Защо у нас бият лекари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466862

Пореден случай на насилие над медицински лица предизвика здравния министър да нареди екипи на Бърза помощ да ходят в ромските квартали едва когато бъде гарантирана тяхната сигурност. (Виж 4-а стр.)
Без да делим агресията по етнически признак, фактите говорят, че тъкмо в циганските квартали стават най-много нападения над лекари, фелдшери и шофьори Пореден случай на насилие над медицински лица предизвика здравния министър да нареди екипи на Бърза помощ да ходят в ромските квартали едва когато бъде гарантирана тяхната сигурност. (Виж 4-а стр.) Без да делим агресията по етнически признак, фактите говорят, че тъкмо в циганските квартали стават най-много нападения над лекари, фелдшери и шофьори

Време е да се обединим и да заявим - „Южен поток" е важен за страната ни, от него ще спечелим

http://www.cross.bg/proekt-stranata-potok-1443099.html

/КРОСС/„Един прекрасен проект, който щеше да донесе огромни печалби на България за десетилетия напред, ще заобиколи страната ни". Това заяви членът на Националния съвет на БСП Явор Куюмджиев в ефира на ТВ7. Той бе категоричен, че „Южен поток" е руско-европейски проект. По думите му това, че страната ни е щяла да купува 2 или 3 млрд. куб. метра газ от него е една нищожна част от онези 63-те млрд., които щяха да минават през България и за тях да се плащат такси на държавата. „Ние губим този проект и ще купуваме руски газ от Турция", подчерта Куюмджиев. „Водил съм разговори с представители на Европейската комисия, като зам.-председател на комисията по енергетика в парламента и съм задавал въпроса, с кой текст от договора за газопровода ние нарушаваме европейското законодателство. Отговор обаче нямаше", обясни той. Куюмджиев припомни, че относно търга за избор на изпълнител има специално писмо от Агенцията за обществени поръчки, че този търг не подлежи на Закона за обществените поръчки, защото става въпрос за частни, а не за публични средства. „Време е да се обединим и да кажем, че този проект е важен за страната ни и от него само ще спечелим", призова социалистът. Куюумджиев уточни, че Пламен Орешарски не е спрял „Южен поток", а само дейностите по строителството на газопровода

Играй й спечели с "Хобит: Битката на петте армии"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/08/2433971_igrai_i_specheli_s_hobit_bitkata_na_pette_armii/?ref=rss


Едно филмово приключение е на път да завърши. Последната екранизация на Питър Джаксън по романите за Средната земя на Толкин, третата част на "Хобит" - "Битката на петте армии", ще срещне зрителите си на 19 декември. А от днес започва играта на "Дневник", с която може да спечелите билети и други тематични награди. 

В третия "Хобит" Елфи, Джуджета, Човеци, Орките и Черния им господар се изправят във финалната битка за съдбата на Средната земя, а Билбо Бегинс, хобитът, който искаше...

В България няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекарски екип, категоричен е ген. Стоян Тонев

http://pik.bg/в-българия-няма-достатъчно-арестувани-и-наказани-за-нападение-над-лекарски-екип-категориче-news258822.html

В България няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекарски екип, категоричен е ген. Стоян Тонев

"В България няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекарски екип." Това заяви председателят на здравната комисия в парламента ген. проф. Стоян Тонев по повод поредния побой над медик, пише агенция "Фокус".

Необходими са още законодателни мерки, защото практиката показва, че хора си позволяват не само да нападат лекарите, а и да възпрепятстват оказването на спешна помощ, заяви Тонев.

„Явно законодателните мерки са недостатъчни и те трябва да бъдат разширени, за да се прекрати това срамно и позорно деяние, каквото е нападението на лекарски екип“, подчерта той.

Според него, трябва да се вземат мерки в насока побоя над медик да се третира като предумишлено престъпление.

Стоян Тонев коментира идеята на здравния министър - докато не се осигури охраната на спешните екипи, те да не посещават адреси, които са рискови. Председателят на здравната комисия заяви, че това е крайно и временно решение. При всички положения обаче трябва да се намери вариант за охрана на екипите на Спешната помощ, подчерта Стоян Тонев.

Изсъхнал клон падна върху кола на ул. "Ген. Скобелев" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273273

За много изсъхнали дървета на улица "Генерал Скобелев" 67, които създават опасност за преминаващите хора и паркирани коли, сигнализира читател на Moreto.net. "Неделя вечер около 20:00 часа част от дърво се сгромоляса почти в краката на две жени, като удари паркирала отдолу кола.

Радан Кънев: Време е ВСС да си подаде оставката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/08/2434027_radan_kunev_vreme_e_vss_da_si_podade_ostavkata/?ref=rss


Време е Висшият съдебен съвет да си подаде оставката.Тя е задължителното начало на процесите на изчистване на правосъдната система в страната.

Това поиска Радан Кънев, лидер на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок пред Би Ти Ви тази сутрин. Така той се превръща първият политик от управляващите, който говори за оставка на кадровия орган на Темида, който в последните две седмици е разтърсен от няколко скандала - последният е свързан със сигнал, че се подготвя кражба на български...

Общи условия и правила за участие в играта "Хобит: Битката на петте армии"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/08/2433258_obshti_usloviia_i_pravila_za_uchastie_v_igrata_hobit/?ref=rss


Филмовото приключение на Питър Джаксън по книгите на Толкин "Хобит" е на път да завърши, а "Дневник" и "Форум филм" дават възможност на читателите да спечелят 10 двойни билета за филма и редица оригинални награди в общата си игра"Хобит: Битката за петте армии". Преди да започнете да играете, запознайте се с общите й условия.

Общи условия и правила за участие в играта "ХОБИТ: БИТКАТА НА ПЕТТЕ АРМИИ" (наричана за краткост само Играта)

1. Организатори:

"Икономедиа"...

Михаил Миков: Да върнем доверието на хората, да докажем себе си като социалисти

http://www.cross.bg/sotzialisticheskoto-pazardzhik-predsedatelyat-1443069.html

/КРОСС/"Днес ние трябва да намерим път и да докажем, че справедливостта в това общество е необходима на български граждани- справедливост в достъпа до образование, във възможността да бъдат лекувани, в доходите, в данъците." Това каза председателят на БСП Михаил Миков на официално честване на 120-годишнината на социалистическото движение в Пазарджик. Лидерът на левицата изтъкна, че БСП след една тежка загуба отново продължава напред. „Ние трябва да върнем доверието на хората, да докажем себе си като социалисти, да умеем ясно политически да кажем, че свободата в България няма алтернатива. Да преодолеем междуличностните противоречия, за да бъдем солидарни помежду си", призова Миков. Той отбеляза, че социалистическата идея има своята история, но задължително има и своето бъдеще. „Трябва да имаме силата да пренесем огъня на онези 120 години, които днес честваме и да го предадем в ръцете на тези, които идват след нас", заключи председателят на БСП. Той пожела на общинската организация на БСП в Пазарджик до светлата за социалистическото движение дата 1-ви май нови 120 членове от младото поколение. „Знаменателно е, че точно БСП се нарежда сред тези, които са прекрачили 100 години съществуване. Това доказва, че тя е била наистина неразделна чат от българския народ, от въжделенията на хиляди български граждани към установяване на справедлив обществен ред", каза зам

Руски език стана работен в правителството на Украйна

http://www.cross.bg/ezik-ykrainski-zasedanieto-1443070.html

/КРОСС/ На украинския премиер Арсений Яценюк се наложи да проведе първото заседание на новия кабинет на министрите на руски език, съобщи «Главком». Откритата част на заседанието на главата на правителството, както е редно, се проведе на украински език. Когато обаче заседанието премина в закрита форма, на Яценюк се наложи да се поизпоти. Първо той започна на английски език, а след това премина на руски. „Виновникът" за това многоезичие е министърът на здравеопазването Александър Квиташвили от грузински произход. Факта, че новият глава на министерството на здравеопазването на Украйна не съвсем разбира своя шеф, стана ясно едва след закриването на публичната част на заседанието. В процес на работа при закрит режим, Яценюк уточни сред чужденците, дали всички от тях разбират украински език. Утвърдително отговориха само двама: министърът на икономическото развитие литовецът Айварас Абромавичус и министърът на финансите Наталия Яреско (американка от украински произход), но за Квиташвили украинската реч се оказа проблем. След което, Яценюк премина на английски език, но това предизвика възмущение сред другите украински депутати, които не владеят добре езика. В резултат на всичко това, на премиера се наложило да проведе заседанието на руски език.    

Трупът, открит в столицата, е на млад чернокож мъж

http://pik.bg/трупът-открит-в-столицата-е-на-млад-чернокож-мъж-news258824.html

Трупът, открит в столицата, е на млад чернокож мъж

 Откритият труп v столицата е на чернокож мъж, предаде БГНЕС.

Инцидентът е станал в двора на кооперация, намираща се на ъгъла на булевард "Македония" и улица "20 април". Преди минути братът на убития, се качи в патрулката, дошла на мястото на оглед. Вероятно той е бил извикан за разпознаване на трупа.

Софтуерът за случайно разпределение позволява намеса без следи

http://www.mediapool.bg/softuerat-za-sluchaino-razpredelenie-pozvolyava-namesa-bez-sledi-news228076.html

От много време има проблеми със случайното разпределяне на делата. Те не се разпределят по поредност на постъпване и освен това има особености на софтуера, които позволяват намеси без това да оставя следи. Това обяви  в понеделник пред бТВ съдия Мирослава Тодорова от Съюза на съдиите в България.  Позицията си тя изрази по повод скандалния случай със съдия Румяна Ченалова и френски инвеститор. "Недоверието в съдебната система е силно изразено, този проблем не е частен”, подчерта Тодорова, като допълни, че това е проблем на всички. Тя припомни, че от 2009 г. в качеството си на председател на съюза сигнализира за проблеми. Магистратът подчерта, че не е разпределяла дела, но според анализ на видимостите, смята, че се виждат множество съвпадения и повторения, които създават съмнения. По думите ѝ делата се концентрират при много малък брой съдии и даде за пример случаите с Делян Пеевски и Цветан Василев, които се отиват при трима съдии от 22. Съдията обясни, че освен че е ясно, че делата не се разпределят по поредност, софтуерът за случайно разпределение може да се рестартира, докато не се падне това име, което е "желателно“ да поеме дадено дело. Според нея не е обезателно "подбирането” на съдии да е свързано с корупция, а може да става въпрос за това с какви дела са се занимавали преди това. „По един и същи правен проблем да има различни становища”, обясни тя. "Системата не е надеждна, не дава възможност да кажем: Вашият съдия е случайно избран”, коментира Тодорова и допълни, че ако няма доверие, никой съдебен акт няма да бъде изпълнен лесно. Тя призова да не се говори за реформи, само когато стане международен скандал или някой отвън направи забележка. "Трябва да осигурим справедливо правосъдие на българските граждани”, каза Мирослава Тодорова, като по думите ѝ едно от нещата, които трябва да се променят, е моделът на ВСС, така че вече да няма "многогодишно бездействие”.

Хисаря пълен за Нова година, кувертът удря 1300 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466306

Близо 3000 гости от цялата страна са избрали да посрещнат Нова година в Хисаря. Курортът се пръска по шефовете,става ясно от направените резервации.
Близо 3000 гости от цялата страна са избрали да посрещнат Нова година в Хисаря. Курортът се пръска по шефовете,става ясно от направените резервации. "Десетте хотела са запазени още в началото на ноември", каза кметицата Пенка Ганева. Частните квартири също са пълни. Леглото в тях е най-евтино - 50 лева. Тридневният пакет

Трупът, открит в столицата, е на млад чернокож мъж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467391

Намереният труп в София е на млад чернокож мъж, съобщи БГНЕС.
Преди минути братът на убития, се качи в патрулката, дошла на мястото на оглед. Вероятно той е бил извикан за разпознаване на трупа.
Съседи от кооперацията разказаха пред Дарик, че младият мъж, на възраст между 20 и 30 г., е намерен под терасата във вътрешния двор на сградата на Намереният труп в София е на млад чернокож мъж, съобщи БГНЕС. Преди минути братът на убития, се качи в патрулката, дошла на мястото на оглед. Вероятно той е бил извикан за разпознаване на трупа. Съседи от кооперацията разказаха пред Дарик, че младият мъж, на възраст между 20 и 30 г., е намерен под терасата във вътрешния двор на сградата на

Етичната комисия на ВСС гледа казуса "Румяна Ченалова"

http://offnews.bg/news/n_1/n_428151.html

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще обсъжда дали съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд е нарушила Кодекса на магистрата с действията си по делото за искана несъстоятелност на френската фирма "Белведере" за производство и търговия с вина.   ВСС се самосезира, след като френският посланик у нас Ксавие Ларен дьо Кабан обяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки", визирайки случая с "Белведере". При него фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда дело с иск за обявяване в несъстоятелност заради неизплатени 114 000 лева. Фирмата се издължава и, въпреки това, изненадващо съдът назначава синдик, с който подменя мениджмънта на компанията. Решението е на съдия Румяна Ченалова. Посланик дьо Кабан коментира ситуацията, че решението показва или че съдията не е добър, или че става дума за корупция. Съдия Ченалова е известна с това, че на случаен принцип получава почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната на Пеевски с Василев, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от бившия банкер. Само през юни в СГС са внесени четири молби и искания, които са част от раздялата между Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия - Румяна Ченалова, при избор от 22-ма съдии. Четвъртият иск се пада на друг съдия, но е оттеглен още на следващия ден. Френският посланик у нас Ксавие Ларен дьо Кабан обяви в петък за извършващ се опит да бъде открадната фирма на френския производител на вина и алкохолни напитки "Белведере", работеща у нас. Това става с помощта на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд, чието име неведнъж е замесвано в скандали. Историята стана повод за самосезиране на Висшия съдебен съвет, който образувал преписка и ще разгледа случая на заседание в понеделник. Министърът на правосъдието Христо Иванов коментира ситуацията пред БНР с думите: "Искам да напомня, че ВСС сега се разбърза да отвори дисциплинарно производство, но то няма да е първото. Ако съдим по досегашните прецеденти, предишното дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова му отнема мисля повече от година изобщо, да видим дали ще стигне до някакъв край".

Трупът, намерен в София, е на млад чернокож мъж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467383

Намереният труп в София е на млад чернокож мъж, съобщи БГНЕС.
Преди минути братът на убития, се качи в патрулката, дошла на мястото на оглед. Вероятно той е бил извикан за разпознаване на трупа.
Съседи от кооперацията разказаха пред Дарик, че младият мъж, на възраст между 20 и 30 г., е намерен под терасата във вътрешния двор на сградата на Намереният труп в София е на млад чернокож мъж, съобщи БГНЕС. Преди минути братът на убития, се качи в патрулката, дошла на мястото на оглед. Вероятно той е бил извикан за разпознаване на трупа. Съседи от кооперацията разказаха пред Дарик, че младият мъж, на възраст между 20 и 30 г., е намерен под терасата във вътрешния двор на сградата на

Ген. Стоян Тонев: Няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467373

В България няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекарски екип. Това заяви в пред Фокус председателят на здравната комисия в парламента ген. проф. Стоян Тонев по повод поредния побой над медик.
Необходими са още законодателни мерки, защото практиката показва, че хора си позволяват не само да нападат лекарите, В България няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекарски екип. Това заяви в пред Фокус председателят на здравната комисия в парламента ген. проф. Стоян Тонев по повод поредния побой над медик. Необходими са още законодателни мерки, защото практиката показва, че хора си позволяват не само да нападат лекарите,

Делегация евродепутати заминава за конференцията за климата в Лима

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/08/2432657_delegaciia_evrodeputati_zaminava_za_konferenciiata_za/?ref=rss


Делегация от 12 евродепутати ще вземе участие в международната конференция за климата в Лима, Перу от понеделник (7 декември) до петък (12 декември).

Тази година се провежда двадесетото издание на конференцията, като целта ѝ е да се постигне глобално обвързващо споразумение за климата в срок до 2015 година.

През миналия месец Европейският парламент гласува резолюция, чрез която потвърди ангажимента на Брюксел към изпълнението на целите за ограничаване на глобалното...

Ген. Стоян Тонев: Няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467386

В България няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекарски екип. Това заяви в пред Фокус председателят на здравната комисия в парламента ген. проф. Стоян Тонев по повод поредния побой над медик.
Необходими са още законодателни мерки, защото практиката показва, че хора си позволяват не само да нападат лекарите, В България няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекарски екип. Това заяви в пред Фокус председателят на здравната комисия в парламента ген. проф. Стоян Тонев по повод поредния побой над медик. Необходими са още законодателни мерки, защото практиката показва, че хора си позволяват не само да нападат лекарите,

Как да учим в Швеция безплатно?

http://www.moreto.net/novini.php?n=272883

Висшето образование в Швеция е безплатно за студенти от страните членки на Европейския съюз. Българските студенти имат чудесната възможност да изучават бакалавърски и магистърски програми не само безплатно, но и на английски език в един от най-големите шведски държавни университети Malmö University.

От днес Спешна помощ влиза в ромски махали само при осигурена безопасност

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/12/08/2434026_ot_dnes_speshna_pomosht_vliza_v_romski_mahali_samo_pri/?ref=rss


От днес линейките на Спешна помощ ще влизат в ромските махали, в които преди е имало нападения над лекари, само след споразумение с местните лидери или в присъствие на полицията. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов пред "Нова телевизия".

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ подкрепят тези действия. Не е ясно обаче как ще се осъществява оказването на помощ на пострадалите след подобна стъпка. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков...

От днес Спешна помощ влиза в ромски махали само след споразумение с местните лидери

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/12/08/2434026_ot_dnes_speshna_pomosht_vliza_v_romski_mahali_samo/?ref=rss


От днес линейките на Спешна помощ ще влизат в ромските махали, в които преди е имало нападения над лекари, само след споразумение с местните лидери или в присъствие на полицията. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов пред Нова ТВ.

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ подкрепят тези действия. Не е ясно обаче как ще се осъществява оказванеот на помощ на пострадалите след подобна стъпка. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков коментира по-рано...

Над 240 000 студенти празнуват днес

http://www.cross.bg/praznik-stydentite-ychilishta-1443068.html

/КРОСС/Над 240 000 студенти празнуват днес. Градският транспорт в столицата и метрото ще работят денонощно по повод днешния празник. Засилено полицейско присъствие ще има в цялата страна. Цивилни полицаи са ангажирани да заснемат проявите на студентите през нощта. Над 4000 полицаи в цялата страна ще бъдат ангажирани за студентския празник. Цивилни полицаи, въоръжени с камери, ще дебнат пред дискотеките през цялата нощ. Мобилни камери на КАТ ще бъдат разположени и на всички входове и изходи на големите градове. Автопатрули на КАТ ще бъдат дежурни в по-големите курорти, в които ще празнуват по-голяма част от студентите. 8-ми декември е денят на свети Климент Охридски по стар стил на календара.  Студентският празник - 8 декември, за първи път се отбелязва у нас през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. В решението се определя честването да бъде на 8 декември - в Деня на Свети Седмочисленици /на 25 ноември по стар стил/ - един от които е и Свети Климент Охридски. Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник. На 28 октомври 1994 г

Започва изплащането на пенсиите с коледни добавки

http://econ.bg/Новини/Започва-изплащането-на-пенсиите-с-коледни-добавки_l.a_i.621133_at.1.html

От понеделник (8 декември) стартира изплащането на пенсиите за декември. Хората, които получават по-малко от 286 лв. на месец, ще получат коледни...

Русия - САЩ: временно влошаване или нова Студена война?

http://www.cross.bg/rysiya-voiina-stydena-1443067.html

/КРОСС/Държавната дума на Русия ще обсъди днес отношенията със САЩ. Те ще бъдат на тема „Русия - САЩ: временно влошаване или нова Студена война?", предаде ТАСС. Освен депутатите, в дискусията ще вземат участие и представители на Министерството на външните работи на Русия, Руската академия на науките и Обществената палата. За обсъждане са предложени теми като причините за влошаване на отношенията между Русия и САЩ, политическия конфликт около Украйна, американските опити за изолация на Русия и перспективите за двустранни отношения. „Само това, че Конгресът на САЩ призна резолюцията, означаваше, че ни обявиха Студена война", заяви вчера председателят на международния комитет на Дръжавната дума на Русия Алексей Пушков. По данни на руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) близо една трета (31%) от руснаците смятат, че Студената война между Русия и Запада може да се възобнови, а още една четвърт (25%) са на мнение, че тя вече настъпва.  

ЧеЗ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chez_36267/

Енергото се намира в кв. Хумни Дол за да пускат тока на ромите, попитах ги дали са си платили сметките и такса включване и работниците отговориха че някои са платили! Моля направете проверка дали това наистина е така, или както често се случва в България всяко чудо за 3-и дни!!!

За нападение над лекар - не демокрация, а тояга

http://viewpoint.actualno.com/Za-napadenie-nad-lekar---ne-demokracija-a-tojaga-news_444985.html

Така повече просто не може да продължава. Кратко и ясно. Не може да има 225 случая на нападение над лекари, защото са отишли на адрес да помогнат по сигнал. Прав е министър Москов, че който избира да...

Национална асоциация на кинокритиците отличи "Най-жестоката година"

http://cinema.actualno.com/Nacionalna-asociacija-na-kinokriticite-otlichi-Naj-jestokata-godina-news_444987.html

Филмът "Най-жестоката година" (A Most Violent Year) на режисьора Джей Си Чендор (J.C. Chandor) е обявен за най-добрият филм на годината от Националната асоциация на кинокритиците (National B...

Обама: Расизмът е дълбоко вкоренен в американското общество

http://america.actualno.com/Obama-Rasizmyt-e-dylboko-vkorenen-v-amerikanskoto-obshtestvo-news_444991.html

Расизмът срещу афроамериканците е дълбоко вкоренен в американското общество и история, посочва президентът на САЩ Барак Обама в реч, която ще бъде излъчена днес, информира ДПА, цитирана от БНР. Колко...

Радан "се облегна" на френския посланик и поиска оставката на ВСС

http://politics.actualno.com/Radan-se-oblegna-na-frenskija-poslanik-i-poiska-ostavkata-na-VSS-news_444992.html

Оставка - тази толкова модерна дума излезе от устата на лидера на ДСБ Радан Кънев по адрес на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според Кънев е крайно време "правителството на съдебната система" д...

Цветанов: Не съм предлагал Слави Бинев

http://www.cross.bg/tzvetanov-ministur-binev-1443066.html

/КРОСС/Цветан Цветанов категорично отрече да е предлагал Слави Бинев за шеф на Комисията за култура и медии. „Накрая стана така, че Патриотичният фронт имаха две комисии, а искаха и трета. Светлин Танчев и Румен Йончев от БДЦ отказаха да дадат Комисията за еврофондовете и се стигна Комисията за култура и медии. Очаквам ПФ да дадат отговор на въпроса дали Слави Бинев трябва да се оттегли. Това може да стане по два начина - по негово желание или ако от партията му решат", добави още Цветанов пред bTV. "Готов съм да се видя с Мирослава Тодорова и да й се извиня. Има дело, защото тя се почувствала засегната. Имал съм и по-емоционални изказвания, които може би не е трябвало да правя като вътрешен министър. Бих говорил с нея, за да постигнем консенсус. Не се съмнявам в нейната компетентност", обяви депутатът от ГЕРБ, като разясни, че има дело за две дъщери, които са били изнасилени - 12 и 14 години. „На 25-тото заседание Мирослава Тодорова го прехвърли делото на военния съд и още няма решение. Разговарял съм с много жертви, а след такива разговори човек е емоционален", обясни Цветанов. Бившият вътрешен министър каза още, че България и Румъния са влезли заедно в ЕС и двете страни са имали мониторинг в сектор правосъдие, но в момента Румъния ни е изпреварила много. „Здравният министър Петър Москов също говори с емоция спрямо лекарите от Спешна помощ, които отиват в ромските махали

Как се мами държавата?

http://pik.bg/как-се-мами-държавата-news258818.html

Как се мами държавата?

Събко Мулешков е от Панагюрище, криминално проявен. Лежал в затвора за блудства и изнасилване. Разследван е за измами със СИМ карти и фиктивно участие в над 40 фирми. Собственик е на скромна къща в Панагюрище, а според обяви в интернет е адвокат. По документи Събко притежава десетки фирми. Една от тях е сред най-големите вносители на инвалидни колички, слухови апарати, перуки, протези и други помощни средства. Дружество, чиито основен бизнес е с държавата, защото именно тя покрива 400 лева за една инвалидна количка и до 1200 лева за един слухов апарат, например. Фирмата на Събко предлага около 3000 изделия. За всички държавата плаща, когато човек с увреждане има нужда, пише Нова телевизия.

2000 лева е заплатата на Събко, за да бъде фиктивен собственик на фирмата. Всичко започва, след като от години „той се продава” чрез обяви в интернет – предлага на бизнесмени със задължения да прехвърлят фирмите си на негово име. Така ги отървава от преследването на институциите. Това е семейният му бизнес с жената, с която живее – на нейно име има над 100 дружества с различна дейност. Така Събко попада в схемата с фирмата за инвалидни колички, слухови апарати и други консумативи за хора с увреждания. 

Така го откриваме и ние. Искаме да отворим фирма на негово име. Събко предлага да продаде това на съпругата си. Той е толкова заинтригуван, че започва сам да ни търси по телефона. За да гарантира за себе си, изтъква това, което вече знаем – по документи притежава една от най-големите фирми, вносител на инвалидни колички и слухови апарати в България. Единствената, която има лиценз за внос от световен гигант за техника. 

Справка в сайта на Агенцията за хората с увреждания показва, че въпросната фирмата работи с държавата от 2011 г. В Търговския регистър виждаме, че няколко месеца по-рано е прехвърлена на Събко. Освен вноса на всякаква помощни средства, има дрогерии и центрове за слухопротезиране в страната. Събко добива такава увереност като фиктивен собственик, че дори заплашва истинските такива, когато му забавят заплатата. 

От разказа му стават ясни две имена – докторката и Галчев. Галчев се занимава със заведения в София, без да са на негово име. Така видимо той не участва в бизнеса с медицински изделия и разбира се пред екипа на Нова телевизия отрече да има нещо общо. Става ясно обаче, че със Събко се познават - преди години Галчев му прехвърля друга фирма. Проверяваме в Търговския регистър бившите собственици на фирмата на Събко. Попадаме на сложна схема от фирми, които са в бизнеса с клиники, лекарства и здравни консумативи. Откриваме Гергана Перчемлиева, която е била в управлението на фирмата на Събко. Тя твърди, че не я помни, но документите показват, че когато Събко Мулешков става собственик, я освобождава като управляващ. 

Много интересен е един от настоящите директори на фирмата – Румен Чернаев. Не можем лично да говорим с него, защото е в затвора за опит за убийство. Оказва се, че е станал директор, докато е зад решетките. На адреса му в Пловдив живее негова позната. Чернаев е мъжът, който през 2008 г. се опита да убие учителка от Хисаря, като я намушка няколко пъти с нож. 

Продължаваме да търсим хората, дали фиктивно фирмата си в ръцете на Събко. От Търговския регистър разбираме, че дружеството му е част от огромен холдинг, собственик на частни клиники, медицински центрове, големи фирми за медицинско оборудване и хотели. Общо около 30 фирми. Интересното е, че целият холдинг също е прехвърлен на един беден човек – Ганчо, пенсионер от Катуница. 

Проверихме всички адреси и телефони на фирмите в холдинга – без резултат. Единствената ни следа е Търговският регистър. Основател на всички фирми в холдинга, включително и тази на Събко, е един и същи човек с две имена. Д-р Ненко Василев, който преди 9 години приема израелското Аарон лев. В годините той прехвърля повечето от фирмите си на други хора, те на следващи и така се стига до Събко. С това опитите ни да открием реалните собственици на тези фирми се изчерпват. 

Защо големи фирми се прехвърлят на малки хора, които нямат нищо общо с бизнеса? Научихме, че фирмата на Събко има задължения към държавата – шестцифрена сума. Големият холдинг също и дори иска да бъде обявен в несъстоятелност. От НАП отказаха информация по случая. Така остава отворен въпросът как се контролират фирми, които получават милиони от държавата, а вероятно и дължат милиони.

Събират средства за озеленяване и осветяване на Малките терми във Варна с концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=273272

Обществен дарителски фонд за Варна организира днес от 18:00 часа благотворителен концерт „Коледна приказка“ в зала „Пленарна“ на община Варна. В концерта ще вземат участие малките таланти на морската ни столица: Янко Станев - четвъртфиналист от предаването „Големите надежди“, вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“, Димана Сотирова - лауреат на международни конкурси, балетно студио „Звездна дъга“, школа "Алегра" при общински детски комплекс и други.

Томислав Дончев: Крайно недостатъчен е бюджетът за справяне с бедствия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467349

Отделеният бюджет за възстановяване и подпомагане при бедствия е крайно недостатъчен – имаме нужда от алтернатива . Това заяви Томислав Дончев, вицепремиер и министър на европейските фондове и икономическата политика, пред БНТ.
„Все още ситуацията в страната е критична – след оттеглянето на водата се смятат и оценяват щетите след бедствието. Отделеният бюджет за възстановяване и подпомагане при бедствия е крайно недостатъчен – имаме нужда от алтернатива . Това заяви Томислав Дончев, вицепремиер и министър на европейските фондове и икономическата политика, пред БНТ. „Все още ситуацията в страната е критична – след оттеглянето на водата се смятат и оценяват щетите след бедствието.

200 перничани чакат обезщетения от държавата заради "син език"

http://www.zapernik.com/pernik/200-pernichani-chakat-obezshteteniya-ot-durjavata-zaradi-sin-ezik_36266/

Част от документите за обезщетенията за "синия език", подадени от животновъди от Пернишко, вече са обработени в София и платежните пристигнаха, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Перник д-р Татяна Вангелова.

„Разплащането ще започне веднага щом в Министерството на земеделието и храните бъдат обработени и останалите документи и парите се преведат“, каза Вангелова. Сумите, които ще получат стопаните, се определят на база живо тегло.

В региона...

Продължава

Реформаторите искат оставката на ВСС

http://www.cross.bg/kunev-zavod-rymuniya-1443065.html

/КРОСС/Искаме оставката на ВСС. Това е задължителното начало на процесите на изчистване. Виждаме пълна безстопанственост на управлението на ВСС, обяви пред bTV съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. „Фалитът на КТБ ни завлече, но искаме оставката на ръководството на БНБ. Сега е ред и на ВСС - случайното разпределение не работи, няма проверки. ДАНС и прокуратурата колко производства са направили. А разкрили?", попита Кънев. „Проблемът със съдия Ченалова е голям и сериозен. Не е въпросът в това да се фокусираме в една личност, а да погледнем на проблемите в системата. Ако нямаме смелост да направим промените в правосъдната система, значи не трябва да сме управляващи. Когато излезе дипломат и каже, че имаме проблеми, значи нещата са сериозни. Сега един чужденец защитава фирмите от страната си, но това е същото и за българските фирми. Аз съм говорил много по този въпрос. Става дума за нетърпима ситуация. Смели реформи ни трябват, а не да се водим по докладите. От много години казвах, че няма случайно разпределение на делата, но нямаше доказателства. Сега ги има. Контролират се хора, които започват да изпълняват поръчки. Има верига от натиск. Има високи нива на корупция в съдебната система и в прокуратурата. Тази схема разсипва живота на хиляди хора, съсипва фирми и няма пазарна икономика", добави Кънев. Той даде друг пример с френска фирма, която е била изгонена от България и е направила завод в Румъния

Томислав Дончев: Крайно недостатъчен е бюджетът за за възстановяване и подпомагане при бедствия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467361

Отделеният бюджет за възстановяване и подпомагане при бедствия е крайно недостатъчен – имаме нужда от алтернатива . Това заяви Томислав Дончев, вицепремиер и министър на европейските фондове и икономическата политика, пред БНТ.
„Все още ситуацията в страната е критична – след оттеглянето на водата се смятат и оценяват щетите след бедствието. Отделеният бюджет за възстановяване и подпомагане при бедствия е крайно недостатъчен – имаме нужда от алтернатива . Това заяви Томислав Дончев, вицепремиер и министър на европейските фондове и икономическата политика, пред БНТ. „Все още ситуацията в страната е критична – след оттеглянето на водата се смятат и оценяват щетите след бедствието.

Безработен получава 2000 лв., за да бъде фиктивен собственик на фирма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467359

Фирми с оборот за милиони левове са собственост на безработен човек. Събко Мулешков е от Панагюрище, криминално проявен. Лежал в затвора за блудства и изнасилване. Разследван е за измами със SIM карти и фиктивно участие в над 40 фирми, съобщава Нова TВ.
Собственик е на скромна къща в Панагюрище, а според обяви в интернет е адвокат. Фирми с оборот за милиони левове са собственост на безработен човек. Събко Мулешков е от Панагюрище, криминално проявен. Лежал в затвора за блудства и изнасилване. Разследван е за измами със SIM карти и фиктивно участие в над 40 фирми, съобщава Нова TВ. Собственик е на скромна къща в Панагюрище, а според обяви в интернет е адвокат.

Кинокритиците в САЩ обявиха най-добрия филм

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kinokriticite-v-sasht-obiaviha-naj-dobriia-film-6028627

По правило наградените от асоциацията филми стават главни претенденти за "Оскар"-ите

Плащат на безработен 2000 лв., за да бъде фиктивен собственик на фирма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467345

Фирми с оборот за милиони левове са собственост на безработен човек. Събко Мулешков е от Панагюрище, криминално проявен. Лежал в затвора за блудства и изнасилване. Разследван е за измами със SIM карти и фиктивно участие в над 40 фирми, съобщава Нова TВ.
Собственик е на скромна къща в Панагюрище, а според обяви в интернет е адвокат. Фирми с оборот за милиони левове са собственост на безработен човек. Събко Мулешков е от Панагюрище, криминално проявен. Лежал в затвора за блудства и изнасилване. Разследван е за измами със SIM карти и фиктивно участие в над 40 фирми, съобщава Нова TВ. Собственик е на скромна къща в Панагюрище, а според обяви в интернет е адвокат.

Изчезнал е бивш шеф на ДАНС

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/izcheznal-e-bivsh-shef-na-dans-6028626

Петко Сертов е в неизвестност от петък и съпругата му е помолила полицията за помощ

Труп на млад мъж е открит в центъра на София

http://www.mediapool.bg/trup-na-mlad-mazh-e-otkrit-v-tsentara-na-sofiya-news228075.html

Труп на млад мъж е открит рано тази сутрин в двор на кооперация на столичния булевард "Македония", съобщи БНР. Първоначалното предположение е, че става въпрос за убийство, но това предстои да бъде уточнено. Започнал е оглед от специалисти на полицията. Районът около мястото на инцидента е отцепен, изпратени са патрули на СДВР.

Без небостъргачи в центъра на София близките 15 години

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/bez-nebostyrgachi-v-centyra-na-sofiia-blizkite-15-godini-185187/

Предвиждат се подземни паркинги под пл. "Народно събрание" и между бившия царски дворец и някогашния Партиен дом

Да мислим за доклада като дъното, от което трябва да отскочим

http://www.cross.bg/bulgariya-adekvatno-izglezhda-1443064.html

/КРОСС/Трябва да мислим за доклада като дъното, от което трябва да отскочим и да мислим за след него. Има някои неща, на които трябва да реагираме в момента и трябва да е адекватно, но не заради доклада, а защото е въпрос на елементарно държавно самоуважение. Това заяви пред БНР министърът на правосъдието Христо Иванов. Той подчерта, че мониторинговият доклад е огледало и за да го променим, е необходимо ние да се променим. Важно е да направим всичко възможно, за да предотвратим оставяне на България извън Шенген, ако Румъния бъде приета. Това ще бъде много голям проблем за страната ни. Ние трябва да си свършим работата. Нерешените проблеми ежедневно дават нови къси съединения. Когато започнем да реагираме добре и адекватно, нашите партньори от ЕС ще го забележат, каза министърът. Ситуацията със случайното разпределение на делата е кризисна, подчерта Христо Иванов в коментар за готвени промени в Закона за съдебната власт и добави: Фактът, че ВСС толкова време не може да формира адекватна реакция, не знам дали е въпрос на искане или на можене, но не виждаме реакция. Плаши ме осъзнаването, че зад това вероятно не се крие основният мотив, не е корупция. Корупцията създава рационалност, създава ясна цел на действията. Когато имаш поредица от Висши съдебни съвети, които си затварят очите за тази ситуация, става дума за верижна, щафетна, колективна безотговорност. Това е по-страшно и от корупцията. Да, ще се налага да търсим спешни решения

Затворници кичат килии и майсторят гирлянди за конкурс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466241

Състезание за най-добре украсена килия за Коледа обяви пловдивският затвор. Категориите са две - за празнично декорирано спално помещение и коридор. Специално жури от управата на изолатора ще определи победителите. Имената им ще станат ясни на 22 декември. Наградите са извънредни свиждания с близките и писмени похвали. Състезание за най-добре украсена килия за Коледа обяви пловдивският затвор. Категориите са две - за празнично декорирано спално помещение и коридор. Специално жури от управата на изолатора ще определи победителите. Имената им ще станат ясни на 22 декември. Наградите са извънредни свиждания с близките и писмени похвали.

Томас Бах: Не живеем на остров, време е за голяма промяна

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/08/2434023_tomas_bah_ne_jiveem_na_ostrov_vreme_e_za_goliama/?ref=rss


Президентът на МОК Томас Бах изтъкна, че е дошло време за големи промени в организацията. "Не живеем на остров", каза той в речта си пред членовете на комитета в Монако.

Той даде да се разбере, че олимпийското движение трябва да действа сега или рискува да се стигне до момент, в който промяната ще бъде наложена отвън. "Ако трябва да пренеса тази реч в театъра, бих казал: "Да се промениш или да бъдеш променен. Това е въпросът."

"В нашия свят, променящ се по-бързо от...

Микроземетресение от 2,5 по Рихтер раздруса Драгалевци и Бояна

http://www.zapernik.com/obshtestvo/mikrozemetresenie-ot-2-5-po-rihter-razdrusa-dragalevci-i-boyana_36265/

Земетресението, което в събота вечерта е усетено слабо в София, е микроземетресение, с магнитуд от 2,5 по скалата на Рихтер с епицентър е между Драгалевци и Бояна. Това заяви проф. Емил Ботев - ръководител на секцията "Сеизмология" при Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Земетресението е била с дълбочина е от 5 до 10 километра. Земният трус е във Витошкия разлом, който е достатъчно активен, но от половин година "не е имало никакви събития по...

Продължава

Петролът продължава да поевтинява

http://www.moreto.net/novini.php?n=273270

Цените на петрола продължават да падат, като барел "Брент" в понеделник опря границата от 68 долара. Спадът в цените продължава вече четвърти месец и суровината е поевтиняла вече с над 30 процента спрямо нивата от началото на септември.

Откриха тялото на млад мъж в центъра на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_428140.html

Тялото на млад мъж е бил открит рано сутринта на 8 декември в двора на кооперация в центъра на София, на бул. "Македония". Сигналът за открит мъж в безпомощно състояние е подаден в полицията малко преди 7.00 часа тази сутрин. Районът около мястото на инцидента е отцепен. Изпратени са екипи на СДВР. Предполага се, че става въпрос за убийство. Тече оглед.

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов обявен за национално издирване

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-shef-na-dans-petko-sertov-obyaven-za-natsionalno-izdirvane-news228074.html

Бившият директор на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов е в неизвестност от петък.   Вътрешният министър Веселин Вучков съобщи, че той е обявен за национално издирване от събота на обяд. Сигналът за изчезването му е подаден от съпругата му в петък вечерта.   Тя е казала, че мъжът й е изчезнал в петък около 18 часа.   До няколко дни полицията очаква да има резултат, допълни Вучков.   Сертов е оставил двата си мобилни телефона в дома си. Последно е бил забелязан в автомобил "Фолксваген Голф". Не е ясно в каква посока е поел.   Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г., когато бе освободен от агенцията. В последствие той оглавяваше и създадения през 2009 г. Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Сертов бе начело на центъра до март месец  миналата година, когато бе освободен от премиера Бойко Борисов.  

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов е в неизвестност

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-shef-na-dans-petko-sertov-e-v-neizvestnost-news228074.html

Бившият директор на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов е в неизвестност от петък, съобщи БНТв понеделник, позовавайки се на свои източници. Според информацията Сертов е оставил двата си мобилни телефона в дома си. Последно е бил забелязан в автомобил Фолксваген Голф. По информация на БНР столичната полиция го издирва по молба на съпругата му. Към момента информацията не е потвърдена официално от МВР, а информация за състоянието и местонаходжението му няма. Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г., когато бе освободен от агенцията. В последствие той оглавяваше и създадения през 2009 г. Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Сертов бе начело на центъра до март месец  миналата година, когато бе освободен от премиера Бойко Борисов.  

Преглед на печата, понеделник, 8 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-8-декември_l.a_i.621113_at.1.html

СТАНДАРТ: Пилето се срина до 3,50 лева за кило Цената на пилешкото се срина заради руското ембарго. Забраната за износ на храни от Европейския...

Емоциите за „Южен поток” да се оставят на заден план, призова Дончев

http://news.ibox.bg/news/id_729114784

След седмица на страсти е добре разговорът за „Южен поток" да се води на ниво детайли. Емоциите трябва да се оставят на втори-трети план, а напред да излезе прецизен икономически анализ - какво губи България и какво печели. Това каза в интервю за БНТ вицепремиерът Томислав Дончев и подчерта, че в момента се подготвя зрял безпристрастен икономически анализ.

80 години от рождението на Вили Казасян

http://www.cross.bg/kazasyan-myzika-vili-1443063.html

/КРОСС/Днес се навършват 80 години от рождението на Маестро Казасян - един от най-добрите джаз музиканти, автор на детски песни и филмова музика. Има музиканти, които оставят важна следа в историята. Един от тях, за когото винаги ще си спомняме с най-топли чувства, е Вили Казасян. Той не само допринесе изключително много за развитието на българската музика, но притежаваше и невероятно чувство за хумор и харизма, спомня си за музиканта БНР.  Вили Казасян завършва висшето си образование във ВМЕИ, но джаз музиката заема по-важно място в живота му и определя неговия път до края. Безкрайно много са изявите му в тази насока - композитор, аранжьор, най-известните български фестивали и музикални конкурси са свързани с неговото име.Вили Казасян пише детски песни, музика към филми, театрални спектакли, телевизионни и радио-мюзикъли. Дебютните му изяви започват през 50-те години като пианист в „Джаза на младите". Най-голямата му любов във времето се оказва Биг бендът на радиото и неговата неразривна връзка с него продължава дълги години.  „40 години съм в Радиото. Горе-долу по същото време е създаден и Биг бендът. Няколко поколения преминаха през този оркестър. Почти не познавам утвърдени музиканти, особено от близкото минало, които да не са свирили там. Това е една невероятна школа за всички, които искат да станат професионалисти

ВСС ще обсъди казуса с назначаването на синдик в „Белведере“

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vss-shte-obsydi-kazusa-s-naznachavaneto-na-sindik-v-belvedere-185186/

В етичната комисия са постъпили две писма по казуса – на френския посланик Ксавие дьо Кабан и на съдията от СГС Румяна Ченалова

Дончев: Правим икономически анализ за „Южен поток“

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/donchev-pravim-ikonomicheski-analiz-za-iuzhen-potok-6028625

Според вицепремиера не трябва да сме големи оптимисти по отношение на печалбата – голяма печалба би могло да има след 20 години

Два района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273269

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария днес без вода ще са следните райони: - местност Пчелина - до 17 часа; - малка част от кв."Младост" - около Медицински център "Младост" - до

Министър Москов изригна: Рецидивист от Исперих и група цигани от Радомирско са новите звезди. Дори дивите животни разбират, когато искаш да им помогнеш, и не нападат

http://www.zapernik.com/pernik/ministur-moskov-izrigna-recidivist-ot-isperih-i-grupa-cigani-ot_36264/

Днес внасят доклад в РЗИ - Перник и Министреството на здравеопазването по случая с битият лакар от пияни радомирци

Министърът на здравеопазването Петър Москов реагира остро и емоционално за новите два случая на бити лекари - в Перник и Исперих.

На страницата си във Фейсбук той написа: "Рецидивист от Исперих и група цигани от Радомирско са новите звезди...
До тук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни...

Продължава

Орхан Исмаилов ще съди Валери Симеонов

http://politics.actualno.com/Orhan-Ismailov-shte-sydi-Valeri-Simeonov-news_444964.html

Валери Симеонов може да отговаря пред Темида за твърденията си, че зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов е агент на турските служби, пише пред „Преса", цитирайки областния управит...

Бизнес за милиони - криминално проявен точи ДДС като фиктивен собственик на фирми

http://plovdiv.actualno.com/Biznes-za-milioni---kriminalno-projaven-tochi-DDS-kato-fiktiven-sobstvenik-na-firmi-news_444968.html

Голям скандал, но сякаш част от ежедневието в България - криминално проявен държи десетки фирми като фиктивен собственик в Панагюрище Става въпрос за Събко Мулешков. Той е лежал в затвора за блудство...

Интерактивната карта на българските диалекти "проговори"

http://society.actualno.com/Interaktivnata-karta-na-bylgarskite-dialekti-progovori-news_444971.html

Картата на българските диалекти, изработена от екип от учени от Института за български език при БАН, вече включва и звукови записи на диалектни говори от различни региони, предаде БГНЕС. Картата мо...

ЕС ще опита да повлияе на Турция за санкциите срещу Русия

http://asia.actualno.com/ES-shte-opita-da-povlijae-na-Turcija-za-sankciite-sreshtu-Rusija-news_444973.html

Европейският съюз планира да окаже влияние на Турция относно санкциите срещу Русия и по-тясното сътрудничество в борбата с „Ислямска държава”, предаде Газета ру. „Европе...

Девет селища във Видинско още са без ток

http://society.actualno.com/Devet-selishta-vyv-Vidinsko-oshte-sa-bez-tok--news_444972.html

В Област Видин девет населени места все още са без електричество. В пет пък има частично електрозахранване. Това стана ясно на заседанието на Кризисния щаб във Видин, предаде "Фокус". Посте...

Българин създаде дезодорант за ядене

http://interest.actualno.com/Bylgarin-syzdade-dezodorant-za-jadene-news_444978.html

Дезодорантите съществуват в различни форми – спрейове, рол-он и стик. Сега български сладкар предлага нов вид във формата на вкусни сладкиши. "Стара поговорка гласи, че истинската крас...

Руска съблазнителка трябвало да задържи Сноудън на всяка цена

http://america.actualno.com/Ruska-syblaznitelka-trjabvalo-da-zadyrji-Snoudyn-na-vsjaka-cena-news_444977.html

Може да звучи като сюжет на шпионски роман, но руската сексбомба и бивш шпионин Анна Чапман (псевдоним Агент 00Секс) по поръчка на своите шефове в Москва трябва да завладее сърцето и ума на Едуард ...

Жена се самозапали в Стара Загора

http://society.actualno.com/Jena-se-samozapali-v-Stara-Zagora-news_444979.html

Жена се самозапали в град Стара Загора. По предварителна информация самозапалилата се е с психични отклонения. В момента я транспортират с линейка в клиника по изгаряния в Пловдив. Състоянието ѝ е те...

ДАЗД започва проверки в помощните училища

http://society.actualno.com/DAZD-zapochva-proverki-v-pomoshtnite-uchilishta-news_444981.html

Служители от Главна дирекция "Контрол по правата на детето” към Държавната агенция за закрила на детето започват проверки в помощните училища на територията на София.   Повод...

Шефът на здравната комисия поиска по-големи наказания за нападение над лекар

http://healthy.actualno.com/Shefyt-na-zdravnata-komisija-poiska-po-golemi-nakazanija-za-napadenie-nad-lekar-news_444980.html

В България няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекарски екип. Това заяви председателят на здравната комисия в парламента ген. проф. Стоян Тонев по повод поредния побой над медик. Н...

Луната е имала магнитно ядро

http://cosmos.actualno.com/Lunata-e-imala-magnitno-jadro-news_444982.html

Луната е имала магнитно сърце, което й е помогнало да генерира магнитно поле, по-силно от земното, съобщи Дискавъри. За лунното магнитно поле има много неизвестни - например какво го е захранвало и до...

И музикантите срещу "безпринципните назначения в културата"

http://society.actualno.com/I-muzikantite-sreshtu-bezprincipnite-naznachenija-v-kulturata-news_444984.html

Българската музикална асоциация /БМА/ изказва своята тревога относно липсата на ясни правила при номинирането, избора и назначаването на принципалите на най-важните културни държавни институции, се...

В неизвестност е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов

http://offnews.bg/news/n_1/n_428134.html

Бившият директор на ДАНС Петко Сертов в неизвестност от петък. Той е обявен за издирване от полицията, съобщи БНТ. Сертов оставил двата си мобилни телефона в дома си. За последно е видян в автомобил "Фолксваген Голф". Сертов оглавяваше ДАНС от създаването й през 2008 г. до лятото на 2009 г. и като такъв назначи Алексей Петров за съветник в ДАНС. Беше и директор на БОРКОР (Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет). Беше освободен от настоящия премиер Бойко Борисов през март 2013 г.

Издирват бившия председател на ДАНС Петко Сертов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467315

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се издирва от Столичната полиция. От петък миналата седмица Сертов е в неизвестност, след като е напуснал дома си, съобщи БНР.
По информация на Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се издирва от Столичната полиция. От петък миналата седмица Сертов е в неизвестност, след като е напуснал дома си, съобщи БНР. По информация на "Хоризонт" СДВР издирва Сертов по молба на съпругата му. Преди да излезе той е оставил мобилните си телефони вкъщи и оттогава няма връзка с него.

Русия призна: Задържан с оръжие в Нигерия самолет е неин

http://www.bnews.bg/article-123775

Задържаният в Нигерия самолет е руски, но товарът му е на френска миротворческа мисия. Това е заявил пресаташето на руското посолство в Нигерия Артьом Романов, съобщи ТАСС.

Издирват бившия председател на ДАНС Петко Сертов, от петък е в неизвестност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467324

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се издирва от Столичната полиция. От петък миналата седмица Сертов е в неизвестност, след като е напуснал дома си, съобщи БНР.
По информация на "Хоризонт" СДВР издирва Сертов по молба на съпругата му. Преди да излезе той е оставил мобилните си телефони вкъщи и оттогава няма връзка с него. Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се издирва от Столичната полиция. От петък миналата седмица Сертов е в неизвестност, след като е напуснал дома си, съобщи БНР. По информация на "Хоризонт" СДВР издирва Сертов по молба на съпругата му. Преди да излезе той е оставил мобилните си телефони вкъщи и оттогава няма връзка с него.

"Жилфонд" поема ремонта на спортните имоти в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466297

39 работници от общинското предприятие 39 работници от общинското предприятие "Жилфонд" се насочват в нов отдел, който ще ремонтира спортните имоти в Пловдив. Това става ясно от предложение, качено в сайта на градската управа. В звеното, което поддържа, стопанисва и събира наеми от общинските жилища, работят 111 души. С разкриването на новия отдел "Строително-ремонтни дейности"

Откриха труп на млад мъж в София

http://www.cross.bg/otkriha-tryp-na-mlad-muzh-v-sofiya-1443062.html

/КРОСС/Труп на млад мъж е открит рано тази сутрин в двор на кооперация на столичния булевард "Македония". Предположението е, че става въпрос за убийство, но това предстои да бъде уточнено на започналия оглед от специалисти на полицията. Районът около мястото на инцидента е отцепен, изпратени са патрули на СДВР.

Преглед на варненския печат - 8 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273268

„Фирма фантом обира хората през интернет. Десетки варненци "изгорели" с телевизори, телефони и друга техника”, е водеща тема за вестник „Черно море”. Фирма фантом обра десетки варненци, "продавайки" различна техника в интернет.

СДВР издирва бившия председател на ДАНС Петко Сертов

http://www.cross.bg/sertov-dans-petko-1443061.html

/КРОСС/Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се издирва от Столичната полиция. Причината е, че от петък миналата седмица Сертов е в неизвестност, след като е напуснал дома си, съобщи БНР. СДВР издирва Сертов по молба на съпругата му. Преди да излезе той е оставил мобилните си телефони вкъщи и оттогава няма връзка с него. До момента информацията не се потвърждава официално от МВР. Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г. Той оглавяваше и създадения през 2009 г. Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Сертов бе начело на центъра до март миналата година, когато бе освободен от премиера Бойко Борисов. Петко Сертов е завършил ВИИ "Карл Маркс". Работил е в "Химимпорт". През 1985 година започва професионалната си кариера на кадрови офицер в отдел " 03" на Второ главно управление (за контраразузнаване) на Комитета за държавна сигурност. Постъпва в новосформираната ЦСБОП в началото на 1991 год. в секор ""Международен тероризъм". През 1992 год. завършва Френскатата академия за висши ръководни кадри на правоохранителните органи в Лион, Франция. От 1992 до 1994 г. е началник направление "Тероризъм и наркотици" в ЦСБОП, а от 1994 до 1995 г. е началник направление "Наркотици" в ЦСБОП. От 1995 до 1997 год. е началник на служба "Международно сътрудничество" на МВР

Бившият директор на ДАНС Петко Сертов е в неизвестност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/08/2434020_bivshiiat_direktor_na_dans_petko_sertov_e_v/?ref=rss


Бившият директор на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов е в неизвестност от петък, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници.

Според информацията Сертов е оставил двата си мобилни телефона в дома си. Последно е бил забелязан в автомобил Фолксваген Голф. По информация на БНР столичната полиция го издирва по молба на съпругата му. Към момента информацията не е потвърдена официално от МВР. 

Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването...

СДВР издирва бившия председател на ДАНС Петко Сертов

http://www.cross.bg/sertov-izdirva-sdvr-1443061.html

/КРОСС/Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се издирва от Столичната полиция. Причината е, че от петък миналата седмица Сертов е в неизвестност, след като е напуснал дома си, съобщи БНР. СДВР издирва Сертов по молба на съпругата му. Преди да излезе той е оставил мобилните си телефони вкъщи и оттогава няма връзка с него. До момента информацията не се потвърждава официално от МВР.  

Петко Сертов е в неизвестност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/08/2434020_petko_sertov_e_v_neizvestnost/?ref=rss


Бившият директор на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов е в неизвестност от петък, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници.

Според информацията Сертов е оставил двата си мобилни телефона в дома си. Последно е бил забелязан в автомобил Фолксваген Голф. По информация на БНР столичната полиция го издирва по молба на съпругата му. Към момента информацията не е потвърдена официално от МВР. 

Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването...

Модел на годината се оказа "пухкава" за ревю по бельо

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/model-na-godinata-se-okaza-puhkava-za-reviu-po-belio-6028624

Любимката на Карл Лагерфелд - Кара Делевин, била твърде разпусната за модното шоу на "Викторияс сикрет"

Депутатите обсъждат предложението за държавния бюджет за 2015 г.

http://econ.bg/Новини/Депутатите-обсъждат-предложението-за-държавния-бюджет-за-2015-г-_l.a_i.621107_at.1.html

На извънредно заседание депутатите ще обсъдят в понеделник (8 декември) проектобюджета за 2015 г. Предложението ще мине на първо четене. Преди време...

Радан Кънев: Искаме оставката на ВСС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467311

Искаме оставката на ВСС. Това е задължителното начало на процесите на изчистване. Виждаме пълна безстопанственост на управлението на ВСС. Това обяви пред bTV съпредседателят на РБ Радан Кънев.
„Фалитът на КТБ ни завлече, но искаме оставката на ръководството на БНБ. Сега е ред и на ВСС – случайното разпределение не работи, няма проверки. Искаме оставката на ВСС. Това е задължителното начало на процесите на изчистване. Виждаме пълна безстопанственост на управлението на ВСС. Това обяви пред bTV съпредседателят на РБ Радан Кънев. „Фалитът на КТБ ни завлече, но искаме оставката на ръководството на БНБ. Сега е ред и на ВСС – случайното разпределение не работи, няма проверки.

Радан Кънев: Виждаме пълна безстопанственост на управлението на ВСС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467309

Искаме оставката на ВСС. Това е задължителното начало на процесите на изчистване. Виждаме пълна безстопанственост на управлението на ВСС. Това обяви пред bTV съпредседателят на РБ Радан Кънев.
„Фалитът на КТБ ни завлече, но искаме оставката на ръководството на БНБ. Сега е ред и на ВСС – случайното разпределение не работи, няма проверки. Искаме оставката на ВСС. Това е задължителното начало на процесите на изчистване. Виждаме пълна безстопанственост на управлението на ВСС. Това обяви пред bTV съпредседателят на РБ Радан Кънев. „Фалитът на КТБ ни завлече, но искаме оставката на ръководството на БНБ. Сега е ред и на ВСС – случайното разпределение не работи, няма проверки.

Москов: Социалното неравенство не дава специални права

http://offnews.bg/news/n_1/n_428124.html

"От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права”. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в интервю за Нова телевизия тази сутрин. След поредните нападения срещу медици, притекли се на помощ с линейка, Москов обяви вчера, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им.   Той уточни днес, че навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, екипите ще влизат само след споразумение с местните ромски лидери или в присъствието на полиция. Не може всички роми се слагат под общ знаменател, коментира пред Нова телевизия лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев. „Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Който е извършил нещо противозаконно, трябва да понесе цялата строгост на закона. Лекарите трябва да придобият особен статут, особено Спешната помощ”, смята Кънчев. Той обаче обвини екипите на Спешна помощ, че много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали. По думите му дори и когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание. „В „Пирогов” от страна на роми няма нападания. Още преди години ръководството на болницата назначи трима лидери от ромските квартали като санитари в „Пирогов”, коментира още Кънчев. Той предлага именно такова решение на проблема със спешната помощ в ромските махали – образовани ромски младежи и девойки да ходят в ромските квартали да оказват Спешна помощ. „Социалното неравенство не поражда изключителни права за някого. Навсякъде, където е имало такива инциденти, екипите на Спешна помощ ще влизат само след като е осигурена тяхната сигурност”, повтори здравният министър.

Нивото на Тунджа продължава да се покачва, при Ямбол мина 5 м

http://www.moreto.net/novini.php?n=273264

Остава критична ситуацията по поречието на река Тунджа. При Елхово нивото на реката достигна 426 см и според прогнозите ще продължи да се покачва. При Ямбол Тунджа е над 5 метра. Засега не е предприета евакуация на хора, но има готовност.

Спрете геноцида с парното

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466853

ЗЛА съм. Точно по тази тема - вълшебна думичка е ЗЛА съм. Точно по тази тема - вълшебна думичка е "Топлофикация". Този път поводът за гневните ми мисли е случаят на 82-годишния Иван Казев от Пловдив - мъж с два ЗЛА съм. Точно по тази тема - вълшебна думичка е "Топлофикация". Този път поводът за гневните ми мисли е случаят на 82-годишния Иван Казев от Пловдив - мъж с два инсулта, който осъмва с оп

Шефът на КНСБ Пламен Димитров: В бюджета няма мерки за борба с дефлацията

http://pik.bg/шефът-на-кнсб-пламен-димитров-в-бюджета-няма-мерки-за-борба-с-дефлацията-news258810.html

Шефът на КНСБ Пламен Димитров: В бюджета няма мерки за борба с дефлацията

"Основният недъг на този бюджет е, че не предполага никакви мерки за борба с дефлацията, а тя е основният бич в икономиката. България е втора година в дефлация и това удря много предприятия и работни места. В бюджета липсват мерки за увеличаване на доходите”, обясни пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Припомняме, че КНСБ излиза на протест на 11 декември заради пенсионната реформа и бюджет 2015 г.

"През последните месеци имахме срещи с наши представители и основният въпрос, който те поставиха, бе как ще продължи пенсионната реформа и дали има реална възможност възрастта за пенсиониране да бъде замразена”, каза още Пламен Димитров.

"На фона на безработицата това създава огромни проблеми на много хора. НОИ изчислява, че заради утежнението на възрастта на година между 15-20 000 души не могат да се пенсионират”, поясни Димитров.

"Замразяването на възрастта, което твърдим, че може да се случи, по данни на НОИ, ще коства около 18 млн. лв. на държавата. Тоест толкова ще струва пенсионирането на 15 000 души. Ако за това става дума, на фона на тези милиарди, които похарчихме, за да спасяваме банки, това не би трябвало въобще да е проблем, който да коментираме”, заяви още президентът на КНСБ.

По думите му пенсионерите не са много, а работещите са малко.

Радан Кънев: Време е ВСС да подаде оставка

http://pik.bg/радан-кънев-време-е-всс-да-подаде-оставка-news258808.html

Радан Кънев: Време е ВСС да подаде оставка

Ако нямаме смелостта да изхвърлим гнилите ябълки в съдебната система тогава нямаме място във властта. Щом един дипломат посочва, че има проблем значи трябва да се обърне внимание. След подобни проблеми е много трудно да се привлекат френски или немски инвеститори. Става дума за нетърпима ситуация и има нужда от незабавни реформи. Това каза лидерът на ДСБ и депутат от Реформаторския блок Радан Кънев в сутрешния блок на БТВ.

Показателното в случая не е името на един съдия, а случайното разпределение на делата. В доклада, който цитирах от парламентарната трибуна ясно се виждаше този казус. В случая се видя едно има, но е лесно да се видят и други, категоричен е Кънев. За подобни случаи като този с френския посланик, аз лично съм получавал десетки пъти. Има много съдии, за които съм чувал лоши неща, но има и хора, които си вършат добре работата, но те са подтискани. Нека да спрем с диагнозата и да започнем с лечението, призова депутатът.

Според Кънев има широки нива на корупция и зависимости. Това поставя в зависимост хората и застрашава семейства, съсипва кариери. Срастването между политическа, икономическата власт и съдебна власт е най-големият проблем и същинската корупция. Кой управлява съдебната система - ВСС, отбеляза Кънев. Защо ние забравяме скандал след скандал и няма наказани? Съдебната система е независима, но ние не трябва да премълчаваме проблемите в нея.

Свидетели сме на пълната й безстопанственост. Хората в ДАНС, които отговарят за контрола на ВСС не си вършат работата. Време е ВСС да си подаде оставката, призова Радан Кънев. Според него това ще е началото на изчистване на тези процеси и поставянето на ново начало. По случая с КТБ отново няма наказани, а много хора загубиха работата си - оставката на ръководството на БНБ всички я очакват, а тя не идва.

Безплатно висше образование в Швеция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457571

Информационни срещи на Malmo University на 10-11 декември в София и Варна
Висшето образование в Швеция е безплатно за студенти от страните членки на Европейския съюз. Българските студенти имат чудесната възможност да изучават бакалавърски и магистърски програми не само безплатно, но и на английски език в държавния университет Malmo University - Информационни срещи на Malmo University на 10-11 декември в София и Варна Висшето образование в Швеция е безплатно за студенти от страните членки на Европейския съюз. Българските студенти имат чудесната възможност да изучават бакалавърски и магистърски програми не само безплатно, но и на английски език в държавния университет Malmo University -

Най-старата църква в Париж отбелязва 1000-годишнината си

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/12/08/2432832_nai-starata_curkva_v_parij_otbeliazva/?ref=rss


Най-старата парижка църква "Сен Жермен де Пре" отбелязва 1000- годишнината си.

През 1014 г. в ливадите край Париж е поставена последната тухла на бенедиктинска църква, на мястото на разрушено от норманите абатство 130 години по-рано. 

Преди 10 века камбанарията над входа става важна част от гледката на града. Сводът на църквата дава възможност над входа да се постои кръгла галерия, която след това станала задължителен елемент от построяването на готическите катедрали,...

Сняг вали на Пампорово, Рожен и Превала

http://pik.bg/сняг-вали-на-пампорово-рожен-и-превала-news258806.html

Сняг вали на Пампорово, Рожен и Превала

 Сняг вали на Пампорово, Рожен и Превала, съобщиха от Областно пътно управление – Смолян, пише агенция "Фокус".

Машините на службата са в готовност за почистване. В останалата част на областта вали дъжд. Паднали скални маси затрудняват временно движението по направление Михалково – Кричим, на 5 км след Михалково. Движението се осъществява само в едната пътна лента.

В момента екипи на службата работят на мястото. Заради валежите през последните дни и пресечения релеф на региона остава висока опасността от свличане на скални маси по пътните настилки в цялата област.

Благотворителен концерт събира средства за новия храм на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273266

Благотворителен концерт в подкрепа на новия храм на Варна "Св. прмчк. Прокопий Варненски" ще се проведе днес - 8 декември в морската столица. Домакин на събитието, чиито начален час е 18.00, е Фестивален и конгресен център.

Избягалият тигър Мъри излезе от упойка и вече е добре

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/izbiagaliiat-tigyr-myri-izleze-ot-upojka-i-veche-e-dobre-6028622

Директорът на зоопарка увери посетителите, че могат спокойно да посетят мястото, тъй като тигърът вече е в клетката си

ГМО и ЕС - четиригодишният разговор в Брюксел е към края си

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/08/2433931_gmo_i_es_-_chetirigodishniiat_razgovor_v_brjuksel_e/?ref=rss


Темата за преговорите относно промените в законодателството за ГМО беше избрана от читателите в анкетата"Избери да научиш повече". В анкетата всеки месец читателите избират тема от дневния ред на Европейския парламент, която да бъде разгледана в дълбочина. 
____

Какво се промени?
След преговори, продължили четири години, Брюксел стигна до финала на дебата относно ГМО храните в Европа. Постигнатото споразумение между Европейския парламент и националните правителства гласи,...

Екипите на Спешна помощ ще влизат в ромските махали само с осигурена защита

http://www.cross.bg/pomosht-speshna-romskite-1443060.html

/КРОСС/От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права, заяви пред Нова тв здравният министър д-р Петър Москов.  "Помня Хипократовата клетва и в какво съм се клел. В нея се казва следното: Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен", каза още Москов. Именно с негова заповед от днес спешните медици започват да работят по нови правила. Навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, лекарите ще влизат само след споразумение с местните лидери или в присъствието на полиция. Решението обаче предизвика реакцията на лидера на „Евророма" Цветелин Кънчев, който смята, че по този начин всички роми се слагат под общ знаменател. „Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Който е извършил нещо противозаконно, трябва да понесе цялата строгост на закона. Лекарите трябва да придобият особен статут, особено Спешната помощ", заяви Цветелин Кънчев. Той обаче обвини екипите на Спешна помощ, че много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали. Според лидера на „Евророма" дори и когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание. „В „Пирогов" от страна на роми няма нападания. Още преди години ръководството на болницата назначи трима лидери от ромските квартали като санитари в „Пирогов"", обясни Цветелин Кънев

Три точки в страната остават най-проблемни след бедствията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/08/2434014_tri_tochki_v_stranata_ostavat_nai-problemni_sled/?ref=rss


Три са най-проблемните точки в страната, съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред БНР. В бедстващите райони, в селата без ток, има засилено полицейско присъствие, като целта е да не се допуснат престъпления. До момента няма информация за повишаване на регистрираните посегателства, уточни вътрешният министър.

Като доста тревожна определи той ситуацията в Ямбол и Елхово по поречието на река Тунджа, която днес се покачи. Вучков каза, че не е необходимо да се...

Орхан Исмаилов ще съди лидера на НФСБ

http://www.cross.bg/ismailov-penev-orhan-1443059.html

/КРОСС/Валери Симеонов може да отговаря пред Темида за твърденията си, че зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов е агент на турските служби, пише пред „Преса", цитирайки областния управител на София-град Веселин Пенев, който е зам.-председател на партията на Корман Исмаилов. „Симеонов ще се обяснява пред съда за набеждаване и за неизпълнение на конституционни задължения. Да каже защо не е сезирал компетентните органи, след като е знаел, че Орхан е турски агент", уточни Пенев. Очаква се Корман Исмаилов да се разграничи от решението на Реформаторския блок да застане зад исканията на патриотите. В края на миналата седмица тъмносините дадоха зелена светлина за падане на новините на турски от БНТ1 по настояване на Валери Симеонов. Според НПСД е недопустимо властта да се намесва в програмната схема на националната телевизия. Веселин Пенев нарече отстъпването пред претенциите на патриотите „пълен политически нонсенс". „Те обявиха, че предлагат свои хора, за да ни контролират - мен и Исмаилов! Сякаш ние сме неблагонадеждни дебили", възмути се областният управител на София.  

Откриха труп на млад мъж в столицата, подозират, че е убит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467301

Труп на млад мъж е открит рано тази сутрин в двор на кооперация на столичния булевард "Македония".
Предположението е, че става въпрос за убийство, но това предстои да бъде уточнено на започналия оглед от специалисти на полицията, съобщава БНР.
Районът около мястото на инцидента е отцепен, изпратени са патрули на СДВР. Труп на млад мъж е открит рано тази сутрин в двор на кооперация на столичния булевард "Македония". Предположението е, че става въпрос за убийство, но това предстои да бъде уточнено на започналия оглед от специалисти на полицията, съобщава БНР. Районът около мястото на инцидента е отцепен, изпратени са патрули на СДВР.

"Щом има пари за спасяване на банките, има и за пенсии"

http://offnews.bg/news/n_1/n_428106.html

Едно от основните искания на КНСБ в Бюджет 2015, срещу който синдикатът ще протестира в четвъртък - 11 декември, е да се замрази възрастта за пенсиониране. Това обяви в интервю за Нова телевизия президентът на профсъюза Пламен Димитров. Сега мъжете могат да се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години за жените и при стаж и осигурителен стаж от 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. В бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) е предвидено от догодина възрастта да расте с по 4 месеца за мъжете и жените. Димитров напомни, че за последните 14 години - от началото на пенсионната реформа през 2000 г., пенсионната възраст е нараснала с 5.8 години за мъжете и 3.8 години, а стажът - средно с 13 години. В същото време продължителността на живота на мъжете е пораснала само с 10 месеца, а при жените - с 1 година и 4 месеца. По думите му това е натоварило 1-2 поколения, които все гонят някаква възраст, за да се пенсионират и това създава огромни проблеми на много хора. От 10 до 20 хиляди души не могат всяка година да се пенсионират заради увеличаването на възрастта. По думите на синдикалиста замразяването на възрастта за пенсиониране ще струва 18 млн. лв. на бюджета, тъй като НОИ очаква да се пенсионират 15 хил. души повече. На фона на тези милиарди, които похарчиха или ще похарчат, за да спасяваме банки, не би трябвало да е проблем да замразим пенсионната възраст, смята Димитров. Премиерът Бойко Борисов обещал на Пламен Димитров , че неплащането на осигурителни вноски ще се криминализира (нещо, което всяка власт обещава от години). Ако това се случи, само за година по данни от експертите ще влязат между 180 млн. лв. и 200 млн. лв. Президентът на КНСБ очаква криминализирането на неплащането на вноски да се случи от 2015 г. КНСБ ще настоява за военните и работещите в МВР трябва да има минимална възраст за пенсиониране, сега за тях има само минимален стаж. Има напрежение и сред всички бюджетни служители, защото в бюджета е предвидено 400 млн. лв. да се икономиса от заплати, уточни Пламен Димитров. Основният недъг на този бюджет е, че не предвижда никакви мерки за борба с дефлацията, а тя е основният бич на икономиката, допълни той.

13-а заплата в община "Родопи", чиновници вдигат купон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466286

Пълна 13-а заплата ще получат всички 200 служители на община Пълна 13-а заплата ще получат всички 200 служители на община "Родопи". Пари ще има както за чиновниците, така и за директори, учители и медсестри в детските градини. Управниците на селата също ще бъдат зарадвани. Средното брутно възнаграждение в "Родопи" е 503 лева. "Средствата за премиите са от икономии.

Пламен Димитров: Основният недъг в бюджета е, че няма мерки за борба с дефлацията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467299

"Основният недъг на този бюджет е, че не предполага никакви мерки за борба с дефлацията, а тя е основният бич в икономиката. България е втора година в дефлация и това удря много предприятия и работни места. В бюджета липсват мерки за увеличаване на доходите”, обясни пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Основният недъг на този бюджет е, че не предполага никакви мерки за борба с дефлацията, а тя е основният бич в икономиката. България е втора година в дефлация и това удря много предприятия и работни места. В бюджета липсват мерки за увеличаване на доходите”, обясни пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Шефът на КНСБ Пламен Димитров: В бюджета няма мерки за борба с дефлацията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467292

"Основният недъг на този бюджет е, че не предполага никакви мерки за борба с дефлацията, а тя е основният бич в икономиката. България е втора година в дефлация и това удря много предприятия и работни места. В бюджета липсват мерки за увеличаване на доходите”, обясни пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Изпражнения плуват по улиците на село Кликач

http://pik.bg/изпражнения-плуват-по-улиците-на-село-кликач-news258805.html

Изпражнения плуват по улиците на село Кликач

Всички ями в село Кликач преливат и идват на нашата улица. Това споделя Селвие Меткова в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.

"След всеки дъждец улиците се пълнят с изпражнения, тъй като няма канализация. Ямите преливат и идват на нашата улица", добавя възмутената жена. 

"Децата ни всяка сутрин трябва да преплуват този завой от мръсотии и дори със гумени ботуши, пак си мокрят чорапите още от сутринта, да не говорим, че не става дума за чиста вода, а за всякакви гнусотии", добавя Селвие.

Намериха труп на млад мъж в София, полицията подозира, че е убит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467295

Труп на млад мъж е открит рано тази сутрин в двор на кооперация на столичния булевард Труп на млад мъж е открит рано тази сутрин в двор на кооперация на столичния булевард "Македония". Предположението е, че става въпрос за убийство, но това предстои да бъде уточнено на започналия оглед от специалисти на полицията, съобщава БНР. Районът около мястото на инцидента е отцепен, изпратени са патрули на СДВР.

Софтуерът за разпределяне на делата не е надежден

http://www.cross.bg/todorova-delata-sudii-1443058.html

/КРОСС/От много време има проблеми със случайното разпределяне на делата. Те не се разпределят по поредност на постъпване и освен това има особености на софтуера, които позволяват намеси без това да оставя следи. Това обяви в ефира на bTV съдия Мирослава Тодорова, след като темата отново беше повдигната по повод скандалния случай със съдия Румяна Ченалова и френски инвеститор. „Недоверието в съдебната система е силно изразено, този проблем не е частен", подчерта Тодорова, като допълни, че това е проблем на всички. Тя подчерта, че не е разпределяла дела, но според анализ на видимостите, смята, че се виждат множество съвпадения и повторения, които създават съмнения. По думите ѝ делата се концентрират при много малък брой съдии и даде за пример случаите с Делян Пеевски и Цветан Василев, които се отиват при трима съдии от 22. Съдията обясни, че освен че е ясно, че делата не се разпределят по поредност, софтуерът за случайно разпределение може да се рестартира, докато не се падне това име, което се иска. Според нея не е обезателно „подбирането" на съдии да е свързано с корупция, а може да става въпрос за това с какви дела са се занимавали преди това. „По един и същи правен проблем да има различни становища", обясни тя. „Системата не е надеждна, не дава възможност да кажем: Вашият съдия е случайно избран", коментира Тодорова и допълни, че ако няма доверие, никой съдебен акт няма да бъде изпълнен лесно

Обстановката в Елхово все още е критична

http://www.mediapool.bg/obstanovkata-v-elhovo-vse-oshte-e-kritichna-news228073.html

Критична остава обстановката в Елхово след падналите миналата седмица валежи. Много от къщите в ниската част на града бяха залети, след като нивото на река Тунджа се повиши с над половин метър над критичния праг и излезе от коритото си. Индустриалната зона, в частта й близо до реката, също е наводнена, както и много земеделски земи. Бедстващи хора няма, съобщи началникът на районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Стоян Тенев пред БНТ в понеделник. Засега не са евакуирани хора, но някои вече са напуснали наводнените си къщи. По думите му нивото на яз. Жребчево е спаднало с 18 см., но нивото на Тунджа остава високо, а канализацията продължава да връща вода, което прави отводняването невъзможно засега. Според него е необходимо да се изчака нивото на реката да спадне, преди да се предприемат действия за отводняването. Според метеорологичната прогноза днес в района на Елхово отново ще падне дъжд, като във вторник валежите ще спрат. Остава и бедственото положение в Раднево и Гълъбово, съобщи бТВ. В Гълъбово заради залятата подстанция ще бъде временно спряно уличното осветление в града. Жителите са призовани да ограничат потреблението на електроенергия до възстановяване на нормалния капацитет на работа на съоражението. Продължава изграждането на дигата около подстанцията. На място работят 60 броя тежкотоварна техника, предоставена от Мини Марица Изток ЕАД и частни и общински фирми.

Етичната комисия на ВСС ще гледа казуса "Ченалова"

http://www.cross.bg/chenalova-belvedere-dushternite-1443057.html

/КРОСС/Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще обсъжда има ли нарушение на Кодекса на магистрата в действията на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова по делото за несъстоятелност срещу дъщерните дружества на френската фирма "Белведере дистрибуция". Сигнал срещу нея подаде френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан, а след него писмо с настояване за проверка изпрати и самата Ченалова. В петък френският дипломати и изпълнителният директор на "Белведере" изнесоха случая в ефира на Би Ти Ви, включително с оценка за българската съдебна система. Според посланик Дьо Кабан случаят "Ченалова" показвал, че в системата има "гнили ябълки". Казусът, за който още преди време са били сезирани компетентните български институции, а след това и ЕК, е свързан с откриване на процедура по несъстоятелност срещу дъщерните дружества на "Белведере". Делото се падна на Румяна Ченалова, която избира за синдик Панайот Велков, когото назначава преди време на същата позиция по производството срещу Ти Ви 7 и Нюз 7. Въпреки че фирмите плащат дълговете си, Ченалова лишава дъщерните компании на "Белведере" правото да управляват имуществото си и го предоставя на синдика Велков. Със случая ще се занимава и специалното звено за разследване на магистрати от Софийската градска прокуратура, съобщи БНР

Започва изплащането на пенсиите за декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273265

От днес започва изплащането на пенсиите за месец декември. Парите ще се дават в пощите до 17 декември по грфик, изготвен от националния осигурителен институт (НОИ).К Преводите към сметките на хората, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат направени днес.

Германия поиска Олимпиадата през 2024

http://www.bnews.bg/article-123821

42 години след последното домакинство, Германия отново пожела да бъде домакин на Олимпиада.

Шави постави рекорд в Испания с над 95% точност на пасовете

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/08/2434015_shavi_postavi_rekord_v_ispaniia_s_nad_95_tochnost_na/?ref=rss


Полузащитникът на "Барселона" Шави Ернандес постави личен рекорд в мача с "Еспаньол", спечелен с 5:1. Той записа най-високия процент точност на подаванията в испанското първенство.

Шави направи общо 125 паса по време на срещата, като от тях 95.4% бяха точни, пише "Марка".

Три от головете в каталунското дерби отбеляза Лионел Меси. За аржентинския нападател това беше трети хеттрик за последните четири мача в Примера дивисион.

Това даде повод на Иван Ракитич да се...

Бюджет '2015 мина на първо четене с критики и от управляващите

http://www.mediapool.bg/byudzhet-2015-mina-na-parvo-chetene-s-kritiki-i-ot-upravlyavashtite-news228072.html

Без изненади проектобюджетът за догодина мина на първо четене в парламента с подкрепата на четирите управляващи партии и критиките на опозиционните политически сили. Самите ГЕРБ коментираха, че бюджетът не е съвършен, но обясниха, че това са възможностите, а Реформаторите направо казаха, че правят компромис, гласувайки "лош бюджет". Бюджет '2015 бе одобрен с гласовете на 130 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а 82 депутати от "БСП лява България", ДПС, "Български демократичен център" и "Атака" бяха "против". Липсваха "въздържал се". След гласуването вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев заяви, че това не е съвършеният бюджет, но е "възможният бюджет", каквато теза изказа по време на дебата и Менда Стоянова, председател на бюджетната парламентарната комисия. Финансовият министър Владислав Горанов очерта като основни приоритети в държавния бюджет за догодина провеждането на политика, гарантираща финансова стабилност, постепенна финансова консолидация, слаб икономически ръст, по-висока събираемост на приходите в хазната и стриктен контрол върху разходите. Бюджет 2015 е първата стъпка за изготвяне на стабилен и реалистичен бюджет, заяви Горанов, представяйки проектозакона за държавния бюджет за догодина в пленарна зала за гласуване на първо четене. Дончев: Горанов може да е строг, но не е злодей По повод упреците на опозицията, че правителството залага икономически растеж от само 0.8 на сто през 2015 г. Дончев коментира: "Няколко пъти беше споменато с ракурс на укор какъв нисък растеж е предвидил (Владислав Горанов). Растежът е такъв, какъвто позволява икономиката. Горанов може да е строг, но не е злодей”. "По повод това колко e оптимистичен – имам право да напомня кое е по-опасно – да пристигнеш по-рано или да получиш инфаркт. Когато коментираме държавите-членки и растежа на ЕК най-нисък е този в Хърватска – 0.2%, средният за ЕС е 0.5%”, допълни Дончев. "Това не е съвършен бюджет по много причини, не само защото несъвършени са всички човешки дела”, философски добави вицепремиерът. "Последният лош бюджет", който Радан Кънев гласува Лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев коментира, че това е последният лош бюджет, който допуска да бъде гласуван. "Гласуваме лош бюджет, който не дава голяма възможност нито за икономии, нито за растеж. Но ние плащаме три милиарда лева за безстопанствеността на ДАНС, БНБ, НАП, които допуснаха или насърчиха грабежа на ‎КТБ‬. И ние правим плах опит да излезем от двугодишна политическа криза, която блокира всяка възможност за законодателни реформи“, написа Кънев на страницата си във Фейсбук, след като изложи сходна теза в пленарната зала. Той направи уточнението, че следващата година няма да се допусне такъв бюджет. "Днес ще подкрепим този бюджет, но той е последният подобен, който България може да си позволи. Още януари трябва да направим план за законодателно реформиране на институциите, администрацията, като предвидим и необходимите средства за тези реформи“, каза Кънев. ДПС: Бюджет на липсата на реформи "Ние от ДПС слагаме на този бюджет етикета - бюджет на липсата на реформа", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев след гласуването на бюджет 2015. Според него бюджетът е "копи-пейст” на отречения бюджет от 2014 година. "Мнозинството не си поставя никакви цели, освен да е лесно изпълним. Освен да е ленив, по никакъв начин не показва, че мнозинството има визия. Питам РБ къде са реформите? Коя реформа, която са заявили е обезпечена с финансов ресурс? Това са реформи на магия”, заяви Йордан Цонев, продължавайки отправените още в пленарна зала критики срещу бюджета от опозиционните партии БСП и ДПС. С бюджет 2015 г. задълбочаваме бедността, безработицата и доходите падат, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова. Тя разкритикува правителството за това, че залага ръст от 0.8 на сто за икономиката при положение, че прогнозата на МВФ е за растеж от 1.4 %, ЕЦБ – 1.5 %, а служебното правителство – 2.4%. БСП: Липсват усилия за привличане на капитали и ръст на приходите Нинова се възмути, че в проектобюджета не е предвиден ръст на чуждите инвестициите, което тя разтълкува като липса на всякакви усилия за привличаме чужди капитали, игнорирайки факта, че реално през последните години вложенията на чужди фирми у нас стремглаво спадат. Тя разкритикува и това, че правителството не залага ръст на приходите в бюджета, което според нея е отказ да се противодейства на контрабандата. Чухме много гръмки оценки, че е много социален бюджет, но размерът на месечните помощи за деца е замразен, за близнаци - замразени, месечна добавка за деца с увреждания - замразени, еднократна помощ при бременност и раждане - замразена, за майки-студентки - замразени, ваучери за храна за работници - замразени, обезщетение за дете 1 до 2 години – замразени, помощ за първокласници – замразени, посочи Нинова. Пица в кутия с двойно дъно Алиосман Имамов от ДПС пък сравни бюджета с тези на финансовия министър от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който стана популярен с нагледното сравняване на първия си изработен бюджет с постна пица. Кутията за пицата, която ни се предлага днес, има двойно дъно, каза Имамов. Според него в бюджет 2015 г. почти всички прогнози са направени при един твърде песимистичен сценарий. Текущата година се определя като година на политическата нестабилност, която би трябвало да потиска икономическата активност у нас. Логично е да се очаква, че макроикономическите показатели ще са най-лоши в сравнение със следващите години, което не е така, поясни Имамов. Той запита защо 2014 г., която била нестабилна е генерирала почти два пъти повече икономически растеж, спрямо предвидения растеж за 2015 г., който е 0.8 %. Динамит с четири фитила Бюджетът е динамит с 4 фитила, заяви пък Ферихан Ахмедова от ДПС. Румен Гечев от БСП пък се "стресна" от заложените показатели за икономически растеж за 2015 г. от 0.8 %. Ще санираме панелки, ще озеленяваме, кои големи проекти ще осъществяваме, от саниране на панелки ли ще имаме икономически растеж, възмути се Гечев. Според него в най-новата история на България няма такъв колосален дълг от 8.1 млрд. лв., какъвто се залага в бюджета за догодина. Още преди дискусията обаче Владислав Горанов посочи, че от сумата 8.1 млрд. лв. държавен дълг само 2 млрд. лв. е новото задлъжняване на страната ни, тъй като останалите средства са за рефинансиране на стори борчове. АБВ: Консервативен бюджет с резерви През 2015 г. всички оперативни програми от периода 2007-2013 г. навлизат в своята финална фаза и се очакват интензивни плащания по всички програми. "Бюджетът е изработен доста консервативно, но според нас в него има резерви", коментира на вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин преди старта на гласуването. "Голяма част от резервите са свързани с изключително ниската прогноза за растеж през следващата година - 0,8%. Това означава намаляване на растежа спрямо тази година”, каза той. "Втората застраховка е свързана с почти нулевата инфлация – 0.2%. Мерките, които взема държавата за стимулиране на търсенето са изключително важни именно, за да се преборим с дефлацията”, каза Kалфин. "По отношение на политическото споразумение, което сме подписали, се казва, че ще бъде въведен данък във финансовите операции. Настояваме за подготовка и изчисление, за да може да се приложи този данък от следващата година”, обясни вицепремиерът. Той допълни, че АБВ са против плоския данък.

Критикуван от опозицията бюджет '2015 бе приет на първо четене

http://www.mediapool.bg/kritikuvan-ot-opozitsiyata-byudzhet-2015-be-priet-na-parvo-chetene-news228072.html

Критикуваният от опозицията като бомба на обедняването и защитаван от управляващите като първа крачка към финансова проект на държавния бюджет за догодина бе приет на първо четене от парламента в понеделник. Това стана с гласовете на 130 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а 82 депутати от "БСП лява България", ДПС, "Български демократичен център" и "Атака" бяха "против". Липсваха "въздържали се". След гласуването вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев заяви, че това не е съвършеният бюджет, но е "възможният бюджет", каквато теза изказа по време на дебата и Менда Стоянова, председател на бюджетната парламентарната комисия. Дончев: Горанов може да е строг, но не е злодей По повод упреците на опозицията, че правителството залага икономически растеж от само 0.8 на сто през 2015 г. Дончев коментира: "Няколко пъти беше споменато с ракурс на укор какъв нисък растеж е предвидил (Владислав Стоянов ). Растежът е такъв, какъвто позволява икономиката. Горанов може да е строг, но не е злодей”. "По повод това колко e оптимистичен – имам право да напомня кое е по-опасно – да пристигнеш по-рано или да получиш инфаркт. Когато коментираме държавите-членки и растежа на ЕК най-нисък е този в Хърватска – 0.2%, средният за ЕС е 0.5%”, допълни Дончев. "Това не е съвършен бюджет по много причини, не само защото несъвършени са всички човешки дела”, философски добави вицепремиерът. ДПС: Бюджет на липсата на реформи "Ние от ДПС слагаме на този бюджет етикета - бюджет на липсата на реформа", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев след гласуването на бюджет 2015. Според него бюджетът е „копи-пейст” на отречения бюджет от 2014 година. "Мнозинството не си поставя никакви цели, освен да е лесно изпълним. Освен да е ленив, по никакъв начин не показва, че мнозинството има визия. Питам РБ къде са реформите? Коя реформа, която са заявили е обезпечена с финансов ресурс? Това са реформи на магия”, заяви Йордан Цонев, продължавайки отправените още в пленарна зала критики срещу бюджета от опозиционните партии БСП и ДПС.   С бюджет 2015 г. задълбочаваме бедността, безработицата и доходите падат, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова. Тя разкритикува правителството за това, че залага ръст от 0.8 на сто за икономиката при положение, че прогнозата на МВФ е за растеж от 1.4 %, ЕЦБ – 1.5 %, а служебното правителство – 2.4%. БСП: Липсват усилия за привличане на капитали и ръст на приходите Нинова се възмути, че в проектобюджета не е предвиден ръст на чуждите инвестициите, което тя разтълкува като липса на всякакви усилия за привличаме чужди капитали, игнорирайки факта, че реално през последните години вложенията на чужди фирми у нас стремглаво спадат. Тя разкритикува и това, че правителството не залага ръст на приходите в бюджета, което според нея е отказ да се противодейства на контрабандата. Чухме много гръмки оценки, че е много социален бюджет, но размерът на месечните помощи за деца е замразен, за близнаци - замразени, месечна добавка за деца с увреждания - замразени, еднократна помощ при бременност и раждане - замразена, за майки-студентки - замразени, ваучери за храна за работници - замразени, обезщетение за дете 1 до 2 години – замразени, помощ за първокласници – замразени, посочи Нинова. Пица в кутия с двойно дъно Алиосман Имамов от ДПС пък сравни бюджета с тези на финансовия министър от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който стана популярен с нагледното сравняване на първия си изработен бюджет с постна пица. Кутията за пицата, която ни се предлага днес, има двойно дъно, каза Имамов. Според него в бюджет 2015 г. почти всички прогнози са направени при един твърде песимистичен сценарий. Текущата година се определя като година на политическата нестабилност, която би трябвало да потиска икономическата активност у нас. Логично е да се очаква, че макроикономическите показатели ще са най-лоши в сравнение със следващите години, което не е така, поясни Имамов. Той запита защо 2014 г., която била нестабилна е генерирала почти два пъти повече икономически растеж, спрямо предвидения растеж за 2015 г., който е 0.8 %. Динамит с четири фитила Бюджетът е динамит с 4 фитила, заяви пък Ферихан Ахмедова от ДПС. Румен Гечев от БСП пък се "стресна" от заложените показатели за икономически растеж за 2015 г. от 0.8 %. Ще санираме панелки, ще озеленяваме, кои големи проекти ще осъществяваме, от саниране на панелки ли ще имаме икономически растеж, възмути се Гечев. Според него в най-новата история на България няма такъв колосален дълг от 8.1 млрд. лв., какъвто се залага в бюджета за догодина. Още преди дискусията обаче Владислав Горанов посочи, че от сумата 8.1 млрд. лв. държавен дълг само 2 млрд.  лв. е новото задлъжняване на страната ни, тъй като останалите средства са за рефинансиране на стори борчове. Финансовият министър очерта като основни приоритети в държавния бюджет за догодина провеждането на  политика, гарантираща финансова стабилност, постепенна финансова консолидация, слаб икономически ръст, по-висока събираемост на приходите в хазната и стриктен контрол върху разходите. Бюджет 2015 е първата стъпка за изготвяне на стабилен и реалистичен бюджет, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, представяйки проектозакона за държавния бюджет за догодина в пленарна зала за гласуване на първо четене. Дългът е за буфер на фискалния резерв Заемните средства са нужни за осигуряване на буфер за обезпечаване на краткосрочните флуктуации на фискалния резерв, финансиране на планирания бюджетен дефицит догодина за дълга в обращение, който следва да бъде рефинансиран, както и за нов заем от Европейската инвестиционна банка за осигуряване на средства за финансиране на проектите по оперативните програми от структурните фондове на ЕС и през програмния период 2014-2020 г., каза финансовият министър. Бюджетът за 2015 отразява среднорочната фискална цел на правителството за елиминиране на бюджетните дисбаланси и възстановяване на бюджетната позиция чрез последователни стъпки за намаляване на дефицита, посочи Горанов. Той обясни, че в световен мащаб прогнозите за развитието на икономическата активност са неблагоприятни. За страните от еврозоната съществува риск от по-продължителен период на ниска инфлация и дори дефлация, добави Горанов. През 2015 г. в България се очаква забавяне на реалния растеж на БВП до 0.8 процента заради ниското вътрешно търсене, а през следващите две години се очаква то да се ускори, каза той. Горанов припомни на депутатите известните вече параметри на бюджета за запазване данъчните ставки, вдигането на минималната работна заплата с 20 лв. и увеличаването на пенсиите с 1.9 на сто според швейцарското правило. АБВ: Консервативен бюджет с резерви През 2015 г. всички оперативни програми от периода 2007-2013 г. навлизат в своята финална фаза и се очакват интензивни плащания по всички програми. "Бюджетът е изработен доста консервативно, но според нас в него има резерви", коментира на вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин преди старта на гласуването. "Голяма част от резервите са свързани с изключително ниската прогноза за растеж през следващата година - 0,8%. Това означава намаляване на растежа спрямо тази година”, каза той. "Втората застраховка е свързана с почти нулевата инфлация – 0.2%. Мерките, които взема държавата за стимулиране на търсенето са изключително важни именно, за да се преборим с дефлацията”, каза Kалфин. "По отношение на политическото споразумение, което сме подписали, се казва, че ще бъде въведен данък във финансовите операции. Настояваме за подготовка и изчисление, за да може да се приложи този данък от следващата година”, обясни вицепремиерът. Той допълни, че АБВ са против плоския данък.  

ДПС и БСП критикуват бюджет '2015 като бомба на обедняването

http://www.mediapool.bg/dps-i-bsp-kritikuvat-byudzhet-2015-kato-bomba-na-obednyavaneto-news228072.html

Опозиционните партии БСП и ДПС разкритикуваха разглеждания на първо четене в пленарна зала проектобюджет за 2015 г., който бе представен от финансовия министър Владислав Горанов като първа стъпка за финансовата стабилност на страната. С бюджет 2015 г. задълбочаваме бедността, безработицата и доходите падат, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова. Тя разкритикува правителството за това, че залага ръст от 0.8 на сто за икономиката при положение, че прогнозата на МВФ е за растеж от 1.4 %, ЕЦБ – 1.5 %, а служебното правителство – 2.4%. Нинова се възмути, че в проектобюджета не е предвиден ръст на чуждите инвестициите, което тя разтълкува като липса на всякакви усилия за привличаме чужди капитали, игнорирайки факта, че реално през последните години вложенията на чужди фирми у нас стремглаво спадат. Чухме много гръмки оценки, че е много социален бюджет, но размерът на месечните помощи за деца е замразен, за близнаци - замразени, месечна добавка за деца с увреждания - замразени, еднократна помощ при бременност и раждане - замразена, за майки-студентки - замразени, ваучери за храна за работници - замразени, обезщетение за дете 1 до 2 години – замразени, помощ за първокласници – замразени, посочи Нинова. Алиосман Имамов от ДПС пък сравни бюджета с тези на финансовия министър от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който стана популярен с нагледното сравняване на първия си изработен бюджет с постна пица. Кутията за пицата, която ни се предлага днес, има двойно дъно, каза Имамов. Според него в бюджет 2015 г. почти всички прогнози са направени при един твърде песимистичен сценарий. Текущата година се определя като година на политическата нестабилност, която би трябвало да потиска икономическата активност у нас. Логично е да се очаква, че макроикономическите показатели ще са най-лоши в сравнение със следващите години, което не е така, поясни Имамов. Той запита защо 2014 г., която била нестабилна е генерирала почти два пъти повече икономически растеж, спрямо предвидения растеж за 2015 г., който е 0,8 %. Бюджетът е динамит с 4 фитила, заяви пък Ферихан Ахмедова от ДПС. Румен Гечев от БСП пък се "стресна" от заложените показатели за икономически растеж за 2015 г. от 0.8 %. Ще санираме панелки, ще озеленяваме, кои големи проекти ще осъществяваме, от саниране на панелки ли ще имаме икономически растеж, възмути се Гечев. Според него в най-новата история на България няма такъв колосален дълг от 8.1 млрд. лв., какъвто се залага в бюджета за догодина. Още преди дискусията обаче Владислав Горанов посочи, че от сумата 8.1 млрд. лв. държавен дълг само 2 млрд. лв. е новото задлъжняване на страната ни, тъй като останалите средства са за рефинансиране на стори борчове. Финансовият министър очерта като основни приоритети в държавния бюджет за догодина провеждането на политика, гарантираща финансова стабилност, постепенна финансова консолидация, слаб икономически ръст, по-висока събираемост на приходите в хазната и стриктен контрол върху разходите. Бюджет 2015 е първата стъпка за изготвяне на стабилен и реалистичен бюджет, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, представяйки проектозакона за държавния бюджет '2015 в пленарна зала за гласуване на първо четене. Заемните средства са нужни за осигуряване на буфер за обезпечаване на краткосрочните флуктуации на фискалния резерв, финансиране на планирания бюджетен дефицит догодина за дълга в обращение, който следва да бъде рефинансиран, както и за нов заем от Европейската инвестиционна банка за осигуряване на средства за финансиране на проектите по оперативните програми от структурните фондове на ЕС и през програмния период 2014-2020 г., каза финансовият министър. Бюджетът за 2015 отразява среднорочната фискална цел на правителството за елиминиране на бюджетните дисбаланси и възстановяване на бюджетната позиция чрез последователни стъпки за намаляване на дефицита, посочи Горанов. Той обясни, че в световен мащаб прогнозите за развитието на икономическата активност са неблагоприятни. За страните от еврозоната съществува риск от по-продължителен период на ниска инфлация и дори дефлация, добави Горанов. През 2015 г. в България се очаква забавяне на реалния растеж на БВП до 0.8 процента заради ниското вътрешно търсене, а през следващите две години се очаква то да се ускори, каза той. Горанов припомни на депутатите известните вече параметри на бюджета за запазване данъчните ставки, вдигането на минималната работна заплата с 20 лв. и увеличаването на пенсиите с 1.9 на сто според швейцарското правило. През 2015 г. всички оперативни програми от периода 2007-2013 г. навлизат в своята финална фаза и се очакват интензивни плащания по всички програми. "Бюджетът е изработен доста консервативно, но според нас в него има резерви", коментира на вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин преди старта на гласуването. "Голяма част от резервите са свързани с изключително ниската прогноза за растеж през следващата година - 0,8%. Това означава намаляване на растежа спрямо тази година”, каза той. "Втората застраховка е свързана с почти нулевата инфлация – 0.2%. Мерките, които взема държавата за стимулиране на търсенето са изключително важни именно, за да се преборим с дефлацията”, каза Kалфин. "По отношение на политическото споразумение, което сме подписали, се казва, че ще бъде въведен данък във финансовите операции. Настояваме за подготовка и изчисление, за да може да се приложи този данък от следващата година”, обясни вицепремиерът. Той допълни, че АБВ са против плоския данък. Очаквайте подробности

Горанов: Бюджет '2015 е първа крачка към финансова стабилност

http://www.mediapool.bg/goranov-byudzhet-2015-e-parva-krachka-kam-finansova-stabilnost-news228072.html

Основни приоритети в държавния бюджет за следващата година са политика, гарантираща финансова стабилност, постепенна финансова консолидация, слаб икономически ръст, по-висока събираемост на приходите в хазната и стриктен контрол върху разходите. Бюджет 2015 е първата стъпка за изготвяне на стабилен и реалистичен бюджет, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, представяйки проектозакона за държавния бюджет '2015 в пленарна зала за гласуване на първо четене. При планиран дълг от 8.1 млрд. лв., реално новият борч ще е само 2 млрд. лв., с останалата сума ще се рефинансират стари задължения, обясни Горанов. Заемните средства са нужни за осигуряване на буфер за обезпечаване на краткосрочните флуктуации на фискалния резерв, финансиране на планирания бюджетен дефицит догодина за дълга в обращение, който следва да бъде рефинансиран, както и за нов заем от Европейската инвестиционна банка за осигуряване на средства за финансиране на проектите по оперативните програми от структурните фондове на ЕС и през програмния период 2014-2020 г., каза финансовият министър. Бюджетът за 2015 отразява среднорочната фискална цел на правителството за елиминиране на бюджетните дисбаланси и възстановяване на бюджетната позиция чрез последователни стъпки за намаляване на дефицита, посочи Горанов. Той обясни, че в световен мащаб прогнозите за развитието на икономическата активност са неблагоприятни. За страните от еврозоната съществува риск от по-продължителен период на ниска инфлация и дори дефлация, добави Горанов. През 2015 г. в България се очаква забавяне на реалния растеж на БВП до 0.8 процента заради ниското вътрешно търсене, а през следващите две години се очаква то да се ускори, каза той. Горанов припомни на депутатите известните вече параметри на бюджета за запазване данъчните ставки, вдигането на минималната работна заплата с 20 лв. и увеличаването на пенсиите с 1.9 на сто според швейцарското правило. През 2015 г. всички оперативни програми от периода 2007-2013 г. навлизат в своята финална фаза и се очакват интензивни плащания по всички програми. "Бюджетът е изработен доста консервативно, но според нас в него има резерви", коментира на вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин преди старта на гласуването. "Голяма част от резервите са свързани с изключително ниската прогноза за растеж през следващата година - 0,8%. Това означава намаляване на растежа спрямо тази година”, каза той. "Втората застраховка е свързана с почти нулевата инфлация – 0.2%. Мерките, които взема държавата за стимулиране на търсенето са изключително важни именно, за да се преборим с дефлацията”, каза Kалфин. "По отношение на политическото споразумение, което сме подписали, се казва, че ще бъде въведен данък във финансовите операции. Настояваме за подготовка и изчисление, за да може да се приложи този данък от следващата година”, обясни вицепремиерът. Той допълни, че АБВ са против плоския данък. Очаквайте подробности

Горанов обяви бюджет '2015 за първа крачка към финансова стабилност

http://www.mediapool.bg/goranov-obyavi-byudzhet-2015-za-parva-krachka-kam-finansova-stabilnost-news228072.html

Основни приоритети в държавния бюджет за следващата година са политика, гарантираща финансова стабилност, постепенна финансова консолидация, слаб икономически ръст, по-висока събираемост на приходите в хазната и стриктен контрол върху разходите. Бюджет 2015 е първата стъпка за изготвяне на стабилен и реалистичен бюджет, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, представяйки проектозакона за държавния бюджет '2015 в пленарна зала за гласуване на първо четене. При планиран дълг от 8.1 млрд. лв., реално новият борч ще е само 2 млрд. лв., с останалата сума ще се рефинансират стари задължения, обясни Горанов. Заемните средства са нужни за осигуряване на буфер за обезпечаване на краткосрочните флуктуации на фискалния резерв, финансиране на планирания бюджетен дефицит догодина за дълга в обращение, който следва да бъде рефинансиран, както и за нов заем от Европейската инвестиционна банка за осигуряване на средства за финансиране на проектите по оперативните програми от структурните фондове на ЕС и през програмния период 2014-2020 г., каза финансовият министър. Бюджетът за 2015 отразява среднорочната фискална цел на правителството за елиминиране на бюджетните дисбаланси и възстановяване на бюджетната позиция чрез последователни стъпки за намаляване на дефицита, посочи Горанов. Той обясни, че в световен мащаб прогнозите за развитието на икономическата активност са неблагоприятни. За страните от еврозоната съществува риск от по-продължителен период на ниска инфлация и дори дефлация, добави Горанов. През 2015 г. в България се очаква забавяне на реалния растеж на БВП до 0.8 процента заради ниското вътрешно търсене, а през следващите две години се очаква то да се ускори, каза той. Горанов припомни на депутатите известните вече параметри на бюджета за запазване данъчните ставки, вдигането на минималната работна заплата с 20 лв. и увеличаването на пенсиите с 1.9 на сто според швейцарското правило. През 2015 г. всички оперативни програми от периода 2007-2013 г. навлизат в своята финална фаза и се очакват интензивни плащания по всички програми. "Бюджетът е изработен доста консервативно, но според нас в него има резерви", коментира на вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин преди старта на гласуването. "Голяма част от резервите са свързани с изключително ниската прогноза за растеж през следващата година - 0,8%. Това означава намаляване на растежа спрямо тази година”, каза той. "Втората застраховка е свързана с почти нулевата инфлация – 0.2%. Мерките, които взема държавата за стимулиране на търсенето са изключително важни именно, за да се преборим с дефлацията”, каза Kалфин. "По отношение на политическото споразумение, което сме подписали, се казва, че ще бъде въведен данък във финансовите операции. Настояваме за подготовка и изчисление, за да може да се приложи този данък от следващата година”, обясни вицепремиерът. Той допълни, че АБВ са против плоския данък. Очаквайте подробности

Парламентът ще гледа на първо четене Бюджет 2015

http://www.mediapool.bg/parlamentat-shte-gleda-na-parvo-chetene-byudzhet-2015-news228072.html

Държавният бюджет за 2015 г. ще бъде разгледан на първо четене в парламента в понеделник. В него се залага в края на 2015 г. максималният размер на дълга да бъде 24 милиарда и 500 милиона лева, а новият дълг, който ще поемем, е 8 милиарда и 100 милиона лева. По-голямата част от него ще бъде набавен чрез държавни облигации, емитирани на международните пазари, и ще служи за рефинансиране на стари задължения. С около 2 млрд лева ще бъде покрита по-голямата част от натрупания дефицит, а останалите 500 милиона лева ще бъдат набавени от вътрешни ресурси. С бюджета се определят месечните помощи за отглеждане на дете, които остават без промяна - по 35 лева за първо дете и 50 лева за второ дете на месец. Минималният размер на заплатите на държавните служители от следващата година ще бъде 380 лева. В средата на годината толкова ще достигне и минималната работна заплата, но това ще стане на две стъпки - 360 лева от 1 януари и 380 лева от 1 юни. Планираният икономически ръст пък е от 0,8%. Утре ще бъдат гласувани бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване, като между първо и второ четене се очаква да бъде взето решението за пенсионната реформа, допълва БНР.

Томислав Дончев: Емоциите за "Южен поток" трябва да останат на заден план

http://pik.bg/томислав-дончев-емоциите-за-южен-поток-трябва-да-останат-на-заден-план-news258803.html

Томислав Дончев: Емоциите за "Южен поток" трябва да останат на заден план

Сметките за щетите от последните наводнения могат да бъдат направени едва след оттеглянето на водите. Ресурсът, с който междуведомствената комисия разполага, е 70 млн. лв.

Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Принципният въпрос е какво правим с частните домове при такива ситуации. Единият вариант е задължителното застраховане, а другият – т.нар. катастрофичен пул.

И двата варианта имат своите предимства и недостатъци, но са по-добри от третия вариант, сегашния - да не се прави нищо по казуса, подчерта Дончев. Вицепремиерът бе категоричен, че кабинетът не е "проспал" ситуацията с повишаването на нивата на реките и на язовирите през последните дни. По думите му проблем остава неясната собственост на язовирите. Този, който отговаря за съоръжението, трябва да е един - с всички ресурси, заяви вицепремиерът. Дончев коментира и темата "Южен поток".

Разговорът е време да се води на ниво детайли след седмица на бурни страсти и емоции. На първо място трябва да излязат икономическите аргументи - какво България печели и какво губи. Такъв зрял и безпристрастен икономически анализ се подготвя в момента, уточни вицепремиерът. България би могла да има печалба, но само при определени обстоятелства - например при пълна запълняемост на тръбата.  Не бива да бъдем прекалени оптимисти. Печалба за страната би могла да има най-рано след две десетилетия, посочи Томислав Дончев.

По думите му разговорът за "Южен поток" трябва да се води основно между Европейската комисия и Русия, а България трябва да катализира бързо европейска позиция. Попитан по-спокоен ли е, след като ЕК изрази подкрепата си за България след изявлението за спиране на "Южен поток", Дончев заяви, че никога не е имал съмнение по темата. Опитът "Южен поток" да бъде вкаран през задната врата в Европейския съюз срещна огромна доза недоверие, каза още вицепремиерът. По думите му цената за стабилността на правителството не може да са спорове за политически назначения. От гледна точка на политическите реалности този кабинет няма алтернатива, заяви Томислав Дончев.

Гогов: Нищо не се губи със спирането на „Южен поток"

http://www.cross.bg/potok-gogov-yuzhen-1443056.html

/КРОСС/„Нищо не се губи със спирането на проекта на „Южен поток", просто нещо не се осъществява. Няма да получаваш приход от дейност, която няма да реализираш. Това заяви изпълнителният директор на „Южен поток - България" Димитър Гогов пред бТВ. Прогнозните приходи от газпровода за страната са 448 млн. евро на година, като това не е печалба, а общи приходи, допълни той. Официално становище на акционера от руска страна в „Южен поток - България" за това, че той иска да прекрати участието си в това предприятие няма, заяви той. „Ако има някакъв разговор, че дружеството трябва да бъде прекратено, то той трябва да се състои на ниво акционери", обясни Гогов. По думите му има междуправителствено споразумение, акционерно споразумение, с което се създава компанията и оттам нататък има ред процедури, които са осигурявали начина, по който да функционира тази компания. Към настоящия момент единственото, което съществува, е договор, подписан със строителна компания, т.е. консорциум, който да извърши строителството на газопровода, договор, който все още не е влязъл в сила. „Всичко останало е въпрос на тълкувание", каза Гогов. „Всеки един акционер или участник в едно предприятие, когато нещо не се осъществи, винаги може да предяви претенции, друг е въпросът доколко те са основателни", добави той.  

Край Йемен загинаха 70 етиопски емигранти

http://www.mediapool.bg/krai-yemen-zaginaha-70-etiopski-emigranti-news228071.html

Седемдесет емигранти от Етиопия са загинали при потъването на плавателния им съд във водите на Червено море, близо до Йемен, предаде AFP. Информацията е постъпила от министерството на вътрешните работи на Йемен. От там са допълнили, че инцидентът е станал близо до пристанищния град Ал Макха, а причината най-вероятно са лошите метеорологични условия.

Цветанов: Готов съм да се видя с Мирослава Тодорова и да й се извиня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467288

Готов съм да се видя с Мирослава Тодорова и да й се извиня. Има дело, защото тя се почувствала засегната. Имал съм и по-емоционални изказвания, които може би не е трябвало да правя като вътрешен министър. Бих говорил с нея, за да постигнем консенсус. Не се съмнявам в нейната компетентност. Това обяви депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV. Готов съм да се видя с Мирослава Тодорова и да й се извиня. Има дело, защото тя се почувствала засегната. Имал съм и по-емоционални изказвания, които може би не е трябвало да правя като вътрешен министър. Бих говорил с нея, за да постигнем консенсус. Не се съмнявам в нейната компетентност. Това обяви депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

БАН представя картата на българските диалекти

http://www.cross.bg/bulgarski-bulgarskite-kartata-1443055.html

/КРОСС/Картата на българските диалекти, изработена от екип от учени от Института за български език при БАН, вече включва и звукови записи на диалектни говори от различни региони. Тя ще бъде представена днес в София, съобщиха организаторите. Сред диалектите и автентичните говори, които картата съдържа, са дори такива, които отдавна не са в държавните граници, но някога са били български територии, като например части от Беломорието, Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и други. Събитието е организирано по проекта "Интегриране на нови практики и знания в обучението по компютърна лингвистика", бенефициент на който е Институтът за български език при БАН. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Финансирането е по схемата за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени" на Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" към МОН.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване