Пътна обстановка в страната - 15 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=274054

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Температурите са от - 3 С° до 7 С°.Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в област Хасково. Слаб дъжд вали в областите Ст.Загора, Хасково и Пловдив. Пътните настилки са предимно мокри.

Мъгли ще ни затискат и днес

http://pik.bg/мъгли-ще-ни-затискат-и-днес-news261457.html

Мъгли ще ни затискат и днес

Мъгли ще има и днес. От запад ще започне увеличение на облачността – отначало висока, а по-късно и средна. Тихо време. Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в местата с трайна мъгла по-ниски. В София 1°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Преди обяд на места ще има мъгла, а по-късно през деня ще се появи висока облачност. Вятърът ще е слаб от юг. Максималните температури ще са между 8° и 10°, близки до температурата на морската вода. Вълнението ще бъде 1-2 бала.
Над планините ще преобладава слънчево време, но от запад облачността, средна и висока, ще започне да се увеличава. Максимална температура на 1200 метра около 10°, на 2000 метра - около 5°.

Мъж намери парче метеорит на нивата си на село

http://pik.bg/мъж-намери-парче-метеорит-на-нивата-си-на-село-news261451.html

Мъж намери парче метеорит на нивата си на село

Мъж от великотърновското село Мерданя намери парче космически камък в нивата си. Докато орял земята с трактора си, Николай Узунов внезапно се натъкнал на някакъв странен камък. „Нещото” било с тегло около 3,5 кг., странен синкаво-жълтеникав цвят и цялото било като набодено с някакви дупки, приличащи на килийките в пчелна пита, пише в. "Монитор". На няколко места имало странен бял нанос, като че ли там камъкът се бил окислил, а едно място пък се виждала вдлъбнатина с формата на малка мида.

Самият материал при почукване издавал не плътен, а почти метален звук. Николай Узунов показал камъка на специалисти, които до един били категорични, че той вероятно не е със земен произход. Такова било мнението и на руски учен, занимаващ се с геология, с когото селянинът се срещнал случайно. Някои от изследователите предложили на Николай да им даде камъка да го разрежат и изследват в лабораторни условия. Той обаче не съгласил.

Самият Николай също смята, че намереното от него „нещо” е парче от разбил се преди много години метеорит. Всъщност това съвсем не е първият сблъсък на мъжа с „гости” от космоса. Той разказва, че преди няколко години със свой колега оряли с тракторите близо до селската мера край Мерданя. Изведнъж видели във въздуха някакво летящо тяло, точно копие на летяща чиния, както ги дават по филмите. Тялото се носело плавно във въздуха, снижило се и се скрило на малко над километър от тях край мерата. Двамата трактористи решили да отидат да видят какво е това странно нещо, но страхът надделял над любопитството им. След десетина минути „нещото” отново бавно и безшумно се издигнало във въздуха и постепенно се отдалечило и изчезнало. По-късно Николай отишъл с металотърсач на предполагаемото място, където е кацала чинията. Уредът отчел наличието на нещо под земята, но какво мъжът така и не разбрал.

Николай е убеден, че посещението на летящата чиния тогава не е било случайно и не е изключено да е било свързано с открития сега от него космически камък. Всъщност възможно е това изобщо да не е камък, а парче от някакво друго космическо тяло или апарат, който да е паднал и да се е разбил край Мерданя. Това не е първото посещение на космически гости в Търновско. Преди няколко години турист засне три странни летящи обекта над Патриаршията на хълма Царевец. Известно е, че хълмът е бил определян от най-големите наши пророчици Слава Севрюкова и баба Ванга като един от най-силните енергийни центрове в България. Търновци твърдят, че са виждали и други пъти нощно време над Царевец, Трапезица и Асенова махала странни светещи тела, летящи ниско над земята,.


Винетките за 2015 година в продажба от днес

http://pik.bg/винетките-за-2015-година-в-продажба-от-днес-news261455.html

Винетките за 2015 година в продажба от днес

От днес пътната агенция пуска първите 2000 винетки в продажба. До началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2,8 милиона винетки от различните видове и за различни превозни средства. Стикерите ще могат да се купуват в почти всички вериги бензиностанции, от 2045 пощенски станции и в областните звена на пътната агенция, пише "Монитор".

Цените остават непроменени за шеста година поред. Годишната винетка отново ще струва 67 лв., месечната – 25 лв., а седмичната – 10 лв. Очакваните приходи от стикерите за догодина са 223 млн. лв.

Както всяка година и тази две холограми ще пазят винетките от фалшификации. За тази за леките коли едната е обемна, с ясно видима изпъкнала 5-ица. Тя се мести при местене на самия стикер. Втората холограма е деметализирана и за различните видове стикери е различна. Освен това винетките имат още „тайни” защити.

Остава обичайната защита срещу опити една винетка да се ползва за няколко коли. При отлепянето й тя се разпада. Освен това от много години КАТ следи винетките да не се залепят с фолио на стъклото.

Винетките за тази година ще важат до 31 януари 2015 г., припомниха от пътната агенция. Ако някой си купи седмична винетка в края на 2014-а, тя ще важи и през първите дни на 2015 г. до изтичането на срока й. Същото важи и за месечните винетки.

От Български пощи съобщиха, че ще предлагат от днес винетки на 2045 гишета в офисите на компанията, а по време на коледните и новогодишните празници желаещите да се снабдят с пътни стикери  ще могат да си ги купят от дежурните пощенски станции.

Борисов с три варианта за газа при Меркел, пазят ги в тайна

http://www.bnews.bg/article-124431

Премиерът Бойко Борисов пристига днес в германската столица за поредната си среща с канцлерът Ангела Меркел.

Започва процесът срещу отнемането на лиценза на КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/15/2437331_zapochva_procesut_sreshtu_otnemaneto_na_licenza_na_ktb/?ref=rss


Днес във Върховния административен съд (ВАС) е първото заседание в процеса срещу отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.

Делото е заведено от акционери и депозанти на банката, които обжалват Решение № 138/06.11.2014 г. на Управителния съвет на БНБ за отнемане лиценза за извършване на банкова дейност на КТБ АД и е поискано обявяването на банката в несъстоятелност. Очаква се защитата на мажоритарния собственик "Бромак" да поиска от върховните магистрати назначаването на...

Започва процесът за отнемането на лиценза на КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/15/2437331_zapochva_procesut_za_otnemaneto_na_licenza_na_ktb/?ref=rss


Днес във Върховния административен съд (ВАС) е първото заседание в процеса за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.

Делото е заведено от акционери и депозанти на банката, които обжалват Решение № 138/06.11.2014 г. на Управителния съвет на БНБ за отнемане лиценза за извършване на банкова дейност на КТБ АД и е поискано обявяването на банката в несъстоятелност. 

Междувременно група във "Фейсбук" под надслов "За ВАС е изпит КТБ" кани вложителите и граждани на...

Росен Петров обещал на майката на Бареков да не засяга темата "всичко е пари"

http://politics.actualno.com/Rosen-Petrov-obeshtal-na-majkata-na-Barekov-da-ne-zasjaga-temata-vsichko-e-pari-news_446359.html

Този път не по телевизията – така бившият водещ на bTV и сценарист на „Шоуто на Слави” Росен Петров коментира изненадващото си за мнозина напускане на партията на Николай...

Бяхме антисистемна партия, сега сме системна

http://cite.actualno.com/Bjahme-antisistemna-partija-sega-sme-sistemna-news_446360.html

Така напусналият вече партията на Николай Бареков Росен Петров коментира полузавоалирано защо си тръгва. Не ме смущава, че преди време Бареков подари цветя на Бойко Борисов, а после го атакува. През ...

Още двама заложници успяха да избягат от похитителя в Сидни

http://asia.actualno.com/Oshte-dvama-zalojnici-uspjaha-da-izbjagat-ot-pohititelja-v-Sidni--news_446365.html

Още две жени успяха да избягат от кафенето Lindt в центъра на Сидни, където неизвестен държи между 20 и 40 души като заложници, съобщи заместник началникът на полицията на австралийския щат Нов Южен У...

Евтиният петрол съсипва Венецуела

http://america.actualno.com/Evtinijat-petrol-sysipva-Venecuela-news_446364.html

Ниските цени на петрола радват потребителите и страните, внасящи петрол. За държави-износителки като Венецуела обаче, ниските цени са катастрофални. Дотолкова, че президентът Мадуро вижда в тях наме...

Изкуствените елхи са най-търсени на пазара

http://pik.bg/изкуствените-елхи-са-най-търсени-на-пазара-news261452.html

Изкуствените елхи са най-търсени на пазара

Изкуствените елхи до 50 лева и с височина 1,20 са най-търсените в момента на пазара за декоративни дръвчета – имитация, съобщиха продавачи от магазините за коледни артикули пред "Монитор".

През тази година при тях има нова мода и розовите сладникави дръвчета вече не са така търсени. Купувачите искат изкуственото коледно дърво да е максимално близко на вид до естествения бор - с гъсти иглички и лъскави светлозелени филизи, уточнява пред БТА Любомир Замярски, представител на един от българските лидери в производството на декоративни дървета за празника. Белите елхи обаче продължават да са хит и се харчат добре.

Въпреки кризата българите не пестят пари за изкуствена елха с повече екстри, по-качествена и по-близка до истинската. За последнитепет години от компанията отчитат 15 на сто ръст на продажбите на коледни дръвчета в България.

Тази година единственият производител на стъклени играчки за елха в България ще подготви около 10 000 коледни украшения. Четири-пет човека майсторят познатите ни от детството топки, мечета, гъбки и коледни звезди. Най-търсени са класическите големи заскрежени топки и фигурките. Цените са между 60 стотинки и 1.30 лева, но трудно се конкурират с китайските, коментира управителят на фирмата Георги Керанов. От две-три години с успех се ползват и новите играчки - топка със снимка.

Хиляди без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=274055

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария на магистрален водопровод голяма част от Варна ще е без вода днес - понеделник - 15 декември. На сухо от 9 до 21 часа ще остане центърът на Варна - районът между бул.

Евродиректива въвежда нови правила при ипотечните заеми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482031

Когато договорът за ипотека е с променлив лихвен процент, каквито са повечето ипотечни заеми, също ще се въведат нови правила. 
Въвежда се изискване за използване на пазарни индекси или референтни показатели, които следва да са ясно посочени, достъпни, обективни, и да подлежат на проверка от страните по договора, както и от контролните компете
Когато договорът за ипотека е с променлив лихвен процент, каквито са повечето ипотечни заеми, също ще се въведат нови правила. Въвежда се изискване за използване на пазарни индекси или референтни показатели, които следва да са ясно посочени, достъпни, обективни, и да подлежат на проверка от страните по договора, както и от контролните компете

Проф. Стати Статев: И най-добрият, и най-лошият вуз са с еднаква субсидия за студент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4482317

Оптимист съм, че най-после ще има решения на проблемите  Държавната поръчка е прост аритметичен сбор от исканията на висшите училища Роден е на 19 юни 1955 г. в Бургас. Възпитаник Оптимист съм, че най-после ще има решения на проблемите  Държавната поръчка е прост аритметичен сбор от исканията на висшите училища Роден е на 19 юни 1955 г. в Бургас. В
Оптимист съм, че най-после ще има решения на проблемите Държавната поръчка е прост аритметичен сбор от исканията на висшите училища Роден е на 19 юни 1955 г. в Бургас. Възпитаник Оптимист съм, че най-после ще има решения на проблемите Държавната поръчка е прост аритметичен сбор от исканията на висшите училища Роден е на 19 юни 1955 г. в Бургас. В

Ракия менте в ресторантите

http://pik.bg/ракия-менте-в-ресторантите-news261450.html

Ракия менте в ресторантите

Ракията менте се продава не само по пазарите и под тезгяха в бакалиите, но е маскирана и като маркови питиета в менютата на ресторантите, разказват хора от бранша. Потвърждават го и проверките на митничарите.

През септември те откриха депо за съхранение и разпространение на нелегална ракия в новозагорското село Кортен. Разследването установило, че имотът е собственост на семейството на известен ресторантьор от региона. В постройката са открити еднотонни резервоари за алкохол, както и 200 туби по 10 литра, пълни с готова за продажба 43,9% vol ракия.

Предполага се, че ракията е била предназначена за продажба в заведения в Сливен, Стара и Нова Загора. Няколко пъти в годината митничарите са хващали над 1000 литра нелегален алкохол. Най-често нарушенията са в селища в Южна България. В пловдивското село Катуница, известно като селото на Цар Киро (Кирил Рашков), отново през септември митничарите откриват тон и половина нелегална ракия. Мобилна група наблюдавала постройка на бивша спиртоварна, собственост и в момента на лицето К. Р., съобщава, "Стандарт", позовавайки се на Агенция "Митници".

В помещението митническите служители са открили 24 бурета и бидона, пълни с общо 1,5 тона алкохол. Взети са проби, които доказват, че откритият нелегален алкохол е ракия с алкохолен градус 63% vol.

В Хасково са хванати два тона нелегален алкохол, още толкова са открити във варненско село, а край Пловдив са били складирани цели четири тона парцуца. Като цяло митничарите са заловили близо два пъти повече нелегален алкохол от миналата година. Загубите за държавната хазна заради неплатения акциз от нелегален алкохол се изчисляват в милиони левове.

Представители на винзаводи твърдят, че само за половината от алкохола, който се продава в страната, се плаща акциз. Останалият алкохол се продава на черно и вместо парите от акциза за него да влизат в държавата и да се разпределят за майчински, пенсии и социални дейности, отиват в джобовете на собствениците на нелегални спиртоварни. Освен че ощетява държавната хазна, а от там и всички българи, нелегалният алкохол е много опасен, предупреждават лекарите.

Според токсиколозите ментетата са една от честите причини в кабинетите да постъпват хора с тежки отравяния, част от които са с фатален край. Парцуцата може да доведе и до други здравословни проблеми като язви, изгаряне на гърлото и слепота, предупреждават медиците.Копирано от standartnews.com

Във ВАС започва делото за лиценза на КТБ

http://news.ibox.bg/news/id_1591697762

Адвокатът на ”Бромак” Менко Менков отправи покана към посланици и депутати

15 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=274053

1256 г. — Монголският хан Хулагу превзема и разрушава крепостта Аламут на асасините. 1575 г. — Полската шляхта избира за крал Стефан Батори. 1895 г. — Основан е германският спортен клуб Айнтрахт Брауншвайг. 1917 г. — В Кишинев е провъзгласена Молдовската народна република.

Ислямист държи десетки заложници в Сидни, плаши с бомби

http://www.bnews.bg/article-124429

Поне 40 души са заложници на въоръжен мъж в кафене в центъра на Сидни. Полицията е отцепила района.

Министърът на отбраната ще инспектира военния гарнизон във Враца

http://pik.bg/министърът-на-отбраната-ще-инспектира-военния-гарнизон-във-враца-news261440.html

Министърът на отбраната ще инспектира военния гарнизон във Враца

Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще посетят днес /от 9.00 часа/ гарнизона във Враца. Те ще се запознаят с организацията и с дейността на военното формирование 54 990-Враца и ще разгледат учебно-материалната база на поделението.

По-късно през деня Ненчев и Николов ще се срещнат с деца на военнослужещи и на цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг - от 16.00 часа в Централния военен клуб в София.

Представителният ансамбъл на въоръжените сили ще изнесе празничен концерт за децата, които ще присъстват и на тържествения коледен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър - от 18.30 ч. в зала "България". 

Вноските за втора пенсия ще могат да се прехвърлят към НОИ

http://business.actualno.com/Vnoskite-za-vtora-pensija-shte-mogat-da-se-prehvyrljat-kym-NOI-news_446343.html

От 1 януари всеки, роден след 31 декември 1959 г., ще може да избира дали да продължи да се осигурява за втора пенсия в универсален пенсионен фонд, или вноските му да отиват единствено в Националния о...

Св. мъченик Марин

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenik-Marin--news_446332.html

Свети Марин живеел при царуването на Карин [римски император от 282 до 283 г.] и тъй като бил от благороден произход, въпреки младата си възраст имал званието синклитик, или сенатор. Като християнин т...

Малка звезда

http://literature.actualno.com/Malka-zvezda--news_446333.html

Обърнеше ли се назад към миналото си, Джери ясно различаваше няколко момента, в които животът му бе променил посоката си, всеки път към по-лошо. Най-екстремната промяна на курса се бе получила в онзи ...

Собствениците на питбули-убийци са съседни за 100 хил. лева

http://ruse.actualno.com/Sobstvenicite-na-pitbuli-ubijci-sa-sysedni-za-100-hil-leva-news_446346.html

Борих се с кучетата, но какво можех да направя, след като надушиха кръв? Това попита лелята на племенника на питбулите, които нападнаха и разкъсаха на 29 март тази година 85-годишната Димитра. Според...

Две тежки катастрофи станаха тази сутрин край Банско

http://blagoevgrad.actualno.com/Dve-tejki-katastrofi-stanaha-tazi-sutrin-kraj-Bansko-news_446347.html

Около 7 часа тази сутрин при мъгла и хлъзгав път станаха две тежки катастрофи в Разложката котловина. При тях са пострадали общо 4 човека. На изхода от Добринище към Банско има обърнат лек автомобил ...

Меркел и Оланд чакат реформи от Порошенко

http://europe.actualno.com/Merkel-i-Oland-chakat-reformi-ot-Poroshenko-news_446357.html

Френският президент Франсоа Оланд се е чул в късния следобед с германската канцлерка Ангела Меркел и президента на Украйна Петро Порошенко за ситуацията в Украйна, съобщиха от президентството в Париж....

Столична община има десет пъти повече камери от МВР и те записват

http://sofia.actualno.com/Stolichna-obshtina-ima-deset-pyti-poveche-kameri-ot-MVR-i-te-zapisvat-news_446349.html

Две системи от камери за наблюдение работят в София. Едната система се поддържа от Столична община, а другата – от МВР. Оказва се обаче, че тази на МВР не записва, за разлика от тази на Стол...

Няма пострадали заложници в Сидни, броят им е между 20 и 40 души

http://asia.actualno.com/Njama-postradali-zalojnici-v-Sidni-brojat-im-e-mejdu-20-i-40-dushi-news_446351.html

Нито един от взетите за заложници хора в кафене Lindt в центъра на Сидни, не е пострадал, съобщи заместник началникът на полицията на австралийския щат Нов Южен Уелс Катрин Берн. „Решени сме...

Главният редактор на Offnews твърди, че е сигурен за заплатите в "Южен поток България"

http://business.actualno.com/Glavnijat-redaktor-na-Offnews-tvyrdi-che-e-siguren-za-zaplatite-v-Ujen-potok-Bylgarija-news_446352.html

Абсолютно сигурен съм в информацията си, макар че досега отговор няма. Това заяви пред Нова телевизияглавният редактор на Offnews Владимир Йончев по повод материала на сайта за заплатите в „...

ДАЗД: Проблемът с кръвта по ръцете на детето от Дебелт е неглижиран

http://burgas.actualno.com/DAZD-Problemyt-s-kryvta-po-rycete-na-deteto-ot-Debelt-e-neglijiran-news_446353.html

Проблемът с кръвта по ръцете на детето със специални потребности Гошко, което беше насилено в тоалетна в училището в Дебелт, е бил неглижиран. Педагозите, учителите и останалите членове на помощния пе...

Медведев посочи България като отрицателен пример

http://europe.actualno.com/Medvedev-posochi-Bylgarija-kato-otricatelen-primer-news_446355.html

Руският премиер Дмитрий Медведев в голяма статия във вестник "Независимая газета" говори за новите правила, по които се строят взаимоотношенията между Русия и Украйна. Като пример какво се с...

Прогноза за времето - 15 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=274052

Предимно слънчево и тихо ще се задържи днес времето по Черноморието. Преди обяд на места ще има мъгла, а по-късно през деня ще се появи висока облачност. Вятърът ще е слаб от юг. Максималните температури ще са между 8° и 10°, близки до температурата на морската вода.

Вучков открива кампанията за подпомагане на загинали полицаи

http://pik.bg/вучков-открива-кампанията-за-подпомагане-на-загинали-полицаи-news261438.html

Вучков открива кампанията за подпомагане на загинали полицаи

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков ще постави днес началото на коледното издание на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР. 

Коледното тържество ще започне от 11.00 часа в Академията на МВР на бул. "Александър Малинов" 1. На откриването ще бъде представен и видеоклипът за тазгодишното издание на дарителското начинание. 

Земеделският ни министър заминава на среща с колегите си в Брюксел

http://pik.bg/земеделският-ни-министър-заминава-на-среща-с-колегите-си-в-брюксел-news261442.html

Земеделският ни министър заминава на среща с колегите си в Брюксел

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще участва днес в заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

На заседанието ще бъде обсъден регламент за определяне на възможностите за риболов на определени рибни запаси и на групи рибни запаси, приложими в Черно море, за 2015 година. 
   

Колкото повече, толкова повече

http://www.bnews.bg/article-124245

Все по-богата става библиотеката за студентите с нарушено зрение=

Евтиният петрол - благословия или проклятие?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247511_%D0%95%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB+-+%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%8

 Старите правила на играта вече не важат. Най-малкото не при цената на нефта. Само преди няколко години експлозията дори на един петролопровод в Нигерия бе достатъчна, за да вдигне цената на "черното злато". А отчитайки и другите кризисни огнища, прогнозите лесно стигнаха до цена от 150 долара за барел, дори се очакваше тя да мине равнището от 200 долара. Всичко това се случи през 2008, когато барелът бе с цена от около 100 долара.

И през 2014 кризи има достатъчно. При това положение цената на нефта пак би трябвало да се покачи - имайки предвид ситуацията в страни-производителки като Русия, Либия и Ирак. Става обаче точно обратното: от юни насам цените падат все повече и повече. И всички се питат докъде ще стигнат? Но никой не знае отговора.

Естествено държавите, които купуват нефт интензивно, като Германия, печелят от обстоятелствата. Ежегодно за горива се изразходват 90 милиарда евро - но не и през 2014. При това слабото евро пречи да се направят още по-големи икономии, тъй като нефтът трябва да се плаща в долари. Същевременно обаче сегашният обменен курс допринася за успеха на германските и на европейските износители и стимулира конюнктурата. Хората просто имат повече пари, които да изразходват за други цели, вместо да ги оставят на бензиностанциите или да ги дават за газ.

Новият играч на пазара

В страните-производителки всичко е по-различно: в Русия отдавна цари тревога, макар Кремъл да си дава вид, че държи положението под контрол. Комбинацията от срива в цените на нефта и наложените от Европейския съюз санкции представлява доста опасен коктейл за владетелите в Москва. Във Венецуела също са изпълнени с опасения: там, където бензинът е почти без пари, а държавният бюджет се крепи почти изцяло от приходите от износ на нефт, ниските цени са направо проклятие. И президентът Мадуро се притеснява с основание.

Инсталация за добив на нефт чрез фракинг

Естествено - почвата е благодатна за появата на конспиративни теории, подобни на тази, с която излезе иранският президент Рохани. Той подозира наличието на политически заговор на определени страни срещу интересите на ислямския свят. Други пък смятат, че американците са се заели да накажат Путин. Има и трети, за които под подозрение е Саудитска Арабия, опитваща се да срази конкуренцията с добива на шистов газ от Съединените щати. Но всички тези предположения са всъщност безпочвени, защото петролният пазар просто е твърде голям, а действащите лица са много. Нещата са много по-прости: откакто Съединените щати се позиционираха като нов играч на пазара, който не само внася огромни количества нефт, но има и собствен добив от фракинг, наличният петрол стана твърде много, при това в условията на спадащо търсене. И неизбежно ще се стигне дотам, че някои играчи ще отпаднат от този пазар, тъй като от едно определено равнище на цените нататък гигантските инвестиции в бранша стават нерентабилни. Това може да засегне както американците, така и канадците, които отсега понасят загуби със своя скъп проект за добив на нефт от пясъците в щата Алберта. Може да се стигне и до политически протести, например във Венецуела, ако там цената на бензина бъде повишена от смешните два на пет цента.

500 милиарда долара повече

По-рано, когато старите правила на играта още бяха в сила, при подобна ситуация би се намесил нефтеният картел ОПЕК, би взел решение за намаляване на добива и така би възпрял ценовия спад. Но в него не участват нито САЩ, нито Русия. А и страните-членки на ОПЕК отдавна не се придържат към договорените количества за добив. Затова и последната среща на ОПЕК през ноември се превърна във фарс. Следващата - през юни 2015 - едва ли ще изглежда по-различно - ако дотогава тази безполезна институция все още съществува.

В момента обаче потребителите на нефт трябва да са благодарни на ОПЕК за нейната недееспособност. А стимулите за конюнктурата са от такъв мащаб, какъвто нито едно правителство на света не би могло да създаде - 500 милиарда долара повече покупателна способност в световен мащаб! Коледата може да идва.

 

 

 

 

 

 

 

 

Паркинг с игрище за футбол до „Арена Армеец”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247510_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D1%81+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB+%D0%B4%D0%BE+%E2%80%9E%D0%90%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%BC%

 Подземен паркинг на три нива с футболно игрище на покрива може да се появи до зала „Арена Армеец” в столицата. Такъв проект вече е изготвил главният архитект на града Петър Диков. Той ще може да побере над 1500 коли и ще облекчи значително проблема с паркоместата в района. За финансирането на проекта обаче тепърва ще се търси финансиране. Под спортната зала ще минава и разширението на третия лъч на метрото към кв. „Слатина”.

 

Уникален аквапарк пък може да бъде изграден на терен от 220 дка край софийското село Чепинци. Предвижда се в комплекса да има различни атракциони, места за отдих и други. Едната част ще бъде открита, а другата – закрита, за да се гарантира целогодишно използване на аквапарка. Чешки и немски инвеститори проявяват интерес към изграждането му, а инвестицията ще е около 40 млн. евро. Минералната вода там е с качеството и състава на тази в Карлови Вари, а в момента се стича в една стара и неугледна баня и директно в канализацията, коментира Диков. По думите му София може да се превърне в балнеоложка столица на Европа. Според него в момента градът не използва пълноценно своите минерални извори, които в по-голямата си част са занемарени.

 

Догодина в столицата ще се развиват и транспортни проекти. Един от тях е за скоростен трамвай по бул. „Цар Борис Трети” и ново трасе, което да свързва „Дружба” с „Младост”.

Томалевски иска пари от вложителите в КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247509_%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9A%D0%A

 Входна такса от 10 лв. беше сложена при учредяването на Национална асоциация на пострадалите от КТБ.

 

Странно организираното събитие се случи вчера в столичен хотел, като инициатор на идеята бе прословутият лидер на партия „Другата България” и представящ се за вложител в КТБ Божидар Томалевски. Още в началото на събитието голяма част от вложителите в злополучния трезор, които проявиха интерес, бяха неприятно изненадани от изискването за плащане на „организационна такса” от 10 лв., за да бъдат допуснати. Парите се събираха в кутия от обувки, без да се издават абсолютно никакви платежни документи. Голяма част от хората все пак преглътнаха това и си платиха, за да влязат на събранието, което се оказа закрито за медиите. Два часа по-късо стана ясно само, че се създава такава асоциация, неин шеф е Томалевски, а членовете трябва да платят по още 24 лв. такса. По случая агенция ПИК написа, че банкерът в изгнание Цветан Василев се готви да изпере сринатия си имидж чрез  Томалевски. Идеята е с помощта на новоучредената организация Василев да бъде представен като жертва на голяма конспирация чрез Томалевски и кликата му. От Комитета на вложителите в КТБ са гневни от новата инициатива на Томалевски, който бил известен като същински Остап Бендер във финансовите среди.

Холандка стигна Южния полюс с трактор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247508_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%81+%D1%81+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80

 Холандска актриса достигна Южния полюс, след като 17 дни кара трактор в Антарктика.

 

38-годишната Манон Осеворт премина през ледения континент с трактор Massey Ferguson MF5610. Манон, която била силно развълнувана, след като постигнала целта си, прегърнала трактора си след пристигането си.

 

Експедицията до Антарктика била последната глава в пътуването, заради което Осеворт пропътувала с трактор 38 000 км от дома си в Холандия през Европа и Африка до Кейптаун.

 

Екипът пътувал при постоянна дневна светлина по 23 часа в денонощието и спирали само за ремонт и смяна на шофьора. Те трябвало да се справят с тежките условия в Антарктика, включително слънчеви бури, прилошаване заради надморска височина и температури от -56 градуса.

Пътнически самолет в стрес от руските ВВС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247507_%D0%9F%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%92%D0%9

 Руски военен самолет почти се сблъска с пътнически самолет, който бе излетял от Копенхаген, съобщи шведската армия, цитирана от Франс прес.

 

Според шведските въоръжени сили инцидентът е станал в петък южно от шведския град Малмьо, малко след като пътническият самолет е излетял от Копенхаген в Дания.

 

Шведското министерство на отбраната е потвърдило, че става дума за руски военен самолет. Той е летял без включен транспондер, поради което не е бил засечен от радара на пътническия самолет.

 

Шведският министър на отбраната Петер Хултквист осъди като безотговорна практиката на руските военни самолети често пъти да летят с изключен транспондер.

 

От руското министерство на отбраната опровергаха изявлението на Хултквист, предаде ТАСС.

 

По повод обвиненията, че руският самолет е летял с изключени транспондери, официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че военни самолети на страни от НАТО, които летят в международното въздушно пространство край границите на Русия, винаги са с изключени транспондери, но това не значи, че руските средства за контрол не ги виждат.

Ислямист взе заложници в Сидни

http://news.ibox.bg/news/id_1222682152

Заложници с вдигнати ръце, а до тях се вижда черно знаме с надпис на арабски

Преглед на печата от 15 декември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/15/2437908_pregled_na_pechata_ot_15_dekemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Под синдикален натиск Борисов разруши пенсионния модел
Представители на пенсионни фондове разчетоха в предложението национализация на натрупаните 8 млрд. лв. лични осигуровки

Министерството предлага: Здравната вноска да се дели между НЗОК и застрахователите
Промени в Закона за здравното осигуряване предвиждат задължителният пакет услуги да бъде разделен на основен и допълнителен

Слабият банков надзор свали...

Моралес задължи полицаите да отслабнат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247506_%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82

 Властите в Боливия започнаха регистрация на полицейските сътрудници и военнослужещите, които имат наднормено тегло, предаде Би Би Си.

 

Мерките са предприети по препоръка на президента на страната Ево Моралес, който е забелязал лошата физическа форма на служителите. Новите правила задължават пазителите на реда да се приведат в добра форма преди следващата атестация. Също така се забранява носенето на униформи, които не са с подходящ за тях размер.

Сменяме личния лекар до края на декември

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/j6J7f1Kgz7k/

До края на месец декември, всяко здравноосигурено лице има право да смени личния си лекар с друг, сключил доковор с НЗОК, съобщават от здравната каса. Смяната се извършва с регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. Бланката може да се изтегли от началната страница на сайта на НЗОК.

При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента. Това става по служебен път, а здравноосигуреното лице трябва да впише своите лични данни във формуляра за смяна. От своя страна новоизбраният общопрактикуващ лекар (ОПЛ) трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор.

От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новия си личен лекар. Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка на пациента, като тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.

 

Винетките за 2015 година в продажба от днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247505_%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+2015+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81

 От днес пътната агенция пуска първите 2000 винетки в продажба. До началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2,8 милиона винетки от различните видове и за различни превозни средства. Стикерите ще могат да се купуват в почти всички вериги бензиностанции, от 2045 пощенски станции и в областните звена на пътната агенция.

 

Цените остават непроменени за шеста година поред. Годишната винетка отново ще струва 67 лв., месечната – 25 лв., а седмичната – 10 лв. Очакваните приходи от стикерите за догодина са 223 млн. лв.

 

Както всяка година и тази две холограми ще пазят винетките от фалшификации. За тази за леките коли едната е обемна, с ясно видима изпъкнала 5-ица. Тя се мести при местене на самия стикер. Втората холограма е деметализирана и за различните видове стикери е различна. Освен това винетките имат още „тайни” защити.

 

Остава обичайната защита срещу опити една винетка да се ползва за няколко коли. При отлепянето й тя се разпада. Освен това от много години КАТ следи винетките да не се залепят с фолио на стъклото.

 

Винетките за тази година ще важат до 31 януари 2015 г., припомниха от пътната агенция. Ако някой си купи седмична винетка в края на 2014-а, тя ще важи и през първите дни на 2015 г. до изтичането на срока й. Същото важи и за месечните винетки.

 

От Български пощи съобщиха, че ще предлагат от днес винетки на 2045 гишета в офисите на компанията, а по време на коледните и новогодишните празници желаещите да се снабдят с пътни стикери  ще могат да си ги купят от дежурните пощенски станции.

Ринго Стар продава ранчото си в Колорадо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247504_%D0%A0%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%BE+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B

 Барабанистът от легендарната група „Бийтълс“ Ринго Стар наскоро обяви, че търси купувач за ранчото си в американския щат Колорадо, съобщава Daily Mail. Преди това той реши да продаде и имението си в британското графство Сърей.

 

За имота си в САЩ поп звездата иска 3,85 млн. долара. Ранчото е разположено на брега на реката Роуринг форк и е само на половин час път от известния американски зимен център Аспен. Музикантът от славната британска група се опита да продаде имота си отвъд океана и през миналата година. Ринго Стар го придобива преди 23 години само за 1,64 млн. долара.

 

За имота си във Великобритания, обявен за продажба, поп легендата е сложил цена от 25,4 млн. евро. Исканата сума е десет пъти по-голяма, отколкото парите, които е дал барабанистът на бийтълсите при покупката на имението през 1999 г.

Средната ни заплата стига за 5 седмици наем

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247503_%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+5+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0

 Средната заплата от около 407 евро у нас стига за наемане на двустаен в центъра на София за не повече от 1 месец и 6 дни, сочат изчисления на „Монитор”.

 

Гражданите на всички останали страни от ЕС биха си позволили с това свое възнаграждение по-дълъг срок на арендоване на жилище с площ до 80 квадрата в тази част на столицата ни. Средният наем на подобен обзаведен апартамент в центъра е 341 евро.

 

Най-много време - цяла година и 12 дни

 

може да си позволи да плаща жител на Люксембург, имащ средна заплата от 4231 евро. На второ място са белгийците, които биха си осигурили живеене в центъра на София за 9 месеца и половина. След тях са холандците - 8 месеца и 12 дни, французите и ирландците с по около 8 месеца. На британците средномесечното им възнаграждение би и им стигнало за седем и половина месечни наема.

 

На съседите от Румъния парите биха им стигнали за 6 седмици, на гърците - за почти 2 месеца и половина, а на турците - за не повече от 2 месеца. Хърватин или поляк със своята заплата би си позволил малко над 3 месеца наем, а испанец - 2 пъти по-дълъг срок. На чехи и естонци парите биха им стигнали за по 2 месеца и 22 дни.

 

При това положение българинът, искащ да си наеме двустаен в София,

 

има избор да потърси жилище извън центъра

 

Със средната си заплата най-дълго време над 2 месеца и една седмица бихме били изрядни наематели, ако си вземем двустаен в комплексите „Люлин”, „Надежда”, „Връбница” и „Обеля”. Там средните аренди за жилище от сегмента е около 184 евро.

 

За комплексите „Хаджи Димитър” и „Дружба” хазяите искат към 220 евро, което е достатъчно за 7 седмици, сочи още статистиката.

 

В районите около южната дъга на столичното околовръстно в полите на Витоша, а също така и в кв. „Иван Вазов” собствениците искат около 300 евро и парите биха стигнали за не повече от месец и половина. За кв. „Лозенец” средната заплата би стигнала, колкото и за центъра - около месец и една седмица. В „Дървеница”, „Стрелбище” и „Младост” средната заплата би се изхарчила за плащането на наем и половина, а в кв. „Изток” - за месец и една седмица. В старата и новите две части на кв. „Овча купел” и „Сухата река” парите стигат за около 2 месеца наем на двустаен с площ до 80 кв. м.



ВАСИЛ НАНЧЕВ

Успешно завърши Коледният турнир по тенис в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/j3pBV5Ww6qk/

Успешно завърши Коледният турнир по тенис, организиран от “Обединен спортен клуб за учащи Поморие 2012″.  Участваха представители на градовете Поморие, Каблешково, Ахелой и Бургас. За отбелязване е повишеният интерес за участие от жени-от Поморие и Ахелой.

Генерално класиране след много оспорвани двубои в дух на феърплей :

Първо място: Иван Недев-Ахелой

Второ място: Станимир Лапчев-Бургас

Трето място: Мирослав Русев – Бургас

Най-добър сред ветераните:Тихомир Асеников-Поморие

Най-полезен състезател:Румен Велков-Ахелой

Спонсори на събитието бяха Хранителни магазини “Мега”, които осигуриха храна и напитки за участниците.

Домакин бе СОУ”Иван Вазов”-Поморие, с директор Иван Тенекеджиев, който предостави спортната зала на училището.

Главен организатор бе старши учителят по физическо възпитание и спорт  Диян Тенев, главен съдия Наско Динков, а секретар Милена Стоянова.

sn4

sn3

sn5

Кънев: Ако не се справим с реформите, да пада гилотината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247502_%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D1%81+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0

 "Ако не се справим с реформите, да пада гилотината и да идват следващите", коментира пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от Дарик радио.

По отношение на призива си за оставки във ВСС, той обясни, че го ласкае фактът целият Висш съдебен съвет да се обръща към него с писма и декларации. Кънев добави, че по този въпрос е срещнал разбиране и от ГЕРБ, и от БСП, но само в кулоарите на парламента.

"В ГЕРБ виждам осъзнаване, в БСП - също", каза още той по въпроса с ВСС. Кънев за пореден път защити здравния министър Петър Москов и добави, че ДПС се опитвало да превърне въпроса в етнически. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Десет години срещу "империализма на САЩ"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247501_%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%22%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9%22

 Куба и няколко приятелски латиноамерикански държави, управлявани от левицата, отпразнуваха в неделя десет години от създаването на АЛБА, блокът, създаден през 2004 г. от Уго Чавес и Фидел Кастро срещу "империализма" на САЩ. Те отправиха и послание за подкрепа към руския президент Владимир Путин.

В присъствието на президента на Венецуела Николас Мадуро, служители на Боливарската алтернатива за Америките (Alba) приветстваха действията на наследника на Уго Чавес за "опазване на мира и противопоставянето му на опитите за дестабилизация".

Единайсетте министри и държавни глави, представени в Хавана, осъдиха "енергично" санкциите, предвидени от Конгреса на САЩ срещу венецуелци, които участваха в потушаванета на демонстрациите миналата пролет.

Между февруари и май, хиляди демонстранти срещу Мадуро бяха арестувани. Най-малко 43 души бяха убити при политически сблъсъци.

Кубинският външен министър Бруно Родригес прочете в неделя послание от Владимир Путин, в присъствието на боливийския президент Ево Моралес и никарагуанският лидер Даниел Ортега.

Руският президент поздрави Алба и пожела "да продължи да задълбочава своите отношения" с Латинска Америка. Русия е обект на западните санкции заради намесата си в украинската криза.

Кубинският президент Раул Кастро и гостите му подновиха и осъждането на ембаргото на САЩ срещу Куба и поискаха комунистическия остров да отпадне от списъка на САЩ на страните, подкрепящи тероризма.

САЩ твърдят, че няма да вдигнат ембаргото, наложено през 1962 г. докато режимът в Куба не направи по-големи икономически и социални промени.

От 1982 година Куба е в списъка на САЩ със страни, "подкрепящи тероризма".

Уго Чавес (който почина миналата година) и Фидел Кастро (който отстъпи властта на брат си Раул през 2006 г.) създадоха блока през декември 2004 г. като алтернатива на Организацията на американските държави (ОАД), според тях подчинена на "империализма "на Вашингтон.

След това са създадени Съюзът на южноамериканските нации УНАСУР (12 страни) и Общността на латиноамериканските и карибските държави СЕЛАК (33 страни). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АФП

Международният паспорт на Петко Сертов е в дома му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247500_%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE+%D0%A1%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B2+

 Международният паспорт на съпруга ми е вкъщи, заяви съпругата на изчезналия Петко Сертов – Емилия Сертова по Нова телевизия.

Това потвърди тя по телефона, докато в студиото същото каза и Алексей Петров, че задграничният паспорт на Петко Сертов е в дома му.

"Да, паспортът му е вкъщи, потвърждавам", каза съпругата на Петко Сертов. Тя помоли всеки, който разполага с достоверна и конкретна информация да я предостави на съответните служби. Аз всичко съм казала на службите и се надявам те да си свършат работата, допълни Сертова.

Възможно е тиражирането на различни версии да навреди на Петко Сертов, предупреди Алексей Петров. Може да се окаже, че случаят е прозаичен, както и да се окаже, че случаят е много сложен.

БГНЕС припомня, че по-рано днес Веселин Вучков заяви: "С много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът на Сертов е напуснал България в посока Гърция – потвърдено е с три технически средства, както и от други източници".

Сертов е в неизвестност от следобеда на 5 декември. По-рано тази седмица МВР обяви колата, с която е изчезнал бившият шеф на ДАНС. Издирва се лек автомобил с регистрационен номер СА2987РМ. Според събраната досега информация на службите още същата вечер този автомобил е пресякъл границата с Гърция. След това следите му се губят.

Сертов бе обявен за издирване и от Интерпол на 9 декември, което засили съмненията, че той е напуснал страната.

"Разчитаме на съдействие от съпругата Емилия Сертова, както и на медиите", каза пред бТВ Веселин Вучков. По думите на министъра, Сертов, освен че разполага с много информация, има и рядката способност да я анализира добре, като човек с дълъг стаж в специалните служби. Вучков обаче изрази съмнение, че той би могъл да застраши националната сигурност на България с действията си.

Няколко часа след изказването на Вучков, директорът на Гранична полиция Захарин Пенов обяви, че няма достатъчно данни, че бившият председател на ДАНС Петко Сертов е в Гърция. Пенов поясни още, че камерите на граничния пункт са заснели автомобила, но не и човекът, който го управлява. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

ЗаИнатчийница представи Коледен базар "Приказки от ръце и сърце"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247499_%D0%97%D0%B0%D0%98%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80+%

 Коледен базар "Приказки от ръце и сърце" събра на едно място творци, които изработват ръчно различни неща. Млади хора, отдадени творци показват направени ръчно "приказки" от бродерия, керамика, рисувана коприна, лампи, бижута, предаде репортер на БГНЕС.

Тук можеше да се види всичко, обединено и направено от две магични сили – ръцете и сърцето. Красиви неща, направени от вдъхновени млади творци. Подкрепяйки българските творци и изобщо хората, които оставят по малка частица от себе си във всичко сътворено и докоснато от ръцете им, така организаторите на пазара каниха хората в социалната мрежа на базара. И с чаша греяно вино и коледен дух в сърцата си, приканват гостите докато разглеждат и да решат коя красота да отнесат у дома или на скъп човек!

Организира го Злата Златкова - собственик на ателие за приложни изкуства - ЗаИнатчийница за приложна магия. Избрали да се казва така, защото са се заинатили напук на всичко с изкуство да оцеляват някак си. А и защото смятат, че занаятите са нещо, което има нужда да продължава да съществува в България, те трябва да бъдат интерпретирани и осъвременявани. Злата обясни още, че това е "напук на обстановката, в която хората толкова се затварят в себе си и последното нещо, за което се сещат е изкуство, а имаме огромна нужда от нещо красиво в живота си, за да погледнем по друг начин".

Злата прави такъв базар за първа година и то защото иска да събере на едно място всички любими хора, с които работи. Според нея те са прекрасни творци и в България има нужда хората, които творят невероятни неща, да излязат някъде, някой да ги види. В България е доста трудно да се продават ръчно изработени неща, просто защото те са скъпи и така трудно се борят с китайските и много по-евтини неща на пазара, разказа младата жена. Нормално е обаче да струва по-скъпо, защото е направено и с много труд, а и с много любов. "Всяко едно нещо, изработено на ръка, е часове и часове труд", добави Злата.

Тази година е имало у нас добри базари, на които се видели прекрасни млади хора, които творят неща от всякакъв калибър. Така все повече качествени млади творци успяват да покажат това, което са направили. "Българският пазар има нужда да бъде изчистен, да може да се появяват младите творци, за да може да се цени изкуството", смята тя. Трудно обаче е да се издържат сами, малко са хората, които купуват, които се интересуват от наистина качествено творчество. Имаме още доста път да извървим докато оформим добър вкус – наистина да разпознаваме доброто изкуство от не толкова доброто, защото всеки, който прави нещо такова, трябва и да се старае да подобрява това, което предлага. Тук работя само с такива хора, които искат да стават все по-добри, обясни Злата.

Така в малкото ателие този път се бяха събрали 8 млади творци за Коледа. Сред тях и Николай, който прави красиви лампи. Той не се оплаква, защото това, което изработва се купува и харесва – продава ги в интернет. Те са оригинален продукт, а и да подариш лампа – светлина е удачен и донякъде символен подарък. Николай няма нужда от помощ от държавата, сам работи и е убеден, че хората, които наистина правят добри неща – с политика, без политика ще успеят. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Еберхартер остави каска в Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482204

Олимпийският и световен шампион по ски Щефан Еберхартер остави каската си в култовия бар Happy end, където по традиция завърши откриването на ски сезона в Банско. Той съжали, че не е донесъл още нещо, като видя стената на славата. Гостите бяха забавлявани от Fierce Angel Party, като празникът завърши в ранните утринни часове. Щефан Еберхартер и Мар
Олимпийският и световен шампион по ски Щефан Еберхартер остави каската си в култовия бар Happy end, където по традиция завърши откриването на ски сезона в Банско. Той съжали, че не е донесъл още нещо, като видя стената на славата. Гостите бяха забавлявани от Fierce Angel Party, като празникът завърши в ранните утринни часове. Щефан Еберхартер и Мар

Съветският космически апарат Венера 7 каца на Венера - първото успешно кацане на друга планета

http://chronicles.actualno.com/Syvetskijat-kosmicheski-aparat-Venera-7-kaca-na-Venera---pyrvoto-uspeshno-kacane-na-druga-planeta-news_446169.html

Венера 7 е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР на 17 август 1970 г. 05:38 стандартно време с цел изследване на Венера. Спускаемият апарат навлиза в атмосферата на планетата на 15 декември...

Въоръжен държи над 20 заложници в Сидни

http://asia.actualno.com/Vyoryjen-dyrji-nad-20-zalojnici-v-Sidni-news_446345.html

Австралийския премиер Тони Абът нарече "извънредно тревожен" инцидентът със вземането на заложници, който стана в понеделник в абсолютния център на Сидни. Премиерът даде кратък брифинг за жу...

Мъгла и облаци обгръщат страната

http://society.actualno.com/Mygla-i-oblaci-obgryshtat-stranata----news_446342.html

На много места в низините, котловините и по долините на реките ще има мъгли, в много райони трайни, съобщиха от НИМХ. През деня от запад ще започне увеличение на облачността – първоначално ...

И Сенатът на САЩ одобри бюджет 2015

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482212

Сенатът на САЩ одобри окончателно законопроекта за бюджета на страната за периода октомври 2014 г. - септември 2015 г. Документът, предвиждащ отпускането на 1,1 трилиона долара, вече бе одобрен преди два дни от Камарата на представителите.
Очаква се президентът Барак Обама да подпише законопроекта, преди в полунощ в сряда да изтече срокът за
Сенатът на САЩ одобри окончателно законопроекта за бюджета на страната за периода октомври 2014 г. - септември 2015 г. Документът, предвиждащ отпускането на 1,1 трилиона долара, вече бе одобрен преди два дни от Камарата на представителите. Очаква се президентът Барак Обама да подпише законопроекта, преди в полунощ в сряда да изтече срокът за

Арестуват близки до враг на Ердоган

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482184

Турската полиция предприе вчера операция по задържането на последователи на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, непримирим противник на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Би Би Си. Претърсени са офисите на вестник и телевизия, смятани за свързани с Гюлен.
Силите за борба с тероризма извършили акции в 13 града в цяла Турция,
Турската полиция предприе вчера операция по задържането на последователи на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, непримирим противник на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Би Би Си. Претърсени са офисите на вестник и телевизия, смятани за свързани с Гюлен. Силите за борба с тероризма извършили акции в 13 града в цяла Турция,

Стотици полицаи излязоха на протест в Рио

http://news.ibox.bg/news/id_1140360545

Служителите на реда настояват за въвеждане на по-строги мерки за посегателства срещу полицаи

С 5,4% е скочила средната заплата в Перник

http://pik.bg/с-54-е-скочила-средната-заплата-в-перник-news261404.html

С 5,4% е скочила средната заплата в Перник

С 5,4% е скочила средната заплата в Перник през последното тримесечие на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г. Това сочи справка на Териториалното статистическо бюро.

Средното трудово възнаграждение в Пернишка област е било 606 лв. За обществения сектор тя е 706 лв., а за частния – 573 лв. Перник е на 25 място в страната по средно месечно възнаграждение.
Наетите по трудово и служебно правоотношение в областта към края на септември са намаляли с 233 души и наброяват 26 600. Това е с 0,9% по-малко спрямо предходното тримесечие. Най-голям е относителният дял на ангажираните в дейностите „Преработваща промишленост“ – 25,7%, следван от „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 14,5%. и „Образование“ – 8,3%.

ЕС дал пари на Полша за летища призраци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482220

Европейският съюз отпуснал на Полша повече от 100 млн. евро за изграждането на поне три летища “призраци” на места, където няма достатъчно пътници, предава репортаж на Ройтерс.
Резултатът е блестящи терминали, които дори в пика на туристическия сезон са почти празни и хвърлят милиони, за да привличат авиолинии.
Европейският съюз отпуснал на Полша повече от 100 млн. евро за изграждането на поне три летища “призраци” на места, където няма достатъчно пътници, предава репортаж на Ройтерс. Резултатът е блестящи терминали, които дори в пика на туристическия сезон са почти празни и хвърлят милиони, за да привличат авиолинии.

Руската служба за сигурност разсекрети свой агент в Естония

http://news.ibox.bg/news/id_1219865076

Уно Пуусеп от 1956 г. е предавал на Русия тайни, свързани с Естония, САЩ, НАТО

Маскирани помляха Цюрих с железни пръти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482154

Около 200 маскирани изпотрошиха магазини и банки в центъра на швейцарския град Цюрих с железни пръти и се сбиха с полицията при опита да бъдат озаптени, съобщава АФП.
Сблъсъците станали в петък срещу събота през нощта. Информацията за причините е оскъдна, но полицията посочва, че в навечерието е получила писмо от група, претендираща за автономия.
Около 200 маскирани изпотрошиха магазини и банки в центъра на швейцарския град Цюрих с железни пръти и се сбиха с полицията при опита да бъдат озаптени, съобщава АФП. Сблъсъците станали в петък срещу събота през нощта. Информацията за причините е оскъдна, но полицията посочва, че в навечерието е получила писмо от група, претендираща за автономия.

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев готвят коледно шоу

http://pik.bg/веско-ешкенази-и-мартин-пантелеев-готвят-коледно-шоу-news261390.html

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев готвят коледно шоу

“Нашата прекрасна публика заслужава изненади! По Коледа и Нова година стават чудеса. 30 декември, София, зала “България”, написа в личния си профил в социалната мрежа Веско Ешкенази.В момента той е в Холандия, където живее, но по празниците ще се прибере у нас.

“Повече няма да издам, освен че и Мартин Пантелеев, който еглавен диригент на Софийската филхармония, ще е с мен! А това означава празник и за нас, и за вас”, добави още музикантът.

На 15 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4482213

Виктор Николаев, журналист и тв водещ
Димитър Абаджиев, 
юрист, бивш депутат
Емил Балев, бизнесмен 
Жельо Бойчев, депутат
Илиана Беновска, журналистка                                                                                                                             
Любо Николов, журналист, писател
Виктор Николаев, журналист и тв водещ Димитър Абаджиев, юрист, бивш депутат Емил Балев, бизнесмен Жельо Бойчев, депутат Илиана Беновска, журналистка Любо Николов, журналист, писател

Открива се международна конференция за предизвикателствата пред България като миграционна граница на ЕС

http://pik.bg/открива-се-международна-конференция-за-предизвикателствата-пред-българия-като-миграционна--news261382.html

Открива се международна конференция за предизвикателствата пред България като миграционна граница на ЕС

Международна конференция „Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на Европейския съюз“ ще се проведе днес от 09.30 часа в зала „София“ на Гранд хотел София.

Форумът се организира съвместно от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, „Вилфред Мартенс Център“ и Фондация „Ханс Зайдел“. В конференцията ще вземат участие експерти от ПП ГЕРБ, представители на правителството и на неправителствени организации. 

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4473039

Виктор Николаев, водещ на "Здравей, България" по Нова тв, 35 г.
Жельо Бойчев, депутат от БСП лява България в 43-ото НС, 40 г.
Илиана Беновска, журналистка.
Райна Кабаиванска, оперна
Виктор Николаев, водещ на "Здравей, България" по Нова тв, 35 г. Жельо Бойчев, депутат от БСП лява България в 43-ото НС, 40 г. Илиана Беновска, журналистка. Райна Кабаиванска, оперна

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване