Полицията издирва Мария Савова (снимка)

http://pik.bg/полицията-издирва-мария-савова-снимка-news259846.html

Полицията издирва Мария Савова (снимка)

Столичното Трето РУ издирва 77-годишната Мария Иванова Савова. Тя е в неизвестност от 5 ноември т.г., когато била за последен път в контакт с близките си, съобщава МВР.

Възрастната жена е висока около 166 см, с нормално телосложение, светла кожа и продълговато лице, с къса, права коса. Била е облечена с черен панталон, оранжево палто и черни ортопедични боти. В себе си носи документ за самоличност.

Въпреки усилията на полицаите, до момента тя не е открита.

Умоляват се всички, които разполагат с информация за издирваната жена, да сигнализират на тел.: 112, 02/982 12 60, 982 12 90, 982 11 79 или в най-близкото поделение на МВР.


11 елитни алпинисти гинат преди Коледа на 1965 г. на връх Мальовица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473085

11 елитни алпинисти гинат
преди Коледа на 1965 г.
на връх Мальовица

11 български алпинисти загиват в лавина край Мальовица малко преди Коледата на 1965 г. Това е печален рекорд в света, защото лавината е била малка, тип снежна дъска. В трагедията оцеляват петима.
В средата на декември група от школата за инструктори към Градския съвет на БТС са
11 елитни алпинисти гинат преди Коледа на 1965 г. на връх Мальовица 11 български алпинисти загиват в лавина край Мальовица малко преди Коледата на 1965 г. Това е печален рекорд в света, защото лавината е била малка, тип снежна дъска. В трагедията оцеляват петима. В средата на декември група от школата за инструктори към Градския съвет на БТС са

СГС за исканата оставка: Ако абдикираме сега, ще настъпи хаос

http://offnews.bg/news/n_1/n_429722.html

"Ключовата роля на Софийски градски съд, свързана с работата му и абдикирането на ръководството в този момент от нея, ще доведе до хаос в цялата съдебна система".  Това се казва в писмо от ръководството на Софийския градски съд (СГС), което идва в отговор на разпратено по-рано днес искане на 15 съдии за оставка на председателя на СГС Владимира Янева и нейните петима заместници - Богдана Желявска и Петя Крънчева. Янева и заместниците й са на мнение, че винаги са изпълнявали работата си по организационната дейност на съда "добросъвестно и спазвайки стриктно закона". Ръководството на СГС смята още, че поисканата оставка измества действителния проблем надеждността на системата за случайното разпределение на делата. Те заявяват още, че категорично няма да подадат оставка, докато текат проверки от различни компетентни институции по отношение работата на Софийски градски съд, защото така няма да има кой да носи отговорност за случващото се. Ето какво пише в отговора на Софийски градски съд: "Ръководството на Софийски градски съд заявява, че винаги е изпълнявало работата си по организационната дейност на съда добросъвестно и спазвайки стриктно закона. Към настоящия момент по повод проблемите, относно системата за случайното разпределение на делата, въпреки, че не беше констатирана нередност в действията, свързани с разпределение на делата, бяха дадени от страна на Висшия съдебен съвет препоръки досежно оптимизиране организационното ръководство на съда, по тази дейност. Така дадените препоръки, касаещи промяна в административните функции на заместник- председателите, каквато не е извършвана от 2007 г., са изпълнени в цялост, с издадени нарочни заповеди и съответното техническо обезпечение. През месец януари 2015 г., се очакват констатациите на Инспектората към Висшия съдебен съвет, относно цялостната работа на съда, във връзка с извършващата се планова проверка от Инспектората, започнала през началото на месец октомври 2014 г. Въпросът, за надеждността на системата за случайното разпределение на делата, стои пред съдебната система като цяло и искания за оставка на ръководствата на съдилищата, които работят с нея, измества действителния проблем към тях. Категорично заявяваме, че няма да допуснем в момент, в който текат множество проверки от различни компетентни институции по отношение работата на Софийски градски съд, същият да бъде оставен без ръководство, което да носи отговорност за случващото се за неопределен период от време. Ключовата роля на Софийски градски съд, свързана с работата му и абдикирането на ръководството в този момент от нея, ще доведе до хаос в цялата съдебна система."

Спасиха бременна сирийка, паднала на браздата на границата с Турция

http://www.bnews.bg/article-124098

Бежанка от Сирия в напреднала бременност е била открита в критично състояние на браздата на границата с Турция.

Роми медиатори може да помагат на медицински екипи

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/romi-mediatori-mozhe-da-pomagat-na-medicinski-ekipi-6028792

Петър Москов и представители на ромските общности се срещнаха в Министерството на здравеопазването.

Десетки тонове тротил стоят на склад към "Миджур"

http://www.cross.bg/mini-borisov-stoyat-1443482.html

София /КРОСС/ 190 614 неутилизирани противопехотни мини, произведени преди 35 години, стоят на склад към завод "Миджур" в село Горни Лом, заводът, който се взриви и причини смъртта на 15 души. Това става ясно от стенограмата на провелото се на 10 декември правителствено заседание. Министър-председателят Бойко Борисов съобщава стряскащата цифра след писмо, изпратено до него от главния прокурор."Не 190, а 190 хиляди, което са десетки тонове тротил. Нещо повече, оставайки на територията на страната, ние влизаме в нарушение на конвенция, ще ви каже външният министър, защото те са забранени и държавите е трябвало да ги утилизират", съобщава на министрите Борисов.По думите му, ние в България сме били отличници - първи сме утилизирали всичко. "Обаче сега гърците като ни ги прехвърлят през тази частна фирма, изведнъж ние се оказваме сега със 190 хиляди и кусур мини и то забранени от конвенцията. Огромна част", изказва недоумение той.Става ясно също, че тези мини досега са били неохранявани. Вътрешният министър Веселин Вучков увери, че от няколко дена от МВР са се заели с охраната на обекта, като преди няколко дена са поставени допълнителни постове и са ангажирани 600 човека на месец . Веселин Вучков предлага тези мини да се утилизират на терени и заводи на Министерство на отбраната или да се унищожат. Друго предложение от негова страна е мини да не се обезвреждат без участието на държавата

Алеберт Попов спечели слалом за младежи в Зьолден с много силен втори манш

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435874_alebert_popov_specheli_slalom_za_mladeji_v_zyolden_s/?ref=rss


Българският скиор Алберт Попов спечели слалома за младежи в Зьолден. Той е завършил с общо време 1:27,37 мин.

17-годишният Попов беше девети след първия манш с 43,03 секунди. Във втория българският състезател се представи много силно и излезе начело.

Второто място зае 20-годишният Рихард Лайтгеб. Австриецът, който беше начело след първия манш с 42.19 секунди, финишира с 0,23 сек след победителя.

Друг от представителите на домакините - Доминик Рашнер, стана...

Варненка се бори за изграждането безплатен център за алтернативна терапия

http://www.moreto.net/novini.php?n=273586

Вече два дни варненката Стефка Стефанова провежда мирен протест буквално под прозорците на кмета Иван Портних и общинските съветници. Причината е, че местната власт и ръководството на областната администрация попарили още в зародиш идеята Варна да се сдобие с безплатен център за алтернативна терапия.

СГС: Няма да оставим съда без ръководство

http://www.cross.bg/sofiiiski-gradski-suda-1443481.html

София /КРОСС/ Категорично заявяваме, че няма да допуснем в момент, в който текат множество проверки от различни компетентни институции по отношение работата на Софийски градски съд, същият да бъде оставен без ръководство, което да носи отговорност за случващото се за неопределен период от време. Ключовата роля на Софийски градски съд, свързана с работата му и абдикирането на ръководството в този момент от нея, ще доведе до хаос в цялата съдебна система. Това се посочва в отворено писмо на сайта на съда в отговор на поисканата им от 15 съдии оставка. Ето и цялото писмо: Писмо от ръководството на Софийски градски съд до ВСС и съдиите от СГС ДОВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТкопиеДОСЪДИИТЕ И МЛАДШИТЕ СЪДИИ ОТ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД Уважаеми госпожи и господа - членове на Висшия съдебен съвет,По повод постъпило писмо, подписано от съдии от Софийски градски съд, с апел да се оттегли ръководството на съда, заявяваме и молим да вземете предвид следното:Ръководството на Софийски градски съд, заявява, че винаги е изпълнявало работата си по организационната дейност на съда добросъвестно и спазвайки стриктно закона.Към настоящия момент по повод проблемите, относно системата за случайното разпределение на делата, въпреки, че не беше констатирана нередност в действията, свързани с разпределение на делата, бяха дадени от страна на Висшия съдебен съвет препоръки досежно оптимизиране организационното ръководство на съда, по тази дейност

Следят търговията по интернет под лупа

http://econ.bg/Новини/Следят-търговията-по-интернет-под-лупа_l.a_i.622728_at.1.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) да следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците. Това разпореди министърът на...

190 хиляди неутилизирани противопехотни мини са на склад към Миджур в село Горни Лом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473221

190 614 неутилизирани противопехотни мини, които са произведени преди 35 години и са забранени, стоят на склад към завод "Миджур" в село Горни Лом, същият завод, който се взриви и причини смъртта на 15 души.
Това става ясно от стенограмата на провелото се на 10 декември правителствено заседание. Министър-председателят Бойко Борисов съобщава
190 614 неутилизирани противопехотни мини, които са произведени преди 35 години и са забранени, стоят на склад към завод "Миджур" в село Горни Лом, същият завод, който се взриви и причини смъртта на 15 души. Това става ясно от стенограмата на провелото се на 10 декември правителствено заседание. Министър-председателят Бойко Борисов съобщава

Тръгнаха делата на уволнените търновски полицаи за акцията в Лясковец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473227

Върховният административен съд даде ход на дело, заведено срещу МВР от бившия шеф на
Върховният административен съд даде ход на дело, заведено срещу МВР от бившия шеф на "Криминална полиция" в ОДМВР-Велико Търново Калоян Михайлов. Той бе един от четиримата служители на дирекцията, които бяха наказани със заповеди на бившия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след провалената акция на СОБТ в Лясковец.

Съдебният съвет обясни каква загуба ще е да подаде оставка

http://www.mediapool.bg/sadebniyat-savet-obyasni-kakva-zaguba-shte-e-da-podade-ostavka-news228201.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация в понеделник, с която обяснява на лидера на ДСБ Радан Кънев каква загуба за страната ще е една колективна оставка на ВСС. В понеделник Кънев призова ВСС да си подаде колективно оставката. Причината бяха скандалите около съдия Румяна Ченалова и съмненията, че изборът на съдии се манипулира. Радан Кънев втвърди много тона през последните седмици и вече говори за съществуването на “съдебна мафия”. Мнозинството във ВСС се постара да му обясни, че оставката не е решение. Съветът обяснява, че колективната оставка би блокирала цялото кадруване в система. Отделно би се възпрепятствало финансирането на съдебната система. ВСС настоява, че ще блокират реформите по приемане на новата съдебна карта и усъвършенстването на атестирането на магистрати. По ирония мнозинството във ВСС смята, че оставката му би занижило контрола върху етичното поведение на магистратите. Кадровиците на Темида смятат, че ще бъдат блокирани висящите дисциплинарни производства. Допълнително се отчита, че това би блокирало проекта по ОПАК за въвеждане на електронното правосъдие. Общо 11 членове на ВСС гласуваха тази декларация, с която се обяснява на Радан Кънев колко лоша за страната би била тази оставка. Седем бяха “против”. Един от членовете “против” беше бившият съдия от Върховния административен съд Юлия Ковачева. Тя обясни на мнозинство, че нищо от това в декларацията няма да се случи, защото дори подаване на оставка, членовете на ВСС ще продължат да работят до избора на техни приемници.

800 000 са носители вируса на хепатит у нас, държавата нехае

http://www.bnews.bg/article-124096

Само за последната година са направени безплатни скринингови тестове за хепатит на 1800 души и 25% от тях са носители на вируса.

Вебер: Влизането на България в Шенген няма да стане в кратки срокове

http://www.cross.bg/veber-bulgariya-manfred-1443480.html

/КРОСС/ Председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер се срещна с представители на Младежката организация на ПП ГЕРБ, които са на работно посещение в Брюксел по покана на евродепутата Ева Паунова. Манфред Вебер определи като лъжа и руска пропаганда твърденията на Русия, че България ще има нереализирани приходи в размер на 400 млн. евро годишно, ако не се построи "Южен поток". Според него, проектът не е добра инвестиция, тъй като стойността му се е покачила много, а той не би бил ефикасен. "България трябва да работи за истинска диверсификация, такава, която сменя и източника на газ", заяви Вебер и даде пример с дейността на САЩ по извличане на шистов газ. Той определи като силна реакцията на премиера Бойко Борисов след решението на Русия да спре проекта "Южен поток" и допълни, че трябва да се уважават европейските закони. „В ЕНП евродепутатите мислят за общата европейска идея, а после за страната, от която идват. Никъде, нито в България, нито в Европа, не може да стигнеш далеч, ако не мислиш като част от отбор", подчерта Вебер. Според Манфред Вебер влизането на България в Шенген няма да стане в кратки срокове, а е въпрос на средносрочна и дългосрочна работа. Той бе категоричен, че по времето на мандата на Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи на България се е увеличило доверието на редица европейски столици във възможността на България да контролира границите си

Петролът потъва с 4% след понижени прогнози за 2015 г.*

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-potyva-s-4-sled-ponijeni-prognozi-za-2015-g-185407/

EIA оповести изненадващ ръст на запасите в САЩ„ а Deutsche Bank и Bank of America Merrill Lynch занижиха очакванията си за цената на „черното злато“

Падат лихвите на ипотеките

http://www.cross.bg/lihvite-konsyltanti-krediti-1443479.html

София /КРОСС/ 1/5 от вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) вече получиха парите си. По данни на Фонда за гарантиране на влоговете сумата надхвърли 2 млрд. лв. Противно на очакванията, икономисти твърдят, че изплащането на огромната сума не се отразява нито на капитала в обръщение, нито на пазара на недвижимите имоти. Въпреки това за пореден месец кредитните консултанти регистрират спад на лихвите по депозити и кредити.След година, която премина под знака на предпазливостта, експерти прогнозират бум на кредити и по-изгодни условия още от първите месеци на 2015 г. Най-голямо раздвижване ще има по отношение на бизнеса и ипотечните заеми. Условията за тях вече започнаха трайно да се подобряват. В момента лихвите по ипотеките варират между 6 и 7 на сто. Най-често теглим суми от 30 до 50 хил. лв. Средства се използват предимно за дофинансиране на сделката или за ремонт на дома.Според изчисленията на консултанти лихвите ще продължат да намаляват и към края на 2015 г. ще достигнат 5%. Статистиката показва, че най- често "на заем" или "под ипотека" живеят хората между 36 и 45 години. Обичайно младите до 25-годишна възраст са най-малък дял при тегленето на кредити - едва 3%, съобщава ТВ7.

Бербатов трябва да е готов за „Марсилия“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473091

Димитър Бербатов ще бъде готов за дербито с „Марсилия" през уикенда, прогнозира френският вестник „Екип". Българската звезда се контузи при 2:0 над „Зенит" и напусна терена още в 56-ата минута. Според изданието прегледите са показали, че Берба няма проблеми да е на линия за сблъсъка с лидера във френското първенство.
„Монако" пък беше сравнен с пт
Димитър Бербатов ще бъде готов за дербито с „Марсилия" през уикенда, прогнозира френският вестник „Екип". Българската звезда се контузи при 2:0 над „Зенит" и напусна терена още в 56-ата минута. Според изданието прегледите са показали, че Берба няма проблеми да е на линия за сблъсъка с лидера във френското първенство. „Монако" пък беше сравнен с пт

190 хиляди неутилизирани противопехотни мини са на склад към Миджур в село Горни Лом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473201

190 614 неутилизирани противопехотни мини, които са произведени преди 35 години и са забранени, стоят на склад към завод
190 614 неутилизирани противопехотни мини, които са произведени преди 35 години и са забранени, стоят на склад към завод "Миджур" в село Горни Лом, същият завод, който се взриви и причини смъртта на 15 души. Това става ясно от стенограмата на провелото се на 10 декември правителствено заседание. Министър-председателят Бойко Борисов съобщава

Орязват влаковете, уволняват 2000 железничари!

http://pik.bg/орязват-влаковете-уволняват-2000-железничари-news259828.html

Орязват влаковете, уволняват 2000 железничари!

С определения нов бюджет и намаляването на субсидията за БДЖ с 40 млн. лв. ще се наложи да бъдат съкратени 1500-2000 железничари, както и 220 влака.

Това признатранспортният министър Ивайло Московски в ресорната парламентарна комисия, пише Bnews.bg.

Наличните пари в БДЖ ще бъдат заделени за плащания на заемите, които са около 600 млн. лв.

Московски предвидливо обещапреговори със синдикатите, които вече нееднократно плашиха със стачки.

„Разговори със синдикатите са задължителни, защото има сключен колективен трудов договор, който не дава възможност на ръководството на БДЖ да уволнява служители едностранно”, обясни хода си министърът на транспорта.

Ако бъдат съкратени тези 220 влакове, това означава, че разписанието на БДЖ ще се свие с една трета.

„Финансовото състояние на железниците е тежко. В момента БДЖ "Товарни превози" е с дългове от повече от 110 млн. лв. и това ме кара да мисля, че ще е трудно да го продадем”, разкри още пробитото положение на железниците Московски пред депутатите.

Отмениха бедственото положение в Съединение

http://www.cross.bg/polozhenie-raiiona-eksperti-1443478.html

/КРОСС/ Бедственото положение в община Съединение бе отменено малко след 17:00 часа. Това съобщи кметът Георги Руменов.Четирите язовира, които преливаха от вчера, вече се изпускат нормално и не преливат, показа проверка на кмета и експерти този следобед. Нивото на река Потока също е спаднало значително от вчера. Няма опасност за населението. Продължава отводняването на приземните етажи на десетки къщи в района. От петък комисия от експерти тръгва на оглед по домовете на хората и общинските обекти, за да описва нанесените от наводнението щети.Водните басейни в района продължават да се следят денонощно.

Държавата дава 100% от парите за саниране

http://society.actualno.com/Dyrjavata-dava-100-ot-parite-za-sanirane-news_445572.html

Всички собственици на апартаменти в многофамилни жилищни сгради ще могат да ги обновят енергийно с помощта на държавата и общините, каза в Пловдив зам.-регионалният министър Деница Николова. Живеещите...

Река Стряма приижда, заплашва да залее магистрала "Тракия"

http://society.actualno.com/Reka-Strjama-priijda-zaplashva-da-zalee-magistrala-Trakija-news_445573.html

Река Стряма заплашва да залее магистрала "Тракия". На пътя на водата е и пловдивското село Трилистник. От вчера до днес реката е вдигнала нивото си с над метър, като по пътя си е разрушила д...

Около 200 доказано губещи влака могат да бъдат съкратени

http://society.actualno.com/Okolo-200-dokazano-gubeshti-vlaka-mogat-da-bydat-sykrateni-news_445575.html

Тъй като от бюджетът на БДЖ са отрязани 40 милиона лева, Ивайло Московски коментира, че търси подкрепа от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения да му бъдат осигурени тези липсва...

Американската ПРО е гаранция за ориентацията на Румъния

http://balkani.actualno.com/Amerikanskata-PRO-e-garancija-za-orientacijata-na-Rumynija-news_445576.html

Системата за противоракетна отбрана (ПРО), която САЩ разполагат в Румъния, е една от гаранциите, че ръководството на страната няма да промени политическия вектор. Това заяви днес пред журналисти...

ВСС спря процедурата за избор на председател на ВКС до 17 декември

http://society.actualno.com/VSS-sprja-procedurata-za-izbor-na-predsedatel-na-VKS-do-17-dekemvri-news_445577.html

ВСС спря процедурата за избор на председател на ВКС до 17 декември включително, предаде БГНЕС. На заседанието на ВСС днес беше посочено, че са изправени пред ситуация, която е прецедент и трябва да ...

Сидеров поиска оставката на външния министър

http://politics.actualno.com/Siderov-poiska-ostavkata-na-vynshnija-ministyr-news_445578.html

Волен Сидеров поиска оставката на външния министър Даниел Митов заради конфликт на интереси, предаде БТА. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров министърът на външните работи Даниел Митов е...

ГЕРБ и БСП спориха за промените в Закона за МВР

http://pik.bg/герб-и-бсп-спориха-за-промените-в-закона-за-мвр-news259827.html

ГЕРБ и БСП спориха за промените в Закона за МВР

На парламентарна Комисия по вътрешен ред и сигурност беше приет законопроекта за промени в закона за МВР, внесен от Цветан Цветанов, предаде Novini.bg. Депутатите от ГЕРБ и БСП-Лява България проведоха сериозен спор по темата.

"Мотивите касаят структурните промени, които трябва да бъдат извършени в МВР. Ще бъдат направени и структурни промени в ДАНС. Мотивите в изработването са обвързани с необходимостта от оптимизиране дейността на сектор „Сигурност”, както и да възстановим състоянието му в нормалните стандарти, приети от ЕС", аргументира се Цветанов.

"Ще се възстановят балансиращата роля на президента и с указ да се назначават висшите служители, промяна на законодателството по отношение на ДАНС и Държавна агенция за технически операции (ДАТО), както и ГДБОП да се върне в структурата на МВР. С възлагането на полицейски функции на ДАНС има възможност да се избяга от установения дневен ред на парламентарния контрол, тъй като председателят на ДАНС не влиза в този кръг”, посочи още той.

От БСП-Лява България заявиха, че няма да подкрепят законопроекта, защото с него се възстановява начина на работа от правителството на Бойко Борисов с министър Цветан Цветанов. Атанас Мерджанов обяви, че настоящата реакция и действията на управляващите се правят на инат.

"Целите да смените главния секретар на МВР и да обезличите ДАНС, както и да смените шефа на агенцията. Така искате да обезкървите финансово ДАНС и да я сведете до чиновническа институция. В момента не предлагате никакво становище от финансовия министър Владислав Горанов, а искате да правите преструктуриране. Не смятаме, че главният секретар трябва да бъде назначаван от президента. Главният секретар трябва да се назначава от правителството, защото то носи отговорност", отсече Мерджанов.

Красимир Янков от БСП констатира, че с направените промени се цели ДАТО да бъде подчинено на министър-председателя и да няма случаи на изтичане на телефонни разговори в медийното пространство. На заседанието присъстваха заместник-министърът на МВР Красимир Ципов и шефът на ДАНС Владимир Писанчев. Той обяви, че ДАНС ще излязат утре със становище за предложените промени. От своя страна Ципов заяви, че МВР подкрепя така предложените промени.

Трагедия! Двама служители в община Банско издъхнаха в една нощ

http://pik.bg/трагедия-двама-служители-в-община-банско-издъхнаха-в-една-нощ-news259826.html

Трагедия!  Двама служители в община Банско издъхнаха в една нощ

55-годишният Асен Гроздин, работник към отдел „Озеленяване, екология и чистота” в Общинска администрация - Банско вчера сутринта е намерен от семейството си мъртъв в дома му. Той бил паднал на земята и лежал неподвижен.

Близките му незабавно извикали екип на Спешен център - Банско, но медиците само констатирали смъртта.

За трагичния инцидент е подаден сигнал в РУП - Банско. При огледа от пристигналите на място полицейски служители не са открити следи от насилие. Тялото е закарано в моргата на МБАЛ - Разлог за аутопсия.

Съседи споделиха, че Асен Гроздин вечерта преди инцидента е бил в местна кръчма. Те коментираха още, че най-вероятно причината за смъртта  е нещастен случай.

Още един служител в община Банско почина миналата нощ. 39-годишният Стойчо Лефтеров имал диабет, но не обръщал внимание на здравето си. Състоянието му се влошило и той издъхнал.  

Няма как линейките да бъдат охранявани от полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=273597

Невъзможно е всяка линейки да бъде охранявана от полицаи, затова трябва да се вземат други мерки за гарантирането на сигурността на медиците. Около това мнение се обединиха бившият вътрешен министър Емануил Йорданов и докторът от Бърза помощ - София д-р Алеко Христов.

Методи Андреев: Защо Петко Сертов е издирван от Интерпол, ако не е в чужбина?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473202

Петко Сертов е бил в сериозен конфликт с олигархичната част на ДПС и корупционните им практики. Това обяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Методи Андреев по повод изчезването на бившия шеф на ДАНС.
Според Андреев, който беше шеф на комисията по досиетата, Сертов не е одобрявал политиката, водена от Сергей Станишев по време на „тройната коалиция”,
Петко Сертов е бил в сериозен конфликт с олигархичната част на ДПС и корупционните им практики. Това обяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Методи Андреев по повод изчезването на бившия шеф на ДАНС. Според Андреев, който беше шеф на комисията по досиетата, Сертов не е одобрявал политиката, водена от Сергей Станишев по време на „тройната коалиция”,

Галка се появи, фризира се в Лондон, край на мистерията

http://www.bnews.bg/article-124086

Певицата е в Лондон и се показа от фризьорски салон, докато си прави косата.

Цитат на деня: Където управлява ДПС българите са под робство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/12/10/2435868_citat_na_denia_kudeto_upravliava_dps_bulgarite_sa_pod/?ref=rss


В районите, където управлява ДПС, българите са под робство. Там в сградата на общината се говори на турски. Съпредседателят на "Патиротичния фронт" Валери Симеонов коментира по Би Ти Ви възможността ДПС да го обвини в дискриминация, заради това че нарича битовата престъпност циганска.

Симеонов уточни, че на среща с министъра на правосъдието Христо Иванов, ръководителите на коалицията са подкрепили предложенията за радикална реформа в съдебната система. "Обсъдихме и възможността...

Методи Андреев: Защо Петко Сертов е издирван от Интерпол, ако не е в чужбина?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473196

Защо Петко Сертов е издирван от Интерпол? Това интересен въпрос, на който никой не дава отговор. За да се търси човек от Интерпол, това трябва да е поискано от нашите служби, които да са сигурни, че лицето не се намира на територията на страната. Какво става в случая с Петко Сертов. Това сподели пред bTV Методи Андреев от ГЕРБ.
Защо Петко Сертов е издирван от Интерпол? Това интересен въпрос, на който никой не дава отговор. За да се търси човек от Интерпол, това трябва да е поискано от нашите служби, които да са сигурни, че лицето не се намира на територията на страната. Какво става в случая с Петко Сертов. Това сподели пред bTV Методи Андреев от ГЕРБ.

Методи Андреев замеси Русия и ДПС в изчезването на Петко Сертов

http://pik.bg/методи-андреев-замеси-русия-и-дпс-в-изчезването-на-петко-сертов-news259824.html

Методи Андреев замеси Русия и ДПС в изчезването на Петко Сертов

Аз смятам, че Петко Сертов е бил в сериозен конфликт с олигархичния кръг на ДПС и не е одобрявал искането на Станишев за допускане на хора от ДПС по високите етажи на властта.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Припомняме, бившият шеф на ДАНС е в неизвестност от миналия петък. Андреев недоумява защо в издирването на Сертов се е включил Интерпол.

„Интерпол, знаете, че включва в търсенето по искане на службите, когато службите имат информация, че въпросният е напуснал държавата. Те сигурни ли са?“, запита Андреев. По думите му Петко Сертов е деликатен човек, високообразован, владее три западни езика и не би посегнал на живота си.

„Той не си е взел телефона, за да не бъде проследен. Но се говори, че си е взел личното оръжие и международния си паспорт“, коментира депутатът. Според него всичко това, което се случва показва колко немощни са българските служби. Той обаче заобиколно свърза изчезването на Сертов с неразвиването на находищата на нефт и газ, предложени ни от Русия. „В интерес на това да се дестабилизира това управление са ясни всякакви мистерии“, посочи Методи Андреев.

Отиде си писателят Димитър Атанасов

http://pik.bg/отиде-си-писателят-димитър-атанасов-news259823.html

Отиде си писателят Димитър Атанасов

След тежко боледуване на 61 години почина писателят и омбудсман на Пловдив Димитър Атанасов, съобщи "Марица".

За 35 години той има 16 издадени книги, 11 пиеси, множество публикации в различни печатни и електронни медии.

Книги и отделни негови творби са превеждани и издавани в Германия, САЩ, Канада, Франция, Италия, Русия, Сърбия и Турция.

Носител е на престижни награди и отличия за литература и драматургия, сред които „Южна пролет", „Пловдив", „Светлоструй", „Иван Радоев", „Нова българска драма", на СБП и др.

Димитър Атанасов е дългогодишен журналист в различни издания.

Последно бе избран за омбудсман на Пловдив.

Като общински съветник негова е идеята за програмата за подкрепа на книги от пловдивски автори и значими за Пловдив издания, която вече 6-та година работи в община Пловдив.

Поклонението пред тленните останки на писателя Димитър Атанасов е в петък, 12 часа, в църквата на Централния гробищен парк - Пловдив.

Роден е на 23 септември 1953 г. в гр. Силистра. Завършил е българска филология във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий". Живее и работи в Пловдив. Дългогодишен секретар на Клуба на дейците на културата в Пловдив. Бивш заместник главен редактор на ежедневника в. „Глас", шеф на екип „Култура" в ежедневниците в. „Провинция", в. „Пловдивски новини" и в. „Вести". Автор на седмична страница за театър във в. „Вести" /1999-2001/ и в. „Акцент" /2006-2007/. Журналист на свободна практика. Бивш общински съветник и настоящ омбудсман на гр. Пловдив. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските артисти /секция драматургия/ и Съюза на българските журналисти. Заместник председател на Дружеството на писателите - Пловдив. Негови творби са превеждани на английски, немски, френски, италиански, руски, сръбски и турски език.

Държавата ще санира безплатно домовете на хората

http://www.mediapool.bg/darzhavata-shte-sanira-bezplatno-domovete-na-horata-news228200.html

Държавата ще санира без пари домовете на хората. За целта ще се създаде държавен фонд за енергийна ефективност с бюджет от над 1 млрд. лева. Това обещава Министерството на регионалното развитие. Обновяването на домовете беше едно от обещания на ГЕРБ, залегнало в предизборната им кампания. Сега Европейският съюз поема 75% от разходите, а останалите 25% са за сметка на собствениците, според действащата програма за обновяване на домовете, която се финансира чрез оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Идеята е тези 25% съфинансиране от собствениците да бъдат поети от държавата. Как точно ще стане това обаче не е ясно, като се обсъждат различни идеи вътре в ГЕРБ - чрез един или два фонда, които да бъдат финансирани от различни източници, включително със заем от Световната банка, които да се изплащат със спестените от реновираните сгради парникови емисии, или с ЕСКРОУ-договори, при които етажната собственост получава финансиране за мерките за енергийна ефективност, а после го погасява за определен период през сметките, които запазват размера си за съответното време, макар фактически да са намалели. Това показва допитване на Mediapool. За това, че не знаят как ще се случва безплатното саниране на домовете, сочи и промяна в позицията на Министерството на регионалното развитие за по-малко от седмица. Фонд с европари и от държавния бюджет Само преди седмица министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на форум на камарата на строителите заяви, че санирането с европари ще стане напълно безплатно за собствениците. За целта ще се направи нов фонд за енергийна ефективност. В него ще влязат парите от оперативна програма "Региони в растеж" за тази дейност от 352 млн. лв., средствата по плана "Юнкер" и държавни пари и така да съберем 1 млрд. лв. за саниране до 2020 г., обяви Павлова. По думите й схемата за кандидатстване ще бъде максимално опростена. Идеята е новият фонд за жилищно обновяване да дава пари на общините, които ще отговарят за целия процес по обновяване на сградите, обясни Павлова. Проблемът тук е, че в бюджета за 2015 г. пари за този фонд не са предвидени, а планът "Юнкер" не е ясно кога ще заработи реално. Еволюция на идеята – два фонда Вместо един, да има два фонда за саниране. Тази нова версия беше лансирана от заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова по време на първия комитет за наблюдение на програма "Региони в растеж" във вторник в Пловдив. По думите й с 352 млн. лв. по програмата ще се санират само тухлените сгради изцяло без пари. Панелните и ЕПК многофамилни жилищни сгради пък ще бъдат финансирани по фонда, с парите от плана "Юнкер", стана ясно от обясненията на Николова. На практика това облагодетелства живеещите в тухлени блокове, защото по европрограмата помощта е безвъзмездна, докато при плана "Юнкер" държавата е само гарант, а финансирането става чрез заеми или от бизнеса. В конкретния случай Павлова каза, че за санирането на жилищата по плана "Юнкер" има заявени намерения за финансиране от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за 1 млрд. лв. с опция за още 1 млрд. лв. Тези заеми обаче ще трябва да се връщат и най-вероятно това ще стане чрез сметките за парно, така че собствениците на евтините панелки и ЕПК-жилища ще са в неравностойно положение спрямо тези с по-скъпите тухлени апартаменти.. Изплащането на заемите може да стане чрез подписването на т.нар. ЕСКРОУ договори с етажната собственост. Тази идея лансира вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев по време на 42-рото Народно събрание. При този вариант не се искат пари от хората, но благодарение на спестената енергия се изплаща направената инвестиция. Изплащане на заем чрез парниковите газове Заемът от Световната банка може да бъде теглен по екологичната й програма, която предвижда изплащането му да става чрез спестените въгледродни емисии от всяка сграда след направеното саниране, коментира председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и бивш министър на икономиката и енергетиката пред Mediapool. По думите му тази възможност за финансиране е била коментирана принципно с финансовата институция. Лиляна Павлова също твърди, че имаме съгласие от Световната банка да финансира проекта за саниране на панелките. Според Добрев не е добра идея да се разделят според типа строителство сградите за отделно финансиране от два различни източника. Мотивът му е, че отново кандидатстването ще е сложно, както в изтичащия сегашен период, в който от отпуснати 50 млн. лв. не са договорени проекти и за 10 млн. лв. Подобно разделяне ще е и нарушаване на предизборното обещание на ГЕРБ за единен фонд за саниране на домовете за 2 млрд. лв., който опростено да финансира енергийно ефективните мерки в сградите. Оставам на мнение, че финансирането трябва да става само на базата на подписана от етажната собственост декларация за съгласие да се реновира сградата, която да се подава в общината, да се печели на принципа първи по време – първи по право и да се дават пари докъдето стигнат по ред на подалите декларации, обясни Делян Добрев. Според него общината трябва да провежда всички търгове за избор на изпълнители на енергоефективните мерки на нейната територия и да им плаща с даването от въпросния държавен фонд пари. Да не загубим още един планов период Липсата на ясна визия как точно ще се става финансирането на санирането, показва че може да изпуснем още един планов период въпреки похарчените милиони за експерти и модели. Преди да влезем в ЕС по проект на Програмата за развитие на ООН беше разработен модел как точно да стане санирането на панелките, като дори бяха обновени около 50 блока у нас. Този модел трябваше да се приложи по програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г., но се оказа негоден и близо пет години се измисляше нов модел. Резултатът до момента е само два санирани блока в София от планирани 150 за цялата страна, а догодина програмният период приключва и 50 млн. лв. може да се окажат загубени. Нещо повече оказа се, че доверителните сметки с 25% съфинансиране на етажната собственост, които по избор на държавата бяха в Корпоративна търговска банка, все още не са достъпни за собствениците. По техни твърдения, когато отишли да си изтеглят парите в определените банки им казали, че срещи техните сметки стоят нула лева. Министър Лиляна Павлова проверява случая и е изискала информация защо се е получило така.

Искат съд заради мъченията на ЦРУ: Затворници били хранени и хидратирани ректално (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473171


Мъченията на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) върху предполагаеми членове на “Ал Каида” са били твърде жестоки и неефективни, констатира сенатски доклад, довел вчера до призиви за съд на отговорните, съобщи АФП.
ООН обяви, че програмата на ЦРУ за разпити нарушавала международното право и основните човешки права.
Мъченията на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) върху предполагаеми членове на “Ал Каида” са били твърде жестоки и неефективни, констатира сенатски доклад, довел вчера до призиви за съд на отговорните, съобщи АФП. ООН обяви, че програмата на ЦРУ за разпити нарушавала международното право и основните човешки права.

Основните индекси отново излязоха на червена територия

http://econ.bg/Новини/Основните-индекси-отново-излязоха-на-червена-територия_l.a_i.622713_at.1.html

След силните позитивни нагласи на инвеститорите в края на предишната седмица и началото на тази, основните индекси отново излязоха на червена...

Почина писателят Димитър Атанасов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473176

След тежко боледуване на 61 години почина писателят и омбудсман на Пловдив Димитър Атанасов, съобщи "Марица".
За 35 години той има 16 издадени книги, 11 пиеси, множество публикации в различни печатни и електронни медии.
Книги и отделни негови творби са превеждани и издавани в Германия, САЩ, Канада, Франция, Италия, Русия, Сърбия и Турция.
След тежко боледуване на 61 години почина писателят и омбудсман на Пловдив Димитър Атанасов, съобщи "Марица". За 35 години той има 16 издадени книги, 11 пиеси, множество публикации в различни печатни и електронни медии. Книги и отделни негови творби са превеждани и издавани в Германия, САЩ, Канада, Франция, Италия, Русия, Сърбия и Турция.

Андреев: Защо Интерпол се включи в издирването на Сертов?

http://www.cross.bg/sertov-petko-andreev-1443477.html

София /КРОСС/ Защо Интерпол се включи в издирването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Този въпрос зададе пред bTV Методи Андреев от Реформаторския блок. Той посочи, че за да се търси човек от Интерпол, това трябва да е поискано от нашите служби, които да са сигурни, че лицето не се намира на територията на страната. Какво става в случая с Петко Сертов, попита той. По-рано днес на пресконференцията на МВР бе обявено, че няма данни Петко Сертов да е прекосил някоя от границите ни и да е напуснал страната.Смятам, че Петко Сертов е бил в сериозен конфликт с олигархичния кръг на ДПС и не е одобрявал искането на Станишев за допускане на хора от партията на Доган по високите етажи на властта. Той изключи Сертов да е посегнал на живота си. „Той не си е взел телефона, за да не бъде проследен. Но се говори, че си е взел личното оръжие и международния си паспорт", коментира депутатът. Според него всичко, което се случва, показва колко немощни са българските служби. Той обаче заобиколно свърза изчезването на Сертов с неразвиването на находищата на нефт и газ, предложени ни от Русия. Андреев каза още, че имало информация, че Петко Сертов е работил като консултант по линия на сигурността на „Южен поток".    

Почина писателят Димитър Атанасов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473170

След тежко боледуване на 61 години почина писателят и омбудсман на Пловдив Димитър Атанасов, съобщи
След тежко боледуване на 61 години почина писателят и омбудсман на Пловдив Димитър Атанасов, съобщи "Марица". За 35 години той има 16 издадени книги, 11 пиеси, множество публикации в различни печатни и електронни медии. Книги и отделни негови творби са превеждани и издавани в Германия, САЩ, Канада, Франция, Италия, Русия, Сърбия и Турция.

Спадове за индексите на БФБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/spadove-za-indeksite-na-bfb-185403/

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата бе 14/17, а при 9 позиции нямаше промяна

Река Стряма приижда към с. Трилистник, може да залее магистрала Тракия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472876

Река Стряма застрашава да залее село пловдивското село Трилистник. Второ денонощие тя бушува, като вдигна нивото си с над метър и разруши диги по пътя си. Последните къщи на селото са на 30-40 метра от водната стихия. Ако ги залее, има опасност водата да стигне до магистрала
Река Стряма застрашава да залее село пловдивското село Трилистник. Второ денонощие тя бушува, като вдигна нивото си с над метър и разруши диги по пътя си. Последните къщи на селото са на 30-40 метра от водната стихия. Ако ги залее, има опасност водата да стигне до магистрала "Тракия", която минава наблизо. "Сформирали сме комисия, която

Съкращават 2000 железничари и 220 влака?

http://www.cross.bg/vlaka-parlamentarna-izslyshvane-1443476.html

София /КРОСС/ С определения нов бюджет и намаляването на субсидията за БДЖ с 40 млн. лв. ще сме принудени да съкратим 1500-2000 железничари, както и 220 влака. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. В проектобюджета, който вече бе одобрен на първо четене в парламента, е записано, че 40 млн. лева от бюджетната субсидия на холдинга за следващата година ще бъдат прехвърлени като капиталов трансфер за изплащане на кредитите на закъсалата компания. Тези средства ще отидат за покриване на заемите на БДЖ за новите мотриси „Сименс".Конкретно тези 220 влака са нискоефективни и доказано губещи, добави министърът.Московски каза още, че ще покани синдикатите на разговори, за да се намери изход от ситуацията.„Разговори със синдикатите са задължителни, защото има сключен колективен трудов договор, който не дава възможност на ръководството на БДЖ да уволнява служители едностранно", каза министърът на транспорта. Ако бъдат съкратени тези 220 влакове, това означава, че разписанието на БДЖ ще се свие с една трета. „Финансовото състояние на железниците е тежко. В момента БДЖ "Товарни превози" е с дългове от повече от 110 млн. лв. и това ме кара да мисля, че ще е трудно да го продадем", каза още Московски пред депутатите

Анна Хараламбиева : Състоянието на Римските терми е лошо

http://www.moreto.net/novini.php?n=273596

Състоянието на Римските терми е лошо, заяви Анна Хараламбиева – уредник на музей „Римски терми” – Варна. "Необходими са много средства за поддръжката им, при обилни дъждове едната ограда пада", сподели Хараламбиева. Днес теренът е обрасъл с трева, въпреки направената каменна настилка през 90-те години.

Бойко Борисов с нови предложения по казуса Южен поток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473161

"Ние имаме политическо изявление на най-високо ниво, това е президентът Путин, без да съм в състояние да подлагам на съмнение която и да е дума изречена от него. В същото време нямаме каквото и да е формално уведомление или писмено.
В същото време делегирайки правото си на Европейската комисия ние нямаме каквото и да е формално уведомление от
"Ние имаме политическо изявление на най-високо ниво, това е президентът Путин, без да съм в състояние да подлагам на съмнение която и да е дума изречена от него. В същото време нямаме каквото и да е формално уведомление или писмено. В същото време делегирайки правото си на Европейската комисия ние нямаме каквото и да е формално уведомление от

"Берое" се раздели с доскорошния си титуляр Иван Караджов

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435844_beroe_se_razdeli_s_doskoroshniia_si_tituliar_ivan/?ref=rss


"Берое" се раздели с вратаря Иван Караджов. Договорът между двете страни е разтрогнат по взаимно съгласие, обявиха от клуба.

Футболистът дойде в отбора на Петър Хубчев през февруари 2013 г. След това се превърна в основен играч и според статистиката на клуба е участвал в 62 мача.

С "Берое" Караджов спечели Купата и Суперкупата на България. Това лято вратарят преподписа до 2016 г.

Рязката промяна в отношението към Караджов се дължи на противоречие между него и...

Орязват влаковете, уволняват 2000 железничари!

http://www.bnews.bg/article-124097

С определения нов бюджет и намаляването на субсидията за БДЖ с 40 млн. лв. ще се наложи да бъдат съкратени 1500-2000 железничари, както и 220 влака.

Московски: Ще сме принудени да съкратим 1500-2000 железничари, както и 220 влака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473144

С определения нов бюджет и намаляването на субсидията за БДЖ с 40 млн. лв. ще сме принудени да съкратим 1500-2000 железничари, както и 220 влака. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. по време на изслушване в ресорната парламентарна
С определения нов бюджет и намаляването на субсидията за БДЖ с 40 млн. лв. ще сме принудени да съкратим 1500-2000 железничари, както и 220 влака. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. по време на изслушване в ресорната парламентарна

638 млн. евро са предвидени по общинските мерки в новия програмен период 2014-2020 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473142

638 млн. евро са предвидени по общинските мерки в новия програмен период 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която присъства на първа копка за обновяване на градския парк в Добринище. Проектът е по мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г.
638 млн. евро са предвидени по общинските мерки в новия програмен период 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която присъства на първа копка за обновяване на градския парк в Добринище. Проектът е по мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г.

Бойко Борисов с нови предложения по казуса Южен поток - хъб в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473057


"Ние имаме политическо изявление на най-високо ниво, това е президентът Путин, без да съм в състояние да подлагам на съмнение която и да е дума изречена от него. В същото време нямаме каквото и да е формално уведомление или писмено. В същото време делегирайки правото си на Европейската комисия ние нямаме каквото и да е формално уведомление от

Индексите в САЩ стартират сесията със спадове*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/indeksite-v-sasht-startirat-sesiiata-sys-spadove-185401/

Причината са коментарите на пазарните участници за продължаващия спад в цените на петрола

Свалят реклама на жени по бельо в Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473061

Рекламни пана със снимки на жени по бельо ще бъдат свалени от фасадата на сграда в Банско, където има нощен бар. Те били поставени без издадено разрешение от главния архитект на общината и имали неестетичен и неподходящ за Банско вид. Специална комисия от общинската администрация установила, че рекламите са поставени без разрешение.
Рекламни пана със снимки на жени по бельо ще бъдат свалени от фасадата на сграда в Банско, където има нощен бар. Те били поставени без издадено разрешение от главния архитект на общината и имали неестетичен и неподходящ за Банско вид. Специална комисия от общинската администрация установила, че рекламите са поставени без разрешение.

638 млн. евро са предвидени по общинските мерки в новия програмен период 2014-2020 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473136

638 млн. евро са предвидени по общинските мерки в новия програмен период 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която присъства на първа копка за обновяване на градския парк в Добринище. Проектът е по мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г.
638 млн. евро са предвидени по общинските мерки в новия програмен период 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която присъства на първа копка за обновяване на градския парк в Добринище. Проектът е по мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г.

Борсите в САЩ стартират сесията със спад*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/borsite-v-sasht-startirat-sesiiata-sys-spad-185401/

Причината са коментарите на пазарните участници за продължаващия спад в цените на петрола

Съкращават 1500-2000 железничари и 220 влака заради новия бюджет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473124

С определения нов бюджет и намаляването на субсидията за БДЖ с 40 млн. лв. ще сме принудени да съкратим 1500-2000 железничари, както и 220 влака. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. по време на изслушване в ресорната парламентарна
С определения нов бюджет и намаляването на субсидията за БДЖ с 40 млн. лв. ще сме принудени да съкратим 1500-2000 железничари, както и 220 влака. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. по време на изслушване в ресорната парламентарна

За подобряване на болничния престой на децата

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/za-podobriavane-na-bolnichniia-prestoj-na-decata-6028790

По време на Коледното празненство хоспитализираните в лечебното заведение деца ще се забавляват с актьора и телевизионен водещ Енчо Данаилов - Бате Енчо

ЕЦБ ограничава възможността на БНБ да финансира Фонда за гарантиране на влоговете

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-ограничава-възможността-на-БНБ-да-финансира-Фонда-за-гарантиране-на-влоговете_l.a_i.622679_at.1.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) ограничи възможността на Българската народна банка (БНБ) да отпуска кредит за покриване на недостиг на средства...

Шведските власти свалиха торент сайта Pirate Bay

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473104

Торент сайтът The Pirate Bay е свален от вторник, след атака на шведската полиция, съобщават световните медии. Властите в скандинавската държава разследват портала за споделяне на файлове за предполагаеми нарушения на авторските права, конфискувайки сървъри и компютри.
Засега полицията не дава подробности за акцията.
Торент сайтът The Pirate Bay е свален от вторник, след атака на шведската полиция, съобщават световните медии. Властите в скандинавската държава разследват портала за споделяне на файлове за предполагаеми нарушения на авторските права, конфискувайки сървъри и компютри. Засега полицията не дава подробности за акцията.

Започват проверки на онлайн магазините

http://www.moreto.net/novini.php?n=273600

Министърът на икономиката Божидар Лукарски разпореди Комисията за защита на потребителите (КЗП) да следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците. Повод за налагане на допълнителен контрол е случаят със сайта за групово пазаруване grouponi.

Борисов с ново предложение за "Южен поток"

http://www.cross.bg/bulgariya-evropeiiskata-komisiya-1443475.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов има ново предложение за проекта "Южен поток". Това става ясно от днешното заседание на Министерския съвет, на която темата е била обсъдена. "Предлагам вицепремиерът Дончев още днес писмено да изпрати на комисар Шефчович предложение от България, съобразено с всички евроатлантически ценности, като предлагаме на територията на България там, където излиза тръбата на „Южен поток", Европейската комисия в унисон със стратегията за общ енергиен съюз на Европа да финансира хъб, където Европейската комисия да плаща, така както Турция газта идваща от Русия, и на базата на общия енергиен съюз да я разпределя съответно за Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и България. Позиция, по която не може да й бъде отказано, ако те не са лицемерни. Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като отиде е добре, а когато дойде в България е зле. Ние не трябва изобщо да създаваме илюзии, че ако ние толкова принципно отстояваме Третия енергиен пакет, Гърция или Македония биха си го позволили. Това не е двоен стандарт", заявява Борисов пред колегите си от кабинета. И продължава: "Това е действително проблем за това правителство, разбира се и предишните. Предложението ми е точно в унисон и с плана Юнкер, и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация

Шведските власти свалиха торент сайта Pirate Bay

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473074

Торент сайтът The Pirate Bay е свален от вторник, след атака на шведската полиция, съобщават световните медии. Властите в скандинавската държава разследват портала за споделяне на файлове за предполагаеми нарушения на авторските права, конфискувайки сървъри и компютри.
Засега полицията не дава подробности за акцията.
Торент сайтът The Pirate Bay е свален от вторник, след атака на шведската полиция, съобщават световните медии. Властите в скандинавската държава разследват портала за споделяне на файлове за предполагаеми нарушения на авторските права, конфискувайки сървъри и компютри. Засега полицията не дава подробности за акцията.

Депутати с ултиматум: Лукарски да е на всяко заседание на икономическата комисия!

http://www.bnews.bg/article-124088

Лукарски изложи една торба с обещания, че икономиката на страната ще бележи по-висок ръст.

Девет души са задържани до момента за черното тото

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TV8lyMqHsw8/

Намерени и иззети са вещи и документи, съотносими към предмета на доказване на престъпната дейност на група, занимавала се с манипулиране на спортни събития, съобщи МВР.

Досъдебно производство за престъпление по чл. 321, вр. 307 б от НК е образувано в ГД „Криминална полиция“ във връзка с информация за дейността на група лица, занимаващи се манипулиране на спортни събития. Разследването се води под ръководството и контрола на Специализираната прокуратура.
Специализираната полицейска операция за събиране и запазване на доказателства на територията на цялата страна е започнала на 9 декември. Разпитани са множество свидетели. Извършени са претърсвания и изземвания в  шест града в страната. Намерени и иззети са вещи и документи, съотносими към предмета на доказване на престъпната дейност.
Към момента за срок до 24 часа са задържани деветима души, за които може да се предположи, че са съпричастни към дейността на групата.
В следващите дни предстои извършването на допълнителни действия по разследването в други градове на страната. Работата по случая продължава.

 

"Южен поток" затвори офиса си във Варна

http://www.cross.bg/yuzhen-ofisa-potok-1443474.html

Варна /КРОСС/ "Южен поток" затвори офиса си на ул. "Цар Симеон" 29 във Варна от понеделник. Вратата не бе отворена и във вторник, и днес, когато от 11 до 18 часа трябваше да се дава информация на граждани за проекта, съобщава "24 часа"."Миналата седмица двамата служители от руската компания казаха, че май ще ги затварят. Не знаеха дали ще има пари за заплати, оплакаха се", каза бодигардът от съседния банков клон.Варненското представителство бе открито на 16 януари тази година. Тогава главният изпълнителен директор на "Южен поток" Олег Аксютин обеща строителството на тръбата да бъде напълно прозрачно за българските граждани. Според казаното от Аксютин, газопроводът щеше да привлече 3,5 млрд. евро преки инвестиции. "България ще стане важна транзитна страна. Ще бъдат създадени нови работни места по време на строителството и експлоатацията", каза още той по време на официалната церемония за старта на офиса.

ЕЦБ разкритикува предложените промени в Закона за гарантиране на влоговете

http://www.cross.bg/vlogovete-zakona-garantirane-1443473.html

София /КРОСС/ БНБ публикува становище на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гарантиране на влоговете, внесен в Народното събрание на 12.11.2014 г. от  Михаил Миков и група народни представители. Становището е прието от ЕЦБ на 9 декември 2014 г. "Проектът за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките накърнява институционалната и финансовата независимост на БНБ, а може да наруши и функционалната й независимост", гласи позицията на ЕЦБ по адрес на предложените нови текстове в закона, чийто автор е Министерството на финансите. Според законодателството на ЕЦБ предложеният проект възпрепятства инвестирането, управлението и отчитането на резервите, което е задача на БНБ по Закона за БНБ и по този начин е несъвместим с нормите. Предвидената в проекта възможност централната банка да отпуска временни кредити на Фонда за гарантиране на влоговете може значително да ограничи финансовите средства в БНБ и нейните резерви, като по този начин се поставят под заплаха изпълнението на задачите на БНБ, свързани с Европейската система на централните банки, както и стабилността на валутния борд в България, а следователно и правомощието на БНБ да поддържа ценовата стабилност, пише още в позицията на ЕЦБ. Тази възможност за кредитиране на практика възпрепятства БНБ да управлява собствените си финансови средства. Пълния текст на становището на ЕЦБ можете да прочетете ТУК

Протестиращи щурмуваха циганската махала в Дебелт заради изнасиленото момче

http://offnews.bg/news/n_1/n_429662.html

Жители на село Дебелт излязоха на протест в защита на петокласника, който бе изнасилен от по-голям с три години ученик от ромски произход в местното училище. Около 30 младежи, някои от които с качулки и маски, опитаха да щурмуват ромската махала след края на провелия се мирен протест. Стигна се до намеса на органите на реда, а протестиращите бяха категорични, че няма да посегнат на български полицаи.  Ромите от махалата заявиха, че са въоръжени и готови да дадат отпор на евентуална атака. Техен представител пък обяви, че носи пистолет и нож и е готов на всичко, ако българските младежи не си тръгнат, съобщи "Дарик". Той опроверга информацията, че семейството на Асан, за когото се смята, че е изнасилил 11-годишния Гошко, е избягало от Дебелт.  11-годишният Гошко беше изнасилен преди дни в тоалетната на училището, което посещава. Според местните хора обаче насилникът е осмокласникът Брайко, който е от ромски произход. На ужасната сцена присъствало и друго момче, което вече дало показания. 

Учени: Ултразвук помага при глаукома

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-ultrazvuk-pomaga-pri-glaukoma-6028788

Чрез него се въздейства върху цилиарното (ресничесто) тяло в окото - структурата, която произвежда вътреочната течност

НУИ „Добри Христов” – Варна отбелязва своята 70-годишнина

http://www.moreto.net/novini.php?n=273601

През 2014 година Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна отбелязва 70 години от своето създаване, както и 139 години от рождението на музикалния теоретик, композитор, диригент и общественик академик Добри Христов. Организираните от училището конкурси, концерти, изложби и балетни спектакли са посветени на честването на тези годишнини, съобщиха от учебното заведение за Moreto.

Реформаторите заменят комисия КОЙ с разследване за КТБ

http://www.mediapool.bg/reformatorite-zamenyat-komisiya-koi-s-razsledvane-za-ktb-news228199.html

Реформаторският блок (РБ) се опитва да формулира конкретни задачи и дейности, които да бъдат вменени на една бъдеща парламентарна комисия "КОЙ". Ангажиментът за създаване на комисия, която да разследва срастването на икономическа, политическа и медийна власт, бе поет от РБ в преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство, но така и не залегна в програмната му декларация. Сега обаче темата отново е на дневен ред, след като покрай уреждането на конфликтите за кадрови назначения с Патриотичния фронт (ПФ), Реформаторите успяха да получат подкрепа за реализиране на идеята си. Както е известно, "КОЙ" е многопластов символ, възникнал по време на гражданските протести миналото лято срещу избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Самият Пеевски се превърна в символ на порочния задкулисен модел на власт, чийто пипала са проникнали в изпълнителната, законодателната, съдебната власт и медиите, подчинявайки ги на конкретен корпоративен интерес. Поради тази причина РБ се сблъсква със сериозното предизвикателство да формулира ясни и конкретни задачи пред една бъдеща парламентарна комисия, така че нейната работа да не приключи с формален публицистичен доклад, а с реални разкрития, които разобличават схемата. Докато блокът още мисли дали изобщо да настоява за подобно звено в парламента, в дясната коалиция се е появила нова идея - създаване на анкетна комисия, която да разследва случая с фалита на КТБ. Предложението вече е обсъдено с вицепремиера Румяна Бъчварова и други представители на ГЕРБ, но те не са дали конкретен отговор дали ще подкрепят подобно искане. За парламентарно разследване на модела "КОЙ" се обяви "Протестна мрежа", чиито активисти в началото на тази година внесоха сигнал в прокуратурата за организирана престъпна група между Делян Пеевски, собственика на КТБ Цветан Василев и бившия журналист и настоящ евродепутат и лидер на ББЦ Николай Бареков. Активизацията на прокуратурата засега се ограничи само до Цветан Василев, който вече е извън играта, след като КТБ фалира и самият той е разследван. Въпреки че основното направление в сигнала е за Пеевски, няма информация разследващите да са предприели някакви действия спрямо него. Представители на РБ, с които Mediapool разговаря, припомниха, че парламентът няма как да задължи прокуратурата да се яви на изслушване пред депутатите или да им предостави евентуални материали от проверките си. Както е известно, Пеевски не фигурира официално в нито един регистър като собственик на каквато и да е фирма. "Делян Пеевски е депутат. Как да формулираме подобна комисия – да разследваме медиен монопол или участия във фирми, които знаем че са негови, но не притежава на хартия?", питат депутатите от блока. Те са скептични, че могат да извадят наяве нещо повече от това, което вече излезе в различни медийни разследвания или такива на "Протестна мрежа", тъй като реалното разследване и проследяване на истинската собственост е от компетенцията на други органи. "Пеевски е символ на порочни практики, а КТБ е конкретен случай – по-скоро ще се занимаем с банката", коментираха представители от РБ. Идеята е чрез парламентарно разследване на конгломерата "Корпоративна търговска банка", в която бяха преплетени интересите на Пеевски (като представител на ДПС и почетния му председател Ахмед Доган), Василев и държавата, да се проследят процеси и трансформации, разобличаващи модела "КОЙ". С това парламентарно разследване също би имало проблем, тъй като освен прокуратурата, другата най-важна институция, която има отношение по темата, е БНБ, чието ръководство също не може да бъде задължено да се явява на изслушвания пред депутатите. "ДАНС и НАП са доста важни като участие в историята с банката, поне тях ще можем да чуем – какво са сторили или не са", обясниха представители на блока. Част от тях са на мнение, че не е нужно да се прави специална комисия "КОЙ", а конкретни казуси да се разнищват от съществуващите комисии в НС. Така например в комисията за контрол над службите вече е постъпил сигнал за Пеевски, макар че все още не е влязъл в дневния ред. Потърсен за коментар, журналистът Николай Стайков от "Протестна мрежа" заяви пред Mediapool, че създаването на комисия "КОЙ" е ключов тест за политически, икономически и медийни зависимости в парламента. "Тук далеч не става дума само за уважение към каузата на протеста от 14 юни 2013 година. Политиците дължат отговор на въпроса как магистрат, бизнесмен и политик с досие, което прилича повече на криминално, отколкото на политическо, успя да достигне до върха на една от най-мощните държавни институции. Проблемът не е само във фигурата на Делян Пеевски, а в целия модел на осребряване на медийно и икономическо влияние чрез политиката и държавата през последните няколко правителства. Това е тест и за сегашната коалиция, основната партия в която също има история на медиен комфорт, осигурен от медиите на "КОЙ" и история на набъбване на балона на КТБ, също част от този модел", коментира Стайков. "С особен интерес ще следим и работата на парламентарната комисия за контрол на службите, в която от 5 ноември има препратена преписка със сериозни "съмнения за формалност" при издаването на допуска на Пеевски до класифицирана информация "Строго секретно". Тази тема обаче липсва и в насроченото утре заседание на комисията, което изобщо не е добър знак. Отговорът на въпроса дали и как работи всъщност ДАНС е ключов, защото без институции като тази и прокуратурата, държавата е като пациент, заразен с ХИВ - без съпротивителни сили и имунна защита. Това е и най-точната диагноза на цялото състояние на България в момента", каза още представителят на "Протестна мрежа".

Първо в ПИК! ШОК! 190 000 мини цъкат около "Миджур"!

http://pik.bg/първо-в-пик-шок-190-000-мини-цъкат-около-миджур-news259818.html

Първо в ПИК! ШОК! 190 000 мини цъкат около "Миджур"!

190 000 необезопасени мини на територията на взривилия се завод  "Миджур" цъкат като бомба със закъснител. Това става ясно от заседанието на кабинета и доклада на военния министър.

Премиерът Борисов реагира светкавочни и изпрати екипи на жандармерията в опасния район.

Очаква се снарядите да бъдат открити и обезопасени.

СГС: Работим добросъвестно и спазвайки стриктно закона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473056

Писмо от ръководството на Софийски градски съд до ВСС и съдиите от СГС


ДО

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
копие

ДО
СЪДИИТЕ И МЛАДШИТЕ СЪДИИ ОТ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

 

Уважаеми госпожи и господа – членове на Висшия съдебен съвет,

По повод постъпило писмо, подписано от съдии от Софийски градски съд, с апел да се оттегли ръководството на...
Писмо от ръководството на Софийски градски съд до ВСС и съдиите от СГС ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ копие ДО СЪДИИТЕ И МЛАДШИТЕ СЪДИИ ОТ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД Уважаеми госпожи и господа – членове на Висшия съдебен съвет, По повод постъпило писмо, подписано от съдии от Софийски градски съд, с апел да се оттегли ръководството на...

ЕС обмисля туристическо ембарго за Крим

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/12/10/2435831_es_obmislia_turistichesko_embargo_za_krim/?ref=rss


Европейският съюз обмисля разширяването на санкциите срещу властите и бизнеса в анексирания полуостров Крим, като разшири действието им, включително и със забрана да се извършва туристическа дейност там.

Освен това може да бъде забранена продажбата на технологии, използвани в проучването и добива на газ и петрол в района, съобщи "Ройтерс", цитирайки проекта на документ, с който разполага.

Предложението, което все още се обсъжда сред страните членки, ще наложи забрана и...

Ръководството на СГС за поисканите им оставки: Ако абдикираме ще настъпи хаос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473041

Ръководството на Софийски градски съд публикува отворено писмо на сайта на съда в отговор на поисканата им от 15 съдии оставка. Ето пълния текст на писмото:
Уважаеми госпожи и господа – членове на Висшия съдебен съвет,
По повод постъпило писмо, подписано от съдии от Софийски градски съд, с апел да се оттегли ръководството на съда,
Ръководството на Софийски градски съд публикува отворено писмо на сайта на съда в отговор на поисканата им от 15 съдии оставка. Ето пълния текст на писмото: Уважаеми госпожи и господа – членове на Висшия съдебен съвет, По повод постъпило писмо, подписано от съдии от Софийски градски съд, с апел да се оттегли ръководството на съда,

638 млн. евро са предвидени по общинските мерки в новия програмен период 2014-2020 г.

http://www.cross.bg/taneva-razvitie--1443472.html

Добринище /КРОСС/ 638 млн. евро са предвидени по общинските мерки в новия програмен период 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която присъства на първа копка за обновяване на градския парк в Добринище. Проектът е по мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г., ремонтните дейности за парка са на стойност 820 000 лева и ще приключат в края на месец май следващата година. Министър Танева допълни, че в средата на следващата година се очаква да бъдат отворени общинските мерки от новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. „Общините имат интерес към Програмата тъй като тя им дава възможност за благоустрояването на малките населени места", поясни Десислава Танева. Тя каза още, че в новата програма е предвидена специална тематична подмярка за дребните земеделски производители.

Всички структури на КНСБ излизат на митинг

http://www.bnews.bg/article-124095

Всички структури на КНСБ ще участват в Националния протестен шествие-митинг, организиран утре - 11 декември, обявиха от синдиката.

"Зимен път" - наслада за меломани през 2015 г.

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/zimen-pyt-naslada-za-melomani-prez-2015-g-6028789

Цикълът, създаден от прочутия композитор през 1827 г., използвайки за основа 24 поеми на немския поет Вилхелм Мюлер, ще бъде изпълнен на 25 февруари 2015 г. от 19:00 ч. в зала "България"

Министър Павлова и кметът Фандъкова връчиха на БНР медийна награда

http://www.cross.bg/razvitie-kmetut-pavlova-1443471.html

София /КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова връчиха на Българското национално радио награда за медия, допринесла най-много за представянето на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013г. Отличието прие г-жа Михаела Божидарова - Изпълнителен директор на БНР на специална церемония, която се състоя в Националния музей на българското изобразително изкуство /Национална художествена галерия/. Министър Павлова и кметът Фандъкова раздадоха традиционните награди за най-добри бенефициенти на ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г. В категорията „Социална инфраструктура" награди получиха общините Пловдив, Търговище, Пещера, Червен бряг и Самоков, за изградени центрове за деца от семеен тип.В категорията за най-атрактивна туристическа атракция бяха отличени общините: Бургас - за проекта остров „Св. Анастасия", Габрово - за интегрирания проект за развитие на културно историческото наследство, Ивайловград - за антична вила „Армира", Ракитово - за палеонтоложкото жилище в Дорково. В третата категория - за достъпна градска среда призове бяха връчени на Община Русе, градовете Добрич и Пазарджик. БНТ, Нова телевизия, БТВ, Телевизия „Европа", Дарик радио и „Зенит Адвъртайзинг Енд Комюникейшънс" получиха отличия в категория „Медии".

Софиянци ще ползват таксита за по 40 ст. на км с мобилно приложение

http://pik.bg/софиянци-ще-ползват-таксита-за-по-40-ст-на-км-с-мобилно-приложение-news259817.html

Софиянци ще ползват таксита за по 40 ст. на км с мобилно приложение

След близо година спекулации мобилното приложение за споделен превоз Uber навлезе и в България. Американската компания официално започна да предлага нискотарифната си услуга UberX в София, съобщи capital.bg.

Потребителите в столицата могат да изтеглят мобилното приложение, да се регистрират и да повикат кола, която да ги откара до желаното място.

За разлика от традиционните таксита автомобилите са на частни лица - потребители, които са решили да се запишат като шофьори за Uber. Потребителите, които искат да ползват услугите на автомобилите UberX, трябва да свалят мобилното приложение, което е налично за трите най-популярни операционни системи - iOS, Android и Windows Phone. След това трябва да се регистрират, като се изискват име, фамилия, номер на мобилния телефон и валидна кредитна/дебитна карта. За да работи приложението, трябва да се включи GPS приемникът на смартфона. То намира най-близката кола на Uber при повикване. Потребителят може да види модела, имената и снимката на шофьора и рейтинга, ако предишните му клиенти са го оценили. Тарифата се изчислява на базата на изминатото разстояние по данни на GPS-а на клиента и шофьора, като на края на пътуването плащането става автоматично от въведената карта. Uber удържа комисиона, а останалото остава за шофьора, пише "Стандарт". 

Въпреки очакванията да бяха за по-високи цени от тези, които предлагат таксиметровите превозвачи, американската компания излезе с близо двойно по-евтини тарифи. Цената на Uber е 70 ст. за повикване, 40 ст. за изминат километър и 20 ст. за минута престой. Минималната цена за превоз е 3 лв., също толкова е и таксата за отменена поръчка. Uber предлага специална промоция за първите три месеца от ползване на услугата. Всички новорегистрирани потребители имат право на две безплатни пътувания в рамките на 30 лева всяко, като офертата важи до 20 февруари. За да активират промоцията, в изтегленото приложение се въвежда промо кодът UBERXSOFIA.

Макар че се води приложение за споделено пътуване, за да може да станете шофьор на Uber, трябва първо да бъдете одобрени от компанията. Базовите изисквания са притежаването на изправен автомобил, производство след 2005 г., който да е седан с четири врати. Шофьорите трябва да са навършили 24 години, да имат валидна шофьорска книжка и да преминат през проверка на компанията.

На някои места в света, в които услугата се предлага, се надигна остра критика срещу нея. Така например лондонските таксиметрови шофьори гледат на Uber като на нелегална услуга, защото частните автомобили не могат да ползват таксиметрови апарати. Протести имаше и в Париж, Берлин и други големи градове на Европа, които обаче досега не доведоха до нищо.

"Южен поток" затвори във Варна, няма заплати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473046


"Южен поток" затвори офиса си на ул. "Цар Симеон" 29 във Варна от понеделник. Вратата не бе отворена и във вторник, и днес, когато от 11 до 18 часа трябваше да се дава информация на граждани за проекта. "Миналата седмица двамата служители от руската компания казаха, че май ще ги затварят. Не знаеха дали ще има пари за заплати, оплакаха се",

Пожелайте си нещо. Звезди падат през минута в нощите на 13 и 14 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_429495.html

Метеорният поток "Джеминиди" наближава своя максимум, който ще достигне през нощите на 13 срещу 14 декември и на 14 срещу 15 декември. Звездите "ще падат" всяка минута и ще могат да се наблюдават с невъоръжено око.  "Джеминиди обикновено са един от двата най-красиви метеорни потоци за годината," казва Алън МакРобърт (Alan MacRobertt), старши редактор в списанието Sky & Telescope . "Те понякога са по-впечатляващи от по-известните Персеиди през август" - добавя той. "Голямата част от света е в идеалната позиция за безупречна гледка", обясни представител на американската космическа агенция. За да може да наблюдавате добре звездопада, трябва да сте далече от светлинното замърсяване на големите градове. Схема: Sky & Telescope Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Близнаци (на англ. Gemini), откъдето произхожда и наименованието на потока. Метеоритният поток произлиза от астероида 3200 Фаетон , който се смята за изгаснала комета. "Земята влиза в контакт с останките от "Фаетон" всяка година в средата на декември", обясняват от НАСА. Схема: Sky & Telescope

Шейхове срещу шисти

http://www.mediapool.bg/sheihove-sreshtu-shisti-news228198.html

Официалният устав на ОПЕК гласи, че целта на групата е "стабилизиране на цените на петрола на международните пазари". Тя не се справя много добре с тази задача. През юни цената на петрола, тогава близо 115 долара за барел, започна да върви надолу; сега тя е под 70 долара за барел. Този спад от почти 40% частично се дължи на мудната световна икономика, която консумира по-малко петрол, отколкото пазарите очакваха, и частично на самата ОПЕК, която добиваше повече петрол, отколкото пазарите очакваха. Главните виновници обаче са петролните производители от Северна Дакота и Тексас. През последните четири години, в момент, когато цената на петрола беше около 110 долара за барел, те започнаха да добиват петрол от шистови образувания, определяни преди за нерентабилни. Манията им да дупчат - те пробиха може би 20 000 нови кладенеца от 2010 година, или над 10 пъти повече, отколкото в Саудитска Арабия - увеличи производството в САЩ с една трета, до близо 9 милиона барела дневно. Това е само с 1 милион барела по-малко от саудитския добив. Конкуренцията между шистите и шейховете изведе света от състояние на недостиг на петрол до излишък. Впръскване на гориво По-евтиният петрол трябва да подейства като доза адреналин на глобалния икономически растеж. Едно понижаване на цената с 40 долара пренасочва около 1,3 трилиона долара от производителите към потребителите. Средностатистическият американец, който кара кола и е похарчил 3000 долара за бензин през 2013 година, може да спести тази година 800 долара - сума, равняваща се на повишаване на заплатата му с 2%. Големи вносители като еврозоната, Индия, Япония и Турция печелят от тази ситуация особено много. При условие че тези пари по всяка вероятност ще бъдат похарчени, а не скътани в нечий суверен фонд, глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) трябва да нарасне. Падащите цени на петрола ще тласнат и без това ниската инфлация още по-надолу и така може да насърчат централните банки да водят по-смекчена парична политика. Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще забави вдигането на лихвените проценти; Европейската централна банка (ЕЦБ) ще действа по-смело за предотвратяване на дефлацията, като купува държавни облигации. Ще има, разбира се, и губещи. Страните производители, чийто бюджет зависи от високите цени, са в особено затруднено положение. Рублата се срина тази седмица, с очертаващо се по-нататъшното смрачаване на перспективите пред Русия. Нигерия бе принудена да повиши лихвите и да девалвира националната си валута - найрата. Венецуела изглежда все по-близо до изпадането си в неплатежоспособност. Призракът на дефолтите и скоростта и мащабът на спада на цената изнерви финансовите пазари. Икономическите последици от по-евтиния петрол като цяло обаче очевидно са положителни. Колко точно позитивни ще зависи от това колко дълго ще останат цените ниски. ОПЕК и производителите на шистов петрол продължават да спорят по този въпрос. Няколко членки на картела искат той да свие добива си с надеждата цените отново да поемат нагоре. Саудитска Арабия обаче изглежда обезпокоена, имайки предвид опита от 70-те години на миналия век, когато силният скок на цените стимулира огромни инвестиции в нови полета, което пък доведе до пренасищане на пазара за едно десетилетие. Вместо това саудитците изглежда се опитват да прокарат друга тактика: да оставят цените да се понижават и да извадят от пазара онези производители, чийто добив е скъп. Това бързо би довело до свиване на предлагането и би изпратило цените отново нагоре. Налице са признаци, че такова отпадане на по-слабите конкуренти вече е факт. Цените на акциите на фирмите, специализирани в добива на шистов петрол, спадат главоломно. Много от тях са затънали до шия в дългове. Още преди цените да започнат да губят от пазарната си стойност, по-голямата част от тези фирми инвестираха повече в нови полета, отколкото печелеха от вече разработените находища. Сега, когато техните приходи бързо се свиват, те ще почувстват силен натиск върху себе си. По всяка вероятност ни чака вълна от фалити. Това на свой ред ще накърни имиджа на шистите сред инвеститорите. Дори за оцелелите пазарът може да се окаже затворен за известно време, което ще ги принуди да ограничат разходите, за да отговарят на приходите им от продажба на петрол. Тъй като шистовите кладенци са с кратък живот (добивът може да падне с 60-70% още през първата година), всяко свиване на инвестициите бързо ще доведе до падане на производството. Тези сътресения на пазара ще са болезнени. В дългосрочен план обаче бъдещето на шистовия добив изглежда сигурно. Фракингът, при който смес от вода, пясък и химикали бива инжектирана в шистови образувания с цел да се освободи петрол, е сравнително млада технология и тя все още повишава сериозно своята ефективност. Изследователската фирма IHS пресмята, че цената на средностатистическия проект е намаляла миналата година от 70 на 57 долара за добит барел, тъй като производителите са се научили да пробиват по-бързо кладенците и да извличат повече петрол от тях. Фирмите, които устоят на сегашната буря, ще имат на разположение куп находища за разработване. Дупченето едва сега започва (и може сега да е забавено) в образуванието Niobrara, в Колорадо, например, и за компания Mississippian Lime, по протежение на границата между Оклахома и Канзас. Шистовите образувания освен това не са само американско явление - сходни геоложки характеристики се срещат на цялата планета - от Китай до Чехия. Никоя друга страна няма точно тази комбинация от алчни инвеститори, опитни специалисти и гъвкави чиновници, но богатствата, които са на масата, трябва да предизвикат разработване на находищата и на други места. И най-важното е, че инвестициите в шисти идват на подходящо малко траншове. Големите конвенционални полета, които все още не са разработени, по принцип са на недостъпни места - дълбоко под океана, далеч на север в Арктика или и двете. Американската компания Exxon Mobil и руската Роснефт неотдавна пропиляха два месеца и 700 милиона долара, за да прокопаят един-единствен кладенец в Карско море, северно от Сибир. Въпреки че те в крайна сметка откриха петрол, разработването на находището ще отнеме години и ще струва милиарди. И тъкмо обратното, един шистов кладенец може да бъде прокопан само за една седмица и да струва 1,5 милиона долара. Специализираните фирми знаят къде са шистовите фирми и за тях е доста евтино да наемат нови сонди; единственият въпрос е колко много кладенци да прокопаят. Целият този бизнес заприличва малко на производството на напитки: когато светът ожаднее, вкарвате в експлоатация бутилиращия завод. Шейховете вън Икономиката на петрола се променя. Пазарът все така ще е подложен на политически шокове: една война в Близкия изток или отдавна закъсняло пропукване на клептокрацията на Владимир Путин ще изпрати цените високо нагоре. Но при липса на такова събитие, цените на петрола би трябвало да са по-малко податливи на шокове и манипулации. Дори 3-те милиона барела, които сега САЩ помпат допълнително на ден, са много малка част от 90-те милиона, които светът консумира. Американските шисти са истински конкурент на Саудитска Арабия за световен маргинален производител. Това би трябвало да намали колебанията не само на цените на петрола, но и на глобалната икономика. Петролът и финансите се доказаха като единствените сектори, които могат да вкарат света в рецесия. Поне единият от тях трябва да бъде в бъдеще малко по-стабилен. По БТА

Бюджетната комисия ратифицира заема за 1,5 млрд. евро

http://www.moreto.net/novini.php?n=273598

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание ратифицира договора за заем в размер на 1,5 млрд. евро между България и четири чуждестранни търговски банки, предаде репортер на БГНЕС. "За" ратификацията на договора гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а срещу него бяха депутатите от БСП и "Атака".

Медиците, борещи се срещу ебола, са личност на годината на сп. "Тайм"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/10/2435828_medicite_boreshti_se_sreshtu_ebola_sa_lichnost_na/?ref=rss


Лекарите, медицинските сестри и всички останали, които се борят с епидемията от ебола в Западна Африка, са избрани от американското списание "Тайм" за личност на годината.

"Те поемаха рискове, но упорстваха, жертваха себе си и спасяваха" живота на пациентите, коментира решението на сайта на изданието главната редакторка Нанси Гибс.

Миналата година списанието присъди отличието на папа Франциск.

В началото на декември ООН обяви, че все още има "огромен риск" от...

ЕЦБ: БНБ не може да финансира ФГВБ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ecb-bnb-ne-moje-da-finansira-fgvb-185398/

Европейската централна банка подкрепя завишени авансови вноски на банките във Фонда при нужда, но след като са внимателно преценени

Магазините, в които всички знаят името ти

http://offnews.bg/news/n_1/n_429454.html

Отивате в магазин, който не сте посещавали досега, а персоналът знае името Ви, предлагат Ви кафе и отлично отношение. Звучи невероятно, но факт.  Ако сте Виктория Бекъм или пък Бионсе няма да е чак толкова странно, но ако славата ви не се равнява на тяхната, то подобна ситуация би била изненадваща, а за мнозина и обезпокоителна. И все пак, благодарение на софтуер за разпознаване на лица, всеки един клиент може да се превърне в знаменитост и персоналът да го познава.  Всичко това е възможно, благодарение на компании като японския гигант за технологии NEC или калифорнийския FaceFirst. Фирмите предлагат системи, които включват и камери, поставени на входа и идентифициращи клиентите, когато влязат в магазина.  Интересното е, че когато системата разпознае важни за магазина клиенти, изпраща съобщение до служителите, за да гарантира подобаващо обслужване на клиентите.  За да работи добре тази система обаче трябва първо да бъде захранена със снимки. "Снимките на известните могат да се набавят лесно" - каза изпълнителният директор на FaceFirst Розенкранц пред BBC . Могат обаче да се използват и снимките на хората, които имат профил на страницата на конкретния магазин или от Facebook. ВИП клиенти и крадци Въпреки че основната задача на фирмата NEC е да идентифицира важните клиенти в магазина, технологията на FaceFirst се използва и за една не чак толкова "звездна" задача - да се идентифицират крадците. Когато системата разпознае крадец, ще информира персонала и те учтиво трябва да го помолят да си тръгне. Според изпълнителния директор Розенкранц, по този начин загубите заради кражби ще намалеят с около 25%.  Ефективността на тези технологии е още в процес на проучване.

Доклад на ОПЕК предизвика нов срив в цените на петрола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473047

Световното търсене на петрол, добиван от ОПЕК през 2015-а година, ще бъде по-малко от очакваното и далеч под настоящото производство, сочи последен месечен доклад на петролния картел.
В днешен декемврийски доклад Организацията на страните - износителки на петрол прогнозира, че търсенето на петрол на ОПЕК ще падне до 28,
Световното търсене на петрол, добиван от ОПЕК през 2015-а година, ще бъде по-малко от очакваното и далеч под настоящото производство, сочи последен месечен доклад на петролния картел. В днешен декемврийски доклад Организацията на страните - износителки на петрол прогнозира, че търсенето на петрол на ОПЕК ще падне до 28,

Нов срив в цените на петрола от ОПЕК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473034

Световното търсене на петрол, добиван от ОПЕК през 2015-а година, ще бъде по-малко от очакваното и далеч под настоящото производство, сочи последен месечен доклад на петролния картел.
В днешен декемврийски доклад Организацията на страните - износителки на петрол прогнозира, че търсенето на петрол на ОПЕК ще падне до 28,
Световното търсене на петрол, добиван от ОПЕК през 2015-а година, ще бъде по-малко от очакваното и далеч под настоящото производство, сочи последен месечен доклад на петролния картел. В днешен декемврийски доклад Организацията на страните - износителки на петрол прогнозира, че търсенето на петрол на ОПЕК ще падне до 28,

Рони О'Съливан ще защитава титлата си в "Мастърс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435746_roni_osulivan_shte_zashtitava_titlata_si_v_masturs/?ref=rss


Петкратният шампион Рони О'Съливан потвърди, че ще защитава титлата си на започващия през януари "Мастърс". 39-годишният англичанин ще преследва шести трофей в надпреварата, с който ще изравни рекорда на Стивън Хендри.

Турнирът ще се проведе между 11 и 18 януари в Лондон, а в първия кръг шампионът ще срещне сънародника си Рики Уолдън. Двубоят е на 13 януари от 14.00 часа българско време, а победителят ще се изправи във втория кръг срещу Стюарт Бингам или Марко Фу.
...

Красен Кралев кани руски инвеститори за спортни обекти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473032

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев потърси съдействие от посланика на Малта у нас Лино Бианко България да получи лиценз за Националния антидопингов център. Той бе създаден при предишното правителство на ГЕРБ, като тогавашният кабинет на Бойко Борисов отпусна 9 млн. лева.
Красен Кралев се обърна към дипломата,
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев потърси съдействие от посланика на Малта у нас Лино Бианко България да получи лиценз за Националния антидопингов център. Той бе създаден при предишното правителство на ГЕРБ, като тогавашният кабинет на Бойко Борисов отпусна 9 млн. лева. Красен Кралев се обърна към дипломата,

България може да усвои 90% от еврофондовете

http://www.bnews.bg/article-124093

На днешното заседание членовете на комисията одобриха създаването на подкомисия, която да следи единствено работата с европейските фондове.

Красен Кралев търси помощ от Малта за допинг лаборатарията ни, кани руски инвеститори за спортни обекти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473022

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев потърси съдействие от посланика на Малта у нас Лино Бианко България да получи лиценз за Националния антидопингов център. Той бе създаден при предишното правителство на ГЕРБ, като тогавашният кабинет на Бойко Борисов отпусна 9 млн. лева.
Красен Кралев се обърна към дипломата,
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев потърси съдействие от посланика на Малта у нас Лино Бианко България да получи лиценз за Националния антидопингов център. Той бе създаден при предишното правителство на ГЕРБ, като тогавашният кабинет на Бойко Борисов отпусна 9 млн. лева. Красен Кралев се обърна към дипломата,

БДЖ пуска предварителна продажба на билети за празниците

http://econ.bg/Новини/БДЖ-пуска-предварителна-продажба-на-билети-за-празниците_l.a_i.622694_at.1.html

"Холдинг БДЖ" ЕАД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове, които ще се движат по време на коледните и новогодишни празници,...

Районният съд-Варна наложи условна присъда на шофьор без книжка

http://www.moreto.net/novini.php?n=273589

Наказание от 3 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок, наложи Районният съд на 32-годишен неправоспособен водач. 32-годишният М. Станев на 6 юли тази година е бил засечен при проверка на автомобилното движение по главен път Варна – Добрич, в района на разклона за Аксаково, да управлява лек автомобил „Фолксваген“, без изобщо да притежава валидно свидетелство за управление на МПС.

Осигуриха задължителните ваксини за бебета

http://pik.bg/осигуриха-задължителните-ваксини-за-бебета-news259813.html

Осигуриха задължителните ваксини за бебета

Осигурени са шествалентните и петвалентните ваксини за бебета, чието поставяне бе преустановено няколко месеца заради провала на обществените търгове за доставчици, съобщи "Дневник".

Ваксините трябваше да бъдат осигурени до края на ноември, но в края на миналата седмица педиатри от различни поликлиники в столицата все още не бяха получили необходимите им количества.

От вчера лекарите в страната получават ваксините, след като те вече са раздадени в районните здравни инспекции.

Бройките трябва да стигнат за всички деца, чието ваксиниране беше отлагано, както и за тези, на които това тепърва им предстои тази година, обясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Шествалентната ваксина, която е и срещу хепатит Б, освен дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, бе въведена за родените след 1 юни 2014 г. деца. Вписването ? в имунизационния календар е направено, след като още в началото на годината един от доставчиците на 5-валентната ваксина е заявил, че няма да се справи със заявените количества и е препоръчал да бъде преразгледан имунизационният календар.

Независимо от това обаче още през лятото се оказа, че новите ваксини липсват. Заради кризата здравното министерство премина към пряко договаряне с търговците на едро.

Арт инсталация, посветена на "Властелинът на пръстените", възмути руската църква

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/10/2435768_art_instalaciia_posvetena_na_vlastelinut_na_prustenite/?ref=rss


Инсталация на руска група художници, посветена на "Властелинът на пръстените", възмути Руската православна църква, пише "Индипендънт".

Почитатели на поредицата на Дж. Р. Толкин искат да поставят светещо кълбо на върха на московски небостъргач, подобие на "Окото на Саурон" от филма и книгите от поредицата. В романите "Окото на Саурон" символизира силата на злия магьосник със същото име и му позволява да шпионира всеки, който носи тъй ценния пръстен.

Затова Руската...

Изработването на закон за частния фалит отново на дневен ред

http://www.mediapool.bg/izrabotvaneto-na-zakon-za-chastniya-falit-otnovo-na-dneven-red-news228197.html

Работи се по подготовката на законопроект за частния фалит, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски пред журналисти в парламента в сряда. по думите му текстовете се разработват от правосъдното министерство, а неговото ведомство помага. Още през 2012 г. ГЕРБ имаше намерение да приеме подобни текстове за уреждане на нещата при силно задлъжняване на семействата и невъзможността им да се справят с кредиторите. По думите на Лукарски сега намеренията са проектозаконът са важи и за частни лица, но и да може да се прилага и еднолични фирми, малки и средни предприятия. Намеренията си при фалит да има гратисен период, в който съдебното изпълнение – съответно търсенето на дълговете, да бъде замразяването, обясни министърът. По думите му това е френски модел, има такъв и на САЩ. Министерството работи и по промени в Закона за българското гражданство, с които да се помогне на чуждестранните инвестиции, стана ясно от думите на Лукарски. "В частност става дума за латвийския модел, където синя карта се издава за два месеца, а при нас това става за девет месеца", поясни той.

Девет души са задържани до момента при операция на ГД „Криминална полиция“

http://press.mvr.bg/NEWS/news141210_06.htm

Намерени и иззети са вещи и документи, съотносими към предмета на доказване на престъпната дейност на група, занимавала се с манипулиране на спортни събития

Осигуриха задължителните ваксини за бебета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4472992

Осигурени са шествалентните и петвалентните ваксини за бебета, чието поставяне бе преустановено няколко месеца заради провала на обществените търгове за доставчици, съобщи "Дневник".
Ваксините трябваше да бъдат осигурени до края на ноември, но в края на миналата седмица педиатри от различни поликлиники в столицата все още не бяха получили
Осигурени са шествалентните и петвалентните ваксини за бебета, чието поставяне бе преустановено няколко месеца заради провала на обществените търгове за доставчици, съобщи "Дневник". Ваксините трябваше да бъдат осигурени до края на ноември, но в края на миналата седмица педиатри от различни поликлиники в столицата все още не бяха получили

Съмнение за мускулно разкъсване прати Бербатов на преглед, аут е за "Олимпик" (М)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473000


Проблем в седалищния мускул отдясно е причинита за смяната на Димитър Бербатов в мача на “Монако” срещу “Зенит” от последния кръг на груповата фаза в Шампионската лига, съобщават френските медии. Тимът на българския нападател са наложи с 2:0 над гостите от Русия.
Така Бербатов и компания заеха първото място в групата и заедно с бившия му отбор
Проблем в седалищния мускул отдясно е причинита за смяната на Димитър Бербатов в мача на “Монако” срещу “Зенит” от последния кръг на груповата фаза в Шампионската лига, съобщават френските медии. Тимът на българския нападател са наложи с 2:0 над гостите от Русия. Така Бербатов и компания заеха първото място в групата и заедно с бившия му отбор

Медведев: Да не се паникьосваме заради срива на рублата

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/medvedev-da-ne-se-panikiosvame-zaradi-sriva-na-rublata-185397/

България бе подложена на натиск и от Брюксел, и от американците, за да се откаже от "Южен поток", твърди руският премиер

Осигуриха задължителните ваксини за бебета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472978

Осигурени са шествалентните и петвалентните ваксини за бебета, чието поставяне бе преустановено няколко месеца заради провала на обществените търгове за доставчици, съобщи
Осигурени са шествалентните и петвалентните ваксини за бебета, чието поставяне бе преустановено няколко месеца заради провала на обществените търгове за доставчици, съобщи "Дневник". Ваксините трябваше да бъдат осигурени до края на ноември, но в края на миналата седмица педиатри от различни поликлиники в столицата все още не бяха получили

Най-сетне! Изнасилвачът на малкия Гошко от Дебелт е арестуван!

http://pik.bg/най-сетне-изнасилвачът-на-малкия-гошко-от-дебелт-е-арестуван-news259810.html

Най-сетне! Изнасилвачът на малкия Гошко от Дебелт е арестуван!

Осмкласникът Асен от циганската махала, насилил 12-годишния петокласник Гошко, вече е арестуван и срещу него е повдигнато обвинение за блудство, съобщи "24 часа".

Само като свидетел, поне засега, остава другият осмокласник от махалата Брайко, с прякор Топчо. Разследване установило, че той е станал очевидец на гаврата с малкия Гошко.

За това, че Брайко е гледал безучастно гаврата с петокласника и не е съобщил на учителите, той ще бъде преместен в друго училище.

Ирландец в затвора за 5 години, пробил дупка в картина на Моне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4472979

Мъж, пробил дупка в шедьовър на импресиониста Клод Моне, влиза в затвора за 5 години, предаде "Дейли мейл".
Посещавайки Националната галерия на Ирландия през 2012 г., 49-годишният Андрю Шанън се е нахвърлил върху платното „Аржантьойски пейзаж със самотна платноходка”, блъскайки с юмрук картината и оставяйки дупка в левия й ъгъл.
Мъж, пробил дупка в шедьовър на импресиониста Клод Моне, влиза в затвора за 5 години, предаде "Дейли мейл". Посещавайки Националната галерия на Ирландия през 2012 г., 49-годишният Андрю Шанън се е нахвърлил върху платното „Аржантьойски пейзаж със самотна платноходка”, блъскайки с юмрук картината и оставяйки дупка в левия й ъгъл.

Зам.-министърът на спорта стана татко

http://www.cross.bg/gospozhitza-zam-ministurut-bashta-1443470.html

София /КРОСС/ Зам.-министърът на спорта Калин Каменов стана баща на момиче. Малката госпожица се е появила на бял свят вчера, на големия християнски празник Света Анна, но ще носи имената на баща си. Днес се роди госпожица Калина Каменова. Мерки - отлични 3,350 кг и 50 см. Бебе и Мама са добре", написа в блога си зам.-министър Каменов. Той изказва благодарност на д-р Алън Начев и екипа в "Майчин дом" за грижите, които са положили за двете му принцеси.„Оттук нататък животът ни става съвсем друг. Съвсем истински!", пише в заключени щастливият татко.

СГС за искането за оставка: Това е изместване на темата и ще доведе до хаос

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/10/2435799_sgs_za_iskaneto_za_ostavka_tova_e_izmestvane_na_temata/?ref=rss


Ръководството на Софийския градски съд - най-големия и ключов окръжен съд, чиято оставка безпрецедентно беше поискана днес, смята, че това е изместване на темата, че съдът не може да остане без ръководство в този момент, а ако това се случи, ще настъпи хаос.

Това става ясно от становище, разпратено от пресцентъра на съда и подписано от председателя на СГС Владимира Янева и нейните пет заместника - Богдана Желявска, Петя Крънчева, Иво Дачев и Николай Димов.

По-рано днес...

Отмениха бедственото положение в Съединение

http://plovdiv.actualno.com/Otmeniha-bedstvenoto-polojenie-v-Syedinenie-news_445566.html

Кризисният щаб в Съединение отмени бедственото положение в общината. Информацията съобщи кметът Георги Руменов. Четирите язовира, които преливаха неконтролируемо от следобяд, вече се изпускат нормалн...

ДАНС пресече трафик на културни ценности

http://crime.actualno.com/DANS-preseche-trafik-na-kulturni-cennosti-news_445567.html

ДАНС пресече трафик на културни ценности. На 05.12.2014 г. на територията на община Сливен е проведена специализирана операция на Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с о...

Партията на Ердоган иска официален герб за Турция

http://asia.actualno.com/Partijata-na-Erdogan-iska-oficialen-gerb-za-Turcija--news_445569.html

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) предложи да се промени "държавния герб" на страната, предаде БГНЕС. В проектозакон, представен пред председателя на парла...

След женския пазар София прави още два пазара с европари

http://society.actualno.com/Sled-jenskija-pazar-Sofija-pravi-oshte-dva-pazara-s-evropari-news_445571.html

След Женския пазар още две тържища в столицата ще бъдат основно реконструирани с нисколихвен заем от евроинициативата JESSICA. Нова цветна борса ще има в "Надежда" 4. Пазарът на ул."Бел...

Адвокатката на братя Галеви: Още не съм стигнала до Сейшелите, от консулството им в София не знаят трябва ли ми виза

http://pik.bg/адвокатката-на-братя-галеви-още-не-съм-стигнала-до-сейшелите-от-консулството-им-в-софия-не-news259809.html

Адвокатката на братя Галеви: Още не съм стигнала до Сейшелите, от консулството им в София не знаят трябва ли ми виза

„Все още не съм ходила до Сейшелите, но проучвам трябват ли визи, не трябват ли”, коментира иронично в Кюстендил Капка Гергинова, която е адвокат на една от фирмите на Ангел Христов и Пламен Галев, по делото, водено от КОМПИ, срещу двамата за отнемане на незаконно придобито от тях и семействата им имущество, пише struma.bg.

„Оказа се, че в София имало консулска служба на Сейшелите, аз самата нямам време да въртя телефони, но сътрудниците на кантората ми провериха и оттам ни казаха две различни неща, първо казаха че трябват визи, а после, че не трябвали. Готвим се”, обясни адвокат Гергинова, като допълни, че не би се противопоставила срещу евентуално пътуване до екзотичната дестинация, но продължавала да бъде критично настроена относно неговата правна значимост. 

Пътуването на адвокат Гергинова и особените представители на Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и фирмите им бе поискано от юристите на КОНПИ, за да бъдат разпитани на място директорите на фирмите на братя Галеви.

„Няма смисъл да се разпитват свидетели от чужбина само за това да се каже кой управлява дадено дружество. Това може да се докаже с документи. Не знам какво друго ще питат тези свидетели”, коментира адвокат Гергинова.

Освен на офшорните Сейшелски острови Христов и Галев имат фирми и в съседен Кипър, припомнят адвокати от Кюстендил.

Преди около месец Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин /КОНПИ/, е изпратила покани до служебните защитници на братя Галеви да пътуват до Сейшелските острови за разпит на свидетелите по делото за конфискация на имуществото на бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, потвърдиха особените защитници от Кюстендил.

От комисията настояват да бъдат разпитани 7 свидетели от Кипър, Гърция и на Сейшелските острови. С техните показания ще се установява връзката на Галеви с дружествата "Макс лимитит" и "Пи ей джи норд адамс лимитит".

Само след няколко дена предстои заседание по процеса за конфискация на имущество за 4 250 189 лева на изчезналите през май 2012 г. Галеви. На  насроченото за 17 декември заседание е предвидено да бъдат разпитани експертите, направили техническа експертиза на колите на братята, които по време на предишното заседание стана ясно, че се намират в имението на двамата в село Ресилово. Освен това предстоят и разпити на още няколко експерти за изясняването на останалите три технически експертизи.

Делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов тръгна през 2012 г., малко след като двамата получиха по 5 г. затвор. Още първоначално по делото за отнемане на имуществото имаше няколко парадокса. КОМПИ поиска Пламен Галев и Ангел Христов да се явят лично в съда при положение, че цяла България знаеше, че са в неизвестност. Освен това изпрати 14 въпроса до 6-мата им адвокати.

„По същество тези въпроси са изпратени от комисията и самите обвиняеми трябва да отговорят на тях. Разбирате сами, че те са в неизвестност, не са ясни адресите им и няма как да бъде даден отговор от подзащитните ни. Тези въпроси са недопустими, тъй като ние не можем да отговорим вместо тях”, коментира тогава един от защитниците им, адвокат Анани Константинов.

Сред питанията са дали Пламен Галев и Ангел Христов познават лица като Христинка, гръцкия гражданин Анреас Милидис, кипъреца Демед Триос и други лица, с които се твърди, че братята са имали взаимоотношения в офшорните им дружества на територията на други държави. Въпросите изпълват 3 листа.

Малко по-късно - през декември 2013 г., делото за отнемане на имуществото на братя Галеви беше спряно. Причина за това стана искане на адвокатите им във връзка с внесеното от омбудсмана Константин Пенчев във ВКС искане за приемане на тълкувателно решение трябва ли да има причинна връзка между конкретната престъпна дейност, времето на нейното осъществяване и придобитото имущество. Процесът стартира отново през месец юли т.г., след като върховните магистрати се произнесоха по тълкувателното дело. Според отменения Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, не се иска такава причинна връзка. Сега върховните магистрати са категорични, че единствено касационните дела могат да бъдат спирани, в случай че се чака становище на Върховния касационен съд по тълкувателни въпроси. Всички останали дела трябва да си вървят по каналния ред, какъвто е и случаят с делото за конфискация на имуществото на Галев и Христов.

Вземат на 46 000 пенсионери по 29 лева добавка

http://www.moreto.net/novini.php?n=273585

Пенсионерите вече няма да имат право на инвалидна добавка в размер на 25% от социалната пенсия. Това предвижда промяна в Кодекса за социално осигуряване. Проектът бе одобрен на първо четене от Народното събрание. Около 46 000 българи на година няма да имат възможността да получат тази добавка към пенсията си.

"Реал" (Мадрид) се интересува от Кристоф Крамер

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435798_real_madrid_se_interesuva_ot_kristof_kramer/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) следи внимателно представянето на Кристоф Крамер, твърди "Ас". Полузащитникът се състезава като преотстъпен в "Борусия" (Мьонхенгладбах).

Треньорът на белите Карло Анчелоти потвърди, че играчът му допада. "Не мога да говоря за футболисти, които не са в "Реал" и това в случая ме спасява, но той ми харесва", каза италианецът с усмивка след мача с "Лудогорец" (4:0). След това добави, че много полузащитници му харесват.

Самият Крамер обясни, че няма яснота...

Арестуваха осмокласника Асен, насилил Гошко в тоалетната в училището в Дебелт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472959

Източници на 24 часа разкриха, че осмкласникът Асен от циганската махала, насилил 12-годишния петокласник Гошко, вече е арестуван и срещу него е повдигнато обвинение за блудство.
Само като свидетел, поне засега, остава другият осмокласник от махалата Брайко, с прякор Топчо. Разследване установило, че той е станал очевидец на гаврата с малкия Гошко.
Източници на 24 часа разкриха, че осмкласникът Асен от циганската махала, насилил 12-годишния петокласник Гошко, вече е арестуван и срещу него е повдигнато обвинение за блудство. Само като свидетел, поне засега, остава другият осмокласник от махалата Брайко, с прякор Топчо. Разследване установило, че той е станал очевидец на гаврата с малкия Гошко.

На "Супер Марио" се възлагат надежди да даде паричен тласък на Европа

http://www.mediapool.bg/na-super-mario-se-vazlagat-nadezhdi-da-dade-parichen-tlasak-na-evropa-news228196.html

От офиса си на 41-я етаж на новата, бляскава централа на Европейската централна банка (ЕЦБ) гледката на Марио Драги се простира далеч отвъд високоетажния финансов център на Франкфурт, а това, което вижда не му харесва. Мрачните перспективи за икономиката на еврозоната, която стагнира и не отчита почти никаква инфлация, влошени допълнително от спадащите цени на петрола, неизбежно тласкат Драги към радикални действия.   На президента на ЕЦБ се възлага надежда да се справи с риска от дефлация с разширена програма за изкупуване на активи по-рано следващата година, вероятно през март, въпреки огромните резерви на германската Bundesbank и на германското обществено мнение.   От месеци Драги работи, за да получи подкрепа за това, което би било най-големият скок в 15-годишната история на банката - да се печатат пари за купуването на държавни облигации на страните членки на еврозоната в голям мащаб или т. нар. парично стимулиране (QE).   Германците са алергични по исторически причини към такава политика, която според някои от тях може да доведе до хиперинфлация, подобна да настъпилата през 20-те години на миналия век, или пък да създаде ценови балон на активите и да стане извинение за изоставащите страни в еврозоната да избегнат икономическите реформи. Мнозина са на мнение, че това граничи с незаконното финансиране на правителствата през задната врата.   Драги отхвърли категорично подобни опасения миналата седмица, като заяви, че ако ЕЦБ позволи инфлацията да остане доста под целевите 2 % в еврозоната, институцията ще наруши правомощията си.   "Да не изпълняваме компетенциите си би било незаконно," посочи той, представяйки законовия довод пред германските критици.   Банката намали прогнозата си за инфлацията за следващата година до 0,7%, като при това не е отчетен най-новият спад на цените на петрола.   Опровергавайки германските притеснения едно по едно, Драги отбеляза, че паричното смекчаване е дало положителни резултати в САЩ и Великобритания, като напълно в сферата на компетенциите на ЕЦБ е да гарантира ценова стабилност и не изисква единодушно решение.   Неохотата на най-големия акционер в ЕЦБ и неговите съюзници в Холандия, Люксембург и балтийските страни накараха Драги да се движи предпазливо.   Преобладаващото англо-саксонско мнение е, че действията на ЕЦБ, ако въобще се случат, ще бъдат прекалено закъснели и вероятно доста ограничени.   Обещанието на Драги да направи "каквото е необходим", за да запази еврото, бе повратна точка, която спря хаоса на пазара през европейската дългова криза, показвайки, че ЕЦБ е единствената европейска федерална институция, която е способна да действа. Той обаче трябваше да обещае, че ще "купува колкото е необходимо, за колкото трябва дълъг период", за да задоволи критиците, които са на мнение, че европейският тип парично стимулиране ще бъде прекалено скромно и ограничено.   Склонността на Марио Драги да търси одобрението на Германия е най-голямата му грешка като ръководител на ЕЦБ, посочи Кристиан Одендахл, главен икономист в Центъра за европейска реформа в Лондон. "Трябва да престане. Ако чака, докато германската общественост промени мнението си за по-либерална политика на ЕЦБ, може да бъде прекалено късно, допълни той.   Драги взе временни мерки, убеждавайки управителния съвет, в който 18-те централни банкери на страните от еврозоната имат мнозинство, банките да бъдат залети с евтини дългосрочни средства за кредитиране и да се купуват гарантирани ценни книжа.   След като Ройтерс съобщи, че Драги търпи критики от някои членове на съвета, той успя на 4 ноември да получи единодушна подкрепа за разширяването на баланса на ЕЦБ до равнището, достигнато в разгара на дълговата криза в еврозоната през 2012 година - до 1 трилион евро повече спрямо сега.   Оттогава той продължава да придвижва курсора напред. Миналия четвъртък получи подкрепа да обяви, че банката ще промени в началото на идната година "размера, темпото и състава на нашите мерки", ако е необходимо за справянето с ниската инфлация.   Източници от ЕЦБ посочиха, че ръководителят на Bundesbank Йенс Вайдман и германският представител в изпълнителния съвет на ЕЦБ Забине Лаутеншлеге са гласували против това да бъде втръвредна формулировката от "очакване" към "намерение" що се отнася до разширяването на баланса на банката.   Според експерти на ЕЦБ, ако банката купува облигации на всички свои страни членки на вторичния пазар в съотношение на дела, който притежава всяка страна, това би трябвало да бъде безопасно от законова гледна точка.   Фактът, че френските и германските облигации, чиито лихви вече са отрицателни, ще представляват най-голям дял, няма значение, отбелязват те, тъй като притежателите на облигации ще получават пари в брой, които могат да инвестират другаде.   На фона на забавянето на собствената си икономика и понижаващата се инфлация, за Германия е по-трудно да вади доводи срещу увеличаването на активите на ЕЦБ.   Драги отказа да бъде по-конкретен по въпроса колко голямо трябва да бъде мнозинството, което според него ще бъде достатъчно в управителния съвет, за да подкрепи паричното стимулиране, като посочи, че предложението може да бъде така изготвено, че да получи единодушна подкрепа.   Италианските вестници писаха, че гласуването по-рано е било 18 - 6 или 17 - 7 в подкрепа на по-смели действия.   Драги добре разбира, че управителите на централните банки се влияят повече от вътрешните дебати в отделните страни, а не толкова от паневропейската гледка от 41-я етаж.   Вайдман и консервативните германски политици може да се чувстват задължени да представят електората си като се противопоставят на паричното стимулиране, но това, което има значение, е дали Bundesbank ще се съгласи с решението на мнозинството или публично ще го осъди. Шансовете да се случи първото се повишават, докато Драги търпеливо излага аргументите си.   По БТА

IATA предрича по-високи печалби за самолетните компании

http://www.investor.bg/drugi/338/a/iata-predricha-po-visoki-pechalbi-za-samoletnite-kompanii-185395/

Причина за оптимизма са спадащите цени на петрола и позитивните очаквания за световния икономически ръст

ЕЦБ видя в проектозакон заплаха за независимостта на БНБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/10/2435763_ecb_vidia_v_proektozakon_zaplaha_za_nezavisimostta_na/?ref=rss


Проектът за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките накърнява институционалната и финансовата независимост на БНБ, а може да наруши и функционалната й независимост. Това пише в становище на Европейската централна банка (ЕЦБ) по адрес на предложените нови текстове в закона. Техен автор е Министерството на финансите. То обяви проекта в средата на ноември.

Днес от БНБ изпратиха до медиите мнението на ЕЦБ, което е подписано от управителя на институцията - Марио Драги....

ДАНС пресече трафик на културни ценности

http://www.cross.bg/trafik-dans-slychaya-1443469.html

/КРОСС/ ДАНС пресече трафик на културни ценности.На 05.12.2014 г. на територията на община Сливен е проведена специализирана операция на Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с органи на МВР и под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Сливен, за пресичане на трафик на културно-исторически ценности.При извършените процесуално-следствени действия е претърсен частен имот, в който са намерени и иззети старинни огнестрелни и хладни оръжия, монети, старинен римски медальон, парчета керамика от антични съдове, метал-детектори и други вещи и предмети, относими към предмета на престъплението.По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 278 от НК.Работата по случая продължава.

Алонсо имал клауза за напускане, ако "Макларън" не се бори за титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435711_alonso_imal_klauza_za_napuskane_ako_maklarun_ne_se/?ref=rss


Фернандо Алонсо имал клауза в контракта с "Макларън", според която може да прекрати едностранно договора си, ако не му бъде осигурен достатъчно конкурентоспособен болид, съобщава вестник "Газета дело спорт".

Според италианското издание Алонсо е подписал двугодишен договор с опция за удължаване с още една година. Самата клауза за напускане е била предложена от пилота по време на преговорите за договора.

През новия сезон "Макларън" ще поднови съвместната си работа с японския...

5 години затвор за ирландец, пробил дупка в шедьовър на Моне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472973

Мъж, пробил дупка в шедьовър на импресиониста Клод Моне, влиза в затвора за 5 години, предаде
Мъж, пробил дупка в шедьовър на импресиониста Клод Моне, влиза в затвора за 5 години, предаде "Дейли мейл". Посещавайки Националната галерия на Ирландия през 2012 г., 49-годишният Андрю Шанън се е нахвърлил върху платното „Аржантьойски пейзаж със самотна платноходка”, блъскайки с юмрук картината и оставяйки дупка в левия й ъгъл.

Една от най-романтичните ледени пързалки отвори врати в Париж

http://www.cross.bg/poseshtenie-metra-purviya-1443468.html

/КРОСС/ На Айфеловата кула в Париж откриха ледена пързалка. Тя се намира на първия етаж на съоръжението, на 57 метра височина и предлага отлични гледки към Париж.Около пързалката са разположени щандове за греяно вино и шоколад. Още в първия ден на откриването й, тя се превърна в голям хит сред туристите. За ползването на пързалката не се плаща отделно, а важи билетът за посещение на кулата. 190-те квадратни метра лед ще останат бъдат отворени за посещение още два месеца. Видео

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/10/2435796_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

МВР ще издирва Петко Сертов и с хеликоптер. 

Лозан Панов оттегли кандидатурата си за председател на Върховния касационен съд.

15 съдии от Софийския градски съд поискаха оставките на ръководството заради  скандалите около системата за разпределение на делата.

Средиземно море се е...

Една от най-романтичните ледени пързалки отвори врати в Париж

http://www.cross.bg/poseshtenie-purzalkata-metra-1443468.html

/КРОСС/ На Айфеловата кула в Париж откриха ледена пързалка. Тя се намира на първия етаж на съоръжението, на 57 метра височина и предлага отлични гледки към Париж.Около пързалката са разположени щандове за греяно вино и шоколад. Още в първия ден на откриването й, тя се превърна в голям хит сред туристите. За ползването на пързалката не се плаща отделно, а важи билетът за посещение на кулата. 190-те квадратни метра лед ще останат бъдат отворени за посещение още два месеца. video:https://www.youtube.com/watch?v=5SAiBUTo5mQ

Осигурени са задължителните ваксини за бебета

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/12/10/2435794_osigureni_sa_zaduljitelnite_vaksini_za_bebeta/?ref=rss


Осигурени са шест- и петвалентните ваксини за бебета, чието поставяне бе блокирано няколко месеца заради недостиг на количества и провал на обществените търгове за доставчици, показва справка на "Дневник". През октомври служебният министър на здравеопазването заяви, че двата вида ваксини ще бъдат осигурени до края на ноември, но в края на миналата седмица педиатри от различни поликлиники в столицата все още не бяха получили необходимите им количества.

От вчера лекарите в страната...

Мнозинството в НС "уволни" Велизар Енчев от парламентарните комисии

http://www.mediapool.bg/mnozinstvoto-v-ns-uvolni-velizar-enchev-ot-parlamentarnite-komisii-news228195.html

Управляващото мнозинство в Народното събрание освободи Велизар Енчев, който напусна ПГ на Патриотичния фронт, от комисиите по социална политика и по взаимодействие с гражданските организации. Това стана по предложение на съпредседателя на фронта Валери Симеонов в сряда. "Валери Симеонов има унизително отношение към своите колеги. Неговият най-голям проблем е, че се държи към депутатите от парламентарната му група като към негови служители в частно дружество. Формално той има право да поиска моето отзоваване, но зад тази процедура се крият користни цели и желание да бъде елиминиран всеки, който се противопоставя на измамата "Патриотичен фронт", коментира Енчев. "ПФ се оказа една фасада за измама на избирателите, зад която се крият користни интереси и всеки, който се противопостави на измамата, трябва да бъде елиминиран", каза Енчев. С изключването от двете комисии Симеонов иска да заглуши моя глас като представител на Обединените пенсионерски съюзи вече 8 години, каза Енчев. "Той се старае да елиминира възможността да внеса през комисията в пленарна зала това, което обявих вчера - предложението ми за 13-а пенсия в бюджет 2015 г., което е една социална мярка, отнасяща се до пенсионерите с пенсия под прага на бедността", поясни той. "Нашите най-големи противоречия по време на кампанията бяха, че той беше забранил да се говори за проблемите на българските пенсионери. Според неговата бизнес философия те могат да получат увеличение, само ако тези пари се изработят", посочи Енчев. "С това предложение Патриотичният фронт за втори път изменя на своите избиратели. Първият път беше, когато въпреки обещанията си гласува за коалицията ГЕРБ и Реформаторския блок. Днес Валери Симеонов всъщност казва на българските пенсионери "не искам представителство на обединените пенсионерски съюзи", заяви от трибуната Велизар Енчев, който вече не е и водещ в СКАТ. След него на трибуната излезе Мая Манолова, която беше прекъсвана постоянно от водещия заседанието Димитър Главчев от ГЕРБ. Тя помоли искането на Фронта да бъде отложено, защото тя счита, че всеки депутат има право да бъде част от работата на комисиите, дори и след напускането на групата на партията, от която е избран. Последва словесен сблъсък с Главчев, който посъветва Манолова да прочете правилника на парламента преди свое изказване, защото в него никъде нямало изискване независимите да са част от комисии.

Предколедна кръводарителска акция ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273594

Районен център по трансфузионна хематология - Варна и галерия "Арт Маркони" организират кръводарителска акция на 12 декември (петък) от 10 до 13 часа в салона на галерията на ул. "Охрид" 22, научи Moreto.net. "Всеки от нас, чието здравословно състояние, позволява кръводаряване, се е сблъсквал с вътрешната си съпротива и стрес от болничната атмосфера.

Децата на Брад и Анджелина искат да се татуират

http://www.bnews.bg/article-124058

Децата ни вече започнаха да разпитват за татуировки, признава Анджелина Джоли.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване