По взаимно съгласие ББЦ освобождава Росен Петров

http://www.bnews.bg/article-124373

„България без цензура” освобождава г-н Росен Петров от всички заемани от него постове в партията.

Над 100 къщи в Мизия са във вода, в други бедстващи райони обстановката се нормализира

http://society.actualno.com/Nad-100-kyshti-v-Mizija-sa-vyv-voda-v-drugi-bedstvashti-rajoni-obstanovkata-se-normalizira-news_446238.html

Град Мизия отново не бе пожален от водното бедствие. Повече от 100 къщи са наводнени. Причината за това са избилите подпочвени води, след като последните дни нивото на река Скът постоянно се покачва....

44-ма нелегални имигранти задържани във Видинско

http://society.actualno.com/44-ma-nelegalni-imigranti-zadyrjani-vyv-Vidinsko-news_446239.html

Гранични полицаи са задържали голяма група чужденци без документи за самоличност във видинското село Капитановци. Чужденците са се укривали в бивша административна сграда, съобщава БНР. 44 беж...

Кметът на Перник: Общината фалира

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/13/2437567_kmetut_na_pernik_obshtinata_falira/?ref=rss


"Община Перник е фалирала". Това заяви кметът Иван Иванов, който встъпи в длъжност на 17 ноември по време на пресконференция тази събота (12 декември 2014 г.), цитиран от Дарик радио.

Повод за тежката финансова констатация са запорите в размер на 6 279 900 лв. Всеки ден по 2-3 фирми предявяват финансови претенции към общината за дължими суми, които въпреки подписаните споразумения за издължаване общината не може да покрие, обяснява кметът.

Положението, според кмета на...

Кметът на Перник: Общината фалира

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/regioni/2014/12/13/2437567_kmetut_na_pernik_obshtinata_falira/?ref=rss


"Община Перник е фалирала". Това заяви кметът Иван Иванов, който встъпи в длъжност на 17 ноември по време на пресконференция тази събота (12 декември 2014 г.), цитиран от Дарик радио.

Повод за тежката финансова констатация са запорите в размер на 6 279 900 лв. Всеки ден по 2-3 фирми предявяват финансови претенции към общината за дължими суми, които въпреки подписаните споразумения за издължаване общината не може да покрие, обяснява кметът.

Положението, според кмета на...

Росен Петров напусна "България без цензура"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/13/2437569_rosen_petrov_napusna_bulgariia_bez_cenzura/?ref=rss


По взаимно съгласие "България без цензура" освобождава Росен Петров, съобщиха от пресцентъра на партията.

В декларация, подадена до лидера на партията Николай Бареков, г-н Петров декларира, че остава лоялен към парламентарната група на Български демократичен център, уточняват от там.

Не се съобщават причините за напускането.

Росен Петров, който до началото на годината беше водещ на предаването "Нека говорят" в ефира на БиТиВи използва едно от предаванията да...

МФ предоставя над 370 млн. лв. за разплащания по оперативните програми

http://www.moreto.net/novini.php?n=273969

Министерството на финансите предостави сумата от 373,3 млн. лв. на Управляващите органи на Оперативните програми. В рамките на този период по ОП „Околна среда" са платени 157,8 млн. лв., а по ОП „Регионално развитие" сумата на плащанията надвишава 45,7 млн.

Росен Петров напусна "България без цензура"

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rosen-petrov-napusna-bylgariia-bez-cenzura-6028951

Според съобщение на ББЦ "раздялата" е по взаимно съгласие. Петров обаче щял да остане лоялен към парламентарната група на Български демократичен център

Росен Петров напуска "България без цензура"

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rosen-petrov-napuska-bylgariia-bez-cenzura-6028951

Според съобщение на ББЦ "раздялата" е по взаимно съгласие. Петров обаче щял да остане лоялен към парламентарната група на Български демократичен център

Производители на тютюн: Щом Борисов намери пари за КТБ, да намери и за нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_431131.html

Тютюнопроизводители от хаджидимовското село Хвостяне запалиха бали с тютюн в знак на протест срещу ниските изкупни цени. Около 60 души се събраха на площада в град Хаджидимово, за да изразят недоволството си. Около 300 кг тютюн на производител беше върнат от изкупвача като некачествен, затова той запали продукцията си. Подвластни сме на хората в костюми. Вчера застанаха политиците на едно ремарке и казаха, че ще оправят нещата. Аз ще им кажа – късно се сещате да оправяте нещата – във всяка къща джобовете са празни, обявиха производителите, цитирани от БНР. Цената падна до скандалните 2 лева, а най-високата е 4,50 лева. В Гоцеделчевския район има само 6 комисии на три фирми, които изкупуват тютюна, посочиха те. Тютюнопроизводителите настояха премиерът Бойко Борисов да ги защити от натиска на фирмите. Както е намерил 3 млрд. заем за КТБ, така да намери пари и за тютюнопроизводителите, категорични са те. В същото време Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Промените предвиждат създаването на независим централизиран надбраншови орган, който ще отговаря за всички нива в сектора – от производството до крайния продукт. Създава се възможност за регистрация на „Камара на тютюна“, която ще гарантира коректните отношения в сектора, обясняват от министерството. Освен това е предвидено създаването на два регистъра – на производители и на търговци. Само вписаните в регистъра ще могат да произвеждат тютюн.

2 предписания за тютюнопушене съставиха служители на РЗИ-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273964

През периода са извършени 601 бр. инспекции от служители, упражняващи държавен здравен контрол, съобщиха от РЗИ-Варна за Moreto.net. Във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години служители при РЗИ-Варна са извършили 7 инспекции.

Сашо Дончев: Българската енергетика е бастион на корупцията и социализма

http://www.mediapool.bg/sasho-donchev-balgarskata-energetika-e-bastion-na-koruptsiyata-i-sotsializma-news228314.html

Енергетиката остана бастионът на корупцията и социализма у нас, коментира в събота председателят на Българската стопанска камара и изпълнителен директор на "Овергаз". Сашо Дончев. Той обвини управляващите, че непрекъснато провеждат социална политика чрез цената на тока, която трябва да расте, за да не се стига до аварии. ”Електропроводите са амортизирани и затова качеството на услугата е ниско и се стига до аварии при застудяване”, каза Дончев и припомни, че енергийните дружества не могат да инвестират в нова инфраструктура заради ниските цени. Според него политиката на държавата е ”пълен абсурд”, защото проблемът с бедността няма как да се реши по този начин. ”Темата с доходите на хората е много важна, но тя не трябва да се води през цената на тока”, каза Дончев. Той коментира, че ”има много хляб” в идеята на премиера Бойко Борисов да се предложи на ЕС създаването на газов хъб на територията на България след провала на проекта "Южен поток". ”Ако руският газ за Европа излезе на турския бряг, каквито са плановете в момента, тогава на този бряг ще излезе първо азерския, а после и иранският газ, защото това са основните потенциални източници на газ за Европа”, обясни Дончев. Така по естествен начин газовият хъб, който България сега предлага, по естествен начин ще се формира в Турция. "Обратното, ако руският газ, предназначен за Европа, излезе на българския бряг, тогава азерският и иранският газ трябва да дойдат тук и така България ще е газовият център", каза Дончев.

Областният управител Вълчо Чолаков откри кръгла маса на тема „Туризмът днес”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VqMMbVvTXRw/

Областният управител Вълчо Чолаков откри днес кръгла маса на тема „Туризмът днес”. Браншовата дискусия е организирана от Бизнес клуб към Национално сдружение „Младежки глас”. „Приветствам всички ваши идеи и проекти, които реализирате. Туризмът е структуроопределящ отрасъл за икономиката на Бургаска област”, каза при откриването на кръглата маса областният управител Вълчо Чолаков и допълни, че от Областна администрация – Бургас, като институция, ще намират винаги съдействие и подкрепа.

Целта на мероприятието е да се представят възможности, проблеми и средства за разрешаването им на бизнес организациите от сферата на туризма в Бургас и региона. Да се информират присъстващите за държавната политика в областта на развитие на туризма, предстоящите оперативни програми, касаещи бранша.

На браншовата работна среща присъстваха бургаският депутат Диана Йорданова, Лидия Георгиева от Министерството на туризма, Соня Енилова – председател на Бургаска регионална туристическа асоциация и представители на бизнеса. Г-жа Лидия Георгиева представи визията за развитието на туризма според Министерски съвет, а от Регионалната туристическа асоциация представиха предстоящите оперативни програми.

Правителството плати дължимите суми на строителя на пътния възел при Шумен и Белокопитово

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/13/2437564_pravitelstvoto_plati_duljimite_sumi_na_stroitelia_na/?ref=rss


На строителят на автомагистрала "Хемус" при пътен възел Шумен-Белокопитово са изплатени 8 млн. лв. от дължимите суми, които ще отидат за заплати на работниците. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от агенция "Фокус".

Тя уточни, че през 2014 година до месец септември изобщо не са били разплащани никакви сертификати и нищо от извършената работа на служителите, които работят в този участък.

Още от 2013 година е било...

Росен Петров напусна партията на Бареков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480917

“Той е интелектуален човек и не може да работи на бързи обороти”, казва евродепутатът
Росен Петров - бившият тв водещ и настоящ депутат, напусна “България без цензура”, съобщи самият той пред “24 часа”.
“Тръгвам си от партията, но оставам в групата на Българския демократичен център. Няма да съм независим депутат.
“Той е интелектуален човек и не може да работи на бързи обороти”, казва евродепутатът Росен Петров - бившият тв водещ и настоящ депутат, напусна “България без цензура”, съобщи самият той пред “24 часа”. “Тръгвам си от партията, но оставам в групата на Българския демократичен център. Няма да съм независим депутат.

620 души са загинали в катастрофи от януари до ноември

http://society.actualno.com/620-dushi-sa-zaginali-v-katastrofi-ot-januari-do-noemvri--news_446235.html

620 души са загинали във войната по пътищата за първите 11 месеца на 2014 г. Това е с 20 души повече в сравнение със същия период на миналата година, заяви комисар Антон Антонов, директор на Дирекция ...

Капитанът на "Конкордия" хвърли част от вината за инцидента и върху екипажа

http://europe.actualno.com/Kapitanyt-na-Konkordija-hvyrli-chast-ot-vinata-za-incidenta-i-vyrhu-ekipaja--news_446237.html

Капитанът на кораба "Коста Конкордия", при чието корабокрушение загинаха 32 души, не поема цялата вина за случилото си. Според Франческо Четино са му трябвали само още 30 секунди, за да пред...

Нов хит: Проститутка и бившият й в лют спор за детето им

http://www.bnews.bg/article-124372

Трагикомична семейна драма е на път да се превърне в новият хит в социалните мрежи.

Росен Петров напуска България без цензура

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480918

По взаимно съгласие ПП „България без цензура” освобождава г-н Росен Петров от всички заемани от него постове в партията, съобщиха от пресцентъра на партията. В декларация, която е подадена до парламентарната група на Български демократичен център, г-н Петров декларира, че остава лоялен към
По взаимно съгласие ПП „България без цензура” освобождава г-н Росен Петров от всички заемани от него постове в партията, съобщиха от пресцентъра на партията. В декларация, която е подадена до парламентарната група на Български демократичен център, г-н Петров декларира, че остава лоялен към

Експерти се обявиха за максимално увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране

http://www.moreto.net/novini.php?n=273955

Колкото по-драстично скочат възрастта и стажа за пенсиониране, толкова по-голямо увеличение на пенсиите можем да очакваме. Според експерти най-лошият вариант е замзарязаване на пенсионната реформа, за каквото се обявиха от КНСБ и опозицията в парламента.

Индианци в центъра на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480912

Индианци с атрактивно облекло пеят и свирят в центъра на София. Видеото ни изпрати нашата читателка Маргарита

Калфин все пак иска вдигане на възрастта за пенсия с 2 м.

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kalfin-vse-pak-iska-vdigane-na-vyzrastta-za-pensiia-s-2-m-6028950

Според Калфин исканията на синдикатите за замразяване на пенсионната възраст през 2015 година няма да срещнат подкрепа в парламента

Варненското СОУ „Пейо Яворов“ посрещна партньори от девет държави

http://www.moreto.net/novini.php?n=273958

Екипът на СОУ „Пейо Яворов“ във Варна посрещна партньори от девет държави - Гърция, Белгия, Германия, Финландия, Испания, Италия, Полша, Румъния и Турция в рамките на проект на тема "Еразъм" без тормоз". Многонационалната делегация беше приета и от директора на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ към община Варна Лилия Христова.

Домашен любимец не е много подходящ подарък за Коледа

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/domashen-liubimec-ne-e-mnogo-podhodiasht-podaryk-za-koleda-6028949

Бебе булдог, бенгалско коте или хамстер под коледната елха? Това невинаги е подходящ подарък. Купуването или осиновяването на животно трябва да се обмисли

Момченце на 7 г. се промъкна в забавачка, за да се нахрани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480896

7-годишно момченце се е промъкнало в забавачката в родното си село Камено поле, за да се нахрани. Малкият Ники е от много бедно семейство. Той има 6 братя и сестри. Децата трудно се прехранват. В петък вечерта момченцето е разкъсало мрежата на един от прозорците на детската градина, съобщава "Конкурент".
7-годишно момченце се е промъкнало в забавачката в родното си село Камено поле, за да се нахрани. Малкият Ники е от много бедно семейство. Той има 6 братя и сестри. Децата трудно се прехранват. В петък вечерта момченцето е разкъсало мрежата на един от прозорците на детската градина, съобщава "Конкурент".

Борис Гуджунов: Няма живот, аз загивам!

http://www.cross.bg/gydzhynov-boris-mladite-1444008.html

/КРОСС/За младите съм никой. Това е истината. Младите хора не ме познават. Това сподели пред bTV големият певец Борис Гуджунов. „Не пея и не мога да поддържам гласа си във форма. Най-голямата ми трагедия е сега, когато чуя някой запис. Пял съм много хубаво, а сега не мога. Друго е. Сега съм стар пенсионен и имам само инвалидната си пенсия. Хората сега не ме познават. За младите съм никой. Сцената ми липсва много. Мъчно ми е", споделя певецът.Борис Гуджунов казва още, че много е вярвал, но сега е обезверен. „Вярвах, че всичо ще се нареди добре. Вярвах в България, а сега е трагедия. Няма живот. Само лежа. Аз загивам. Семейството ми също. Докато работех, свързвахме двата края. Говоря за времето допреди 5 години. Получавах хонорари. Сега пари нямам. Всеки ден изчислявам колко са ми останали и по колко мога да похарча на ден - 2-3 лева се падат. А това е ужасно", казва певецът през сълзи. Той живее в апартамента си в „Люлин", където са го обирали 7 пъти. „Телевизора взеха, прахосмукачка. Живея някак си. Не е приятно да се влезе вътре. Приятели не влизат с удоволствие вкъщи, но такива са нещата. Хората не вярват, че съм беден, а е точно така. Не се надявам на нищо. Не се надявам на бъдещето на България въобще. Това не е човешко, не можеш да забравяш народа си", завърши Борис Гуджунов.  

Калфин: Увеличаването на пенсионната възраст с два месеца е поносим вариант

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/13/2437534_kalfin_uvelichavaneto_na_pensionnata_vuzrast_s_dva/?ref=rss


Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант и няма да затрудни нито един човек, който излиза в пенсия. Това мнение изрази вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред журналисти, цитиран от БиТиВи.

Калфин направи и уточнението, че предложението за увеличаване на възрастта с два месеца ще бъде обвързано и с възможностите за по-ранно пенсиониране.

Вицепремиерът изрази надежда синдикатите да дадат подкрепа за...

Сашо Дончев: Енергетиката остана бастионът на корупцията и социализма у нас

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/13/2437535_sasho_donchev_energetikata_ostana_bastionut_na/?ref=rss


Енергетиката остана бастионът на корупцията и социализма у нас, това коментира пред БНР Сашо Дончев, председател на Българската стопанска камара и изпълнителен директор на "Овергаз". Коментарът му е повод тежкото състояние в сектора, натрупаните огромни дългове на НЕК и провала на проекта "Южен поток".

Той обвини управляващите, че непрекъснато провеждат социална политика чрез цената на тока, която обективно трябва да расте, за да не се стига до аварии. Електропроводите са...

Гладно дете се промъкна в забавачка, за да се нахрани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480892

7-годишно момченце се е промъкнало в забавачката в родното си село Камено поле, за да се нахрани. Малкият Ники е от много бедно семейство. Той има 6 братя и сестри. Децата трудно се прехранват. В петък вечерта момченцето е разкъсало мрежата на един от прозорците на детската градина, съобщава
7-годишно момченце се е промъкнало в забавачката в родното си село Камено поле, за да се нахрани. Малкият Ники е от много бедно семейство. Той има 6 братя и сестри. Децата трудно се прехранват. В петък вечерта момченцето е разкъсало мрежата на един от прозорците на детската градина, съобщава "Конкурент".

Създават Фонд за саниране на панелните блокове

http://econ.bg/Новини/Създават-Фонд-за-саниране-на-панелните-блокове_l.a_i.624546_at.1.html

Предстои да бъде създаден специален фонд за енергийна ефективност, чрез който ще се санират панелните блокове до нас. Очаква се това да стане до...

Въздухът в 14 града в страната е замърсен над допустимите норми

http://www.cross.bg/normi-stranata-previshenite-1444007.html

/КРОСС/Въздухът в 14 града в страната е замърсен над допустимите норми. Данните са за вчерашния ден от Изпълнителната агенция по околна среда. Наситеността на фините прахови частици в 4 станции в София е над нормите. Най-мръсен е бил въздухът в районите на "Дружба" и "Павлово". В страната прахът във въздуха е най-много в Видин, където стойностите са надвишени почти тройно. В Димитровград, Ловеч и Пловдив също присъстват сред най-замърсените градове. На много места причината за превишените норми на фини прахови частици са мъглите и отоплението на твърдо гориво. Според проучванията на Европейската агенция по околна среда българите дишаме най-мръсния въздух на континента. А конкретно превишените норми на прах могат да ни донесат сериозни здравословни проблеми - от астма до рак.

Михаел Мюлер е новият кмет на Берлин

http://europe.actualno.com/Mihael-Muler-e-novijat-kmet-na-Berlin--news_446232.html

50-годишният Михаел Мюлер е новият кмет на германската столица Берлин. Той получи 87 от 146 гласа при избора си и стана на практик четвъртият по влияние политик в дър...

Кунева: Държавата ще се подреди, ако съдебната система го направи

http://politics.actualno.com/Kuneva-Dyrjavata-shte-se-podredi-ako-sydebnata-sistema-go-napravi--news_446234.html

Ако съдебната система се подреди, това означава, че ще се подреди държавата, заяви при посещението си в Сливен вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Мегле...

Телевизионно утро - 14 декември

http://www.cross.bg/nedelya-veselin-kanibala-1444006.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Събуди се" Заплаха в Карлуково - пестициди без надзор!   Защо се давим в капка дъжд? Говорят ген. Кирил Войнов, бившият шеф на Напоителни системи Георги Харизанов и Любомир Костадинов от Световен фонд за живата природа.   Социалният министър Ивайло Калфин - разговор по време на пости. Седмица от въпросителни - актьорът Веселин Ранков и журналистите Слави Ангелов и Петко Георгиев. Подозрения в радикален ислям. Къде и как бурката събра Моника от Старцево и обвиняемата Александрина Ангелова. Лицата на 2014-та. Непознатият Теодоси Теодосиев. Алекс Раева и Мария Игнатова - дует на годината. бТВ За "Тази неделя" ексклузивно интервю ще даде министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Девет месеца след трагедията в Лясковец съпругата на убития полицай Емил Шарков - Милена, ще разкаже повече за случилото се. Ден преди големия финал тримата финалисти в "Survivor: Камбоджа" - Ваня Джаферович, Светлин Занев и Димитър Димитров Коледното настроение на зрителите ще се събуди с модерното ретро на момичетата от Sentimental Swingers, а младата певица, която укроти скандалния рапър Криско - Izzy, ще разкрие тайната си и ще покаже част от клипа на песента "За последен път". Тити Папазов в „Папараци" Александър Сано гостува в "Търси се..." БНТ В град Ихтиман и 27-те села край него живеят над 13 хиляди души

7 българи и чехкиня задържани за дрога в Острава

http://www.bnews.bg/article-124368

Седем българи и чехкиня са задържани за производство и разпространение на наркотици. Според чешкото законодателство ги грози затвор от 10 до 18 години.

ЦСКА ще зимува на върха след победа над "Черно море"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/13/2437525_cska_shte_zimuva_na_vurha_sled_pobeda_nad_cherno_more/?ref=rss


Футболистите на ЦСКА си гарантираха, че ще завършат годината на първо място в А група, след като спечелиха труден домакински успех с 3:1 срещу "Черно море". 

Червените спечелиха 13-а победа от 19 мача и събраха 44 точки, с които взеха аванс от шест пред шампиона "Лудогорец", който в неделя от 12.30 часа посреща "Ботев" (Пловдив). 

Отборът на Стойчо Младенов е есенен шампион в българското първенство за първи път от сезон 2007/2008, когато за последно спечели титлата. ...

Ивайло Петев ще е новият треньор на националния отбор по футбол

http://www.moreto.net/novini.php?n=273967

Бившият треньор на "Лудогорец" Ивайло Петев ще бъде новият селекционер на националния отбор по футбол. Това обяви президентът на "Славия" Венцислав Стефанов, който е и член на Изпълкома на Българския футболен съюз.

Тютюнопроизводители запалиха бали заради ниските изкупни цени

http://pik.bg/тютюнопроизводители-запалиха-бали-заради-ниските-изкупни-цени-news261019.html

Тютюнопроизводители запалиха бали заради ниските изкупни цени

Бали с тютюн на площада запалиха тютюнопроизводители от хаджидимовското село Хвостяне. Причината е ниските изкупни цени на тютюна.

Около 60 души се събраха в селото, където през 2002 година бяха запалени първите бали с тютюн. Протестът беше организиран от наскоро създадено сдружение "Басма", чийто председател е Иван Сабахлъков, съобщи БНР.

„Ние сме подвластни на хората, които стоят с костюми. Вчера застанаха политиците на едно ремарке и казаха, че ще оправят нещата. Аз ще има кажа - късно се сещате да оправяте нещата, защото във всяка една къща джобовете са празни", заяви Сабахлъков.

От 72 селища в Гоцеделчевския район има само 6 комисии на три фирми, които изкупуват тютюна. Цената падна до 2 лева, а най-високата е 4,50 лева. Хората настояват премиерът Борисов да защити тютюнопроизводителите пред натиска на фирмите.

 

МЗХ публикува за обществено обсъждане промени в Закона на тютюна

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mzh-publikuva-za-obshtestveno-obsyzhdane-promeni-v-zakona-na-tiutiuna-6028948

Целта на измененията е намирането на баланс между сегашната ситуация на пълна либерализация и тоталната регулация на пазара

Станишев в нов евроофис на 100 м от парламента

http://www.cross.bg/stanishev-ofisa-karti-1444005.html

/КРОСС/От два месеца насам Сергей Станишев отново си има кабинет. За първи път от близо 20 г. обаче той не е на "Позитано" 20, пише "24 часа". Ново, изчистено, стилно и бяло - това е първото впечатление от новия офис на евродепутата и лидер на ПЕС в центъра на София, на 100 м от парламента и "Св. Ал. Невски". Помещение от 100 квадрата, което Станишев и екипът му наели чрез агенция и след лек освежителен ремонт. Мебелите са от дърво. По белите стени са някои от любимите на Станишев картини или карти. Изключение прави червеният диван в антрето. Много книги, атласи и карти, ножове, бикове във всякакъв размер, икони, марки, снимки - тук има по малко от всичко, което е страст на бившия лидер на БСП. Той сам е избрал какво точно да донесе в офиса и какво да остави у дома. На бюрото му има голям атлас с карти на всички американски щати - подарък от бившия президент на САЩ Джордж Буш Другото ценно издание е огромен атлас с антични карти на Великобритания и Ирландия, подарен от приятел. На бюрото са още инкрустирано с камъни яйце от руския патриарх, икона от Света гора и копие на орела на кан Аспарух, намерен при разкопки в Запорожието. На почетно място тук са и две снимки - на родителите на Станишев и негова със съпругата му Моника и дъщеря им Дария. Той със съжаление признава, че още не е намерил време да смени едната с по-актуална - да са четиримата със сина им Георги. Библиотеката е запълнена догоре с книги. Също и всички шкафове в офиса

Стотина роми окупирали кметството в Дебелт

http://www.cross.bg/angelova-debelt-politzeiiski-1444004.html

/КРОСС/Стотина мъже и жени от ромската махала в Дебелт са опитали да се саморазправят с кметицата Иванка Ангелова, окупирайки сградата на кметството. Инцидентът е станал около 9,30 ч. вчера, потвърди кметицата. „Дойдоха да се разправят с мен, уплашени, че ще им събарям къщите . Аз обаче съм категорична - които са незаконни, ще бъдат съборени. Още в понеделник ще изпратя писмено искане до община Средец да се започне проверка. След като Дирекцията по строителен контрол се произнесе, ще се премине към бутане на къщи. Това ще стане най-вероятно през април", обясни пред 24 часа кметицата Ангелова. „Не знаете какво ми беше като ме наобиколиха, в този момент нямаше и полиция. Но аз им казах на ромите - не сте ме избирали вие, аз не съм кмет на циганите", заяви Ангелова. Тя ще настоява пред МВР за изграждане на полицейски участък в селото. „Още преди година и половина съм го поискала това, но не стана. Няма ли да е по-добре тук да има полицейски участък? Така всички ще са по-спокойни", казакметицата. Напрежението в средецкото село Дебелт ескалира след като осмокласник от ромската махала заключи 12-годишно българче в училищната тоалетна и блудства с него . Петокласникът Гошко бе приет в бургаската болница с разкъсвания в областта на ануса, а в момента е настанен в специализирана институция и с него работи психолог.  

Малък Тошко преспал с Катето Евро, вижте кога

http://www.bnews.bg/article-124369

„Петнайсет години не съм те е...л, но още ставаш”, обърна се Тодор Славкив към Катето Евро.

Починал е женският хипопотам в столичния зоопарк

http://www.mediapool.bg/pochinal-e-zhenskiyat-hipopotam-v-stolichniya-zoopark-news228313.html

Починал е женският хипопотам в Столичната зоологическа градина, съобщават от пресслужбата на парка, цитирани от БТА. Извършена е аутопсия от екип от специалисти-вирусолози и патоанатоми от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и БАН. Взети са материали за лабораторни изследвания. Предварителните резултати от аутопсията показват изменения в сърдечния мускул. Като вероятна причина за смъртта от зоопарка посочват хронично сърдечно заболяване. Само преди пет месеца – през август, същият зоопарк беше затворен временно след смъртта на редица животни. Разследването показа, че причината за смъртта им са били пестицидите в част от закупената за животните храна.

Жена пие по три литра вода на ден, изглежда с 10 години по-млада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480877

Майката на две деца Сара Смит, която започнала да пие по три литра вода на ден, днес изглежда с 10 години по-млада и никой не би й дал 42 лета, пише в. "Дейли мирър". След като дълго страдала от мигрени и лошо храносмилане, по съвет на своите лекари Сара се подложила на едномесечен експеримент. В публикувани в изданието снимки личи как жената е

Жена пие по три литра вода на ден, изглежда с 10 години по-млада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480873

Майката на две деца Сара Смит, която започнала да пие по три литра вода на ден, днес изглежда с 10 години по-млада и никой не би й дал 42 лета, пише в. "Дейли мирър". След като дълго страдала от мигрени и лошо храносмилане, по съвет на своите лекари Сара се подложила на едномесечен експеримент. В публикувани в изданието снимки личи как жената е

Росица Янакиева за обвиненията на кмета на Перник: Явно предизборната кампания вече започна

http://pik.bg/росица-янакиева-за-обвиненията-на-кмета-на-перник-явно-предизборната-кампания-вече-започна-news261017.html

Росица Янакиева за обвиненията на кмета на Перник: Явно предизборната кампания вече започна

Явно в Перник предизборната кампания за следващите местни избори е започнала преди началото на 2015 г. Това каза Росица Янакиева, заместник-председател на Народното събрание във връзка с информацията за това ,че Община Перник е във фалит, пише "Фокус".

Янакиева заяви, че не е запозната с изнесените данни, но посочи, че днешните изказвания на кмета на общината инж. Иванов, относно нейното управление не са колегиални. Тя посочи, че никога до този момент общинските служители не са оставяни без заплати.

„Заплатите са държавно делегирани средства, които пристигат като целева субсидия в началото на всеки месец до 5-то число. Ако г-н Иван Иванов си е позволил да изхарчи тези пари, той е направил нарушение не на един закон”, каза Янакиева.

„Лично настоящият кмет със своите действия по време на заседанието на Общинския съвет за приемане бюджета на общината за 2014 г. е предложи увеличение с 500 000 лв. на средствата, които да бъдат предоставени като план-сметка, като задължение към фирмата, която извършва почистването, сметосъбиране и извозване, както и поддръжката на уличната мрежа, с което е натоварил общината с този половин милион”, допълни още Янакиева.

Коледен базар отвори врати във ФКЦ-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273957

Коледен базар отвори врати във Фестивален и конгресен център, научи Moreto.net. До 22 декември варненци ще могат да се възползват от разнообразните щандове в Комплекса. Изобилие от ръчни правени бижута, чанти, дрехи, аксесоари, мед и пчелни продукти от производител, свещи, вино и други са част от предложенията на базара.

Познавате ли това дете?

http://www.bnews.bg/article-124367

МВР издирва родителите на непълнолетно момче, които е намерено в района на автогарата в Кърджали.

Почина женският хипопотам в столичния зоопарк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480836

Починал е женският хипопотам в столичната зоологическа градина, предаде БГНЕС.
Направена е аутопсия от екип от специалисти-вирусолози и патоанатоми от БАБХ и БАН. Взети са материали за лабораторни изследвания –вирусологични, микробиологични, токсикологични и хистологични.
Предварителните резултати от аутопсията показват изменения в сърдечния
Починал е женският хипопотам в столичната зоологическа градина, предаде БГНЕС. Направена е аутопсия от екип от специалисти-вирусолози и патоанатоми от БАБХ и БАН. Взети са материали за лабораторни изследвания –вирусологични, микробиологични, токсикологични и хистологични. Предварителните резултати от аутопсията показват изменения в сърдечния

Почина женският хипопотам в зоопарка в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480830

Починал е женският хипопотам в столичната зоологическа градина, предаде БГНЕС.
Направена е аутопсия от екип от специалисти-вирусолози и патоанатоми от БАБХ и БАН. Взети са материали за лабораторни изследвания –вирусологични, микробиологични, токсикологични и хистологични.
Предварителните резултати от аутопсията показват изменения в сърдечния
Починал е женският хипопотам в столичната зоологическа градина, предаде БГНЕС. Направена е аутопсия от екип от специалисти-вирусолози и патоанатоми от БАБХ и БАН. Взети са материали за лабораторни изследвания –вирусологични, микробиологични, токсикологични и хистологични. Предварителните резултати от аутопсията показват изменения в сърдечния

11 странни ритуала свързани със смъртта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4478052

Някои избират да гладуват до смърт, други пият отровен чай и се затварят в кула, за да чакат смъртта, трети  поемат към отвъдното в ковчези със странна форма, оставени от своите близки на лешоядите или в Кулата на тишината, а  скърбящите режат пръстите си или наемат стриптийзьорки за погребението...
По света има много и необичайни ритуали,
Някои избират да гладуват до смърт, други пият отровен чай и се затварят в кула, за да чакат смъртта, трети поемат към отвъдното в ковчези със странна форма, оставени от своите близки на лешоядите или в Кулата на тишината, а скърбящите режат пръстите си или наемат стриптийзьорки за погребението... По света има много и необичайни ритуали,

Жега ще ликвидира гръцките и турските курорти, предупреждават учени

http://www.moreto.net/novini.php?n=273931

Скоро 50-градусова жега ще умори гръцките и турските курорти и може да сложи край на туризма, твърдят учени. Според техните прогнози през лятото на 2050 г. нечувана горещина ще налегне турската ривиера. Лекари предупреждават отпускарите да не ходят на плаж през деня, защото термометрите показват 50 градуса по Целзий.

Стотина роми окупират кметството в Дебелт, за малко да се саморазправят с кметицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480787

Стотина мъже и жени от ромската махала в Дебелт са опитали да се саморазправят с кметицата Иванка Ангелова, окупирайки сградата на кметството.
Инцидентът е станал около 9,30 ч. в петък, потвърди кметицата.
„Дойдоха да се разправят с мен, уплашени, че ще им събарям къщите . Аз обаче съм категорична – които са незаконни, ще бъдат съборени.
Стотина мъже и жени от ромската махала в Дебелт са опитали да се саморазправят с кметицата Иванка Ангелова, окупирайки сградата на кметството. Инцидентът е станал около 9,30 ч. в петък, потвърди кметицата. „Дойдоха да се разправят с мен, уплашени, че ще им събарям къщите . Аз обаче съм категорична – които са незаконни, ще бъдат съборени.

Росица Янакиева: Община Перник е във финансов дефицит повече от 15 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480825

Община Перник е във финансов дефицит от над 10 млн. лв. повече от 15 години в това число и през последните 7 години, в които аз съм носила отговорност по управлението. Това каза за Фокус Росица Янакиева, заместник-председател на Народното събрание във връзка с новината, че Община Перник е във фалит.
Община Перник е във финансов дефицит от над 10 млн. лв. повече от 15 години в това число и през последните 7 години, в които аз съм носила отговорност по управлението. Това каза за Фокус Росица Янакиева, заместник-председател на Народното събрание във връзка с новината, че Община Перник е във фалит.

Седем българи бяха задържани за разпространение на дрога в Чехия

http://pik.bg/седем-българи-бяха-задържани-за-разпространение-на-дрога-в-чехия-news261011.html

Седем българи бяха задържани за разпространение на дрога в Чехия

При съвместна операция на ДАНС и чешките служби са задържани 8 души за производство и разпространение на наркотици в чешкия град Острава, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

В резултат на съвместни действия между ДАНС и "Националното звено за борба с наркотиците" на Република Чехия, на 27 ноември в град Острава е проведена полицейска операция. Задържани са седем българси и една чешка гражданка. Българските граждани са криминално проявени.

При операцията са иззети около 32 кг медикаменти, съдържащи прекурсори на наркотични вещества, както и около 40 г вече произведен краен продукт - метамфетамин.

Предвиденото наказание според чешкото законодателство е от 10 до 18 години затвор. 


 

 

 

Починал е женският хипопотам в зоопарка в София

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2014/12/13/2437529_pochinal_e_jenskiiat_hipopotam_v_zooparka_v_sofiia/?ref=rss


Починал е женският хипопотам в Столичната зоологическа градина, съобщават от пресслужбата на парка, цитирани от БТА.

Извършена е аутопсия от екип от специалисти-вирусолози и патоанатоми от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и БАН. Взети са материали за лабораторни изследвания - вирусологични, микробиологични, токсикологични и хистологични.

Предварителните резултати от аутопсията показват изменения в сърдечния мускул. Като вероятна причина за смъртта от...

Започват проверки за пушене на закрито

http://offnews.bg/news/n_1/n_431111.html

Столичната здравна инспекция (СЗИ) започва проверки за пушене в заведенията на закрито, съобщават от инспекцията. Това се налага поради зачестилите сигнали за тютюнопушене на закрито в последно време. На сайта на СЗИ ще бъде обновявана информацията за извършените проверки, като за периода 05.12. до 11.12.2014 г. Столичната РЗИ е осъществила 867 проверки в 839 обекта. Съставени са 10 акта в ЗОХ (4 на юридически лица и 6 на физически лица - 1 барман, 2 управители, 1 готвач, 1 сервитьор и 1 клиент). Издадено е 1 наказателно постановление на юридическо лице. Проверени са 151 заведения за обществено хранене, 123 детски и учубни заведения, 100 лечебни заведения, 155 заведения за извънболнична помощ, 37 аптеки и други нехранителни обекти. Здравните инспектори са се отзовали и на 34 постъпили в инспекцията сигнали, от които 20 са основателни. В неделя също ще се проверяват обектите. Притеснително е, че доста собственици на заведения предпочитат да си платят глобата и да продължават да нарушават забраната, отколкото да не позволяват на клиентите си да пушат.

Росица Янакиева: Община Перник е във финансов дефицит повече от 15 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480822

Община Перник е във финансов дефицит от над 10 млн. лв. повече от 15 години в това число и през последните 7 години, в които аз съм носила отговорност по управлението. Това каза за Фокус Росица Янакиева, заместник-председател на Народното събрание във връзка с новината, че Община Перник е във фалит.
Община Перник е във финансов дефицит от над 10 млн. лв. повече от 15 години в това число и през последните 7 години, в които аз съм носила отговорност по управлението. Това каза за Фокус Росица Янакиева, заместник-председател на Народното събрание във връзка с новината, че Община Перник е във фалит.

Росен Петров си тръгва от БДЦ

http://politics.actualno.com/Rosen-Petrov-si-trygva-ot-BDC-news_446226.html

Една от ключовите фигури в Българския демократичен център (със старо име "България без цензура") - Росен Петров, си тръгва от партията. Той е освободен от всички заемани от него постове в не...

Сваличище в Индонезия взе 18 жертви, бедственото положение ще е тримесечно

http://asia.actualno.com/Svalichishte-v-Indonezija-vze-18-jertvi-bedstvenoto-polojenie-shte-e-trimesechno-news_446228.html

Вече 18 са жертвите на свлачището в индонезийската провинция Централна Ява. Губернаторът обяви бедствено положение за период от три месеца, съобщава вестник Jakarta post. Обявяването на извънредното ...

Ципрас обвини премиера на Гърция в насаждане на страх

http://balkani.actualno.com/Cipras-obvini-premiera-na-Gyrcija-v-nasajdane-na-strah-news_446231.html

Лидерът на гръцката крайнолява партия СИРИЗА Алексис Ципрас обвини днес премиера Андонис Самарас в насаждане на страх в страната. Според Ципрас министър-председателят правел това, за да спечели подкре...

Аварийно ще се укрепват скалите край Мурсалево след инцидента там

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/13/2437530_avariino_shte_se_ukrepvat_skalite_krai_mursalevo_sled/?ref=rss


Прави се всичко възможно да бъде пусната допълнителна лента за движение на пътя за Мурсалево още през следващата седмица. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която извърши проверка на проблемния участък.

Тя допълни, че се предприемат аварийни мерки за укрепване на ската край Мурсалево след като тази седмица свлечени маси преобърнаха тир, който падна върху жп релсите и в него се удари влак.

"Правим необходимото, за да може още...

Тютюнджии палиха бали на мегдана

http://www.bnews.bg/article-124365

Цената на тютюна в Гоцеделчевския район падна до 2 лева, а най-високата е 4,50 лева. Хората настояват премиерът да защити тютюнопроизводителите пред натиска на фирмите.

Столична община очаква до дни понижаване на кредитния рейтинг

http://www.mediapool.bg/stolichna-obshtina-ochakva-do-dni-ponizhavane-na-kreditniya-reiting-news228312.html

София очаква понижаване на кредитния рейтинг до дни, заради намаляването на рейтинга на страната от международната агенция "Стандарт енд пуърс". Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов по време на традиционния семинар на общинската администрация със съветниците във Велинград. Заради отнемането на лиценза на КТБ и предоставената държавна помощ за ПИБ в петък "Стандарт енд Пуърс" свали кредитния рейтинг на България от ВВВ-/А-3 на ВВ+/В, което е в категорията "боклук". Недоверието на финансовите институции вече дава отражение върху финансите и на София, която не може да набере необходимия й заем от 81 млн. лв. за подкрепа на изпитващия недостиг градски транспорт. Понижението на рейтинга обаче няма да се отрази на новия заем от 40 млн. евро, който Столична община ще изтегли от Европейската инвестиционна банка за купуване на нови автобуси през 2015 г. Причината е, че параметрите по него вече са договорени, стана ясно от изказването на Дончо Барбалов. Понижаването на кредитния рейтинг на страна или град обикновено води до поскъпване на теглените заеми. През 2015 г. София не предвижда да тегли други кредити освен вече договорените. "Най-важният бюджет", по думите на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, е почти същият като този за изтичащата 2014 г. с леки корекции. Той е с 5 млн. лв. по-малък от тазгодишния и възлиза на 1.46 млрд. лв., заедно с финансирането от европейските фондове. В годината на местните избори няма да има вдигане на данъци и такси. Билетът за градския транспорт няма да поскъпне. Няма да се разширяват и платените зони за паркиране. Бюджет 2015 залага на довършване на започнатите обекти. Те са десетки, като най-големите са метрото до летището и бизнес парка, заводът за отпадъци, булеварди, улици, детски градини, паркове и т.н. Това означава, че в годината на местните избори ще има масово рязане на ленти. Третият лъч на метрото и инсталацията за използване на RDF горивото от "Топлофикация" са новите големи проекти, които е заложено да започнат през 2015 г. И двата ще се реализират с помощта на европейските фондове. С по един милион повече се отпускат за образование и култура през следващата година, а с по половин милион лева повече ще са разходите за здравеопазване и озеленяване. Останалите секторни политики получават почти същите средства както и през 2014 г. Надявам се заложените за реализация обекти и политики да не се превърнат в залог на политически игри, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Повишаване на собствените приходи с 30 млн. лв. Бюджетът на София ще бъде 1.46 млрд. лв. през следващата година. Столична общината ще разчита на леко повишаване на собствените приходи с около 30 млн. лв. за сметка на по-добрата събираемост, а не на вдигане на данъци, отбеляза Фандъкова. Плановете са през 2015 г. да бъдат събрани 558 млн. лв. от които данъчните са 259 млн. лв., а неданъчните – 299 млн. лв. За сравнение през деветте месеца на 2014 г. София е събрала 383 млн. лв. собствени приходи, което е 72% изпълнение на заложената прогноза. С около 80 млн. лв. ще са по-малко средствата от еврофондовете през следващата година, заради риска оперативните програми да не бъдат отворени. Ще се разчита на 391 млн. лв. при 470 млн. лв. за тази година. Увеличава се държавната субсидия за делегираните дейности с около 7% през 2015 г. Така София ще получи 314.5 млн. лв. от държавата за детски градини, училища и социални услуги. От заеми идват още 195.7 млн. лв. в общинския бюджет. Половината от бюджета отива за капиталовата програма Близо половината от средствата в бюджета ще отидат за изпълнение на капиталовата програма от 705 млн. лв. Тя е само с 10 млн. лв. по-малко от тазгодишната. Основната част от тях идва от европейски програми – 391 млн. лв., още 116 млн. лв. са от заеми и останалата част от собствените приходи на Столична община. Другите големи пера са 95 млн. лв. за градския транспорт, 88 млн. лв. за чистота и 28 млн. лв. за депониране на отпадъците. За образованието се отпускат 34 млн. лв., а за културата 20 млн. лв., което е с около един милион повече спрямо тази година. Повече пари се дават за "позеленяването" на София – 14.65 млн. лв. Тези средства са повече спрямо здравеопазването – 13 млн. лв. И за двата сектора обаче средствата са увеличени с по половин милион лева спрямо 2014 г. Разходите за осветление ще бъдат над 16.2 млн. лв. Преотстъпването на подоходния данък на общините за друг път Бюджетът на Столична община, както и на останалите 263 общини, няма как да изглежда по-различно заради не спазеното обещание за преотстъпване на 2% от подоходния данък. Това беше залегнало в предизборната програма на ГЕРБ. Фандъкова го отдаде на липсата на време и напрегнатата обстановка с приемането на държавния бюджет. Столичният кмет уточни, че подкрепя становището на Националното сдружение на общините за преотстъпване на част от доходите на физическите лица на местната власт. Според Фандъкова най-важното през следващата година е политическата и финансовата стабилнаост.

София очаква до дни понижаване на кредитния рейтинг

http://www.mediapool.bg/sofiya-ochakva-do-dni-ponizhavane-na-kreditniya-reiting-news228312.html

София очаква понижаване на кредитния рейтинг до дни, заради намаляването на рейтинга на страната от международната агенция "Стандарт енд пуърс". Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов по време на традиционния семинар на общинската администрация със съветниците във Велинград.   Заради отнемането на лиценза на КТБ и предоставената държавна помощ за ПИБ в петък "Стандарт енд Пуърс" свали кредитния рейтинг на България от ВВВ-/А-3 на ВВ+/В, което е в категорията "боклук".   Недоверието на финансовите институции вече дава отражение върху финансите и на София, която не може да набере необходимия й заем от 81 млн. лв. за подкрепа на изпитващия недостиг градски транспорт. Понижението на рейтинга обаче няма да се отрази на новия заем от 40 млн. евро, който Столична община ще изтегли от Европейската инвестиционна банка за купуване на нови автобуси през 2015 г. Причината е, че параметрите по него вече са договорени, стана ясно от изказването на Дончо Барбалов. Понижаването на кредитния рейтинг на страна или град обикновено води до поскъпване на теглените заеми. През 2015 г. София не предвижда да тегли други кредити освен вече договорените.   "Най-важният бюджет", по думите на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, е почти същият като този за изтичащата 2014 г. с леки корекции. Той е с 5 млн. лв. по-малък от тазгодишния и възлиза на 1.46 млрд. лв., заедно с финансирането от европейските фондове.   В годината на местните избори няма да има вдигане на танци и такси. Билетът за градския транспорт няма да поскъпне. Няма да се разширяват и платените зони за паркиране.   Бюджет 2015 залага на довършване на започнатите обекти. Те са десетки, като най-големите са метрото до летището и бизнес парка, заводът за отпадъци, булеварди, улици, детски градини, паркове и т.н. Това означава, че в годината на местните избори ще има масово рязане на ленти.   Третият лъч на метрото и инсталацията за използване на RDF горивото от "Топлофикация" са новите големи проекти, които е заложено да започнат през 2015 г. И двата ще се реализират с помощта на европейските фондове.   С по един милион повече се отпускат за образование и култура през следващата година, а с по половин милион лева повече ще са разходите за здравеопазване и озеленяване. Останалите секторни политики получават почти същите средства както и през 2014 г.   Надявам се заложените за реализация обекти и политики да не се превърнат в залог на политически игри, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.   Повишаване на собствените приходи с 30 млн. лв.   Бюджетът на София ще бъде 1.46 млрд. лв. през следващата година. Столична общината ще разчита на леко повишаване на собствените приходи с около 30 млн. лв. за сметка на по-добрата събираемост, а не на вдигане на данъци, отбеляза Фандъкова. Плановете са през 2015 г. да бъдат събрани 558 млн. лв. от които данъчните са 259 млн. лв., а неданъчните – 299 млн. лв. За сравнение през деветте месеца на 2014 г. София е събрала 383 млн. лв. собствени приходи, което е 72% изпълнение на заложената прогноза. С около 80 млн. лв. ще са по-малко средствата от еврофондовете през следващата година, заради риска оперативните програми да не бъдат отворени. Ще се разчита на 391 млн. лв. при 470 млн. лв. за тази година. Увеличава се държавната субсидия за делегираните дейности с около 7% през 2015 г. Така София ще получи 314.5 млн. лв. от държавата за детски градини, училища и социални услуги.   От заеми идват още 195.7 млн. лв. в общинския бюджет. Половината от бюджета отива за капиталовата програма Близо половината от средствата в бюджета ще отидат за изпълнение на капиталовата програма от 705 млн. лв. Тя е само с 10 млн. лв. по-малко от тазгодишната. Основната част от тях идва от европейски програми – 391 млн. лв., още 116 млн. лв. са от заеми и останалата част от собствените приходи на Столична община.   Другите големи пера са 95 млн. лв. за градския транспорт, 88 млн. лв. за чистота и 28 млн. лв. за депониране на отпадъците.   За образованието се отпускат 34 млн. лв., а за културата 20 млн. лв., което е с около един милион повече спрямо тази година.   Повече пари се дават за "позеленяването" на София – 14.65 млн. лв. Тези средства са повече спрямо здравеопазването – 13 млн. лв. И за двата сектора обаче средствата са увеличени с по половин милион лева спрямо 2014 г.   Разходите за осветление ще бъдат над 16.2 млн. лв.   Преотстъпването на подоходния данък на общините за друг път   Бюджетът на Столична община, както и на останалите 263 общини, няма как да изглежда по-различно заради не спазеното обещание за преотстъпване на 2% от подоходния данък. Това беше залегнало в предизборната програма на ГЕРБ.   Фандъкова го отдаде на липсата на време и напрегнатата обстановка с приемането на държавния бюджет. Столичният кмет уточни, че подкрепя становището на Националното сдружение на общините за преотстъпване на част от доходите на физическите лица на местната власт. Според Фандъкова най-важното през следващата година е политическата и финансовата стабилнаост.

Започват масови проверки за тютюнопушене в заведенията

http://pik.bg/започват-масови-проверки-за-тютюнопушене-в-заведенията-news261009.html

Започват масови проверки за тютюнопушене в заведенията

Във връзка със зачестили сигнали за нарушения на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, от столичната Регионална здравна инспекция започват засилена кампания от проверки.

Ще бъдат проверявани всички обекти с обществено значение, съобщават от Здравното министерство.

Кампанията започва още от утре, като на сайта на инспекцията ежедневно ще бъде публикувана информация за извършваните проверки.

Икономически анализатор: ТЕЦ Варна е задлъжняла, да не прехвърлят топката

http://www.moreto.net/novini.php?n=273956

Проблемът при ТЕЦ Варна, според мен, е че тя е достатъчно натоварена със задължения и заради това не може да закупи горива за своята работа, заяви за БГНЕС Рачо Петров, финансов и икономически анализатор, бивш зам.-министър на икономиката.

7 българи и чехкиня задържани за наркотици в Острава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480805

При съвместна операция на ДАНС и чешките служби са задържани 8 души за производство и разпространение на наркотици в чешкия град Острава, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.
В резултат на съвместни действия между ДАНС и "Националното звено за борба с наркотиците" на Република Чехия, на 27 ноември в град Острава е проведена полицейска операция.
При съвместна операция на ДАНС и чешките служби са задържани 8 души за производство и разпространение на наркотици в чешкия град Острава, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. В резултат на съвместни действия между ДАНС и "Националното звено за борба с наркотиците" на Република Чехия, на 27 ноември в град Острава е проведена полицейска операция.

Задържаха 7 българи и чехкиня за наркотици в Острава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480800

При съвместна операция на ДАНС и чешките служби са задържани 8 души за производство и разпространение на наркотици в чешкия град Острава, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.
В резултат на съвместни действия между ДАНС и
При съвместна операция на ДАНС и чешките служби са задържани 8 души за производство и разпространение на наркотици в чешкия град Острава, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. В резултат на съвместни действия между ДАНС и "Националното звено за борба с наркотиците" на Република Чехия, на 27 ноември в град Острава е проведена полицейска операция.

В София започват проверки за пушенето в заведенията

http://www.mediapool.bg/v-sofiya-zapochvat-proverki-za-pusheneto-v-zavedeniyata-news228311.html

Във връзка със зачестилите сигнали за нарушаване забраната за пушене, Столичната здравна инспекция съобщи, че отново започва масови проверки. На сайта на инспекцията ежедневно ще се публикува информация за извършваните проверки във връзка със спазване на забраната за тютюнопушене.

Калфин: Увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант

http://www.cross.bg/kalfin-vuzrastta-pensionirane-1444003.html

/КРОСС/Според вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант и няма да затрудни нито един човек, който излиза в пенсия. Пред журналисти той допълни, че предложението за увеличаване на възрастта с два месеца ще бъде обвързано и с възможностите за по-ранно пенсиониране. Калфин изрази надежда синдикатите да дадат подкрепа за едно по-плавно нарастване на възрастта и стажа. Преди дни на протеста си КНСБ заявиха, че само ГЕРБ и РБ са против замразяване на пенсионната възраст. Социалният министър обаче заяви, че в парламента има усещане за обратното и политическите сили искат реформи. "Идеята за два месеца не е само да намалим четирите на два, а да се договорим дългосрочно за повишаване на възрастта с определени стъпки", допълни още той. По думите на Калфин в интерес на всички е да не се отлагат за пореден път всички промени, защото целта на реформата е хората да получават по-добри пенсии. „Аз не намирам нито един аргумент на това ние да продължаваме да се запъваме, да не търсим трайно решение и средата на декември хората да не знаят на колко години ще се пенсионират следващата година. Това е недопустимо и аз няма как да се съглася с него", каза той Министърът съобщи, че утре е поредната среща между социалните партньори, а предложенията за законодателни промени, които ще се отразят в проектобюджета, трябва да бъдат внесени до вечерта

Познавате ли мъжа и детето на снимката?

http://offnews.bg/news/n_1/n_431101.html

МВР моли за помощ при установяването на самоличността на дете и възрастен мъж. Момчето е на видима възраст около 12 години и е открито вчеракъм 22:00 часа в района на автогара „21 век” в Кърджали. То не може да даде информация нито за името си, нито къде живее или кои са неговите близки и роднини. От ОДМВР-Кърджали умоляват хората, които разпознават детето и имат информация за близките му, да уведомят органите на МВР на тел. 112 или в най-близкото районно управление или полицейски участък. Вчера по обед в столичния кв.”Захарна фабрика” е открит мъжът на снимката горе. Човекът бил неконтактен, в себе си не е имал документи за самоличност. Към момента е приютен в сградата на Трето РУ. Мъжът е на видима възраст 50–55 години. Висок е около 170 см, със слабо телосложение. Има светло продълговато лице, пъстри очи, с къса, права прошарена коса. Облечен е с бежово яке с цип, тъмносив пуловер на бели райета, черна жилетка с цип и черни панталони. Обут е с черни гумени чехли. Видимо страда от психично заболяване. Умоляват се хората, които разполагат с информация за мъжа, да сигнализират на тел.: 112 , 02/982 12 60, 982 12 90, 982 11 79 или в най-близкото поделение на МВР.

Продажбата на винетки за 2015 година започва в понеделник

http://www.mediapool.bg/prodazhbata-na-vinetki-za-2015-godina-zapochva-v-ponedelnik-news228310.html

От понеделник (15 декември) започва продажбата на винетките за 2015 година, съобщиха в събота от Агенция "Пътна инфрастуктура" (АПИ). Цените остават непроменени. За шеста поредна година годишната винетка за леки автомобили ще струва 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. До началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2.8 млн. винетки от различните видове и за отделните категории превозни средства. От тях над 1 милион ще са годишните стикери за леките автомобили. Годишните винетки за 2014 година за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2015 година. През 2015 година винетните стикери са с ново графичното оформление. Променени са както цветовете, така и техните защити. ”Целта е по-високата защита, с което се намалява възможността за фалшификация. На стикерите са вградени две холограми. Първата е с т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е обемна и с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала цифра "5". Втората холограма е различна за отделните видове”, обясняват от АПИ. Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите да купуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта.

Какво остана скрито за зрителите на "Биг Брадър"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kakvo-ostana-skrito-za-zritelite-na-big-bradyr-6028946

Участниците в този сезон на шоуто ще останат в историята на предаването като първите, които успяха да си спечелят 0% бюджет само на втория ден от пребиваването си в Къщата

Д-р Учкунова спасила родилка с пушка в ръка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480792

Д-р Лилия Учкунова е доайенът на общинските съветници. Въпреки своите 78 години тя не отстъпва по нищо на по-младите си колеги. Вече трети мандат в ОбС д-р Учкунова в залата е еднакво критична и към свои, и към чужди. Бившата шефка на здравната комисия отстоява всяка своя позиция докрай. През 2010 година е удостоена със званието „Почетен гражданин
Д-р Лилия Учкунова е доайенът на общинските съветници. Въпреки своите 78 години тя не отстъпва по нищо на по-младите си колеги. Вече трети мандат в ОбС д-р Учкунова в залата е еднакво критична и към свои, и към чужди. Бившата шефка на здравната комисия отстоява всяка своя позиция докрай. През 2010 година е удостоена със званието „Почетен гражданин

Д-р Учкунова спасила родилка с пушка в ръка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480786

Д-р Лилия Учкунова е доайенът на общинските съветници. Въпреки своите 78 години тя не отстъпва по нищо на по-младите си колеги. Вече трети мандат в ОбС д-р Учкунова в залата е еднакво критична и към свои, и към чужди. Бившата шефка на здравната комисия отстоява всяка своя позиция докрай. През 2010 година е удостоена със званието „Почетен гражданин
Д-р Лилия Учкунова е доайенът на общинските съветници. Въпреки своите 78 години тя не отстъпва по нищо на по-младите си колеги. Вече трети мандат в ОбС д-р Учкунова в залата е еднакво критична и към свои, и към чужди. Бившата шефка на здравната комисия отстоява всяка своя позиция докрай. През 2010 година е удостоена със званието „Почетен гражданин

ТЕЦ Варна спира работа от 1 януари 2015 г.

http://econ.bg/Новини/ТЕЦ-Варна-спира-работа-от-1-януари-2015-г-_l.a_i.624517_at.1.html

ТЕЦ "Варна" ще бъде временно спряна от 0:00 часа на 01.01.2015 година. След тази дата централата няма да може да работи, съобщиха от ЧЕЗ. През...

Скулптори от Канада, Испания, Русия и България получиха награди от Фестивала на ледените фигури в Русе

http://www.cross.bg/ledenite-figyri-ryse-1444002.html

/КРОСС/Скулптори от Канада, Испания, Русия и България получиха награди от Фестивала на ледените фигури в Русе. Повече от 5 000 души са преминали само за три дни около ателиетата на открито, а идеята на организаторите е това събитие да стане традиционно. Как може да бъде пресъздаден от лед свободният дух на Русе, показаха скулпторите - участници в първия Международен фестивал на ледените фигури. На тържествената церемония, кметът на града Пламен Стоилов награди авторите, които в продължение на 3 дни и две нощи извайваха своите творби от лед. Русенският фестивал на ледените фигури ще продължи официално до 15-и декември, а след това скулптурите ще останат в градската среда до тяхното естествено разтопяване.  

Новото разписание на влаковете влиза в сила от 14-и декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=273966

От утре (14-и декември) влиза в сила новия График за движение на влаковете на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД. В новата транспортна схема е заложено пускането на нови влакове, които ще пътуват по някои от по-дългите дестинации в страната.

Започваме подписка за оставката на Искров

http://www.bnews.bg/article-124366

Започваме гражданска подписка за оставката на Искров заради кредитния рейтинг на България. Това съобщи председателят на парламентарната група на "Български демократичен център" Светлин Танчев.

Свалят до „боклук“ и кредитния рейтинг на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_431104.html

След като в петък агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в категория „боклук“, кредитният рейтинг на Столичната община също ще бъде свален от 'BBB-/A-3' до ниво 'BB+/B', което е в категорията "боклук". Това съобщи зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов. Няма как нито един град да получи по-висок рейтинг от този на държавата, независимо дали се справя добре с финансите си или не, посочи той, като уточни, че въпреки усилията на общината това се случва за втори път през тази година. Събираемостта на данъците и таксите до момента е 89,5%, като се очаква до края на годината да надвиши 90%. От данъци до края на септември в общината са влезли 182,5 млн. лева, което е изпълнение на 75,9%. От имуществени данъци са събрани 179,9 млн. лева (76,2% изпълнение), като сумата от недвижими имоти е 72,6 млн. лева (79,9% изпълнение). От неданъчни приходи в общината са влезли 200,7 млн. лева при планирани 289,7 млн. лева. Общината е изхарчила 623,9 млн. лева – изпълнението е 60,9%, като в тази сума не са включени изхарчените средства от европейските оперативни програми, каза още Барбалов. 

Спомени просълзяват Крум Дончев в "Извън играта" по БНТ HD

http://www.cross.bg/krym-igrata-izvun-1444000.html

/КРОСС/Звездата на българския автомобилен спорт Крум Дончев е специалният гост в предаването на Люба Пашова - „Извън играта". Зрителите ще го видят в един емоционален до сълзи разговор в събота (13-ти декември) от 22:00 часа по БНТ HD. Крум е известен още като интелектуалецът и философът сред пилотите. Често цитира Шекспир, Ноам Чомски и Библията. Смята, че автомобилният спорт е само за интелигентни хора и в него се раждат много приятелства. В студиото на „Извън играта" той ще разкаже, че най хубавите му спомени са свързани с големите му конкуренти в спорта. Люба Пашова ще обсъди с него защо у нас е традиция автомобилният спорт да се предава по наследство? Зрителите ще видят сълзи в очите на Крум, когато говори за Георги Янакиев - човекът, който създаде автомобилното общество в България и ни напусна преди броени дни. Следват срещи с навигатора на Крум - Петър Йорданов и Катя Дунева, заедно с последната си любов - кобилата Ерна. Гледайте предаването „Извън играта" в събота (13-ти декември) от 22:00 часа само по БНТ HD.  

Новото разписание на влаковете влиза в сила от 14-и декември

http://www.cross.bg/sofiya-vlakovete-vlaka-1443999.html

/КРОСС/От утре (14-и декември) влиза в сила новия График за движение на влаковете на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД. В новата транспортна схема е заложено пускането на нови влакове, които ще пътуват по някои от по-дългите дестинации в страната. През 2015 г. националният железопътен превозвач запазва обема на превозите с железопътен транспорт, осъществявани през настоящата година. Превозът на пътници ще се извършва с общо 613 влака, от които: 28 международни бързи влака (като 16 от тях ще се движат само през летния сезон), 76 бързи влака (като 4 от тях са със задължителна резервация), 145 пътнически влака и 364 крайградски пътнически влака. При разработването на новото разписание, транспортната схема и периодите на движение на влаковете са съобразени в максимална степен с обемите и структурата на превозите, както и с техническите възможности и капацитет на подвижния състав. С цел подобряване транспортното обслужване на населението, националният железопътен превозвач всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове със съответните областни и общински ръководства

Треньор на ПСК „Черно море“ с критика към наградите „Спортист на годината“

http://www.moreto.net/novini.php?n=273959

Главният треньор на ПСК „Черно море“ Борислав Георгиев разкритикува отпадането на категорията „Младо спортно дарование“ от тазгодишните награди „Спортист на годината“ във Варна. Позицията му е разпространена до Moreto.net само два дни след връчването на призовете.

"Славия" удари "Левски" с 3-1, "Хасково" - "Литекс" 1-4, "Марек" - "Берое" 0-3

http://www.moreto.net/novini.php?n=273965

"Славия" победи "Левски" с 3:1 в мач от 19-и кръг на „А“ група. Три гола за победата на белите вкара Жереми Манзоро, за сините точен беше Валери Домовчийски от дузпа. Аймен Белаид получи втори жърт картон в край на първото полувреме и остави "Левски" с 10 души на терена.

"Форбс": Няколко забрани тук и там не могат да спрат шествието на Uber по света

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/13/2437226_forbs_niakolko_zabrani_tuk_i_tam_ne_mogat_da_sprat/?ref=rss


Мобилното приложение за споделени пътувания се сблъска със забрани в Индия, Испания, Белгия, Холандия, Тайланд и много други страни. То обаче също така достига нови градове с главоломна скорост, която оставя препятствията далеч назад. Това пише в свой анализ списание "Форбс".

В сряда тази седмица приложението бе пуснато в китайския град Тянцзин, във вторник - в българската столица София.

Миналата седмица Uber стигна до Портланд (където сега срещу него се води дело),...

Лиляна Павлова: Над 106 млн. лева са разплатени по проектите от Регионално развитие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480775

Над 106 млн. евро за разплатени по ОП „Регионално развитие“ и България няма да загуби нито лев по тази програма. Това каза за Фокус министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.   „Усилията, които положихме, а те започнаха още с работата на служебния кабинет, имат резултат.
Над 106 млн. евро за разплатени по ОП „Регионално развитие“ и България няма да загуби нито лев по тази програма. Това каза за Фокус министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Усилията, които положихме, а те започнаха още с работата на служебния кабинет, имат резултат.

Издирват се свидетели на инцидента с кандидата за шеф на ВКС Лозан Панов

http://www.mediapool.bg/izdirvat-se-svideteli-na-intsidenta-s-kandidata-za-shef-na-vks-lozan-panov-news228309.html

Столичната полиция търси свидетели на инцидента със съдията от Върховния административен съд Лозан Панов, съобщават от МВР. Панов бе блъснат на пешеходна пътека в района на Южния парк във вторник сутринта. Това бе ден преди да изтече крайният срок за подаване на концепциите за председателското място във Върховния касационен съд (ВКС). Лозан Панов излезе с декларация, че се оттегля от надпреварата, но Висшият съдебен съвет реши да му даде още една седмица, за да помисли. Съдията бе написал декларацията от болницата, където се лекува от полученото комоцио. Прокуратурата започна разследване по случая, но засега не е открит шофьорът, който е избягал веднага след инцидента. Пътният инцидент е станал на 9 декември между 7.30 и 8 часа на кръстовището на бул. ”Арсеналски” и ул. ”Богатица” . По първоначални данни, лек автомобил, най- вероятно - джип, тъмен на цвят, е блъснал пресичащия на пешеходна пътека Лозан Панов. СДВР призовава гражданите, станали свидетели на инцидента, да я съобщят в най - близкото районно управление, на тел. 112 или тел. 02/ 9820907. ”Анонимността е гарантирана", съобщават от полицията.

Павлова: Над 106 млн. лева са разплатени по проектите от Регионално развитие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480773

Над 106 млн. евро за разплатени по ОП „Регионално развитие“ и България няма да загуби нито лев по тази програма. Това каза за Фокус министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.   „Усилията, които положихме, а те започнаха още с работата на служебния кабинет, имат резултат.
Над 106 млн. евро за разплатени по ОП „Регионално развитие“ и България няма да загуби нито лев по тази програма. Това каза за Фокус министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Усилията, които положихме, а те започнаха още с работата на служебния кабинет, имат резултат.

„Билборд": Тони Бенет и Лейди Гага са джаз звездите на 2014 г.

http://www.cross.bg/dzhaz-pozitziya-klasatziyata-1443998.html

/КРОСС/Тони Бенет и Лейди Гага са джаз звездите на 2014 г., както ги определиха слушателите чрез покупките на песни и албуми, отразени в класациите на „Билборд". Техният съвместен Cheek to Cheek, създаден с голямо желание и всеотдайност от двамата изпълнители, е под номер 1 в класацията за джаз албуми, а двамата оглавяват и класацията за джаз артисти, където на първо място е Тони Бенет, съобщи Джаз ФМ. Удоволствието, което те споделиха от своето сътрудничество в музиката и взаимност на чувствата в живота, плени слушателите толкова силно, че ги постави на върха на джаз музиката за 2014 г. Но това не е всичко от съвместния албум Cheek to Cheek - проектът им продължава да се развива, като в началото на следващата година на дивиди, блу рей и за дигитално разпространение излиза негова концертна версия. Записът е от общия концерт на звездите в зала Frederick P. Rose Hall в Jazz at Lincoln Center в Ню Йорк през юли, снимки от който можете да разгледате на сайта ни тук. Двамата изпълняват всички песни от албума, както и други свои любими композиции, които подбират с много отношение към музиката. Придружава ги оркестър от 39-ма музиканти. Може би като грешка, може би като закачка, на профила си във фейсбук Тони Бенет написа: „Билборд" току-що обяви класациите за 2014 г.: Cheek to Cheek е номер 1 при джаз албумите, а Тони и Лейди Гага са, съответно, номер 1 и номер 1 при джаз артистите

Лиляна Павлова: България няма да загуби нито лев по ОП "Регионално развитие"

http://pik.bg/лиляна-павлова-българия-няма-да-загуби-нито-лев-по-оп-регионално-развитие-news261001.html

Лиляна Павлова: България няма да загуби нито лев по ОП "Регионално развитие"

Над 106 млн. евро за разплатени по ОП „Регионално развитие“ и България няма да загуби нито лев по тази програма, казва министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус".

"Усилията, които положихме, а те започнаха още с работата на служебния кабинет, имат резултат. Целта беше да започне спешно разплащане по всички проекти, независимо, че средствата от Европа бяха спрени“, каза още министър Павлова. Ускорени бяха разплащанията и само за първите две седмици от работата на кабинета са разплатени над 90 млн. евро., уточни Павлова. Според нея това е коствало огромни усилия и ресурс. Към днешна дата са разплатени над 106 млн. евро и ангажиментът за разплащане е спазен, категорична е министър Павлова. Тя каза още, че има пълна мобилизация, екипите и техниката за почистване са в готовност и изрази надежда, че няма да има проблеми по пътищата.

Пушачите в заведенията отново на прицел, започват проверки

http://www.bnews.bg/article-124364

Столичната Регионална здравна инспекция започва засилена кампания от проверки за тютюнопушене на закрито.

Ще има нов конкурс за туристическо лого на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_431093.html

Министерството на туризма ще обяви нов конкурс за туристическо лого на страната съвсем скоро, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред "Дарик". Състезанието ще се проведе за не повече от 2 месеца, като в него ще вземат участие млади български художници. По този начин ще има по-интересни предложения от тези, които бяха получени при организирания с пари от ЕС преди време конкурс, избраното от който лого за 1 милион лв. стана обект на критики и подогравки. Самата Ангелкова определи неуспешното лого като "голяма цветна торта", която не дава "абсолютно никаква визия на страната". Тя каза, че страната ни се свързва от чужденците най-вече с розата, киселото мляко, Стоичков и от скоро и с Кубрат Пулеш. Ангелкова съобщи, че се подготвя регистър на българските туристически атракции. В момента се събира информация от общините по места къде какви атракции и забележителности има и кога могат да бъдат посещавани в рамките на годината.

Алън Хикс с филм за Кларк Тери

http://www.cross.bg/klark-teri-hiks-1443997.html

/КРОСС/На 14 декември Кларк Тери - един от най-великите живи джазмени, ще навърши 94 години. Големият тромпетист, музикантът, който отреди специална роля на флюгелхорна в джаза, е с впечатляваща над 70-годишна кариера. Той е свирил с имена като Каунт Бейзи и Дюк Елингтън, бил е ментор на Куинси Джоунс и Майлс Дейвис. Според статистиката е най-активният джаз артист с участие в 905 звукозаписни сесии, за сравнение след него е Луис Армстронг с 620. През 2010 г. Кларк Тери беше удостоен с награда „Грами за цялостен принос", като това отличие до момента е присъждано само на четирима други тромпетисти: Сачмо (ментор на Тери), Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи (който е наричал Кларк Тери един от най-великите, ако не и най-великият тромпетист на земята) и Бени Картър. Освен изключителен музикант Кларк Тери е много интересна, харизматична и притегателна личност. През годините със своята музика, опит и мъдрост той е вдъхновил десетки свои колеги и ученици, пише jazzfm.bg. Такъв е случаят с австралиеца Алън Хикс - барабанист, бивш ученик на Кларк Тери в William Paterson University, намиращ се близо до Ню Йорк. Тази година Хикс посвети на своя прочут учител документалния филм Keep On Keepin' On, който обра овациите на някои от най-големите и престижни филмови фестивали в света. Лентата разказва за специалните взаимоотношения между Кларк Тери и 23-годишния незрящ пианист, истинско музикално чудо - Джъстин Кауфлин

Станишев в нов евроофис на 100 м от парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4477913

От два месеца насам Сергей Станишев отново си има кабинет. За първи път от близо 20 г. обаче той не е на “Позитано” 20.
Ново, изчистено, стилно и бяло - това е първото впечатление от новия офис на евродепутата и лидер на ПЕС в центъра на София, на 100 м от парламента и “Св. Ал. Невски”. Помещение от 100 квадрата,
От два месеца насам Сергей Станишев отново си има кабинет. За първи път от близо 20 г. обаче той не е на “Позитано” 20. Ново, изчистено, стилно и бяло - това е първото впечатление от новия офис на евродепутата и лидер на ПЕС в центъра на София, на 100 м от парламента и “Св. Ал. Невски”. Помещение от 100 квадрата,

Роман на Христо Карастоянов спечели годишната награда “Хеликон”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480642

Романът “Една и съща нощ” от Христо Карастоянов (ИК Жанет 45”) спечели тазгодишната награда “Хеликон” за нова българска художествена проза. Изборът на журито, председателствано от писателя Калин Донков, бе обявен официално в четвъртък вечерта.
“Наградата се присъжда за пищното, достоверно и задъхано описание на едно смутно и жестоко време...
Романът “Една и съща нощ” от Христо Карастоянов (ИК Жанет 45”) спечели тазгодишната награда “Хеликон” за нова българска художествена проза. Изборът на журито, председателствано от писателя Калин Донков, бе обявен официално в четвъртък вечерта. “Наградата се присъжда за пищното, достоверно и задъхано описание на едно смутно и жестоко време...

Красен Кралев: За новия Закон очаквам подкрепа от всички политически сили

http://www.moreto.net/novini.php?n=273930

Приемането на нов закон за спорта ще доближи България до „най-елитните държави в спорта”. Това обяви пред камерите на ТВ "Европа" министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Според него настоящият закон е остарял и не отговаря на актуалните нужди на спортните клубове, федерациите и състезателите.

Абрамович снима филм за Калас

http://www.cross.bg/kalas-abramovich-mariya-1443996.html

/КРОСС/След 4 десетилетия в авангарда на съвременното изкуство, експресивната и скандална Марина Абрамович, определяна от критиците като „Бабата на пърформанса", обяви, че през 2015г. започва работата по създаването на филмова лента, посветена на Мария Калас. Продукцията ще носи заглавието „Седем смъртни случая, преди 25 години". Двете основни теми във филма са осъзнаването на смъртността и същевременно творческия порив на Мария Калас. Лентата ще бъде съсредоточена върху оперния талант на певицата, като самата Абрамович възнамерява да се превъплъти в нейния образ, пише classicfm.bg. Във филма ще бъдат представени 7 сцени, подчинени на смъртта, от различни опери, в които е играла Мария Калас като „Мадам Бътерфлай", „Тоска" и др. Накрая, ще бъде включена и сцена със сърдечния удар, който претърпява Калас през 1977г., с който тя напуска този свят. „Но смъртта й ще бъде възприета като смърт по любов - „умря, защото сърцето й бе разбито", твърди Абрамович. По думите й седемте късометражни продукции ще бъдат обединени в една „невероятно романтична идея за смърт от любов". В проекта на нестандартната сръбска художничка, овладяла изкуството на пърформанса, се включват и други големи имена в киното, като Роман Полански, Алехандро Гонсалес Иняриту и др

Меркел иска подобряване на отношенията с Русия

http://europe.actualno.com/Merkel-iska-podobrjavane-na-otnoshenijata-s-Rusija--news_446220.html

Европейският съюз има желание отношенията с Русия да се подобрят и да си сътрудничи със страната. Това каза канцлерът на Германия Ангела Меркел в седмичното си изявление, предаде РИА Новости. Меркел...

Янакиева се оправдава за фалита на Перник

http://society.actualno.com/Janakieva-se-opravdava-za-falita-na-Pernik--news_446222.html

След като по-рано днес стана ясно, че Община Перник обявява фалит, обвинения за това бяха хвърлени върху бившата кметица и настояща депутатка от ГЕРБ Росица Янакиева. "Общината е във финансов деф...

"Ислямска държава" завладя голям град в Ирак

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-zavladja-goljam-grad-v-Irak--news_446223.html

Членове на радикалната джихадистка групировка „Ислямска държава” са нападнали град в западната иракска провинция Анбар, при което са убили най-малко 19 полицаи, предаде Reuters. ...

МФ предоставя над 370 млн. лв. за разплащания по оперативните програми

http://www.cross.bg/razvitie-regionalno-sreda-1443995.html

/КРОСС/В периода 11 ноември-13 декември 2014 г. Министерството на финансите предостави сумата от 373,3 млн. лв. на Управляващите органи на Оперативните програми. В рамките на този период по ОП „Околна среда" са платени 157,8 млн. лв., а по ОП „Регионално развитие" сумата на плащанията надвишава 45,7 млн. лева. Ресурсът е осигурен от националния бюджет с цел минимизиране на риска от загуба на средства и наваксване на изоставането при изпълнението на проектите вследствие на временното замразяване на плащанията по ОП „Околна среда" и две от приоритетните оси на ОП „Регионално развитие". Чрез съвместните усилия на всички органи, отговорни за управлението на европейските фондове в България, бе постигнат изключителен напредък в отстраняване на констатираните пропуски и недостатъци в системите за управление и контрол на ОП „Околна среда" и ОП „Регионално развитие". В резултат на тези усилия през месец ноември плащанията от Европейската комисия по ОП „Околна среда" бяха възстановени, а до края на годината се очаква да бъдат размразени средствата и по ОП „Регионално развитие".

Калфин одобрява вдигането на възрастта за пенсия с 2 месеца

http://pik.bg/калфин-одобрява-вдигането-на-възрастта-за-пенсия-с-2-месеца-news260996.html

Калфин одобрява вдигането на възрастта за пенсия с 2 месеца

В неделя имаме среща със социалните партньори. Иначе през последните дни говорих с представители на парламентарните групи. Има няколко елемента, които се оформят като възможни да бъдат подкрепени, няма да казвам от по-рано какви са те, но се надявам утре да стигнем до съгласие. Има вариант и да не стигнем до съгласие - това няма да бъде добре обаче. Това каза социалният министър Ивайло Калфин в Лозен на въпрос за пенсионната реформа, предаде БГНЕС.

Вече стана ясно, че срокът за внасяне на предложения между първо и второ четене на бюджет 2015 ч., е в неделя. Колкото до това дали ще прокара увеличение на възрастта с два месеца, дори и синдикатите да не се съгласят, министърът припомни, че в закона пише четири месеца. "Аз много се надявам да получим тяхната подкрепа за едно по-плавно нарастване. Като идеята за 2 месеца не е само да намалим четирите на два, а да се договорим за дългосрочно повишаване на възрастта. Като казвам дългосрочно имам предвид със стъпки - един и два месеца, така че да се стигне до траен резултат в рамките на 10 - 15 години, а за жените по-дълъг, за категорийните работници още по-дълъг, т. н. Но да решаваме на парче въпросът само за следващата година, мисля, че няма да е добра идея", заяви той.

На митинга си преди два дни КНСБ пресметна парламентарно мнозинство - подкрепата на всички партии в парламента за замразяване на възрастта за пенсия без ГЕРБ и РБ, а АБВ казаха, че са "на кантар". "На мястото на синдикатите, с цялото ми уважение към тях не бих смятал, че ще има подкрепа замразяването в парламента на възрастта. По-скоро моето усещане е обратното и затова е в интерес на всички, ние да намерим решение, което устройства всички и което да не е за пореден път отлагане на всички промени в пенсионната система", заяви министърът. Калфин повтори, че го правят за това, за да могат хората да получават по-добри пенсии, а не напук.

"Аз мисля, че два месеца е един поносим вариант, разбира се, той е свързан и с предложението ми за възможност за по-ранно пенсиониране - така че няма да затрудни нито един човек, който излиза в пенсия. Аз не намирам нито един аргумент на това ние да продължаваме да се запъваме, да не търсим трайно решение и средата на декември хората да не знаят на колко години ще се пенсионират следващата година. Това е недопустимо и аз няма как да се съглася с него", каза той.

Днес е имало разговори с частните пенсионни фондове във връзка с изплащането на пенсиите на категорийните работници и там още търсят решение. "И проблемът е, че при някои от тях не са правени редовни вноски или поне някой трябва да поеме риска тогава, когато не са правени редовни вноски. Между другото същият проблем стои и за държавното обществено осигуряване и затова настояваме и да се подобрява и събираемостта на тези средства", каза Калфин.

Той допълни, че е воден разговор и със земеделския министър Десислава Танева за това увеличението на минималния осигурителен доход на земеделските и тютюнопроизводителите да не е 420 лв.

Според него, тогава, когато се говори за трайни изменения, трябва да се знае, че всички трябва да бъдат при еднакви условия. Той говори, че ниските вноски гарантират и ниски пенсии на хората. "Може би не толкова бърза стъпка, но при всички случаи трябва да говорим за повишаване и отново това е комбинирано с увеличаване на субсидиите, които получават земеделските производители, включително малките, така че да могат да си позволят", заяви Калфин.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин каза това, след като връчи символично ключове от 32 автобуса, оборудвани за хора с увреждания, на кметове на 32 общини от цялата страна. Автобусите са закупени по Проекта за социално включване на МТСП. Предвижда се те да бъдат използвани при реализиране на заложените в него програми за ранно детско развитие.

Калфин: Добро е увеличение на възрастта за пенсия с 2 месеца

http://pik.bg/калфин-добро-е-увеличение-на-възрастта-за-пенсия-с-2-месеца-news260996.html

Калфин: Добро е увеличение на възрастта за пенсия с 2 месеца

В неделя имаме среща със социалните партньори. Иначе през последните дни говорих с представители на парламентарните групи. Има няколко елемента, които се оформят като възможни да бъдат подкрепени, няма да казвам от по-рано какви са те, но се надявам утре да стигнем до съгласие. Има вариант и да не стигнем до съгласие - това няма да бъде добре обаче. Това каза социалният министър Ивайло Калфин в Лозен на въпрос за пенсионната реформа, предаде БГНЕС.

Вече стана ясно, че срокът за внасяне на предложения между първо и второ четене на бюджет 2015 ч., е в неделя. Колкото до това дали ще прокара увеличение на възрастта с два месеца, дори и синдикатите да не се съгласят, министърът припомни, че в закона пише четири месеца. "Аз много се надявам да получим тяхната подкрепа за едно по-плавно нарастване. Като идеята за 2 месеца не е само да намалим четирите на два, а да се договорим за дългосрочно повишаване на възрастта. Като казвам дългосрочно имам предвид със стъпки - един и два месеца, така че да се стигне до траен резултат в рамките на 10 - 15 години, а за жените по-дълъг, за категорийните работници още по-дълъг, т. н. Но да решаваме на парче въпросът само за следващата година, мисля, че няма да е добра идея", заяви той.

На митинга си преди два дни КНСБ пресметна парламентарно мнозинство - подкрепата на всички партии в парламента за замразяване на възрастта за пенсия без ГЕРБ и РБ, а АБВ казаха, че са "на кантар". "На мястото на синдикатите, с цялото ми уважение към тях не бих смятал, че ще има подкрепа замразяването в парламента на възрастта. По-скоро моето усещане е обратното и затова е в интерес на всички, ние да намерим решение, което устройства всички и което да не е за пореден път отлагане на всички промени в пенсионната система", заяви министърът. Калфин повтори, че го правят за това, за да могат хората да получават по-добри пенсии, а не напук.

"Аз мисля, че два месеца е един поносим вариант, разбира се, той е свързан и с предложението ми за възможност за по-ранно пенсиониране - така че няма да затрудни нито един човек, който излиза в пенсия. Аз не намирам нито един аргумент на това ние да продължаваме да се запъваме, да не търсим трайно решение и средата на декември хората да не знаят на колко години ще се пенсионират следващата година. Това е недопустимо и аз няма как да се съглася с него", каза той.

Днес е имало разговори с частните пенсионни фондове във връзка с изплащането на пенсиите на категорийните работници и там още търсят решение. "И проблемът е, че при някои от тях не са правени редовни вноски или поне някой трябва да поеме риска тогава, когато не са правени редовни вноски. Между другото същият проблем стои и за държавното обществено осигуряване и затова настояваме и да се подобрява и събираемостта на тези средства", каза Калфин.

Той допълни, че е воден разговор и със земеделския министър Десислава Танева за това увеличението на минималния осигурителен доход на земеделските и тютюнопроизводителите да не е 420 лв.

Според него, тогава, когато се говори за трайни изменения, трябва да се знае, че всички трябва да бъдат при еднакви условия. Той говори, че ниските вноски гарантират и ниски пенсии на хората. "Може би не толкова бърза стъпка, но при всички случаи трябва да говорим за повишаване и отново това е комбинирано с увеличаване на субсидиите, които получават земеделските производители, включително малките, така че да могат да си позволят", заяви Калфин.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин каза това, след като връчи символично ключове от 32 автобуса, оборудвани за хора с увреждания, на кметове на 32 общини от цялата страна. Автобусите са закупени по Проекта за социално включване на МТСП. Предвижда се те да бъдат използвани при реализиране на заложените в него програми за ранно детско развитие.

Слънце и до 11° в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480758

През нощта в низините ще има мъгла или ниска облачност. Утре ще е почти тихо. В низините видимостта ще се подобрява и облачността ще се разкъсва в часовете около обяд. В планинските райони ще бъде слънчево и топло. Минимални температури между минус 5° и 0°, по Черноморието минус 1°- 4°, максимални в повечето места между 6° и 11°,
През нощта в низините ще има мъгла или ниска облачност. Утре ще е почти тихо. В низините видимостта ще се подобрява и облачността ще се разкъсва в часовете около обяд. В планинските райони ще бъде слънчево и топло. Минимални температури между минус 5° и 0°, по Черноморието минус 1°- 4°, максимални в повечето места между 6° и 11°,

“Златен ритон 2014” - доминация на филмовите портрети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480606

"Златният ритон" в Пловдив е замислен преди 35 г. като ежегоден национален форум за документално, анимационно и научнопопулярно кино. През 80-те фестивалът е средище на неказионен кинопоказ, от който тръгват редица обществени бунтарски настроения. Затова и откриването на тазгодишното издание с филма на Адела Пеева "В името на спорта" (заснета...
"Златният ритон" в Пловдив е замислен преди 35 г. като ежегоден национален форум за документално, анимационно и научнопопулярно кино. През 80-те фестивалът е средище на неказионен кинопоказ, от който тръгват редица обществени бунтарски настроения. Затова и откриването на тазгодишното издание с филма на Адела Пеева "В името на спорта" (заснета...

Кои булеварди и улици ще ремонтира Столична община през 2015-а

http://www.cross.bg/remont-ylitzi-obshtina-1443994.html

/КРОСС/89 млн. лева са предвидени в бюджета на Столичната община за 2015 г. за ремонт и изграждане на улици, като друго 10 млн. лева ще отидат за ремонт на второстепенни улици. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от offnews. 25 млн. лева ще отидат за кръстовищата на две нива на бул."Акад. Иван Гешов" и бул. „България" и бил. „Пейо Яворов" и бул. „Стоян Михайловски". Все още не е ясно обаче кога ще започне строежът на кръстовищата на две нива, тъй като и в двата случая има обжалвания. Жалбата за кръстовището на бул. "Акад. Иван Гешов" и бул. „България" беше срещу заповедта на главния архитект Петър Диков за отчуждаването на имота. Преди дни Върховният административен съд е отсъдил в полза на Столична община. Сега обаче трябва тепърва да се издаде разрешението за строеж, което също може да бъде обжалвано. Столична община е планирала през 2015 г. още доизграждане на ул. "Обиколна" - от бул. "Копенхаген" до бул. "Цветан Лазаров", ремонт на бул."Монтевидео", разширение на бул. "Т. Каблешков" - от бул. "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис III", ремонт на ул. "Богатица", пробив при бул. "Петър Дертлиев", изграждане на ул. "Войводина могила", ул. Народен герой ("Овча купел"), както и изграждане на ул. "Петър Манджийски" в с

Слънчево и до 11° в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480754

През нощта в низините ще има мъгла или ниска облачност. Утре ще е почти тихо. В низините видимостта ще се подобрява и облачността ще се разкъсва в часовете около обяд. В планинските райони ще бъде слънчево и топло. Минимални температури между минус 5° и 0°, по Черноморието минус 1°- 4°, максимални в повечето места между 6° и 11°,
През нощта в низините ще има мъгла или ниска облачност. Утре ще е почти тихо. В низините видимостта ще се подобрява и облачността ще се разкъсва в часовете около обяд. В планинските райони ще бъде слънчево и топло. Минимални температури между минус 5° и 0°, по Черноморието минус 1°- 4°, максимални в повечето места между 6° и 11°,

Природозащитници искат промени в новата наредба за горите

http://www.cross.bg/novata-naredba-gorskite-1443993.html

/КРОСС/Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" внесе предложения към правителството за промени в в Наредбата за инвентаризация на горските територии. Събрани са над 7500 подписа на представители на различни браншови организации. В понеделник, 15 декември, се очаква да бъде готов проектът за новата наредба. Еколозите предупреждават, че е от ключово значение как ще бъдат формулирани новите текстове, за да бъдат опазени българските гори. Природозащитните организации и експертите лесовъди приветстват разработването на наредбата, но имат предложения за променянето и допълването ѝ. Едно от предложенията е за добяване на т.нар. зони с приоритетни функции: зони за поддържане на биологичното разнообразие извън тези, които са включени в Натура 2000защитните гори - масиви, които защитават от ерозия, заобикалят вододайни зони, земеделски земи и пр.зони за опазване на културното и историческо наследство и традициите на населението.Организациите настояват и за нова методика, по която да се определят приоритетните функции на горските територии и според нея да се извършва категоризирането им. Методиката трябва да дава възможност и за набелязване на режими за управление, поддържане на функциите и мониторинг на зелените масиви. В проекта за новата наредба има проблематични текстове, свързани с приемането на горско-стопанските планове и програми

Утре по Черноморието ще преобладава слънчево време

http://www.moreto.net/novini.php?n=273962

През нощта в низините ще има мъгла или ниска облачност. Утре ще е почти тихо. В низините видимостта ще се подобрява и облачността ще се разкъсва в часовете около обяд. В планинските райони ще бъде слънчево и топло. Минимални температури между минус 5° и 0°, по Черноморието минус 1°- 4°, максимални в повечето места между 6° и 11°, в районите с трайна мъгла или ниска облачност с 2-3 градуса по-ниски.

Земеделското министерство смята да създаде ”Камара по тютюна”

http://www.mediapool.bg/zemedelskoto-ministerstvo-smyata-da-sazdade-kamara-po-tyutyuna-news228308.html

На фона на протестите на тютюнопроизводителите Министерството на земеделието и храните оповести в събота своите идеи за промени в Закона за тютюна, които включва създаването на централизирана "Камара по тютюна". Институцията се надява да намери баланс между сегашната пълна либерализация на пазара и тоталната регулация. "Камарата" ще бъде независим централизиран надбраншови орган, който да обедини всички нива на тютюневия пазар - от производството до пласирането на  крайния продукт. Тя трябва да бъде гарант за коректни отношения в сектора, посочват от министерството. Заради влошеното качество на произвеждания тютюн се предвижда адаптиране на механизмите за контрол и въвеждане на търговия със семена само от единствения официално акредитиран орган – Изпълнителната агенция по апробация и семеконтрол. Предвижда се създаването на два нови регистъра - на производители и на търговци. Вписаните трябва да отговарят на определени минимални критерии. С тяхното въвеждане ще се запълни липсата на навременна и точна информация за случващото се в сектора, смятат от земеделското министерство. Регистърът на тютюнопроизводителите ще включва информация за сключените договори за изкупуване на тютюн за текущата изкупна кампания. Той ще съдържа данни за планирания по договор тютюн за изкупуване и за реално изкупените количества. Производството на тютюн на територията на страната ще може да става само от регистрирани стопани.  Другият регистър – на търговците, ще съдържа основната информация за фирмите, които се занимават с изкупуване на тютюн. За вписване в регистъра ще се заявяват както годишните програми за предвижданите количества, така също и производствените мощности. Ще бъдат регистрирани и търговците с необработен тютюн. В събота тютюнопроизводители от хаджидимовското село Хвостяне запалиха бали с тютюн на площада, защото са отчаяни от ниските изкупни цени, предаде БНР. Недоволството на тютюнопроизводителите днес събра около 60 души на площада в град Хаджидимово, където през 2002-а година бяха запалени първите бали с тютюн. Организира го наскоро създадено сдружение ”Басма“, чийто председател е Иван Сабахлъков. „Ние сме подвластни на хората, които стоят с костюми. Вчера застанаха политиците на едно ремарке и казаха, че ще оправят нещата. Аз ще има кажа – късно се сещате да оправяте нещата, защото във всяка една къща джобовете са празни“, каза той.

Ирена Соколова: Кметът на Перник е наследил 16 млн. лв. дългове

http://pik.bg/ирена-соколова-кметът-на-перник-е-наследил-16-млн-лв-дългове-news260993.html

Ирена Соколова: Кметът на Перник е наследил 16 млн. лв. дългове

Общо задълженията, които наследи кметът на Община Перник инж. Иван Иванов, след избирането на г-жа Росица Янакиева за народен представител са в размер на 16 млн. лева, каза областният управител Ирена Соколова, която беше депутат от ГЕРБ в 42-то НС. По думите й тези задължения са се натрупвали години наред.

„Ние алармирахме през всички възможности, които имахме като общественост в града и като народни представители, и като общински съветници от ГЕРБ, като представители на заинтересованата страна от бизнеса. Това обаче не възпрепятства желанието на г-жа Янакиева да поеме ангажименти към фирмите и след това да не се разплаща с тях, както и с гражданите”, посочи Ирена Соколова, цитира "Фокус". Тя уточни, че в момента сметките на Община Перник са запорирани, заради задължения на общината към фирми. 

„Фирмите са предявили претенции за 1 600 000 лв.”, допълни още тя и определи управлението на Росица Янакиева като лошо и недалновидно.

Калфин: Увеличение с 2 месеца на възрастта за пенсия е поносимо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480749

В неделя имаме среща със социалните партньори. Иначе през последните дни говорих с представители на парламентарните групи. Има няколко елемента, които се оформят като възможни да бъдат подкрепени, няма да казвам от по-рано какви са те, но се надявам утре да стигнем до съгласие.
Има вариант и да не стигнем до съгласие - това няма да бъде добре
В неделя имаме среща със социалните партньори. Иначе през последните дни говорих с представители на парламентарните групи. Има няколко елемента, които се оформят като възможни да бъдат подкрепени, няма да казвам от по-рано какви са те, но се надявам утре да стигнем до съгласие. Има вариант и да не стигнем до съгласие - това няма да бъде добре

8 писти са отворени в Банско

http://www.cross.bg/bansko-kyrorta-sezonut-1443992.html

/КРОСС/Ски сезонът в Банско откриха олимпийският шампион от Солт Лейк Сити през 2012-а и трикратен носител на Големия кристален глобус Щефан Еберхартер и легендата в ски спорта Марк Жирардели. ки сезонът бе открит официално днес с безплатен достъп до съоръженията и специална празнична програма. В трите големи курорта - Банско, Пампорово и Боровец, сезонът започна с атракции и участиети на известни зимни спортисти. Снегът в курорта е доста повече от този в Боровец, където пистите не могат да бъдат пуснати в експлоатация заради топлото време. В Банско обработени и отворени са 8 писти. Маркетинг-директорът на на ски-зоната Иван Обрейков обяви, че до 20 декември еднодневната карта в курорта ще струва 30 лева. Ще се предлага и туристическа застраховка срещу символична сума. Обрейков зяви, че на началната станция ще има хеликоптер, който ще помага за спасяване на хора в планината.  

Близо 100 млн. лв. ще отидат за ремонти на улици в София през 2015 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_431090.html

89 млн. лева са предвидени в бюджета на Столичната община за 2015 г. за ремонт и изграждане на улици, като друго 10 млн. лева ще отидат за ремонт на второстепенни улици. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. 25 млн. лева ще отидат за кръстовищата на две нива на бул.“Акад. Иван Гешов“ и бул. „България“ и бил. „Пейо Яворов“ и бул. „Стоян Михайловски“. Все още не е ясно обаче кога ще започне строежът на кръстовищата на две нива, тъй като и в двата случая има обжалвания. Жалбата за кръстовището на бул. “Акад. Иван Гешов“ и бул. „България“ беше срещу заповедта на главния архитект Петър Диков за отчуждаването на имота. Преди дни Върховният административен съд е отсъдил в полза на Столична община. Сега обаче трябва тепърва да се издаде разрешението за строеж, което също може да бъде обжалвано. Столична община е планирала през 2015 г. още доизграждане на ул. "Обиколна" - от бул. "Копенхаген" до бул. "Цветан Лазаров", ремонт на бул."Монтевидео", разширение на бул. "Т. Каблешков" - от бул. "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис III", ремонт на ул. "Богатица", пробив при бул. "Петър Дертлиев", изграждане на ул. "Войводина могила", ул. Народен герой ("Овча купел"), както и изграждане на ул. "Петър Манджийски" в с. Панчарево, реконструкция на кръговото кръстовище при ул. "Папрат" и  ул. "Захари Зограф". Предвижда се да бъде изградена и улица, която да свързва ул. "Феникс" и ул. "Промишлена" в "Овча купел", както и да бъдат изградени улици при Технопарка в "Младост", обясни зам.-кметът. В плана на общината е заложен още ремонт на кръстовището на Руски паметник, където паветата ще бъдат заменени от асфалт. Павирана ще остане само частта около паметника. Релсите на трамваите ще бъдат преместени с 250 м, ще бъде изграден нов канал за отвеждане на дъждовните води, ще бъдат подменени водопровода и тръбната мрежа за електрически кабели и ще бъде поставено новов улично осветление. Предвиден е и ремонт на бул. „Цариградско шосе“ - от бул. "Пейо Яворов" до бул. "Г. М. Димитров" и от бул. "Ал. Малинов" до СОП. Предвиден е и ремонт на бул. "Дондуков". През 2014 г. Столична община е ремонтирала 35 обекта, за което са отишли 76,2 млн. лева. 70 млн. от тях са дадени за основни булеварди. Ремонтирани са 16 моста, 17 подлеза и една велоалея, посочи Христов. От следващата година общината ще въведе нов метод за поддръжка на малките улици. Градът ще бъде разделен на шест зони, а фирма ще следи ежедневно дали има дупки по платното или разклатени плочки по тротоара, дали се вижда маркировката, дали табелите са на място и дали осветлението работи. След това откритите проблеми ще бъдат отстранявани възможно най-бързо. Ако фирмата не отстрани в срок неизправностите, ще се налагат глоби, а при системни нарушения фирмата ще бъде глобявана с половината от дължимата й сума. За тази дейност в бюджета за следващата година са заложени около 24 млн. лева, уточни Христов.

Пистите в Боровец не отвориха

http://www.cross.bg/borovetz-dvoiino-pistite-1443991.html

/КРОСС/Ски сезонът бе открит официално днес с безплатен достъп до съоръженията и специална празнична програма. В трите големи курорта - Банско, Пампорово и Боровец, сезонът започна с атракции и участиети на известни зимни спортисти. Пистите в Боровец обаче все още няма да бъдат отворени заради топлото време и малкото количество сняг. Маркетинг-директорът на "Бороспорт" Люба Кленова успокои ски феновете, че курортът започва с двойно повече възможности за изкуствен сняг, увеличен е броят на оръдията, двойно повече са и осветените писти.  

Калфин: Поносимо е увеличение с 2 месеца на възрастта за пенсия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480746

В неделя имаме среща със социалните партньори. Иначе през последните дни говорих с представители на парламентарните групи. Има няколко елемента, които се оформят като възможни да бъдат подкрепени, няма да казвам от по-рано какви са те, но се надявам утре да стигнем до съгласие.
Има вариант и да не стигнем до съгласие - това няма да бъде добре
В неделя имаме среща със социалните партньори. Иначе през последните дни говорих с представители на парламентарните групи. Има няколко елемента, които се оформят като възможни да бъдат подкрепени, няма да казвам от по-рано какви са те, но се надявам утре да стигнем до съгласие. Има вариант и да не стигнем до съгласие - това няма да бъде добре

Петев ще бъде национален треньор

http://www.bnews.bg/article-124362

Ивайло Петев ще бъде новият селекционер на националния отбор по футбол.

Орбан иска тестове за наркотици за журналистите и политиците

http://www.cross.bg/orban-zhyrnalistite-narkotitzi-1443990.html

/КРОСС/Унгарският премиер Виктор Орбан поиска задължителни тестове за наркотици за журналистите и политиците, предаде Асошиейтед прес. По думите му тестовете за наркотици са нужни за борбата срещу наркомафията. Орбан поиска подобен тест да бъде направен и на всички, които заемат публични длъжности. Според независимото сдружение на журналистите предложението на Орбан е "нечувано до момента". От ръководството на партията на Виктор Орбан Фидес съобщиха, че през месец февруари ще внесе законопроект в унгарския парламент.  

Славия разби Левски!

http://www.bnews.bg/article-124363

Отборът на Левски продължава с трагичното си представяне като гост през тази година и записа нова загуба далеч от "Герена". Сините паднаха с 1:3 от Славия, след като Жереми Манзоро им заби хеттрик.

Пламнаха бали с тютюн на площада в Хвостяне

http://www.cross.bg/tyutyun-informatziya-izkypyvane-1443989.html

/КРОСС/Бали с тютюн пламнаха и на площада в хаджидимовското село Хвостяне. Тютюнопроизводителите заявиха, че са отчаяни от ниските изкупни цени. "Ние сме подвластни на хората, които стоят с костюми. Вчера застанаха политиците на едно ремарке и казаха, че ще оправят нещата. Аз ще има кажа - късно се сещате да оправяте нещата, защото във всяка къща джобовете са празни", заяви пред БНР Иван Сабахлъков, организатор от наскоро създадено сдружение "Басма". От 72 селища в Гоцеделчевския район има само 6 комисии на три фирми, които изкупуват тютюна. Цената падна до скандалните 2 лева, а най-високата е 4,50 лева, обясни той. Макар че не вярват на политиците, хората настояха премиерът Борисов да защити тютюнопроизводителите пред натиска на фирмите: "Както е намерил за КТБ да я оправи с 3 млрд. заем, така да изтегли и за нас", разсъждават те. Близо 300 кг тютюн на тютюнопроизводителя Мустафа бе върнат от изкупвача като некачествен. Отчаян той запали продукцията си, за която се е грижел 8 месеца. По-рано днес от земеделското ведомство информираха, че производството на тютюн на територията на страната ще се извършва единствено и само от регистрирани лица, т.е. ангажиментът за вписване на информация по договора в регистъра ще бъде задължително. Това са част от промените, които МЗХ публикува за обществено обсъждане в Закона на тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ), съобщиха от ведомството

Котка изяде деликатеси за над 1000 евро, приеха я за член на комунистическата партия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480735

Котката, която преди няколко дни изяде деликатеси на стойност повече от хиляда евро в магазин на летището във Владивосток, беше приета за член на комунистическата партия в Санкт Петербург, предаде Газета.ru. Представителят на организацията Сергей Малинкович каза, че на животното е издаден партиен билет №6 за активна революционна борба,

Юнкер призова Лондон да не дискриминира работниците от ЕС

http://www.mediapool.bg/yunker-prizova-london-da-ne-diskriminira-rabotnitsite-ot-es-news228307.html

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер предупреди в събота Великобритания да не дискриминира работниците от страните членки на ЕС, съобщи ”Ройтерс”. Той предупреди, че всички действия, насочени срещу свободното движение на хора, в крайна сметка могат да навредят на капиталовите потоци към финансовия център на Лондон. Юнкер направи този коментар по време на дискусия по австрийска телевизия, след като британският премиер Дейвид Камерън изложи план за ограничаване на достъпа на имигрантите от ЕС до социални помощи. Юнкер каза, че Еврокомисията иска да дискутира темата спокойно с Великобритания, но добави, че мигрантите от страните от Източна Европа отиват в други държави членки на ЕС да работят и не трябва да бъдат третирани като престъпници. Жан-Клод Юнкер коментира, че е категорично против дискриминацията. ”Не може да се действа така, сякаш всички поляци, румънци и българи, които са на европейския трудов пазар, са от криминален контингент. Това са хора, които работят, за да получат заплащане”, каза той. От офиса на британския премиер Дейвид Камерън отказаха коментар.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване