Проф. Генчо Начев: Москов е човекът, който може да свърши работата, която не можаха да свършат преди него

http://www.moreto.net/novini.php?n=273925

Да си лекар в България не е хубаво, не е това, което трябва да бъде. Това каза проф. Генчо Начев пред Нова телевизия. Разширявайки обаче, обсега на наблюдението си, той обобщи: "Ако погледнем наоколо, ще видим, че почти нищо не е така, както трябва да бъде, така че лекарската професия и здравеопазването не могат да се различават кой знае колко много.

Ципов: Главният секретар Лазаров ще бъде наказан за камерите на МВР, ако има вина

http://pik.bg/ципов-главният-секретар-лазаров-ще-бъде-наказан-за-камерите-на-мвр-ако-има-вина-news260920.html

Ципов: Главният секретар Лазаров ще бъде наказан за камерите на МВР, ако има вина

Красимир Ципов, зам.-министър на МВР от ПП ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на Радио „К2“ заяви позиции по следните теми:

 

Защо не работят камерите на МВР, това се разкри във връзка с изчеването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов?

 

„Камерите работят, не функционират изцяло, не могат да записват една не малко част от тях. Проблемите са свързани с това, че в началото на 2014 година предишното ръководство на МВР не е предприело каквито и да било мерки или действия да се подновят договорите за поддръжка на тези камери. Това не е едно единствено изолирано действие. Заварихме като политичеко ръководство на МВР дефицит от 210 млн.лв. в бюджета на МВР, това е близо една пета от целия бюджет на МВР“, отговори Красимир Ципов.

 

„Защо трябва външна фирма да поддържа камерите и тяхната функционалност, няма ли да е по-евтино и по-целесъобразно МВР да върши тази работа и не става ли въпрос за комисионни тук?“, продължи да пита Беновска.

 

Тече проверка защо се е стигнало до такава ситуация, ще бъде изнеса необходимата информация във възможно най-кратки срокове. „Идеята е тук камерите да финкционират нормално и полицейскире служители, които се занимават с това да събират необходимите им данни“, каза Ципов. Въпрос на финансови средства е дали МВР може да поддържа тези камери и трябва да се направят разчети.

 

Главният секретар на МВР, практическото ръквоодство на МВР и борбата с престъпността, ще получи ли  наказание, най-малкото заради това, че камерите в София не записват?

„Да, ако има някаква вина и ако това се докаже“, отговори Красимир Ципов.

„Има законови процедури, които трябва да се спазят, бъдете сигурни, че ще бъде извършена проверка защо се е стигнало дотук и всеки, който носи някаква вина, ще получчи своето наказание, което е предвидено в закона“, заяви зам.-министърът на МВР. Той допълни, че ще е започнал сериозен функционален анализ на дейсността на МВР, който се очаква да бъде преставен и обявен през януари 2015 година и на базата на неговите резултати ще се извършат съответните структурни и персонални промени.

 

Къде е Петко Сертов?

Красимир Ципов каза, че към този момент не може да се даде ясен и конкретен отговор. Българската държава е отправила запитване към Република Гърция за информация, след като Петко Сертов е бил засечен на територията на община Петрич, дали не е влязъл на територията на Гърция.

 

„Не показва ли МВР безсилие с това, че толкова дни, от 5-ти декември досега, 8 дни, не може да се идентифицира, едва вчера се разбра, че колата на Сертов вероятно е минала гръцката граница?“, попита Беновска.

 

МВР не показва безсилие. Новият закон прокара ясни и разграничителна линия между действията на политическото и професионалното ръководство, заяви Ципов.

 

„Няма ли накажете професионалният ръководител на МВР Светлозар Лазаров, затова, че след 7 дни едва успя да се идентифицира, че колата на Сертов е на гръцката граница?“, попита Беновска.

„Ще решим как да постъпим. Ако се установят някакви действия, които не са в съответсвтие със закона, ще бъде потърсена отговорност на който и да било полицейски служител, ако се установи и още повече умисъл, че не са предприети съответните оперативно издирвателни мероприятия“, отговори зам.-министърът на МВР.

 

Мониторингът на ЕК

През втората половина на месец януари 2015 година се очаква да излезе докладът на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка на България в областта на вътрешните работи и правосъдието. „Едва ли докладът ще бъде изцяло положителен и ще отчетем един сериозен напредък, но за това кратко време, откато има ново правителство, бяха предприети съответните действия по линия на МВР, ние представихме какво ще бъде направено през следващите няколко месеца и смятаме, че това е моделът, който ще бъде подкрепен от ЕК“, посочи Ципов. Той отбеляза, че през последната година и няколко месеца, над 300 разследващи полицай са напуснали системата на МВР и трябва да се положат много целенасочени усилия, за да може да се възстанови тази бройка от около 2000 човека, които в началото на 2013 работеха и постигаха определени резултати, които са видими от докладите на прокуратурата и разследващите ограни, особено за 2011 и 2012 година, когато се отчиташе много малък процент върнати дела от наблюдаващия прокурор на разследващите полицаи.

 

Битова престъпност

Красимир Ципов открои битовата престъпност като изключително сериозен проблем. Управляващото мнозинство е поело ангажименти да има повече полицейско присъствие, особено в малките населени места, да се насърчават действия от страна на общините за поставяне на видео-наблюдение и други. Красимир Ципов посочи като добър пример община Марица, където след въвеждането на видео-наблюдение има спад с около 30% на регистрираната престъпност и по-добра разкриваемост на извършени престъпни деяния.

 

Има ли ескалация на престъпността в България, откакто ГЕРБ се върна отново на власт?

 

Към настоящия момент не се регистрира някакво завишаване на извършването на престъпления, заяви Красимир Ципов. Той добави, че въпросът е от каква реформа има нужда сектор сигурност, за да се повиши ефективността на противодействие на престъпността. По тази причина е внесен законопроект за промени на Закона за МВР, предлагат се промени и в Закона за ДАНС и Закона за специалните разузнавателни средства. Визията на ПП ГЕРБ за реформа в сектор сигурност е била представена на 31.07 тази година преди разпускането на 42 НС. „Ние стриктно ще изпълним поетите ангажименти, за да бъде проведена една такава реформа“, категоричен е зам.-министърът на МВР Ципов.

 

Реформата в сектор сигурност

 

Красимир Ципов, заяви, че новото правителство няма да действа реваншистки, както правителството „Орешарски“, което без обществена дискусия набързо е направило промени в Закона за ДАНС и Закона за МВР. Целта на ГЕРБ е сектор сигурност и МВР да работи добре и да постига ефективни резултати в противодействието на престъпността.

 

„Ние ще спазим стриктно закона, ще видим как ще завършват тези проверки, няма да направим така, както направи бившия министър Йовчев, който на първия ден, в който стъпи в МВР отстрани няколко полицейски ръководители на областно ниво“, каза зам.-министърът на МВР. Красимир Ципов даде конкретен пример с бившия директор на столичната дирекция г-н Йорданов, който си отиде заради несправяне с противодействието на контрабандата на територията на столичната дирекция. Това се е случило в първите няколко дни на ръководството на МВР от страна Йовчев, без да има каквито и да било данни, поясни Ципов.

 

Зам.-министърът на МВР разкритикува отнетите правомощия на държавния глава в сферата на сигурността. „През последната година имаше грандиозни провали по отношение на проведени операции“, заяви Ципов. Той даде за пример специализираната операция в Лясковец, която завърши със смъртта на елитен командос. „Към настоящия момент тече в рамките на МВР дисциплинарно производство, защото си спомяте до преди няколко месеца идеята беше бързичко да се хвърли вината върху двама редови полицейски служители, без да има каквито и да било данни и доказателство за извършването на определени нарушения от тяхна страна“, поясни Ципов. Той разкрикува действията на професионалното ръководство на МВР, на главния секретар Лазаров, по повод случката с белия автобус пред парламента, през лятото на 2013 година, и средата на ноември месец същата година, когато са пострадали български граждани във връзка с протести пред Народното събрание.

Надзирателите на още 6 затвора излизат на протест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480504

След като служителите на затворите в София, Бобов дол и Белене на открити събрания пред ведомствата, вече изразиха категоричното си недоволство по отношение на Бюджет 2015, и взеха решение за организиране и провеждане на национален протест, други шест затвора ще последват примера им в началото на следващата седмица, информира БГНЕС.
След като служителите на затворите в София, Бобов дол и Белене на открити събрания пред ведомствата, вече изразиха категоричното си недоволство по отношение на Бюджет 2015, и взеха решение за организиране и провеждане на национален протест, други шест затвора ще последват примера им в началото на следващата седмица, информира БГНЕС.

Казахстан обмисля да се кандидатира за домакин на световното по футбол през 2026 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/13/2437440_kazahstan_obmislia_da_se_kandidatira_za_domakin_na/?ref=rss


Казахстан възнамерява да се включи в надпреварата за домакинство на световното първенство по футбол през 2026 г. Това каза президентът на местната федерация Адилбек Джаксибеков.който подаде оставка.

Интерес към световното през 2026 г. имат Китай, Колумбия, Еквадор, Мексико, Канада и САЩ.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер окуражи канадците да се кандидатират. Мексиканците са готови да се борят за правото да организират първенството за трети път.

Световното...

Eнергиен експерт: ЧЕЗ си измиват ръцете с Европейската комисия

http://pik.bg/eнергиен-експерт-чез-си-измиват-ръцете-с-европейската-комисия-news260917.html

Eнергиен експерт: ЧЕЗ си измиват ръцете с Европейската комисия

ЧЕЗ си измиват ръцете с Европейската комисия. Така коментира пред БГНЕС новината за затварянето на ТЕЦ "Варна", собственост на ЧЕЗ, енергийният експерт Еленко Божков.

Цялата работа е в това, че ЧЕЗ като собственици, като инвеститори имаха задължения в договора си да изградят сероочистваща инсталация, да се занимаят с екологизацията на ТЕЦ "Варна", така че да могат да работят трите нови блока – четвърти, пети и шести. Договорите, обаче, по думите на Божков, които ЧЕЗ се е опитвала да наложи на българската държава са били на изключително неизгодна цена.

На всичкото отгоре от ЧЕЗ- България искаха да се финансира системата чрез компанията майка, което е нагледен пример за това как се източват капитали, как се източват печалби от България. Защото казваш, аз не искам от банката да взема пари, ще взема от дружеството-майка, банките вземат около 3% лихва, а дружеството-майка дава при 18%, обаче няма начин, трябва да вземем пари и по този начин се точи печалбата. Това е, всички други обобщения са несъстоятелни, добави Божков.

Той каза още, че очевидно липсва воля за продължаване на разговорите между БЕХ и ЧЕЗ.

По-рано днес стана ясно от съобщение, изпратено от ЧЕЗ до медиите, че ТЕЦ "Варна" няма възможност да работи през зимата на 2015 г. Централата ще бъде временно спряна в съответствие с българското и европейското законодателства. ТЕЦ "Варна" ще бъде временно изведена от системата от 0:00 часа на 01.01.2015 година. След тази дата централата няма да може да работи, въпреки усилията на българската държава, в лицето на МЕ и БЕХ и ЧЕЗ. Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година, в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала.

От своя страна, ръководството на ТЕЦ "Варна" проведе поредица от разговори и консултации с българските институции, в опит да се намери работеща алтернатива за ТЕЦ "Варна", след като през октомври Европейската комисия съобщи, че в случай на газова криза ще допусне изключение от правилата и ще разреши на ТЕЦ "Варна" да работи в рамките на няколко месеца след изтичане на разрешителните. При условие на съгласие от страна на ЕК, за да се вместим в минималния срок за подготовка и провеждане на процедури и закупуване на достатъчно количество въглища, се очакваше писменото становище на Комисията да се получи до 10.12.2014 г.

"На практика вече няма достатъчно време, за да бъдат сключени договорите за работа и доставка на необходимите въглища и централата да бъде подготвена за включване през зимните месеци. На 1 януари 2015 г. ТЕЦ "Варна" ще трябва временно да бъде спряна, за да спази изискванията на българското и европейското законодателства", каза Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна". Поетапно, след 01.01.2015 г ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ "Варна", за които няма реализация след края на годината.

Надзирателите на още 6 затвора излизат на протест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480500

След като служителите на затворите в София, Бобов дол и Белене на открити събрания пред ведомствата, вече изразиха категоричното си недоволство по отношение на Бюджет 2015, и взеха решение за организиране и провеждане на национален протест, други шест затвора ще последват примера им в началото на следващата седмица, информира БГНЕС.
След като служителите на затворите в София, Бобов дол и Белене на открити събрания пред ведомствата, вече изразиха категоричното си недоволство по отношение на Бюджет 2015, и взеха решение за организиране и провеждане на национален протест, други шест затвора ще последват примера им в началото на следващата седмица, информира БГНЕС.

Подкрепяме общ механизъм за наблюдение на съдебните системи в ЕС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/podkrepiame-obsht-mehanizym-za-nabliudenie-na-sydebnite-sistemi-v-es-185593/

Директен договор за доставки между ЕС и Русия ще направи цената на газа за България по-ниска, смята вицепремиерът Меглена Кунева

САМО в ПИК! Алексей Петров се забърка в грандиозен международен скандал! (снимка)

http://pik.bg/само-в-пик-алексей-петров-се-забърка-в-грандиозен-международен-скандал-снимка-news260911.html

САМО в ПИК! Алексей Петров се забърка в грандиозен международен скандал! (снимка)

Председателят на Балканската федерация по карате Алексей Петров попадна в епицентъра на международен скандал със спортен отенък, научи ПИК.

Медията ни научи, че в последната точка от дневния ред на ръководената от него организация, той е предложил на следващото заседание на Изпълнителното бюро Косово да бъде прието за член на Балканската карате федерация.

 

 

Решението му получи подкрепата на 11 от колегите му. Решението, обаче хвърли в смут спортните среди в Сърбия. По време на заседанието против приемането на Косово за член на Балганската федерация по карете гласува представителят  Сърбия Славолюб Пипер.

Г-н Пипер изглеждаше възмутен от скандалното предложение на Петров.

ПИК потърси и мнението на самия Петров, за да изложи версията си, но GSM-ът му даваше свободно.

Иначе проявата на Балканската федерация по карате роди и друга новина.

Форумът събра за първи път в 19 годишната история на федерацията президентите на всички балкански държави-членки на федерацията под почетното председателство на президента на Световната карате федерация  Антонио Еспинос.

Иначе Петров  и  Българската национална федерация карате получиха висока оценка за работата си. По време на събитието беше представена ключова информация за Конгреса на Световната карате федерация в Бремен и екшън план за участие на балканските страни в предстоящите Първи европейски олимпийски игри в Баку 2014, в които за първи път карате спортът е включен в програмата. Всички точки от дневния ред бяха приети с мнозинство.

 

 

Москва ще отговори на удара

http://www.cross.bg/rysiya-sergeii-ykraiina-1443954.html

/КРОСС/Москва ще предприеме ответни мерки, в случай че САЩ въведат нови санкции срещу Русия, предупреди руското външно министерство. Според заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, приетият от Американския сенат законопроект "В подкрепа на свободна Украйна" е поредната проява на антируските настроения в САЩ и опит да се налагат решения, които са неприемливи за Русия. Според съобщения в американската преса законопроектът позволява на американската администрация да въведе нови санкции срещу руските държавни компании, включително "Газпром" и "Рособоронекспорт". Ако САЩ предприемат нови ограничителни действия спрямо Русия, Москва непременно ще отговори, заявява Рябков, цитиран от Интерфакс. Той коментира и предстоящата утре в Рим среща между първите дипломати на двете страни Сергей Лавров и Джон Кери. По думите му, основната тема на предстоящите разговори ще бъде близкоизточният мирен процес, като се очаква двамата да обсъдят и двустранните отношения, които се влошиха заради събитията в Украйна.  

Менда Стоянова: Бюджет 2015 ще реформира пенсионирането, санирането на жилища и съускоряването на икономиката

http://pik.bg/менда-стоянова-бюджет-2015-ще-реформира-пенсионирането-санирането-на-жилища-и-съускоряване-news260918.html

Менда Стоянова: Бюджет 2015 ще реформира пенсионирането, санирането на жилища и съускоряването на икономиката

Менда Стоянова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по бюджет и финанси в 43-то Народно събрание, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Бюджет 2015 и заявлението на Менда Стоянова, че трябва да се стабилизира държавата след бедствието БСП.

    Менда Стоянова заяви, че така се получава винаги след управление на леви партии, защото те имат друга философия. Тяхната философия е максимално да се харчи, максимално да се краде и това да доведе по увеличаването на потреблението и растеж в икономиката, но това няма как да стане така. На въпроса на водещата Илиана Беновска ще има ли наказателна отговорност в такъв случай за този бюджет, освен общественото порицание, което се е случило на предсрочните парламентарни избори, председателят на Бюджетната комисия отговори, че наказателна отговорност за бюджет няма как да се търси. „Може да има наказателна отговорност за онези, които са харчили извън закона, само че едната от целите на закона е да узакони това харчене”, обясни тя и даде пример с това, че правителството на Пламен Орешарски е заложило с един милиард повече приходи, отколкото на всички е било ясно, че може да се съберат, те са били разчетени в съответните разходи, които съвсем законно са били извършени. Например 500 милиона за развитие на регионите, което звучи добре, но ако се погледнат самите проекти и се види дали имат добавена стойност, ще стане ясно, че в 80% - 90% от случаите това са безсмислени проекти, които изобщо не са довели до развитие на икономическата среда. Видно е обаче, продължи Менда Стоянова, че тези проекти са били печелени главно от общини на ДПС и БСП. „Коя власт не го прави това”, попита на свой ред водещата Илиана Беновска, на което председателят на Бюджетната комисия отговори, че такива действия не могат да се правят от власт, която търси финансовата консолидация и не може да си позволи да харчи неефективно пари, взети на заем. „Защото се получи така, взеха се заеми, за да се разплатят всички тези законно обосновани разходи, това през 2015 ние няма да допуснем”, категорична бе тя, като добави, че очаква левицата да атакува по същия начин, по който е бил направен Бюджет 2014. Менда Стоянова уточни, че основания за това й дават изказванията на Корнелия Нинова и очаква в неделя да се получи и предложението на БСП за алтернативен Бюджет 2015, като в него вероятно ще има увеличаване на приходите по същата схема, като 2014 година, кухи приходи, които никой не е сигурен, че ще дойдат и няма да дойдат и разписване на реални разходи, които следва да се извършват максимално бързо.

Защо БСП внасят предложения за алтернативен бюджет между първо и второ четене, не е ли тяхна грижа да са готови с него още преди да е влязъл в пленарна зала?

    „Това е наглостта на БСП, БСП, която управляваше допреди няколко месеца и която абдикира от властта, защото виждаше, че няма да изпълни бюджета, защото това, което направи служебното правителство и последното правителство за един месец, да изтегли кредити, да финансира Фонда за гарантиране на влоговете, да финансира направените от БСП неправилно планирани разходи, трябваше да го направят те и хората да ги бият с камъни, избягаха преди да ги бият и сега имат наглостта да ни предлагат алтернативен бюджет”, категорична беше Менда Стоянова.

Обвиненията от страна на опозицията, че ГЕРБ повтарят техния бюджет, като конструкция и като схема.

    Менда Стоянова категорично заяви, че не се съгласява с тези обвинения. Тя продължи, че първата разлика е, че ГЕРБ планира реални приходи, които наистина ще дойдат и ако в тях има някакъв резерв, то той се реализира благодарение на икономическата среда, ако тя се подобри, то тази разлика в приходите ще отиде единствено и само за намаляване на бюджетния дефицит. На второ място трябва да се каже, че ГЕРБ планират бюджетен дефицит от 3%, което е с 0,7% по-малко от този през 2014 година, което означава поставянето на разходите в техния нормален размер. Това означава натиск чрез бюджета за административна реформа. „Синдикатите ви атакуваха, че съкращавате 10% навсякъде, вместо да е диференцирано”, отбеляза водещата Илиана Беновска, на което Менда Стоянова отговори, че те са прави и продължи, че също смята, че не е редно 10% навсякъде, защото трябва да се направи анализ на всяка една система, но за този един месец време, в който е трябвало да се направи бюджета, това е единствената възможна стъпка, за да могат тези системи да бъдат притиснати от разходите да правят реформи. А след това в хода може да се направи прехвърляне от една система в друга, ако анализът покаже, че някои системи имат резерви, а други не. „В противен случай нали се сещате, че няма министър, който сам да седне и да си съкращава разходите, да си оптимизира персонала и т.н., това е нормално за всеки един разходен министър, с изключение на министъра на финансите, който винаги е „лошото ченге””, обясни председателят на Бюджетната комисия.

Ратифицирането на нов заем от 3 милиарда вчера на заседанието на Народното събрание от 12 декември и как управляващите ще се справят с погашенията по него?

    Менда Стоянова обясни, че това е мостови заем, той е за 6 месеца, като е поето задължението в края на тези 6 месеца да има реализирана нормална европейска облигация, той да бъде рефинансиран и да има по-дълготраен в хоризонта срок. Илиана Беновскадобави, че има възможност за неговото удължаване с още 6 месеца при лихвен процент, определен на базата на 6 месеца юрибор плюс надбавка. Председателят на Бюджетната комисия продължи, че това е един много изгоден заем, като се очаква лихва от малко над 1%, която е доста по-ниска от тази, която предлага вътрешният пазар. Менда Стоянова съобщи, че около 2 милиарда от този заем ще бъдат използвани за Фонда за гарантиране на влоговете. Тя продължи, че КТБ е един огромен проблем и ако той се е натрупвал през годините и е успявал да процъфти благодарение на подходящото отношение на надзорните органи, то бомбата, която е избухнала, е била в ръцете на правителството на Пламен Орешарски, защото то е било в състояние да я обезвреди. На забележката на водещата Илиана Беновска, че КТБ е процъфтявала още при първия мандат на ГЕРБ, Менда Стоянова отговори, че това процъфтяване не може директно да се свързва с ГЕРБ или с някоя друга партия. Това е така, защото в България има много регулаторни и контролни органи, чиято работа е да следят развитието на всяка една банка и да регулират този растеж, така че да не се надува един голям балон.

Протестите на синдикатите против пенсионната реформа, работи ли се през Бюджет 2015 да се променят някои членове и алинеи в пенсионно-осигурителния кодекс и какви политики ще се правят през бюджета?

    „На синдикатите основната им функция е да протестират, ако не протестират, няма да са така популярни и легитимни в обществото”, каза Менда Стоянова и постави въпроса против какво протестират синдикатите един месец след съставянето на правителството. Председателят на Бюджетната комисия обясни, че правителството е било съставено чрез трудни и продължителни преговори, за да може България да има бюджет за 2014 и за 2015 година, който да гарантира намаляването на дефицита и влизане в европейските рамки. „И сега вадим 5 – 6 хиляди души и какво искаме, да падне правителството ли искаме, оставка ли искаме?”, попита тя. Менда Стоянова заяви, че през Бюджет 2015 и бюджета на ДОО ще бъдат предложени няколко промени, които ще гарантират политики.На първо място става въпрос за политиката на пенсионната реформа, в момента, според действащия закон, от 1-ви януари трябва да започне увеличението на възрастта и стажа за пенсия с 4 месеца и категорийните работници, когато се пенсионират, трябва да започнат да получават пенсиите си от професионалния пенсионен фонд. Председателят на Бюджетната комисия обясни, че в момента се работи в работната група, разработени са няколко варианта за пенсионна реформа, това не означава, че няма да има увеличение на възрастта и стажа от 1-ви януари, напротив, ще има, но ще бъде по-плавно. Друго нещо, което ще бъде направено през бюджета, това е провеждане на политиката по саниране на многофамилните жилища. Има готовност с текстове, които да осигурят около 1 милиард лева през 2015 година, които да бъдат вложени в тази програма чрез общините. „Разплащане с бизнеса, съускоряване на икономиката, даване на безлихвени заеми на общините, за да се разплатят с бизнеса, там където нямат средства, защото имат корекции по европейските програми, авансово осигуряване на средства за започване още през март месец на оперативни програми, които са договорени с Брюксел, но не в целия си обем. Ето, всичко това са неща, които биха стимулирали бизнеса и са насочени към фирмите, малките и средните фирми, ако това не са политики през бюджет, можем да си говорим за всичко друго. Във вторник имаме заседание на Бюджетна комисия, там ще го гласуваме, след това окончателният вариант в зала ще го гледаме в петък”, завърши Менда Стоянова разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”.

Деконструкция на КАТ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4479076

Предстои да видим как КАТ ще напусне удобното си битие и ще се превърне не в гавазин на движението, а в наш асистент.

Предстои да видим как КАТ ще напусне удобното си битие и ще се превърне не в гавазин на движението, а в наш асистент. В съветник, в помощник. А ние, бившите потърпевши, ще се превърнем в сътрудници. Така ще се прегърнем, че
Предстои да видим как КАТ ще напусне удобното си битие и ще се превърне не в гавазин на движението, а в наш асистент. Предстои да видим как КАТ ще напусне удобното си битие и ще се превърне не в гавазин на движението, а в наш асистент. В съветник, в помощник. А ние, бившите потърпевши, ще се превърнем в сътрудници. Така ще се прегърнем, че

Фолклорна група „Росна китка” и трио „Ехо от Пирина” с концерт във Варна тази вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=273909

Три фолклорни концерта ще бъдат изнесени в района до паметника на загиналите в Сръбско – българската война, в близост до ледената пързалка, научи Moreto.net. Инициативата е на община Варна по повод коледните и новогодишните празници.

Осигурено е зимното почистване на междуградската мрежа

http://www.mediapool.bg/osigureno-e-zimnoto-pochistvane-na-mezhdugradskata-mrezha-news228296.html

Вече са осигурени всички необходими химикали и соли за обработка на пътната мрежа през зимата. Във всички райони на страната са подписани договори с фирми, които ще отговарят за снегопочистването на републиканската пътна мрежа, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в събота пред ”Дарик”. Тя допълни, че са осигурени необходимите средства за подготовката на пътищата преди зимния сезон. Общата необходима сума е 13 милиона лева. ”Лошото е, че при тези неблагоприятни климатични условия няма как да пълним дупки, защото ще са пари на вятъра. Така че ще приоритизираме и на местата, където не вали, изкърпваме дупки, сменяме мантинели, изрязваме храстите, които пречат и най-вече тези, които натежават от снега и падат на платното. Така че от тази гледна точка подготвяме пътищата", каза Павлова. Във всички райони на страна вече са избрани фирмите, които да отговарят за снегопочистването. Фирмите имат необходимия брой машини и имат пари за чистене, гарантира министърът.

В понеделник започва разпространението и продажбата на винетките за 2015 година

http://pik.bg/в-понеделник-започва-разпространението-и-продажбата-на-винетките-за-2015-година-news260914.html

В понеделник започва разпространението и продажбата на винетките за 2015 година

От 15 декември започва разпространението и продажбата на винетките за 2015 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. До началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2,8 млн. винетки от различните видове и за отделните категории превозни средства. От тях над 1 млн. бр. ще са годишните стикери за леки автомобили. Цените на винетките са непроменени.

За шеста поредна година годишната винетка за леки автомобили ще струва 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. Без промяна са и цените на стикерите за моторните превозни средства от категория 1 и 2, в която влизат тежкотоварните камиони и автобусите. В категория 3 са леките автомобили.

Цените на винетките през 2015 г. са:
Категория 1
Евро 0, I, II: дневна – 20 лева; седмична – 65 лева; месечна – 130 лева; годишна – 1300 лева.
Евро III, IV, V, EEV и по-висока: дневна – 20 лева; седмична – 50 лева; месечна – 100 лева; годишна – 1000 лева.

Категория 2:
Евро 0, I, II: дневна – 20 лева; седмична – 34 лева; месечна – 68 лева; годишна – 684 лева.
Евро III, IV, V, EEV и по-висока: дневна – 20 лева; седмична – 26 лева; месечна – 53 лева; годишна – 526 лева. 

Категория 3:
Няма дневни винетни стикери, седмичната е на цена 10 лева, месечната – 25 лева и годишната – 67 лева.

До края на декември ще върви паралелна продажба на винетни стикери за 2014 г. и 2015 г. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2014 г. например на 31 декември тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще бъде валидна един календарен месец, ако е месечна и съответно следващите седем дни, ако е седмична. Годишните винетки за 2014 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2015 г.

Както всяка година, така и през 2015 г. винетните стикери са с ново графичното оформление. Променени са както цветовете, така и техните защити. Целта е по-високата защита, с което се намалява възможността за фалшификация. На стикерите са вградени две холограми. Първата е с т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е обемна и с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала цифра „5“. Втората холограма е деметализирана и за различните видове винетки е различна.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта. Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ – www.api.bg. 

Окончателно: ТЕЦ "Варна" затваря на 1 януари

http://www.bnews.bg/article-124347

Ръководството твърди, че няма да спре да търси начини централата да изпълни екологичните изисквания и отново да заработи.

Забравена духалка изпепели баничарница в Търново (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480487

Забравена включена вентилаторна печка е предизвикала пожара в баничарница на ул.
Забравена включена вентилаторна печка е предизвикала пожара в баничарница на ул."Краков" 8 в Търново. Огънят в петък вечерта изпепели павилиона за закуски и хвърли в ужас десетки търновци от близките до него жилищни блокове. Част от тях напуснаха апартаментите заради опасността от взрив на 2 газови бутилки в обекта,

Павлова: Избрани са фирми и има пари за зимно почистване

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pavlova-izbrani-sa-firmi-i-ima-pari-za-zimno-pochistvane-6028934

Министър Лиляна Павлова коментира, че са осигурени необходимите средства за подготовката на пътищата преди зимния сезон

Катастрофа между 7 автомобила на пътя Търговище-Разград

http://offnews.bg/news/n_1/n_431005.html

Тежка катастрофа между 7 превозни средства се разигра на пътя Търговище–Разград при с. Давидово, съобщават от "Дарик". Пет леки коли, прицеп и микробус са се сблъскали заради гъстата мъгла и хлъзгавия път. Единият автомобил се е запалил и изгорял напълно, пожарна гаси прицепа. 4 души са били ранени, те са откарани в болницата в Търговище, където са били освободени за домашно лечение след преглед. Главният път е затворен за движение до разчистването на ударилите се автомобили, които са със значителни материални щети. Осигурен е обходен маршрут през село Давидово.

"Мицубиши Паджеро" стигна 3 млн. продажби

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/12/13/2436304_micubishi_padjero_stigna_3_mln_prodajbi/?ref=rss


Един от първите високопроходими автомобили в света, предлагащи комфортен превоз и по нормалната пътна мрежа - "Мицубиши Паджеро", стигна 3 млн. продажби. Колата е позната още като "Шогун" във Великобритания и "Монтеро" в Испания.



Моделът е на пазара от 1982 година, като има четири поколения. Те се приемат най-радушно в Европа, като популярността на "Паджеро" се дължи и на успеха му на спортната сцена. Никой друг SUV не може да се похвали с 12 победи на легендарното "Рали...

Има близо 1000 опасни места по българските пътища

http://www.mediapool.bg/ima-blizo-1000-opasni-mesta-po-balgarskite-patishta-news228295.html

По пътищата в България има около хиляда места, където има опасност от срутване на скални маси или от падане на подпорни стени заради дъждовете, каза шефът на Агенция ”Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров пред вестник ”Труд”. Край Мурсалево в четвъртък вечерта паднаха 80 тона скали, които са откъснали едната лента на пътя и това предизвика катастрофата между автомобил и камион, а после се запали и влак. ”За ремонтирането на опасния участък край Мурсалево трябват към 1,5-2 млн. лв. Сега водим преговори с управляващия орган на оперативна програма „Околна среда" да станем бенефициенти за такива ремонти, но това евентуално ще стане от новия програмен период", каза Лазаров. Опасност от падащи камъни и скали, които мрежите не могат да удържат, има по пътя от Пазарджик към Пещера, Батак и Доспат. Опасен е и пътят Асеновград-Пампорово-Лъки, както и един третокласен път след Доспат, около който има високи скали. ”В района на Смолян, на Искърското дефиле и изобщо в планинските райони такива опасности дебнат отвсякъде", обясни Лазаров. Другата опасност при големите дъждове е падането на подпорни стени, каквото се случи по пътя за Банско.

Областният управител на Видин: Отменяме днес бедственото положение в община Белоградчик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480484

Бедственото положение в община Белоградчик ще бъде отменено до 13.30 часа днес. Това каза пред  „Фокус” Момчил Станков, областен управител на Видин. Той каза още, че ще бъде отменена и дейността на Областният кризисен шаб и кризисния план на общината, които са в действие почти две седмици.   „Нормализирана е обстановката в област Видин.
Бедственото положение в община Белоградчик ще бъде отменено до 13.30 часа днес. Това каза пред  „Фокус” Момчил Станков, областен управител на Видин. Той каза още, че ще бъде отменена и дейността на Областният кризисен шаб и кризисния план на общината, които са в действие почти две седмици. „Нормализирана е обстановката в област Видин.

Доживотен затвор застрашава Янко, съсякал с брадва жена си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480488

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража
Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража" по на 22-годишния Янко Й. от "Столипиново", който в четвъртък съсече с брадва 21-годишната си съпруга Троянка. Срещу него е повдигнато обвинение за умишлено убийство, като деянието е извършено по особено жесток начин. Съдът намери, че са налице всички предвидени в

Цената на бензина може да падне до 2.15 лева за празниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=273927

Цената на бензина и дизела у нас може да падне до 2,15 лева за литър на дребно до края на годината, а не е изключено да се смъкне и до 2,10 лв. Това прогнозира пред в. „Труд" Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

Агенция Митници разкри нелегална бензиностанция в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480480

Агенция "Митници" разкри нелегална бензиностанция с близо 40 000 литра гориво, оборудвана със специален микробус за мобилно зареждане, съобщи Нова тв. В стопански двор до София са открити контейнер и няколко цистерни, в които е съхранявано нелегалното гориво. Откритият на място микробус, пригоден за мобилна бензиностанция е бил оборудван с
Агенция "Митници" разкри нелегална бензиностанция с близо 40 000 литра гориво, оборудвана със специален микробус за мобилно зареждане, съобщи Нова тв. В стопански двор до София са открити контейнер и няколко цистерни, в които е съхранявано нелегалното гориво. Откритият на място микробус, пригоден за мобилна бензиностанция е бил оборудван с

Откриха нелегални подземни бензинови колонки в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_431006.html

Два нелегални подземни резервоара с 4 тона дизел и нелегална бензиноколонка, свързана с тях, разкри мобилна митническа група в бензиностанция в центъра на София вчера, съобщиха от Агенция "Митници" След анализ на риска и извършени оперативни действия, служители от мобилните митнически групи от Дирекция „Митническо разузнаване и разследване" проверяват две бензиностанции в София, едно от които в широкия център на столицата. Извършена е проверка съвместно с органите на НАП, които правят контролна покупка на гориво, при която не е издаден касов бон. Установява се, че едната бензиноколонка е нелегална - нелицензирана, нерегистрирана и не е свързана с НАП. Другите две колонки са редовни и свързани с надземни резервоари, пълни с легално гориво със заплатен акциз. Митническите служители установяват, че нелегалната бензиноколонка е свързана с два подземни резервоара, разположени под бензиностанцията. В тях към момента на проверката се съдържат общо 4 тона дизелово гориво без документи. Над половин милион литра горива са задържали митническите органи от началото на 2014 г. Това количество е два и половина пъти повече от задържаното през миналата 2013 г.

Дядо Коледа дойде в България

http://curious.actualno.com/Djado-Koleda-dojde-v-Bylgarija-news_446166.html

Много деца посрещнаха Дядо Коледа на летище София, където добрият старец и неговата Снежанка дойдоха с хеликоптер, предаде БГНЕС. Разбира се, най-важният герой тези дни бе посрещнат подобаващо на VI...

Община Перник фалира

http://pernik.actualno.com/Obshtina-Pernik-falira-news_446167.html

Факт е - Община Перник фалира. Запорите на общината са в размер на 6 279 900 лв. Това каза кметът на Община Перник инж. Иван Иванов, предаде „Фокус”. „Положението в Перн...

Мизия отново е застрашена от наводнение

http://society.actualno.com/Mizija-otnovo-e-zastrashena-ot-navodnenie-news_446170.html

Река Скът, която през лятото потопи Мизия, е покачила нивото си и предизвиква нова тревога в града. В над сто къщи е избила подпочвена вода, съобщи bTV. За да спасят домовете, две общински помпи тегл...

Светлините на коледната ехла в Павликени зaсияха

http://velikotarnovo.actualno.com/Svetlinite-na-kolednata-ehla-v-Pavlikeni-zasijaha-news_446172.html

Светлините на коледната елха в Павликени запалиха кметът инж.Емануил Манолов и естрадната певица Росица Кирилова. Със заря, весел концерт на децата и учениците в Павликени и рецитал на популярната пе...

МВР търси свидетели на инцидента с кандидата за шеф на ВКС

http://www.cross.bg/panov-intzidenta-puteka-1443952.html

/КРОСС/СДВР търси свидетели на ПТП, при което на 9 декевмри - вторник, сутринта мъж е бил блъснат на пешеходна пътека в района на басейн „Спартак". Инцидентът се е случил между 7.30 и 8 часа на кръстовището на бул. „Арсеналски" и ул. Богатица". По първоначални данни на полицията, лек автомобил, най- вероятно - джип, тъмен на цвят, е блъснал пресичащ на кръстовището на пешеходна пътека пешеходеца. Автомобилът е напуснал местопроизшествието. СДВР призовава гражданите, станали свидетели на инцидента, да съобщят в най-близкото районно управление, на тел. 112 или тел. 982090702 / 9820907. Анонимността е гарантирана. Макар от МВР да не конкретизират, но припомняме, във вторник сутринта бе блъснат от кола един от кандидатите за шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов, който бе откаран с тежка травма в „Пирогов" и в последствие се отказа от битката за поста. Инцидентът с него се случва на пешеходна пътека, също в района на Южния парк - където той е отивал да спортува. На следващия ден съдията от Върховния административен съд Лозан Панов се оттегля от надпреварата за поста председател на Върховния касационен съд. Панов бе приет в "Пирогов" с комоцио. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира пред журналисти, че няма данни инцидентът да е предизвикан умишлено

Варна посреща Нова година с Део, Миро, Б.Т.Р. и Георги Христов

http://www.moreto.net/novini.php?n=273928

Варна посреща новата 2015 година със звезден концерт на входа на Морската градина до Фестивалния и конгресен център. Програмата започва в 23.00 ч. на 31 декември и продължава до около 03.00 ч. на 1 януари 2015 година, съобщиха от общината за Moreto.

Момченце на година и половина почина при катастрофа след като изхвърча през прозореца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480471

Момченце на 1 година и 7 месеца от петричкото село Габрене почина след катастрофа тази сутрин. Инцидентът станал тази сутрин на пътя Габрене - Първомай в района на село Камена.  Вероятно детето е било без предпазен колан, защото е изхвърчало от управлявания от баща му джип през прозореца, съобщава Struma.bg.
Момченце на 1 година и 7 месеца от петричкото село Габрене почина след катастрофа тази сутрин. Инцидентът станал тази сутрин на пътя Габрене - Първомай в района на село Камена. Вероятно детето е било без предпазен колан, защото е изхвърчало от управлявания от баща му джип през прозореца, съобщава Struma.bg.

Банките в риск внасят повече пари във Фонда за гарантиране на влоговете

http://www.bnews.bg/article-124346

Банките, които имат рисково поведение, внасят повече пари във Фонда за гарантиране на влоговете.

Детенце изхвърча през прозореца на джип и почина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480469

Момченце на 1 година и 7 месеца от петричкото село Габрене почина след катастрофа тази сутрин. Инцидентът станал тази сутрин на пътя Габрене - Първомай в района на село Камена.  Вероятно детето е било без предпазен колан, защото е изхвърчало от управлявания от баща му джип през прозореца, съобщава Struma.bg.
Момченце на 1 година и 7 месеца от петричкото село Габрене почина след катастрофа тази сутрин. Инцидентът станал тази сутрин на пътя Габрене - Първомай в района на село Камена. Вероятно детето е било без предпазен колан, защото е изхвърчало от управлявания от баща му джип през прозореца, съобщава Struma.bg.

Откриха нелегални резервоара и бензиноколонка в центъра на София

http://www.cross.bg/benzinokolonka-gorivo-svurzana-1443950.html

/КРОСС/Два нелегални подземни резервоара с 4 тона дизел и нелегална бензиноколонка, свързана с тях, разкри мобилна митническа група в бензиностанция в центъра на София вчера. След анализ на риска и извършени оперативни действия, служители от мобилните митнически групи от Дирекция „Митническо разузнаване и разследване" проверяват две бензиностанции в София, едно от които в широкия център на столицата. Извършена е проверка съвместно с органите на НАП, които правят контролна покупка на гориво, при която не е издаден касов бон. Установява се, че едната бензиноколонка е нелегална - нелицензирана, нерегистрирана и не е свързана с НАП. Другите две колонки са редовни и свързани с надземни резервоари, пълни с легално гориво със заплатен акциз. Митническите служители установяват, че нелегалната бензиноколонка е свързана с два подземни резервоара, разположени под бензиностанцията. В тях към момента на проверката се съдържат общо 4 тона дизелово гориво без документи. Горивото е иззето. От него са взети проби за лабораторен анализ.Работата по случая продължава. Над половин милион литра горива са задържали митническите органи от началото на 2014 г. Това количество е два и половина пъти повече от задържаното през миналата 2013 г.

Откриха ски сезона у нас

http://econ.bg/Новини/Откриха-ски-сезона-у-нас_l.a_i.624466_at.1.html

Планинските курорти откриха сезона днес (13 декември) с безплатни съоръжения и множество атракции с празнична програма. В Пампорово в...

Европа саботира Асад в борбата му с "Ислямска държава"

http://offnews.bg/news/n_1/n_430999.html

Великобритания се опитва да закотви въздушните сили на Сирия на земята, като накара ЕС да забрани износа на реактивно гориво за сирийското правителство, съобщи английският вестник "Телеграф". Безмилостното използване на самолети за атакуване на наземни цели е основен прийом на Асад в борбата му с бунтовниците. Сирийските ВВС имат 295 бойни самолета, като 205 от тях са предназначени за наземни атаки, включително и една ескадрила руски СУ-24. Нито една от останалите страни в гражданската война няма въздушни сили, което дава на Асад ключово предимство. Хиляди цивилни са били убити по време на постоянните въздушни удари по териториите, държани от бунтовниците, най-вече в и около северната част на Алепо, изтъква Англия. ЕС прие предложението на Великобритания в петък и забрани износа на ракетно гориво за Сирия от неделя натам. "Голям брой жени, деца и мъже са били убити от ВВС на Асад по време на войната. Мерките ни ще направят така, че нито един европеец и нито една европейска компания няма да бъдат обвързани с доставките на ракетно гориво за Сирия. Призовавам всички нации да забранят износа си на гориво за режима на Асад", заяви Тобаяс Елууд, външният министър, отговарящ по въпросите за Близкия изток. На практика Сирия внася много малко самолетно гориво от държавите членки на ЕС. Мерките обаче включват и забрана на превоз на гориво от европейските компании, закупено от други страни, които не са в ЕС. По този начин се спират доставките на значителна част от реактивното гориво за Сирия от която и да е част на света. Законодателните текстове и подробен списък с горивата и добавките, влизащи в забраната, ще бъдат публикувани в неделя в Официалния вестник на Европейския съюз.

Анджелина Джоли хвана шарка (ВИДЕО)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480465

Анджелина Джоли отправи специално послание към феновете си във видео, публикувано в YouTube, за да им съобщи, че има шарка. Болестта ще ? попречи да присъства на премиерата на новия си филм „Несломен” ("Unbroken"). Във видеото актрисата е с бял потник и се виждат розови петна по лицето, шията и деколтето ?.

Пернишкият синдикалист Емануил Стоилов от Гимназията по облекло и хранене получи "Златна значка" на Съюза на българските учители

http://www.zapernik.com/pernik/pernishkiyat-sindikalist-emanuil-stoilov-ot-gimnaziyata-po-obleklo-i-hranene_36384/

30 синдикалисти получиха приза „Златна значка” на Съюза на българските учители по време на церемония в Парк-хотел „Москва”, предаде Агенция „Фокус”.

Сред тях е и Емануил Стоилов – председател на СО на СБУ в ПГОТ „Свети Иван Рилски”-град Перник.

Удостоените с приза са Станка Динева – председател на ОбКС на СБУ- Созопол; Катя Донева, председател на СО на СБУ в ЦДГ „Червената шапчица”, град Ямбол; ,Димитър...

Продължава

Пернишкиат синдикалист Емануил Стоилов от Гимназията по облекло и хранене получи "Златна значка" на Съюза на българските учители

http://www.zapernik.com/pernik/pernishkiat-sindikalist-emanuil-stoilov-ot-gimnaziyata-po-obleklo-i-hranene_36384/

30 синдикалисти получиха приза „Златна значка” на Съюза на българските учители по време на церемония в Парк-хотел „Москва”, предаде Агенция „Фокус”.

Сред тях е и Емануил Стоилов – председател на СО на СБУ в ПГОТ „Свети Иван Рилски”-град Перник.

Удостоените с приза са Станка Динева – председател на ОбКС на СБУ- Созопол; Катя Донева, председател на СО на СБУ в ЦДГ „Червената шапчица”, град Ямбол; ,Димитър Добрев председател на ОбКС на СБУ, град Твърдица; Ангелинка Тодорова –...

Продължава

От понеделник започва продажбата на новите винетки

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/12/13/2437427_ot_ponedelnik_zapochva_prodajbata_na_novite_vinetki/?ref=rss


От 15 декември, понеделник, започва разпространението и продажбата на винетките за 2015 г., съобщиха от Агенция "Пътна инфрастуктура".

До началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2.8 млн. винетки от различните видове и за отделните категории превозни средства. От тях над 1 млн. бр. ще са годишните стикери за леки автомобили. Цените на винетките са непроменени.

За шеста поредна година годишната винетка за леки автомобили ще струва 67 лв.,...

Миленков: Сумата на изплатените влогове е 2,25 млрд. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=273923

Две трети от гарантираните влогове на КТБ са изплатени. Сумата на изплатените влогове до момента е 2,25 млрд. лв., заяви пред Дарик Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Отменят днес бедственото положение в Белоградчик

http://pik.bg/отменят-днес-бедственото-положение-в-белоградчик-news260900.html

Отменят днес бедственото положение в Белоградчик

Бедственото положение в община Белоградчик ще бъде отменено до 13.30 часа днес, каза Момчил Станков, областен управител на Видин, предаде "Фокус". Той съобщи още, че ще бъде отменена и дейността на Областният кризисен шаб и кризисния план на общината, които са в действие почти две седмици.

„Нормализирана е обстановката в област Видин. Всички населени места има нормално електроподаване. Всички помпени станции работят”, обясни още Станков. По думите му, пътищата са проходими. „Тепърва предстои установяване на щетите в област Видин след усложнената зимна обстановка и обледяването. До седмица ще има ясно за размера на последствията”, допълни областният управител на Видин Момчил Станков.

Лиляна Павлова: Има пари и химикали за зимното чистене на пътищата

http://pik.bg/лиляна-павлова-има-пари-и-химикали-за-зимното-чистене-на-пътищата-news260904.html

Лиляна Павлова: Има пари и химикали за зимното чистене на пътищата

Вече са осигурени всички необходими химикали и соли за обработка на пътната мрежа през зимата. Във всички райони на страната са подписани договори с фирми, които ще отговарят за снегопочистването на републиканската пътна мрежа, каза регионалният министър Лиляна Павлова пред Кирил Вълчев в „Седмицата" на Дарик.

Павлова коментира, че са осигурени необходимите средства за подготовката на пътищата. Правителството осигури необходимите 13 млн. лв., с които да направим подготовка на пътищата от една страна и от друга страна да се плати за зимното поддържане, каза регионалният министър.

„Лошото е, че при тези неблагоприятни климатични условия няма как да пълним дупки, защото ще са пари на вятъра. Така че ще приоритизираме и на местата, където не вали, изкърпваме дупки, сменяме мантинели, изрязваме храстите, които пречат и най-вече тези, които натежават от снега и падат на платното. Така че от тази гледна точка подготвяме пътищата", каза Павлова.

Във всички райони на страна вече са избрани фирмите, които да отговарят за снегопочистването. Фирмите имат необходимия брой машини, има пари за чистене и най-важното има химикали и соли, с които да се обработва пътната мрежа, каза още Лиляна Павлова.

Малко руски туристи през зимата

http://www.cross.bg/sezon-tyristicheski-zimniya-1443928.html

/КРОСС/Туристическата индустрия очаква ръст от 4-5% на зимния туристически сезон, но пари за реклама на страната няма. От бранша са наясно, че губим руските туристи и ще разчитаме основно на съседите. Затова усилията на министъра на туризма са насочени към издаването на многократни туристически визи за гости от Турция, Сърбия и Македония. Много наши туристически агенции на руския пазар открито признават, че вече има неблагоприятна политическа конюнктура, която пречи на бизнеса им. Според тях след фалита на три от водещите руски туроператори и много по-малки, това ще се отрази на предстоящия зимен сезон, съобщи ТВ7. Не се правят ранни записвания, защото туроператорите имат опасения, а туристите правят сметки до последния момент. За зимния сезон ранните записвания са много малко спрямо други години, заявяват хора от бранша. Този факт косвено беше признат и от министъра на туризма. Ценовите оферти са без изменение спрямо миналата година. За поредна година туристическата индустрия у нас се опита да използва студентския празник, за да изтегли напред началото на зимния сезон като пистите на Пампорово вече са обработени.  

Над 4600 са загинали в конфликта в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-zaginali-sigyrnost-1443949.html

/КРОСС/ Повече от 4600 души са загинали във въоръжения конфликт в Източна Украйна от април досега, сочат обновените данни за жертвите на ООН, предава ТАСС. Информацията се съдържа в публикуван отчет на управлението на ООН за координиране на хуманитарните въпроси. До 7 декември т.г. в източната част на Украйна са загинали най-малко 4634 души, включително 298 на борда на разбилия се малайзийски Боинг. 10 342 души са били ранени, се уточнява в доклада.Конфликтът е принудил 542 000 души са потърсят сигурност в други райони на Украйна, а броят на бежанците е достигнал 568 000 души. По данни на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на граничните пунктове Гуково и Донецк в последно време се наблюдава увеличаване на потока на завръщащи се от Русия бежанци от Украйна.    

Анджелина Джоли хвана шарка (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480459

Анджелина Джоли отправи специално послание към феновете си във видео, публикувано в YouTube, за да им съобщи, че има шарка. Болестта ще ? попречи да присъства на премиерата на новия си филм „Несломен” ("Unbroken"). Във видеото актрисата е с бял потник и се виждат розови петна по лицето, шията и деколтето ?.

Oculus придоби две старт-ъп компании

http://www.investor.bg/novini/261/a/oculus-pridobi-dve-start-yp-kompanii-185592/

Секторът, занимаващ се с виртуалната реалност, става все по-привлекателен за рисковите инвеститори

Изплатени са 2/3 от гарантираните влогове в КТБ

http://www.mediapool.bg/izplateni-sa-23-ot-garantiranite-vlogove-v-ktb-news228294.html

Общо 2/3 от гарантираните влогове са изплатени на вложители на КТБ са изплатени, съобщи председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков в събота пред ”Дарик”. Това са общо 2.2 милиарда лева. Според него хората не са загубили доверие в банковата система. "Няма официална статистика за изплатени пари в брой, но информацията, която имаме от банките, това е около 1.5 - 2% на изплатени пари в брой, което е един много минимален процент. Хората предпочитат банковата система и не са загубили доверие в нея”, каза той. Миленков обясни, че деветте банки, през които се изплащат парите, са избрани, защото имат клонове във всички градове. ”Нямаме информация за откази за изплащане на влогове в момента. Тези, които досега са получили парите си, са вложителите с по-големи влогове”, каза Миленков.

Шефката на Ивет Фешън, перничанката Ивет Григорова - като редник Джейн в модата

http://www.zapernik.com/pernik/shefkata-na-ivet-feshun-pernichankata-ivet-grigorova-kato-rednik_36383/

Тя е секси, блондинка и ръководи най-успешната ни агенция за модели - „Ивет Фешън”. С днешна дата животът на Ивета Григорова е като сбъдната приказка - любим мъж, две красиви дъщери (едната - актрисата Луиза Григорова), работа, която обича. Нещата обаче невинаги са били такива. Ивета, подобно на героинята на Деми Мур от филма „Редник Джейн”, е минала през доста гадости, но е доказала, че я бива за тази работа, пише в. "Монитор".

Не са я уплашили нито многократното разбиване на офиса...

Продължава

От 15 декември „Български пощи" стартира продажбата на винетките за 2015-а

http://www.cross.bg/poshti-leva-stantzii-1443948.html

/КРОСС/От 15 декември 2014 година, на 2045 гишета в офисите на „Български пощи" ЕАД в цялата страна, стартира продажбата на винетни стикери за 2015 година. Визията на стикерите е променена, но цените остават същите. Годишната винетка е на стойност от 67 лева, месечната - 25 лева, а седмичната - 10 лева. |За корпоративни клиенти на дружеството са предвидени отстъпки. Желаещите да се снабдят с винетни стикери по време на коледните и новогодишните празници, ще могат да го сторят в дежурните пощенски станции. Пълна информация за пощенските станции, в които ще се продават винетки има на сайта на „Български пощи" ЕАД.  

Павлова увери, че зимното поддържане на пътищата е подсигурено

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/13/2437424_pavlova_uveri_che_zimnoto_poddurjane_na_putishtata_e/?ref=rss


Осигурени са всички необходими химикали и соли за обработка на пътната мрежа през зимата, съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Във всички райони на страната са подписани договори с фирми, които ще отговарят за снегопочистването на републиканската пътна мрежа, уточни тя.

Напомни, че правителството е осигурило нужните 13 млн. лв. за зимното поддържане на пътищата.

Павлова подчерта, че в момента не е...

Нора Момчева е новият секретар на община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273932

Нора Момчева е новият секретар на община Варна. Тя ще заеме мястото на Кристиян Богоев, който стана заместник-областен управител на Варненска област. Новият секретар ще встъпи в длъжност от 15 декември (понеделник), научи Moreto.net.

Джоли към феновете си: Имам шарка

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/dzholi-kym-fenovete-si-imam-sharka-6028933

Актрисата е качила 39-секундно видео, в което обяснява защо няма да се появява пред публика

Инвеститори в BES искат Съдът на ЕС да отмени спасителната помощ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/investitori-v-bes-iskat-sydyt-na-es-da-otmeni-spasitelnata-pomosht-185590/

Ходът може да осуети продажбата на Novo Banco, в която бяха прехвърлени добрите активи от изпадналия в неплатежоспособност португалски кредитор

Меглена Кунева: Въпросът е ВСС разпознава ли отговорността си

http://www.cross.bg/sudebnata-sistema-kyneva-1443947.html

/КРОСС/Истинският въпрос е разпознава ли Висшият съдебен съвет (ВСС) отговорността си в провеждането на съдебна реформа и постигането на националната цел да има справедливо правосъдие. Проблемът е, че съдебната система не иска да бъде самостоятелна, тя приема влиянието от страна на политици и партии и не действа според очакването на обществото. Това заяви днес вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева в ефира на К2. Кунева обаче подчерта, че ВСС е правителството на съдебната система и ако изпълнителната власт в лицето на който и да е министър започне да нарежда какво да се прави в съдебната система, се влиза в нарушение на основните правила на демокрацията за разделението на властите. Тя беше категорична, че правителството и парламентът ще направят всичко необходимо, за да дадат инструменти на съдебната власт - като закони, бюджет, нови Наказателен и Наказателно-процесуален кодекси, но съдебната система е тази, която трябва да припознае своята водеща роля в реформата. Ако ВСС отблъсква отговорността от себе си, промяната няма как да се случи, каза още вицепремиерът. По думите й недоволството срещу ВСС е оправдано, тъй като той е органът, който е можел да реши проблемите в системата за случайното разпределение на делата. Ако не бяха толкова знакови дела като КТБ или откритото недоволство на френския посланик, тези проблеми щяха да се замазват, коментира тя

Румен Петков: Участието на АБВ в управлението вече дава добри резултати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/13/2437422_rumen_petkov_uchastieto_na_abv_v_upravlenieto_veche/?ref=rss


"За следващата година в републиканския бюджет са заложени 90 млн. лв. повече за социални дейности, в това число 12 млн. лв. за майките, плюс 1 млрд. по социални програми, които ще отидат за най-бедните хора, плюс повече от 500 хиляди остатък. Това са в много голяма степен заслуги на АБВ, заслуги на вицепремиера Ивайло Калфин."

Това изтъкна заместник-председателят на АБВ Румен Петков в ефира на Нова телевизия в събота като един от примерите, че  участието им в управлението вече е дало...

ТЕЦ "Варна" ще бъде временно изведена от системата на 1 януари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480453

ТЕЦ "Варна" ще бъде временно изведена от системата от 0:00 часа на 01.01.2015 година. След тази дата централата няма да може да работи, въпреки усилията на българската държава, в лицето на МЕ и БЕХ и ЧЕЗ, съобщиха от ЧЕЗ.
Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година, в случай на газова криза,
ТЕЦ "Варна" ще бъде временно изведена от системата от 0:00 часа на 01.01.2015 година. След тази дата централата няма да може да работи, въпреки усилията на българската държава, в лицето на МЕ и БЕХ и ЧЕЗ, съобщиха от ЧЕЗ. Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година, в случай на газова криза,

Ивайло Търнев за Спешната помощ: У нас първо се гледа кой ще плати, а после се оказва помощ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/ivailo-turnev-za-speshnata-pomosht-u-nas-purvo-se-gleda_36382/

У нас първо се гледа кой ще плати, а после се оказва помощ, казва проф. Ивайло Търнев

"Има 2 нови случая на нападение и побой над лекари. Дотук с приказките за това кой какви права имал. Ако някой е избрал да живее като скот - получава и правото да бъде третиран като такъв. От утре екипи на Спешна помощ ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията."...

Продължава

Катастрофа прати 4-ма в болница

http://www.bnews.bg/article-124344

Четирима души са ранени при пътен инцидент на пътя Търговище–Разград при село Давидово.

Разлог събира кукери от цял свят на карнавал на 17 януари

http://www.cross.bg/karnaval-razlog-kykerski-1443946.html

/КРОСС/Разлог събира кукери от цял свят на карнавал на 17 януари 2015г. За шести път Разлог ще бъде домакин на Международен кукерски карнавал „Старчевата". Атрактивното и зрелищно събитие прави заявката да бъде най-интересният кукерски карнавал в страната за 2015 година. По традиция в Международния кукерски карнавал се включват кукерски групи от цялата страна и гости от чужбина. Разлог е горд пазител на кукерската традиция и член на Федерацията на Европейските карнавални градове. Международният карнавал „Старчевата" има състезателен характер. Всяка група се оценява от жури на базата на представянето на кукерската традиция, начина, по който са предадени местните обичаи от региона на групата, оценяват се още облеклото и артистичността на групите. Според регламента на фестивала всяка българска група може да се представя с не повече от 50 участници, а ограничението за чуждестранна група е 30 участници. Преди Международния кукерски карнавал на 1 януари ще се проведе Новогодишен кукерски карнавал. Вековна традиция повелява Нова година в Разлог да започне със „Старчевата" - кукерският карнавал на Разлог, в който се включва масово цялото населението на Разлог. Хиляди „чауши" (кукери), моми и ергени в народни носии и хора с карнавални костюми се веселят на площада на планинския град. Атрактивността на събитията успява да събере многохилядна публика в града.

Надзирателите на още 6 затвора излизат на протест

http://pik.bg/надзирателите-на-още-6-затвора-излизат-на-протест-news260901.html

Надзирателите на още 6 затвора излизат на протест

След като служителите на затворите в София, Бобов дол и Белене на открити събрания пред ведомствата, вече изразиха категоричното си недоволство по отношение на Бюджет 2015, и взеха решение за организиране и провеждане на национален протест, други шест затвора ще последват примера им в началото на следващата седмица.

Това съобщиха от синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ).

В протестната кампания срещу отнемането на социални придобивки, към по-рано обявилите се за акцията служители на затвора Ловеч, за понеделник 15 декември се присъединяват и тези на пенитенциарните заведения в Пловдив и Враца. В съобщение да УС на Синдиката на служителите в затворите в България, структурите на профсъюза посочват като начални часове на мероприятията - за Ловеч 10.00ч., за Пловдив 9,00ч. и за Враца 9,30ч.

Служителите на арестите в областните градове също ще участват в събранията на открито. За вторник 16.12.2014г. решение за събрания са взели в Бургас, Варна и Пазарджик. Там освен служители на затворите също ще се включат и такива на затворническите общежития и следствени арести. Като часовете на провеждане съответно са – 16,20 ч., 09,00 ч. и 10.00 часа.

"Не е нормално в една демократична правова държава, представителите на институциите да погазват законите, а в същото време да говорят за европейски ценности и върховенство на закона", се казва в мотивите на синдикалните дружества изпратени до УС на ССЗБ.

Банско е готово за зимния сезон, пистите са обработени

http://pik.bg/банско-е-готово-за-зимния-сезон-пистите-са-обработени-news260899.html

Банско е готово за зимния сезон, пистите са обработени

 Около 60 см е снежната покривка на връх Тодорка, над 40 см сняг има и на Бъндеришка поляна. Условията за зимни спортове са отлични,  съобщава "Фокус", позовавайки се на информация от дежурния в Планинска спасителна служба-Банско.

Във високата част на Пирин времето е ясно, температурите са от минус 1 до плюс 2 градуса. Повечето ски-съоръжения работят, включително кабинковата въжена линия Банско-Бъндеришка поляна. Обработени са 7 писти – Тодорка, Юлен, Бъндерица, Плато 1, Плато 2, Шилингарник 1, Балканиада и частично Ски път 1. От ПСС препоръчват на туристите да излизат в планината с подходяща зимна екипировка. Не е имало инциденти през изминалото денонощие.

”Стандарт енд Пуърс” намали кредитния рейтинг на България до ”боклук”

http://www.mediapool.bg/standart-end-puars-namali-kreditniya-reiting-na-bulgaria-do-bokluk-news228293.html

Международната рейтингова агенция ”Стандарт енд Пуърс” свали кредитния рейтинг на България от ВВВ-/А-3 на ВВ+/В, което е в категорията “боклук”, съобщава Министерството на финансите. Причините са затварянето на КТБ и предоставянето на държавна помощ за Първа инвестиционна банка.  В края на ноември ЕК позволи държавата да отпусне помощ от 900 милиона лева за ПИБ, а банката пое ангажимент да върне парите до май 2016 година. Агенцията понижава кредитния рейтинг на България и заради големия бюджетен дефицит. Той е пряко следствие от слабия икономически растеж и дефлацията, сочи анализът на Министерството на финансите. ”Стандарт енд Пуърс” посочват, че рейтингът на България е със стабилна перспектива заради относително ниската задлъжнялост на публичния сектор. Агенцията коментира, че ниският публичен дълг компенсира рисковете във финансовия сектор. ”Стандарт енд Пуърс” допуска бъдещо увеличаване на рейтинга, ако се изчистят слабостите в банковия надзор и се повиши потенциала за икономически ръст. По-добрата оценка може да дойде при привличане на повече преки чужди инвестиции, както и ако икономиката расте по-бързо от очакванията на експертите от кредитната агенция. В официалното си изявление по случай намаляването на рейтинга финансовият министър Владислав Горанов коментира, че това се дължи на действията на предишните управляващи. Той допълва, че ниският икономически ръст и опасността от дефлация са проблем за много държави от ЕС. Според Горанов рейтинговата агенция не е взела предвид положителни резултати - мерките, отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит.  Като положителен ход той отбелязва началото на изплащането на гарантираните депозити в КТБ - то започна на 4 декември, след като малко повече от пет месеца вложителите в банката нямаха достъп до парите си, нито информация кога ще получат. Финансовият министър допълва, че са били възстановени плащания по програма "Околна среда". По думите му "в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето решение". И София ще пострада В събота стана ясно, че кредитният рейтинг на Столичната община също ще бъде свален от 'BBB-/A-3' до ниво 'BB+/B, което пак е в категорията "боклук". Непосредствената причина е понижаването на държавния кредитен рейтинг. "Това става за втори път тази година въпреки усилията ни да пазим финансова дисциплина", каза столичният зам.-кмет по бюджет и финанси Дончо Барбалов на семинар във Велинград. Бюджетът за 2015 г. на София е 1.46 млрд. лева. Капиталовата програма е малко над 705 млн. лева.

КНСБ: Не трябва да се вдига стажът, а пенсиите

http://www.moreto.net/novini.php?n=273922

Реформата в пенсионната система не трябва да цели вдигането на стаж и възраст, а повишаването на пенсиите и тяхната адекватност спрямо дохода, на който се осигуряваме. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия.

Спират ТЕЦ „Варна"

http://www.cross.bg/varna-tzentralata-vremenno-1443944.html

/КРОСС/ТЕЦ „Варна" ще бъде временно изведена от системата от 0:00 часа на 01.01.2015 година. След тази дата централата няма да може да работи, въпреки усилията на българската държава, в лицето на МЕ и БЕХ и ЧЕЗ. Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година, в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала. От своя страна, ръководството на ТЕЦ „Варна" проведе поредица от разговори и консултации с българските институции, в опит да се намери работеща алтернатива за ТЕЦ „Варна", след като през октомври Европейската комисия съобщи, че в случай на газова криза ще допусне изключение от правилата и ще разреши на ТЕЦ „Варна" да работи в рамките на няколко месеца след изтичане на разрешителните. При условие на съгласие от страна на ЕК, за да се вместим в минималния срок за подготовка и провеждане на процедури и закупуване на достатъчно количество въглища, се очакваше писменото становище на Комисията да се получи до 10.12.2014 г. „На практика вече няма достатъчно време, за да бъдат сключени договорите за работа и доставка на необходимите въглища и централата да бъде подготвена за включване през зимните месеци. На 1 януари 2015 г

„Нафтогаз” се надява на по-ниска цена на руския газ

http://www.cross.bg/po-niska-ykraiina-metra-1443945.html

/КРОСС/ „Нафтогаз Украйна" смята, че цената на руския газ през първото тримесечие на 2015 г. ще е по-ниска от $340 за хиляда кубически метра, а през лятото - още по-ниска, заяви ръководителят на компанията Андрей Коболев. Той отбеляза, че намаляването на цените на газа е свързано с падането на световните цени на нефт. По-рано Дмитрий Медведев заяви, че Русия „подари" на Украйна около $80 млрд. през последните двадесет години благодарение на плащанията на газ. Премиерът припомни, че Москва е продавала газ на Киев по $40-50 за хиляда кубически метра, тоест на практика даром.  

ТЕЦ Варна затваря от 1 януари

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tec-varna-zatvaria-ot-1-ianuari-185587/

Ръководството обаче няма да спре да търси начини централата да изпълни екологичните изисквания и отново да заработи

БДЖ награждава машиниста на изгорелия край Мурсалево влак

http://society.actualno.com/BDJ-nagrajdava-mashinista-na-izgorelija-kraj-Mursalevo-vlak-news_446158.html

За проявения изключителен професионализъм и навременни действия, благодарение на които са предотвратени човешки жертви, ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД ще награди с парични награди и г...

Асоциация "Българска книга" награди заслужилите със "Златен лъв"

http://books.actualno.com/Asociacija-Bylgarska-kniga-nagradi-zaslujilite-sys-Zlaten-lyv-news_446162.html

Асоциация „Българска книга” връчи традиционните годишни награди на гилдията за цялостен издателски проект. Тържествената церемонията , част от Софийския международен панаир на кни...

СМЯХ: Какво искат жените

http://curious.actualno.com/SMJaH-Kakvo-iskat-jenite-news_446163.html

Понякога си мислим, че единственият отговор на този въпрос е "И те самите не знаят!". Но все пак има някои забавни страни в женските противоречия, които спират да бъдат такива в момента, в к...

Ангелкова иска механизъм за реални статистически данни за туризма

http://politics.actualno.com/Angelkova-iska-mehanizym-za-realni-statisticheski-danni-za-turizma-news_446164.html

Гранична полиция да пита всеки защо влиза в държавата, а туристите да попълват анкетни карти предвижда създаването на механизъм за постигне реална статистика на сектор „Туризъм". Това с...

Папата отказа среща на Далай Лама

http://www.cross.bg/dalaii-lama-vatikana-1443943.html

/КРОСС/Папа Франциск няма да се срещне с духовния лидер на Тибет Далай Лама заради „деликатната ситуация" с отношенията между Китай и Ватикана, предаде Би Би Си. По-рано Далай Лама, който е на посещение в Рим, помоли за среща с главата на римокатолическата църква. По думите на представител на Ватикана, молбата е била отклонена по „очевидни причини", макар че папата проявява „много голямо уважение" към лидера на тибетските будисти. Според наблюдатели, Ватикана не иска да застраши усилията за подобряване на отношенията с Китай. Пекин обвинява Далай Лама в сепаратизъм и не одобрява срещите му с политически и духовни лидери.

Кметът на Белозем: Страшното започва, след като спрат валежите

http://pik.bg/кметът-на-белозем-страшното-започва-след-като-спрат-валежите-news260896.html

Кметът на Белозем: Страшното започва, след като спрат валежите

Основен проблем за село Белозем е река Сребра. Това каза в предаването „Метроном” на радио "Фокус" - Пловдив, кметът Иван Тачев. Според него, големите проблеми в Белозем започват след като спрат валежите, тъй като се очаква да започне изпускане на язовирите в района и има вероятност нивото на реката отново да се повиши. По думите на кмета, през последните дни е изработен план за евакуация на хората живеещи най-близо до реката, ще бъдат давани и дежурства, при които ще се следи нивото на река Сребра. Според Иван Тачев, и след това бедствие държавата е подвела хората с обещанието да получат обезщетение от 325 лева.

„Разочарован, разбрах, че това важи само за къщи пълни с вода до покрива и такива, които са полуразрушени, а какво са 300 лева, ако къщата ти е разрушена”, коментира Тачев. В селото на белия щъркел десетки приземни етажи, мазета и дворове останаха под вода след проливните дъждове, които заваляха на 7 декември и продължиха почти три дни.

Акция на седмицата – Енерго-Про Продажби

http://www.investor.bg/sedmichen-niuzletyr/318/a/akciia-na-sedmicata--energo-pro-prodajbi-185585/

Книжата на дружеството записаха най-силен седмичен ръст сред компаниите в състава на BGBX40

Акция на седмицата – Енерго-Про Продажби

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/akciia-na-sedmicata--energo-pro-prodajbi-185585/

Книжата на дружеството записаха най-силен седмичен ръст сред компаниите в състава на BGBX40

ТЕЦ Варна преустановява работа от 1 януари 2015 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480443

ТЕЦ
ТЕЦ "Варна" ще бъде временно изведена от системата от 0:00 часа на 01.01.2015 година. След тази дата централата няма да може да работи, въпреки усилията на българската държава, в лицето на МЕ и БЕХ и ЧЕЗ, съобщиха от ЧЕЗ. Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година, в случай на газова криза,

Избрани са фирми, има пари и химикали за зимното чистене на пътищата

http://www.cross.bg/pavlova-mrezha-strana-1443942.html

/КРОСС/Вече са осигурени всички необходими химикали и соли за обработка на пътната мрежа през зимата. Във всички райони на страната са подписани договори с фирми, които ще отговарят за снегопочистването на републиканската пътна мрежа каза регионалният министър Лиляна Павлова пред Кирил Вълчев в „Седмицата" на Дарик. Павлова коментира, че са осигурени необходимите средства за подготовката на пътищатапреди зимния сезон. Правителството осигури необходимите 13 млн. лв., с които да направим подготовка на пътищата от една страна и от друга страна да се плати за зимното поддържане, каза регионалният министър. „Лошото е, че при тези неблагоприятни климатични условия няма как да пълним дупки, защото ще са пари на вятъра. Така че ще приоритизираме и на местата, където не вали, изкърпваме дупки, сменяме мантинели, изрязваме храстите, които пречат и най-вече тези, които натежават от снега и падат на платното. Така че от тази гледна точка подготвяме пътищата", каза Павлова. Във всички райони на страна вече са избрани фирмите, които да отговарят за снегопочистването. Фирмите имат необходимия брой машини, има пари за чистене и най-важното има химикали и соли, с които да се обработва пътната мрежа, каза още Лиляна Павлова.  

Вложителите в КТБ предпочитат да оставят парите си в банките

http://www.cross.bg/milenkov-fonda-vlogovete-1443941.html

/КРОСС/Водят се разговори с определени фирми за проследяване и разследване на операции с активи на КТБ, довели до отрицателния капитал на банката и отнемането на лиценза. Това стана ясно от думите на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков в „Седмицата" на Дарик. Той каза, че в новия закон е залегнало седем работни дни след затваряне на банката вложителите да имат достъп до парите. В контекста на КТБ Миленков заяви, че при подобна ситуация в бъдеще Фондът може да реагира за този кратък период от 7 дни, но предизвикателството би било финансирането. По отношение на предложенията за законови промени на Реформаторския блок, сред които за назначаване на член на Фонда за гарантиране на влоговете по предложение от Народното събрание и контрол от парламента при осребряването на активите на банката, Миленков каза: „Аз се запознах с това предложение на Реформаторския блок. Като цяло имаме сходно разбиране като Фонд там. Там се цели по-голяма локация на правомощия, които е имал председателят към Управителния съвет, цели се по-голяма прозрачност. Що касае за този конкретен елемент - за предложение на НС за член на Фонда и съответно почти перманентен контрол, ние считаме, че това не е много удачно, защото в един момент може да се говори за някаква политическа намеса в този процес. Само в тази част ние не подкрепяме". Главният урок от случая с КТБ трябва да се търси на две места, каза Миленков

Меглена Кунева: Въпросът е ВСС разпознава ли отговорността си

http://pik.bg/меглена-кунева-въпросът-е-всс-разпознава-ли-отговорността-си-news260894.html

Меглена Кунева: Въпросът е ВСС разпознава ли отговорността си

Истинският въпрос е разпознава ли Висшият съдебен съвет (ВСС) 
отговорността си в провеждането на съдебна реформа и постигането на 
националната цел да има справедливо правосъдие. Проблемът е, че 
съдебната система не иска да бъде самостоятелна, тя приема влиянието от 
страна на политици и партии и не действа според очакването на 
обществото. Това заяви днес вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева 
в ефира на К2.

Кунева обаче подчерта, че ВСС е правителството на съдебната система и 
ако изпълнителната власт в лицето на който и да е министър започне да 
нарежда какво да се прави в съдебната система, се влиза в нарушение на 
основните правила на демокрацията за разделението на властите. Тя беше 
категорична, че правителството и парламентът ще направят всичко 
необходимо, за да дадат инструменти на съдебната власт – като закони, 
бюджет, нови Наказателен и Наказателно-процесуален кодекси, но съдебната 
система е тази, която трябва да припознае своята водеща роля в 
реформата. Ако ВСС отблъсква отговорността от себе си, промяната няма 
как да се случи, каза още вицепремиерът.

По думите й недоволството срещу ВСС е оправдано, тъй като той е органът, 
който е можел да реши проблемите в системата за случайното разпределение 
на делата. Ако не бяха толкова знакови дела като КТБ или откритото 
недоволство на френския посланик, тези проблеми щяха да се замазват, 
коментира тя.

Кунева каза още, че един от начините за подобряване на системата е 
внимателният подход към назначенията - да се подобрят правилата, по 
които се избира ВСС, начинът, по който се провеждат изслушванията и 
никога, по никакъв начин няма да приема вмешателство на политиците, 
посочи тя.

Кунева беше категорична, че разговорът за съдебната система е разговор 
за икономика. Всъщност ние говорим за бъдещето на страната, дали ще има 
икономика или не. Всички аргументи на инвеститорите, било то български 
или чуждестранни, да се изтеглят от България, е, че не вярват на 
съдебната система, коментира тя.

Това правителство ще удържи, но бих искала съдебната система и 
икономиката по правилата да бъде национална задача – само това ще изведе 
България на правилния път, посочи Кунева и призова освен съдебната власт 
и опозицията да припознае своята роля в този процес. Кунева подчерта, че 
следващата седмица правителството ще приеме Стратегията за съдебната 
реформа и ще се търси максимално широка подкрепа в парламента за нейното 
приемане.

Меглена Кунева посочи още, че постигането на справедлива съдебна система 
е и в интерес на големи инвестиционни проекти, като предложеният от 
правителството хъб за разпределение на газ до Варна. Това е възможен, 
голям и достоен проект за България, посочи тя.

Нестандартна вечерна изложба ще популяризира младежките проекти на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273913

Изложба с фотографии, тениски, гривни, плакати и рекламни материали ще популяризира осъществените през 2014 г. младежки проекти във Варна. Нейната идея е да даде видимост и гласност на организациите, хората и събитията, които допринесоха за това Варна да бъде Европейска Младежка Столица 2017 Името на събитието е „Генерация 14” и е надграждане на реализираната за първи път през 2013 г.

Бебе изхвърча през прозореца на джип и почина

http://www.bnews.bg/article-124343

Дете изхвърча от прозореца на джип и почина тази сутрин край петричното село Камена.

Коледа в Тесалия

http://www.grreporter.info/content/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%B2-%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F

Манастири, езера, природа, долина... Тесалия предлага красиви места, които си заслужава да посетите и да прекарате коледните празници там.

прочети повече

Украйна планира да увечили 3-5 пъти цените на газа за домакинствата

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ukraina-planira-da-uvechili-3-5-pyti-cenite-na-gaza-za-domakinstvata-185588/

Новите стойности ще се определят въз основа на среднопретеглената цена на вноса, заяви ръководителят на "Нафтогаз"

Конгресът на САЩ одобри 577 млрд. долара за отбрана през 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/13/2437421_kongresut_na_sasht_odobri_577_mlrd_dolara_za_otbrana/?ref=rss


Конгресът на САЩ одобри вчера годишен законопроект за политиката на отбраната, който разрешава американско обучение на иракски и сирийски сили, воюващи с "Ислямска държава" и определя общи разходи за отбрана 577 милиарда долара, включително 64 милиарда за войни в чужбина, предаде Ройтерс.

Сенатът одобри законопроекта и го изпрати на президента Барак Обама за подпис. Камарата на представителите гласува миналата седмица текста, който определя политиката на отбраната и одобрява...

$140 000 заплата за Дядо Коледа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480435

Американски финансисти изчислиха на какви пари би се разписвал Дядо Коледа, ако беше на годишна заплата в САЩ и трябва да изпълни всичките си задължения, пише в. „Дейли мейл”. Ако някой работодател го назначи на щатна бройка, той би трябвало да взема 140 хиляди долара годишно.  Подобно възнаграждение Добрият старец би трябвало да получава ако
Американски финансисти изчислиха на какви пари би се разписвал Дядо Коледа, ако беше на годишна заплата в САЩ и трябва да изпълни всичките си задължения, пише в. „Дейли мейл”. Ако някой работодател го назначи на щатна бройка, той би трябвало да взема 140 хиляди долара годишно. Подобно възнаграждение Добрият старец би трябвало да получава ако

Актьорът Николай Урумов: Няма по-големи келепирджии от онези, които се отричат от Бай Ганьо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4478360

- Ники, не беше ли се заразил и ти от политическите бацили в държавата? Покани те НДСВ в листата си преди години.
- Филмът на Иван Ничев “Бай Ганьо се завръща в България”, в който играх главната роля, беше подпомогнат финансово от Партията на българските жени на Весела Драганова. А пък аз подкрепих морално тяхната програма. В резултат бях....
- Ники, не беше ли се заразил и ти от политическите бацили в държавата? Покани те НДСВ в листата си преди години. - Филмът на Иван Ничев “Бай Ганьо се завръща в България”, в който играх главната роля, беше подпомогнат финансово от Партията на българските жени на Весела Драганова. А пък аз подкрепих морално тяхната програма. В резултат бях....

Спират временно работата на ТЕЦ "Варна" през зимата

http://pik.bg/спират-временно-работата-на-тец-варна-през-зимата-news260891.html

Спират временно работата на ТЕЦ  "Варна" през зимата

ТЕЦ „Варна” ще бъде временно изведена от системата от 0:00 часа на 1 януари 2015 година, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. След тази дата централата няма да може да работи, въпреки усилията на българската държава, в лицето на Министерство на енергетиката, БЕХ и ЧЕЗ. Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година, в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала.

От своя страна, ръководството на ТЕЦ „Варна” проведе поредица от разговори и консултации с българските институции, в опит да се намери работеща алтернатива за ТЕЦ „Варна“, след като през октомври Европейската комисия съобщи, че в случай на газова криза ще допусне изключение от правилата и ще разреши на ТЕЦ „Варна“ да работи в рамките на няколко месеца след изтичане на разрешителните. При условие на съгласие от страна на ЕК, за да се вместим в минималния срок за подготовка и провеждане на процедури и закупуване на достатъчно количество въглища, се очакваше писменото становище на Комисията да се получи до 10 декември 2014 г. 

„На практика вече няма достатъчно време, за да бъдат сключени договорите за работа и доставка на необходимите въглища и централата да бъде подготвена за включване през зимните месеци. На 1 януари 2015 г. ТЕЦ „Варна“ ще трябва временно да бъде спряна, за да спази изискванията на българското и европейското законодателства“, каза Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ „Варна“.

Поетапно след 1 януари 2015 г ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ „Варна“, за които няма реализация след края на годината. Те ще получат компенсационни пакети, които са повече от два пъти по-високи от приетите в сектора. ЧЕЗ осигурява до 11 работни заплати на всеки служител в зависимост от стажа му в централата, вместо предвидените в браншовия колективен трудов договор до 5 работни заплати. В допълнение, компанията предлага консултации и помощ при регистриране в бюрото по труда и персонални препоръки.

„И след 1 януари 2015 г. ще продължим да търсим вариант за дългосрочно отдаване на централата под наем, продажба или съвместно управление“, заяви Минчев. 

Новата звезда във фолка Благо Борисов от Перник преборил анорексията

http://www.zapernik.com/pernik/novata-zvezda-vuv-folka-blago-borisov-ot-pernik-preboril-anoreksiyata_36380/

Благо се е разболял преди 7 години, бил пълен, децата му се подигравали

Още като мълак Благо бил пълно момче и децата много му се подигравали, дори и го наричали Пачо, умалително от "пача", разказва певецът пред вестник Вяра.

Обидите го накарали да се чувства много зле и без самочувствие. Тогава Благо взел тежко решение и предприел строга диета: хранене под час, и то по-малко и само определени неща. Хапвал зеленчуци и месо и все по-малко. Започнал да сваля бърдо килограми всеки ден. Благо се стопил и заради проблеми с щитовидната жлеза. Но...

Продължава

Пернишката фолк звезда Благо Борисов преборил анорексията

http://www.zapernik.com/pernik/pernishkata-folk-zvezda-blago-borisov-preboril-anoreksiyata_36381/

Благо се е разболял преди 7 години, бил пълен, децата му се подигравали

Още като мълак Благо бил пълно момче и децата много му се подигравали, дори и го наричали Пачо, умалително от "пача", разказва певецът пред вестник Вяра.

Обидите го накарали да се чувства много зле и без самочувствие. Тогава Благо взел тежко решение и предприел строга диета: хранене под час, и то по-малко и само определени неща. Хапвал зеленчуци и месо и все по-малко. Започнал да сваля бърдо килограми всеки ден. Благо се стопил и заради проблеми с щитовидната жлеза. Но...

Продължава

Учителите от Дебелт знаели за изнасилването и не са реагирали

http://offnews.bg/news/n_1/n_430996.html

"Установено е, че в деня, в който се е случило нападението, четирима работещи в училището са имали индикации за извършено сексуално насилие. Те не са сезирали незабавно органите за закрила на детето. Не са уведомили и майката. Срещу тях ще бъдат предприети административно-наказателни мерки". Това заяви пред Нова тв Нейля Мурад - началник отдел „Контрол по правата на детето" в Агенцията за закрила на детето - Бургас. Разследването на случая, в който 12-годишният Георги беше насилен в училищна тоалетна в Дебелт, продължава. Майката на петокласника заяви, че синът й и преди е ставал жертва на подобен род насилие. Проверката на Агенцията за закрила на детето приключи, резултатите са в прокуратурата. Вече е сигурно, че и директорът, и класният ръководител, и ресурсният учител на момчето са знаели за случая. Нарушенията са много. "За децата в училището в Дебелт не е била осигурена безопасна и сигуна среда. Нарушена е комуникацията с държавните агенции за закрила на детето", заяви още Мурад. Тя поясни, че през настоящата година в училището няма официално регистриран нито един сигнал за насилие върху ученик.

Пол Кругман: Ще заприлича ли Русия от 2015 г. на Венецуела от 1983 г.?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/13/2437228_pol_krugman_shte_zaprilicha_li_rusiia_ot_2015_g_na/?ref=rss


Икономистът Пол Кругман, който е и колумнист на "Ню Йорск таймс", коментира тази седмица поевтиняването на петрола и обезценяването на рублата като deja vu - чрез сравнение с кризата от начолото на 80-те години. Тогава само за 5-6 години цената на петрола пада от (по днешни цени) около 100 долара на малко над 22 долара за барел и това създава огромен проблем за икономиките, структурирани изключително върху приходите от износ на петрол. "Дневник" ви предлага краткия коментар на Пол Кругман:...

Пол Кругман: Ще заприлича ли Русия от 2015г. на Венецуела от 1983г.?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/13/2437228_pol_krugman_shte_zaprilicha_li_rusiia_ot_2015g_na/?ref=rss


Икономистът Пол Кругман, който е и колумнист на "Ню Йорск таймс", коментира тази седмица поевтиняването на петрола и обезценяването на рублата като deja vu - чрез сравнение с кризата от начолото на 80-те години. Тогава само за 5-6 години цената на петрола пада от (по днешни цени) около 100 долара на малко над 22 долара за барел и това създава огромен проблем за икономиките, структурирани изключително върху приходите от износ на петрол. "Дневник" ви предлага краткия коментар на Пол Кругман:...

Потребителското доверие в САЩ е на близо 8-годишен връх

http://www.investor.bg/novini/130/a/potrebitelskoto-doverie-v-sasht-e-na-blizo-8-godishen-vryh-185589/

Сред причините са подобрените перспективи за заетостта и заплатите, както и по-ниските цени на бензина

Евродепутатът Eмил Радев съдейства за дарение за болницата в Силистра

http://web.barometar.net/66116/

В навечерието на Коледа евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев съдейства за поредно трето дарение на болнично оборудване и медицински консумативи за болници в област Силистра. МБАЛ-Силистра получи 51 многофункционални легла и медицински консумативи на стойност над 112 хиляди лева, а в общинската болница в Дулово пристигнаха други 12 такива легла, осигурени от Организацията на френските [...]

Уикенд с футбол

http://www.cross.bg/film-ringbg-evrosport-1443940.html

/КРОСС/Левски играе със Славия, а ЦСКА - с Черно море. Срещите са от 19-ия кръг на "А" група. Мачът Славия - Левски е на стадион "Славия" от 13:00 часа. Групата на Левски: Кристиян Наумовски, Пламен Илиев, Веселин Минев, Борислав Стойчев, Аймен Белаид, Пламен Крумов, Пламен Димов, Антон Огнянов, Мики Орачев, Стефан Велев, Радослав Цонев, Мирослав Иванов, Божидар Краев, Мигел Бедоя, Роман Прохазка, Валери Домовчийски, Луис Педро, Илия Димитров. ЦСКА - Черно море ще се играе на стадион "Българска армия" от 16:00 часа. Армейците ще излязат на терена в състав: Якуб Дивиш, Стоян Колев, Александър Тунчев, Стивън Сънди, Тони Силва, Борис Галчев, Неманя Милисавлевич, Аурелиен Йоаким, Сержиу Буш, Апостол Попов, Луис Соарес, Венцислав Василев, Еденилсон Бергонси, Маркиньос, Кристиан Супусепа, Денис Причиненко, Марин Оршулич, Жуан Фелипе, Антон Карачанаков, Тончи Кукоч. Ето кои са мачовете, които може да гледаме по телевизията в събота и неделя. Събота: 13:15 Славия - Левски по Диема 16:00 ЦСКА - Черно море по Нова 16:30 Аугсбург - Байерн (Мюнхен) по Евроспорт 2 17:00 ч. Хетафе - Барселона по Филм + 19:00 Валенсия - Райо Валекано по Филм + 19:00 Палермо - Сасуоло по Ринг.бг 19:30 Арсенал - Нюкасъл по Диема 19:30 Майнц - Щутгарт по Евроспорт 2 21: 45 Лацио - Аталанта по Ринг

Битката за тока тепърва предстои

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4479255

Ако цената на тока не се увеличи, ще фалират - по собствените им думи, държавният търговец „Национална електрическа компания“ (НЕК), държавният оператор на мрежата „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО), частните доставчици на ток ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, производителите АЕЦ „Козлодуй“, тецовете, вятърните и слънчевите централи, заводите с турби
Ако цената на тока не се увеличи, ще фалират - по собствените им думи, държавният търговец „Национална електрическа компания“ (НЕК), държавният оператор на мрежата „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО), частните доставчици на ток ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, производителите АЕЦ „Козлодуй“, тецовете, вятърните и слънчевите централи, заводите с турби

Русия: не се нуждаем от ”Мистрал”, не планираме десант

http://www.cross.bg/rysiya-korabi-desant-1443939.html

/КРОСС/ Русия няма нужда от хеликоптероносачи тип "Мистрал", тъй като липсват основания да се предполага, че в бъдеще ще й се наложи да стоварва някъде морски десант. Първият зам.-председател на Морската колегия към правителството на Русия Сергей Шишкарьов коментира, че не вижда голяма нужда от тези кораби, цитират го ТАСС и БТА. "Те имат ограничен район за експлоатация и плаване. Тези кораби не служат толкова за отбрана, колкото дават възможност за настъпление. От гледна точка на стратегическите ни интереси нямаме основания да предположим, че ще стоварваме някъде десант", каза шефът на правителствения координационен орган. Според него за Русия ще е по-добре вместо корабите да си получи парите обратно. Руският президент Владимир Путин коментира вече, че се надява Русия да бъде компенсирана, ако Франция не достави бойните кораби. Миналия месец френският президент Франсоа Оланд отложи за неопределено време доставката на първия от двата поръчани от Русия през 2011 г. хеликоптероносача "Мистрал" заради конфликта в Украйна. По-рано руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, натоварен с отбраната на страната и шеф на Морската колегия, заяви, че ако се провали доставката на двата кораба, Русия може сама да построи такива. Тези дни високопоставен източник от отбранителния отрасъл на федерацията заяви пред ТАСС, че строежът на собствени универсални хеликоптероносачи е залегнал в дългосрочната програма на бранша до 2050 г.  

Заплата на Дядо Коледа е $140 000

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480427

Американски финансисти изчислиха на какви пари би се разписвал Дядо Коледа, ако беше на годишна заплата в САЩ и трябва да изпълни всичките си задължения, пише в. „Дейли мейл”. Ако някой работодател го назначи на щатна бройка, той би трябвало да взема 140 хиляди долара годишно.  Подобно възнаграждение Добрият старец би трябвало да получава ако
Американски финансисти изчислиха на какви пари би се разписвал Дядо Коледа, ако беше на годишна заплата в САЩ и трябва да изпълни всичките си задължения, пише в. „Дейли мейл”. Ако някой работодател го назначи на щатна бройка, той би трябвало да взема 140 хиляди долара годишно. Подобно възнаграждение Добрият старец би трябвало да получава ако

„Еврофутбол": Победа на Манчестър Юнайтед над Ливърпул

http://www.cross.bg/live -livurpyl-manchestur-1443938.html

/КРОСС/„Еврофутбол" предвижда категорична победа на Манчестър Юнайтед над Ливърпул в мач от английската Висша лига, който ще се играе утре от 15:30 часа българско време. „Червените дяволи" посрещат „мърсисайдци" с „оценка" за победа от 1.66 срещу 4.00 за гостите и 3.12 за равенство. Коефициентът за Точен резултат сочи 1-0 или 1-1 за най-вероятни с 6.00, а за Сбор голове (точен брой) - 2 гола с 2.66 и други. Ето още от акцентите в програмата на „Еврофутбол":ЦСКА София - Черно море Сингъл, Live „1"- 1.18 „Х"- 4.12 „2"- 7.30Вердер - Хановер 96 Сингъл, Live „1"- 2.24 „Х"- 3.00 „2"- 2.56Нант - Бордо Сингъл, Live „1"- 2.02 „Х"- 2.78 „2"- 3.16Палермо - Сасуоло Сингъл, Live „1"- 1.85 „Х"- 3.02 „2"- 3.35Арсенал - Нюкасъл Юнайтед Сингъл, Live „1"- 1.37 „Х"- 3.80 „2"- 5.70Майнц 05 - Щутгарт Сингъл, Live „1"- 2.12 „Х"- 3.02 „2"- 2.72Дженоа - Рома Сингъл, Live „1"- 3.42 „Х"- 2.98 „2"- 1.85Леверкузен - М`Гладбах Сингъл, Live „1"- 1.56 „Х"- 3.38 „2"- 4

Опасните места по пътищата у нас са около хиляда

http://www.moreto.net/novini.php?n=273917

В България в момента има около хиляда места по пътищата, на които има опасност от срутване на скални маси или от падане на подпорни стени вследствие на обилните дъждове. Това съобщи за в. „Труд" шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Кустурица получи пръстен с лика на Путин

http://www.cross.bg/kystyritza-propaganda-mrezha-1443936.html

/КРОСС/ Киното  също е пропаганда, смята известният кинематографист Емир Кустурица. Сръбският режисьор отново посети Москва, където участва в откриването на руска национална школа в рамките на младежкия проект „Мрежа“. Събралите се на срещата говориха за киното не само от гледна точка на художествените особености, но и от гледна точка на влиянието на общественото съзнание и формирането на система на ценности и идеали. Ставаше дума за киноиндустрията като пропаганда, с помощта на която се създава представа за гражданина на една или друга страна. За това, както и за самия проект „Мрежа“, говори неговия ръководител Анна Конко. „Средностатистичният американец и европеец черпи информация за Русия, в частност, от продуктите на киноиндустрията Холивуд. В тях руснакът най-често е представен като пияница или неизправен злодей, както и като глупав човек. Искаме да обучим нашите студенти да създават позитивен образ на Русия“, каза Конко. Кустурица, известен противник на Холивуд, само потвърди думите на Анна Конко, отбелязвайки важността на проекта „Мрежа“ за съвременна Русия. „Искам да отбележа, че днес Холивуд е пропаганда. И сега всички страни се намират в опасност от тази пропаганда. Както ми се струва, Русия е идеална алтернативна площадка, за да бъде преодоляна тази опасност

Варна посреща Нова година с Део, Миро, Б.Т.Р. и Георги Христов

http://web.barometar.net/66114/

Варна посреща новата 2015 година със звезден концерт на входа на Морската градина до Фестивалния и конгресен център. Програмата започва в 23.00 ч. на 31 декември и продължава до около 03.00 ч. на 1 януари 2015 година. Заедно с варненци празникът ще посрещнат Деян Славчев–Део, Миро и неговият балет, както и звездата на българската естрада [...]

90 млн. лв. повече за социални дейности - това е заслуга на АБВ

http://www.cross.bg/petkov-sotzialni-frenskiya-1443953.html

/КРОСС/Ние не сме пуснали заявка за членство в ПЕС, така че няма как да ни бъде отказано. Това е гнусна провокация, идваща от левите среди и насочена срещу АБВ, Това каза в студиото на Нова телевизия Румен Петков от АБВ. Да се лъже по този начин, че е отхвърлено членство на АБВ в ПЕС, без то да е искано, това създава лош имидж и на България, и на левицата, смята Петков. Аз не знам защо истерията в БСП продължава и агресията е насочена към АБВ, а не към ГЕРБ или от който и да е. Докато БСП се държи по този начин отливът и разпадът ще продължава, каза още Румен Петков и допълни: На левицата е нужен друг тон. За бюджета За следващата година в републиканския бюджет са заложени 90 млн. лв. повече за социални дейности, в това число 12 млн. лв. за майките, плюс 1 млрд. по социални програми, които ще отидат за най-бедните хора, плюс повече от 500 хиляди остатък. Това са в много голяма степен заслуги на АБВ, заслуги на вицепремиера Ивайло Калфин, коментира Петков. Така той обоснова мнението си, че участието на АБВ в управлението вече е дало добри резултати. Петков обаче уточни, че това е нямало да се случи без изричното съгласие на министър-председателя Бойко Борисов

Национален център за природо-математически науки ще отвори врати в Казанлък

http://www.cross.bg/tzentur-gotov-gimnaziya-1443937.html

/КРОСС/С отпуснати от Правителството половин милион лева към Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък ще бъде изграден Национален център за природо-математически науки. В него ще бъде преместена школата по физика на Теодосий Теодосиев, чиито кръжочници печелят престижни международни отличия. С прибавените 490 000 лева ще бъде построена сградата на новия център, за който вече има готов инвестиционен проет. Предстои избор на изпълнител на обекта по Закона за обществените поръчки. Триетажният корпус ще има топла връзка със сградата на математическата гимназия и ще разполага с модерно оборудвани кабинети по физика, химия, астрономия и биология. Те ще могат да бъдат използвани и от учители и ученици от останалите училища на територията на Казанлъшка община. Националният център трябва да бъде готов още за следващата учебна година. За оборудването на кабинетите общината ще кандидатства с проект пред фондация "Америка за България"  

Четирима са ранени при пътен инцидент край с. Давидово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480414

Четирима души са ранени при пътен инцидент на пътя Търговище–Разград при с. Давидово. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от ОД на МВР-Търговище.  Пътно-транспортното произшествие е станало между 7 превозни средства - 5 автомобила, автобус и прицеп. Един от автомобилите е напълно изгорял. Причината за инцидента е несъобразена скорост и лоши
Четирима души са ранени при пътен инцидент на пътя Търговище–Разград при с. Давидово. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от ОД на МВР-Търговище. Пътно-транспортното произшествие е станало между 7 превозни средства - 5 автомобила, автобус и прицеп. Един от автомобилите е напълно изгорял. Причината за инцидента е несъобразена скорост и лоши

Македонците ядосани на картата на БАН: Целите Балкани говорят български

http://society.actualno.com/Makedoncite-jadosani-na-kartata-na-BAN-Celite-Balkani-govorjat-bylgarski-news_446124.html

Почти целият Балкански полуостров говори български език, или някои от неговите диалекти. Такова впечатление се получава, ако се погледне картата на Института по български език при Българската академия...

Още шест затвора се включват към протеста на надзирателите

http://crime.actualno.com/Oshte-shest-zatvora-se-vkluchvat-kym-protesta-na-nadziratelite-news_446149.html

След като служителите на затворите в София, Бобов дол и Белене на открити събрания пред ведомствата, вече изразиха категоричното си недоволство по отношение на Бюджет 2015, и взеха решение за орган...

Винетките за 2015 г. - в продажба от 15 декември

http://society.actualno.com/Vinetkite-za-2015-g---v-prodajba-ot-15-dekemvri-news_446150.html

От 15 декември, понеделник, започва разпространението и продажбата на винетките за 2015 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. До началото на коледните...

Северна Корея за ЦРУ: Вижте как САЩ нарушават човешките права

http://asia.actualno.com/Severna-Koreja-za-CRU-Vijte-kak-SASht-narushavat-choveshkite-prava-news_446157.html

Представител на министерството на външните работи на Северна Корея е заявил, че Съвета за сигурност на ООН трябва да обърне повече внимание на фактите относно нарушаването на човешките права от страна...

50-градусова жега ще умори гръцките и турските курорти

http://www.bnews.bg/article-124341

Онези, които живеят по крайбрежието на Турция, в обозримо време ще са принудени да си търсят друго място за живот - някъде из по-високите места.

КНСБ получи приз за приноса си към Националния план за действие по заетостта

http://www.cross.bg/zaetostta-proekta-knsb-1443935.html

/КРОСС/Конфедерацията на независимите синдикати в България получи специална награда в категорията „Социални партньори с директен принос за изпълнението на Националния план за действие по заетостта през 2014 г." в тазгодишната церемония „Работодател на годината". Наградите се организират от Агенцията по заетостта за единадесета година и бяха връчени на 11 декември 2014 г. в хотел „Рамада София". КНСБ спечели награда за своя проект „Шанс за работа - 2014", чрез който близо 2000 безработни лица имаха възможност да повишат пригодността си за заетост. В рамките на проекта те бяха включени в обучения по професиите „Болногледач" и „Работник в озеленяването". По този начин за над 400 младежи до 29-годишна възраст и близо 1 600 души на възраст над 50 години бяха осигурени преквалификация, квалификация и последващо стажуване във водещи здравни заведения и Национална компания „Железопътна инфраструктура", които бяха партньори на КНСБ по проекта. В резултат, след тримесечно стажуване и показани добри компетенции и умения, 528 от участниците в проекта бяха назначени на трудови договори.  

Миленков: Сумата на изплатените влогове е 2,25 млрд. лв.

http://pik.bg/миленков-сумата-на-изплатените-влогове-е-225-млрд-лв-news260892.html

Миленков: Сумата на изплатените влогове е 2,25 млрд. лв.

Две трети от гарантираните влогове на КТБ са изплатени. Сумата на изплатените влогове до момента е 2,25 млрд. лв., заяви пред Дарик Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Няма официална статистика за изплатени пари в брой, но информацията, която имаме от банките това е около 1,5 - 2% на изплатени пари в брой, което е един много минимален процент, каза Миленков. Хората предпочитат банковата система и не са загубили доверие в нея, обясни той и допълни, че критерият, по който са избрани деветте банки, които да изплащат влоговете, е бил това във всички градове и населени места да съществуват клонове на тези банки. Нямаме информация за откази за изплащане на влогове в момента. Профилът на тези, които до момента са минали, са вложителите с по-големи влогове. Очакваме профилът да се промени към вложителите в по-малки влогове, каза Радослав Миленков.

Той обяви още, че досега не са докладвали опити за злоупотреби. Именно за да няма злоупотреби, Миленков апелира вложителите да не се сърдят, когато минават през някаква идентификационна процедура, която е малко по-тромава, но това се прави не само за сигурност на банката, но и заради сигурността на самите вложители.

Нора Момчева е новият секретар на община Варна

http://web.barometar.net/66113/

Нора Момчева е новият секретар на община Варна. Тя ще заеме мястото на Кристиян Богоев, който стана заместник-областен управител на Варненска област. Новият секретар ще встъпи в длъжност от 15 декември (понеделник). Нора Момчева има две висши образования. Тя е завършила ВМEИ – Варна (сега Технически университет) със специалности „Технология на металите“ и „Педагогика“. По-късно получава и диплома [...]

Жега ще ликвидира гръцките и турските курорти, предупреждават учени

http://www.cross.bg/tyrtziya-predyprezhdavat-ravnishte-1443912.html

/КРОСС/Скоро 50-градусова жега ще умори гръцките и турските курорти и може да сложи край на туризма, твърдят учени. Според техните прогнози през лятото на 2050 г. нечувана горещина ще налегне турската ривиера. Лекари предупреждават отпускарите да не ходят на плаж през деня, защото термометрите показват 50 градуса по Целзий, съобщава в. „24 часа". Изследователите на климата предупреждават, че на плажовете по егейските крайбрежия на Турция и Гърция след няколко десетилетия ще бъде така горещо, както е днес в Персийския залив. Това е прекалено топло за туристи и може да изпразни доста хотели между юли и септември. Но ще стане и още по-лошо, предрича турският природозащитник Махир Илгаз. Морското равнище в цял свят ще се покачва заради топенето на полярните ледове. „Онези, които живеят по крайбрежието на Турция, в обозримо време ще са принудени да си търсят друго място за живот - някъде из по-високите места. Крайбрежните ивици вече няма да бъдат сигурно място и опасността от наводнения ще е голяма. Намираме се в критична ситуация", сочи Илгаз. До 2100 година морското равнище на Средиземно море ще се покачи с един метър. Гръцката централна банка поръчала да се изследват евентуалните последици от подобно развитие. Резултатите сочат, че повишеното морско равнище не само ще отнесе редица плажни ивици, но и ще погълне безброй парцели в Гърция, чиято сегашна стойност възлиза на 44 милиарда евро. Подобни биха били последствията и за съседна Турция

Предстои вноските на банките във Фонда за влоговете да се определят от рисковия им профил

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/13/2437413_predstoi_vnoskite_na_bankite_vuv_fonda_za_vlogovete_da/?ref=rss


В бъдеще не се предвижда увеличаване на вноските на банките във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, защото въвеждането на новите европейски директиви по въпроса предвиждат в близко бъдеще тези вноски да намаляват. Същевременно ще се въведе рисково базирано изчисляване на вноските в банките.

Това съобщи Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Той обясни, че предстои да се разработи методология, която да отчита рисковия профил на банките. Така в случай, че дадена банка е оценена като по-рискова в поведението си спрямо други, нейните вноски ще могат да се увеличават и обратното.

Основният извод от случилото се с КТБ е лошото съчетание на нейния бизнес модел с неадекватен надзор от страна на БНБ, посочи Миленков като се позова на одиторсикте данни за институцията.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките вече води разговори с разследващи институции, с някоя от които да се сключи договор за проследяване на финансовите потоци от КТБ, съобщи още Миленков като не даде повече подробности по темата.

На въпрос как би реагирал фондът при друг подобен случай, при положение, че всичките натрупани средства в него се използват сега за вложителите в КТБ, Миленков обясни, че по дефиниция иплащането става със средства във фонда и заем от държавата, тъй като тя в крайна сметка е гарантът за вложенията в банките. Той допълни, че в момента се водят разговори с няколко институции за договарянето на стенд бай кредитна линия, до която фондът да има достъп в случай на нужда.

Нова европейска директива ще даде възможност на парите във Фонда да се инвестират в повече инструменти отколкото в момента е възможно, съобщи още шефът му. Към момента средствата, натрупани в институцията, стоят в ДЦК или в депозити в БНБ и други банки. В търговски банки обаче парите не са влагани от 2004 г. насам, посочи той.  

ТЕЦ Варна няма възможност да работи през зимата на 2015 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=273921

ТЕЦ „Варна“ ще бъде временно изведена от системата от 0:00 часа на 01.01.2015 година, научи Moreto.net. След тази дата централата няма да може да работи, въпреки усилията на българската държава, в лицето на МЕ и БЕХ и ЧЕЗ. Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година, в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала.

Четирима в болница след катастрофа на пътя Търговище–Разград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480409

Четирима души са ранени при пътен инцидент на пътя Търговище–Разград при с. Давидово. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от ОД на МВР-Търговище.  Пътно-транспортното произшествие е станало между 7 превозни средства - 5 автомобила, автобус и прицеп. Един от автомобилите е напълно изгорял. Причината за инцидента е несъобразена скорост и лоши
Четирима души са ранени при пътен инцидент на пътя Търговище–Разград при с. Давидово. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от ОД на МВР-Търговище. Пътно-транспортното произшествие е станало между 7 превозни средства - 5 автомобила, автобус и прицеп. Един от автомобилите е напълно изгорял. Причината за инцидента е несъобразена скорост и лоши

Саудитски принц дава милион долара на Ким Кардашиян само за една нощ с него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480407

Американската звезда Ким Кардашиян получи примамливо предложение – хонорар от 1 милион долара ако отиде на нощен купон през януари 2015 година на принц от кралското семейство на Саудитска Арабия, съобщи „Дейли мейл”.  Всъщност, принцът ще и даде парите не за участието в организираното от него парти, а за една нощ в леглото му,
Американската звезда Ким Кардашиян получи примамливо предложение – хонорар от 1 милион долара ако отиде на нощен купон през януари 2015 година на принц от кралското семейство на Саудитска Арабия, съобщи „Дейли мейл”. Всъщност, принцът ще и даде парите не за участието в организираното от него парти, а за една нощ в леглото му,

Тежка катастрофа стана на изхода за Перник, четири коли се нанизаха една в друга

http://pik.bg/тежка-катастрофа-стана-на-изхода-за-перник-четири-коли-се-нанизаха-една-в-друга-news260890.html

Тежка катастрофа стана на изхода за Перник, четири коли се нанизаха една в друга

Катастрофа е станал на изхода Перник в посока към столицата, съобщи "Мироглед".

Инцидентът е станал при подпорната стена преди бензиностанция „Лукойл“. Син „Фолкваген Пасат“ се е преобърнал на таван в страни от пътя. В него пък се нанизали още три коли. На мястото пристигнала линейка и е откарала шофьора на немското возило, но какво е състоянието му не е ясно. Няма информация и дали има други пострадали.

Въпреки катастрофата движението в района рано сутринта не бе затруднено, допълниха водачите. Причината е, че много хора си били взели отпуск за днешния ден и движението към София не било натоварено. По-късно обаче се образува задръстване.

Полиция регулира движението в района на катастрофата.

Бездомници бягат от приюти във Варна

http://www.bnews.bg/article-124153

Зам. кметът на Варна Лидия Маринова съобщи, че парите за социални дейности догодина са завишени с два милиона лева.

Започна кандидатстването за младежката награда "Карл Велики"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/12/13/2437190_zapochna_kandidatstvaneto_za_mladejkata_nagrada_karl/?ref=rss


Започна кандидатстването по младежкия конкурс за проекти от общоевропейско значение "Карл Велики" за 2015 г., обявиха организаторите от Фондация "Карл Велики". Отличието ще бъде връчено за осми пореден път на младежи между 16 и 30 години, които разработват проекти, насочени към сближаването на хора от европейските държави. Целта е да се насърчи развитието на европейско съзнание сред младите хора, както и да се стимулират инциативите в сферата на европейската интеграция. Крайният срок за...

И кредитният рейтинг на София ще бъде свален до "боклук"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/13/2437401_i_kreditniiat_reiting_na_sofiia_shte_bude_svalen_do/?ref=rss


И кредитният рейтинг на Столичната община ще бъде свален от 'BBB-/A-3' до ниво 'BB+/B', което е в категорията "боклук". Причината е, че в петък агенцията Standard&Poor's понижи дългосрочната и краткосрочната прогноза за държавата, а няма как нито един град да получи по-висок от държавния рейтинг, независимо дали се справя добре с финансите си.

"Това става за втори път тази година въпреки усилията ни да пазим финансова дисциплина", заяви столичният зам.-кмет по бюджет и финанси Дончо Барбалов на семинар във Велинград. Той припомни, че в началото на 2014 г. по същата причина беше свален рейтингът на София, като тогава перспективата на България беше променена от "стабилна" на "негативна".

Барбалов представи изпълнението на приходите и разходите за 2014г. До момента събираемостта на данъците и таксите е 89.5%, като очакванията до края на годината са те да задминат 90 процента.

До края на септември от общите постъпления от местни приходи 182.5 млн.лева са от данъчни приходи, или изпълнение 75.9 на сто. Общо от имуществените данъци са събрани 179.9 млн. лева, което е 76.2 на сто изпълнение, като от тях данъкът от недвижими имоти е 72.6 млн. лева (изпълнение 79.9%), данъкът върху наследствата е над 63 хил. лева (изпълнение 156.2%), данъкът върху превозните средства (изпълнение 83.1%) и данъкът за придобиване на имущество по възмезден начин е 47.4 млн. лева (изпълнение 64.7%). 

Общо събраните данъци са 182.5 млн. лева при заложени 240.4 млн. лева до края на септември. Също така неданъчни приходи са 200.7 млн. лева при план 289.7 млн. лева, или 69.3 на сто изпълнение.

Изпълнението на разходите е 60.9 на сто, или изхарчени 623.9 млн. лева при заложени 1.024 млрд. лева. За държавните дейности изпълнението е 225.7 млн. лева или 68%, в това число за текущи разходи 69%, и за местни дейности за местни дейности - 382 млн. лева, включително за текущи разходи 66.4%. За дофинансирането на държавни дейности дадените общински средства са 16.2 млн. лева, или 52.7%. В разходите не са включените средствата от европейските оперативни програми.

Бюджетът за 2015 г. на София е 1.459 млрд. лева. Капиталовата програма е малко над 705 млн. лева.

Саудитски принц дава милион долара на Ким Кардашиян само за една нощ с него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480404

Американската звезда Ким Кардашиян получи примамливо предложение – хонорар от 1 милион долара ако отиде на нощен купон през януари 2015 година на принц от кралското семейство на Саудитска Арабия, съобщи „Дейли мейл”.  Всъщност, принцът ще и даде парите не за участието в организираното от него парти, а за една нощ в леглото му,
Американската звезда Ким Кардашиян получи примамливо предложение – хонорар от 1 милион долара ако отиде на нощен купон през януари 2015 година на принц от кралското семейство на Саудитска Арабия, съобщи „Дейли мейл”. Всъщност, принцът ще и даде парите не за участието в организираното от него парти, а за една нощ в леглото му,

Теди Москов: У нас властта е зависима от простака

http://www.cross.bg/kyltyrata-moskov-binev-1443933.html

/КРОСС/Теди Москов винаги е бил опозиция на простотията в българското общество. Затова по време на бунтовете на културата срещу Слави Бинев трябваше да го видим в градинката пред „Кристал". Той обаче не беше там. Защото преживяваше друга съпротива - да живее без без баща. Баща му д-р Стефан Москов си отиде в края на ноември.  Поканихме режисьора, създал най-съвършената творба тази година в сценичните изкуства - „Каквато ти ме искаш" по Луиджи Пирандело в Народния театър, за да разговаряме за революциите на културата, за циганията и простотията. - Имате ли обяснение за гаврата на политическата класа с българската култура, г-н Москов? Като че ли не са разбрали добре посланието ви със Слави Бинев и сложиха негов аватар в Комисията по култура в парламента? - Класа на политиците няма! А и във века на технологиите класи въобще няма, има цифри! А и ако си в центъра на вихрено разширяваща се окръжност от събития - няма нито ляво, нито дясно и в политически, и в геометрически смисъл! А и досега не съм дал право на никого от въпросните политици да управлява културата, която аз създавам! А и от 1994 г. съм излязъл на свободния пазар и работя, където намеря, за колкото се спазаря. Малко наперено звуча, но явно съм ядосан! - Вие се опитвате да обяснявате света чрез изкуството. Обяснете ни - на какво се дължи пропастта между властта и културата у нас? - Не само аз, а и доста други напоследък доказват зависимостта на властта от простака

Миленков: Сумата на изплатените влогове е 2,25 млрд. лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4480398

Две трети от гарантираните влогове на КТБ са изплатени. Сумата на изплатените влогове до момента е 2,25 млрд. лв., заяви пред "Дарик" Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).
Няма официална статистика за изплатени пари в брой, но информацията, която имаме от банките това е около 1,
Две трети от гарантираните влогове на КТБ са изплатени. Сумата на изплатените влогове до момента е 2,25 млрд. лв., заяви пред "Дарик" Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Няма официална статистика за изплатени пари в брой, но информацията, която имаме от банките това е около 1,

Две българки са арестувани на ГКПП "Градина" при опит за контрабанда на джиесеми

http://pik.bg/две-българки-са-арестувани-на-гкпп-градина-при-опит-за-контрабанда-на-джиесеми-news260888.html

Две българки са арестувани на ГКПП "Градина" при опит за контрабанда на джиесеми

Две българки са задържани от сръбските власти на ГКПП „Градина” при опит за контрабанда на 32 мобилни телефона, предаде сръбското радио b92, цитира "Фокус". Според радиото българките са пътували с автомобил Опел Астра с българска регистрация. На въпрос на митничарите откъде идват, двете българки са заявили, че идват от Полша и нямат какво да декларират.

При проверка на личния багаж митничарите са открили телефоните. 

Бомба! Пъро в ПИК! Перник фалира, на мушка е Росица Янакиева!

http://pik.bg/бомба-пъро-в-пик-перник-фалира-на-мушка-е-росица-янакиева-news260887.html

Бомба! Пъро в ПИК! Перник фалира, на мушка е Росица Янакиева!

Община Перник е изправена пред финансов колапс, научи ПИК.

Медията ни разбра от сигурни източници, че кметството няма пари за заплати на служители, общински фирми, училища и детски градини.

Очаква се по-късно новият кмет на града Иван Иванов да изнесе пред обществеността разтърсващи данни за критичната ситуация в общината.

Градоначалникът, който управлява с мандата на ГЕРБ, се е видял в чудо от факта, че бюджетът на кметството по времето на Росица Янакиева е на червено и липсват пари в изключително важни сектори.

В момента Янакиева е заместник-председател на Народното събрание от квотата на АБВ, но според отлично информирани източници тя носи основната вина за лошото финансово управление на Перник, което поставя металургичния град в драматична ситуация.

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване