди започващата днес във Виена конференция за хуманитарното въздействие на ядреното оръжие експертите написаха писмо, в което твърдят, че опасността от такъв конфликт е "или подценена, или недостатъчно разбрана" от световните лидери. Сред подписалите писмото има хора от различни среди в политическия спектър и от командната верига на НАТО. "Напрежението между ядрените държави и съюзи в евроатлантическия регион , както и в Южна и Източна Азия остава заредено с потенциал за погрешна оценка и увеличаване", гласи текстът на писмото, адресирано до Себастиан Курц, външен министър на Австрия. "В духа на студената война прекалено много ядрени оръжия в света остават готови да бъдат изстреляни в кратък срок, с което много се увеличават шансовете за инцидент." Също така е необходимо по-добро управляване на кризи в конфликтни горещи точки и нови мерки за сигурност, като предупреждението е, че сигурността на атомните арсенали е незадоволителна, поради което ги превръща в потенциална мишена за терористи.  

Борисов: За "Южен поток" няма подписан договор

http://offnews.bg/news/n_1/n_428173.html

Проверката на документите за проекта "Южен поток", показа, че за него няма подписан дългосрочен договор, както и завършен финансов модел. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите, които се събраха днес на извънредно заседание, за да приемат на първо четене Бюджет 2015 г. В средата на миналата седмица той също се яви в Народното събрание, за да обясни какво се прави по проекта "Южен поток", след като руският президент Владимир Путин обяви, че го спира заради България и заплаши, че тръбата няма да мине през държавата ни, от което ще загубим 400 млн. евро. Борисов обяви преди седмица, че не е запознат с всички документи по казуса, защото не може да ги открие и не може да каже какви ще са загубите за държавата, ако не се реализира "Южен поток". След като е намерил и се е запознал с документите, той обяви, че твърденията за печалба от 400 млн. евро са спекулация. „4,25 на сто външна възвръщаемост при заложена вътрешна от 8%. Прекомерна ниска тарифа за първите 15 години, когато БЕХ има нужда от пари да си плаща заема. Ниската тарифа би донесла малък дивидент, което означава, че БЕХ не може да си плаща вноските и периодът на възвръщаемост ще се увеличи, което значи по-висока лихва. След 24 година печалбата ще е оперативни разходи плюс 2 процента, което означава, че проектната компания може да работи на загуба“, съобщи Борисов. Има намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите. До 2023 година БЕХ няма да получава дивидент, 2023-2040 година ще е 65 милиона евро на година, каза още Борисов. Освен това, при положение че тръбата е запълнена наполовина, тарифата ще е намалената след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната кампания. „При тези разчетите е невъзможно да се намери външно финансиране. Тези факти са красноречиви, за да спрем спекулациите по проекта колко е загубила страната ни“, обясни премиерът. Пак твърдя, че е добре "Южен поток" да мине през България, но приходите ще са по-малки от очакванията, уточни Борисов. Приходите, които биха дошли от изграждането на „Южен поток” от данъци, такси, обороти, ще са повече, отколкото приходите от самия транзит. По думите му вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще преговарят тези дни в Брюксел за строителството на "Южен поток" по европейските правила. Борисов уточни, че утре ще се проведе срещата на еврокомомисарят с всички енергийни министри в държавите,които участват по трасето на „Южен поток”.

Михаил Александров: Явно още сме зелени за Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/08/2434127_mihail_aleksandrov_iavno_oshte_sme_zeleni_za/?ref=rss


Футболистът на "Лудогорец" Михаил Александров заяви, че на отбора все още му липсва достатъчно опит в Шампионската лига. Надеждата му е, че в бъдеще съставът ще може да се утвърди в надпреварата.

"На никой не му е приятно да си тръгва от Шампионската лига. Това е футболът. Може би още сме зелени за този турнир, но се надявам през следващата година и по-натам да станем все по-утвърждаващи се", каза Александров преди гостуването на шампиона в надпреварата "Реал" (Мадрид).
...

С 16 см се е повишило нивото на Дунав при Свищов

http://pik.bg/с-16-см-се-е-повишило-нивото-на-дунав-при-свищов-news258853.html

С 16 см се е повишило нивото на Дунав при Свищов

С 16 см се е повишило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция.

Водният стоеж на реката е 364 см, температурата на водата е 6 градуса. Днес и утре над българския участък от поречието на Дунав ще бъде облачно.

През деня ще е почти без валеж, но през нощта и утре се очакват значителни такива, които главно в източния участък ще се примесват със сняг. Утре в източния участък вятърът от североизток ще се усили - ще бъде умерен. Максималните температури 3° - 5°C.

Поредно нападение над лекари

http://www.cross.bg/ekip-speshna-oblastnata-1443087.html

/КРОСС/Поредно нападение над лекари. Инцидентът е станал около 00.50 часа на 7 декември в Исперих. Мъж е нападнал екип на Спешна помощ в града, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград.  Малко след полунощ медицинският екип пристигнал в дома на 49-годишен мъж, който е подал сигнал, че е получил задух. При пристигането на екипа мъжът, който бил пиян, се нахвърлил с обидни думи срещу двамата служители на Филиала за Спешна медицинска помощ, като нанесъл удар в лицето на по-младия от екипа. По случая е образувана проверка, допълват от Областната дирекция на МВР.  

Боян Савов с титла от турнира в Канада по скокове във вода

http://www.cross.bg/kanada-tochki-skokove-1443086.html

/КРОСС/Спортният талант на „Еврофутбол" Боян Савов спечели злато в Канада от 10-метрова кула на силния международен турнир по скокове във вода в Монреал. Това стана на 05.12.2014 г. 17-годишният столичанин постигна 463 точки, сребърното отличие стана притежание на Габриел Кесаву от Канада, който има 441,73 точки, трети е Паскал Фаац от Холандия, който записа 409,52 точки. В състезанието участват 13 държави сред които САЩ, Канада, Япония, Чили, Колумбия, България и др.

Путин обсъди с Орбан и Николич перспективи без газопровода „Южен поток”

http://www.moreto.net/novini.php?n=273279

Сърбия иска да постигне от Русия и Европейския съюз възобновяване на работата по „Южен поток”. Това каза пред радиостанция „Говори Москва” сръбският посланик в Русия Славенко Терзич. "Ние вярваме, че е необходимо още веднъж да се преразгледа въпросът за продължаване на строителството на „Южен поток”, е необходимо отново да се опита да преговаря Русия с ЕС", каза Терзич.

Виж кой е изчезналият Петко Сертов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467502

Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г. Той оглавяваше и създадения през 2009 г. Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Миналата година бе освободен от премиера Бойко Борисов. Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г. Той оглавяваше и създадения през 2009 г. Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Миналата година бе освободен от премиера Бойко Борисов.

Съмнението (по повод студентския празник)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/08/2434052_sumnenieto_po_povod_studentskiia_praznik/?ref=rss


Есето е прочетено по "Дойче веле" през 70-те години на ХХ век. Порталът "Култура" го публикува за първи път с разрешението на © г-н Любен Марков, "Дневник" го препечатва с разрешение от редакцията. Акцентите са на "Дневник".

Едва ли има нещо по-досадно от писането на дежурни материали по повод известни празници или дати от календара. Поне практиката на българските вестници и списания, които непрекъснато честват нещо и от празници не им остава време за делниците, ми е създала...

ЕС ще търси "нов старт" с Турция

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/08/2434100_es_shte_tursi_nov_start_s_turciia/?ref=rss


Европейският съюз ще обърне към Турция за по-тясно сътрудничество в борбата срещу Ислямска държава и ще призове правителството в Анкара санкциите срещу Русия да не бъдат саботирани. Това предаде Евроактив в навечерието на визитата на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини и комисаря за разширяването Йоханес Хан в Турция.

Брюксел изрази надежда, че след изборите за президент и премиер на Турция и съставянето на новата Европейска комисия, за отношенията между двете страни ще има ново...

ГЕРБ смекчава реформата на Дянков: Увеличават възрастта на пенсия само с 2 месеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467351

Депутати от ГЕРБ не са съгласни с предложението на Министерството на финансите възрастта за пенсия да се вдигне с 4 месеца от 2015 г. и ще настояват за по-плавно нарастване. Това съобщи източник на „Труд” от партията. Конкретната стъпка ще стане ясна в края на седмицата след обсъждане в парламентарната група. Депутати от ГЕРБ не са съгласни с предложението на Министерството на финансите възрастта за пенсия да се вдигне с 4 месеца от 2015 г. и ще настояват за по-плавно нарастване. Това съобщи източник на „Труд” от партията. Конкретната стъпка ще стане ясна в края на седмицата след обсъждане в парламентарната група.

Френското правителство иска повече магазини да работят в неделя

http://www.mediapool.bg/frenskoto-pravitelstvo-iska-poveche-magazini-da-rabotyat-v-nedelya-news228078.html

Френското правителство иска повече магазини да работят в неделя, за да подкрепят туризма, но този стремеж среща силен отпор заради традиционната нагласа в обществото неделя да бъде почивен ден, съобщи Франс прес. Правителството ще приеме в сряда законопроект, който ще внесе в парламент в началото на идната година. Текстът предвижда възможност да се работи 12 недели в годината - със седем повече от сегашните пет, както и определяне на туристически зони, в които ще е разрешено да се работи и в седмия ден от седмицата. "Искаме ли милионите туристи, като китайците, които идват в нашата столица, да заминават в неделя за Лондон, за да пазаруват?" - този въпрос зададе снощи премиерът Манюел Валс по телевизия Франс-2.   "По очевидни причини - икономика, атрактивност, създаване на работни места - ми се струва разумно да бъдат създавани нови магазини и туристически зони", добави той. Премиерът призна, че във Франция има привързаност към почивката в неделя. Тази нагласа преобладава сред католиците, синдикалистите, левите, крайнолевите и крайнодесните партии.   "Въпросът задължително ще бъде дискутиран", каза Валс. Във Франция се допуска в неделя да работят търговските обекти в туристическите и курортните зони. В чужбина, например в Китай или Ссъединените щати, магазините работят, някои дори през нощта. В борбата с кризата и за насърчаване на заетостта, редица европейски страни, като Италия, Великобритания, Испания и Португалия от няколко години либерализираха правилата и оставят значителна свобода на търговците да решават дали магазините да са отворени в неделя. Социологическа анкета, публикувана в края на миналата седмица, показа, че 62 процента или около две трети от французите биха искали магазините да работят в неделя, но 60 на сто от анкетираните не са съгласни самите те да работят в неделя.

Индустриалното производство в Германия се стабилизира

http://www.investor.bg/novini/130/a/industrialnoto-proizvodstvo-v-germaniia-se-stabilizira-185197/

Въпреки че данните останаха под пазарните прогнози, производството расте за втори пореден месец през октомври

Мъж открадна чанта с пари от служителка на финансова институция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467511

Тази сутрин около 9.00 ч чрез телефон 112 е постъпил сигнал за грабеж, извършен в гр. Дупница. От служителка на финансова институция – на метри от офиса й, е отнета чанта с пари от неизвестен мъж, съобщават от ОД на МВР в Кюстендил, предава Struma.com. Парите са били взети от банков трезор малко по-рано. Тази сутрин около 9.00 ч чрез телефон 112 е постъпил сигнал за грабеж, извършен в гр. Дупница. От служителка на финансова институция – на метри от офиса й, е отнета чанта с пари от неизвестен мъж, съобщават от ОД на МВР в Кюстендил, предава Struma.com. Парите са били взети от банков трезор малко по-рано.

Бойко Борисов: Нямаме подписан договор с "Газпром" за "Южен поток"

http://pik.bg/бойко-борисов-нямаме-подписан-договор-с-газпром-за-южен-поток-news258843.html

Бойко Борисов: Нямаме подписан договор с "Газпром" за "Южен поток"

"Българското правителство не е променяло позицията си по проекта "Южен поток". Ние го подкрепяме, но само ако се спазват европейските правила". Това каза от трибуната на Народното събрание премиерът Бойко Борисов.

"Аз вече се запознах с документите за проекта и съм готов с анализа", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Има само работен вариант на договор с "Южен поток". Той не е подписан с "Газпром", разкри Борисов. 

Той каза още че условеията в този проекто-довогор за неизгодни за Българския енергиен холдинг.

Очаквайте подробности!!!

Мъж отмъкна чанта с пари от банкова служителка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467503

Тази сутрин около 9.00 ч чрез телефон 112 е постъпил сигнал за грабеж, извършен в гр. Дупница. От служителка на финансова институция – на метри от офиса й, е отнета чанта с пари от неизвестен мъж, съобщават от ОД на МВР в Кюстендил, предава Struma.com. Парите са били взети от банков трезор малко по-рано. Тази сутрин около 9.00 ч чрез телефон 112 е постъпил сигнал за грабеж, извършен в гр. Дупница. От служителка на финансова институция – на метри от офиса й, е отнета чанта с пари от неизвестен мъж, съобщават от ОД на МВР в Кюстендил, предава Struma.com. Парите са били взети от банков трезор малко по-рано.

Само 15 млн. лв. от депозитите в КТБ са изтеглени в брой

http://econ.bg/Новини/Само-15-млн-лв-от-депозитите-в-КТБ-са-изтеглени-в-брой_l.a_i.621175_at.1.html

За два дни от гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ) са изплатени около 1,7 млрд. лв., като само около 15 млн. лв. са изтеглени...

Изчезналият бивш шеф на ДАНС Петко Сертов бе свидетел по делото "Октопод"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467491

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, който изчезна в петък, бе свидетел по делото срещу Алексей Петров Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, който изчезна в петък, бе свидетел по делото срещу Алексей Петров "Октопод". Той се е явил в съдебната зала на 25.01 2012. Алексей Петров бе назначен за съветник на ръководството на ДАНС от самия Сертов. Петров занесе на Бойко Борисов секретен доклад на ДАНС, изчезнал от кабинета на Сергей Станишев по времето,

19 села по Марица на водоноски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467506

Заради залятата помпена станция при пороите миналата седмица 19 села в общините Харманли, Любимец и Свиленград минават на снабдяване с питейна вода на водоноски.
Областният управител Добри Беливанов е изпратил спешно искане до военния министър за военнополевата техника. Причаната за авариралата станция са скъсани на две места диги на река Марица. Заради залятата помпена станция при пороите миналата седмица 19 села в общините Харманли, Любимец и Свиленград минават на снабдяване с питейна вода на водоноски. Областният управител Добри Беливанов е изпратил спешно искане до военния министър за военнополевата техника. Причаната за авариралата станция са скъсани на две места диги на река Марица.

Ветеринари: Задава се взрив от трихинелоза от домашни прасета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466265

Взрив от трихинелоза се очаква по празниците, тъй като тогава масово се консумира непроверено месо от домашни и диви прасета, предупреди председателят на областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина. Тя припомни случая с 18-имата заразени в началото на януари т.г. от Стамболийски и Храбрино, които бяха яли суджуци Взрив от трихинелоза се очаква по празниците, тъй като тогава масово се консумира непроверено месо от домашни и диви прасета, предупреди председателят на областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина. Тя припомни случая с 18-имата заразени в началото на януари т.г. от Стамболийски и Храбрино, които бяха яли суджуци

eMAG.bg празнува своята втора годишнина в България

http://www.cross.bg/emagbg-kampaniyata-vaycher-1443085.html

/КРОСС/Днес най-големият онлайн търговец в Централна и Източна Европа празнува своята втора годишнина в България. С две успешни „Black Friday" кампании зад гърба си и много удовлетворени клиенти, eMAG разви българската онлайн търговия на ново ниво. Точно преди седмица за кампанията "Black Friday" на eMAG.bg, електронният магазин постигна рекордни резултати за българската електронна търговия - с 1,5 млн. посещения на уебсайта и продажби в размер на 13.2 млн. лева само за един ден. През последната година уебсайтът на eMAG е бил посетен над 25 милиона пъти и е разширил значително своето портфолио от категории и продукти, предлагайки на потребителите широк спектър от възможности за избор. В момента на eMAG.bg могат да бъдат намерени над 50 000 продукта, като през последната година са добавени категории като: книги, PetShop, козметика, играчки и бебешки стоки, спортно оборудване, застраховки. За последната година най-поръчваните продукти са мобилни телефони, телевизори, малки и големи електрически уреди, периферни устройства, компоненти и таблети, като средната стойност на поръчката е 170 лв. Днес, за втория си рожден ден, eMAG предлага друга атрактивна шопинг кампания на своите клиенти - под формата на 1 000 000 лева в намаления и ваучери. Само днес, всеки, който направи покупка на eMAG.bg, ще получи ваучер на стойност 10% от поръчката си, който може да бъде използван за бъдеща поръчка, според правилника на кампанията

Ветко Арабаджиев купи "Кемпински хотел Зографски" в София

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2014/12/08/2434092_vetko_arabadjiev_kupi_kempinski_hotel_zografski_v/?ref=rss


Бизнесменът Ветко Арабаджиев вече е изплатил покупната цена на софийския "Кемпински хотел Зографски",  днес се очаква да бъдат вписани промени и решения на общото събрание, след което официално покупката ще е факт, информира "Капитал Daily" в днешния си брой. 

Не се съобщава цената на сделката между дружеството на Арабаджиев "Виктория груп ВМ" от една страна и управляваното от дъщерите на покойния хотелиер Иван Зографски  "Частно акционерно дружество Зографски" от друга. По...

Жена се самозапали на улицата в Стара Загора

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zhena-se-samozapali-na-ulicata-v-stara-zagora-6028633

Изгарянията на 32-годишната старозагорка са около 80%. Тя ще бъде транспортирана в клиниката по изгаряния в Пловдив

Студентите празнуват днес

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EPl4FrHUwwc/

Студентският празник – 8-ми декември се чества в България от 1916 г. Този ден символизира веселието на младостта и спомена на всички от студентските години, когато са се чувствали  свободни и изпълнени с надежди за бъдещето.

8-ми декември е денят на свети Климент Охридски по стар стил на календара. Българската православна църква празнува деня на свети Климент Охридски по нов стил (25 ноември). Свети Климент Охридски е един от Светите Седмочисленици и е считан за покровител на българското висше образование.

През 1897 г. за годишен празник на Университета се предлага датата 3 октомври, на която се предвижда и помен на дарителите Евлогий и Христо Георгиеви. На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет определя деня на св. Седмочисленици – 25 ноември за празник на Висшето училище. В Правилника на Университета от 1905 г. за пръв път е записан текстът, че 8 декември, денят на св. Климент Охридски, става патронен празник на Университета.

От 1916 г. в резултат на официалното приемане на Григорианския календар в България годишният празник на Университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 25 ноември. Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.През 1962 г. празнуването на “Студентски празник – 8 декември” е възстановен

Честит празник на всички бивши и настоящи студенти!

VIVACOM ще зарадва клиентите си с коледни подаръци

http://econ.bg/Новини/VIVACOM-ще-зарадва-клиентите-си-с-коледни-подаръци_l.a_i.621172_at.1.html

Новата коледна игра на VIVACOM стартира на 05.12.2014 г. и ще раздаде много атрактивни подаръци, които ще отидат под елхата на най-големите...

Автобусите на "Транстриумф" возят безплатно студентите днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=273278

Днес, 8 декември 2014 г., автобусите на „Транстриумф Холдинг“ АД ще превозват безплатно студентите, ползващи линиите на компанията по общинската транспортна схема, съобщиха от дружеството за Moreto.net. Удостоверяването на студентския статут ще става със студентска карта, която ще се показва на кондукторите в автобусите.

Британският финансов регулатор ще преразгледа режима за налагане на глоби

http://www.investor.bg/evropa/334/a/britanskiiat-finansov-regulator-shte-prerazgleda-rejima-za-nalagane-na-globi-185194/

От април насам FCA постанови глоби за 1,39 млрд. лири – над три пъти повече от рекордната сума от 425 млн. лири за цялата финансова 2013-2014 г.

Разливът на Тунджа около Елхово се увеличава

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/razlivyt-na-tundzha-okolo-elhovo-se-uvelichava-6028631

Реките ще се оттичат до обяд, но с прогнозираните валежи по-късно днес водите ще започнат отново да се покачват

Катастрофа на пътя Русе-Бяла, автомобил се преобърна и запали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467484

Шофьор от Молдова оцеля като по чудо в тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла. Автомобилът му се е преобърнал, дори се е запалил, но водачът се е отървал само с леки наранявания. Инцидентът е станал малко преди 8 часа преди разклона за село Обретеник, предаде БГНЕС.
Леката кола Шофьор от Молдова оцеля като по чудо в тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла. Автомобилът му се е преобърнал, дори се е запалил, но водачът се е отървал само с леки наранявания. Инцидентът е станал малко преди 8 часа преди разклона за село Обретеник, предаде БГНЕС. Леката кола "Тойота" с румънска регистрация, управлявана от шофьор от Молдова,

Томислав Дончев: Крайно недостатъчен е бюджетът за справяне с бедствия

http://www.moreto.net/novini.php?n=273281

Отделеният бюджет за възстановяване и подпомагане при бедствия е крайно недостатъчен – имаме нужда от алтернатива . Това заяви Томислав Дончев, вицепремиер и министър на европейските фондове и икономическата политика. „Все още ситуацията в страната е критична – след оттеглянето на водата се смятат и оценяват щетите след бедствието.

Катастрофа на пътя Русе-Бяла, шофьорът се оттърва с леки наранявания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467497

Шофьор от Молдова оцеля като по чудо в тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла. Автомобилът му се е преобърнал, дори се е запалил, но водачът се е отървал само с леки наранявания. Инцидентът е станал малко преди 8 часа преди разклона за село Обретеник, предаде БГНЕС.
Леката кола "Тойота" с румънска регистрация, управлявана от шофьор от Молдова, Шофьор от Молдова оцеля като по чудо в тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла. Автомобилът му се е преобърнал, дори се е запалил, но водачът се е отървал само с леки наранявания. Инцидентът е станал малко преди 8 часа преди разклона за село Обретеник, предаде БГНЕС. Леката кола "Тойота" с румънска регистрация, управлявана от шофьор от Молдова,

Рецесията в Япония е по-голяма от очакваната

http://www.investor.bg/novini/130/a/recesiiata-v-iaponiia-e-po-goliama-ot-ochakvanata-185191/

Увеличението на данъка върху продажбите и спадащите разходи на бизнеса продължават да се отразяват негативно на третата по големина в света икономика

Бедственото положение в община Грамада е отменено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467492

Отменено е бедственото положение в Община Грамада, съобщи кметът на общината Видин Николай Гергов пред Фокус.
Заповедта за отмяна е издадена тази сутрин в 8:00 часа.
„Електрозахранването е възстановено във всички населени места, с изключение на части от село Водна, където и към момента работят екипи”, обясни той. Отменено е бедственото положение в Община Грамада, съобщи кметът на общината Видин Николай Гергов пред Фокус. Заповедта за отмяна е издадена тази сутрин в 8:00 часа. „Електрозахранването е възстановено във всички населени места, с изключение на части от село Водна, където и към момента работят екипи”, обясни той.

Започват проверки във всички помощни училища в София

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/12/08/2434072_zapochvat_proverki_vuv_vsichki_pomoshtni_uchilishta_v/?ref=rss


Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) започва проверки във всички помощни училища в София, съобщиха от агенцията.

Инспекторите от дирекция "Контрол по правата на детето" ще проверят дали е гарантирана сигурна и безопасна среда за децата с умствени и физически недостатъци, дали те имат ефективен достъп до образование и обучение, както и получават ли необходимите специални грижи.

От агенцията съобщават, че при проверките ще бъде търсено мнението на родителите за...

Отмениха бедственото положение в община Грамада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467483

Отменено е бедственото положение в Община Грамада, съобщи кметът на общината Видин Николай Гергов пред Фокус.
Заповедта за отмяна е издадена тази сутрин в 8:00 часа.
„Електрозахранването е възстановено във всички населени места, с изключение на части от село Водна, където и към момента работят екипи”, обясни той. Отменено е бедственото положение в Община Грамада, съобщи кметът на общината Видин Николай Гергов пред Фокус. Заповедта за отмяна е издадена тази сутрин в 8:00 часа. „Електрозахранването е възстановено във всички населени места, с изключение на части от село Водна, където и към момента работят екипи”, обясни той.

КНСБ и ГЕРБ не постигнаха съгласие за стаж и възраст на пенсионерите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FxDuFX0tnaE/

Нямаме съгласие и решение за това как ще се движат стажът и възрастта за пенсиониране, каза резидентът на КНСБ Пламен Димитров след проведена среща с ПГ на ГЕРБ в парламента.

Настояваме всички 8 партии да чуят исканията ни и очакваме от тях да защитят предложенията ни в пленарна зала, каза Димитров.

КНСБ продължава срещите с парламентарно представените политически сили. Утре синдикатите ще проведат срещите с народните представители от Движението за права и свободи, Патриотичния фронт и БСП – лява България.

Димитров коментира, че с ГЕРБ са обсъдили притесненията и тревогите на синдиката по повод на републиканския бюджет и този на касата. Предложенията на КНСБ са за увеличаване на събираемостта, допълнителни приходи в общия бюджет, които да позволят и допълнителни разходи или поне избягване на орязване на някои разходи и запазване на дефицита от 3 %, за да не се допуска наказателна процедура срещу България.

Предложихме да се мобилизират усилия между първо и второ четене, мерки, които са договорени между партньорите, които управляват държавата. Мерки като криминализирането на неплащане на вноски също биха могли да намерят място в общия пакет, които да осигуряват приходи, посочи Димитров. По думите му трябва да се намери плавното финансиране в някои системи като образованието и някои други, но най-вече да са намери решение за пенсионната система.

Димитров бе категоричен, че заявеният от синдиката протест срещу бюджет 2015 за четвъртък остава.

От своя страна Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че правителството на Бойко Борисов няма и един месец и това са възможностите, които може да предложи на този етап. Тя обобщи, че с КНСБ са се обединили около това, че 3 % дефицит е много важна цел, че политиката по приходите трябва да бъде консервативна, тъй като не следва да се планират несъбираеми приходи срещу, които да стоят недофинансирани разходи. Има нужда от набелязване на мерки за повишаване на събираемостта.

Трябва сериозно да се споразумеем за пенсионната реформа за един по-дългосрочен период от време, която да включва не само аспекта на това на каква възраст и с колко стаж ще се пенсионират гражданите, а това да има и минимален стаж и възраст при пенсиониране на хората, работещи в силовите ведомства, анализ на професионалните пенсионни фондове, каза Стоянова, цитирана от Кросс. В хода на разговора е възникнала и темата за състоянието на енергетиката и огромния дефицит от 3 млрд. лв., който е натрупан в нея. Половината от него е натрупана от лоши инвестиционни решения като “Белене”, “Цанков камък” и т.н., които трудно биха могли да бъдат компенсирани в увеличение на цената на тока във времето напред. Трябва да започнем дебат за това какъв е начинът на решение на този дефицит ни не трябва ли държавата да се намеси като одържави част от тези дългове, посочи още Стоянова.

 

 

Още един район остана без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273280

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария, без вода ще останат и абонатите между булевардите " 8-и приморски полк","Цар Освободител" , "Цар Борис Михаил 1-ви" и улица "Капитан Рончевски".

Според читателите на КРОСС България е най-губещата от "Южен поток"

http://www.cross.bg/potok-yuzhen-bulgariya-1443084.html

/КРОСС/Седмица след като Владимир Путин се отказа от газопровода "Южен поток", планиран да доставя газ в Европа, заобикаляйки Украйна, коментарите у нас губим или не са в разгара си. Макар и да няма официално писмо от Русия, заявеното от руския държавен глава бе последвано не само от коментари, но и от срещи у нас и в Брюксел.  Путин обяви решението си по време на посещение в Турция заедно с председателя на "Газпром" Алексей Милер, като каза, че вместо по дъното на Черно море, през Балканите, Италия и Австрия, руският газ ще отиде към Турция, на която обеща преференциални цени. Руският президент заяви, че строителството на "Южен поток" е невъзможно, при положение, че няма съгласие от ключовия участник България. Той обвини ЕС в неотстъпчивост и нежелание да си сътрудничи с Москва. Кой губи от спирането на "Южен поток"? - ИА КРОСС попита и своите читатели. 72.4 % от тях посочиха като губещ България, а едва 5.7 % - Русия.  11.3 на сто смятат, че от това решение за газовия проект губи ЕС. 9.7 % смятат, че всички са губещи, а само 0.5 % - че няма губещи в тази ситуация. също толкова - 0.5 %, не могат да претеглят загубите за отделните страни в международния проект.         

Полицията издирва Селена Петкова

http://press.mvr.bg/NEWS/news141208_01.htm

15–годишното момиче е напуснало дома си на 7 декември  и оттогава е в неизвестност

Павлова взе бивш министър на Костов в екипа си

http://www.bnews.bg/article-123831

"Напълно окомплектованото" ръководство на регионалното министерство представи днес пред медиите министър Лиляна Павлова.

И БМА се обяви против избора на Слави Бинев

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/i-bma-se-obiavi-protiv-izbora-na-slavi-binev-6028632

Членовете на управителния съвет на БМА подписаха отворено писмо, което е и позиция относно политическите назначения в сферата на културата

Бийбър заприлича на платинена блондинка

http://www.bnews.bg/article-123832

20-годишният певец е боядисал косата си и повече прилича на платинена блондинка.

Какво постигна човечеството в Космоса през 2014 г.

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kakvo-postigna-chovechestvoto-v-kosmosa-prez-2014-g-6028629

Кацането на апарата "Филе" върху кометата 67З/Чурюмов-Герасименко със сигурност ще остане най-запомнящото се космическо събитие на годината

Всеки градус надолу вдига сметката за ток с 10%

http://www.moreto.net/novini.php?n=273277

Всяко понижение на външната температура с 1 градус вдига консумацията на ток за отопление с 10%. Затова никак не е чудно, че на затоплянето на дома с климатик или радиатори през петте зимни месеци се пада близо една трета от потреблението на електрическа енергия през цялата година.

Украинско училище „черпи” гостите с „Кръв от руски бебета”

http://www.cross.bg/naimenovaniya-nikolaevo-bazar-1443083.html

/КРОСС/ Първа украинска гимназия „Аркас” и дружество „Родинна спiльнота” в Николаево проведоха благотворителен базар за събиране на средства в подкрепа на украинските военни. Сладкишите и лакомствата, приготвени лично от учениците имаха интересни тематични наименования, посветени на събитията в Югоизточна Украйна, съобщи lifenews.ru. Така, на благотворителния базар бяха представени сладкарските изделия с гръмките наименования „Танкове за Москва”, „Бандеровски” пирог,  „Жълто-сини звезди в Кремъл” и „Мозъкът на Жириновски”, а като напитка към тях се предлагаше „Кръв от руски бебета”. Фото- и видеоматериалите от интересното събитие се разпространиха мигновено из интернет пространството и предизвикаха възмущение сред потребителите. Местен репортер от Николаево разговаря с осмокласничките, чиято задача бе раздаването на оригиналните сладкиши. Ученичките обясниха пред журналистите, че за създаването на имената на раздаваните лакомства е помогнала класната им ръководителка. Самите деца оценяват идеята и „творенията” си само като изгоден и сполучлив маркетингов ход, понеже гостите на мероприятието „с охота изкупили” продуктите „със забавни наименования”

ШОК! Свещеник от храма Всех Светих във Витановци разказва за разврата в църквата

http://www.zapernik.com/pernik/shok-sveshtenik-ot-hrama-vseh-svetih-vuv-vitanovci-razkazva-za_36272/

Отец Амбарев лежал в затвора за блудство с малолетна, пляскал дъщеря си по задника

Александър Тимчев е свещеник от 1995 г. Служи в Буховския манастир “Св. Архангел Михаил” и в храма в село Сеславци, в храма в “Св. Цар Борис – Михаил Покръстител” в Пловдив, а сега - в Перник в храма “Всех светих” и в храма “Успение Богородично” в с. Хотница, Великотърновско. Тази година гръцкият митрополит Христофор Месогейски го прави протойерей. Преди да се отдаде на Бога, е работил като таксиметров шофьор и скулптор, пеел е в църквите.

Ексклузивно пред “ШОУ” отец Александър за...

Продължава

И музикантите скочиха срещу Бинев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tYCG6WMwSk4/

Българската музикална асоциация (БМА) е поредната културна организация, изразила своето недоволство от избора на Слави Бинев за председател на Комисията за култура и медии в парламента. В официално писмо до медиите, от БМА изказват своята тревога относно “липсата на ясни правила при номинирането, избора и назначаването на принципалите на най-важните културни държавни институции.”, цитира Кросс. В прессъобщението се казва още:

“За пореден път в България на ключови за съществуването и развитието на културата ни позиции ултимативно се назначават хора без предварителен дебат, без консултации с артистичните гилдии и без търсенето на какъвто и да е консенсус. За съжаление, казусът съвсем не е изключение, а по-скоро потвърждение на тази тъжна традиция на българския преход. Последните месеци демонстрираха липсата на диалог с гилдиите от страна на законотворците и бяха олицетворение на незачитането от страна на политиците на постиженията и ролята на българската култура във всички изкуства и жанрове, на творците, които не искат да напуснат България, въпреки тежките условия и продължават да създават културен продукт на признато в целия свят високо ниво.

Ние – Българската музиклана асоциация, представляваща музиканти и културни институти от цяла България от всички жанрове – не можем да приемем да продължава назначаването с неясни мотиви на спорни фигури на ключови постове, без обсъждане с творческите гилдии и търсене на консенсус.

Апелираме за провеждането на широк дебат с участието на всички творчески гилдии и организации при обсъждане кандидатурите за ключови постове в държавните структури касаещи опазването и развитието на българската култура.”

В петък ( 5 декември) трупата на Народен театър “Иван Вазов” обяви, че ако Бинев не се оттегли, ще подаде оставка. Към момента реакция от управляващите няма, нито от страна на Бинев.

Реформаторският блок днес решава дали да оттегли депутатите си от културната комисия.

 

 

Жена се самозапали в Стара Загора

http://offnews.bg/news/n_1/n_428166.html

Жена на 32 години се самозапали тази сутрин в Стара Загора, съобщиха за OFFNews от пресцентъра на Областната дирекция на полицията.  Сигналът е подаден на тел. 112 в 9.20 часа. Свидетели алармирали, че жена се е поляла с течност и се е запалила на ул. "Братя Жекови" №62.  На място незабавно са изпратени екипи на бърза помощ, полицията и пожарната. Установено е, че жената е с около 80% изгаряния. Тя ще бъде транспортирана в клиниката по изгаряния в пловдивската болница.  По първоначални данни жената има психично разстройство. 

Шефът на столичния зоопарк: Ще автоматизираме част от вратите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467471

Предстои автоматизиране на част от вратите в Столичния зоопарк, това каза д-р Манол Нейков - директор на Столичния зоопарк пред БНР, където вчера за няколко часа беше изпуснат от клетката си тигърът.
От днес предприемаме мерки, тъй като съоръженията за обслужване на животните са строени заедно с изграждането на зоопарка преди около 40 години, Предстои автоматизиране на част от вратите в Столичния зоопарк, това каза д-р Манол Нейков - директор на Столичния зоопарк пред БНР, където вчера за няколко часа беше изпуснат от клетката си тигърът. От днес предприемаме мерки, тъй като съоръженията за обслужване на животните са строени заедно с изграждането на зоопарка преди около 40 години,

Мястото на Сърбия, България и Македония е рамо до рамо с Русия

http://www.cross.bg/surbiya-rysiya-bulgariya-1443082.html

/КРОСС/Ако Европа се освободи от опекунството на САЩ, наистина може да се превърне в съюз на свободни държави и народи, казва създателят на Сръбската радикална партия Воислав Шешел пред в. "Дума" - Г-н Шешел, защо ви пуснаха от затвора в Хага?- Мисля си, че вече не знаеха какво да правят с мен. По-точно казано, не ме пуснаха, а ме изхвърлиха от затвора в Схейвенинген. И то без никакво искане от моя страна, без съгласие, без каквито и да било поставени условия. - Искате да кажете, че нямате никакво поставено условие? Дори да се завърнете, ако това е нужно за процеса?- Нищо не съм подписвал, с нищо не съм се съгласявал, нито пък някой нещо такова ми е предлагал - да се обвържа с определени условия. - Смятате ли, че това е своеобразно безсилие от страна на прокуратурата да докаже вината ви?- В много случаи и процеси досега прокуратурата използваше лъжливи свидетели. И трябва да отбележа, че често успяваше в процесуален смисъл въз основата на неистинските показания и се завършваше с осъдителни присъди. В моя процес аз разобличих всички такива т.нар. свидетели и по този начин е много трудно да се стигне до осъдителна присъда. Не успяха да намерят каквато и да било връзка между мен и което и да било военно престъпление. И за това бях задържан в продължение на 12 години. От заключителните пледоарии изминаха три години, а присъда все още няма. - Смятате ли, че процесът ще продължи, или нещата ще останат без последствия?- Нямам представа. Всичко е под въпрос

Шефът на столичния зоопарк: Ще автоматизираме част от вратите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467481

Предстои автоматизиране на част от вратите в Столичния зоопарк, това каза д-р Манол Нейков - директор на Столичния зоопарк пред БНР, където вчера за няколко часа беше изпуснат от клетката си тигърът.
От днес предприемаме мерки, тъй като съоръженията за обслужване на животните са строени заедно с изграждането на зоопарка преди около 40 години, Предстои автоматизиране на част от вратите в Столичния зоопарк, това каза д-р Манол Нейков - директор на Столичния зоопарк пред БНР, където вчера за няколко часа беше изпуснат от клетката си тигърът. От днес предприемаме мерки, тъй като съоръженията за обслужване на животните са строени заедно с изграждането на зоопарка преди около 40 години,

Седем държави ще представят пиеси на паратеатралния фестивал "Алтер его"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/08/2432296_sedem_durjavi_shte_predstaviat_piesi_na/?ref=rss


В навечерието на студентския празник театър-лаборатория "@лма-@лтер" към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще представи за четвърта поредна година международния паратеатрален фестивал "Алтер его".

Събитието ще се проведе от 8 до 12 декември в университетския театър.

Арт форумът ще покаже на публиката шест международни пиеси, подготвени от групи от Чехия, Полша, Италия, Иран, Уелс и Русия. България ще се включи във фестивала с две постановки на театър-лаборатория...

Дерменджиев преди мача с "Реал": Футболът е феномен, всичко може да се очаква

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/08/2434076_dermendjiev_predi_macha_s_real_futbolut_e_fenomen/?ref=rss


Футболът е феномен, така че всичко може да се очаква. С тези думи треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев отговори на въпрос дали отборът му може да поднесе изненада при гостуването си на "Реал" (Мадрид).

Съставът от Разград замина за испанската столица, където във вторник ще се изправи в Шампионската лига срещу настоящия носител на купата.

"Чест за всеки е да излезе срещу най-добрия отбор в света на "Бернабеу". Ние ще излезем и точно в последния мач ще играем това,...

Вили Марковска e бременна с първото си дете

http://www.bnews.bg/article-123833

Колежката на актьора Сашо Кадиев ще бута количка заедно с приятелката на Сашко - Таня.

Руски учени откриха опасен за Земята астероид

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FDbeNFPOxl4/

Руският астрофизик проф. Владимир Липунов с помощта на роботизирана мрежа от телескопи откри нов потенциално опасен астероид, чиито размери са по-големи от тези на известния астероид Апофис, предаде ТАСС, като се позова на съобщение, качено на сайта на Роскосмос. Новият астероид е наречен 2014 UR116. Учените все още не знаят каква точно опасност представлява той за Земята.

“Оказа се, че този астероид е с диаметър около 370 метра, малко по-голяма от Апофис. Ако падне на Земята, взривът, предизвикан от него, ще е по-опасен и по-мощен отколкото, да кажем, Челябинския метеорит”, твърди Владимир Липунов, професор в Московския държавен университет, цитира Кросс. Според специалистите астероидът отново ще пресече орбитата на нашата планета след три години.

“Той непрекъснато трябва да бъде следен. Защото една грешка е достатъчна, за да се случи катастрофа. Последиците могат да са много сериозни” – казва руският учен, цитиран от Нюзру.

Роскосмос информира, че след падането на Челябинския метеорит, интересът към автоматичните системи за наблюдение на небето рязко се е увеличил. През 2013 година астрономите с помощта на новата система откриха три потенциално опасни астероида.

Според учените гарантирана безопасност могат да осигурят свързаните едни с други орбитални и наземни системи за наблюдение, които ще позволят астероидите да бъдат откривани дълго преди сближаването им с нашата планета.

“Ние сме разработили телескопа “Мастер” от трето поколение с диаметър 1 метър, който ще позволи да бъдат откривани космически тела, от типа на Челябинския метеорит с подлетно време от една седмица – съобщава проф. Липунов. – За 10-20 часа можем да не успеем да използваме ракета, нищо, а една седмица е приемливо време“.

 

 

 

Т. Дончев: Подготвя се икономически анализ за “Южен поток”

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/t-donchev-podgotvia-se-ikonomicheski-analiz-za-iujen-potok-185196/

Освен преките ползи от инвестиционния процес, България би могла да има печалба, но само при определени показатели, смята вицепремиерът

Макс вече предлага 4G мобилен интернет в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0KNTx0GySZk/

Телекомуникационният оператор Макс започна да предлага своите услуги за супер бърз 4G LTE мобилен интернет в Бургас и Пловдив. Включването на двата големи града към първата и единствена в България търговска 4G LTE мрежа е в изпълнение на плановете на оператора за постигане на 50% покритие на градското население в страната до края на 2014 г. Макс вече има 4G LTE покритие в София, Стара Загора, Русе, Сливен, Банско, Плевен, Варна, Бургас и Пловдив.

“Стартът на 4G LTE в Бургас и Пловдив ще осигури на хората от тези градове достъп до най-съвременнара мобилна технология и е следващата важна стъпка за Макс, която демонстрира значителното ни развитие и стабилен ръст през годината и успешното постигане на целите ни за 50% покритие на градското население до края на 2014 г. От търговския ни старт през май месец насам, вложихме всички усилия в развитието на най-модерната 4G LTE технология, която позволява на нашите клиенти да използват най-модерните световни услуги за мобилен интернет”, заяви изпълнителният директор на Макс, Питър Ковел.

Потребителите от Бургас и Пловдив ще избират от разнообразни абонаментни планове, осигуряващи високоскоростен мобилен интернет, със скорост на сваляне до 75 Mbps. Те ще могат също да се възползват от специалните празнични предложения на оператора: един от най-добрите 4G таблети на годината – LG G Pad 8.0, на ексклузивна цена от 49 лв. с двугодишен договор за план „Easy Tab 5″ и разнообразие от тарифи за високоскоростен 4G мобилен интернет.

Търговските обекти на Макс в Бургас се намират в Мол Галерия Бургас и в Мол Плаза. Клиентите в Пловдив могат да намерят оператора в Мол Галерия и Мол Пловдив. 4G LTE услугите могат да бъдат заявени на място, на уебсайта на компанията http://maxtelecom.bg/bg/namerete-ni/magazinna-mreja или чрез обаждане на телефон 0999 111. /КРОСС/

 

 

Апартамент горя във Варна, двама души са леко обгазени

http://www.moreto.net/novini.php?n=273276

Пожар е пламнал в апартамент на бул. „Сливница“ вчера вечерта, съобщиха за Moreto.net от полицията. Сигнал за горящия апартамент в блок 187 в „Младост“ е подаден около 22.00 часа. При инцидента има два души души, които са били леко обгазени от дима, но не се е наложила хоспитализация.

Украинската армия продължава да обстрелва Донбас

http://www.cross.bg/donbas-ykraiina-ykrainskite-1443081.html

/КРОСС/ През изминалата събота и неделя обстановката в Донецк е останала все така напрегната, като украинската армия продължила да обстрелва града, предаде РИА Новости. През изминалото денонощие броят на загиналите мирни жители е достигнал до 10 души, а ранените са 13. Най-много са пострадали районите в северната периферия на града. Няколко жилищни сгради, бензиностанция и магазин за хранителни стоки са били поразени от украинските снаряди. Повредена е високоволтова линия, поради което са източени 15 трансформаторни подстанции. При артилерийски обстрел на Горловка са били ранени две деца, а един мъж е загинал. Децата са били веднага хоспитализирани с шрапнелни ранения от различна степен. «Вечерта бе обстрелян централният градски район на Горловка. Няколко сгради са напълно разрушени. Две деца са хоспитализирани, едното е на годинка, а второто е на 4-5. По-малкото има шрапнелно ранение и отворена рана на дясното бедро», се казва в съобщението на Министерството на извънредните ситуации на ДНР. Също така от пресслужбата съобщиха, че сградата, в която са били ранени децата, множество шрапнелни ранения са получили и две жени. Сградата е изгоряла напълно. Това съобщиха от Министерството на извънредните ситуации на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Според данните на ведомството, няколко къщи са напълно разрушени

Пиян сгази полицай в Пампорово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467461

Пиян шофьор премина със задната си гума през крака на полицай в курорта Пампорово. 53-годишния Н.С. от Ямбол е бил спрян от наряд за проверка на алкохол на кръстовище, образувано от изходен път на комплекса и кръстовище до хотел Пиян шофьор премина със задната си гума през крака на полицай в курорта Пампорово. 53-годишния Н.С. от Ямбол е бил спрян от наряд за проверка на алкохол на кръстовище, образувано от изходен път на комплекса и кръстовище до хотел "Мургавец" в посока хотел "Пампорово". Водачът е изпробван за алкохол с техническо средство.

За последно Сертов е видян във Фолксваген Голф

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467463

За последно изчезналият в петък Петко Сертов е бил видян в автомобил Фолкваген Голф. Колата не е негова - той притежава два автомобила от други марки.
Съпругата му го забелязала да се качва в кола, след като излязъл от апартамента им на За последно изчезналият в петък Петко Сертов е бил видян в автомобил Фолкваген Голф. Колата не е негова - той притежава два автомобила от други марки. Съпругата му го забелязала да се качва в кола, след като излязъл от апартамента им на "Княз Борис I" близо до НДК.  Сертов оставил и двата си мобилни телефона в къщи.

Синдикатите излизат на протест на 11 декември

http://econ.bg/Новини/Синдикатите-излизат-на-протест-на-11-декември_l.a_i.621157_at.1.html

Синдикатите готвят протест на 11 декември. Причина за тяхното недоволство са параметрите, заложени в проектобюджета за 2015 г. Това обяви президентът...

Украинската армия продължава да обстрелва Донбас

http://www.cross.bg/grada-ykrainskite-donbas-1443081.html

/КРОСС/ През изминалата събота и неделя обстановката в Донецк е останала все така напрегната, като украинската армия продължила да обстрелва града, предаде РИА Новости. През изминалото денонощие броят на загиналите мирни жители е достигнал до четирима души, а ранените са над 10. Най-много са пострадали районите в северната периферия на града. Няколко жилищни сгради, бензиностанция и магазин за хранителни стоки са били поразени от украинските снаряди. Повредена е високоволтова линия, поради което са източени 15 трансформаторни подстанции. При артилерийски обстрел на Горловка са били ранени две деца, а един мъж е загинал. Това съобщиха от Министерството на извънредните ситуации на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Според данните на ведомството, няколко къщи са напълно разрушени. Напомняме, че по-рано президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че украинските сили ще обявят 9 декември за ден на мълчанието или т.н. «режим на тишината» в Донбас.    

Политическата воля за избор на съдебен инспектор е задължителна

http://www.cross.bg/zelenogorski-reshenie-izbori-1443079.html

/КРОСС/Задължително е в парламента да се събере политическа воля за избора на съдебен инспектор. В съдебната ни система има достойни и професионални хора. Две години вече въпросът не е решен и РБ има волята да го реши. Това каза в ефира на БНТ Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок. Трябва съдебна реформа, за да се даде увереност и на нашите партньори от ЕС, и на инвеститорите - чужди и български, и на гражданите, които заслужават прецизна съдебна система, продължи той. На въпрос за постигнатото решение новините на турски език да се преместят от БНТ1 в БНТ2 и направените предложения от ПФ за назначения на заместник-областен управител на София и заместник-министър на отбраната, станали известни в петък, Зеленогорски каза, че това е компромисно за РБ решение. От РБ направихме разумен компромис, защото не приемаме идеята изобщо да се махнат от БНТ новините на турски език, уточни Зеленогорски и каза, че предложението е отправено към ГЕРБ и предстои решение, за което той подчерта, че трябва да е в рамките на закона. Зеленогорски коментира, че не става дума за човешки права и РБ са се консултирали с експерти по медийни въпроси при формирането на позицията си. Бих бил по-притеснен, ако падне правителството обаче и ако се наложи да правим избори през зимата, коментира той мотивите за решението на Реформаторите

На 17 декември СОУ „Иван Вазов” –Поморие открива благотворителен коледен базар

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jvdYVIZ8IsU/

За пета поредна година СОУ „Иван Вазов” ще организира благотворителен коледен базар „Детска звезда”. С ръчно изработени коледни играчки и сувенири  ще се включат децата от 1-ви до 10-ти клас от поморийското училище, както и от ОУ „Христо Ботев” гр. Ахелой. Събраните средства ще бъдат дарени на децата от фондация „Свети Мина”.

За първи пъ, базарът ще се проведе и в двете сгради на СОУ „Иван Вазов”, като при откриването на 17.12.2014 г., от 10:30 часа, участниците в сградата на гимназиалния курс ще могат да наблюдават събитията в сградата на началния курс в реално време, чрез видео стена.

Благотворителният базар „Детска звезда” ще бъде отворен до 19 декември, в часовете между 10:30 и 13:00 ч., съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

 

Как се приписват фирми за милиони на безработен

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kak-se-pripisvat-firmi-za-milioni-na-bezraboten-6028630

Криминално проявеният Събко Мулешков по документи притежава десетки фирми със задължения към държавата

ВМЗ-Сопот на печалба, дава по 50 лева премии на работниците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466277

По 50 лева вместо 300 ще вземат за Коледа работниците във ВМЗ, след като заводът преведе 325 000 лв. на частен съдебен изпълнител и спаси от продажба общинските жилища на Сопот. От структурата на По 50 лева вместо 300 ще вземат за Коледа работниците във ВМЗ, след като заводът преведе 325 000 лв. на частен съдебен изпълнител и спаси от продажба общинските жилища на Сопот. От структурата на "Подкрепа" в оръжейницата потвърдиха информацията за орязването на бонусите. Замразени били и започнатите ремонти на тоалетни и покриви във ВМЗ.

Девет населени места остават без ток в област Видин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467438

Девет населени места остават без ток в област Видин, в пет има частично електрозахранване, стана ясно на заседанието на Кризисния щаб във Видин, съобщи  „Фокус”.
Постепенно обстановката в областта се нормализира след настъпилото обледяване на дървета и електропреносната мрежа преди седмица. Без електричество и с по-сериозни проблеми остава село Девет населени места остават без ток в област Видин, в пет има частично електрозахранване, стана ясно на заседанието на Кризисния щаб във Видин, съобщи  „Фокус”. Постепенно обстановката в областта се нормализира след настъпилото обледяване на дървета и електропреносната мрежа преди седмица. Без електричество и с по-сериозни проблеми остава село

Девет населени места без ток в област Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467452

Девет населени места остават без ток в област Видин, в пет има частично електрозахранване, стана ясно на заседанието на Кризисния щаб във Видин, съобщи  „Фокус”.
Постепенно обстановката в областта се нормализира след настъпилото обледяване на дървета и електропреносната мрежа преди седмица. Без електричество и с по-сериозни проблеми остава село Девет населени места остават без ток в област Видин, в пет има частично електрозахранване, стана ясно на заседанието на Кризисния щаб във Видин, съобщи  „Фокус”. Постепенно обстановката в областта се нормализира след настъпилото обледяване на дървета и електропреносната мрежа преди седмица. Без електричество и с по-сериозни проблеми остава село

Лидерът на ДРОМ: Москов, извини се на хората, нарушаваш Конституцията

http://www.zapernik.com/politika/liderut-na-drom-moskov-izvini-se-na-horata-narushavash-konstituciyata_36271/

Ние от ПП ДРОМ оценяваме изказването на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов: „Докторите от Спешна медицинска помощ няма да обслужват ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им“ като противоконституционно, дискриминационно и противоречащо на Хипократовата клетва, която той е положил като лекар. Думите ми са в противоречие и на клетвата, която д-р Москов е положил и като министър на Република България: „във всичките си действия да се ръководя от...

Продължава

Най-малко 21 души са били убити от тайфуна "Хагупит" на Филипините

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/08/2434039_nai-malko_21_dushi_sa_bili_ubiti_ot_taifuna_hagupit_na/?ref=rss


Най-малко 21 души са загинали, повечето удавили се при наводнения на филипинския остров Самар, причинени от тайфуна "Хагупит", съобщи "Ройтерс", като се позовава на филипинския Национален Червен кръст.

Филипинските власти евакуираха над един милион души с приближаването на мощния тайфун от Тихия океан в събота вечерта, опасявайки се от повторение на миналогодишната супер буря, при която загинаха или изчезнаха над 7000 души.

Тайфунът отслабва и се движи към столицата...

Луната е имала магнитно сърце

http://www.cross.bg/magnitno-pole-lynata-1443078.html

/КРОСС/Луната е имала магнитно сърце, което й е помогнало да генерира магнитно поле, по-силно от земното, съобщи Дискавъри. За лунното магнитно поле има много неизвестни - напримерq какво го е захранвало и докога. Днес естественият спътник на Земята няма глобално магнитно поле. Въпреки това мострите, които астронавтите от мисиите "Аполо" донесоха, бяха намагнетизирани. Това предполага, че преди милиарди години е съществувало магнитно поле. Дали то се е образувало по същия начин като земното, или са го предизвиквали външни сили, специалистите не можеха да кажат. От няколко години научни техники и компютърни симулации от ново поколение подкрепят тезата, че Луната е имала магнитно ядро като Земята. Изследване на екип от Масачузетския технологичен институт показа, че то дори е било по-силно, отколкото е земното сега. Учените от Масачузетския технологичен институт направиха нов анализ на мострите от мисиите "Аполо" и данните, събрани от няколко космически апарата. Те установиха, че Луната е имала магнитно поле, пораждано от динамо преди 4,2 милиарда години до преди 3,6 милиарда години. Силата на земното магнитно поле сега е 50 микротесла. Лунното вероятно е било повече от 70 микротесла. Какво го е захранвало обаче остава неясно, защото Луната има много малко ядро.  

В неизвестност е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов

http://www.moreto.net/novini.php?n=273274

Бившият директор на ДАНС Петко Сертов е в неизвестност от петък. По последни данни той е оставил двата си мобилни телефона вкъщи и е напуснал дома си. Сигналът в столичната полиция е подаден от съпругата на Сертов, която казала, че за последно го е видяла да се качва в автомобил Фолксваген "Голф".

Ангелина Дерменджиева: В нашата компания сме обединени от идеята за здравословен начин на живот

http://society.actualno.com/Angelina-Dermendjieva-V-nashata-kompanija-sme-obedineni-ot-idejata--za-zdravosloven-nachin-na-jivot--news_444601.html

Ангелина Дерменджиева вече 22 години популяризира у нас философията на Цептер за здравословен начин на живот. През 1992 г., когато компанията стъпва в България, Ангелина е поканена от свой колега, уни...

Това са зодиите, които ще се радват на късмет през 2015

http://curious.actualno.com/Tova-sa-zodiite-koito-shte-se-radvat-na-kysmet-prez-2015-news_444993.html

Казват, че новата година идва с нов късмет. 2015-та е годината на Дървената Овца и ще донесе много изненади със себе си за всяка от зодиите. Ако сте любопитни, надникнете.Ако сте представители на една...

Звезди за 10-годишнината на Издателска къща "Персей"

http://books.actualno.com/Zvezdi-za-10-godishninata-na-Izdatelska-kyshta-Persej-news_444995.html

Нона Йотова, дует "Шик" и Петя Буюклиева (ако успее да излезе от хватката на Биг Брадър), както и известни български и чуждестранни автори ще вземат участие в събитието по повод 10-годишнина...

Волен току виж хвърлил око и на фирмите за минерална вода, че само глупостите за Дънди Прешъс явно не ловят достатъчно балъци

http://cite.actualno.com/Volen-toku-vij-hvyrlil-oko-i-na-firmite-za-mineralna-voda-che-samo-glupostite-za-Dyndi-Preshys-javno-ne-lovjat-dostatychno-balyci-news_444994.html

С този ехиден коментар бъдещият съветник на икономическия министър Божидар Лукарски иронизира геолога проф. Вълко Гергелчев. Каролев коментира следното във Facebook: "Тематично интервю във вестн...

Борисов: Кабинетът не е променял позицията си по "Южен поток"

http://business.actualno.com/Borisov-Kabinetyt-ne-e-promenjal-pozicijata-si-po-Ujen-potok-news_444997.html

Българското правителство не е променяло позицията си по "Южен поток". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред народните представители. Ние подкрепяме неговата реализация, но само при спазв...

Фенове на Реал изгонени от "Бернабеу" заради обиди срещу Меси

http://football.actualno.com/Fenove-na-Real-izgoneni-ot-Bernabeu-zaradi-obidi-sreshtu-Mesi-news_445004.html

Испанският гранд и действащ европейски клубен шампион Реал Мадрид наказа сурово запалянковци, които скандираха обидни думи по адрес на голямата звезда на Барселона Лео Меси по време на домакинския ма...

Съдия Ченалова: Невинна съм, френският посланик да се обясни

http://crime.actualno.com/Sydija-Chenalova-Nevinna-sym-frenskijat-poslanik-da-se-objasni-news_445008.html

Не съм допуснала нарушение и това ще се установи. Това заяви съдия Румяна Ченалова на влизане на заседанието на Висшия съдебен съвет. Според нея има много неверни неща. За пример тя посочи договора ...

Албания отваря комунистическите досиета на тайните служби

http://balkani.actualno.com/Albanija-otvarja-komunisticheskite-dosieta-na-tajnite-slujbi-news_445009.html

Албанският премиер Еди Рама обяви приемането на закона за отваряне на досиетата на тайните служби от комунистическия период. Преди отварянето на бункера на диктатора Енвер Ходжа Рама заяви, че е вре...

Кой е изчезналият ексшеф на ДАНС Петко Сертов? Скандалът "Галерия"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467416

Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г. Той оглавяваше и създадения през 2009 г. Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Сертов бе начело на центъра до март миналата година, Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г. Той оглавяваше и създадения през 2009 г. Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Сертов бе начело на центъра до март миналата година,

Самозапалилата се е с психично разстройство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467439

32-годишната жена, която се самозапали в Стара Загора, е с психично разстройство, съобщи Дарик.
Сигнал за инцидента е подаден на тел.112 в 09:20 часа. Инцидентът е станал на ул. "Братя Жекови" 62.
На мястото незабавно е изпратен екип, който установява, че изгарянията на 32-годишната старозагорка са около 80%. 32-годишната жена, която се самозапали в Стара Загора, е с психично разстройство, съобщи Дарик. Сигнал за инцидента е подаден на тел.112 в 09:20 часа. Инцидентът е станал на ул. "Братя Жекови" 62. На мястото незабавно е изпратен екип, който установява, че изгарянията на 32-годишната старозагорка са около 80%.

Бургаската Опера представя балета „Лешникотрошачката” в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/m72zt0E7e0w/

Държавна Опера гр.Бургас представя на 15 декември 2014 г., от 18.30ч. балета „Лешникотрошачката” в салона на читалище „Просвета 1888”.

Балетът по музика на П.И.Чайковски е в две действия.

Либрето Всеволожски – Петипа

По приказката на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Лешникотрошачката и Кралят на мишките”

Хореография и режисура- проф. Хикмет Мехмедов

Сценография и костюми- Радостин Чомаков

 

Пиян мъж нападна лекар от Спешна помощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467428

49-годишен мъж от Исперих е нападнал екип на "Спешна помощ" града. Инцидентът е станал около 00,50 часа на 7 декември на улица „Стефан Караджа” в Исперих, предаде "Фокус".
Пияният мъж, с инициали С.А. се нахвърлил с обидни думи срещу пристигналите на адреса служители на филиала за спешна медицинска помощ (ФСМП) – 46-годишен с инициали Г.Г. 49-годишен мъж от Исперих е нападнал екип на "Спешна помощ" града. Инцидентът е станал около 00,50 часа на 7 декември на улица „Стефан Караджа” в Исперих, предаде "Фокус". Пияният мъж, с инициали С.А. се нахвърлил с обидни думи срещу пристигналите на адреса служители на филиала за спешна медицинска помощ (ФСМП) – 46-годишен с инициали Г.Г.

ЦДГ 20 „Радост” събра средства за концерта по повод 40- годишния си юбилей

http://dobrudjatv.net/%d1%86%d0%b4%d0%b3-20-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5/

2000 лв. бяха събрани по време на Коледния благотворителен бал на ЦДГ 20 „Радост“. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на сценични костюми на децата, които ще вземат участие в Юбилейния концерт на детското заведение през май 2015 г. Благотворителният бал се проведе в петък, […]

Благой запозна Куини с Николета

http://www.bnews.bg/article-123830

Двамата веднага се впуснаха в щателна обиколка из София, а накрая финишираха в известен столичен клуб.

ПОРЕДНАТА ЖИВА ФАКЛА: Млада жена се запали в Стара Загора

http://www.zapernik.com/krimi/porednata-jiva-fakla-mlada-jena-se-zapali-v-stara-zagora_36270/

На 8 декември в 09,20 ч на тел. 112 е получен сигнал за самозапалила се жена на ул. "Братя Жекови" 62 в Стара Загора. На мястото незабавно е изпратен екип, който установява, че изгарянията на 32-годишната старозагорка са около 80 %.

Тя ще бъде транспортирана в клиниката по изгаряния в Пловдив.

По първоначална информация жената има психично разстройство.

Ново нападение над екип на Спешна помощ, пиян ударил лекар в Исперих

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467422

49-годишен мъж от Исперих е нападнал екип на 49-годишен мъж от Исперих е нападнал екип на "Спешна помощ" в града. Инцидентът е станал около 00,50 часа на 7 декември на улица „Стефан Караджа” в Исперих, предаде "Фокус". Пияният мъж, с инициали С.А. се нахвърлил с обидни думи срещу пристигналите на адреса служители на филиала за спешна медицинска помощ (ФСМП) – 46-годишен с инициали Г.Г.

Започват проверки в помощните училища в София

http://www.cross.bg/ychilishte-ychilishta-deteto-1443077.html

/КРОСС/Служители от Главна дирекция "Контрол по правата на детето" към Държавната агенция за закрила на детето започват проверки в помощните училища на територията на София.  Повод за това са установените през месец октомври множество и сериозни пропуски и нарушения в организацията на дейността в IV-то Помощно училище, както и публикации в медиите за неглижиране на потребностите на дете, обучавано в III-то Помощно училище. Експертите и инспекторите ще проверят дали в специалните училища е гарантирана сигурна и безопасна среда за децата, осигурен ли е ефективен достъп и получаване на образование, обучение, осигурени ли са специални грижи, признавайки правото на детето с умствени и физически недостатъци на най-пълната възможна социална интеграция и индивидуално развитие. В хода на проверките ще бъде изследвано мнението на родителите относно грижите и обучението за техните деца в училище, ще бъдат проведени анкети със специалистите, работещи с децата и ще бъде извършено наблюдение на провеждания учебно-възпитателен процес.

Министър Иванов: Трябва да мислим за евродоклада като дъното, от което трябва да отскочим

http://pik.bg/министър-иванов-трябва-да-мислим-за-евродоклада-като-дъното-от-което-трябва-да-отскочим-news258826.html

Министър Иванов: Трябва да мислим за евродоклада като дъното, от което трябва да отскочим

"Трябва да мислим за доклада като дъното, от което трябва да отскочим и да мислим за след него. Има някои неща, на които трябва да реагираме в момента и трябва да е адекватно, но не заради доклада, а защото е въпрос на елементарно държавно самоуважение." Това заяви пред БНР министърът на правосъдието Христо Иванов. Той подчерта, че мониторинговият доклад е огледало и за да го променим, е необходимо ние да се променим.

"Важно е да направим всичко възможно, за да предотвратим оставяне на България извън Шенген, ако Румъния бъде приета. Това ще бъде много голям проблем за страната ни. Ние трябва да си свършим работата. Нерешените проблеми ежедневно дават нови къси съединения. Когато започнем да реагираме добре и адекватно, нашите партньори от ЕС ще го забележат."

Ситуацията със случайното разпределение на делата е кризисна, подчерта Христо Иванов в коментар за готвени промени в Закона за съдебната власт и добави: "Фактът, че ВСС толкова време не може да формира адекватна реакция, не знам дали е въпрос на искане или на можене, но не виждаме реакция. Плаши ме осъзнаването, че зад това вероятно не се крие основният мотив, не е корупция. Корупцията създава рационалност, създава ясна цел на действията. Когато имаш поредица от Висши съдебни съвети, които си затварят очите за тази ситуация, става дума за верижна, щафетна, колективна безотговорност. Това е по-страшно и от корупцията. Да, ще се налага да търсим спешни решения." 

Позицията на Франция, чийто посланик протестира срещу действията на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова по дело за несъстоятелност срещу френска фирма у нас, ще бъде решаваща за падането на шенгенските граници за България, изтъкна министърът.

"Искам да напомня, че ВСС сега се разбърза да отвори дисциплинарно производство, но то няма да е първото. Ако съдим по досегашните прецеденти, предишното дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова му отнема мисля повече от година изобщо, да видим дали ще стигне до някакъв край."

За стратегията за продължаване на реформата в съдебната система Иванов коментира: "България наистина трябва да мръдне от тази мъртва точка, в която се намира с години вече. Мисля, че достатъчно хора разбират, че не е добра идея да се окажеш опонентът и главната пречка за това помръдване. Предполагам, че не малко хора се надяват, че тези промени могат да станат само с промени в Конституцията и то не от обикновено НС, а от Велико народно събрание, и то не от ВНС, ако може с чисто нова Конституция. Така или иначе – продължаваме играта."

"Положението трябва да е тревожно. Даже не съм сигурен дали изглежда толкова разтревожено, колкото би трябвало да е. България наистина не изглежда добре, България не изглежда да има ясна посока. България в елементарни ситуации, пълни с очевидности, институциите й не могат да реагират адекватно и бързо и това прави много лошо впечатление. При цялата добронамереност, която срещаме в Брюксел, която се видя и при изказванията на Юнкер и в реакцията на френския посланик, който в крайна сметка, чувствайки се като в една приятелска държава от семейството, излезе и каза нещата както си говорят хората в семейството, а не на дипломатически език – зад всичко това се крие едно огромно желание България най-сетне да излезе от това безвремие, в което се намира. На този фон нашата неспособност да реагираме адекватно изглежда още по-лошо."

Руските моряци бедствали 2 часа в леденото Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=273275

"Корабът си беше наред. През лятото мина на ремонт. Корабният регистър го пусна", каза вчера за "Стандарт" вторият пом.-капитан на бедстващия "Елга 1" Валерий Горохов. Той и останалите от 12-членния екипаж бяха спасени по чудо от минаващия наблизо снабдителен кораб "Сий Спайдър", носещ поредния товар с тръби за спрения газопровод "Южен поток".

Тайфунът Хагупит взе вече 21 жертви

http://www.vesti.bg/sviat/azia/tajfunyt-hagupit-vze-veche-21-zhertvi-6028628

Филипинските власти евакуираха над един милион души с приближаването на мощния тайфун от Тихия океан в събота вечерта

Коледните елхи поскъпват тройно от горското до пазара

http://www.cross.bg/elhi-leva-gorski-1443076.html

/КРОСС/Горските стопанства и разсадниците продават тази година коледните елхи на цени от 3 до 40 лева. На пазарите в София обаче дръвчетата вече се предлагат тройно по-скъпо и стигат до 100 лева. Отсечените дръвчета се продават от 3 до 12 лв. от държавните горски стопанства. Цената на живите в саксия е от 10 лв. до 30-40 лв., съобщиха от агенцията по горите пред „Труд". На пазарите обаче най-евтините отсечени елхи са по 15-20 лева, а цените на най-големите стигат до 100 лева. Земеделското министерство е готово да предостави тази година 100 000 пластинки, които се поставят на коледните елхи след отсичане, съобщи земеделският министър Десислава Танева. Вчера тя посети разсадник в Самоков. Министърът обаче призова хората да си купуват живи коледни елхи. „Към момента двойно повече са заявките за продажба на живи коледни дръвчета, от страна на търговците към държавните горски и ловни стопанства - общо за 20 000 броя. За сравнение през миналата година на пазара са продадени близо 9000 живи елхички", каза Танева. През 2013 година на пазара са реализирани 60 900 елхи с контролни пластини от държавните горски предприятия, частните и общинските територии, докато за 2012 година този брой е едва 14 024, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Това според него показвало, че въвеждането на защитни пластини е ефективно. Тази година пластините ще бъдат жълти и ще се поставят между втория и третия прешлен от върха към основата на дървото

Рияд арестува 135 терористи

http://www.cross.bg/riyad-arestyva-teroristi-1443075.html

/КРОСС/Властите в Саудитска Арабия са задържали 135 души за тероризъм, съобщава АП. Повечето от тях са свързани с Ислямска държава. Сред арестуваните са и 26 чужденци основно сирийци, останалите са йеменци, иракчани, египтяни, ливанци, афганистанци и други. Срещу задържаните са повдигнати обвинения за участие в бойни действия, финансиране на тероризъм и набиране на доброволци.    

Самозапалилата се в Стара Загора имала психично разстройство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467417

32-годишната жена, която се самозапали в Стара Загора, е с психично разстройство, съобщи Дарик.
Сигнал за инцидента е подаден на тел.112 в 09:20 часа. Инцидентът е станал на ул. 32-годишната жена, която се самозапали в Стара Загора, е с психично разстройство, съобщи Дарик. Сигнал за инцидента е подаден на тел.112 в 09:20 часа. Инцидентът е станал на ул. "Братя Жекови" 62. На мястото незабавно е изпратен екип, който установява, че изгарянията на 32-годишната старозагорка са около 80%.

Ядрен удар: руската „Синева” срещу американската Trident

http://www.cross.bg/sineva-timoshenko-trident-1443074.html

/КРОСС/ Военният експерт Михаил Тимошенко сравни възможностите на балистичните ракети  с морско базиране с ядрени бойни глави – руската Р-29РМУ „Синева” и американската Trident. Експертът припомни, че ракетите „Синева” са във въоръжение на подводниците от проекта 667БРДМ от клас „Делфин”, а при американците с ракети Trident са въоръжени подводните ракетоносци тип „Охайо”. „Синева” е с двигател с течно гориво и с нейна помощ могат да се решават сложни задачи по управление  и маневриране. Ракета на течно гориво има очевидно по-добри характеристики от тази на твърдо гориво, това е физика, и нищо не може да се направи “, убеден е експертът. Според Михаил Тимошенко, руската ракета може да бъде определена като уникална. „Синева” тежи около 40 тона, а Trident – 60. При това далечината на поразяване при „Синева” е по-голяма от тази на американската ракета. „Американската ракета без товар лети 11 300 км, нашата „Синева” с пълен щатен товар от 4 блока лети 11 500 км. Ето ви разликата в конструкцията на тази и на другата машина”, поясни Тимошенко. Експертът също така е убеден, че точността на поразяване и на двете ракети е еднаква, въпреки многочислените данни от открити източници, в които се твърди точно обратното

Златото задържа своята тенденция на поевтиняване

http://econ.bg/Новини/Златото-задържа-своята-тенденция-на-поевтиняване-_l.a_i.621146_at.1.html

Златото задържа своята тенденция на поевтиняване през последните дни. Цената на кюлчето за незабавна доставка падна с 0,4% до 1 187,27 долара за...

Данните за търговското салдо на Китай не оправдават очакванията

http://www.investor.bg/novini/130/a/dannite-za-tyrgovskoto-saldo-na-kitai-ne-opravdavat-ochakvaniiata-185190/

Износът расте с разочароващ темп, а вносът спада неочаквано заради по-скъпия юан и по-евтините глобални суровини

Жена се самозапали в Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467411


Малко след 9,30 часа жена се самозапали на старозагорската улица "Братя Жекови". По информация на медици жената е на 32 години и се казва Силвия Мишкова. Тя е откарана веднага в спешния център на Стара Загора с 80% изгаряния, съобщи "24 часа". 
В момента на мястото на инцидента има метална туба с бензин, Малко след 9,30 часа жена се самозапали на старозагорската улица "Братя Жекови". По информация на медици жената е на 32 години и се казва Силвия Мишкова. Тя е откарана веднага в спешния център на Стара Загора с 80% изгаряния, съобщи "24 часа".  В момента на мястото на инцидента има метална туба с бензин,

ЧЕЗ пуска тока в Хумни дол

http://www.zapernik.com/pernik/chez-puska-toka-v-humni-dol_36269/

ЧЕЗ са започнали да пускат тока на ромите от кв. "Хумни дол", които излязоха на протест и затвориха магистралата миналата седмица.

Читател на zaPernik.com пише, че "Енергото се намира в кв. Хумни Дол, за да пускат тока на ромите. Попитах ги дали са си платили сметките и такса включване, и работниците отговориха, че някои са платили".

Въпреки това перничани са скептични, че това е така и, че някои от ромите, на които ще им пуснат тока, действително са си...

Продължава

„Хюмън райтс уоч”: И двете страни в украинския конфликт нарушават човешките права на цивилни

http://www.moreto.net/novini.php?n=273261

Международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" обвини и двете страни в украинския конфликт – правителствените сили и проруските сепаратисти, че с боевете и обстрела помежду си в Източна Украйна нарушават Женевската конвенция за човешките права, като застрашават живота на цивилното население в тези райони.

Жена се самозапали в Стара Загора

http://www.cross.bg/zhenata-intzidenta-stara-1443073.html

/КРОСС/32-годишна жена се е самозапалила в Стара Загора. Сигнал за инцидента е подаден на тел. 112 в 09:20 часа. Инцидентът е станал на ул. "Братя Жекови" 62. На мястото незабавно е изпратен екип, който установява, че изгарянията на 32-годишната старозагорка са около 80%. Тя ще бъде транспортирана в Клиниката по изгаряния в Пловдив. По първоначална информация жената има психично разстройство. Самозапалилата се е Силвия Мишкова. На мястото на инцидента има метална туба с бензин, с който явно се е поляла жената преди да драсне клечкат. Намерена е и дамската й чанта.   

Жена се самозапали в Стара Загора

http://www.cross.bg/zhenata-stara-zagora-1443073.html

/КРОСС/Жена се е самозапалила на старозагорската улица "Братя Жекови", съобщи "24 часа". По информация на медици жената е на 32 години и се казва Силвия Мишкова. Тя е откарана веднага в спешния център на Стара Загора с 80% изгаряния. В момента на мястото на инцидента има метална туба с бензин, с който явно се е поляла жената преди да драсне клечката. На мястото е и дамската й чанта. Мястото, където тя е горяла, се охранява от полиция, вижда се найлон, под който има обгорели вещи, сред които и колан.  

Радан Кънев поиска оставката на ВСС

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-poiska-ostavkata-na-vss-news228077.html

Лидерът на ДСБ и един от председателите на Реформаторския блок Радан Кънев поиска в понеделник оставката на целия Висш съдебен съвет (ВСС). По думите му това е задължително, за да се изчисти правосъдната система в България. "Време е да говорим за оставката на ВСС. Не може контролният орган да не носи отговорност за всички безобразия, които стават", каза Кънев пред бТВ по повод изявлението на френския посланик Ксавие дьо Кабан, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". Повод за възмущението на дипломата са действията на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд по дело за несъстоятелност, по което се подменя мениджмънта на френска фирма за производство и търговия с вина и водка. "Ако нямаме смелостта да изхвърлим гнилите ябълки в съдебната система, тогава нямаме място във властта”, заяви той и допълни, че щом един дипломат си е позволил да каже нещо такова, означава, че проблемът е много голям. "Става дума за нетърпима ситуация и има нужда от незабавни и дълбоки реформи”, подчерта лидерът на ДСБ. Той припомни, че реформаторите са били първите, които открито са говорили за нужда от промени, който не се отнася до частни случаи, а за проблеми в цялата система. "Нека да спрем с диагнозата и да започнем с лечението”, настоя Кънев, като заяви, че проблемите в съдебната система поставя в зависимост хората, разсипва семейства и стотици хиляди фирми, съсипва кариери. "Няма пазарна икономика, която да дава плодове, ако няма правосъдие”, подчерта Кънев, като каза, че България губи много чужди инвестиции заради това и допълни, че срастването между политическа, икономическата и съдебна власт е най-големият проблем и същинската мафия. "Кой управлява съдебната система – ВСС”, отбеляза депутатът и допълни, че съдебната система е независима, но не трябва да се премълчаваме проблемите в нея. „Свидетели сме на пълната ѝ безстопанственост”, каза той и поиска оставката на съвета. По думите му и политиците, и гражданите трябва да поемат отговорност за промените в съдебната система.

Първо в 24 часа: Жена на 32 години се самозапали в Стара Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467399


Малко след 9,30 часа жена се самозапали на старозагорската улица Малко след 9,30 часа жена се самозапали на старозагорската улица "Братя Жекови". По информация на медици жената е на 32 години и се казва Силвия Мишкова. Тя е откарана веднага в спешния център на Стара Загора с 80% изгаряния.  В момента на мястото на инцидента има метална туба с бензин, с който явно се е поляла жената преди да драсне клечката.

Янаки Стоилов: Ставаме енергийно кръгово кръстовище

http://www.cross.bg/stoilov-yanaki-napravihme-1443072.html

/КРОСС/България е на път да изгуби една от последните възможности за оползотворяване на геостратегическото си положение. Разделихме се с перспективата да бъдем енергиен център и се превръщаме в нещо като кръгово кръстовище, заяви пред TV7 зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов. Станахме независими, защото направихме така, че от нас да не зависи нищо, коментира той.  Стоилов припомни и сюжета за АЕЦ „Белене", който се разви по подобен начин. Народният представител от левицата заяви, че поредица от действия са довели до този резултат. Стоилов добави, че икономическите мотиви, също са важни, но те за такъв стратегически проект идват като допълнителен аргумент, защото пресичането на Черно море, излизайки на българския бряг е по-скъпо. „В случая неприятното е, че това решение засяга целия български народ, защото в този спор между Европейската комисия и Русия потърпевшите сме ние", заяви Янаки Стоилов. „Станахме независими, защото направихме така, че от нас да не зависи нищо", коментира народният представител. Относно изявлението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер от миналата седмица, че Еврокомисията стои зад България, депутатът заяви, че не вижда с какво може да се изрази тази подкрепа по отношение на реализацията на проекта. „Не виждам нещо, което ЕК иска или може да направи по „Южен поток"

Янаки Стоилов: Ставаме енергийно кръгово кръстовище

http://www.cross.bg/stoilov-yanaki-krugovo-1443072.html

/КРОСС/България е на път да изгуби една от последните възможности за оползотворяване на геостратегическото си положение. Разделихме се с перспективата да бъдем енергиен център и се превръщаме в нещо като кръгово кръстовище, заяви пред TV7 зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов. Станахме независими, защото направихме така, че от нас да не зависи нищо, коментира той.  Съюзът между Русия и Турция поставя страната ни в твърде неясна ситуация относно бъдещето й, и то не само в икономически план, смята Стоилов.  Относно изявлението на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер от миналата седмица, че ЕК стои зад България, депутатът заяви, че не вижда с какво може да се изрази тази подкрепа. "Не виждам нещо, което ЕК иска или може да направи по "Южен поток". С всички действия и бездействия въпросът върви към отписване на проекта", допълни зам.-председателят на НС.  

Западни спецслужби: Путин няма намерение да присъедини Донецк и Луганск

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-slyzhbi-1443071.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин не цели отделяне на Донецката и Луганската области от Украйна и също така няма намерение да ескалира ситуацията в Източна Украйна. Това пише германското списание „Шпигел", позовавайки се на информация от няколко тайни служби на страни членки на НАТО, цитира regnum.ru. Те са предупредили свои колеги от други страни от Алианса, че представят неверни оценки за политиката на Кремъл, съобщават руски медии. Според изданието, Русия „няма да допусне поражение на опълченците в борбата с украинската армия, но и не иска да изостря ситуацията". Списанието представя тази оценка на базата на данни на разузнавателните служби. Изданието съобщава още, че Русия има за цел преобразуване на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики „във функциониращи административни единици", „в случай на постигане на споразумение с Киев, като част от федерална Украйна".  

Код червено за наводнения по поречието на Тунджа

http://offnews.bg/news/n_1/n_428150.html

Продължава да е в сила червен код за опасност от наводнения по поречието на река Тунджа при Елхово, предупреждава Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Тази нощ нивото на река Тунджа се повиши с още два сантиметра. Залети са приземни етажи, мазета, дворове и земеделски площи, съобщи БНТ. През последните 2 часа нивото на река Тунджа спадна с 2 см. Разливите по наводнените улици обаче се увеличават, залети са и хиляди декари. В Ямбол реката се покачва с 15 см за последната вечер и до ден-два ще дойда и до Елхово. Канализацията не може да поеме повече вода и предвид прогнозите за валежи, това притеснява местните. Втора седмица 10 села в района на Елхово остават без ток, след като електропроводите на ЧЕЗ замръзнаха. Очакват се известни повишения на речните нива в Югозападна и Централна България, предупреди още МОСВ. По данни на НИМХ днес ще вали в цялата страна. По - значителни ще са валежите в Централна България. Очакваните количества в Източна и Западна България ще са 3-10 л/кв.м, в югозападните райони до 15 л/кв.м, в Централна България - 10-25л/кв.м. През нощта срещу неделя повече ще вали в източната половина от страната – между 5-15 л/кв.м, в западната количествата ще са от 0-1 л/кв.м до 7-8 л/кв.м. В неделя също ще превалява, но по-слабо, ще има нови количества валежи в Югозападна България - 3-10 л/кв.м., в останалата част от страната - 0-5 л/кв.м. Продължава да е червен кодът за Тунджа при Елхово. Особено внимание трябва да се обърне на река Тунджа при градовете Ямбол и Елхово, където в резултат на оттичането на реката към нейното устие и наложилото се изпускане на води от язовир Жребчево, се очаква нова вълна (около 30 см), като в гр. Ямбол максималните критични нива ще бъдат достигнати днес, а в гр. Елхово утре. В гр. Елхово съществува реална опасност да бъдат залети ниските части на града, земеделските площи и спортните площадки около реката. На база прогнозираните валежи, днес се очакват известни повишения на речните нива в Югозападна и Централна България: Дунавски басейн – водосборите на реките: • Янтра – долно течение; • Русенски Лом – долно течение; Черноморски басейн – водосборите на реките: • Добруджанските реки; • Провадийска – долно течение; • Камчия – средно и долно течение; • Луда Камчия – средно и долно течение; • Двойница • Айтоска; • Ахелой; • Средецка – горно течение; • Факийска – целия водосбор; Източнобеломорски басейн – водосборите на реките: • Тунджа – ситуацията ще продължи да бъде критична в участъка на реката след язовир Жребчево, където поради прогнозираните валежи е възможно изпускането на води от язовира да продължи; • Марица – постенно ще продължи да се понижава; Западнобеломорски басейн – водосборите на реките: • Места – целия басейн; • Струма – целия басейн. Възможни са внезапни наводнения, оперативното звено към МОСВ продължава да е активирано, уточниха от министерството.

Големият студентски купон вече започна

http://www.zapernik.com/obshtestvo/golemiyat-studentski-kupon-veche-zapochna_36268/

Над 240 000 студенти от цялата страна ще празнуват днес. Празникът на студентите се отбелязва от 1903г., а датата на студентския купон е определена за 8 декември - в Деня на Свети Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил.

Днес в цялата страна ще има засилено полицейско присъствие и ще се предприемат превантивни мерки за опазване на боществения ред.

Градският транспорт в София ще работи до късно. За времето между 24.00 часа на 8.12.2014г. до 5.00 часа на 9.12.2014г. се...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване