Гугъл извежда всичките си инженери от Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477728

Американският интернет гигант Гугъл обяви днес в изявление, че ще изведе всичките си инженери от Русия. Фирмата не даде никакво обяснение за решението, взето на фона на засилването на контрола върху интернет от руските власти, съобщи АФП.
В Русия ще остане екип, който ще отговаря за поддръжката. През юли руският президент Владимир Путин одобри
Американският интернет гигант Гугъл обяви днес в изявление, че ще изведе всичките си инженери от Русия. Фирмата не даде никакво обяснение за решението, взето на фона на засилването на контрола върху интернет от руските власти, съобщи АФП. В Русия ще остане екип, който ще отговаря за поддръжката. През юли руският президент Владимир Путин одобри

Земеделското министерство внася спешно законопроект за тютюнопроизводителите

http://www.moreto.net/novini.php?n=273835

Земеделският министър Десислава Танева обяви, че е изненадана от протеста на тютюнопроизводителите, тъй като преди седмица е говорила с хората от бранша и са се споразумели да се внесе специален законопроект по въпроса. Тя добави, че в кратки срокове това ще е факт, а целта на законопроекта е да регламентира изкупуването, производство и продажбата на тютюн.

Приятелката на Петко Сертов - Теодора Кондова- топматематичка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477743

Приятелката на мистериозно изчезналия Петко Сертов е топматематичка, научи "България Днес". Именно с колата на 26-годишна Теодора Кондова за последно е видян бившият шеф на ДАНС в района на столичния бул. „Витоша" преди седмица. Записи от охранителните камери заснели, че малко преди това той влиза в банков клон.
Приятелката на мистериозно изчезналия Петко Сертов е топматематичка, научи "България Днес". Именно с колата на 26-годишна Теодора Кондова за последно е видян бившият шеф на ДАНС в района на столичния бул. „Витоша" преди седмица. Записи от охранителните камери заснели, че малко преди това той влиза в банков клон.

Не е за вярване: ГЕРБ сваля прага на осигуряване на земеделците

http://www.bnews.bg/article-124308

След среща с представителите на тютюнопроизводителите, държавата клекна пред земеделците.

Затварят близо 200 заведения в зимните курорти след проверка на КЗП

http://www.cross.bg/potrebitelite-vezieva-pamporovo-1443839.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева участва днес в Пампорово в започналите съвместни проверки в зимните ни курорти за спазване правата на потребителите. Те се осъществяват съвместно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Проверките, които извършва Комисията за защита на потребителите (КЗП), са свързани с това дали заведенията и хотелите отговарят на категоризацията. Гледа се дали се водят изискваните два регистъра - единия за настаняване на гости, а другия за жалби и оплаквания. Следи се също за наличието на ценоразписи, поставени на видно място, посочи министър Везиева. Проверките в Пампорово са част от регионалната програма за контрол и завършек на плана за годината.Комисията за защита на потребителите е извършила досега 7500 проверки, свързани със Закона за туризма. Издадени са 800 акта за административно нарушение. По време на проверките са наложени около 195 мерки за временно затваряне на заведения, обобщи зам.-министър Везиева. По думите й най-честите нарушения са свързани с липса на удостоверение за категоризация, с поддържане на регистри, които на се в съответствие с утвърдените от министъра на икономиката. „Друга част от нарушенията са липса на коректно записване на настанените туристи, с липса на ценоразписи поставени на видни места, както и обявени карт-менюта в ресторантите"

Наш модел засипа Федерер с мръсни sms-и за секс (снимки)

http://www.bnews.bg/article-124288

Сексапилната варненка Ралица Иванова прави опити да провали дългогодишния брак на Роджър Федерер и съпругата му Мирослава Въвринец.

Тина Мазе взе трета победа за сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/12/2437099_tina_maze_vze_treta_pobeda_za_sezona/?ref=rss


Олимпийската шампионка Тина Мазе спечели гигантския слалом в Оре (Швеция), което е първата й победа през сезона в коронната й дисциплина. 

31-годишната Мазе триумфира с общо време от 2:23,84 минути, за да запише 26-ата победа за Световната купа по ски-алпийски дисциплини. От началото на сезона тя беше записала победи в спускането в Лейк Луис и слалома в Леви....

Приятелката на Петко Сертов - Теодора Кондова - топматематичка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477729

Приятелката на мистериозно изчезналия Петко Сертов е топматематичка, научи
Приятелката на мистериозно изчезналия Петко Сертов е топматематичка, научи "България Днес". Именно с колата на шармантната 26-годишна Теодора Кондова за последно е видян бившият шеф на ДАНС в района на столичния бул. „Витоша" преди седмица. Записи от охранителните камери заснели, че малко преди това той влиза в банков клон.

75-годишен пазач на охраняем паркинг е убит в София

http://www.mediapool.bg/75-godishen-pazach-na-ohranyaem-parking-e-ubit-v-sofiya-news228280.html

75-годишен пазач на охраняем паркинг е бил убит през нощта срещу петък в София, съобщават от столичната полиция. Инцидентът е станал на столичния булевард "Тодор Александров". Мъжът е бил нападнат и удрян с тъп предмет. Убитият мъж е пенсионер. Сигналът за убийството е бил подаден в СДВР около 8.00 часа, информира БНР. На паркинга има десетки автомобили. Мястото бе отцепено от полицията, извършени бяха огледи. Нападателите се издирват. Целта на нападателите вероятно е била кражба на автомобил или на пари, но няма данни такава да е извършена. Предполага се, че те са били забелязани от охранителя, който се опитал да им попречи.

Експерти по сигурността: Който клати разузнаването, клати държавата

http://www.cross.bg/razyznavaneto-razyznavane-kooso-1443838.html

София /КРОСС/ Конфедеративният съвет на Конфедерацията на обществените организация от сигурността и отбраната /КООСО/ се обявява решително против предприетите през последните месеци действия по отношение на Военното разузнаване."Свидетели сме на целенасочени и настойчиви усилия за компрометиране и ликвидиране на Служба "Военна информация", алармират от КООСО в специална декларация, адресирана до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов.От КООСО припомня, че началото на тази кампания бе поставено от служебното правителство. "Без каквито и да са основателни причини и мотиви, ръководството на Министерството на отбраната се опита да смени директора на Военното разузнаване. Той беше обвинен, че не е предал архивните единици, които касаят сътрудничеството на разузнаването с граждани от други страни, нещо което т.нар. Закон за досиетата не предвижда", се посочва в декларацията.След формирането на ново правителство и парламентарно мнозинство атаката срещу военното разузнаване продължи чрез публични изяви на политици и внасяне в Народното събрание на Проектозакон, който предвижда разформироването на двете разузнавателни служби и формирането на тяхно място на нова и единна Държавна агенция за разузнаване, със съжаление отбелязват от КООСО

Рокади в Българска банка за развитие

http://offnews.bg/news/n_1/n_430719.html

Надзорният съвет на Българска банка за развитие смени досегашните изпълнителни директори Димо Спасов и Иван Христов , съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Спасов бе председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор, а Христов - член на УС и изпълнителен директор. Местата им ще заемат Ангел Геков и Илия Кирчев . В ръководството на ББР остава Билян Балев . Решението за смените е било взето на заседание Надзорния съвет на 11 декември. Промените ще влязат в сила след вписването им в Търговския регистър. "Финансовите и икономическите условия в страната налагат управлението на публичните средства на ББР и функционирането й като единствената държавна банка да се осъществява все по-прозрачно и ефективно. Очакванията са Банката за развитие да затвърди ролята си на източник на стратегически идеи на базата на практиката, опита и знанията при изготвяне и провеждане на държавната политика за насърчаване на малките и средните предприятия, адекватно на нуждите на пазара, без да се нарушава конкуренцията и в сътрудничество с останалите кредитни институции", се казва в прессъобщението на МФ. Кой кой е в новия управителен съвет Ангел Геков е завършил е Историческия факултет на Белградския университет и Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е „Финанси и банкиране за страните от ЦИЕ“ в Токио, Япония и кредитен анализ във Виена, Австрия. През 1997 г. оглавява управление „Кредитиране“ в Булбанк. През 2001 г. работи в Стопанска банка.  От 2001 до 2005 г. кариерата му преминава през позициите на изпълнителен директор на „Росексимбанк“, Общинска банка и Насърчителна банка (сега Българска банка за развитие). През последните три години, преди да се завърне в ББР, е член на УС и изпълнителен директор на „Търговска Банка Д“ АД. Илия Кирчев е магистър по „Финанси“ от УНСС. Кариерата му започва през 1995 г. в Агробизнесбанк в Пловдив. От 1999 г. до 2003 г. е управител на клон Пловдив на „Алианц Банк България“. От 2003 до 2005 г. заема ръководни позиции в „Ейч Ви Би Банк Биохим“. От 2005 г. до 2010 г. последователно оглавява два от пловдивските клонове на „Юробанк България“, а през 2011 г. става регионален мениджър за корпоративни клиенти в банката. От 2012 до 2013 г. е управител на клон Пловдив на „Първа инвестиционна банка“ АД. Понастоящем е асистент във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив. Билян Балев е завършил „Финанси и кредит“ в УНСС. В периода 1992–1995 г. преминава допълнителни курсове и квалификации последователно в САЩ, Великобритания и Чехия. Специализира в American Express Bank в Ню Йорк, а през 1995 г. получава квалификация по портфолио мениджмънт в Central European University, Прага. Кариерата му в банковия сектор започва през 1991 г. в Българска пощенска банка. В периода 1992-1995 г. заема позиции в „Частна земеделска и инвестиционна банка“, Финансово-брокерска къща „София“ и ТБ „Юнионбанк“. От 1996 г. до 2001 г. е изпълнителен директор на „Капман“ АД. През 2001 г. става управител на компанията Нобел Адвзайзърс, а през 2004 г. – на „Форем Консултинг България“. От края на 2013 г. е изпълнителен директор на ББР.

Избраха човека с най-голямото влияние в света

http://econ.bg/Новини/Избраха-човека-с-най-голямото-влияние-в-света_l.a_i.624077_at.1.html

Френската информационна агенция FP обяви победителите е ежегодната си класация  най-влиятелните личности на годината. Победител за 2014 год. е...

Нашенци с големи сърца подкрепят успелите деца на България

http://www.bnews.bg/article-124306

Fibank събра на благотворителен коктейл свои клиенти от Частното банкиране.

Въоръжен грабеж на 14 000 лева се оказа инсцениран от "потърпевшия"

http://www.mediapool.bg/vaorazhen-grabezh-na-14-000-leva-se-okaza-instseniran-ot-potarpevshiya-news228279.html

Шофьор на микробус инсценира въоръжен грабеж на 14 000 лева, съобщават в петък от МВР. Според първоначално подадения сигнал малко преди полунощ два леки автомобила са препречили пътя на буса, собственост на крупен земеделски производител, животновъд и мандраджия от никополското село Драгаш войвода. Подалият сигнал разказал на разследващите, че че се е връщал от Велико Търново, където доставил на клиенти на фирмата 2 тона и 200 кг кашкавал. Тогава, по думите му, бил пресрещнат от нападателите. По микробуса обаче не били открити никакви следи от подобно престъпление. При извършения обиск на шофьора била намерена пачка с 1000 лева, която той укривал.

Делото за лиценза на КТБ тръгва в понеделник

http://www.cross.bg/litzenza-bankata-deloto-1443837.html

София /КРОСС/ Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) тръгва в понеделник във Върховния административен съд, съобщиха официално от съда. Заседанието на ВАС ще се проведе на 15 декември от 11 часа. То бе образувано по жалба на "Бромак", която държи 50,66% от акциите на КТБ и на контролираната косвено от Генералния държавен резерв на Султаната Оман "Бългериън акуизишън къмпани", която притежава 30 на сто от капитала й. Към техните жалби се присъединиха и десетки жалби на вложители и служители в банката. Според запознати обаче съдът не ги е допуснал, тъй като нямали правен интерес.Заради делото за връщането на лиценза на КТБ, който бе отнет от БНБ на 6 ноември, беше спрян процеса за обявяването в несъстоятелност на банката. То ще продължи, след като се реши висящото дело пред ВАС.

Трябват по-високи глоби при укриване на обществена информация

http://www.mediapool.bg/tryabvat-po-visoki-globi-pri-ukrivane-na-obshtestvena-informatsiya-news228278.html

Трябва да бъдат въведени по-високи глоби при неспазване на разпоредбите на Закона за достъп до обществена информация, настояват от Програма "Достъп до информация". В петък неправителствената организация проведе конференция по темата, на която представи обстойно своя проект за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). ПДИ изтъква, че през годините досега има отчетен само един случай на наложена глоба за чиновник, които е нарушил разпоредбите на закона. Поради тази причина се отчита, че санкционните механизми в ЗДОИ не работят. Организацията сравнява разпоредбите в Закона за защита на личните данни и тези в Закона за достъп до обществена информация. Разликата е очевидна. При погазване на защитата на личните данни се налагат глоби от 20 000 до 100 000 лева. Ако някой чиновник на своя глава откаже да предостави информация, го грози глоба само от 50 до 200 лева. ПДИ напомня, че правото на достъп до информация е основно човешко право, поради което нарушенията му следва да бъдат адекватно санкционирани. Това би оказало положителен ефект върху практиките по изпълнение на закона. Неправителствената организация отчита и липсата на единен административен орган, който да следи за изпълнението на Закона за достъп до обществена информация. Настоява се да бъде определен такъв, за да се знае кой носи цялата отговорност. ПДИ предлага това да е Министерството на правосъдието. Другите предложения са за разширяването на кръга от нарушения, които подлежат на санкция - неизпълнение на задължение за активно публикуване на информация, както и при отказ да се предоставят данни по електронен път. Законът задължава органите на власт да поддържат интернет страници и да осигуряват достъп до информацията, но и да публикуват информация от голям обществен интерес. Много от институциите не правят това и ПДИ настоява за по-големи задължения за активно публикуване на документи, които засягат пряко дейността на институциите и използването на публичните фондове. За тази цел ПДИ предлага в закона да се регулират стриктно сроковете, в които институциите трябва да публикуват своите документи и информации. "Трябва да се има предвид, че публикуването в интернет не отменя задължението на органите да предоставят информация на хора, които нямат технически умения за работа с компютър и в интернет", заявяват от ПДИ. Те настояват публичните институции да поддържат читални за хората, които нямат достъп до интернет. ПДИ настоява още държавните институции да създадат ясни критерии за заплащането на достъпа до обществена информация. В момента цари пълен хаос и е напълно възможно една институция да иска 1 лев, а друга 100 лева за една и съща услуга по предоставяне на информация. Неправителствената организация предлага още институциите да нямат право да отхвърлят заявление за достъп, защото са пратени по имейл без приложен електронен подпис.

Условни присъди получиха собствениците на питбули-убийци в Русе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477642

Условни присъди получиха собствениците на двата питбула, които през март тази година нахапаха до смърт 86-годишната Димитра Георгиева в село Червена вода.
Русенският районен съд е решил двете кучета Цезар и Клеопатра да бъдат евтаназирани, предаде БГНЕС.
Тъй като и двамата обвиняеми – Пресиян Костадинов и леля му Анелия,
Условни присъди получиха собствениците на двата питбула, които през март тази година нахапаха до смърт 86-годишната Димитра Георгиева в село Червена вода. Русенският районен съд е решил двете кучета Цезар и Клеопатра да бъдат евтаназирани, предаде БГНЕС. Тъй като и двамата обвиняеми – Пресиян Костадинов и леля му Анелия,

Делото за лиценза на КТБ тръгва в понеделник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477661

Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) тръгва в понеделник във Върховния административен съд, предаде БГНЕС.
Заседанието на ВАС ще се проведе на 15 декември от 11 часа. То бе образувано по жалба на
Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) тръгва в понеделник във Върховния административен съд, предаде БГНЕС. Заседанието на ВАС ще се проведе на 15 декември от 11 часа. То бе образувано по жалба на "Бромак", която държи 50,66% от акциите на КТБ и на контролираната косвено от Генералния държавен резерв на Султаната

Публично изслушват кандидатите за шеф на агенцията за българите в чужбина

http://pik.bg/публично-изслушват-кандидатите-за-шеф-на-агенцията-за-българите-в-чужбина-news260666.html

Публично изслушват кандидатите за шеф на агенцията за българите в чужбина

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева подписа заповед за публично изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщиха от правителствена информационна служба.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, са да са неосъждани български граждани, да владеят писмено и говоримо поне един чужд език, да имат завършено висше образование и доказан професионален опит в областта. Документите за участие се подават до 20 януари 2015 г.

Кандидатите ще бъдат изслушвани от комисия, пред която ще представят концепция за развитие на Агенцията. Комисията ще приеме правила за изслушването с цел осигуряване на равнопоставеност на кандидатите. Десет дни след изслушването тя ще представи доклад на вицепремиера за резултатите от изслушването и цялостното представяне на кандидатите.

По време на заседанието на Министерския съвет в сряда вицепремиерът Кунева обяви, че планира да проведе подобно изслушване и за позицията на председател на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

Делото за връщане на лиценза на КТБ тръгва в понеделник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477680

Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) тръгва в понеделник във Върховния административен съд, както наскоро първи съобщи "Труд".
БГНЕС уточнява, че заседанието на ВАС ще се проведе на 15 декември от 11 часа.
То бе образувано по жалба на "Бромак", която държи 50,66% от акциите на КТБ и на контролираната косвено от
Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) тръгва в понеделник във Върховния административен съд, както наскоро първи съобщи "Труд". БГНЕС уточнява, че заседанието на ВАС ще се проведе на 15 декември от 11 часа. То бе образувано по жалба на "Бромак", която държи 50,66% от акциите на КТБ и на контролираната косвено от

Гришо и Маша търсят елха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477698

Григор Димитров пусна интересно видео в профила си във фейсбук озаглавено “Нощна смяна в къщата на елхите”. В клипа българинът и приятелката му Мария Шарапова търсят дръвче в Лос Анджелис.

“Страхотен коледен дух има тук, температурата е 25 градуса - с тъжна физиономия заявява Григор в началото на видеото. - Изкарахме “нощна смяна”, за да се опит
Григор Димитров пусна интересно видео в профила си във фейсбук озаглавено “Нощна смяна в къщата на елхите”. В клипа българинът и приятелката му Мария Шарапова търсят дръвче в Лос Анджелис. “Страхотен коледен дух има тук, температурата е 25 градуса - с тъжна физиономия заявява Григор в началото на видеото. - Изкарахме “нощна смяна”, за да се опит

Надзорният съвет направи промени в ръководството на Българската банка за развитие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477672

Надзорният съвет направи промени в оперативното ръководство на „Българската банка за развитие“ АД (ББР), съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите.
Ангел Геков и Илия Кирчев ще заемат местата на досегашния председател на Управителния съвет (УС) и главен изпълнителен директор Димо Спасов и на члена на УС и изпълнителен директор Иван
Надзорният съвет направи промени в оперативното ръководство на „Българската банка за развитие“ АД (ББР), съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. Ангел Геков и Илия Кирчев ще заемат местата на досегашния председател на Управителния съвет (УС) и главен изпълнителен директор Димо Спасов и на члена на УС и изпълнителен директор Иван

Направиха промени в ръководството на Българската банка за развитие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477628

Надзорният съвет направи промени в оперативното ръководство на „Българската банка за развитие“ АД (ББР), съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите.
Ангел Геков и Илия Кирчев ще заемат местата на досегашния председател на Управителния съвет (УС) и главен изпълнителен директор Димо Спасов и на члена на УС и изпълнителен директор Иван
Надзорният съвет направи промени в оперативното ръководство на „Българската банка за развитие“ АД (ББР), съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. Ангел Геков и Илия Кирчев ще заемат местата на досегашния председател на Управителния съвет (УС) и главен изпълнителен директор Димо Спасов и на члена на УС и изпълнителен директор Иван

Съдебната власт си уреди бонуси от парите, предвидени за ток и инвестиции

http://www.mediapool.bg/sadebnata-vlast-si-uredi-bonusi-ot-parite-predvideni-za-tok-i-investitsii-news228277.html

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и редовите магистрати ще посрещнат празниците с бонус върху основната заплата в размер на 34.28%, научи Mediapool. Това са между 450 и 1200 лева на магистрат в зависимост от позицията му в системата. На фона на тежките скандали и критики от ЕС за "гнилите ябълки" в българското правораздаване, членовете на ВСС са си гласували да получат по 1050 лева за Коледа. Кадровиците на Темида са приели решението в сряда без дебат при пълна секретност. Пари няма да получат само магистратите, които изтърпяват дисциплинарни наказания. Това означава, че бонус ще има и за Румяна Ченалова – съдията по спорния казус, огласен от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за фалита на две френски дъщерни компании и опитите за присвояването им от български фирми. Стандартно парите се отпускат на магистратите за поощряване за добре свършената работа през годината. Решението на ВСС буди недоумение не само заради тежките скандали, които раздират съдебната власт, но и заради неспирните оплаквания от хроничен недостиг на средства и искания към правителството за увеличение на бюджета. Оказва се, че няма пари за ток, вода и парно, но всяка година някак се намират пари за бонуси. По информация на Mediapool цялото финансиране за бонусите е в размер на 6.3 милиона лева. Парите са осигурени частично от последния трансфер на правителството по сметките на съдебната власт за покриване на битовите разходи. Другата част са набавени от неизползваните от ВСС пари за инвестиции в магистратурата. Именно източниците на финансиране на бонусите правят скандала около тяхното отпускане още по-голям. Преди 20 дни правителството отпусна на ВСС 10 милиона лева, за да може съдебната власт да скърпи някак бюджетната година. Към септември голяма част от съдилищата бяха пред фалит, защото нямаха пари да си платят дори и тока. Причината бе изключително рестриктивният бюджет, приет от кабинета "Орешарски". Положението се закрепи след един трансфер от 9 милиона лева, отпуснати от служебното правителство. Последва нов трансфер от 10 милиона лева, направен от кабинета на Бойко Борисов, който трябваше да гарантира безпроблемно приключване на финансовата година. Част от парите, предвидени да се покрият сметките за ток, обаче, ще отидат за бонуси за членовете на ВСС, които са под тежък обстрел, както и за съдии със спорна репутация. Още по-необяснимо е защо ВСС не е успял да изхарчи петте милиона лева за инвестиции, които имаше за цялата 2014 година. Парите са нищожни на фона на нуждите от техника за съдебната власт. Сега се оказва, че ВСС не успял да ги оползотвори за дълготрайни активи и част от тях също ще се дадат за бонуси. Без съмнение, подготвената от ВСС "почерпка" за Коледа ще се хареса на магистратите, но също така ще бъде взета под внимание при окончателното одобрение на бюджета на съдебната власт за 2015-а. ВСС иска увеличение на разходите с близо 90 милиона лева. Оправданието е, че трябва да финансира реформата.

Осъдиха пенсионерка, отглеждала си канабис у дома

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477666

Пенсионерка от белослатинското село Соколаре отнесе условна присъда заради намерен канабис в дома й. Възрастната жена бе изправена на подсъдимата скамейка пред районния съд в Бяла Слатина, където сключи споразумение с прокуратурата и се призна за виновна. От материалите по делото става ясно, че жената отглеждала в дома си 40 растения от рода на
Пенсионерка от белослатинското село Соколаре отнесе условна присъда заради намерен канабис в дома й. Възрастната жена бе изправена на подсъдимата скамейка пред районния съд в Бяла Слатина, където сключи споразумение с прокуратурата и се призна за виновна. От материалите по делото става ясно, че жената отглеждала в дома си 40 растения от рода на

Изпратихме до ЕК предложението за газов хъб

http://www.cross.bg/donchev-predlozhenie-tomislav-1443836.html

София /КРОСС/ Българската страна е изпратила до еврокомисаря Марош Шевчович, отговарящ за енергийния съюз, писмо с предложението за изграждане на газов хъб. Това съобщи в кулоарите на парламента вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Считаме, че това е едно добро предложение, изцяло в контекста на създаващия се енергиен съюз, коментира Дончев. И уточни, че де факто това не е "Южен поток" 2 или 3, а следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне не по начина до момента.Вицепремиерът подчерта, че газовият хъб, ако се реализира, няма да бъде захранван единствено само от тръба, минаваща по дъното на Черно мореПредстоят множество разговори - на първо място със службите на ЕК, както и с държавите-членки, уточни Дончев.Не считам, че една подобна идея би следвало да бъде обричана изначално, понякога дори и странните идеи, неочакваните, впоследствие се оказват най-добрите и се реализират, подчерта Томислав Дончев. Той съобщи, че е поканил у нас Марош Шевчович в първия удобен за него момент, за да обсъдят българското предложение възможно най-скоро.Вицепремиерът не изключи вариант да бъдат заведени дела заради спирането на "Южен поток".От нереализирането на проекта България ще претърпи загуби, съвсем друг въпрос е какви ще бъдат те

Станишев не пуска Първанов в ПЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_430486.html

Партията на европейските социалисти (ПЕС), оглавявана от бившия български премиер Сергей Станишев, отказва да приеме АБВ на президента (2002-2012) Георги Първанов за член. Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) пред журналисти в парламента днес, пише "Дарик". Мотивът за отказа бил, че АБВ участвала в правителството, което било дясноцентристко. По същите причини на Калфин е било отказано да се включи и в групата на социалните министри от ПЕС. Засега този отказ не е официален, но, по думите на Калфин, "очевидно председателят на Партията на европейските социалисти е изразил мнение, че аз не трябва да участвам в мрежата на социалните министри". "Повечето от тях ги познавам от години, включително и председателят им, работим от години с тях. Това не е в интерес на държавата. Приели са една декларация, свързана с работниците от други страни в ЕС и със свободното движение в рамките на труда. Аз ще си свърша работата и ще говоря с всички тези министри, но много по-ефективен бих могъл да бъда, ако не е това безсмислено запъване. Имам начин, достатъчно добър диалог с колегите. Мисля за изключително лош вкус да пренасяме някакви български проблеми и да ги размахваме из европейските институции. Управлението на половин Европа се състои от политически партии от различни политически семейства. С такива безсмислени упражнения не помага на държавата", коментира Калфин.

Тото Кутуньо и Ерос Рамацоти пеят у нас догодина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477626

Две от големите италиански звезди - Ерос Рамацоти и Тото Кутуньо, ще имат концерти в София догодина. 
Първият от тях е на Тото Кутуньо и ще бъде на 31 март в зала 1 на НДК. През пролетта той дойде инкогнито и за кратко. Тогава обеща да се върне скоро и събитието, организирано от “Жокер медиа”, вече е включено в календара му с изяви.
Певецът ще
Две от големите италиански звезди - Ерос Рамацоти и Тото Кутуньо, ще имат концерти в София догодина. Първият от тях е на Тото Кутуньо и ще бъде на 31 март в зала 1 на НДК. През пролетта той дойде инкогнито и за кратко. Тогава обеща да се върне скоро и събитието, организирано от “Жокер медиа”, вече е включено в календара му с изяви. Певецът ще

Осъдиха пенсионерка, отглеждала си канабис у дома

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477655

Пенсионерка от белослатинското село Соколаре отнесе условна присъда заради намерен канабис в дома й. Възрастната жена бе изправена на подсъдимата скамейка пред районния съд в Бяла Слатина, където сключи споразумение с прокуратурата и се призна за виновна. От материалите по делото става ясно, че жената отглеждала в дома си 40 растения от рода на
Пенсионерка от белослатинското село Соколаре отнесе условна присъда заради намерен канабис в дома й. Възрастната жена бе изправена на подсъдимата скамейка пред районния съд в Бяла Слатина, където сключи споразумение с прокуратурата и се призна за виновна. От материалите по делото става ясно, че жената отглеждала в дома си 40 растения от рода на

"Данък" стана йероглиф на 2014 година

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/danyk-stana-jeroglif-na-2014-godina-6028904

Йероглифът "данък" днес е бил нарисуван на лист традиционна японска оризова хартия с размери 150 на 130 см

Протестират срещу ниската цена на тютюна в Гоцеделчевско

http://pik.bg/протестират-срещу-ниската-цена-на-тютюна-в-гоцеделчевско-news260664.html

Протестират срещу ниската цена на тютюна в Гоцеделчевско

Производители на тютюн от Гоцеделчевско простират срещу ниската изкупна цена на тазгодишната реколта. Това съобщи пред Дарик председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и кмет на Сатовча Арбен Мименов. Те са се събрали на разклона на пътя Гърмен - Гоце Делчев, близо до река Места.

"Хората са разярени, цената за килограм тютюн започва от 2 лева и рядко стига до 5 - 5.50 лева", поясни Мименов. До момента няма ескалация на напрежението. Очаква се протестиращите да се съберат отново.

Преди старта на изкупната кампания, хората очакваха килограмът да струва 6 до 6.50 лв. за най-масовия сорт тютюн. Прогнозите им обаче не се оправдаха.

Миналата година тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско протестираха десетки пъти, като в част от случаите се стигна до блокиране на пътни артерии и палене на бали с тютюн. Тогава някои от местните жители, спряха и децата си от училище за дни, в знак на протест.

14.12.1989 г.: Спорна реплика свали от власт Петър Младенов след 6 месеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477594

В следобеда на 14 декември 1989 г. пред парламента се събира протестен митинг. На площада първи идват студентите, водени от Емил Кошлуков, после членове на профсъюз
В следобеда на 14 декември 1989 г. пред парламента се събира протестен митинг. На площада първи идват студентите, водени от Емил Кошлуков, после членове на профсъюз "Подкрепа" организират жива верига, пристигат и много "неорганизирани" хора. Протестиращите искат да отпадне член 1 от Конституцията на България, който утвърждава ръководната роля

Бойс ту Мен пристигнаха снощи, тази вечер са в зала 1 на НДК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477621

Арендби групата “Бойс ту Мен” пристигна снощи в София. Американските музиканти идват от Холандия, където имаха концерт, тази вечер са на наша сцена – в зала 1 на НДК.
Заради натоварената си програма изпълнителите предпочитат да използват времето у нас за почивка и не са пожелали да разглеждат забележителности или да проверят как върви нощният нин
Арендби групата “Бойс ту Мен” пристигна снощи в София. Американските музиканти идват от Холандия, където имаха концерт, тази вечер са на наша сцена – в зала 1 на НДК. Заради натоварената си програма изпълнителите предпочитат да използват времето у нас за почивка и не са пожелали да разглеждат забележителности или да проверят как върви нощният нин

Зам.-министър Любен Петров участва в инициативата „Да! На българското”

http://www.cross.bg/bulgarskoto-lyuben-ikonomikata-1443835.html

/КРОСС/ Да кажем Да на качественото, на провереното, изгодното. Това призова зам.-министърът Любен Петров от името на Министерство на икономиката при откриването на националната кампания „Да! На българското", инициирана за осми пореден път от в. Стандарт. „Основна задача на Министерство на икономиката е да осигури благоприятна среда за развитие на българските предприятия и повишаване на тяхната конкурентоспособност. Действията ни са насочени към подобряване на законодателството и намаляване на административната тежест за бизнеса", увери Любен Петров. „Министерство на икономиката ще изпълни поставените си цели в тази насока и допълни, че ключово значение за бизнес климата в страната е да се осигури равнопоставеност между стопанските субекти, за да се избегне нелоялната конкуренция. Държавата ще бъде добър партньор на българския бизнес и с подкрепата на всички медии и институции, можем да защитим българското", подчерта зам.-министърът. Акцент на тазгодишното издание беше поставен върху биопродуктите и бъдещето на биопродукцията. Любен Петров напомни, че в миналото България е имала сериозен износ на плодове и зеленчуци към Европа. Той увери, че Министерство на икономиката ще обърне съществено внимание на българското производство.    

Сидеров призова: Да изгоним френския посланик

http://www.moreto.net/novini.php?n=273850

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска от парламентарната трибуна френският посланик Ксавие дьо Кабан да бъде обявен за "персона нон грата" и да бъде изгонен от България. Сидеров настоя и за декларация на Народното събрание, че депутатите не допускат намеса на "чужди чиновници".

Преговорите по иранската ядрена програма се подновяват на 17 декември

http://www.mediapool.bg/pregovorite-po-iranskata-yadrena-programa-se-podnovyavat-na-17-dekemvri-news228276.html

Европейският съюз потвърди, че преговорите по иранската ядрена програма ще бъдат възобновени на 17 декември в Женева, съобщи Франс прес. "Както вече беше обявено след последното заседание на групата "5+1" на 24 ноември във Виена, политическите директори от групата и Иран ще се срещнат отново на 17 декември в Женева на нови еднодневни разговори за намиране на цялостно и дългосрочно решение", посочи в комюнике дипломатическата служба на ЕС. Техеран обяви още снощи, че преговорите с големите сили - Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Русия плюс Германия - ще бъдат подновени на 17 декември в Женева.

200 милиона си делят производители от селските райони

http://www.bnews.bg/article-124305

Земеделският министър Десислава Танева добави, че очакваните размери на плащания до края на 2014 година ще са до 135 млн. лв.

Условна присъда за собственици на питбули, разкъсали старица. Кучетата ще бъдат умъртвени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477617

Собственикът на питбулите, разкъсали до смърт старица в русенското село Червена вода, се отърва с 1,8 г. затвор условно с 4-годишен изпитателен срок и 500 лв. глоба. Районният съд в крайдунавския град призна Пресиян Костадинов /26 г./ за виновен, че той и леля му Анелия Коева не са положили достатъчно грижи за двете кучета. Жената получи 1,4 г.
Собственикът на питбулите, разкъсали до смърт старица в русенското село Червена вода, се отърва с 1,8 г. затвор условно с 4-годишен изпитателен срок и 500 лв. глоба. Районният съд в крайдунавския град призна Пресиян Костадинов /26 г./ за виновен, че той и леля му Анелия Коева не са положили достатъчно грижи за двете кучета. Жената получи 1,4 г.

Палестинец нападна с киселина цивилни евреи на Западния бряг

http://www.mediapool.bg/palestinets-napadna-s-kiselina-tsivilni-evrei-na-zapadniya-bryag-news228275.html

Палестинец нападна с киселина цивилни евреи на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан и рани леко петима от тях преди да бъда прострелян и арестуван, предаде Асошиейтед прес, като се позова на комюнике на израелската армия. Атаката била извършена недалеч от Ерусалим. Палестинец залял с киселина еврейско семейство - жена и четири момичета - в колата му на контролно-пропускателен пункт близо до Витлеем и голям заселнически блок. Мъжът бил прострелян от случаен минувач, след което бил арестуван от полицията и откаран в болница. До момента никой не е поел отговорност за атаката. Нападенията с киселина са рядкост в Израел и палестинските територии, отбелязва АП. Атаката обаче бе извършена в период на засилено напрежение между двете страни в конфликта, особено в окупирания Западен бряг и Източен Ерусалим. 11 души бяха убити при палестински нападения през последния месец, предимно в Ерусалим.

Диалектната карта на българския език разгневи гърците

http://www.grreporter.info/content/%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B

Провокативна карта от България - половин Северна Гърция говори...на български, пишат гръцки медии за представената преди два дни в София диалектна карта на българския език.

прочети повече

Москва лобира в Кипър, Унгария и Италия да наложат вето върху възобновяване на санкциите

http://www.mediapool.bg/moskva-lobira-v-kipar-ungariya-i-italiya-da-nalozhat-veto-varhu-vazobnovyavane-na-sanktsiite-news228274.html

Москва е започнала да лобира в държави, които смята, че й симпатизират – като Унгария, Кипър и Италия – да наложат вето върху възобновяването на санкциите срещу Русия догодина, предаде онлайн изданието EUobserver. Срокът на първия пакет от мерки на Европейския съюз, включващи замразяването на активи на укриващия се в Русия бивш украински президент Виктор Янукович и на 17 негови съратници, изтича през март. Следващият пакет – визови забрани и замразяване на активи на руски официални лица, свързани с политиката на Кремъл за анексиране на Крим, изтича през април. Най-болезнените санкции – върху руски банки и енергийни компании, които бяха наложени след свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна, са до юли 2015 г. Страните членки на ЕС трябва да одобрят с консенсус удължаването на действието на мерките. Ако обаче една или повече държави се възпротивят, санкциите ще паднат. Източник от ЕС, участващ в предварителните разговори за възобновяване на санкциите, заяви тази седмица пред журналисти в Брюксел, че Москва се е насочила към Будапеща, Никозия и Рим като свои най-вероятни съюзници за отпадане на наказателните мерки. "Руснаците работят интензивно в различни столици", е казал източникът, назовавайки трите "главни" цели. По принцип възобновяването на тези санкции се очакваше да мине нормално, но сега не изглежда толкова просто, тъй като няколко страни настояват през март да се проведе по-широк дебат за руските санкции, е пояснил той. Друг представител на ЕС е заявил пред EUobserver: "Бих бил много изненадан, ако Русия не лобира в Будапеща, Никозия или Рим за санкциите. Но също така в Берлин". Източниците са отбелязали, че Кипър и Унгария оглавяват инициативата за широк преглед на санкциите, а Гърция, Италия и Словакия биха подкрепили частичната им отмяна. Според дипломатически източници Чехия също се колебае. Великобритания, Полша, Швеция и балтийските страни са настроени най-твърдо, а Франция и Германия засега поддържат неутралитет. Съединените щати от своя страна са уверени, че руското лобиране няма да успее. През последните 10 месеца Вашингтон координира внимателно собствените си наказателни мерки спрямо с Русия с държавите от ЕС. Ако обаче Евросъюзът вдигне санкциите, докато Русия продължава прикритата си война в Украйна, ще настъпи разрив в Трансатлантическия алианс. EUobserver е потърсил за коментар външните министри на Кипър, Унгария и Италия. Кипърски официален представител е заявил: "Ние осъждаме всякакви действия, които нарушават суверенитета и териториалната цялост на която и да е страна". "Ние подкрепихме необходимостта от търсене на дипломатическо решение и разглеждаме приемането на рестриктивни мерки като инструмент, а не самоцел. Заедно с партньорите в ЕС ние ще продължим прегледа на ситуацията, като се базираме на развитията на място и ще взимаме решенията на базата на консенсус", се казва в позицията на Кипър. Италия е заявила, че нейният външен министър Паоло Гентилони е казал тази седмица по време на посещението си във Вашингтон, че санкциите служат за намиране на политическо решение. Позицията на Рим е, че е твърде рано сега да се говори за възобновяване на санкциите и че единството на ЕС е по-важно отколкото икономическите интереси на Италия. Премиерът на страната Матео Ренци обаче още през октомври, по време на среща на лидерите на ЕС, вся разкол, като се обяви за начало на дебат относно санкциите. Европейски дипломат разказва, че тогава Ренци е държал половинчасова реч за необходимостта да се води конструктивен диалог с Русия. Втори дипломат коментира, че тази неочаквана реч на Ренци е била възприета твърде зле. Унгарското външно министерство е отказало коментар. Както е известно, унгарският премиер Виктор Орбан от доста време насам демонстрира съпротива спрямо ЕС и САЩ. Най-скорошният му сблъсък бе по повод несъгласието на ЕС за изграждането на руския газопровод "Южен поток", както и за политиката му, ограничаваща граждански свободи в Унгария. Орбан вече обяви, че санкциите срещу Русия не работят. Независимо какво ще се случи през 2015 г., ЕС и САЩ в момента работят върху нови санкции спрямо Крим. Европейската комисия и външнополитическата служба на ЕС предложиха европейските фирми да нямат право да извършват повечето форми на търговска дейност в анексирания от Русия регион, със специален акцент върху транспорта и инфраструктурата. Експерти от страните членки са провели в четвъртък втори кръг от съгласуването на текстовете в Брюксел. Налице е широко съгласие, но някои страни се опитват да прокарат "изключения...дяволът е в детайлите", коментира източник от ЕС. Франция е тази, която е срещу всички останали. Франция иска ограничаване на санкциите за компании, създадени на територията на Крим, разкрива друг източник. Идеята е била забраната да бъде формулирана до понеделник, когато в Брюксел ще се срещнат външните министри на ЕС, а същия ден на посещение там ще бъдат премиерът и външният министър на Украйна.

С децата в почивните дни (13 и 14 декември)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/12/12/2431723_s_decata_v_pochivnite_dni_13_i_14_dekemvri/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

София - "Светещи коледни къщички" е темата на заниманието в "Детска архитектурна работилница" тази събота. Всеки ще може да си направи...

Погват бракониери в Търговище след намеса на „Атака”

http://www.cross.bg/aleksandrov-litzeto-ministur-1443834.html

/КРОСС/ Народният представител от „Атака" от Търговищки избирателен район Николай Александров зададе въпрос в рамките на петъчния парламентарен контрол на земеделския министър Десислава Танева относно незаконна сеч на територията на област Търговище. На редица срещи с Александров граждани са се оплакали, че в региона им се извършва неправомерна сеч без разрешителни или се осъществява т.нар. гола сеч. Според техните твърдения основният извършител на деянията е лицето Хасан Хасанов, известен като Саксъна. В тази връзка депутатът попита земеделския министър: „Какво се прави, за да се предотвратят тези незаконни деяния? Извършвани ли са проверки на място? Има ли предприети мерки срещу извършилите на неправомерна сеч в региона?" Земеделският министър Десислава Танева отговори, че посоченото лице има регистрирана фирма, но при проверките не са установени нарушения. Относно питането на Александров е разпоредена проверката от ИАГ и депутатът ще бъде уведомен за резултатите. Танева призна, че също е получавала сигнали за това лице, като след разпореждане на проверка, по сигналите е установен незаконен добив на дървен материал. Проверките са извършени от ИАГ - В.Търново, а не от ИАГ - Шумен, заради някои местни зависимости, по думите на министъра. Александров информира, че също е направил проверка на лицето и е установил, че лицето има покровителство от местната прокуратура.

Вижте в каква мизерия живее семейството на насиления Гошко от Дебелт (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477499

В изключителна бедност и мизерия живее семейството на насиления петокласник Гошко от Дебелт, видя екип на 24 часа, който влезе в жилището на пострадалото дете.
Майката Донка обитава апартамент в едно от бившите соцблокчета в селцето, в който отглежда, или поне се опитва да отглежда петте си деца.
Най-малкото е на 2 г.
В изключителна бедност и мизерия живее семейството на насиления петокласник Гошко от Дебелт, видя екип на 24 часа, който влезе в жилището на пострадалото дете. Майката Донка обитава апартамент в едно от бившите соцблокчета в селцето, в който отглежда, или поне се опитва да отглежда петте си деца. Най-малкото е на 2 г.

Кунева подписа заповед за публично изслушване на кандидатите за шеф на агенцията за българите в чужбина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477609

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева подписа заповед за публично изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщиха от правителствена информационна служба.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите,
Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева подписа заповед за публично изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщиха от правителствена информационна служба. Условията, на които трябва да отговарят кандидатите,

Днес щеше да имаш рожден ден, приятелко, липсваш ми!

http://www.bnews.bg/article-124286

„Днес щяхме да празнуваме рожденият ти ден, ПРИЯТЕЛКО МОЯ! Липсваш ми, обичам те!”, написа близка приятелка на покойната Румяна.

Бивши разузнавачи към президента: Не клатете разузнаването

http://pik.bg/бивши-разузнавачи-към-президента-не-клатете-разузнаването-news260660.html

Бивши разузнавачи към президента: Не клатете разузнаването

Конфедеративният съвет на Конфедерацията на обществените организация от сигурността и отбраната /КООСО/ се обявява решително против предприетите през последните месеци действия по отношение на Военното разузнаване, предаде БГНЕС.

"Свидетели сме на целенасочени и настойчиви усилия за компрометиране и ликвидиране на Служба "Военна информация", алармират от КООСО в специална декларация, адресирана до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов.

От КООСО припомня, че началото на тази кампания бе поставено от служебното правителство. "Без каквито и да са основателни причини и мотиви, ръководството на Министерството на отбраната се опита да смени директора на Военното разузнаване. Той беше обвинен, че не е предал архивните единици, които касаят сътрудничеството на разузнаването с граждани от други страни, нещо което т.нар. Закон за досиетата не предвижда", се посочва в декларацията.

След формирането на ново правителство и парламентарно мнозинство атаката срещу военното разузнаване продължи чрез публични изяви на политици и внасяне в Народното събрание на Проектозакон, който предвижда разформироването на двете разузнавателни служби и формирането на тяхно място на нова и единна Държавна агенция за разузнаване, със съжаление отбелязват от КООСО.

"Тези дни на официален форум военният министър заяви, че българското военно разузнаване през социалистическия период е работило за друга държава и за друго разузнаване. Беше отново размахано и комунистическото плашило", се посочва в документа.

От КООСО алармират, че "във времето на изострена военностратегическа среда, вместо обединени усилия на държавните институции и структурите на гражданското общество за укрепването на жалките отбранителни способности на страната, наблюдаваме действия насочени към срив в разузнаването, което е един от стожерите на националната сигурност".

"Ние се обръщаме към Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили, към Правителството, Парламента и политическите сили с настойчив призив за повече разум, държавническа мъдрост и грижа за националните интереси и отбраната на страната.

България е демократична страна и като такава е недопустимо да се вземат зад гърба на суверена важни решения в сектора за сигурност и отбрана. Само след широка дискусия, с участието на експертната общност на гражданското общество, могат да се предприемат стъпки по посока на промени в разузнаването", категорични са експертите в отбраната.

"Самоцелните и немотивирани реформи в деликатната и изключително чувствителна сфера разузнаването могат да имат единствен резултат – срив в отбранителната способност на страната и в системата за защита на националната сигурност. Следва ликвидиране на суверенитета на държавата. Напомняме Ви господа, че който клати разузнаването, клати държавата. А кой има интерес от това...?!", категорични са от КООСО.

Декларацията е подписана от Лазар Мурджев, председател на КООСО. Под нея са поставили своите подписи 27 експерти в областта на сигурността, сред които са имената на генерал Тодор Бояджиев, генерал Иван Мечков, професор Евгений Сачев, Тихомир Стойчев, Георги Вазов, Горан Симеонов, Стоян Денчев и др.

Борисов убеждава Меркел Варна да е газов хъб на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=273830

Подкрепата на Германия за превръщането на Варна в хъб за разпределяне на руски природен газ за ЕС ще търси премиерът Бойко Борисов от канцлера Ангела Меркел. Борисов отива в Берлин в понеделник. Основната тема на разговорите ще са “Южен поток” и европейският енергиен съюз, разказаха от Министерския съвет.

Публично изслушват кандидатите за шеф на агенцията за българите в чужбина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477573

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева подписа заповед за публично изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщиха от правителствена информационна служба.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите,
Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева подписа заповед за публично изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщиха от правителствена информационна служба. Условията, на които трябва да отговарят кандидатите,

Протести в Гоцеделчевско срещу ниската цена на тютюна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477585

Производители на тютюн от Гоцеделчевско простират срещу ниската изкупна цена на тазгодишната реколта. Това съобщи пред Дарик председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и кмет на Сатовча Арбен Мименов. Те са се събрали на разклона на пътя Гърмен - Гоце Делчев, близо до река Места.
Производители на тютюн от Гоцеделчевско простират срещу ниската изкупна цена на тазгодишната реколта. Това съобщи пред Дарик председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и кмет на Сатовча Арбен Мименов. Те са се събрали на разклона на пътя Гърмен - Гоце Делчев, близо до река Места.

РАЗКРИТИЕ: ГЕРБ въвежда данък върху компютрите l

http://www.zapernik.com/obshtestvo/razkritie-gerb-vuvejda-danuk-vurhu-kompyutrite-l_36370/

Икономическите и финансовите съветници на Бойко Методиев Борисов обсъждат варианта за въвеждане на данък върху домашните компютри и лаптопи. От налог ще бъде освободен само по един компютър в семейството, а за сяка следваща машина ще се дължат пари. Ще бъде създаден национален регистър, в който търговците ще отбелязва всеки закупен компютър и личните данни на собствениците му. Така ще се следи кои семейства имат повече от едно устройство. Все още обаче не е ясно колко ще се плаща за всеки...

Продължава

Провериха всички лифтове преди старта на сезона

http://www.cross.bg/damtn-chilikov-proverki-1443833.html

/КРОСС/ Всички лифтове в курортите са проверени от инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Днес в Пампорово зам.-министърът на икономиката Данела Везиева и главният секретар на ДАМТН Валентин Чиликов лично присъстваха на проверката на последния непроверен преди началото на сезона лифт - "Студенец" в Пампорово. Нередности по съоръжението не бяха открити.Инспектори на ДАМТН, съвместно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) направиха и комплексни проверки на хотелите в курорта - на хигиената, категоризацията, обслужването, безопасността на асансьорите в хотелите и др.ДАМТН е извършила 3100 проверки на асансьори и e проверила 81 км. въжени линии, като са наложени 270 акта на стойност 27 000 лв. Тези актове са предимно на асансьорите. Констатирани са нарушения, свързани с умишлено изключване на защитните механизми, износени шайби и улеи на шайби, износени кабели, шумове в двигателите и др."Това е първата подобна акция, която се прави по инициатива на Министерство на икономиката, в сътрудничество с различните ресори. Досега не сме извършвали обща тематична проверка на един обект едновременно", отбеляза гл. секретар на ДАМТН Валентин Чиликов. Той подчерта, че най-големият проблем се оказват злонамерените действия с умишленото изключване на защитни системи на асансьори

Смениха ръководството на Българската банка за развитие

http://www.cross.bg/banka-izpulnitelen-direktor-1443832.html

София /КРОСС/ Надзорният съвет направи промени в оперативното ръководство на „Българската банка за развитие" АД (ББР). Ангел Геков и Илия Кирчев ще заемат местата на досегашния председател на Управителния съвет (УС) и главен изпълнителен директор Димо Спасов и на члена на УС и изпълнителен директор Иван Христов. В ръководството на ББР остава Билян Балев. Решението беше взето на заседанието на Съвета, което се проведе на 11 декември. Промените ще влязат в сила след вписването им в Търговския регистър.Финансовите и икономическите условия в страната налагат управлението на публичните средства на ББР и функционирането й като единствената държавна банка да се осъществява все по-прозрачно и ефективно. Очакванията са Банката за развитие да затвърди ролята си на източник на стратегически идеи на базата на практиката, опита и знанията при изготвяне и провеждане на държавната политика за насърчаване на малките и средните предприятия, адекватно на нуждите на пазара, без да се нарушава конкуренцията и в сътрудничество с останалите кредитни институции. Съставът на новия Управителен съвет: Ангел Геков е с над 20-годишен опит в мениджмънта на финансови институции. Завършил е Историческия факултет на Белградския университет и Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Специализирал е „Финанси и банкиране за страните от ЦИЕ" в Токио, Япония и кредитен анализ във Виена, Австрия

Протестират срещу ниската цена на тютюна в Гоцеделчевско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477566

Производители на тютюн от Гоцеделчевско простират срещу ниската изкупна цена на тазгодишната реколта. Това съобщи пред Дарик председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и кмет на Сатовча Арбен Мименов. Те са се събрали на разклона на пътя Гърмен - Гоце Делчев, близо до река Места.
Производители на тютюн от Гоцеделчевско простират срещу ниската изкупна цена на тазгодишната реколта. Това съобщи пред Дарик председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и кмет на Сатовча Арбен Мименов. Те са се събрали на разклона на пътя Гърмен - Гоце Делчев, близо до река Места.

Експерти по сигурността към президента: Не клатете разузнаването

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477579

Конфедеративният съвет на Конфедерацията на обществените организация от сигурността и отбраната /КООСО/ се обявява решително против предприетите през последните месеци действия по отношение на Военното разузнаване, предаде БГНЕС.
"Свидетели сме на целенасочени и настойчиви усилия за компрометиране и ликвидиране на Служба "Военна информация",
Конфедеративният съвет на Конфедерацията на обществените организация от сигурността и отбраната /КООСО/ се обявява решително против предприетите през последните месеци действия по отношение на Военното разузнаване, предаде БГНЕС. "Свидетели сме на целенасочени и настойчиви усилия за компрометиране и ликвидиране на Служба "Военна информация",

Сидеров поиска френският посланик да бъде обявен за персона нон грата

http://www.mediapool.bg/siderov-poiska-frenskiyat-poslanik-da-bade-obyaven-za-persona-non-grata-news228273.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска в петък френският посланик Ксавие дьо Кабан да бъде обявен за "персона нон грата" и да бъде изгонен от България. От парламентарната трибуна Сидеров настоя и за декларация на Народното събрание, че депутатите не допускат намеса на "чужди чиновници по такъв груб начин". "Тия дни посланикът на Франция си позволи да каже, че български съдия е отсъдил неправомерно. Представете си български посланик да го каже това във Франция, колко дни ще му дадат, за да напусне страната и дали няма да го подведат под отговорност. Тук обратното – дава му се трибуна", възрази Сидеров. Преди седмица френският посланик разказа пред бТВ  за скандален опит да бъдат откраднати две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп" у нас. Той обяви, че в българската съдебна система има гнили ябълки. "Атака" ще внесе нота във френското посолство, заяви Сидеров. По думите му по време на избори дипломатът е посочвал и за коя партия да се гласува и за коя не. "Казва кой е добър и кой лош. И не е сам, правят го и други. Не зная на какво се дължи тази липса на рефлекс", коментира той. Според Сидеров Ксавие дьо Кабан трябва да бъде обявен за "персона нон грата", защото "така постъпват уважаващите себе си държави". "Това зависи от управляващата четворна коалиция, тя явно е готова да преглътне всеки", каза още Сидеров.

ПЕС не прие АБВ заради участието им в кабинета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477571

От Партията на европейските социалисти (ПЕС) са отказали да приемат АБВ в редовете си заради участието й в дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов. Това потвърди в кулоарите на Народното събрание министърът на социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от Дарик.  Междувременно по същите причини на Калфин е отказано да се включи и в групата
От Партията на европейските социалисти (ПЕС) са отказали да приемат АБВ в редовете си заради участието й в дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов. Това потвърди в кулоарите на Народното събрание министърът на социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от Дарик. Междувременно по същите причини на Калфин е отказано да се включи и в групата

Комисия ще изслушва кандидатите за шеф на Агенцията за българите в чужбина

http://www.cross.bg/kandidatite-izslyshvaneto-kyneva-1443831.html

София /КРОСС/ Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева подписа днес заповед за публично изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, са да са неосъждани български граждани, да владеят писмено и говоримо поне един чужд език, да имат завършено висше образование и доказан професионален опит в областта. Документите за участие се подават до 20 януари 2015 г.Кандидатите ще бъдат изслушвани от комисия, пред която ще представят концепция за развитие на Агенцията. Комисията ще приеме правила за изслушването с цел осигуряване на равнопоставеност на кандидатите. Десет дни след изслушването тя ще представи доклад на вицепремиера за резултатите от изслушването и цялостното представяне на кандидатите.По време на заседанието на Министерския съвет в сряда вицепремиерът Кунева обяви, че планира да проведе подобно изслушване и за позицията на председател на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

Вижте кои части на столицата ще останат без вода в неделя и понеделник

http://pik.bg/вижте-кои-части-на-столицата-ще-останат-без-вода-в-неделя-и-понеделник-news260656.html

Вижте кои части на столицата ще останат без вода в неделя и понеделник

„Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата в неделя в понеделник.

Ето къде:

На 14 декември 2014 г. (неделя), във връзка с възстановяване на уличен водопровод на ул. „Кожарска" кв. „Орландовци" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :
ул. „Кожарска", по ул. „Владайска река" от ул. „Индустриална" до ул. „Кожарска"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. Индустриална" – завод „Мраз".
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 15 декември 2014 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 6 жк. „Красна поляна" І, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:
локално платно на бул. „Александър Стамболийски" от ул. „Западна" до бл.4
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 8.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 15 декември 2014 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Александър Стамболийски" гр. Банкя , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 11:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :
ул. „Родина", ул. „Козлодуй", ул. „Еледжик"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Родина" ъгъла с ул. „Козлодуй".
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 15 декември 2014 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Зора" с. Чепинци , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :
по ул. „Зора" от ул. „Училищна" до ул. „Отечество"
по ул. „Отечество" от ул. „Стара планина" до ул. „Реката"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Зора" ъгъла с ул. „Отечество".
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 15 декември 2014 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 511 кв. „Христо Ботев" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:
ул. 511 от ул. „Мими Балканска" до ул. 517
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 511 №16.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 15 декември 2014 г. (понеделник), във връзка с изместване на уличен водопровод в жк. „Младост" 3 , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :
бул. „Александър Малинов" №51
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Александър Малинов" №51.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на "Софийска вода" АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

"Софийска вода" АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства.

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

 

Съдът отмени таксата на ЕВН за пускане на тока

http://pik.bg/съдът-отмени-таксата-на-евн-за-пускане-на-тока-news260657.html

Съдът отмени таксата на ЕВН за пускане на тока

Пловдивският апелативен съд отмени таксата, която ЕВН събира от абонатите си, за да им възстанови елзахранването. Дружеството няма право да я начислява, категорични са магистратите, които се произнесоха по дело, заведено от Сдружението за правна помощ на потребителите, информира "24 часа".

19 лева плаща всеки клиент на ЕВН, за да му бъде пуснат токът, когато е спрян заради неплатена сметка. Ако иска възстановяването да стане експресно, таксата е двойна - 38 лева. Това е втора съдебна инстанция, която се произнася в полза на абонатите на ЕВН.

Решението обаче подлежи на обжалване пред ВКС. Според Сдружението възстановяването на елзахранването трябва да става веднага, след като основанието за прекъсването е отпаднало. Независимо от това електропреносното дружество начисляваше такса "включване", независимо, че клиентите са се издължили. Апелативният съд в Пловдив счита, че това противоречи на Закона за енергетиката.

"В него не се предвижда като условие за въстановяване на елзахранването заплащане на такса от потребителя", мотивират се магистратите. Те са категорични, че ЕВН няма право да прекъсва тока на десетия ден след изтичане на срока за плащане на сметката без предварително да уведомят клиента.

За първи път във Варна ще се проведе кръводарителска акция в Гранд Мол

http://www.moreto.net/novini.php?n=273846

Районен център по трансфузионна хематология – Варна, съвместно с Grand Mall и с подкрепата на Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК), организират кръводарителска акция под надслов „Дари безценен дар за Коледа – спаси живот“, научи Moreto.

Съюзът на съдиите подкрепи искането за оставка на ръководството на СГС

http://www.moreto.net/novini.php?n=273847

Съюзът на съдиите подкрепи протеста на магистрати от Софийски градски съд. Преди два дни те настояваха за оставките на ръководството, тъй като систематично и напълно съзнателно делата не се разпределят на случаен принцип. "Съюзът на съдиите в България изразява подкрепата си към позицията на всички съдии, които тези дни по различен начин заявиха категоричното си нежелание да стават мълчаливи участници в продължаващото дискредитиране на съда като институция, призвана да осигури върховенството на закона чрез безпристрастно и независимо правосъдие, което осигурява равноправие на всички правни субекти", се казва в отворено писмо на ССБ, подписано от председателя му Борислав Белазелков.

Ниските цени на петрола засилват напрежението в Близкия изток

http://www.investor.bg/surovini/365/a/niskite-ceni-na-petrola-zasilvat-naprejenieto-v-blizkiia-iztok-185185/

Конфликтът между предвожданите от Саудитска Арабия консервативни сунити и алианса на шиитите на врага Иран се разраства

Бездомно куче нападна 3-годишно дете в Петрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477558

Огладнял пес се нахвърли на дете на три години в Петрич. Бездомното куче се втурна към едно от двете децата, които в този момент похапваха, пише struma.com. Бащата разговаряше със свои приятели на разстояние и не подозираше за нападението. Кучето се присламчи тихомълком към двете деца и със скок се нахвърли на по-малкото.
Огладнял пес се нахвърли на дете на три години в Петрич. Бездомното куче се втурна към едно от двете децата, които в този момент похапваха, пише struma.com. Бащата разговаряше със свои приятели на разстояние и не подозираше за нападението. Кучето се присламчи тихомълком към двете деца и със скок се нахвърли на по-малкото.

Бивши разузнавачи до президента: Не клатете разузнаването

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477550

Конфедеративният съвет на Конфедерацията на обществените организация от сигурността и отбраната /КООСО/ се обявява решително против предприетите през последните месеци действия по отношение на Военното разузнаване, предаде БГНЕС.
Конфедеративният съвет на Конфедерацията на обществените организация от сигурността и отбраната /КООСО/ се обявява решително против предприетите през последните месеци действия по отношение на Военното разузнаване, предаде БГНЕС. "Свидетели сме на целенасочени и настойчиви усилия за компрометиране и ликвидиране на Служба "Военна информация",

Обстановката в Старозагорско се нормализира

http://pik.bg/обстановката-в-старозагорско-се-нормализира-news260655.html

Обстановката в Старозагорско се нормализира

Цялостната обстановка в област Стара Загора постепенно се нормализира и успокоява. Това стана ясно след проведеното днес заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия в област Стара Загора, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Нивото на водата във язовир "Копринка" и реките Тунджа и Сазлия, както и на техните притоци спада бавно и устойчиво.

За евакуираните жители от общините Раднево и Николаево са осигурени топли помещения, храна и вода. До края на деня ще бъдат доставени 6 химически тоалетни в подбалканския град. Водата във водопреносната мрежа на село Нова махала е годна за пиене. След оттеглянето на водата експерти от Напоителни системи ще направят втори оглед в района на скъсаната дига на река Тунджа в местността "Синият вир", която се намира на около 7 км от селото и ще изготвят предложение за конкретни мерки за отстраняване на проблема.

Според кмета на Николаево Косьо Косев не е изключено дигата да е била прокопана предварително с цел добив на инертни материали. Експертна група от ОПУ Стара Загора и община Мъглиж е на място в компрометирания участък от пътя Ветрен - Сливито. Обсъждат се мерки за укрепването му. Няма селища без ток и вода в Старозагорска област.

Изключение прави село Борущица, където екипи работят по отстраняване на техническа авария, чието възникване не е свързано с наводненията. В област Стара Загора няма затворени и непроходими пътища. Водата по водопреносната мрежа на селата Елхово, Пшеничево, Сърнево и Бенковски все още не е годна за пиене. Резултатите от пробите на питейната вода от РЗИ ще станат ясни в началото на следващата седмица. Остава бедственото положение в Николаево, Мъглиж, Раднево и Гълъбово.

Йотова потвърди пред BPost: Социнтернът отряза АБВ

http://www.bnews.bg/article-124303

Илияна Йотова потвърди, че Социалистическият интернационал е отхвърлил молбата за членство на АБВ.

Готови са ДНК експертизите на загиналите в Горни Лом

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/gotovi-sa-dnk-ekspertizite-na-zaginalite-v-gorni-lom-6028901

ДНК експертизите по безспорен начин доказват самоличността на загиналите 15 души при взрива на 1 октомври

Самоуби се бившият кмет на село Громшин

http://www.cross.bg/gromshin-selo-kmet-1443829.html

/КРОСС/ Бившият кмет на село Громшин Валентин Иванов се е самоубил късно в четвъртък вечерта. Това съобщиха от областната дирекция на МВР. За край на живота си той е легнал на релсите пред последния за деня пътнически влак Монтана - Берковица. За инцидента пръв е съобщил началникът на влака.Валентин Иванов е управлявал село Громшин, което има 800 жители, два мандата. Първия път - от 1999 до 2003 година, е бил издигнат от БСП, а втория - от 2007 до 2011 - от местна коалиция „Огоста". Беше авторитетен и уважаван човек в селото, сподели сегашният кмет Андрей Кръстев.Самоубилият се е на 45 години. Не е бил женен. От 2011 е живял и работил в Монтана. През последните два месеца е живял в София, където е работил. Често обаче е идвал в село Громшин при роднините си. Не е споделял с никого да има лични проблеми.Започва изясняване на случая и на причините, подтикнали младия мъж да сложи край на живота си, допълниха от полицията, пише standartnews.com.

Т. Дончев: Не бива да изпускаме възможности след края на "Южен поток"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/t-donchev-ne-biva-da-izpuskame-vyzmojnosti-sled-kraia-na-iujen-potok-185533/

Идеята за изграждане на газ хъб у нас има нова логика, а не промяна в плановете за строеж на газопровода, смята вицепремиерът

СРС-та ще бъдат безплатни за службите

http://offnews.bg/news/n_1/n_430695.html

Заявителите на специални разузнавателни средства няма да плащат за прилагането им.  Това предвиждат промени в Закона за СРС, които са внесени от група депутати от ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.   В сега действящия закон е записано, че при осигуряването и прилагането на СРС се прилага принципът на финансовата обвързаност. Това означава, че всяко ведомство трябва плаща на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) за СРС-то, което е поръчало. В тази връзка трябваше в бюджетите на всеки един от потенциалните заявители на СРС - МВР, ДАНС, НРС, Военното разузнаване и военната полиция, както и окръжните прокуратури, да се заделят допълнително пари.  Това обаче не се случи, тъй като не беше изготвена методика за това колко струва едно СРС.  С новите промени се предлага от следващата година да отпадне принципът на финансовата обвързаност и всички СРС-та да са за сметка на ДАТО.  "СРС-та ще останат за сметка на ДАТО, за което агенцията има бюджет от около 40 млн. лв.", обясни пред OFFNews Димитър Лазаров, който е един от вносителите на промените. Той припомни, че срокът за "остойностяване" на разходите за брой СРС е удължаван два пъти, но без ефект.  Анализът на практиката при използването на СРС в държавите членки на Европейския съюз показва, че няма такава финансова обвързаност между заявителите на СРС и структурите, осъществяващи мероприятия по СРС, е записано в мотивите на вносителите, сред които е и бившият вътрешен министър  Цветан Цветанов . Принципът на финансовата обвързаност беше въведен от предходния парламент от БСП и подкрепен от ДПС. Въвеждането му обаче беше отложено два пъти.  Корекциите предвиждаха от 2014 г. заявителите на СРС-та от ДАТО да обезпечават финансово чрез бюджета си всеки един от случаите, в които според тях се налага СРС. След влизането в сила на промените група от финансови експерти трябваше да изчисли стойността и разходите около СРС. В крайна сметка обаче се оказва, че времето не е стигнало на управляващите, за да се направят нужните изчисления.

Експерт съветва производителите ни: Използвайте директивите на ЕС, за да борите чужди фирми

http://business.actualno.com/Ekspert-syvetva-proizvoditelite-ni-Izpolzvajte-direktivite-na-ES-za-da-borite-chujdi-firmi-news_446013.html

Българските фирми не се възползват максимално от инструмент, с който могат да си помогнат срещу нелоялна конкуренция от чужди компании. Това заяви председателят на ДАМТН Стефан Цанков. Според експерт...

Готови са ДНК експертизите на загиналите в Горни Лом

http://society.actualno.com/Gotovi-sa-DNK-ekspertizite-na-zaginalite-v-Gorni-Lom-news_446014.html

Готови са ДНК експертизите от открития биологичен материал на 15-те загинали при взрива във фабриката в Горни Лом. Те по безспорен начин доказват самоличността на загиналите 15 души при взрива на 1 ок...

След няколко дни бутането на незаконни постройки в "Столипиново" се подноявява

http://plovdiv.actualno.com/Sled-njakolko-dni-butaneto-na-nezakonni-postrojki-v-Stolipinovo-se-podnojavjava-news_446015.html

Около 20 преместваеми обекти в пловдивския квартал „Столипиново” ще бъдат премахнати в началото на следващата година. Това каза за Радио „Фокус” – Пло...

Юнкер предупреди Гърция: Внимавайте кого избирате

http://balkani.actualno.com/Unker-predupredi-Gyrcija-Vnimavajte-kogo-izbirate-news_446018.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди Гърция да не избира „екстремистки сили” и добави, че предпочита „познати лица”, пише EUObserver....

Русия се цели в три европейски държави, за да блокира санкциите на ЕС

http://europe.actualno.com/Rusija-se-celi-v-tri-evropejski-dyrjavi-za-da-blokira-sankciite-na-ES-news_446010.html

Русия вече действа на три фронта в ЕС, за да предотврати подновяване и разширяване на европейските санкции срещу себе си, пише EUobserver. Според авторитетното издание Москва лобира пред Унгария, Кип...

Чалга певица си взе името Крисия

http://showbusiness.actualno.com/Chalga-pevica-si-vze-imeto-Krisija-news_446023.html

Млада попфолк звезда явно реши да се възползва от популярността на сензацията Крисия и взаимства името на малкия музикален феномен, взел второ място на тазгодишната детска „Евровизия&rdq...

БНБ пусна сребърна монета с цар Симеон

http://society.actualno.com/BNB-pusna-srebyrna-moneta-s-car-Simeon-news_446021.html

Българската народна банка представи новата сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване "Цар Симеон Велики" от серията "Средновековни български владетели", пред...

Google затваря инженерния си офис в Русия

http://econ.bg/Новини/Google-затваря-инженерния-си-офис-в-Русия_l.a_i.624061_at.1.html

Google планира да затвори инженерния си офис в Русия. Решението идва след като Кремъл реши да ограничи интернет свободата. Това идва на фона на...

МВнР на РФ: В Украйна става лов на вещици

http://www.cross.bg/hora-ykraiina-samoiilov-1443828.html

/КРОСС/ Днес в Украйна можеш да се озовеш в затвора само заради това, че носиш георгиевска лента или за пост във Фейсбук. Стотици нарушения на правата на човека бяха регистрирани в новото, вече трето издание на «Бялата книга», която наскоро бе представена в руското Министерство на външните работи. «В това издание е отделено много място за така наречения лов на вещици, който се разраства в Украйна. При това се разраства в продължение на целия период от момента на антикорупционния преврат през февруари в Киев. Хората биват задържани директно на улиците, а понякога и отвличани само защото са си позволили да изкажат мнение, различно от това на официалните киевски власти», поясни упълномощеният на МВнР на Русия по правата на човека, демокрацията и приоритета на правото Константин Долгов.Един от пострадалите от украинските спецслужби е самият Константин Долгов, настоящ съпредседател на обществено-политическото движение «Народен фронт на Новорусия». В интервю за руския телевизионен канал «Вести» той разказа, как по чудо е останал жив, след като през април в центъра на Харков са му сложили чувал на главата, едва не пречупили гръкляна и го закарали насила в следствения изолатор. „Обвиненията им срещу мен бяха: незаконно притежание на оръжие - формалност, която никога и никой не е крил", разказа Долгов

Ивайло Калфин пред 24 часа: Станишев е много притеснен да не му навлезем в периметъра, затваря ПЕС за АБВ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477403

- Г-н Калфин,питам ви не само като социален министър, а и като зам.-председател на АБВ. Отказано ли е членство на партията ви семейството на европейските социалисти? Не сте бил допуснат на заседание на групата на социалните министри от ПЕС.
- Няма такова нещо, не ни е отказано.
- Как така няма? Такава информация вече циркулира.
- Г-н Калфин,питам ви не само като социален министър, а и като зам.-председател на АБВ. Отказано ли е членство на партията ви семейството на европейските социалисти? Не сте бил допуснат на заседание на групата на социалните министри от ПЕС. - Няма такова нещо, не ни е отказано. - Как така няма? Такава информация вече циркулира.

Управляващите предлагат да отпадне финансовата обвързаност при ползване на СРС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/12/2437077_upravliavashtite_predlagat_da_otpadne_finansovata/?ref=rss


Управляващите предлагат промяна в закона за специалните разузнавателни средства (СРС) от 1 януари 2015 г. да отпадне принципа на финансова обвързаност за ползването на спецсредствата. Той беше въведен от предишния парламент по настояване на бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров.

Предвиждаше се условията и редът за прилагане на принципа на финансова обвързаност, както и финансовите взаимоотношения между заявителите и органите, които осигуряват и прилагат специалните разузнавателни средства, да се определят с акт на Министерския съвет и прилагането да започне от 1 януари 2014 г. След това влизането в сила на този принцип беше отложено за 1 януари 2015 г.

Анализът на практиката при използването на СРС в държавите-членки на Европейския съюз показва, че няма такава финансова обвързаност между заявителите на СРС и структурите, осъществяващи мероприятия по СРС, посочват в мотивите си вносителите - Димитър Лазаров (ГЕРБ), Цветан Цветанов (ГЕРБ), Методи Андреев (ГЕРБ), Атанас Атанасов (РБ), Валентин Касабов (ПФ) и Михо Михов (АБВ).

ПЕС отказва да приеме АБВ в редиците си

http://www.cross.bg/sotzialisti-evropeiiskite-partiyata-1443827.html

София /КРОСС/ От Партията на европейските социалисти (ПЕС) са отказали да приемат АБВ в редовете си заради участието й в дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов. Това потвърди в кулоарите на Народното събрание министърът на социалната политика Ивайло Калфин.АБВ не е кандидатствала за членство в ПЕС, но е ясно, че това ще й бъде отказано. Европейските социалисти вече приеха декларация, с която осъждат правителството на Борисов заради колаборацията му с Патриотичния фронт.„Отказът на ПЕС - няма такъв формален отказ, с изключение на това, че очевидно председателят на Партията на европейските социалисти е изразил мнение, че аз не трябва да участвам в мрежата на социалните министри. Повечето от тях ги познавам от години, включително и председателят им, работим от години с тях. Това не е в интерес на държавата. Приели са една декларация, свързана с работниците от други страни в ЕС и със свободното движение в рамките на труда. Аз ще си свърша работата и ще говоря с всички тези министри, но много по-ефективен бих могъл да бъда, ако не е това безсмислено запъване. Имам начин, достатъчно добър диалог с колегите. Мисля за изключително лош вкус да пренасяме някакви български проблеми и да ги размахваме из европейските институции. Управлението на половин Европа се състои от политически партии от различни политически семейства. С такива безсмислени упражнения не помага на държавата", коментира Калфин.

В САЩ публикуваха български труд за рака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4475693

ВЛАДИМИР ГАДЖЕВ

В САЩ излезе от печат специализираният труд на българския лекар д-р Вълчо Бонев The Cause of Cancer (“Причините за рака”), издаден от WWCEE L.P. California. Обемистото изследване от  близо 300 голямоформатни страници е снабдено с насочващото подзаглавие The Truth About The Cancer Problem Etiology,  Pethogenesis, Prophylaxis  (“Ис
ВЛАДИМИР ГАДЖЕВ В САЩ излезе от печат специализираният труд на българския лекар д-р Вълчо Бонев The Cause of Cancer (“Причините за рака”), издаден от WWCEE L.P. California. Обемистото изследване от  близо 300 голямоформатни страници е снабдено с насочващото подзаглавие The Truth About The Cancer Problem Etiology,  Pethogenesis, Prophylaxis  (“Ис

Баща спаси със скок 3-годишния си син от зъбите на бездомно куче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477540

Огладнял пес се нахвърли на дете на три години в Петрич. Бездомното куче се втурна към едно от двете децата, които в този момент похапваха, пише struma.com. Бащата разговаряше със свои приятели на разстояние и не подозираше за нападението. Кучето се присламчи тихомълком към двете деца и със скок се нахвърли на по-малкото.
Огладнял пес се нахвърли на дете на три години в Петрич. Бездомното куче се втурна към едно от двете децата, които в този момент похапваха, пише struma.com. Бащата разговаряше със свои приятели на разстояние и не подозираше за нападението. Кучето се присламчи тихомълком към двете деца и със скок се нахвърли на по-малкото.

Хората с по-грозен почерк били по-умни от пишещите красиво

http://pik.bg/хората-с-по-грозен-почерк-били-по-умни-от-пишещите-красиво-news260650.html

Хората с по-грозен почерк били по-умни от пишещите красиво

Психолозите смятат, че по почерка може да се определят основни особености на човешкия характер. Върху начина, по който изписваме буквите влияят такива фактори като: емоционално състояние и свойствата на нервната система. Съществуват теории, свързани с начина на писане, които придават дори сексуално предимство на онези с лош почерк. Според други специалисти фактът дали пишем красиво или не се дължи на наследствеността.

Много известни личности са имали грозен и неразбираем почерк. Означава ли това, че грозното писане е признак на гениалност? Специалистите не са единодушни, но ето няколко примера за гении, на които не им се е получавало да пишат красиво и четливо.

Наполеон

Почеркът на френския пълководец се променял около седем пъти, като с времето ставал все по-сложен и неразбрираем. Наполеон е автор на един роман, чието разшифроване е създало много трудности.

Бетовен

Почеркът на музикалния гений Бетовен е станал причина Деветата симфония да бъде напечатана цели две години след създаването ѝ, заради неразбираемия почерк на композитора.

Уинстън Чърчил

Записките на Чърчил са достъпни на малцина, тъй като е необходимо много време, за да се привикне към прекалено дребния и неразбираем почерк на британския политик

Карл Маркс

Карл Маркс не е оставял разстояние между думите, което правело прочита на трудовете му истинско мъчение.

Алберт Айнщайн

Гениалният физик се отличавал не само с грозен почерк, но и с немърливост. Записките му били целите в петна, отпечатъци от пръсти и други пречки за гладкото им четене.

Лев Толстой

Почеркът на Толстой бил разбираем единствено за жена му, която преписала „Война и мир” няколко пъти. Според психиатъра Чезаре Ломброзо, направил анализ на почерка на велия писател, по този начин би могла да пише само жена с леко поведение и с психически отклонения.

Община Варна да продаде подводница "Слава", поиска частник

http://www.moreto.net/novini.php?n=273848

Частната фирма „Бон Марин Интернешънъл“ е поискала да купи за скрап подводницата „Слава“, която бе дарена на Община Варна с идеята за превръщането й в музей. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по собственост и стопанство.

"Газпром" обръща внимание на проектите в Източна Русия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gazprom-obryshta-vnimanie-na-proektite-v-iztochna-rusiia-185530/

Активно ще се работи за разширяване на добива, преносната мрежа и преработвателните предприятия

Ямболска област остава под вода

http://pik.bg/ямболска-област-остава-под-вода-news260653.html

Ямболска област остава под вода

Без промяна остава обстановката в Ямболска област, предаде „Фокус”. Измерените стойности на река Тунджа край Ямбол са 5,16 м при критични за града 6 метра. В Елхово нивото на река Тунджа бележи застой. Трети ден нивото се задържа на равнище от над 4.30 метра.

В следствие на наводнението вода е заляла 250 промишлени и жилищни обекта. В мазетата и приземните етажи на над 50 къщи водата стои дни наред. Отводняване не може да се предприема преди нивото да спадне до 3.90 метра

5-те най-гледани видеоклипа в YouTube за 2014 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_430518.html

Излезе класацията за най-гледаните видеоклипове в YouTube за 2014 г.  Списъкът е направен на база броя гледания, споделяния, коментари и харесвания, пише Би Би Си. Сред 5-те клипа, които заемат челните позиции в класацията има музика, шеги и популярни личности. 1. Видеото е гледано повече от 114 млн. пъти за по-малко от 3 месеца. В първите секунди всичко изглежда като филм на ужасите, но в края на клипа се разбира, че това е просто поредица от шеги, а страшният паяк е куче в костюм.  2. Второто видео с участието на Роналдо, Иниеста и Рууни е публикувано през месец април и е гледано над 99 милиона пъти.  3. Видеото, озаглавено "First kiss", е публикувано през март тази година и е гледано над 94 милиона пъти. То показва какво се случва на 20 души, които се целуват за първи път, и то пред камера.   4. Кристина - монахинята с невероятен глас, която шокира и журито, и зрителите, е гледана 66 милиона пъти и заема четвърта позиция в класацията.  Видеото е публикувано през месец март, а Кристина спечели първо място в музикалното предаване.  5. Близо 60 млн души са гледали видеоклипа, който заема пета позиция.  През септември, четири дни след като на пазара излязоха  iPhone 6  и 6 Plus , в Интернет пространството се появиха снимки и коментари, че най-новите джаджи на Apple не издържат на натиск. Видеото показва дали това е така. А кои са музикалните клипове, които са събрали най-много гледания?  На първо място, с повече от 717 млн. гледания, е певицата Кейти Пери  с песента й Dark Horse .  Енрике Иглесиас и Bailando заемат втора позиция,  Can't Remember to Forget You  и  La La La на Шакира заемат съответно трето и четвърто място и на пета позиция е  Джейсън Деруло и  Wiggle . 

Надзиратели от Бобов дол излязоха на протест заради заплащането в системата на МВР

http://www.cross.bg/protest-nadziratelite-izlyazoha-1443825.html

/КРОСС/ Надзирателите от затвора в Бобов дол излязоха на протест. Към тях се включиха и колегите им от затворническото общежитие в село Самораново и от охраната на арестите в Кюстендил и Дупница.Надзирателите недоволстват от отказа на Министерството на правосъдието да изпълни закона за МВР, според който трябва да получат допълнителни възнаграждения за положен нощен труд. Надзирателите поискаха равенство с другите силови ведомства и изказаха готовност да напуснат работата си, ако не получат полагащото им се допълнително възнаграждение, така както е прието в закона за МВР от юли 2014 г.Бобовдолските надзиратели ще предадат протестната щафета на колегите си от затвора в Ловеч, където за събота е организиран поредният протест на надзирателите.Припомняме, че в четвъртък Синдикатът на служителите в затворите в България се събра на протест . В Софийския затвор се проведе първото общо събрание на надзирателите, а причината е, че те се готвят за национален протест срещу Бюджет 2015. Надзирателите се заканиха от 11-ти декември всеки ден да има срещи пред различни затвори.След общото събрание на открито надзирателите излязоха с решение да бъде организиран и национален протест през януари. Снимка: Булфото, всички права запазени

Надзиратели от Бобов излязоха на протест заради заплащането в системата на МВР

http://www.cross.bg/protest-izlyazoha-nadziratelite-1443825.html

/КРОСС/ Надзирателите от затвора в Бобов дол излязоха на протест. Към тях се включиха и колегите им от затворническото общежитие в село Самораново и от охраната на арестите в Кюстендил и Дупница.Надзирателите недоволстват от отказа на Министерството на правосъдието да изпълни закона за МВР, според който трябва да получат допълнителни възнаграждения за положен нощен труд. Надзирателите поискаха равенство с другите силови ведомства и изказаха готовност да напуснат работата си, ако не получат полагащото им се допълнително възнаграждение, така както е прието в закона за МВР от юли 2014 г.Бобовдолските надзиратели ще предадат протестната щафета на колегите си от затвора в Ловеч, където за събота е организиран поредният протест на надзирателите.Припомняме, че в четвъртък Синдикатът на служителите в затворите в България се събра на протест . В Софийския затвор се проведе първото общо събрание на надзирателите, а причината е, че те се готвят за национален протест срещу Бюджет 2015. Надзирателите се заканиха от 11-ти декември всеки ден да има срещи пред различни затвори.След общото събрание на открито надзирателите излязоха с решение да бъде организиран и национален протест през януари. Снимка: Булфото, всички права запазени

Миранда Кер и Орландо Блум заедно празнуват Коледа

http://www.bnews.bg/article-124285

Манекенката Миранда Кер ще прекара празниците с бившия си съпруг Орландо Блум и тригодишния им син Флин.

Дончев не изключи варианта да съдим Русия заради "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/donchev-ne-izklyuchi-varianta-da-sadim-rusiya-zaradi-yuzhen-potok-news228272.html

Не е изключен вариантът България да заведе дело срещу Русия заради пропуснати ползи от спирането на строежа на газопровода "Южен поток". Това стана ясно от думите на вицепремиера по еврофондовете и икономическите въпроси Томислав Дончев пред журналисти в парламента в петък. Дончев каза, че в света, в който живеем, вариант за завеждане на дела винаги има, а от нереализирането на проекта България ще претърпи загуби. Съвсем друг въпрос е какви ще бъдат те, не бих ги оценил в категории на милиарди, това че ще има нетни разходи в порядъка на милиарди, не означава, че толкова ще са печалбите за страната ни - сумите са доста по-скромни, коментира Томислав Дончев. Дори борбата да е за 5 или за 10 милиона евро, когато става въпрос за националния интерес, тя трябва да бъде проведена, допълни той. Дончев съобщи, че България вече е изпратила в Брюксел писмо с направеното на последния министерски съвет предложение на премиера Бойко Борисов Европейската комисия да финансира изграждането на газоразпределителен център във Варна и този хъб да се захранва от минаващата по дъното на Черно море тръба "Южен поток". Считаме, че това е едно добро предложение, изцяло в контекста на създаващия се енергиен съюз, посочи вицепремиерът. Де факто това не е "Южен поток" 2 или 3, а следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне не по начина до момента, обясни той. Заместникът на Борисов допълни, че ако се реализира, газовият хъб няма да бъде захранван единствено само от тръба, минаваща по дъното на Черно море. оп въпроса обаче тепърва предстоят множество разговори – на първо място със службите на ЕК, както и с държавите-членки. В същото време обаче руският министър на енергетиката официално уведоми еврокомисарят Марош Шефчович, който отговаря за бъдещия европейски енергиен съюз, че Москва спира реализацията на "Южен поток".  Дончев счита, че идеята за газов хъб край Варна не трябва "да бъде обричана изначално, понякога дори и странните идеи, неочакваните, впоследствие се оказват най-добрите и се реализират. Вицепремиерът каза, че е поканил Марош Шефчович у нас в първия удобен за него момент, за да обсъдят българското предложение възможно най-скоро. При степента на зависимост на България в момента в краткосрочен план - следващата 1 година, трудно е да изляза с позиция, която гарантира максимална сигурност на газовите доставки за страната, ние зависим в общи линии от една тръба, от волята на един доставчик, с изключение на собствения добив между 10-14 на сто, коментира още вицепремиерът. Той отново изрази надеждата на правителството да се промени ситуацията със сигурността на доставките с изграждането на междусистемните газови връзка на страната ни със съседните държави.

Обмислят нов модел на осигурителната система

http://pik.bg/обмислят-нов-модел-на-осигурителната-система-news260652.html

Обмислят нов модел на осигурителната система

За неделя е насрочен последният кръг от преговори между социалното министерство, бизнеса и синдикатите за постигане на консенсус по въпроса с нарастването на пенсионната възраст и стаж от следващата година.

До 18.30 на същия ден в деловодството на парламента ще приемат предложения за промени в бюджета на НОИ, които да се разгледат преди окончателното приемане от депутатите в края на следващата седмица. До средата на 2015 година социалните партньори ще предложат цялостен модел на промени в осигурителната система в средносрочен и дългосрочен период до 2027 -ма година.

Целта е да се увеличат приходите и да се намалят разходите в общественото осигуряване От 2000 година досега разходите на НОИ постоянно нарастват като процент от Брутния вътрешен продукт, от 9,6 на сто през 2000 година, през 2015 г. се планира те да достигнат 11,7 процента.

В същото време пенсионната възраст е нараснала за периода с пет години и осем месеца за жените и с три години и осем месеца при мъжете в масовата трета категория труд. Причините дупката в бюджета на НОИ да се увеличава всяка година са в намаляването на осигурителните вноски, пренасочването на част от парите към универсалните пенсионни фондове, нарастване броя на инвалидните пенсии и все още големият брой лица с право на ранна пенсия.

През 2000 година трансферът на държавата към общественото осигуряване, за да се покрие недостиг, е бил 20 на сто. Догодина се планира държавата да даде 52 процента от необходимите пари за пенсии и обезщетения. Твърде непостоянен остава и коефициентът на заместване на дохода. Преди 14 години средната пенсия е била в размер на половината от средната заплата. Хората излезли в пенсия през тази година взимат 57,7 на сто от дохода преди пенсиониране, а за догодина се планира дори намаляване на този коефициент с 0,5 на сто.

Ямболска област остава наводнена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477536

Без промяна остава обстановката в Ямболска област, предаде „Фокус”. Измерените стойности на река Тунджа край Ямбол са 5,16 м при критични за града 6 метра. В Елхово нивото на река Тунджа бележи застой. Трети ден нивото се задържа на равнище от над 4.30 метра.  В следствие на наводнението вода е заляла 250 промишлени и жилищни обекта.
Без промяна остава обстановката в Ямболска област, предаде „Фокус”. Измерените стойности на река Тунджа край Ямбол са 5,16 м при критични за града 6 метра. В Елхово нивото на река Тунджа бележи застой. Трети ден нивото се задържа на равнище от над 4.30 метра. В следствие на наводнението вода е заляла 250 промишлени и жилищни обекта.

Експерти: Пенсионната реформа е задължителна, защото дефицитът в системата расте

http://www.moreto.net/novini.php?n=273844

Пенсионната реформа е необходима, защото загубихме финансовата устойчивост на пенсионноосигурителната ни система. Това обяви пред ТВ "Европа" бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова. По думите Пенсионната ни система се нуждае от генерална реформа, включваща плавно повишаване на възрастта за пенсиониране, коментира бившият министър на труда и социалната политика в кабинета "Сакскобургготски" Христина Христова.

Митничари разкриха нелегална бензиностанция в бивш стопански двор край София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477515

Нелегална бензиностанция с 38 590 литра горива без документи разкриха митническите служители до София, съобщи Агенция "Митници" на своя сайт.
След анализ на събрана разузнавателна информация, служители от отдел "Митнически разузнаване и разследване" в Столична митница проверяват обект, в който се извършва нерегламентирани дейности с акцизни стоки.
Нелегална бензиностанция с 38 590 литра горива без документи разкриха митническите служители до София, съобщи Агенция "Митници" на своя сайт. След анализ на събрана разузнавателна информация, служители от отдел "Митнически разузнаване и разследване" в Столична митница проверяват обект, в който се извършва нерегламентирани дейности с акцизни стоки.

Осъдиха условно брат и сестра за обир на корейски журналист

http://pik.bg/осъдиха-условно-брат-и-сестра-за-обир-на-корейски-журналист-news260648.html

Осъдиха условно брат и сестра за обир на корейски журналист

Бургаският районен съд осъди на 8 месеца лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок Донка и Иван Ангелови. Братът и сестрата 12 юни 2014 г. разбили колата на корейски журналист, който инцидентно посетил Бургас, пише "24 часа".

Хуанг Д. бил кореспордент в Истанбул на южнокорейска медия, но решил с наетата там кола да отскочи и до българското черноморие. Тук обаче попаднал на крадци.
Стъклото на задна лява врата на лек автомобил „Фолксваген Джета" било счупено с метален лост Донка. Така тя и брат й успели да отмъкнат  черна бизнес чанта с преносим компютър „Самсург", айпад „Apple", мобилен телефон „Айфон" с турска СИМ-карта, диктофон, смартфон „Самсунг Галакси" и химикалка „Паркър"на обща стойност 1810,55 лв.

 Районните магистрати разгледаха делото като съкратено съдебно следствие, след като двамата признаха вината си. 

Разследването установило, че колата нямала алармена система, но над шофьорското място била монтирана камера, с обсег под 145 градуса пред автомобила и в купето му, която била непрекъснато включена. Така двамата крадци лъснали на записа.

Донка и Иван отнесли вещите в дома на неин приятел и го помолили да им помогне да ги продадат, без да му казват, че са крадени. В хода на разследването част от тях били открити и на пострадалия били върнати вещи на стойност 1010 лв. 

Ямболска област остава под вода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477483

Без промяна остава обстановката в Ямболска област, предаде „Фокус”. Измерените стойности на река Тунджа край Ямбол са 5,16 м при критични за града 6 метра. В Елхово нивото на река Тунджа бележи застой. Трети ден нивото се задържа на равнище от над 4.30 метра.  В следствие на наводнението вода е заляла 250 промишлени и жилищни обекта.
Без промяна остава обстановката в Ямболска област, предаде „Фокус”. Измерените стойности на река Тунджа край Ямбол са 5,16 м при критични за града 6 метра. В Елхово нивото на река Тунджа бележи застой. Трети ден нивото се задържа на равнище от над 4.30 метра. В следствие на наводнението вода е заляла 250 промишлени и жилищни обекта.

Съдиите искат ВСС да спре компрометирания софтуер

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sydiite-iskat-vss-da-spre-komprometiraniia-softuer-6028900

Настояваме ВСС да отговори да внесе яснота на какво се дължат нередностите в разпределението на делата в Софийския градски съд, пишат от Съюза на съдиите

Ръководството на БТПП се срещна с министър Лукарски

http://www.cross.bg/btpp-vuprosi-ministerstvoto-1443824.html

София /КРОСС/ Министърът на икономиката Божидар Лукарски проведе среща с председателя на БТПП Цветан Симеонов. В срещата участваха и Евгени Евгениев, председател на ТПП-Враца, в качеството си на представител на Регионалните търговско-промишлени палати в ИС на БТПП, и Лъчезар Искров, представител на Браншовите организации в ИС на Палатата. Разисквани бяха важни за развитието на българската икономика въпроси. От страна на БТПП бе представен анализ, изготвен със съдействието от предложения и препоръки на фирми-членове на БТПП, за програмата на Министерството. Предоставени бяха насоките за дейността на БТПП за периода 2015-2018 година.Цветан Симеонов очерта визията на Палатата за бъдещото сътрудничество с Министерството на икономиката. Трябва да се активизира работата и взаимодействието с 60-те Служби по търговско-икономически въпроси на България в чужбина. Председателят обърна внимание на необходимостта от повече прозрачност при организирането на обществени поръчки от Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителната Агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Според представителите на бизнеса незабавно трябва да бъдат предприети мерки за ограничаването и облекчаването на регулаторните режими, както и за максималното опростяване на административните процедури и услуги. Належащо е въвеждането на разходопокривния принцип за определяне на държавните такси

България поиска от Гърция да претърси територията си в издирване на Петко Сертов

http://pik.bg/българия-поиска-от-гърция-да-претърси-територията-си-в-издирване-на-петко-сертов-news260644.html

България поиска от Гърция да претърси територията си в издирване на Петко Сертов

България е поискала в официално писмо от Гърция да претърси своята територия заради изчезналия бивш шеф на ДАНС, пише "24 часа", позовавайки се на отлично информиран източник 

Автомобилът, с който се е движил Петко Сертов, е влязъл на територията на съседната държава, след като е бил засечен в Петрич. „Друг е въпросът дали Сертов е бил в „Опела”, който се оказа собственост на племенница на негов приятел.

Германия е обезпокоена от надигането на антиимигрантски движения

http://www.mediapool.bg/germaniya-e-obezpokoena-ot-nadiganeto-na-antiimigrantski-dvizheniya-news228271.html

Германия, която в последните години се превърна в основна дестинация за имиграция в Европа, наблюдава с тревога надигащата се популистка вълна със зачестилите в последните седмици враждебни към чужденците демонстрации.   Тези прояви в няколко града на страната се организират или подкрепят от различни крайнодесни или неонацистки движения, включително от младата антиевропейска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), направила рязък ксенофобски завой.   В страната набира сила емблематична за това популистко движение организация, учредена през октомври и наречена "Европейски патриоти срещу ислямизацията на страната" (ПЕДИГА). От няколко седмици тя организира "Понеделнишки демонстрации", имитиращи онези, които разклатиха комунистическия режим в бившата ГДР и доведоха до падането на Берлинската стена преди 25 години. Копирането стига дотам, че организация издига тогавашния лозунг: "Ние сме народът".   Дюселдорф и Бохум на запад, Вюрцбург и Мюнхен на юг, Рощок на север. . . Проявите, събиращи до няколкостотин души, бързо се нароиха. Този понеделник обаче ПЕДИГА изненада, като събра 10 000 души в Дрезден, столицата на Саксония - провинция на територията на бивша Източна Германия, преживяваща икономически и социални трудности. ПЕДИГА призова за нов митинг в същия град идния понеделник.   Друг пример: Марцан, беден квартал в Източен Берлин, където от няколко седмици Понеделнишките демонстрации, организирани официално от "граждани", са редовно явление. В края на ноември 800 души, неонацисти и местни жители, протестираха срещу изграждането на център за хора, кандидатстващи за убежище.   През изминалата нощ близо до Нюрнберг (провинция Бавария) три ненаселени сгради, в които трябваше да бъдат настанени бежанци, бяха унищожени от пожар, който според полицията несъмнено е криминално деяние. На мястото бяха намерени расистки надписи и пречупени кръстове.   Всички тези движения се опитват "да задействат злопаметността на хората, да посочат някакъв враг", казва Хайо Функе, преподавател по политология в Берлинския свободен университет. "Става опасно, когато това прерасне в презрителни атаки и "събуди инстинктите на тълпата", предупреждава той.   Името на "европейските патриоти срещу ислямизацията на страната", тяхното желание да спасят Германия от исляма, звучи като призив "На оръжие", отправен от крайнодесните популисти, като отглас от християнските кръстоносни походи и нацистката пропаганда, отбелязва университетският преподавател. "Изкупителни жертви"   Наистина, демонстрациите се организират в контекст на масов приток на имигранти към Германия. В началото на декември Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че през 2012 г. страната, възприемана като островче на благоденствието, е станала основна дестинация за имиграция в Европа, приемайки същата година около 400 000.   Германия стана главна дестинация и за хората, търсещи убежище в Европа, така че институциите й за подслоняване са претоварени. От началото на годината тя е приела 180 000 бежанци (с 57 процента повече, отколкото за същия период на 2013 г.), главно хора, бягащи от страни, в които бушуват въоръжени конфликти: Сирия, Ирак, Афганистан, Сомалия. . . , но и много роми от Балканите.   Многолюдната демонстрация в понеделник в Дрезден не привлече само крайнодесни активисти, в нея се включиха и обикновени недоволни граждани, което създава усещането, че публичното изразяване на ксенофобски настроения вече не е табу в страната, белязана от нацизма.   Много от демонстрантите "са претърпели неуспех в личния си живот и работата си и проектират върху другите собствените си провали, търсейки изкупителна жертва", казва Райнер Венд, председател на германския полицейски профсъюз, в интервю за телевизия Ен-Ти Ви.   Официално ПЕДИГА мобилизира хората срещу джихадистите или чужденците, които отказват да се интегрират. По време на проявите обаче на злостна критика биват подложени също "политическият елит", "европейските бюрократи" и "големите медии", популяризиращи културното многообразие, което "разводнява" германската култура.   Тази риторика пасва идеално на реториката на АзГ – формация, основана през 2013 г. и влязла в три регионални парламента в провинции от бивша ГДР. Нейният председател Бернд Луке, впрочем, призна в интервю за бизнес всекидневника "Ханделсблат", че партията му "споделя много от исканията" на ПЕДИГА, и най-вече желанието за сурови наказания срещу ислямистите.   При това положение германското правителство се опитва да реагира. На конгреса на консервативната партия на канцлера Ангела Меркел - Християндемократичния съюз (ХДС) - беше гласувана резолюция, в която се казва, че "подривните действия на ислямистите няма да се търпят".   "Няма опасност от ислямизиране на Германия, а още по-малко на Саксония", където хората, родени в чужбина, съставляват не повече от 2,2 процента от населението, отбелязва министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер.   По БТА

Разкриха нелегална бензиностанция край София с 38 590 литра горива

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477507

Нелегална бензиностанция с 38 590 литра горива без документи разкриха митническите служители до София, съобщи Агенция
Нелегална бензиностанция с 38 590 литра горива без документи разкриха митническите служители до София, съобщи Агенция "Митници" на своя сайт. След анализ на събрана разузнавателна информация, служители от отдел "Митнически разузнаване и разследване" в Столична митница проверяват обект, в който се извършва нерегламентирани дейности с акцизни стоки.

България предлага на Европейската комисия в страната да бъде изграден газов хъб

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HQXVYi3mTGs/

България изпрати официално предложение на Европейската комисия за изграждане на газов хъб на територията на страната.

Предложението беше обсъдено на заседанието на Министерския съвет в сряда, когато министър-председателят Бойко Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев да изготви официално писмо до заместник-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович.

България предлага да обсъди с Европейската комисия създаването на газов хъб, приемно-предавателна точка на руския газ до гр.Варна, където би трябвало да излезе тръбата на „Южен поток”. Хъбът би могъл да се  превърне в общ разпределителен център за страните-членки в региона – България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и през тях за страните-членки от Централна и Западна Европа, както и за  държавите от Енергийната общност – Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и др. В текста на писмото се посочва още, че предимство на страната е добре развитата българска газопреносна инфраструктура и изграждащите се интерконектори със съседните страни.

„Ние отстояваме разпоредбите на Третия енергиен пакет и считаме, че подобно предложение отговаря на всички изисквания за либерализиране на пазара“, се казва в писмото. Предложеният хъб би могъл да разчита на руски газ от Южен поток, както и на български природен газ от потенциалните находища в Черно море – блокове Хан Аспарух, Силистар, Терес и др. Също така хъбът би могъл да се захранва и от интерконекторите със Гърция и  Турция  с обеми от Каспийския и Източно Средиземноморския регион, както  и от гръцкия и турските LNG терминали. „В допълнение бихме могли да доставяме газ и през интерконектора с Румъния от очаквания значителен добив на природен газ от румънския черноморски шелф. За разширяването и изграждането на необходимата газова инфраструктура на този хъб ще разчитаме на подкрепата и финансовата помощ от Европейския съюз.“

Идеята за изграждането на газов център е подкрепена със стратегическото географското разположение на България, което може да се използва като актив и за всички партньори в ЕС и в региона. Посочва се също, че с изграждането на такъв хъб могат да бъдат подсигурени необходимите количества газ на конкурентни пазарни цени.

България изразява готовност да съдейства на Русия за изграждане на тръбата до българското крайбрежие, както и да работи в посока изграждането на газовия хъб, от който да бъдат снабдявани съседните и партньорски държави.

България подчертава, че подобен проект може да бъде реализиран приоритетно заедно с интерконекторните връзки и да бъде в унисон с плана „Юнкер“ и  формирането на  Европейски енергиен съюз, като допринася за подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите.

С писмото е отправена и официална покана за среща-разговор в София с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени параметрите  на проекта, както и всички други актуални въпроси на енергетиката, преди предстоящото посещение на комисар Шефчович в Русия.

 

75-годишен мъж е убит в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_430682.html

Трупът на 75-годишен мъж, който е бил убит, е намерен на бул.”Тодор Александров” в София. Сигнал за тялото е бил получен в полицията около 8 ч днес. На място е пристигнал екип от криминалисти, който е установил самоличността на починалия мъж. При първоначалния оглед на тялото са констатирани видими следи от насилие, съобщава агенция "Фокус". Огледът продължава и в момента.

Светият синод и БАН: Да насочим любовта си към всички наши сънародници в нужда

http://pik.bg/светият-синод-и-бан-да-насочим-любовта-си-към-всички-наши-сънародници-в-нужда-news260647.html

Светият синод и БАН: Да насочим любовта си към всички наши сънародници в нужда

Да си спомним за всички, които през тази година пострадаха от сполетелите страната ни трагедии. Този призив отправят от Светия синод на Българската православна църква и от Българската академия на науките, в свое съвместно обръщение по повод предстоящия празник Рождество Христово, предаде Дарик.

В навечерието на Коледа двете институции призовават отново да насочим своето внимание и любовта си към всички наши сънародници, които са в нужда.

Ето и пълния текст на обръщението, прочетено от главния секретар на Светия Синод архимандрит Герасим:

Божествената любов, дарувана ни на Рождество Христово, ни задължава да благовестим за нея с делата си, с целия си живот. Около нас винаги има хора, които се нуждаят от помощ и подкрепа и нека, с вниманието си, с грижата си към тях, да спомогнем светлината на радостта от Христовото Рождество да сгрее и техните сърца! Чрез засвидетелстваната от нас любов и до тях да достигне утехата, че Христос дойде на земята и ние вече не сме сами в този враждебен свят.

Нека дарът, който ще принесем пред Витлеемските ясли на Богомладенеца Христос, да бъде добрата ни воля към всички хора около нас! Думите на Христос: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си" да бъдат ръководни за нас през всички дни на живота ни. Да свидетелстваме за нашата вяра с дела на любов и милосърдие към хората, на които им е тежко да преживяват, които страдат от нищета, болести или са самотни, които са в униние и отчаяние!

Да си спомним в светлината на Христовото Рождество за всички, които през тази година пострадаха от сполетелите страната ни трагедии - бедствените наводнения, взели човешки жертви и причинили големи щети, трагичния инцидент в Горни Лом и отново да насочим своето внимание и любов към тези наши сънародници в нужда и притеснение! Нека стените на отчуждението между нас паднат пред силата на действената любов към ближния, която ни се разкрива в деня на Христовото Рождество! Богомладенецът Христос да бъде наша обща радост и източник на надежда! Божествените истини, които единствени могат да преобразят живота ни и направят света по-добър, да бъдат наш главен ориентир и мерило за нашата човечност!

„Христос се ражда, славете Го!" След среща на Светия синод с ръководството на Българската академия на науките, двете институции взели решението да се обединят около реализирането на съвместни инициативи за духовно развитие и за благоденствие.  

АФП: Путин повлия най-силно на 2014 г.

http://www.cross.bg/pytin-haram-klasatziyata-1443823.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин оглави годишната класация на Агенция „Франс прес" за личностите, които са повлияли най-силно на 2014 г.С украинския конфликт и анексирането на Крим отношенията на Изтока със Запада преминават през най-тежката криза от четвърт век насам. Путин, който досега беше труден съюзник на западните страни, днес е централна фигура в конфронтацията Изток-Запад, която във всеки един момент може да прерасне в нова Студена война, отбелязва агенцията.На второ място в класацията се нарежда лидерът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, който е иракчанин. Тази година радикалното движение завзе големи части от територията на Ирак и на Сирия и обяви халифат там.Челната тройка се затваря от ученичките от гимназията в нигерийския град Чибок, отвлечени от ислямистите от групировката Боко Харам през април. Съдбата им потресе целия свят и в социалните мрежи бяха организирани кампании за тяхното освобождаване. Към днешна дата в ръцете на Боко Харам са 219 ученички и няма изгледи за тяхното освобождаване.Четвъртото място в класацията на „Франс прес" е за папа Франциск, въвел нов стил при управлението на Римокатолическата църква. Нобеловата лауреатка за мир - пакистанката Малала Юсафзаи, е на пето място.

Янтра подкопа мост при село Драганово

http://pik.bg/янтра-подкопа-мост-при-село-драганово-news260646.html

Янтра подкопа мост при село Драганово

Високите води на река Янтра са подкопали една от носещите стени на моста до село Драганово, съобщиха от областната администрация на Велико Търново.

В средата на моста се е образувал "остров" от довлечени от течението клони и дървета, които създават риск за съоръжението, показва проверка на областния управител Пенчо Пенчев след подаден сигнал на арендатор в селото.

Предстои комисия да огледа моста, за да се намери най-безопасният начин за изваждане на дърветата и клоните от коритото на реката. Извършен е и оглед на язовир "Кортин", който е показал, че изпускателят не работи, преливникът не е поддържан, а стената на водоема е обрасла с растителност. Областният управител е изпратил писмо до кмета на Горна Оряховица да се вземат спешни мерки за безопасността на язовира.

Интересът към двете световни войни не секва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477284

Както през първите два, така и през третия ден от Софийския международен панаир на книгата щандът на издателство „Труд” (№ 203, етаж II) беше един от най-посещаваните. Сред предпочитаните заглавия отново бяха луксозни издания, изключително подходящи за подаръци за наближаващите празници. Безспорен хит през деня беше „История на Първата световна
Както през първите два, така и през третия ден от Софийския международен панаир на книгата щандът на издателство „Труд” (№ 203, етаж II) беше един от най-посещаваните. Сред предпочитаните заглавия отново бяха луксозни издания, изключително подходящи за подаръци за наближаващите празници. Безспорен хит през деня беше „История на Първата световна

С благотворителен базар събират средства за бездомните животни във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273824

На 13 и 14 декември / събота и неделя/ от 10.00 до 18.00 часа в Снек бар "Скай",/зад Стоматологията/ ще се проведе Коледен базар в помощ на бездомните животинчета, съобщиха организаторите за Moreto.net. Желаещите могат да се включат в подготовката на базара, като добавят свои идеи и предложения за коледни неща, които могат да бъдат предлагани.

ДКЕВР скастри и 3-те ЕРП-та, удари ги с 1805 акта!

http://www.bnews.bg/article-124298

Това обяви Томислав Дончев по време на парламентарния контрол

Резултати от проверката на Държавната агенция за закрила на детето в с. Дебелт

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wYA5YsHjR-Y/

DAZDНа 10 и 11 декември 2014 г. комисия, назначена от председателя на Държавната агенция за закрила на детето, извърши проверка в ОУ„Антон Страшимиров“ с. Дебелт, общ. Средец. Поводът за проверката бяха публикации в медиите за насилие над дете от училището.

Проверата установи:

Нарушено е правото на детето на закрила срещу насилие, регламентирано в чл. 11, ал. 2 от Закона за закрила на детето.

Не е гарантирана сигурна и безопасна среда за децата.

Нарушена е комуникацията на училището с органите за закрила на детето – Дирекция „Социално подпомагане” гр. Бургас, органите на Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за закрила на детето / чл. 7 на Закона за закрила на детето/, както и с родителите.

В хода на проверката бяха установени факти и обстоятелства, сред които:

 

-          Въпреки че са били налице индикации за осъществено сексуално насилие върху ученик в училището, директорът, класният ръководител, ресурсният учител и медицинският специалист в училището не са уведомили незабавно органите за закрила – ДСП гр. Бургас, МВР и ДАЗД, не са информирали родителят на детето. Това е възпрепятствало своевременното предприемане на мерки за закрила на детето, за подкрепа на семейството и за разследване. С действията си училищният персонал е нарушил вменено в длъжностните характеристики задължение незабавно да подава първична информация в РУ на МВР и на съответните органи за закрила на детето към дирекциите „Социално подпомагане” за случаите, при които има деца, жертви на насилие или в риск от насилие и при кризисни ситуация, установени на територията на училище”, с което е извършил дисциплинарно нарушение.

-          Не е бил извършен анализ и не са предприети превантивни действия за предотвратяване на тормоза в училище, въпреки резултатите от проведеното през октомври 2014 г. анкетиране на 84 от децата къде се случва да бъдат тормозени, при което повече от половината са отговорили „в тоалетните“. Подобни са резултатите от проведеното анкетиране за учебната 2013/2014 г. в прогимназиален етап, което също е показало, че най-често децата са тормозени по коридорите, в класната стая, в тоалетните и в двора на училището.

-          В училището липсва пропускателен режим, не е имало охрана и/или видеонаблюдение, няма разписани ясни правила как и къде се осъществява дежурството на учителите.

-          Директорът не е осъществявал контрол на дейностите по опазване на живота и здравето на децата и дейността на дежурните учители и възпитатели, а само на учебната дейност.

Резултатите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата, Община Средец, Дирекция „Социално подпомагане” гр. Бургас и Министерството на образованието и науката.

Ще бъдат предприети административно-наказателни мерки спрямо директора, класния ръководител, ресурсния учител и медицинския специалист в училището и ще бъде поискана дисциплинарна отговорност за работещи в учебното заведение.

На училището ще бъдат дадени задължителни предписания с определен срок за изпълнение и методически указания за реализиране на изискванията му.

Установените сериозни пропуски и нарушения в голямата си част съвпадат с констатациите от извършената проверка в ІV Помощно училище, които показват непознаване на функциите и ролята на органите за закрила на детето, необезпечаване на сигурна и безопасна среда за децата, недобро сътрудничество с родителите на учениците.

 

Тези проблеми и мерките за преодоляването им ще са обект на дискусия в работната група за насилието към Националния съвет за закрила на детето, която председателят на ДАЗД свиква през следващата седмица. Целта е да се начертаят конкретни мерки и да се планират дейности в сферата на образователните институции, както и по отношение на останалите отговорни институции, които да доведат до гарантиране на правото на детето на закрила срещу всякакви форми на насилие и тормоз.

Банки и стабилност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477490

от Стоян Панчев, преподавател по макроикономика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”
Покрай драмата с назначенията в една от парламентарните комисии и предизвиканите почти гросмайсторкси ходове за политическо позициониране и препозиционирне (по нашенски – обръщане на палачинката), темата за банковата стабилност някак си пак ни доскуча.
от Стоян Панчев, преподавател по макроикономика в Софийски университет „Св. Климент Охридски” Покрай драмата с назначенията в една от парламентарните комисии и предизвиканите почти гросмайсторкси ходове за политическо позициониране и препозиционирне (по нашенски – обръщане на палачинката), темата за банковата стабилност някак си пак ни доскуча.

"Ювентус" започна офанзива по привличането на Монтоя в "Барселона"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/12/2437017_juventus_zapochna_ofanziva_po_privlichaneto_na_montoia/?ref=rss


Спортният директор на "Ювентус" Фабио Паратичи е заминал за Барселона, където ще започне преговори за десния бек на каталунците Мартин Монтоя, съобщава италианският сайт на журналиста Джанлука ди Марцио.

Агентът на Монтоя Хуан де Диос Караско потвърди, че футболистът е готов да преговаря с клубове, които проявяват интерес за подписа му, тъй като не получава достатъчно шансове за изява от наставника на "Барса" Луис Енрике.
 Martin Montoya's agent has told @tuttosport that the...

Върховният административен съд разчисти делото "КТБ" от вложителите

http://www.mediapool.bg/varhovniyat-administrativen-sad-razchisti-deloto-ktb-ot-vlozhitelite-news228270.html

Върховният административен съд (ВАС) не е допуснал до разглеждане нито една от над 20-те жалби на вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу отнемането на лиценза й от БНБ, показва справка на Mediapool в електронната система на съда. Така в процеса ще участват регистрираното в Люксембург дружество "Бългериън Акуизишън Къмпани", контролирано от Държавния инвестиционен фонд на Султаната на Оман, "Бромак" ЕООД, собственост на основния обвиняем за източването на 206 млн. лева от КТБ Цветан Василев, както и Орлин Русев и Вера Архундова. За БНБ ще се явят адвокатите проф. Ангел Калайджиев, съпругата му Маргарита Калайджиева и Валя Гигова. Освен жалбите на вложителите, до разглеждане не са допуснати и тези на отстранените от длъжност изпълнителни директори на частната банка Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев. Сред останалите жалбоподатели, за които ВАС е приел, че липсва правен интерес да участват в делото са дружествата "Радиум Кепитъл Кредит Мастър Фанд Лимитид" и "Кинкин и партньори", както и Себастиан Ньотликс, Стоян Иванов, Петър Тотев, Станчо Пантов, Димитрина Димитрова, Галина Стефанова, Никола Сукманджиев, Елза Дюлгерова, Стоян Михайлов, Десислава Стайкова, Христо Димитров, Иван Арменов, Емилия Йорданова, Апостол Григоров, Васил Найденов и Стоян Александров. Това бе потвърдено официално и от администрацията на ВАС с уточнението, че магистратите са приели, че вложителите нямат правен интерес да участват в спора, тъй като парите им вече са изплатени или предстои да си ги получат. Изплащането на гарантираните влогове до 100 000 евро в КТБ започна на 4 декември. По информация на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до момента са изплатени парите на около 60 000 от общо 255 000 вложители в общ размер над 2 млрд. лева. Сред жалбите срещу отнемането на лиценза на КТБ, които ВАС не е допуснал до разглеждане обаче, има и такива на хора с надгарантирани влогове, чийто правен интерес по този казус очевидно продължава да е налице. Това коментира пред Mediapool адвокат Менко Менков, представляващ мажоритарния акционер в банката – "Бромак" ЕООД. Менков припомни, че освен дружеството на банкера, кантората му представлява и доста вложители, от чието име вече са били подадени жалби до 5-членен състав на ВАС срещу недопускането им в голямото дело по отнемането на лиценза на банката. Произнасяне по тях обаче все още няма, въпреки че първото заседание по казуса е насрочено доста бързо за понеделник, 15 декември. Както самият той обяви в края на ноември, когато Софийският градски съд (СГС) спря делото по несъстоятелност на КТБ, докато не се реши спора във ВАС, представителите на "Бромак" ще настояват пред върховните магистрати да бъде назначена международна съдебно-счетоводна експертиза по случая, в която да вземат участие и специалисти от ЕС. Междувременно вложители в КТБ организират във Фейсбук събиране пред Върховния административен съд с начален час, обявен 30 минути преди започването на заседанието, което трябва да стане в 11.00 часа. Събитието е с призив за прозрачен процес и е под надслов "За ВАС е изпит КТБ!", като се призовават всички заинтересовани от казуса да присъстват лично на заседанието на магистратите, за да се гарантира "провеждането на обективен и безпристрастен съдебен процес, който адекватно да защити правата и интересите на много широк кръг граждани на Република България и на други държави от Европейския съюз". "Акционерно участие в капитала на КТБ АД имат не само мажоритарният акционер и Държавният общ резервен фонд на Султаната на Оман, но и редица миноритарни акционери от Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Русия, Словения, САЩ. Искаме прозрачен и безпристрастен процес! Нека лично видим как се случва това! За ВАС е изпит КТБ! За нас също! Върховният административен съд, зала № 3", пишат организаторите на събитието във Фейсбук. Освен това вложители разпратиха до медиите в петък отворено писмо, в които изразяват съмнения за мотивите, с които ВАС не допуска до разглеждане жалбите им. "В случая въпросът с отказа на ВАС да правораздава, стои най-остро за тези вложители, които имат влогове на стойност надвишаваща гарантирания размер, който се изплаща от Фонда за гарантиране на влоговете. От една страна, те няма да могат да получат обратно парите си, а от друга страна са лишени от правото да получат адекватна съдебна защита, тъй като единственият за тях начин да защитят в цялост правата си е чрез обжалване на решението на БНБ за отнемане лиценза на КТБ. Подходът на ВАС, чрез който на практика се изключват от съдебен контрол административните решения на БНБ за прекратяване дейността на банки и за привеждането им в положение на несъстоятелност, поставя и въпроса за сигурността и стабилността на банковата система в страната", се казва във въпросното писмо. Авторите му недоумяват и защо, след като обичайната практика на съда е да насрочва новообразуваните дела за след 3-4 месеца, в този случай действа толкова експедитивно. В отговор на този въпрос от съда заявиха лаконично пред Mediapool, че в случая става въпрос за казус, представляващ особено голям обществен интерес.

Спипаха 44 бежанци в необитаема сграда във Видинско

http://www.cross.bg/neobitaema-sgrada-kapitanovtzi-1443822.html

/КРОСС/ 44 чужди граждани са открити в необитаема сграда във видинското село Капитановци. При извършена от служители та Регионална дирекция "Гранична полиция" - Видин проверка по сигнал, в необитаема сграда в село Капитановци са открити и задържани 44 чужди граждани. Те нямали документи за самоличност, представили се от Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан. Задържан е и ползвателят на сградата - 39-гофишен мъж с инициали Д.Г. По случая е образувано досъдебно производство.    

Христо Бонев: "Локомотив" (Пловдив) е пример за честна игра

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/12/2437047_hristo_bonev_lokomotiv_plovdiv_e_primer_za_chestna_igra/?ref=rss


Почетният президент на "Локомотив" (Пловдив) Христо Бонев определи съмненията за участие на отбора в уредени мачове като "лишени от основания и доказателства". Според него "Локомотив" трябва да бъде даван за пример от ФИФА и УЕФА за феърплей.

"Разтревожен съм много от станалото през седмицата. Името на нашия "Локомотив" отново беше забъркано в спекулации и нечисти игри. И то без никакви основания и доказателства", заяви той пред клубния сайт.

"В продължение на два дни...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване