Цветанов: Имал съм емоционални изказвания, които не е трябвало да правя като вътрешен министър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467285

Готов съм да се видя с Мирослава Тодорова и да й се извиня. Има дело, защото тя се почувствала засегната. Имал съм и по-емоционални изказвания, които може би не е трябвало да правя като вътрешен министър. Бих говорил с нея, за да постигнем консенсус. Не се съмнявам в нейната компетентност. Това обяви депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV. Готов съм да се видя с Мирослава Тодорова и да й се извиня. Има дело, защото тя се почувствала засегната. Имал съм и по-емоционални изказвания, които може би не е трябвало да правя като вътрешен министър. Бих говорил с нея, за да постигнем консенсус. Не се съмнявам в нейната компетентност. Това обяви депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

Започва изплащането на пенсиите и коледните добавки за декември

http://www.cross.bg/pensiite-polychavat-leva-1443054.html

/КРОСС/Започва изплащането на пенсиите за месец декември. На всички пенсионери, които получават под 286 лева, ще бъде изплатена и коледна добавка от 40 лева. Парите ще се дават по график в пощите до 17 декември. Преводите към сметките на хората, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат направени днес.  

Министър Вучков: Три са най-проблемните точки в страната

http://pik.bg/министър-вучков-три-са-най-проблемните-точки-в-страната-news258800.html

Министър Вучков: Три са най-проблемните точки в страната

Три са най-проблемните точки на територията на страната. Това заяви пред БНР министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

"В община Гълъбово почти всички села и в съседната община имат ток, без ток е само една махала. В Ямбол и Елхово, по поречието на Тунджа, ситуацията е доста тревожна, защото има известно покачване на нивото на реката. Не са необходими нови извънредни мерки. Във Видинско заради обледяването има проблем с електроснабдяването. От тази нощ 9 села са без ток, в 3 от тях вече има ток. Вода има навсякъде."

Вучков подчерта, че в бедстващите райони, в селата без ток, е осигурено засилено полицейско присъствие, за да не се допуснат мародерства. До момента няма информация за повишаване на регистрираните посегателства.

"Помощ за възстановяване в неотложни случаи след наводнения, земетресения, очевидно ще бъде оказвана чрез бюджета на междуведомствената комисия, която е към МС, но тя реагира постфактум за най-тежките поражения. Превенцията срещу бедствия обаче изисква огромен финансов ресурс с оглед изключително занемарената инфраструктура, който тази междуведомствена комисия не може да осигури. Нейният бюджет годишно варира между 60 и 90 млн. лв. Само исканията към нея за неотложни спасителни работи са над 300 млн. лв. годишно. Тя не може да покрие нуждата от превенция. Това не е толкова сигнал към финансовия министър, колкото към МС – да започне поетапно да се приема една програма за превантивна дейност."

Тази или другата седмица ще бъде създаден единен национален контролиращ орган, който да следи язовирите и да координира действията за защита от наводненията, каза Вучков и добави, че най-вероятно това ще бъде Агенцията за метрологичен и технически надзор.

Вътрешният министър каза, че едва ли е осъществима идеята всички екипи на Спешна помощ да бъдат придружавани от коли на полицията. Ако се иска това, трябва да има предварително покриване на финансовия разход и назначаване на нови хора, подчерта той. Вучков днес ще има среща с министъра на здравеопазването, за да изградят обща позиция по въпроса със Спешната помощ.

Цветелин Кънчев иска да има цигани полицаи

http://pik.bg/цветелин-кънчев-иска-да-има-цигани-полицаи-news258801.html

Цветелин Кънчев иска да има цигани полицаи

"Лекарите трябва да придобият особен статут, трябва да имат особен статут и то не само медиците от Спешната помощ", заяви в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия Цветелин Кънчев от Евророма.

"В много случаи екипите на Спешна помощ закъсняват, но това по никакъв начин не оправдава каквато и да е агресия, но е факт, че много роми не получават достатъчна помощ", заяви той.

Кънчев попита дали се е чувало за случай на насилие над лекари от страна на роми в Пирогов и добави, че такива случаи няма. Д-р Десислава Кателиева заяви, че е нормално, когато по край някой лекар хвърчат ругатни със заплахи и закани, той да не реагира адекватно, когато трябва да окаже спешна помощ на някой. Д-р Кателиева добави, че приветства действията на здравния министър д-р Петър Москов.

Според нея, ако адресът е подаден с афект, трябва екипите на Спешна помощ да ходи с полиция. Тя допълни обаче, че това е трудно да се прецени, тъй като сигналът се подава на тел. 112, който се прехвърля на Спешния телефон. Цветелин Кънчев заяви още в студиото, че е хубаво да има цигани полицаи и обясни, че един такъв човек може да свърши работа на пет патрулки.

Дончев: Ползи от „Южен поток" евентуално след 20 години

http://www.cross.bg/potok-donchev-yuzhen-1443053.html

/КРОСС/Все още няма официален документ, с който Русия спира проекта „Южен поток", каза в студиото на Националната телевизия вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Според него сега разговорът на първо място трябва да се води между Русия и Европа. България има не правото, а задължението, да катализира позиция, каза вицепремиерът. Утре той, заедно с енергийния министър Теменужка Петкова, ще бъдат в Брюксел, за да разговарят за бъдещето на проекта. Едва след това могат да бъдат водени допълнителни разговори, посочи Дончев.  Вицепремиерът призова за сериозен анализ за икономическите ползи от проекта „Южен поток". Мисля, че зрял анализ се подготвя в момента, каза той. Разговорите по казуса "Южен поток", смята той, трябва да се водят на ниво детайл, без емоции, и да се видят на първо място икономическите аргументи - какво печели и губи България. Самият инвестиционен процес би оставил пари в страната, коментира Томислав Дончев. Освен преките ползи, които не бива да се преувеличават, не бива и да се подценяват, , посочи още той, анализите показват, че България би имала печалба, но само при някои обстоятелства - пълна запълняемост на тръбата

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/08/2433893_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Кметът на Гълъбово: Нивото на река Тунджа остава високо, има опасност цялата община да остане без ток

http://pik.bg/кметът-на-гълъбово-нивото-на-река-тунджа-остава-високо-има-опасност-цялата-община-да-остан-news258797.html

Кметът на Гълъбово: Нивото на река Тунджа остава високо, има опасност цялата община да остане без ток

 Нивото на река Тунджа при Гълъбово остава високо, продължава изграждането на дига при подстанцията, тъй като има опасност цялата община да остане без електричество. Това заяви кметът на Гълъбово Николай Тонев, пише агенция "Фокус".

По думите му, нивото на реката не е спаднало и остава на същото равнище като вчера. „Снощи до 2.00 часа продължи изграждането на дигата при подстанцията, сега екипите се подготвят и всеки момент ще започнат отново работа по изграждането“, подчерта Тонев. Той допълни, че най-важното в момента е да не се допусне наводняване на подстанцията, тъй като има опасност цялата община да остане без ток. 


Гълъбово получава аварийно електричество от мина „Марица-Изток“, но това не може да продължи дълго. „В момента няма как да се извърши отводняване, тъй като от язовир „Копринка“ идва огромно количество вода. Единственото, което може да се прави сега е да се изграждат временни диги, за да се предотврати наводняване на нови къщи“, каза още Николай Тонев. Той допълни, че целият спортен комплекс и десетки хиляди декари земеделска площ са залети. Вчера се е наложила евакуация на едно семейство, но като цяло хората предпочитат да останат по домовете си.

Петър Москов: Социалното неравенство не поражда изключителни права, екипите на Спешна помощ ще влизат, когато са защитени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467283

Социалното неравенство не поражда изключителни права за когото и да е било. Навсякъде, където е имало такива инциденти, екипите на "Спешна помощ" ще влизат, когато е осигурена тяхната защита. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Петър Москов. 
"Помня Хипократовата клетва и в какво съм се клел. Социалното неравенство не поражда изключителни права за когото и да е било. Навсякъде, където е имало такива инциденти, екипите на "Спешна помощ" ще влизат, когато е осигурена тяхната защита. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Петър Москов.  "Помня Хипократовата клетва и в какво съм се клел.

Петър Москов: Oт 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромските махали (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467270

„ От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права”. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в предаването „Здравей, България”. 
 Именно с негова заповед от днес спешните медици започват да работят по нови правила. Навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, „ От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права”. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в предаването „Здравей, България”.   Именно с негова заповед от днес спешните медици започват да работят по нови правила. Навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала,

Веселин Вучков: Три са най-проблемните точки след валежите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467278

Няма съществената промяна по отношение на кризисната ситуация на територията на страната. Това заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред БНР във връзка метеорологичните условия, предизвикали наводнения в южната част на страната и обледяване на дървета и електропреносната мрежа във Видинско. „Три са най-проблемните точки. Няма съществената промяна по отношение на кризисната ситуация на територията на страната. Това заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред БНР във връзка метеорологичните условия, предизвикали наводнения в южната част на страната и обледяване на дървета и електропреносната мрежа във Видинско. „Три са най-проблемните точки.

Петър Москов: Социалното неравенство не поражда изключителни права

http://pik.bg/петър-москов-социалното-неравенство-не-поражда-изключителни-права-news258799.html

Петър Москов: Социалното неравенство не поражда изключителни права

"Помня Хипократовата клетва и в какво съм се клел. В нея се казва следното: Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен", заяви в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия здравният министър д-р Петър Москов. Той призна, че здравната система има много недъзи, но помоли всички ромски лидери и включително лично Цветелин Кънчев да помогнат на екипите на Спешна помощ.

"Социалното неравенство не поражда изключителни права за когото и да е било", заяви д-р Москов. "Навсякъде, където е имало нападение над лекари, екипите на Спешна помощ ще влизат, когато е осигурена тяхната защита. Това е свързано, както с младите роми, които вчера са пребили лекар, така и за българинтът, който е викнал екип на Спешна помощ, защото му е било скучно и е решил да го пребие", категоричен е министърът.

Москов съобщи, че има насрочена среща с екипа на МВР и с екипа на НСОРБ, за да се намери решение на въпроса. Здравният министър обяви, че по никакъв начин не етнизира проблема, но поясни, че 80% от случаите на пребити лекари стават в ромските махали. "Да осигурим възможността на Спешна помощ да помага на всеки един", призова д-р Петър Москов.

Веселин Вучков: Има засилено полицейско присъствие в бедстващите райони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467272

Няма съществената промяна по отношение на кризисната ситуация на територията на страната. Това заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред БНР във връзка метеорологичните условия, предизвикали наводнения в южната част на страната и обледяване на дървета и електропреносната мрежа във Видинско. „Три са най-проблемните точки. Няма съществената промяна по отношение на кризисната ситуация на територията на страната. Това заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред БНР във връзка метеорологичните условия, предизвикали наводнения в южната част на страната и обледяване на дървета и електропреносната мрежа във Видинско. „Три са най-проблемните точки.

9 катастрофи и пострадал пешеходец за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273263

Възрастна пешеходка е с опасност за живота, след като е бил пометена от автомобил във Варна. Инцидентът е станал в неделя около 20 ч. на бул. „Цар Освободител“ в района на блок 108. Жената е настанена в болница. Шофьор е контузии след друг пътен инцидент през изминалото денонощие.

КНСБ започва разговори за пенсионната реформа и протест заради бюджета

http://www.cross.bg/vuzrastta-dimitrov-knsb-1443052.html

/КРОСС/КНСБ и парламентарно представените партии ще обсъдят пенсионната реформа. На срещите им днес и утре президентът на синдиката Пламен Димитров ще настоява за отмяна на предвиденото увеличение на възрастта за пенсиониране, а вместо това да се повиши само стажът с четири месеца. КНСБ предлага и нарастване на вноските за пенсия и безработица с по половин процент, както и криминализиране на умишленото укриване на осигуровки. Не са много пенсионерите. Малко са работещите, коментира пред Нова телевизия Пламен Димитров. Според него възрастта наистина би трябвало да бъде с нулево нарастване. От януари месец би трябвало да се въведе възраст за всички граждани, смята той.  В четвъртък предстои голям протест на синдикатите заради новия бюджет. Ще се проведе шествие от площад „Македония" до Министерски съвет и парламента. "Основният недъг на този бюджет е, че не предполага никакви мерки за борба с дефлацията, а тя е основният бич в икономиката. България е втора година в дефлация и това удря много предприятия и работни места. В бюджета липсват мерки за увеличаване на доходите", обясни президентът на КНСБ. "През последните месеци имахме срещи с наши представители и основният въпрос, който те поставиха, бе как ще продължи пенсионната реформа и дали има реална възможност възрастта за пенсиониране да бъде замразена", каза още Пламен Димитров. "На фона на безработицата това създава огромни проблеми на много хора

Москов vs. Кънчев: Насилниците ще са под общ знаменател!

http://www.bnews.bg/article-123820

Разгорещен спор си спретнаха в телевизионния ефир лидерът на Евророма Цветелин Кънчев и здравният министър Петър Москов.

Цветелин Кънчев "изписа вежди" на ромите и нападна министър Москов

http://healthy.actualno.com/Cvetelin-Kynchev-izpisa-vejdi-na-romite-i-napadna-ministyr-Moskov-news_444944.html

Лидерът на "Евророма" коментира по интересен начин вчерашното изказване на министъра на здравеопазването във Facebook. В него Петър Москов заявяваше: "До тук с приказките за това кой к...

Фармацевтичният гигант Санофи е обвинен в масов подкуп

http://america.actualno.com/Farmacevtichnijat-gigant-Sanofi-e-obvinen-v-masov-podkup-news_444947.html

Фармацевтичният гигант "Санофи" е изплатил около 34 млн. долара на лекари, служители от болници и аптеки, които се ангажирали да препоръчват на пациентите негово лекарство срещу диабет. То...

Нутрибулет извлича най-доброто от храната

http://health.actualno.com/Nutribulet-izvlicha-naj-dobroto-ot-hranata-news_444676.html

Знаете ли, че главната причина за повечето заболявания се дължи на "западната диета", състояща се от обработени храни с високо съдържание на захар и сол, и много малко плодове и зеленчуци. ...

Ново убийство в центъра на София?

http://sofia.actualno.com/Novo-ubijstvo-v-centyra-na-Sofija-news_444948.html

Рано тази сутрин, в двор на кооперация на булевард "Македония" в София е открит труп на млад мъж. Тепърва се изясняват обстоятелствата около смъртта на мъжа, но предположението е, че став...

Сто години Ердоган

http://asia.actualno.com/Sto-godini-Erdogan-news_444949.html

Със солидна вербална офанзива и много политическо лъкатушене ще запомним първите 100 дни на Реджеп Ердоган като президент. Той остава верен на своето его и действа без да го интересува какво струва ...

Мирослава Тодорова: Всеки може да си нагласи който си иска съдия за дадено дело

http://crime.actualno.com/Miroslava-Todorova-Vseki-moje-da-si-naglasi-kojto-si-iska-sydija-za-dadeno-delo-news_444950.html

От много време има проблеми със случайното разпределяне на делата. Те не се разпределят по поредност на постъпване и освен това има особености на софтуера, които позволяват намеси без това да остав...

За студентите, които ги няма в новините

http://actualno.actualno.com/Za-studentite-koito-gi-njama-v-novinite--news_444927.html

Не ми се пише за пияните и изпростяващите – от тях вече се възмути поредният чужденец, според когото българският 8-и декември е „оргия” и който призовава да не забравяме,...

Венера в Козирог: Времето на сериозните връзки

http://curious.actualno.com/Venera-v-Kozirog-Vremeto-na-serioznite-vryzki-news_444956.html

На 10 декември Венера ще напусне знака на жизнерадостния Стрелец и ще погостува на козирога, който е свързан с традициите, консерватизма и понякога е доста строг. Тя ще остане там до 3 януари. Стрем...

Македония с нов герб - лъв като българския

http://balkani.actualno.com/Makedonija-s-nov-gerb---lyv-kato-bylgarskija-news_444957.html

Правителството на Македония предлага промяна на държавния герб, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Решението (на снимката) трябва да замени досегашният герб, който е правен...

Бивш шеф на ДАНС се издирва от МВР

http://crime.actualno.com/Bivsh-shef-na-DANS-se-izdirva-ot-MVR-news_444954.html

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се издирва от Столичната полиция, по молба на съпругата му, тъй като от петък е в неизвестност, предаде БНР. Сертов е изчезнал, след като е оставил мобилния ...

Ferrari Sergio в чест на Серджо Пининфарина

http://cars.actualno.com/Ferrari-Sergio-v-chest-na-Serdjo-Pininfarina-news_444952.html

Ferrari представи серийната версия на концепцията Pininfarina Sergio, проектирана в чест на Серджо Пининфарина, чието дизайнерско студио има дългогодишна история с компания. И от което сътрудничество ...

Тилда Суинтън стана "Жена на годината"

http://showbusiness.actualno.com/Tilda-Suintyn-stana-Jena-na-godinata-news_444958.html

Британската актриса Тилда Суинтън е избрана за "Жена на годината" от мъжкото списание GQ. 54-годишната звезда споделя, че преди да стане прочута като актриса е печелила от гонки. "Бях ...

30 полицаи дебнат на двата новогодишни купона в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466248

Трийсет полицаи - двойно повече от миналата година, ще бъдат ангажирани с опазване на обществения ред на 31 декември в Пловдив, научи Трийсет полицаи - двойно повече от миналата година, ще бъдат ангажирани с опазване на обществения ред на 31 декември в Пловдив, научи "Твоят Ден". Причината е, че за първи път ще има две новогодишни тържества на открито - традиционният пред общината и на площад "Съединение". Очаква се на втория да се съберат предимно младежи, тъй като там

Тигърът Мъри бил социален

http://pik.bg/тигърът-мъри-бил-социален-news258793.html

Тигърът Мъри бил социален

Тигърът Мъри, който вчера избяга от клетката си и бе върнат, след като бе упоен, бил "социален". Това обяви пред Нова телевизия директорът на столичния зоопарк Манол Нейков. Той поясни, че животното не било родено в дивата си естествена среда, затова нямало такива силни инстинкти.

Според настоящия шеф на зоопарка ще бъдат преразгледани основно механизмите, които затварят клетката, за да не се стига до подобни инциденти и до стрес у посетителите.

Македонка, дошла вчера със семейството си да разгледат животните, се оказала очи в очи с излезлия от клетката си хищник. "Не беше особено приятно. Хвърлих си чадъра от страх и замръзнах на място", сподели жената.

Манол Нейков допълни, че това било правилното поведение, защото хищниците инстинктивно тръгвали след побегнали хора. Зоошефът обаче се надява, че след взетите мерки за по-строг контрол няма да има подобни инциденти. 

Иванка Иванова: Прокуратурата да се задейства по сигнала на френския посланик

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/08/2434009_ivanka_ivanova_prokuraturata_da_se_zadeistva_po/?ref=rss


Прокуратурата трябва да се задейства по случая със сигнала на посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан за опит за кражба на френска фирма чрез назначен от съдия Румяна Ченалова синдик. Това коментира директорът на правната програма на Института "Отворено общество" Иванка Иванова пред БНТ. В петък държавното обвинение прехвърли случая към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според нея в случая може да се говори за поне 4 състава на престъпления, например престъпление срещу правосъдието,...

Парламентът гледа Бюджет 2015 на първо четене

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/parlamentyt-gleda-biudjet-2015-na-pyrvo-chetene-185183/

Предвижда се размерът на минималната работна заплата да нарасне на два етапа до 380 лева

В началото на етническия път (2)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/08/2432320_v_nachaloto_na_etnicheskiia_put_2/?ref=rss



През декември 1989 въпросът за ревизиране на политиката към малцинствата става актуален в ръководството на комунистическата партия. На пленум на Централния комитет на БКП, проведен на 10 декември, академик Николай Тодоров (историк, директор на Института по балканистика, бъдещ председател на VІІ-то Велико Народно събрание) прави изказване, в което остро критикува акцията за масовото насилствено преименуване на турците ("тюркоезичното мюсюлманско население", както ги нарича) през зимата на...

Цивилни полицаи ще дебнат за пияни студенти зад волана

http://www.moreto.net/novini.php?n=273262

Цивилни полицаи, въоръжени с камери, ще дебнат пред дискотеките през цялата нощ. МВР се опасява, че след студентския празник десетки младежи може да седнат почерпени зад волана. Затова полицаите организират акцията. Ако някой от студентите дръзне да запали колата си, цивилните веднага ще подават сигнал до пътните патрули, които в момента имат право да глобяват на платното.

Критична остава ситуацията в Елхово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467261

Критична остава обстановката в Елхово. Тази нощ нивото на река Тунджа се повиши с още два сантиметра, предаде БНТ.
Вече няколко дни канализацията на града връща вода заради рекордно високото ниво на реката – над половин метър над критичния праг. Залети са приземни етажи, мазета, дворове и земеделски площи. Водата отряза достъпа до някои от къщите. Критична остава обстановката в Елхово. Тази нощ нивото на река Тунджа се повиши с още два сантиметра, предаде БНТ. Вече няколко дни канализацията на града връща вода заради рекордно високото ниво на реката – над половин метър над критичния праг. Залети са приземни етажи, мазета, дворове и земеделски площи. Водата отряза достъпа до някои от къщите.

Остава критична ситуацията в Елхово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467255

Критична остава обстановката в Елхово. Тази нощ нивото на река Тунджа се повиши с още два сантиметра, предаде БНТ.
Вече няколко дни канализацията на града връща вода заради рекордно високото ниво на реката – над половин метър над критичния праг. Залети са приземни етажи, мазета, дворове и земеделски площи. Водата отряза достъпа до някои от къщите. Критична остава обстановката в Елхово. Тази нощ нивото на река Тунджа се повиши с още два сантиметра, предаде БНТ. Вече няколко дни канализацията на града връща вода заради рекордно високото ниво на реката – над половин метър над критичния праг. Залети са приземни етажи, мазета, дворове и земеделски площи. Водата отряза достъпа до някои от къщите.

Седемдесет етиопски емигранти загинаха при корабокрушение близо до Йемен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467254

Седемдесет емигранти от Етиопия са загинали при потъването на плавателния им съд във водите на Червено море, близо до Йемен, предаде AFP. Информацията е постъпила от министерството на вътрешните работи на Йемен.
От там са допълнили, че инцидентът е станал близо до пристанищния град Ал Макха, а причината най-вероятно са лошите метеорологични Седемдесет емигранти от Етиопия са загинали при потъването на плавателния им съд във водите на Червено море, близо до Йемен, предаде AFP. Информацията е постъпила от министерството на вътрешните работи на Йемен. От там са допълнили, че инцидентът е станал близо до пристанищния град Ал Макха, а причината най-вероятно са лошите метеорологични

Седемдесет етиопски емигранти загинаха при корабокрушение близо до Йемен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467259

Седемдесет емигранти от Етиопия са загинали при потъването на плавателния им съд във водите на Червено море, близо до Йемен, предаде AFP. Информацията е постъпила от министерството на вътрешните работи на Йемен.
От там са допълнили, че инцидентът е станал близо до пристанищния град Ал Макха, а причината най-вероятно са лошите метеорологични Седемдесет емигранти от Етиопия са загинали при потъването на плавателния им съд във водите на Червено море, близо до Йемен, предаде AFP. Информацията е постъпила от министерството на вътрешните работи на Йемен. От там са допълнили, че инцидентът е станал близо до пристанищния град Ал Макха, а причината най-вероятно са лошите метеорологични

Сергей Белов: Старият Джо подлъга Украйна с фалшиви надежди

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-kiev-1443042.html

/КРОСС/ След преврата през февруари Украйна се позиционира като държава, която се намира начело в борбата за демокрация. Не знам къде и на кого първи му хрумна подобна мисъл, но тя стана популярна. В момента много украински политици като латерни повтарят мантрата, че Украйна защитава не само земята си, но и свободата на независима Полша, Балтийските страни, Румъния и Унгария, а покрай тях и Запада. Разбира се, за враг на цялото цивилизовано човечество е набедена „тоталитарна" Русия и особено нейният президент Владимир Путин. Украинските политици са ясни - те искрено мислят, че такава ценна услуга би трябвало щедро да се възнагради. Но въпреки тази толкова „възвишена" мисия, на украинците се наложи съвсем сами да понесат отговорността за цялото прогресивно човечество - за своя сметка и по варварски начин. Наистина трябва доста да се постараеш при провеждането на така наречената антитерористична операция (АТО), не само да унищожиш армията си, но и до такава степен да подложиш на терор мирното население на регионите, които освобождаваш, че то да започне да изпитва люта ненавист към своята бивша Родина. Случващото се в югоизточните райони на страната предизвиква тих ужас дори и у големите приятели на Киев, които, подобно на богинята Темида, са принудени да затворят очи пред действията на украинските бойци и техните неонацистки възгледи. Но такава е реалността и суровата истина относно борбата за мир в предни позиции

Радан Кънев поиска оставката на ВСС

http://offnews.bg/news/n_1/n_428109.html

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев поиска оставката на целия Висш съдебен съвет. "Време е да говорим за оставката на ВСС. Не може контролният орган да не носи отговорност за всички безобразия, които стават", заяви Кънев в коментар пред bTV по повод изявлението на френския посланик Ксавие дьо Кабан, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". Повод за репликата му стана съдебно решение, което подменя мениджмънта на френска фирма за производство и търговия с вина и водка. Фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу френската компания за несъстоятелност, за неизплатени 114 000 лева. След като изплащат задълженията си, французите очакват предварителната обезпечителна мярка да падне, но вместо това, съдът взима решение да назначи синдик, който поема изцяло управлението на компанията. "Няма начин съдия да вземе решение, при което има платен дълг, а фирмата се дава на съдия изпълнител. Това означава две неща - или не е добър съдия, или става дума за корупция", коментира френският посланик. „Никога не съм чувал за подобен случай във Франция. В съдебната система има "гнили ябълки", допълни дипломатът. По думите му 114 000 лева са задълженията на френската компания, а сега има охранителна фирма, разпоредена от синдика за 30 000 евро на месец, което е абсурдно. Управителят на фирмата Николаос Смирноэ, който е отстранен от съда, смята че преминаването на компанията в чужди ръце е част от сценарий. Съдийката, взела решението, е Румяна Ченалова от Софийския градски съд, а синдикът е Панайот Велков, става ясно от разследване на bTV. Съдия Ченалова е известна с това, че на случаен принцип получава почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната на Пеевски с Василев, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от бившия банкер. Само през юни в СГС са внесени четири молби и искания, които са част от раздялата между Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия - Румяна Ченалова, при избор от 22-ма съдии. Четвъртият иск се пада на друг съдия, но е оттеглен още на следващия ден. Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова и друг път е назначавала в корпоративни спорове. При делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков прави иск за несъстоятелност срещу телевизията, отново случайно, за съдия е избрана Ченалова. И там Панайот Велков отново е избран за синдик. Телевизията е окупирана от гардове на фирмата „Делта гард”. Същата фирма вече охранява и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключи договор за почти 1 милион лева за сметка на закъсалата телевизия с охранителната фирма. Оставката на ВСС, допускащ с години тежка безстопанственост - според Радан Кънев - е задължителното начало на задължителното изчистване.  Според лидера на ДСБ "ако нямаме смелост да изхвърлим гнилите ябълки, не трябва да сме управляващи". Конкретният случай с френската фирма той коментира с думите, че "това се случва всеки ден на български фирми". "Знаем как се казва посланикът на Франция в България. А как се казва посланикът на българския бизнес, на хората, които губят работата си заради подобни случки?" Неговата диагноза за състоянието на съда и прокуратурата е, че там "високи нива на корупция и зависимост в прокуратурата и съдебната система, което води до липса на правосъдие". Това, каза Кънев, съсипва цялата пазарна икономика. Лидерът на ДСБ поиска още оставката на ръководството на ДАНС, както и на ръководството на БНБ, заради кризата с КТБ.

Зеленогорски: При избори през зимата България ще влезе в ужасяваща спирала

http://pik.bg/зеленогорски-при-избори-през-зимата-българия-ще-влезе-в-ужасяваща-спирала-news258792.html

Зеленогорски: При избори през зимата България ще влезе в ужасяваща спирала

Три седмици преговаряхме с колегите от Патриотичния фронт, за да намерим едно балансирано решение. Предложението за преместване на новините на турски език от БНТ1 в БНТ2 е на Патриотичния фронт и за нас е един разумен компромис.

Това каза в сутрешния блок на БНТ съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Ако това бъде направено, то трябва да стане в съответствие със законите в страната. Това не означава нарушение на човешките права, добави той. Бих бил по-притеснен, ако се наложи да правим избори през зимата. За мен най-важното е да има стабилно мнозинство в българския парламент и да продължи да функционира. Европейската комисия вече даде достатъчно ясни сигнали, че подкрепя правителството, посочи Найден Зеленогорски.

Не бих си помислял какво ще стане, ако кабинетът падне и има избори през зимата. Това ще бъде една ужасяваща спирала, от която България няма да може да излезе. Хората трябва да осъзнаят цената на компромиса, каза още съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок.

Нови правила за работа на спешните медици

http://pik.bg/нови-правила-за-работа-на-спешните-медици-news258791.html

Нови правила за работа на спешните медици

Нови правила за работа от днес за спешните медици, информира НТВ. Навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, лекарите ще влизат само след споразумение с местните лидери или в присъствието на полиция.

Във Фейсбук министър Петър Москов обяви, че с нарочна заповед ще свали отговорността за тези решения от регионалните спешни центрове. Това ще са решения, за които отговорността ще бъде негова и на ресорния заместник-министър доктор Ваньо Шарков.

Три са най-проблемните точки на територията на страната

http://www.cross.bg/vychkov-stranata-mesta-1443051.html

/КРОСС/Министерството на околната среда и водите поднови предупреждението си за внезапни наводнения по поречията на Марица и Тунджа. Реките ще се оттичат до обяд, но с прогнозираните валежи по-късно днес водите ще започнат отново да се покачват. Обстановката в Елхово е усложнена и тази сутрин. Нивото на Тунджа се задържа около 4 м 26 см, но разливът около града се увеличава. До Ямбол нивото на реката е с близо метър по-високо. Спокойно е преминала нощта в Елхово. Няма подадени сигнали за извънредни ситуации. В ниските части на града са под вода дворни места, наводнени са мазета и придворни етажи. Периодично се изпомпва водата от мазетата в два жилищни блока, за да не бъдат засегнати електрически табла. Продължават действията по отводняването в различни части на страната. Възстановява се и прекъснатото електричество.  Повишаване на водите на някои реки има, но без риск за хората, посочи вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ. Информацията му, посочи той, е от сутринта от комисар Николай Николов директор на „Пожарна безопасност и защита на населението". Дончев посочи, че освен че държавата трябва да се грижи за възстановяването на нарушената инфраструктура след наводнения, и хората трябва да се погрижат за застраховането на домовете си.  По думите му представители на МС са обиколили критичните точки в страната

Да ядосаш Путин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466832

Шамар. От Путин за България. Силен и звучен, та да се чуе не само в София, но и далеч оттатък границите  - чак в Брюксел и Вашингтон. Да разберат най-после онези неблагодарници - и в София, и в Европа, и в САЩ, че на Владимир Путин, президента на Русия, такива номера не минават. И че когато той е казал нещо, че ще стане, то става. 
Независимо от н Шамар. От Путин за България. Силен и звучен, та да се чуе не само в София, но и далеч оттатък границите - чак в Брюксел и Вашингтон. Да разберат най-после онези неблагодарници - и в София, и в Европа, и в САЩ, че на Владимир Путин, президента на Русия, такива номера не минават. И че когато той е казал нещо, че ще стане, то става. Независимо от н

Земетресение с магнитуд 4,6 регистрираха в Румъния

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467252

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер беше регистрирано в неделя вечерта в Румъния. По данни на Румънския национален институт по геофизика, епицентърът на земетресението е бил в района на Вранча в Карпатските планини, на 38 километра дълбочина, предаде bTV.
Няма данни за жертви и разрушения. Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер беше регистрирано в неделя вечерта в Румъния. По данни на Румънския национален институт по геофизика, епицентърът на земетресението е бил в района на Вранча в Карпатските планини, на 38 километра дълбочина, предаде bTV. Няма данни за жертви и разрушения.

Лукарски: Като истински мъж сменям напитките и жените, но не отборите и партиите

http://pik.bg/лукарски-като-истински-мъж-сменям-напитките-и-жените-но-не-отборите-и-партиите-news258790.html

Лукарски: Като истински мъж сменям напитките и жените, но не отборите и партиите

Божидар Лукарски посрещна 25-годишнината от създаването на СДС като лидер на партията и министър на икономиката в кабинета "Борисов 2". Пред "Стандарт" той коментира бъдещето на десницата и цената на участието във властта.

- Г-н Лукарски, каква е равносметката 25 г. след създаването на СДС?

- 25 години СДС е символът на промяната, демокрацията и реформите в България. Продължава да бъде така и се надявам още дълго това да не се промени.

- Ако преди мотото на СДС беше "45 г. стигат", какво е актуалното сега?


- Времето е с нас.

- Коя е десницата сега?

- Много партии се нароиха вдясно - и големи, и малки, но така, както пише и в поздравителния адрес от Жозеф Дол до мен, СДС е най-старата дясна партия в България. Тя е символ на автентичното дясно.

- Реформаторският блок (РБ) наследник ли е на синята идея или има и още партии?


- РБ е доста широко формирование и ако трябва да използваме клишета ляво-дясно, той не е само десен субект. В него има и центристки партии. Но на мен РБ ми прилича на старото СДС, преди да се превърне в една обща партия. В него различни формации - малки и големи, участваха в един съюз. През всички тези години СДС участваше в най-различни коалиции, но запази автентичността си и реформаторския си облик. Мисля, че това се получава и в РБ.

- Това ли е причината, поради която вие и повечето ви колеги не желаете да се премине към по-голямо единение на РБ?

- Има най-различни теории сред моите колеги как трябва да изглежда РБ - от единна партия през коалиция на федеративен принцип до по-широка коалиция. При всички случаи, аз като председател на СДС, претендирам, че партията трябва да запази своята идентичност. Най-малкото заради абревиатурата и историята, която носи. Тези 25 г. не могат да бъдат загърбени и изтрити с един размах. РБ е много силен политически субект, който ще трябва да върне надеждата на автентичните десни избиратели, надявам се СДС да продължи да бъде част от него.

- Накъде тогава трябва да се развива РБ, за да продължи да съществува? Предстои ви да вземете това решение следващата година?

- СДС се развива вече 25 г., но е запазило своята структура отпреди 11-12 г. и, както виждаме, не е изчезнало, даже сега е в управлението. Така че въпросите за еволюцията в политиката са доста спорни. Заради лични амбиции и интереси на някои хора аз не съм готов да пожертвам марката СДС. Мисля, че в момента най-важната задача пред РБ е да проведе реформите, които обеща.

- Обсъждали ли сте вече в СДС идеята как ще се явите на местните избори - като част от РБ или някъде ще искате да имате собствени листи?

- Това, което сме обсъждали, е, че ще се явим на изборите като част от РБ. Дали ще се правят различни листи и коалиции на някои места зависи от регионите. Някъде има колеги от Блока, които си съдействат с други партии и заедно работят нелошо.

- Това, което се случи през миналата седмица с ПФ и отстъпките, които трябваше да направите - ако се повтори, ще го толерирате ли?

- По принцип коалиционната политика е политика на компромисите. Те трябва да се правят в името на България и общите цели, но не трябва да се загърбват идеалите. Дали ще толерираме даден компромис в СДС, зависи от цената му. Засега нещата, съвсем естествено за толкова широка коалиционна формула, не вървят гладко, но за мен това не е ново. Аз съм в преговорния процес по всички промени, които се случваха в РБ - там сме 5 партии, а за тези избори - 7, така че съм свикнал да правя компромиси. Въпрос на време е колегите от ГЕРБ, ПФ и АБВ да свикнат с този начин на взимане на решения.

- Казвате, че управлението в коалиция не е лесно и все пак - колко трудно е, смаза ли се вече машината?

- Нещата са доста по-смазани от това, което очаквах. С колегите от ГЕРБ работя изненадващо добре и за мен самия. Премиерът е изключително толерантно настроен, противно на образа, който е изграждал през годините пред мен. Изключително приятно съм изненадан от неговото поведение и като ръководител, и като коалиционен партньор. Естествено, че машината ще се смазва през следващите години, дай Боже, правителството да получи по-широка подкрепа.

- Миналата седмица получихме добър знак от Брюксел - че ще бъдем част от Шенген. С какво си го обяснявате?

- С това, че колегите в Брюксел видяха, че тук се мисли за промени, устойчивост и стабилност. От срещите ми там получих доста приветствия, че най-после има правителство, на което може да се разчита, че ще стои по-стабилно и ще се грижи за чуждестранните инвестиции. И на второ място - Брюксел може би осъзна, че заради геополитическото си положение България заема много важно място.

- А дали Шенген не беше опит за компенсация заради "Южен поток"?

- Ако искате, и така го наречете.

- Казахте - Русия трябва да я е яд за "Южен поток", а нас?


- Когато един такъв голям проект пропадне, много доволни не би следвало да има. "Южен поток" е стратегически проект и за двете страни, загубата му е неприятна.

- Окончателна ли е загубата, има ли надежда, че ЕС може да се разбере с Русия?

- Аз съм оптимист, но какво значи разбиране? Това не е битпазар и няма място за пазарлъци. Ние сме част от Европа, където има закони и правила, които трябва да се спазват без значение за каква инвестиция става дума. "Южен поток" е полезен за България, но трябва да се направи анализ на икономическите му плюсове и минуси и да се провежда в рамките на европейските правила. Ако Русия казва, че губим от спазването на правилата, аз казвам, че не е така. Много неща са печеливши, икономическият ефект да се продава оръжие на незаконни организации би бил много добър, но това не е законно и не трябва да го правим.

- Казахте, че чуждестранните инвеститори искат стабилност, какво ще направите, за да ги привлечете?

- Много неща трябва да се направят, едно от тях е извън рамките на Министерство на икономиката, но сме готови да помагаме - правосъдната реформа. Липсата й притеснява инвеститорите, това се показа включително и от нашумелия казус с френската фирма. От срещите ми с посланици стигнах до извода, че нещата, които ги притесняват, са устойчивостта на правителството, нееднаквото прилагане на законодателството и закона за обществените поръчки. Някои режими, които са лицензионни и регулаторни, трябва да отстъпят място на разрешителните, трябва да направим промени и в законодателството за чуждестранни инвестиции и движение на хора и стоки от страни извън ЕС.

- Много заявки за реформи се дават от правителството, но няма конкретика и времева рамка, ще видим ли скоро такава?

- Нашата програма има конкретни времеви рамки. Вярно е, че има два начина за правене на реформи - единият е бърз, а другият е много бърз, ние все още сме в графата "бърз". За един месец се актуализира бюджетът, подготви се проектът за 2015 г. буквално за 10 дни, това не е малко работа.

- Но той е бюджет на статуквото?


- Не мисля, че е бюджет на статуквото, по-скоро може да го наречете консервативен. По-добре да е такъв, отколкото като последните два, които са правени с розови очила, заложени са бомбастични приходи и после в средата на следващата година да се чудим откъде да вземем пари. Основното нещо, което направи това правителство, е отпушването на европейските фондове. Лично ние направихме нечовешки усилия, за да може до 17 ноември да изпратим документите за програма "Иновации и конкурентоспособност" в Брюксел.

- През 2015-а очаквате ли съживяване на икономиката?


- Да, не на последно място то е свързано и с европейските инвестиции и т.нар. план Юнкер, с който чрез публични инвестиции трябва да се раздвижи и частният сектор.

- Смятате ли, че към момента РБ защитава това, което обеща - идеи и принципи, а не просто влизане във властта?

- Да, смятам, това се вижда по политиките, които се опитваме да прокараме. Взехме доста реформаторски и тежки ресори, времето ще покаже как сме се справили.

- Има ли конкуренция между министрите в РБ кой ще се справи по-добре?


- Абсолютно да. Конкуренцията е здравословна.

- Смятате ли да сложите министрите на ГЕРБ в малкия си джоб в това отношение?

- Ние сме колеги и слагане в задния, в малкия джоб, е малко неприемливо. Не работим сами за себе си, а като отбор. Няма как централният нападател да е най-добър в мача, ако не му подават добре. Ако той вкара 10 гола, а защитата допусне 11, няма как отборът да е победител.

- В тази връзка доволен ли сте от представянето на вашите любими отбори, или сте ядосан, че "Лудогорец" обира лаврите в България?

- Като българин аплодирам проявите на "Лудогорец", но хората, които в събота са били на мача "Локомотив"-"Марек", са видели кой отбор поддържам. Доволен съм от представянето на моите отбори - "Локомотив"(Сф) и "Манчестър Юнайтед".

- И няма да ги смените?

- Ще цитирам Ървин Уелш, един от любимите ми автори. В една от книгите му главният герой казва следното: "Истинският мъж може да сменя любовта към напитките, към жените, но почне ли да си сменя отборите и партиите, вече не е истински мъж". Аз се придържам към тази практика.

Извънредно: Депутатите решават за новия бюджет

http://www.bnews.bg/article-123819

Българският парламент се събира на извънредно заседание, за да обсъжда бюджета за следващата година.

Земетресение с магнитуд 4,6 регистрираха в Румъния

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467250

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер беше регистрирано в неделя вечерта в Румъния. По данни на Румънския национален институт по геофизика, епицентърът на земетресението е бил в района на Вранча в Карпатските планини, на 38 километра дълбочина, предаде bTV.
Няма данни за жертви и разрушения. Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер беше регистрирано в неделя вечерта в Румъния. По данни на Румънския национален институт по геофизика, епицентърът на земетресението е бил в района на Вранча в Карпатските планини, на 38 километра дълбочина, предаде bTV. Няма данни за жертви и разрушения.

Бджет 2015 влиза в парламента

http://www.cross.bg/leva-miliona-purvo-1443050.html

/КРОСС/Държавният бюджет за 2015 г. ще бъде разгледан на първо четене в парламента днес. В него се залага в края на 2015 г. максималният размер на дълга да бъде 24 милиарда и 500 милиона лева, а новият дълг, който ще поемем, е 8 милиарда и 100 милиона лева. По-голямата част от него ще бъде набавен чрез държавни облигации, емитирани на международните пазари, и ще служи за рефинансиране на стари задължения. С около 2 млрд лева ще бъде покрита по-голямата част от натрупания дефицит, а останалите 500 милиона лева ще бъдат набавени от вътрешни ресурси. С бюджета се определят месечните помощи за отглеждане на дете, които остават без промяна - по 35 лева за първо дете и 50 лева за второ дете на месец. Минималният размер на заплатите на държавните служители от следващата година ще бъде 380 лева. В средата на годината толкова ще достигне и минималната работна заплата, но това ще стане на две стъпки - 360 лева от 1 януари и 380 лева от 1 юни. Утре ще бъдат гласувани бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване, като между първо и второ четене се очаква да бъде взето решението за пенсионната реформа.  

Нов протест срещу избора на Слави Бинев

http://offnews.bg/news/n_1/n_428107.html

Пореден протест срещу избора на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии в Народното събрание ще се проведе днес. Той е с начален час 14, а сборният пункт е градинката при "Кристал". Театрални и кинодейци, представители на Асоциацията на културните мениджъри в България и граждани ще се съберат там, за да изразят несъгласието си с назначаването на създателя на БИАД, нахлул в БНТ, за да иска обяснения, на председател на комисията по култура и медии. "Нашето искане е незабавно оттегляне от поста председател на комисията по култура и медии, както и преразглеждане на всички членове на комисията. Вярваме в силата и обосноваността на намеренията си. Не допускаме, че човек с подобен образ, биография и маниер, може да се намесва в управлението на културния и медиен бранш. Очакваме присъствието на всички, които подкрепят тази позиция, защото намесата на " модерния хъш " (както Слави Бинев сам се нарече - бел. ред.) изкривява силно смисъла и възможността за работа на всички културни и медийни дейци. Затова очакваме подкрепата на медиите за отразяването на нашата гледна точка", се казва в призива за протеста във Фейсбук страницата му .

Вижте кои части на столицата ще останат без вода днес

http://pik.bg/вижте-кои-части-на-столицата-ще-останат-без-вода-днес-news258788.html

Вижте кои части на столицата ще останат без вода днес

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Мярката се налага във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Витоша” с. Железница , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Изгрев” от ул. „Ярема” до ул. „Изгрев”№34.
по ул. „Манастирище” от ул. „Момин проход” до ул. „Изгрев”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Манастирище” ъгъла с ул. „Изгрев”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Във връзка с подмяна на пожарен хидрант и спирателен кран в жк. „Младост” ІА , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на :
ул. „Кръстьо Раковски”, ул. „Ресен”, ул. „Анна Ахматова” 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Д-р София Аврамова” пред бл. 513.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с пресвързване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Одоровци” жк. „Красна поляна” І, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Методи Кусевич” от ул. „Братин дол” до ул. „Румяна”, ул. „Румяна”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Методи Кусевич” ъгъла с ул. „Одоровци”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-preskonferentziya-1443049.html

/КРОСС/София. От 11:00 часа ще се проведе извънредно заседание на Народното събрание. София.От 09:30 часа ВСС ще проведе заседание. София.От 10.00 часа - 14 състав на СГС ще гледа дело НОХД 5334/2009 г. Причиняване на смърт по непредпазливост - чл.123 НК (Делото за падналата плоча на строежа на столичния бул. „България"). София.От 10.30 часа в сградата на МРРБ, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще представи структурата и екипа на МРРБ. София.От 11:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на проф. Нина Дюлгерова на тема: „„Южен поток" между Европа и Евразия - геополитика". София.От 12.00 часа, в семинарната зала на Клиника по нервни болести, УМБАЛ „Александровска" (3 етаж), ще се проведе пресконференция по повод предстоящата работна среща на експерти от Дунавския регион за изготвяне на програма за оптимизиране на грижите за пациентите с деменция и техните семейства. София.От 12.30 часа, в сградата на Академията на МВР ще се проведе Национално съвещание на ръководния състав на Министерството на вътрешните работи. София.От 13:00 часа в зала „Пресцентър" на НДК, АБВ ще даде пресконференция. Благоевград.От 10:00 часа Регионален исторически музей - Благоевград организира занимания за деца „Какво знаем за помощниците на дядо Коледа". Пловдив

Избягалият тигър върнат в клетката си в зоопарка жив и здрав

http://offnews.bg/news/n_1/n_428099.html

Тигърът Мъри, който избяга от клетката си в столичния зоопарк, е излязъл успешно от упойка и е върнат жив и здрав в клетката си, съобщи директорът на зоопарка д-р Манол Нейков пред Нова тв. Тигърът избяга от клетката си в събота, 7 декември, сутринта и се наложи той да бъде упоен. При инцидента в залата е имало поне 20 души. Заради инцидента в столичния зоопарк вчера, при който избягал тигър застраши десетки посетители, кметът на София Йорданка Фандъкова свиква спешна среща на експерти. В зоологическата градина ще има проверка за сигурността на клетките, но тя ще работи от 9 ч., съобщи Нова телевизия. Според директора на зоопарка доктор Манол Нейков вратите на клетките са на повече от 40 години и е необходима е автоматизация, която да работи при небрежност от страна на надзирателите. Вчера тигърът Мърдок излезе от клетката си, която не е била заключена, и се разходи сред близо 20 посетители на зоопарка. Майка и двете й деца се оказаха очи в очи срещу голямата котка.

Шефът на столичния зоопарк: Тигърът Мъри е социален

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467239

Тигърът Мъри, който избяга от клетката си в столичния зоопарк бил "социален". Това обяви пред Нова телевизия директорът на столичния зоопарк Манол Нейков. Той поясни, че животното няма такива силни инстинкти, защото не е родено в дивата си естествена среда.
Той увери, че ще бъдат преразгледани основно механизмите, които затварят клетката, Тигърът Мъри, който избяга от клетката си в столичния зоопарк бил "социален". Това обяви пред Нова телевизия директорът на столичния зоопарк Манол Нейков. Той поясни, че животното няма такива силни инстинкти, защото не е родено в дивата си естествена среда. Той увери, че ще бъдат преразгледани основно механизмите, които затварят клетката,

Рождениците днес

http://www.cross.bg/depytat-zhyrnalist-primabalerina-1443048.html

/КРОСС/Илия Петров - философ, бивш депутат Ирина Никулчина - биатлонистка Красимира Колдамова - примабалерина Стояна Георгиева - журналист Доц. д-р Теодор Атанасов, завеждащ Клиниката по лапароскопска хирургия в УМБАЛ "Софиямед" Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл", член на УС на КРИБ, 49 г. Добрин Данев, депутат в 43-ото НС от ПГ на БСП-Лява България, 52 г.Красимира Колдамова, примабалерина Мариета Дукова, треньорка по художествена гимнастика Мирослав Боршош, шеф на НДК, продуцент, журналист, 42 г. Сули Сеферов, художник, 71 г.  

Честит празник, студенти!

http://www.moreto.net/novini.php?n=273260

Днес празнуват студентите. 8 декември е денят на Св. Климент Охридски, считан за покровител на българското висше образование. Честването на този ден има дългогодишна история и води началото си още от 1916 г. В края на 19-ти век за годишен празник на Софийския университет се предлага датата 3 октомври, на която се предвижда и помен на дарителите Евлогий и Христо Георгиеви.

Шефът на столичния зоопарк: Тигърът Мъри е социален

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467242

Тигърът Мъри, който избяга от клетката си в столичния зоопарк бил Тигърът Мъри, който избяга от клетката си в столичния зоопарк бил "социален". Това обяви пред Нова телевизия директорът на столичния зоопарк Манол Нейков. Той поясни, че животното няма такива силни инстинкти, защото не е родено в дивата си естествена среда. Той увери, че ще бъдат преразгледани основно механизмите, които затварят клетката,

Замисълът на Южен поток е изграден върху грешни тези

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4466951

Замисълът на "Южен поток" е изграден върху грешни тези 
За десет години газовата зависимост на Европа от Русия намалява с една трета

КРАСЕН СТАНЧЕВ*


Покрай обявеното от президента на Руската федерация пренасочване на "Южен поток", у нас изплуваха много съмнителни тълкувания на случилото се. Но се забрави или не се каза най-важното: Замисълът на "Южен поток" е изграден върху грешни тези За десет години газовата зависимост на Европа от Русия намалява с една трета КРАСЕН СТАНЧЕВ* Покрай обявеното от президента на Руската федерация пренасочване на "Южен поток", у нас изплуваха много съмнителни тълкувания на случилото се. Но се забрави или не се каза най-важното:

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/bulgariya-zhivo-tigur-1443047.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Здравей, България" „Спешна помощ" заедно с полиция при обаждане от ромска махала. Възможно ли е? Синдикати на протест срещу новия бюджет. Говори Пламен Димитров. На живо - защо тигър избяга от клетката си в софийският зоопарк? Ексклузивно - разследване на „Здравей, България". Как фирми с оборот милиони левове се оказват собственост на един безработен? В „Пълен абсурд" Румен Бахов ви среща с един последните теляци в България. Певицата Рут Колева пее чалга благотворително. БНТ, „Денят започва" Остава критична ситуацията в Елхово. Как премина нощта там? Подпочвени води навлязоха в питейните кладенци в Красен - репортаж на Венета Николова Как хората в Шуменско, където трябваше да мине трасето на "Южен поток" коментират прекратяването на проекта? Коледно настроение по търновските улици Как студентите ще посрещнат празника? "Емигрантски дневници" - филм от поредицата  „25 години демокрация". Как преходът пръсна по света 900 хил. българи. Разговор с Мария Чернева, автор на филма Как тигър от столичния зоопарк успя да избяга от клетката си? Има ли "гнили ябълки" в съдебната система? Как ще се развие казусът със съдия Румяна Ченалова

Нели Куцкова: Трябва да има строги мерки срещу "гнилите ябълки" в съдебната система

http://pik.bg/нели-куцкова-трябва-да-има-строги-мерки-срещу-гнилите-ябълки-в-съдебната-система-news258786.html

Нели Куцкова: Трябва да има строги мерки срещу "гнилите ябълки" в съдебната система

"Радвам се, че този път Висшият съдебен съвет реагира бързо. Когато има подобна информация, трябва да се направи проверка и ако се установи вина, виновният трябва да бъде наказан, ако няма - името му да се изчисти. От много години за колеги се говорят лоши неща, а никой не реагира." Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Съюза на съдиите Нели Куцкова по повод скандала със съдия Румяна Ченалова.

Проблемите все се замазват и трябва някой посланик да дойде и да ни каже:

"Я си вижте гнилите ябълки в щайгата". Ние това отдавна го знаем и си го казваме, посочи Куцкова.

По думите й "гнилите ябълки" в съдебната система вместо да бъдат изправени пред правосъдието, са държани в зависимости, за да изпълняват поръчки.

"Трябва да бъдат взети изключително строги мерки не заради френския посланик, а заради спокойствието на българските граждани", подчерта Нели Куцкова, пише novini.bg.

"В случая не трябва да има значение кой подава сигнала, заяви директорът на Правна програма към "Отворено общество" Иванка Иванова. Абсурд е ВСС да се задейства чак след писмо от министър-председателя и от министъра на правосъдието, след сигнал на посланик. Има основание да подкрепим искане на правосъдния министър софтуера за случайно разпределение на делата да бъде прехвърлен към Министерството на правосъдието, както и някои административния функции", заяви Иванова.

Видео: Imagine на Джон Ленън, изпълнена на 7000 пистолета

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/08/2433962_video_imagine_na_djon_lenun_izpulnena_na_7000_pistoleta/?ref=rss


Днес се навършват 34 години, откак Джон Ленън беше безпричинно застрелян от свой обсебен почитател пред дома си в Ню Йорк. Ако беше жив, съоснователят на "Бийтълс" и активист за мир щеше да бъде на 74 години и вероятно все така щеше да е един от най-обичаните и влиятелни музиканти. Джим Морисън, вокалистът на Doors, който е роден на 8 декември, щеше да навърши днес 71 г., ако не беше починал  през 1971 г. от сърдечен удар, според официалната версия. 

И двамата продължава да влият на...

Преп. Патапий. Мчци 62-ма йереи и 300 миряни

http://www.cross.bg/patapiii-molitvi-stanal-1443046.html

/КРОСС/Житие на св. преподобни Патапий Преподобни Патапий се родил в гр. Тива (при п. Нил, Египет) от родители християни и там бил бъзпитан в благочестие. Като станал пълнолетен, той оставил светската суета, станал монах и при непрестанни трудове и молитви се подвизавал в в пустинята. Скоро името му се прославило. Мнозина започнали да го посещават, да искат неговите съвети. И тогава Патапий, виждайки, че не може да живее в самота и безмълвие, както той желаел това, се преселил в Цариград. Там живял в една килия близо да Влахерна, молейки се денем и нощем. Но славата му не могла да се укрие от хората. Бог удостоил своя угодник с чудотворна сила и всички болни, които с вяра търсели неговата помощ, получавали изцерение чрез неговите молитви.  

Реформаторите решават днес дали да излязат от комисията по култура заради Бинев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/08/2433929_reformatorite_reshavat_dnes_dali_da_izliazat_ot/?ref=rss


Реформаторският блок ще решава днес дали да изтегли депутатите си от комисията по култура и медии в знак на протест срещу оставането на Слави Бинев като неин председател. Преди това обаче се очаква да има декларация от името на цялата парламентарната група, с която те ще призоват Бинев сам да се оттегли, пише вeстник "Сега". 

Предложението за напускане на комисията е на лидера на НПСД Корман Исмаилов, за когото това е "най-радикалният от няколко варианта за действие". Исмаилов...

Мирослава Тодорова: Знаковите дела се падат само на трима съдии

http://pik.bg/мирослава-тодорова-знаковите-дела-се-падат-само-на-трима-съдии-news258785.html

Мирослава Тодорова: Знаковите дела се падат само на трима съдии

За мен има забрана да коментирам колегата си. Този случай не може да се гледа отделно, защото взриви доверието в съдебната система. Той е проблем на всички, защото е успоредна независимостта на съда.

Това каза съдия Мирослава Тодорова предаването "Тази сутрин" по БТВ. Тя призна, че по делото КТБ и по делото с френския посланик са станали много явни проблемите в съдебната система. "Случайният подбор на съдии по знакови дела е поставен под въпрос. Оказва се, че по знаковите дела от 23 съдии те се падат само при трима. Всяко дело трябва да бъде по поредността на постъпването си, а тя не се спазва. Самият софтуер позволява намеси без те да остават следи. Това изисква незабавно да се вземат мерки", посочи Тодорова.

Прочутата със спорните си решения и обект на дисциплинарни производства съдия от Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова е на път да помогне за кражбата на клон на френска фирма за производство и търговия с вина и водка у нас - "Белведере Дистрибуция", стана известно от репортаж на БТВ.

Случаят е стигнал до Европейската комисия и предизвика гнева на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Кабан говореше за гнили ябълки в съдебната ни система. По време на журналистическо разследване става ясно, че кодовете за взимане на подкуп са били:

"Поръчах 50 кошници с плодове. Отиди да ги вземеш". Това са думи на Ченалова. Припомня се делото за Илиян Тодоров, когото съдийката оправда на първа инстанция, а на втора инстанция той беше осъден на доживотен затвор. Подсъдимият за двойното убийство пред клуб "Соло" все още се издирва. Делото "САПАРД" също е било нейно, както и делото "Октопод". Според Тодорова и съдия Ченалова ще има интерес от разследването, за да може да се изчисти името й, ако се докаже невинността й.

Четвъртокласници се запознават с основни симфонични инструменти във "Фортисимо клас"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/12/08/2431804_chetvurtoklasnici_se_zapoznavat_s_osnovni_simfonichni/?ref=rss


За четвърта поредна година националната образователна програмата за класическа музика "Фортисимо Клас" започва учебната година, като добавя нов град в програмата си. За първи път децата от Благоевград ще имат възможността да се докоснат до класическата музика по един неповторим за тях начин.

"Фортисимо Клас" се провежда в часовете по музика на паралелки от 4-ти клас, по време на които професионални класически музиканти запознават децата с 9-те основни симфонични инструмента -...

Парламентът гласува Бюджет 2015 на първо четене

http://offnews.bg/news/n_1/n_428090.html

Депутатите ще заседават днес извънредно, за да обсъдят и приемат на първо четене държавния бюджет за 2015 г. По изключение първо ще бъде обсъден и гласуван проектозаконът на основния бюджет за 2015 г., а след това проектите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Бюджетите на ДОО и НЗОК ще бъдат гласувани във вторник, защото финансовият министър Владислав Горанов може да присъства само в понеделник на заседанието на парламента. Проектът за бюджет за 2015 година предвижда дефицит до 3% от БВП и забавяне на темпа на икономически растеж до 0,8%. Планира се увеличение на пенсиите с 1,9% от 1 юли по швейцарското правило и увеличение на максималния осигурителен доход на 2600 лв. Не се предвиждат промени в данъците. Минималната работна заплата ще се увеличи от с 20 лева до 360 лева, а от 1 юли - с още 20 лева до 380 лв. Първоначално беше предвидено замразяване на минималното възнаграждение, но Горанов склони на отстъпки. Залага се и вдигане на възрастта и стажа за пенсионирате. Все още се обсъжда дали скокът да е с по 4 месеца годишно за мъжете и жените или на по-малки стъпки.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/zalata-kletkata-sofiya-1443045.html

/КРОСС/Преглед на печата Ако правителството иска "Южен поток", да отмени заповедта на Щонов Той заяви, че с решението на Русия за "Южен поток" се засилва ролята на Турция не само в региона, но и при доставките на природен газ за Европа в. Класа  Ако правителството на Бойко Борисов има желание да се реализира проекта "Южен поток", да отмени заповедта на бившия енергиен министър Щонов. Това заяви пред БНР депутатът от БСП и бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев. Според него никога преди Русия не е споменавала за заобикаляне на страната ни. "Затова казвам, че нещо се е случило по време на служебното правителство и мисля, че г-н Щонов даде отговор преди няколко дни, а именно, че неговото писмо, изпратено до "Газпром", е спряло проекта", каза още Стойнев. Той смята, че страната ни трябва да продължи да отстоява обща позиция с останалите страни по проекта, както досега, и да я заяви категорично в Брюксел на 9 декември.Стр. 1 Спешни медици няма да влизат в ромските махали 225 нападения над лекари са станали от началото на годината в. Дума  Екипи на Спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това обяви вчера здравният министър Петър Москов. Той посочи, че от началото на годината досега са станали 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, а 174 са били именно в такива квартали от началото на годината

8 декември е, празнуват студентите

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/8-dekemvri-e-praznuvat-studentite-6028618

Всъщност студентският празник в началото е патронен празник на единствения университет в Княжество България – Висшето училище в София

4 000 полицаи ще пазят студентите на празника

http://pik.bg/4-000-полицаи-ще-пазят-студентите-на-празника-news258782.html

4 000 полицаи ще пазят студентите на празника

Над 240 000 студенти днес посрещат своя празник. 

В София е подсигурен денонощен транспорт - ще пътуват студентските автобуси и метрото. 

Над 4000 полицаи в цялата страна ще бъдат ангажирани за студентския празник. Цивилни полицаи, въоръжени с камери, ще дебнат пред дискотеките през цялата нощ, пише Нова телевизия.  

Ако някой от студентите дръзне да запали колата си, цивилните веднага ще подават сигнал до пътните патрули, които в момента имат право да глобяват на платното. 

Мобилни камери на КАТ ще бъдат разположени и на всички входове и изходи на големите градове.

Пo маршрутите към големите зимни курорти ще бдят автопатрули на КАТ.

4000 полицаи ще пазят студентите на празника им днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_428095.html

Над 4000 полицаи са ангажирани с охраната на студентския празник днес, 8 декември. Част от тях ще са цивилни, ще носят камери и ще наблюдават дискотеките през цялата нощ. В София метрото и автобусите, които пътуват до Студентски град ще работят денонощно. Мобилни камери на КАТ ще бъдат разположени на всички входове и изходи на големите градове. По маршрутите към големите зимни курорти ще бдят автопатрули на КАТ.

Наемите на офиси в София по-ниски от преди кризата

http://pik.bg/наемите-на-офиси-в-софия-по-ниски-от-преди-кризата-news258783.html

Наемите на офиси в София по-ниски от преди кризата

В центъра на София средните офертни нива за наемане на офиси с площ до 100 квадрата все още са по-ниски, отколкото преди 5 години в началото на кризата, сочи справка в сайтовете за недвижими имоти, съобщава „Монитор”.

Сега само десетина от предложенията са за поне 1000 евро, а най-високата от 4450 евро е за кантора с площ от 100 квадрата на 2 етажа на ул. „Цар Иван Шишман“.

В района на бул. „Ал. Стамболийски“ обявите варират от 200 лв. до 900 евро. Максималното предложение за офис от 31 квадрата на втория етаж. По бул. „България“ офертите са от 139 до 860 евро. Най-високата е за луксозен имот от 86 квадрата в близост до НДК. От 120 лв. до 1500 евро без ДДС искат собствениците на кантори в района на бул. „Витоша“. 

Максималната оферта е за 70 квадрата на партерен етаж в една от преките на булеварда. По бул. „Дондуков“ предложенията варират от 120 до 1200 евро. Най-високото е за 100 квадрата, разположени на втория етаж в офис сграда.

По бул. „Тодор Александров“ офертите са от 300 лв. до 500 евро, сочи още статистиката, а по бул. „П. Евтимий“ - от 200 до 1200 евро. В района на бул. „Мария Луиза“ предложенията са от 120 лв. до 450 евро. Двете крайни оферти са за зоната около „Лъвов мост”.

Преглед на печата - 8 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273259

„24 часа": Без небостъргачи в центъра на София Без небостъргачи в центъра на София в следващите 15 г., защита на зелените пространства, сградите, които са паметници на културата и археологията. Това предвиждат проектите за двата подробни устройствени плана за сърцето на столицата - зона А - Север в район "Оборище" и зона А - Юг в район "Средец".

Колкото и да се гордееш с богатството си, то няма да промени твоето достойнство

http://www.cross.bg/tvoeto-kolkoto-dostoiinstvo-1443044.html

/КРОСС/Квинт Хораций Флак (65-8 г. пр.н.е.), римски поет и мислител: Колкото и да се гордееш с богатството си, то няма да промени твоето достойнство. (Licet superbus ambules pecunia, fortuna non mutat genus.)

Трима обвинени за погрома над полицаи в Бургас, не се признават за виновни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466993

Васил Димитров, Иван Снежанов и Филип Иванов са единствените обвинени за мелето на кв. Васил Димитров, Иван Снежанов и Филип Иванов са единствените обвинени за мелето на кв. "Победа" през септември, след което в ареста бяха прибрани 20 души. Тримата ще отговарят за хулиганство и увреждане на имущество. Те бяха изправени пред Бургаския районен съд в края на седмицата. На 13 септември голяма група от мъже в квартала, населен

Столична община осигурява допълнителен транспорт за студентския празник

http://pik.bg/столична-община-осигурява-допълнителен-транспорт-за-студентския-празник-news258779.html

Столична община осигурява допълнителен транспорт за студентския празник

 Във връзка със студентския празник - 8 декември Столична община осигурява допълнителен транспорт, съобщиха от пресцентъра на общината, предаде агенция "Фокус".

За времето между 24.00 часа на 8.12.2014г. до 5.00 часа на 9.12.2014г. се осигурява нощно движение по автобусни линии № 94 и №280. Метрото ще се движи в интервал през 30 минути.

Допълнителен градски транспорт в София за студентския празник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467215

Във връзка със студентския празник - 8 декември, Столична община осигурява допълнителен транспорт, съобщиха от пресцентъра на общината.
За времето между 24.00 часа на 8.12.2014г. до 5.00 часа на 9.12.2014г. се осигурява нощно движение по автобусни линии № 94 и №280.
Метрото ще се движи в интервал през 30 минути. Във връзка със студентския празник - 8 декември, Столична община осигурява допълнителен транспорт, съобщиха от пресцентъра на общината. За времето между 24.00 часа на 8.12.2014г. до 5.00 часа на 9.12.2014г. се осигурява нощно движение по автобусни линии № 94 и №280. Метрото ще се движи в интервал през 30 минути.

Критична остава обстановката в Елхово

http://pik.bg/критична-остава-обстановката-в-елхово-news258781.html

Критична остава обстановката в Елхово

Критична остава обстановката в Елхово. Тази нощ нивото на река Тунджа се повиши с още два сантиметра. Вече няколко дни канализацията на града връща вода заради рекордно високото ниво на реката – над половин метър над критичния праг. Залети са приземни етажи, мазета, дворове и земеделски площи.

Водата отряза достъпа до някои от къщите. Хората се притесняват, че нивото на реката може да се повиши още заради изпускането на язовир Жребчево, предаде БНТ.

Засега не се налага евакуация, но някои хора от наводнените квартали са напуснали домовете си. За да се гарантира сигурността, в залетите райони обикалят полицейски патрули. Усложнена е и ситуацията в Ямбол, където също има улици под вода. Наводнени са и някои жилищни блокове.

Допълнителен градски транспорт в София за студентския празник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467220

Във връзка със студентския празник - 8 декември, Столична община осигурява допълнителен транспорт, съобщиха от пресцентъра на общината.
За времето между 24.00 часа на 8.12.2014г. до 5.00 часа на 9.12.2014г. се осигурява нощно движение по автобусни линии № 94 и №280.
Метрото ще се движи в интервал през 30 минути. Във връзка със студентския празник - 8 декември, Столична община осигурява допълнителен транспорт, съобщиха от пресцентъра на общината. За времето между 24.00 часа на 8.12.2014г. до 5.00 часа на 9.12.2014г. се осигурява нощно движение по автобусни линии № 94 и №280. Метрото ще се движи в интервал през 30 минути.

Все още е критична обстановката в Елхово

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/08/2434001_vse_oshte_e_kritichna_obstanovkata_v_elhovo/?ref=rss


Критична остава обстановката в Елхово след падналите миналата седмица валежи. Много от къщите в ниската част на града бяха залети, след като река Тунджа се повиши с над половин метър над критичния праг и излезе от коритото си. Индустриалната зона, в частта й близо до реката, също е наводнена, както и много земеделски земи.

Бедстващи хора няма, съобщи началникът на районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Стоян Тенев пред БНТ. Засега не са евакуирани хора, но...

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467209

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

8 декември в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-zagivat-1443043.html

/КРОСС/1204 г. - Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата примас. 1476 г. - Папа Сикст IV обявява деня за празник на непорочното зачатие.1506 г. - Зигмунд I е избран от Сейма за крал на Полша.1854 г. - Папа Пий IX обявява догмата за непорочното зачатие на Дева Мария. Столицата на Фолклендските острови1863 г. - При пожар в църква в Сантяго (Чили) загиват около 2 500 души.1874 г. - Излиза първият брой на в. Знаме с редактор Христо Ботев.1881 г. - При голям пожар в Рингтеатер (Виена) загиват около 400 души.1888 г. - Петото Обикновено народно събрание на България приема закон за учредяване на висше училище в София.1896 г. - Край бреговете на Испания потъва германския кораб Салер, загиват 281 души.1903 г. - В България за първи път денят е честван като празник на Софийски университет и като [[студентски празник]].1914 г. - Първата световна война: Започва войната между Великобритания и Германия за Фолкландските острови.1938 г. - Лаврентий Берия става комисар по вътрешните работи в правителството на СССР и дава нов тласък на репресиите.1941 г. - Втората световна война: След японската атака срещу Пърл Харбър, Конгресът на САЩ приема декларация за война с Япония.1941 г. - Втората световна война: Република Китай и Холандия официално обявяват война на Япония след японската атака срещу Пърл Харбър.1965 г. - Приключва Втория Ватикански събор.1974 г

Преглед на печата от 8 декември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/08/2433895_pregled_na_pechata_ot_8_dekemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Здравният министър облекчава специализацията на младите лекари
Те ще могат да се обучават не само в университетските болници

Сега

Увеличават се недоволните от бюджета за 2015 година
Училищата започват следващата година с планиран дефицит от 23 млн. лв.

Общините изостават тежко в управлението на отпадъците
До 2020 г. половината смет от бита трябва да може да се рециклира

Политика...

"Черният петък" не върви у нас

http://pik.bg/черният-петък-не-върви-у-нас-news258776.html

"Черният петък" не върви у нас

Българинът явно няма желание да възприеме американската традиция, където в последния петък на месец ноември стартират големите коледни разпродажби, става ясно от анкетата на "Стандарт".

Запитахме ви "Възползвате ли се от коледните намаления?"

Мнозинството от включилите се в нашето проучване (38,03%) са категорични, че купуват стоката, която им трябва, а не защото е с намалена цена. Още 32,14 процента пък заявяват, че въобще не вярват на промоциите, а други 22,15 на сто като цяло не харесват истерията в магазините преди Рождество. И едва 7,68% твърдят, че така са решили въпроса са подаръците под елхата.

 

БАН: Днес става още по-студено, дъждът ще премине в сняг!

http://pik.bg/бан-днес-става-още-по-студено-дъждът-ще-премине-в-сняг-news258766.html

БАН: Днес става още по-студено, дъждът ще премине в сняг!

Днес преди обяд ще бъде облачно, но почти без валежи. След пладне от юг ще завали и до вечерта валежите ще обхванат цялата страна. През нощта по високите западни полета и на места в Предбалкана дъждът ще започне да преминава в сняг, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Температурите ще са без съществен дневен ход, минималните ще са от 1-2° в северозападните до 6-7° в югоизточните райони. Максималните, в повечето места, ще са между 3° и 8°.

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг, под 1000 метра – от дъжд и сняг. Ще духа силен източен, по високите и открити части до бурен югоизточен вятър.

аксималната температура на височина 1200 метра ще е 3 – 4°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи, по-интензивни в следобедните часове по южното крайбрежие. Ще духа до умерен северен, в южните райони - североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 9°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е между 7° и 10°.

Принц Уилям и Кейт на среща с Обама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467203

Британският принц Уилям и съпругата му Кейт пристигнаха в Ню Йорк, предаде Ройтерс.
Херцогът и херцогинята на Кеймбридж, бременна с второто им дете, ще посетят Националния мемориал и музея за 11 септември. Двамата ще се разделят за кратко, когато принц Уилям отиде в Белия дом за среща с президента Барак Обама. Британският принц Уилям и съпругата му Кейт пристигнаха в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Херцогът и херцогинята на Кеймбридж, бременна с второто им дете, ще посетят Националния мемориал и музея за 11 септември. Двамата ще се разделят за кратко, когато принц Уилям отиде в Белия дом за среща с президента Барак Обама.

Принц Уилям и Кейт на среща с Обама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467201

Британският принц Уилям и съпругата му Кейт пристигнаха в Ню Йорк, предаде Ройтерс.
Херцогът и херцогинята на Кеймбридж, бременна с второто им дете, ще посетят Националния мемориал и музея за 11 септември. Двамата ще се разделят за кратко, когато принц Уилям отиде в Белия дом за среща с президента Барак Обама. Британският принц Уилям и съпругата му Кейт пристигнаха в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Херцогът и херцогинята на Кеймбридж, бременна с второто им дете, ще посетят Националния мемориал и музея за 11 септември. Двамата ще се разделят за кратко, когато принц Уилям отиде в Белия дом за среща с президента Барак Обама.

На извънредно заседание депутатите обсъждат бюджета за 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/08/2433944_na_izvunredno_zasedanie_deputatite_obsujdat_bjudjeta/?ref=rss


Народното събрание заседава извънредно днес. Единствената точка в дневния ред на депутатите е Законопроекта за държавния бюджет за 2015 г.

Проектът предвижда дефицитът в бюджета да бъде 3% догодина, както и поемане на нов държавен дълг от 8.1 млрд. лв. Планира се икономическият растеж да бъде 0.8%, а безработицата да достигне 11.7 на сто. Заложените средства за работни заплати в държавната администрация са с 10% по-малко.

Минималната работна заплата се очаква да бъде...

Само 15 милиона лева от КТБ изтеглени в брой

http://pik.bg/само-15-милиона-лева-от-ктб-изтеглени-в-брой-news258775.html

Само 15 милиона лева от КТБ изтеглени в брой

1,570 млрд. лева от гарантираните депозити в КТБ са изплатени за два дни. Процедурата започна от 4 декември в 9 търговски банки. Беше направена сериозна подготовка както от Фонда за гарантиране на влоговете, така и от избраните кредитни институции, за да няма проблеми. Благодарение на това близо половината от гарантираните влогове, които са малко под 3,7 млрд. лева, вече са изплатени.

Голямата интрига и през двата дни беше къде отиват парите - дали се връща "бурканбанк", или има предпочитани кредитни институции, които да акумулират парите. Опитахме се да съберем информация за това и резултатите бяха повече от любопитни. Виолина Маринова, шеф на Банка ДСК, заяви от телевизионния екран, че 1-2 процента от средствата, с които се разпорежда ДСК, се теглят на каса, останалите остават в банките.

Пред "Стандарт" друг шеф на голяма кредитна институция заяви, че само 1 процент се теглят кеш, 40% остават в банката, която ги раздава, под формата на срочни влогове или разплащателни сметки и около 59 на сто се прехвърлят по сметки в други трезори. Това наистина изглежда добра новина, но всъщност не чак толкова. Все пак никак не е малко 15 млн. лева за два дни да се изсипят в домовете, личните трезори и под дюшеците на гражданите. Цяло чудо е, че няма съобщения за големи кражби и обири с взлом по къщите.

Другата голяма изненада е разпределението на междубанковите преводи. Най-много от тях са към банки, предлагащи високи лихвени доходи - доста над средните за банковата система, твърдят запознати. Освен всички останали изводи това означава и че в България или няма други привлекателни възможности за дребни и по-едри инвестиции. Или гражданите нямат достатъчно висока финансова култура, за да търсят къде да инвестират. И в двата случая изводите за родния финансов пазар не са много благоприятни.

Кой, ако не Бинев?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4466971



Да предположим, че НС приеме оставката на Слави Бинев. Тогава кой следва да председателства Комисията по култура и медии?

Първият зам.-председател е юрист от Реформаторския блок. Юристите в състава на комисията са двама, но професионалните им биографии не показват връзка с медийното право и регулация, със законодателство в областта на култ Да предположим, че НС приеме оставката на Слави Бинев. Тогава кой следва да председателства Комисията по култура и медии? Първият зам.-председател е юрист от Реформаторския блок. Юристите в състава на комисията са двама, но професионалните им биографии не показват връзка с медийното право и регулация, със законодателство в областта на култ

Ужас! Влак блъсна и уби две деца във Владивосток

http://pik.bg/ужас-влак-блъсна-и-уби-две-деца-във-владивосток-news258772.html

Ужас! Влак блъсна и уби две деца във Владивосток

Влак блъсна и уби две деца в руския град Владивосток.

Транспортната полиция изяснява обстоятелствата, предаде "24 часа", позовавайки се на ТАСС.

Цената на пилешкото се срина заради руското ембарго

http://pik.bg/цената-на-пилешкото-се-срина-заради-руското-ембарго-news258773.html

Цената на пилешкото се срина заради руското ембарго

Цената на пилешкото се срина заради руското ембарго. Забраната за износ на храни от Европейския съюз доведе до поевтиняване на птичето месо почти наполовина. Вместо по около шест лева, както беше доскоро, килограмът се предлага най-често по около 3,50 лв., пише "Стандарт".

Често големите супермаркети предлагат пилешко на промоция, където цената пада до 2,99 лв. на килограм. На промоция се продават и пилетата на грил. Цената на цяло добре изпечено пиле е под 6 лв. Най-често, за да стимулират клиентите си да купуват, търговците го предлагат в комплект с безплатни хлебчета, гарнитура или голяма бутилка газирана безалкохолна напитка или бира.

Според официалните данни на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата цената на пилешкото е паднала само с около 4% на годишна база, а на месечна - с 0,3% през ноември. Реално обаче с промоциите, които се предлагат в търговските вериги почти постоянно, цената става двойно по-ниска, признават производителите. Пилешкото месо е една от стоките, които най-силно пострадаха от руското ембарго.

Провалени са договори за милиони левове вследствие на забраната, разказват представители от бранша. Пилетата, които са били подготвени за износ, сега трябва да бъдат пласирани на родния пазар, затова и производителите търсят всякакви варианти да избият поне част от загубите си, свързани със затварянето на руския пазар. При яйцата този проблем не стои, защото по-голямата част от тях са за консумация у нас. 

Най-важното от Варна във вчерашния 7 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273257

Намесата на варненските пожарникари предотвратило потъването на "Елга-1" Намесата на варненските пожарникари е предотвратило потъването на "Елга-1", коментира шефа на Морска администрация-Варна кап. Валентин Енчев пред в.

Правителството на Тайван положи клетва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467193

Новото правителство на Тайван положи клетва на тържествена церемония в Тайпе, предаде ТАСС. Днес правителството ще проведе първото си заседание под председателството на новия министър-председател Мао Чиго. Той по-рано заемаше поста на вицепремиер.
По думите му първата задача на кабинета ще бъде да се гласува бюджета за 2015 година. Новото правителство на Тайван положи клетва на тържествена церемония в Тайпе, предаде ТАСС. Днес правителството ще проведе първото си заседание под председателството на новия министър-председател Мао Чиго. Той по-рано заемаше поста на вицепремиер. По думите му първата задача на кабинета ще бъде да се гласува бюджета за 2015 година.

Правителството на Тайван положи клетва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467197

Новото правителство на Тайван положи клетва на тържествена церемония в Тайпе, предаде ТАСС. Днес правителството ще проведе първото си заседание под председателството на новия министър-председател Мао Чиго. Той по-рано заемаше поста на вицепремиер.
По думите му първата задача на кабинета ще бъде да се гласува бюджета за 2015 година. Новото правителство на Тайван положи клетва на тържествена церемония в Тайпе, предаде ТАСС. Днес правителството ще проведе първото си заседание под председателството на новия министър-председател Мао Чиго. Той по-рано заемаше поста на вицепремиер. По думите му първата задача на кабинета ще бъде да се гласува бюджета за 2015 година.

Миролюба Бенатова: Малко колеги не са просто държачи на микрофон

http://pik.bg/миролюба-бенатова-малко-колеги-не-са-просто-държачи-на-микрофон-news258768.html

Миролюба Бенатова: Малко колеги не са просто държачи на микрофон

За мен наградата на името на Валя Крушкина е голяма чест. Още повече, че Валя беше перфектен журналист, доказан специалист по енергийните въпроси. Много малко колеги не са държачи на микрофон. Извинявам се, че го казвам, но е така.

Това заяви в неделя в предаването „Събуди се" на Нова телевизия Миролюба Бенатова, пише sofiautre.bg. 

„Тази година наистина беше много трудна за мен в чисто професионален план. Направих една голяма промяна. Всеки прави такава поради професионални или лични причини. Не е лесно, за мен адаптацията беше предизвикателство", сподели Бенатова.

Тя бе удостоена със специалния приз на Годишните медийни награди „Валя Крушкина - журналистика за хората".

Слагат охрана на тигъра, ще следи и посетителите

http://www.bnews.bg/article-123817

На първо време е възможно да се постави охрана при клетката на тигъра, който паникьоса Софийския зоопарк в неделя.

Пътна обстановка в страната - 8 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273256

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: без ограничения. АМ „Хемус”: без ограничения. АМ „Люлин”: без ограничения. АМ „Марица”: без ограничения. АМ„Черно море”: без ограничения. АМ„Струма”: без ограничения. Състояние на проходите: - „Златишки” - затворен за всички МПС; - „Върбишки” - затворен за всички МПС; - „Троянски” - отворен за всички МПС; - „Предела” - отворен за всички МПС; - „Печинско” - отворен за всички МПС; - „Пампорово” - отворен за всички МПС; - „Превала” - отворен за всички МПС; - „Ришки” - отворен за всички МПС; - „Обзорски” - отворен за всички МПС; - „Републиката” - отворен за всички МПС; - „Рожен” - отворен за всички МПС; - „Айтоски” - отворен за всички МПС; - „Котленски” - отворен за всички МПС; - „Петрохан” - затворен за движение на МПС над 12 т; - „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т; - „Дюлински” - затворен за тежкотоварни автомобили; - „Шипка” - отворен за движение.

Ударно приемат Бюджет 2015

http://pik.bg/ударно-приемат-бюджет-2015-news258765.html

Ударно приемат Бюджет 2015

Парламентът се готви ударно да приеме бюджета за следващата година. За днес е насрочено извънредно заседание и сметките на държавата ще се гледат на първо четене в зала. След гласуването им вероятно ще бъде скъсен срокът за предложения и промени между двете четения, пише "Преса".

Очакват се разгорещени дебати. От БСП и ДПС не одобряват разчетите, направени от финансовия министър Владислав Горанов. Депутатът от ДПС Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През ... към профила вчера коментира, че партията му е против проекта, защото заложеният ръст на икономиката от 0,8% е твърде скромен.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че предвиденото покачване на възрастта за пенсиониране у нас е най-рязкото спрямо цяла Европа. Това  е една от причините КНСБ да излезе на протест на 11 декември. Синдикатът ще води преговори през седмицата с партиите, за да се "подобрят" държавните сметки за догодина.

Аварирал ТИР на магистрала "Тракия" затруднява движението

http://pik.bg/аварирал-тир-на-магистрала-тракия-затруднява-движението-news258763.html

Аварирал ТИР на магистрала "Тракия" затруднява движението

Временно е затруднено движението по АМ "Тракия" при км 9 в посока Пловдив, поради аварирал ТИР, съобщиха от АПИ.

Движението се осъществява в активната и аварийната лента. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, пише news.bg.

Екипи на Пътна полиция осигуряват движението.

На 8 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466635

Валентин Златев, генерален директор на Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл-България", председател на Българска петролна и газова асоциация, член на УС на КРИБ Добрин Данев, депутат Ева Митова, кмет на район "Подуяне" - София Ирина Никулчина, биатлонистка Красимира Колдамова, примабалерина Мариета Дукова, треньор по художествена гимнастика Мирослав Боршош

Влак уби две деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467189

Влак блъсна и уби две деца в руския град Владивосток. Транспортната полиция изяснява обстоятелствата, предаде Влак блъсна и уби две деца в руския град Владивосток. Транспортната полиция изяснява обстоятелствата, предаде

Влак блъсна и уби две деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467187

Влак блъсна и уби две деца в руския град Владивосток. Транспортната полиция изяснява обстоятелствата, предаде Влак блъсна и уби две деца в руския град Владивосток. Транспортната полиция изяснява обстоятелствата, предаде

Комисията по култура остава без реформаторите заради Слави Бинев?

http://pik.bg/комисията-по-култура-остава-без-реформаторите-заради-слави-бинев-news258762.html

Комисията по култура остава без реформаторите заради Слави Бинев?

Реформаторският блок ще решава днес дали да изтегли депутатите си от комисията по култура и медии в знак на протест срещу оставането на председателския пост на Слави Бинев и от солидарност с протестиращите творци. Преди да стигнат до крайната мярка обаче, се очаква да има декларация от името на парламентарната група, с която ще призоват Бинев сам да се оттегли, пише "Сега".

Предложението за бойкот на комисията е на лидера на НПСД Корман Исмаилов, който обясни пред изданието, че има няколко варианта за действие, сред които този е най-радикалният. Той е категоричен, че председателството на Бинев е "неадекватно решение", и затова се налагат промени в правилника на Народното събрание, които ще сложат точка на гласуването на състава на парламентарните комисии анблок. Сега процедурата е такава, че някои имена ги научихме едва в пленарната зала преди гласуването, коментира Исмаилов.

В групата на реформаторите обаче няма единно становище по въпроса. За излизане на членовете на комисията по култура и медии се обявиха някои от представителите на Гражданския съвет, на ДСБ - също. "За" са депутатът Борис Станимиров и колегата му Иван Иванов, който е и член на комисията заедно с Борислав Миланов. Иванов обясни позицията си с ескалирането на напрежението около казуса и блокажа на същинската дейност на комисията. "В тази ситуация има достатъчно голямо напрежение и не можем да си вършим ефективно работата. Не може така да се гледа бюджетът отгоре-отгоре", коментира той пред "Сега". Миланов пък ще се съобрази с решението на парламентарната група.

Ген. Атанас Атанасов обаче се изказа резервирано и препоръча на колегите си от ПГ да изчакат първо групата да реши и тогава да говорят публично. "Не е разумно да изразяват личното си мнение, преди да вземем решението", убеден е той. Самият лидер на ДСБ и съпредседател на групата Радан Кънев препоръчал на депутатите да изчакат. Към политическа дипломация, а не за ултиматуми призовал и другият съпредседател - Найден Зеленогорски, според когото решението принадлежи на ПФ. В Патриотичния фронт вече са наясно, че друг изход от напрегнатата ситуация няма. ВМРО смятат, че Бинев трябва да се откаже от поста, докато в НФСБ чакат деликатно самият депутат да узрее за подобно решение.

Той пък засега няма такова намерение, а напротив - възнамерява да сезира европейските институции и еврокомисаря по култура за натиска върху него с твърдението, че е дискриминиран. Очаква се днес в Народното събрание Бинев да има среща с парламентарния председател Цецка Цачева, която също призова за оставката му. Слави Бинев не е единственият проблем за лидера на НПСД Корман Исмаилов. Той е възмутен и от преместването на новините на турски от Канал 1 в БНТ2.

"Това е абсурдна тема, която не може да подлежи на преговори. Не може с политически пазарлъци да търгуваш права на малцинствата и не отива точно на Реформаторския блок да го прави", коментира пред "Сега" Исмаилов, който днес ще излезе с остра декларация по повод финала на преговорите между РБ и ПФ. Исмаилов критикува преговорния екип в РБ, че едва ли не е поставил останалите в групата пред свършен факт.

Лидерът на НПСД е категорично против и постигнатата договорка миналия петък патриотите да получат зам.-министър на отбраната и зам. областен, за които вече неофициално бяха издигнати кандидатурите на експерта от МО Иво Антонов и продуцента Петър Харалампиев. "С влизането в изпълнителната власт вече ПФ стават част от коалиционното споразумение и това означава, че националисти застават редом до Реформаторския блок", изрази негодуванието си от своите Корман Исмаилов.

Днес ще бъде облачно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4467178

Днес времето над страната ще бъде облачно. Преди обяд на отделни места ще има слаби превалявания, но в следобедните часове валежите от юг ще се активизират и до вечерта ще обхванат почти цялата страна. През нощта по високите полета на Западна България и на места в Предбалкана дъждът ще започне да преминава в сняг. Днес времето над страната ще бъде облачно. Преди обяд на отделни места ще има слаби превалявания, но в следобедните часове валежите от юг ще се активизират и до вечерта ще обхванат почти цялата страна. През нощта по високите полета на Западна България и на места в Предбалкана дъждът ще започне да преминава в сняг.

Днес ще бъде облачно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467180

Днес времето над страната ще бъде облачно. Преди обяд на отделни места ще има слаби превалявания, но в следобедните часове валежите от юг ще се активизират и до вечерта ще обхванат почти цялата страна. През нощта по високите полета на Западна България и на места в Предбалкана дъждът ще започне да преминава в сняг. Днес времето над страната ще бъде облачно. Преди обяд на отделни места ще има слаби превалявания, но в следобедните часове валежите от юг ще се активизират и до вечерта ще обхванат почти цялата страна. През нощта по високите полета на Западна България и на места в Предбалкана дъждът ще започне да преминава в сняг.

Нели Куцкова: Съдии се държат в подчинение с неналожени наказания

http://politics.actualno.com/Neli-Kuckova-Sydii-se-dyrjat-v-podchinenie-s-nenalojeni-nakazanija-news_444937.html

Има колеги, срещу които текат проверки заради различни сигнали. Висшият съдебен съвет да си върши работата по-експедитивно. Ако съответният засегнат е виновен, да бъде наказан, ако ли не - името му да...

Порошенко иска още утре спиране на огъня

http://europe.actualno.com/Poroshenko-iska-oshte-utre-spirane-na-ogynja-news_444939.html

Украинският президент Петро Порошенко настоя във вторник да бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня. Това свое желание той изрази на среща с Хайди Талявини, представителка на ОССЕ в мин...

Нивото на реката при Гълъбово остава високо

http://society.actualno.com/Nivoto-na-rekata-pri-Gylybovo-ostava-visoko-news_444942.html

Нивото на река Сазлийка при Гълъбово остава високо, продължава изграждането на дига при подстанцията, тъй като има опасност цялата община да остане без електричество. Това заяви в предаването &bdq...

Колония (Разкази от Централата)

http://offnews.bg/news/n_1/n_425036.html

- Ньойския мирен договор, помните ли неговите условия? Припомням ги. Тогава оставихме тази страна с минимална армия, фактически без армия, защото тя беше победена във войната. Днес отново са победени и числеността на армията им е същата като след Ньой – около двайсет хиляди. При това силно демотивирани, защото са кадрови военни и това е работа за тях, а не задължение. Някой сега да не вземе да се чуди и пита защо го обяснявам това, дами и господа, скъпи гости на нашия годишен симпозиум. Единствената ми цел е да обявя експеримента за успешен. Опорните държавни стълбове на Територията бяха сринати. Отнехме им армията. (Една бърза скоба – последната наборна войска положи клетва пред Гоце на същата ньойска нещастна дата – 27 ноември и тая символика съвсем не бе случайна.) Взехме им електроразпределението. Унищожихме им образованието чрез ниски заплати и въвеждане на абсурдни правила. Здравеопазването им е сравнимо с това в бедните африкански страни. Поздравявам ви за успеха! Всички вас, тук присъстващите, както и останалите наши дейци, които в момента са на своето работно място и довеждат плановете ни докрай! Достолепната фигура на Главния видимо се беше развълнувала, на първия ред пред катедрата му седяха кокетно почетните гости - неговите Шефове - дошли отблизо, а също и отдалеч. Половината от Шефовете му говореха английски, другата половина руски, но корените и на едните и на другите се губеха някъде в древна Хазария. Дудуков, Пешка, Дръндарския, Запалката, Гоце, Боце, Мадридския бандит, Болен и другите инсекти никога не бяха виждали шефа си в такова приповдигнато настроение. Всяка негова дума трептеше във въздуха. Словата му биваха мигновено преведени и изпратени по жицита накъм ушите на Шефовете му. Те кимаха при всяко негово натъртване и го гледаха заинтригувани с леко присвити по хазарски очички. - А ваш прьезидьент пачему пуйку помилвал в день благодарности? - Попита тихичко единият от тези хитреци седящия ръб до себе си. - Бикоз... така. Бът йорс пуезидънт защо така жестоко съобщи истината на това население - че си нямало суверена държава? - Прошепна му с дяволито изражение онзи. И продължиха да слушат Главния ужким съсредоточени. - Ние им внедрихме наши хора, които да разясняват колко полезно и наложително е незабавно всичко нормално действащо от преди да бъде заклеймено като комунистическо и отхвърлено. Убедихме ги чрез нашите медии, че предишният тип образование е остарял и неефективен. Дадохме така наречените "права" на малцинствата, тоест създадохме беззаконие, и ги поощрихме да се размножават бурно и демографската картинка днес е изключително показателна. На екрана зад мен виждате кадри от селските училища към днешна дата. Там, където все още има такива, процентът на ромите достига 90. Чрез тези наши неплатени служители, тоест чрез най-бедните и непросветените от тях постигаме още няколко от важните цели. Старите хора се стопяват. Тук те не могат да имат спокойни старини. Ако някой от тях случайно е останал да живее на село, ромите го ограбват и пребиват. А ако се премести при децата си в града, не живее дълго, защото това не е естествената му среда. Населението, навършило 18 или 24 в зависимост от полученото образование, напуска Територията, за да работи за нас. Оставащите там с висок ценз също работят за наши компании. Друга наша разработка в колонията е така нареченият проект „Разбираема България“ - трябва за наше удобство тая кирилица вече да бъде премахната. В Испания надписите са си на испански и не се превеждат просто така, защото там има държавност. Но тук е наша колония и ще правим, каквото си пожелаем. Изкоренихме всеки автентичен порив за национализъм и патриотизъм – чрез създаването на фалшиви националисти. А погледнете съседите на българите – гърците са националисти, турците са националисти, сърбите са националисти. Но това са държави, повтарям. А България вече е само териториално понятие, земя и хора за усвояване, наш ресурс! На това място ораторът беше прекъснат от спонтанни възторжени ръкопляскания, подети от първия хазарски ред и залели в миг цялата зала. Главния се поклони леко и с усмивка от стиснати устни. - Следващият наш мит, който обиколи успешно всичките ни канали за подаване на информация и стана знаме на оная част от учените им аборигени, които разработват стратегията ни в Нов български университет съвместно с наши експерти, е така нареченият либерален капитализъм. Благодарение на тази мантра да се оцелее днес в Територията е доста тежка задача. Чрез същата формула преследваме опустошаване, закриване и изкупуване на една от последните вече разпадащи се държавнотворчески институции – тяхната държавна железница. Направихме си магистралата до морето, за да могат колонизаторите ни да стигат успешно до пристанището и ключовите точки като лу*ойл например. (Познайте буквата под звездичката и печелите хиляда литра безплатно гориво!) Предстои изграждане на инфраструктура и за колонизаторите от другата страна – шев*он, за да продължат проекта с шистите. Шистите като глисти ще проядат Територията и отдолу. Когато не остане нищо незастроено, неизцапано, неизядено, неоползотворено в наша полза, разбира се, ще можем да се оттеглим. Дами и господа, вашите аплодисменти за целия ни екип професионални местни дейци – Главния посочи реда, върху който седяха българските политици и цялата зала стана на крака, за да ги аплодира. - Преди да приключа своето изложение, позволете ми да добавя още малко детайли – Главния сключи кокетно дланите си пред тялото и дяволито продължи. - В този момент няколко милиона човешки единици от колонизираното население са така объркани, с толкова размити представи и истински разстроени души, че едва ли другаде на планетата има такова средоточие на депресия, тежки комплекси и отчаяние. Те дори когато успеят да заработят достатъчно средства с ума си, за да живеят спокойно и благодарно, усещат непрестанно тревогата и непреодолимото си нещастие като нещо болезнено, като силен зъбобол, като душебол, ако мога така поетично да се изразя. И това е огромен успех за нашия бихейвиористичен отдел, чиито представители също са днес тук сред нас. Това е плодотворна почва за изследване и през следващите няколко години, докато тече съвместното ни усвояване на природните ресурси и стратегическите планове, ще имаме възможност на спокойствие да се съсредоточим и върху душевния аспект. Той е черешката на тортата. Както един приятел наскоро ми припомни, дами и господа, „Ерата на хората свърши, настъпи времето на орките“... Фентъзито трябва да стане реалност. Благодаря ви за вниманието. Главния щеше да слезе от катедрата, но се върна за една последна реплика. - Моля, доведете при мен единствения акредитиран за събитието ни журналист. Да, този същия, дето трака върху компютъра си. И моля преди да го доближите до тялото ми, да го подложите на обиск, защото ние отдавна го следим и сме го поканили тук с цел. Някъде в себе си той е успял да укрие хладно оръжие, което е намислил да използва срещу моята особа. Господине, успокойте се, нямате шансове да ни спрете. Разберете го. Нас никой не може да ни спре. Тук престанах да пиша, защото гавазите ме грабнаха, понесоха ме към катедрата, където ме пребъркаха и откриха точно това, което им беше споменал техният шеф. Един сгъваем нож, който бях скрил в обувката си. В момента не знам къде съм. Някакъв арест или психиатрия. Пращам записките си от симпозиума с нелегалния телефон на някакъв съкилийник. Дрогират ни и не знам как ще оцелея. Но вие не унивайте и не се отч...

От днес изплащат пенсиите за декември

http://pik.bg/от-днес-изплащат-пенсиите-за-декември-news258759.html

От днес изплащат пенсиите за декември

Започва изплащането на пенсиите за месец декември. На всички пенсионери, които получават под 286 лева, ще бъде изплатена и коледна добавка от 40 лева.

Парите ще се дават по график в пощите до 17 декември.

Преводите към сметките на хората, които получават пенсиите си по банков път ще бъдат направени днес.

Две жертви на лошото време в Гърция

http://www.grreporter.info/content/%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F

24-годишно момиче загина в Серес, след като колата му падна в напоителен канал, 77-годишен животновъд от Килкис бе намерен мъртъв след продължително издирване

прочети повече

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=273255

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 8 декември - понеделник, без електрозахранване във Варна и областта ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 11:00 ч. - ул. "Петър Райчев” №18 А, Б, В и ул.

Българинът и модерността: задачата (не)възможна?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/08/2430134_bulgarinut_i_modernostta_zadachata_nevuzmojna/?ref=rss


"Дневник" публикува доклада на политолога Евгений Дайнов, изнесен на конференцията "Археология на властта" в Новия български университет в края на ноември.

Как ли би изглеждал нашият критичен оглед на ситуацията в България, ако се окаже, че българите никога не са били в модерността, никога не са били модерни? И че не е задължително изобщо някога да станат такива?

Не "исторически етапи", а "ситуации"

Да си представим, както са си представяли древните гърци, че в...

Коледните елхи поскъпват тройно от горското до пазара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4466945

Горските стопанства и разсадниците продават тази година коледните елхи на цени от 3 до 40 лева. На пазарите в София обаче дръвчетата вече се предлагат тройно по-скъпо и стигат до 100 лева.
Отсечените дръвчета се продават от 3 до 12 лв. от държавните горски стопанства. Цената на живите в саксия е от 10 лв. до 30-40 лв. Горските стопанства и разсадниците продават тази година коледните елхи на цени от 3 до 40 лева. На пазарите в София обаче дръвчетата вече се предлагат тройно по-скъпо и стигат до 100 лева. Отсечените дръвчета се продават от 3 до 12 лв. от държавните горски стопанства. Цената на живите в саксия е от 10 лв. до 30-40 лв.

Красимир Каракачанов: Реформаторите предложиха да сложим наш човек до Исмаилов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466700

- Г-н Каракачанов, сделка ли бе искането ви до оспорените от вас Орхан Исмаилов в МО и Веселин Пенев в областната администрация на София да бъдат назначени представители на Патриотичния фронт?
- Не е сделка в никакъв случай. Защото предложението дойде от страна на Реформаторите. Идеята бе чрез наши представители да наблюдаваме дейността на Исмаило - Г-н Каракачанов, сделка ли бе искането ви до оспорените от вас Орхан Исмаилов в МО и Веселин Пенев в областната администрация на София да бъдат назначени представители на Патриотичния фронт? - Не е сделка в никакъв случай. Защото предложението дойде от страна на Реформаторите. Идеята бе чрез наши представители да наблюдаваме дейността на Исмаило

Купете си вестник Труд - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4467212

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

КАТ организира днес среднощна акция заради студентския празник

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/12/08/2433905_kat_organizira_dnes_srednoshtna_akciia_zaradi/?ref=rss


Пътната полиция в цялата страна ще проведе среднощна акция днес, като поводът е студентският празник осми декември. Най-активни ще бъдат служителите на КАТ в градовете с университети и в населените места, където има събирания на младежи, основно курортните градчета.

След новата организация на работата на Пътната полиция, обявена от вътрешния министър в края на миналия месец проверките ще стават по т.нар. метод на всеобхватен контрол. Той се изразява в това, че поне два полицейски...

Предстои да видим най-интензивния и най-атрактивния метеорен поток Геминиди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247357_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%

 Предстои да видим най-интензивния и най-атрактивния метеорен поток Геминиди. Това каза за Агенция „Фокус” Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен” при БАН. Той обясни, че този поток може да бъде наблюдаван през есента и зимата, тъй като е активен от 4 декември и до 17 декември. 
„Тази година неговият максимум ще бъде на 14 декември и всеки, който желае може да го наблюдава вечерта при добри метеорологични условия и в отсъствие на Луна”, заяви физикът от Рожен. По думите му метеорният поток се отличава с две характерни неща. 
„Първото е, че той е много богат и около 110 метеора на час могат да бъдат видяни. Второто е, че голяма част от метеорите са болиди – тела, които се взривяват в атмосферата на Земята като фойерверки. Те проблясват за кратко с голяма сила, озаряват цялото небе и могат да стигнат до такава яркост, че предметите дори да хвърлят сянка”, обясни Маркишки и добави, че тези явления се случват особено когато дойде самият максимум. 
„На 14 срещу 15 декември Луната ще изгрее малко след полунощ и първата половина на нощта ще бъде тъмна. Това е много добро условие за наблюдателите. Друго необходимо условие е човек да бъде възможно най-далеч от градските светлини, така че да няма светлинно замърсяване”, допълни Пенчо Маркишки. 



















Лора ГОРОВСКА

8 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=273254

1204 г. — Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата примас. 1476 г. — Папа Сикст IV обявява деня за празник на непорочното зачатие.

Във вечерта на 10 януари 2015 г. ще се наблюдава видимо сближаване на двете планети Меркурий и Венера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247356_%D0%92%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+10+%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8+2015+%D0%B3.+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+

 Във вечерта на 10 януари 2015 г. ще се наблюдава видимо сближаване на двете планети Меркурий и Венера. Това каза заАгенция „Фокус” Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен” при БАН. Той обясни, че явлението ще се наблюдава ниско над югозападния хоризонт веднага след свечеряване. 
„Тези две планети ще могат да се видят от място с открит хоризонт в посока югозапад. Желателно е да бъде далеч от градски светлини, но като се има предвид, че небето все още няма да е толкова тъмно, явлението може да се наблюдава и в града”, заяви Маркишки. По думите му планетите ще се виждат с невъоръжено око и всеки, който желае може да види това. Според него много малко хора всъщност знаят, че планетите могат да се наблюдават и без уред, тъй като са по-ярки дори от звездите в този период. 
„Двете планети ще бъдат на ъглово разстояние 39 дъгови минути, тоест много близо и с това ще привличат погледа над хоризонта. С други думи ще бъдат като две вечерници”, заяви Пенчо Маркишки. 
Физикът уточни, че в периода от 28 декември до 17 януари и друг метеорен поток ще бъде атрактивен. 
„Той се нарича Квадрантиди и е наречен на съзвездие, което официално вече не съществува на звездните карти – Квадрант. То вече е разпределено в съседните съзвездия като площ от небето. Квадрантиди е интересен, защото има около 120 метеора на час и е по-силен дори и от Геминиди. Неговият максимум ще бъде на 3 януари, когато Луната ще бъде почти пълна и това ще влоши условията за наблюдение на потока”, допълни Пенчо Маркишки



 

Лора ГОРОВСКА

религиозен календар за 8 декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4466423

Преп. Патапий. Мчци 62 йереи и 300 миряни
 Преп. Патапий се родил в гр. Тива (Египет) и бил възпитан в благочестие от родителите си християни. След навършване на пълнолетие станал монах, после пустинник, живеейки в  непрестанен труд и молитви. Прославил се с добродетелните си и боголюбиви дела. Мнозина го посещавали, за да искат неговите съвети, д Преп. Патапий. Мчци 62 йереи и 300 миряни Преп. Патапий се родил в гр. Тива (Египет) и бил възпитан в благочестие от родителите си християни. След навършване на пълнолетие станал монах, после пустинник, живеейки в непрестанен труд и молитви. Прославил се с добродетелните си и боголюбиви дела. Мнозина го посещавали, за да искат неговите съвети, д

Астероид, по-голям от Апофис, заплашва Земята

http://www.bnews.bg/article-123813

Нов потенциално опасен за Земята астероид е открит от руски астрофизик.

Прогноза за времето - 8 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273253

И днес над Черноморието ще бъде облачно и с валежи. По-интензивни ще са в следобедните часове по южното крайбрежие, съобщават от НИМХ към БАН. Ще духа до умерен северен, в южните райони - североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 9°.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване