Гръцки и румънски полицаи почнаха работа в Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484527


От днес в зимния курорт Банско работа започнаха гръцки и румънски полицаи. Те ще останат в града почти до края на зимния сезон- 8 март 2015 година.
Вчера бяха посрещнати първите командировани униформени служители от Румъния и Гърция в местната полиция.
Гръцките полицаи ще бъдат в четири смени по три седмици,
От днес в зимния курорт Банско работа започнаха гръцки и румънски полицаи. Те ще останат в града почти до края на зимния сезон- 8 март 2015 година. Вчера бяха посрещнати първите командировани униформени служители от Румъния и Гърция в местната полиция. Гръцките полицаи ще бъдат в четири смени по три седмици,

Варна, Аксаково и Белослав започват изграждане на регионална система за управление на отпадъците

http://web.barometar.net/66147/

Първа копка за изграждане на регионална система за управление на отпадъците направиха днес кметът на Варна Иван Портних , кметовете на общините Аксаково и Белослав – Атанас Стоилов и Желязко Петров, и областният управител Стоян Пасев. Проектът е по оперативна програма „Околна среда“ на обща стойност 34,4 млн. лв. От тях безвъзмездната финансова помощ е 26,9 [...]

Осиновяват в Германия децата на посечената с брадва Троянка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484524

Родителите на посечената от мъжа си Троянка искат да осиновят двете им деца и да ги заведат да живеят при тях в Германия, пише
Родителите на посечената от мъжа си Троянка искат да осиновят двете им деца и да ги заведат да живеят при тях в Германия, пише "Марица". 21-годишната майка беше посечена с брадва от съпруга си в четвъртък в "Столипиново". Бабата и дядото Сергей и Румяна Карагьозови от четири години живеят там. Завърнали се в Пловдив спешно,

Арабист: Рано е да се каже дали похитителят в Сидни е свързан с "Ислямска държава"

http://pik.bg/арабист-рано-е-да-се-каже-дали-похитителят-в-сидни-е-свързан-с-ислямска-държава-news261651.html

Арабист: Рано е да се каже дали похитителят в Сидни е свързан с "Ислямска държава"

"Все още е много рано да се каже дали похитителят в Сидни е свързан организационно с "Ислямска държава", но според мен външните белези говорят, че става въпрос за симпатизант на терористичната групировка, много силно мотивиран," каза арабистът Владимир Чуков пред БНР.

"Това, което изтича като информация, говори за слаба тактическа и военна подготовка. Той е въоръжен с ловджийска пушка и не разполага с оригиналното знаме на "Ислямска държава". Очевидно е, че по-скоро има желание, отколкото възможности, и това ме кара да си обясня желанието на полицията да свърши разправата с него по мирен начин", добави той.

"Инцидентът показва много неприятни неща за самата Австралия. Това не е първият случай, в който държавата на зеления континент е тясно свързана със събитията от световния джихад. Австралийци се бият в Ирак, в Сомалия, т.е. те са част от джихадизма и трябва да кажем, че австралийското общество трябва да предложи алтернативи на тази част от своето общество – ислямска и арабска, която се оставя да бъдат прихванати от световните терористични организации. Тази история е свързана и с това, което се случи през септември тази година. Тогава австралийската полиция предприе много широкомащабна операция, тъй като е получила информация, че привърженици на "Ислямска държава" са готвили много сериозна провокация – да бъде заклан австралийски гражданин на улицата на Сидни, след което  да бъде увит в знамето на "Ислямска държава". В следствие на тази операция са задържани 15 души, от които едно лице е с повдигнати обвинения", обясни арабистът.

По думите на Чуков, кафенето със заложниците се намира в сърцето на града и е на 20-30 метра от местния парламент, наоколо има много банки и корпорации: "Тази клиентела, която обикновено е в това кафене, е елитна. Очевидно мерките за сигурност са били занижени."

Хирурзи от Стара Загора разработиха новаторски метод за чернодробни операции

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/12/15/2438295_hirurzi_ot_stara_zagora_razrabotiha_novatorski_metod/?ref=rss


Лекари от болница "Тракия" в Стара Загора, която преди дни получи акредитация за университетска болница, разработиха метод за по-добър контрол и видимост при сложни операции на черния дроб. Откритието на екипа на доц. Александър Юлианов е публикувано в декемврийския брой на международното медицинско издание Journal of the American College of Surgeons.

"От години търсим по-сигурен и безопасен начин за отделяне на черния дроб от най-големия кръвоносен съд, който се намира зад него....

Дания предяви претенции за Северния полюс

http://www.cross.bg/severniya-polyus-pretentzii-1444168.html

/КРОСС/Дания предяви претенции за Северния полюс, предаде Асошиейтед прес. Страната аргументира своя иск с научни данни, според които континенталният шелф на Гренландия, нейна територия, е свързан с подводен хребет под Северния ледовит океан. Датският министър на външните работи Мартин Лидегор съобщи, че страната му ще предяви официално своите претенции днес в комисия на ООН в Ню Йорк, която е натоварена със задачата да определи на коя държава принадлежи районът. Русия и Канада също желаят да сложат ръка на Северния полюс и на криещите се там енергийни ресурси. Лидегор изрази надежда, че останалите страни с претенции към Арктика ще продължат да „спазват правилата на играта". Съединените щати и Норвегия също имат територии в района. Само Канада и Русия обаче са показали интерес към Северния полюс преди Дания.  

Три нови трансплантации за 2014 година

http://www.cross.bg/byrgas-transplantatzii-transplantatziya-1444189.html

Бургас /КРОСС/ На 12 декември 2014 г. в МБАЛ Бургас 37-годишна жена изпада в мозъчна смърт и е кондиционирана за донор. Близките взимат благородното решение да бъде спасен животът на тежко болни пациенти.Чернодробната трансплантация и бъбречните трансплантации бяха извършени в УБ „Лозенец". Пациентите са в добро постоперативно състояние.Поради липса на подходящ реципиент в България сърцето беше трансплантирано на пациент във Виена по линия на "Евротрансплант".Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изказват своите съболезнования към близките на донора и благодарност към колегите от МБАЛ Бургас, Спешна помощ и трансплантационните екипи.

Кой ще стане любимата риалити звезда на България?

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-vip-bradyr-obrazcov-dom/koj-shte-stane-liubimata-rialiti-zvezda-na-bylgariia-6029012

Петимата финалисти на "Биг Брадър Ол Старс" - Катето Евро, Калина, Китаеца, Тодор Славков и Христо Трифонов, се борят за зрителско одобрение

Градския транспорт в Поморие отново в стандартен график

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Gs9yW0Fh6P4/

От 17.12.2014 г. /сряда/ маршрутът на линиите №1 и №2 на градския транспорт в Поморие влиза в стандартен график. След спирка „Пальокастро” в кв. „Св. Георги”, автобусът ще спира в квартал „Север”, след това на ул. „Странджа”.

Маршрутът на градския транспорт беше променен през месец юни 2014 г., във връзка с изпълнението на първия етап от проекта за реконструкцията на ВиК мрежа на гр. Поморие, част от който обхваща ул. „Странджа” и целия кв. “Север”.

Румънският парламент гласува вот на доверие към кабинета на Виктор Понта

http://www.moreto.net/novini.php?n=274131

Румънският парламент ще гласува вот на доверие към кабинета на премиера Виктор Понта, съобщи Франс прес. В неделя Понта обяви състава на новото си правителство, месец след загубата си на президентските избори в страната от кандидата на десните сили – етническия германец Клаус Йоханис.

Рон Денис: Алонсо няма клауза за напускане на "Макларън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/15/2438317_ron_denis_alonso_niama_klauza_za_napuskane_na_maklarun/?ref=rss


Фернандо Алонсо няма клауза за напускане в договора си с "Макларън", заяви главният изпълнителен директор на компанията Рон Денис.

Британецът категорично опроверга информациите, че двукратният световен шампион ще има възможност да се раздели свободно с тима, ако не получи конкурентен болид за следващия сезон, а при шампионите от "Мерцедес" се отвори свободно място.

"Алонсо има ясен тригодишен договор. Няма клаузи за напускане или каквито и да било други измишльотини да се...

ЕС оставя Гърция в еврозоната

http://www.cross.bg/es-ostavya-gurtziya-v-evrozonata-1444188.html

/КРОСС/ Основната цел на Европейския съюз е да се запази Гърция в еврозоната. Това съобщи „Франс прес", позовавайки се на Съюза. France-Presse с позоваване на ЕС. „Единственият вариант, който ЕК разглежда, е Гърция да остане в еврозоната", поясни представител на ЕС. Слуховете за излизане на Гърция от блока за единна валута се множат на фона на тежката икономическа ситуация, в която се намира страната.

Германия ни праща експерти за съдебната реформа, енергийните проекти и еврофондовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484506

Германия ще прати експерти за помощ на България, които ще я съветват за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейски фондове. За това конкретно се договориха българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел на срещата си, която приключи току-що в канцлерството в Берлин.
Германия ще прати експерти за помощ на България, които ще я съветват за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейски фондове. За това конкретно се договориха българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел на срещата си, която приключи току-що в канцлерството в Берлин.

63,5 км незаконни кабели премахна община Варна

http://web.barometar.net/66145/

63,5 км незаконни кабели – толкова, колкото  приблизително е разстоянието от Варна до Каварна, са премахнати от старта на кампанията за почистване на фасадите на сградите, съобщават от общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Най-много са отстранени в район „Приморски“ от „Пандора“ ЕООД – 18 600 м. Следват 18 300 м, премахнати в район „Одесос“ [...]

КЗП: Внимавайте с покупките на бяла и черна техника в нета

http://www.bnews.bg/article-124472

Продължават проверките в навечерието на Коледа и Нова година на качеството на стоките, които се предлагат на пазара.

Влошаване на платежния баланс през октомври, сочи месечен доклад на БНБ

http://www.cross.bg/evro-mlrd-bvp-1444187.html

/КРОСС/Платежният баланс на България бележи влошаване през десетия месец на 2014-а година с оглед разширяване на дефицита по текущата сметка и поредно влошаване на търговския баланс спрямо предходната година, показват данни на Българската централна банка. Балансът по текущата и капиталовата сметка на България през октомври 2014-а година е отрицателен и възлиза на дефицит от 180,6 млн. евро при излишък за 4,7 млн. евро през октомври 2013-а година. За първите десет месеца на настоящата година текущата и капиталовата сметка е положителна и в размер на 891,3 млн. евро (2,2% от БВП), но при излишък за 1,5953 млрд. евро (или 3,9% от БВП) за същия период на изминалата година, показват днешните данни на Централната банка на страната (БНБ). Балансът по текущата сметка през октомври е отрицателен и възлиза на дефицит от 194,3 млн. евро при дефицит за 46,8 млн. евро преди година, като за първите десет месеца на годината текущата сметка е положителна и възлиза на едва 349,2 млн. евро (0,9% от БВП) при излишък за 1,2366 млрд. евро (3,0% от БВП) за периода януари - октомври 2013-а година. През октомври 2014-а година търговското салдо на страната остава на дефицит от 237,2 млн. евро спрямо дефицит за 187,5 млн. евро преди година (през октомври 2013-а), като търговският дефицит за първите десет месеца на настоящата година е в размер на 2,3458 млрд. евро (цели 5,8% от БВП) при дефицит за 1,8866 млрд. евро (4,6% от БВП) за същия период на миналата година

Въоръжен задигна оборота на бензиностанция в Благоевград

http://www.cross.bg/blagoevgrad-vuoruzhen-benzinostantziya-1444186.html

Благоевград /КРОСС/ Въоръжен обир в Благоевград вдигна полицията на крак. Маскиран мъж насочи дулото на пистолет срещу 51-годишен служител на бензиностанция в промишлената зона в областния град и задигна оборота от 376 лева.Инцидентът е станал в 3:51 часа тази сутрин, а служителите незабавно натиснали паник бутона. На място пристигнал екип от униформени.Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава, съобщава struma.bg.

Цацаров привика на секретна среща службите, иска отчет за Сертов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484483

Секретна среща за изчезването на Петко Сертов се състоя днес, съобщава Нова тв.
Десети ден службите безрезултатно търсят първия шеф на ДАНС. Прокурор номер едно Сотир Цацаров привика на отчет главния секретар на МВР, шефа на столичната полиция и градския прокурор.
Активността на прокуратурата повдигна нови въпросителни.
Секретна среща за изчезването на Петко Сертов се състоя днес, съобщава Нова тв. Десети ден службите безрезултатно търсят първия шеф на ДАНС. Прокурор номер едно Сотир Цацаров привика на отчет главния секретар на МВР, шефа на столичната полиция и градския прокурор. Активността на прокуратурата повдигна нови въпросителни.

Швеция и Дания извикаха руските посланици за обяснение

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/shveciia-i-daniia-izvikaha-ruskite-poslanici-za-obiasnenie-6029008

Причината е инцидентът от петък, когато самолет на скандинавската авиокомпания САС едва не се блъсна в руски самолет

Мъж и жена от Поморие са извършители на взломна кражба на магазин в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/th4Yc_8AGbE/

В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление «Полиция» – Поморие по отношение кражбата на сумата от 100 лв., осъществена на 12.09.т.г. от магазин за дрехи, разположен на поморийската улица «Княз Борис І», в който е проникнато, чрез взломяване на входната врата, са установени извършителите на деянието. Това са криминално проявената Ф.М., 26- годишна и 37 -годишният Д.Д., и двамата от Поморие, съобщиха от пресцентъра на полицията. Работата по случая продължава.

Комисията за защита на конкуренцията иска криминализиране на картелните споразумения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484481

Комисията за защита на конкуренцията предлага на парламента промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе наказателна отговорност за участие в картелни договорки. Това съобщи пред журналисти днес председателят на КЗК Петко Николов, цитиран от bTV.
По думите на Николов, КЗК се опитва да въведе подобна мярка от 2009 г.
Комисията за защита на конкуренцията предлага на парламента промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе наказателна отговорност за участие в картелни договорки. Това съобщи пред журналисти днес председателят на КЗК Петко Николов, цитиран от bTV. По думите на Николов, КЗК се опитва да въведе подобна мярка от 2009 г.

Медведев към Украйна: Да не станете като България

http://www.cross.bg/ykraiina-medvedev-ykrainski-1444184.html

/КРОСС/ Войната можеше да бъде избегната, ако Украйна бе обсъдила с Русия споразумението за асоциирането си с Европейския съюз, пише руският премиер Дмитрий Медведев в статия, публикувана днес във вестник “Независимая газета”. В публикацията, озаглавена “Русия и Украйна: живот по нови правила”, той освен това съветва новите украински власти да се поучат от негативния според него опит на страни като България след присъединяването им към ЕС. Медведев критикува Европейския съюз, че е можел да предотврати много трагедии, включително гражданската война в украинския югоизток, ако е била благоволила снизходително да се съгласи “на съвместно – фактически напълно естествено и необходимо – обсъждане”, предаде РИА Новости. Сваленият от власт украински президент Виктор Янукович водеше преговори за асоцииране с ЕС, обещавайки на страната “европейски избор”, и “опитвайки се едновременно да продължи играта с Русия. В крайна сметка, след икономически анализ на всички рискови и възможни последици, и също така осъзнавайки, че гаранции за сериозно и бързо интегриране от страна на Запада няма, той отложи процеса на асоцииране с ЕС”, гласи версията на Медведев по въпроса, предизвикал прозападната революция в Украйна

Продажбите на западните военни компании продължават да падат и през 2013-а

http://www.cross.bg/prodazhbite-kompanii-sveta-1444185.html

/КРОСС/ Обемът на продажбите на 100-те най-големи производители на оръжия и военни услуги в света през 2013 година е намалял с 2% в сравнение с предходната 2012-а и възлиза на 402 милиарда долара. Това сочат данните на Стокхолмския институт за изследване на мира СИПРИ.Експертите от СИПРИ отбелязват, че като цяло спадът е започнал през 2011 година, но през последните години леко се е забавил. Експертите не изключват, че това се дължи на увеличените продажби на руски компании, както и, до известна степен, на фирми от други страни, по-специално Бразилия, Индия Турция, Южна Корея и Сингапур.Спад в продажбите се наблюдава, по-специално, у компаниите в САЩ и Канада. В същото време, според СИПРИ, през 2013 година, продажбите, реализирани от руски компании, са нараснали с до 20%. Въпреки намаляването на оборота им, производителите от Северна Америка и Западна Европа се задържат начело на световното производство. След Втората световна война челната десетка от компании в световен мащаб се пада на производители от тези два региона.В света през 2013 г. най-голям оборот е реализирала американската компания "Локхийд Мартин" - 35.49 млрд. долара, следвана от "Боинг" и британската BAE Systems.Най-големият германски производител на оръжие - "Райнметал", е на 32-ро място в света. Според някои информации тази компания е "смазала" продажбите си в чужбина с подкупи от около 43 млн. евро, които са отишли в джобовете на високопоставени служители и военни.

Цацаров привика службите на секретна среща, иска отчет по случая Сертов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484469

Секретна среща за изчезването на Петко Сертов се състоя днес, съобщава Нова тв.
Десети ден службите безрезултатно търсят първия шеф на ДАНС. Прокурор номер едно Сотир Цацаров привика на отчет главния секретар на МВР, шефа на столичната полиция и градския прокурор.
Активността на прокуратурата повдигна нови въпросителни.
Секретна среща за изчезването на Петко Сертов се състоя днес, съобщава Нова тв. Десети ден службите безрезултатно търсят първия шеф на ДАНС. Прокурор номер едно Сотир Цацаров привика на отчет главния секретар на МВР, шефа на столичната полиция и градския прокурор. Активността на прокуратурата повдигна нови въпросителни.

Удари ме толкова силно, че обеците ми изхвърчаха!

http://www.bnews.bg/article-124481

Лекарката от Раковски, която бе бита през нощта в неделя, е била нападана от роми и друг път.

Маскиран мъж нахлу в бензиностанция в Благоевград, задигна оборота и изчезна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484465

Въоръжен обир в Благоевград вдигна полицията на крак. Маскиран мъж насочи дулото на пистолет срещу 51-годишен служител на бензиностанция в промишлената зона в областния град и задигна оборота от 376 лева, съобщава struma.bg.
Инцидентът е станал в 3:51 часа тази сутрин, а служителите незабавно натиснали паник бутона.
Въоръжен обир в Благоевград вдигна полицията на крак. Маскиран мъж насочи дулото на пистолет срещу 51-годишен служител на бензиностанция в промишлената зона в областния град и задигна оборота от 376 лева, съобщава struma.bg. Инцидентът е станал в 3:51 часа тази сутрин, а служителите незабавно натиснали паник бутона.

Дефлацията за ноември е в размер на 0,4%

http://econ.bg/Новини/Дефлацията-за-ноември-е-в-размер-на-0-4-_l.a_i.625133_at.1.html

Месечната инфлация за ноември е в размер на минус 0,4%. Това показва, че налице е дефлация. В сравнение с края на 2013 г. дефлацията за единадесетия...

ВиК ремонтът на бул „Владислав Варненчик“ приключва най-рано в сряда

http://www.moreto.net/novini.php?n=274132

Най-рано в сряда (17.12.2014г.) движението по булевард „Вл. Варненчик“ ще бъде нормализирано, а аварията, заради която там е въведено ограничение, ще бъде отстранена, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. В момента на кръстовището на бул.

Въоръжен мъж нахлу в бензиностанция в Благоевград, задигна целия оборот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484453

Въоръжен обир в Благоевград вдигна полицията на крак. Маскиран мъж насочи дулото на пистолет срещу 51-годишен служител на бензиностанция в промишлената зона в областния град и задигна оборота от 376 лева, съобщава struma.bg.
Инцидентът е станал в 3:51 часа тази сутрин, а служителите незабавно натиснали паник бутона.
Въоръжен обир в Благоевград вдигна полицията на крак. Маскиран мъж насочи дулото на пистолет срещу 51-годишен служител на бензиностанция в промишлената зона в областния град и задигна оборота от 376 лева, съобщава struma.bg. Инцидентът е станал в 3:51 часа тази сутрин, а служителите незабавно натиснали паник бутона.

България с най-ниски заплати в ЕС през 2012 година

http://www.cross.bg/evro-tryd-evrozonata-1444183.html

/КРОСС/Заплатите в България през 2012 година са били най-ниските в ЕС със средно 3,4 евро на час. Най-високи са били в Дания с 40,1 евро на час, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Общо разходите за труд на час са възлизали на средно 24,2 евро в ЕС и 29,3 евро в еврозоната. В сравнение с 2008 г. разходите за труд на час през 2012 г. са се увеличили с 10,9% в ЕС и с 11,8% в еврозоната. Както в ЕС, така и в еврозоната, разходите за труд на час през 2012 г. са били най-ниски в сектора на хранително-вкусовата промишленост - 14,4 евро в ЕС и 16,9 евро в еврозоната. Най-високи са били в сектора на финансовите и застрахователните дейности с 41,2 евро в ЕС и 48,5 евро в еврозоната. През 2012 г. най-високите средни разходи за труд на час са били регистрирани в Дания с 40,1 евро, следвана от Белгия с 38 евро, Швеция с 37,3, Франция 34,6 евро и Люксембург 34,1 евро. Най-ниски са били в България с 3,4 евро, следвана от Румъния с 4,1 евро, Литва с 5,9 евро и Латвия с 6 евро. В промишлеността най-високи средни разходи за труд на час са регистрирани в Белгия с 42 евро, Швеция с 41,4 евро и Дания с 40,6 евро, а най-ниски са били в България с 2,8 евро, Румъния с 3,7 евро и Латвия и Литва с по 5,5 евро. Средните разходи за труд на час в промишлеността през 2012 г. са били 24,7 евро в ЕС и 31,2 евро в еврозоната

ООН размаха пръст на Украйна

http://news.ibox.bg/news/id_418001594

Комисариатът призова Киев да преосмисли политиката си

КЗК иска картелните договорки да се смятат за престъпление

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/12/15/2438287_kzk_iska_kartelnite_dogovorki_da_se_smiatat_za/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага на парламента промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе наказателна отговорност за участие в картелни договорки, съобщи днес председателят на комисията Петко Николов, цитиран от БТА.

По думите на Николов КЗК се опитва да въведе подобна мярка от 2009 г. В повечето страни на ЕС има подобна наказателна практика, посочи той. Председателят на антимонополния регулатор не каза какви трябва да са наказанията, но по думите му...

Без анцуг за празниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484343

Наскоро, докато се ровех из интернет по работа, попаднах на видео, в което българско семейство посрещаше Дядо Коледа у дома си. Всичко си беше, както си го представяте - отрупана маса с храна, чисто, по провинциално скромно и подредено апартаментче, светеща елха, родители, момиченце с опашчици... И, да - всички по анцузи! Чак мило да ти стане
Наскоро, докато се ровех из интернет по работа, попаднах на видео, в което българско семейство посрещаше Дядо Коледа у дома си. Всичко си беше, както си го представяте - отрупана маса с храна, чисто, по провинциално скромно и подредено апартаментче, светеща елха, родители, момиченце с опашчици... И, да - всички по анцузи! Чак мило да ти стане

Иван Кутевски пред 24 часа: Нищо необичайно нямаше в поведението на Петко Сертов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484454

Нищо необичайно нямаше в поведението на Петко Сертов, когато се видяхме в петък сутринта. Това каза пред 24 часа онлайн Иван Кутевски, главен съветник на шефа на
Нищо необичайно нямаше в поведението на Петко Сертов, когато се видяхме в петък сутринта. Това каза пред 24 часа онлайн Иван Кутевски, главен съветник на шефа на "Обединени енергийни търговци" Ангел Божилов. Сертов е съветник във фирмата, получавал е 3 хиляди лв. месечно, за да помага с юридически съвети за опазване на международните лицензи на

Отложиха делото срещу отнемането на лиценза на КТБ за догодина

http://econ.bg/Новини/Отложиха-делото-срещу-отнемането-на-лиценза-на-КТБ-за-догодина_l.a_i.625222_at.1.html

Делото срещу отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) бе отложено от Върховния административен съд (ВАС) за 9 февруари 2015 г....

Кой ще понесе отговорност след като Белардели съсипе и Спартак-Варна?

http://web.barometar.net/66142/

Кой доведе скандалният италиански предприемач Пиетро Белардели в Спартак-Варна се питат фенове на клуба? Докъде ще стигне славният в миналото клуб, когато за спортно-технически директор е назначен човек със съмнителна репутация? Знае ли какво прави Антон Фажев и хората зад гърба му или вече им е все едно какво ще стане със Спартак-Варна? – това [...]

ДАНС нагази в политически коментари

http://www.mediapool.bg/dans-nagazi-v-politicheski-komentari-news228356.html

Ръководството на деполитизираната Държавна агенция "Национална сигурност” (ДАНС) си позволи политически оценки и коментари в официалното становище, с което се противопоставя на законодателните промени, които ще променят структурата на ДАНС, начина за избор на председател и най-вероятно самия председател и заместниците му. С проекта на ГЕРБ, приет в петък на първо четене от правната комисия, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) се извежда от ДАНС и се връща в МВР, а освен това се възстановява правото на президента да назначава с укази председателя на ДАНС и главния секретар на МВР. През май 2013 г., веднага след идването си на власт, мнозинството на БСП и ДПС, подкрепяно от "Атака", одобри светкавично законодателни промени, с които прехвърли ГДБОП в ДАНС, отне правомощието на държавния глава да има последната дума за назначението на шефа на мегаанцията, след което избра депутата от ДПС Делян Пеевски за неин началник. Избухналите многохилядни граждански протести доведоха до оттеглянето на Пеевски и вместо него за председател бе избран настоящият ръководител на ДАНС Владимир Писанчев. Дотогава председателят на ДАНС бе определян от Министерския съвет и назначаван с указ на президента. Сега от ГЕРБ посочват, че промените при кабинета "Орешарски" са били направени с оглед "превземането на една от българските служби за сигурност от олигархични кръгове" и затова се налага връщането на предишните разпоредби. Ето как ДАНС отвръща на това: "Така изложени мотивите навеждат аргументи за липсата на безпристрастност и независимост на Народното събрание (НС) и обвързаността му с определени олигархични кръгове. В този смисъл, недоверие е изказано не към реда за избиране на председателя на ДАНС, а към избралия го орган, в състава му към момента на избирането". "Не са посочени аргументи, които по категоричен начин да обосноват предимството председателят на ДАНС да се назначава с указ на президента пред това да се избира от Народното събрание. Нещо повече, считаме, че Народното събрание би могло да докаже необвързаността си от определени кръгове именно чрез правилния избор на председател на ДАНС", посочва ръководството на агенцията. ДАНС се обявява и срещу предвидената възможност за предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя и заместник -председателите й при  "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на Агенцията”. Според ДАНС тази формулировка е много обща и не е ясно кой ще преценява наличието на въпросните обстоятелства. Освен това агенцията е против даването на правомощия на премиера да прекратява пълномощията на зам.-председателите на ДАНС. В становището до ресорните парламентарни комисии, публикувано на интернет страницата й, се посочва, че промените не са подробно мотивирани и анализирани. Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов (ГЕРБ) коментира в понеделник, че позицията на ДАНС не е изненадваща и даде ясен сигнал, че управляващите няма да се съобразят с нея. "Поставя се въпросът за това, че тази промяна не е полезна за служителите на ДАНС. Аз искам обаче да отвърна със следния въпрос:За кои служители на ДАНС няма да е полезна? Какъв анализ беше направен през месец юни 2013 година, когато за по-малко от 10 дни беше извършена тази сериозна структурна промяна, която доведе до това ГД "Борба с организираната престъпност“ да се закрие в МВР и да се създаде Звено за противодействие на организираната престъпност в ДАНС?“, заяви Ципов Посочените от управляващите аргументи, че връщането на ГДБОП в МВР е заради критика от Европейската комисия, според ДАНС не са валидни, тъй като критиката е била само срещу начина, по който без обсъждане е извършено прехвърлянето на службата. За самите структурни промени ЕК била посочила, че "реорганизацията би могла до доведе до известно положително развитие". В доклада на ЕК от януари т.г. обаче съвсем недвусмислено се посочва, че ДАНС в момента е "хибридна" институция – от една страна, натоварена с разузнавателни функции, а от друга – с разследващи и полицейски.   "ДАНС сега се занимава с организираната престъпност на местни и траснационални престъпни структури, с митниците, валутата, данъчната и осигурителната система, с трафика на хора, с киберпрестъпленията, с интелектуалната собственост, подправянето на пари, платежните инструменти, документните измами и злоупотребите с еврофондове – когато се счита, че тези престъпления са свързани с националната сигурност, но разграничителната линия за това изглежда неясна. Това означава също, че ДАНС разследва корупцията на високо равнище. ДАНС може също така да задържа и обискира хора", посочват експертите на ЕК. Според тях има риск от объркване между разузнаване и разследване с възможност разследването на организираната престъпност да стане по-зависимо. Проблемът се задълбочава и от включването в компетенциите на ДАНС на разследвания срещу съдии и прокурори, посочва още Еврокомисията, която рязко критикува и избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Другият аргумент, посочен от Писанчев и екипа му е, че сегашното управляващо мнозинство тръгва да променя закона без какъвто и да било анализ на постигнатите професионални резултати в дейността на агенцията през изтеклата една година след преминаването на бившата ГДБОП в нейния състав. В тази връзка агенцията прилага статистически данни, според които през годината са проведени 270 операции, иззети са 710 кг хероин, 29 кг кокаин и други. ДАНС смята за немотивирано и предстоящото отнемане на функциите й по разследване на престъпления. Агенцията посочва, че инструкцията за взаимодействие между Прокуратурата и ДАНС съдържа изчерпателен списък на престъпленията, разследването по които ще се извършва от разследващи агенти. "Дейността по разследване от ДАНС предоставя по - добра възможност за взаимодействие и координация между структурните звена на Агенцията, придобиващи дадена информация, и разследващите органи в състава на ДАНС, които използват тази информация за доказване на извършени престъпления по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс. По този начин се постига процесуална икономия и добра координация в рамките на едно и също ведомство", посочват от агенцията.  Освен това премахването на разследващите структури ще доведе до премахване на екипността с прокуратурата и "сериозно затормозяване на съвместната работа по досъдебни производства".  Така ще се забавят разследванията по водените в ДАНС разследвания, тъй като ще се наложи те да бъдат възложени на други органи. "Подобно законодателно решение, като предложеното в законопроекта, би засегнало над 400 досъдебни производства, касаещи случаи на организирана престъпност и корупция, по които има обвиняеми лица, включително и такива с мярка за неотклонение “задържане под стража”, твърдят от ДАНС. ДАНС настоява да запази подслушването  Агенцията е и срещу готвеното закриване на специализирана дирекция "Технически операции”, като посочва, че от съществено значение за изпълнение на дейностите й е правомощието да използва и прилага СРС. Очаква се управляващите да отразят това искане, но само за определени ситуации. ДАНС ще продължи да ползва СРС, но само в рамките на контраразузнавателните й функции, както и срещу течове на информация от специализираната служба за подслушване - Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), съобщи в. "Сега" в понеделник. ДАНС има и резерви към въвеждането на конкурсното начало при назначаването на държавни служители в агенцията, тъй като това би позволило разкриване на самоличността на хора от агенцията.  

Ани Салич и Ники Дойнов най-популярните водещи на Нова

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/ani-salich-i-niki-dojnov-naj-populiarnite-vodeshti-na-nova-6029010

Според директора на „Новини и актуални предавания” в Нова Дарина Сарелска хората ценят три неща в журналистите – да са смели, да не спестяват неудобните въпроси и да са чувствителни към хората

Габровец плати сметка за вода с 5,4 кила стотинки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484442

С жълти монети от 1 и 2 стотинки габровецът Пейо Делчев плати месечната си сметка за вода от 34.70 лв. Кантарът показал, че дребните стотинки тежат точно 5.4 кг. Сумата е начислена за 15 кубика вода.
"Така изразявам личния си протест срещу ВиК. В касовата бележка има начислена такса и за пречистване на вода,
С жълти монети от 1 и 2 стотинки габровецът Пейо Делчев плати месечната си сметка за вода от 34.70 лв. Кантарът показал, че дребните стотинки тежат точно 5.4 кг. Сумата е начислена за 15 кубика вода. "Така изразявам личния си протест срещу ВиК. В касовата бележка има начислена такса и за пречистване на вода,

Южноафриканката Ролийн Строс е новата „Мис Свят”

http://www.moreto.net/novini.php?n=274084

Представителката на Южна Африка Ролийн Строс спечели титлата „Мис Свят 2014”. Това стана на пищен спектакъл в Лондон. Подгласнички на 22-годишната южноафриканка станаха „Мис Унгария" Едина Кюлсар и „Мис САЩ" Елизабет Сафрит.

КЗК иска криминализиране на картелните споразумения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484463

Комисията за защита на конкуренцията предлага на парламента промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе наказателна отговорност за участие в картелни договорки. Това съобщи пред журналисти днес председателят на КЗК Петко Николов, цитиран от bTV.
По думите на Николов, КЗК се опитва да въведе подобна мярка от 2009 г.
Комисията за защита на конкуренцията предлага на парламента промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе наказателна отговорност за участие в картелни договорки. Това съобщи пред журналисти днес председателят на КЗК Петко Николов, цитиран от bTV. По думите на Николов, КЗК се опитва да въведе подобна мярка от 2009 г.

Роумингът в балканските страни, извън ЕС, поевтинява от юни догодина

http://www.cross.bg/royming-yslygite-telefoni-1444181.html

/КРОСС/ Цените на роуминг услугите в страните от Западните Балкани ще бъдат намалени от края на юни догодина, съобщава черногорската преса.На среща на регулаторните органи на държавите от региона в Белград било договорено новите тарифи за мобилните телефони да започнат да важат от средата на лятото, а не от началото на 2015 г., както беше обявено по-рано. От идното лято разговорите и изпращането на кратки текстови съобщения в роуминг ще бъде с 50% по-евтино, а цената на интернет услугите ще бъде с 9 пъти по-ниска от сегашната.Намаляването на цените за роуминг услугите се прави въз основа на договора, подписан в края на септември в Будва от Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора. Той предвижда максималните цени на разговорите, изпращането на съобщения и преносът на данни чрез мобилните телефони в роуминг да бъдат на равнището на цените в страните-членки на ЕС.От 1 юли гражданите на ЕС плащат с 50% по-ниски цени в роуминг, като първа стъпка към цялостното премахване на тази тарифа, планирано до края на 2015 г., съобщава Нова телевизия.

Над 80% от прокурорите: Прокуратурата не работи

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/nad-80-ot-prokurorite-prokuraturata-ne-raboti-6029007

Държавните обвинители дават разнопосочни оценки за досегашните действия на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров

Горски скочи от камиона си, гумите го премазаха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484426

Горски бере душа след инцидент в странджанската местност "Босна". 28-годишният Кемран Тахиров карал "ЗИЛ 157", натоварен с дърва. Край созополското село Индже Воевода, при изкачване по нагорнище, загубил контрол върху него и камионът тръгнал назад.
Кемран се изплашил, че не може да овладее тежкия камион, отворил вратата и скочил, падайки на шосето.
Горски бере душа след инцидент в странджанската местност "Босна". 28-годишният Кемран Тахиров карал "ЗИЛ 157", натоварен с дърва. Край созополското село Индже Воевода, при изкачване по нагорнище, загубил контрол върху него и камионът тръгнал назад. Кемран се изплашил, че не може да овладее тежкия камион, отворил вратата и скочил, падайки на шосето.

Сърце на българка спаси австриец

http://www.bnews.bg/article-124477

В България соколо 1100 души чакат за трансплантация като 900 от тях се нуждаят от бъбрек, другите от черен дроб, бял дроб, а един от черва.

Искаш ли да станеш репортер? Ела да се учиш при нас!

http://business.actualno.com/Iskash-li-da-stanesh-reporter-Ela-da-se-uchish-pri-nas-news_446527.html

Медийна агенция Webground набира младежи и девойки за 3-месечен практически курс по журналистика в обществено-политическата и спортната сфера. След изтичане на периода, всеки курсист ще получи официал...

"Горещото" предложение на Hyundai е i30 Turbo

http://cars.actualno.com/Goreshtoto-predlojenie-na-Hyundai-e-i30-Turbo-news_446492.html

Миналата седмица Hyundai показа снимки на обновения си модел i30, на върха на който застава версията Turbo. Това е и най-важната новина, касаеща фейслифта на модела в средата на жизнения му цикъл. Tur...

Меркел не очаква до края на годината ЕС да реши за нови санкции срещу Русия

http://europe.actualno.com/Merkel-ne-ochakva-do-kraja-na-godinata-ES-da-reshi-za-novi-sankcii-sreshtu-Rusija-news_446529.html

Германският канцлер Ангела Меркел не очаква на срещата на върха на ЕС на 18-19 декември да се вземе решение за нови санкции срещу Русия. "На срещата не се очакват никакви конкретни решения за...

Ердоган поиска от ЕС да не се меси във вътрешните работи на Турция

http://asia.actualno.com/Erdogan-poiska-ot-ES-da-ne-se-mesi-vyv-vytreshnite-raboti-na-Turcija-news_446531.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска днес от ЕС да не се меси във вътрешните работи на Турция в първия си коментар за вчерашната полицейска операция, предадоха световните агенции и турските ...

Василева: 78 язовира ще бъдат изведени от експлоатация

http://society.actualno.com/Vasileva-78-jazovira-shte-bydat-izvedeni-ot-eksploatacija-news_446525.html

78 язовира в предавариен режим ще бъдат изведени от експлоатация. За целта на "Напоителни системи" ще бъдат отпуснати 500 000 лева. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Ва...

Земеделци: Догодина българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара

http://society.actualno.com/Zemedelci-Dogodina-bylgarskite-plodove-i-zelenchuci-shte-izcheznat-ot-pazara-news_446533.html

През 2015 г българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара. За това алармират 11 неправителствени организации в сектор овощарство и зеленчукопроизводство, които обединяват над 200 хиляди малки ...

Инспектори на БАБХ прибирали до 35 000 лева от такса „Спокойствие”

http://www.cross.bg/leva-taksa-turgovtzi-1444180.html

/КРОСС/ Между 20 лева и 35 000 лева са прибирали служители на Агенцията по безопасност на храните от търговци в Пловдив и областта от такса „Спокойствие". Това разкри депутатът и зам. председател на Патриотичния фронт Борис Ячев.По думите му само за последните два дни той е получил 14 сигнала от различни търговци, които смята да внесе в прокуратурата. „Имало е и случаи, когато от търговци са искани пари, за да не им бъдат налагани максимални глоби. В друга ситуация, хранителни продукти, които е трябвало да бъдат унищожени като негодни, са били запазвани и отново пускани на пазара, срещу съответното заплащане", разказа още депутатът.Той бе категоричен, че в годините назад е имало над 50 подобни сигнала, като след извършени проверки са уволнявани инспектори, които обаче са връщани на работа след няколко месеца.„Това е такса да не бъдеш обезпокояван от съответните инспектори по храните. Тази такса се налага повсеместно на всички, като се започне от малките павилиончета, които продават закуски, която варира между 15 и 20 лева, и се стигне до няколко хиляди лева за големите складове, които се занимават с хранителни добавки, подправки, обработка на месо. Имам информация за между 25 000 и 35 000 лева, и става дума за периодичност", обясни той. Шефът на Областната дирекция на Агенцията Теодора Севова остана много изненадана от информацията

Народният театър остана без директор

http://www.cross.bg/vasev-teatur-direktor-1444182.html

/КРОСС/Народният театър "Иван Вазов" от днес остава без директор. Павел Васев, който е на поста от 2009 г., излиза в пенсия. От Министерството на културата съобщиха, че на Васев е предложено да удължи мандата си до избирането на нов директор, но той категорично отказал заради здравословни проблеми. От ведомството отрекоха слуха, че Васев ще става съветник на Вежди Рашидов по международните въпроси. Очаква се до края на тази седмица Рашидов да назначи временен директор на Народния театър до март, когато се очаква да приключи цялата процедура по бъдещия конкурс за шефския пост. Из театралните среди вече се обсъжда кой ще е новият началник, но няма много желаещи. Стефан Данаилов бил канен лично от Вежди Рашидов, но отказал, разказа актриса от трупата на Народния театър. "Първо трябва да се обяви конкурсът. След един месец ще се разберат имената на тези, които са подали концепции за това как трябва да се развива Народният театър. После ще излязат имената на тези, които са допуснати до конкурса. Те се определят от назначена от министъра на културата комисия, предимно от юристи. Тези, които не са допуснати, може да отправят своите възражения, включително и до Върховния административен съд. Чак след това има събеседване с комисия, защита на концепцията. Това е дълга процедура. Ако условно кажем, че се открие на първи януари, реално може да приключи между 1 и 30 март", обясни Павел Васев

Хиноки е благоухание на дъскорезница, което химиците добавят в парфюмите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4480964

Антоан Мезондьо – трето поколение френски парфюмер, е популярен с добрите миризми, които създава, но е изключителен егоцентрик. Затова колегите му отказват да работят в екип с него.
От своя страна дори и сам той се справя отлично. Парфюмите му се смятат за по-годни и по-издържани от тези на неговите учители – баща му и дядо му, които също са в инд
Антоан Мезондьо – трето поколение френски парфюмер, е популярен с добрите миризми, които създава, но е изключителен егоцентрик. Затова колегите му отказват да работят в екип с него. От своя страна дори и сам той се справя отлично. Парфюмите му се смятат за по-годни и по-издържани от тези на неговите учители – баща му и дядо му, които също са в инд

Дания предяви претенциите си за Северния полюс

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/15/2438283_daniia_prediavi_pretenciite_si_za_severniia_poljus/?ref=rss


Дания предяви претенции за Северния полюс, предаде Асошиейтед прес.

Научни данни показват, че континенталният шелф на Гренландия, която е датска територия, е свързан с подводен хребет под Северния ледовит океан, заяви датският министър на външните работи Мартин Лидегор.

Лидегор съобщи, че страната му ще предяви официално своите претенции в понеделник в комисия на ООН в Ню Йорк, която е натоварена със задачата да определи на коя държава принадлежи районът.
 
Русия...

Руски робот-заварчик надмина всички аналози в света

http://www.cross.bg/analozi-zavaryavane-energiiini-1444178.html

/КРОСС/ Учени от Томск успяха да надминат целия свят, те създадоха робот за заваряване на горивни елементи, който превъзхожда всички чуждестранни аналози, съобщи «Вести.ру». Роботът е компактен и не изисква отделни енергийни установки за работа. Той ще бъде много необходим на Новосибирския завод за химични концентрати, по чиято поръчка е произведен. Роботизираната линия е необходима на предприятието за заваряване на енергийни елементи на атомен реактор. На такъв род предприятия се предявяват по-специални изисквания за безопасност. В последствие тръби ще регулират скоростта на атомната реакция на всички руски и някои чуждестранни АЕЦ. Служител на катедрата по оборудване и технологии към Томския политехнически университет Антон Гординец пояснява: "Самият процес на заваряването продължава части от секундата, няма прегряване на метала, отсъства неговата деформация, а качеството и здравината на съединението остават на много високо ниво». „За да може да бъде разработено всяко съединение, всяка тръба с капачка трябва да бъде здраво заварена, ние разработихме нужната за това установка", отбелязва завеждащ на катедрата Алексей Кисельов. Най-голямата гордост на учените е източникът на захранване

Франция забранява Uber от 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/15/2438281_franciia_zabraniava_uber_ot_2015_g/?ref=rss


Транспортната услуга UberPop ще бъде забранена във Франция от първи януари, обяви министерството на вътрешните работи, цитирано от "Ройтерс". Това е поредният опит на регулаторите да ограничат "нерегламентираните таксита".

Днес профсъюзите на таксиметровите шофьори организираха и протестни действия срещу Uber, като блокираха 260 километра пътища около Париж по време на сутрешния пиков час.

"Не само, че е незаконно да се предоставя такава услуга, но тук налице е и истинска...

Жребият за Шампионска лига: Бербатов срещу Арсенал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484385

В Нион беше теглен жребият за осминафиналите в Шампионската лига.
Първите мачове ще се играят на 17/18 и 24/25 февруари, а реваншите на 10/11 и 17/18 март.
Бившият нападател на лондонския "Тотнъм" Димитър Бербатов и неговият сегашен клуб "Монако" срещат "Арсенал".
Ето и всички двойки за осминафиналите:
Пари Сен Жермен - Челси
Манчестър Сити -
В Нион беше теглен жребият за осминафиналите в Шампионската лига. Първите мачове ще се играят на 17/18 и 24/25 февруари, а реваншите на 10/11 и 17/18 март. Бившият нападател на лондонския "Тотнъм" Димитър Бербатов и неговият сегашен клуб "Монако" срещат "Арсенал". Ето и всички двойки за осминафиналите: Пари Сен Жермен - Челси Манчестър Сити -

Пострадалите от КТБ се обединиха в асоциация

http://www.cross.bg/subranie-prava-predsedatel-1444179.html

София /КРОСС/ На 14.12.2014г в парк хотел "Москва" се учреди Асоциация на пострадалите от КТБ. Целта на организацията е да защитава с всички легални средства накърнените права пострадалите - пряко или косвено, физически или юридически лица, в личен или обществен план от казуса "КТБ".Управителният съвет е с членове - г-жа Людмила Божкова, Иван Андонов - юрист, Володя Златев - юрист, Миглена Камполо и Божидар Томалевски, а за председател бе избран - Божидар Томалевски.Учредителното събрание бе председателствано от д-р Борислав Миланов - председател на УС на БЗС.Наети са няколко български и 3 чужди адвокатски кантори, които ще заведат жалби и исков, както пред българските институции, така и в Европа.На учредителното събрание бяха прочетени и подписани жалбите до ЕК и исковете до българският съд.Учредителите и новоприсъединилите се членовеса категорични, че ще съдят държавата до дупка. Възмутени сме от некоректната информация, дадена във вестник Труд - стр. 18 със снимка от нашето учредително събрание и се разграничаваме от каквито и да било нелегитимни сдружения с неясни цели.Възмутени сме от подобни спекулации, без автор в авторитетен български ежедневник.Официален брифинг ще бъде даден в четвъртък - 17.12.2014г от 12 часа в БТА. Снимка: Булфото, всички права запазени

Варна на полуфинал в конкурс за най-добра българска снимка за 2014

http://www.moreto.net/novini.php?n=274128

Фотос на слънчевия часовник на входа на Морската градина се класира на полуфинал в конкурса за най-красива българска снимка за 2014. Изображението успя да събере повече гласове от конкурентната му снимка на нощен Царевец от Велико Търново.

"Ливърпул" изтегли "Бешикташ" с Демба Ба в Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/15/2438267_livurpul_iztegli_beshiktash_s_demba_ba_v_liga_evropa/?ref=rss


Английският вицешампион "Ливърпул" ще срещне турския "Бешикташ" в 1/16-финалите на Лига Европа. "Мърсисайдци" ще бъдат домакини в първия мач на 19 февруари и ще гостуват в реванша на 26 февруари.

Двата отбора ще се срещнат за втори път в европейските клубни турнири. Те бяха в една група в Шампионската лига през сезон 2007/2008. "Бешикташ" спечели с 2:1 в Истанбул, но "Ливърпул" се наложи в ответния мач с 8:0, което и до днес остава рекорд за най-голяма победа в турнира.

В...

Секретна среща за изчезването на Сертов в прокуратурата

http://www.cross.bg/prokyratyrata-sreshta-sertov-1444177.html

София /КРОСС/ Прокурори, заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и директора на Столичната полиция Младен Маринов са се събрали на работна среща в прокуратурата, за да обсъдят издирването на Петко Сертов, съобщи БНТ.Припомняме, че бившият председател на ДАНС изчезна преди 11 дни и до момента няма никакви данни за местонахождението му. Властите работят по всички възможни версии.Той беше издирван с хеликоптер заради склонноста си да пътува на трудно достъпни места, но безузпешно. Данните, че е преминал гръцката граница също не се потвърдиха категорично.

Среща за изчезването на Петко Сертов в прокуратурата

http://www.cross.bg/prokyratyrata-petko-sertov-1444177.html

София /КРОСС/ Прокурори, заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и директора на Столичната полиция Младен Маринов са се събрали на работна среща в прокуратурата, за да обсъдят издирването на Петко Сертов, съобщи БНТ.Припомняме, че бившият председател на ДАНС изчезна преди 11 дни и до момента няма никакви данни за местонахождението му. Властите работят по всички възможни версии.Той беше издирван с хеликоптер заради склонноста си да пътува на трудно достъпни места, но безузпешно. Данните, че е преминал гръцката граница също не се потвърдиха категорично.

Норвежката полиция проучва шпионско оборудване, открито в центъра на Осло

http://www.mediapool.bg/norvezhkata-politsiya-prouchva-shpionsko-oborudvane-otkrito-v-tsentara-na-oslo-news228355.html

Норвежката полиция проучва шпионско оборудване, открито в центъра на Осло, предаде Асошиейтед прес.   Органите на реда са предупредили местни политици, че е възможно телефонните им разговори да се подслушват, тъй като в центъра на норвежката столица са били открити подслушвателни устройства. Полицията отказа да разкрие подробности, докато разследването продължава. Шпионажът е широко разпространен в Норвегия през последните няколко години, ограничи се да каже нейна представителка.   Това изявление бе направено, след като норвежки медии съобщиха, че незаконни подслушвателни и проследяващи устройства са били открити във фалшиви станции на мобилни оператори.   Разследване на вестник "Афтенпостен" разкри наличието на шпионската апаратура, която позволява да бъдат следени телефонни разговори и да бъдат проследявани хора.   Едно от откритите устройства е толкова сложно и скъпо, че вероятно е било поставено от чужда държава.

Бербатов срещу Арсенал в Шампионската лига

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484412

В Нион беше теглен жребият за осминафиналите в Шампионската лига.
Първите мачове ще се играят на 17/18 и 24/25 февруари, а реваншите на 10/11 и 17/18 март.
Бившият нападател на лондонския
В Нион беше теглен жребият за осминафиналите в Шампионската лига. Първите мачове ще се играят на 17/18 и 24/25 февруари, а реваншите на 10/11 и 17/18 март. Бившият нападател на лондонския "Тотнъм" Димитър Бербатов и неговият сегашен клуб "Монако" срещат "Арсенал". Ето и всички двойки за осминафиналите: Пари Сен Жермен - Челси Манчестър Сити -

Волен Сидеров си купи тениска на ЦСКА

http://offnews.bg/news/n_1/n_431625.html

Лидерът на Атака Волен Сидеров взе участие в благотворителен търг за болни от хепатит. Атакист номер 1 усилено наддаваше за фланелка на ЦСКА, подписана от целия отбор на "червените", и след като се раздели с прилична сума, Сидеров все пак успя да се пребори за екипа.  Националистът е един от изявените членове на фенклуба на ЦСКА в парламента, в него членове са събрани личности от всички водещи партии начело със Стефан Данаилов , Цветан Цветанов , както и лидера на ДПС Лютви Местан . Атакистът успя да се пребори и за фланелка на бившия национал и настоящ играч на "Монако" Димитър Бербатов . Освен на Бербатов и ЦСКА, се разиграха фланелките на Стилиян Петров , " Левски " и други спортни артикули. Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати огромен букет на организаторите и също дари средства за болните. Общо за каузата бяха събрани над 4000 лева. 

Заложническата криза в Сидни е в тясна връзка с движението на световния джихад

http://www.cross.bg/siriya-dzhihadisti-stranata-1444176.html

/КРОСС/Взимането на заложници в едно централните кафенета на Сидни, Австралия е част от тясната връзка и дългата история на граждани на държавата на Зеления континент и движението на световния джихад. Световните агенции напомнят, че в Австралия живеят над 500 000 араби, от които над 90% са ливанци. Населението на Ливан е 5 882 000 души. Това показва, че приблизително една 1/12 от ливанците живеят в Австралия.  Коментарът е на арабиста проф. Владимир Чуков във Фейсбук. Ето какво пише още Чуков:  Австралийските власти се страхуват, че терористът може да предприеме зрелищно убийство на заложниците. Очевидно идеята на терориста е да се получи максимален отзвук. Мястото е добре подбрано. Кафенето „Линд" е на 20-30 метра от местния парламент, средище на предприемаческия и банковия бизнес в града. Според главния редактор на сайта „Фардж нюз", Рафик Дахиби, австралиец от ливански произход, цитиран от „Ал Арабия" кафенето винаги е препълнено от сутринта. Очевидно става въпрос за терористичен акт от „вълк-единак". Лицето си е сложило лента, пресъздавайки обстановката от бойните действия от Сирия, което подсказва висока мотивировка. В същото време детайлите подсказват слаба тактическа военна подготовка, тъй като терористът е въоръжен с ловджийска пушка и дори няма оригинално знаме на ИД. Най-вероятно е симпатизант, вдъхновен от идеите на терористичната организация

Всички парламенти в Босна и Херцеговина трябва да поемат писмен ангажимент

http://www.euinside.eu/bg/news/vesna-pusic-bosnia-and-herzegovina-fac-conclusions

Министрите на външните работи на ЕС натовариха върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини и еврокомисаря по преговорите за разширяване да осигурят възможно най-скоро писмен ангажимент за реформи от страна на Босна и Херцеговина. Това стана по време на срещата на министри ...

Четирима въоръжени мъже са се барикадирали в Гент

http://offnews.bg/news/n_1/n_431579.html

Четирима въоръжени мъже са се барикадирали в апартамент в Гент, съобщават от полицията в Белгия. Според Би Би Си , информацията, че има заложник не е потвърдена официално. Въпреки това обаче шефът на полицията в Гент - Филип Расшер  заяви, че ще се действа внимателно, тъй като не могат да бъдат сигурни дали информацията е вярна. Журналистите, които се намират в района на апартамента, са видяли трима души да излизат от сградата, придружавани от полицаи.    Говорител на полицията съобщи, че в сградата има още хора, но не е ясно какво става вътре.  Районът е отцепен и хората са помолени да не излизат от домовете си.  Няма информация какви са мотивите за барикадата на въоръжените мъже.  Белгийска телевизия припомня, че неплатен дълг е бил причината за друг подобен инцидент в Гент.  Днес подобен екшън се разигра и в Сидни, където въоръжен мъж взе около 30 човека за заложници в кафенето Lindt.  "Двата инцидента са различни" - заяви говорителката на местната прокуратура.  

Управляващите в Япония спечелиха предсрочните избори

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-v-yaponiya-specheliha-predsrochnite-izbori-news228354.html

Управляващата Либералнодемократическа партия на премиера Шиндзо Абе спечели очаквана победа на извънредните парламентарни избори в Япония в неделя. Тя ще разполага с най-малко 291 гласа в 475-местната Долна камара. Около 35 места ще има и нейният коалиционен партньор - будистката партия Комейто, предаде Асошиейтед прес.   Така двете заедно ще имат квалифицирано мнозинство от 326 депутати, което им дава възможност да отменят вето на Горната камара и да променят конституцията. В изборите участваха рекордно малък процент избиратели в следвоенната история на страната - 52,7 - с близо 7 на сто по-малко, отколкото на вота през 2012 г.   В първото си изявление премиерът Абе отхвърли появилите се веднага коментари в медиите, че тази ниска избирателна активност хвърля сянка върху победата на управляващата коалиция, и каза, че изборният резултат е солиден мандат за продължаване на неговата политика за съживяване на икономиката, станала широко известна като Абеномика. Тя предвижда агресивно облекчаване на финансовата политика, по-големи държавни разходи и повишаване на доходите, за да се преодолее дефлацията и да се стимулира растеж.   Абеномиката вече доведе до понижаване на курса на йената, което помага на големи компании износителки като "Тойота". Но засега доходите и бизнес инвестициите все още не бележат очаквания ръст, а инфлацията и общият икономически растеж все още са доста под целите, обещани от Абе при идването му на власт преди 2 г. Въпреки това премиерът изрази оптимизъм, че е на прав път и че има "силно усещане за отговорност да продължи с Абеномиката".   Наблюдателите обаче са скептични, че реалните условия в страната ще позволят обещанията на премиера да бъдат спазени. Съпротивата от страна на бизнес средите е голяма, а и избирателите имат силни резерви към някои от намеренията на Абе - например повишаването на ДДС и реформирането на трудовия пазар.   Силна съпротива срещат и някои националистически и десни проекти на премиера, като ревизирането на пацифистките елементи на конституцията и разширяването на ролята на военните, отмяната на ограниченията за участие на японски войници в операции в чужбина, както и ограничаването на някои базисни граждански права и свободи. Има силно обществено движение и срещу плановете на правителството да рестартира затворените след аварията в АЕЦ "Фукушима" ядрени централи в страната.   Главната опозиционна Демократическа партия на Япония спадна доста под очакваните 100 места за нея в парламента - тя получи едва 73, а лидерът й Банри Кайеда дори загуби депутатското си място и днес обяви оставката си. "Гражданите на Япония показаха, че не искат смяна на политическия курс на сегашния премиер", призна той.   Японската комунистическа партия, която по традиция обира протестния вот, почти утрои представителството си и ще разполага с 21 депутати, а т.нар. Иновационна партия, също в опозиция, ще има 41.

Гарнизонът във Враца е почти готов, Ненчев обеща пари за армията

http://www.bnews.bg/article-124474

Военно поделение 54 990 – Враца e окомплектовано на 70% с личен състав и вече разполага със 100 специализирани машини.

Големият финал на Big Brother All Stars е тази вечер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484348

Броени часове ни делят от грандиозния финал на Big Brother All Stars и от 10-годишнината на шоуто в ефира на Нова телевизия. Тази вечер ще разберем КОЙ е любимата риалити звезда на България.
Броени часове преди финала за любовта на зрителите и голямата награда се борят петима съквартиранти с различни характери.
Броени часове ни делят от грандиозния финал на Big Brother All Stars и от 10-годишнината на шоуто в ефира на Нова телевизия. Тази вечер ще разберем КОЙ е любимата риалити звезда на България. Броени часове преди финала за любовта на зрителите и голямата награда се борят петима съквартиранти с различни характери.

Мюсюлманите в Австралия осъдиха заложническата драма в Сидни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484356

Над 40 австралийски мюсюлмански групи осъдиха заложническата драма в Сидни, пише "Гардиян".
„Ние сме против всякакъв опит да се отнеме животът на невинни човешки същества или пък сърцата им да се изпълнят със страх и ужас”, заявиха мюсюлманските групи в Австралия в изявление и допълниха, че за тях това е едно „долно действие”.
Над 40 австралийски мюсюлмански групи осъдиха заложническата драма в Сидни, пише "Гардиян". „Ние сме против всякакъв опит да се отнеме животът на невинни човешки същества или пък сърцата им да се изпълнят със страх и ужас”, заявиха мюсюлманските групи в Австралия в изявление и допълниха, че за тях това е едно „долно действие”.

Швеция и Дания извикаха руските посланици заради руската авиация

http://www.mediapool.bg/shvetsiya-i-daniya-izvikaha-ruskite-poslanitsi-zaradi-ruskata-aviatsiya-news228353.html

Швеция и Дания са извикали посланиците на Русия, за да получат обяснения за поведението на руските военни пилоти, които едва не блъснаха пътнически самолет над Балтийско море, съобщи Франс прес. В петък над Малмьо самолет на скандинавската авиокомпания САС едва не се блъсна в руски самолет малко след излитането си от Копенхаген. Руският самолет е летял без включени транспондери, което го е направило невидим за останалите самолети. "Надявам се, че ще можем да постигнем споразумение с руснаците, за да опитаме да ограничим този вид полети. Напълно безотговорно е да се излага така на опасност животът на мирни граждани", заяви пред медиите датският външен министър Мартин Лидегор. Москва заяви, че нейният военен самолет е минал на повече от 70 километра от гражданския самолет, без да има риск от катастрофа. Инцидентът се случи в момент на засилване на напрежението между балтийските страни и Русия.

Швеция и Дания извикаха руските посланици руската авиация

http://www.mediapool.bg/shvetsiya-i-daniya-izvikaha-ruskite-poslanitsi-ruskata-aviatsiya-news228353.html

Швеция и Дания са извикали посланиците на Русия, за да получат обяснения за поведението на руските военни пилоти, които едва не блъснаха пътнически самолет над Балтийско море, съобщи Франс прес. В петък над Малмьо самолет на скандинавската авиокомпания САС едва не се блъсна в руски самолет малко след излитането си от Копенхаген. Руският самолет е летял без включени транспондери, което го е направило невидим за останалите самолети. "Надявам се, че ще можем да постигнем споразумение с руснаците, за да опитаме да ограничим този вид полети. Напълно безотговорно е да се излага така на опасност животът на мирни граждани", заяви пред медиите датският външен министър Мартин Лидегор.   Москва заяви, че нейният военен самолет е минал на повече от 70 километра от гражданския самолет, без да има риск от катастрофа. Инцидентът се случи в момент на засилване на напрежението между балтийските страни и Русия.

Големият финал на Big Brother All Stars е тази вечер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484316

Броени часове ни делят от грандиозния финал на Big Brother All Stars и от 10-годишнината на шоуто в ефира на Нова телевизия. Тази вечер ще разберем КОЙ е любимата риалити звезда на България.
Броени часове преди финала за любовта на зрителите и голямата награда се борят петима съквартиранти с различни характери.
Броени часове ни делят от грандиозния финал на Big Brother All Stars и от 10-годишнината на шоуто в ефира на Нова телевизия. Тази вечер ще разберем КОЙ е любимата риалити звезда на България. Броени часове преди финала за любовта на зрителите и голямата награда се борят петима съквартиранти с различни характери.

Мюсюлманите в Австралия осъдиха заложническата драма в Сидни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484340

Над 40 австралийски мюсюлмански групи осъдиха заложническата драма в Сидни, пише
Над 40 австралийски мюсюлмански групи осъдиха заложническата драма в Сидни, пише "Гардиян". „Ние сме против всякакъв опит да се отнеме животът на невинни човешки същества или пък сърцата им да се изпълнят със страх и ужас”, заявиха мюсюлманските групи в Австралия в изявление и допълниха, че за тях това е едно „долно действие”.

21% от българите били под прага на бедността през 2013

http://www.moreto.net/novini.php?n=274098

Линията на бедност общо за страната е 285.92 лв.средно месечно на лице от домакинство през 2013 година. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 527.5 хил. лица, или 21.0% от населението на страната. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 2.

Общините със сметки в КТБ получиха парите си

http://www.mediapool.bg/obshtinite-sas-smetki-v-ktb-poluchiha-parite-si-news228352.html

Възстановени са всички средства на общини с блокирани сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщиха от Министерството на финансите в понеделник. Ведомството е възстановило 36.8 млн. лв. на 15 местни власти. Общо блокираните пари на общини са 76.1 млн. лв. През септември 39.3 млн. лв. от сумата бяха дадени на местните власти под формата на безлихвени заеми. Вторият превод стана възможен след актуализацията на бюджета за 2014 г. "По този начин ще се възстановят текущите разплащания на дейностите в общините и ще се намалят просрочените задължения, свързани с основни социални и инфраструктурни проекти", пише в съобщението на финансовото министерство. Най-много блокирани сметки в банката с отнет лиценз имаха Бургас  (21.36 млн. лв.), Сливен (12.35 млн. лв.), Белица (10.64 млн. лв.), Созопол (6.4 млн. лв.).

Дания предяви претенции за Северния полюс

http://www.mediapool.bg/daniya-predyavi-pretentsii-za-severniya-polyus-news228351.html

Дания предяви претенции за Северния полюс, предаде Асошиейтед прес.   Тя аргументира своя иск с научни данни, според които континенталният шелф на Гренландия, нейна територия, е свързан с подводен хребет под Северния ледовит океан.   Датският министър на външните работи Мартин Лидегор съобщи, че страната му ще предяви официално своите претенции днес в комисия на ООН в Ню Йорк, която е натоварена със задачата да определи на коя държава принадлежи районът.   Русия и Канада също желаят да сложат ръка на Северния полюс и на криещите се там енергийни ресурси.   Лидегор изрази надежда, че останалите страни с претенции към Арктика ще продължат да спазват правилата на играта.   Съединените щати и Норвегия също имат територии в района. Само Канада и Русия обаче са показали интерес към Северния полюс преди Дания.

Държавата дава на концесия гара "Пионер"

http://www.mediapool.bg/darzhavata-dava-na-kontsesiya-gara-pioner-news228350.html

И третият опит за продажба на държавните терени на гара "Пионер" се оказа неуспешен. Причината е, че Министерството на транспорта е анулирало търговете заради заявен инвеститорски интерес към двата имота с площ от 36 декара да бъдат дадени на концесия. Това съобщи Милчо Ламбрев, изпълнителен директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) пред Mediapool. Решението за продажбата на двата терена беше на предишния транспортен министър Данаил Папазов и беше взето от правителството на Пламен Орешарски през юли, когато вече беше подало оставка. Решението влезе за разглеждане в дневния ред като "спешен случай", който не търпи отлагане по думите на Папазов. Крайният срок за подаване на офертите за двата терена беше през ноември. Имотът от 16 дка беше обявен с начална тръжна цена от 5.2 млн. лв. без ДДС и за него не е имало заявен интерес. Другият имот от 20 дка е беше обявен с начална цена от 8.3 млн. лв. без ДДС и за него са били подадени няколко оферти, но не бих казал, че са много, каза инж. Ламбрев. Двата терена се разделят от новото трамвайно трасе, което трябва да свърже Семинарията със Студентски град. Изграждането му обаче се обжалва в съда и засега бъдещето му е под въпрос. Съгласно общия устройствен план на София бившата гара "Пионер" трябва да се превърне в парк със спортни съоръжения. Предвиденото застрояване е само 20 на сто от терена. Така най-после ще бъде премахната една язва в сърцето на Борисовата градина - борсата за строителни материали, коментира главният архитект на София Петър Диков в неделя. По думите му на мястото на гара "Пионер" трябва да бъде изграден модерен спортен комплекс, като част от съоръженията на София като спортна столица на Европа през 2018 г.

Шефка брани пост с болничен

http://www.cross.bg/bolnichen-prichinata-posta-1444173.html

/КРОСС/ Пети месец директорът на Националния център по обществено здраве и анализи е в болничен. Причината за продължителните остсътвия е в страхът от смяна, смятат служителите й.Доц. Жени Стайкова беше назначена на поста от правителството на Орешарски. Опит да я махне направи още служебният кабиент, но той беше неуспешен. Причината е, че доц. Стайкова от началото на есента е в болничен. Досега тя е взела пет болнични, последният е от началото на месеца. Постоянното й отсъствие спира работата на центъра, оплакват се подчинените й.Това не е първият подбен случай в здравната система. Най-често в дълги болнични излизаха шефовете на Изпълнителната агенция по лекарствата, за да не се разделят с поста си, съобщи standartnews.com.

Русия опроверга информацията, че руски военен самолет е бил на косъм от сблъсък с пътнически аероплан

http://www.cross.bg/samolet-ryski-voenen-1444174.html

/КРОСС/ Руското отбранително ведомство опроверга изявлението на шведския министър на отбраната Петер Хулквист, че руски военен самолет едва не се сблъскал с пътнически аероплан, летящ от Копенхаген, съобщи ТАСС. “Не е имало никакви предпоставки за авиационно произшествие, свързано с полета в петък, 12 декември, на руски военен самолет в международното пространство над акваторията на Балтийско море”, каза официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Той подчерта, че полетът е бил извършван в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, без да се нарушават границите на други държави и на безопасно разстояние от маршрутите на гражданските самолети. В събота шведската обществена телевизия (СВТ) съобщи, че пътнически самолет, излетял от датското летище “Каструп” за малко да се сблъска с чужд военен самолет, който се намирал във въздуха с изключен транспондер (уред за идентифициране на машината). Министърът на отбрана на Швеция каза, че самолетът бил руски, като това било установено от шведски военни летци и не подлежало на съмнение. По повод обвиненията, че руският самолет е летял с изключени транспондери, Конашенков поясни, че военни самолети на страни от НАТО, които летят в международното въздушно пространство край границите на Русия, винаги са с изключени транспондери, но това не значи, че руските средства за контрол не ги виждат

През 2013 г. продали по света оръжие за над 400 млрд. долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484310

През 2013 г. по света са били продадени оръжия на стойност над 400 млрд. долара, твърди в свой доклад институтът за изследване на мира СИПРИ, цитиран от в. "Зюддойче цайтунг". Най-големите износители на оръжие, са САЩ, Русия и Германия.
Институтът е проучил 100-те най-големи производители на въоръжение в света и, според неговите данни, през 2013 г.
През 2013 г. по света са били продадени оръжия на стойност над 400 млрд. долара, твърди в свой доклад институтът за изследване на мира СИПРИ, цитиран от в. "Зюддойче цайтунг". Най-големите износители на оръжие, са САЩ, Русия и Германия. Институтът е проучил 100-те най-големи производители на въоръжение в света и, според неговите данни, през 2013 г.

Катаджии откриха дрога в катастрофирал шофьор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484308

Пътни полицаи от Шумен откриха марихуана в дрехите на мъж, който сам се натопил, след като катастрофирал на пътя край село Кюлевча.
Трагикомичният инцидент се разиграл в неделя вечерта. 40-годишният Х.Х. с джип "Гранд Чероки" излязъл от пътя и се блъснал в борови дървета. Екип на "Спешна помощ" го откарал в шуменската болница.
Пътни полицаи от Шумен откриха марихуана в дрехите на мъж, който сам се натопил, след като катастрофирал на пътя край село Кюлевча. Трагикомичният инцидент се разиграл в неделя вечерта. 40-годишният Х.Х. с джип "Гранд Чероки" излязъл от пътя и се блъснал в борови дървета. Екип на "Спешна помощ" го откарал в шуменската болница.

Стартират споразумения между Министерството на вътрешните работи и членове на Асоциацията на банките в България

http://press.mvr.bg/NEWS/news141215_04.htm

Добавената стойност на успешното взаимодействие между държавната институция и бизнеса е постигната превенция при опита за използването на невалидни български документи

Оръжие за над 400 млрд. долара продадено по света през 2013 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484285

През 2013 г. по света са били продадени оръжия на стойност над 400 млрд. долара, твърди в свой доклад институтът за изследване на мира СИПРИ, цитиран от в.
През 2013 г. по света са били продадени оръжия на стойност над 400 млрд. долара, твърди в свой доклад институтът за изследване на мира СИПРИ, цитиран от в. "Зюддойче цайтунг". Най-големите износители на оръжие, са САЩ, Русия и Германия. Институтът е проучил 100-те най-големи производители на въоръжение в света и, според неговите данни, през 2013 г.

110 000 декара декара са наводнени по поречието на Марица в Гърция

http://www.grreporter.info/110-000-dekara-dekara-sa-navodneni-po-porechieto-na-maritsa-v-grtsiya/16549

Причината са проливните валежи и придошлите от България води на Марица. 2 160 кубични литра вода в секунда попадат в коритото на реката.

прочети повече

"Литекс" се раздели с Омар Косоко, ЦСКА - със Сендриньо Мисиджан

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/15/2438213_liteks_se_razdeli_s_omar_kosoko_cska_-_sus_sendrinyo/?ref=rss


Френският нападател Омар Косоко вече не е футболист на "Литекс", съобщи Българският футболен съюз.

26-годишният футболист е постигнал договорка с ръководството на клуба и неговият договор е бил прекратен по взаимно съгласие, считано от 18 ноември 2014 г.

"Литекс" беше седмият отбор на нападателя в последните четири години. Той пристигна в Ловеч в началото на юни и за едва петмесечния си период в клуба вкара два гола в осем мача. Преди това Косоко игра в ЦСКА, където записа...

Росен Петров се сдоби със Златен скункс

http://www.cross.bg/petrov-rosen-skynks-1444172.html

София /КРОСС/ Депутатът от Български демократичен център Росен Петров беше издебнат от репортер на „Господари на ефира", който му връчи Златен скункс. Политикът беше гост в сутрешния блок на Нова телевизия, а на излизане от сградата беше изненадан от Боби Ваклинов. Причината Петров да се сдобие със статуетката е напускането на партия „България без цензура" преди два дни, „така внезапно, както и се присъедини към формацията на Николай Бареков в телевизионен ефир", съобщиха от предаването.Оттам твърдят, че Петров не приел скункса с особено чувство за хумор. Изказването му ще бъде излъчено тази вечер в предаването.

Марая ще е шаферка на сватбата на Мара

http://www.bnews.bg/article-124476

Мария ще се врече във вярност на любимия си мъж в началото на 2015 г.

Издирват шофьори, убили две жени на пътя край Пазарджик и в Панагюрище и избягали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484185

Полицията в Пазарджик и Панагюрище издирва двама шофьори убили възрастни жени на пътя и избягали от местопроизшествията, съобщиха от местната полицейска дирекция. В неделя сутринта на пътя между пазарджишките села Мало Конаре и Огняново граждани открили тялото на възрастна жена и сигнализирали на тел.112.
Полицията в Пазарджик и Панагюрище издирва двама шофьори убили възрастни жени на пътя и избягали от местопроизшествията, съобщиха от местната полицейска дирекция. В неделя сутринта на пътя между пазарджишките села Мало Конаре и Огняново граждани открили тялото на възрастна жена и сигнализирали на тел.112.

Веселин Вучков: Надявам се Сертов да е жив и здрав и да индикира, че не е застрашен

http://pik.bg/веселин-вучков-надявам-се-сертов-да-е-жив-и-здрав-и-да-индикира-че-не-е-застрашен-news261630.html

Веселин Вучков: Надявам се Сертов да е жив и здрав и да индикира, че не е застрашен

МВР очаква силна подкрепа от разузнавателните служби и ДАНС, за да бъде открита някаква следа от изчезналия Петко Сертов. Издирването е съвместна дейност при това на всички служби във вътрешното министерство, защото нашата дейност е основно на територията на страната. Силно се надявам господин Сертов да е жив и здрав и по някакъв начин да индикира чрез своите близки, че не е застрашен. Силно се надявам да е така, заяви пред журналисти министър Веселин Вучков, цитиран от БНР.

В прокуратурата се провежда работна среща по случая с изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов. На нея присъстват и представители на МВР, но както от полицията, така и от прокуратурата отказаха коментар.

МВР ще направи опит да реши проблемите в системата с видеонаблюдението в София без чужда помощ, обясни вътрешният министър Веселин Вучков. Той съобщи също, че няма нова информация по случая "Сертов". 

Проблемът с видеонаблюдението в София, според вътрешния министър, е свързан с лицензионните права на софтуера на камерите. Вучков посочи, че за да продължат да работят нормално, МВР трябва да превежда пари на фирми, които не са избрани след проведена обществена поръчка, както е по закон.

Аз смятам, че след като харчим пари на българския данъкоплатец, включително и за тази скъпа система, трябва още от самото начало да е ясно кой ще пие и кой ще плаща, за да не се стига до сегашното положение, когато МВР вероятно се прави опит да бъде изнудвано, всяка година, да превежда, без обществени поръчки, суми към определени фирми.

Спадът на преките инвестиции е с близо 40% до октомври 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/12/15/2438265_spadut_na_prekite_investicii_e_s_blizo_40_do_oktomvri/?ref=rss


Преките инвестиции в България от януари до  октомври 2014  г. намаляват с 38.6% за десетмесечието на 2014 г. спрямо същия период на миналата до 804.9 млн. евро при 1.3 млрд. евро преди година, сочат предварителните данни на Българската народна банка. 

Само през октомври 2014 г. обаче има увеличение с 217.3 млн. лв. при спад с 8.2 млн. евро преди година.

Най-много капитали са изтеглили инвеститори от Германия - 214.6 млн. евро. Най- големият приток на чужди вложения за десетте месеца на годината е от Нидерландия - 225. 8 млн. евро.

Дяловият капитал през януари –  октомври 2014  г. възлиза на 403.8 млн. евро. Той е по-нисък с 422.1 млн.  евро от дяловия капитал,  привлечен през същия период на 2013 г. (826  млн. евро).

Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти възлизат на 106 млн. евро, при 129.4 млн. евро за десетте месеца на 2013 г. 

За януари –  октомври 2014 г.  нетният друг капитал (промяната в нетните задължения между
дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни
и търговски кредити)  е положителен в размер на 258.9  млн.  евро,  при положителен в размер на
401.1 млн. евро за януари – октомври 2013 г. 
 
На база на предварителни данни за финансовия резултат, реинвестираната печалба за януари
– октомври 2014 г. се оценява на 142.1 млн. евро, при 83.3 млн. евро за същия период на 2013 г. 

Преките инвестиции в чужбина до края на октомври възлизат на 141.9  млн.  евро,  при 135.2  млн.  евро за януари –  октомври 2013 г.  През октомври 2014  г.  те нарастват с 3.6 млн. евро, при нарастване в размер на 19.9 млн. евро през октомври 2013 г.  

Една дама превзема НХГ с целия си френски колорит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484251

Само скулпторът Александър Дяков ще скочи възторжен в мига, в който чуе името Весела Бибина. Другите  приятели от бохемския кръг - Йоан Левиев, Димитър Киров, Слона, Генко - отдавна вече са в компанията на големия творец, както и самата тя. Приживе не прави и една изложба и името  не е известно дори в арт съсловието. А е оставила 130 платна с ярък
Само скулпторът Александър Дяков ще скочи възторжен в мига, в който чуе името Весела Бибина. Другите приятели от бохемския кръг - Йоан Левиев, Димитър Киров, Слона, Генко - отдавна вече са в компанията на големия творец, както и самата тя. Приживе не прави и една изложба и името не е известно дори в арт съсловието. А е оставила 130 платна с ярък

Силно се надявам Сертов да е жив и някак да го съобщи

http://www.bnews.bg/article-124475

Силно се надявам господин Сертов да е жив и здрав и по някакъв начин да индикира чрез своите близки, че не е застрашен. Силно се надявам да е така, каза вътрешният министър Веселин Вучков.

Траян от "Х фактор" - 23 бързи въпроса и отговора

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/traian-ot-h-faktor-23-byrzi-vyprosa-i-otgovora-6029004

Какво разказа музикантът за себе си - коя е мисълта, с която се буди сутрин, без кои песни не може, какво мисли за суетата, кой е любимият му цитат от български автор и още любопитни факти за него - вижте в блиц с Траян на Наталия Такова - Мазгарева от Vesti.bg

Дарителска кампания за деца на загинали служители и инвалиди от системата на МВР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484294

Днес, 15 декември, в Академията на МВР в София се състоя благотворителна инициатива на Министерство на вътрешните работи, ТЕХНОПОЛИС и ПРАКТИКЕР в подкрепа на децата на загинали служители и инвалиди от системата на МВР.
В навечерието на коледните празници всяко дете ще получи от ТЕХНОПОЛИС, ПРАКТИКЕР и партньори ваучери на стойност 400 лв.
Днес, 15 декември, в Академията на МВР в София се състоя благотворителна инициатива на Министерство на вътрешните работи, ТЕХНОПОЛИС и ПРАКТИКЕР в подкрепа на децата на загинали служители и инвалиди от системата на МВР. В навечерието на коледните празници всяко дете ще получи от ТЕХНОПОЛИС, ПРАКТИКЕР и партньори ваучери на стойност 400 лв.

Частна гимназия във Варна предоставя стипендия за креативност на седмокласници

http://www.moreto.net/novini.php?n=274121

За девета поредна година IT Гимназия “Екзюпери” организира едно от най-очакваните събития в сферата на образованието във Варна, което ще се проведе на 22.12 /понеделник/. LAN Party School Edition 2014 е предизвикателство към всеки ученик на възраст между 12 и 17 години за изява в сферата на информационните технологии на територията на гр.

ЕКО бяха избрани за „Бензиностанции на годината”

http://www.vesti.bg/obadi-se-kato-stignesh/eko-novini/eko-biaha-izbrani-za-benzinostancii-na-godinata-6028992

Главната причина, поради която бензиностанции ЕКО бяха избрани за „Бензиностанции на годината за 2015 г.” е дългосрочната програма „Гаранция ЕКО”

Вучков: Опитват да изнудват МВР

http://www.cross.bg/vychkov-sofiya-nadyavam-1444171.html

София /КРОСС/ МВР ще направи опит да реши проблемите в системата с видеонаблюдението в София без чужда помощ. Това обяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той посочи, че проблемът с видеонаблюдението е свързан с лицензионните права на софтуера на камерите. За да продължат да работят нормално, МВР трябва да превежда пари на фирми, които не са избрани след проведена обществена поръчка, както е по закон. Прави се опит министерството да бъде изнудвано да плаща всяка година по 450 000 лева без обществени поръчки на две фирми заради системата за видеонаблюдение, каза Вучков и добави, че МВР ще търси решение на проблема с помощта на IT експертите си. Вучков е категоричен, че още през февруари със заделяне на средства ще се търси начин за пълно възстановяване на системата.В София имало още две, дори по-съвършени, системи за наблюдение - на Центъра за градска мобилност и общинската система за видеонаблюдение. Такова било положението и в страната. За това със сдружението на общините МВР ще търси възможност за споразумение, за да се знае кой ще изгражда системи и кой ще плаща поддръжката, обясни силовият министър. Според него общините трябва да осигурят средства за изграждането, а МВР да има достъп, без да плаща.МВР шефът отказа да даде подробности около издирването на Петко Сертов. Издирването е съвместна дейност при това на всички служби във вътрешното министерство

Във Варна търсят студенти за работа в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=274122

Дирекция „Бюро по труда” – Варна набира студенти, желаещи да работят в Германия през лятото на 2015 г., научи Moreto.net. По процедурата на анонимния подбор, съгласно писмо на Централата за чуждестранно и специализирано посредничество – гр.

Похитителят в Сидни поискал знаме на "Ислямска държава“

http://www.cross.bg/sidni-pohititelyat-drama-1444170.html

/КРОСС/Полицията продължава преговорите с въоръжения похитител, взел заложници в кафене "Линд" в Сидни, но те може да се проточат, предаде ТАСС. "Преговорите продължават и може да ни трябва още време. Готови сме да решим ситуацията по мирен път, важното за нас е никой от заложниците да не пострада", заяви комисар Катрин Бърн от полицията на австралийския щат Нов Южен Уелс. Тя подчерта, че няма право да съобщава подробности преди края на операцията и отказа да потвърди информацията, че похитителят е поискал да получи знаме на организацията "Ислямска държава". Тя отказа да потвърди и информацията, че трима мъже и две жени са успели да напуснат кафенето. Освен знамето, похитителят иска да говори с премиера на Австралия Тони Абът. Той твърди също, че е заложил четири бомби в кафенето и на други места в града. Заложническата драма продължава вече повече от 9 часа. Междувременно The Guardian съобщи, че над 40 австралийски мюсюлмански групи са осъдили заложническата драма в Сидни. „Ние сме против всякакъв опит да се отнеме животът на невинни човешки същества, или пък сърцата им да се изпълнят със страх и ужас", заявиха мюсюлманските групи в Австралия в изявление и допълниха, че за тях това е едно „долно действие".

Похитителят в Сидни поискал знаме на "Ислямска държава“

http://www.cross.bg/informatziyata-potvurdi-pohititelyat-1444170.html

/КРОСС/Полицията продължава преговорите с въоръжения похитител, взел заложници в кафене "Линд" в Сидни, но те може да се проточат, предаде ТАСС. "Преговорите продължават и може да ни трябва още време. Готови сме да решим ситуацията по мирен път, важното за нас е никой от заложниците да не пострада", заяви комисар Катрин Бърн от полицията на австралийския щат Нов Южен Уелс. Тя подчерта, че няма право да съобщава подробности преди края на операцията и отказа да потвърди информацията, че похитителят е поискал да получи знаме на организацията "Ислямска държава". Тя отказа да потвърди и информацията, че трима мъже и две жени са успели да напуснат кафенето. Освен знамето, похитителят иска да говори с премиера на Австралия Тони Абът. Той твърди също, че е заложил четири бомби в кафенето и на други места в града. Заложническата драма продължава вече повече от 9 часа.    

Дарителска кампания за деца на загинали служители и инвалиди от системата на МВР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484284

Днес, 15 декември, в Академията на МВР в София се състоя благотворителна инициатива на Министерство на вътрешните работи, ТЕХНОПОЛИС и ПРАКТИКЕР в подкрепа на децата на загинали служители и инвалиди от системата на МВР.
В навечерието на коледните празници всяко дете ще получи от ТЕХНОПОЛИС, ПРАКТИКЕР и партньори ваучери на стойност 400 лв.
Днес, 15 декември, в Академията на МВР в София се състоя благотворителна инициатива на Министерство на вътрешните работи, ТЕХНОПОЛИС и ПРАКТИКЕР в подкрепа на децата на загинали служители и инвалиди от системата на МВР. В навечерието на коледните празници всяко дете ще получи от ТЕХНОПОЛИС, ПРАКТИКЕР и партньори ваучери на стойност 400 лв.

Плевнелиев ще участва в тържествената церемония за отбелязването на празника Ханука

http://pik.bg/плевнелиев-ще-участва-в-тържествената-церемония-за-отбелязването-на-празника-ханука-news261625.html

Плевнелиев ще участва в тържествената церемония за отбелязването на празника Ханука

 Президентът Росен Плевнелиев ще участва на 16 декември в тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука – Празникът на светлината. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде агенция "Фокус".

Президентът Росен Плевнелиев ще запали основната свещ на церемонията, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех. Церемонията ще се състои от 18.00 часа в Централната софийска синагога.

Отмениха бедственото положение в община Мъглиж

http://pik.bg/отмениха-бедственото-положение-в-община-мъглиж-news261627.html

Отмениха бедственото положение в община Мъглиж

Бедственото положение в община Мъглиж е отменено със заповед на кмета Господин Господинов, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Стара Загора.

Оставено е само частично бедствено положение в района на пропадналия път при селата Ветрен – Сливито. Това обяви зам.-кметът Методи Марков на днешното заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита на населението при бедствие.

За участъка от пътя ще се изготви проект за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. В останалата част от община Мъглиж няма сериозни проблеми. Нивото на р. Тунджа продължава устойчиво да се понижава. В общините Гълъбово, Раднево и Николаево обявеното бедствено положение все още е в сила. Очаква се кметовете на Гълъбово и Раднево в близките дни също със свои заповеди да го отменят, тъй като цялостната ситуация в двете общини вече е спокойна.

Завършва отводняването и подсушаването на съоръженията в подстанция „Гълъбово”. По план на експертните екипи на място, днес се очаква да бъде възстановена нормалната работа на подстанцията. Паралелно с това, с превантивна цел, няколко дни ще продължи и подаването на напрежение от подстанция „Кольо Ганчев”, за да се обезпечи електрозахранването на всички жители на община Гълъбово. От EVN обявиха, че са в пълна готовност за възстановяване на нормалната схема на електрозахранване в региона. В Раднево нивото на река Блатница спада. Около 4000 куб.метра инертни материали ще бъдат използвани за изграждането на предпазна дига в района на ромската махала и околовръстния път.

В село Нова махала трети ден екипи на РДПБЗН и Втора механизирана бригада продължават изпомпването на вода на приземните етажи и дворовете на наводнените къщи. Мобилизирани са и всички аварийни групи в общината по Национална програма ОСПОЗ. Повечето от евакуираните от селото жители вече са се завърнали в домовете си. Днес се очаква да започнат същинските дейности по изграждането на скъсаната дига на р. Тунджа в близост до село Нова махала. От ЕVN съобщиха, че на територията на област Стара Загора няма населени места без ток. Oт Вик ЕООД Стара Загора информираха, че на територията на областта няма селища без вода и навсякъде водата е годна за пиене. Всички взети проби от РЗИ за качеството на водата във водопреносната мрежа показват, че тя е годна за питейно-битови нужди.

В областта няма затворени и непроходими пътища. Продължава да има около 10 см. вода на пътя Стара Загора – Димитровград в района на с. Памукчии, където е позициониран полицейски патрул. Поставена е нужната сигнализация. В тъмната част на денонощието мястото е осветено. Поради движение с несъобразена с пътните условия скорост, тази сутрин на пътя Стара Загора – Казанлък, в района на село Ягода са станали няколко пътнотранспортни произшествия. В този участък от полицията ще поставят мобилни камери за видеонаблюдение и контрол и на скоростта. Ще има и патрули на Пътна полиция.

Нивото на водата в язовир „Копринка” към 8:00 часа тази сутрин е на 130 см. от преливния ръб. Язовирът разполага с над 15 млн. куб. метра свободен обем. Количеството на изпусканата през изпускателя на язовира вода е 54 куб. метра в секунда. От тях по река Тунджа се изпускат 42 куб. метра в секунда, а по канала за Стара Загора се изпускат 12. Притокът в язовира е около 25 куб. метра в секунда. До края на деня изпускателят ще бъде затворен и разходът ще бъде намелен до 25 куб.метра в секунда, които ще се преработват от ВЕЦ „Копринка”.

Във всички засегнати общини предстои обезпаразитяване. Вече са сформирани и общинските комисии, които ще извършат оглед на засегнатите къщи и обществени сгради, за да опишат щетите, след което докладите с оценките ще бъдат изпратени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и до областния управител инж. Георги Ранов.

Издебнаха Росен Петров и му връчиха Златен скункс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4484270

Депутатът от Български демократичен център Росен Петров беше издебнат от репортер на „Господари на ефира“, който му връчи „Златен скункс“.
Политикът беше гост в сутрешния блок на Нова телевизия, а на излизане от сградата беше изненадан от Боби Ваклинов, съобщиха от предаването.
Причината Петров да се сдобие със статуетката е напускането на партия
Депутатът от Български демократичен център Росен Петров беше издебнат от репортер на „Господари на ефира“, който му връчи „Златен скункс“. Политикът беше гост в сутрешния блок на Нова телевизия, а на излизане от сградата беше изненадан от Боби Ваклинов, съобщиха от предаването. Причината Петров да се сдобие със статуетката е напускането на партия

ОТНОВО! Родители на дете биха с юмруци лекарка

http://www.zapernik.com/krimi/otnovo-roditeli-na-dete-biha-s-yumruci-lekarka_36412/

Роднини на дете-пациент нападнаха и биха лекарка от Спешната помощ в град Раковски. Инцидентът е станал снощи около 21:30 часа.

Пред кабинета дошла майка с малко дете и група близки. Прегледът установил, че детето е погълнало препарат, но няма опасност за живота му.

Лекарката насочила пациентите към клиниката по токсикология в Пловдив за промивка. Тогава била нападната и бита с юмруци.

Връчиха Златен скункс на Росен Петров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484276

Депутатът от Български демократичен център Росен Петров беше издебнат от репортер на „Господари на ефира“, който му връчи „Златен скункс“.
Политикът беше гост в сутрешния блок на Нова телевизия, а на излизане от сградата беше изненадан от Боби Ваклинов, съобщиха от предаването.
Причината Петров да се сдобие със статуетката е напускането на партия
Депутатът от Български демократичен център Росен Петров беше издебнат от репортер на „Господари на ефира“, който му връчи „Златен скункс“. Политикът беше гост в сутрешния блок на Нова телевизия, а на излизане от сградата беше изненадан от Боби Ваклинов, съобщиха от предаването. Причината Петров да се сдобие със статуетката е напускането на партия

Отмениха бедственото положение в Мъглиж

http://www.cross.bg/stara-zagora-metra-1444169.html

/КРОСС/ Бедственото положение в община Мъглиж е отменено със Заповед на кмета Господин Господинов. Оставено е само частично бедствено положение в района на пропадналия път с. Ветрен - с. Сливито. Това обяви зам.кметът Методи Марков на днешното заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита на населението при бедствие. За участъка от пътя ще се изготви проект за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. В останалата част от община Мъглиж няма сериозни проблеми. Нивото на р. Тунджа продължава устойчиво да се понижава. В общините Гълъбово, Раднево и Николаево обявеното бедствено положение все още е в сила. Очаква се кметовете на Гълъбово и Раднево в близките дни също със свои заповеди да го отменят, тъй като цялостната ситуация в двете общини вече е спокойна. Завършва отводняването и подсушаването на съоръженията в подстанция „Гълъбово". По план на експертните екипи на място, днес се очаква да бъде възстановена нормалната работа на подстанцията. Паралелно с това, с превантивна цел, няколко дни ще продължи и подаването на напрежение от подстанция „Кольо Ганчев", за да се обезпечи електрозахранването на всички жители на община Гълъбово. От EVN обявиха, че са в пълна готовност за възстановяване на нормалната схема на електрозахранване в региона. В Раднево нивото на река Блатница спада. Около 4000 куб

София с бърз трамвай по бул."Цар Борис ІІІ"

http://www.mediapool.bg/sofiya-s-barz-tramvai-po-bultsar-boris--news228349.html

С метро на ски, ново трамвайно трасе в жк."Дружба", бърз трамвай по бул."Цар Борис ІІІ", доизграждане на околовръстния път, довършване на възлови улици, булеварди и паркове, промяна на облика на центъра в София. Това е заложено в плана на главния архитект на столицата Петър Диков до 2020 г.  За реализацията на проектите ще се разчита на европейско финансиране, публично-частно партньорство и от бюджета на София. Стратегическите трасета Номер едно в плана "Диков" е довършването на стратегическата инфраструктура на София. С изграждането й ще бъдат решени важни транспортни връзки и изнасяне на трафика от центъра на града. Като номер едно е посечено довършването на разширението на Южната дъга на София от Бизнес парка до връзката с магистрала "Тракия" в източна посока. През следващата година ще бъде направено и ново проектиране на околовръстния път на София в Западна посока от бул."България" и връзката му с магистрала "Люлин". Този проект ще бъде преработен след като Столичната община и агенция "Пътна инфраструктура" не се разбраха как да бъде решен въпросът с преминаването през цар"Борис ІІІ". В проекта, разработен от общината, се предвиждаше това да става с надземно съоръжение без връзка с главния булевард, което според пътната агенция е нелогично. Според пътни експерти задължително е при пресичането на два големи булеварда да има връзка между тях. В плана "Диков" е заложено доизграждането и разширението на булевардите "Черни връх", "Д-р Петър Дертлиев", "Царица Йоана", "Рожен", "Илиенци" и "Чепинско шосе". Нов трамвай в жк."Дружба" и бърз по "Цар Борис ІІІ" Разработването на техническите проекти на четири трамвайни трасета през следващата година обещава Направление "Архитектура и Градоустройство" (НАГ). Най-после ще бъде готово новото трасе на бул."Копенхаген" от ул."Обиколна" до метростанция 18. Така живеещите в столичния квартал "Дружба" ще бъдат свързани с метрото. Новото трамвайно трасе обаче няма да бъде построено през следващата година.  Като компенсация за изместването на третия лъч на метрото ще се проектира бърз трамвай по бул. "Цар Борис ІІІ". Той ще пътува от Съдебната палата до кв. "Княжево" и ще развива скорост почти като тази на метрото, обеща арх. Диков. През следващата година е заложено изработването и на техническите проекти на реконструкцията трамвайните трасета на бул. "Ал. Стамболийски" от бул."Константин Величков" до Западен парк, както и на трамвайното трасе по ул."Каменоделска" от бул."К. Стоилов" до трамвайното ухо в кв."Орландовци".  С метро на ски "С метро на ски" – този амбициозен проект е заложен да се случи до 2018 г., когато София е обявена за европейска столица на спорта, каза арх.Диков. Проектът предвижда да бъде направено продължение на трасето на първия лъч на метрото до магазина на "Икеа" и търговския център"София ринг". Там ще се разположи буферен паркинг за 700 – 800 автомобила. Той ще прави връзка с кабинковата въжена линия, която стига до Витоша. Съоръжението ще се строи с помощта на публично-частно партньорство. Проблемът, който ще трябва да решава общината, е свързан с изкупуването на частните терени, чиито собственици разчитат да ги застроят. Ако бъде решен успешно този проблем съоръжението, ще може да обслужва около 30-40 хил. души, живеещи в района. Освен това проектът ще реши проблема с придвижването на живеещите в кварталите "Симеоново", "Бистрица" и Железница. Два модерни стадиона до 2018 г. В добавка до 2018 г. главният архитект се надява София да има два модерни стадиона, които да бъдат изградени чрез публично-частно партньорство. За реконструкцията на стадион "Георги Аспарухов" има издадено разрешение за строеж, но отборът на народа "Левски" има финансови трудности.  Архитект Диков е оптимист, че те ще бъдат решени. Другият стадион е "Славия", за който е издадена виза за проектиране. Там интерес е заявил немски инвеститор, посочи арх.Диков. Главният архитект остава оптимист и за реализацията на ледената пързалка в жк. "Младост". Този проект също трябва да се направи чрез публично-частно партньорство и е известен като проекта на бившия служебен министър на спорта Евгения Раданова. Той обаче беше бламиран от Столичния общински съвет заради факта, че се дава безвъзмездно терен на "Спортна София", върху който трябва да бъде изградена пързалката. Друг амбициозен проект в подкрепа на европейска столица на спорта е трансформацията на гара "Пионер" в спортен център. Така най-после ще бъде премахната "една язва в сърцето на Борисовата градина" - борсата за строителни материали на гара "Пионер", каза арх. Диков. Той посочи, че теренът е отреден за спортни съоръжения. В момента тече процедура за изграждане и на игрище за крикет край бившия ресторант "Ловен парк". Това е спорт, който се практикува от английския посланик, отбеляза арх.Диков.  За да е бързо и удобно придвижването за гостите на столицата, има разработен проект и за велосипеди под наем. Неговата реализация е заложена да става чрез публично-частно партньорство, а необходимата инвестиция е около 1.5 млн. лв. София - балнеоложка столица на Европа Въпреки проблемите, главният архитект не се отказва и от амбицията си София да се превърне в балнеоложка столица на Европа. Според Диков минералните извори въобще не се използват, а имат голям потенциал. В момента нито една от минералните бани на София не работи, а Централната беше превърната в музей. Според Диков минералните извори на София освен за питейни нужди, може да се използват и като източник за отопление. Такъв е проектът му за изворите около хотел "Хилтън", с които може да се отопляват правителствените сгради и НДК. Интерес от страна на държавата обаче няма. Другият проект е свързан с изграждането на аквапарк в село Чепинци. Минералната вода там е с качеството и състава на тази в Карлови вари, а в момента изтича в канализацията, каза арх. Диков. По думите му интерес са заявили инвеститори от Чехия, Полша и Германия. Проблемът за реализация на публично-частното партньорство е, че като се каже "смесено дружество" обществото си представя втори случай като "София сити къмпани" или къпалнята "Мария Луиза", каза Диков. Според съветници инвеститорите искат да бъде направено смесено дружество, в която Столична община участва с апорта на терена, а частниците ще осигурят инвестицията около 40 млн. евро. Това е причината и проектът да не се реализира. В търсене на инвеститори На публично-частно партньорство ще се разчита и за изграждането на подземния паркинг за около 350 автомобила между "Била Славия" и културния дом "Красно село. Според арх. Диков интерес трябва да има, защото паркингът ще обслужва Районният съд, който от пролетта ще се нанесе в бившата сграда на ГУСВ. Годишно през съда минават около 450 хил. души. Работата на бившия завод за трамваи на бул."Цар Борис ІІІ" също може да бъде възстановена чрез частен инвеститор на принципа на публично-частното партньорство, смята още арх. Диков. Идеята е този завод да поеме поддръжката на трамваите и влакчетата на метрото, за да не се плаща прекалено скъпо сега.

Качествена ли е черната и бялата техника, която ни предлагат?

http://www.zapernik.com/biznes/kachestvena-li-e-chernata-i-byalata-tehnika-koyato-ni-predlagat_36411/

Инспектори от Министерството на икономиката, Агенцията по метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите следят дали е качествена бялата и черна техника, която много българи смятат да подарят за празниците.

От началото на проверките до момента не са констатирани нарушения. През последните месеци дори намаляват сигналите към Комисията за защита на потребителите, свързани електроуредите.

Жалби все пак има. Те са свързани най-вече с липсата...

Продължава

Бедственото положение в община Мъглиж е отменено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484264

Бедственото положение в община Мъглиж е отменено със заповед на кмета Господин Господинов, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Стара Загора.
Оставено е само частично бедствено положение в района на пропадналия път при селата Ветрен – Сливито. Това обяви зам.-кметът Методи Марков на днешното заседание на Щаба за изпълнение на
Бедственото положение в община Мъглиж е отменено със заповед на кмета Господин Господинов, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Стара Загора. Оставено е само частично бедствено положение в района на пропадналия път при селата Ветрен – Сливито. Това обяви зам.-кметът Методи Марков на днешното заседание на Щаба за изпълнение на

Интригуващи сблъсъци в Шампионската лига

http://www.cross.bg/shampion-izpravi-iztegli-1444166.html

/КРОСС/В Нион бе изтеглен жребият за директните елиминации в Шампионската лига. Напролет турнирът ще ни предложи интригуващи сблъсъци, като сред най-интересните е този между английския шампион Манчестър Сити и Барселона. Двата отбора се срещнаха и през миналия сезон, като Барса се наложи убедително. Българинът Димитър Бербатов пък ще се завърне в Лондон. Неговият Монако изтегли тежък жребий и ще трябва да се бори с Арсенал за място на 1/4-финалите. Мениджърът на артилеристите пък води монегаските от 1987 до 1994 година като спечели по веднъж Лига 1 (1988 г.) и Купата на Франция (1991 г.) Шампионът Реал Мадрид за втора поредна година среща в тази фаза германския Шалке. Италианския шампион Ювентус пък ще се изправи срещу Борусия Дортмунд в повторение на финала от 1997 г. В същото време френският първенец ПСЖ изтегли Челси, с който мери сили миналата година в четвъртфиналите, като лондончани спечелиха заради отбелязания гол на чужд терен. Испанският първенец Атлетико Мадрид ще се изправи срещу Леверкузен, а жребият противопостави още шампионите на Германия (Байерн) и Украйна (Шахтьор), както и португалския Порто срещу Базел.  

СОУ „Васил Левски” във Велинград с оборудван кабинет за изучаване на руски

http://www.cross.bg/ryski-ezik-izychavane-1444165.html

/КРОСС/ СОУ „Васил Левски” във Велинград е едно от малкото училища, които спечелиха одобрение от фонд „Руский мир” и очакваме с тяхна помощ да ни бъде оборудван кабинет за изучаване на руски език. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик директорът на училището Емил Моллов. „Предвижда се създаване на интерактивна среда с плазмени телевизори, компютри, отваряне на библиотека, в която да имаме директна връзка към Държавния институт за изучаване на руски език в Москва, като това нещо се финансира директно от руската столица. Дори очакваме на предстоящото откриване на кабинета при нас да присъства руският посланик Юрий Исаков”, добави Моллов. Той уточни, че в училището във Велинград се изучава руски език като втори чужд език, а от ръководството на учебното заведение имат намерение от следващата учебна година да го обявят като профилиращ предмет и приемът да бъде организиран с първи профилиращ предмет английски език и втори – руски език. „В момента Велинград, заради руските туристи, има нужда от хора, които говорят руски език, а няма много такива хора. Затова руски трябва да се изучава и то на добро ниво, а не с два часа седмично”, коментира Емил Моллов. Той каза също, че през тази седмица ще присъства на прием в руското посолство в София, където ще бъде уточнено кога ще бъда оборудван и открит кабинетът за изучаване на руски език.

"Шеврон" се оттегля от проект за шистов газ в Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/15/2438264_shevron_se_otteglia_ot_proekt_za_shistov_gaz_v_ukraina/?ref=rss


Петролният гигант "Шеврон" (Chevron) е уведомил украинското правителство за намерението си да се оттегли от проекта за добив на шистов газ в областта Олеска в Западна Украйна, съобщи ТАСС.

Компанията не посочи причините за евентуалното си изтегляне от проекта.

През ноември правителството на Украйна информира ръководството на "Шеврон", че Киев е изпълнил всички условия, за да може компанията да започне проучвания и добив на шистов газ в областта Олеска. Властите очакваха...

Огромна част от прокурорите смятат, че прокуратурата не работи добре

http://www.mediapool.bg/ogromna-chast-ot-prokurorite-smyatat-che-prokuraturata-ne-raboti-dobre-news228348.html

Общо 82 процента от прокурорите смятат, че прокуратурата не работи добре. Има ясен консенсус сред обвинителите за необходимостта от по-мащабни и осезателни реформи в работата на прокуратурата. Общо 2/3 от прокурорите споделят, че знаят за случаи на оказван неправомерен натиск, корупционно или неетично поведение.   Обвинителите споделят, че натискът върху тях идва както от висшестоящите прокурори, така и отвън от влиятелни политически и икономически кръгове. Сред най-честите форми на неетично и корупционно поведение, прокурорите посочват злоупотребите с власт от страна на шефовете им, избирателно самосезиране, както и поддаване на натиск от влиятелни политически и икономически фактори.   Клиничните показатели за състоянието на държавното обвинение бяха оповестени в понеделник чрез социологическото проучване на агенция "Глобал метрикс", извършено по поръчка на неправителствената организация Български институт за правни инициативи. Изследването е национално представително. Общо 450 прокурори, или 1/4 от всички прокурори в страната, са участвали в него, които са. Проучването е анонимно.   Оценките в изследването засягат само мандата на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров.   Има нужда от реформа   Общо 40% от обвинителите споделят, че реформите на Цацаров са с малък обхват и все още липсват значими реформи. Около 23% от интервюираните са на мнение, че дори е налице влошаване. На този фон една трета от прокурорите (31%) смятат, че от началото на мандата на новия главен прокурор са налице значими промени към подобряване на работата. Най-негативно са настроени прокурорите от най-ниските районни нива на системата.   Изследването показва недвусмислено, че съдебната система има нужда от огромни реформи. Според 83% от прокурорите процесът по оценяването на тяхната работата (атестирането) не успява да даде реална и справедлива оценка за тяхната работа.   Според прокурорите формалното атестиране влияе негативно на мотивацията за качествена работа на отделния прокурор, а в същото време е предпоставка да се пропуска възможността за надеждна обратна връзка и открояване на слабости и пропуски в работата на всеки обвинител.   Кадруването не е справедливо   Обвинителите смятат, че в тяхната система не са създадени безспорни и справедливи механизми за кариерно израстване и назначаване на административни ръководители "Усещането на прокурорите е, че в системата на прокуратурата не са създадени надеждни условия в йерархията да израстват хора само на база на личните им и професионални качества", се казва в изводите от проучването.   Подобно на конкурсите за повишаване, конкурсите за избор на прокурорски шефове се ползват със слабо доверие. Общо 53% от прокурорите смятат, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не избира най-добрите кандидати. Над две трети от прокурорите смятат, че в йерархията на прокуратурата не израстват хората с най-добри морални и професионални качества. Едва една четвърт (24%) са на обратното мнение.   Проблемите са видими и в процеса по налагане на дисциплинарни наказания. Сред прокурорите доминира мнението, че наказанията не се прилагат еднакво за всички. На това мнение са над две трети от прокурорите. Общо 16% от интервюираните смятат, че дисциплинарните наказания се използват като метод за тенденциозно наказване на определени прокурори, а не за подобряване на процеса на правораздаване.   "Тази, заедно с останалите характеристики на средата, създава едно устойчиво мнение за липса на справедливост, обективност и равно третиране на самите прокурори и се отразяват на усещането за независимост на отделния прокурор", е един от изводите в изследването.   Проблем със случайното разпределение   Проблеми със случайното разпределение продължава да има в прокуратурата. Понякога прокурорите получават устни указания от висшестоящи прокурори по конкретни дела.   Според 41% прокурорите в тяхната прокуратура има случаи при разпределение на преписките, при които не е бил спазен принципът за случайното разпределение. Според 24% от прокурорите причините са свързани със специализацията на отделните прокурори, а според други 17% - няма някакво убедително обяснение за тези практики. Общо 12% от прокурорите споделят, че без обяснение някои дела са взети от един прокурор и връчени на друг без обяснение.   През последният месец скандалите със случайното разпределение на делата разтърсват система на съдилищата. Във фокуса на вниманието е Софийският градски съд заради делата за фалита на "КТБ" и казуса с "гнилите ябълки", оповестен от френския посланик Ксавие дьо Капан.   Брюксел е основният фактор за реформите   Според 48% от прокурорите наблюдението на Брюксел върху България трябва да продължи, защото е основен фактор за продължаване на реформите.   Според 27% от прокурорите мониторингът е важен инструмент за постигане на промяна, но ефектът му може да бъде подобрен, ако се правят по-точни констатации и препоръки. Други 26% са на мнение, че само чрез натиск от страна на ЕК съдебната система и в частност прокуратурата могат да постигнат някакви позитивни промени.   Има и критици на докладите, като техните аргументи са в прекалено общите и политически послания, които не показват познаване на реалностите в българската съдебна система и прокуратура. На това мнение са общо 47% от интервюираните.

Новата Мис Свят в ежедневието ѝ

http://showbusiness.actualno.com/Novata-Mis-Svjat-v-ejednevieto--news_446509.html

Южноафриканката Ролийн Строс стана новата Мис Свят. Ето някои снимки, отразяващи моменти от ежеднвието ѝ. Ролийн с майка си. С брат си. Грижа за кожата на лицето. Миската без грим. Няко...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване