До Управниците

http://www.zapernik.com/pernik/do-upravnicite_36323/

До кога няма да има едно кино в гр. Перник, не всеки има възможност да ходи до София на кино. Кой купи салона на кино Кракра и защо е продаден? Нали сте избрани да работите за хората, ами ето - направете нещо за града и региона!!!

До "Управниците"

http://www.zapernik.com/obshtestvo/do-upravnicite_36323/

До кога няма да има едно кино в гр. Перник, не всеки има възможност да ходи до София на кино, кой купи салона на кино кракра, и защо е продаден? Нали сте избрани да работите за хората ами ето направете нещо за града и региона!!!

1,5 млрд. евро нов заем от четири банки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473478

Финансовият министър Владислав Горанов да сключи договор за заем от 1,5 млрд. евро с четири банки. Това решиха вчера на съвместно заседание бюджетната и външната комисия на парламента. Те одобриха законопроект за ратифициране на договор за нов държавен заем между България и банките Ейч Ес Би Си, “Сосиете Женерал”, Сити Банк, лондонският кло
Финансовият министър Владислав Горанов да сключи договор за заем от 1,5 млрд. евро с четири банки. Това решиха вчера на съвместно заседание бюджетната и външната комисия на парламента. Те одобриха законопроект за ратифициране на договор за нов държавен заем между България и банките Ейч Ес Би Си, “Сосиете Женерал”, Сити Банк, лондонският кло

След Саудитска Арабия, и Кувейт понижи цените на петрола

http://asia.actualno.com/Sled-Sauditska-Arabija-i-Kuvejt-poniji-cenite-na-petrola-news_445586.html

След Саудитска Арабия и Ирак, Кувейт също понижи цените на петрола, предаде Bloomberg. Държавната компания Kuwait Petroleum ще започне да продава своя петрол с 3,95 долара по-евтино от другите регион...

Сертов отпрашил с кола на блондинка, тя не казва защо

http://www.bnews.bg/article-124107

Автомобилът "Опел Астра"- светлосив металик с регистрационен номер СА2987РМ",с окято е бил последно Петко Сертов, е на 26-годишната Теодора Кондова.

Над 190 хил. мини без охрана след взрива в завод "Миджур"

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/nad-190-hil.-mini-bez-ohrana-sled-vzriva-v-zavod-midzhur-6028793

Всяка година гинат хора, този път 15. Ами тези 190 хиляди! Ако и те бяха гръмнали, то ще отиде сигурно до Видин взривната вълна! Това са 76 тона взрив стоят и с пълно безхаберие, заяви премиерът по време на правителствено заседание

Приключи проверката срещу ексшефа на смолянската полиция

http://www.cross.bg/prestuplenie-danni-inspektorata-1443505.html

/КРОСС/ Проверката на Инспектората на МВР спрямо бившия директор на ОД МВР в Смолян Евгений Василев е приключила. По неофициална информация становището на Инспектората е, че Василев трябва да бъде дисциплинарно уволнен, въпреки че все още да няма официална заповед на вътрешния министър Веселин Вучков. В хода на проверката на Инспектората обаче са установени не само дисциплинарни нарушения, но и данни за извършено престъпление по служба. По тази причина материалите са изпратени обратно за допълнително разследване в Окръжна прокуратура в Смолян.Окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов потвърди, че прокуратурата проверява случая. "Преди около месец от прокуратурата изпратихме резултатите от направената проверка. По един от пунктовете от нея действително са върнати материали със становище, че има данни за извършено престъпление. В момента се прави проверка по тези данни", каза още окръжният прокурор и допълни, че след това наблюдаващият прокурор ще излезе със становище дали наистина има престъпление, за да се образува досъдебно производство или ще се постанови отказ за образуване на такова, пише standartnews.com.

Меглена Кунева: България е готова за Шенген

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473420

По отношение на Шенген и на умението да се пазят границите на Европейския съюз, ние имаме един и същи напредък с Румъния. И двете страни са готови за Шенген. Това го е казала Европейската комисия, също и Европейският парламент, това го каза и Доналд Туск, заяви пред БНТ вицепремиерът Меглена Кунева.
По отношение на Шенген и на умението да се пазят границите на Европейския съюз, ние имаме един и същи напредък с Румъния. И двете страни са готови за Шенген. Това го е казала Европейската комисия, също и Европейският парламент, това го каза и Доналд Туск, заяви пред БНТ вицепремиерът Меглена Кунева.

Пореден опит на Цветан Василев да сложи ръка на БТК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473556

Вестник „Труд" следи задълбочено казусът "КТБ" и последиците, свързани с фалита на банката, поради което не могат да бъдат подминати без коментар изявленията на адвокат Мартин Апостолов пред Би Ти Ви в предаването „Тази сутрин" на 10.12.2014г. 

За да стане ясна позицията на г-н Апостолов, е важно да се знае, че той е доверено лице на Цветан
Вестник „Труд" следи задълбочено казусът "КТБ" и последиците, свързани с фалита на банката, поради което не могат да бъдат подминати без коментар изявленията на адвокат Мартин Апостолов пред Би Ти Ви в предаването „Тази сутрин" на 10.12.2014г. За да стане ясна позицията на г-н Апостолов, е важно да се знае, че той е доверено лице на Цветан

Отложиха избора за шеф на ВКС

http://offnews.bg/news/n_1/n_429791.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да отложи процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) за 17 декември. Един от разглежданите варианти за решаване на въпроса беше и спиране на процедурата до възстановяването на Лозан Панов, пише Дарик. При част от членовете на ВСС възникнаха съмнения, че подаденото заявление за оттегляне от Лозан Панов, блъснатия от кола кандидат за председател на ВКС, е писано от него. Според Димитър Узунов, член на ВСС, поради съмненията, че Панов може да е взел решението си в състояние на "тежка емоция", е редно Съветът да отложи решението си докато здравословното му състоянието не се подобри. Членовете на Висшия съдебен съвет ще изчакат до следващата сряда Панов да се подобри и да препотвърди, или да оттегли заявлението, с което се отказва от конкурса. Кандидатът за председател на Върховния касационен съд , който в момента е съдия във Висшия административен съд (ВАС )- Лозан Панов, беше блъснат от автомобил в столицата вчера и бе приет в "Пирогов" с травми и комоцио.

Борислав Михайлов: Никой от националния отбор не играе черно тото

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435994_borislav_mihailov_nikoi_ot_nacionalniia_otbor_ne_igrae/?ref=rss


Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че националният отбор не е замесен в разследването за уредени мачове. МВР обяви, че девет души са задържани.

"Никой не играе черно тото от националния отбор. Всеки има право да се съмнява, докато не се докаже обратното", каза Михайлов пред Би Ти Ви.

По думите му сигналите идват от УЕФА, а "футболният съюз е като пощенска кутия" и само ги дава на съответните органи. "Явно има събрани данни", добави той.
...

Вижте жената, с чиято кола е изчезнал Петко Сертов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473551

За последно Петко Сертов е бил видян в петък на столичния булевард "Витоша", където е теглил пари от банков клон. След това следите му се губят. На камерите в района не се вижда накъде е тръгнал. След като тегли парите, той се качва в сив автомобил и тръгва в неизвестна посока.  "Автомобилът е "Опел Астра"- светлосив металик с регистрационен номер
За последно Петко Сертов е бил видян в петък на столичния булевард "Витоша", където е теглил пари от банков клон. След това следите му се губят. На камерите в района не се вижда накъде е тръгнал. След като тегли парите, той се качва в сив автомобил и тръгва в неизвестна посока. "Автомобилът е "Опел Астра"- светлосив металик с регистрационен номер

Куцкова: Проблемът със СГС не е в системата за разпределение на делата, а в непочтеното разпределяне

http://pik.bg/куцкова-проблемът-със-сгс-не-е-в-системата-за-разпределение-на-делата-а-в-непочтеното-разп-news259876.html

Куцкова: Проблемът със СГС не е в системата за разпределение на делата, а в непочтеното разпределяне

Проблемът със Софийския градски съд не е в системата за разпределение на делата, а в непочтеното разпределяне. Това каза за "Фокус" говорителят на съюза на съдиите в България съдия Нели Куцкова. По думите й магистратите от този съд отдавна негодуват срещу тази система на разпределение и писмото с искане за оставка на председателят на съда Владимира Янева не е изненада. 

“В този съд делата се разпределят само от трима души. Редно е те да се разпределят от всеки зам.-председател на съответното отделение в съда. Прави впечатление, че от известно време това е привилегия само на определени хора. Дори и те да ги разпределят безкрайно почтено, което вече е поставено под съмнение, това пак не е редно”, коментира Куцкова.

Съдия Нели Куцкова бе категорична, че когато системата се използва коректно тя не дава дефекти. Според нея в СГС не бива да има подобни съмнения за корупция, защото това е съдът, който разглежда дела, в който обикновено са замесени големи интереси. „В огромната си част, съдилищата, които ползват този продукт за разпределение на делата, не са имали проблеми и никога досега не е ставало скандал. Когато човек я ползва честно и почтено тази система не дава дефекти. В СГС нещата станаха много подозрителни, защото там има дела с големи интереси и е нормално да се пита защо са се падали точно на определен съдия “, допълни съдия Нели Куцкова.

Според говорителя на Съюза на съдиите в България преждевременна смяна на ВСС не би разрешила проблемите в съдебната система и затова е по-добре настоящият съвет да изкара мандата си до край.

Нивото на река Марица вече е над критичното (обновена)

http://offnews.bg/news/n_1/n_429772.html

Нивото на Марица при Свиленград прехвърли критичните 5 метра. Нивото на реката в момента е 5,03 м, съобщиха от Би Ти Ви. Очаква се и още по-голямо покачване на реката. За втори път за последните дни Марица заплаши да залее Свиленград. Нивото на реката достигна критичния и изплаши жителите на крайбрежната улица, които още помнят последното наводнение. „Не сме спали 24 часа. Ние живеем тука. Всеки сантиметър гледаме. Ние се наводнихме преди три години. До кръста имаше в хола вода. Съборих си къщата, направих нова”, обяснява един от притеснените. На най-критичните точки властта започна да строи диги от чували с пясък, но въпреки това водата си намери пролуки и влезе в града. Придошлата река рязко вдигна и нивото на канализационните води и за да не избие през шахтите, започна източването им с помпи Водоснабдяването в община Минерални бани е спряно заради заливане на кладенците в терасата на река Марица. Засегнати са около 30 000 души от Хасково и 25 000 от община Минерални бани. Нивото на язовир „Копринка” е спаднало с 3 сантиметра. Изпускането на „Жребчево” продължава. Нивото на река Тунджа при Елхово е най-високото за последните 50 години. Мазета, сутерени и цели улици в града са под вода вече цяла седмица. Разливът около Елхово продължава да расте. Тази сутрин нивото на р. Тунджа е 4,33 метра. При Ямбол реката също е с рекордни стойности – измерени са 5,26 метра. 40 къщи са наводнени в село Николаево. 

За втори път съдии ще умуват за уволнението на Ситнилски

http://www.bnews.bg/article-124105

Петчленен състав на Върховния административен съд върна на тричленка делото за уволнението на Камен Стинилски като член на Висшия съдебен съвет.

Ето я жената, с чиято кола е изчезнал Петко Сертов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473541

За последно Петко Сертов е бил видян в петък на столичния булевард
За последно Петко Сертов е бил видян в петък на столичния булевард "Витоша", където е теглил пари от банков клон. След това следите му се губят. На камерите в района не се вижда накъде е тръгнал. След като тегли парите, той се качва в сив автомобил и тръгва в неизвестна посока. "Автомобилът е "Опел Астра"- светлосив металик с регистрационен номер

ВСС към Радан Кънев: Ако подадем оставка, блокираме съдебната система

http://pik.bg/всс-към-радан-кънев-ако-подадем-оставка-блокираме-съдебната-система-news259875.html

ВСС към Радан Кънев: Ако подадем оставка, блокираме съдебната система

Висшият съдебен съвет единодушно реши да спре процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд до 17.12.2014г. включително, с оглед изтичащия днес срок за подаване на документи от кандидатите за председател на ВКС по раздел I т. 7 от Правилата за избор на административни ръководители, председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор и предвид претърпения инцидент от един от кандидатите в процедурата – Лозан Панов, който е хоспитализиран на 9 декември за лечение в медицинско заведение с диагноза комоцио - commotio cerebri.ВСС отговаря и на призива на Радан Кънев да подаде колективна оставка, като заявяват следното:

Предсрочното прекратяване на конституционно установения петгодишен мандат на Висшия съдебен съвет не е нова или оригинална мярка. Тя е прилагана три пъти (от шест възможни) - винаги след промяна на мнозинството в Народното събрание - и е била критикувана от Европейската комисия.
Незабавната оставка означава например:

1. Замразяване на целия кадрови процес в съдебната система – конкурси за назначения, освобождаване, повишаване и преместване на съдии, прокурори и следователи;

2. Препятстване на бюджетното финансиране;

3. Блокиране на важни за системата реформи: промени в съдебната карта, установяване на норма за натовареност на съдиите, прокурорите и следователите, усъвършенстване на процеса за атестиране, вкл. за статут на несменяемост; повишаване на контрола за спазване на високите етични стандарти;

4. Спиране на висящите дисциплинарни производства;

5. Проваляне на изпълняваните по ОПАК проекти, включително на проекта за електронно правосъдие, който предвижда разработване на централизирано разпределение на съдебните дела по случаен принцип и електронен избор на осмия състав на ВСС по системата един магистрат – един глас – „обещана” от години и на обществеността и на европейските ни партньори.
Очевидно подобна оставка ще породи множество нови институционални трудности, без да реши нито един реален и общественозначим проблем.

По повод публикация в Правен свят от 09.12.2014 г. - „Икономисани 4.5 млн. лв. за съдебната власт отиват в затворите и правна помощ”, Висшият съдебен съвет поиска от Министерството на правосъдието предоставяне на информация на ВСС за размера на усвоените и неусвоени средства по програма „Инвестиции на органите на съдебната власт” за 2015г., както и за причините довели до неусвояването на средства в размер на 4.5 млн. лева и защо тези средства не са пренасочени и усвоени за решаване на проблеми, свързани с извършването на основни ремонти и/или придобиване на сгради за други органи на съдебната власт.

Висшият съдебен съвет одобри проект на Споразумение за взаимодействие между Комисията за предотвратяване и установяване на конфликти на интереси (КПУКИ) и Висшия съдебен съвет, като упълномощи г-жа Соня Найденова – представляващ ВСС, да подпише същото.

Кунева: Не влизаме в Шенген заради съдебната система

http://www.cross.bg/kyneva-shengen-bulgariya-1443504.html

София /КРОСС/ България и Румъния са готови за Шенген по отношение на умението да пазят външните граници на ЕС. Това заяви пред БНТ вицепремеирът Меглена Кунева, позовавайки се на позициите на ЕП, ЕК и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Проблемът е, че някои от страните-членки искали още доказателства, че България уважава върховенството на закон и има дейсвтаща съдебна система, уточни Кунева.Румъния е успяка да докаже през последните две години, че прави успешни стъпки, но България изостава. Според Кунева нашите магистратите трябва да разпознаят задачата, че от тях зависи и икономиката на страната, и репутацията, и влизането в Шенген, и еврофондовете. Трябва да има присъди, когато когато има добре проведено разследване.По думите на вицепремиера Кунева липсва отчетност, контрол, санкции, когато някой е сбъркал.

Вижте русата дама, с чиято кола изчезва Петко Сертов (снимка)

http://pik.bg/вижте-русата-дама-с-чиято-кола-изчезва-петко-сертов-снимка-news259874.html

Вижте русата дама, с чиято кола изчезва Петко Сертов (снимка)

За последно Сертов е бил видян на столичния булевард "Витоша", където е теглил пари от банков клон. След това следите му се губят. На камерите в района не се вижда накъде е тръгнал. След като тегли парите, той се качва в сив автомобил и тръгва в неизвестна посока.

"Автомобилът е "Опел Астра"- светлосив металик с регистрационен номер СА2987РМ", заяви Младен Маринов, шеф на Столичната полиция. Колата обаче не е собственост на Петко Сертов, а на 26-годишната Теодора Кондова. Тя потвърди, че автомобилът е неин, но отказа да даде пояснения, съобщава Нова телевизия.

 

От МВР също отказаха да дадат информация за причините, поради които Сертов кара колата на младото момиче. Поясниха обаче, че той е напуснал дома си, носейки в себе си всичките си лични документи, включително и международния си паспорт. Приятелят на Сертов - полковник Николай Русатиев е категоричен, че бившият шеф на родното ФБР е имал тайна среща. 

"Кой има интерес от изчезването на Петко Сертов? Оттук ще се стигне и до това кой е замесен в неговото изчезване. Защото не е просто така - самият факт, че е излязъл без телефоните си, значи че той е имал нещо предвид", коментира Русатиев. 

От МВР днес бяха категорични, че няма данни Сертов да е жертва на престъпление. Имали обаче информация, че колата му се намира в непристъпна местност в Южна България. 

"Вчера бях на косъм да изпратя вертолета, но метереологичните условия не го позволиха", заяви Светлозар Лазаров, главният секретар на МВР. 

Дали и кога хеликоптер ще обследва района, не е ясно. Ясното поне засега е, че Сертов не е напускал страната. Днес съпругата му Емилия Сертова публикува обръщение, в което заяви, че Сертов не се е самоубил и изчезването му няма общо с неизлечима болест или битови проблеми.

Полицията в Казанлък издирва очевидци на пътен инцидент с фатален край

http://www.cross.bg/kazanluk-intzident-puten-1443503.html

/КРОСС/ Полицията в Казанлък издирва очевидци на пътен инцидент, при който е починал 54- годишен жител на града.На 7 декември в полицейското управление е получен сигнал за открито тяло мъж на ул. "Севт III". При прегледа съдебните медици установили, че причина за смъртта е пътен инцидент.В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия е установено, че инцидент е настъпил на пътя, свързващ Казанлък и гр. Крън, в участъка между Института по розата и етерично-маслени култури и бензиностанция „Славена", между 04:00 и 04:15 на 7 декември.РУП - Казанлък призовава гражданите, които имат информация по случая, да подпомогнат разследването като позвънят на тел. 112 или я съобщят в най-близкото районно управление полиция.

9-има задържани в операция "Черно тото", трима капитани от "А" група в ареста за 24 часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473524

Операция “Черно тото” разтърси футболна България. Криминална полиция и международни служби подеха мащабна акция заради сигнали за уреждане на мачове. Водещи футболисти от “А” група са привиквани един след друг за разпити. Призовани са и елитни съдии. Показания ще дават и президенти на клубове.
“Специализираната полицейска операция за събиране и
Операция “Черно тото” разтърси футболна България. Криминална полиция и международни служби подеха мащабна акция заради сигнали за уреждане на мачове. Водещи футболисти от “А” група са привиквани един след друг за разпити. Призовани са и елитни съдии. Показания ще дават и президенти на клубове. “Специализираната полицейска операция за събиране и

Борисов: Руснаците си докарват тръбата, ние правим хъб до Варна!

http://www.bnews.bg/article-124103

Министърът на външните работи отива на среща с руския посланик, а министрите на икономиката и енергетиката да потърсят разговор с ресорните си колеги в Русия. Това е разпоредил премиерът Борисов на днешното заседание на кабинета.

Пиян се изрепчи на жена си и МВР и се скри при мама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4472655

Мъж наби жена си, мина покрай полицейския участък и счупи прозорец, после се укри в дома на родителите си. Битовата драма се разиграла в 5-хилядното с.Ябланово в Котленския балкан - съобщиха от ОД на МВР-Сливен.
37-годишният съпруг пиянствал почти през целия ден на 9 декември. Накрая се заял с жената, скарали се. И той я набил, за да млъкне. Тя
Мъж наби жена си, мина покрай полицейския участък и счупи прозорец, после се укри в дома на родителите си. Битовата драма се разиграла в 5-хилядното с.Ябланово в Котленския балкан - съобщиха от ОД на МВР-Сливен. 37-годишният съпруг пиянствал почти през целия ден на 9 декември. Накрая се заял с жената, скарали се. И той я набил, за да млъкне. Тя

Падащи звезди през декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273620

Падащи звезди на всяка минута - това ни очаква на 13 срещу 14 декември и на 14 срещу 15 декември. Точно тогава метеорният поток Джеминиди, един от най-ярките и красиви през годината, може да бъде наблюдаван. Джеминиди може да се види с невъоръжено око.

13% от работодателите ще търсят кадри през 2015-а

http://www.cross.bg/rabotodatelite-tursyat-rabotnitzi-1443502.html

София /КРОСС/ Само 13 на сто от работодателите в страната са готови да предложат работа догодина. Данните са от последното проучване на компанията „Менпауър", в което са участвали над 750 фирми. 8 на сто от фирмите най-вероятно ще трябва да съкратят част от персонала си. Най-много работници ще се търсят в сферите на транспорта и комуникациите. Планове за наемане на нови служители имат и във финансите, застраховането, недвижимите имоти и търговията. За сектори, като енергетиката прогнозите са по-песимистични. По-малко ще бъде търсенето и на работници в туризма, строителството и добивната промишленост, съобщава Нова телевизия.

Сидеров: България има ли собствена външна политика или Митов повтаря и изпълнява каквото му кажат от ЕС и НАТО?

http://pik.bg/сидеров-българия-има-ли-собствена-външна-политика-или-митов-повтаря-и-изпълнява-каквото-му-news259873.html

Сидеров: България има ли собствена външна политика или Митов повтаря и изпълнява каквото му кажат от ЕС и НАТО?

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров попита министъра на външните работи Даниел Митов защо в изказванията си като служебен министър квалифицира Руската федерация като „агресор“, което противоречи на дипломатическия език. Това се случи по време на изслушването на Митов в парламентарната комисия по външна политика.

Сидеров даде пример от проведената през ноември в София международна конференция по сигурността като цитира думите на външния министър: „Агресията на Русия в Украйна е нарушение на международното право, прекрояване на картата на Европа в ХХI век, генериране на нови замразени конфликти. Всичко това е пряка провокация на европейските и евроатлантическите ценности“. Националист №1 се поинтересува каква агресия точно е имал предвид Митов. „Руската агресия в Украйна или да не би да бъркате и да имате предвид агресията на украинското правителство срещу цивилни граждани в някои краища на Украйна, където украински военни разстрелваха с право мерене на своите оръдия жилищни сгради, избиваха по един зверски, недопустим за XXI век начин мирни граждани на Украйна от руски произход“, попита Сидеров. „Ако имате предвид агресията на Русия в Украйна, би трябвало да обясните защо говорите по този начин. Кой ви упълномощи и всъщност каква роля изпълнявате като външен министър, за да създавате конфликтна ситуация между България и Руската федерация на базата на откровени неверни твърдения?“, допълни националистът.

Митов отговори, че официалната позиция на България е тази, която е казана от Европейския съюз и НАТО, а именно, че се осъжда анексирането на Крим от Русия. Сидеров контрира външния министър с фактология, като по категоричен начин му обясни, че Крим беше присъединен към Руската федерация, чрез провеждане на демократичен рефендум. Лидерът на АТАКА отново го попита каква позиция заема  - на външен министър на България или на ЕС. „Всяка държава има собствена политика, или вече България няма собствена политика и вие сте длъжен да повтаряте това, което някой друг ви каже. Кажете го тук, за да знаем, че българският външен министър, всъщност няма собствено мислене, а повтаря под индиго, това, което му кажат или което е написано в някакъв документ“, призова Сидеров.

Няма опасност от преливане на язовир „Копринка"

http://www.cross.bg/opasnost-msekynda-kybichni-1443501.html

/КРОСС/ Притокът в яз. „Копринка" е 96 куб. м/секунда, а изпускането на вода от язовира е 120 куб. м/секунда. Данните са към 16 часа.В момента язовирът е запълнен със 138 млн. и 700 хиляди кубични метра вода при капацитет на съоръжението от 142 милиона кубични метра вода.Не съществува опасност от преливане на яз. „Копринка", няма опасност и за мостовете над р. Тунджа при с. Бузовград и с. Розово.Осигурено е денонощно наблюдение от страна на Кризисния щаб в Община Казанлък

Сертов е консултант на “Обединени енергийни търговци”, бил е в офиса в петък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473512

С Ангел Божилов, директор на компания “Обединени енергийни търговци” разговаря Марияна Желева.

- Г-н Божилов, бил ли е Петко Сертов консултант във вашата компания?
 - Да, в нашата компания е.
 - Кога го назначихте?
- Трябва да попитам откога е договорът му. Но е малко след като го освободиха от ДАНС.
 - А вие откога го познавате?
С Ангел Божилов, директор на компания “Обединени енергийни търговци” разговаря Марияна Желева. - Г-н Божилов, бил ли е Петко Сертов консултант във вашата компания? - Да, в нашата компания е. - Кога го назначихте? - Трябва да попитам откога е договорът му. Но е малко след като го освободиха от ДАНС. - А вие откога го познавате?

Девет са задържани при операцията срещу незаконните залагания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473528

От пресцентъра на МВР съобщиха, че девет души са задържани до момента при операция на ГД „Криминална полиция. Намерени и иззети са вещи и документи, съотносими към предмета на доказване на престъпната дейност на група, занимавала се с манипулиране на спортни събития. Досъдебно производство за престъпление по чл. 321, вр.
От пресцентъра на МВР съобщиха, че девет души са задържани до момента при операция на ГД „Криминална полиция. Намерени и иззети са вещи и документи, съотносими към предмета на доказване на престъпната дейност на група, занимавала се с манипулиране на спортни събития. Досъдебно производство за престъпление по чл. 321, вр.

ЦРУ е прилагало жестоки изтезания

http://www.monitor.bg/article?id=453446

Техниките за разпити на ЦРУ, използвани след атентатите от 11 септември 2001 г., са били по-брутални, отколкото разузнавателната агенция признаваше досега, и не са били ефикасни, се казва в доклад на американския Сенат.

Меглена Кунева: От магистратите зависи икономиката ни и влизането в Шенген

http://offnews.bg/news/n_1/n_429743.html

"Нашите магистрати трябва да разпознаят задачата и да знаят, че те са тези, от които зависи и икономиката на страната, и репутацията на страната навън и влизането в Шенген". Това каза в ефира на БНТ вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.  По думите й някои от страните членки искат допълнително уверения за това, че в България има върховенство на закона и действаща съдебна система.  "По отношение на Шенген и умението да се пазят външни граници за ЕС, каквито ще са България и Румъния, ние имаме един и същи напредък", заяви вицепремиерът. Тя допълни, че това е мнение както Европейската комисия, така и на Европейския парламент.  Според Кунева обаче на България за съжаление й се е "изплъзнал успехът в съдебната система". По отношение на скандалите със системата за случайно разпределение на делата вицепремиерът посочи, че няма нищо чудно в искането на оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото той е в ролята на правителството на съдебната система.  "Липсва отчетност, контрол, санкции и разпознаване на отговорността. Когато проблемите са структурни и системни, те не се решава, като се махнат един хора и се сложат други. Това ще стане със съдебната реформа и е важно тя да следва своя ход", обобщи Меглена Кунева.

Василев: Крахът на КТБ бе заради частни интереси

http://business.actualno.com/Vasilev-Krahyt-na-KTB-be-zaradi-chastni-interesi-news_445585.html

Корпоративна търговска банка е жертва на една позорна кампания, организирана от политико-икономическия кръг на ДПС. Целта на кампанията беше да доведе банката до изкуствена несъстоятелност, за да се п...

Вижте първи непоказвания досега Форд Мондео

http://cars.actualno.com/Vijte-pyrvi-nepokazvanija-dosega-Ford-Mondeo-news_445589.html

Тази вечер, по време на официалната церемония на програмата на Мото-Пфое за Опазване на биологичното и културно наследство на България, изненадващо бе показан новият Форд Мондео. Никой не очакваше фл...

В Съединение искат по 15 лв. такса от хората, че са пострадали от наводнението

http://www.cross.bg/suedinenie-navodnenieto-postradali-1443500.html

/КРОСС/ Общината в Съединение събира по 15 лева такса, за да издаде документ, че хората са пострадали от наводнението. Само така обитателите на залетите домове могат да обяснят на шефовете си защо вчера и днес не са били на работа. Бедственото положение в Съединение остава втори ден. Общо 70 къщи са залети. Въпреки че водата беше изпомпана от някои от тях, днес тя отново ги заля. Причината е липса на каквито и да е отводнителни канали, съобщава Нова телевизия.

Масови разпити за порното с ученичката

http://pik.bg/масови-разпити-за-порното-с-ученичката-news259870.html

Масови разпити за порното с ученичката

Мъжът, който прави секс с 15-годишна ученичка в кърджалийски апартамент, е дал обяснение в полицейското управление. Разпитано е и лицето, което е снимало видеото, както и родители на ученици. Няма задържани на този етап. Това съобщава 24rodopi, като се позовава на отлично осведомени източници.

Клипът е качен първо във Фейсбук от малолетно момче, а после разпространяван чрез телефоните на учениците. След намеса на педагози порното е било свалено от социалната мрежа. Преди три седмици обаче част от секс приключенията на ученичката отново се появяват в интернет.

Видеото е качено в интернет преди около един месец, въпреки че историята излезе наяве едва преди седмица. На клипа ясно се разпознават деветокласничката от турски произход и нейният сексуален партньор, който според информациите е на 18 години. Порното е заснето на фона на шумна чалга, която дъни в стаята на ученическия купон.

Операторът не влиза в кадър, но почти през цялото време говори на двойката. С.М. и приятелят й по никакъв начин не показват притеснение от чуждото присъствие, дори напротив. Авторът на видеото цинично се обръща към непълнолетното момиче с думите: "Да кажеш на ваш'те каква си добра, покажи им клипа да видят какво си наследила от тях...". Девойката отвръща със смях.

Внесохме над 94 т. газ през порт Варна

http://www.cross.bg/varna-koraba-feribotni-1443499.html

Варна /КРОСС/ 94 517 т пропан-бутан, (по-популярен като автогаз) е внесен у нас от началото на годината до 31 октомври през фериботния комплекс на "Пристанище Варна". Това съобщиха от дружеството, чийто изпълнителен директор е доц. Божидар Чапаров. Петролният газ е доставен по фериботната линия Варна - Кавказ с 2894 жп цистерни, превозени с трите фериботни кораба - руските "Авангард" и "Славянин", и новия български "Варна". Това е със 7402 тона и с 331 жп цистерни повече от същия период на 2013 г.Пропан-бутанът е 89% от общия импорт по линията Варна-Кавказ. Това означава, че голяма част от екогоривото за много таксита и за доста предприятия като хлебопекарни и пр., се внася у нас с трите фериботни кораба. Линията Варна - Кавказ е една от основните предпоставки за нарастване на товарооборота и приходите на пристанище Варна през последните пет кризисни години, съобщава "Стандарт".

Насърчават спортната дейност в средните и висшите училища с близо 33 хил.лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=273579

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 32 940 лв. за изплащане на стипендии на учениците за постигнати успехи в областта на спорта. Средствата са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби и с тях ще бъдат осигурени 42 стипендии Програмата беше приета през м.

Деветима са задържани при разследването за уредени мачове, Тунчев и Камбуров са сред тях

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435983_devetima_sa_zadurjani_pri_razsledvaneto_za_uredeni/?ref=rss


Деветима души са задържани покрай разследването за уредени мачове в българския футбол, обяви пресцентърът на МВР.

Сред тях са защитникът на националния отбор и втори капитан на ЦСКА Александър Тунчев, голмайсторът на "Локомотив" (Пловдив) и бранителят на "Черно море" Кирил Котев, съобщава "Гонг".

Започнало е досъдебно производство "във връзка с информация за дейността на група лица, занимаващи се манипулиране на спортни събития". Според МВР "може да се предположи, че...

Марица мина критичния максимум от 5 м. при Свиленград

http://www.cross.bg/maritza-svilengrad-stantziya-1443498.html

/КРОСС/ 3 сантимента над критичните 5 метра достигна река Марица при Свиленград. Превантивно вече е затворен за движение старият мост. Реката пробива през дигата, но благодарение на каналната помпена станция на Ляв бряг, която общината е ремонтирала, градът е спасен от наводнение.Бедствено положение все още не е обявено, но продължават да се изграждат диги с пясък.От кметството са поискали от правителството да им осигурят резервно захранване, защото ако помпената станция спре, водата за часове ще залее града, съобщава marica.bg.

ЦРУ дави терористи, държи ги без сън 8 дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473257

Натискане на главата под вода почти до удавяне, лишаване от сън цели 180 часа, насилствено вкарване през ануса на развалена храна.
Това е само част от бруталните техники за разпит, които ЦРУ е прилагало върху заподозрени в тероризъм. Скандалните разкрития са описани в доклад - плод на петгодишно разследване на американския Сенат.
Натискане на главата под вода почти до удавяне, лишаване от сън цели 180 часа, насилствено вкарване през ануса на развалена храна. Това е само част от бруталните техники за разпит, които ЦРУ е прилагало върху заподозрени в тероризъм. Скандалните разкрития са описани в доклад - плод на петгодишно разследване на американския Сенат.

Догодина ще бъдем по-силни в Шампионската лига

http://www.monitor.bg/article?id=453430

„Лудогорец” приключи участието си в европейските клубни турнири с тежка загуба – 0:4, като гост на „Реал” (Мадрид). Очакваното поражение на „Бер­набеу” остави „зелените” на последно място в група В на Шам­пион­ската лига.

Време ми е за бебе, но се страхувам от бременността

http://www.bnews.bg/article-124060

Приятелят ми иска да си имаме бебе, но изпитвам страх от самата бременност, споделя певицата Теди Кацарова в интервю.

Девет задържани при операция срещу черното тото

http://www.cross.bg/informatziya-zadurzhani-stranata-1443497.html

София /КРОСС/ Досъдебно производство за престъпление по чл. 321, вр. 307 б от НК е образувано в ГД „Криминална полиция" във връзка с информация за дейността на група лица, занимаващи се манипулиране на спортни събития. Разследването се води под ръководството и контрола на Специализираната прокуратура.Специализираната полицейска операция за събиране и запазване на доказателства на територията на цялата страна е започнала на 9 декември. Разпитани са множество свидетели. Извършени са претърсвания и изземвания в шест града в страната. Намерени и иззети са вещи и документи, съотносими към предмета на доказване на престъпната дейност.Към момента за срок до 24 часа са задържани деветима души, за които може да се предположи, че са съпричастни към дейността на групата. Според информация на livesport.bg. сред задържаните са капитанът на ЦСКА Александър Тунчев, голмайсторът на "А" група Мартин Камбуров и защитникът на Черно море Кирил Котев. В следващите дни предстои извършването на допълнителни действия по разследването в други градове на страната. Работата по случая продължава.      

ПФ наистина предлага кадър с хитлеристки уклон за военен зам.-министър

http://www.cross.bg/simeonov-front-zam-ministur-1443496.html

София /КРОСС/ Патриотичният фронт настоява да има зам.-министър на отбраната и действително предлага за поста човек с убеждения с хитлеристки уклон. Потвърждението стана ясно от думите на лидера на Националния фронт за спасение на България и съпредседател на ПФ Валери Симеонов пред bTV. Симеонов обаче уточни, че това е само едно от предложенията и „право на премиера е да избере".Става дума за кандидатурата на Иво Антонов, който и в момента работи във Военното министерство като експерт по войнишките паметници. В социалните мрежи обаче бързо се разпространи негова снимка край танк с дясна ръка, вдигната в нацистки поздрав.„Вероятно е хитлериски поздрав, да, но ние не сме обявили предположенията. Аз си го обяснявам това с неговото неизживяно детство. Този човек в момента си върши добре работата, отговаря за българските паметници в чужбина", коментира Симеонов.„Когато се извърши проверка и той не отговаря, той няма да бъде назначен. Уважаваме правото на министър-председателя да избере. Всеки има такива залитания в тийнейджърството си", допълни Симеонов.Преди дни Патриотичният фронт обеща да не оттегля подкрепата си за кабинета „Борисов" при условие, че получи постове като партията на Корман Исмаилов. Тези претенции възникнаха около назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен управител на София.„Предложили сме няколко кандидатури за двете позиции

Деветима задържани за 24 часа за черното тото. Сред тях Тунчев, Камбуров и Котев?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473496

Капитанът на ЦСКА Александър Тунчев, голмайсторът на "А" група Мартин Камбуров и защитникът на Черно море Кирил Котев са задържани за 24 часа, твърди лайвспорт.бг.
Все още не е ясно дали има повдигнати конкретни обвинения срещу тримата, но е ясно, че задържането им е свързано с разразилия се скандал около "черното тото" в България.
Капитанът на ЦСКА Александър Тунчев, голмайсторът на "А" група Мартин Камбуров и защитникът на Черно море Кирил Котев са задържани за 24 часа, твърди лайвспорт.бг. Все още не е ясно дали има повдигнати конкретни обвинения срещу тримата, но е ясно, че задържането им е свързано с разразилия се скандал около "черното тото" в България.

Добринище и две села се обновяват с 1.5 млн. лв. от еврофондовете

http://www.mediapool.bg/dobrinishte-i-dve-sela-se-obnovyavat-s-15-mln-lv-ot-evrofondovete-news228205.html

Курортното градче Добринище и още две села от община Банско ще се обновят с 1.584 млн. лв., дадени от Програмата за развитие на селския райони. Стартът на проекта бе даден в сряда от кмета на Банско Георги Икономов и земеделския министър Десислава Танева с рехабилитацията на парка на Добринище. Освен това са предвидени реконструкция на главната улица, обновяване на тротоари и улично осветление в село Места и реконструкция на улици в село Филипово. Срокът за изпълнение е месец май 2015 г. Танева коментира, че с благоустрояване на инфраструктурата и местата за отдих ще се подобри цялостната визия на трите населени места и ще се повиши потенциалът за развитие на туризма и за привличане на инвестиции в района. За модернизирането на парка в Добринище, както поясни кметът на курортното селище в подножието на Пирин Китан Галчев, ще се инвестират близо един милион лева. Ще бъде извършена цялостна подмяна на растителността в парка, ще бъде ремонтирана съществуващата детска площадка и ще се изгради нова. Средата в градския парк ще бъде съобразена с европейските изисквания за достъпност на лица в неравностойно положение. Предвижда се монтиране на автоматизирана поливна система, ще се изгради водна каскада, ще се реконструират фонтани, ще се монтират нови пейки и кътове за отдих. Паркът ще разполага с ново осветление и система за видеонаблюдение.

Дребните фермери ще бъдат облекчени от следващата година

http://www.cross.bg/pomosht-proizvoditeli-polychavat-1443495.html

Банско /КРОСС/ От 2015 г. дребните производители ще получават помощ, която ще варира от 500 до 1250 евро. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща със земеделски производители в Банско. Тя допълни, че малките фермери ще получават тази помощ до 2020 г. като през 2015 г. ще трябва да подадат заявление. Има условие земеделските производители да не правят промени в стопанството си. След като бъдат подадени всички заявления на желаещите да получават помощ, има изискване фермерите да не кандидатстват по други мерки. Точният размер на подпомагането ще бъде според големината на стопанството, което бъде заявено през следващата година. Министър Танева подчерта, че целта на тази схема е да облекчи административно малките фермери. По време на срещата тя уточни още, че бюджетът на мярката „Млад фермер" в новия програмен период е увеличен близо два пъти. За улеснение техните проекти за кандидатстване ще се изготвят безвъзмездно от Националната служба за съвети в земеделието, чийто правомощия ще бъдат възстановени.    

Сноудън е сигурен в своята безопасност

http://www.cross.bg/snoydun-e-sigyren-v-svoyata-bezopasnost-1443494.html

/КРОСС/ Бившият агент на американските спецслужби Едуард Сноудън увери, че безопасността му в Русия е надеждно обезпечена. „Всичко с мен е наред. Безопасността ми е осигурена, няма никакви проблеми в това отношение. Като цяло ситуация е добра - аз дори се возих на метрото в Москва", каза Сноудън, говорейки чрез телемост между Париж и Москва на конференция, организиран от правозащитни организации във връзка с Международния ден на правата на човека."Единственият проблем в живота ми е, че не съм в състояние да общува със семейството си", каза той.Той каза още, че сега прекарва "по-голямата част от времето си в изследователската работа". Припомняме, че наскоро Сноудън спечели наградата "За правилен начин на живот", която се определя като алтернатива на Нобеловата награда.

Варненските полицаи разкриха грабеж, извършен със сила

http://www.moreto.net/novini.php?n=273529

Разкрити са извършителите на грабеж на сумата от 95 лв. и лични документи, извършен след употреба на физическа сила на 08.12., на ул. "Дибич Забалкански" във Варна. За срок до 24 часа са задържани: Г.Р. на 46 г. от гр. Варна, осъждан, и Д.

Вадят от нафталина най-красивите миски

http://www.monitor.bg/article?id=453417

Едни от най-красивите българки, носителки на титлата „Мис България”, ще участват на тазгодишния 25-и юбилеен конкурс, научи „Монитор”. Водещи на церемонията ще бъдат също миски - Габриела Василева и Ромина Андонова.

Гигов изплатил всички заплати на играчите на "Локомотив" (София)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435954_gigov_izplatil_vsichki_zaplati_na_igrachite_na/?ref=rss


Собственикът на "Локомотив" (София) Николай Гигов е изплатил всички дължими заплати на футболистите, заяви изпълнителният директор Георги Марков, цитиран от "Гонг".

"Когато ви казвах, че преди Коледа парите ще бъдат изчистени, може би не ми вярвахте. Но аз не лъжа", обясни Марков.

По думите му "тези дни ще бъдат изплатени и дължимите суми на служителите в клуба".

Футболистите на "Локомотив" (София) обявиха стачка преди месец заради проблема със заплатите си. Тя...

ВСС реши да спре изборът на председател на Върховния касационен съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/10/2435970_vss_reshi_da_spre_izborut_na_predsedatel_na_vurhovniia/?ref=rss


Висшият съдебен съвет единодушно реши да спре процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд до 17декември 2014г. включително, съобщиха от пресцентъра на съвета. Решението е взето с оглед изтичащия днес срок за подаване на документи от кандидатите за председател на ВКС по Правилата за избор на административни ръководители, председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор и предвид претърпения инцидент от един от кандидатите в процедурата – Лозан Панов, който е...

Хора в безизходица продават златни зъбни коронки и халки в Благоевград

http://pik.bg/хора-в-безизходица-продават-златни-зъбни-коронки-и-халки-в-благоевград-news259867.html

Хора в безизходица продават златни зъбни коронки и халки в Благоевград

Зачестиха случаите на продажба на златни зъбни коронки от благоевградчани изпаднали в крайна нужда, съобщи собственик на златарско ателие от Благоевград, цитиран от struma.com.

В момента един грам злато се изкупува срещу 34 лева, цената е паднала повече от два пъти от миналата година, когато златарите регистрират своеобразен бум на подобни продажби.

Зъбни коронки, брачни халки, гривни и семейни реликви, буквално разплакват хората, които ги оставяха при нас, каза още златарят, но го правят от безизходица. Спомням си, че млада майка остави брачната си халка, за да купи лекарства на болното си момиченце, сиромашия до шия. Нашият бизнес също не цъфти защото продажбата на златни накити се срина, хората нямат пари за нищо, каза още той.

Много златарски ателиета затвориха на територията на областния център.

ИМП поиска повече грижа за циганите и за лесбийките

http://offnews.bg/news/n_1/n_429707.html

Институтът за модерна политика (ИМП) публикува своя Годишен доклад „Уязвими групи и дискриминация през 2014 г.“ , в който сигнализира за системната обществена стигматизация и дискриминация на етническите малцинства, хората с увреждания и хората, принадлежащи към ЛГБТ общността. Това е първият годишен доклад по тази проблематика на ИМП, който в бъдеще ще бъде публикуван всяка година на 10 декември - Международния ден на правата на човека. По отношение на етническите малцинства ИМП подчертава, че отговорността за проблема с включването на етническите малцинства трябва да бъде поета от самите тях, а не да се разчита държавата да свърши всичко. Въпреки това според доклада "усещането, че битовата престъпност е изцяло доминирана от представители на етническите малцинства е измамно" и се насажда в обществото от ксенофобските и националистически среди. Това представлява търсене на удобна мишена, на хроничен виновник за всички беди на обществото. Подобни ксенофоби и националисти според Института са представителите на Патриотичния фронт , чието присъствие в парламента е дълбоко притеснително. Високата битова престъпност ще се реши чрез ефективност за правоохранителните, чийто бюджет е несъразмерно голям за България, а страната ни е на 8-мо място в света по брой полицаи на глава от населението - оттова би следвало МВР да има достатъчно ресурс за справяне с битовата престъпност. "Системното изкривяване на правовия ред с оглед облагодетелстване на група от хора, които използват основните си права като щит срещу релевантното законодателство е недопустимо. Законът трябва да бъде прилаган равноотдалечено от всички субекти в обществените отношения и да не се допуска неравно третиране. Докладът отчита сериозността на ситуацията свързана с множеството незаконни постройки и разбира желанието на общинските и държавни органи да реализират нормите на закона. В същото време изрично се подчертава, че в съответствие с правозащитните стандарти, установени от практиката на Съда в Страсбург, при колизия между правото на живот и нормите на териториално-селищното устройство, предимство следва да се отдава на хуманитарния аспект, а именно, че хора, включително възрастни и деца, ще бъдат оставени без покрив над главата в случай на евикция. България вече беше осъдена от Съда в Страсбург по делото „Йорданова и други срещу България“ по повод евикцията на роми без да се отчитат хуманитарните им нужди", изтъкват от ИМП. ИМП не пропуска и здравния министър Петър Москов  и изявлението му относно ромските махали. Според тях "фразеологията, използвана от здравния министър, има откровено фашизоиден характер – представителите на една етническа група се дехуманизират, наричат се „скотове“ , „популация“ , което влиза в противоречие с конституционната защита на човешкото достойноство".  От ИМП съветват: - Да се извършва системен държавен анализ на престъпленията от омраза срещу етническите малцинства и създаването на условия за публичност за проблемите на тази общност; - Изграждане на диалог между неправителствения и правителствения сектор за създаване на механизъм за дегетоизация на етническите малцинства , разработване на форми за включването им в обществото, както и работа в посока на излизането от състоянието на хронична бедност на голяма част от тях; - Борбата с битовата престъпност да не се обвързва с етническия произход извършителите или потърпевшите от подобни престъпления; -  Изкореняване на държавно толерираната сегрегация на етническите малцинства ; По отношение на хората с увреждания Оценката на ИМП за правата на хората с увреждания през 2014 г. е, че тази правозащитна сфера е попаднала в ситуация на обществено безвремие. Особено притеснителни са данните, че сред всички хора с увреждания в Европа именно българите с увреждания са изложени на най-висок риск от социално изключване или бедност– цели 63,7%. Самата тема за достъпната среда за хора с увреждания се превръща в безинтересна за медиите в страната. Този извод следва от медийното изследване на Института за модерна политика „Темите табу в българските онлайн медии – 2014“. Докладът се спира и на проблема с нереформираната система за оценка на уврежданията (ТЕЛК). Наредбата за медицинската експертиза почива върху инструмент за оценка на увреждането, чиито корени могат да се проследят до началото на 80-те години на миналия век. Освен това институтът на оценката от ТЕЛК е изложен на силен корупционен натиск , а това води до неимоверно нарастване на броя на притежателите на ТЕЛК решение, което им гарантира достъп до пенсия, макар голяма част от тях реално да не са с увреждания. Във връзка с правата на хората с увреждания съветват : - Създаване на нови и подобряване на наличните механизми за борба с бедността при хората с увреждания; - Цялостно преразглеждане на медицинската оценка на увреждането; - Създаване на стратегия, подплатена с финансови инструменти гарантирани от държавата и фондовете на ЕС, за поетапно изграждане на достъпна обществена среда за хора с увреждани, която да бъде оценявана от организации на хората с увреждания, така че да се гарантира реалната използваемост на изградения достъп; - Изграждане на по-гъвкав механизъм за отпускане на технически помощни средства, който да е съобразен с нуждите на хората с увреждания. По отношение на ЛГТБ хората Относно състоянието на правата на ЛГБТ (лесбийки, гейове, би и трансполови) в доклада се изтъква, че тази общност е поставена в условията на устойчива стигматизация, социално изключване и обществен негативизъм. На ЛГБТ хората не са признати основни права, които биват разпознати от редица развити демокрации. Гласовете на защитниците на правата на ЛГБТ са силно отслабени или несъществуващи, докато противниците на тази група се радват на обилно медийно внимание, макар да представляват изключително тесен сегмент от крайни хомофоби и ксенофоби, които нямат широка обществена подкрепа. Институтът за модерна политика дава следните препоръки: - Извършване на системен анализ на държавно ниво на престъпленията от омраза срещу ЛГБТ хората, създаване на условия за публичност за проблемите на тази общност; - Публично и методично оповестяване и критичност на отговорните институции във връзка с престъпленията срещу ЛГБТ хората; - Повишаване на цялостната ангажираност на отговорните институции и политици с ЛГБТ темата; - Извършване на първи стъпки, насочени към обществена дискусия във връзка със с ъвместното съжителство, възможност за сключване на брак и осиновяването на деца от страна на ЛГБТ двойки ; - Засилен мониторинг и по-добро документиране на престъпленията от омраза срещу ЛГБТ хората; -  Създаване на кампании в училищата срещу дискриминацията на ЛГБТ хора с цел ранна превенция на омразата към тази общност.

Каката на Бойко Борисов е баба на Димитър - 4 кг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473320

“Да, станах баба, но съм баба само за Димитър”, каза за “24 часа” д-р Красимира Иванова - сестрата на премиера Бойко Борисов. Тя беше много уморена, но главно щастлива. Четирикилограмовото бебе се родило със секцио на хубавия християнски празник 9 декември, деня на св. Анна, майката на Богородица, доволна е д-р Краси, която вярва в това,
“Да, станах баба, но съм баба само за Димитър”, каза за “24 часа” д-р Красимира Иванова - сестрата на премиера Бойко Борисов. Тя беше много уморена, но главно щастлива. Четирикилограмовото бебе се родило със секцио на хубавия християнски празник 9 декември, деня на св. Анна, майката на Богородица, доволна е д-р Краси, която вярва в това,

Задържаха капитана на ЦСКА, Мартин Камбуров и Кирил Котев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473489

Капитанът на ЦСКА Александър Тунчев, голмайсторът на
Капитанът на ЦСКА Александър Тунчев, голмайсторът на "А" група Мартин Камбуров и защитникът на Черно море Кирил Котев са задържани за 24 часа, твърди лайвспорт.бг. Все още не е ясно дали има повдигнати конкретни обвинения срещу тримата, но е ясно, че задържането им е свързано с разразилия се скандал около "черното тото" в България.

Река Марица премина критичните 5 метра, Свиленград на нокти

http://society.actualno.com/Reka-Marica-premina-kritichnite-5-metra-Svilengrad-na-nokti-news_445583.html

Нивото на р. Марица достигна критичните 5 метра. Гражданите на Свиленград са уведомени за ситуацията. Голяма част от хората са на крайбрежната улица и притеснени следят нивото на водите, предаде Дари...

2 млрд. лв. са прехвърлили досега вложителите в КТБ

http://society.actualno.com/2-mlrd-lv-sa-prehvyrlili-dosega-vlojitelite-v-KTB-news_445584.html

Прехвърлените суми от гарантираните депозити в КТБ са достигнали 2,079 млрд. лв. до края на работния ден във вторник, става ясно от данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Изплащ...

Прекратиха процедурата за избор на председател на Висшия съдебен съвет

http://pik.bg/прекратиха-процедурата-за-избор-на-председател-на-висшия-съдебен-съвет-news259865.html

Прекратиха процедурата за избор на председател на Висшия съдебен съвет

Висшият съдебен съвет единодушно реши да спре процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд до 17 декември 2014г. включително, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Решението е взето с оглед изтичащия днес срок за подаване на документи от кандидатите за председател на ВКС по Правилата за избор на административни ръководители, председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор и предвид претърпения инцидент от един от кандидатите в процедурата – Лозан Панов, който е хоспитализиран на 9 декември за лечение в медицинско заведение с диагноза комоцио.

Полицията издирва 77-годишната Мария Савова от София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473467

Столичното Трето РУ издирва 77-годишната Мария Иванова Савова. Тя е в неизвестност от 5 ноември т.г., когато била за последен път в контакт с близките си.
Възрастната жена е висока около 166 см, с нормално телосложение, светла кожа и продълговато лице, с къса, права коса.
Била е облечена с черен панталон, оранжево палто и черни ортопедични боти.
Столичното Трето РУ издирва 77-годишната Мария Иванова Савова. Тя е в неизвестност от 5 ноември т.г., когато била за последен път в контакт с близките си. Възрастната жена е висока около 166 см, с нормално телосложение, светла кожа и продълговато лице, с къса, права коса. Била е облечена с черен панталон, оранжево палто и черни ортопедични боти.

Новините от деня, сряда, 10 декември

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-сряда-10-декември_l.a_i.622717_at.1.html

България, Гърция и Турция ще изграждат алтернатива на "Южен поток" България, Гърция и Турция са се споразумяли да изграждат съвместно алтернатива...

Полицията издирва 77-годишната Мария Савова от София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473457

Столичното Трето РУ издирва 77-годишната Мария Иванова Савова. Тя е в неизвестност от 5 ноември т.г., когато била за последен път в контакт с близките си.
Възрастната жена е висока около 166 см, с нормално телосложение, светла кожа и продълговато лице, с къса, права коса.
Била е облечена с черен панталон, оранжево палто и черни ортопедични боти.
Столичното Трето РУ издирва 77-годишната Мария Иванова Савова. Тя е в неизвестност от 5 ноември т.г., когато била за последен път в контакт с близките си. Възрастната жена е висока около 166 см, с нормално телосложение, светла кожа и продълговато лице, с къса, права коса. Била е облечена с черен панталон, оранжево палто и черни ортопедични боти.

Спряха процедурата за избор на председател на Висшия съдебен съвет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473453

Висшият съдебен съвет единодушно реши да спре процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд до 17 декември 2014г. включително, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Решението е взето с оглед изтичащия днес срок за подаване на документи от кандидатите за председател на ВКС по Правилата за избор на административни ръководители,
Висшият съдебен съвет единодушно реши да спре процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд до 17 декември 2014г. включително, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Решението е взето с оглед изтичащия днес срок за подаване на документи от кандидатите за председател на ВКС по Правилата за избор на административни ръководители,

Методи Андреев: Щом Интерпол издирва Сертов, значи е в чужбина

http://offnews.bg/news/n_1/n_429714.html

Защо Интерпол ще издирва бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, ако той не е в чужбина. Явно българските служби имат информация, че той е напуснал държавата или е бил принуден да напусне. Това заяви бившият шеф на Комисията по досиетата и депутат от ГЕРБ Методи Андреев в ефира на Би Ти Ви. "За да се търси човек от Интерпол, това трябва да е поискано от нашите служби, които да са сигурни, че лицето не се намира на територията на страната", обясни той. "Петко Сертов е бил в тежък конфликт с хората на ДПС в ДАНС заради корупционни практики", подчерта Андреев. Той обясни, че през последните дни е обсъдил с колегата си от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов да поискат информация за мистериозното по думите му дело „Лиани”. "В това дело става въпрос за разследване на тежка политическа корупция по времето на тройната коалиция, с министър председател Сергей Станишев", обясни Андреев. Той допълни, че според него това е доказателство, че Петко Сертов не е одобрявал политиката, водена от Станишев, за прекалено допускане на хора от ДПС във високите етажи на властта. Според Андреев Сертов съвестно е водел разследването по дело "Лиани" за апартамент на „Позитано”, превърнат в блиндирана каса на ДПС с пари, които се стичат от различните институции. По думите му обаче преди акцията да бъде осъществена „едни много важни хора са съобщили на други важни хора” за разследването. Така на следващия ден операцията се е провалила, защото при влизането в апартамента той се е оказал празен. „Службите са си свършили работата”, подчерта Методи Андреев. Той припомни, че малко след акцията е последвало самоубийството на шефа на политическия кабинет на Ахмед Доган Ахмед Емин. Депутатът намекна също така, че Петко Сертов през последните месеци е работел по „Южен поток”. Андреев заяви, че случаят „Сертов” показва колко „немощни са службите и е объркана държавата ни”. Всякакви мистерии могат да се случат, за да дестабилизират българското управление, обясни той, като допълни, че изключва един толкова "образован и деликатен човек" да е прибягнал до самоубийство.  Методи Андреев подкрепи предложението на министъра на правосъдието съдии да не членуват в масонски ложи и ловни дружинки, като подчерта, че те са незаконни организации, в които се решава съдбата на цели сектори от икономиката.

Списание Тайм: Борците срещу ебола са личности на годината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473440

Борците срещу ебола бяха обявени за личности на 2014 г. на „Тайм“. Така авторитетното списание отдаде признание на лекарите, медсестрите и немедицинския персонал, които се изправят срещу смъртоносната зараза, предаде АФП.
Най-тежката досега епидемия от ебола взе над 6300 жертви, повечето в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия.
Борците срещу ебола бяха обявени за личности на 2014 г. на „Тайм“. Така авторитетното списание отдаде признание на лекарите, медсестрите и немедицинския персонал, които се изправят срещу смъртоносната зараза, предаде АФП. Най-тежката досега епидемия от ебола взе над 6300 жертви, повечето в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия.

Банка "Виктория" отваря врати за вложители на 12 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273607

Търговска банка "Виктория", която е дъщерна на КТБ, ще отвори на 12 декември, за да могат всички вложители да се разпоредят с парите си. Това става ясно от съобщение на квесторите на банката. В дъщерната на КТБ търговска банка "Виктория" има достатъчно средства, за да се изплатят парите на всички вложители.

Закопчаха капитана на ЦСКА за черно тото!

http://www.bnews.bg/article-124102

След акцията на полицията за черно тото са задържани капитанът на ЦСКА Александър Тунчев, голмайсторът на "А" група Мартин Камбуров и защитникът на Черно море Кирил Котев.

Спряха процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473450

Висшият съдебен съвет единодушно реши да спре процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд до 17 декември 2014г. включително, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Решението е взето с оглед изтичащия днес срок за подаване на документи от кандидатите за председател на ВКС по Правилата за избор на административни ръководители,
Висшият съдебен съвет единодушно реши да спре процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд до 17 декември 2014г. включително, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Решението е взето с оглед изтичащия днес срок за подаване на документи от кандидатите за председател на ВКС по Правилата за избор на административни ръководители,

"Южен поток" да стига до Варна и ЕК да разпределя чрез хъб газа за Европа

http://www.mediapool.bg/yuzhen-potok-da-stiga-do-varna-i-ek-da-razpredelya-chrez-hab-gaza-za-evropa-news228204.html

Газопроводът "Южен поток" да стига по дъното на Черно море до Варна, както е планиран маршрутът му, но от там природният газ на "Газпром" да влиза в газоразпределителен център (хъб), който да се управлява от Европейската комисия и от там руската суровина да се разпределя на европейските държави, като България да има опция да вкарва и свое гориво в събираните количества. Това предложение прави българският премиер Бойко Борисов по време на заседание на правителството в сряда, стана ясно от публикуваната стенограма от заседанието. Той възлага на вицепермиера Томислав Дончев да го оформи според "евроатлантическите ценности" и да го внесе в Европейската комисия. Офертата към Брюксел идва след като миналия понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че проектът за строежа на "Южен поток" се прекратява, защото България под натиска на Европейската комисия не дава разрешение за строежа на тръбата. Той обяви още, че за сметка на спрения проект в Турция ще се строи нов алтернативен газопровод, коъто ще завършва с газов хъб на турско-гръцката граница. Реално Борисов адаптира путиновия вариант, предложена на Анкара, но с досегашното трасе на газопровода и хъб у нас. Разговори с руския посланик и министрите на икономиката и енергетиката Министър-председателят приема също така направеното предложение от вицепремиера Ивайло Калфин министърът на външните работи да поиска обяснения по случая със спирането на проекта "Южен поток" от руския посланик у нас, а министрите на икономиката и на енергетиката от ресорните си руски колеги обяснения по случая. Борисов натоварва Дончев със задачата още същия ден да изпрати писмо до еврокомисаря Марош Шефчович, който отговаря на бъдещия общ европейски енергиен съюз, предложение ЕК да финансира изграждането във Варна на хъб, "където Европейската комисия да плаща, така както Турция газта идваща от Русия, и на базата на общия енергиен съюз да я разпределя съответно за Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и България". "Позиция, по която не може да й бъде отказано, ако те не са лицемерни. Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като отиде е добре, а когато дойде в България е зле. Ние не трябва изобщо да създаваме илюзии, че ако ние толкова принципно отстояваме Третия енергиен пакет, Гърция или Македония биха си го позволили. Това не е двоен стандарт. Това е действително проблем за това правителство, разбира се и предишните. Предложението ми е точно в унисон и с плана "Юнкер", и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация. Защо? В този хъб ние можем да вкарваме нашата газ, която си взимаме или си добиваме в Черно море от "Галата“, дай Боже от "Силистар“, от "Терес“, от "Хан Аспарух“, от Ловеч и от други места. Финансирайки сега интерконекторите за Гърция, за Турция, за Сърбия, на практика от този хъб във всички посоки реверсивно може да тече газ от тези, които идват по линия на "Южен поток“ и от тези, които излизат съответно пък, ако Гърция дойдат направят някой ден пристанища за втечнен газ, дойде по-евтин газ отнякъде, или от Израел или от Катар, или откъдето и да било, по тези реверсивни тръби, ние съответно взимаме по-евтин газ и пак разпределяме нагоре", обяснява идеята си Борисов. Руснаците да си докара тръбата, Брюксел да построи хъба, а ние – нашата мрежа "Никъде нямам слабост в позицията, никъде. Официално, писмо веднага до Шефкович. Включително, госпожа Бъчварова, да ми се подготви едно за Доналд Туск, за Съвет. Това е, защото Доналд беше човекът, който е моторът на общия енергиен съюз. Ние им даваме огромната възможност вместо всички държави поотделно да се събираме, Европейската комисия плаща за този хъб, правим на Варна разпределителния център по енергийния съюз и сме номер едно диверсифициращи Европа, изпълваме със съдържание. Руснаците да си докарат "Южен поток“, ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме, и от там си взимаме газта, не ние, не България, а Европейската комисия я разпределя, общия енергиен съюз", продължава премиерът. "Тогава ние ще си покараме тръби. Няма да ни говорят кои фирми, защо, как, корупция, дали е три, пет, колко милиарда, няма значение. Европа си инвестира и си правим диверсификация. Прекрасно. Това не знам защо да не се приеме", коментира министър-председателят. Според него "това е едно прекрасно предложение, то устройства всички страни, защото е много чисто – няма корупция, няма проблеми, няма да ходи в Турция, Гърция, Македония да има проблем, идва си тук, взима го Европейската комисия, ето ви Трети енергиен пакет, по нашите тръби мога да возят всички доставчици, които дойдат от света, не само трети или четвърти, всички, защото са на Европейската комисия". "За тези които не знаят, да им кажа, Турция не е транзитьор, Турция плаща газта на границата и става собственик и оттам я препродава вече на другите. Ние предлагаме същото, на границата Европейската комисия да стане собственик и оттам да я продаде на всички, които сме по трасето в тази част на Европа", разяснява идеята си Борисов. Борисов: Брюксел веднага да даде отговор за "Южен поток" Той също така казва, че Брюксел веднага трябва да ни даде отговор, "защото иначе започваме да подписваме разрешителните". "Утре ще стане като с "Белене“ – на арбитраж и България плаща, не плаща друг. Или да ни напишат, Дончев, "не“. Да ни кажат "не“ на базата на пълномощното, което господин Стойнев (б.ред - министърът на икономиката и енергетиката от кабинета "Орешарски") е предоставил. Да ни кажат "не“, за да може след това фактурата, ако трябва да се плаща, да я препратим към упълномощения, а не да остане пак при упълномощителя", посочва премиерът. Ивайло Калфин обаче посочва, че това пълномощно няма юридическа стойност. "То е само политическо, което е едно от безобразията на правителството на Орешарски, вместо да си води преговорите, да отиде да натовари някой. Предишният комисар десет пъти беше заявил, че той няма интерес към "Южен поток“, това не е приоритетен проект, не го смята за важна задача, а ние му казваме – ти преговаряй. Това няма юридическа стойност. Това, което има юридическа стойност, е нашето споразумение с Русия, те по него ще ни съдят, не по Шефчович какво казва", посочва Калфин, който беше депутат в предишния Европейски парламент, а преди това външен министър на България. Кунева: Да привлечем Гърция и други към идеята На заседанието Томислав Дончев докладва за проведения предишния ден разговор в Брюксел с Шефчович и посочва, че са били коментира провеждани разговори между ЕК и Русия по проекта чрез работна група, но Русия не е показала готовност да приеме европейските изисквания за "Южен поток", според които трябва да се осигури достъп до тръбата и на други търговци освен на "Газпром". Русия "тъкмо обратното, подала е жалба в Световната търговска организация", казва вицепремиерът по еврофондовете и икономическите въпроси. Другият вицепремиер Меглена Кунева предлага страната ни да е по-активна в битката за финансиране но плана "Юнкер". "Една от точките, по които този план се очаква да напредне е точно енергетика. Ние можем да се съберем не само България, но България, Гърция и още няколко страни, които имат явен интерес, и да направим, ние трябва да се обединяваме и по интереси вътре страните в Европейския съюз", казва Кунева.

Меглена Кунева: България е готова за Шенген

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473441

По отношение на Шенген и на умението да се пазят границите на Европейския съюз, ние имаме един и същи напредък с Румъния. И двете страни са готови за Шенген. Това го е казала Европейската комисия, също и Европейският парламент, това го каза и Доналд Туск, заяви пред БНТ вицепремиерът Меглена Кунева.
По отношение на Шенген и на умението да се пазят границите на Европейския съюз, ние имаме един и същи напредък с Румъния. И двете страни са готови за Шенген. Това го е казала Европейската комисия, също и Европейският парламент, това го каза и Доналд Туск, заяви пред БНТ вицепремиерът Меглена Кунева.

Ген. Василев: В изчезването на Сертов има личен мотив

http://www.cross.bg/motiv-sertov-lichen-1443493.html

София /КРОСС/ Има няколко неща, които говорят, че в изчезването на Петко Сертов има личен мотив. Това коментира пред БНТ ген. Васил Василев, бивш шеф на НС "Полиция".Изговориха се много неща. Трудно ми е да говоря, защото сме приятели и не искам да влизам в конспирации. Нещата говорят, че явно става въпрос за личен мотив. Явно иска да бъде сам. Ако разсъждаваме логически, той се издирва от понеделник. За това време съвсем спокойно е можел да мине през която си граница поиска. Трудно ми е да коментирам думите на съпругата му. Тя го познава най-добре. Не искам да влизам в сферата на гаданията. Не мога да си представя каква толкова страшна информация е имал за някой. Бил съм в службите и мога да заявя, че директорът не винаги знае в детайли по какво се работи. Той е запознат, но със сигурност не знае всички подробности. Станалото с Петков Сертов е мистерия. Да се надяваме, че ще се покаже отнякъде, каза още Василев.Той коментира и подготвяните от кабинета промени в службите за сигурност.От създаването на ДАНС досега се видя, че това е тромава структура, която не може да изпълнява функциите си. Тя трябва да стане по- скоро контраразузнавателна служба. В МВР трябва да има централизация, поясни генералът.    

Ген. Василев: След като Сертов е предприел такава крачка, вероятно има личен мотив

http://pik.bg/ген-василев-след-като-сертов-е-предприел-такава-крачка-вероятно-има-личен-мотив-news259857.html

Ген. Василев: След като Сертов е предприел такава крачка, вероятно има личен мотив

"Петко Сертов беше изключителен човек, задълбочен, мисли сериозно. Работили сме него, беше един добър ръководител", заяви генерал Васил Василев - български полицай, директор на Национална служба "Полиция" (1998-2003) в ефира на ТВ7.

"Трудно ми е да говоря по случая, беше ми приятел. За да предприеме подобно нещо, очевидно има личен мотив. Това, което мисля аз е, че за да направи подобно нещо, иска да бъде сам. Той излиза сам и поема в неизвестна посока, ако е искал да напусне страната от която и да е посока, е нормално да му поискат лична карта - тоест щеше да е ясно дали е напуснал България", каза още той.

"Съпругата е човекът, който най-добре познава мъжа си, но няма как да знаем истината. Повярвайте ми трудно ми е дори да предполагам какво е станало", допълни Василев.

"Това, което и остава е да чакаме, дай боже да се появи жив и здрав", надява се генералът.

Над 190 000 мини са останали без охрана след взрива в Миджур

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/10/2435963_nad_190_000_mini_sa_ostanali_bez_ohrana_sled_vzriva_v/?ref=rss


Повече от 190 614 неутилизирани противопехотни мини, които са произведени преди 35 години и според европейското законодателство не би трябвало все още да не са обезвредени, са били оставени без охрана в склад към взривилият се завод "Миджур" в село Горни Лом, съобщи днес премиерът Бойко Борисов на заседанието на министерския съвет. При експлозията в цеха за утилизация през октомври загинаха 15 души.

От стенограмата на заседанието, публикувана на сайта на правителтвото, става ясно, че...

Бокова в Осло за нобелите за мир

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473351

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е в Осло, където присъства на връчването на Нобеловата награда за мир на двамата защитници на правото на образование - 17-годишната пакистанка Малала Юсуфзай и 60-годишния индиец Кайлаш Сатяртхи.
17-годишната Малала е най-младата носителка на престижния приз. През 2012 г.
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е в Осло, където присъства на връчването на Нобеловата награда за мир на двамата защитници на правото на образование - 17-годишната пакистанка Малала Юсуфзай и 60-годишния индиец Кайлаш Сатяртхи. 17-годишната Малала е най-младата носителка на престижния приз. През 2012 г.

Автомобил гори край Рилския манастир

http://pik.bg/автомобил-гори-край-рилския-манастир-news259862.html

Автомобил гори край Рилския манастир

Лек автомобил избухна в пламъци на отсечката за Рилския манастир.

Инцидентът стана преди минути, съобщи "Струма бг".

Шофьори заобикалят по стария път от страх, че колата може да избухне.

Очаква се пристигането на екипи на пожарната.

ВСС спря избора на шеф на ВКС

http://www.cross.bg/sudebnata-suvet-predsedatel-1443492.html

София /КРОСС/ Висшият съдебен съвет единодушно реши да спре процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд до 17.12.2014г. включително, с оглед изтичащия днес срок за подаване на документи от кандидатите за председател на ВКС по раздел I т. 7 от Правилата за избор на административни ръководители, председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор и предвид претърпения инцидент от един от кандидатите в процедурата - Лозан Панов, който е хоспитализиран на 09.12.2014г. за лечение в медицинско заведение с диагноза commotio cerebri.По повод искането на г-н Радан Кънев заявено в ефира на bTV на 08.12.2014 г. Висшият съдебен съвет да подаде колективна оставка, заявяваме следното:Предсрочното прекратяване на конституционно установения петгодишен мандат на Висшия съдебен съвет не е нова или оригинална мярка. Тя е прилагана три пъти (от шест възможни) - винаги след промяна на мнозинството в Народното събрание - и е била критикувана от Европейската комисия. Незабавната оставка означава например: 1. Замразяване на целия кадрови процес в съдебната система - конкурси за назначения, освобождаване, повишаване и преместване на съдии, прокурори и следователи; 2. Препятстване на бюджетното финансиране; 3. Блокиране на важни за системата реформи: промени в съдебната карта, установяване на норма за натовареност на съдиите, прокурорите и следователите, усъвършенстване на процеса за атестиране, вкл

Тръгнаха делата на уволнените за акцията в Лясковец полицаи

http://www.cross.bg/mihaiilov-angelov-petko-1443491.html

/КРОСС/ Върховният административен съд даде ход на дело, заведено срещу МВР от бившия шеф на "Криминална полиция" в ОДМВР-Велико Търново Калоян Михайлов. Той бе един от четиримата служители на дирекцията, които бяха наказани със заповеди на бившия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след провалената акция на СОБТ в Лясковец.На 14 март при опит на командоси да обезвредят барикадиралия се в апартамента си Петко Петков и да отнемат незаконните му оръжия, той застреля баретата Емил Шарков и рани още трима спецполицаи.Тогавашното ръководство на МВР стовари цялата вина за провала на акцията върху полицията във Велико Търново. Тезата на Цветлин Йовчев бе, че баретите са планирали перфектно проникването в дома на Петко, но местните ченгета предупредили неволно собственика, като на своя глава отишли да заснемат имота, ден преди акцията.С постановление на Йовчев, бяха уволнени служителите Павел Ангелов и Радослав Георгиев. Директорът на ОДМВР Христо Христов бе освободен от поста и наказан със забрана за кариерно израстване. Същото наказание бе наложено и на тогавашният шеф на "Криминална полиция" Калоян Михайлов. И четиримата обжалваха своите наказания, като заседанията по делата на Ангелов и Христов са насрочени за февруари, пише "24 часа".Адвокатът на Михайлов, Борислав Недков е отправил редица искания за представяне на доказателства

Над 200 влака пред спиране (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473343

Към 200-220 влака трябва да бъдат премахнати от разписанието, а около 1500-2000 железничари - съкратени. Това съобщи пред транспортната комисия в парламента министърът на транспорта Ивайло Московски.
На практика това са около една трета от всички влакове в разписанието на българските железници, които са към 600.
Към 200-220 влака трябва да бъдат премахнати от разписанието, а около 1500-2000 железничари - съкратени. Това съобщи пред транспортната комисия в парламента министърът на транспорта Ивайло Московски. На практика това са около една трета от всички влакове в разписанието на българските железници, които са към 600.

Бензинът в България е с 20% по-скъп от средната цена за света

http://econ.bg/Новини/Бензинът-в-България-е-с-20-по-скъп-от-средната-цена-за-света_l.a_i.622709_at.1.html

Независимо от спадащите цени на петрола и на горивото по цял свят, които се отразиха и на търговията в България, стойността на бензина у нас остава с...

"Южен поток" затвори във Варна, няма заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=273613

"Южен поток" затвори офиса си на ул. "Цар Симеон" 29 във Варна от понеделник. Вратата не бе отворена и във вторник, и днес, когато от 11 до 18 часа трябваше да се дава информация на граждани за проекта. "Миналата седмица двамата служители от руската компания казаха, че май ще ги затварят.

Сидеров: България има ли собствена външна политика или Митов изпълнява каквото му кажат от ЕС и НАТО?

http://www.cross.bg/ministur-siderov-bulgariya-1443490.html

София /КРОСС/ Лидерът на "Атака" Волен Сидеров попита министъра на външните работи Даниел Митов защо в изказванията си като служебен министър квалифицира Руската федерация като „агресор", което противоречи на дипломатическия език. Това се случи по време на изслушването на Митов в парламентарната комисия по външна политика. Сидеров даде пример от проведената през ноември в София международна конференция по сигурността като цитира думите на външния министър: „Агресията на Русия в Украйна е нарушение на международното право, прекрояване на картата на Европа в ХХI век, генериране на нови замразени конфликти. Всичко това е пряка провокация на европейските и евроатлантическите ценности". Националист №1 се поинтересува каква агресия точно е имал предвид Митов. „Руската агресия в Украйна или да не би да бъркате и да имате предвид агресията на украинското правителство срещу цивилни граждани в някои краища на Украйна, където украински военни разстрелваха с право мерене на своите оръдия жилищни сгради, избиваха по един зверски, недопустим за XXI век начин мирни граждани на Украйна от руски произход", попита Сидеров. „Ако имате предвид агресията на Русия в Украйна, би трябвало да обясните защо говорите по този начин

От БДЖ готови за мащабна стачка

http://www.cross.bg/stachka-mashtabna-zapalen-1443489.html

София /КРОСС/ Има договор между БДЖ и държавата за броя на отпуснати влакове, в случая той не се изпълнява. Компромис може да се намира при реална база за преговори, при това положение е безсмислено да се преговаря.Ако не се промени нищо, през февруари - март със сигурност ще има стачка. Това заяви пред ТВ7 Петър Бунев от Синдиката на железничарите към КНСБ.Намаляването на влаковете и съкращенията не са пътя за решаването на проблемите в БДЖ.Трябват инвестиции за подобряване на услугите, реализиране на проекти, с които да бъдат привлечени повече пътници, категоричен е Бунев.Пожарът в БДЖ е запален, пожарът при държавните служители е запален, при миньорите не е по-различно. Стачките по веригите могат да тръгнат много лесно, прогнозира още синдикалистът.Той добави, че категорично ще има протести срещу вдигането на възрастта за пенсиониране и ако депутатите не се вслушат в това, напролет ще бъде подготвена мащабна стачка.    

Застраховател от Свищов осъди прокуратурата за близо 60 бона след незаконно обвинение

http://pik.bg/застраховател-от-свищов-осъди-прокуратурата-за-близо-60-бона-след-незаконно-обвинение-news259860.html

Застраховател от Свищов осъди прокуратурата за близо 60 бона след незаконно обвинение

30 хиляди лева морални вреди и 27 000 лв. адвокатски хонорари и пътни разходи за явяване по дела ще трябва да плати прокуратурата на свищовлията Георги Иванов, пише "24 часа".

Апелативният съд в Търново му присъди обезщетението заради необосновано обвинение в обсебване на крупна сума, за което той бил окончателно оправдан на две съдебни инстанции. От продължилото над 3 години наказателно производство Иванов претърпял стрес, вдигнал кръвно, оронено било доброто му име и съсипани бизнесначинанията му.

46- годишният мъж е бивш военен пилот и след пенсионирането си, решил да започне бизнес в крайдунавския град. Заедно със съпругата му, през 2006 г. регистрирали фирмата "Интербул" ООД в Свищов. Иванов сключил договор със застрахователното дружество "Интерамерикан България" ЗЕАД и започнал да прави застрахователни полици в региона като техен представител. Бизнесът му бил насочен основно към едри клиенти, най-вече земеделски производители и вървял много успешно. Стигнало се дори до преговори за застраховане на АЕЦ "Белене". Свищовлията въртял офисите в Русе, Велико Търново и Несебър.

Той развивал обществена дейност - бил дългогодишен член на Ротари клуб в крайдунавския град, участва в управлението на футболен клуб "Атлетик" - Свищов и сдружението "Зелен Дунав" - Белене.

Сагата започнала през 2009 г. когато Георги и съпругата му продали компанията си за застраховки на Костадин Коджабашев от Димитровград, за да ползват контактите му в Хасковско и да разширят дейността. От "Интерамерикан" обаче прекратили едностранно договора с новия собственик. Между застрахователя и посредника възникнал спор за неотчетени 157 000 лв. и срещу Георги Иванов и Коджабашев започнало досъдебно производство, че са присвоили парите.

Били изправени пред съда в Димитровград и им било запорирано цялото имущество и банкови сметки. В последствие съдът ги оневинил, но районната прокуратура подала протест. Окръжният съд в Хасково отменил оправдателната присъда и върнал делото на обвинителите заради процесуални нарушения. През януари 2012 г. прокуратурата снела обвиненията от Коджабашев, но срещу Иванов бил внесен втори обвинителен акт, че съзнателно ощетил чуждо дружество с получени суми от застрахователни полици. Едва през 2013 г. свищовският бизнесмен бил оправдан окончателно.

Той на свой ред решил да търси правата си по Закона за отговорността на държавата и завел иск в Търново. В него с претенции бил включен и патньорът му от Димитровград.
Иванов посочил, че необоснованото обвинение му е причинило много големи проблеми, жителите на Свищов започнали да гледат на него с друго око, бил орезилен. Изпитвал срам, че отдал дълги години от живота си в служба на държавата като военен, а впоследствие тя го изкарала най-големия престъпник.

Съдът уважил частично иска му от 50 000 лв. за морални вреди. На Коджабашев пък присъдил 15 000 лева обезщетение. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС.

Лукарски се срещна с представители на АИКБ

http://www.cross.bg/lykarski-predstaviteli-vuprosi-1443488.html

София /КРОСС/ Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна днес с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Обсъдени бяха въпроси свързани с приоритетите в развитието на българската икономика. На срещата присъстваха и зам.-министрите на икономиката Даниела Везиева и Любен Петров.По време на срещата министър Лукарски подчерта, че предстои възобновяването на Съвета за икономически растеж (СИР), на който ще се обсъждат и решават неотложни въпроси заедно с бизнеса. В съвета ще влизат представители на министерството, на работодателските организации и на парламентарната икономическа комисия. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи най-неотложните проблеми, които трябва да се преодолеят, за да може да се осигури една по-добра бизнес среда у нас. Според него усилията трябва да са насочени към максимално опростяване на административните процедури и услуги, прозрачност при възлагане на обществени поръчки, задължителна оценка на въздействието на изготвяните нормативни актове, включително върху бизнес средата, свеждане на регулаторните режими до минимално изискуемия от ЕС законодателство, ускоряване на изграждането на електронното правителство и др.Министър Лукарски увери, че той и екипът му ще поддържат редовен контакт с всички работодателски организации и ще направят всичко възможно за бързо решаване на проблемите на българските производители и индустриалци.    

Турция плаща изграждането само на наземната част на газопровода от Русия

http://www.cross.bg/chast-tyrtziya-izgrazhdaneto-1443487.html

/КРОСС/ Турция не възнамерява да взема участва във финансирането на строителството на морската част от газопровода от Русия, но е съгласна да поеме разходите по изграждането на наземната част. Това съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз."В момента преговаряме за съвместна компания за този проект. Ние все още нямаме никаква представа за цената на морската част на тръбата, тъй като не сме част от изграждането й", посочи той.

Двойник на Барак Обама в Индонезия се страхува за живота си

http://america.actualno.com/Dvojnik-na-Barak-Obama-v-Indonezija-se-strahuva-za-jivota-si-news_445579.html

Двойник на американския президент Барак Обама се страхува за живота си, пише The Daily Mirror. Четиридесетгодишният Илхам Анас живее в Джакарта и работата му като двойник на Обама му позволява да изд...

Само 13% от работодателите ще търсят кадри през 2015 г.

http://business.actualno.com/Samo-13-ot-rabotodatelite-shte-tyrsjat-kadri-prez-2015-g-news_445580.html

Само 13 на сто от работодателите в страната са готови да предложат работа догодина. Данните са от последното проучване на компанията „Менпауър", в което са участвали над 750 фирми. 8 н...

Понта: Каквото и да се случи, Румъния има собствен газов ресурс

http://balkani.actualno.com/Ponta-Kakvoto-i-da-se-sluchi-Rumynija-ima-sobstven-gazov-resurs-news_445581.html

Румънският премиер Виктор Понта заяви днес, че независимо какво се случва с доставките на газ от Русия, Румъния може да осигури тази зима потреблението на населението и спешните нужди от собствените с...

Цацаров до Борисов: Още 190 хил. забранени мини цъкат край Миджур!

http://www.bnews.bg/article-124101

190 614 неутилизирани противопехотни мини, които са произведени преди 35 години и са забранени, стоят на склад към завод "Миджур" в село Горни Лом.

Разследват отново загадъчна смърт на мъж в банята, ексхумираха го

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4472866

Пълно разследване на загадъчната смърт на Станимир Петков от Стара Загора разпореди пловдивският апелативен съд. Мъжът издъхнал в банята, докато се къпел. Магистратите отмениха решението на старозагорската окръжна прокуратура, с което тя е прекратила досъдебното производство. Така делото тръгва отначало.
Станимир бил открит мъртъв в банята
Пълно разследване на загадъчната смърт на Станимир Петков от Стара Загора разпореди пловдивският апелативен съд. Мъжът издъхнал в банята, докато се къпел. Магистратите отмениха решението на старозагорската окръжна прокуратура, с което тя е прекратила досъдебното производство. Така делото тръгва отначало. Станимир бил открит мъртъв в банята

Офисът на "Южен поток" затвори във Варна

http://pik.bg/офисът-на-южен-поток-затвори-във-варна-news259858.html

Офисът на "Южен поток" затвори във Варна

"Южен поток" затвори офиса си на ул. "Цар Симеон" 29 във Варна от понеделник. Вратата не бе отворена и във вторник, и днес, когато от 11 до 18 часа трябваше да се дава информация на граждани за проекта, съобщава 24 часа.

"Миналата седмица двамата служители от руската компания казаха, че май ще ги затварят. Не знаеха дали ще има пари за заплати, оплакаха се", каза бодигардът от съседния банков клон. Варненското представителство бе открито на 16 януари тази година.

Тогава главният изпълнителен директор на "Южен поток" Олег Аксютин обеща строителството на тръбата да бъде напълно прозрачно за българските граждани. Според казаното от Аксютин, газопроводът щеше да привлече 3,5 млрд. евро преки инвестиции. "България ще стане важна транзитна страна. Ще бъдат създадени нови работни места по време на строителството и експлоатацията", каза още той по време на официалната церемония за старта на офиса.

Отвъдното в музея

http://www.grreporter.info/content/%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%8F

Новата изложба в Музея на Кикладското изкуство в Атина се заема с една от най-големите мистерии, които занимават хората от векове – какво се случва с душата след смъртта на тялото.

прочети повече

Доброволците и дарителите по време на наводненията са „Човек на годината“ 2014

http://www.moreto.net/novini.php?n=273605

Доброволците и дарителите по време на наводненията бяха отличени с голямата награда „Човек на годината„ 2014 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността. Наградите бяха връчени днес, 10 декември, Международният ден на правата на човека, на тържествена церемония в София във Френския институт.

Застраховател от Свищов осъди прокуратурата за близо 60 бона след незаконно обвинение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473332

30 хиляди лева морални вреди и 27 000 лв. адвокатски хонорари и пътни разходи за явяване по дела ще трябва да плати прокуратурата на свищовлията Георги Иванов. Апелативният съд в Търново му присъди обезщетението заради необосновано обвинение в обсебване на крупна сума, за което той бил окончателно оправдан на две съдебни инстанции.
30 хиляди лева морални вреди и 27 000 лв. адвокатски хонорари и пътни разходи за явяване по дела ще трябва да плати прокуратурата на свищовлията Георги Иванов. Апелативният съд в Търново му присъди обезщетението заради необосновано обвинение в обсебване на крупна сума, за което той бил окончателно оправдан на две съдебни инстанции.

От магистратите зависи икономиката на страната, обяви Меглена Кунева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/10/2435944_ot_magistratite_zavisi_ikonomikata_na_stranata_obiavi/?ref=rss


Отмагистратите зависи икономиката на страната и репутацията на България, каза днес по БНТ вицепремиерът Меглена Кунева. Тя визира това, че неприемането на страната в Шенген, ще е има негативно отражение върху икономиката.

Кунева е на мнение, че що се отнася до охраната на границите, с Румъния сме рамо до рамо, но на България и се "изплъзва успеха в съдебната система". Коментирайки скандалите със системата за случайно разпределение на делата, вицепремиераът посочи, че ВСС е...

Симеонов: В общините на ДПС българите са роби

http://offnews.bg/news/n_1/n_429746.html

В смесените райони, в районите, които са под контрола на ДПС, българите са под робство. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред bTV. Не е нормално като влезеш в тези общини, да не можеш да чуеш българска реч. Като отидеш, първо те питат на турски: „Ти кой си?“. Там и в общините се говори на турски, а това има влияние вече и върху обществените поръчки, които се възлагат, подчерта Симеонов. ДПС е една комерсиална партия, защото си купува гласове. Какво им харесват на ДПС в Монтанско и Видинско? Няма такова нещо, чудеса има само по Коледа. С автобуси ги извозват до областните градове, каза Симеонов. Новоизлюпената партия ДПС има за цел да смуче от жизнените сили на държавата и за целта в нейните редици има хора от турското разузнаване, коментира съпредседателят на ПФ. Валери Симеонов обясни, че на среща с правосъдния министър Христо Иванов е обсъдено предложение за създаване на смесена комисия, в която да се включат представители на Министерството на правосъдието, на МВР и на прокуратурата, за да се направят законодателни промени за наказанията на извършителите на битови кражби. Циганската престъпност няма да остане ненаказана, подчерта той. По повод възможното назначаване на Иво Антонов за зам.-министър на отбраната и информацията за това, че е почитател на Третия райх, Симеонов коментира, че всеки има залитания в младежките си години. На въпрос за възможните кандидати за председател на комисията за култура и медии в парламента Симеонов отговори, че въпросът не е актуален и подчерта, че все още се обсъждат различни варианти.

Хора в безизходица продават златни зъбни коронки и халки в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473316

Зачестиха случаите на продажба на златни зъбни коронки от благоевградчани изпаднали в крайна нужда, съобщи собственик на златарско ателие от Благоевград, цитиран от struma.com.
В момента един грам злато се изкупува срещу 34 лева, цената е паднала повече от два пъти от миналата година, когато златарите регистрират своеобразен бум на подобни
Зачестиха случаите на продажба на златни зъбни коронки от благоевградчани изпаднали в крайна нужда, съобщи собственик на златарско ателие от Благоевград, цитиран от struma.com. В момента един грам злато се изкупува срещу 34 лева, цената е паднала повече от два пъти от миналата година, когато златарите регистрират своеобразен бум на подобни

Близо 20 000 са без ток в Северозападна България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/10/2435937_blizo_20_000_sa_bez_tok_v_severozapadna_bulgariia/?ref=rss


Около 20 000 души от областите Видин, Враца и Монтана все още са без ток, след като вчера над 70 далекопровода се срутиха, заради сковалия ги лед.

Към 16.00 часа днес 8 хил. клиенти от 7 общини в област Видин са без електрозахранване, както и 1 450 клиенти от 2 общини във Враца и 10 хил. от 7 общини в Монтана, съобщиха от ЧЕЗ. От компанията уточняват, че броят на засегнатите хора варира постоянно, заради ремонтните работи, а на този фон непрекъснато се късат нови проводници и падат...

Борисов предлага ЕС да финансира газов хъб на входа на "Южен поток" в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/10/2435876_borisov_predlaga_es_da_finansira_gazov_hub_na_vhoda_na/?ref=rss


Правителството ще предложи на Европейския съюз да финансира газов хъб (център) на входа на "Южен поток" на българска територия, от който руската суровина да се разпределя към другите европейски страни. Идеята му е обсъдена и одобрена от другите министри на заседанието на кабинета днес. Това се вижда от публикуваната от Министерски съвет стенограма от него.

На вицепремиера Томислав Дончев е възложено да изпрати писмо с предложението до зам.-председателя на ЕК за енергийния съюз Марощ...

Меглена Кунева: България и Румъния са готови за Шенген

http://pik.bg/меглена-кунева-българия-и-румъния-са-готови-за-шенген-news259855.html

Меглена Кунева: България и Румъния са готови за Шенген

По отношение на Шенген и на умението да се пазят границите на Европейския съюз, ние имаме един и същи напредък с Румъния. И двете страни са готови за Шенген. Това го е казала Европейската комисия, също и Европейският парламент, това го каза и Доналд Туск. 

Това каза в интервю за предаването на БНТ „Още от деня” вицепремиерът Меглена Кунева. Тя заяви, че не Шенген е проблемът, а трябва България да има действаща съдебна система.

„Не е необходимо от България да се опитваме да издигаме глас за опровергаване на българската теза „България е готова за Шенген“. Иначе, по отношение на съдебната система, има много какво да се желае и аз подкрепям на сто процента реформата на съдебната система. Висшият съдебен съвет е правителството на съдебната система и няма никакво учудване, че се иска оставката на това правителство. На нашата страна й липсва отчетност, контрол, санкции и разпознаване на отговорността“, каза още Кунева. 

Турция обяви за приоритетен газовия проект на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/12/10/2435934_turciia_obiavi_za_prioriteten_gazoviia_proekt_na_es/?ref=rss


Приоритетният газов проект за Турция е подкрепяният от ЕС Трансанадолски газопровод (TANAP), който е част от Южния газов коридор, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, цитиран от агенция "Интерфакс".

Според думите му Анкара ще разгледа и предложението на президента Владимир Путин за за газопровод през Черно море вместо "Южен поток", който трябваше да излиза на българския бряг.
На пресконференция след среща с колегите си от Грузия и Азърбайджан той каза, че засега...

Бюджетната комисия ратифицира заема за 1,5 млрд. евро при лихва от 1,08%

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/biudjetnata-komisiia-ratificira-zaema-za-15-mlrd-evro-pri-lihva-ot-108-185408/

Кредитът, отпуснат от 4 банки, е за срок от 6 месеца с възможност за удължаване на мостовото финансиране с още 6 месеца

Фандъкова показа обновения “Женски пазар”

http://www.cross.bg/sofiya-pazar-razvitie-1443486.html

София /КРОСС/ Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова представи обновения „Женски пазар" на Витория Алиата Ди Вилафранка, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и Югоизточна Eвропа", ГД „Регионална и урбанистична политика" към Европейската комисия в присъствието на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на УО на ОПРР, Деница Николова. Женският пазар е едно емблематично място за града - тук се е намирал централния пазар на София и нашата цел бе както да обновим средата за живеене, така и да стане по привлекателна за туристи. Проектът разработихме с участието на гражданите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Проектът за реконструкция на „Женския пазар" е финансиран чрез ниско лихвен заем от „Фонд за устойчиво градско развитие на София" ЕАД в рамките на инициатива JESSICA, финансирана от ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от ЕС чрез ЕФРР. Общият размер на инвестицията е 8 513 010 лева, от които средствата по JESSICA влизат на 6 538 236,42 лева. От тях 3 229 888,78 лева са осигурени от ОПРР(или 49,4% от сумата на заема) и 3 308 347,64 лева (или 50,6% от сумата на заема) представляват допълнително съфинансиране от страна на фонда за градско развитие ФУГРС ЕАД. С реализацията на проекта е подобрена изцяло визията на емблематичния за София пазар

"Лудогорец" няма да е последен в Лигата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473125

„Такава вихрушка никога не ме е вяла - призна вратарят Владислав Стоянов, след като „Лудогорец" допусна четири гола от „Реал" (0:4). - И миналата година имахме сериозни двубои, но толкова работа в защита и за мен да сме имали не се сещам."
В Мадрид наистина вя ураган, след като статистиката показва, че „Реал" е стрелял 33 пъти по посока на вратата
„Такава вихрушка никога не ме е вяла - призна вратарят Владислав Стоянов, след като „Лудогорец" допусна четири гола от „Реал" (0:4). - И миналата година имахме сериозни двубои, но толкова работа в защита и за мен да сме имали не се сещам." В Мадрид наистина вя ураган, след като статистиката показва, че „Реал" е стрелял 33 пъти по посока на вратата

Слънчев бряг остава без туристи за Коледа и Нова година

http://pik.bg/слънчев-бряг-остава-без-туристи-за-коледа-и-нова-година-news259853.html

Слънчев бряг остава без туристи за Коледа и Нова година

Не се очакват туристи в Слънчев бряг за Коледните и Новогодишните празници. Студентите също не празнуваха своя празник в курорта, каза за "Фокус" Веселин Налабантов, хотелиер и член на „Съюза на собствениците - Слънчев бряг”. По думите му, в курорта има всички условия за развитието на туризма, но съществуват проблеми.

„Трябва да затваряме рано хотелите и затова не можем да посрещнем гости”, обясни още хотелиерът. Той допълни, че има най-различни видове туризъм: религиозен, културен, селски, но те не се развиват през зимата на територията на община Несебър.

От съюза на собствениците в Слънчев бряг настояват в закона за туризма да бъде отредена глава „Определение на националните курорти”. Веселин Налабанов изтъкна, че все още продължава разделението на Слънчев бряг, на източна и западна част.

Хора в безизходица продават златни зъбни коронки и халки в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473273

Зачестиха случаите на продажба на златни зъбни коронки от благоевградчани изпаднали в крайна нужда, съобщи собственик на златарско ателие от Благоевград, цитиран от struma.com.
В момента един грам злато се изкупува срещу 34 лева, цената е паднала повече от два пъти от миналата година, когато златарите регистрират своеобразен бум на подобни
Зачестиха случаите на продажба на златни зъбни коронки от благоевградчани изпаднали в крайна нужда, съобщи собственик на златарско ателие от Благоевград, цитиран от struma.com. В момента един грам злато се изкупува срещу 34 лева, цената е паднала повече от два пъти от миналата година, когато златарите регистрират своеобразен бум на подобни

ЕЦБ: Банките могат да плащат повече пари на Фонда за гарантиране на влоговете

http://offnews.bg/news/n_1/n_429691.html

Европейската централна банка изпрати становище за законопроекта на БСП за промени в Закона за влоговете в банките, поискано от БНБ. В него ЕЦБ критикува предложеният текст, с който БНБ се задължава да предоставя кредит на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при недостиг с мотива, че това накърнява независимостта на централната банка. От друга страна, от ЕЦБ подкрепят друго предложение в проекта - да бъде увеличена годишната вноска от банките за Фонда за гарантиране на влоговете. Законопроектът Законопроектът с основни вносители Румен Гечев, Атанас Мерджанов и Михаил Миков предвижда банките да плащат на Фонда за гарантиране на влоговете в банките годишна вноска в размер на 0.5% от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна база. При недостиг на средства, какъвто бе случаят с КТБ, УС на фонда може да увеличи вноската до 2% от влоговата база за 3-годишен период и да изисква авансово плащане на годишната вноска. При допълнителен недостиг БНБ да отпуска кредит на Фонда от средствата на управление "Банково" и от резерва на БНБ в срок от 10 дни, предвижда законопроектът. Той разрешава Фондът да получава и заеми от български и чужди банки по ред, определен от управителния му съвет. Заемите могат да бъдат обезпечавани с активи на Фонда. Становище Законопроектът противоречи на Договора за Европейския съюз в часта му, забраняваща централните банки да предоставят овърдрафти или други видове кредитни улеснения в полза на публичния сектор, включително да финансират задълженията на публичния сектор спрямо трети лица, се казва в становището. Единствените съвместими със забраната форми на финансиране от централната банка в полза на национална схема за гарантиране на депозити в кредитните институции са: а) кредит в рамките на деня в съответствие с общите правила за предоставяне на такъв кредит от централната банка; б) краткосрочно спешно ликвидно финансиране в съответствие със строгите условия, установени в докладите на ЕЦБ за конвергенцията, т.е. ако подобно финансиране е краткосрочно, насочено е към овладяването на спешни ситуации, на риск са изложени аспекти на системната стабилност и решенията се вземат по усмотрение на централната банка. "В законопроекта трябва да бъдат включени разпоредби в тази връзка. В него не се съдържат подобни условия и не се посочва максималният срок на кредита, предоставен от БНБ на фонда. Следователно задължението на БНБ да предостави кредит на фонда в размера, необходим за покриването на допълнителния недостиг на финансови средства във фонда, е несъвместимо със забраната за парично финансиране", се казва в становището на ЕЦБ. Законопроектът задължава БНБ да предостави кредит на Фонда със средства на управление "Банково" и от "резерва", без да уточни какво се включва в този "резерв" и без да посочи горна граница на размера на кредита. С това задължение "законопроектът накърнява институционалната и финансовата независимост на БНБ, а може да наруши и функционалната ù независимост", констатират от ЕЦБ и уточняват защо. "На първо място, законопроектът възпрепятства инвестирането, управлението и отчитането на резервите, което е задача на БНБ по Закона за БНБ с оглед на гарантирането на стабилността на националната парична единица и на фиксирания обменен курс в България. Второ, в зависимост от размера на кредита и срока, за който той се отпуска, които не са уточнени в законопроекта, отпускането на подобен кредит може значително да ограничи финансовите средства в БНБ и нейните резерви, като по този начин се поставят под заплаха изпълнението на задачите на БНБ, свързани с Европейската система на централните банки, както и стабилността на валутния борд в България, а следователно и правомощието на БНБ да поддържа ценовата стабилност. Трето, разпоредбата, в която се определя конкретният източник от финансовите средства на БНБ, който следва да бъде използван от БНБ за отпускането на кредит в полза на фонда, възпрепятства упражняването на правомощията на БНБ да управлява собствените си финансови средства", уточняват от ЕЦБ. Законопроектът предвижда банките да плащат авансово последващи вноски, ако средствата на фонда са недостатъчни, за да покрият задълженията му. "Във връзка с това една добре финансирана схема за гарантиране на депозити предоставя закрила на дребните вложители, като същевременно подобрява финансовата стабилност. Наличието на условия за добро финансиране осигурява ефективно гарантиране на депозитите и е благоприятно за поддържането на общественото доверие", пишат от Европейската централна банка. ЕЦБ подкрепя изискването банките да плащат завишени годишни премийни вноски и да ги правят авансово , ако финансовите средства, с които разполага фондът, не са достатъчни, за да се изплатят на вложителите гарантираните суми по депозитите, пишат от ЕЦБ. "Схемите с предварително финансиране следва да включват и възможността да се поиска от частния сектор да предостави допълнителна финансова подкрепа, тъй като предварително събраните от сектора средства може да се окажат недостатъчни при кризисна ситуация." Въпреки това ЕЦБ препоръчва такива мерки да бъдат внимателно преценени, тъй като могат да повлияят върху стабилността на кредитните институции и на банковия сектор. По-конкретно изискванията за прекалено висок размер на последващото финансиране може да станат проциклични, ако бъдат наложени по време на икономически спад. "В този смисъл Директива 2014/49/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, предвидена за транспониране в националното право до средата на 2015 г., предвижда кредитните институции да плащат извънредни вноски в размер до 0,5 % от своите гарантирани депозити за една календарна година, освен ако са необходими по-големи вноски при извънредни обстоятелства със съгласието на компетентния орган. Освен това в нея е предвидена разпоредба, според която компетентният орган може да отложи изцяло или частично изпълнението на задължението на дадена кредитна институция за плащане на извънредни последващи вноски, ако плащането им би застрашило ликвидността или платежоспособността на кредитната институция", се казва в становището. ЕЦБ отбелязва, че допълнително временно финансиране, което надхвърля последващите вноски от кредитните институции, които са членове в схема за гарантиране на депозити, може да е необходимо при тежка криза, при която се изисква, например, активирането на гаранциите за депозитите в големите кредитни институции. Докато банките следва да поемат основната отговорност за доброто финансиране на схемата за гарантиране на депозити, може да са налице възможности за допълнително финансиране за целите на ликвидността, например фондът да вземе заем от пазарите (евентуално обезпечен с държавна гаранция) или да получи кредитна линия от правителството. ЕЦБ разбира, че в момента държавните органи предприемат стъпки, за да отпуснат на фонда значителна кредитна линия от централния бюджет, която е обезпечена с активи на фонда, включително и с бъдещи вземания към банките за годишни премийни вноски.

Полицията разтури новоизникнало циганско гето в центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273610

Незаконно циганско гето изникна в зеленото пространство на “детелината” между бул. “Христо Ботев” и ул. “Девня” във Варна. Ромите дошли от Белослав заедно с цялото си имущество, като си построили нови коптори в централния район “Одесос”, където 1 кв.

ГЕРБ обмисля държавата да издържа ексслужители на възлови постове

http://www.mediapool.bg/gerb-obmislya-darzhavata-da-izdarzha-ekssluzhiteli-na-vazlovi-postove-news228203.html

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов предложи държавата да създаде механизъм, с който да защитава бившите си служители на възлови постове. По този начин ще се гарантират държавните тайни за националната сигурност, уточни той пред журналисти в парламента в сряда. Идеята, която се обмисля в ГЕРБ, Цветанов лансира във връзка с изчезването на бившия председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов. Искането на бившият вътрешен министър не е за осигуряване на физическа охрана, а по-скоро за набавяне на доход на висшите служители в сферата на сигурността, дори след напускането на постовете им. Все още идеята не е изчистена и в мнозинството не са наясно дали предложението ще бъде оформено като задължение на държавата да намира работа на такива висши служители за определен срок или по-скоро да им предоставя безсрочен доход. Философията, че висшите полицаи трябва да бъдат трудоустроявани е стара теза на премиера Бойко Борисов, който я употреби след уволнението на Сертов от ДАНС през 2009 година и го преназначи като шеф на звеното към МС, известно като БОРКОР. Междувременно, докато аргументираше тезата си, Цветанов опита да изчисти и образа на близкия до него бивш шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който бе разследван за корупция в предходния управленски мандат, а преди месец бе гласен от новото мнозинство за шеф на ДАИ. "Това, което наблюдавахме и през последната година и половина, е отношението на тогавашното парламентарно мнозинство спрямо професионалните качества и на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, и на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, и към всички тези колеги, които действително работиха срещу тежката организирана престъпност", заяви той. В момента и двамата са извън системата, защото бяха освободени по времето на предишните управляващи. Бившият вътрешен министър отново обясни, че не ставало дума за физическа охрана, а за "по-голяма стабилност на тези хора да не участват в някакви търговски дружества или дейности, които могат да бъдат в ущърб на националната сигурност, защото те са хора, които са боравили с много информация". "Представете си, че един председател на ДАНС отива да работи да консултира фирми, които под една или друга форма могат да бъдат заплаха за националната сигурност, а той ги консултира по корпоративна сигурност", даде пример Цветанов и добави, че един еврокомисар като напусне Европейската комисия е осигурен за един период от време, за да не влезе в конфликт на интереси с дейността, която изпълнява. Идеята на ГЕРБ обаче не се приема особено добре от експертите по темата в Реформаторския блок. Според тях няма никаква необходимост държавата да издържа висшите полицаи, а и подобни нормативни промени биха били дискриминационни. "Ако висшите полицаи получават "помощи", за да мълчат, какво правим с по-нисшите, които също разполагат с информация? Или трябва да се дава на всички, което е невъзможно защото тази система е голяма, или дискриминираме, което е недопустимо", твърдят от РБ.

Сидеров: Митов потвърди, че е бил служител на американска организация и служебен министър едновременно

http://www.cross.bg/ministur-slyzheben-slyzhitel-1443485.html

София /КРОСС/ Министърът на външните работи на България Даниел Митов призна, че е бил в конфликт на интереси, докато е изпълнявал длъжността служебен министър на ведомството в кабинета „Близнашки". Това стана ясно след зададен въпрос от лидера на "Атака" Волен Сидеров по време на изслушването на Митов от парламентарната комисия по външна политика. Външният министър каза, че няколко дни преди да бъде назначен на поста е подал молба за напускане от Националния демократичен институт, финансиран от американското правителство. Срокът на подаденото предизвестие е изтекъл на 3 ноември т. г. Това означава, че през времето, в което Митов е бил служебен външен министър е бил в конфликт на интереси и същевременно служител на чужда държава. „Вие сте взели отпуск, като служител на Националния демократически институт, за да станете служебен министър, което в случая е без аналог, може би в нашата нова история", каза Сидеров. „Много се радвам, че потвърдихте с думите си, че докато сте бил служебен министър ви е текло предизвестието за напускане на НДИ. Значи сте бил служебен министър и служител на организация, издържана от американските данъкоплатци, т.е. чужд служител на чужда държава. Това според мен е грубо нарушение на Конституцията и би трябвало прокуратурата да вземе отношение", допълни лидерът на "Атака" и отново поиска оставката на МвнР шефа

Полицията разследва кой помете 54-годишен мъж край Казанлък

http://www.bnews.bg/article-124099

РУП – Казанлък търси очевидци на пътен инцидент, при който е починал 54 – годишен жител на града.

Искаш отпуска? Получаваш я - шефът вече не може да ти откаже!

http://pik.bg/искаш-отпуска-получаваш-я---шефът-вече-не-може-да-ти-откаже-news259852.html

Искаш отпуска? Получаваш я - шефът вече не може да ти откаже!

Работодателят няма право да отказва, без основателна причина, служителят да ползва полагащата му се почивка за годината, когато тя е заявена в рамките на периода, отбелязан в графика. Срокът, в който във всички фирми трябва бъде изготвен график за ползването на платения годишен отпуск от служителите за следващата година, е 31 декември, напомнят от Главна инспекция по труда, пише Inews.bg.

В графика задължително се включват основният и допълнителен платен годишен отпуск на работниците и служителите за 2015 г. В него могат да се включат и всички дни, които не са използвани и не са погасени по давност. Според Кодекса на труда тези дни могат да се ползват до изтичане на давността им, дори да не са отложени и независимо от причината, поради която са останали неизползвани. Затова работодателят е задължен да води отчетност за всички непогасени по давност дни отпуск, не само за отложените. Той има право сам да избере как да води тази отчетност, обясняват от инспекцията. 

От ведомството обясниха, че неизползваният отпуск, натрупан след 2009 г., се погасява по давност две години след периода, за която се отнася. Неизползваните дни до края на 2009 г. не се погасяват по давност. 

От агенцията напомнят, че работникът е длъжен да използва платения си отпуск в рамките на календарната година, за която се отнася, тъй като той е предвиден за възстановяването му.

От инспекцията информират, че работодателите също могат да предоставят на работниците и служителите си платен годишен отпуск без тяхно писмено искане.

Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика, работникът или служителят има право сам да определи времето за ползването му. За целта той трябва да уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително. Шефът пък има право да предостави платен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане, ако той не е бил поискан в рамките на графика, при престой на предприятието за повече от 5 дни, както и когато всички работещи в него ползват едновременно отпуск в определен период. 

За следващата календарна година могат да се отлагат общо до 10 дни отпуск от работодателя заради важни производствени причини или ако работниците и служителите поискат това писмено по уважителни причини.

Платеният годишен отпуск може да се отложи, когато целият или част от него не е използван в годината, за която се отнася, заради ползването на друг вид законоустановен отпуск. Такъв отпуск е за бременност и раждане, за гледане на дете и т.н., информира БТА В този случай двугодишната давност на отложения платен отпуск започва да тече от края на календарната година, през която работникът или служителят се е завърнал на работа. 

При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят дължи заплащане на целия неизползван платен годишен отпуск, непогасен по давност, дори да не е прехвърлен по съответния ред и независимо от причините, поради които не е ползван, допълват от инспекцията.  

В Смолян организират дискусия за ползите и рисковете от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции

http://www.cross.bg/smolyan-transatlanticheskoto-sporazymenie-1443484.html

Смолян /КРОСС/ На 13 декември от 15.00 ч. в Изложбена зала на Държавен архив - гр. Смолян ще се проведе отворена дискусия на тема „Ползи и рискове от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)". Това е първото публично обсъждане извън столицата на горещата тема. Иво Христов - журналист от списание за политически анализи „A-specto" и водещ на „Малки истории" по БНТ, и Ваня Григорова - икономист и председател на сдружение „Солидарна България" ще информират аудиторията за целите и замисъла на Трансатлантическото споразумение. Ще бъдат засегнати въпроси относно преговорния процес между Европейската комисия и САЩ, как подобни споразумения са повлияли върху заетостта и икономическия растеж, какво показват предварителните анализи за очакваните ефекти от ТПТИ. Ще бъде поставен акцент върху преимущественото положение, в което такова споразумение би поставило външните инвеститори и ограниченията на правомощията на националните държави да защитават публичния интерес на населението и бизнеса.Поканени за участие са представители на НПО, браншови сдружения на производители и на доставчици от сектора на услугите, на академичните среди, на адвокатската колегия в Смолян, граждани. Срещата се организира от Общински съвет на БСП- Смолян.

София прави още два пазара с европари

http://pik.bg/софия-прави-още-два-пазара-с-европари-news259851.html

София прави още два пазара с европари

След Женския пазар още две тържища в столицата ще бъдат основно реконструирани с нисколихвен заем от евроинициативата JESSICA. Нова цветна борса ще има в "Надежда" 4. Пазарът на ул."Бели Дунав" пък ще бъде възстановен, след като се наложи да се премахне при строежа на метрото.

Това стана ясно при посещението на кмета Йорданка Фандъкова на обновения Женски пазар. Там тя заведе шефката на дирекция "Изграждане на административен капацитет" към ЕК Витория Алиата ди Вилафранка, за да види как се харчат средствата от ЕС, пише "Стандарт".

От грънчарското ателие на пазара дамите излязоха с малки коледни подаръци. Занаятчиите, които имат сергии на тържището, обаче настояват да се насочи туристическият поток към Женския пазар, за да имат достатъчно клиенти за ръчно изработените им сувенири. "Общо 15 проекта за 180 млн. лева се финансират от ОПРР", обясни Фандъкова.

Над 190 000 мини цъкат край Горни Лом, готви се мащабна поръчка за "Дунарит"

http://www.mediapool.bg/nad-190-000-mini-tsakat-krai-gorni-lom-gotvi-se-mashtabna-porachka-za-dunarit-news228202.html

Държавата не знае какво да прави с над 190 000 невзривени гръцки мини, останали на склад край Горни Лом след взривовете в завод "Миджур" по-рано тази година, при които загинаха 15 души. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседания, проведено в сряда. Проблемът се повдига от премиера Бойко Борисов, който предлага няколко варианти за излизане от ситуацията – военното министерство да поеме обезвреждането на мините, да бъдат взривени или да бъдат прехвърлени към завода "Дунарит" – Русе. След обсъждането с министрите на вътрешните работи и на отбраната Веселин Вучков и Николай Ненчев, става ясно, че последният вариант изглежда най-реалистичен. "Аз не знам, Горанов или министърът на отбраната - "Дунарит“ в какво положение е – частно, държавно? Защото министър Ненчев ми казва, че там е най-добрата база за утилизация. Ако даваме пари, поне да ги дадем...", казва Бойко Борисов. Заводът миналата седмица е заложен в полза инвеститора Едуардо Миролио като обезпечение на няколко дълга на обща стойност от около 24 млн. евро, става ясно от справка в Търговския регистър. Миролио ще придобие "Дунарит", ако не получи заемите си в срок. Той е купил банкови кредити на "Дунарит" към КТБ чрез цесии. Собствеността на завода се свързваше с банкера Цветан Василев, който наскоро предупреди, че "ликвидаторите" на банката искат да сложат ръка върху завода, но казусът не се изясни публично. Финансовият министър Владислав Горанов от своя страна настоява, че собственикът на "Миджур", на който му бе отнет лиценза, трябва да поеме разходите, но въпросът по какъв механизъм това може да стане не се изяснява. Вариантите клонят към "Дунарит" Вътрешният министър Веселин Вучков обяснява, че взривяването на мините на военни полигони ще бъде много скъпо и технологично опасно. Вариантът утилизацията да бъде поета от завода ТЕРЕМ- Костенец също е нереалистичен. "Разговарях с колегите там, капацитетът е 220 бройки на ден максимум, при положение, че това са американски мини и ние не сме работили с тях. Тоест, тепърва трябва да проучим тази технология, да изследваме този процес, да подготвим хората, които ще се занимават с това и максимумът е 220 бройки на ден, които може да поемем ние. Говоря за Костенец", обяснява военният министър Николай Ненчев. Според неговата оценка в "Дунарит" е най-добрата база за утилизация. "Ако има вероятност с "Дунарит“ да постигнем споразумение, там технологията е добра, подходяща е, можем да разделим тази тежест", добавя Ненчев. Прокуратурата намекнала за самовзривяване в "Миджур" Вътрешният министър Веселин Вучков съобщава в хода на обсъждането, че главният прокурор в писмо до премиера Бойко Борисов е съобщил, че държавното обвинение е приключило огледите на мястото на инцидента и "намеква, че твърде е възможно една от причините за този взрив да е самовзривяване". "Миджур" е собственост на софийската фирма "Видекс АД" - семейна компания, в която дяловете са разпределени между Валери Митков, съпругата му Ирина Миткова и сина Емил Митков, който загина при експлозиите край Горни Лом. Месечно 600 служители на МВР ще бъдат ангажирани с охраната на склада, съобщи Вучков. На този фон наличието на мините в България вкарват страната и в нарушение на международна конвенция. Държавата да национализира утилизацията Вътрешният министър Веселин Вучков от своя страна коментира, че вече е абсолютно недопустимо частни фирми да обезвреждат боеприпаси, тъй като бизнесът струва много човешки животи почти всяка година. "Според мен държавата трябва да си монополизира обезвреждането на боеприпасите, които произвежда Българската армия. От друга страна, трябва да забраним вноса на чужди боеприпаси за утилизация, за да не се превръщаме в кошче за отпадъци на оръжейни отпадъци в България. Този бизнес, знаем, че е черен, огромен интерес. Не се ли направи утилизационен център, собственост на българската държава, в който Министерство на отбраната да си ликвидира тези боеприпаси, които се генерират всяка година, винаги ще има потенциална опасност да се случват такива взривове и утилизацията да бъде съпровождана с много черни забрадки", коментира Вучков.

Масови разпити за порното с ученичката, няма задържани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473282

24-годишният мъж, който прави секс с 15-годишна ученичка в кърджалийски апартамент, е дал обяснение в полицейското управление. Разпитано е и лицето, което е снимало видеото, както и родители на ученици. Няма задържани на този етап. Това съобщава 24rodopi като се позовава на отлично осведомени източници.
24-годишният мъж, който прави секс с 15-годишна ученичка в кърджалийски апартамент, е дал обяснение в полицейското управление. Разпитано е и лицето, което е снимало видеото, както и родители на ученици. Няма задържани на този етап. Това съобщава 24rodopi като се позовава на отлично осведомени източници.

Пневмония уби 2-месечно бебе в стражишко село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473277

Двумесечно момиченце е било намерено мъртво от майка си вчера в стражишкото село Николаево. Около 18 часа жената нахранила бебето и го сложила да спи. Час по-късно тя установила, че то не дава признаци на живот. Веднага бил подаден сигнал на спешния телефон, но пристигналите медици само констатирали смъртта.
Двумесечно момиченце е било намерено мъртво от майка си вчера в стражишкото село Николаево. Около 18 часа жената нахранила бебето и го сложила да спи. Час по-късно тя установила, че то не дава признаци на живот. Веднага бил подаден сигнал на спешния телефон, но пристигналите медици само констатирали смъртта.

Двойник на Обама се страхува за живота си

http://www.cross.bg/obama-ilham-strahyva-1443483.html

/КРОСС/ Двойник на американския президент Барак Обама сподели, че заради популярността си в Индонезия, се страхува за безопасността си, съобщава Mirror.40-годишният Илхам Анас живее в Джакарта. Благодарение на приликата си с американския президент той успява да осигури семейството си. Анас разказва, че когато облече костюм, винаги го бъркат с държавния глава на САЩ. "Когато бях в Америка, в асансьора с мен се возеше една баба. Тя бе толкова шокирана, като ме видя, че припадна", споделя АнасТой разкрива, че понякога тълпите го плашат, защото се страхува за своя живот и безопасността на семейството си. „Много съм внимателен за работата, която приемам. Отказвам оферти, за които мисля, че са спорни или мисля, че изглеждат зле за истинския Обама". Илхам казва още, че никога не се е срещнал със своя двойник и идол."Никога не съм го срещал лично", признава той."Когато той дойде в Индонезия, аз бях в Лос Анджелис, преструвайки се на Обама. Надявам се някой ден да се срещна с него. Ако това стане, първото нещо, което ще го помоля, е дали може да си направя една снимка с него", каза още Илхам Анас.

Подобряват енергийната ефективност на жилищни сгради със 180 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Подобряват-енергийната-ефективност-на-жилищни-сгради-със-180-млн-лв-_l.a_i.622704_at.1.html

Със 180 млн. евро от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат финансирани мерките за енергийна ефективност в жилищния сектор....

Северозападът отново е на тъмно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473095

20 населени места в общините Монтана и Георги Дамяново и в сряда останаха без електричество. Тежкият сняг и ледът повалиха десетки дървета, изпокъсаха далекопроводи и оставиха на свещи цели райони. Зимата удари региона в понеделник и въпреки че ден след това снегът спря, натрупаните преспи и обледяването продължават да създават проблеми.
20 населени места в общините Монтана и Георги Дамяново и в сряда останаха без електричество. Тежкият сняг и ледът повалиха десетки дървета, изпокъсаха далекопроводи и оставиха на свещи цели райони. Зимата удари региона в понеделник и въпреки че ден след това снегът спря, натрупаните преспи и обледяването продължават да създават проблеми.

В Съединение е отменено бедственото положение, при Свиленград Марица е на сантиметър от преливане

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/10/2435880_v_suedinenie_e_otmeneno_bedstvenoto_polojenie_pri/?ref=rss


Отменено е бедственото положение в община Съединение, съобщи местната администрация като цитира кмет Георги Руменов.

Нивото на река Потока, която вчера излезе от коритото си и заля къщи и земеделски земи, днес е спаднало значително, а четирите язовира вече се изпускат нормално и не преливат, показва проверката на място. "Няма опасност за населението, затова отменяме бедственото положение", е заявил Георги Руменов. Продължава отводняването на приземните етажи на десетки къщи в района....

Кметът на Елхово: Екипи на противопожарната служба работят по отводняването на четири жилищни блока

http://pik.bg/кметът-на-елхово-екипи-на-противопожарната-служба-работят-по-отводняването-на-четири-жилищ-news259848.html

Кметът на Елхово: Екипи на противопожарната служба работят по отводняването на четири жилищни блока

Екипи на противопожарната служба работят по отводняването на четири жилищни блока. Това каза за "Фокус" кметът на град Елхово Петър Киров. Той заяви, че има залети райони, които са обезпечени със съответните служители, както и че постоянно се следят улиците и хората, които живеят там.

„Жителите, които имаха желание да напуснат домовете си, го направиха. Екипи на противопожарната служба работят по отводняването на четири жилищни блока и отделно на две зони от уличната мрежа в града. Относно електрозахранването няма проблеми. Прехвърлили сме електрозахранването от съседен трафопост по въздушен начин в района, който е наводнен. Всички жители на Елхово имат ток, вода и всичко необходимо”, обясни Петър Киров. 

Звездите от НБА се включиха в протестите срещу полицейското насилие в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/10/2435871_zvezdite_ot_nba_se_vkljuchiha_v_protestite_sreshtu/?ref=rss


Още звезди от Националната баскетболна асоциация (НБА) се присъединиха към протестите срещу полицейското насилие в САЩ.

Протестите заради смъртта на чернокожия Ерик Гарнър в Ню Йорк през юли бяха подновени с нова сила миналата седмица, а във вторник вечерта магистрала в Калифорния беше блокирана. 

Звездата на "Лос Анджелис лейкърс" Кобе Брайънт и негови колеги носеха фланелки с надпис "Не мога да дишам" (последните думи на Гарнър) по време на загрявката преди...

Масови разпити за порното с ученичката, няма задържани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4473267

24-годишният мъж, който прави секс с 15-годишна ученичка в кърджалийски апартамент, е дал обяснение в полицейското управление. Разпитано е и лицето, което е снимало видеото, както и родители на ученици. Няма задържани на този етап. Това съобщава 24rodopi като се позовава на отлично осведомени източници.
24-годишният мъж, който прави секс с 15-годишна ученичка в кърджалийски апартамент, е дал обяснение в полицейското управление. Разпитано е и лицето, което е снимало видеото, както и родители на ученици. Няма задържани на този етап. Това съобщава 24rodopi като се позовава на отлично осведомени източници.

Военноинвалидите и военнопострадалите ще имат право на рехабилитация два пъти годишно

http://www.moreto.net/novini.php?n=273574

Военноинвалидите и военнопострадалите ще могат да ползват полагащите им се 30 дни за профилактика и рехабилитация два пъти в годината, а не както беше досега – веднъж годишно. Това предвижда промяна в Правилника за прилагане на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, одобрени от правителството днес.

Как споделянето вдъхновява доброто

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/kak-spodelianeto-vdyhnoviava-dobroto-6028780

Изпълнителният директор на дарителската онлайн библиотека Bolder Giving разказа защо е важно да говорим за даренията, какво променя един разказ и как да бъдем по-ефективни, когато решим да помогнем

Как споделянето вдъхновява доброто

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-spodelianeto-vdyhnoviava-dobroto-6028780

Изпълнителният директор на дарителската онлайн библиотека Bolder Giving разказа защо е важно да говорим за даренията, какво променя един разказ и как да бъдем по-ефективни, когато решим да помогнем

Валери Симеонов: Циганската престъпност няма да остане ненаказана

http://pik.bg/валери-симеонов-циганската-престъпност-няма-да-остане-ненаказана-news259847.html

Валери Симеонов: Циганската престъпност няма да остане ненаказана

Няма нищо лошо висши държавници и магистрати да оповестяват членството си в ловни дружинки и тайни общества. Членството в тези тайни общества е малко селска работа. Говоря за България, но няма лошо да се знае.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ съпредседатеялт на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той коментира темата за изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Поредното безхаберие към висши държавници. За тези хора няма защита. Много често се говори, че съдиите били подкупни. Не всички са подкупни. На тези хора им се знаят адресите, къде учат децата им. Как, като водят дело срещу някой голям мафиот, няма да ги е страх. Трябва да се работи по тази тема, обясни Симеонов.

Той говори и по темата за исканата оставка на здравния министър Петър Москов от страна на ДПС. Циганската престъпност няма да остане ненаказана. Дневният ред на ЕС не се задава от тези доморасли и новоизлюпени политици от ДПС. Те носят огромната отговорност за противопоставянето между етносите в България. Където управлява ДПС има жестоко противопоставяне. ДПС не защитава интересите на турския етнос.

Те нарочно ги държат неграмотни и спекулират със страховете им. Тези хора не могат да дават оценка и не трябва да им се обръща внимание. Тези хора са в парламента, защото са си купили изборите. Сега се подготвят за местните избори през 2015 година. Ще си купят общински съветници на места, където няма една джамия. ДПС непрекъснато предизвикват българите и целят да провокират, категоричен беше лидерът на НФСБ.

Симеонов не пропусна да говори и за назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, което разклати властта. Не ми е минало за Орхан Исмаилов и неговата летяща кариера. Няма друг такъв лейтенант в Българската армия. Цялата му кариера и биография е написана в сараите на ДПС, поясни Симеонов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване