Сиси - Пернишкият Чикатило: За всяко едно убийство има причини

http://pik.bg/сиси---пернишкият-чикатило-за-всяко-едно-убийство-има-причини-news260856.html

Сиси - Пернишкият Чикатило: За всяко едно убийство има причини

"Има причини за всичките тези убийства, които съм извършил", заяви пред Даниела Тренчева по Нова телевизия Станислав Ангелов-Сиси.

Наричат Сиси Пернишкият Чикатило. Припомняме ви, че Андрей Романович Чикатило е руски сериен убиец. "Цял град може да се контролира със страх", споделя Сиси.

Пернишкият Читкатило разказа още пред Нова телевизия как работи "групата", как се всява страх, как се убива. Сиси попада в "групата" на около 20 години. Тогава на него му се обяснява, че единственият начин да оцелее е да убива.

С благотворителен базар събират средства за бездомните животни във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273904

Днес и утре от 10.00 до 18.00 часа в Снек бар "Скай",/зад Стоматологията/ ще се проведе Коледен базар в помощ на бездомните животинчета, съобщиха организаторите за Moreto.net. Поръчка може да бъде направена и онлайн дори и ако не сте от Варна, предметите ще бъдат изпратени.

Коледен благотворителен базар ще се състои в Щаба на Военноморските сили

http://pik.bg/коледен-благотворителен-базар-ще-се-състои-в-щаба-на-военноморските-сили-news260855.html

Коледен благотворителен базар ще се състои в Щаба на Военноморските сили

Днес от 11.00 часа в Щаба на Военноморските сили ще се проведе благотворителен коледен базар, научи Moreto.net. Военнослужещи и цивилни служители ще приготвят и представят различни кулинарни специалитети и ръчно изработени сувенири. 

На 16 декември 2014 г. от 11.00 часа в Щаба ще бъдат връчени традиционните годишни награди на редакцията на списание “Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина и матрос от ВМС, пише Moreto.net.

Евродепутати искат създаване на европейска прокуратура за разследване на измамите с европари

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/12/13/2436237_evrodeputati_iskat_suzdavane_na_evropeiska_prokuratura/?ref=rss


Измамите със средства от европейските фондове и превръщането на източването на ДДС в транснационален проблем са на път да предизвикат създаването на европейска прокуратура, която да защитава финансовите интереси на Европейския съюз. Това е препоръка в проектостановище на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент по повод Годишния доклад за защитата на финансовите интереси на Евросъюза и борбата с измамите.

Според доклада най-много проблеми в...

Доказано: Мъжете са по-глупави от жените

http://offnews.bg/news/n_1/n_430972.html

20-годишно изследване на наградите "Дарвин", които се дават на хора, починали по крайно глупав начин, показа, че близо 90% от "наградените" са мъже, пише британският в. "Телеграф". Сред най-куриозните случаи последно време са такива като човека, който се застрелва в главата с "шпионска" писалка, само за да докаже, че е истинска на приятел. През последните 20 години са разгледани 318 кандидатури за наградите "Дарвин", като 282 от тях (88.7%) са били на мъже. Учените от Университета в Нюкасъл отдават тази мъжка доминация с "мъжката идиотска теория" (МИТ). Наградите на "Дарвин" се дават от 1993-та насам и честват "подобряването" на човешкия ген, когато хората се убиват по глупави начини, тъй като със своята нелепа смърт правят света по-умен, пише "Мирър". Ето и малка част от победителите през годините: Необяснимите звуци в колата ви могат да ви побъркат, нали? През 1995-та Джеймс Бърнс кара своя трактор, но чува звук, който не му допада, но не знае какъв е. В свой гениален проблясък Джеймс решава да се завърже под трактора, а негов приятел да кара по магистрала, за да видят какъв е проблема. В крайна сметка Джеймс пада и трактора го прегазва. Крадец от Южна Африка бива подгонен от полиция, когато прави опит за обир на женена двойка през 2005 г. Престъпникът бяга към местния зоопарк, където вижда голяма ограда. Изкачва я и минава от другата страна, само за да разбере, че охраната е престанала да го преследва, защото е попаднал в клетката на тигъра. Животното вътре не го изяжда, но го убива. Майкъл Томас и Томас Джеймс обединяват сили, за да оберат магазин през 2009 г. Техният невероятен план е да намажат лицата си с боя, за да се маскират, игнорирайки факта, че на опаковката пише, че боята не трябва да се налага върху кожа. Томас Джеймс умира малко след като слага златна боя върху лицето си, защото започва да има дихателни проблеми.

Ще създават истинска лаборатория в микрочип

http://www.vesti.bg/tehnologii/20-idei-koito-biha-promenili-sveta/shte-syzdavat-istinska-laboratoriia-v-mikrochip-6028287

Методът се разработва от американска лаборатория, която успяла само за 25 минути да извлече и да дешифрира ДНК

СДВР търси съдействие от свидетели на пътно-транспортно произшествие

http://press.mvr.bg/NEWS/news141213_01.htm

Инцидентът е станал на 9 декември между 7.30 и 8 часа на кръстовището на бул. „Арсеналски” и ул. Богатица” /в района на спортен комплекс „Спартак”/

Сергей Иванов: От началото на годината в Украйна са извършени повече от 60 нападения срещу храмове и свещеници

http://www.cross.bg/sveshtenitzi-ykraiina-ivanov-1443898.html

/КРОСС/ Ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Иванов изрази възмущението си във връзка с нападенията срещу православни храмове и свещеници в Украйна. „С мълчаливото одобрение на властите от началото на годината в Украйна са извършени  повече от 60 нападения – преки, физически – на храмове и свещеници от Украинската православна църква на Московския патриархат“, заяви Иванов по време на заседание на Съвета по взаимодействие с религиозните обединения. Ръководителят на администрацията на руския президент подчерта, че „всичко се случва в центъра на просветената и цивилизована Европа“. „Незаконната смяна на властта, която бе извършена през февруари 2014 г., доведе до сериозно избухване на радикализма, породи масови нарушения на законодателството, религиозна дискриминация и насилствени действия по отношение на вярващите“, констатира Иванов. По-рано Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) съобщи, че в резултат от военните действия в Югоизточна Украйна тази година са загинали трима православни свещеници. Още най-малко петима духовни представители са пострадали. „Физически са пострадали в Новорусия не по-малко от петима свещеници, които са останали живи. Били са заплашвани на сайтовете на национал-екстремистите още седем духовни представители в югоизточната част на страната

Св. мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест

http://www.cross.bg/evstratiii-lisiii-hristiyanite-1443899.html

/КРОСС/Във време на страшното гонение срещу християните при Диоклетиан и Максимианзапочнали смутове и вълнения в Армения и Кападокия. Царете пратили там двама сановници - Лисий и Агриколай с повеля да съдят християните колкото се може по-строго, защото в онова време всички граждански смутове се приписвали на християните. Настанало страшно гонение; безбройно множество християни били убити за вярата. Но гонението само възбуждало в тях голяма ревност. Те сами се откривали, сами се предавали на мъчителите и смятали смъртта за Името Христово най-голямо щастие. Св. Презвитер Авксентий заедно с множество християни в гр. Саталион били заловени, докарани и затворени в тъмница, за да бъдат съдени. В деня, определен за съд, един от най-знатните и богати градски сановници и военачалници - Евстратий, дошъл в тъмницата и казал на затворниците: - Моля ви за Бога, помолете се за мене, защото аз искам сега да бъда участник във вашия подвиг! Всички, като застанали на колене, заедно се помолили и след това се отправили на съд при Лисий. Заповядано било разследваните християни да пристъпят един подир друг. Изведнъж Евстратий, като издигнал глас, започнал да слави подвига на християните и да изповядва вярата си в Христа. Лисий веднага заповядал да му снемат знаците на войнското звание и да го подложат на изтезания. Евстратий с радост изтърпял най-ужасните мъчения, прославяйки Бога. Разгневеният съдия заповядал още повече да го мъчат, но Господ запазил Своя служител

Американският Конгрес одобри 557 млрд. долара разходи за отбрана

http://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskiiat-kongres-odobri-557-mlrd-dolara-razhodi-za-otbrana-185573/

Ходът даде зелена светлина на Пентагона да обучи и екипира сирийски опозиционни сили, които да воюват срещу "Ислямска държава"

Директорът, класният ръководител и ресурсният учител на насиленото момче от Дебелт са знаели за случая

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480264

Продължава разследването на случая, в който 12-годишният Георги беше насилен в училищна тоалетна в Дебелт. Майката на петокласника заяви, че синът й и преди е ставал жертва на подобен род насилие.
Проверката на Агенцията за закрила на детето приключи, резултатите са в прокуратурата. Вече е сигурно, че и директорът, и класният ръководител,
Продължава разследването на случая, в който 12-годишният Георги беше насилен в училищна тоалетна в Дебелт. Майката на петокласника заяви, че синът й и преди е ставал жертва на подобен род насилие. Проверката на Агенцията за закрила на детето приключи, резултатите са в прокуратурата. Вече е сигурно, че и директорът, и класният ръководител,

Слънцето избутва мъглите до обед

http://www.bnews.bg/article-124330

Слънчево и почти тихо време ще бъде времето днес. Максималните температури на повечето места в страната ще са между 4 и 9 градуса.

Директорът и учителите на насиленото момче от Дебелт са знаели какво се е случило

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480258

Продължава разследването на случая, в който 12-годишният Георги беше насилен в училищна тоалетна в Дебелт. Майката на петокласника заяви, че синът й и преди е ставал жертва на подобен род насилие.
Проверката на Агенцията за закрила на детето приключи, резултатите са в прокуратурата. Вече е сигурно, че и директорът, и класният ръководител,
Продължава разследването на случая, в който 12-годишният Георги беше насилен в училищна тоалетна в Дебелт. Майката на петокласника заяви, че синът й и преди е ставал жертва на подобен род насилие. Проверката на Агенцията за закрила на детето приключи, резултатите са в прокуратурата. Вече е сигурно, че и директорът, и класният ръководител,

13 декември в историята

http://www.cross.bg/voiina-vtorata-svetovna-1443897.html

/КРОСС/1294 г. - Папа Целестин V абдикира от папството, което е единствения случай на абдикация на папа в историята на католицизма. 1519 г. - Експедицията на Фернандо Магелан акостира на южноамериканския бряг - днешна Бразилия.1545 г. - Започва Трентския събор, свикан от Папа Павел III в отговор на разрастването на Протестантството.1577 г. - Англичанинът Франсис Дрейк отплава от Плимут с ескадра към испанските колонии в Америка, но продължава пътешествието като околосветско.1642 г. - Холандският мореплавател Абел Тасман открива Нова Зеландия.1742 г. - Императрица Елисавета издава заповед за изгонване на всички евреи от пределите на Русия и Украйна.1754 г. - Осман III става султан на Османската империя.1879 г. - Основано е първото българско земеделско училище Образцов чифлик край Русе.1880 г. - Със закон се поставя началото на преброяванията на населението в Княжество България.1918 г. - Томас Уилсън започва първата официална визита на американски президент в Европа.1937 г. - Японската армия превзема китайския град Нанкин, проявявайки варварска жестокост към местното население.1939 г. - Втората световна война: Състои се първата морска битка през Втората световна война при устието на река Ла Плата - между британски и германски военни кораби.1941 г. - Втората световна война: България обявава война на Великобритания и САЩ. 1941 г. - Втората световна война: Японски войски навлизат в южна Бирма.1959 г. - Избран е първият президент на Кипър - Спирос Киприану.1966 г

Учителите на насиленото момче от Дебелт знаели за случая

http://pik.bg/учителите-на-насиленото-момче-от-дебелт-знаели-за-случая-news260852.html

Учителите на насиленото момче от Дебелт знаели за случая

Продължава разследването на случая, в който 12-годишният Георги беше насилен в училищна тоалетна в Дебелт.

Майката на петокласника заяви, че синът й и преди е ставал жертва на подобен род насилие. Проверката на Агенцията за закрила на детето приключи, резултатите са в прокуратурата. Вече е сигурно, че и директорът, и класният ръководител, и ресурсният учител на момчето са знаели за случая.

Нарушенията са много. "За децата в училището в Дебелт не е била осигурена безопасна и сигурна среда. Нарушена е комуникацията с държавните агенции за закрила на детето", заяви за Нова телевизия Нейля Мурад - началник отдел „Контрол по правата на детето" в Агенцията за закрила на детето-Бургас, пише Новини.бг.

"Установено е, че в деня, в който се е случило нападението, четирима работещи в училището са имали индикации за извършено сексуално насилие. Те не са сезирали незабавно органите за закрила на детето. Не са уведомили и майката. Срещу тях ще бъдат предприети административно-наказателни мерки", допълни Мурад.

Тя поясни, че през настоящата година в училището няма официално регистриран нито един сигнал за насилие върху ученик.

Частното банкиране на Fibank получи международно отличие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4474861

Частното банкиране на Fibank (Първа инвестиционна банка) бе отличено от авторитетното международно списание International Banker.
Списанието определи Частното банкиране на Fibank като най-успешното и качествено в България през настоящата година.
Банката продължава да разширява своята гама от банкови решения в сегмента на частното банкиране за
Частното банкиране на Fibank (Първа инвестиционна банка) бе отличено от авторитетното международно списание International Banker. Списанието определи Частното банкиране на Fibank като най-успешното и качествено в България през настоящата година. Банката продължава да разширява своята гама от банкови решения в сегмента на частното банкиране за

Томислав Дончев: Важно е не движението на парите, а ефектът на инвестициите

http://www.moreto.net/novini.php?n=273842

Фокусът на вниманието ни, когато говорим за европейско финансиране, трябва да бъде не върху обема средства и движението на парите, а върху ефекта на инвестициите, които правим с тях. Това заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на годишния преглед на оперативните програми в рамките на 9-ото заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.

"Ислямска държава" обезглави четири деца

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-obezglavi-chetiri-deca-news_446109.html

Четири деца, изповядващи християнството, са били екзекутирани в Ирак, тъй като отказали да приемат исляма, съобщава в. "Ню Йорк Пост", като се позовава на главата на англиканската църква в...

Лидерът на ОМО "Илинден": България ще ни регистрира

http://balkani.actualno.com/Lideryt-na-OMO-Ilinden-Bylgarija-shte-ni-registrira-news_446117.html

Лидерът на ОМО „Илинден”-ПИРИН Стойко Стойков, който 24 години иска да бъде регистрирана неговата партия, заяви, че „последното решение на Съвета на министрите на ЕС е оп...

Сериозна катастрофа затрудни движението по Аспаруховия мост

http://varna.actualno.com/Seriozna-katastrofa-zatrudni-dvijenieto-po-Asparuhovija-most-news_446119.html

Верижна катастрофа затруднява движението по Аспаруховия мост във Варна. Инцидентът е станал тази сутрин около 8:20 ч. Ударили са се тролей на градския транспорт и шест автомобила, съобщиха от полици...

Пет причини хич да не бяхме стъпвали на работа в събота

http://actualno.actualno.com/Pet-prichini-hich-da-ne-bjahme-stypvali-na-rabota-v-sybota-news_446121.html

Събота, 13 декември. Направо е като за петък 13-ти, независимо кой месец. Защото отработваме – отново. Та да има как да ни върви икономиката. Факт е, че година след година, след година рабо...

Фандъкова: Проектът за бюджет на Столична община за следващите 5 години е 1 млрд. 459 млн. лв.

http://sofia.actualno.com/Fandykova-Proektyt-za-budjet-na-Stolichna-obshtina-za-sledvashtite-5-godini-e-1-mlrd-459-mln-lv-news_446126.html

Проектът за бюджет предварително беше обсъден с политическите групи в общинския съвет, районните кметове, както и нашите партньори от страна на синдикатите и работодателите. Проектът за бюджета на Сто...

Търговец: Не плащайте покупка по интернет преди да видите стоката

http://pik.bg/търговец-не-плащайте-покупка-по-интернет-преди-да-видите-стоката-news260849.html

Търговец: Не плащайте покупка по интернет преди да видите стоката

Темата за търговски измами е особено актуална по време на периоди на масово пазаруване. В последните години една от слабите точки за купувачите е търговията по интернет, тъй като наред с добрите и бели фирми има и много измамници. За това разказа в студиото на Нова телевизия Николай Недялков, шеф на фирма, продаваща стоки в мрежата.

Според него, един от най-сигурните начини да се предпазим от измама е да разопаковаме стоката, преди да я платим. „Ако не отговаря на очакванията ви, не плащайте, така ще загубите само парите за доставката”, съветва търговецът.

Той бе категоричен, че не трябва при поръчка на стока по интернет да се дава капаро. „Ако ви искат пари предварително, в 99% от случаите става дума за измама”, каза Недялков.

Търговец: Не плащайте капаро за покупка по интернет, измама е

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480254

Темата за търговски измами е особено актуална по време на периоди на масово пазаруване. В последните години една от слабите точки за купувачите е търговията по интернет, тъй като наред с добрите и бели фирми има и много измамници. За това разказа в студиото на Нова телевизия Николай Недялков, шеф на фирма, продаваща стоки в мрежата.
Темата за търговски измами е особено актуална по време на периоди на масово пазаруване. В последните години една от слабите точки за купувачите е търговията по интернет, тъй като наред с добрите и бели фирми има и много измамници. За това разказа в студиото на Нова телевизия Николай Недялков, шеф на фирма, продаваща стоки в мрежата.

Хем ромите сити, хем лекарите цели, хем Москов министър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477783

Министър Москов е герой. Даже герой два пъти – веднъж на истинските BALGARI и втори път – лично мой. От хумористична гледна точка. Ако продължава с това темпо да спасява страната от ебола и роми, ще се наложи да си делим хонорарите.
От друга страна, Москов има всички шансове да остане в историята като първия министър на здравеопазването,
Министър Москов е герой. Даже герой два пъти – веднъж на истинските BALGARI и втори път – лично мой. От хумористична гледна точка. Ако продължава с това темпо да спасява страната от ебола и роми, ще се наложи да си делим хонорарите. От друга страна, Москов има всички шансове да остане в историята като първия министър на здравеопазването,

Търговец: Не плащайте капаро за покупка по интернет, измама е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480251

Темата за търговски измами е особено актуална по време на периоди на масово пазаруване. В последните години една от слабите точки за купувачите е търговията по интернет, тъй като наред с добрите и бели фирми има и много измамници. За това разказа в студиото на Нова телевизия Николай Недялков, шеф на фирма, продаваща стоки в мрежата.
Темата за търговски измами е особено актуална по време на периоди на масово пазаруване. В последните години една от слабите точки за купувачите е търговията по интернет, тъй като наред с добрите и бели фирми има и много измамници. За това разказа в студиото на Нова телевизия Николай Недялков, шеф на фирма, продаваща стоки в мрежата.

Сертов искал помощ от Франция след уволнението си от ДАНС

http://www.bnews.bg/article-124333

След уволнението си от ДАНС, Петко Сертов поискал помощ от французите, твърди швейцарският в. "Льо Тан". Той обаче не получил никакво съдействие.

Част от Аспарухово без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=273900

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в кв."Аспарухово" в част от високата зона. Водоподаването в района ще бъде възстановено до 13 часа, уточняват от ВиК.

Обстановката в страната се нормализира

http://pik.bg/обстановката-в-страната-се-нормализира-news260845.html

Обстановката в страната се нормализира

Нормализира се обстановката след последните наводнения. Нивото на река Тунджа край Ямбол спада, информира Нова телевизия.

Височината на водния стълб в Елхово премина критичните 395 сантиметра преди седмица. Постепенно бяха залети улици, дворове, мазета, постройки, ферми, предприятия в индустриалната зона и хиляди декара земеделски земи. Частично са залети пътищата Елхово-с. Изгрев и Елхово-с.Трънково, затворени са за леки автомобили и са под полицейско наблюдение.

Кметът на общината Петър Киров поиска да бъде обследван един от мостовете до село Изгрев заради опасност от срутване. Тежка остава ситуацията в селата Веселиново и Завой. Пострадали са повече от 60 къщи, обществени и производствени сгради. Обстановката в Николаево постепенно се нормализира. Нивото на водата пада.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/13/2437322_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето очакваните теми днес:

Шефът на АПИ: В България има около хиляда опасни пътища

http://pik.bg/шефът-на-апи-в-българия-има-около-хиляда-опасни-пътища-news260844.html

Шефът на АПИ: В България има около хиляда опасни пътища

В България в момента има около хиляда места по пътищата, на които има опасност от срутване на скални маси или от падане на подпорни стени вследствие на обилните дъждове.

Това съобщи за „Труд“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. На такова място край Мурсалево в четвъртък вечерта паднаха към 80 тона скали, които са откъснали едната лента на пътя и това предизвика катастрофата между автомобил и камион и последвалото подпалване на влак. Опасност от падащи камъни и скали, които мрежите не могат да удържат, има по пътя от Пазарджик към Пещера, Батак и Доспат.

Опасен в това отношение е и пътят Асеновград-Пампорово-Лъки, както и един третокласен път след Доспат, около който има високи скали. „В района на Смолян, на Искърското дефиле и изобщо в планинските райони такива опасности дебнат отвсякъде“, каза Лазаров. Другата опасност при големите дъждове е падането на подпорни стени, каквото се случи по пътя за Банско.

Такова пропадане има също по участък от пътя за Девин и около Елена, където стените са вече доста стари, каза пътният шеф. „За ремонтирането на опасния участък край Мурсалево трябват към 1,5-2 млн. лв. Сега водим преговори с управляващия орган на оперативна програма „Околна среда“ да станем бенефициенти за такива ремонти, но това евентуално ще стане от новия програмен период“, каза Лазаров.

Свлачище погуби 12 души в Индонезия

http://www.bnews.bg/article-124332

Свлачището се срути от склон на остров Ява и по пътя си пощади само две къщи.

Обстановката след наводненията се нормализира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480240

Нормализира се обстановката след последните наводнения. Нивото на река Тунджа край Ямбол спада, информира Нова тв.
Височината на водния стълб в Елхово премина критичните 395 сантиметра преди седмица. Постепенно бяха залети улици, дворове, мазета, постройки, ферми, предприятия в индустриалната зона и хиляди декара земеделски земи.
Нормализира се обстановката след последните наводнения. Нивото на река Тунджа край Ямбол спада, информира Нова тв. Височината на водния стълб в Елхово премина критичните 395 сантиметра преди седмица. Постепенно бяха залети улици, дворове, мазета, постройки, ферми, предприятия в индустриалната зона и хиляди декара земеделски земи.

Миков на конгрес на Ивица Дачич

http://pik.bg/миков-на-конгрес-на-ивица-дачич-news260841.html

Миков на конгрес на Ивица Дачич

Първата официална визита зад граница на соцлидера Михаил Миков ще се състои тази неделя в Сърбия, информира "Стандарт".

Той прие поканата за форума на председателя на Социалистическата партия на Сърбия (СПС) Ивица Дачич, който в момента е вицепремиер и министър на външните работи. Любопитната подробност е, че СПС не е член на ПЕС, а за най-изявен неин функционер е сочен покойният сръбски президент Слободан Милошевич.

Той бе изправен пред Трибунала в Хага с обвинение в геноцид по време на войната в Босна и Херцеговина в периода 1992-1995 година. На предсрочните парламентарни избори през март тази година СПС влезе в коалиционното управление на Сръбската прогресивна партия (СПП). Само преди седмица в Белград на конференция на белградската партийна организация на Социалистическата партия на Сърбия бе шефът на столичните социалисти Калоян Паргов.

Визитите на Паргов и Миков не са били дебатирани на Изпълнително бюро на БСП, уточниха пред "Стандарт" източници от "Позитано" 20. Соцдепутати лаконично коментираха, че са очаквали първата официална визита на новия лидер на БСП да бъде на висш форум на някоя от партиите членове на ПЕС.

Нормализира се обстановката след наводненията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480236

Нормализира се обстановката след последните наводнения. Нивото на река Тунджа край Ямбол спада, информира Нова тв.
Височината на водния стълб в Елхово премина критичните 395 сантиметра преди седмица. Постепенно бяха залети улици, дворове, мазета, постройки, ферми, предприятия в индустриалната зона и хиляди декара земеделски земи.
Нормализира се обстановката след последните наводнения. Нивото на река Тунджа край Ямбол спада, информира Нова тв. Височината на водния стълб в Елхово премина критичните 395 сантиметра преди седмица. Постепенно бяха залети улици, дворове, мазета, постройки, ферми, предприятия в индустриалната зона и хиляди декара земеделски земи.

Свлачище в Индонезия уби най-малко 12 души, други 100 са в неизвестност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480231

Свлачище, предизвикано от обилни дъжове уби най-малко 12 души и остави 100 други в неизвестност на индонезийския остров Ява, предаде AFP.  Стотици спасители копаеха в натрупаната земна маса и кал, в опит да намерят живи хора, след като свлачището погреба редица къщи в централната част на Ява в късния петък, съобщи местната агенция по бедствията.
Свлачище, предизвикано от обилни дъжове уби най-малко 12 души и остави 100 други в неизвестност на индонезийския остров Ява, предаде AFP. Стотици спасители копаеха в натрупаната земна маса и кал, в опит да намерят живи хора, след като свлачището погреба редица къщи в централната част на Ява в късния петък, съобщи местната агенция по бедствията.

Хеликоптери помагат на ранени и изгубени в планината

http://pik.bg/хеликоптери-помагат-на-ранени-и-изгубени-в-планината-news260838.html

Хеликоптери помагат на ранени и изгубени в планината

За първи път тази година край начална станция в Банско ще бъде позициониран хеликоптер, пише "Стандарт".

Машината ще се използва при сложни и трудни спасителни акции в планината. Ще се помага на ранени, изгубени и бедстващи туристи, както и на пострадали при спусканията скиори и сноубордисти.

„Целта е да можем да реагираме веднага, защото всяка минута е ценна при инциденти в гората. Застраховката, която покрива ползването на хеликоптера, е символична. Без застраховка цената е 1200 евро на час за ползването на летателната машина", заяви Иван Обрейков, маркетинг директор на фирма „Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско.

Още от 1 декември за любителите на ските и сноуборда работят 3 писти, а днес за откриването на зимния сезон ще бъдат пуснати още 5 трасета. Така близо 60% от пистите ще са отворени за туристи. До Коледа ще заработят всички 17 трасета. Това лято бяха монтирани нови над 30 оръдия за изкуствен сняг и броят им в ски зоната вече е 300. Трябват още няколко, за да се покрие на 100% районът в ски центъра.

Цените на картите няма да се увеличават. В момента все още върви промоция. Възрастните карат ски само срещу 30 лева на ден, студентите и учениците – за 27 лв., а децата – за 22 лева. намалението е до 20 декември. След тази дата влизат в сила цените от миналата година. За възрастни дневната карта ще е 58 лв., за студенти и ученици – 52 лв., за деца – 40 лв.

"Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=273897

"Стандард енд Пуърс" понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от 'BBB-/A-3' на 'BB+/B' със стабилна перспектива. Основна причина за понижението е ситуацията с КТБ, съобщава Министерството на финансите.

Пламен Димитров: От 15 години правим реформа в пенсионната система и нищо

http://pik.bg/пламен-димитров-от-15-години-правим-реформа-в-пенсионната-система-и-нищо-news260839.html

Пламен Димитров: От 15 години правим реформа в пенсионната система и нищо

След протеста на КНСБ преди дни в София лидерът на синдиката обясни в студиото на Нова телевизия исканията и очакванията си за работата на парламента и кабинета по промените в пенсионната реформа.

Според Пламен Димитров не е възможно от 15 години да правим пенсионна реформа, която е насочена единствено и само към утежняване на условията за хората, които ще излязат в заслужен отдих. „Ако променяме нещо оттук нататък, то трябва да е само в посока повишаване на пенсиите и запазване на условията за пенсиониране”, каза синдикалистът.

Той призова да се събират повече пари в НОИ от работодателите, които сега не плащат осигуровки на работниците си върху цялата им заплата. „Това е масово явление, ако бъде пресечено, ще имаме повече от 200 милиона годишно повече”, твърди Димитров.

Лидерът на КНСБ е категоричен, че у нас пенсионната система е изкривена и това трябва да се поправи. Той поиска държавата да плаща за осигурителната система толкова, колкото внася съответния работодател и работник. "Хората не могат да понесат непрекъснатото увеличаване на пенсионната възраст и стажа, това не се прави от никоя държава в Европа", съобщи Димитров. Той посочи, че в Германия от няколко години увеличението на възрастта за пенсиониране се увеличава с 1 месец на година, докато ние правим гигантски скок в това изискване от 2000 година досега- 

Свлачище в Индонезия уби 12 души, 100 са в неизвестност

http://offnews.bg/news/n_1/n_430966.html

Свлачище, предизвикано от обилни дъжове уби най-малко 12 души и остави 100 други в неизвестност на индонезийския остров Ява, предаде AFP. Стотици спасители копаеха в натрупаната земна маса и кал, в опит да намерят живи хора, след като свлачището погреба редица къщи в централната част на Ява в късния петък, съобщи местната агенция по бедствията. Свлачището се срути от склон на остров Ява и по пътя си пощади само две къщи, информираха очевидци.

Аниете и Бедоя отказват на "Динамо" (Минск)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4478259

„Левски“, Антонио Аниете и Мигел Бедоя отказаха оферти от „Динамо“ (Минск). От Беларус предложиха по 50 хиляди евро на „сините“ за двамата. А на испанците – по 25 хиляди месечна заплата, след като сега вземат под 10 000. Легионерите първо лоялно отхвърлиха вариант да скъсат с „Левски“ поради забавени пари и да избягат като свободни агенти. После „с
„Левски“, Антонио Аниете и Мигел Бедоя отказаха оферти от „Динамо“ (Минск). От Беларус предложиха по 50 хиляди евро на „сините“ за двамата. А на испанците – по 25 хиляди месечна заплата, след като сега вземат под 10 000. Легионерите първо лоялно отхвърлиха вариант да скъсат с „Левски“ поради забавени пари и да избягат като свободни агенти. После „с

Свлачище в Индонезия уби най-малко 12 души, други 100 са в неизвестност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480222

Свлачище, предизвикано от обилни дъжове уби най-малко 12 души и остави 100 други в неизвестност на индонезийския остров Ява, предаде AFP.  Стотици спасители копаеха в натрупаната земна маса и кал, в опит да намерят живи хора, след като свлачището погреба редица къщи в централната част на Ява в късния петък, съобщи местната агенция по бедствията.
Свлачище, предизвикано от обилни дъжове уби най-малко 12 души и остави 100 други в неизвестност на индонезийския остров Ява, предаде AFP. Стотици спасители копаеха в натрупаната земна маса и кал, в опит да намерят живи хора, след като свлачището погреба редица къщи в централната част на Ява в късния петък, съобщи местната агенция по бедствията.

Днес влизат в сила новите правила на ЕС за етикетиране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480219

От днес влизат в сила новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Еврокомисията през 2011 г.
Те ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните от тях храни, пише БГНЕС.
"От 13 декември европейските граждани ще видят
От днес влизат в сила новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Еврокомисията през 2011 г. Те ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните от тях храни, пише БГНЕС. "От 13 декември европейските граждани ще видят

Откриваме ски сезона

http://pik.bg/откриваме-ски-сезона-news260837.html

Откриваме ски сезона

Официално откриваме ски сезона днес. В Банско се очаква традиционния празник на зимните спортове отново да събере много публика и фенове на ските, както и бивши ски шампиони и легенди на белия спорт.

Програмата на откриването включва игри за публиката, интересни награди. В курорта Пампорово празникът започва в 12 часа на плаца "Студенец". Предстои снежно шоу и демонстративни изпълнения на ски-учители. Днес, в деня на откриването всички лифтове в курорта ще работят безплатно.

В Боровец празникът е под надслов “Спорт и традиции”. Детска анимация и концерти на местни фолклорни групи, кулинарна изложба и дегустации, юнашки тиган, гигантска питка с късмети и над 1000 награди, концерт на Елица и Стунджи, факелно шоу на ски инструктори и празнична заря, информира НТВ.

Как изглежда структурната безработица в България от 2007 г. насам

http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/kak-izglejda-strukturnata-bezrabotica-v-bylgariia-ot-2007-g-nasam-185567/

Pешението на проблема преминава през подобряване на връзката между търсещите работа и бизнеса, смята Явор Алексиев от ИПИ

Съдът: Евтаназия за питбули-убийци, собствениците - с условни

http://www.bnews.bg/article-124307

Условни присъди получиха собствениците на двата питбула, които през март тази година нахапаха до смърт 86-годишната Димитра Георгиева в село Червена вода.

Бензинът и дизелът - 2,15 лева за празниците

http://pik.bg/бензинът-и-дизелът---215-лева-за-празниците-news260836.html

Бензинът и дизелът - 2,15 лева за празниците

Цената на бензина и дизела у нас може да падне до 2,15 лева за литър на дребно до края на годината, а не е изключено да се смъкне и до 2,10 лв. Това прогнозира пред „Труд" Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

Причината за намалението е продължаващият спад на цените на петрола на световните пазари заради свръхпредлагане. „Първоначално смятах, че цената на горивата ще се стабилизира около 2,20 лева за литър на дребно в България до предстоящите коледни празници, но сега се вижда, че това не се случва и очаквам поне още едно поевтиняване", каза Делчев.

В момента литър от най-масовия бензин А 95 се продава по столичните бензиностанции на цени между 2,28 и 2,29 лева за литър. Дизелът пък за два дни поевтиня с 10 стотинки и вече е по-евтин от А 95 - 2,22 лева за литър. Само преди два дни той струваше 2,33 лева за литър. Това е рекордно ниска цена за последните четири години, показа проверка на „Труд". За последно нафтата е държала такива стойности през декември 2010 г. Пропан-бутанът също отбеляза собствен рекорд и мина под психологическата граница от 1 лев - от вчера той се продава за 99 ст./л., пише още "Труд".

Само преди година горивата на българския пазар струваха с близо 30 стотинки повече, като литър дизел беше 2,66 лева, а бензин А 95 - 2,58 лева. От големите търговски вериги не коментираха своите политики, но неофициално признаха, че следват тенденциите на международните пазари. На световните пазари и вчера цените на петрола продължиха да падат. Лекият суров петрол вече струва под 59 долара за барел. Най-популярният сорт в Европа - Брент, се продава за 62,50 долара, което е спад с 1,86% спрямо четвъртък.

По данни на „Блумбърг" основната причина за поевтиняването е нарастващото производството на петрол на страни извън ОПЕК. Това води до значително превишаване на добива над търсенето на пазара. По-голяма част от понижението на цената се дължи на Русия, която използва по-малко горива заради наложените й санкции от Европа, обясняват още анализатори. Справка в сайта energy.eu показва, че цената на бензина у нас е сред най-ниските в ЕС. По-евтино е само в Люксембюрг, Литва и Полша.

Кръводарителска акция се провежда днес в Гранд Мол

http://www.moreto.net/novini.php?n=273898

Районен център по трансфузионна хематология – Варна, съвместно с Grand Mall и с подкрепата на Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК), организират кръводарителска акция под надслов „Дари безценен дар за Коледа – спаси живот“, научи Moreto.

УЕФА наказа сурово хърватите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480223

УЕФА наложи глоба от 80 000 евро на Хърватия и ще затвори част от трибуните на стадиона на националния отбор в европейските квалификации. Причината са инцидентите, предизвикани от хърватските запалянковци на последния им двубой - 1:1 срещу Италия в Милано. Срещата на 16 ноември бе прекъсната няколко пъти, тъй като от сектора с хърватски фенове
УЕФА наложи глоба от 80 000 евро на Хърватия и ще затвори част от трибуните на стадиона на националния отбор в европейските квалификации. Причината са инцидентите, предизвикани от хърватските запалянковци на последния им двубой - 1:1 срещу Италия в Милано. Срещата на 16 ноември бе прекъсната няколко пъти, тъй като от сектора с хърватски фенове

Нови етикети на храните от днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_430963.html

Нови етикети на храните с единни изисквания за целия Европейски съюз трябва да бъдат въведени от днес. Те трябва да съдържат в едно зрително поле и с достатъчно едър шрифт цялата информация за продукта (виж най-долу), неговите съставки и срока на годност. Шрифтът трябва да е с големина поне 1,2 мм, като изключение се прави само за малките опаковки, а надписите да са на съответния език. На бутилираните продукти информацията ще бъде изписана на капачката, а на пакетираните - на клипса. При предварително опакованите храни задължителната информация за храните се поставя на опаковката или на етикет, прикачен към нея. Ако храните не са опаковани, информацията се предоставя на търговеца, а той при необходимост я споделя с купувача. Изрично ще бъдат изброени алергените, чийто списък ще бъде в специално приложение. Месото ще съдържа указание къде е произведено. Информацията трябва да е коректна и точна. Изискването е по Регламент 1169 на ЕС от 2011 г., който влиза в сила от края на 2014-а. Изключение прави изискването за обявяването на хранителната стойност, което се прилага от 13 декември 2016 г. Новият регламент засяга не само храните с магазините, а и доставките по домовете - например поръчките за пица, както и храните, предназначени за снабдяване на заведенията. Върху етикета не може да има заблуждаваща реклама, която например приписва на продукта лечебни свойства (с изключение на натуралните минерални води и храните за специална хранителна употреба). За информацията върху етикета отговорност ще носи производителят, а в случаите, когато той е извън ЕС - вносителят. Задължителните данни включват: - наименование; - списък на съставките; - алергени (фъстъци, мляко, синап, риба, зърнени култури, съдържащи глутен и др.); - количество на определени съставки или категории съставки; - нетно количество на храната; - срок на минимална трайност или срок на годност; - специални условия за съхранение и/или условия за употреба; - името или търговско наименование и адрес на стопанския субект или вносителя; - страна на произход или място на произход за някои видове месо, мляко; - указания за употреба, когато при липсата на такива указания би било трудно храната да се използва по подходящ начин; - по отношение на напитки, съдържащи повече от 1,2% алкохол, действителното обемно съдържание на алкохол; - обявяване на хранителната стойност.

Новите правила на ЕС за етикетиране влизат в сила днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480214

От днес влизат в сила новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Еврокомисията през 2011 г.
Те ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните от тях храни, пише БГНЕС.
От днес влизат в сила новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Еврокомисията през 2011 г. Те ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните от тях храни, пише БГНЕС. "От 13 декември европейските граждани ще видят

Матей Вишниек, писател: Да построиш фасадна демокрация не означава да изграждаш свобода

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/12/13/2437216_matei_vishniek_pisatel_da_postroish_fasadna/?ref=rss


Известният драматург от румънски произход Матей Вишниек е сред участниците в тазгодишното издание на Софийския панаир на Книгата (9-14 декември), на което Румъния е почетен гост. Обсебен ли е съвременният човек от идеята отново и отново да започва всичко отначало? Как историята на комунизма, може да бъде разказана за душевно болни? Необходима ли е "културна съпротива" и защо трябва да вярваме повече в Европа? На всички тези и на доста други въпроси отговаря Вишниек в интервю за "Дневник"....

Синът на бай Велко сам предал баща си на Митко Каратиста

http://www.bnews.bg/article-124292

За убийството на Стоян Стоянов, гард на Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста станало ясно едва след като синът на подсъдимия за убийството Велко Петров -Стоян разказал.

Ще преобладава слънчево време, с максимални температури между 4° и 9°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480209

Днес ще преобладава слънчево и почти тихо време. Това съобщи за „Фокус” Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Преди обяд на места в низините ще има мъгла. Максималните температури, в повечето места, ще са между 4° и 9°. Най-ниски ще са в Северозападна България, където има и снежна покривка,
Днес ще преобладава слънчево и почти тихо време. Това съобщи за „Фокус” Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Преди обяд на места в низините ще има мъгла. Максималните температури, в повечето места, ще са между 4° и 9°. Най-ниски ще са в Северозападна България, където има и снежна покривка,

Оланд демонстрира стремеж към реформи с план за намаляване на регулациите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/13/2437084_oland_demonstrira_stremej_kum_reformi_s_plan_za/?ref=rss


Френското правителство предложи в сряда реформа, жизненоважна за избягването на санкции от страна на ЕС заради неспазване на бюджетните правила. Съществува опасност обаче тя да бъде отслабена от левите депутати, недоволни от стремежа на президента Франсоа Оланд да намали държавните регулации, пише агенция "Ройтерс".

Реформата има за цел да позволи магазините по-често да работят в неделя, а споровете за уволнения да се разрешават по-бързо. Планиран е план за дерегулация на търговията,...

Шефът на "Байерн" дава пари на деца от затвора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480207

Излежаващият присъда за укриване на данъци Ули Хьонес направи дарение от 10 000 евро за благотворителна кауза, подпомагаща финансово деца в нужда. Бившият президент на "Байерн" е превел парите чрез съпругата си Сузи. Той е зад решетките от юни насам, тъй като е осъден на 3,5 години за данъчни измами.

Хьонес често се включва в благотворителни
Излежаващият присъда за укриване на данъци Ули Хьонес направи дарение от 10 000 евро за благотворителна кауза, подпомагаща финансово деца в нужда. Бившият президент на "Байерн" е превел парите чрез съпругата си Сузи. Той е зад решетките от юни насам, тъй като е осъден на 3,5 години за данъчни измами. Хьонес често се включва в благотворителни

Днес официално стартира ски сезонът

http://offnews.bg/news/n_1/n_430960.html

Днес официално се открива ски сезонът в зимните курорите у нас. В Банско, Пампорово и Боровец ще има организирани събития с концерти и различни снежни програми. В Банско се очаква традиционният празник на зимните спортове отново да събере много публика и фенове на ските, както и бивши ски шампиони и легенди на спорта. Програмата на откриването включва игри за публиката, интересни награди.  В курорта Пампорово празникът започва в 12 часа на плаца "Студенец". Предстои снежно шоу и демонстративни изпълнения на ски-учители. Днес всички лифтове в курорта ще работят безплатно. В Боровец празникът е под надслов “Спорт и традиции”. Детска анимация и концерти на местни фолклорни групи, кулинарна изложба и дегустации, юнашки тиган, гигантска питка с късмети и над 1000 награди, концерт на Елица и Стунджи, факлено шоу на ски инструктори и празнична заря. Част от програмата за празника.

Директорът на ЦРУ: Мъченията помогнаха за ликвидирането на Осама бин Ладен

http://www.moreto.net/novini.php?n=273823

Ръководството на ЦРУ призна, че методите, използвани от сътрудници на агенцията при разпит на заподозрени в тероризъм лица, са били „отвратителни”. На пресконференция, организирана след публикуването на доклада за използването на мъчения от страна на следователите от ЦРУ, директорът на разузнавателната агенция Бренан призна, че ръководството на агенцията не е успяло навреме да разработи практически препоръки за провеждане на разпитите.

Слънчево и тихо ще е времето днес, максимални температури между 4° и 9°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480198

Днес ще преобладава слънчево и почти тихо време. Това съобщи за „Фокус” Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Преди обяд на места в низините ще има мъгла. Максималните температури, в повечето места, ще са между 4° и 9°. Най-ниски ще са в Северозападна България, където има и снежна покривка,
Днес ще преобладава слънчево и почти тихо време. Това съобщи за „Фокус” Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Преди обяд на места в низините ще има мъгла. Максималните температури, в повечето места, ще са между 4° и 9°. Най-ниски ще са в Северозападна България, където има и снежна покривка,

От днес влизат в сила новите правила за етикетите на храните

http://pik.bg/от-днес-влизат-в-сила-новите-правила-за-етикетите-на-храните-news260833.html

От днес влизат в сила новите правила за етикетите на храните

От днес влиза в сила нов регламент на Евросъюза за информацията на етикетите на храните. Той ще важи за всички храни, предназначени за крайния потребител - включително тези, доставяни от заведения за обществено хранене, или храни, предназначени за снабдяване на заведения за обществено хранене.

Регламентът определя стриктно информацията, която трябва да съдържа всеки етикет. Първата му част е задължителна, отговаря на строго подбрани критерии, втората е доброволна и съдържа данни по преценка на производителя. С

ред изискванията към новите етикети са по-добра четливост на информацията върху тях, посочване на страната или мястото на произход на продукта, информация за алергенните съставки в него, ако има такива, едни и същи изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, пазаруване от разстояние и купуване на стоки в магазина, посочване на съставката заместител при „имитациите“ на храни, ясно указване на размразените продукти и мазнините, които съдържа,въглехидрати, захари, белтъчини и сол. В случай на нарушения можем да подаваме сигнали в Комисията за защита на потребители, напомня НТВ.

Тъжните обложки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4478983

Рок музикантите са като гангстерите - добре си живеят, но не много дълго.
Славата ги връхлита като локомотив на неохраняем прелез с обичайните атрибути - алкохол, наркотици, секс. Често това свършва фатално. Известен е като “Синдромът 27” - това е възрастта, на която си отидоха от този свят много от звездите на рок музиката - Джим Морисън, Кърт Ко
Рок музикантите са като гангстерите - добре си живеят, но не много дълго. Славата ги връхлита като локомотив на неохраняем прелез с обичайните атрибути - алкохол, наркотици, секс. Често това свършва фатално. Известен е като “Синдромът 27” - това е възрастта, на която си отидоха от този свят много от звездите на рок музиката - Джим Морисън, Кърт Ко

Ски сезонът започва

http://society.actualno.com/Ski-sezonyt-zapochva-news_446096.html

Днес планинските ни курорти откриват ски сезона 2014/2015 г. с куп атракции, празнична програма и безплатни съоръжения въпреки малкото сняг, предаде Стандарт нюз. В Пампорово в деня на официалното от...

Бензинът и дизелът може да паднат до 2,15 - 2,10 лв.

http://society.actualno.com/Benzinyt-i-dizelyt-moje-da-padnat-do-215---210-lv-news_446100.html

Цената на бензина и дизела у нас може да падне до 2,15 лева за литър на дребно до края на годината, а не е изключено да се смъкне и до 2,10 лв. Това прогнозира пред "Труд" Андрей Делчев, ...

Португалия има готовност да признае Палестина

http://europe.actualno.com/Portugalija-ima-gotovnost-da-priznae-Palestina-news_446104.html

Парламентът на Португалия прие в петък резолюция, призоваваща правителството на страната да признае палестинската държава, предаде Интерфакс. В резолюцията се казва, че е необходимо „да се ...

Бивш разузнавач скочи срещу предложението за единно разузнаване

http://politics.actualno.com/Bivsh-razuznavach-skochi-sreshtu-predlojenieto-za-edinno-razuznavane-news_446079.html

Нас, разузнавачите, вече ни осветиха, сега искат да разкрият и чуждестранните агенти на военното ни разузнаване - това е целта на законовите промени напоследък на новото правителство. Това заяви пре...

Любо Пенев с 3,33 по български, Емо Костадинов с 3,66. Дипломите им - 4,02 и 3,40

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4478154


"Да ме извинява Емо, но леко ми идва неграмотен. Преди време щракам каналите и хоп - “Шоуто на Слави”. Позната физиономия. Костадинов. Връчват му книгата за пожелания. Камерата фокусира. И какво чета: “Бади такав какавто си.” За три думички, три правописни грешки. Има и едно “благодара”. Почваме да променяме нашата азбука.

Верен фен изнасилил Кали. За наказание отнесъл много бой

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477692

Фолкпевицата Кали разказа цялата история за изнасилването, за което призна в къщата на “ВИП Брадър”. Оказа се, че е било едно, а не две, каквато бе първоначалната и? версия. Изпълнителката е взела две кубчета в играта, в която звездите трябваше да са откровени, за да спаси своя съквартирантка от срамна изповед.
Фолкпевицата Кали разказа цялата история за изнасилването, за което призна в къщата на “ВИП Брадър”. Оказа се, че е било едно, а не две, каквато бе първоначалната и? версия. Изпълнителката е взела две кубчета в играта, в която звездите трябваше да са откровени, за да спаси своя съквартирантка от срамна изповед.

Откриват ски сезона, но в Боровец без сняг

http://www.bnews.bg/article-124329

Трите ни най- големи зимни курорта Боровец, Пампорово и Банско днес откриват ски сезона.

Коледен благотворителен базар ще се състои в Щаба на Военноморските сили

http://www.moreto.net/novini.php?n=273677

Днес от 11.00 часа в Щаба на Военноморските сили ще се проведе благотворителен коледен базар, научи Moreto.net. Военнослужещи и цивилни служители ще приготвят и представят различни кулинарни специалитети и ръчно изработени сувенири.

"Реал" (Мадрид) смачка и "Алмерия"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480196

"Реал" (Мадрид) вкара четири гола и като гост на "Алмерия" за успеха с 4:1, след като във вторник победи с 4:0 и "Лудогорец" на "Бернабеу". Това бе 20-а поредна победа за кралския клуб. Първите два гола за мадридчани вкараха Иско и Гарет Бейл, а в края на двубоя на два пъти се разписа Кристиано Роналдо. За домакините точен бе Хосе Верса
"Реал" (Мадрид) вкара четири гола и като гост на "Алмерия" за успеха с 4:1, след като във вторник победи с 4:0 и "Лудогорец" на "Бернабеу". Това бе 20-а поредна победа за кралския клуб. Първите два гола за мадридчани вкараха Иско и Гарет Бейл, а в края на двубоя на два пъти се разписа Кристиано Роналдо. За домакините точен бе Хосе Верса

Изпаднала в беда принцеса чака малките си спасители на Панаира на книгата

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/12/13/2435841_izpadnala_v_beda_princesa_chaka_malkite_si_spasiteli/?ref=rss


Нетрадиционна игра - приключение, дава възможност на децата да покажат, че макар и малки, могат да спасят изпаднала в беда принцеса.  Забавлението за малките любители на знанията е част от продължаващия в София коледен Панаир на книгата и е насрочено за събота (13 декември) в 14ч. на третия етаж на НДК, информират организаторите от azcheta.com.

"Стани герой в Подземната страна" приканва всички желаещи да се впуснат в приключения за спасяване на владетелката на Регалия - принцеса...

В началото на "Х Фактор" Славин се разделя с приятелката си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477631

През лятото, когато текат кастингите за “Х Фактор”, Славин няма някаква ясна идея защо се явява. Сега е един от шестимата, останали да се борят за първото място. Признава, че не само той, но и близките му са озадачени и изобщо не са предполагали, че ще стигне до този етап на риалити формата. 
И въпреки недоверието му в собствените си сили Славин с
През лятото, когато текат кастингите за “Х Фактор”, Славин няма някаква ясна идея защо се явява. Сега е един от шестимата, останали да се борят за първото място. Признава, че не само той, но и близките му са озадачени и изобщо не са предполагали, че ще стигне до този етап на риалити формата. И въпреки недоверието му в собствените си сили Славин с

Преглед на печата - 13 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273896

Изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов отново са сред водещите теми на вестниците. „Къде е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов? Това е въпросът, на който вече цяла седмица няма отговор. 58-годишният Сертов бе обявен за национално издирване на 6 декември на обяд, след като предния ден оставил мобилните си телефони вкъщи и излязъл.

Нова мода: Ученици си боядисват косата с вряла лимонада

http://www.bnews.bg/article-124328

Сайтове споделят "яки" рецепти как да си боядисаш косата с вряла лимонада или да се надрусаш с чорба от халюциногенни гъби

Истина или лъжа: Виктория Терзийска тайно била гадже на Ники Кънчев за 2 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477682

Виктория Терзийска имала тайна връзка с водещия Ники Кънчев, пише жълт седмичник. Аферата им продължила цели 2 г., но почти никой не разбрал. Случило се отдавна, но Кънчев вече бил сгоден.
Ето какво каза певицата за жълтата клюка.

Лъжа е, разбира се. Първо искам да кажа, че Ники Кънчев е човекът, който ме научи как се пише новина.
Виктория Терзийска имала тайна връзка с водещия Ники Кънчев, пише жълт седмичник. Аферата им продължила цели 2 г., но почти никой не разбрал. Случило се отдавна, но Кънчев вече бил сгоден. Ето какво каза певицата за жълтата клюка. Лъжа е, разбира се. Първо искам да кажа, че Ники Кънчев е човекът, който ме научи как се пише новина.

Чистят Арбанаси от автобуси и автомобили

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4479354

Архитектурният резерват Арбанаси повече няма да бъде задръстван от туристически автобуси и автомобили. Вече се строи първият голям обществен паркинг върху общински имот, чийто размер е над 15 декара. Там ще спират всички автобуси, които по време на пролетно-летния сезон достигат над 30 на ден.
След няколко години чакане и непрестанни връщания
Архитектурният резерват Арбанаси повече няма да бъде задръстван от туристически автобуси и автомобили. Вече се строи първият голям обществен паркинг върху общински имот, чийто размер е над 15 декара. Там ще спират всички автобуси, които по време на пролетно-летния сезон достигат над 30 на ден. След няколко години чакане и непрестанни връщания

Митовете на българския преход към демокрация

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/13/2404693_mitovete_na_bulgarskiia_prehod_kum_demokraciia/?ref=rss


"Дневник" се връща към изказването на Филип Димитров, направено на обществена дискусия по темата "Митовете на българската демокрация и митовете на българския преход" преди 12 години. На 10 декември 2002 г. то беше публикувано във вестника "Дневник". През 2003 г. излезе книгата "Митовете на българския преход" /"Сиела"/. Текстът представя гледната точка на лидера на СДС и премиер /1991 - 1992 г./. Правителството на демократичните сили падна на 28 октомври 1992 г., след като Филип Димитров поиска...

Искат нова схема за заплати на училищни директори

http://education.actualno.com/Iskat-nova-shema-za-zaplati-na-uchilishtni-direktori--news_446093.html

Нова система за изплащане на директорските заплати поискаха учителските синдикати от ръководството на образователното министерство. Профсъюзите и екипът на министър Тодор Танев ще направят работна ...

И Орбан поиска тест за наркотици - за политици и за журналисти

http://europe.actualno.com/I-Orban-poiska-test-za-narkotici---za-politici-i-za-jurnalisti-news_446082.html

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска задължителни тестове за наркотици за журналистите и политиците, предаде БГНЕС. Така Орбан задочно последва примера на "Патриотичния фронт", след като В...

Деветдесет и четвърта завинаги (роман, XIII част)

http://offnews.bg/news/n_1/n_430794.html

* * * - Какво правите с гроздето, което не се изяде? - попита Седемнайстия. - Ми нищо. Хвърляме го. - Как ще хвърляте грозде! Вие луди ли сте! - Е? - редник Хикс вдигна рамене, обаче вече зяпаше заинтригуван какви ли ги е замислил оня бандит. - Ще направим вино. Донеси една лондра, от ония пластмасовите корита от прясното мляко. И събираме неизяденото за десерт грозде в продължение на седмица. И ще видиш после. Ще донесеш и захар. След три месеца на тавана на едно от неизползваемите служебни помещения бойците пробиха с гвоздей дъното на пластмасовото корито и наточиха виното в бутилки. Събраха се около двайсет литра. Собствено производство, без никаква кисела жилка... И с перфектен градус, който им стигна за цяло едно пиршество. Тогава те разбраха, че могат да направят всичко. * * * Майка жали чак до гроба В песента за Шар планина се пее за трима овчари. Планината ги затиснала и всеки от тях я моли да го пусне. Първият й казва, че го чака либето му, но либе чака ден до пладне и планината не го пуснала. Вторият овчар помолил да излезе, защото навън го чака милата му сестрица. Но сестрата жали до три години. И той останал погребан. Третият овчар рекъл на Шар планина, че иска да го пусне, защото си има майчица, която го жали. И планината го пуснала. Защото мъката на майките е ирационална и неконвенционална, тази мъка е като ядрена енергия, като атомна бомба, като природна стихия, която изкривява цялото пространство на Вселената наедно с всички галактики в нея. Васко беше слабичко момче, което никога не роптаеше. Учудваше ме умението му да се приспособява и търпи, без да показва досада, умора или обида. Така мълчалив и усмихнат е търпял и болката в крака. Прие от мен пощальонската мисия с радост, значи в началото не го е боляло, иначе нямаше да може да извървява тия няколко километра пеша всеки ден. Всяко едно от момчетата щеше да прояви различно отношение към Васко, ако подозираше колко чувствителна душица носи. Но ние робувахме на модата да бъдем зли и да носим зли маски, да бъдем свирепи отвън и мътни отвътре. И покрай тая бесовица изобщо не сме си и помислили, че може би е възможно и по-иначе, че има и други измерения освен нашето, че мизерията ни не е пъпът на света и тук наоколо се разхождат и създания с чупливи душички. А прецака ли ти се душичката, тялото няма как да издържи на напрежението, братле. И се разбива мигновено като вълна в бряг. Годините се нижеха, а аз не знаех как да се помиря с него. Всеки път в църквата палех свещичка за мъртвите и споменавах името му - Бог да го прости. Но това не ми стигаше и знаех, че и на Бог не му стига за опрощение. Не че Бог не можеше да прощава и по мъничкото покаяние, но то е вътрешно усещане и си знаех какъв съм и що съм. Всеки трябва да си дава сметка какъв е и що е. Да е наясно с дълговете и равновесието си. Нарушил ли е равновесието, има дълг и трябва да си го плати. Не може да разчиташ само на милостта, макар че трябва да разчиташ само на милостта. Нищо друго освен милост не можеш да получиш тук, но имаш ли дълг, по-добре си направи труда да си го върнеш, да изравниш тежестите. Носиш ли го прекалено дълго, свикваш с него, забравяш го, не знаеш, че се е загнездил в теб и си стои там някъде в дълбокото. Ако Сектата ме види сега, ще има да се чуди. Сигурно би се зарадвал с овчия си поглед, но аз вече бих се страхувал да му говоря както някога. Но оная сделка не бих пропуснал да я направя и днес. А ако Сектата ме попита как от тъпо копеленце съм се превърнал в богобоязлив ръб, ще му отговоря, че много хора имат пръст в тая история. Дори и той. Сред останалите са онези изперкалите екзистенциалисти и книжката им, купена на пловдивската гара за лев и петдесет. След тях много по-голяма вина за днешните ми умопостроения носи един друг идиот - моят близък приятел Фьодор Михайлович, когото наум наричам просто Федя или Тошко. В превод. Руснаците слагат Ф на мястото на Т в някои гръцки имена. Ние с него сме роднини. По кучешка линия. Човек си има майка, баща и вътре една частичка от него е кучешка, преминаваща през поколенията, предаваща се не по кръвен път, а по метафизичен. Разказах историята с Васко на друг мой приятел - отец Любомир. Не му казвам „отче“, защото се познаваме от толкова много години, че в началото той не беше свещеник, тогава се сприятелихме, та пред него изповедите ми са като пред човек. И той ми даде съвет как да постъпя. В едно от завръщанията си в градчето отидох на гробището в покрайнините и дълго обикалях алеите в търсене на името му върху някой камък. Не го открих. Вечерта някъде из баровете мернах едно от приятелчетата на Васко, друг бивш наш новобранец. Бивша камила. Попитах камилата къде е гробът на другаря му. Той ми разясни. Деветдесет и четвърта трябваше най-накрая да приключи. Да й турим една точка след последното изречение и да върви на майната си. Наобикалям градчето и родителите си около веднъж на два месеца. Затова и не можех да чакам до Задушница или поне до съботен ден, за да ида до гробището. Сутринта след срещата с бившата камила в едно кално сиво зимно време тръгнах между паметниците и кръстовете според упътванията. Минах по алеята бавно, зачитах се във всяка плоча. И когато не го открих, заразпитвах малоумния гробар, който скитори винаги наоколо - обяснявах му как се казва и кога е починало момчето. И нищо. Тръгнах си. Постоях край гроба на баба. Дочух пак гласа й, както тогава, но споменът беше почнал да помътнява и гласът се губеше, а над главата ми зимното небе се беше схлупило и ми стана сиво и уютно, но защо не успях отново да намеря Васко... Поговорих си с баба за децата, които ми се родиха и които тя не видя, за къщичката й. А Васко не успях да го видя и на следващото си идване. Не намирах надгробния му камък, колкото и да търсех. И на третото, и на петото идване все така сновях между мъртвите, без да стигам до него, чудех се какво става, защо се крие от мен и защо не иска да се видим. Минаха цели две години, докато най-накрая открих бялата, посивяла с годините плоча. И я открих на място, покрай което бях минавал стотици пъти, явно Васко реши да се срещнем. Седнах и зачаках. Мълчах си. Исках да получа знак, че не съм натрапник, че не правя грешка. - Васко, привет, приятелче. - „Не може да не си на приветливо място сега“, помислих си. - Как си? - изрекох, но усетих безпокойствието му. Още не можеше да проумее сякаш какво точно искам от него и сякаш бе обиден. - Прости ми, приятелю. Затова дойдох. Да ти поискам прошка. Прости ми. Прости. Нека ми бъде просто. Не знаех. И с годините все повече натежаваше. Запалих свещ и я поставих в пръстта. Първата ни и последна среща след неговата смърт се падна през май. От клоните на един висок дъб се дочуваше песен на славей. Свещта гореше със спокоен пламък. Палили ли сте църковна свещ? Това не е тайнство. А само е успокоение и радост за всички ангели и преминали границата душици. Един тежък въпрос беше изчистен. За въпросите си трябва да се грижиш. Не да ги занемаряваш, защото те си стоят, не се изпаряват. И накрая се превръщат в камък на шията. Чудиш се какво не ти е добре, откъде се взима това чоглаво състояние, дириш и ровичкаш за причините, но трудно ще се сетиш, трудно, заровил си отдавна неразрешения въпрос, замел си го под килима като стара мръсотия. Мъртвите обаче не забравят. Дирят си своето като наследство.

Най-важното от Варна във вчерашния 12 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273858

Подобряват качеството на въздуха във Варна с по-често улично миене Системното миене и метене на основните варненските улици поне два пъти седмично е сред мерките, заложени в актуализираната програма на общината за намаляване на вредните емисии и подобряването на качеството на атмосферния въздух в периода 2014-2016 година.

Агентът на Пеев: Муслин отначало го нарочи за махане

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4478261

Агентът на Георги Пеев - Мирчо Димитров, коментира пред руския в. “Известия” отношението на вече бившия треньор на “Амкар” Славолюб Муслин към клиента му. Сърбинът бе уволнен, а от ръководството на клуба открито признаха, че са направили голяма грешка с назначението му.
“Муслин отначало показа, че иска да отстрани ветераните от отбора.
Агентът на Георги Пеев - Мирчо Димитров, коментира пред руския в. “Известия” отношението на вече бившия треньор на “Амкар” Славолюб Муслин към клиента му. Сърбинът бе уволнен, а от ръководството на клуба открито признаха, че са направили голяма грешка с назначението му. “Муслин отначало показа, че иска да отстрани ветераните от отбора.

Юнона пак оплете в мрежите си Ицо Мусков /видео/

http://www.bnews.bg/article-124281

Кадрите продължават сюжета на предходния й “На две секунди”, а неин екранен партньор е Ицо Мусков. Двамата доказаха вече, че си пасват идеално пред камерата.

В Казанлък получиха обещаните пари за школата на Тео

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4479143

"Сбъдна се една наша мечта", бяха първите думи на директора на Природоматематическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък след като получи от кметът на града Галина Стяонова чек за 490 хиляди лева за разширението на училището.
Парите бяха обещани от премиера Бойко Борисов и министъра на образованието проф.
"Сбъдна се една наша мечта", бяха първите думи на директора на Природоматематическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък след като получи от кметът на града Галина Стяонова чек за 490 хиляди лева за разширението на училището. Парите бяха обещани от премиера Бойко Борисов и министъра на образованието проф.

Народният театър без директор, Павел Васев се пенсионира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4478178

Народният театър “Иван Вазов” остава без директор от понеделник. Тогава Павел Васев, който заемаше този пост от 2009 г., излиза в пенсия.
Театрали разказаха, че ще става съветник на Вежди Рашидов по международните въпроси, но самият Васев и от Министерството на културата отрекоха.
Много е вероятно Народният театър да остане с временно управление
Народният театър “Иван Вазов” остава без директор от понеделник. Тогава Павел Васев, който заемаше този пост от 2009 г., излиза в пенсия. Театрали разказаха, че ще става съветник на Вежди Рашидов по международните въпроси, но самият Васев и от Министерството на културата отрекоха. Много е вероятно Народният театър да остане с временно управление

Над половин милиард долара за отбрана ще има САЩ

http://america.actualno.com/Nad-polovin-miliard-dolara-za-otbrana-shte-ima-SASht-news_446078.html

Американското правителство ще разполага с 577 милиарда долара за отбрана за следващата финансова година. 64 милиарда от тях са предназначени за войни в чужбина. Сенатът одобри окончателно годишния ...

11 (де)мотивиращи мисли за работата в събота

http://curious.actualno.com/11-demotivirashti-misli-za-rabotata-v-sybota-news_446083.html

Работата в събота е една от онези несправедливости, с които просто трябва да се примирим. Тъкмо си мислиш, че не трябва да ставаш рано и чуваш алармата на часовника. Събота е! Трябва ни сън! Така или...

Тунджа се успокоява

http://yambol.actualno.com/Tundja-se-uspokojava-news_446080.html

Нормализира се обстановката след последните наводнения. Нивото на река Тунджа край Ямбол спада. Височината на водния стълб в Елхово премина критичните 395 сантиметра преди седмица. Бяха залети улици...

Тайните на ЦРУ в Полша

http://europe.actualno.com/Tajnite-na-CRU-v-Polsha-news_446084.html

Полша явно е получила милиони долари, за да може ЦРУ необезпокоявано да изтезава на нейна територия. Бивши полски политици отричат да са знаели нещо. Цялата истина за тайния полски затвор на ЦРУ все...

Пълно нахалство - никой във ВСС дори не е възразил срещу бонусите

http://politics.actualno.com/Pylno-nahalstvo---nikoj-vyv-VSS-dori-ne-e-vyzrazil-sreshtu-bonusite-news_446085.html

Да, действително си гласувахме коледни бонуси. Това призна членът на ВСС Димитър Узунов, след като вчера скандалната новина изплува. И добави, че решението е било единодушно. Не всички съдебни служит...

София скрива кофите си за боклук под земята

http://sofia.actualno.com/Sofija-skriva-kofite-si-za-bokluk-pod-zemjata-news_446089.html

По подобие на много европейски столици и София планира да скрие под земята кофите за смет в центъра на града, пише „Преса”. До края на 2015 година с нови модерни подземни контейне...

СЪБОТНО КЪСМЕТЧЕ: Намислете си число от 1 до 16

http://curious.actualno.com/SYBOTNO-KYSMETChE-Namislete-si-chislo-ot-1-do-16-news_446092.html

Събота винаги носи повече изненади - излизания, пътувания, малко работа и много настроение. Намислете си едно число от 1 до 16 и вижте късметчето си за днес. Готови ли сте? :)1. Най-неочакваното път...

Великобритания продаде част от историята си

http://curious.actualno.com/Velikobritanija-prodade-chast-ot-istorijata-si-news_446081.html

Историческата сграда на британското Министерство на отбраната бе продадена на индийски милиардери, предаде БГНЕС. Цената не се уточнява, но по-рано се появяваше информацията, че сградата се предлага ...

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=273868

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 13 декември - събота, без електрозахранване във Варна и областта ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 15:00 ч. - местност "Пчелина" в района на стария път за с.

Осъдиха баба за канабис в двора й

http://www.bnews.bg/article-124302

Пенсионерка от белослатинското село Соколаре отнесе условна присъда заради намерен канабис в дома й

Пътна обстановка в страната - 13 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273867

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Температурите са от - 3 С° до 7 С°.Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в област Хасково. Слаб дъжд вали в областите Ст.Загора, Хасково и Пловдив. Пътните настилки са предимно мокри.

Пътищата са проходими, на места има мъгли

http://news.ibox.bg/news/id_1617415641

Петрохан, Златишкият и Върбишкият проход са затворени за всички превозни средства

Женският ден на Панаира на книгата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4478086

Петъчния ден от Панаира на книгата сякаш беше посветен на дамите. На най-голям интерес на щанда на „Труд” се радваха две авторки – Розамунде Пилхер и Лусинда Райли. Дали заради филмите, които вървят по няколко телевизионни канала, дали заради атрактивните отстъпки „Търсачите на миди”, „Септември”, „Завръщане у дома”, „Сняг през април”,
Петъчния ден от Панаира на книгата сякаш беше посветен на дамите. На най-голям интерес на щанда на „Труд” се радваха две авторки – Розамунде Пилхер и Лусинда Райли. Дали заради филмите, които вървят по няколко телевизионни канала, дали заради атрактивните отстъпки „Търсачите на миди”, „Септември”, „Завръщане у дома”, „Сняг през април”,

Министър Вучков: 110 патрулки ще записват звук и картина от януари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4478090

- Министър Вучков, в Международния ден за борба с корупцията и.д. посланикът на САЩ у нас Брус Бъртън каза, че корупцията в България е достигнала кризисно ниво, което влияе негативно на живота на всеки гражданин. Какво ще предприемете?
- Това е наистина много важен проблем. На фона на чуждия опит, както в Румъния, изглежда, че у нас липсва
- Министър Вучков, в Международния ден за борба с корупцията и.д. посланикът на САЩ у нас Брус Бъртън каза, че корупцията в България е достигнала кризисно ниво, което влияе негативно на живота на всеки гражданин. Какво ще предприемете? - Това е наистина много важен проблем. На фона на чуждия опит, както в Румъния, изглежда, че у нас липсва

Опасните места по пътищата у нас са около хиляда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4478237

В България в момента има около хиляда места по пътищата, на които има опасност от срутване на скални маси или от падане на подпорни стени вследствие на обилните дъждове. Това съобщи за „Труд“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. На такова място край Мурсалево в четвъртък вечерта паднаха към 80 тона скали,
В България в момента има около хиляда места по пътищата, на които има опасност от срутване на скални маси или от падане на подпорни стени вследствие на обилните дъждове. Това съобщи за „Труд“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. На такова място край Мурсалево в четвъртък вечерта паднаха към 80 тона скали,

Алисия със собствена модна марка

http://www.bnews.bg/article-124282

Алисия е една от малкото певици, която се отличава със собствен и оригинален стил на обличане. Неслучайно звездата на Фен ТВ неведнъж е получавана множество комплименти за своя безупречен стайлинг.

13 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=273866

Събития 1294 г. — Папа Целестин V абдикира от папството, което е единствения случай на абдикация на папа в историята на католицизма. 1519 г. — Експедицията на Фернандо Магелан акостира на южноамериканския бряг — днешна Бразилия.

НПО моли чужди посланици да наблюдават делото за лиценза на КТБ

http://crime.actualno.com/NPO-moli-chujdi-poslanici-da-nabludavat-deloto-za-licenza-na-KTB-news_446075.html

НПО "Ние гражданите" се обърна към посланиците на Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Холандия и представителя на ЕС в България с молбата да присъстват и наблюдават развитието на с...

Предупрежденията за нови смъртоносни щамове стават все повече

http://health.actualno.com/Preduprejdenijata-za-novi-smyrtonosni-shtamove-stavat-vse-poveche-news_446077.html

Опасността от нови щамове бактерии, които са устойчиви на лекарствата, е по-голяма от помените в климата. До 10 млн. души годишно могат да измират от подобни патогени и заболявания като малария, пре...

Десислава се прочула сред приятели с лучените си кръгчета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4478168

Ама да направиш от лучените кръгчета! Това заръчват приятелите на Десислава, когато ги покани на гости. “Те са лесни и много вкусни. Една глава лук се нарязва на кръгове. На пара се задушават, за да омекнат. След това се нареждат в намазнена тавичка, отгоре се нарязва козе сирене и се запича до златисто”, разказва певицата.
Ама да направиш от лучените кръгчета! Това заръчват приятелите на Десислава, когато ги покани на гости. “Те са лесни и много вкусни. Една глава лук се нарязва на кръгове. На пара се задушават, за да омекнат. След това се нареждат в намазнена тавичка, отгоре се нарязва козе сирене и се запича до златисто”, разказва певицата.

Прогноза за времето - 13 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273864

Днес ще преобладава слънчево и почти тихо време. Но преди обяд на места в низините ще има мъгла. Максималните температури в повечето места ще са между 4° и 9°, /най-ниски в Северозападна България, където има и снежна покривка/, до 10°-12° на места в Югозападна България.

Честит рожден ден на Виктория Фандъкова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4478207


Днес рожден ден има лъчезарната Виктория Фандъкова от дизайнерите на вестника. Тя внася настроение в екипа дори в най-напрегнатите дни. Пожелаваме и? здраве, щастие и метър сняг под ските.
Честито,
Днес рожден ден има лъчезарната Виктория Фандъкова от дизайнерите на вестника. Тя внася настроение в екипа дори в най-напрегнатите дни. Пожелаваме и? здраве, щастие и метър сняг под ските. Честито,

Свлачище затрупа над 100 души на остров Ява

http://news.ibox.bg/news/id_1258112329

Установени са три жертви, но други 108 души се смятат за безследно изчезнали

Ученик от Несебър се класира първи на математическо състезание в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2SLVDMC8KG0/

Състезателната тема по математика съдържаше 20 тестови въпроса ( 14 задачи с избираем отговор и 6 задачи с кратък отговор) и отделно 1 задача, изискваща пълно описание на решението.В условията на изключително силна конкуренция несебърските представители се представиха достойно. В индивидуалната надпревара при петокласниците Христо Бориславов Борисов от V а кл. се класира на първо място и бе удостоен със

златен медал и грамота. Много от младите математици се класираха сред първите осем, което допринесе за доброто класиране в отборната надпревара. Отборите на V и VII кл. са четвърти в крайното класиране, а 3-класниците са девети.

Мара МОМЧИЛОВА

 

32 общини получават специални автобуси за хора с увреждания

http://goodnews.actualno.com/32-obshtini-poluchavat-specialni-avtobusi-za-hora-s-uvrejdanija-news_446074.html

Днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще връчи символично ключове от 32 автобуса, оборудвани за хора с увреждания, на кметове от 32 общини от цялата страна. Ав...

Престъпно нехайство на отговорни лица в училището в Дебелт?

http://burgas.actualno.com/Prestypno-nehajstvo-na-otgovorni-lica-v-uchilishteto-v-Debelt-news_446076.html

За децата, учещи в ОУ „Антон Страшимиров” в Дебелт не е осигурена безопасна среда. Това категорично заяви Нейла Мурад, служител на регионалното звено на ДАЗД в Бургас. Мурад подче...

На 13 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477707

Росица Ганева, естрадна певица
Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието в правителството на Пламен Орешарски
Анна-Мари Виламовска, секретар по наука и здравеопазване на президента Росен Плевнелиев
Андрей Цветков, режисьор
Георги Гьоков, депутат
Георги Цанков, писател, литературовед
Лиляна Кънева, поетеса,
Росица Ганева, естрадна певица Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието в правителството на Пламен Орешарски Анна-Мари Виламовска, секретар по наука и здравеопазване на президента Росен Плевнелиев Андрей Цветков, режисьор Георги Гьоков, депутат Георги Цанков, писател, литературовед Лиляна Кънева, поетеса,

В Италия увеличават присъдите за корупция

http://news.ibox.bg/news/id_1979719426

Минималното наказание се увеличава от 4 на 6 години, а максималното – от 8 на 10 години

Мачовете по телевизията през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477480

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Спортът по телевизията през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4477486

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Религиозен календар за 13 декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477686

Св. мчци Евстратий, Авксентий,
 Евгений, Мардарий и Орест. 
Св. мчца Лукия девица
Светите мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест живели в страшните времена на императорите Диоклетиан и Максимиан, когато християните били преследвани, хвърляни в тъмница и жестоко измъчвани. Тези свети мъже били публично умъртвени пред очите на вс
Св. мчци Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест. Св. мчца Лукия девица Светите мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест живели в страшните времена на императорите Диоклетиан и Максимиан, когато християните били преследвани, хвърляни в тъмница и жестоко измъчвани. Тези свети мъже били публично умъртвени пред очите на вс

Тихо време, слънцето ще ни се усмихва

http://society.actualno.com/Tiho-vreme-slynceto-shte-ni-se-usmihva-news_446071.html

Днес ще преобладава слънчево и почти тихо време, сочи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Преди обяд на места в низините ще има мъгла. Максима...

Пожар в Природонаучния музей в Ню Йорк

http://america.actualno.com/Pojar-v-Prirodonauchnija-muzej-v-Nu-Jork-news_446072.html

Пожар е избухнал в намиращия се в центъра на Ню Йорк Американска природонаучен музей. Всички посетители са евакуирани, пострадали няма, увериха градските власти, предаде БГНЕС. Огънят тръгнал от 4-и...

Швейцария прие закон за проверка на сметките на ФИФА, УЕФА и МОК

http://football.actualno.com/Shvejcarija-prie-zakon-za-proverka-na-smetkite-na-FIFA-UEFA-i-MOK-news_446073.html

Швейцарският парламент одобри законопроект, който ще позволи да се проверят банковите сметки на ръководителя на ФИФА Йозеф Блатер и други висши спортни чиновници, предаде БГНЕС. 128 депутати гласув...

ДАЗД: Не е гарантирана безопасността на децата в училището в Дебелт

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/D7T7wJAJWnU/

Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ е установила сериозни пропуски и нарушения при проверката в ОУ “Антон Страшимиров” с. Дебелт, община Средец, където преди дни ученик от осми клас изнасили 11-годишно момче.

От ДАЗД съобщават, че на 10 и 11 декември комисия, назначена от председателя на Агенцията е направила проверка в училището. Нарушено е правото на детето на закрила срещу насилие, регламентирано в Закона за закрила на детето. Не е гарантирана сигурна и безопасна среда за децата.

Нарушена е и комуникацията на училището с органите за закрила на детето – Дирекция “Социално подпомагане” в Бургас, органите на Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за закрила на детето, както и с родителите, е установила проверката. Въпреки че са били налице индикации за осъществено сексуално насилие върху ученик в училището, директорът, класният ръководител, ресурсният учител и медицинският специалист в училището не са уведомили незабавно органите за закрила, не са информирали родителят на детето, са констатирали от ДАЗД, съобщава Poligraff.net

В училището липсва пропускателен режим, не е имало охрана и/или видеонаблюдение, няма разписани ясни правила как и къде се осъществява дежурството на учителите. Директорът не е осъществявал контрол на дейностите по опазване на живота и здравето на децата и дейността на дежурните учители и възпитатели, а само на учебната дейност, установява още проверката на ДАЗД.

Ще бъдат предприети административно-наказателни мерки спрямо директора, класния ръководител, ресурсния учител и медицинския специалист в училището и ще бъде поискана дисциплинарна отговорност за работещи в учебното заведение.

 

Саддам Хюсеин е заловен близо до родния му град Тикрит

http://chronicles.actualno.com/Saddam-Husein-e-zaloven-blizo-do-rodnija-mu-grad-Tikrit-news_446019.html

Саддам Хусейн Абд ал-Маджид ал-Тикрити или само Саддам Хюсеин е иракски политик. Президент на страната от 1979 до 2003 г. По религиозна принадлежност е сунит. Роден е на 28 април 1937 г. в Ал-Ауджа (...

Съдът разчисти делото КТБ от жалбите на вложителите

http://crime.actualno.com/Sydyt-razchisti-deloto-KTB-ot-jalbite-na-vlojitelite-news_446070.html

Върховният административен съд (ВАС) не е допуснал до разглеждане нито една от над 20-те жалби на вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу отнемането на лиценза й от БНБ. Така в процеса щ...

САЩ одобри нови санкции за Русия

http://america.actualno.com/SASht-odobri-novi-sankcii-za-Rusija--news_446069.html

Конгресът на САЩ одобри нови санкции срещу Русия и позволи президентът Барак Обама да предостави смъртоносна и несмъртоносна военна помощ на Украйна. В това число влизат например противотанкови оръжия...

Траперска драма завърши с убито овчарско куче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4479266

Истинска траперска драма се е разиграла в местността Бело Бърдо над Разлог, където ловджия застрелял овчарско куче , за да спаси своето ловно гонче.
60-годишният Л.Н бил излязъл на лов и на връщане от гората срещнал стадо. Овчарското куче се нахвърлило обаче да дави ловното. Траперът се опитал да ги разтърве, но когато видял, че не може,
Истинска траперска драма се е разиграла в местността Бело Бърдо над Разлог, където ловджия застрелял овчарско куче , за да спаси своето ловно гонче. 60-годишният Л.Н бил излязъл на лов и на връщане от гората срещнал стадо. Овчарското куче се нахвърлило обаче да дави ловното. Траперът се опитал да ги разтърве, но когато видял, че не може,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване