Пострадалият кандидат за шеф на ВКС се оттегля

http://www.mediapool.bg/postradaliyat-kandidat-za-shef-na-vks-se-otteglya-news228168.html

Ключовият избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) най-вероятно ще бъде отложен или отново провален заради пътна злополука, претърпяна от единия кандидат – съдията във Върховния административен съд Лозан Панов, който междувременно е пожелал да се оттегли от надпреварата. Така кандидат за поста остава само Павлина Панова, зам.-председателката на ВКС, която участва в провалилия се вече избор за председател на съдилището, след което другата кандидатка за поста – Таня Райковска, бе назначена от мнозинството в съдебния съвет за временен шеф.   Лозан Панов във вторник е бил блъснат на пешеходна пътека в София и е приет в болница с комоцио. Ден по-късно, в сряда, във Висшия съдебен съвет (ВСС) постъпи молбата му, написана от болничната стая в "Пирогов", че оттегля кандидатурата си. Новината съобщиха членовете на съвета Милка Итова и Димитър Узунов, които са сред вносителите на номинацията на Панов и са го посетили в болницата.   Двамата уточниха, че молбата е била написана много емоционално. На въпрос дали пътният инцидент, е причина за оттеглянето на Панов, Итова и Узуинов отговориха уклончиво. Те обаче изразиха лично мнение, че Лозан Панов се страхува, без да уточняват от какво.   Двамата казаха, че ще предложат на ВСС да не се произнася незабавно по искането на Панов, а да се изчака възстановяването му след инцидента. Итова и Узунов добавиха, че нито правилата за избора, нито законът, нито конституцията уреждат как да се действа при възникналата ситуация.   Те предлагат ВСС да замрази процедурата за председател на ВКС, като дадат време на Лозан Панов евентуално да преосмисли решението си. Ако, обаче отказът му е категоричен, според Милка Итова от надпреварата трябва да се оттегли и другият кандидат - съдията от Върховния касационен съд Павлина Панова, защото това би я компрометирало, тъй като ще се включи в процедура, която изглежда по различен начин след инцидента с Лозан Панов.   Очаквайте подробности

Изборът на шеф на ВКС ще бъде отложен или отменен заради злополука с единия кандидат

http://www.mediapool.bg/izborat-na-shef-na-vks-shte-bade-otlozhen-ili-otmenen-zaradi-zlopoluka-s-ediniya-kandidat-news228168.html

Ключовият избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) най-вероятно ще бъде отложен или отново провален заради пътна злополука, претърпяна от единия кандидат – съдията във Върховния административен съд Лозан Панов, който междувременно е пожелал да се оттегли от надпреварата. Така кандидат за поста остава само Павлина Панова, зам.-председателката на ВКС, която участва в провалилия се вече избор за председател на съдилището, след което другата кандидатка за поста – Таня Райковска, бе назначена от мнозинството в съдебния съвет за временен шеф.   Лозан Панов във вторник е бил блъснат на пешеходна пътека в София и е приет в болница с комоцио. Ден по-късно, в сряда, във Висшия съдебен съвет (ВСС) постъпи молбата му, написана от болничната стая в "Пирогов", че оттегля кандидатурата си. Новината съобщиха членовете на съвета Милка Итова и Димитър Узунов, които са сред вносителите на номинацията на Панов и са го посетили в болницата.   Двамата уточниха, че молбата е била написана много емоционално. На въпрос дали пътният инцидент, е причина за оттеглянето на Панов, Итова и Узуинов отговориха уклончиво. Те обаче изразиха лично мнение, че Лозан Панов се страхува, без да уточняват от какво.   Двамата казаха, че ще предложат на ВСС да не се произнася незабавно по искането на Панов, а да се изчака възстановяването му след инцидента. Итова и Узунов добавиха, че нито правилата за избора, нито законът, нито конституцията уреждат как да се действа при възникналата ситуация.   Очаквайте подробности

Изборът за шеф на ВКС ще се отложи заради злополука с единия кандидат

http://www.mediapool.bg/izborat-za-shef-na-vks-shte-se-otlozhi-zaradi-zlopoluka-s-ediniya-kandidat-news228168.html

Ключовият избор за председател на Върховния касационен съд (ВКС) най-вероятно ще бъде отложен заради пътна злополука, претърпяна от единия кандидат – съдията във Върховния административен съд Лозан Панов. Във вторник той е бил блъснат на пешеходна пътека и е приет в болница с комоцио. Състоянието на съдията се подобрява, но поне две седмици ще остане на легло да се лекува и няма да успее в срок да предаде задължителната концепция за управлението на ВКС. Виновният за инцидента шофьор все още се издирва от полицията. Заради претърпяното от съдия Панов произшествие, петимата вносители на кандидатурата му – Георги Колев, Милка Итова, Димитър Узунов, Светла Петкова и Галя Георгиева, ще поискат промяна на сроковете. Висшият съдебен съвет трябва да вземе решение още днес. "Това е малшанс. Но още на днешното заседание на съвета ще внесем предложение за удължаване на сроковете", каза председателят на Върховния административен съд Георги Колев, цитиран от "Правен свят". Членът на ВСС Галина Карагьозова, която подкрепя другия кандидат за ВКС Павлина Панова, също смята, че трябва да има известно удължаване на сроковете. Очаквайте подробности

Почина самозапалилата се жена от Стара Загора

http://www.bnews.bg/article-124047

тази нощ е починала 32-годишната жена, която сутринна в понеделник, 8 декември, се самозапали в Стара Загора.

Как да се удвои бюджетът за култура

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4470986


Удвояването на бюджета за култура е лесно – закрийте ДАНС и прехвърлете парите за нея в Министерството на културата.
Двете институции са получили една и съща сума от националния бюджет в предишни години. Едната обаче използва парите за финансиране на археология, театри, концерти, реставрация на стари манастири и крепости.
Удвояването на бюджета за култура е лесно – закрийте ДАНС и прехвърлете парите за нея в Министерството на културата. Двете институции са получили една и съща сума от националния бюджет в предишни години. Едната обаче използва парите за финансиране на археология, театри, концерти, реставрация на стари манастири и крепости.

Посредници ще пазят лекарите от нападения в ромските квартали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472116

Специални посредници ще пазят от нападения лекарите в ромските квартали. За това се договориха на среща в здравното министерство Петър Москов и представители на ромската общност, информира Нова тв. 
Тези посредници ще бъдат избрани след разговори между организации на малцинството и общините. Не е ясно дали ще бъдат платени.
Специални посредници ще пазят от нападения лекарите в ромските квартали. За това се договориха на среща в здравното министерство Петър Москов и представители на ромската общност, информира Нова тв.  Тези посредници ще бъдат избрани след разговори между организации на малцинството и общините. Не е ясно дали ще бъдат платени.

Служителите на Варненския затвор излизат на протест на 16 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273531

Протестна кампания на Синдиката на служителите в затворите стартира в България. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Николай Тонев, председател на Синдиката на служителите в затворите в България - Варна. Протестът на варненските служители в затвора ще се проведе на 16 декември, от 10 часа пред сградата на затвора.

Слави Бинев няма да оглавява комисията по младежта и спорта, нито която и да е друга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4472106

Слави Бинев няма да оглавява парламентарната комисия по младежта и спорта, нито която и да е друга. Самият Бинев опроверга слуховете, че му се търси друг ръководен пост в Народното събрание, инфомрира Нова тв. 
Депутатът остава зам-шеф на комисията по европейските фондове. Тепърва ще решава дали да се включи и в друга като редови член.
Слави Бинев няма да оглавява парламентарната комисия по младежта и спорта, нито която и да е друга. Самият Бинев опроверга слуховете, че му се търси друг ръководен пост в Народното събрание, инфомрира Нова тв.  Депутатът остава зам-шеф на комисията по европейските фондове. Тепърва ще решава дали да се включи и в друга като редови член.

Пътен полицай стана Дядо Коледа в САЩ

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/pyten-policaj-stana-diado-koleda-v-sasht-6028762

Шофьори в Лоуъл, Мичигън получиха неочаквана изненада, след като полицай им раздаде коледни подаръци вместо фишове

Полицията ще търси Петко Сертов с хеликоптер из Южна България

http://www.mediapool.bg/politsiyata-shte-tarsi-petko-sertov-s-helikopter-iz-yuzhna-bulgaria-news228167.html

Полицията обмисля възможността да търси с хеликоптер из Южна България изчезналия бивш председател на ДАНС Петко Сертов, обяви в сряда главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това може да се случи, когато се оправи времето. До това отчаяно решение се е стигнало заради продължаващата липса на всякакви следи около изчезналия. Във вторник вечерта Сертов бе обявен за издирване и чрез Интерпол. До решението за издирване с хеликоптер се стигнало след разговор с близки на бившия шеф на ДАНС, които разказали, че той обичал да шофира сам из природата на Южна България. Съмнително е обаче Сертов да е тръгнал да кара за удоволствие в петък следобед, защото прогнозата за времето още тогава бе за проливни валежи. Полицията разкри и други факти около Сертов. В около 15.30 ч. в петък Сертов последно е засечен със сив Опел Астра. В района на НДК той изтеглил пари от банка, след което следите му се губят. Сумата била обичайна, като в подобен размер Сертов е теглил два пъти месечно. Когато напуснал дома си, Сертов не е взел дрехи със себе си. Носел само всички лични документи, в това число и международния си паспорт. Полицията е проверила всички гранични пунктове, но няма данни той да е излизал от страната. Данни в МВР нямаше и при изчезването на братя Галеви. Разследващите дори проверяват възможността Сертов да си е купил самолетен билет. Една от версиите е, че Сертов може да е катастрофирал на трудно достъпно място. Той е обичал да шофира, но стар Опел Астра не изглежда като най-подходящата кола за офроуд при лоши атмосферни условия. "Не изключваме варианта да е напуснал страната без ние да имаме данни за това. Съществува вероятност издирваният да се нуждае от помощ. Всички лични документи, с които е разполагал Петко Сертов, са били в него. Съпругата му обясни, че не му се случва за първи път да си остави мобилните телефони вкъщи“, обясни заместник-главният секретар на МВР Георги Костов. МВР разчита на гражданите да сигнализират за колата и заради това разпространяват нейния регистрационен номер -  СА 2987 РМ. Светлозар Лазаров съобщи, че са проверявани разговорите на Сертов и допълни, че няма данни колата да разполага с GPS-система за проследяване

Износът през октомври расте с 1,9% на годишна база, а вносът - с 4,4%

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iznosyt-prez-oktomvri-raste-s-19-na-godishna-baza-a-vnosyt-s-44-185363/

Активната търговия с ЕС продължава да подкрепя търговския баланс на страната въпреки дефицита, който достига 6,4 млрд. лв. за десетмесечието

Слави Бинев не иска да оглави нова комисия в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_429373.html

Слави Бинев няма да оглави парламентарната комисия за младежта и спорта, както и никоя друга. Това стана ясно от изявление на депутата.  Така той опроверга слуховете, че му се търси друг ръководен пост в парламента, след като доброволно се отказа от председателското място в комисията за култура и медии. Това се случи след серия от протести срещу това назначение. Дали ще стане редови член на някоя парламентарна комисия, той ще реши следващата седмица, но подчерта, че ще се концентрира върху европейските фондове. „Проблемите в България са прекалено големи. Опитах се да ги реша радикално и срещнах сериозен отпор, всяка една революция е нещо много сложно и изисква жертва. Знам само едно, че съм дал тон за песен вече, което означава, че проблемите ще бъдат решени“, коментира той. Според Слави Бинев явно в България трябват "меки, спокойни и удобни хора", какъвто той не е. „Аз съм ръбат и се опитвам да реша проблемите, а явно хората не искат да се решат. Мен трябва да ме използват само когато трябва нещо да се промени“, посочи той. Бинев допълни, че творците, които протестираха срещу неговото назначение, са били използвани като  "живи кукли" от политически и икономически интереси. Патриотът допълни, че проблемите в медиите у нас идват от там, че се използват като адвокати за едни и прокурори за други. Колегите на Слави Бинев от ПФ, който днес има рожден ден, са му пожелали за празника да „порасне голям“.

Слави Бинев няма да оглавява нито една комисия в НС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472087

Слави Бинев няма да оглавява парламентарната комисия по младежта и спорта, нито която и да е друга. Самият Бинев опроверга слуховете, че му се търси друг ръководен пост в Народното събрание, инфомрира Нова тв. 
Депутатът остава зам-шеф на комисията по европейските фондове. Тепърва ще решава дали да се включи и в друга като редови член.
Слави Бинев няма да оглавява парламентарната комисия по младежта и спорта, нито която и да е друга. Самият Бинев опроверга слуховете, че му се търси друг ръководен пост в Народното събрание, инфомрира Нова тв.  Депутатът остава зам-шеф на комисията по европейските фондове. Тепърва ще решава дали да се включи и в друга като редови член.

Със 180 млн. евро от фондовете на ЕС санираме жилища

http://pik.bg/със-180-млн-евро-от-фондовете-на-ес-санираме-жилища-news259669.html

Със 180 млн. евро от фондовете на ЕС санираме жилища

Със 180 млн. евро от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. ще бъдат финансирани мерките за енергийна ефективност в жилищния сектор, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на първия комитет за наблюдение на програмата, съобщиха от регионалното министерство.

С тези средства ще бъдат финансирани изцяло обновителните дейности във всички многофамилни жилищни сгради, освен панелните и ЕПК. Обновяването на сгради, строени по този способ, ще бъде финансирано със средства от държавния бюджет, поясни заместник-министърът.

През новия програмен период собствениците няма да съфинансират обновяването на техните жилища, подчерта Деница Николова. Националната програма за обновяване на многофамилните жилищни сгради е изцяло финансирана със средства от оперативната програма и националния бюджет, допълни тя.

Разработена е процедура, с която от националния бюджет да бъдат допълнени необходимите средства за осигуряване на 25% съфинансиране от страна на собствениците, които вече участват в проект "Енергийно обновяване на българките домове", така че да няма неравностойно третиране на бенефициентите, каза още Деница Николова.

Приоритетната ос на ОПРР 2014-2020, по която ще се изпълняват проектите на 28-те малки града, ще бъде финансирана при определени условия, съобщи заместник-министърът. Трябва да е ясно какъв тип дейности ще бъдат финансирани с разполагаемите по оста 90 млн. евро и какъв проблем ще бъде решен с тях. Мерките трябва да бъдат съобразени с изискванията и регламентите на Европейската комисия, подчерта тя.

Спецакция срещу черното тото, разпитват футболисти

http://www.cross.bg/toto-fytbolisti-igrachi-1443393.html

/КРОСС/Мащабна операция срещу черното тото във футбола провеждат от МВР. Над 10 професионални футболисти са извикани за разпит. Става въпрос за бивши и бъдещи играчи на Локомотив (Пловдив), на разформирования клуб Любимец, бивши играчи на Марек, Левски и ЦСКА. Разпити се провеждат не само в София, а и в още няколко други града на България. Акцията е по сигнал на УЕФА за съмнения за участие в черно тото. В София от седмица е представител на европейската футболна централа, който е имал няколко срещи с представители на МВР. През август тази година дисциплинарната комисия към БФС спря правата на трима футболисти, свързани с избухналия скандал за черно тото около юношеския национален отбор. Това бяха Даниел Гяуров, Стивън Петков от Лудогорец и Григор Григоров.

Туристите, отсядали в хотели през октомври, са нараснали с 1.2% за година

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/12/10/2435505_turistite_otsiadali_v_hoteli_prez_oktomvri_sa/?ref=rss


Пренощувалите туристи в хотелите през октомври са били с 1.2 на сто повече спрямо година по-рано, показват данните на Националния статистически институт.

Общо през месеца в места за настаняване са отседнали 342.5 хил. души, като повечето от тях - 66.3 на сто, са били българи. Те са останали средно по 1.9 нощувки в хотели предимно 1, 2 или 3 звезди. Съответно 70 на сто от чужденците са избрали хотели с 4 и 5 звезди, където са останали за средно 2.4 нощувки.

Приходите от...

Отпускат 180 млн. евро от новата ОПРР за саниране на жилищата

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/otpuskat-180-mln-evro-ot-novata-oprr-za-sanirane-na-jilishtata-185362/

Средствата по оперативна програма „Региони в растеж“ няма да се използват за подобряване на енергийната ефективност в панелните блокове

Започна протестът в село Дебелт в подкрепа на насиления петокласник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472056

С възгласи
С възгласи "Българи, събудете се!", "Долу циганите", "Да живее България" и "Катуница, помните ли я?", току-що започна протестът в средецкото село Дебелт. Той се организира в социалните мрежи и е в подкрепа на насиленото в училищната тоалетна 12-годишно момченце Гошко. Детето станало жертва на ромче в 8 клас,

Лозан Панов остава 2 седмици в болница, отлагат избора за шеф на ВКС

http://www.bnews.bg/article-124037

Петимата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които внесоха кандидатурата на съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд, ще поискат промяна на сроковете по избора.

И неотложеният отпуск може да се използва в рамките на давността му

http://www.moreto.net/novini.php?n=273532

Правилата за ползване и прехвърляне на платен отпуск припомниха днес от Главна инспекция по труда (ГИТ). Във връзка с наближаването на края на годината ГИТ напомня, че до 31 декември 2014 г. във всички предприятия с наети лица трябва да бъде изготвен график за ползването на платения годишен отпуск от работниците и служителите през 2015 г.

Лукарски разпореди Комисията за защита на потребителите да следи засилено интернет търговията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4472078

Министърът на икономиката Божидар Лукарски разпореди Комисията за защита на потребителите (КЗП) да следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.  Повод за налагане на допълнителен контрол е случаят със сайта за групово пазаруване grouponi.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски разпореди Комисията за защита на потребителите (КЗП) да следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката. Повод за налагане на допълнителен контрол е случаят със сайта за групово пазаруване grouponi.

ВСС решава как ще продължи изборът на председател на ВКС след инцидента с Лозан Панов

http://www.cross.bg/panov-lozan-sustoyanie-1443392.html

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет ще решава на извънредно заседание как ще продължи процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд след пътния инцидент, който претърпя вчера един от кандидатите - административният съдия Лозан Панов. Той беше бутнат на пешеходна пътека от автомобил, чийто водач се издирва, и е в „Пирогов" без опасност за живота. Днес беше крайният срок, в който той и другият кандидат - заместник-председателят на Върховния касационен съд Павлина Панова, трябваше да внесат концепциите си. Пред БНР членът на съвета Галина Карагьозова прогнозира промяна в сроковете: „Доколкото в момента нямаме никакви данни за неговото здравословно състояние, дали ще бъде в състояние да се яви на самото изслушване на 29-и, предполагам, че и за това предстои някакво решение". Изборът на председател на Върховия касационен съд е насрочен за края на януари. Дали ще се проведе тогава ще зависи от здравословното състояние на Лозан Панов, казаха за „Хоризонт" от Съвета.  

ВСС решава как да продължи избора на председател на ВКС след инцидента с Лозан Панов

http://www.cross.bg/panov-kasatzionen-lozan-1443392.html

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет ще решава на извънредно заседание как ще продължи процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд след пътния инцидент, който претърпя вчера един от кандидатите - административният съдия Лозан Панов. Той беше бутнат на пешеходна пътека от автомобил, чийто водач се издирва, и е в „Пирогов" без опасност за живота. Днес беше крайният срок, в който той и другият кандидат - заместник-председателят на Върховния касационен съд Павлина Панова, трябваше да внесат концепциите си. Пред БНР членът на съвета Галина Карагьозова прогнозира промяна в сроковете: „Доколкото в момента нямаме никакви данни за неговото здравословно състояние, дали ще бъде в състояние да се яви на самото изслушване на 29-и, предполагам, че и за това предстои някакво решение". Изборът на председател на Върховия касационен съд е насрочен за края на януари. Дали ще се проведе тогава ще зависи от здравословното състояние на Лозан Панов, казаха за „Хоризонт" от Съвета.  

Повече туристи, но за по-кратко, отсядат в хотели през октомври

http://www.mediapool.bg/poveche-turisti-no-za-po-kratko-otsyadat-v-hoteli-prez-oktomvri-news228166.html

През октомври 2014 г. повече туристи са отсядали в хотели, мотели, къмпинги и къщи за гости, платили са повече за нощувки, но са оставали за по-кратко време в сравнение с година по-рано. Това сочат данни на Националния статистически институт, обявени в сряда. нараснали са и местната за настаняване. Пренощувалите лица в местата за настаняване през октомври 2014 г. се увеличават с 1.2% в сравнение със същия месец на 2013 г. и достигат 342.5 хиляди. От всички тях 66.3% са българи, като по-голямата част от тях (63.5%) са нощували в места за настаняване с 1, 2 или 3 звезди и са реализирали средно по 1.9 нощувки. Пренощувалите чужденци са 115.5 хил., като 70.6% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2.4 нощувки. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през октомври са  702.1 хил., или с 2.2% по-малко спрямо година по-рано. Най-голям спад на нощувките  - с 6.7%), има в тризведните хотели. В четири и петзведните са реализирани 68.1% от общия брой нощувки на чужди граждани и 33.6% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 28.5% от нощувките на български граждани и 20.2% - на чужденци, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 37.9 и 11.7%. Приходите от нощувки през октомври 2014 г. достигат 34.5 млн. лв., или с 3.7% повече в сравнение с миналия октомври. Има ръст както в приходите от чужди граждани - с 5.2%, така и от български граждани - с 2.2%. През октомври у нас са работили 1 935 места за настаняване с общо 143.6 хил. легла в тях. Спрямо година по-рано местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 1.9%, а на леглата в тях - с 3.5%. Общата заетост на леглата в местата за настаняване през октомври 2014 г. е 19.0%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 23.0%, следвана от местата за настаняване с 3 звезди - 18.4%, и с 1 и 2 звезди - 14.9%. В сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата намалява с 0.8 процентни пункта, като най-голямо е понижението при местата за настаняване с 4 и 5 звезди - с 2.0 процентни пункта.

За втора поредна година Йордан Атанасов е Спортист № 1, Добруджа 07 печели при отборите

http://dobrudjatv.net/%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81/

За втора поредна година състезателят по вд. на тежести Йордан Атанасов печели приза Спортист №1 на Добрич. Състезателят на СКВТ „Добрич“ с треньор Жанета Георгиева е бронзов медалист на ЕП за кадети до 17 г. с нов европейски рекорд в изхвърлянето. В анкетата той събра […]

Инфлацията в Китай удари 5-годишно дъно

http://econ.bg/Новини/Инфлацията-в-Китай-удари-5-годишно-дъно_l.a_i.622469_at.1.html

Инфлацията в Китай достигна най-ниското си ниво за последните 5 години. Това е индикатор, че отслабването на азиатския икономически гигант ще...

Бинев отказал председателски пост на която и да било комисия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/10/2435504_binev_otkazal_predsedatelski_post_na_koiato_i_da_bilo/?ref=rss


Депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев отказал да поеме председателския пост на която и да било парламентарна комисия, съобщи той пред журналисти в Народното събрание. Бинев, който подаде оставка като шеф на комисията по култура и медии след протести, отказа да уточни какви предложения е отхвърлил, защото обещал да пази тайна.

Според информация на "Дневник" става дума за спортната комисия, която в момента се оглавява от депутата от АБВ и бивш ректор на УНСС Борислав Борисов, за когото имаше твърдения, че ще поеме културата. Най-вероятно мястото на Бинев ще бъде заето от Полина Карастоянова от Фронта.

"Смятам, че в България трябват удобни, меки, спокойни хора, какъвто аз не съм. Аз съм ръбат и човек, който се стреми да реши проблемите", каза Бинев, попитан дали ще остане член на някоя комисия. До една седмица той щял да реши, но предпочитал да се занимава с европейските въпроси и фондове.

Депутатът отново говори за проблемите на медиите. "Трябва да е ясно, че някои от медиите се използват като адвокати за едни и прокурори за други. Нещо абсолютно недопустимо в практиката на свободния свят. Това нещо няма как да не влезе в докладите на тези, които оценяват свободата на словото, няма как да не влезе в докладите на Европейската комисия", заяви той и пожела повече свобода на журналистите, която те заслужавали.

На въпрос какво са пожелали колегите му за рождения му ден, който е днес, Бинев каза: "Да порасна голям."

Бинев отказал председателски пост на която и да е комисия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/10/2435504_binev_otkazal_predsedatelski_post_na_koiato_i_da_e/?ref=rss


Депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев отказал да поеме председателския пост на която и да е парламентарна комисия, съобщи той пред журналисти в Народното събрание. Бинев, който подаде оставка като шеф на комисията по култура и медии след протести, отказа да уточни какви предложения е отхвърлил, защото обещал да пази тайна.

Според информация на "Дневник" става дума за спортната комисия, която в момента се оглавява от депутата от АБВ и бивш ректор на УНСС Борислав Борисов, за...

Женският тенис продаде тв правата си за 525 млн. долара

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435501_jenskiiat_tenis_prodade_tv_pravata_si_za_525_mln_dolara/?ref=rss


Женската тенис асоциация (WTA) подписа договор за продажбата на телевизионните права за повече от 525 милиона долара в следващите десет години.

Според ръководството на WTA това е най-големият договор в историята на женския спорт. Женската НБА например получава по 12 милиона долара на година от ESPN, а сумата ще нарасне до 25 милиона долара през 2017 г.

Асоциацията остава да работи с досегашния си партньор PERFORM, но увеличава параметрите на сътрудничеството.  
...

Останките на княз Николай Николаевич Романов ще бъдат пренесени в Русия

http://www.cross.bg/nikolaii-nikolaevich-romanov-1443390.html

/КРОСС/ Останките на великия княз Николай Николаевич Романов, главнокомандващ на руската войска през 1914 година и неговата съпруга, ще бъдат пренесени и погребани в Русия. Инициативата е на роднините от царското семейство, съобщи на РИА Новости във вторник прессекретарят на руския премиер Дмитрий Медведев Наталия Тимакова. В началото на декември руското правителство създаде работна група по организирането на пренасянето на останките на великия княз Николай Николаевич (1856-1929) и великата княгиня Анастасия Николаевна (1868-1935) от Франция в Русия. За 100-годишнината от Първата световна война останките ще бъдат погребани в параклиса Преображение Господне на Братското воинско гробище в Москва. Николай Николаевич е бил Върховен главнокомандващ в първата година на Първата световна война. Той е син на брата на цар Александър ІІ, Николай Николаевич Романов (старши). «Инициаторите за пренасянето на останките на царското семейство от Франция са представителите на фамилия Романови - великите князе Дмитрий Романович и Николай Романович Романов, позовавайки се на волята на починалия им роднина», разказа Тимакова.    

Започват проверки на интернет търговията по празниците

http://news.ibox.bg/news/id_1973286939

Повод за налагане на допълнителен контрол е случаят със сайта за групово пазаруване grouponi.bg, за който в КЗП са постъпили 27 жалби от ощетени потребители. Те твърдят, че са платили през сайта за доставка на стоки, но не са ги получили

Бинев остава без шефски стол в НС, пожелали му да порасне голям

http://www.bnews.bg/article-124045

Няма да заемем председателско място в която и да е парламентарна комисия, призна Слави Бинев пред медиите на Народното събрание.

Лукарски разпореди за засилени проверки на интернет търговията по празниците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472061

Министърът на икономиката Божидар Лукарски разпореди Комисията за защита на потребителите (КЗП) да следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.  Повод за налагане на допълнителен контрол е случаят със сайта за групово пазаруване grouponi.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски разпореди Комисията за защита на потребителите (КЗП) да следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката. Повод за налагане на допълнителен контрол е случаят със сайта за групово пазаруване grouponi.

Лекарите в Пловдив подкрепиха Москов

http://pik.bg/лекарите-в-пловдив-подкрепиха-москов-news259662.html

Лекарите в Пловдив подкрепиха Москов

Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив, със специална декларация разпространена чрез медиите, изразиха подкрепата си за министъра на здравеопазването Петър Москов в казуса за сигурността на колегите им от Спешна помощ.

Проблемите не са свързани единствено и само със спешната помощ, тъй като заплахи има и при домашни посещенията на семейни лекари и специалисти от извънболничната помощ, се казва в декларацията. Медиците твърдят, че в годините многократно са сигнализирали за проблемите и са настоявали за ясни правила при отстраняване на животозастрашаващите състояния, работа в абнормни ситуации - природни бедствия, аварии и масови безредици. 

Опазването на здравето на нацията е съвместна дейност и висша форма на политика, а политиките са за живи и здрави хора, пише в декларацията.

Пловдивските специалисти твърдят, че медицинската общност освен задължения има и права. Диагностично-лечебния процес не е лесно занимание и изисква нормална обстановка и към настоящия момент агресията, насочена към медицинските екипи, пречи на дейността им и на качественото й изпълнение, посочват още в обръщението си.

Средният осигурителен доход за октомври е 689,62 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4472052

Националният осигурителен институт (НОИ) обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец октомври 2014 г. е 689,62 лв.
Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.11.2013 г. до 31.10.2014 г. е 676,75 лв.
Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване
Националният осигурителен институт (НОИ) обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец октомври 2014 г. е 689,62 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.11.2013 г. до 31.10.2014 г. е 676,75 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване

Блага Димитрова, Христо Фотев и руска литература във втория ден на Панаира на книгата

http://www.cross.bg/izdatelstvo-knigata-stzena-1443391.html

/КРОСС/С кратко представяне на руската преводна литература у нас и българистиката в Русия започва вторият ден на Панаира на книгата в НДК. Почитателите на Блага Димитрова ще могат да си набавят най-новите издания на романите й "Лавина" и "Отклонение". Те ще бъдат представени от съпруга й Йордан Василев, който ще припомни пред читателите най-важните моменти от творческия и житейския й път. Издателство "Прозорец" пък ще предложи на любителите на поезията отново да съпреживеят интимния свят на Христо Фотев със стихосбирката „Морето, най-голямото събитие". Изданието, което е посветено на 80-годишнината от раждането му ще бъде представено от проф. Михаил Неделчев и Йордан Ефтимов, а актьорите Михаил Билалов, Димитър Рачков и Руси Чанев ще рецитират част от неговите най-известни стихотворения. Литературната вечер ще завърши с песните на дует „Шик", Нона Йотова и Петя Буюклиева и със стиховете на Евтим Евтимов и Маргарита Петкова. Паралелно с книжните акценти от Панаира на книгата в НДК днес е и Тържествената вечер, посветена на 105 години от рождението на Никола Вапцаров. Ето и програмата на Панаира на книгата днес, 10 декември: 15:00 до 17:00 ч., Сцена, ет. 3 - Кръгла маса „Отгоре над бариерите": І част „Руската литература в България", ІІ част „Българската литература в Русия"

НОИ: 689,62 лв. е средният осигурителен доход за октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472043

Националният осигурителен институт (НОИ) обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец октомври 2014 г. е 689,62 лв.
Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.11.2013 г. до 31.10.2014 г. е 676,75 лв.
Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване
Националният осигурителен институт (НОИ) обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец октомври 2014 г. е 689,62 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.11.2013 г. до 31.10.2014 г. е 676,75 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване

Задържаха 24-годишен варненец за кражба на хранителни стоки

http://www.moreto.net/novini.php?n=273528

40-годишна жена от Варна, управител на магазин за хранителни стоки, част от голяма верига магазини, вчера е подала сигнал до полицията. Причината за това е, че неизвестно лице е извършило кражба на стоки от стелажите на магазина на обща стойност около 130 лв, съобщиха от пресцентъра на варненската полиция за Moreto.

Велизар Енчев: Патриотичният фронт се оказа фасада за измама на избирателите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4472041

Валери Симеонов има унизително отношение към своите колеги. Неговият най-голям проблем е, че се държи към депутатите от парламентарната му група като към негови служители в частно дружество. Формално той има право да поиска моето отзоваване, но зад тази процедура се крият користни цели и желание да бъде елиминиран всеки,
Валери Симеонов има унизително отношение към своите колеги. Неговият най-голям проблем е, че се държи към депутатите от парламентарната му група като към негови служители в частно дружество. Формално той има право да поиска моето отзоваване, но зад тази процедура се крият користни цели и желание да бъде елиминиран всеки,

БМВ смени предсрочно шефа си

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/bmv-smeni-predsrochno-shefa-si-6028761

Смята се, че този ход е предприет във връзка с напускането на друг висш кадър на баварците – Херберт Дийс, който отиде в „Фолксваген Груп“

Последният френски заложник в света се прибра във Франция

http://www.mediapool.bg/posledniyat-frenski-zalozhnik-v-sveta-se-pribra-vav-frantsiya-news228165.html

Серж Лазаревич, който до освобождаването си вчера беше последният френски заложник в света, се завърна във Франция тазисутрин след тригодини в плен на Ал Каида в региона Сахел, съобщи Франс прес. При пристигането си с френския правителствен самолет във военновъздушна база Вилакубле, южно от Париж, Лазаревич беше посрещнат от президента Франсоа Оланд, от майка си и сестра си. Французинът от сръбски произход беше отвлечен преди три години от въоръжени мъже, които нахлули в хотела му в град Хомбори, Северно Мали. Отговорност за похищението пое групировката "Ал Каида в ислямския Магреб".   Обстоятелствата около освобождаването на Лазаревич не са много ясни. Според източник от малийските служби за сигурност то е станало в района на Кидал, Северно Мали. Франция благодари на президентите на Мали и Нигер за личната им ангажираност в продължилите месеци преговори.

10 декември - Международен ден на човешките права

http://www.cross.bg/prava-choveka-pravata-1443389.html

/КРОСС/Днес се отбелязва международния ден за правата на човека. Ежегодно на този ден и Българският хелзински комитет раздава своите награди за принос към спазването на човешките права. Тази година в журито влизат председателят на БХК Красимир Кънев, адвокат Александър Кашъмов, Магдалена Малеева, Марин Бодаков, Мария Черешева, Иван Бедров, Татяна Ваксберг, Яна Бюрер Тавание. Номинираните са над 30 души - природозащитници, журналисти и активисти. Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, а останалите наградени - плакет и грамота. Всеобщата Декларация за правата на човека е приета от Общото събрание на ООН на 10 декември 1948 г. Тя е преведена на поне 375 езика и диалекта, което я прави най-превежданият документ в света. От 1950 г. по този повод на 10 декември се отбелязва Международният ден за правата на човека. Декларацията е първото значително постижение на световната организация в тази област и първото записване на световно ниво на права, чиито носители са всички човешки същества. Тя се състои от 30 члена, които са доразвити в последващи международни споразумения, регионални инструменти за защита на човешките права, национални конституции и закони. Историята на моралните и ценностни принципи, заложени в Декларацията, може да бъде проследена в развитието на различни религиозни вярвания и културни традиция по целия свят

Нови изтекли документи възобновиха дебата "Люкслийкс"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/10/2435508_novi_iztekli_dokumenti_vuzobnoviha_debata_ljuksliiks/?ref=rss


Нови документи, уличаващи властите в Люксембург в организиране на данъчни схеми за намаляване на тежестта върху мултинационални компании, бяха публикувани във вторник (9 декември), предаде Евроактив.Според документите компании като Disney и Koch Industries при съгласието на люксембургските власти са пренасочвали стотици милиони долари приходи към херцогството.
Данъчната тежест върху тях е възлизала на по-малко от 1%. Системата е работила посредством създаването на дъщерни дружества на...

Въпреки доклада за бруталните изтезания ЦРУ остава недосегаемо

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/10/2435509_vupreki_doklada_za_brutalnite_iztezaniia_cru_ostava/?ref=rss




Mинути след като беше публикуван докладът за мъченията над заподозрени в тероризъм от ЦРУ, Барак Обама заяви, че САЩ трябва да продължат напред. Министерството на правосъдието, което има правомощията да повдига обвинения, изглежда, ще послуша президента, прогнозира агенция "Ройтерс".

Докладът на комисията по разузнаване на Сената посочва, че след 11 септември 2001 г. ЦРУ е използвало брутални методи за разпит, които в крайна сметка са били неефективни и не са успели да...

Симеонов: Казусът "Слави Бинев" няма да разруши коалицията

http://offnews.bg/news/n_1/n_429353.html

Оставката на Слави Бинев от поста шеф на комисията по култура и медии в парламента няма да се отрази върху отношенията в коалицията, подкрепяща кабинета "Борисов". Това стана ясно от изказване на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов . "Това, че останахме с една комисия по-малко, не е трагедия. Има възможност веднага да се попълни някое друго място, което е свободно. Имаме 6 комисии, където имаме само по един човек, а имаме мандат за двама", заяви Симеонов. По думите му ПФ няма отношения с управляващата партия, а с програмната декларация, която трябва да се спазва. "Изпълнява ли се нашата програма, няма да има проблеми", категоричен беше депутатът. Относно постовете за зам.-областен управител и зам.-министър на отбраната, Симеонов коментира, че се работи върху няколко имена, които се проверяват. „Последната дума се казва от министъра на отбраната и министър-председателя”, уточни патриотът. Той не пожела да назове конкретни имена на кандидатите за постовете.

Смяната на Камен Каменов - камуфлаж

http://www.zapernik.com/pernik/smyanata-na-kamen-kamenov-kamuflaj_36318/

ДПС пак на власт във ВиК Перник

Изнесеното във вестник Вяра, по повод предстоящото назначение на А.Арсова за управител на водоснабдителното Дружество, ще се окаже истина, което разтърси здравомислещите перничани (работници, служители, потребители).

В основите на водевила стои настоящия управител Камен Каменов, т.к. Антоанетка е негов довереник и заместник. Не е ясно как тия двамата измамници са се докопали и до ПП ГЕРБ, чрез Ирена Соколова, но техния план ако проработи, то предстои...

Продължава

Смяната на Камен Каменов-камуфлаж

http://www.zapernik.com/politika/smyanata-na-kamen-kamenov-kamuflaj_36318/

ДПС пак на власт във ВиК Перник

изнесеното във вестник Вяра по повод предстоящото назначение на А.Арсова за управител на водоснабдителното Дружество ще се окаже истина, което разтърси здравомислещите Перничани (работници, служители, потребители). В основите на водевила стои настоящия управител Камен Каменов, т.к. Антоанетка е негов довереник и заместник. Не е ясно как тия двамата измамници са се докопали и до ПП Герб, чрез И.Соколова, но техния план ако проработи то предстои следното: А.Арсова-Управител, а К.Каменов-...

Продължава

800 души от Военния завод в Лясковец протестират за неизплатени заплати, ръководството обвинява КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4472044

800 души от Военния завод в Лясковец излязоха на протест, съобщи Нова тв. Те не са получавали пълните си заплати от август, взимали са само по 60% от цялата сума.
Ваучери за храна не са получавали от месец май.
От ръководството на завода обвиняват за ситуацията КТБ и обещават, че до края на март 2015 година ще изплатят всичко.
800 души от Военния завод в Лясковец излязоха на протест, съобщи Нова тв. Те не са получавали пълните си заплати от август, взимали са само по 60% от цялата сума. Ваучери за храна не са получавали от месец май. От ръководството на завода обвиняват за ситуацията КТБ и обещават, че до края на март 2015 година ще изплатят всичко.

Министър Лукарски разпореди засилени проверки на интернет търговията по празниците

http://www.cross.bg/potrebitelite-zashtita-saiita-1443387.html

/КРОСС/ Министърът на икономиката Божидар Лукарски разпореди Комисията за защита на потребителите (КЗП) да следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците. Повод за налагане на допълнителен контрол е случаят със сайта за групово пазаруване grouponi.bg, за който в КЗП са постъпили 27 жалби от ощетени потребители. Те твърдят, че са платили през сайта за доставка на стоки, но не са ги получили. След проверка се установи, че сайтът е на фирмата "Интермедия 2008" ЕООД, като до момента собственикът не може да бъде открит. Първата подадена жалба в КЗП срещу сайта е от началото на ноември. 20 от сигналите вече са предадени на Полицията за предприемане на действия по компетентност. Изпратено е писмо-покана към търговеца да се яви в Комисията за защита на потребителите, като е посочен срок, който към момента все още тече. В правомощията на КЗП е да провери дали на сайтовете за електронна търговия има цялата изисквана по Закона за защита на потребителите информация - адрес, пощенски код, телефон и др. Когато нелоялният търговец изчезне, случаят се предава на Икономическа полиция. Заради зачестилите сигнали на потребителски организации за измами и фиктивни продажби по празниците, министърът на икономиката призовава гражданите да са по-бдителни при пазаруването по интернет и в случай на нередности да сигнализират КЗП

800 души от Военния завод в Лясковец излизат на протест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472025

800 души от Военния завод в Лясковец излязоха на протест, съобщи Нова тв. Те не са получавали пълните си заплати от август, взимали са само по 60% от цялата сума.
Ваучери за храна не са получавали от месец май.
От ръководството на завода обвиняват за ситуацията КТБ и обещават, че до края на март 2015 година ще изплатят всичко.
800 души от Военния завод в Лясковец излязоха на протест, съобщи Нова тв. Те не са получавали пълните си заплати от август, взимали са само по 60% от цялата сума. Ваучери за храна не са получавали от месец май. От ръководството на завода обвиняват за ситуацията КТБ и обещават, че до края на март 2015 година ще изплатят всичко.

Монако победи Зенит, но Бербатов се контузи

http://www.bnews.bg/article-124044

Българинът получи контузия и бе принудително заменен. Все още няма яснота каква точно е травмата на Бербо и колко време ще бъде извън терена.

Над 2 млрд. лв. от гарантираните влогове в КТБ са изплатени

http://www.mediapool.bg/nad-2-mlrd-lv-ot-garantiranite-vlogove-v-ktb-sa-izplateni-news228164.html

Повече от 2 млрд. лв. от гарантираните влогове в "Корпоративна търговска банка" (КТБ) вееч са предоставени на собствениците си, сочат данните на Фонда за гарантиране на влоговете. Изплащането на депозитите на граждани и фирми то банката с отнет лиценз и в процедура на несъстоятелност започна миналия петък като в първия ден бяха изплатени над 1 млрд. лв. на на вложителите с най-големи суми. За четири работни дни със средствата си са се разпоредили над 55 000 вложители от общо 255 хиляди притежатели на гарантирани от закона депозити. Изплащането на спестяванията се изплаща през девет обслужващи банки и достъп до парите ще има в продължение на пет години. Общата сума, която трябва да бъде изплатена, е 3.6 млрд. лв.

Освободиха Велизар Енчев от парламентарните комисии

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/osvobodiha-velizar-enchev-ot-parlamentarnite-komisii-6028759

"С изключването от двете комисии Валери Симеонов иска да заглуши моя глас като представител на Обединените пенсионерски съюзи вече 8 години", коментира вече независимият депутат

Ученици от 6 столични училища организират концерт в помощ на онкоболни деца

http://www.cross.bg/kontzert-detzata-bazar-1443388.html

/КРОСС/Деца от шест столични училища организират благотворителен концерт, за да помогнат на децата, които се лекуват в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания. Концертът е утре вечер - 11.12. 2014, в кино "Освобождение" в столицата от 20 часа, билетът струва 5 лева. Пред БНР Карина Беновска от Италианския лицей, Даниел Георгиев и Илиян Атанасов от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика разказаха, че идеята се родила още миналата година: Миналата година дарихме пари и се срещнахме с децата, които ни направиха силно впечатление и си казахме, че трябва да направим нещо по-мащабно, за да им помогнем. Събрахме се и се свързахме с още приятели. Средства ще се набират още и чрез дарения - ще има кутии, ще има и базар, на който ще има сувенири, направени от децата от 56-о СОУ, а също и базар със сладкиши. Няма да има цена, всеки ще може да остави, колкото прецени. На концерта всяка песен, която ще се изпълни, е подготвена точно за този концерт.  

Енчев: Патриотичният фронт се оказа фасада за измама на избирателите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472029

Валери Симеонов има унизително отношение към своите колеги. Неговият най-голям проблем е, че се държи към депутатите от парламентарната му група като към негови служители в частно дружество. Формално той има право да поиска моето отзоваване, но зад тази процедура се крият користни цели и желание да бъде елиминиран всеки,
Валери Симеонов има унизително отношение към своите колеги. Неговият най-голям проблем е, че се държи към депутатите от парламентарната му група като към негови служители в частно дружество. Формално той има право да поиска моето отзоваване, но зад тази процедура се крият користни цели и желание да бъде елиминиран всеки,

Държавата ще отпуска безлихвени заеми на общини по още две мерки от ПРСР

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/T5sDqrXrFcQ/

Правителството прие постановление, с което се разширява обхватът на действие на ПМС №59 от 2011 г. за условията и реда за отпускане на безлихвени заеми на общини от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. и за тяхното възстановяване. Постановлението ще се прилага и за общини с одобрен проект по още две мерки на ПРСР – 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 41 „Прилагане на стратегиите за местно развитие”.

Разширяването на обхвата на ПМС 59 е продиктувано от обстоятелството, че общините, ползватели на безвъзмездна финансова помощ по мерки 122 и 41, са с малък бюджет и приходи и са силно затруднени да набавят средства за осигуряване на финалните плащания към изпълнителите по съответните проекти.

Останалите промени, които се правят с приетото постановление, са свързани с привеждане в съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси на правните основания, въз основа на които са издадени ПМС 59/2011 г. и ПМС 29/2013 г. за условията и реда за отпускане на безлихвени заеми на общини от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти на Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. и за тяхното възстановяване. Това ще позволи двата нормативни акта да се прилагат и през 2015 г.

Предвижда се България и Румъния да намалят за пореден път количествата си на улов от калкан

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-LIIWqYtLls/

Съветът на министрите по земеделие и рибарство през декември ще обсъжда квотата за улов на калкан в Черно море. Това ще стане на 15 и 16 декември в Брюксел. Предложението предвижда България и Румъния да намалят за пореден път количествата си на улов от калкан, като от общо 86,4 тона ги сведат до 73,44 тона. Комисията предлага количеството да бъде разпределено по равно между двете страни. Това означава, че ако на Съвета не настъпят промени, българските рибари ще могат да разчитат на улови, които не трябва да надхвърлят 36,72 тона. България ще настоява за запазване на нивото на квотата за калкан. Страната ни ще подчертае необходимостта от създаването на условия за равнопоставеност между всички черноморски страни и изграждане на модел за управление на рибарството в Черно море, който да се прилага и спазва от всички. Към момента страната ни усвоява устойчиво запаса на калкан и прилага далеч по-рестриктивни мерки от третите страни, опериращи в Черно море, но налаганите ограничения само от наша страна не повлияват в положителна посока състоянието му. Калканът продължава да е обект на свръхулов. В позицията си България ще изрази безпокойството си и относно констатациите за високото ниво на незаконни, нерегулирани и недекларирани риболовни дейности, които се отнасят към дейностите в международен аспект. По отношение на трицоната няма намаление на квотата спрямо нивата от 2014 г. – за България 8032,5 т и за Румъния 3442,5 тона. България ще подкрепи предложението на Комисията за запазване на риболовните възможности за 2015 г. за запаса от цаца.

По време на заседанието ще бъде разгледано и предложение за регламент относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти, за изменение на Регламента относно официалния контрол и за отмяна на Регламент (ЕО) 834/2007 по отношение на смесените стопанства, условията за използване на дерогации и обхвата на предложението. Целта на ЕК е да се премахнат пречките пред развитието на биологичното производство в ЕС, да се гарантира лоялна конкуренция за земеделските производители и оператори, както и да се подобри доверието на потребителите в биологичните продукти. България подкрепя приемането на „частичен общ подход“ и по-конкретно възможността за разширяване на продуктовия обхват с цел развитие на сектора, въвеждането на дерогация по отношение на „смесените стопанства”, на „декларация от продавача” за гарантиране на липсата на ГМО в биологични продукти и храни, както и предложените промени за въвеждане на небиологично произведен растителен репродуктивен материал, животни за разплод и зарибителен материал от аквакултурни животни. Считаме обаче, че е необходим допълнителен анализ на текстовете относно обхвата на критериите за определяне на ситуациите като бедствия и правилата за справяне с тях.

Предвид предстоящия край на програмния период 2007-2013 и след направения анализ на възможностите за изразходване на средствата, Полша предлага Съветът да разгледа възможността за удължаване с шест месеца – до 30 юни 2016 г., на срока за плащане на средствата към бенефициентите. От прилагането на съответната законодателна промяна на ниво ЕС ще могат да се възползват всички държави-членки. България подкрепя полското предложение, тъй като то е целесъобразно и ще предостави възможност за по-ефективно и ефикасно усвояване на средствата от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, особено що се касае до проекти със сключени през 2013 г. и 2014 г. договори.

Делегацията на Полша ще представи и искане относно въвеждане на допълнителни мерки за пазара на плодове и зеленчуци. Земеделските производители в България също понасят загуби от наложената от Русия забрана за внос на земеделски продукти от ЕС. В тази връзка България счита, че Комисията трябва да изготви допълнителен анализ на актуалната ситуация на пазара, въз основа на който да се вземат решения за следващи мерки с цел неговото стабилизиране.

Безработен татко се предложи на търг в eBay, за да събере пари за Коледа

http://curious.actualno.com/Bezraboten-tatko-se-predloji-na-tyrg-v-eBay-za-da-sybere-pari-za-Koleda-news_445467.html

Безработен татко се предложи на търг в интернет аукциона eBay с надеждата да получи пари, с които да купи коледни подаръци за двете си дъщерички, пише Дейли експрес". 36-годишният Дейв Робинсън о...

ТБ "Виктория" разполага с достатъчно пари да се разплати с вложителите

http://business.actualno.com/TB-Viktorija-razpolaga-s-dostatychno-pari-da-se-razplati-s-vlojitelite-news_445486.html

Търговска банка "Виктория", която е дъщерна на КТБ, има достатъчно средства, за да се изплатят парите на всички вложители. Това става ясно от съобщение от квесторите на банката. Институция...

Горан Брегович и "Оркестър за сватби и погребения" пристигат за концерт в София на 19 декември

http://music.actualno.com/Goran-Bregovich-i-Orkestyr-za-svatbi-i-pogrebenija-pristigat-za-koncert-v-Sofija-na-19-dekemvri-news_445485.html

Горан Брегович едва ли има нужда от представяне на българската аудитория – всеки, който е имал шанса да се докосне до някоя от изявите му на живо, е останал с незабравими спомени от нея. Сле...

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за празниците

http://society.actualno.com/BDJ-vyvejda-predvaritelna-prodajba-na-bileti-za-praznicite-news_445491.html

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на коледните и новогодишните празници, от днес (10 декември) „Холдинг БДЖ" ЕАД въвежда предварителна продажба ...

Играй и спечели две единични покани за концерта на Горан Брегович

http://music.actualno.com/Igraj-i-specheli-dve-edinichni-pokani-za-koncerta-na-Goran-Bregovich-news_445489.html

Кръстникът на Балканската музика, съвместно с неговия „Оркестър за Сватби и Погребения“ ще зарадва българската публика само броени дни преди Коледа - на 19 декември от 20 часа и ще...

В парламента спорят къде отива отговорността за почистване на пътищата

http://society.actualno.com/V-parlamenta-sporjat-kyde-otiva-otgovornostta-za-pochistvane-na-pytishtata-news_445492.html

Промени в Закона за пътищата прие на първо четене Народното събрание, предаде БГНЕС. Със 106 гласа "за", 15 "против" и 16 "въздържал се" депутатите приеха поправките, к...

Почина жената, която се самозапали в Стара Загора

http://starazagora.actualno.com/Pochina-jenata-kojato-se-samozapali-v-Stara-Zagora-news_445493.html

Жената, която преди дни се самозапали в Стара Загора, е починала. Тя беше приета в Клиниката по изгаряния на болница "Свети Георги" Пловдив и беше с реална опасност за живота, припомня БГНЕС...

Продадоха сградата на Скотланд ярд

http://www.moreto.net/novini.php?n=273524

370 милиона британски лири е сумата, за която бе продадена сградата на едно от най-известните полицейски управления в света - лондонския Скотланд ярд. Кметството на Лондон продаде на инвеститори от Персийския залив сградата на Скотланд ярд - най-известното полицейско управление в света.

10 футболисти привикани в ареста заради черно тото

http://www.zapernik.com/sport/10-futbolisti-privikani-v-aresta-zaradi-cherno-toto_36317/

Над 10 футболисти са привикани за разпит в полицията във връзка с мащабната акция за „черно тото”, която стартира и за която БЛИЦ писа първи. Според непотвърдена информация точната им бройка е 14, а тя тепърва ще расте.

Достоверни източници разкриха, че става въпрос за настоящи и бивши футболисти на Локомотив (Пловдив) и такива, играли в разформирования вече клуб Любимец. Сред разпитваните има и бивши играчи на Марек, „Левски” и ЦСКА.

Един от играчите е проявил слаби...

Продължава

ПФ за разследвания за фашизъм Антонов: К'во да направим?!

http://www.bnews.bg/article-124043

Е, к‘во да направим сега, ако има за какво, да го разследва… Това заяви Валери Симеонов по повод разследването срещу експерта от МО Иво Антонов.

Приключи кампанията на полицията „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя”, провела се с ученици от Трън

http://www.zapernik.com/pernik/priklyuchi-kampaniyata-na-policiyata-vodachi-i-peshehodci-za-tolerantnost-na_36316/

Заключителна кампания „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя” се проведе в СОУ „Гео Милев” в Трън. Инициативата е в рамките на националната кампания „Да опазим децата на пътя”, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник.

Кампанията стартира на 1 ноември. В рамките на...

Продължава

Общинските училища получават над 6,6 млн. лв. за изпълнението на националните програми в средното образование

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CO3OdKmiC9o/

Правителството прие три постановления, с които одобри над 6,6 млн. лв. допълнителни трансфери по бюджетите на общините за образователни дейности в училищата.

Общо 4 989 792 лв. са определени за дейности, изпълнявани от общинските училища по две от националните програми за развитие на средното образование. Средствата, които се предоставят по НП „Оптимизация на училищната мрежа“ с модул „Оптимизиране на вътрешната структура на училищата и самостоятелните общежития“ са в размер на 4 963 806 лв., а по НП „Модернизация на материалната база в училище“ с модул „Подобряване на училищната среда“ – 25 986 лв. за купуване на оборудване и обзавеждане. Финансирането се осигурява за сметка на предвидените в централния бюджет и за сметка на намаляване на утвърдените разходи по бюджета на МОН.

Със друго постановление кабинетът одобри трансфери по бюджетите на общини в размер на 234 699 лв. за изпълнение на НП „На училище без отсъствия“, мярка „Без свободен час“. Средствата са за изплащане на реално взети учебни часове от заместващи учители и възпитатели с цел непропускане на учебно съдържание и възможности за достатъчно време за усвояването му.

Отпуснати бяха и 1 431 512 лв. за допълнително финансиране на обхванатите ученици в целодневна организация на учебния ден и за защитени училища за учебната 2014/2015 година. Близо 1,4 млн. лв. се предоставят за включване на учениците от V клас в целодневната организация на учебния ден. За промените в списъка на защитените и средищните училища се отпускат допълнително 50 439 лв.

Средствата по последните две постановления са заложени в бюджета на МОН.

800 души на протест в Лясковец, не са им плащали от август

http://pik.bg/800-души-на-протест-в-лясковец-не-са-им-плащали-от-август-news259652.html

800 души на протест в Лясковец, не са им плащали от август

800 души от Военния завод в Лясковец излязоха на протест. Те не са получавали пълните си заплати от август, взимали са само по 60% от цялата сума, информира Нова телевизия.

Ваучери за храна не са получавали от месец май.

 От ръководството на завода обвиняват за ситуацията КТБ и обещават, че до края на март 2015 година ще изплатят всичко.

България губи пазарите си извън ЕС

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/12/10/2435496_bulgariia_gubi_pazarite_si_izvun_es/?ref=rss


България губи пазарите си в страните извън Европейския съюз, се вижда от данните за десетмесечието, разпространени днес от Националния статистически институт (НСИ). 

Износът за страни извън ЕС намалява със 7.1% от началото на годината, а стойността му е 13.5 млрд. лв. Над половината от българския износ за трети страни е за Турция (-0.4%), Сингапур (-121.6%), Русия (-8.6%), Китай (-14.6%), Македония (+2.6%) и  Сърбия (-5.7%). Само през октомври спадът на износа за трети пазари е с 2.5...

Шансовете за "Южен поток" не са изгубени

http://www.cross.bg/krustev-bulgariya-zhyrnalistut-1443386.html

/КРОСС/Не е изгубен големият шанс на България да е елемент от проекта "Южен поток", смята журналистът от БНР Николай Кръстев. Той обаче е категоричен, че, за да се случи обрат, не бива управляващите ни да стоят със скръстени ръце и да чакат какво ще им нареди Брюксел, а - да бъдат активни. В интервю за NEWS7 журналистът посочи, че настоящото правителство се опитва да направи нещо по въпроса. Като член на ЕС България трябва да спазва единна политика, но пък и Европа трябваше да е по-солидарна със страната ни и да прояви разбиране, допълни Кръстев. Той допусна опасност сега България да остане изолирана от големите енергийни проекти. Газопровод на Русия и Турция ще има, но след 4-5 години. Двете страни извън този проект нямат общи интереси, а що се касае за проблемите в Близкия изток дори са на противоположни мнения, коментира още Кръстев.   

Двама психолози прибрали милиони за изтезанията на ЦРУ

http://www.bnews.bg/article-124042

Двама психолози са станали изключително богати при програмата за изтезания на ЦРУ.

Одобриха кардинални промени в Олимпиадите

http://news.ibox.bg/news/id_1774338679

В бъдеще два града или дори две отделни държави ще могат да организират една олимпиада

Кали: Изнасили ме най-верният ми фен

http://web.barometar.net/66077/

„Беше един от най-верните ми почитатели, смятах го за истински фен. Следваше ме навсякъде, буквално знаеше текстовете на песните ми наизуст. Беше млад, на не повече от 21-22 години, хубав, добре сложен. Казаха ми, че си изкарва прехраната като сутеньор, а и той не го отричаше, нито пък го беше срам. Беше ми приятно, че [...]

Пътищата ядосаха Манолова, тя обвини Борисов в лъжа

http://www.bnews.bg/article-124040

В България всички разбират от футбол и политика, а сега оказва се и от почистване на пътища, коментира Найден Зеленогорски.

Варненски специалист: Парите са сред най-мръсните неща, които докосваме

http://www.moreto.net/novini.php?n=273516

Парите са сред най-мръсните неща, които пипаме в ежедневието си. Банкнотитe и монетите, които са в постоянен обмен, гъмжат от микроби. Просто защото са докосвани от всякакви ръце и минават през всякакви места, обясни за Дарик доц. Лилия Иванова, ръководител на Катедра по микробиология и вирусология към Варненския медицински университет.

Възможно ли е опелът, с който е бил Сертов, да няма GPS?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471935

Колата, с която бившият директор на ДАНС Петко Сертов е напуснал дома си в петък, е възможно да разполага с GPS за проследяване, само ако собственикът й специално я е оборудвал с него. 
Това показа справка на "Труд онлайн" в един от официалните дилъри на "Опел" в България. От там заявиха, че всички автомобили на марката, внасяни в България,
Колата, с която бившият директор на ДАНС Петко Сертов е напуснал дома си в петък, е възможно да разполага с GPS за проследяване, само ако собственикът й специално я е оборудвал с него.  Това показа справка на "Труд онлайн" в един от официалните дилъри на "Опел" в България. От там заявиха, че всички автомобили на марката, внасяни в България,

Студенти бяха блокирани под връх Ком, спасиха ги

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471978

Спасителна техника евакуира блокирани студенти при хижа Ком, съобщи Фокус.
Студентите са празнували 8 декември в хижите под връх Ком. Причината за блокирането им в хижа Ком е обилният снеговалеж, който повалил дървета и блокирал пътя към хижата.
Всички те са извозени до влака около 15:00 часа вчера,
Спасителна техника евакуира блокирани студенти при хижа Ком, съобщи Фокус. Студентите са празнували 8 декември в хижите под връх Ком. Причината за блокирането им в хижа Ком е обилният снеговалеж, който повалил дървета и блокирал пътя към хижата. Всички те са извозени до влака около 15:00 часа вчера,

МВР работи по всички възможни версии, с всички средства и методи за издирването на бившия председател на ДАНС

http://press.mvr.bg/NEWS/news141210_02.htm

Хората, които разполагат с повече информация по случая, могат да сигнализират на тел. 112 при гарантирана анонимност

За мъжете: Домакинска работа лишава от секс

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/za-myzhete-domakinska-rabota-lishava-ot-seks-6028758

Мъжете, които вършат традиционно женската домашна работа вкъщи, получават по-малко секс

Изтощена от глад и студ бременна бежанка намери спасение в МБАЛ Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5-FQMPZRq-o/

Жената е докарана от границата с опасност от преждевременно раждане

Изтощена от студ и глад сирийска бежанка в напреднала бременност намери спасение в  МБАЛ Бургас. Жената е докарана направо от граничната бразда в неделя вечерта. Тя е била с контракции, с опасност от преждевременно раждане. Четири дни и нощи 24-годишната Бариван Хасан е скитала в гората, в дъжда и студа. Приета е в болницата мокра до кости, само с дрехите на гърба си. Заедно с нея границата пресякъл съпругът й и трите им малки деца, както и още 15-ина бежанци.

„Имаше опасност от преждевременно раждане, която е овладяна. Жената е недохранена и отпаднала, но сега опасност за нея и бебето няма. Правим всичко, за да се чувства добре.  Призовавам „Гранична полиция“ и Агенцията за бежанците – тя да бъде настанена в Бургас, за да е близо до болницата, тъй като рискът за нея остава“, каза началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.  „България е страна, която е помагала на много бежанци, а и много българи са потомци на бежанци. Най-малкото, с което можем да съдействаме на тези хора, е топлота и човешко отношение. Нека само за миг си представим, че и ние можем да изпаднем в същото положение“, добави д-р Душепеев.

Съдбата на Бариван Хасан трогнала до сълзи екипа на цялото Родилно отделение. Работещите в него са й донесли дрехи, храна, вещи от първа необходимост. „Благодаря на всички в болницата. За пръв път от много месеци се чувствам добре и не се страхувам за живота си“, сподели Бариван.

Семейството й побягнало от Сирия заради разрушителните бомбардировки. Първо стигнали до Турция, а от Истанбул за България тръгнали пеша. Четири дни и нощи групата вървяла през гората. „Постоянно валеше дъжд. Бяхме мокри до кости, в постоянен страх. Не го пожелавам на никого“, разказа Бариван. Единственото, което иска сега, е да чува гласа на децата си по телефона, за да знае, че са живи и са добре.

Съпругът й Ханиф и трите им деца са настанени в Малко Търново. Семейството няма нищо – влезли са у нас само с дрехите на гърба си. Не знаят и как ще посрещнат бъдещото бебе, но вярват, че тук ще ги приемат добре и ще им помогнат. Трите им деца са момичета на 7 и на 2 години и половина, и момче на 6 години. Те имат най-голяма нужда от топли обувки.

Желаещите да помогнат на Бариван с дрехи и обувки за децата, както и с вещи за нея и съпруга, могат да се обадят на тел. 056 81 29 85 (фондация „Ел Масри“).

 

БСП разкритикува работата на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори

http://www.cross.bg/kpmg-komisiyata-pyblichen-1443385.html

/КРОСС/Избирането на Симеон Милев за член на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори стана повод за остри критики от групата на БСП в парламента към работата на комисията. Депутатът Георги Кадиев коментира, че контролният орган не работи ефективно и попита председателя на комисията Ваня Донева, какво се случва с одитора на КТБ и дали ще бъде отнет лицензът на KPMG. Какво се случва с одитора на КТБ KPMG? Шест месеца вече минаха, откакто започна проверката там - ще бъде ли отнет лицензът на KPMG, след като KPMG завери годишните финансови отчети на КТБ без никаква забележка, а ги няма пет милиарда лева? Вярно ли е, в едно интервю госпожа Донева каза, че одиторът KPMG ще бъде наказан с 20 хиляди лева? Не, не ми викайте "Айде, айде", защото ги няма пет милиарда. И тази институция е една от тези, които отговарят за това нещо, гневно се изказа Кадиев.  Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова посочи, че след като приключи разследването, ще иска и изслушване на комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. От своя страна Симеон Милев заяви: Аз нямам нито един лев в тази банка, но аз съм притеснен. Много важни неща искам да видя по отношение на проверките, които са направени, които вече са завършили.  

Кондьо спасявал хора от пожара в Канал 3

http://web.barometar.net/66076/

Кондьо неочаквано влезе в ролята на спасител за хората, намиращи се в подпалилата се снощи сграда, в която се помещава Канал 3, също както ФЕН ТВ и музикалната компания на певеца. Както БЛИЦ съобщи преди всички снощи, сървърното пламна вчера на ул. „Архитект Петко Момчилов“ № 2. Фолкветеранът бил в сградата вечерта, тъй като там [...]

Изгониха Енчев от две парламентарни комисии

http://www.cross.bg/komisiyata-enchev-politika-1443384.html

/КРОСС/Парламентът освободи Велизар Енчев като член на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Предложението, внесено от председателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, беше прието с 98 гласа „за", 8 „въздържали се" и 15 „против". Енчев отпадна и от състава на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика. Промени бяха направени и в други парламентарни комисии. За членове в Комисията по бюджет и финанси бяха избрани депутатите от БСП Лява България Георги Търновалийски и Димитър Горов, а лидерът на „Атака" Волен Сидеров се оттегли от Комисията по външна политика. ГЕРБ предложи за член на Комисията за контрол над ДКЕВР Евгени Стоев, а на Комисията по регионална политика - Ирен Коцева.  

В Общината са подписвани на сляпо фактури, без проверка, на по-висока стойност от реалната, твърди зам.кмета Караилиев

http://www.zapernik.com/pernik/v-obshtinata-sa-podpisvani-na-slyapo-fakturi-bez-proverka-na_36315/

Занижен е инвеститорският контрол в община Перник, алармира заместник-кметът Владислав Караилиев. Според него са подписвани "на сляпо" протоколи и фактури, като винаги е посочвана по-високата стойност, без да се провери дали

фактическото състояние на обекта отговаря на описаното в документа, информира БТА.

Като пример той посочи метенето и чистенето на шума в гъста и негъста растителност. В първия случай стойността на услугата е 28,16 лв., във втория - 16 лева. Почти всички...

Продължава

Златка Димитрова отрече: Не съм бременна!

http://www.bnews.bg/article-124031

Златка Димитрова опроверга слуховете, че отново е бременна. Плеймейтката довери пред Милен Цветков, че все още е рано да забременява.

Работниците могат да излизат в отпуск и без разрешение от шефа

http://offnews.bg/news/n_1/n_429302.html

От Главна инспекция по труда напомниха, че в определени случаи работниците могат да използват отпуските си и без разрешение от работодателя. Компаниите пък могат да дадат отпуск на служителите си, без те да са поискали. Всеки работник е длъжен да използва платения си отпуск в рамките на календарната година, за която се отнася. Когато той е заявен в рамките на периода, отбелязан в графика, работодателят няма право да отказва отпуск без основателна причина.   Законът предвижда хипотези, при които работещите ще могат да излязат в отпуск без разрешението на работодателите. По този начин ще се гарантира правото на платен отпуск. От Главна инспекция по труда съобщиха, че работодателите също могат да дадат на служителите си платен годишен отпуск без тяхното писмено искане.  Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, който е посочен в графика, работникът има право сам да определи времето за ползването му. Трябва обаче да уведоми работодателя си писмено поне две седмици по-рано. Работодателят има право да предостави платен отпуск на работника без неговото писмено искане, ако той не е бил поискан в рамките на графика, при престой в предприятието за повече от 5 дни или когато всички работещи в него ползват едновременно отпуск.  Основният и допълнителен платен годишен отпуск на работниците и служителите за 2015 г. задължително се включват в графика. Дните, които не са използвани и погасени по давност, също могат да се включат. Тези дни, според Кодекса на труда , могат да се ползват до изтичане на давността им, дори да не са били отложени по надлежния ред и независимо от причината, поради която са останали неизползвани. Работодателят е длъжен да води отчетност за всички непогасени по давност дни отпуск, а не само за отложените.  Законът предвижда още една новост, свързана с отлагането на платения годишен отпуск, когато целият или част от него не е използван в годината, за която се отнася, заради ползването на друг вид законоустановен отпуск - за бременност, раждане, гледане на дете и т.н. В тези случаи другодишната давност на отложения платен отпуск започва да тече от края на календарната година, през която служителят или работникът се е завърнал на работа.  При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят дължи заплащане на целия неизползван платен годишен отпуск, непогасен по давност, дори да не е прехвърлен по съответния ред и независимо от причините, поради които не е ползван.

Лазаров: Няма данни, че инцидентът с Панов не е случаен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4472005

До момента няма данни, че не става дума за случайна катастрофа във връзка с кандидата за председател на ВКС Лозан Панов. Такова обяснение даде главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде репортер на БГНЕС.
Светлозар Лазаров заяви, че той няма информация за колата, която чакала в засада. Главният секретар призова, ако има такава информация,
До момента няма данни, че не става дума за случайна катастрофа във връзка с кандидата за председател на ВКС Лозан Панов. Такова обяснение даде главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде репортер на БГНЕС. Светлозар Лазаров заяви, че той няма информация за колата, която чакала в засада. Главният секретар призова, ако има такава информация,

Проверяват за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци

http://web.barometar.net/66075/

Инспектори от районните кметства и от дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ (УСКОР) към община Варна извършват ежедневен контрол върху нерегламентираното изхвърляне на растителни, едрогабаритни и строителни отпадъци. Съгласно Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Варна, се забранява изхвърлянето на посочените отпадъци в и до контейнерите за битова смет. [...]

Лазаров: Данните сочат, че инцидентът със съдия Лозан Панов е случаен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471976

До момента няма данни, че не става дума за случайна катастрофа във връзка с кандидата за председател на ВКС Лозан Панов. Такова обяснение даде главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде репортер на БГНЕС.
Светлозар Лазаров заяви, че той няма информация за колата, която чакала в засада. Главният секретар призова, ако има такава информация,
До момента няма данни, че не става дума за случайна катастрофа във връзка с кандидата за председател на ВКС Лозан Панов. Такова обяснение даде главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде репортер на БГНЕС. Светлозар Лазаров заяви, че той няма информация за колата, която чакала в засада. Главният секретар призова, ако има такава информация,

Възможно ли е колата, с която се движи Сертов, да няма GPS?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471999

Колата, с която бившият директор на ДАНС Петко Сертов е напуснал дома си в петък, е възможно да разполага с GPS за проследяване, само ако собственикът й специално я е оборудвал с него. 
Това показа справка на
Колата, с която бившият директор на ДАНС Петко Сертов е напуснал дома си в петък, е възможно да разполага с GPS за проследяване, само ако собственикът й специално я е оборудвал с него.  Това показа справка на "24 часа онлайн" в един от официалните дилъри на "Опел" в България. От там заявиха, че всички автомобили на марката, внасяни в България,

Министър Танев участва в среща на министрите за наука и технологии на държавите от ОЧИС

http://www.cross.bg/ochis-naykata-naychni-1443382.html

/КРОСС/ Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев участва в среща на министрите за наука и технологии на държавите-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), която се проведе на 3 декември 2014 г. в Баку, Азербайджан, съобщава пресцентърът на ведомството. Министрите приеха декларация, с която потвърдиха ангажираността на страните-членки на ОЧИС да си сътрудничат в развитието на науката и технологиите, с ясното съзнание, че научните изследвания са в основата на икономическия растеж на региона и една от приоритетните области за взаимноизгодно взаимодействие между ОЧИС и Европейския съюз. По време срещата се разгледа и прие третият План за действие на организацията за сътрудничество в областта на науката и технологиите за периода 2014-2018 г. По инициатива на министъра на образованието и науката проф. Танев с генералния секретар на постоянния секретариат на ОЧИС бе обсъдена възможността България да поеме за първи път председателство на работна група в областта на институционалното обновление и добро управление. Кандидатурата на България ще бъде разгледана по време на срещата на висшите представители на ОЧИС на 10 декември 2014 г. в Солун, Гърция

До края на месеца фирмите трябва да направят графици за отпуските за догодина

http://www.mediapool.bg/do-kraya-na-mesetsa-firmite-tryabva-da-napravyat-grafitsi-za-otpuskite-za-dogodina-news228163.html

Главната инспекция по труда напомня, че до 31 декември във всички предприятия трябва да бъде изготвен график за ползването на платения годишен отпуск от работниците и служителите през 2015 година.   В графика задължително се включват основният и допълнителен платен годишен отпуск на работниците и служителите за 2015 година и могат да се впишат всички дни, които не са използвани и не са погасени по давност. Неизползваният отпуск, натрупан след 2009 г., се погасява по давност две години след годината, за която се отнася. Неизползваните дни до края на 2009 г. не се погасяват по давност.   Работникът е длъжен да използва платения си отпуск в рамкитена календарната година, за която се отнася, тъй като той е предвиден за възстановяването му. Работодателят няма право да отказва, без основателна причина, правото на отпуск на работещите, когато той е заявен в рамките на периода, отбелязан в графика. За да се гарантира правото на платен отпуск, законодателят е предвидил хипотези, при които работещите могат да излязат в отпуск без разрешение на работодателите.   Работодателите също могат да предоставят на работниците и служителите си платен годишен отпуск без тяхно писмено искане, информират от инспекцията.   Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика, работникът или служителят има право сам да определи времето за ползването му. За целта той трябва дауведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.   Работодателят пък има право да предостави платен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане, ако той не е бил поискан в рамките на графика, при престой на предприятието за повече от 5 дни, както и когато всички работещив него ползват едновременно отпуск в определен период.   За следващата календарна година могат да се отлагат общо до 10 дни отпуск от работодателя заради важни производствени причини или ако работниците и служителите поискат това писмено по уважителни причини.   Законодателят е предвидил и особена хипотеза за отлагане на платения годишен отпуск, когато целият или част от него не е използван в годината, за която се отнася, заради ползването на друг вид законоустановен отпуск. Такъв отпуск е за бременност и раждане, за гледане на дете и т.н. В този случай двугодишната давност на отложения платен отпуск започва да тече от края на календарната година, през която работникът или служителят се е завърнал на работа.   При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят дължи заплащане на целия неизползван платен годишен отпуск, непогасен по давност, дори да не е прехвърлен по съответния ред и независимо от причините, поради които не е ползван.

Има политическа подкрепа на най-високо ниво в Европа за влизането ни в Шенген

http://www.cross.bg/kyneva-shengen-bulgariya-1443383.html

/КРОСС/Политическа подкрепа за влизането на България в Шенген има на най-високо ниво, но понякога проблемът се крие в детайлите. България е готова за Шенген. Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, която представи пред колегите си в правителството специална книга с документи и снимки, предоставени от МВР. Идеята е министри и заместник-министри да подаряват изданието "България в Шенген" при посещенията си в страни-членки на ЕС - допълват Меглена Кунева и премиерът Бойко Борисов. Това е, ако мога така да кажа, острието на усилията ни в последните седмици. Ще бъде преведена и на английски език. Ще помоля и МВнР да направят необходимите демарши във всяка страна-членка да се запознаят какво сме правили. Няма да е лесно, но какво виждате, е възможно, коментира Кунева. Тук има кратко представяне какво сме направили, доказателства, че сме готови, има и много снимки. Книгата ще бъде преведена на английски, каза Кунева. Направете я и на немски, нидерландски и френски, препоръча премиерът Бойко Борисов. Ще помоля МВнР да направят необходимите демарши във всяка страна-членка да се запознаят какво сме правили", допълни вицепремиерът.  

Кабинетът купува гориво за 312 000 лева

http://pik.bg/кабинетът-купува-гориво-за-312-000-лева-news259643.html

Кабинетът купува гориво за 312 000 лева

Обществена поръчка за доставка на 41 770 литра безнзин и на 70 700 литра дизел за автомобилите си обяви на сайта си Министерски съвет.Прогнозната стойност на договора е 312 000 лв. с  ДДС, пише "Билайф".

Кандидатите трябва да предложат в офертите задължително най-малко дизелово гориво и бензин А95H и А98H. Освен тях може да оферират и други горива с подобрители.

Част от поръчката е и покупката на автокозметика и смазочни материали за коли - антифриз (270 л), течност за чистачки (720 л), добавки за гориво, ароматизатори (610 броя), препарат за почистване на тапицерия, на табло и други.

Доставката на горивата и автокозметиката ще се извършва в търговските обекти на участниците. Затова от тях се изисква да имат развита търговска мрежа за горива на територията на цялата страна.Бензиностанциите им трябва да са включени към система за безналично картово разплащане чрез електронни карти и регистриране на заредените горива.

Офертите се събират до 16 декември т.г.

Пътната безопасност е сред приоритетите в управленската програма на правителството

http://www.moreto.net/novini.php?n=273525

Пътната безопасност е сред приоритетите в управленската програма на правителството, е посочила министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на министерството. „Безопасността на пътя зависи както от институциите, така и от гражданите.

Нов спад на петролните цени

http://www.cross.bg/petrolnite-tzeni-dolara-1443381.html

/КРОСС/В началото на днешната търговия "черното злато" се оказа под нов натиск от продажби обратно към петгодишните дъна от вчера сутринта, тъй като инвеститорите използваха снощния опит за възходяща корекция на петролните цени, за да приберат печалби от техни "къси" фючърсни позиции. Опасенията свързани със свръхпредлагане на ценното гориво при сигнали за забавяне на глобалния икономически растеж остават основна движеща сила за драматичния спад на петролните цени от юни насам с над 40 процентни пункта. Януарските фючърси на петрола тип Брент се понижават с 1,41% към 65,90 долара за барел, изтривайки снощния отскок с 1%, но на този етап остават над петгодишното дъно от 65,29 долара, което беше ударено в началото на вчерашната търговия (дъно от 9-и декември). В понеделник (8-и декември) цените на "черното злато" се сринаха с над 4% - третата най-голяма еднодневна загуба през настоящата година. Фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1,5% към 62,84 долара за барел след вчерашен отскок от негово петгодишно дъно около 62,25 долара и след като в началото на седмицата се сринаха с 4,2 процентни пункта. Днес вниманието на участниците на петролните пазари ще бъде насочено към редовните седмични данни за запасите на петрол в САЩ на Енергийната информационна агенция (EIA). Снощните данни на Американския петролен институт (API) показаха изненадващ ръст на петролните запази през последната седмица с 4,4 млн. барела до 377,4 млн

Всеки може да допълни аудиокартата на българските диалекти

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/10/2434953_vseki_moje_da_dopulni_audiokartata_na_bulgarskite/?ref=rss

Учени от БАН създадоха карта на диалектите на българския език, която обхваща цялата българска езикова територия и включва аудиозаписи и описания на отделните говори, съобщиха от института по български език.

Картата отразява над 60 диалекта, а само с един клик тя "проговаря". Над 30 са записите, направени от специалисти диалектолози, които са записвали хора в отделни региони в страната. Включени са и  Беломорието, Македония, Северна Добруджа и Западните покрайнини.

За да...

Пловдивския филологически факултет изпълни проект за близо 250 хил. лева

http://plovdiv.actualno.com/Plovdivskija-filologicheski-fakultet-izpylni-proekt-za-blizo-250-hil-leva-news_445477.html

Връзката между бизнеса и хуманитарното образование е не само възможна, но и необходима за Филологическия факултет на Пловдивския университет. За нас е от значение каква е професионалната реализация на...

Елица Петрова за Actualno.com: Отнемат ни смеха, без дори да ни дадат нещо в замяна

http://interview.actualno.com/Elica-Petrova-za-Actualnocom-Otnemat-ni-smeha-bez-dori-da-ni-dadat-neshto-v-zamjana-news_445469.html

Елица Петкова е автор на драматизацията и режисьор на представлението "Продаденият смях" от Джеймс Крюс, което наскоро имаше премиера в Столичен куклен театър. Сценографи са Ива Гикова и Ива...

Общинските училища ще получат допълнително над 6,6 млн. лв.

http://education.actualno.com/Obshtinskite-uchilishta-shte-poluchat-dopylnitelno-nad-66-mln-lv-news_445470.html

Правителството прие три постановления, с които одобри над 6,6 млн. лв. допълнителни трансфери по бюджетите на общините за образователни дейности в училищата. Общо 4 989 792 лв. са определени за дейно...

Кабинетът купува над 110 хил. литра гориво

http://business.actualno.com/Kabinetyt-kupuva-nad-110-hil-litra-gorivo-news_445472.html

Обществена поръчка за доставка на 41 770 литра безнзин и на 70 700 литра дизел за автомобилите си обяви на сайта си Министерският съвет. Прогнозната стойност на договора е 312 000 лв. с ДДС. Офертит...

Патриотичният фронт се оказа фасада за измама

http://cite.actualno.com/Patriotichnijat-front-se-okaza-fasada-za-izmama-news_445473.html

Валери Симеонов има унизително отношение към своите колеги. Неговият най-голям проблем е, че се държи към депутатите от парламентарната му група като към негови служители в частно дружество. Формал...

Съдии от СГС поискаха цялостна проверка на съда

http://crime.actualno.com/Sydii-ot-SGS-poiskaha-cjalostna-proverka-na-syda-news_445471.html

15 съдии от Софийски градски съд (СГС) настояват да бъде извършена цялостна проверка на управлението на съда и да призоват отговорните за спазването на принципа за случайно разпределение на делата ...

Финансират „Холдинг Загора“ с 1.3 млн. евро по инициативата JESSICA на Европейската комисия

http://starazagora.actualno.com/Finansirat-Holding-Zagora-s-13-mln-evro-po-iniciativata-JESSICA-na-Evropejskata-komisija-news_445481.html

Societe Generale Експресбанк и Регионалният фонд за градско развитие отпуснаха десетгодишен инвестиционен кредит на "Холдинг Загора" ООД в размер на 3 916 240 лева по европейската инициатива...

Трябваше ли Южен поток да бъде спрян или не?

http://business.actualno.com/Trjabvashe-li-Ujen-potok-da-byde-sprjan-ili-ne-news_445476.html

След като в началото на миналата седмица руският президент Владимир Путин сложи край на "Южен поток" с изявление от Турция, изминаха десетина дни на куп изказвания, анализи и коментари относ...

Медведев се загрижи колко милиарди ще изпусне икономиката на ЕС заради санкциите

http://europe.actualno.com/Medvedev-se-zagriji-kolko-miliardi-shte-izpusne-ikonomikata-na-ES-zaradi-sankciite-news_445479.html

Руският премиер Дмитрий Медведев оцени на 90 милиарда евро за две години потенциалните загуби за европейската икономика от западните санкции срещу Русия, свързани с украинската криза, предаде БГНЕС...

Роналдо и Меси продължават гонитбата

http://news.ibox.bg/news/id_920987434

Роналдо отбеляза срещу Лудогорец своя гол №75 в евротурнирите

Пощенска банка открива специализирани центрове за обслужване от нов тип

http://econ.bg/Новини/Пощенска-банка-открива-специализирани-центрове-за-обслужване-от-нов-тип_l.a_i.622475_at.1.html

Пощенска банка откри първия си специализиран център, с който започва въвеждането на нов модел клиентско обслужване, съчетаващ иновации и...

Учени изследват как се зараждат двойните звезди

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-izsledvat-kak-se-zarazhdat-dvojnite-zvezdi-6028756

Основните усилия на астрофизиците преди са били насочени към изследването на начина, по който се формират единичните звезди, подобни на нашето Слънце

Руската "Атоменергопроект" ще изгради 2400 мегавата ядрени мощности в Унгария

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/10/2435485_ruskata_atomenergoproekt_shte_izgradi_2400_megavata/?ref=rss


Унгария сключи договор на стойност поне 6 милиарда евро с руската "Атоменергопроект" за изграждането на два ядрени реактора, съобщава Financial times. Изданието посочва, че новото споразумение ще обвърже енергетиката на страната с Москва за следващите десетилетия.

Дъщерната фирма на "Росатом" ще изгради и поддържа два ядрени реактора с мощност от 1200 мегавата в Пакс, град на 120 километра от Будапеща. Руската фирма получи поръчката без публична тръжна процедура.

Миналата...

Апел към очевидци: Разкажете как прегазиха съдия Панов!

http://www.bnews.bg/article-124039

От МВР апелираха, као има очевидци на инцидета със съдия Лозан Панов, да се обадят и да разкажат какво се е случило.

Неадекватен шуменец се прави на англичанин, дърпа полицай

http://www.bnews.bg/article-124038

24-годишен шуменец е арестуван, след като оказал съпротива на полицаите, дошли да го спасяват след дигнал за катастрофа.

МВР: Сертов обичал да пътува до затънтени места, проверяваме за пътен инцидент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471974

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов е имал навика да пътува в труднодостъпно местности, за да се разтовари от стреса – работи се и по версия за ПТП. Това заяви Георги Костов, заместник-главен секретар на МВР на брифинг в сградата на СДВР, цитиран от Фокус.
„Не изключваме варианта да е напуснал страната без ние да имаме данни за това.
Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов е имал навика да пътува в труднодостъпно местности, за да се разтовари от стреса – работи се и по версия за ПТП. Това заяви Георги Костов, заместник-главен секретар на МВР на брифинг в сградата на СДВР, цитиран от Фокус. „Не изключваме варианта да е напуснал страната без ние да имаме данни за това.

Спасиха студентите, блокирани под връх Ком

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4471966

Спасителна техника евакуира блокираните студенти при хижа Ком, съобщи Фокус.
Всички студенти, около 50 момичета и момчета, празнували 8 декември в хижите под връх Ком, са извозени до влака около 15:00 часа вчера, обясни дежурният в туристическото дружество в Берковица Генчо Триков.
В 16:00 часа те са отпътували с влака.
Спасителна техника евакуира блокираните студенти при хижа Ком, съобщи Фокус. Всички студенти, около 50 момичета и момчета, празнували 8 декември в хижите под връх Ком, са извозени до влака около 15:00 часа вчера, обясни дежурният в туристическото дружество в Берковица Генчо Триков. В 16:00 часа те са отпътували с влака.

Защо за хора като Петко Сертов няма охрана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4471106

Логично е да се постави въпросът защо хора от калибъра на Петко Сертов нямат осигурена охрана от държавата. Ако службите за сигурност у нас са по местата си, те би трябвало да съберат 2+2 и експертно да преценят имало ли е причини Петко Сертов да се чувства притеснен за сигурността си. И да представят на обществото разумни аргументи защо след палеж
Логично е да се постави въпросът защо хора от калибъра на Петко Сертов нямат осигурена охрана от държавата. Ако службите за сигурност у нас са по местата си, те би трябвало да съберат 2+2 и експертно да преценят имало ли е причини Петко Сертов да се чувства притеснен за сигурността си. И да представят на обществото разумни аргументи защо след палеж

Майстор прави "Ягуар" по картина от 30-те години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4470950

Скромна работилница в с. Сусам, община Хасковски минерални бани, майсторът Кирил Николаев усилено работи върху един от проектите си. Предстои му да събере нереализиран и останал само на чертежи и идейна картинка английски лек автомобил “Ягуар”. В помещението хвърчат искри от електрожен, който заварява алуминиевите части на купето.
Скромна работилница в с. Сусам, община Хасковски минерални бани, майсторът Кирил Николаев усилено работи върху един от проектите си. Предстои му да събере нереализиран и останал само на чертежи и идейна картинка английски лек автомобил “Ягуар”. В помещението хвърчат искри от електрожен, който заварява алуминиевите части на купето.

Коледна Украса на ул.Търговска

http://www.zapernik.com/pernik/koledna-ukrasa-na-ul-turgovska_36309/

Здравейте,

Чрез вас искам да поздравя кмета Иван Иванов, че все пак се сети да сложи и украса на ул.Търговска, както си е редно и че няма да е като предишните години - крушки светещи с различен цвят, в стил луд на шарено се радва.

Както и да го поздравя за проверките на градския транспорт. Все пак, може би най-сетне ще имам кмет, който няма да краде чак толкова и все пак нещо ще остави.

Приемните семейства във Варна не са доволни от здравната система

http://www.moreto.net/novini.php?n=273523

Здравната система в този й вид не подкрепя приемните семейства. Заради честите боледувания на децата и задължителните изследвания, които трябва да се правят, повечето лекари отказват да им стават GP-та. Това сподели за в. „Черно море“ Анна Конукова, ръководител на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна.

Рекордните над 3400 мигранти са загинали в Средиземно море през тази година

http://www.mediapool.bg/rekordnite-nad-3400-migranti-sa-zaginali-v-sredizemno-more-prez-tazi-godina-news228162.html

Рекорден брой от най-малко 3419 мигранти са загинали в Средиземно море от януари, с което този маршрут става "най-смъртоносният на света", обяви лужбата на Върховния комисар на ООН за бежанците, цитирана от Франс прес. От началото на годината над 207 хиляди мигранти са опитали да прекосят Средиземно море - близо три пъти повече от предишния рекорд, от 2011 г., когато 70 хиляди души напуснаха родните си страни по време на Арабската пролет.   "Тези цифри са нов етап, на който ставаме свидетели тази година", заяви говорител на службата.   Конфликти има на юг от Европа в Либия, на изток в Украйна и на югоизток в Сирия и Ирак. Голямата част от бежанците пристигат по море. Близо 80 на сто от опиталите да достигнат Европа са отпътували от либийския бряг към Италия или Малта. Най-много сред мигрантите, пристигнали в Италия тази година, са сирийците (60 051). Тяхната страна е опустошена от гражданска война, продължаваща вече три години. След тях са еритрейците, общо 34 561 души, които бягат от бруталните репресии на режима, доживотната военна служба и от безплатния принудителен труд без заплащане, чиято продължителност е неограничена. Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците подложи на критика подложи на критика миграционната политика на Европа и изрази съжаление, че някои правителства се фокусират повече върху това да държат чужденците далеч от границите си, отколкото върху спазването на правото на убежище.   "Това е грешка и е най-лошата реакция в период, когато рекорден брой хора бягат от войната", заяви Антонио Гутериш. "Всички страни имат опасения засигурността си и за справянето с бежанците, но политиката трябва да се изгражда по такъв начин, че хора да не стават странични жертви", призова той, цитиран от БТА.

Утре служителите в затворите и арестите ще протестират

http://pik.bg/утре-служителите-в-затворите-и-арестите-ще-протестират-news259639.html

Утре служителите в затворите и арестите ще протестират

Протестна кампания на Синдиката на служителите в затворите в България във връзка с приетия на първо четене законопроект за държавния бюджет на Република България за 2015 година започва от утре - 11.12.2014г. с провеждане на синдикални събрания на открито.

Всеки работен ден от утре представители на УС на Синдиката на служителите в затворите в България, синдикални дружества и секции ще се събират пред затворите в които работят.Целите на тези срещи - събрания са:

1. Разясняване на финансовото състояние на ГД „ИН".

2. Вземане на решения за бъдещите действия на синдиката спрямо приемането на бюджет 2015, без да е осигурена финансова обезпеченост на законовите права на служителите от ГД „ИН" и ГД „Охрана ".

Инициативата започва от утре пред Софийския централен затвор около 10,30 часа.Тя ще продължи на следващия ден в петък пред Затвора в град Бобов дол от 9.30 часа.За понеделник 15.12.2014г. от 10.00 часа пък е насрочено излизането на служителите на Ловешкия затвор.Решение за такива действия се очаква днес да вземат ръководствата на синдикални дружества в останалите затвори и арести, като тези във Враца, Бургас, Сливен и Варна вече са заявили готовност да последват колегите си.
Напрежението сред работещите в затворите набира скорост, след като стана ясно, че Министерството на правосъдието не възнамерява да спази закона, и изплати дължимите по Закона за министерството на вътрешните работи от 1 юли суми за индексиране на заплатите, нощен труд, време на разположение, както и да изпълни поетия след септемврийските протести на надзиратели, ангажимент за изравняване на получаваните суми за храна и работа при специфични условия на труд с тези в Министерството на вътрешните работи.Така на практика състоянието, при което служителите в затворите остават с най - ниските заплати в Сектор - Сигурност ще се запази и за следващата 2015 година.

"Ситуацията с финансирането и текучеството на кадри в затворите е повече от критична, предвид, че по информация на финансовите експерти в министерството при необходими 24 млн. за покриване на задължения към доставчици, обезщетения към служители, заплати и др. с актуализацията на бюджет 2014, на министерството са отпуснати едва 5 млн. лева.

До момента няма никакви индикации за предприети действия от страна на правосъдното ведомство за разрешаване на проблема.Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) няма официален отговор и от страна на министъра на финансите, председателите на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, по бюджет и финанси в 43-то НС, както и парламентарно представените партии до които изпрати свое становище",заявяват от ССЗБ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване